Mandria unei natiuni

“Cum poate muzica sa refaca mandria unei natiuni”, titra un cotidian respectabil din Anglia saptamana trecuta, povestind despre Festivalul Enescu. Cititorii sai puteau afla din text cum oferta muzicala a festivalului poate rivaliza cu evenimente de gen mult mai cunoscute si mai consacrate, precum Festivalul de la Salzburg. Si despre cum bugetul culturii in Romania este infim, comparativ cu alte state membre ale UE. Exista si o concluzie – fie afirmata explicit, fie citita printre randuri: aceea ca investitia in astfel de produse contribuie la definirea imaginii unei tari in acuta nevoie de promovare a propriei identitati si, in acelasi timp, impulsioneaza turismul cultural, o resursa deloc de neglijat cand economia o duce prost.

Ceea ce nu se spune in articol e ca turismul si cultura chiar sunt teme importante in dezbaterea publica romaneasca – de pilda, vara aceasta s-a tot vorbit de investitiile masive in scene, respectiv in compunerea unui slogan de tara!

 “Unul din marile festivaluri muzicale ale lumii” – nu credeti ca fraza asta face de un milion de ori mai mult pentru imaginea externa a Romaniei decat milioanele de euro aruncate pe branduri si clipuri? O fraza cladita nu pe sedinte de inventie din birourile unor publicitari plictisiti si nici pe imagini obosite sau consumate deja de altii, ci pe realitate. Pe un proiect dus la indeplinire profesionist. Ca sa formulez si mai explicit aceasta lectie, realitatea bate imaginea. E mai eficient sa faci decat sa cosmetizezi si sa vinzi. Simplu, nu?

Enescu, sau Ioan Holender, directorul artistic al acestui festival, sunt indiscutabil parte a patrimoniului romanesc, iar tot ce are legatura cu aceste nume va aduce mereu prestigiu Romaniei, fara ca Romania sa faca vreun efort.

Contemporanii politici ai acestei editii a Festivalului Enescu, cei care se cearta pe margine, isi disputa fonduri uriase care dispar ca niste stele cazatoare, fara sa lase vreo urma, contribuie la desavarsirea haosului numit astazi Romania si pe urma se agata cu disperare de lucrurile bine facute, semnand notite bombastice in programul festivalului sau lipindu-si “inaltul patronaj” de firma acestuia nu pot decat sa spere ca istoria ii va uita cat mai repede. Daca nu cumva asta le va conveni, fiindca la adapostul uitarii poti sa te desfasori in voie.

PS. Tinand seama ca in perioada 2003-2004, Atheneul roman a fost complet restaurat, restaurarea fiind finantata de guvernul pe care l-am condus, ma gandesc ca ar fi cazul ca DNA-ul sa se autosesizeze in legatura cu infractiunea de dare de mita catre Enescu.

73 Răspunsuri to “Mandria unei natiuni”


  1. 1 Mihnea Georgescu septembrie 7, 2009 la 5:46 pm

    Sunteţi vinovat! Credeţi în Spirit…

  2. 2 Mihnea Georgescu septembrie 7, 2009 la 5:47 pm

    Mă bucur că un Spirit atât de sensibil la artele vizuale nu este străin de muzicalitate…

  3. 3 violet septembrie 7, 2009 la 6:08 pm

    Domnule Nastase, dar cine voiati dvs sa rosteasca aceasta fraza? Udrea Elena? Alti reprezentanti de seama din MT? De unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere! Vi se pare cumva ca un astfel de festival, o astfel de tema, in general, pot reprezenta un subiect pe care sa-l abordeze Udrea? Nu e de nasul ei!
    Daca nu e vorba despre salvamari aratosi si mancare gustoasa, despre ce sa vorbeasca ea?

    P.S. Pentru domnul Mircea Geoana:

    In limba romana se spune corect:

    1. ,, Stau DOAR o perioada de timp”. – propozitie afirmativa
    2. ,,NU stau DECAT o perioada de timp”. – propozitie negativa

    Imi pare rau, dar ,,decat” folosit in loc de ,,doar” denota o necunoastere crasa a limbii romane. Rusinica!

  4. 4 Mihnea Georgescu septembrie 7, 2009 la 6:09 pm

    Măcar prin asta – şi tot veţi rămâne în Istorie ca un Mecena – treceam adesea prin centrul Bucureştilor în acea perioadă şi admiram Schimbarea la Faţă a Atheneului – aurirea Cupolei…

  5. 5 Karakas septembrie 7, 2009 la 6:15 pm

    >> „ma gandesc ca ar fi cazul ca DNA-ul sa se autosesizeze in legatura cu infractiunea de dare de mita catre Enescu.”

    @AN, da, ma inscriu pe lista de martori 🙂 Chiar o sa propun DNA sa va mai faca citeva dosare legate de programe sociale gen „cornul si laptele”, constructia salilor de sport, si in final, ar trebui sa dati socoteala ca ati reusit performanta sa finalizati toate acordurile cu UE.

  6. 6 ela septembrie 7, 2009 la 6:22 pm

    Iar tu Mihnea te crezi ceea ce nu esti!

    Deci…! canta pe blogul celui pe care-l adori si cu care te identifici.!

  7. 7 Dan C. Badea septembrie 7, 2009 la 6:23 pm

    As vrea sa ne imaginam ce ar fi spus Nicolae Iorga, despre aceste realitati romanesti contemporane. In acest sens, apelez la cateva citate semnificative: „Oamenii naivi cari umbla astazi cu un fel de termometru sentimental in mana, cersind simpatiile la dreapta sau la stanga, oamenii acestia nu pot sa trezeasca decat un zambet din partea acelora cari-şi dau seama ca nu cu acadele sentimentale se hraneste un popor, ci ca popoarele se hranesc cu ceea ce prin munca braţelor lor, fie si în mijlocul antipatiei generale, stiu sa smulga pe baza dreptului lor ……………… Cand toate problemele societatii le dai in mana celui din urma dintre oameni, ……….suntem o societate căreia îi lipseste orice unitate de vedere si orice baza serioasa de judecata, lucruri de plans cu lacrimi de sange, fiindca este vorba de insusi viitorul acestei tari si al acestui neam. Cine are intr-adevar suflet romanesc nestricat, ….. stie ca in orice situatie trebuie sa-si puie cineva – dacă e cuminte in sensul romanesc – o singură intrebare: ce e de facut si ce pot face eu in ceea ce e de facut? Ierarhia de functii sa corespunda pe cat se poate cu ierarhia naturala a valorilor si meritelor, ca sa nu ajunga calauza a fi mai nesigura decat aceia care se cer calauziti……. Dar, peste tot ce poate da organismul de Stat, autoritati morale permanente sa se bucure de tot sprijinul devotat al acelora cari nu printr-o recunoastere si convertire de ultima ora sa fie adusi a cere de la dansele indreptarea care, venita prea tarziu, sa nu mai poata folosi la nimic”

  8. 8 octaaa septembrie 7, 2009 la 6:35 pm

    Am vizitat acum cateva zile Muzeul Judetean de Istorie din Pitesti. Nu e cine stie ce, dar e ieftin oricum. Si consider ca merita sa „pierzi” o ora in viata ca sa il vezi. Mai „pierzi” o ora sa vizitezi un muzeu de arta, etc. Nu e o mare pierdere de timp, nu ?

    Insa muzeul era gol-golut. Nu era nimeni. Femeia care ne-a dat biletul de intrare a fost amabila, chiar se vedea pe fata ei bucuria de a mai vizita cineva. Nu prea cred ca mai venise cineva de cateva zile. Totusi…Pitestiul e resedinta de judet.
    Asta e mentalitatea in Romaniei.

    Si atunci mi-a venit o intrebare. De ce nici un partid, in prajma campaniei electorale nu da bilete gratis la muzee, dar la mici, carnati bere si concerte se inghesuie toate partidele? Raspunsul e simplu de dat, fireste.

    Asa ca…asta e romanul vrea altceva.

    Ei bine, nici eu nu-s un meloman. Insa presupun ca e cam la fel ca si cu muzeul…

  9. 9 i.nicolae septembrie 7, 2009 la 7:10 pm

    M-am convins.Obsesia persista.
    In rest frumos.
    Toate cele bune.
    PS
    Vanghelie asta o fi el gospodar ;harnic etc dar in materie de discursuri:interviuri e tamae.DATI-I domnule un biberon sau o suzeta ca asta ne face de panarama.
    Ciort pabiri.

  10. 10 neinfectat de comunism septembrie 7, 2009 la 7:57 pm

    @mihnea georgescu
    tu esti vinovat de inchinare la chipuri de lut…si pt asta ai sa arzi in iad…

  11. 11 Mihai R septembrie 7, 2009 la 8:02 pm

    Please, don’t tell them twice, some are enough stupid to start it as you said in your P.S. !!!! Delictul de a face bine este in noul Cod Penal ?

  12. 12 hitmils septembrie 7, 2009 la 8:57 pm

    nea adriane!!!!!!!!!!!……i’m back…!!!!!!, ce zici te apuci de treaba?(las-o dracu de linie de partid sau ce te poate impiedica si fa odata ceva)…, ,, nu prea are treaba comment-ul meu cu articolul dvs. dar ma roade cam de multisor o treaba. ia mata tauru de coarne si apucate de treaba, adica de presedentia Romaniei noastre ca se duce dracu si ce a mai ramas din ea. o sa fi mata surprins (poate), cati o sa te sustina… eu sunt brasovean, nu am treaba cu nici un partid politic, dar am tot dat-o la intors cu prietenii mei oameni cititi zic eu si cum am facut cum n-am facut si tot pe mata te-am gasit cel mai potrivit. n-ai mata nevoie de flatarile mele sau de rautatile altora, dar fa odata ceva cat se mai poate, dupa aprecierile mele chiar daca pare totul un haos organizat ne indreptam cu viteza catre anarhie (chiar dezastru). nu vreau sa blamez nici adversarii matale politici si nici unele scursuri din partidul mata, dar trebuie facut ceva…cat mai urgent. sunt inca multi oameni de bine in tara asta si trebuie facut ceva chiar si numai pentru ei, intelectuali, muncitori, tarani,oameni simpli, care sunt precis in asentimentul meu si spera sa se incumete cineva cu cap si mina forte pe care sa-l sprijine si care sa se apuce de treaba in tara asta. in rest …geoana e baiat bun dar n-are stofa, apogeul lui politic a fost si este ambasador in sua, atat.
    – p.s. la brasov psd-ul n-are putere din cauza lui nita c-tin, recte mihai gherda, liviu lupu si inca vreo doi, dar capu e nita, metaorfozati filiala locala si ve-ti avea de castigat, sunt perceputi in urbe ca infractori si trag partidul in jos. in rest sanatate multa si bafta…..”

  13. 13 Sami Ionescu septembrie 7, 2009 la 9:03 pm

    Enescu o fi avand si el termopane ?

  14. 14 Harabula septembrie 7, 2009 la 9:07 pm

    Ce naiba s-a intamplat?
    A facut si guvernul/ministrul asta un lucru bun.
    Iata un prilej de a-l critica.Adica, domnul Nastase foloseste prilejul pentru a aplica reteta propusa de el insusi in finalul articolului. Adica nici o fapta buna sa nu ramana nepedepsita.
    Sigur ca un festival reusit ridica prestigiul ţării.Ziaristul in cauza il contorizeaza la guvern. Chiar da si un citat din Boc.
    Cat despre banii dati pe „branduri si clipuri”, n-au fost cheltuiti chiar inutil, din moment ce ziaristii din turism au acordat „Marul de aur” unor obiective romanesti.

  15. 15 Mihnea Georgescu septembrie 7, 2009 la 9:38 pm

    @Ela

    Cu cine mă identific?

  16. 16 Nts septembrie 7, 2009 la 10:08 pm

    Am fost in octombrie anul trecut la Salzburg, subiectiva sau nu, dar festivalul Enescu mi se pare mai reusit.

    Cat despre restaurarea Ateneului, in anul 2003, festivalul mi-a daruit prieteni dragi, pe care i-am cunoscut acolo. Un lacas de cultura, unde oamenii cu suflet pentru frumos se pot intalni si lega prietenii pentru o viata intreaga

    Anul acesta, am reusit sa gasesc bilete pentru joi seara, la Sala palatului, orele 19.30 : ORCHESTRE PHILHARMONIQUE DE RADIO FRANCE, dirijor DMITRIJ KITAJENKO, solist RUDOLF BUCHBINDER, in program:
    Schostakovici – Ballet Suite no. 3
    Rachmaninov – Rhapsody on a theme by Paganini op. 43
    Tchaikovsky – Symphony no. 5 in e minor op. 64
    Abia astept 🙂

    As fi vrut sa ajung si sambata aceasta, sa il vad pe Horia Andreescu cum dirijeaza filarmonica londoneza, dar nu mai sunt bilete. Oamenii civilizati si-au luat din timp, nu ca mine, pe ultima suta…asta e.

    Este nevoie, mai mult ca oricand sa se limpezeasca odata apele si sa mai avem ragaz si pentru construirea interioara a frumosului din noi.

  17. 17 Cârcotaşu septembrie 7, 2009 la 11:14 pm

    Ca elev al unui liceu de muzică, am urcat pe scena Ateneului Român în anii ’60, la fel şi pe scena Operei Române din Bucureşti.
    În ceea ce priveşte Ateneul, şi înainte şi după descoperirea frescei istorice, circulare, ce înconjoară sala.
    Festivalul Enescu era un moment de sărbătoare, mediatizat la maximum, în limita a ceea ce se îneţlegea atunci prin mediatizare. Hotelurile erau pline de vizitatori străini, iar a obţine un bilet la una din manifestările festivalului era un adevărat tur de forţă.
    Acum a ajuns o glumă. Turism cultural? Tot o glumă. Noroc cu Thelegraph.
    Parcă ieri vorbeaţi despre Eol.
    Cât priveşte festivalul Enescu, l-am zărit pe Băsescu făcându-şi siesta la Opera Română, la Oedip, după întâlnirea „întâmplătoare” de la crâşmă, cu muza sa, inegalabila Nuţi.
    A dormit ca o ciubotă.
    Eu, simplu cetăţean, ce-aş mai putea spune?

  18. 18 Cârcotaşu septembrie 7, 2009 la 11:32 pm

    PS. Festivalul ăsta, şi nu numai în acest an, parcă s-ar desfăşura în clandesinătate. Ce-aş putea face eu?

  19. 19 Augustin septembrie 8, 2009 la 12:02 am

    @ Hara buba
    Puisor, atentie: Festivalul George Enescu NU E un festival al vinurilor. Si, spre uluiala mea completa, tu habar n-ai ca meritul principal in realizarea acestui festival este tocmai al idolului tau, Traian Basescu, fara nepretuitul sau patronaj acest festival neputind exista(!). Probabil laudele stupide pe care le aduci tu guvernului se refera la meritul extraordinar ca N-A DESFIINTAT ACEST FESTIVAL. Daca asta e pentru tine prilej de bucurie si osanale, atunci, baiatule, esti un om foarte mic.
    Exagerat de mic!

  20. 20 Razvan Sidoreac septembrie 8, 2009 la 1:14 am

    PSD-ul nu mai guvernează. Am aflat, pe surse din interiorul Guvernului, că, în momentul de față, social-democrații ar fi rămaşi de căruță în Guvern. Toată disputa politică dintre cele două partide, toate comisiile de anchetă şi toate amenințările cu retragerea PSD-istilor de la guvernare, ori cu excluderea lor, au dus până la urmă la o despărțire a celor două partide. Mai ciudat este că despărțirea nu a avut loc în mod fizic. Teoretic, PSD si PD-L alcătuiesc in continuare executivul şi au ministerele împărțite în mod egal, dar ce e mai puțin ştiut este faptul ca , de ceva vreme, ministerele conduse pe hârtie de miniştri PSD sunt controlate de fapt de secretarii de stat ai PD-L […]

  21. 21 blogideologic septembrie 8, 2009 la 1:59 am

    +Cat despre banii dati pe “branduri si clipuri”, n-au fost cheltuiti chiar inutil, din moment ce ziaristii din turism au acordat “Marul de aur” unor obiective romanesti.+
    🙂

  22. 22 Sibilla septembrie 8, 2009 la 3:14 am

    @nea Harabula,
    Pardon!
    Tovarasica Leana-Babana SI-A acordat marul, ghiavolita, in schimb, da, duduia a primit exact ce merita, adicatelea : Zmeura 🙂

    * Premiantii de Succesuri ai Natiunii *… Editia I- Gala Decernarii * Premiilor * !!!


    Am pus link spre articol, ca sa va fie la-ndemana sa gasiti si explicatia-n detaliu, cums-a premiat duduia, va va * ghida * un alt link spre detalii 😉
    Cat despre “branduri si clipuri”… ce Doamne iarta-ma au adus Caras-Severinului paregzampla? Din cate cunosc eu, mititica, si credeti-ma cunosc, ioc investitori, nema investitii, infrastuctura la pamant, in fine se tot lauda tandemul blaga-frunzaverde ca cica se vor pompa niste miliarde pt * se va face, se va drege *… Eu una astept inca doujde ani, ca trecura fo zece, si nu mor pana n-oi videa drumul Resita-Moldova Noua, drum, caci acum e… ciur, zici ca la noi au fost bombardamentele NATO, nu la dragii mei dragi srbi…. Si am semnalat ministeresei zabauce halul in care se * prezinta * fosta Statiune Montana Semenic si Manastirea Bazias… In fine, posibil duduia nu stie de SF SAVA, cum nici * atotstiutorul * frunzaverde n-a avut habar, deci nici initiativa sa puna pe roate un proiect : Istoria Feroviara a Banatului Montan… au venit sarbii, si cu initiativa, si cu solutia, si cu investitia, mai mare rusinea,da se da cubic pe toate posturile ca mnealui e banatean, e pe dracu ghem, punct.
    Nea Harabula, rogu-va, io-s mica si neinsemnata, dvs aveti trecere la ministersa…. transmiteti-i ca : *avem uranaiu, mai avem si lemn nemarcat ( 😉 ), Semenicul urla dupa turisti da nema locuri de cazare, Manastirile Bazias si Zlatita ctitorite de Sf Sava sed sa cada si… cate multe altele…
    N-am pomenit in dorul lelii nici de lemnul nemarcat :)… nici de uraniul-Ciudanovita, e samo za ochisori de peruzea via Cotrocenius 😉 🙂
    Danke!
    Sibilla

  23. 23 Sibilla septembrie 8, 2009 la 4:04 am

    Apropo de * manria unei natiuni *… :
    * stima noastra si mandria,
    Carasul tot/doar cu… rachia!
    cica le stie pe toate..
    urla : responsabilitate,
    un exemplu viu, imparatul:
    Nasul cu finii, cat … satul… *
    ( fragment, cules din zicerile carasenilor,cu amar…)

    Citez:
    „Mă număr printre cei care au cerut ca unii miniştri PSD să plece din Guvernul Boc. Prestaţia lor lasă de dorit şi consider că nu mai au ce să caute la guvernare“, a susţinut preşedintele PD-L Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde, în cadrul ultimei conferinţe de presă.

    O astfel de cerinţă vine, conform spuselor sale, în urma „deselor atacuri ale membrilor PSD asupra membrilor PD-L, atacuri care nu arată că suntem într-o coaliţie. Mai mult, într-un discurs agresiv, preşedintele PSD, Mircea Geoană, vorbeşte de urmările Guvernului Boc-Băsescu ca şi cum PSD-ul nu ar face parte din acest guvern. Mă revoltă dispreţul şi acţiunile aşa-zişilor parteneri de coaliţie şi dispreţul cu care vorbesc de actuala guvernare. Cum se explică plângerea penală făcută Robertei Anastase sau ministrului Finanţelor, Gheorghe Pogea? Nu e corect, şi de aceea consider că PSD nu mai are ce să caute la guvernare alături de noi. Responsabilitatea faţă de România ne-a determinat să încheiem o astfel de alianţă, dar văd că nu toţi şi ştim să fim responsabili“.

    Nina Curiţa
    © 2005-2009 – Inform Media
    Sursa : http://www.caon.ro/

    D-le AN… : PE REDUTE!!!
    Ma abtin sa mai zic si altele, nu de teama amenintarilor din Twin Peakse-ul carasean ci, de scrba si, pentru ca am promis sa nu sudui in spatiul unuia din putinii Oameni Politici pe care-i respect! Si… e nevoie de…Echilibru, care, tine aproape, cu noi , cei care ne dezicem de grupuri de pe la Cluj, raspopiti mitomani, sau Jioana… aia care facem parte din : *visatorii sunt Mantuitorii lumii *, dar, la o adica stim sa fim si Arkani… ufff !!! Facem ceva?? CAND???
    Panaramele pedelachee cica, sustin asa zisul candidat independent, carele se molipsi de la fiisa si invers… Talpes, alt kameleonsky, baga si asta la deruta o *candidatura *, ar urma sarpele fraier Magureanu si … mai cine, ca-i Circul total… Doamne, ce vremuri traim!!!!
    Un lucru stiu : pe Jioana NU-l votez, mai bine-mi tai dejtele, pe basescovici NICI ATAT!
    De la AN… mai asteptam un semn… Semn de Trezie Nationala este, cui acordam increderea, pe cine urmam… cand???
    FRATILOR, cunoastem cu totii * aveti grija pe mana cui dati partidul… *, furnica sibilina zice iar si iar si iar… : * SA LUAM AMINTE, CU TOTII, PE MANA CUI AJUNGE CE-A MAI RAMAS DIN ROMANIA !!! *…
    Sibilla

  24. 24 blogideologic septembrie 8, 2009 la 5:30 am

    În articolul http://www.romanialibera.ro/a164321/valea-jiului-valea-nepasarii-turismul-de-mina-neexploatat.html, ziarista Carmen Cosman scrie : “Turismul de mina, neexploatat”. Iar banii cheltuiţi nesăbuit de ministrul turismului Elena Udrea – „milioanele de euro aruncate pe branduri si clipuri”, cum spunea domnul Adrian Năstase–, puteau să fie folosiţi pentru asigurarea de risc în turismul de mină.

  25. 25 Vasile, septembrie 8, 2009 la 7:01 am

    Dl. Nastase ,

    Va ridicati singur mingea la fileu precum jucatorul de tenis la antrenamentul cu un perete.Eu nu cred ca cel mai inversunat adversar al dumneavoastra ,daca este om normal, nu poate aprecia ca guvernarea
    2000-2004 nu a fost o guvernare buna. Ca sa dam cezarului ce este al cezarului ar trebui sa va reamintesc ca a existat un minister al culturii ,care a fost implicat, criticat ,terfelit de opozitie si mas medie cu prilejul lucrarilor de reabilitare de la Atheneu. Dumneavoastra in schimb ati cules acum toate meritele si ati omis eforturile lui Razvan Theodorescu.
    Si inca ceva, paramount, guvernul Nastase nu a avut un presedinte jucator,ci invers, un presedinte moderator, care va „moderat” multe dintre sincopele sau semi-esecurile pe care totusi le-ati comis.Sa nu uitati nici o data ca ati fost inlaturat de la sefia partidului, iar romanilor acum li s-a luat astfel o sansa la o continuitate in emancipare europeana, tocmai de aceia pe care i-ati ajutat sa devalizeze intreprinderi,sa-si acorde active prin licitatii trucate, sa…sa….vreti sa-i enumar………

  26. 26 diogenecainele septembrie 8, 2009 la 9:11 am

    Ca si multe altele, acest festival este continuat doar din lasitate. Romania actuala nu mai are nevoie de carti, muzica, stiinta etc. Daca s-ar putea fara sa iasa scandal, pentru ca orice schimbare provoaca scandal si nu din alte motive, acest festiva ar fi fost aruncat de Romania actuala la cos. In ierarhiile Romaniei actuale valorile primei generatuii de imbogatiti sunt cele domeniante, prevaleaza in fata valorilor clasice intruchipate de astfel de festivaluri. Candva Noica vorbea despre occident ca despre „societatea untului”. Daca ar fi trait, ar fi vorbit despre Romania actuala ca despre „societatea cefei de porc”. Existe perioade in care un loc sufera desrtificari culturale, in care vulgaritatea sistematica asfixiaza orice. Nu cred ca evenimentul asta aproape carantinizat ne ajuta sa ne regasim, ci doar ne ajuta sa ne intretinem anumite imagini false despre noi. Festivalul asta nu comunica cu restul scoietatii pentru ca nu mai are nicio legatura functionala cu aceasta. E doar o relicva izolata, traind din inertie intr-un loc cu care nu mai are nicio legatura organica. Realitatea Romaniei e cea a lui Udrea si Basescu.

  27. 28 ela septembrie 8, 2009 la 9:29 am

    Inca 5 ani de regim basescu?
    Nu cred ca este bine. Domnul Basescu nu are alta „calitate” in aceasta functie decat sa ne arate ce cool este el, ce „tare” este, de altceva nu s-a ocupat, iar hahaitul nu mai poate fi suportat.
    Daca cineva imi da un exemplu de ceva bun facut de domnul base pentru cetatean, ma duc la vot, altfel,….. tot votez, cu printul Duda, cand o mai candida.

    Mihnea, tu sti cu cine te identifici.
    Ai zis ca ai plecat din PSD, atunci de ce-l mai „cauti” pe Adrian Nastase?
    Este valabila aia cu „prima dragoste nu se uita?” Cred si eu.

    O mutare buna a facut Olguta Vasilescu cand a plecat de la PRM, femeia a vazut ca acolo n-are viitor, ea voia sa faca ceva pentru Romania, a venit la PSD si este super OK!

  28. 29 Mihnea Georgescu septembrie 8, 2009 la 9:46 am

    @Ela

    Am plecat din PSD pentru că a întinat idealurile socialismului prin alianţa împotriva firii cu PDL, împotriva voinţei lui Ion Iliescu şi Adrian Năstase. De aia am plecat din PSD!

  29. 30 eficientaenerg septembrie 8, 2009 la 9:52 am

    Profunzime in Actiuni! „Nu pune mare preţ pe un om care nu este mai înţelept astăzi decât a fost ieri-Abraham Lincoln; A fi împreună este un început, a rămâne împreună este un progres, a lucra împreună este un succe-Henry Ford;Om eşti pentru oameni. Şi nu pentru a le cruţa sarcina de a se îngriji de tine, ci pentru a primi sarcina de a te îngriji de ei-Nicolae Iorga!”.

  30. 31 Mihnea Georgescu septembrie 8, 2009 la 9:58 am

    P.S. Şi îl caut pe Adrian Năstase ca Maestru Spiritual în primul rând, nu ca om politic. Omul Politic Adrian Năstase, deşi redutabil, nu reprezintă nici 5% din personalitatea complexă a domniei sale.

  31. 32 blogideologic septembrie 8, 2009 la 9:58 am

    @ diogenecainele spune: +Romania actuala nu mai are nevoie de carti, muzica, stiinta etc.+
    Ei, nici chiar aşa ! Dimpotrivă, cred că avem motive să fim mai optimişti decât oricând în istorie. Sigur, nu câştigăm bani din optimism, dar văd şi un U-turn. A trebuit să muncim pe degeaba, dar am învăţat meserie ! Am învăţat corect şi istoria noastră ! Noi deţinem toate cărţile pentru viitor, nu SUA, nici Rusia.

  32. 33 leo septembrie 8, 2009 la 10:04 am

    Machidoane, ce-mi aud ochii?! aşa tânăr şi dija traseist?!?!?! acu-ţi înţeleg slăbiciunea, împărtăşită cu întâiul mariner al ţării, faţă de „personalitatea” (mă rog, ce-i drept, cam aaaai ce-i număra… ) unei alte… turiste… sau poate ţi-o înţeleg mai demult? o să mă gândesc la aiasta… 😆

  33. 34 Mihnea Georgescu septembrie 8, 2009 la 10:11 am

    Şi încă un lucru – nu am făcut un Doctorat în Filosofie ca să fiu un subordonat al unui Vanghelie!

  34. 35 Vasile, septembrie 8, 2009 la 10:21 am

    Domnule Gheorghiu ,sunteti pe undeva omonimul domnului Simirad.Vorbeam de profunzimea ganirii unui doctor in filozofie,bineinteles nu de optiunea de la urne care uite cit de schimbatoare poate fi din cauza unui van ghelie.

  35. 36 ela septembrie 8, 2009 la 11:00 am

    Mihnea, „mai draga” hm,hm imi face placere sa-ti raspund 🙂
    Sper sa nu te superi 😦
    Nimeni nu vrea cu Vanghelie si a nu vrea cu el, inseamna a nu recunoaste ca in Romania traieasc cei mai multi rromi din univers. Apropos, sti cati sunt?
    Cine-i de vina ca sunt atatia care trag tara in jos, sunt o povara nu ca indivizi care au dreptul la viata, ci ca indivizi care nu vor sa se integreze in societate, nu muncesc, fura, jefuiesc, pana la urma sunt o povara sociala si financiara pe statul nostru.

    Vor pensii sociale si le se da cand nu au produs nimic, vor asistenta sociala, sunt cei mai multi in spitale, in case de copii,toate astea sunt costuri.

    Vanghelie este reprezentantul acestei clase sociale, ei l-au ales si-l vor alege la infinit, el ii stie cel mai bine, vorbeste pe intelesul lor.

    Daca nu-l vrem pe Vanghelie ,atunci luptati intelectuali ai tarii, doctoranzi si gasiti solutia integrarii tiganilor in societate cu tot ce inseamna asta.

    Cersetoria a atins cote maxime nu numai in Ro ci in intreaga lume, bine ca deocamdata nu primesc vize pentru America! Aia sunt satui de „mexicanii” lor.
    Nu este o dizertatie ca ura de rasa, este un indemn pentru rezolvarea acestei probleme si inteleg ca Romania incearca, le-a dat locuri bugetate in facultati sa-i educe pe cativa dintre ei, care la randul lor sa propage educatia mai departe, u se prinde, absolut nimic.
    Au incercat multi si din afara care ingrijorati de soarta lor, le-au adus ajutoare, le-a aratat efectiv cum se sapa, cum se seamana,; tiganii au stat pe margine, au fumat, au ras, au lasat totul in paragina, si au plecat la cersit, acolo este fara munca!

    Vanghelie reprezinta ceea ce n-am vrea sa aiba nici o tara, o clasa de paraziti sociali, asa se numesc cei care nu muncesc, n-am inventat eu termenul! fara suparare! aceasta clasa exista, nu trebuie sa ne rusinam de ea. Guvernantii, si cei din alta Romanie, habar nu au de asta, in cercul lor stramt nu exista asa ceva!
    PSD Ii are ca piatra de moara, atarnati de gat, si nu ne place, dar asta-i realitatea, trebuie s-o infruntam Nu?
    Mihnea ai vreo explicatie ? cu placere !

  36. 37 Florea Dumitrescu septembrie 8, 2009 la 11:48 am

    SCRISOARE DESCHISĂ
    (ÎN COMPLETAREA STUDIULUI NOSTRU DIN 6 ŞI 13 AUGUST 2009)

    SUGRUMAREA BUGETARĂ A PUTERII JUDECĂTOREŞTI
    REVOLTA SOCIALĂ ÎN JUSTIŢIE

    I.SUBORDONAREA TOTALĂ A PUTERILOR ÎN STAT
    VISUL – PREŞEDINTELUI ŢĂRII
    Preşedintele ţării, domnul Traian Băsescu, şi-a subordonat în mod absolut Guvernul (puterea executivă) şi Parlamentul (puterea legislativă) prin anexarea grupului parlamentar al PSD în poziţia subalternă.
    Puterea judecătorească încă mai opune rezistenţă tendinţelor autoritariste şi dictatoriale. Aici reuşitele Preşedintelui ţării au fost numai parţiale. Şi-a subordonat total DNA şi Procuratura Generală (Parchetul) şi numai pe unii judecători.
    Amestecul politicului, al Preşedintelui ţării, în treburile Justiţiei în perioada 2005-2009 a depăşit orice limite.
    Cu toate eforturile disperate făcute timp de 5 ani de domnul Traian Băsescu, corpul de judecători – în ansamblul său – şi-a păstrat demnitatea şi poziţia fermă de apărare a independenţei puterii judecătoreşti – şi prin aceasta – de funcţionare normală a democraţiei noastre constituţionale, a principiului separării puterilor în stat, a statului de drept. Aceasta în ciuda campaniilor continue de intimidare, denigrare şi discreditare, iniţiate şi conduse de Preşedintele ţării, domnul Traian Băsescu, susţinut orbeşte de PDL.
    Fără o putere judecătorească independentă, fără o justiţie independentă – nu se poate asigura în fapt existenţa şi funcţionarea normală a statului de drept.

    II.SUGRUMAREA BUGETARĂ – LA ORDINUL
    DOMNULUI TRAIAN BĂSESCU
    RĂZBUNAREA Preşedintelui ţării, domnul Traian Băsescu, pe corpul judecătorilor a venit acum, sub paravanul mincinos al crizei.
    A decis, domnia sa, sugrumarea bugetară a puterii judecătoreşti – tăind arbitrar fondurile de la buget, astfel încât să nu se mai poată plăti nici salariile, nici cheltuielile curente de întreţinere ale instanţelor judecătoreşti.
    Guvernul Boc – la ordinul domnului Traian Băsescu – a găsit bani de risipit – cu sutele de milioane – pentru ministere create artificial pentru doamna Ridzi, doamna Elena Udrea şî pentru altele, dar nu a asigurat finanţarea raţională a Justiţiei, crearea condiţiilor minime necesare de funcţionare a instanţelor judecătoreşti. În această acţiune de răfuială cu puterea judecătorească, domnul Traian Băsescu a avut un executant docil în persoana primului-ministru Emil Boc, ajutat de ministrul Justiţiei, domnul Cătălin Predoiu; domnul Predoiu un traseist politic iresponsabil, care (şi-a bătut joc de Codul civil şi de Codul penal, adoptate în mare grabă prin „asumarea răspunderii guvernului”) a fost de acord cu masacrarea bugetului Justiţiei.
    Numele lor se vor aşeza lângă cel al doamnei Monica Macovei, fostul ministru al Justiţiei, care a dat grele lovituri independenţei Justiţiei, înlesnind subordonarea DNA şi Procuraturii Generale faţă de executiv şi Preşedinţie. Pedeapsa divină a sosit pentru acest personaj politic dubios – Monica Macovei mai repede decât ne aşteptam, fiind acuzată de acte de corupţie de unele organisme ale Uniunii Europene.
    III.REVOLTA JUDECĂTORILOR
    Revolta judecătorilor este profund legitimă faţă de situaţia total inacceptabilă creată de oficialii guvernanţi pentru Justiţie.
    Explozia socială în Justiţie îmbracă forme tot mai severe. În ultima perioadă instanţele judecătoreşti din Bucureşti şi treptat din toată ţara şi-au restrâns activitatea, ca o formă de protest extrem faţă de sugrumarea bugetară şi de intenţia Guvernului de a le tăia substanţial drepturile de salarii ale specialiştilor din Justiţie.
    Toate noroaiele şi mizeriile cu care au fost împroşcaţi judecătorii de Preşedintele ţării, domnul Traian Băsescu, susţinut orbeşte de PDL au sufocat Justiţia, au împiedicat-o să funcţioneze normal, să-şi îndeplinească pe deplin misiunea. Regimul politic Băsescu – în cei 5 ani de guvernare – nu a rezolvat problemele de fond în Justiţie, nu a creat condiţiile materiale şi financiare minime pentru buna funcţionare, nu a asigurat personalul de specialitate necesar, spaţiile şi logistica necesară.
    Paharul amărăciunii şi al revoltei s-a umplut. Regimul politic Băsescu poartă întreaga răspundere pentru situaţia de criză profundă provocată în Justiţie şi accentuată groaznic prin sugrumarea bugetară dictată de Preşedintele ţării, pentru a se răzbuna pe corpul judecătorilor care refuză să-i execute „indicaţiile preţioase” şi să se subordoneze total.
    IV.CLARIFICARE PRINCIPIALĂ – UN CONFLICT GRAV
    ÎNTRE PUTERILE ÎN STAT
    În aceste săptămâni, judecători de mare valoare şi-au asumat răspunderea şi şi-au exprimat cu fermitate poziţia în problemele fundamentale ale Justiţiei în această criză politică provocată de Preşedintele ţării şi de Guvernul subordonat în mod absolut acestuia, susţinând:
    (1) Puterea judecătorească nu este tratată în mod egal şi corespunzător, ca celelalte puteri în stat.
    (2) S-a subliniat necesitatea să se întocmească un buget separat al Justiţiei pe care să-l gestioneze puterea judecătorească şi care să-i asigure în fapt independenţa consacrată prin Constituţia ţării.
    Este limpede că există un conflict major între puterile în stat, o gravă criză politică, generată de Preşedintele ţării, care a lovit timp de 5 ani în independenţa puterii judecătoreşti, pe care a dorit să şi-o subordoneze total.
    Tendinţele autoritariste şi dictatoriale ale regimului politic Băsescu sunt tot mai evidente şi agresive.
    V. „PREŞEDINTELE PENAL”
    Cea mai mare ruşine pentru Justiţia din România – în ultimii 5 ani – constă în faptul că a blocat – fără temei legal – toate dosarele de tip penal ale Preşedintelui ţării şi ale familiei prezidenţiale.
    Acest model negativ s-a propagat în lanţ şi pentru grupurile politice, de afaceri şi interese din jurul Preşedintelui ţării şi al PDL.
    Amestecului politicului în Justiţie a depăşit orice limită.
    În consecinţă, Preşedintele ţării nu poate avea niciun fel de credibilitate în problemele Justiţiei, pe care a călcat-o în picioare timp de 5 ani.
    Eticheta de mai sus de „Preşedinte penal” aparţine juristului de Cluj – domnul Emil Boc – pe care a lipit-o până acum numai adversarilor politici.
    *
    * *
    Criticile, evaluările şi ideile de mai sus vin să completeze Studiul nostru „Conflictele Preşedintelui ţării cu Justiţia” (din 6 şi 13 august 2009).

    8 septembrie 2009

    Grupul de iniţiativă „Reînnoirea”
    Florea Dumitrescu
    Gheorghe Stroe
    Cristian Apostol

  37. 38 Vasile, septembrie 8, 2009 la 12:08 pm

    Ela,

    Recidivezi , in….errare, nu inveti absolut nimic! Sustinatorii din PSD ai domnului Vanghelie sunt rromi ? Problema tziganesca ,care este off topic, nu are absolut nimic de a face cu Vanghelie sau cu ce reprezinta Vanghelie in PSD,cu ce reprezinta politicul ,societatea civilia vs problema tziganeasca.Dl. Mihnea are propriile dansului frustrari, doar este om si mai presus ,este roman.Treaba cu intinatul o cunoastem de la dl.Iliescu , cel care la randul lui a facut erori pe care sunt sigur ca le regreta acum.
    Eu il inteb indirect pe domnul Mihnea ce a cautat in PSD si ce a cautat in politica ,deoarece PSDeul intinase de mult ,ca si celelalte partide ,incluzindule pe cele istorice , propriile ideologii,deziderate si nu numai.

  38. 39 inginer pif-ist (punere in functiune) septembrie 8, 2009 la 12:37 pm

    romanian discovery ***
    dupa cum se observa in ziua de azi,romania nu mai conteaza ca tara tehnologica,nici pt necesitatile ei: 1.nu mai stim sa producem complet nimic(decit componente),in afara de citeva sectoare :autoturisme dacia pitesti-sub licenta privatizat cu renault,citeva combinate siderurgice:galati-privatizat cu mital,tirgoviste,santiere navale pt export,imgb,privatizat in decadere mare,citeva combinate petrochimice-vindute si astea,sa. 2.bogatiile subsolului,au fost concesionate la straini 3.mai mult, intretinerea concesionata la straini:ex.apa nova si metrorex in bucuresti 4.agricultura, atomizata in mii de parcele,doar in citeva locuri: fc vaslui si inca citeva, s-au gasit intreprinzatori pt.mari suprafete.restul,agricultura de subzistenta pt.sateni(50% din popoulatie).zootehnia industriala aproape a disparut. 5.comertul se face mai mult cu produse din import:agricole si alimentare(prin moluri,carora nu li s-au pus conditii sa se aprovizioneze de la noi), aparatura electronica, haine,incaltaminte(industrie usoara),etc 6.nu mai producem, printre altele: tractoare,masini de teren,camioane si basculante grele, masini agricole, masini industrie alimentara,industrie usoara si grea s-au desfiintat si dat la fier vechi fabrici,combinate intregi.s-au desfiintat:institutele de proiectari judetene,centrele de proiectari sicercetari pt diferite echipamente,institutele centrale de cercetari si proiectari pe ramura 7.constructiile de dupa „89 au fost date la straini: autostrazi,doar buc-fetesti,pif 2004, a fost finalizata, restul merg f.greu:in ultimii 4 ani=0 km autostrazi.s-a dat ,la straini(pe valuta ,care n-o avem),inclusiv,proiectarea, executia,receptia, desi noi aveam intreprinderi specializate ca :CCCF,TCDPPA,sa, IPTANA pt.proiectare,diriginti de santier romani si IGSIC pt receptie si control, pt.asemenea constructii. 8.constructiile de locuinte le dezvolta asa zisii dezvoltatori (speculatori) internationali, care prin lacomia lor,alaturi de banci,au declansat actuala criza economica mondiala.o alta chestiune s-ar parea ca proiectele lor de blocuri,sa nu tin cont de gradul de seismicitate a bucurestiului si altor orase. 9.ce lucrari de constructii mai facem noi, sunt de mica intindere si adincime:asfaltari,apa canalizare la sate,fintini arteziene muzicale in fiecare oras mai mare,sa. etc,etc. xxxxxxxxx urmare acestei situatii in care si politicieni si presa parca sunt in anestezie generala(continua fuga dupa o tigla(mai mare sau mai mica) sau ceva, ca fostii ceapisti in anii „90,au indepartat oamenii cu backgroundul necesar,raminind numai epigoni-„simtiri reci, harfe zdrobite”), pt.a trezi spiritul antrepenorial si vocatia de constructor ale poporului nostru, popularizati din ziarele vremii,emisiuni tv, de la muzeul national istoricul realizarilor noastre tehnologice importante ca de ex:inainte de 1900 podul de la Cernavoda si portul constanta construite de ing.Anghel Saligny,avioane:Aurel Vlaicu,Vuia,Coanda sa.intre cele 2 razb.mondiale construirea de catre UCMResita si SNGalati a 2 submarine,sa, dupa „44: hidrocentrala si lacul Bicaz, Portile de Fier I,II,canalul dunare marea neagra,santierele navale,fabrici uzine,autostrada Buc-Pitesti,cvartale blocuri locuinte,poduri peste dunare, locomotive cu abur si electrice,nave si motoare navale,etc.se poate si prin tvr,o emisiune stil discovery-„romanian discovery”.daca nu ne apucam de treaba serioasa organizata romaneasca de la „vladica la opinca”, ne vom afunda tot mai mult in derizoriu si manele,fiind in pericol sa devenim in ordine,din societate in popor si din popor in populatie.

  39. 40 inginer pif-ist (punere in functiune) septembrie 8, 2009 la 12:40 pm

    ***”regulatorul de viteza Watt”***,
    s-a utilizat prima data la masini termice ca: locomotive,locomobile,vapoare,sa.o descriere in termenii teoriei sistemelor vezi http://www.riccati.pub.ro/teaching/ts1/TSI-cap1.pdf si cartile lui Norbert Wienner „cibernetics”, sa. Cibernetica este diciplina care studiaza comunicatiile si controlul între diferitele subsisteme constituind un organism viu sau o masina construita de om.
    la noi, la romani, un percursor al ciberneticii a fost Stefan Odobleja cu a lui psihologie consonantista.
    * *
    feedback=conexiune inversa.
    •conexiunea inversa negativa,la regulatorul watt,este realizata de catre tija de inchidere treptata si ramanere, la deschiderea necesara vitezei impuse(cand aceasta devine egala cu viteza reala), al ventilului de alimentare al motorului termic(cilindru cu piston sau turbina)pe masura ce viteza reala devine egala cu cea impusa .

    •conexiunea inversa pozitiva, se realizeaza cind de exemplu: de la 0, operatorul impinge parghia de comanda a regulatorului spre viteza impusa( sa zicem 10%viteza nominala).aceasta este o conexiune inversa pozitiva deoarece, daca n-ar fi reactia negativa a regulatorului,ar duce la o crestere necontrolata a vitezei reale si deci instabilitatea sistemului.
    modelul prezentat de catre gazda, este un sistem de stabilizare , a unei singure viteze nereglabile si arata rolul existentei sau inexistentei conexiunii inverse a regulatorului watt si daca aceasta functioneaza corect.
    in cazul intreruperii conexiunii inverse negative de viteza,eroarea de viteza=(viteza impusa-viteza reala) ramane 0 permanent tinand incontinuu ventilul de alimentare deschis la maxim, si in lipsa altor dispozitive de protectie si siguranta: releu de viteza si supapa de siguranta, roata se poate ambala necontrolat,cilindru cu piston sau turbina, distrugandu-se.
    reactie pozitiva,cu consecintele de mai sus, se intimpla daca la regulator nu se face scaderea (viteza impusa-viteza reala)=eroarea de viteza, ci din greseala adunarea vitezelor.
    de aici se observa rolul existentei si in societate a conexiunilor inverse negative stabilizante de autoreglaj: satietatea,munca,pretul,contractul,proprietatea,legea,dorul,piata(cererea si oferta),salariul,dragostea,casatoria, familia,firma cu schema ei organizationala,poporul,localitatile,tara,statul,patria,sa.
    dar, si a conexiunilor inverse pozitive de genul celor de comanda: manageriale,productia,lacomia afaceristilor pe care se bazeaza progresul sistemului capitalist,investitiile,spiritul sportiv si aventurier, pe care se bazeaza descoperirile stiintifice,geografice,spatiale,sa.
    teoreticienii politici,vor acuza de reductionism(mecanicism), asemanarea functionarii statului cu regulatorul de viteza watt, dar ei poate nu stiu ca orice schema,principiu bun, mareste ordinea(dordine/dt), scazand entropia si marind informatia.
    in plus,unii care cunosc teoria sistemelor,vor spune ca modelul deterministic (unde cauza este intodeauna inaintea efectului) liniar cu parametrii concentrati pe baza de regulator watt este specific numai sistemelor politice de comanda(tip militar),cum au ramas,sub armate de ocupatie, tarile din est dupa ww2, in razboiul rece.
    ori,sistemul real contine si piata care lucreaza preponderent cu marimi aleatoare, fuzzy(vagi),discrete, neliniare,cu parametrii distribuiti,cu timp mort,operatori humani,masini,mediul ambiant,etc.
    aceasta complexitate, poate genera spontan fie feedbackuri negative,fiind vorba atunci de autostabilizare(autoreglaj), fie feedbackuri pozitive de ambalare si instabilitate, cu tendinte de distrugerea sistemului.
    dar,stabilitatea sistemului complex mare, nu se poate baza numai pe intamplari fericite cu bucle spontane de autoreglaj.de aceea avem stat,constitutie,legi, guvern,administratie.sa intervina unde,cand si cat este nevoie.altfel,entropia si haosul cresc,ducand la fenomene de pierdere a orientarii si disolutia organelor statului,exact ca in exemplu de mai sus cand dispare conexiunea inversa negativa stabilizanta a vitezei sau in cazul nostru aceeasi conexiune inversa negativa stabilizanta a statului.
    sunt tari care si-au construit modele economice si sociale pe care urmaresc in timp real functionarea societatii lor si a statului, asa numita e-guvernare a societatii informationale, care si la noi este un deziderat.
    pt a ajunge la acest deziderat, nu ar trebui sa avanseze ca si conducatori,inclusiv politici, decat oameni superpregatiti, care sa inteleaga macar regulatorul lui watt,teoria sistemelor mari,legea entropiei,samd.
    vremea romantica a conducatorilor poeti si filozofi puri,bazati doar pe intuitie, a trecut.
    este vremea inginerilor de management de sistem economic,social, guvernamental,etc, pregatiti pe baza tuturor cuceririlor stiintei si tehnicii..

  40. 41 inginer pif-ist (punere in functiune) septembrie 8, 2009 la 12:42 pm

    ***canalul dunare-marea neagra ***,
    (Cernavoda-Agigea-62km si Poarta Alba-Midia Navodari-27,5 km) intimplator am fost contemporan, ba chiar am participat la echiparea si probele ecluzelor.Lucrarea este 100% romaneasca: conceptie: IPTANA,ISPH,IPCF-Bucuresti,CCSITEH-timisoara,sa.executie senal si ecluze partea de betoane: Centrala Constructii Canal Dunare Marea Neagra,condusa de un dr.ing. general de armata, cu sediul la medgidia.Antreprizele de constructii si montaj pe teren Constanta(ICH-Cta),Basarabi(Murfatlar),Medgidia, Cernavoda,Agigea-Vulcan Bucuresti-protectii anticorozive porti,sa.Monteori:in ecluze energomontaj, pe teren multi altii.Furnizori masini constructii: iug Braila:excavatoare electrice cu cupa de 8mc,asimilate in conceptie proprie(1 sau 2 au fost import urss),alte excavatoare si masini de constructii de la braila,nicolina iasi,craiova,toata tara.Autocamioane raba 16t-brasov cu miile,autocamioane belaz de 50 t(urss), autocamioane Mirsa-sibiu de 50 t,autocamioane Mirsa-sibiu de 1o0 t, trailer miriapod mirsa de 160t,autobuze,microbuze-bucuresti,aro-cimpulung muscel,dacia-pitesti(nu suv-uri,atv-uri,jeep-uri),etc.echipamentele si podurile la canal au fost uzinate de catre Centrala Industriala de Utilaj Energetic Bucuresti(60 de salariati) prin intreprinderile: UCM resita(echipamentele de hidraulica grea de actionare a portilor),CM bocsa(poduri peste canal:cernavoda,Medgidia,valea dacilor,poarta alba si ovidiu,macarale portuare,echipament hidromecanic),SN-Constanta(portile petronsoane),IUT bistrita(batardouri), caransebes(idem),UM-timisoarasa,plopeni(pompe hidraulice),iut tirgoviste si moreni pt.alte 2 poduri:agigea si basarabi.au mai fost in senal si alti proiectanti si constructori de retele electrice,de apa, foraje,imnunatairi funciare,agricultura,etc. s-au dezafectat prin implozie de catre armata mari statii de pompe.armata a participat masiv in colaborare cu antreprizele de specialitate.tineretul avea santier national, participind nemijlocit la constructie.toate autobazele din judete au participat cu masini si soferi.lucrarile de prospectare la cdmn(62km) au inceput in 1973,in 1978 s-a infiintat beneficiarul:administratia cdmn agigea cu grupa de diriginti de santier pe fiecare sub lucrare, in 1982 a inceput montajul echipamentelor in ecluze,1983 se faceau probe cu apa in ecluze si in mai 1984 a fost inaugurat.canalul poarta alba navodari a inceput in 1983 si a fost inaugurat in noiembrie 1987. ce am vrut sa spun cu istoria aceasta.canalul dunare marea neagra si PAMN nu s-au sapat manual cum se insinueaza de catre unii,care nu cunosc realitatea sau cauta sa o mistifice, in bascalie.a fost o lucrare de o tehnicitate si anvergura deosebita a inteligentei romanesti(ex la basarabi spre agigea exista un tronson de creasta cu adincimea sapata de 70m).el a urmat, firesc, altor constructii deosebite baraje,hidro si termocentrale,complexul de navigatie si hidroenergetic portile de fier I si II(in timpul canalului DMN), mine la suprafata,combinate siderurgice,chimice si de constructii de masini,uzine,constructii civile si industriale,porturi,aeroporturi,transfagarasan,cai ferate,metrou,etc,etc.anumiti specialisti si masinile erau purtati de la un santier la altul.de ce am enumerat toate aceste lucrari grandioase?1.ca sa se vada ca unele din institutele si mari intreprinderi ale noastre n-au fost puse in stare de „adormire, ci practic au disparut.2. ca sa se vada ca numai prin munca se forjeaza background de specialisti.specialistii direct de pe bancile scolii sau facultatii au doar o cultura generala de specialitate.urmeaza 5 ani de productie pt. specializare.nu asa era inainte: 2 ani stagiatura, rezidentiatul la medic(e si acum),sa.?deci,daca vom da toate lucrarile la straini, de unde sa avem specialisti, de unde valuta(deficit bugetar mic)? daca nefiind competitivi nu exportam, cit mincam,macar sa producem in agricultura?indatoram numai pe next generation!iar de autostrazi se vede nu suntem in stare, sa construim(decit 130km pif.2004).platim valuta,care nu o avem, pt.orice cui batut la straini.trebuie o altfel de adoptare, cu lozinca draga unora „prin noi insine”, dind tronsoane de autostrada fiecarui judet prin consiliul judetean.ce mai, descentralizare, dar prin munca!

  41. 42 Diasporean septembrie 8, 2009 la 1:39 pm

    @inginer pif, este foarte buna postarea dvs. in contextul in care multi afirma ca inainte de 1989 Romania nici n-ar fi avut industrie. E impresionanta lista de tehnologie de constructii pe care o avea Romania atunci, si ca proiectul Canal Dunare-Marea Neagra a fost 100% romanesc.

    Azi a iesti primul autoturism Ford de la Craiova, motiv de emotie patriotica la oficialitati. Sigur ca investitiile astea sunt bune pentru Romania, fara indoiala, desi profitul nu il incaseaza romanii. Romanii nu pot decit sa se bucure ca exista o fabrica americana care va da afara sau va angaja in functie de performantele companiei. Si probabil ca statul cistiga ceva din taxe, asta daca nu a creat deja niste conditii speciale pentru Ford.

    Problema este ca, dupa ce am dat tot ce se facuse pe vremea comunismului, nu am pus nimic romanesc in loc. Azi nu mai avem industrie autohtona semnificativa (nici agricultura). Privatizind si vinzind totul la straini, asa cum ni s-a dictat din Occident, ne-am amanetat viitorul. Macar sa fi pastrat o ramura industriala, sa fi avut si noi un brand industrial in lume. Imi aduc aminte ca eram buni la mobila, la industria textila, aveam ceva industrie usoara buna.

    Din punctul meu de vedere Romania nu mai exista pe harta industriala a lumii. E o colonie a tarilor dezvoltate.

  42. 43 Sibilla septembrie 8, 2009 la 1:41 pm

    Lumina, bucurii si Zambet, Zi Binecuvantata, tuturor !

    * O, Prea Sfântă Fecioară Maria, Împărăteasa cerului şi a pământului, care te-ai născut din sfinţii tăi părinţi Ioachim şi Ana, ni nu avem cununi de aur ca să încununăm cinstită fruntea ta şi nu putem să-ţi înălţăm atâtea biserici şi altare după meritul pe care-l ai. Sufletul nostru însă să fie biserică, iar inima altarul, unde să ardă tămâia rugăciunilor noastre.
    Roagă pe Fiul tău neîncetat pentru tot neamul nostru creştinesc ca să ne ierte şi să ne ajute să putem face şi noi voia Sa, pentru ca şi noi să fim în partea celor ce se mântuiesc în vecii vecilor. Amin. *
    Doamne Ajuta !
    Sibilla

  43. 44 Carol septembrie 8, 2009 la 1:55 pm

    Ati luat-o razna. Mai lipseste sa dea AN tonul si sa incepeti sa laudati realizarile celui de-al icsu-ulea Congres al PCR 🙂

    Ce bine va sta 🙂
    Recunosc ca-mi place din ce in ce mai mult spectacolul cu Vanghelie pe post de regizor iar AN in rolul de bocitoare 🙂

    Hai cu cenzurea neamule. Pardon, aneule 🙂

  44. 45 Pali septembrie 8, 2009 la 1:55 pm

    Pentru Violet !!!
    Sunt de acord cu tine,…si nu numai dar te intreb daca ar fii cazul ca Mircea Prostanacu” sa plece?Sau crezi ca,e bun de lider?!Fie la PSD sau la Cotroceni ?

    Pentru ceilalti de pe forum,…NU mai faceti referire la Udrea / Enescu pentru ca,fac stop cardiac.Cum sa abordeze ea asa ceva?! Ce vreti si voi sa-l invite si pe Base'( la Atheneuuuuuu e fara spritzzzzzzzzzz )….vai cum m-am saturat de cloaca asta!!!

  45. 46 Mihnea Georgescu septembrie 8, 2009 la 1:56 pm

    @Vasile

    Am intrat în PSD pe data de 25 februarie 2008, în urma alegerii lui Adrian Năstase ca Preşedinte al Consiliului Naţional al PSD. Nu aş fi făcut acest pas dacă nu aş fi fost mânat de o stimă deosebită pentru Ion Iliescu şi Adrian Năstase.

    Dar am constatat că influenţa lor în Partid este slabă. În teritoriu taie şi spânzură baronii locali. La Bucureşti, Vanghelie şi Geoană.

    Am intrat în PSD deoarece am crezut că este posibilă Normalitatea în politică, Echilibrul, am fost animat de respectul faţă de Valorile umaniste, tolerante, europene, social-democrate. Dar am fost dezamăgit de modul în care au evoluat lucrurile şi mai ales de alianţa cu PDL. O alianţă cu PNL ar fi fost mai dialectică, apele ar fi fost separate din start, s-ar fi ajuns la un Echilibru între stânga şi dreapta autentice. Nu ar fi existat echivoc, deoarece cele două formaţiuni sunt doctrinar opuse.

    Aşa – PSD şi PDL înseamnă o confuzie doctrinară între stânga şi stânga vopsită, o refacere jalnică a FSN-ului de tristă amintire.

    Am căutat în politică o reinstaurare a Valorilor autentice în această Ţară, am fost mânat de pasiunea pentru Adevăr şi Autenticitate, dar m-am retras când am văzut falsitatea şi minciuna.

  46. 47 Mihnea Georgescu septembrie 8, 2009 la 2:01 pm

    @Ela

    Mulţumesc pentru precizări… În linii mari ai dreptate, doar că eu condamn rasismul. Clasele sociale defavorizate, care nu includ DOAR ţigani, sunt o problemă.

    Mai grav este fenomenul parvenitismului, început încă din vremea lui Dej prin fenomenul industrializării forţate din anii ’50 şi continuat cu brio sub Ceauşescu prin mutarea a întregi populaţii rurale în zonele urbane – acest fenomen a făcut posibil ascensiunea socială şi politică a multor nechemaţi. Aici e problema. Nu mai avem respect pentru Şcoală, pentru Valoare, pentru Tradiţiile Nobile.

    Cum putem scăpa de Nechemaţi din politică? Un prim pas ar fi eliminarea lui Băsescu şi a acoliţilor lui – exponenţi ai parvenitismului şi ai capitalismului de cumetrie. Apoi, PSD ar trebui să-şi facă ordine în propria rezervă de cadre… Dacă Ion Iliescu şi Adrian Năstase ar fi ascultaţi cu adevărat…

  47. 48 Vasile, septembrie 8, 2009 la 3:14 pm

    Dl. Mihnea sau tovarase Mihnea,

    Pasul inspre politica a nu se confunda cu pasul inspre politic , constituie deja pervertirea individului inspre minciuna,coruptie,si nu numai.
    Trebuie sa inteleg ca sunteti relativ tanar si atunci greseala este pe undeva iertata.
    Din pacate fara politic si fara politica , fara partide fara pluripartitism societatea nu poate evolua ci invloua. Credeti ca puteti explica acest paradox , in care ,minciuna ,coruptia aduce progres si emancipare?

  48. 49 Sami Ionescu septembrie 8, 2009 la 3:45 pm

    @inginer pif-ist

    BRAVO ! BRAVO! BRAVO !

    Asa este din pacate . Am avut de toate si nu mai avem nimica .
    Si dupa cum vedeti , se incearca stergerea cu buretele a existentei tuturor realizarilor acestui popor , probabil pentru a se musamaliza devalizarea economiei tarii.

    Ba mai mult , noi inginerii suntem luati peste picior , de cate ori incercam sa atragem atentia asupra urmarilor acestor distrugeri in masa . Si cine ne rade in nas ? Fel de fel de poeti si filozofi inconstienti si ignoranti ,care sunt paraleli cu necesitatile reale ale acestei natiuni si care se bazeaza pe faptul ca sunt trecatori prin lume , iar cand va fi timpul sa dea socoteala nu vor mai exista printre noi.

    Nu vedeti si ce meserii se poarta astazi ? Nimeni nu mai are nevoie de specialisti , pentru ca suntem ocupati cu mutatul unor hartii fara continut de colo colo si fara rost .

    Nu ar fi rau , daca ati scrie o carte care sa ramana pentru posteritate – o istorie a dezvoltarii fara precedent a economiei romanesti . Vad ca stiti foarte multe lucruri cu date exacte . Ganditi-va la o carte pe aceasta tema .
    Sa speram ca macar pe unii dintre urmasii acestei epoci de dupa ’90 , epoca marilor distrugeri romanesti , ii va interesa vreodata sa vada din ce popor capabil se trag .

    Tinerii confunda din pacate dictatura din ultimii ani ai lui Ceausescu cu realizarile economice . Am observat ca , acest lucru li se insufla in scoli tinerilor care au inceput scoala dupa anii ’90.
    Multi erau foarte mici la „revolutie” sau au venit pe lume ulterior . Ceea ce li se spune aia cred .

    Este simplu sa iei in deradere totul , dar vor vedea acesti tineri ignoranti ce -i va astepta cand se va ajunge intr-adevar la fundul sacului. Ei spera ca vor fugi in strainatate si se vor realiza acolo . Sa creada ei , ca ii va astepta cineva cu flori in gara sau aeroport in alte tari . Acolo vor deveni slugi si sclavi. Si in strainatate pietele muncii sunt ful . Au trecut de mult vremurile cand romanii se realizau in strainatate . Sunt din ce in ce mai putini cei care razbesc acolo . Ii au ei pe ai lor , nu le mai trebuie si de afara .
    Spun asta , caci pe ce tineri ii intrebi , iti raspund cu nonsalanta ca pe ei nu ii intereseaza , pentru ca si asa emigreaza in strainatate .

  49. 50 violet septembrie 8, 2009 la 5:01 pm

    @ Pali:

    Cine a citit doar cateva dintre postarile mele stie ca eu voi vota cu Crin Antonescu. Am votat PSD in noiembrie si mi-a parut rau. Motivul e lesne de inteles.
    Recent mi-am exprimat parerea ca, daca ar fi candidat Adrian Nastase, ar fi pornit de la scorul partidului in sus. Mai spun ca fac parte dintre cei care il apreciaza pe Ion Iliescu, cu bunele si cu relele sale. Care rele sunt mai putine decat sunt bunele. 🙂
    Nuuuu, nu-l consider bun de lider pe Geoana!!!! Dar chiar sa-l ascult la nesfarsit batandu-si joc de limba romana! Ca asta cu „decat” in loc de „doar” il bantuie de mai multa vreme. Nu ma asteptam de la el, om educat si instruit.

  50. 51 Dan C. Badea septembrie 8, 2009 la 5:01 pm

    Post Mortem! Dupa razboi, multi viteji se arata.

  51. 52 Alex septembrie 8, 2009 la 6:47 pm

    @ Diasporean – alias inginer pif-ist (punere in functiune):
    Degeaba, economia romaneasca INCA merge, cu toate ca fostii comunisti (conertiti la capitalism), miliardari de carton au alte interese.
    INCA avem agricultura, ba am zice ca este domeniul in care stam super. Poate ca cel mai mare merit al PSD-ului este PROPRIETATEA ROMANEASCA -mica proprietate, rurala si urbana. Statul roman a fost sustinut de-a lungul veacurilor de patru stalpi:
    – limba romana (Gh. Lazar infiinta licee, bisericile si manastirile au fost centre de cultura timp de secole, astazi ni se spune ca e trendy sa fii analfabet),
    – armata (in ultimii 5 ani, rezolvata),
    – credinta/biserica,
    – si PROPRIETATEA TRADITIONALA. „Mostenita” din dreptul roman, institutia proprietatii a fost temelia tuturor edificiilor politice si juridice romanesti (feudale, ulterior moderne). Prin lichidarea proprietatii private, comunismul a distrus fiinta romaneasca. In prezent, sitemul de proprietate big brother (ex. multinationalele) desavarsesc ceea ce a inceput comunismul: alinarea omului. De pamant, familie, istorie, ajungand sa-si dea sufletul companiei.

    Mersi, nu vrem al doilea val de „investitori” in mediul rural! Inteleg ideea: agricultura nu merge, taranul e prost manager etc. etc. Nu stimabile, daca mai avem ceva este pamantul (alaturi de limba si suflet, asa mic cum este el!) si iar unii l-ar dori si pe ala (IN PRIMUL RAND PE ALA) instrainat. De fapt, singura avutie este pamantul (solul, subsolul si ce este construit pe sol). In rest, fabricile, actiunile, himere, nici n-au existenta reala. Sunt de acord, industria lui Ceausescu fuse si se duse, apa trece, pietrele raman. Sunte, o natiune de proprietari, Slava Domnului ca mai avem tarani, in piata, mici comercianti, producatori, IN CIUDA COMUNISMULUI. Oameni puternici, cu suflet, care n-au intrat inca in malaxorul neocomunist. In piata sunt legume, fructe romanesti la un pret accesibil tuturor, cu toate eforturile ciocoilor de a rade satele si a schimba destinatia terenurilor agricole. Sorry, nu tine.
    Strainii au luat fabricile, le-au instrainat bucata cu bucata, dar avutia ADEVARATA este inca la romani. Cat timp vor avea SUFLET viu. Cand vor deveni robotei programati, mai vede…

    @ Violet, Pali si toate clonele,
    Ce sa-i faci, avem diplomatie, relatii externe, la patru ani dupa finalizarea negicierilor cu UE, taranii, comerciantii, producatorii inca nefalimentati de uraganul portocaliu isi revin, profita de calitatea de cetateni europeni, invata drepturile, culmea, culmea, acceseaza fonduri europene si dau clasa „intreprinzatorilor” de-a gata. Ce sa-i faci daca cercurile selecte americane nu cunosc pe altcineva in afara de prostanac? Sau numai la Spiru Haret se invata carte, cei de la Stat sunt tampiti?
    Sa latrati bine!

  52. 53 violet septembrie 8, 2009 la 7:18 pm

    @ Alex:

    Iti inteleg frustrarea, stiu ca il apreciezi mult pe Geoana, dar chiar sa devii ridicol, mi se pare prea mult!

    1. Am intrat la facultate in 1987, cand am si terminat liceul, in conditii de concurenta de 11.8 pe loc, neincorporabili. Am terminat facultatea in 1992, cu media 9.40. Nu ma lua pe mine cu Spiru Haret si alte alea, ca ma enervezi, deja!

    2. Ion Iliescu l-a caracterizat prea bine pe Geoana.

    3. Si lasa-ne cu „cercurile selecte americane”, ca doar n-a fost mama ambasador in SUA, ca sa fie ea racolata de servicile de acolo!!!!!

  53. 54 violet septembrie 8, 2009 la 7:21 pm

    @ Alex:

    Am apasat din greseala pe „Trimite comentariul”. Scuze.

    4. Ideea ca as fi una si aceeasi cu Pali e de doi lei, ca sa nu zic de tot…, ca nu e frumos, mai ales aici.

    5. Pe viitor, daca ma mai bagi in seama, sa stii ca eu nu-ti voi mai raspunde.

    P.S. Acum am vazut ca „serviciile” mi-au iesit anterior cu doar un „i”.

  54. 55 Diasporean septembrie 8, 2009 la 7:27 pm

    @Alex spune: ” INCA avem agricultura, ba am zice ca este domeniul in care stam super. ”

    Eu cred ca glumesti.

    „În acest an, recolta de grâu se cifrează la puţin peste 5 milioane de tone, cu o treime mai mică faţă de cea de dinainte de Revoluţie….În anul 1989, ţara noastră avea o recoltă de grâu de circa 8 milioane de tone, iar la exact 20 de ani producţia la această cereală este aproape la jumătate, puţin peste 5 milioane tone. ”

    „Un alt efect distructiv pentru recoltele noastre de grâu a fost lipsa sistemului de irigaţii care din anii 1992-1993 a început să dispară, fiind furat chiar de ţărani. ”

    http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/865614/Granarul-Europei-in-89-acum-importator-/

    @Alex spune: „Poate ca cel mai mare merit al PSD-ului este PROPRIETATEA ROMANEASCA -mica proprietate, rurala si urbana. ”

    Poate. Mai putin merit pentru distrugerea CAP-urilor, si lipsa de viziune in ce priveste incurajarea fermierilor de a se asocia in cooperative.

    Re-improprietarirea „in integrum” in orice conditii a fost o solutie proasta, nu numai pentru agricultura.

    Eu inteleg chestia cu sufletul si avutia, dar in lumea in care traim – cea capitalista – sufletul, atunci cind are importanta, are si un pret.

  55. 56 Dan C. Badea septembrie 8, 2009 la 7:48 pm

    @ Diasporean

    Romania sufera o dubla criza. Una e cea mondiala, care ne afecteaza oricum, ca o tendinta generala. Peste criza mondiala, se suprapune o criza cu mult mai profunda si cu mult mai grava: criza romaneasca. Fara a propune o analiza, nefiindu-i locul aici, putem sa ne intrebam cum am ajuns intr-o asa de profunda criza? Criza romaneasca este determinata, in primul rand, de nociva imoralitate si de incompetenta ce au cuprins spatiul public. Ani de zile ne-am imbatat cu apa rece, iar acum se simt efectele dezastruoase ale unor guvernari lipsite de o viziune fundamentata pe principii si seriozitate, care ar fi putut sa dea sens actiunii publice, iar rezultatul s-ar fi vazut intr-o reala dezvoltare a tarii. Avem mare nevoie de actiune rationala si de spirit democratic. In incercarea de a gasi solutii generale pentru eradicarea crizei romanesti, este util sa ne amintim de ideile lui John Calvin. Weber considera ca dependenta capitalismului de sistemul de credinte al primilor calvinisti este cel mai bun exemplu al modului in care ideile dirijeaza societatea; si chiar daca nu protestantismul a produs capitalismul, el a fost cu siguranta un ingredient esential. In „Etica protestanta si spiritul capitalismului” (1905), Max Weber demonstreaza felul in care biserica protestanta, inaintea celorlalte biserici traditionale, a conciliat principiile dogmei crestine cu acumularea bogatiei. Etica protestanta a insemnat pentru evolutia capitalismului cel putin tot atat cat a insemnat tiparul, inovatie care a produs schimbari sociale fara precedent. Cele doua principii – cel al actiunii rationale si cel al democratiei exprimate prin libertate, egalitate, fraternitate – au rodit pe continentul european. Inovatiile aduse de biserica protestanta (bogatia ca har de la Dumnezeu si accesul marginalilor la competitia sociala) au oferit legitimitate eticii principiilor iluministe. Calvinistii, protestanti care isi bazeaza credinta pe ideile lui John Calvin, cred in predestinare, actul prin care Dumnezeu predestineaza ca anumite suflete vor fi osandite si altele vor fi mantuite, si nimic din ceea ce pot face ei in aceasta lume nu poate influenta decizia lui Dumnezeu. Sarcina calvinistilor in aceasta lume este sa fie ascetici (sa se abtina de la placerile lumesti) si sa lucreze pentru gloria lui Dumnezeu. Pentru ei, acumularea averii nu este un pacat, ci, dimpotriva, este socotit ca un har dat de Dumnezeu. Averea celui care munceste este pusa in slujba comunitatii in care traieste. Dumnezeu nu-i iubeste numai pe cei care isi parasesc averile si se izoleaza de comunitate mergand in pustiu in cautarea lui, ci ii iubeste si pe aceia care raman in mijlocul oamenilor si produc bogatie. Bogatia acestora lucreaza pentru comunitate, fie direct, ca un bun de consum de care se bucura toti cei care il cumpara sau prin impozitele catre bugetul public din care se fac redistribuirile in folosul tuturor, fie indirect, prin investitiile pe care le face cel care aduna avere, investitii care genereaza locuri de munca, deci asigura existenta decenta a multor oameni, sau prin acumularile de capital de care se folosesc bancile pentru a imprumuta alti investitori care multiplica bogatia comunitara. Aceasta spirala a bogatiei nu ar fi posibila fara acei oameni care la inceput dovedesc curaj, au idei novatoare, tenacitate in urmarirea telurilor propuse si o pricepere deosebita pentru administrarea resurselor umane, financiare sau naturale, intr-un mod cat mai ingenios cu putinta. De fapt, prin aceasta pricepere in inmultirea banilor cu ajutorul unor idei ingenioase care nu stau la indemana oricui este tradus harul daruit de Dumnezeu bunului crestin. Mai exista in etica protestanta o idee revolutionara: aceea ca marginalii dintr-o comunitate devin foarte ambitiosi – si de cele mai multe ori si eficienti – tocmai datorita statutului lor de marginali. Acestia intra in competitie cu cei care au resurse si inventeaza solutii ingenioase pentru situatii imposibile. Prin aceasta idee, etica protestanta inoveaza si in domeniul democratiei, legitimand marginalii sa ia loc in competitia sociala fara complexe, chiar cu un fel de orgoliu al marginalului. In concluzie: actiune rationala, ascetism, spirit democratic si inventivitate.

  56. 57 Alex septembrie 8, 2009 la 7:59 pm

    Diasporean ,
    CAP-urile au distrus agricultura. Servitorii romani din diaspora cumpara legume de plastic (pentru ca nu-si permit eco) si vad rosii numai cand vin in vacanta in Romania.

    Restitutio in integrum, ehe, vorbesti de lucruri sfinte! Bon, sa-mi dea inapoi fabrica nationalizata de la strabunici in anii ’50, dar nu se poate, astazi sunt stapani italienii. Ba nu, au demontat-o si au vandut-o la fier vechi.
    Asa proasta cum e, improprietarirea partiala este mai acceptabila decat „privatizarile” pe care nu vreau sa le vad in agricultura. Pentru ca singurul act de dreptate (asa ciuntit cum e, incomplet, cum vrei mata sa-l numesti) a avut loc in agricultura. In rest, numai jaf. Stiu ca pentru unii ar fi fost faina vanzarea catre doi-trei „oameni de afaceri” a pamanturilor, eventual la pachet cu oamenii si am incheiat povestea.
    Mai pe scurt. Uite cum sta treaba: stai tu acolo in diaspora, castiga cati bani vrei, iar pe noi lasa-ne in zeama noastra! Pentru ca nu vorbim aceeasi limba!
    PS Nu ti-as cumpara nici pe un eurocent produse agricole provenite de la fermele din Danemarca (am inteles ca trebui sa ne inchinam la agricultura ei), Spania (n-as da capsunile nici animalelor), sau produsele de serie din SUA si Canada. Imi pare rau, ma incapatanez sa gandesc, nu voi fi sluga CAP-ului/companiei.

  57. 58 diogenecainele septembrie 8, 2009 la 8:02 pm

    @blogideologic
    Care semne? Stiti de pilda cum au fost amputate anumite bugete in cercetare? Sau a devenit dansatul horelor tiganesti balet?

  58. 59 Alex septembrie 8, 2009 la 8:29 pm

    PS Diasporean, nu sevesc excrementul zilei, cumpar rosii din piata cu 15000 kilogramul, dar fiecare cu gustul lui.

  59. 60 Alex septembrie 8, 2009 la 8:34 pm

    diogenecainele, las’ ca-i bine: ajungem rezervatie naturala si Castigam Bine!

  60. 61 Diasporean septembrie 8, 2009 la 11:16 pm

    @Dan C Badea, multumesc pentru raspuns. Frumos scris, si interesanta istoria.

    @Alex spune: „Uite cum sta treaba: stai tu acolo in diaspora, castiga cati bani vrei, iar pe noi lasa-ne in zeama noastra ! Pentru ca nu vorbim aceeasi limba!”

    Frumos, cu piine si sare. De aici si pina la Stefan ce Mare e cale lunga. Calea trece pe la scoala (bunelor maniere).

  61. 62 blogideologic septembrie 9, 2009 la 2:26 am

    „Weber” septembrie 8, 2009 la 7:48 pm
    Max Weber, în lucrarea sa fundamentală despre etica şi succesul capitalismului protestant, trece sub tăcere faptul că acest capitalism din nordul Europei a fost doar imitator al capitalismului catolic din sud. Nu împărtăşim nici punctul de vedere extrem al istoricului rus „alb” Mihail Ivanovici Rostovtseff (1870-1952), care, plecând de la nişte analogii corecte între lumea imperiului roman şi căderea imperiului rus la 1917 (imperiu pe care Rostovtsteff îl înfăţişează subliminal ca pe „a treia Romă”), plasează începuturile capitalismului în expansiunea teritorială iniţiată de macedoneanul Alexandru cel Mare. Capitalismul european, credem, începe ca un capitalism al republicilor maritime din partea sudică a continentului. Dar succesele capitaliste bine ştiute ale Veneţiei şi Genovei nu ar fi fost posibile fără o invenţie venind de la Mecca : ‚Quirad’-ul. În lumea arabă dinainte de Mohamed, falimentul era urmat de sinucidere : I’tifad. Aşa că este complet falsă ideea că sinuciderea ar fi fost predicată de Islam. Falimentul, de exemplu pierderea pământului, se continua printr-o sinucidere rituală, acesta era un precept arab pre-islamic. Quiradul arab, combinând împrumutul cu parteneriatul, un contract ce nu era însoţit de penalizări disproporţionate pentru pierderi, a fost preluat de italieni sub forma ‚commenda’. Ordinul Benedictin au fost prima organizaţie europeană ce adoptă ‚commenda’. Dar nu trebuie să ne mirăm. Sfântul Benedict scrisese regulile de cultură organizaţională pentru ordinul său religios, inspirat din scrierile lui Ioan Cassian care incorporau un cod egiptean. Mai târziu acel cod managerial egiptean va fi preluat de cavalerii templieri şi de către masoni.
    Veneţia şi Genova adoptă şi ele quiradul. În „Neguţătorul din Veneţia”, atenţia lui William Shakespeare era focalizată peiorativ asupra evreului Shylock nu din motive de antisemitism, ci pur şi simplu pentru că acesta nu accepta regulile quiradului arabic, preluate deja de Europa ! După ce va fi vândută marfa din corăbiile lui Antonio crezute pentru un moment pierdute, Shylock însuşi se va alege cu un profit imens. Nuanţa de antisemitism din Merchant of Venice va fi adăugată abia de comentariul pe care îl face Victor Hugo : „Toi l’homme, tu te mets vite au diapason ;/ C’est toi qu’on trahit, toi qu’on fraude, toi qu’on livre ;/ C’est ta chair qu’à César Shylock vend à la livre,/ C’est ton sang dont Judas trafique, et c’est ta peau/ Que Ganelon brocante, ô genre humain, troupeau !”, exact în acelaşi poem în care îl învinovăţeşte şi pe prinţul moldav Dimitrie Cantemir că varsă „lacrimi de crocodil”. În secolul X, Veneţia începe să practice intensiv commenda. Aşa se explică preocuparea accentuată a diplomaţiei republicii pentru obţinerea privilegiilor din Bula de Aur de la 992, unde este caligrafiat cuvântul „Romania”, ce se referea la un alt teritoriu decât Romagna italiană. „Romania” desemna toată aria intereselor veneţiene aflate dincolo de Adriatica, se referea la interese aflate în „Romania d’oltremare”. Şi pentru alţi italieni, Romania va deveni curând piaţă, cum arată „Pratica della Mercatura”, cartea florentinului Francesco Balducci Pegolotti. « Romania », principala valoare din viziunea pentru creşterea noastră ce urmează veacului fanariot, a fost mai întâi « rost din hrisoave » bizantine, intuiţia lui Octavian Goga este superbă! Ceea ce permite oricâte supralicitări discursive, căci pentru Bizanţ cerul, ca simbol de civilizaţie superioară, nu constituia limită intangibilă.

  62. 63 blogideologic septembrie 9, 2009 la 6:11 am

    @ diogenecainele spune: +Stiti de pilda cum au fost amputate anumite bugete in cercetare? +
    Cu stimă, în primul rând. Îmi place cum scrieţi, impuneţi prin felul cum scrieţi. Dar în toată lumea se pune problema distrugerii creative în cercetare. Nu cred că tema aceasta Schumpeter îi ghidează pe guvernanţii noştri când amputează fonduri pentru cercetare. Vreau să spun că trăim o nouă Belle Epoque. Atunci cercetarea se făcea în cadrul anarhismului constructiv, prin comunităţi epistemice. Există şi în România de acum cercetători de mare valoare care sunt marginalizaţi pentru că lucrează anarhic.

  63. 64 inginer pif-ist septembrie 9, 2009 la 8:51 am

    ps> la romanian discovery.
    pana sa incepem noi history la „romanian discovery”,ne-au luat-o altii inainte, ca de obicei in ultimul timp,cu mici realizari recente, ale lor, in tara noastra,cu reporteri romanasi, de-ai nostri. vezi , autostrada transilvania in ziarul adevarul sau pe discovery channel .

  64. 65 diogenecainele septembrie 9, 2009 la 10:45 am

    @blogideologic
    Problema e ca nu iti poti permite ca o intreaga generatie de intelectuali francezi de dupa razboi (de la Barthes la Sartre), sa zicem, sa traiesti dintr-un circuit alternativ (ca respectivii) pentru a avea o viata culturala in crestere, vie, independenta etc. Cum spuneam, banii se duc pe vuittoane pe la noi, si circuitul se inchide. In Romania initiativele culturale traiesc de regula fix cand sunt finantate, si au impact proportional cu cat sunt finantate. Nu exista activitatea fundatiilor din America, si nici cumparatori de carte suficienti. Plus ca e foarte greu sa te gandesti la altceva decat la intretinere in conditiile unei echilibristici financiare familiale permanente. Cateodata e un miracol ca mai ai disponibilitatea mentala pentru altceva. Nu cred ca iti poti permite sa fii anarhist, pentru ca mori de foame. Pur si simplu trebuie sa faci altceva, de pilda sa vinzi portocale in piata (sau sa te cari si sa faci cultura altundeva), insa aici se termina cu productia culturala autohtona. Nu da nimeni doi bani pe tine (poate mai putin cativa din bransa care inteleg ce faci dar nu au nicio putere), nici la propriu nici la figurat, si cu atat mai putin atotputernicia luminata a sistemului intretinut de statul roman. Iar daca te apuci si de ceva cu un public de cateva sute de persoane in intreaga lume, cum e cazul de pilda in cercetarea „fundamentala” , de la fizica la sociologie, ala esti.

  65. 66 blogideologic septembrie 9, 2009 la 2:37 pm

    +Nu da nimeni doi bani pe tine (poate mai putin cativa din bransa care inteleg ce faci dar nu au nicio putere), nici la propriu nici la figurat, si cu atat mai putin atotputernicia luminata a sistemului intretinut de statul roman.+
    De acord, dar există culturnicii de elită Gabriel Liiceanu, Andrei Pleşu, Horia Roman Patapievici, Vladimir Tismăneanu care primesc bani în neştire de la statul român pentru „management cultural”. Nu sînt unicul care îi critică pe aceşti bobo people, scrie şi domnul Radu Portocală pe blogul său împotriva lui Horia Roman Patapievici aliat cu Elena Udrea. Iar aceşti culturnici de elită enumeraţi susţin atotputernicia luminată a sistemului din statul românesc de azi. De ce am eu convingerea că vor veni vremuri mai bune ?

  66. 67 Augustin septembrie 9, 2009 la 3:38 pm

    @ blogideologic
    Spui „Horia Roman Patapievici aliat cu Elena Udrea”. Ai putea sa-mi dai detalii (eventual un link) despre aceasta (mez)alianta, te rog?
    Oricum, o asemenea alianta nu poate decit sa ma bucure. Pentru ca, nu-i asa?, spune-mi cu cine te … aliezi, ca sa-ti spun cine esti!

  67. 68 diogenecainele septembrie 9, 2009 la 3:47 pm

    @blogideologic
    Treaba lor. Nu ma refeream la ei, ci la tot felul de realitati birocratice mai prozaice, impersonale chiar. Oricum in enumerarea dv e vorba de oameni cu carectere,comportamente si opere de valori diferite si cu care nu am nici in clin nici in maneca. Chiar nu ma mai gandesc la politicile culturale la varf, pentru ca adevarul seamana mult prea adesea cu povesti omenesti, prea omenesti din revistele de cancan. In Romania din ziua de azi cel mai bine e sa faci abstractie de ce se intampla in jurul tau. Singurul lucru bun la tara asta e stoicismul pe care il dobandesti.

  68. 69 blogideologic septembrie 9, 2009 la 6:22 pm

    @ Augustin
    Bună seara ! Vezi pe blogul domnului Radu Portocală. Deocamdată nu am adresa URL.

  69. 70 blogideologic septembrie 9, 2009 la 6:25 pm

    „Singurul lucru bun la tara asta e stoicismul pe care il dobandesti.”
    Eu pot spune mai multe lucruri bune. Dar în primul rând faptul că m-a scăpat de Magadan.

  70. 72 blogideologic septembrie 10, 2009 la 5:24 pm

    @ Augustin
    Un singur click deschide prima adresă, dublu click deschide celelalte adrese.


  1. 1 Bucuresti Intermezzo a movie by Florin Mihai /George Enescu/Ateneul Roman… « Florinmihai’s Blog Trackback pe septembrie 8, 2009 la 8:36 pm

Lasă un comentariu






Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!