Ce am invatat in 2009?(leapsa de la Dan Voiculescu)

Din scurtele peripluri pe care le-am facut pe bloguri la inceputul acestui an, pare sa fi inceput sezonul lepselor. In fine, una dintre ele a ajuns si la mine, si ea vine de la Dan Voiculescu. Tema acestei lepse este „ce am invatat in anul 2009”. Am citit raspunsul celui care mi-a trimis aceasta provocare si sincer marturisesc ca invataturile din acest an au fost si pentru mine atat de personale. Sau cele care au fost raman personale ;).
 
Deci, am invatat:
 
– Ca nu exista cel mai greu an economic, social si politic si ca totul tine de discurs. Ultimul an al crizei in campanie, devine anul precedent mai bun, intr-o noua (veche?) guvernare.
 
– Ca orice batalie trebuie dusa pana in ultimul minut, chiar si atunci cand ursitoarele si armata iti spun deja ca ai castigat-o. Orice greseala a generalului intr-o batalie poate fi fatala.
 
– Ca uneori ceea ce pare de la bun inceput o greseala evidenta, se dovedeste a fi in final exact asa cum pare, iar cea mai simpla explicatie este si cea corecta. Si orice greseala evidenta se plateste evident.
 
– Ca distanta intre a face istorie si a fi istorie e mai mica decat celebra „fanta de lumina” a lui Ion Craciunescu.
 
– Ca un presedinte de stat poate face orice nu trebuie sa faca un presedinte de stat si scape cu asta, pentru ca a invatat la perfectie arta manipularii – asta nu i s-a erodat.
 
– Ca un partid mare nu este cel mai mare si cel mai puternic doar pentru ca spune si crede asta. A ramane pe primul loc depinde de ce faci si cum faci, nu doar de ce spui.
 
– Ca nu orice film are happy-end, cel putin nu la prima sa parte.
 
Cam atat si sper ca m-am facut inteles.
 
Acestea fiind spuse si pentru ca pe vremea mea leapsa se juca numai intre oameni care intelegeau regulile jocului, trimit mai departe provocarea catre George Serban, Instalatorul, Lucia Verona, Sibilla, Gheorghe Constantin  si Bibliotecarul.

96 Răspunsuri to “Ce am invatat in 2009?(leapsa de la Dan Voiculescu)”


  1. 1 Harabula ianuarie 13, 2010 la 12:54 pm

    Citesc si nu-l recunosc pe domnul Nastase. Ma asteptam din partea domniei sale a o atitudine mai…metafizica fata de trecerea timpului. Desigur nu chiar „cerul instelat deasupra noastra si legea morala in mine”, dar macar un pic de fior abisal.
    Raspunsul sau dovedeste o specializare monstruasa a gandirii sale: Basescu. Si bineinteles, Partidul.
    Raman uimit de ceeace poate face politica dintr-un om inteligent.

  2. 2 Bogdan ianuarie 13, 2010 la 1:41 pm

    Ca un presedinte de stat poate face orice nu trebuie sa faca un presedinte de stat si scape cu asta

    si SA scape …..

    Interesant articol, dar cine poate trage invataturile necesare din el? Si ce face odata invataturile insusite?

  3. 3 George Serban ianuarie 13, 2010 la 1:44 pm

    Voi raspunde cu placere la aceasta leapsa, asa cum am facut-o si in alte imprejurari. Chiar incepusem dar mi-am dat seama ca am nevoie de un ragaz pentru cugetare. Nu mi-am imaginat ca diferenta, intre ce am invatat in 2009 si ceea ce credeam ca am invatat, este atat de mare.

  4. 4 cornel ianuarie 13, 2010 la 1:45 pm

    harabula, vi se pare ca vremurile pe care le traim indeamna la atitudini pensative despre nemurirea sufletului? in ce tara traiti?

  5. 5 M.Voicu ianuarie 13, 2010 la 2:15 pm

    @AN: ”un partid mare nu este cel mai mare si cel mai puternic doar pentru ca spune si crede asta. A ramane pe primul loc depinde de ce faci si cum faci, nu doar de ce spui”.
    ***** Chiar la capitolul precedent al acestui blog: „Efortul de echipa da roade. Primele evaluari”, gãsim,
    1) @Confucius ianuarie 12, 2010 la 1:54pm spune: “purtatori de mesaj”; nu purtatori de vorbe, ci purtatori de fapte. @JR. ianuarie 12, 2010 la 4:40pm spune: a NU lăsa totul pe seama preşedinţilor org. de bază care se confruntă cu etichete şi întrebări incomode.
    2) @Dan Patrascu ianuarie 12, 2010 la 12:00pm spune: De cele mai multe ori partidele de dreapta adopta in mod inconsitent masuri de stanga, ceea ce oamenilor de rand da impresia de traseism politic. @Plano ianuarie 12, 2010 la 2:05pm spune: intrarea la guvernare alaturi de PDL dupa alegerile parlamentare din 2008 a fost cea mai mare greseala a actualei conduceri a PSD. Normal… ar trebui sa plateasca si ceilalti lideri care au sustinut intrarea la guvernare
    3) Doar douã poziţii sunt opuse:
    -@Tanarul ianuarie 12, 2010 la 11:26am spune: Eu cred ca PSD a devenit partd de rangul II in care a renuntat la impozitarea progresiva aratand ca este disponibil pentru orice compromis
    -@Cititor in stele ianuarie 12, 2010 la 2:34pm spune: Impozitarea progresiva este nedreapta si nu rimeaza cu principiile egalitatii cetatenilor in fata legii. Dar cand vine vorba de dreptul de vot, fiecare are acelasi numar de voturi – discrepanta intre drepturile economice si cele politice
    CINEVA CU ANVERGURÃ FINANŢISTÃ, precum Dl.Tãnãsescu care, în istoric a oscilat între ele, ar trebui sã prezinte MULTITUDINEA DE TAXE INTRODUSE de când s-a adoptat COTA UNICÃ !

  6. 6 Larisa ianuarie 13, 2010 la 2:20 pm

    Mie personal mi-a placut ce a scris Dl Voiculescu… faptul ca a invatat sa zambeasca mai des, ca s-a inconjurat de tineri , ca s-a ocupat de web…
    Dragutz…

  7. 7 raduku21 ianuarie 13, 2010 la 2:22 pm

    Cred ca toti oamenii au invatat ceva din anul care a trecut. Eu unul cred ca trebuie sa privim trecutul cu o lupa pozitiva. Ma gandesc ca daca PSD-ul nu ar fi pierdut alegerile nu ar s-ar reforma. Ma mai gandesc ca in viata este nevoie sa gresim ca sa avem ce repara. Viata ar fi prea anosta daca totul ar fi perfect. Altfel spus, orice gresala este necesara… ca sa invatam si sa nu o repetam 😀

    http://www.scriitor.wordpress.com

  8. 8 andronadze ianuarie 13, 2010 la 2:24 pm

    ati invatat doar din campania electorala? ca doar ati partcipat la o goraza de alte manifestari……
    Asta e marea noastra boala….Politica. Stateam intr-o buna zi la un fast food si auzeam cum 4 tineri intelectuali, la costume….se contraziceau referitor la politica romaneasca , politicieni…..de parca ar fi fost ultumul lucru de discutat intre 4 tineri zdraveni si sanatosi fizic , probabil si mintal.
    devine prea obsesiva aceasta tema…..

  9. 9 Augustin ianuarie 13, 2010 la 2:26 pm

    @ A.N.
    Fara sa-mi doresc neaparat sa fiu in ton cu vecinul Harabuba (stiti bine pretuirea mea deosebita pentru el!!) sint usor dezamagit de „jocul de-a vacanta” practicat de 2 „grei” ai politicii romanesti. As fi inteles, de exemplu, un joc mai pe masura calibrului dvs., care sa se cheme: ” Ce ar fi trebuit sa invat in 2009″ (si n-am invatat!) Asta da, leapsa, de la care n-ar fi trebuit uitat, sub nicio forma, Mircea. Cum care Mircea??

  10. 10 leo ianuarie 13, 2010 la 2:28 pm

    @ AN
    E de bine că aţi înţeles că nu sunteţi suficient intrat în istorie pentru a vă permite luxul de a nu continua să faceţi istorie.
    Ce n-am înţeles e ce reguli ale jocului nu vor fi înţeles bloggerii Corina Creţu şi Ion Iliescu, paregzamplă, de nu li s-a transmis şi lor o leapşă venită de la un om politic la alt om politic şi, iată, transmisă mai departe şi spre „simpli cetăţeni”…
    PS
    Cât pe ce să mă scap şi să includ şi blonda de la drept între nominalizaţi, dar mi-am amintit că e, totuşi, o diferenţă între un blog şi un chat, dar mai ales între un om politic şi un politicianist…

  11. 11 theodora0303 ianuarie 13, 2010 la 2:29 pm

    Ce am invatat in 2009
    -Ca nu trebuie sa ma bucur inainte de a fi sigura de victorie.
    -Ca trebuie sa am incredere in aprecierile celor mai experimentati decat mine.
    – Ca sunt multi pe care ii credeam inteligenti si care au dovedit contrariul.
    Cu respect

  12. 12 gygy ianuarie 13, 2010 la 2:34 pm

    E la mintea cocosului ca PSD cu Geoana „remorcat” de la fel de „artistul” Antonescu are un viitor stralucit in… opozitie ! Pacat !

  13. 13 Cornu ianuarie 13, 2010 la 2:36 pm

    Cui pe cui se scoate !

  14. 14 elfuldelamare ianuarie 13, 2010 la 2:51 pm

    ca sa vezi de unde pleaca o leapsa si unde poate sa ajunga:)

  15. 15 Cititor in stele ianuarie 13, 2010 la 2:52 pm

    @Harabula,

    D-l Nastase, cred eu, a studiat doar partial metafizica lui Kant, in cadrul disciplinei de filosofie, asa cum se preda pe vremuri in orice facultate, fie ca era ea de profil tehnic sau umanist. Eu, de exemplu, am avut de facut un referat pe tema „Feuerbach si filosofia lui Hegel”, abordata din perspectiva materialist – dialectica. Deci, fii atent, pe acele vremuri apuse, exact cum scria Alan Poe („Intr-un miez de noapte crancen// pe cand, ostenit si lanced,//meditam peste vechi tomuri//Oh, uitat e talcul lor….”) se punea pret doar pe ce a spus cvartetul Marx-Engels-Lenin- Ceausescu despre rolul intelectualului in societate si reflectarea lumii doar prin filtrul manifestului pc. Daca incercai sa ganguresti despre ce a spus, de exemplu, Raymond Aron(democratie si totalitarism) te trezeai pus la colt si asteptai sa fii spovedit de catre „persoana cu ochi albastri” ce raspundea de respectiva institutie universitara….
    Harabula, nu te impacienta ca se reia discursul critic la adresa presedintelui Basescu: Cred ca d-l Nastase este constient de riscul de a pierde peste 80% din participantii pe blog, daca ar renunta la acest subiect, ritual, din ultimul an, cel putin. Daca ai avut timp sa citesti mesajele acestora, ai observat desigur fervoarea unora de a gasi noi epitete negative sefului de la Cotroceni, adica intr-o logica inversata cu 180 grade, decat se practica pe vremuri. Simpatizantii infocati ai psd se dau de ceasul mortii sa gaseasca cat mai multe motive de a-i acuza pd-l si pe Basescu, doar pentru a dovedi cat de atasati sunt ei cauzei social-democratiei. Cand esti atat de atent la adversar, nu mai ai timp sa observi ce se intampla in ograda proprie. Mai povestim….

  16. 16 sopinel ianuarie 13, 2010 la 3:11 pm

    Dle. Adrian Nastase, va rog din suflet sa nu-l mai banati pe cel care se intituleaza „ion adrian”.
    Se plange pe diverse blog-uri ca-l oprimati, stergandu-i mesajele postate la dvs. pe blog.
    Dati dovada de mila, fata de acest biet personaj, ce se autoflageleaza si automartirizeaza.
    Ne impuie capul pe alte blog-uri cu mesajele postate la dvs. despre care pretinde ulterior ca au fost sterse.
    Pana nu sufera de vreo depresie si se interneaza intr-un spital va rog sa-i mai lasati din mesaje. Nu le stergeti chiar pe toate. Ca dup-aia ne inebuneste de cat este el de oropsit.

    Sunt un cititor sporadic al blog-ului dvs.

  17. 17 Marcus ianuarie 13, 2010 la 4:53 pm

    @Cititor in stele: imi cer scuze ca intervin in dialogul dvs. cu distinsul Harabulea, dar vad ca unu, nu mi-ati raspuns si doi, sunt ingrozit de eroarea ope care o faceti sistematic, chit ca doar desen n-ati primit intru ale lamuririi si izbaviriii dvs. de marota cum ca cei care-l critica pe chiomb o fac, fie din obedienta, fie pentru a intra in gratiile unui lider psd, fie din alte motive mai mult sau mai putin meschine. Pentru ultima data , nu domnule. Cel putin eu o fac unu, pentru ca la cate motive imi da chiombu’ cu modul lui tembel de a face „politica” ar fi pacat sa le irosesc si doi, astuia trebuie sa i se aminteasca minut de minut cat de hot si de ordinar este, doar, doar o baga ceva in capatana aia plia de aburii puterii absolute.
    in rest cu respect maestre intru ale literaturii si ocserv ale filozofiei (Stefan Gheorghiu cumva ?-iertati de intrebare!-)
    sa fiti iubit
    marcus

  18. 18 Lucia Verona ianuarie 13, 2010 la 4:54 pm

    Preiau cu plăcere această leapşă, sper să reuşesc să răspund cît mai repede.

  19. 19 blogideologic ianuarie 13, 2010 la 5:06 pm

    @ Harabula
    Prin formularea de atâtea ori citată : „Cerul înstelat deasupra noastră, şi legea morală în noi”, Immanuel Kant vroia să stabilească o analogie între navigaţia corectă după stele, şi acţiunile corecte umane care sunt ghidate de ‚valorile morale’. Ideea era deja prezentă în Divina Commedia. În tragedia grecească se ajungea la deznodământ ineluctabil pentru că acţiunea merge printr-o „navigaţie morală” oferită de codul de valori precreştine. România “republicană“, unde preşedintele şi sfătuitorii nu au valori morale, e prinsă în mişcare browniană, modelul este responsabil şi de criza economică. “Căpitanul de vapor” Traian Băsescu n-a ştiut vreodată să navigheze după stele. Timpul postmodern îl scuteşte de morală.

  20. 20 Paul Octavian Grigoraş ianuarie 13, 2010 la 5:14 pm

    Puteţi să trimiteţi această leapşă lui Mircea Geoană, el cu siguranţă are ce să priceapă din ea. Asta bineînţeles dacă nu cumva va căuta să sară peste următoarea povaţă valabilă şi pentru un om politic.: „Ca un partid mare nu este cel mai mare si cel mai puternic doar pentru ca spune si crede asta. A ramane pe primul loc depinde de ce faci si cum faci, nu doar de ce spui.” Mă bucur pentru concluziile autodidacte (din alianţa PSD-PC), dacă le pot numi aşa, o fi un semn rar de înţelepciune!?

  21. 21 Vulturul Brancovenesc ianuarie 13, 2010 la 5:16 pm

    Greselile (leapsa in argou) sunt benefice in masura in care ai invatat ceva din aceste experiente nefericite. Din fericire o spun pentru ca nu pot fi ipocrit si D-vs dar mai ales partidul din care faceti parte nu a invatat nimic. Si spun din fericire pentru ca eu chiar consider ca aceasta tara merita ceva mai mult. As putea explica de ce poate intr-o alta ocazie.

  22. 22 Cititor in stele ianuarie 13, 2010 la 5:44 pm

    @Marcus,

    1. Mi s-a propus dar am reusit sa scap de corvoada de a urma cursurile la Stefan gheorghiu. Stiam ce se preda acolo, de la alti colegi care au urmat S.G., dar fiindca eu stiam deja materiile respective, nu m-am lacomit la diploma ce se dadea la finalizarea cursurilor fiindca nu aveam nevoie. Tot ce fac(citit carti de poezie, pictura, filosofie sau altceva) o fac din pura placere(hobby), nu pentru a epata pe cineva cu trofeele castigate……
    2. Ce efect a avut pana acum critica ta, zi de zi, la adresa presedintelui? Te-a felicitat pentru atentia cu care ii urmaresti fiecare gest?
    3. Daca n-a avut nici un efect, ce concluzie ati tras? L-ati consultat, de exemplu, pe A. Severin care timp de peste 2 ani a tinut editoriale in „Ziua” si fiecare editorial se referea exclusiv la Basescu. Nota: pe A. Severin il cunoaste bine domnul presedinte, pe dvs va cunoaste la fel de bine?
    4. Letopisetul Romaniei de la anno domini 2005 se va limita la perioada 2005-2014? Marii nostri cronicari au fost mai darnici si ne-au oferit evenimentele din perioade mai lungi.
    5. Aveti in vedere vinderea dreptului de editare catre editurile Willey and Sons, Routledge, Rowman and Littlefield Publishing Inc. sau Cambridge U.P.???
    6. Cand va vedea lumina tiparului???

  23. 23 felix-cat(daniela) ianuarie 13, 2010 la 5:58 pm

    :))) noi , cei de pe margine ( cel putin eu ) care nu prea ” inteleg regula jocului ” , nu ne ramane decat sa bazaim si sa asteptam cu nerabdare postarile celor sase care au fost invitati la leapsa . Sunt convinsa ca vom citi lucruri extrem de interesante de la cei provocati . Sa speram ca Bibliotecarul nu va intarzia , caci este tare ocupat in polemici cu bloggerii lui Udrea :)) este delicios ” sa-l citesti ” pe Bibliotecarul :))

  24. 24 felix-cat(daniela) ianuarie 13, 2010 la 5:59 pm

    erata : …intelegem..

  25. 25 M.Voicu ianuarie 13, 2010 la 6:33 pm

    Insul SURUPÃCEANU, cu propunerea impozitãrii proprietãţii cu 5% vrea sã transforme proprietatea privatã în proprietate publicã, în 20 de ani ! Ce ştiu sã facã oamenii politici cu proprietatea publicã, AM VÃZUT !
    Se ştie acum cât se vrea, ca bani, pentru modernizarea termocentralelor ş.a.; sã calculeze CÂT DATOREAZÃ PENSIONARILOR CARE LE-AU CONSTRUIT DE LA ZERO !

  26. 26 Blogumoristic ianuarie 13, 2010 la 6:36 pm

    Ia te uita cine ar pricepe regulile jocului! O lista restransa de bloggeri care nici macar nu se afla cu totii in blogroll. Dar ce? Florina Jucan nu pricepe regula? Dar stiintificii? Dar Ion Iliescu?

  27. 27 simplu poiestean ianuarie 13, 2010 la 6:50 pm

    Buna exprimarea Dvs. domnule Nastase…doar ca ar fi de adaugat..CE AVEM DE FACUT sa reglam!? Sa ne dam cu pareri pe blog si sa gasim explicatii!?..Oare clasa politica din Romania va gasi vreodata SOLUTII!? Va consider un bun politician (nu-mi plac scandalurile de coruptie legate de Dvs!)..dar cam stiti ce faceti..in politica sunteti bun..un adversar pt Basescu si inca cativa politicieni.Apropo sa stiti ca Basescu stie ce vb..cand a spus „sa vad clasa politica peste 3 ani..la alegeri”…stiti timpul trece repede..ceasul ticaie..si PSD..se tot reformeaza si cauta solutii..Foarte bine punctat cate batalii politice ati pierdut ca piartid..DAR oare va ganditi unde o sa fiti peste 3 ani..FIECARE politician in parte..sincer..’moda partidelor cu sefi….care dicteaza”..apune repede..eu cetateanul de rand o sa aleg ce este mai bine pentru mine la Ploiesti…Timisoara..NU o sa ma intereseze ce zice BASE..ILICI..etc..pur si simplu am invatat (de la clasa politica)..sa aleg intai pentru mine apoi pentru altii…Oare o sa va adptati si DVS!?…

  28. 28 Sibilla ianuarie 13, 2010 la 7:57 pm

    Срећна Ноба Година!
    În Reşiţa cântă azi Saban Saulic, sărbătorim Revelionul după Calendarul Iulian, preiau Leapşa, mâine 🙂

    Срећна Ноба Година!

  29. 29 Ghita Bizonu' ianuarie 13, 2010 la 8:36 pm

    Apropos de Jeoana .. ma frace sa-mi aduc aminte de alegerile castigate de Carter … cand un republican a observat ca ptr GOP candida .. emblema electorala a Democratilor !!

  30. 30 valentin ianuarie 13, 2010 la 9:20 pm

    D-le Nastase,sunt un om de stanga ,dar dupa 12 ani in psd ca membru,nu mai cred niciun reprezentant al acestui partid care a devenit haotic,care nu mai tine cont de statut,de nimic,care din punctul meu de vedere este o adunatura si nu un partid(ca o structura pp. organizare) si ma refer la faptul ca organizatiile locale sunt vraiste ,pe nimeni nu intereseaza ce se petrece in ele,ce oameni sunt in ele,cine sunt reprezentantii PSD in aceste organizatii ,fie locale ,fie judetene si daca acestia sunt buni de ceva sau nu,nu se motiveaza militantii (nici macar moral,)sau cei ce depun un efort pt partid.Pe militanti,pe cei ce se zbat si se bat pt acest partid nu-i baga nimeni in seama si e trist ,fiindca tot partidul sta pe acesti militanti,pe devotamentul lor,pe munca lor fie intelectuala si/sau teren.Dar s-au cam saturat si ei de toate.Cand ati identificat ultima oara sau vreodata oamenii valorosi din organizatiile din teritoriu ? Va mirati ca s-au pierdut alegerile cei de la Bucuresti,dar are cineva habar ce se petrece in organizatiile locale,ce lipsa de colaborare exista intre organizatiile locale si judetene?Faceti tot felul de analize care mai de care mai elaborate insa din punctul meu de vedere ,alegerile s-au pierdut nu numai din cauza fraudei,dar in primul rand datorita faptului ca sutele de mii de militanti ai PSD care fac ca PSD-ul sa insemne ceva ,care au mers zi de zi in campanii,care au depus efort nu numai in timpul campaniei dar si in activitatea cotidiana a partidului ,toti acestia au fost neglijati ,ignorati,si chiar batjocoriti in ultimii 3-4 ani.Semnalele care au fost trase de diferiti oameni din organizatii nu a interesat pe nimeni .Ma intreb cine o sa mai lucreze sustinut pt partid,cine va mai merge in campanie pt PSD daca nu se monitorizeaza activitatea fiecarei organizatii teritoriale (nu neaparat scorul lor care deriva uneori si din lipsa sprijinului dat de organizatiile judetene unor organizatii locale si a ignorarii problemelor lor)si nu monitorizarea doar a organizatilor judetene ,sa se monitorizeze oamenii care sunt activi pt psd din organizatii si sa fie sprijiniti chiar de la nivel central,altfel discutiile la nivel inalt si strategiile facute la nivel central vor ramane doar pe hartie atata timp cat nu se cunoaste realitatea din organizatii ,strategiile gandite acolo nu are cine sa le aplice in teritoriu atat din lipsa de interes cat si in lipsa de capacitate intelectuala sau viziune socio-politica.Sper ca implicarea dvs sa fie consistenta si sa redevenim partidul in care militantii sunt respectati si valorificati corespunzator.
    Va urez succes!

  31. 31 Revizorul tehnic ianuarie 13, 2010 la 9:28 pm

    „Atenţie la masa critică”

    Pisu

    Ard vagoanele de călători. Ca torţele ard : la sosire, la plecare, în staţionare, în parcurs şi, mai nou, chiar în procesul tehnologic de pregătire tehnico-sanitară.Cei de la butoanele societăţii adoră numai cauzele tehnice şi doar pe ici pe colo vr’un ciob de sticlă ce a declanşat aprinderea materialelor combustibile prin efectul de lupă. Azi a fost de pomină, arzând de-a binelea sau numai cu început de incendiu şapte vagoane moderne, printre care un etajat şi unul unguresc, toate în Comlexul Bucureşti Nord-Griviţa-Basarab. Eu ştiu cauzele. Şi alţii le mai cunosc măcar din auzite, dacă nu chiar din trăite.Masa critică socială odată formată este de neoprit. Cu gândurile astea îmi pierd paşii pe pavimentul lustruit al Gării de Nord, punctat de cele 24 ore fără a fi dat geană de geană. Doi tineri frumoşi au descoperit elixiru dragostei şi se pupă cu limba-n gură la 5m de puncul farmaceutic bine aprovizionat şi cu servire ţâţă. Un pisic gri cât o şchioapă, plin de viaţă, dă un adevărat recital de giumbuşlucuri în vecinătatea şi printre picioarele celor doi, reuşind să mă bage în derută cu privire la aparteneţă. Intuiţia îmi şopteşte că pisicul e-n căutarea unui suflet pe potrivă, aşa că prinzând momentul când limba lungă a partenerei a contactat omuleţul partenerului, înşfac pisicul cu aerul stăpânului care l-a regăsit, îl vâr în buzunarul de la balon ş-o iau pe drumul anevoios spre casă. Era o pisicuţă, fără purici, care mi-a depăşit toate speranţele în privinţa adaptabilităţii, mobilând un gol care o aştepta. Povestea e mai cuprinzătoare, făcând obiectul unei scrieri adecvate, dar un episod caruia îi datorez prezenţa fizică mă îndeamnă să-l scot la suprafaţă. Pe scurt, o văd pe Pisu
    ca ş-atunci când încălzindu-mi la foc mic un singur fel de mâncare, focul s-a stins fără a băga de seamă, suficient ca gazele nearse să-mi producă o inexplicabilă stare de rău, spre ducă.Acest moment nu s-a prelungit până la tragic deoarece Pisu a etalat un comportament ciudat prin sărituri şi mierlăituri cu totul neobişnuite, pe spaţiul dintre masă şi aragaz.Atunci observ că gazele nu ard, închid robinetu cu pricina deschid larg fereastra, o iau pe Pisu în braţe până în sufragerie, unde prăbuşit în fotoliu, realizez că incendiera celor 7 vagoane s-a produs anume pentru ca să se realizeze intersecţia celor două destine – al lui Pisu cu al meu.
    Gazele grele coborâte la nivelul pardoselei au alarmat pisica spre norocul amândurora…
    Din câteva fotografii Pisu mă priveşte şi acum cu aceiaşi ochi protectori şi fermecători.

    13.01.2010

  32. 32 M.Voicu ianuarie 13, 2010 la 9:56 pm

    Corectare şi adãugire la M.Voicu ianuarie 13, 2010 la 6:33pm: Propunerea impozitãrii proprietãţii (ca penalizare a muncii trecute) E GREŞITÃ ÎN PRINCIPIU, cum am arãtat acolo. Cât despre cifrã, ANI (parcã şi ei au uitat cã trebuia sã însemne Agenţia Naţionalã de Integritatea), adesea a dispus doar ”corectarea” declaraţiilor pe proprie rãspundere; PENTRU AŞA TREABÃ FORMALÃ FIIND DESTULE GHIŞEELE DE ÎNREGISTRARE DE LA ADMINISTRAŢIILE FISCALE – şi am economisi banii de la atâtea încadrãri cu ”demnitari” care au devenit în fapt doar GINITORI anesteziaţi uşor!

  33. 33 Cârcotaşu ianuarie 13, 2010 la 10:39 pm

    Domnule Năstase,
    Lista celor învăţate în timpul anului 2009, trebuie continuată şi-n 2010. Şi cu toate că nici pentru 2009 n-aţi menţionat muulte lucruri care n-ar mai trebui repetate, văd că apelând la noi ca o „echipă”, membri de frunte ai PSD gafează în continuare şi nu oricum, ci de proporţii.
    Cine-i acest Surupăceanu? Ai fi tentat să zici: un Mugurel, acolo, şi el săracu’! „Excelentă” iniţiativă a anunţat, de un stângism feroce. Evident că e o aiureală şi nu va avea nici-un succes, dar aberaţia lui va face foarte bine PSD-ului, imaginea sa va avea de câştigat, ce mai, veţi câştiga următoarele alegeri cu asemenea idei. În fraza anterioară puneţi dumneavoastră ghilimelele unde doriţi, eu sunt în mare încurcătură.

  34. 34 Maximmouse ianuarie 13, 2010 la 11:25 pm

    @Stimata Gazda,

    Am citit raspunsul dvs la acea „leapsa”….hmmm

    Sa spunem ca ati invatat ceva lucruri in 2009.

    Sa nu spun ce am invatat eu in 2009, pentru ca , in primul rand , nu m-a intrebat nimeni, si in al doilea , nici nu am invatat prea multe lucruri noi, cu toata bunavointa mea.

    Stimata Gazda, o singura intrebare: Mugureanu Surupacel, este la psd ?trup , suflet, minte si simtire?

    Ma doare capu’!

    Mai aveti multi din astia?…da?ei, atunci , veti avea nefastul prilej sa mai invatati o multime de lucruri noi in anii ce vin!

    Cu respect,

  35. 35 Aya ianuarie 14, 2010 la 12:45 am

    @

    Valentin

    AI CEL MAI VALOROS MESAJ DE PANA ACUM LA ACEASTA PARTITIE

    Citez din postarea ta cu mentiunea ca ai atins unul dintre cel mai importante subiectele pentru vitalitatea si existenta unui partid.

    „Pe militanti, pe cei ce se zbat si se bat pt acest partid nu-i baga nimeni in seama si e trist, fiindca tot partidul sta pe acesti militanti, pe devotamentul lor, pe munca lor fie intelectuala si/sau teren.
    (…)
    Sper ca implicarea dvs sa fie consistenta si sa redevenim partidul in care militantii sunt respectati si valorificati corespunzator.”

    Marile vulnerabilitati ale PSD au aparut, in primul rand, in urma instalarii unui individ fara forta si lipsit de substanta pe jiltul nr.1 din Kiseleff (altfel spus, prin uzurparea acelei pozitii), manipulat de niste sforari jalnici, a caror unica preocupare a fost de a se legitima public prin functiile detinute (ceea ce inseamna un mesaj de forta- nemeritat, in speta) in ideea de a face sa „curga”, in diverse sfere, jocuri profitabile lor si unora din afara partidului pentru obtinerea unor profituri- nimic mai mult.
    Tot in primul rand, marile vulnerabilitati ale PSD au aparut in urma debarcarii singurului personaj care (in ciuda unei false imagini, special alimentate negativ) i-a impiedicat pe respectivii sa isi faca jocurile: l-am numit pe Adrian Nastase.

    Pentru acei indivizi- ca si pentru cel aflat nemeritat in functia de presedinte al PSD (si care a socat si deceptionat toata stanga romaneasca in urma demonstrarii- si recunoasterii- stranselor sale relatii cu Sorin Ovidiu Vantu, capul celei mai sinistre mafii din Romania) militantii nu conteaza- practic, nu exista.

    Acei indivizi au preluat un mecanism politic eficient care, ulterior, o perioada, a functionat inertial. Dar care, ca orice mecanism lipsit de impuls si lasat in parasire, a inceput sa piarda viteza, fiind logic ca urmeaza sa se opreasca nu peste mult timp.

    O minte mai sofisticata ar crede ca acei indivizi (si cel care ocupa, nemeritat din toate punctele de vedere, functia de presedinte al PSD) sunt perfect constienti de faptul ca sacrifica acest partid, prin „oprirea mecanismului” politic (ma refer si la relatia cu militantii, cu cei din teritoriu) care a functionat foarte bine cata vreme sef al al Partidului Social Democrat a fost Adrian Nastase.

    Cauzele degringoladei din PSD nu trebuie cautate in afara partidului, dar STRICT in interiorul lui.
    Sigur ca toti acei indivizi la care m-am referit sunt motivati din exteriorul PSD, dar niciodata nu vor putea fi rezolvate problemele din interiorul partidului doar prin atacul la cei care le sustin din afara.

    Rezolvarea lor consta in inlocuirea acelor tipi cu forta de decizie in PSD care fie sunt dirijati direct de personaje aflate in afara partidului si care doresc dinamitarea acestuia, fie- atat in zona centrala cat si in cele locale- sunt „locotenentii” celor aflati in linia decizionala a Partidului Social Democrat si actioneaza in urma preluarii si punerii in aplicare a „comenzii’.

    Trebuie sa fim constienti de un lucru: un partid NU inseamna ceva IN SINE.
    El in-se(a)mn(a) mult, insa, ca vector de forta al nevoilor societatii.
    Un partid este important si dobandeste forta in urma creditarii sale cu incredere de catre populatie, ceea ce presupune un anumit orizont de asteptare al indeplinirii nazuintelor, sperantelor si necesitatilor acesteia.

    PRAGMATIC VORBIND, UN PARTID ESTE DOAR UN ADMINISTRATOR AL UNOR ASPIRATII SOCIALE, A CAROR REZOLVARE ESTE POLITICA.
    Daca administratorul se dovedeste incapabil sa actioneze eficient (sau daca este un pion otravit al hotzilor) increderea ii este retrasa.

  36. 36 iereul ianuarie 14, 2010 la 1:12 am

    ati mancat destule radacini amare ca sa meritati a primi si dulceata fructelor. o meritati. pacat ca din 2004 pana acum altii au mancat din fructele culese de dumneavostra uitand a se ingriji de pom ca sa dea si roade mai departe. pomul a ramas saracacios, mai gata sa fie taiat si ars. e vremea sa-i curatiti coroana, sa-i aduceti altoi si apoi cu siguranta veti avea roadele mult meritate. per aspera ad astram

  37. 37 octaaa ianuarie 14, 2010 la 1:22 am

    Ce am invatat in 2009 e ca nu poti spune niciodata „Mai rau de atat nu se poate”. Despre risipa banilor publici as fi spus ca mai rau ca in 2008 nu se poate. Si se pare ca 2009 m-a contrazis…

  38. 38 blogideologic ianuarie 14, 2010 la 5:27 am

    @ Harabula
    „Raspunsul sau dovedeste o specializare monstruasa a gandirii sale: Basescu.”
    Ca români ortodocşi, dar trăitori într-o republică de sorginte popular-populistă, avem obligaţia morală să gândim mereu la corectitudinea acestei republici. Fireşte, tu care nu eşti român ortodox, eşti liber să gândeşti la orice altceva te priveşte ! Dar nu înţeleg de ce interzici unor români ortodocşi să gândească liber.

  39. 39 Doru Coarna ianuarie 14, 2010 la 8:52 am

    @ valentin: pai tocmai asa se joaca leapsa! Leapsa o iau intotdeauna cei mici; arata-mi o singura lege sau un alineat care sa impuna celor mari sa ia vreo leapsa, nu exista! Si asta de 20 de ani!

    PSD trebuie reorganizat complet, de acord, dar nu poti inlocui sefi cu oameni fara resurse si fara imagine, mai mult pierzi!

    Acum leapsa au luat-o PDL, UDMR si TB; au incercat sa o dea liberalilor si n-a tinut, deci o mai pot da doar populatiei, care cred ca va contesta regula jocului si va cere un nou joc, probabil poarca, in care toti dau la tinta in conserve goale asa, ca sa-si descarce energiile.

    @ A. Nastase:

    Eu am invatat un singur lucru in 2009, de fapt mi l-am confirmat, si anume: nimic nu poate concura cu disciplina! Spun tuturor, uitati-va la pdl cat de redusi sunt, dar au castigat tot ce se putea castiga in ultimii ani, cum? Radeam atunci, dar au castigat numai cu disciplina, se vedea cum repetau toti acelasi mesaj cuvant cu cuvant si neobosit, peste tot si chiar fara legatura cu intrebarile, si noi radeam, noi ne permiteam sa fim haotici, sa fim democrati intre noi si in public; PSD are doctrina si programe democrate, dar disciplina interna e altceva, ceva ce ar trebui impus urgent si cu orice pret!

    Veleitarii fara acoperire sunt nerealisti si pierd garantat, avem dovada.

  40. 40 fragmentariumpolitic ianuarie 14, 2010 la 9:01 am

    Lectii neinvatate in 2009

    De cateva zile, sub forma cunoscutului joc de copii numit leapsa, politicienii au inceput sa reflecteze interactiv pe tema lectiilor invatate in anul recent incheiat. Un fapt instructiv, avand in vedere ca omul este o fiinta care se joaca, dupa cum ne spune Johan Huizinga, prin care se exerseaza inteligenta si invatarea, jocul fiind un element cu valente culturale si sociale (Homo Ludens, 1938). Raman insa in afara retrospectivei o serie de lectii neinvatate, cel putin le fel de importante, la care nu am reusit sa luam note de trecere in noul an. Una dintre aceasta este cea a multipartizanismului, dupa modelul bipartizanismului american, prin care toate partidele, indiferent ca sunt la putere sau in opozitie, ar trebui sa coopereze neconditionat si responsabil pe marile probleme ale tarii, lasand la o parte interesul partinic in favoarea celui national. Ori, daca ne uitam numai la ceea ce se intampla in cadrul discutiilor legate de adoptarea bugetului de stat, marcate de clientelism si obstructionism (peste 3300 de amendamente !), iti dai cu usurinta seama ca guvernantii si parlamentarii nostri, deopotriva, vor ramane restantieri la acest capitol si in 2010. O alta lectie neinvatata este cea a rationalitatii, si in 2009 fiind tributari reactiilor emotionale. Din acest motiv, anul trecut a fost presarat cu numeroase decizii si alegeri politice gresite (vizand in principal raspunsurile la criza si comportamentul electoral). Strans legata de acest lucru este si lectia neinvatata privind rezistenta la manipulare, care a facut victime atat in randul politicienilor, cat si in cel al electoratului (sunt relevante in acest sens efectele induse de diversiuni precum vizita nocturna a lui Mircea Geoana la Vantu sau filmuletul cu Traian Basescu lovind un copil !). Atitudinile de talibanism politic din timpul crizei guvernamentale, dar nu numai, generatoare de imobilism si blocaje, au aratat, de asemenea, ca lectia flexibilitatii si compromisului politic, in slujba functionalitatii si progresului, a ramas necunoscuta, dupa cum la fel s-a intamplat si cu cea a echilibrului politic si economic (promisiunile economice in scopuri populiste/electorale sunt o proba de politicianism generator de dezechilibre). Nu in ultimul rand, politicienii au ramas repetenti si la capitolul privind leadership-ul de echipa. Intr-adevar, nu mai avem politicieni de anvergura celor de alta data, complexitatea sociala de astazi impunand ca efortul de echipa sa ia locul solitudinii liderului providential, deziderat care nu a fost inteles in 2009 de catre niciun partid.

  41. 41 Aya ianuarie 14, 2010 la 9:28 am

    @

    Valentin

    Marile vulnerabilitati ale PSD au aparut, in primul rand, in urma instalarii unui individ fara forta si lipsit de substanta pe jiltul nr.1 din Kiseleff (altfel spus, prin uzurparea acelei pozitii), manipulat de niste sforari jalnici, a caror unica preocupare a fost de a se legitima public prin functiile detinute (ceea ce inseamna un mesaj de forta- nemeritat, in speta) in ideea de a face sa “curga”, in diverse sfere, jocuri profitabile lor si unora din afara partidului pentru obtinerea unor profituri- nimic mai mult.
    Tot in primul rand, marile vulnerabilitati ale PSD au aparut in urma debarcarii singurului personaj care (in ciuda unei false imagini, special alimentate negativ si de catre mine) i-a impiedicat pe respectivii sa isi faca jocurile: l-am numit pe Adrian Nastase.

    Pentru acei indivizi- ca si pentru cel aflat nemeritat in functia de presedinte al PSD (si care a socat si deceptionat toata stanga romaneasca in urma demonstrarii- si recunoasterii- stranselor sale relatii cu Sorin Ovidiu Vantu, capul celei mai sinistre mafii din Romania) militantii nu conteaza- practic, nu exista.

    Acei indivizi au preluat un mecanism politic eficient care, ulterior, o perioada, a functionat inertial. Dar care, ca orice mecanism lipsit de impuls si lasat in parasire, a inceput sa piarda viteza, fiind logic ca urmeaza sa se opreasca nu peste mult timp.

    O minte mai sofisticata ar crede ca acei indivizi (si cel care ocupa, nemeritat din toate punctele de vedere, functia de presedinte al PSD) sunt perfect constienti de faptul ca sacrifica acest partid, prin “oprirea mecanismului” politic (ma refer si la relatia cu militantii, cu cei din teritoriu) care a functionat foarte bine cata vreme sef al al Partidului Social Democrat a fost Adrian Nastase.

    Cauzele degringoladei din PSD nu trebuie cautate in afara partidului, dar STRICT in interiorul lui.
    Sigur ca toti acei indivizi la care m-am referit sunt motivati din exteriorul PSD, dar niciodata nu vor putea fi rezolvate problemele din interiorul partidului doar prin atacul la cei care le sustin din afara.

    Rezolvarea lor consta in inlocuirea acelor tipi cu forta de decizie in PSD care fie sunt dirijati direct de personaje aflate in afara partidului si care doresc dinamitarea acestuia, fie- atat in zona centrala cat si in cele locale- sunt “locotenentii” celor aflati in linia decizionala a Partidului Social Democrat si actioneaza in urma preluarii si punerii in aplicare a “comenzii’.

    Trebuie sa fim constienti de un lucru: un partid NU inseamna ceva IN SINE.
    El in-se(a)mn(a) mult, insa, ca vector de forta al nevoilor societatii.
    Un partid este important si dobandeste forta in urma creditarii sale cu incredere de catre populatie, ceea ce presupune un anumit orizont de asteptare al indeplinirii nazuintelor, sperantelor si necesitatilor acesteia.

    PRAGMATIC VORBIND, UN PARTID ESTE DOAR UN ADMINISTRATOR AL UNOR ASPIRATII SOCIALE, A CAROR REZOLVARE ESTE POLITICA.
    Daca administratorul se dovedeste incapabil sa actioneze eficient (sau daca este un pion otravit al hotzilor) increderea ii este retrasa.

  42. 42 MusicGames ianuarie 14, 2010 la 10:43 am

    pura reclama …pt domnul nastase acest blog … 😀
    dar e super marfa blogul ,mai putin unele mesaje din el ” cum ar fii acesta” 😀

  43. 43 analist ianuarie 14, 2010 la 11:01 am

    @aya@nastase
    Ati spus„Marile vulnerabilitati ale PSD au aparut, in primul rand, in urma instalarii unui individ fara forta si lipsit de substanta pe jiltul nr.1 din Kiseleff.„
    Dl. Nastase, erati fara vlaga la congresul de buzunar in care dl. Geoana a fost instalat prima oara. Stateati in spate, ati dorit sa ziceti ceva dar lumea nu va lua in seama.Erati un pierzator. Apoi, Dl. Geoana s.a dus peste tot in toate judetele si, dupa ce si.a asigurat tot sprijinul de care avea nevoie, numai atunci, a facut un nou congres. Desi zarurile erau aruncate, dl.Oprescu a avut o prestatie stralucita, cum rar se vede pe la noi. Tot in umbra ati fost si atunci dl. Nastase. L.ati intalnit pe dl.Geoana de mai multe ori ca mine. Nu ati surprins privirea aceea de om fericit?Fericit, ca nimeni altul, devenise presedintele PSD. Dl. Nastase, pe bune, nu doar Geoana e vinovat de faptul ca PSD este vulnerabil.
    P.S. Un sfat, pentru dv., schimbati imaginea aceea de la televizor cand la tv, se vad personajele notorii urcand scarile la sediu. Pe bune, gasiti un alt decor de a veni in contact cu lumea.

  44. 44 daniel-prudent ianuarie 14, 2010 la 11:11 am

    @Aya @Valentin
    De principiu: PSD trebuie sa-si defineasca doctrina: PUR STANGA (traiasca Surupaceanu, afara cu Diaconescu) sau CENTRU-STANGA (afara Surupaceanu etc). Am simplificat fireste, e vorba de discurs (de tip haiducesc, infierarea bogatilor etc sau Tony Blair, Zapatero s.a.). Dar cf INSOMAR la 6 Dec au votat pentru MG cei din zone rurale sarace (nu Ardealul), cei sub 10 clase, cei peste 50 de ani. Clasa mijlocie emergenta NU APARE. Pe o astfel de baza electorala (in diminuare) ce discurs merge si care sunt consecintele? Actualul haos doctrinar din PSD e reteta de secundariat politic.
    De DETALIU: mitul alegerii presedintelui de catre mass-media NU functioneaza in Romania. De aici rezulta drastica redimensionare a mass-media care a inceput deja. Tot de aici va rezulta si drastica redimensionare a PC (stie Daniela Popa ce face) pe scena politica. Tot de detaliu: antagonismul fata de Basescu nu tine loc de ideologie (cum pare a face MG)

  45. 45 blogideologic ianuarie 14, 2010 la 11:36 am

    @ Revizorul tehnic
    Frumoasă poveste. Din păcate, pare adevărată (mă refer la moartea lui Pisu)

  46. 46 ion adrian ianuarie 14, 2010 la 12:55 pm

    @Sopinel,
    Esti un individ resentimentar care ai intrat aici, numai ca sa ma insulti.
    Ti-am spus in alta parte ce reprezinti si ce valoare ai ptr mine asa ca nu repet. Cu AN dpdv blogereistic ma cunosc demult si meciul nostru are valente pe care nu le pricepi. Si cele ce le pretind cum spui dta, asa si erau, caci afisam in alta parte spre stiinta asa cum apar la moderare pe acest blog.
    Desigur ca este dreptul dlui AN sa posteze doar ce vrea el, desi Anca Alexandrescu a spus ca nu crede ca este la initiativa lui dar eu stiu ca asa este caci stiu cum se poarte Manuela care nu cenzureaza opinii contrare expuse civilizat. Continutul informational nediorit este blocat desigur direct de AN.
    Deasemeni este dreptul meu sa fac publicitate pozitiva sau negativa acestui blog si de cate ori cenzura a fost suspendata am comunicat acest lucru pe blogul unde mai intai o anuntasem.

    Desigur toate acestea te depasesc si nu iti moi raspunde la insulte decat daca urmandu-ma dta, pe unde ma mai duc voi fi obligat, ptr restabilirea adevarului.

    De exemplu este un test interesant daca acest raspuns cu care te onorez va apare sau va ramane doar in moderare.

  47. 47 Manuela ianuarie 14, 2010 la 1:37 pm

    @ ion adrian

    Cred ca v-ati ales singur modul in care doriti sa fie tratate comentariile dvs pe acest blog.
    Incep sa cred ca nu postati decat pentru a fi respinse.
    Ca sa va citez „sa faceti misto”.
    Nu cenzurez opinii contrare, dar mi se pare corect sa cenzurez un anumit tip de comportament. Care ar fi sensul sa aprob un comentariu de care v-ati plans deja in alta parte ca nu va fi aprobat? O vorba veche spune: culegem ce semanam.

  48. 48 nastase ianuarie 14, 2010 la 1:50 pm

    analist,
    avem amintiri diferite. La Congresul din 2005 de la Sala Palatului („congres de buzunar”?) eu nu am candidat pentru functia de presedinte al partidului pentru motivele cunoscute. Am candidat pentru functia de presedinte executiv, si am castigat – cu numarul cel mai mare de voturi pe ansamblul voturilor exprimate (inclusiv prin comparatie cu numarul de voturi exprimate pentru Mircea Geoana la functia de presedinte).
    Nu stateam in spate ci la prezidiu, fiind la acel moment presedintele partidului. In 2006 a fost diferit…

  49. 49 contele ianuarie 14, 2010 la 2:30 pm

    analist

    Ai revenit ? Întreba cititorul de tine .
    Vezi ce bonus ai primit că te-ai întors ? O discuţie on line cu şeful . Mai serios decât atât ce vrei ?

  50. 50 Cititor in stele ianuarie 14, 2010 la 2:33 pm

    Da, are dreptate d-l Nastase, in replica data pentru @analist: atunci, de la prezidiu, nu de undeva din spate, a fost invitat sa ia cuvantul( anuntat de tov Iliescu): „si acum dam cuvantul tovarasului….ăăă … domnului Adrian Nastase”!!!:D

  51. 51 Marcus ianuarie 14, 2010 la 2:59 pm

    @Cititor in stele: pentru moment am crezut ca detineti oarece centura (indiferent de culoare) la sportul national maidanez practicat si de d-l presedinte Basescu, DAI SHI FUGGI, dar vaz ca, spre bucuria mea m-am inselat. Nu prea am inteles intentia de ironie referitoare la publicarea unei carti pe tema chiombului (nu ca n-as avea material „fara numar”), ci pentru ca nu mi-am propus deocamdata asa ceva. In alta ordine de idei ma intrebati la ce mi-a folosit tinerea unui astfel de „letopiset”? Sincer sa fiu eu m-am distrat copios (uneori „m-am ras de m-am stricat” singur, cand imi iesea ceva mai bun), iar pe de alta parte, raspandind zicerile respective pe mai multe forumuri, cred (am si dovezi in acest sens) ca am contribuit si eu olecuta la semiesescul chiombului la alegeri (daca nu fura la greu, scuzati, dar canci-vorba primarului din orasului meu- ar fi „castigat” aceste alegeri). Mai pe intelesul dvs. au fost oameni care, daca in urma cu patru ani ma injurau de-a dreptul (nu politicos ca dvs.) pentru tema aleasa de mine ca subiect de pamflete si nu numai, au sfarsit prin a adopta aceeasi atitudine cu a mea si a intari randurile celor 5 milioane si ceva de romani, care l-au dat pe Geoana castigator in limitele fruntariilor tarii. Deci (urasc acest cuvant) zicerile mele, chiar daca in opinia dvs. de exeget literar, nu valoreaza mai nimic, in ochii si simtirile altor semeni, probabil mai putin dotati intelectual decat dvs., au contat foarte mult si au fost gustate din plin. Ipac n-am inteles cine ar fi trebuit sa ma felicite in mod anume, ca de felicitat nu ne permite spatiul (fara falsa modestie) sa enumar persoanele care au facut-o. Nu stiu in ce relatii se afla d-l Adrian Severin cu chiombu’, dar nu cred ca au sarit impreuna gardul Institutului de Marina pentru a bea bere la Anghelina si nici ca au lucrat apoi, pe aceleasi functii in cadrul NAVROM Constanta, unde in la sedintele de Comandament, tovarasul comandant Basescu Traian, lua cuvantul si-si lua angajamente sfoaritoare, in fata colegilor si a conducerii intreprinderii de a depune toate eforturile pentru indeplinirea si depasirea sarcinilor de plan, toata atitudinea sa degajand angajamentul celui mai devotat comunist cu discurs tinut in „lumina ultimilor documente de partid si de stat si a magistralelor cuvantari ale Tovarasului Nicolae Ceausescu si a Tovarasesi Elena Ceausescu”. Asa ca eu zic sa o lasam cum a cazut cu precizarea ca, desi il admir pe d-l Adrian Nastase si ca om politic si ca intelectual rasat, in niciun caz nu scriu pe blogul domniei sale pentru a ma evidentia sau pentru a-i face domniei sale placere. Asa ca, draga domnule, terminandumi-se carioca pentru acest desen, va las sa cititi in liniste raspunsul meu, poate de data aceasta este cu noroc si veti intelege si Dvs. ce si cum.
    sa fiti iubit
    marcus

  52. 52 instalatorul ianuarie 14, 2010 la 3:38 pm

    Ma voi stradui, desi parca as fi vrut sa fi fost omis. Mi-e teama insa ca leapsa cea mare am luat-o nu de la dl Voiculescu (amintesc, datornicul meu cu un vot, ca si dna Daniela Popa dealtfel) ci de la altcineva si am luat-o cu totii, nu doar citiva.

  53. 53 Revizorul tehnic ianuarie 14, 2010 la 4:05 pm

    @ Blogideologic

    Un 2010 de nota 10 este urarea sinceră de An Nou pe stil vechi
    pe care v-o adresez.

  54. 54 Cititor in stele ianuarie 14, 2010 la 4:40 pm

    @Contele,

    @Analist a aparut doar fugitiv pe blog. Pe la serviciu inca tot n-a dat. Deja m-a intrebat inca o data sefu’ de el. Noroc ca a aparut reply-ul d-lui Nastase la postarea lui: i-am spus ca participa la un brainstorming restrans in Kiseleff, cu staff-ul psd si i-am spus de blog. Asa ca acum mi-e dator vandut: l-am scapat de 3 zile de nemotivate plus sanctiunea obligatorie, conform R.O.I., pentru atatea absente. Dar ma bucur ca e sanatos si de abia astept sa revina la serviciu si sa-mi povesteasca, ca de obicei, aventurili prin care a trecut.
    Break news: Deja mi-am facut o cafea tare si i-am lasat si lui o ceasca, fiindca a spus la telefon ca apare peste 10 minute.

  55. 55 Roxana ianuarie 14, 2010 la 4:47 pm

    In 2009 am invatat ca de fapt, romanii nu invata din greseli si ca democratia este doar un concept fara acoperire in Romania. Pana la aceste alegeri aveam dreptul sa dam vina pe politicieni, pentru soarta tarii. Dupa aceste alegeri, vina apartine doar poporului, ce si-a votat gresit soarta. Eu asta am invatat!

  56. 56 Stefan ianuarie 14, 2010 la 4:55 pm

    Subscriu la partea ca ceea ce am invatat referitor la lucruri personale, ar trebui sa ramana in cadrul personal.

    Ce ar fi trebuit sa invete romanii in acest an cred ca ar fi si mai interesant (poate o a doua parte a jocului):
    – faptul ca romanul (asa cum e el priceput la orice) nu a reusit sa se priceapa si la isi alege ca si guvernanti oameni ce ii vor binele;
    – faptul ca manipularea s-a extins in mod patologic si asupra mijloacelor de comunicare de tipul televiziunilor si acest lucru poate face diferenta unei guvernari;
    – ca acest an este unul pierdut, nu atat prin prisma economiei nationale aflata in vadita recesiune, ci prin prisma faptului ca sunt de recuperat sumele cheltuite in campanie (evident de catre cei care au castigat);
    – ca desi a promis ca se va schimba (naivi sunt multi), presedintele continua sa forteze populatia sa faca dupa bunul sau plac, prin campania subiectiva de vaccinare (dedesubturile nici nu sunt importante aici, companii farmaceutice multinationale sau ce or fi ele), in loc sa promoveze ca aceasta decizie sa fie luata de fiecare, in mod individual, ca un vot ideal; si
    – ca nu trebuie sa ne mai mire nimic din viata de zi cu zi, lupta pentru supravietuire fiind tot mai ascutita si mai agresiva, plina de aberatii (mutarea sediului Parlamentului intro cladire a Bibliotecii Nationale aflata intro avansata stare de, degradare – buna replica dl.lui Melescanu) si de senzational (OTV si labe1 devenind televiziuni presedentiale, dar si totodata formatoare de deontologi de renume mondial).

    Cu toate astea, speranta ca intro zi copiii nostri vor trai intro Romanie relativ normala, nu trebuie sa dispara.

  57. 57 e-Manuel K. ianuarie 14, 2010 la 5:13 pm

    @Blogideologic ‘ce (citez din memorie): „Ca români ortodocşi, dar trăitori într-o republică de sorginte popular-populistă, avem obligaţia morală să gândim mereu la corectitudinea acestei republici. Fireşte, tu care nu eşti român ortodox, eşti liber să gândeşti la orice altceva te priveşte ! Dar nu înţeleg de ce interzici unor români ortodocşi să gândească liber.”

    Greu de imaginat o maniera mai artificioasa de a exprima prostii banale dar toxice

    Deci cu alte cuvinte cei care nu sunt romani sau nu sunt ortodocsi ar fi liberi sa se gandeasca (si SAU doar?) la altceva decat la „corectitudinea republicii de sorginte popular-populista”? De la obligatia (morala) a romanilor (si) ortodocsi de a gandi la (ah) „corectitudinea republicii de sorginte popular-populista” si de la mentionarea expresa ca ceilalti (doar ceilalti?) sunt liberi sa se gandeasca la altceva mai este doar un pas (mic pentru Titus / mare pentru romanism si ortodoxie) in a considera ca romanii ortodocsi sunt constransi sa gandeasca exclusiv la (vai)„corectitudinea republicii de sorginte popular-populista”, iar ceilalti (doar) la orice altceva.

    Prietene ce are scula cu prefectura si ce a zis Harabula cu republica? Uite eu (de ex, ca sa dau un exemplu) sunt roman ortodox si cred ca Harabula a facut niste afirmatii cat se poate de pertinente. Eu (ca vizitator pe blog nu neaparat in dubla calitate de roman (si) ortodox) am incercat sa nuantez si sa imbogatesc mesajul „monarhist” al „anarhistului” Harabula dar, vigilenta, ingera pazitoare nu mi l-a aprobat. Ma rog, nu asta conteaza. Ceea ce conteaza este ca mesaje tâmpe ca cel cu care-ti dai in petic trec fara nicio opreliste, desi minti cu nerusinare si insinuiezi te-ai mira ce. Ai putea sa-mi spui tu unde a interzis Harabula roamnilor ortodocsi sa gandeasca liber? Si eventual cum? Minciuna si instigare… Si eventual ai putea explica ideea ca lucrurile asupra carora s-ar putea focaliza gandirea ar trebui catalogate in raport cu nationalitatea si credinta religioasa a ganditorului?

    @Manuela – Imi da de gandit nu atat usurinta cu care au inceput sa fie eliminate anumite mesaje ce ar putea fi considerate/transformate (din condei) din inconvenabile ireverentioase… cat usurinta cu care trec pe acest blog mesajele subversive, xenofobe si stupide ale acestui Titus Filipas. Probabil ca nu realizezi cat de toxice se vor dovedi la un moment dat pentru acest blog. Cultivati (tu si dl. Nastase) indivizi din genul Titus sau Cogito si veti obtine ceea ce (nu) va asteptati. Ce-i drept pe lume exista categoria „idioti folositori” dar exista (si este mult mai bine reprezentata) categoria „idioti daunatori”. Am impresia ca aici pe blog este desconsiderat necesarul efortul de a distinge intre una si alta.

    P.S. Desigur ai tot dreptul (indiferent de motivatie) sa nu-mi aprobi mesajul. Mi-e aproape indiferent ce vei face cu el dupa ce-l citesti, iar daca nu apare voi intelege inca o data ce e de inteles si nu te voi reclama nici la ONU nici pe alte bloguri si nici macar nu voi considera ca mi-ai ingradit dretul de exprimare. Oricum celalalt destinatar expres al acestui mesaj (blogideologicul, de…) n-ar pricepe mare lucru din el cu felul sau propriu de a gandi liber in varianta romanismului-ortodox care-l face superior (atat de superior!!!) lui Harabula. O zi buna! Sau chiar mai multe!

  58. 58 analist ianuarie 14, 2010 la 7:09 pm

    @contele
    Am revenit, eram enervat de postacii care mi.au ingropat mesajul trecut sub tacere.

  59. 59 valentin ianuarie 14, 2010 la 7:25 pm

    Aya ,ai perfecta dreptate cand spui „cauzele degringoladei in PSD ….sunt in PSD”.Vorbind mai concret,in acesti ani dupa parerea mea s-a intamplat urmatorul lucru(cunosc bine interiorul ,”bucataria PSD”):
    li s-a dat o autonomie si putere deplina presedintilor si grupurilor din jurul lor,acestia confundand partidul cu propria lor mosie sau afacere,iar ca o consecinta ,au aparut ,promovati in fruntea unor organizatii locale tot felul de ciudati care n-aveau nicio treaba cu munca de partid,cu interesele partidului ci aveau treaba doar cu interesul lor prersonal , adica sa le mearga afacerile bine fiind ,de altfel super-bogati,in timp ce oameni cu imagine-militanti-intelectuali nu au fost sustinuti in acest sens.PSD-ul in ultimii ani a mers pe ideea de a aduce oameni cu bani in organizatii,insa in timp ce celalalte partide ii tineau pe acestia in linia a doua ,a treia,la PSD au fost propulsati in linia 1 in functiile cele mai inalte politic ,adica de presedinti de organizatii locale ,ceea ce a dus la o confuzie din partea populatiei si un semn de indoliala cu privire la identitatea noastra ideologica de stanga si pe de alta parte o demobilizare ,o stare de revolta a militantilor care nu au putut inghiti sau digera asemenea personaje (milionari in euro semianalfabeti si paraleli cu munca de partid care fac si jocuri duble prin natura afacerilor lor,fiind si asta o cauza a pierderii alegerilor)care vin in contradictie cu convingerile lor ideologice.
    Fac o paranteza ,ma tot refer la organizatia locala ca un lucru foarte important ,deoarece scorul partidului la nivel national este dat de insumarea scorurilor organizatiilor locale,iar daca in multe organizatii locale exista situatii de acest gen sau asemanatoare,e lesne de inteles de ce PSD nu mai este vioara intai a politicii romanesti ,ci a trecut pe un loc secund,datorita faptului ca in acesti ani nimeni (de la centru)nu s-a preocupat sa rezolve problemele cu care se confrunta militantii din organizatiile teritoriale.Ce am observat eu in acesti 4 ani,este faptul ca presedintele partidului si ceilalti din jurul lui a preferat sa se intalneasca doar cu sefii de organizatii judetene in intalniri prefabricate ca la pionieri,iar noi militantii eram adusi acolo pe post de figuranti fara sa putem discuta,intreba,iar la sfarsitul intalnirii sa fim urcati inapoi in autobuze si manati acasa ca vitele.Si dupa asemenea tratamente servite mereu ,se cerea sa faci scoruri inalte pt partid,sa-ti sacrifici timpul si energia pt oameni care nici macar nu stiau ce ai facut pt ei cat efort ai depus pt ei si pt care tu-militantul nici nu existai.Si mai mult decat atat,nu a interesat pe nimeni cu ce resurse financiare,(adica ,toate actiunile electorale fiind facute fara sa ai vreo resursa financiara,adica niciun ban) sau materiale,umane mergi in campanii,cat de mult se expun militantii in bataliile locale electorale riscandu-si serviciul si altele.
    Ce sa mai vorbim ca in campaniile electorale ,ca organizatia judeteana merge total la intamplare ,nu are o stategie electorala,nimeni nu stie ce are de facut,e un haos total,o lipsa de comunicare cronica,lipsa de coordonare ,etc ,iar cand cineva vreun militant mai pasionat face niste analize pertinente,propune o strategie,solicita sa se ia masuri pentru a preveni un esec electoral,este total ignorat si batjocorit.
    Acest partid nu mai este un partid al militantilor ci este un partid al sefilor autisti ,care nu mai vad si nu mai aud nimic din ce se intampla in jurul lor,nu mai vad si nu-i intereseaza realitatea.Acest partid trebuie redat militantilor,numai asa mai exista o sansa pentru PSD.
    Ma intorc la ideiile de inceput ale comentariului,deci PSD-ul a mers pe ideea de a parasuta in fruntea organizatiilor locale oameni cu bani,in ideea ca acestia vor sustine financiar campaniile electorale,lucru ce nu s-a intamplat,acesti parasutati fara convingeri nu au investit in partid nimic ci eventual au bagat bani in niste buzunare,dar partidul ca atare nu a avut niciun beneficiu de pe urma lor,realitatea dovedind ca ei sunt o piatra de moara legata de gatul psd-ului si care a dus la pierderea unor voturi semnificative dar si la o stare de lehamite a militantilor care au preferat sa lase totul naibii si fie ce-o fi.Astfel ca in organizatia de tip local exista doua tabere(si sunt convins ca acest sablon exista in multe)-una a celor parasutati in organizatie datorita banilor care n-au niciun rost in organizatie necontribuind nici cu resurse financiare pt sustinerea unor actiuni electorale,nefacand nici munca politica,dar in schimb facand tot felul de trocuri cu alte partide pe sub masa stricand si imaginea partidului cu ocazia asta ,si o alta tabara -cea a militantilor (nerasplatita niciodata)care fac toata munca in organizatii,iar din aceasta situatie rezulta o stare conflictula intre aceste tabere in organizatii,care se prelungeste fiindca pe militanti nu-i asculta nimeni in timp ce bogatii incapabili si cu interese meschine de cele mai multe ori chiar contra partidului sunt pusi in fruntea mesei.
    Poate este greoi si de neinteles pt cineva din afara tot ceea ce incerc eu sa spun si sunt prea multe de spus ,dar vreu sa inchei cu urmatoarea convingere:
    pana cand ultimul militant nu va fi ascultat,respectat,rasplatit fie si moral,pana nu va fi pus la locul pe care-l merita,pana atunci in acest partid nu va fi bine si PSD-ul va deveni un partid care nu va mai reprezenta mare lucru.
    Sper ca la Congresul din martie ,acest partid sa fie redat militantilor si astfel sa renasca politic si ideologic.
    Pana cand

  60. 60 tuteavsnietzsche ianuarie 14, 2010 la 8:57 pm

    va ocupati de lucruri slabe.. puerile… la asa politica asa gazetarie… la asa gazetarie asa tara. Nu aveti nimic concret pt stoparea crizei… pt ca nu este in favoarea voastra… etc etc. Nici macar nu va cunoasteti potentialul. Va certati/povestiti intre voi ca niste copilasi retardati.

  61. 61 Cârcotaşu ianuarie 14, 2010 la 10:33 pm

    Domnule Năstase,
    Excelentă analiza făcută mai sus de către @Valentin. Dacă Congresul PSD nu va acţiona în sensul de salvare a partidului, dacă acesta nu va fi redat celor ce cred în el şi va rămâne pe mâna unor Surupăceni oportunişti, nici-o şansă pentru revenirea la normalitate.

  62. 62 iereul ianuarie 14, 2010 la 11:54 pm

    daca am sti ca peste doi ani si jumatate ati fi locomotiva, atunci oricat ar trebui sa rabdm in opozitie nu ar fi pres mult. adaug la ce am scris mai inainte

  63. 63 blogideologic ianuarie 15, 2010 la 2:57 am

    Este grea dogmatica ortodoxă, ca obiect de studiu.

  64. 64 blogideologic ianuarie 15, 2010 la 4:52 am

    Hei, @e-Manuel K. ! Văd că doreşti să rămâi virtual şi anonim, chiar atunci când eşti agresiv în constructul tău artificial despre real, –inevitabil artificial sub steaua lui David Hume–, dar construct extrem de agresiv faţă de mine! Deci tu, ca nickname, nu-mi dai voie să mai scriu pe blogosfera de limba română 🙂 Cred îi egalezi pe culturnicii de la GDS care amplifică disonanţa cognitivă. Documentul lor de căpătâi, Raportul Tismăneanu, condamnă la fel de agresiv ca şi tine protocronismul românesc ce construieşte consonanţe cognitive în istoria noastră. Unul dintre marii cărturari ai protocronismului românesc, Mircea Maliţa, are meritul de a fi popularizat serendipitatea pentru cultura română, ca metodologie epistemologică împotriva disonanţelor cognitive. Îmi ceri să abandonez serendipitatea „toxică” 🙂 din textele mele în limba română ? Fii mai explicit, încearcă să treci pe zona consonanţei cognitive. Românii au un mare maestru în psihologia consonantistă. La Turnu Severin- Drobeta se păstrează circa un metru cub din manuscrisele lui Ştefan Odobleja. Tu interzici publicarea lor pentru că ar risipi disonanţa cognitivă printre români ?

  65. 65 contele ianuarie 15, 2010 la 10:48 am

    blogideologic

    Prima oară tai adânc :

    ” Unul dintre marii cărturari ai protocronismului românesc, Mircea Maliţa, are meritul de a fi popularizat serendipitatea pentru cultura română, ca metodologie epistemologică împotriva disonanţelor cognitive ”

    Ce i-ai zis-o lui e-Kant ! L-ai cam pus la punct ! Urmează lovitura decisivă ,plină totuşi de un umor devastator :

    ” Îmi ceri să abandonez serendipitatea „toxică” din textele mele în limba română ? ”

    Am asistat la o demonstraţie aproape agnostică a unui virtuos metodolog epistemologic ,cu valenţe clar cognitive şi care ,spre cinstea lui ,încearcă să-ţi păstreze serendipitatea intactă în integralitatea ei .

  66. 66 contele ianuarie 15, 2010 la 11:01 am

    Sunt de acord cu surprinzătorul ” bucătar ” PSD valentin şi cred că vizitatorii acestui blog ,membri ai altor partide ,ar trebui să ia aminte pentru că sunt convins că şi bucătăria lor prepară acelaşi fel de mâncare . Important e cine schimbă mai repede oferta ” gastronomică „.

  67. 67 Cititor in stele ianuarie 15, 2010 la 11:53 am

    @Contele,
    In materie de serendipitate, eu cautam pe acest blog interlocutori valabili pentru diverse subiecte interesante si am dat peste @blogideologic, @Marcus, @theodora0303, s.a. cu care nu am reusit sa icheg un dialog fertil. Te mira preocuparea pentru limbajul abscons, pentru unii, al primului dintre cei mentionati mai sus.
    De ce esti mirat? Si CTP a terminat fizica, la fel ca si blogideologic. De la fizica pana la metafizica este doar un pas. Cu cat contorsionezi mai mult fraza cu atat te faci mai pe inteles, nu-i asa?, ar spune cei doi susmentionati. Ce zici, l-au studiat si pe T.Tzara?

  68. 68 Cititor in stele ianuarie 15, 2010 la 1:12 pm

    @Marcus,

    Am o intrebare: zici ca isi lua angajamente sforaitoare, dar le si indeplinea? Fiindca daca exista o compatibilitate intre angajament si realizarili, te-as putea acuza de invidie, la adresa presedintelui de azi.
    In materie de citat fragmente din magistralele cuvantari ,le stim noi cui,
    hai sa-ti povestesc o intamplare adevarata din tineretea mea:
    Imi satisfaceam stagiul militar de 6 luni, asa cum era el reglementat pentru absolventii de invatamant superior. Si una dintre disciplinele cu cele mai multe ore alocate era Educatia ostaseasca ce ingloba lectii din
    istorie + filosofie+ socialism stiintific + analiza comparativa pe diverse teme …
    Aveam un coleg, membru de partid, care la fiecare, asa zis seminar, recurgea tot din cinci minute la citate din cuvantarile lui ceasca. Pe acest motiv, maiorul il tinea la suflet si il nota cu nota maxima, indiferent ce obiect avea discutia. Eu, care nu eram membru de partid, ii spuneam mai in gluma mai in serios, acestui coleg ca desi imi e simpatic asa in general il dezaprob clar in privinta metodei aplicate la seminarii. Raspunsurile lui erau doar acestea: esti invidios pe mine fiindca nu poti sa-l impresionezi pe maior. Si, fiindca era convins de superioritatea lui, depasea adesea limitele unei polemici colegiale, civilizate.
    I-am spus de mai multe ori ca o sa-si inghita el citatele cand o sa-i fie lumea mai draga.
    Si acea zi a venit intr-o zi de marti:
    Loctiitorul comandantului unitatii, responsabil cu pregatirea ideologica, a venit sa supervizeze un seminar al maiorului. Maiorul a inceput sa-i faca un mic expozeu cu elevii cei mai bine pregatiti si perseverenta lor in materie de informare asupra documentelor de partid.
    Amicul meu a luat cuvantul in cadrul seminarului si a inceput din nou cu citate. Ceea ce il facea extrem de vulnerabil era ca el improviza totul, singurele lucruri exacte fiind locurile unde erau tinute respectivele cuvantari. Maioul era foarte radios, amicul meu la fel. Inaltul musafir era impenetrabil…
    Am ridicat si eu 2 degete sa mi se dea dreptul sa comentez in continuare. Maiorul habar nu avea ce va urma, asa ca mi-a dat voie sa comentez: ” Vreau sa fac doar doua precizari, am spus eu. Intai, la cuvantarea de la Ploiesti din data de (…) tov ceausescu nu s-a referit deloc la problema amintita de colegul meu . Doi, conceptia pcr, privind cooperarea cu statele din lumea a treia, a fost revizuita fata de ce a mentionat colegul meu fiindca in lumina Conferintei internationale de la Belgrad din perioada (…) s-a adoptat alta rezolutie, la care si delegatia pcr si-a adus contributia”. Maiorul s-a facut verde, amicul meu a ingalbenit, iar loctiitorul comandantului a intrebat: tovarase elev X, tu spui adevarul sau esti doar invidios? Iar eu am zis doar atat: daca rasfoim colectia ziarului Scanteia, aflata pe masa din fundul salii, se poate stabili cine are dreptate.
    Dupa ore, a venit amicul si si-a facut autocritica: ” ba, eu vroiam doar sa primesc rapoarte favorabile la unitatea unde lucrez din partea acestei unitati militare. Fiindca aceste referinte sunt importante in cariera.
    De aceea, nu am dat importanta datelor exacte”.I-am raspuns: „nici eu nu ma omor sa stiu toate ce scrie in scanteia, dar nu vreau sa obtin castiguri nemeritate, dar te-am avertizat ca ti se va infunda cand nici nu vei banui, ca sa nu mai fii atat de arogant”.
    P.S. Am facut aceasta, poate prea lunga, intoarcere in trecut pentru a servi ca exemplu pentru analiza relatiei intre angajament si realizari, intre ceea ce promovezi si ceea ce servesti acasa la tine…..

  69. 69 Marcus ianuarie 15, 2010 la 1:19 pm

    @uauuuu! dom’ cititor in stele, da’ ce cuvinte stiti dom’le! Ce intelegi dumneata prin dialog fertil, daca nu-i cu suparare ? vaz ca ti-am raspuns civilizat si mata dai in mine cu mantinela numita contele. Rusinica, nea, ai ceva sa-mi transmiti, nu te mai da „abscons” si elitar fata de pulimea, din mintea dumitale, ca nu esi bre nici una nici alta! De fapt la o a doua privire, cred ca asta-i ultimul mesaj pe care ti-l adresez, altfel ma risc sa te dau pe mana lui Prigoana pentru reciclare.
    sa fii iubit
    marcus

  70. 70 Marcus ianuarie 15, 2010 la 2:41 pm

    @Cititor in stele, daca nu-i cu banat, in ce fel de UM, se desfasura stagiul militar, de conta atat de mult recomandarea respectiva pentru viitoarea cariera? Asta asa de incalzire. In ceea ce priveste angajamentele luate de tovarasul/actualul domn presedinte hai sa-ti relatez si eu o treaba autentica. In a doua jumatate a anilor 80, cred ca stii cam ce penurie de alimente bantuia prin Romania ceausista. Tovarasul Basescu detinea comanda navei „Biruinta” si in aceasta calitate trebuia ca la plecare/ sosire din orice port al lumii sa se achite de anumite sarcini de protocol, care constau in oferirea unei gustari, insotita de o tuiculita si o cafea organelor de control (vama, frontiera, capitanie). La un asemenea control, un ofiter de capitanie, observand ca tovarasul comandant a preferat varianta „plange masa”, mai in gluma mai in serios i-a batut un „apropont” fin la „o tuiculita sau o branzica”. Reactia tovarasului comandant a fost prompta si in lumina documentelor de partid si de stat conform carora, dupa ce i-a zbierat in fata ca tara are nevoie de petrol si ca personal tovarasa Elena Ceausescu se intereseaza de transportul respectiv, pentru a fi mai convingator, in finalul discursului, i-a dat si cu un scaun in cap. Tii-as da numele respectivului ofiter insa stiind caracterul infect al chiombului mi-e teama sa nu-i fac belele. Asa ca draga domnule, tragi matale concluzii referitoare la sentimentul meu de invidie fata de un asemenea specimen. Si din aceasta categorie care, repet nu este folclor portuar, mai am cateva exemple la fel de graitoare in ceea ce-i poate pielea realesului. Ti-am spus ca saream gardul impreuna asa ca mai stim si noi oarece din trecutul „imaculat” al tovarasului presedinte.
    sa fii iubit
    marcus

  71. 71 Velisar Iancu ianuarie 15, 2010 la 4:58 pm

    @Cititor in stele, 1;12pm: esti in stare sa juri pe ce ai mai scump pe lumea asta ca n-ai mintit?
    Vreau sa spun ca f. multa lume a trecut prin armata la fel ca tine (6 luni). Aceasta f. multa lume stie ca evolutia profesionala nu i-a fost afectata de comportamentul din acea jumatate de an.
    Nici nu mai conteaza(?!) ca stiai pe dinafara articolele din Scanteia – colectia de pe masa din spate…
    Iti dai seama cat i-ai jignit pe cei din galerie?

  72. 72 e-Manuel K. ianuarie 15, 2010 la 5:03 pm

    @blogideologic – da, doresc sa raman in anonimat. Ca si tine. Si tot ca si tine nici n-as putea iesi din anonimat (nici daca mi s-ar nazari), pentru ca anonimatul este o problema de destin. Ca de obicei faci afirmatii nascute pavlovian din textele pe care le citesti dar fara legatura logica sau semantica cu continutul acestor texte. Ce legatura sa existe intre anonimatul meu si mesajul in care semnalam derapajele tale logice si morale? Ambalezi in elucubratii faptul ca te doare raportul Tismaneanu, o durere trezita reflex (prin atingeri sinaptice intamplatiore in care ai reusit sa decelezi serendipitati spectaculare) care probeaza inca o data ca ramai un caz bizar de bolsevic fascist. Nu, nu vorbesti limba romana. Te alinti numai. Insistenta cu care te prezinti a fi roman ortodox (si in subsidiar carturar) arunca o lumina nefasta asupra continutului acestor doua notiuni (iar pe cea de carturar o arunca de-adreptul in hilar). In fond esti o victima demna de mila a propriilor iluzii intelectuale care nasc perpetuu fraze, fraze in care sunt mentionate (nu folosite) cuvinte de care esti mandru. Bucuria cu care iti gasesti spontan (in orice mesaj care iti este adresat) pretexte rezonabile de a plonja in astfel de demonstratii fanfaronice este sursa unui umor inepuizabil. Interventiile tale, dincolo de prostia fecunda si de constantele accente xenofobe sunt, in definitiv, amuzante prin felul in care aduc in forma cu textele lui Urmuz. Cam asta si esti un Urmuz fara miez. Partea proasta este ca ai cam inceput sa fii sterotip. Totusi de-abia astept sa vad ce reflexe pavloviene ti se vor mai trezi si ce alte „interziceri” vei mai detecta in ceea ce citesti si citesti si citesti. Daca nu cumva vei intra in vreun blocaj… sa-i zicem mental, desi e impropriu spus.

  73. 73 Cititor in stele ianuarie 15, 2010 la 5:05 pm

    @Marcus,

    Am sa-ti raspund punctual si, in acelasi timp, am sa te intreb la fel.
    1. Era o unitate militara pentru ofiteri in rezerva(absolventi ai institutiilor de invatamant superior), deci nimic special, doar ca amicul meu avea impresia ca ar conta comentariile despre comportamentul lui in armata, asupra promovarii lui in functii ierrahice. ulterioare.
    2. Nu mi-ai raspuns daca exista o compatibilitate intre angajamentele luate de eroul letopisteului tau si realizarile acestuia. Ceea ce mi-ai relatat despre tuiculita si tainul ce ar fi trebuit platit nu mi se pare relevant. In plus, ce importanta are asta in contextul de atunci?
    3 Vorbeam de un dialog fertil si ma refeream la subiecte pe care sa avem ocazia sa le cunoastem la fel de bine amandoi. Subiectele mentionate in letopisetul tau nu imi ofera aceasta sansa: tu pretinzi ca esti informat direct de la sursa primara. Eu nu dispun de astfel de informatii si tu ma obligi sa te cred pe cuvant. Vezi, imi este greu, pe de o parte, sa comentez evenimente pe care le aflu doar din relatarile tale si, pe de alta parte, nu stiu cat de corect esti: poate le-ai trait in mod sigur, dar la fel de bine se poate ca sa fii un altcineva care a aflat anumite informatii de la alte persoane si le dai drept informatii certe traite de tine.
    4. Cum te raportezi la vechiul regim, cel de dinainte de 1989, nu cel de dinainte de 1789(cum este denumit in istoriografie)? Poti sa accepti faptul ca putea exista o desincronizare neblamabila, care sa te avantajeze in actualele circumstante, intre ceea ce spuneai in cadrul sedintelor de partid si ceea ce faceai inafara acesteia?
    5. Eu vroiam sa discutam pe teme adiacente propuse de blogger, dar in nici un caz nu consider ca abordarea ta este cea mai adecvata: cu ce ne alegem dupa o sedinta de exorcizare a ex-capitanului Biruintei? Daca stam sa judecam cat de cat rational, nu-l poti caracteriza drept dictator pe presedintele Basescu: nu stiu nici un exemplu de critica transparenta in mass-media la adresa dictatorilor recunoscuti in istorie: stalin, ceausescu, pinochet, pol pot, etc. comparativ cu ce se intampla la noi.
    6. Cand ti-am pus intrebarea daca ai cumva perspectiva publicarii letopisetului, m-am gandit la o eventuala validare a opiniilor exprimate in acele postari post-2005. Ca sa ma intelegi, am sa-ti spun ca si eu am avut colegi de facultate care au ajuns in MAN sau parlament sau au devenit ministri, ori secretari de stat, dupa 1989, chiar daca la vremea studentiei nu aveam o impresie foarte buna despre ei, nu le-am blamat comportarea din vremurile cand eram mai tineri….
    7. Am constatat ca esti un pic, putin spus, orgolios. Daca cineva isi exprima indoiala fata de ce scrii tu, nu trebuie sa sari imediat la jugulara acestuia. Acest brainstorming online ne da ocazia sa ne spunem parerea, fara sa fim intrerupti, cum s-ar intampla intr-o disputa live, iar avantajul acestei forme de comunicare este cert: fiecare poate sa-si spuna nestingherit opinia. Cu conditia ca administratorul website sa nu ne cenzureze. Din fericire, nu am observat acest lucru pana in prezent…

  74. 74 analist ianuarie 15, 2010 la 5:32 pm

    @nastase, analiza lui valentin este adevarata, cand mergem in teritoriu?:)

  75. 75 Cititor in stele ianuarie 15, 2010 la 5:50 pm

    @Velisar Iancu,

    Pot sa-ti spun doar atat: citeste mai atent si de abia apoi trage concluzii. Eu am transcris doar opinia amicului meu, nu am scris ca asta era si opinia mea sau ca asta era realitatea. Ceea ce am relatat este purul adevar, pot sa jur pe orice vrei tu: de exemplu, pe Biblie. Eu nu citeam mai entuziast scanteia decat altii, atata doar ca eu nu ma incumetam sa fac afirmatii din burta: nu spuneam ca intr-o anumita cuvantare a lui ceausescu s-ar fi abordat o anume problema, doar asa ca sa ma dau mare. Este inafara modului meu de a ma exprima. daca poti sa intelegi, bine, daca nu, nu ma intereseaza, crede-ma. In plus, exista practica meditatiei(3 ore minimum pe zi) in care trebuia sa te informezi de prin scanteia sau telejurnicu despre ce s-a intamplat: vizionarea telejurnalului de seara era obligatorie. De abia apoi te duceai la cina, dupa ce vizionai emisiunea de seara de pe tvr.

  76. 76 Marcus ianuarie 15, 2010 la 6:10 pm

    @Cititor in stele: o voi lua in ordine inversa (imi vine mai usor) :nu sunt nici mai mult, nici mai putin orgolios decat altii, nu am sarit la jugulara nimanui, insa sunt satul pana peste cap 1. de cultul personalitatii de pe vremea ciuruitului 2) de epigonii pupatorilor de cur prezidential din timpurile noastre, care nici macar nu realizeaza cat de mult rau fac ei, prin atitudinea lor (aici vin la un cuvant din vocabularul dumitale, dar folosit la valoarea sa de dictionar, corecta) obedient-gretoasa fata de un tip, pe care intamplator il cunosc foarte bine si care dintr-o cvasipandemie (sic!) de prostie mioritica a ajuns, ca prin frauda, sa obtina al doilea mandat de presedinte.
    Ce dracu’ as avea nevoie sa blamez la basescu de pe vremea studentiei sau a comunismului, atata timp cat atitudinea si actiunile sale, ca sef de stat ,imi dau (si nu numai mie) subiecte la greu si aproape zilnice, la care aproape ca nu le pot face fata? Oi fi eu bun, dar nici chiar asa 🙂 . Eu personal nu am nimic cu basescu ca cetatean al acestei tari, tipul imi este perfect perpendicular, insa ca sef de stat imi permit luxul de a-l sanctiona, dupa mintea si cu mijloacele mele, ori de cate ori consider eu ca este necesar. Deci aici putem concluziona ca N-AM INCEPUT EU.
    Este pentru prima data cand relatez cuiva fapte de „vitejie” d-ale ex-capitanului Basescu de pe vremea cand conducea nava Biruinta. La cate face el astazi, cu riscul de a ma repeta, consider ca este irelevant ce sira a spinarii isi rupea in fata conducerii PCR de atunci. In ceea ce priveste publicarea „letopisetului” tin sa te informez ca am publicat o carte intitulata May Day…Sabordarea flotei comerciale romane, care nu mi-a fost primita in librarii (libertatea de exprimare, n’asa) pe motiv de pomenire nume basescu legat de fenomenul Philadelphia aplicat navelor romanesti. Daca doresti iti pot trimite, cu autograf cartea respectiva, poate asa vei intelege mai multe.
    Am impresia ca si pentru dumneata, ca si pentru multi altii din tara asta, notiunea de dictatura se inscrie musai in tiparele pe care le-ai pomenit(Stalin, Hitler etc.) Draga domn, in opinia mea, dictatura inseamna cand statul de drept este desfiintat prin concentrarea Puterilor intr-o singura mana. Ori,in afara de usoare urme de critica venite din partea unor jurnalisti angajati ai „mogulilor”, critici de care chiombu nu tine cont, durandu-l exact in posterior de ele (mai ales acum, cu al doilea mandat in buzunar), in rest baiatul taie si spanzura in spatiul carpato-danubian dupa cum „vrea muschii lui”. Si asta nu este totul. Vom avea Parlament Unicameral, va fi modificata Constitutia cu va pohti ‘mnealui, iar Prigoana va colecta gunoiul din viitorul Big Comunal „Casa Poporului” 🙂
    Oricand sunt dispus la dialog chiar daca este in termeni polemici (chiar mi se pare mai interesant). Dar preopinentul trebuie sa vina cu argumente, nu cu fite, aere de superiritate, etichete sau texte din carticica portocalie ca atunci iau foc (si-s mare si gras, combustibil „fara numar”, ard mult si bine)
    La chestia numarul doi, ca sa-ti raspund ar trebui sa deschid alt capitol si deja mi-e sila de ce mi-e dat sa traiesc, numai de retrairi n-am chef.
    La numarul unu bag seama ca ori o dai la intors, ori amicul tau era tampit.
    sa fii iubit
    marcus

  77. 77 Velisar Iancu ianuarie 15, 2010 la 7:17 pm

    @ Cititor in stele: doar ai transcris opinia amicului tau?!!!

  78. 78 Cititor in stele ianuarie 15, 2010 la 7:41 pm

    @Marcus,

    Nu prea sunt multumit de raspunsul tau. Citeste si ce i-am scris lui Velisar iancu deoarece nu vreau sa ma repet. In alta ordine de idei, nu sunt de acord cu ideea pe care o sustii referitoare la supra potenta prezidentiala in materie de decizii. Un presedinte suspendat de parlament, un presedinte caruia i-au fost refuzate propunerile pentru CA al tvr si radio, plus altele, un presedinte care este cenzurat de tv-urile cele mai accesibile publicului, nu poate fi catalogat drept un presedinte factotum. Depinde cum cantaresti fiecare argument.
    Fac abstractie de opinia ta fata de presedinte si ma intreb cum ai reactiona tu la atacurile din presa si ale adversarilor din alte partide daca ai fi presedinte. Sunt un om tolerant din fire, nu am alergii la vederea unor persoane pe tv si incerc sa contextualizez fiecare reactie a unuia sau altuia.
    In definitiv, care este

  79. 79 Cititor in stele ianuarie 15, 2010 la 7:51 pm

    @ Marcus(continuare),

    In definitiv, care este vina majora a actualului presedinte?
    Din pozitia in care te afli, fata de Basescu, nu te poti astepta la o intelegere din partea altor persoane care sunt neutre. Esti prea radical si de obicei cei radicali nu prea au parte de dezbateri: ei nu sunt dispusi sa lase nimic, insa, cer interlocutorilor sa renunte la opiniile lor.

    P.S. Revenind la subiectul preferat de tine, declar ca(virgula) constiinta mea nu-mi da voi sa ma angajez in dezbateri despre care nu am suficiente informatii, iar din alte considerente, nu ma pot baza pe informatiile oferite de tine. Daca esti cinstit, trebuie sa-mi dai dreptate.

  80. 80 Augustin ianuarie 15, 2010 la 10:01 pm

    @ Velisar Iancu
    Coane Iancule, imi face placere sa te salut cu aceeasi veche simpatie.
    Daca nu ti-e cu banat, lamureste-mi niste indiscretii:
    Dupa juramintele lui Base, crezi ca ar mai fi cazul sa apelam la asa ceva? Si-apoi, doar nu crezi ca respectivul cititor ne povesteste intimplari din vreo institutie de invatamint militar, cosmetizind un pic doar asa, cit sa nu ridice semne de intrebare?
    Sa stii ca eu nu ma mai simt de mult jignit: la citi m-au luat de prost, cel putin in ultimii 20 de ani, am inceput sa cred ca, probabil, chiar am fata! Cel putin!!

  81. 81 Cititor de cartele ianuarie 15, 2010 la 10:51 pm

    Augustin ai mare dreptate, in profunzime nu numai la supra-fata. E valabil si pentru Velisar pentru ca cine se aseamna se cultiva.

  82. 82 blogideologic ianuarie 16, 2010 la 5:14 am

    @ e-Manuel K. spune (batjocoritor): +reflexe pavloviene+
    “Copiem animalele în reacţiile noastre nervoase”, afirma logicianul Alfred Korzybski, părintele gramaticii transformaţionale moderne şi autorul celebrului text de “Semantică generală”. Apoi, “Nihil est in intellectu quod non prius fuerit in sensu.” Dar de ce să vă învăţ eu pe voi, culturnicii de elită de la GDS, carte pe gratis?

  83. 83 Aya ianuarie 16, 2010 la 6:12 am

    @

    Daniel-prudent

    Am detaliat intr-o alta postare de ce PSD are posibilitatea acum (dar nu are prea mult timp- deci, nici o secunda de pierdut) sa isi diversifice si sa isi flexibilizeze mesajul, acoperind si aria lasata libera de ceea ce a fost candva PD.
    Acum, PD-L (care are drept componenta de forta fostul PD) este obligat de situatie sa joace „pe dreapta” (desi „canta” fals).
    Dar, este previzibl ca isi va flexibiliza discursul si va ocupa spatiul lasat (inca) liber de Partidul Democrat.
    In PD-L pana si componeta liberala a venit incolonata in spatele unui om de stanga (Teodor Stolojan- ideea ca omul acesta ar fi de dreapta este falsa; este doar o imagine construita de Secares).
    Ca atare, daca PSD nu isi va adjudeca fostul teritoriu politic al PD, acesta va fi preluat de PD-L.

    Extinderea ariei PSD poate fi usor facuta prin lansarea unui mesaj de stanga nemarxist, modern, specific PSD asa cum fusese conceput de Adrian Nastase- acesta fiind inca un motiv pentru care trebuie sa redevina presedinte al Partidului Social Democrat.

    P.S.
    In orice situatie Surupaceanu trebuie pus la index si trimis in cel mai umbros colt cu putinta.
    Daca ar fi dupa mine, l-as pune in genunchi pe coji de nuci (metaforic, desigur) pana la sfarsitul actualului mandat. Dupa care i-ar interzice sa candideze vreodata sub insemnele PSD- daca vrea, nu are decat sa isi prezinte penibilele idei din postura de independent. Sa vedem cine il voteaza.

  84. 84 Aya ianuarie 16, 2010 la 6:16 am

    @

    Analist

    Una din doua: fie habar nu nai pe ce lume traiesti dar te trezesti vorbind, fie afirmi intentionat toate acele minciuni despre Adrian Nastase pentru a lansa o falsa imagine (dupa care, sa spui „pardon”- vorba lui nenea Iancu :”cu pardonu’ omori omu'”).
    Cred ca a doua variata este cea reala.
    Cunosc tehnica.
    In viitor, incearca sa minti mai putin flagrant.

  85. 85 Aya ianuarie 16, 2010 la 6:18 am

    @

    Valentin

    Esti un analist de exceptie, care cunoaste prefect valoarea resursei umane.
    Sustin tot ceea ce afirmi.

  86. 86 Aya ianuarie 16, 2010 la 6:23 am

    @

    Daniel- prudent

    Reiau aici un text foarte potrivit pentru mesajul pe care voiam sa ti-l transmit.

    FLEXIBILIZAREA MESAJULUI SI ADJUDECAREA INTREGII ZONE DE STANGA- IMPERATIVE IMEDIATE PENTRU PSD

    Sustin ideea troicii la conducerea PSD: Adrian Nastase, (eventual) Cristian Diaconescu si Ion Stan.

    In alta ordine de iei, daca PSD nu se va grabi sa ocupe perimetrul de centru- stanga (cel specific PD-ului) de care, in acest moment, PD-L este obligat sa stea departe, formal, acela, previzibil va fi ocupat, pana la urma, TOT de PD-L printr-o flexibilizare/adaptare a mesajului politic.

    In acest moment, PD-L este obligat de situatie sa “joace”politic exclusiv in zona de dreapta – desi, in realitate, este, interior, un partid dominat de stanga. Componenta sa principala- si, as spune, de forta- este cea a fostului PD.
    Pana si liderul partii sale liberale- Theodor Stolojan- este, in fapt, de stanga (ex- prim ministru al lui Ion Iliescu, sustinator al acestuia la anumite alegeri prezidentiale, intrat in PNL “pe usa din spate”, via ISL; de fapt, Stolojan-lider PNL, sau penelist pur si simplu este creatia de imagine a lui Secares, nicidecum o realitate efectiva).
    Este absolut previzibil ca PD-L va adjudeca- daca PSD nu se misca repede- aria de centru-stanga (care a apartinut PD) INCA libera (formal) in acest moment.

    In opinia mea, aceasta este una dintre prioritatile PSD in urmatoarea perioada. Acel (fost) electorat al PD INCA nu se regaseste in PD-L (fiind unul dintre segmentele absenteiste) dar, odata cu previzibila flexibilizare a mesajului acestui partid, sigur isi va gasi locul printre votantii sai fermi.

    Referitor la flexibilizarea mesajului: este ceea ce trebuie sa faca PSD, in ideea ocuparii respectivei arii- cu mentiunea ca pentru acest partid demersul este mult mai simplu decat pentru PD-L.
    Inspre acea arie- si inspre electoratul specific ei- trebuie lansat mesajul de stanga nemarxist, caracteristic lui Adrian Nastase (care asa a si conceput, initial, PSD- mai ales ca perspectiva).

    In afara problemei pragmatice, legate de electorat, PSD are nevoie de diversificarea mesajului in ideea modernizarii si stabilizarii sale politice pe toata zona stangii, nu doar pe cea clasica, usor anchilozata, mai mult sau mai putin rezistenta la nou- si care este in curs de “subtiere”.
    Este un motiv IN PLUS pentru ca Adrian Nastase sa preia conducerea PSD, la nivel de presedinte.
    (Am expus, de-a lungul timpului, celelalte motive penru care Adrian Nastase TREBUIE sa preia conducerea PSD, ca presedinte.
    As mai adauga: cata vreme PSD a fost condus de Adrian Nastase acest partid NU s-a scindat, NU si-a diminunat forta- dimpotriva, si-a sporit-o, NU a pierdut electorat- dimpotriva, l-a diversificat.
    In plus, si-a extins aria mesajului, patrunzand si in partea de centru “plin” al politicului.)

  87. 87 valentin ianuarie 16, 2010 la 2:18 pm

    Daca tot m-am pornit…..
    Din punctul meu de vedere ,PSD nu trebuie nici “reformat’ ,nici “reformulat” sau alte stereotipuri de genul asta ,el pur si simplu trebuie REINFIINTAT. Degeaba schimbam liderul de la varf sau o anumita echipa de conducere o schimbam cu alta la heirup (trebuie facuta selectie si in aceasta ), daca simultan nu construim/reconstruim de la zero structurile PSD in teritoriu,care sunt putrede si nefunctionale in marea lor majoritate.Nu exista o coerenta ,logica ,colaborare intre organizatia locala -org. judeteana –org. nationala.Exista o prapastie comunicationala (si nu numai) intre ele.In comparatie cu alte partide (PDL,PNL),de exemplu o problema aparuta la nivel local care necesita rezolvare ,la PSD este rezolvata prin ignorare ,(conducerea judeteana sau Biroul Jud. fiind preocupat de orice altceva numai de problemele partidului nu)in timp ce la alte partide respectiva problema se rostogoleste spre org.judeteana si org.nationala gasindu-si o oarecare rezolvare si de aici consecinta: multe organizatii locale PDL sau PNL se intaresc sau se mentin , fiindca sunt sprijinite de organizatiile judetene si de la centru,existand un schimb direct,productiv de informatii intre ele .
    De altfel in acesti ani, am mai observat un lucru: in timp ce alte partide vor sa obtina puterea pt. a se “bucura” toti membrii ,militantii,sumpatizantii de ea,PSD vrea sa obtina puterea doar pt. a rezolva probleme /interese stricte personale ale sefilor sau grupurilor din jurul lor,cel mai adesea interese pecuniare,uitand ca au ajuns acolo pe spatele partidului.Astfel ca in unele judete chiar daca PSD a avut sefi de C.j,prefect,etc…pt. militanti tot acolo a fost.De unde a aparut si intrebarea :si daca castiga PSD in judet care e smecheria? Si daca avem prefect cu ce ne ajuta pe noi ,militantii?Fiindca problemele noastre tot nerezolvate raman,fiindca multi din cei ce au ajuns in functii la PSD au fost preocupati doar de propriile interese nu de interesele partidului si ii privesc cu dispret si –I ignora pe cei de la baza partidului ,pe munca carora au ajuns ei in varf.Astfel ,a scazut motivatia membrilor,militantilor PSD ,acestia concluzionand : cu PSD in opozitie sau la putere e tot una pentru ei ,PSD comportandu-se la putere ca un partid neputincios ,dezinteresat de soarta militantilor ,etc.
    Prin Birourile Judetene exista tot felul de personaje expirate si incapabile care s-au bucurat multi ani de faima si functii ,deoarece PSD era un brand si ei nu trebuiau sa faca nimic decat sa fie prezenti pe liste.Acum cand lucrurile s-au mai schimbat si PSD –ul nu mai este un brand asa puternic ,cand trebuie muncit si gandit pt fiecare vot ,incapacitatea si limitele lor sunt evidente,lipsa de creativitate si imaginatie politica ,toate astea alaturi de alti factori ducand la esecuri,haos,etc.Chiar daca partidul (cu prilejul diferitelor alegeri) a obtinut scoruri bune ,aceasta se datoreaza tot sufletistilor de militanti si nu acestor personaje expirate care isi asuma meritele in mod nejustificat prin sedintele la nivel inalt sau pe plan local.Cand zic personaje expirate nu neaparat ma refer la varsta, fiindca cunoastem exemple de oameni in PSD nu numai activi dar si eficienti si uneori mai utili si mai lucizi ca unii de 40 de ani .Si intre varstnicii din partid si intre tinerii din partid si intre cei de varsta medie cuvantul cheie este SELECTIA….criteriu sa fie valoarea,militantismul,etc! Trebuie pastrati doar acestia,restul…10 pasi in spate!Tineretea nu-ti confera automat si valoare ,iar cand aud ca PSD-ul are tineri …incepe sa ma doara capul.Cine si ce tineri au pregatit in teritoriu sau nu neaparat tineri (ca in PSD pana ajungi sa promovezi oricum iesi la pensie)?Haideti sa vedeti! Veti intalni fie niste analfabeti ,de 40-45 de ani ,deci tineri (dar ce folos?)oameni de afaceri care joaca la doua sau trei capete sau tineri/oameni care chiar nu se pricep la politica ,unii de-a dreptul incapabili ,lipsiti de talent si charisma si/sau ingamfati fara pereche ca nici eu ca pesedist nu i-as alege ,d-apoi altii !.Asta este resursa umana in teritoriu! Exceptiile umane care apar ,n-au nicio sansa ,nu le asculta nimeni !
    Comicaria este ca cei ce vor sa vina sa le ia locul (la nivel local/judetean) acestor expirati(sa le zic asa) ,asta in ideea ca noul lider al PSD ar dori sa schimbe aceste personaje sau sa le traga mai in spate,deci comicaria este ca si cei ce vor sa vina sunt la fel de incapabili si manati de interese personale (cu unele mici exceptii,adica mai gasesti cativa oameni prin diverse organizatii dintr-un judet ,asa culesi cu penseta care ar putea schimba ceva in PSD la nivel judetean sau local )si atunci apare intrebarea :cine sunt mai rai ,cei ce sunt acum sau cei ce vor sa vina? De ce a ajuns PSD-ul in aceasta situatie,sa n-aibe alternative de resursa umana cand PSD era recunoscut ca avand cea mai buna resursa umana ?Deoarece, in teritoriu nimeni nu s-a preocupat de politica de cadre pe baza de merite ,capacitate si nu de criteriu bani sau altele ,nimeni nu a pregatit oameni cu care PSD-ul poate iesi in fata,adica oameni capabili,militanti,care sunt capabili sa realizeze o structura functionala .Fiindca ideea ca PSD este cel mai organizat partid,este acum doar un mit.
    Imi pun intrebarea: cu ce s-au ocupat cei 10 secretari executivi ai PSD la nivel national,timp de 4 ani,de ce nu au venit in teritoriu sa vada realitatea la fata locului si nu asa cum eventual le-a fost prezentata de sefii de filiala sau camarila lor?Tot aud in ultima vreme ca se vor incuraja oamenii capabili din PSD,tinerii ,etc,dar pana acum ce au facut,de ce n-au fost identificati,sprijiniti,etc? De ce n-au venit in fiecare organizatie locala timp de 4 ani? De ce nu au verificat la fata locului ce se intampla,cum stau lucrurile,pe ce fel de resursa umana se bazeaza acest partid ,de ce nu s-a facut o selectie intre oamenii valorosi din organizatii si …parazitii din organizatii?De ce nu exista o baza de date cu oamenii respectivi, sa se discute macar lunar cu ei,sa fie consultati ,fiindca ei cunosc cel mai bine realitatea? PSD nu a fost pregatit pt alegeri,a mers la intamplare in campanie ,structurile PSD in teritoriu au fost neglijate, fiind lasate in grija organizatiilor judetene care fie din interese diferite de ale partidului, fie din incapacitate, dezinteres ,le-au lasat in “plata Domnului” .PDL si chiar PNL au pregatit structurile lor din teritoriu cu mult inainte de aceste alegeri ,le-a intarit,s-a preocupat de ele pt. ca ele sa poata face fata celei mai importante campanii-cea prezidentiala.
    De altfel , am auzit ca in ziua votului,”seful “PSD a sunat un asa zis reprezentant al partidului ,demult expirat (insa cine sa cunoasca realitatea daca nu esti interest de ea)care nu se pricepea la nimic, in scopul de a mobiliza oamenii la vot,si in timp ce echipa de militanti era pe teren de dimineata in frig si ninsoare nemancati,nedormiti ,obositi dupa o luna si jumatate de campanie ,supraveghind celalalt partid ,facand mobilizarea si alte lucruri pe care le presupunea ziua votului ,batandu-se cu armata pedelista ,etc,respectivul “expirat” sunat de seful partidului, la acea ora infuleca de zor gratare cu amicii…iata un alt motiv pt care s-au pierdut alegerile.Asta e doar un mic exemplu despre ce a insemnat partidul in acesti ani,adica un haos total ,un dezinteres si o batjocura fata de activistii adevarati ai partidului.Ganditi-va care ar fi fost scorul partidului in aceste alegeri(si in altele) ,daca militantii nu s-ar fi implicat ,satui de atata batjocura si daca campania ar fi fost facuta de oameni ca cei mai sus mentonati …Cam pe oameni de acest gen s-a bazat PSD-ul , cu ei au colaborat cei de la centru , in timp ce oamenii valorosi si militanti au fost ignorati complet.
    Un alt aspect,fiindca PSD-ul in ultimii ani este un izvor nesecat de astfel de aspecte negative problematice si s-ar putea vorbi la nesfarsit de ele,deci o alta problema a fost ca strategia PDL,care , cel putin in unele zone a fost de a –si infiltra oamenii lor in structurile locale de conducere ale PSD in scopul de a transforma structurile PSD in anexe ale PDL,si practic de a –i transforma din inamici in …amici,afacere din care e lesne de inteles care parte a avut de castigat.Si ,desi acest lucru se stia ,nu a interesat pe nimeni.Scopul PDL a fost sa dinamiteze din interior organizatiile PSD prin oamenii lor infiltrati la PSD.Ne miram cum am putut pierde alegerile,dar nu este nimic de mirare.Aceste lucruri alaturi de altele ca de exemplu ca in fruntea unor organizatii locale se afla niste analfabeti sau alte personaje caricaturale sau dubioase si alti factori a facut sa se piarda aceste alegeri ,dar si ca spre PSD sa nu vina oamenii seriosi cu intentii bune .,Cand electoratul te percepe incapabil sau /si anexa a PDL in unele locuri, a avut ca si consecinta pierderea rolului PSD de opozant serios care a fost luat de PNL,electoratul percepand ca opozant al PDL in teritoriu PNL-ul si nicidecum PSD-ul !Si pe buna dreptate in unele cazuri.
    Cineva trebuie sa descurce itele in PSD ,sa faca ordine in el,sa se instituie din nou disciplina,in caz contrar ,PSD-ul va pierde in continuare militantii/oamenii de valoare ,iar in el va mai ramane doar ciurucurile pe care nu-i va vota nimeni si carora electoratul nu le va acorda nicio incredere.
    Asa cum spuneam , PSD este un izvor nesecat,dupa cum se vede si din aceasta postare nu tocmai scurta,in care subiectul PSD nu a fost epuizat nici macar in proportie de 5% !
    Poate o sa mai revin zilele viitoare si pe alte teme…

  88. 88 Velisar Iancu ianuarie 16, 2010 la 7:28 pm

    @ Augustin,
    Ma bucur sa ne revedem in … direct, dupa stradania multora de a disipa un anume efort comun cu adresa la mai binele general (ca doara AN -ul nu este lovit din toate partile, direct sau cu mantinela, numai pt ca exista!).
    Ai dreptate, cititorul incearca manipulari ieftine. Vezi tu, nici invatamantul ideologic nu mai e ce-a fost…(raspunsul pe care mi l-a adresat este jenant pt inteligenta lui).
    Stii ca te astept cu interes (si nerabdare)…
    PS: inspirat mai sunt – inainte de expedierea comentariului am citit si opiniile care ti-au succedat! Cititorul in stele chiar vrea sa se faca de ras!

  89. 89 Aya ianuarie 16, 2010 la 10:21 pm

    @

    Valentin

    FELICITARI!

  90. 90 laura ianuarie 18, 2010 la 10:54 am

    ce tare… nu stiu cum a ajuns leapsa mea aici …dar e amuzant cum oamenilor inca le palc jocurile :)))
    http://prcafe.ro/intimate/leapsa/

  91. 91 dinica dumitru -mircea ianuarie 19, 2010 la 9:21 pm

    Romania pierde pentru ca pierde in afaceri , pentru ca nu dezvolta proiecte la politicile publice,nu lucreaza cu experti recunoscuti international,nu mai este familiarizata cu conditiile de munca si cercetare din strainatate.Putem sa castigam in afaceri cu companiile globale,bunaoara,BP,ThyssenKrupp AG,Le Nichel,Arcelor Mittal,Metall Gesellschaft etc.,dar trebuie sa cunoastem mecanismele in afaceri,sa avem cu aceste companii transnationale ”good fellowship”.Atunci nu vom mai avea o economie la pamant,pentru ca vom ajunge sa exploatam si resursele oceanului planetar,activitate aflata la inceput.


  1. 1 George Serban » Ce am invatat in 2009?!- activitate politica, opinii; blog George Serban Trackback pe ianuarie 14, 2010 la 2:00 am
  2. 2 Ce-am învăţat în 2009 – leapşă cu care m-a blagoslovit AN-ul nostru, al românilor « Sfinxul Trackback pe ianuarie 15, 2010 la 8:01 am
  3. 3 Ce am invatat in 2009 (leapsa de la Sibilla) « VioBota Trackback pe ianuarie 15, 2010 la 9:00 am
  4. 4 O leapşă cam grea… « Aiureli (ne)jurnalistice Trackback pe ianuarie 17, 2010 la 4:41 pm
  5. 5 Leapsa mea a ajuns la Nastase via Voiculescu Trackback pe ianuarie 18, 2010 la 10:55 am

Lasă un comentariu






Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!