70 de ani de la moartea lui Iorga

Fundaţia Europeană Titulescu

Vă invită la comemorarea a 70 de ani de la moartea lui Iorga

Spirit universal şi durată românească – Moştenirea geniului

Comunicarea susţinută de Prof. Univ. Dr. Valeriu Râpeanu

Evenimentul va avea loc joi, 9 dec. 2010, orele 11.00, la Casa Titulescu, Şos. Kiseleff nr. 47, Bucureşti.

Vom aprinde o lumânare şi vom păstra un moment de reculegere la mormântul lui Nicolae Iorga, Cimitirul Bellu, joi, 9 dec. 2010, orele 9.

34 Răspunsuri to “70 de ani de la moartea lui Iorga”


  1. 1 Harabula decembrie 8, 2010 la 11:24 am

    @Adrian Nastase
    Ce ati citit de Nicolae Iorga?

    Pun aceasta intrebare pentru ca, eu cred ca Iorga face parte dintre oamenii ilustri mult laudati si deloc cititi.
    Eu am citit „Istoria lui Stefan cel Mare” si „Istoria lui Mihai Viteazul” pe care le-am uitat. Se citesc destul de greu.
    Memoriile sunt imposibil de citit (Supt trei regi, Oameni care au fost)

  2. 2 maria decembrie 8, 2010 la 11:44 am

    credeam ca nu exista opozitie , ca nu va miscati , dar m-am inselat ; aveti activitate , de exemplu acum ponta scrie scrisiri lui Geoana si vrea sa-l dati afara ! El are ca activitate sa-si intareasca pozitia in partid ! Asa activitate de opozitie e perfecta.! Vi se indoaie de oameni ! Asteptati , pinditi sa va pice voturi ! Acum , observ ca va certati cu Antonescu care ia voturi mai multe ! ,, PICA PARA MALAIATA IN GURA LUI NATAFLEATA ” Sunteti in stare sa dati si postul de presedinte senat numai sa va razbunati pe Geoana , iar ponta sa arate P.S.D.-istilor ca el e SEFUL ! prostimea a dat de dracu , dar ce conteaza , voi aveti alte treburi !

  3. 3 Sibilla decembrie 8, 2010 la 11:53 am

    D-le AN,
    Scriu aici, ca să fiu sigură că va citi Păpuşelul Geoană, că niciodată n-am dat eu una furnică nici doi bani pe * stimabil*, dar acu a întrecut orice limită,el cu mihaela aia a lui care-şi dă cu părerea bag seama de nervi nervoşi că nu-i prima doamnă ceea ce amărtului de bărbatusu ar trebui să-i reproşeze, necum celor ce l-au ţinut în spate, ticălosul.

    Cu dedicaţie, Prostănacului ( nu-l face nimeni prost, pur şi simplu ESTE !! ) :
    Un adevărat prost e foarte rar, îl cunoşti mai întâi prin aceea că nu se îndoieşte de dânsul. -Iorga
    Vicleanul e copilul din flori al Satanei. -IORGA
    ( Satana fiind Satanic Abuser s.a.)
    and :

    Şi-a găsit Crin un ortak, cel mai * tare * … Prostănac !

    Şi-a găsit Crin un ortak, cel mai * tare *… Prostănac !

    D-le AN,
    conducerii PSD îndrăznesc, spre luare aminte :
    La uşa dreptăţii să păzească mila, dar să nu stea în scaunul de judecată. N IORGA

  4. 4 Ghita Bizonu' decembrie 8, 2010 la 12:02 pm

    Harabula

    da da bine. Ce dracu e plina lumea de iubitori de Wagner da majoritatea is paucati de migrene cand asculta Wagner !!! (eu nu-l inghitz pe W. Spre suprinderea mea am zusit totusi 2 piese melodioase de W. Ma rog muzica este in primul rand perceptie subiectiva).
    Iorga ? Am citit cateva carti de istorie .. Cred ca ramane cel mai bun in ce priveste etnogeneza …

  5. 6 Vasile, decembrie 8, 2010 la 1:50 pm

    Daca ar fi trait am fi avut si noi singurul roman cu IQ recunoscut rezonabil , dar ca mai toti romanii prost politician!

    Harabula ca de obicei epateaza si supraliciteaza pe eventuala lipsa de la orele de L.Romana a domnului A. Nastase unde printre altele o anume parte uriasei opere scrise de savantul Nicolae Iorga , imi amintest sub peste 13000 de titluri,era pura literatura obligatorie chiar si pentru repetenti ca mine!
    Bai harabula ,lasa-ne chiar daca absenta dumitale deranjeaza chiar si gazda!

  6. 7 nimrod decembrie 8, 2010 la 1:52 pm

    Superb, Iorga, în „Supt trei regi”: „Dar, dacă alt tineret, cu program propriu, luptător, al unei noi ideologii, care nu era numai din cărţi, ci şi dintr-o grea experienţă a vieţii, se depărta cu dezgust de ispitele „tachismului”, deschis oricui, mirosul de afaceri, ca şi un vechi exclusivism, un cod de strictă ierarhie, ceva din mucegaiul lăsat de Dimitrie Sturdza şi mult din jignitoarele aere ale lui Brătianu cel mare îi făceau să nu poată conlucra nici cu liberalii, totuşi o formidabilă forţă, şi, astfel, în ciuda unei întregi porniri către mai bine şi mai sus, nimic nu se putea clinti încă din loc.”
    Altfel, în aceeaşi lucrare, cam pesimist: „Ce a fost, ce am vrut, ce am putut”. Mi îmi place Iorga, ca scriitor, aşa cum îmi place Churchill. Ceea ce îi deosebeşte e că pe unul dintre ei l-au asasinat nişte derbedei politici, recent ridicaţi în slăvi de unii şi de alţii…

  7. 8 Bibliotecaru decembrie 8, 2010 la 2:34 pm

    Mă gândesc că ar trebui să existe şi o serie a scrierilor complete a lui Iorga, aşa cum academia Română a editat seria Operelor Complete a lui Mihai Eminescu.

  8. 9 Criticos decembrie 8, 2010 la 3:10 pm

    Cu toate ambiţiile lui literare, Iorga este un istoric, o lectură pentru specialişti. Avea talent oratoric, imprima forţă uriaşă cuvântului rostit. Scriitura lui nu e atrăgătoare. Personal cred că gloria lui – perfect întemeiată – e cea ştiinţifică. Şi să ştii Bizonule, că-l respect extraordinar pe matematicianul Barbilian, deşi mi-a trebuit o vreme să înţeleg punctele de vedere în materie exprimate în interviuri, că despre lucrările lui de specialitate nici nu putea fi vorba.
    Mă miram, Harabula, să nu cârteşti!

  9. 10 bah2010 decembrie 8, 2010 la 3:37 pm

    @maria
    auzi „mai draga” fatuca da’ de ce esti asa suparata? ce-i cu tonul asta? nu ti-ai luat pastilele la vreme? ce dreaq ai vrea sa faca? sa dea o lovitura de stat sau ce?
    EU TI-AM MAI RECOMDAT SI ALTA, DACA AI RECLAMATII LA ADRESA „MICULUI PACALICI” SE LE FACI PE BLOGUL LUI.
    Care-i treaba ta cu Prostanacul? Ti s-or rupe dresurile de grija lui. Daca da, vezi ca si prostanacul are blog. Meri acolo si plangeti-va de mila unul altuia pana nu mai puteti.
    Cine sa se razbune pe GeOana atata vreme cat lui ii reuseste asta singur atat de bine? Chiar crezi ca prostanacul e subiect de discutie? Tipul n-a contat niciodata.
    Calmeaza-te…get a life or something. 😉

  10. 11 Harabula decembrie 8, 2010 la 4:15 pm

    @nimrod
    Chiar fraza pe care o dai drept exemplu dovedeste ca stilul lui Iorga este incâlcit.
    Memoralistul roman fara egal este Argetoianu. Desigur ca sunt interesante si bine scrise memoriile lui I.G. Duca, Reginei Maria, in oarecare masura ale printesei Ileana, Horia Sima.
    Comunistii care si-au scris memoriile sunt cu totii nesinceri si folosesc limba de lemn.
    Prezinta interes si insemnarile lui Marghiloman, Averescu, Carol I, Carol al doilea (Sub zodia Satanei).
    Toate sunt lecturi interesante. Imi pare rau, scrierile lui Iorga sunt aproape imposibil de citit.
    „Istoria romanilor in chipuri si icoane” este interesanta dar datele certe sunt amestecate cu presupunerile autorului incat nu mai poti discerne faptele dovedite de fictiuni.
    Am mai citit, tot de N. Iorga, o piesa in despre fiul lui Napoleon. Un fel de proza rimata, grandilocventa.

    Observati ca ma feresc cu grija sa vorbesc despre omul politic N. Iorga.
    Operele sale fundamentale probabil ca sunt indispensabile istoricilor.

    O anecdota cu N. Iorga:
    Savantul a fost invitat la o prestigioasa universitate din SUA sa tina o conferinta. Avand cateva saptamani la dispozitie, a invatat in acest timp limba engleza. S-a prezentat si a tinut conferinta in engleza sa. La sfarsit rectorul in cuvantul de raspuns: „Domnule Iorga, va multumesc pentu conferinta dv. V-as raspunde in aceeasi limba, dar din nefericire nu stiu germana.”

  11. 12 Harabula decembrie 8, 2010 la 4:23 pm

    @Criticos
    De acord cu d-ta. Iorga a fost un mare orator. Chiar cinicul Argetoianu recunoaste asta. Se referea la un discurs, in fata Parlamentului, din timpul razboiului.

  12. 13 dadatroll decembrie 8, 2010 la 4:24 pm

    Cum a murit ca acuma la fiecare colt de bloc este un loc care se face ioga.

  13. 14 Ghita Bizonu' decembrie 8, 2010 la 5:07 pm

    Criticos

    de acord ca Iorga a fost – si ramane – un urias istoric … Asta este meritul lui. In rest cam discutabil (Iorga prim miistru catre invatatori : marea e alaturi , mergeti si va inecati !!). Si cum am zis ramane si azi cel mai bun ptr etnogeneza (sa ne lamurim : dupa moartea lui s-au facut destule descoperiri si arheologice si documentare ). Oricum Iorga ramane un reper al istoriografiei si metoda sa ramane valabila ….De altfel l-am si citit .. in mica parte (deh a fost de o prolixiate !!!)
    Cat despre Barbilian … fiecare cu gusturile sale. Uite recunosc cinstit ca unicu poet ce l-am citit de capu meu a fost Macedonski…rondelurile . In rest nu prea am „organ” ptr poezie . Prefer proza desi si aici gusturile imi sunt cam dubioase (d’aia zic ca fac diferenta intre ce imi place si ce are valoare ).

  14. 15 Vasile, decembrie 8, 2010 la 5:24 pm

    Harabula pe post de wikileaks ,

    Pe post de „epatist” , chiar si cind nu este weaklicksul lui Traian, Harabula raspunde ca baza la turnesol.
    Patineaza atunci cind soarele a topit gheata , trecind de la clasica patina la role,imi poate explica cineva ce are s…a cu prefectura citez: Comunistii care si-au scris memoriile sunt cu totii nesinceri si folosesc limba de lemn:, ce are savantul Nicolae Iorga cu asasinarea de catre legionari si nu de comunistii care
    ar fi facuto abia peste cca un deceniu ?
    Bai Harabula ai fi putut sa ne evoci cam ce s-ar fi intamplat …daca nu-l asasinau,sau poate ar fi fost interesant sa ne spune de ce nu a scris nimic in aromana, adica nu cunostea chiar limba propriilor stramosi ?
    Anecdota care circula despre N.Iorga poate fi insa inspirata din viata. Nicolae Iorga a terminat o universitate intr-un an , a invatat nu stiu cite limbi nu doar pentru a sustine conferinte ,ci ca sa scrie istorii intro limba universala.

    Cine stie daca la lansarea Geschichte des Osmanischen Reiches in Berlin nu o fi facuto in limba engleza?

  15. 16 Aya decembrie 8, 2010 la 6:01 pm

    @

    Maria

    Referitor la postarea ta din decembrie 8, 2010 la 11:44 am: mai ai si alte prostii de scris?

  16. 17 Aya decembrie 8, 2010 la 6:02 pm

    @

    Harabula

    Citez:
    „Memoralistul roman fara egal este Argetoianu.”

    Subscriu!

  17. 18 Aya decembrie 8, 2010 la 6:04 pm

    @

    Bah2010

    Legat de textul tau din decembrie 8, 2010 la 3:37 pm: atitudinea duduii e fireasca, fara indoiala.
    Cine vrei sa stea de partea Prostanacului daca nu cei care scriu prostii?

  18. 19 nimrod decembrie 8, 2010 la 6:16 pm

    @Harabula,

    Eu îi admir în general pe toţi cei care sunt, la minte şi la scris, mai puţin încâlciţi decât mine. Pe Iorga nu-l găsesc încâlcit ci mai degrabă complicat.

  19. 20 Aya decembrie 8, 2010 la 6:25 pm

    @

    Dragos

    Textul aflat „la capatul” link-ului (decembrie 8, 2010 la 1:01 pm) este (dincolo de stangaciile in exprimare- care abunda cel putin in a doua parte) o mascata tentativa de legitimare a unei crime de o rara abjectie comisa de legionari (ma refer mai ales la cum a fost comisa- in rest, e odioasa, ca orice crima).
    Faptul ca Zelea Codreanu a fost ucis in inchisoare (otravit- nu strangulat, asa cum gresit se afirma in respectivul text) nu justifica asasinarea lui Iorga in baza halucinantei idei de posibila (citez) „legitima aparare”, asa cum sustine (fie si mascat, printr-o formula interogativa) autorul.

  20. 21 Aya decembrie 8, 2010 la 6:32 pm

    @

    Nimrod

    Citez din postarea ta (decembrie 8, 2010 la 1:52 pm):
    „Mi îmi place Iorga, ca scriitor”.

    Serios?

    P.S.
    Daca afirmai ca admiri istoricul, omul de stiinta, erai credibil.
    Asa, dovedesti ca ai preluat un cliseu legat de admiratia pentru Iorga, ai gasit niste citate si, procedand ca un urechist cu pretentii (care doreste, cu orice pret, sa fie „diferit” de cei care discuta despre istoricul Iorga) te-ai proclamat „admirator al scriitorului”.
    Sa fim seriosi!

  21. 22 Aya decembrie 8, 2010 la 7:14 pm

    @

    Dadatroll

    Probabil, cand ai scris „textul” din decembrie 8, 2010 la 4:24 pm erai dupa o excesiva „expunere personala” in „pozitia gachi” (la coltul blocului, dupa cum ai destainuit) si nu ai inteles despre ce este vorba: intre „o” si „g” se gaseste litera „r” iar substantivul propriu se scrie cu majuscula.

  22. 23 Aya decembrie 8, 2010 la 7:29 pm

    Unul dintre discursurile lui Iorga:

  23. 24 nimrod decembrie 8, 2010 la 7:46 pm

    @Tin Star,

    Cu toată părerea de rău, numai proştii sunt serioşi (asta e de la Călinescu) şi nediferiţi (asta e de la mine)…
    În rest, mă simt onorat că-mi acordaţi atenţie deşi mai degrabă pare că mă pândiţi. Oricum nu vă înţeleg ieşirea, la limita insultei, eu fiind un comentator minor pe blogul domnului Năstase.
    Ce câştigaţi la asta? Bani? Vacanţe all inclusive? Un scaun mai în faţă? Sunteţi asimetrică, doamnă. Nu mai trageţi cu tunul în vrăbii… Ferească Dumnezeu, vă explodează proiectilul pe ţeavă, cum poate ştiţi că se mai întâmplă… Deci, n-aţi izbutit. În incredibilitatea mea, îl voi admira în continuare pe Nicolae Iorga ca şi (sic!) scriitor.

  24. 25 blogideologic decembrie 9, 2010 la 3:44 am

    @ Harabula
    Butada aceasta, care focalizează la tine pe subiectul Nicolae Iorga, o ştiam despre aerodinamicianul Theodore von Kármán.

  25. 26 blogideologic decembrie 9, 2010 la 4:30 am

    Se uită „atitudinea anti-semită” a lui Nicolae Iorgă. Fără acea atitudine, România s-ar fi transformat într-un fel de „banda Gaza”.

  26. 27 Criticos decembrie 9, 2010 la 7:38 am

    Bizonule, ia încearcă – ca să-mi faci un hatâr – „Domnişoara Hus”, spre pildă. Şi am convingerea că, măcar parţial, poezia de tinereţe a lui Barbu ţi-ar fi pe plac. Am eu şi în familie recalcitranţi care au declarat că „n-au organ pentru poezie”. Şi l-au descoperit târziu. Personal socot că n-ai găsit calea spre poezie care să ţi se potrivească. În domeniul ăsta taina tainelor e calea. Dacă o găseşti, ai acces liber într-o lume pe care mă înfrânez să o descriu, căci vorbirea despre ea are preţ doar după ce ai găsit calea.

  27. 28 Vasile, decembrie 9, 2010 la 7:48 am

    Aya,
    Iar il perii pe harabula , in propozitie era vorba de inegalabilul „patriarh” Nicolae Iorga si nu de politicianul Argentoianu, ai inteles?
    Subscrii nu subscri numai la prostii!

  28. 29 Doru Coarna decembrie 9, 2010 la 9:16 am

    @ Harabula,

    e doar o chestie legata de fraza extrem de lunga si de „buclele” academice ale vremii, asa era cool atunci… mesajul in sine se poate simplifica insa pana la prozaic, mereu. Incearca, taie buclele, si vezi ideea care ramane, e intotdeauna una copilareasca. Concluzia este ca se citeste greu dar/si nu ne invata mare lucru.
    Altminteri-baiat subtire, cunoscator, observator, non-rezolvitor.

  29. 30 contele decembrie 9, 2010 la 12:07 pm

    Vasile

    Ce-i cu tine ?! În propoziţia la care se referă Aya este vorba de Argetoianu . Adică da , Argetoianu este un mare memorialist . Câteodată critici de dragul de-a critica .

  30. 31 Vasile, decembrie 9, 2010 la 4:52 pm

    Contele,

    In propozitie, adica in thread era vorba de Nicolae Iorga , nu de comunistii cu limba de lemn sau de memorialistul Argentoianu, a daca era pe blogul dombiei sale sau daca Nastase ar fi facut aceiasi comparatie nefericita atunci ar fi avut si Harabula o supapa.
    In propozitie era vorba de a peria o chestie, care era in afara subiectului si predicatului!
    Ma faci sa-mi amintesc de inegalabilul harapallb in postura de blogar acolo unde un alt t probabil domn,sau doamna, pe post de perie scrie prefata blogului domnului Harabula , comparandul cu un Harapalb!!!!!! mai destept care nu apeleaza nici o data la sfaturile calului .De unde sa stie prefaţistul
    nostru ca acest cal este personificarea inteleciunii acestui popor,sau dupa cum scrie harapalb poate chiar asta-i spilul , intelectualilor de a detesta calul!
    Inegalabil Harapalb , spune dansul, adica un mesia in blogarit, un permanent luptator cu Spanul, care dupa acest bula inconfundabil nu ar fi omul chel, fara par , omul rau ci mereu opusul acestuia!
    Aceiasi prefata ,mai deschide o cutie de conserve expirata , atragandu-i atentia unui fost prim ministru , acum profesor de drept alui Ponta ca si-ar imbunatati calitatea cartilor domniei sale daca ar aduga in cartile domniei “savuroasele comentarii ale inteligentului harabula , comentarii care risca altfel sa se piarda.
    Eu ii precizez posfaţistului ca harapalbul de care vorbeste nu lupta cu Spanul , el insusi fiind un span!

    NB. span = şpan

  31. 32 M.Voicu decembrie 9, 2010 la 6:21 pm

    Prof. Univ. Dr. Valeriu Râpeanu ne-a fãcut o comunicare sus-ţinută
    la înãlţimea taliei profesorului de neam, Nicolae Iorga.
    Fundaţia Europeană Titulescu a realizat transmutaţia, visul alchimiştilor ; coliva creştineascã ne-a grefat în familia lui Nicolae Iorga, din care atât de puţini au rãmas şi atât de mulţi suntem !
    Cum ar fi spus Profesorul, mulţÃmesc !

  32. 33 Aya decembrie 10, 2010 la 1:37 am

    @

    Vasile

    Admit (desi imi e greu sa cred!) ca nu doar de dragul de a te „arici” la mine mi-ai replicat fara temei, dar pentru ca nu te-ai documentat suficient.
    Iti vin in ajutor.
    In decembrie 8, 2010 la 4:15 pm, Harabula afirma (citez):
    „Memoralistul roman fara egal este Argetoianu.”
    La acesta afimatie am replicat „subscriu”.

    Intaresc: subscriu!

  33. 34 Aya decembrie 10, 2010 la 1:38 am

    @

    Contele

    Multumesc!


Lasă un comentariu






Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!