Instabilitate in Balcani

20160716-085724.jpg

Care au fost oare motivațiile încercării de lovitura de stat din Turcia. Dorința revenirii la linia Ataturk? Preocuparea pentru drepturile omului? Oprirea procesului de islamizare a societății? Îngrijorarea pentru amplificarea tensiunilor cu populația kurda? Pierderea statutului privilegiat al armatei? Influența facțiunii religioase a clericului Gulen, aflat in SUA? O acțiune susținută de Rusia pentru a slabi autoritatea lui Erdogan ( deși relația cu Putin părea sa fi fost restaurată)? Nu știm încă.
In orice caz, zona de instabilitate din vestul Europei (Brexit) sau din centrul ei (atentatele din Franța) pare ca se instalează si in Balcani. In urma încercării de lovitura de stat din noaptea trecută, Turcia va rămâne o vreme in condiții de instabilitate – cu efecte economice, politice, turistice si de securitate – afectând zona de siguranță in flancul estic al NATO. Deja Grecia si-a alertat trupele iar Bulgaria, ca măsura de prevedere, a închis bariera cu Turcia. Vor fi, probabil, efecte si in ceea ce privește conflictul cu Siria sau situația din Irak, luptele cu ISIS.
Si pentru noi este importantă stabilitatea politica din Turcia, in condițiile in care România contează pe o legătura strânsă cu acest stat, atât din punct de vedere economic cât si al securitatii regionale.

61 Răspunsuri to “Instabilitate in Balcani”


 1. 1 liviu bejan iulie 16, 2016 la 9:05 am

  Leg lovitura de stat din Turcia si de doborarea avionului rusesc. Mi se pare interesant faptul ca, daca stirile media au fost adevarate, atunci pozitia lui Erdogan a fost salvata de faptul ca nimeni nu l-a primit si nu i-a acordat azil politic; si in acest caz „du-te la ostire, pentru tara mori” a functionat, Erdogan nemaiavand o alta solutie. Erdogan are de invatat din acest eveniment, prea multa lume zace in inchisori pentru numai o vorba rea la adresa sa; si, daca ne luam dupa declaratia unui cetatean turc care stia romaneste, azi noapte, iesit in Piata Taksim oamenii au iesit nu pentru persoana lui Erdogan, ci pentru cei 35000 de turci morti pentru democratie, pentru insasi ideea de democratie si, in consecinta, pentru guvernul in functie, rezultat din alegeri. O lectie de civism predata de catre cetatenii turci care si-au varsat din nou sangele in strada pentru democratie. Erdogan are datoria de a reda drepturile si libertatile cetatenesti de el amputate.
  Am senzatia ca, in urma evenimentelor, dl Ponta a ramas somer si isi poate face formele pentru ajutorul de somaj. Dar aceasta nu este totul, mai vine si propunerea mea ca, in urma evenimentelor din Nisa si Turcia, decizia privind Moscheea Ponta sa fie supusa unui referendum. Raman, in continuare, pe pozitia ca nici un imigrant musulman sa nu fie primit in Romania. Iar conditiile privind acordarea cetateniei romane sa fie mult inasprite: faptul ca, deja a treia generatie care o succede pe aceea pe care francezii au ajutat-o cu slujbe si conditii de trai net superioare celor din tarile de origine, deci a treia generatie, are ura de moarte pe francezi este si cutremurator si ingrijorator si confirma intelepciunea noastra din batrani: pe cine nu lasi sa moara, nu te lasa sa traiesti. Iar romanii trebuie sa se gandeasca la copiii lor si nu la copiii altora.
  Avem si noi de invatat din evenimentele turcesti si anume faptul ca trebuie sa ne miscam cu multa atentie in politica externa.

 2. 2 liviu bejan iulie 16, 2016 la 9:22 am

  O noua compozitie a lui Mayumi Kato: Camellia. Interpreteaza Paul Barton. Auditie placuta!

 3. 3 Adrian B. iulie 16, 2016 la 9:25 am

  Erdogan merita sa fie dat jos ! E bolnav cu caputzul … Sufera de aceeasi boala ca si Basescu al nostru .

  In rest , sa radem din nou cu Victor Ponta . Omul are rezerve inepuizabile de ridicol si de prostie …

  http://www.cotidianul.ro/mandrul-roman-victor-ponta-ii-lauda-pe-mandrii-turci-284642/

  ” liderii lumii democratice în frunte cu Obama și Merkel au dat imediat mesaje clare de susținere a Președintelui Erdogan ( deși cu siguranță nu agreează deloc independența si naționalismul acestuia)!/ încă o dovadă că SUA și Europa respectă țările și politicienii legitimi și curajosi nu slugile obediente „

 4. 4 Doru Coarna iulie 16, 2016 la 9:29 am

  Iarasi religia, bat-o vina! Cata vreme religia se limiteaza strict la misia ei totul este OK si saracii se simt sustinuti divin, insa cum se extinde apar probleme, se gasesc politicieni care sa urce pe trendul respectiv, apoi aderenti ai lor si in final factiuni, iar de aici pana la lupta armata pt putere nu mai este nici un pas.

  Si Erdogan e criticabil, a luat Turcia in regie proprie. Turcia nu prea mai este democratica, in democratie poti spune oricand ca traiesti sub dictatura, dar acolo nu mai poti, deci nu e democratie! Dupa cum in dictatura trebuie sa spui ca traiesti in democratie, daca n-o spui o patesti… iar ei o repeta obsesiv, deci e clar!

  Oricum, asta arata ca stabilitate sigura nu exista nici sub bagheta politica, nici sub cea a institutiilor de forta, cand omul are nemultumiri nimic din ceea ce ranforseaza statul nu mai conteaza… Sigur, acum puciul a fost inabusit, dar asta va starni nemutumiri si vor urma altele, mai bine gandite…

  Turcia iese din ecuatia privind stabilitatea in Balcani, trece in membrul celalalt, ca sursa regionala de instabilitate.

  Bine ca il consigliere nu era la birou…

  Nu trebuie insa sa amestecam situatiile dle Nastase, Brexitul este un exercitiu perfect democratic care completeaza interesele tronului, Nisa a avut nesansa unui dement solitar, precum mistretii cei mari, a crescut in el naduful fara sa-l fi pus nimeni, iar Turcia a avut parte de un puci militar! Si mai mult, toate trei au mai avut experiente similare in istoriile lor… Problema e ca acum s-au apropiat de simultaneitate, de aceea pare ceva indus…

  Sa privim insa mai atent, desi diferite toate trei intamplarile au avut parte de concursul mediei, iar asta ar trebui sa dea de gandit! Tot macinand la moara, zi si noapte, fundamentalismul, imigratia si multiculturalismul, se gasesc nebuni care sa treaca la treaba!

  Cauza este insa mereu aceeasi, saracia! Daca s-ar da liber total la jaful public, cum a fost la noi, ar fi cea mai stabila pace sociala, toti ar fura si ar fi multumiti fara sa plece urechea la sfintii propovaduitori ai statului de drept…
  Sau la initiativa privata! De ce sa castige numai multinationale, peste tot, cand este evident ca in saracie nici ele n-au de unde castiga? Politicienii s-au aratat incapabili peste tot ca sa rezolve problema asta, deci evident ca acum solutia o vor cauta masele, tot peste tot, de aici nesiguranta tuturor…

 5. 5 ZeV iulie 16, 2016 la 10:07 am

  O acțiune susținută de Rusia pentru a slabi autoritatea lui Erdogan ?

  Hmm….ramane de vazut. Cred ca este improbabil luand in calcul afinitatea lui Erdogan fata de Putin (in ciuda anumitor declaratii belicoase anterioare).
  Sa nu uitam ca armata a garantat de-a lungul timpului laicizarea statului turc si a introdus Turcia in NATO. Daca ne gandim ca Europa si SUA promoveaza secularizarea si laicizarea societatii, eu privesc cu precautie mai mult spre vest, decat spre est. Privesc circumspect, nu cu entuziasmul total pe care ni-l recomanda oengeurile care sustin ,,statul de drept” si liderii lor de la Bucuresti care conduc principalele institutii ale statului.
  Turcia este in NATO dar are un mare grad de autonomie si impredictibilitate in organizatie, datorita unul lider cu personalitate puternica si/sau imprevizibila, chiar si pentru analistii profesionisti.

 6. 6 Fragmentarium Politic iulie 16, 2016 la 11:04 am

  Ghita Bizonu m-a sculat cu noaptea in cap cu o intrebare: “Fragmentzel, daca mai tii minte discutam odata despre ce ar fi aia lovitura de stat. Una are loc chiar acum. Seamana cumva cu ce a fost la noi in 2012?”. Dupa ce m-am mai dumirit, ii raspund (inca frecandu-ma la ochi): Ghita, este inca multa ceata pe Bosfor. Razboiul informational ne impiedica sa stim ce este adevarat si ce este fals in stirile care ajung la noi. Insa in principiu as raspunde la intrebare cu da si nu. Da, ce a fost in 2012 si ce este in 2016 pot fi catalogate ca lovituri de stat, care se deosebesc doar prin mijloace. Nu, deoarece cea de la noi a reusit, iar cea de la vecini pare sa fi esuat (observa, te rog, incidenta crescuta a loviturilor de stat in zona noastra geopolitica, Bucuresti in 2012, Kiev, in 2014, Ankara, in 2016). Anularea vointei populare de la referendumul din 2012 si, apoi, dracovenia numita „coabitare” au avut drept rezultat perpetuarea unui sistem de aservire politica cvasiabsoluta a Romaniei, de limitare drastica a suveranitatii (o fi reinviat Brejnev la Washington?) si de exploatare coloniala a resurselor romanesti. Evenimentele din 2012 au stat la baza transferului de sistem si de putere din mainile lui Gitenstein si Basescu in cele ale lui Klemm si Iohannis. Mai discutam (se pare ca vom avea despre ce).

 7. 7 Radu Humor iulie 16, 2016 la 11:24 am

  Ce repede s-au repliat oficialii americani ?! 😉
  După ce s-au lămurit că lovitura de stat orchestrată de Gulen, cu sprijin discret american a eşuat, s-au grăbit „să asigure guvernul legitim ales”( vă este cunoscută expresia ? 😉 ) de poporul turc, de toată susţinerea şi sprijinul lor ! :mrgreen: 😆
  Oare pe cine cred ei că mai pot păcăli ?!

 8. 8 ZeV iulie 16, 2016 la 12:45 pm

  Doru Coarna, scrie:

  ,,Pai simplu, globalizarea tocmai ca asigura distribuirea uniforma a produselor, serviciilor si relatiilor pe teritorii largi, fara a mai fi necesara deplasarea unor populatii intregi datorita saraciei, razboaielor sau resurselor!”

  Hahaha….parol, ai fost tare simpatic. 😉

  CARE globalizare ? Cred ca te referi la o alta planeta, nu la cea pe care vietuim noi, bajbaind prin meandrele concretului.
  😉
  Moaama, ce bogata este Africa….doar locuitorii ei (cati au mai ramas) inca nu au aflat asta.
  😉

 9. 9 Draghi Puterity iulie 16, 2016 la 1:02 pm

  Daca am inteles eu bine, in constitutia Turciei exista o prevedere care spune ca armata trebuie sa preia puterea cand e pus in pericul statul laic turcesc. Totusi, am impresia ca e vorba de mize mari, geopolitice. Nu imi dau inca seama cine cui i-a aratat pisica.

 10. 10 Florin Cutitoi iulie 16, 2016 la 1:06 pm

  Intentiile armatei (cel putin a unei parti) mi se par clare : oprirea islamizarii , in perspectiva integrarii si in general ca amenintare la adresa statului laic.Cred ca esuarea loviturii de stat va crea o situatie deloc favorabila proeuropenilor si va duce la o inasprire a „conditiilor” impuse de Erdogan.Marea Neagra devine un „lac agitat”Nu e de bine !

 11. 11 ZeV iulie 16, 2016 la 1:56 pm

  Am remarcat ce strigau oamenii pe strazile din Istanbul/Instambul (alegeti voi forma corecta, eu nu sunt sigur care este), scosi din case de apelul lui Erdogan, preluat de televiziuni:
  ,,Allah e mare…Allah de mare…”
  Mie mi se pare semnificativ si arata despre ce este vorba. Laicitatea pierde teren, tot mai mult, in Turcia. De ce ? Pentru ca laicitatea nu este compatibila cu istoria, simbolurile nationale si ideea de unitate a unei natiuni. Mai ales a unei natiuni care succede unui mare imperiu si care constientizeaza ca are o pozitie extrem de importanta, la ,,falia” dintre doua lumi:
  O lume a modernitatii nihiliste si o alta a traditiei, chiar daca aceasta din urma prezinta irizatii de anacronism si o ,,viziune” specifica asupra drepturilor omului si dreptului la exprimare.
  In acelasi timp extremismul religios, cu conexiuni in ISIS, are o prezenta notabila in Turcia, ca sa nu mai vorbim de separatistii kurzi.
  De ce liderii occidentali s-au grabit sa-l sustina pe Erdogan ? Aparent, foarte simplu: Au nevoie de pozitia strategica aTurciei ca de aer, iar regimul din Turcia se doveste (pana acum) unul autoritar si totodata sprijinit de cetatenii turci, chiar daca este un regim de sorginte islamic – moderata, capabil (cel putin pana in prezent) sa asigure un relativ echilibru intre islamism si modernitate. De asemeni, o zona tampon care sa tina, cat de cat, sub control, exodul de populatie araba.
  Daca lovitura de stat ar fi reusit, sau daca ar reusi in cele din urma, islamismul moderat din Turcia se va transforma, cu singuranta, intr-unul extrem. Din acel moment, Turcia ar deveni mai greu de controlat si cu un grad intolerabil de imprevizibilitate, iar armata ar merge, cu siguranta, mult dincolo de limitele ,,statului de drept” pentru a restabili ordinea punand Occidentul in dificultate. Si-asa Turcia are un stat de drept” destul de labil (sub aspectul respectarii normelor democratice), dar ce mai conteaza asta ? Turcia este un stat puternic si important, in timp ce Romania, unde exigentele sunt ridicate prin MCV la cote ametitoare, o provincie de la marginea Imperiului guvernata din exterior.

  ATENTIE ( informatie de ultima ora – la ora la scriu aceste randuri):
  ,,Oricine il sprijina pe clericul F. Gulen (aflat in SUA n.r.) se afla implicit in razboi cu Turcia”.
  Iata o declaratie extrem de lamuritoare a premierului turc.
  Sa vedem daca SUA il va extrada pe acest personaj. Sunt extrem de curios.
  La primul impuls, nu pot sa cred ca SUA isi doreste sa destabilizeze Turcia, folosindu-se de un cleric turc. Dar in istorie, il mai avem si pe Bin Laden, sau pe Marele Ayatollah Ruhollah Mousavi Khomeini (care a trait in capitala laicitatii, recte, Paris), asa ca, pana la urma, orice este posibil, din partea unui stat care nu crede in nimic, in afara ,,jocului de sah” strategic.
  La urma urmei, America s-a lansat in aventuri destabilizatoare si in Egipt si in Tunisia si in alte state, asa ca, nimic nu ar trebui sa ne mire. Poate ca America stie ce face, pe termen lung, spre binele omenirii, doar noi nu intelegem, nevand accces la toate informatiile, in timp real.

 12. 12 Mircea Popescu iulie 16, 2016 la 3:43 pm

  Pentru a completa presupunerile domnului Prim-Ministrau, as spune ca instabilitatea din Turcia arunca in aer discutiile despre primirea in UE, dar, este de presupus ca va micsora pentru moment si fluxul valului invadator din Siria.
  Oricum, o noua dinamica a operatiilor din zona nu este exclusa. La fel de interesante vor deveni si dezbaterile din cadrul cursei prezidentiale din SUA, unde candidatii vor fi solicitati sa propuna, chiar si electoral, niste solutii pentru brambureala actuala a politicii externe. americane, politica pe care chiar in seara atentatului de la Nice, dna. Clinton lasa sa se inteleaga ca o va continua.

 13. 14 Adrian B. iulie 16, 2016 la 5:38 pm

  Sa radem din nou cu Victor Ponta …
  Citindu-i vomiturile de pe Facebook cred ca mintea acestui baiat este undeva intre 12 si 13 ani .

  http://www.dcnews.ro/ponta-ofi-erii-acoper-i-de-la-noi-au-sus-inut-lovitura-de-stat-din-turcia_511069.html

  ” Daca urmariti putin cum a relatat presa si analistii inregimentati in ” Sistemul de Propaganda” din Romania o sa remarcati ca erau de fapt sustinatori ai loviturii de stat din Turcia / si ca acum sunt foarte dezamagiti ca Presedintele Erdogan ( ales democratic de peste 50% din popor) nu a fost schimbat de o Armata care nu ar trebui sa faca deloc politica !!! Ia vedeti cine se bucura aseara si cine se lamenteaza azi ca sa vedeti cine sunt ” ofiterii ” din zona publica romaneasca !

  – asta pentru ca in tara noastra ideile autorist-fasciste sunt promovate in mod deschis de oameni care cred in „institutii de forta militarizate” ( fiind ei insisi ofiteri sau colaboratori sub acoperire) si care explica zi de zi ca e bun un Guvern pe care nu il voteaza oamenii si lideri care niciodata nu au primit legitimitate democratica prin alegeri/ si care ne explica mereu ca poporul turc greseste ca il sustine pe Erdogan si nu accepta sa ii spune cineva ( din tara sau din afara) pe cine sa aleaga Presedinte sau Prim Ministru!

  Promotorii fascismului in societatea romaneasca nu se impiedica decat temporar de faptul ca liderii SUA si UE l-au sprijinit pe Presedintele legitim ales al Turciei / de luni ne vor explica iarasi cum e manipulat poporul turc ( sau bulgar, sarb, maghiar, ceh, slovac, polonez , austriac , etc) si cum numai noi romanii facem ce trebuie in Europa!!!

  Ce blestem pe Romania sa cada sub puterea unei Secte mai obtuze decat talibanii si mai lipsita de scrupule decat ISIS!

  Ps – vad ca analisti politici seriosi se lasa pacaliti de diversiunea lansata in Europa ca Erdogan si-a inscenat lovitura de stat / daca ramanea la resedinta de vacanta in loc sa plece imediat ( si super riscant) spre Istanbul Presedintele Turciei era in locuinta atunci cand a fost bombardata de elicopterele pucistilor / si istoria se scria atunci pe placul ” Propagandei ” din Romania ! A lipsit o ora si intelegerea ca Erdogan merge mereu in ” ochiul uraganului ” in loc sa fuga sau sa se asccunda ! ( vezi stirile aparute in Romania ca ” a cerut azil politic in Germania ” cand el ateriza la Istanbul) ! Simplu „, scrie Ponta pe Facebook.

 14. 15 Doru Coarna iulie 16, 2016 la 5:44 pm

  Ca sa vedeti ticalosia mediei de pretudindeni: un canal a difuzat stirea ca azi-noapte Erdogan a solicitat azil politic in Germania! Sigur ca a facut-o, dar imediat a aparut inconjurat de credinciosii sai si a declarat ca el ramane sa lupte sub drapel pt tara…

  Evident, scenariul era ca el sa fuga, si la fel cu cei 60,000 de morti de la revolutie…

  A doua insa este totala: Turcia a inconjurat si izolat o baza NATO ca sa forteze SUA sa-l extradeze pe preotul ala… Iarasi, media pune gaz pe foc incitand la conflict in cadrul NATO! Nu pro bono, ci pro Putin!

  Trebuie insa sa remarcam si altceva: boii nostri, tot din media, si-au lungit definitiv limbile ca sa-l satisfaca pe Erdogan si regimul sau, ca e bun, ca e necesar Turciei, ca a preluat puterea totala, ca nu a ucis decat cateva sute de insi dar nu el, ci complotistii, ca tara tine cu el, cand aia urlau invers, ca militarii aia erau un grup terorist, asa a spus Erdogan, adica toata armata turca este terorista caci pe el il apara doar serviciile si militia(!), plus niste mii de raniti, arestati si judecatori scosi din joc! Toate astea, sigur, in democratia turca! Care nu e dictatura corupta a unui bolnav de putere…

  In acelasi timp insa, bravii nostri soldati din media il critica pe Iohannis zi si noapte… Erdogan e visul lor, Iohannis este raul de pe lume… Cat de ticalosi sunt fabricantii astia de stiri? Nici turcii, cu toata situatia, nu fac asa ceva! De ce? Pai simplu, la ei e dictatura iar la noi, amaratii, democratie…

  In acelasi context, ambasadorul turc ne spune sa plecam linistiti in vacanta, sa nu scada turismul… Ce tupeu si cat de prosti ne considera… Dar e turc!

  Acum sigur ca SUA le va rupe nitel ciucurele de la cascheta, nu de alta, dar unei baze NATO nu-i poti taia curentul cand are avioane de lupta in misiune, tot pentru ei, idiotii, caci ISIS vine peste turci, nu peste SUA, si oricum le da petrol jefuit cam pe gratis, pt ca Turcia sa devina atractiva pt UE…

  Cea mai logica pozitie o are Putin, regreta dar nu se baga… stie ca nu te bagi intre tigani, se intorc toti impotriva ta…

  Spun asta pt ca iata, regele roman Cioaba sustine public guvernul Erdogan!

  Culmea e alta: ca s-ar putea sa apara categoria de refugiati turci! Bine ca n-a iesit consigliere prezident, ca aveam moscheea aproape terminata si ii puteam primi asa cum cred ei ca le datoram…

  Eu, dupa 400 de ani de ocupatie, nici nu i-as baga in seama! Evident insa, tara care le-a dat copii si fete in loc de bani, acum sprijina fundamentalismul lor…

  Cine-i prostul?

  qed

 15. 16 Adrian B. iulie 16, 2016 la 5:45 pm

  http://www.dcnews.ro/presa-italiana-lovitura-de-stat-din-turcia-ini-iata-de-erdogan_511067.html

  Pe surse , Erdogan si-ar fi inscenat aceasta lovitura de stat . Si a fost consiliat de Victor Ponta care-i este consilier 🙂

 16. 17 Mihaela Erika Petculescu iulie 16, 2016 la 5:47 pm

  Informaţiile referitoare la încercarea de lovitură de stat din Turcia sunt încă sumare şi haotice. Puciul a avut loc pe fundalul unei destabilizări interne şi externe generate de o guvernare autoritară, de o islamizare forţată care a polarizat ţara şi a inflamat sectarismul, de reaprinderea conflictului cu PKK şi implicarea în războiul sirian – ambele soldate cu un val de atentate sângeroase, şi nu în ultimul rând de deteriorarea situaţiei economice şi a relaţiilor cu puterile din zonă, în special Rusia, Israel şi Egipt. În ultimul timp, Erdoğan a efectuat totuşi o apropiere faţă de Rusia, Israel şi Damasc, ce ar putea fi considerat însă o manifestare de slăbiciune, căci de fiecare data când armata – gardiana moştenirii seculare întruchipată de Kemal Atatűrk, fondatorul Turciei moderne – a intervenit în trecut a fost pentru a înlătura guvernări nepopulare.

  Întrebarea cheie în acest moment este ce segmente ale conducerii militare şi ale justiţiei au fost implicate ( deja 2745 procurori şi judecători demişi, 1563 militari arestaţi şi 104 ucişi ! ) : în funcţie de răspuns, se poate stabili riscul izbucnirii unor conflicte între grupuri ale armatei pe de o parte, iar pe de alta forţele de poliţie rămase loiale lui Erdoğan, serviciile de informaţii ( ce vor fi totuşi reorganizate ) şi facţiuni civile care au ajutat la realegerea lui recentă. Un asemenea conflict intern ar fi devastator nu numai pentru Turcia, ci pentru întreaga zonă, inclusiv Europa, deoarece ar favoriza inevitabil acţiunile Statului Islamic şi ale islamiştilor radicali.

 17. 18 Mihaela Erika Petculescu iulie 16, 2016 la 5:54 pm

  Răspunsul la atentatul de la Nice nu trebuie să se reducă doar la compătimire şi măsuri poliţieneşti vizându-i pe cei ce aderă la islamism şi aleg doctrina musulmană drept ghid pentru acţiunile lor politice. Terorismul islamic a intrat într-o nouă fază : s-a cronicizat, banalizându-se. În cazul atentatorului de joi lipseşte radicalizarea, deşi ISIS încearcă post factum să-şi revendice patronajul.

  Războiul împotriva terorismului se focalizează în prezent pe eliminarea şi neutralizarea teroriştilor şi a liderilor acestora, pe distrugerea structurilor clandestine şi pe oprirea finanţării operaţiunilor teroriste. Mai există însă un aspect care nu este luat în seamă îndeajuns : ideologia religioasă care se află la baza motivaţiei teroriştilor ! Coranul, textul sacru al islamului ce regrupează revelaţiile făcute de Allah Profetului Mahomed, consideră jihadul atât efortul credinciosului de a se lupta cu viciile caracterului cât şi lupta (defensivă sau ofensivă) în numele lui Allah pentru superioritatea islamului. Această a doua interpretare a fost ignorată de CIA când a înarmat şi sprijinit mişcarea mujahedină din Afganistan împotriva trupelor URSS, permiţând astfel renaşterea terorismului musulman : islamul rămâne şi în zilele noastre o religie militantă, şi orice succes militar ( iar atentatul reprezintă un succes militar ! ) este considerat o victorie a drept-credincioşilor împotriva necredincioşilor. Iată cum un individ labil psihic şi depresiv în urma unei drame domestice – l-a părăsit soţia, a rămas fără copii – decide să se prezinte în faţa lui Allah pe post de martir, secerând vieţile a zeci de necredincioşi, pentru a ajunge în paradis.

  Din acest motiv se impune co-optarea în lupta împotriva terorismului islamic şi a şcolilor religioase musulmane din Europa, a imamilor care protestează în cor că radicalizarea nu se produce în moschei, dar care nici nu explică în predicile lor că ideocraţia este o utopie pernicioasă !

 18. 19 Aurelianspulber iulie 16, 2016 la 6:57 pm

  Eu cred ca miliardele alea (trei),care nu au mai ajuns in Turcia de la UE pt gestionarea imigratiei, vor fi rapid livrate. Mai cred ca Erdogan va deveni un fel de sultan, sustinut si de americani, si de Europa vestica. Mare lucru, democratia…

 19. 20 serbanfl iulie 16, 2016 la 7:29 pm

  @liviu bejan
  iulie 16, 2016 la 9:05 am
  Moscheea BĂSESCU, ca și Roșia Montana lui Berceanu, dar stipendiații din fondurile furate de PDL-iști, mai au datorii.

 20. 21 ZeV iulie 16, 2016 la 7:36 pm

  Un coleg propune un referendum avand ca tema Marea Moschee turceasca de la Bucuresti. Sunt perfect de acord. Asttfel, aspiratiile exaltate si iresponsabile ale unor oengisti – misecuvenisti din Romania (bolnavi de ei insisi) de a o atrage intr-un conflict cu Rusia, demers imposibil fara sprijinul Turciei (dupa ,,abandon du travail” din partea Bulgariei), se vor risipi ireversibil, spre binele poporului roman.
  Hai la referendum, neamule !
  Il felicit pe distinsul coleg pentru propunerea exemplara si cu adevarat responsabila.

 21. 22 Fragmentarium Politic iulie 16, 2016 la 7:48 pm

  Turcia: Statului de drept i-a trecut glontul pe la ureche. Lovitura de stat militara a esuat. Populatia l-a salvat pe presedintele legitim. Nimic nu va mai fi ca inainte

  Incercand sa profite de plecarea din Instanbul a presedintelui Recep Tayyp Erdogan, care se afla in concediu la Bodrum, o factiune din armata turca a incercat, vineri, o lovitura de stat.

  Momentul de “oportunitate” pare rupt din manualul loviturilor de stat, dintre care multe au avut loc in timpul absentei din capitala a sefului statului.

  La fel pare sa fi fost si sursa de inspiratie externa, cum se intampla cu cei mai multi uzurpatori, care de regula se afla in strainatate. Clericul turco-american Fethullah Gulen, aflat de mai multi ani in SUA, a fost acuzat de presedintele Recep Erdogan si de premierul Binali Yildirim ca s-a aflat in spatele tentativei de lovitura de stat.

  Predicatorul Gulen este cunoscut de multa vreme drept un adversar radical al presedintelui islamic Erdogan si un pretendent la functia de sef al statului turc.

  Aventura pucistilor s-a terminat prost. Unii lideri pucisti au fost arestati, altii au fugit in Grecia, unde au cerut azil politic. Cel mai recent bilant a anuntat 265 de morti, 1440 de raniti si 2 839 de arestari din randurile personaluli militar.

  Pucistii au tras in populatie, care la apelul lui Erdogan a iesit in strada, sustinand activ autoritatile democratice, Vor urma pedepse grele pentru tradare si crime, inclusiv cea suprema, care s-a cerut sa fie reintrodusa.

  Sustinerea internationala a pucistilor, din partea statelor sau organizatiilor democratice, a fost zero. Toate statele, in frunte cu UE si SUA, si-au declarat sprijinul pentru statul de drept si ordinea constitutionala.

  Premierul turc a facut sambata la pranz o declaratie transanta, fara adresa explicita, insa apreciata de observatori ca o aluzie la SUA: „orice tara care il adaposteste pe clericul Gulen nu poate fi un prieten al Turciei si va fi considerata in razboi cu Turcia.”

  Desigur, frustrarile celor care au fost tinta loviturii de stat sunt mari, iar reactiile sunt legitime si de inteles. Nu este exclus ca autoritatile turce sa ceara celor americane extradarea lui Gulen, insa este putin probabil ca o si v-or obtine.

  Care au fost cauzele tentativei de lovitura de stat? Multi incearca sa le puna pe seama autoritarismului lui Erdogan, a unor pretinse pulsiuni “sultanice”. Insa cand te afli in vecinatatea razboaielor din Siria si Irak si te confrunti cu un val de atentate teroriste, nu ai de ales.

  Democratia se consuma la urne si in parlament, dar limba teroristilor nu este cea a democratiei. Acest lucru pare sa fi gasit o intelegere perfecta la autoritati si populatie, cand premierul turc a spus ca la forta se raspunde cu forta, iar turcii au iesit din case sa-si apere conducatorii pe care i-au ales.

  In opinia mea, deosebirea dintre presedintele islamic Erdogan si predicatorul islamic Gulen este dintre doua linii islamice. O linie uneste valorile islamice cu laicitatea statului, cealalta le dezbina.

  Oricare dintre cele doua drumuri ale dezbinarii duce la alienare. Ateizarea laicizarii, surghiunirea credintei duc la totalitarism. Absolutizarea religioasa, excluderea civilitatii laicizarii institutionale deraiaza in terorism. Pentru ambele cazuri de deraiere, laicista sau religista, avem exemple arhisuficiente. Din pacate.

  Nu stiu pentru care din cele doua drumuri ale dezbinarii dintre norme si valori predica Gulen. Probabil ca acest lucru nici nu prea conteaza pentru un cleric islamic de tipul lui Gulen, care si-a probat interesul pentru efectul politic numit destabilizare, obtinut prin lovitura de stat.

  Cred ca oricum i-as numi adeptiunea, de atatürkizare (laicizare) sau dezatatürkizare (islamizare), la fel as gresi, pentru ca cei ca Gulen se adapteaza foarte repede pentru a obtine efectul politic pe care si-l doresc. Altfel spus, in astfel de cazuri, scopul scuza mijloacele.

  Daca vom intelege foarte clar raporturile dintre valori si norme, ca valorile hranesc si calauzesc normele, vom intelege de ce Erdogan este un continuator al lui Atatürk laicizatorul, un Atatürk civilizatorul, civilizatie pe care Atatürk nu avea cum sa o obtina peste noapte, la abandonarea otomanismului, fara sa fi realizat mai intai laicizarea.

  Erdogan este un reformator, un modernizator al societatii turce, pe care o pregateste pentru integrarea cu alte societati civilizationale, la scara euroatlantica si/sau euroasiana, poate chiar vancouverian-vladivostokiana. Erdogan trebuie sa fie sustinut de lumea civilizata, sa vindece aceasta rana de rupere dintre valorile islamice, care dau identitate culturala, si normele laice, care dau directia civilizationala.

  Ce va urma? Cu siguranta, dupa esuarea loviturii de stat guleniste, nimic nu va mai fi cum a fost. Dupa ce a aterizat la Istanbul si a fost primit cu ropote de aclamatii populare, presedintele Erdogan a declarat ca “Tentativa de lovitură de stat este un act de trădare și un motiv pentru “a curăța” forțele armate de elementele trădătoare.”

 22. 23 Ursuletul iulie 16, 2016 la 8:09 pm

  Mie mi se pare ca Ergogan a deranjat Rusia ,Germania ,USA.Pe Rusia in chestiunea cu avionul .Pe Germania cu criza imigrantilor.Pe USA acum cu Siria prin inchiderea bazei NATO ..Se pare ca atentatele de la Nisa si inainte de pe Aeroportul Ataturk nu par a fi simple coincidente.Din nefericire traim niste momente delicate si observ ca ” cineva” doreste cu orice pret ca Turcia sa fie slabita atat din punct de vedere militar cat si economic.Apreciez solidaritatea poporului turc care a iesit in strada pentru a apara Presedintele ales in mod democratic.Alte natiuni nu au reactionat cand un prim-ministru a fost arestat pe nedrept ,alt prim-ministru a fost debarcat de „tinerii frumosi si liberi”,niste persoane de la Bruxelles au facut praf tara acesta.si exemplele pot continua.

 23. 24 Radu Humor iulie 16, 2016 la 11:13 pm

  S-a mai încercat desfiinţarea partidelor şi înlocuirea lor cu diferite structuri oculte !
  Diferă doar scenariile şi marii oameni de stat care să dea replicile cuvenite :
  NICOLAE IORGA: HOHENZOLLERN sunt EVREI. Asta ar explica multe despre “Casa Regala” a Romaniei

  Posted in Uncategorized by saccsiv on iulie 15, 2016
  nicolae-iorga2

  Foto: http://www.apologeticum.ro/2010/11/replica-lui-razvan-adolf-codrescu-denigrator-al-legionarilor-nicolae-iorga-nu-a-fost-ucis-de-legionari/

  Am primit pe e-mail:

  Decembrie 1938.

  Evreii din Capitală şi ȋn special membrii Lojei desfiinţate a Marelui Orient, comentează în toate împrejurările, cu tendinţa de a se difuza în cercuri cât mai largi, următoarele:

  Consilierul Regal N. Iorga ar fi adus grave ofense Suveranului într-o şedinţă a Academiei, când preşedintele acestei înalte instituţii propusese ca toţi academicienii să se înscrie în bloc în „Frontul Renaşterii Naţionale” (înfiinţat de Carol al II-lea la 16 decembrie 1938, în locul partidelor politice declarate clandestine).În acel moment, N. Iorga s-a ridicat, spunând că îl surprinde ca tocmai preşedintele să facă o atare propunere adunării, ca şi cum aceasta ar fi o breaslă de bărbieri, tinichigii sau o asociaţie de funcţionari comerciali.

  „Nu, domnule preşedinte – a spus în continuare noi nu suntem o turmă de mameluci, fiecare dintre noi are puterea de discernământ necesară, şi prin nimic nu am putea fi constrânşi ori măcar ademeniţi să comitem un asemenea act. Eu cel puţin, declar de la început, că nu m-aş putea înscrie niciodată în asemenea condiţiuni.”

  La strigătele de „destul”, „stai jos!” ale academicienilor, N. Iorga s-a ridicat din nou şi a mai spus că nu vorbeşte numai în calitate de academician, ci şi de istoric, şi că dacă este vorba să facă istorie, apoi să mai aştepte puţin, domnii colegi, că vor afla lucruri interesante.

  Cu toate protestele asistentei şi fiind des întrerupt de academicieni, N. Iorga a început prin a aminti că „În Evul Mediu existau în Germania trei oraşe libere: Hamburg, Lubeck şi Bremen. În Lubeck, printre diferitele familii de evrei conlocuitoare se găseau unele care se numeau „Zollern”, adică familiile din deal, şi spre a nu se confunda cu cele din vale îşi ziceau „Hohenzollern”. Aceşti Hohenzollerni, prin camătă şi tot felul de mijloace specific evreieşti, devenind extrem de bogaţi, au ajuns mai târziu stăpâni ai castelului şi domeniilor de la Sigmaringen, fiind mai târziu înnobilaţi de Margraful Bavariei. Din aceşti Hohenzollerni se trage actuala noastră dinastie, care după cum este şi firesc,poartă nu numai stigmatele rasei evreieşti, dar mai suferă şi de anumite tare care se transmit pe calea ereditară şi periodic din patru în patru generaţii.”

  Deşi des întrerupt de asistență, N. Iorga a continuat totuşi, arătând cum în calitatea sa de istoric, a putut stabili că „printre alte boli ale acestei familii se află şi nebunia transmisă invariabil din patru în patru generaţii şi că păcatele au căzut tocmai pe M.S.Regele ca să fie din generaţia celor nebuni.

  Regele Ferdinand a fost deplin sănătos la minte, după cum a fost sănătos şi Regele Carol I, ca şi fratele său, tatăl Regelui Ferdinand.

  Deşi părintele Regelui Carol şi bunicul Regelui Ferdinand au fost sănătoşi, bunicul Regelui Carol I a fost totuşi nebun, nebunie transmisă astăzi după a patra generaţie, Regelui Carol II.

  Mai mult încă: toţi aceşti regi ori prinţi nebuni, atunci când au simţit că puterea de vitalitate a sângelui evreesc din vinele lor scade, din cauza rezultatelor încrucişării cu prinţese de sânge arian, au căutat să-şi reconforteze virusul iudaic, prin căsătorii cu evreice. Aşa a făcut şi străbunicul lui Carol II, care l-a precedat cu patru generaţii şi aşa a făcut şi actualul Rege al României, căsătorit – după cum se ştie, a mai adăugat N Iorga – cu d-na Lupescu.”

  Suveranul, informat de propunerea ce urma a fi făcută de preşedintele Academiei, pentru înscrierea în bloc a academicienilor în „Frontul Renaşterii Naţionale”, asculta la microfon [!] dezbaterile din sala de şedinţe a Academiei. Auzind cele spuse de N. Iorga, a trimis la Academie pe colonelul Urdăreanu, ca să-l împiedice de a vorbi mai departe.

  Intrând în sala de şedinţe, dl. Urdăreanu s-a dus direct la Iorga pe care l-a ameninţat, spunându-i că toate cele declarate acolo fuseseră auzite de Suveran.

  Acesta a spus d-lui colonel Urdareanu următoarele: „Du-te şi spune stăpânului tău, că profesorul Iorga nu se teme de nimeni, chiar dacă Regele ar porunci să fie ucis şi că toate cele spuse acum la Academie se vor învăţa în viitor în cărţile de şcoală. Chiar dacă voi fi suprimat, cele spuse se vor cunoaşte totuşi în lumea întreagă, deoarece am avut grijă să le trimit mai înainte la Londra, Roma, Paris şi Berlin.”

  Toate aceste insinuări fac obiectul de discuţie prin toate lojile masonice, loji în care s-ar fi hotărât detronarea Suveranului României. Tot masonii mai pretind că, pentru ca opinia publică să nu dea crezare celor care s-ar comenta, [Regele] a îmbunat pe N. Iorga, iar la serbarea şi recepţia membrilor Ordinului „Ferdinand”, Suveranul s-a fotografiat întreţinându-se cordial cu acesta.

  Arhiva SRI, fond D, dosar 11382, vol. ÎI, f.181-184.

 24. 25 Adrian B. iulie 17, 2016 la 5:09 am

  @ ghita bizonu

  Dragule , ai ramas in urma cu stirile . Tine-te bine …

  Securistu’ asta basist de care pomenesti – Gheorghe Feneser , alias Sadicu pe acest blog si care basea zilnic si chiar si-a permis sa jigneasca gazda noastra este un apropiat al lui Victor Ponta si a fost propus de acesta pentru postul de ambasador in Norvegia sau Africa de Sud ( cica , la alegerea lui !!! ) .

  http://opiniatransilvana.ro/prefectul-de-alba-pleaca-ambasador-in-norvegia/

 25. 26 Cris iulie 17, 2016 la 8:25 am

  Care sunt motivele?
  Cred că puțin din toate cele înșirate de dv.
  Cea mai mare parte a turcilor sunt conservatori. Există o permanentă confruntare a acestora cu progresiștii.
  Pe de altă parte, experiențele Occidentului cu Egiptul, Siria…au dovedit că civilizația occidentală nu poate fi pur și simplu transplantată în țările islamice.

 26. 27 Cris iulie 17, 2016 la 8:28 am

  Între motivele pentru care deocamdată nu mă mai „baladez” prin Evropa se află și pericolul atentatelor.

 27. 28 santinela iulie 17, 2016 la 8:28 am

  Radu Humor- Poti fi te rog mai explicit si sa ne spui care a fost sau in ce a constat „sprijinul discret al americanilor” pentru tentativa de lovitura de stat ??

 28. 29 ZeV iulie 17, 2016 la 10:05 am

  santinela

  Baza NATO de la Incirlik a fost sigilata de turci, nimeni nu iese, nimeni nu intra. 1500 de soldati americani sunt blocati in interior, iar energia electrica a fost taiata. De asemeni, niciun avion nu mai poate decola, s-a permis doar aterizarea celor care se intorceau la baza.
  Toate acestea, pana cand americanii il vor extrada pe Gulen.
  Poate ca acum veti intelege mai bine ce a spus Radu Humor.
  Erdogan este un Putin la indigo, spre disperarea antirusistilor ,,romani” de la televizor si de pe bloguri.
  Doar nu va imaginati ca turcii isi risca rolul esential de la Marea Neagra, relatiile cu oligarhii rusi (care au reabilitat Antalya) si de asemeni calitatea de ,,placa turnanta” intre Europa si Asia, de dragul intereselor unora aflati la zece mii de mile distanta.
  (Z)

 29. 30 gatsby iulie 17, 2016 la 10:50 am

  Tentativa de lovitura de stat din Turcia aduce mai degraba cu povestea similara petrecuta in Venezuela acum cativa ani. In ambele situatii, promotorii au uitat sa convinga populatia sa li se alature. Cred ca ceva ONG-uri ar fi facut o treaba mai buna, ca pe maidan. Oare nu se mai preda organizarea puciurilor la scolile militare?
  Pe vremea lui Kissinger, Allende a fost victima usoara.

 30. 31 Marian Nicolae iulie 17, 2016 la 12:20 pm

  Zic si eu ca ardeleanu’ la…”nimereala”…
  Sa fie oare din cauza de impacare intre Ankara si Moscova…????
  Sa fi suparat RAU DE TOT acest lucru pe altcineva…????

  Poti sa stii…????

 31. 32 Luminita Arhire iulie 17, 2016 la 1:57 pm

  @Adrian B.iulie 17, 2016 la 5:09 am

  V-am mai atras atenția, și nu o dată, cred, că nu corespund nici datele biografice pe care le mărturisește fostul ”coleg” de blog, care-și spune @ sadicu (poate și este așa și-i mai și place) adică vârstă, instrucție, parcurs profesional și nici alte mici ”etichete ” care permit identificarea unei persoane aflate sub pseudonim, cu cele ale lui Gheorghe Feșener, prefectul de Alba. „Colegul” nostru ne părăsea în decembrie 2014, pentru a se implica activ în viața politică, or, Gheorghe Feșener era prefect de Alba din 12 ianuarie 2013. Opiniile sale politice erau fundamental diferite de cele ale „colegului” nostru, care mai bagă laba piciorului în cadrul ușii, când și când , și pe-aici, deși, după gafa enormă al cărei autor este, bărbătește ar fi să nu mai încerce, deoarece a te baza netulburat pe toleranța și generozitatea amfitrionului este tot o întindere a elasticului care vorbește despre o oarecare nesimțire.

  În ceea ce vă privește , însă, cred că în mod absolut intenționat, @Adrian B., comiteți această dezinformare, a doua sau a treia oară, aici, pe blog, pentru a vă hrăni, iar și iar, OBSESIA… și-atât…Dar aveți grijă, OBSESIA ( și a dumneavoastră nu face excepție) este un parazit veșnic nesătul: pe măsură ce îl hrăniți, vă golește pe dinăuntru … Și de obicei, parazitul numit OBSESIA începe cu creierul.

 32. 33 Flavio iulie 17, 2016 la 4:32 pm

  Strategii de la Langley au dat cu oistea in gard. Nu au inteles ca Erdogan nu se aseamana cu Mubarak. Era bine daca citeau lui Samuel Huntington ”Ciocnirea civilizatiilor” .

 33. 34 George Ban iulie 17, 2016 la 6:46 pm

  Am citit, cu plăcută surprindere și cu mare interes, prezentarea Dlui Mihnea Năstase cu titlul „How to organize a military coup” (www.herebedragons.live).
  Din lipsă de timp, nu pot da traducerea integrală ( nu înțeleg de ce site-ul este (doar) în limba engleză). Doar câteva idei:
  – Organizatorii:
  – trebuie să aibă asigurat sprijin popular;
  – trebuie să aibă colaboratori din poliție și din servicii;
  – trebuie să aibă suport financiar intern și internațional;
  – trebuie să pregătească lovitura prin propagandă media;
  – trebuie să dea lovitura la momentul oportun;
  – trebuie să difuzeze cât mai rapid după începerea loviturii un manifest care să explice „nebunia” (to give an explanation for the madness);
  – lovitura trebuie să mențină vărsarea de sânge la minim (to keep blood spill to a minimum) -???!!!
  – trebuie să fie capabili să preia media imediat după lovitură;
  – organizatorii trebuie să gândească o metodă de a mima predarea puterii pe care au obtinut-o; metoda „revenirii la democrație” este cea mai sigură; succesul loviturii va fi deplin, organizatorii având puterea efectivă, de-abia după ce au simulat credibil predarea ei poporului.

  Nu-mi dau seama cum să interpretez cele de mai sus. Unele fraze dau impresia de pamflet, dar altele arată o gândire care merge la esență…

 34. 35 liviu bejan iulie 17, 2016 la 7:02 pm

  @serbanfl. Nu tin la un anumit nume, i-am dat numele care mi s-a parut, pe moment, ca o identifica, dintre generatori, dar nu tin neaparat la el; puteti da moscheii nick-ul meu, daca doriti.

 35. 36 Radu Humor iulie 17, 2016 la 8:07 pm

  Până la urmă acuzaţia principală care i se aduce lui Erdogan ( pentru care este atât de muşcat de fund de unii, mu doar de pe aici 😉 ) este aceea de islamizare a statului !
  E vorba până la urmă tot de religie, bată-l norocul pe cel care a descoperit asta 😆 😛 şi de încercarea disperată a unora de a opri islamizarea !
  Numai că oprirea islamizării înseamnă liber la desfrâu, la droguri, alcool, la tot felul de defilări şi practici satanice ce ţin de cur cubeie, sau alte legalizări năstruşnice cerute cu insistenţă de nişte bolnavi dezaxaţi( sex cu animale, chiar cu cadavre şi altele, pe care cernea cu ai lui , le cloceşte de ceva timp şi în România, ţară ortodoxă 90 % :mrgreen: ).
  Dacă noi n-avem asemenea personalităţi, care să ne apere de astfel de probleme, uite că turcii au noroc de un Erdogan care se opune cu orice preţ occidentalizării forţate a ţării sale şi vrea să-şi menţină Ţara sub preceptele lor religioase , nu a celor aduse insistent şi parşiv prin tot felul de ONG-uri ( la noi plătite chiar din banii noştri :mrgreen: !), al căror rol destabilizator s-a putut recent observa la noi, dar şi în Ucraina, mai nou şi-n Armenia !
  Cum să nu turbe toţi şi să-l atace furibund pe Putin, care a interzis în Rusia, (patria lui !)toate ONG-urile, ba chiar şi organismele modificate genetic , făcând un serviciu imens propriului popor ( peste ceva ani se va vedea mult mai bine asta, comparând un rus nemodificat genetic cu un român, de ex., plin de toate E-urile 😉 ), dar atrăgându-şi ura celor ce văd că nu mai pot câştiga bani cu orice preţ, inclusiv al vieţii ! 😉

 36. 37 liviu bejan iulie 17, 2016 la 8:09 pm

  @Marian Nicolae. Nu te alinta, tu nu scrii la intamplare. Pare sa fi fost o aratare a pisicii – si cred ca unii au negociat vreo doua ore in acea noapte. Provocata insa nu de relatia la care te referi, ci de o alta. Daca Erdogan nu intelege, ca si altii, ce ar trebui sa faca, atunci pisica va deveni, cred, tigru; si il va hali.

 37. 38 ZeV iulie 17, 2016 la 9:00 pm

  Luminita Arhire
  iulie 17, 2016 la 1:57 pm

  Colegul Adrian B. are o problema cu colegii inteligenti si instruiti care au ceva de spus, iar domnul ,,Sadicu” este un astfel de coleg. Pana la urma, daca stam si analizam la rece, Sadicu nu isi jigneste colegii, chiar daca are tendinta de a epata. Dar este omeneste, toti avem si ne manifestam aceasta slabiciune din cand in cand. Toti, fara exceptie.
  (Z)

 38. 39 T-Rex iulie 17, 2016 la 10:32 pm

  @Mircea Popescu, stiu ca va intereseaza subiectul unirii cu Basarabia. Dvs. traiti intr-o tara cu indelunga traditie democratica. Cu toate lipsurile ei in materie de reprezentare a intereselor natiunii americane, SUA sunt o democratie experimentata. Sigur, nu spun ca sunt o democratie „model”, pentru ca natura umana nu a ocolit Washingtonul si cercurile unde puterea face jocurile. Unde e multa putere concentrata, e putina democratie.

  Revenind insa la subiectul unirii cu „Basarabia”: cred ca realist este sa vorbim nu de „Basarabia” ci de „Republica Moldova”. Si in acest spirit ale democratiei, nu credeti ca cetatenii din Republica Moldova ar trebui sa voteze intr-un Referendum daca vor unire sau nu? Un fel de Romter (RO enter), pe model Bremter/Brexit? Sigur, politicienii unionisti gen Eugen Tomac, pe care se pare ca il cunoasteti bine, nici macar o soapta nu shushotesc daca ar dori sa afle toata lumea despre ce vrea totusi „poporul” din Republica Moldova. Se fac jocuri unioniste, e foarte bine, cu tineret ce simte romaneste. Excelent, si cu asta ce-am facut? Ce ne facem domnule Popescu cu Transnistria, le trimitem si noi niste tancuti NATO acolo, ca nu au nici ele nevoie de viza, ca sa-i raspundem lui Rogozin? 🙂 Cum va putea Romania sa „absoarba” o populatie ostila ei, formata din comunitati ruse compacte in Transnistria? Nu credeti ca Transnistria va prefera „solutia Donbas” daca se va pune problema unirii ei cu Romania?

  Romania oficiala, care e „lipita” de SUA, nu va face nici o miscare de „reintregire”, atita timp cit nu va avea aprobarea Washingtonului. De asta, nici nu se intimpla mai nimic, desi dvs. oftati pe buna dreptate. Interesul romanesc e ca Washingtonul sa se inteleaga cu Kremlinul, mult, mult mai bine, si doar atunci rusii o sa fie mai maleabili, si vor discuta solutii. Mai mult, as spune ca sansele de unire sunt cele mai mici din ’90 incoace, pentru ca NATO este in coasta Rusiei si viceversa. Altfel, Romania „atlantica” nu ii incomodeaza cu nimic pe rusi, ba din contra, cintecele noastre de reintregire a neamului sunt foarte frumoase.

 39. 40 free2sap iulie 18, 2016 la 12:09 am

  De cand e Franta in centrul Europei? Si Bulgaria cand a inchis granita cu Turcia?

 40. 41 Fragmentarium Politic iulie 18, 2016 la 12:42 am

  Besame Mucho Cesaria Evora

  Prietenilor mei de pe platforma de analiza politica “Adrian Nastase”, pentru sensibilitatea dedicata a comentariilor, ca aceasta voce patrunzator-tulburatoare: Cesaria Evora – Besame Mucho…

  … si aici o varianta subtitrata in limba romana:

 41. 42 Luminita Arhire iulie 18, 2016 la 1:12 am

  Când încă lucrurile erau tulburi în Turcia, comunicatele care veneau dinspre conducerea legitimă a statului ne informau că puciștii sunt o facțiune a armatei. Din felul în care au fost redactate comunicatele se putea înțelege că ei reprezintă fragmentul mai mic și mai nedescurcăreț al forțelor armate turce, în timp ce partea bună a acestora e de partea poporului.

  Astăzi citesc că au fost arestați: comandantul Armatei a doua, care apără granițele Turciei cu Siria, Irak și Iran; comandantul Armatei a treia care are baza la Istanbul; asistentul militar personal al președintelui Recep Tayyip Erdogan; comandantul bazei de la Incirlik, bază folosită de americani în raidurile aeriene împotriva grupării Statul Islamic; unii dintre cei mai apropiați colaboratori ai Șefului Marelui Stat Major Turc; alții…Nu pare deloc o facțiune așa, mai aventurieră…Nu prea am înțeles ce făcea restul armatei turce în timp ce puciștii de ocupau cu puciul. Din ceea ce s-a dat publicității, înțeleg că luptele s-au dus între militarii rebeli și forțele de ordine; așa arată și statistica victimelor…cei mai mulți sunt rebelii, apoi angajații Ministerului de interne și cei mai puțini sunt civilii, e de presupus că aceștia sunt victime colaterale, oameni care s-au aflat, din nenorocire, la locul nepotrivit, în momentul nepotrivit.

  La câtă lume era în stradă, e lesne de remarcat că rebelii s-au ferit ca de dracu’ să tragă în populație.

  Privită așa, din afară, de o persoană nepricepută, ca mine, loviturii de stat din Turcia pare că îi lipsește ceva … ca și cum ar fi avut inițial mai mulți complotiști, ceea ce i-ar fi asigurat reușita… numai că, aparent, la declansarea operațiunii, o parte dintre cei implicați, au abandonat planul. De aceea, harta după care s-au desfășurat ostilitățile e plină de pete albe în puncte esențiale, unde nu s-a petrecut nimic.

  Apelul președintelui a fost explicit pentru ca lumea să coboare în arenă. Oare de ce? Cred că sunt două explicații posibile: fie nu avea încredere nici în partea armatei care s-a ținut departe de puci, și se baza pe susținerea populației, fie… ”a trebuit să moară oameni…”, ca și în alte țări europene civilizate, pentru ca unele reglaje în societatea turcă să se poată face mai justificat, mai rapid și mai la vedere. Azi președintele le cere oamenilor să rămână în stradă, deoarece ”…pericolul încă nu a trecut”…. Vom continua să eliminăm acest virus din toate instituțiile Statului … Din păcate, acest virus, precum un cancer, s-a răspândit în întregul Stat…Aceasta nu este o operațiune de 12 ore. Săptămâna care vine este foarte importantă. Nu abandonați piețele, nu vă relaxați…” Nu pot să nu mă întreb ce se va întâmpla săptămâna viitoare, de ce este nevoie ca populația „să nu se relaxeze…”

  Nu știu dacă rebelii au apucat să dea vreun comunicat, pe puncte, despre ceea ce ar fi avut de gând să facă , după preluarea puterii; adică, PROGRAMUL DE REFORME AL NOII PUTERI. Eu nu am văzut așa ceva. Pentru că , dacă scopul era menținerea garanției că statul turc va rămâne un stat laic, nu înțeleg de ce este introdus în propoziție diabolizatul cleric Fethullah Gulen, pe care Erdogan îl vede șef de conspirație.

  În fine, vorbind cu băiatul meu, azi de dimineață , am adus în discuție arestarea sau suspendarea a peste 2000 de magistrați -judecători și procurori- ca pe o operațiune bizară. Fiul meu mi-a spus: „ Doar pentru că se petrece repede, mamă… când Monica Macovei a REFORMAT justiția română cu toporișca, Occidentul a aplaudat-o iar populația nu s-a mirat deloc. Efectele le-am trăit din plin zece ani și le trăim din plin și astăzi…Noi în filmul acesta deja am jucat… atât că n-a fost cu arestări…”

  Am fost nevoită să-i dau dreptate.

 42. 43 santinela iulie 18, 2016 la 7:14 am

  Pai ZEV-nu cred in cele spuse de tine.Pai americanii sa „sprijine” asa o caricatura de lovitura de stat oentru a scapa de Erdogan ? Se descalificau frate !

 43. 44 ZeV iulie 18, 2016 la 8:48 am

  Mihaela Erika Petculescu
  iulie 16, 2016 la 5:54 pm

  CINE sa co-opteze scolile islamice impotriva terorismului Islamic ? Reprezentantii laicitatii ? Dvs nu vedeti ce se intampla in Turcia ? Practic, imamii l-au salvat pe Erdogan, precum si nostalgia populatiei dupa stralucirea fostului Imperiu Otoman.
  Dupa parerea mea, cel mai mare pericol pentru civilizatia occidentala este reprezentat de noua religie a non-credintei multiculturaliste, care pune omul, ca individ, in centrul Universului. Ma surprinde ca o persoana instruita ca dvs nu realizeaza acest adevar evident.
  Daca cineva ar putea sa detensioneze situatia, acela ar putea fi Papa de la Roma, sustinut de Patriarhii Ortodoxiei. Impreuna, ar putea organiza primul Sinod unificator (in cateva principii de baza) din istoria Omenirii la care sa participe si capii religiosi ai Islamului. Ar fi un eveniment extraodinar, evenimentul mileniului. Nu este usor, dar trebuie incercat.
  Musulmanii sunt ostili fata de decadentza occidentala, nu fata de crestinism. Modul de viata decadent deriva direct din laicitatea obsedanta care este inseminata omului cu brutalitate. In realitate, omul detine, prin constructia sa, si instinctul religios. Daca incerci extirparea acestui instinct, ramane un ne-om care uraste si/sau dispretuieste pe cei care cred. Priviti la jurnalisti, ce spun atunci cand mii de oameni asteapta cu stoicism sa se roage la Sf Parascheva, sau la Sf Nectarie….. Descriu aceste evenimente cu expresia bascalioasa: ,,Marea imbulzeala”. Nu este adevarat, am vazut femeile muncite de la sate si orase, acelea care tin familia intreaga si cresc copii si nepoti, cum suporta orice vreme sa se roage pentru sanatatea familiilor lor. Abia in al doilea rand, pentru ele. Plec capul in fata acestor femei ale Romaniei.
  Sau, luati aminte la discursurile de ,,lemn” ale gedesistilor Plesu, Liiceanu si Cornea, caracterizate prin superioritatea dezgustatoare a intelectualilor goliti de credinta si de respect elementar pentru semenii lor. In schimb, daca ll ascultati pe exemplarul Dan Puric, veti vedea un om cu adevarat om, pentru ca respecta traditia si religia neamului sau. Respecta oamenii Romaniei, istoria Romaniei si pledeaza neobosit pentru unitatea romanilor.
  Uneori, dispretul se exprima prin bascalia ieftina a ateilor fanatizati de la Hebdo.
  De aceea apar (ca reactie) si ceilalti fanatici, cei religiosi, jigniti in eul lor profund de anormalitatile flagrante implementate in societate de adeptii agresivi ai corectitudinii politice, de promiscuitate, destrabalare, violenta, bascalia (numita superior ,,pamflet”) si non-cultura benzilor desenate.
  Dvs plecati de la premisa ca raul porneste de la Coran. Exact asta sustin si nihilistii fanatici de la Charlie Hebdo, care cred ca libertatea de expresie este absoluta, pentru ca individul-om este entitatea suprema in Univers. Mahomed si Iisus sunt, pentru acesti indivizi derutati, dezaxati si frustrati, simple ,,caricaturi”. Sa le fie rusine, acestor ne-oameni.
  Daca este sa vorbim despre adevaratul fanatism, in zona laicitatii il gasim.
  Fanatismul laic a creat , de exemplu, ,,monstrul” norvegian numit Breivik.
  Culmea, individul pretinde conditii exemplare in penitenciar. Are noroc ca nu ajunge pe mana lui Erdogan. Ar primi dreptul fundamental pentru crima cu premeditare: Un glont linistitor aducator de pace si liniste pentru eternitate, pe care il merita cu prisosinta. (Z)

 44. 45 ZeV iulie 18, 2016 la 9:01 am

  Mircea Popescu
  iulie 16, 2016 la 11:12 pm

  Nu va considerati demn sa-i sugerati domnului Nastase sa-si spuna parerea despre re-intregirea cu teritoriile romanesti din Ucraina ?
  Vad, prin comparatie, ca nu aveti retineri in ceea ce priveste Basarabia.
  A, inteleg. Ar trebuie ca Ucraina sa reintre in CSI si/sau intr-o forma de re-apropiere de Rusia, dupa care, probabil, va veti reconsidera atitudinea.
  (Z)

 45. 46 liviu bejan iulie 18, 2016 la 10:12 am

  @unii dintre @all. Ceea ce onorabilii colegi care-l blestema pe sadicu par a nu intelege este ca prezenta sau absenta sa aici tine de dl Nastase si nu de noi (sau de voi). Sadicu este, in adevar, o voce incomoda si nu o data un propagandist rigid; are cateva teme preferate, printre care aceea ca, odata dl Nastase in inchisoare si PSD in opozitie, in macar unele judete din Ardeal curge lapte si miere, slujbe bine platite pandesc puturosii la tot pasul, doar de palinca inca nu a scris. Cum mi se pare destul de clar ca, la un moment dat, ideea a fost de a le-o trage (bai, ce le-am facut!) pesedistilor si dlui Nastase pe chiar fieful lor virtual. Sigur ca sadicu se afla in eroare, acest blog nu e unul pesedist, tot asa cum dl Nastase nu este personajul pe care il crede sadicu a fi. Omul are insa dreptul, ca si noi, la opinie si la exprimarea ei si isi publica textele atata timp cat ii permite dl Nastase acest lucru. De aceea, cred ca onorabilul sadicu trebuie lasat in pace si va sugerez sa faceti acest lucru.

 46. 47 Marian Nicolae iulie 18, 2016 la 12:11 pm

  @liviu bejan, iulie 17, 2016 la 8:09 pm

  Da, merci, asa este nu scriu deloc la intamplare.
  Erdogan ar trebui sa vada din ce parte bate vantul schimbarii si sa urmeze calea dreapta pentru poporul sau. Mai nou am vazut ca a arestat in jur de 6000 de oameni si doreste sa le aplice pedeapsa cu moartea.

  Dupa ce Turcia a batut la portile Europei atata amar de vreme acum daca-i ucide pe acesti oameni, nu cred ca-i va mai vorbi careva din UE….
  Practic nu cred ca va mai vorbi nimeni cu Erdogan….

  Oricum avand in vedere ca Turcia este „un pic” musulmana….vechii europeni nu au vrut asa ceva in Europa.

  Totusi…noii europeni doresc sa islamizeze intreaga Europa asa ca sa vedem ce-o iesi….
  Probabil ca vom avea cate un eveniment Nisa la fiecare doua – trei zile…..

  6000 Soldiers Arrested in Turkey, Erdogan proposes DEATH Penalty
  Posted by EU Times on Jul 17th, 2016 /

  http://www.eutimes.net/2016/07/6000-soldiers-arrested-in-turkey-erdogan-proposes-death-penalty/

  A crackdown on the military and the judiciary in the wake of a failed coup attempt has led to the detention of thousands of soldiers and judges and prosecutors, including commanders and top court members.

  Turkish Justice Minister Bekir Bozdağ on July 17 said around 6,000 suspects, including at least 2,839 soldiers and thousands of judiciary members, have been detained as part of a wide-scale operation launched following the deadly coup attempt initiated by a group of soldiers late on July 15.

  “There are currently around 6,000 detentions. It will surpass 6,000.
  The legal process on these will continue,” said Bozdağ.
  Suspects are being charged with “membership of an armed terrorist organization” and “attempting to overthrow the government of the Turkish Republic using force and violence or attempting to completely or partially hinder its function.”

  The terrorist organization is allegedly led by the U.S.-based Islamic scholar Fethullah Gülen, a friend turned foe of the Turkish government.
  Turkish Prime Minister Binali Yildirim said that the country considers itself at war with any nation that stands by the US-based Muslim cleric Fethullah Gülen.
  He said: “Any country that protects Fethullah Gülen will be an enemy to Turkey.”
  Turkish President Recep Tayyip Erdoğan has vowed that the government will discuss with the opposition reintroducing the death penalty in Turkey, following the failed military coup attempt of July 15.

  “Our government will discuss [the death penalty] with the opposition.
  My brothers, we know and hear your demand both as the government and the state,” Erdoğan said, addressing a crowd gathered in front of his residence in the Kısıklı neighborhood of Istanbul on July 17.

  Speaking earlier on private broadcaster CNN Türk, Deputy Prime Minister Numan Kurtulmuş had also suggested that politics could “not remain insensitive to social sensitivities,” adding that there was a “shared demand” on the issue of the death penalty following the failed coup.

 47. 48 Marian Nicolae iulie 18, 2016 la 12:43 pm

  @George Ban, iulie 17, 2016 la 6:46 pm

  Va multumesc pentru link:

  HOW TO ORGANIZE A MILITARY COUP
  http://www.herebedragons.live/2016/07/16/organize-military-coup/

  In principiu, pe hartie nu suna rau, dar mai trebuie lucrat.
  Sa nu se omita cumva vreo…Coloana a V a deoarece aceea are toate sansele sa strice…”petrecerea”….

  Curajul celor care vor sa faca asa ceva….!!!!????
  Motivarea celor implicati, daca o fac pentru familie si pentru poporul lor este OK, daca o fac pentru motive meschine….nu prea.

  Factorul necunoscut trebuie luat in calcul, avand in rezerva cateva alte scenarii in caz de lucrurile nu ies asa cum ai preconizat….de regula nu ies…

  Este mult de vorbit aici si chiar cu pasiune…..

 48. 49 Marian Nicolae iulie 18, 2016 la 1:02 pm

  @liviu bejan, iulie 17, 2016 la 8:09 pm

  Vad ca lumea buna este deja cu ochii pe Erdogan…..

  Turkey Coup Attempt to Take Over Agenda at Global Defense Summit

  http://www.military.com/daily-news/2016/07/18/turkey-coup-attempt-to-take-over-agenda-at-global-defense-summit.html?ESRC=eb_160718.nl

 49. 50 Marian Nicolae iulie 18, 2016 la 1:28 pm

  Un articol bun gasiti aici:

  Trump Doctrine:
  Work with Russia, Draw Back NATO, Stop Arming Syrian Rebels

  21:32 16.07.2016(updated 06:42 17.07.2016)
  http://sputniknews.com/politics/20160716/1043135284/trump-syria-nato-daesh-putin.html

  „We will have a very good relationship with Russia” promises the mercurial Republican nominee for president who once referred to Russian President Vladimir Putin as his 60 Minutes „stablemate.”

 50. 51 Marian Nicolae iulie 18, 2016 la 1:54 pm

  Un alt articol bun aici:

  The Implications of Europe’s Coming Tectonic Break With the USA

  17:53 13.07.2016
  http://sputniknews.com/analysis/20160713/1042906607/us-eu-geopolitical-shift-analysis.html

  Commenting on what he sees as a new attempt by US policymakers to use Europe as a battering ram against Russia, a prodigious Russian blogger and geopolitical analyst ponders the implications of the titanic efforts being made by Russia and China to detach the continent from

 51. 52 liviu bejan iulie 18, 2016 la 2:05 pm

  @Marian Nicolae. Multumesc pentru efortul facut in documentare. Erdogan greseste in ceea ce face acum.

 52. 53 Mircea Popescu iulie 18, 2016 la 5:34 pm

  Opinii despre Reintregire si altele

  @ZeV: “A, inteleg. Ar trebuie ca Ucraina sa reintre in CSI si/sau intr-o forma de re-apropiere de Rusia, dupa care, probabil, va veti reconsidera atitudinea.”
  ===Nu, nu intelegeti nimic. Dar conform zicerii “Sa vorbeasca si nea Ion ca si el este om”, comentati pe langa subiect si puneti in carca altora ceeace ganditi c’ar trebui sa gandeasca altii. Sau poate insinuati in buna traditie a propagandei moscovite.

  @Marian Nicolae: “Sunteti „romanul” din USA…???? De ce nu va vedeti de treburile dvs. din USA in loc sa ne plangeti noua de mila in privinta Rusiei…????”
  ===Nu, romanul in ghilimele din America, ci romanul Mircea Popescu care nu plange de mila problemelor voastre rusesti, ci abordeaza teme cu tenta nationala din Patria lui, Romania.

  @T-Rex:
  ===Republica Moldova inseamna ce a mai ramas din regiunea istorica a Basarabiei la care s-a adaugat in mod artificialTransnistria ca un cui al lui Pepelea.
  Deci, corect, Re-Intregirea “perfecta” si ar insemna revenirea la teritoriul Regatului Romania interbelic, deci, ca prim pas reunirea cu ce a mai ramas din Basarabia, deci nu cu Republica Moldova. Sentimental si, probabil, practic nici nu s-ar putea pretinde mai mult.
  Cu Transnistria atarnata de gat nu se va face re-unirea in vecii vecilor, deoarece:

  1. Sunt trupe rusesti care nu vor iesi de acolo oricate tratate va semna Moscova. Rusul de unde a intrat nu va iesi oricate juraminte de prietenie, de buna vecinatate, etc, etc va face. Nu-i sta in DNA si o stim pe propria piele din istorie. Tocmai de aceea este o naivitate sa se creada in bunele intentii sau sa fie luate de bune pretextele si sa se dea curs santajului acestora.
  Revin la ce-am spus: “Desi le provoaca, Moscova nu crede in lacrimi, dar naivii cred in lacrimile Moscovei”.
  Acestea fiind spuse, Europa va fi prima care se va opune revenirii la Romania a unei Republici Moldova avand trupe straine, rusesti pe teritoriul sau, deoarece ar insemna ca aceste trupe vor fi trupe care vor stationa pe teritoriul UE. Si asta deoarece Romania este membru UE.
  Deci, ar exista un conflict direct cu Rusia.

  2. Administratia Transnistriei este mentinuta prin forta trupelor de ocupatie ale Armatei a 14-a pentru a reprezenta (neoficial) interesele Rusiei, chiar daca etnicii rusi nu constituie majoritatea populatiei din teritoriul respectiv. Intr-adevar rusii erau doar in proportie de 30.37% in 2004 si in scaderea accentuata din cauza prabusirii nivelului de trai.
  De altfel, si la intregul intregii Republici Moldova (fara Transnistria) rusii constituie doar 5, 95%, adica in jur de 200.000 de persoane.
  Pentru cei care sunt speriati de “populatia compacta ruseasca” care ar destabiliza Romania in caz de Unire, la o mica socoteala ar rezulta ca de fapt acestia, intr-o Romanie reintregite, s-ar situa undeva in jurul a 1%.

  Deci, in caz de revenire acasa a Basarabiei, Transnistria se va decupla, va cere automat alipirea la Rusia, care desigur va vota favorabil.
  In acest fel, Rusia va administra oficial Transnistria si-si va intari prezenta militara tot oficial.
  Transnistria, nu numai ca va deveni un al doilea Kaliningrad, dar va deveni o “falca” a clestelui care va cuprinde si va ameninta militar Ukraina si de la Est si de la Vest.
  De asemeni, va deveni un ghimpe permanent in coasta unei Romanii (semi) intregite, a UE si a NATO.
  Dar NATO, care deja este in Romania, este folosita ca pretext pentru rusi sa verse si mai multe lacrimi si sa-si intareasca fortele la aceasta noua granita.
  Dar nu ca sa se apere de NATO, ci ca sa puna mai multa presiune pe Ucraina.
  Rogozin a trimis o amenintare voalata ca Republica Moldova va pierde Transnistria daca se va uni cu Romania.
  Tocmai de aceea, sunt convins ca Rusia isi doreste extrem de mult unirea Basarabiei cu Romania pentru a-si oficializa pozitia in Kaliningrad2=Transnistria.
  In opinia mea de nespecialist, rezolvarea problemei transnitriene este cheia stabilitatii la granita aceasta de est a UE si a revenirii Basarabiei acasa.

  Washington-ul a incercat in timpul administratie Bush sa apropie Chisinaul de Bucuresti. Domnul Prim-Ministru Adrian Nastase ar putea spune mai mult despre activitatea lui Bruce Jackson in zona, dar sunt convins ca exista anumite rezerve care-l constrang la discretie.
  Deci, nu America, ci UE este cea care se opune, dupa cum au aratat si actiunile administratiei de la Berlin, ale dnei Merkel personal care a insista in sprijinirea initiativelor Moscovei de federalizare a micului teritoriu de peste Prut pentru a crea si mai multe probleme si surse de tensiune pentru Chisinau.

 53. 54 cozubas iulie 18, 2016 la 7:36 pm

  Faptul ca „brânca” iesirii in decor a lui Erdogan a fost data de sua,nu cred ca are echivoc pentru un om cu minime cunostinte de logica, de orientare in teren geopolitic si cat de cat familiar cu stylul americanesc de sutat guverne. Pana si-n Irak,in plina invazie ,cu armata regulata acolo,america mituia generalii irakieni…. Numai implicarea Incirlik in atentat este suficienta pentru a fi siguri de implicare americana directa,nemaiamintind infiltrarea traditionala si influenta decizionala americana in intreaga armata turca si puciurile reusite ale acesteia(vreo trei sau patru,numai in secolul xx) sub atenta asistenta americana. Insusi comportamentul “de pe closet” al autoritatilor americane impreuna cu Obama in timpul puciului ne “miroase ingrozitor” si stim ca tocmai fac caca baietii ))). Intrebarea cheie este cine l-a avertizat pe Erdogan si cine i-a pus la dispozitie consiliere si planuri de deturnare a loviturii de stat .Cine i-a soptit lui Erdogan cine sunt hingherii si de pe ce culoar vine propriul ecarisaj si maiales cu cine sa lucreze pentru a nu fi deratizat de catre militarii corciti ? Nu am nici o proba,dar sunt sigur prin simt simetric ca Turcia singura nu-l putea preveni,apara si mentine pe Erdogan la putere… Oare sa-l fi ajutat Romania,prin agilul (ca glodul) si eruditul(ca argila) presedinte iohanis? Sau poate luluta sau coldea au sarit cu perspicacitatea lor fecunda? )))))))) Dracu sa-i “cheptene” pe astia ca iar rusii au iesit deasupra…Oare acum flota atlantica din Marea Neagra ,in care noi cu marea si ei cu flota se mai face?)))))))))Hm,oare daca Turcia va fi consiliata si pentru a creste,noi o vom lua de la capat ca principate sau ca pasalâc?

 54. 55 Micu Marisoru iulie 18, 2016 la 7:57 pm

  Ma intreb cit o sa suporte armata turca umilintele la care este supusa in aceste zile.Cit mai suporta poporul roman umilintele permanente.

 55. 56 Iulian iulie 23, 2016 la 11:06 pm

  Buna seara , urmărarind cu interes postările dumneavoastră pe blog-ul personal , am acordat o atentie sporită comentariului despre situația din Turcia .Ca atare , doresc sa va adresez doua intrebari : Credeți ca in urma asa zis „puciului din Turcia ” ,aceastei tari de tranzit intre Europa si Asia i se va accentua amprenta de putere pe aceste doua continente , mai ales ca in anii 2016 si 2017 sunt alegeri prezidențiale in majoritatea țarilor europene ? Credeți ca Turcia va reuși sa obțină asa zisa Islamizare democratica a Orientului Mijlociu acordându-i-se libertatea de impunere a anumitor decizii de facto sau Turcia va intra intr-o degringolada afectând relația Europa -Asia ? Tin sa va multumesc pentru prezenta dumneavoastră in politica românească deoarece sunteti unul dintre puținii politicieni profesioniști si cu clară viziune despre conducerea unei tari . Cu stima ,

 56. 57 Marian Nicolae iulie 27, 2016 la 12:00 pm

  @ cozubas, iulie 18, 2016 la 7:36 pm

  Prietenii stiu de ce.

  Prietenii stiu intotdeauna de ce, pe ce culoar vine ecarisajul, eventual numarul de la pantofi al fiecarui hingher al…ecarisajului, ii stie chiar si pe cei care au platfus la unul…sau chiar la ambele picioare….

  Prietenii ii cunosc foarte bine chiar si pe acei hingheri ai ecasisajului care poarta lenjerie de dama, numai intr-o singura zi a saptamanii, acestia neavand nici o legatura cu sexul frumos….

  Cat despre „flota atlantica” din Marea Neagra…nu cred ca mai sunt sanse sa fie resuscitata din cauza de inec prematur al zisei flote atlantice….

  Oricum la cate nave mai avem noi romanii…numai flota atlantica (a lor) la Marea Neagra (a noastra) ne mai lipsea….

  Tot la fel si aici prietenii stiu de ce.

 57. 58 iulian iulie 29, 2016 la 6:25 am

  Domnule Nastase,la cel mai fin umor al unui mare politician ii trebuie niste opera.Scrieti o carte,sau carti de umor si veti ramane in sufletele oamenilor asa cum a ramas Caragiale.Puneti sa va numere din nou ouale!


 1. 1 Sustinere si sprijin pentru guvernul Erdogan, ales prin vot democratic | Ion Mocioalca Trackback pe iulie 16, 2016 la 9:01 pm
 2. 2 Lovitura de stat esuata in Turcia… « Motanul Incaltat Trackback pe iulie 16, 2016 la 11:20 pm
 3. 3 Ce parere avem despre… « Motanul Incaltat Trackback pe iulie 17, 2016 la 9:14 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: