Raspunsuri

Va multumesc tuturor pentru comentariile  pe care le-ati facut in legatura cu apelul meu. Propunerile voastre sunt extrem de interesante – cele mai multe dintre ele – si le apreciez in mod deosebit. Voi reveni in foarte scurt timp cu o noua postare in care voi incerca sa sintetizez ideile pe care chiar vreau sa le folosesc si in care vreau sa facem un pas inainte pentru discutarea lor,   inclusiv  in cadrul unei dezbateri organizate de Institutul „Sincai” si de Fundatia Friedrich Ebert.  

Florian, pentru a porni reconstruirea PSD si ajungerea la nivelul din 2004, avem o nevoie foarte clara de articulare a unei misiuni si a unei viziuni. Misiunea este ceea ce vrem sa atingem, iar viziunea este modalitatea in care vrem sa atingem acest statut. Ele nu sunt exclusiv de uz intern, pentru ca, spre deosebire de ceea ce incearca unii oameni politici sa impuna, partidele politice trebuie sa reprezinte interesul general, nu numai interesul membrilor. Fiecare pas al recladirii stangii din Romania trebuie sa inceapa de la acest principiu si de la rezolvarea problemelor trecutului.

Daniel Buca, ideile tale mi se par foarte interesante si mi-ar placea sa discutam mai pe larg despre ele. Ideea social-liberalismului ca orice forma de capitalism trebuie sa porneasca de la egalitatea de sanse si egalitatea in fata legii, a fost una dintre prioritatile mandatului meu de premier. Din pacate, dupa alegerile din 2004, guvernul a facut un melanj foarte ciudat de masuri de dreapta inaplicabile sau utopice si masuri de stanga fortate din opozitie. Spune-mi mai mult despre ce crezi ca ar trebui facut pentru a ajunge la aceasta destinatie.

Raduku21, sunt de acord ca PSD ar trebui sa duca o politica de opozitie constructiva, aceasta fiind diferenta fata de politica de opozitie dusa din 2005 pana in 2008, cand partidul a fost in opozitie, iar rezultatele sale politice au fost in declin. Parerea mea este ca opozitia poate aduce o perspectiva noua asupra ideii de guvernare si ca PSD ar putea face o treaba foarte buna in executiv dupa alegerile viitoare, insa certa in acest moment este si presiunea de a convinge si mai multi oameni ca noi avem cele mai bune solutii pentru iesirea din criza financiara, dar si din celelalte crize care afecteaza Romania in ultimii ani.

Rodica, cred ca una dintre nevoile stangii din Romania este nuantarea despre care vorbeai si tu. PSD se poate lupta sa inceteze a mai fi privit ca o suma de generalizari, de tipul partidului care mareste taxele, partidului cel mai corupt, partidului cel mai detestat de Traian Basescu sau altele. Ne permitem sa avem nuante, sa gandim mai departe de varful nasului, iar exemplul tau, de mic intreprinzator cu afinitati de stanga este, poate, cel mai potrivit. Politica nu se limiteaza la a vota partidul sau persoana care-mi aduce mie cele mai mari beneficii, ci pe aceia care vor aduce societatii cele mai mari beneficii. Altfel, am putea cu totii sa intram in PDL si sa primim, din partea lui Traian Basescu si a lui Emil Boc, o punga de faina si o sticla de ulei in preajma alegerilor.

Theodora0303, buna functionare a structurilor locale este esentiala pentru functionarea unui partid politic. Precum spui si tu, PSD are toate structurile in teritoriu, insa potentialul lor nu este exploatat suficient de bine. Transmiterea la televizor a unui program politic de catre un lider nu va fi niciodata la fel de eficienta ca discutarea, fata in fata, a acestui program politic de catre un reprezentant al partidului. De aceea iti dau dreptate, PSD are nevoie de o structura locala cu oameni dedicati, care inteleg ce inseamna social-democratia si inteleg esenta ideilor pe care le propunem, pentru a le putea explica mai departe celor pentru care aceste idei au fost create.

Doru Coarna, ideile tale sunt extrem de interesante si mi-ar placea sa le vad si continuarea pe acest blog sau chiar in spatiul public. Una dintre cele mai mari probleme pe care reusesc eu sa le identific la intregul peisaj politic actual este ignorarea oamenilor de buna credinta, cu idei bune, care nu sunt rudele sau finantatorii unor mai mari ai partidelor. De aceea mi-ar placea ca oameni cu potential, cum esti tu, sa se implice in schimbare. Primul pas, scrisul pe acest blog, a fost facut. Esti dispus sa-l faci si pe urmatorul?

Romanoarab, sunt de acord ca problema acuzatiei de comunism trebuie eliminata cat mai rapid. PSD nu-si permite sa mai intretina, prin absenta unei pozitii forte, vulnerabilitatea de a fi atacat ca mostenitor al comunismului. In definitiv, poate ca acesta ar putea sa fie primul pas catre o politica in care principalele arme sa nu mai fie instigarea la ura si la dispret. Personal, sunt satul de mesajele de excludere totala pe baza unor acuzatii generaliste, fara niciun fel de substanta, care populeaza atat de intens spatiul politic din Romania. Colaborarea cu alte partide trebuie sa fie bazata exclusiv pe un interes comun al societatii si pe buna guvernare, ceea ce elimina PDL si pe Traian Basescu din ecuatie, nu pe acuzatii fantomatice de comunism.

Bibliotecaru, ai dreptate in legatura cu confuzia dintre eficienta unui partid si pozitiile avantajoase sau nu pe care le ocupa membrii sai. Practic, imaginea unei institutii politice este in directa legatura cu increderea pe care oamenii o au in ea, iar aceasta incredere este construita pe fundamente mai mult sau mai putin obiective. Din pacate, in Romania, aceste fundamente sunt putin obiective, dupa cum ne demonstreaza chiar realegerea lui Traian Basescu chiar daca ultimii cinci ani au fost catastrofali din mai multe puncte de vedere. Chiar si in ciuda acestui fapt, eu cred ca PSD va trebui intotdeauna sa se forteze in a oferi cele mai bune solutii oamenilor, atat de la guvernare cat si din opozitie, in speranta ca, la un moment dat, criteriile de evaluare politica vor deveni obiective. Doar astfel, victoria in alegeri va fi a cetatenilor, iar partidele vor avea responsabilitatea materializarii acestei victorii.

Ion, nu ma sfiesc sa-ti raspund la intrebare. Cred ca valorile traditionale care leaga romanii, intelectualitatea, clasa muncitoare si chiar si middle-class-ul se pot regasi in valorile PSD, insa pentru ca aceasta solutie sa prinda contur este necesara iesirea din betia ideologica in care am fost condusi de practicile adversarilor politici. Nu trebuie sa ne invingem oponentii in sporturi precum aruncarea cu vina, aratarea cu degetul sau ridicarea din umeri , ci in castigarea increderii oamenilor. Daca nu putem convinge oamenii ca noi suntem cea mai buna solutie a Romaniei, nu vom avea ocazia sa fim cea mai buna solutie pentru Romania.

Draghi Puterity, observatiile tale sunt lucide si folositoare, ca intotdeauna. Mi se pare foarte potrivita paralela dintre capitalism si economia de piata. Din pacate, exact cum spui si tu, cele doua au ajuns sa fie considerate sinonime, iar discursul excesiv cu apel la comunism a facut ca orice fel de critica adusa capitalismului sa fie respinsa furios ca tributara dictaturii sau marxismului. In fapt, trebuie sa realizam, intai noi, ca partid, faptul ca nu strigatul mai tare sau mai versificat reprezinta punctul forte al unui partid politic, ci capacitatea de a-si asuma o serie de planuri si de a le duce la capat. Apoi, trebuie sa transmitem acest mesaj si cetatenilor, care poate vor reusi sa aleaga ceea ce le face bine economic, social si educational, nu ceea ce le incanta urechile.

Spiridus, statul asistential nu este un concept mort, ci unul foarte viu si foarte necesar in astfel de momente. In conditiile in care o societate democratica, cu un trecut de deja 20 de ani, are numerosi cetateni care nu-si pot asigura traiul singuri, este necesar ca statul sa intervina in favoarea lor. In definitiv, este o chestiune asupra careia toate partidele care s-au aflat vreodata la guvernare au cazut  de acord, tacit sau deschis. Insa, cum am spus si altadata, exista o modalitate rationala de a aborda aceasta problema si a le oferi batranilor de maine posibilitatea de a-si sustine singuri existenta si o modalitate irationala, de a aproba aceasta deriva ca inerenta si de a se complace in a oferi, an de an, bani, faina si ulei pentru voturi. Aici, cred ca proiectul PSD a fost intotdeauna unul mai bine conturat decat cele ale opozantilor nostri.

Adrian Vasile, aroganta unora dintre liderii politici ai Romaniei, inclusiv de la PSD, trebuie sa dispara daca ne dorim intoarcerea la o filosofie a politicii mai apropiata de individ. In definitiv, capacitatea unui om politic de a coagula increderea cetatenilor este ceea ce ii ofera sansa puterii politice. Fiecare politician inseamna increderea pe care o poate genera in randul oamenilor. Poate ca, in acest moment, Basescu a reusit sa-si „vanda” iluzia dublului-discurs, dar acest fapt nu inseamna ca si celelalte partide trebuie sa se complaca in competitia „cine face mai multe promisiuni”. Pastrarea si chiar perfectionarea unui discurs rational si anti-populist trebuie sa fie una dintre prioritatile noastre, exact cum ai spus si tu, insa ea trebuie sa fie dublata si de incercarea de a face acest discurs norma politicii din Romania, nu exceptia. Pentru acest fapt, PSD are nevoie de organizare si o viziune in care oamenii sa aiba incredere.

Cititor in stele si Alexandros, problema reala cu Rosia Montana este ca acolo exista conditii naturale si vestigii istorice care nu ar mai putea fi recuperate indiferent de sumele investite. Aceasta este o perspectiva generala asupra problemelor de mediu. In general, ele sunt ireversibile, mai ales in conditii in care ne referim la situatii precum cea de la Rosia Montana. Chiar si asa, cel putin la fel de importante precum conditiile naturale din aceasta zona sunt vietile oamenilor din aceasta zona. In timp, am fost socati sa vedem oameni care raman in casele lor in fata viiturilor, a uraganelor sau a altor dezastre naturale. Inclusiv aceste probleme ar trebui sa fie importante pentru actualii guvernanti.

Carmen, nu exista o procedura prin care cetatenii pot sa-l suspende pe presedintele in exercitiu in timpul mandatului. Aceasta optiune ar fi fost valabila in momentul alegerilor prezidentiale, dar nu a fost fructificata. Practic, pentru a duce la capat un astfel de demers, singura posibilitate este cea pentru care exista si un precedent, in 2007, cand cetatenii pot sa-l demita pe presedinte in urma unei suspendari, anterioare, din partea legislativului.

Roxana Iordache, ti-am ramas dator cu o aducere la zi in privinta lui Ralph si nu numai. Ralph e in continuare bine. Are in jur de 10 ani (nu stiu ce varsta avea cand l-am luat de pe strada, in 2001) si desi, din cand in cand, mai are accese de boala, pare ca se simte bine. De cateva luni, are un partener de joaca – un catel  din rasa Visla, pe care il cheama Art (de la Arthur – cum scrie in actele lui) si care are o energie debordanta. Scriam candva ca nu sunt un mare iubitor de pisici. Mai mi-am schimbat parerile. La Cornu,  avem  acum 14 (!) pisici. Una dintre ele a venit in curte la noi, i-a placut si, dupa o vreme, si-a adus si pisoii.  Au o zona a lor si o apara in fata cainilor nostri. Am fost uluit sa vad cum una din ele – un motan gri, cu ochii galbeni – , a iesit in fata unuia dintre caini (golden retrieverul, care are 5 ani) , s-a fixat pe loc, celelalte pisici, mai fricoase s-au asezat in spatele ei, cainele s-a apropiat pana la 30 de centimetri, motanul nu s-a miscat si cainele a plecat inapoi in zona lui. Incredibil. Oricum, de cand avem „comunitatea” de pisici nu mai avem probleme cu soarecii si sobolanii. Intre timp, cainele si pisicile trec unii pe langa altii, ignorandu-se.

93 Răspunsuri to “Raspunsuri”


  1. 1 blogideologic ianuarie 10, 2010 la 12:55 pm

    „Una dintre ele a venit in curte la noi, i-a placut si, dupa o vreme, si-a adus si pisoii.”
    Aşa ceva, eu îl consider un fel de eveniment miraculos!, ni s-a întâmplat şi nouă, când aveam casă boierească (ridicată de tata în 1955, cu ajutor de la stat, Gheorghe Gheorghiu-Dej îi ajuta pe cheferiştii care lucrau peste măsură), şi grădină, curte de păsări, livadă (erau vreo 2500 mp cumpăraţi din banii bunicului, avea ştiinţa să facă avere peste avere, Dumnezeu să-l odihnească!).
    Fotografia cu pisicile este admirabilă.

  2. 3 ondin ianuarie 10, 2010 la 1:47 pm

    frumoase poze domnule nastase sunteti cu adevarat un om cu suflet mare

    o zi buna

  3. 4 Lorenzzo ianuarie 10, 2010 la 1:53 pm

    Domnule Nastase va urmaresc de ceva timp blogul ,il consider unul dintre putinele bloguri politice romanesti ce reusesc sa treaca de sticla monitorului si sa transmita ceva.Acest lucru este cu atit mai curios cu cit eu sunt de cind ma stiu o persoana cu vederi de dreapta,intotdeauna am votat cu Pnl,nu atit din convingere ca Pnl este partidul providential care sa raspunda aspiratiilor mele ci pentru ca nu aveam alternativa.Explicatia cred ca rezida in faptul ca intotdeauna am avut o parere buna si o simpatie pentru persoana Adrian Nastase si o parere mai putin buna fata de Psd.Cred ca d-voastra sunteti o persoana care s-a despartit de imaginea de Psd partidul tatuc care dadea pensii si tinea capacul pe reforma,imagine ce provenea din perioada 1990-2000 si ati incercat sa impuneti aceasta imagine reformista si partidului in 2000-2004 ceea ce pina la o limita ati reusit.Imi amintesc ce dezamagit am fost in 2000 cind Psd a revenit la putere si cit de placut surpins am ramas cind am vazut ca guvernul Adrian Nastase chiar face reforma si aceasta reforma chiar aduce roade.Sentimentul a fost invers in 2004 cind guvernarea Basescu -Tariceanu a mimat reforma si a profitat de trendul de crestere initiat de d-voastra si contextul extern favorabil.Ceea ce a umbrit acest succes al guvernarii 2000-2004 a fost coruptia endemica insa incep sa realizez ca alea au fost vremurile si au trebuit facute multe compromisuri pt a merge tara inainte si a tine echipa unita.Din pacate Geoana a dus Psd iarasi in zona pensii mari …bla bla care incep sa isi piarda focusul acesta fiind si un element al pierderii alegerilor din 2009.Dar iata ca azi suntem in 2010 si cum arata situatia politica si economica in Romania?Sincer am mers din rau in mai rau ,Basescu a instaurat un regim care a facut excese ce comparate cu cele ale guvernarii d-voastra sunt mult mai nocive si cred ca nu exista grad de comparatie.Am fost foarte dezamagit de rezultatul alegerilor dar asta e viata hotul neprins e negustor cinstit.Adevarul este ca Geoana a pierdut pe mina lui…Dar ce e de facut?Cred ca orice om responsabil din Psd trebuie sa isi dea seama ca rindurile trebuie strinse in jurul unei persoane capabile sa ridice partidul din orbecaiala din ultimii ani.Eu nu pot vedea pe altcineva decit pe d-voastra care sa aiba credibilitatea ,experienta si puterea de a se opune lui Basescu.Multi or sa zica cum ca imaginea d-voastra este afectata de scandalurile de coruptie etc….Parerea mea e ca astazi acele povestioare conteaza foarte putin ,lumea e satula de povesti si vrea speranta ,actiune si logica .Cite scandaluri mult mai mari are in spate Basescu si tot a fost reales…Cred totusi ca ar trebui sa aveti in jur o echipa credibila,sunt persoane in Psd capabile.Geoana si gasca lui trebuie sa plateasca pretul ratarii a 4 ani ,asta e viata,nu ne putem ascunde dupa degete.Marele adevar este ca Basescu trebuie sa aiba forte capabile sa i se opuna ,este pericolul cel mai mare pt democratia din Romania dupa 90.Si Psd este singura forta capabila sa fac asta ,momentan Pnl inca nu e suficient de puternic.Va veni si ziua cind Pdl si Basescu vor cunoaste infringerea si atunci cred eu calea va ramine deschisa pt Psd la stinga si Pnl la dreapta scenei politice,asa cum ideologic este normal si cum Pdl este o monstruozitate politica.Romania are nevoie de d-voastra!Succes!

  4. 5 Pali ianuarie 10, 2010 la 2:23 pm

    Cand anume la Institutul ”Ovidiu Sincai” ?

  5. 6 Draghi Puterity ianuarie 10, 2010 la 2:28 pm

    @nastase

    Va multumesc pentru aprecieri, permiteti-mi sa ma refer si la alte doua raspunsuri date unor colegi de blog.

    @Rodica

    Punga de faina si sticla de ulei date de Basescu-Boc la alegeri sunt date doar pentru ca inca exista o alternativa la PD-L. In momentul in care in care PD-L ar deveni partidul unic al poporului roman, ratiunea de a a face aceste cadouri (mite) electorale ar disparea.

    @Roxana Iordache

    Oricum, de cand avem “comunitatea” de pisici nu mai avem probleme cu soarecii si sobolanii. Intre timp, cainele si pisicile trec unii pe langa altii, ignorandu-se.

    Atata timp cat atat cainii cat si pisicile au grija de gospodarie, fiecare in felul sau, e acceptabil si daca se (fac ca se) ignora. In fond si unii si altzii profita de pe urma unei gospodarii care merge bine.:D

  6. 7 Cititor in stele ianuarie 10, 2010 la 2:35 pm

    D-le Nastase,
    Problema cu Rosia Montana eu nu am tratat-o superficial. Daca recititi ce am scris o sa constatati ca am conditionat inceperea exploatarii de niste conditii absolut necesare. Una este distrugerea mediului de dragul unor avantaje indoielnice si cu totul alta este o analiza serioasa in care sa fie stabilite clar si indubitabil anumite date, precum:
    Volumul rezervelor de aur, beneficiul statului, modallitatea de reducere la minimum a impactului asupra mediului, etc. Nu am pledat expres pentru unda verde data exploatarii. Nu am propus decat o analiza serioasa din punct de vedere tehnico-stiintific a tuturor aspectelor si pentru asta am luat in considerare nu doar optiunile politice ci, dimpotriva, problemele economice. Inainte de a ne pronunta pro sau contra acestui proiect ar trebui sa fim in posesia datelor necesare legate de viabilitatea proiectului si posibilele distrugeri ireversibile……
    Fiecare stat are dreptul sa-si valorifice resursele proprii iar problema se pune astfel:
    1) din perspectivă sociologică: împuternicirea şi participarea publică, mobilitatea socială, coeziunea socială, identitatea culturală, dezvoltarea instituţională;
    2) din perspectivă ecologică: integritatea ecosistemului, capacitatea purtătoare, reducerea impacturilor globale adverse;
    3) din perspectivă economică: eficienţa, creşterea, echitatea;
    4) din perspectivă inginerească: folosirea eficientă a resurselor naturale, minimizarea pierderilor, reciclarea şi reutilizarea, evaluarea economică şi de mediu comprehensivă, folosind analiza pe întregul ciclu de viaţă.
    Si sa nu uitam nici de echitatea intergeneraţională, care este o cerinţă sine qua non, potrivit căreia, generaţia prezentă are dreptul de a folosi şi beneficia de resursele pământului, cu obligaţia de a ţine seama de impactul pe termen lung al activităţii acesteia şi de a susţine baza de resurse şi mediul global şi în beneficiul generaţiilor viitoare.

  7. 8 alex ianuarie 10, 2010 la 2:56 pm

    daca lucrurile vor merge rau, acest guvern ar putea fi inloc

  8. 9 blogideologic ianuarie 10, 2010 la 3:03 pm

    @ Cititor in stele
    Mai lasă-ne cu bla, bla, bla. Ţi-am explicat cum se face : Firma Gabriel Resources trebuia să plătească o analiză „LCA cradle-to-gate”. Aici există proceduri internaţionale standardizate ISO foarte clare ! De ce se fereşte Gabriel Resources de normalizările ISO ? Dacă vrei, îţi dau lista cu toate codurile standardelor ISO ce trebuiesc respectate de Gabriel Resources.

  9. 10 alex ianuarie 10, 2010 la 3:07 pm

    scuze. au calcat pisicii mei pe taste.deci:acest guvern ar putea fi inlocuit, sau suntem la bunul plac al elenei udrea(cu litere mici) si a presedintelui autoales? cred ca psd-ul si dumneavoastra domnule Nastase ar trebui sa va propuneti o alternativa de salvare a acestui popor. cei destepti v.au scris cu mintea, eu, va scriu modest cu sufletul, altfel zis, intrebarea mea e mai mult rugamintea de a va implica.

  10. 12 alex ianuarie 10, 2010 la 3:39 pm

    ati putea corecta greselile de guvernare din interiorul tarii prin apelarea forumurilor dinafara (UE, Parlamentul European, Green Peace-pentru Rosia Montana, s.a.m.d)

  11. 13 alice ianuarie 10, 2010 la 4:18 pm

    Cred intr-o echipa condusa de dv.ca va aduce bine cetatenilor Romaniei si respectul Romaniei in lume.

  12. 14 theodora0303 ianuarie 10, 2010 la 6:03 pm

    Domnule Nastase,
    Sigur ca aveti dreptate. Niciodata transmiterea la televizor a unui program politic de catre un lider nu va fi la fel de eficienta ca discutarea acestui program politic de catre un reprezentant al partidului cu electoratul tinta.
    Dar una nu exclude pe cealalta. Eu cred ca, daca dorim sa redevenim principala forta politica a Romaniei, trebuie sa actionam pe toate planurile, adica incusiv prin prezenta la televizor si pe internet.
    In organizatiile teritoriale trebuiesc promovate persoanele care inteleg ce inseamna social-democratia. Foarte importante mi se par organizatiile de tineret. Tinerii social democrati trebuie sa redevina activi si sa participe la toate actiunile seniorilor.
    Va multumesc pentru raspuns si va asigur ca eu voi face tot ce depinde de mine pentru a promova ideile social democrate in care cred.
    Am schimbat tema blogului meu pentru ca am dorit sa fie mai evident faptul ca este un blog de centru-stanga.

    Incercati cu cianura domnilor parlamentari PDL


    Cu deosebit respect

  13. 15 Daniel ianuarie 10, 2010 la 8:48 pm

    D-le Nastase, cum sa va zic eu ca sa ascultati? Oamenii sunt idioti. Marturie stau deciziile si actiunile lor. Nu ii intereseaza capacitatea de a construi programe si de a le duce la capat. ii intereseaza cineva puternic care sa urmareasca interesul lor. V-a zis Aya intr-o extraordinara analiza, cum numai ea face, dar vad ca v-a scapat. Ceea ce spuneti dvs. este important si se adreseaza unei nise, importanta si ea, dar nu tine loc de cele de mai sus.

    Foarte frumoase animale aveti! Puteti sa mai publicati poze cu ele. Eventual sa mai abordati si alte laturi ale dvs. pe blog, in masura in care evenimentele va permit.

  14. 16 Aya ianuarie 10, 2010 la 9:00 pm

    @

    Adrian Nastase

    Pisicutele sunt foarte frumoase. Si catelul este foarte frumos.

    Si Dona (pisicuta mea cea frumoasa) a venit singura in curte la mine. S-a asezat in fata intrarii in casa si a stat acolo pana s-a deschis usa si a intrat. Avea vreo sase luni. S-a instalat ca si cum ar fi fost aici dintotdeauna. M-am bucurat grozav.
    E foarte rasfatata si stapana locului.
    Cand se plictiseste de doi dintre cateii mei (cei care impart, intr-un fel, teritoriul cu ea) ii „atentioneaza” cu cate o labutza care, probabil, s-a simtit serios cand va fi fost data din moment ce aceia dau inapoi doar cand o vad pe Dona ridicand-o.

  15. 17 Aya ianuarie 10, 2010 la 9:05 pm

    @

    Cititor in stele

    Exploatarea de la Rosia Montana NU trebuie sa inceapa. Este paguboasa. Punct.

    A ajuns sa nu imi mai para ciudat, dar de-a dreptul simptomatic faptul ca se incearca redeschiderea acestui subierct in pofida faptului ca EXISTA un studiu complex, facut de cel mai compentent for al Romaniei: Academia Romania.
    Academia Romana, in Concluziile acelui studiu, S-A OPUS exploatarii de la Rosia Montana, in cel mai argumentat mod cu putinta.
    Comunicarea a fost publica, facuta intr-o sesiune extraordinara a Academiei Romane (3 martie 2003).

  16. 18 Aya ianuarie 10, 2010 la 9:12 pm

    @

    Adrian Nastase

    REFERITOR LA ROSIA MONTANA

    Voi ruga (sunt sigura ca il voi convinge) un specialist in domeniu sa posteze un comentariu stiintific pe acest subiect.
    Este vorba despre unul dintre bunii cunoscatori ai problematicii de la Rosia Montana si (ca orice om de stiinta responsabil) un adversar al acelei exploatari.

    Paralel, voi incerca sa caut Concluziile Raportului Academiei Romane referitor la Rosia Montana.
    Daca si dupa aceste doua texte vor mai veni diversi cu pareri „importante” pro paguboasa exploatare, inseamna ca a izbucnit din nou „razboiul autorului” pe care ai reusit sa il tii in frau, conservand bogatia de la Rosia Montana (SI CEA A MEDIULUI) in perioada in care ai fost prim ministru.
    Sunt ferm convinsa ca vei reusi si acum!

  17. 19 alice ianuarie 10, 2010 la 10:17 pm

    Cred ca dl Prim Ministru A.N.v a reusi conservarea bogatiei de la Rosia Montana si de data aceasta.

  18. 20 alex ianuarie 10, 2010 la 10:48 pm

    in fiecare zi imi vine sa parasesc tara, dar va redescopar pe dumneavoastra,cei ce o iubiti si o pretuiti si.mi recapat speranta. (pe youtube, Mircea Dogaru)

  19. 21 Maria ianuarie 10, 2010 la 11:27 pm

    Aveti perfecta dreptate, domnule Nastase, avem nevoie de oameni dedicati in teritoriu.
    Dar ce ne facem cu cei care considera PSD ca mosia lor, care se comporta precum gardienii nazisti, care ameninta si tin sub teroare membrii de partid si organizatiile locale?
    Ma refer strict la sefii organizatiei judetene PSD Galati, la Nica si Saghian care asa se comporta.

  20. 22 instalatorul ianuarie 11, 2010 la 12:13 am

    Aya: ce poate fi mai competent decit o comisie prezidentiala?

  21. 23 Daniel Buca ianuarie 11, 2010 la 12:23 am

    M-a bucurat mesajul dvs si imi da senzatia ca ne aflam, intr-un final, pe drumul cel bun.

    Ca sa revin la subiect: eu vad aici doua directii in care ar trebui continuata discutia:
    1) PSD-ul
    2) Statul

    1) PSD-ul
    In primul rand trebuie stiut foarte clar cui te adresezi ca partid si, in consecinta, mesajul trebuie construit in asa fel incat acesta sa poata fi digerat de cei aflati in target.
    Problemele care sunt adresate trebuie sa fie cat mai aproape de nevoile oamenilor si trebuie comunicate in asa fel incat sa fie intelese de catre oamenii pe care ii ajuta.
    In aceasta perioada de opozitie de 2 ani se pot intampla multe lucruri interesante daca se face o opozitie constructiva.
    O idee buna propusa de PSD, cu suficienta presiune, poate fi acceptata de guvern chiar in conditiile actuale.
    Nu trebuie sa va ganditi ca ii ajutati pe cei de la guvernare ci ca ii ajutati pe romani.

    Apoi, trebuie sa ne gandim la oameni. Trecem printr-o perioada in care oamenii simpli vor avea probleme mari.
    Exista oameni care se pot adapta la noile realitati, fie sunt bine calificati, fie sunt construiti astfel, dar majoritatea nu se vor putea adapta. Acesti oameni trebuie ajutati.
    Nu stiu situatia financiara a PSD-ului dar daca as avea un dram de bani in buzunar m-as duce la acei oameni ce vor fi disponibilizati in perioada imediat urmatoare si i-as ajuta. Cum sa-i ajut? Simplu! Ii recalific, ii educ in spiritul noilor realitati de pe piata de munca, incerc sa ii consiliez, sa ii orientez spre alte locuri de munca.
    Si nu le-as cere nimic.

    Pe langa oamenii care nu mai au un loc de munca sunt cei care inca muncesc dar au de suferit datorita situatiei actuale. Un exemplu ar fi profesorii.
    As incerca sa gasesc o solutie sa le fac viata mai buna chiar din postura in care ma aflu, partid de opozitie. Deasemenea, nu le-as cere nimic.

    Lupta care trebuie castigata acum nu se da pentru voturi, pentru bugete sau pentru posturi. Lupta cea mai importanta acum este pentru comunicarea mesajului social liberal catre oameni. Si pe langa asta, trebuie sa vada ca noi, social liberalii suntem alaturi de ei acum, cand au nevoie.

    Agricultura: se pot face organisme paralele care pot ajuta la mentinerea agricultorilor pe linia de plutire pentru o perioada. Nu ma gandesc sa le dam de pomana, ma gandesc sa ii invatam sa produca si sa se gestioneze corect si sa se uite spre piete ce pot absorbi produsele lor.

    Stiu, suna ca un stat paralel, este greu de realizat dar astfel putem asista la o transformare de proportii a tarii.

    2) Statul
    Aici ma refer la ce va urma dupa alegerile din 2012.
    Trebuie sa invatam sa ne adaptam la economia mondiala.
    Avem o sansa sa ne dezvoltam daca ne focusam pe directiile care ne pot aduce profit.
    Statul, in opinia mea, trebuie sa aiba rolul de protector intr-un sens constructiv. Statul trebuie sa te ajute sa cresti nu sa te tina in brate. In felul asta componenta sociala a unei guvernari are multiple valente, nu doar aceea de platitor de pensii, alocatii si salarii in invatamant si sanatate.
    Nu este suficient ca statul sa plateasca studiile pentru copilul meu daca nu ii ofera sansa de a se dezvolta in directia in care are potential.

    Pentru a putea sustine un sistem bun de protectie sociala statul trebuie sa faca profit. Cum poate face statul profit? Din impozite si din activitati economice.
    Incasarile din impozite cresc atunci cand impozitele (ca procent din incasari) scad si consumul creste. Incasezi mai putin per unitat de consum dar odata ce consumul creste atunci vor creste si incasarile.

    Trebuie sa ajungem sa avem o economie bazata, in majoritate, pe productie si nu pe servicii. Aici vad ca directii de interes major agricultura dar nu cum este acum ci una moderna, cercetare si tehnologii moderne. Uitati un exemplu in Chile http://sp2.ro/ecochile .

    Sa luam cateva exemple: energie alternativa, biotehnologie, nanotehnologie, IT (hardware si software), etc.

    ––––––

    Sper ca aceasta introducere sa fie de ajutor si sa constituie un punct de plecare pentru o discutie mai elaborata despre fiecare punct in parte.

  22. 24 M.Voicu ianuarie 11, 2010 la 1:04 am

    ROŞIA MONTANA – a determinat atitudini, numai aici 5 chiar într-o singurã zi, ianuarie 10, 2010: @AN, @Cititor in stele la 2:35pm, @blogideologic la 3:11pm, @Aya la 9:05pm şi la 9:12pm, focalizate pe condiţii absolut necesare.
    Asupra pãrţii NE-economice ÎN CONDIŢIILE LEGISLAŢIEI ACTUALE am referit aici la capitolul ”Rãspunsuri”/3 ianuarie 2010 prin postarea din ianuarie 4, 2010 la 12:39am: redevenţa definitã de lege prin COTÃ PROCENTUALÃ, ca 4% din valoarea producţiei miniere – NIVEL MAI MIC CHIAR DECÂT RATA DOBÂNZII.
    Am postat textul integral al excepţiei de neconstituţionalitate a legiferãrii redevenţei prin COTÃ PROCENTUALÃ în legile minelor şi petrolului din România care, pentru bunurile epuizabile prin exploatarea fondului, mută valoare din proprietatea publică la concesionar, DEMONSTRAŢIEI MATEMATICĂ ŞI JURIDICĂ la: http://matachevoicu.blogspot.com/

  23. 25 alexandros ianuarie 11, 2010 la 1:29 am

    Multumesc pentru raspunsul la raspuns 🙂 Revin cu o lamurire: in chestiunea Rosia Montana nu se gasesc (si cred ca nici nu se cauta) solutii alternative pentru economia din zona. Daca ar exista un alt proiect mai bun sau la fel de bun pentru Rosia Montana, as admite negocierile…Deocamdata mi se pare ca firma interesata de exploatarea aurului este destul de serioasa si afacerea ar putea sa relanseze economia din satele paraginite din zona Rosia Montana. In plus, legislatia UE si standardele de mediu impuse ar trebui sa limiteze riscurile ecologice. Cat despre vestigiile scoase la lumina la Rosia, am citit undeva ca operatiunile arheologice au fost finantate chiar de canadieni, pentru ca statul roman nu este interesat de asa ceva. O paranteza ar fi comparatia cu Ulpia Traiana Sarmizegetusa, mostenirea pretioasa a poporului roman, lasata de izbeliste si umilita.

  24. 26 blogideologic ianuarie 11, 2010 la 2:08 am

    @ Cititor in stele
    Marele financiar speculator George Soros (adept al strategiei Cloward-Piven pentru distrugerea fundamentelor unui stat) este acţionar al firmei Newmont Mining Corporation (NMC), cea mai mare companie auriferă din lume. NMC şi-a mărit de la 10,8% până la 18,5% participaţia deţinută la firma canadiană Gabriel Resources. Newmont Mining Corporation devine, astfel, cel mai mare acţionar la compania canadiană. Valoarea acţiunilor de la Gabriel Resources a crescut stratosferic după alegerea lui Traian Băsescu în noul mandat de preşedinte al României. Decizia exploatării aurului de la Roşia Montană va fi pur politică. Convergenţa vizibilă dintre interesele lui George Soros şi Traian Băsescu este aceea că amândoi sprijină GDS (Grupul pentru Dialog Social :-)). Nu se aud vocile culturnicilor de elită de la GDS (Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu, HR Patapievici, Vladimir Tismăneanu) în ceea ce priveşte protecţia “în stare virgină” a zăcământului de aur de la Roşia Montană. Această resursă naturală valorează mult mai mult pentru România dacă nu este exploatată, decât dacă ar fi exploatată. De ce ? Roşia Montană “în stare virgină” este principala garanţie naturală pentru soliditatea leului românesc. Începerea exploatării de la Roşia Montană ar fi urmată în scurt timp de prăbuşirea leului românesc şi a BNR. După care va urma falimentul suveran al României, ţinta secretă a lui Traian Băsescu, “the rogue president” şi slugă pentru interesele finanţei externe. Se ştie cum FMI a împins o ţară extrem de bogată precum Argentina spre prăpastia falimentului suveran.

  25. 27 Vasile, ianuarie 11, 2010 la 8:09 am

    Dl. Nastase ,

    Nu poti sa dai buzna in casa omului sa-l „injuri si sa pleci”. Parerile gazdeii sunt „……non disputantum”.
    Dar daca dumneavoastra in calitate de gazda de anfitrion , imi spuneti mie unul dintre invitati ca aveti chestii in comun cu un zero , atunci dati-mi voie sa joc sah in solitudine cu un computer , care poate nu-i asa de inteligent ca dumneavoastra dar este mai logic!

    Sa traiti bine!

  26. 28 sandman ianuarie 11, 2010 la 8:54 am

    „Pisicile aristocrate de la Cornu: Adrian Nastase si-a tras o armata de mate”
    D-le Nastase, ma bucur ca sinteti un iubitor de animale. Asa ceva am patit si eu cu pisicile. Va apreciez pt acest fapt. 🙂

  27. 29 Larisa ianuarie 11, 2010 la 10:24 am

    Ce pisici frumoase 🙂

  28. 30 eficientaenerg ianuarie 11, 2010 la 10:26 am

    Cand citeam-fata,mi-a adus in brate pe Roxilica-catelusa pechineza de 10 ani a familiei-care,Ham,ham,ham..-de prietenie-ca ti-a vazut cainele in poza! Treaba lor-ce discuta si cum vad Romania! Unde,din….2004…”sa moara vecinul,sa-i iau si eu,capra de Paste!”.Ha,ha,ha…Un director public din ..Calarasi ..vrea sa plece,cu familia,in..Canada..De ce,Adriane…”polul saraciei din Europa este in….??”.Deci-nu mai sta-Actioneaza si in PSD,si,apoi, pt natiune!Te laud-meriti!

  29. 31 Augustin ianuarie 11, 2010 la 10:28 am

    @ blogideologic
    Faci o remarca exceptionala: „Această resursă naturală valorează mult mai mult pentru România dacă nu este exploatată, decât dacă ar fi exploatată.” Subscriu IN TOTALITATE!
    Mai mult, invit toti colegii de blog sa reflecteze asupra acestui aspect ESENTIAL al problemei.
    Intrebarea este, vorba tovarasului Vladimir Ilici, CE-I DE FACUT?

  30. 33 contele ianuarie 11, 2010 la 11:13 am

    VASILE

    Unde pleci ? Nu pleci nicăieri doar nu eşti de capul tău . Eu cu cine mă mai cert ?

  31. 34 ion adrian ianuarie 11, 2010 la 11:40 am

    Fiind cel mai recent fir:

    Pornesc de la o poezioara si o concluzie la acesta scrisa de cineva pe un blog:

    Cugetare

    “Bugetul trebuie echilibrat,
    Tezaurul trebuie reaprovizionat,
    Datoria publică trebuie micşorată,
    Aroganţa funcţionarilor publici
    trebuie moderată şi controlată, şi
    Ajutorul dat altor ţari trebuie eliminat pentru ca
    Roma să nu dea faliment.
    Oamenii trebuie să înveţe din nou să muncească în loc să
    trăiască pe spinarea statului.”

    (Cicero, in 55 înainte de Cristos)

    În concluzie nu s-a modificat nimic de 2065 şi de ani.

    Asadar, Cicero vorbeste cu intelepciune cu 2060 de ani inainte 🙂 , asa ca incerc sa insuflu si eu o doza de rationalitate in tote reactiile la diferitele aspecte ale bugetului.
    Si pentru azi ceva foarte scurt si elementar.
    CASS adica contributia la fondul de pensii de stat ce se intentioneaza sa a fi preluata si pentru castigurile numite drepturi de autor.

    Exista pareri contra si pareri pentru, ambele tipuri de opinii fiind relativ prost sau incomplet motivate.

    Pentru a argumenta, doresc sa reamintesc ce este contributia la fondul de pensii. Acesta este de fapt o asigurare, pe care o platesc azi cei care lucreaza, pentru a primi banii inapoi la batranete, lucru care, la pilonul unu de stat este garantat de cel mai serios si credibil garant, adica statul. Banii adunati azi, de la cei care lucreaza si castiga, sunt folositi pentru a se da pensiile celor in drept azi, cei care la randul lor au platit la vremea muncii lor, pentru cei pensionabili pe atunci si asa mai departe.
    Veti observa ca de fapt pilonul 1 este un CAR la scara nationala de tipul unui contract intre si peste generatii. In acest caz banii incasati se folosesc imediat pentru plata pensiilor de azi si deci ei nu sunt investiti, nu produc profit si, in relatia stat pensionar singura problema de corectitudine si echitatete este ca la durata medie de viata sa primesti inapoi sub forma de pensie ce ai contribuit, tinand cont si de inflatie.Acesta constituie principiul de calcul al punctului de pensie principiu absolut corect. Desigur ca daca statul este bogat poti primi si mai mult, dar daca este sarac poti primi si mai putin, si ca sa intelegem imasginati-va ca la limita, daca prin absurd nu ar mai fi persoane care sa poata muncii, chiar daca au dreptul, pensionarii nu ar avea din ce primii bani.
    Deasemeni insa in cadrul acestui CAR national, cei care mor inainte de varsta medie vor primi mai putin, caci urmasii lor nu primesc si pe seama lor cei care mor mai tarziu, traind peste durata medie de viata nu raman de atunci fara pensie si vor primi pe seama economiei facuta cu primii, mai mult decat au contribuit, dar asta este principiul fundamental de tip CAR(in acest caz ajutor reciproc intre generatii si in cadrul unei generatii intre indivizi)si este bine cum este.
    De mentionat ca in majoritatea statelor civilizate acest CASS, acest CAR, este obligatoriu si este bine asa caci altfel s-ar intampla ca in fabula cu greierele, furnicile ar trebui sa hraneasca greieri batrani adica pe cei care pe cand lucrau sau nu lucrau nu au cotizat la CASS.

    Acum pot reveni la obiectul discutiei si anume CASS pentru drepturi de autor:

    Guvernul si cei care mor de grija echitatii, chiar si atunci cand nu e vorba neaparat de echitate, discuta despre faptul ca este echitabil si obligatoriu ca orice ban casigat trebuie sa fie supus CASS, ceea ce este fals in cazul in care cei care nu platesc CASS pe drepturi de autor din acest motiv nu vor avea in calculul pensiei viitoare aceste venituri si primesc o pensie data de o casa de creatie din care fac parte si la care cotizeaza pentru asta. Este treaba lor.
    Problema de echitate corecta este numai daca acestia ar trai numai din aceste drepturi de autor, adica nu au cotizatii de tip CASS si vor cere pensie sau asistenta medicala la batranete, de la stat sau vor muri pe strada.Aici statul trebue sa intervina.
    Deci problema trebuie eventual reglementata cu uniunile de creatie sau de bresla ale breslelor pentru care se platesc drepturi de autor.
    Dar de exemplu un prof univ platit ca atare cu CASS pe salariu publicand o carte nu trebuie neaparat obligat sa plateasca ptr acele drepturi de autor dar poate fi obligat in situatia in care fondul de pensii nu mai are bani si atunci pe langa obligatia de baza a CASS de pana acum se poate adauga si aceasta imprumut pe care fondul de pensie il face de la respectivul profesor imprumut pe care profesorul l-ar lua sau nu inapoi in functie de cst traieste la momentul pensionarii.
    Poate ca la fondul de pensii al pilonului I ar trebui creeat un cont special ptr acest tip de contributie care sa fie data inapoi pensionabilului sau familiei acestuia pana la ultimul ban cum este principiul la fondurile private.

    Este de retinut ca in situatia in care fondul de pensii este in impas astfel de procedee sunt cele mai corecte caci altfel ori se scad pensiile ori se mareste CASS la toate lumea.

    Dar oamenii si mai ales romanii nu au instinct social real au un soi de instinct gregar in mod colectiv si cu certitudine si la vedere, instinctul caprei vecinului in mod individual, si eu degeaba scriu toate acestea.

  32. 35 Ion Iosif ianuarie 11, 2010 la 12:06 pm

    @ AN

    Interesanti membrii garnizoanei de feline. Se constata si prezenta unui spirit rebel care va respecta intorcandu-si spatele. Probabil ca se comporta astfel axandu-se pe ideea ca, odata ce colegii de echipa l-au sfidat in mod vadit si public pe golden retriever, acum el poate sfida pe oricine.

  33. 36 Marius B ianuarie 11, 2010 la 12:07 pm

    De regula, un iubitor de animale nu le si impusca…apoi reforma PSD… asta va fi grea…un partid e format, de regula, din trei straturi: 1.cei de jos, care mai cred, 2.oportunistii, care stiu de ce sunt in partid, indiferent de doctrina: voteaza, dar au grija de ei si 3.virfurile…care ar trebui sa tina linia doctrinara si care nu ar trebui sa capete in greutate corporala pe mandat ce trece. Asa ca, indiferent de partid, acestea difera doar in procentajele celor trei straturi. PSD ? La capitolul oportunisti sta cel mai bine ! Reforma placuta, ca tot nu se schimba nimic… doar niste nume in niste functii…

  34. 37 raduku21 ianuarie 11, 2010 la 12:20 pm

    Ma bucur ca ati raspuns. Da, este necesar sa fie convinsi cati mai multi oameni de solutiile pe care le puteti implementa. Eu personal cred ca ati fost cel mai bun premier al ultimilor 20 de ani. In mandatul dvs s-au facut lucruri foarte bune, s-a inceput autostrada spre constanta. PSD-ul trebuie sa se concentreze de acum inainte, pe aceasta opozitie constructiva. Eu sunt foarte curios cine va candida la urmatoarele alegeri din partea PSD. Este esential sa fie gandita o strategie de pe acum.

    http://www.scriitor.wordpress.com

  35. 38 c.ionel ianuarie 11, 2010 la 1:01 pm

    Domnule Nastase sunt convins ca Romania are nevoie de dvs.Sper ca aceasta perioada de ”recluziune” v-a folosit f.mult.Dupa parerea mea trebuie sa rezolvati urmatoarele probleme pentru a ajunge din nou liderul care sa asigure un drum bun acestei tari:
    -eliminarea punctelor personale de vulnerabilitate;
    -recladirea PSD-ului;
    Amandoua problemele sunt dificile dar decisive pentru accesul dvs. la locul pe care-l meritati.Referitor la a doua problema cu tot respectul va spun ca ati gresit si dvs. foarte mult intrucat ati incurajat de prin 2003-04,umflarea PSD-ului cu tot felul de venetici care acum isi demonstreaza valentele ariviste sarind in barca PDL-ului.Spre exemplu la Iasi i-ati promovat pe Nechita,Baciu ,Simirad,Tompea traseisti recunoscuti absolut deloc loiali PSD-ului si ati permis inlocuirea totala a membrilor fideli.De aceea va fi F.F.greu să repuneti partidul in matca lui ,sa-i asigurati o credibilitate social-democrata pentru ca acesti ”lideri”interesati au generat o imagine foarte proasta pentru un partid ce se vrea de stanga.Geoana este un om oscilant care s-a lasat pe mana unor ”dalmatieni”precum Nechita,Hrebenciuc,Vanghelie,Mazare,Din fericire mai aveti cativa oameni de mare calitate…adunati-i si incepeti reforma dura in PSD….reforma se refera in primul rand la OAMENI.Mult succes…pentru dvs. si pentru noi

  36. 39 contele ianuarie 11, 2010 la 1:43 pm

    Exploaterea minereurilor aurifere de la Roşia Montana îmi provoacă o analogie cu vânzătorii din târgurile de vechituri care mai scot pe tarabă câte o relicvă ,fără prea mare valoare ,în speranţa trecerii următoarei zile .Sau poate începem să semănăm cu cei care ,de foame ,încep să-şi vândă câte un rinichi . Atâta ne-a dus pe noi capul . Nu producem tehnologie ,nu exportăm inteligenţă . Exploatăm mâna de lucru ieftină şi bogăţiile naturale ,cele pentru care nu avem nici un merit . Am înţeles că în urma exploatării statul român va câştiga cam 300 de milioane . Păi âştia sunt bani pentru sărăntoci .O firmă internaţională mai răsărită face profitul ăsta fără probleme ,fără poluare ,doar cu puţină inteligenţă . Pe undeva e normal .De aia săracii bogaţi japonezi s-au născut în Japonia şi bogaţii săraci români în România . Invers ,pur şi simplu , nu ar fi fost posibil .

  37. 40 virus ianuarie 11, 2010 la 1:46 pm

    Sunt un adevarat cetatezean al urbei mele..Hotarai sa fiu primu’ la plata impozitelor, datorate administratiei locale .Sa-mi achit darile,sa-mi iau o grija,sa nu ma-ndrept spre cele mai sumbre previziuni.Asa ca ma sculai la ora 02.00,ca fu sub pragu’ de inghetz.Pe la 03.00,intrai in vorba cu o persoana fizica,contribuabil ca si mine si discutaram despre teme privind calendaru’ viitor,probleme de interes social,strategii,prioritatzi si transe.Daduram dovada de intzelegere si maturitate,ne recunoscuram reciproc meritele, fu o discutzie cu multe conotatzii..Urmatoru’ meu obiectiv, e sa-mi fac si vaccinu’..Da’ tot asa,sa fiu acolo de la ora 01.30(sa prind rand)..Auzii ca numai dimineatza stafilococii si streptococii sunt plapanzi…

  38. 41 theodora0303 ianuarie 11, 2010 la 1:56 pm

    Domnule Nastase,
    Dumneavoastra mi-ati dat dreptate in legatura cu liderii PSD din structurile locale: „PSD are nevoie de o structura locala cu oameni dedicati, care inteleg ce inseamna social-democratia si inteleg esenta ideilor pe care le propunem, pentru a le putea explica mai departe celor pentru care aceste idei au fost create”
    Ce facem cu liderii de la centru care nu au deloc un comportament social democrat?
    Ma refer acum in special la domnul Stefan Viorel, presedintelui Comisiei de buget din Camera Deputatilor care a votat impotriva majorarii punctului de pensie.
    Cu asemenea oameni nu avem cum sa ne recastigam electoratul sarac.
    Domnul respectiv este sigur membru PSD?
    Citesc in presa ca domnul Stefan Viorel este APRECIAT de domnul Videanu: „Domnul Stefan este un om care stie buget, il apreciez foarte mult….. Ratiunea a fost cea care a invins si un om care stie buget nu putea sa voteze altfel decat a votat presedintele Comisiei”
    Nu se mai poate asa, domnule Adrian Nastase. Este revoltator.
    Domnul Stean Viorel declara ca: “ Nu am votat pentru majorarea punctului de pensie pentru ca stiu ca nu exista resure”
    Resurse sunt la: STS , la Secretariatul General al Guvernului si la Administratia Prezidentiala.

    Ion Iliescu respecta pensionarii


    Cu deosebit respect

  39. 42 Maximmouse ianuarie 11, 2010 la 2:07 pm

    Stimata Gazda,

    imi este greu sa va spun exact cat de mult va simpatizez ,in plus, acum dupa ce am aflat ca aveti in gospodarie PISICI.

    In momentul in care , cineva, ajunge sa adopte (desi cred ca este mult mai mult invers) pisici, atunci putem spune ca a facut salt calitativ.Iubirea de catel , este foarte mult iubirea de ascultare…jos, sus, culcat, taras, arret, aport…iubirea de pisica este dorinta de a fi acceptat prin mutuala intelegere si indelunga rabdare…si pot sa o tin asa pana maine , nu voi obosi niciodata sa laud pisicile!

    Va retin atentia, tuturor cu un fapt surprinzator: desi , in principiu cam toti suntem ,mai mult sau mai putin , adeptii evolutionismului, totusi , exista o mare taina: ORIGINEA REALA A PISICILOR! sablonul acceptat , nu este nici pe departe satisfacator, asa dupa cum o arata cercetari facute cu chiar aproape 25 de ani in urma…Interesant asa-i?:)

    cu stima,

  40. 43 blogideologic ianuarie 11, 2010 la 2:22 pm

    Directorul CEO de la Gabriel Resources afirma ca firma pe care o conduce pleaca de la incercarea de rezolvare a problemelor de poluare create de vechea exploatare a minei de aur de la Rosia Montana, incepind din vremea ocupatiei romanilor in Dacia Felix. Totusi, intrebam din nou care sunt regulile internationale de rezolvare a temei? Fiind o problema locala, era necesara o abordare conceptuala locala (bottom-up approach), plecindu -se de la o ‘Agenda 21 locala’. Aceasta abordare este ceruta de Codul de practica recomandat la conferinta la virf de la Johannesburg din anul 2002, World Summit on Sustainable Development (WSSD). Pentru Rosia Montana, la Gabriel Resources nu exista totusi un asemenea inscris si un asemenea document, ceea ce ridica serioase probleme privind conformarea lui Gabriel Resources la standardele pentru dezvoltarea durabila. Firma miniera Gabriel Resources afirma ca foloseste managementul ambiental la stadiul dell’arte. Aceasta clamare de performata la stadiul dell’arte in managementul ambiental este unilaterala si total subiectiva. Intr- adevar, modelul fiducial de management ambiental la stadiul dell’arte in industria miniera este stabilit de organismul international chemat International Council on Mining and Metals (ICMM). Se mai stie ca incepind cu anul 2002, organizatia ICMM a devenit partener la Initiativa UNEP/SETAC pentru managementul ambiental industrial pe baza ideii de ciclu de viata -The UNEP/SETAC Life Cycle Initiative. Reamintim aici ca UNEP reprezinta sigla pentru United Nations Environment Programme – Programul Organizatiei Natiunilor Unite pentru mediul inconjurator, iar SETAC este sigla pentru organizatia de management al stiintei ‘Society of Environmental Toxicology and Chemistry’. Initiativa UNEP/SETAC pentru managementul ambiental industrial pe baza de ciclului de viata a fost un raspuns al comunitatii stiintifice internationale la Declaratia de la Malmö din anul 2000, in care se cere in mod expres guvernelor (Romania a semnat Declaratia de la Malmö) sa sprijine evolutia spre economii nationale bazate pe conceptul ecologic al ciclului de viata in industrii (Life Cycle Analysis). Misiunea initiativei respective este : ‘Dezvoltarea si diseminarea intrumentelor pentru evaluarea oportunitatilor, a riscurilor, a regulilor de echivalare prin contrapartida asociate cu produsele si serviciile pe intregul ciclu de viata, pentru realizarea dezvoltarii durabile’. – ‘To develop and disseminate practical tools for evaluating the opportunities, risks, and trade-offs associated with products and services over their entire life cycle to achieve sustainable development.’ Organizatia ICMM (International Council on Mining and Metals) recomanda insistent (‘strongly recommends’) abordarea pe ciclul de viata (life cycle thinking) a problemelor din minerit. Cel putin aceasta este opinia domnului Paul Mitchell, secretarul general la ICMM, opinie exprimata in articolul ‘Taking up the life cycle Challenge’ http://www.icmm.com/newsletter.php?rcd=20 . In acelasi articol se subliniaza faptul ‘ICMM si membrii sai continua sa promoveze conceptele ce trebuiesc implementate pentru a se obtine o dezvoltare durabila.’ Si inca mai specific : ‘ICMM a lansat un Community Development Toolkit pentru dezvoltarea comunitatilor miniere, prin parteneriat cu Banca Mondiala. Acesta este un ghid ‘how to’ pentru augmentarea dezvoltarii unei comunitati umane in jurul operatiilor miniere, un ghid pentru a fi folosit in toate stadiile ciclului proiectului, de la antamare si pina la inchiderea exploatarii miniere. Acest Toolkit contine 17 instrumente conceptuale distincte, clasificate in cinci categorii : Evaluarea, Planificarea, Construirea relatiilor, Programul de Management, si Monitorizarea. – ‘ICMM has launched the Community Development Toolkit in partnership with the World Bank. It is a how to guide to enhance community development around mining operations, for use at all stages of the project cycle from exploration through to closure. The colour coded Toolkit features 17 individual tools and is divided into five main categories: Assessment, Planning, Relationships, Program Management, and Monitoring and Evaluation. Compania Gabriel Resources care clameaza intentia sa de a folosi cele mai inalte standarde manageriale pentru realizarea dezvoltarii durabile a comunitatii umane de la Rosia Montana nu sugereaza ca foloseste acest ‚Toolkit ICMM&World Bank’, adica ‚bordul cu instrumente conceptuale de management’ in minierit. Inca o indicatie a faptului ca firma Gabriel Resources nu tine cont de recomandarile organizatiei ICMM pentru dezvoltarea durabila in minerit. Din studiul „Putting the metal into life cycle thinking”, autor John Atherton, director de programe la ICMM, citam aici: „In fact, LCA is one of the few tools that deal adequately with both the environmental and economic reality of a product.” Reamintim ca Analiza pe ciclul de viata, desemnata si cu acronimul ACV (Life Cycle Assessment, LCA) este un instrument din managementul de calitate pentru sprijinirea procesului de rationament prin care se efectueaza judecati de valoare in decizii complexe de politica ambientala, in mod special in contextul dezvoltarii durabile. Aceste principii ale ICMM sunt respectate la stadiul dell’arte in industria niniera a nikelului, vezi http://www.nickelinstitute.org/index.cfm/ci_id/202.htm, unde evaluarea de impact ambiental se realizeaza pe baza instrumentului managerial numit ‚cradle-to-gate LCA’.

  41. 44 Andrei Pasareanu ianuarie 11, 2010 la 3:03 pm

    P .S. D.

    • Este evidenta si unanim recunoscuta necesitatea restructurarii si modernizarii PSD
    • Evolutia politica din Romania dupa dec.’89 arata ca PSD este in declin, fapt confirmat si de ultimile alegeri
    • Continuarea liniei politice actuale duce la declin politic permanent si in final la destructurare si disparitie
    • Pentru ca sunt un om care am fost preocupat de „cunoasterea sistemelor social-politice” si de ideologiile pe care se fundamenteaza, ca teorii ale „ideilor de organizare si functionare a societatii omenesti” in scopul asigurarii unui trai cat mai bun, m-am inscris la fac. de Filosofie Univ. Bucuresti, cursuri f.f. pe care am absolvit-o in 1973 (fiind a-2-a fac., prima fac. de Electronica absolvita in 1960). Scopul acestui demers fiind, intro exprimare mai plastica, sa aflu „ce a vrut Marx cand a inventat Marxismul ” ca ideologie a socialism-comunismului. Aceasta dorinta fiind determinata de constatarea tot mai evidenta ca intre teoria fundamentata si argumentata logic si practica socila, exista o neconcordanta din ce in ce mai mare, aparand astfel clar ca nerealizabile, utopice, idealurile noii societati „luminoase si fericite” bazate pe ideologia comunista.
    Concluziile la care am ajuns atunci au fost confirmate de „Evenimentele revolutionare de importanta mondiala” , care au avut loc in ultimile decade ale sec XX : „Comunismul a esuat ca sistem social-politic viabil” practica sociala de aprox. un secol (sec. XX), l-a invalidat; concurenta cu sistemul capitalist, cu toate lipsurile lui evidente, a fost pierduta si din „gropar al capitalismului” s-a transformat in „propriu gropar” .
    • In aceste conditii, este evidenta necesitatea ca partidele politice, adepte ale ideologiilor denumite „de stanga”, sa fie preocupate prioritar de „clarificarea ideologica” pe care se fundamenteaza activitatea programatica a partidului.

    • Cum experienta si logica sanatoasa populara a concluzionat ca „orice rau este in spre bine” adica in oricare rau exista si o parte buna, cred ca in raul dat de pierderea alegerilor exista un bine care deschide calea redresarii si revigorarii PSD. Daca ar fi ramas la guvernare, in conditiile crizei economice mondiale, cand in mod obiectiv nemultumirile maselor populare cresc, PSD ar fi fost considerat de opozitie, ca principalul vinovat de toate relele, iar popularitatea lui in randul alegatorilor ar fi scazut dramatic, subminand sau chiar facand imposibile incercarile de restructurare si modernizare.
    • Daca se analizeaza detasat situatia politica a PSD si trebuie sa se selecteze cauza principala, persistenta, care cotribuie la declinul partidului, pe langa alte cauze importante care tin de organizare si functionare, parerea mea este ca aceasta consta in „ ACUZA de PARTID CRIPTO-COMUNIST”, partid continuator al PCR, format si condus de fosti comunisti. Aceasta perceptie despre PSD este aproape unanima in diaspora si f. raspandita in tara in randul tineretului si a intelectualilor tineri in special.
    • Aceasta stare de fapt convine si este intretinuta si propagata de opozitie (in special de PDL), care castiga asfel multe voturi prin „lupta impotriva fantomei comuniste” , concretizata in continuatorii lui prin „comunistii si securistii” stransi in PSD, corupti
    si transformati in structuri mafiote, etc. etc….
    • Atata timp cat PSD nu va intreprinde masuri serioase pentru a scapa de aceasta „ acuza de comunism”, si de schimbare a perceptiei actuale, sansele de rederesare si revigorare pe termen mediu si lung sunt f. mici si pun in pericol existenta unui partid de stanga autentic, necesar pentru dezvoltarea democrata si echilibrata a Romaniei
    • Solutii pentru aceasta exista :
    Unele radicale, curajoase care cer vointa politica si lideri curajosi care sa-si asume responsabilitatea si riscul necesar, luand masuri care pot compromite pe termen scurt succesele dorite, dar asigura pe termen mediu si lung consolidarea stangii democrate sau, solutii mai putin radicale care pot asigura o oprire a declinului si o redresare de moment, folosind inca votul celor care nemultumiti de traiul actual, pentru ei mai rau decat cel din regimul comunist, vor vota in continuare cu PSD

    Dar despre aceste solutii, in special cele radicale benefice pe termen lung, cu alta ocazie si poate nu pe blog, pentru ca sunt probleme interne de partid .
    Daca Dl. Adrian Nastase , pe care il cunosc din fac. de filosofie, ca un om serios profund si competent, cosidera ca ar putea fi utile parerile mele, sunt la dispozitie pentru o discutiae.

    Cu respect si consideratie,

    A. Pasareanu

  42. 45 Maximmouse ianuarie 11, 2010 la 3:21 pm

    @ Vasile!

    Trebuie sa ma alatur contelui si sa zic: Adica unde pleci?

    Zic in plus: nu crezi ca esti o leaca trufas? De ce adica gazda noastra sa nu discute cu toti , daca ar putea, de pe blogul sau? Pai daca toata lumea ar fi numai marci aici, unde mai este amuzamentul…?:

    …si tot nu mi-ai zis, batranelu’….?:)

    Cred ca vremea asta aiurea ne face cam capriciosi, ce zici?

  43. 46 ion adrian ianuarie 11, 2010 la 4:00 pm

    Revin aici pe tema epidemiei de gripa fiind cred eu necesar.

    Asadar:

    Revin pe isteria vaccinarilor spunand ca romanul se naste genial si moare genial. este genial dupa ce a murit dar de regula traieste ca un tampit.
    Imi aduc aminte de cozile de la Caritas cu ocazia cozilor la vaccinare.
    Sa fiu bine inteles, caci nu sustin nevaccinarea, ba din contra o sustin calduros si am toate motivele cand rata de mortalitate a atins valorile pe care vi le-am indicat in postari anterioare(in ultima luna de 4%) dar ce se intampla cu cozile aste este crazy .
    Nu spun ca nu e bine ca Oprescu a infiintat 18 centre, ca doar nu puteai sa-l tii pe Cercel la vaccinari , dar vaccinarea tb decisa de doctorul de familie, cel care cunoste starea celui care se vaccineaza , contraindicatiile etc . Nici la spital nu se poate verifica acestea, ca oamenii nu stiu destul despre ei la capitolul medical.
    Desemeni incubarea fiind de 7 zile, daca te imbolnavesti la coada, la vaccin care este eficient dupa 14 zile naiba stie ce se intampla? Si la o coada de acesta ai sansa ca si in metroul aglomerat sa te inbolnavesti daca in zona sunt purtatori de virus contagiosi.
    Asa ca ce tb facut este sa intre in priza medicii de familie, sa-si ia dozele ce le revin cf nr de pacienti din evidenta, sa programeze pacientii sa vina la consult ptr eventuala vacinare, eventual pe cei care ar trebui sa aibe prioritate la vaccinare sa-i programeze cu prioritate.

  44. 47 Marcus ianuarie 11, 2010 la 4:46 pm

    Hamburger Romanesc De Privata

    Medici si nutritionisti, vraci celebri, finantisti
    La indemn de om de stat si cu gandul la fomisti,
    Fiind in criza de bucate, ca urmare’a biruri grele
    Cautat-au rezolvarea pentru’aceste timpuri rele.

    Lungi colocvii, seminarii, analize si sinteze
    Aliment ieftin sau gratis incercat-au sa creieze.
    De la pesti in saramura la must chior in poloboc,
    Toate fura greu taxate de guvernul nanoboc.

    Boboru’ moare de foame platind dare dupa dare
    Banii dandu-i toti pe taxe si scumpiri pentru mancare.
    Cand deodata, de niciunde, aparand ca din senin
    Veni chiombu’ cu’o idee, ce sa curme’al lumii chin.

    Bazandu-se pe lege veche, cum ca totul in natura
    Nu se pierde sau castiga, ci doar face schimb de tura
    El propune Referendum, ca boboru’ sa decida
    Ori de vrea sa vietuiasca, sau ca ochii sa-i inchida.

    Rezolvare’i salutara, fara multa cheltuiala
    Din rahat sa facem papa, dupa noua randuiala.
    Cu perfuzii de glucoza, pentru’a compensa proteic
    Vom manca rahat, mai vere, cu’apetit pantagruielic.
    sa fiti iubiti
    marcus

  45. 48 Doru Coarna ianuarie 11, 2010 la 5:04 pm

    @Dl. A. Nastase:

    Va multumesc pentru ca ati citit personal -din cate imi dau seama- cele 5-6 idei rubricate de mine si cu care sper ca am contribuit la generoasa Dvs. oferta de a desprinde, prin intermediul acestui blog, directii de interes comun.

    Va multumesc si pentru raspuns dar si pentru aprecieri.

    Sunt gata pentru ‘pasul urmator’, si anume ‘spatiul public’, si sunt convins ca orice efort bine orientat trebuie sa schimbe imaginea social-democratiei inspre directii concrete de actiune, publice si practice.

    Sunt incantat si de pozele cu catei – ati observat spiritul lor gregar, cum socializeaza, as spune ca au un nivel de civilizatie chiar, simplu dar eficient in lumea lor si absolut natural, fair, atat cat pot ei concepe si noi defini.

    Raman pe acest blog si la dispozitia Dvs in orice context considerati a fi oportun si constructiv.

    Cu stima, ing. D. Coarna

  46. 49 leo ianuarie 11, 2010 la 6:02 pm

    Ar fi fost culmea să rateze Anionul o ocazie de a-şi demonstra capul pătrat, făcând o nouă campanie pentru cauze ANTI tot ceea ce înseamnă bine pentru acest popor care, iată, a fost aşa rapid adus – după ani de reformă a reformei într-un învăţâmânt pus pe butuci – imediat în spatele celui mai „stupid people” popor din lume, „targetul de marketing” numit „american”…
    Tâmpit popor am mai ajuns, de ne-ncolonăm ca vitele în spatele fieştecărui fluieraş de fals ciobănaş cu fluieră electronică de zice doine marca „să trăiţi bine”…
    Eu unul, la faza asta, o votez pe Sibillina…

    “Adevărul ascuns despre gripa porcină”. NU mă vaccinez!

  47. 50 analist ianuarie 11, 2010 la 6:07 pm

    @conte, @cititor in stele
    Am crezut ca pornind de la acest blog se poate aprinde scanteia unei schimbari in partid. Constat inmultirea comentariilor ce paraziteaza discutiile serioase. Va urez bafta. Eu am plecat de aici. 😦

  48. 51 Rodica ianuarie 11, 2010 la 6:19 pm

    @Draghi Puterity: Stiu ca nu comunicare e punctul meu forte, am alte calitati pe care nu incerc acum sa le enumar. M-a invata mama ca un pic mai multa modestie nu struca, iar invaturile blonde de tipul „numai prostii sunt modesti” nu prea ma ating, dar tot nu inteled de unde ideea ca eu as fi ridicat in slavi colacii si pungile de faina imprastiate prin targ de unul sau de altul.

    Ce as fi vrut sa punctez in mesajul meu era sa se incerce un mesaj directionat si catre angajatii companiilor private. Un prim pas ar fi intalniri cu ei, poate, sa le vedeti nevoile. Nu cred ca va sta vreun angajat al PETROM sau al Orange cu mana intansa dupa sacul de faina. Insa, am avut discutii intre prieteni, marea majoritaie angajati in privat sau tineri oameni de afaceri (pot fi iar modesta si sa spun „mic intreprinzator”), iar daca cei de la stat il votau pe unul sau pe altul ca poate asa isi pastreaza postul, li se mareste salariul, etc, etc, cei din privat dezbateau niste clisee de tipul: stanga mareeste impozitele ca sa hraneasac statul „gras” si dreapta duce spre culmile capitalismului. Daca ma intrebi de parerea mea personala cel mai bun guvern pentru economia de piata a fost guvernul Nastase, si nu spun asta ca scriu acum pe bligul lui Adrian Nastase.

    Stiu, orice oam care-si doreste mai mult pentru el ar trebui sa se informeze, sa se autoeduce, sa aspire la mai mult. Insa ce alt partid ar putea sa se gandeasca la educatia propriului popor atunci cand l-ar guverna, mai mult decat un partid de stanga.

    Oare daca am schimba clieseul de la pensii, salarii, la educatie, sanatate, dublate de crestere economica, ce ar putea sa aduca beneficii tuturor nu ar fi o nuanta mai potrivita?

  49. 52 CARY GRANT ianuarie 11, 2010 la 6:25 pm

    NU AM STIUT CA Aveti PISICI. ADOR PISICILE. pana si filmele cu pisici sunt printre preferatele mele. stiti de ce imi amintesc pisicile? de filmul batman returns. michelle pffeifer a avut un rol de exceptie. era o fata neingrijita, stearsa, cu ochelari si toti o considerau prostuta, o secretara de doi bani. intr-o seara seful ei a aruncat-o pe ferestra si a murit. insa pisicile din toate rasele din din toate colturile orasului au fugit sa o ajute si au readus-o la viata. numai ca ea nu se mai regasea in corpul ei, iar cand a ajuns acasa si a vazut cum traia inainte (casa roz, animale de plus, haine colorate, luminitze roz, telefon cu mesagerie de la prieteni si parinti) a facut o criza de nervi si a distrus tot. animalele de plus au murit in modul cel mai groaznic: in chiuveta bucatzelite si absorbite prin sistemul de canalizare. totul a distrus, pana ce a gasit in dulap o geaca din lac negru, din care si-a confectionat costum. asa s-a transformat intr-un animal salbatic, o fiara a naturii, care ucidea tot. cea mai faimoasa replica a ei: I fell so dirty!

    in final batman a aflat cine e catwoman si a incercat sa o ajute, sa o ia acasa, numai ca ea a simtit ca nu se mai regaseste in mediul ala supus: sot, familie, copii, batranete impreuna. asa ca dupa ce a plans putin, gandindu-se cum ar fi sa fie sotia lui, l-a lovit cu ghearele din metal peste fatza pe Batman.

    De ce va plac acum pisicile? pentru ca pisicile nu sunt pentru persoane domesticite.

  50. 53 ion ianuarie 11, 2010 la 7:10 pm

    am citit rapsunsul dvs. am re-citit si ceea ce am scris anterior.

    a fi un politician abil inseamna sa (iti) poti raspunde la unele intrebari care apar in mod selectiv.

    a incerca sa dispara unele lucruri din memoria colectiva a poporului roman mi se pare o sfidare – si aici ma refer la nevoia de „de-comunizare” a psd. acesta este o deficienta in plus care partidul dvs o are mai ales din cauza ca la psd aceasta este evidenta (ca o lustratie ar fi necesara si la alte partide e alta problema). ca extrema stanga inca este prezenta la varf in psd mie cel putin mi se pare evident. daca in plus

    atata vreme cat mebri ai psd trebuie sa se (isi) justifice actiuni care au dus la morti si raniti nu ii va fi usor partidului dvs sa ii reprezinte pe acei tarani, muncitori, intelectuali etc. care au avut membri de familie care au suferit fizic din cauza actiunilor stangii in romania. blog-ul dvs se referea la psd. eu am raspuns intocmai. ca aceasta nevoie de curatire a politicii romanesti se extinde si la alte partide nu absolva psd de pacate.

    reforma presupune asumarea responsabilitatii. intrebarea nr. 2: chiar vreti reforma in partid? (ouale vs. papara)

  51. 54 M.Voicu ianuarie 11, 2010 la 9:13 pm

    @ blogideologic ianuarie 11, 2010 la 2:08am spune: ”Nu se aud vocile culturnicilor”
    *** Într-adevãr, deşi pe lângã ce am postat în ianuarie 11, 2010 la 1:04am, efectele legii strâmbe sunt multiple: în 2008, anul cu cel mai mare preţ al ţiţeiului, Petrom a plătit Statului Român ca redevenţă cam ACELAŞI PROCENTAJ cât a încasat ca dobândă la titlurile de stat ce deţine, însă la sfârşitul anului STATUL NU MAI ARE ŢIŢEUL RESPECTIV, dar OMV-Petrom S.A. a rămas cu titlurile de stat şi poate lua ACEEAŞI DOBÂNDĂ IAR, ŞI IAR, ŞI IAR, ŞI IAR…

  52. 55 M.Voicu ianuarie 11, 2010 la 9:50 pm

    @ion adrian ianuarie 11, 2010 la 11:40am spune: ”contribuţia la fondul de pensii… este de fapt o asigurare, pe care o plãtesc azi cei care lucreazã, pentru a primi banii înapoi la bãtrâneţe”
    *** Înţelegerea mea este CAM INVERSÃ, anume cã prin contribuţia la fondul de pensii se ramburseazã bãtrânilor, CU ÎNTÂRZIERE, cheltuielile pe care ei le-au fãcut deja când erau în activitate, PRIN ORGANIZAREA SOCIALÃ, în toate facilitãţile: de la concediile pentru mame (prenatal, postnatal şi pentru îngrijirea copilului bolnav), cheltuielile sociale pentru copii şi tineret, învãţãmânt şi educaţie, pânã la intrarea în activitate a tinerilor.
    SISTEMUL DE PENSII PRIVAT are douã pãcate originare: (1)-face OBLIGATORIU, un comportament PRIVAT, şi (2)-ia în scop privat, din contribuţiile celor care s-au format tocmai pe cheltuiala bugetului public. Aceasta este o cauza principala pentru care bugetul de pensii publice a ramas deficitar. În plus, BUGETUL CONSOLDAT a fost nãscocit când se lua din bugetul de pensii sã echilibreze bugetul general – unde se demolau locurile de muncã; aşa s-a compromis ”munca trecutã” şi cam nu prea mai avem munca prezentã!

  53. 56 maca ianuarie 11, 2010 la 11:41 pm

    d-le Nastase,
    Aveti caini foarte frumosi, cred ca sunt si eficienti la vanatoare de mistreti. Totusi inainte mistreti erau vanati cu alte rase, dog de Bordeaux, mastifi, un mod mai tradional.

  54. 57 M.Voicu ianuarie 11, 2010 la 11:42 pm

    @ ion adrian, ianuarie 11, 2010 la 11:40am spune: ”în relaţia stat pensionar singura problemã de corectitudine şi echitate este ca la durata medie de viaţã sã primeşti înapoi sub formã de pensie ce ai contribuit, ţinand cont şi de inflaţie. Deasemeni însã în cadrul acestui CAR naţional, cei care mor înainte de vârsta medie vor primi mai puţin, cãci urmaşii lor nu primesc
    *** Vãd aceeaşi inversie la care m-am referit la ianuarie 11, 2010 la 9:50pm. Statul e dator a mijloci plata pensiei cãtre vârstnici de la cei care (cât s-au format, pânã au intrat în viaţa activã) au beneficiat deja de contribuţia actualilor pensionari. Mai ales din creştinism regretãm pe cei care mor înainte de vârsta medie, dar şi pentru cã NU MAI POT CONTRIBUI sã-şi plãteascã avansul de care au beneficiat deja pânã când ei au intrat în viaţa activã, dar nici nu mai contribuie la formarea noilor generaţii ÎN CICLUL ÎN CARE MEREU ALŢII CAPÃTÃ ÎN TIMP ACELEAŞI ROLURI. Cei care nu mai contribuie cã nu se simt ei obligaţi, sã ştie cã alţii au plãtit pentru ei – şi asta tot creanţã se cheamã!

  55. 58 Augustin ianuarie 12, 2010 la 12:08 am

    @ A.N.
    Stimate domn,
    1) Insist pe un aspect, dupa parerea mea, vital:
    Orice politica inteleapta, orice strategie minunata, orice masura de natura sa atraga electoratul de partea PSD, toate astea sint triste si inutile utopii daca nu se vor lua TOATE masurile necesare si suficiente pentru ca alegerile sa nu poata fi fraudate. E ca si cum un jucator de sah studiaza ani de zile intreaga teorie a jocului, se antreneaza cu marii maestri ai vremii, pregateste subtile noutati teoretice in deschidere iar in partida pentru titlul mondial adversarul ii fura un cal de pe tabla si il face mat. Iata de ce, apelul meu repetat este: Incepeti, domnilor, cu inceputul!!
    Legat de asta, nu pot sa nu constat ca marele om politic care este Mircea Geoana, INCA liderul PSD, se tot leagana in iluzia ca a pierdut alegerile „la mustata” si ca, daca nu batea vintul (niciun apropo cu intentie voita 🙂 🙂 ) sau pe marginea drumului ar fi fost plopi in loc de salcii, ar fi putut chiar cistiga.
    E ca si cum ai spune ca PDL a avut un noroc chior ca, intimplator, exact inainte de votarea guvernului, exact numarul necesar de parlamentari si-au schimbat, brusc, optiunile
    2) Aud tot mai des numele lui Cristian Diaconescu in legatura cu pozitia numarul 1 in PSD.
    Nu stiu daca in statutul PSD exista vreo conditie ce trebuie indeplinita APRIORI de liderul partidului, ceva gen virsta minima de 18 ani sau cetatenie romana. Cu certitudine insa, din setul de cerinte minimale obligatorii NU ARE VOIE SA LIPSEASCA independenta totala si absoluta fata de Traian Basescu. Cerinta pe care cel amintit mai sus am rezerve serioase ca o indeplineste. De altfel, ceva indicii pretioase ni le furnizeaza, probabil, chair cei care promoveaza aceasta candidatura

  56. 59 toader ianuarie 12, 2010 la 2:04 am

    domnule Nastase, cat ai albit …!

  57. 60 Sibilla ianuarie 12, 2010 la 2:07 am

    @Augustin,
    Nu va fi C Diaconescu.

  58. 61 M.Voicu ianuarie 12, 2010 la 3:20 am

    @ alex ianuarie 10, 2010 la 3:07pm (dupã ce i se întrerupsese scrierea de la alex ianuarie 10, 2010 la 2:56pm), spune: ”scuze. au cãlcat pisicii mei pe taste.deci:acest guvern ar putea fi inlocuit… cei deştepţi v-au scris cu mintea, eu, vã scriu modest cu sufletul”
    *** Încheierea Dumneavoastrã mi-am amintit de exclamaţia lui Vassari la PIERTA, ca reprezentând atâta dragoste moartã în aceastã marmorã vie, sau probabil invers (la aceastã orã nu gãsesc volumul la care tatãl meu ţinea atât de mult!). Mulţumesc pentru intermezzo-ul atât de delicat; sper cã au realizat toţi colegii de blog. Îi invit, cu drag, sã revadã aceste postãri, SÃ SE RE-ÎNCÂNTE.
    @ Maximmouse ianuarie 11, 2010 la 3:21pm spune: @ Vasile! Trebuie sã mã alãtur contelui si sã zic: Adicã unde pleci?
    *** DACÃ OAMENII BUNI PLEACÃ, NUMAI DUŞMANII ROMÂNIEI SE BUCURÃ (am încheiat citatul dintr-un prieten foarte vechi – ca vinul bun). Cum a rãmas de la Evanghelistul Matei, eu priveghez, cã nu ştiu când vine Domnul !

  59. 62 Aya ianuarie 12, 2010 la 3:56 am

    @

    CARY GRANT

    Cred ca Rudotelul e prea putin eficient pentru tine.
    Incearca sa iei un calmant puternic (consulta, totusi, medicul in prealabil si vezi ce ti se potriveste) apoi bea niste laptic si du-te sa „torci”.

  60. 63 Aya ianuarie 12, 2010 la 4:02 am

    @

    Vasile

    Sa traiesti bine!

  61. 64 Aya ianuarie 12, 2010 la 4:24 am

    @

    Adrian Nastase

    SOLUTIE DE MOMENT: NU RASPUNDE LA PROVOCARI
    (te rog, nu replica- nu da voie bulgarelui sa se rostogoleasca!- sau, mai exact, nu replica acum, este important sa vedem ce urmeaza)

    Luni 11 ianuarie 2010, la emisiunea Sinteza zilei (dupa momentul in care Gadea discutase cu Geoana) Victor Ciutacu a parut a da „semnalul” (comportament specific de presa!) pentru un atac anti- Nastase, evident totul fiind special gandit sa se desfasoare inaintea Congresului (si a Consiliului National).

    Atat exprimarea cat si modul in care s-a manifestat SUNT TIPICE pentru provocari.

    Se discuta despre eventuala schimbare a conducerii PSD.
    Ciutacu a spus ceva de genul:” Adrian Nastase sa faca ciocul mic (asta a spus-o sigur! n.A.) pentru ca in 2004 el a pierdut alegerile, desi avea toata tara in mana”.
    Apoi, a inceput cumva sa il scuze pe Geoana (trec peste faptul ca a uitat ca tu te-ai luptat impotriva tutror- ca ai castigat si ca niste mizerabili ti-au vandut victoria- iar acum s-au batut sa il scoata presedinte pe Geoana doua coalitii colosale, politice si pediatice, care nu au putut suplini lipsa lui de forta).
    Dupa care, a revenit a comentariul „Adrian Nastase sa faca ciocul mic, mic”.
    A mai spus ceva de baroni, pe care i-a asociat cu tine.

    Recunosc ca la aceasta faza am inchis televizorul. Nu stiu ce a urmat.
    Cel mai probabil, nu ma voi mai numara printre cei care au ajutat la rating-ul acelei emisiuni- sau, nu cand va fi prezent Ciutacu.

    SIGUR atitudinea lui a avut intentia de a te determina sa replici, provocand un scandal.
    NU E NEVOIE DE ASA CEVA.

    Insist sa nu replici, sa nu comentezi- astfel vom putea vedea care este cursul real al evenimentelor (care, altfel, ar fi acoperite de previzibila perdea de zgomot; NU UITA CA ASA INCEP CAMPANIILOE NEGATIVE DE PRESA- doar ca, acum, daca nu intervine altceva, ar fi nevoie de scanteia replicii tale).

    Mi-am infranat pana si eu fireasca pornire de a scrie ceva pe blogul lui Ciutacu, referitor la afirmatia lui in egala masura ineleganta si gratuita.
    Banuiesc ca daca as fi dat curs pornirii mele initiale, tot un scandal (e drept, mult mai mic) s-ar fi iscat.

    ESTE POSIBIL (chiar probabil) CA VORBELE LUI CIUTACU SA AIBA SI O ALTA VIZA: ACEEA DE A TE DETERMINA CA, PRIN REPLICI (SI ROSTOGOLIREA BGULGARELUI) SA INTRI IN CONFLICT CU TRUSTUL SI SA NU-TI MAI PUBLICI EDITORIALUL IN JURNALUL NATIONAL.
    AI FACE O FOARTE GRAVA GRESEALA!

  62. 65 Aya ianuarie 12, 2010 la 4:26 am

    @

    Adrian Nastase

    Corect: „politice si mediatice”.

  63. 66 Gineta ianuarie 12, 2010 la 4:29 am

    Rasfoind ziarele online,am dat peste acest anunt umanitar,un strigat de ajutor al unui copil nevinovat,de numai 6 ani.Un simplu apel telefonic,la 0900 900 273,o va aduce pe Alexa mai aproape cu 3 Euro de sfarsitul suferintei! Exista si conturi in euro si in lei la mai multe banci,la cele de care ne impiedicam,zilnic,in drumul nostru sau unde platim o factura de telefon cu mult mai mare decat 3 euro! EU AM SUNAT! Si am sa mai sun!Oare cati dintre noi nu au scos azi 3 euro din buzunar pentru un pachet de tigari si o cafea? Va multumesc!trimiteti acest link la prietenii vostri sau oriunde este posibil sa sensibilizam oamenii!: alexav.ro/

  64. 67 contele ianuarie 12, 2010 la 6:31 am

    analist

    Unde plecaţi cu toţii ?! Tu de ce te-ai mai supărat ? Lasă lumea să vorbească ,ăsta-i rostul ei…(era un vers dintr-o melodie ) . Eu zic să fii mai calm.

  65. 68 contele ianuarie 12, 2010 la 6:46 am

    Augustin

    Observ că pui mare preţ pe ideea asta privind măsurile de evitare a fraudării alegerilor care,în fond ,ar fi benefică pentru democraţie . Dacă nu mă înşel ,cred că este a treia sau a patra interpelare pe tema asta . Nu ştiu cât e problema la A.N. dar ,sincer vorbind , PSD nu o să ia nici o măsură atâta timp cât va trăi cu iluzia că o să poată „influenţa” (observi ce delicat sunt în exprimare ) votarea mai mult decât PDL-UL . Iar în privinţa asta un cuvânt greu îl au chiar potentaţii din teritoriu . Mai degrabă văd valul iniţiat de PNL . Cine ştie oare,poate perspectiva de a mai avea un scrutin organizat de un guvern advers îi va face pe pesedişti să „rupă pisica”.

  66. 69 Sibilla ianuarie 12, 2010 la 8:57 am

    Are cineva ştiinţă dacă Gold Corporation a fost în vreun fel implicată în sponsorizarea campaniei marinarului Băsescu ( date, nume, sume )?
    Clauzele contractelor n-ar trebui să fie publice? Detailează cineva ( dintre cunoscători ) public câte ceva referitor la legăturile Băsescului cu anumiţi masoni evrei ?

  67. 70 Augustin ianuarie 12, 2010 la 10:41 am

    @ contele
    Este « doar » a doua oara cind tema fraudarii alegerilor (si a preventiei ~) apare ca fir principal al postarilor mele, desi ea mai apare, tangential, de multe ori, in diverse discutii sau replici. Firesc, de vreme ce alegerile sint principala forma de exprimare democratica a optiunilor electoratului.
    (Sa fie clar: e nevoie de un mecanism care sa impiedice fraudarea de catre ORICE partid aflat la guvernare, nu doar de catre PDL ! )
    Faptul ca PSD-ul s-ar implica puternic in aceasta chestiune ar fi, de asemenea, un mare beneficiu de imagine, lucru deloc lipsit de importanta.
    Ca o paranteza : nu sint PSD-ist si nici macar simpatizant al acestui partid, in acceptiunea clasica. Sint doar un om cu vederi de stinga, care crede si spera intr-o revitalizare a stingii romanesti intr-o forma moderna si eficienta.
    De aceea, as prefera ca PSD-ul, si nu alt partid, sa promoveze un pachet de masuri in aceasta directie. Sigur, el poate veni si dinspre PNL, sau poate fi rodul unui agreement punctual ; ar fi oricum binevenit !
    Cred ca toata lumea trebuie sa plece de la ideea ca urmatoarele alegeri vor fi organizate TOT de regimul Basescu. Faptul ca vorbesti despre aceasta « perspectiva » ( !?) cred ca nu e o aluzie fina la vreo maniera de a ajunge la guvernare altfel decit prin alegeri, idee care nu exclud ca ar putea sa bintuie niste minti infierbintate din PSD
    De altfel, e nevoie acuta si urgenta de un pachet de masuri care sa vizeze intoarcerea Romaniei catre normalitate, si cred ca asta ar trebui sa fie prioritatea ZERO a PSD. As da aici doar doua exemple : depolitizarea imediata si interzicerea definitiva a repolitizarii administratiei si impartirea egala a controlului serviciilor secrete intre putere si opozitie

  68. 71 Florin ianuarie 12, 2010 la 10:50 am

    Ma mir ca mai raspunde cineva celor care scriu pe bloguri al caror proprietari au nume grele. Bv din pct-ul asta de vedere.

  69. 72 Draghi Puterity ianuarie 12, 2010 la 11:33 am

    @Rodica

    In mod evident si eu am probleme cu comunicarea. Nu se voia in nici un fel o insinuare in ceea ce te priveste.

    Am profitat doar de raspunsul dat tie de domnnul Nastase pentru a duce o idee pana la capat: pana si mita electorala va disparea in absentza unei opozitii autentice. OK, inteleg ca cei care la o adica ar fi afectati de asa ceva, nu sunt cei care citesc pe acest blog. Dar poate cei care citesc aici pot comunica acest lucru celor care nu au acces la internet. E o idee simpla, evidenta, pe intelesul tuturor. Care poate explica, printr-un exemplu concret, un important principiu democratic.

    Pe bune, nu era nimic personal. 🙂

  70. 73 contele ianuarie 12, 2010 la 12:01 pm

    Augustin

    De acord cu cele două exemple : depolitizarea şi controlul . Cum ar putea însă practic ,din OPOZIŢIE , PSD-ul să mişte lucrurile ? Ce pârghii are ? Poate doar printr-o colaborare „în forţă ” cu PNL ,societate civilă etc .
    Nu îţi ascund că sunt convins că ,ajunşi la putere ,tentaţia controlului total o are orice partid de pe la noi ,deci inclusiv PSD .
    Mie îmi este indiferent cine le impune numai să se realizeze .

  71. 74 Augustin ianuarie 12, 2010 la 1:36 pm

    @ contele
    Printr-o colaborare punctuala sau sectoriala cu PNL – in primul rind – si cu toate „vocile” importante ale societatii: sindicate, ONG-uri, societate civila (ce a mai ramas din ea). Opozitia poate arunca puterii, CU INTELIGENTA, o minusa pe care aceasta din urma sa n-o poata refuza fara sa se compromita.
    Parerea mea!

  72. 75 Ioan ianuarie 12, 2010 la 6:51 pm

    @ Aya,

    de mult timp statiile tv apartinand lui DV, Sinteza … cu deosebire, fac un joc dublu; in ciuda unei conventii existente intre cele doua partide. Eu m-am referit la aceasta tema, in acest spatiu, de mai multe ori fara ca randurile acelea sa aiba un ecou cat de mic in urechile celor despre care s-a spus ca au diriguit ultima campanie electorala la PSD. Ma rog, despre ce diriguire a fost vorba eu inca nu am aflat. Acum atitudinea si gesturile de rea credinta ale unui mogul prof revin, cei drept, intr-un alt context; dominat de noi cautari in aflarea celei mai bune pozitii pe o scandura dominata de Reales. Chiar daca El s-a distins in aceste ultime doua saptamani prin discretie, chiar lipsa din zona publica. A reaparut, ai remarcat cred, intr-o imensa „hala” comerciala impingand un carucior pe patru roti cu niscaiva citrice si apa minerala; recomandate indeobste de nutritionisti si pentru cura de hidratare. Revenind la imaginile cu V Ciutacu, pe care l-am vazut ultima oara intr-o discutie joviala cu A Nastase si I Iliescu la lansarea Blog’n Roll-ului, acum cred ca are un alt rol de jucat. Altfel nu-mi pot explica iesirea lui de aseara, surprinsa cu mare dibacie in srierea ta catre A Nastase. Dealtfel nu cred ca ar surprinde, pe multi dintre noi, daca omu’ nostru ar face inca odata dovada ca este intr-adevar un tonomat fidel iar DV un mogul prof cu fata umana dispus oricand sa treca cu toata armia in arca lu’ Noe; acum si Reales.

    PS

    A propos; atunci cand A Nastase era intr-adevar un presedinte de partid si premier de succes mogulu’ prof DV a fost chemat la ordine pentru politica anapoda a statiilor lui tv. Acum cine dracu’, fie-mi iertata divagatia, sa-l mai cheme la ordine; ca la PSD e mare deranj mai ales cand este vorba de ordine si disciplina tehnologica si de serviciu.

  73. 76 persona ianuarie 12, 2010 la 7:20 pm

    Am urmarit si eu interventia lui Victor Ciutacu. Mi-a atras atentia faptul ca nimeni nu a replicat in vreun fel. Nu l-au sustinut, nu l-au combatut. Dar m-a intrigat mai ales reactia faciala a celorlalti: nimeni nu era surprins de cele afirmate. Ma asteptam ca Mugur Ciuvica sa ii tina imediat isonul. Nu s-a intamplat. Adrian Nastase a fost pus in aceeasi oala cu Miron Mitrea: cei care trebuie sa „faca ciocu mic“ si sa dea un pas inapoi. In efortul lui de a fi „obiectiv“ cu acest atac, Victor Ciutacu i-a adus si niste laude lui Adrian Nastase, dintre care cea ca ar fi printre putinii care au „viziune“. In privinta aceasta subscriu. Cei mai inteligenti ar putea urmari fragmentul de emisiune si ar putea incerca sa ne desluseasca ce fel de strategie se initiază si in favoarea cui.

  74. 77 Aya ianuarie 12, 2010 la 7:25 pm

    @

    Sibilla

    Gold Corporation nu a sponsorizat campania lui Traian Basescu.
    In general, interesele Gold Corporation NU au legatura cu Traian Basescu.

    Acele interese sunt transpartinice- gasim in respectivul sistem negru de interese grupari ale serviciilor (in special ale celor vechi, ai caror oameni- sau prepusii acestora- se afla la pupitrele de control, in aria „umbroasa” dar influenta), oameni din PD-L dar si din PSD (mai greu identificabili sunt, acum, cei din PNL, desi indiscutabil exista- liberalii care sustineau aceasta marsavie numita exploatarea de la Rosia Montana au cam plecat cu Stolojan, formand acel „partid- paltforma” care, impreuna cu PD, a format struto-camila pedelista).

    Repet, in sutinerea acelei afaceri marsave, relatiile sunt transpartinice.
    Iti dau un exemplu.
    In 2003 s-a descoperit ca Talpes, din postura sa (din epoca) de consilier prezidential (pe cele mai importante probleme- sef al Departamentului Securitatii Nationale, sef al Administratiei Prezidentiale) facuse legatura intre Matser (oficial, un important reprezentant NATO- care s-a dovedit a fi in relatie cu Cartelul de la Medelin) si Ovidiu Tender (unul dintre „oamenii de paie” ai lui Talpes, din zona afacerilor).
    Legatura (recunoasuta de toti- inclusiv de Talpes) avea in vedere varsarea unei sume imense (initial, 2 miliarde dolari- urmand sa urce la 4 miliarde) de catre Matser in conturile unor firme ale lui Tender.
    La inceputul lunii martie 2003, Matser a fost arestat- acei bani proveneau din bancile columbiene, apartineau cartelului de la Medelin si proveneau din traficul international cu droguri.
    Banii urmau sa fie „albiti”- din conturile lui Tender urmau sa fie investiti in exploatarea autului de la Rosia Montana (iata cele 4 miliarde cu care se pot lauda „investitorii”!). Astfel, urmau sa fie spalati.
    Iata cum Romania era programata- cu sprijin de la un nivel nu doar inalt, dar si de mare influenta- sa fie saracita de o imensa bogatie si, paralel, sa devina un paradis al spalarii banilor negri obtinuti din operatiuni criminale transfrontaliere.
    In 2004 Talpes intra in Parlament (Senat) pe listele PSD.
    In 2006, Talpes avea a „migreze” catre zona crestin-democrata, formandu-si un partid (insa lipsit de vigoare)- acoperire pentru alte operatiuni negre.
    In 2008 avea sa candideze in B Ucuresti, sub insemnele PD-L, pentru Senat.

    Paguboasa exploatare de la Rosia Montana a fost sustinuta si de grupari transpartinice localizate in special in Transilvania.
    A existat, dovedita, o relatie directa intre mafia alcoolului si gruparile de interese negre care sustineau paguboasa exploatare de la Rosia Montana (de exempluj, relatia Remes, implicat, ca si Flutur, in mafia alcoolului- si Ioan Rus de Alba; cel din urma este fost prefect PSD de Alba, „zburat” din functie de Adrian Nastase, cand era prim ministru si presedinte al PSD, in momentul in care a aflat cu ce se ocupa acel individ; in fapt, prin sotia sa, farmacista, Ioan Rus de Alba era implicat in mafia alcoolului- si, paralel, ca prefect, impotriva politicii gruverului condus de Adrian Nastase, Ioan Rus de Alba sustinea Gold Corporation, ajungand pana la situatia in care membri ai familiei sale semnau state foarte generoase de plata la acea companie). In increngatura actuala a acestor relatii regasim Boc et Comp.

    Inspre aceeasi expoloatare paguboasa de la Rosia Montana se indreapta si interesele mafiei lui Sorin Ovidiu Vantu (care cauta, evident, sprijin politic, administrativ si- cu mult mai putin succes- parlamentar in ideea votarii unor legi care sa faciliteze obtinerea unor avize imposibile, in acest moment).
    Ideea spalarii unor imense sume negre, via exploatarea de la Rosia Montana, preocupa in continuare gruparile crimei organizate si extensiile lor politice.
    Nu trebuie uitat ca mafia controlata de Sorin Ovidiu Vantu are relatii cu gruparile transfrontaliere care se ocupa cu traficul de armament (intre altele, Banca Internationala a Religiilor, de ale carei probleme este legat Vantu- in urma implicarii sumelor depuse acolo in FNI- a facut si face in continuare obiectul unei ample anchete; in BIR se intalneau si interesele gruparilor controlate de Talpes si de Magureanu, asa-numita zona neagra de confluenta a vechilor servicii; in BIR erau depusi- in ideea „albirii”- banii obtinuti de mafria transnationala a traficului de armament dar si a celei care se ocupa cu traficul de droguri, aflata in directa legatura cu mafia columbiana; acei bani trebuiau apoi investiti, pentru perfecta albire si falimentarea Romaniei, in exploatarea de la Rosia Montana; afacerea murdara a fost ratata in 2000- prin declansarea anchetei internationale privind operatiunile frauduloase via BIR; Talpes a incercat sa reia cursul murdarei afaceri in 2002, prin banii negri care trebuiau sa fie trimisi din bancile columbiene, via Matser, in conturile lui Tender).

    Inca din 2000 SOV a incercat- prin intermediari- sa pompeze sume mari in zona Rosia Montana (pornind, „nevinovat”, de la Siglau, unde se afla cel mai pur cuart din Europa). Banii se investeau via Banca Romana de Scont (BRS) care, dupa cum se stie, ii apartinea lui Vantu. Interesul nu era de a exploata acel zacamant de exceptie (cuartul), dar de a stopa orice activitate on zona- ceea ce s-a si reusit. Societatea Romcuart SA a fost scoasa la licitatie de catre un executor bancar al BRS, in baza datoriilor pe care aceasta le avea.
    Pe tehnica pasilor marunti, se viza, de fapt, exploatarea aurului de la Rosia Montana (nu detaliez aici relatia).

    Adrian Nastase a spus, explicit, ca atata vreme cat se va afla in zona decizionala, exploatarea aurului la Rosia Montana nu se va face, zona urmand sa fie relansata altfel. ANul este cel care, practic, a stopat acel dezastru. A existat si suportul stiintific necesar, acordat de Academia Romana.

    Sibilla, subiectul „masoni evrei” implicati in nu-stiu-ce-negativ este FALS!
    NU stiu cine iti da astfel de informatii total neadevarate si tendentioase, dar cert te foloseste pentru a deturna realitatea, dupa ce te va fi intoxicat.
    Incearca sa distingi intre adevar si minciuna (care iti este servita speculandu-ti-se anumite susceptibilitati legate de situatii si persoane).
    Ideea ca masoneria ar fi „perversa”, sau „rea” este FALSA.
    NU afirm ca toti masonii sunt buni- de fapt, in orice tip de organizare exista oameni care sunt departe de a fi pozitivi.
    Dar sa nu confundam persoanele cu telurile unei asociatii.
    Niciodata masoneria nu a incercat sa falimenteze aceasta tara, dimpotriva.
    In schimb, cu asta se ocupa grupari sinistre apartinand unor servicii (care ar trebui sa se preocupe de siguranta nationala- pe care, de fapt, incearca sa o submineze, profitand de influenta si de puterea lor).

    Iti pare ca Talpes si Magureanu (si gruparile din servicii pe care le controleaza) sunt pozitive (ca sa stii: acele grupari sunt antimasonioce!)?
    Iti spun eu: NU sunt pozitive, sunt mizere!

    Am fost si voi ramane totdeauna o sustinatoare a inaltelor idealuri masonice- acestea nu au avut si nu au legatura cu afacerile murdare (precum cele la care m-am referit).

    Ca sa iti dau raspuns (punctual) la preocuparea ta legata de nu-stiu-ce legaturi: masonii (in masonerie nu exista jenante diferentieri pe baza de etnie- exista acolo, si evei, asa dupa cum exista romani, francezi, englezi si enumerarea poate continua) nu au legaturi speciale cu Basescu. Punct.

  75. 78 contele ianuarie 12, 2010 la 7:57 pm

    Ioan

    Spui :
    „A propos; atunci cand A Nastase era intr-adevar un presedinte de partid si premier de succes mogulu’ prof DV a fost chemat la ordine pentru politica anapoda a statiilor lui tv. Acum cine dracu’, fie-mi iertata divagatia, sa-l mai cheme la ordine;”

    Scuze că vă bruiez conversaţia ,da-ntreb şi eu de prost : de ce dracu´,fie-mi iertată expresia ,ar trebui un premier ,fie el şi de succes să cheme la ordine un patron de televiziune ? Un mijloc de informare n-ar trebui să fie independent ?
    Eu sper că A.N. nu a făcut aşa ceva .

  76. 79 Aya ianuarie 12, 2010 la 8:05 pm

    @

    Ioan

    LA CONGRESUL PSD: INTELECTUALII SI OAMENII POLITICI AUTENTICI SE VOR LUPTA CU MAFIA LUI SOV (sustinuta de unii din Antene)

    Multumesc pentru replica.

    Am, insa, de facut o precizare foarte importanta: iesirea acelui individ, aseara, era atat de transparent legata de ex-prezenta lui Geoana in locul cu pricina, in acest moment (cand se apropie atat Consiliul National cat si Congresul PSD) incat este clar ca inspre aceasta directie (si, conex, atitdine) trebuie sa ne indreptam atentia.

    Eu as face legatura astfel, deocamdata (cel putin, logica asa imi arata drumul).
    In campania electorala, televiziunile lui Voiculescu si Vantu au pactizat.
    Nici nu mai are importanta anti cine- important fiind PRO CINE.
    Sa fim seriosi: astfel de trusturi NU sustin pe cineva daca sefii lor nu au un interes major in joc.
    Or, se stie care sunt interesle lui Vantu- si se mai stie ca Geoana a comis absoluta prostanacie de a se duce la acel cap mafiot in vizita, inaintea alegerilor, in toiul noptii, alergand cu sufletul la gura in urma unui telefon dat de cel mai sinistru reprezentant al gruparilor ilicite din Romania.

    Doua drepte paralele cu a treia sunt paralele intre ele.
    Este clar ca nu din „amor politic”, dar din interes strict prsonal (in cazul unor oameni de afaceri, fiid evident de ce se leaga acesta) l-au sustinut Vantu si Voiculescu pe Geoana.

    Este un lucru binecunoscut ca in 2004 (si ulterior- dar si anterior) Sorin Ovidiu Vantu a fost un dusman declarat al lui Adrian Nastase.
    Este elementar ca, acum, va incerca, prin toate fortele, sa impiedice revenirea lui Adrian Nastase in zona decizionala de varf a PSD (si relansarea acestui colosal de important partid, pentru echilibrul politic al Romaniei) – si este tot elementar ca il va sustine pe Geoana cel usor de manipulat si total lipsit de substanta (ce sa mai vorbim de stransele realatii SOV- Geoana, care sunt penibile si binecunoscute).
    Asa dupa cum imi pare elementar ca intre Voiculescu si Vantu exista interese comune, imi pare tot elementar ca, via niste „baieti rai de gura pe care nu ii poti tine in frau” (aiurea! doar cine nu a lucrat in presa poate crede asa ceva!) trustul lui Voiculescu incearca sa declanseze o campanie impotriva lui Adrian Nastase.

    Mai observa, te rog, un lucru: atacul se da prin indivizi fara mare valoare jurnalistica, in sine (a fi „rau de gura” nu inseamna a fi si bun jurnalist neaparat- dupa cum a face glume penibile nu inseamna a fi ironic).

    Coborarea nivelului atacului imi indica faptul ca se va cauta impactul prin vorbe de claca, prin incercarea de murdarire a intelectualului Nastase, prin tentativa de minimalizare a sa ca om politic.
    Un joc murdar si de jos nivel, un joc de uzura- asta se va incerca.
    Unica sansa a acelor personaje care s-au facut de ras (in frunte cu Ciutacu) ar fi ca Adrian Nastase sa le replice. Asta le-ar ridica mingea la fileu si i-ar valoriza. De aceea l-am sfatuit insistent sa se abtina de la orice comentariu.
    In lipsa replicii lui Adrian Nastase, ei vor incerca sa duca jocul mai departe dar fara suflu si fara munitie. Lasati sa evolueze „liber”, vor arata si care este directia reala a actiunilor si intentiilor (iar valul ne va duce direct la cei din spatele lor, cei cu greutate).

    Toate acestea mai arata ceva: PSD INCA mai conteaza mult in jocul politic si INCA are resurse de revigorare.
    Altfel, nu ar fi atacat EXACT inaintea Consiliului National si a Congresului (acest lucru trebuie neaparat sa il retinem si sa il avem ca reper acum) cel care cu adevarat poate redresa PSD- l-am numit pe Adrian Nastase- si nu ar fi sustinut cel manipulabil, fara forta, fara substanta, asociabil cu SOV, capul celei mai sinistre mafii din Romania- l-am numit pe Mircea Geoana.

    De data asta, asistam la o lupta intre mafia lui SOV cu care s-au asociat pe fata, rusinos, unii din trustul profesorului Voiculescu, in acest demers (la un astfel de nivel, imi pare incredibil ca seful trustului sa nu aiba cunostinta de fapte, chiar daca, poate, se preface ca nu vede)- care il sustin pe Geoana- si intelectualii alaturi de marii oameni politici din PSD, care il sustin pe Adrian Nastase.

    Iti garantez ca rolul nostru, in aceasta perioada, este vital important.
    Citeste SI printre randuri urmatorul text al lui Adrian Nastase si sigur vei fi de acord cu mine.

  77. 80 instalatorul ianuarie 12, 2010 la 9:03 pm

    Aya, cred ca mai este ceva la ceea ce ai scris tu: mentinerea dlui Geoana favorizeaza considerarea in continuare a dlui Antonescu in postura de leader al opozitiei. Dealtfel, a fost observabila schimbarea tonului Sintezei in ceea ce il priveste pe dl Geoana, schimbare de ton avind de altfel in frunte acelasi personaj: de la critici foarte severe adresate dlui Geoana la critici foarte severe adresate…unor posibili alti candidati la sefia PSD, ori care ar putea avea o influenta importanta printre pesedisti.

  78. 81 Augustin ianuarie 12, 2010 la 9:17 pm

    @ Sibilla
    Dar intelege o data, ce Doamne iarta-ma, ca Basescu e nevinovat ca un prunc, ceea ce eu spun de atita amar de vreme, iar aya ti-a „argumentat” acum din nou, in stil caracteristic, pe principiul „crede si nu cerceta, ca doar iti spun EU!” Palpitant este doar sa aflam noul skill al ayei, acela de a sti CE NU FACE sau N-A FACUT, in viata lui, cineva. Asta da, performanta. Mama Omida? Mic copil! Paranormal? Hai sa-i zicem asa, desi stiu un cuvint din dictionar care desemneaza mult mai exact speta.

  79. 82 movimpact ianuarie 12, 2010 la 9:39 pm

    Citesc și recitesc precizarea: „Acest articol a fost scris pe ianuarie 10, 2010 la 12:04 pm“ și, trebuie să recunosc, nu izbutesc să mă dumiresc… Aș putea să-i dau o interpretare lui „12:04 pm“, dar atunci nu mai știu ce să cred despre un eventual… 12:04 am.
    Desigur, nu a fost decât o glumă, dar – trebuie să admiteți și Dumneavoastră – înaintea marilor întreprinderi (acțiuni?) nu strică să se procedeze la potrivirea ceasurilor. Fiindcă, nu-i așa, nu aduce anul ce aduce ceasul! Mai cu seamă dacă este bun & bine potrivit!
    În cu totul altă ordine de idei, v-aș ruga să-mi transmiteți o adresă de e-mail, pe care să vă pot face o ofertă de cărți și publicații vechi, care – vă asigur! – pot fi destul de interesante pentru un bibliofil social-democrat.
    Try boon, într-un ceas bun!

  80. 84 Ioan ianuarie 12, 2010 la 11:43 pm

    @ Contele,

    in primul rand multumiri pentru atentia cu care ma onorati. Eu am suficiente motive sa cred ca A Nastase a fost cel mai bun premier al Romaniei de pana acum. In perioada de sef al guvernului a detinut, dupa cum prea bine stiti, si functia de presedinte al PSD. Atunci, ca si acum, cele doua formatiuni au colaborat pe esicher; fara ca „partidu’ tv”, cum a fost denumit o buna perioada de timp PUR-ul (azi PC) lui DV, sa aduca la zestrea acelei aliante altceva decat ecranele si difuzoarele sale. Va amintiti, nu ma indoiesc, si cea a rezultat la „parlamentarele” de atunci: in siajul pesedistilor au obtinut 6,2%, daca nu ma insel. Este „zestrea” cu care atunci mogulu’ prof DV a intrat in negociere cu Realesu’ de azi. (a fost neuitata solutie imorala) Ceea ce a rezultat din acea „miscare” (citeste tradare) vedem si simtim azi cu toti. Atunci a inceput si dezastrul de azi. Iata, deci, un adevar ce nu poate fi rescris, rastalmacit si nici ocolit vreodata. Stau marturie in primul rand indicatorii mini si macro-economici cu care acel guvern (2000-2004) a incheiat guvernarea. Revenind la independenta unor componente mass-media, pe care manualele prof B Teodorescu o consfiintesc, se prea poate sa aveti dreptate. Numai ca …, vedeti dv, in speta noastra este intru-catva ca la moara. Suma celor doua cantitati ce curg la jgheab, tarata + faina, nu este egala cu cantitatea de boabe rasturnata din sac; mai este si uiumul care se cedeaza morarului pentru prestatia de morarit. Socoteala o stiu de la un var din Mica Sasa, care tine si azi in functiune moara bunicului.

    PS

    Da intr-adevar, chiar presa acelor zile a confirmat intalnirea celr doi leaderi. Chair s-a facut remarca ca cei doi au dicutat unele probleme inscrise si in Protocol de colaborare. Sigur, pentru credibilitate este nevoie de un document. Dar, pana atunci trebuie sa ma credeti pe cuvant; ca nu pot acum sa caut acum acul in carul cu fan. Recunosc, ar mai fi o solutie, de ce nu. Dar, nu depinde de mine ci exclusiv de amfitrionul nostru; dornic de adevar si consacrarea lui.

  81. 85 Draghi Puterity ianuarie 13, 2010 la 12:04 pm

    Pentru ca scurtul meu raspuns adresat Ayiei pe tema Ciutacu se pare ca nu a aparut inca, incerc sa detaliez ce am vrut sa exprim prin el.

    Impresia mea e ca Ciutacu joaca intotdeauna la mai multe capete.

    Un exemplu: desi poza in marele cavaler care se batea apropae de unul singur cu Basescu, nu a ezitat sa o invite pe viitoarea doamna Syda in plina campanie la Europrlamentare pentru ai crea o platforma de unde sa isi poata promova succesurile. Dupa ce a cam luat-o in freza prin mass-media, dar si de la fanii lui, mai ales pe bloguri, a dat-o la intors, spunand ca prostiile debitate editate de distinsa invitata, canditata independenta la Europarlamentare, ar fi de fapt meritul lui.

    Acelasi joc la mai multe capete l-a facut si cu mult clamata lui prietenie, ba cu Crin, ba cu Oprescu, ba cu Orban la alegerile prezidentiale.

    Si in fine, un ultim exemplu, e introducerea marului otravit pe nume Oana Dobre in cadrul Sintezei Zilei.

    Ar mai fi multe de spus, dar cred ca e clar pentru toata lumea ca nu ar trebui contat nici pe o anumita orientare ideologica a lui Ciutacu, nici pe buna lui credintza, si nici pe verticalitatea caracterului sau. El actioneaza din interes personal. El trebuie paltit pentru serviciile aduse atunci cand acestea produc placerea promisa. Asta se voia de fapt esentza mesajului meu precedent, exprimata intr-un stil poate ceva mai vulgar.

  82. 86 movimpact ianuarie 13, 2010 la 12:42 pm

    Doamne-ajută!
    Aș mai avea o rugăminte: nu ați fi de acord ca răspunsul pe care l-ați dat d-nei Roxana Iordache să fie reprodus (însoțit de ambele fotografii) pe site-ul http://www.straydogs.ro/?
    Mare mulțumită!

  83. 87 Augustin ianuarie 13, 2010 la 2:09 pm

    @ Draghi Puterity
    Un minunat banc din vremea „ailalta” (ti l-as spune chiar daca as sti ca-l stii!) suna cam asa:
    Intrebare: Cu cine se invecineaza marea Uniune Sovietica?
    Raspuns: Cu cine vrea ea!
    Adaptat la vremurile noi, ar putea fi revalorizat sub forma :
    Cu cine e prieten Ciutacu?
    Acum, spune-mi si mie: mesajul tau era mai vulgar decit al meu?

  84. 88 c.ionel ianuarie 13, 2010 la 11:52 pm

    Geoana a pierdut 6 batalii….cat il mai tineti in fruntea partidului?Exista pericolul real,evident pentru acest partid sa cada pe locul trei.Singura voce clara si importanta a opozitiei este vocea lui Crin Antonescu.Desigur in conformitate cu simtul onoarei la romani Geoana tine strans de scaunul pe care sta.Veti avea curajul si diplomatia,d-le Nastase de a pune punctul pe i,sau veti lasa PSD-ul sa fie devorat de ”proeminentele ”locale(din Cluj,Iasi sau Focsani)????

  85. 89 Draghi Puterity ianuarie 14, 2010 la 1:34 am

    @Augustin

    In orice caz, nu era mai vulgar decat modul de exprimare public a lui Victor Ciutacu 😉

  86. 90 adrian ianuarie 14, 2010 la 5:11 pm

    Domnule Nastase, sunteti printre putinii in care mai am incredere. daca se mai poate numi asa. de fapt mai corect putina incredere ramasa, se indreapta care dvs…desi si dvs aveti cercuri de interese, va admit pt stoicismul de care ati dat dovada in atatea ocazii. si daca ati fi fost de vin in nush ce tremopane, e de admirat cum v-ati aparat, cum nu ati lasat capul jos si ati revenit.
    va urez multe …succesuri:) glumeam….sanatate si putere…apropos…candidati la sefia psd?

  87. 91 Aya ianuarie 15, 2010 la 3:18 pm

    @

    Tuturor- in primul rand CELOR DIN COLEGIUL 1 DEPUTATI (BUCURESTI)
    (postati apeluri similare pe cat mai multe bloguri!)

    PD-L TREBUIE SA AIBA CAT MAI PUTINE VOTURI IN PARLAMENT- IAR ACTUALA OPOZITIE, CAT MAI MULTE!

    IESITI LA URNE SI IMPIEDICATI PD-L SA AIBA UN VOT IN PLUS IN PARLAMENT (CAMERA DEPUTATILOR): VOTATI PENTRU ACTUALA OPOZITIE SI IMPOTRIVA PD-L; NU IL VOTATI PE HONORIUS PRIGOANA!

    Va amintesc tuturor celor din Bucuresti care locuiti pe strazile corespunzand Colegiului 1 (vezi link-uri) ca urmeaza reluarea votului (pentru Camera Deputatilor).

    Va rog insistent pe toti sa mergeti la urne si sa NU il votati pe Honorius Prigoana.
    Va invit pe toti sa dati dovada de constiinta si sa impiedicati accederea unui personaj infatuat si iresponsabil in cel mai important for democratic al Romaniei- Parlamentul.
    Subliniez, ca fiind esential: NU TREBUIE CA PD-L SA AIBA UN VOT IN PLUS IN CAMERA DEPUTATILOR! Or, prin accedera lui Honorius Prigoana in Parlament (Camera Deputatilor) PD-L ar beneficia de un vot in plus in Legislativ, ceea ce NU trebuie sa se intample!
    Sunt sigura ca sunteti constienti cu totii de nocivitatea acestui partid (PD-L) a carui politica duce la falimentarea Romaniei.
    Un vot al PD-L in plus- sau in minus- in Parlament, poate avea ca efect promovarea unor legi nefaste (cum s-au dovedit cele sustinute de PD-L ca si initiativele jalnicului guvern Boc)- sau, respectiv, respingerea acestora.
    In mod egal, un vot in plus al actualei Opozitii poate avea ca efect promovarea unor legi esentiale si/sau impiedicarea impunerii vointei politice a PD-L, dovedite fiind atat relele intentii cat si pompierismul sau politic.

    Deci, iesiti la vot si impiedicati-l pe Honorius Prigoana sa ajunga deputat- impiedicand, astfel, nocivul PD-l sa aiba un vot in plus in Parlament.

    In masura in care puteti- si sunt sigura ca puteti!- convingeti-i si pe altii sa procedeze la fel. Fac acest ultim apel SI catre TOTI cei care au rude, prieteni sau cunostinte in Colegiul 1- Bucuresti.

    e vorba de colegiul 1 deputati

    Dă clic pentru a accesa bucuresti.pdf

  88. 92 c.ionel ianuarie 16, 2010 la 10:40 am

    1.nu sunt membru al PSD dar am o pozitie politica de stanga.
    2.din pacate PSD-UL a fost penetrat de arivisti,traseisti care au vrut doar sa profite atunci cand acest partid s-a aflat la putere(Oprisan,Nechita,DIP-ul
    Mazare,generalii lui Base s.a.m.d.),fenomen ce l-a afectat foarte tare.
    3.Geoana a ajuns in frunte purtat de valul celor ce voiau sa-si faca mendrele in PSD.Cert este un lider care in cazul ca ramane va prabusi partidul spre bucuria pdl-istilor dar si a pnl-istilor.
    4.Prof.Bogdan Teodorescu,cel mai valoros analist politic,arata foarte clar ca PSD a pierdut 6 batalii sub conducerea lui Geoana.
    5.Geoana,prin insistenta de a se afisa pe ecrane,sustinut mai ales de corul de la Antena 3(Firea,CIUTACU,Gadea)dovedeste ca vrea sa pastreze cu orice pret sefia PSD-ului.De ce…..asa-i la romani ….puterea ofera prea multe privilegii,este dulce viata de demnitar.Locul doi in stat nu-i de ici de colo…….
    6.Geoana vrea congres cat mai degraba……stie ca lacheii,catelusii pe care i-a incurajat cu grija il vor sustine….altfel vine si randul lor sa plece din partid.
    7.Eu domnule Nastase nu-mi pun problema daca meritati sau nu sa reveniti in fruntea PSD-ULUI ci daca veti razbate prin aceasta gasca care s-a format dupa ce l-ati doborat pe Batran.Aceasta gasca,si va spun din surse sigure au maturat tot activul fidel PSD-ului si si-au adus oamenii cu care sa poata scoate maximum de profit din functiile dobandite.Astfel Nechita la IASI a mutat in primarie si evident in partid toti oamenii pe care s-a sprijinit la RAJAC unde s-a impropietarit excelent.
    8.PSD-ul la ora actuala este atat de virusat incat nu vad ce ”medic”l-ar putea salva….Ganditi-va ca lui Base ii convine sa-l aiba ”adjunct” pe prostanac….Nici Antonescu,gandind la urmatoarele alegeri nu vrea pe altcineva in fruntea PSD-ului.
    9.Dl. Diaconescu este un altfel de Gioana,e putin mai istet dar e moale,nu se baga la inaintare vrea placintele pe tava…Va pune botul pentru Gioana caci cine se aseamana…..
    10.Cel mai trist,d-le Nastase este ca nu aveti in jur oameni de isprava pe care sa va puteti baza…..si o mare vina va revine…..nu ati avut grija ca in partid sa nu patrunda lichelele iar acestea fiind in interior sunt f.f. greu de inlaturat….Dl.Oprescu este un om de calitate dar…….

  89. 93 c.ionel ianuarie 17, 2010 la 9:44 pm

    Domnule Nastase probabil nu va mai amintiti de ”intimplarea”de la Iasi, unde urma sa va lansati o carte dar Nechita si cu Tompea au facut tot posibilul sa nu se intample…..Aveti grija ca Geoana a incurajat ,acesti ”pretorieni”traseisti intrati pe usa din dos la conducerea organizatiilor locale ale PSD ;pe ei se va sprijini in realegerea sa.Daca se va intampla asa ceva PSD-ul va intra intr-o eclipsa totala.Stiti f. bine ca Geoana v-a lasat intr-o vreme sa va scarmene Basescu cu ajutorul justitiei……Noroc ca ati reusit sa pilotati foarte bine astfel incat n-a avut ce face si v-a acceptat la conducere…..Ar fi bine sa faceti un turneu prin tara,macar la organizatiile mai mari……Ar fi bine sa se produca alegeri de jos pana sus la varf.


Lasă un comentariu






Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!