Și guvernarea PSD consolidează justiția

Sunt mândru de faptul că guvernarea PSD din ultimii ani a contribuit la consolidarea justiției. Astfel, condamnarea mea, în calitate de fost președinte al PSD, în Dosarul afișelor electorale (Trofeul Calității) a fost pronunțată în 20 iunie 2012 – în timpul guvernării PSD. Condamnarea în Dosarul Zambaccian, în calitate de fost prim-ministru al PSD a fost pronunțată în 6 ianuarie 2014 – în timpul guvernării PSD. Sporul de 6 luni închisoare (în cele două calități) în Dosarul contopirii celor două pedepse a fost pronunțat tot în timpul guvernării PSD.

Cine ar putea spune, în aceste condiții, că justiția din România nu este consolidată sau că ea ar acționa la comanda PSD?

84 Răspunsuri to “Și guvernarea PSD consolidează justiția”


  1. 1 fata de la iasi iunie 26, 2014 la 1:26 pm

    Am fost plecata din oras si nu am avut acces la internet. chiar cu riscul de a fi ultima ( dar niciodata la fel in suflet ) va doresc sanatate si LA MULTI ANI !!!
    Cu mare pretuire
    Fata de la Iasi

  2. 2 genlaura iunie 26, 2014 la 1:46 pm

    Doar Ponta o foloseşte pe post de sclavă.

  3. 3 George Serban iunie 26, 2014 la 1:49 pm

    Domnul prim-ministru a declarat public ca dosarul „Adrian Nastase” este unul politic iar eu, pe mijloacele de comunicare aflate la indemana mea, m-am declarat in deplin acord cu dumnealui. Difetenta intre mine si domnul prim-ministru este ca doar eu pot face numai declaratii.

  4. 4 Doru Coarna iunie 26, 2014 la 1:59 pm

    Sa nu cumva sa graiti un mare adevar! Sa nu cumva sa fi omis inca un „nu” in ultima fraza…

    De fapt dl Nastase nu reprezinta vreun pericol pt statul de drept si nici pt tatal acestuia, dar ar putea strica serios socotelile tocmai partidului de guvernamant. Tot asa cum Mircea nu reprezinta vreun pericol pt aceleasi entitati, dar strica serios socotelile lor…

  5. 5 gabriela iunie 26, 2014 la 2:19 pm

    imi pare rau pentru cele 6 luni primite in plus ,dar ele erau mai nimerite pentru altii care au mai multe bube !!

  6. 6 Florea Dumitrescu iunie 26, 2014 la 2:26 pm

    I N F O R M A R E A Nr. 3

    D O M N U L U I
    T R A I A N B Ă S E S C U

    SCANDALUL BĂSESCU-INTERLOPUL BERCEA MONDIAL

    NE VOM ADRESA ALIAȚILOR
    Se impune cu necesitate să ne adresăm șefilor de stat și de guverne pentru informarea din vreme, corectă și obiectivă despre ce se întâmplă în România, despre uriașul scandal de corupție și criminalitate în care s-au implicat familia Președintelui Băsescu și familia interlopului Bercea Mondial (Anghel Sandu).

    1. INTERESUL ȚĂRII
    Prejudicii imense au fost deja provocate prestigiului și reputației României, Președinției țării, prin scandalul între familia Băsescu și familia interlopului Bercea Mondial (Anghel Sandu) în care apar acuzații grave de corupție și criminalitate. Faptul s-a produs. Răul s-a produs. Justiția ar trebui determinată să-și îndeplinească atribuțiile constituționale, să stabilească ADEVĂRUL și să nu fie împiedicată în nici un fel de Președintele țării, nici prin declarații, nici în alt fel. Acesta este interesul țării – să se afle ADEVĂRUL.

    2. NECESITATEA DEMISIEI PREȘEDINTELUI ȚĂRII
    În orice țară democratică – în situații similare – înalții demnitari își dau demisia – pentru a permite instituțiilor de stat abilitate și Justiției să-și îndeplinească atribuțiile legale.
    Nu este cazul în România – în regimul dictatorial Băsescu.
    Parlamentul țării, de această dată, apreciind în mod corect situația și consecințele nefaste pe plan intern și pe plan internațional, a decis să dea o declarație politică în care se cere ca Președintele Traian Băsescu să-și dea demisia.
    Cu 344 de voturi pentru și 17 abțineri, în plenul Parlamentului, în ziua de 25 iunie 2014, declarația politică privind demisia Președintelui țării a fost aprobată.
    Demisia este un mijloc constituțional pentru rezolvarea unor situații în statele democratice; de această normă legală trebuie să ia aminte domnul Traian Băsescu și toți politicienii, indiferent de culoarea lor politică.
    Noi, cei din societatea civilă, care de doi ani solicităm ca Parlamentul să dea documente de poziție – în mai multe probleme de fond ale țării – salutăm această luare de poziție pentru apărarea democrației în România.

    3. OBSTRUCȚIONAREA JUSTIȚIEI
    În opinia noastră, domnul Traian Băsescu trebuia să se limiteze la o declarație scurtă că lasă instituțiile de stat și Justiția să-și exercite atribuțiile legale. Atât și nimic mai mult.
    Apreciem că cele trei intervenții publice – de la tribuna Administrației Prezidențiale – din 19 iunie, 22 iunie și 23 iunie 2014 – prin mai multe elemente și poziții esențiale exprimate – reprezintă acte de obstrucționare a Justiției pe care le condamnăm.
    Vom publica separat analiza și punctul nostru de vedere critic.
    NOTĂ SPECIALĂ. Există probe zdrobitoare că bazele relațiilor cu interlopul Bercea Mondial au fost puse de Președintele Traian Băsescu în campaniile sale electorale, iar fratele său l-a urmat și a dezvoltat prin înrudire relațiile cu acest anturaj periculos.

    4. REFUZUL DEMISIEI
    Refuzul domnului Traian Băsescu de a-și da demisia, exprimat în declarația sa din 23 iunie 2014 și atacurile împotriva Parlamentului – se înscriu în comportamentul iresponsabil al dictatorului Băsescu, cu care ne-a obișnuit timp de aproape zece ani.

    5. IMPLICAREA DIRECTĂ A PREȘEDINTELUI ȚĂRII
    Când ești direct implicat, când ai trei membri ai familiei în cercetare penală (fiica, fratele și ginerele), când ai zeci de dosare cu caracter penal în care ești învinuit personal, iar dosarele sunt “blocate” total nejustificat în Justiție print-o super imunitate inventată în mod artificial de unii procurori și judecători – trebuie să te grăbești și să te dai la o parte, pentru a permite Justiției să funcționeze normal și să nu o obstrucționezi în continuare.

    6. SUSPENDAREA
    Noi, cei din societatea civilă, avem toate motivele să cerem o acțiune de suspendare a Președintelui – conform articolului 95 din Constituție – chiar dacă va fi în ultimele zile de mandat, după ce alegerile pentru noul Președinte al țării au avut loc.
    În actul de acuzare politică pe care-l propunem noi vom invoca toate problemele de fond ale țării în care s-au adus prejudicii imense societății românești.
    Sancțiunea suspendării va fi un avertisment și pentru viitorii președinți.

    26 iunie 2014

    Grupul de iniţiativă „Reînnoirea”

    Florea Dumitrescu
    Gheorghe Stroe
    Cristian Apostol

  7. 7 sadicu iunie 26, 2014 la 2:42 pm

    Cred ca acest articol are legatura cu revenirea in guvern a domnului Ioan Rus de la Cluj.
    Domnul Adrian Nastase a pierdut alegerile prezidentiale din 2004,(cu toate ca era de departe favorit),deoarece a fost tradat in teritoriu de unele organizatii ale PSD in turul 2.Tradare prin neimplicare.Printre acestea si organizatia de la Cluj.
    Faptul ca adversarii tai politici te vor ”tras pe dreapta” este de inteles si oarecum suportabil.
    Altfel stau lucrurile cand constati ca fostii tai colegi de partid isi doresc acelasi lucru,pentru ca nu cumva sa le strici socotelile.
    Mai pe sleau,baronii locali ai PSD nu vor sa se intoarca la perioada dintre 2000-2004 cand partidul era condus de sus in jos si cu mana forte.
    Le convine de minune sa aiba in frunte marionete gen Geoana sau Ponta ca sa nu zica lumea ca partidul nu are Presedinte.
    Le convine de minune sa fie jupani pe propriile mosii unde sa faca legea nederanjati de nimeni.
    Le convine de minune sa patrunda in biroul Premierului cand vor muschii lor pentru a da cu pumnul in masa sau a exercita trafic de influenta prin intermediul telefoanelor din interiorul institutiei.
    Cred ca este clar ca lumina zilei,(chiar si pentru cei care nu percep nuantele),ca prin acest articol domnul Adrian Nastase isi exprima dezamagirea si poate chiar revolta.
    Dar poate ,ma insel.

  8. 8 popa iunie 26, 2014 la 2:48 pm

    frustrant intradevar!dar e cu atat mai suparator ca desi stiau ca au datoria sa-i schimbe pe acei oameni sau acele legi prost facute,pentru a putea fi interpretate,nu au facut nimic!Dar,noi sa fim sanatosi caciDumnezeu are grija de toti!stiu,poate veti spune ca pana la Dumnezeu ne mananca sfintii,dar astia de cand sunt sfinti?????!!!!ca numai ,,reusite bifeaza!Putere,rabdare si multa,multa sanatate Domnule Prim-ministru!

  9. 9 gabi iunie 26, 2014 la 3:05 pm

    Adriane…..stim cu totii din cauza cui esti acolo si de ce.

  10. 10 Titi Gutan iunie 26, 2014 la 3:36 pm

    Este trist ca actuala guvernare nu face absolut nimic pentru a scoate justitia din ghearele mafiei basiste. Mult prea discretul si servilul ministru al justitiei ,mai are putin si va face temenele in fata CSM-ului , lui Kovesi si a procurorilor cu nasul in suflet. La ce sa ne asteptam de la ruda lui Ponta ,premierul Romaniei, ce a facut troc cu un interlop pentrua imparti justitia intre basescul si …basescul ? Oare Procurorul General isi cunoaste fisa postului ori il are pe nasu’nsuflet ori i s-a transmis sa fie cuminte caci astfel nu isi va mai gasi sotia acasa?
    Adrian Nastase poate jubila . Legile trecute prin parlament de majoritatea PSD sunt legi traduse din lista cu cele 11 porunci date de Barroso ! Urmeaza bomboana pe coliva .La sugestia matracucii
    macovei ,Reding s-a incuiat in biroul personal si lucreaza la inca 11 porunci ce ii vor fi transmise aceluias ascultator si umil premier al Romaniei.
    Pentru domnul Adrian Nastase se vor da legi personalizate . Sase luni va medita intr-un institut de recreere ,departe de familie cand poate scrie linistit un nou volum interesant si sase luni le va petrece prin salile pasilor pierduti pentru a capata experienta si a pricepe cum devine chestia cu indepedenta horor justitiei basiste.

  11. 11 ZeV iunie 26, 2014 la 4:05 pm

    Trecand peste fina ironie, as spune ca afirmatia dvs este corecta :
    ,,Sporul de 6 luni închisoare (în cele două calități) în Dosarul contopirii celor două pedepse a fost pronunțat tot în timpul guvernării PSD.”
    Ati spus bine, ,,guvernarea PSD”, deoarece, guvernul nu poate interfera in atributiunile legislativului. Din pacate, in ceea ce priveste Parlamentul Romaniei (organul legiuitor si institutia suprema care reprezinta interesele poporului roman), lucrurile stau exact pe dos fata de ce spune presedintele (ilegitim al Romaniei): NU Parlamentul intimideaza justitia, ci, procurorii lui Basescu intimideaza Parlamentul. (Z)
    Pana la urma, Parlamentul va trebui sa iasa din corzi, sa nu se mai uite la dintii d-nei Nuland si sa elimine arestarea preventiva din Codul Penal, pentru alte cazuri in afara celor care pun realmente in pericol cetateanul si societatea, adica: criminalii, pedofilii, violatorii, traficantii de droguri, teroristii si alte categorii similar de indivizi cu adevarat si in mod evident, periculosi pentru viata, integritatea si bunurile publice si private.
    Mai sunt si alte modificari de facut, dar ne trebuie, neaparat, in prealabil, o noua Constitutie. Pentru asta i-am creditat pe liberali, atunci cand am votat USL.
    Daca faceau Constitutia si apoi plecau, duca-se….dar macar isi onorau o parte din angajamente. Nu e tarziu nici acum, poate ca pana la Congres, li se (auto)repara filamentele. (Z)

  12. 12 POPA ELENA iunie 26, 2014 la 4:13 pm

    NUMAI IN MINTEA BOLNAVA,, A CELOR CARE MERG ALATURI DE basescu, STRIGAND , HOTI, HOTI…….UITAND CAT AU FURAT EI IN 10 ANI……..SPER SA LE VINA RANDUL…………MULTA SANATA.

  13. 13 ZeV iunie 26, 2014 la 4:32 pm

    Centrule, d-ta inca iti traiesti clipele romantice ale adolescentei, perioada in care totul este roz bombon, sau negru ca taciunele si orice este posibil, numai sa vrei.
    Cand vei ajunge macar la pubertate, poate vei realiza ca Romania, la capitolul mari proiecte, este (semi)blocata datorita marilor interese adverse in materie economica, presiunii ,,investitorilor” straini abonati…tot la banul public romanesc, contestatiilor si plangerilor penale lansate in scop de contre politicianiste ce curg din abundenta ca dintr-un robinet defect, acestea, conform legii, trebuind sa fie rezolvate- in prealabil- prin sentinte definitive ale justitiei, de asemeni, birocratiei de la Bruxelles, exproprierilor si permanentului vacarm din media si societate, in care, rareori, gasesti doi oameni pe aceeasi pozitie, (Z)
    In Romania, stimate coleg, functioneaza , inca, la perfectie, mecanismul de ucidere a caprei vecinului cu tot cu stapan, asociat cu dictonul clasic ,,dupa mine potopul sau parjolul”. Va trebui sa mai rabdam cateva luni, ma mira foarte tare ca multi dintre colegi nu inteleg acest trist adevar elementar si isi pierd rabdarea si coerenta.
    Nu este cazul dumitale, d-ta esti foarte coerent si consecvent: visezi si noaptea (la) autostrazi. (Z)
    Eu visez, mai simplu, la o lume normala in care oamenii discuta cu calm, se asculta cu atentie unii pe altii si iau decizii in consens -cu bataie lunga – chiar peste un ciclu electoral. Personal, consider ca prima conditie este extirparea basismului, ca mentalitate distructiva, asa cum o arata efectele.
    Parca am trai intr-un fel de neo-stalinism medieval, in care toata lumea suspecteaza, se cearta si reclama pe toata lumea si in care, jocurile le fac cei mari, din afara, care profita de slabiciunea societatii romanesti in ansamblul ei. Mai lipseste condamnarea la moarte si/sau deportarea in lagare de concentrare, pentru ca teama sa se impuna total si sa paralizeze totul. Vanatoarea de vrajitoare exista, oricum.
    PS
    Daca Udrea ar fi folosit banii MDRT (mult mai multi in perioada de criza decat in prezent) pentru autostrazi, iata, ar fi fost demna de a fi admirata si continuata de catre orice guvern, de orice culoare politica. Eventual, cu distinsa doamna intr-o calitate (si) mai inalta decat altitudinea medie pe care i-o permit tocurile din dotare. (Z)

  14. 14 Andrei iunie 26, 2014 la 4:40 pm

    Incepeti a va vindeca de faptele din trecut, bag seama ! Felicitari!

  15. 15 Gavrila iunie 26, 2014 la 4:57 pm

    Dand la o parte /auto/ironia observatiilor dv, as reaminti evidenta ca cei mai multi dintre cei dela ‘butoane’ din justite sunt inca aserviti basismului. …va mai curge ceva apa pe Dambovita pana cand sistemul se purifica indeajuns ca sa se poate spera la un sistem impartial.

  16. 16 Cris iunie 26, 2014 la 5:58 pm

    Poate aș fi avut îndoieli în privința nevinovăției d-lui Năstase dacă n-aș fi auzit de la Băsescu, în 2004, următoarele:
    Reporter (către Băsescu care îl acuza pe A.N.): Aveți dovezi?
    B: Avem indicii, dar după alegeri vom căuta și dovezile. (Proverb chinezesc: dacă vrei cu tot dinadinsul să condamni pe cineva, găsești dovezi).
    B. (către dl. N.): Eu nu voi fi un președinte bun pentru tine.

    După ce am auzit cele de mai sus, mi-am dat seama că, dacă va câștiga alegerile, Băsescu nu se va lăsa până nu-l va băga la închisoare pe dl. Năstase.

  17. 17 Centru iunie 26, 2014 la 6:01 pm

    Nu Justitia din Romania , formata din acelasi aparat de functionari ca astazi , il achita pe Miron Cozma in 1992 , dupa ce omora pe trecere o mama de familie ( 2 copii ) ? Nu aceeasi Justitie il declara curat pe Zaher Iskandarani ? Am cunoscut , in anii 1990 , un viitor procuror , inca june – sa vedeti cu cata placere spunea ” am trimis la puscarie bisnitari , am inchis pe cutare … ” – infiorator – adevarat , in Romania omul este perceput ca o carcasa , nu ca pe un copil al lui Dumnezeu …
    Tot Justitia il condamneaza , fara sa stie nici ea clar de ce , pe un fost prim ministru vinovat ca si-a cumparat un apartament intr-un bloc nou si si-a instalat acolo chiuvete din China ! Ce crima mai mare vreti ? Normal sa-i mai adaugi , la cei 4 ani , inca sase luni ! Sunt absolut nebuni . Nu ei se amesteca si in santierele de infrastructura ( incerc sa-mi imaginez TGV-ul Paris Marsilia construit la ordinele procurorilor francezi ) unde creeaza un delir : pe Sebes Aiud , 40 km de proiect obliga Statul sa numeasca un alt castigator , fara sa-l numeasca ei – ca sa avem dupa aceea din nou circ pe doi ani …

  18. 18 serbanfl iunie 26, 2014 la 6:59 pm

    Superb!
    Mai rar ironie cu triplă direcție!

  19. 19 iustinvictorius iunie 26, 2014 la 7:22 pm

    Cum cine Dle. Adrian Năstase, chiar Președintele României Traian Băsescu, cel care susține și ne minte, cum că el nu intervine în justiție în cazul fratelui său, dar azi, chiar înaintea plecării la Consiliul Europei a ținut să facă o intervenție ,,indirectă” în justiție prin conferința de presă în care a spus cu subiect și predicat ,,procurorii și judecătorii să asculte și să țină cont inclusiv de varianta fratelui său” (Mircea Băsescu), deoarece justiția nu a ținut cont decât de clanul rival lor, clanul Bercea Mondial, iar din ceea cunoște el (Traian Băsescu), fratele său a mai depus o plângere pentru șantaj anul trecut !!!

  20. 20 justitiosul iunie 26, 2014 la 7:45 pm

    Un articol la care cred ca orice comentariu al meu este de prisos.
    Remarcabila fraza lui Ioan Rus la intrarea in al multulea sau ministeriat, spusa utilizand pluralul seniorial: „Vom începe încercând să reducem risipa în acest minister…” Adica Sova a fost, ca ministru, un risipitor. Si Ioan Rus l-a indicat ca si tinta. Minunate solidaritatea si colegialitatea in PSD!

  21. 21 ZeV iunie 26, 2014 la 7:48 pm

    Sadicu
    Nu cred ca esti sincer cand afirmi ca s-ar putea sa te inseli. (Z)
    Totusi, te sfatuiesc sa incerci a evita cuvantul ,,mosie” in comentariile dumitale, cuvant fatidic in aceasta perioada de crepuscul a unei ere cenusii , care se regaseste in formularea:
    ,, jupani pe propriile mosii unde sa faca legea nederanjati de nimeni.”
    Nu de alta, dar s-ar putea supara ginerele presedintelui, aflat in situatia de a da cu subsemnatul pentru niste retrocedari.
    (Z)

  22. 22 Ionel iunie 26, 2014 la 7:58 pm

    Articolul asta imi suna ca si sfarsitul romanul 1984 de Orwell.

  23. 23 Pia iunie 26, 2014 la 9:26 pm

    Ce a fost PSD si ce a ajuns!Cazanciuc,Rus,Dincu.Vai de tara asta cu asa reprezentanti ai puterii.Pe cine sa mai voteze romanii ca toti sint o apa si un pamint.In frunte cu Ponta.Am avea nevoie de Tepes.Doar el ar mai putea face ordine.Asta e justitia libera garantata de Basescu

  24. 24 vioricabuda iunie 26, 2014 la 11:05 pm

    Asta este si este trist. Cind nu stii ce e de facut ,stai cu miinile in sin.Mie mi-e foarte greu sa mai descifrez ce vremuri traiesc. Poate peste 20-30 de ani ,mi-o gasi raspunsul ,cind Ponta se v-a motiva tacticos.Am sperat ca nu sint eu instare sa inteleg starea de fapt,insa articolul d-voastra m-a impiertit!!!O sa va intareasca Dumnezeu ,nu oamenii,si o sa biruiti si ce a mai ramas.Totusi,prin grea incercare treceti, in fiecare seara ma intreb :de ce?

  25. 25 Fragmentarium Politic iunie 26, 2014 la 11:52 pm

    In numele presedintelui: Sistema coruptiei si geopolitica vestica

    Indicii din inregistrarile audio-video ale denuntatorilor, care-si vor banii inapoi, dar si din ale SRI, DNA si DIICOT, care au fost tinute intr-o suspecta si, poate, compromitatoare tacere, duc de la Mircea Basescu, arestat pentru luare de mita si trafic de influenta, catre fratele sau, presedintelui Traian Basescu, caruia marketingul politic si PR-ul de partid, dar nu in ultimul rand si o anumita geopolitica vestica interesata, i-au creat imaginea unui campion al anticoruptiei, de incoruptibil robespierrean.

    Ca reactie la criza fratilor Basescu, spatiul public a fost deja suprasaturat cu doua tipuri de mesaje care-l vizeaza pe presedinte: “corupt-corupt-corupt” si “demisia-demisia-demisia”. In tara cu doua opozitii, una la presedinte si alta la premier (unul din motivele pentru care cred ca voi duce dorul coabitarii), nu lipsesc insa nici opinii de minimalizare, de disculpare sau chiar de punere la paritate cu scandaluri insailate.

    Nu vreau sa-l invinovatesc cu nimic pe seful statului, va fi treaba justitiei sa probeze, dar suspiciunea de a fi corupt exista, si se va lati atata timp cat va fi pe functie. Unui presedinte care si-a facut un titlu de glorie din a fi jucator pe terenul oricarei puteri sau institutii a statului nimic nu-i va garanta neimplicarea in musamalizarea afacerilor penale ale membrilor de familie. Fratele sau, Mircea Basescu, a luat mita de la interlopul Bercea Mondial in schimbul promisiunii de a-i obtine gratierea. Deci, cum ar veni, in numele presedintelui.

    As remarca, inainte de toate, ca rabufnirea virala a coruptiei in chiar sanul familiei presedintelui Traian Basescu este simptomatica pentru gradul de decadere a societatii politice si racilele anturarii geopolitice exclusiviste a Romaniei, in ultimii zece ani, de cand prin revolutia portocalie Vestul si-a adus omul potrivit la Cotroceni.

    Apoi, ca in cazul oricarei boli, examinarea si cautarea solutiilor de stopare a fenomenului galopant al coruptiei nu se pot face facand abstractie de stilul de viata politica si mediul geopolitic ale bolnavului numit Romania. Interconexiunea dintre politica interna si politica externa nu poate fi eludata, este punctul de pornire in orice demers de tintire a coruptiei la nivel inalt, care pare sa fi cuprins, fara sanse de scapare, institutiile statului.

    Ori, stim cu totii, unu, perceptia este realitatea, si perceptia, momentului cel putin, este ca seful statului este corupt, si, doi, nimic nu otraveste mai mult decat o banuiala o relatie de incredere. Cu atat mai mult daca increderea este electorala, pentru ca pune in discutie legitimitatea reprezentarii. Se pare insa ca si in cazul coruptiei, ca si in cel al hotului care striga hotul, adevarul trebuie cautat nu (numai) in directia in care se arata, ci (si) in locul de unde se arata.

    Pentru situatia Romaniei de a fi altfel, incriminam, invariabil, “sistemul” Basescu. Nu stiu daca este o explicatie satisfacatoare sau confuza. Un sistem este consfintit in forme juridice dintre cele mai moderne, de mare stabilitate si mereu perfectibile. Mai degraba continuturile sunt raspunzatoare, care depind de oameni. In aceleasi forme, oameni diferiti pot turna lucruri foarte diferite. In sticlute mici si frumoase se pot pastra esente tari, in sensul bun al cuvantului, dar se pot ascunde si continuturi toxice. Selectia ar fi, prin urmare, un raspuns mai bun, nu si singurul. Nu ne vom apuca, dupa epoca Basescu, sa dam peste cap legi si institutii, esential va fi sa le deconditionam politic si geopolitic, sa ingradim posibilitatea de a fi aservite unor interese personale, de partid sau straine.

    Macinat de orgoliul de a avea mereu dreptate, boala veche in istorie, cu unele precedente chiar celebre, si de a avea controlul total asupra Romaniei, Basescu si-a creat o sistema sau un supersistem, informal, de coruptie, in scopul obtinerii conformarii. Presupun, nu am dovezi, in spatiile informal si privat se lasa cele mai putine urme, astfel de oameni stiu sa le evite sau sa le stearga, dar ar fi cea mai plauzibila explicatie pentru proportiile in crestere ale coruptiei. Numai daca la varful statului exista o sistema de coruptie, aceasta se va reproduce in progresie la nivelele intermediare, rationamentul din fabula este corect, daca haina domneasca este din piei de oaie, atunci judecatorii fiti siguri ca jupoaie!

    Am folosit doi termeni alternativi pentru a face diferentierea de sistemul oficial, pe care sistema sau supersistemul il supraordoneaza informal si cu care este divergent sau in conflict, dar si in sensurile de dictionar, de totalitate a procedurilor de a ajunge la un rezultat sau de sistem ierarhic superior altuia. In principal, sistema de coruptie prezidentiala i-a vizat pe procurorii si judecatorii pe care i-a numit in functii, in virtutea atributelor constitutionale, dar asa cum i-au dictat interesele personale, de familie sau politice.

    Paradoxal sau nu, sistema de coruptie prezidentiala s-a folosit de trei dintre cele mai modelatoare si civilizationale forme ale culturii politice si democratice, statul de drept, independenta justitiei si lupta anticoruptie, cu care in mod fals s-a autoidentificat, si aici este sursa mistificarii, in care si-a turnat propriile continuturi (interese) si pe care le-a folosit in consolidarea si absolutizarea puterii personale. Asa s-a metamorfozat Traian Basescu dintr-un obscur marinar intr-un intangibil si invulnerabil Atotputernic, Unum contra Multum, deasupra votului Electoratului, vezi referendumul de demitere, si al Parlamentului, vezi declaratia politica de miercuri prin care i s-a cerut demisia de onoare. Ingenios, nu? Ca sa nu ramana mai prejos, subalternii intotdeauna isi imita sefii, “eroinele” (am preluat expresia unor oficiali americani) de la ICCJ si DNA, Livia Stanciu si Codruta Kovesi s-au autopersonificat in “Independenta Justitiei”, o a doua sursa de mistificare. Astfel, orice critici care le vizeaza administrarea politica le identifica drept atacuri la adresa Independentei Justitiei. “Nu ma intimideaza, ci ma intaresc”, spunea una dintre „eroinele“ de pe frontul politico-judiciar al anticoruptiei, referindu-se la acuzatii care o implica in dosarul de coruptie si trafic de influenta al fratelui presedintelui Basescu. In sfarsit, sarada emblematicei impartialitati incepe sa se dezlege: Ei sa se intimideze, noi ne intarim!

    Unde ne-au fost liderii opozitiei democratice la cresterea nepermis de excesiva a puterii presedintelui, pentru a smulge laurii mincinosi de pe fruntea falsului competitor (am oroare de cuvantul “jucator”, care poate fi si un fraudator) si falsului invingator democratic, pentru ca acesta este rolul opozitiei democratice, de moderare a exercitiului puterii si de aducere cu picioarele pe pamant a unor vremelnici puternici pamanteni cu veleitati de zeitati olimpiene? Pai, in inchisori, prin tribunale, sub urmarire penala, cand nu erau mituiti sau santajati, intr-un cuvant, scosi din ecuatia democratiei. Si aici vad o a treia sursa de mistificare a “infailibilitatii” puterii prezidentiale, politizarea celor trei idei amintite, politizare care le-a transformat in mod absurd in “fundamente” ale sistemei de coruptie Basescu si intr-o posibilitate de sustragere de sub orice control politic democratic real. “Domnilor parlamentari care-mi cereti demisia, se poate recepta printre randuri in reactia presedintelui, nu voi lua in consideratie Declaratia Parlamentului, imi voi vedea linistit de ale mele ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat, imunitatea prezidentiala este absoluta, deasupra imunitatii parlamentare.” Primul imun intre imuni, ca in primus inter pares, asa sa fi oare? Se pare ca da, judecand dupa suspendarea urmariri penale a presedintelui, din motive de imunitate, in procesul de amenintare si santaj, intentat de senatoarea Gabriela Firea. Ori, cel putin, pana la pronuntarea Curtii Constitutionale pe speta imunitatii prezidentiale. Vom mai continua sa fim nedumeriti de ce la noi e ca la nimeni?

    Dar tot acest esafodaj de putere corupta si coruptibila, sa nu uitam, numai puterea absoluta corupe in mod absolut, nu ar fi fost posibil sa fie inaltat si intretinut fara paravanul si ajutorul partenerilor strategici si aliatilor americani. Istoricul relatiilor dintre cele doua administratii prezidentiale este prea lung si prea cunoscut pentru a-l relua aici. Poate doar sa amintesc de incununarea “logistica”, in vizita de la Bucuresti, cand vicepresedintele american Joe Biden i-a pus la indemana presedintelui Basescu o arma politica la fel de taioasa si eficienta ca ascutirea luptei de clasa, prin care cominternistii au exterminat elitele Estului. Noul dusman al popoarelor din Est, supranumite, acum, “Noua Europa”, este coruptia, pentru ca, nu-i asa, pe masura inaintarii pe calea capitalismului lupta anticoruptie se va ascuti. Iata ce a spus Biden: “Cea mai importanta valoare-societatea transparenta, in care coruptia este considerata dusman.” Omul avea dreptate referitor la consecinte si in indemnul de a privi spre Ucraina, numai ca nu a spus nimic in privinta originii, cauzelor si agentilor de raspandire ai fenomenului. Basescu, istet si cu instructajul facut de Gitenstein, aplicat pe “pestele cel mare”, s-a prins inca din 2004 unde bat americanii, care aveau nevoie de un guvernator forte in Romania, caruia sa nu-i cracneasca nimeni, iar acesta nu putea fi decat de pe partea esichierului unde erau putini la numar si lesne de multumit, fara sa ridice sacaitoarele probleme sociale sau, Doamne fereste, de patriotism economic, de care orice metropola fuge ca dracul de tamaie. In treacat fie spus, am toate motivele sa cred ca sustinatorii sai americani, care in principiu studiaza profilurile psiho-politice ale liderilor din toata lumea, i-au sesizat caracteristicile negative si i le-au exploatat din plin. Unele surse mentioneaza ca fostul secretar de stat american, Hillary Clinton, ar fi cerut profilurile liderilor din Europa de Est, cu referire speciala la Romania si Bulgaria.

    Ultimele orientari din geopolitica americana privind Romania le gasim in recentul interviu cu insarcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucuresti, Duane Butcher, la incheierea misiunii. Am aflat, cu acest prilej, ca ceea ce ar considera americanii normal ar fi o imunitate limitata, o opinie corecta, dar declaratia a fost anterioara declansarii scandalului fratilor Basescu cu clanul Bercea Mondial, care tinteste imunitatea presedintelui, altfel si-ar fi muscat limba. Insa procedura greoaie pe care o recomanda, de supunere a ridicarii imunitatii votului popular si acoperirea de catre imunitate doar a declaratiilor facute in plenul Parlamentului o face aproape inaplicabila. Plus ca ducerea problemelor de sesizare, autosesizare sau declansare a justitiei pe taramul opiniei publice, care nu are competente specifice, nu prea e kusher. Sunt elemente care ridica semne de intrebare asupra intentiilor urmarite. Practic, se ajunge tot la a se lasa mana libera vanatorii de vrajitoare, in primul rand prin distrugerea prezumptiei de nevinovatie, ceea ce ar consona perfect cu doctrina metropolei de a avea in colonie un guvernator discretionar si care are mereu dreptate.

    Cred insa ca de data aceasta chiar i-a sunat ceasul politic lui Basescu, ceea ce nu va fi obligatoriu sa fie gasit vinovat dupa ce-si va da demisia, ar putea fi achitat, precedente exista, si cel mai probabil aceasta va fi si strategia popularilor europeni. After day, va fi inevitabila scoaterea tarii de sub rusinosul control geopolitic occidental, aplicabil coloniilor. Cu acest prim pas aspiratia de a fi mandri ca suntem romani ar putea incepe sa prinda contur. Dupa cum de neocolit va fi si reabilitarea democratiei. Tot spre vest, spre vest, spre vest, toate le-am facut pe sest! Ajunge!

  26. 26 Ion Ianasi iunie 27, 2014 la 5:31 am

    Mare este dezamagirea celor ce au crezut ca au justitia la mana pentru totdeauna,n-au invatat din proverb decat partea de inceput.Fiti tare din acest razboi care nu e numai al dumneavoastra o sa iesiti cat de curand si avem nevoie de ajutor in lupta inpotriva nedreptatii……….
    re

  27. 27 Vsile, iunie 27, 2014 la 7:18 am

    Eu as putea sa spun…doar atat „V-am spus eu…” sau „Aaaaa Nastrase a venit la vorba mea”

    Gabi incerca sa revina pe refrenul nesfarsit repetabil , poate inca necesar ,”Basescu e de vina” , fapt incontestabil , ura viscerala a fiului cel mai iubit depaseste chiar ura dosarului politic dar mai „tutuitorule cunosti prea bine ca momentul respectiv a fost preluat de noile structuri cu aceiasi motivatie , Nastase trebuie indepartat!

    Zev si el un „basist” care nu poatre fi categorisist ca „pontist”, deoarece dansul preia in serios cea ce afirma si il cearta pe celalalt basist, de Se besi, pentru simplu fapt ca acesta incearca sa puna paranteze intre ce a facut Basescu si ce face Ponta.

    In rest domnul Nastase incepe sa aibe tot mai mult dreptate…si in cazul propriilor cititori care parca azi is mai destepti!

  28. 28 George Ban iunie 27, 2014 la 8:07 am

    Domnule Năstase,

    Dincolo de amărăciunea ironiei Dvs, în modul cel mai serios, justiția din România este DUȘMANUL PSD, chiar dacă PSD este la guvernare. Asta nu pentru că ar acționa la comanda lui Băsescu. Nu e nevoie de nicio comandă. Justiția din România este azi construită după chipul și asemănarea lui. Este SOSIA lui. Dar atunci când Băsescu va deveni un umil cetățean, justiția din România se va schimba. Cât de repede, asta într-adevăr depinde de PSD.

  29. 29 Doru Coarna iunie 27, 2014 la 8:17 am

    @ Radu Humor,

    de pe firul trecut: ai dreptate, insa este si mai grav cand alaturi de noile expresii se folosesc si stratageme de inselare cu buna stiinta. Iata de pilda, baietii incurca rata cresterii cu cresterea, si asta in mod voit. Daca o economie creste cu 5% anual si intr-un an inregistreaza 6%, cresterea este de numai 1% dar baietii spun ca e de 20%, aceasta fiind de fapt rata cresterii, deci o cincime din cei 5% anteriori! In felul acesta vedem ca o crestere de 3.5% este de fapt o rata, astfel ca de la 1.5% economia a crescut la… 1.56%, si asta ca sa fiu generos! Asa o crestere vine numai daca rationalizezi consumul de hartie sau detergent din institutiile publice, nu trebuie sa fii vreun vrajitor… Asa se explica ca desi suntem pe crestere de 3.5%, nu sunt bani, nu se fac investitii, se dribleaza la greu sanatatea, se scumpesc utilitatile, etc.

    Probabil Sova, ca jurist, nu stie artimetica si a cerut bani pt autostrazi, cum nu erau s-a marit acciza la benzina pt cetatenii Republicii, si cum de fapt apoi au scazut vanzarile s-a ales sa fie schimbat Sova… fostul ministru al marilor proiecte! Dar sa nu fim rai, Sova chiar a dezvoltat mari proiecte, asta era menirea sa, nu trebuia insa ca ele sa fie si puse in opera… Era mai degraba ministerul marilor minciuni, si el…

    Dar in fine, totul este bine doar daca se sfarseste OK.

  30. 30 Doru Coarna iunie 27, 2014 la 8:35 am

    Si inca ceva: aflu ca statul roman nu mai este actionar majoritar la Electrica ci niste investitori straini, si ca rusii de la Gazprom vor sa cumpere 25% din actiunile Petrom…

    Unde o fi independenta aia energetica? Nu cred ca era doar o alta minciuna, probabil ca-i doar o neintelegere…

  31. 31 Radu Humor iunie 27, 2014 la 8:43 am

    În aceeaşi logică s-ar cuveni ca şi graţierea sau amnistia, să fie date tot de o guvernare PSD ….

  32. 32 Radu Humor iunie 27, 2014 la 8:56 am

    De când lumea cozile de topor sunt tratate la fel .
    Cu acelaşi dispreţ, scârbă şi lipsă de respect :mrgreen:
    Deoarece, tot de când lumea se ştie, că asemenea specimene pot fi făcute, cu aceeaşi uşurinţă, să treacă în altă barcă !
    Crede cineva, că altceva decât patriotismul şi dragostea de neam pot însemna calităţi demne de luat în seamă ?!
    Numai când te respecţi pe tine şi tot ce înseamnă tot ce te înconjoară, poţi respecta în anumite limite şi pe cei din afară.
    Care la rândul lor o vor face şi ei după aceleaşi criterii !
    Cum să pretindă respect o slugă ?!
    Cel mult poate pretinde bani sau alte favoruri, cum ar fi cel de a rămâne la butoane, în ciuda evidenţelor , făcându-te că nu observi, în calitate de licurici, toate abuzurile şi mişmaşurile făcute, ba chiar încurajându-l a le face !
    Că doar cine seamănă, se-adună şi multe din aceste tare le găseşti şi la stăpân, nu doar la slugă 🙄

  33. 33 Fragmentarium Politic iunie 27, 2014 la 9:50 am

    Sistema Basescu l-a aranjat si pe Ponta (si, implicit, guvernarea PSD). Asteptati si veti vedea

  34. 34 Cris iunie 27, 2014 la 9:52 am

    Cred că articolul inteligentului domn Năstase e o parodie la afirmația lui Băsescu conform căreia faptul că Bercea a fost condamnat în mandatul lui e un semn al consolidării Justiției.

  35. 35 Cris iunie 27, 2014 la 10:33 am

    Unii reporteri îi întreabă pe avocați, în cauza dării și luării de mită și a traficului de influență, dacă procurorii și judecătorii i-au întrebat pe Mondiali de unde au atâția bani.
    Ei nu disociază cauzele, ci le bagă pe toate în aceeași oală încercând să abată atenția de la mită și trafic și s-o direcționeze către infracțiunile Mondialilor.
    Sigur că orice om cu mintea întreagă își dă seama că Mondialii au bani murdari, dar asta face obiectul unui alt proces care trebuie pornit de Fisc, de Parchet, de un cetățean…
    Stratagema celor pro-Băsescu e să mute atenția pe infracțiunile Mondialilor.
    Dar Mircea nu și-a închipuit, când s-a înhăitat cu ei, că aceștia fac bani murdari? N-a bănuit ce bănuia toată lumea?

  36. 36 ZeV iunie 27, 2014 la 11:12 am

    Vsile
    Stimate coleg, puteti fi ceva mai coerent ? Macar la nivelul domnului Centru, care are, permanent, un obiectiv extrem de clar si pentru asta, intr-un anume fel, il apreciez. (Z)
    Dvs ce vreti sa spuneti de fapt ? Pe Corneliu Coposu nu-l putem resuscita, lui Pavelescu Aurelian nu-I putem transplanta un alt cap, deci, ce vreti stimate domn sa se intample in societatea romaneasca, incepand cu noiembrie 2014 ? Spuneti scurt si la obiect, pe puncte: 1, 2, 3,….n, n+1, ….etc.
    (Z)

  37. 37 ZeV iunie 27, 2014 la 11:26 am

    Doru Coarna
    Care independenta energetica ? Acesta este un mit, un obiectiv utopic. La urma urmei, ar fi o crima sa ne apucam sa transformam teritoriul Romaniei intr-un sol de tip lunar (crater langa crater) in speranta ca vom mai stoarce o picatura de energie. Ce vor spune urmasii nostri carora le vom lasa un teren aproape extraterestru ? Si-asa, inca din perioada interbelica si din timpul celui de-al doilea razboi mondial, Romania a fost un fel de ,,la vache qui pleure” buna de stors de catre marile puteri. Ma si mir ca in zona Ploiesti-Prahova mai falfaie cate o flacara de sonda pe post de ,,lapte” curgator. (Z)
    Cat despre Gazprom, v-as sfatui sa fiti ceva mai retinut. Nu de alta, dar familia Basescu, care citeste asiduu acest blog de elita, s-ar putea sa se supere, avand in vedere implicarea in afaceri extreme de profitabile cu colosul de la rasarit. Doar nu vreti sa-l iritati pe viitorul premier al Romaniei.(Z)
    Nu uitati, niciun moment, ca totul vine de acolo, inclusiv soarele, in fiecare dimineata, ba chiar si Alro Slatina tot de acolo isi trage seva si lumina. (Z)

  38. 38 Albu Constanţa iunie 27, 2014 la 11:45 am

    Ei,cum cine?Noi toţi ştim,garantul…

  39. 39 blogideologic iunie 27, 2014 la 11:46 am

    Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa. Cu prietenie, Dan Culcer : +Hai că Dughin întregește marea familie rusă, de GELU TRANDAFIR/ Aflăm din Hotnews că Dughin a vizitat România între 22-25 iunie. În vizita anterioară, din toamna anului trecut, s-a văzut cu Adrian Năstase, Ilie Bădescu și colonelul Dogaru – reprezentant al milițienilor și securiștilor „trecuți în rezervă”, puși la dispoziția diverșilor oligarhi și capi ai lumii interlope, mici și mari. La vizita asta, Dughin a jucat cartea pravoslavnică. Un vechi și de nădejde tovarăș al Maicii Ruse, Mircea Popa, a confirmat pentru Hotnews vizita lui Dughin, întâlnirea acestuia cu câțiva preoți ai BOR (Patriarhia spune că nu are nicio legătură) și vizitarea unor mănăstiri. Deocamdată nu știm ce fețe bisericești a întâlnit Dughin. Informația cu IPS Teodosie Snagoveanu a fost puternic dezmințită, și putem presupune că a fost prin Moldova, pe la noi mănăstiri care-l au pe căpitan în icoană alături de icoana Mântuitorului și a Maicii Domnului, pe acolo pe unde mișună călugări despre care nu se știe de ce patriarhie ascultă, de cea de la București ori de cea de la Moscova. Robert Turcescu publică și o fotografie a lui Dughin de la ultima vizită în România, în care apare la masă alături Eugen Mihăescu, vechi și de nădejde colaborator al Antenei 3.+ Este evident că textul necesită comentariile mele. Să consider mai întâi propoziţia : “Dughin a jucat cartea pravoslavnică.” Oarece bază are, dacă privim felul cum a început să fie predată recent teologia în unele facultăţi ortodoxe de la noi. Exemplul cel mai potrivit mi se pare a fi cel găsit de mine la adresa URL http://www.scribd.com/doc/220151056/23-Teoctist-I-Si-Ungerea-Domneasca-a-Lui-Stefan-Cel-Mare . Anume în volumul “Românii în Europa medievală (Între Orientul bizantin şi Occidentul latin), editori fiind Dumitru Ţeicu şi Ionel Cândea din Brăila, volumul fiind publicat la Editura Istros a Muzeului Brăilei, 2008 ISBN 978-973-1871-17-2 I. Focalizez atenţia pe articolul “TEOCTIST I ŞI UNGEREA DOMNEASCĂ A LUI ŞTEFAN CEL MARE” scris de cercetătorul DAN IOAN MUREŞAN. Acesta –care după nume pare a fi un cercetător teolog ortodox ardelean- predică pe faţă supunerea românilor faţă de doctrina muscală a lui Nikolai Karamzin ! Am mai spus, ideologia Montesquieu-Voltaire-Gibbon a fost prânz gratuit ce a hrănit spre veşnică înflorire ideologia lui Karamzin ce afirmă, într-o stilată limbă rusă, că românii trebuie ucişi la fel cum au omorât americanii dominatori pieile roşii pentru a face posibil Progresul! Ruşii din respublika Moldova, ruşi care sunt anti-români, anti-români, anti-români, ei bine ruşii aceştia folosesc drept punct de start pentru extrem de agresiva lor propagandă anti-românească, ideologia mincinoasă a lui Karamzin. DAN IOAN MUREŞAN mai vorbeşte românilor despre “Analele Sud-Ruse din secolele XII-XIII” ! Atunci când se ştie prea bine că Rusia Meridională apare abia după anul 1774 (Tratatul de la Kuciuk Kainargi). Conceptul de “stratificare de cronici (sau de letopiseţe)” lăudat de către cercetătorul DAN IOAN MUREŞAN îi ajută formidabil pe istoriografii ruşi în mistificare ! Dar, pentru noi, este şi deconspirarea “metodei” de scriere a istoriei ruse. În ceea ce priveşte atacul de pe Hotnews la adresa istoricului militar, colonelul r. Mircea Dogaru, acest personaj are cel puţin meritul că identifică semnificaţia enormă pe care o prezintă pentru România Capitulaţiunea de la anul 1740 prin care se legitima frontiera răsăriteană pe Bugul pontic pentru principatul Moldovei ! Reamintesc, fostul preşedinte al Respublicii Moldova, Mircea Snegur, este cel care i-a furnizat istoricului militar Mircea Dogaru aceste date. Îndependent, şi înaintea acestora, fostul prim-ministru britanic Winston Churchill scria în Memorii despre legitimitatea frontierei pe Bug pentru România Mare. În fine, văd că aici pe blog unii se extaziază în faţa “înţelepciunii” lui Alexandru Dughin. Eu l-aş întreba numai dacă poate explica etno-geneza popoarelor slave. În şcoala primară din ţara mea ocupată de ruşi după cel de al doilea război mondial, se preda o lecţie care încerca să-i familiarizeze pe copiii români cu “popoarele slave”. Pedagogia lecţiei se baza pe “metoda inductivă în Istorie”. Lecţia din carte se chema SLAVII, şi era de un tezism extrem, ca să nu vorbesc de propagandism. Eu venisem cu familia mea în OLTENIA ca refugiat de la Nistru, judeţul Soroca. Vă mărturisesc că eu am citit titlul “SCLAVII”. Pentru că nu auzisem în viaţa mea despre SLAVI ! Acum, găsesc o răzbunare în lectura lui Fredegarius. Care a fost un cronicar policefal din Austrasia, statul foederat a cărui existenţă a fost îngăduită de împăratul Iulian Apostatul. Fredegarius încearcă a scrie o ISTORIE UNIVERSALĂ. Acesta-i şi motivul pentru care tot el scrie şi Istoria primului regat al popoarelor slave. Problema este aceea că Fredegarius foloseşte ca ETNO-nim cuvântul „sclav”, iară nu cuvântul „slav”. Cât de exact puteam să fiu în naivitatea mea de copil ! Dar şi autorii bizantini folosesc termenul “sclavinia” pentru stătuleţele slave (presupuse).

  40. 40 viorel iunie 27, 2014 la 12:18 pm

    V-AŞ CONTRAZICE IN GLUMĂ …..IPOCRITUL DE LA COTROCENI A CONSOLIDAT JUSTIŢTIA ŞI A MODERNIZAT STATUL DE DREPT ŞI ACUM SE VĂD ROADELE …FRATE-SU,BERCEA Ş.A……..

  41. 41 sadicu iunie 27, 2014 la 1:09 pm

    O ZI ISTORICA PENTRU MOLDOVA DAR SI PENTRU ROMANIA!
    Republica Moldova a semnat azi acordul de asociere cu Uniunea Europeana.De asemenea,Ucraian a semnat acordul de asociere cu Uniunea Europeana.
    Este adevarat,”ursul” s-a trezit si de cand s-a trezit,maraie.
    Intrebare:
    -La ce-i foloseste? 🙂

  42. 42 ZeV iunie 27, 2014 la 2:44 pm

    Pana la urma, adevarul este ca o planta…face ce face si isi gaseste drumul spre lumina.
    (Z)
    Liderul liberalilor europeni – Guy Verhofstadt, în perioada în care acesta a fost prezent în România pentru a ajuta campania electorală a PNL-a fost intrebat de Antonescu daca Adina Valean poate fi desemnata vicepresedinte al Parlamentului European. Verhofstadt a spus ca aceasta depinde de scorul electoral al PNL. Cred ca aici s-a produs declicul in mintea de nevertebrat santajabil a Crinului…mergem in bloc in partidul lui Basescu si Barroso pentru ca nevasta liderului de carton sa ajunga unde trebuie. Se rasucesc, in morminte, Bratienii, daca ar putea vedea ce epigoni conduc acum partidul (spre dezastru n.r.) ? Sunt convins ca da.
    ps
    Bravo, Norica Nicolai, bravo Ghise si, nu in ultimul rand, hai Taricene !
    Daca vei candida la prezidentiale, o varianta apropiata de ceea ce am votat in 2012 are sanse sa se realizeze:
    -Ponta – Premier pana in 2016;
    -Un liberal roman (autentic n.r.) – Presedinte al Romaniei;.

  43. 43 blogideologic iunie 27, 2014 la 2:52 pm

    Într-un articol recent din revista NEW REPUBLIC, domnul Mark Lilla, profesor de Umanioare la Columbia University, analizează condiţia Lumii după revoluţiile anului 1989 petrecute în Europa de Est. Şi Mark Lilla recunoaşte pe faţă : “Ne lipsesc conceptele adecvate, chiar vocabularul, pentru a descrie lumea în care sîntem acum imersaţi.” Spre surpriza mea, profesorul Mark Lilla recurge la calea ideologică primară pe care am încercat-o şi eu (dar strict limitându-mă la tradiţia de la Sfântu Sava). Domnul Mark Lilla scrie în mod expres : “What is, or was, ideology? Dictionaries define it as a “system” of ideas and beliefs people hold that motivate their political action. But the metaphor is inapt. All practical activity, not just political activity, involves ideas and beliefs. An ideology does something different: it holds us in its grasp with an enchanting picture of reality. To follow the optical metaphor, ideology takes an undifferentiated visual field and brings it into focus, so that objects appear in a predetermined relation to each other. The political ideologies born out of the French Revolution were particularly potent because they came with moving pictures that disclosed how the present emerged from a comprehensible past and was now moving toward an intelligible future.” Deci Mark Lilla se referă la Ideologia lui Destutt de Tracy asociată cu paradigma thermidoriană. Vezi http://www.newrepublic.com/article/118043/our-libertarian-age-dogma-democracy-dogma-decline

  44. 44 Fragmentarium Politic iunie 27, 2014 la 3:28 pm

    Un raspuns pentru MRU: Raul nu se afla in Parlament, ci in tentatia de a-l controla. Din cate stiu, sunteti unul dintre cei care frecventeaza in mod regulat Ambasada SUA, de unde se pare ca v-ati contaminat de maladia dublului standard. D-stra sustineti un standard pentru opozitie, unul pentru putere, din pozitia in care va situati la un moment dat. Una ati fumat in PDL, cand erati la putere, alta acum, in FC, cand sunteti in opozitie. Mai sintetic spus, vizati cate un standard separat pentru fiecare din cele doua parti ale esichierului, asa cum procedeaza Vestul cu tarile din Est, si, in special, americanii cu romanii. Ceea ce ma uimeste este ca nimeni nu se sesizeaza (sau poate ca o fac, dar au interese in a mentine tacerea) ca dublul standard este incompatibil cu statul de drept, pentru care este cel mai mare afront, il desfiinteaza, fie ca este vorba de aplicarea dreptului national, fi a celui international. Avizele de securitate sunt necesare pentru un numar strict determinat de persoane, care, in general, urmeaza sa ocupe functii numite. In cazul functiilor eligibile problema este mai delicata, nu cunosc niciun caz de demnitar ales prin milioane de voturi caruia sa i se fi refuzat sa-si ocupe functia sau sa i se retraga pe motive de aviz de de securitate, probabil si pentru ca mai tare decat controlul de securitate functioneaza controlul social si politic sau pentru ca s-ar incalca legea de fier a democratiei. Parlamentele nationale si parlamentul european nu sunt totusi niste colegii de domnisoare, in care se intra cu certificate de virginitate, sunt populate si de curve politice, din bordelurile pe care le numim partide extremiste. Dar aceasta este o alta problema, care nu tine de securitate, ci de moralitate. Ar fi si ridicol ca un functionar care da astfel de avize sa se ia de guler cu alegatorii! Insa cand procedeul avizarii de securitate se extinde la mii de oameni, cu portite politice de nelimitare, chestiunea devine periculoasa pentru democratie, reinvie sau poate reinvia practicile securiste, de trista amintire. Ma intreb cate mii de oameni lucreaza in aparatele din organele de stat centrale si locale, ma refer la personalul functional, fireste, daca nu cumva cam atatia sunt cu totii la nivelul intregii tari, caz in care avizele ar insemna un alt fel de risc, la adresa democratiei, tentatia de control total.
    Asa ca lasati-o moarta sau cel putin mai moale cu avizarea de securitate a parlamentarilor si cu “raul” din Parlament, acolo sunt oameni cu credibilitate si legitimitate electorala (desigur, pana la proba contrarie), credibilitate si legitimitate in fata carora nu au trecere niciun fel de avize functionaresti. Amin! (adica asa sa fie si sa se intample si in continuare).
    http://www.contributors.ro/editorial/sursa-raului-se-gaseste-in-parlament/

  45. 45 Vsile, iunie 27, 2014 la 4:24 pm

    George Ban,

    Dumneata cred ca traiesti inca in trecut!Justitia , adica cele doua justitii una a lui Basescu … in decadere si alta a lui Ponta in ascensiune are alti „dusmani”…printre cei dusmaniti a ramas de serviciu , dl. Adrian Nastase , PNLeul si daca pica cite ceva si de la altii, cum a fost cazul domnului C. Seres , sau cum se incearca „finalizarea” lui Voiculescu , acela care intrun moment cumpana la facut mare pe Traian.
    Ce spune domnul Nastase este nu neaparat numai logic felul in care il contraziceti , este lipsit de logica , cel putin a faptelor asa cum decurg ele in anii de gratie ai aceluia care a semnat condamnarea lui A.Nastase prin pactul de coabitare!

  46. 46 MIO iunie 27, 2014 la 4:54 pm

    Super-ironie!!! Sa fiti sanatos si sa iesiti cat mai curand din ghearele acestor rau-facatori.

  47. 47 Călin iunie 27, 2014 la 5:09 pm

    Dupa atatia ani,marea problema a „publicului larg”e ca nu reuseste sa facă diferența între cât si-au dorit besinescu,macovei,ghitenstainii etc,pe de oparte si „vârfurile „PSD,pe de alta parte,sa-l neutralizeze politic pe Domnul Prim Ministru.Tragic e ca dorința lor de a prelungi scoaterea din jocul politic a Domnului Premier reuseste si dupa ce v-a fi lângă familie,prin interzicerea unui nr de ani,5 daca nu ma însel,de a putea activa politic.Deci e neclar pt multi de ce a fost nevoie de aceste doua condamnări?Domnule Prim Ministru oare vom putea afla vreodată adevăratul motiv pt care s-a încercat scoaterea totala a Dumneavoastră din spațiul public?Toate întrebările vin pe fondul credinței in nevinovatia Dvs. Cu mult respect.

  48. 48 Gavrila iunie 27, 2014 la 5:17 pm

    Lume, lume! Am vazut un cadavru viu pe langa covorul rosu la Bruxelles. La cat este de umilitor pentru Romania sa fie astfel reprezentata, macar se prevede sfarsitul acestui personaj nefast, judecand fie doar dupa fata cadaverica, roasa de frica aceea metafizica ce-l cuprinde cu franghia din ce in ce mai stransa/daca aceasta prezentare oripileaza anumite sensibilitati, incercati dimensiunea metaforica a acesteia.

  49. 49 ZeV iunie 27, 2014 la 6:00 pm

    Stimati colegi, iata ca justitia a incaput pe mainile varanului, n’asa ?…. (Z)…..Mirciulica cel far’de frica mai sta putintel la racoare.
    Problema e cu basistii , bietii de ei…li se infierbanta mintile pana la incadescenta. Eu propun sa-i racorim cu o canistra de benzina rece, de la frigider.
    😉
    ps
    Saracu’ frate’su de la Briucsel…ceilallti l-au lasat singur singurel, cu ochii’n soare. Nu stiu ce simtiti voi, dar mie mi-e tare mila de matroz. In fond, este si el om si ca tot omu’ simplu de la tara. Si-a tras, acolo, o biata mosiuta, un penthouse (cat o garsoniera) de la unu’ Puiu (sinumaistiucum) pentru zestrea uneia dintre fiice, ceva actiuni la Gazprom, cativa banuti de campanie de la etniile conlocuitoare…mai nimic…maruntis.
    😉
    In alta ordine de idei, poate ca vom afla pana in octombrie 2014 cine va fi catindatul dreptei inghesuite. Antonescu, dupa ce si-a aranjat nevasta, vede acum la dublu: Iohannis si…pe el insusi. Cred ca se intampla asta datorita rivalului Tariceanu. Deh, daca faptele ar fi cat vanitatile….am fi avut deja o noua Constitutie. (Z)
    Nu-i asa ca ne distram copios cu dreapta romaneasca ? Ei ? Ce spuneti?
    Este Romania cea mai fascinanta tara din Europa ?
    Culmea, vorba liderului liberalilor europeni: PPE a fost cel mai mare inamic al Romaniei si ne-au tratat, mereu, ca pe cetateni de mana a doua.
    Sper ca romanii sa deschida bine ochii, pentru ca, dupa parerea mea, lucrurile s-au clarificat si apele s-au limpezit mai mult decat suficient.

  50. 50 Marian Nicolae iunie 27, 2014 la 7:09 pm

    Buna seara,

    Imi cer scuze ca nu am mai aparut pe blog….

    Absenta mi-a fost silita si nu voita…..
    Este a nu stiu cata oara cand mi se strica calculatorul voit prin stergerea sistemului de oparare, pentru a nu ma amuti…..

  51. 51 Luminita Arhire iunie 27, 2014 la 8:05 pm

    In problema Roşia Montană , Victor Ponta minte ; Victor Ponta minte in multe alte probleme. PSD-ul în întregul lui este făţarnic în mod patologic şi mai dă şi lovituri de stat , când şi când . Minte si Liviu Dragnea – adevărul este că el, Crin Antonescu, cu reputaţia lui imaculată , l-a făcut parlamentar . Minte şi ANTENA 3 , în mod scandalos, în ceea ce îl priveşte . Norica Nicolai minte – tot ceea ce spune e o „mahala ”( poate ineptă ….) . Minte – mai nou – fruntaşul ALDE Guy Verhofstadt în ceea ce o priveşte pe soţia liberal-populară Adina Vălean . Şi Mircea Diaconu e prefăcut iar asta e foarte urât pentru unul care a obţinut in multe oraşe un scor mai bun decat Partidul Naţional Liberal .Numai Sorin Ilieşiu este deocamdată doar „nătărău”- nu se ştie dacă este şi mincinos.
    Toate sunt mizerii , grozăvii , lucruri scandaloase, pe scurt – minciuni , minciuni , minciuni…Un singur om pe lumea asta este nepătat , drept ca o lumânare , curat ca roua zorilor , nu trădeaza pe nimeni şi nu-şi abandoneaza prietenii ; el se distinge prin verticalitatea armată şi fretată – neîndoibilă, neconvertibilă … fără cusur… ce fericit traseu politic , nu-i aşa ?

  52. 52 Taranul iunie 27, 2014 la 8:10 pm

    Ce cauta acest golan in guvern?Zau ca nu mai inteleg nimic din politica,daca Ponta il readuce in guvern pe acest rus,vinzator!Am 66 ani,studii superioare,am citit vreo 10 camioane de carti,dar nu mai pot citi printre rinduri.Il aud pe jigodia de fost ministru de externe,diaconescu,imi este greata!

  53. 53 Centru iunie 27, 2014 la 9:22 pm

    @Zev – tu esti in perioada intrauterina .
    Nu stiu cand vei realiza , tu si altii care ne Lauda , unii , Maica Rusie care ne-a ocupat un sfert din teritoriu si ne recomanda ruperea relatiilor cu SUA , altii , care se cred inca intr-un birou de Secu si de Stefan Gheorghiu si ne-o canta cu ” mosnenii ” si cu Rusia de Sud pamant romanesc furat de Voltaire si Potemkin , ca aici este blogul lui Adrian Nastase si nu azil de nebuni .

  54. 54 ZeV iunie 27, 2014 la 9:22 pm

    sadicu
    Deocamdata Robinetul si Crimeea sunt la urs. S-ar putea ca si cateva bucati din estul Ucrainei sa-si schimbe statutul. Eu, in locul dumitale, le-as plange de mila atat ucrainienilor naivi, cat si contribuabililor europeni. (Z)
    PS
    Atentie la acordurile Gazprom cu OMV si cu Austria pentru. South Stream.
    Realitatea, domnule Sadic, este mult mai complexa , multicolora si pluridimensionala decat capacitatea de intelegere si perceptie de tip ON/OFF a basistilor.
    (Z)

  55. 55 ZeV iunie 27, 2014 la 9:30 pm

    sadicu-ps
    Singurul basist care pricepe cum sta treaba si cum merg treburile in lume, este Traian Basescu insusi , chiar daca n-o spune. Dar actioneaza ….notarial si pe sestache in beneficiul ,,ursului”.
    😉

  56. 56 Radu Humor iunie 27, 2014 la 9:38 pm

    „Nu de alta, dar familia Basescu, care citeste asiduu acest blog de elita, s-ar putea sa se supere,”
    Cu siguranţă nu numai că-l citeşte, dar probabil că cineva nu vrea nici să-l supere cu astfel de postări :

    De când lumea cozile de topor sunt tratate la fel .
    Cu acelaşi dispreţ, scârbă şi lipsă de respect :mrgreen:
    Deoarece, tot de când lumea se ştie, că asemenea specimene pot fi făcute, cu aceeaşi uşurinţă, să treacă în altă barcă !
    Crede cineva, că altceva decât patriotismul şi dragostea de neam pot însemna calităţi demne de luat în seamă ?!
    Numai când te respecţi pe tine şi tot ce înseamnă tot ce te înconjoară, poţi respecta în anumite limite şi pe cei din afară.
    Care la rândul lor o vor face şi ei după aceleaşi criterii !
    Cum să pretindă respect o slugă ?!
    Cel mult poate pretinde bani sau alte favoruri, cum ar fi cel de a rămâne la butoane, în ciuda evidenţelor , făcându-te că nu observi, în calitate de licurici, toate abuzurile şi mişmaşurile făcute, ba chiar încurajându-l a le face !
    Că doar cine seamănă, se-adună şi multe din aceste tare le găseşti şi la stăpân, nu doar la slugă 🙄

    Comentariul tău e în așteptare.
    P.S.
    În aceste condiţii, voi folosi ca motto de retragere titlul postării anterioare 😉

  57. 57 Adrian B. iunie 27, 2014 la 10:49 pm

    Respect Pavel Abraham !

  58. 58 blogideologic iunie 28, 2014 la 5:26 am

    Kelemen Hunor : „construcţia naţiunii române a întârziat un secol faţă de vest-europeni. Alcătuirea naţiunii române n-a început la debutul secolului al XVIII-lea, ci, în cel mai bun caz, odată cu revoluţia din 1848-1849, adică începutul secolului al XX-lea.”
    http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/kelemen-hunor-atac-dur-romania-nu-este-stat-natiune-dan-voiculescu-tumoarea-canceroasa-a-politicii-romanesti-289020.html Kelemen Hunor speculează chiar şi acum efectele negative ale epocii fanariote. Cât de negative au fost ele ? „Arheologia cunoaşterii” (vezi Michel Foucault) ne arată aceasta. În iarna 1785-86, filosoful moral utilitarian englez Jeremy Bentham traversa Valahia şi Moldova.Ţări ai căror autohtoni tăceau, în grai pierdut, sub oprimarea fanariotă. Jeremy Bentham era totuşi gata de conversaţie cu locuitorii autohtoni. Nu găseşte vreunul capabil de a purta un dialog. În Bucureşti („oraş cu multe turnuri înclinate, Pisa are doar unul şi este celebru”, remarca filosoful moral), Jeremy Bentham găsea un grec capabil să discute despre filosofia lui Helvétius. Despre autohtonii din Valahia şi Moldova, Jeremy Bentham va scrie că aceştia erau nişte „legume” („vegetables”). Dar la începutul secolului XIX, pruncii români quintesenţiali, vorbesc despre Ioan Eliade Rădulescu şi Petrache Poenaru, îl citeau pe filosoful şi economistul Destutt de Tracy, discutau ideile sale chiar înainte de Revoluţia naţională de la 1821 condusă de Tudor. La această Revoluţie autentică, Petrache Poenaru a fost secretarul lui Tudor Vladimirescu. În prima jumătate a secolului XIX, incorporarea ideologiei primare a lui Destutt de Tracy, ca un acquis în ideologia naţionalismului românesc, a permis locuitorilor autohtoni să depăşească stadiul de „legume” în discursul lor. Ideologii primari sunt „generaţia pierdută a Iluminismului” după expresia filosofului Marc Regaldo. Ideologia primară (sau paradigma thermidoriană) a construit o metodologie de nation-building. Care se găseşte incorporată, ca un acquis, în ideologia naţionalismului românesc. Nu sîntem cu nimic mai prejos decât cei din MittelEuropa. În secolul XX, cehul Vaclav Havel scria bine documentat despre felul cum se iniţiază activitatea asociativă şi partidele politice: “Partidele politice sunt un fel de finalizare a unei activităţi asociative. Nu putem imagina activitatea unei societăţi democratice fără acestea.” Începând cu deceniul doi al secolului XIX, mişcarea asociativă generată de „pruncii români” avea să conducă la formarea Partidei Naţionale, o mişcare modernă care a condus la democraţie. Impulsionată endogen, dar totodată ajutată de ideologia primară a lui Destutt de Tracy asimilată ca un acquis european. Revoluţia de la 1821 confirmă geneza ideologică a naţionalismului românesc. Care permite rumânilor să învingă consecinţele nefaste ale epocii fanariote. Ideologii primari, pe care îi aduce recent în discuţie şi un articol din revista americană The New Republic pentru a discuta evoluţiile politice europene din ultimii 200 de ani, sunt „generaţia pierdută a Iluminismului” (după expresia lui Marc Regaldo). În cultura continentală europeană, ei sunt dominanţi între 9 thermidor anul II (27 iulie 1794), şi 18 brumar anul VIII (9 noiembrie 1799). În periodizarea istoriei culturale a Europei, Ideologia primară este un scurt timp care desparte Iluminismul de Romantism. De ce sunt Ideologii Primari atât de importanţi în istoria Franţei ? Au potolit vărsarea intestină de sânge şi turbulenţa iscate de Revoluţia din 1789. De ce sunt atât de importanţi în istoria lumii noastre ?
    Au construit o metodologie de nation-building. Care se găseşte incorporată, ca un acquis, de ideologia naţionalismului românesc. Volney (pseudonim pentru Constantin-François Chassebœuf de La Giraudais), un literat , istoric şi economist care spiritual aparţinea grupului de ideologi primari, îi influenţează puternic pe trei dintre poeţii noştri : pe Vasile Cârlova, pe Ioan Eliade Rădulescu, şi pe Grigore Alexandrescu. Critica noastră literară îi include pe toţi patru, inclusiv pe Volney!, în grupul romanticilor. De ce să nu-i considerăm totuşi pe Vasile Cârlova, pe Ioan Eliade Rădulescu, şi pe Grigore Alexandrescu, drept primii ideologi naţionalişti români ?

  59. 59 Vsile, iunie 28, 2014 la 7:08 am

    Zev,

    Greu cu inteligentia asta, dar dumneata mai ai o alternativa , eventual mimezi ca nu pricepi , dar e bine sa nu exagerezi cu presupusa neintelegere!
    In cazul in care nu ati priceput sarada hai sa va lamuresc ,fundamentalismul partinic de origine comunista se poate manifesta in tot spectrul nostru politic si de aici putem clasa orice fundamentalist in categoria basist/basisti. Acum ce poti spune despre glumeti ca sunt pontişti de la substantivul poanta nu de la verbul a ponta, sau numele propriu… Ponta ,observ idolul domniei voastra , dar asa cum spuneam dumneata nu glumesti deci nu esti un pontist ci un basist adevarat, confirmat de altfel si de faptul ca asa cum ati recunoscut l-ati votat in 2004! Cit priveste colegul colegul Sadic el are circumstante atenuante , dansul iese des afara poate pentru ca este din SEBESI!
    zwischen uns sei wahrrheit!

  60. 60 Vsile, iunie 28, 2014 la 7:25 am

    Sadicul contempleaza cu bucurie vadita ce a patit ursul pacalit de vulpe.
    Acum sa nu vezi ca vulpea-i plina de purici cu blana gaurita si peticita sa nu pricepi ca prin semnarea acordului de asociere granita razboiului rece a ajuns la Prut , si ca asocierea nu a rezolvat problema Transnistriei este mai mult decit hilar.

    Ce va pierde Moldova ,nimic, pentru ca practic nu are prea multe de oferit , decit daca isi vor arde viile,cerere europeana , pentru a le inlocui cu altele modificate genetic cu productii superioare sau isi va viinde si amaneta pamantul nu pentru agricultura ci pentru gaze de sist si mori de vant!
    Fata de uriasa industrie ukrainiana ce pot oferii moldovenii nostri europenilor, culegatori de capsuni calificati si bineinteles holdele si podgoriile lor …nimic altceva!

    Sa ne bucuram de nenorocirea altei tarisoare!

  61. 61 Cris iunie 28, 2014 la 9:34 am

    DNA și Justiția sunt preamărite de Băsescu și asumate de el.
    Înseamnă că își asumă și mușamalizarea dosarului Mondial – Mircea Băsescu – et co. din 2011, expulzarea procurorului Iacobescu care vorbea prea mult despre caz, scăparea lui Mondial în 120 de dosare…
    Și se mândrește cu asta?

  62. 62 ZeV iunie 28, 2014 la 1:12 pm

    Vsile
    ,,fundamentalismul partinic de origine comunista (?)”
    Dar de cel de origine fascista si/sau legionara ati auzit ?
    Eu, nu numai am auzit, dar parca il intravad in comentariile dvs. (Z)
    Eu va inteleg frustarile, dar, stimate domn, totusi, asa cum amintesc si altor colegi, ne aflam pe blogul domnului Adrian Nastase. Nu cred ca domnul Adrian Nastase sustine tradarea proiectului USL de catre partide care au primit votul pentru un anume obiectiv de interes national si, mai ales, incercarea disperata a unori politruci basisti de a distrage atentia de la lupta impotriva regimului Basescu si a o re-orienta catre o asazisa confruntare intre Ponta si o adunatura jalnica incropita ad-hoh (cica) ,,de dreapta” – adica anti-Ponta – conjunctural aglutinata sun indrumarea unor consilieri din afara (dar nu numai) , pusi in slujba unor interese straine de poporul roman. Si la ei, in asazisul ,,rai pe pamant”, se lupta politicianist si se promoveaza interesele de casta (avand in spate comandamentele marilor corporatii si loji masonice) , nu noi, romanii, am inventat roata (politica n.r.). Noi, romanii, suntem doar naivi si credem orbeste reclamele si sub-cultura (inclusiv politica) a vestului.
    Reamintesc ca eu, personal, inca sustin un candidat liberal autentic (adica, virgula, consecvent cu cateva principii fundamentale) la prezidentiale si pe Victor Ponta -premier pana in 2016. Desigur ca, daca nu va exista alternativa, il voi sustine pe Ponta, PSD fiind singurul partid (alaturi de UNPR si PC) care duce/duc mai departe sperantele oamenilor de a scapa de regimul Basescu si re-aducere a Romaniei pe locul ei demn in/din Europa.
    Vi se pare nefiresc sa gandesc, in linii generale, cam cum gandeste si simte domnul Adrian Nastase ? (Z)
    Cum am mai spus, Romania are locul ei legitimat de istorie si nu are nevoie sa mearga catre alte azimuturi, altfel decat dupa regulile cooperarii in interes reciproc avantajos.
    Dvs puteti fi un pic mai clar si coerent in a va exprima opiniile ? Eu v-am intrebat pentru a primi (daca, evident, doriti si dvs asta – presupunand ca sunteti barbat) raspunsuri concrete, nu bla-bla-uri rautacioase de om care, fie nu are argumente, fie incearca cu disperare sa-si ascunda goliciunea, frustrarea si dispretul fata de viitor. Nu va ascundeti, eu am darul de a scoate din om pe adevaratul om, oricat s-ar ascunde. (Z)
    PS
    Nu va mai luati de domnii Gavrila si blogideologic, domniile lor joaca intr-o liga la care dvs nu mai aveti timp sa aveti acces. Mie puteti sa-mi spuneti orice. Eu, deoarece sunt adeptul tolerantei (care va trebui in mod necesar) sa ne anime in era post-Basescu), va inteleg.
    (Z)

  63. 63 Doru Coarna iunie 28, 2014 la 4:00 pm

    PNL are doi candidati la presedintie, evident urmeaza conventia liberala si tot evident, daca cel desemnat castiga Cotroceniul, celalalt va primi guvernarea… totul cu PPE-ul in spate si cu a doua functie in parlamentul european la dispozitie…

    Sigur, unul are case multe si altul doarme mult, nu? Hai baieti, dati-i drumul!

    Se vede deci ca dreapta merge cu acord european, iar daca va castiga cineva trece din decembrie in somaj legislativ, chiar si bibilind alegerile…

    Si atunci tre’ sa ne intrebam daca blatul merge sau, din obraznicie, a fost abandonat si aceasta varianta B este acum favorita… dar oricum ar fi, va rog sa observati ca tot Basescu face jocurile, ce credeati? Cu alte cuvinte vedeti ‘mneavoastra, a lansat si a lasat sa creasca o iluzie cu un credul si pt creduli, pt ca nimeni altcineva sa nu construiasca o alta, dar in spatele ei a ranforsat masiv varianta B!

    Trebuie sa-i recunoastem maiestria… Acum, el castiga in ambele cazuri, nu? Isi va negocia retragerea cu toate atu-urile in mana sa!

    Deci inca o data: nu zice hopa pana…

  64. 64 blogideologic iunie 28, 2014 la 5:03 pm

    Bizar acest PNL care se uneşte cu PDL ca să intre în PPE ! Acest PPE pledează pentru federalism, nu pentru suveranism. Adică în viziunea PPE, Uniunea Europeană trebuie să fie un imperiu. Deci conceptul de naţiune suverană dispare. Se mai poate vorbi despre Partidul Naţional Liberal ? Domnul Crin Antonescu se găseşte într-o gravă fractură de logică.

  65. 65 Centru iunie 28, 2014 la 5:23 pm

    Nu numai ca guvernarea PSD consolideaza Justitia in Romania .
    Nu doar ca permite trimiterea politailor , sub ochii camerelor , acasa la Adrian Nastase , la ora zece seara , ca sa-l scoata cu catuse din casa .
    Nu doar atat , nu !
    Romania guvernului Ponta este pe punctul de a bate in 2014 un record national – zero kilometri de autostrada dati in circulatie .
    Da , zero kilometri .
    Chiar daca cei 20 de kilometri de la Nadlac sunt gata in octombrie , nu vor putea fi folositi – se deschid in santierul reziliat la terminare , acum un an , de stralucitorul domn Sova , care nu este nici acum atribuit .
    Imi faceam sperante cu intrarea A3 in Bucuresti , 6 km . Ce credeati ? Aici avem ceva ultraconfuz , 3 km vor putea fi terminati iar 3 sunt reziliati , daca cineva poate avea un decodor sa-l traduca pe Sova , sa mi-l dea si mie ca eu atat am inteles .
    Cei 25 de kilometri intre Lugoj si Timisoara , inceputi in tromba de Tirrena Scavi in martie , care ne dadeau sperante ca vor termina anul acesta ? Italienii au redus motoarele , se pare ca nu au ” autorizatii de construire ” pentru podeturi si pasaje , in plus au primit 20 % din bani , ca sa termine au nevoie de ceva mai multa motivatie , nu ? .
    Cei 22 de kilometri , intarziatii de un an , intre Saliste si Cunta , de pe Deva Sibiu ? Se spera ca vor fi gata in octombrie ( au de ras un deal care cade pe autostrada ) , acum ni se vorbeste de 2015 ….
    Am facut turul , aici puteam avea ceva inaugurat anul acesta – in rest pe Deva Lugoj avem de asteptat un an – sectorul , in fine inceput , este foarte greu . Pe alte sectoare nu s-a inceput lucrul .
    Ma asteptam la orice , numai la asta nu .

  66. 66 Luminita Arhire iunie 28, 2014 la 5:46 pm

    Cum zici tu, Crin , că dacă eraţi membri ai PPE , altfel se desfăşurau lucrurile în 2012 ? Adică altfel , cum ? Vă duceaţi voi cu jalba-n proţap la SAGRADA FAMILIA şi-l reclamaţi pe şeful vostru , Băsescu Traian ? Hai , că eşti simpatic ! Păi , şi acum ar fi plâns Angela , neştiind pe cine să mai creadă ….populari , de , şi unii şi alţii … E bine că a sesizat şi Crin avantajul prestaţiei in genunchi la un oarecare Licurici . Fiind nepretenţios , Crin nici măcar nu aspiră la LICURICIUL CEL MARE … lucrătura să fie de calitate ,adică să pui şi-un pic de suflet când prestezi , că în rest ….
    Am văzut nişte secvenţe din marele Congres Liberal , am sesizat entuziasmul şi minunata (aproape ) unanimitate şi m-am gândit că de acum sper ca PNL-ul cel reinventat să nu mai insiste cu textul ăla prăfuit , cum că ei sunt cei către care se orientează populaţia cea educată , crema marilor oraşe , etc…etc… Mesajul lor, mai curând, îmi pare că s-ar adresa astazi acelei categorii de amnezici , de neinformaţi , de ignoranţi , care nu mai ştiu sau nici n-au ştiut vreodată cum a furat Blaga alegerile prezidenţiale din 2009 , cum a înfipt Videanu steagul băieţilor deştepţi în inima economiei româneşti , cum a spoliat Boc o ţară întreagă , cum s-a pomădat MRU pe banii noştri , cum ne-a denunţat Macovei că am fraudat milioane de voturi , cum a jucat Stolojan jocuri de societate cu ALRO şi cum a caligrafiat Flutur cu mioriţe pe dealurile patriei … pentru că , înţeleg , toţi aceştia vor fi , în curând , liberali cu acte în regulă , cu bucheţelul de Brătieni prins discret la butonieră .
    Ca nişte fluturaşi de noapte , peste 1000 de liberali s-au înghesuit în jurul becului cu filament nemţesc ; iar măreţul Klaus , când au încercat unii să-l vâre la votarea prezidenţiabilului şi pe amicul Crin , le-a tras un flit cum rar s-a mai văzut : în calitate de proaspăt preşedinte, a scos din buzunar Statutul cel proaspăt votat de gâzele din sală şi le-a ofilit entuziasmul cu o prevedere pentru care abia ridicaseră mâna . Aşa că, HALT ! votează Delegaţia Permanentă „ catindatul ” şi nu tot poporul liberal .
    În rest , ca la Congresul PDL şi PMP : liste şi listuţe date pe sub mâna , manevre de culise şi aplauze furtunoase prelungite atunci când trebuie … bravos, popor liber şi liberal !

  67. 67 T-Rex iunie 28, 2014 la 8:15 pm

    Plesu scria de curind in Adevarul despre cit de maiestos a fost comportamentul lui Basescu referitor la scandalul in care este implicat.

    Pacat ca nu a observat „inaltimea” la care s-a ridicat Basescu cind s-a dat cu caramida in piept public, declarind ca el este considerat de partenerii europeni si americani drept arhitectul consolidarii Justitiei in Romania.
    Un adevart lider ar fi lasat pe altii sa vorbeasca despre meritele lui. Sau Istoria.

    Asa ca asta imi intaraste convingerea ca Plesu se plinge degeaba de atmosfera politica asa cum e ea reflectata in media din Romania. El contribuie in direct la invirtitul in hazna.

    PS: Nu stiu daca Basescu a luat bani sau nu ca sa-si scoata ruda din inchisoare. Dar nu ma indoiesc da fratii Mircea si Traian au vorbit despre asta, ceea ce e din start coruptie si interferenta in justitie. Aia de la SPP stiu mai multe, dar apara Justitia, sa nu-i cada lui Traian balanta din mina.

  68. 68 Radu Humor iunie 28, 2014 la 9:59 pm

    Poate nu se pricepe Victor – Viorel la plagiat, dar în materie de procuror văd că excelează !
    Numai de-ar merge până la capăt, în ciuda intervenţiilor din afară, că Băsescu pe lângă infracţiunile lui a mai comis şi altele, îndreptate împotriva României !
    Pentru că i s-a cerut, ba mai mult, i s-a garantat că nu va păţi nimic !
    P.S.
    S-ar putea ca după schimbarea de trupe de la UE să aflăm o mulţime de „chestii” cu autori de la vârf 😉

  69. 69 Adrian B. iunie 28, 2014 la 10:52 pm

    Acest om face cinste speciei umane !

    Cum gândeşte cel mai sărac preşedinte din lume

    De adevarul.ro | adevarul.ro – Vi, 27 iun. 2014.

    Preşedintele Uruguayului, Jose Mujica, considerat „cel mai sărac şef de stat din lume” de către revista „The Economist”, a uimit în nenumărate rânduri prin francheţea sa la nivel de discurs, precum şi prin politicile sale sociale. Cu o prezenţă extrem de modestă, Mujica a fost fotografiat odată cum stătea la coadă, la fel ca orice alt cetăţean, pentru a intra într-un cabinet medical.

    Fost luptător de guerilla, actualul lider al Uruguayului în vârstă de 79 de ani mai este cunoscut şi pentru faptul că îşi doneaza în prezent aproximativ 90 la sută din salariu către organizaţiile de caritate. Vă prezentăm în continuare câteva dintre cele mai puternice citate ale preşedintelui Jose Mujica:

    1. Despre revoluţii

    „Am văzut câteva primăveri transformate în ierni teribile. Noi, fiinţele umane, suntem gregare. Nu putem trăi singuri. Viaţa noastră nu este posibilă decât dacă depinde de societate. Una este să răstorni un guvern şi cu totul altceva să încerci să construieşti o societate mai bună, una care are nevoie de organizare, disciplină şi muncă pe termen lung.”

    2. Despre legalizarea marijuanei

    „Aşa s-a întâmplat îndodeauna atunci când cineva a dorit să facă schimbări. În 1913, când am stablit divorţul un drept pentru femeile din Uruguay, toată lumea spunea că familiile vor dispărea. Nu s-a întâmplat asta. Întodeauna a existat şi va exista o opinie tradiţională şi conservatoare care nu va accepta prea uşor schimbările”.

    3. Despre materialism

    „În lumea de astăzi, oamenii par că s-au născut doar pentru a consuma. Atunci când se opresc din asta au un sentimnet de frustrare şi devin auto-marginalizaţi”.

    4. Despre sărăcia la nivel mondial

    În prezent am putea recicla aproape tot. Dacă am fi cu adevărat prudenţi, 7 miliarde de oameni din lume ar putea avea tot ce au nevoie. Politica la nivel mondial ar trebui să fie într-o asemenea manieră. Din păcate, noi gândim în termeni de indivizi şi ţări, ci nu ca specie.

    5. Despre avort şi căsătoria între persoane de acelaşi sex

    „Am aplicat un principiu foarte simplu. Să recunoaştem faptele. Avortul este vechi de când lumea. Căsătoriile între persoanele de acelaşi sex sunt şi mai vechi. L-am avut pe Iulius Cezar, pe Alexandru cel Mare… Este o realitate obiectivă. Pentru noi, a nu legaliza înseamnă să ne torturăm oamenii inutil”.

    6. Despre modestie

    „De îndata ce politicienii ajung tot mai sus încep să se simtă regi. Pentru mine, o republică înseamnă că nimeni nu e mai presus decât celălalt. Urăsc locurile fastuoase, covoarele roşii, precum şi oamenii din spatele tău care îţi spun – Da, domnule.”

    7. Despre redistribuirea bogăţiei

    „Nu este niciun mister – cu cât avem mai puţină sărăcie, cu atât vom avea mai mult comerţ. Cea mai importantă investiţie pe care o putem face este în oameni.”

    8. Despre bătrâneţe

    „Oamenii nu sunt bătrâni din cauza vârstei lor, ci din cauza modului în care gândesc.”

    9. Despre droguri

    „Mai rău decat drogurile este traficul de stupefiante. Drogurile sunt o boală. Niciun stupefiant nu este bun, nici măcar ţigările. Nicio adicţie nu este bună, nici măcar alcoolul. Singura adicţie permisă este dragostea.”

    10. Despre secretul de a fi fericit

    „Este important să traieşti în conformitate cu modul în care gândeşti. Fii tu însuţi şi nu încerca să impui opiniile tale celorlalţi. Eu nu mă aştept ca alţii să trăiasca la fel ca mine. Vreau să respect libertatea celorlalţi, dar în aceeaşi măsura vreau să îmi apăr libertatea mea. Şi asta vine odată cu puterea şi curajul de a spune ceea ce gândeşti, chiar dacă ceilalţi nu îţi împărtăşesc părerea.”

  70. 70 Radu Humor iunie 28, 2014 la 11:06 pm

    Datorită instabilității politice cauzată de ultima lovitură dată speranțelor Bulgariei de a ieși din criză devenind poarta de intrare pentru South Stream, de 3 zile s-a instaurat panica printre deponenții de la bănci. Ajutată suplimentar din umbră sau nu, situația de acolo e periculoasă. Doar de acolo ?
    [Panique bancaire en Bulgarie : la banque centrale avance la thèse du complot]

  71. 71 Fragmentarium Politic iunie 28, 2014 la 11:26 pm

    Congresul PNL a hotarat: Jimbla liberala, pusa la dospit

    Ati vazut vreodata cum brutarii isi pun aluatul la fermentat, din care-si vor face franzelele si apoi le vor introduce in cuptor? Si cum nerabdatorii, carora le lasa gura a apa, vor trebui sa mai astepte, pana cand jimblele se vor rumeni? Cam asa mi-a dat impresia sa fi fost Congresul extraordinar al PNL, de astazi, o brutarie de partid. In cel mai mare vas de dospit al ideilor liberale, congresul, s-a facut aluatul, in care s-au adaugat reconfirmarile de pastrare a identitatii si numelui PNL, de fuziune cu PDL, de aderare la PPE si, bineinteles, agentul de fermentare, noul presedinte, Klaus Iohannis, s-au framantat bine si apoi s-a pus la crescut.

    Liberalii nu se mai grabesc cu desemnarea candidatului pentru prezidentiale, s-au aliniat, tacit, tacticilor de temporizare si de selectie interna ale celui mai puternic competitor, PSD. In acelasi timp, surdina care s-a pus heirupismului liberal, imprimat de fostul presedinte, Crin Antonescu, este si o tactica de asteptare la initiativa Tariceanu, de creare a unui nou partid liberal, pentru a vedea ce iese si a avea timp de masurare si ajustare. Nici caracteristicile psihologice ale noului lider nu trebuie ignorate, Klaus este mai domol, le ia ardeleneste si nemteste, o abordare diferita de cea a reactivitatii de stepa si de balta a lui Crin, si nu o spun critic, se stie, nu exista stil perfect, ci pe situatie.

    PNL-ul care va rezulta din fuziunea cu PDL va fi, fara indoiala, un pol cu greutate pe partea dreapta a esichierului si un adversar de temut, pe termen lung, pentru stanga social-democrata. De aceea cred ca PNL-ul nu mai vizeaza, in urma congresului, un castig pe termen scurt, nu are nici forta necesara, s-ar risipi inutil si, ceea ce este cel mai important, si-ar putea altera proiectul de reconstructie. Perioadele de constructie politica nu sunt pentru performante, ci pentru a aduna putere (o situatie post-germinativa, insa cu mult mai proasta, este si la PMP). PNL are nevoie sa adune putere, sa creasca, de aceea am si spus ca s-a pus la dospit, largirea cu PDL ii va fi o sursa semnificativa de putere, dar acomodarile organizatorice si, de loc de neglijhat, ale celor doua segmente de electorate, presupun un cost de timp, implicit in privinta obiectivelor de putere.

    Exista si niste costuri de partid pentru fiecare din cele doua propuneri, din care va fi desemnat candidatul pentru prezidentiale. Daca va fi desemnat Antonescu si va castiga, isi va arde toata karma politica negativa. Daca va fi infrant, riscul va fi unul personal, va lua tot insuccesul asupra lui si va iesi din joc, atata tot, dar castigul va fi pastrarea stabilitatii noului leadership liberal. Daca va fi desemnat Iohannis si va castiga, va fi nevoie de un nou presedinte al PNL, Crin Antonescu e limpede ca nu se mai poate intoarce, iar daca va fi infrant, iarasi s-ar putea pune problema unui nou lider.

    Interesanta de vazut va fi si evolutia „PNL” Tariceanu, ce denumire isi va alege, nu pot fi doua PNL-uri, traditia liberala este clar de cine a fost asumata, este argumentul trecutului, de intaietate, de drept istoric. Avand in vedere ca va coagula, in principal, frustrarile liberalilor pro-uselisti, ar putea prelua brandul USL, dar, in opinia mea frustrarile se vor atenua la scurt timp dupa alegerile prezidentiale, ceea ce ma face sa cred ca utilitatea acestei a doua constructii liberale va fi una tactica. Insa voturile noului PNL pro-USL, in fapt pro-PSD, vor intra cu siguranta in masa critica a voturilor stangii la prezidentiale, s-a vazut si din mesajul de pe Facebook al lui Ponta, pentru Congresul PNL, prin care a multumit votantilor liberali pentru constructia USL.

  72. 72 Marian Nicolae iunie 29, 2014 la 9:54 am

    Viitorul relaţiilor româno-ruse în viziunea lui Aleksandr Dughin

    Александр Дугин 2012 август фото гр
    http://romanian.ruvr.ru/2013_07_07/Viitorul-relatiilor-romano-ruse-in-viziunea-lui-Aleksandr-Dughin-8687/

    Cu ocazia vizitei lui Titus Corlăţean la Moscova, Vocea Rusiei a pregătit o serie de materiale despre viitorul şi prezentul relaţiilor dintre cele două ţări.

    Aleksandr Dughin este un politolog rus şi unul dintre cei mai influenţi gânditori geopolitici ai Rusiei de astăzi. Dughin a creat o teorie geopolitică inedită în care coabitează realpolitik-ul pragmatic şi mesianismul ortodox. Totodată, filozoful rus este liderul Mişcării Eurasiatice şi unul dintre fondatorii Clubului Izborsk, think-tank-ului care uneşte şi sincronizează eforturile ideologilor conservatori din Rusia. Într-un interviu recent acordat postului nostru de radio, Aleksandr Dughin a vorbit despre spaţiul eurasiatic şi despre viitorul României în contextul modificărilor conjuncturii geopolitice:

    ”Proiectul eurasiatic, Comunitatea Economică Eurasiatică, începe să capete popularitate. Din ce în ce mai multe ţări din spaţiul ex-sovietic devin interesate de acest proiect. La fel, există interes din partea unor ţări din Europa de Est şi ţări cu influenţă la nivel regional, adică Turcia şi Iranul. Grecia se gândeşte la posibilitatea ieşirii din Uniunea Europeană. Despre posibilităţile apropierii de Comunitatea Economică Eurasiatică vorbeşte premierul maghiar Viktor Orban. În fond, proiectul eurasiatic este o stea în ascensiune pe când Uniunea Europeană este o stea căzătoare.

    Eu nu am nici un dubiu că după alegerile (posibil, alegeri anticipate) în care un bloc electoral format din comunişti şi patrioţi trebuie să aibă succes, Republica Moldova se va orienta spre integrarea în spaţiul eurasiatic. Transnistria, prin vocea ministrului de externe, deja s-a angajat în această integrare.”

    În viziunea geostrategului rus, viitorul relaţiilor dintre România şi Rusia arată cu totul altfel decât cred majoritatea analiştilor politici: ”Veţi vedea că a treia verigă a lanţului regional al apropierii de noua alianţă va fi România. Mai mult, intrând în această uniune, România s-ar putea uni cu Moldova în care s-a fi reintegrat Transnistria. Toată lumea ar avea de câştigat!”

    Din start, mulţi comentatori şi ”experţi” în geopolitică vor interpreta o asemenea prognoză ca fiind ”deplasată”, dar experienţa demonstrează că multe dintre prognozele controversate făcute de Aleksandr Dughin s-au adeverit. În 2000, analiştii pro-occidentali au fost amuzaţi de prognozele referitoare la o ”criză de sistem” ce urma să cuprindă Europa şi SUA. Acum, criza de sistem a devenit realitate şi nu este nimic amuzant în asta. Deseori, Aleksandr Dughin are privilegiul de a lansa în spaţiul public nişte paradigme care ulterior se regăsesc în diverse conversaţii instituţionale, deci ipotezele menţionate de geostrategul rus nu trebuie tratate cu superficialitate.

    Este remarcabil faptul că Dughin introduce în discuţiile despre poziţia geopolitică a României două aspecte care până acum nu au avut un loc vizibil în contextul dialogului dintre cele două ţări. Geostrategul rus introduce noi axe de coordonate, adică demnitatea naţională şi valorile ortodoxe:

    ”România se află la periferia Uniunii Europene, este un oaspete nepoftit, tratat mai rău decât ţările care se află în dificultate precum Spania, Italia, Grecia, Portugalia, Irlanda. În Uniunea Europeană, aceste ţări sunt catalogate peiorativ drept ”Grupul PIIGS”, adică ”grupul porcilor”. Înseamnă că în acest context România este o ţară de mâna a zecea? În Europa există o percepţie negativă şi injustă a românilor. Ei nu sunt bineveniţi ca oaspeţi. Lor nu li se deschide spaţiul Schengen. Un popor întreg este judecat în baza a câtorva cazuri de corupţie. Este o situaţie dizgraţioasă pentru o ţară care posedă o măreaţă cultură ortodoxă, o cultură pe care o consider o veritabilă perlă a culturii europene a secolelor XIX-XX. În realitate, societatea românească este una dintre societăţile europene care sunt cele mai interesante, cele mai intelectuale, cele mai apropiate faţă de noi.”

    În condiţiile în care Uniunea Europeană calcă în picioare valorile tradiţionale şi demnitatea naţională, transformându-se într-un amalgam ciudat în care se îmbină Babilonul şi Sodoma, există propuneri pentru un proiect civilizaţional bazat pe alte valori şi alte principii:

    ”Cred că integrarea României în spaţiul eurasiatic poate avea loc sub zodia identităţii culturale ortodoxe. În cadrul Comunităţii Eurasiatice această ţară îşi va putea rezolva problemele economice şi teritoriale, dar mai mult, va fi acceptată cu bucurie, va fi apreciată la justa valoare şi va fi tratată ca un partener egal, ca un partener apropiat din punct de vedere civilizaţional. Acest aspect este foarte important pentru conştiinţa naţională.”, subliniază Aleksandr Dughin.

    Desigur, există cei care cred că relaţia dintre România şi Rusia nu poate fi îmbunătăţită, dar geostrategul priveşte viitorul cu optimism:

    ”Faptul că am fost divizaţi de o terţă forţă, de atlantişti, şi-a jucat rolul. Ei încearcă să ne învrăjbească, comit mici acte de sabotaj şi creează o atmosferă de ostilitate, dar aceste lucruri se vor termina. Rusia şi România au prea multe în comun! Pe noi ne aşteaptă o reîntâlnire şi o redescoperire reciprocă în contextul unei civilizaţii comune. Deja se fac primii paşi în această direcţie. Nu le supraestimez valoarea, dar interpretez pozitiv aceşti paşi. Are loc un schimb de vizite. Bucureștiul a fost vizitat de secretarul Consiliului de Securitate, Nikolai Patrușev, fapt care a fost interpretat drept ”o spargere a gheţii” de către presa locală. La Moscova este aşteptată vizita ministrului de externe al României, Titus Corlăţean. Toate acestea sunt semne ale apropierii în care eu aloc rolul principal nu atât politicienilor şi reprezentanţilor puterii, ci elitei intelectuale. Intelectualitatea poate schimba atmosfera, poate crea un climat de înţelegere reciprocă. Avem nevoie de un dialog intercultural, de un schimb literar. Noi ştim prea puţin despre fabuloasa literatură română şi este păcat. La fel, românii nu cunosc literatura rusească contemporană. Sunt mândru de faptul că printre puţinele cărţi ale autorilor ruşi care au apărut la Bucureşti în ultimii ani se numără şi lucrarea mea, ”Bazele politologiei” prefaţată de un mare filozof şi director al Institutului de Sociologie al Academie Române, Ilie Bădescu. Paradigma apropierii inevitabile este determinată de o multitudine de factori. Ruşii, românii, moldovenii, transnistrenii – toţi sunt ortodocşi, sunt legaţi de acelaşi spaţiu regional care poate deveni şi un spaţiu economic comun şi o platformă eurasiatică comună în care fiecare îşi va găsi un loc onorabil.”

    Până acum, discuţiile dintre Rusia şi România s-au concentrat asupra aspectelor economice, aspectelor pragmatice, fără a implica şi o dimensiune politică sau civilizaţională. Mesajul unui influent strateg rus deschide calea unui dialog civilizaţional, bazat pe valorile comune. În fond, societatea şi elita românească trebuie să aleagă un viitor. Românii trebuie să ştie că vânzarea a ce a mai rămas din industria şi economia naţională nu este inevitabilă. Cei care sunt ultragiaţi de perspectiva legalizării căsătoriilor gay şi de perspectiva impunerii propagandei homosexuale în şcolile de stat trebuie să ştie că poate exista şi un alt viitor. Cei care sunt deranjaţi de faptul că ambasada ”aliatului strategic” se ocupă de atât gestionarea privatizărilor impuse de FMI cât şi de organizarea marţurilor homosexualilor în Bucureşti, trebuie să vadă că există şi alte opţiuni civilizaţionale, deschise pentru România.

  73. 73 ZeV iunie 29, 2014 la 12:45 pm

    Uite popa, nu e popa…..Crinul abandoneaza prematur, facandu-se de ras, acelasi Crin vrea iar. O fi luat Viagra ? 😉
    Romania chiar are nevoie de o dreapta politica. PSD nu are nicio vina ca aceasta se naste prematur, penibil si ilar, si ramane legata de ombilicul PPE. Acelasi PPE care a privit si priveste Romania ca pe o PARIA in Europa.
    Absolut penibil. Culmea, acesti ,,domni” si ,,doamne”, dispretuitori fata de interesul national, vor cere cu tupeu – mare cat Universul – votul romanilor, pentru ca, vorba lui Fragmentarium, ALTI OAMENI, NE-ALESI, sa cenzureze orice decizie a alesilor. Va imaginati cat dispret au acesti politruci ne-oameni fata de discernamantul semenilor lor neafiliati politic ? Doamne, mare-i Gradina Ta…
    😉

  74. 74 blogideologic iunie 29, 2014 la 1:19 pm

    Experienţa trupelor româneşti în Afganistan şi Irak ne ajută să înţelegem ceva din istoria noastră ? Probabil că da. Dezagregarea de acum a Irakului ca stat ne ajută să înţelegem rolul FSN-ului în anul 1989. FSN-ul a fost creat chiar înaintea lui decembrie 1989. Cu scopul dezagregării României ca stat. Din cauza aceasta, domnul Ion Iliescu era atât de reticent şi ţinea să sublinieze „ultimul pe listă” în ceea ce priveşte participarea la FSN. Tema dezagregării Irakului ca stat este analizată excepţional de bine în articolul http://www.nytimes.com/2014/06/27/world/middleeast/redrawn-lines-seen-as-no-cure-in-iraq-conflict.html?hp&action=click&pgtype=Homepage&version=HpSum&module=first-column-region&region=top-news&WT.nav=top-news Primul ministru irakian Nuri Kamal al-Maliki a respins cererea domnului Kerry pentru crearea unui guvern de salvare naţională. Sintagma “salvare naţională” apare şi în construcţia numelui FSN. Maliki a înţeles că această cerere externă pentru “salvarea naţională” va provoca dezintegrarea Irakului. Trebuie să privim cu foarte mare atenţie istoria. Prea puţin se ştie la noi, că după războiul ruso-turc din 1877-1878, Osman Pasha a fost în mai multe rânduri, şi pe o lungă durată de timp, ministrul de război al imperiului otoman. În această calitate, reorganizează şcolile militare, şi organizează asigurarea liniştii interne a imensei împărăţii a sultanilor. De exemplu, întregul teritoriu acoperit de Irakul actual era menţinut în stare de linişte numai cu 400 de soldaţi ! Explicaţia ? Sufismul comun, ca factor de coeziune. Mai găsesc în articolul deja citat informaţia că Partidul Baath din Siria şi Irak, pe care unii îl vedeau ca fiind fascist, era de fapt puternic legat de Sufism prin componenta sa militară. Armata Califatului Mesopotamiei şi Levantului îl înspăimântă atât de mult pe actualul prim-ministru turc, domnul Erdogan, numai pentru motivul că ar putea fi suport pentru sufismul ofiţerilor armatei turce, îndemnându-i la o lovitură de stat.

  75. 75 ZeV iunie 29, 2014 la 1:47 pm

    L-am auzit pe Ghise (la Congresul PNL n.r.) spunand:
    ,,Noi, de zeci de ani, ne-am razboit cu PSD, PDL, etc..”
    Stau ca prostu’ de roman simplu si ma intreb:
    DE CE, partidele politice trebuie sa se razboiasca intre ele, atrenandu-si votanii intr-un perpetuu razboi roman-roman, avand in vedere ca ROMANII voteaza aceste partide ? Romani aparent diferiti, dar UNITI in nevoi elementare, instincte, aspiratii personale si apartenenta nationala.
    Eu le spun dreptacilor: luati, fratilor, mitraliere in dotare si ucideti-ne pe toti cei 7,4 milioane de cetateni de alta opinie. Dupa care, deschideti usa, fara discenamant, capitalului strain. Ce mai conteaza calitatea de roman ? Conteaza doar creditul, stomacul, televizorul si umilinta. Doar Vestul stie care ne sunt nevoile. Nu e mai bine sa revenim la vechea sintagma ,,noi muncim, noi nu gandim” ?
    Parerea mea (umila) este ca totalitarismul nu are culoare politica.

  76. 76 ZeV iunie 29, 2014 la 1:49 pm

    erata
    atrenandu-si votantii

  77. 77 sadicu iunie 29, 2014 la 4:40 pm

    Banuind ca exista liberali sau simpatizanti ai PNL care intra pe blogul domnului Nastase pentru a-i citi articolele si de asemenea,cel putin o parte dintre acestia citesc postarile aferente,doresc sa-i felicit pentru deciziile luate ieri de delegatii din toata tara prezenti ieri la congresul PNL.
    Doresc de asemenea sa-i felicit pentru ca s-au desprins dintr-o alianta contra naturii care a esuat lamentabil la toate capitolele.
    Ultimele alegeri au confirmat faptul ca romanii prefera ca ”mortul”,(USL) sa ramana ingropat.
    In favoarea conglomeratului PSD+PC+UNPR+ USL TRAIESTE+SI TARICEANU TRAIESTE au votat 2 milioane de alegatori cifra care corespunde cu numarul total al alegatorilor PSD.
    Deciziile de ieri erau oarecum previzibile totusi a surprins unanimitatea cu care au fost votate aceste decizii.
    Nimeni nu mai poate spune acum ca Antonescu a luat de unul singur decizia de a scoate partidul din USL.
    Nimeni nu mai poate spune acum ca Antonescu a luat de unul singur decizia de a trece partidul in tabara celei mai prestigioase familii europene si anume PPE.
    Nimeni nu mai poate spune acum ca Antonescu a hotarat de unul singur ca PNL trebuie sa fuzioneze cu PDL.
    Acum sa nu ne imaginam ca penelistii si pedelistii au fost loviti brusc de inteligenta si intelepciune sau ca au visat noaptea ca au idealuri commune.
    Nu stiu ce ma face sa cred ca in perioada urmatoare si partidele de centru si centru-dreapta din Moldova vor fuziona. 🙂

  78. 78 George Hălărescu iunie 29, 2014 la 4:41 pm

    Ar fi trebuit să fiți mândru dacă justiția ar fi fost oarbă și nu că ați fost condamnat în perioada guvernării PSD.

  79. 80 blogideologic iunie 30, 2014 la 2:05 am

    Federalismul promovat de Jean-Claude Junker : +Cameron avertizează UE că desemnarea lui Juncker la șefia CE va lăsa România fără protecţie în faţa Rusiei. Premierul britanic David Cameron a avertizat statele UE, la summit, că nominalizarea lui Jean-Claude Junker la preşedinţia CE ar putea avea efecte negative pentru fiecare ţară, potrivit Mail on Sunday, citat de Mediafax. Cameron le-a transmis României, Bulgariei şi Poloniei că riscă să rămână fără protecţie în faţa Rusiei. Publicaţia Mail on Sunday a prezentat extrase ale discursului pe care premierul David Cameron l-a ţinut în faţa şefilor de stat şi de guvern din ţările UE, cu ocazia reuniunii Consiliului European, în încercarea de a-i convinge să nu îl desemneze pe Jean-Claude Junker pentru postul de preşedinte al Comisiei Europene. „Unele persoane strică reputaţia UE pentru că spun un lucru în public şi altul în discuţii private. V-o spun direct, veţi regreta această decizie. Marea Britanie are o problemă cu domnul Juncker din cauza vederilor federaliste ale acestuia. El nu înseamnă nimic pentru cetăţenii Marii Britanii. Ei nu îl cunosc. Cum ar putea să îl ştie dacă nu a făcut niciodată campanie acolo?! De data asta, este problema noastră. Dar, data viitoare, va fi a dumneavoastră. Oricine de la această masă care se opune puternic instituirii postului de preşedinte al UE va fi prins în cursă. Prin cedarea puterilor de apărare a intereselor naţionale, şi dumneavoastră veţi rămâne fără putere de acţiune”, i-a avertizat Cameron pe liderii statelor europene. Potrivit Mail on Sunday, premierul britanic a trecut apoi la fiecare ţară, explicând care ar fi efectele cu care acestea s-ar putea confrunta dacă Junker va deveni preşedinte al Comisiei Europene. Referindu-se la Letonia, Lituania şi Estonia, Cameron a precizat: „Protecţia noastră pentru aceste ţări este garantată în prezent, dar un alt preşedinte (al Comisiei Europene – n.red) ar putea fi de altă părere…”. Adresându-se liderilor Poloniei, României şi Bulgariei, Cameron a avertizat: „Am pus interesele dumneavoastră înaintea celor ale Rusiei, dar ce se va întâmpla dacă acest candidat pentru postul de preşedinte al CE se va gândi că acordurile comerciale cu Rusia sunt mai importante?”. „Iar Grecia a rămas în zona euro, dar dacă viitorul preşedinte va vrea să o scoată (din uniunea monetară – n.red)? Vor ajunge într-o situaţie limită”, a continuat Cameron. În final, David Cameron a avertizat şefii de stat şi de guvern că nu respectă idealurile democratice pe care a fost construită Uniunea Europeană. „Principiul fundamental al UE este că liderii statelor membre au dreptul să decidă în astfel de chestiuni. Prin desemnarea domnului Juncker preşedinte, asistăm la un pas înapoi în această privinţă. Comisia Europeană devine creaţia Parlamentului European”, a încheiat premierul britanic. Jean-Claude Juncker a fost desemnat vineri de şefii de stat şi de guvern ai ţărilor membre UE pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene. Desemnarea lui Juncker a primit 26 de voturi pentru şi două împotrivă (Marea Britanie şi Ungaria) în Consiliul European. Junker, candidatul Partidului Popular European pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, va trebui să primească şi aprobarea Parlamentului European. Votul în PE este programat la jumătatea lunii iulie, iar Junker va trebui să primească cel puţin 376 de voturi pentru din totalul de 751. Juncker, în vârstă de 59 de ani, fost premier luxemburghez şi fost preşedinte al Eurogrupului, este adeptul unei viziuni federaliste faţă de proiectul Uniunii Europene.+ SURSA http://www.romanialibera.ro/politica/uniunea-europeana/cameron-avertizeaza-ue-ca-desemnarea-lui-juncker-la-sefia-ce-va-lasa-romania-fara-protectie-in-fata-rusiei–341106

  80. 81 istoria insusi iunie 30, 2014 la 10:32 am

    Clorosadicule, ia injura-l pe Marian Nicolae!
    Si zi cum ne recuperam teritoriile de la istoricii aia ucrainieni!
    Cu Moldova va fi greu, nu prea e timp de firitiseli.
    Nu ai sanse sa fii remarcat de Traian Basescu, el traieste acum zile isterice, nu istorice. Dar te poti duce, ca vrednic urmas al sau, sa dai foc la nava, de tip Mistral, Vladivostok, care e aproape gata de livrare. Esti singurul om care poate salva lumea, de la Bruce Willis incoace nu a mai fost altul. Nu ezita, e momentul tau.

  81. 82 Marian Nicolae iulie 1, 2014 la 8:27 am

    @ istoria insusi iunie 30, 2014 la 10:32 am

    De ce sa ma injure „Clorosadicul”…???
    Considerati ca meriti acest lucru, stiind ca tin cu Romania si cu romanii…??

  82. 83 Cris iulie 1, 2014 la 9:49 am

    Cei care urăsc PNL continuă să considere că „poporul liberal” e idiot fiindcă nu votează așa cum cred ei, „urătorii”, că ar trebui să voteze.
    Până acum, cei din Delegația Permanentă erau „oamenii lui Antonescu”, cei din Biroul Politic erau „oamenii lui Antonescu” care votau exact așa cum le spunea Antonescu să voteze, cu excepția a câtorva precum Tăriceanu care refuzau să-l asculte pe Antonescu.
    Acum, aproape 1500 de delegați la congres sunt niște tâmpiți fiindcă nu sunt de părerea lui Tăriceanu și Ghișe, fiindcă au votat conform mandatului primit de la filialele pe care le-au reprezentat.
    Și înainte de congres și după, PNL era și e sortit pieirii, Tăriceanu va învinge cu noul lui partid care nu va vota cum zice Antonescu, ci așa cum trebuie (cum trebuie?).

    Ar fi bine ca acești critici înverșunați să-și noteze toate aceste predicții și să le revadă din când în când.
    Apoi, la toate congresele și în toate organele de conducere colectivă ale tuturor partidelor delegații votează cum le zice un singur om fiindcă sunt tâmpiți? sau numai la congresul PNL?

  83. 84 Vali-Arad iulie 11, 2014 la 7:21 pm

    Nu sunt un fan al dl Adrian Nastase dar de foarte multe ori trebuie sa recunosc valoarea domniei sale si ca atare este remarcabila finetea ironiei de mai sus…


Lasă un comentariu






Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!