Summit-ul crizei economice

Criza economica, din pacate, beneficiaza din plin de interactivitatea ce caracterizeaza economiile lumii in epoca globalizarii. Astfel, devine un cal troian neasteptat si neplacut al miscarii de apropiere intre statele lumii. Chiar si cei mai neincrezatori oameni politici au primit dovada ca nu suntem in fata unui moment efemer de supraincalzire a pietii si ca toate economiile lumii sunt puternic legate intre ele. Tocmai de aceea, la o problema globala, este nevoie si de solutii globale. In acest moment, cea mai “globala” oportunitate este Summit-ul G8 din perioada 8-10 iulie, din Italia, intamplator cel mai mare din istorie, aducand impreuna 28 de sefi de stat sau de Guvern.

O serie de materiale, (ne)atent scapate in presa, aduc in discutie cateva din proiectele acestei intalniri, dupa cum a scris Financial Times – http://www.ft.com/cms/s/0/60720902-6992-11de-bc9f-00144feabdc0.html?nclick_check=1. Aparent, se vizeaza o infuzie puternica de capital pentru dezvoltarea agriculturii in statele asistate pentru a limita, pe termen mediu si lung, nevoia de ajutor extern. O idee deloc noua, dar probabil pentru prima data luata serios in discutie la un nivel atat de inalt.

Totusi, stirile de zilele acestea despre politica internationala, aici la Roma,  nu incep inca de la Summit-ul G8. Presedintele SUA, Barack Obama, a fost  intr-o vizita foarte puternic mediatizata in Rusia. Luni a fost semnat un tratat bilateral foarte important privind limitarea arsenalului nuclear strategic al celor doua tari, care ofera posibilitatea presedintelui american de a se intoarce cu ceva dintr-o vizita la Rasarit. Miza este mai degraba permisiunea Rusiei pentru avioane americane de a-i survola spatiul aerian. Nu foarte mult, afirma specialistii americani, dar oricum mai mult decat a reusit orice alt lider politic american in ultimii ani – mai ales avand in vedere conflictul din Georgia.

Cert devine faptul ca suntem intr-un moment de cumpana pentru viitorul politicii internationale din lume, nu numai din Europa. Iar noi suntem in continuare parca hipnotizati de dansul electoral al presedintelui nostru si al celor din apropierea lui, care se folosesc de bani publici pentru a-si face campanie mult mai transparent decat orice alt ministru al cabinetului Boc. Fiecare vizita la o chermeza locala sau degustare  de palinca “intre patru ochi” este platita cel putin la nivel de transport de contribuabilul roman si mascata atent in spatele luptei impotriva crizei economice.  Romanii sunt tot mai derutati de faptul ca nu inteleg  actiunea liderilor politici in fata unei situatii grave.

P.S. Planul  anti-criza lansat de colegii mei de partid, dupa sase luni de guvernare , era mai mult decat necesar. Din pacate, nu este un material complementar, care sa adauge  la eforturile pe care le face actualul guvern, ci este mai degraba un material ce  suplineste lipsa de actiune a echipei Boc-Videanu-Pogea. Sper ca ideile lansate, multe dintre ele chiar foarte bune, sa fie preluate si sa fie integrare in agenda zilnica a guvernului. Astfel incat, dupa inca sase luni, sa nu ne mai laudam ca pastrarea taxelor si plata salariilor sunt masuri anti-criza.

17 Răspunsuri to “Summit-ul crizei economice”


  1. 1 eficientaenerg iulie 8, 2009 la 8:58 am

    Actiuni si…mereu,Actiuni! Rezultatul după 6 luni de Guvernare-scrie presa:”scădere economică de cel puţin 16 miliarde de euro şi o datorie publică externă mai mare cu 20 mld. Euro”. Prognoza Comisiei Europene: Scadere de 4% a economiei romanesti in 2009 si stagnare in 2010. Somajul va ajunge la 8%! Of,of….Si eu cu http://eficientaenerg.wordpress.com/
    la Munca….

  2. 2 Neagu G. iulie 8, 2009 la 9:42 am

    O initiativa laudabila, desi prezentata cam in surdina, in conditiile participarii la guvernare. Aseara, insa, la Gadea, dl. M. Geoana a avut o prestatie deosebit de buna si fara echivoc. A spus si multe adevaruri pe care,insa,le ocolise cu ceva timp in urma. Oricum, eu consider ca liderii PSD inca dovedesc lipsa de curaj in fata presiunilor externe si timizi in lupta pentru afirmarea intereselor noastre. Si in cei cca 20 ani de la acel dec. ’89, s-a cedat extraordinar in fata celor din exterior si nu am fost capabili sa mai pastram ceva din economia proprie. Acum, depindem prea mult de ei si NE SPOLIAZA DIN CE IN CE MAI MULT, la care se adauga si jaful intern pedelisto-liberal. Daca ne vom debarasa, din toamna, de TB, am mai avea o mica sansa, sa nu murim ! Cred ca trebuie atacat continuu. Totusi, in mod firesc, electoratul in prop. de cca 75% este de stanga, dar trebuie facuta o adevarata politica de stanga si lasand ambiguitatea.

  3. 3 Marcus iulie 8, 2009 la 10:03 am

    Tara arde si baba tunde oaia si berbecu’!
    08/07/2009

    Dupa sase luni de guvernare fesenista se poate afirma fara drept de apel ca, guvernul mosit cu forcepsul de catre iubitul nostru presedinte, nu numai ca provenit dintr-o relatie incestuala, cu un tata hot si o mama prostituata (rude de gradul I), este tarat pana in maduva oaselor de mostenirea ereditara, dar el trage sa-si dea obstescul sfarsit.

    Dupa ce, imediat momentului instalarii, guvernantii nostri, in plina criza economica, in loc sa ia masuri radicale menite daca nu sa relanseze economia, macar sa limiteze efectele devastatoare ale crizei, au consumat mai bine de trei luni cu operatiunea de feliere a cascavalului, multumindu-se totodata la initiativa lui Basescu sa se predea in fata conditiilor impuse de FMI, tara urmand sa fie guvernata in conformitate cu programul acestuia, apele in care se scalda acum actualul guvern, condus nemijlocit de Basescu, se involbureaza pe zi ce trece.

    In timp ce componenta portocalie, formata din soldatii disciplinati ai Tatucului se tavaleste ca ratanul in noroiul furnizat cu atata generozitate de matrapazlacurile duduii de la Tineret si Sport, avand ca unica preocupare albirea junei respective prin eventuala sa scoatere din ditai rahatul gainariei comise, componenta rosie, in loc sa iasa frumusel de la guvernare, fortand astfel impunerea unui guvern intr-adevar competent si responsabil, se cramponeaza si se incranceneaza in umilinta unui concubinaj controlat in totalitate de locatarul de la Cotroceni.

    In locul unei masuri radicale de iesire de la guvernare, oamenii lui Geoana ne ofera electoral, la schimb, planuri de iesire din criza.

    Este foarte posibil ca masurile propuse de pesedisti sa aiba sanse de reusita, dar nu in actuala formula de guvernare, in care prioritatile portocaliilor constau in rotunjirea conturilor personale si satisfacerea necesarului de fonduri electorale pentru campania lui Basescu, prin metode ca cea de manual post-decembrist smenuita de ex-europarlamentareasa de la Sport Si Tineret.

    Singura satisfactie a romanilor in aceste zile (in afara de cea data de ziua de plata a somajului) consta in a se delecta fie cu scandalul Ridzi-Pitzi, fie in a citi in presa cum trenul lui Berceanu cara aerul de la Bucuresti la Otopeni contra un milion de euro pe an, fie cum ispravniceasa ajuta la bunastarea Eurosportului cu contributii de milioane de euro, fie scaldandu-se dimpreuna cu d-l presedinte in traditionalele deja “bai de multime”, generate de vizitele de lucru electorale ale acestuia.

    Tara arde si baba se scalda si se trage’n poze!

    Si se trage pe banii contribuabililor care, in conditii de buget de austeritate, au umflat totusi buzunarele cotroceniste din considerente de necesitati electorale. Nu scapa iubitul nostru prezidel nicio cumetrie tovaraseasca fara a-si etala ranjetul pentru albumele de familie ale celor cu drept de vot cu care intra in contact direct.

    Tara arde si baba da autografe, ca de pieptanat nu are ce!

    Dupa modul in care ne ghicesc in palma diferiti economisti zi de zi, pe la varii televiziuni si in presa scrisa, se pare ca daca pana la toamna guvernul nu va reusi sa ia masuri adecvate anticriza, rezultatele acestei nesimtiri si iresponsabilitati politice ne vor costa scump, dar scump de tot.

    In ciuda acestor avertismente si a maroniului in care ne sufocam incet, dar sigur, intreaga suflare politica cu responsabilitati in conducerea tarii este preocupata de realegerea sau nu a Alesului.

    Si in tot acest timp ceasul dezastrului national tic, tac, tic, tac…..!

  4. 4 virus iulie 8, 2009 la 10:20 am

    Tampiti am fost,tampiti suntem…
    ………………………………………………………
    Foaie verde si-o lalea,
    Cum este si cum era…
    Cand priveam in galantar
    Si cumparam un ..cocar…

    Ajungeam acasa sui,
    Cand stateam la cozi,la pui…
    Si ii luam,cu mult frecus,
    Pe „maretii”..Petreusi
    Nu mai spun,ca n-am cuvinte,
    Cand ni se bagau..copite
    Cu navetele cu lapte,
    Randuiti,in plina noapte…

    Intrebarea ..ce-au bagat
    Pe multi i-a cam macinat….
    Viata noastra era lina,
    Cand sacosa era plina…

    Mah,da nu stiu cum faceau,
    Ca mai toti atunci aveau…
    Chiar de nu gaseau nimica,
    Adunau ,precum furnica…

    Azi,fara de suparare
    Cocaru-i la fel de mare
    Pe la market tot gasesti
    Da’ poznaru’ ti-l golesti..
    Cand te uiti in fundu’ lui,
    Dai de noada c.u.rului…

    Pe tejghea,pe firmamente,
    Zeci de mii de sortimente…
    Leu-i slab si rapciugos,
    Ai mai multi,da’ ce folos..

    La „ghiozdan”,de bagi mezeluri,
    Te indopi numa’ cu E-uri..
    Pe prospecte de citesti,
    Iti vine sa-nebunesti…

    Asta-i viata,fara mila,
    C-o avem pe-a lu’ Berila..
    Ce-am avut si ce-am pierdut,
    Caprele tot ..sapte sunt…

    Am ales,pan’ am cules
    Pana prafu’ s-a ales…
    Si cum zice sfanta slova,
    Luaram prafu’ de pe toba…

    In final,o cugetare
    Pentru alesi,ca si-o urare:
    Ati facut-o prea albastra,
    ……..ne-am pe fatza voastra!

  5. 5 Draghi Puterity iulie 8, 2009 la 10:37 am

    E adevarat ca organizarea summit-ului de catre italieni lasa de dorit?

    Care e situatia cu Iranul? Am inteles ca Israelul a primit deja verde la atac. Primeste Rusia la schimb Georgia si Ucraina?

  6. 6 George Serban iulie 8, 2009 la 11:13 am

    Eu am inteles de la Boc ca din 32 de masuri anticriza (mai de graba, antecriza), 28 au fost realizate si 4 sunt in curs de realizare. Daca le oprim pe cele 4 aflate in curs de realizare, am mai putea salva cate ceva. Una dintre aceste masuri, – ma refer la impozitul forfetar – pe care Videanu incearca s-o ascunda dupa raspunderea intregului guvern, se pare ca a fost … „o eroare”. Daca o scadem si pe asta, raman doar 27. Cu 27 de masuri anticriza „made Boc” deja se mai poate respira. Daca mai „ucidem” vreo 14 masuri anticriza, din cele 27 ramase, economia romaneasca si-ar putea reveni.
    Exista, insa, un set de 3 probleme pentru care nu am solutie. Cum ar putea fi oprit Pogea sa „gandeasca”, Videanu sa-l admire iar Boc sa-l urmeze intocmai, pentru ca apoi, admiratorul Videanu sa ne anunte, cu candoare, ca Pogea a comis o noua tampenie, despre care toti, inclusiv Basescu, se fac ca ploua. Cred ca am numarat gresit. Sunt 5 probleme pentru care nu am solutie, nu 3. Mai gresesc si eu, nu numai guvernul!

  7. 7 Rangă iulie 8, 2009 la 12:02 pm

    Convorbiri sub semnul egalităţii

    La convorbirile Obama – Medvedev s-a convenit, prin protocol,
    ca al doillea să stea pe umerii lui Putin, astfel ca discuţiile să se
    poarte de la egal la egal.

  8. 8 JR. iulie 8, 2009 la 5:21 pm

    Preocupare PSD de a găsi măsuri noi pentru trecerea crizei adaptate la conditiile socio-economice nou create, o pot înţelege; Problema se pune dacă astea sunt toate, sau mai există şi altele care îşi aşteaptă rândul.
    Preşedintele Geoană a declarat că PSD completează programul guvernului anti-criză cu noile măsuri ; dacă primul-ministru v-a cere guvernului să le ea în seamă contribuţia este a PSD; Dacă NU, PSD ar putea pleca de la guvernare, fără să se spună că au trădat cauza.
    Electoratul spune că Mircea Geoană ştie ce spune. Are dreptate?

  9. 9 gheorghe iulie 8, 2009 la 7:45 pm

    „Astfel, devine un cal troian neasteptat si neplacut al miscarii de apropiere intre statele lumii.”

    Da Domnule Nastase, aveti perfecta dreptate si probabil stiti mult mai mult, cine a construit acest cal troian ? cine este inauntru ? si mai ales ce se va intampla dupa ce vor iesi ?

  10. 10 alex.dumitrascu iulie 8, 2009 la 8:29 pm

    Economia, ca si medicina de altfel, nu e o stiinta experimentala.
    Seninatatea cu care Videanu recunoaste ca impozitul forfetar a fost o eroare, sau seninatatea cu care PSD prin Geoana recunoaste ineficienta masurilor economice ale guvernului din care face parte, sunt o sfidare la adresa bunului simt.
    Pai dupa 6 luni va loveste recunoastere? Da cu raul facut cum ramane?
    Ca guvernati oameni, nu masini unelte, domnilor ingineri(Videanu, Pogea Geoana)

  11. 11 Daniel iulie 8, 2009 la 8:51 pm

    Iata ca centralizarea excesiva atat la nivel politic cat si economic se razbuna. Constatam ca cei care se laudau ca creaza evenimentele sunt de fapt rotite intr-un angrenaj pe care nu il inteleg dar doresc sa il controleze sperand ca vor gasi solutii. Crearea unor organisme gigant da o oarecare stabilitate intr-adevar dar exista o limita intre avantajele marimii si pragul de la care aceste avantaje sunt depasite de probabilitatea de risc catastrofal. Cei care au astazi proiecte megalomanice sunt asemenea Romanovilor care traiau de mult intr-o lume a lor in timp ce lumea reala se prabusea in jurul lor. Tratamentul pentru un alcoolic nu este sa ii dai mai mult alcool pentru a il scapa temporar de propriile angoase. Ce te faci atunci cand „alcoolicul” angoasat se afla la conducere, are cineva curajul sa ii spuna ca timpul lui si al ideilor lui eronate a trecut? Ca problemele imaginate de el acutizeaza crizele si nu le rezolva?
    Cat despre planul PSD nu l-am citit atent, tot ce pot sa spun este ca in PSD nu cred ca exista nici dorinta de a merge pana la capat si nici oamenii cei mai capabili nu sunt pusi la inaintare. Asa se vede de pe margine. Ah, si masurile trebuie sa se adreseze cauzelor, nu efectelor! Nu cred ca PSD-ul actual vrea sa se adreseze cauzelor. De fapt am ajuns sa nu mai cred nimic pana nu vad. Discursurile cad in urechi surde, cel putin in cazul meu. In acest moment solutiile la criza sunt exclusiv individuale. Conducerea actuala a tarii, chiar si de buna credinta daca ar fi (sunt convins ca unii sunt) nu are capacitatea de a oferi raspunsuri. Macar de i-ar lasa si pe altii. In momentul asta avem 3 mari partide, toate depasite de situatie si in destule cazuri neinteresate de probleme. Trebuie incurajate noi structuri politice. E inadmisibil sa stai in 3 solutii, toate proaste, cel putin pe moment.

  12. 12 blogideologic iulie 9, 2009 la 7:11 am

    „Cat despre planul PSD […], tot ce pot sa spun este ca in PSD nu cred ca exista nici dorinta de a merge pana la capat si nici oamenii cei mai capabili nu sunt pusi la inaintare.”
    Corectă observaţie !

  13. 13 virus iulie 9, 2009 la 10:37 am

    Unde sunt zilele cand stateam cu ochii pironitzi la stele,in caru’ meu si ascultam valurile, ce se spargeau de prora vasului?Ce Golden Blitz?Nu uit sticla mea de rom Jamaica din cabina ,ce-o sorbeam linistit dupa controlul carturilor!Ce Udrea?Si-acu’ simt pielea bronzata si catifelata a fetelor din porturi,ce ma alintau si-mi mangaiau parul neastamparat de sub sapca.. Si partidele de pocher ce le-ncingeam la lumina felinarelor,cand faceam economie de curent pe vas!Cand imi intrau fulurile,cum au intrat biletzelele,unu’ dupa altu’(stiti d-voastra)..Of,cand ma gandesc la secunzii mei, ce sareau ca dopula sticla cand ii chemam la ordin!Ca Boc,ca Stolojan!Cum sar acu dopurile la sampanii cand sfiintesc un vas si mai trag cate-o chesonata,asa de aducere aminte! Eheee,ce vremuri domne!Iar m-apuca plansu’…

  14. 14 Alex iulie 9, 2009 la 12:08 pm

    Mark Gitenstein: „Există o prezenţă semnificativă a oamenilor de afaceri americani in Romania, dar putem şi vom face mai multe. Dacă voi fi numit, una dintre cele mai mari priorităţi ale mele va fi să imbunătăţesc mediul pentru afacerile americane şi să cresc schimburile comerciale dintre cele două ţări”.

    „Cheia pentru acest efort va fi să conving Romania să investească in resursele necesare pentru combaterea corupţiei, creşterea transparenţei, reformarea controalelor fiscale şi consolidarea unei justiţii independente şi a aparatului regulator”, a punctat ambasadorul desemnat pentru Romania.

    „Liderii romani merită laude” pentru incheierea acordului cu FMIGitenstein a atras atenţia că investiţiile americane din Romania depind de un climat de corectitudine. „Romania nu va putea atrage investiţii pe termen lung fără să asigure corectitudinea faţă de companiile americane in ceea ce priveşte aprobările, plăţile şi rambursările cand işi indeplinesc angajamentele contractuale”, a declarat Gitenstein, asigurand că acestea sunt chestiuni pe care le cunoaşte bine de pe timpul celor 17 ani in care a lucrat cu senatorul Joe Biden şi alţi angajaţi din serviciile de informaţii ale Senatului şi din comisiile judiciare.Pe de altă parte, Gitenstein a lăudat măsurile anticriză luate de Guvernul roman. „Romania a devenit parte a Uniunii Europene in 2007 şi şi-a transformat rapid economia pentru a atrage investiţii şi a asigura creştere. După mai mulţi ani de creştere economică rapidă, economia este acum in recesiune şi are prevăzută o contracţie de 4,1% pentru acest an. Liderii romani merită laude pentru că au gestionat rapid problemele de stabilitate prin incheierea unui acord cu FMI in această primăvară, care, in combinaţie cu politicile economice, vor promova stabilitatea şi o revenire mai rapidă”, a evidenţiat Gitenstein.

    http://www.ziua.ro/news.php?data=2009-07-09&id=32747

  15. 15 Alex iulie 9, 2009 la 12:31 pm

    Economia statelor din Europa Centrala si de Est va scadea cu 5% in 2009 dar va reveni pe plus in 2010, conform ultimei estimari a FMI.

    http://www.ziua.ro/news.php?data=2009-07-09&id=32823

    PS Va rog sa-l sfatuiti pe Voiculescu sa nu mai abereze pe probleme economice! Pentru binele dvs.

  16. 16 Alex iulie 9, 2009 la 12:33 pm

    Economistul sef al BRD: Contractia economica din primul trimestru a fost de numai 0,6%, nu de 6,2%

    Reprezentantul BRD este sceptic in privinta estimarilor facute de analisti privind evolutia PIB-ului si pune in discutie metodologia de calcul folosita de Institutul National de Statistica.

    http://www.ziua.ro/news.php?data=2009-07-09&id=32866

    Sa perorati bine!

  17. 17 Alex iulie 10, 2009 la 9:37 am

    Liderii confesiunilor crestine din Letonia critica programul credite in schimbul amanetarii sufletului

    Compania letona Kontora, al carei director este Viktor Mirosnicenko, a inceput sa propuna credite in schimbul amanetarii sufletului la inceputul lui iunie 2009. Pentru obtinerea unui credit in valoare de pana la 5.000 de lati (moneda nationala a Letoniei), doritorii urmau sa redacteze o cerere si sa semneze un contract in care era stipulat: „Iau credit in valoare de (se indica suma) in conditiile care mi-au fost aduse la cunostinta, sub gajul esentei mele nemateriale, adica al sufletului meu nemuritor”.
    http://www.ziua.ro/news.php?data=2009-07-10&id=32871


Lasă un comentariu






Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!