Concluzii la alegerile prezidentiale din 2014 (primul tur)

Am reprodus in postarile anterioare un capitol al cartii mele, „Cele doua Romanii”, in care am prezentat o analiza a felului in care pot fi evaluate – cu subiectivismul de rigoare – rezultatele alegerilor prezidentiale din 2004. Am incercat sa extrag insa si unele concluzii din primul tur al alegerilor din acest an. Puteti citi, mai jos, editorialul meu din Jurnalul National:

1. Primul tur al alegerilor de duminica a marcat cea mai mare diferenta intre primii doi candidati de dupa 1992 incoace, deci de peste 20 de ani. Un milion de voturi, peste 10 procente – aceste cifre inseamna foarte mult pentru forta candidatului de pe locul 2. Daca pentru candidatul de pe primul loc cifrele sunt relativ normale (PSD a obtinut mereu scoruri mari, intre minimul din 2009: 32% pentru Mircea Geoana, si 41% – obtinut de mine, in 2004), pentru candidatul de pe locul doi aceasta cifra este un mare esec.

2. Ponta a castigat alegerile din Republica Moldova, o premiera pentru un PSD-ist. De fapt, obtinerea unui scor decent in Diaspora este un lucru interesant, din punct de vedere simbolic. O prima concluzie arata ca, de fapt, actiunile Guvernului pentru sustinerea Republicii Moldova au produs rezultate, iar moldovenii chiar simt efectele. In perspectiva integrarii Moldovei in UE, acest vot este unul foarte important.

3. Ponta a fost votat de aproape jumatate din tinerii care au votat pentru primii doi candidati, ceea ce este enorm. Este un lucru mai putin comunicat, dar el combate major teza ca tinerii nu voteaza pentru candidatii PSD. Poate ca isteria de pe Facebook a unei minoritati agitate a fost suficient de mare pentru a transmite altceva, dar realitatea faptica este greu de contestat.

4. Au venit la vot mai mult intelectualii (70% dintre cei cu studii superioare au participat la vot) si cei din urban – si totusi, PSD-ul a obtinut cu peste 1 milion de voturi peste Klaus Iohannis. Asta spune ceva despre cat de gresite sunt stereotipurile, in prezent. Cu urban mai mult la vot, cu prezenta mare in Bucuresti, cu mai multi intelectuali decat structura lor in populatie, cu mai putini pensionari – scorul covarsitor pro-Ponta spune ceva despre faptul ca stanga este, in continuare, o optiune pentru categoriile educate din Romania.

5. Oamenii au dat o sanctiune importanta unor personaje ca Monica Macovei. Locul 5 este putin, foarte putin pentru pretentiile sale. Dupa o campanie agresiva, mincinoasa si jignitoare, dupa isterii nedemne impotriva celor care voteaza altfel decat ei, dupa mesaje de-a dreptul fasciste – iata ca, totusi, votul arata ca intelepciunea romanilor a prevalat. Un astfel de candidat nu poate fi decat in afara topurilor, iar cei care cred ca un astfel de om politic poate avea un viitor cred ca se inseala.

6. Campania, desi marcata de diversiuni fara legatura cu dezbaterea prezidentiala, a adus la vot cel putin la fel de multi oameni ca in 2009. Daca raportam cifra de prezenta la numarul romanilor ramasi in tara, constatam ca gradul de prezenta e undeva spre 65% chiar, ceea ce arata ca interesul romanilor din tara pentru alegerile prezidentiale este inca foarte mare. Mare pacat ca legislatia actuala nu permite calcularea acestui procent de prezenta la populatia din tara (asa ar fi normal, si asa ar fi fost normal si in 2012). In acest fel, am fi eliminat o parte din analizele gresite care continua sa ii blameze pe romani ca nu se implica si ca nu vor sa participe la vot.

7. Isteria legata de fraudarea alegerilor este o tema reincalzita din trecut. Si in 2004 s-a vorbit de furtul voturilor cu softul. Atunci, chiar Traian Basescu a obtinut un avantaj incorect agitand fara nici un fel de baza (cum s-a dovedit) acuzatii despre fraude. Am povestit pe larg acel episod in cartea mea, „Cele Doua Romanii”. Aceleasi acuzatii le-am auzit sambata, inainte de vot, la o televiziune de stiri, iar teza fraudarii revine in atentia tuturor, in legatura cu votul din diaspora. Asta, in ciuda tuturor dovezilor ca anul acesta au fost mai putine fraude, au fost mai multe sectii de vot si au fost proceduri si mai clare. Dar, mai ales, au fost mai multi votanti decat in trecut in diaspora (argument care, in sine, rastoarna ideea ca celor din afara nu li s-a dat voie sa voteze). Sigur, erorile de organizare trebuie rezolvate pentru turul al doilea.

8. Romania arata similar cu ce a aratat si in trecut – vot spre dreapta mai mult in Ardeal, vot spre stanga mai mult in Regat. Bucurestiul castigat, marginal, de stanga. Nu e nimic nou, asa a fost aproape de fiecare data. Nu inseamna diviziune, inseamna diferente de optiuni si chiar consistenta si consecventa in vot. Daca ani de zile anumite categorii de oameni voteaza intr-o directie, si constatam ca au facut-o la fel si acum, acest lucru arata o consolidare a unor repere si nimic mai mult. Cine trage concluzii despre cum e divizata Romania din acest motiv este rau-voitor. In fapt, tocmai promovarea ideii existentei unei astfel de divizari arata incompatibilitate cu valorile pe care ar trebui sa si le asume un presedinte. In momentul in care cineva care doreste sa ocupe o functie atat de inalta in stat induce in societate astfel de idei preconcepute, chiar el poate deveni un pericol.

9. Diferentele dintre Romanii nu sunt geografice – ci sunt de dezvoltare economica. Iar, aici, harta e mult mai subtila. Nu avem saracii din Regat si bogatii din Ardeal. Avem PIB-ul cel mai mare (mai mare, cu mult, si decat in Ardeal) in Bucuresti. La fel, avem orasele mari, care sunt peste tot, nu doar in unele zone – inclusiv Constanta, Ploiesti, Craiova, Iasi, pe langa Cluj, Timisoara sau Brasov. Si avem multe zone sarace, inclusiv in Transilvania – in zona secuilor, in cateva judete cu preponderenta rurala. Daca intram in discutii despre cum diferentele de voturi reflecta diferente de dezvoltare dam dovada de o lipsa de respect fata de romani.

10. Din analiza voturilor, constatam ca, pentru turul doi, vor fi importante atat voturile unor personaje ca Tariceanu, dar si cele ale candidatilor cu iz nationalist, gen Vadim Tudor sau Dan Diaconescu (care, cumulat, au obtinut aproape 8 procente). Votantii Elenei Udrea nu par foarte mobiizati sa mai vina inca o data la vot si in turul doi. Iar votantii Monicai Macovei sunt in fata unei disonante cognitive – sa vina in numar mare pentru a vota impotriva lui Ponta, sau sa isi dea seama ca sustinerea pentru un primar condamnat pentru incompatibilitate si cu probleme inca nerezolvate in justitie este contrară propriilor discursuri si pareri. Ramane de vazut ce va conta cel mai mult in urmatoarele doua saptamani.

Si o observatie finala – cind, in 2004, Vadim a anuntat ca-i da voturile lui Basescu, la turul 2, el a fost considerat de unii ca este bun; acum, cand a anuntat ca-l sprijina pe Ponta, aceiasi il considera rău!

94 Răspunsuri to “Concluzii la alegerile prezidentiale din 2014 (primul tur)”


  1. 1 ion adrian noiembrie 6, 2014 la 9:29 am

    Sunt de acord cu cererile dnei Macovei care sunt unele doar de bun simt elementar si altele tin de o necesitate politica de aparare in fapte si nu doar in vorbe a statului de drept care la noi din cauza sistemului de “umbre” este inca in pericol. O singura prevedere nu este rezonabila si i-am comunicat asta si dnei Macovei si o prezint si aici : Totusi doresc sa fac o observvatie caci cred ca in orice dorim chiar daca altii fac si bine fac ,noi avem un anume specific precum faptul ca se inscriu 14 candidati pentru cursa la presedentie ceea ce consuma niste resurse si afuma si scena politica si nu ar fi nimic de neacceptat daca la alegerile efective ar aduna cei care au sustinut si au prezentat 200000 de semnaturi macar niste zeci de mii de alegatori si spun asta fiind constient ca nu toti cei care te sprijina sa intri in competitie te si voteaza desi cand te ostenesti sa completez un formular este de presupus ca nu o faci numai in bascalie sau pentru o ciocolata sau un pachet de tigari.Asadar conside ca la noi acceptarea nfiintarii unor partide de lift sau de scara de bloc ar fi o grava eroare. Desigur ca pragul de infiintare si conditiile respective trebuiesc modificate poate doar la nivelul celor mai restrictive din UE caci cele de azi sunt cred si eu prea suprarestrictive. Poate publicati cele mai restrictive conditii de infiintare a unui partid politic si ce i se ofera de la stat adica din bani publici odata infiintat comparativ cu ce se intamla la noi.Va multumesc pentru atentie

  2. 3 ZeV noiembrie 6, 2014 la 10:09 am

    Asa este, prietene George Ban
    Dreapta reprezinta oameni care trebuie respectati si ale caror idei (fara ghilimele) trebuie ascultate cu atentie. Desigur, ma astept si imi doresc de la domniile lor, auto-identificati cu chintesenta intelighentiei, sa asculte la randul lor si sa ia aminte ca inteligenta umana este relativ uniform distribuita, mai presus de ideologii. (Z)
    Dar cand spun ,,postac dreptac” ma refer strict la fanaticii intoleranti si agresivi care se cred un fel de rasa superioara, de tip arian, dar cu specificul ca le este rusine sa spuna, public, ca (mai) sunt romani.
    Adica, bipezi care isi folosesc o singura emisfera cerebrala si o singura mana, chiar cand executa lucrul manual. In extremismul lor desantat vor ajunge, in curand, sa scrie pe propria mana stanga un tatuaj cu cuvantul ,,comunist”, iar pe dreapta, un tatuaj cu expresia ,,drumul drept”.
    Evident, ca se vor deplasa cu capul sucit spre dreapta, descriind o traiectorie circulara perfecta. (Z)
    😉
    ps
    ion adrian va face exceptie: va scrie ,,a treia cale” pe alt membru, situat intre cele doua maini. In acest fel, va merge, de unul singur, drept inainte. Chiar daca are in fata o prapastie. (Z)
    😉
    pps
    Dorintele dreptei sunt, acum, optim respectate si reprezentate de/in guvernul actual al Romaniei si vor fi si mai bine implementate de noul guvern Tariceanu. In fond, USL continua programul pentru care a votat o majoritate de cetateni in 2012, in deplin respect pentru toti cetatenii romani, indiferent de orientarea lor politico-ideological, pana cand regimul toxic si antinational Basescu Traian va fi demolat, iar Romania va redeveni o tara cu adevarat libera. Daca nu vor vrea, sau putea, sa faca asta si in viitor, evident ca voi deveni, tot eu, din sustinator, cel mai acerb critic al lor.

  3. 4 grigore ureche noiembrie 6, 2014 la 10:21 am

    Jos palaria, o analiza corecta si profesionista! Avem nevoie de dvs, domnule Nastase!

  4. 5 ZeV noiembrie 6, 2014 la 10:41 am

    Excelent, domnule Marian Nicolae
    Nu stiam de acest discurs al domnului Putin, probabil, din motivul mentionat de dvs, recte, blocajul informational aplica de media occidentala care este doar aparent libera.
    Am retinut si cred ca trebuie rementionat un pasaj de antologie:
    ,,,,A dicta unilateral și a institui cuiva modele proprii produce rezultatul opus. În loc de soluționare a conflictelor aceasta conduce la escaladarea lor, în loc de state suverane și stabile, vedem răspândirea tot mai mare de haos, și în loc de democrație există suport pentru un public foarte dubios, de la neo-fasciști deschisi la radicali islamici. De ce se sprijină astfel de oameni?… Ei au sponsorizat odată mişcările extremiste islamice pentru a lupta cu Uniunea Sovietică. Aceste grupuri au primit experienţa lor de luptă în Afganistan şi mai târziu a dat naştere la talibani şi Al-Qaeda. Occidentul, dacă nu i-a sprijinit, cel puţin a închis ochii, şi, aş spune, a dat informaţii, sprijin politic şi financiar pentru invazia teroriştilor internaţionali în Rusia (nu am uitat acest lucru) şi ţările din regiunea Asia Centrală…”

    Nota mea:
    Acum, se manifesta o forta si mai mare: Armata Statului Islamic.
    Nu sunt convins ca este o reactie necontrolata la actiunile americane sinu un turnesol special creat de NSA pentru a justitifica actiunile viitoare ale SUA.

    Daca este sa vorbim de contrareactii nedorite si insuficient prevazute, sunt acelea care vin chiar din partea propriilor cetateni ai SUA.
    CITEZ:

    Proteste Anonymous în marile de oraşe ale planetei de „ziua lui Guy Fawkes”, chipul anti-sistem din Marea Britanie.
    La Washington şi mai ales la Londra, manifestanţii s-au confruntat cu forţele de ordine care au şi făcut câteva arestări. Nimeni s-au înregistrat, însă, incidente violente majore.

    Aşa-numitul „marş al celor un milion de măşti” a fost organizat, simultan, în marile oraşe ale Europei, Asiei şi Americii de Nord şi de Sud. La Washington, manifestanţii i-au huiduit pe poliţişti şi au încercat, mai mult simbolic, să doboare barierele de securitate din apropierea Congresului.

    Protestele au marcat aşa-numita „zi a lui Guy Fawkes”, un personaj istoric care a încercat să arunce în aer Camera Lorzilor din Londra în 1605. Mulţi participanţi purtau măştile care-l reprezintă pe Fawkes şi au devenit simbolul grupului de hackeri Anonymous.

    Cum era normal în acest context, manifestaţiile au avut o amploare deosebită la Londra, unde mulţimea a ocupat piaţa Trafalgar şi a încercat să asedieze palatul Buckingham.

    Participanţii au cerut retragerea acuzaţiilor la adresa lui Julian Assange, fondatorul Wikileaks, dar au formulat şi revendicări mai puţin clare, cu caracter anarhist.
    ADAUG:
    La Washington, unii au strigat: ,,voi de conduceti spre haos, razboi si distrugere.”
    Poate ca exagereaza…dar daca au dreptate ?
    De aceea Romania are nevoie de politicieni puternici, vizionari, de oameni patrioti care detin informatii si clarviziune. Unde ii gasim, stimati colegi ? In jurul lui Yohannis ? Sa fim seriosi…
    😉

  5. 6 ZeV noiembrie 6, 2014 la 10:59 am

    Aramis
    Domnule coleg, poate ca ministrul de externe nu are aplombul testicular al domnului Basescu, candva, capabil sa dea toate blondele (naturale, sau nu) pe spate si sa le arate el ,,cum se face” respiratie bush la bush.
    Dar luati aminte la o umila parere de cetatean adept al moderatiei: viitorul va fi unul al echilibrului si al dialogului, sau, nu va fi de loc.
    Ba chiar as spune ce principiile morale ale muschetarilor ar trebui perpetuate. Dar si in fapt, nu doar cu nick-ul. (Z)
    Cat despre diaspora, nimic nu s-a schimbat fata de 2009. Au ramas aceleasi 294 sectii de votare. De ce ? Intrebati-i pe cei care nu au acceptat nici macar actualizarea listelor electorale, pe care se bazeaza orice sesiune de alegeri si orice eventual referendum. De asemeni, intrebati si pe cei din 2010,2011 si 2012, de ce nu au modificat legea, astfel incat sa se simplifice procesul electoral in afara granitelor Romaniei.
    ..Si , la urma urmei, eu, daca as fi realmente interest de viitorul Romaniei, m-as urca in avion si as veni in tara, in loc sa marsaluiesc agresiv pe strazile Londrei. Si as vota, dupa ce m-as informa in prealabil, nu doar de pe NET-ul macovisto-basist, ci, chiar de pe terenul realitatii.

  6. 7 Ghita Bizonu' noiembrie 6, 2014 la 11:17 am

    He !

    Au inceput unii sa gavaresca despre turism electoral.. si cica prea multe voturi pe liste suplimenatare in Calarasi, Olt, Gorj, Teleorman, Mehedinti.
    (http://www.hotnews.ro/stiri-politic-18471132-harta-interactiva-cum-impartit-teritoriul-romaniei-milion-voturi-liste-suplimentare-topul-judetelor-cei-mai-multi-turisti-electorali.htm)

    Sa va „tradez” un „secret al Securitatii” :pe 1 nov este ziua mortilor. Traditia zice ca de ziua asta se merge la cmitir si se fac pomeni …
    Deci daca a fots „turism” a fots un turism „cimiterial”

  7. 8 George Hălărescu noiembrie 6, 2014 la 11:18 am

    Către dl. Victor Ponta,
    Fiți foarte atent la investițiile din țară, pentru că sunt făcute de mântuială, iar unele aduc prejudicii cetățenilor. În comuna Podu Turcului, din județul Bacău, se asfaltează strada Ștefan Zeletin, iar modul în care este proiectată face ca asfaltul se se ridice cu jumătate de metru peste proprietățile oamenilor. La prima ploaie curțile și casele oamenilor vor fi inundate. Îmi este teamă că efectul acestor investiții va fi total invers celui așteptat. În urma acestei investiții peste 50 de gospodării sunt afectate.

  8. 9 Baronul Munchhausen noiembrie 6, 2014 la 11:40 am

    Nu intru in prea multe comentarii cu privire la rezultatele primului tur fiindca mi-ar trebui mai mult spatiu decat pot posta in mod rezonabil(nu vreau sa imit pe cineva care posteaza „cearceafuri”). Ceea ce vreau sa punctez este ca d-l Nastase pare sa omita faptul ca PIB-ul Bucurestiului este dat de faptul ca este capitala tarii. Si in alte tari, regiunea ce inglobeaza capitala are PIB-ul cel mai mare din tara. Pe de o parte, in capitala sunt concentrate o serie de institutii ale caror salariati au veniturile cele mai mari(ministere, diverse agentii, firmele unor oameni de afaceri, etc). Pe de alta parte, avand si infrastructura mai bine dezvoltata decat restul tarii, capitala a atras cele mai multe investitii straine directe, pentru asta neavand nevoie decat sa dati click pe pagina INS referitoare la PIB si ISD ca sa va documentati.
    De asemenea, d-l Nastase nu vrea sa comenteze faptul ca proportia cea mai mare a viotantilor lui Ponta este detinuta de cei cu studii inferioare(maxim 8 clase)si acestia sunt cam 1800000, dupa care urmeaza cei cu studii medii. In ceea ce priveste proportia celor cu studii superioare care au votat candidatul PSD, sa nu omitem fabricile de diplome gen Spiru Haret care au contribuit din plin pentru dotarea liderilor de partid si ai altor amatori cu asemenea „patalamale”. Ardealul nu a votat preferential pentru Johannis doar pentru ca regiunile Nord -vest, Vest si Centru ar sta mai bine cu PIB-ul decat alde Nord-Est, Sud sau Sud-vest, ci pentru ca au alta mentalitate referitoare la ce se cere unui lider de stat.
    In fine, mi se pare enorm milionul de voturi pe listele suplimentare si, mai ales, puzderia de liste suplimentare prin comunele uitate de dumnezeu, in special prin Teleorman Olt si pe unde or mai fi fost.

  9. 10 ZeV noiembrie 6, 2014 la 11:51 am

    ..Tare mi-as dori , stimati prieteni, ca domnul Yohannis sa arate macar jumatate din curajul si aplombul sustinatorilor sai, inclusiv, cei de pe acest blog. (Z)
    In acest fel, poate ne-om dumiri si noi ce are in cap domnul Yohannis, dar, nu vrea nici in…ruptul capului sa ne spuna si noua, prin intermediul unei dezbateri directe televizate in compania domnului Ponta. (Z)
    Sa ne spuna si noua, profanilor, ce doreste el sa faca in calitate de presedinte, PENTRU ROMANI, in afara de a pune justitia intr-un fel de seif securizat si cifrat, dar cu cheia la el si dublura la sediul unei anumite ambasade, sau, al unui serviciu strain de informatii.
    (Z)

  10. 11 Draghi Puterity noiembrie 6, 2014 la 11:54 am

    As dori sa va supun atentiei un articol a lui Radu Herjeu. Citez doar un paragraf:

    „Indiferent de simpatiile politice și de locul în care ești cetățean român, indiferent de televiziunea la care te uiți sau de nivelul de trai al rudelor care te informează despre mersul lucrurilor în țară, este relativ simplu să evaluezi corect situația și să nu te lași folosit de diverse aparate de propagandă, dacă apelezi la logica elementară. Să presupunem că, neavând habar despre legi și pentru că, oricum, nu-l poți suferi, ești tentat să crezi că Ponta e de vină și că a vrut să te oprească să votezi împotriva lui. Atunci trebuie să admiți și ipoteza aberantă că același Ponta, cu bună știință, a aruncat la coș câteva mii de sufragii favorabile de la Chișinău, aplicând aceeași stratagemă, a secțiilor și ștampilelor insuficiente. Și trebuie să fii dispus să crezi că e atât de prost încât nu și-a dat seama că un astfel de scandal îi va face mult mai mult rău decât îi puteau provoca cele câteva sute, hai mii, de voturi împotrivă pe care le-ar fi dat cei ”ținuți” la ușa ambasadelor. Sigur, tu poți crede orice, dar asta nu mai are legătură cu logica!”

    http://raduherjeu.ro/cum-se-zice-manipulare-in-franceza-si-engleza/

  11. 12 ZeV noiembrie 6, 2014 la 12:16 pm

    Baroane
    Ti se pare enorm numarul de votanti pe listele electorale suplimentare, dar nu spui nimic despre autobuzele si turismele care s-au plimbat prin Sibiu si alte localitati ale Ardealului.
    Nu va mai inteleg: cand vreti liste de 3 milioane din afara, desigur, doar atunci cand va imaginati ca merg in contul favoritului dvs, sau, deveniti intransingenti cu cele cateva sute, sa mii, care apar in judetele cae voteaza traditional cu PSD.
    Daca cineva voteaza de doua ori, in tara, acest lucru se poate verifica foarte usor, deoarece listele electorale sunt toate la BEC, adica, la judecatori.
    Nu e demn de dreapta sa se preteze la asemenea supozitii de gradinitza, mai ales, ca in toate sectiile de votare au fost reprezentanti ai tuturor partidelor politice semnificative si, ca si la referendum, exista si semnaturile lor pe listele rezultate dupa numarare. (Z)

  12. 13 ZeV noiembrie 6, 2014 la 12:32 pm

    ..Chiar asa, baroane…ce mentalitate de sef de stat are Klauss Yohannis ?
    A, da…,,ghinion”. Consilierii nu i-au scris inca textul. Nu-i bai, credeti ca in America, isi face vreun prezident discursul ? Doar nu l-or lasa de capul lui sa tranteasca vreo prostie neconvenabila papusarilor care il ghidoneaza in campanii, dar mai ales, dupa. (Z)
    Dar poate ca il termina de scris si-l invata pe de rost, pana la prima confruntare televizata cu Victor Ponta, un reprezentant amarat al celor cu studii medii si inferioare, sau, chinuite pe la facultati particulare prin care a/au trecut si Udrea, sau, alte vipuri pedeliste. Cum a/au trecut ? Pe deasupra, sau pe dedesub(p)t, desigur. (Z)

  13. 15 Marcus noiembrie 6, 2014 la 12:41 pm

    @Baroane: Sa nu uitam ca ‘telectualii lu’ peste din Cluj au votat si cu Bocu’. Astia, da absolventi de Sorbona si Cambridge ! 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
    sa fii iubit ca tare sugubat iesti,
    marcus

  14. 16 serbanfl noiembrie 6, 2014 la 1:32 pm

    @Adrian Năstase
    Reținusem că în 2009 ați sfătuit pe Geoană să semneze protocolul cu Tăriceanu, dar eu catalogam negativ insistența lui Tăriceanu de a fi tot el Prim Ministru, după ce „trăise” exclusiv datorită PSD. Faptul că, vorbind de Ponta, care a dovedit că se ține de cuvânt, Tăriceanu a ținut să precizeze că este, CA ȘI ADRIAN NĂSTASE, un politician care nu aruncă vorbe aiurea, mă face să cred că n-am reușit să prind o consemnare a dumneavoastră. Vă voi reciti.
    @ion adrian
    noiembrie 6, 2014 la 9:29 am
    Tehnică persuasivă naivă la nivel de 2014!
    @George Hălărescu
    noiembrie 6, 2014 la 11:18 am
    Habar nu am de pe unde ești, dar, când ai timp, fă o plimbare în Otopeni și vezi cam cât de înalt este drumul față de curțile oamenilor. Apoi află ce „culoare” are primarul și de când este reales.

  15. 17 Centru noiembrie 6, 2014 la 1:33 pm

    Serviciile neprietene se agita de mult timp pe Internet incercand sa dezbine romanii . Nenumarati ” Mircea ” , ” Romanas ” , ” un ardelean ” sunt la datorie la 5 dimineata pentru a insulta ” miticii ” , ” ardelenii prosti ” , ” moldovenii paraziti ” .

  16. 18 Marcus noiembrie 6, 2014 la 1:58 pm

    @Un posibil raspuns ptr. interpelarea Don Basil si faultul cu mantinela comis de baron 🙂 🙂
    sa fiti iubiti
    marcus

    Monica Cacavrei Resuscitata Gura La Viceversa labeunuteveu’!

    Sincer sa fiu, vazand ce oferta lamentabila a scos struto-camila baseasca ACL din joben, pentru a umple golul lasat de prostia Antonescului, mi-am zis ca nu are rost sa mai invart si eu cutitul in rana teutonului sacrificat in dorinta fierbinte a slugilor basiste de a scapa, prin alegerea lui Iohanis (garantul functionarii justiei-sac!-), de mana lunga a DNA-ului care, igienizat prin vidanjare si odorizare de gestapovistii basescului, este foarte posibil sa invete si ce este aceasta institutie si ce vrea ea si in sfarsit sa doreasca sa vada unde au disparut miliardele din timpul guvernarii Boc.
    Zapand insa telecomanda televizorului imi este practic imposibil sa nu ma rad si cu utilizatorul de drept de hartie igienica de recitalurile date pe diferite posturi de sustinatorii arianului altoit, bun de casare. Si asta deoarce noua lor tactica consta in giumbuslucurile lui Orban, Saftoiu s.a. fosti liberali, actuali numai ei stiu ce, giumbuslucuri ce se vor a fi strategia prin care eventualii lor preopinenti sau moderatorii emisiunilor nu mai pot scoate o vorba deoarece ei turuie mai neopribil decat mitralierele germane in WW2. Si nu turuie oricum, ci pe scenariul inegalabilului si nemuritorului “castravete” caragialesc. Indiferent de ce sunt intrebati, indiferent de personajul pus in discutie, munitia lor revarsata in rafale de mai tot rasul este constituita de cat de rau este Ponta si cum nu trebuie el votat.
    Punctul culminant l-a atins insa Mr. Saftoiu, care intrebat fiind de structura de rezistenta a tesutului moale dintre picioarele Iohanisului si motivului pentru care acesta refuza cu obstinatie orice confruntare cu Ponta, confruntare menita sa-si arate putirinta valkiriana, fostul sef al SIE a declarat nici mai mult nici mai putin ca Ponta nu vrea sa se intalneasca cu Blandu’ Sas si nu invers. Fara comentarii!
    Daca la asta adaugam si zisele ex-prezidentibilei Monica Cacavrei care la B1 TV tipa ca din gura de sarpe ca Ponta plateste la greu televiziunile de stiri si nu numai, cu un plus pentru Antena 3 datorita sechestrului pe sediul acesteia, pentru a-si face campanie pe banii poporului iti poti face o imagine de locul unde iti tin personajele astea de tot rasul boii. In orice caz acasa nu!
    Daca ei cred ca folosind asemenea tactici pot determina electoratul sa voteze in turul II pentru mutulica apai s-o tina tot ase ca noi le multumim!
    Si in toata aceasta tevatura, Iohanis nu se dezminte si la adapostul pulpanelor lu’ Blaga, Videanu, Berceanu & basescu SRL tace, tace si iar tace. Ca de facut nu face nimic. Eventual poate coace ceva si ne-o arata el la sfarsit, cand o lua trenul de Sibiu ce ocazie formidabila am pierdut cand i-am zis “nein,danke !” ‘au pe romaneste “vezi-ti de drum, badie!”
    UpDated: Dupa ce, in lipsa de altceva, l-au facut pe Ponta albie de Ghita pe motiv ca in turul II a acceptat sustinerea lui Vadim (cu toate ca- minune !- si UDMR-ul a achiesat la ideea respectiva), iata ca “toti oamenii lu’ Iohanis” isi freaca acum mainile de bucurie si se scalda in troaca aceluiasi Ghita pe motiv de sustinere promisa de extremistii maghiari din Transilvania care militeaza fatis pentru destramarea tarii. Halal sa va fie, liftelor nenorocite!

  17. 19 papasha noiembrie 6, 2014 la 2:06 pm

    Am aflat , pe surse , de ce Iohannis NU va fi ales presedinte :
    pt. ca pana ar depune juramantul , i-ar expira mandatul !

  18. 20 Aramis noiembrie 6, 2014 la 2:15 pm

    @ZeV

    Esti un activist foarte slab. Urmaresc, din cand in cand si pe diagonala, micile tale texte de propagandist pro-Ponta(nu neaparat proPSD) . Ce pot spune este ca nu te califici, nu te-as angaja nici macar pe post de copist (si copistii pot uneori sa influenteze un text).

    Problema diasporei la votul din 2 . XI. este simpla: dupa orele 12:00 , duminica s-au primit telefoane din centrala sa se „tunda” (rareasca) numarul stampilelor de vot (si sa se gaseasca pretexte pentru delay), avand in vedere constatarea afluentei romanilor care locuiesc in diferitele zone ale Europei(mai ales) . Rezultatul s-a vazut imediat, cozile s-au ingrosat si s-au lungit, si foarte multi romani au ramas „nevotati”. De aceasta realitate (comanda) este direct responsabil Min. de Ext. Scurt: demisia!

    Pe tine nu te-au invatat la scoala de activisti sa nu te bati cu propriile-ti argumente? Din 04.2012 functioneaza un guvern care a luat denumirea generica de Ponta, care din cate stiu este presedintele PSD, partid aflat la putere in acest moment in Romania. Cine a impiedicat acest guvern sa modifice toate elementele pe care le mentionezi, si sa stimuleze romanii aflati in strainatate sa vina la vot si sa voteze „organizat”, cuminte si in sir indian?

    Recomandarea pe care generos o oferi diasporei, bazandu-te pe ceea ce ai face tu ( fuga la avion, si fugutza la vot in Otopeni) este o obraznicie.

  19. 21 ZeV noiembrie 6, 2014 la 2:26 pm

    Draghi Puterity
    noiembrie 6, 2014 la 11:54 am

    Nu ma pot abtine sa spun: Excelent.
    Iata, uneori, campaniile, ca si vinul bun moldovenesc, scot ce e mai bun din oameni.
    Dar pe altii, ii dezbraca. De caracter. Si ne arata, noua, romanilor, adevarata fata a dreptei din Romania. Ma rog, a pseudodreptei, deoarece, PPE-ul nu are nici mama, nici tata, nici ideologie. Nici tara, bietii de ei. Ei sunt soldati universali, ca tare mult le plac filmele americane.
    😉

  20. 22 nastase noiembrie 6, 2014 la 2:35 pm

    serbanfl,
    in final, Tariceanu acceptase o formula comuna de guvern, cu Geoana premier. A fost tarziu, Geoana facuse o intelegere cu Basescu: Boc premier, guvern comun, Geoana presedinte al Senatului.

  21. 23 George Hălărescu noiembrie 6, 2014 la 3:00 pm

    Către „serbanfl”,

    Îmi este greu să mai comentez, în schimb îmi este clar de ce se fac lucruri de mântuială și cum se îmbogățesc niște asfaltatori – gen Dorinel Umbrărescu – în timp ce politicienii și-o fură de la electorat, oamenii sunt păgubiți, iar banii publici cheltuiți.

    Toate investițiile astea proaste se vor întoarce împotriva politicienilor.

  22. 24 Baronul Munchhausen noiembrie 6, 2014 la 3:04 pm

    All psd-isti,

    Pai, si daca au fost turisti electorali prin Ardeal, acestia au voiajat tot in interesul psd, adica in favoarea lui ponta. Am auzit ca politia a verificat, cica, vreo 1700 de autovehicule si ca acestea ar fi fost in regula, deci erau toate cu carnet rosu. Pe de alta parte, postacul pesedist se vede de la o posta: nu are pic de respect pentru rivali si se leaga mai totdeauna de eventuale neajunsuri de ordin fizic(vorbirea inceata, culoarea ochilor, alura, etc) Desi proverbul latin zice ca „ridendo castigat mores” ar avea prioritate in asemenea cazuri.
    Chiar daca nici mesajele mele nu debordeaza de respectul pentru ponta, nu ma cobor la mahalagismele unora de pe aici, iar ponta prin ceea ce debiteaza zilnic, nu prea inspira respect.
    De aceea, nici nu-i nominalizez pe cei care se fac vinovati de asemenea fapte, fiindca mi-e lehamite sa „polemizez” cu asemenea indivizi. Am pus polemizez intre ghilimele tocmai fiindca o polemica autentica presupune dar si impune respectarea unor standarde.
    Inainte de a vedea paiul din ochii lui Johannis, ar trebui sa fiti preocupati de barna din ochii lui ponta: incalcarea constitutiei pe vremea cand a fost procuror(nu numai prin faptul ca a fost racolat de SIE, dar si prin exercitarea functiei de administrator al unei societati), lipsa unei tinute morale, vezi cazul cu teza de doctorat, lipsa de moralitate in cazul divortului fata de prima sotie, faptul ca s-a oficiat casatoria la ambasada din China, plus multe altele. Ca bun ortodox, cum se pretinde, ponta ar fi trebuit sa nu le fii comis.
    In final, vreau sa mai spun ca am intrat intamplator pe blog si, citind articolul despre alegerile din 2004, n-am putut sa nu incerc sa atrag atentia ca istoria se repeta uneori, chiar atunci cand credem ca am luat toate masurile.
    Nu stiu in ce masura voi continua sa postez aici si cand spun asta ma refer la tonul civilizat al polemicii. Chiar daca nu sunt fan Nastase, am bunul simt sa nu murdaresc blogul gazdei, iar cand spun asta nu ma refer la mesajele proprii, ci la cele postate de preopinentii mei.
    Deci, nemaireactinand la mesajele insalubre ale unui marcus, de exemplu, sunt cu constinta impacata.
    Pe curand sau adio, depinde de atmosfera…..

  23. 25 Cornu noiembrie 6, 2014 la 3:08 pm

    Dl Vadim Tudor a declarat ca regimul Basescu a luat sfarsit odata cu sustinerea lui pentru Victor Ponta si are foarte multa dreptate.

  24. 26 mihai noiembrie 6, 2014 la 3:24 pm

    Cumva, dintre toti canditatii, doar MM a fost un esec. Pentru ca din cauza ei justitia a inceput sa intre in politicieni, nu-i asa? Este DNA-ul sub influenta politica, asta e clar, dar important e ca a aparut un calau care ii executa pe cei care nu respecta legea (si cetatenii), fie si SELECTIV. Acum vreti sa luati presedentia, in speranta ca va puneti baronii la adapost ? Ce stat de drept e asta in care puterea legislativa, executiva si judecatoreasca apartin unui singur partid(cu diferite artificii de coabitare) ?
    Dupa guvern si presedentie, bagandu-va nasul in justitie, o sa existe repercursiuni destul de grave. Paharul e foarte plin. Asta evident, daca luati presedentia. Daca nu, lucrurile o sa mearga la fel ca si in timpul lui Basescu, panem et circenses. Pentru ca democratia noastra nu se bazeaza pe dreptul de a avea dreptate, ci in special pe cine are dreptate, restul fiind nuli dpdv uman, niste „lucruri”, dupa cum l-a caracterziat Ponta pe contra-candidat.
    P.S. Poate ca acest comentariu n-o sa fie aprobat, pentru ca nimeni nu suporta sa primeasca opinii divergente Sau, in maretia unui demiurg al propriei minti, nu o sa apreciati acest comentariu ca fiind o opinie divergenta ci o opinie gresita. Drept nu e sa apreciezi lucrurile ca fiind bune sau rele(corecte sau gresite), ci de a aprecia orice lucru rau ca avand un sambure de bine, sa oferiti oricarei opinii prezumtia de OPINIE, ce e mai departe de atat devenind, in mod subiectiv, mai mult de atat. Cum opinia mea de aici devine pentru dvoastra un atac sau un mesaj defaimator. Acest mesaj este cu titlul de POATE, in caz ca m-am inselat si mi-ati publicat comentariul imi retrag acest P.S. in totalitate.

  25. 27 Adrian B. noiembrie 6, 2014 la 3:39 pm

    @ Aramis

    Nu am redus diaspora la cele doua istorioare . Am relatat doua istorioare traite de mine live , nu din povesti . Asa am perceput eu lucrurile si nu cred ca ma insel deloc ! Intradevar , problemele acestora sunt mult mai profunde pentru a fi dezbatute in cateva rânduri . Pe de alta parte eu nu doresc sa conving un basist ca dumneavoastra de ceea ce e pe acolo .

    Pe scurt am vrut sa spun ca principalii lideri ai diasporei sunt multi romani care au fugit din Romania pe vremea lui Ceausescu , ICR-isti , ONG-isti , afaceristi , securisti , patroni de gazete romanesti ( adica tot securisti ! )ciudati , saraci cu duhul , etc. si care , prin tot felul de intalniri , ziare , chermeze , biserica si sarbatori , ii mint , ii manipuleaza , ii cumpara si ii incita pe cei saraci cu duhul , pe capsunari , pe sarmani si chiar pe studenti !!! Asa am vazut eu lucrurile si pot sa-ti dau si exemple .

    Acei oameni sunt cel mai usor de manipulat si de cumparat ! Sunt oameni cu sufletul sfasiat , oameni care traiesc intre doua lumi , neacomodati in acele tari , care traiesc departe de tara si de familie , cei mai multi cu probleme materiale . Acei oameni vad si simt DIFERIT fata de noi ceea ce se intampla in Romania si sunt mai vulnerabili !

    In incheiere am sa-ti mai relatez doua istorioare , asa ca sa te enervez :

    1. Asta vara m-am intalnit cu un prieten din copilarie care traieste la Roma si a venit in vacanta . Bineinteles , basist ! Acesta mi-a relatat ca are antena de la Digi si ca nu prinde decat Realitatea TV si B1TV si ca de acolo si-a format convingerile . Ca Antena 3 si Romania TV nu se prind la Rds Rcs .
    Acest lucru mi se pare tot o forma de manipulare grosolana …

    2. Acum cativa ani am fost in vacanta in SUA si mi-am vizitat fostii colegi de munca si prieteni , toti romani . Intr-o seara am iesit la o bere cu cca. 20 de romani . Toti erau curiosi de ceea ce se intampla in tara , cum merg lucrurile , etc. Erau avizi de informatii …

    Toti , dar absolut toti , isi doreau cu disperare sa se reintoarca in Romania !!! Visau la acest lucru , visau la copilaria lor , la prietenii lor , la orasele lor , la vremurile frumoase , la mancarea buna , la fetele frumoase , la clima noastra , la tot ce era romanesc !!! Toti visau sa stranga o suma de bani si sa se intoarca in tara . Uitau ca erau deja de foarte multi ani acolo si nu au reusit acest lucru … Unii n-au mai fost in tara de 5-10 ani !!! Toti ma felicitau ca m-am intors !!!

    Din pacate pentru ei , nu au putut sa faca acest lucru din mai multe motive . Am sa enumar cateva :

    – unii nu aveau bani cu ce sa se intoarca . Deja , proprietatile in Ro. erau foarte scumpe .
    – unii nu mai aveau la cine sa se intoarca . Le murisera parintii , rudele , etc.
    – unii nu mai intelegeau viata de aici
    – unii din lipsa de curaj
    – unii din orgoliu ; ce vor spune prietenii si rudele ?
    – copiii lor erau crescuti in America si nu mai stiau romaneste !!! Am vazut copii romani care intelegeau perfect romaneste si raspundeau in engleza ! Refuzau sa vorbeasca in romaneste .

    Aceste lucruri le-am vazut si le-am trait pe pielea mea in strainatate . Poate ma insel , dar nu prea cred … Si nu sunt deloc manipulari . Sunt niste DRAME !!!

  26. 28 papasha noiembrie 6, 2014 la 3:53 pm

    Ce-a fost , a fost , mortul de la groapa nu se mai dezgroapa , asa ca hai sa nu mai rascolim in balega istorica a alegerilor , ca deschidem niste capitole dureroase …. zici mata draga bun si vechi prieten ca
    „Si o observatie finala – cind, in 2004, Vadim a anuntat ca-i da voturile lui Basescu, la turul 2…” , intrebarea mea este ,
    DE CE OARE IN TURUL 2 VADIM A ANUNTAT CA-I DA VOTURILE LU’ CHIOMBETE , NU CUMVA PT. CA „ALTCINEVA” A DECLARAT CA NEBUNUL ( PARDON TRIBUNUL ) NU-I DE RANGA (PARDON DE RANGUL ) LUI ?

  27. 29 Adrian B. noiembrie 6, 2014 la 4:00 pm

    Dedicatie pentru Mircea Badea 🙂

    Ca o apa crstalina … 🙂

  28. 30 serbanfl noiembrie 6, 2014 la 4:00 pm

    @Adrian Năstase
    Asta da dezvăluire! Mă bucur v-am oferit prilejul!
    Aveți un soi de jenă a prim planului care nu vă priește. Știu că schimbările de personalitate, la vârsta maturității, sunt posibile numai în condiții speciale, dar sper ca cele două perioade de detenție să vă fi influențat și în acest sens. Semne sunt.

  29. 31 Adrian B. noiembrie 6, 2014 la 4:05 pm

    Mi-a placut observatia de aseara a d-lui Ciuvica …

    In ultimii 20 de ani , d-ul Ioan Rus i-a castigat lui Basescu toate alegerile din Cluj ?!

  30. 32 ZeV noiembrie 6, 2014 la 4:10 pm

    Aramis
    Multumesc, este un compliment pentru mine.(Z)
    Dar, as face umila observatie ca obraznic esti d-ta, ba mult, de-a dreptul nesimtit, sa acuzi fara probe (adica, in cel mai curat stil fascisto-basisto-dreptac), Ministerul de Externe al Romaniei ca , intentionat, a comandat reducerea stampilelor de vot pentru ca romanii sa fie impiedicati a vota.
    Este bine ca cei ca tine sunt tolerati de gazda, sa va vada lumea asa cum sunteti: adica, goi si bicisnici
    Sincer, imi este mila de voi, dar sper ca veti fi recuperati dupa alegeri.
    Pana la urma, aceasta este calea: unirea romanilor, oriunde ar fi. Dar trebuie ca acesta sa fie un process constient, deci va dura. Dar timpul nu conteaza, in raport cu generozitatea obiectivului.
    Sa fii iubit, vorba lui Marcus.
    ps
    Incercati, totusi, sa-l convingeti pe Yohannis sa participe la dezbaterile cu Ponta si renuntati la scenarite si scandaluri cu iz de basism menite sa distraga atentia si sa inflameze spiritele (slabe n.r.).
    Inteleg ca Udrea, fiind femeie, a avut nevoie de protectie. Dar si ditamai neamtul, domnule ? (Z)

  31. 33 vsile, noiembrie 6, 2014 la 4:16 pm

    Zev, Ia pilda de la Pralea!

    De fapt dumneata asa esti pentru ca nu poti mai mult ! Cu un dram de neuroni mai numeros decit corectorul meu dumneata nu ai cum sa te compari cu activisti fosti sau actuali pro-base , cu un Aramis, Baron….si nici chiar cu agitatorul Ion Adrian.

    Da tovarase zev ,sa ma faci pe mine basist sub acoperire desconspira faptul ca dumneata de fapt nu esi un anti-basist deoarece nu intelegi ce doreste cu adevarat acest mic nucleu de oameni in care acum se vad si PSDisti ,uitind ca au fost la friptura impreuna , chiar sub Basescu, probabil a fost o tactica veche , de parjol si otravire a tarii pentru ca veneau tatarii!.

    Em sunt cea sunt pentru ca am realizat inaintea tovarasului Ilescu sau a mai tanarul;ui tovaras Adrian Nastase ca Traian Basescu este o catastrofa pentru tara la modul general.

    Acum ca dl. Ponta calca pe urmele lui Traian B. si ca a facut doar un pas mic dar asigurator scaunului presedential ,arata de fapt ca si acesta , Ponta , si-ar vinde parintii asa cum spunea Traian Basescu despre propria-i mama un fapt care pina la urma s-a adeverit dar cel sacrificat a fost fratele Mircea, Calin Marinescu si inca citiva colegi comandanti de nava…. si sa vedem cine o mai urma …el NU!

    Tovarase Zev , eu nu-l foloseam pe tribun ca pe o marota doar aminteam „ca cu” o luna in urma, tribunul a scos pe piata o mizerie , identica cu aceea scoasa prin 2003 despre Adrian Nastase.Ce sa spun ca si dl. Adrian Nastase conform punctului 13 din analiza , daca am da timpul inapoi ‘l-ar ierta si alia cu Vadim la fel ca Ponta?

    Adrian Nastase a pierdut alegerile, cu consecintele pe care nu doresc sa le reamintesc , doresc insa imposibilul, ca si Ponta sa le piarda impreuna cu autorul frumoaselor vesuri ,frumoaselor epitete despre frumosul viitor presedinte al Romaniei…..bineinteles ca nu vorbeam de Ion Habnnius!

    Tot ii dai cu gura ca autobuzele s-au plimbat prin Transilvania , pai erau autobuzele PSDeulu , partidul care a reusit sa mobilizeze in doua judete pe liste suplimentare un numar aproape egal cu populatia din Transilvania!

    Oricum , este pentru prima data in istoria PSDeului cind cistiga alegerile cu un presedinte de partid slab din toate punctele de vedere, cine sa isi doreasca insa acest lucru noi care nu-l vrem sau cei puternici din partid care doresc o marioneta?

  32. 34 blogideologic noiembrie 6, 2014 la 4:44 pm

    “Medicina şi viitorul cercetării ştiinţifice asupra creierului au devenit teme preferenţiale în Silicon Valley”, afirmă bloggerul întreprinzător Loïc Le Meur http://en.wikipedia.org/wiki/Lo%C3%AFc_Le_Meur . În noul domeniu industrial care poate fi denumit “sănătatea conectată” şi “informatica afectivă”, medicii creează ei înşişi germeni de întreprinderi noi (start-ups).

  33. 35 monicul macoviu noiembrie 6, 2014 la 5:09 pm

    @ion adrian, dupa cateva zile de comentarii mai curatele, ai revenit nonsalant la insuficientele de odinioara si ,mai ales, la comentarii scrise de asa maniera incat sa poata fi publicate prin copy / paste pe mai multe bloguri. Te fac atent ca acele „10 porunci” ale lui Macovei pentru Johannis sunt pline de fantezii care arata o necunoastere a realitatii executive, ceea ce este rusinos pentru un fost ministru, ca si o stapanire doar aproximativa a unor concepte, ceea ce iarasi nu ii face cinste unui europarlamentar care a umflat milionul de euro. Iti las placerea sa le descoperi, toate acestea, singur.

  34. 36 ion menciu noiembrie 6, 2014 la 5:14 pm

    E omare placere sa va citesc comentariile, analizele articolele tot cea ce scriti, si constast curegret ce mult a pierdut aceasta tara. Poate veti hotari sa luati fraele, lumea va sateapta. multa sanatate.

  35. 37 blogideologic noiembrie 6, 2014 la 5:28 pm

    Meseria de growth hacker trebuie să o cunoşti tu însuţi dacă îţi creezi un germene de întreprindere şi vrei să intri în e-comerţ. Vezi http://www.webmarketing-com.com/2014/08/14/29222-growth-hacking-facteur-cle-succes-les-web-entrepreneurs şi http://www.growthhacking-france.com/definition-growth-hacking/

  36. 38 Centru noiembrie 6, 2014 la 5:49 pm

    O intrebare inocenta : ambasadorul roman la Paris , Mazuru , nu putea sa faca altcumva decat sa ceara ajutorul politiei unui stat strain , Franta , pentru a-i scoate pe alegatorii nemultumiti din curtea Ambasadei ? Se pare ca unul din sefii jandarmilor francezi insarcinati de misiune ar fi dialogat cu ” intelectualii ” votanti care vroiau ( de ce ? ) sa vorbeasca cu el , spunand ” Romania este o pubela ” si ” unde ajungeti produceti probleme ” . Superb ! Mazuru reuseste aceasta performanta demna de CDR , umilirea Romaniei de politia franceza , in curtea Ambasadei Romaniei la Paris , un superb hotel particular cumparat de Romania in timpul lui Carol al II – lea ! Cine face mai bine ? Normal ca in 16 noiembrie va fi la fel de rau , cinci cabine pentru 7-8000 de persoane plus un formular pe onoare cu date CI de completat inainte , cum sa voteze cei 8000 toti in 16 cu 5 cabine ? Din nou circ , din nou cheama Mazuru CRS ( compagnies republicaines de sécurité ) franceze ?
    In alta ordine de idei , da , in ciuda iluziilor , ardelenii sunt mai saraci decat muntenii ( zonele rurale din Ardealul de Nord – Maramures , Salaj , Bistrita Nasaud , Cluj orasele de 70000 -150000 de locuitori – Zalau , Baia Mare , Beclean , Dej , Gherla sunt toate zone cu mari probleme sociale ) nu pe seama vezi Doamne bogatiei Iohannis trece acolo pe primul loc ci din cauze pur si simplu culturale – ardeleanului din Nord , codreanului din Satu Mare , chioreanului din Maramures , sateanului de pe Valea Somesului sau de pe Valea Bargaului nu-i place deloc debitul verbal rapid si practic fara pauze al lui Ponta , nu-i place cel care promite prea mult , cel care vorbeste prea mult – Ponta , in ochii unui oradean sau clujean este un vecin de compartiment de tren epuizant , care te termina cu logoreea lui … aspectul lui fizic – de profesor debutant din Oltenia nu inspira in ochii lor deloc seriozitate , nici calm .

  37. 39 Aramis noiembrie 6, 2014 la 5:58 pm

    @Marian Nicolae

    Ce inseamna „stat puternic”?

    Sa inteleg ca doresti sa arunci copiii nevolnici de pe Ceahlau ?

    A suivre? Que Dieu nous protège !
    Pax vobis fiule.

  38. 40 Radu Humor noiembrie 6, 2014 la 5:59 pm

    Dacă aş ştii sigur că prin cooptarea lui Vadim ( http://www.ziartricolorul.ro/mr-pirt-si-curva-popii/ ) a reuşit să înlăture elegant de la guvernare hienele iudeo-maghiare, ce stau căpuşă în toate guvernele şi parlamentele României, ţară împotriva căreia uneltesc pe faţă :mrgreen: , deşi sunt o organizaţie extremistă, antiromânească ( în orice ţară europeană UDMR ar fi scoasă în afara legii ! ), atunci Ponta merită toată recunoştinţa românilor !
    Şi s-ar putea ca ăsta să fie asul din mâneca lui Victoraş, pe care altfel, teama românilor de a nu încredinţa toată Puterea în mâna unui singur om/partid, l-ar fi adus mai mult ca sigur pe locul doi !
    Reply

  39. 41 sadicu noiembrie 6, 2014 la 6:42 pm

    Sincer,ii compatimesc pe toti aceia care inca mai viseaza si nu inteleg ce se intampla.
    In perioada urmatoare vor avea loc evenimente care o sa-i socheze si indigneze in acelasi timp.
    Cand se intampla,sa te ia viata prin surprindere?
    In general,(zic eu),atunci cand ignori realitatea.
    Interesanta atitudinea domnului Nastase din ultimul timp,(cu referire stricta la perioada asa zisei campani electorale).
    Apropo de aceasta perioada invocata intre paranteze:ceva nou sub soare ?
    Eu nu am sesizat decat faptul ca obsesia pentru a aparea la televizor s-a intensificat.De asemenea,volumul galagiei a fost dat la maxim.
    Ori,intr-o astfel de babiloniada generalizata,relevante sunt cumpatarea si tacerea.
    Intr-un magazin in care toata toata lumea da buzna si se calca pe picioare pentru a cumpara tigai sau bormasini,remarcabil este comportamentul celui sau celor care nu se lasa luat(i) de val.
    De asemenea,remarcabil este cel care,folosind 10 cuvinte,spune mai mult decat cel care foloseste 1000,(nu e cazul meu).
    Pe vremea cand economia ”duduia”,duduiau prin studiourile de televiziune,tot felul de ”specialisti” in economie si capitalism.
    Multi dintre ei,criticau masurile restrictive ale BNR pe vremea cand,pana si saramanii oameni ai strazii,aveau acces la credite.
    Cand a inceput criza,(inainte ca Romania sa fie afectata),vorbaria,multa,foarte multa pe televiziuni a continuat dar fara ca nimeni sa intelega nimic.
    Eu aveam o investitie in derulare si ma durea in cot.Vecinul meu,care-si construia o casa pe credit de la banca dadea si el din umeri:”ce treaba am cu americanii?”
    Vorbaria multa si lipsita de valoare a continuat si mai apoi cand criza a trecut granite in Romania.
    In noianul de galagie si-a facut aparitia intr-o zi mult prea taciturnul si discretul Mugur Isarescu care a spus asa:”Cand America stranuta,restul lumii face guturai”…punct. 🙂
    Realitatea de atunci descrisa in 6 cuvinte.
    Domnul Isarescu,a reusit,printr-o simpla propozitie,(nici macar fraza),sa creioneze conexiunea ombilicala dintre economia SUA si economiile tuturor celorlalte economii ale lumii.
    A oferit,de asemenea raspunsul la doua intrebari esentiale:”de ce suntem in criza” si ”cand vom iesii din criza”?
    Parafrazandu-l,as spune:cand Rusia face guturai,nimeni nu stranuta,(cu referire la prabusirea imperiului sovietic). 🙂

  40. 42 Florea Dumitrescu noiembrie 6, 2014 la 6:53 pm

    APEL – AVERTISMENT Nr. 2
    CĂTRE
    MILIOANELE DE CETĂȚENI CARE TRĂIESC DIN MUNCĂ

    ÎN DISPREȚUL LEGII
    Îl cunoașteți pe basistul mascat KLAUS JOHANNIS?
    Pentru o informare corectă a cetățenilor redăm două fapte, care în concepția domnului Klaus Johannis se încadrează în “lucru bine făcut”.
    ADEVĂRUL este că aceste fapte reprezintă încălcări grave ale legii.
    Aceste fapte probează ce înțelege domnia sa prin lozincile pe care le-a afișat pe la toate răspântiile (“Fapte. Nu vorbărie”, “Lege. Nu hoție”).
    1. UN PRIMAR TRASEIST NEPEDEPSIT. Domnul Klaus Iohannis nu şi-a dat demisia, conform legii, când a schimbat formaţiunea politică şi a intrat în PNL. Să explicăm. A fost ales primar al municipiului Sibiu din partea formaţiunii politice Forumul Democrat German. De peste un an a trecut ca membru şi apoi conducător al PNL. Conform legii, trebuia să-şi dea demisia din funcţia de primar, de peste un an. Nu a făcut-o în dispreţul legii. Timp de peste un an s-a aflat într-o ilegalitate evidentă.
    În acelaşi timp, cu neruşinare – critică posibilitatea ce i s-a dat prin ordonanţa de urgenţă să opteze ca ales local. Nu recunoaşte că tocmai prin această ordonanţă – acum este salvat ca primar.
    În modul cel mai demagogic ne dă lecţii că este împotriva traseismului politic al aleşilor locali din acest an, de care acum profită personal; a uitat să ne spună că o măsură identică a fost impusă de PNL şi PDL (pe care-i reprezintă acum) – în anul 2006.
    Agresivitatea în această poziţie de demagog politic – este total condamnată de milioanele de cetăţeni din această ţară.
    Faptul că a funcţionat ca primar al Sibiului timp de peste un an fără să-şi dea demisia conform legii, deşi era traseist politic local – (prin trecerea sa la PNL) – apare în concepţia domnului Klaus Johannis ca un „lucru bine făcut”; în mod evident totul este în dispreţul legii.
    2. UN CANDIDAT INCOMPATIBIL LA PREŞEDINŢIA ŢĂRII. Domnul Klaus Johannis ştia că este în război cu ANI pentru incompatibilitate, deoarece a ocupat funcţii – contrar legii – în mai multe societăţi.
    În mod cinstit şi cu respect faţă de lege, domnul Klaus Iohannis trebuia să aştepte o decizie definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – unde a făcut recurs ANI – şi nu să se lanseze drept candidat la Preşedinţia ţării – din partea „dreptei unificate”, din partea basiștilor şi liberalilor trădători, a jefuitorilor de bani publici şi de avuţie naţională.
    Domnul Klaus Johannis a făcut totul în dispreţ faţă de lege, față de justiție față de statul de drept. Mai ales că, la fel ca alţi băsişti – dă lecţii altora în mod demagogic despre respectul statului de drept.
    Domnul Klaus Johannis – declarat incompatibil de ANI – a refuzat să aștepte decizia Justiției; în modul cel mai sfidător – față de bunul simț – apreciază comportamentul său – “un lucru bine făcut”.
    *
    * *
    Pentru noi, cetățenii acestei țării, este îngrijorător faptul că domnul Klaus Johannis nu-și dă seama de gravitatea excepțională a faptelor ilegale de mai sus.
    ( Va urma )

    6 noiembrie 2014

    Grupul de iniţiativă „Reînnoirea”
    Florea Dumitrescu
    Gheorghe Stroe
    Cristian Apostol

  41. 43 Luminita Arhire noiembrie 6, 2014 la 7:07 pm

    Am citit atent analiza dumneavoastră după primul tur de scrutin al prezidenţialelor şi aş dori să fac câteva observaţii despre cele expuse în paragraful 8 al textului ,cu precădere referitor la fraza, citez :” Dacă ani de zile anumite categorii de oameni votează într-o direcţie, şi constatăm că au făcut-o la fel şi acum, acest lucru arată o consolidare a unor repere şi nimic mai mult. ”
    Eu cred că ar fi o gravă imaturitate pentru reflexul democratic al cetăţeanului român dacă în noiembrie 2014 ar vota prins în plasa acestei inerţii fatale .
    Mi se pare perfect acceptabil să voteze aşa în scrutinurile pentru locale şi parlamentare ; sunt convinsă că atunci afinitatea cu un anumit tip de discurs politic , afilierea , fie şi formală , la un set de principii , îşi găsesc cuantificarea corectă în configuraţia parlamentului sau a consiliilor locale şi judeţene .
    De asemenea, ar fi acceptabil în condiţiile simultaneităţii parlamentarelor cu prezidenţialele. Nu şi lipsit de pericole , însă : Băsescu Traian a fost votat de mulţi în 2004 pentru „popularitatea ” lui , dar nu cred că „lipiciul” la unele categorii de cetăţeni i-ar fi fost suficient pentru câştigarea alegerilor . Cred că diferenţa specifică , din păcate , au constituit-o voturile „pentru schimbare ”, în trena cărora s-a strecurat şi el . Aş spune că a fost votat , în mod superficial , „la pachet ”, iar nu pentru calităţile lui , necunoscute pentru o mulţime de oameni care au pus totuşi ştampila pe numele lui .

    Ce am învăţat noi însă în ultimii ani ? Păi, am învăţat că Guvernul poate fi trimis la plimbare , prin moţiune de cenzură , în condiţii aproape de manual : nemulţumire manifestă a diverselor categorii de cetăţeni , demonstraţii de durată în stradă , recalibrarea forţelor în Parlament şi plierea acestora pe solicitarea populară .
    Dar tot în aceşti ani am învăţat şi că Preşedintele este mult mai greu , spre imposibil , de dat jos din scaun, în ciuda unei iritări populare enorme . Ştiu , îmi veţi spune că se va modifica totuşi procentul de prag pentru referendum . Nu este suficient : pentru schimbarea Preşedintelui este nevoie de întrunirea mai multor condiţii favorabile : un Parlament determinat, o lege favorabilă , o Curte Constituţională independentă , o mobilizare corespunzătoare la vot, în condiţiiile în care ceilalţi sunt liberi să boicoteze scrutinul, deoarece există precedent , o eliminare a confuziei la stabilirea listelor electorale permanente…
    Aşa că , din păcate , ceea ce alege acum cetăţeanul e fără posibilitate de corecţie pentru o durată bine determinată.

    Dacă preşedintele este nepriceput , va fi nepriceput şi în următorii cinci ani din viaţa noastră .
    Dacă preşedintele gândeşte greoi şi gafează fioros , va gândi greoi şi va gafa fioros şi în următorii cinci ani din viaţa noastră .
    Dacă preşedintele nu stăpâneşte limba română , nu o va învăţa în următorii cinci ani din viaţa noastră .
    Dacă preşedintele îşi va pune pe cap o pălărie cu calota uriaşă pentru circumferinţa lui craniană , la fel de nepotrivită va fi pentru el pălăria şi în următorii cinci ani din viaţa noastră .

    Iar noi suntem la capătul a zece ani de război … mă îndoiesc că ar fi suportabilă eroarea punerii între paranteze , încă o dată , a viitorului .

  42. 44 ZeV noiembrie 6, 2014 la 7:34 pm

    Vsile
    Cine roieste, acum , in jurul lui Yohannis ? Nu cumva, politicieni care au fost ejectati (ca sa folosesc un termen mai elegant) , de catre electoratul roman, in 2012 ? Oameni care si-au batut joc de bugetari si privati, deopotriva, sub coordonarea cu pumn de fier al lui Traian Basescu, indivizi care au intrat in Parlamentul Romaniei de pe locurile doi si trei, vin acum – cu un tupeu monumental – si ne dau lectii de democratie si stat de drept, desi, pe langa faptul ca si-au demonstrat incompetenta, mai si mustesc de coruptie pana-n maduva oaselor, dovedind, la acest capitol, pe zi ce trece, ca nu PSD a ,,inventat” roata. Basca, un instinct totalitar iesit din comun, pe care, doar un mutant, precum Monica Macovei, il poate detine si sustine.
    In spatele acestor lepre nevertebrate (din fostul PDL), troneaza, desigur, ucenicul vrajitor, agentul ,,constitutional” de campanie al Elenei Udrea folosita pe post de pion de sacrificiu – toata lumea cu minimum doi neuroni functionali stiind ca adevaratul candidat al lui Basescu a fost si este , de la inceput si in mod evident, cel ,,garantat” PPE. Era chiar si la mintea ,,cocosului”. (Z)
    Retine, totusi, ca doamna Merkel, a refuzat sa vina in Romania pentru a-l sustine pe amaratul fara coloana vertebrala si fara viziune, incapabil sa poarte o discutie face to face cu Ponta Victor Viorel.
    Felicitari, doamna Merkel. Femeia stie cu cine sa se pregateasca a intra in contact, din 2015 incolo. Si Germania are servicii de informatii performante.(Z)
    In acest context, ne spui d-ta, ca Ponta este marioneta ? A cui marioneta ?
    Mai spui ca Ponta este slab, pentru ca nu stie sa fie marlan si stie, in schimb, sa articuleze corect, cu calm si responsabil, in limba romana ? Ce spune rau Victor Ponta, stimate domn ? Cu argumente, te rog, daca poti.
    Cat de jos vrei sa cobori stacheta ,,logicii” stimabile ? Va veni ziua in care, pur si simplu, te voi ignora cu desavarsire.
    Daca asta iti doresti, macar spune:
    ,,Domnule, nu sunt in apele mele, timpul mi-a uzat capacitatea de discernamant si nu ma mai baga in seama. De atata tembelizor, nu mai stiu unde sunt punctele cardinale, nici susul, nici josul. Totusi, ai rabdare cu mine, ca imi revin dupa alegeri”. (Z)
    Evident ca daca vei spune asta, voi fi cat se poate de intelegator si…rabdator. (Z)

  43. 45 ZeV noiembrie 6, 2014 la 8:12 pm

    Am recitit, cuvant, cu cuvant, textul postat de domnul Adrian Nastase.
    Fara cusur. Sincer, as fi preferat sa nu-l posteze, pentru a nu regreta, cu moderatie, ca nu este domnia sa, in pole position pentru o demnitate cu o atat de mare incarcatura de responsabilitate, intr-o tara, vorba gazdei, atat de divizata.
    In fine, mergem inainte , pana la capat si vom incerca sa explicam, noi cei din Regat, ca multi dintre cei care votam cu Victor Ponta au/avem studii superioare (finalizate la cursuri de zi cu frecventa obligatorie la o Universitate si/sau Politehnica de stat) si o suficienta experienta de viata, astfel incat, sa demantelam ineptiile voite sau involuntare ale unor fanatici sustinatori ai lui Traian Basescu, sau, ele unor penelisti derutati care si-au pierdut atat busola, cat si respectul pentru milioanele de romani care au votat USL, in 2012. Nu PSD si PNL separat !
    Cu totii, par atat de violet-hipnotizati, incat nu ne explica cum se face ca Ponta a lasat pe dinafara mii de basarabeni care doreau sa voteze, existant puternice indicii ca Moldova a schimbat macazul datorita pragmatismului si spiritului de dialog constructiv dovedite, sistematic si consecvent, de domnul Victor Ponta.
    Ar fi o explicatie…cineva, probabil, stapanind tehnica calculului probabilistic cohlear si/sau repagular (vorba celebrului autor al ,,Nebuloasei din Andromeda” – Efremov), a estimat ca de la momentul t2, vor veni la vot doar basisti. Si iata ,,esplicatia”. (Z)
    Sunt convins ca se va gasi cel putin un basist, sau penalisto-pepeist, care sa ma ia in serios. (Z)

  44. 46 Marian Nicolae noiembrie 6, 2014 la 8:26 pm

    @ Aramis, noiembrie 6, 2014 la 5:58 pm

    Stat puternic inseamna ceea ce am avut pana in acel blestemat decembre al lui 1989……..iar noi am fost mult prea….”nevolnici” pentru a intelege acest lucru…….

    Nici un copil de roman nu va fi sacrificat de catre un roman, caci roman sunt si eu din creierul muntilor Ardealului…..

    Pe la noi copiii nevolnici NU sunt aruncati de pe munte, ci sunt ajutati sa-i intreaca pana si pe cei mai puternici din sat…..

    Asta inteleg eu prin Sparta…copil rasfatat.

    Asta doresc sa creez.

    Va convine, bine, ma ajutati, nu va convine, va dati la o parte caci nu am 1000 de ani sa repar greselile altor nevolnici…….si sa stau sa ma cert cu altii care nu inteleg despre ce vorbesc aici.

  45. 48 Marian Nicolae noiembrie 6, 2014 la 8:42 pm

    @ ZeV, noiembrie 6, 2014 la 10:41 am

    Imi lasati oare loc sa spun altceva decat …Excelent raspunsul dumneavoastra……??? Pentru ca da, este un raspuns excelent.

    Numai ca eu stiu cine formuleaza acest raspuns si-l tratez cu toata atentia.

    Sa stiti ca nu prin haos ajungem la ordine ci dupa cum vedem, prin haos producem mai mult haos, indiferent daca este sau nu controlat de catre NSA.

    Concluzia…????
    Mergand dintr-un haos in altul…sigur vom scapa de „populatia redundanta” de 6,5 miliarde de oameni……..

    Avem cumva garantia ca cei @ 500 de milioane ramasi vor fi chiar in numar de 500 de milioane…????

    Iar dupa verficarile de rigoare credeti ca toti acesti 500 de milioane de oameni ramsi vor fi …”disease free”….???? Fara maladii genetice, care intr-un final vor termina efectiv specia Homo Sapiens

    Credeti ca vor avea un ADN perfect…?????
    Cine suntem noi sa facem acest lucru…???

    Doar alti homo sapiens…cu litere mici.

  46. 49 Marian Nicolae noiembrie 6, 2014 la 8:48 pm

    @ Adrian B., noiembrie 6, 2014 la 3:39 pm

    Aveti dreptate.

    Putini sunt cei care cunosc adevarul despre „visul american” care din pacate in ultima perioada a dat intr-un cosmar veritabil……

    In State sunt multi romani carora le este rusine sa se intoarca acasa in Romania deoarece NU AU REUSIT…….

    Nu pentru ca ar fi fost puturosi ci din cauza sistemului care nu te mai lasa cu multi bani in buzunar la sfarsitul lunii….

    Explica acest lucru in Romania, dupa ce te-ai intors cum ai plecat….
    Este un adevar rusinos pe care NU multi sunt dispusi sa-l spuna…….

  47. 50 George Ban noiembrie 6, 2014 la 9:18 pm

    ion adrian, sadicu, baron m, aramis, vsile, etc:
    Situația e nasoală, dar nu disperați:
    Hai cu egalarea!

  48. 51 augustinradescu noiembrie 6, 2014 la 11:37 pm

    Femeia Europei i-a oferit lui Iohanes sustinerea in turul 2, cu conditia ca acesta sa se angajeze IN SCRIS, SUB SEMNATURA, ca va indeplini, dupa ce va iesi presedinte, citeva conditii, precizate imperativ in scrisoarea pe care aceasta i-a adresat-o!
    Fostei procuroare comuniste i-a scapat, insa, un mic amanunt: una dintre conditii nu poate fi indeplinita de viitorul presedinte DECIT cu INCALCAREA LEGILOR TARII!
    (Nu mai vorbesc despre faptul ca celelalte conditii sint inepte sau simple bla-blauri)
    Fara surprindere, aflu ca Iohanis a acceptat cu bucurie!! Saracu’!

  49. 52 dadatroll noiembrie 7, 2014 la 4:18 am

    Mey nu numai decat stanga e o optiune pentru romani da se pare ca si furtu tupeu neobrazarea si urechile de michimaus.

  50. 53 George Ban noiembrie 7, 2014 la 7:45 am

    Ve Sile

    Dacă și la afaceri te pricepi la fel de bine ca la limba română, să știi că nu din cauza lui Ponta dai faliment.

  51. 54 vsile, noiembrie 7, 2014 la 8:04 am

    Mare-i lumea ta Doamne!

    Un coleg de mai sus cu scris dar fara inscris in PSD constata cit de mult a contribuit la noua personalitate a lui Adrian Nastase anii de detentie!
    Eu nu pot crede o tampenie mai mare , desi omul invata din orice nu cred ca universitatea de perfectionare a hotilor ar fi putut sa-l transforme in vreun fel pe AN decit faptul negativ ca i-a rapit niste ani din viata niste ani in care el Nastase ar fi avut mai multe de oferit decit de acumulat!
    Citez „Știu că schimbările de personalitate, la vârsta maturității, sunt posibile numai în condiții speciale, dar sper ca cele două perioade de detenție să vă fi influențat și în acest sens. Semne sunt.”
    Corectorule pentru dumneata este prea greu , renunta sa intelegi cea ce nu poti sa intelegi!

    Dl. Adrian Nastase,
    Trageti mortul de par!
    citez”Si o observatie finala – cind, in 2004, Vadim a anuntat ca-i da voturile lui Basescu, la turul 2, el a fost considerat de unii ca este bun; acum, cand a anuntat ca-l sprijina pe Ponta, aceiasi il considera rău!
    Cine la considerat pe Vadim bun , PSDReul care la avut ca aliat la guvernare si maniacii care sunt alaturi de Vadim si alianta DA , si maniacii din tara care l-au sustinut pe Traian Basescu?
    Tara nu este dl. Nastase nici a PSDeului desi parca este si nici a maniacilor lui Basescu sau Vadim!
    Daca puteti fi sincer atunci spuneti raspicat Vadim Tudor este , bun ?
    Si apoi formula asta „voturile mele” , ii da voturile lui X sau lui Y,pai chioar asa ne considerati dl. Nastase , la fel ca aceia care sonsidera sa sunt voturile lor si ca le pot oferii cui doresc muschii lor.
    Eu vreau sa privesc in ochi un intelectual de dreeapta destept care-l considera pe dl. Tariceanu adevarat liberal cum isi va da el votul liberal domnului CHE Ponta?

    …ce sa raspund , aveti dreptate!

  52. 57 Aramis noiembrie 7, 2014 la 9:35 am

    @ ZeV

    Spui:
    „Sincer, imi este mila de voi, dar sper ca veti fi recuperati dupa alegeri.
    Pana la urma, aceasta este calea: unirea romanilor, oriunde ar fi. Dar trebuie ca acesta sa fie un process constient, deci va dura. ”

    Asta este dedesubtul lui „presedintele care uneste”? Tabere de reeducare? Inteleg ca reeducarea se va face pe deasupra „constient”, prin metode care „vor dura”.
    Imi pare rau, dar Ponta nu se poate uni cu mine, Iar eu nu vreau sa ma unesc cu el.

    In alta ordine de idei, nu trebuie sa-ti aduc probe(cu atat mai putin tie). Sa zicem ca este „insider knowledge”. Iar marturiile miilor de romani care nu au putut (citeste au fost impiedicati) sa voteze, sunt tot atatea probe.

    Incercarea ta marunta de a deturna discutia (de la subiectul impiedicarii romanilor sa voteze prin telefoane din centrala) te acopera de ridicol. Micile tale postari ii fac un deserviciu lui Ponta.

  53. 58 blogideologic noiembrie 7, 2014 la 9:42 am

    Facebook se auto-invită pe reţeaua de anonimat pe internet Tor, care în germene a fost un program de încriptare. http://www.lemonde.fr/pixels/article/2014/11/07/facebook-s-invite-sur-le-reseau-anonyme-tor_4518801_4408996.html

  54. 59 blogideologic noiembrie 7, 2014 la 9:44 am

    Translatorul universal Skype este o eboşă de Inteligenţă Artificială.

  55. 60 Aramis noiembrie 7, 2014 la 9:48 am

    @ Adrian B

    Ca exista (ca in orice comunitate de imigranti din USA) persoane care (asa cum s-a intamplat cu tine) au nimerit (din diverse motive) in categoria „white trash” nu e un secret. Dar a avea pretentia sa reduci complexitatea unui fenomen ca emigratia la experienta personala este penibil.

  56. 61 Aramis noiembrie 7, 2014 la 9:52 am

    @ Marian Nicolae

    Fleoshc! Ce cauti cu nostalgiile national-comuniste in populatia generala? Ai iesit din carantina?
    Delirul in care te complaci face parte din seria „parturiunt montes, nascetur ridiculus mus”.

  57. 62 judex noiembrie 7, 2014 la 10:01 am

    Am inteles ca dl Johannis a garantat din nou, la un post TV, independenta justitiei. Ii atrag atentia dlui candidat, despre care am auzit ca are, de mai bine de 10 ani, dosare deschise la comisia parlamentara de abuzuri pentru trafic de copii si pentru case luate cu japca, ca problema justitiei noastre nu este independenta, ci partizanatul (impartialitatea). Ca un demagog perfect, dl Johannis garanteaza ceea ce exista si nu sufla un cuvintel despre ceea ce ar trebui, de fapt, sa garanteze, daca va fi ales presedinte Am speranta ca nu va fi ales, desi exista si accidente istorice, atunci cand electoratul voteaza, in proportii de cate 5%, cum imi zicea aseara un cunoscut fost parlamentar, ” chilotii dnei Udrea si ura dnei Macovei”. Am speranta, totusi, ca dn Johannis confunda notiunile de independenta si de partizanat din nestiinta (fericiti cei saraci cu duhul!) si nu in mod deliberat.

  58. 63 Baronul Munchhausen noiembrie 7, 2014 la 10:11 am

    @george ban

    Eu sunt din zodia Leului si nu ma consider regele animalelor, cum spune povestea. M-as multumi sa fiu si un leu de hartie fiindca tot as fi mai valoros de 100 de ori decat banul

    P.S. Ia nu mai furati mai dragnea si oprisan si o sa vedeti cum va egalam prin min 60 iar in minutul 90 conducem deja cu 60% la 40%
    Te-ai prins? Vezi ca la asa maruntis nici nu mai stau de vorba. 😀

  59. 64 krudus noiembrie 7, 2014 la 10:24 am

    Eu am votat cu Monica Macovei.

    Din pacate nu mai sunt politiceni de talia d-lui Iliescu sau a d-lui Basescu.

    Dl Iliescu ne-a ajutat sa trecem de Revolutie, a fost omul Providentei.
    Dl Basescu, ne-a facut sa intelegem ca Legea trebuie respectata si ca art 16 din Constitutie nu este doar pentru amarastenii ca mine.

    In turul 2, sincer nu prea mai avem cu cine sa mergem la lupta…

    Dl. Ponta, e slab pregatit si are multe lipsuri.Sigur nu il voi vota.

    Dl. din Sibiu are si el prea multe case obtinute dubios.Presa scrie de ani buni, nu de acum.
    Chiar si eu il intrebam pe un forum, in urma cu vreo 10 ani cum reuseste sa revendice si sa obtina atat de rapid asa multe imobile

    Sunt acrit de revendicaci impostori care pozeaza fals in salvatorii natiei.

    Ma bucur sa constat ca DNA-ul incepe sa scotoceasca in marile retrocedari.

    Pe vremea cand micul Titulescu, era boss la Corpul de Control al Guv, i-am scris un memoriu despre cum se fura terenurile din Sectorul 3 cu acte false.
    Mi-am asumat raspunderea in totalitate pt cele ce am scris, crezand ca vor face ceva.
    Absolut nimic nu a facut dl. Ponta, aceea era moda,trendul !
    Atunci mi-am dat seama ca jaful este tolerat la cel mai inalt nivel.

    Sa stiti ca e tare frustrant sa muncesti cinstit si sa fii talharit la tine in tara unde trudesti din greu.
    La fel de aiurea e sa traiesti in democratie si sa nu ai pe cine vota.

    Personal, va invidiez ca nu puteti vota !…si nu este o ironie ieftina,credeti-ma pe cuvant de roman care isi iubeste tarisoara de cand s-a nascut.

    p.s- voiam ca Romania sa aiba un model de Presedinte care sa fie la inaltimea d-lor Iliescu si Basescu si un bun diplomat, asa cum a fost
    si dl. Adrian Nastase la inceput de cariera.
    Consilier sa il fi avut pe dl. Cristian Tudor Popescu de la Gandul.
    In 5 ani, cred ca Romania isi achita 25% din datoria externa si traiam si noi mai decent.

  60. 65 vsile, noiembrie 7, 2014 la 10:44 am

    Corectorule,

    Cine stie , Nu a reusit Iliescu in doua guvernari, Basescu asisderea…, Constantinescu , cine stie poate trage Ponta un plagiat si ma falimenteaza!
    Sa-ti spun si un secret toti cei enumerati prin suspusi sau direct prin ministrii au infiintat firme concurente activitatii pe care o face firma mea unii au fost si nu mai sunt altii mai sunt si sper ca o data cu Basescu sa …nu mai fie!

    Cam greu sa gandesti mai departe cum o fi cu falimentul a cinci milioane de pensionari?

  61. 66 Marcus noiembrie 7, 2014 la 10:47 am

    Cu Ce-i Mai Bun Tokes Decat Vadim?

    Dupa ce Vadim a anuntat ca in turul II il va sustine pe Victor Ponta, alde pupiunbasistii au turbat pur si simplu, mai ales dupa ce au vazut ca Yohanis, precum vulpea careia strugurii la care nu ajunge ii sunt acri, in sensul ca mai toti contracandidatii sai isi anuntasera dorinta de a-l sustine pe acelasi Victor Ponta, a dat-o la intors declamand superior teutonic ca el nu negociaza (de fapt nu prea mai avea cu cine), si asa turbati, cu balele caracteristice acestei disfunctii fiziologice pe piept au improscat pana nu au mai putut catre actualul Prim Ministru. Vorbe grele, ocari mascari, bascaleli de “punguta cu doi bani” (vezi porcul de labeunuteve), patrulatere rosii si cate si mai cate.
    N-a trecut mult si din putinul ramas inca la oferta iata ca sare si in sprijinul lui Yohanis alde Monica Cacavrei si nu in ultimul rand nazistii revizionisti unguri din Ardeal in frunte cu popa cu epoleti, decorat de chiombalau, nimeni altul decat Laszlo Tokes.
    La aceasta manevra ce fac scumpii de pupinbasisti? Pai, ce sa faca, pe modelul Blandu’ Sas tac, tac si iar tac dar de facut nu fac nimic, bucurandu-se pana la cer, dar intr-o tacere elitista de o asemenea interventie divina in ajutorul candidatului lor.
    In atare conditii stau si eu dar nu tac, ma minunez in scris de sentimentele fata de tara in care s-au nascut si traiesc aceste lifte cabotin cosmopolite.
    Pe Vadim il stim cu totii de exaltat, dar il mai stim de exaltat care cel putin la nivel declarativ isi iubeste tara si militeaza pentru mentinerea integritatii ei teritoriale.
    Si pe Tokes il stim cu totii, dar il retinem ca pe satanta serviciilor maghiare de spionaj, imbracat in sutana preoteasca, personaj atins rau de marota ruperii Ardealului de la patria mama, motiv pentru care nu pierde niciun prilej de a ne umili ca popor la nivel european, producand minciuni care mai de care mai sfruntate si ajungand pana acolo, incat sa declare ca ziua nationala a tarii in care ma-sa i-a dat pentru prima data tata in gura este de fapt o zi de doliu national. Si asta deoarece la un moment al istoriei, romanii au pus mana pe arme si, in efortul mondial al desfiintarii imperiilor europene existente la acel moment, imperii formate prin luarea cu japca a unor teritorii cu populatiile lor majoritare cu tot si mentinerea acestora sub un jug menit sa duca la pierderea identitatilor lor nationale, au trecut Carpatii si dupa imense jertfe de sange au recastigat vatra milenara a neamului romanesc formand in mod firesc si pe deplin legitim Romania Unita.
    Dupa trecerea anilor valorile europene au cunoscut o modificare radicala, contemporaneitatea promovand ideea de Europa Unita, debarsata de sechelele revizionismului, iredentismului si a tot ce a tinut de ideile naziste care au dus la declansarea celei mai mari conflagratii din Istoria Universala a Umanitatii, recte Al Doilea Razboi Mondial.
    Sustinatorul lui Yohanis, Laszlo Tokes, se sterge insa la dos cu aceste noi valori si militeaza desantat si intr-un mod scelerat-nazist pentru revizionarea tratatelor incheiate cu aproape un secol in urma si desenarea unei noi harti europene pe modelul Diktatului de la Viena.
    Daca la aceasta sustinere adaugam si fragmente din atat de saracaciosul discurs electoral sasesc, in care Klaus ii indemna pe ardeleni sa nu-l voteze pe Ponta deoarece acesta nu este ardelean ca ei si peste toate acestea suprapunem imaginea hartii Romaniei, colorata distinctiv pentru a marca regiunile in care cei doi candidati au castigat, ne putem foarte usor imagina de ce nazistul ungur Tokes il sustine pe sasul Klaus care, ca primar al Sibiului, a retrocedat cladiri unor organizatii scoase in afara legii datorita faptului ca timpul WW2 au avut un caracter fascist.
    Ca pupinbasistii isi freaca mainile de multumire inteleg, ca doar ungurii ne-au pricopsit cu basescu patru, insa de ce liberalii uniti cu ei, altfel baieti cu pretentii de intelectuali si patrioti, al caror partid pana la vanzarea sa catre basescu, purta cuvantul National, mai direct Partidul National Liberal Roman, sutin si-si dau votul unui astfel de personaj imi este foarte greu de inteles.
    Oare chiar atat de mult urasc ideea de social-democratie care, fie vorba intre noi i-a ajutat cand le-a fost mai greu in lupta lui Tariceanu cu chiombu’, incat sunt in stare sa nu le pese de soarta Ardealului doar pentru a nu castiga Ponta alegerile?
    Caci sa fie clar! Daca prin absurd Yohanis va fi ales presedinte nu se poate numi ca el a castigat alegerile ci aceasta functie, cea mai mare in stat, a fost pusa in slujba penalilor lui basescu: Blaga, Videanu, Berceanu, Boagiu s.a. si a nazistului Laszlo Tokes. Punct.

  62. 67 ZeV noiembrie 7, 2014 la 10:58 am

    Marian Nicolae
    Nu numai in SUA, aceeasi situatie este si in Canada, unde am prieteni (copiii unor nashi). Le-a trebuit foarte mult timp sa se integreze si au reusit, pana la urma, IN ZONA FRANCEZA (unde oamenii sunt mai atenti la/cu cei din jurul lor – reflex al spiritului de solidaritate umanist-francez), sa-si cumpere o casuta la marginea orasului. Cu aceiasi bani, in Romania, si-ar fi putut achizitiona o vila mai mai mult decat decenta. (Z)
    Mi-au mai spus ca, la fiecare pas, la fiecare respiratie, platesti. Platesti pentru orice, iar chiriile sunt exorbitante. De aceea au preferat sa renunte la apartamentul de la oras, alegand un spatiu mai mic, dar al lor. Oricum, impozitele si taxele sunt consistente, iar asigurarea de sanatate isi pierde valabilitatea DACA NU FACI UN CONTROL STOMATOLOGIC SI UN DETARTRAJ LA 6 luni (stiu, deoarece nashul de botez al copiilor mei este stomatolog).
    In prezent, nashii, in varsta de peste 70 de ani (noi le spunem ,,mama” si ,,tata”) isi fac formele sa plece in Canada, lasand in urma o casa minunata la marginea Iasului (langa o liziera de padure), cu teren in suprafata de 2000 mp, pasari de curte, iaz cu peste, vita de vie, pomi fructiferi, etc).
    Zilnic, nashul munceste in jurul casei si are si cabinet stomatologic, el fiind un specialist in domeniu, cum rar intalnesti si, la preturi extrem de rezonabile, PRIN COMPARATIE CU CELE DIN CANADA. Poate de aceea este sanatos si mai energic decat multi tineri din ziua de azi, hipnotizati de calculator si facebook si nu are probleme cu durerea de spate. (Z)
    Dar asta este viata, merg la copii sa primeasca ingrijire la batranetze, dar o fac cu inima indoita. Si-au depus dosarele de mai bine de patru ani.
    Tare ma tem ca, daca ar ramane in Romania, nashul ar trai mai mult decat dislocat (rupt din radacina) si teleportat intr-un spatiu strain si ostil, in care, cu siguranta, se va simti nefolositor. El nu poate trai fara sa faca ceva. In Canada, in jurul casutzei, daca sunt 100-150 mp de teren.
    Copiii au mai venit acasa, in Romania, dar, numai parintilor lor si noua, ne spun ce gandesc si simt cu adevarat: ,,au facut greseala vietii lor”.
    In Romania, unul din copii era sef de sistem informatic la o banca renumita si castiga mai mult decat multumitor.
    S-a/s-au lasat sedus/sedusi de himere. Ca si Ulise. Dar ultimul a ajuns, totusi acasa.
    Vestul, mai ales America de Nord, tinde sa se transforme intr-un fel de ferma uriasa de oameni. Mai evoluata si cu touch screen, dar tot ingradita este. Ca in filmele hollywood-iene cu recuzita de carton, sau digitala, in care ,,vezi” zarea , dar cand te apropii de margine, te curentezi intr-un zid energetic invizibil care te izbeste inapoi.

  63. 68 ZeV noiembrie 7, 2014 la 11:44 am

    Marian Nicolae
    noiembrie 6, 2014 la 8:42 pm

    Bineinteles ca prin haos nu se face ordine, ci, ,,ordinea lor”, care include , prin ,,pacatul original” , potentialul unui nou haos. (Z)
    Nu mai fiti suspicios, va dau dreptate intru-totul.

  64. 69 ZeV noiembrie 7, 2014 la 11:44 am

    scuze, ,,pacatul originar”

  65. 70 blogideologic noiembrie 7, 2014 la 12:48 pm

    Deci Szilagyi Zsolt, candidatul Partidului Popular Maghiar din Transilvania la prezidenţialele româneşti din 2014, a declarat că doreşte “Transilvanizarea României“. Îmi aduc aminte că într-un dialog epistolar cu Ioan Slavici, marele Nicolae Iorga avertiza : “Românismul nu va exista decât atâta timp cât va exista România!“.

  66. 71 nastase noiembrie 7, 2014 la 1:06 pm

    Ion adrian,
    Mi se pare ineleganta aceasta indicație de lectura partizana pe blogul meu. In viitor, voi cenzura astfel de „sugestii” de documente de propaganda.

  67. 72 ~Eu_ noiembrie 7, 2014 la 1:10 pm

    …Ratiunile diminetii_!!…mare lucru ar mai fi de spus cu una saptamina inainte de.. …doar spicuiri de pe ici colo_!.. daca pe maestrul Vadim ii inteleg perfect decizia de al sustine pe Victor Viorel~..Nuuu ? Cum suna o veche-veche tare postare adresata domniei sale ?…” Maestre ! Banditi-Banditi !, dar nu te lasi de cirdasia cu PSD si Iliescu cum nu se lasa orbul de bat „..inchei citatul_!…sau pe Maghiari care demonstreaza a nu stiu cita oara ca sunt SERIOSI si onorabili-( cel putin de fatada )-pina la capat ~..lasindui pe alegatorii lor sa decida singuri ~…problema insa si surpriza cea mare vine ghici de la cine ?..de la maaaaaaaaarele DD>~…Il stiti nuu’ ?..baiatul ala care e de-o virsta cu mine de fapt cu un mai mare, patron de televiziune, om de afaceri, stirb si multe altele…care sa luptat aaaani=~=~=luungi de zile cu toata Ciocoimea din politic in speta..ca iaca acuma la final de ciclu sa dea cu bita in balta sau sa se inece precum Tiganul la mal_!..Nu se poate’_!..De necrezut’_!..ca El marele DD sa dezerteze si sa tradeze o tara intreaga..milioane de telespectatori ce il credeau si vedeau in El un viitor Mesia ?..dar dupa cum spune_AM_:..a cazut sarmanu in balta_( _Mocirla_)..Ajutor_!, Ajutor_!…Mdehh~..interesu poarta fesu~..” Decit sa ajung la puscarie mai bine tradez cauza nobila si..”..hai ca termin eu finalul_:..Deci titlu mare_:..” alaturi cu~DD valsind pe ritmuri de..brat la-( de )-brat cu Ciocoimea~ „…~Hi~Hi~Hi~…Nu inchei inainte de a aduce pe tapaet un Mic amanunt observat de unii nu multi, dar ignorat de majoritatea, .. si anume faptul ca odata cu alegerea noului presedinte indiferent cine va fi el se incheie practic un ciclu nefast din fericire..respectiv sfirsitul a 49 ani de mandate prezidentiale cu presedinti avind terminatia numelui-..[_’ESCU_! ]….Atit deocamdata_!~

  68. 73 blogideologic noiembrie 7, 2014 la 1:12 pm

    Românismul / Când marele nostru actor Mircea Diaconu îl sprijină în alegeri pe Klaus Yohannis, el neagă implicit avertismentul istoricului Nicolae Iorga, tot după cum se detaşează franc şi de Românismul promovat de Bogdan Petriceicu Haşdeu. De ce, dragă Doamne ? Bănuiesc că Mircea Diaconu se află sub influenţa nefastă a lui Andrei Pleşu din textul Mimima Moralia (ori Maxima Venalia).

  69. 74 d'Artagnan noiembrie 7, 2014 la 1:35 pm

    1. Aș fi curios ce procent ar obține Victor Viorel Ponta fără mașinăria de partid PSD.
    Se uită că Monica Macovei nu a avut partid în spate, nu a avut sacii de bani ai marilor partide și alianțe, că a adus la vot electorat tânăr, o parte din el începător într-ale actului electoral.
    Se uită că, neavând oameni în secțiile de votare, probabil că în multe dintre ele voturile ei s-au volatilizat.
    2. Dacă aduni voturile de dreapta ( Johannis, Udrea, Macovei, Tăriceanu) situația nu este chiar roză pentru stânga.
    De fapt, mișcarea deșteaptă pe care a făcut-o PSDul este inventarea iepurelui Tăriceanu, o marionetă de fapt, care a rupt din electoratul de dreapta și care poate fi mutarea căștigătoare pentru al doilea tur.
    3. În ce privește divizarea României, cel mai răuvoitor este chiar Ponta. Marele ”unificator” ne vorbește despre cum un ”străin” împreună cu cîteva milioane de români vor să fugă cu Ardealul (cum ar veni, ardelenii își fură singuri țara…), cum Johannis și cei care-l votează sunt niște lucruri, nu oameni, cum ne împărțim în români ortodocși și străini evangheliști, cum oamenii fără copii au un statut aparte față de cei cu copii, cum diaspora fură voturi și în Teleorman nu.

    Domnule Adrian Năstase, sunteți convins că ați avut mână bună cu acest Victor Viorel Ponta?

  70. 75 vsile, noiembrie 7, 2014 la 1:39 pm

    Markus tu era-i baiat istet!

    Pai Tokes este pretenul lui Traian si a fost rugat de Traian sa se implice si sa-l ajute pe Ion Hannis indentificindu-se ca forta politica extremista care doreste sa ajute pe Neamtz.

    Ci tu ce crezi ,sau hai sa-i intrebam pe romanii care gandesc , adica pe membrii PSD , (deoarace una-i membru si alta-i alegatorul)il ajuta oferta lui Tokes pe neamtz?

    Ar mai fi niste chestii dar cind ai un anume parti-pris nu le observi,iar eu m-am cam saturat sa le explic la prieteni cine-i rau si cine-i bun!!

    Corectorul meu s-a lasat pe tanjeala , el nu intelege dar nici nu ma corecteaza, greseli pe care eu de fapt le las intentionat ca o supapa sau rasuflatoare pentru sei care se sufoca citind adevaruri si nu mituri!

  71. 76 Marian Nicolae noiembrie 7, 2014 la 1:47 pm

    !@ ZeV, noiembrie 7, 2014 la 11:44 am

    Merci.

  72. 77 Marian Nicolae noiembrie 7, 2014 la 1:50 pm

    @ Aramis, noiembrie 7, 2014 la 9:52 am

    Nu, n-am iesit din carantina, ci am iesit din staza criogenica in care stau de mai bine de 25 de ani……..

    Daca am dat sau nu in ridicol….mi-o asum.

  73. 78 vsile, noiembrie 7, 2014 la 1:57 pm

    Si tu krudus !

    atentie la silabe amice!
    Kru in niste dialecte sunt niste mafioti locali de prin Malaesya , restul insa ma face sa cred ca doar cei „dusi” pot vota o caricatura betiva care alaturi de Traian Basescu a stopat si eliminat din aceasta tara 10 ani de posibil avant industrial,bunastare,pace si liniste sociala , termen preluat acum si de dl.Ponta desi si-a dat arama pe fata numindu-i odiosi pe sustinatorii neamtului adica , dupa sondaje, cca 45% dintre electori,halal pacificator!

  74. 79 Mihaela Erika Petculescu noiembrie 7, 2014 la 2:21 pm

    Regionalizarea excesivă (previzibilă, de altminteri) a votului de duminică se explică, în bună măsură, prin diferenţele de mentalităţi dintre ardeleni şi „răgăţeni”, cu rădăcini adânci în istoria zbuciumată a poporului nostru.
    Ceea ce a caracterizat însă primul tur de scrutin a fost aportul covârşitor pe care tinerii şi intelectualii l-au adus celor 40 de procente obţinute de Victor Ponta, semn că două categorii emblematice ale societăţii româneşti au înţeles că miza acestor alegeri prezidenţiale nu este victoria unui candidat sau al altuia, nici triumful dreptei ori a stângii (actualul guvern fiind „centrist”), ci stoparea evoluţiei unui regim autocratic, aflat – din fericire – încă în fază incipientă. Atenţie, aşadar, la votul de pe 16 noiembrie! Peste 5 ani, s-ar putea să fie prea târziu pentru a mai răsturna dictatura.

  75. 80 blogideologic noiembrie 7, 2014 la 3:27 pm

    http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/presedinte-cepa–in-romania-democratia-va-fi-testata-mai-dur-decat-in-alte-tari-356449 Wess Mitchell, președintele grupului de reflecţie american The Center for European Policy Analysis : + România este un „battleground state” într-un capitol al istoriei care se desfășoară în prezent […] Aveți nevoie ca, atât cât se poate, influența rusă să nu treacă la vest de Nistru.+
    De ce nu “la vest de Bugul pontic” ? Am impresia că domnul Wess Mitchell nu l-a citit pe Winston Churchill.

  76. 81 Cris noiembrie 7, 2014 la 4:01 pm

    @ Adrian B.:

    Excelent! Excelent, cristalinul Cristi frate cu Prințesa Ardealului!

  77. 82 Cris noiembrie 7, 2014 la 4:05 pm

    Cel mai mult mă bucură „performanța” lui Macovei.
    „Programul” ei a fost „eu am făcut DNA! eu am făcut DNA” iar electoratul i-a răspuns „ete, na! ia, mai du-te-n DNA!”

  78. 83 fleosc noiembrie 7, 2014 la 4:11 pm

    @Aramis, nu e blogul tau aici, nu dictezi tu cine comenteaza. Ia nu te mai instapani tu peste tot pe unde scrii cate ceva!

  79. 85 ion adrian noiembrie 7, 2014 la 5:58 pm

    Scuze nu vazusem ce ai scris ca nu mai postam cele 60 de motive ale lui Vlaston dar sunt sufocat de campania desantata facuta la cele doua televziuni ptr propaganda de partid si am zis sa ncerc sa mai echilibreaz . Nu voi mai cita pe altii ci doar pe mine . Asadar Iohannis m-a surprins , este un tip deosebit. Macar de-ar avea romanii noroc cu el. 🙂

  80. 86 vsile, noiembrie 8, 2014 la 8:42 am

    D’Artagnan,

    Nu mai fi asa de curios!
    Ce , care candidat la orice, nu are in spate un partid si reuseste doar carismatic sa invinga in cadrul unui pebiscit de o asemenea anvergura?

    Chiar si Ceausescu, Mao ….exersau acest concept desi ar fi putut si fara,deoarece sa mimezi democratia este inca posibil.

    PSDeul a mai facut si alte miscari destepte, a pus in umbra lui Ponta,un nucleu de specialisti in arta manipularii , unul este chiar cunoscut prin cunoscutul si valorosul volum „cinci milenii de manipulare, , adica ce mai conteaza inca 5 ani!
    Nu este greu de observat ca atunci cind Ponta vorbeste „in afara sfaturilor” date de clubul inteleptilor , ori rade ca Bula ,ori promite o pomana ori spune „odioşenii”!

    Blogi,

    Nu este necesar sa mai repet maxima desteptilor care calca in strachini.As fi curios cum de poti scoate asemenea traznai? Si ca sa nu cumva sa va fortez memoria am sa va intreb :
    – Lasand de o parte „filo-relatia” politica a marelui , scriitor,dramaturg ,filolog de origini poloneze B.P.Hasdeu desi ar trebui amintit ca era anti-regalist , anti-junimist si anti…nu-l vad pe marele Nicolae Iorga printre anti-regalistii neamtzului Carol , inainte ca acesta sa devina Domnitorul Principatelor Romanesti si cu toata precocitatea istoricului nici nu-l vad la varsta de un an ,doi sa fi complotat impotriva coroanei! A fost doar o parabola tot asa cum dumneata ai scos din context o paranteza patrata!
    Ce doresc insa sa va spun este faptul ca Mircea Diaconu este un om serios, consecvent si ce nu intelegeti dumneavoastra PSDisti care vopsesc gardul (tot asa a fost si Basescu Traian si sprijinul politic al acestuia), repet ce nu intelegeti este faptul ca nu toti oamenii sunt vopsiti precum gardul,nu toti oameni sunt de vanzare ,si poate sunt si oameni care au un pret care se numeste cinste si integritate chiar si in sfera marasmului politic iar dl. Diaconu nu este un vandut precum Tariceanu acesta Mircea Diaconul pare sa fie este un liberal adevarat , si ca liberal nu poti fi alaturi de dl. Ponta decit in momente de referinta ale tarii ale neamului, razboi sau calamitate asa cum a fost calamitatea Basescu!

  81. 87 Marcus noiembrie 8, 2014 la 9:21 am

    @Don Basil: „Ci tu ce crezi ,sau hai sa-i intrebam pe romanii care gandesc , adica pe membrii PSD , (deoarace una-i membru si alta-i alegatorul)il ajuta oferta lui Tokes pe neamtz?”
    Sincer sa fiu faptul ca alde Klaus et.Cie au pus boticu’ la oferta tokesului denota cam cat de destepti sunt baietii sau, hai sa le dam un eufemism (sac!) pentru prostie politica, disperati.
    Altfel
    sa fii iubit
    marcus
    PS Se pare ca n-ai inteles nimic din postare.Bref, ne scandalizam ca staff-ul lui Ponta a acceptat oferta vadimista, dar aplaudam cu clabuci la dos inititiva tokesului si ai nazistilor extremisti unguri.

  82. 88 blogideologic noiembrie 8, 2014 la 4:08 pm

    Bogdan Petriceicu Haşdeu era un român din Podolia Mică.

  83. 89 vsile, noiembrie 9, 2014 la 9:36 am

    Marcus,

    Nu o mai da cotita , intrebarea era, il ajuta pe neamtz oferta unui extremist?

    Daca nu il ajuta de ce a facuto, pentru ca este in slujba namtului sau impotriva lui.
    Deci ce spui tu devine ilogic!
    „Alne neamtul s-a exprimat clar „nu pun pe nimeni si nu promit nimic nimanui cine ma alege bine ci nu nu”! Ma obligi sa fac politica pro neamtz doar ca sa iti explic ca esti vraisete eu cred ca nu exista om din Romania , cu exceptia sibienilor care probabil au si ei neinmplinirile , frustrarile lor impotriva neamtului ,alaturi de regele Cioaba care nu isi poate etala palatele tiganesti precum ceilalti tigani in Romania , repet om care sa vada Sibiul ultimilor ani si sa nu-l voteze pe primar!
    Tu insa , in mod sigur , nu ai vazut Sibiul ,nu intri in categoria pro-neamtului deci sa nu-l votezi pe Ion Hannis , dar puteai sa o intrebi pe fie-ta , cum arata cel mai frumos oras din Romania un oras anost slefuit ca un diamant de un neamtz!.

  84. 90 vsile, noiembrie 9, 2014 la 9:45 am

    Zev.,

    Eu nu te intreb cine roieste in jurul domnului Ponta , deoarece cumulul ,balastul pe care-l poarta partidele este de aceiasi natura pestentiala.
    Este adevarat nu mi-ar place sa-l vad prim ministru pe oricare dintre PDListi din aproprierea lui Johannis , dar nici nu-mi place mizeria din jurul lui Ponta, Tariceanu cel desemnat, Maior posibil umas precizez incepind cu 2016……..
    Nu cred ca Johannis ar reusi in marasmul roman sa cladeasca un alt Sibiu,Sibiu-Romania dar sunt sigur ca nici Ponta si de aici poanta cu raul mai mic ,devine esentiala, hai sa nu scufundam Romania asa cum a incercat Basescu .
    Si masurile populiste lipsite de masuri economice reale ale domnului Ponta ,masuri menite sa manipuleze masele , prevestesc vremuri grele!

    Ponta si dumneata un mic surubel in masinarie accelerati turbulent masinuta si asta nu este semn bun!

  85. 91 Cris noiembrie 9, 2014 la 10:37 am

    Cineva o scuză pe Macovei că n-a avut un partid în spate.
    V-ați pus întrebarea, stimabile, de ce partidul/alianța în care se află ea nu a propus-o?
    Păi dacă partidul/alianța EI nu a propus-o, ce-oți fi vrând? S-o propună PSD?

  86. 92 cloudmaker noiembrie 24, 2014 la 12:55 pm

    privind un pic in urma, dar stiind acum rezultatele alegerilor, cred ca un aspect v-a scapat, iar un al doilea a fost interpretat gresit in comentariul dvs.
    primul aspect care v-a scapat a fost situatia care se prefigura pentru turul 2 numai in baza votului exprimat in primul tur de scrutin. pana in 16 noiembrie ar fi fost mai greu, desi nu imposibil, dar astazi este usor in baza sondajelor si veti intelege cu usurinta ceea ce va scriu. daca ati fi fost mai atent la cifre si la profilurile posbile ale votantilor, ati fi constatat ca cei doi se afla aproape le egalitate pentru 16 noiembrie, cu un posibil avantaj pentru victor ponta, poate 2-3%, cel mult.
    al doilea aspect il repezinta votul pentru monica macovei. a obtinut putin, cinci si ceva la suta, dar mijloacele ei de campanie au fost foarte reduse. in conditiile astea voturile au venit din marile orase, adica de acolo de unde se pot obtine cu usurinta informatii pe langa cele furnizate de apartele de partid si televiziuni. luati exemplul capitalei, ponta 31%, iohannis 27%, macovei 12%. spuneti ca e putin? a obtinut aproximativ 40% din voturile candidatului psd si aproape de 50% din voturile celui situat pe locul 2. numai putin nu este!


  1. 1 Concluzii la alegerile prezidentiale din 2014 (primul tur) | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe noiembrie 6, 2014 la 11:19 am
  2. 2 Trei greseli « Motanul Incaltat Trackback pe noiembrie 6, 2014 la 7:39 pm

Lasă un comentariu






Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!