2010 – La multi ani!

 
La multi ani pentru Noul An – 2010. Primul deceniu din noul mileniu s-a incheiat. Au trecut 20 de ani de cand Romania si-a schimbat drumul si a ales calea democratiei si a modernizarii. Au fost 20 de ani cu bune si cu rele, cu schimbari insotite si de succese, dar si de suferinte. Nu cunosc si nu intuiesc varsta fiecaruia dintre cei care intra pe  acest blog. Poate pentru unii dintre voi schimbarile din acesti ani sunt mai clare, prin comparatie cu ceea ce exista inainte de 1989. Poate pentru altii, mai tineri, perioada anterioara Revolutiei va ramana intotdeauna un capitol (scris in diferite feluri)  din cartea de istorie. Tuturor va urez un Nou An mai bun decat ultimul si doua decenii  mai bune decat ultimii 20 de ani. Stiu, ideal ar fi sa fie numai bine de acum incolo.
Si totusi, anul 2010 nu va fi unul usor. Singurul lucru pe care mi-l doresc este ca romanii sa isi regaseasca solidaritatea in ciuda greutatilor care vor veni. Solidaritatea nu este un concept abstract. Fiecare dintre voi o traiti – sper – cu familia si cu prietenii. Ceea ce imi doresc eu este sa reusim sa trecem cu totii de micul nostru univers si sa ne gandim la faptul ca „familia noastra mare” are si ea nevoie de un „sentimentul de legatura” si, mai ales, de optimism. Ma ingrozeste faptul ca, in ultimii ani, ura a ajuns sa fie pretuita. A ajuns sa fie valorizata si recompensata (uneori prin functii importante din stat). Ura nu naste decat ura si distrugere. Solidaritatea genereaza constructie si confort. Am aflat acest lucru de atat de multe ori in istorie si sper sa ne reamintim, din nou, acest sentiment. 2010 trebuie sa fie un an al reconstructiei. Romania are nevoie de un proiect, de o directie, de o noua speranta. PSD, la fel ca si Romania, are nevoie tot de aceste lucruri. Vom incepe abrupt acest an, cu dorinta de a rezolva cat mai multe din problemele noastre:  buget, relatia cu FMI, Consiliul National de la sfarsitul lui ianuarie…
 
Inca o data, La multi ani tuturor celor care cititi acest blog, familiilor voastre, prietenilor vostri si, desigur,  si adversarilor politici. La multi ani, dragi prieteni. La multi ani, PSD. La multi ani, Romania!

PS Am ajuns la Predeal, unde vom sarbatori Revelionul impreuna, in familie, dar si cu mai multi prieteni.

124 Răspunsuri to “2010 – La multi ani!”


  1. 1 Mihnea Georgescu decembrie 31, 2009 la 11:00 am

    La Mulţi Ani, să ne trăiţi! Sper că nu mergeţi şi pe la Cabana Schiorilor! 😉

    Fiind o zi specială, vă mai dedic un citat din Voltaire, dumneavoastră, un Spirit Voltairian al Blogosferei Politikiei Dâmboviţene:

    Ce monde, ce théâtre et d’orgueil et d’erreur,
    Est plein d’infortunés qui parlent de bonheur.

  2. 3 Adi decembrie 31, 2009 la 11:21 am

    Primul deceniu din noul mileniu nu s-a incheiat , se incheie peste un an . 🙂
    Varsta ? 40 – schimb prefixul anul viitor (si nu sunt singurul,din cate stiu 🙂 ) .
    Pacat ca toti stim cum trebuie sa fie 2010 , iar peste 365 de zile vom spune cum trebuie sa fie 2011 (si cum 2010 nu a fost) . Ce compromisuri din trecut va reprosati acum si sunteti hotarat sa nu le mai faceti ? Asta ca sa nu fim nevoiti sa reluam iar si iar discutia : cum trebuie sa fie anul care vine ?
    –––––
    La multi ani dumneavoastra , familiei , tuturor celor de pe blog ! La multi ani romanilor !

  3. 4 Iceflame decembrie 31, 2009 la 11:28 am

    La Multi Ani, dumneavoastra, familiei, prietenilor si prietenelor de pe blog.

    Cu drag,

    Iceflame

  4. 5 George_Geo decembrie 31, 2009 la 12:21 pm

    L-am auzit pe tov. TB spunand: „Nu va asezati acolo unde nu v-am pus eu!”, adica: „Alo! Alo! Asezati-va la locurili voastre!”. De aceea, cu prilejul Anului Nou si a realegerii in fruntea partidului si a statului, cu recunostinta si Honoare, ii aducem un profund „Homagiu conducatorului iubit!” Ii Huram ca bugetul de austeritate al Palatului Cotroceni pe anul 2010, sa devina un buget de belsug si bunastare! Sa ne traiti bine sefu!
    La multi ani tutulor!

  5. 6 Maximmouse decembrie 31, 2009 la 12:21 pm

    LA MULTI ANI!

    gazdei noastre si voua stimati colegi!

    :)Maxi!

  6. 7 COSTI decembrie 31, 2009 la 12:25 pm

    Frumusetea iernii, cu albul fulgilor de nea presarati peste gandurile dvs., cu dulcele ecoul al colindelor si cu imaginea in suflet a celor dragi, o sa va petreaca intr-un nou an cu realizari, sanatate, iubire si fericire!

    Lasati o parte din lumina artificiilor aprinse la cumpana dintre ani sa va lumineze sufletul!

    Fie ca NOUL AN sa fie pentru dvs. o punte spre ceva mai bun, mai luminos, mai plin de impliniri si mai inalt in aspiratii!

    LA MULTI ANI!

  7. 8 Cititor in stele decembrie 31, 2009 la 12:35 pm

    La multi ani, d-le Nastase si acelesi gand bun, tuturor!
    Am o prima observatie, daca imi permiteti: primul deceniu din noul secol sau mileniu inca nu s-a incheiat. De abia la 31 decembrie 2010 vom putea spune ca se incheie acest prim deceniu al mileniului trei. Pana atunci avem multe de rezolvat, cu totii, indiferent in ce pozitie ne aflam. Doar cu buna credinta si eforturi sustinute vom reusi sa iesim din criza si sa ne angajam pe linia prosperitatii.
    Fie ca Noul An sa ne aduca sanatate, bucurii si indeplinirea gandurilor bune!

  8. 9 ondin decembrie 31, 2009 la 12:36 pm

    LA MULTI ANI DOMNULE NASTASE SA FITI FERICIT ALATURI DE FAMILIE SI PRIETENI

  9. 10 blogideologic decembrie 31, 2009 la 12:37 pm

    O candoare infinită, „Adrian Năstase şi Omul de Zăpadă” ! Am rîs, cred că era timpul, sper că voi fi iertat.
    La mulţi ani tuturor !

  10. 11 Romi decembrie 31, 2009 la 12:40 pm

    LA MULTI ANI !

  11. 12 leo decembrie 31, 2009 la 12:55 pm

    Drage şi draci,
    tutulor celor care, urmând firul spre care duce un avatar de baci, vor fi aflat vreme să adreseze, fie şi măcar în forul interior, un gând bun pentru sărbătărita zilei, ţin să le mulţumesc.
    şi lor, şi celorlalţi musafiri ai celui care pare tot mai decis să rămână doar blogger (aş vrea să te contrazic, vel Velisare, dar, ca de obicei, nu poci, mărginindu-mă doar să sper că o va face timpul… ), v-aş ura La mulţi ani de An Nou, dar tare mi-e să nu se interpreteze după bunul plac al fiecăruia, aşa cum se cam întâmplă cu orice ar spune omul în ţara în care ce vrea „celălalt” să audă este invariabil mai important decât vrea „emiţătorul” a transmite, şi să fie luată urarea drept o înjurătură în ţara-gulag spre care se îndreaptă, iar şi iar, ţara vânzătorilor lui Burebista, ţara vânzătorilor lui Mihai Bravul, ţara vânzătorilor lui Tudor, ţara vânzătorilor lui Iancu, ţara vânzătorilor lui Antonescu, ţara vânzătorilor lui Năstase, şi nicidecum ţara lui Burebista, Mihai Bravul, Tudor din Vladimiri, Avram Iancu şi alţi mulţi oameni mari ai acestui pământ iar şi iar loviţi pe la spate de guşteri curcubeu de sorginte pedelachee, specia care rânjeşte satisfăcută pentru că, iată, după evul brucanian, poate din nou să „trăiască bine” şleahta lor de ajenţi şi „investitori”.
    Aşa că vă doresc doar sănătate…

  12. 13 instalatorul decembrie 31, 2009 la 1:10 pm

    LA MULTI ANI!

  13. 14 leo decembrie 31, 2009 la 1:11 pm

    PS
    @ AN
    în finalul articolului propuneţi cumva o nouă mascotă pentru pesede? parcă mai bine o mascotă cu nasul roşu, decât una cu nasul mare-maaare şi cu un cuib cu păsărele în vârf?! măcar de s-ar topi republica pedelachee la fel de repede… asta dacă ar exista voinţă la vestitorii primăverii de a vesti, în fine, împrimăvărarea după această tristă iarnă a conştiinţelor românilor…

  14. 15 instalatorul decembrie 31, 2009 la 1:13 pm

    Leo, traim intr-o tara de vinzatori dar in care aceasta profesiune nu este deloc apreciata. Va veni in scurt timp si vremea in care „la multi ani” va fi considerata mai rea si mai jignitoare decit injuratura de mama, romanii par a avea o predilectie in a prefera, in timp, versiunile degradante. La Multi Ani, Leo!

  15. 16 Paul Octavian Grigoraş decembrie 31, 2009 la 1:37 pm

    Vă urez tuturor să aveţi fericire şi sănătate!

  16. 17 Lemmy decembrie 31, 2009 la 1:43 pm

    La multi ani!

  17. 18 Darius decembrie 31, 2009 la 1:44 pm

    La mulţi ani şi un an nou plin de împliniri şi mai ales de reveniri.

  18. 19 Victor decembrie 31, 2009 la 1:54 pm

    La Multi Ani D-le Nastase,

    sunt de acord cu ce spuneti si intr-adevar va vom avea un an greu in fata insa cuvantul care va marca,cred eu, urmatorea perioada va fii : schimbarea si adaptabilitatea fiecaruia dintre noi la acest lucru. Lumea se schimba si romanii o data cu ea indiferent de cine ii conduce.Traim niste vremuri extrem de interesante in care tehnologia si derivatele ei ne vor obliga la flexibilitate in orice actiune si schimbari paradigmatice foarte greu de inteles, cu accent din ce in ce mai mare pe persoana.

    Va urez un An Nou Fericit alaturi de familie.!

  19. 20 Mihnea Georgescu decembrie 31, 2009 la 2:20 pm

    Baciule, tot nu m-am lămurit, ce au în comun Burebista, Decebalus per Scorillo, Mihai Bravu, Tudor din Vladimiri şi Mareşalul cu… gazda noastră?!

  20. 21 onix decembrie 31, 2009 la 3:25 pm

    LA MULTI ANI !

    UN AN NOU FERICIT !

    2010 MOTIVE DE BUCURIE !

    asa cum v-am mai spus , un om ca dvs se naste o data la un milion de ani , in consecinta anul care vine sa va dea prilejul sa faceti o singura minune , numai una , pentru noi cadrele didactice , pentru ca si noi sa avem un motiv de bucurie

    sperante avem de la dvs , nu de la figurantii din guvern , mai ales de la ministerul invatamantului

  21. 22 alice decembrie 31, 2009 la 3:39 pm

    LA MULTI ANI!Un an nou cu multe impliniri.

  22. 23 M.Voicu decembrie 31, 2009 la 3:58 pm

    @Adi spune: decembrie 31, 2009 la 11:21am ”Primul deceniu din noul mileniu nu s-a incheiat, se incheie peste un an.”
    *** Este aşa cum a scris AN: ”Primul deceniu din noul mileniu s-a incheiat”. Când a venit ”anul 2000” nimeni nu s-a lãsat convins cã deja trecuserã 2000 de ani de la Naşterea lui Christos. Dragã Adi la decembrie 31, 2009 la 11:21am spui: ”schimb prefixul anul viitor”; când vei împlini 40 de ani vei fi parcurs deja, în întregime, cei 40 de ani; iatã proba în chiar textul dumneavoastrã! Dacã anii se numãrã de la Christos, la rigoare EL ar fi avut deja 2010 ani împliniţi la sfârşitul zilei de astãzi. Dacã elaborãm, adaug: acolo, şi acum anii se numãrã de la BUNA VESTIRE a fiecãruia, cum şi în legislaţia noastrã actualã pruncul nenãscut este om (şi nu-i puteţi atribui o vârstã negativã). La detaliu, faţã de calendarul roman când luna martie era prima lună a anului, de la echinocţiul de primăvară, odatã cu calendarul Gregorian 1 ianuarie a devenit prima zi a anului.
    *** Este aşa cum a scris AN:”Au trecut 20 de ani de când România şi-a schimbat drumul”. Dacã am numãra ca iacobinii, noi intrãm nu în anul 20, ci în anul 21 de la Revoluţie!

    Cel mai minunat este cã MÂINE ANUL SE-NNOIEŞTE, PLUGUŞORUL SE PORNEŞTE, de unde rezultã cã aceastã colindã este veche din timpul când anul începea primãvara.
    Sã vinã primãvara şi sã purcedem la arat ca sã avem ce culege
    şi LA ANU’ ŞI LA MULŢI ANI !
    Cum spunea la încercãri mama unui prieten, DÃ DOAMNE, DAR DÃ ACUM!

  23. 24 Feroviarii decembrie 31, 2009 la 4:05 pm

    Fie ca anul 2010 sa va aduca pace, fericire si implinirea tuturor dorintelor,
    LA MULTI ANI 🙂

  24. 25 Viorel decembrie 31, 2009 la 4:31 pm

    La multi ani tuturor!
    Intrebare? Daca eu, ca nemembru PSD, as dori pe viitor un „proiect” Nastase, ce ar trebui sa fac?
    La multi ani din nou, si dupa caz, PDL-izare sau emigrare usoara!!

  25. 26 Spiridus decembrie 31, 2009 la 4:32 pm

    „…Romania are nevoie de un proiect, de o directie, de o noua speranta. PSD, la fel ca si Romania, are nevoie tot de aceste lucruri…”

    Proiectul pentru Romania ar fi trebuit sa-l aiba Geoana in campanie (implicit sa-l aiba PSD). Dar…
    Proiectul PSD ar fi trebuit sa fie gata de mult. Nu e locul detaliilor, dar incapacitatea de a promova valori, solutii si alternative viabile, rezistenta la schimbare, precum si comunicarea dezastruoasa fac din PSD un partid de mana a doua. Cine e liderul opozitiei acum? Ca doar n-o sa spuneti ca e Geoana?

    La multi ani!

  26. 27 Lucia Verona decembrie 31, 2009 la 4:43 pm

    2010 fericit, cu sănătate, bucurii şi succese! La mulţi ani!

  27. 28 Larisa decembrie 31, 2009 la 5:11 pm

    La multi ani domnule Nastase, dvs, familie dvs si tuturor celor care au format comunitatea acestui blog!

    In ceea ce priveste solidaritatea, aceasta nu poate exista decat la nivel de proiecte sau idei. Nu va poate nimeni garanta o solidaritate obedienta. Personal voi fi solidara cu femeile din Romania si din lume, voi fi solidara tuturor celor care sustin egalitatea de sanse a femeilor si desigur tuturor celor care sustin femeile in politica.

    Numai bine si solidarizati si acestei cauze,
    Larisa

  28. 29 pastel decembrie 31, 2009 la 5:44 pm

    LA MULTI ANI !
    Anul Nou sa va aduca mai multe reusite si multe impliniri in familie!
    In editoriale, si ele cit mai multe, sa aveti constanta pe intinderea lor, precizie, atitudine de occidental!
    Sa dati uitarii relele de pina acum! Inclusiv pe TB, presedintele…

    pastel

  29. 30 pastel decembrie 31, 2009 la 5:45 pm

    @ AYA
    LA MULTI ANI !
    Anul Nou sa va daruiasca sanatate, pace in suflet si prosperitate pentru Dv. si familie!
    pastel

  30. 31 pastel decembrie 31, 2009 la 5:57 pm

    LA MULTI ANI !
    Cititorilor, scriitorilor, tacutilor si revoltatilor, asistentilor si inimosilor intilniti pe blogul lui AN.
    pastel

  31. 32 A Palas decembrie 31, 2009 la 6:05 pm

    La multi ani si un An Nou excelent alaturi de cei dragi !

  32. 33 Aya decembrie 31, 2009 la 6:16 pm

    @

    Adrian Nastase

    Iti doresc un an nou imbelsugat in reusite, fericire, sanatate si- ca totdeauna- Drum Drept si Lumina!
    Iti doresc sa te bucuri de cei dragi- si cei dragi sa se bucure de tine.
    Iti doresc sa reusesti sa ajungi acolo unde iti ursim cu totii- si unde iti este ursit sa fii: la varful deciziei politice si sociale!

    Doresc sa ne ramai alaturi si sa ne revedem cu totii in acest primit spatiu care este blogul tau!

    La multi ani, drag prieten!

    P.S.
    Pentru tine, sa iti pastrezi lumina copilariei in suflet
    (When you’re with the good you’re in glad company”):

  33. 34 buciumanu decembrie 31, 2009 la 6:20 pm

    Desi nu am fost un admirator politic al d-voastra, nu am uitat faptul ca in timpul mandatului d-voastra de prim-ministru ati afirmat ca proiectul Rosia Montana nu este unul de interes national si nu i-ati dat unda verde.
    Acum acest proiect va fi avizat in CSAT pe 4 ianuarie! Cum comentati si ce se mai poate face pentru ca acesta ENORMA ILEGALITATE sa nu se intimple? Nu cred ca CSAT-ul este abilitat sa aprobe proiecte economice PRIVATE, sau in care statul roman este actionar MINORITAR!

  34. 35 Aya decembrie 31, 2009 la 6:22 pm

    @

    Adrian Nastase

    Tot pentru tine, sa iti pastrezi in suflet lumina copilariei intru multi ani:
    (canta si tu, te rog):

  35. 36 Aya decembrie 31, 2009 la 6:32 pm

    @

    Pentru toti!

    Amuzati-va!
    La multi ani!

  36. 37 leo decembrie 31, 2009 la 6:32 pm

    Fetelor, daţi-i careva o oglindă eteristului, să nu carele cumva să-l afle cumpăna dintre ani… cumpănind…

  37. 38 GEORGE MANEA decembrie 31, 2009 la 6:36 pm

    ca politician ti-am vazut performantele
    as vrea sa stiu cum stai cu afecerile

  38. 39 CURIER DE PRESA decembrie 31, 2009 la 6:37 pm

    La multi ani si petrecere frumoasa tuturor!

  39. 40 ALEX G decembrie 31, 2009 la 6:40 pm

    Dumnezeu sa va dea un curcubeu la fiecare furtuna,un zambet la fiecare lacrima,o binecuvantare la fiecare pas si un raspuns la fiecare intrebare.Anul 2010 sa va aduca multa sanatate ,fericire si liniste sufleteasca. LA MULTI ANI!

  40. 41 M.Voicu decembrie 31, 2009 la 6:47 pm

    @ leo spune: decembrie 31, 2009 la 12:55pm ”ţara vânzătorilor lui Burebista, Mihai Bravul, Tudor, Iancu, Antonescu…”
    **** nu este ţara vânzãtorilor – cã VÂNZÃTORII N-AU ŢARÃ, ci doar averi p’acişilea, şi ”cu cât se lungeşte, cu-atât se scurteazã” (încã nu-l citez pe Jefferson).
    Vã invit ca la cumpãna dintre ani sã ne gândim ÎNTÂI LA PÃRINŢII NOŞTRI, cu smerenie pentru viaţa de speranţã şi ţara pe care ne-au dat-o, şi APOI LA NOI, CU CE-AM AVUT ŞI CU CE NE E VREREA, SÃ NE MEARGÃ GÂNDUL LA FAPTE BUNE ŞI SÃ LE ŞI FACEM LA MULŢI ANI!

  41. 42 Mihnea Georgescu decembrie 31, 2009 la 6:52 pm

    Baciu, LOL, hugs!

  42. 43 Sibilla decembrie 31, 2009 la 7:17 pm

    @D-lui AN
    Vouă, tuturor,
    Sănătate, linişte sufletească, bucurii şi împliniri de suflet alături de toţi cei dragi, un Nou An în care să auzim şi de Bine..
    La Mulţi Ani!
    Fuego – adună-i, Doamne, adună, pe cei cu inima bună :

    Sibilla

    @duşo Leo,
    Şefu, ba să cujete impricinatul, găseşte pe Sfinxul nostru Legile Belagine, ce buba, dară … 😉 :)))
    respect,
    Sibilla

  43. 44 elena decembrie 31, 2009 la 7:17 pm

    La Multi ani domnule Adrian Nastase, la multi ani din tot sufletul meu.Nedumeriri ;;asa cum am scris in titlu.CUM e posibil ca psd si pnl impreuna care au fost pe rand la guvernare sa nu aiba in servicii sau cum le-or zice celor care conduc din spate sa nu aiba macar cativa oameni loiali care sa-i fi ajutat sau chiar sacrificat sa spuna cum a fost posibil a doua oara sa castige acest ……..Degeaba scrieti frumos , degeaba aveti dreptate daca nu ati , am putut ,sa-l invingem. Dati-mi un raspuns numai pentru linistea mea, eu nu sunt din structuri , nu am nici-un beneficiu sunt o amarata de pensionara ce navighez pe aici care ma simt nu //impuscata// ci UMILITA de tot ceea ce se intampla si nu inteleg cum poate sa invinga cu atatia oameni care au totusi putere in tara asta .Eu nu am putere decat poate asta de a-mi exprima parerea pe blogul dumneavoastra si aia de a mai crede ca //BOC imi trimite pensia la timp.Va rog faceti ceva dumneavoastra acuzat de termopane, mogulii rai sau buni domnul Geoana naiv si toti ceilalti faceti ce se mai poate face sa ne scapati macar copii si nepotii nostri de ce se intampla.Inca odata La multi ani si sanatate ca ea e mai buna decat toate .Eu stiu asta din experienta personala.NU vreau sa o scriu aici ca nu vreau sa trezesc mila .DE aceea am spus mai sus ca umilinta ma doare cel mai mult pentru ca stiu ce inseamna asta numai ca eu am primit-o de la cel de sus iar acum copilul meu prin ce se intampla o va primi nu de la cel de sus ci de la o societate ……. si un conducator …….

  44. 46 George Serban decembrie 31, 2009 la 8:08 pm

    Una dintre bucuriile pe care mi le-a adus blogul a fost si aceea de a comunica cu dumneavoastra. Un an, cu multe evenimente si experiente din care ar trebui sa invatam si sa-i invatam si pe altii care nu sunt capabili sa invete nici din experientele altora dar nici din propriile experiente. Imi face placere sa comunic cu persoane intalnite sau reintalnite pe blogul dumneavoastra. Mi-as dori ca anul 2010 sa ne ofere posibilitatea de a comunica si chiar de a colabora, in viata reala, pentru realizarea unor proiecte politice comune. Cu aceste ganduri, va urez „La multi ani!” in noul an. Sanatate si succes, mai departe! Clipe frumoase si bucurii alaturi de familie, alaturi de cei dragi!

  45. 47 George Serban decembrie 31, 2009 la 8:08 pm

    @Aya, un gand bun si La multi ani!

  46. 48 Al decembrie 31, 2009 la 8:19 pm

    Un sincer,,La multi ani!

  47. 49 Karakas decembrie 31, 2009 la 8:28 pm

    La Multi Ani!

  48. 50 leo decembrie 31, 2009 la 8:38 pm

    M.Voicu,
    aşa ar trebui să fie, dar nu ştiu cum se face că, deşi nu-i a lor, se tot găsesc unii alţii să ne vândă ţara. şi noi rămânem doar cu statornicia noastră de baci transhumanţi, mai inerţi ca stânca Sfinxului, mai inerţi ca mămăliga din ceaun, mai primitori ca niciun alt popor al lui Dumnezeu; poate şi pentru că un imn al ăstui popor obidit ar putea fi:

    treaba-i alta: greu se mai nasc bolovanii în stare să ne strângă în juru-le pe noi, pietricelele, spre a dura ceva, cât să vie alte cozi de topor să vândă pădurea din care-s plămădite…
    LA MULŢI ANI, dacă aşa vreţi, tuturor. Eu, unul, nu mai mi-e a vre nimicuţa…

  49. 51 leo decembrie 31, 2009 la 8:41 pm

    AN
    LA MULŢI ANI şi, dincolo de pixeli şi big-picture-uri,

  50. 52 Plano decembrie 31, 2009 la 8:51 pm

    @M.Voicu
    Iar incepem discutiile cand s-a terminat mileniul 2 si a incept mileniul 3? Cand se termina primul deceniu?
    Un mileniu are 1000 de ani–>primul mileniu s-a sfarsit pe 31 12 1000–>al doilea mileniu s-a sfarsit pe 31 12 2000. Unii, inclusiv CTP, sustineau ca mileniul 3 a inceput pe 01 01 2000, lasand mileniul 2 de numai 999 de ani. 🙂
    Primul deceniu al mileniului 3 a inceput, odata cu mileniul, pe 1 01 2001, si se termina pe 31 12 2010. Asa ca mai avem de trait un an din primul deceniu!
    Exista un punct zero de la care se numara anii … dar nu exista anul 0!

    L A M U L T I A N I !

  51. 53 sandman decembrie 31, 2009 la 9:18 pm

    Sa aveti un An Nou fericit si mai bun decit 2009!

  52. 54 alex decembrie 31, 2009 la 9:34 pm

    LA MULTI ANI !!!! Sa fiti fericiti cu totii, nu uitati ca nu suntem nemuritori!!! Vine un an foarte frumos matematic :2010!!! Va imbratisez cu inima!!!!

  53. 55 blogideologic decembrie 31, 2009 la 10:08 pm

    @ buciumanu
    De acord, dar este un mare „montaj democratic”, la fel ca victoria lui Traian Băsescu.

  54. 57 Carmen decembrie 31, 2009 la 10:28 pm

    La multi ani!

  55. 58 m nicolae decembrie 31, 2009 la 10:32 pm

    LA MULTI ANI!

  56. 59 blogideologic ianuarie 1, 2010 la 12:38 am

    @ buciumanu
    De ce trebuie protejată Roşia Montană? Economia politică este ştiinţă şi artă. Chestiunea Roşia Montană trebuie tratată strict în contextul doctrinar de economie politică românească. Orice ar spune canadienii care vor să intre peste Roşia Montană, exploatarea aurului în sine aduce de fapt, chiar şi pentru investitorii canadieni!, nu doar pentru români –de fapt românii per ţară vor pierde, şi voi demonstra–, foarte puţină valoare monetară. În lume, să amintim doar Rusia, Africa de Sud, Australia, China şi Indonezia, există importante zăcăminte de aur care sunt exploatate în mod curent. Dar toate valorile acestor firme de aur însumate, şi vorbesc chiar despre toate firmele exploatatoare de aur de pe glob, nu totalizează nici măcar cât reţeaua de magazine Wal Mart ! Spuneam că economia politică este ştiinţă şi artă. Au apărut mijloace tehnice de detecţie şi evaluare a zăcămintelor de aur de mare fineţe, dar şi mare putere sau rază de acţiune. Citeam despre descoperirea recentă a porţiunii unui mare zăcămînt de aur necartat, acea porţiune fiind evaluată la un trilion de dolari americani. Febril, se fac societăţi de investiţii şi se vând participaţiuni fără să înceapă exploatarea ! Spun din nou că economia politică este ştiinţă şi artă. Ce legătură există între resursele naturale şi fluxurile monetare vehiculate prin pieţele bursiere ? Nu intru deloc în detalii tehnice. Dar sunt mai interesante “acţiunile monetare” ale statelor care deţin resurse naturale. Asemenea “acţiuni monetare ale statelor” sunt dolarul Canadian şi dolarul Australian. Cele două monede sunt mult mai puternice decât dolarul American. Din această cauză spun iarăşi că trebuie protejată Roşia Montană virgină. Ea este un fel de garanţie naturală extrem de credibilă, extrem de atent urmărită din exterior de agenţiile de rating/notaţie, pentru leul românesc şi BNR. Leul românesc este puternic pentru că „munţii noştri aur poartă !” Ştim că agenţiile de rating urmăresc cu atenţie şi situaţia corupţiei dintr-o ţară, care scade notaţia de ţară în ceea ce priveşte investiţiile. Dar totodată experţii de la firma GFMS Ltd. (GFMS este acronimul de la “Gold Fields Mineral Services”) afirmă că existenţa zăcămintelor de aur care nu sunt exploatate într-o ţară constituie contra-argument puternic privind acuzaţiile de corupţie din ţara respectivă, un contra-argument de care agenţiile externe care fac notaţia de ţară chiar ţin seama ! În firma Gabriel Resources implicată în exploatarea auriferă de la Roşia Montană are puternice interese speculatorul financiar George Soros. Dar cred că George Soros este interesat de ceva mult mai important pentru el decât acel proiect aurifer care va distruge totodată calitatea apelor din multe aquifere care îşi au sursa în Munţii Apuseni. Credeţi că la CSAT se va discuta pericolul poluării acestor aquifere ? Vă asigur că nu. Imediat după înfiinţarea GDS (Grupul pentru Dialog Social), finanţatorul speculativ George Soros a fost unul dintre sponsorii acestui ONG anti- românesc. ONG ai cărui lideri, aşa-numiţii „culturnici de elită”, să îi citez doar pe Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu şi Vladimir Tismăneanu, au îmbrăţişat strategia Cloward-Piven pentru distrugerea fundamentelor României ca stat. Să nu uităm că planurile economistului heterodox Anghel Rugină nu au fost aplicate la noi pentru motivul că „experţii” de la GDS au dat verdictul de „retorică arogantă” pentru proiectele Anghel Rugină. În fine, miceliul GDS a crescut într-un pîlc de ciuperci otrăvitoare : SAR, ICR, IPS, implicate active şi direct în realegerea preşedintelui Traian Băsescu. IPS (“think tank” al PDL, cum se autodefineşte în Novlangue) are şi un Consiliu Academic condus de culturnicul de elită Vladimir Tismăneanu. Care este cu totul de acord în ceea ce priveşte proiectul Gabriel Resources – Roşia Montană. Dar la Vladimir Tismăneanu este vorba despre consecventa urmare a unui arhetip cultural de familie. La fel cum tatăl său, Lioncik Tismeneţki, a urât România şi a a lucrat pentru distrugerea ei, Vladimir Tismăneanu face aceasta implicat în strategia lui George Soros, marele maestru al “montajelor democratice”. În manipularea voturilor din străinătate pentru realegerea lui Traian Băsescu, a fost vorba despre un “montaj democratic” plătit de finanţistul George Soros. Acum el îşi vrea banii înapoi, cu un factor de multiplicare cel puţin înmiit. După acest CSAT pentru Roşia Montană, va urma căderea leului românesc, şi îndatorări peste îndatorări externe care vor creşte datoria suverană a României până la cote astronomice. Va urma prăbuşirea României ca stat prin mecanismul financiar de faliment suveran.

  57. 60 blogideologic ianuarie 1, 2010 la 12:43 am

    @ Plano spune: +Unii, inclusiv CTP, sustineau ca mileniul 3 a inceput pe 01 01 2000, lasand mileniul 2 de numai 999 de ani.+
    Este autentic ce spuneţi despre CTP ? Bănuiesc că da, ştiu că nu vă hazardaţi în afirmaţii riscate.

  58. 61 pastel ianuarie 1, 2010 la 12:51 am

    Vasile Voiculescu – Doamne

    În vârful copacului Tau sunt o floare…
    Pe cea mai înalta ramura a lumii
    Ma leagan în talazul de azur si soare.
    Slava T;ie ca n-am ramas în temnita humii,
    Ci sloboda, spre cer, înfloritoare
    Inima mea nu mai întârzîie:
    Zbucneste afara în limpezi petale
    Sa lege rod tainic, bob de poezie
    Hrana zburatoarelor împaratiei Tale.
    Petala mi-e cu aripa ruda,
    Miresme, cântec gata sa s-auda.
    Zâmbesc sub luceafar visarile-mi grele,
    Beau apele lunii, se umfla în ele
    Paunii noptii cu cozile-n stele.
    …Scuturati-ma vânturi mladii ori haine,
    Singura moartea e o dincolo de fire
    Prapastie cu adânc de fericire.
    Furtuna extazului ma va urca, poate,
    Peste vamile si stavilele toate,
    Într-o pala de parfum, Doamne, pâna la Tine,
    Cerul arunce-mi înapoi jos ruina.
    Floarea cazuta din împaratie
    A vazut Cerul si a sarutat Lumina.
    La multi ani!

  59. 62 blogideologic ianuarie 1, 2010 la 12:57 am

    @ Adrian Năstase
    Din discuţii mai vechi pe spaţiul media românesc, –nu pe acest blog–, am aflat că aţi pierdut alegerile prezidenţiale din 2004 pentru că aţi refuzat voturile naţionaliştilor români. Cine v-a consiliat ? Bine, întrebarea este retorică, eu nu aştept răspuns.

  60. 63 UNGURU ianuarie 1, 2010 la 1:20 am

    Domnule Adrian Nastase va saluta UNGURU.Domnule Adrian Nastase va ureaza UNGURU,,La Multi Ani!„Spor la munca,sanatate ,bucurii.„Domnule Adrian Nastase va urez anul 2010 care a inceput sa fiti alaturi de talibanii rebeli fanatici din PSD-e asemeni lui UNGURU, si sa schimbam si sa reformam partidul PSD-e,deviza noastra este ,,Ori Noi talibani rebeli fanatici din PSD-e ,Ori Voi bogatani imbuibatzi,luptam pina la capat luptam pina la moarte „ .Domnule Adrian Nastase ,, datoriile se platesc intodeauna„ v-am scris acest lucru pentru ca ati ramas dator de ani trecuti cu niste cart,,nimic nu se uita,totul se scrie ,ca este datorie „Domnule Adrian Nastase va saluta UNGURU.

  61. 65 ellasarya ianuarie 1, 2010 la 1:35 am

    Plugușor întârziat

    Astăzi anul se-nnoiește
    Plugușorul se pornește
    Și-ncepe a ura
    Pe la case-a colinda

    Că și anu” care vine
    O să ne fie tot bine
    Că-i Băsescu întronat
    Cu Boc vine la urat

    Ne urează – vezi, tu! – bine
    Să avem, cînd criza vine,
    Ș-o găleată plină ochi
    Cu apă pentru deochi!

    Să ne ducem fericiți
    Mai bogați și împliniți
    Între zările albastre
    Cu pixeli și flori în glastre…

    Să luăm unu” cîte unu”
    Câte-un „bine„ – că nebunu”
    Se poate și râzgândi
    Și alții n-om mai pofti!

    Azi iar anu” se-nnoiește
    Și codit ne proorocește
    Că de bine noi vom da
    Dacă-n viață vom… ura!

    Vom ura la drumul mare
    Fără prea multe hotare…
    Ia mînați și voi, flăcăi
    Și cântați din zurgălăi!

    La anu” și la mulți ani
    Să vă ia/dea iar Traian bani!

  62. 66 luca ianuarie 1, 2010 la 2:20 am

    un fulg de nea, o ramura de brad, un calendar si un koson mai mare ca FMI !

    DOMNULE PRIM MINISTRU LA MULTI ANI !!!

    1. Miliarde de oameni, minus China, sarbatoresc in clipa de fata pasirea in in alt an. Aceste miliarde nu stiu ca ziua de astazi a fost oranduita de un dobrogean, geto-dacul Dionisie Exiguul , parintele calendarului.
    2. Sa depunem o urare intru eternitate creatorului calendarului un fulg de nea si un ram de brad !
    3. peste o zi sau doua se va incepe travaliul fundamentat pe ban si banca. Dar şi sintagma banca raspandita pe mapamond este de origine geto-daca.
    Sa depunem in fata acestei sintagme un fulg si o ramura de brad.
    4. Depun in fata Dumneavoastra şi a blogerilor si nu numai un fulg, o ramura de brad, un calendar si un Koson mai mare ca FMI.
    luca gherasim, …. manecognitiva…

  63. 67 grigore ianuarie 1, 2010 la 4:06 am

    la multi ani tuturor celor ce scriu si citesc acest blog.

  64. 68 G.P. ianuarie 1, 2010 la 5:28 am

    Primiti cu sorcova …internauta ?!

    La Multi Ani !

  65. 69 blueeye ianuarie 1, 2010 la 6:43 am

    LA MULTI ANI !

  66. 70 Criticos ianuarie 1, 2010 la 8:25 am

    Iarna nu-i grea, omătul nu-i mare, aşa că de semne mai bine să nu vorbim. Plouă ca de mărţişor şi e întâi ghenarie, o zi mohorâtă născută din ceaţa densă de ieri. Nu ştiu ce ne aduce 2010, însă urez tuturor puterea de a-l străbate şi dacă luminiţa nu se va arăta de nicăieri, să o păstrăm măcar pe cea din suflet. La mulţi ani!

  67. 71 Doru Coarna ianuarie 1, 2010 la 9:28 am

    @ Dl. Nastase si voi toti:

    INTRU, PRIN, CATRE, PENTRU, M U L T I A N I !!!

    PS. Intre doua beri si o partie, poate explica cineva semantica lui
    ‘LA MULTI ANI’ ?
    Daca ne gandim sa ne vedem ‘la multi ani’ numai urare nu e…

  68. 72 Vasile, ianuarie 1, 2010 la 10:39 am

    Omisiuni si omisi,

    De la mic la mare, ca intro sarbatoare care ne caracterizeaza , uitam ca fiecare an nou aduce romanilor pe linga bucuria de a fi ascultatori fideli al mesajelor inobilatoare transmise periodic de fereasca sfantul Traian Basescu din platourile televizionilor de acum confirmate official ca televiziuni ale mogulilor lui Basescu, un Paunescu sau un Diaconescu , fratii legati nu de o pusculita ,ci de un ideal ,ca anul nou in prima lui zi este o zi sfanta!Sarbatoarea sfantului Vasile cel Mare sarbatoare la care numai in Romania este legata printre altele de circa 600000 de mii de romani , un numar am vazut esential atunci cind destinele tarii sunt hotarate,ati auzit, a fost omisa literalmente complet.
    De bucuria bucuriilor rezervate de acest an ,insasi „uratorul” Nastase , cel care mai amintea romanilor de cite un sfint , altul decit fereasca sfantul Basescu Traian , uita , de bucurie probabil, si altele de viruti de care ortodoxia si crestinismul in general nu ar trebui sa uite.
    Si uite asa imi e mie sortit mie, purtatorul nickului acestui sfant, sa amintesc nu numai lui Adrian,dar si lui Ion, Mihai,Maria si Marin dar si de acum prea-sfiintei atotstiutoare, ca sfantul Vasile nu trebuie omis la fiecare data care coincide cu ziua noului an!
    „Ametitilor” , treziti-va ! La multi ani, si nu-l uitati pe Vasile, pe Sfantul Vasile vroiam sa spun!

  69. 73 Maximmouse ianuarie 1, 2010 la 11:09 am

    @blogideologic!

    Corecta analiza…..si trista…

  70. 74 theodora0303 ianuarie 1, 2010 la 11:10 am

    Domnule Nastase,
    Superba fotografia in care dumneavoastra sunteti lana Omul De Zapada. 🙂
    La Multi Ani!
    La Multi Ani familiei si celor dragi!
    La Multi Ani cititorilor blogului dumneavoastra!
    Cu respect

  71. 75 GHEORGHE PRISPA din GALATI ianuarie 1, 2010 la 11:16 am

    Agentia de presa: hotNews-Torino-Rom, a transmis urmatoarea stire, calda. Primul nascut al anului 2010: “Fix cand anul vechi pleca si anul nou abia venea, la maternitatea din Torino, Italia, a fost adusa in chinurile facerii o femeie. Urgent a fost dusa-n sala de nasteri si dupa o sumara pregatire a nascut un baitel. Reporterul a surprins urmatoarele discutii in limbile romana si italiana:
    – Astai galatean de-al meu, ii din Badalan, spuse moasa.
    – Dupa ce stii? Intreaba medicul sef.
    – Nu vezi, nici n-a tras aer in piept si mi-a furat ghiulul, zise moasa.
    – Nu cred, zise medicul sef, ii brailean de-al meu, ii din Brailita
    – Ba nu, este brasovean din Noa, zise o asistenta.
    – Ba nu, este oltean de-al meu, zise alta asistenta.
    – Fugi fa cu oltenii tai, un sfert sunt la Timisoara, un sfert sunt in Parlament si restul in Spania, zise alta asistenta
    Terminand de strans aparatura, Mario, medicul anestezist, uitandu-se la ghiulul furat, exclama: ” Formidabile! Quanta abilita! E un vero italiano!
    Tanara mamica, ascultand disputa, spuse: pe dracu,…vero italiano,…ii a lui Vasile din Bucuresti care m-o mintit…. a zis ca-i muncitor, ca-i cinstit si, cand colo-i, parlamentar”..

  72. 76 mgabim ianuarie 1, 2010 la 11:19 am

    LA MULTI ANI! Un AN NOU cu bucurii si realizari. Sa aveti parte numai de fericire si realizari!
    Si evident sa nu ne uitati, asteptam editorialele!

  73. 77 Maximmouse ianuarie 1, 2010 la 11:27 am

    Fatilooor!

    Pana luni, sa uitam de Gollum!

    Iata de ce :

    Un An Nou cu bucurii…:)Maxi!

  74. 78 Ursu ianuarie 1, 2010 la 12:06 pm

    Anul 2010 să vă aducă mai multe bucurii decât necazuri.
    Sper că în acest an să se pună bazele acțiunilor antifraudă la viitoarele alegeri electorale. Dacă s-ar putea, ar fi poate bine, să apară Cartea Neagră a Alegerilor Prezidențiale (măcar pe un site). Carte cu dovezi și date numerice. Hoțul nedovedit – Om cinstit. Eticheta prescurtată: Hoț Cinstit, să poată fi montată pe fruntea prea cinstită…

  75. 79 blogideologic ianuarie 1, 2010 la 1:27 pm

    @ GHEORGHE PRISPA din GALATI
    Salut, La mulţi ani!, Bine ai venit aici ! (ne-am mai intalnit pe un forum de ziar, unde comentam „panzarul lui Stefan cel Mare”)

  76. 80 George_Geo ianuarie 1, 2010 la 1:39 pm

    Spuneti in postarea dv. ca „Solidaritatea nu este un concept abstract”. Absolut corect. Eu contribui cu o parte din salariul brut la asigurarile sociale pentru pensii, ca principala forma de solidaritate intre generatii, la fondul de somaj, fiind solidar cu cei care, temporar, nu au locuri de manca, la fondul de sanatate, pentru cei care au nevoie de ingrijire medicala, la bugetul de stat pentru asigurarea cheltuielilor cu aparerea, ordinea publica, justitia, invatamantul, etc. Solidaritatea este deci un principiu democrat-social care se revendica de la principiile socialismului democratic, stabilite de partidul social-democrat german la congresul de la Bad-Godesberg (1951) si ale revolutiei franceze: libertate, egalitate şi fraternitate (termenul actual: solidaritate). Nu trebuie confundata social-democratia europeana cu socialismul marxist, asa cum fac unii in campana electorala, acuzandu-va ca sunteti comunisti.
    Problema este ca asigurarea menegementului acestor resurse se face de catre stat, iar statul este reprezentat de cei alesi la putere si care folosesc resursele in conformitate cu propriul interes.
    Care este pererea dv. in legatura cu folosirea acestor resurse? Sunt folosite, deci, in conformitate cu intresul contribuabililor, sau in conformitate cu ideologia si interesul de partidelor aflate la guvernare? Este momentul, referindu-ma la situatia actuala, sa creasca, sa scada sau sa se mentina nivelul acestor contributii? Dar nivelul celorlalte taxe si impozite (pe venit, cladiri, autovehicule, profit, tva, etc.)? Care este pozitia PSD cu privire la aceste aspecte si cum poate actiona PSD din opozitie, pentru imbunatatirea situatiei actuale? Va multumesc si va urez un An Nou, cu multa sanatate, bucurie, impinire si sa faceti ceva si pentru cei amarati din tara asta, care au nevoie de solidaritate. La multi ani!

  77. 81 M.Voicu ianuarie 1, 2010 la 1:54 pm

    @ Plano decembrie 31, 2009 la 8:51pm
    *** Aveţi dreptate: ”nu exista anul 0!”, dar numãrând anii de la naştere, COPILUL DE 1 LUNÃ ESTE ÎN PRIMUL AN DE VIAŢÃ şi va trece în al doilea an de viaţã când se terminã primele 12 luni. Dupã 9 ani şi 12 luni împlineşte zece ani şi SCRIEM 10 – ANI CARE SUNT TRECUŢI DEJA, iar în ziua urmãtoare EL este deja în al doilea deceniu. Spune Codul de Procedurã Civilã în art.101 alin.3: ”Termenele statornicite pe ani, luni sau sãptãmâni se sfârşesc în ziua anului, lunii sau sãptãmânii corespunzãtoare zilei de plecare.”.
    *** Aveţi dreptate:”Un mileniu are 1000 de ani”; dupã 999 de ani şi 12 luni SCRIEM ANUL 1000 (s-au împlinit 10 secole din primul mileniu), iar prima secundã urmãtoare este deja în primul deceniu al primului secol din mileniul doi şi perioada acelui mileniu a ţinut pânã în anul 1999 + 12 luni = anul 2000 ora 24:00 = ora 0:00 în 1.01.2000 – când a început primul deceniu din primul secol al mileniului trei. În fapt, DENOMINÃM ANII ÎNCHEIAŢI, iar PERIOADA CA INTERVAL ÎN CARE ACEŞTIA SUNT CUPRINŞI.
    La rigoare, acum când scriem anul 2010, atâţia ani AU TRECUT pânã asearã la ora 24:00 ; astãzi de la ora 0:00 suntem în deceniul al doilea al celui de al treilea mileniu – adicã în interiorul anului nou 2011. Dacã m-au pãcãlit supt-alternii mei, v-am pãcãlit şi eu – ca sã mã râd’ic la nivel de Prim-ministru.

  78. 82 blogideologic ianuarie 1, 2010 la 2:24 pm

    +La Centenar, despre Noica în cifru “humanist” (articol polemic de Isabela Vasiliu-Scraba) / Constantin Noica (1909-1987) diferenţiase domeniul “spiritului” (al filozofiei) de acel domeniu al “sufletului” unde ar intra religia (cu excepţia spiritualităţii indiene), binele din domeniul social şi politic şi psihanaliza. Tristeţile lui Cioran, exprimate aforistic, ar reprezenta domeniul istorismului, cum spunea Petre Ţuţea (1). După Noica, asemenea tristeţi sînt de resortul “sufletului”. Gabriel Liiceanu, pe la patruzeci de ani, punea pe seama unor imbolduri demonice, tiranice şi negative refuzul lui Constantin Noica de a încadra în domeniul “spiritului” tristeţile cioraniene (Jurnalului de la Păltiniş , Cartea Româească, Bucureşti, 1983, p.164). Neintrând în domeniul “spiritului” prin niciuna din cărţile sale, protejatul lui Noica a reuşit să păstreze peste ani confuzia dintre spirit şi suflet. Amestecarea domeniului filozofiei cu domeniul politicului şi conservarea nebulozităţii privitoare la distincţia operată de Noica între suflet şi spirit s-a văzut din cele spuse de Liiceanu pe când avea 50 de ani: “Dacă ar fi de luat o lecţie de la Noica, la ora actuală, la nivelul filozofiei istoriei ar fi că noi trebuie să ieşim din infernul comunismului fără să intrăm în pseudo-paradisul Occidentului” (rev. “Euphorion”, II, 6-8/1992). Aici nivelul “filozofiei istoriei” este invocat fără rost, nefiind nici un moment vorba de filozofie. Citatul dovedeşte nestrămutata ancorare în domeniul “sufletului”, întrucât lecţia la care se referea Gabriel Liiceanu ar fi de luat în plan imediat politic. Si nu de la maestru ci de la discipol: Ideologii din suita lui Ion Ianoşi (activist comunist cu liceul pe puncte, v. Etică şi moralitate, 1998, p.524) să nu mai peroreze despre “salvarea omenirii ca omenire” adusă de etica comunistă (v. G. Liiceanu, Jurnalul de la Păltiniş, 1983, p.175). Să-şi cârmească în mod hotărât discursul înspre “infernul comunismului” (Liiceanu în rev. “Euphorion”, II, 6-8/1992). Bogdan Petriceicu Haşdeu observa pe 15 noiembrie 1869 cât de comod este “a iubi umanitatea, când aceasta ne scuteşte a vedea altceva în lume, afară numai de propria noastră nulitate” (apud. Mircea Eliade, Haşdeu gazetar politic). Constantin Noica nu a dat niciodată lecţii politice. A constatat eventual nivelul şi sursa învăţăturilor politice vehiculate de cei care-l vizitau şi i-a îndemnat să-şi lărgească orizontul citind în germană. De exemplu, ideologului comunist Dan C. Mihăilescu – pe care nu l-a văzut foarte hotărât în studiul sanscritei, dar care (asemenea ideologului Pleşu) păruse a nutri ceva interes pentru orientalistică impresionat de Sergiu Al-George şi de exemplul marelui Eliade -, Noica îi recomandase (într-o scrisoare) să citească în paralel “Scânteia” si “Neuer Weg” spre a deprinde germana (Despre Noica; Noica inedit, Ed. Humanitas, Bucureşti, 2009, p.63). Pe 24 aprilie 2009 la Facultatea de Filozofie (2) din Bucureşti, profesorul Liiceanu -fostul adept al eticii comuniste, fantezie ideologică servită şi lui Noica din când în când să nu uite pe ce lume trăieşte (v. Isabela Vasiliu-Scraba, Noica şi discipolii săi) -, a ţinut un discurs. Apoi s-a gândit să-l publice într-un volum colectiv, trecându-se autor cot la cot cu Noica (1909-1987) si cu Alexandru Dragomir(1916-2002). Ba i-a mai trecut în rând cu cei doi mari filozofi şi pe Andrei Cornea (pentru încurajarea incoerenţei ideatice) şi pe Sorin Vieru (pentru meritul de a nu se mai fi obosit să scrie nimic despre Noica, în volum fiind introdus un text vechi de 20 de ani) şi pe Andrei Pleşu, din aceleaşi considerente. Reciclarea unui text a lui Pleşu din 1988 arată că “discipolul” iar n-a fost capabil să-l citească pe Noica, deşi îl invocă negreşit în apariţiile publice. Redăm în continuare spicuiri din descrierea “infernului comunist” făcută de Liiceanu care-i ţinuse lui Noica lecţii despre binele celor mulţi cu care îi fericeşte pe oameni comunismul (G. Liiceanu, Jurnalul de la Păltiniş, C.R., Bucureşti, 1983, p.175). Fostul profitor al regimului spunea studenţilor fără să clipească următoarele neadevăruri: “Ţara care oficial trecea drept a mea… era cea care-mi interzicea să umblu şi să vorbesc liber” (Despre Noica; Noica inedit, Ed. Humanitas, Bucureşti, 2009, p.32). Delirul comunistului bursier Humboldt, căruia nu-i era interzis să treacă pentru ani de zile Cortina de Fier, la vremea graniţelor practic închise, atinge apogeul prin fraza: “România cea furată de comunişti nu a fost niciodată patria mea”(ibid.). Aşa zisa lecţie pe care ar fi ţinut-o Constantin Noica despre ieşirea “din infernul comunismlui fără intrarea în pseudo-paradisul Occidentului” deconspiră fără greş incapacitatea fostului ideolog marxist de a înţelege gândirea lui Noica. De fapt, nu după confuzia de idei ilustrată de această spusă din 1993 se pot deduce relaţiile dintre maestru şi protejatul său, care nu avea capacitatea să priceapă gândirea acestuia. In relaţia Noica-Liiceanu, caracteristice au fost mereu “adierile care vin din gândirea lui Noica” (Jurnalul de la Păltiniş, 1983, p.125). Altfel spus, preschimbarea rolului de “meditator” fără plată a filozofului marginalizat până la moarte (3) în aceea de “negru” furnizând idei pentru scrierile discipolilor: “Ce mult e din gândul tău într-unele din cărţile altora” observase însuşi Noica (Jurnal de idei, 2007, p.186) pus în situaţia de a-şi da public consimţământul ca ideile sale să “circule” fără trimitere la autor (4). In ciuda veşnicelor “împrumuturi” fără indicarea sursei, cum s-a întâmplat şi cu logica lui Ares însuşită pe aceeaşi cale de Andrei Pleşu în Elemente pentru etică a intervalului (v. Isabela Vasiliu-Scraba, “De ce nu a făcut A. Pleşu filozofie”, în vol. Contextualizări, Ed. Star Tipp, Slobozia, p.46), acelaşi Gabriel Liiceanu care i-a “vampirizat gândirea” lui Noica fiind dat afară de la Institutul de filozofie din cauza plagiatului după Noica (v. Octavian Cheţan în vol. Modelul Cultural Noica, Bucureşti, 2009), are nemăsurata îndrăzneală de a spune studenţilor că pentru el şi pentru Pleşu “splendoarea” rămâne că Noica i-ar fi “născut” pe ei doi (v. G. Liiceanu, Despre o anume personalitate, în volumul colectiv Despre Noica; Noica inedit, Ed. Humanitas, Bucureşti, 2009, p.38). Intr-o exprimare diferită în formă dar identică în mesajul de transmis, Pleşu considera că mai importantă decât gândirea filozofului, desemnată peiorativ drept “producţia bibliografică” a lui Noica, a fost “instanţa patern-frăţească, stimulatoare, încurajatoare” pe care a reprezentat-o fostul deţinut politic vizitat de cei doi comunişti la Păltiniş. Cum uşor se poate observa, falşii discipolii gândesc la unison, când se substituie fără jenă operei filozofice a maestrului pe fundalul căruia și-au ridicat reciproc statui de mucava prin grabnica traducere şi difuzare în străinătate a textelor proprii. Deşănţata auto-apreciere a lui Liiceanu (5) contrastează puternic cu rândurile pline de evlavie faţă de memoria lui Noica scrise de George Purdea, lector la Universitatea din Viena: “în lumea asta facem tot felul de compromisuri, dar avem câte un mic sanctuar în noi. Pentru mine a fost câteva zeci de întâlniri cu Noica” (G. Purdea, 4 august 2009). Din cele 206 de pagini ale cărţii în care e trecută enormitatea că importanţa lui Noica rezidă în faptul că i-ar fi “născut” pe Pleşu şi Liceanu, credem că ar fi meritat să fie tipărite în exclusivitate cele 18 pagini cu scrisorile lui Noica. In rest, volumul scos de Humanitas este de necitit. E chiar trist să vezi din dezlânatul text a lui Andrei Cornea (care pe 2-4 iunie 2009 era purtat de H.R. Patapievici în Italia la universitatea din Roma ca model de discipol al “Şcolii de la Păltiniş”), cum acesta nu e în stare să aştearnă pe hârtie o idee sesizată şi expusă clar de Eliade: în timp rezistă doar cărţile scrise de mari personalităţi. În opinia renumitului istoric al religiilor, Getica lui Vasile Pârvan se va citi pentru Pârvan, Istoria critică a lui Haşdeu se citeşte pentru Haşdeu. Pentru că timpului nu îi rezistă hărnicia culturală care invocă “adevărul şi obiectivitatea ştiinţifică” ci personalităţile ieşite din rând, care “au tratat istoria şi ştiinţa paradoxal, fantastic, personal” (Mircea Eliade, Arta de a muri, Ed. Moldova, Iaşi, 1993, ediţie de Magda Ursache şi Petru Ursache, pp. 66-67). In volumul pe a cărei primă pagină apare trecut “Centenar Noica 1909/2009” mai găsim inserată şi poezie proastă (scrisă de Bogdan Mincu, Ioana Pârvulescu, Pleşu, Liiceanu etc.). Paginile de prisos cu ode închinate directorului Editurii au fost cuprinse în carte după principiul mass-mediei: cantitatea bate calitatea. Prin ele Liiceanu a încercat (fără succes!) deturnarea urechelii lui Noica de după publicarea Jurnalului de la Păltiniş. Desigur, urecheala trebuia citată, ca să se ştie ce rost are adunătura de osanalele “poetice” de la pagina 191 până la p. 201 şi auto-adularea dublată de auto-compătimire (în “versuri”, si ce versuri!) a lui Liiceanu (de la pp. 202-203), care-şi întreabă retoric aplaudacii: “de ce vrei tu ca eu să port/ O greutate fără nume/ între discipol şi maestrul mort?”. Cu fineţea ce-l caracteriza, Constantin Noica interpretase poza de pe Jurnalul de la Păltiniş, notând pe 15 ian. 1984 (în Jurnalul său de idei) că Liiceanu şi-a început cariera “cu stîngul”: In loc să publice o lucrare de filozofie din care să reiasă că si-a depăşit maestrul şi că după un discipolat de două decenii îşi poate ucide simbolic învăţătorul (6), comunistul “cel stîngaci” s-a decis să facă pe toată lumea părtaşă la conversaţiile sale cu Noica, publicând spusele maestrului cu o aşa de mare fidelitate încât dau impresia transcrierii unor înregistrări. Independent de pretextul incoerenţelor ideatice din lăbărţatul articol scris de Andrei Cornea, discursul din 24 aprilie 2009, care figurează drept contribuţia lui Liiceanu la sărbătorirea lui Noica, se deschide şi el cu nişte întrebări retorice despre creşterea sau descreşterea “staturii” lui Noica în timp. La vremea “industriei” de lansări de nume prin organizarea a tot felul de colocvii ale căror lucrări devin volume, în ţară sau pe la institutele române din afară (v. masiva impunere a lui I.P. Culianu, pe post de “nou-Eliade”, apud. Sorin Antohi), astfel de întrebări maschează purul dezinteres pentru opera lui Noica. Nimic altceva! Acelaşi dezinteres transpare şi din politica editorială a răspândirii prin traducere a filozofiei noiciene: în anul Centenarului, la Institutul Cultural Român din Stockholm, în loc să fie lansată traducerea vreunei cărţi de Noica, Cristian Ciocan lansează Jurnalul de la Păltiniş în suedeză. Spre a vedea câtă râvnă a pus fosta Editură Politică şi ICR-ul în traducerea cărţilor filozofului Constantin Noica este suficient să răsfoim excelenta lucrare a lui Stan Cristea (C. Noica: repere bio-biliografice, RCR Editorial, Bucureşti, 2009). Intr-un sfert de veac, Liiceanu, pe care Noica îl considera pe bună dreptate “discipolul lui Henry Wald, nu al său” (Noica si Securitatea, Ed. M.N.L.R., 2009, p.154) a avut grijă să-i fie traduse lui Noica doar două cărţi: Spiritul românesc în cumpătul vremii, tradus după subtitlu, care, scria Ion Ianoşi, “redă mai bine conţinutul”. Cartea lui Noica din 1978 a fost tradusă în 1991 în franceză, în 1993 în italiană, în 1999 în portugheză şi în 2009 în spaniolă. A doua carte aleasă de Liiceanu din cele douăzeci publicate de Noica este Devenirea întru fiinţă apărută în 1981. In Italia a fost lansată în 2007 şi în 2008 a apărut în franceză la o editură din Germania, cu un titlu nepotrivit: Devenir envers l’etre. în 1982 Constantin Noica optase pentru echivalarea: Le devenir au sens de l’etre, de care falsul discipol nu a ţinut seamă. Acel îndemn noician “să devii ceea ce eşti” reflecta titlul ontologiei sale, împreună cu credinţa că “esenţele nu se schimbă”. N-am putea spune dacă volumul de la centenarul lui Noica este mai catastrofal decât volumul prin care Editura Humanitas a marcat centenarul lui Eliade. Oricum, cartea Despre Noica; Noica inedit nu cuprinde foarte explicit ideea: “Eliade, Noica, Cioran, toată generaţia lor, de la Mircea Vulcănescu până la Ţuţea aparţin trecutului”, spusă pe şleau în volumul prin care “discipolul lui Henry Hald” în calitate de lider de opinie şi director de editură l-a sărbătorit pe Eliade la centenarul naşterii (v. Intâlniri cu Mircea Eliade, Ed. Humanitas, Buc., 2007, p.192). Note: 1. Petre Ţuţea sesizase perfect că Emil Cioran nu depăşeşte istorismul, că marele stilist francez nu era bântuit de melancolii metafizice, că genialul său prieten (împlinit la Paris) era trist fiindcă omul este un animal muritor. De aceea Ţuţea spunea că opera cioraniană “nu este consolatoare”. Jerbele ideilor, stilul de o eleganţă demnă de invidiat, cizelarea gândului în jurul ideilor văzute dintr-o multime de perspective, nimic din toate acestea nu scoate gândirea lui Cioran din domeniul “sufletului”, aşa cum era el închipuit de Constantin Noica. 2. Pe 11 noiembrie 2009 la Facultatea de filozofie din Bucureşti, prof. univ. Viorel Cernica a vorbit despre Noica în filozofia românească şi a lansat cel de-al V-lea volum de Studii de istorie a filosofiei româneşti. Centenar C-tin Noica (Ed. Academiei, 2009). Cartea de 632 de pagini cuprinde printre alte studii si o selectie din referatele despre Noica prezentate la Conferinţa Naţională: Gândirea lui Noica astăzi, 24-26 aprilie 2009 de la Facultatea de Filozofie din Bucureşti (v. textele semnate de Claudiu Baciu, Constantin Aslam, Viorel Cernica, Mircea Flonta, Alexandru Surdu, Alexandru Boboc, Constantin Stoenescu, Paul Sandu, Sorin Lavric, etc) 3. Marginalizarea lui Noica până la moarte s-a văzut din faptul că în timp ce “Vocea Americii”, “Europa liberă” şi “BBC-ul” şi-au întrerupt emisiunile pentru a anunţa decesul filozofului, în România pe 4 decembrie 1987 s-a păstrat o deplină tăcere (v. Emilia Hârbea, Bibliografie C. Noica, Sibiu, 2007; lucrare multiplicată în Atelierul de legătorie al Bibliotecii judeţene “Astra”). 4. v.Octavian Cheţan, Simple rememorări, în vol. Modelul Cultural Noica, I-II, Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă, Bucureşti, 2009, p.119-133. 5. Ion Simuţ îl considera pe Gabriel Liiceanu un mafiot literar cu editură puternică şi revistă influentă care a trimis la topit cărţile lui Paul Goma, l-a refuzat pe D. Ţepeneag la publicare “oprindu-i lui Mihai Sin volumul doi dintr-un roman” (Ion Simuţ în rev. ArtPanorama, nr.1, oct.1997, răspuns la ancheta despre Mafiile literare). 6. In neştiută consonanţă cu impresia lui Noica despre păşitul “cu stîngul” a discipolului preferat, iată ce notasem în noiembre 1983 pe carte, după citirea Jurnalul de la Păltiniş: “Nu se ştie cine dă şi cine primeşte are în acest caz înţelesul: nu se ştie unde se duce ceea ce trebuia primit… Crima finală este de aceea o barbarie, iar de o victimă fericită nu poate fi vorba”(Isabela Vasiliu-Scraba). Volumul Cearta cu filozofia (Humanitas, 1992) se deschide cu un articol publicat de Liiceanu în rev. Viaţa Românească. Aici bursierul Humboldt se căzneşte să-şi omoare maestrul de pe poziţiile eticii comuniste şi ale materialismului ştiinţific. Citindu-i textul, Noica l-a lăsat “corigent” observând că este prematur să se ocupe de opera sa care este neîncheiată. După decepţia pricinuită, Noica îl mai păsuise astfel nişte ani în care spera (cu optimismul său debordant) că se va lipi de discipolul preferat si ceva filozofie “idealistă”.+

  79. 83 i.nicolae ianuarie 1, 2010 la 3:12 pm

    TUTUROR

    LA MULTI ANI!

    POATE IN 2010 NE APUCAM SERIOS DE TREABA,PANA NU E PREA TARZIU.

    SA AUZIM DE BINE.

  80. 84 leo ianuarie 1, 2010 la 3:32 pm

    @ M. Voicu
    din câte m-a învăţat pe mine profu de istorie, alături de profa de română piloni de referinţă ai adolescentului ce, ca şi alţii, am fost şi eu, anul 0 fiind anul naşterii lui Iisus Christos, în raport cu care eveniment, vorbim despre anul anul 1 după Christos ca prim an al noului calendar, secolele numărându-se între anul 1 şi 100 pentru evul de după Christos, respectiv între 99 şi 0 înainte de Christos.
    Sf. Guglă zice că astronomiceşte tălică ai dreptate, numărându-se de la 0 la 99.
    Acu, istoria, dupe ştiinţa mea a fost înaintea astronomiei. Dar, cum nici în materie de ou şi găină nu s-a stabilit ordinea, rămâne şi-n materia asta dupe placul irimii fiecăruia. Eu unul, pasionat de istoria predată de un anumit drag profesor, am sărbătorit intrarea în mileniul 3 în noaptea dinspre 31 decembrie 2000 şi 1 ianuarie 2001. Ştiu că televiziunile mogulilor mondiali au făcut ca majoritatea să o facă un an mai devreme, dar majoritatea mai sărbătoreşte într-o ţară ortodoxă Valentine’s day, nu Dragobetele ca ăsta baci…
    Treaba-i alta: indiferent de-am intrat mai devreme ori mai târziu în mileniul III, viaţa nu ne va fi mai lungă ori mai scurtă decât ne-a fost scris a ne fi. De mâncat, ani din viaţă ne mănâncă doar nevestele ori soacrele, nu istoria sau astronomia… 😆

  81. 85 Viorica Buda ianuarie 1, 2010 la 4:40 pm

    Chiar daca mai tirziu ,(datorita obiectului meu de acrivitate) , lasati-i placerea sa va zic si eu ,LA MULTI ANI .
    Cu aceiasi neschimbata pretuire.

  82. 86 nero ianuarie 1, 2010 la 5:45 pm

    LA MULTI ANI d-le Nastase si multa sanatate la intreaga familie,din partea noastra a celor care mai credem in oamenii pregatiti sa aiba grija de aceasta tara chiar si cind accidental ajunge pe mina unor neica nimeni.D-LE NASTASE sau d-stra cei de pe blog am 2 intrebari la care nu gasesc raspuns:1 la o manifestare de orce fel a 20-30 de oameni vin automat si 40-60 dejandarmi: 2 Acum nu se mai foloseste cuvintul PROST ATUNCI cind tu consideri ca prietenul,colegul,seful sau cei ajunsi sa te conduca o dovedesc.

  83. 87 Plano ianuarie 1, 2010 la 6:02 pm

    @M.Voicu
    M-ai dat gata cu supt -alternii! 🙂
    Nu te lua dupa ei ca vor sa-ti falsifice varsta.
    Daca ti-e greu sa distingi ca anul 1 de viata nu e acelasi lucru cu varsta de un an urmareste insiruirea urmatoare in care segmentele reprezinta anii si cifrele varsta incheiata.
    Varsta, cat esti in viata, se scrie dupa ce s-a consumat anul, nu la inceput de an;in schema dupa segment:
    0__1__2__3__4__5__6__7__8__9__10
    Doar in ultimul an de viata, in marinimia lor, cei care se ocupa cu etichetarea costumului de blana pun la socoteala si anul pe care nu l-ai trait intreg.
    Nu te grabi ca m-ai avem de trait un an se zile pana trece in deceniul 2.

  84. 88 danbaltatu ianuarie 1, 2010 la 6:38 pm

    La Multi Ani! si un an bun dumneavoastra si familiei dumneavoastra.

    Eram la o conferinta in Saint Louise, Missouri, in Statele Unite, cu ocazia revelionului 2003 -2004, si un coleg de conferinta, un afro-american, purta pe tricou urmatorul motto „Let’s go back to the basics”, cred ca daca incet incet avem acest filon de intelepciune, care teoretic este in interiorul nostru de la Dumnezeu, cred ca vom reusi.

    Doamne ajuta !

    Dan

  85. 89 pastel ianuarie 1, 2010 la 6:47 pm

    @blogideologic,
    M-am ferit sa citesc expunerile, dese, uneori parca contradictorii celor spuse de alti parteneri de „gradinita AN”. Nu voiam sa dau importanta lor. Cele doua articole de azi mi-au atras atentia in mod special.
    Proiectul Rosia Montana, asa cum este prezentat de Dv. este un dezastru. Mai devreme tocmai postasem o interventie la Dl. AN, in „La multi ani! de Sfintul Vasile” si fara motivare ii sugeram , d-lui AN, ca „mostenirea” Rosia Montana sa fie un obiectiv al prezentei sale in politica saracita de oameni de valoare (dar si patrioti).
    Argumentele Dv., sustinute la scara deschisa si de alti „inimosi si specialisti”, ma gindesc ca doriti sa fie luate in seama si de AN si completate riguros de cititorii lui AN.
    In ce priveste al doilea articol, important prin constatari si evaluari, regret ca astfel de „eroi” precum personajele amintite de Dv. – Bogdan Mincu, Ioana Pârvulescu, Pleşu, Liiceanu, Patapievici – reusesc sa se impuna prin distrugerea valorilor de cultura din tara, sustinuti de interese meschine ale politicienilor.
    Simt si eu ca Dv. o revolta interioara, desi nu am calitatea judecarii lor.
    Poate se ridica cineva si-i va izola, prin cunoastere si exemple, pina la revenirea la o conduita normala, legata de valorile Romaniei.
    Sa fie de bun augur „intilnirea” din aceasta seara. La multi ani!

  86. 90 Augustin ianuarie 1, 2010 la 9:09 pm

    @ A.N.
    Stimate domn,
    E o onoare pentru mine si, in aceeasi masura, o placere sa va urez, din suflet, sanatate, multe bucurii alaturi de cei dragi, si un an nou 2010 macar un pic mai bun, in ciuda tuturor premizelor ingrijoratoare.
    Dragute pozele pe care le-ati postat, in special ultima, care, insa, m-a descumpanit un pic: totusi, care dintre cei doi este … Adrian Nastase?

  87. 91 Cârcotaşu ianuarie 1, 2010 la 10:08 pm

    @ Plano,
    Aşa-i când numeri numai pe degete. Câte cifre sunt pe tastatura telefonului? Mie mi se pare că-s 10, dar belea, numărul 10 nu apare. Vezi că tu ai scris acolo-şa 11. 10 nu-i o cifră, e un număr compus din două cifre. Dacă nu vrei să accepţi ce ţi-a explicat M. Voicu, tre’ să mai ştii că întreg mapamondul a serbat intrarea-n mileniul 3 la revelionul 2000. Simpatic e că numa-n România s-a serbat şi de revelion 2001. Atâta vreme cât folosim sistemul zecimal este aberant să susţii că o decadă începe cu cifra 1 şi asta n-are nimic a face cu ortodoxia. Altfel tre’ să ştii că acel calendar iulian a fost introdus la anul 45 î.H. de către Iulius Caesar, de la care-i vine numele, iar numeraţia anilor pe care-o practicăm noi (anno Domini) datează de pe la 525, iar cifrele „arabe” au fost introduse în Europa pe la 1200. Până atunci se foloseau cifrele „romane” care nu conţin cifra 0. O dată cu trecerea la sistemul zecimal, prin transpunerea axei timpului pe calendarul în funcţiune, a apărut şi acel an 0, care deşi n-a existat la timpul respectiv (datorită numeraţiei folosite), în noul sistem zecimal a apărut, altfel, prin convertirea „ad literam” a cifrelor romane s-ar fi pierdut un an.
    La urma urmelor e o convenţie, ca şi culoarea roşie a semaforului. Nerespectarea ei, e drept, nu are urmări tragice, dar e la fel de… împotriva vântului.

  88. 92 Cârcotaşu ianuarie 1, 2010 la 10:09 pm

    @ George_Geo,
    Şi marmota ce făcea?

  89. 93 Draghi Puterity ianuarie 1, 2010 la 11:44 pm

    La multi ani, domnule Nastase! La multi ani colegilor si prietenilor de pe acest blog!

  90. 94 Cârcotaşu ianuarie 1, 2010 la 11:45 pm

    @ George_Geo
    Scuze pentru mesajul anterior, voiam doar să spun că faci nişte confuzii:
    1. Solidaritatea e o noţiune ce nu ţine de o ideologie, nici măcar de cea Social-Democrată. Astfel, solidaritatea membrilor unei familii n-are nimic comun cu interesele. În acelaşi timp există solidaritate (poate cea mai solidă) pe criteriu de interese. Astfel, solidaritatea în cadrul patronatului n-are nici cea mai mică tangenţă cu Social-Democraţia. E tare chestia aia cu plata impozitelor pentru funcţionarea instituţiilor statului ţine de principiile social-democrate enunţate de nu ştiu ce partid la vreun congres.
    Am citit undeva că în SUA, la un moment dat, a apărut un partid care avea în program desfiinţarea tuturor impozitelor. N-a avut nici-un succes. Păcat. Ar fi fost o bună lecţie pentru cel puţin 50% din electoratul român, care ar fi votat multiplu pentru o asemenea enormitate.
    2. Confunzi nişte contribuţii materiale pe care tot omul le face, nici pe departe ca dovadă de solidaritate, cu dovada acestui principiu. Astfel: faptul că plăteşti asigurări sociale nu înseamnă nici pe departe solidaritate. Le plăteşti pentru tine, altfel nu vei avea dreptul la pensie. Asigurările de sănătate nu le plăteşti pentru alţii, ci pentru tine. La fel şi ajutorul de şomaj. Că toate aceste plăţi se constituie într-un fond din care beneficiază alţii, la un moment dat, este cu totul altă poveste, aşa funcţionează sistemul. Acum n-ai să vrei să-mi spui că cei ce plătesc asigurarea auto prin efectul legii dau dovadă de solidaritate, atâta vreme cât mulţi din ei n-au provocat nici-un accident! 😆
    3. Când cei aleşi folosesc resursele în propriul interes este vina celor ce i-au ales. De ce i-au MAI ales? Nu vreau să intru-n conflict cu moderarea blogului, dar eu ştiu de ce.

  91. 95 Plano ianuarie 2, 2010 la 12:45 am

    @Carco
    De la sistemul zecimal a intrat in eroare si domn ing. CTP.
    Putem vorbi de decada secolului, de decada mileniului, de decada vietii etc.
    Poti sa spui, conventional, ca la 6 luni dupa nastere, momentul zero, ai varsta de un an? Nu ! Se poate spune ca esti in primul an de viata.
    Poti afirma cand ai varsta de 9 ani si trei luni, ca ai trait deja un deceniu? Nu! Mai ai 9 luni pana implini prima decada din viata.
    Nu ne nastem toti in anul conventional zero, precum ziceau militienii ca toti sunt nascuti in luna septembrie… ca aia e luna a 9-a! 🙂 🙂
    Ai observat ca orice carte incepe cu pagina 1?
    Ai observat ca un chitantier sau un facturier de 100 de file are prima fila numerotata cu un numar al carei ultima cifra e 1 si ultima fila are un numar care se temina cu 00?
    Daca vine Fiscu` in control si gaseste numai 99 de file… te intraba unde ai ascuns fila 100? 🙄

  92. 96 Aya ianuarie 2, 2010 la 2:48 am

    @

    George Serban

    Multumesc.
    Ma gandesc cu drag la tine.
    La multi ani!

    Primeste, te rog, de la mine, un zambet ca in copilarie:

  93. 97 Aya ianuarie 2, 2010 la 3:01 am

    @

    Pastel

    Multumesc pentru cuvintele calde.
    Iti doresc implinirea gandurilor bune intru multi ani!

    Sa iti fie gandurile frumoase, calde si bune ca in:

  94. 98 M.Voicu ianuarie 2, 2010 la 4:44 am

    @LEO, PLANO şi CÂRCOTAŞU, mulţumesc pentru aplecarea Dumneavoastrã asupra subiectului actual al ANILOR; cu mulţi ani în urmã, într-o noapte de Revelion am auzit la radio: ”VA TRECE ANI”. Se anunţase o piesa muzicalã şi am fost contrariat, dar m-am lãmurit din textul ei; un fel de ”Pe aceeaşi ulicioarã” în care apãrea însã şi iubita menestrelului, Ani!
    În anul -45 împãratul Iulius Caesar a introdus anul nou iulian – care începea la 25 martie, iar în anul 1582 Papa Grigore XIII a reformat calendarul iulian (în care ianuarie era luna a 11-a), dând naştere la Calendarul gregorian care făcea reglarea funcţie de echinocţiul de primăvară şi luna sinodică (pentru Paşte), cu 1 ianuarie devenit prima zi a anului.
    Cum BUNA VESTIRE şi CRÃCIUNUL se situeazã în anul-I (ANNO DOMINI, cum aminteşte CÂRCOTAŞU la ianuarie 1, 2010 la 10:08pm), despre care LEO, ianuarie 1, 2010 la 3:32pm spune: ”vorbim despre anul 1 după Christos ca prim an al noului calendar, secolele numărându-se între anul 1 şi 100 pentru evul de după Christos, respectiv între 99 şi 0 înainte de Christos” – unde vã lipseşte timpul între 0 îHh. şi I dHr, dar în exprimarea simbolicã am greşit şi eu în ianuarie 1, 2010 la 1:54pm la care VÃ ROG SÃ FIŢI ÎNGÃDUITORI întrucât când scriam am auzit exprimerea Primului-ministru privind ne-creşterea preţului gazelor combustibile cum o primise de la Autoritatea în materie şi asigura cu rezerva: ”Dacã m-au pãcãlit ei, v-am pãcãlit şi eu”; exprimarea mea evitã F cu formulele: SUPT-ALTERNII şi CA SÃ MÃ RÂD’IC – la care PLANO ianuarie 1, 2010 la 6:02pm spune: ”M-ai dat gata cu supt-alternii! ”, neînţelegând ce delicat am fost faţã de zicerea de p’afarist a PM. Observaţia Dumneavoastrã: ”Doar în ultimul an de viaţã…” este o humorescã la care m-am gândit şi eu, dar am evitat-o pentru ziua de 1 ianuarie!
    Necazul meu faţã de risipirea resurselor naturale ale României este vechi şi ESENŢIAL şi puteţi vedea la http://matachevoicu.blogspot.com/ lucrarea: PROPRIETATEA PUBLICÃ – inalienabilã prin Constituţie, alienatã prin lege… Aş fi onorat cu parteneri atât de atenţi pentru ceea ce marcasem altãdatã aici ca: ”ALTCEVA DECÂT SEXUL ÎNGERILOR”, lafel cum delicat se exprimã CÂRCOTAŞU: ianuarie 1, 2010 la 10:08 pm – invitând sã ne concentrãm pentru interesele majore ale ţãrii – la care dacã nu ne gândim noi, atunci cine, cum scrie în Choran: dacã nu veţi ţine seama de astea, alţii le vor folosi, dar împotriva voastrã!

  95. 99 blogideologic ianuarie 2, 2010 la 5:24 am

    @Cârcotaşu
    Fără chef de polemică, intervin totuşi, atunci când spui: +numeraţia anilor pe care-o practicăm noi (anno Domini) datează de pe la 525+ Doar atât ? De ce refuzi să spui cine a iniţiat acest proces calendaristic de numărare pentru ani ? Este vorba despre călugărul scit Dionisie cel Modest (Exiguus). Să reamintesc şi lecţia amestecată de alchimie şi metalurgie fizică din Scrinul negru: « Un tânăr ţinu foarte mult să arate lui Ioanide laboratorul de metalurgie al cărui şef era şi în care se făceau probele fizice şi chimice ale fierturilor din cuptoare. Îl puse pe arhitect să privească printr- un microscop o bucată de fier polisat, luminat astfel încât să i se vadă structura. Acesta văzu un desen persan, o inflorescenţă ca de alge plutind în ape./ – Fierul, mai negru decât Saturn, mărturisi Ioanide, conţine în el paradisuri. » Doamne! câte arhetipuri culturale sunt ascunse aici! Printre care şi arhetipul cultural al lui Eratostene în lectura lui Gauss. Interferenţa de arhetipuri culturale din Scrinul negru continuă, ceva altminteri banal pentru literatura română şi perfect normal pentru un spirit din Romania Orientală, dar paroxistic pentru un om postmodern si turboconsumerist : « Se opriră puţin în faţa unui cuptor de recoacere […]. / – Seamănă, observă arhitectul, cu mormântul lui Teodoric. » Mausoleul lui Teodoric se află la Ravenna. La curtea lui Teodoric, funcţia de magister officiorum fusese îndeplinită de omul de litere Cassiodorus, autor latin influenţat de opera călugărilor sciţi Ioan Cassian şi Dionisie Exiguus. Cassiodorus a fost apoi copiat de Jordanes în scrierile despre geţi. În plus, este certamente prezentă la Jordanes şi dorinţa de a descrie fenomenul ‚socii’-alizării goţilor, aşa cum se întâmplase mai înainte ‚socii’-alizarea geţilor. În manuscrisul chemat Codex Amiatinus apare şi un portret al lui Cassiodor, congruent cu portretul fictiv al scribului Ezra, redactorul textelor Vechiului Testament. Ezra restaurează Legile, acelaşi program era expus de Cassiodor în textul său care prevestea umanismul: Institutiones divinarum et humanarum littera, unde Ioan Cassian era citat frecvent, iar Dionisie cel Mic are singura biografie scrisă de cineva care l- a cunoscut. Stilul lui Cassiodorus pare extrem de retoric şi de manierat unui cititor postmodern, acest stil nu place. Dar la curtea gotică din Ravenna, pe vremea lui Teodoric apoi pe vremea regenţei pentru Atalaric, talentele lui de scrib şi de secretar erau deosebit de apreciate. Semnificative documente publice au fost redactate de Cassiodorus. Acest magister officiorum păstra scrinuri cu scrisori despre afaceri publice şi cele private. În fine, să precizăm expresia „călugării sciţi”. Este vorba despre cărturari din Sciţia Mică, parte din Romania Orientală. Frontiera nordică pentru Sciţia Mică este trasată formal de Zidul lui Athanaric (sau Antharic, vezi şi http://en.wikipedia.org/wiki/File:Roman_Gothic_Walls_Romania_Plain.svg), aflat în Basarabia Basarabilor (domni munteni) propriu-zisă, ori Sudul Basarabiei, acum pe nedrept parte a bizarului stat postmodern Ucraina, însăilare de teritorii furate ori atribuite arbitrar, pentru acest teritoriu din Sudul Basarabiei furtul s-a realizat prin pactul Ribbentrop-Molotov, corectat pe istmul baltico-pontic pentru Estonia, Letonia, Lituania, dar nu şi pentru România, ca şi cum nu ar fi necesar să fie respectat un principiu de uniformitate în dreptul internaţional ! Dincolo, spre Nord-Est şi spre Est, se întindea Sciţia Mare.

  96. 100 Lucian Bureriu ianuarie 2, 2010 la 5:46 am

    Cei ce nu v-au votat si i-au creat drum lui Basescu au facut greseala vietii lor. La multi ani, domnule Nastase, va transmite un scriitor si veche cunostinta a d-lui Iliescu!

  97. 101 Cârcotaşu ianuarie 2, 2010 la 11:49 am

    @ Blogideologic,
    Nu vrei să polemizezi, dar o faci. De fapt chiar îmi ceri socoteală pentru nepomenirea călugărului Dionisie *De ce refuzi să spui cine a iniţiat acest proces calendaristic de numărare pentru ani ?*
    Păi hai să te lămuresc: pentru că n-are relevanţă în discuţia în cauză, pentru că nu mi-e caracteristic stilul „doct” care de regulă nu face decât să te-ndemne la divagare (ceea ce ţi-a reuşit la perfecţie), pentru că una-i cultura generală şi alta-i documentarea, totdeauna suspectată de existenţa dorinţei de a epata, care mi-e străină. Eu am urmărit să argumentez, nu să rup gura auditoriului. Ei bine, suficiente motive, bag sama, pentru a nu proceda în aşa fel încât să te mulţumesc.
    Altfel, numai bine.

  98. 102 Cârcotaşu ianuarie 2, 2010 la 12:06 pm

    @ Plano,
    Trag concluzia că nu vrei să accepţi argumentele care te contrazic, motiv pentru care nu pot decât să constat că este inutilă continuarea discuţiei. Altfel nu pot crede că nu accepţi că un copil nou-născut împlineşte mai întâi 6 luni, adică 0,5 ani, că prima cifră dintr-o decadă este 0 şi nu 1, iar ultima este 9 şi nu 10.
    La urma urmelor nu-i nici-o tragedie.
    Auguri!

  99. 103 Augustin ianuarie 2, 2010 la 12:10 pm

    @ Leo
    Si, mai nou, traian basescu!!!

  100. 104 blogideologic ianuarie 2, 2010 la 12:28 pm

    @ Cârcotaşu
    Este chiar probă crasă de incultură să nu-l aminteşti pe cel mai important dintre călugării sciţi, atunci când vorbeşti totuşi 🙂 despre 525 AD.

  101. 105 blogideologic ianuarie 2, 2010 la 12:52 pm

    @ Cârcotaşu
    Nici măcar nu mai este la modă în limba română folosirea verbului „a epata”. Tendinţa este pe verbele „a sidera” şi „a stupefia”.

  102. 106 Florin Ion ianuarie 2, 2010 la 1:28 pm

    La Multi Ani, dleNastase!
    O singura intrebare: cine e personajul de linga dvs. din poza nr. 3 (ultima)? E cumva Mircea Geoana?

  103. 107 leo ianuarie 2, 2010 la 1:36 pm

    Pentru cei intraţi în discuţia cu pricina,
    Ca să nu mă mai repet, cu precizarea că rămân la părerea că profu de istorie avea dreptate, nicio majoritate indusă de campanii imbecile de marketing american nefiind în măsură a mă convinge de contrariu, vedeţi pe firul următor o ultimă precizare a mea pe teme de ani omeneşti ori ai Domnului…

    Bun Venit, 2010 !!!

  104. 108 M.Voicu ianuarie 2, 2010 la 3:47 pm

    DE LA PASSAQUALIA, LA TREABÃ
    @PLANO decembrie 31, 2009 la 8:51pm, LEO ianuarie 1, 2010 la 3:32pm CÂRCOTAŞU ianuarie 1, 2010 la 10:08pm @ALL – vã mulţumesc!
    Am ajuns, cu autoironie, sã-mi amintesc zicala : ”Pedagog acela este, mai ales, ce pe alţii-i face sã-nţeleagã ce nici el n-a înţeles” – şi dau o explicaţie sistematicã în tema anilor:
    Calendarul gregorian a făcut reglarea funcţie de echinocţiul de primăvară şi luna sinodică (pentru Paşte), cu 1 ianuarie devenit prima zi a anului. Cum BLOGIDEOLOGIC ianuarie 2, 2010 la 5:24am spune: în anul 525 călugărul scit Dionisie cel Modest (Exiguus), Dionisie cel Mic a propus sistemul ANNO DOMINI – corespunzând naşterii lui Christos, având deci BUNA VESTIRE la 25.03.01, CRÃCIUNUL la 26.12.01, cu primul an încheiat la sfârşitul zilei de 31.12.01, al doilea an a început la 1.01.02, primul deceniu s-ar fi terminat la 31.12.10, primul secol la 31.12.100, mileniul-II la 31.12.2000, deci cu începutul mileniului-III la 01.01.2001 şi sfârşitul primului lui deceniu la 31.12.2010

  105. 109 leo ianuarie 2, 2010 la 8:23 pm

    Augustissime
    ce-i aia un „traian băsescu”? ar trebui să-mi spună ceva substantivul comun cu pricina? e vreun neologism sau arhaism? că-n DEX nu l-am găsit… nici pe Eurosport şi Discovery n-am auzit/ văzut vreo referire la specia cu pricina…

  106. 110 Cârcotaşu ianuarie 2, 2010 la 9:36 pm

    @ Blogideologic,
    Ai dreptate, „a epata” e perimat, eu i-am mai zis însă şi „a rupe gura”. Da’ am zis şi „a divaga” şi nu „a bate câmpii”, un alt cuvânt care nu mai e la modă. Şi tot folosind eu eufemisme, tot ţi-ai ieşit din papuci şi-ai lepădat spiritul „academic”. 😆
    @ Leo,
    Păi ce-aş putea spune, decât că şi tu ai dreptate cu noi, ăştia constituiţi într-o majoritate „indusă de campania imbecilă de marketing american”. 😯

  107. 111 Plano ianuarie 2, 2010 la 10:00 pm

    @ Carco
    Cum sa ma convingi ca un copil dupa un an de viata are 0 ani si nu 1 an? Cum sa inteleg ca un copil care a trait noua ani ar avea, in mod conventional, un deceniu?
    Calculul timpului astronomic a fost usurat prin sirurile algebrice de numere negative si pozitive de la…. minus infinit-0- plus infinit.
    Daca asezarea celor zece cifre este o problema… enigma este ca si rezolvata.
    Iti dau acelasi exemplu folosit de tine mai sus… cifrele tastaturii. Observi ca cifra 0 este dupa 9?
    Este atat de greu de inteles ca anii finali ai deceniilor sunt multiplii de 10, ai secolelor multiplii de 100 si ai mileniilor multiplii de 1000?

  108. 114 M.Voicu ianuarie 3, 2010 la 12:52 am

    Corecţie şi completare la M.Voicu ianuarie 2, 2010 la 3:47pm:
    sistemul ANNO DOMINI – renumerotând anii de la întruparea Lui Christos (primul an al erei creşine), cu reperele: BUNA VESTIRE (la 25.03.01) şi NAŞTEREA DOMNULUI (la 25.12.01). Anno Domini nu poate fi considerat ”an zero” pentru cã: i)-nu este un moment, ci un interval; ii)-nu ar avea semnificaţie raţionalã sã plaseze Naşterea Domnului înainte de primul an al erei creştine, cum călugărul Dionisie nu a ales ca reper nici anul ÎNVIERII, spre a evita referiri de forma: ”Christos s-a nãscut în anul… înainte de Christos” (acum devenitã manifestã prin recalcularea anului naşterii la 4 î.Hr. Într-o cãlãtorie la Munchen prin 1995 am avut şansa sã am locul în avion lângã Pãrintele Galeriu şi douã ore juma’ am fost şi spiritual în ceruri; mai detaliate au fost referirea la Cina cea de Tainã dupã Evanghelia de la Ioan şi la alternativa de a ne fi mântuit fãrã sacrificiul Crucii.

  109. 115 GHEORGHE PRISPA din GALATI ianuarie 3, 2010 la 8:23 am

    @ blogideologic
    Stimate domn, multumesc pentru urarile de viata lunga si sanatate. Va urez dvs. si tururor celor care „guglesc” pe INTERNET, La multi ani, sanatate, fericire si ……mie… pe jumate…ca si eu sunt om!
    P.S.
    Raspund cam tarziu, dar ma bucur ca, totusi n-a trecut o luna!

  110. 116 George_Geo ianuarie 3, 2010 la 8:10 pm

    @Cârcotaşu
    Daca veri sa afi ce facea marmota, pot sa te ajut cu o legatura:

    http://images.google.ro/images?hl=ro&source=hp&q=marmota&rlz=1W1ADFA_en&um=1&ie=UTF-8&ei=pc1AS6GdGabqmgOntIm7DA&sa=X&oi=image_result_group&ct=title&resnum=1&ved=0CBAQsAQwAA

    Nu am vrut sa vorbesc despre solidaritate in general, ca seniment care ii determina pe oameni sa-si acorde ajutor reciproc, ea putand fi definita ca si coeziune, legatura, unitate, (care poate exista intre noi, oamenii), ci fratie, înfratire, unitate. (care exista si se manifesta in tarile democrate, ca politica de stat). In acest sens m-am referit la solidaritate ca principiu social-democrat, (termenul de „fraternitate”, provenit de la revolutia franceza, fiind actualizat cu termenul „solidaritate”), alaturi de libertate si egalitate. Spre exemplu, in doctrina liberala clasica nu vei gasi principiul soldaritatii, cu referire la sistemul social, dar neoliberalismul este adept al solutiilor organizate privat în locul sistemelor de stat considerate a fi birocratice.
    Dar ne complicam prea mult, asa ca iti reamintesc doar faptul ca avem un minister al „muncii si solidaritatii sociale”, cu atributii in domeniul salariilor, pensiilor, contributiilor sociale. Ma bucur pentru observatii. Mi-au facut placere!

  111. 117 Cârcotaşu ianuarie 3, 2010 la 10:56 pm

    @ Plano,
    Bey omule, eşti de groază. Chestia cu poziţionarea cifrei 0 pe tastatura computatorului e chiar argumentul suprem.
    Probabil vei veni acum să-mi justifici, cu aceeaşi argumentaţie, şirul de bază a tastelor asdfghjklşţ de pe tastaturile vechilor maşini de scris. Ţi-a trecut vreodată prin minte că această ordine ţine de alte criterii, cum ar fi spre exemplu cel al frecvenţei apariţiei în texte a caracterelor respective, a accesibilităţii, în sensul că cele mai frecvente se află în poziţii mai accesibile? Te-ai gândit vreodată că tastatura aceasta nu e făcută pentru cei ce „ciugulesc” caracterele cu deş’tele arătătoare de la cele două mâini, ci pentru cei ce „cântă la pian” pe tastatură cu toate deş’tele?
    ‘Ai că ai fost chiar amuzant. În rest, ce să zic, io tocmai zisei inversu’ lu’ ce z’seşi matale, adicătelea că un copil are mai întâi 0,5 ani şi pe urmă împlineşte anul. Da’ nu se bagă de seamă. Dacă m-aş afla în faţa unei instanţe condusă de tine, care „nu aude ce spun eu”, te-aş recuza. Acilea nu se poate. Păcat!

  112. 118 Vasile, ianuarie 4, 2010 la 8:43 am

    Desi ai dreptate , textul tau ma face totusi sa comentez.

    Asta este in esenta si diferenta intre tine si Plano, sau intre unii si altii, unii , chiar si dintre noi ar fi putut ajunge pianisti pe cind altii nu! Acum Plano nu ar trebui sa fie bulversat , din gura , sau la muzicuta , merge si fara deşte!!

  113. 119 Plano ianuarie 4, 2010 la 12:48 pm

    @ Carco
    Lasa numaratoarea pe deste, ca tu ai introdus in discutie cifrele tastaturii, asezate astfel incat si orbii sa poata comunica.
    Ce ai zice tu, ca justitiabil, daca ti-as spune ca un drept al tau, cu termen de prescriptie extinctiva de 10 ani, nu-l mai poti valorifica dupa numai 9 ani de la momentul de la care incepe sa curga prescriptia, ca deh…asa ai invatat tu, conventional, sa socotesti din 10 in 10 ? Si eu… trebuie sa te cred?
    Un termen procedural de 10 ani care incepe sa curga de la 01 01 2000 se sfarseste la 01 01 2009 sau la 01 01 2010? Daca incepe pe 15 08 2000 nu se sfarseste pe 15 08 2010? Ciuguleste!

  114. 120 Cârcotaşu ianuarie 4, 2010 la 10:03 pm

    @ Plano,
    ‘Aide te rog, nu mai bate câmpii fără graţie, că m-am săturat de subectu’ ista. Din noi doi, poate tu nu vei şti să calculezi corect, cu mine nu-i cazu’, crede-mă.
    Tot ce-am spus e-n picioare, iar cine citeşte de la cap la coadă ce-am scris fiecare se lămureşte mintenaş cine nu le are cu artimetica.

  115. 121 Cârcotaşu ianuarie 4, 2010 la 10:13 pm

    PS – De fapt, fără să te rog, m-ai confirmat şi-ai zis ce-am zis şi io. Altfel s-o ia mama dracului de lojică. Ceteşte din urmă şi stai cu cartea de artimetică-n mână. Că dacă evenimentul a fost pe 01.01.00, 10 ani s-au împlinit la trecerea dintre 31.12.99 la 01.01.10. Tot aşe merge şi contoru’, dac-ai văzut vreunu, de apă măcar, când ultima cifră să face 0. Sigur, e şi după 9, şi-nainte de 1. Greu e să pricepi că se numără de la mic la mare şi nu de la mare la nimic. Las-o maistre jos, că cu juridicu’ n-aveai azi nici telefon fix, dară-mi-te mobil. Io zic că ajunge

  116. 122 Cârcotaşu ianuarie 4, 2010 la 10:26 pm

    PS’ – Eu făcui vorbire de tastatura de telefon, nu de aia de calculator, care nu conţine NUMĂRUL 10, ci cifra 0, care 0 nu-i egal cu 10, poţi să te dai tălică-n toate părţile. Asta-i o decadă, chiar dacă-ţi dai foc la perucă şi-ţi trimiţi roba pe lună cu naveta Atlantis.
    Lasă fieş’care om să-şi facă meseria şi când îţi curge f’o ţavă cheamă instalatoru’ şi nu avocatu’, şi dacă instalatoru’ vine, nu-i spune cum se ţine cheia-n mână, că-ţi dă cu ea-n cap.

  117. 123 Plano ianuarie 5, 2010 la 12:15 pm

    @CARCO
    A inteles toata lumea ca tu ai fost un baiat precoce. Ai implinit un deceniu de viata dupa numai 9 ani. 🙂 Al zecelea e egal cu 0!
    Daca pe contorul tau de apa rece sau calda se arata cifra 9… tu platesti 9 mc de apa sau 10? 🙄 Platesti ,da` in avans 1 mc, daca stii ca luna urmatoare se scumpesc utilitatile.

  118. 124 red ianuarie 6, 2010 la 1:16 pm

    Domnule Nastase,pentru revigorarea partidului PSD,ar trebui schimbata conducerea partidului de la nivel national,pana la filialele judetene,pentru ca in anumite judete presedintii sunt depasiti sau isi urmaresc interesele proprii,nu ale partidului,chiar daca psd are filiala de tineret destul de puternica,nu se promoveaza tineretul destul,cred ca ar fii momentul sa preluati conducerea partidului.
    La multi ani si un an nou fericit!


Lasă un comentariu






Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!