Să învățăm să fim pro-români

Acesta este titlul editorialului meu din Jurnalul National de astazi.

În timp ce noi căutăm, nedumeriți, resorturile care l-au împins pe Crin Antonescu să-și dea demisia, lăsându-și partidul cu ochii în ceață, neștiind nici măcar cine trebuie să plângă și să rostească, tremurat, „Dragă Stolo”, în timp ce noi urmărim, cu pasiune, modificări de silicoane, aventurile mondene ale fotbaliștilor, masterchef-uri, români cu talent, în timpul ăsta, în jurul României și în lume au loc schimbări importante, pe care nu vrem să le vedem. „Ochelarii de cal” pe care România i-a purtat în politica externă, în mandatele lui Băsescu, au dus la izolarea internațională a României, la incapacitatea de a mai participa la negocieri sau de a influența evenimente internaționale (regionale).

Parteneriatul strategic cu SUA este foarte important dar, pentru România, în situația sa geostrategică, sunt importante și relațiile sale cu vecinii. Bulgaria, în mare măsură s-a orientat pe axa Berlin / Moscova, Ungaria, eurosceptică, a dezvoltat, în ultimul timp, relațiile cu Moscova (inclusiv pe tema minorităților), Grecia depinde de capitalul german dar a concesionat portul Pireu chinezilor, Turcia încearcă să reziste unei „primăveri” și oscilează, cu mari frustrări, între o Europă ezitantă și o presiune islamică tot mai puternică. În timpul ăsta, Rusia – cu toată opunerea Occidentului – redevine o putere globală. Acordul de 400 de miliarde de dolari, pentru gaz, cu China, dovedește stabilirea unei legături strategice, pe termen lung, în contextul vechiului joc – permutări de trei luate câte două.

Rusia a avut, în 2012, schimburi comerciale cu Uniunea Europeană de 267,5 miliarde de dolari, cu China, de 64 miliarde iar cu SUA de 18,9 miliarde dolari (schimburile Rusiei cu Ucraina, în același an, erau de 24,3 miliarde dolari). Schimburile României cu Rusia se bazează, în mare măsură, pe importurile de gaz și, de aceea, deficitul nostru depășea 1,3 miliarde dolari. Alte țări europene aveau însă deficite și mai mari în raporturile comerciale cu Rusia (Olanda – 21 miliarde dolari; Polonia – 13 miliarde; Italia – 8; Marea Britanie – 6; Grecia – 5,5; Spania – 5; Finlanda – 4,8; Bulgaria – 4,7; Ungaria – 3,8). Aceasta este o realitate pe care noi nu vrem să o vedem și să o înțelegem.

Ucraina are o rană adâncă, greu de vindecat. Noul președinte, Petru Poroșenko, imparțial, l-a susținut, inițial, pe președintele Kutchma, apoi a fost ministru de externe al lui Iushchenko, ulterior a fost ministru al dezvoltării economice al lui Ianukovich. În final, a ajuns pe euro-maidan și, de acolo, la președinție. În timpul ăsta a dobândit a opta avere din Ucraina și va lupta împotriva oligarhilor, împreună cu fiul lui Joe Biden, cooptat în consiliul de administrație al principalei firme de import de gaz din Ucraina.

Noi ne refuzăm posibilitatea de a juca un rol în evoluțiile diplomatice din Ucraina, lăsând Polonia să se ocupe (cu rezultatele cunoscute ale Parteneriatului estic) dar devenită „hub” regional pentru premierul Chinei și pentru președintele SUA.

Recent, a fost semnat Tratatul privind Uniunea Economică Eurasiatică (Rusia, Kazahstan, Belarus),o piață economică de 170 de milioane de oameni. Știu că este, deocamdată, o pastișă a Comunității Economice Europene, știu că ea ascunde un proiect pe termen lung, dar suntem vecini în această zonă și ne interesează un climat de „bună-vecinătate” și de „spiritualizare” a frontierelor – cum ar fi spus Titulescu.

Opțiunea mea și a celor mai mulți români a fost și este legată de Occident dar, înainte de a discuta dacă suntem pro-americani sau pro-ruși ar trebui să învățăm să fim pro-români.

64 Răspunsuri to “Să învățăm să fim pro-români”


  1. 1 Spiridus iunie 3, 2014 la 8:09 pm

    „…înainte de a discuta dacă suntem pro-americani sau pro-ruși ar trebui să învățăm să fim pro-români…”

    Am o rugaminte. Cand il veti mai vedea pe Ponta, spuneti-i si direct acest lucru. Chiar daca nu cred ca va avea vreun efect, pentru ca principala lui calitate este – pe acest palier – suficienta.
    .

  2. 2 iustinvictorius iunie 3, 2014 la 8:24 pm

    Sincer, chiar nu îmi dau seama de ce ,,stigmatul” nostru Președinte Băsescu Traian ne-a izolat atât la propriu, cât și la figurat de comunitatea internațională.
    Să fie oare vina incompetenței lui și a consilierilor lui vis-a-vis de relațiile internaționale sau reaua voință, aplicată prin intermediul unui plan idiot, à la Traian Băsescu și care, cum ne-a obișnuit în ultimul timp, nu ia ieșit așa cum ar fi dorit inclusiv Nuți Udrea, cea care ,,la drum de seară, la așternut”, cum ar fi spus Mama Omuda, își mai dă cu părerea vis-a-vis de problemele țări în culcușul prezidențial.
    Că na, dacă nici Nuți Udrea nu se mai antrenează pentru Palatul Cotroceni, atunci cine…?

  3. 3 Adrian B. iunie 3, 2014 la 8:32 pm

    Din tot scandalul acesta dintre Mircea Basescu si Bercea Mondialu , eu am realizat ca Mircea Basescu este un MEGATZEPAR si de 10 x mai interlop decat Bercea Mondialu ‘ !!!

    Pai daca l-a facut si pe tziganu’ asta borat , omul este chiar BORFASH adevarat ! Si cat de curveshte l-a facut … S-au incuscrit , s-au pupat pe bot , dancinguri , poze , i-a rupt turta , i-a dat momeala , etc. si apoi i-a dat-o la temelie !!! Incredibil !

    Deci astia din clanul Basescu sunt cei mai mari borfashi si infractori in viata pe care i-am cunoscut ! Mai tari ca si Camatarii , Duduienii , Sportivii , Oana Zavoran 🙂

    Când il vad pe Basecsu la TV imi verific instantaneu buzunarele si imi caut portofelul sa vad daca nu m-a ” facut ” … 🙂

  4. 4 Fragmentarium Politic iunie 3, 2014 la 9:11 pm

    Daca despre politica externa a SUA un general chinez a spus ca sufera de „disfunctie erectila”, ma intreb cu ingrijorare de ce boala ar putea suferi politica externa a Romaniei, care este dependenta total de cea americana. In acelsai timp, daca tot vorbim de diversificarea surselor de putere ale unei natiuni, si cele energetice sunt cu siguranta asa ceva, incerc sa-mi dau seama daca diversificarea ar fi aplicabila si resurselor de politica externa. Mi se pare ca am uitat cu totul de prabusirea politicii externe a Romaniei, in 1989, „dependenta” si „nediversificarea” si-au avut partea lor, si nu mica, din dezastrul national care a urmat. Intoarcerea la 180 de grade nu a facut decat sa reluam de la zero acelasi ciclu, politica tuturor azimuturilor pare sa fi ramas o necunoscuta.

    La Varsovia, presedintele american a cerut aliatilor sai sa-si mareasca cheltuielile militare, in acelasi timp a promis alocarea de un milliard de dolari pentru un plan de „sporire” a securitatii in Europa de Est. Si imbulzeala de la Bucuresti a marimilor americane, si preocuparea de sporire a prezentei NATO de jur-imprejurul Rusiei conduc la o singura concluzie. America incearca sa-si umfle muschii cu muschii Europei de Est! Nu este nicio indoiala, „teritoriul NATO”, cum i-a zburat pasarica din gura lui Rasmussen, nu apartine statelor care-l populeaza, suveranitatea si articolul 5 sunt povesti de adormit copii!

  5. 5 mardare iunie 3, 2014 la 9:18 pm

    Da,Dle Presedinte A.Nastase..PRO-ROMANI ,…dar cine ne permite…??? Cind Romanii ..sunt Anti -Romania..

  6. 6 tesoruccio49 iunie 3, 2014 la 9:22 pm

    Din pacate politicienii tineri nu au curajul sa -si exprime optiune pro rusa de frica ca ,vor fii taxati ca agenti KGB !
    Basescu ar tipa imediat ca sunt in slujba Moscovei !
    Alte democratii mai vechi nu i-si fac probleme ,afacerile sunt afaceri !

  7. 7 Ted Chirvase iunie 3, 2014 la 9:28 pm

    E bine sa fim pro-romani, dar cati romani adevarati mai sunt in Romania? Patriotismul la este ceva incriminat, asta mi se pare o mare problema! Va doresc multa sanatate si nu uitati sa ne tineti la curent!

  8. 8 T-Rex iunie 3, 2014 la 9:41 pm

    Guvernul Ponta merge bine inainte, si se concentreaza pe actiuni concrete in ce priveste negarea austeritatii aplicate mecanic dupa manuale PPE, dar avind in vedere mentinerea unui control asupra datoriei, si al cheltuielilor. Treptat, acest Guvern de centru-stinga a dovedit ca este „pro-roman” in sensul ca ii pasa de cei saraci, de copii nevoiasi si alte categorii insultate de Basescu , Boc, Ungureanu, Predoiu si cei care se chinuie sa perie imaginea dezastruoasa a „dreptei”. Pentru ca de fapt, dreapta a avut o politica anti-nationala, criminala la adresa romanilor, preferind sa sustina citiva bogatani pentru ca…se scarpinau reciproc de pureci. De unde luam banii, se intreba Basescu si Boc? De la cei nevoiasi, si ii redistribuim la cei bogati. Ca asta insemna pentru ei rolul statului de redistributie al bogatiei nationale.

    Romania era pe vremea lui Boc considerata ca fiind in urmatoarea serie ce trebuie sa fie salvata de catre UE (bail-out). Iata ca azi are crestere economica semnificativa in zona.

    Cred ca romanii inteleg mai bine azi ce inseamna sa fii guvernat de stinga si de dreapta, si la cine ajung bucatile de tort, sau…firimiturile. Dreapta de fapt iti cere tie sa cumperi tortul, dupa care isi da citeva pe circa pentru ca ai intiziat, si apoi te da afara, ca sa il imparta cu prietenii din port.

    In alta ordine de idei, Antonescu spunea ca Ponta vrea sa puna mina pe serviciile secrete si justitie. De ce, in ce maini se afla ele ca sa fie de luat?

  9. 9 Adrian B. iunie 3, 2014 la 10:27 pm

    E tare partea asta din articol … Pai Poroshenko asta e o LICHEA mai mare ca Basescu ! Cu asta la timona si cu decerebratii ailalti ( Klitschko, Timoshenko , Dart Vader , etc. ) Ucraina este condamnata la saracie , umilinta , colonialism , jaf si dezmembrare ! Practic , Ucraina va lua locul Romaniei in topul celor mai sarace tari din Europa …

    ” Ucraina are o rană adâncă, greu de vindecat. Noul președinte, Petru Poroșenko, imparțial, l-a susținut, inițial, pe președintele Kutchma, apoi a fost ministru de externe al lui Iushchenko, ulterior a fost ministru al dezvoltării economice al lui Ianukovich. În final, a ajuns pe euro-maidan și, de acolo, la președinție. În timpul ăsta a dobândit a opta avere din Ucraina și va lupta împotriva oligarhilor, împreună cu fiul lui Joe Biden, cooptat în consiliul de administrație al principalei firme de import de gaz din Ucraina.”

    In fapt , rezultanta a ceea ce se intampla in Ucraina se va numi Novorossya . O noua tara rupta din Ucraina , care va fi formata din noua provincii ex-ucrainene si care se va invecina cu Romania .

  10. 10 Radu Humor iunie 3, 2014 la 10:40 pm

    Cineva zicea că a obsrvat ceva foarte curios:
    România e lăudată că la ediţia aceasta a europarlamentarelor, cu toate că peste tot a crescut, de data asta nu numai în sondaje, ponderea formaţiunilor extremiste. Pentru că pentru unii, a fi naţionalist înseamnă a fii extremist 😉
    De la noi astfel de partide, în primul rând Mişcarea Legionară, PNŢCD, PRM etc. lipsesc cu desăvârşire dintr-un motiv extrem de ingenios :
    „Mândri că suntem români ! „, sloganul de campanie al PSD a reuşit să convingă cea mai mare parte a celor prezenţi la vot ( 40 % ).
    Cea mai bună dovadă că un naţionalism luminat poate împăca multe entităţi sociale şi că n-ar trebui atât de aprig combătut, de unii ce suflă şi-n iaurt 😉
    Înăbuşirea forţată a unor sentimente naţionale, imposibil de reprimat decât prin forţă s-ar putea să fie principala cauză a nereuşitelor de până acum, dar mai ales viitoare ale unui organism suprastatal precum această nouă Uniune, de data asta Europeană, ce tinde să aducă aminte tot mai mult de cea Sovietică !
    Dar poate că asta se crea pentru a menţine trează ura împotriva Rusiei, continuatoarea ei !
    Se pare însă că efectul nu este cel scontat …..

  11. 12 blogideologic iunie 3, 2014 la 11:28 pm

    Dan Culcer :+În « dosarul de cadre » al tatălui meu, Dr med. Alexandru Culcer, păstrat, după pensionarea acestuia, la Serviciul personal al fostului Institut de arte plastice « Ion Andreescu » din Cluj, devenit după 2001 Universitatea de Artă si Design (UAD) din Cluj, am găsit câteva informații interesante privitoare la cariera lui, detalii pe care fie le ignoram, fie le memorasem deformat din povestirile de familie. Am cerut o copie după acest dosar în primăvara lui 2013, după ce mai solicitasem același lucru cu aproape un deceniu în urmă, prin intermediul unui profesor universitar, fost artist plastic experimentalist, cunoscut prin 1966, pe când era bărbos și tânăr, ca mine. Cerere și promisiuni fără efect. Noroc că am apucat să mai trăiesc o bucată de vreme și să pot recupera dosarul cu multiplele « fișe personale pentru evidența cadrelor », completate cu scrisul regulat, rotund și minuscul al Tatei. În tradiția familiei se vorbea de câteva gesturi de curaj și omenie pe care Tata le-ar fi făcut în vremuri de restriște, în anii de după război, când a primit în sanatoriul fictiv, cu câteva paturi de spital nefolosite, găzduite la etaj, în casa în care locuiam la Sighișoara, pe strada Vlad Țepeș la nr. 25, o seamă (cifră neprecizată) de sași din România, acuzați în 1945 global de nazism, amenințați cu deportarea în Rusia, în numele datoriei de război a germanilor față de Rusia sovietică. Se ignora că era vorba de cetățeni români, nu de de cetățeni germani, chiar dacă Germania național-socialistă îi considerase, între 1939 și 1945, ca Volksdeutsch, părți rupte din trupul națiunii. Chiar dacă unii, de voie sau de nevoie, ajunseseră să fie încorporați în unitățile speciale, de voluntari, constituite în zbaterea tragică care cuprinsese finalul istorie celui de al III-lea Reich.// Declarația [autografă] Subsemnați Herz Leopold și Schwarz Alexandru, declarăm pe onoarea și ominirea noastra următoarele. În timpul lui Antonescu, noi am fost deportați din cuibul nostru la Sighișoara fiind că suntem Evrei. — Tovarășul Dr Culcer avea sanatorul dela locuința noastră al treila casa/Gladina/. Acolo a stat cu familia sa. Tovarășul Dr Culcer a tratat toți Evrei bolnav gratuit, ba daca a fost nevoia lea vizitat și acasa la locuința lor, fiind pe atunc afara de Dr. Ghizdavu nici un alt medic nu trata pe Evrei. —Tovărușul Dr Culcer și tovarășa profesoară Culcer niciodată nu a făcut deosebire rasiala, că este creștin sau Evreu. — Știm cazurile, când Dr Culcer nu numai ca a vizitat și tratat pe Evrei bolnav gratuit, da lea dat și bani pentru medicamente știind ca sunt saraci și nu vor avea cu ce se scoată medicamentile de la farmația. A fost cauzuri, cand sași sa acațat de cate un Evreu, tovarușul Dr Culcer inmediat a luat apărarăria Evreului. A fost cazurile și mai grele și anume pe cand retragerea nemților hitleriștilor prin Sighișoara, tovarușull Dr Culcer a deschis ușa sanatoriului și dat adăpost și apărare la mai multe familii Evreasca, adică la toți care a venit acolo, gratuit — dintre acea a fost familia Mozes Henrich original din Highiz, familia Schwarz și familia Herz Leopold, familia Jacob și mai mulți Evrei din împrejurimia strada Vlad Țepeș. Tot așa tovarășa profesoara al liciul de fete Culcer E. a primit în liciu pe fete pe Evrei fara deosebire așa pe Lefler Lucreția, Waisz J și mai multe alți. — Deci am constatat cu multa mulțimirea ca aceasta familia nu a făcut nici odată deosebire rasială. Așa că declarația aceasta al facem cu cei mai mare mulțumirea. —[fără dată Herz Leopold Alexandru Schwarcz

    Transcrierea e făcută de mine cu respectarea ortografiei uneori fanteziste a manuscrisului ușor descifrabil, scris probabil cu cerneală neagră, de persoane a căror limbă secundară sau maternă va fi fost maghiara sau/și idiș. Nu pot ști de ce s-a realizat o declarație comună. Nici dacă a fost solicitată, de cine?, sau a fost spontană. Nici de ce era nevoie de aceasta. Doar dacă undeva va fi existat vreo pâră sau acuză de antisemitism trimisă anonim și supusă verificării prin tehnica cadristică a «referințelor». Nici dacă așa ceva era la modă, fiindcă reprezenta o carte de vizită favorizantă în anii de după 1945. Toate ipoteze sunt acceptabile. Este interesant de presupus și faptul că, fiind vorba de locuitori ai străzii Vlad Țepeș, acești evrei declaranți cunoșteau probabil aspectul simetric al comportamentului lui Al. Culcer, care, după ce a ajutat și salvat evrei înainte de 1945, a făcut acelaș lucru cu șași, între 1945 și 1949, data la care familia noastră a părăsit Sighișoara. Atunci Al. Culcer a devenit conferențiar de anatomie artistică la Institul de arte plastice « Ion Andrescu » din Cluj. Cu toate că salvarea sașilor nu putea fi pe placul unor comuniști și evrei dogmatici, care conduceau pe atunci treburile lumii noastre, nu reiese de nicăieri că Al. Culcer ar fi fost urmărit și pedepsit pentru acte « grave : de solidaritate umană, care atunci erau considerate de natură penală și politică. Despre protejarea unor sași și salvarea acestora, în acest fel, de la deportarea pentru muncă forțată auzisem în familie. Cum nu aveam acces la nici o probă, m-am gândit la un moment dat, în perioda revoltei adolescentine contra Tatălui, că era vorba de o situație parțial inventată. Căutam probe ca să-mi vulnerabilizez părintele. Și găsisem unele, printre care colaborarea la ziare de partid din Cluj, cu articole despre cultura rusă. Nu eram și nu sunt rusofob, doar saturația școlară de manualele sovietice și identificarea rapidă a efectelor negative ale colonialismului comunist, mai ales după 1956, mă iritau. Vedeam în unele din articolele de acest fel ale Tatei un oportunism și o formă de colaboraționism care îmi trezea revolta. Unele s-au păstrat în arhiva familei. Erau câteva articole încropite, altele aduceau reale elemente inedite sau puțin cunoscute, extrase din gazete ungurești sau germane vechi, pe care Tata le cerceta cu plăcere. De pildă, despre prezența lui Lev Tolstoi la București. Și multe altele. Recitite, ele sunt mai degrabă benigne din unghiul criticii oportunismului patern. Supriza am avut-o în arhivele de la Târgu Mureș. Cercetam fondurile jandarmeriei și poliției din județul Târnava Mică, ajunse la Tg. Mureș după modificările administrative care au dus la integrarea zonei Sighișoara în județul Mureș, manevră românească (național comunistă) demografică străvezie și până la urmă nici măcar eficientă, fiind prea puțin radicală, în sensul modificării situației etnice din fosta Regiune Autonomă Maghiară. Am dat din întâmplare peste dosarele în care se gestionau deportările sașilor, unde pentru fiecare caz care impunea scutiri din motive de sănătate, am găsit, cu emoție, certificatele originale semnate de Dr Al. Culcer, pe hârtii cu antet, cu autografe. Nu se poate acum ști ce era adevărat și ce era fals în aceste certificate emise de medicul Al. Culcer, important e că ele au dus la blocarea și la evitarea deportării a probabil câtorva zeci de sași adulți. Falsificarea, inventarea unei boli inexistente, era însă certamente pedepsită grav. Nu doar din unghi medical ci, mai ales, din unghi politic. Complicitate cu presupuși «naziști». Legea era complicată, obligațiile României draconice, ocupația sovietică lăsa arbitrariul militarizat să acționeze fără limitări și scupule. Legea nu era respectată, sub presiunea sovieticilor care aveau planificate cote de deportați, care trebuiau respectate, realizate cu orice preț, pentru asigurarea unei mâini de lucru compensatorii, nu doar pentru recuperarea pierderilor materiale suferite de comunitatea sovietică ci pentru recuperarea pierderilor umane, toți tinerii și adulții căsăpiți pe front sau morți din pricinile diverse, efecte ale catastrofei militare din ambele faze ale războiului de apărare a patriei sovietice : glonț, foamete, tifos exantematic. Concluzia s-ar putea deduce fără greutate și poate nici nu ar fi necesar să fie scrisă. O scriu totuși nu pentru a o impune ci pentru a o propune. Umanismul, ca și varianta sa sentimentaloidă, umanitarismul, se ridică sau vrea să se ridice peste contingențele istorice și ideologice. Aici stă măreția sa periculoasă ca și utopismul său pernicios. Aici se află rădăcina binelui care transcende etnocentrismul. Cele două cazuri de etnocetrism recent, pe care le cunoaștem, în istoria recentă, ale popoarelor alese ce nu s-au înfruntat niciodată cu mijloace cinstite, oferă exemplul unor cruzimi genocidare care nu pot fi nici acceptate, nici nu pot fi uitate. Sunt totuși momente în istorie în care etnocentrismul răspunde unei agresiuni caracterizate, și orientarea spre supraviețuirea comunitară cu orice mijloace de apărare, alegerea între umanismul transetnic și etnismul metapolitic nu mai poate fi evitată. Cred că orice judecată etică exterioară este inaplicabilă unor astfel de situații. Așa cum, în acest domeniu, nu există judecători și lege. Când îți este agresată familia, toate mijloacele de apărare sunt legale. România, adică familia românilor, este în această situație din 1939 și până acum.+

  12. 13 blogideologic iunie 3, 2014 la 11:52 pm

    AMY KLEIN : “Scriitorul de science-fiction Kurt Vonnegut spunea odată că fiecare personaj dintr-o nuvelă trebuie să vrea ceva. Chiar dacă numai un pahar cu apă. Dar trebuie să fie un pahar cu apă care-i foarte departe, astfel că există un conflict în piesă. Conflictul face povestirea să avanseze. Pentru că dacă povestea nu avansează, atunci nu-i subiect literar.” http://opinionator.blogs.nytimes.com/2014/06/02/the-writing-workshop-glossary/?hp&rref=opinion

  13. 14 Dima laurentiu iunie 3, 2014 la 11:55 pm

    Va multumim ca inca mai ardeti pentru tara ,o tara derutata,ingenuncheata de un regim de joasa speta,mafiot si agramat.Au parazitat o tara cu ajutorul serviciilor si al justitiei.Consider ca santem intr-o coma indusa si acest lucru va dura atat timp cat popularii vor conduce Europa.Am vrea ca Ponta sa construiasca in detrimentul sistemului capusa.Multa sanatate!

  14. 15 Luminita Arhire iunie 4, 2014 la 12:26 am

    Aflu , fara sa ma mir , ca DNA cere pentru dumneavoastra , domnule profesor si domnule Prim-ministru , un spor de pedeapsa de un an de inchisoare – adica inca 52 de duminici , un Craciun , un Revelion , o noapte de Inviere , o zi de 1 Decembrie , cand Romania se mai intelepteste cu un an , o zi de nastere a dumneavoastra si cate o aniversare de la cei dragi , multe zile petrecute la Fundatia Titulescu , o vacanta de iarna , un concediu estival , niste seri de concert la Ateneu , cel putin o lansare de carte , mai multe vernisaje , ziua in care infloresc pomii la Cornu si seara cu prima bruma alunecand peste ei … Toate acestea sunt scrise marunt pe nota de plata despre care DNA-ul zice ca trebuie sa o platiti pentru ca , textual , „ DISPRETUITI JUSTITIA ”si mai sunteti , pe deasupra , si ”UN PERICOL SOCIAL ”. Si ca v-ati folosit studiile ( !!!!) inalte pentru comiterea de infractiuni .
    Mi s-a parut atat de trista , atat de impotenta , atat de disperata , aceasta motivare a DNA-ului ; si totusi , daca ar fi fost intr-un scenariu de film , acel film s-ar fi numit , desigur , COMEDIE si ne-am fi tavalit de ras , pentru stupiditatea unei astfel de justificari …
    Unul dintre inocentii reporteri de teren v-a intrebat intr-o seara , inainte de a doua incarcerare , daca ar fi posibil sa primiti din nou condamnare cu executare . Ati raspuns ca nici un verdict nu ar mai putea reprezenta o surpriza , poate doar daca v-ar condamna la moarte …
    M-am gandit atunci si ma gandesc si acum , ca nu e bine totusi ca unor oameni cu orizont limitat si fantezie modesta sa le dati sugestii …

  15. 16 Gavrila iunie 4, 2014 la 3:21 am

    Ca sa-l citez pe De Bono, ati purtat cu mult aplomb ‘palaria’ de Ministru de Externe/ati mai avut apoi si alta, chiar mai importanta.
    Necazul tarii este ca asemenea palarii sunt prea mari sa fie purtate de cei mai multi care s-au tot perindat, vremelnic, pe la ‘butoanele’ Romaniei.
    Sau poate nu e vina lor, altii i-au pus acolo…

  16. 18 blogideologic iunie 4, 2014 la 5:11 am

    David Brooks despre psihologia atenţiei şi focalizarea sa pe sarcini multiple (multitasking). Atenţie şi la neologismul “smorgasbord” care înseamnă “bufetul scandinav” sau “paleta largă”. http://www.nytimes.com/2014/06/03/opinion/brooks-the-art-of-focus.html?hp&rref=opinion

  17. 19 gogu de la tuileries iunie 4, 2014 la 5:12 am

    Ce interesant, înca mai publicati… Și eu care credeam ca v-ati impacat cu realitatea, și anuma ca „ideile” dumneavoastra nu intereseaza pe nimeni.

  18. 20 Carmen Daniela Diaconu iunie 4, 2014 la 7:05 am

    Intr-adevar, acesta este cel mai important lucru, sa fim pro-romani dar din pacate in politica romaneasca apatrizii detin majoritatea! Sunt foarte ingrijorata de viitorul tarii caci cu oameni politici care trec de la o zi la alta de la stanga la dreapta, partide istorice care se sinucid fiindca au fost convinse ca ¨mai apoi¨ este o viata mai buna si indivizi care apar la televizor si afirma nonsalant ca ce-am spus a fost in campanie electorala si acum campania s-a incheiat, se prefigureaza un viitor dezastruos!In opinia mea aceasta situatie de fapt se datoreaza si slabiciunii PSD-ului (caruia probabil i-au fost furate 3-4 procente cu ei la guvernare) si vazand ca se incearca prelungirea detentiei dumneavoastra, tot mai mult mi se intareste convingerea ca exista interese in propriul dumneavoastra partid sa fiti inlaturat si mi-e teama sa n-o pateasca si D-l Ponta cum a patit-o D-l Antonescu caci pentru mine este clar ca D-l Antonescu a fost ¨prelucrat¨ stiintific de profesionisti in arta manipularii care i-au studiat foarte bine slabiciunile (era disperat sa ajunga Presedinte). Am fost surprinsa sa vad in reportajul Antenei 3 de la emisiunea ¨In Premiera¨ cat de prezenta este Romania (in calitate de vinovat) in constiinta Ucrainienilor din zona de conflict si noi habar nu avem, nu exista nici macar minima constientizare a razboilui!

  19. 21 Vsile, iunie 4, 2014 la 7:34 am

    Pentru prea multi romani a ramane roman devine un balast un lest de submarin!
    Cintecul de altfel sublim , „Noi suntem Romani” a carui repetitie vorba lui Gavrila pare a fi o aliteratie , ,parca nu are rezonanta atata timi cit romanul pleaca en gros in bajenie sau isi canta romanismul cu burta goala si se uita in traista goala la pompa de bezina cumpanind daca ar trebui sa isi mai alimenteze ambitiile cu cea mai scumpa benzina si motorina din lume,sau sa-si inhame din nou magarul la cotiga!

    De cealalta parte sa fi roman ca tot politicianul , parca mai merge , bani,influenta ,coruptie ,nepotism ,trafic de influenta , toate sub acoperirea smacului politic care-l diferentiaza de omul de rand.

    Guvernantii dupa cum se vede , fac pe romanii , dar de fapt aplica in Romania politicile altora de multe ori politici anti-romanesti.
    Dl. Ponta & Co. nu fac nici ei nici o diferenta ,desi se fac ca pazeaza balonul acesta ajunge tot la piciorul si vointa FMIului!

  20. 22 ellena iunie 4, 2014 la 7:35 am

    Analiza pertinenta dar in lupta asta care pe care guvernantii nostri incurca borcanele rau de tot,cred ca au venit in fruntea ciolanului si se pun pe ros caci intelegerea asta e eu va dau sa ma alegeti voi imi dati sa ma imbuib.

  21. 23 Centru iunie 4, 2014 la 7:55 am

    Inversunarea irationala a comisarilor DNA ( aceeasi care nu stiu nimic de fugile haysamului si cehului ucigas Priplata din tara , amandoi acuzati de lucruri cumplite , mult mai grave decat chiuvete din China sau de vanzarea Romtelecom in 1998 intermediate de … Iordanescu pentru un sfert din pretul de vanzare al companiei cehe ) ) este abjecta .
    Tot ce reusesc sa faca este sa intareasca un curent de simpatie fata de dumneavoastra .
    Va veti intoarce in curand acasa .
    Romania are nevoie de dumneavoastra .

  22. 24 LuciaGusatu iunie 4, 2014 la 8:11 am

    Asa este D-le Prim-Ministru tot ce scrieti d-voastra,cu patriotism, inteligenta si multa cultura generala si politica. Anii d-voastra din fruntea Romaniei v-au evidentiat intotdeauna ca un bun roman ,care face cinste poporului pe care-l reprezinta.Asa se explica si de ce ati fost invidiat, lucrat de cioturile care au dovedit ca nu va ajung nici pana la glezna, si oricum le ramaneti superior prin forta mintii d-voastra si cultura pusa si acuma in slujba noastra a tuturor.Vom mai trai oare ziua cand un roman sta la discutii de la egal la egal cu oricare din conducatorii Europei etc.Pe vremea d-voastra sefii lumii veneau in Romania,{chiar si pentru a-si lua taimul” semn ca aveau ce lua”, azi insa nu mai vine nimeni! Sunteti foarte regretat de toti bunii romani care va considera Omul care putea face foarte mult bine Romaniei in aceste vremuri tulburi.Va doresc sanatate, speranta ,forta de-a invinge,cei multi va sunt alaturi si D-zeu sa va fie mereu aproape!

  23. 25 Dr. B iunie 4, 2014 la 9:13 am

    Este „aranjamente de 3 luate cate 2” sau „combinari de 3 luate cate 2″…

  24. 26 George Hălărescu iunie 4, 2014 la 9:54 am

    Să fii român este o lecție foarte greu de învățat. A-ți denigra conaționalii este o modă. Dacă ești patriot ești comunist, dacă îți aperi valorile și interesele ești naționalist. Se pare că am învățat alte lecții mult mai bine: să fim snobi, să-i privim cu fascinație pe străini și să ne dorim să fim ca ei, dar fără să știm cine sunt ei, să luăm drept adevăr orice stupizenie care ne este spusă de la Bruxelles sau de la Washington. Am mai învățat să împărțim lumea în buni și în răi fără să putem privi și la nuanțe – ce este din Est e rău, ce vine din Vest este dar de la Dumnezeu.

  25. 27 Fragmentarium Politic iunie 4, 2014 la 11:25 am

    Va fi greu sa invatam sa fim pro-romani fara a invata sa fim si pro-estici. Patriotismul local a ramas in urma, cel national este la ordinea zilei (explica, intr-o mare masura, si admiratia nedisimulata fata de Merkel si Putin), iar integrarea economica face din patriotismul regional o piatra de incercare a viitorului. Intre patriotismul national si cel regional exista o legatura atat de stransa, incat cei care se tem de ea incearca sa o escamoteze sau sa o faca invizibila. Sa ne gandim, unu, ca tarile occidentale isi datoreaza pozitiile puternice tocmai datorita constientizarii, conceptualizarii si valorificarii pragmatice a acestui sentiment, de apartenenta la acelasi spatiu geopolitic, de unde le vine si solidaritatea, si, doi, ca declinul patriotismelor nationale din Est (problema este una est-europeana) a inceput o data cu prabusirea formelor sale de integrare, care a dus la pierderea sentimentului de identitate regionala, implicit a solidaritatii estice. Carl Bildt are dreptate cand, vorbind despre pericolul disolutiei nationale sau regionale, compara posibila independenta a Scotiei cu inceputul balcanizarii insulelor britanice, si chiar cu un preludiu pentru UE, prin fenomenele de contagiune (foarte ciudat cum UK se straduieste sa uite ca este vest-europeana, nu vi se pare?!). Tentativa de dislocare geopolitica a Ucrainei urmareste tocmai impiedicarea re-articularii identitatii estice, desi va fi sortita esecului, pentru ca ucrainenii si rusii nu sunt precum apa si uleiul, ci ca celulele aceluiasi corp. Daca identitatea Estului si patriotismul estic vor fi resuscitate, pentru care in primul rand va fi nevoie de institutii comune, iar integrarea economica va fi un teren fertil institutional, atunci si patriotismele nationale din regiune vor putea fi re-invatate. Nu exclud si calea inversa, dinspre patriotismul national spre cel regional, ceea ce va insemna ca primul sa fie gandit in conexiune cu al doilea, adica o scoatere la suprafata si a conceptului pro-Est, care nu va trebui sa insemne o problema de antinomie (ar fi cea mai mare greseala), ci una de prioritati.

  26. 28 Marcus iunie 4, 2014 la 11:30 am

    04/06/2014
    De La Teapa Lu’ Crin La Loveaua Mondialilor, Prin Pohta Si Buzunaru’ Basestilor

    Ma marturisesc dvs. acilea, cu mana pe inima, ca astazi nici nu stiu ce sa comentez mai intai cand vad noianul de stiri de prima pagina, din care rezulta cat de mult le pasa si cat de mult transpira sarmanii politicieni din tara noastra, in frunte cu pater Famiglia, Basescu, pentru a-si indeplini promisiunile electorale cat mai bine, multumindu-i astfel pe deplin pe alegatorii care le-au dat cu mult entuziasm votul.
    Sa-i luam, par exampl si pentru inceput, pe liberali si pe teapa lor din posteriorul mirosind a Dior, varata de Crinulet cu mana lu’ Frunzaverde si un branci de la popularii europeni. Pai, cum vine asta? Electoratul i-a votat pe liberali la europarlamentare deoarce prin vocea lui Antonescu si afisele electorale acestia le-au promis romanilor ca imediat ce vor fi alesi ei se vor preda cu arme si bagaje in mainile basescului, cap de lista in nomenclatorul sefilor de partide populare europene, stergand astfel orice urma a Bratienilor sau a istoriei seculare a liberalismului in Romania, scapandu-i astfel pe nostalgicii liberali de scheletele din sifonier. Si taman cand acestia serbau numirea sotiei dlui Antonescu in inalt jilt europaralamentar ca rasplata pentru obedienta si teapa data de sotior natarailor din PNL, iaca vine olacar european popular si-i anunta ca pana-n toamna canci! “marea familie populara europeana”, motiv pentru care acum liberali ramasera si fara vrabia din mana, ALDO,si fara cioara de pe gard, popularii basisti europeni. Asa ca pana-n toamna si-au luat leapsa si bunaciune de teapa-n cur si sug des’tu la peluza, mandri ca in sfarsit, din toamna Norica Nicolai va juca la dublu pe zgura cu Monica Macovei versus poporu’ roman.
    Dar, ma rog, fiecare doarme cum ii asterne Antonescu la ordinu’ lu’ Basescu!
    Si fiindca tot veni vorba de Basescu iaca si a doua stire cu regim de breaking news , strie care confirma in proportie de 90% filmuletele lu’ Mondialu’, din care rezulta ca fratii Basescu au luat bani de la tigani smenuindu-i pe starari de rad si ciorile vopsite de ei. Cu alte cuvinte, conform stenogramelor puse la dispozitie de un procuror-procuror si nu argat de casa al Famigliei, “romanu’ de la apa cea mare, care a botezat-o p-a mica”, dupa ce piranda i-a pupat si mainile si picioarele, a acceptat sa puna prin intermediar botu’ la purcoiu de ieuro, ca sa vorbeasca cu fraxu’ sa-l scape pe bulibasa de la pripon, motiv de multumire, artificii si bal mascat pentru milioanele de romani cu drept de vot. Si unde mai pui ca , asa plin de cacat tiganesc, fraxu’ cel mare a plecat in Polonia sa reprezinte Romania si sa dea mana putind a scarna de cocalar cu aliatii NATO in frunte cu licuriciul cel mare. Sunt curios daca ajutoru’ lu’ licuriciu cel mare, Joe Biden, o fi aflat de la femeia de serviciu, care tine loc interimar de ambasador USA in Romania, de smenu’ celor doi basesti, model de lupta anticoruptie in lumea civilizata. Daca n-a aflat, nici noi nu-i spunem, ce mama dracului! Sa afle singur ca d-aia are Servicii!
    In plan extern regele Spaniei a abdicat doar pentru ca s-au facut oarece mici insinuari cu privire la un amestec nu tocmai mirosind a Chanel al unui membru al familiei regale in afaceri necurate.
    Noi am abolit monarhia, iar presedintii nu abdica!
    Cam asta ar fi in mare radiografia bunaciunii politicii dambovitene de moment care tine romanimea cu sufletul la gura sa vada daca in final finuta Ramona ii este chiar fina lui Mircea Basescu, sau sora de frate, pe care cand va creste o va lua de nevasta exact ca in telenovelele sudamericane.

  27. 29 Marian Nicolae iunie 4, 2014 la 12:39 pm

    Domnule profesor,

    In momentul in care ne nastem intr-o tara, indiferent de unde ne-au venit stramosii, apartinem cu trul si suflet acelei tari pe mine asa m-a invatat tata.

    Multi dintre noi am depus juramantul sa ne aparam Patria si glia stramoseasca.

    Unii chiar s-au tinut de cuvant, indiferent de conducerea alogena a tarii si curentul politic profund anti-romanesc al guverunului Romaniei de azi si chiar de ieri.

    Cum se stie ca dragostea trece mai intai prin stomac….in momentul in care tu in tara ta risti sa mori de foame pentru ca ori nu ai unde lucra, ori salariile sunt extrem de mici, atunci avem o problema imensa .

    Guvernarea alogena a Romaniei a aplicat lipsa locurilor de munca si bataia de joc impotriva romanului contand stiintific pe raspunsul natural al romanului:

    Dezertarea in masa din tara, pe principiul daca Romania nu-mi asigura nici macar un loc de munca onorabil, eu de ce sa-mi vars sangele pentru aceasta in caz de razboi….????

    Iata de ce am ajuns in punctul in care ne gasim acum…

  28. 30 papasha iunie 4, 2014 la 1:37 pm

    Da bine le mai zici Coane Adriane !

    Poate intelege si prea micutul,ca daca vrea sa creasca mai mare, el si cu trepadusii lui din noua garda , trebuie sa invete sa fie, in primul rand buni romani .
    Pana acum nu m-au convins . Unde dracu alergati asa , cu atata graba sa va imbogatiti peste noapte , vanzand Tara pe nimic , ca sunteti tineri si aveti tot timpul inainte sa faceti afaceri serioase si sanatoase pt. voi , dar sa beneficieze si Tara asta , nu numai voi , bai termitelor , ca pe unde treceti radeti tot .

    Grupul mincinosilor tineri si nelinistiti , au luat-o drept in bot ieri , fara drept de apel .

    Camera Deputatilor a respins marti proiectul de lege privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana
    Deputatii au adoptat raportul de respingere al proiectului de lege cu 302 voturi pentru, trei abtineri si un vot impotriva.

    Comisia speciala pentru Rosia Montana a respins proiectul pe 12 noiembrie 2013.
    Proiectul de lege a fost respins de Senat in noiembrie 2013. Camera Deputatilor este for decizional in cazul acestui proiect de lege.

    Asa cum am stat cu curu’ pe zacamintele astea de 2000 de ani , n-o sa crape nimeni daca mai asteptam un pic , pana se va gasi o noua formula de exploatare a aurului in folosul nostru , fara sa mai otravim Tara , asa ca sa fim , cu adevarat , buni romani !

    Abia astept sa vad cat de buni romani vor fi avocatii desemnati de tinerii mincinosi si nelinistiti in a apara Tara , intr-un proces de despagubire a unei afaceri canceroase si ilegal inceputa !!!

  29. 31 sadicu iunie 4, 2014 la 4:09 pm

    @Cris
    Este oficial! PSD s-a aliat cu PPDD si nu doar in teritoriu asa cum sugerau unii pe aici.Partidul lui Dan Diaconescu va fi cooptat la guvernare.
    Ne putem astepta ,in viitor si la o fuziune intre cele doua partide iar numele noii formatiuni ar putea fi :PPSSDD. 🙂
    Eu v-am spus stimata doamna ca nu este cazul sa va justificati in fata pesedistilor pentru pasul pe care l-a facut Partidul National Liberal.
    E ca si cum v-ati justifica in fata membrilor clanului camatarilor care va acuza ca nu respectati regulile codului bunelor maniere si nu mergeti duminica la biserica.
    Culmea este ca pesedistii invoca in continuare vointa populara exprimata la sfarsitul anului 2012.
    DISPERARE-DISPRERARE-DISPERARE!
    ZeV,Radu Humor si alti pesedisti de pe forum sunt de astazi colegi cu Magda si Tolea Ciumac,Elodia Ghinescu,(in caz ca mai traieste),vrajitoarele si interlopii care s-au perindat prin studiourile OTV,(unii dintre ei devenind intre timp parlamentari).
    De acum astept cu interes din partea lui ZeV mai multe informatii in legatura cu Cioaca.De exemplu daca s-a oprit ca sa-si faca necesitatile intre Brasov si Rucar-Bran. 🙂
    P.S.

  30. 32 Cris iunie 4, 2014 la 4:32 pm

    Ăsta e rezultatul „politicii externe” de-a-mboulea a lui Băsescu. El e, în politica externă, precum „an elephant in a china shop”.
    Orientarea către Occident și SUA nu exclude relațiile bune în toate privințele cu statele aflate mai aproape de noi decât SUA, Franța, Germania…, conform proverbului „mai bine un vecin bun aproape decât un frate departe”.
    Mă uit la fotografia „de familie” de la Varșovia: Băsescu – ultimul pe flanc, cu capul băgat la înaintare și în același timp căzut spre un umăr, ca un berbec tâmp care nu știe ce-i cu el.

  31. 33 Cris iunie 4, 2014 la 4:42 pm

    Mircea Băsescu a reclamat că a fost șantajat.
    Ca să fii șantajat, trebuie să ai ceva de ascuns, o potlogărie pe care nu vrei s-o vezi făcută publică.
    Ce intenționa neamul lu Bercea să facă public și de ce se teme Mircea că va afla publicul?

  32. 34 Doru Coarna iunie 4, 2014 la 5:01 pm

    Dle Nastase,

    eu v-am scris de vreo doua saptamani ca sotia lui Crin urmeaza sa primeasca o inalta fonctie la PE si ca din acest motiv nu da bine sa aiba un sot prezidentiabil sau chiar mai rau, prezident… Poate ca nu va cititi mai greu blogul… Castigul e inzecit si riscul zero.

    Intrebarea-i alta: clasa politica este ea clasa conducatoare, sau doar clasa privilegiata si imuna la efectul legii? Astfel, pro-roman sa devina intai ea, clasa asta, si apoi sa pretinda, cu maxim tupeu, ca si romanii care duc greul furtisagurilor ei de un sfert de secol, sa devina…

    Oricum, toate astea sunt vorbe mari, nu poti fi mandru ca esti ceva considerat nefrecventabil cam peste tot in lumea civilizata. Ah, daca din ’89 performam fara greseala, daca am fi pornit pe un drum inteligent care sa starneasca admiratia sau cel putin invidia, daca macar in jurul nostru ajungeam sa ni se ceara parerea nu sa fim ignorati ca experiment ratat, atunci DA, ne puteam pune problema mandriei nationale…

    Dar noi nu am rezolvat nici o problema, am gresit mereu, am mers inapoi pe toate caile, am facut praf o tara si un popor… cum sa ne motivam mandria? Nici copiii n-ar intelege ca asta-i tot ce ne-a mai ramas si ca decat fara mandrie mai bine cu, caci asta-i problema, e tot ce ne-a mai ramas…

    In fine, romanii sunt gata sa se imbete cu apa rece, iarasi. Sunt mandri! Si regimul lui Ceasca ii dorea mandri, si astia de azi… Asa le place lor sa-i vada in timp ce-i fura si-i mint, „mandri”…

    Eu nu sunt mandru, regret ultimii 25 de ani si ceea ce va ramane in urma noastra, o tara fara perspective, fara valori si fara repere, aflata in descompunere… Stiu, exista perspective dar ele vor fi ratate, exista valori dar ele ne vor fi luate, exista si repere dar sunt distorsionate sau inlocuite cu altele false si tot restul va fi jefuit, deci…

    Puteti fi fericiti ca sunteti romani sau puteti incerca s-o faceti, eu stiti bine ca sunt pesimist si nici macar nu mai incerc, pt cine sau pt ce sa lupt, pt smenul national? Haida-de… Depun armele si ma refugiez in Universul care imi da satisfactie, cel putin voi avea parte numai de adevaruri!

    Bine ca nu m-a promovat cereva pe aici, cu mintea mea ajungeam langa dl Nastase fara sa stim nici unul de ce, jucam septic in zilele nostalgice…

  33. 35 ZeV iunie 4, 2014 la 6:05 pm

    Ce nu se invata in primii sapte ani de-acasa…este greu de recuperat, in orice sens si in orice domeniu.
    Nici macar nu mai citim si nu mai scriem romaneste (cu exceptia catorva, inclusiv de pe bloguri 😉 )
    Stam in fata televizorului si/sau telefonului mobil (neaparat mai ,,smart” decat utilizatorul) si/sau in fata calculatorului/laptopului/tabletei, etc.
    Am observat cum tasteaza tinerii in messenger, sau pe feisbuc: cu abrevieri, cu americanisme, intr-o limba ciudata, cunoscuta doar de ei.
    Cititi-le, in schimb, ,,creatiile literare” de la BAC. E adevarat, nu fufele din presa sunt cele mai potrivite sa comenteze….daca le ascultam si/sau le citim CV-ul. (Z)
    Parintii copiilor, fie sunt cersetori, fie sunt functionari la stat, fie oameni politici, fie lucreaza peste mari si tari pentru un pumn de dolari, fie oameni de afaceri prosperi (in TOP-300) pana se decid sa se arunce in gol. (Z)
    In aceste conditii, cam lipsesc reperele. Profesorii sunt blazati, fara bani si fara putere in lupta cu indisciplina, frauda, sexul si violenta din scoli,….. asezaminte amorfe in care singurul reper viabil este Rambo.
    Desigur, exista o minoritate de supradotati, care, la finele scolii, ajung sclavii multinationalelor cu iluzia ca primesc ce li se cuvine.
    Deci, ce mai este romanismul ? Pe cine mai atrage, mobilizeaza, emotioneaza, inflacareaza ?
    Spuneam, recent: este bine ca nu suntem nemuritori. Ne-am fi chinuit, neputinciosi, intr-un purgatoriu etern, legati de maini si de picioare, incapabili sa ne facem auziti intr-un vacarm permanent al luptei pentru putere desarta care ne acopera complet glasurile, oricat de tare am striga.

  34. 36 Adrian B. iunie 4, 2014 la 6:17 pm

    Mihaela dragostea mea loveste din nou ! Se autopropune pe ” lista scurta „…
    Omul e incredibil ! Mai lipsesc C-tin Nitza si Nichita de la Iasi 🙂

    Ar trebui sa vina d-na Margareta Costea ( soacra-sa ) sa-l incinga cu cureaua de la pantaloni , sa se mai calmeze un pic …

    http://www.romaniatv.net/mircea-geoana-se-anunta-potential-candidat-psd-la-presedintie-numele-meu-se-afla-pe-lista-foarte-sc_149893.html

  35. 37 Marian Nicolae iunie 4, 2014 la 6:39 pm

    Altii stiu ce inseamna sa tina cu tara lor:
    ––––––––––––––––––––
    Istoria secretă a Mossad-ului: Crime cu acoperire legală

    Autor: Michael Nicholas Blaga |
    http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/istoria-secreta-mossad-ului-crime-acoperire-legala

    „Mossad-ul este ca gâdele oficial sau ca medicul din Camera Morţii care administrează injecţia letală. Acţiunile voastre sunt toate aprobate de Statul Israel. Când ucideţi, voi nu violaţi legea. Voi executaţi o sentinţă aprobată de primul ministru în exerciţiu.” Meir Amit (Director General al Mossad 1963-1968)
    Cartea care face obiectul acestei recenzii poartă titlul „GIDEON’S SPIES – The Secret History of the Mossad” şi a fost publicată de Editura St. Martin’s Griffin din New York. Tradusă în 16 limbi şi prezentată sub forma unui serial la Canalul 4 al televiziunii britanice, cartea este rezultatul unor cercetări minuţioase pe o durată de 3 ani, în care autorului i s-a permis un acces fără precedent la persoane cheie din structurile Mossad. Gordon Thomas este un scriitor britanic cu 53 de cărţi publicate până acum şi vândute în 45 de milioane de exemplare pe tot globul, iar două au fost ecranizate.

    Într-un interviu, autorul a mărturisit că nu ar mai scrie o asemenea carte despre spionajul israelian, din cauza ameninţărilor de tot felul primite de la diferite grupuri de interese. Autorul a fost sigur că va fi arestat pe aeroportul din Tel Aviv la plecarea sa din Israel, motiv pentru care a încredinţat manuscrisul unor prieteni pentru scoaterea lui din ţară. Asta explică, poate, de ce despre Mossad nu au fost publicate până acum cărţi de referinţă cum există despre alte servicii de spionaj ale lumii.

    Despre spionajul american, CIA, sunt publicate peste 200 de cărţi, iar despre cel britanic, MI5, sunt 51 de cărţi în vânzare. Pe coperta cărţii este tipărită următoarea concluzie: „Aceasta este una dintre puţinele cărţi care a captat adevărata natură a guvernului Israelului şi procesul de gândire al elitei politice israeliene” (Ari Ben-Menashe, consilier al primului ministru Yitzhak Shamir).
    „MOSSAD” sunt iniţialele din ebraică ale instituţiei de stat israeliene, create la 2 martie 1951 pentru spionaj etern, instituţie care în traducere se cheamă Institutul pentru Coordonare. Acesta este pus sub jurisdicţia Ministerului de Externe al Israelului şi include în structura personalului său ofiţeri superiori reprezentând celelalte organizaţii ale comunităţii de informaţii ale Israelului: Shin Bet (siguranţa internă), Aman (spionajul militar al aviaţiei şi marinei militare). Funcţiile acestor ofiţeri superiori sunt de informare a Mossad-ului asupra nevoilor specifice ale clientelei sale.

    În caz de dezacorduri asupra oricărei cereri formulate Mossad-ului de către clienţii săi, obiectul dezacordului este supus examinării primului ministru. Pentru exemplificare, Ben Gurion, primul ministru la naşterea organizaţiei a dat următoarea clarificare: „Voi veţi da Mossad-ului lista de cumpărături a instituţiei pe care o reprezentaţi, Shin Bet sau Aman. Mossad va merge să obţină marfa cerută de voi. Nu este treaba voastră să ştiţi de unde s-a cumpărat sau ce preţ a plătit Mossad pentru informaţiile cerute de voi” (pag. 39). Tot Ben Gurion a definit în scris ordinul de funcţionare a Mossad-ului: „Mossad va acţiona sub conducerea mea, va lucra conform instrucţiunilor mele şi va raporta direct mie”.
    În concluzie, în orice acţiune a Mossad-ului trebuie văzută mâna invizibilă a primului ministru în exerciţiu la acea oră. În acest context autorul aduce detalii inedite despre Benyamin Netanyahu, cel mai tânăr prim-ministru din istoria Israelului. Fiind un om cu experienţă în domeniul spionajului, se aştepta din partea lui să ştie cum funcţiona din interior Mossad-ul, când să asculte, cât de departe se poate merge în acţiuni externe etc.

    De la început însă, Benyamin Netanyahu şi-a uimit ofiţerii cu lungă experienţă în spionajul extern, prin amestecul lui în detaliile operaţionale. La început a fost interpretat acest amestec ca fiind un zel exagerat, dar lucrurile au devenit alarmante când nu doar primul ministru Netanyahu, dar şi soţia sa, Sara, dorea să privească în spatele paravanului de protecţie al Mossad-ului. Sara invita în locuinţa ei privată, ofiţeri superiori ai Mossad-ului pentru a răspunde întrebărilor ei, argumentând că ea urmează exemplul lui Hillary Clinton, când era Prima Doamnă şi se interesa despre acţiunile CIA.

    Sara Netanyahu a cerut să vadă profilul psihologic al conducătorilor lumii pe care ea şi soţul ei urmau să îi viziteze sau să îi primească în vizite de stat. „A cerut în mod special detalii despre activităţile sexuale ale lui Bill Clinton” (pag. 3). A mai cerut, de asemenea, să vadă dosarele ambasadorilor Israelului ale căror ambasade urmau să le fie gazde în călătoriile lor externe. Amuzaţi de cererile ei, ofiţerii Mossad-ului au replicat soţiei primului ministru că obţinerea unor asemenea informaţii nu intra în atribuţiile lor de serviciu.

    Mossad-ul face SUA părtaşă la Holocaust

    Detalii şi mai neaşteptate sunt aduse de această carte în privinţa primului ministru Yitzhak Shamir, sub a cărui conducere a explodat scandalul Jonathan Pollard, ofiţer al marinei militare americane, prins spionând pentru Israel. Acest prim-ministru avea o teorie, potrivit căreia SUA erau în parte responsabile pentru Holocaustul evreilor din timpul războiului. El era convins că preşedintele Franklin Roosevelt ar fi trebuit să cadă la învoială cu Hitler pentru înlocuirea Angliei cu Germania în Orientul Apropiat. Ca răsplată, Hitler ar fi permis evreilor germani să emigreze în Palestina şi Holocaustul nu ar mai fi avut loc vreodată.

    Oricât de neverosimilă este această teorie, ea a înveninat vederile lui Shamir privind America până aproape de ură. El a ordonat Mossad-ului „ca gest de bunăvoinţă”, să trimită în URSS o parte din cele 500.000 de pagini secrete furate de Jonathan Pollard din SUA. Shamir spera că acest gest va ameliora relaţiile Israelului cu URSS. Documentele furate cuprindeau informaţiile la zi ale americanilor privind apărarea spaţiului aerian sovietic precum şi evaluările anuale ale CIA ale întregii capabilităţi de război a URSS, fotografii din satelit, interceptări de comunicaţii şi rapoarte ale agenţilor CIA din interiorul URSS.
    Când Nahum Admoni, directorul general al Mossad-ului, a avertizat pe Shamir că transmiterea acelor rapoarte va permite în mod sigur sovieticilor să captureze pe spionii americani din URSS, primul ministru Shamir a ridicat cu indiferenţă din umeri (pag. 193). Acelaşi prim-ministru apare în carte implicat în asasinarea lui Robert Maxwell, proprietarul ziarelor „Daily Mirror“ din Londra şi „Maariv“ din Tel Aviv.

    În decursul anilor, Maxwell devenise un agent de influenţă major al Israelului în Occident. Pe yahtul său, şeful Mossad-ului, Nahum Admoni l-a întâlnit în secret pe Vladimir Kriucikov, şeful KGB, în anul 1990, înaintea loviturii de stat contra lui Gorbaciov. Kriucikov venise în numele conspiratorilor de la Moscova să propună Israelului următoarele: Mossad va uza de influenţa sa în SUA şi Europa pentru recunoaşterea noului guvern ce se va instala după debarcarea lui Gorbaciov. La schimb, Kriucikov promitea Israelului libera emigrare a evreilor sovietici.
    Un an mai târziu, la 30 septembrie 1991, când Kriucikov se afla în închisoare pentru eşecul complotului, Robert Maxwell ameninţa Mossad-ul că va dezvălui lumii secretul întrevederii lui Kriucikov cu Admoni de pe yahtul său, dacă nu i se returnează milioanele de dolari furate împreună din fondul de pensii al jurnaliştilor de la ziarul „Maariv“ din Tel Aviv. Urmare acestui şantaj, Robert Maxwell este ucis.

    Cartea explică succesul constant al Mossad-ului în culegerea de informaţii la scară mondială prin inventarea SAYANIM-ului de către Meir Amit, directorul Mossadului între 1963 şi 1968. În traducere din ebraică, Sayamin înseamnă „ajutor voluntar de la evrei”. Fiecare SAYAN a fost şi este un exemplu al coeziunii istorice a comunităţii evreilor din lume. Indiferent de jurământul de credinţă al evreului faţă de ţara în care se află, „ÎN ULTIMĂ INSTANŢĂ UN EVREU VA ADMITE EXISTENŢA UNEI LOIALITĂŢI MAI MARI: CEA MISTICĂ FAŢĂ DE ISRAEL ŞI A NEVOII DE A AJUTA ISRAELUL CONTRA DUŞMANILOR SĂI”. Sayanim a îndeplinit multe funcţii: un sayan care lucrează la o firmă de închiriat automobile, va furniza unui ofiţer Mossad un vehicul fără actele legale necesare închirierii (actul de identitate, permisul de conducere, cartea de credit etc.).

    Un sayan de la un hotel va oferi cazare fără actele de rigoare. Un bancher sayan va descuia uşa băncii în afara orelor de program şi va furniza banii necesari. Un medic sayan va acorda ajutor medical, tratând o rană de glonţ, fără informarea poliţiei. Sayanii nu primesc bani, decât pentru acoperirea cheltuielilor generate de serviciile lor, restul efortului lor este strict voluntar şi gratuit. Ei colectează date tehnice şi tot felul de informaţii „la vedere”: un zvon aflat la o petrecere selectă, o ştire de la radioul local, un paragraf dintr-un ziar, o poveste cu tâlc la o cină din „lumea bună”. Sayanii oferă gratuit şi voluntar piste noi de investigaţie pentru Mossad. În anul 1998 erau 4.000 de persoane sayan în Anglia şi aproape 16.000 în SUA.

    Vaticanul, cel mai mare adversar al Mossad-ului

    Un sayan care lucra ca mic funcţionar la un bogătaş creştin din Roma, face o copie în anul 1979 de pe un document primit de la Vatican de stăpânul lui. Era o propunere a Papei Ioan Paul al II-lea către O.N.U. de transformare a Ierusalimului în oraş internaţional, patrolat de căştile albastre ale trupelor O.N.U. şi în care Vaticanul urma să aibă răspunderea tuturor lăcaşelor de cult creştin. În câteva ore, acest document ajunge pe biroul lui Menachem Begin, primul ministru al Israelului, unde provoacă consternare. Conducătorii Israelului se temeau cel mai mult de acţiunile Vaticanului, după cum declara primul ministru Golda Meir: „Sunt fascinată de structura marxistă a papalităţii. În primul rând este puterea ei financiară care e aproape fără precedent. Apoi, papalitatea acţionează fără partide politice sau sindicate. Întregul aparat este organizat pentru control.

    Curia Romană controlează episcopii, episcopii controlează clerul, clerul controlează pe laici. Cu multitudinea lor de secretariate, comisii şi structuri, papalitatea este un sistem croit special pentru spionaj şi informare” (pag. 213). Israelienii sunt permanent cu ochii pe Vatican pentru că ştiu că au un adversar de temut, cu peste 500 de ani de experienţă informativă. În plus, Vaticanul este ostil Israelului şi un prieten declarat al palestinienilor. De aici, eforturile constante din partea Israelului de a găsi cu Vaticanul un modus vivendi.
    Preşedintele Ronald Reagan a stabilit cu Papa Ioan Paul al II-lea un acord fără precedent în istoria SUA, în baza căruia Papei va fi complet informat în toate aspectele politicii americane pe plan militar, politic şi economic. Concret, în fiecare vineri la orele 20, şeful rezidenţei CIA din Italia aducea Papei ultimele secrete obţinute de SUA de la reţeaua de sateliţi şi de la alte dispozitive de ascultare electronică sau de la agenţii CIA din lume. Niciodată în cei 500 de ani de istorie diplomatică, nu a fost mai implicat Vaticanul în acţiuni internaţionale ca în timpul Papei Ioan Paul al II-lea.

    La 13 mai 1981, Papa era să fie ucis pentru activismul său, prin atentatul comis de turcul Mehmet Ali Agca. Mossad-ul a aflat din acţiuni proprii cine a ordonat turcului Agca să comită atentatul la viaţa Papei şi a comunicat Vaticanului rezultatul investigaţiei sale. Atentatul a fost pregătit în detaliu la Teheran, cu aprobarea şi sprijinul ayatolahului Ruhollah Khomeini, care vedea în asasinarea papei prima salvă în războiul contra Occidentului şi a valorilor sale, pe care Khomeini le considera aprobate de cea mai mare biserică creştină a lumii. Drept justificare erau citate la Teheran cuvintele Papei la o întrevedere de la Roma: „Ceea ce învaţă pe oameni Coranul este agresiune. Ceea ce învăţăm noi pe oameni este pacea.

    Desigur, natura umană distorsionează orice mesaj trimis de religie. Dar în pofida faptului că oamenii pot apuca pe căi greşite din cauza viciilor şi a obiceiurilor rele, creştinătatea aspiră la pace şi iubire. Islamul este o religie care atacă. Dacă se începe prin propovăduirea agresiunii la întreaga comunitate, se va sfârşi prin cultivarea elementelor negative în fiecare om. Se ştie unde duce asta: asemenea oameni ne vor asalta violent” (pag. 238). Papa a reacţionat prompt la aflarea veştii şi a surprins întreaga lume prin vizita sa inopinată la închisoarea din Roma, unde era încarcerat Agca.

    Turcul a confirmat că totul a pornit de la Teheran. Asta a influenţat atitudinea Papei faţă de Islam şi faţă de Israel. În mod frecvent, Papa va prezice în cercul lui intim de la Vatican că noul conflict al lumii nu va fi dintre Est şi Vest, adică dintre SUA şi Rusia, ci între Islamul fundamentalist şi creştinătate (pag. 242). În decembrie 1993 Papa Ioan Paul al II-lea a recunoscut statul Israel şi a stabilit relaţii diplomatice cu acesta.

    Asasinarea lui Yizhak Rabin, un mister

    Un capitol surprinzător al acestei cărţi este cel privind asasinarea în Israel a primului ministru Yizhak Rabin de către Yogal Amir. Un renumit jurnalist, Barry Chamish, a strâns şi a publicat pe Internet toate rapoartele medicale şi balistice, precum şi depoziţiile făcute la tribunal de cei care îl păzeau pe Rabin, de medicii, care au încercat să îi salveze viaţa şi interviurile luate israelienilor din comunitatea de informaţii.

    Concluziile sunt şocante:
    „Teoria unui asasin, acceptată de Comisia de Anchetă a guvernului este falsă şi are scopul acoperirii unui atentat regizat, cu acordul primului ministru, atentat proiectat să eşueze, dar să refacă popularitatea în scădere a lui Rabin cu electoratul Israelului. Yogal Amir a acceptat faţă de stăpânii săi din comunitatea de informaţii să joace rolul de puşcaş unic. Amir a fost echipat cu gloanţe oarbe şi a tras un singur foc, nu trei cum se credea.

    Yizhak Rabin nu avea sânge pe el, a mers fără sprijin pe picioarele lui la automobilul care îl aştepta. În timpul cursei stranii spre spital, Rabin a fost împuşcat de două ori cu gloanţe adevărate, care au fost trase din pistolul propriului său bodyguard, Yoram Rubin. Arma sa a dispărut la spital şi nu a mai fost găsită vreodată. Rubin se va sinucide ulterior” (pag. 133). Independent de ancheta lui Barry Chamish, există depoziţii sub stare de jurământ care susţin acuzaţia lui Chamish că „ce s-a întâmplat acolo este profund ascuns şi conspiratorial”. La proces, Yogal Amir a declarat: „Dacă vă spun adevărul, întregul sistem se va prăbuşi. Cunosc destul pentru a distruge această ţară” (pag. 134).

    Mossad-ul ştia cine a omorât-o pe prinţesa Diana

    Cele mai fascinante pagini ale cărţii de faţă rămân totuşi cele privind moartea prinţesei Diana. Mossad-ul recrutase în serviciul Israelului, cu câteva zile înaintea decesului Dianei, pe Henri Paul, şeful agenţilor de pază şi supraveghere informativă de la Hotelul Ritz din Paris, care va duce cu el în mormânt atât pe Diana, cât şi pe fiul proprietarului hotelului Ritz. Este o lungă listă a indiciilor unei conspiraţii contra Dianei şi autorul le înşiră pe toate în mod metodic şi fără menajamente.

    Menţionez un singur indiciu edificator. Un fost ofiţer britanic din spionajului extern, MI6, pe nume Tomlinson, refugiat în Elveţia, a pus pe Internet numele reale a 12 colegi de la MI6 a căror misiune era uciderea Dianei, fapt care a provocat un imens scandal în Anglia.

    Guvernul britanic a emis un mandat de arestare pe numele lui Tomlinson şi a retras în Anglia pe cei 12 ofiţeri din misiunile lor externe.

    În încheiere, amintesc şi alte subiecte incendiare abordate de autor în această carte: precum faptul că Vaticanul şi Mafia italiană au strâns 200 de milioane de dolari pentru sindicatul polonez SOLIDARNOST, bani furaţi de Mossad pentru finanţarea operaţiunilor lor „negre”; Mossad-ul avea în anul 1998 o echipă de ofiţeri asasini de 48 de persoane dintre care şase erau femei – media lor de vârstă avea 25 de ani şi erau în perfectă condiţie fizică (pag. 123); Israelul este a patra putere nucleară a lumii, cu un arsenal de 200 de bombe atomice.

  36. 38 Spiridus iunie 4, 2014 la 8:17 pm

    Stire 4 iunie: PPDD va fi cooptat la guvernare. Simona Man va ocupa postul de ministru pentru Relația cu Românii de Pretutindeni.

    Concluzia: ciocoii sunt buni si ei la ceva. La fel si OTV-ul (cel vechi sau cel nou). Actiunea CIOLANUL, varianta PSD este in plina in desfasurare. Ca doar vin alegerile prezidentiale si Iohanis a stricat (momentan?) jucaria sistemului, se impune urgent o contrapondere.

    Cand a venit PSD la guvernare a zis ca alege si promoveaza functionarii pe baza de competenta profesionala, ca gata s-a terminat cu nepotismul si pila politica in administratie, va fi altfel decat in guvernarea portocalie. Acum, guvernarea rosie ii da afara pe unii dintre acesti competenti (guvernantii I-au calificat astfel, atunci), mai exact pe cei care au trasaturi liberale.
    Si ne mai miram ca nimeni nu e interesat decat de propriul scaun si ca pro-Romania e doar o postare de blog.

  37. 39 Marian Nicolae iunie 4, 2014 la 8:28 pm

    Va multumesc domnule profesor,

    Iar aici avem o lista cu baietii dn MI6 care s-au ocupat cu treburile murdare….

    Asa numita Lista Tomlinson
    ––––––––––––––––––––––

    Which one of you, my Alpha Wolves fellows in defending and protecting each of our country rigged that Mercedes S500….???

    What else do you have up your sleeve…?
    –––––––––––––––––––––––
    http://www.inside-news.ch/Tomlinson/List/Liste_Alpha.htm

    We have added to the EIR „E-Mail posting some additionnal infomartion which we have placed in Square Brackets. We have in particular filled the strange empty spaces after some names. If this document has been written by Mr TOMLINSON, these gaps are incomprehensible. TOMLINSON identifies most of them in his letters. But most of these people are already wellknown to spookwatchers. Therefore, if TOMLINSON wished to hide that he was the author of the list he would not have left such gaps.]

    Dudley Charles ANKERSON ; 78 Buenos Aires, 85 Mexico, 93 Madrid ; dob 1948 ; Dr

    Raymond Benedict Barthol ASQUITH ; 83 Moscow ; 92 Kiev ; dob 1952 ; Viscount
    [Raymond Benedict Bartholomew Michael ASQUITH, son of the earl of Oxford, dob 24th August 1952]
    83 Moscow; 85 UK; 85 USSR; 89 UK; 92 Kiev; exposed by Geheim Magazine in 1987 and the Lobster list in 1989.]

    Kerry Charles BAGSHAW ; 82 Geneva ; 88 Moscow ; dob 1943 ; OBE

    Ian Clive BARNARD ; 94 Geneva ; dob 1965

    Richard Martin BARRETT ; 83 Ankara ; 88 New York ; 97 Amman ; dob 1949
    [75 UK; 83-85 Turkey; 88 New-York; 89 UK; 97 Amman, exposed by Lobster in 1985 and 1989.]

    James Lloyd BAXENDALE ; 94 Cairo (MECAS) ; 97 Amman ; dob 1967

    Jonathan BEALES

    Peter John William BLACK ; 74 MECAS ; 77 Kuwait ; 80 Amman ; 87 Dhaka* ; dob 1946

    Jamie BLOUNT

    Rupert BOWEN ; 90 Windhoek ; 92 Tirana
    [70-79 Ireland and UK; exposed by Lobster in 1985 and 1989.]

    Andrew Jonathan Corrie BOYD ; 81 Accra ; 88 Mexico City ; 96 Islamabad ; dob 1950

    Andrew James BREAR ; 94 Santiago ; dob 1960

    Christopher Mark BREEZE ; 88 Nicosia ; 94 New Delhi ; dob 1963

    Alastair [John] BREEZE
    [58 UK; 60-62 Indonesia; 67-71 Iran; 72-76 Pakistan; 76-79 Nigeria; 89 UK, exposed by Lobster in 1989 and Le Monde du Renseignement 1990.]

    Richard Philip BRIDGE ; 86 Warsaw ; 88 Moscow ; dob 1959

    Stuart Armitage BROOKS ; 72 Rio ; 75 Lisbon ; 79 Moscow ; 87 Stockholm* ; 93 Moscow* ; dob 1948 ; OBE

    Christopher Parker BURROWS ; 82 East Berlin ; 87 Bonn ; 93 Athens ; dob 1958

    Georges Benedict Joseph P BUSBY ; 89 Bonn ; 92 Belgrade ; dob 1960 ; OBE

    Geoff CHITTENDEN
    [Geoffrey Martin CHITTENDEN; 69 UK; 71-75 India; 76-78 Czechoslovakia; 81-85 Hong-Kong; 89 UK, exposed by Lobster in 1989]

    Robert John Paul CHURCH ; 76 Bankok ; 81 Berlin ; 86 Nairobi ; 89 Bangkok* ; 97 Nairobi* ; dob 1947

    Timothy CLAYDEN ; 91 Warsaw ; 95 Lagos ; dob 1960 ; Wanker
    [Curiously, after the name of CLAYDEN we find the word „WANKER”, (branleur). It’s well known tha TOMLINSON doesn’t like CLAYDEN. We think this word was added by the author of this list to make people think that TOMLINSON is the real author.]

    Martin Hugh CLEMENTS ; 86 Tehran ; 90 Vienna ; dob 1961

    John Donovan Nelson CLIBBORN ; 66 Nicosia ; 72 Bonn ; 72 Brussels ; 88 Washington* ; dob 1941 ; CMG

    Peter Salmon COLLECOT ; 80 Khartoum ; 82 Camberra ; 93 Jakarta ; dob 1950

    Andrew David CORDERY ; 75 Nairobi ; 77 New York ; 84 Lusaka ; 88 Berlin* ; 95 Oslo* ; dob 1947
    [75 Nairoby; 77 New-York; 84 Lusaka; 88 Berlin; 90 Uk and Germany; 95 Oslo, exposed by Top Secret Magazine in 1990]

    Sherard Louis COWPER-COLES ; 80 Cairo ; 87 Washington ; dob 1955 ; CMG, LVO

    Keith CRAIG ; dob 1961

    John Martin Jamie DARKE ; 88 Cairo ; 96 Dubaï ; dob 1953

    Michael Hayward DAVENPORT ; 89 Warsaw ; 96 Moscow ; dob 1961

    Peter Brian DAVIES ; 83 Rome ; 88 Peking, 96 Jakarta ; dob 1954

    Richard Billing DEARLOVE ; 68 Nairobi ; 73 Prague ; 80 Paris ; 87 Geneva* ; 91 Washington* ; dob 1945 ; OBE
    [66 UK; 68-71 Kenya; 73-76 Czecoslovakia; 88-84 France; 87 Geneva; 91 Washington; 99 UK;
    exposed by Le Monde du Renseignement in March 1999 and Lobster in 1989. Identified by TOMLINSON in his deposition to the French Judge as being the new head of MI6]

    John DEERLOVE

    [Glynne EVANS-major. In TOMLINSON’s letters in September 1998, major EVANS of the SAS, is identified as MODA/SO or special forces representitive. In his deposition (12th May 1999), to the French judge Mr STEPHAN, Mr TOMLINSON talks of the MODA/SO but he can no longer remember his name.]

    Keith Derek EVETTS ; 75 Warsaw ; 77 Maputo ; 83 New York ; 86 Kingston* ; 88 Lisbon* ; dob 1948 ; OBE

    Michael Edward Joseph FELIKS ; 93 Peking dob 1964 Dr

    Robert Dominic Russel FENN ; 85 Hague ; 88 Lagos ; 92 New York ; dob 1962

    Nicholas Bernard Frank FISHWICK ; 88 Lagos ; 94 Istanbul ; dob 1958 Dr
    [Identified by TOMLINSON in his letters as chief of operations „P4 OPS” for the Balkans and inside MI6 HQ in 1992 and 1993.]

    Dr Richard George Hopper FLETCHER ; 68 Athens ; 69 Nicosia ; 73 Bucharest ; 85 Athens* ; dob 1944 ; CMG
    [Identify by Richard TOMLINSON as a divisional controler of MI6 specialised in East Europe]

    Richard Andrew FOULSHAM ; 84 Brunei ; 86 Lagos ; 95 Rome ; dob 1950

    Rosalind Mary Elizabeth FOWLER ; 90 Hong Kong ; dob 1965

    Michael Roger FOX ; 93 Geneva ; dob 1958
    [The lack of infomation about Mr FOX is very interesting help for the identification of the author of the list. Mr FOX who was under the cover of Consul General in Geneva, was posted a couple of years later (1995) to Africa. Where he had an embarassing episode which exposed him as a MI6 agent to half of Africa. It is strange that a „spookwatcher or TOMLINSON out to embarass MI6” doesn’t talk about this episode. To many observers, this strange ommission suggests that the real authors of the list are in fact MI6 officials.]

    Richard Ogiby Leslie FRASER-DARLING ; 73 Helsinki ; 84 Washington ; dob 1949

    Robert Andrew FULTON ; 69 Saigon ; 73 Rome ; 78 Berlin ; 84 Oslo* ; 89 New York* ; dob 1944
    [Identified by Richard TOMLINSON, as an important middle manager in MI6 HQ in 1993]

    Kevin Andrew GARVEY ; 81 Bangkok ; 85 Hanoi ; 92 Phnom Penh ; dob 1960

    John Henry Cary GERSON ; 69 Hong Kong ; 71 Singapore ; 74 Peking ; 87 Hong Kong* ; dob 1945
    [68 UK; 69 Hong Kong; 71-73 Singapore; 74-78 Peking; 78-79 Ireland; 91 UK; 91 Hong Kong, exposed by Le Monde Du Renseignement in 1991 and Lobster in 1989.]

    Andrew Patrick Somerset GIBBS ; 79 Rio ; 84 Moscow ; 87 Pretoria ; dob 1951 ; OBE
    [77 UK; 79-81 Brasil; 84-85 USSR; 87-89 Pretoria; 89 UK, exposed by Geheim Magazine 1987 and Lobster in 1989.]

    Sean GOODMAN

    Anita GOODMAN

    Jacqueline GOODMAN

    Keith Rutheford GOSLING ; 75 Singapore ; 78 Vienna ; 86 Manila ; 93 Tel Aviv* ; dob 1944 ; OBE
    [Mr GOSLING was MI6 station chief in Tel Aviv (93-95). He was a major player in the „chemical weapons for Iran” scandal, known to the Israeli press as the „Manbar affair”.]

    Roger Patrick HAMILTON ; 78 Jakarta ; 82 Tokyo ; 84 Hong Kong ; 89 Copenhagen* ; dob 1948

    Roger John HARGREAVES ; 73 Hong Kong ; 76 Sanaa ; 85 Hong Kong ; 96 Wellington* ; dob 1950

    Samuel Andrew Roland HATFIELD ; 95 Lagos ; dob 1963

    Steven John HILL ; 88 Vienna ; 96 New York ; dob 1962

    Katherine Sarah-Julia HORNER ; 85 Moscow ; 97 Moscow ; dob 1952

    Thomas Robert Benedict HURD; 95 Warsaw ; dob 1964

    Robert Mitchell Forest KELLY ; 74 Nairobi ; 80 Turkey ; 81 Ankara ; 95 Ottawa* ; dob 1946

    Theodore Maurice KENWRICK-PIERC; 74 Brussels ; 82 Nicosia ; 88 Hague ; 94 Athens* ; dob 1948
    [Theodore Maurice KENDWRICK-PIERCEY. Identified by TOMLINSON in his letters as Maurice KENDWRICK-PIERCEY. „P4” head of the Balkan division of MI6.]

    Alex KERSHAW ; 97 Geneva ; dob 1967

    Nicholas John Andrew LANGMAN ; 86 Montevideo ; 88 New York ; 94 Paris ; dob 1960
    [83 UK; 86 Uruguay; 88 New-York; 89 UK; 94 Paris, exposed by Lobster in 1989.
    Identified by TOMLINSON in his letters as being in Paris in 1997 with Mr Richard SPEARMAN. In the begining of the „EIR e-mail list” is identified as being principal assistant to Mr SPEARMAN who is chief of staff to MI6 director, Mr David SPEDDING.]

    Edmund John Scott LATTER ; 94 Istanbul ; dob 1968

    Jeremy John Scott LEGGE ; 87 Lusaka ; 94 Vienna ; dob 1961

    Gareth Geoffrey LUNGLEY ; dob 1971

    Christine Anne MacQUEEN ; 84 Brasilia ; 89 New York ; 90 Paris ; dob 1959

    Norman James MacSWEEN ; 72 Nairobi ; 77 Tehran ; 83 Bonn ; 91 Stockholm* ; 95 Moscow* ; dob 1948

    Iain Arthur Gray MATTHEWSON ; 81 New York ; 85 Warsaw ; 93 Prague ; dob 1952

    Ian Forbes McCREDIE ;76 Lusaka ; 79 Tehran ; 83 Copenhagen ; 92 New York* ; dob 1950 ; OBE
    [At the UN in New-York he had the cover of consellor. No doubt, he was chief of station]

    Patrick Joseph McGUINNESS ; 88 Sanaa ; 94 Abu Dhabi ; 96 Cairo ; dob 1963 ; OBE

    Justin James McKENZIE-SMIT ; 96 Moscow ; dob 1969

    William John Clovis MEATH-BAKER ; 88 Kabul ; 89 Prague ; 97 Istanbul ; dob 1959

    Andrew Jonathan MITCHELL ; 93 Bonn ; dob 1967
    [According to Mr TOMLINSON, Mitchell was reposted to Bonn in 95-97 to manage the agent ORCADE that the British had recruited in the BUNDESBANK.]

    Anthony Leopold Colyer MONCKTON ; 90 Geneva ; 96 Zagreb ; dob 1960
    [Mr MONCKTON’s cover in Geneva was first secretary, (disarmement conference). In fact Mr MONCKTON is one of the more interesting names on the list. The MONCKTONS have been spies for a least four generations. The young MONCKTON, has the advantage to have the help of his sister (Rosa) and brother in law (Dominic Lawson). Rosa LAWSON-MONCKTON had an important mission to keep an eye on Lady DI. (See Euro-Business 5 June 1999) Dominic Lawson, now editor of the Sunday-Telegraph, had an important role in furnishing journalistic credentials for serving MI6 Intelligence Officers. It’s not clear whether the MI6 officers had only a need for cover in English society or whether they were pretending to be journalists in hot spots like Yougoslavia.]

    Richard Peter MOORE ; 90 Ankara ; 91 Istanbul ; 95 Islamabad ; dob 1963

    Mark Scott Thomas MORGAN ; 84 Geneva ; 88 Aden ; 94 Valletta ; dob 1958 ; MBE

    Stuart Richard MORLEY ; 89 San Jose ; 90 Bridgetown ; 96 Hague ; dob 1959

    Clive Dare NEWELL ; 79 Tehran ; 82 Kabul ; 86 Addis ;90 Bosnia* ; 94 Ankara* ; dob 1953

    Peter James NORRIS ; 85 Lagos ; 90 Guatemala ; dob 1955 ; Dr

    Peter David ORWIN ; 77 Athens ; 84 Brasilia ; 89 Tel Aviv ; 96 Hague* ; dob 1944 ; OBE ; MC

    Christopher Robert Geoffrey PAGETT ; 78 Havana ; 79 Lusaka ; 88 Maputo ; 97 New York* ; dob 1952 ; OBE

    Colin Douglas PARDRIDGE ; 80 Delhi ; 87 Hanoi ; 94 Hong Kong ; dob 1955

    Martin Eric PENTON-VOAK ; 95 Moscow ; dob 1965

    Geoffrey Colin PERRY ; 81 Hong Kong ; 92 Geneva ; dob 1951
    [Mr PERRY’s cover in Geneva, was first secretary (Press) .]

    Alan PETTY
    [Mr PETTY has been identified by Mr TOMLINSON in his letters as the personnal secretary (H/SECT) to former MI6 chief COLLIN McCOLL.]

    Richard William POTTER ; 85 Riyadh ; 88 Nicosia ; dob 1960

    Mark Precious ; Buenos Aires 86 ; dob 1960

    John Andrew RAINE ; 88 Kuwait ; 94 Damascus ; 97 Riyadh ; dob 1962

    Michael Charles RAMSCAR; 77 Lagos ; 79 Brasilia ; 86 Madrid ; 89 San Jose* ; 97 Madrid* ; dob 1948

    Timothy Simeon RAWLINSON ; 91 Lagos ; 96 Stockholm ; dob 1962

    Richard Robert REEVE ; 73 Singapore ; 77 Hong Kong ; 83 Hong Kong ; dob 1948
    [71 UK; 73-75 Singapore; 75-77 Hong-Kong; 83-87 Hong-Kong; 89 UK, he was identified by Lobster in 1989.]

    Michael John REGAN ; 86 Kabul ; 89 Dubai ; 95 Bangkok ; dob 1955
    [83 UK; 86-88 Afganistan; 89 UK; 89 Dubai; 95 Bangkok, identified by Lobster in 1989.]

    Peter Marius Julian Prows REILLY ; 96 Khartoum ; dob 1971

    John RIDD
    [Mr TOMLINSON, in his letters spells his name in 1998 as „RIDD” and in 1999 as RIDDE, but in both occasions he identifies RIDD’s job as SBO1/T or security officer for EastEuropean operations.]

    Janet Elizabeth ROGAN ; 91 Peking ; 98 Sarajevo ; dob 1962

    John Mcleod SCARLETT ; 73 Nairobi ; 76 Moscow ; 84 Paris ; 91 Moscow* ; dob 1948 ; OBE
    [71 UK; 73-75 Kenya; 76 Moscow; 84-87 Paris; 91-94 Moscow; 94 UK, identified by Le Monde Du Renseignement in 1994.]

    Deborah Jane SOOTHILL; 96 Peking ; dob 1969

    Richard David SPEARMAN ; 92 Istanbul ; 97 Paris ; dob 1960
    [Has been identified as chief of staff to MI6 director David SPEDDING.]

    David SPEDDING (Actual head of MI6)
    [67 UK; 69-72 Lebanon; 72-74 Chile; 78-81 United Arab Emirates; 81-83 Ireland; 83-87 Jordan; 99 UK, identified by Lobster in 1988-89 and Le Monde Du Renseignement in 1994, 96, 97, 99.]

    Guy David St John Kelso SPINDLER ; 87 Moscow ; 97 Pretoria ; dob 1962

    Andrew Jeremy STAFFORD ; 77 Stockholm ; 79 Accra ; 84 Prague ; 91 Brussels* ; dob 1953

    Christopher David STEELE ; 90 Moscow ; dob 1964

    Geoffrey TANTUM
    [Geoffrey Alan TANTUM, 59 UK; 70-72 Kuweit; 72-73 Yemen; 77-80 Jordan; 85-89 Italy, identified by Lobster in 1989.]

    Anthony Jonathan TERRY ; 70 Nairobi ; 73 Havana ; 79 Belgrade ; 86 Santiago* ;97 Geneva* ; dob 1946
    [Mr TERRY, is the son of Mr ANTHONY TERRY who was not only an MI6 officier but also a Sunday-Times journalist in New-Zealand.]

    Richard Paul Reynier THOMPSON ; 91 Stockholm ; 96 Geneva ; dob 1960

    Michael THOMSON

    Daniel Vernon THORNTON ; 95 Brussels ; dob 1969

    Stuart Graham TURVILL ; 95 Islamabad ; dob 1971

    John VENNING

    Richard VLAISTOW ; 95 Havana

    James Spencer Kennedy WATSON ; 91 Kuwait ; 97 Damascus ; dob 1964

    Andrew WHITESIDE ; 95 Budapest ; dob 1968

    Mark WILLIAMS ; 95 Tehran

    Kenneth Mark WILLIAMS ; 76 Kuala Lumpur ; 79 Bridgetown ; 88 Harare ; 94 Dehli* ; dob 1944

    Simon Jules WILSON ; 91 Athens ; 93 Zagreb ; dob 1966 ; OBE

    Julian Paul Geoffrey WISEMAN ; 78 Geneva ; 84 Dhaka ; 90 Islamabad ; dob 1944

    David John WOODS ; 78 Vienna : 81 Bucharest ; 92 Harare ; 97 Pretoria* ; dob 1951

    Ian Alexander WOODS ; 77 New York ; 84 Berlin ; 86 Bonn ; 95 Warsaw* ; dob 1951

    Alexander William YOUNGER ; 95 Vienna ; dob 1963

    http://www.inside-news.ch/Tomlinson/List/Liste_Alpha.htm

  38. 40 George Ban iunie 4, 2014 la 9:37 pm

    @Luminita Arhire

    Solicitarea DNA pentru sporirea pedepsei Dlui Năstase cu un an, nu a fost respinsă? Eu așa știam.

    @ZeV

    De ce atâta deprimare? Nu e suficient că suntem, ca oameni, un miracol cosmic? Iar individual, avem norocul incredibil că, dintre miliarde de spermatozoizi, AL NOSTRU a nimerit ovulul…

  39. 41 Centru iunie 4, 2014 la 10:25 pm

    Mossadul si MI 6 il tin in spate pe Piturca ?
    E un scandal , tinerea acestui individ intr-un asemenea post !
    Mossadul e de vina ca de un an nu se desemneaza un constructor pentru 17 km de autostrada terminati 85 % in plina campie , la Arad ?
    Mossadul si MI 6 incurajeaza vecinul maghiar sa vina cu autostrazi la cheie spre Nadlac si Bors si tot ele ii ametesc pe romani cu proiecte virtuale , parteneriat public privat , studii de fezabilitate in loc de santiere reale ?
    Nu cardasia dintre incompetenta si coruptie ?

  40. 42 Luminita Arhire iunie 4, 2014 la 10:45 pm

    Asa cum se vad lucrurile acum , punand cap la cap piruetele executate in tara si proiectele „ serioase ” puse la punct de multa vreme in afara tarii , observand ascensiunea fabuloasa a unei neveste ambitioase , care spune stramband din nas ca intrarea in Parlamentul European a unui numar mare de social-democrati e nasoala , pentru ca ei „ nu se stiu ” la fineturile europene , la care numai dansa si doamna Macovei sunt experte , ma gandesc ca intr-un oarecare timp , nu foarte lung , pana la prezidentiale, coalitia din jurul PSD ar putea sa piarda guvernarea …
    Acest lucru este posibil , in ciuda evidentei optiuni a cetatenilor . Acest lucru se poate intampla deoarece nici pentru PNL si nici pentu PDL sau PMP, ce-au votat cetatenii nu are nici cea mai mica importanta .
    Ii vad pe liderii liberali cum se straduiesc sa ne explice , cu un aer de mari combinatori , ce buna , ce frumoasa , ce legitima si ce inteligenta este TRADAREA . Un imn al TRADARII cantat pe toate vocile ,cu un text despre virtutile ei purificatoare si motul…. de pe coliva , vesnicul punctaj de la partid ; nu vazusem niciodata asa ceva , acum am vazut o astfel de lista transmisa in teritoriu de la PNL . Adica un fel de „ daca va intreaba despre asta , …. voi sa raspundeti X … voi sa subliniati Y … voi sa va axati pe Z … ”Curat gandire libera si liberala , coane Fanica!
    Si efortul de la centru da roade ; ticalosii de ieri sunt bunii de astazi .
    O suita de minciuni absolut respingatoare insoteste ca o trena TRADAREA condusa cu multa veselie si elan de Crin Antonescu . Mai stiti ? „… eu n-am mintit niciodata …. eu nu am inselat pe nimeni …. ” .
    Imi amintesc cum , dupa marea schisma din USL , Antonescu Crin a rostit de la tribuna Parlamentului , cu glas tunator , urmatoarele : „Dumneavoastra , domnule Prim-ministru Ponta , daca nu veti mai fi Prim-ministru , nu veti mai fi NIMIC !!!!”
    Ce mai esti tu astazi , Crin Antonescu ? Iti spun eu ce esti : ai putea fi destul de exact definit ca sot al sotiei tale … nu ai o meserie ferma , ai fost prea putin profesor , prea putin muzeograf si nu ai continuat cu studii postuniversitare… a, esti OM POLITIC , cu o retorica redutabila , dar nu suficient de redutabila pentru ca laconicul Klaus sa se rusineze cand iti trage covorul de sub talpi .
    Din acest punct de vedere , Crin a primit cam ceea ce merita : a probat ca indubitabil , oricat de canalie ar fi , exista undeva , o canalie mai mare decat el .Intalnirea si ciocnirea celor doua canalii este doar o problema minora , de timp … .

  41. 43 procontra iunie 4, 2014 la 10:54 pm

    Cei care sunt anti-romani o duc mai bine.

  42. 46 Motanul Incaltat iunie 5, 2014 la 3:38 am

    Domnule Nastase,
    Spuneti asa:

    „Opțiunea mea și a celor mai mulți români a fost și este legată de Occident dar, înainte de a discuta dacă suntem pro-americani sau pro-ruși ar trebui să învățăm să fim pro-români.”

    Dar iata ce se intampla, de pilda Republica Moldova doreste sa se asocieze cu Uniunea Europeana. Rusia ce face? Blocheaza exporturile moldovenesti de vinuri in Federatia Rusa pe motiv ca ar fi slabe din punct de vedere calitativ. Pana acum nu erau slabe! In felul acesta trateaza Rusia, de ani de zile, chestiunea. Prin exporturile de gaze, sa luam de pilda South Stream, Rusia doreste sa readuca sub influenta sa cat mai multe tari din Europa de Est. Cu alte cuvinte, prin dezvoltarea relatiilor comerciale Rusia vede un prilej in a-si impune influenta si dominatia politica. Or, lucrul acesta intra in contradictie cu optiunea pro occidentala a Romaniei. Pe de alta parte, noi nu putem aproba agresivitatea Rusiei – de exemplu recenta anexare a Crimeii – care a condus la o situatie de conflict intre NATO, UE(din care facem si noi parte), SUA (principalul nostru aliat), si Rusia. Nu putem sta insensibili la persecutiile la care sunt supusi romanii din Transnistria, care, dupa spusele lui Dmitry Rogozin, se afla „sub patronajul Rusiei si nu vom permite nimanui s-o supere”. Cum poti sa fii pro occidental si mai ales pro roman, si sa ai si relatii bune cu Rusia cand vicepremierul rus, Rogozin, a declarat ca:

    „Rusia va fi bucuroasă să coopereze cu Republica Moldova. Îi iubim pe moldovenii noştri ortodocşi, însă avem probleme cu elita politică care a decis să se îndrepte spre Bruxelless. După părerea mea, ei (politicienii moldoveni) pot pleca singuri spre Europa şi nimeni nu va avea de suferit.” ?

    Deci dupa logica lui Rogozin si a oficialilor de la Kremlin, nu poti fi pro Rusia daca esti pro Bruxelles. Sau, cu alte cuvinte, conditia de a fi pro Rusia este sa nu fii pro Bruxelles, mai exact pro Europa. Or, nu putem construi relatii bune cu Rusia pe baza obrazniciilor, vorba D-lui. Iliescu, ca l-a scos si pe dansul din sarite, lui Rogozin si a oficialilor rusi. Rusia s-a pus singura in opozitie fata de spiritul european si nord-atlantic, din aceasta cauza nu avem cum sa spiritualizam frontierele cu Rusia. Atitudinea Rusiei fata de Republica Moldova spune totul. In asemenea conditii apropierea de Rusia e problematica.

  43. 47 blogideologic iunie 5, 2014 la 6:50 am

    @Doru Coarna
    După ce au spart fragilul serviciu de cristal care era România până în decembrie 1989, “revoluţionarii” au reuşit să distrugă şi identitatea noastră naţională. În slujba căror interese ?

  44. 48 ZeV iunie 5, 2014 la 7:35 am

    Ce va spuneam ?
    Rolul statului de drept este, in primul rand, acela de a descuraja initiativa private romaneasca de anvergura.
    Ioan Niculae, primeste gaz natural la pret subventionat, pentru industria chimica si asta, pentru procurori, este echivalent cu…..subminarea economiei nationale. Care economie ? Economia resurselor naturale este doar preambulul adevaratei economii, cea care da de lucru si venituri oamenilor pe scara larga.
    Iti vine sa-ti di cu tesla-n… ? Iti vine, dar n-o faci , mai avand nevoie de singurul atu al masculului triped. (Z)
    Procurorii nu-si pun problema ca acest om plateste salarii la multi romani si taxe consistente la bugetul statului, care este sursa salariala si pentru procurori si magistrati.
    Pana la urma se doveste ca resursele Romaniei nu apartin poporului roman, ci, partenerilor strategici, iar economia nationala a devenit caduca si stanjenitoare pentru marii investitori, tot strategici.
    Casandra, bine spunea, ca artizanii masoneriei mondiale au fost, initial, benefici dezvoltarii, pornind de la bresle, adica de la MUNCA.
    Din pacate, in era banilor electronici, a fi inginer bun, inseamna sa obtii profit doar manipuland bani in inginerii complexe, imorale, dar protejate de legile statului de drept atat de drag noilor cruciati.

  45. 49 Cris iunie 5, 2014 la 8:19 am

    PSD a asociat PP-DD la guvernare și, bineînțeles, în Parlament.
    Nu mai țin eu bine minte? sau nu demult PP-DD tuna și fulgera împotriva PSD?
    PP-DD tuna și fulgera, UNPR tuna și fulgera, PC doar tuna și asta era mai demult, mai dedemult, așa că lumea a uitat.
    Cum e cu mișcările și atitudinea partidelor?

  46. 50 Cris iunie 5, 2014 la 8:34 am

    A fi bun român și pro-România înseamnă, după mine, să respecți legile și normele, să-ți declari toate veniturile la Fisc, să nu angajezi salariați cu salariul minim pe hârtie și dublu în mână, să nu accepți așa ceva ca salariat, să faci bine ce ai de făcut la locul de muncă, să nu iei și să nu dai mită, să nu iei bani de la pacienți și să nu înșeli Casa de Sănătate dacă ești medic la stat, să nu iei bani de la elevi dacă ești profesor la stat, să nu iei mită dacă ești judecător, să nu faci abuzuri din exces de zel dacă ești procuror…
    Milioane de români făptuiesc faptele de mai sus și totodată admiră Germania, Franța, Elveția…
    „În Germania”, spun ei cu admirație, „nu-i așa…”.
    Păi nu-i așa fiindcă GERMANII nu-s așa cum sunt românii.

    Locatarii unui bloc, care fac naveta România-Spania, România-Italia, România-Germania… coceau vinete și frigeau carne lângă bloc. Când i-am întrebat dacă în Spania… coc vinete și frig carne lângă bloc sau alt imobil, au spus admirativ „nuuu! Acolo te spun vecinii și te amendează Poliția”.
    Atunci, aici de ce faceți asta?

  47. 51 Doru Coarna iunie 5, 2014 la 9:35 am

    @ Marian Nicolae,

    pacat ca nu ne spune cine si de ce l-a mierlit pe Kennedy…

    Hai sa fim seriosi, nu cred ca era nevoie de 12 James Bonzi ca s-o pateasca printesa… Si nu cred ca vreun guvern, oricare ar fi el, isi poate permite sa dispuna asasinate, oricat de necesare ar fi ele… Exista insa o intreaga pleiada de autori care leaga convenabil fragmente de realitate ca sa vanda cateva volume… De cei cu extraterestri nici nu mai amintesc…

    Astfel de lucrari sunt menite sa sperie, tot asa cum OMS anunta din cand in cand cate o boala groaznica care sta sa cuprinda omenirea si vezi Doamne, numai ei, daca primesc suficiente stipendii, o pot eradica… Populatia trebuie tinuta sub o oarece teroare ca sa fie obedienta… Religia procedeaza la fel, Justitia la fel, toate entitatile care se bazeaza pe avantajele oferite de puterea ce o detin legal au acelasi obicei, sperie…

    Sigur, in istoria omenirii s-au petrecut asasinate reale, insa toate au fost „induse” unor labili, nicidecum ordonate asa, in urma unei consfatuiri la o sedinta dintr-un cabinet…

    Dealtfel, daca analizezi situatia in care se aflau victimele la ora decesului, constati ca fie o cam faceau contra vantului crezand ca doar se uda, fie devenisera anacronice in raport cu realitatea, fie incercau sa promoveze niste chestii dar fara a putea intui consecintele reale care erau cu mult mai grave decat scopurile pozitive vizate de ele initial… Apoi mustrarea, labilul, metoda si gata…

    Parerea mea e ca sistemul asta global are puteri infinite, poate forta orice natiune la orice, poate schimba orice, nu are de ce sa se murdareasca pe maini. Azi dai un telefon, maresti scontul unei tari si asta-i tot, restul vine de la sine si ti se asterne la picioare cu pupici. Daca nu, lansezi un zvon si schimbi impetuosul iar urmatorul vine cu lectia invatata la perfectie, vezi DSK…

    Acum. Pe vremea arbaletei insa e drept, asa se consolida puterea.

  48. 53 Ghita Bizonu' iunie 5, 2014 la 10:46 am

    Să te strici de ras …
    Excolonelu Turcescu scrie ca cum “Se duce dracu’ şandramaua media din România!” Curat şandrama adica şantan si drama …Curat drama! „Dupa cvasi-dispariția presei scrise urmeaza televiziunile.” Presa aia care inflorea sub apasarea ticalosită a „regimului Năstase” s-a cam ofilit in iarna ADA!! Adi-cel-Rau Mistrețocedar care nu platea publictate la cei care il injurau avea parte de presa multa (dusmanoasa de opozitie)
    Azi presarii … e specie pe cale . Mistreții nu!!

    Si revista 22 azi intinde laba „dă si mie dă si mie!!” ca deh minoritarii e la moda!! Multicurism cum s-ar zice : Vă cerem din nou să ne sprijiniți. De data aceasta este vorba de revista22.ro, care are nevoie de ajutorul vostru financiar pentru a putea continua să fim aceeași voce independentă, același forum de dezbatere a valorilor pentru care ne-am luptat împreună. Acum este un moment în care revista22.ro trebuie să se dezvolte, împreună cu voi, în pofida dificultăţilor financiare și în contextul situației complicate prin care trece presa nealiniată din România.
    Da ca cand erau taiate ca la zalhana si locuri de munca si nivel de trai si venituri si penzii era bine da?!
    Si oare ce o fi aia presa independentă si nealiniată? Aia aliniată la spatele Basescului?

    Insa piramidale sunt concluziile Turcescului De ani de zile tot spun ca pentru consolidarea democratiei e nevoie de reglementari rapide in piata presei romanesti. Poate chiar de ajutoare de stat sau de facilitati fiscale in stare sa repuna pe picioare institutiile media. Altminteri, aleluia! A se nota.
    Sa fie primită la loc cu verdeata.
    Fiindca bă ăsta e capitalismu bă! Nu scoti mardelu’ basta! Si unde a mers milionu de locuri de munca merge si duzina de basei mercenari..

    Insă e cam multa ceată in capu lor (tot din operele excolonelului): O sa stăm pe net ca anticomunistii in parcuri asteptind sa vină americanii/nemtii/ bulgarii sau, cine stie, rusii sa investeasca in mass-media. hm .. aceasta descriere coboară direct din prezentările caricaturale ale „edecurilor” partidelor istorice si in plus le aduce un „omagiu” ca nu prea se intelege daca nu cumva si anticomunistii asteptau pe bulgari!!

    Deci drama de şantan a intelectocănimii disperate sa fie asistată social ptr „productia” de propaganda de partid si de cantare a Conducatorului Erou intre Eroii Neamului din Bouista scoborator..

  49. 54 Marcus iunie 5, 2014 la 11:16 am

    Ein Wort, Ein Mort!

    Liberali cu papioane, fite multe si-aere de elitism
    L-au dat dracu’ pe Bratianu si-au trecut la basinism.
    Azi se-adapa dintr-o troaca unde ieri cu spor scuipau
    Prieteni buni cu parasuta ce la greu batjocoreau.

    Mai docili ca boulenii, prosti ca oile din stana
    Si-au schimbat crezul pe vorbe scapand vrabia din mana,
    Peste noapte rupt-au foaia ce dogma le-o statuta
    Si-au dat palma cu satana ce le-a tras o cacealma.

    Si-au tras teuton la staul sa le fie de-acum baci
    Si vor behai nemteste ca-n romana baciu’ canci!
    Vorbeste din unu-n zece si nu spune nimicuta,
    Executa doar un ordin dat din tronu-i de taicuta.

    Ba, mai mult, cu nibelungu’ sosit ca produs stelar
    Se vad cetateni in Reich votand pentru cancelar.
    De Bratianu adus-a rege de sorginte ariana
    Azi urmasii vor bomboana, cancelaria germana.

    Pentru-a evita surprize sau vreun act de rea credinta
    De la liberali cu devla ce n-accepta umilinta
    Nou slogan invata turma, unanima azi in vot,
    Ciocu mic ca vorba-ceea:”de graiesti, maine esti mort”!

  50. 55 Marian Nicolae iunie 5, 2014 la 2:47 pm

    Practic ramane cum am stabilit:
    Romanii o natiune pe cale de disparitie….
    ––––––––––––––––––––
    Seful Statisticii atrage atentia: ​​​Numarul nou-nascutilor din 2013 a fost de sub 180.000, cel mai mic nivel al natalitatii de dupa cel de-al doilea Razboi Mondial

    de Dan Popa Joi, 5 iunie 2014, 10:52
    http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-17424846-seful-statisticii-atrage-atentia-numarul-nou-nascutilor-din-2013-fost-180-000-cel-mai-mic-nivel-natalitatii-dupa-cel-doilea-razboi-mondial.htm

    Numarul de nou-nascuti din 2013 a fost de sub 180.000, cel mai mic nivel de dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, a atras atentia joi presedintele INS, Tudorel Andrei. El a mai spus ca din pacate aceasta este o tendinta manifestata pe un orizont extrem de larg, din pacate.

    „Pentru inlocuirea populatiei la acelasi nivel ar trebui sa avem 2,1 copii/femeie. Acest nivel este acum mult sub aceasta cifra, circa 1,4 in prezent”, a mai spus Andrei. Alte explicatii au fost date de Silvia Pisica, Directia generala de demografie si statistica sociala. „Majoritatea covarsitoare a celor care au plecat sunt au varsta medie de 25-45 de ani, adica varsta la care se fac copii.

    Pe de alta parte, sa ne amintim ca pe vremuri casatoriile se faceau la 22 de ani. Varsta la care un cuplu se gandeste sa faca copii s-a mutat spre 30 de ani. Numarul mediu de copii /cuplu e in scadere.Cand a fost baby-boomul dupa decretul dat de Ceausescu, au fost 575.000 de nou nascuti”, a spus Silvia Pisica.

    Cifra trebuie judecata intr-un orizont mare de timp- ni e doar cifra din 2013. E o tendinta continua de scadere a ratei natalitatii, fara variatii mari de la an la an. Tendintele demografice care au fost inregistrate in perioada de tranzitie poate reprezenta o explicatie”, mai spune seful INS.

    Rata natalitatii e mai mare in zona rurala decat in cea urbana. Dar si numarul deceselor este mai mare acolo

    INS a facut un studiu cu privire la orizontul anilor 2050 care confirma o scadere a populatiei pe termen lung.

    Citeste aici studiul Statisticii.

    Dă clic pentru a accesa document-2013-12-13-16199776-0-proiectarea-populatiei-active-din-romania-orizontul-anului-2060.pdf

  51. 56 Cris iunie 5, 2014 la 3:11 pm

    @ ZeV:

    Și, ca să nu mai fiți supărat pe mine așa, în general, și să fiți supărat doar din motive PNL, dacă tot aduserăți vorba de ai noștri tineri, să vă zic o perlă rară:

    Romanul „Răscoala” este conceput de Liviu Rebreanu sferic pentru că începe și se termină cu imaginea burții lui Rogojinaru care seamănă cu o sferă.

  52. 57 Cris iunie 5, 2014 la 3:21 pm

    Acordul Rusia-China… 400 de MILIARDE de dolari…
    Se „sparie” gândul…
    Dac-ar fi doar cifra asta în legătură cu Rusia și China, și tot ar trebui ca aceia care disprețuiesc cele două țări fiindcă n-au campanii electorale a l”americaine, cu stegulețe și pălărioare, să stea puțin jos și să reflecteze.

  53. 58 Marian Nicolae iunie 5, 2014 la 3:25 pm

    ATENTIE:
    –––––––––-
    Observam din nou un atac concentrat asupra Electrocentralelor in acest moment:
    ––––––––––––––––––––––––––––––––
    Electrocentrale Bucureşti, cel mai mare producător de energie termică din ţară, se divizează

    05 iun, 11:36 | ECONOMICA.net
    http://www.economica.net/electrocentrale-bucure-ti-cel-mai-mare-producator-de-energie-termica-din-tara-se-divizeaza_81351.html

    Electrocentrale București S.A, compania care administrează cele cinci centrale electrice de termoficare (CET) din Bucureşti şi CET Palas Constanţa, intră într-un amplu proces de divizare în scopul restructurării și eficientizării activității companiei, potrivit unui comunicat al companiei.

    Elcen
    Foto: sfin.ro

    Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) se va diviza prin desprinderea din ELCEN, care va continua să existe, a unor părți din patrimoniu și transmiterea acestora către două noi societăți: Societatea Electrocentrale Constanța S.A., respectiv Societatea Electrocentrale Titan S.A., potrivit Proiectului de Divizare publicat în Monitorul Oficial.

    ELCEN va rămâne astfel cu cele patru centrale din Bucureşti: CET Bucureşti Vest, CET Sud Vitan, CET Progresu şi CET Grozăveşti. Centralele produc, în regim de cogenerare, energie electrică pe care o livrează în sistem, şi energie termică frunizată locuitorilor Capitalei, prin regia locală de distribuţie RADET.
    Electrocentrale Constanța S.A., societate nou înființată, va deține Centrala Termoelectrică Palas și rețelele de transport al energiei termice ce deservesc orașul Constanța, precum și alte bunuri/active din patrimoniul ELCEN.

    Electrocentrale Titan S.A., societate nou înființată, va deține Centrala Termoelectrică Titan și Centrala Termoelectrică Fântânele, precum și alte bunuri/active din patrimoniul ELCEN.

    „Divizarea va fi urmată de transferul integral al acțiunilor Electrocentrale București S.A. și Electrocentrale Constanța S.A. în portofoliul autorităților locale. Pe agendă se mai află fuziunea cu RADET, odată ce Regia Autonomă se va transforma în societate comercială. În urma fuziunii, vom avea un punct comun privind strategia de dezvoltare a SACET-urilor (sisteme de alimentare centralizată cu energie termică-n.red.), urmărind creșterea eficienței și optimizarea costurilor, ținând cont de nivelul de suportabilitate al consumatorilor finali. În același timp, SACET-urile vor putea să dezvolte strategii comerciale de fidelizare a consumatorilor racordați la sistem, precum și de reconectare a celor care au luat decizia de a folosi centrale proprii, pe gaz natural”, a declarat Gabriel Ignat, directorul general al ELCEN.

    ELECEN cel mai mare producător de energie termică din România (40%) și din București (85%) și unul dintre principalii furnizori de energie electrică din țară (7%),.

  54. 59 Radu Humor iunie 5, 2014 la 10:07 pm

    Iata un interesant mesaj primit pe e-mail:

    LIBIA- Ce nu va fi publicat de masmedia niciodata
    Citeva „fapte” despre dictatorul insingerat Gadafi, care isi chinuieste poporul.

    -Poporul Libian primeste credit fara dobinda

    -Elevii primesc salariul mediu al acelei profesii, pe care o invata.

    -Daca cineva nu-si gaseste de munca statul ii da salariu plin parca ar lucra.

    -Tinerii casatoriti primesc casa gratis de la stat.

    -Orice tinar libian daca se inscrie la orice facultate din lume,primeste 2500 euro de la stat plus intretinere + o masina.

    -Masinile sint vindute la pret de fabrica.

    – Libya nu are datorii fata de nimeni in lume. -Invatamintul si spitalizarea sunt gratis.

    -25% din populatie are facultate.

    -Pe strazi nu sint cersetori, toata lumea are locuinta.

    -15 centi costa o paine.

    Deci e rau de tot. Nu e de mirare ca pentru cei ce conduc lumea asta din umbra, Libya e o . Gaddafi nu a fost de acord cu dobinzile mari aplicate de Banca Mondiala. Deci e dictator. Libya a fost o tara L I B E R A asta-i adevarul despre razboiul din Libya .

    Am incercat sa verific cifrele de mai sus, dar n-am prea reusit. Pe enciclopedii sau in mass-media n-am gasit decat o recunoastere a faptului ca Libia are un foarte ridicat nivel de trai a locuitorilor sai, deoarece este un mare exportator de petrol. Ca a fost declarata ca avand populatia cu cea mai mare speranta de viata din Africa si anume 74 de ani. Ca are cam 1,7 milioane de studenti, la o populatie de 6,420 milioane de locuitori.

    Țara este una dintre cele mai bogate din Africa. PIB nominal per capita în 2010 a fost de 12.062 dolari (locul 48 în lume), conform FMI. PIB per capita după paritatea puterii de cumpărare a fost de 14.878 în 2010. HDI (Indicele dezvoltării umane), un indicator alternativ ce ia în seamă și accesul la educație și alte elemente legate de nivelul de trai, pune Libia în fruntea celor mai dezvoltate țări africane. PIB nominal a fost de 77,9 miliarde dolari în 2010, conform aceleași surse, după o creștere economică de peste 10%.

    Citind in diagonala multe articole din mass-media, am aflat cu greu printre randuri ca toate familiile au o locuinta, o masina, televizor si telefon. Spitalele si liceele sunt la standarde ridicate. Toti locuitorii au acces la doctori, clinici, medicamente, gratuit.

    Cam atat. Dar suficient cat sa putem considera ca cifrele din e-mail pot fi reale.

    Cand au motivat invazia Libiei, analistii o tot tineau intruna cu bietul popor chinuit, impotriva caruia Gaddafi a pus aviatia. Daca insa erau cu adevarat atat de saraci, sigur mass-media venea cu cifre si imagini cutremuratoare. Dar pentru ca ele nu exista, s-au multumit sa ascunda cat mai mult adevarul …

  55. 60 blogideologic iunie 6, 2014 la 5:55 am

    Despre “ce-i înnăscut şi ce-i învăţat”. Subiectul anunţat se cheamă pe englezeşte „nature and nurture” iar pe franţuzeşte “l’inné et l’acquis”. Aspectul de “nature” se referă la ceea ce este genetic, la ceea ce a fost incorporat de mama natură în construcţia omului. Aspectul de “nurture” se referă la modul filosofic şi psihologic asociaţionist-senzualist. Abordarea aceasta, care se încadrează în epistema de modernitate ce fasonează cultura noastră de vreo două sute de ani, reduce foarte mult pentru noi ceea se cheamă eufemist costurile învăţării, iar catastrofist “barierele în calea învăţării” (care există realmente în Paideia modernă, ele existau deja în Paideia clasică, recunoscute ca atare de Euclid prin aforismul “Nu există calea regală!”). Atunci când am vorbit pe aici despre “bottom-up approach”, colegul nostru comun @Georgică Ban îmi solicita imperios bibliografia. Nu îi dau bibliografia, îi dau numai explicaţia pe româneşte. Asociaţionismul senzualist, adică tipul de filosofie inspirat din Condillac şi Destutt de Tracy care se practica la începuturile culturii noastre moderne în Şcoala de la Sfântu Sava, exemplifică abordarea conceptuală ascendentă (bottom-up approach).

  56. 61 Doru Coarna iunie 6, 2014 la 3:48 pm

    @ blogi,

    din cate stiu eu, nici un revolutionar autentic nu a ajuns sa detina functii de decizie in statul postrevolutionar, cu cateva exceptii care insa fie erau evrei, fie au fost arondati mai tarziu unor structuri de forta si care in scurt timp au disparut. Funtii politice deci, nu. Dealtfel, nimeni nu s-a opus regimului ceausist pentru functii, ar fi fost o idiotenie…Toate functiile au fost ocupate de persoane care au profitat de revolutie, fara insa a fi participat la ea decat din momentul cand zarurile erau deja aruncate.

    Ideea era o reforma gorbaciovista sau inecarea revolutiei in sange. Iesirea masiva in strada a facut ca Romania sa nu mai poata fi intoarsa din drumul catre democratie si libertate si nici dezmembrata. De asta au profitat apoi esaloanele 2 si 3, precum si toti tupeistii momentului. Iliescu s-a bazat pe ei pt a-si legitima puterea, argumentand ca au participat cu totii la actiune… evident, minteau in cor, si apoi, tot in cor, s-au pus pe sabotat, dezorganizat si furat tara intrucat URSS inca mai exista si speranta lor a murit ultima, desigur… Au fost atat de ticalosi incat in loc sa coopteze la conducere revolutionari, au preferat surogatele de partide istorice formate din batranei puscariasi, idealisti, naivi si anacronici… Normal, cu ei se putea fura si sabota!

    Revolutionarii nu au fost in slujba nimanui intrucat nici unul nu a profitat de Romania postdecembrista, asa cum poate ar fi meritat. Mai mult, nefiind la conducere, tara a fost terminata de cei ce au preluat puterea si nu au putut implementa ideile gorbacioviste, ba s-au razbunat si pt nereusita dezmembrarii din martie ’90. Apoi razbunarea s-a transpus in sabotarea economiei, in conducerea falimentara si haotica, in lipsa oricarui proiect logic de tara. Abia cand lucrurile s-au asezat si URSS a disparut, si-au dat seama ca altfel nu merge si au trecut la aglutinarea capitalului prin spolierea intrepriderilor, a institutiilor, si apoi a sistemului bancar. Acum toti hotii astia detin puterea in Romania si numai lor le poti imputa spargerea serviciului ala de cristal… care poate daca era din fier, supravietuia…

    Tot pe ei ii poti intreba si despre identitatea nationala, nu revolutionarii au imbecilizat natiunea ci razbunatorii astia…

    Dar vremurile au trecut, tara a ramas in frontierele ei inca, a avut bafta ca vestul sa caute piete si deci sa se extinda si asa am ajuns si noi prin UE si NATO fara sa pricem nimic din scopurile lor, iar acum trebuie sa si aparam vestul asta aici, la granitele noastre, caci nu-si pun scut antiracheta sarbii sau olandezii, ci noi…

    In acelasi timp am dat de talhari si mai mari, asa ca ni s-a impus statul de drept ca hotii nostri sa nu mai fure ci doar multinationalele lor sa traga tot ce este… Evident, este absolut normal ca sa se intample asta cu o tara sabotata total din interior, timp de 25 de ani… Pe ei ii poti intreba despre identitatea nationala pt ca au tinut tara pe salarii si pensii de mizerie imprastiind forta de munca in vest, dar cu preturi comparabile cu cele de acolo, desi de ex., noi suntem producatori si de gaze, si de curent, si de aur, si de carbune, si de sare, si de lemn, si de hartie, si de otel, si de nave, si de…

    Stii ce partid a praduit cel mai mult tara, sau, care-i cel mai bogat partid?
    No, mere de-i voteaza iar… si apoi sa ma intrebi iar pe mine ce parere am…

    Inca ceva: te rog sa ma slabesti cu revolutia, nu mi-a apartinut, nu mi-am insusit-o, n-am profitat. OK? Eu doar l-am rasturnat pe Ceasca pt speranta unei vieti mai bune, ca orice om normal si cat de cat optimist… Restul nu mai e vina mea, ci este vina profitorilor de tot felul. Dar datorita noua, tara cel putin mai are azi aceleasi granite, atat cat le-or mai putea pastra saraciile astea… restul au dat sau au distrus!

    Clasa asta politica va iubeste atat de mult incat nici nu s-a intrebat unde va munci tot pt ei poporul asta, cand praduiau economia nationala… Intelegi.

  57. 62 blogideologic iunie 9, 2014 la 11:18 am

    @Doru Coarna
    Omorârea celor doi bătrânei – Nicolae Ceauşescu şi Elena Ceauşescu- tu o transformi într-un act de curaj hubric.

  58. 63 iustinvictorius iunie 11, 2014 la 1:47 am

    Dle. Adrian Năstase, aveți foarte mare dreptate în tot ceea ce spuneți vis-a-vis de atenția acordată de o mare parte a românilor, vieții politice cotidiene, interne și internaționale, însă Dle. Adrian Năstase, mai buni și mult mai pro-români decât în prezent, cred că vom reușii să fim noi, tinerii noii generații, generația fiilor dvs., aceia care o parte dintre noi chiar am învățat și care, unii dintre noi am terminat universități de prestigiu și avem nevoie de oameni ca dvs, cu experiență politică reală și pe teren, cu expriență politică căpătată în urma multor bătălii politice, dar care totodată avem nevoie de deschiderea mai largă a porților în noua viață politică europeană pe care trebuie să o gestionăm pe cât posibil în favoarea României.
    Dle. Adrian Năstase, noi noua generație nu știm ve înseamnă microbul corupției, noi nu știm ce înseamnă să fim șantajați datorită trecutului nostru, dar tot noi suntem generația în care nu vrem să mai existe procurori ,,Băsescieni” care distrug familii la comandă politică, care distrug oameni ce au curajul să lupte cinstit cu alți adversari politici, procurori care nu distrug oameni demni și integrii și procurori fără datorii politice, tot noi vrem să nu mai avem frică de ,,doctorii de laborator” în a căror eprubetă prepară virusul ,,Băsishimera” !!!
    Dle. Adrian Năstase vrem să facem parte din noua generație care se implică cu tot sufletul în viitorul social-democrației, să fim noi cei rupți total de comunism și care să explicăm oamenilor, românilor, de ce social-democrația nu trebuie confundată cu comunismul, să fim noi cei care înțelegem că fără dispariția non-camaderiei, cum și fără dispariția invidiei inutile din interiorul organizațiilor PSD, dar cel mai important, so-li-da-ri-ta-te, nu vom ajunge departe !


  1. 1 Despre cum voteaza electoratul PMP… « Motanul Incaltat Trackback pe iunie 4, 2014 la 2:14 am

Lasă un comentariu






Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!