Despre accidente si focuri pe miristi

Ieri si astazi,  datorita iresponsabilitatii unora dintre cei care dau foc miristilor (nu pun in discutie daca e bine sau rau, din punctul de vedere al culturilor de cereale), au avut loc mai multe accidente grave, cu pierderi de vieti si  cu oameni mutilati . Cine va raspunde? Probabil acarul Paun, ca deobicei.

Va aduceti aminte, acum cativa ani, cand faceam scandal  in legatura cu posibilele consecinte ale arderii miristilor si ceream autoritatilor sa ia masuri, erau unii care ma luau in bascalie. Cine raspunde insa acum pentru casele care au luat foc, pentru padurile distruse, pentru vietile pierdute in ultimii ani?!

Unii dintre fanii puterii portocalii vor spune, din nou, ca nu am avut niciodata dreptate si ca nu am nici acum. Trecerea timpului arata, din cand in cand, altceva. 

19 Răspunsuri to “Despre accidente si focuri pe miristi”


  1. 1 blackmetal iulie 7, 2007 la 7:24 pm

    nu sunt în temă cu subiectul , dar, de multe ori, m-am întrebat, la rândul meu, dacă nu e periculoasă o astfel de practică. nu sunt împotriva ei, dar cred că orice activitate care implică foc deschis, şi încă la o scară largă, nu ar trebui efectuată fără anunţarea prealabilă a pompierilor, şi obţinerea acordului, din partea acestora, după luarea tuturor măsurilor de prevedere.
    încă un exemplu că în românia fiecare face după cum îl traie capul, fără cel mai mic respect pentru bunul public sau privat, fără cea mai mică grijă cu privire la consecinţele faptelor sale. vorba aceea veche şi proastă: „lasă mă, că merge şi-aşa!”
    poate că introducerea unor amenzi enorme şi tragerea la răspundere dinpunct de vedere penal ar mai aduce bunul simţ, înapoi, în minţile unora. totodată o campanie de educare a publicului, mai ales a celui rural, ar fi de folos. dar făcută cu simţ de răspundere, nu tot aşa, ca până acum, cu lehamite, şi având ca singur scop cheltuirea banilor statului.

  2. 2 Marius Visan iulie 7, 2007 la 7:31 pm

    Asa este. Nimeni nu este responsabil … nimeni nu e vinovat, toata lumea e curata, dar au murit oameni.

    Rusine sa le fie celor care au lasat miristele sa arda …

    Oricum putina atentie nu strica nici din partea soferilor.

    Noi sa fim sanatosi ca viata e frumoasa. Trebuie sa stim cum sa ne bucuram de ea.

    Cu stima,
    Marius Visan

  3. 3 Sandu iulie 7, 2007 la 7:40 pm

    In mod normal seful Guvernului nu trebuie sa aiba nici o vina pentru arderea miristilor, si nici un merit daca acestea nu se incendiaza. Intr-o tara asezata , chestiunile astea se inteleg de la sine si ar trebui s functioneze chiar daca tara n-ar avea Prim-ministru. Va amintiti de vizita medicala a lui Mitita Sturdza in strainatate. Cand doctorul a aflat ca este Prim-ministru a zis: „Fericita tara ! Este nebun de zece ani.” Afurisitele astea de miristi, de langa autostrada, n-ar trebui sa arda si daca ar fi Prim-ministru Oana Zavoranu.

  4. 4 costin iulie 7, 2007 la 7:41 pm

    Daca altceva nu stiu. Stiu sa critice si sa mazgaleasca hartia. Normal ca focul nesupravegheat nu poate fi bun.
    Pamantul are nevoie de ingrasaminte si de utilije, nu de experimente empirice care sa faca minuni.
    Credeti ca o sa recunoasca vreodata ca au gresit? Eu nu cred.

  5. 5 costin iulie 7, 2007 la 7:46 pm

    Nimeni dintre ziaristi nu a avut demnitatea de a recunoaste ca raportul lu’ Frattini a fost „jalnic”. Cum poti spune ca procurorii isi fac treaba iar judecatorii nu. Nu ma pricep la justitie dar m-am lamurit definitiv de relatia Macovei – Frattini.

  6. 6 Sandu iulie 7, 2007 la 8:04 pm

    Vedeti ce frumos curge fraza daca indignarea este sincera ? Ultimul paragraf scade tensiunea. Trebuia sa terminati cam asa : „Incompetenta si neglijenta nu sunt ridicole , ci criminale ” In orice caz trebuia sa aveti la sfarsit ceva apocaliptic. Binainteles cand veti vorbi despre regimul dv trebuie sa terminati cu raiul pe pamant „Amintiti-va cand in tara ploua cu lapte si cadeau din cer cornuri.!” Lasand gluma ,imi place cum ati scris. Daca mai da Dumnezeu vreo cateva nenorociri sunteti om facut.

  7. 7 Ina iulie 7, 2007 la 9:00 pm

    sa fim seriosi…e ceva in codul nostru genetic care ne face de ras…fie ca suntem participanti la trafic, politisti, responsabili cu vantul pe autostrada….piromani rurali..
    cine e vinovat?
    unii ar spune ce nenorocitul de decebal…altii ar arunca cu piatra in traian…..
    cred ca e o lectie la care multi dintre cei care respira in zona asta geografica au lipsit: responsabilitatea!
    nu ne pasa…nu ne intereseaza…duca-se pe pustii de responsabilitate : piromanu e la bodega fericit nevoie mare ca a inselat „vigilentza” autoritatilor, politia arunca peste gard cu pisici moarte (poate o nimeri intr-un comisar de mediu / supraveghetor de autostrada),ala cu autostrada e disperat ca vecinu piromanului i-a furat cablu de la panourile de avertizare…da’ nu le inlocuieste / pazeste…ferit-a sfantu!
    si ce e mai rau?
    ca nu ne schimbam!!

  8. 8 liviu iulie 7, 2007 la 10:20 pm

    In fapt au existat o serie de acte normative care interzic arderea miristilor, numai ca politia sta mai degraba sa ciupeasca ceva de la turistul care se intoarce de la mare decat sa se ocupe de aplicarea legilor…
    Pentru un scurt remember: Legea nr. 137/1995 care interzice igienizarea prin
    ardere a miriştilor şi păşunilor, Ordinul nr. 13/2002 al ministrului agriculturii ce impune aceeaşi restricţie, dar aplicată terenurilor agricole si O.G. nr. 60/1997 ce nu permite lăsarea nesupravegheată a focurilor aprinse în aer liber
    Cititul pare insa un sport greu si pentru politisti si pt incompetentii din actualul guvern……

  9. 9 Iulian iulie 7, 2007 la 11:29 pm

    Postarea aceasta ma duce cu gandul la toamna lui 2004. Imi aduc aminte foarte clar pe Adrian Nastase la radio vorbind despre ce va insemna castigarea victoriei de catre PNL-PD (ce ciudata pare acum alaturarea, nu?), anume revenirea la o guvernare tip CDR. Atunci mi-am spus ca pe cat de adevarate sunt aceste cuvinte, pe atat de adevarat este ca pentru o anumite parte a populatiei, mai ales din urban, nu vor conta deloc.
    Multi cred ca populatia din urban e mai bine informata, mai educata, mai in cunoastinta de cauza, etc. In realitate, sunt partizani cognitivi, care selecteaza informatia spre confirmarea unei anumite orientari politice . Nu faptele sau ce spune cineva conteaza, ci optiunea politica deja existenta in mintea unor astfel de oameni.

  10. 10 Ina iulie 8, 2007 la 9:03 am

    cred ca autoritatile se fac ca aplica pogonul ala de acte normative de care aminteai, Liviu.
    deja e o obisnuinta….noi ne facem ca le respectam…ei se prefac cu arta si grija ca le aplica…
    amenzi?
    vai …cum se poate…sa ne pierdem electoratul? sa deranjam cetateanul?
    sa-i amintim cumva ca e un individ intr-o societate..ca trebuie sa respecte legile…ca trebuie sa fie responsabil pentru toate actiunile sale…ca trebuie sa-si respecte semenii…ca nu e un tiran care da foc la jumatate de judet fiindca i se pare potrivit vantul, ca nu e un jmeker care isi lasa sacii cu resturi (gunoi / moloz) la coltul blocului meu sau pe tot cursul dambovitei (dupa cum a observat…..prin ce minune, Doamne….gingasul nostru premier), ca nu e un neputinicios si un egoist si poate sa isi curete zapada din fata casei (ca sa nu zaca batrani si copii cu fracturi prin spitalele distinsului nicolaescu)…si altele.
    e un cerc vicios…autoritatilor le e napraznic de teama sa nu ne deranjeze….noi ne bucuram cand scapam de o amenda….platind jumatate din suma agentului de circulatie / inspectorului…toata lumea e fericita!
    si de asta ne minunam din cand in cand….”oare cum de s-a intamplat asa ceva?”
    ne plimbam relaxati prin tari frumoase, curate…linistite…cu oameni care au invatat sa zambeasca…sa fie politicosi…ospitalieri…cu strazi curate, cu parcuri ingrijite cu dragoste si obsesie (nu pandite pentru asa zise „retrocedari” …..apoi hacuite, distruse….si transformate in beton si sticla), cu „istorie” palpabila la fiecare metru si ne minunam….venim inapoi la „gura noastra de rai”…si asta e tot…

  11. 11 C iulie 9, 2007 la 10:23 am

    In lungile calatorii prin tara am incercat adesea sa nu ma enervez atunci cand trebuia sa opresc pentru a da prioritate turmelor de oi sau de vaci „conduse” (impropiru termen, dar – vorba aia – nu am gasit alta rima) de cate un individ care nu avea nimic in comun nici cu codul rutier, nici cu bunul simt. Am incercat (cam fara succes) nu ma infurii cand a trebuit sa fac slalom printre carute… conducatorii mirificelor mioritice atelaje tocmai se luasera la intrecere… se intampla vara trecuta pe drumul mai mult sau mai putin european care leaga Bacaul de Adjud…
    Miristi arzand?… Da, e veche povestea… si, poate, pentru secolul al XVIII-lea nu era o poveste… arderea miristilor facea parte din procesul pregatirii terenului pentru urmatoarea recolta. Problema e ca traim in secolul XXI, intr-o tara membra a UE. O tara a integratilor neintegrati, in care oamenii traiesc dupa principiile „Mie nu mi se poate intampla”, „Merge si asa” si, eventual, „Am sa castig la LOTO”. Intr-o tara in care se croiesc minunate planuri despre mii de kilometri de autostrada (netraversabile, sper, de catre turmele de oi sau de vaci), o tara in care educatia este cel mult o promisiune, o tara a unei eterne telenovale politice piperata de povesti siropoase de amor, o tara cu cocosi si gainuse blonde si ceva mai multe restaurante decat este – probabil – cazul… O tara in care cei ce vor sa aseze lucrurile pe fagasul normalitatii si dezvoltarii durabile sunt imediat categorisiti drept ciudati, aroganti, moguli… si.. parca mai era un cuvant dar nu mi-l amintesc… a, stiu… oligarhi.

  12. 12 Crina iulie 9, 2007 la 4:48 pm

    Consider ca in politica conteaza

  13. 13 Crina iulie 9, 2007 la 5:33 pm

    Consider ca in politica conteaza doua lucruri: 1. capacitatea de anticipare, de vedere in perspectiva si 2. capacitatea de a face din anticipare un mod de a gandi al celor din jurul tau – pe principiul ca e mai bine sa previi de cat sa tratezi.

    Daca se da dovada de prima aptitudine, pentru cea de a doua nu e nevoie decat de o mai buna comunicare cu oamenii, de o continua apropiere de ei. Oamenii, se stie, raspund cu zambet la zambet,apoi cu salut la salut si, mai tarziu, cu actiune la indemn.

    Este o recomandare spre o deschidere, spre o disponibilitate crescuta de contact cu oamenii.

    Si blogul aceasta este o dovada de inceput de reforma de personalitate politica, in raport cu oamenii simplii.

  14. 14 add iulie 10, 2007 la 10:27 am

    post inutil. stiu si eu ca este inconstienta si incompetenta, era si pe vremea dvs domnule exprim-ministru, slava domnului. am ajuns sa nu-mi mai pese cum ii cheama pe aia care ne conduc si ce culoare au, toti o apa si-un pamant.

  15. 15 cristi iulie 10, 2007 la 9:04 pm

    Ca „faceati scandal” chiar nu va intelg…
    Erati premierul Romaniei – banuiesc ca la acea perioada va referiti – deci puteati face mai mult decit scandal…

  16. 16 SuKaRiT iulie 14, 2007 la 4:32 pm

    Mie mi – ati fost intotdeauna simpatic . Chiar si atunci cand ma enervam pentru modul prea molcom in care ne vorbeati . In apararea dumneavoastra , va spun ca sunt ardelean ( vorbesc molcom si – mi caut cu atentie cuvintele potrivite ) si – atunci ce pretentii aveam ? Oricum , ati avut atunci dreptate , aveti si acum . Problema noastra nu e ca nu se pot face lucrurile cu cap , ci ca nu sunt cautati oamenii potriviti , capabili sa duca pana la capat un lucru . Ei exista , dar fie nu sunt membrii vreunui partid , fie nu accepta cardasiile , manariile si alte multe . . . rii. Cand cei care au puterea , vor stii sa faca abstractie de aceste ” lipsuri ” si vor pune la bataie nu numai bani multi , ci si oameni competenti , atunci ne va fi mai bine .


  1. 1 Cand nu mai esti la putere » piticu.ro Trackback pe iulie 10, 2007 la 9:52 am
  2. 2   Comment on Despre accidente si focuri pe miristi by costin by abogado.ZapiZapi Trackback pe iulie 25, 2007 la 9:16 am
  3. 3   Comment on Despre accidente si focuri pe miristi by Comment on … by abogado.ZapiZapi.com Trackback pe iulie 29, 2007 la 2:39 pm

Lasă un comentariu






Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!