In parcul Tivoli, la Copenhaga

Joi seara am ajuns la Copenhaga. Am coborat in oras si am mers, cu totii, in parcul de distractii Tivoli. Am sa va scriu mai tarziu despre experientele pe care le-am trait. Deocamdata, va trimit cateva fotografii.

dsc00737.jpg

Nu o sa credeti, dar am fost acolo sus

dsc00743.jpg

La coada pentru montagne russe

 dsc00751.jpg

In atmosfera povestilor lui Hans Christian Andersen

 dsc00778.jpg

Dana in brate cu trofeele indemanarii noastre la jocurile din parc

32 Răspunsuri to “In parcul Tivoli, la Copenhaga”


  1. 1 Valeriu Mangu august 19, 2007 la 9:34 pm

    @ Moderatorul blogului
    Am inteles de la dl. Adrian Nastase ca operatiunea de moderare a faceti pe baza de voluntariat, dar s-o faceti din 5 in 5 zile este prea de tot! Aveti sau nu de gand sa va hotarati asupra textului meu din 14.08.a.c.?
    Al dvs., Valeriu Mangu

  2. 2 Bibliotecaru august 19, 2007 la 10:29 pm

    In atmosfera povestilor lui Hans Christian Andersen…
    Da, povesti. Vad ca s-a gasit lada cu comoara, s-a gasit si broasca pe lada, dar unde a disparut CHEIA (semnul electoral al conventiei democrate) :))
    Ori lada (Romania) a fost deposedata de comori si cheia nu mai are importanta, sau lada are si niscaiva compartimente ascunse in care CD-ul a ascuns ceva pentru zile negre.

  3. 3 Iancu Jianu august 19, 2007 la 10:59 pm

    D-le Adrian Nastase,

    Daca se poate va rog sa ne explicatii si noua ce se intampla cu D-l Mircea Geoana, in legatura cu ultime declaratii(vreau sa fiu prim_ministru).
    Vrea sa distraga lumea de ceva iminent???

    Cu stima

  4. 4 B.Florin Alexandru august 19, 2007 la 11:45 pm

    Dar mult ca mai plimbati…cand mai aveti si lucru 🙂

  5. 5 B.Florin Alexandru august 20, 2007 la 1:56 am

    Mersi baietilor cu aprobarea pentru ca ati fost activi.O intrebare mai am.Imi raspunde si mie Domnul Adrian Nastase la intrebarea lansata pe blogul meu…macar negativ.

  6. 6 Horia Blidaru august 20, 2007 la 9:28 am

    Buna treaba: Geoana se cere prim-ministru, pregatindu-si constiincios sinuciderea sa si a PSD, Basescu joaca ceardas pe capetele romanilor, iar Nastase se duce-n lumea basmelor… Doar cu o puzderie de poze, fie ele si foarte dragute, nu se face soare pe ulita d-voastra politica, d-le Nastase! Am inteles, zambiti frumos, lucrati la imagine, umanizati, umanizati, da’ mai si strigati cand e cazul!

  7. 7 silviu august 20, 2007 la 11:11 am

    Norocul domnului Geoana ca ati plecat din tara. Astfel ca a putut sa se autopropuna premier. Necesita mult curaj chestia asta.

  8. 8 Valeriu Mangu august 20, 2007 la 1:17 pm

    @ Bibliotecaru

    Domnule Bibliotecaru,

    Cand, de pilda, cativa oameni se asociaza si creaza o firma, ei devin ACTIONARI. Ratiunea asocierii este ca la sfarsitul anului, fiecare dintre actionari sa ia dividende, proportional cu contributia la capitalul social, bani cu care, mai departe, sa-si satisfaca nevoile, dorintele, interesele personale. Asociatia trebuie sa porneasca, ab initio, de la premiza ca fiecare dintre actionari trebuie sa aiba un castig. O asociatie in care actionarii urmeaza sa se lupte unii cu altii, sa se insele unii pe altii, ori sa produca paguba este ilogica, nerationala.
    Un notar, un avocat, chiar unul sau mai multi dintre asociati redacteaza un proiect de Statut al firmei, statut ale carui prevederi trebuie sa se subordoneze principiului fundamental enuntat mai sus. Din clipa in care proiectul este semnat, insusit etc. de toti asociatii, el devine obligatoriu pentru toti asociatii, constituind totodata Statutul firmei, vointa continuta in – ori exprimata de – acesta fiind, de fapt, vointa – autolimitata – a fiecarui actionar (actionarul nu mai poate, de pilda, sa beneficieze in alte scopuri de banii depusi cu titlu de capital social, decat, poate, in situatia in care se retrage din asociatie, prin vanzarea actiunilor sale s.a.). Vointa in cauza este insa si vointa firmei, ca parsoana juridica de drept comercial.
    Mai departe, ei – actionarii – desemneaza un Administrator, investit (cu i de dupa i) sa puna in executare dispozitiile Statutului. N-ar fi rau insa ca actionarii sa desemneze si un Supraveghetor, cum se intampla in Germania, care sa supravegheze daca vointa din Statut este si executata.
    In principal, sarcina Administratorului este sa creeze infrastructura necesara transpunerii in viata a vointei exprimate de Statut, care nu este altceva decat un contract incheiat intre actionari. De asemenea, el trebuie sa asigure functonarea infrastructurii, in care intra bunuri cumparate cu bani din capitalul social, dar si oameni, pe post de executanti, indeplinind asadar diverse functii de executie. Insusi Administratorul este un executant si, in mod similar, Supraveghetorul.
    Ce urmeaza sa execute toti acestia? Evident, vointa exprimata de – ori continuta in – Statut.
    Sa presupunem ca actionarii au hotarat ca obiectul de activitate al firmei este productia de mese, anume 100 de bucati anual. Cu titlu general, firma este asadar specializata in productia de mobila, primind codul CAEN corespunzator. Evident, executantii – Administratorul, inginerii, dulgherii s.a. – trebuie sa execute 100 de mese – nici mai mult, nici mai putin.
    Dar ce ne facem daca executantii produc intr-un an 400 de mese, in loc de 100? Sau 50? Aveau ei dreptul sa faca asa ceva? Cui apartine DECIZIA – actionarilor sau executantilor? Dar daca executantii produc, la un moment dat, 100 de cuiere, in loc de 100 de mese? Aveau ei dreptul sa faca asa ceva – sa schimbe, deci, profilul productiei?
    Cred ca sunteti de acord ca decizia n-are cum sa apartina executantilor, ci actionarilor, ca abaterea executantului de la vointa actionarilor constituie incalcare a mandatului primit.
    Cand executantul nu poate executa cele 100 de mese ori cand constata ca are capacitatea sa execute 400 ori cand ar vrea sa schimbe profilul – sa produca, asadar, cuiere in loc de mese – el trebuie sa aiba acordul, aprobarea actionarilor, prin ASUMAREA in fata acestora – deci, repet, a actionarilor – a raspunderii privind noua productie. In felul acesta, DECIZIA apartine, pana la urma, actionarilor.
    Exemplul de mai sus ne lumineaza cum trebuie inteleasa notiunea „decizie politica”, in contextul exercitarii suveranitatii nationale.
    (Va urma)
    Al dvs., Valeriu Mangu

  9. 9 Bibliotecaru august 20, 2007 la 3:07 pm

    @Valeriu Mangu
    Domnule Valeriu Mangu.
    Stimate domn, sper sa nu va jignesc cumva cand spun ca am ras cu lacrimi citind ce ati scris mai sus. Eram cam suparat cu una cu alta si prelegerea dumneavoastra m-a destins un pic. Unde ati citit domnia voastra cele mai de sus?
    OK, daca chiar avea rost sa-mi tineti un discurs economic, desi nu-i vad rostul, trebuie prin a specifica daca va referiti la SA (societate pe actiuni) sau SRL (societate cu raspundere limitata). Modul de conducere al firmei este diferit in cele doua cazuti. Am sa presupun ca v-ati referit la primul caz dat fiind prima fraza a domniei voastre:”cativa oameni se asociaza si creaza o firma, ei devin ACTIONARI”
    Societatea pe actiuni se caracterizeaza prin aceea ca toti asociatii au calitatea de actionari. Pot fi infiintate atat timp cat au minim de asociati 5. Numarul maxim nu este limitat. Avantajul pe care-l reprezinta aceste societati e acela ca actiunile sunt facil de transmis, in cazul actiunilor la purtator neintocmindu-se nici un act. Dezavantajul societatilor pe actiunieste ca, in general, au un numar mare de asociati care nu sunt comercianti toti.
    Hotararile la un SA se iau cu votul majoritatii capitalului social. Aceasta se face astfel pentru ca in cazul SA obligatiile sociale sunt garantate cu patrimoniul social, iar actionarii sunt obligati numai la plata actiunilor lor.
    Dintre actionari se diferentiaza Fondatorii, adica persoanele care iau initiativa actelor ce vor produce efectul constituirii si dobindirii personalitatii juridice. Ei sunt primii actionari ai societatii si se afla in situatia unor intreprinzatori raspunzatori de initiativa si actele lor.
    Moduri de constituire ale unei SA sunt doua:
    Constituirea simultana se face prin redactarea si semnarea contractului si a statutului in forma autentica; subscrierea integrala si varsarea in proportie de cel putin 30% a capitalului social de catre fondatori; numirea prin contract si statut a administratorilor si cenzorilor; autorizarea functionarii societatii de catre instanta; publicarea in Monitorul Oficial al actelor de constituire; inmatricularea la registrul comertului, inregistrarea la administratia financiara.
    Constituirea prin subscriptie publica are spre deosebire de cea de mai sus (adica simultana) doua faze. Mai intai se face subscrierea publica a actiunilor pe prospectele de emisiune semnate in forma autentica de catre fondatori si autorizate de catre judecatorul delegat la registrul comertului. Cea de a doua faza este varsarea in cota de 30 % a actiunilor subscrise, iar dupa inchiderea subscrierii si varsarea capitalului social in proportia aratata se desfasoara adunarea constitutiva (la 15 zile dupa incheierea subscrierii), care numeste administratorii si cenzorii si urmeaza aceeasi procedura de autentificare, autorizare, publicare si inmatriculare ca in prima varianta (constituirea simultana).
    Numarul minim de membri fondatori este de cinci, iar capitalul social trebuie sa fie cel minim legal. (eu am ramas cu el la un milion de lei dar desigur cred ca s-a marit intre timp)
    Ce sa spun despre Adunarea constitutiva? Poate ca redactarea si solicitarea publicarii instiintarii trebuie efectuata in termen de 15 zile de la data inchiderii subscriptiei. Instiintarea se publica in Monitorul Oficial. Data adunarii nu poate fi stabilita mai tirziu de doua luni de la data inchiderii subscriptiei. Aparitia instiintarii trebuie sa preceada cu cel putin 15 zile data fixata pentru adunarea generala.
    Adunarii constitutive trebuie sa contina printre altele in ea:
    Alegerea presedintelui si a secretarilor prin vot deschis cu majoritatea simpla a voturilor exprimate, constatarea prezentei actionarilor (dreptul de reprezentare este dat prin procura speciala autentificata de notar), constatarea legalei constituiri a adunarii (adica jumatatea simpla din numarul actionarilor). Sistemul de votare este: fiecare actionar are drepul la un singur vot, indiferent de numarul actiunilor subscrise. Toate hotaririle se iau cu numarul majoritatii simple a celor prezenti.
    Problemele asupra carora adunarea constitutiva este obligata sa hotarasca sunt, daca nu ma insel, sa verifice existenta varsamintelor, sa determine valoarea aportului in natura (cei care au adus aportul in natura sunt obligati sa se abtina), sa aprobe cota de participare la beneficii a fondatorilor, sa aprobe operatiile incheiate in beneficiul societatii de catre fondatori, sa discute si sa aprobe contractul si statutul de societate, sa numeasca administratorii si cenzorii – hotarirea pentru desemnarea membrilor consiliului de administratie si al cenzorilor se adopta in mod obligatoriu prin vot secret, celelalte prin vot deschis.
    Despre ce ati mai vorbim domnia voastra… a, da.
    Prin actiuni se intelege fie o fractiune a capitalului social – egale valoric, fie titlul de credit constatator al drepturilor si obligatiilor de actionar.
    Valoarea actiunilor este data deci de valoarea nominala este stabilita prin contractul de societate si statut, exprimind suma pe care acceptantul trebuie sa o verse pentru o actiune subscrisa. Aceasta valoare nu poate fi mai mica de 1000 lei, fie valoarea de bursa exprima pentru actiunile cotate la bursa, valoarea de schimb pe care o actiune o poseda la un moment dat. Pentru actiunile necotate la bursa se calculeaza valoarea de bilant si care poate fi mai mare sau mai mica decit valoarea nominala.
    Acum ca am cam terminat la partea insititurionala a unei societati pe actiuni sa trecem putin la latura sa organizatorica.
    Adunarea generala poate fi ordinara sau extraordinara.
    Convocarea adunarilor se face de administratori prin publicarea instiintarii in Monitorul Oficial si intr-unul din ziarele raspindite in localitatea in care se afla sediul societatii. Va cuprinde locul si data tinerii si ordinea de zi.
    In cadrul Adunarilor generale se voteaza un vot la fiecare actiune, drept ce nu poate fi cedat. Actionarii absenti pot vota prin reprezentant in temeiul unei procuri autentice si speciale.
    Hotaririle A.G. vor fi depuse in copie la registrul comertului in care vot fi mentionate in extras. De asemenea vor fi publicate in Monitorul Oficial.
    Hotaririle A.G. cu o anumita motivatie cum ar fi cazul in care sunt contrare contractului de societate, statutului si legii, de catre actionarii care au votat impotriva acestora, sau de catre cei care au lipsit la adunare, in termen de 15 zile de la publicare.
    In cazul A.G: extrordinare se poate adopta fie prelungirea duratei societatii, fie marirea capitalului, schimbarea obiectului societatii, mutarea sediului, fuziunea cu alte societati, reducerea capitalului social sau reintregirea acestuia prin emisiune de noi actiuni, schimbarea formei societatii, orice alta modificare a contractului sau statutului.
    Adunarile generale extraordinare sunt convocate de administratori sau de actionarii care reprezinta a zecea parte din capitalul social. Daca administratorii constata pierderea a unei jumatati din capitalul social sunt obligate sa convoace adunarea generala extraordinara pentru a hotari: reconstituirea capitalului social printr-o noua emisiune si/sau reducerea capitalului social la valoarea ramasa si/sau dizolvarea societatii.
    Administrarea societatii revine in principal administratorilor, car epot fi actionari sau neactionari. Administratorii nu pot avea concomitent aceasta calitate in mai mult de 3 consilii de administratie. Administratorii trebuie sa depuna o garantie care nu poate fi mai mica decit valoarea a 10 actiuni sau dublul remuneratiei lunare. Garantia se depune inainte de intrarea in functie sub sanctiunea considerarii administratorului ca demisionat. Cand adunarea generala alege mai multi administratori ei constituie un consiliu de administratie condus de presedinte. Presedintele poate fi desemnat de adunarea generala sau de catre membrii consiliului. Membrii consiliului si presedintele sunt revocati numai de adunarea generala. Consiliul de administratie isi asuma toate puterile privind administrarea si reprezentarea societatii. Hotaririle se iau in prezenta a cel putin jumatate plus 1 din membrii, si se adopta cu jumatate simpla. Cenzorii sunt in numar de cel putin 3 cenzori si un numar egal de supleanti. Alegerea si revocarea cenzorilor este de competenta adunarii generale. Ei sunt actionari cu exceptia celor contabili si a celor redomandati de Ministerul Finantelor in societatile in care statul detine cel putin 20% din capitalul social si trebuie sa nu fie rude sau afini pina la al patrulea grad inclusiv, sau soti cu administratorii, sa nu fie cenzor in mai mult de 3 societati comerciale, sa nu fie cenzor, administrator, sau asociat in societati cu raspundere nelimitata fara autorizarea consiliului de administratie, in alte societati avind acelasi obiect, sa nu exercite acelasi comert sau altul concurent pe cont propriu sau al altei persoane sub sanctiunea revocarii si raspunderii pentru daune. Cenzorii sunt obligati sa depuna o garantie ce nu va putea fi mai mica decit valoarea a 4 actiuni sau o treime din dublul remuneratiei lunare. Cenzorii au obligatia de a supraveghea gestiunea, de a inspecata casa in vederea verificarii existentei inspectia casei pentru a verifica existenta titlurilor sau valorilor inregistrate, verificarea garantiilor depuse, a sesizarilor actionarilor, au obligatia de a informa administratorii la adunarile acestora, de a convoca adunarea generala daca nu a fost convocata de administratori, participa la adunarea generala, informaza adunarea generala printr-un raport cu privire la supravegherea gestiunii, pastraza secretul cu privire la operatiunile societatii.
    Si acum sa trecem la latura financiara.
    Beneficiul net se calculeaza dupa scaderea tuturor cheltuielilor; a cotei destinata constituirii fondului de rezerva, sau a sumelor destinate reintregirii lui; a salariilor precum si a sumelor rezultate ca excedent din vinzarea actiunilor la un curs superior valorii nominale.
    Dividendul este parte a beneficiului net care se plateste anual pentru fiecare actiune. El se stabileste prin horarirea adunarii generale.
    Dividentele platite necuvenit sunt supuse restituirii.
    In sfarsit, suntem aproape de final…
    Dizolvarea societatii se poate face atunci cand: trece timpul stabilit pentru durata societatii, firma se confrunta cu imposibilitatea realizarii obiectului de activitate sau realizarea acestuia, adunarea generala hotaraste astfel, exista starea de faliment. De asemenea, specific S.A., dizolvarea se poate face atunci cand capitalul societatii s-a redus sub minimul prevazut de lege si actionarii nu decid completarea lui, numarul actionarilor s-a redus sub cinci, daca au trecut mai mult de 6 luni de la reducerea lui si nu a fost completat.
    Acum ca am lamurit cum sta treaba la firme (am mai sarit cate ceva dar nu cred ca era chiar esential), domnule valeriu Mangu… ce ati vrut sa spuneti cu „Exemplul de mai sus ne lumineaza cum trebuie inteleasa notiunea “decizie politica”, in contextul exercitarii suveranitatii nationale.”
    Nu ar fi mai bine sa trecem peste lectiile de economie si sa revenim la oile noastre, daca intre timp nu le-au mancat lupii. Nu de alta, dar acel „va urma” chiar m-a tulburat.
    Imi cer scuze pentru ceilati parteneri de blog. Stiu ca am exagerat dar nu m-am putut abtine.

  10. 10 Bibliotecaru august 20, 2007 la 3:11 pm

    @Oamenii sunt cretini
    Sper din suflet ca ati vrut sa spuneti „Oamenii sunt crestini” si tastatura nu a batut litera „s”, nu de alta, dar eu chiar cred in civilizatie si in comportamentul civilizat. Inteligenta, pe care sunt convins ca o posedati, va deschide poarta mai naturala si mai civilizata a ironiei subtile, o arma mult mai puternica. Nu cred ca este cazul adoptam un limbaj suburban. Parerea mea.

  11. 11 Sky-Hunter august 20, 2007 la 3:32 pm

    Cate divagatzii si polemici poate naste un post care se intituleaza „In parcul Tivoli, la Copenhaga” … woow … Orice atzi face nu putetzi sa fitzi „on topic”

  12. 12 Bibliotecaru august 20, 2007 la 3:47 pm

    @Sky-Hunter
    Ai perfecta dreptate, dar prin discutie se consoleaza poporul roman. Eu am inceput cu un comentariu relativ la o poza… habar nu aveam ce o sa urmeze.

  13. 13 Arhi august 20, 2007 la 3:48 pm

    Bibliotecutza, acela este un pingback, adica un reply automat de pe site-ul meu. Cat despre civilizatia, nu puteti emite aceasta judecata, atata timp cat pe un post de calatorie de pe blog, voi comentati asocieri de firme si politici, in mare skepsisuri si lingvistica de 2 lei, sperand ca veti fi luati in seama de nastase si eventual bagati in politica.
    nu va convine apelativul de cretini? ok, atunci sunteti dobitoci. suna mai bine?

  14. 14 costin august 20, 2007 la 3:57 pm

    Frumoase imagini. Pacat ca nu sunt niste „tigancuse” prin preajma caci prindeau mai bine la romani. Se vede ca sunteti o familie unita si fericita.

  15. 15 AdiM august 20, 2007 la 4:14 pm

    @ Sky-Hunter

    L-as intreba pe domnul Nastase daca a vazut si „oraselul” Lego, ca sa fiu on topic.
    Si daca are poze.

  16. 16 Alin august 20, 2007 la 4:33 pm

    Nu fac politica , fiind cel putin pt. mine o activitate futila si nelalocul ei.
    Lucrez si stau in strainatate de o buna bucata de timp.
    Am un coleg de munca din SUA. , Chicago ca sa fiu mai precis.
    Cu toate ca e american ( si asta inseamna pt. noi ca are toate usile deschise nu e asa ) ,aici a fost nevoit sa stea la coada ca sa-si ia documentele ce-i permiteau sa locuiasca si sa munceasca in Europa.
    Desi a stat 2 ore , nu era furios , mi-a zis ca e educativ ,ca a invatzat cum e sa fii umil , sa fii tratat de sus ,A INVATZAT CUM E SA FII TRATAT CA UN OM NORMAL.
    E evident ca in politica vetzi mai avea ceva de spus ,fiind destul de talentat in acest domeniu (si nu v-am votat si nici nu eram de acord cu ce faceatzi ).
    OARE DIN ACEST „STAT LA COADA” ATI INVATZAT CEVA ?
    Sper spre binele romanilor ca da.
    Supraoameni exista doar in scrierile lui Nietszche sau in povesti.
    Poti fi superior oamenilor de rind ,ridicindu-te deasupra slabiciunilor , AVARITZIEI , MINCIUNII , DORINTZEI DE PUTERE.
    Si nu e greu , ai nevoie de creier si de o introspectie in viatza personala.
    Populismul lui Basescu sau a lui Becali vor disparea in curind ,poporul isi va da seama (daca nu a si facut-o deja ) ca sunt falsi.
    Mi-ar place ca pe viitor sa se vada ca in urma acestei perioade din viatza dv.,atzi invatzat ceva!

    Cu respect un roman care mai spera ,(ca doar sperantza moare ultima).

  17. 17 Biblioteca august 20, 2007 la 5:42 pm

    @Arhi
    Nu ma deranjeasa ca ma faci cretin sau dobitoc… este parerea ta. Eu stiu cu singuranta cine si ce sunt, de ce m-ar deranja o apreciere de la un necunoscut. Doar cei nesiguri pe ei reactioneaza la astfel de cuvinte.
    „sperand ca veti fi luati in seama de nastase si eventual bagati in politica.”… ? Aici ma faci sa rad. Daca eram intersat de politica o faceam din 92, cand eram tanar si visam ca lumea poate fi schimbata cu un gand bun si mai tragea si unul si altul de mine sa fiu candidat pe ici sau pe colo. Daca as vrea sa fac o cariera politica ar fi indeajuns sa ma inscriu intr-un partid. Eu am insa „ceva” ce multa lume a pierdut undeva pe drum, o urma de bun simt. Si aceast bun-simt nascut poate din cei 7 ani de acasa ma impiedica sa fac pe altii cretini sau dobitoci, oricare ar fi circumstantele. Parerea mea.

  18. 18 psaico august 20, 2007 la 5:59 pm

    frumoase poze.. foarte bine ca folositi blogul in adevaratul sens. distractie placuta in continuare in vacanta.

    P.S. trebuie un review al blogului pt IE, se vede foarte urat

  19. 19 Dan august 20, 2007 la 6:07 pm

    interesant limbaj pe blogul stilatului domn nastase…

  20. 20 Valeriu Mangu august 20, 2007 la 6:28 pm

    @
    BIBLIOTECARU

    Domnule Bibliotecaru,
    Va multumesc respectuos pentru detaliile pe care le-ati oferit, dar problema fundamentala nu o constituie, pana la urma, in contextul discutiei noastre, felul in care ia nastere firma s.a., ci alta: cui apartine DECIZIA – actionarilor, fie ei fondatori sau nu ori si una si alta, sau executantilor (Administrator, director, inginer, contabil, lucrator, operator) etc?
    Dar de ce va grabiti ca fata mare la maritis? Asteptati, va rog, continuarea!
    Al dvs., Valeriu Mangu

  21. 21 Kartouche august 20, 2007 la 8:45 pm

    Excelent periplu prin Nord ! Am urmarit „mersul” intregii familii Nastase in vacantza de vara. ………. Am o mare curiozitate !! Oare marinarul Basescu, ce ar vizita intr-un asemenea itinerar ??? ……..Un vecin, imi „sufla” : porturile si bordelurile !! Oare, are dreptate ?? Ce zice’i ?

  22. 22 corina august 20, 2007 la 9:26 pm

    Am citit astazi cu uimire ca v-ati afla intr-o competitie cu Diaconescu pentru sefia PSD. Mi se pare absurd! Cred ca cel mai bine ar fi sa formati o echipa…fiecare are capital mult si pe paliere diferite. Si stiu ca Diaconescu va admira si respecta sincer, am asistat la o discutie in care vorbea cu niste ziaristi colegi de-ai mei despre dvs., si avea numai cuvinte de lauda. Ce-i drept, avea dreptate. Dincolo de scandalurile in care ati fost implicat, unele cu temei, altele fara, ramaneti unul dintre cei mai buni si rafinati oameni politici (cand oare se va face diferenta intre „om politic” si „politician”-„politicien”, din franceza, desemneaza un om politic corupt, ajuns in functii prin mujloace murdare, termen peiorativ-)
    Va asteptam!

  23. 23 Valeriu Mangu august 20, 2007 la 10:41 pm

    @ BIBLIOTECARU

    Domnule Bibliotecaru,

    Sintetizand cele prezentate anterior, ratiunea fundamentala a asocierii unor oameni sub forma unei societati comerciale este ca fiecare dintre acestia sa castige – sa ia la sfarsitul anului dividende sub forma clasica a banilor, cu care, mai departe, sa-si satisfaca anumite nevoi, sa implineasca anumite dorinte s.a. De asemenea, DECIZIA apartine actionarilor, aceasta decizie concretizandu-se in primul rand la nivelul Statutului firmei, dezvoltat ulterior prin programe lunare, trimestriale, anuale, cincinale s.a.
    Abstractie facand de entitatile POPOR si, respectiv, NATIUNE, asocierea unor oameni sub forma STATULUI trebuie sa fie determinata de aceeasi ratiune: ca fiecare asociat sa-si sporeasca PUTEREA.
    Trebuie sa precizez din capul locului ca prin puterea unei entitati umane – om, grup de oameni, stat, popor, natiune – trebuie inteles cuplul format din VOINTA entitatii si, respectiv, totalitatea mijloacelor cu ajutorul carora entitatea transpune in fapte vointa sa.
    STATUL este asadar forma juridica a asocierii unor oameni – denumiti cetatenii statului – care are drept scop sporirea puterii fiecaruia dintre asociati. Vorbim asadar despre statul legitim in raport cu fiecare asociat, deci despre statul care apartine, ca instrument, ca mijloc, dar si ca putere, fiecaruia dintre asociati. Un astfel de stat mai poarta denumirea de stat DEMOCRATIC (v. si art. 1 al Legii fundamentale romanesti).
    Comparand cu exemplul analizat in scrisoarea anterioara, cetatenii nu sunt altceva decat actionari ai statului legitim, dar, dupa cum vom vedea, si executanti. Din conditia ca fiecare dintre asociati sa-si sporeasca puterea rezulta asa-numitul principiu al egalitatii, respectiv principiul nediscriminarii: statul legitim – sau democratic – in raport cu fiecare cetatean al sau trebuie sa asigure tuturor asociatilor (cetatenilor) posibilitatea de a-si realiza vointa NUMAI in ceea ce priveste libera dezvoltare a propriei personalitati (v. art. 1 alin (3),ibid.). Statul legitim – sau democratic – nu poate sa serveasca unui asociat (cetatean), unui grup de asociati, pentru a-si impune vointa si, implicit, puterea asupra altui asociat (cetatean); in limbaj constitutional, o astfel de concluzie se poate formula in felul urmator: nici o persoana si nici un grup nu pot exercita suveranitatea nationala (=puterea natiunii ori, simplificat, a statului) in nume propriu (v. art. 2 alin. (2), ibid.)
    Ratiunea statului democratic este asadar, in sinteza, aceasta: sa creeze conditiile materiale, financiare, culturale s.a. astfel incat fiecare cetatean al sau, folosindu-se de aceste conditii, fara privilegii si fara discriminari, sa-si realizeze pe mai departe vointa in ceea ce priveste libera dezvoltare a propriei personalitati.
    Aceste mijloace constituie proprietatea COMUNA a cetatenilor; ele apartin fiecarui cetatean, dar si asociatiei juridice pe care ei au format-o, deci statul. Este o proprietate indivizibila.
    Vointa care conduce la crearea acestei proprietati comune trebuie sa fie vointa autolimitata a fiecarui cetatean – deci a fiecarui asociat ori actionar. Ea ia nastere intai sub forma Programului politic al (tuturor) cetatenilor, apoi sub forma proiectului de lege si, in sfarsit, a legii.
    Statutul asocierii – deci al statului – este Constitutia, care este cadrul fundamental al asocierii; legea nu face altceva decat sa dea, prin aplicarea ei, viata dispozitiilor constitutionale si sa conduca la crearea mijloacelor comune de care vorbeam anterior.
    Trebuie facuta o precizare importanta: asocierea este nelegitima daca da nastere inegalitatii, subordonarii – trebuie sa fii complet lipsit de ratiune daca te asociezi cu cineva, daca faci un contract cu el pentru a pierde, pentru a te subordona acestuia, mai ales intr-o astfel de situatie, pe toata viata. De asemenea, este nerational sa contribui la crearea unei puteri care sa te subjuge, sa-ti dicteze, sa te transforme in sclav.
    La prima vedere s-ar putea obiecta in felul urmator: dar ce fac, pana la urma, Constitutia si legea – nu dicteaza? Ei bine, nu, in conditiile in care fiecare cetatean are posibilitatea sa-si realizeze vointa in ceea ce priveste libera dezvoltare a propriei personalitati. Autolimitatea vointei TOTALE numai la actiunea asupra ta insusi, nu si asupra altora, constituie cea mai buna sansa de a-ti realiza cea mai mare parte din vointa totala. Orice actiune asupra altuia ii da acestuia dreptul la legitima aparare.
    Vointa care caracterizeaza statul legitim – sau democratic – apartine asadar fiecarui cetatean; ea este o vointa RATIONALA. Ea este, cum spuneam, continuta in – ori exprimata de – Constitutie si, respectiv, de lege. Vointa in cazul statului legitim – sau DECIZIA (POLITICA) – apartine – sau trebuie sa apartina – cetatenilor, asociatilor, actionarilor.
    O astfel de vointa trebuie insa executata. Este, cred, clar ca executantul n-are ce decizie (politica) sa ia – el trebuie doar sa execute decizia cetateanului.
    Asupra felului in care ia nastere vointa COMUNA si cum trebuie ea executata, in curand.
    Al dvs., Valeriu Mangu

  24. 24 iceflame august 20, 2007 la 11:08 pm

    Oameni buni,avem printre noi vreo doua persoane care au misiunea de a face pe dracu’n patru,numai sa faca blogul acesta plicticos…Va las pe dumneavoastra sa deduceti cine sunt acestia.Cu ceva timp in urma,a existat o alta pereche..Barbat si femeie.Acum avem un cuplu de palavragii care ne tot bombardeaza cu tot felul de conversatii fara sens.Cum naiba se poate scapa de asa ceva???

  25. 25 Dan august 20, 2007 la 11:59 pm

    @Valeriu Mangu
    Valerica, tata, nu vreai sa-ti faci un blog numa pt matale? sau transmiti ceva mesaje cifrate si noi nu ne prindem?:)

  26. 26 Adriana august 21, 2007 la 3:14 pm

    Bine aţi revenit! Mă întrebam dacă mai aveţi de gând să daţi vreun semn de viaţă. Mă bucur să o văd pe doamna dumneavoastră fericită, pe copii paşnici, normali ( nu sunt nici fotografi, nici nu şi-au atârnat de brat un accesoriu-fotomodel, de preferinţă; sper ca nu vor începe să pozeze ?!?). A-propos, dacă doamna Dana nu va apărea la tembelizor, în ţinută de harmazoancă ce succes vreţi să aveţi…
    Acum că aţi revenit în aerul nostru populat de umbre, cu radio3net în căşti, când aveţi de gând să luaţi legătura cu această imensă resursă umană care vi s-a oferit pe tavă ? Unde mai pui, că lumea aceasta ascunsă, misterioasă, inteligentă, nervoasă-dinamică-vie este atât de curată, domnule Năstase! Nu lăsaţi să se piardă momentul, nu ezitaţi să faceţi încă un pas.Sociologia, logica politică vă spun să aşteptaţi, să creşteţi în sondaje, dracu ştie ce mai scrie în cărţi… Mai lăsaţi-vă şi în voia impulsurilor de moment, reveniţi printre noi, noi latinii Balcanilor. Poate că tot făcând calcule, pierdeţi clipe importante; poate de asta e simpatizat Băsescu( nomina odiosa ), pentru că se aruncă şi înhaţă chiar şi ce nu-i aparţine…

  27. 27 cristi august 23, 2007 la 12:54 pm

    astept postarea legata de copenhaga domnule nastase !!!

  28. 29 Calin Tulai martie 16, 2008 la 3:35 pm

    Buna ziua domnule Nastase, ma numesc Calin Tulai si, daca va amintiti, am fost barmanul dumneavoastra in cafeneaua vasului Constellation. In februarie am veniot in vacanta si am tot cautat sa intru si eu pe blogul dvs si sa va salut. Mi-a facut placere sa va am la bord si sper ca aveti pusa pe birou mica macheta a vaporului.
    De asemenea as dori sa-i transmit calde salutari doamnei dana si, bineinteles, lui Andrei, cu care am petrecut o seara exceptionala in noaptea din Copenhaga si cu care am avut conversatii interesante.
    Numai bine „keep it up!” si sper sa ne mai vedem pe vapoare de croaziera


  1. 1 Oamenii sunt cretini | Arhi Trackback pe august 20, 2007 la 11:28 am
  2. 2 Top Posts « WordPress.com Trackback pe august 21, 2007 la 3:01 am
  3. 3 Pe scurt... Trackback pe decembrie 17, 2010 la 3:56 am

Lasă un comentariu






Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!