Servus, dom’ Năstase…

Bine-ai venit pe blogul dumitale. Mare atenţie să nu cazi jos de fericire.

Te anunţăm festiv că eşti unul dintre fericiţii (dar şi nefericiţii, în acelaşi timp) celebri „blogdamnaţi la Internet”. Ai fost selectat pe sprânceană, împreună cu alte câteva măreţe voci, să ne cânţi din tastatură.

În urma unei ample activităţi de siluire prin şantaj sentimental, avem intenţia mârşavă de a atrage spre blogging cât mai multe şi cât mai talentate burice de degete, care ştiu să scrie un cuvânt coerent, fără să se împleticească în semne de punctuaţie, sh-uri şi tz-uri, dar – mai mult – chiar să-l scrie.

Precum situaţia actuală din blogosferă este în pragul alterării calitative, scopul nostru suprem este de a ni se alătura oameni… interesanţi, care ar fi capabili să ridice proverbiala ştachetă.

Până acum au existat doar poll-uri, concursuri sau acţiuni pasive de a afla „cine este aşteptat în blogosferă” şi, eventual, a-i invita cu vorba bună. Iar cererea este mare! Am decis că este momentul să contribuim activ (chiar despotic) pentru atingerea acestui ţel.

Mai pe scurt, facem bloguri cu de-a sila, punem omul în faţa faptului împlinit, nu mai are scuza ne-iniţiatului şi trebuie doar să binevoiască să-l întreţină editorial.

Desigur, îi vom sta cu toţii la dispoziţie pentru orice sprijin de ordin tehnic sau procedural.

Aşteptăm să fim contactaţi, prin efectuarea unui dublu click unde scrie `aici`, pentru a putea intra în posesia parolei de logare (care mai apoi poate fi modificată) şi a câtorva indicaţii de început.

Acest blog poate fi strămutat pe altă moşie, modificat, grafic sau structural etc. Ce NU (scris mare şi cu portocaliu) se cuvine a se face este să fie închis.

Acestea fiind citite, scrie.

Darius

142 Răspunsuri to “Servus, dom’ Năstase…”


  1. 1 Darius mai 17, 2007 la 8:04 pm

    Acesta este un exemplu de comentariu. El va arăta fie:

    Vai, domnul Năstase, vă îndrăgesc şi respect. Speram de mult să vă pot citi şi pe Internet, gratuit şi direct, putând şi interacţiona cu dvs. Vroiam să vă întreb…

    fie

    Mna, şi-a făcut şi ăsta blog. Bine că pe vremea lu’ Iliescu altceva nu făcea decât să…„, după caz.

    Sperăm să nu te descurajeze sau gâdile prea tare nici una dintre variante. Te aşteptăm cu prima însemnare.

  2. 2 fazedure mai 19, 2007 la 11:31 pm

    haha… sigur ca o sa scrie aici Nastase. haha 🙂

  3. 3 Sid mai 20, 2007 la 10:26 am

    Tocmai am intrat la http://adriannastase.ro si am citit oarece articole predictive relativ la referendum. Ma intreb cum un „jurnalist” de talia ex-PM scrie la fitzuici de 0.2 lei pe care sincer sa fiu nu le-am citit niciodata nici pe net, nici pe hartie.

    Predictiile au fost false! Asa ca adi ramai la umbra in continuare.

  4. 4 Darius mai 20, 2007 la 10:32 am

    Sid: Mi se pare că Năstase scrie editoriale pentru Jurnalul Naţional. Că dacă tu la această „fiţuică” te-ai referit ca fiind de „0.2 lei”, o să-mi abţin argumentele de a te contrazice, considerând că ar fi inutil.

  5. 5 alexandru petria iunie 20, 2007 la 7:33 am

    Nastase te iubim, ca ca tine nu gasim…. Ce corect miroase cateodata limba romana…

  6. 6 Costin iunie 21, 2007 la 9:36 am

    Sunt un admirator al lui Adrian Nastase pe care l-am stimat chiar si-n momenetele mai grele ale dansului. Nu mi-a fost niciodata rusine ca tanar sa spun ca atata timp cat va avea nevoie de votul meu i-l voi oferi. In rest multa sanatate ca-i cea mai importanta.

  7. 7 Marian iunie 21, 2007 la 1:41 pm

    Trebuie sa recunosc faptul ca in ziua in care Base a castigat alegerile (si implicit Bombo le-a pierdut) am ascultat toata ziua melodia „Ai luat teapa”.

    Si tare m-am mai bucurat. Nu de alta, dar nu prea aveam chef sa emigrez din Romania.

    Bombo e o trista amintire, un fel de varinata moderna a lui Ilici, cu mult mai multe ifose si basini pe metru patrat.

    Bombo: CE BINE IMI PARE CA AI LUAT TEAPA !!!!!

  8. 8 calin iunie 21, 2007 la 1:44 pm

    In aeventulaitatea in care veti ajunge did nou intr-o functie publica sper sa nu plasati blogul in grija unei secretare sau a uitarii.

  9. 9 Odin iunie 21, 2007 la 1:51 pm

    Am o curiozitate. Cum ati vota domnule Nastase in cazul Rosia Montana?
    Prevedeti un vot negativ din partea PSD ca efect al „implicarii” in aprobabrea administrativa a proiectului de catre PD?

    Multumesc.

  10. 10 Odin iunie 21, 2007 la 1:53 pm

    …al “implicarii” PD in aprobabrea administrativa a proiectului?
    Scuze pentru exprimarea pripita…

  11. 11 Cristi iunie 21, 2007 la 2:21 pm

    Asta e una dintre cele mai tari idei pe care le-a avut domnu’ A.N. Bineinteles ca nu si una buna. Ma tavalesc de ras.
    Parca vad cum vor evolua comentariile: mai timid la inceput, dupa aia shtouri din ce in ce mai groase si, in fine, injuraturi.
    Iar domnul A.N. isi va lasa, nu-i asa – cum zicea un mare filosof uzbek, blogu-n paragina.
    N-o sa-i mai numere nimeni posturile…

  12. 12 Marius iunie 21, 2007 la 2:23 pm

    Eu am sa postez aici numai ce ma enerveaza, si va spun din start ca voi fi cam plictisitor, avand in vedere ca de cate ori voi intra aici ma veti enerva Dvs., cum sa spun…. gandul ca exista un om ca Dvs. 😀

  13. 13 Marius iunie 21, 2007 la 2:27 pm

    Domnule Nastase,

    La Multi Ani! si numai bine.

    Marius @ Londra
    mariusmedia@hotmail.com

  14. 14 Gheorghe iunie 21, 2007 la 2:28 pm

    Va salut D-le Nastase

    Vreau sa va fac un compliment: se simte in rau absenta dumneavoastra din viata politica. Pentru cei care ma cunosc, daca ar afla ca am spus aceasta fraza, ar parea socant; m-am numarat si eu in 2004 printre colportorii mesajului contra emigratiei in Congo. Adevarul este ca, daca nu v-ati fi agatat singur „tinichele” in coada, puteam sa va prevad un viitor politic extraordinar. Nu impartasesc ideologia promovata de partidul al carui membru sunteti, insa nu pot decat sa ma inclin in fata unei inteligente admirabile. Parcurg cu placere in fiecare saptamana editorialele semnate de catre dumneavoastra in paginile Jurnalului National, in fiecare dintre ele simtindu-se ideile unui om de o eruditie extraordinara. Inca o data imi pare rau pentru faptul ca, din punct de vedere politic, v-ati dat cu stangul in dreptul.

  15. 15 Moromete iunie 21, 2007 la 2:42 pm

    Coruptule! Nu ai un pic de rusine, lasa-ne te rog in pace! Romania are un viitor, insa tu nu ai ce cauta in el. estiun om al trecutului neocomunist. Cum de mai ai curajul sa dai ochii cu lumea, la cat rau ai facut? pentru noi intotdeauna vei fi o jigodie.

  16. 16 Consilier Buturuga C iunie 21, 2007 la 2:45 pm

    BRAVO SEFULE!

  17. 17 iovescu iunie 21, 2007 la 2:58 pm

    cu adevarul din cand in cand veti muri sarac.
    nu stiti sa comunicati.

  18. 18 ausonius iunie 21, 2007 la 3:04 pm

    dvs.va vedeti,da’ termopanele – nu.
    in schimb,mai in planul din spate,
    monica macovei se vede de la bacau moarta de beata.

  19. 19 Matusa Tamara iunie 21, 2007 la 3:04 pm

    mare plictiseala aici… nu ma lasa Sefu’ sa fac afaceri imobiliare… hai mai repede, nepoate, incerc sa iau pentru tine coltul estic din rai!

  20. 20 d.d.rujan iunie 21, 2007 la 3:14 pm

    Daca stiati atunci de ce e in stare Base,n-o luati de nebuni pe miriste?
    Congo va fi „Gura de rai”,daca Piratul apuca s-o puna pe musuroi,si tot el va bate lovitura de la 11 m.! Va schimba si regulamentul FIFA…
    Tineti minte…opt cuvinte: „va fi mult,mult mai rau ca inainte!!!”
    Eu trag sperantza ca cei din „servicii”,nu vor astepta cat la Ceasca si-l vor lasa sa-si rupa gatul mult mai repede…Nici nu-i greu cu asemenea gafeur!!!

  21. 21 fricos iunie 21, 2007 la 3:20 pm

    daca scriu aici basesu ne poate aresta
    cum arestai si Dta pe altii punandu-i cu ochii la bec,
    iar acum platim toti distractia.

  22. 22 george iunie 21, 2007 la 3:33 pm

    d-le nastase la tupeu, aroganta, suficienta, lipsa de bun simt nu va intrece decat tariceanu.dupa problemele cu matusa tamara, etc. trebuia sa va ascundeti cat mai bine.ati orhestrat , in ultimul timp, in mass-media controlata de prietenul de afaceri voiculescue sa iesiti pe sticla cu diverse prilejuri, care mai de care mai penibile. credeti ca puteti sa prostiti pe toata lumea tot timpul?orice ati face opinia publica nu mai poate fi manipulata, iar basescu va va invinge oricand.pana si prostanacul va invins.daca doriti binele psd, si nu va mana in lupta numai dorinta bolnava de putere nu mai iesiti in public.e rusinos si penibil.

  23. 23 Alex iunie 21, 2007 la 3:34 pm

    O singura intrebare stimate domnule ex ministru : va place Romania care „ati” creat-o impreuna cu ceilalti politicieni de la ’89 incoace ???

    Eu sint dezgustat si mi-e scirba de toti hotii care s-au perindat si se perinda inca prin ministere si palate prezidentiale…

    Trist domnule….fost prim ministru si actual rentier de pe urma statului la ministeriat si adunat in conturi banii unui popor amarit, haituit si infometat….

  24. 24 d.d.rujan iunie 21, 2007 la 3:38 pm

    Uitasem de Aniversare:sicere urari de bine in toate privintele! Si rabdare!In orice conditii ,” VALOAREA”politica ramane!
    La 57 de ani Ronald Regan nici nu se gandea ca va fi vreodata cel mai mare presedinte aiu Americii,dupa razboi!

  25. 25 d.d.rujan iunie 21, 2007 la 3:38 pm

    Uitasem de Aniversare:sicere urari de bine in toate privintele! Si rabdare!In orice conditii ,” VALOAREA”politica ramane!
    La 57 de ani Ronald Regan nici nu se gandea ca va fi vreodata cel mai mare presedinte al Americii,dupa razboi!

  26. 26 Pitikoo iunie 21, 2007 la 3:48 pm

    Ce shi-a zis nastase, hai sa imi intineresc shi eu modul de comunicare, sa fiu mai aproape de lumea moderna …

    Insa uita ca cei care au acces la internet sunt predominant oamenii cu studii medii shi superioare, care i-au tras-o zdravan shi la alegeri shi la referendum … shi care i-o vor trage la „moaca”, ori de cate ori ishi va mai permite sa ii reprezinte pe ei …

    Deci d-le Nastase, tzi-ai ales un canal de comunicare total greshit, matale ar trebui sa arunci manifeste din aeroplan, pe la sate …

    Eu itzi propun sa te apuci de o meserie serioasa … (deshi e cam tarziu, cand nu ai facut nimic toata viatza, in afara de datul din gura shi de semnatul pe cartzi facute de altzii ….)

    Pune shi matale mana pe-o carte, de fa cornete …

  27. 27 anticom iunie 21, 2007 la 4:00 pm

    Blogosloveshte-l Doamne cu boala lui Calache pe cel care si-a tras tot timpul dreptul in Romania!El si ceilalti ca el care si-au impartit bogatiile tarii sau mai rau le-au vandut pe cativa arginti(bineinteles ca si-au tras inainte shpaga de rigoare)Ce bine v-ar sta voua in costume de Marineli,mancava-r Mama de prefacutzi!

  28. 28 corsarul pesedist iunie 21, 2007 la 4:00 pm

    Fain baiat este Nastasel. Ne-a trecut glontul pe la ureche, in 2004. De iesea el la carma tarii, pre multi ii raspopea de fericire. Dumnezeu nu l-a ajutat. Se poate ca pe acest blog sa ne vorbeasca fatalaul exPM a uitat sa ne vorbeasca despre prietenii lui de demult, aia care l-au facut „pereche”: Dumitru Ioan Suciu (fiul lui Dumitru si al Ofelia)Radu Ionescu, Negoitescu, Ion Omescu, Alexandru Demetriad s.a.? Ajutati-l sa-si reaminteasca de aventurile lui sexuale din 1975. TREBUIE!

  29. 29 Larry iunie 21, 2007 la 4:56 pm

    Nastase ai belit gaseaua cu hastia! O sa te umfle plinsu flacau, si nu uita ca faci parte din generatia ostenita.

  30. 30 gyorgy attila iunie 21, 2007 la 5:03 pm

    La multi ani, in primul rand si ganditi-va ca P.S.D.-ul are nevoie de dumneavoastra. Implicati-va iarasi in conducerea partidului, caci altfel e JALE. VA asteapta toti romanii care au curajul sa recunoasca faptul ca era mult mai bine fara acest adevarat pirat in fruntea tarii.Pur si simplu este complexat de oamenii cu coloana si statura, preferand in preajma-i pigmei politici,gen Boc. Dar am divagat,scuze, vroiam doar sa va urez viata lunga si fericire.Am avut onoarea sa dau mana cu dumneavoastra in Februarie 2000, laVata de Jos, laConventia National a P.S.D. la multi ani.

  31. 31 http://kornelia.xhost.ro/ iunie 21, 2007 la 5:06 pm

    Îmi plac glumele arogante ale lui Năstase. Welcome.

  32. 32 Caisar iunie 21, 2007 la 5:09 pm

    Draga Adrian

    Ma tem ca lumea in care tocmai ai intrat nu iti este tocmai favorabila, dar trebuie sa o infrunti. Vreau sa iti spun ce rau imi pare ca un om de calitatea ta a a fost indepartat tocmai pentru ca era prea periculos pentru media inteligentelor din jurul sau. Dar reaminteste-ti cateva din versurile lui Eminescu. Numai din numarul denigratorilor si intensitatea jignirilor pe care le suporti zilnic imi dau seama cat de valoros esti.
    Din pacate, intrucat nu s-a produs masiva emigratie in Congo a venit acesta la noi. Am devenit congoromani si foarte multi dintre noi sunt fericiti cu asta.
    Se spune ca esti arogant, dar eu cred ca mai presus de aroganta iti este vizibila cultura si inteligenta. Nu cred ca o sa iti mai faci loc in lumea murdara a politicii dar oricum ai locul tau, printre aceia care au aflat prea devreme ca recunostinta si aprecierea valorii nu sunt cele mai pregnante calitati ale romanilor. E atat de ciudat ca mai toti ne iubim tara dar nu ne iubim si intre noi. Si asta de la Buerebista incoace. Sarmanul rege daca nu ar fi taiat cu aroganta vita de vie a bunului popor dac (oare Bachus chiar s-a nascut pe meleagurile noastre?) poate ca ar fi trait indeajuns sa schimbe ceva din destinul naravas al natiei ai carei urmasi ne credem.
    As vrea sa cred ca o sa mai revii la carma sa readuci pe linia de plutire vaporul pe care Corsarul ilustrului Cartarescu se tot chinuie sa il scufunde, dar ma tem ca destinul tau politic a apus. Si nu pentru ca nu ai putea sa mai faci multe ci pentru ca nu o sa mai gasesti niciodata destui oameni capabili sa lupte impreuna cu tine impotriva ignorantei , duplicitatii, prostiei, inculturii.
    As vrea sa pot afla intr-o zi ce ti s-a spus la Washington inainte de alegerile din 2004. Ce promisiuni mincinoase ti s-au facut si de ce te-au dat la o parte.
    As vrea ca tara asta sa aiba mai multi oameni ca tine cu care sa nu ne fie rusine cand mergem in lume. Sa ne respecte nu sa ne priveasca cu dispret.
    Stii de cate ori am rosit de indignare cand in diversele intalniri cu strainii la intrebarea „Where are you from” dupa raspunsul meu sincer „I’m from Romania” a trebuit sa accept cu resemnare privirea lor insotita invariabil de interjectia „Aha?” Nimic mai mult.
    Lumea in care ma invart eu nu are mai nimic de a face cu filozofia si alte lecturi elevate, traiesc si muncesc cu pleava societatii. Tocmai de aceea nu pot decat sa te admir. Si sa regret in acelasi timp. Pe cer zice-se ca sunt miriade de stele insa numai cateva pot fi vazute cu ochiul liber. Iar noi trecem seara de seara nepasatori, in timp ce ele se zbat sa ne dea lumina. Ce putine stele sunt totusi pe cer.
    Sper ca blogul tau sa aiba succes.

  33. 33 SRA iunie 21, 2007 la 5:17 pm

    Adriane,

    La orice ma asteptam de la tine, dar la o asemenea doza de imbecilitate de care dai dovada nu m-am asteptat.

    Viata a fost generoasa cu tine, fara a vorbi de cele doua mariage, pistoanele primite in viata profesionala si politica precum si mila lui Traian BASESCU de nu te baga in zale.

    Sarlataniile si micile gainarii de care ai dat dovada te-au impins in linia 1 a mafiotilor mascati.

    Incerci prin orice mijloace si pe toate caile a prosti natiunea, prin nitca livre de „om politic” sau asa zis intelectual post decembrist.

    Intr-o lume unde valoarea nu mai are valoare, cea a anilor de trista amintire, dej & ceausescu, nastase este produsul lor.

    Un individ de teapa a.nastase mai are o singura scapare, parasirea ROMANIEI si daca ar avea ceva bun simt sa-si prezinte scuzele pentru RAUL facut natiunii.

    Faptul ca a fost alaturi de un iliescu, cultivând HOTIA, SPAGA, MINCIUNA umilirea si saracia fiind singurele rezultate a activitati sale.

    Pregatirea pentru NATO sau UE, vizele Romanilor nu sunt rezultatul activitati lui nastase, ci NATO si UE au dorit sa micsoreze RAUL creat de clica FSN, PDSR si PSD.

    Nu stiu daca la 57 ani se poate vorbi de o reabilitare a unor mentalitati practicate 56 ani, deci, nsatase nu mai poate fi considerat util nici societati si sa nu gresesc ce exemplu poate da fiilor sai.

    In contextul ca acest nastase ar reveni prin hasard pe secna politica ar fi un cataclism pentru ROMANIA.

    Acest nastase are frica de schimbare, il asigur va avea schimbarea si frica, lumea evolueaza, trebuie sa paraseasca viata publica si sa nu sa se mai vorbeasca de el.

    Inchei, adresându-ma si familiei lui in al sfatui ca este terminat sa inceapa activitati sociale, sa ajute batrâni si copii strazi.

    SRA

  34. 34 Mortar iunie 21, 2007 la 5:44 pm

    vad ca nu e nimeni in blogrollul lui nastase :)) asta ne spune ceva, nu? poate cand ponta, bunicuta si manivelul isi vor trage bloguri atunci va avea si nastase ce sa puna la blog.

  35. 35 cristian antonescu iunie 21, 2007 la 5:47 pm

    Noroc, nea, Adriane!
    Astazi imi povestea un fost student d-al dumitale, avocat mare azi, ce soi de filfizon jalnic erai pe vremea studentiei lui, cand tocmai capatasei un post de asistent la drept civil. In grupa aceea, din care vreo 6 studenti sunt astazi judecatori la Curtea Suprema, in pauze nu se discuta decat de „papagalul de la seminarul de civil„. In scurta vreme te-au mazilitara tovarasii, mistourile rasuflasera. Inteleg, deci, ca inca nu te casatorisei cu cine trebuie… Nu-i nimic, bine ca ai facut-o chiar si mai tarziu. Altfel nu mai ajungeai Carmaci si n-avea Timonierul pe cine sa umileasca la alegeri. Cum care Timonier? Simplu: intreaba pe Geoana, care-i cosmaru lui, hehee..
    Inca ceva: Cica si pe vremea aia tot limba de lemn aveai. Diferenta intre atunci si acum este, dupa cum bine am observat eu :), ca atunci limba de lemn o aveai in fisa postului, iar acu in grupa sangvina.
    Aida, te-am pupat! (Nu te bucura, bre, nu-i de luat mot a mot!)
    cristache

  36. 36 Bogdan iunie 21, 2007 la 6:18 pm

    N’am fost, nu sunt si cel mai probabil nu voi fi un apropiat/sustinator al partidului dumneavoastra.

    Insa doresc sa va transmit La Multi Ani, multa sanatate, tot ce va doriti si e spre bine, sa se’mplineasca.

    Bogdan

  37. 37 Valexinul Roz iunie 21, 2007 la 6:33 pm

    Inteleg ca nu v-a placut mesajul meu mult prea „tough” , sau poate IDul e de vina?
    Cum ziceam, ar fi frumos sa fiti in continuare o prezenta discreta. Memoria publica retine doar carismaticii …

  38. 38 fane iunie 21, 2007 la 6:41 pm

    Asa e, nenicule, s-a format din nou cordonul sanitar in jurul dumitale, mai ceva ca la Cornu cand cu maladia gainii nebune.
    E asadar adevarat ca pajistile cibernetice nu iti sunt in general prietene. Ca sa nu mai spunem ca daca s-ar fi putut vota si electronic, in 2004 la turul 2 Basescu ar fi obtinut acelasi scor ca acum o luna.
    Ce sa-i faci, iaca te-ajuta si Jeg si foamea lui de stiri gratuite, asa ca te pusesi sa faci un blog. Dar matale stii ca netul nu a fost al matale, nu e al matale, ci a urmaşilor matale şi a urmaşilor urmaşilor matale.
    Not.

  39. 39 nartip iunie 21, 2007 la 7:27 pm

    Ca sa fie clar:cu”website”este in joaca-mai mult nu stim-iar inainte de a apasa -cu nerabdare- pe „aici”,declar ca-l admir pe acest OM Adrian Nastase pentru sufletul lui bun dar care nu-i foloseste ca politician.Pentru asta trebue sa ai sange de fiara precum Basescu,pe care nu-l urasc,si,de la care pentru o anume parte il admir.Acea parte i-a lipsit Dlui.Adrian Nastase,acea „fiara” din Basescu.Pentru inceput de drum,aici,va doresc Domnule,MULTI ANI CU SANATATE si restul il veti face Dvs.

  40. 40 Diana iunie 21, 2007 la 7:54 pm

    De matusa Tamara cea care te-a facut mai intai bogat si apoi sarac ,ce poti sa ne spui ?!?

  41. 41 Gibinel iunie 21, 2007 la 8:32 pm

    Draga domnule Nascase…..scuze pentru folosirea cuvantului „domnule”, este un cuvant prea mare pentru dumneavoastra…scuze pentru folosirea cuvantului „dumneavoastra”, persoana a treia plural se foloseste de obicei in semn de respect; deci, reformulez: Bai Nascase eu de ziua ta iti urez cati mai multi ani in puscarie; esti o scursura prefacuta, un gunoi al societatii. Cum bine a zis un forumist mai sus: ce cauti tu cu acest blog pe net, cand in general cei care au acces la net sunt cei cu studii medii-superioare, adica cei care au depsre tine aceeasi parere pe care o am si eu.
    Huoooo!!!!

  42. 42 Dan iunie 21, 2007 la 8:40 pm

    Aştept cu nerăbdare începutul erei postiliesciene (un cuvânt nou?) printr-o
    persoană care să ia locul acestui mastodont politic, nu ar fi foarte greu la nivel de intelect, fiindcă nici nu e chiar atât de deştept, nici foarte diplomat, dar fiindcă nu se va mai face foarte curând reformă agricolă şi nu se mai poate concepe nici foamete în România, ca să le poţi astupa gura tuturor, e greu să devii tăticul naţiunii. Trebuie deci altă cale… propun sinceritate şi lichidarea sărăciei.. Totul e ca noul leader socialist să nu se teamă de concurenţă intelectuală, ca Iliescu, fiindcă în afară de Roman s-a înconjurat doar de proşti. Eu aş umple nişte trenuri cu intelectuali şi i-aş duce la Petroşani, ca să le dea cu cărţile în cap minerilor…

  43. 43 Constantin Trandafir iunie 21, 2007 la 9:03 pm

    Eu nu vă consider mai vinovat decat ceilalţi care fac pe sfinţii, mai ales Băsescu care şi-a dat casă singur:))
    „Să trăiţi bine! „

  44. 44 liana iunie 21, 2007 la 9:14 pm

    LA MULTI ANI! Nu plecati urechea la toate comentariile rautacioase. Nu vom uita niciodata ceea ce a-ti facut pentru cei din generatia tanara. The old get old and the young get stronger,/may take a week and it may take longer,/they got the guns but we got the numbers./Gonna win,yeah we are takin over, come on!

  45. 45 giulyboom iunie 21, 2007 la 9:49 pm

    vraiste…….
    cum reusiti fratilor sa faceti asa o varza din politichia noastra de mahala, ca nici nu mai stim care incotro sa ne cautam ouale.

    nu aveti si voi prin PSD-ul ala ceva oameni pe care sa-i scoliti sa va reprezinte interesele mai bine decit o faceti voi.

    si apropo…ce parere aveti stemabile… oare intr-o zi in Romania asta mioritica se va termina cu peschesul dus la inaltele porti de la Bucuresti pentru un loc de vataf sau principel in vreun giudet.

    Oare nu simitit si dumenavoastra ca este timpul sa fim mai spre europa decit pre inalta poarta si sa promovati valori sau poate voi va consideratia sa mari valori ca nu mai incape nimeni de voi.

    istoria asta….. pe toti o sa ne ingroape

    apropos…LA MULTI ANI si la MAI MULTA INTELEPCIUNE

    giulyboom

  46. 46 ionika iunie 22, 2007 la 3:19 am

    LA MULTI ANI!
    Sa fiti sanatos si fericit impreuna cu familia dvs. si multe felicitari pentru tot ceea ce faceti!

  47. 47 Ergo Romanian iunie 22, 2007 la 3:24 am

    Scrieti cu litere romanesti: http://www.ergoromanian.com

  48. 48 THEOBALD iunie 22, 2007 la 4:38 am

    Va urez succes in ceea ce ati pornit sa faceti.
    Aveti multe lucruri de spus si trebuie sa le spuneti.
    Avem nevoie de dvs.
    Cred ca este cazul sa reveniti si sa puneti ordine in balamucul asta.
    Sa il pui pe marinar sa care apa cu sacaua la ce 75% .

    Numai de bine
    THEOBALD

  49. 49 debarasatorul iunie 22, 2007 la 4:40 am

    LA MULŢI ANI !!!!!!!! SĂNĂTATE, FERICIRE ŞI MULT NOROC.

  50. 50 ioan lila iunie 22, 2007 la 5:00 am

    Felicitari, domnule Adrian Nastase, pentru curajul Dvs. de a va arunca in groapa cu lei. In tara asta valorile de exceptie sint coplesite de pecinginea mediocritatii, scriitorii sint condusi cu fanfara la Belu, iar cit timp sint in viata nu au nici macar dramul de respect ce i se cuvine, in cele din urma oricarei fiinte umane. Eu scriu acum romanul „Realitatea de care nu are nimeni nevoie”, cu toate ca sint constient ca nu o sa-l public niciodata. Nu am bani, dar nici nu ii cersesc, pentru ca in ce altceva se transforma strigatul de deznadejde al unui amarit.

    Cu admiratie pentru aceasta epifanie a Dvs.,

    Ioan LILA,
    scriitor

  51. 51 tamara iunie 22, 2007 la 5:10 am

    adrian lasa-ne !!!! esti penibil!!!!! ai facut destula avere!!!! DNA nu te va ierta!!!!

  52. 52 ady mostenitoru iunie 22, 2007 la 5:15 am

    ady nastase esti un un om politic distrus!!!!! nu mai ai ce arata!!! sa obtii 1.000.000 euro mostenire de la o biata batrina – TAMARA CERNASOV-care locuia intr-o garsoniera……ne crezi prosti? sau timpiti? in veci nu voi vota PSD!!!!!

  53. 53 blanaru iunie 22, 2007 la 5:17 am

    de unde vine porecla BOMBONEL? nu mai ai ce face in politica!!!!!! ai strins destula avere!!!!!

  54. 54 Ionel iunie 22, 2007 la 5:42 am

    Ticalosule lasa capul la cutie ca destul rau ai facut Romaniei.
    Daca mai il scoti, s-ar putea ca procuratura sa-si aduca aminte de tine si sa te caute de oua.

  55. 55 dany iunie 22, 2007 la 6:19 am

    felicitari! mi-ar placea sa va revad activ in viata politica romaneasca, chiar daca poate nu mai aveti chef de asemenea ,, chestii minore”. viata in general dupa parerea mea este cu totul altceva decat ce cred multi dintre cei care au pus comentarii aici.

  56. 56 maxim iunie 22, 2007 la 6:26 am

    E ceva de speriat! Tre’ sa fii putin dezechilibrat sa injuri un om pe care nu-l cunosti decat de la tv sau presa…ura asta eu chiar n-o inteleg…poti sa antipatizezi o persoana fara sa faci clabuci…la fel cum nu inteleg nici simpatia neconditionata…poti sa admiri o persoana si fara sa faci temenele…da’ presupun ca unii pot iar altii nu…inca o data dl Nastase „la multi ani” si stomac tare… ca sa digerati toate cate se scriu…

  57. 57 IRINDEA ALEXANDRU iunie 22, 2007 la 6:31 am

    BUNA ZIUA!Ma numesc Irindea Alexandru din MIOVENI/ARGES,am 53 de ani,simpatizant PSD DE LA INFIINTARE,membru din anul 1988.Am absolvit ASE BUCURESTI,in anul 1981.In prezent sunt pensionar,va pot spune ca din dec.2004,am aceeasi pensie,deoarece pensia recalculata a fost mult sub cea din plata,deci s-a marit imaginar pina acum pensia recalculata si tot nu a ajuns la nivelul celei din plata.Asa ca,mai am de asteptet.Nu consider normal ca la aprox.600 ron din 2004,cit am siastazi,sa nu mi se mareasca cel putin cu inflatia din 2005,2006 si 2007pina azi.Pe vremea PSD-ului lunar am ptimit 2-3%%.INCHEI,urindu-va multa sanatate si putere demunca ,nu in ultimul rind sa reveniti unde va este locul,[la putere]

  58. 58 Laurentiu Dagalita iunie 22, 2007 la 7:07 am

    Buna ziua, un om ca DVS. nu trebuie sa stea in „umbra”. Sunteti singurul prim-ministru adevarat al ROMANIEI,sa faceti in asa fel sa reveniti! LA MULTI ANI!

  59. 59 un simpatizant sa zicem! iunie 22, 2007 la 7:16 am

    Din cauza arogantei v-ati dus „pe copca”!
    Si din pacate lumea a votat impotriva PSD si a dv ci nu neaparat pentru adversari!
    Cateodata ma intreb daca voi din PSD sunteti constienti de ce-ati pierdut si de greselile facute? Sau traiti intr-o alta lume din care nu mai puteti vedea intr-un mod nedistorsionat realitatea! eu in ultima varianta cred. Si ma refer la toata clasa politica romaneasca!

    De-aia avem acum toti inadaptatii la conducere, vezi ministrul de Interne si cel de la Mediu ca sa doau doar doua nume.

  60. 60 Adrian iunie 22, 2007 la 7:58 am

    La multi ani !

  61. 61 ranuhasu iunie 22, 2007 la 8:21 am

    Societatea romaneasca evolueaza foarte interesant: dl Nastase, cenzor de frunte al libertatii de exprimare in perioada 2000-2004 a ajuns sa isi faca blog. Ce dragut! Promite sa scrie in el doar ce il enerveaza, adica domnia sa crede ca poate castiga capital politic folosind armele celor care l-au invins; sper, spre binele sau, sa reuseasca sa revina in pozitie de frunte in PSD, caci, daca nu o va face, stiva de dosare de la DNA (bineinteles, instrumentate politic) ii vor aduce o pereche noua de catuse cadou intr-o zi.
    Nu suntem prosti, domnule Nastase, eu nu am uitat cand, bursier fiind in Franta, am observat ca toti colegii mei din alte tari foste comuniste aveau asigurari de sanatate valabile in tarile UE in timp ce la noi dumneavoastra domneati linistit peste haos si saracie, nu am uitat ziua aia din 2004 cand am stat ore intregi la o coada in fata unui liceu din Bucuresti pentru un viitor mai bun, nu am uitat mostra de orgoliu cu care ne-ati plesnit peste fata atunci cand, in mod democratic, v-am intrebat cum ati reusit sa va cresteti contul bancar atat de mult cu ajutorul gainilor de la ferma din Cornu, nu am uitat melodia „Jos Cenzura!” a Parazitilor, nu am uitat ca marinarul urat, betiv si prost crescut si hulit pe toate televiziunile de domni ferchezuiti de stanga a condamnat oficial comunismul in Romania, nu am uitat ca tot el a incercat sa promoveze votul uninominal, a sustinut-o pe Monica Macovei in incercarea ei neterminata de a conferi independenta justitiei si nu am uitat nici ca tot el a fost primul presedinte al Romaniei care a indraznit sa ceara socoteala Rusiei pentru cei 30 de ani de ocupatie sovietica, reparand umilinta deceniilor de stat in patru labe…
    Sunt convins insa ca dumneavoastra ati uitat complet de lucrurile enumerate mai sus(iar despre unele dintre ele nici nu ati stiut macar) si ca va puteti privi in continuare in oglinda dimineata.
    Sunteti un Dorian Gray care inca nu a dat jos valul de pe tablou.
    Dar va veni si ziua dezvelirii, domnule Nasase, iar noi o sa va aratam cine sunteti. Rabdare, nu mai e mult pana in ziua cand punctul culminant al unei saptamani va fi primirea unei portocale printre gratii…

  62. 62 anti-pesedist-convins iunie 22, 2007 la 8:29 am

    omule, lasa-ne odata in pace, ne ajunge cat a indurat poporul asta cu voi incepand din ’47 de cand inaintasii dumitale, comunistii, au preluat puterea in romania. du-te linistit si cheltuie-ti banii din conturile din elvetia si nu mai da lectii de democratie unui popor pe care 4 ani cat ai fost prim-ministru l-ai jupuit impreuna cu psd-istii dumitale pana n-ai mai putut. lasati generatia tanara sa isi hotarasca destinul, nu mai hotarati voi cei crescuti in comunismul care ne-a indobitocit atat vreme. ia-l pe iliescu si pe ceilalti dinozauri comunisti si duceti-va dracului.

  63. 63 Straina iunie 22, 2007 la 8:45 am

    La multi ani,domnule Nastase, sanatate si rezistenta !
    Nu am fost si nu sunt membra PSD, am intrat pe blogul dumneavoastra din curiozitate si am gasit ce ma asteptam si poate…ceea ce presupuneati si dumneavoastra ca veti gasi;multe mesaje care demonstreaza once again ce societatea bolnava de ura avem, oameni care se bucura ca mai au un loc unde sa-si reverse neputinta ratarii sau naduful ca-i inseala nevasta.Nu cred ca inainte ati avut posibilitatea,si poate nici timpul, sa vedeti societatea noastra in toata hidosenia ei, puterea te departeaza de realitate si creeaza o falie intre Roamnia adevarata(asa nerfericit constituita cum e azi) si omul politic.
    Nu v-am crezut niciodata argonat, asa cum vad ca sunteti acuzat si aici, mi-am dat seama ca sunteti o fire introvertita; fiecare este asa cum s-a nascut, unii pot comunica si socializa usor cu oamenii(ma numar printre acestia) altii nu(sotul meu face parte din ultima categorie) fiecare dupa cum ii este firea.Din pacate, la nivelul nostru actual, lipsa de sociabilitate si rezistenta in a juca teatru si a te purta dupa cum iti este firea se confunda cu aroganta(aha, nu se bate pe burta cu noi, deci se crede mai bun)si provoaca reactiii viscerale.Probabil ati invatat ca atunci cand esti ,,sus” ai o multime de prieteni, iar atunci cand esti ,,jos” iti ramane familia, oricum sunteti castigat,daca este asa.In afara de sanate va doresc multa rezistenta, experienta prin care ati trecut din 2004 este o scoala dura si care va va convinge inca odata de realitatea expresiei ,,tot ceea ce nu ma ucide, ma intareste”:)

  64. 64 alin iunie 22, 2007 la 8:55 am

    la multi ani, domnule adrian nastase! va doresc multe succese si tot ce va doriti!

  65. 65 Simpatizant iunie 22, 2007 la 9:22 am

    Domnule Nastase, din pacate, aceste grupuri de interese care secatuiesc romania in prezent, v-au cam scos de pe scena politica. Lumea vede la dumneavostra numai matusa Tamara si termopane :(. Eu sper ca o sa reveniti pe scena politica, deshii e plina de dulai. Unii chiar cred ca actuala conducere v-a face ceva pentru Romania si implicit pentru poporul roman, dar eu sunt sigur ca nu e asha. Actuala conducere ne-a oferit 16% cota unica dar ne ia 16% de fiecare data cand are ocazia, sau 10 sau 19. Eu zic ca conducerea PSD a fost mai putin agresiva cu populatia Romaniei. La ora actuala nimanui nu-i mai pasa de oameni 😦 Va rog frumos sa faceti ceva si pentru poporul acesta dezorientat. Eu am incredere in dumneavoastra si sunt sigur ca scopul acelor scandaluri a fost inlaturarea concurentei. Imi pare sincer rau, sper sa reveniti. Cu stima.

  66. 66 marsili iunie 22, 2007 la 9:24 am

    Intr-o zi de nastere nu-si au locul comentariile rautacioase. Pe linga urarile traditionale va doresc sa imbunatatiti si sa finalizati DESCRIPTIO ROMANIAE, ca sa nu ramana doar un album frumos bun de tinut pe masuta din hol!

  67. 67 Ingerul iunie 22, 2007 la 10:49 am

    ” Dar vai de voi bogatilor, pentru ca voi v’ati primit aici mangaierea, Vai de voi care sunteti satui, Pentru ca voi veti flamanzi ! Vai de voi care radeti acum, pentru ca voi veti plange si va veti tangui!” Luca 6:23-26, Fericirile ( fragment rostit de Isus in predica sa de pe munte).
    Dar Dle NAstase, este infricosator de adevarat, sper ca, constiinta d-voastra ( daca aveti) sa nu va lase sa dormiti.

  68. 68 Lat Romanian iunie 22, 2007 la 11:02 am

    Stimate Dle Nastase,

    Cu siguranta veti citi comentariile noastre si, implicit, pe al meu. Sunt un roman mediu, care vede lucrurile simplu. Nu am inteles niciodata insa de ce dvs. si cei care fac parte din clasa dvs sociala au pierdut si ultimul dram de bun simt. Cu cat urci mai sus cu ata trebuie sa fii mai insensibil fata de cei care te-au ales?
    eu nu vad occidentul ca pe o lume perfecta, nu spun ca nu se fura si acolo, dar totul se face in asa fel incat omul de rand sa nu se simta ca ultimul om. Si inca ceva. Ei fura dar mai lasa si celor multi si prosti, adica alegatorilor lor.
    In Romania se minte pe fata (ei este prosti si nu stie, nu?). „Lasa ca stim noi mai bine ce vreti voi”, parca va si aud cum spuneti voi cei ajunsi sus-sus de tot ca nu va mai ajungem cu prajina la nas.
    Aroganta, prostia, lipsa celor 7 ani de acasa si multe altele sunt atat de evidente incat se simte disperarea si mania alegatorilor dvs. Chiar nu o simtiti? De ce oare nu ma mira?
    Comunismul a fost un sistem criminal, a functionat pe baza indobitocirii societatii (mancare, o casa mai buna).
    DAR NOUA NU NE AJUNGE NUMAI ATAT. VREM LIBERTATE, VREM CULTURA PENTRU URMASII NOSTRI SI O TARA DE CARE SA NE MANDRIM.
    de ziua Dvs va doresc sanatate (cat mai multa) si bunastare atat cat ne-ati dorit si noua.

    P.S. Ca om de rand ma intreb : Oare cum este sa traiesti in viata asta scurta si care ar trebui sa o traim la maxim lasand in urma ceva stiind ca atatia oameni te urasc si ca nu ai lasat nici o fapta buna care sa te ridice in ochii oamenilor?

  69. 69 Gabriel iunie 22, 2007 la 12:07 pm

    In primul rand, doresc sa va urez la multi, multa sanatate si mai ales putere de munca.
    In al doilea rand, consider ca tara noastra are nevoie de oameni politici de calibru dvs, ca sa se termine o data cu politrucii, analfabeti, care ajung presedinti de tara printr-o conjunctura favorabila.
    In al treilea rand, chiar si cei care nu doresc sa recunoasca, in timpul guvernarii NASTASE, Romania a avut cel mai ridicat nivel de trai si cele mai multe realizari politice internationale… (NATO in primul rand). Faptul ca altii au cules roadele aderarii la UE, este alta poveste. Dar guvernarea NASTASE a pus bazele pentru aceasta aderare.
    Va rog sa va ganditi serios sa reintrati in politica pentru a reforma PSD, care este singurul partid de stanga adevarat la ora actuala si singura alternativa viabila pentru o Romanie europeana. Cu deosebit respect.

  70. 70 Ovidiu iunie 22, 2007 la 12:10 pm

    D-le Nastase,
    De ce nu parasiti PSD-ul ? ce parere aveti despre curtea constitutionala ? ma refer la ultima decizie despre dosarele, mineriada si revolutia 89′

  71. 71 Melissa iunie 22, 2007 la 12:23 pm

    Si succes pt Mihnea la testele nationale! Aveti copii foarte reusiti (pentru ca au fost bine educati de familie, se cunoaste), sa va traiasca sa va bucurati de ei si cu ei, de ziua dv!

  72. 72 nartip iunie 22, 2007 la 12:44 pm

    Domnule Adrian Nastase:lac sa fie,ca broaste…Le-ati dat lacul si au inceput…Se vor ineca cu propria mocirla pe care o au in suflet.Un OM adevarat,de ziua dumitale,iti ura de sanatate si daca are ceva de spus impotriva Dtale.o poate spune oricand,civilizat-daca este-avand posibilitatea sa-njure elegant daca asta simte.Dupa cum vede toata lumea avem deaface cu pseoudo-oameni daca putem spune asa,dar mai grav avem deaface cu o mare-din ce in ce mai mare-categorie de inculti care le ia dupa ureche si ne avan capacitate de discernamant si etalon moral si cultural propriu,le tavaleste in mocirla in care se scalda si le arunca acolo unde crede el ca pute mai tare.Asta este lumea.Lasati deschisa calea pentru ase vedea fiecare de ce este in stare si pentrua vedea lume intreaga cine cu cine se bate.Pana si cainii,care sunt de rasa nu latra aiurea si nu se reped in nestire,la oricine,oricum,fara motivare reala.Chiar in salbaticie,animalele au o selectie naturala pentru prada necesara vietii si deaceea pot convietui si supravietui.La noi OAMENII avem o categorie care inca nu este bine definita in formarea sa,predominand instincte primare-inca-.Daca nu ar fi invins valorile,nu am fi progresat ca omenire.Selectia naturala isi spune cuvantul si cei care raman la rangul de latratori demonstraza ca nu au puterea de a se adapta cel putin,dar de a evolua.De fapt evoluiaza degradandu-se,autodegradandu-se.Steagulsus!Cultura,civilizatia,trebue sa invinga,asa cum a invis intotdeauna.Sa ne auzim de bine!

  73. 73 gazon iunie 22, 2007 la 12:44 pm

    sa traiesti ani multi sa ma vezi fericit!

  74. 75 sven iunie 22, 2007 la 2:16 pm

    la multi ani !

  75. 76 sven iunie 22, 2007 la 2:25 pm

    Nu inteleg de ce comentariile noastre nu intra instantaneu,de ce e nevoie ca cineva sa ne cenzureze?

  76. 77 edif iunie 22, 2007 la 2:27 pm

    esti cam expirat domle iar noi ne-am cam saturat de tipul asta de politicieni ce ne-au facut doar deservicii! de ce voi PSDistii tineti intotdeauna mortis de ciolan? de ce nu aveti minimul de demnitate si barbatie sa va retrageti decent cand apar la iveala afacerile dubioase? s-a vazut ca PSD-ul nu e decat o gasca de lupi si nimic mai mult. Poate ne raspundeti si noua!

  77. 78 victor crecea iunie 22, 2007 la 2:35 pm

    La multi ani!

  78. 79 bran iunie 22, 2007 la 3:11 pm

    Ma bucur ca ati depasit perioada marsava in care vi s-a facut un mizerabil scenariu pentru a va elimina din viata politica . Va doresc La multi ani si noroc in noul demers pentru ca Romania are nevoie de oameni destepti , ne-am cam saturat de ‘MICIMEA” d-lui Basescu.

  79. 80 IBI iunie 22, 2007 la 3:20 pm

    LA MULTI ANI, DOMNULE NASTASE!

  80. 81 GION iunie 22, 2007 la 5:00 pm

    Nastase,

    Daca te consideri eliberat de naravurile ceausiste si cele ale lu iliescu vino in comunitatile Românilor din strainatate.

    A comunica pe net este o forma asemanatoare a face amor cu o papausa gonflabila.

    Esti adeptul papusii sau a realitatii si realitatilor pamântesti.

    GION

  81. 82 GIOAN iunie 22, 2007 la 5:09 pm

    Buna idee,

    ” In seara asta, i-am invitat pe “ai mei” la restaurant. Maine este si aniversarea lui Mihnea (asteptam cu totii rezultatele de la examene – speram sa ia o nota buna..) ”

    numai daca o faci ca orice pamântean, fara garda de corp si gorile in jurul tau.

    Vei fi considerat normal si atunci când vei merge in piata AMZEI sa faci cumparaturi si sa vorbesti cu precupeti si tarani din zona.

    Sa mai constati ca mai mult de jumatate din produsele agricole (de bufa) sunt importate si sa-ti vezi roadele dezastroase a guvernarilor mafiote, incepand cu FSN, PDSR si in final guvernarea paguboasa a lui nastase gainaru.

    Atunci te voi aprecia si voi spune, nastase nu este asa de câine cum il considera natiunea.

    GIOAN

  82. 83 nospheratu iunie 22, 2007 la 7:30 pm

    Domnule Nastase, in primul rand ‘LA MULTI ANI!’ si tot ce va doriti, sa vi se implineasca! Bon, mai departe, sincer sa fiu mi-ati fost mult timp in lista celor mai antipatice personalitati, undeva pe locul 2 dupa Domnul Ion Iliescu. Au trecut ceva ani, am emigrat neconvins in America, de fapt am pendulat ametit intre California si Bucuresti cautand ca oricare liniste si echilibru. Incet, incet, inedita scena politica romaneasca evoluand, de fapt mai degraba continuandu-si sinuosul drum (o evolutie implica si ceva progrese), ati inceput sa imi deveniti simpatic. Comparand prestanta si prestatiile Dvs cu cele ale actualilor guvernanti chiar mi-ati rasturnat lista de care aminteam mai sus si va pot asigura ca nu e doar parera mea. Ca oricare incerc si eu sa vazlesc in capitalismul de alcov din Romania, si sa ma detasez de tot ce tine de politica – scena actuala e mult prea groteasca pentru a-mi pune macar in intentii sa o diger. (nu ca cea internationala ar fi mai sus – se pare ca asta e linia generala – se poarta presedinti mitocani, impotenti intelectual si la case mai mari – vezi USA si Franta, proaspat intrata in club). Pana una alta ma bucur ca ati devenit mai uman, mai aproape de ‘talpa’ prin acest blog. Culmea e ca suntem cumva vecini (ai mei au o casa in Cornu de Sus din vremea cand era un sat normal, de care nu stia nimeni) si stiu foarte bine cat de mari va sunt ‘palatele’ (ma rog, face parte din riscul meseriei Dvs). Pentru necunoscatori e bine de stiut: casa Dvs din Cornu in afara de faptul ca este facuta cu bun-gust si deosebita ca pozitie si arhitectura este absolut normala, chiar mica (no offense). Ok, inca odata: La multi ani! salutari si va invit pe forumul meu http://www.artbay.ro – FORUMUL ARTELOR – poate reusim, prin prisma pasiunilor comune, sa-i facem cunoscuti pe cei care au fost binecuvantati sa se poata exprima prin arta!

  83. 84 Coman Gabriela iunie 22, 2007 la 7:33 pm

    Cu cit respect ar fi privita Romania daca ati fi Presedintele votat de mine de doua ori! Consider ca sinteti cel mai valoros politician pe care il are tara azi,dar ce mi se pare si mai impotant este ca aveti si un mare caracter, situatie foarte rara printre politicieni.
    Va doresc multa sanatate si multa liniste sufleteasca atat pentru D-stra cat si
    pentru familie.

  84. 85 GICU iunie 22, 2007 la 7:34 pm

    Pentru a intelege cine sunt, intreaba pe …. SPAGA, cu cine a dinat si a luat l’appero in seara evenimentului TITULESCU à Genève.

    Pentru ati improspata memoria ti-am vorbit la ureche afacerea EADS.
    Talpes fusese la Geneva in vizita dupa accidentul sau cardio.
    Jocurile fusese aranjate, Portile de Fer adjudecate, Boroianu in curs de schimbare cu MAXIM.

    250’000’000 $ pusi in favoarea projetului, frontierele si Portile de Fer

    Nu uita toate controlul sonor este de actualitate.

    GICU

  85. 86 Puiu iunie 22, 2007 la 8:55 pm

    Draga Adriane , felicitari pentru idee ( sau pentru punerea ei in aplicare ).Sint convins ca se va dovedi mult mai productiva decit chiar speri .Cine sint ? Un „nobody” care crede si acum ca daca ieseai presedinte , Romania cistiga citiva ani .Si care se intreaba si acum cum ai „pierdut”( ! ). Oare vom sti vreodata ?
    Asta a fost o intrebare retorica , dar mai am doua , la care sper sa primesc si un raspuns :
    – s-ar putea gasi cineva care sa scoata macar o soapta despre miile de morti din 1907 ? macar asa , ca se implinesc 100 de ani …
    – cit de membru PSD mai esti in clipa de fata si ce sanse sint sa revii intr-un viitor predictibil ?
    ( eu nu sint membru , ci doar un om cu vederi de stinga )
    Succes , Puiu Pavel

  86. 87 aprozarnet iunie 22, 2007 la 10:09 pm

    frate.. deci am cautat scrupule pe tot blogu asta, si n-am gasit niciuna

  87. 88 aprozarnet iunie 22, 2007 la 10:20 pm

    🙂

  88. 89 Catalin iunie 23, 2007 la 7:07 am

    E buna initiativa. Mai aveti multe de spus in tara asta. Stiu ca sunteti o persoana cu o cultura deosebita si ca ati facut mult bine cat ati fost la guvernare. Pentru mine este suficient. Altii stiu doar sa vorbeasca si sa provoace scandal.
    Mult succes!

    P.S. – Sunteti singurul care ne poate scapa de marinarul asta imputit…

  89. 90 diMOND iunie 23, 2007 la 12:26 pm

    „ADRIANE NCI NU STII CAT DE MIC INCEPI SA FII!!” – E MARE PROOROC BASESCU ASTA :))

  90. 91 alfanoro iunie 23, 2007 la 2:48 pm

    La multi ani, cu sanatate si sa traiti mult!
    Intrati in linia intai, la lupta pentru ca doar de dumneavoastra ii este frica d-lui Basescu. Mult succes!

  91. 92 moldovan iunie 23, 2007 la 3:42 pm

    Nu stiu daca contorizati sufleteste toate mesajele,dar popular nu sunteti, asta e clar.Sfatul meu ar fi urmatorul.Sa aveti moartea tot timpul in fata in dreapta fapte bune in stanga sa dati milostenie,ca aveti, slava domnului.

  92. 93 maria iunie 23, 2007 la 5:24 pm

    Ma bucur sa va pot scrie in sfarsit. Am nutrit dintotdeauna o simpatie fata de dumneavoastra si am sustinut-o fata de toti colegii si prietenii mei, care si-au facut din ponegrirea PSD-ului un tel in viata, chiar daca nu stiau despre ce e vorba, ce doctrina ii anima pe adversarii politici ai PSD-ului. Erau doar anti, dintr-un sentiment exuberant specific in primul rand tineretii…si nu numai…
    Imi pare rau ca ati fost fortat sa iesiti asa din scena politica si inca ma intreb unde se afla adevarul. Stiu doar ca ati avut un adversar foarte puternic si lipsit de scrupule, care, sub pretextul cruciadei, v-a eliminat din scena cand deveniserati mai incomod.
    Sper ca acest mijloc, alaturi de altele, sa fie unul prin care sa va demascati, cu fair play si distinctie, de care sunteti in stare – spre deosebire de al nostru dictator – fata nevazuta sau pe care unii se fac ca nu o vad, a unui presedinte fara limite…

    Va urez bun venit pe blogosfera si sper ca vocea dumneavoastra se va face din nou auzita. Chiar daca nu neaparat in politica, din motive pe care le inteleg lesne. In cultura chiar e nevoie de oameni ca dumneavoastra!

  93. 94 dorin ciocan iunie 23, 2007 la 5:28 pm

    DL.Adrian va uram de aici din America la multi ani pentru virsta onorabila, nu fiti descurajat in cariera de politician, nu se stie cum se intoarce roata, eu am observat o singura greseala pe care va scos afara din cursa prezidentiala, este faptul cind ati fost in america la bush ati spus ca sinteti foarte sigur ca veti fi presedinte in romania, vedeti de aceea poporul il iubeste pe base pentruca este popular si natural, fiti mai popular si lumea va va iubi, nu va sta bine ca vinator acest sport dupa mine nu sta bine la un ministru sau eventual presedinte, coboriti la nivelul oamenilor simpli si veti cistiga lumea, cautati sa faceti gesturi caritabile precum becali si cu siguranta veti fi on top, aveti credinta in dumnezeu si veti cistiga.pa

  94. 95 calinel iunie 23, 2007 la 6:51 pm

    mah adisor ma, bine-mi pare ca ai disparut de pe tv si bine mi-ar parea sa dispari de tot, de pe fata pamantului. nu mai poza in oaia alba ca nu te prinde!

  95. 96 marius iunie 23, 2007 la 10:45 pm

    La multi ani si ma bucur ca,am sa pot conversa cu dumneavoastra,sper ca toti care o sa converseze sa fie oameni civilizati sa nu vina cu trvialitati pe bloug.

  96. 97 Straina iunie 24, 2007 la 12:30 pm

    Am citit comentariul dumneavoastra despre ce s-a intamplat la Bruxelles, interesant; se pare ca se schimba filozofia internna a Uniunii de la una frumoasa, dar idealista la una mai pragmatica, in sensul de realizabila.Mi s-a parut important ca ati precizat ca Romania nici nu pierde ,nici nu castiga in urma acestor modificari, e bine macar asta.Totusi, nu am inteles, in afara de o mica amanare pe sistemul de vot, ce a castigat Polonia dupa toata zarva pe care a facut-o? Si daca nu a castigat, la ce a mai facut atatea valuri?
    Cat priveste indemnul la un ,,curaj” asemanator cu cel al dlui. Basescu, ce sa zic , la unii curaj=inconstienta.Domnia sa imi face impresia unuia care e atat de sigur de el, incat se arunca in piscina, cu capul inainte fara a verifica daca mai e si apa inauntru.De o suta de ori ,normal, in piscina este apa, dar e suficient odata sa fie goala.Pilda am luat-o dintr-o intamplare reala in orasul meu, din nefericire, un tanar ,,curajos’ de la alcooolul baut s-a aruncat cu capul inanite intr-o piscina golita, la un strand si…acolo a ramas .

  97. 98 Ovidiu iunie 24, 2007 la 12:46 pm

    Stimate Dle.Adrian Nastase,in primul rand doresc sa va urez „La multi ani!”,sanatate,fericire si noroc,atat Dvs. cat si familiei Dvs.
    In al doilea rand doresc sa va felicit pentru ideea de a va creea un blog.Este o modalitate de a fi in contact direct,daca nu cu toti cetatenii,macar cu aceea parte..informatizata..a lor:).Comunicarea libera si directa,inseamna foarte mult,se pot evita multe neintelegeri pe care anumiti factori redundanti le creaza.

  98. 99 marcus iunie 25, 2007 la 8:15 am

    Sub titluri de’o schioapa precum: „base Hero, Putin K.O.”, „Go Base, Go!”, „Keep Walking Base !”, „Base, the New Superstar”, toate marile cotidiene internationale dedica in paginile lor de inceput de saptamina spatii generoase magistralei prestatii a presedintelui Romaniei d-l traian basescu cu ocazia summit-ului de la Zagreb dedicat resurselor energetice si gestionarii acestora, prin care pur si simplu l-a spulberat si umilit pe presedintele rus Vladimir Putin dintr-o singura fraza.
    Toti analistii politici sint de acord si in cuvinte elogioase subliniaza in comentariile lor noua pozitie de incontestabil lider european zonal cistigata de Romania, ca urmare a interventiei curajoase si bataioase a presedintelui acesteia, care l-a ingenunchiat fara drept de apel pe puternicul lider de la Kremlin.
    Cel mai pertinent comentariu pe aceasta tema ii apartine totusi ca de obicei, Agentiei de Presa Erevan News, motiv pentru care il redam in continuare:
    „Cuvintele cheie folosite de d-l Presedinte Traian Basescu in discursul acestuia, cu trimitere directa la pozitia Rusiei in aceasta privinta, au constat in sublinierea faptului ca Romania nu va accepta niciodata ca tarile detinatoare de mari resurse energetice(Rusia) sa le foloseasca drept arme politice, ele trebuind sa se rezume in a le considera drept o marfa chiar daca strategica, supusa regulilor economiei de piata.
    Presedintele rus Vladimir Putin a receptionat aceasta lovitura directa in plina figura si vadit marcat(mai ales ca intirziase o ora) si totodata rusinat de pozitia adoptata de tara sa pina in acest moment, si-a recunoscut spasit greseala, jurindu-se in acelasi timp pe rosu ca nu va mai face.
    In continuare, Domnia sa a aratat ca daca pina acum a tratat cu dispret suveran si a ignorat total declaratiile belicoase anti-rusesti venite din partea omologului sau de la Cotroceni, de data aceasta nu mai poate trece indiferent pe linga acestea si in consecinta ca este de acord ca politica energetica a resurselor rusesti de energie sa fie dictata de la Bucuresti, functie de necesitatile din zona.
    Astfel atit preturile cit si cantitatile de energie necesara si modalitatile de transport ale acesteia, vor fi de acum incolo prerogativa stricta a presedintelui Romaniei, d-l Traian Basescu.
    Totodata ca semn al bunelor intentii ale Federatiei Ruse, Putin a mai declarat ca este de acord cu retragerea trupelor rusesti din Transnistria, ca va sustine revenirea Basarabiei la Patria Mama, ca va retroceda tezaurul Romaniei pina la ultima piesa insotita de compensatii materiale, ca va sustine Romania in problemele litigioase pe care aceasta le are cu Ucraina, ca va proceda la topirea rachetelor balistice indreptate catre Romania si ca va transforma metalul astfel obtinut in medalii comemorative cu efigia d-lui Basescu insotita de inscriptia „Base deus Balcani”, ca va lasa la latitudinea Autoritatii Navale Romane de la Constanta dreptul de control si dirijare al traficului navelor maritime comerciale si militatre sub pavilion rus, in afara apelor teritoariale ruse in cele internationale ale Marii Negre, astfel incit aceasta dupa ce a fost pe rind lac grecesc, turcesc si rusesc sa devina pe drept lac romanesc.
    In vederea statutarii tuturor acestor stipulatii se va incheia si semna un tratat romano-rus, sarbatorit printr-o masa tovaraseasca la Golden Blitz, tratat care va consfinti pentru totdeauna statul de vasal al Rusiei fata de Romania.
    Presedintele Putin a mers mai departe si a dat ca termen prim de indeplinire al acestor angajamente data de 30 Februarie 2008, cu posibilitate de prelungire nu mai tirziu de 01 Aprilie 2008.
    Concluzionind, Agentiade Presa Erevan News, reitereaza succesul deplin repurtat de cel mai mare animal politic al tuturor timpurilor, d-l presedinte Traian Basescu, care printr-o singura fraza a ingenunchiat urs-ul, citind in acelasi timp si cel mai sugestiv titlu aparut in presa internationala, respectiv in ziarul Izvestia: „SECURIST-UL lor a fost mai „cool” decit KGB-istul nostru”. ”
    N.R. „Putin a scos Romania de pe harta energetica a Europei de Est”.
    Daca ieri, functie de rezultatul intrevederii basescu-Putin de la Zagreb, ma pregateam sa declar: „Jos palaria Domnule Presedinte Traian Basescu!”, astazi nu pot spune decit: „Iar ai facut-o de oaie basescule! „

  99. 100 Stefan B. iunie 28, 2007 la 9:26 pm

    Domnule Presedinte azi am aflat despre acest blog. ma bucur foarte mult ca in sfarsit putem sa luam legatura cu dumneavostra. In 2004 cand ati pierdut alegerile am suferit foarte mult. Am vazut in dumneavostra un om capabil si demn de a fii presedintele nostru. Am o foarte mare nemultumire si anume faptul ca nu mai este nimeni care sa fie in stare sa se „bata” cu Traian Basescu, este un adevarat fenomen. Oare sunt romanii atat de inconsienti? Am urmarit acest referendum cu sufletul la gura si sincer sa fiu mi se parea chiar imposibil ca Traian Basescu sa ramana presedinte dupa toate gafele pe care le-a facut . Sincer sa fiu nu am fost niciodata un sustinator al lui Traian Basescu , nici macar atunci cand era primarul capitalei, insa am incercat si eu sa inteleg cele sase milioane de romani care l-au votat . Nu am reusit sa ii inteleg , nu reusesc nici acum sa inteleg de ce romanii sustin PD-ul si pe Traian Basescu in conditiile in care nu au facut nimic pentru aceasta tara . Cum se poate ca romanul sa accepte un betiv si un incapabil in fruntea tarii? Traian Basescu de cand s-a instalat la Cotroceni nu facut nimic decat a zis ca va da jos coruptii si din toti coruptii din tara asta v-a gasit tocmai pe dumneavostra . A inceput acelasi discurs pe care il avea si la primarie , insa acolo spunea ca nu are consiliul local si nu poate face nmic, acum ajunse presedinte si spune despre Parlament . A fost in stare sa denigreze cea mai importanta institutie a statului de drept, Parlamentul . Si-a pus procurorii in frumtea DNA-ului ca sa poata face el ce vrea din aceasta tara. Tot romanul si-a dat seama ca ceea ce Daniel Moraru a facut era o comanda politica data de Traian Basescu. Intr-un fel va gasesc si pe dumneavostra vinovat pentru ca bresele din sistemul juridic nu au fost acoperite cat timp ati fost prim-ministru, trebuia sa fii fost mai exigent in ceea ce priveste justitia, dar si dumneavostra ca si domnul presedinte Iliescu ati lasat justitia sa isi cam faca de cap. In calitatea de prim-ministru trebuia sa dati o mai mare liberatate procurorilor pentru a nu mai putea fii subjugati politic. Oricum ce a fost nu mai conteaza , conteaza ce va urma . Eu personal si cred ca si alte multe milioane de romani nu il vor pe Traian Basescu si va regreta foarte mult. Poate o sa ne faceti dumneavostra sa intelegem de ce il sustine poporul pe Traian Basescu , care este fenomenul? Cu toate actiunile pe care le intreprindeti acum sper , imi doresc sa distrugeti acest mit pe numele lui de marinar Traian Basescu. Si va asteptam sa ii scufundati barca lui Traian Basescu si sa preluati dumneavostra controlul acestei tari.

  100. 101 Cristi@ iunie 29, 2007 la 11:03 am

    In viziunea mea, pot spune ca regret faptul ca PSD a pierdut alegerile la presedentie, lasnd tara pe mainile necontrolate ale uniu marinar care abia sosit la mal nu a fost in stare sa ne ancoreze la cursul normal al Europei. Imi pare la fel de rau de faptul ca in Romania odata cu venirea la Cotroceni a lui (ma feresc sa ii dau numele pt ca nu merita) am ajuns sa indragim din ce in ce mai mult prostul gust si in acelasi timp maneaua politica.
    Lumea incepe sa se angreneze din ce in ce mai mutl in scandaluri de tot felul complotand cu ura si rea vointa. Incepe sa mi se implementeze din ce in ce mai mult faptul ca traim intr-o tara a OTV-istilor si a BECALI-stilor -asa ii numesc pe toti cei care indragesc cancanul, barfa si simpatizeaza prostia-. Nu mai stim sa apreciem nimic, ba chiar atunci cand putem aprecia ne intoarcem cu spatele de ca si cum nu s-a intamplat nimic.
    Si cand te gandesti ca toate astea se datoreaza unui singur tur de scrutin, a doua saptamani de campanie agresiva care ne-au schimbat definitiv conceptiile despre ce inseamna Europa.
    A-si mai pute continua, dar prefe sa nu mai comentez altceva deocamdata, incarcand sa imi abat gandurile ca poate ar fi fost mai bine sa emigrez in Congo.
    Totusi…. interebarea la care va rog a-mi raspunde este urmatoarea: cum putem ridica nivelul de inteligenta a unei natiuni in degringolada? in care facultatea s-a mutat la munca in spnia, italia, etc…
    Cu stima…. un cititor

  101. 102 IRINDEA ALEXANDRU iunie 29, 2007 la 9:34 pm

    SUNT ECONOMIST,am 53 de ani,pensionat[OUG102/1999,GRAD 2 DE HANDICAP,lipsa bratului sting,absolvent ASE BUCURESTI,PROMOTIA1981]stiu ca va pricepeti la legislatie,de aceea va rog foarte mult,spuneti-mi daca in conditiile de mai sus ,am dreptul sa concurez pentru ocuparea unui post defunctionar public in administratia locala,deoarece ,am fost respins de doua ori pina acum.Motivul invocat fiind pensia pt.munca depusa si limita de virsta[L188/1999 a functionarilor publici,dar eu n-am gasit articolul care sa-mi interzica participarea la concurs si implicit,neocuparea unui post in administratia locala.Va rog mult ajutati-ma sa aflu daca pot sau nu ,sa ocup un post de functionar public.CU STIMA SI RESPECT!Irindea Alexandru din MIOVENI/ARGES

  102. 103 Adrian iulie 2, 2007 la 10:18 am

    Buna ziua!
    Am inteles ca sunteti ocupat de aceea nu am sa va retin mult.
    Vreau sa va intreb:Nu credeti ca in “perioada”Dvs. v-ati indepartat/renuntat de/la persoane competente si apropiate profesional si v-ati inconjurat de diversi oportunisti?
    Daca vi se va oferi o noua sansa, le-o veti oferi la randul Dvs?
    Cu stima!

  103. 104 Katy T. iulie 10, 2007 la 9:18 pm

    Luate cu o luna inaintea semnarii tratatului de aderare. Nimeni n-a vrut sa le publice pana acum.

    4.7. Stadiul Europei

    4.7.1. Daniel Vernet
    Director general pentru probleme internaţionale al ziarului „Le Monde”

    Î. Suntem, fie cei din Europa de Est, fie din Occident, moştenitori şi urmaşi ai războiului rece, ai marii încleştări dintre ceea ce erau atunci stânga şi dreapta politică. Ce mai reprezintă ele astăzi pentru Europa Unită şi in perspectiva integrării atâtor ţări din Est?
    R. Împărţirea în stânga şi dreapta în Europa e rezultatul unei îndelungi tradiţii istorice. Partidele de dreapta şi de stânga s-au format prin luptă politică între ceea ce noi numim, în Franţa, pe de o parte partide ale mişcării şi pe de alta partide ale conservării, adică de stânga şi de dreapta. Într-o ţară ca România, care n-a cunoscut democraţia vreme de decenii, trebuie că e mai greu pentru partidele politice să găsească o bază socială sau fundamente ideologice. Pe de altă parte, în sânul Europei liniile sunt pe cale să se schimbe. Observaţi cum s-au format coaliţii în Parlamentul European în ciuda faptului că, să zicem, conservatorii, adică dreapta şi centrul dreapta au, pe hârtie, o majoritate aritmetică. O altă coaliţie, o altă majoritate s-a format pentru a refuza comisia propusă de domnul Baroso între liberali, verzi, stânga socialistă, extrema stângă. Prin urmare eu cred că, în decursul anilor, şi România o să-şi găsească un echilibru într-o configuraţie să zicem politică apropiată de alte ţări europene. Dar trebuie şi să spunem că Europa, ca subiect, divizează familiile politice tradiţionale. În sânul stângii există pro şi anti-europeni, în sânul dreptei există pro şi anti-europeni şi, pe deasupra vine chestiunea aderării Turciei la Uniunea Europeană, care divizează o dată mai mult. După liniile diferite care se disting există pro-europeni pentru adeziunea Turciei, pro-europeni contra, anti-europeni pentru, anti-europeni contra. Prin urmare trăim, vedem o anumită flexibilitate a peisajului politic în Europa.
    Î. Există încă semne ale războiului rece în fenomenele şi aprecierile contemporane?
    R. În ce priveşte aprecierea ţărilor din Europa Centrală şi Orientală, mă refer în mod special la România, trăsăturile războiului rece au dispărut practic. Chiar, paradoxal, se poate spune că relaţiile dintre Franţa şi România erau, în perioada războiului rece, poate mai pozitive decât au fost după căderea comunismului. Pentru că, într-un fel care mi se pare de-a dreptul nejustificat şi exagerat, Ceauşescu era considerat un fel de De Gaulle al Europei de Est care încerca să fie independent faţă de Moscova aşa cum De Gaulle încerca să fie independent faţă de Washington. Problemele care se pun acum apropo de lărgire, de integrarea României şi a Bulgariei în Uniunea Europeană sunt mai curând probleme care privesc înaintarea reformelor economice, lupta contra corupţiei, supravegherea frontierelor, lupta contra criminalităţii organizate.
    Î. Rusia, ca parte importantă a lumii în echilibrul politicii de globalizare, va face parte din Uniunea Europeană ori va fi un partener de dialog al acesteia?
    R. Da, Rusia e o ţară foarte importantă nu numai pentru Uniunea Europeană, ci pentru relaţiile internaţionale în general şi tipul de raport pe care-l va stabili Uniunea Europeană în anii următori cu Rusia este esenţial pentru viitorul continentului. Dar acest raport, aceste relaţii depind mult de evoluţia internă a situaţiei chiar în Rusia.
    Î. Şi în Cecenia?
    R. Da, de pildă ce se petrece în Cecenia. Depinde de felul în care Puterea de la Moscova va reuşi sau nu să rezolve această problemă cecenă altfel decât prin forţă. Dar nu e vorba numai de Cecenia, e vorba de tot sistemul politic din Rusia care pune probleme.
    Î. Dar observaţi că Rusia a şi făcut o alianţă cu Statele Unite în ce priveşte tratamentul aplicat Ceceniei vizavi de tratamentul aplicat Irakului.
    R.Da, să spunem că există interese comune, ori convergente sub semnul luptei contra terorismului, dar, pe de altă parte, americanii, Bush însuşi, a adus o serie de critici cu privire la decizia anunţată de Putin de pildă la încheierea mandatului guvernatorului, la reforma sistemului electoral al Dumei pentru eliminarea micilor partide. Toate aceste măsuri, care merg în sensul întăririi autoritarismului sistemului rus trebuie că-i neliniştesc pe europeni.
    Î. Revin la România. Ea este plasată între Est şi Vest, va fi frontiera viitoarei Uniuni Europene. Care va fi rolul României aflată între Rusia şi Uniunea Europeană?
    R. E adevărat, din punct de vedere geografic România va fi la graniţa orientală a Uniunii Europene – dar între ea şi Rusia mai există cel puţin două state care, ce-i drept, nu pot fi numite state-tampon, însă ambele, adică Ucraina şi Moldova – iar în ce priveşte Moldova, România are interese particulare – e adevărat deci că structura relaţiilor Uniunii Europene din 2007 faţă de România şi vecinii ei din Est e un subiect foarte important: cu aceşti vecini vor intra într-un parteneriat privilegiat, se va vedea dacă au vocaţia de a intra în Uniunea Europeană în 10-15 ani. În ce priveşte Rusia, este o cu totul altă chestiune: creşterea succesivă a Uniunii Europene se face, dar în momentul de faţă e greu de luat în discuţie această chestiune. Dar cred că este evident că ţările care se află la frontiera de Est a Uniunii Europene vor avea un rol esenţial în definirea relaţiilor cu vecinii Uniunii.
    Î. Vă propun în continuare să abordăm chesiunea Dunării, fiindcă e vorba despre axul Europei, de vărsarea ei în Marea Neagră, care face frontieră cu Rusia, pe urmă e vorba de Forţile de Fier, care controlează puţin Marea Mediterană.
    R. Cred că, într-adevăr, parcursul Dunării e un element extrem de important pentru Uniunea Europeană, pentru legătura între Vest şi Est, între Europa de Nord şi Europa de Sud, şi deci e important ca Uniunea Europeană să redefinească, să redeseneze acest spaţiu. Grecia e deja membră a Uniunii Europene de mai bine de douăzeci de ani, iar acum Uniunea Europeană va fi, într-un fel, completată pe flancul ei de sud-est prin intrarea României şi Bulgariei în 2007, dar, în acelaşi timp, cred că trebuie depăşită şi ideea similarităţii între coordonatele geografice şi cele geopolitice, fiindcă suntem în perioada globalizării, a armei nucleare, care aboleşte orice frontieră, a armelor de distrugere în masă, geografia ca atare joacă poate un rol mai mic decât avea acum cinzeci de ani ori un secol.
    Î. Ar putea spune Uniunea Europeană despre Marea Mediterană „Mare nostrum”? Adică Turcia va face parte din Uniune?
    R. Numai în parte ar putea spune, desigur, fiindcă mai sunt ţările de pe ţărmul sudic al Mediteranei, Maghrebul, Mashraikul, care n-au vocaţia intrării în Uniunea Europeană.
    Î. Dar sunt ţări francofone…
    R. Unele dintre ele, da, şi cu ele trebuie stabilită o cooperare strânsă. În ce priveşte Turcia, este o chestiune diferită, fiindcă Turcia e candidată la intrarea în Uniunea Europeană şi negocierile chiar vor începe şi vor dura probabil multă vreme, ani, dacă nu un deceniu. Marea întrebare este posibilitatea ori imposibilitatea pentru Uniunea Europeană de a integra o ţară mare.
    Î. Musulmană.
    R. De cultură musulmană.
    Î. Dar n-ar putea fi tocmai asta breşa de intrare în dialog – psihologic vorbind – a Uniunii Europene cu celelalte ţări musulmane? Fiindcă e vorba de o cultură musulmană, dar şi laică.
    R. După părerea mea problema este că Uniunea Europeană n-are de gând să devină un fel de ONU, fiindcă, efectiv, dacă pui drept criteriu doar economia de piaţă şi democraţia, de ce să nu fie şi Australia membră a Uniunii Europene? Dar trebuie să ştii să te limitezi. Chestiunea frontierelor Europei este o problemă reală, dacă nu vrem ca Uniunea Europeană să se dilueze într-un fel de zonă de liber schimb ori de nou ONU unde nu se decide nimic. Dar Turcia este un caz particular. Discuţia despre adeziune a fost deschisă pentru Turcia. E o ţară mare, de cultură musulmană, şi tratamentul care i se va rezerva Turciei va influenţa procesul de integrare şi al altor ţări europene de cultură, de influenţă, de tradiţie musulmană.
    Î. Din fosta Iugoslavie în principal. Până la urmă trebuie spus că Uniunea Europeană a fost fondată în anii războiului rece. Ca să se opună la ce?
    R. Integrarea europeană a fost decisă mai ales pentru două raţiuni: prima – pentru a încadra reconcilierea franco-germană, a doua – pentru a organiza Europa Occidentală în faţa blocului comunist. Într-un anumit fel aceste două raţiuni nu-şi mai au sensul: blocul comunist a dispărut, iar reconcilierea franco-germană este o afacere reglată, care, fireşte, nu mai are nevoie de cadrul Europei Unite, deoarece cooperarea dintre cele două ţări se dezvoltă. Cred că Uniunea Europeană a depăşit aceste două raţiuni originare, şi acum vocaţia ei este, pe de o parte, de a unifica ţările continentului, iar pe de altă parte, în această unificare, integrare, să găsească mijloacele de a deveni un actor internaţional.
    Î. Aş vrea să ating şi chestiunea religiilor. Uniunea Europeană ca Occident este mai ales catolică şi Europa de Est este mai ales ortodoxă. Cum se vor înţelege şi accepta?
    R. Da, Uniunea Europeană e mai ales catolică era valabil la origini, în Europa celor şase, dar chiar şi atunci componenta protestantă în Germania era deja foarte puternică. Dar odată cu intrarea Europei de Nord în Uniune, începând cu 1995, s-a întărit componenta protestantă. Cu adevărat se poate spune că Uniunea Europeană a fost fondată de la început pe baza creştinismului occidental şi nu a creştinismului oriental, ortodox. E adevărat, dar culturile sunt, în acelaşi timp, extrem de diverse, erau şi în mica Europă a celor şase, unde catolicismul juca un rol, dar şi tradiţia laică franceză, deci această coabitare, această coexistenţă a culturilor, a tradiţiilor a funcţionat bine în Europa celor şase, a funcţionat bine în Europa celor 15, cred că e posibil să funcţioneze şi în Europa celor 25. Nu e vorba despre asimiliarea unei culturi alteia, nu e vorba de concurenţă, de competiţie, e vorba de respectarea convingerilor, tradiţiilor, originilor tuturor ţărilor membre, tuturor popoarelor membre ale Uniunii Europene. Eu cred că toate aceste culturi vor continua să existe una lângă cealaltă sub marea umbrelă a culturii globale, globalizate.
    Î. Identităţile culturale – nu doar naţionale – vor fi respectate?
    R. Eu cred că identităţile sunt respectate şi vor fi. Ba chiar, într-un anumit fel, vor fi întărite, fiindcă globalizarea provoacă uneori reflexe identitare. E foarte important ca fiecare să aibă dreptul şi posibilitatea de a-şi afirma identitatea lui şi de a trăi după tradiţiile lui, după cultura lui, de a practica religia care pe care o doreşte, când are una, dar cei care n-au religie au şi ei dreptul să nu aibă nici una, şi, în acelaşi timp, trebuie evitată replierea identitară, apărarea identităţii cu ghearele şi cu dinţii contra celorlalţi, fiindcă acest tip de repliere identitară duce la conflicte, conflicte etnice, conflicte religioase, aşa cum s-a văzut în anii 1990 în fosta Iugoslavie.
    Î. Prin urmare credeţi că oamenii care vor colinda liberi prin Europa sunt doar purtători ai propriei lor identitaţi, pe care n-o afirmă în exterior?
    R. Eu nu spun că nu trebuie s-o afirme în exterior, eu spun că această afirmare nu trebuie să se facă împotriva celorlalţi şi că nimeni nu trebuie să aibă, din pricina culturii lui proprii, sentimente de superioritate asupra altora, ci spun că un anumit număr de principii şi de valori comune trebuie respectate: democraţia, drepturile omului.
    Î. Daţi-mi un exemplu.
    R. De exemplu drepturile femeii etc. Se poate ţine seama de culturi diferite, dar eu cred că respectul drepturilor omului, respectul drepturilor femeii, respectul minorităţilor, respectul valorilor democratice trebuie să fie principii împărtăşite de toată lumea, în orice caz în Uniunea Europeană.
    Î. Aş dori să vă pun o ultimă întrebare: cum vedeţi integrarea României, ce importanţă are ea pentru Uniune?
    R. Nu e rolul meu să transmit mesaje, dar aş vrea să spun că lărgirea Uniunii Europene, mai ales intrarea României, e un pas istoric, necesar, dorit, dar, în acelaşi timp, trebuie să fim conştienţi că aceste lărgiri pun multe probleme, mai întâi Uniunii Europene, dar şi, nu trebuie să uităm, ţărilor candidate, acelora care vor intra. Sunt provocări care se impun şi unora şi altora şi nu trebuie să credem că drumul va fi uşor. Dimpotrivă, cred că va presupune eforturi şi de o parte şi de alta, dar care probabil merită să fie făcute.
    Î. Mulţumesc.
    28 octombrie 2004, „Le Monde”

    4.7.2. Henri Revol
    senator în Senatul Franţei, preşedinte al Asociaţiei de prietenie România-Franţa

    Senator (UMP), primar în Côte d’Or, membru al Comisiei de Buget a Senatului, al Comisiei Europene de Astronautică, co-preşedinte al Asociaţiei de prietenie România-Franţa

    Î. Sunteţi co-preşedinte al Asociaţiei de Prietenie România – Franţa. Cum aţi ajuns în această postură?
    R. În urma unei înţelegeri de anul trecut între primul ministru român Adrian Năstase şi primul ministru francez, Raffarin. Eu coprezidez această asociaţie împreună cu domnul Ilie Năstase, un mare sportiv, ceea ce eu nu sunt. Deja am demarat două acţiuni, prima a însemnat crearea, chiar aici, la Senat, a acestui Forum, în prezenţa preşedintelui Iliescu, în noiembrie trecut, apoi, ca urmare a lui, a fost o vizită a ziariştilor francezi sub conducerea doamnei Elisabeth Dilmann, mare reporter la „Figaro magazine” în România şi s-au dat astfel reportaje pentru Media franceză. Avem multe proiecte: unul dintre ele ar fi o expoziţie de costume naţionale româneşti la Paris, cred că în primăvara următoare, şi apoi crearea unei burse de schimb nu pentru studenţi – asta deja există – ci pentru tinerii muncitori din cele două ţări.
    Î. Cercetarea, cultura, economia sunt căi de apropiere şi altfel decât prin programe de prietenie de acest fel?
    R. Sigur că da. Dar programele de prietenie sunt totuşi obiectivul celor două grupuri parlamentare de prietenie. Forumul este mai ales destinat să dea o imagine a României în Franţa conform cu ceea ce este exact România modernă, în perspectiva apropiatei sale adeziuni la Uniunea Europeană.
    Î. Aveţi o relaţie cu programele Francofoniei?
    R. Da, dar relaţii indirecte. Vom participa la acţiunile în domeniul Francofoniei. Astfel sper din din suflet că viitoarea întâlnire a Francofoniei, din 2006, se va ţine la Bucureşti. Şi, bineînţeles, în acel moment vom fi prezenţi.
    Î. În ce priveşte aderarea României şi a Bulgariei aţi făcut un raport încă de anul trecut…
    R. Asta e altceva. Comisia pentru Economie a Senatului a trimis o misiune la care am participat anul trecut în România şi în Bulgaria, cu obiectivul de a face o evaluare a capacităţii economice a celor două ţări spre a avea o idee despre starea economiilor cu trei ani înainte de integrarea acestor ţări în Uniunea Europeană.
    Î. Şi concluzia?
    R. Concluzia a fost că nu trebuie decuplate cele două ţări una de alta. Fiindcă, anul trecut, în anumite medii, se vorbea despre o anumită disociere a datelor de intrare a celor două ţări: România şi Bulgaria. Am insistat mult în concluziile acestui raport spunând că ar fi o eroare gravă să disociem adeziunea acestor două ţări, că ea trebuie făcută împreună, aşa cum era prevăzut şi că, în ce priveşte România, am văzut multe progrese în construirea unei economii de piaţă moderne.
    Î. O întrebare legată de sfera politicii: ce spuneţi, dreapta si stânga româneşti sunt comparabile, ca tip de demers, cu partidele de profil, de dreapta şi de stânga, europene?
    R. Ar trebui poate să cunosc mai bine viaţa politică românească. Dar mi se pare că există o voinţă cvasi unanimă în România de a se integra în Uniunea Europeană şi acolo să fie un partener foarte apropiat de Franţa.
    Î. Observ că relaţiile economice între Franţa şi România s-au înnoit, s-au deschis noi tronsoane în construirea de automobile, ştiu că cercetătorii români lucrează în Franţa pe programe integrate, cu finanţare europeană. Dar, spuneţi-mi, vă ocupaţi de anumite programe spaţiale?
    R. Personal nu, dar am fost raportorul pentru Raportul despre politica franceză şi europeană asupra spaţiului şi există, sper că şi în acest domeniu, un loc, în viitor, pentru România.
    Î. În final, poate aveţi ceva anume de transmis românilor.
    R. Da, aş avea de spus un cuvânt despre întâlnirea prilejuită acum câtva timp de seminarele inter-guvernamentale la care am participat. Personal am fost foarte bucuros de rezultatele acestui prim seminar inter-guvernamental franco-român. Primul nostru ministru şi şase miniştri ai guvernului nostru au lucrat două zile întregi cu omologii lor români în cadrul unui adevărat parteneriat, ca şi când România ar fi şi aderat la Uniunea Europeană. Şi Franţa va susţine cu putere pe 17 decembrie, în sânul Consiliului Europei, etapa următoare a integrării, pentru ca această adeziune să fie semnată în acest an. Cred că toţi observatorii au putut constata în ce măsură un mare număr de acţiuni au fost, cu această ocazie, fie confirmate, fie lansate, toate urmând să aibă consecinţe foarte importante pentru relaţiile bilaterale dintre Franţa şi România şi pentru o mai bună integrare a României în Uniunea Europeană.
    Î. Care credeţi că vor fi consecinţele acestor relaţii atât de bune între ţările noastre?
    R. Consecinţe foarte importante, care se văd în investiţiile franceze din România, ca şi în ameliorarea relaţiilor noastre comerciale. Cred că acordurile semnate în domeniul telecomunicaţiilor, al construirii de autostrăzi, al distribuirii gazului în sudul României, toate la un loc cred că merg în sensul unei mai bune integrări a ţărilor noastre, fiindcă de la economie începe totul. Pe urmă nu trebuie să uităm programele francofoniei, atâta lume în ţara dumneavoastră vorbeşte franţuzeşte, guvernul dumneavoastră ne-a pus la dispoziţie un teren în Bucureşti pentru reconstruirea Liceului Francez.
    Î. Vă întreb dacă şi Franţa acordă o mare importanţă Dunării, fiindcă acest fluviu estre practic axul Europei, uneşte foare multe ţări ale Uniunii. Ca să nu mai spun că protejează chiar Mediterana.
    R. România are o poziţie centrală la nivelul ţărilor Europei de Est. Cam tot aşa cum are Franţa, alianţa franco-germană la nivelul Europei Occidentale. De aceea cred că Franţa şi România vor juca împreună, în Europa, rolul netezirii multor asperităţi. Sunt amândouă ţări latine la origine, ceva comun s-a păstrat deci. De altfel şi ţările anglo-saxone sunt destul de puternice şi numeroase, mie mi se pare că Europa unită poate fi una armonioasă. Se pot realiza parteneriate puternice între ţări care seamănă şi care se înţeleg bine una pe alta.
    Î. Credeţi că Europa se va extinde într-atât încât Marea Mediterană să devină o mare europeană, aşa cum a fost pentru latini Mare Nostrum?
    R. N-aş putea răspunde la întrebarea asta. Aţi văzut că preşedintele nostru a fost de acord să fie angajate negocieri cu Turcia, dar finalizarea se va întinde pe cel puţin 10 ani. Personal nu-mi exprim nici un punct de vedere.

    30 octombrie 2004, Palais Luxembourg

    4.7.3. Prof. univ. dr. François Peccoud
    Preşedinte al Universităţii de Tehnologie, Compiègne

    Î. Prima întrebare este legată de amplitudinea cercetării la Universitatea de Tehnologie din Compiègne, de căile urmate de către cercetătorii francezi, ca de şi ceilalţi, implicaţi în programele universităţii.
    R. Avem şase departamente de formare cu obiective de cercetare foarte precise, există unul de mecanică, de sisteme mecanice, un altul de sisteme biologice, un altul de proceduri chimice pentru tot ceea ce este tratare a deşeurilor, un departament european, pentru tot ceea ce este concepţie asupra oraşului ca sistem, apoi avem un departament care nu dă absolvenţi cu diplomă, dar este transversal tuturor celorlalte, anume departamentul de ştiinţe umane şi tehnologie.
    Î. Cercetarea este făcută în scopuri practice, adică rezultatele ei sunt aplicabile imediat?
    R. Prin tradiţie cercetarea universitară nu e destinată scopurilor practice. Nici măcar cercetarea în general. Dar în ce priveşte tehnologia încercăm să avem rezultate în mod special importante şi am creat alături de laboratoarele de cercetare unităţi de inovaţii, care ele au drept obiectiv foarte precis să pună la punct, să producă noi proceduri, fie că e vorba de rezultatele cercetării, fie de tehnologii deja stabilizate.
    Î. Dar trebuie că cercetarea e îngreunată, fiindcă n-aveţi acces la fonduri prea mari.
    R. Ba da, ba da. Avem un buget foarte mare din contracte industriale. Aceste contracte industriale sunt rezultatul unei politici generale a Universităţii şi depinde de talentul fiecărui cercetător să colaboreze cu industriaşii.
    Î. M-ar interesa atunci să ştiu despre ce e vorba atunci cînd ne referim la programe de integrare europeană.
    R. Ei, acesta e un subiect dificil. Ştiţi că Europa celor 25 nu este cu adevărat făcută, ştiţi că vreo câteva chestiuni le pune Constituţia, ştiţi ca şi mine că România îşi aşteaptă, eventual, integrarea. Acesta este un vast subiect politic, şi aş spune că eu nu sunt decât privitor.
    Î. Dar în ce priveşte cercetarea şi tehnologia dumneavoastră v-aţi şi integrat. Am observat că aveţi şi cercetători români.
    R. Avem câţiva colegi la universitate care sunt români de origine, integraţi printre profesorii noştri, ca universitari francezi, apoi avem tineri cercetători care au venit să facă o teză fie cu profesori francezi, fie o teză care e condusă în acelaşi timp de un profesor român şi un profesor francez, apoi avem acţiuni de cooperare cu aceia care fac în România tehnologie ca noi. Mă gândesc la Iaşi, Timişoara, Bucureşti, Braşov. Sunt universităţi cu care există programe de cooperare de la caz la caz.
    Î. Tocmai am văzut în „Buletinul” universităţii că doriţi să faceţi o universitate de tehnologie ca aceasta în China, la Shanghai. Despre ce fel de colaborare e vorba? Oricum, e semn că ştiinţa şi cercetarea sunt deja integrate.
    R. Asta e sigur.
    Î. Dar spuneţi-mi, despre ce e vorba în cazul Shanghaiului?
    R. Am propus chinezilor la Shanghai un fond original de cooperare, pe care ţările occidentale nu l-ar fi propus niciodată, care constă în a stabili un adevărat parteneriat, ceea ce în practică înseamnă că noi primim studenţi chinezi şi trimitem în schimb studenţi francezi în China. Studenţii se pregătesc vreme de doi sau trei ani în cealaltă ţară, având vreme, din punct de vedere cultural, să deprindă limba şi să se informeze asupra civilizaţiei în care pătrund. Parteneriatul fiind fondat pe faptul că această universitate va fi construită la Shanghai, cu finanţare chinezească, dar structurarea ei va fi concepută după modelul şi cu anumiţi consilieri ai universităţii din Compiègne.
    Î. Puteţi să-mi spuneţi câte ceva despre propria dumneavoastră activitate în viitor?
    R. Depinde. Nu ştiu încă nimic. Chiar în dimineaţa asta am fost contactat de Ambasada Franţei să merg la universitatea românească despre care v-am vorbit probabil în cursul lunii ianuarie, trebuie să vedem care este cererea, de ce are nevoie. Nu vreau să am prejudecăţi înainte de a fi văzut.
    Î. Aţi mai fost în România?
    R. Da, de mai multe ori. Am fost în România fiindcă fiul meu a lucrat vreme de doi ani, ba chiar trei, la BRD, Banca Română de Dezvoltare, unde se puneau probleme de organizare şi de metodă, apoi am încercat o colaborare cu Universitatea din Braşov, am vrut să punem la punct o diplomă dublă oferită de Universitatea din Braşov şi Universitatea de Tehnologie din Compiègne în materie de design, dar proiectele de finanţare n-au fost satisfacătoare, aşa că proiectul n-a fost demarat.
    Î. Din câte-mi amintesc la Universitatea din Braşov se proiectează deja designul pentru modele învechite de caroserii de automobile. Lucraţi cumva la astfel de proiecte?
    R. Nu. Nu lucrăm cu ei deloc32.
    Î. Dacă, în final, aveţi ceva de spus în legătură cu cercetarea bilaterală între Franţa şi România.
    R. Cred că pentru a coopera trebuie să ne cunoaştem bine şi, în ce priveşte România, în misiunile pe care le-am avut în anii precedenţi, am remarcat un om care era cu adevărat de remarcat prin ceea ce a făcut, care se numeşte Christian Estève, şi care este patronul de la Dacia. Şi cum de anul viitor la Universitatea din Compiègne devine vacant locul de preşedinte al Consiliului de Administraţie, l-am rugat pe Christian Estève să accepte să fie viitorul preşedinte al Consiliului de Administraţie şi a acceptat. Deci vom avea preşedinte al Cosiliului pe cineva care cunoaşte foarte bine România şi condiţiile practice ale unei cooperări reuşite.
    Î. Trebuie să înţeleg că în viitor relaţiile noastre vor fi mai apropiate.
    R. Mai apropiate, desigur, dar aş termina spunând că România trebuie să reuşească o revoluţie culturală în materie de viziune asupra cercetării. Cred că în istoria ei recentă a fost prea ruptă de industria mondială şi românii au făcut enorm de multe cercetări teoretice, au trecut doctorate teoretice – am văzut chiar români făcând teze despre funcţionarea pieţelor financiare – care pieţe financiare în România!? Din momentul în care România va intra în Europa occidentală va trebui ca viziunea pe care o are în legătură cu cercetarea ei universitară să se schimbe, şi ca problemele unei concepţii legate de un parteneriat real între universitari şi industriaşi să se transforme în chip radical. Cred că este una din condiţiile de modernizare ale ţării dumneavoastră.
    Î. Vă mulţumesc că mi-aţi spus-o.

    2 noiembrie 2004, Compiègne

    4.7.4. Rogelio Lozano
    director CNRS, Compiègne

    Î. Sunteţi directorul cărui laborator al Centrului Naţional de Cercetare Ştiinţifică al Franţei?
    R. Laboratorul se numeşte HEUDIASYC, ceea ce vrea să spună euristică, Diagnostic, Sisteme complexe. Este o unitate mixtă de cercetare a CNRS care datează de douăzeci de ani. Cum spuneam este o unitate mixtă de cercetare între Universitatea de Tehnologie din Compiègne şi Centrul Naţional de Cercetare.
    Î. Şi care este obiectul cercetării?
    R. E o cercetare tematică, avem patru teme, deci una din teme se numeşte ASTRID, care are drept obiectiv recunoaşterea formelor, tratarea imaginii, o a doua temă care se cheamă SPS, Sistem de Perfecţionare şi de Comandă, care lucrează în domeniul vehiculelor inteligente, vehicule aeriene autonome, comandă la distanţă, vehicule cu întârziere, comenzi de sisteme dinamice cu întârziere. O a treia temă este tema ARO, adică Algoritmi, Reţele, Organizare. Este o temă care se ocupă de reţele, de calitatea serviciilor, a reţelelor – a locuinţelor… Şi de asemenea a paralelismelor, a structurilor paralele. Şi ca să termin, PENDOC-ul, Documentare şi Cunoaştere a Muncii, unde deci se lucrează în domeniul cunoaşterii, aici intră şi cunoaşterea artificială, şi, mai recent, aceea virtuală.
    Î. Spuneţi-mi, finanţarea este a CNRS, a Universităţii de Tehnologie, ori provine din alte surse?
    R. Finaţarea Laboratorului ca unitate mixtă de cercetare se obţine anual, prin prezentarea de proiecte. Este finanţare CNRS, la care se adaugă aceea obţinută de la Minsterul Educaţiei, al Cercetării şi Tehnologiei şi asta împreună este EDUTEL, la care se adaugă ceea ce vine din contracte: sunt contracte cu Uniunea Europeană, deci cu parteneri europeni…
    Î. Numiţi-i.
    R. Avem de pildă un proiect EUROPESENSE, legat de vehiculele inteligente, unde lucrăm cu parteneri englezi, germani, italieni…
    Î. Care plătesc aceste contracte…
    R. Comunitatea Europeană e cea care plăteşte, distribuind susţinerea financiară între toţi aceşti parteneri. Acesta e cazul nostru. Căutăm partenerii care cer un proiect, iar aceştia participă la distribuirea bugetului.
    Î. Iar dumneavoastră finalizaţi cercetarea pentru aceşti parteneri.
    R. Adesea e vorba doar de cercetare ştiinţifică, nu e vorba neapărat de a produce ceva, dar nu este totdeauna aşa.
    Î. Cercetătorii sunt numai francezi sau nu?
    R. Nu, CNRS-ul are o politică deschisă. Toate laboratoarele franceze sunt compuse din conferenţiari şi profesori şi din cercetători ai CNRS, un laborator are cinci cercetători, unii de origine mexicană, chiar eu sunt mexican, apoi Silviu Niculescu e de origine română. Posturile de la CNRS sunt oferite tuturor celor care doresc. Asta e politica generală a CNRS, a actualului director al CNRS, Bernard Laroutourru, politică foarte deschisă în ce priveşte candidaţii din alte ţări.
    Î. Aceste posturi sunt obţinute prin licitare, sau cum?
    R. Am vorbit de două tipuri de posturi: există posturi de profesor-cercetător – conferenţiar şi profesor – şi există posturi de cercetător. Pentru posturile de cercetător trebuie să ai în vedere productivitatea, poate mai mult decât atât, în termeni ştiinţifici: articole publicate, felul cum e citat candidatul de alţii, iar în ce priveşte învăţământul e vorba de relaţiile respectivului cu alţi parteneri. Pentru postul de conferenţiar şi de profesor criteriile sunt relativ strânse.
    Î. CV-ul…
    R. Da, e Curriculum Vitae. Dar e adevărat că toate astea trec printr-un comitet. De pildă pentru CNRS este Comitetul Naţional care are 40 de secţiuni. Noi aparţinem secţiunii 07.
    Î. Fiindcă mi-aţi pomenit de cercetători români, l-aţi citat pe domnul Niculescu, cu ce se ocupă ei?
    R. Domnul Niculescu se ocupă de analiza şi comanda sistemelor dinamice cu întârziere. E o clasă particulară de sisteme. În ultimii ani s-au obţinut rezultate noi şi cercetarea se ocupă de găsirea unor alte comenzi şi strategii pentru a realiza sisteme care comportă întârzieri. Există sisteme, de pildă reţelele de Internet care au întârziere, deci e important să ştim să asigurăm stabilitatea în astfel de reţele. Sunt şi alte sisteme, precum sistemele biologice, care au întârzieri. Deci îmbunătăţirea cunoaşterii în aceste domenii ale sistemelor va fi binevenită.
    Î. Şi ca director, ce spuneţti, domnul Niculescu e bun?
    R. A, e excelent, a primit medalia de bronz pentru cercetare acum doi ani, cred. Medalia se oferă tinerilor cercetători care obţin rezultate proprii. Adică e o distincţie importantă, dată pentru articole relevante şi rezultate practice.
    Î. Mai aveţi şi alţi cercetători români?
    R. Nu în unitatea noastră. A, ba da, mai avem doctoranzi.
    Î. Vă mulţumesc.

    24 octombrie 2004, HEUDYASIC, Compiègne

    4.7.5. Comunicare internaţională

    Benoît Paumier
    Director al Delegaţiei pentru Relaţii Internaţionale al Minsterului Culturii şi Educaţiei din Franţa
    Clara Wagner
    Director de comunicare internaţională în Ministerul Culturii şi Educaţiei din Franţa

    Î. Stimate domnule director, aş dori mai întâi să vorbim puţin despre programele culturale franco-române: literatură, arte plastice, muzică etc.
    R. Avem o cooperare directă şi foarte bine dezvoltată cu România, ceea ce este şi rezultatul faptului că legăturile nostre sunt, aş zice, străvechi şi legate de apartenenţa comună la spaţiul latin din centrul Europei şi, mai apoi, spaţiului francofon, fiindcă România rămâne, în Uniunea Europeană, una din principalele ţări francofone, ceea ce se va exprima prin întâlnirea la vârf a Francofoniei, care va avea loc la Bucureşti în 2006. Aş spune deci că toate acestea crează un teren comun, favorabil pentru a se exprima mulţi artişti, mulţi profesionişti. Cred că mulţi scriitori români şi-au adus aportul la cultura franceză şi un aport esenţial la cultura francofonă. Mai ales în domeniul literaturii, toată lumea ştie de Ionesco şi Cioran, dar aş zice şi că pe planul artelor contemporane trebuie observat că una din cele mai mari personalităţi ale lumii cinematografice ale Franţei este cineva de origine română, Marin Kamitz, unul din principalii producători de cinema din Franţa33, şi încă de cinema de foarte bună calitate. Avem de asemenea coproducţii de cinema, mă gândesc mai ales la filmele lui Lucian Pintilie, ultimul lui film a avut mare succes aici34. Avem, de asemenea, colaborări şi în zona Media. Prin urmare avem schimburi actuale, se dezvoltă reţele între artişti, între profesionişti, care nu mai au nevoie de acorduri de la stat la stat. Ceea ce e natural fiindcă aparţinem, aş zice, aceluiaşi spaţiu cultural. Asta nu exclude şi un anumit număr de schimburi cu caracter mai instituţional, mă gândesc la schimbul de studenţi, de restaurarea patrimoniului, la schimburi între Centrul de Înalte Studii de la Chaillot, iar în România Facultatea de Arhitectură Ion Mincu, relaţii dezvoltate în mod special în domeniul restaurării patrimoniului, mergând până la chestiuni de arheologie, precum la Târgovişte, la Alba Iulia. Pe lângă toate acestea aş menţiona schimburile pe care le avem în domeniul muzeografiei. Avem intenţia, aşa cum a dovedit-o şi vizita ministrului francez al Culturii în 2002, când s-a stabilit să se facă o expoziţie de artă franceză, de pictură mai exact, care s-ar putea face la Bucureşti în toamna lui 2005. De fapt nu vrem să oprim aici schimburile instituţionale, aş vrea să le continuăm. Când vorbim de scriitori tradiţionali precum Ionesco, Cioran, trebuie să adăugăm şi noua generaţie de scriitori români, dinamică în mod deosebit. Acesta este motivul pentru care ne-am înţeles cu omologii şi prietenii noştri români ca în toamna lui 2005 să fie un mare festival de literatură română la Paris, care se numeşte „Le Belles Etrangères”. În fiecare an are onoarea o altă ţară, ei bine, în 2005 va fi noua generaţie de autori români, deci în toamna lui 2005 vor fi la Paris o serie de manifestări, texte care se vor traduce, expoziţii, de asemenea filme aparţinând toate acestei generaţii. Prin urmare, după cum vedeţi, este o panoramă cu totul amplă şi nu pot încheia fără să vorbesc despre audio-vizual.
    Î. Aş fi foarte interesată să aud câte ceva despre asta.
    R. Păi in ce priveşte audiovizualul eu sunt interesat în mod deosebit pentru că în calitatea mea de director la Radio France International am fost preşedintele Radio Delta RFI, ceea ce m-a făcut să cunosc în mod deosebit ţara dumneavoastră. Aş spune că e un exemplu foarte bun de diversitate culturală, două popoare care se întâlnesc la acelaşi post, cel român şi cel francez, cu bune rezultate chiar pentru dezvoltarea RFI, fiindcă acum Radio Delta s-a întins la Craiova, la Cluj, la Iaşi şi succesul ei arată că este ceva care merge, care funcţionează, fiindcă, într-adevăr, culturile noastre sunt foarte apropiate şi aparţin aceluiaşi spaţiu.
    Î. Oare ne puteţi spune ceva şi despre televiziune? Aveţi în vedere vreo colaborare?
    R. Ştiţi, în ce priveşte televiziunea ştiu că există un acord între televiziunea dumneavoastră şi ARTE, de fapt avem ambiţia să facem din ARTE nu numai o televiziune franco-germană, ci mai mult europeană. Prin urmare cred că putem avea programe româneşti care să poată mări programul de la ARTE şi să se poată difuza în Europa, iar pe de altă parte, un program la ARTE care să se poată difuza la Televiziunea Română la Bucureşti. Personal cred cu tărie că audio-vizualul, adică televiziunea şi radioul, joacă un rol major în schimburile culturale.
    Î. Stimată doamnă Wagner, aţi lucrat la Institutul Cultural Francez din Bucureşti. Cum continuaţi aici programele de acolo?
    R. Am avut şansa să mă întorc la Paris pentru a lucra la Departamentul de Afaceri Internaţionale al Ministerului Culturii şi de a construi astfel o punte de cooperare culturală bilaterală între Franţa şi Europa Centrală şi Orientală, între altele România, pentru care păstrez un ataşament personal. Când eram la Bucureşti depindeam de Ministerul Afacerilor Externe, deci programele erau puţin diferite. Ştiţi, în Franţa sistemul de cooperare internaţională e puţin împărţit între Ministerul de Externe şi Ministerul Culturii. Iar acum lucrez la programe care să permită culturii române să fie promovată în Franţa. De pildă „Les Belles Etrangères” despre care a pomenit adineauri domnul Paumier, program care va fi onorat de România.
    Î. Dacă-mi amintesc bine, aţi început să lucraţi la acest program încă de la Bucureşti.
    R. Sunteţi prea ambilă. Eu am fost efectiv la Bucureşti când ministrul francez al Culturii, domnul Aillagon, l-a anunţat. Am avut contacte cu o serie de scriitori.
    Î. Dar spuneţi-mi, care ar fi rolul culturii în integrarea României?
    R. Cred că domnul director vă poate răspunde la această întrebare.
    Î. Vă rog.
    R. Eu cred că, în general, cultura trebuie să aibă un rol major în Europa, fiindcă pe cultură se bazează identitatea noastră comună, a noastră, a europenilor. Cred că în ce ne priveşte pe noi, oamenii de cultură, nu putem vorbi de intrarea României în Europa, ci de reunificare, deoarece aparţinem aceluiaşi spaţiu. Iar acest spaţiu cultural european este caracterizat tocmai prin diversitatea lui. Deci ideea, pariul nostru este că în sânul Uniunii Europene culturile se asociază prezervându-şi identitatea proprie în acest spaţiu cultural comun. Prin urmare, după cum ştiţi, există un fel de standardizare culturală în lume, dar pariul nostru mizează tocmai pe diversitate culturală, adică pe capacitatea fiecărui stat de a-şi putea apăra o anumită autonomie, o identitate a propriei sale culturi. Credem că Europa este chiar cadrul potrivit nu numai pentru a permite apărarea, păstrarea autonomiei culturale, ci şi promovarea culturii. Creaţia fiecărei ţări trebuie să participe la această cultură mondială, care să nu fie una unilaterală, ci una plurală şi diversificată.
    Î. Dar unde plasaţi aici minorităţile: culturale, religioase, etnice?
    R. Cred că chestiunea minorităţilor este parte a diversităţii culturale, ţine de acceptarea celuilalt, de acceptarea toleranţei, sunt bazate pe valori comune. Prin urmare aş spune că, în ce priveşte Franţa, e o ţară deschisă tuturor culturilor străine. În orice caz, ceea ce este mai ales important este să existe un dialog inter-cultural. Sunt de conceput deci ţări pluraliste în materie de cultură, minorităţi, majorităţi etc. care aparţin toate unui dialog cultural şi nu, aş zice, unei dezvoltări separate. Deci tot efortul nostru, al Ministerului Culturii, este să facem astfel ca diferitele minorităţi care pot compune cultura naţională să poată dialoga, să se poată schimba, fiindcă se poate de asemenea constata că marile trasee culturale înseamnă schimburi permanente ale căror dialoguri sunt bazate pe egalitate.
    Î. Sunteţi pentru o discriminare pozitivă a minorităţilor, ori pentru o selecţie după criterii valorice comune?
    R. Chestiunea discriminării pozitive este efectiv o chestiune de actualitate, dar în materie de cultură lucrurile se pun puţin diferit. Nu ne aflăm într-un sistem ierarhic, unde există o cultură dominantă şi culturi minoritare, ci ne aflăm, aş zice, mai degrabă în reţea, în relaţii de schimb, de dialog intercultural şi misiunea noastră e să facem să funcţioneze acest dialog. Deci mi se pare important ca fiecare cultură să poată fi respectată pentru ca acest schimb să funcţioneze.
    Î. Care credeţi că este locul României, ca ţară din Est, în procesul de integrare culturală?
    R. Clara W. Nu există ierarhii de făcut. Din punct de vedere cultural România îşi are locul său recunoscut în Europa, aşa că ea participă din plin la creaţia artistică şi culturală de astăzi.
    Î. În ce mod sunt finaţate programele culturale româno-franceze? Se poate vorbi de cofinanţare? Cum se procedează ca să faci o expoziţie, de exemplu…
    R. B. Paumier Avem acorduri de coproducţie cinematografică, de pildă, care sunt şi un exemplu de cofinanţare. Un alt exemplu, este expoziţia despre care vorbeam, care va avea loc la Bucureşti anul viitor, unde România participă financiar oferind locaţia şi toate garanţiile de securitate, apoi e vorba de efortul Franţei, care trimite exponatele, tablourile în România. Schimburile culturale, de studenţi, de artişti se fac pe aceeaşi bază: luăm în antrepriză în Franţa studenţi români în domeniul arhitecturii, al artelor şi în contrapartidă trimitem studenţi francezi în România, care sunt întreţinuţi de instanţele româneşti. Eu cred că această primire a profesioniştilor din străinătate stă la baza schimburilor culturale. Fiindcă mai ales prin oameni, prin persoane se produce sentimentul de apartenenţă la o reţea şi un spaţiu cultural comun.
    Î. Dacă aveţi ceva special de transmis telespectatorilor noştri.
    R. Aş repeta acest mesaj, că suntem într-un spaţiu cultural comun, continental, marcat prin diversitatea sa, prin schimburile dintre culturi, pe care dorim să le dezvoltăm şi mai mult. Cred că este vorba despre întoarcerea României la identitatea ei europeană, ceea ce va permite un nou elan.
    Î. Doamnă Wagner, dacă aveţi ceva de adăugat.
    R. Vreau să spun că nici la Paris n-am uitat România şi că mă bucur s-o văd reluând drumul pe care, de fapt, nu l-a părăsit niciodată.

    5 noiembrie 2004
    La Délégation des Affaires Internationales
    du Ministère de la Culture et des Communications, Paris

    4.7.6. Gerôme Clement
    Preşedinte al Canalului ARTE, France

    Î. Domnule preşedinte, am venit de la Televiziunea Română, lucrez pentru Canalul Cultural şi aş vrea să vă întreb cum faceţi programele pentru partea franceză a Canalului, acordurile culturale cu partea germană pentru emisie, dacă vă raportaţi la cultura Europei Unite, ori numai la cultura Franţei şi Germaniei.
    R. ARTE e un Canal cultural european, creat la iniţiativa Franţei şi Germaniei în 1992, prin voinţa lui François Mitterand şi Helmuth Kohl, şi cred că această voinţă s-a tradus prin formarea echipelor, a direcţiei Canalului, a organizării muncii şi prin asta e franco-german. Dar prin conţinut, este european. Putem spune că în jur de 30% din programe sunt franceze, 30% germane, 30% din restul Europei şi 10 % din restul lumii. Vedeţi deci că avem o adevărată vocaţie europeană.
    Î. Produceţi chiar dumneavoastră toate aceste programe, ori le cumpăraţi?
    R. Producem în jur de 70 % din programele noastre şi cumpărăm 30%.
    Î. Şi cum cumpăraţi? Lucraţi cu Canalele naţionale, cu cele private?
    R. Avem pentru fiecare profil: documentar, ficţiune, responsabili pentru achiziţie care cunosc piaţa, au relaţii cu producătorii, circulă în toată lumea şi cumpără ceea ce li se pare interesant cu prilejul festivalurilor, al întâlnirilor internaţionale, ori sunt contactaţi de unul sau altul. Achiziţia se face de pe o piaţă specializată, care este cunoscută la nivel mondial.
    Î. Dar există o proporţie păstrată între actualitatea culturală, evenimente din toată Europa şi ceea ce este clasic, documentarele etc.?
    R. Da, credem că, după deviza noastră, „să trăim curioşi!”, putem fi deschişi spre tot, iar acesta este cuvântul de ordine atunci când abordăm lumea. Prin urmare actualitatea internaţională, actualitatea politică, actualitatea culturală fac parte din modul nostru de a privi limea şi de a informa asupra ei. Avem un Jurnal cultural în fiecare zi la ora 17.
    Î. Dar emisiunea Themes, de pildă, care este făcută din multe subiecte, cum se construieşte? Cum face fiecare realizator ca să-şi aducă aportul la emisiune? Există un coordonator, echipe?
    R. Există o conferinţă de programe care se reuneşte lunar la Strasbourg, unde se reunesc francezii şi germanii şi analizează împreună ce poate aduce fiecare dintre cei doi poli. Şi selecţionează, fie producând, fie cumpărând ceea ce se propune.
    Î. Un realizator ce face spre a-şi construi programul? Se ocupă de producţie el însuşi, vorbeşte cu invitaţii, ori cum?
    R. Un realizator de ce anume? De documentar, de ştiri sau ce?
    Î. De documentar să zicem.
    R. Realizatorul îşi face munca lui de realizator.
    Î. Adică se duce cu echipele, face interioarele, exterioarele…
    R. Oricare ar fi subiectul, el îl realizează. E meseria lui. Face ceea ce i-a comandat producătorul.
    Î. Iar producătorul e cel care plăteşte.
    R. Puţin mai mult decât asta. El e cel care are responsabilitatea producţiei: el păstrează legătura cu realizatorii, cu regizorii, găseşte banii. Munca lui e una de concepţie în realizare, el produce deci. Producătorul e responsabil pentru program. Şi la difuzare este prezent producătorul, cel care cumpără e şi co-producător. Producătorul păstrează legătura cu realizatorul care îi face filmul.
    Î Finanţarea Canalului ARTE cum se face: prin buget venit de la Ministerul Culturii, de Externe ori…
    R. Nu, nu. Bugetul vine de la ARTE France şi ARTE Deutschland şi este integral alimentat de taxe. E vorba de taxele plătite de toţi deţinătorii de televizoare. Fiecare deţinător de televizor plăteşte o taxă, care, însumată, e apoi repartizată între toate Canalele publice. ARTE este un Canal alimentat de taxe. Sunt bani publici, care ne revin din aceste taxe.
    Î. E confortabil pentru dumneavoastră ca să realizaţi toate programele, ori trebuie să căutaţi şi alte surse de finanţare?
    R. Nu putem face asta, fiindcă nu avem publicitate. E o televiziune gratuită. Deci banii sunt limitaţi. Există puţină sponsorizare, mici donaţii, dar foarte, foarte marginal.
    Î. Bun. Dar programele de actualitate culturală cum se fac? Cum ştiţi unde sunt evenimente?
    R. Avem jurnalişti, corespondenţi care nu ţin numai de ARTE, ci de Canalele publice franceze, germane: RDE, ZDF, France Télevision şi care urmăresc actualitatea internaţională, se interesează şi aceşti jurnalişti fac actualitatea culturală.
    Î. Publicitatea Canalului o faceţi în ziare, la alte Canale de televiziune, ori doar la ARTE?
    R. Jurnalele conţin multe informaţii asupra programelor, aşa cum fac toate Canalele, asta e o muncă redacţională, e o muncă de jurnalist, dar avem şi publicitate în ziare, la radio.
    Î. Plătită?
    R. Plătită de noi la ziare, la radio, prin afişe şi, evident, avem propria noastră publicitate.
    Î. E adevărat că ARTE e pe cale să încheie un contract cu Televiziunea Română? Cu TVR 2?
    R. A încheiat un contract.
    Î. Cu Canalul 2?
    R. Da.
    Î. Canalul Cultural al TVR, care are un program de 24 de ore din 24, ar dori de asemenea să încheie un contract cu dumneavoastră. Cum ar putea face?
    R. Care Canal?
    Î. Canalul Cultural. România este singura ţară din Est care are un asemenea Canal în întregime cultural.
    R. A, da? Trebuie să ia legătura cu noi şi să începem discuţiile. Avem un serviciu internaţional care e disponibil, poate să discute ceea ce e de discutat cu noi. Se poate şi cu o scrisoare, un telefon.
    Î. A, mulţumesc. În cadrul unui astfel de contract, putem face schimb de programe?
    R. Asta depinde de calitatea programelor, de subiect. In cazul schimbului trebuie văzut ce e înăuntru.
    Î. Mulţumesc mult.

  104. 105 Nea VASILE - Timisoara iulie 11, 2007 la 9:15 pm

    Subscriu comentariilor celei care semneaza : STRAINA. Realiste , la obiect .Felicitari.
    Nea Vasile-Timisoara

  105. 106 misupana iulie 14, 2007 la 10:17 pm

    santeti o persoana puternica,a-ti rezistat ca nimeni altul la atatea scenarii de presa, sant convins ca multe din acuzatii sant „facaturi”,daca a-ti avea puterea sa reveniti , ar fi ceva…!!!!

  106. 107 misupana iulie 14, 2007 la 10:22 pm

    don’ basica tot da zor cu anticoruptia,mergeti prin primaria capitalei si vedeti de o autorizatie ceva.! ve-ti avea mari surprize neplacute,si daca la nivel de primaria cap.,nu s-a facut nimic cum face cu toata tara./

  107. 108 gigibulan iulie 17, 2007 la 3:12 am

    …dom’ Năstase după umila mea părere trebuie să-ţi zic că ţi-ai cam facuto cu mana matale.Asa după cum bine scrie tastatura personală:
    ,,M-am inconjurat in principal de oameni competenti. Am aflat mai tarziu ca unii dintre ei erau si oportunisti”

    Uitandu-mă oleacă in urmă la prestanta matale (si pe ce-am mai scump,chiar aveai din plin!ATENTIE: PRESTANTA NU AROGANTA CA SA FIE CLAR) trebuie să mă recunosc invins de vrăjeala lu’ dom Tăriceanu.Il pomenesc pe dom’ premier ca să fiu asa pe acelasi palier de funcţie.
    Frate,păi când ridicai matale odat’ spranceana paralizau toţi.In sfarsit, păcat ca ţi-ai luato de la Geoana & Co, si Romania a pierdut un politician care chiar avea o viziune spre ce dreaq ne indreptam si mai ales cum dreaq s-o facem.Păcat de experienţa domniei tale care se iroseste.
    Acu’ am asa o nelamurire:
    -cum se face că pe matale desi numai esti in carţi,te primeste cancelara germană Angela Merkel si printre altele mai staţi la o cafeluţă……….iar pe ratati ăstia care ne conduc,domnia sa le dă cu flit?
    Mă puteţi lumina?

  108. 109 bigdaddy iulie 17, 2007 la 12:42 pm

    salut adriene… si LA MULTZI ANI…!!! sa fii sanatos si sa potzi trece de situatziile penibile pe care ti le „organizeaza” PROSTANACU’ SI MAMAIA ILIESCU..te-ai lasat la mana lui ilici si uite ce s-a intamplat..era bine sa ai un blog si cand erai prim ministru..tzi-am scris un email pe atunci referitor la o situatzie penibila pe care am trait-o la castelul bran in compania unor investitori americani care si-au facut nevoile in padure datorita starii de neutilizare a wc-ului ..dar nu mi-ai raspuns..nici macar „eminentza ” agaton n-a facut-o…sfatul meu;..intreprinde ceva inteligent si fa-i scapatzi pe ultimii „baroni” ai psd-ului…recte oprisan la focsani..ghe bunea stancu la braila…nicusor constantinescu la c-tza..in dementza lor nici nu mai realizeaza ca au zilele numarate…asa ca da-le un SFAT te rog frumos…inca o data sa fii iubit si la multzi ani

  109. 110 Petre iulie 26, 2007 la 8:54 pm

    …Apropo,ati vazut cam care a fost reactia „strainerilor” la vizita lui Base si a lui Vanghelie in Spania?…..mentalitatea noastra se va transmite incet ,incet si celor ramasi acasa!

  110. 111 buburuza septembrie 4, 2007 la 4:52 pm

    Hmmm… Aici e ok. Parca ne simtim altfel ca stim ca ne mai citesti si tu pe nou, nu numai noi pe tine. Din nenorocire pentru mine ai reinceput sesiunea parlamentara si deja ai din ce in ce mai putin timp. Dar… cine stie… daca ti se face dor… aici suntem… iti mai citim cartile intre timp.
    Hai pupici si o sesiune parlamentara usoara! (Nu de alta, dar altfel ne neglijezi) Muah ! 🙂

  111. 112 Emilian noiembrie 29, 2007 la 12:43 am

    Am vazut emisiunea de la Realitatea Tv cu Robert Turcescu. Sunt membru Psd sunt tanar student si membru activ in PSD IASI am in acelasi timp si afacerea mea. Am asteptat sa gasesc in partid membri marcanti ,adevarati lideri care sa conduca cu inteligenta acest partid ajuns in deriva. Va felicit pt modul in care v-ati prezentat la emisiune fara AROGANTA CONCIS HOTARAT COERENT fara limbaj de lemn pe intelesul tuturor. Astept de la dumneavoastra reformarea partidului in ce priveste conducerea ,atat la nivel central ,cat si local. Este nevoie urgenta atat de un program social care sa vina in sprijinul tinerilor si a intelectualilor cu masuri care sa-i atraga din nou in randurile PSD-ului cat si de masuri care sa duca la sprijinirea activitatii intreprinderilor mici si mijlocii care datorita conducerii necompetente a actualilor guvernanti au ajuns aproape de faliment in cea mai mare parte. Va urez mult succes.

  112. 113 dan matei decembrie 4, 2007 la 6:17 pm

    moralitate pe invers…
    intro unitate militara
    -chiriile unora sunt de 1500 ron iara ale altora de 300 de ron(deci uni traiesc iara alti supravietuiesc)
    -primele se dau numai la uni care stiu sa sufle in ureche sefului(deci uni traiesc alti supravietuiesc)
    -in misiuni in afara se pleaca pe pile si pe spaga( deci uni traiesc alti supravietuiesc)
    -comandantul (actualul sef de stat major)unitatii intoarce spatele partenerului american pt ca nu stie o buchie de engleza
    -sunt incurajati infractori cei care au furat din px-uri….iara basescu vine in delegatia oficiala in irak cu Domnul cocos si cu madam udrea

  113. 114 oprea constantin decembrie 7, 2007 la 12:31 am

    Din pacate traim intr-o lume anormala, si mai nimic nu functioneaza corect in Romania. Nici macar piata.

  114. 115 DAN ianuarie 18, 2008 la 3:26 am

    Domnule ce a mai ramas intreg in tara asta ,e o tara in care au plecat in pe meleaguri straine ,unde isi bat aia joc de ei ca sant Romani,asta e tara pe care noi am vrut-o?Domnule Nastase Adrian ?de ce nu faceti nimic pentru acesti oameni?de ce stati in umbra tara moare ,si noi odata cu ea..

  115. 116 Mancus Sorin februarie 11, 2008 la 10:12 am

    Domnule Nastase,
    In timpul cat ati fost prim-ministru al Romaniei ati binevoit sa acordati 125 milioane de dolari, din bugetul Romaniei, GUVERNULUI SUEDIEI, pentru o fabrica de chibrituri din 1929, nationalizata la 1848, o datorie pe care SUEDIA NU A CERUT-O NICIODATA LUI CEAUSESCU, atunci cand acesta a anuntat ca ROMANIA SI-A ACHITAT DATORIA EXTERNA. Se stie ca nu mult dupa acest demers pagubos pentru natia romana PSD-ul a fost primit cu surle si trambite in INTERNATIONALA SOCIALISTA.
    Au fost banii romanilor, „spalati prin uitata AFACERE CHIBRITUL SUEDEZ”, MITA PENTRU ACCESUL IN INTERNATIONALA SOCIALISTA SI SURSA DE AVERE NEMUNCITA PENTRU UNII POLITICIENI IN SPECIL DI PSD?

  116. 117 Mancus Sorin februarie 13, 2008 la 4:40 pm

    Scuzati greseala. nationalizata in 1948…

  117. 118 NPM martie 1, 2008 la 11:36 pm

    Romania se cam duce de rapa..asta e adevarul

  118. 119 Cristi martie 1, 2008 la 11:37 pm

    De cand am intrat in vestita Uniune Europeana nu s-a schimbat mai nimic.
    Cat sa mai asteptam sa traim mai bine ?

  119. 120 Mancus Sorin martie 2, 2008 la 10:20 am

    Pe blocgul asta vorbesti singur, ca televizorul?

  120. 121 jemna mihai martie 23, 2008 la 9:47 pm

    D-le Nastase,asteptam si noi un raspuns,suntem un grup de refugiati din Bucovina,beneficiarii legii 290/2003.Dosarele noastre au fost evaluate de Prefectura Arad dupa 4 ani de zile cu recomandarea de a deschide un cont la o banca pt. primirea baniilor pe care-i asteptam de mult lasandu-ne casele.Dupa indeplinirea formalitatiilor cerute am expediat dosarele pe adresa”Autarutatii Nationale pentru Restituirea Proprietatii” aplicarii legii 290/2003 urmand sa se vireze banii in contul respectiv,in presa (tv)s-a declarat ca acesti bani au foft virati la CEC.Va rugam sa ne raspundeti cand se vor vira acesti bani.Sau se asteapta sa murim cu totii?!!

  121. 122 r0taru martie 25, 2008 la 10:07 pm

    Doresc un mod de a intra in dialog cu Adrian Nastase

  122. 123 crisu aprilie 7, 2008 la 3:49 pm

    vreau sa vorbesc si eu cu d-l nastase prin intermediul internetului.cum as putea?

  123. 124 crisu aprilie 7, 2008 la 3:55 pm

    sunt presedintele PSD tineret Baia….de fapt am fost.Peste noapte dl deputat Stana uitat de oamenii care au luptat ptr PSD si au adus voturi, timp de 10 ani de cand sunt eu membru,si au adus pe altii de PRM sa candideze din partea PSD.Parerea noastra a membrilor PSD nu a mai contat si a trebuit sa plecam la al partid politic,PAS,tot de stanga.

  124. 125 dannichi aprilie 11, 2008 la 4:40 am

    http://www.bstefania.com/
    Stefania este o prietena din Baia Mare, care are o tumoare pe creier si trebuie operata urgent. Pe pagina se gasesc toate informatiile despre boala, diagnostice, etc. Operatia costa 35000 EURO, bani pe care nu ii are. Ai ocazia sa ajuti cu adevarat pe cineva. Daca nu poti dona 10 lei, trimite mesajul prietenilor tai… Este o fata tanara, studenta la medicina. Viata ei a ajuns sa depinda de o suma de bani. Este trist si adevarat. Cineva, candva, iti va fi recunoscator! Mersi mult!

  125. 126 Preot paroh- Parohia Ostrovul Corbului aprilie 13, 2008 la 9:46 pm

    Domnule Adrian Nastase

    Noi,membrii Parohiei Ostrovul Corbului in frunte cu parintele nostru Calin Radu Marcel,facem un apel de suflet catre dvs. sa ne sprijiniti financiar atat cat veti considera dumneavoastra in actiunea de renovare si consolidare a bisericii noastre. Valoarea lucrarilor de renovare si consolidare este de 183774 ron, o suma care depaseste cu mult puterile satului nostru de numai 130 de familii ortodoxe. Marturisim ca din data de 26 Noiembrie 1961 cand aceasta biserica a fost sfintita si data in folosinta credinciosilor, lacasul nostru din pacate nu a mai suportat nici o reparatie. Acoperisul este aproape distrus , mai ales la ploi mai puternice avem mari probleme, iar fundatia este distrusa.
    Facem un apel de suflet catre dumneavoastra sa ne sprijiniti atat cat va fi posibil. Fie ca Bunul DUMNEZEU sa va rasplateasca pentru tot ceea ce faceti!
    Contact
    Preot paroh Calin Radu Marcel
    Email. preot_radu_ostrov@yahoo.com
    Parohia Ostrovul Corbului
    Localitatea Ostrovul Corbului
    Comuna Hinova
    Judetul Mehedinti
    CF 10098942
    Cont C.E.C. Suc. Dr. Tr.Severin
    RO25CECEMH0136RON0102028
    0763677055
    0252357658

  126. 127 radu c mai 21, 2008 la 8:21 am

    ceva s-a intamplat aici. Unde sunt mesajele din mai2008? Ne-am intors in 2007. Cui nu-i convin aceste discutii?

  127. 128 radu c mai 21, 2008 la 8:26 am

    Aici am avut senzatia ca e locul unde se poarta discutii de alta factura. Nu este un loc in care mama Omida isi cauta adepti,cei cu probleme de sanatate ,ajutoare umanitare,cultele bani pt bisericii,etc.
    Oricat e Nastase de mare si oricat de mare va fi, sper sa nu devina un tatuc,care sa rezolve toate problemele.

  128. 129 tudor iunie 4, 2008 la 11:29 am

    va vreau presedinte

  129. 130 tudor iunie 4, 2008 la 11:30 am

    al ROMANIEI bineinteles

  130. 131 Andra iunie 13, 2008 la 9:36 pm

    Am intrat din curiozitate pe blog si am ramas impresionata de cata lume a accesat. Am aflat unele lucruri interesante…asa ca….o sa mai intru…

  131. 132 Lucian iunie 21, 2008 la 11:44 am

    Domnule Adrian Nastase cand o sa traim bine in tara aceasta?
    De ce nu se mai produce nimic in Romania?
    De ce nu se construiesc autostrazi?De ce calitatea afaltarii este asa de proasta,parca am asfalta pt africani,parca nu am fi la noi acasa?
    De ce tot ce se face – se face de mantuiala,parca nu am locui noi aici?
    Ce are poporul acesta ? De ce se comporta asa?
    De ce nu exista un program national de proctetie pt flora si fauna din Romania – se taie padurea ca in codru si nimeni nu zice nimic?
    Se da spaga la lumina zilei si nimeni nu pateste nimic.
    De ce nu exista ordine in tara?Ce face politia?
    De ce exista asa de multa coruptie? peste tot – toti ne stiu.Ne arata cu degetul toata lumea suntem deficittari la orice capitol.
    Cum a fost posibil ca personaje gen GIGI BECALI sa apara?
    De ce nu exista o politica pt tineri?
    De ce am ajuns sa importam tot si nu mai producem mai nimic?
    De ce clasa politica este asa de medioacra si lipsita de oameni vizionari?
    Cand o sa se termine cu peschesurile?
    De ce nu se ia atitudine impotriva celor ce ne denigreaza tara?
    De ce nu se protejeaza padurea din tara noastra?Oare nu isi dau seama cat de importanta este aceasta mai ales pe viitor?De ce se distruge fauna din tara noastra fara nici un rost?Cum de a fost posibil masacrul din Delta Dunarii – vanatorii italieni -?
    De ce nu se ajuta taranul roman si agricultura din tara noastra?Am putea castiga enorm mai ales in viitor tinand cont de criza – asa zisa criza – alimentara?
    De ce se scumpeste totul in tara noastra?
    De ce nu exista un program de revigorare a Romaniei pe o perioada macar medie daca nu lunga?
    De ce nu exista demnitate nationala printre conducatorii politici ai acestei tari oricine din afara poate spune orice despre Romania si romani si este lasat in pace?
    De ce nu exista un invatamant de calitate?
    De ce nu se investeste in cercetare?
    De ce aduceti in parlament oameni fara caracter,nedemni,somnorosi,spagari,incompetenti?
    Am avut o sansa uriasa in 1990 puteam sa devenim o Elvetie dar am ratat-o ca popor – Vina apartine fara doar si poate clasei politice din tara aceasta si a acestui popor.De ce nu incercati sa transformati tara intr-o mica Elvetie?Inca se mai poate.
    Ati ratat dupa 1990 sana de a ne oferi noua puterea si dornita de a ne sacrifica pentru binele acestei tari.As fi facut acest lucru pt copii mei si viitorul Romaniei.Inca se mai poate.
    Vreau sa se termine cu tot circul acesta si sa puneti tara pe picioare.

  132. 133 revolutionar iulie 27, 2008 la 9:36 pm

    Lucian spune: Da Lucian dar noi care nu alegem oameni care merita , sau alti care aleg in locul nostru , nu au oare o mare vina .

  133. 134 Parvulescu M. august 13, 2008 la 6:58 pm

    Imi adu aminte cum faceati cunoscut ca din cauza secetei nu mai avem apa in baraje si urmeaza sa scumpiti energia electrica !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  134. 135 octavianbnp septembrie 29, 2008 la 2:10 pm

    Da Lucian ai dreptate .
    Eu doresc sa mai adaug :
    De ce nu se respecta legea ,incepand de la vladica si pana la opinca ?
    De ce mor atatia oameni in accidente rutiere si nimeni , absolut nimeni nu face nimic in acest sens ?
    De ce mor atatia copii bolnavi de cancer si pe nimeni din tara asta nu-l intereseaza ?

  135. 136 mary octombrie 24, 2008 la 9:08 am

    Domnule Nastase,daca va da bunul Dumnezeu sa mai ajungeti in fruntea tarii sa va ganditi si la localitatile din judetul Cluj,in special la cel mai mare si mai mic oras din judet,Huedin,unde niciodata nu a fost PSD la conducerea primariei,sa speram ca macar acum,pentru ca in data de 26 oct. o sa avem alegeri,dupa demiterea fostului primar din partea PNG.In prezent este o lipsa acuta de locuri de munca,societatea pe actiuni Vladeasa,unde lucrau in jur de 300 oameni si-a inchis portile,au luat sefii cat au putut in special patronul sudez,marele bucatar Dan Chisu cat si Paun Firuta si muncitorii ii tineau cu minim pe economie.Am intales ca si Napolactul urmeaza sa inchida sectia de la Huedin si atunci chiar ca raman numai cei de la primarie si de la scolile din oras care sa aibe un loc de munca.Cea mai importanta masura pentru oras ar fi introducerea gazului,pana cand acesta nu va fi rezolvat nici investitori nu vor fi.Va rugam sa va intoarceti fata si spre noi!

  136. 137 ilie ovidiu mihail noiembrie 6, 2008 la 3:19 pm

    Preot Ilie Ovidiu Mihail impreuna cu enoriasii din localitatea Cerbu judetul Tulcea
    apeleaza la bunavointa dumneavoastra pentru acordarea unui ajutor financiar care este necesar pentru consolidarea si executarea picturii ‘”Bisericii Crestin-Ortodoxe Cuvioasa Parascheva ” din localitatea mai sus mentionata .in acest sens a fost deschis un cont in lei la RAIFFEISEN BANK din localitatea Tulcea judetul Tulcea contul RO18RZBR0000060007646385.Pentru relatii privind o posibila donatie pot fi contactactat la urmatoarele numere de telefon 0729015470 0766595644 .Sanatate si sa va ajute bunul Dumnezeu

  137. 138 chiochips aprilie 26, 2009 la 6:48 pm

    very very


  1. 1 Colateral » Blogdamnaţi la Internet Trackback pe mai 19, 2007 la 11:10 pm
  2. 2 Sorin Mocanu » Arhiva blogului » Să blogăm. Poate avem şi ceva de zis… Trackback pe iunie 22, 2007 la 6:39 am
  3. 3 Florin Carciumaru » Blog Archive » Primul Articol Trackback pe septembrie 2, 2007 la 7:05 pm
  4. 4 Lansare Blog’n roll vol. 2 si 3 – intre schimbatorul Web 2.0 si permanenta hartie « ministru >> prim-ministru >> blogger Trackback pe februarie 7, 2013 la 12:27 pm

Lasă un comentariu






Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!