Frica si criza

Jim Rogers, cunoscut om de afaceri american si fost partener cu si mai bine cunoscutul George Soros, a declarat recent ca nu ar mai investi nimic in statele din Europa Centrala si de Est, unde situatia economica se deterioreaza, iar ceea ce este mai rau abia urmeaza sa vina.

Romania a fost privita in ultimii 8-9 ani drept o tinta de investitie pentru cele mai puternice companii occidentale. Romania s-a dovedit a fi o piata  viabila, iar in ultimii ani investitorii au inceput sa obtina profituri substantiale din afacerile deschise aici. Avantajele lor au venit in schimbul crearii unui numar important de locuri de munca, dar mai ales a unei piete a muncii bazate pe concurenta. Pana la urma, putem sustine ca aparitia de investitii straine a stimulat si dezvoltarea unui anumit tip de know-how autohton in domenii in care accesul ne fusese limitat. Romania continua sa spere ca economia sa va fi puternic sustinuta de  investitiile straine, chiar si in conditiile unei crize care nu iarta pe nimeni. Si eu cred inca in sansa de dezvoltare pe care o ofera aceste investitii.

Conditiile de criza implica, direct, reduceri de cheltuieli si reconsiderarea obiectivelor, inclusiv a celor de investitii. Pana la urma si actualul proiect de buget este rodul unei astfel de filozofii manageriale. Dar este suficient? Companiile private sunt  mult mai atente la propriile resurse, pentru ca falimentul poate sa apara oricand. Nici nu vreau sa ma gandesc la ceea ce ar putea insemna un stat falimentar.

Aparitia unor semnale precum cel transmis de Jim Rogers nu face decat sa accentueze semnele de intrebare pe care si le pun potentialii investitori cu privire la proiectele de viitor. Aacesti oameni chiar se gandesc serios daca „Eldoradoul Estic” mai merita atentie.. Este un caz de neincredere a carui persistenta in timp face din ce in ce mai greu de urnit lucrurile. Neincrederii nu i se poate raspunde decat cu semnale de recastigare a increderii. De aceea, este foarte important pentru Romania sa isi clarifice pozitia privind eventualele imprumutari externe (inclusiv in ce priveste relatia cu FMI). Cert este ca trebuie sa alegem o varianta, inainte de a fi prea tarziu si de a suporta cu adevarat niste conditii drastice pentru a mai primi fonduri. Avem nevoie sa dam rapid un semnal care sa alimenteze increderea in economia romaneasca.

54 Răspunsuri to “Frica si criza”


  1. 1 Mihnea Georgescu februarie 17, 2009 la 8:19 am

    Dar să ne lase în pace „investitorii” străini, să ne lase în durerea noastră, ne-am săturat de austriecii de la PETROM şi de alte iude fasciste… Nu avem nevoie de ei, nu are de profitat decât o mână de trădători de Neam de pe urma investiţiilor străine, iar Poporul moare de foame şi este umilit de noii stăpâni arieni…

  2. 2 Mihnea Georgescu februarie 17, 2009 la 8:23 am

    Şi dacă nu mai primim fonduri de la străini, ce se va întâmpla? O să fie mai rău ca acum? Poate pentru îmbuibaţi, marea massă a populaţiei o va duce chiar mai bine…

    Când va veni vremea ca trădătorii de Neam, care au vândut avuţia naţională străinilor, să plătească?

    Vorbiţi de parcă FMI şi străinii ar fi organizaţii de binefacere!

  3. 3 Petronius februarie 17, 2009 la 8:37 am

    Specialistii FMI nu pot fi chiar atat de prosti incat sa faca aceleasi greseli de zeci de ani cu aceleasi rezultate dezastruase acolo unde isi vara coada.

    Faptul ca mai marii finantelor acestei Lumi ne imping catre un imprumut, despre care BNR spune ca nu avem nevoie, ar trebui sa ne dea de gandit.

    Adevarata manipulare se face astfel incat victima este convinsa ca a actionat asa cum si-a dorit si ca a facut-o conform propriului interes.

  4. 4 Bibliotecaru februarie 17, 2009 la 9:40 am

    Dar unde anume investeşte „Jim Rogers”?

    Eu mă îndoiesc că pe această criză există locuri fără risc şi mă mai îndoiesc şi că marii magnaţi au profituri astfel încât să aibă capitalul necesar investirii în alte proiecte.

  5. 5 instalatorul februarie 17, 2009 la 9:49 am

    Domnule Nastase, nu prea am timp acum, poate sa revin in cursul zilei, dar mi se pare ca treceti prin aceeasi situatie prin care am trecut eu acum citeva luni de zile, adica situatia de a apara niste pozitii care nu sunt ale dumneavoastra. Filosofie manageriala in actualul buget? Dati-mi voie sa ma indoiesc. Un buget semnificativ mai mare decit cel de anul trecut si care reuseste performanta de a nu fi suficient mai pe nicaieri pe unde este esential si sa nu dea nici o directie utila? Si atunci cum de bugetul pe anul trecut a fost indestulator de li se reproseaza penelistilor cheltuieli excesive? Asta nu se cheama filosofie manageriala, se cheama timpenie guvernamentala.
    Cred ca nu expectativa investitiei straine este cea mai periculoasa acum, ci din nou faptul ca ne miscam foarte, foarte incet. Cu cafeluta si ziarul in fata, tot manageriatul e de acord ca vine criza, ba pe alocuri a si venit; doar ca la fel ca in judecata comuna, criza nu o sa li se intimple tocmai lor, ci doar altora. Si li se intimpla tocmai lor. Si atunci nu doar ca sunt prinsi fara planuri alternative, dar chiar si cind le au prin preajma le ignora. Cind li se intimpla criza tocmai lor, ei devin foarte furiosi si ocupati; prin firme e furtuna. Si cind se calmeaza suficient ca sa se uite in jur, ei bine atunci nu vor mai avea resurse ca sa se poata misca. Si va fi prea tirziu, desi unii au fost avertizati inca din septembrie ca vor avea necazuri si li s-au propus solutii din timp. Un proiect bun de buget putea da niste linii directoare care sa-i ajute in decizii. Actualul nu le da.
    Iar daca Austria se teme ca statele din est ar putea sa o falimenteze, poate ar trebui sa incercam sa o falimentam.

  6. 6 Intrusul februarie 17, 2009 la 9:59 am

    Sa se guverneze cu mintea coborata in inima,cu privirea intoarsa in oglinda interioara,cu raportare continua la (individ,Neam,Dumnezeu).
    Plansul e un zmiorcait,rasul o stranbatura ! Instinctele sunt pervertite si
    transformate in patimi.Gandirea in perspectiva tine de “cata eternitate mai este in noi”.Programe de guvernare,taxe auto…frectii la piciorul lui PRIGOANA !!
    Cati politicieni se gandesc noaptea inainte de culcare daca au facut ceva bun pt. colectivitate?
    Mai nou,ne trebuie un OBAMA…Ca sa ce?!Raportul pe justitie,alta comedie !!SUNTEM PE TOPOGAN !!

  7. 7 Intrusul februarie 17, 2009 la 10:12 am

    Din cauza consumismului, cu toţii trăim mai prost, deşi în cifre economiile merg din ce în ce mai bine. Trăim mai prost pentru că din cauza economiei la forţa de muncă suntem plătiţi mai prost, pentru că din cauza calităţii scăzute şi necesităţii înlocuirii frecvente a produselor ne stresăm mai mult cu produse proaste, trăim mai prost pentru că avem tot mai multe obiecte în jurul nostru, de care să ne preocupăm, trăim mai prost pentru că facem cumpărăturile de la supermarket în loc de magazinele din cartier, trăim mai prost deoarece respirăm un aer mai poluat pentru a se produce tot mai mult şi fără bătăi de cap în privinţa produselor secundare…

  8. 8 Harabula februarie 17, 2009 la 10:14 am

    La urma urmei, ce ar trebui sa fac eu daca-i criza.
    Trece criza asta daca citesc blogul lui Nastase?

    Aud peste tot toba crizei, suna goarna de alarma.
    Barbati si femei puneti toti mana pe …arma.

    Ce urmaresc toti comentatorii astia batandu-ma la cap cu situatia economica?Ce sa fac eu de la Botosani?
    M-am trezit de luni dimineata hotarat sa-mi beau cafeaua si invat doua cuvinte intr-o limba straina. Fie si tiganeste. Ma pune dracu’ si deschid televizorul.
    Il schimba astia pe Contac. Pentru voi vare cititi: Contac este sau era seful pesedeilor botosaneni. Atata paguba. De ar pune si nebunul targului, tot ar fi mai bun decat Contac.
    Despre buget, numai de bine. Nu-mi pasa de doctori pentruca-i detest. Nu-mi pasa de functionari pentruca-i urasc. Nu-mi pasa de tarani pentruca-i dispretuiesc. Nu-mi pasa de cercetatori pentruca si asa nu cerceteaza nimic si cu atat mai putin sa descopere ceva. Politistii nu prind criminalii si profesorii nu fac scoala pentruca nu vor elevii.
    Slavita fie criza si Nastase profetul ei.

  9. 9 Alecu februarie 17, 2009 la 10:44 am

    Asta e, sictirul – şansa supremă de a supravieţui. Trăiască sictirul!

  10. 10 bogdan februarie 17, 2009 la 10:45 am

    Ieri 16.02.2009 il urmaream pe noul primar al Clujului, Apostol, la TV, spunand ca pactul pentru Romania se aplica doar la nivel national , nu si la Cluj, pentru ca la Cluj exista o intelegere cu UDMR, nu cu PSD… D-l Boc sau D-l Blaga stiu ce vorbeste omul acesta? sau stie el ce gandesc acestia? Daca stie ce gandesc acestia , si personal cred ca asa este, ar trebui o reactie din partea conducerii PSD, astfel incat D-l Boc si Blaga sa nu mai faca referire la „pact” doar cand au dansii interes…

  11. 11 marcus februarie 17, 2009 la 10:58 am

    @all: scuze pentru off topic, dar stirea este calda:Erevan News-Hot News
    Agentia noastra de presa a reusit prin metode specifice sa obtina atat textul Juramantului-Angajament pe care trebuie sa-l depuna la initiativa D-lui presedinte Traian Basescu (adusa la cunostinta publicului de purtatorul sau de cuvant Emil Boc), noii angajati ai Corpului de Control al Primului Ministru, cat si ritualul desfasurarii acestuia, jurmant si ritual pe care le pune la dispozitia cititorilor sai.
    Astfel ritualul se va desfasura intr-o incapere goala, in mijlocul careia se va afla un altar, marcat de prezenta unui tablou sfintit la Muntele Athos (prin bunavointa Reprezentantului Cerului pe Pamant, D-l Jiji Becali), infatisandu-l pe „Neprihanitul Basescu cu pruncu’ Boc in brate”, fix la miezul noptii.
    La ritual vor participa purtatorul de vorbe prezidentiale, D-l Emil Boc, Inalt Prea Sfintia Sa Patriarhul Romaniei, Sefii Serviciilor Secrete, Daniel Morar si trimisul special al Cotroceniului la Palatul Victoria pe post de vataf imparatesc, doamna Elena ot Plescoa.
    Inainte de depunerea Juramantului, Inalt Prea Sfintia Sa va rosti o molifta de Izbavire de Cel Rau si Lepadare de Satana, pe modelul deja recunoscut ca marca inregistrata „Tanacu”.
    Dupa aceasta, noul angajat va depune ingenunchiat in fata altarului Juramantul, dupa cum urmeaza:
    ” Sa moara mama, sa n-am parte de copilasi si de nevasta (in situatia celibatului, angajatul mascul se va jura sa-i cada mainile, iar cel de sex feminin sa-i cada degetele de la maini), sa-mi sara ochii din cap, viermii cei neadormiti sa ma manance, focurile DNA sa ma arda (ca pe Nastase&cie), sifilisul si cancerul sa ma omoare, sa n-am parte de agoniseala de pana acum si mai ales de cea ce va sa vina ca urmare a functiei, sa ma numeasca D-l presedinte Basescu tonomat si sa ma puna pe lista neagra, sufletu’mi sa nu-si gaseasca odihna si iertarea pacatelor, sa ajung sa cersesc pe scarile bisericior si la colt de strada, sa-mi fie stirpea blestemata in veci si sa moara in chinurile iadului, daca voi indrazni sa dau in vileag tonomatelor din presa obiectul activitatii mele sau daca voi iesi din cuvantul si ordinul presedintelui tarii, D-l Traian Basescu si a purtatorului sau de vorbe, D-l Emil Boc.
    Asa Sa-mi Ajute D-l Traian Basescu sau daca nu, asa sa ma arda focurile nestinse ale DNA-ului d-lui Morar !”.
    Dupa rostirea Juramantului, candidatul se va ridica in picioare, nea Tache Macelaru’ il va cresta steril la un deget si va lasa sa curga una la doua picaturi de sange in finalul scris al Juramantului, loc in care candidatul isi va aplica amprenta degetului mare de la mana stanga (din dreptul inimii). Apoi, dupa ce Inalt Prea Sfintia sa, va trage la Xerox originalul tamaiat si stropit cu aghiazma, acesta va fi supus arderii purificatoare, iar copiile inmanate pentru a fi pastrate de catre Cancelaria prezidentiala si de catre Service-uri, DNA si Arhivele Patriarhiei Romane.
    Ritualul se va incheia printr-o masa tovaraseasca la Golden Blitz, patronata de chiar D-l Presedinte Traian Basescu.
    A consemnat pentru Dvs.
    Varujan Arachelian

  12. 12 bogdan februarie 17, 2009 la 11:10 am

    Inca o ideea D-le Nastase (care sa sustina nevoia de reactie din partea conducerii PSD) : alegerile pentru primariile din Ardeal au fost castigate de PDL inca din primul tur… Niciodata PSD nu a avut candidati cu adevarat valorosi in Ardeal ( chiar nici cand erati D-voastra la conducere si-mi cer scuze ca trebuie sa spun acest lucru, desii inteleg ca nu puteati sa va ocupati de toate) dar parca ca acuma niciodata nu a fost… Spun asta si din cauza deficientelor majore de oameni cu adevarat capabili (numarul exceptilor ajungand neglijabil) pe care PSD ii are in aceste zone pentru europarlamentare, ulterior pentru restul alegerilor si pentru eventualele proiecte pe care PSD le doreste implementate si in aceste zone care au un potential urias… Va rog sa ma credeti ca nu FABULEZ si nu sufar de subiectivism , iar aceste idei , personale (nu sunt membru PSD, doar simpatizant ) au survenit in urma discutiilor pe care le-am avut cu diferite persoane… Va multumesc!

  13. 13 Draghi Puterity februarie 17, 2009 la 11:26 am

    @Harabula

    Am inteles ce nu iti place. Totusi, exista ceva ce iti place?

  14. 14 nicu rotaru februarie 17, 2009 la 12:01 pm

    Va intreb cu respect , cine sa dea un astfel de semnal daca nu autoritatile. Dar culmea tocmai ele in Romania nu respecta legea , si din pacate acest lucru este arhistiut. Poate nu va vine sa crede ti dar frica nu va mai fi cat de curand un obstacol ptr oameni in obtinerea dreptatii. In situatia mea , o institutie importanta a statului a incalcat legea, ignorand tactic prevederea potrivit careia recursul suspenda executarea. Cu stima.

  15. 15 Clopot februarie 17, 2009 la 12:11 pm

    Crizantema economică

    “Criza-n tema” economică actuală a României ne sileşte să cugetăm la soluţii viabile cu implementare rapidă şi eficienţă sigură. Familia compozeelor ne sare-n ajutor cu ficele sale nedeflorate – crizantemele, ce le oferă numai cetaţenilor români spre a le purta la butoniere – şi nu numai – pe toată perioada crizei mondiale, în culori acordate cu intensitatea acesteia, de la roşu aprins pană la alb.Se scontează pe capacitatea frumoaselor de a atrage energiile pozitive , de a îndeparta ţânţarii (pe bune, puteţi proba) şi puterea lor de a-ntorce totul în favoarea purtătorilor. Chinezii o socotesc floarea onoarei. Folsirea petalelor cazânde ca msă de seară sau ceai de crizanteme în loc de cafea, era recomandată de acum 2340 de ani, aceaste frumoase fiind „bănuite” că stau în spatele unor recorduri de longevitate (până la 130 ani)- toate dovedite în China (florile de calitate bună au gustul dulce iar cele rele, amar). Şi cine ne împiedică să le cultivăm pentru uz personal sau pentru o afacere prosperă ?

  16. 16 Alex februarie 17, 2009 la 12:20 pm

    Dar-ar Domnu sa nu investeasca nimic. Din pacate, Soros investeste de zor in proiectul Rosia Montana. In cateva zile vom afla ce se intampla cu aurul, cu satele noastre, cu muntele nostru. Precum si cat a mai ramas al nostru din tara asta. Apropo, ce se mai aude de legea care interzicea cianurile (initiata de senatorii Kovacs Eckstein Peter si Gheorghe Funar)? Prin presa se-aude cum ca a fost blocata in Parlament tocmai de catre reprezentantii actualei coalitii de guvernamant.

    In timp ce atentia fraierilor este distrasa de catre criza fabricata, spectacolul vadimist al lui Traian Basescu, sceneta disparitiei armelor si jafurile din tara, bogatiile subsolului romanesc fac picioare in termen record.
    Slavit sa fie FMI si Stolo profetul sau!

  17. 17 Zeus februarie 17, 2009 la 12:30 pm

    Domnule Nastase, Jim Rogers este foarte departe de a fi un Goldman Sachs sau un Warren Buffet.
    Jim Rogers e doar un „Jim Cramer” mai mic si mai necunoscut. Nici macar Jim Cramer nu are acum credibilitatea care o avea inainte de criza asta.
    In plus, Jim Rogers de la o vreme a avut oricum niste declaratii si niste actiuni mai „heirupiste” care i-au redus si mai mult credibilitatea. Si Geoana a spus ca e prieten cu Barack Obama, dar l-a crezut cineva?
    P&G continua investitiile in Romania, nemtii cumpara Loganul in draci, retailer-ii anunta minim 2000 de locuri de munca anul asta, OMV a imprumutat Petrom cu EUR 1/2 mld., austriecii (mai nou) spun ca Romanii ii poate salva, in niciun caz sa ii ingroape (http://www.standard.ro/articol_81042/firmele_austriece__romania_ne_ofera_o_speranta_de_crestere__nu_riscul_falimentului.html), etc….etc….iar Jim Rogers nu mai investeste in Romania. Sa fie sanatos!
    Sincer, eu nu cred ca Dumneavoastra chiar va speriati de ce a spus JR. Cred ca e o continuare a serialului in care Dumneavoastra nu va convine nimic in alianta si in guvernarea asta, unde simtiti nevoie sa dati semnale de alarma, sa aratati ingrijorari si sa ii mai dati inca un in cap lu’ Geoana „ai grija Prostanacule, ca uite ce zic astia”.

  18. 18 casandra februarie 17, 2009 la 1:10 pm

    Ei, in urma cu vreo 10 zile dl. J.R. anunta Universul ca nu mai pune pret pe lira sterlina. Bine.

    Chiar trebuie sa plateasca si generatiile urmatoare de romani DIJMA sistemului financiar mondial, sistem care s-a umflat precum broasca din fabula pentru a permite crearea fluxurilor de capital investitional necesare unora pentru a cumpara pe nimic active de pe tot globul in ultimele 2-3 decenii??

  19. 19 Sibilla februarie 17, 2009 la 1:38 pm

    @Mihnea Georgescu,
    Bre druje, ce te înfoiaşi aşe şi pe cine ? Soros e de-al tău majkă, corcit, ungur-evreu, afacerist, cameleon, să-ţi fie de ” leac ” majkă !
    Preferi să vorbim despre masonii din umbra FMI şi despre ” binefacerile ” pe care şi tălică le propăvăduieşti alambicat pe-acilea, pe ti miri mai unde, hm ?
    Şi tălică eşti unul din adepţii ” politicii ” de întreţinere a fenomenului de neîncredere cu scopuri precise şi apelezi la …. inversiuni , zig-zaguri şi vorbe , hait, oare de ce nu reuşeşti să fii imprevizibil, naiba ştie cum, nerăbdarea te pierde în amănunte, deloc nesimnificative, şezi cuminte druje, că baţi la ochi 😉
    Zamolxe să fie cu tine ! 🙂
    Sibilla
    P.S. Apropos, neicuşorule ” Voltaire ”, că zuitai, n-o fi furnica şi neînsemnata de mine filosoafă ca Soros al tălică, dar, atenţie la veninul de ” viperă ” 😉

  20. 20 Zeus februarie 17, 2009 la 2:09 pm

    @ Bogdan: „insuccesurile” PSD-ului in Ardeal se datoreaza in primul rand apropierii oamenilor de acolo de culturile vestice.

  21. 21 Draghi Puterity februarie 17, 2009 la 2:42 pm

    @Zeus

    Eu am o alta teorie legat de insuccesul PSD in Ardeal. In Ardeal predomina mentalitatea de „sat mare” in care fiecare stie ce face celalalt. PSD-ul a perturbat aceasta stare de fapt impunand lideri care au fost perceputi ca fiind „din afara satului”. E in multe cazuri vorba de perceptie, nu ne realitate.

  22. 22 Zeus februarie 17, 2009 la 3:11 pm

    @ Draghi: adica, PSD l-a pus pe „Marean” (ma refer la un Marean generic, nu la ala de la S5, care conduce partidul) sa candideze si acolo?

  23. 23 Aya februarie 17, 2009 la 4:01 pm

    @

    Zeus

    Te invit sa observi un amanunt subtil in textul lui Adrian Nastase, intr-un fragment in care apare numele lui Jim Rogers (citez):

    „Jim Rogers, cunoscut om de afaceri american si FOST (s.A.) partener cu si mai bine cunoscutul George Soros, a declarat recent ca nu ar mai investi nimic in statele din Europa Centrala si de Est”.

    Jim Rogers NU a MAI fost partener de afaceri cu George Soros dupa ce acesta din urma a inceput sa „bata inspre” social-democratie.
    Sa nu uitam ca Soros inseamna, ca perceptie publica mai ales imensa sa avere si investitia masiva in ONG-uri (care reunesc formatori de opinie, desfasoara programe internationale, etc).

    NU voi lua, acum, in discutie, daca Soros s-a despartie de Rogers sau invers: importante sunt faptul in sine si momentul in care s-a produs (l-am precizat deja).

    Altfel spus, in timp ce Soros va investi in poiecte de stanga (social democrate), Rogers ramane pe vechea „linie”.
    Sigur ca influenta (sa nu uitam ca, de el, se leaga o adevarata „armata” internationala de „creiere”) si capacitatea de a investi, apartinandu-i lui Soros, sunt de departe mai puternice decat cele ale lui Rogers.

    A bon entendeur, salut!

    P.S.
    Intr-un fel SI pentru ca Romania are, la guvernare, un partid social democrat va reusi sa evite criza. Averea lui Soros este cu mult mai mare decat PIBul Romaniei!
    Desigur, nimeni nu-i poate impiedica pe cei de dreapta, precum Rogers (am dat un exemplu) sa comita marea greseala de a nu investi in Romania.
    Pe de alta parte, insa, stiu prea bine ca, in lumea afacerilor, se actioneaza cu pragmatism si, in final, nimeni nu risca, la limita, sa piarda totul doar pentru ca nu e de acord cu nu-stiu-ce ideologie.

    P.S.2
    Coroborand acest lucru (pozitionarea „pe stanga” a lui Soros) cu mesajul lansat PRIN Tom Gallagher (a nu se intelege ca Soros i-a spus lui Gallagher ce sa spuna- am in vedere mesajul meu continut, din textul postat la sectiunea despre Gallagher si adresat lui Adrian Nastase) lucrurile par a se lamuri mult mai bine.

  24. 24 Spiridus februarie 17, 2009 la 4:31 pm

    1. In procesul de atragere de investitii, competitie extrem de dura, predictibilitatea actiunilor guvernantilor constituie un punct esential. Este activitatea guvernului Boc predictibila?
    2. Schimbarile frecvente de persoane si de reglemetari alunga investitorii. Nu se stie cand se schimba guvernul si apar alte reglemetari, alte persoane… La noi nici nu se stie care sunt posturile politice din administratie. Atat cat e nevoie. Pana la sef de WC daca interesele de partid o cer.
    Ce face actualul guvern de cand a venit la putere, in aceasta directie? De exemplu, este Loteria nationala un loc de decizie politica? (nu inseamna ca o apar pe madama pusa acolo tot pe aceleasi criterii pentru care e schimbata).
    3. Orice investitie are nevoie de servicii colaterale, in principal de infrastructura. Are Romania o oferta avantajoasa comparativ cu alte state din zona?

    Si mute altele…

    Face ceva actualul guvern ca sa micsoreze decalajul fata de alti competitori? Raspunsul se vede cu ochiul liber.

    Asa ca, la nivel academic, este foarte frumos sa discutam. Cand insa e vorba de decizii concrete.. e mai greu, mult mai greu. In consecinta, vor continua sa vina investitori „strategici” ca sa mai dea vreun tun si sa plece. Iar noi…, noi ne vom plange ca ne afecteaza interesele si deciziile Occidentului (care sunt luate „impotriva” Romaniei), ca si cum in afaceri ar fi vorba de dragoste.
    Ne costa al dracului de scump sa invatam banalitati ale economiei de piata.

  25. 25 Aya februarie 17, 2009 la 4:39 pm

    @

    Adrian Nastase

    O NOUA IMPARTIRE GEOPOLITICA (Estul Europei- social democrat?)?

    La guvernare se afla PSD, partid social democrat.
    Soros (cu adevarat cel important in fostul „cuplul” de investitori Soros- Rogers) s-a despartit de Rogers in momentul in care a ales sa se pozitioneze pe stanga social- democrata (la Soros ma refer, desigur; Rogers a ramas pe zona de dreapta).

    In Romania vor continua sa existe (si se vor diversifica) investitiile straine ale colosilor (precum Soros) care au ales sa sustina social democratia (a se vedea si ce se intampla in SUA- Obama nu este nici pe departe o aparitie ” cazuta cu harzobul din cer”, ci un lider de stanga, social- democrat, asa cum se intelege acolo social- democratia, mult mai aproape de ceea ce inseamna modernism decat „familia Clinton”, motiv pentru care a devansat-o pe Hillary in alegerile din interiorul Partidului Democrat; daca este adevarat ce se aude, Tony Blair ar urma sa revina in forta; pentru orice privitor atent, in Franta, Sarkozy „bate mai la stanga” decat social democratia; exemplele- unele subtile, altele care tin de domeniul evidentei- pot continua).

    Citez:
    „(…) este foarte important pentru Romania sa isi clarifice pozitia privind eventualele imprumutari externe (inclusiv in ce priveste relatia cu FMI)”.

    DIN PERSPECTIVA DE MAI SUS (ma refer la ceea ce am scris) este foarte important ca Romania sa NU ia imprumuturi de la FALIMENTARUL FMI (imprumutat de guvernul Japoniei pentru „economiile emergente”!).

    Ce facem?
    Alegem varianta POTENTIALELOR investitii (dupa parerea mea, total improbabile, iluzorii) ale unora ca Rogers (care, dupa alte „semne” subtile, oricum vor sa se retraga din Estul Europei, cu vadita intentie de a transforma aceasta zona intr-o alt fel de „America de Sud”, in beneficiul Occidentului) si atunci alegem calea imprumutului de la falimentarul FMI- devastator pentru Romania (intr-un moment in care este nevoie de investitii)
    sau
    alegem varianta investitiilor cuiva precum Soros (care s-a pozitionat pe stanga social democrata)- investitii sigure?

    Nu sunt naiva si realizez, ca astfel, ar aparea o „zona” social democrata europeana (sa fim seriosi!; nimeni nu investeste aici- ma refer la ceea ce generic poarta numele de estul Europei, deci si la Romania- din altruism!).
    Sigur ca, in perspectiva, sub aspect geopolitic, este posibil (chiar probabil) sa apara un fel de „cortina de voal”, cu o granita spriritualizata intre estul social- democrat si vestul crestin democrat (ca totdeauna, problema Occidentului va fi Anglia- dar nu au ce face, nu pot „muta” Albionul), la nivel general „balantele politice” fiind echilibrate de liberali.

    Semnele arata ca asistam la o noua miscare de impartire a zonelor de putere- de data asta, din perspectiva prioritar economica.
    In ceea ce ma priveste, unicul lucru pe care il vad important, din tot acest „joc” este siguranta Romaniei, care inseamna siguranta si dezvotare economica inainte de toate, pentru a sta la aceeasi masa cu „puternicii” Europei.

    Asa ca, eu (desigur, in urma unor „semne”) votez IMPOTRIVA lui Rogers (si a FMI!!!) cu mentiunea ca, din perspectiva expusa, este firesc ca acesta (si altii ca el) sa lanseze „semnale de speriere” catre Romania (catre estul Europei, in general- admit conventia, desi noi suntem in centrul Europei; stiu, pe de alta parte, ca „Europa centrala este un concept geopolitic”- am citat din memorie- imi amintesc ca m-ai invatat asta, in amanunt, cu multi ani in urma, inca din vremea in care, ca ministru de Externe, faceai pasi fermi pentru -citez „deschiderea portilor” Europei in beneficiul Romaniei).

  26. 26 Spiridus februarie 17, 2009 la 4:51 pm

    Apropo de reglementari.
    Unul din pupilii Dvs., Victor Ponta, spunea la o emisiune TV ca nu este relevanta decizia Curtii Constitutionale privind cumulul salariu-pensie, pentru ca se refera la forma, nu la fond. Pin urmare, guvernul va schimba doar forma Ordonantei de urgenta respinse (nu ii stiu nr.).
    Asa o fi? Va intreb, pentru ca aveti o experienta interesanta legata de deicziile Curtii chiar in ceea ce va priveste.
    Sa mai amintim ca Ponta e chiar jurist, era sa zic ca are si doctorat, dar fiind luat cu un fost ospatar ajuns sef de sala (de arme), ma abtin.

  27. 27 Intrusul februarie 17, 2009 la 5:17 pm

    Ma ingrozesc de cate banalitati comite-ti . Cata obtuzitate si superficialitate aveti !! Nu vedetzi ca problema e de natura morala?
    Va dati cu presupusul la „dari” cu presupusul !! Marcus,daca nu poti sa-ti asculti vorbele ,fii atent la zgomotul tastaturii ! Aya,idolatria e un pacat !!
    Elmmar in penibilitatea asta Tu nu ai loc !

  28. 28 gigi februarie 17, 2009 la 5:25 pm

    @Aya
    Fara a-ti fi afectat in vreun fel continutul argumentatiei tale,cred ,totusi,ca ar trebui sa revii asupra afirmatiei ca PIB-ul Romaniei este mai mic decat averea lui Soros.

  29. 29 Aya februarie 17, 2009 la 6:11 pm

    @

    Zeus

    Draghi s-a referit la „Republica de la Cluj”- de aceea era strain actualul candidat al PSD la primaria clujana.

    Marean-care-este-almanahe (si asfalte) se intelege foarte bine cu numita Republica, fapt demonstrat si de ultima lui descindere in acel loc (nimeni nu a inteles, logic, de ce a fost la Cluj, inainte de alegerile locale de acolo, primarul sectorului 5 din Bucuresti sau- putem privi lucrurile si din aceasta perspectiva- presedintele PSD Bucuresti; cei informati, stiu).

  30. 30 sorin gyorgyfalvi februarie 17, 2009 la 6:12 pm

    Domnule Adrian Nastase,

    Bineinteles ca tabloul economic al zilei de ai nu e cel real.

    Este vorba despre o imenas neincredere care s-a instaurat IN MARE PARTE datorita personalului Emil Boc. Cu cit apare mai des la TV cu diferite ineptii, cu limbajul lui de lemn in care predomina „coagularea”, cu atit se disipa mai mult increderea in mediul economic romanesc al investitorilor straini, cu atit mai mult se instaureaza frica de insolventa a unor parteneri cu care poate ca ai lucrat ani si ani de zile.

    Un singur faliment poate antrena alte citeva falimente ale colaboratorilor apropiati, care in zile asea de criza nu pot gasi sprijin nicaieri.

    Fiecare zi care trece aduce noi si noi surprize, niciuna pozitiva. Din piata lipsesc miliardele de euro datorate de guvern, bani pentru care unii au facut lucrari, altii au dat materiale, si care la rindul lor trebui sa-si plateasca datoriile lor. Lipsesc si miliardele de euro ale investitorilor care s-au retras din Romania. Multe, foarte multe miliarde. Structura economica insa e cam la fel, acelasi numar de pensionari, acelas numar de bugetari…. e drept, mai putini salariati in mediul privat. Pe masura ce trece timpul acestia din urma vor fi tot mai putini, dar numarul de persoane platite de la bugetul statului se reduce muuuult mai greu.

    As asemana puterea de atragere de capital strain din ziua de azi cu puterea celor ce se plimba azi pe la banci in speranta unui credit. Chiar si cei care obtin intr-un final ceva…. sunt NEVOITI sa plateasca dobinzi mai mari cu speranta ca odata lucrurile vor veni la normal.

    Se pare ca la nivel de GUVERN asta inca nu s-a inteles. De acolo de sus situatia e obturata de un val de nori.

    Sunt cu totul de acord cu ultima fraza din articolul dumneavoastra dar…. CARE NOI ? Ce intelegeti prin „semnal clar”? Eu unul, inteleg ceva de genul facilitatilor fiscale date promise prin Codul Fiscal din 2003 si datorita caruia ARIS a schimbat radical perceptia investitorilor straini asupra economiei romanesti.

  31. 31 manuela februarie 17, 2009 la 6:17 pm

    apropo de Jim Rogers, interesant personaj…
    am vazut zilele trecute doua documentare recente in care vorbeste despre criza, cauze si posibile evolutii .. si despre miracolul singapore…
    pentru cei curiosi aveti mai jos linkurile …

    http://www.vpro.nl/programma/tegenlicht/afleveringen/41074430/media/41317763/

    http://www.vpro.nl/programma/tegenlicht/afleveringen/41074482/media/41447014/

  32. 32 un om februarie 17, 2009 la 6:24 pm

    Eu, în naivitatea şi puţinătatea cunoştinţelor mele, nu mă impacientez: omu’ face şi el puţin „lobby”: poate ne mai scade ratingul de ţară şi uite-aşa, instituţii financiare în care el şi prietenul său (Soros) au evidente interese, ne vor împrumuta mai scump…
    Atâra timp cât G. Soros se află printre investitorii de la Roşia Montană, nu suntem chiar atât de faliţi, precum şi-ar dori ei.
    Ia să garanteze (Doamne-fereşte!) Guvernul României, un eventual împrumut, cu participaţia de 20% de la Roşia Montană, veţi avea surpriza să aflaţi, pe toate canalele posibile şi existente, că am cam murit demult şi ei, în mărinimia lor, ne mai menţin „funcţiile vitale”.
    Părerea mea este că e vorba de marketing ordinar…

  33. 33 marcus februarie 17, 2009 la 6:53 pm

    @Intrusul: o fi idolatria un pacat, dar in elementara te lasa corigent pentru greseli gramaticale ca cele comise de mataluta
    sa fii iubit
    marcus

  34. 34 Dan M februarie 17, 2009 la 7:10 pm

    Il doare in cot pe Badea Gheorghe ca nu mai vine Jim Rogers sa ii cumpere gainile la 1 leu bucata.Ce afaceri viabile si de succes au facut marii investitori in Romania Dle Nastase? Tunuri date cu ajutorul functionarilor platiti din banii contribuabililor, supermatketuri care functioneaza la limita legii si care impun producatorilor un pret pe care si-l doresc ei, mafia care a spalat bani in Romania prin afaceri imobiliare si care au zis ca au prins pe Dumnezeu de picior, preturi umflate pentru a plati salariile functionarimii impuse cu forta in consilii de administratie. Astea au fost super afacerile facute cu ajutorul guvernelor ce s-au derulat in Romania in ultimii 20 ani. Patriotismul, dragostea de tara a inceput sa lipsesca cu desavarsire din gandirea romanilor, asta o sa ne duca la pierzanie. O sa sfarsim prin a ne sfasia intre noi pentru o bucata de paine. Si asta au facut-o acesti asa zisi „investitori” care au sesizat ca impreuna suntem puternici. Si daca nu au reusit sa ne faca bucati cum au facut cu Iugoslavia si-au zis sa faca un nou experiment prin care sa distruga tot ce e bun in tara asta din interior. Si au reusit, piesa este aproape de final.

  35. 35 Aya februarie 17, 2009 la 7:30 pm

    @

    Gigi

    In primul rand:
    Am afirmat ca averea lui Soros este mai mare decat PIB-ul Romaniei- NU ca PIB-ul Romaniei este mai mic decat averea lui Soros.
    Chiar daca, aritmetic, indiferent de ordine, am lua in discutie aceleasi sume, mesajele sunt diferite.

    Revenind la invitatia ta, nu am pentru ce sa revin asupra afirmatiei mele (anume ca averea lui Soros este mai mare dect PIB-ul Romaniei) intrucat este reala.

    In al doilea rand (desi, tot in primul rand ar trebui sa fie):
    Printre obisnuitii participanti straini ai anualei vanatori de la Balc (ma refer, desigur, la cea organizata de Ion Tiriac) sunt unii (pluralul incepe de la doi) care au averea mai mare decat PIB-ul Romaniei (asta nu inseamna ca Romania este o tara saraca).

    Iata deci, cu Soros impreuna (Soros neparticipand la acea vantatoare, dupa cate stiu), inseamna ca exista cel putin trei personaje, deloc misterioase, in aceasta situatie.

    Desigur, s-ar putea pune intrebarea care dintre acestia (toti avand, intr-un fel sau in altul, legaturi cu Romania) are cea mai mare avere.
    Din perspectiva soliditatii plasamentelor (inclusiv in perioada de criza) dar si a capacitatii de a dispune, oricand, de lichiditati foarte mari- pentru a nu mai discuta de (re)nume care reprezinta, in sine, un capital important- cred, la modul cel mai serios, ca pe primul loc este Soros.

  36. 36 Intrusul februarie 17, 2009 la 7:37 pm

    Maecus,ce putin ai inteles din ce am zis ! Sa faci rost de un GADILOFON,sa radem si noi cand spui vreo gluma ! Gramatica corecta nu absolva de la gravele derapari psiho-logice.Asculta zgomotul tastaturii
    ca pt. altceva nu ai urechi………

  37. 37 Zeus februarie 17, 2009 la 8:22 pm

    Aya, o dai in balarii (nu te supara te rog). Poate AN a interpretat-o si prezentat-o cum ai spus tu, dar nu si JR, el nu a vrut sa o dea in sensul asta. JR de la o vreme se vede un „Warren Buffet wanna be in Asia”. Si incearca si el sa isi traga „tortul” de partea lui. Actiunile lui din ultima vreme nu au nicio conotatie politica. Asa cu banii nu au conotatii politice. Au doar trasee politice. Sa se faca oricum si sa se imparta la cine trebuie.

    Cat despre Cluj…eu ce am zis? Nu tot aia? Cu o mica precizare: Marean nu este doar Presedintele PSD Bucuresti. Este Presedintele PSD de facto! Hai, da-mi si tu macar o data dreptate. Te roooog…. 😀

  38. 38 Daniel februarie 17, 2009 la 9:02 pm

    Nu il cunosc pe Jim Rogers, dar ceea ce spune mi se pare corect, privit generic. Investitia in Romania cel putin, s-a bazat pe constructia unei imagimi false a unei puteri asa-zise de dreapta care ar stimula economia. Totul a fost o bula si atata timp cat cresterea economica nu are fundamente solide bazate pe structuri corecte (justitie, proprietate, secretul comunicarii si altele), nu numai ca nu vom mai reusi sa castigam increderea strainilor, dar o vom pierde si pe cea interna. Cei care pot determina schimbari nu o fac pentru ca nu au incredere, pe buna dreptate, iar ceilalti sunt ca flora spontana, se dezvolta in functie de imprejurari, nu sunt in stare sa modifice conditiile.

  39. 39 ipse februarie 17, 2009 la 9:13 pm

    ASA SE INTIMPLA LA ,,SPITALUL VICTOR BABES CRAIOVA ,, DIRECTOARELE ISI BAGA PE FALS ORE SUPLIMENTARE SI LA SALARIATI NU DAU ORELE PRESTATE SI DREPTURILE CUVENITE ….CANCELARIA LUI MINISTRU BOC ,V-AM MAI TRIMIS MESAJ <NU A VENIT NIMENI ,NICI CURTEA DE CONTURI DE ANI,,,,,,,FAPTE NU VORBE SI VA FIO FAIN..

  40. 40 gigi februarie 17, 2009 la 10:15 pm

    @Aya
    Folosind criteriul aritmetic,pe care il invoci si tu,situatia este urmatoarea:
    in ultimul clasament al celor mai bogati pamanteni,Soros se situeaza pe locul 97,cu o avere estimata de 9 miliarde $.O.K.,sa fie sanatos!
    PIB-ul Romaniei,care ne intereseaza pe noi de fapt,a fost in 2007 de aprox 160 miliarde $,a crescut in 2008 cu aprox 8%(dupa cum se lauda Tariceanu de dimineata pana seara) si nu a coborat,dupa ’89,sub 20 miliarde $ nici in cel mai catastrofal an economic,respectiv ’92.
    Prin urmare,averea declarata a lui Soros chiar este mai mica decat PIB-ul Romaniei.(slava Domnului!)
    Mai mult decat atat,daca cele 2 personaje de care amintesti,participante la sarbatoarea de la Balc ,nu sunt cumva Buffet si Bill Gates,nici socotite la un loc cu Soros nu depasesc PIB-ul Romaniei.(suntem bogati,nu?)
    Daca insa te-ai referit la averea lui Soros intr-un sens mai larg,incluzand aici relatii,influenta,lobby,experienta,fler.o retea redutabila de ONG-uri,fundatii deschise sau mai putin deschise,activisti sociali,etc,atunci ai cu siguranta dreptate:averea lui e mai mare decat Pib-ul Romaniei si al altor numeroase state.

    Daca insa te-ai referit la avera lui Soros intr-un sens mai larg,incluzand aici influenta,relatii,lobby,experienta,fler si altele,atunci ai dreptate:este mai mare decat PIB-ul Romaniei si al multor alte state.

  41. 41 gigi februarie 17, 2009 la 10:21 pm

    @Aya
    Scuze ptr suprapunerea ultimului paragraf,am incurcat tastele…

  42. 42 marcus februarie 18, 2009 la 10:08 am

    @Intrusule: ipac nu stiu cum stau eu cu umorul, dar treaba cu gadilofonul denota o profunda precocitate la tine, ce spuneai la gradinita, spui si acum. Esti beton vere!
    sa fii iubit
    marcus

  43. 43 blogideologic februarie 18, 2009 la 11:51 am

    @ Aya
    „Soros a ales sa sustina social democratia” ?
    Cum, cu dezastrul ecologic pe care îl planifică la Roşia Montană ?

  44. 44 blogideologic februarie 18, 2009 la 12:12 pm

    George Soros este numai un capitalist rapace şi meschin. Nu mă interesează averea lui colosală, pentru că României nu îi va reveni absolut nimic pozitiv. Din exploatarea de o sălbăticie extremă pe care o proiectează la Roşia Montană, George Soros se va alege cu vreo 10 miliarde dolari, iar România va avea de la acest George Soros drept “cadou de capitalist cu avere colosală”, un dezastru ecologic de vreun trilion de euro. George Soros este atât de meschin, încât nici măcar nu a vrut să plătească o analiză LCA cradle-to-gate la Roşia Montană, preţul total ar fi fost de vreo 0,5 milioane dolari. Exploatarea minereurilor metalice se face prin fonduri de investiţii ETF, tot mereu spun că România trebuie să se angajeze serios pe o curbă de învăţare într-un management al fondurilor de investiţii ETF.

  45. 45 Alex februarie 18, 2009 la 12:14 pm

    Tot catolicii au gasit o cale de a iesi din criza prin reluarea practicilor indulgentelor:
    http://www.ziare.com/Catolicii_isi_pot_spala_din_nou_pacatele_cu_indulgente-680696.html

  46. 46 marcus februarie 18, 2009 la 12:22 pm

    @Intrus:da’ d’asta ce zici:
    Nuti Sine-Qua-Non

    Blonda cea ispravniceasa, Chiritoaia din poveste
    De cum incepu mandatu’ ne dadu rapid de veste,
    De reforma insemnata in turismul romanesc,
    Laicizand divinul, un proiect donquijotesc.

    Tot masura de reforma, garantata cu succes
    Ar mai fi in ministere si’n palatul cel domnesc.
    Astfel azi ministrii nostri, presedinti de Parlament
    Voiajeaza’ntre palate la apel de Prezident.

    Au, n-au treaba, tara arde, ei ca preget nimic n’au
    Cand din goarna Bocul suna, se aduna la Bau-Bau!
    Primind sfat, dojean’aleasa spusa clar si raspicat
    Fac ce fac si’ n ochii lumii se cam umplu de rahat.

  47. 47 blogideologic februarie 18, 2009 la 12:34 pm

    @ Adrian Năstase
    PSD ar putea să crească foarte mult în aprecieri la Cluj (oraşul, judeţul) prin opoziţia faţă de proiectele de exploatare a aurului la Roşia Montană. Munţii Apuseni „captează” aerul oceanic încărcat cu umiditate care vine dinspre Vest, şi precipitaţiile incidente acolo fac „iarba cea mai dulce”, cum spun ciurdarii şi oierii. Munţii Apuseni mai alimentează permanent şi aquiferele exploatate în Ardeal şi Crişana (de aceea berea produsă acolo este atâta de bună). Cred că un blog tematic „Salvarea aquiferelor din Ardeal şi Crişana” ar fi bine primit. Deocamdată, dintre personalităţile publice, numai mitropolitul Bartolomeu a dovedit că este sincer interesat de protejarea mediului la Roşia Montană.

  48. 48 blogideologic februarie 18, 2009 la 7:14 pm

    „Criza ucide 90% din IMM-uri”, scrie în Gardianul din 18 Februarie 2009.

  49. 49 Aya februarie 18, 2009 la 9:14 pm

    @

    blogideologic

    IN ROSIA MONTANA SUNT ALTE IMPLICARI (totul se leaga cu totul)!

    Soros nu este implicat in pagubosul proiect Rosia Montana.
    Imi pot da doctoratul in acea mizerie asa-numita proiect, legata de aurul romanesc (pentru a nu mai discuta de proiectatul dezastru ecologic).

    Banii vin din alta parte (si tot „in alta parte”, este interesul sinistru).
    Cand se va desecretiza Constractul „Sterling” (cel initial, din 1992) lumea va avea o mare surpriza: va vedea cum totul se leaga cu totul.

    Cei care ma cunosc demult, vor vedea cat de multa dreptate am avut, de-a lungul anilor cand, cu riscul de a parea „ciudata”, aratam constant in directia unor „anumite personaje” si a conexiunilor intre diverse „investitii”.

    Va vedea aceeasi lume ca exista legaturi totale intre paguboasa (preconizata, din fericire, ratata) exploatare de la Rosia Montana, tentativa de a falimenta „Petrom” (in 2003) via Rafo Onesti (culmea, o societate in pragul falimentului, atunci), dezastrul Rafo- Carom, privatizarea aparent doar iresponsabila (in fapt, dirijata cu rea credinta), in 2000, a Intreprinderii de Prospectiuni Geologice si Geofizice (IPGG) care, in urma privatizarii (sub ACOPERIREA numelui Tender) a devenit Prospectiuni SA (pot face si alte legaturi, dar cred ca este suficient ce am spus).
    Toate acestea se leaga, de exemplu, SI cu tentativa de a se introduce in Romania, PRIN Matser (oficialul NATO), IN conturile unor firme ale lui Tender, niste miliarde de dolari, sume provenite din bancile columbiene (sursa lor fiind traficul de droguri) si care urmau sa fie „spalate” in Romania la Rosia Montana si pentru „un proiect petrolier” in Romania (ghici care!?).
    Iti mai amintesti CINE ii prezentase, unul celuilalt, pe Matser si Tender si cine recomandase sa fie facute afaceri, intre cei doi (moment dupa care a aparut tentativa de transfer a banilor proveniti din traficuld e droguri)?

    Dupa cum vezi, conexiunile se fac „dincolo” de culoarea politica a puterii, in diverse perioade (existand o sinistra continuitate).
    In fapt, acele legaturi transcend politicul, iar „molia din fundul ghemului” NU are culoare politica (poate va fi dat impresia ca si-o schimba, dar relationarile esentiale nu sunt politice, pe fond).

  50. 50 Aya februarie 18, 2009 la 11:24 pm

    @

    Zeus

    VIZA „PROFETIILOR” LUI ROGERS: DESTRUCTURAREA ECONOMICA TOTALA (VEZI PERIOADA 1996- 2000!!!)

    Inainte de toate, nu o „dau in balarii” (ca a te citez) deloc.
    (O paranteza: nu m-am suparat- nu ma supar deloc usor; in general, sunt mult mai putin „atinsa” de emotii decat s-ar putea crede vazand modul meu temperamental de a fi).

    Suntem de acord asupra faptului ca Jim Rogers (citez din mesajul tau) ” incearca si el sa isi traga “tortul” de partea lui”.
    Sunt insa in dezacord cu tine cand afirmi ca actiunile lui Rogers „din ultima vreme nu au nici o conotatie politica”.

    Afirmatiile legate de „pericolele” care ar ameninta Europa de Est unde-, vezi- Doamne – nu ar mai veni nimeni sa investeasca (sensul fiind clar: se refera la el si la CEI CA EL, care reprezinta o anumita „linie” politica) au ca scop clar inducerea unor actii in aceasta parte a Batranului Continent. Altfel spus, fie si in mod indirect, Rogers actioneaza politic.

    De ce afirm asta?
    Incercand sa induca (fie si prin declansarea temerii de ceva grav si posibil) o anumita atitudine generala in Europa de Est (implicit in Romania)- care ar avea ca efect actiunea intr-un anumit sens sau abtinerea de la actiune, in alt sens- Rogers are ca scop declansarea unei DECIZII politice (orice decizie politica presupune, direct sau indirect, o actiune cu implicatii generale asupra acelui stat).

    Suntem de acord asupra faptului ca banii au (sau pot avea) trasee politice.
    Asta are in vedere Rogers incercand sa induca o anumita decizie politica in aceasta parte a Europei, care ar duce la actiune (cu suport politic, stiut fiind ca actiunile importante, la nivel de stat, trebuie sa aiba suport politic).
    In acest moment, pe fond, el si Soros sunt competitori. Nu doar „in sine” sunt competitori, dar si liniile (traseele) politice pe care le reprezinta- fara sa recunoasca neaparat, public- sunt in competitie.
    Interesele politice pe care le sprijina sunt diferite (si in competitie).

    Teoretic, nu am nimic impotriva nici unor fonduri, indiferent de provenienta lor (ca „traseu politic”) atata timp cat sunt favorabile dezvoltarii Romaniei si mentinerii ei in granitele sale.

    Exista insa elemente clare care au aratat, de-a lungul perioadei postdecembristre, ca „interventiile” crestin democratiei „mondiale” in Romania (si in Estul Europei, in general) au avut ca scop final destructurarea economica si transformarea acestei zone intr-o piata de desfacere, o sursa de forta de munca ieftina si o sursa de materii prime (defrisarile sinistre sunt doar un exemplu).
    Acesti „minunati” reprezentati ai crestin democrati „externi” au fost cei care, gasindu-si sustinatori in Romania (desigur, nu dezinteresati) au inchis marile combinate de prelucrare a carnii (viza fiind importurile, pentru acoperirea nevoilor pietei interne si distrugerea zootehniei), au dus la privatizari dezastruoase – culminand, in perioada 1996- 2000, cu taierea aberanta a unor utilaje apartinand unor fabrici care puteau ramane productive, cu o minimala investitie- si vanzarea lor la fier vechi (situatii soldate, uneori, cu crime -cazul Tepro Iasi este un exemplu), au dus la inchiderea minelor (viza finala fiind desfiintarea termocentralelor- deci a surselor alternative de energie, cel putin pentru orase; nu este un secret ca a existat un „document”, in fapt o „propunere” lansata catre anumiti indivizi cu forta decizionala, de a fi taiate si vandute la fier vechi utilajele din termocentrale; „intamplator” toate aceste lucruri s-au intamplat tot in perioada 1996- 2000!!!). Ma opresc aici, desi pot continua.
    Asta a insemnat „importul” de „sugestii” crestin democrate (corelat cu asa-zise investitii in Romania, care nu au legatura cu productia- singura care poate sustine dezvolarea economica- dar cu consumul, care trebuia „alimentat” prin importuri de produse finite, de multe ori realizate cu materii prime ieftine, importate din Romania).
    In acest sens trebuie interpretate „profetiile negre” ale lui Rogers (in fapt, incercari de a induce decizii politice, repet).

    Sigur ca ele nu se vor implini daca decizia politica va fi directionata in sensul investitiilor PRODUCTIVE („directia” opusa lui Rogers; e clar la ce ma refer).

  51. 51 Zeus februarie 19, 2009 la 8:45 am

    Aya, urmareste doar ce pun in mod frecvent la „Site web” in semnatura mea si o sa iti dai seama.

  52. 52 blogideologic februarie 19, 2009 la 9:53 am

    @ Aya
    Tender şi Emil Boc provin din două sate foarte vecine din Munţii Apuseni. Tender vine dintr-un sat peste deal de Mărgău, de unde erau şi socrii lui Dan Marţian. Iar Răchiţele şi Mărgău sunt comune vecine. Când am fost eu în zonă, era brutărie numai la Răchiţele, şi aproviziona cu pâine satele apropiate. Acum, pâinea şi cuţitul sunt la Emil Boc.

  53. 54 Alex februarie 20, 2009 la 5:34 pm

    Moody’s devine agresiv cu Europa de Est:

    Un raport publicat ieri de agentia de rating Moody’s a provocat vanzarea masiva a actiunilor bancilor cu expunere la Europa de Est. Acest raport, care nu e doar tardiv ci si privit prin lentilele inguste ale unor analisti financiari mediocri, ignora o serie de aspecte importante ale economiilor est europene precum si diferente semnificative intre profilul fiecareia din aceste economii. Comentariul de mai jos va lua in discutie doar o parte din aceste aspecte.

    http://www.wall-street.ro/articol/Jurnal-de-pe-Wall-Street/59494/Greselile-raportului-Moody-s-despre-Europa-de-Est.html#comments_href

    Ideea este ca occidentalii mor de spaima ca vor pierde sursa de profit din Estul Europei.
    Totul este ca guvernantii romani sa-si pastreze sangele rece, sa nu se lase intimidati de Comisia Europeana, FMI, guvernele occidentale si agentiile de rating care fac presiuni asupra Romaniei sa se inglodeze in datorii si sa cedeze guvernarea Fondului, BM si Imperiului Austro-Bancar.
    Romania (alaturi de Polonia, Ungaria, Cehia) are un potential de crestere economica poate mai mare de 2%; Dacia, hipermarketurile, alti comercianti, pietarii inregistreaza incasari mari si exista premisele unor investitii profitabile apte sa tina economia romaneasca pe linia de plutire.

    PSD-ul are un singur lucru de facut: sa dea dovada de vointa politica pentru a imiedica ultima greseala a guvernantilor romani: un acord sinucigas cu FMI. Stim ca FMI-ul si BM ne-au adus in colaps in anii ’90, aveti experienta negocierilor cu Fondul care va facea noaptea liste cu intreprinderile care trebuia inchise, sectoarele economice destinate decapitarii. Si in prezent ne-ar impune conditii imposibile:
    – cresterea impozitelor,
    – reducerea investitiuilor si cheltuielilor, scaderea dramatica a puterii de cumparare a populatiai; saracirea profesorilor, a creierelor romanesti, a pensionarilor; ruinarea cercatarii, a invatamantului si a sistemului de sanatate romanesc; scaderea capacitatii administrative, a sigurantei cetateanului, pana la disolutia autoritatii statului roman.

    Aveti nevoie de solidaritate pentru a evita moartea Romaniei!


Lasă un comentariu






Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!