Che Guevara, idol pentru tineri?

 

Colegul nostru Codrin Scutaru, care ne-a impresionat pe toti cu scrisoarea manifest de la inceputul anului scolar, a initiat o leapsa: De ce crezi ca personaje precum Che Guevara fascineaza generatia tanara si nu numai?

Sigur, cel mai simplu raspuns pentru aceasta intrebare ar fi o vizita scurta in biografia revolutionarului argentinian. Nu va mai plictisesc cu informatii de baza: Cuba, Fidel, revolutia. Un ziarist american interesat de parcursul revolutiilor acestuia a afirmat ca Guevara a promis schimbarea in bine, mai multa putere pentru oameni si pedepsirea celor care abuzeaza de putere. Toate acestea pentru a castiga suport popular in favoarea revolutiei. Invariabil, aportul sau la reconstruirea societatii a fost minimal.

Pentru ca nu a fost niciodata cel care a ramas in urma, pentru a reconstrui o societate rasturnata de revolutie, Che Guevara a ramas in mentalul colectiv drept promotorul sperantei si al schimbarii. Democratiile populare impuse de acesta, aproape invariabil nefunctionale, au fost marcate ca esecuri ale liderilor politici sau, mai bine spus, ale sistemului politic in functiune. Intamplator sau nu, Che Guevara a decontat reusita revolutiei, pe termen scurt, nu esecul guvernarii ulterioare, pe termen lung.

Situatia este destul de clara peste tot in lume. Ultimii 20-30 de ani au marcat o crestere importanta a interesului popular pentru ideea de politica. Din pacate, acest interes nu a fost intotdeauna dublat convingator de informatiile si lamuririle oferite de stabilimentul politic. Clivajul dintre cererea de informatii si oferta politica a legitimat discursul anti-sistem. Pe principiul ca a distruge este mai usor decat a construi, aceasta atitudine a castigat tot mai multa amploare in timp.

Discursul anti-sistem inca este considerat o arma. O arma care devine absurda, atunci cand este folosita chiar de cel care patroneaza sistemul. Nu stiu despre voi, dar eu deja incep sa-i banuiesc amploarea in campania electorala ce urmeaza a incepe.

53 Răspunsuri to “Che Guevara, idol pentru tineri?”


  1. 1 octaaa octombrie 12, 2009 la 5:56 pm

    De ce e Che Guevara a atat de popular? Hm…greu de spus.
    Dar intrebarea pe care as pune-o eu e daca fanii Che au macar habar cine a fost si daca sunt in stare sa spuna 2-3 fraze despre el.

    Si eu mi-am mai pus, mai de mult intrebarea asta. Vazand pe la unii tineri(care se dadeau anti-comunisti) tricouri cu Che Guevara, chiar m-am intrebat de ce o fac. Si am ajuns la concluzia ca aia habar nu aveau ca Che Guevara a fost comunist.

    Acum, mai interesant e cum apare o moda.
    Caci, odata creata moda, tinerii(si nu numai) iau chestiile astea de-a gata. Au vazut ca se poarta sepci cu Che Guevara, poarta si ei, etc.

  2. 2 ELMMAR octombrie 12, 2009 la 6:05 pm

    Stiu tineri absolventi de facultate adevarata,sau studenti care il au ca idol pe che basescu.
    Adevarul e ca nu sunt multi dar intrebarile raman: de ce,cine sunt vinovatii?
    „…a promis schimbarea in bine, mai multa putere pentru oameni si pedepsirea celor care abuzeaza de putere” exact ceea ce face si Ba basescu.
    Discursul anti sistem la noi,nu este considerat INCA o arma,la noi abia incepe si este experimentat de basescu.
    Discursul anti sistem la noi este , PRINCIPALA ARMA.
    Un Ba Basescu pe tricouri,pozat din profilul fotogenic ,cu parul ajungandu i pentru doua dushuri si un vant chiar n as vrea sa vad in Ro.
    Eu ma chinui sa intru in vorba cu un astfel de tanar care isi obtine informatia din cel mai vandut tabloid ,din stirile de la ora 17 si din terasele cu fitze.
    Ma respinge sistematic refuzand orice discutie,din start,despre idol.
    Sunt incapatanat si insist,numai la gandul ca eu am cunoscut un dictator.

  3. 3 Sirena octombrie 12, 2009 la 6:19 pm

    Bâlbâială

    Sesizarea de neconstituţionalitate a moţiunii pnl este trimisă prin curier special la CCR de către pdl. Ajuns după program, hârtia este preluată de portar care după ce o cercetează şi lecturează cu atenţie i-o restituie cu observaţia :
    – Băieţaş aici se pu…se pu…se pun căpute, la Cotroceni se f…,se f.., se f…(era bâlbâit ) se ffface sex.

  4. 4 ELMMAR octombrie 12, 2009 la 6:36 pm

    Un pitic in covalescenta imi sopti:motiunea trece la mustata maine, basescu se duce danshii de suflet la alegeri dar AN ul nu va fi PM dupa.
    Al dracu’ pitic shmecher…

  5. 5 Dragos octombrie 12, 2009 la 6:59 pm

    Che Guevara a fost un ”simplu” criminal in serie. Punct !

  6. 6 Harabula octombrie 12, 2009 la 7:03 pm

    Domnul Nastase se hraneste din iluzii daca presupune ca tinerii de azi l-ar avea ca model pe Che.
    Domnia sa are doi fii. Au acestia ceva comun cu Guevara?
    Cunoaste domnia sa vreun tanar gata sa moara pentru o idee?
    Vorbesc despre activism social si nu despre tinerii emo gata sa moara pentru o virgula sau chiar degeaba.

  7. 7 ramo octombrie 12, 2009 la 7:07 pm

    http://www.youtube.com/watch?v=7F_BODrAwSE&feature=sub Iarna o sa fie si mai greu 😦 (off…). Macar sa promovam egalizarea. Va pupici!}{

  8. 8 ALM octombrie 12, 2009 la 7:27 pm

    @ octaaa (octombrie 12, 2009 la 5:56 pm)

    Dupa umilele mele cunostinte, Che (amic) nu era membru al vreunui partid comunist ci adept al ideilor marxiste, mai ales in ceea ce priveste rolul revolutiilor in inlaturarea nedreptatilor. Si, in Argentina anilor 50′ erau suficiente nedreptati. Cu toate acestea, debutul ca revolutionar l-a facut in Guatemala, de unde a trebuit sa se refugieze in Mexic dupa ce miscarea a esuat. In Mexic l-a cunoscut pe Fidel Castro si a intrat in organizatia acestuia, „Miscarea 26 Iulie”. Ca sa intelegeti cat de „comunist” era Castro atunci, trebuie sa cunoasteti Cuba anilor 50′ si cate ceva despre dictatorul Batista. Che a contribuit decisiv la reusita atacului de la Santa Clara (decembrie 1958) si a revolutiei cubaneze.

    Che nu s-a impacat cu viata civila (era „revolutionar de profesie”) si si-a parasit situatia din Cuba (ministru al agriculturii) pentru implicare in diferite puncte „fierbinti” ale vremii. Asa ajunge in 1967 in Bolivia unde este capturat si ucis la ordinele CIA.

    Personal, nu stiu ce raspuns sa-i dau dlui Nastase in legatura cu fascinatia tinerilor. Banuiesc ca este similara cu fascinatia de a deveni pompier, militar in Afganistan sau chiar … gunoier, dupa cum spunea dl Prigoana, fascinat de a putea merge zilnic agatat in spatele unei masini de salubritate. Tot ce pot sa spun este aceea ca intre Che si Maries este o diferenta ca de la Cer la Pamant, chiar daca primul a primit eticheta de comunist …

  9. 9 maca octombrie 12, 2009 la 7:38 pm

    Nu poti avea idol o persoana pe care nu ai cunoscut-o in mod real. Che este o legenda, iar despre legende se tes multe. Multe sunt adevarate, dar multe sunt si.. nadevaruri. Asa ca mai bine lasam istoria sa faca lumina in cazul lui Che. Princiipiile ar trebui sa stea la baza gnsirii politice, nu simboluriile.

  10. 10 Adi Zabava octombrie 12, 2009 la 8:29 pm

    Ati incercat sa dati un raspuns prea complicat 🙂 . Majoritatea tinerilor ce il „admira” pe Che Guevara nu stiu nici macar cateva date simple din biografia lui. Acest personaj a fascinat generatia tanara doar prin titulatura de razvratit care i-a fost mereu pusa ca o eticheta. Daca mai punem la socoteala imaginea sa (plete in vant, rautate in ochi, trasaturi masculine) reiese o excelenta reteta de marketing. Generatia tanara nu e fascinata de persoana Che Guevara ci de personajul Che Guevara.

  11. 11 Ioan octombrie 12, 2009 la 8:31 pm

    @ instalatorul

    Ori cat as forta eu apropierea dintre purtatatorul de cuvant al pesede, ca tema a urmatoarelor mele randuri, cu tema propusa de A Nastase nu reusesc. Si asta gratie in buna parte sudamericanului care a promis si el schimbarea in bine, mai multa putere pentru cei multi si pedepsirea celor care abuzeaza de putere. Acum, dupa ce am enumerat cateva dintre dorintele sale testamentare, sunt tentat sa cred ca m-am apropiat catusi de putin si de Institutia Purtatorului de Cuvant in democratie; de ce nu in Romania. Tara membra a UE, cu democratia consolidata. Sigur, ar spune fara sa cracneasca carcotasu’ de serviciu, dar la noi „oferta zilei” este tarata in actualitate de la inceputurile anului 1938 prin tunelul timpului. Atunci, va amintiti desigur, se instaura regimul autoriatar al Regelui Carol al II – lea. Doamne, cate similitudini cu ceea ce vedem si auzim zilnic. Si atunci, ar continua acelasi ins cu intrebarile, despre ce democratie vorbim. Dar … acum sper sa pot aborda si tema din debutul acestor randuri; institutia celui impricinat fiind proprie democratiei. (ma rog, ce face premieru’ Boc cu aceiasi institutie este de acum o alta tema) Afirmati intr-o scriere de saptamana trecuta, ca aveti dovezi concludente ale unor vizite pe blog. Ba, ca unele idei au fost deja vanturate in sustinerea unor masuri guvernamentale. Azi, mi-a fost dat sa trec si eu prin aceiasi stare. Numai ca de asta data din continutul randurilor noastre s-au inspirat chiar leaderii ai pesede. In ultimile sase luni am facut deseori referiri critice la adresa activiatatii dlui. B.N. Duvaz. Spuneam, printre altele, ca vicele partidului si purtator de cuvant doarme in front si ca mesajele sale in mass-media fie lipsesc cu desavarsire, fie sunt intarziate si lipsite de continut polemic, etc, etc. Despre reactiile lui la mesajele oponentilor politici nici nu putem discuta, ele nefiind in opinia sa, preocuparea unui p.c. (va rog sa popositi numai o clipa asupra activitatii dlui. M Toader de la pedele; si conparati) Si iata ca mutarea s-a facut azi. Purtator de cuvant este dl V Ponta. Azi l-am vazut la prima lui conferinta de presa cu ziaristii. A fost prezentat ca purtator de cuvant al campaniei electorale a presidentiabilului M Geoana. In realitate este de fapt noul purtator de cuvant al partidului. Ca de acum, activitatea partidului va fi prin excelenta electorala. Si apoi, mai este un detaliu care nu trebuie omis. El este si un apropiat al Presedintelui C. N. al pesede. Sper ca mutarea sa revigoreze comunicarea partidului cu mass-media iar prezenta sa la microfon si pe micul ecran sa fie frecventa si eficienta. Cu bine.

  12. 12 instalatorul octombrie 12, 2009 la 8:36 pm

    Dl Ponta ar fi expert in a raspunde in aceasta chestiune, el l-a purtat pe Guevara pe piept si, poate sub influenta portretului, l-a invitat pe presedinte la TSD. Poate ca printre tineri exista credinta ca purtarea portretului lui Guevara te face ministru. Ori poate ca modelul tinerilor e de fapt dl Ponta si nu Guevara.
    Poate ca figura lui Guevara da bine si misterios pe textile.
    Pina la urma nu a fost decit un criminal in numele unei ideologii. Ca si cei care l-au omorit pe el.
    Asta, cu datul bine pe textile, imi aduce aminte de o intimplare din tinerete. Pe cind eram in liceu, cunoscusem o domnisoara care putea face tricouri unicat, lucru rar la vremea respectiva. So rugasem sa imi faca un tricou alb, in centrul caruia sa se afle cunoscutul chip de tarabostes dac, iar in jurul acestui chip sa scrie „No. 1 in Dacia: Buerebista”. M-a facut sa abandonez ideea tricoului un prieten mai mare, care mi-a spus: „Esti nebun? Te leaga astia. Numarul 1 in Dacia e Ceausescu.”

  13. 13 Ioan octombrie 12, 2009 la 9:10 pm

    PS

    Sigur, eu nu ma pot imbata cu apa rece. Prefer o palinca de Breb la un mezel bun, si de ce nu o tuica de Valeni la ciorbita toameni; care iata ne spune, ca si anul trecut de sub nuc, pa. Dar, eu cred ca tot ceea ce se intampla pe blog m-a ajuta si pe mine „sa-mi ordonez mai bine gandurile”, si de ce nu la asezarea unei caramizi intr-o constructie plasata, deocamdata, in virtual. Si maine, mai sti. Si din nou de bine.

  14. 14 octaaa octombrie 12, 2009 la 9:35 pm

    @Adi Zabava – perfect de acord.

    @ALM – Dupa mine nimic nu justifica lupta pentru comunist. Te inteleg in ceea ce spui si asa este. Insa n-as putea admira niciodata pe cineva care a contribuit la inmultirea comunismului in lume.

  15. 15 Draghi Puterity octombrie 12, 2009 la 10:34 pm

    De ce crezi ca personaje precum Che Guevara fascineaza generatia tanara si nu numai?

    In general pentru ca in esentza lumea e fair. E impotriva nedreptatilor sociale. In particular, popularitatea lui Che Guevara, e datorata in mare parte portretului facut de Alberto Korda.

  16. 16 Codrin Scutaru octombrie 12, 2009 la 10:58 pm

    In primul rand va multumesc pentru acceptarea provocarii. Discursul anti-sistem este intr-adevar trist in contextul anului 2009, mai ales daca va avea efecte si cred ca, din pacate, va avea. Ideea mea de schimbare porneste mai degraba de la schimbarea incrementalista, din interiorul sistemului, nicidecum anti-sistem.
    Cat despre Che, ati raspuns simplu si clar. Un simbol, la granita dintre dorinta de libertate, revolutia pentru eliberare si mesajul anti-sistem…

  17. 17 George Serban octombrie 12, 2009 la 10:59 pm

    Am citit cu atentie textul dumneavoastra. L-am recitit. M-a interesat. Codrin mi-a pasat si mie leapsa. Subiectul mi s-a parut incitant. Se refera la tineri. Am fost si eu si dumneavoastra tineri. Cine poarta un tricou cu chipul lui Che Guevara, poate purta si chipul altcuiva pe tricou. Cand cineva poarta un astfel de chip – daca nu-i excentric, sau pozeaza ca excentric – inseamna ca are nevoie de modele. Cam asa credeam ca veti aborda subiectul …
    Nu s-a inteles foarte clar raspunsul dumneavoastra iar unii, mai mult sau mai putin tendentios, l-au rastalmacit.
    Guevara n-a fost nici comunist, nici marxist. A inceput prin a lupta impotriva dictaturilor sud-americane. S-a alaturat lui Castro intr-un moment in care ajutorul american impotriva dictatorului Batista parea real. Intr-un final, americanii, din interese mai mult financiare decat politice, l-au abandonat pe Castro, ajutandu-l „discret” pe Batista si, prin consecinta, l-au aruncat pe Castro in bratele sovieticilor. Pentru Hrusciov, Cuba lui Castro, abandonata de americani, a fost un cadou nesperat. Si Castro a ales rublele, graul si armele sovieticilor. Toate astea au fost infasurate intr-un ambalaj politic-ideologic. Che Guevara a trait fascinatia puterii alaturi de Castro, privilegii si chiar a „contribuit” la partea sangeroasa a unui regim devenit peste noapte dictatura comunista. Pentru ca se considera revolutionar, acum captusit si cu ceva marxism-leninism, s-a despartit de Castro – si el satul de charisma lui Che – pentru a lupta impotriva altor dictatori. Dupa cateva esecuri s-a dus in Bolivia unde a fost si omorat. Se spune ca a fost victima CIA ceea ce nu-i adevarat. A fost tradat de un cubanez, cel mai probabil omul lui Castro. CIA a vrut sa-l recupereze pentru a-l folosi. N-au mai reusit. Agentul CIA a fost doar spectator. Cred ca Guevara a fost un personaj tragic, in felul sau. Pentru unii, un personaj eroic. Pentru altii, un personaj negativ. Eu cred ca a fost un personaj tragic, expediat printr-un gest ipocrit de Castro pe soclul unei statui. Cubanezii nu stiu adevarul despre Che Guevara. Asa cum nici noi, foarte mult timp, n-am stiut adevarul despre Lucretiu Patrascanu.
    Cei care poarta chipul lui Guevara pe tricou se impart in doua categorii. Unii, pentru ca n-au gasit un tricou cu Michael Jakson. Altii, pentru tot ce am scris eu mai sus. Eu am dat mana cu Che Guevara dar n-am purtat niciodata chipul lui pe tricou. Model mi-a fost tatal meu.

  18. 18 http://tsd-negresti-oas.blogspot.com octombrie 12, 2009 la 11:20 pm

    Che Gyevara nu e Zorro ,si Zorro nu e Che Guevara asta ca sa nu zicem „iarna nu-i ca vara”.

  19. 19 Maximmouse octombrie 12, 2009 la 11:47 pm

    @Stimata Gazda,

    Ce subiect interesant si chiar actual.

    Sa ne aplecam intai putin asupra personalitatii complexe a lui Che? Putin! acest leprolog alergolog, foarte bolnav (alergic). Ati avut vreodata o alergie? Una insidioasa, aproape zilnica? Nu ma opresc asupra altor manifestari ci numai asupra agitatiei pe care ti-o da. Acest om era un ALERGIC! Pornind de aici, se poate explica totul. Si nelinistea, si faptul ca stia ca va muri tanar, si este de apreciat ca si-a dedicat viata unor idealuri de stanga…putea sa fie mai rau….Acest tip cu aparitie virila , dar cu o viata sexuala relativ modesta si chinuita, a parut mereu altfel decat era …asta desigur, nu inseamna ca nu a fost un tip foarte interesant, foarte interesant,dar exagerat, dupa gustul meu.

    Acuma , revenind la fascinatia pe care o exercita asupra tinerilor.este inerenta. Cum bine spuneau si colegii de blog, marea majoritate a tinerilor nu-i cunosc viata , asa cum a fost in realitate. Ma refer la majoritatea celor care il admira, ceea ce nu inseamna nici pe departe ca majoritatea tinerilor il admira.!:)

    Consider, ca la noi, in scumpa noastra patrie, cultul lui Che s-a stastisit…nu este cine sa-l mai practice! Bazinul de fani , specific, tineretul proletar, nu mai accede la idealuri, sau figuri ideale, este un fapt! cei care mai misca , ca sa zic asa , sunt intelectuali de stanga destul de purii, si care practica uneori chestia asta ca un suprem rafinament care le aduce aminte de idealuri de mult apuse si de mult tradate. ceilalti tineri intelectuali, despre care spunea ELMMAR, nici o primejdie…acestia sunt complet lipsiti deasemenea de idealuri, singurul ideal este asimetricu si sinistra sa fiica europarlamentar.Din fericire acestia sunt putini si neimportanti , cu totul, urmand ca in cea mai scurta vreme , cu repeziciune sa pribegeasca aiurea in cautarea BANULUI! Si inca, restul de tineri intelectuali…ce sa zic in nici un caz Che…sau alta politica, afoni din pacate, probabil cu greu mergatori pana si la un vot de importanta majora…

    Daca puneati intrebarea cu referire vicleana la moda cu discursul antisistem, parerea mea este ca „nu mai tine cum tinea…etc.”:) In ambele cazuri ,ale candidatilor care uzeaza acest discurs, ma tem ca nu s-au orientat!

    Solutia contra acesteor candidati este simpla: acest car greu si incarcat al democratiei care se urneste incet trebuie demonstrat , ca o data pornit nu se mai opreste decat dupa ce se rezolva corespunzator treaba.

    Cetatenii Romaniei trebuie invatati ca intr-un sistem democratic, cu un Parlament ales democratic,sistemul are in sine mecanismele care sa elimine „pietricelele” fara violenta lui Che.Sa va vedem.Urmaresc cu mare interes evolutia acestei lectii de istorie contemporana.Aici as face un apel la dvs. ca istoric sa nu ratati nici un capitol, nici un rand din ceea ce se intampla azi in Romania. va fi de manual, va trebui luat in calcul la urmatoarea revizuire a constitutiei chiar a celei de nivel european. Ceea ce un legiuitor sanatos la cap nici nu si-a putut imagina, se intampla acum sub ochii nostrii.Aveti o sarcina grea, dumneavoastra,imperfectii nostrii oameni politici…cand te gandesti ca ati fi putut trece prin politica, o viata, si sa nu vi se intample asa o ocazie unica, de neimaginat numai cu 5 ani in urma…

    Succes, cu stima, Maxi.

  20. 20 Sibilla octombrie 13, 2009 la 12:35 am

    @Harabula,
    Uffff !!!! Să credeţi că nu vă urăsc, dar nici nu vă-ndrăgesc, când îi aduceţi pe unii Luptători în situaţia de-a afirma limpede : * Mai scumpă ca viaţa mi-e Libertatea ! *, acum e mai Senin cerul sufletului ?
    Haideţi să recunoaştem că prea se-adunară a furtună nourii portocalii şi tânjim acel Senin cu toţii, acel Licăr de surâs pe Cerul ţărişoarei, zic.
    respecte,
    Sibilla
    P.S. Rog * binevoitorii * de serviciu să se abţină, nu la arkan sau altele fac referire, ci, din nefericire, DOAR la trista realitate, a apărării Libertăţii noastre,a tuturor, fraţilor !!! Să guiţe prin ograda expertă-n manipulări şi diversiuni a pedelacheilor, acei * zbecialişti * în… nimic ! Punct.
    Şi-am lăsat în grădiniţa D-lui Preşedinte Ion Iliescu … Stindardul, timid, că-s o furnică şi vorba AN-ului, nimeni nu poate singur, dar… împreună, merită străduinţa!
    Natrag pe redute, că ne lungim şi-s uniţi, uniţi prin ticăloşii şi neobosiţi tartorii pedelachei, avem treabă, căci tot noi amintirăm de fraudarea alegerilor, de faptele la care se dedau, ochii şi plavaisul/penelul/ pe ei, ACUM, nu mâine poimâine ne-adunăm la… ce oare ? Rămâne cum am stabilit : JOS BĂSESCU ! JOS MAFIA PORTOCALIE !!!
    Doamne Ajută !

  21. 21 felix-cat ( daniela ) octombrie 13, 2009 la 12:35 am

    Ceea ce incearca ( sau a incercat ) Basescu seamana a anarhie . Jos clasa politica , jos coruptii , jos statul roman , afara cu cei care formeaza sistemul – sunt cateva din devizele ( populiste de altfel ) ale lui Basescu . Nici ni inteleg daca sunt din mintea lui sau sunt comandate de FMI toate aceste schimbari radicale in statul de drept . Este Basescu un anarhist sau doar un executant de ordine ? In ambele cazuri , oricum nu este ” cel ales ” . Acum d-le Nastase , ma adresez dvs : Basescu va cadea pentru ca este o persoana agresiva , razbunatoare si oportunista . Veti ramane urmatorii conducatori d-le Nastase . Aveti grija ca tara este in colaps , legile sunt o plaga pentru cetatenii Romaniei , sistemul este nefunctional , statul apasa tot mai mult pe umerii celor care il sustin . Statul roman nu trebuie sa cada , ca noi toti ne ghidam vietile dupa el , dar trebuie schimbate structurile din temelii . De la inceput noi toti am inteles gresit democratia , si am scapat ( din intunericul regimului ceausist ) ca mieii la otava . Am muncit si am cladit cu totii democratia , dar am acumulat cu egoism doar pentru propriile camari . Si am tot golit ” hambarele si visteria ” fara sa mai punem nimic in loc . Proviziile s-au terminat si noi , nu am fost gospodari sa punem si ” pentru zile negre ” ceva la pusculita . D-le Nastase , sa faceti reforma statului si sa invatati populatia sa faca economii , insa sa incepeti de la voi , de sus , sa ne dati exemple , modele , sa facem ca voi . Ca sa stiti , oamenii unei tari sunt ca niste copii de gradinita . Fac ce vad si ce sunt invatati sa faca . Faceti reformele cu tact , cu dialog , explicati populatiei ca vin schimbari majore , ca lumea nu mai e asa cum o stiam . Aveti grija de protectia sociala , trimiteti oameni in teritoriu sa dialogheze cu lumea . Oamenii sunt mai intelepti decat a crezut Traian Basescu . Vor intelege cu vorba buna ca vor mai fi someri , restructurari de posturi , facultati particulare de 2 bani mai trebuie inchise si alea , tinerii pot castiga f bine si ca meseriasi , nu doar simbriasi cu master la stat . Sa vorbiti , mult si cu caldura oamenilor . Pareti un om bland , daruiti bunatate si caldura in vorbe , asta vor oamenii . Ca sunt singuri si necajiti oamenii , speriati si dezamagiti , ei stiu ca nu va mai fi bine si frumoase toate , dar vor si o vorba buna . Cand veti ajunge la guvernare , d-le Nastase sa vorbiti mult in public , oamenii o sa va asculte si vor uita repede de…..Traian Basescu . Va doresc noroc si succes in continuare . PS nu am mai scris de aproape 4 luni pe blogul dvs , dar astazi am simtit nevoia sa va vorbesc . Eu sunt aia care va multumeam pentru anii 2000-2004 care au fost cei mai buni si mai prosperi din viata mea . Cu acei ani in ” camara ” am plecat in lume sa-mi reprezint tara cum `oi putea eu mai bine . 🙂

  22. 22 felix-cat ( daniela ) octombrie 13, 2009 la 12:58 am

    Ah apropo de topic , in Romania nu are cum sa prinda Che Guevara . Nici discursurile anti-sistem . Vremea revolutiilor a trecut , tinerii nu mai au timp de revolutii . Tinerii romani nu au nevoie de arme :)) . Promiteti carti bune si oferiti flori tinerilor si veti vedea efecte neasteptate . Romanii sunt maleabili , dar sa nu intinda cineva coarda si sa faca promisiuni desarte , ca atunci devin agrezivi si incapatanati . As fi preferat sa fiti dvs in campanie prezidentiala , dar… puteti miza ( cred eu ) si pe blandul Geoana . Daca asta e oferta , ajutati-l pentru binele PSD -ului pe care il reprezentati si mai infranati-i pornirile adolescentine pe care le mai are din prea multa patima . Va vreau inapoi la carma acestei tari . Romania e o tara serioasa , nu va mai jucati cu ea si nu o desconsiderati , ca are muuuulte de oferit . Si sa nu va mai fie teama de Basescu , deja a pierdut pe mana lui ( a avut o biata chinta sparta ) .

  23. 23 Spiridus octombrie 13, 2009 la 3:57 am

    E destul de adevarat ce sustineti. As zice, din pacate!
    Fotografia cea mai difuzata in toata lumea, in intreaga istorie a fotografiei, e a lui Che Guevara. A fost facuta de un fotograf faimos, Alberto Korda, in 1960.
    Che constituie sursa de inspiratie pentru multi creatori artistici cu vederi de stanga. de exemplu, in 2008 s-a facut un film biografic despre Che cu un buget consistent, filmat in mai multe state latino-americane.
    „Che” este o expresie populara argentiniana. Inseamna aproximativ „cutare”. Se pare ca vine din guaraní (limba unor bastinasi din zona, vorbita, de exemplu, de 90% din populatia Paraguayului). Isi revendica insa acest apelativ multi imigranti argentinieni (italieni, evrei etc.).
    Cati tineri stiu, de exemplu, ca in calitate de guvernator al Bancii Cubei, Che se tinea mai mult de lucrarile agricole, la care-i mobiliza si pe angajati (unde-am mai vazut noi asta?!), decat de gestionarea financiara a tarii? Insa in calitate de guvernator al Bancii Cubei a fost pe punctul sa incheie un acord cu SUA, ratat din cauza viziunii inguste a negociatorilor nord-americani. Mai tarziu au recunoscut disponibilitatea lui Che de a coopera cu ei. Momentul prielnic s-a pierdut. Si istoria nu se scrie cu daca…
    Che ramane un reper pentru discusrsul anti-sistem. El insa este mai degraba un mit ideatic, o resursa la care se apeleaza pentru ca se „vinde bine”, faciliteaza manipularea, nu un model istoric de urmat.
    Nu-l vad facand cariera in Romania (mitul).

  24. 24 ELMMAR octombrie 13, 2009 la 6:11 am

    Dupa ce ca e marti mai e si in 13…trei ceasuri rele.
    Pentru cine?

  25. 25 Vasile, octombrie 13, 2009 la 6:31 am

    Dupa razboi multi viteji se arata,

    Azi am sa mai repet probabil aceasta zicala. Despre Codrin am spus ce aveam de spus atunci ,nu acum ca alţii, acum similitudini cu ce avem acum sunt domnule Nastase , dar cind vorbim de promisiuni să nu uitam ca toţi promitem ceva doar cu scopul de a primi la schimb altceva , si ca in majoritatea cazurilor dupa ce primim , ne intoarcem cu fundul şi dormim uitind de promisiuni.
    Inca o mentiune despre Che după pieptul lui Ponta, colegul dumneavoastra,doream sa amintesc şi eu!

  26. 26 Mihai octombrie 13, 2009 la 6:44 am

    Recunosc, sunt fascinat de romanii care se pronunta in favoarea urmatorilor idoli…Vadim, Becali, Basescu. Pe ultimul il suspectez ca ne pregateste un nou referendum privind transformarea Romaniei intr-o republica ereditara pe linie feminina. Nimic nu m-ar mai mira de la exponentul regimului comunist care condamna comunismul, de la luptatorul neinfricat impotriva coruptiei care, la fel ca marii filosofi, e creator de sistem etc. Domnule Nastase, de Che Guevara va arde acum?

  27. 27 Vasile, octombrie 13, 2009 la 7:18 am

    Un off topic in lipsa ……

    Dl. Adrian Nastase ocupat cu numararea bilelor albe,tot asa de „fragile” precum ouale de odinioara, nici nu indrazneste sa faca vre-un comentariu, eventual pronostic al unui eventual rezultat al
    motiunii de azi.
    In ordine democratica ar fi cel de al doila act democratic care a avut loc de la 1990 incoace , primul si cel mai semificativ , tratat de gloata in mod imbecil a fost suspendarea presedintelui, acum tot din culpa acelui personaj avem din nou posibilitatea de a arata ca Romania este o tara europeana.
    Asa cum am mai spus, sunt sceptic, merg inca la pariul virtual pe care , multi viteji dupa razboi se vor arata.

  28. 28 maca octombrie 13, 2009 la 8:09 am

    Succes azi la motiune, d-le Nastase. Sa auzim ca guvernul Boc este istorie.

  29. 29 blogideologic octombrie 13, 2009 la 8:12 am

    @ ALM
    „chiar … gunoier, dupa cum spunea dl Prigoana, fascinat de a putea merge zilnic agatat in spatele unei masini de salubritate.” 🙂
    Silviu Prigoană nu este un idealist. El s-a înşurubat deja bine în industria salubrizării din României, de asemenea şi-a creat relaţii puternice printre „managerii” salubrizării din Italia. Am folosit ghilimelele pur şi simplu pentru că eu nu cred în realitatea acelui termen. Nu voi confirma, dar nici nu îi voi contrazice, pe aceia care vorbesc despre „mafia salubrizării „. La ora actuală, deşeurile menajere ale oraşelor din peninsula italică sunt transportate şi îngropate în Sardinia şi Sicilia. După anul 2015, România va fi obligată să le primească.

  30. 30 Pali octombrie 13, 2009 la 8:20 am

    Dr.Ernesto Rafael Guevara de la Serna pe numele lui adevarat,Che Guevara un revolutionar de stinga,lider al regimului comunist cubanez si insurgent sud-american ar fii pe scurt Che guevara.Sa nu uitam totusi ca,i anul 1959 a fost numit comandantul inchisorii Cabana unde au fost EXECUTATI 156 detinuiti politici;documentele vremii vorbeau chiar de mii de victime !A esuat lamentabil peste tot unde a trecut,iar inainte de executie dupa ce a fost capturat a imporat in genunchi si plingind autoritatile boliviene sa nu-l execute!Cam slabut pentru un revolutionar nu ?Sper totusi ca,tinerii,ma rog ce a mai ramas din aceasta categorie de virsta in tara noastra sa nu-l idolatrizeze atit de mult…pentru ca,nu prea au de ce …..
    Eu zic sa-l idolatrizam pe primul Betiv’National Base!,… ati vazut ce a facut la PRO Tv duminica seara?Dumnezeule Mare,a recitat ceva morbid despre mama,cimitir,moarte etc.iar dupa aceea ridea;hahaia in stilul lui caracteristic fara nicio problema.In conditiile in care din cate stiu mama sa era pregatita pentru o operatie de cancer.Si cred ca,poate cobori si mai jos!!!
    NU am cu cine VOTA !

  31. 31 Vasile, octombrie 13, 2009 la 8:47 am

    Dupa razboi multi viteji se arata,

    Azi am sa mai repet probabil aceasta zicala. Despre Codrin am spus ce aveam de spus atunci ,nu acum ca alţii, acum similitudini cu ce avem acum sunt domnule Nastase , dar cind vorbim de promisiuni să nu uitam ca toţi promitem ceva doar cu scopul de a primi la schimb altceva , si ca in majoritatea cazurilor dupa ce primim ,ramane ca in dragoste …… şi dormim uitind de promisiuni.
    Inca o mentiune, despre Che după pieptul lui Ponta, colegul dumneavoastra,doream sa amintesc şi eu , instalatorul insa a facuta inainte.

  32. 32 Ion Alecu octombrie 13, 2009 la 8:50 am

    Sorin Oprescu a înţeles aluzia iar pe Băsescu nu-l interesează, Becali e cu oile lui, fără să vină ori să revină la ale noastre, cât despre Crin… Povestea este că noi noi nu avem nici măcar sistemul darmite să-l discredităm, aşa că ar fi bine să-l luăm drept model pe dl. Năstase, ce ziceţi? Dacă dl. Năstase ar fi avut zâmbetul dlui Iliescu şi sinergia discursului… Dar, aşa a fost să fie, ne mulţumim cu simpozioanele, cu dezbaterile, cu evadările pe blog sau în colegiul electoral, evadări pe care le relată, desigur, tot pe blog, în timp ce românul se întreabă dacă mai e vreo speranţă să mai… spere în ceva…

  33. 33 Sirena octombrie 13, 2009 la 9:01 am

    Fosta-i lele cât ai fost

    Udroaica, baraometrul obrăzniciei pedeliste, de nerecunoscut ieri cu o zi înaintea băgării degetului, gălbejită, cu straie ermetice, cu voce de văduvă octogenară, cu o mină spăşită aidoma deja cunoscutei prezenţe spontane a sugarulu ce s-a căcat pe el, semănând mai de grabă cu o pisică muribundă încălţată cu „antizgâr”, parcă cerând îndurare dulăilor ce o mâşâe profesional Ş cam aşa o văzui pe sticlă, între două butonări. Inspirată de o teamă instalată în chiloţi, abia mai speră la un vot nul care să permită celor 11 nulităţi măcar ieşirea rostogolită – astăzi 13(!).10.2009 – prin tomberonul tampoanelor îmbibate. Vorba anonimului „necunoscut”:Fosta-i lele, Leano / de-acum mergi piano !

  34. 34 Rodica octombrie 13, 2009 la 9:33 am

    Che e romanticul. Che e e cel ce iese din tipare. Che e cel care se opune sistemului. Asa il percep tinerii pe Che Guevara. Si nimic mai mult. E o poezie, o legenda. Un fel de Robin Hood al vremurilor moderne. Si cam atat. Restul e dat uitarii. Si nici nu cred ca lumea capitalista in fond, doritoare doar de profituri serioase de pe urma lui doreste sa intram intr-o analiza mai serioasa despre cine a fost si care a fost contributia lui Che Guevara.

  35. 36 Codrin Scutaru octombrie 13, 2009 la 11:11 am

    @George Serban
    Intr-adevar un raspuns deosebit, iti multumesc. Dixit! sau QED, ca-n matematica.

  36. 37 blogideologic octombrie 13, 2009 la 11:36 am

    Che Guevara nu este o enigmă. Vroia bani mulţi şi să fie iubit de femei frumoase. Dar în Cuba cu principii egalitariste nu era loc pentru doi top dogs. A rămas doar Fidel (avea standardul de două femei frumoase pe zi). Văd că nu povesteşte nimeni despre episodul african al lui Che Guevara, mereu underdog. A plecat în Congo, în zona cu aur şi diamante, unde vroia să pornească o nouă revoluţie. Sigur, pentru a deveni top dog. I-a observat pe tinerii congolezi ce i se raliaseră. Fiecare congolez vroia să fie top dog. Unul dintre acei tineri a devenit ulterior preşedinte în Congo, apoi fiul acestuia. Erau canibali congolezii? Oricum, Che Guevara a plecat la timp, şi nu a fost mâncat.

  37. 38 haituitintaramea octombrie 13, 2009 la 12:40 pm

    Cred ca n-are nici o legatura Che cu Base.
    Che avea totusi o ideologie, lupta pt o idee la moda pe vremea lui si chiar s-a sacrificat pt ea. Singura ideologie a lui Base e BANUL si matrapazlicurile cu banii Statului, Base lupta pentru prezervarea sa, a familiei lui si a camarilei si in loc sa se sacrifice pe sine, sacrifica o tara intreaga, precum Hitler.

  38. 39 Vasile, octombrie 13, 2009 la 1:07 pm

    Asa cum am mai spus Domnul Nastase este prea ocupat cu numaratoarea oulelor de cuc din cuib ,

    Revin inainte de a vede ouale albe si ouale negre , cred ca va fi cum de fapt nu imi doresc, Boc e mic si nu cade dar daca cade va cade in picioare.
    Caderea in picioare a lui Boc va dovedi ca Basescu nu-i un mare om politic asa cum se vehiculeaza el este intr-adevar un imparat in tara prostilor.

  39. 40 Alex octombrie 13, 2009 la 1:37 pm

    „Discursul anti-sistem inca este considerat o arma. O arma care devine absurda, atunci cand este folosita chiar de cel care patroneaza sistemul”.

    Exact, TB a castigat in 2004 un mandat cu discursul antisistem: tema „sistemului ticalosit”, a „baronilor”, a controlului, tema anticomunista, a conspiratiilor. Acum cinci ani de zile, obsesia hiperprotectiei a iesit invingatoare in fata fricii pentru ziua de maine. Prevad ca Traian Basescu se va baza cu succes pe obsesia antieuropeana, bazata pe frica de superprotectie, control, pierderea suveranitatii (pana la un punct fundamentata pe adoptarea de catre Romania in mod tamp a unor acte comunitare neadaptate la realitatea romaneasca; a fost stangacia guvernului cu reflex fesenisto-comunist cum ca trebuie sa fim fruntasi la aquis-ul comunitar. Nimic mai fals, Grecia spre exemplu prefera sa plateasca amenzi peste amenzi numai sa-si protejeze comerciantii autohtoni in fata ciclunului globalizarii. De Italia, nu mai vorbesc, nici un bancher strain nu are acces in cartelul bancar italian).

  40. 41 dragos octombrie 13, 2009 la 2:06 pm

    Che Guevara
    Sincer, cred ca e mai mult un fashion-item decat un curent in sine. Che Guevara reprezinta, dupa cum bine a fost punctat, dezicerea de un sistem, orice sistem de fapt. E o idee care se aseaza bine pe niste minti tinere, care probabil se simt incorsetate de „sistemul” care le guverneaza viata: parinti, scoala, bani eventual. Dar realitatea te loveste cand incepi sa iti asezi viata, pentru ca adevarul e ca nu traiul boem, hippie, ne face oameni, ci unul disciplinat, in care incerci sa iti gasesti locul si in care sa cresti, ca om, ca profesionist si ca membru (al societatii). Imaginea lui Guevara e doar ideea de a respinge orice sistem care iti este impus, idee care se perimeaza odata cu varsta (vezi generatia baby-boom din America). Fascinatia a existat si va exista tot timpul, fie ca stindardul va fi Guevara, anarhismul sau marxismul. Si probabil ca va fi si mai vizibila la noi pe masura ce si noi ne vom mai „civiliza”, adica ne vom mai disciplina (nu poti sa nu remarci ca aceasta „moda” a aparut in anii 60 in SUA, in plina miscare hippie si ca a crescut in natii si culturi traditional disciplinate – Europa de vest si SUA in primul rand). In mod cert, daca vom creste ca natie vor fi si tineri care care sa nu imbratiseze „sistemul” din prima. vom trai si vom vedea. Pana una alta insa, cred ca tricourile cu Guevara sunt doar un retro-fashion-ideea, o revenire a modei anilor 60 nu doar la nivel de vestimentatie mini.
    PS: imi pare rau daca tenta post-ului era politica si eu nu am atins-o deloc, pentru ca personal nu cred ca Che e un subiect politic cat unul social. Marturisesc ca nu sunt sustinatorul politicianului Nastase, dar subiectul mi se pare interesant de dezbatut. Cu bine, Dragos.

  41. 42 Sirena octombrie 13, 2009 la 2:44 pm

    Chiar aşa bre?

    Urna de vot este o „gaură neagră” deocheată în care regula o face banul – şi el ca şi ea secretizaţi de ochii proştilor – pentru a cocheta până la extaz cu falsul.
    Bă să fie !

  42. 43 Adrian VASILE octombrie 13, 2009 la 6:13 pm

    @ Adi Zabava

    Foarte buna expunerea ta Adi Zabava! Ciclicitatea in politica devine regula nescrisa era comunista a fost inlocuita de era capitalista acum se pare ca ciclul tinde sa se repete! Modelul chinez devenit de succes atrage atentia marilor luminati si eruditi ai occidentului! Criza mondiala nu e intamplatoare! Ma bucur ca voi trai mari transformari sociale! Fermentatia ideologica se adanceste! Tinerii vor fi primi care vor porni transformarile!

  43. 44 neinfectat de comunism octombrie 13, 2009 la 6:57 pm

    ciudat cum nimeni nu aminteste nimic despre crimele lui, despre campania lui de teroare asupra tzaranilor pt ai forta sa il sprijine…de ce oare?

  44. 45 Florin octombrie 13, 2009 la 9:47 pm

    Iti spun eu ca multe au azit de acest nume, dar habar n-au ce a reprezentat el. Sau cunosc ceva superficial.. E acest ”brand” CHE ! In rest .. nu se stiu detalii. Trist.

  45. 46 luca octombrie 15, 2009 la 1:23 am

    PROFANARE

    Statuia lui Che Guevara din Rosario a fost vandalizata din nou

    Statuia lui Che Guevara din Rosario a fost vandalizata din nou

    O statuie din bronz reprezentandu-l pe celebrul revolutionar argentinian Ernesto Che Guevara, aflata in localitatea sa natala, Rosario (nord-estul Argentinei), a fost vandalizata la sfarsitul saptamanii trecute.

    Aceste acte de vandalism coincid cu comemorarea a 42 de ani de la moartea lui Che, ucis la 9 octombrie 1967 in jungla boliviana.

    Sculptura ce are 4 metri inaltime este realizata de artistul plastic argentinian Andres Zerneri si a fost instalata in parcul din Rosario la 14 iunie 2008, cu ocazia aniversarii a 80 de ani de la nasterea lui Che.

  46. 47 contele octombrie 15, 2009 la 9:23 am

    Che nu a fost nici comunist ,nici marxist ci a fost stalinist .Figura de revolutionar a fost construita si pastrata cu grija de Fidel Castro ,ajutat de intelectuali francezi ( din cauza vederilor de stanga si datorita faptului ca Che vorbea limba franceza ).Din pacate pentru el a fost doar o marioneta in miinile papusarului Fidel .In alte parti (Congo ,Bolivia ) nu a reusit nimic ,unul din motive fiind chiar faptul ca ideile lui despre o revolutie (taranii ca principala forta revolutionara ) erau gresite (in Bolivia nu numai ca a fost privit cu ostilitate ,dar a fost si tradat de tarani ).Ca fapt divers ,a fost numit Guvernator al Bancii Nationale Cubaneze (va dati seama ce performant era in postul asta ).E doar o legenda intretinuta cu multa grija . El a spus ca procesele care aveau loc in perioada de dupa preluarea puterii in Cuba sa aiba termene de rezolvare cat mai scurta pe motiv ca dovezile nu sunt importante intr-o revolutie .A fost seful inchisorii din Havana unde aveau loc executiile politice , el asistand la acestea cu nelipsitul trabuc revolutionar .Era de parere ca munca nu trebuie renumerata ci rasplatita simbolic cu medalii ,diplome ,elogii etc .In acelasi timp ,nu a fost niciodata iubit de colegii lui revolutionari ,a fost temut . Decisiv in transformarea lui in legenda a fost decizia total neinspirata a conducerii boliviene de al executa , decizie pe care au contestat-o chiar si cei de la CIA ,acestia dandu-si seama de pericolul de a-l transforma in martir pe Che.

  47. 48 lucian octombrie 16, 2009 la 5:11 am

    voi nu sunteti constienti cine a fost acest personaj.comentariile efectif nu isi au rostul

  48. 49 lucian octombrie 16, 2009 la 5:19 am

    asa este lumea in general nu stie sa aprecieze adevaratele valori.oricare dintre comentatorii de mai sus nu reprezinta nici unu LA SUTA DIN CE A REPREZENTAT CHE GUEVARA

  49. 50 micky octombrie 18, 2009 la 1:30 am

    Che Guevara o adevarata valoare !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  50. 51 Rin decembrie 19, 2009 la 8:11 pm

    Nimeni nu a mai avut curajul de la Che pana in prezent sa faca ce a facut el.Respect Ernesto Guevara


  1. 1 Che Trackback pe octombrie 13, 2009 la 3:26 pm
  2. 2 pierlapatrat.ro » Blog Archive » Hasta Siempre Comandante Trackback pe aprilie 10, 2010 la 8:36 am

Lasă un comentariu






Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!