Tratament consensual sau paleative ieftine?

Crizele, de orice natura, au rolul fantastic de a responsabiliza factorii de decizie sa uite de problemele circumstantiale si sa se concentreze pe ceea ce este cu adevarat important pentru a iesi la liman. Prezenta criza economica este unul dintre cele mai dificile momente din ultima suta de ani pentru politicienii din lume, deci si pentru cei romani. Totusi, ce avem noi este un contraexemplu suparator. Recent-lansatul plan anti-criza al partidului de guvernare este o colectie sublima de aforisme economice, mult mai potrivite pentru un moment de boom economic decat pentru unul de recesiune. Si nu spun eu asta, ci expertii financiari din Romania care au fost intrebati de catre Ziarul Financiar – http://www.zf.ro/eveniment/analistii-sustin-ca-planul-lui-tariceanu-poate-parea-corect-dar-nu-este-pentru-criza-3490263/ sau de catre Evenimentul Zilei – http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/828361/Baltazar-Masurile-lui-Tariceanu-nu-ne-feresc-de-criza/ . Un asemenea plan ar trebui sa produca solutii concrete pentru oamenii care-si pierd slujbele, pentru companiile care se indreapta spre faliment, pentru cei care nu-si mai permit sa-si cumpere o locuinta sau sa-si trimita copiii la scoala. Adica solutii concrete pentru oameni reali.

Criza financiara ce a acaparat cea mai mare parte a lumii a fost luata ostatica in Romania de catre campania electorala. Fiecare partid se foloseste de acest moment de risc pentru a-si convinge electoratul propriu, si cat mai mult din electoratul nehotarat, in legatura cu propria competenta in a rezolva problemele. Dar lucrurile nu se vor rezolva asa, iar eu nu sunt singurul politician care crede ca evitarea unui crash economic pe termen mediu sau lung este ceva mai importanta decat brodarea unor basme cu zmei, feti frumosi si finaluri fericite electoral-seducatoare. Este necesar ca viitorii guvernanti sa intre in noul mandat si cu altceva decat cu vorbe dulci ca program politic. Ceea ce se poate face politic pentru a trece Romania peste criza nu va putea avea succes fara un consens politic. Iar acest consens trebuie sa fie deasupra indivizilor, deasupra ideologiilor sau partidelor politice. Pentru ca si scopul sau, de a minimiza efectele crizei, este deasupra acestora. Noul presedinte american aduce republicani in posturi-cheie ale administratiei sale, fiindca impreuna pot avea o viziune mai clara asupra solutiilor. Iar America tocmai a incheiat o lupta amara pentru putere, in cadrul careia cele doua partide s-au comportat mai mult decat conflictual. 

Iata un moment potrivit pentru a demonstra ca, si in Romania, intreaga clasa politica este mai interesata de binele cetatenilor decat de micile si, deseori, trivialele sale neintelegeri. Iata un moment potrivit pentru a demonstra ca politica poate fi un joc de echipa si ca avantajele unora pot fi folosite pentru a echilibra dezavantajele altora. Acum, la cateva saptamani dupa ce l-am auzit pe Nicolas Sarkozy citand din Karl Marx, este un bun moment sa ne uitam increzatori la interventia statului ca fiind singura care poate oferi o instanta morala mediului de afaceri salbaticit de goana ultimilor ani. Romania are nevoie de un program anti-criza. Un program transideologic, transpartinic, cu singurul scop de a asigura un cadru institutional general adecvat acestei crize. Un program cu elemente comune, elaborat de specialistii fiecarui partid pentru suferinzii fiecarei clase sociale. Si asta chiar si in ciuda faptului ca vom avea alegeri in 2 saptamani.

P.S. Ca intotdeauna, sunt sigur ca vor exista destui „binevoitori” care sa ma numeasca marxist sau sa incerce sa citeasca printre randuri. Uneori insa explicatia cea mai simpla chiar este singura corecta. Si etichetele nu ma mai sperie de foarte mult timp… Iar cine citeste mesajul meu in cheie electorala chiar nu a inteles nimic din ce am vrut sa transmit.

87 Răspunsuri to “Tratament consensual sau paleative ieftine?”


  1. 1 Spiridus noiembrie 17, 2008 la 7:24 pm

    1. Citez din ceea ce ati scris: „Fiecare partid se foloseste de acest moment de risc pentru a-si convinge electoratul propriu, si cat mai mult din electoratul nehotarat, in legatura cu propria competenta in a rezolva problemele”.
    Nu incape indoiala ca va referiti, in primul rand, la PSD.
    Summitul G20 (plus ceva) nu rezolvat, concret, nimic. Deocamdata e faza declaratiilor de bune intentii. Va fi sau nu va fi urmat de masuri concrete? Ca daca nu…
    2. Una din intrebarile la care nu s-a raspuns a pus-o un presedinte sud-american: „De ce trebuie sa platim noi pentru o culpa pe care nu o avem?”
    Si inca ceva: pana acum, SUA, FMI, BM etc. dadeau lectii de cum se rezolva crizele finaciare in tarile lumii a doua, a treia… Daca solutiile acelea erau atat de bune, de ce nu le aplica ei acum?
    Iar Fitch, S&P s.a. au facut vreo evaluare corecta a situatiilor de pana acum (adica pana la aparitia crizei, pentru exactitate) sau s-au trezit „dupa razboi”? Ca daca e asa (e altfel?) nu pot fi catalogati decat ca o anexa la o masinarie politica mult mai puternica. Atat.

  2. 2 Bibliotecaru noiembrie 17, 2008 la 7:28 pm

    Dacă puteţi să mă ajutaţi, am o mare tulburare şi m-aţi ajuta răspunzând, în număr cât mai mare şi, desigur sincer, cu da sau nu, la următoarea întrebare:
    Ştiţi cine a fost George Vraca?

  3. 3 Rodica noiembrie 17, 2008 la 7:52 pm

    Inca mai sper ca avem si noi destui politicieni capabili sa puna interesul national (stiu ca voi face sa apara multe zambete, cel putin in coltul gurii) si sa incerce sa coopereze, sa conlucreze, sa negocieze. Mi-e teama, insa, ca vom avea inca un an de scandaluri deoarece, undeva la Cotroceni exista cineva caruia ii este foarte greu sa accepte ca uneori e bine sa asculti mai multe pareri…

  4. 4 Bla noiembrie 17, 2008 la 7:54 pm

    De parca ati avea cu cine sa colaborati in Romania…

  5. 5 Codrin Scutaru noiembrie 17, 2008 la 8:13 pm

    Ceea ce propuneti cu guvernul transideologic si transpartinic este probabil si visul lui Basescu dar in alt sens. In sensul in care Isarescu ar accepta sa gestioneze guvernul de criza in cazul in care Parlamentul ar respinge propunerile de premieri Stolojan sau Blaga. Venirea crizei a inceput deja sa fie speculata de PSD prin idei de genul „Vine criza, votati revenirea la normalitate!”. Viitorul guvern va avea o sarcina foarte dificila. Sub presiunea sindicala dar si a mass-media profesorii si toti bugetarii vor trebui platiti mai bine. In afara de asta, toate vor incepe sa scartaie si guvernul va trebui sa carpeasca gaurile. Aleas iacta est!
    A propos, v-am scris saptamana trecuta un comentariu referitor la un posibil parcurs pentru dumneavoastra. Va rog sa-mi dati un raspuns daca se poate. Macar sa stiu daca bat campii aiurea. Sincer sa fiu as aprecia daca as avea vreodata posibilitatea sa invat arta guvernarii de la unul din cei mai buni oameni politici pe care-i avem si v-o spun fara sa fiu partinic, ba dimpotriva.

  6. 6 exasperat noiembrie 17, 2008 la 8:15 pm

    Referitor la această criză şi necesitatea intervenţiei statului:
    Cum comentaţi faptul că aproape toate formaţiunile politice, dar îndeosebi cele orientate doctrinar către dreapta (fie şi prin impostură), perorează la infinit şi cu cel mai deşănţat entuziasm despre cum ar trebui ca statul să intervină în această situaţie, cum statul este cel care are rolul primordial în atare condiţii, cum statul în sus…statul în jos?

    „Trăitor de atâta amar de vreme în spaţiul politic românesc, eu nu mă mai mir de demagogii. Dar amatorismul absolut mă sperie încă, iar daca el se petrece la un asemenea nivel, îmi dă fiori”.

    Petruţ Dumitru

  7. 7 instalatorul noiembrie 17, 2008 la 8:21 pm

    Domnule Nastase, vrind-nevrind trebuie sa privim lucrurile si electoral deoarece planul anticriza al dlui Tariceanu nu este un plan anticriza, ci un program electoral continind propuneri economice si care, sub presiunea evenimentelor, este dat pur si simplu drept plan anticriza. Presa il trateaza pe premier cu multa politete, atunci cind afirma ca acest plan este in contradictie cu evenimentele economice la care se refera, desi tocmai aceasta semnalare arata ca jurnalistii si analistii economici si-au dat seama ce doreste dl Tariceanu sa faca. In plus, faptul ca avem din nou de-a face cu un plan pentru guvernul urmator, in loc sa fie propuse si nu doar propuse ci si adoptate masuri aplicabile de ieri si pina in 30 noiembrie, ori pina la data la care urmatorul premier ca primi votul parlamentului. Dealtfel, ca sa nu consum spatiu, voi analiza punctele asa zisului plan foarte succint: 1. Scaderea CAS este o propunere pur electorala, deoarece in perioada de criza este de asteptat ca platile facute din asigurari sa fie mai mari; 2. Bonus fiscal 5% pentru plata impozitelor e clar ca nu are nici o treaba cu criza; daca efect al crizei vor fi cetateni in imposibilitate de a-si plati impozitele la timp, atunci bonusul nu le va folosi la nimic; 3. Scutirea de impozitare pe dividendele reinvestite: are perversitatea ei, nu e vorba de scutire de impozit pe profitul reinvestit si se refera doar la persoane fizice; nu are treaba cu criza, ci pare o smecherie menita printre altele sa pompeze bani si pe filiera inregistrarii firmelor; faptul ca, la criza, apar la nivel national un milion de firme noi care nu au de lucru nu ajuta cu nimic la relansare; e de neinteles de ce dl Tariceanu nu ofera nimic pentru intarirea prin investitii a firmelor actuale; e clar o chestiune de propaganda si un semnal puternic de abandonare a actualelor firme, practic de falimentari voluntare, lucru foarte grav la vreme de criza. 4. Locuintele sociale: pentru vreme de criza, banii promisi sunt putini, dar suna frumos ca suma mare; discutam de fapt de vreo 1000 de apartamente pe an, ceea ce nu-i cine stie ce. 5. 1000 de euro. Foarte periculos! nu va mai angaja nimeni oameni timp de 3 luni, ca sa primeasca 1000 de euro! Iar statul va mai plati trei luni ajutor de somaj de alti 1000 de euro! Interesul la criza este angajarea imediata a somerilor, deci cointeresare pentru acest tip de actiune. 6. 100 milioane anual pentru…; omul vrea voturi de la clasa mijlocie, la criza primele probleme ale IMM si celor din mediul rural vor fi de vinzari si lichiditati si nu de credite. 7. 3 miliarde pentru investitii cu inovatie tehnologica si noi angajari: incepe sa se intrevada o smecherie pentru prieteni in combinatie cu punctul 3 (semnal de abandon al firmelor actuale): sunt abandonate firmele vechi si concediat personalul, care 3 luni nu e angajat de nimeni; cu scutire de impozite sunt deschise firme noi, care, firesc (fiind noi) au angajati noi si, fiind firme noi, desigur ca au inglobate inovatie si progres tehnologic, ca doar sunt noi; si atunci, cine trebuie este declarat ca atare si papa banii. Efectul este acela al deschiderii de firme private noi (prin abandonarea celor actuale) pe banii exclusiv ai statului! Mai tare decit cadourile facute prin privatizari. Dumnezeule la ce tilharii ii duce mintea pe penelisti, sa-si faca firme private noi si perfect echipate pe banii tuturor! Nu doresc sa o lungesc prea mult, pe blogul dlui Nastase s-a discutat destul de mult si de productiv despre elemente ale unui plan de criza adevarat. Dar daca voi simti ca este nevoie, atunci voi ma scrie si depre acest plan adevarat anticiriza.

  8. 8 George Ban noiembrie 17, 2008 la 8:54 pm

    Domnule Adrian Nastase,

    Ultimele aprecieri ale D-lui Iliescu referitoare la T Basescu sunt un model de urmat in ce priveste modul cum trebuie tratat sinistrul personaj. Ca sa ma repet, un fost activist ceausist trebuie tratat cu duritate maxima. Argumentele logice nu au in fata lui nici o importanta.

    Are legatura cu cele de mai sus si articolul referitor la atacurile care ar urma impotriva Dvs. De ce nu atacati primul?

  9. 9 ALM noiembrie 17, 2008 la 9:57 pm

    @Bibliotecaru

    A fost cel mai bun Richard al III-lea!

  10. 10 George Ban noiembrie 17, 2008 la 10:05 pm

    @Bibliotecaru
    Glumesti, probabil, sau vrei sa ne intinzi o neinspirata capcana. Cine nu a auzit de marele actor?
    Si daca… (M Eminescu):
    http://audio.neogen.ro/user/coco_pius53/gcy5nbndvmbzo5tfz69xa8syc1zb5c6l/

  11. 11 instalatorul noiembrie 17, 2008 la 11:38 pm

    Bibliotecaru: si se zice ca si un excelent jucator de linia a III-a, in afara de actorie.

  12. 12 sfinx667 noiembrie 18, 2008 la 12:38 am

    @Bibliotecaru,
    cred că Scrisoarea a III a eminesciană recitată de G. Vraca ar mere mai bine acum, şi nu m-ar tulbura, ci mi-ar da imbold să dau cu câţiva de pământ, să crape sub ei şi să-i înghită pe veci, fie că sunt pedelachei, ajenţi de doi bani ce-şi spală rufele public, zmintiţi pogorâţi din aburii mahmurelii sau care nu-şi acceptă în tristeţea şi nefericirea lor sindromul zugrăvit în toată splendoarea manifestărilor sale ( evident, cele maniacale sunt cele mai interesant de observat .. ) pe miriştile blogosferei sau te şi miri pe … unde nu …
    respecte şi mulţam fain de ocazie 😉 🙂
    Sibilla
    P.S. BRAVO !

  13. 13 einstein noiembrie 18, 2008 la 2:00 am

    intr un fel, a propos de karl marx. tot mapamondul este in fierbere.
    azi, am participat, fara sa vreau, la o greva a muncitorilor brazilieni in piata din fata teatrului national din rio.
    daca,tot am nimerit acolo, am ales, in final, sa stau si sa ascult vreme de aproape un ceas discursurile liderilor…extrema stanga in actiune. inversunati rau.
    nu m ar mira sa vedem asa ceva si pe la noi curand, daca masuri nu se vor lua in timp util.

    PM?

  14. 14 m3 noiembrie 18, 2008 la 3:01 am

    O’Neill ar spune sec „Lungul drum al vorbei catre fapta”.
    Nu e vorba de marxist, ca pana si omul la nivel declarativ, pana la un punct, zicea bine ce zicea. Foarte nasol e cum a fost transpus.
    Dar cine isi permite altceva decat paliative, inainte de 30? Buba e imuna la antibiotice cu spctru larg, reactioneaza doar la terapia de soc. Dar se poate intampla sa reactioneze si natia, si poate nu previzibil…

    @ Bibliotecaru – daca nu mergeam la Padurea acu’ vreo doi ani la Nottara, sincer, nu stiam.

  15. 15 Intrusul noiembrie 18, 2008 la 4:03 am

    „Pentru a ascunde cât mai bine manevrele politice şi financiare, nişte minţi diabolice s-au servit de cea mai spectaculoasă, dar şi cea mai hilară idee pe care au reuşit să o infiltreze în minţile oamenilor în ultimii 200 de ani. Ea poartă un nume extrem de cunoscut: DEMOCRAŢIA. Noţiunea în sine nu valorează nimic, cu toate acestea e piesa de rezistenţă a unui discurs gol de conţinut. Aparent jocurile politice ascunse şi marile interese financiare şi de putere sunt la mâna alegătorilor. Se creează în acest fel iluzia liberei alegeri. Democraţia are doar aparenţa unui aspect benefic, de fapt permite manifestarea celor mai mari abuzuri şi conflicte. S-a creat falsa impresie că oamenii sunt ajutaţi. În realitatea ceea ce se întâmplă este slăbirea filonului tradiţiilor strămoşeşti, aplatizarea sau chiar ignorarea adevăratelor valori şi simboluri, pervertirea sufletelor şi otrăvirea simţirii pentru generaţiile tinere cu idei false, minciuni şi cu tentaţia diverselor vicii. Este încurajată şi proliferată sexualitatea în formele sale cele mai aberante şi pornografia până la limite inimaginabile, deoarece s-a constatat că forţa şi virilitatea bărbatului, precum şi sensibilitatea şi intuiţia femeii sunt confruntate cu astfel de practici rele. În aceste condiţii omul devine labil, cedează mult mai repede tentaţiilor şi poate fi controlat extrem de uşor. Toate acestea sub umbrela unui concept prezentat într-o notă foarte pozitivă: democraţia.
    Sa analizăm cu grijă ceea ce citim şi să alegem informaţia de valoare dintr-o mare de minciuni. „

  16. 16 ELMMAR noiembrie 18, 2008 la 4:44 am

    @ Bibliotecaru

    Da.(Ai spus sa raspundem cu da sau cu nu).

  17. 17 Victor noiembrie 18, 2008 la 6:24 am

    Domnule Prim Ministru,

    Nu ar fi mai productiv sa ne spuneti ce masuri anticriza are in plan pesedeul decat sa criticati pe cele propuse de penele? M-ar interesa de exemplu ce parere are partidul dumneavoastra legat de una din masurile propuse la summitul G20 si anume cea in care se cere ca taxele sa nu fie marite in perioada urmatoare.

    Pe de alta parte, daca considerati oportun un guvern de uniune nationala cred ca aveti dreptate.

  18. 18 Harabula noiembrie 18, 2008 la 9:22 am

    Un titlu de comentariu „a la Nastase”?
    Conectorul logic SAU, deobicei, leaga doua notiuni disjuncte: Barbat SAU femeie, bine SAU rau etc.
    „Solutie consensuala” nu exclude „paliative ieftine”.
    Partiduletele noastre pot ajunge sa gasesca „paliative ieftine” fiind in consens.

    Eu scriu „paliative”, nu „paleative”.

  19. 19 blogideologic noiembrie 18, 2008 la 10:26 am

    @ Adrian Năstase
    „ultima suta de ani”
    Prudenţa discursivă a fost instinctuală şi salutară. Cu 101 ani, ajungeaţi la 1907. Dar la 1907, 1929, 2008, este vorba în esenţă despre aceeaşi criză a creditului. Pe care nimeni nu o poate explica obiectiv. „Nu există raţiuni intrinseci pentru lipsa de capital”, spunea Keynes.

  20. 20 blogideologic noiembrie 18, 2008 la 10:35 am

    @ spiridus
    „Iar Fitch, S&P s.a. au facut vreo evaluare corecta a situatiilor de pana acum (adica pana la aparitia crizei, pentru exactitate) sau s-au trezit “dupa razboi”?”
    Din câte ştiu, au notat AAA produsele financiare care conţineau şi creanţe imobiliare de mare risc.

  21. 21 Rodica noiembrie 18, 2008 la 10:40 am

    @ Ce e asta? Vrei sa ne masori gradul de „cunoastere”? Nu cred sa ai surprize pe acest blog….

  22. 22 Rodica noiembrie 18, 2008 la 10:41 am

    Sorry comentariul de mai sus era pt Bibliotecar

  23. 23 nicu rotaru noiembrie 18, 2008 la 11:12 am

    Domnule presedinte, desi nu este la subiect, va intreb daca aveti audiente la Mizil si in ce zile. Multumesc.

  24. 24 George Ban noiembrie 18, 2008 la 11:29 am

    Hara-bulã:
    „Eu scriu “paliative”, nu “paleative”.”
    Prost scrii!

  25. 25 dimitri noiembrie 18, 2008 la 12:03 pm

    Din câte văd, Adrian Năstase propune un guvern de uniune naţională, ceea ce nu ar fi tocmai rău. Un consens al clasei politice, cel puţin pentru o perioadă de 2 ani ar fi mai indicat decât lupte politice sterile cu efecte devastatoare în plan economic.

  26. 26 Eric Djemba-Djemba noiembrie 18, 2008 la 12:21 pm

    @ Codrin Scutaru:
    propunerea se referea la un *program* si nu la un guvern transideologic si transpartinic. Diferenta e mare!

  27. 27 Bibliotecaru noiembrie 18, 2008 la 12:46 pm

    Întâmplarea face că am propus cuiva spre ascultare un fragment din Hamlet recitat de George Vraca. Răspunsul receptat provocat de acest gest fortuit a fost ceva de genul… păi vii cu Hamlet în română? Măcar de era un actor adevărat. Am avut revelaţia că domnul cu care vorbeam habar nu avea despre cine vorbea, nu auzise niciodată de George Vraca. Ştiţi ce înseamnă asta? Înseamnă că trăim într-o ţară în care politica supravieţuieşte şi acoperă cultura. Toată lumea ştie cine a fost Nicolae Ceauşescu, nu foarte multă lume ştie cine a fost George Vraca. De unde această răsturnare de valori, nu ar trebui să fie invers? Se cheltuiesc miliarde de euro, investiţie în propagandă, pentru a aduce 453 de politicieni în parlament, în timp ce sute de actori, pe care eu îi consider sacri, stau în apartamentele lor nefolosiţi pentru că nu sunt bani pentru filme, sau sunt nevoiţi să joace în telenovele stupide ori să prezinte emisiuni la TV. Mă gândesc la asta şi simt fiori pe şira spinării. De aceea întreb, cu speranţă, „Ştiţi cine este George Vraca?”… pentru a nu muri ca român şi a mă naşte animal de povară cu steluţele europene în jurul capului, uitând de numele meu adevărat, reprezentat perfect de codul numeric personal înscris în Cardul de Identitate cu care pot călători oriunde în spaţiul european fără să simt nicăieri că aş fi acasă.

  28. 28 ALM noiembrie 18, 2008 la 1:06 pm

    @Harabula, George Ban

    DEX spune ca „e” bune amandoua …

  29. 29 Walt Disney noiembrie 18, 2008 la 1:13 pm

    Domnule Premier,

    În România guvernată de alianţa D şi A există un permanent tratament consensual. Tratamentul e criza, criza consensuală. Mai marii celor două partide au învăţat bine lecţia că în timp de război se dă cu tunul, aşadar au creat un război continuu.

    Mediei şi consecutiv, electoratului i-a fost servită 4 ani criza dintre palate, împărţind spectatorii show-ului în două. Pro-Băsescu şi Anti-Băsescu. Problema este că, grupul Anti-Băsescu, în loc să se îndrepte spre PSD, s-a coagulat în jurul aliatului, domnul Tăriceanu. Domnul Premier a devenit tot mai simpatic opozanţilor Preşedintelui, doar pentru că, prin simpla sa prezenţă în fruntea Guvernului, reuşeşte să-l enerveze pe TB.

    În toată această prosteală, nu s-a mai observat că am avut cea mai incompetentă guvernare de după 1989. Nimeni nu explică publicului de ce am avut un ministru al sănătăţii economist şi un ministru al educaţiei inginer constructor, iar omul neinformat poate crede că sunt coincidenţe şi vorbeşte încă despre termopane, ignorând jaful imens, fără precedent, din ultimii 4 ani. PSD nu poate ataca prea vehement pentru că speră la o alianţă post-electorală, aşadar, după ce aliaţii D şi A au reuşit să-şi facă toate numerele, vor înregistra o creştere faţă de 2004 şi au toate şansele să guverneze din nou.

    Aşadar, am învăţat cum se poate mânca un caşcaval gratis în restaurant de lux.
    1. Se merge la restaurant în cuplu,
    2. Se comandă caşcaval,
    3. Ceartă continuă în timp ce se serveşte caşcavalul,
    4. Chelnării chicotesc şi sunt atenţi la schimbul de invective,
    5. Cuplul profită de prosteala chelnărilor şi pleacă fără să achite nota de plată.
    Cam ăsta a fost show-ul politic din ultimii 4 ani.

  30. 30 violet noiembrie 18, 2008 la 1:29 pm

    In primul rand, vreau sa spun ca SUA sunt SUA, iar Romania e Romania… Adica, va mai curge multa apa pe Dunare pana sa se comporte politicienii de la noi ca aceia din state. Nu, nu cu politicieni care-si promoveaza imaginea cu ajutorul tiganilor inculti- pe care ii manipuleaza de ceva vreme cu succes, fac aici referire la episodul „maneaua electorala”- se poate realiza consensul intru binele natiei.
    In al doilea rand, faptul ca PSD are oameni care gandesc precum Adrian Nastase, de exemplu ( nu si Mircea Geoana), ma determina pe mine sa votez PSD. Din nou.

  31. 31 cogito ergo sum noiembrie 18, 2008 la 2:36 pm

    @Intrusul
    Cum naiba se impaca mai, matematica, siinta exacta, cu idologia Capitanului?
    Decat citate din astea care sustin abolirea democratiei, mai bine o poveste despre doamna Jucan. Macar ar fi una pe care ai experimentat-o, nu una pe care o visezi.

  32. 32 ALM noiembrie 18, 2008 la 2:54 pm

    In timp ce reciteam mesajul dlui Adrian Nastase si replicile mai mult sau mai putin „la obiect”, de afara s-au auzit niste ragete pe ritm de manea: „ei cu ei, noi cu voi … ” Aha, mi-am zis, a aparut consensul! Deja se vad (aud) mugurii acelui „program transideologic, transpartinic, cu singurul scop de a asigura un cadru institutional general adecvat acestei crize”!

    Domnule Nastase, treziti-va! Ori luati 51%, ori cereti azil politic in Elvetia! Singurele momente de consens ale politicienilor au fost acelea cand si-au votat salariile, diurnele, automobilele, concediile si pensiile!

  33. 33 Harabula noiembrie 18, 2008 la 2:58 pm

    @George Ban, ALM
    Chiar ati reusit sa va iau in serios.
    Ca urmare a observatiei mele privind cuvantul „paliativ”, daca vreti sa intrati in vorba, ar fi trebuit sa consultati dictionarele.
    Dex (1984) nu atesta „paleativ”. Dictionarul de neologisme are „paleativ”, dar cu trimitere la „paliativ”
    Daca nu aveti dictionare pe acasa puteati sa cautati pe internet. Eu nu am afirmat ca forma utilizata de d-l Nastase ar fi incorecta. Domnia sa este un om cult, si am vrut sa-i atrag atentia asupra exprimarii periferice.

    Voi procedati tot asa si in politica. Vorbiti fara sa cunoasteti problemele.

  34. 34 Bogdan Barbieru noiembrie 18, 2008 la 3:23 pm

    Toata presa centrala era, in urma cu ceva timp, in ceata sau/si in prag de senzational. Va candida sau nu Adrian Nastase la Mizil? Arde sau nu Mizilul? Nimic, insa, despre mizileni si despre cum se zbat ei intre decenta si saracie.

    Vremea a trecut, Nastase candideaza la Mizil si in satele arondate orasului. A venit domnia sa la Mizil si s-a apucat, in liniste, de aflarea problemelor care ii apasa pe mizileni (la modul general, apoi luate in parte). Sa afle cauzele si posibilele rezolvari. Fara tam-tam, fara ziaristi de casa langa el. A aflat el, omul care ne-a trimis sa ii numaram ouale, despre probleme apei calde, mizilenii nemai avand apa calda de ceva timp, din cauza unor datorii la furnizorii de agent termic. Putini au aflat ca influenta si interventia lui a facut ca primaria din localitate sa faca rost de bani pentru ca mizilenii, pe timp de iarna, sa aibe caldura si apa calda.

    Indiscutabil, Nastase, corupt sau corect, a ales sa candideze la Mizil pentru ca in zona, cu exceptia localelor, social-democratii au obtinut un scor bun. Insa, spre deosebire de altii, a ales sa vina si sa se implice.

    Ma repet, nu cred in vorbele lui Nastase cine-stie-ce, il admir si il respect in special ca om de cultura, dar Nastase a venit in fieful pesedistilor cu un plan. Cu un program. Ce ar putea sa fie doar vorbe-n vantul electoral. Dar, spre deosebire de contracandidatii, dansul a venit cu o oferta. “Va pot ajuta, va arat si cum, si cu ce, dar pentru asta tre’ sa ma votati”. Ceva in genul asta, mai pe intelesul tuturor.

    Mai mult ca sigur ca va castiga. Si, fac o repetitie, e un lucru bun, datorita faptului ca seful de la CJ PH ii este subordonat pe linie de partid, iar prin Mizil circula vorba ca primarul Proscan s-a dat de partea social-democrat, doar ca nu poate deveni membru, alaturi de echipa sa de consilieri locali, pentru ca si-ar pierde mandetele. Iar asta ar putea duce la un ceva productiv.

    Vorbe sau viitoare fapte? Ramane de vazut?

    barbierubogdan.wordpress.com
    poet2detinut2curvar.wordpress.com
    bbpingu.weblog.com

  35. 35 ALM noiembrie 18, 2008 la 3:53 pm

    @Harabula

    Stati linistit, nu doresc sa intru in vorba. Dar, cu expresia „Vorbiti fara sa cunoasteti problemele”, am impresia ca dvs vreti sa intrati in vorba …

    De unde aveti informatii cum procedez in politica? Cred ca stiti cine are mereu certitudini?

  36. 36 Tio noiembrie 18, 2008 la 4:29 pm

    Se confirma. Nu avem criza financiara.
    Explicatia e simpla. Bancile nu sint expuse, nu au imprumutat ci dimpotriva au capitalizat abuzindu-si clientii si “imprumutand” fara nici un cost 5-7 miliarde de euro pe an de la romanii din strainatate.
    Inca o data Romania este salvata de singele si sudoare “muritorilor” de rind. Se confirma deci ca avem pe linga o democratie originala si finante originale.
    In absenta unei viziuni, si a unei guvernari reale si cu un scop definit, nici statul/guvernul nu are nevoie de bani mai multi decit aduna din impozite si de ce este nevoie pentru ai recompensa pe cei care il sustin.

    Dar asta nu ne scuteste de consecintele crizei finaciare.

    P.S.
    Daca textele dvs mai recente sint sincere si nu retorica electoral atunci opozitia si uninominalul v-a facut bine. V-ati reinventat. E timpul sa fie reinventata si social-democratia.

  37. 37 horya noiembrie 18, 2008 la 4:31 pm

    normal!! criza ne afecteaza…pacat ca nu facem nimic pentru a salva economia..ci doar vb..atat..
    Pd-l si-a lansat si maneaua electorala EI cu ei noi cu voi. si sa vedeti cu cine sunt ei.. puteti viziona aici. http://112ocupat.wordpress.com
    Prigoana lupta pt voi cu o bunaciune d emanea..top de top:))))
    Zambeste pentru ca meriti

  38. 38 eugeno noiembrie 18, 2008 la 7:38 pm

    Domnule Profesor Adrian Nastase,

    Ideia unui plan de „contingenta” anti-criza, elaborat transpartinic (pentru ca „transideologic” este cam mult spus, multe partide fiind „eliptice” de ideologie ), este desigur o idee excelenta.
    Asumarea unui astfel de program de catre partide (sau ma rog majoritatea partidelor), prin declaratii politice, inainte de prezentarea electoratului la urne, poate sugera acestuia, o minima garantie ca mare parte din prevederile acestui program (in varianta optimista), sau doar o parte (varianta pesimista), va fi „implementata” de viitoarea guvernare, indiferent de culoarea politica a acesteia.
    Daca-mi amintesc bine,cu ceva timp in urma, sugeram tot pe aici realizarea printr-o procedura asemanatoare, a programului pe termen lung destinat „sanatatii natiunii”.
    Dar oricat de pozitiv i-mi impun sa gandesc, eu nu cred ca se va „vrea” si intr-un timp atat de scurt nici ca se va „putea” realiza un astfel de program, nefiind prima data cand „meschinaria” politica, va prima asupra interesului national.
    Asta nu inseamna desigur ca propunerea nu trebuie adresata oficial partidelor, cu atat mai mult cu cat este interesant de vazut cum vor raspunde acestei „provocari”(in sens figurat desigur).
    In ceea ce priveste rolul statului in solutionarea starii de criza, nu cred ca mai exista dubii, intrucat asa cum se vede, aici sau oriunde, statul devine in perioadele de „restriste” (razboaie, crize economice sau calamitati naturale), principalul „efector” ce „trebuie” si mai ales „poate” conduce natiunea (cel mai adesea bulversata de evenimente), pe calea ce asigura minimalizarea efectelor si revenirea la normalitate.
    Daca insa nu este vorba numai de program anti-criza si cineva (asa cum se posta pe aici), se gandeste la un eventual guvern de „uniune” sau „solidaritate” nationala, o astfel de initiativa este sortita dupa parerea mea deocamdata (cel putin pana la sfarsitul anului viitor) esecului, desi aceasta alternativa, am convingerea ca a fost luata in calcul ca plan de „avarie” si de Dl. TB, sau poate tocmai din acest motiv.

    Sanatate, succes si sa auzim numai de bine

  39. 39 Augustin noiembrie 18, 2008 la 7:50 pm

    @ Bibliotecaru
    Evident, DA! (Iar nu d.a.) Din pacate, asa cum mai spunea cineva, sondajul tau este absolut nerelevant, pentru ca rezultatul pe care l-ai obtine pe acest blog difera radical de unul facut „la meserie” (adica dupa niste criterii riguros corecte). Rezultatele unui sondaj corect ti-ar strica, mai mult ca sigur, buna dispozitie o buna bucata de vreme. Sigur ca rezultatul ar fi foarte diferit si in functie de virsta repondentilor, dar te-as intreba: in ce masura crezi ca cei tineri s-ar face vinovati de un „scor” nesatisfacator (daca nu cumva catastrofal, nu indraznesc sa ma gindesc) la un asemenea test?

  40. 40 eugeno noiembrie 18, 2008 la 7:55 pm

    @ Toti

    Scuze, ….. imi impun sa gandesc

    Sa auzim numai de bine

  41. 41 neinfectat de comunism noiembrie 18, 2008 la 7:58 pm

    social democratia este un paleativ universal? chiar a murit capitalismul?

  42. 42 Augustin noiembrie 18, 2008 la 8:08 pm

    @ George Ban

    Maestre, cu scuzele de rigoare, folosesti imprudent sintagma „un fost activist ceausist ” in legatura cu Basescu. Spun asta pentru ca au fost destui oameni carora li se putea aplica aceeasi sintagma, dar cu calitati morale si intelectuale incomparabile cu ale impricinatului. Poti face comparatie intre marinel si Corneliu Manescu, de exemplu? Sau Ion Iliescu? Si exemplele ar putea continua …
    Nu sint nici „nostalgic”, nici „fost”, nici „pseudo cripto nustiucum”, nici colaborator, nici macar fost membru PCR (nu ca asta ar fi vreo mare lauda), dar unii dintre „activisti” chiar erau oameni de calitate.
    (Dar, a propos de „nostalgic”: Doamne fereste sa nu ajungem toti!)

  43. 43 iulianbadescu noiembrie 18, 2008 la 8:32 pm

    Catre:
    Procuror General al Romaniei –Laura Codruta Kovesi,
    Parlamentul Romaniei
    Prim Ministru al Guvernului Romaniei –Calin Popescu Tariceanu
    Ministrului Justitiei Catalin Predoiu
    Directia Generala Anticoruptie

    Subsemnatul Mihai Florin,domiciliat in Paulesti,Prahova,strada sediul CAP-ului,nr.513,identificat cu C.I. seria PH numarul 640396,CNP 1680312293147,telefon 0741215844,email: florinmihai58@yahoo.com
    In temeiul art.221,222 si 223 ,din Codul de procedura penala,formulez:

    PLANGERE PENALA,

    Impotriva numitilor:
    Daniel Morar-procuror sef al Departamentului National Anticoruptie
    Doana Vasile-colonel magistrat in cadrul Departamentului National Anticoruptie
    Iulian Badescu-candidat PDL la SENAT colegiul Ploiesti-Slanic,
    director ziarul”Republicanul”,”Monitorul de Prahova”,ziarist la “Curentul” si “Ziua de Prahova”
    Mihai Iacob-om de afaceri ,administrator “Dramiral Grup”,editor al ziarului “Curentul”
    Pentru savarsirea infractiunilor :
    favorizarea infractorului ,santaj,abuzz in serviciu contra interereselor persoanelor,spalare de bani si alte infractiuni,luare de mita,santaj,asociere in savarsirea unor infractiuni.
    In concret:
    In anul 2007,magistratul Doana Vasile in exercitiul atributiunilor sale de serviciu in cadrul DNA sectia combaterea infractiunilor comise de militari ,cu stiinta nu a dorit sa indeplineasca inregistrarea unui denunt al subsemnatului impotriva numitilor:
    Iacob Mihai si Badescu Iulian pentru infractiunile de santaj si luare de mita.Neindeplinirea acestui act mi-a cauzat o vatamare intereselor mele legale.

    Acest abuz a fost realizat cu stiinta superiorului sau ierarhic ,Daniel Morar,sef DNA ,care potrivit afirmatiilor lui Doana Vasile ar fi sustinut ca Mihai Iacob este un sustinator al PDL-ului si ca este foarte bine vazut deoarece in judetul Vaslui ar fi avut o contributie importanta in castigarea alegerilor,nu stiu daca alegerile prezidentiale,iar Iulian Badescu ar fi un collaborator al candidatului PDL in alegerile parlamentare Elena Udrea ,mai exact acesta ar fi fost directorul unui ziar unde aceasta a fost sau este ,actionar.

    Desi nu este un amanunt incriminatoriu,fac precizarea ca magistratul Doana Vasile ,inca din anul 2002,mi-a facut cunoscuta amicitia sa cu parlamentarul Gabriel Oprea si ,folosesc cuvintele acestuia ,”pupila sa” doamna Elena Udrea,la acel moment mi-a propus sa intru in afaceri cu primaria .Referitor la doamna Elena Udrea in mod repetat a afirmat ca fara amicitia lui Gabriel Oprea ,citez”nu ar fi ajuns nicaieri!”,inclusiv anumite referiri la relatii de alt gen,potrivite sau nu ,asupra carora nu insist ca sa nu supar un fost prieten foarte important.
    Cum eu eram preocupat ,in acel moment de recuperarea unui prejudiciu de 28,5 miliarde lei vechi si nu puteam sa concretizez nici o afacere pentru ca nu dispuneam de alt capital, dorinta a sa a concretizat-o prin “introducerea in schema “generatoare de “commission” a unei cunostinte commune.
    In fapt,Doana Vasile,probabil la solicitarea consilierului Ioan Talpes incerca sa ma deturneze de la actiunile concertate impotriva protejatilor acestuia-Mihai Lauruc ,Iosif Armas,Geotoiu Dan,Geotoiu Ion o pleiada de ticalosi din servicii din care despre unul in mod cert am citit ca este spion dublu-Mihai LAURUC.
    Despre Ioan Talpes ,Doana Vasile vorbea cu admiratie si mi-a destainuit ca l-a vizitat pe acesta la domiciliul din Snagov,din descrierile sale am inteles ca era uimit de livingul deosebit de spatios si televizorul care potrivit declaratiilor lui Doana Vasile ar fi fost cat peretele.
    Aceste relatari nu au valoare probatorie dar in ansamblu fundamenteaza acuzatiile impotriva tradatorului de tara Ioan Talpes.De alfel colaborarea mea cu magistratul Doana Vasile in cadrul DNA s-a bazat pe sustinerea sa ca ofiterii SRI ai caror prieten eram ,sunt tradatori de tara si indifferent ce alegere voi avea finalitatea cazurilor acestora va fi aceiasi,cu diferenta ca situatia mea va fi alta,in acest sens mi-a indicat spre lectura mai multe articole de presa scrise la comanda sa.Dar aceasta acuzatie va forma obiectul unei noi plangeri.

    Revenind la obiectul prezentei plangeri arat ca:

    In anul 2001,candidatul PDL Iulian Badescu,in calitate de director,redactor la publicatia “Monitorul de Prahova” si Mihai Iacob in calitate de administrator al grupului “Dramiral Grup” fost “Dramiral Oil” editor al ziarelor “Curentul” si “ Monitorul de Prahova”,m-au santajat cu publicarea unor articole defaimatoare la adresa mea si a unui om de afaceri din top 300 si mi-au solicitat ,initial ,suma de 300.000 USD.
    Solicitarea mi-a starnit hohote de ras ,pentru ca escrocul Mihai Iacob facea o confuzie grava:nu eram nici atat de potent si nici in relatii atat de stranse cu acel om de afaceri.In fapt ,Mihai Iacob,incerca sa ma sileasca sa ii solicit eu acelui personaj aceasta suma.

    Intreaga actiune concertata de Iulian Badescu a inceput prin preluarea unor informatii de la un fost membru al team-ului SUN-OIL si a unor solicitari ale procurorului Placinta Constantin-socrul primarului PDL Andrei Volosevici dar si al unei procuroare care a instrumentat dosarul SUNOIL.(pensionata)
    Ulterior acestor informatii m-a contactat printr-un emisar cu care a mai colaborat in astfel de santaje,implicat alaturi de fiul si nepoata unui procuror al carui nume nu este important ,(este pensionat sin u mai este nevoie de victime colaterale)deoarece probele pe care le pun la dispozitia organelor de cercetare sunt suficiente; sunt documente cu regim special,extrase bancare, ordine de plata,contracte etc.

    Pentru ca nu am raspuns la solicitarea acestora ,cei doi au inceput sa ma ameninte,reproduc textual ,spusele lui Mihai Iacob,confirmate in permanenta de Iulian Badescu:
    “Bai,tu nu iti bate joc de mine ,eu sunt neam de boier razes,nu te pui cu mine,au mai incercat si altii sa faca pe smecherii cu mine si au ajuns in puscarie,din trei articole de ziar ajungi in puscarie,uita-te aici-face semn pe umar a epoleti-uita-te la mine,avem ochi albastrii,scoate banii ca te paste puscaria,toti neispravitii fac bani,trebuie sa platiti taxa si tu si ala,ati furat ,platiti!”am incheiat citatul.

    I-am raspuns ,ca le platesc dar nu am acea suma si ca in situatia data am sa-mi angajez un avocat si am sa ma apar impotriva acuzatiilor m-ar costa mai putin.

    Descumpaniti mi-au solicitat suma de 100000 usd,fara documente,cerere pe care am refuzat-o ca in final sa accept fortat de imprejurari un contract de publicitate cu publicatiile “Curentul” si “Monitorul de Prahova” urmand ca diferenta sa o achit la negru.

    Contractele de publicitate au fost incheiate intre mai multe societati pe care le reprezentam eu si fimele care au editau ziarele”Monitorul de Prahova” si “Curentul” in sume cuprinse intre 500 milioane lei vechi si 1,5 miliarde lei.

    Sumele au fost virate prin ordin de plata prin virament bancar,dar si la negru.
    Ultima suma platita cu titlu de mita catre numitul Iulian Badescu a fost de 10000 USD bani pe care i-am imprumutat de la omul de afaceri care a fost “introdus in schema in afaceri la primaria capitalei” de numitul Doana Vasile in perimetrul unde candideaza in padurea Plopeni-Gageni.Se petrecea cu cateva ore sa fiu arestat,a fost ultimul om cu care m-am intalnit.
    Tot Iulian Badescu este singurul caruia i-am spus ca plec din tara cu alti 10000 USD imprumutati de la un alt prieten.
    Tot Iulian Badescu este cel care imi cerea memoriile formulate impotriva Mafiei lui Placinta si tot Iulian Badescu este cel care a fost acuzat ca ar fi furnizat informatii atat in dosarul SUNOIL cat si catre unii ofiteri SRI care ,bineinteles,nu pot sa divulge informatorii dar cate unui prieten,guraliv ca mine,ii mai spun.

    In ciuda sumelor platite nu am beneficiat de nici un fel de publicitate,nici nu am auzit ca vreo firma de distributie produse petroliere en gross a isi fi facut vreodata publicitate.Acesta a sustinut permanent ca in afara lui Mihai Iacob ,o mica parte sunt pentru el dar si o ruda de a sa care indeplineste o functie de conducere in “MEDIAFAX”

    Cele aratate mai sus,au fost declarate in biroul de la DNA al colonelului magistrat Doana Vasile i-ar acesta mi-a solicitat sa renunt la formularea denuntului cu motivatiile mai sus aratate ,adaugand:”Vrei sa ti-l faci pe Iacob,dusman e omul Presedintelui!” nu stiu la care presedinte s-a referit,in mod cert,dar am o banuiala.
    Arat ca numitul Badescu Iulian a fost cercetat in cause conexe cu cele cercetate de magistratul Vasile DOANA-dosarul SUNOIL ,dar si pentru coruptie de o procuroare “artista ,dar pensionata” odata cu inspectorul CSM PLACINTA,si potrivit declaratiilor lui Iulian Badescu l-ar fi scapat ,in doua randuri,de puscarie.

    In realitate ,la acel moment nu doream sa fac nici un denunt dar observasem ca in mod regulat apareau articole laudative in ziarul “Curentul” la adresa lui Vasile Doana si chiar in holul de asteptare de la DNA se distribuie gratuity un singur ziar:”CURENTUL”
    Oare ziarul “CURENTUL” este “oficiosul” DEPARTAMENTULUI NATIONAL ANTICORUPTIE?

    Acestea imi sunt acuzatiile si solicit sa fie administrate ca probe:
    -extrasul de cont bancar al firmei “DRAMIRAL GRUP” in perioada 2001-2002
    Pentru a se constata viramentele catre aceasta firma dar si alte spalari de bani
    -extrasul de cont al societatilor care au editat ziarele ,altele decat “Dramiral”-“Curentul” si “Monitorul de Prahova” Pentru a se constata viramentele catre aceasta firma dar si alte spalari de bani
    -verificarea mediaplanului (situatia difuzarilor)intocmit in vederea efectuarii publicitatii si martorul (ziarul)
    -propriile mele extrase bancare si ordine de plata,
    -contractele de publicitate incheiate exemplarul meu.alte documente
    -martori
    -interceptari cu mandate in dosarul “contul” si “petrolul” in care se reagasesc convorbiri cu numitul Iulian Badescu,Mihai Iacob dar si cu magistratii Doana Vasile si Placinta Constantin.
    -orice alt mijloc de proba legal admis.

    Ma constitui parte civila cu suma de 1,5 miliarde lei vechi si ma oblig sa sustin plangerea in fata organelor de cercetare. .
    Referitor la modul de formulare va rog sa il admiteti chiar daca nu respecta intrutotul canoanele in scopul realizarii actului de justitie,nu am beneficiat de asistenta de specialitate la redactare.

    Mihai Florin 18.11.2008

  44. 44 iulianbadescu noiembrie 18, 2008 la 8:35 pm

    Catre:
    Procuror General al Romaniei –Laura Codruta Kovesi,
    Parlamentul Romaniei
    Prim Ministru al Guvernului Romaniei –Calin Popescu Tariceanu
    Ministrului Justitiei Catalin Predoiu
    Directia Generala Anticoruptie

    (NOTA:niciuna din plangeri nu se adreseaza Departamentului National Anticoruptie care a incercat intimidarea mea prin descinderea la domiciliu insotita de echipaje de politie cu girofarul in functiune in primavara acestui an,am scapat numai pentru ca am simulat o discutie cu un asa zis reporter de la TVR 1)

    Subsemnatul Mihai Florin,domiciliat in Paulesti,Prahova,strada sediul CAP-ului,nr.513,identificat cu C.I. seria PH numarul 640396,CNP 1680312293147,telefon 0741215844,email: florinmihai58@yahoo.com
    In temeiul art.221,222 si 223 ,din Codul de procedura penala,formulez:

    PLANGERE PENALA,

    Impotriva numitilor:
    Daniel Morar-procuror sef al Departamentului National Anticoruptie
    Doana Vasile-colonel magistrat in cadrul Departamentului National Anticoruptie
    Pentru savarsirea infractiunilor de instigare la denunt calomnios,instigare la marturie mincinoasa,abuzz in serviciu si alte infractiuni.
    In fapt arat ca in perioada 2007-2008 ,colonelul magistrat Doana Vasile, a produs si ticluit probe mincinoase ,in sprijinul unei invinuiri nedrepte a sefului SRI Radu Timofte dar si a parlamentarului Ion Stan.
    In concret,l-a determinat pe capitanul SRI Radu Ovidiu Adrian ,aflat in cercetarea sa sau a generalului Dan Voinea,prin tortura psihica,santajandu-l cu diverse,la marturie mincinoasa.
    L-au silit sa sustina,pe Radu Ovidiu Adrian,plangeri penale la dictare pentru a-I intimida pe Radu Timofte,sef SRI ,la acea data,respectiv ,Ion Stan ca impotriva acestora sa poata declansa la propria comanda actiunea penala.
    In baza acelor plangeri atat Radu Timofte cat si Ion Stan au intrat in categoria urmaritului penal ,fapt ce permitea celor invinuitilor mai sus enuntati ,interceptarea convorbirilor telefonice sau punerea sub filaj.
    Am luat cunostinta de aceste infractiuni ,fiind informat,chiar de persoana care a formulat plangerile,Radu Ovidiu Adrian,care,descumpanit,imi impartasea teama de consecinte imediat dupa formularea plangerii,simtindu-se folosit .
    Aceste manipulari fiind facute,conform declaratiilor lui Radu Ovidiu Adrian ,la cererea fostului prefect al capitalei,Gabriel Oprea,care dorea sefia PSD si incerca ,astfel,sa-si elimine oponentii si efectuandu-se cu acordul procurorului sef Daniel Morar.

    Intr-o cauza reclamata de parlamentarul Ion Stan,referitoare la publicarea unor parti importante dintr-un rechizitoriu intocmit de Doana aparut in paginile ziarului:”Romania Libera” cu titlu “Distileria”,magistratul Doana Vasile a declarat in fata inspectiei CSM, ca:
    -nu a dat el publicitatii respectivul rechizitoriu ci numitul Radu Ovidiu Adrian,martor in dosar si ca acesta este angajat al publicatiei “Romania Libera” ,iar Radu Ovidiu Adrian ar fi declarat ca intr-adevar ,este ziarist la “Romania Libera”
    Aceasta este o sustinere mincinoasa a procurorului Doana Vasile in fata inspectiei CSM,deoarece:
    Doana Vasile a transmis pe mail rechizitoriul de la biroul DNA,unei ziariste care l-a retransmis inclusive mie si lui Radu Ovidiu Adrian,magistratul l-a determinat prin santaj pe Radu Adrian sa depuna marturie mincinoasa,in timpul inspectiei CSM ,posibil si cu acordul tacit al CSM-ului,care nu a verificat daca intr-adevar Radu Adrian este sau nu ziarist la “Romania Libera” si daca la acea data era incadrat.Aceste sustineri au determinat nesanctionarea magistratului de catre inspectia CSM.

    Colonelul magistrat Doana Vasile a produs si ticluit probe mincinoase,in sprijinul unei invinuiri nedrepte a colonelului SRI Dumitrache Gheorghe,in concret l-a determinat pe colonelul SRI Bucur Dan aflat in stare de arest,santajandu-l,sa depuna marturie mincinoasa impotriva colonelului SRI,colegul sau,Dumitrache Gheorghe.L-a obligat sa sustina pe numitul Bucur Dan ca a fost martor al unei luari de mita a colonelului Dumitrache,fapt nereal deoarece,asa zisul martor nu fusese de fata.
    Singurul martor,la acel moment e patronul unui restaurant care a declarat ca nu isi aduce aminte,

    Consider aceste infractiuni si abuzuri comise in cadrul DNA ,grave incalcari ale DREPTULUI OMULUI si ale CONSTITUTIEI si solicit sanctionarea celor impotriva carora am formulat prezenta plangere.

    Referitor la modul de formulare va rog sa il admiteti chiar daca nu respecta intrutotul canoanele in scopul realizarii actului de justitie,nu am beneficiat de asistenta de specialitate la redactare.

    Mihai Florin
    18.11.2008

  45. 45 clelia noiembrie 18, 2008 la 8:44 pm

    Va rog sa interveniti pentru a va revendica initiativa „made in Romania”. Astia si-o asuma fara rusine. Nu sunt simpatizanta a niciunui partid, peste tot am prieteni insurubati din diverse motive. Pe dvs.va admir cel mai mult pentru puterea de a vedea lucrurile de sus si a le lega asa cum trebuie; ati demonstrat-o cand ati fost premier. Am 62 de ani si stiu cand cineva e in stare, sau nu, sa lege lucrurile, am lucrat in multe posturi de conducere si de organizare. Acum sunt liber profesionist si am vandut pe bani buni cateva proiecte de logistica in teritoriu pentru firme de distributie.

  46. 46 gena noiembrie 18, 2008 la 9:09 pm

    Cred ca cea mai mare inventie este telecomanda.Ma uit la tv:pe realitatea si-l vad pe bou-reanu cu o avere pe care „draga Ani”ar trebui sa emita un chestionar si sa aplice regulile matematicii dar numai adunarea si scaderea.El o fi avand termopane,are acte pentru ele?este interesat de stiut.Ce drag mi-ar fi ca argesenii sa- dea un dos de palma si uite asa nu-l mai vad pe sticla si trec repede pe un post unde se canta un cantec nemaipomenit:”Romani am fost cand ne-am nascut”.Asa am fost educata ceva mai nationalista,cu radio Zagreb si Chisinau de unde cand eram copil aflam ca si pe acolo sant romani si au o muzica tot atat de frumoasa ca si a noastra.Parintii mei imi desenau si imi spuneau ca Romania era rotunda mare si frumoasa dar dupa razboi a cam fost ciuntita de Stalin si americani.Democratia costa a spus marele analist de la Cotroceni,avramescu,dar parca prea mult.Toate localitatile sant portocalii si anemice(galbeni).Ei de unde au bani?Sa-i investeasca in sanatate sa dea la copii din orfelinate.Va doresc sanatate ceea ce mie imi lipseste si sa aveti multa bafta in alegeri. Oricum sant sigura ca veti fi ales.

  47. 47 gheorghe noiembrie 18, 2008 la 9:17 pm

    curioasa brodeala de gindire

    TUCA – Când va fi în România apogeul acestei crize?

    TIRIAC – Dacă următoarea guvernare nu este o guvernare de solidaritate naţională, ca să aibă în Parlament 70%-80%, să pună un prim-ministru virulent şi violent, care să ţină în mână tot Gu­vernul şi toată ţara, un prim-ministru care să ştie ce e aia o tu­tungerie ­ România e o tutungerie foarte mare, dacă nu vrei să o numim chiar o băcănie – şi să lase la o parte apartenenţa la un partid politic. Dacă nu vom avea aşa ceva, copiii matale intră slugă. Revenim iar la vremurile în care ni se promitea că să­mânţa noastră o să o ducă mult mai bine. Am tot aşteptat să se întâmple asta. O ducem mai bine ca acum 20 de ani? Cu siguranţă.

  48. 49 buzoianu noiembrie 18, 2008 la 9:48 pm

    DOMNULE PREMIER,

    Aveti perfecta dreptate,dar ptr. a se realiza ceea ce d-voastra afirmati
    consider ca este nevoie sa cautam oameni profesionisti,sa cunoasca
    fenomenul crizei,sa cunoasca domeniul unde activeaza,sa fie lider si manager ptr. structura pe care o conduce,sa lase la o parte nepotismul
    pilele,sa lucreze ptr comunitate nu impotriva acesteia.
    Chiar daca am sa supar indraznesc sa spun ca mintea,experienta dar si
    disponibilitatea trebuiesc folosite nu aruncate la gunoi,in sensul ca avem
    tendinta de a elimina ingineri,economisti,ing.agronomi etc doar ca au depasit o anumita varsta,de exempu 55 de ani.Atata timp cat noi vom ignora clasa de muncitori,tarani,intelectuali in fata unor parade portocalii
    ieftine,vom pierde,nu vom reusi sa gestionam nici un fel de criza indiferent
    de natura ei.
    Acum ne confruntam cu votul uninominal,si vreu sa spun ca daca candidatii nostri,acum in ultimele zile nu vor insista sa convinga electoratul ca MINCIUNA nu are ce cauta in PSD,vom avea de pierdut in fata unor
    ageamii,si aici doresc sa va dau un exemplu care se poate verifica;sunt un locuitor al com.DOAGA,jud.VRANCEA,am rude in alte judete,dar cand un
    frate de al meu din TECUCI mi-a spus ca un anumit mircea toader pedelist
    a dat la 4 preoti din matca cate 15000 mii lei sa convinga enoriasii ptr. al vota,mi-am facut sfanta cruce,si m-am rugat ca oamenii din acea localitate sa nu-si vanda credinta ptr. ca le cere popa,si in acest sens gandul ma duce in anul 2004 cand actualull cu clica lui srtigau hotii,candidatii nostri sa dea exemple concrete sa nu faca afirmatia ca am auzit,cred ca trebuie sa foloseasca diateza activa nu pe cea pasiva.Eu
    v-am mai transmis mesaje nu stiu daca am fost inteles,insa daca aceasta
    alianta politica PSD+PC se vrea credibila rog ca d-voastra,MITREA,CRISTI
    ECATERINA,VIOREL,OLGUTA,MIRCEA,ILIESCUCORLATEAN,SERBAN si toti
    oamenii valorosi din conducere sa verifice cu mare atentie actiunile concrete ale partenerilor,spun aceasta deoarece ei se manifesta doar declarativ si mai mult in interes personal.
    Nu mai comentez problema electorala,doresc ca PSD sa obtina un procent
    suficient de convenabil guvernarii,este momentul sa aratam ca numai PSD
    poate redresa tara,poate reda demnitatea romanilor,ceea ce vedem ca fac
    si americanii cu toata democratia lor.Ma intreb cum unii indivizi care sau
    imbogatit doar din furat pot afirma ca vor o ROMANIE PORTOCALIE,spunan cu nerusinare,am cucerit SUCEAVA,BOTOSANI,acum
    suntem inVRANCEA,oarevin migratorii peste noi,ce cauta asemenea exemplare in viata politica?
    Sa dea dumnezeu sa castige PSD,ptr. a guverna tara,ptr. a o redresa din toate punctele de vedere.

  49. 50 Alex noiembrie 18, 2008 la 10:36 pm

    Maneaua ca manea, dar parafrazarea rugaciunii Tatal Nostru de catre familia unui candidat intrece orice limite. Ce vor face aceste personaje in eventualitatea in care vor deveni parlamentari? Vor vota legi in stilul in care compun manele si rugaciuni de campanie?

  50. 51 Intrusul noiembrie 18, 2008 la 10:51 pm

    mai cogito!! Niciodata nu a fost matematica o stinta exacta!!De restul nu mai „discutam” ca esti nestiutor.Nu ai inteles nimic din ce contine postarea mea.

  51. 52 Karakas noiembrie 18, 2008 la 11:02 pm

    In ziua de azi sa iti zica cineva „marxist” e chiar un compliment 🙂 Pai cica se vinde „Capitalul” in Germania ceva de nu s-a mai vazut…

  52. 53 Bibliotecaru noiembrie 18, 2008 la 11:43 pm

    @ Augustin
    Da, încep din ce în ce să cred că totul este pierdut pentru România. Poate că vom avea autostrăzi, poate că vom avea bunăstare, poate că vom fi peste 50 de ani economia cea mai înfloritoare a Europei… dar am pierdut România profundă, nu mai avem proprietatea naţiunii române, poporul român este deja popor european pentru că preocuparea culturală a poporul este mai aproape de cultura europeană (sau americană) decât de cultura română.

  53. 54 Alex noiembrie 19, 2008 la 12:24 am

    Instalatorul, Tariceanu nu face decat sa-si delimiteze tarcul electoral: premierul trimite mesaje chipurile de dreapta electoratului traditional al PNL-ului, in acelasi timp vizand sa atraga cat mai multi simpatizanti pedelisti dintr-un anumit segment electoral: oamenii de afaceri, salariatii prosperi si tineri care estimeaza, realist sau nu, ca vor avea castiguri mari. Nisa aceasta din urma s-a redus considerabil fata de 2004, cand sute de mii de studenti si absolventi il votau pe Basescu pe considerentul ca vor umbla cainii cu covrigi in coada.
    Tariceanu se adreseaza segmentului penelist stabil, care voteaza emotional, la fel ca muncitoarea de la Apaca sau ca pustanul care tocmai si-a luat Bacul si pune de-o manea la o bere. Ideea ar fi ca Guvernul Tariceanu sustine interesele oamenilor de afaceri prin politici prudente, bine cantarite, responsabile: neimpozitarea dividendelor, scutiri pentru profitul reinvestit, reducerea de 5% pentru contribuabilii care isi platesc la timp impozitele (precizarea unei cifre mici face parte dintr-un joc electoral, dand impresia de calcul si prudenta) si tot pachetul de masuri chipurile pentru stimularea angajarilor.
    Carentele programului penelist au fost puse in evidenta in postul de mai sus. Evident, nu avem de-a face cu un pachet anticriza, ci cu un balon electoral, care, asa cum sublinia instalatorul, nu protejeaza investitorii si salariatii de efectele devastatoare ale crizei mondiale.
    Se remarca lipsa de comunicare intre partide, absolut normala intr-o asemenea situatie de criza. E la mintea cocosului faptul ca o strategie autentica anticriza nu se poate contura fara dialog intre fortele politice, precum si intre partide si partenerii sociali.
    De asemenea, Romania pare decuplata total de Planeta Pamant, unde a avut loc summit-ul G-20 si, anterior, consultari intre sefii de stat si de guvern din tarile membre UE. Or noi suntem alien. Se vorbeste despre o noua ordine financiara mondiala, precum si de un nou mod de a face afaceri, de necesitatea implicarii mai active a statului in viata economica (o spun a nu stiu cata oara, NU sunt, principial, pentru un stat protectionist, care trebuie sa dea, sa creeze locuri de munca, insa, in momente de criza, statul intervine in economie cu cele mai adecvate mijloace pentru a insanatosi piata; de asemenea, statul trebuie sa supravegheze piata libera pentru a nu cadea victima rechinilor financiari. Nu piata libera este rea, de fapt, nu exista dezvoltare durabila fara o economie de piata libera; problema sunt jucatorii necinstiti de pe piata care o viciaza prin nerespectarea regulilor unui comert corect).

    Un comentariu vis-a-vis de observatiile FMI-ului, care considera ca programul lui Tariceanu este unul pur electoral, avand drept efecte adancirea deficitului bugetar.
    In anii’30, America a iesit din criza prin investitii publice, in special in infrastructura si constructii. Ca si toate tarile lovite de criza actuala, care au apelat conjunctural la masuri protectioniste si cheltuieli publice. Trebuie sa ne intindem ceva mai mult decat ne este plapuma, marirea deficitului de cont curent (insa cu masura) fiind inevitabila.

  54. 55 geomarz noiembrie 19, 2008 la 12:44 am

    Spuneti

    //Romania are nevoie de un program anti-criza.//

    Romania are nevoie de un PROGRAM. de absolut orice PROGRAM care sa se si respecte…

  55. 56 andrada noiembrie 19, 2008 la 1:06 am

    Aveti dreptate cand afirmati ca lucrile tb spuse simplu si nu cred ca veti fi catalogat drept marxist. Vreau sa cred ca macar o parte a populatiei acestei tari urmareste ce se intampla dpdv economic si politic in lume, sunt convinsa ca multi sunt ingrijorati de evolutia acestei crize, multi se tem de un faliment la nivel national. Aveti dreptate cand spuneti ca este nevoie de un consens politic, de solutii, solutii la nivel national ( in nici un caz nu porcaria asta cu …ne plimbam cu Loganul si mancam branza de la capra din grajd…..presedintele are impresia ca vorbeste cu un grup de analfabeti la un pahar de tuica…..sa-i aminteasca cineva ca este PRESEDINTELE ROMANIEI) dar ptr asta tb sa-l convingeti in primul rand pe presedinte ( nu cred ca veti reusi, el traieste numai ptr a genera conflicte si ptr a le intretine…..daca nu pleaca mai repede de acolo s-ar putea sa ne bage si in vreun conflict armat….???
    Stiu ca PSD-ul are cei mai buni specialisti si experti care au si solutii, mai stiu ca , criza din Romania nu se poate incheia inaintea celei din America sau celei din Europa, mai stiu deasemenea ca si Romania tb sa parcurga traseul crizei pana la capat, dar guvernul care se va forma dupa alegeri tb sa ajute tara sa traca mai usor peste aceasta incercare si sa faca tot posibilul sa nu intram in colaps financiar la nivel national.
    Creati locuri de munca, faceti ceva cu pretul la utilitati, cu pretul la mancare, la benzina s.a.

  56. 57 ELMMAR noiembrie 19, 2008 la 2:27 am

    @ neinfectat de comunism

    Mintea ta’i terci.Paleativ universal nu eczicsta,da’prostie universala,da.Pacat ca nu doare,c’ai zbiera universal.

  57. 58 ELMMAR noiembrie 19, 2008 la 2:49 am

    E dupa miez de noapte…

    Avem timp

    Avem timp pentru toate.
    Sa dormim, sa alergam in dreapta si-n stanga,
    sa regretam c-am gresit si sa gresim din nou,
    sa-i judecam pe altii si sa ne absolvim pe noi insine,
    avem timp sa citim si sa scriem,
    sa corectam ce-am scris, sa regretam ce-am scris,
    avem timp sa facem proiecte si sa nu le respectam,
    avem timp sa ne facem iluzii si sa rascolim prin
    cenusa lor mai tarziu.

    Avem timp pentru ambitii si boli,
    sa invinovatim destinul si amanuntele,
    avem timp sa privim norii, reclamele sau un accident
    oarecare,
    avem timp sa ne-alungam intrebarile,
    sa amanam raspunsurile,
    avem timp sa sfaramam un vis si sa-l reinventam,
    avem timp sa ne facem prieteni, sa-i pierdem,
    avem timp sa primim lectii si sa le uitam
    dupa-aceea,
    avem timp sa primim daruri si sa nu le-ntelegem.
    Avem timp pentru toate.

    Nu e timp doar pentru putina tandrete.
    Cand sa facem si asta murim.

    Am invatat unele lucruri in viata pe care vi le
    impartasesc si voua!!
    Am invatat ca nu poti face pe cineva sa te iubeasca
    Tot ce poti face este sa fii o persoana iubita.
    Restul … depinde de ceilalti.
    Am invatat ca oricat mi-ar pasa mie
    Altora s-ar putea sa nu le pase.
    Am invatat ca dureaza ani sa castigi incredere
    Si ca doar in cateva secunde poti sa o pierzi
    Am invatat ca nu conteaza CE ai in viata
    Ci PE CINE ai.
    Am invatat ca te descurci si ti-e de folos farmecul
    cca 15 minute
    Dupa aceea, insa, ar fi bine sa stii ceva.
    Am invatat ca nu trebuie sa te compari cu ceea ce
    pot altii mai bine sa faca
    Ci cu ceea ce poti tu sa faci
    Am invatat ca nu conteaza ce li se intampla
    oamenilor
    Ci conteaza ceea ce pot eu sa fac pentru a rezolva

    Am invatat ca oricum ai taia
    Orice lucru are doua fete

    Am invatat ca trebuie sa te desparti de cei dragi cu
    cuvinte calde
    S-ar putea sa fie ultima oara cand ii vezi

    Am invatat ca poti continua inca mult timp
    Dupa ce ai spus ca nu mai poti

    Am invatat ca eroi sunt cei care fac ce trebuie,
    cand trebuie
    Indiferent de consecinte

    Am invatat ca sunt oameni care te iubesc
    Dar nu stiu s-o arate
    Am invatat ca atunci cand sunt suparat am DREPTUL sa
    fiu suparat
    Dar nu am dreptul sa fiu si rau

    Am invatat ca prietenia adevarata continua sa existe
    chiar si la distanta
    Iar asta este valabil si pentru iubirea adevarata
    Am invatat ca, daca cineva nu te iubeste cum ai vrea tu
    Nu inseamna ca nu te iubeste din tot sufletul.
    Am invatat ca indiferent cat de bun iti este un prieten
    Oricum te va rani din cand in cand
    Iar tu trebuie sa-l ierti pentru asta.

    Am invatat ca nu este intotdeauna de ajuns sa fi iertat de altii
    Cateodata trebuie sa inveti sa te ierti pe tine insuti
    Am invatat ca indiferent cat de mult suferi,
    Lumea nu se va opri in loc pentru durerea ta.

    Am invatat ca trecutul si circumstantele ti-ar putea influenta personalitatea
    Dar ca TU esti responsabil pentru ceea ce devii
    Am invatat ca, daca doi oameni se cearta, nu
    inseamna ca nu se iubesc
    Si nici faptul ca nu se cearta nu dovedeste ca se iubesc.
    Am invatat ca uneori trebuie sa pui persoana pe primul loc
    Si nu faptele sale

    Am invatat ca doi oameni pot privi acelasi lucru
    Si pot vedea ceva total diferit
    Am invatat ca indiferent de consecinte
    Cei care sunt cinstiti cu ei insisi ajung mai departe in viata

    Am invatat ca viata iti poate fi schimbata in cateva ore
    De catre oameni care nici nu te cunosc.
    Am invatat ca si atunci cand crezi ca nu mai ai nimic de dat
    Cand te striga un prieten vei gasi puterea de a-l ajuta.

    Am invatat ca scrisul
    Ca si vorbitul
    Poate linisti durerile sufletesti

    Am invatat ca oamenii la care tii cel mai mult
    Iti sunt luati prea repede …

    Am invatat ca este prea greu sa-ti dai seama
    Unde sa tragi linie intre a fi amabil,
    a nu rani oamenii si a-ti sustine parerile.

    Am invatat sa iubesc
    Ca sa pot sa fiu iubit
    (Octavian Paler)

  58. 59 blogideologic noiembrie 19, 2008 la 3:28 am

    @ cogito ergo sum, cu stimă :
    +“Pentru a ascunde cât mai bine manevrele politice şi financiare, nişte minţi diabolice s-au servit de cea mai spectaculoasă, dar şi cea mai hilară idee pe care au reuşit să o infiltreze în minţile oamenilor în ultimii 200 de ani. Ea poartă un nume extrem de cunoscut: DEMOCRAŢIA. Noţiunea în sine nu valorează nimic, cu toate acestea e piesa de rezistenţă a unui discurs gol de conţinut. Aparent jocurile politice ascunse şi marile interese financiare şi de putere sunt la mâna alegătorilor. Se creează în acest fel iluzia liberei alegeri. Democraţia are doar aparenţa unui aspect benefic, de fapt permite manifestarea celor mai mari abuzuri şi conflicte. S-a creat falsa impresie că oamenii sunt ajutaţi. În realitatea ceea ce se întâmplă este slăbirea filonului tradiţiilor strămoşeşti, aplatizarea sau chiar ignorarea adevăratelor valori şi simboluri, pervertirea sufletelor şi otrăvirea simţirii pentru generaţiile tinere cu idei false, minciuni şi cu tentaţia diverselor vicii. Este încurajată şi proliferată sexualitatea în formele sale cele mai aberante şi pornografia până la limite inimaginabile, deoarece s-a constatat că forţa şi virilitatea bărbatului, precum şi sensibilitatea şi intuiţia femeii sunt confruntate cu astfel de practici rele. În aceste condiţii omul devine labil, cedează mult mai repede tentaţiilor şi poate fi controlat extrem de uşor. Toate acestea sub umbrela unui concept prezentat într-o notă foarte pozitivă: democraţia.
    Sa analizăm cu grijă ceea ce citim şi să alegem informaţia de valoare dintr-o mare de minciuni. “+

    Pur şi simplu avatarul Intrusul (pe care îl salut!) defineşte planşeul şi plafonul („the caps” în globish) pentru ceea ce se cheamă îndeobşte „democraţia achiziţională” ori democraţia pieţei libere. Reamintesc că democraţia politică autentică mai este supranumită „democraţia în Agora”.

  59. 60 iulianbadescu noiembrie 19, 2008 la 4:48 am

    Catre:
    Procuror General al Romaniei –Laura Codruta Kovesi,
    Parlamentul Romaniei
    Prim Ministru al Guvernului Romaniei –Calin Popescu Tariceanu
    Ministrului Justitiei Catalin Predoiu
    D.G.A-Directia Generala Anticoruptie
    D.N.A-Directia Nationala Anticoruptie

    Subsemnatul Mihai Florin,domiciliat in Paulesti,Prahova,strada sediul CAP-ului,nr.513,identificat cu C.I. seria PH numarul 640396,CNP 1680312293147,telefon 0741215844,email: florinmihai58@yahoo.com
    In temeiul art.221,222 si 223 ,din Codul de procedura penala,formulez:

    PLANGERE PENALA,

    Impotriva numitilor:
    – DOANA VASILE-Colonel Magistrat in cadrul Departamentului National Anticoruptie
    – MARUNTU NICOLAE-subcomisar IPJ Prahova serviciul circulatie rutiera
    -DANIEL MORAR –procuror Sef DNA

    Pentru traffic de influenta,favorizarea infractorului,abuzz in service si alte infractiuni.

    In concret,2001-2008 ,colonelul magistrate Doana Vasile din cadrul politiei politice DNA,prin traffic de influenta la Chestorul Damian Miclea IPJ Prahova,Damian Miclea si la Seful SIPI Dumitrascu Vasile ,apropiat al renumitului “Vulpea” (DV:daca nu spui adevarul e de rau), a determinat schimbarea locului de munca al numitului Maruntu Nicolae.

    Doana Vasile l-a amenintat pe chestorul Damian Miclea,cu reproduc:”Aveti ceva cu Maruntu,aveti ceva cu mine!”la care ar mai fi adaugat:”Sa nu ma faceti ca vin cu autobuzul sa va arestez pe toti!” la acea data politistii erau militari .
    Subofiterul Maruntu Nicolae,fusese mutat disciplinar in arestul IPJ pentru fapte de coruptie.Ulterior,dupa multi ani,Maruntu Nicolae mi-a solicitat in mod repetat sa ma ocup de un sef de al sau Dosaru Viorel,pe motiv ca acesta ii instalase prin intermediul unui subordonat un reportofon in auto pe care patrula.

    Tot legat de subcomisarul Maruntu Nicolae si Doana Vasile,in perioada 2007-2008,colonelul magistrat prin trafic de influenta la procurorul de caz,a determinat solutia de neincepere a urmaririi penale sau scoatere a urmaririi penale sau scoatere de sub urmarire penala a numitului Maruntu Nicolae.
    Maruntu Nicolae a facut traffic de influenta in favoarea unei persoane si acea convorbire fusese interceptata de DGA ..
    Comisarul DGA care s-a ocupat de caz se numeste Radulescu Adrian.Infractiunile pentru care fusese invinuit subcomisarul Maruntu Nicolae si prin traffic de influenta a intervenit Doana Vasile ,sunt:
    -trafic de influenta si luare de mita.

    Procurorul de caz a raspuns la traficul de influenta exercitat de magistratul Doana Vasile si i-a administrat subcomisarului doar o sanctiune disciplinara.
    Colonelul Magistrat i-a recomandat subcomisarului Maruntu,sa inainteze o contestatie a solutiei in vederea anularii deoarece sanctiunea respective l-ar fi impiedicat pe sucomisar la promovarea ca si comisar.

    Doana Vasile mi-a solicitat sa ma duc la numitii Damian Nicusor si Doru Pargaru din Bacau sa tratez cu acestia pentru a ridica o mita pe care sa i-o aduc acestuia,in acelasi timp m-au contactat si oamenii de afaceri din Bacau.
    Damian Nicusor si Doru Pargaru, incercau sa inregistreze convorbirea pe care o purtam si am abandonat.
    In aceasta situatie i-am spus lui Doana Vasile ca nu intervin in aceasta relatie si l-am intrebat daca luase bani.
    Colonelul magistrat Doana Vasile ,a ramas tacut ,cateva momente si am banuit in acel moment ca oamenii de afaceri bacauani il mituisera si ii facusera probe,

    DANIEL MORAR-FAVORIZAREA INFRACTORULUI DOANA VASILE PTR LUARE DE MITA Pus pe ganduri,Doana Vasile ,am aflat ulterior,a formulat un autodenunt la DNA si le-a organizat un contraflagrant la flagrantul pregatit .
    Realitatea a fost alta ,Doana Vasile luase mita ,realizase capcana in care fusese prins si a reactionat in singurul mod posibil.Oamenii de afaceri bacauani au dorit sa ii faca un flagrant de luare de mita.
    Doana Vasile a organizat o campanie in presa de intoxicare a opiniei publice,dar opinia publica nu a stiut ca Doana Vasile facuse un autodenunt ca luase mita in extremis.

    Ma constitui parte civila si solicit instituirea unui sechestru asigurator asupra bunurilor celor mai sus mentionati exact asa cum si acesita au instituit impotriva altora.
    .
    Referitor la modul de formulare va rog sa il admiteti chiar daca nu respecta intrutotul canoanele in scopul realizarii actului de justitie,nu am beneficiat de asistenta de specialitate la redactare .Ma oblig sa o sustin cu orice mijloace de proba in fata organelor de ancheta.

    Mihai Florin
    19.11.2008

  60. 61 Criticos noiembrie 19, 2008 la 9:21 am

    Un proiect de „tratament” consensual al crizei e un miraj din cateva motive:
    1.Asa cum PDLeii o demonstreaza si acum, la noi nu exista adversari politici, ci dusmani. Ce sa discuti cu PDL?! Astia – fiindca nu pot sa vorbrsc de „asta”, de partid cum s-ar zice, ca sefimea lor e o gasca cu toate atributele acestui tip de grupare – daca au vreun proiect, apoi acela e cu siguranta unul care vizeaza ceva distructiv: un om politic, un proiect al „dusmanului”, oricum, ceva de distrus.
    2. Dincolo de situatia intristatoare de la noi (nici in presa, pe vremea cand o mai citeam, n-am gasit o analiza serioasa a unor proiecte, cu partile lor bune, cu punctele lor de risc, etc., doar minimalizari si bascalii), criza fiind globala si solutiile noastre e obligatoriu sa se inscrie pe unele directii decise de marii actori, in care nu se poate avea nicio incredere, dar absolut niciuna. Toate solutiile avansate de FMI, Banca Mondiala si alte de-alde astea, inclusiv ONU, s-au dovedit pana acum miraje. Li se poate aplica celebra formulare „Medicii au stabilit si aplicat tratamentul corect; bolnavul a murit”.
    PS – Un comentariu la intrebarea „cine a fost G.Vraca”. Dupa cum merg lucrurile cu reforma in invatamant, in curand intrebarea de pus va fi „cine a fost Stefan cel Mare”. De altfel acum cativa ani Dilema – care nu era inca noua si „veche” a si lansat „omagial”(!!!!!) intrebarea „Mai avem nevoie de Eminescu” si a demonstrat prin participanti ca nu prea („prea” fiind o concesie „omagiala”)

  61. 62 strongvaleriana noiembrie 19, 2008 la 9:55 am

    nu citeste nimeni ”in cheie electorala”
    doar interpreteaza …

  62. 63 Odin noiembrie 19, 2008 la 11:21 am

    @Clelia

    Va admir flerul de afaceri. Intr-adevar, PSD este cea mai mare firma de distributie din Romania:) Abia daca vindeti ceva aici faceti banii aia buni. Trebuie doar discutat cu fostul CEO pentru ca stie regulile.

  63. 64 instalatorul noiembrie 19, 2008 la 11:50 am

    Domnule Alex, sugestia mea este sa va refaceti comentariul: in primul rind, sa va decideti cui ii este el destinat: domnului Nastase, gazda noastra a tuturor celor de aici, caruia sa ii adresati un punct de vedere paralel cu al meu, mie, ori domnilor si doamnelor colegi si colege de pe blog. In al doilea rind, va rog sa cititi mai atent ‘programul de criza’ al dlui Tariceanu inainte de a va referi la el, deoarece acolo nu se vorbeste de profitul reinvestit ci de dividendele reinvestite. Deocamdata opinia mea fata de comentariul dumneavoastra este ca ati reusit un comentariu destul de confuz: la inceput, faceti un apelativ la mine si il criticati pe dl Tariceanu, un paragraf mai incolo il laudati in timp ce va referiti la mine la persoana a III-a, deci va adresati altora si in acelasi paragraf va intoarceti din nou si intrati din nou in consens cu mine, facindu-l pe dl Tariceanu mincinos, ceea ce este dealtfel si adevarat, privind si comparind istoric vorbele si faptele personajului.

  64. 65 cogito ergo sum noiembrie 19, 2008 la 11:53 am

    @blogideologic
    Domnule, oi fi si dumneata un infocat adept al renasterii legionarismului, ca Intrusul, si inca nu te-ai declarat?
    Ce mai astepti domnule? Iesi la rampa, sa-ti cunoasca toti optiunile! Nu ti se pare ca este mai corect sa stim cine intrerupe cu filosofii inutile fiecare discutie pe mai toate blogurile personalitatilor de stanga?
    Ori poate frustrarea data de izolarea pe care o simti pe blogul propriu, vizitat de foarte putini cititori si comentat de mai nimeni, te impinge la postari socante si distructive prin gradinile roditoare ale altora?

  65. 66 instalatorul noiembrie 19, 2008 la 12:14 pm

    Criticos: doar sa va salut.
    Si un PS la PS-ul dumneavoastra. Pare ca in Romania nu mai este nevoie decit de personalitatile ale caror chipuri sunt imprimate pe bancnote.

  66. 67 blogideologic noiembrie 19, 2008 la 1:43 pm

    @ cogito ergo sum, cu stimă :
    Care este legătura profundă între aforismul cartezian pe care tu îl foloseşti ca nickname, şi propoziţia „Lăsat-au puternicul Dumnezeu iscusită oglindă minţii omeneşti, scrisoarea…” ? Eu verific acum în ce măsură integrezi tu cultura română în cultura universală. Am dreptul acesta elementar, sau nici măcar atât? (Bibliografie ajutătoare : Constantin Rădulescu-Motru, un text de Belle Époque).

  67. 68 George Ban noiembrie 19, 2008 la 8:49 pm

    @Augustin, 18 noiembrie, 8:08
    Scuze pentru intarziere!
    Nici Corneliu Manescu, nici Ion Iliescu, nu s-au facut pres la picioarele lui Ceausescu, deci nu ii putem cataloga drept „activisti ceausisti”. Dar poate ca e mai bine, pentru eliminarea unor replici similare, sa spunem ca Basescu a fost un „activist ceausist ordinar”.

  68. 69 Augustin noiembrie 19, 2008 la 10:20 pm

    @ George Ban
    No ashe!

  69. 70 Alex noiembrie 20, 2008 la 12:17 am

    Intalatorul, in primul rand, am citit de 100 de ori programul Guvernului si, intr-adevar, este vorba de scutire de impozit pe PROFITUL REINVESTIT, singura masura logica propusa de Tariceanu. Nu era posibila o scutire de impozit pe dividendele reinvestite. Fie o scutire de la plata impozitului pe dividende, fie pe profitul reinvestit (sau ambele).

    In al doilea rand, am dat mai multe mesaje intr-un singur post. Ideea de baza era ca de data asta improvizeaza, venind cu un mesaj electoral care se doreste o replica la campania lui Basescu pentru pdl.

    M-am referit ulterior la mesajul FMI-ului, care , sub masca prudentei, a limitarii cheltuielilor, a libertarianismului dus pana la ultimilile sale consecinte, critica principial programul Tariceanu sub pretext ca orice implicare a statului in economie conduce la cresterea deficitului de cont curent. Sofismul este in acord total cu mesajele lui Stolo si Popescu: stat minimalist pana la moarte!

  70. 71 Aya noiembrie 20, 2008 la 2:31 am

    @

    Adrian Nastase

    Cati stiu ca ai mai initiat o data o platforma de pact politic?
    Nu-mi amintesc sa fi spus acest lucru.
    Era la inceputurile anilor ’90. Visam pe atunci – ca si acum- ca in Romania sa existe un Pact precum cel de la Moncloa, cand toate fortele politice din Spania, dar si ELITELE INTELECTUALE isi dadusera mana.
    Sunt de acord ca nimic nu se poate face fara sprijin politic, dar, pe de alta parte, sunt ferm convinsa ca este nevoie de sprijinul intelectualitatii si al societatii civile pentru a realiza ceva solid, de durata.

    Ai mai participat la un guvern de coalitie care era, atunci, o promisiune de reusita. Din pacate, nu a fost sa fie asa. Am spus, pe scurt, ce cred despre acele momente intr-un text pe care nu-l reiau (“Parafraza”).

    Acum, doresc din suflet sa fii prim ministru al unui guvern de coalitie si cred in realizarea dorintei mele.
    Dar, subliniez: trebuie sa aduci alaturi intelectualii, atat cei declarati de stanga, cat si cei declarati de dreapta (din punctual meu de vedere, distinctia este fortata, caci, pe fond, intelectualitatea nu are cum sa fie separata iremediabil de credinte politice; dar, nu este momentul sa fortam declaratiile, ci sa le respectam si sa aducem intelectualitatea alaturi).

    Ai scris un remarcabil studiu despre elitele intelectuale si elitele politice pe care, din pacate, nu l-ai publicat ca atare. Mi-a fost dat sa-l citesc. Forta politicului este precara fara cea a spiritului- era unul dintre mesajele textului.

    Cred in capacitatea ta de a alatura nu doar partidele, in incercarea de a construi solid pentru Romania, dar si in forta de a-i reuni pe intelectuali, indiferent de preferintele lor doctrinare, in jurul unui proiect valoros.
    Nu cred ca ideologiile pot desparti iremediabil oamenii. De altfel, am depasit Secolul XX- atat de bine numit (citez) “secolul revolutiilor si al ideologiilor”.
    De dreapta sau de stanga, intelectualii autentici actuali stiu- si isi recunosc, fie si in forul interior- ca poarta povara istorica de a fi “hranit” (prin inaintasi) ideologii monstruoase: fascismul si stalinismul. Un studiu corect al lucrurilor, facut fara patima, arata ca s-au livrat acelor ideologii dintr-o apetenta revolutionara pur teoretica, esuand lamentabil, apoi, in tristetea de a fi servit, fara sa vrea, intentia sinistra a unor puternici ai momentului de a transforma lumea intr-un lagar de concentrare.

    Fiecare lucru isi are momentul sau de “coacere”.
    Acum, timpul este “copt” pentru un guvern de coalitie.
    Tu, ai forta de a-l forma si stiinta de a-l conduce intelept, sprijinindu-te si pe elitele intelectuale.
    Succes!

  71. 72 Augustin noiembrie 20, 2008 la 2:42 am

    @ Iulian Badescu

    As fi curios sa stiu de ce acest Mihai Florin nu-si da adevaratul CNP …

  72. 73 Marius Adrian Porojnicu noiembrie 20, 2008 la 8:50 am

    Mda ! Traversarea acestei perioade de criza va fi periculoasa pentru indiferent ce partid se va incumeta singur : consensul real ar putea fi benefic,numa’ ca…..
    – Spune-mi Adrian,crezi ca ar fi posibila o intelegere,o uniune nationala pentru traversarea crizei ? Eu ma cam indoiesc si tare mi-e teama ca…dincontra,galceava intre grupurile politicianiste o sa accentueze efectele acestei crize in Ro !
    Totodata, ma ingrijoreaza modul in care sant perceputi toti politicienii romani de catre electorat ! Ne asteptam cu totii la o criza dura si e clar ca radicalizarea relatiilor intre electorat si clasa politica o sa genereze conflicte cum nu am mai avut !

  73. 74 blogideologic noiembrie 20, 2008 la 9:30 am

    @ Aya, cu deferenţă :
    +Secolul XX- atat de bine numit (citez) “secolul revolutiilor si al ideologiilor”.+, ai spus, am citat.
    Ideologia primară a fost inventată în puşcăriile Terorii din Marea Revoluţie franceză. După deschiderea thermidoriană, Destutt de Tracy a fost eliberat, şi ideologia lui influenţează răsăritul european ajungând până la Gheorghe Lazăr, Ioan Eliade Rădulescu, Petrache Poenaru şi Eufrosin Poteca (bunic al lui Constantin Rădulescu-Motru, creator de sistem filosofic în limba română prin utilizarea “filosofiei ca slujnică a teologiei” după exemplul marilor Părinţi ai Bisericii din secolul IV). Deja în secolul XIX apar primele ideologii deformate, mutante, deviante: ideologia iudeo-creştină şi ideologia comunistă (simultan, şi nedespărţită la început de aceasta, apărea ideologia sionistă). După ce ideologia sionistă se desparte oficial de ideologia comunistă, iată că sub influenţa ideologiei sioniste apare şi ideologia extrem de periculoasă şi de agresivă a panslavismului, care vieţuieşte şi acum, se manifestă şi pe acest blog, unde Mihai Eminescu este numit Eminovici, ca şi cum linia directoare a lui Iosif Vulcan nu merită a fi luată în seamă!
    În fine, de la acel moment amintit din secolul XIX, ideologia sionistă şi panslavismul pravoslavnic generează ceea ce un actual ideolog de stânga precum Andrei Marga proslăveşte : ideologia iudeo-creştină, invenţie mistificatoare. Ideologia lui Destutt de Tracy, de asemenea filosofia şi pedagogia senzualistă a lui Condillac (ideolog primar avant la lettre), influenţau ideologia Partidei Naţionale din România. Am mai mai spus şi repet, ideologia în care îmi pare a crede domnul Adrian Năstase este de facto continuatoarea ideologiei Partidei Naţionale din România.

  74. 75 Augustin noiembrie 20, 2008 la 3:09 pm

    @ blogideologic, cu diferenta(+/-):
    Ne-ai spart, man! Esti cool! Nu stiu cum poate sa incapa un telectual atit de mare intr-un blog atit de mic! Mai ales aia cu pedagogia senzualista, mi-a mers la lingurica, ce mai! Cred ca s-ar potrivi in campania electorala, cu un mic si-o bere! Despre deschiderea thermidoriana, ce sa mai vorbim! E tare rau! . Si Eufrosin Poteca …. Pe tine ar trebui sa te numeasca Base P.M. Cred ca intelegi ce vreau sa spun.
    Draga blogusorule, trezeste-te: arati exact ca un gindacel care se catara pe un perete, desi habar n-are unde duce stradania lui, il dai jos si se suie iar si iar. Probabil cind pui capul pe perna , te visezi la o catedra de la care vorbesti unei aule plina ochi si inmarmurita, care iti soarbe cuvintele cu emotie paralizanta si, din cind in cind, izbucneste in ropote de aplauze, pe care tu te faci ca le intrerupi cu un gest aparent plictisit, dar in realitate suficient de nehotarit pentru a-i incuraja sa mai aplaude macar 3-4 minute. Din pacate, in plina savurare a succesului nebun si tocmai cind una din studentele din primele banci, un boboc de fata, gituita de admiratie si fleasca de emotie e gata sa lesine mai ceva ca la un concert al lui Elvis, suna nenorocitul ala de ceas desteptator si te trezesti. Frustrarea de a constata ca totul a fost doar un vis te impinge, fuga-fuga, pe blogul lui A.N., unde incerci sa refaci, cit se poate, atmosfera din vis. Atit ca, puiule, aici nu lesina nimeni. Iar stradaniile tale nu stirnesc decit zimbete condescendente si, eventual, compasiune. Ma rog, atita vreme cit nu devii agasant!

  75. 76 blogideologic noiembrie 20, 2008 la 5:10 pm

    Pe web, Condillac în româneşte
    La şcoala de la Sfântul Sava, întemeiată la 1818, Gheorghe Lazar le-a propus elevilor, vreo douăzeci cu totul, (dar exista şi un auditoriu, îndeosebi la lecţiile de istorie), şi filosofia predată dupa textele lui Condillac şi Kant, în original ori traduse. Ioan Eliade Rădulescu, ce va deveni în 1820 el însuşi profesor la Sava, intrase mai înainte acolo ca elev având deja o anumită ştiinţă a textelor lui Condillac, pe care le găsise la şcoala de la Schitu Măgureanu, aduse de un profesor grec. Aşa că se pune întrebarea : filosofia lui Condillac ajunge prima oară la Sfântul Sava adusă de Gheorghe Lazăr, ori de Ioan Eliade Rădulescu? Dacă ultimul a fost un discipol credincios al ideilor lui Condillac, care l-a îndrumat mai mult decât Euclide pe Spinoza, putem bănui că mediul cultural din imperiul habsburgic nu-l excludea cu totul, daca nu chiar îl încuraja pe Condillac. Oricum, în Ungaria 2, forjată de energia marţială a prinţului Eugeniu de Savoia, născut la Paris, limba franceză, ca limbă a culturii, era la mare preţ. Găsim, neaşteptat, pe web, un ecou al acelei influenţe intr-un motto : „Vrei să înveţi ştiinţele cu uşurinţă? Începe prin a-ţi învăţa limbă.”( Condillac), pus în fruntea unui articol românesc scris de doamna profesoară Lucia Borza de la liceul din Giula, şi publicat în revista CONVIEŢUIREA, din Ungaria. Putem să bănuim, după orientarea în variantă a spiritului românesc în condiţii dure, că acelaşi fragment din filosofia lui Condillac trebuie să-i fi influenţat, în egală măsură, pe Gheorghe Lazăr şi Ioan Eliade Rădulescu. Ce mai găsim pe web atunci când propunem unui motor să caute condillac în limba română? În PsiRoArticole, vezi , informaţia că „În 1754, E. Condillac susţinea, în „Tratat asupra senzaţiilor”, că acestea reprezintă singura sursă a cunoaşterii”. Apoi, doamna Mădălina Diaconu îl foloseşte pe Condillac mai mult ca pretext pentru a face literatură de bună calitate, atunci când scrie : „Statuia lui Condillac mirosea lumea, animalul miroase a sine, omul îşi simte propriul miros. Lenjeria, locuinţa, oraşul însuşi miros a mine şi a ai mei. Pentru noi este „mirosul de cuib“, cum îl numesc psihologii; pentru ceilalţi, „miros de grajd“. Impregnîndu-se în lumea înconjurătoare, mirosul trupului îmi extinde eul, ia în posesie lumea sau doar o domesticeşte, îmi delimitează, ca şi la animale, teritoriul: aici e acasă. Şi mirosul său mă linişteşte inconştient, ca o aură protectoare”. Sigur, introducerea eventualului cititor în temă avea, inevitabil, „mirosul de grajd“ : „Mireasmă, duhoare, aromă, parfum, putoare, olfacţie, abur. De la naştere ne mişcăm în atmosfere plăcut sau urît mirositoare: lumea miroase, ca un acvariu, a viaţă, plăcere şi moarte. Deja la început, în acvariul divin, ne-am fi pierdut unii de alţii dacă nu ne-am fi putut mirosi, am fi trecut nepăsători pe lîngă hrană dacă nu ne-ar fi ademenit aroma ei, ne-ar fi înghiţit duşmanii dacă nu ne-ar fi dat de ştire nasul. Ştiinţa actuală ne învaţă că la început a fost mirosul. Înainte de a-şi putea vedea mama, copilul îi găseşte sînul: nasul îl ghidează. La numai trei zile de la naştere, tot după miros, el îşi recunoaşte mama şi o distinge de străini. Mai tîrziu, ajungem să cunoaştem lumea adulmecîndu-i inconştient miresmele; nasul separă binele de rau, utilul de daunator, placerea de durere. In 1754, in plin secol al revolutiei olfactive, abatele şi filozoful Condillac imagina un experiment prin care să demonstreze că întreaga noastră cunoaştere provine din datele senzoriale. Să ne închipuim o statuie, spune el, care nu dispune decît de miros, cel mai primitiv dintre simţuri. Prin experienţe succesive, învăţînd şi recunoscînd mirosurile, comparîndu-le şi ordonîndu-le, dorindu-le sau temîndu-se de ele, statuia dobîndeşte treptat toate facultăţile sufletului şi devine o persoană. Ce-i drept, încă este convinsă că mirosurile ce-i adie pe la nări nu sînt decît propriile sale maniere de a fi; abia tactilitatea îi va releva existenţa lumii exterioare. O jumătate de veac mai tîrziu, medicul Cabanis critica teoria lui Condillac drept intelectualistă. Dupa el, instinctul ne conduce viaţa; sexualitatea ne dictează antipatiile şi simpatiile prin intermediul mirosului corporal. „Fiecare specie, ba chiar fiecare individ raspîndeşte un miros particular; acesta se constituie în jurul individului precum o atmosferă de emanaţii animale ce se modifică pe parcursul vieţii. Deplasîndu-se, individul lasă în urma sa o dîră de particule, care le permite animalelor din aceeaşi specie sau din alta să-l urmeze“, scria Cabanis. Omul nu face excepţie. Astfel, piatra se însufleţea; marmura devenea carne. Statuia era nevoită să distingă, în concertul de miresme şi duhori al lumii, propria-i notă olfactivă. Şi se năştea viaţa”. În final rămâi totuşi cu impresia că Mădălina Diaconu ori nu l-a înţeles pe Condillac, ori pur şi simplu nu l-a citit cu prea mare atenţie. Însă nu aceasta contează ; incontestabil, textul ei există pe web şi chiar este foarte bine scris. În revista SUD-EST, din Basarabia, în articolul „Luminile şi umbrele limbajului”, şi criticul literar Mihai Cimpoi ne reaminteşte „Statuia lui Condillac”, însă nu zăboveşte asupra importanţei filosofului pentru cultura română, fiind tentat să treacă, mult prea repede, zicem noi, -zoilii!-, la Karl Popper. De fapt fraza domnului Mihai Cimpoi este în aşa fel compusă, încât „statuia lui Condillac”, dacă nu chiar toate ideile lui Condillac, par să fie doar apendice minor al filosofiei lui Karl Popper. Cam puţin, nu?, pentru o influenţă atât de mare, fondatoare chiar prin Gramatica lui Ioan Eliade Rădulescu, asupra Limbii Române.

  76. 77 George Ban noiembrie 20, 2008 la 5:21 pm

    @blogideologic
    La 9,30 dimineata, nu e cam devreme pentru o astfel de betie de cuvinte? Chiar daca e scrisa cu „copy-paste”…

  77. 78 blogideologic noiembrie 20, 2008 la 7:41 pm

    @ Augustin, George Ban:
    Este 20 noiembrie, Ziua Mondială a Filosofiei, băieţi ! Agasantă ?

  78. 79 instalatorul noiembrie 20, 2008 la 10:23 pm

    Alex: nu ati inteles ca nu va doresc raul; nu era necesar sa cititi de 100 de ori ceva, ci ma puteati crede pe cuvint. Va puteti uita atit la link-ul dat de dl Nastase catre ZF (Financiarul) si va preiau mai jos, prin copy/paste, un fragment lamuritor din briefingul dlui Tariceanu de dupa sedinta de guvern, in care zice cu gurita lui:
    „a patra măsură despre care doream să vă vorbesc în cadrul setului de modificări a Codului Fiscal este scutirea de impozit pe dividendele reinvestite.” Puteti verifica pe site-ul guvernului. In plus, dl Tariceanu la fel a spus si la Antena 3. Deci, nu luati in rau lucrurile pe care vi le-am spus, nu vi le-am spus cu rautate. Am subliniat dividende in dialogul cu dumneavoastra nu ca sa va caut nod in papura, ci fiindca acest detaliu este foarte important: dividendele, chiar in cazul firmelor proprietare ale altor firme, inseamna pina la urma persoane fizice si nu persoane juridice, ca in cazul profitului. Ori este una sa transmiti un semnal firmelor si alta persoanelor fizice. Se pare ca au citit comentariile noastre referitoare la subiect, deoarece anuntul final este usor modificat fata de preliminariile din ZF si, batator la ochi, exact in punctele criticate aici pe blog. Si mie imi plac exprimarile plastice si le folosesc adesea ( si, in principiu, le-am apreciat pe ale dumneavoastra), dar trebuie sa fiti foarte atent atunci cind le folositi: daca folositi cuvintul tarc electoral, intr-un tarc stau de regula animale si atunci fie il faceti pe dl Tariceanu animal, fie lasati sa se inteleaga ca electoratul dur penelist e format din animale; dupa o astfel de exprimare, e cumva contradictoriu sa afirmi o oarecare intelepciune a premierului, pentru ca vreo citeva fraze mai jos sa dati din nou de inteles ca avem de-a face cu o chestie electoralista. De acee sugestia mea a fost sa revedeti postarea. Lasati sa treaca un timp si apoi reciti-o si, daca reusiti ca in momentele recitirii sa nu aveti orgoliul la cote maxime, atunci veti vedea ca imi veti da dreptate macar partial. Cu stima.

  79. 80 Augustin noiembrie 21, 2008 la 12:04 am

    @ blogideologic
    Atunci filozofeaza, nu da citate! Ca sa nu mai zic ca faci asta in fiecare zi, nu doar de ziua filozofiei!

  80. 81 Caramella noiembrie 21, 2008 la 12:14 am

    Consider ca exista multa inconstienta a actualei clase politice.
    In consecinta, in pragul crizei economice internationale, actuala clasa politica nu „vede” ca a venit „momentul potrivit pentru a demonstra ca politica poate fi un joc de echipa”. Din contra …

    PS – Criza exista numai pe axa SUA-EUROPA sau si in alte zone ale lumii (ex. Asia, Australia) ?

  81. 82 George Ban noiembrie 21, 2008 la 11:19 am

    Un antidot pentru blogideologic:

    Iata ce lucruri frumoase se pot face cu „copy-paste”:

    „Mã miram cã stau numai uitându-mã la dânsa, sau sã o îmbrãtisãz. Întâiu m-am uitat bine la dânsa; apoi o întrebaiu: cine te-a fãcut asa frumoasã? Eu gândeam la prea frumosul fãcãtoriu Dumnezeu. Ea cunoscând un ce deosebit în mintea mea, îsi rãzimã obrazul cel frumos pre pieptul mieu si vrea sã lacrãmeze si ea si eu. Acest feliu fu începutul dragostei mele cu acea fatã misterioasã.

    Atuncea dar asa tiindu-o eu câtva în brate, cu ochii mai mult lãcrãmati ai amândurora, gustarãm o dulceatã, o plãcere, care cât pentru mine mie mi sã pãrea cã aceia era o rãsplãtire mie de la Dumnezeu pentru toate necazurile ce suferisem în lumea aceasta pânã atuncea.

    Aceastã fatã, (anume Cati) dupã ce era numai de la 18 ani tãnãrã si frumoasã ca o floare, avea si un temperament ceresc, cu totul dupã gustul mieu. Din gurã pare cã-i curgea miere si lapte.

    La despãrtire ea nu-mi ceru nimic; precum obicinuiesc cele de obste, eu iarãs gândind cã era nobil, îi lãsaiu putin oarece ca sã dea la ceia ce pãzea casa aceia. Ea luând mã îmbrãtisã cu o dulceatã nespusã. Eu o întrebaiu pociu sã o mai aflu acolo altã datã? Ea zise: mã veiu afla. Asa îmi luai zioa bunã, si o lãsaiu.”

    (Eufrosin Poteca, filosof si viitor arhimandrit, descriind vizita la un bordel din Pesta, in anul 1829)

    Citatul e preluat din articolul „Eufrosin Poteca intr-o editie necenzurata”, aparut in Mozaicul, serie noua, anul X, nr. 6 – 7 (104-105), 2007. Autorul se numeste Adrian Michidutzã (chiar asa!).

  82. 83 blogideologic noiembrie 22, 2008 la 12:37 am

    @ Augustin:
    De ce trebuie să-ţi fac mereu culturalizare? „Mai ales aia cu pedagogia senzualista”. André-Marie Ampère (1775-1836) a fost educat în acord cu principiile de Pedagogie senzualistă. Iar la desprinderea de sovietici, prin renunţarea la Makarenko, comuniştii naţionalişti români au hotărât să revină la Pedagogia senzualistă de sorgine franceză. Dar au tradus o carte nouă, scrisă de Henri Wallon. Pe pagina de titlu a cărţii lui Wallon era precizat în mod expres: „Lucrarea a apărut sub îngrijirea prof.dr. Stanciu Stoian, membru corespondent al Academiei R.P.R.” La acel moment, Stanciu Stoian era şeful catedrei de pedagogie de la Politehnica din Bucureşti. Înainte de venirea comuniştilor la putere, Stanciu Stoian fusese învăţător, avea chiar o carte publicată în seria „Cunoştinţe folositoare” despre învăţătorul Ion Creangă. Seria „Cunoştinţe folositoare” era editată în spiritul ideologic primar, oferind texte foarte utile pentru îndoctrinarea ‚dăscălimii’ în direcţia apărării intereselor pur româneşti. După venirea comuniştilor în fruntea ţării, Stanciu Stoian se ocupă simultan de Pedagogie şi de ‚Culte’. Se pot spune oricât de multe lucruri foarte rele şi negative despre activitatea de atunci a lui Stanciu Stoian, însă alegerea pe care a făcut-o pentru a fi tradusă cartea lui Henri Wallon a fost providenţială. Traducerea lui Alexandru Duţu este un text de psihologie pe româneşte frumos, dificil, tulburător. Aş spune că se încadrează în spiritul seriei „Cunoştinţe folositoare”. Nu se poate nega faptul că naţionaliştii comunişti români au favorizat şi chiar încurajat reflecţia, dar nu depindea totul numai de ei! Găsim numele acestui mare intelectual român, însărcinat de comuniştii naţionalişti cu traducerea pedagogiei senzualiste a lui Wallon, surprinzător, într-o pagină din „Jurnalul fericirii” ţinut de marele cărturar Nicolae Steinhardt (tatăl său a fost coleg de facultate cu Albert Einstein!): „Ianuarie 1955/Orele 14. Telefon al părintelui Mihai. Sunt convocat la orele 16. Voi vedea de ce. S-a petrecut ceva rău? Vreo boală? /- Sunt eu om să mă adresez (traducerea franceză: suis-je homme à ?) unui avocat în caz de boală? Îl aud surâzând la celălalt capăt al firului. În odăiţa-hol din casa parohială a Schitului găsesc lume multă de tot, numai crema şi elita. Mă lămuresc de îndată asupra temei reuniunii. Părintele Cleopa, spiritualul mănăstirii Slatina, călugăr de origine ţărănească şi cu reputaţii de sfânt, şade pe scaunul oaspetelui, iar acesta pe un taburet la picioarele lui, cuminte şi cucernic, foarte prevenitor şi niţel prea supus. De ce oare gestul acesta de firească smerenie pare călcat pe vorbele din Fapte 22, 3. Dacă cel ce stă la picioarele maestrului e Pavel, cel de pe scaun nu mai e decât Gamaliel. Părintele Cleopa, destul de tânăr, simplu, vorbitor înlesnit, cu privire blândă, părul, barba şi mustăţile foarte negre, şi purtare serioasă. I se pun tot felul de întrebări şi răspunde la toate nu numai cu multă răbdare şi dreaptă socotinţă, dar şi cu vădită atenţie, reflectând îndelung. Codin Mironescu [Alexandru Mironescu], Todiraşcu [Ştefan Todiraşcu], Pillat [Dinu Pillat], Alice Voinescu, Mihai Musceleanu, doctorul Voiculescu [Vasile Voiculescu], Alexandru Duţu, mulţi tineri cu ochii aprigi şi calzi ascultă răpiţi şi se cunoaşte că au parte de fericire. Unii dintre ei, ca Pavel Sim. [Paul Simionescu], Virg. Cd. [Virgil Cândea] şi alţii studiază teologia în orele libere şi dau examenele clandestin. Da, ăştia n-ar pleca întristaţi de la Domnul.” Personalitatea academicianului Alexandru Duţu influenţează viaţa noastră intelectuală printr-o mulţime de alegeri esenţiale. În primul rând mi se pare relevant faptul că trebuie să respectăm valorile din cunoaşterea prudenţială transmise prin învăţătura de înţelepciune a părintelui Cleopa. Cea de a doua alegere a lui Alexandru Duţu se referă la ‘modelul psihologic’ al omului folosit în pedagogia românească, precum şi în ‘studiul mentalităţilor’. ‘Ce-i „mentalitatea”? Un succedaneu popular pentru Weltanschauung.

  83. 84 blogideologic noiembrie 22, 2008 la 12:40 am

    @ George Ban
    Da, tatăl lui Constantin Rădulescu-Motru a fost copil din flori al lui Eufrosin Poteca.

  84. 85 georgianp noiembrie 22, 2008 la 3:46 am

    Domnule Nastase,

    Imi lasati impresia ca dvs. doriti ca in aceste vremuri grele, de criza economica internationala si nationala toti politicienii romani sa se reuneasca (daca s-ar putea la sediul PSD, 😀 ) pentru a gasi cea mai buna formula menita sa scoata Romania din „impasul” economic in care se afla. Ramaneti un politician pana la capat. Pacat ca doar atata. :)…Cati romani crcedeti ca mai cred ca statul este capabil sa gaseasca solutii in conditiile de timp limitat? Daca dvs. care ati fost la guvernare atatia ani nu ati reusit, chiar credeti ca se va aprinde beculetul unor specialisti (politici) romani, tocmai acum?
    Eu cred ca politicienii sunt ultimii care ar trebui sa gaseasca (sau sa inventeze 🙂 ) un „leac” economic la actual criza nationala? Credeti-ma pe cuvant, garanteaza Marian Vangheelie „care este adevarat” ceea ce spun io

  85. 86 blogideologic noiembrie 22, 2008 la 9:44 am

    @ George Ban
    Mulţumesc pentru exerciţiul dumitale de copy/paste despre Eufrosin Poteca. Şi nu a fost chiar exerciţiu de futilitate. Constantin Rădulescu-Motru a moştenit înclinaţia spre libertinaj şi generozitate a bătrânului şi bunului Eufrosin Poteca. Generozitatea ? Deşi a câştigat, pe drept, o bursă de studii în străinătate, Constantin Rădulescu-Motru a preferat să o cedeze candidatului clasat pe locul al doilea la acel concurs. Anume, a fost vorba despre Gheorghe Ţiţeica. Iată cum prin gestul generos al lui Constantin Rădulescu-Motru a fost posibilă fondarea unei noi dinastii de intelectuali români de mare valoare. Îmi amintesc conversaţiile cu profesorul universitar de termodinamică Şerban Ţiţeica (fiul lui Gheorghe Ţiţeica). Îl caracteriza aceeaşi generozitate a distribuirii ideilor. Dar, în fine, să revin la continuarea discuţiei despre studiile lui Constantin Rădulescu-Motru în Occident. Pe banii familiei sale. A dus acolo plăcuta viaţă de intelectual libertin calchiată după modelele prestigioase din veacul XVIII. A fost, şi acela, un model necesar pentru cultura română. Dar când vine din acel Occident fasonat Belle Epoque, profesorul Constantin Rădulescu-Motru tratează junimismul în spiritul iluminismului scoţian (pe bună dreptate), iar începuturile logicii formale în cultura română le descoperă la Miron Costin (iarăşi pe bună dreptate, zic eu). În fine, evoluţia culturală a umanităţii nu o tratează în contextul marxismului, nici măcar al darwinismului social, ci în contextul iluminismului francez.


  1. 1 Ideologia Partidei Naţionale din România « Blog ideologic Titus Filipas Trackback pe noiembrie 20, 2008 la 12:54 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s






Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: