Administratia publica – leapsa de la Andrei

Am primit de la Andrei Crivat o leapsa cu reguli speciale: ce-as schimba in administratia locala din Bucuresti?

Interesanta provocarea, Andrei, mai ales ca, intr-o capitala in care in ultimele decenii a lipsit cu desavarsire o viziune de dezvoltare unitara, sunt foarte multe de schimbat.

1. As incepe schimband ritmul si modul de lucru la nivelul autoritatilor administratie publice locale, prin transformarea administratiei locale intr-un real serviciu public la dispozitia cetatenilor: termene mai scurte de solutionare a cererilor, modalitati mai simple de acces al cetateanului la institutii – e-administratie, ghiseu unic – , sanctiuni severe pentru functionarii publici care nu-si indeplinesc atributiile.
Cred ca unul dintre cele mai simple, democratice si rapide moduri de a interactiona cu institutiile publice este internetul, de aceea as generaliza accesul online la cat mai multe servicii publice, fie ca este vorba de oferirea informatiilor de interes public, de posibilitatea de solicitare si completare online a diferitelor acte, avize, autorizatii, plata online a impozitelor, taxelor, amenzilor sau transmiterea diverselor solicitari sau sesizari.

2. In Bucuresti se construieste haotic, se distrug spatiile verzi, se demoleaza case vechi ca sa apara peste noapte constructii de beton si sticla, se schimba borduri de granit cu mereu alte borduri de beton, se asfalteaza strazi spre a fi din nou sapate, se construiesc linii de tramvai in zone in care nu sunt calatori. Cred ca este momentul ca, impreuna, autoritati locale, specialisti, arhitecti, istorici, artisti, universitari, sa elaboreze un Plan de dezvoltare urbanistica al Capitalei, iar autoritatile locale sa-si asume si respectarea cu strictete a acestuia.
Cred ca, printre altele, acest plan trebuie sa aiba in vedere si instituirea unor norme privind spatiile verzi (mentinerea spatiilor verzi existente, interdictia de a construi pe aceste suprafete, amenajarea de noi spatii verzi, inclusiv in zone neconventionale) si pentru renovarea cladirilor cu valoarea arhitectonica (obligatia de a pastra arhitectura cat si regimul de inaltime existent), precum si igienizarea si termoizolarea fatadelor constructiilor din capitala.

3. As simplifica administratia de la nivelul Capitalei incercand sa elimin suprapunerea competentelor unor structuri ale administratiei centrale cu competentele unor structuri ale administratiei locale.

4. As incerca sa fac din Bucuresti un oras care sa devina atractiv pentru turisti prin:
– refacerea urgenta a centrului istoric, in concordanta cu cadrul arhitectonic;
– realizarea unei zone pietonale si a unei piete pietonale in centrul vechi al orasului;
– asigurarea unei conceptii unitare in mobilarea cu mobilier urban a centrului capitalei;
– asigurarea iluminarii arhitecturale a unor obiective din centrul Bucurestiului;
– stabilirea unor obiective care sa poata fi incluse intr-un tur al orasului (in prezent, singurul obiectiv turistic il reprezinta ansamblul Palatului Parlamentului, incluzand cladirea si amenajarile urbanistice legate de aceasta)

5. As incerca sa gasesc solutiile pentru reorganizarea circulatiei rutiere astfel incat, sa nu mai fie necesare cateva ore pentru a traversa Bucurestiul de la un capat la altul. Alaturi de sosele de centura – de tip autostrada, la care sa fie conectate iesirile din Bucuresti, trebuie cautate variante de iesiri alternative din oras si construite pasaje subterane.

6. As sustine proiecte care sa creasca numarul locurilor de parcare, supraterane si subterane – amenajand si unele dintre spatiile deja existente la metrou – care sa descongestioneze axele principale de trafic.

7. As dezvolta proiecte care sa duca la extinderea retelei de transport in comun, prin construirea cel putin a unei noi magistrale de metrou in partea de vest a orasului.

8. As impulsiona activitatea serviciilor de asistenta sociala, astfel incat acestea sa poata interveni mai repede si mai eficient pentru protectia persoanelor aflate in dificultate, mai ales a copiilor. Sunt convins ca prin colaborarea dintre institutiile publice, biserici, organizatii neguvernamentale si agenti economici se pot gasi solutii pentru ca, in Bucuresti, sa avem mai putin copii nevoiasi, mai putini batrani singuri si neajutorati si chiar mai putini cersetori pe strazi.

9. Poate as lua in calcul si elaborarea unei legi de organizare a administratiei Capitalei, insa nu cred ca aceasta reprezinta elementul esential pentru schimbarea in bine.

Am o multime de alte idei, dar ma opresc aici pentru ca altfel ati putea sa credeti ca ma pregatesc sa candidez la primaria Bucurestiului.

Voi ce-ati schimba in administratia locala din orasul vostru?

O dau si eu mai departe la tot blogroll-ul: Adrian Ciubotaru, Dan Andronic, Darius Filip, Darius Groza, Gabriela Cretu, Politica noastra, Politichia, Raluca, Victor Ciutacu, Catalin Nechifor, Oanei Dobre si Mariei Barbu. Iar Andrei a mai dat-o lui Răzvan Antonescu, Radu Bazavan (Groparu), Sergiu Biriș, Radu Beligăr, Ciprian Păun și Alexandru Bejan.

Update: Aceasta leapsa a fost primita azi si de la Sorin Tudor.

83 Răspunsuri to “Administratia publica – leapsa de la Andrei”


  1. 1 Andrei Crivat septembrie 27, 2007 la 2:14 pm

    sunt suprins ca ati raspuns la leapsa, c-ati preluat-o. dar ma bucur. 🙂

  2. 2 Valeriu Mangu septembrie 27, 2007 la 2:34 pm

    Domnule Adrian Nastase,

    Tot ceea ce enumerati dvs. mai sus a stat, ca sa ma exprim neconstitutional, dar sugestiv, in puterea dvs. cat timp ati fost prim-ministru. De ce n-ati facut-o? Luati, va rog, Programul de guvernare al Guvernului al carui prim-ministru ati fost si bifati ce ati facut si, respectiv, ce nu ati facut. Idei ati avut – se vede din Program – destule; dar fapte?
    Un mandat de deputat, senator, prim-ministru, primar s.a. se obtine – ori trebuie sa se obtina – nu doar pe baza ideilor – ori a asa-ziselor promisiuni -, ci si a faptelor. Mandatul se acorda pe baza de INCREDERE. Cu ce dovediti dvs ASTAZI ca mai meritati incredere? Doar cu idei?
    Aceste considerente sunt valabile nu numai pentru dvs., ci pentru intreaga „clasa politica”.
    Nu in asa ceva sta AZI cheia (re)castigarii increderii – in a veni cu idei -, ci in altceva. Despre acest „altceva” va voi povesti, poate, cu alta ocazie.
    Al dvs., Valeriu Mangu

  3. 3 Arhi septembrie 27, 2007 la 2:41 pm

    Deci Sefu, ptr micul fapt ca ai preluat leapsa asta, PROMIT ca la alegeri, oricare ar fi ele, unde participi, acolo da si Arhi cu stampila:)
    Si chiar nu glumesc.

  4. 4 Un tanar de stanga septembrie 27, 2007 la 2:56 pm

    Domnul Adrian Nastase

    O idee care poate schimba in bine viata a milioane de insi traitori in acest cancer al Romaniei numit Bucuresti este cea de la nr. 7.

    7. As dezvolta proiecte care sa duca la extinderea retelei de transport in comun, prin construirea cel putin a unei noi magistrale de metrou in partea de vest a orasului.

    Se pare ca fostul edil Traian Basescu se gandeste numai la cei care poseda automobil. De ce s-a demarat constructia Pasajului Basarab, abia acum, cand mai sunt cateva luni pana la alegerile locale?!

    De ce, domnule Adrian Nastase, cartierul Drumul Taberei, cel mai mare din Bucuresti, nu are metrou??? Bine ca s-au facut pe Grivitei inca doua statii amarate, unde oricum nu era trafic. Aveti idee ce groaznic se circula spre centru dimineata, din Drumul Taberei sau din Militari? Banuiesc ca aveti, din moment ce ati facut aceasta propunere.
    In plus, trebuie sa tinem cont si de faptul ca scumpul nostru oras creste inspre vest – Clinceni, Teghes, Domnesti, Ciorogarla, chiar Bolintin, Dragomiresti, Rosu, Chiajna au devenit deja zone rezidentiale… Ce se face pentru partea de vest a Bucurestilor.

    Viziunea mea:

    1. Metrou Eroilor-Panduri-Orizont-Lasermed-Moghioros-Raul Doamnei-Sere-Centura-Domnesti

    2. Prelungirea Magistralei Militari cel putin pana la Carrefour Militari. Introducerea unei statii intermediare intre statia lunga de 2 km Politehnica-Armata Poporului.

    3. Inchiderea inelului prin mutarea in subteran a liniei 41. Practic, transformarea liniei de metrou usor 41 in linie de metrou propriu-zis.

    4. Prelungirea liniei 41 pana la Otopeni sau, mai bine Pipera. Poate ca Gigi se va lasa de masini, cum a promis, si va lua metroul pana la stadion. 🙂

    5. Inchiderea secundara a inelului printr-o magistrala Victoriei-Crangasi-Gorjului-Centura.

    Daca bunul Dumnezeu va va aseza din nou acolo unde meritati, in capul bucatelor, nu uitati doleantele unui amarat care v-a votat in 2004.
    Cu deosebit respect,
    Un tanar de stanga.

  5. 5 misterb septembrie 27, 2007 la 3:01 pm

    Nu pot fi decat de acord cu dvs si sper ca nu sunt vorbe de politician si mai sper ca daca o sa mai fiti la putere sa faceti ce ati enumerat . Adevarul este ca puterea locala este descentralizata si teoretic ar trebui sa fiti primar ca sa se transpuna in practica anumite lucruri, dar ma rog , a explicat Vanghelie cum se poate convinge lumea la o adica :).
    In alta ordine de idei nu pot sa nu recunosc modelul suedez mai ales la punctul 1 . Asa este in Suedia si in tarile scandinave in general unde penetrarea internetului este la cotele cele mai inalte, aproape orice se rezolva prin internet in relatia cu autoritatile locale sau cu statul. Esti in strainatate si vrei sa iesi la pensie ceri prin internet toate datele tale de vechime etc la Min Muncii din Suedia (cat ai muncit acolo) si le primesti acasa prin posta indiferent in ce tara din UE te afli, ai o reclamatie de facut la primarie o faci pe internet si in max 5 zile ai raspuns si se si rezolva problema, amenzi si alte lucruri din astea nici nu mai amintesc. Astfel se reduce tentatia de spaga pt ca nu mai stai la coada, nu mai este aglomeratie, si totul merge mai repede. Ma rog pana la Suedia mai avem 100 de ani lumina asa ca ar trebui sa avem obiective gradate si realiste ca sa poata fi atinse ca nu*i asa la ce folosesc obiective de domeniul Sf-ului, orice strategie tb sa se bazeze pe obiective realiste asta e lectia nr 1 a managementului strategic in orice domeniu. Adica in 7-10 max ani sa fim la nivelul actual al Spaniei sau Greciei, in 15-20 la nivelul frantei sau germaniei si in 30 la nivelul Suediei sau Norvegiei. Deci ar fi 3 etape de dezvolatre spre vf piramidei. Oricum deja de la niv 1,5 este deja f bine. Totul se reduce la recuperarea decalajelor, la convergenta nu numai nominala ci si reala cu UE si bine inteles la oameni si mentalitati
    Chiar ma gandeam ca in fond un guvern sau o echipa de la o primarie este de fapt management pur. Daca noi nu putem , mai ales la nivel local, acum, cu UE nu vad de ce nu s-ar angaja pe baza de contract un fost primar dintr-un oras european unde s-au vazut deja rezultatele, la fel si cu guvernul atata timp cat jura sa apere interesele Romaniei. Este ca si un CEO de la o mare banca HSBC sau Deutsche Bank, cu clauze de confidentialitate etc. Cred ca ar fi mai bine si i-am ajunge mai repede din urma. E putin utopic caci astia ar trebui alesi pe functii dar se gaseste o solutie eventual cred ca daca ar candida, ca cetateni europeni pot sa o faca, ar lua voturi…sau ar putea fi numiti de castigator pe post de Director de proiect..
    Numai bine si pana atunci astept sau mai bine spus visez sa arate Bucurestiul ca Munchenul, Parisul, Geneva etc…. 🙂

  6. 6 Sandu septembrie 27, 2007 la 3:10 pm

    Stau si ma intreb, cum naiba ati ajuns Premier fiind atat de lpsit de intuitie. Chiar ar trebui sa candidati la primaria capitalei.Din urmatoarele motive:
    1. Ar si o modalitate de a intra din nou in politica activa, prin insinuare
    2.Liderii PSD ar inghiti mai usor galusca.Nu v-ar percepe ca pe o primejdie pesonala (inafara poate de Vanghele)
    3.Si cel mai important. Publicul ar percepe asta ca o trecere prin Purgatoriu. V-ar acorda votul, fiind dispus sa uite incurcaturile dv. cu justitia.
    4.Incercarea dv. de a accede la un post mai inalt ar fi interpretata ca o insolenta.

    Sunteti tanar si patru ani de Canossa nu va strica.

  7. 7 Maria Barbu septembrie 27, 2007 la 3:22 pm

    @Adrian Nastase

    mltumesc pentru leapsa. O sa raspund mai pe seara, mai la noapte, pt ca eu sunt o noctambula si gandesc si scriu mai bine noaptea.
    E o provocare adevarata si trebuie sa ma si documentez un pic, nu pot doar sa improvizez artistic!

  8. 8 Admin septembrie 27, 2007 la 3:23 pm

    Frumos! Eu sunt din Timisoara dar ce idei aveti dumneavoasta sunt realizabile! Bafta in continuare si la o capitala cat mai frumoasa!

  9. 9 Un tanar de stanga septembrie 27, 2007 la 3:49 pm

    @Adrian Nastase
    Poate nu este momentul, dar initiativa dvs. mi-a starnit o amintire placuta. As vrea sa va multumesc pentru ca, acum trei ani, cand eram mult mai sarac decat acum, vedea lumina zilei fetita mea.
    Era in martie 2004. Atunci nu aveam serviciu, iar sotia mea avea o leafa mizerabila in invatamant. Atunci, cei 7.800.000 ne-au salvat din foame. Cata ipocrizie din partea dreptacilor sa catalogheze astfel de gesturi drept „pomeni electorale”… Atunci, cei aproape 8 milioane de lei pentru cresterea copilului aveau greutate, nu ca acum cand nu mai poti face nimic cu ei.
    Constat ca nu va parasit preocuparea pentru cei multi si saraci.
    Va spun sincer, v-am votat in finala fraudata cu Matrozul pe dvs, si pentru ca m-am gandit la faptul ca gestul Guvernului condus de dvs. ne-a scos din foame…
    Inca o data
    MULTUMESC ADRIAN NASTASE.

  10. 10 mb septembrie 27, 2007 la 4:05 pm

    mai fratilor, mai lasati ura asta deoparte, impacati-va dracului odata si lasati-ne sa muncim !

  11. 11 diogenecainele septembrie 27, 2007 la 4:46 pm

    Traiesc si eu in Bucuresti si ma confrunt cu dificultatile pe care le-ati enumerat iar cand sunt inghesuit in autobuz, blocat in trafic, agresat de praf si de prost gustul in constructii, sau in lipsa de locuri unde sa ma plimb etc am si eu cateva reverii:
    1. De ce nu se reorganizeaza traficul pe model londonez?(singura solutie viabila, cred) Adica sa se lase accesul automobilelor personale in centru doar contra cost, in rest catre centru transportul fiind preluat de un sistem de transport in comun foarte dens si ca linii si ca numar de autobuze/metrouri. Si mai ales sa se puna suficiente autobuze. Sincer , eu nu am vazut inghesuiala reala in autobuzele din Londra, ceea ce chiar te invita sa iti lasi masina acasa. Chestiunea e mai evidenta in anumite intervale/segmente, dar se poate flexibiliza transportul in functie de densitatea de calatori ,ca la Paris, unde pana la o ora circula in anumite zone anumite linii iar dupa acea ora ele sunt inlocuite cu autobuze care circula pe alte trasee cu alte frecvente. Desigur, ar fi bune si niste linii de metrou. Dar se poate si mai ieftin (ca in Viena, Hanovra etc), cum ar fi ”ingroparea” pe portiunile cu trafic ridicat a liniilor de tramvai(rapid sau nu), care circula prin pasaje subterane in respectivele zone asemeni unui metrou, astfel incat merg repede si nu incurca pe nimeni in intersectii. Poate asa s-ar putea face loc si pentru niste piste ciclabile autentice, nu chestiile alea facute in bataie de joc de Videanu pe trotuarul de pe malul Dambovitei
    2. Ar fi bine ca zona Lipscani sa se transforma intr-o Plaka autohtona o data. E rusinos sa vezi turisti straini trimisi de ghiduri direct in moloz si gunoaie desi intentii bune exista de 15 ani macar.
    3. As dezvolta zona Izvor ca un cartier de afaceri, fie si doar ca sa acoper oroarea reprezentata de Casa Poporului. Cred ca asa s-ar elimina in parte presiunea pe alte zone, unde au crescut monstri de beton si sticla ce desfigureaza zone cu farmec autentic.

  12. 12 Horia Blidaru septembrie 27, 2007 la 5:35 pm

    Foarte interesante postari, d-le Nastase! De la o trecere detaliata in revista a situatiei din Orient si a intalnirilor cu liderii israelieni si palestinieni, la perspectivele administratiei Bucurestilor. Cam asta se cheama om politic autentic: cel care se misca nonsalant si inteligent, atat in saloanele diplomatice, dar si intre problemele curente ale tarii lui. E inca o dovada ca meritati sa fiti in alta postura decat cea actuala si cred ca ati reusit sa-i convingeti de acest lucru inclusiv pe multi din cei care va citesc blogul, chiar daca initial erau reticenti in ceea ce va priveste.
    Internet, spatii verzi, locuri de parcare, transport, atragerea turistilor – da, toate acestea sunt preocupari care ar trebui sa dea de gandit unui edil ce-si ia rolul in serios.
    Dar ce ne facem cu mafiile locale, care sufoca administratiile cam peste tot prin tara si, implicit, sansele unor comunitati condamnate de la nervi in trafic, pana la umilinte in orice institutie publica?
    Si ca tot veni vorba de Bucuresti: credeti ca Vanghelie ar fi un bun administrator al Capitalei, asa cum ii vedeti d-voastra fisa postului?:)
    Iata, cred eu, o problema fundamentala a acestei tari: lipsa de sanse a oamenilor onesti si de valoare in fata agresiunii nulitatilor corupte! Vedeti vreun partid dispus sa parieze pe competenta? Eu nu prea…

  13. 13 misterb septembrie 27, 2007 la 5:46 pm

    O scurta revenire pt punctul 7. Absolut necesar Metrou pana la aeroporturile Baneasa si mai ales Otopeni. Stiu ca multi au promis dar e inadmisibil sa nu se construiasca nimic in acest sens in atatia ani. Cred ca suntem singura capitala europeana fara acces la acest mijloc de transport din principalul aeroport al tarii .Nu mi se pare logic sa prelungesti aiurea tronsonul 1 mai pana acolo , asa cum s-a vehiculat, ci sa se construiasca o prelungire de la pipera , aeroport baneasa, academia de politie si aeroport otopeni. Practic inca 3 statii. Si daca vor, sa le faca si pe alea de la 1 mai . Numai bine!

  14. 14 Egen septembrie 27, 2007 la 5:54 pm

    Pute-ti sa ma contraziceti cei care vreti dar un lucru e cert…Cat a fost Nastase Prim-ministru noi o duceam mai bine..Acum este mai greu…Eu nush ce o fi facut Nastase de era mai bn atunci ca astia de azi nu fac absolut nimic sa traim mai bine si toata vina o are Basescu pt ca el vrea doar oamenii lui la carma tariii.Este un ticalos fara scrupule care se gandeste doar la ciolan iar pe noi ne abureste cu rasetul lui si alte distractii gen mahala etc..hai sa radem cu el dar numai trebuie votat..Succes domnule Nastase

  15. 15 ion adrian septembrie 27, 2007 la 5:56 pm

    Toate bune si frumoase dar dle Nastase, cum calificati dvs o tara sau mai bine zis managementul politic administrativ care guverneaza respectiva tara, atunci cand numarul taxelor si impozitelor din respectiva tara este de zeci de ori mai mare decat cel dintr-o tara civilizata cu adevarat cum ar fi Suedia.
    Respectiva tara este chiar romanica noastra care dupa un raport al Bancii Mondiale detine primul loc cu 98 de taxe?
    Astept un calificativ si daca nu o sa-mi permit sa-l dau eu.
    Oricare din voi puteti desigur acorda ce calificative vi se par potrivite dar important este cel al unui prim mimnistru ptr 4 ani si al unui candidat la presedentie caruia i-a lipsit doar un decet sa conduca o astfel de tara…

  16. 16 zemphy septembrie 27, 2007 la 6:33 pm

    ash! domnu’, leapsa cre’ ca a constat in a demonstra ca puteti sa candidatzi la vreun post de primar, eventual la ala de sector unde se afla blocul din Zambaccian! Nu de alta, dar tot v-ati obisnuit sa va dea (fostu’) arhitect sef indicatiipretioase scrise despre cum sa fentati legea si sa mai faceti un etaj! Dar ati fost premier si nu prea ati demonstrat ca stiti ce trebuia facut in administratia locala! Apropo, de ce ati blocat proiectele nenorocitului ala de Basescu puteti sa dati un raspuns coerent si scurt? L-ati facut mare de tot! Personal, sper sa ramaneti acolo unde sunteti acum, adica pe blog, si sa nu mai reveniti in vecii vecilor amin in viata politica!

  17. 17 Bibliotecaru septembrie 27, 2007 la 6:49 pm

    Este trist că la fiecare rundă de alegeri auzim 20 de variante de „ce aş face” şi, de la revoluţie încoace, nu s-a realizat decât ceva în domeniul iluminatul public. În rest totul este din rău în mai rău. Poate că Aceşti Bucureşti sunt un locaş al răului, vorba luptătorului JIJI. Poate exista o soluţie?
    Am să spun şi eu ce-aş schimba în administraţia locală din Bucureşti? Un lucru de bun simţ şi de care s-a mai vorbit dar nu s-a făcut nimic. Aş muta capitala în altă parte, în alt oraş, poate un oraş nou-nouţ la 60 de km de Bucureşti, apoi treptat aş începe demolarea blocurilor şi aş da la schimb proprietarilor vile în cartiere rezidenţiale, până ce Bucureştii se vor elibera de apăsarea betoanelor. Aş face din cartierele Bucureştene parcuri. Aş face din Bucureşti un oraş cu 250 mii de locuitori. Abia atunci să vezi speculaţii imobiliare. 🙂

  18. 18 Instalatorul septembrie 27, 2007 la 7:04 pm

    Foarte interesant acest raspuns spontan al dlui Nastase. Cum s-ar spune, e pe acolo din prima, aproximeaza lucrurile bine de la o prima vedere. Dl Nastase ar putea fi o candidatura interesanta la Primaria Capitalei, poate cea mai interesanta, doar ca s-ar putea ca bucurestenii sa fie in continuare chititi spre dreapta si atunci dl Nastase sa piarda in ciuda unei prestatii despre care cred ca ar fi foarte buna, daca ma iau dupa acest raspuns in viteza. Ma abtin sa fac sugestii, dupa ce doua lucruri pornite de la mine, om simplu, au ajuns sa fie fluturate de jupin Videanu, ultimul om caruia i-as fi dat idei; dar vorbele zboara, vintul le poarta si inca le poarta cum vrea el.

  19. 19 El Greco septembrie 27, 2007 la 7:46 pm

    Poate că ar fi bine dacă politicienii ar regândi administraţia locală nu numai la nivelul Capitalei şi nu ar mai considera teritoriul ţării ca o „provincie”, pentru că Bucureştiul nu a jucat rolul Romei colonizatoare, care să coaguleze un imperiu. Iar locuitorii oraşului nu au calităţi superioare celorlalţi care nu au „privilegiul” de a locui într-o capitală comparabilă cu o suburbie pariziană… Dacă România se reduce la Bucureşti, aşa cum eronat se consideră în birourile unde se pritocesc experimente pe pielea şi banii noştri, atunci aş vota bucuros un sistem federal, după model elveţian. Locuitorul din Poplaca, Copşa Mică sau Caracal nu e cu nimic inferior unui „capitalist”… Idei bune sunt, aţi avut şi dumneavoastră, domnule Năstase, însă se pierd în turniruri pornite din orgolii, în măceluri care ucid tot ce este benefic şi erodează încrederea.

  20. 20 G. Savitsky septembrie 27, 2007 la 9:06 pm

    Domnule Adrian Năstase,

    observ că aţi mărit „stroh-ul”. Mai multe subiecte chiar într-o singură zi… după o perioadă de – să-i zicem – lentoare.
    Toate oraşele din România ar trebui să treacă printr-un proces de prefacere; singurele „revoluţii” vizibile sunt casele de un prost -gust care îţi repugnă ale conaţionalilor noştri discriminaţi îndelung, blocurile din ce în ce mai ruinate, „comuniste”, câteva termopane ici-colo, neanchetate penal, câteva, ramase neterminate şi, la marginea câtorva oraşe mari, cartierele de case, cam înghesuite. Şi, era să uit, „Aneleurile lu* Nastase”. De sate nu vreau să vorbesc aici, poate tangenţial.

    Nu am cunoştinţe de arhitectură şi de disciplina construcţiilor, gândurile mele sunt doar o impresie a unui om care a fost curios să afle şi să înleleagă „de ce”. Şi, mai ales, care are o dorinţă uriaşă, obsesivă, ca ţara în care trăieşte să devină practicabilă. Să „vină” până aproape de spiritul nostru iscusit în a improviza, în a supravieţui cu orice preţ, în a miştocări orice, în a alerga peste gravitate, ca păianjenul de ape.

    Desi as vrea să citesc acum nu m-am putut abţine să nu intervin.
    În primul rând, avem o majoră dificultate. De frică să nu mai ia un singur om deciziile, i-am taiat toate pîrghiile, legislativ vorbind. Primarul are un consiliu, format din consilieri de diverse culori politice. Dacă nu e un om de paie, împins în faţă de un grup de interese care pompează în campanie şi decontează pe urmă, are de rezolvat această primă dificultate. De a „atenua” asperităţile politice. Dacă nu o are de partea lui, s-a terminat. Peste asta, vine Consiliul Judeţean. Care, dacă nu e de aceeaşi parte a baricadei, nu-i dă bani. Simplu. Dacă e de aceeaşi parte, îi dă bani. De obicei, prefectul are o culoare politică şi preşedintele consiliului judeţean, alta. Alt război. Aşa că… e destul de greu să faci ceva, dacă nu ai un dram de noroc. După părerea mea, competenţele legale împărţite şi orgoliile nemăsurate, au făcut imens de mult rău. În general, primarii migrează politic, dacă vor să facă, pentru comunitatea lor, ceva. „Vânătoarea” de primari este înţeleasă pe dos. Nu-i vânează nimeni. Au două variante: ori se plimbă pe la Parchet şi nu au timp să administreze oraşul, comuna, etc, şi nu primesc fonduri, ori schimbă macazul. Cei mai căpăţânoşi sau cei mai diplomaţi au câştig de cauză. Una dintre aceste instituţii este în plus, hotărâţi-vă. Ori Consiliul Judeţean, ori Prefectură. Altfel, ajungem la ce blocaje. Aşa s-a întâmplat de nu s-au cheltuit banii pentru repararea şcolilor amnul acesta. Decât să facă, şi să devină „vizibili” liberalii care sunt la guvernare, pediştii au preferat să nu facă nimic, chiar dacă asta se răsfrange asupra oamenilor. Unii, nu toţi, generalizările sunt totdeauna aberante.

    Un primar ar trebui să aibă un corp al arhitecţilor în vedere şi să existe un plan de dezvoltare a unei localităţi. Altfel, construieşte ficare cum îl taie capul.

    Nu de la clădiri, drumuri, mijloace de transport, începe un oraş. Un oraş răspunde nevoilor oamenilor dintr-o epocă,răspunde vieţii a trei – patru generaţii. Nu mai avem fabrici şi uzine. Să punem altceva în locul lor. Mulţi nu mai vor să stea la bloc, e foarte bine. Să le dăm posibilitatea, cum cred că aţi încercat la un moment dat cu un cartier de case în Bucureşti, să nu-şi vândă sufletul pentru o casă.

    Administraţia franceză e un exemplu de „cum se poate” …

    Să ştiţi că suntem aici, pe acest carusel al comunicării, pentru că avem o speranţă. Şi o credinţă.
    Probabil ştiţi asta.
    Vă doresc o seară frumoasă.

  21. 21 simina septembrie 27, 2007 la 9:14 pm

    Stimate domnule Nastase,
    Credeti-ma, sunt o mare, mare admiratoare a dumneavoastra, dar ceea ce ati scris despre administratia publica locala m-a intristat profund. Sunt dezamagita; daca toate opiniile dumneavoastra sunt la fel de „bine” documentate, atunci admiratia mea pentru dumneavoastra nu este justificata. Aveti idee cum lucreaza oamenii din administratia locala pentru a ajunge la concluzia ca una dintre cele mai bune solutii este sanctionarea severa a acestora? Cu ce aparatura de birou de pe vremea lui Pazvante chioru’ (scuzati-mi expresia neacademica), cu cat de putini oameni, pentru ca, evident, nimeni nu prea vrea sa vina sa lucreze pana la 9-10 seara pe niste salarii infime si fara posibilitatea compensarii integrale a orelor suplimentare efectuate pentru ca legea nu permite decat compensarea unui numar limitat de ore, dupa cum bine cred ca stiti. Stiti ca un jurist scolit la Universitatea din Bucuresti, al carui profesor ati fost si pe care l-ati pregatit pentru o activitate prestigioasa transporta in brate literalmente tone de hartoage pentru ca nu exista oameni angajati care sa faca aceasta munca. Dumneavoastra ati cere sanctionarea acestor oameni care mor de durere de spate si de picioare, durere care de multe ori degenereaza in boli severe? Halal prim-ministru am avut!

  22. 22 Aya septembrie 27, 2007 la 9:22 pm

    @

    zemphy

    Ai dat chix: la primaria care are Zambaccian-ul in subordine candidez eu!

    Asa ca, am inceput sa-mi fac temele (doar nu sunt atat de naiva incat sa nu cred ca voi avea contracandidati).
    Nu de alta, dar ca sa nu patesc ca necajita de Anca Boagiu!

    Oricum, sunt mai valabila ca AN- ma refer la cursa pentru sectoarele cu zone exxclusiviste- pentru ca:
    -mi-am aranjat totul ca sa-mi pot amenaja podul fara sa-l declar ca fiind inca un etaj- si nici legea nu interzice asta daca te pricepi sa o interpretezi (ANul, mai putin abil- ca sa nu zic altfel- a construit declarand scopul fiecarui metru; si uite ce pateste, il cheama astia pe la DNA, pe la tribunal, pe la Comisii, il balacareste Prostanacul pe blog sub nume de imprumut pe cand se preface ca replica; nu-i bine sa faci ca AN, adica sa respecti litera legii- e o atitudine paguboasa);
    -in pivnita (care e boltita) vreau sa-mi fac un fel de crama, ca sa nu mai sufar vara de caldura in curte; nici asta n-o s-o declar ca atare, pentru ca legea nu ma obliga- treaba ANului daca spune tot ce face, sa traga ponoasele: de asta zic unii ca e hot; ia sa fi tacut si sa fi facut, ca altii, sa vezi cum ii faceau cu ochiul si il „gratulau”, consideradu-l „de-al lor”.

    Mai vreau sa fac ceva in plan imobiliar- tot fara sa declar (pentru ca legea nu ma obliga) dar mai bine tac ca nu se stie cine se uita pe blogul asta (si, fara sa vreau, comit greselile ANului- nu-i bine sa fii corect!).

    Asa ca, stimabile zemphy, te salut din mers!
    Sa treci pe la casieria primariei, dupa ce castig la locale, sa-ti iei de un spritz de vermuth!
    Cum, de ce?
    Pai, fiindca mi-ai dat ocazia sa-mi fac reclama!

  23. 23 Aya septembrie 27, 2007 la 9:31 pm

    @

    Instalatorul

    Biine-ai venit, inca o data, drag prieten!
    Sper sa ramai!

    P.S. Ti-am raspuns la „istoria cu schela”. Ai citit?

  24. 24 Dr C septembrie 27, 2007 la 9:32 pm

    Traficul rutier in Bucuresti mi s-a parut dificil. Nu numai ca nu se respecta regulile elementare de circulatie, dar numarul de masini depaseste cu mult capacitatea rutiera a orasului. Reteaua de drumuri nu a fost proiectata pt numarul imens de masini care circula la ora actuala. Un alt lucru: spatiile de parcare. Se parcheaza aiurea, tocmai pentru ca nu exista suficient spatiu.

    In luna Aug in acest an, am vizitat Romania (Bucuresti/Sinaia) pt patru zile. Am facut prostia sa inchiriez o masina. Inghesuiala creeaza confuzie si nesiguranta, mai ales pt cei care nu sunt obisnuiti sa conduca in astfel de conditii (eg. turistii). Sincer, nu stiu ce solutii rapide ar putea imbunatati drumurile, insa, in mod sigur reteaua spatiilor de parcare poate fi dezvoltata. In multe situatii masinile parcate pe marginea drumurilor ocupa spatiul de trafic. Poate parcarile etajate ar fi o solutie. Traficul in Bucuresti, fara rautate as spune ca, seamana cu acela din lumea tarilor arabe sau din unele tari ale Am Latine. In Cairo, Tripoli, Caracas am mai vazut asemenea nebunie.

  25. 25 El Greco septembrie 27, 2007 la 9:54 pm

    Mai sus am văzut o remarcă total nejustificată. Administraţia locală nu operează cu aparatură de pe vremea lui Pazvante, ci cu computere de ultimă generaţie. Şi am toată stima pentru funcţionara care te primeşte acru, cu dezgust şi cu reproş când îndrăzneşti să o distragi de la preocupările „intelectuale” ca Solitaire, Spider sau Free Cell…

  26. 26 alexandra septembrie 28, 2007 la 3:58 am

    Interesant blogul.. .
    Hokousai se scrie in franceza. cred ca in romana ar fi Hokusai asa cum e si in engleza ca la noi nu sint problemele de pronuntie din franceza.

  27. 27 ionut_d septembrie 28, 2007 la 9:48 am

    Ok, destul de interesant. Aveti votul meu daca veti candida la primaria capitalei, mai ales ca am(avem) si prin intermediul blogului un mod de a interactiona si cere socoteala in cazul neindeplinirii obiectivelor. Ma face sa imi amintesc de campanii electorale trecute si de promisiuni…

  28. 28 Miruna septembrie 28, 2007 la 11:02 am

    Oameni buni,

    Discutiile de pe blogul domnului Nastase imi confirma ca exista in tara asta multi oameni inteligenti, care chiar nu-si merita tara in care traiesc. Dar, din pacate, democratia inseamna dominarea majoritatii, adica a cantitatii, care nu coincide neaparat cu calitatea :(. Pe scurt, nu fac apologia dictaturii, dar democratia e departe de a fi un sistem social/de conducere bun. Pur si simplu pentru ca nu permite accesul la conducere celor mai competenti si care vor si pot sa faca ce isi propun, ci celor care stiu mai bine sa manipuleze „masele” si sa faca jocuri de culise care sa ii duca in varful partidelor. Si asta se vede nu doar in Romania, ci si in multe alte state, chiar dezvoltate… (vezi SUA…).

  29. 29 raluca septembrie 28, 2007 la 11:11 am

    Multumesc pentru leapsa! Subiectul este complex, atinge foarte multe probleme care in timp s-au agravat pana la disperarea noastra a tuturor. Trebuie schimbate/facute/imbunatatite pre multe. Cred ca nu ne-ar ajunge timpul si spatiul sa comentam pe tema asta. Dar totul implica fonduri substantiale si proiecte care trebuie foarte bine gandite, de specialisti. Dinpacate proiectele nu se realizeaza peste noapte, ci este nevoie de strategii, timp si, mai ales bani. Oricum ati atins un mare punct extrem de sensibil. Se va limita doar la o leapsa aceasta „initiativa” sau ne rezervati vreo surpriza?

  30. 30 koubadera septembrie 28, 2007 la 11:53 am

    Stimate domnule Nastase,
    Problema politicienilor in Romania este ca au idei grozave si o atitudine pozitiva….cand sunt in opozitie!
    Imediat ce ajung la Putere…totul devine cetos…sunt datorii de platit, bani de facut si evident polite de achitat.
    Aveti nota 9,50 pentru idei, pentru realizarea lor…daca judecam dupa realizarile din perioada 2000-2004…..sunt sceptic ca luati o nota de trecere…

  31. 31 Sandu septembrie 28, 2007 la 12:07 pm

    @G. Savitski
    STROH- 1.Ramasita de fân (sfaramat) cu care se fac (la tara) inhalatii pentru bolnavii care sufera de astma, bronsita etc. si baie pentru copii.
    2.Strat de paie care serveste de culcus pentru animale.
    Din germana: Stroh

    Cunosc cuvantul din Creanga: „Dar, voi mangositilor si farfasitilor, de cate ori îţi fi dormit in stroh si pe târnomată …”

    Târnomată- asternut de paie pentru vite.

    Este prima data cand intalnesc cuvantul „stroh” in viata de toate zilele. Cred ca l-ati intrebuintat in contxtul potrivit.

  32. 32 Maria Barbu septembrie 28, 2007 la 12:14 pm

    AM RASPUNS LA LEAPSA, printr-un articol intitulat BUCURESTIUL MEU.

    Va invit pe toti sa vedeti Bucurestiul meu si pe liderul cel mai potrivit pt Capitala, din punctul meu de vedere.

  33. 33 Valeriu Mangu septembrie 28, 2007 la 12:36 pm

    @ DARIUS GROZA

    Domnule Darius Groza,

    Cu respect va semnalez, intre doua episoade ale corespondentei noastre, mesajul postat pe aceasta pagina la 27 septembrie 2007, ora 5:54 pm, semnat „Egen”, din care preiau: „Basescu – un ticalos fara scrupule”.
    Intrebarea pe care, cu ingaduinta dvs, vi-o pun, dar si dlui Adrian Nastase, este urmatoarea: pana unde, pana la ce limita, poate merge exercitiul – ori exercitarea – unui drept – in cazul de fata, libertatea de exprimare, dar si dreptul de a pune cuiva la dispozitie un mijloc de natura sa-i faciliteze libertatea de exprimare?
    Si, in subsidiar: cand legea acorda unui cetatean un drept, acesta il poate exercita, oricand, oriunde, in mod nelimitat?
    Al dvs., Valeriu Mangu

  34. 34 Radical septembrie 28, 2007 la 12:47 pm

    @Valeriu Mangu
    Incredibil… felicitari d-le Mangu… ati redus Romania la Bucuresti… nu cred ca problema existentiala a unui guvern este Bucurestiul… nici pe departe… ci mai degraba Romania… care trebuie sa va zic, poate nu stiti: Romania NU e compusa doar din Bucuresti … !!!

    @Administratia publica – leapsa de la Andrei

    Am si eu o propunere… si suna simplu ->

    RATB + METROU -> GRATUITATE COMPLETA

    Suna aberant… si mie mi sa parut prima data asa… dar am stat si am facut o analiza SWOT si ideea mie imi pare castigatoare…

    1. Nivelul subventiei de la stat este oricum foarte mare…

    2. consumatorii celor de mai sus vor folosi, poate, banii de abonamente pentru familiile lor… si vor multumi celui care a venit cu ideea asta…

    3. Multi dintre cei cu masini vor renunta la a le scoate pe strazi… de ce sa-si mai rupa masina in gropi… de ce sa consume benzina… respectiv bani…

    4. Reduceri de personal… adio controlori… adio vanzatoare de tichete (RATB)… adio vanzatoare de cartele (METROU)…

    5. Reduceri de cheltuieli: cu metodele de taxare… nu se mai dau bani pe hartia pentru bilete, pe dispozitivele de taxare… barajele de la metrou… se trimit la fier vechi… si nu se mai fac altele… nu se mai consma bani pentru repararea lor…

    etc. etc. etc.

    Eventual se poate si testa treaba… se fac promotional 2 saptamani de „Porti deschise in T.C. Bucuresti”…

    Si se masoara aglomeratia din T.C. precum si impactul asupra circulatiei…

    Ce ziceti ?

  35. 35 Draghi Puterity septembrie 28, 2007 la 12:59 pm

    @Miruna

    Si ce alternativa mai buna exista?

    Intr-o vreme m-a preocupat ideea de meritocratie – adica ajunge sus cel care *** demonstreaza *** ca poate, nu cel care e popular la mase, are rude, bani, relatii, etc. (http://en.wikipedia.org/wiki/Meritocracy ).

    Din pacate am trait acest principiu aplicat in practica in cadrul comunitatzii Linux, si nu prea am fost incantat de ce am vazut. I s-ar fi potrivit mai degraba titlul de „shoutocracy” – ajunge sus cel care striga cel mai tare.

    Desigur o sa-mi spui ca nu exista o idee buna care sa nu poata fi pervertita de oamenii. Poate, insa cred ca succesul unei idei in practica depinde si de „sistemul ei imunitar” care o face mai mult sau mai putin rezistenta la perversiunile inerente ce vor aparea din viata reala, iar meritocratia, ca si comunismul de altfel, nu au un sistem imunitar suficient de rezistent.

    Totusi, ideea in sine ramane fascinanta. E unul dintre motivele pentru care il sustin pe AN. A demonstrat ca e capabil. Trebuie sa ajunga din nou la conducere.

  36. 36 Darius septembrie 28, 2007 la 1:37 pm

    Valeriu: „ticălos” nu este o vulgaritate, este opinia acelui comentator de care zici, exprimată fără neapărat o obscenitate, într-un epitet nu prea onorant, dar, zic eu, nici indecent – cum m-am obişnuit în întunecimea panoului de administrare. Ca o notă personală: îmi asum, în calitate de admin, ca, până la „găozar”, să accept caracterizări la adresa lui Băsescu, fiindca, pentru el însuşi, şi-a stabilit singur ştacheta. Ca să nu zici că-s „de-a lui Năstase”, accept şi până la „măi, animalule,” din cealaltă direcţie, faţă ce cine-ţi pofteşte ţie inimioara, bun?… Da’ eu zic să nu.

  37. 37 Draghi Puterity septembrie 28, 2007 la 1:44 pm

    @Darius

    Pari om cu experientza in cyberspace. De ce iti pierzi timpul cu VM? Nu cunosti stilul?

  38. 38 nastase septembrie 28, 2007 la 1:49 pm

    Simina,
    Nu as vrea ca cei care muncesc din greu in administratie sa fie suparati pentru ceea ce am scris eu pe blog in legatura cu nevoia de a-i sanctiona pe cei care nu-si fac datoria. Stiu ca exista un mare risc atunci cand generalizezi intr-un sens sau intr-altul.
    Sa fim de acord, totusi, ca mai este mult de facut pentru a transforma administratia noastra intr-una „prietenoasa”.
    Fosta mea directoare la Institutul de cercetari juridice, Yolanda Eminescu, o mare personalitate in stiinta dreptului, imi spunea ca lucrurile nu vor merge bine in Romania atata timp cat nu se va introduce si raspundererea pentru „nu”. Cred ca avea dreptate. „Greva de zel” este inca pentru multi o atitudine zilnica.

  39. 39 nastase septembrie 28, 2007 la 1:53 pm

    Alexandra
    Ai dreptate in legatura cu scrierea numelui lui Hokusai in romaneste. Am folosit varianta Hokousai pentru ca vorbeam despre o carte in franceza, scrisa de un francez si nu am vrut sa creez o ambiguitate folosind doua variante de scriere intr-un post relativ succint.

  40. 40 Aya septembrie 28, 2007 la 1:56 pm

    @

    Darius

    Vezi ca te-a intreabat Valeriu Mangu ceva serios (bine ca n-i gresit si nu i-ai zis Vasile, ca se simtea discriminat- probabil, de la versurile lui Stratan cu „infoaie slangu”, cum bine isi amintea cineva cu niste zile in urma).

    Pai, asta-i raspuns, ce-ai dat tu?

    Personajul in cauza (e jignitor cumva felul in care ma exprim- daca da, te rog sa cenzurezi!)- l-am numit pe Valeriu (nu Vasile, vai de mine, nu, ca ala infoaie slangu’!) Mangu- astepta de la tine CEL PUTIN adresa de e-mail ca sa-l actioneze pe respectivul in judecata in numele opiniei publice, oripilata cand aude pe cineva rostind cuvantul „ticalos”.

  41. 41 Aya septembrie 28, 2007 la 2:00 pm

    @

    Draghi Puterity

    Bun sfat ii dai lui Darius.
    Ar trebui sa ia toti aminte la tine si sa puna doar initalele.
    Daca, Doamne fereste, greseste cineva si scrie „Vasile”?
    Consiliul pentru combaterea discriminarii il are de client, imediat!

  42. 42 Aya septembrie 28, 2007 la 2:19 pm

    @

    Miruna

    „Discutiile de pe blogul domnului Nastase imi confirma ca exista in tara asta multi oameni inteligenti (…). Dar, din pacate, democratia inseamna dominarea majoritatii, adica a cantitatii, care nu coincide neaparat cu calitatea „- spui.

    FELICITARI!

    Ar trebui sa-i spui lucrurile acestea, direct, celui care posteaza sub nickname-ul „Un tanar de stanga”.
    De ce?
    Pentru a-l face sa vada ca exista si alte opinii in afara celei exprimate „fioros depreciativ” de el, in sensul ca unii isi etaleaza cunostintele intelectuale in timp ce altii mor de foame.
    In plus, recursul la intelect si cultura ii pare imoral (in contextul existentei saraciei si celor care mor de foame).

    Poate il faci sa inteleaga, exact, ca aceia care mor de foame nu sunt „opresati” de cei care si-au tocit coatele pe bancile scolilor si si-au „pierdut timpul” prin biblioteci. Si ca saracia lor nu e generata de acumularile culturale (tradus „marxist”: acumularile cantitative intelectuale in cazul unora nu au ca efect saltul „calitativ” al pauperizarii altora)
    Si ca renuntarea la recursul la cultura nu are ca efect „mana cereasca” pentru cei care mor de foame.

    (L-as invita pe „Tanarul de stanga” sa citeasca o replica a mea pentru „Bibliotecarul”, in care ma refeream la pseodofilozofii prin care s-a instalat, cu forta pumnului cominternist, SI „infierarea deviationismului”- ceea ce a presupus SI negarea valorilor intelectuale autentice; mai departe, stim cu totii la ce dementa absoluta s-a ajuns).

    A propos de ultima parte a citatului din textul tau.
    Felicitari, inca o data.
    Poate ar intelege de acolo pana si „Tanarul de stanga” ca NU o revolutie ne lipseste (cu „mase populare” in strada si aferentele), ci tocmai un sistem de promovare a valorii personale.

    P.S. NU am nimic impotriva „Tanarului de stanga”. Paradoxul e doar aparent: ma bucur ca a aparut.

  43. 43 Instalatorul septembrie 28, 2007 la 3:05 pm

    Aya, daca esti sigura de identitatea domnului in chestiune, pe baza IP-ului inregistrat de administratorul blogului, atunci poate vorbesti cu dl doctor Oprescu sa-i trimita un psihiatru: domnul in chestiune a inceput sa faca, pe forumul JN, aluzii la operatii de tiroida – operatie care presupune taierea gitului – si asta inseamna ca ar putea fi tentat -la un moment dat – sa o ia razna. In orice caz mi-am facut o impresie despre cam cum intelege el libertatea de exprimare in Romania. Asta ca sa nu imi mai aduc aminte ca dl Vanghelie declara ca se suie cu genunchii pe beregati, ceea ce ar putea crea imaginea unui PSD ca partid al psihopatilor.
    O mica idee pentru dl Nastase. De mai bine de o luna caut in zadar pastile de Gerovital pentru mama mea si astazi o farmacista mi-a spus in sfirsit misterul pentru care nu gaseam medicamentul: a fost scos din fabricatie. Pentru mine asta inseamna ca guvernul Tariceanu pregateste scurtarea vietii batrinilor, ca sa nu apuce sa se bucure prea mult de legea pensiilor atit de ticalos initiata de dl Sirbu si gasca si adoptata ca si copil de suflet de PNL. Pentru mine, guvernul Tariceanu a devenit de astazi guvernul care aduce moartea. Cred ca dl Nastase s-ar putea interesa nitel, public, de soarta acestui medicament atit de util pentru vitalitatea batrinilor, asta dupa ce verifica faptul ca este adevarat ceea ce mi-a spus mie farmacista astazi. Cu prietenie.

  44. 44 Valeriu Mangu septembrie 28, 2007 la 3:43 pm

    @ DARIUS GROZA

    Domnule Darius Groza,

    Pentru a restabili adevarul, formulele citate de dvs. (doar) au fost puse pe seama Presedintelui Romaniei – fost si, respectiv, in exercitiu; niciodata Presedintele Romaniei – fost, respectiv in exercitiu – nu a recunoscut ca s-ar fi exprimat astfel. O dovada ca, nu rareori, una se spune si, respectiv, alta se transmite o constituie incidentul privindu-l pe dl. Mircea Dinescu si, respectiv, dl. Ion Caramitru: folclorul public a retinut ca al doilea i-ar fi spus primului in Decembrie 1989 „Fa-te ca lucrezi!”, cand, in realitate, dupa cum a consemnat pelicula, dl. Ion Caramitru a spus „Arata ca lucrezi!”.
    Desigur, pentru a fi corecti pana la capat, putem discuta si despre incidentul petrecut acum 6 luni intr-un supermarket, cand Presedintele Romaniei (v)a (fi) folosit formula „tiganca imputita”, formula difuzata si, respectiv, auzita de toata Tara. Diferenta dintre cele doua tipuri de situatii este insa esentiala: cazul pe care vi l-am semnalat – textul de pe blog – s-a petrecut in public, pe cand al doilea, intr-un spatiu neavand aceasta trasatura – de fapt, formula rostita de Presedintele Romaniei, citata mai sus, a fost adusa la cunostinta publicului prin frauda la lege.
    Asupra functiilor Presedintelui Romaniei am scris cate ceva pe blog. Daca aruncam o privire peste Constitutie vom vedea, de pilda, ca Presedintele Romaniei nu poate indeplini, pe perioada exercitarii mandatului, nici o alta functie PUBLICA sau PRIVATA. Aceasta inseamna ca niciodata un act al Presedintelui Romaniei nu poate avea caracter privat. Putem insa vorbi despre caracterul SECRET al unor acte ale Presedintelui Romaniei. Dar pe seama Presedintelui Romaniei nu pot fi puse decat actele concretizate prin decrete; asa spune Constitutia. In rest, orice alte acte fie nu exista din punct de vedere constitutional, fie constituie fapte grave prin care se incalca prevederile Constitutiei, care nu pot fi stabilite decat de Parlament, fie constituie inalta tradare, care nu poate fi stabilita decat de Inalta Curte de Casatie si Justitie, in urma punerii sub acuzare de catre Parlament. Cum nu ne situam deocamdata in nici un astfel de caz, situatiile descrise mai sus nu exista din punct de vedere constitutional si, cu atat mai putin, legal, de vreme ce Presedintele Romaniei se bucura de imunitate. Ele pot fi incluse, in cel mai bun caz – ori cel mai rau, in functie de perspectiva -, in categoria actelor secrete, care, desi se produc, nu au, respectiv nu pot avea, caracter public.
    In situatiile semnalate de dvs. trebuie sa facem distinctie intre realitatea perceputa de fiecare dintre noi si, respectiv, realitatea juridica. Da, din punctul de vedere al realitatii percepute de fiecare dintre noi – s-o numim „realitatea subiectiva” – putem spune ca Presedintele Romaniei a spus „tiganca imputita”, dar din punct de vedere juridic – ori, mai bine zis, constitutional -, nu. Si ceea ce conteaza in primul rand este faptul ca noi interactionam datorita cadrului juridic, coexistam in primul rand intr-un spatiu juridic. Ce convingeri avem fiecare este o problema strict personala – sau, in termenii de mai sus, apartinand realitatii subiective.
    Desigur, fiecare dintre noi putem sa avem opinii, convingeri, sa le exprimam s.a.; problema pe care am ridicat-o eu priveste posibila coliziune a unor exprimari de pe blog cu legea. Sunt convins ca stiti ca nu intotdeauna ceea ce credem noi intr-o chestiune sau alta se dovedeste, pana la urma, a fi conform cu legea.
    Al dvs., Valeriu Mangu

  45. 45 ingi septembrie 28, 2007 la 4:53 pm

    intrebare:
    in 2004,cand s-a construit copertina de la palatul victoria,primarul general a declarat in mai multe randuri ca nu s-a respectat legislatia(certif.urb.,autorizatie,avize,etc).din 2005 ,dupa schimbarea politica a devenit legala respectiva lucrare? auzeam la vremea respectiva de amenzi pe adresa s.g.g., demolare.

  46. 46 Aya septembrie 28, 2007 la 5:06 pm

    @

    Instalatorul

    Stiu, am vazut.
    E o jalnica marioneta pe picioroange, cu reactii aberante.
    ASta, nu scuza- doar explica- mizeriile pe care ti le-a spus cel care a semnat Mircea G.
    Bine ca esti aici.
    Cu drag,
    Aya

  47. 47 Fulminata septembrie 28, 2007 la 5:08 pm

    Intr-o lume de nebuni doar nebunii sunt sanatosi, spunea Akiro Kurosawa pe undeva. Vanghele gadila beregatile cu genunchii lui de ujecopiist si-i shterge tot pe genunchi ambitia de supleant a lui Blanculescu; in ultimele 2-3 zile au aparut trei scrisori publice adresate de niste pesedisti celorlalti membri PSD, o tragere speciala de pe lista cu euro-parlamentari a lui Dan, plus indemnurile d-lui Traian catre parlamentarii pesedisti sa nu saboteze motiunea PSD (pe care el o sprijina, chiar si cu sacrificiul numirii unui guvern de Uniune Nationala). Intre timp Heyden vine la Bucuresti sa linisteasca garnizoana, sa astupe scurgerile de informatii din servicii si sa pregateasca locul de vexilatie al trupetilor de pe potomac. O vizita care l-a linistit destul de mult pe dl. Presedinte, incat sa isi doreasca un partid de stanga onest si curatzat, el urmand sa construiasca la centru-dreapta (se fereste sa spuna pur si simplu dreapta). Stiind ceva istorie, si stiind ca si potomaco-west-pointul se joaca de-a re-make-ul Principatului, imi aduc aminte ca Traian (nu Basescu, evident), cand a atacat Persia arsacida, si-a adunat Legiunile din vest la Tomis, de acolo inaintand spre Armenia si apoi spre Gaugamela, Ctesiphon s.a.m.d. Astept momentul cand vor scoate monede cu Bush For(tuna) Red(ux) si eventual un triumf si titlul de Parthicus Maximus.

  48. 48 Darius septembrie 28, 2007 la 5:47 pm

    Valeriu, ai dreptate, nu a recunoscut. Nu şi-a cerut scuze de la Zara de ce a fost acuzat c-a spus. Nu-mi amintesc nici să fi negat şi, totuşi, era o acuzaţie destul de impertinentă, dac-ar fi fost falsă. Nu l-am văzut făcând nimic în legătură cu acest lucru. Fie că a zis-o sau nu, să presupun că-l doare-n cot?…

    Nu, nici de la Pană nu şi-a cerut scuze, deşi a catalogat-o „ţigancă împuţită”, în caz că te frământa acest aspect. Pardon, era-n maşină. Dacă e-n vacanţa lui, cu familia, poate vinde secrete de stat? Că doar e viaţa privată. Din acest punct de vedere, îţi poţi bate copii, dac-o faci acasă… (Că se înregistra involuntar cu telefonul ce i-l ciordise în prealabil reporteriţei – oricât de agasante vrei tu, de aia are oameni de ordine ce-i plătim – lăsăm deocamdată în puţul memoriei.)

    Pe mine, spre exemplu, m-a făcut „puiuţ de comunist” în public. Tu cum mai eşti, în rest?

  49. 49 Gabriela septembrie 28, 2007 la 5:54 pm

    Revin cu doua probleme care ma preocupa si negasind nici un alt loc potrivit sa le ridic, profit de acest blog, chiar daca grijile mele nu au legatura cu administratia locala si cu provocarea facuta lui A.N., depasita rapid si cu eleganta de acesta.
    1. Conform celor aparute azi in Adevarul, cresterea pensiilor de la 1 ianuarie va fi de doar 28% si nu 37% cum le place politicienilor de stanga sau dreapta sa se laude. Pensiile sub 1000 lei vor contribui cu 9,5 % la Fondul de sanatate. O pensie marita care este de 500 lei (segmentul majoritar in segmentele diferite de pensii), va scadea instantaneu cu cresterea si va fi de doar 452 lei. Cu alte cuvinte, cresterea pensiilor va fi asigurata doar 27 puncte procentuale din bugetul de pensii sau subventii si restul de 10 puncte vor fi asigurate chiar de pensionari, prin contributii (taxe) nou adaugate. Unde este cresterea economica, unde sunt rezervele bugetare, daca realitatea este alta? Nu doresc sa dau dreptate presedintelui in materie de finantarea pensiilor care nu este nici pe departe punctul sau forte, dar sunt curioasa care sunt calculele D-lui Geoana care devanseaza marirea pensiilor din noiembrie anul acesta, si pune pe drumuri membrii de partid pentru a aduna semnaturi in favoarea schimbarii legii de modificare a legii pensiilor. Oare nu ar trebui sa ceara o noua rectificare si sa indice sursa si impactul asupra inflatiei deja zbarlite?
    2. Avem trei declaratii:
    a. PSD nu va vota nici un guvern daca nu va face parte din el.(Liviu Dragnea)
    b. PNL si PD nu doresc sa participe la guvernere cu PSD . (multipli lideri PNL si PD)
    c. Noul guvern va avea componenta PD, PNL, PLD (Presedintele tarii)
    Concluzia unica: PSD nu are cum sa fie intr-un nou guvern, nu-l va vota pe cel nou, deci PSD accepta sau doreste alegeri anticipate.
    Fiind un om de stanga, regret ca Mircea Geoana nu a profitat de ultimele declaratii ale lui Traian Basescu si nu a declarat la Pitesti ca nu-si va mai sustine motiunea in conditiile actuale. In loc sa repete la saturatie chestiile cu pensionarii, studentii. etc, populist si gen flasneta, ar fi avut ocazia sa spele in parte rusinea prin care trece PSD, facand clar jocurile presedintelui, care macar acum va avea ocazia sa-si vada anticipatele cu ochii. Deja , cred ca dintr-o miscare impusa, gestul motiunii a ajuns o problema de siguranta nationala.

  50. 50 Instalatorul septembrie 28, 2007 la 6:22 pm

    De ce va faceti socoteli gresite, domnule Nastase?
    Interview-ul dlui presedinte trebuie digerat nitel. Chiar de la o prima lectura, se contureaza citeva lucruri: dupa dl Basescu, PSD ar fi compus din trei grupuri: grupul Iliescu, grupul Nastase si grupul Geoana. Cum eu unul nu stiu sa fi existat vreun grup Geoana in PSD, inseamna ca s-a format unul acum. Compus din cine? Las pe tinerii pesedisti de pe blog sa faca un exercitiu de gindire. Pe deasupra tuturor grupurilor, zboara dl Hrebenciuc, nu deasupra orasului ca Margareta lui Bulgakov. Cam asta este imaginea creionata despre PSD de dl presedinte. Dl Iliescu este un om rau, Bad Man. Si dl Hrebenciuc este un om rau, Bad Man II. Dl Nastase este doar un om care isi face socoteli gresite si care, daca va incerca sa devina presedinte al PSD, atunci se va ciocni de experienta politica a dlui presedinte. Interview-ul consfinteste iertarea dlui Geoana: Dumnezeu vrea indreptarea, nu moartea pacatosului. Indreptarea spre grupul de la Cluj. Ei da, inteleg acum ce inseamna reformarea PSD, care va deveni un partid demn de a guverna din 2008. Avem acum si scopul si mijlocul. Scopul, guvernarea. Mijlocul, reforma, adica alungarea domnilor Hrebenciuc si Iliescu. Dl Nastase? Poate ca ar mai avea o sansa daca nu si-ar face socoteli gresite? Presedintele il lasa pe dl Nastase in suspensie. Il pomeneste la inceput si la sfirsit. Pina una alta nici dl Tariceanu nu-si face socoteli prea corecte: el ofera PSD intrarea la guvernare dupa europarlamentare, atunci cind guvernul nu mai poate fi demis, daca dl Tariceanu nu-si va tine promisiunea. Si cred ca nu si-o va tine. Unde sa mearga pesedeul? Presedintele este umbra prin care trec ingerii negri sa bea bere. Premierul este zgomotul motocicletei sale. Eu am gripa data de guverne ca sa scape de romani si sa le ramina tara lor si febra. Veniti cu tiroidele la mine, sa le prajim si sa bem o Mustoasa de Maderat, vinul scapat de gitlejurile guvernantilor. Ma veti gasi pe conturul frunzei.

  51. 51 Bibliotecaru septembrie 28, 2007 la 6:24 pm

    @ Aya
    Păcat că nu stau pe străzi cu nume de muzeu. Te-aş fi votat de primăriţa. Oricum îţi ţin pumnii. Militez pentru preluarea puterii de către femei.

  52. 52 Ovidiu septembrie 28, 2007 la 6:56 pm

    „Băsescu îl acuză de şantaj pe Adrian Năstase
    Vineri 28 septembrie 2007, 17:08

    Traian Băsescu îl acuză de şantaj pe fostul premier Adrian Năstase. Prezent la emisiunea „Sfertul Academic” de la Radio România Actualităţi, şeful statului a declarat că Năstase i-a propus sistarea dosarului „Flota” dacă acceptă fuziunea PD cu PSD.

    În opinia preşedintelui pricipala dovadă a falsului o reprezintă o stenogramă şedinţei PSD la care s-a decis ca acest dosar să fie fabricat, iar noua dezvăluire nu face decât să demonstreze odată în plus acest lucru.

    „Aici e o chestiune care ţine de cuvântul meu împotriva cuvântului altui politician: discuţia mea cu Adrian Năstase, când îmi porpunea fuziunea PD-PSD şi la contrapartidă era îngroparea dosarului „Flota”. Această discuţie a avut loc în cabinetul primului ministru la Palatul Victoria”, a declarat preşedintele la Radio România Actualităţi.

    Fostul premier Adrian Năstase nu a putut fi contactat până la această oră pentru a răspunde acuzaţilor aduse de şeful statului. În 2002 însă, presa centrală a relatat despre o întâlnire care a avut loc între primarul Traian Băsescu şi premierul Adrian Năstase, la Palatul Victoria.

    La vremea aceea Băsescu declara că întrevederea a avut ca subiect modul în care Guvernul putea susţine proiectele municipaliţăţii blocate din cauza consilierilor PSD. În dosarul Flota, preşedintele Traian Băsescu este acuzat alături d e alţi doi foşti doi miniştri ai transporturilor de abuz în serviciu. Pe durata mandatului şefuls tatului nu poate fi anchetat şi judecat penru că beneficiază de imunitate.”
    Sursa: Realitatea TV

  53. 53 Valeriu Mangu septembrie 28, 2007 la 6:57 pm

    @ RADICAL

    Doamna/domnule Radical,

    Cu scuzele de rigoare pentru formula introductiva, dat fiind ca nu imi pot da seama dupa nume sexul dvs., am onoarea sa va raspund la observatiile dvs. cu urmatoarele:
    1. Evident, nu reduc Romania la Bucuresti. Dar Guvernul trebuie sa aiba in grija toate localitatile, carora le repartizeaza – sau trebuie sa le repartizeze -, macar in parte, prin proiectul de buget de stat, prin acte normative ulterioare, fondurile necesare transpunerii in fapte a „ofertei electorale” castigatoare la nivelul localitatii respective.
    2. Domnul Adrian Nastase a cazut intr-o capcana, cum se intampla sa cada mai toata lumea: din punct de vedere constitutional nimanui nu ii este permis sa puna in aplicare propriile idei in spatiul public – nici un grup si nici o persoana nu pot exercita suveranitatea in nume propriu, spune Constitutia. Fiecare dintre noi poate, eventual, sa-si doreasca un anumit profil al localitatii, dar nu „ce as face”. Si apoi, nimanui nu trebuie sa-i fie permis sa faca, nu-i asa, ce ii trece prin cap in ceea ce priveste treburile publice.
    3. Cand am spus ce am spus in textul adresat dlui Adrian Nastase m-am gandit tocmai la posibilitatile pe care le are Guvernul, ca initiator legislativ, ca organizator al executarii legii s.a. Sa nu va inchipuiti, de pilda, ca un primar, un prim-ministru s.a. se apuca sa schimbe ritmul, modul de lucru, sa simplifice etc. ducandu-se prin institutii si dand ordine; toate aceste lucruri se realizeaza – atunci cand se realizeaza – potrivit unui anumit mecanism in care sunt antrenati mii de oameni. Este, de pilda, o gogorita afirmatia cum ca Nicolae Ceausescu a facut metroul, Palatul Parlamentului. Fiecare face – ori trebuie sa faca – ceea ce scrie in fisa postului sau.
    4. Intrebari de genul celei ce formeaza obiectul discutiei sunt inselatoare. Ele intretin o iluzie de un anumit tip, situatie care nu poate fi decat paguboasa pentru noi toti.
    Al dvs., Valeriu Mangu

  54. 54 Valeriu Mangu septembrie 28, 2007 la 7:01 pm

    @ RADICAL

    Doamna/domnule Radical,

    Am uitat sa spun ca, potrivit Constitutiei, Guvernul asigura – sau trebuie sa asigure – conducerea generala a administratiei publice, de care este vorba in propozitiile noastre.
    Al dvs., Valeriu Mangu

  55. 55 Valeriu Mangu septembrie 28, 2007 la 7:25 pm

    @DARIUS GROZA

    Domnule Darius Groza,

    Din nefericire, cei mai multi dintre noi, dar nici autoritatile publice in frunte cu Presedintele Romaniei, nu realizeaza ca Presedintele Romaniei este Presedintele Romaniei 24 de ore din 24. Ca in cazul Presedintelui Romaniei nu se poate vorbi despre viata privata – de pilda, starea de sanatate fizica, psihica etc. nu-s nicidecum probleme private, ci probleme de stat. Nu exista simultan Presedintele Romaniei si, respectiv, (cetateanul) Traian Basescu, ci doar Presedintele Romaniei. Functiile PRIVATE, spune Constitutia, se suspenda.
    Desigur, acte de genul celor pe care le discutam ies – ni se pare noua, subiectiv ori chiar obiectiv vorbind – din fisa postului. Dar, emanand de la Presedintele Romaniei, ele, cum spuneam, fie apartin Presedintelui Romaniei, fie nu exista din punct de vedere juridic. In realitatea obiectiva unele lucruri au o semnificatie, in realitatea subiectiva, alta, in realitatea juridica, alta.
    Este necesar ca Presedintele Romaniei sa ajunga la concluzia ca Legea fundamentala nu ii ingaduie anumite lucruri – mai precis, ca nu poate indeplini alte atributii decat cele pe care i le confera Constitutia.
    Eu, in sinea mea, pot sa-mi formez convingerea – care nu poate fi decat personala – ca Presedintele Romaniei a gresit cand s-a exprimat in termenii citati de noi. Pot sa si afirm in public acest lucru, dar cu doua conditii: sa fie conform cu realitatea obiectiva si, respectiv, sa am un interes legitim cand afirm. Dar, nu-i asa, daca sunt dat in judecata, valoare are adevarul juridic.
    Al dvs., Valeriu Mangu

  56. 56 david0ff septembrie 28, 2007 la 7:36 pm

    Domnule Nastase, am o nelamurire…de ce nu apareti in topurile zilnice ale wordpress-sectiunea RO, in situatia in care aveti, in medie, 30-40 de comment`uri la fiecare post?!
    Ma inclin.

  57. 57 george septembrie 28, 2007 la 10:14 pm

    As fi tacut daca nu as fi citit ceea ce a scris SIMINA. Cine o fi si de ce se baga daca NU stie ??? Vorbeste de calculatorele din primarii „de pe vremea lui Pazvante Chioru”. Pai stie oare Simina ca toata administratia publica a inoit si reinoit dotarea cu cea mai performanta aparatura ? Dar stie oare ca pentru aceste calculatoare primaria plateste de doua ouri pretul ? Si atunci, merita sau nu sanctiunea ? De ce kilometrul de autostrada la noi costa cu 75% mai mult decit oriunde ? Suntem noi „buricul pamintului” ? De ce daca ii chem pe cei de la Euroconstruct sa imi repare strada voi plati (ca particular) jumate din cit plateste don’ Videanu ? Si atunci, acei functionari, care semneaza, „verifica” si platesc, inclusiv din banii tai, Simina, nu crezi ca merita sanctiunea ???
    Chiar crezi ca „functionarii” ar mai sta prin primarie daca nu le-ar conveni ???

  58. 58 darius f septembrie 28, 2007 la 11:56 pm

    Foarte interesanta ideea de a transforma leapsa de la Andrei legata de bucuresti intr-o leapsa legata de orice oras. Uite asa poate reusim sa identificam cativa candidati la primarie pentru alegerile de la anu. 🙂

  59. 59 ion adrian septembrie 29, 2007 la 9:48 am

    @ george

    Fii atent la ce scri: nu suntem noi, nu este AN este numai Sandu

    PS Sandule iarta-ma dar asa m-a amuzat ce ai spus ca asa nu pot ca sa ma stapanesc si oi, oi, oi…

  60. 60 Pool septembrie 29, 2007 la 8:25 pm

    Da suna foarte frumos, dar cand se vor realiza toate acestea ?

  61. 61 Adrian septembrie 30, 2007 la 1:08 pm

    Cred ca foarte multi isi propun …foarte multe.
    Daca fiecare din cei de la …”Putere” ar realiza macar trei din ideile bune pe care le au…ar fi foarte bine.
    Trei…si bune!
    Eu zic sa inceapa cu:…curatenia (in toate domeniile) si sa continue cu…toate celelalte.

  62. 62 G. Savitsky septembrie 30, 2007 la 8:35 pm

    Sandu

    s-ar putea. imi place sa redau cuvintelor shtaif-ul. Imi plac cuvintele pentru ca sunt niste vehicole minunate. Ale dumitale transporta doar malitzie, din pacate. Sunt convinsa ca dincolo de masca emitentului se afla cu totul altceva.

  63. 63 cosmin septembrie 30, 2007 la 8:50 pm

    punctul 6……………si cum avety de gand s convingety poporul….cel putyn cel bucurestean sa plateask pentru un loc d parcare….cand el este obisnuit sa si lase masina unde gaseste…..ma rog prefera sa o gaseasca zgariata decat sa dea 2 lei

  64. 64 Bibliotecaru octombrie 1, 2007 la 3:25 pm

    Îmi aduc eu aminte greşit, sau au pompat australienii, sau aşa ceva, milioane de miloane ca să facem centrul istoric şi noi am dat banii înapoi că nu avem nimic de făcut pe Şelari, Covaci şi… mai era una care-mi scapă acuşica. Măcar o să se renoveze magazinul Bucureşti… cel puţin aşa am înţeles. Doamne ce s-ar putea face în zona veche, nu mai cafenele şi ateliere „meşteşugăreşti”, adică pictură, sculptură, lucrări în sticlă… o mai fi acolo bătrânul pălărier de făcea pălării de domni. A trecut timpul şi nu am apucat să-mi iau o pălărie adevărată, de fetru.

  65. 65 Bibliotecaru octombrie 1, 2007 la 3:34 pm

    Cred că aş vota candidatul care ar răspunde aşa: „Dacă aş fi primarul capitalei aş face ceea ce spune consiliul local să fac.”

  66. 66 Miruna octombrie 2, 2007 la 12:34 pm

    @ Draghi Puterity

    Cred ca meritocratia este raspunsul. Problema e ca evaluarea „meritului” sau a „calitatii” este subiectiva si relativa, deci discutabila, pe cand masurarea cantitatii e de netagaduit (prin numararea voturilor). Si atunci, cum/cine sa hotarasca, sa identifice cine ar oferi o conducere a tarii de calitate, cine este competent? Si cum poate fi aceasta hotarare ferita de coruptie, adica „pe bune”? Poate intr-un oarecare viitor al omenirii se va ajunge la un Consiliu de Conducere de genul celui din „Razboiul Stelelor”, in care diversitatea si integritatea membrilor lui pot fi un garant al performantei imune la coruptie, astfel incat deciziile politice si executive sa fie luate nu in functie de „grupuri de interese”, ci pe criteriul intelepciunii, iubirii si eficientei…
    Pana atunci insa, ma gandesc ca putem da o nuanta de meritocratie democratiei. Adica sa aducem mai multa calitate in ecuatie.
    De exemplu, reducerea ciclului de alegeri de la 4 ani la 2 ani cred ca ar face o diferenta in „motivarea” politicienilor nostri dragi. Exista si lucruri care pot fi facute in 2 ani, si prin care o echipa de la putere poate demonstra ca merita sa fie acolo. Daca demonstreaza performanta si competenta, e aleasa si a doua oara si a treia etc, deci poate demara si proiecte pe termen mai lung de 2 ani, si are sansa sa le duca la capat. Stiu ca nu e o solutie perfecta, si imi dau seama ca alegeri la 2 ani in loc de 4 ani inseamna cheltuieli mai mari pentru care platim cu totii (oricum as scurta campania electorala la 1 luna), dar cred ca merita, pentru ca s-ar compensa cu beneficiile demonstrarii performantei generata de motivarea de a fi realesi – de altfel, dupa cum stii, intotdeauna in an pre-electoral toate guvernele si toti politicienii incep sa faca cate ceva pentru populatie, ca sa-si trezeasca simpatii si sa atraga voturi.
    A doua optiune este probabil si mai utopica. Sa zicem ca societatea s-ar pune de acord sa faca un experiment social, in sensul ca fiecare partid politic „primeste”/are in responsabilitate o regiune din tara pentru 2 ani, si se iau la intrecere cine face cel mai mult bine pentru zona respectiva (economic, social, cultural, educational, spiritual etc). Dupa 2 ani se trage linie si vedem (iarasi, aici e riscul interpretatarii claitatii) ce partide merita sa continue, care merita sa primeasca si alte zone in ‘custodie” si care ies din joc.

    Probabil solutii teoretice putem gasi multe (la cata inteligenta si creativitate exista in tara asta), intrebarea e cum facem sa fie adoptate de „sistem”, caci el n-are nici un interes, dragul de el, sa se autodistruga…

  67. 67 Aya octombrie 2, 2007 la 1:00 pm

    @

    Bibliotecaru

    Nu stii la ce pericol te expui cand afirmi ca militezi pentru preluarea puterii de catre femei!
    Noroc ca mai exista muieri ca mine: nu sunt o feminista, dimpotriva.
    Dar, multumesc pentru incredere- chiar daca nu stai pe o strada cu nume de muzeu.

  68. 68 Aya octombrie 2, 2007 la 1:04 pm

    @

    G. Savitsky

    A fi eminent (cu atat mai mult, eminentul) este o calitate.
    Nu poate fi o- iar personajul in cauza, l-am numit pe Sandu nu are nevoie de- masca.

  69. 69 simina octombrie 3, 2007 la 10:33 pm

    @ george
    O.K., imi cer scuze daca stii tu mai bine, dar eu lucrez IN PRIMARIE, pot sa iti spun cu certitudine ca lucram nu una, ci trei-patru persoane pe ACELASI calculator, pentru ca sunt insuficente pentru numarul functionarilor. Te asigur ca sunt foarte vechi si neperformante. Nu stiu unde ai vazut tu calculatoarele acelea, poate sunt tinute in depozit??!!

  70. 70 simina octombrie 3, 2007 la 10:47 pm

    @ nastase
    Multumesc pentru raspuns, scuze din nou daca am fost prea vehementa, veneam dupa un lung sir de zile grele, cu multa munca si evident insuficient remunerate, nu spun ca aveti intru totul dreptate, dar aveti dreptate in privinta generalizarilor, nu sunt bune, in nici o directie, aveti dreptate in privinta „grevei de zel”, daca am inteles bine ce ati vrut sa spuneti. Ma bucura mai mult un alt lucru: faptul ca raspunsul dumneavoastra a continut o referire la activitatea dumneavoastra profesionala, la oamenii pe care i-ati cunoscut si care v-au influentat intr-un fel sau altul destinul, aceasta fiind o frantura dintr-un raspuns pe care il asteptam de mai mult timp de la dumneavoastra, de acum cateva luni, de cand am intrat prima data pe blog. V-am adresat atunci o intrebare la care nu mi-ati raspuns, dar poate voi afla raspunsul asa, din franturi de marturisiri.
    As vrea sa mentionez ca mi-a placut si ceea ce a scris Maria Barbu despre Bucuresti, este o viziune poetica mai apropiata de viziunea pe care o am eu despre acest oras. Solutiile concrete cu care incearca sa vina politicienii sunt de cele mai multe ori depasite de „cruda” realitate, nu ne mai ramane decat sa visam si sa avem, prin urmare aceasta viziune poetica.

  71. 71 simina octombrie 3, 2007 la 10:50 pm

    @
    Scuze, am ramas datoare cu un raspuns: un jurist castiga 900 RON la Primarie, sigur ca nu merita, dar daca nu ai relatii pentru a lucra intr-o firma in care salariul este de trei ori mai mare, este si asta o solutie.

  72. 72 M.G.S Cluj februarie 23, 2008 la 3:03 pm

    Azi va spun doar atat : FELICITARI , FELICITARI, FELICITARI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Era si timpul !

  73. 73 realitate iulie 2, 2008 la 11:02 pm

    Trebuie sa mai faceti doi pasi ca sa va putem ajuta la pasul decisiv.
    va doresc succes

  74. 74 constantin gp mai 16, 2010 la 10:00 am

    …si de ce n-ati candida? ideile prezentate sunt marete. oare e rusinos ca dupa functii mai inalte ocupate sa candidati si sa performati ca si primar al capitalei?…e adevarat: v-ar cunoaste (si v-ar iubi) mai mult romanii decat strainii…dar e-atat de mult. altfel, exista galaxia!?


  1. 1 Surpriza zilei: Adrian Năstase at Jurnal de noapte Trackback pe septembrie 27, 2007 la 2:21 pm
  2. 2 Adrian Nastase si Administratia publica « PiticStyle Trackback pe septembrie 27, 2007 la 3:58 pm
  3. 3 Sorin Tudor - relatii publice, marketing politic, comunicare online » Blog Archive » O administratie locala mai eficienta? Trackback pe septembrie 27, 2007 la 5:52 pm
  4. 4 Ionut Oprea » Lupta pentru drepturile tale! (episodul 3) Trackback pe septembrie 28, 2007 la 9:13 am
  5. 5 Nimic de zis: mult de comentat! » La zid: Administratia locala Trackback pe septembrie 28, 2007 la 10:18 am
  6. 6 Fiti amabila, cate kilograme are tumoarea? at Adrian Ciubotaru Trackback pe septembrie 29, 2007 la 11:08 am
  7. 7 Schimbari pe care le as aduce Bucurestiului at “Blog Personal (ganduri sau pareri)” de Aurel Drăguţ Trackback pe septembrie 29, 2007 la 8:03 pm
  8. 8 Despre scoala si administratie publica « MASTERAT POLITIC Trackback pe septembrie 30, 2007 la 3:44 pm
  9. 9 * Păreri despre ce aţi schimba în administraţia locală din Timişoara « Cearta mea cu lumea Trackback pe octombrie 5, 2007 la 12:14 am

Lasă un comentariu






Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!