Marin Nastase – „Bateria Albastra”, 70 de ani

Astazi, 25 august, se implinesc 70 de ani de cand tatal meu, locotenentul (pe atunci) Marin Nastase, sef de promotie la Liceul militar „Manastirea Dealu” si absolvent al Scolii de ofiteri de artilerie Regele Carol I din Timisoara, a format, la comanda Corpului de munte, dupa proclamatia Regelui Mihai din 23 August, o baterie de artilerie alcatuita din 56 de muncitori de la Uzinele de armament Rogifer – Tohanu Vechi.Imbracati cu salopete albastre, acestia au intrat in istorie cu apelativul simbolic „Bateria Albastra” iar pentru faptele lor de arme, au fost citati prin ordin de zi pe intreaga armata, in 13 octombrie 1944.

Tatal meu avea atunci varsta de 27 de ani. A avut curajul de a forma o unitate paramilitara, cu muncitorii de la fabrica de munitii si sa blocheze cu tunurile folosite la incercarea munitiei din poligon, drumul dintre Tohan si Bran, pe care refulau unitati germano-maghiare spre Brasov. Tunurile au oprit coloana de camioane, prizonierii au fost dusi la Rasnov iar muncitorii s-au inarmat cu armele „confiscate”.Timp de noua zile,in intreaga zona, pana cand misiunile de lupta au fost preluate de unitatile regulate ale Armatei, „Bateria Albastra” a tras asupra trupelor germano-horthiste peste 2600 de proiectile de 75 si de 100 mm (in medie, cam 100 de lovituri pe zi pentru fiecare tun – cu totul in afara regulamentelor de trageri ale artileriei).

Ordinul de zi nr 14 din 30 Octombrie 1944, semnat de Ministrul de razboi M. Racovita, preciza:
„In zilele de la 25 august la 5 septembrie a.c. cand se desfasurau grele lupte de curatire a teritoriului de trupele germane, unitati germano-maghiare au atacat din Ardeal spre Brasov.

Alaturi de trupele care au luptat pentru respingerea inamicului in zona Prejmer-Doboli, Uzinele Rogifer-Tohanu au intervenit imediat la cererea Corpului de Munte, cu o baterie incadrata cu lucratori si material propriu.

Spontaneitatea cu care a intervenit Directia Uzinelor (tatal meu era ofiter receptioner de munitie la Uzina n.b.) elanul cu care a raspuns personalul acestei intreprinderi si darzenia cu care au luptat pentru respingerea inamicului constituie un exemplu de indeplinire a datoriei fata de Tara si Tron”

Tatal meu – comandantul „Bateriei albastre” a fost decorat atunci cu ordinul Steaua Romaniei cu spade si panglica de Virtute militara „pentru munca si priceperea de care a dat dovada in campania pentru desrobirea Transilvaniei de Nord”.

De-a lungul anilor, s-au scris carti, s-au realizat cateva filme despre istoria acestei initiative unice, de la 23 August. Ele se afla in arhivele MAPN, si ale Televiziunii publice. Unele dintre obiectele militare ale tatalui meu, precum si unul dintre tunurile folosite in luptele de la Brasov au fost expuse la Muzeul Militar. Din pacate, intr-una din perioadele de dupa ’89, cand partidul din care faceam parte s-a aflat in opozitie, toate acele obiecte, planse etc au fost „expulzate” din muzeu!

Mi s-a parut interesanta insa initiativa comuna a Primariei din Zarnesti, a Uzinei Mecanice Tohan si a Fundatiei social-culturale „Sf. Nicolae” de a marca, in 29 august, implinirea a 70 de ani de la luptele muncitorilor uzinei „Rogifer” pentru „alungarea fascistilor, apararea uzinei si a patriei noastre in august 1944″.

Mai multe detalii despre Bateria Albastra” puteti gasi in cartea „Destinul unui militar – Marin GR. Nastase”, publicata de sora mea, Dana Barb, in 2004, carte pe care o puteti consulta pe site-ul meu. Puteti reciti si comentariile mele, pe blog – „Tatal meu -Marin Nastase, din 30 martie 2013.

42 Răspunsuri to “Marin Nastase – „Bateria Albastra”, 70 de ani”


  1. 1 Doru Coarna august 25, 2014 la 7:59 pm

    Eroism, initiativa, curaj, capacitate de decizie si de comanda… alte vremuri, alti oameni, din altfel de plamadeala facuti…

    In zilele noastre ar vinde munitia la adversar si tunurile ca fier vechi la turci…

  2. 2 Marian Nicolae august 25, 2014 la 8:50 pm

    Varșovia și țările baltice doresc să îndrepte apărarea antirachetă împotriva Rusiei

    Andrei Fediaşin, Astăzi, 17:23
    http://romanian.ruvr.ru/2014_08_25/Varsovia-si-tarile-baltice-doresc-sa-indrepte-apararea-antiracheta-impotriva-Rusiei-3344/

    Varșovia și țările baltice se pregătesc să propună în cadrul summit-ului NATO de la Wales din 4-5 septembrie înregistrarea oficială a sistemului american de apărare antirachetă în Europa ca sistem îndreptat spre descurajarea Rusiei.

    Moscova a înțeles de mult timp că zona de apărare antirachetă din Polonia și România nu are nimic comun cu apărarea Europei de țările de tipul Iranului și Coreii de Nord. Dacă ideea „partenerilor mai mici” ai SUA va fi aprobată, atunci aceasta va fi o constatare a unui fapt evident de mult timp pentru Kremlin.

    Despre planurile Varșoviei și țărilor baltice de a înregistra în documente formularea privind utilizarea sistemului de apărare antirachetă împotriva Rusiei, a anunțat publicația germană Der Spiegel.

    Este ciudat faptul că despre noua arhitectură a apărării antirachetă europene cel mai tare vorbesc țările baltice și Polonia. Nici ele, nici alți europeni nu sunt autorii ideii referitoare la apărarea antirachetă și nici elaboratorii concepției ei. Autorul sunt SUA. Aceasta este o discuție a unor oameni incompetenți, cu toate că este clar de la cine pornește în realitate această inițiativă, consideră analistul Serghei Oznobișcev.

    „Absurditatea militară a modului de prezentare a problemei apărării antirachetă europene împotriva rachetelor iraniene este absolut clară.
    În Iran, nici acum, nici într-un viitor apropiat nu există un potențial pentru crearea rachetelor, care ar acoperi Europa. Evident, acolo pot exista exemplare izolate care pot ajunge să zicem până la Munchen. Însă este vorba de exemplare experimentale. În prezent, Iranul este un co-negociator activ în problemele limitării potențialului nuclear propriu”.

    Pe poziții similare se situează și Aleksandr Gusev, directorul Institutului de Planificare Strategică.

    „În decurs de câțiva ani, noi am cerut NATO și SUA să ne dea garanții în scris că noul sistem american de apărare antirachetă din Europa nu este îndreptat împotriva Rusiei. Însă, în ultimii câțiva ani, americanii nu au reacționat în nici un fel. Ei ne-au spus pur și simplu că acest sistem trebuie să apere de amenințările din zona Orientului Mijlociu și Coreea de Nord. Însă, acest sistem este dislocat împotriva Rusiei. SUA și principalii lor sateliți din Europa – Polonia și țările baltice – avansează această idee”.

    În NATO, Germania și Franța se declară împotriva acestei inițiative, considerând că Moscova nu trebuie să fie provocată. Rusia nu mai crede pe cuvânt SUA și NATO, care în anii 90 au promis că NATO „nu se va apropia nici măcar cu un centimetru de granițele Rusiei”.

    Moscova a declarat în repetate rânduri că ea va răspunde la sistemul american de apărare antirachetă din Europa cu propriile măsuri, pentru a garanta securitatea și eficiența forțelor sale de descurajare.

    Un alt pas de răspuns al Moscovei poate fi dezvoltarea și producerea unei rachete balistice intercontinentale mobile pe calea ferată.

    În Rusia, În lume, Europa, SUA, Polonia, scutul antirachetă, Politică

  3. 3 Catalin august 25, 2014 la 9:52 pm

    Va salutam D-le Ministru!

    Citind postarea (cu o oarecare nostalgie pe care o recunosc), ii readuceam aminte sotiei mele despre povestea „Bateriei albastre” pe care mi-ati relatat-o in marché du livre ancien George Brassens, Dvs. fiind extrem de bucuros, la acel moment, dupa ce ati gasit cartea lui Anatole de Demidoff, Voyage dans la Russie Méridonale & la Crimée (par la Hongrie, la Valachie & la Moldavie). Gravurile dintr-unul cele 4 exemplare originale l-am putut admira ulterior in zona Drouot.

    Dupa momentele extrem de grele prin care ati trecut in ultimii ani, ne bucuram mult pt. ca sunteti impreuna cu familia Dvs. in aceste momente.

    Cu acelasi respect dintotdeauna,

    Catalin&fam.

  4. 4 blogideologic august 26, 2014 la 3:59 am

    Impresionant.

  5. 5 Ely Elisav august 26, 2014 la 6:43 am

    Acum ce baterie de romani ar putea opri asaltul trupelor basiste care devorează România precum termitele o mai poate face . Unde mai este acel patriotism romanesc în rândul magistraților si al judecătorilor care au cea mai puternica arma , JUSTIȚIA

  6. 6 Criticos august 26, 2014 la 6:54 am

    Aveţi pe cine moşteni, dle Adrian Năstase! Şi regăsesc la dvstră capacitatea de a găsi soluţii şi tenacitatea în a le pune în aplicare: Bravo celor care celebrează amintirea Bateriei Albastre. De ce oare producem mereu indivizi jalnici care se ocupă cu diverse tipuri de „exilări”?!

  7. 7 George Ban august 26, 2014 la 7:14 am

    @Sibilla, 25 august, 8:21pm, la „Acasă”

    Doamnă, stați liniștită, nu vă ia nimeni libertatea cuvântului, dar lăsați-i și pe alții liberi la cuvânt! Care alții vă prețuiesc, dar vă roagă să vă mai depărtați de amănunte și să priviți tabloul general. Dacă doriți și puteți!

  8. 8 Vsile, august 26, 2014 la 7:24 am

    Cunosteam evenimentul , transpus altfel pe ecrane dar nu cunosteam faptul ca faptasul a fost tatal dumneavoastra.Recunosc nu m-a dus capul!
    Respectuos doresc ,in memoriam , sa va felicit ca urmas al acestui erou.
    Vorba lui Stefan cel Mare vorba pusa-n gura de Barbu St.Delavrancea,
    unde sunt mosii nostrii ” bătrânul Manuil şi Goian, şi Ştibor, şi Cânde, şi Dobrul, şi Juga, şi Gangur, şi Gotcă, şi Mihai Spătarul, şi Ilea Huru comisul, şi Dajbog pârcălabul, şi Oană, şi Gherman, şi fiara paloşului… Boldur?… Pământ!… Şi pe oasele lor s-a aşezat şi stă tot pământul ” care in spijina aceasta Romanioe plina de politicieni imfami!

  9. 9 Cris august 26, 2014 la 9:03 am

    Fericiți părinții din lumea asta și din ceruri prețuiți și omagiați astfel de către fiii lor!
    Dealtfel asemenea părinți care și-au educat astfel copiii merită cu prisosință omagiile.
    De-ar fi cât mai mulți astfel de părinți și copii…

  10. 10 Marian Nicolae august 26, 2014 la 9:12 am

    AGENDA GUVERNULUI DIN UMBRĂ ( Documentar de Rusia TV )

    sâmbătă, 23 august 2014
    http://dinamikro.blogspot.com.es/2014/08/agenda-guvernului-din-umbra-documentar.html

    La Rusia TV a fost transmis un documentar extraordinar de detaliat de 2 ore si 22 min. despre cum a inceput controlul planetar si unde ne aflam astazi. Sunt atinse absolut toate subiectele abordate de mine pe blog intr-un an.

    Sunt informatii concentrate in care trec in revista toate marile actiuni ale cabalei din ultimul secol : constructia bazelor subterane, asasinarea lui Roosevelt si Kennedy, operatiunea Paperclip…etc. pana la terorismul, operatiunile steag fals din zilele noastre, Fukushima, 9/11, etc.

    Sunt interviuri , in principal luate lui Ben Fulford, David Wilcock, dar si multor specialisti militari si cercetatori americani si rusi.

  11. 11 ZeV august 26, 2014 la 9:27 am

    Ce rau guvern, domnule Vsile…pe langa legea insolventei, guvernul ,,incompetent” Ponta a blocat si legea amnistiei fiscale pentru mame si pesionari, la Senat. PNL si PDL au vrut sa o voteze, dar daca nu au fost rugati frumos de PSD…jos, Ponta ! 😉
    ps
    Urmeaza legea reducerii CAS…..,,este masura noastra, cum va permiteti sa o promovati voi ? Las’ca va aratam noi…o trantim si pe asta…nana! ” …parca ii au pe fostii liberali tunand si fulgerand in Parlament.
    😉
    E clar ca trebuie sa vina Udrea sa faca ordine. Numai o femeie mai poate face ceva intr-o lume de asazisi barbati de stat (mic).
    😉

  12. 12 blogideologic august 26, 2014 la 10:43 am

    Destinul platformei Twitch pentru jocurile video. În urmă cu trei ani, acest germene de întreprindere (start-up), anume platforma Twitch, nu exista. Însă de vreo doi ani nu doar că a depăşit “punctul mort” (echilibrul “break-even” între câştiguri şi pierderi), dar a trecut pe profituri. Google şi Amazon avea fiecare –separat- planuri de achiziţionare pentru această noutate antreprenorială, acest model economic Twitch. A reuşit compania Amazon, contra sumei de 970 millione dolari. Twitch este specializată în alimentarea în mod continuu (streaming ; tehnologiile streaming însoţesc creşterea Internetului ; tehnologiile streaming sunt importante pentru cei care pot fi numiţi “amărăştenii” Internetului, săraci ca noi, adică) cu videojocuri. http://www.lefigaro.fr/secteur/high-tech/2014/08/25/01007-20140825ARTFIG00329-amazon-racheterait-twitch-pour-un-milliard-de-dollars.php

  13. 13 virgil august 26, 2014 la 11:27 am

    mi s-ar parea important de facut cateva comentarii asupra gestului de la 23 august si din perspectiva dreptului international. crd ca exista o oarescare memorie institutionala negative la adresa noastra in Germania. dintr-o perspectiva mai neutral gestul Romaniei poate parea foarte neprincipial- nu ca ar trebui sa fim f principiali in razboi, dar totusi altii cred ca au gestionat mai bine situatia (ma gandesc la Finlanda cu costuri mici si Polonia cu costuri mari). ce credeti?

  14. 14 Fragmentarium Politic august 26, 2014 la 11:59 am

    Cinstire memoriei faptelor „Bateriei Albastre”! Orice istorie nationala se inclina, in cele din urma, in fata patriotismului faptei (cred ca si cea universala o va face fata de umanismul faptei, chiar daca acum este altfel). Traim, din pacate, vremuri in care patriotismul sau umanismul faptei este naclait, murdarit, ascuns sub munti de cuvinte ipocrite, necinstite, viclene. Intoarcerea la argumentul faptei va fi singura cale prin care se va putea discerne intre adevar si fals. Argumentul faptei este de o neindoielnica invatatura si universalitate, asa cum sta scris in toate cartile sfinte ale omenirii: Omul se cunoaste dupa fapte, asa cum pomul se cunoaste dupa roade. Inapoi, la argumentul faptei!

  15. 15 traian august 26, 2014 la 12:17 pm

    La multi ani de ziua sf Adrian

  16. 16 Oscar Wilde august 26, 2014 la 12:33 pm

    Sa aveti parte de o frumoasa onomastica alaturi de familie si de cei care va sunt cu adevarat prieteni! Multa sanatate!
    Earnest

  17. 17 Vsile, august 26, 2014 la 1:46 pm

    Zev,

    Precum observati nu va pun totusi in castegoria dobitocilor fapt certificat de efortul meu de a dialoga cu dumneavoastra de a va arata viata asa cum este color dar si alb negru!

    Pai de ce guvernul a facut o noua pomana amnistiind ramolitii de pensionari de sume pe care le-au primit din greseala unor institutii ale statului , de pomana?
    V-ati gandit vreo clipa ca dupa acelasi scenariu poate peste 30% din pensionari au pensii calculate in minus , astora cine le va face dreptate, Dumnezeu in lumea de apoi?

    A facuto in scop electoral , deoarece daca nu o facea in scop electoral dadea si amnistia si pedepsea exemplar cu retineri din salarii pe toti functionarii , serviciile ,respective dar si componenta AGA formata in exclusivitate din vampiri financiari care sug miliarde din visteria statului . de la cei care muncesc cu adevarat miliarde … pentru a mai face putin trafic de influenta in favoarea unui partid , individ etc!

    Un exemplu, in consiliul de administratie de la Oil Terminal este un consilier al primariei din Piatra Neamt , in mod sigur este un PSDist , dar mergind pe firul evenimentelor locale va intreb , retoric , exista oare vreun consilier liberal sau din alt partid diferit de PSD care sa nu fie ostean in oastea lui Radu Mazare , pe cale de consecinta a lui Stefan zis Pinalti?Si totusi suge si dintro intreprindere portuara unde singura legatura ar fi afacerile cu motorina ale lui Pinalti si Blejnar!
    Acum sa nu credeti ca eu sugerez ca a fost numit acolo de dl Ponta sunt sigur ca-i un pinalti al primarului Pinalti ,deci daca nu-i Ponta este doar continuitatea cardasiei basiste cu una pontista!!

  18. 18 Pali august 26, 2014 la 1:53 pm

    Azi Sf Adrian ?,…la multi ani,…!

  19. 19 Vsile, august 26, 2014 la 1:59 pm

    Virgil,
    La nivel de natiune , tara , notiunea tradare se poate traduce in interes major national!
    Sintagma de tradare parca este mai apropriata de gestul Angliei fata de Polonia , tradare repetata si totusi polaci niste anti-rusi ,for ever , nu-i blameaza pe englezi de acest fapt abominabil.
    Sa nu uitam ca Germania hitlerista nu ne-a oferit nici o garantie in baza tratatului cu Ion Antonescu nici cel putin nu si-a anulat prevederile pactului Molotov-Ribentrop , desi Rusia devenise inamicul no l !

  20. 20 blogideologic august 26, 2014 la 2:30 pm

    De ce a fost ucis Virgil Săhleanu? „Cu cine construim capitalismul”, scrie ALINA MUNGIU-PIPPIDI la http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/cu-cine-construim-capitalismul-203251.html Fiind GDS-istă şi SAR-istă notorie, o profitoare gureşă din ONG-uri stipendiate, AMP mai are tupeul să clameze : „Fără o cerere internă mai mare a unor alte reguli ale jocului, fără un angajament şi o participare reală a unor zone mult mai largi din societate decât câteva ONG-uri şi câţiva ziarişti, de exemplu din zona de afaceri, lucrurile nu se vor schimba.” Spuneam pe alt fir: „Câştigul firmei este copilul cererii pe piaţă a produsului firmei”. Deci nu contează natura proprietăţii asupra mijloacelor de producţie, aşa cum ni s-a explicat când s-a făcut privatizarea predatorială, ci managementul de calitate al firmei. Atunci când pe vremea guvernării CDR, Virgil Săhleanu a încercat să înfiinţeze pe model Kaizen „cercurile de calitate într-o firmă”, a fost ucis. Asta pentru că arătase calea corectă în capitalism.

  21. 21 ZeV august 26, 2014 la 4:33 pm

    Vsile
    Va sunt profund recunoscator pentru cuvantul ,,totusi”.
    😉
    Totusi, nu stiu cine va spus ca dvs dialogati. Cina a facut asta, v-a mintit frumos.
    😉
    ps
    Atentie, imi permit sa va dau un sfat, daca nu este cu suparare, deoarece nu aveti nimic de pierdut: informati-va intotdeauna temeinic, in prealabil.

  22. 22 ZeV august 26, 2014 la 4:35 pm

    Vsile (erata)
    cine v-a spus
    scuze
    (Z)

  23. 23 serbanfl august 26, 2014 la 4:43 pm

    La mulți ani!
    La multe bucurii de la copii, nepoți și strănepoți!

  24. 24 ZeV august 26, 2014 la 4:51 pm

    Sibilla
    D-na, dvs veti fi avand o misie nobila pe aceste Pamant, dar pana sa ajungem la nivelul Domnului, sau, sa descoperim piatra filosofala si esenta echilibrului universal, trebuie sa trecem printr-un razboi cat se poate de prozaic, neconventional si fara rime. Prin urmare, dvs aveti o misie de la conducerea partidului, aceea, de a va face eficienta in calitate de soldat disciplinat si cu discernamant. Adaug cuvantul discernamant, pentru a putea sa luati deciza corecta daca, cumva, intr-un viitor ipotetic, PSD va decide sa adere la PPE. Dar pana atunci, vorba amicului George Ban, incercati sa priviti lucrurile de ,,sus”, in sensul bun si sintetic al cuvantului.
    Oricum, sunteti simpatica, exact ca nevasta-mea. Cand conduc la drum lung, atent fiind la pano(a)rama ambientala, reguli si provocari, ii aud turuiala din departare, asimilandu-o cu un susur molcom de izvor cristalin de munte care ma mentine treaz pana la destinatie. La un moment dat o intreb (dupa vreo 4 ore): ai spus ceva ? (Z)
    ps
    D-na , cu totii avem dreptate pana la un punct si-o virgula. Cand vom ajunge la un punct, inseamna ca suntem deja morti.
    (Z)

  25. 25 Cris august 26, 2014 la 4:52 pm

    Când aud lamentări de genul „alte vremuri, domne! alți oameni…”, îmi aduc aminte de Scrisoarea III:
    După evocarea voievodului drept, cinstit și curajos ca tot dacul, poetul vituperează:
    De-așa vremi se-nvredniciră cronicarii și rapsozii;
    Veacul nostru ni-l umplură saltimbancii și irozii…
    Nu se nasc glorii pe stradă și la ușa cafenelii?…
    Panglicari în ale țării, care joacă ca pe funii,
    Măști cu toate de renume din comedia minciunii…
    Au de patrie, virtute nu vorbește liberalul?…(conservatorii erau cruțați cu obiectivitate)
    Dintr-aceștia țara noastră își alege astăzi solii…

    Să vedem despre cine era vorba! Poate despre Dimitrie A. Sturdza, Lascăr Catargiu, Christian Tell, Alexandru Lahovary, George Gr. Cantacuzino, Petre Carp, Ion C. Brătianu, Ion Câmpineanu, Mihail Kogălniceanu, Vasile Conta, Dimitrie Brătianu, Constantin A. Rosetti, Vasile Alexandrescu-Urechia… pe care noi astăzi îi lăudăm.
    Dar să luăm presa interbelică și post-belică și să citim lăturile aruncate în capul lui Take Ionescu, Brătienilor, Cantacuzinilor, Ion G. Duca, Ion Mihalache, Iuliu Maniu, Octavian Goga, Alexandru Averescu, Constantin Argetoianu, Alexandru Marghiloman, Alexandru Vaida-Voevod…! pe care noi astăzi îi ridicăm în slăvi.
    Mă întreb cum se va vorbi peste 70-100 de ani despre politicienii de azi. Cred că știu răspunsul.

  26. 26 ZeV august 26, 2014 la 4:57 pm

    pps
    Vsile
    Daca eu, cu bunavointa dvs , nu fac parte din categoria dobitocilor, dati-mi alte trei nume apropiate de aceasta nefericita categorie socio-intelectuala, pentru a ma feri, eventual, de domniile lor.
    Va ascult, domnule Vsile si va multumesc anticipat.

  27. 27 papasha august 26, 2014 la 5:13 pm

    Daca-i facea piratu’beshinescu lu’ Marin Nastase ( Dumnezeu sa-l odihneasca-n pace ) ce ia facut lu’ Adrian Nastase , punea omu’ ala Bateria Albastra pe pirat cu toata satra lui , si nu se oprea pana nu termina munitia ! Hirosima era joaca de copii !
    Ei , dar n-a fost sa fie !
    Adrian , fiul lui Marin , a preferat sa fie un , cult european diplomat , care ,la vremea aceea inca mai credea in Santa Klaus ( nea Nelu ), si n-a iesit bine nici pt. el , si nici pt. noi .
    Dar noi tot il indragim , asa cum e el , un cult europe
    an diplomat!

  28. 28 Vasiliu august 26, 2014 la 8:05 pm

    Glorie lor dar si glorie celor care in tacere au oprit pierderea Transilvaniei caci cei ce au luptat nu pot fi uitati indiferent de regim pentru ca au luptat si au reusit .

  29. 29 Taranul august 26, 2014 la 9:46 pm

    Aschia nu sare departe de trunchi!Imi este rusine ca fac parte din aceasta generatie de molii(urlam in casa,dar nu facem nimic.Voi sinteti urmasii Romei………………………….ii este rusine omenirii sa va zica voua oameni.

  30. 30 alice august 26, 2014 la 9:46 pm

    La multi ani!de ziua numelui,multa sanatate.

  31. 31 tudor august 26, 2014 la 10:11 pm

    Primiti, va rog, deosebitele mele aprecieri in memoria distinsului dv parinte.

  32. 32 blogideologic august 26, 2014 la 11:05 pm

    Paraşutişti francezi luptă în Donbass ? Dar mai întâi ei merg la Budapesta, să obţină viza de refugiaţi în Rusia salvatoare (la fel ca Dimitrie Cantemir). http://www.lemonde.fr/europe/article/2014/08/26/des-paras-francais-dans-le-donbass_4476646_3214.html

  33. 33 T-Rex august 26, 2014 la 11:51 pm

    Cine isi onoreaza parintii e demn de respect.

    In alta ordine de idei, am inteles ca dl. Diaconescu a dat o fuga la Inalta Poarta, unde adjunctul adjunctului de sef i-a ascultat plingerile politice si i-a dat instructiuni apolitice. Nu am aflat daca a urmat la rind doamna Udrea, domnul MRU, doamna Macovei sau domnul Iohannis si daca au jurat pe Biblie, pe Constitutia Romaniei, a Germaniei sau a Inaltei Porti. Cert e insa ca dl. Diaconescu a iesit imbarbatat din misiune, si a doua sau a treia zi s-a luat in piept barbateste cu Tariceanu, „buzduganul” Tariceanu mai precis. O fi el „buzduganul stingii”, dar cel putin nu e momaie de dreapta.

    Ca tot vorbim de ce-i speciala dreapta fata de stinga in Romania, l-am vazut pe MRU la B1TV rosu la fata de manie ca Romania nu respecta Stability and Growth Pact, sau mai bine spus Legea Austeritatii din UE. Probabil nu citeste cu atentie ziarele. Nu doar trimisa Comisiei UE spune ca Romania e mai catolica decit Papa. Eu zic ca vrea sa se dea chiar fata mare, desi am vazut-o la brat cu mai multi parteneri …strategici. Domnul MRU poate ca a fost informat ca atit Franta cit si Italia si Spania sunt gata sa scuture acest pact ca sa relaxeze regulile rigide de 3% impuse de Germania. Apoi daca Spania si Italia si Franta sunt in buda economic vorbind, ce pretentii referitoare la deficitul bugetar poate MRU avea fata de Romania?

    Mai am o intrebare: cind ies din transee dl Cazanciuc, Ministrul Justitiei, si dl Nitu, Seful Procurorilor ca sa infrunte cu arme democratice puzderia de romani care au intrebari despre prostul mers al Justitiei, si ceea ce pare a fi o atitudine totalitara la unii magistrati si procurori? Reforma, reforma, dar sa o stim si noi….

  34. 34 blogideologic august 26, 2014 la 11:53 pm

    Psihologia behaviorală (comportamentală) implicată în Twitch. Pe la începutul dezvoltării videojocurilor, se spunea că acestea “strică mintea”. Acum, asistăm la o reconsiderare pozitivă decisivă (de exemplu că participarea la videojocuri pentru persoanele de vârsta a treia previne, sau întârzie mult, instalarea demenţei senile). Şi nu doar participarea directă. Este benefică pentru minte chiar vizionarea altora jucând şi explicând acţiunile şi motivaţiile acţiunilor. Firma Twitch creează tocmai o asemenea comunitate – pe Internet- de jucători video şi privitori-chibiţi. http://www.nytimes.com/2014/08/26/technology/amazon-nears-a-deal-for-twitch.html?hpw&rref=technology&action=click&pgtype=Homepage&version=HpHedThumbWell&module=well-region&region=bottom-well&WT.nav=bottom-well

  35. 35 ZeV august 27, 2014 la 5:57 am

    Cun un tupeu nemaipomenit, pedelistii si proaspetii lor asociati in ale dreptei, se pregatesc sa mearga cu jalba-n protap prin toate strainatatzurile care face legea in Romania, sa se planga ca….PSD intentioneaza sa le ,,fure” alesii (sic!). Cu alte cuvinte, Vasile Blaga, care nu a castigat aproape nimic la locale, acuza de incurajarea traseismului pe cei care au castigat alegerile in numele USL si ai caror alesi locali s-au trezit, fie in minoritate, fie in aliante cu partidul portocaliu impotriva caruia cetatenii au votat masiv in 2012! Si asta in contextul istoric al legii promulgate in 2006 care a permis alesilor locali ca, timp de 45 de zile, sa decida daca raman, sau pleaca, in/din partidele/aliantele in numele carora au candidat si au castigat. Astfel, PDL a ,,aspirat” sute de primari ai altor partide.
    In cazul de fata, este vorba de cea mai josnica deturnare a votului popular de catre o alianta toxica si conjucturala care dovedeste o crasa lipsa de respect fata de electori. Dar toti acuza si merg pana la a-si face tara de ras plangandu-se in cel mai penibil mod cu fruntea lipita de pragurile Inaltelor Porti, intocmai ca basistii panicati in vara anului 2012 si fac asta pe motiv ca PSD doreste ca votul acordat in urma cu doi ani sa nu fie in mod grosolan viciat si deturnat.
    Mai in gluma, mai in serios, s-ar putea ca Vasile Blaga sa nu mai simta ca in tinerete si sa se opuna, ca in povestea cu Romeo si Julieta, iubirii eterne dintre Emil Boc si Elena Udrea. (Z)
    Lasa-i domnule Blaga se reuneasca si sa-si duca amorul pana la capat sub umbrela ,,Nasului”…cu un primar in plus, sau in minus, oricum, jalnica dreapta iohhanista nascuta prin forceps basist si condamnata la moarte inainte de a procrea asazisul ,,mare partid de dreapta”, va pierde toate alegerile viitoare. (Z)

  36. 36 Sibilla august 28, 2014 la 3:02 am

    Constat că VP continuă să-i livreze muniție Demisului !
    eu nu mă cunosc perso nici cu băSECU, n-am coabitat nicio secundă cu DEMISU, nici cu fostul primar Darius V ! căutai, găsit, informăm, constatăm că poa fi agățat ! Eu nu am emis păreri !

    Primăria Slatina plăteşte pentru serviciile de ecarisaj preţuri cu 120% mai mari
    http://www.adoptiicaini.ro/primaria-slatina-plateste…/
    Primarul, imperativ, traseaza termene: pana in data de 15 mai 2009 dati jos toata reteaua de troleibuze! Ordinul se executa, nu se discuta!
    Pana atunci cei din Loctrans l-au tot rugat pe primarul Darius Valcov sa reactiveze reteaua de troleibuz, dar degeaba! Terenurile Loctrans ii faceau demult cu ochiul! : http://www.primariaslatina.ro/…/dispo…/d_1314_240309.pdf
    Furt din banul public: desfiintarea troleibuzelor din Slatina!
    Primarul – mafiot Darius Vâlcov se face rãspunzãtor de multe fapte penale, de la licitaţii trucate şi lucrãri prost executate, la vânzarea şi concesionarea de terenuri din domeniul public, pânã la concesionarea şi externalizarea serviciilor din cadrul Primãriei Slatina. O afacere profitabilã pentru edilul Vâlcov a fost şi decimarea fostei reţele de troleibuz!
    Mulţi dintre noi au uitat mult prea repede modul ilegal în care actualul primar al Slatinei a distrus reţeaua electrificatã şi troleibuzele care deserveau transportul în comun. Într-o lume civilizatã, troleibuzul reprezintã o alternativã viabilã la transportul cu autobuze în oraşe, acesta fiind nepoluant, mult mai ieftin şi mult mai silenţios.
    Cu ani în urmã, printr-o hotãrâre de guvern, în municipiul Slatina s-a hotãrât introducerea transportului în comun cu troleibuze. Lucrãrile pentru îndeplinirea acestui obiectiv începeau în anul 1995, iar la data de 30 mai 1996 se inaugurau cele douã trasee de troleibuz, 12 şi 12 barat.
    Cele douã trasee parcurgeau rute – circuit ce fãceau legãtura între ALRO şi Centru, astfel: 12 ALRO parcurgea ruta: str. Cornişei – str. Libertãţii – str. A.I. Cuza – str. Ecaterina Teodoroiu – str. Artileriei – str. Cireaşovului – ALRO. 12 barat avea traseul: ALRO – str. Cireaşovului – str. Artileriei – str. Ecaterina Teodoroiu – str. A.I. Cuza – str. Libertãţii – str. Cornişei – ALRO.
    Proiectul iniţial prevedea dezvoltarea unei reţele de contact atât în zona oraşului vechi, cât şi legãturi cu zona centralã, zona industrialã şi garã. Necesarul de troleibuze era dimensionat la 37 de unitãţi, municipalitatea achiziţionând doar trei troleibuze pentru deservirea traseelor 12 şi 12 barat. Troleibuzul 02 a fost dezafectat curând dupã darea sa în exploatare, fiind scos din circulaţie la ordinul primarului Vâlcov.
    Interesul poartã fesul!
    Odatã cu înscãunarea lui Darius Vâlcov în fotoliul de primar, autoritatea localã a renunţat destul de repede la traseul 12 barat, iar pe traseul 12 se ajunsese sã se efectueze doar trei curse pe zi, în orele de vârf. Traseul 12 ar fi fost extraordinar de rentabil, dacã s-ar fi realizat o buclã de întoarcere la garã. Investiţia necesita doar 50 de m de cablu electric, stâlpi şi macazuri. Din nefericire, primarul nou ales n-a investit nici un leu în transportul cu troleibuze.
    La finele anului 2004, datoriile Loctrans S.A. se cifrau la suma de 2. 263. 894 RON. Nu s-ar fi ajuns în aceastã situaţie, dacã primãria municipiului Slatina ar fi virat subvenţia cuvenitã pentru transportul persoanelor care beneficiau de gratuitãţi. Dacã s-ar fi virat acesti bani, Loctrans ar fi avut un profit, fie el si infim, de circa 150 milioane lei vechi.
    S-a ales solutia falimentãrii RA Loctrans, a disponibilizãrii unei parţi a personalului regiei respective, prin concediere colectivã (salarii compensatorii) şi reorganizarea activitaţii. În lumina celor prezentate mai sus, s-a renuntat la transportul cu troleibuze, imediat dupã schimbarea culorii politice în Slatina, devenitã portocalie, dupã alegerea primarului PD, Darius Bogdãnel Vâlcov.
    Troleibuzele au fost retrase definitiv din Slatina în data de 31 martie 2006. În data de 8 februarie 2006, la iniţiativa edilului Vâlcov, Consiliul local Slatina aproba hotãrârea cu nr.36, act juridic prin care se desfiinţa transportul electric cu troleibuze, investiţie care fusese realizatã cu fonduri de la Guvernul României.
    Între timp, staff-ul Loctrans era completat cu un nou director tehnic, devenit si consilier local din partea PD, ing. Stelica Necula. La vremea respectivã, acesta susţinea cã a adresat memorii executivului local pentru a menţine în conservare reţeaua de contact troleibuze, pânã la gãsirea unor fonduri necesare reactivãrii şi extinderii acesteia.
    Tot ing. Stelica Necula reitera faptul cã, în cazul în care Primaria Slatina achita subvenţiile necesare (legea nu obliga legislativul local), R.A. Loctrans ar fi putut accesa credite pentru achizitionarea unor troleibuze şi pentru extinderea reţelei electrice.Şi ca sã fie treaba- treabã, ,, bomboana de pe colivã”, în data de 28 iunie 2007, prin HCL nr. 134, consilierii locali, tot la îndemnul primarului Vâlcov, votau vânzarea prin licitaţie publicã a componentelor reţelei de troleibuze şi a celor trei vehicule electrice.
    Nu se mai ştie nimic de cablul de cupru de la reţeaua de troleibuze, peste 5000 de kg, acesta nefiind scos la licitaţie, ci vândut pe piaţa neagrã.
    Afacerea: autobuzul portocaliu !
    În schimbul achiziţionãrii de troleibuze, mijloace de transport în comun care nu polueazã oraşul, primarul Vâlcov a optat pentru achiziţionarea în sistem leasing de autobuze portocalii, contract ce sare lejer de suma de 80 de miliarde lei vechi.
    Dupã externalizarea serviciilor din primãrie, edilul Vâlcov mai urmãreşte acum şi externalizarea serviciului de transport local, singurul serviciu public care a mai rãmas dupã externalizarea pieţelor, bazarelor, a serviciului de salu­brizare, dezinsecţie şi dezinfecţie şi de amenajare a domeniului public şi privat.
    La mijloc este vorba de profituri de zeci de milioane de euro, bani ce vor intra în buzunarelor ,,bãieţilor deştepţi”. În 2009, primarul din Slatina, ca pe propria moşie, folosea baza LOCTRANS şi autobuzele societãţii publice de transport local pentru a duce oamenii la vot.
    Tot aici au fost depozitate tonele de ulei şi zahãr, alimente folosite la mita electoralã din acel an 2009. Cum alegerile locale bat la uşã, edilul Slatinei cu siguranţã va folosi acelaşi scenariu !
    http://www.transira.ro/bb3/viewtopic.php?start=30&t=1988
    http://anchetadeolt.wordpress.com/2012/ … n-slatina/

    Despre d-astea să fi grohăit Demisu ??!!!

  37. 37 Sibilla august 28, 2014 la 3:07 am

    @ZeV,
    cu metoda adoptată … NU mă amuțești, nu pe mine . Vezi de traducerile, eratele, analizele, ghiveciul tău. Nu mă citi.
    Tradu în franceză :
    O,-ntelepciune, ai aripi de ceara…. – EMINESCU
    Vom avea de-acum înainte dominaţia banului internaţional, o domnie straină, impusă de străini; libertatea de muncă şi tranzacţiuni; teoria de luptă pe picior în aparenţă egal, în realitate inegal. Şi în această luptă, nu învinge cine-i tare, nobil, sau eroic; învinge cel pentru care orice mijloc de câştig e bun, cel fără scrupule faţă de concetăţenii săi, cel pentru care orice apărare a muncii e o piedică pe care va tinde a o răsturna, pe cale legiuită sau pe cale piezişă. – EMINESCU
    Popor românesc, mari învăţături îţi dă ţie această întâmplare! Dacă fii tăi ar fi fost uniţi totdeauna atunci şi pământul tău strămoşesc rămânea unul şi nedespărţit. Dar veacuri de dezbinare neîntreruptă te-au dus la slăbiciune, te-au dus să-ţi vezi ruşinea cu ochii! – EMINESCU

  38. 38 digitul mic august 28, 2014 la 4:00 pm

    @sibilla, inteleg ca te-ai lamurit odata cu numirea ca ministru al lui Valcov, inteleg ca toti PSD-istii sunt mai prosti si mai urati ca el, de PSD-iste nici nu mai vorbesc. Buna politica de cadre are PSD. Am sa te rog doua lucruri. Ignora-i pe cei doi care tot au ce au cu comentariile tale, nu vei ajunge la nici un rezultat cu ei si, mai ales, renunta la regionalisme. Altfel, cum e la guvernare, roscato? Sau nu ai devenit guvernanta?

  39. 39 Sibilla august 29, 2014 la 1:15 am

    Motorul greşit

    Şi dacă după cum s-a auzit
    şi dacă după cum un simţ o spune
    întregul drum e o deşărtăciune
    şi chiar motorul e croit greşit!

    Maşina e din ce în ce mai grea,
    o-mpingem năzuind la zile bune
    şi aşteptăm s-apară o minune
    să ne putem urca şi noi în ea.

    Tu nu auzi constructor de motoare,
    că ţi l-am da pe-acesta înapoi?
    E un motor prea leneş, prea greoi
    nu poartă, ci-i purtat de fiecare.

    Şi zi de zi motorul nostru moare
    şi-n loc să meargă el, l-împingem noi.
    ADRIAN PĂUNESCU


  1. 1 Marin Nastase – “Bateria Albastra”, 70 de ani | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe august 25, 2014 la 7:31 pm
  2. 2 Yahoo News arată că acolo unde se vrea, se poate | Blog Popa Țeapă Trackback pe august 26, 2014 la 8:13 am
  3. 3 Municipiul Oltenita, Transdanube, şi alte mişculaţii! - Ziarul lui Ipu Trackback pe august 26, 2014 la 3:24 pm

Lasă un comentariu






Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!