Dezbatere la Clubul Romania-UE

Dupa mai multe intalniri parlamentare la Bruxelles, aseara, am participat la o dezbatere legata de problematica europeana (Tratatul de la Lisabona, viziunea romaneasca, etc), organizata de Clubul Romania-UE.

Clubul, o initiativa a unor tineri romani entuziasti care lucreaza la institutiile europene, isi propune sa defineasca noi strategii pentru promovarea unei mai bune integrari a Romaniei in Uniunea Europeana.

Am fost impresionat de prezenta masiva a celor care incearca sa-si organizeze cariera profesionala in institutiile europene – guvernamentale sau neguvernamentale. Au participat peste 100 de tineri.

Au prezentat expuneri Norica Nicolai, Victor Bostinaru, Csaba Sogor (europarlamentari), Cristian Badescu – de la Reprezentanta noastra pe langa UE si Ovidiu Dranga – ambasadorul Romaniei in Belgia. Dezbaterea a fost deschisa de Andrei-Stefan Enghis, presedintele Clubului. Eu am vorbit despre experienta negocierilor cu UE, despre mecanismele institutionale interne si despre relatia institutiilor europene cu parlamentele nationale.

A urmat un segment foarte viu de intrebari si raspunsuri.

Sper ca macar o parte dintre acesti tineri, dupa ce vor fi dobandit experienta necesara la Bruxelles, sa se intoarca acasa pentru a lucra in domeniul accesarii fondurilor europene si al pregatirii deciziilor noastre pentru a valorifica mai bine calitatea  de membru al Uniunii.

Sper, deasemnea, ca unii dintre ei sa faca si optiuni politice, astfel incat sa poata influenta procesul de modernizare a partidelor romanesti.

99 Răspunsuri to “Dezbatere la Clubul Romania-UE”


  1. 1 Ghita Bizonu' februarie 26, 2010 la 8:55 am

    Si la ce bun?
    Prima intia – ce intelgem prin integrare ? Poponarism, pornografie, droguri usoare si ce mai bantuie prin captele incinse ? Drepturi si iar drepturi ptr ctgrii mai speciale ?
    Sau … sa tipam ca nu avem protectia sociala din vest cand economia noastra este …. infrastructura idem , agricultura la nivelul Halstadt sau pe acolo si „ideologia” de dezvoltare proclamata este un amestec de idei friedmaniene si libertariene iar practic este noi va luam 7 piei si voi ne scoateti din criza ?
    Europa ? Kakaya ? Aia care acu 10 ani a impus o lege a adoptiilor extrem de restrictiva si acu se plange ca e prea restrictiva ? Aia care tipa integrare integrare , cetateni ai Europei si umple avioane cu tigani ( cetateni europeni ca si bavarezii !!) si-i trimite inapoi si din cand in cand cate un datator de gura la UE care sa ne invete cum sa integram rromii? Sa le cream conditii ca-n RFG numa ca majoritatea populatiei traieste mai rau ca-n Portugalia ?
    Lasati simpozioanele si agapele in care se vorbeste nimic si faceti dracului un program articulat. Incepand de la baza … si alfabetic cu litera a : agricultura romana sufera de … plus de lipsa interesului public si inca lipsa accesului la piata . Masurile de luat ar fi … dupa modelul francez , german, autriac samd . Si apoi in continuare !
    gay prideurile de facut mai tarziu .. cand vom trai macar la jumatea mediei germane !!
    Da si asta spuneti-le si junilor alora . Ca Romania nu este comparabila cu ce au vazut ei acolo ! aici este saracie !

  2. 2 Revizorul tehnic februarie 26, 2010 la 9:08 am

    Soluţia salvatoare

    Impozitul pe flatulenţă şi eructare, conform declaraţiei ministrului Vlădescu făcută la Kanal tv, este numai o chestiune de timp, concomitent cu oblgativitatea purtării non stop, cu data de 01.04.2010, a filtrului cuantic euro-flat-eruc de protjare a mediului cosmic, anexă la CNP.
    Pensionarii beneficiază de o majorare simbolică a impozitului cu 65 % (vârsta de pensionare)
    datorită aeroalimentaţiei excesive. Guvernul Boc a “mirosit” soluţia, dând foarte verde normelor metodologice anexate la OUG.

  3. 3 Elvis februarie 26, 2010 la 9:10 am

    În urma sugestiei unui tânăr din familia dvs, fiul dvs, v-aţi deschis acest blog de relaţionare cu cititorii dvs ! Astăzi, şi la dvs e ceva intrat în sânge dintotdeauna cu tinerii capabili, promovaţi tinerii …Numai lucruri bune ! Bravo, domnule Năstase ! La dvs. maturitatea aduce înţelepciune, la alţii aduce ramolire şi decizii pripite !

  4. 4 misterb februarie 26, 2010 la 9:25 am

    Domnul Cristian Badescu este un om deosebit , capabil si cu foarte mult bun simt.. uneori criticat pe nedrept din cauza lipsei de viziune a altora.. in rest numai bine….

  5. 5 blogideologic februarie 26, 2010 la 9:28 am

    @ Adrian Năstase
    Se discută şi problematica economică europeană ? Extrem de dificilă la acest moment ….

  6. 6 danroro februarie 26, 2010 la 9:50 am

    Domnule presedinte,
    Va multumesc pentru sfat, in acest fel voi proceda!
    In alta ordine de idei,consider ca noi PSD mai ales organizatia de tineret ar putea promova mult mai mult acest aspect.Din cate am inteles Romania dispune de multe posturi la Bruxelles dar acest aspect nu este facut cunoscut – stiu ca 90% din acestea sunt neocupate.departamentele noastre de resort ar trebui la fel sa faca public acest aspect-cu alte cuvinte inainte de a cere ceva societatii noi trebuie sa fim cei care ii oferim;oferim consultanta,ajutor la intocmirea dosarelor si ulterior daca stim sa facem o selectie adevarata/adica sa promovam pentru aceste functii oameni inteligenti,onesti si corecti dar fara reale posibilitati financiare si fara „cunostinte”in mediul politic,administrativ,de putere .

  7. 7 Luca februarie 26, 2010 la 10:10 am

    Domnule Nastase ma bucur enorm de mult pentru faptul ca stiti sa va faceti placut printre tineri, stiti sa-i captati in dezbateri de cele mai multe ori foarte importante la care probabil un minsitru din guvernul boc nu ar sti ce sa raspunda.Ma bucur foarte mult pentru faptul ca tinerii vor vedea in dumneavoastra imaginea unui senior care stie sa-i promoveze. Mult succes in continuare…

  8. 8 blogideologic februarie 26, 2010 la 10:39 am

    Editorul financiar al ziarului România Liberă face dezvăluiri la adresa URL http://www.romanialibera.ro/bursa/a178568-fondul-proprietatea-intra-in-era-franklin-templeton.html, despre abordarea managementului Fondului Proprietatea de către puterea actuală. Comentariile mele nu au fost acceptate de redacţia ziarului, deşi eu nu focalizam critic şi peiorativ decât asupra politicii ministrului de finanţe Sebastian Vlădescu. Deoarece comentariul a fost respins, bănuiesc că ordinele asupra politicii financiare la Fondul Proprietatea sunt primite de către domnul Sebastian Vlădescu direct de la preşedintele Traian Băsescu. Fără să vreau, se pare că am atins un punct extrem de sensibil pentru puterea actuală, pentru puterea preşedintelui Traian Băsescu, vreau să spun. Nu ştiu care este punctul de mare sensibilitate, din această cauză voi relua aici comentariile pe care le-am trimis şi la RL. În primul rând, titlul articolului este pompos, pretenţios, pompieristic chiar : “Fondul Proprietatea intra in era Franklin Templeton”. + Prioritatea Franklin Templeton, odata cu semnarea contractului de administrare, este listarea Fondului Proprietatea pe Bursa de Valori Bucuresti si promovarea sa internationala, a declarat joi un reprezentant al fondului american de investitii […]. „Dupa numirea oficiala in pozitia de administrator, prioritatea noastra este listarea Fondului Proprietatea pe Bursa de la Bucuresti si promovarea lui internationala, ca un vehicul atractiv pentru investitii, reflectand evolutia pozitiva a pietei de capital romanesti”, a afirmat responsabilul international al Franklin Templeton Investment Management (FTIM) pentru fonduri suverane si afaceri supranationale, David Smart.+ Să mă ierte domnul David Smart precum şi editorul financiar al ziarului România Liberă, dar totul este prezentat extrem de confuz. Şi bănuiesc că este prezentat intenţionat atât confuz. De ce cred unii că “bietul român” nu poate avea mintea limpede? În primul rând, acţiunile de la Fondul Proprietatea ar fi trebuit să fie administrate de un fond mutual cu abordare strategică de tip ETF (am mai discutat pe blog despre acest tip de fond). Mai ales că, mai ales că, în altă parte în articol se spune : “Fondul are participatii la 88 de companii, cele mai multe din domeniul energetic.” Pe de altă parte, tot în articol apare dezvăluirea că Franklin Templeton Investment Management (FTIM) este [intenţionat n.n.] pentru fonduri suverane. Or, aici pare că se ascunde punctul foarte critic şi criticabil pentru politica financiară ghidată de la Cotroceni. Preşedintele Traian Băsescu intenţionează să procedeze de facto la cea de a doua naţionalizare, la cea de a doua spoliere a foştilor proprietari, pentru că +participatiile la 88 de companii, cele mai multe din domeniul energetic+, intră în construcţia unui fond suveran pentru statul român. Ceea ce, repet, este echivalent cu a doua naţionalizare.

  9. 9 ATEUL februarie 26, 2010 la 10:44 am

    Dl Nastase de ce ati omis sa ne spuneti ca alaturi de cei enumerati de dvs. a expus si EBA tanara cu perspective de prom/ovare .Cum ce a expus,pe ea nu este suficient?

  10. 10 Socrate februarie 26, 2010 la 10:46 am

    Da, sunt utile şi necesare aceste reuniuni ale specialiştilor care se ocupă de comunitatea europeană. Ar trebui ca în fiecare comunitate de specialişti să existe aceste contacte permanente pentru a se schimba experienţe şi puncte de vedere. Însă ar trebui găsite şi soluţii la problemele cu care România se confruntă. Iată una din ele, pe care eu nu o înţeleg: ni s-a promis o sumă atractivă din fondurile europene pe care însă de ani de zile nu reuşim să o accesăm, nefiind în stare să elaborăm proiecte valide pentru UE. De ce ? Este o chestiune fundamentală, dacă vrem într-adevăr să reducem decalajul faţă de Europa Occidentală în toate domeniile. Şi mai sunt şi altele. Mult succes domnule Năstase, vă urmăresc cu interes, păcat că nu sunteţi la guvernare. Îmi amintesc cu plăcere de anii 2001-2005 când economia „duduia” şi nouă ne mergea destul de bine.

  11. 11 eficientaenerg februarie 26, 2010 la 10:47 am

    Lobby,lobby…si iar Lobby!Sa aplicam:Programul Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice” (POS CCE)- din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR)!
    Axa Prioritară 4 (AP4) „Creşterea eficienţei energetice şi a securităţii furnizării, în contextul combaterii schimbărilor climatice”-cu Domeniul Major de Intervenţie(DMI 4.2.)- „Valorificarea resurselor regenerabile de energie pentru producerea energiei verzi” /proiect depunere pana 30 aprilie 2010,ora 14

    Operatiunea- “Sprijinirea investitiilor in modernizarea si realizarea de noi capacitati de producere a energiei electrice si termice, prin valorificarea resurselor energetice regenerabile: a biomasei, a resurselor hidroenergetice (in unitati cu putere instalata mai mica sau egala cu 10MW), solare, eoliene, a biocombustibilului, a resurselor geotermale si a altor resurse regenerabile de energie” -alocare financiara nerambursabila totala de 420.000.000 lei(2009-14 proiecte;261 mil.;Puterea instalată-50,2 MWe electrica-35 MWt termică.)

  12. 12 CIRSTEA FLORIN februarie 26, 2010 la 10:50 am

    LUCA ARE DREPTATE.INAINTE DE A VA CUNOAQSTE URAM PSD, DAR INCET PRIN OCHII DVS INCEP SA VAD ALT PSD.

  13. 13 Talida februarie 26, 2010 la 11:14 am

    Buna ziua,

    Stiu ca nu are legatura cu materialul postat, dar ma gindeam ca merita sa aruncati o privire si aici:
    http://www.sentinta.ro/articole/editorial/view/diaconescu-s-a-automonitorizat

    Multumesc.

  14. 14 Geo1 februarie 26, 2010 la 11:37 am

    Subiectul propus ma duce cu gandul si la motivele „dezertarilor” din PSD. Motivele nu sunt: „magnetismul” (manelismul) lui Basescu, „stelele” sau „portofelele” (portofoliile) lui Oprea, „basinismul” (basescianismul” lui Voinescu, „cultura” (propaganda) Andreei Pora sau a lui Andrei Gheorghe. Exista un singur motiv: „turisnul autohton” (electoral, parlamentar), ca la „toate fetele” de „la munte…”:

    Ion Minulescu – Turism

    Asa sunt toate fetele la munte…
    In prima zi –
    Oricine-ar-fi –
    Se lasa sarutate doar pe frunte…
    A doua zi,
    Pana si cele mai ursuze
    Se lasa sarutate chear pe buze…
    Iar in a treia
    Sau a patra zi
    Se lasa duse sub un brad
    Unde se-mpiedica, mai toate,
    Si lesinate-n brate-ti cad,
    Ca niste biete curci plouata…
    Desi – prin munti, in fiecare vara,
    La fel, turistii urca
    Iar fetele… coboara…

  15. 15 analist februarie 26, 2010 la 11:40 am

    @conte
    Ce analiza a facut si Dancu:) cand te gandesti ca am vrut sa colaborez cu el

  16. 16 daniela semenescu februarie 26, 2010 la 11:53 am

    Stimate domnule prim ministru,
    am avut placerea de a functiona sub guvernul dumneavoastra -cel mai eficient guvern-in ministeriatul sarbu. Am venit in min. muncii in 1997 impreuna cu minstrul Athanasiu, din Psdr. Am trait/muncit 10 ani in acelasi minister deci aam apucat ai al doilea ministeriat Sarbu. Taceam si azi daca nu il auzeam pe domul Mitrea afirmand ca a plecat din PSD=cel mai mare specialist in munca din Ro. Mai mare exagerare nu am auzit. Daca nu era dl Sarbu poate aveam un Cod al muncii coerent si european-lasat la cheie de dl athanasiu si masacrat imediat de urmatorul ministru ciu ajutorul unor neispraviti. mai ar fi multe si mai marunte de la politica de personal la incoerenta legislativa, normala la cineva care e prea plin de dansul ca sa mai ascutlte si pareri competente. are si mari calitati organizatorice dar NU SE COMPARA CU ATANASIU LA COMPETENTA PE DREPTUL MUNCII. Cu scuze ca imi permit sa va scriu, dar sunt lucruri care NU pot fi lasate asa,
    Cu stima, daniela semenescu

  17. 17 bogdan februarie 26, 2010 la 12:15 pm

    Felicitari pentru promovarea tinerilor in functii de maxima respansabilitate in PSD pentru ca avem nevoie de tineri pentru ca viitorul este al tinerilor si al copiilor acestora si ar trebui lasati sa se implice mult mai mult in decizii care le vor influenta mare parte a vietii lor in viitor si al copiilor lor.

  18. 18 blogideologic februarie 26, 2010 la 12:19 pm

    @ contele
    Sunteţi cumva domnul Mimi Brănescu, autorul piesei „De meserie conte” ?

  19. 20 analist februarie 26, 2010 la 12:40 pm

    @conte,doru coarna,aya
    PSD are o problema grava. Pe de o parte, e nevoie de reforma interna, pe de alta parte se confrunta cu iesirea din partid a unor persoane gen Diaconescu cu imagine pozitiva la public. Vorba aceea, greu la deal cu boii mici. In ritmul asta, PNL devine al 2.lea partid, e o chestiune de timp.
    De asta i.am sugerat dl. Nastase sa ne faca secretari executivi. In primul rand trebuie sa cautam oameni capabili, asemanatori noua ca profil in fiecare judet. Fara pile relatii cunostinte, ca nu tine aici.

  20. 21 Doru Coarna februarie 26, 2010 la 12:48 pm

    Trebuie sa ne obisnuim cu un singur lucru: finantare UE se primaste numai pe proiecte care ii intereseaza si pe ei, mai mult sau mai putin, prin efect direct sau prin ricoseu. Daca un proiect nu prezinta interes european atunci se va realiza cu finantare interna.

    De ex., incercati sa obtineti finantare pentru o sera mamut de zarzavaturi, nu veti primi; daca vreti insa un helesteu marin in care sa cresteti somon, atunci veti primi si puietul ca o conditie a finantarii. Astfel trebuie sa fie ancorate aceste programe, aia nu dau bani pe prostii mazgalite in vederea atragerii de bani pentru vile si limuzine; mai exact, trebuie sa cunosti bine diferenta intre investiile sanatoase si cele toxice, altminteri ntttz!

  21. 22 Cârcotaşu februarie 26, 2010 la 1:18 pm

    @ Revizorul tehnic,
    Din surse sigure, vă anunţ că s-a întrunit de urgenţă un grup de specialişti pentru a studia posibilităţile de evitare a contorizării flatulenţelor şi eructărilor. E de notorietate că infracţionalitatea fiind mereu cu un pas înaintea metodelor de combatere…
    Cert este că în urma discuţiilor s-a ajuns la concluzia că, în principiu, există două posibilităţi:
    1. Devierea emanaţiilor în aşa fel încât să nu mai fie înregistrate sau,
    2. Blocarea contorizării în genul în care se blocau contoarele electrice cu ajutorul unui fir de liţă, în cazul de faţă urmând a fi folosit un fir pubian.
    Cert este că nu au fost trase concluzii definitive, mai ales datorită faptului că, cel puţin în cazul flatulenţelor, e dificil de păcălit simţul mirosului guvernanţilor, deosebit de exersat în acest domeniu.

  22. 23 Draghi Puterity februarie 26, 2010 la 1:21 pm

    Eu sper ca acest tineri la care va referiti sa aiba si suficienta luciditate pentru a nu se lasa amagitzi sa lupte sub steaguri false. Si nu ma refer de data aceasta la steaguri straine. Constat cu stupoare ca exista membrii si simpatizantzi PSD care chiar considera PBS-ul (Partidul Basescian de Stanga, AKA „grupul independentzilor”) ca adevarata cale a social-democratiei din Romania!!!

    Cu sigurantza se folosesc „metode specifice” de manipulare, si nu ma refer de loc prin asta la tot felul de flacari colorate si alte aberatzi medievale si para-stiintzifice, ci la informatzii plasate in puncte critice si transmise prin cai atipice.

    Nu stiu daca aceasta amenintzare e deja pe radarele noii conduceri a PSD, insa in orice caz cred ca trebuie contracarata de urgentza. Cei care parasesc acum PSD-ul trebuie calificatzi ca atare: oportunisti care vor la ciolan sau santajabili. Asta indiferent de sinpatiile personale. A la guerre comme a la guerre, miza e mult prea importanta. Fara o radicalizare fatza de tradatori, proiectul de restaurare a unei social-democratii moderne si performante in PSD si in Romania va fi omorat in fasa.

    Intr-o societate ca a noastra nu e loc pentru subtilitati, nuantze si mesaje sofisticate. Trebuie comunicat clar: cei care pleaca sunt niste fripturisti care isi cauta un loc caldutz ca slugi ale lui Basescu. Lor nu le pasa de social-democratie sau de soarta acestei tzari. Ei vor doar sa se „aranjeze” pe spinarea pensionarilor, a profesorilor, a celor lipsitzi de aparare.

  23. 24 Ionut Marin februarie 26, 2010 la 1:29 pm

    Sorry pt „foiletonul” de mai jos dar….asta e parerea mea despre UE-parlamentarii nostrii.

    Cred ca fiecare a avut la un moment dat o persoana din grup care simte nevoia de atentie, de lauda, sa fie cel mai tare dintre cei mai tari, buricu’ universului.
    Te uiti la el stupefiat cand povesteste cate in luna si in stele, nu-l intrerupi pentru ca sti ca-i place sa se auda vorbind, si nu-i spui in fata, “ba, minti”, pentru ca ti-e tie rusine de rusinea lui. Si il asculti cum el are intotdeauna:

    cele mai noi telefoane – dar le tinea acasa “in partea cealalta”, cum a fost el agatzat de o super-pitzi, cum il bate pe umar sefu la birou si ii zice ca e mana lui dreapta, cum el conduce masini tari pe Kiseleff dar cand il rogi sa-ti mute masina, nu stie sa o porneasca si exemplele pot continua la nesfarsit fiind la fel de interesante pentru ca este genul care nu se epuizeaza niciodata.

    Cred ca toti am avut parte de astfel de oameni in viatza noastra, de SUPERSTARURI, chit ca vrem sa admitem asta sau nu. SUNT CHIAR HAIOSI si reprezinta o sursa de barfa sau amuzament.
    Dar ce te faci atunci cand nu se potolesc? Atunci cand ei insisi nu mai reusesc sa faca diferenta intre realitate si propria minciuna? Iei atitudine si ii spui adevarul verde in fata sau il lasi sa traiasca in continuare in lumea lui?
    Cui ajunge un astfel de individ sa faca rau (exceptand propria persoana) ? Oare cei apropiati/familie stiu ei la randul lor, sa faca diferentza ? Oare sunt constientzi de posibile efecte – domino care ii pot afecta sau nu si pe ei? Oare pentru ca esti apropiat unui astfel de individ – familial – nu trebuie sa intervii, trebuie lasat „sa se desfasoare” mergand pe ideea ca „lasaa….eu sunt de-al lui, isi permite cu mine iar eu ii permit.”
    Ce e mai nasol ca ei trebuiesc suportatzi nu numai intr-un grup de prieteni sau familie unde…pana la urma ti se rupe, ii mai gasesti si ii auzi in autobuze (cei care merg cu el), in tramvai – si-ti vine sa-i dai un mawashi in gura pt ca unii exagereaza atat de mult incat pute minciuna, pe altii ii ai la munca sau in domeniul de activitate.
    AICI e mai nasol pentru ca implicatiile aduc dupa ele si repercursiuni materiale, poti pierde un deal din cauza lor, poti fi dat afara din cauza lor – sau

  24. 25 Marcus februarie 26, 2010 la 2:08 pm

    Securisti Si Mafioti Din Toata Tara, Uniti-va!

    Dom’ Basescu, de la o vreme, tace si face! De ce tace stim. Daca ar vorbi ar trebui sa explice boborenilor de ce si-a adus la Putere un guvern hotarat sa le reduca speranta de viata, lucru carevasazica nu se potriveste cu imaginea pe care ne-a vandut-o timp de mai bine de cinci ani, de salvator al Patriei aflata la ananghie, ci mai degraba cu cea de cioclu, mai nou violet.
    De facut insa, face ceea ce stie mai bine. Incearca sa desfiinteze partide, fie cumparand adepti la kilogram, fie folosind dosarele mai mult sau mai putin fabricate in laboratoarele statului politienesc Romania. Chit ca figura cu desfiintatu’ i-a tinut o singura data, cand a scos taranistii lui Coposu din ecuatia politica a tarii, omu’ e perseverent si la o adica se multumeste sa racoleze si ciurucuri cu care sa mentina la putere un guvern pe zi ce trece mai urat si mai fatis antipopular de la Lupeni 29 sau Bucuresti 89 si pana astazi.
    Cert este ca, zilele acestea asistam la completarea galeriei de relicve ale fostei Securitati, metamorfozate de toanele tranzitiei in mafioti de cumetrie, inceputa prin racolarile efectuate cu ocazia schismei liberale, cu noi specimene produse neaose ale social-democratiei post-decembriste mioritice, disperate dupa mirosul de ciolan afumat emanat dinspre Cotroceni.
    Sef peste noua cireada de “indpendenti” nu este altul decat generalul Izmana, mult hulit de dom’ presedinte in trecutul nu prea indepartat, pe motiv de tinut post de Nas mafiot la cele multe usi de la casele (4) ale lu’ Nastase, devenit brusc numai bun pentru o noua “stanga” basesciana, “general” care si-a tras si un locotenent pe masura, in persoana spagarului de renume mediatic international si cu livret dovedit de ofiter de securitate sub acoperire, nimeni altul decat Miki Spaga. Daca la CV-ul remarcabil al acestuia din urma adaugam si fila cu implicarea sa totala in evaporarea flotei comerciale romane, avem tabloul complet a ceea ce ne rezerva “noua stanga” mosita de Basescu.
    In opinia mea, ar fi mult mai productiv daca chiombu’ le-ar da acestor inlocuitori de oi pastorite de Flutur si dispuse oricand sa fie intarcuite si din trupurile lor sa scrie susnumitul moldovean portocaliu, BASESCU, direct carnetul de membrii PD-L, deoarece manevra cu noul “partid” de stanga nu prea vad eu cum i-ar iesi cu asemenea gloabe pe post de reprezetanti ai puletilor saraciti de cabinetul Von Boch Munhaussen.
    Da’ nu sunt eu cel in masura de a da sfaturi unui stateg politic de renume international, mai nou lansator de noi curente ideologic- revolutionare sub denumirea generica de “basinism”.
    Fie la el acolo!
    Cert este un lucru si anume ca, dupa ce ne-a aburit ani de zile cu zbaterile sale anticoruptie si antimafia sau cu desconspirarile fostilor securisti si punerea la zid a comunismului, chiombu’ a reusit si reuseste in continuare sa adune sub pulpana protectoare si datatoare de bunastare materiala a presidentiei, toate scursurile incriminate pana mai deunazi chiar de el si, culmea, cu pretentia infiintarii unui nou partid, chipurile de stanga, controlat si controlabil pana in maduva oaselor de el.
    Daca asta este oferta pentru parlamentarele “unicamerale” din 2012 apai, ce a fost pana acum vai de curu’ nostru, dar ce ne va fi in viitorul basit visat de mult iubitul Reales.

  25. 26 Ioan februarie 26, 2010 la 2:21 pm

    Un ins soios, vesnic cu latele atarnandu-i pe ceafa si pe urechi, ce isi zice analist economic si pe deasupra profesor universitar, (ieri un slujbas cu randu’ la pcr, azi mare profesor uiversitar mare) se trezeste din cand in cand vorbind ba la televizor, ba la radio. Cand vorbeste la radio trage de regula concluziile intrunirii, in schimb la televizor maestrul, cum mai este gratulat, tace de regula si framanta intre degete cate ceva pana cand lavaliera ii da liber la vorbire. Aseara a fost la televizor si a rostit niste enormitati ce l-ar fi lasat masca si pe sefu’ de la Seanat. De fapt este impropriu spus rostit ca el in realitate a lins scarile Palatului din Piata Victoriei; unde mai vrea sa fie odata ministru, ca atunci pe vremea cederista. De fapt el a sesizat, si nu de acum, ca linsul bucilor prezidentiale face bine la ten si da bine si in CV. si a purces pe indelete la treaba; vorba M Macovei. Cica, si-a inceput I Serbanescu destoinic operatia, (dedicata de asta data lui S Vladescu, cel de la MF) pensiile si cheltuielile cu personalul bugetar trebuiesc aduse la nivelul anului ’08. Nici un cuvant nu sufla insa maestru’ despre nivelul altor cheltuieli care ignora cu o nesimtire criminala evidenta. Le stie foarte bine, le-a prezentat el insusi de zeci de ori pana acum pe micul ecran. Si iata cum s-a completat, si tot la televizor, trioul de ministeriabili ce va ocupa prin desant in curand cabinetele de la MM,MF si MAE.

  26. 27 contele februarie 26, 2010 la 3:05 pm

    @ blogideologic

    E bună !
    Nu vreau să jignesc pe nimeni dar să mă cheme pe mine „Mimi”?! Am eu anvergură de ” Mimi „?!

  27. 28 contele februarie 26, 2010 la 3:13 pm

    @ Analist

    Oamenii capabili stau pe bloguri şi dau sfaturi la cei din teren . Hai , pa , c-am auzit că are Geoană blog şi vreau să intru pe el să mă râd un pic . Să văd ce flatulenţe îşi mai trage (ce vocabular elevat am , ce vocabular…) .

  28. 29 Draghi Puterity februarie 26, 2010 la 3:14 pm

    @nastase

    Si daca tot vorbeam de amenintzari iminente, ar mai fi una pe care trebuie sa o contracarati. Se incearca, mai ales printre colegii din PSD, acreditarea ideii ca Ponta e Micul Arogant in timp ce dumneavoastra ati redevenit Marele Arogant. Ca nu ati invatat nimic din perioada de dizgratie.

    Cred ca e foarte important sa comunicati. Comunicati, comunicati, comunicati. Nu lasati rapoarte de activitate, memorii, cereri si intrebari neraspunse. Chiar daca nu le veti putea face tuturor pe plac, raspundeti-le repede, macar pentru a le comunica ca ati luat act de doleantele lor. Raspundeti cat se poate de personalizat, altfel nu va avea efectul dorit.

    Timingul e foarte important. Nu neglijati aceste lucruri, chiar daca vi se par secundare. Altfel, riscati sa pierdeti oameni de valoare (nu doar mediatica) din partid.

    Scuze pentru ingerintza in bucataria interna, nu e obicieul meu, insa noul PSD insemna pentru mine sansa relansarii Romaniei.

  29. 30 Bibliotecaru februarie 26, 2010 la 3:15 pm

    Se încheie o săptămână de la alegeri şi încă nu s-a întâmplat nimic semnificativ. Aş vrea să văd şi eu că pe lângă plecările din partid începe lucrul la doctrină, la noua organizare a PSD, la statut, la strategie… Ce se mai aşteaptă? Au trecut alegerile, au trecut plecările…
    Sper că nu va urma acum o altă perioadă de acomodare care ţine până la alegerile locale.

  30. 31 alex februarie 26, 2010 la 3:31 pm

    politica, culise, strategii, destructurari,ar fi timpul sa devenim constructivi: sa ne organizam si ca un real partid social sa demaram proiecte de activitate pe agricultura, mica industrie, etc.(sunt necesare precizari vis.a.vis de directiile de dezvoltare pe care trebuie mers, sunt necesare indicatii vis.a.vis de posibilitatile de utilizare a fondurilor europene). altfel vom vorbi discutii despre un popor ruinat, inexistent ideologic coplesit fiind de minima existenta.

  31. 32 Aura Costea februarie 26, 2010 la 3:37 pm

    Acesti tineri si cei valorosi care au mai ramas in tara sunt singura sansa ca Romania sa opreasca fenomenul acut de deculturatie care ne ameninta spiritul national. Faceti ceva, caci ne intoarcem la barbarie daca mai permiteti tuturor mareanilor sa devina modele sociale si comportamentale!

  32. 33 ellasrya februarie 26, 2010 la 4:46 pm

    Subscriu celor scrise de Draghi (al doilea mesaj).

    În altă ordine de idei, tinerii de care ne povestiţi sunt eja ca şi inexistenţi pentru România. Şi, tot cum zice Draghi, de unde ştiţi că n-au votat deja cu… băsescianismul?
    Eu nu mi-aş pune prea multe speranţe în cei din afara ţării. Nu că n-ar avea importanţă ce gândesc ei, dar cred că mai important este ce trăim noi aici şi ce gândim ca urmare…
    Citind Jurnalul portughez al lui Eliade mi-am dat seama cât de egoişti şi înfumuraţi devin românii înstrăinaţi de ţară. Cât de buni şi cât de „miezul din dodoaşcă” se cred, venind cu tot felul de critici aburitoare şi învăluitoarela adresa ţării.
    Prefer să-i apreciez (scuze Draghi) pe cei care ţin piept din ţară „vremurilor vitrege”, decât să visez la nişte salvatori prezumtivi din afara patriei mele.
    Mă rog, dar asta e opinia mea, poate nu e cea mai bună.

  33. 34 Spiridus februarie 26, 2010 la 4:49 pm

    Daca partidele politice de la noi le vor arata acestor tineri acelasi „interes” ca si pana acum, sigur nu vor veni.
    Este nevoie de optiuni, sa le zic asa, strategice, in acest sens. Decizia unuia plecat din tara de a reveni se „acumuleaza” in timp, nu este usoara si presupune o speranta, nu numai materiala.
    1. Cate seminarii de specialitate au organizat partidele politice, mai ales pe teme de interes prioritar pentru evolutia Romaniei – mediu, piata de capital, poolitici agrare etc.? La astfel de seminarii, acesti tineri trebuie invitati, chiar daca nu fac parte din vreun partid.
    2. Cate publicatii au partidele, in care tinerii sa fie invitati sa-si spuna punctul de vedere, sa induca in dezbatere teme care-i preocupa?
    3. Cati astfel de tineri au fost inclusi pe listele de parlamentari de catre partide? Au fost preferati tot felul de „turisti” politici. Imaginati-va ce-ar fi insemnat ca in parlament sa fie ei si nu cei carora le face rau (la buzunar) opozitia, unii care acum descopera binefacerile regimului Basescu et co.
    etc. etc.

  34. 35 ellasarya februarie 26, 2010 la 4:53 pm

    Aha, s-a hotărât şi tovarăşul Sârbu să arate care-i adevărata sa faţă.
    Hotărât lucru, partidul are mulţi lideri care suferă de sindromul lipsei muşchilor de la frigider.
    OK, nu-ţi mai place un partid, foarte bine, dar să te duci să faci altul fiindcă vrei să fii la putere mi se pare cel mai urât gest pe care-l poate face un politician.
    Mi-e teamă că Marian Sârbu a vrut doar să-l mai tragă de limbă pe Victor Ponta înainte de-aşi lua şi el preţioasele-i jucării…

  35. 36 Doru Coarna februarie 26, 2010 la 4:55 pm

    @ contele &all other:

    Ha, nu putem fi toti decretari executivi, intai trebuie sa incepem sa ne mancam intre noi, sa ne urmarim, sa ne turnam, etc, nu putem face nota discordanta in partid, fie el si de stanga. Apoi, daca vreti totusi, propun sa ne sapam reciproc prin rotatie, si abia atunci vom fi oteliti destul pentru munca de partid, right? Problema e cine il sapa pe sef, pe stapanul blogului, o facem tot prin rotatie?

    Eu propun sa asteptam relaxati, cel putin ultima chestie se va rezolva de la sine, doar sunt oameni cu experienta prin partid…

    @ Bibliotecaru:
    Lasand gluma celor care au umor, eu recunosc, nu prea am:

    Asa-i, in afara de condamnarea accederii masinilor in curte, NIMIC.
    Nimic tare vreau sa zic, totul moale…
    Asteptai ceva? Si eu, si ca noi multi, dar…multa ordine si disciplina, e cel mai simplu, cel mai la indemana, si anume sa interzici ceva, nu conteaza ce, orice, asta arata ca existi si ca poti interzice, si ar trebui sa fie suficient. Mai mult, astfel nu ai cum sa gresesti, programe si doctrina gresite poti insa foarte usor, deci e riscant sa-ti bati capul.
    Mai devreme sau mai tarziu, dl. Nastase ii va imprumuta ceva programe si doctrina, la cerere, dar va exista cererea? Sunt sceptic…desi regret.

  36. 37 ramo februarie 26, 2010 la 5:10 pm

    http://www.cambridge.org/catalogue/catalogue.asp?isbn=9780521686877 Pare interesanta…cu ocazia am aflat si de existenta lui Albert Otto Hirschman.

  37. 38 Geo1 februarie 26, 2010 la 5:16 pm

    Ion Minulescu – Povestea mea si a lor

    Ma-ntreb:
    Cel care-am fost candva
    Tot eu sunt si-azi?…
    Sau sunt altcineva?….
    Confratii mei – e drept – nu banuiesc
    Ca sunt si morti rebeli care traiesc!
    Dovada eu
    Eu, care-am fost ucis
    De catre cei care, citind ce-am scris
    M-au ponegrit
    Si m-au scuipat,
    Apoi cu toti m-au pastisat….
    Iar cand n-au mai avut ce-mi face,
    Mi-au presarat in pat un pumn de ace –
    Convinsi c-am sa ma-ntep in ele
    Si-am sa mor!
    Dar eu le-am dat cu tifla tuturor…
    Si azi – desi inmormantat de ei
    De viu –
    Continui sa traiesc, ba chear sa scriu…
    In timp ce criminalii mei cofrati
    Traiesc din semne de-ntrebare
    Si putrzesc ne’ nmormantati….

  38. 39 Marcus februarie 26, 2010 la 5:50 pm

    @Ioan-verifica e-mail
    sa fii iubit
    marcus

  39. 40 santinela februarie 26, 2010 la 6:12 pm

    Draga Daniela de la 11.53,dupa cum scrii si te exprimi nu stiu daca „esti frumoasa sa nu”.Se pune o singura intrebare-Ce drac cautai intr-un minister? Nu mai emite judecati de valoare despre „meritele”unui ministru sau nu.Acum imi dau seama de ce guvernul Nastase a picat.Cu mai multi ca tine in ministere nu este de mirare!

  40. 41 Geo1 februarie 26, 2010 la 6:18 pm

    Daca va place Minulescu, fara nici o aluzie la plecarile din PSD a „amantilor artisti”, atunci:

    Romanta celor ce se vand

    Se-ngroapa soarele-ntr-un nor –
    O, negru nor ca si mormantul
    Inselatoarelor ce mor
    Neplanse de amantii lor!

    Pe la ferestre-si plimba vantul
    Tristetile sfarsitului de vara,
    In timp ce-n carciuma murdara,
    In strunele de-arama – cantul
    Chitarelor
    Isi ia avantul…

    Iar pe la mese,
    Rand pe rand,
    O ceata de amanti artisti –
    Toti ne’ntelesi si mari,
    Toti Cristi….
    Isi beau iubirea, fredonand
    Romanta celor ce se vand.

  41. 42 florin februarie 26, 2010 la 6:57 pm

    U.E. CERE MAI MULT DECAT DA….. NOI NU SUNTEM CAPABILI SA LUAM INAPOI BANII CU CARE CONTRIBUIM NE PRICEM LA PROIECTE SI VORBE DAR ELE CAND AJUNG SA FIE VERIFICATE REZULTA: BIROCRATIE SI PROSTIE …….AM FOST INVATATI CA SUNTEM BUNI LA TOATE….. PROBLEMA E CA NU SUNTEM LA NIMIC…. DAR NICI NU NE CHINUIM .PANA NU RENUNTAM LA BIROCRATIA ASTA TAMPITA AJUNSA SUBIECT DE RECLAMA ;;;TIPIC ROMANESC;;;;NU O SA ACCESAM NICI CEEA CE DAM ….ASA CA VORBE,,,, VORBE,,, VORBE ,,,,O SA AJUNGEM IN FALIMENT SI ATUNCI VOM MAI VEDEA

  42. 43 analist februarie 26, 2010 la 7:34 pm

    @conte
    Reforma interna nu o poti face numai cu filosofie.cateodata mai trebuie sa folosesti si chirurgia.

  43. 44 Walt Disney februarie 26, 2010 la 8:27 pm

    Marea pierdere a PSD, Marian Sârbu, nu este cumva cel care în urmă cu două săptămâni punea în discuţie oportunitatea existenţei funcţiei de Preşedinte de onoare? Foarte nesimţit. Ai nevoie de multă nesimţire să faci astfel de afirmaţii, iar după o lună să fugi la Băsescu.

    A fost nevoie de multă nesimţire să divorţeze doar pentru a putea avea acces la o altă casă de la RAPPS pentru al doilea mandat de ministru, dar să continue să trăiască împreună cu nevasta. Cam asta a fost contribuţia lui Sârbu la imaginea PSD, plus câteva bâlbe penibile legate de legea salarizării unice. Omul mai are încă resurse de nesimţire. Să vedeţi cum o să atace el PSD-ul de acum încolo, dacă noul stăpân i-o cere.

    Plecarea din partid se datorează însă unor principii, diferenţe doctrinare, valori morale. Astfel de personaje îmi creează scârbă. Mă bucur că aceste lepre se mută la PDL, oferă cu adevărat şansa deratizării în PSD.

    P.S. Nu prea aţi avut mână bună cu Oprea, Marian Sârbu şi Cristian Diaconescu. Domnia voastră i-aţi promovat pentru prima oară miniştrii pe fiecare dintre ei. Acum s-au obişnuit şi nu mai pot să respire decât din fotoliul de ministru, oricare ar fi portofoliul. E adevărat că toţi păreau mai deştepţi în guvernarea Năstase, probabil că nu aveau atâta libertate de mişcare.

  44. 45 Augustin februarie 26, 2010 la 9:31 pm

    Oameni buni!
    Ma aflu intr-o situatie dificila: ori ca sint eu mai incet la tartacuta, ori am lipsit de la ore sau n-am fost atent. Cert e ca eu inca N-AM INTELES de ce Adrian Nastase n-a candidat la presedintia PSD.
    Sint unul dintre cei (putini) care, de la bun inceput, si-au exprimat scepticismul cu privire la solutia Ponta. Se pare ca, intre timp, am devenit un pic mai multi. Dar (poate ca) asta e alta problema.
    Deci, e cineva care sa-mi poata explica asta? Dar asa, in doua propozitii, cu vorbe simple. Ca pentru mine! Va multumesc!

  45. 46 Aneul, Ateul si Ateneul februarie 26, 2010 la 11:06 pm

    Incet, incet blogul asta se intoarce in matca sa fireasca, aceea de dinainte de depunerea unei candidaturi retrase. Pe baza apei stranse cu ocazia iesirii din matca, pe aratura, s-ar putea (cu putina imaginatie) lua in considerare exploatarea lacului de acumulare (acumulari din acelea cantitative care duc inevitabil la saluturi calitative) prin construirea unei hidrocentrale care sa produca energie virtuala pe blog de la care sa ne putem aprinde tzigarile, in timp ce ne gandim la idealuri mult mai inalte si/sau la forme si constructii mentale mai elevate si/sau mai elegante. Dar, caci exista si un dar, cine sa faca baraj? Universul e populat mai mult cu papagali decat cu castori. Apropo, Marcus mai verifica-ti si tu e-mailul dar si posta ordinara. Presupun ca ai casutza postala.

  46. 47 Draghi Puterity februarie 26, 2010 la 11:41 pm

    No offense taken, Coco 🙂 Atata timp cat acestia nu cad in pacatul de a nu mai vedea padurea de copaci, acest fapt ocupandu-le dupa cum se stie tot timpul, sunt de acord cu tine.

  47. 49 Mihnea Georgescu februarie 27, 2010 la 6:46 am

    Un eveniment european de Mare Clasă, onorat de prezenţa unor distinşi Oameni ai Polisului! Felicitări!

  48. 50 analist februarie 27, 2010 la 8:57 am

    @doru coarna
    daca i.ai stii pe cei reali:(, nu se gandesc decat cum sa prinda functii mai importante, in special in teritoriu e valabil

  49. 51 Aya februarie 27, 2010 la 9:05 am

    @

    Talida

    TOCMAI TU SA NU ITI DAI SEAMA CINE L-A MONITORIZAT- CAND APROAPE AI SCRIS ACEST LUCRU?

    In primul rand, bine ai venit!

    Legat de cine l-a monitorizat pe Cristian Diaconescu si de titlul pe care l-ai dat textului tau- „Cristian Diaconescu s-a automonitorizat”: afirmi, inca de la inceput, ca ai fortat titlul.
    Eu nu as fi chiar atat de sigura ca l-ai fortat- sau, admit ca doar in parte.

    Sa mergem mai departe in aflarea adevarului (care, repet, se afla CHIAR in cuvintele scrise de tine, trebuie doar extras si pus in termeni)- citez:
    „Cine a comandat monitorizarea a avut bani (…) şi INFORMATIA CA PROTECTIA INFORMATIVA ASUPRA PERSONAJULUI DAT IN URMARIRE TOCMAI INCETASE (s.A.). A avut bani (…) Căci ar fi putut vinde caseta contra unor sume considerabile şi n-a făcut-o. A dat-o pe gratis şi nu oricui(…)”.

    Observa ca am citat selectiv, excluzand referirea ta la faptul ca s-ar fi apelat la firme specializate care pot face astfeld e actiuni (contra cost) 24 din 24 de ore.

    „Nasul” tau de bun jurnalist de investigatii te-a determinat sa scrii TOATE DATELE care duc la CINE a facut „monitorizarea”.
    Dar, ca oricarei persoane care scrie, iti este mai greu sa ai si privirea din afara.

    Te invit sa privim amandoua din afara.
    Ce are cel/cea care a „comandat” (ma rog, observa ghilimelele) monotorizarea?
    O spui chiar tu:
    1. Bani (PENTRU O MONITORIZARE- adaug eu);
    2. Informatia ca protectia informativa asupra lui Cristian Diaconescu tocmai incetase;
    3. Nu a vandut caseta- a dat-o gratis (si nu oricui).

    Talida, nu este clar cine a facut „monitorizarea” (daca luam in calcul doar cele spuse de Floriana Jucan concluzia este : aveam de a face cu un ditamai raportul de supraveghere operativa, iar existenta acelor multe pagini cuprinzand ce a facut, detaliat, indica Note privind supravegherea operativa, note de filaj+ inregistrari video, pe scurt ceea ce intra in arsenalul specific, dupa cum stii foarte bine)?

    Daca nu este, inca, te intreb:
    Cine a asigurat protectia informativa (monitorizandu-l, desigur, cum altfel) si cat costa asa ceva (mult/putin/nimic) pe toata perioada in care a beneficiat, cum spune el, de „protectie speciala”?
    Cine stia cel mai bine- poate mai bine decat Cristian Diaconescu- si cu mare exactitate cand inceteaza protectia (subiniez, nu e vorba doar de cunoscuta protectie a demniatrului- asta inseamna altceva- dar si de protectie informativa?

    Este extrem de simplu!

  50. 52 Aya februarie 27, 2010 la 9:08 am

    VICTOR PONTA- INTERVIU MEDIAFAX- DESPRE ADRIAN NASTASE

    Victor Ponta a acodat un interviu Agentiei Mediafax.
    Reproduc doua intrebari- si raspunsurile aferente- referitoare la Adrian Nastase.
    Sper sa aduca mai multa liniste celor care s-au temut ca Victor Ponta s-ar putea detasa de Adrian Nastase.

    Rep.: Aveţi o datorie politică şi o datorie morală faţă de Adrian Năstase. V-a influenţat viaţa politică până acum, în ce sens o va face de acum înainte?

    V.P.: Am spus-o tot timpul şi m-am mândrit că sunt unul din mulţii oameni pe care Adrian Năstase i-a adus în PSD şi în politică. Îl respect pe Adrian Năstase. Are o sarcină foarte importantă şi foarte grea din partea partidului de a conduce Consiliul Naţional şi departamentele noastre şi aştept foarte mult de la aceste departamente. Aştept de fapt să aducă ceea ce PSD nu a avut până acum: o critică serioasă la Guvernul actual şi o ofertă a noastră alternativă. Nu trebuie doar să criticăm Guvernul: „Nu e bine ce face ministrul X”. (Trebuie să spunem – n.r) „Nu e bine şi noi am face în felul următor”. Asta e treaba departamentelor şi aştept foarte mult de la departamente, de la oamenii care vor fi acolo, iar Biroul Permanent Naţional va lua deciziile politice de direcţie politică fundamentală a partidului.

    Rep.: Întrebarea era dacă veţi încerca, în noua calitate, de preşedinte, să vă detaşaţi din punct de vedere al imaginii de Adrian Năstase.

    V.P.: Nu. Nu. Nici nu mă detaşez de niciun membru al PSD. O să-mi apăr toţi colegii pentru că toţi sunt în acest moment membri ai partidului pe care eu îl conduc. Nu se pune problema nici de detaşare, nici de aruncat într-o parte, nu mi-a fost niciodată ruşine că sunt pesedist, nu mi-a fost niciodată ruşine că sunt coleg cu niciunul din membrii de partid. Iar lucrurile astea trebuie făcute direct şi foarte clar

  51. 53 Aya februarie 27, 2010 la 9:11 am

    @

    Draghi

    Sustin intru totul mesajul pe care i-l adresezi lui Adrian Nastase (februarie 26, 2010 la 3:14 pm).

  52. 54 IOANA februarie 27, 2010 la 9:21 am

    D-le Adrian Nastase am o intrebare: in legatura cu cei ce pleaca din partid acum, cand partidul incearca sa se reformeze, nu ar trebui sa piarda posturile de senatori si deputati deoarece au castiaga acele posturi cu PSD si sa lase loc celor care muncesc in partid, intreb, doar?

    Va multumesc,

  53. 55 Mari februarie 27, 2010 la 10:15 am

    Ioana,

    Traseismul este un viciu legal.Cel care ar fi putut promova ceva intr-o alta era a fost PSD si PSDReul , ei nu au facuto pentru ca se complaceau in situatiile in care primeau in randurile partidului asemenea indivizi.

  54. 56 Pali februarie 27, 2010 la 10:26 am

    Educativ intr-adevar,…problema este ca, aceste intilniri nu rezolva gravele probleme cu care se confrunta tara ( evident nici nu avea ca ,si scop acest lucru ) Ma bucura prezenta tinerilor la astfel de manifestari insa tot in acelasi timp ma lasa rece pentru ca,ei ( banuiesc ) sunt plecati din tara !

  55. 57 blogideologic februarie 27, 2010 la 10:42 am

    „Incet, incet blogul asta se intoarce in matca sa fireasca, aceea de dinainte de depunerea unei candidaturi retrase. Pe baza apei stranse cu ocazia iesirii din matca, pe aratura, s-ar putea (cu putina imaginatie) lua in considerare exploatarea lacului de acumulare (acumulari din acelea cantitative care duc inevitabil la saluturi calitative) prin construirea unei hidrocentrale care sa produca energie virtuala pe blog de la care sa ne putem aprinde tzigarile, in timp ce ne gandim la idealuri mult mai inalte si/sau la forme si constructii mentale mai elevate si/sau mai elegante. Dar, caci exista si un dar, cine sa faca baraj? Universul e populat mai mult cu papagali decat cu castori.”
    Miştocăreală à la Andrei Pleşu. Mediocritate intelectuală.

  56. 58 ion adrian februarie 27, 2010 la 11:04 am

    @Ioana,
    Asa ar fi sa fie corect, cu o exceptie in sensul ca nu e vorba ca partidul sa-si pastreze apriori postul, dupa cum spui tu, dar e dupa muschii lor cata vreme legea permite.
    La obiectia lor ca au castgat uninominal, raspunsul meu este: nu numai nominal dlor, ca atunci trebuia sa fi luat peste 50% din voturi, ceea ce de regula nu e cazul .Desigur ca pot sa candideze din nou la turul partial ce ar urma, dar ca independenti sau de la alt partid ca sunnt liberi, dar postul trebuie din nou scos la concurs
    Asa vad eu modificarea legislativa ce raspunde la ce soliciti tu.
    Cred ca AN nu ma va contrazice in raspunsul ce ti-l va da 🙂

  57. 59 Aya februarie 27, 2010 la 11:49 am

    @

    Analist

    Suntem executivi, oricum.
    Daca vrei tu neaparat, ne putem numi si secretari- asta-i frumusetea posturii noastre, poate purta orice nume fara sa-si schimbe esenta.
    Fara gluma: pare desprins din Shakespeare!

  58. 60 Radu Bogdan Ghelu februarie 27, 2010 la 11:50 am

    Masa critică de mizerie morală face Rromînia ca astăzi să pută. Sunt două curente: gânditor, meditativ, contemplant-căcănant, sau cum s-o numi; e de suprafaţă, mâlos! Celălalt… viu; curgând pe fundul râului numit „viaţă”. Poate se adună atâta urâciune, falsitate sau umilinţă depusă direct pe ficat, încât să facă un stăvilar din fiecare întortocheală a memoriei… Acea masă-critică de care avem nevoie pentru o curăţenie generală! Care să detoneze acest sistem social preacurvit, pus cu roatele-n sus, bagabonţeşte… Oricum, ţara, trebuie salubrizată! Cu şobolani „rogvaiv”, cu limbrici metafizici sau cu bufniţe stăvezii, cu tot! Colegii bambusişti ai Ebolei de Bu… hu-huuu; pardon, de Buccc… cureşti, şopcăiesc despre cucuveaua-care-şi-drege-glasu’ la Palat. Şi despre mierla de pe umărul prezidenţial, care se pregăteşte să mierlească.
    Aşa cum Scaraoţchi alerga cu iapa-n spate, tot aşa, Sarsailă, Hăhăistul Suprem, goneşte cu Moartea-n spinare, după sănătatea pierdută. S.R.I.-ul, ca un adevărat Dănilă Prepeleac, e mai şmecher! Îl învinge pe drac, gonind cu iapa mult mai greu: ţinând-o direct între picioare. În acest timp, preşedintele alergă după potcoave japoneze de cai violet, ţinând-o direct în mână. Dacă această poveste se dovedeşte adevărată, atunci, mulţi politicieni cu epoleţi ar trebui să intre în adormire, alături de Ion Creangă; nu de altceva, dar să nu le stingă poporul… lumina! Şi nemaivăzând pe unde calcă, să nu dea direct… în gropi! S-a mai vazut asta şi acum 20 de ani.

  59. 61 ion adrian februarie 27, 2010 la 11:50 am

    „PSD pierde un simbol

    Sunt foarte trist. Prietenul si colegul meu Marian Sarbu a anuntat ca paraseste PSD dupa 16 ani de activitate neintrerupta in acest partid. Este pentru prima oara, in cariera mea de om politic, cand imi gasesc foarte greu cuvintele. Dincolo de a-mi fi prieten, Marian este unul dintre putinii lideri de stanga autentici din Romania, este un simbol pentru PSD. Cei care spun ca plecarea lui nu e mare lucru habar n-au ce inseamna politica de stanga, habar n-au ce inseamna social-democratie. Iar cei care timp de un an si jumatate s-au uitat la lupta mea cu Geoana si fie m-au criticat, fie au tacut academic sa se uite acum unde au adus partidul. N-au nici o remuscare pentru situatia critica in care a ajuns astazi PSD?”

    Aceasta este ultima postare a lui Miron Mitrea pe blogul lui si care cred eu trebuie cunoscuta.
    I-am mai retras un credit lui Ponta. 🙂

  60. 62 M.Voicu februarie 27, 2010 la 12:45 pm

    @ Rl online Vineri, 26 Februarie 2010: ”E sãnatos sã mâncam nesãrat? Specialiştii nu sunt atât de siguri; ATUNCI CAND NU CUNOŞTI TRECUTUL, PREZICEREA VIITORULUI ESTE O ECUAŢIE CU MULTE NECUNOSCUTE”
    * * * Cum a evaluat dl.Marian Sârbu – cât a fost ministru – contractele de management ale societãţilor care DE ANI nu au pãtit contribuţiile la CAS ?
    * * * Ce l-au deranjat pe dl.Cr.Diaconescu ACŢIUNILE DE A SE ŞTI DIN TIMP ceeace acum ”ştie tot satul”?
    @Talida, februarie 26, 2010 la 11:14am,
    @Ghita Bizonu’, februarie 26, 2010 la 8:55am
    * * * ŞTIINŢA E UNA!

  61. 63 blogideologic februarie 27, 2010 la 1:11 pm

    „Masa critică de mizerie morală face Rromînia ca astăzi să pută.”
    „Rromînia” asta chiar pute. Miroşi corpul tău din „substanţă morală” :-). România nu pute.

  62. 64 plano10 februarie 27, 2010 la 3:09 pm

    Ce inseamna punct de pensie –-.45%, cum vrea Marian Sarbu sa modifice proiectul legii unitare….Seitan?

  63. 65 M.Voicu februarie 27, 2010 la 3:24 pm

    @blogideologic februarie 27, 2010 la 10:42am. Mulţumesc pentru redarea aici din Andrei Pleşu: “…construirea unei hidrocentrale care sã producã energie virtualã pe blog de la care sã ne putem aprinde tzigãrile, în timp ce ne gândim la idealuri mult mai înalte”. Imaginea cu HIDROCENTRALA, ŢIGARA şi IDEALURILE exista identic de la Marin Sorescu, cred; un ministru al culturii trebuia sa citeze exact – cã n-a fãcut decât sã o aplice la epoca blogului. Publicasem în anul 1999 lucrarea: ”Perimarea Ordonanţelor de Urgenţã neaprobate de Parlament în sesiunea pentru care au fost depuse”, apãrutã în Revista Uniunii Juriştilor din România: ”Palatul de Justiţie” Nr.8 (august) 1999 şi am regãsit-o în ziarul ”Adevãrul” din 12.10.1999 sub semnãtura… Prof.Corneliu Turianu. Poate sfârşitul citatului integral din Andrei Pleşu îi şi aparţine, dar se şi potriveşte, ca şi încheierea postãrii Domnului cu nik-ul blogideologic februarie 27, 2010 la 10:42am.

  64. 66 Doru Coarna februarie 27, 2010 la 6:07 pm

    @ Analist

    Dear Analist, ii cunosc pe cei din teritoriu de pe la TV si i-am citit (nu pt ca ar scrie bine), nu-mi trebuie mai mult de 2 fraze (pardon, propozitii, sa nu-i solicitam), ai dreptate, dar astia sunt mirii, asta-i nunta!

    Norocul lor s-a numit Iliescu, iar apoi si acum era sa se numeasca Nastase; in ambele cazuri insa tot prostia si lenea romanului a reprezentat cheia de bolta a parvenirii acestor activisti.
    Cand au avut de profitat au profitat, dar acum, la reconstructie, urmeaza sa-i vedem cum schimba macazul cu zgomot, deja au inceput. Si cand te gandesti ca vreo jumatate din tara asta se gandea la ei ca la arhangheli facatori de minuni, uite pe mana cui era sa fie partidul sau tara.

    Eu personal, daca m-as numi Ponta, i-as expedia in toate directiile posibile, slava Domnului, acum s-au creat destule optiuni, caci mai bine putini si buni decat multi si ‘speciali’, tot la TB vor ajunge in manutza, fie direct, fie prin piruete pe la independentii aia, deci i-as indruma…

  65. 67 grigore februarie 27, 2010 la 7:01 pm

    pina se vor intoarce tinerii in Romania, U.E.s-ar putea sa nu mai existe

  66. 68 analist februarie 27, 2010 la 7:35 pm

    @doru coarna
    imi cer scuze, pe tabla de sah era cea mai buna mutare pentru psd, sunt si alte mutari vorba ta. ce.am vrea noi sa apara un reformist pe la partid:), ce le.am da la geoane oportunistilor, lingailor, etc….dar ce te faci trebuie si TB sa manance o paine, nu?

  67. 69 analist februarie 27, 2010 la 7:50 pm

    @aya
    ce bine ar fi
    II si vad pe liderii judeteni, intrebandu-se oare „analistul„, „aya„,„doru coarna„, „ contele„ si.au dat seama de smecheriile puse la cale de noi la urmatoarea conferinta? Ce ne facem? Daca au aflat, se repeta 2004?
    P>S> pentru incepatori (a fost o gluma)
    Serios, daca dorim o implicare trebuie sa ne regasim in structurile partidului. Dl. nastase s.a exprimat foarte clar in rolul blogului. Si, intr.adevar avem concurenta unei echipe similare, puternice si inteligente.

  68. 70 Ioan februarie 27, 2010 la 10:30 pm

    @ ion adrian,

    cu sanatate dle si sa auzim de bine. Ca de la un timp nimeni nu mai pune o caramida la locul ei, si nici MM-eul nu poate sa surprinda cu opinia lui despre acest „fost” (gandindu-ma la vorbele „liberalului” referitoare la ins, zau ca nu mai pot nici numele sa il pronunt) Dar, mai intai de toate, ma simt dator sa explic de ce il expediez in acest mod pe ins. Ei bine pentru simplul motiv ca omu’ a intors spatele fara cea mai mica ezitare si a plecat trantind usa; fara sa amintesc si de argumentele incriminante vanturate motivat pe blog. Ieri, cred ca stii, dupa intalnirea cu V Ponta, a facut o declaratie de presa precizand ca cele doua legi, a pensiilor si a salarizarii unice, reprezinta creatia lui de care nu se poate desparti acum, cand este tot mai frecvent pusa la index. Pana aici totul pare a fi clar numai ca intr-o declaratie de presa, tot de ieri, V Ponta a motivat ca nu poate fi de acord cu plecarea insului din psd pentru simplul motiv ca cele doua legi nu pot fi acceptate de partid; el fiind decis sa depuna si o motiune de cenzura pentru a incerca sa stopeze aplicarea lor. Si atunci nu vi se pare anapoda cu drumul atitudinea unui om de stanga, a unui social democrat, ca ignora nonsalant norme si principii de sorginte socialista. Si apoi cum poate fi calificat demersul lui atunci cand, ignorand mandatul stangii social-democrate a „croit” la comanda dreptei, cu care a coabitat vemelnic la guvernare, legi in care egalitatea de sanse este o rara avis iar principiul la munca egala plata egala desi este enuntat, nu este concretizat in lege prin prevederi clare, desine statatoare. Cat despre dreptul la negociere colectiva, prevazut expres in lege, el a fost incalcat inca din faza negocierilor cu partenerii sociali de insusi ministru’ de atunci. Stiti bine si de scandalul cu pricina, in timpul caruia omul nostru a stat ascuns ca un sobolan. Aici este cazul sa precizez ca inca de atunci omu’ si-a lasat usile larg deschise pentru o viitoare colaborare; miscarile ulterioare fiindu-ne unora dintre noi suficient de edificatoare. Ca legile sunt schioape, lipsite de cuvenitele instructiuni de aplicare, o stim cu totii; o stie si dl fost ministru. De aceea cred a lipsit voit de la dezbaterile din mass-media. Probabil ca el insusi este constient de vulnerabilitatile lor si tocmai de aceia doreste sa se intoarca cat mai curand la „locul faptei”. Sa se duca dle ca in partid mai sunt cel putin patru profesionisti care ii dau clasa acestui mare mancau de sarmale devenit peste noapte, din leader sindical, mahar la MM. Si mai este de facut o precizare ce spulbera abilitatile acestui „fost” (de ce nu viitor) de purtator de pace sociala pe ori unde calca. Asta s-o spuna dl MM jurnalistilor tonomate si fatucilor din redactia tabloidelor si nu noua. Caci noi stim cum a scapat domnu’ ministru de chefaneala; atunci cand a modificat la sugestia Boc-ului grila de salarizare a bugetarilor. (si tot atunci s-a remarcat si in fata lu’ Realesu’ pentri loaialitate)

    PS

    Un gand bun si multumiri cu nemiluita se cuvin dnei liberale Campeanu pentru modul stralucit in care a pledat in mass-media (in toata aceasta perioada) cauza, inca nepierduta, a pensionarilor; indeosebi a celor 2,7 mil de pensionari cu stagiu de cotizare completa, impotriva ideii criminale de a separa punctul de pensie de salariul mediu brut pe economie. A propos: l-a vazut oare cineva pe MS, cel de la PSD, s-au pe alt activist de frunte de la PSD (de ce nu M Geoana) pledand la televizor pentru cauza celor … Nu, nici decum. Si atunci despre ce vorbim; (scriem) ce simbol?, care simbol dle. Cu bine.

  69. 71 Bibliotecaru februarie 27, 2010 la 10:53 pm

    @ Doru Coarna
    Eu aştept profesionalizarea politicianului român. Vreau ca cel care ocupă un post în schema statului român să fie specialist în două lucruri, în postul pe care îl ocupă şi în politică. Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu nu mai suport amatorismul. Timp de 20 de ani mi s-a spus că să aştept, că imediat după alegeri, imediat după alegeri, imediat după alegeri… am ajuns deja la capătul răbdării. Vreau o politică de profesionişti şi în acest moment trebuie începută profesionalizarea. Tinerii din politică trebuie trimişi la şcoală, partidele trebuie să-şi facă grupuri de studii doctrinare, toată clasa politică trebuie să aibă noţiuni minimale de economie, drept, filosofie, administraţie… şi fiecare cunoştinţe aprofundate în domeniile conexe postului pe care îl ocupă, plus cunoştinţe aprofundate de politică.

    Timpul nu mai are răbdare cu amatorismul. Ori profesionalism, ori România va dispărea ca stat.

  70. 72 Ioan februarie 27, 2010 la 11:02 pm

    @ ion adrian,

    eu in schimb, ii acord lui V Ponta un credit in plus. Si pentru simplul motiv ca este singurul leader al PSD care a sesizat ca MS a tradat atunci cand a „croit” cele doua legi la comanda Boc-ului. Si cu toate acestea omu’ nostru, inzestrat de la natura cu un tupeu fara margini, s-a suparat ca vacaru’ pe sat ca nu a fost ales vicepresedinte si a plecat. A uitat insa, ma rog, mai uita omu’, ca a nesocotit mandatul. Iata motivul pentru care V Ponta a declarat ca nu este de acord cu legile si ca v-a depune o motiune de cenzura. Si ca sa restabilim adevarul: A Nastase si blogul sau au fost cei doi vectori care s-au opus cu strajnicie celor doua legi revendficate cu atata ardoare de fostu’ sindicalist. Si, spre lauda lui, de ieri si V Ponta. Sincer, ma bucur pentru el; pentru faptul de a se inconjura de consilieri capabili. Cu bine.

  71. 73 ramo februarie 27, 2010 la 11:05 pm

    Prin intermediul blogului tau, doresc sa transmit unui mare matematician in viata, LA MULTI ANI!!! Este vorba de Mircea Malita. Sper sa nu conteze intarzierea. Pupici!!!
    Nastase, sa nu uiti de Mircea Eliade, te rog! Te pupic si pe tine.

  72. 74 blogideologic februarie 28, 2010 la 7:09 am

    @ Ioan
    „cauza […] celor 2,7 mil de pensionari cu stagiu de cotizare completa, impotriva ideii criminale de a separa punctul de pensie de salariul mediu brut pe economie.”
    Bună idee. Şi ce-i de făcut pentru ea ?

  73. 75 Ioan februarie 28, 2010 la 8:15 am

    @ Marcus,

    l-am verificat; multumesc. Cu bine si pe luni.

  74. 76 Mihnea Georgescu februarie 28, 2010 la 9:24 am

    LA MULŢI ANI, AYA! DE 1 MARTIE… „Astăzi e Ziua Ta…”

    Şi ţi-am postat şi un mărţişor muzical din Vechii Bucureşti pe blogul meu… 😉

    http://doctormihneageorgescu.wordpress.com/2010/02/28/la-fereastra-unde-doarme-o-pisica/

  75. 77 ORASAN IOAN februarie 28, 2010 la 12:07 pm

    IN UE SAU IN AFARA EI.Acest guvern ne tot aminteste ca facem parte din UE,dar eu zic ca suntem cam repetenti in multe si in special pe partea justitiei care nu s-a prea integrat,sa luam ca exemplu practica judiciara neunificata,aceasta tergiversare a unificarii practicii judiciare face ca justitia sa para nereformabila in interesul general,nu este posibil ca in doua cauze similare sa fie doua sentinte diferite,de parca ar fi judecate in baza a doua legi diferite.Nu stiu cine are interese in acest sens,or fi ale magistratilor sau ale politicienilor?in orice caz aceasta situatie face rau multor romani si cred ca este o cauza a tervirgersarii proceselor si mai cred ca este cauza din care multi fac recurs pentru dreptate la tribunalele europene unde de foarte multe ori castiga in dauna statului roman.Sunt convins ca dumneavoastra domnule Nastase,impreuna cu domnul Ponta si cu ceilalti juristi de marca ai partidului puteti forta treburile,ca practica judiciara in Romania sa fie asa cum este in toata Europa si lumea civilizata.

  76. 78 ion adrian februarie 28, 2010 la 1:47 pm

    Nu stiu daca este o idee criminala separarea partiala a calculului punctului de pensie de salariul mediu vrut pe economie mai ales daca te uiti la ce urmeaza:

    Din programul de guvernare pana in 2012:
    Salariul mediu brut – An
    lei/lună A
    1580 2008
    1702 2009
    1925 2010
    2175 2011
    2450 2012

    Si cu vechiul mod de calcul avem 0,45 x 2450=1102,5 lei valoare punctului in 2012(50% peste cea de azi) abia iesiti dintr-o crija economica majora cu un PIB care nici nu suntem siguri ca va fi in preturi reale peste cel din 2008-2009?

    O crestere de cca 50% a pensiei actuale, ar fi foarte posibila daca toti astia corecti politic ca si cei de mai sus care nu au citit ce le-am spus respectiv textul documentat si profesionist postat dfe Andrea Paul(Vass) pe blogul ei, ar fi de acord sa li se mareasca si CAS cu 50%, dar daca ar fi vorba de asa ceva ar guitza tot ei, cei care guita azi, dar in sens invers si ar zice: pe noi nu ne intereseaza guvernul, el sa faca, sa dea, mereu sa dea, ca de aia e guvern etc si etc.

  77. 79 ion adrian februarie 28, 2010 la 1:49 pm

    PS. Scuze vad ca tabelul nu iese ok dupa ce trece prin procesul de postare.
    Pe prima coloana sunt salariile medii brute si pe cea de a doua anii.

  78. 80 M.Voicu februarie 28, 2010 la 2:11 pm

    @Bibliotecaru februarie 27, 2010 la 10:53pm spune: ”Timpul nu mai are răbdare cu amatorismul”.
    * * * Profesionalizarea” nu funcţioneazã înainte de ÎNLÃTURAREA IMPOSTURII – pas fãrã de care nu existã MOTIVAŢIA nici pentru tineri, nici pentru şcoli de perfecţionare.
    @blogideologic februarie 28, 2010 la 7:09am referã împotriva separãrii punctului de pensie de salariul mediu brut pe economie şi referã şi la cauza celor 2,7 mil de pensionari cu stagiu complet de cotizare.
    * * * Cum doar jumãtate din pensii sunt pentru stagiu complet de cotizare (şi, in cuantum, este de aşteptat ca sã fie mai mari decât pensiile pentru stagiu redus) – IMPOZITAREA LOR DISPREŢUEŞTE ECARTUL DE MUNCÃ. Cine a dat un asemenea mandat “croitorului” celor doua legi care nu-şi gãsesc aplicare raţionalã? S-a terminat cu principiul remunerãrii dupã performanţã pentru administratorii funcţiilor politice şi de execuţie? S-a introdus încã o lunã în calendar ca sã facã posibil al 13-lea salariu? S-au colectat contribuţiile în proporţia de 100% de la datornici sau prin penalizarea responsabililor? Dacã nu, CREATORII DE LEGI SÃ LE FACÃ SÃ FUNCŢIONEZE ÎN RAPORT CU PRINCIPIILE CONSTITUŢIONALE.

  79. 81 Ghita Bizonu' februarie 28, 2010 la 3:16 pm

    Orasene ,
    vorbesti despre ce habar nu ai .
    Pe undeva ai dreptate . Nu se poate.
    Da nu ca integrarea sa prostii . Slaba pregatire si ciubucu’ . In timpu celalat ii cam lua naiba … azi e dendependeti mai ales fata de lege, principii juridice samd . Si isi face legea lui don magistrat sau zice eu nu judeca dupa legea specaial, eu judec dupa a generala. Ori in facultate se invata ca specialia derog generalia ( adica daca ai lege speciala dupa aia judeci !! ).
    Insa hiba este ca sunt enterese care fac ca stefl de magarii sa fie aplaudate .
    Si cu instantele europene iar vorbesti de-a moca. uice de exemplu in bastract . Esti prins cu mana in buzunaru unuia. Cu care ocazie iei dupa peste felinare , un sut in dos si niste referiri la onoranbilitatea dnei ma-ta plus 4 ani ptr furt. Dai ij judecata la Curtea drepturilor omului si castigi. Insa stii ce castigi ? Satu e condamnat fiindca ti-a incalcat dreptul de a nu fi tratat cu cruzime si sa nu fi injurat de mama . Asat nu inseamna ca tu ai castigat ca te-a bagat in puscarie pe nedrept !! Uice asa un hot a castigat ptr supunere la tratamente rele si degradante fiindca celula era prea aproape de ghena de gunoi si putea !! Insa nu si dreptu sa zica is nevinovat …

  80. 82 contele februarie 28, 2010 la 3:43 pm

    Augustin

    În condiţiile iniţiale nu ar fi fost ales . Prin renunţarea lui A.N . şi intervenţia lui Ion Iliescu s-au modificat condiţiile iniţiale făcând astfel posibilă alegerea unui apropiat al lui A.N.

    P.S. Mi-a fost greu să explic în două propoziţii dar m-am străduit să condensez informaţia .

  81. 83 Aya februarie 28, 2010 la 6:47 pm

    @

    Mihnea Georgescu

    Multumesc, Mihnea. Esti adorabil, uneori.
    Iubesc mult melodiile Bucurestilor de altadata.

  82. 84 Ioan februarie 28, 2010 la 7:37 pm

    @ blogideologic

    Am sa reiau tema peste cateva zile; atunci cand ideile vanturate se vor fi limpezit. Caci acum, asa tulburi cum sunt, riscam sa atribuim porcului din batatura insusiri proprii celui din basmul humulesteanului. Si ar fi pacat sa expediem in derizoriu o tema majora, abordata unilateral, atat timp cat la o solutie optima se poate ajunge pe cai diferite. (evident prin dimensionarea optima a intrarilor) Si mai e un aspect ce nu trebuie neglijat; altfel riscam sa apelam la o sursa (autodenumita corcitura) ce poate induce confuzia si de ce nu crasul subiectivism intr-un domeniu aflat in statornicie, in echilibru, inca de acum patru ani. De ce? Ca sa ce? Si ar mai fi ceva de facut, in cazul care cu toti ne ridicam bracinarii la fiecare pas, gandindu-ne la dezechilibre. Sa strange toti cureaua; nu numai cateii.

    PS

    Maine am de facut un drum pana la Maneciu Pamanteni (de Prahova) si inapoi. Sper sa ma intorc cu damigeana plina, ca cealalta s-a golit de multisor. Apoi, cine stie, poate facem un chef de pomina. Ca de la un timp prea mult se vorbeste pe blog despre un anume chef cu participare nobiliara. Abia miercuri s-ar putea sa va raspund la tema. Si daca o lasam pe joi, sper sa nu fie cu suparare; ca doar nu au intrat zilele in sac.

  83. 85 Doru Coarna februarie 28, 2010 la 9:22 pm

    @ Bibliotecaru

    Si eu simt aceeasi nevoie, insa asta este problema democratiei, permite accesul lighioanelor de tot felul prin toate mijloacele si pe toate caile, ori nu poti sigila o clasa politica profesionista -admitand ca reusesti sa o formezi- caci revolutia este gata!

    Singura solutie pe care eu reusesc sa o intrevad ar fi contractul inalienabil si inatacabil electoral, sa-i zicem CIIE, cf. caruia politicianul X care candideaza la vreo demnitate ori o primeste prin numire, sa fie destituit automat intr-un anumit termen daca nu-si respecta contractul.

    Similar, cei care certifica un demnitar -de ex comisiile parlamentare- sa raspunda politic solidar cu cel care incalca contractul si sufera destituirea.

    Insa toate acestea ar fi valabile ‘in a perfect world’, la noi e vorba doar de furtul din buget, din orice buget, si atat, nimic mai mult.

  84. 86 Aya martie 1, 2010 la 12:53 pm

    @

    Grigore

    De unde ti-a venit sinistra idee ca „UE s-ar putea sa nu mai existe”?
    Nici in gand nu avem voie sa ne indoim de faptul ca Uniunea Europeana se va intari si va gasi calea armonizarii tuturor diferentelor- uneori aspre-de opinii care exista, in momentul de fata, in interiorul ei.
    Aparitia Uniunii Europene a fost momentul astral al Europei- dupa cum, raportat la UE, Romania a avut momentul ei astral.

  85. 87 Aya martie 1, 2010 la 1:02 pm

    @

    Radu Bogdan Ghelu

    Referitor la ultimul paragraf din textul tau (februarie 27, 2010 la 11:50 am), schimband ce e de schimbat, e valabita, in replica, poanta unui banc antedecembrist cu Radio Erevan:
    „N-are”.

  86. 88 Aya martie 1, 2010 la 1:10 pm

    @

    Draghi

    Subliniez afirmatia ta, ca fiind ESENTIALA in atipica lupta care se da acum (in care prioritara este folosirea subtilelor dar si perverselor canale comunicationale):

    „Cei care parasesc acum PSD-ul trebuie calificatzi ca atare: oportunisti care vor la ciolan sau santajabili. Asta indiferent de simpatiile personale. A la guerre comme a la guerre, miza e mult prea importanta. Fara o radicalizare fatza de tradatori, proiectul de restaurare a unei social-democratii moderne si performante in PSD si in Romania va fi omorat in fasa.”

  87. 89 Aya martie 1, 2010 la 5:54 pm

    @

    Ion Adrian

    Sigur ca glumesc: ai postat textul lui Mitrea ca sa ma enervez eu?
    Iti marturisesc ca, inainte de a reusi sa glumesc, m-am enervat (nu din cauza ta, dar din cauza textului).

    Trec peste opinia mea despre Marian Sarbu- diferita de a lui Miron Mitrea. El il cunoaste mult mai bine si, in afara de asta, prieteni fiind, e firesc sa fie indurerat de plecarea lui Marian Sarbu. Dar de aici pana la a spune ca MS era (citez) „un simbol al PSD” e, totusi, cale lunga.
    Sa nu exageram!
    Daca Marian Sarbu este „un simbol penru PSD”, Ion Iliescu, sau Adrian Nasase, sau Adrian Severin- pentru a da doar trei exemple- ce sunt?

    Mi-a dat de gadit (si m-a enervat) urmatoarea formulare din textul lui (citez):
    „Iar cei care timp de un an si jumatate s-au uitat la lupta mea cu Geoana si fie m-au criticat, fie au tacut academic sa se uite acum unde au adus partidul. N-au nici o remuscare pentru situatia critica in care a ajuns astazi PSD?”

    Nu stiu cine l-a criticat pe Miron Mitrea si cine a tacut academic in ultimul an si jumatate (in timp ce se „lupta” cu Prostanacul Geoana) dar pot spune ca daca nu ar fi existat „momentul Confort” (in desfasurarea caruia Mitrea singur a recunoscut, cu remarcabila sinceritate, ca a fost implicat) sigur PSD nu ar fi ajuns in actuala stare, fiind un lucru recunoscut ca atata vreme cat Adrian Nastase s-a aflat in functii de decizie (in acel moment era presedinte executiv al PSD) in partid nu au existat convulsii si nici nu s-au inregistrat scaderi in sondaje, dimpotriva.
    Cand a facut parte dintre organizatorii acelui „moment” (la Confort ma refer) Mitrea ar fi trebuit sa se gadeasca la faptul ca va fi urmatorul pe lista (greseala de lipsa viziunii pe care a recunscut-o abia anul acesta).
    Asa ca, eu zic ca lista celor cu remuscari ar trebui daca nu sa debuteze cu Mitrea, cel putin sa il aiba pe unul dintre locurile „fruntase”.

    Un alt moment critic, care a adus PSD in situatia de acum a fost cel in care Prostanacul Geoana si altii (cei care luau decizii in PSD) au adus partidul la guvernare langa PD-L, acceptand sa se puna sub „tutela” formala a criminalului Boc si sa cada la intelegere cu Basescu.
    Nu-mi amintesc ca, in perioada respectiva, Mitrea sa se fi numarat printre cei care s-au opus- precum Ion Iliescu si Adrian Nastase- acestei halucinant de gresite decizii.

    In afara faptului ca PSD a fost adus la guvernare in acea sinistra companie (si ca un fel de „remorca” a PD-L, situatie care nici nu merita comentata, caci vorbeste de la sine) sustinatorii ideii tandemului contra naturii PSD- PD-L (sau cei care nu s-au opus – Miron Mitrea poate sa aleaga intre cele doua pozitii!) nici nu au luat decizia retragerii partidului in opozitie de indata ce au vazut ce politica inacceptabila (e un eufemism) duce acest guvern, linia nefiind a PSD.
    Mai mult, PSD poate fi considerat ca fiind implicat direct (prin Marian Sarbu) in oribila lege a salarizarii unitare, programata sa fie „jumatate” din totul format cu criminala lege a pensiilor.
    Sa amintesc ca, incepand cu 1 ianuarie, cei mai multi salariati (ma refer si la cei cu salarii medii sau sub media pe economie) au primit mai putini bani, ca urmare a aplicarii „genialei” legi pentru care vad ca Marian Sarbu a avut inconstienta sa se planga ca nu este sustinut, moral, acum, de PSD?
    I-as aminti lui Marian Sarbu ca nici atunci nu a fost sustinut de oamenii responsabili din PSD, care au realizat ce efecte va produce respectiva lege de sorginte clar totalitara (nici nu era greu de anticipat) si ca daca nu a fost depusa o motiune de cenzura la respectiva asumare a raspunderii de catre criminalul Boc (ASA A TRECUT LEGEA, NU PRIN DEZBATERE PARLAMENTARA- daca ar fi intrat in discutia Parlamentului, forma sa finala nu ar fi fost cea de-a dreptul anti-sociala, negand valoarea individuala si intelectuala, excluzand motivatia instruirii sub aparenta reprobabilului egalitarism de tip totalitar!) acest lucru s-a datorat incapatanarii unor ministri- cap de afis fiind Marian Sarbu- de a parasi guvernul inaintea acelui „moment parlamentar”.
    Cei din PSD au fost mult prea ezitanti, parandu-li-se inacceptabil sa depuna o motiune de cenzura atata vreme cat in guvern existau ministri social- democrati.

    De dragul salvarii unor aparente DE MOMENT a fost, pana la urma, acceptata o lege care produce efecte anti-sociale, care anuleaza criteriul meritului personal si trimite direct in epoca totalitara.
    Au avut DUBLA DOVADA a greselii lor: faptul ca sunt asociati (si ei!) cu efectele deplorabile ale acestei legi si, pe deasupra, culmea ironiei, PLECAREA LUI MARIAN SARBU, autorul legii, din cauza caruia nu a fost depusa motiunea de cenzura si nici nu a fost retras PSD de la guvernare inainte de asumarea raspunderii.

    Pe fond, Marian Sarbu a avut acelasi tip de motivatie (greu calificabila in cuvinte civilizate- nu ma refer la apreciere, dar la exprimari civilizate!), ca si Cristian Diaconescu: ca nu l-ar „sustine” colegii din PSD, ca i-ar critica legea, ca ar vrea sa o repuna in dezbatere parlamentara etc.
    Dar ce ar vrea, sa o laude?
    Mai lipsea doar sa spuna, precum Cristian Diaconescu- pentru ca penibilul sa fie la el acasa- ca pleaca pentru ca nu i-a telefonat nimeni din PSD pentru a-l intreba cum se simte dupa ce a auzit vorbe deloc de lauda la adresa „legii sale”.
    Sa fim seriosi!
    Atat Cristian Diaconescu cat si Marian Sarbu s-au comportat ca doi oportunisti jalnici: au plecat momiti cu cate un post de ministru, pe care nu se stie sigur daca il vor primi- si, daca il vor primi, vor trebui sa faca sluj in fata criminalului Boc si a lui Basescu, asa cum au mai facut!

  88. 90 Ion Iosif martie 2, 2010 la 3:01 am

    Dl. Nastase,

    Sperati ca unii dintre acesti tineri sa se intoarca acasa si sa se implice in politica?? Cine sa le dea voie la tort??? Mos Craciun sau Harry Potter???

    Cu stima

  89. 91 Aya martie 2, 2010 la 10:23 am

    @

    Ion Iosif

    Intrebarile tale, formulate ironic, au un fond foarte dureros.
    Nu am elemente pentru a te contrazice si as fi ipocrita daca as incerca sa iti tin discursuri frumoase.
    Nu stiu: poate incapand cu 2012,,,

    Am vazut la TV difuzat, sub forma de stire, un fapt de viata care m-a cutremurat.
    Se petrecuse intr-o primarie (nu mai retin daca dintr-un orasel sau o comuna mai rasarita).

    Primarul a dat afara, abuziv, un tanar care a atacat decizia in instanta si a castigat.
    Cand s-a intors la Primarie, a fost primit cu injurii (neaose! au fost inregistrate de cineva- d altfel, si primarul a recunsocut totul).
    I-a fost luat un mini-interviu tanarului: un baiat fin si inteligent, absolvent de stiinte juridice si de stiinte economice, cu specializare in strainatate, in limba franceza.
    A povestit ce se intamplase.
    De pe postul pe care il ocupase, refuzase sa comtrasemneze un contract ilegal pe care i-l transmisese primarul (implicand Primaria).
    Ca urmare, primarul a dispus sa fie trecut „la munca de jos”.

    Niste luni, tanarul acela inteligent si instruit, a fost pus sa vidanjeze, sa care lemne (incalzirea era cu lemne), sa care pietre cu roaba etc.
    Apoi, primarul a inceput sa ii dea diverse sanctiuni: de la suspendarea pe timp de zece zile, pana la desfacerea contractului de munca.
    Instanta a rezolvat problema, dar acel incredibil comportament ramane.

    Istoria acelui tanar m-a cutremurat SI din motive personale (mai stiu pe cineva care, avand aceeasi dubla specializare, a fost niste ani la „munca de jos”).
    Dincolo de asta, insa, nu pot sa nu imi pun intrebarea: prin ce le-ar fi dat sa treaca acelor tineri scoliti la nivel european , dand piept cu indivizi precum primarul din povestea adevarata pe care ti-am relatat-o?

  90. 93 ion adrian martie 2, 2010 la 9:33 pm

    @Ioan ,
    Nu cred ca ai luda-o pe dna Campeanu daca ai cunpoaste legea. Ea a spus ce le-o fi placand multora sa auda dupa vorba aia : minte-ma dar minte-ma frumos.
    Ea o cunoaste ca nu cred ca este urechista ca 99 % din cei care s-au pronuntat dar evident ca este de o totala reacredinta.

    Nu ca i-as crede cine stie ce pe ai lui Oprea, dar vorba asta cu interesul national peste cel de partid trebuia scoasa de la naftalina, chiar daca mai nou se numeste basescianism.

  91. 94 ion adrian martie 2, 2010 la 9:34 pm

    Erata: Nu cred ca ai lauda-o pe dna Campeanu daca ai cunoaste legea.

  92. 95 ion adrian martie 2, 2010 la 9:39 pm

    @Aya,
    Cred ca accepti ca unul care i-a livrat sloganul castigator lui Basescu, nu-si pierde prea mult timp nici cu MS si nici cu MM si nici cu Vanghelismele psdiste.:)
    Am vrut doar sa se auda si alte opinii din echipa Ponta si atat.

    PS Daca stiam ca te enervez, crede-ma , ma abtineam sau dadeam cel mult un link.

  93. 96 ion adrian martie 2, 2010 la 9:40 pm

    PS Pentru mine AS este un simbol pentru miracolul vietii care se numeste Apa(am inlocuit y cu a si vezi ce a iesit?) 🙂

  94. 97 Ion Iosif martie 3, 2010 la 9:33 pm

    @ Aya

    Aveti dreptate. Sunt foarte suparat din cauza acestei nedreptati generalizate nu doar pe plan politic. Nu prea vad ce ar putea face dl. Nastase sa redreseze ‘oarecum’ starea de fapt.

    Spre deosebire de majoritatea romanilor eu cel putin am vazut ca, si in asa zisele ‘tari civilizate’, la fel ca si in Romania, ‘dreptatea nu se aplica la catei’. Mi se pare amuzant cum romanii se autoapreciaza ca fiind cei mai inapoiati, nespalati, inselati s.a.m.d.. Din cate am inteles sunteti si o fiinta calatorita, prin urmare constienta de realitatea globala.

    Apreciez ca puteti citi dincolo de cuvinte, de altfel, nu este prima data cand trag concluzia asta. „Contributiile” mele aici o fost de fapt in mare parte, o serie de rabufniri, cu cateva exceptii. Probabil ca v-ati documentat despre postarile mele anterioare, inainte sa-mi scrieti.

    Este singurul blog pe care intru deoarece il simpatizez pe Dl. Nastase ca academician si om de cultura. Nu-l privesc prin prisma politicii, probabil din cauza antipatiei pe care o am pt. mai toti politicienii. Din pacate, intrand din cand in cand pe acest blog, uneori l-am confundat cu un sac de box asupra caruia am ales sa-mi descarc putin din tensiunea nervoasa, fara motive fondate evident. Am ratat inca o oportunitate sa nu zic nimic. 🙂 Asta nu inseamna ca marchez fiecare vizita cu o postare.

    Realitatea este ca nici nu prea am cu ce sa contribui. Ce v-ar putea oferi o persoana, dvs. sau dl.-lui Nastase, care atunci cand dvs. aveati deja 10 sau 20 de ani de experienta acumulati intr-un mediu profesional nu tocmai asemanator cu cel al unui schimbator de macaze, acea persoana nici macar nu stia pe ce planeta se afla? Sunt f. constient de calibrul absolventilor de la Comert Exterior din anii ’70 si ’80. Imi inchipui ca, acum standardele n-au scazut foarte mult comparativ cu acea perioada.

    Singura data cand mi-am permis sa imi exprim o sugestie pt. dl. Nastase a fost la apelul sau general pentru idei de reformare al PSD. Insa si atunci am tinut sa subliniez ca este doar o idee pt. a fi luata in considerare in contextul general, nu o strategie per se.

    Cel mai mult ma supara faptul ca trebuie sa plec din nou din tara si probabil, permanent. De multi ani mi-am dorit sa revin, sa ma restabilesc aici la Arad, cu toate ca este mult praf, multe gropi, multa lipsa de respect pentru semeni, stiti dvs. f. bine, dar acum ma simt fortat in afara granitelor. Se pare ca o perspectiva individuala dezvoltata in strainatate are valoare nula din toate punctele de vedere pentru Romania si majoritatea romanilor in pozitii de conducere. Directia in care se indreapta economia si societatea asta, nu-mi este clara deloc. Ori ea este mai avantajata fara mine, ori vice versa.

    Cu toata stima,

    🙂

  95. 98 Aya martie 4, 2010 la 12:41 am

    @

    Ion Iosif

    Spre deosebire de foarte multi alti opameni politici, Adrian Nastase are vointa de a incerca sa schimbe- de fapt, inainte de toate, de a demara ceea ce ar trebui sa se finalizeze printr-o schimbare de fond- datele problemei astfel incat Romania sa devina atractiva pentru si CORECTA cu tinerii.
    Este absolut regretabila schimbarea fortata, cu iz mafiot, in 2006, a situatiei sale de persoana decidenta formal la nivel politic.
    Lucrurile sunt pe cale de a reveni in matca lor si imi pun mari sperante in anul 2012, care nu este departe.

    Inteleg mesajul profund al cuvintelor tale legate de faptul ca ai o „antipatie profunda”, dupa cum iti definesti starea, fata de „mai toti politicienii”. Stiu ca te referi la atitudinile politicianiste, la demagogie, la suficienta, la nepasarea criminala fata de cei pe care ar trebui sa ii serveasca si la multe altele de gen.
    Ceea ce ma nemultumeste poate mai mult decat existenta acelor atitudini in sine (se regasesc in orice tara, in procentaje diferite) este proliferarea lor in Romania si, nu in ultimul rand, permisivitatea vecina cu nepasarea a societatii romanesti fata de manifestarea lor la nivel inalt, ceea ce tinde sa devina un fenomen.

    In opinia mea, lipsa unei societati civile puternice si bine structurate a facut posibila acesta stare de fapt.
    Cred ca, printre prioritatile oamenilor politici responsabili trebuie sa se numere sprijinirea societatii civile in sensul de a-si ocupa locul de prim rang pe care trebuie sa il aiba in alcatuirea societatii.
    Stiu ca mi s-ar putea replica:”societatea civila este criticul cel mai aspru al politicului si al greselilor oamenilor politici, ca atare, acestia, din instinct de autoconservare, nu o vor sprijini”.
    Tocmai aici apare beneficul paradox: desi constienti de acest adevar, politicienii care isi inteleg menirea- si o accepta, in sensul de a fi slujitori (in cel mai nobil sens al cuvantului) ai celor in fruntea carora se afla- vor sprijini tocmai intarirea societatii civile, stiind ca, la rigoare, in situatii limita, vor avea in ea cel mai puternic aliat.
    De fapt- doar aparent paradoxal- critica adusa corect este dovada de sprijin, nu de subminare.

    Ai dreptate, in Occident nu e defel Paradisul.
    Doar in viziunile idilice acolo apar societati bazate pe meritocratie. Sigur ca, prin comparatie cu ceea ce se intampla aici, s-ar putea spune ca in democratiile consolidate meritul personal este elementul de baza al ocuparii unui loc in societate. Comparatia, insa, nu e argument. Plusul care apare, incontestabil, in acele tari, este nivelul de trai, greu comparabil (in sens pozitiv) cu cel din Romania, la care se adauga calitatea serviciilor si multe altele- bref, avem de a face cu o alta calitate a vietii.

    Din ceea ce am vazut (poate gresesc, dar asta este constatarea mea) poate doar Anglia sa se apropie mai mult de valoroasa meritocratie.
    Daca m-ar intreba cineva unde as vrea sa traiesc (in afara de Romania, pe care nu cred ca as avea taria sa o parasesc) raspunsul meu spontan ar fi „in Franta, la Paris” (nu atat Franta cat Parisul e a doua mea patrie).
    Apoi, as avea corectia rationala care ar duce la o ezitare- da, mi-ar placea sa stau la Paris, acolo totul este pentru mine o sarbatoare continua, sunt parca alta, construita parca din fibra fericirii care radiaza si in afara, sesizabil- dar, din perspectiva echilibrului demnitatii individuale si al respectului fiecaruia fata de fiecare, as alege mandra Anglie. In definitiv, de acolo Parisul este atat de aproape!

    Imi pun mari sperante in anul 2012.
    Poate, mai astepti…


  1. 1 La fereastra unde doarme o pisică… « Dr. Mihnea Georgescu Trackback pe februarie 28, 2010 la 9:23 am

Lasă un comentariu






Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!