Activitate universitară

image.jpeg

Săptămâna aceasta, am incheiat prelegerile in cadrul a două cursuri de master, la universităti din Bucuresti si Târgoviste. Temele au fost, sper, interesante pentru cei care au participat. „Dreptul international economic”, respectiv „Jurisdictii europene si internationale” pot reprezenta domenii de cercetare si de studiu aprofundat pentru cei care vor să se pună la curent cu dezvoltările dreptului international din ultimile decenii. Un singur exemplu, dacă inainte de război existau doar două jurisdictii internationale, după 1945 si mai ales după 1990, numărul acestor jurisdictii, inclusiv la nivel regional si subregional, a ajuns la peste 30. Asa cum afirma fostul presedinte al Curtii Internationale de Justitie, un vechi prieten -Mohammed Bedjaoui (doctor Honoris causa, din 2002, al Universitătii din Bucuresti), această evolutie demonstrează „un formidabil apetit pentru drept”. Mi l-am reamintit pe profesorul Bedjaoui si pentru că, recent, mi-a trimis un exemplar dintr-un volum pe care l-a coordonat, sub egida UNESCO, in 1989, „Manual de drept international”, lucrare amplă in care aveam si eu un studiu, lucrare pe care insă  nu o mai aveam in bibliotecă.

Pe de altă parte, dreptul international economic reprezintă o ramură mai noua a dreptului international (centrat in trecut mai ales pe dimensiunile politică si militară), un domeniu la granita cu stiintele economice. Domeniile legate de activitatea si implicatiile juridice ale  documentelor constitutive ale Organizatiei Mondiale a Comertului, Fondului Monetar International, Băncii Mondiale, acordurile de garantare a investitiilor străine, Centrul de solutionare a diferendelor in domeniul investitiilor, de la Washington (ICSID) iată doar câteva din subiectele care ar trebui să preocupe in mai mare măsură si juristii.

Ca să fac acest „raport” complet, săptămâna viitoare voi incheia si cursul general de drept international public la Universitatea „Titu Maiorescu”. De altfel, la aceeasi universitate, am participat joi, in calitate de moderator, la o conferintă internatională, CONFERINŢA INTERNAŢIONALĂ DE DREPT, STUDII EUROPENE ŞI RELAŢII INTERNAŢIONALE, EDIŢIA a IV-a –   „Perspectivele dreptului naţional şi european în contextul provocărilor complexe ale societăţii contemporane”. Cu acest prilej, a fost acordat titlul de Doctor Honoris Causa distinsului profesor francez,  Joel Moneger.

 

 

14 Responses to “Activitate universitară”


 1. 1 Marian Nicolae mai 14, 2016 la 9:00 am

  Judecand dupa felul cum merg lucrurile…in curand vom vedea editat Manualul de stramb international…fara nici o gluma.

 2. 2 Cris mai 14, 2016 la 9:05 am

  Continuă frenetic concursul național de doctorate.

  Eu cred că cel care aspiră la titlul de doctor trebuie să fie un om foarte studios încă din copilărie, și să nu aibă drept scop titlul de doctor în sine, ci adăugarea zi de zi a noi cunoștințe din domeniul ales, iar, în cele din urmă, abordarea cercetării științifice fundamentale.

  Într-o anumită etapă a formării sale, omul studios își dă seama că a descoperit ceva ce nu știau cei dinaintea lui, și atunci prezintă acest ceva într-o teză de doctorat.

  Apoi, după obținerea titlului, insul continuă acumularea de cunoștințe și cercetarea.

  O mare parte din doctorii de după 1990 și-au PROPUS să-și ia titlul de doctor, au citit câte ceva din domeniu, au luat de colo și de dincolo, cei mai mulți specificând de unde au luat, le-au pus cap la cap și au elaborat o „teză” care e de fapt o compilație inutilă pentru știința respectivă.
  Apoi, au lăsat baltă chiar și așa-zisul studiu, și și-au reluat activitățile lor obișnuite, adică în general pierderea de timp.

  În domeniul privat, patronii nu dau nici doi bani pe doctoratele lor, dar, la stat se dă o indemnizație pentru titlul de doctor, chiar dacă insul face exact același lucru pe care îl face și unul fără doctorat.
  Deci unii se muncesc să-și ia titlul pentru acest spor la salariu.

 3. 3 liviu bejan mai 14, 2016 la 11:36 am

  Un filmulet – reportaj de la Muzeul ocupatiei sovietice, Chisinau. Vizionare placuta.

 4. 4 centru mai 14, 2016 la 11:36 am

  Eficacitatea si pragmatismul , voluntarismul si energia presedintelui Klaus Iohannis si a bratului sau executiv , guvernul Ciolos , sunt de antologie .
  Nu , nu e vorba de data asta de rapiditatea cu care se lucreaza pe santierele incepute de Ponta ( sa vorbesc – sa sper la alte santiere – contracte , gen centura Bucuresti Sud sau autostrada Sibiu Pitesti , cu asemenea protagonisti indrazneti , e de domeniul nebuniei ) .
  E vorba din nou de Don Quijotte de Badacin , preotul Cristian Borz , cu datorii de 47000 de lei pentru consolidarea si varuirea a 90 % din peretii casei lui Maniu ( nici nu suntem la cheltuielile pentru acoperisul svaiter , ferestre , usi , podea , electricitate ) , care , naiv ( sau idealist , crezand in autoritatile tarii lui ) a scris Administratiei Prezidentiale , cerand ajutor ( promis deja acum 2 luni de Ciolos , primit asa cum l-ati primit si voi ) .
  Raspunsul Administratiei Prezidentiale ( tipic pentru Epoca nebuna de birocratie in care Iohannis – Ciolos ne afunda ) : ” autoritatile tinand de Ministerul Culturii si Patrimoniul Cultural trebuie sa faca studii privind apartenenta sau nu a bunurilor propuse la Patrimoniul National , stadiul lor de degradare , calitatea lucrarilor de reparatie facute ….inainte de a propune includerea lor in proiecte de renovare si repunere in circuitul cultural ” .
  Oamenii aceia sunt nebuni ? E casa lui Maniu , unde se retragea ( am avut un regretat profesor de literatura , mobilizat ca rezervist , invitat de Maniu acolo , la un pahar de vin , cu toti ofiterii garnizoanei Simleul Silvaniei in octombrie 1939 ) . E o ruina in pericol sa cada . Populatia doneaza , din pur patriotism , fonduri unui preot care incearca sa o repare . Nu pot urmasii in impotenta ai CDR , Iohannis si Ciolos , sa acorde treizeci de mii de lei , gest simbolic ?

 5. 5 Cris mai 14, 2016 la 1:29 pm

  @ Luminița Arhire

  Am revăzut, după mulți ani, „Viridiana” lui Luis Bunuel (1961), după ce, prima dată o văzusem mai mult din snobism, la Cinematecă.
  E un film despre dezamăgirea pe care o poți suferi dacă absolutizezi puritatea și ingenuitatea, într-o lume în care binele îți e „răsplătit” cu răul de către chiar cei cărora le-ai făcut bine.
  Deși pornește în viață cu sinceritate, devoțiune și bunătate, Viridiana sfârșește prin a se afunda în mocirlă și promiscuitate fiindcă toate principiile ei curate îi sunt contrazise de realitatea crudă, bestială și murdară.

  Bunuel e un regizor ciudat pentru mine, dar a doua vizionare a „Viridianei” m-a făcut să fiu mai atentă la felul în care lucrează tipul.
  Îmi propun să revăd „Farmecul discret al vechii burghezii” din care n-am înțeles mare lucru când l-am văzut prima dată, înaintea erei noastre.

 6. 6 Doru Coarna mai 14, 2016 la 3:46 pm

  @ Luminita & Co.,

  nu sunt decat 26 de ani de cand, dupa o revolutie sangeroasa unica prin estul Europei, emanatul primordial contacta ambasada URSS ca „sa-i spuna cine suntem si ce vrem sa facem”… A declarat-o clar si raspicat la TVRL, el insusi! Dar nimeni n-a protestat…

  Asa se face in orice imprejurare dificila, chemi fratele mai mare. Cu adevarat independenti sunt doar rusii si americanii, ceilalti sunt dependenti, pe diverse filiatii, de astia doi. Si daca este s-o analizam pana la capat, chiar si astia depind de niste acorduri si de niste organisme bancare, asa ca pana la urma campioana independentei este Rusia si pe locul doi, SUA. Am mai spus-o, Rusia este singura tara de pe planeta, capabila sa-si inchida total granitele si sa taie toate legaturile externe, si totusi sa creasca economic…

  Dar aici nu-i vorba de geopolitica ci de Zgonea! Ei bine Zgonea are dreptate, PSD pune botnita oricarei dezbateri cinstite la nivelul conducerii, asa ca socialism-democratia asta, cu putin nationalism, se duce fix in Germania anilor ’40… Chiar daca Zgonea n-ar avea dreptate, dar are si pana la urma se va vedea pretul platit de PSD, il critici, il respingi, votezi si-l invingi, dar nu-l excluzi cu cuvinte grele… Adica Dragnea este dictator, caci Ceasca l-a belit pe Parvulescu si Ponta pe Geoana si almanahe? Ce-i asta, cine misca nu mai misca?
  Sunteti nebuni daca o tineti asa, sper ca Dragnea sa-si revina, il stiam cu mult mai subtil… Si ce daca Zgonea a fost meserias, asta nu-i partid de stanga? Ponta n-a fost chelner? Ala n-a fost cismar?

  Hai, mai bine potoliti-va si ganditi-va ca mai aveti cateva luni din cea mai frumoasa perioada…

 7. 7 Adrian B. mai 14, 2016 la 5:23 pm

  @ liviu bejan
  mai 12, 2016 la 7:58 am

  Senzatia mea este ca madam Udrea vrea sa moara de gat cu Cruduta Kovesi si eventual cu V. V. Ponta ( ca victima colaterala ) .
  Targuiala aia ca la piata pe functia de procuror sef intre cei 4 corifei ai democratiei romanesti ( Udrea , Ponta , Kovesi , Basexu ) mi se pare total ilegala si imorala .
  Din cate stiu , exista un mecanism clar de numire a sefilor in justitie , nu asa ca la piata …
  Oricum , nu trebuie sa ne mai miram ca justitia arata in halul asta cand vedem cine si-a lasat amprenta pe acest domeniu .

 8. 8 centru mai 14, 2016 la 5:37 pm

  Sunt impresionat de efortul guvernului Ciolos , de valoarea si competitivitatea tehnocratilor care il compun , oameni ” apolitici ” , independenti , deasupra mizerabilelor partide a caror moarte este ceruta insistent de ” Ioan Lupu ” , ” Tonti Botis ” , ” Maria Ontan ” , ” Ioana State ” de pe Facebook-ul diasporei noastre , atat de valoroase , din Italia si Spania .
  Stadiul lucrarilor fizice la centurile ocolitoare in mai 2016 , comparativ cu aprilie 2016 :
  centura Craiova Sud – 90 % in mai , 90 % in aprilie
  centura Bacau – 0 % in mai , 0 % in aprilie
  centura Targu Mures – 11 % in mai , 11 % in aprilie
  centura Tecuci – 14 % in mai , 14 % in aprilie
  centura Satu Mare – inca nu suntem la 0 % pentru ca trebuie o Hotarare Guvernamentala pentru finantare sau includerea intr-un program Fidic , nu prea inteleg
  centura Targu Jiu – 10 % in mai , 9 % in aprilie ( enorm , un record , singurii care au progresat in patru saptamani )
  centura Radauti – se studiaza rezilierea pentru ca proiectul tehnic al constructorului difera de proiectul aprobat in 2011 ??
  Impresionant , nu ?

 9. 9 Adrian B. mai 14, 2016 la 5:45 pm

  http://www.evz.ro/klemm-propunerea-de-a-schimba-radical-cadrul-de-functionare-al-ani-de-a-oferi-imunitate-extinsa-avocatilor-niciuna-dintre-aceste-propuneri-nu-va-sustine-lupta-romaniei-impotriva-coruptiei.html

  http://www.mediafax.ro/politic/ambasada-sua-dezamagita-de-moneda-bnr-dedicata-lui-manoilescu-promotor-al-ideologiei-fasciste-15317797

  D-le Nastase , de ce mai tinem alegeri in Romania si cheltuim miliarde cu Parlamentul , partidele si Presedintele daca ne conduce ambasada americana ?!?

  Eu zic sa le desfiintam si sa ne considere o colonie (adica statul real) si sa ne conduca direct si in mod transparent.
  Daca aia din Parlament ( institutia de baza a democratiei !!! ) sunt de forma , sunt paralizati de frica si de prostie si nu pot sa ia pozitie la toate derapajele din societate .

  Am fost colonie ruseasca si acum suntem colonie americana … iar romanii nu au statut de cetateni ci de sclavi .

  Independenta castigata la Revolutie prin sange a fost aruncata la gunoi . Tara asta a ajuns carpa de sters pe jos a americanilor.

  La fel si Opozitia ! De ce ne mai trebuie Opozitie ? Din cate stiu eu , Opozitia trebuie sa se opuna Puterii , nu sa colaboreze cu ea pe ascuns .

  Ce Opozitie este aia in care presedintele principalului partid de Opozitie este fost vicepresedinte al partidului de la Putere si in care premierul se intalneste pe ascuns cu ibovnica presedintelui ca sa numeasca pe cineva procuror sef ?

 10. 10 liviu bejan mai 14, 2016 la 7:15 pm

  Imbucuratoare activitatea dumneavoastra universitara!

 11. 11 Radu Humor mai 14, 2016 la 7:56 pm

  Felicia Popa
  Scrisoare deschisă adresată demnitarilor români
  Bună ziua, doamnelor şi domnilor!
  Pardon de expresie! Forma corectă de salut ar fi, „Vai de zilele noastre! Ce-aţi făcut din noi, neisprăviţilor?”
  Pentru că ne-aţi sigilat destinele în zodia perdanţilor, voi face un salt peste cuvenitele formule de politeţe şi vă întreb abrupt: dacă fostul comandant al Penitenciarului Rîmnicu Sărat, Alexandru Vişinescu, a fost trimis în judecată pentru crime împotriva umanităţii şi drept urmare a fost condamnat la 20 de ani de închisoare, urmând să fie şi degradat militar, voi, cei care în ultimii 25 de ani, pretinzînd că aţi condus România, aţi devastat-o, aţi vîndut-o, aţi pustiit-o, ce meritaţi? Chiar dacă decizia nu este definitivă, putînd fi atacată, fie şi după o jumătate de secol, această vişinată expirată, va plăti pentru ororile comise.
  Torţionarul Vişinescu se face vinovat de moartea şi de maltratarea a zeci, poate sute de detinuţi politici. Voi, cei care vă faceţi vinovaţi de distrugerea, fără precedent, a României, a unui popor, ce pedepse meritaţi?
  – guvernele post-decembriste care s-au perindat la conducerea ţării în ultimii 25 de ani, au distrus, au falimentat, au privatizat defectuos ori au vîndut la fier vechi, peste 1.200 de mari întreprinderi româneşti. Drept urmare, peste jumătate din forţa aptă de muncă a plecat în Italia, Germania, Spania, Franţa… Unii muncesc pentru ei şi pentru familiile abandonate în ţară, alţii fură, cerşesc, ucid în numele supravieţuirii;
  – în anul 1989, România nu numai că nu avea datorii externe, ci dispunea de 18 miliarde de dolari, care se constituiau din lichidități bancare sub formă de rezerve valutare şi de creanţe generate de exporturi. Unde au dispărut aceste sume?
  – ne-aţi minţit, ne-aţi furat, ne-aţi devastat ţara, aţi creat condiţii optime reducerii populaţiei „pe căi naturale”. Natalitatea scade îngrijorător. Tinerii sînt ignoraţi;
  – aţi pierdut (cedat) cu acte, moştenirea Gojdu;
  – aţi pierdut pentru totdeauna tezaurul României încredinţat spre păstrare Moscovei;
  – tot sub… conducerea voastră, România a fost scosă de pe lista producătorilor de aur, pierzînd astfel dreptul de a folosi poansonul BNR. În aceste condiţii, orice producator de aur din Romania trebuie sa apeleze la un laborator acreditat, ceea ce înseamnă costuri suplimentare pentru inscripţionarea lingourilor;
  – tot la pierderi se încadrează şi Pavilionul naţional– simbolul care indică naţionalitatea navei. Cu alte cuvinte, dacă am rămas fără flotă, la ce i-ar mai folosi Autorităţii Navale Române, Pavilionul românesc?!
  – unde sînt sumele enorme care constituiau fondul de pensii în 1989?
  – unde sînt banii Fondului Solidaritatea?
  – ce s-a întîmplat cu fondurile UTC, PCR şi ale Sindicatului socialist? Dar cu patrimoniul acestora, ce aţi făcut?
  „În spatele fiecărei mari averi se află o fără-de-lege.” – aprecia Honore de Balzac. Voi cum veţi justifica traiul regesc şi averile colosale pe care vi le-aţi permis?
  – aţi pritocit legi cu dedicaţie pentru grupuri de interese, legi care nu au nicio legătură cu poporul român, cu interesele ţării;
  – prin complicitate, aţi contribuit la distrugerea fondului forestier, la înstrăinarea tuturor resurselor României;
  – sub pretextul retrocedărilor, aţi înstrăinat clădiri monumente istorice, numeroase sedii de muzee, de şcoli, licee, grădiniţe, clinici medicale, dar şi terenuri intravilane;
  – sînteţi devoratori nativi, aţi acceptat liberalizarea vînzării terenurilor, care va conduce la pierderea definitivă a României. După cum aflăm din scrierile domnului Eminescu, ţara a mai fost devorată dar „Matei Basarab răscumpăra cu bani din visterie, pămînturi încăpute pe mîini străine; astăzi trei din patru părţi ale acestor pămînturi sînt în asemenea mîini. Se înţelege că cu pământul trec drepturile publice, cu acestea Parlamentul, cu Parlamentul puterea.” Vom mai avea un Basarab care să răscumpere ceea ce aţi înstrăinat voi? Greu de crezut!
  – actul de justiţie se face esenţialmente, pe baza interceptărilor convorbirilor, a iscoadelor, a trădărilor, a turnătoriilor numite parşiv, „denunţuri”, pe şantaj. Toate acestea, cu acordul sau la comanda voastră;
  – Academia Română asistă fără nicio reacţie, la mutilarea Limbii române, care este memoria neamului. Desigur, şi primii demnitari ai ţării fac excepţie de limba română.
  A vorbi la întîlniri cu protocol de grad zero, în limba poporului pe care pretinzi că îl conduci, reprezintă o formă de respect faţă de acesta. De ce oare, Angela Merkel, François Hollande, Vladimir Putin, Sergio Mattarella şi alţi lideri vorbesc exclusiv în limbile oficiale ale ţărilor ai căror conducători sînt? Pot fi bănuiţi aceştia că sînt doar vorbitori ai unei singure limbi? În mod evident, nu!
  – dominaţi de instincte primitive, de interese private ori de grupuri infracţionale, aţi procedat astfel încît funcţiile cele mai importante în stat au fost ocupate exclusiv, de indivizi numiţi pe cu totul alte criterii decît cele ale competenţei. De aici, dezastrul;
  Histrionici, cu o ereditate fisurată, defectuoasă, ne-aţi amputat încrederea. Sub pretextul libertăţii de exprimare, aţi mutilat adevărul, astfel încît, adesea, viaţa pare mai dureroasă decît moartea.
  – aţi contribuit la distrugerea agriculturii, astfel încît românii consumă furaje chimice de import. Drept consecinţă, România este pe locuri fruntaşe în Europa, chiar şi în lume, la numeroase afecţiuni cronice;
  – aţi instrumentat complicităţi pentru a vă însuşi tone de bani din licitaţii organizate în folosul vostru;
  – sînteţi abstracţi, aţi banalizat declinul. După 25 de ani de „reformă” a învăţămîntului, cei mai mulţi au diplome şi din ce în ce mai puţini, au studii. Nenumăraţi semianalfabeţi cu diplome, deţin funcţii importante în stat, de aici, consenciţele dezastruoase;
  – sistemul sanitar, de asemeni, l-aţi reformat astfel încît, s-au înmulţit cimitirele;
  – o devastatoare inflaţie a răului devorează ceea ce a mai rămas din noi. „România apare ca o ţară devastată de frici şi de percepţia unor pericole care pîndesc individul, comunităţile sau chiar ţara în totalitatea ei, la tot pasul. Universul social al românului pare populat de nesiguranţă şi incertitudini, de spaime şi viitoare pericole care îl determină la acţiuni sau reprezentări fataliste sau pesimiste cu privire la viitor” – se arată în analiza datelor unui studiu IRES, realizat în luna mai 2015. „Riscuri precum nesiguranţa locului de muncă sau cel legat de somaj sînt cele cu care ne-am obişnuit în ultimele decenii, dar la ele se adaugă mai nou terorismul, riscurile alimentare, poluarea, accidentele nucleare. Românii sînt tot mai speriaţi de traficul şi consumul de droguri sau de riscul unui război în zonă” – se mai arată în acelaşi studiu.
  – Un popor este un organism viu, care nu poate supravieţui la nesfîrşit cu demnitatea amputată!
  Întorcîndu-mă la victimele criminalului Vişinescu, care trăiau în condiţii inumane, înspăimîntate, fără hrană suficientă, fără medicamente, umilite, vin şi vă întreb, victimele regimurilor voastre nu au fost tratate în mod similar? Torturati psihic, nu şi fizic, numeroşi români s-au sinucis pentru că nu au putut suporta lipsurile, spaimele. Alţii, au plecat în veşnicie la vîrste tinere, din aceleaşi cauze.
  Legendara „generaţia-n blugi şi-n adidaşi”, care a îndurat lipsuri inimaginabile, condiţii inumane, care a fost exploatată diabolic pentru ca România să achite datoria externă şi pe spatele căreia Ceauşescu a reclădit România, pentru ca să aveţi voi ce fura, sînt pensionarii de astăzi, cărora nu le puteţi asigura o existenţă decentă, binemeritată, determinîndu-i să se simtă vinovaţi pentru că nu au murit înante de împlinrea vîrstei de pensionare.
  Cei mai mulţi dintre seniorii de astăzi, şi-au riscat vieţile, participînd necondiţionat la evenimentele din decembrie 1989, majoritatea, fără a pretinde titluri de revoluţionari şi recompense consistente.
  Morţii din decembrie ’89, victimele mineriadelor, vor rămîne îngropate şi la propriu şi la figurat?
  Ce-aţi făcut din ţara lor, din truda lor, din vieţile şi din morţile lor? Credeţi că veţi păcăli soarta şi că nu veţi plăti? Poate că unii veţi avea „şansa” să nu prindeţi acele vremuri, dar vă asigur că cel puţin unii dintre voi, mai devreme sau mai tîrziu, veţi avea soarta torţionarului Vişinescu, pe care, paradoxal, statul român l-a recompensat onorabil, pînă la vîrsta de 90 de ani.
  Conform hotărîrii Curţii de Apel Bucuresti, Vişinescu trebuie să plătească urmaşilor victimelor sale, 300.000 de euro, cu titlu de despăgubiri. în solidar cu Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul de Interne şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor. Chiar dacă instanţa a menţinut sechestru asigurător pe imobilul în care locuieşte Alexandru Vişinescu, cît şi pe o serie de acţiuni pe care acesta le-ar deţine la SIF, o parte din suma stabilită pentru despăgubiri, va fi suportată de stat prin instituţiile amintite, adică de noi, implicit de către urmaşii victimelor Vişinescului cel cumplit. Paradoxal sau nu, suportăm sau nu…
  Ar fi multe de adăugat – distrugerea CFR, a Loteriei şi a Poştei Române, desfiinţarea cinematografelor şi implicit devastarea Patrimoniului imobiliar al România Film, deturnarea fondurilor europene şi de aici consecinţele etc, etc, etc.
  Cum eu nu am autoritatea de a judeca şi de a pedepsi conform legislaţiei româneşti în vigoare, aceste fapte care au condus la distrugerea României, am semnalat doar, apreciind că toate acestea şi numeroase altele, pot fi catalogate ca fiind cel puţin crime împotriva umanităţii.
  Vă întrebaţi poate cum îmi permit să nu folosesc pronumele de politeţe cînd mă adresez unor foşti şi actuali demnitari? Explicaţia este simplă şi de bun-simţ. De vreme ce sînt la per tu cu Dumnezeu, cum credţi că aş putea să mă adresez unor mincinoşi, unor trădători, unor hoţi, unor vînzători de ţară?
  Cu mari rezerve, admit că nu toţi vă încadraţi în aceste categorii. Maxim 1-2 la sută, se exclud poate, dar şi aceia deliranţi, aroganţi, duplicitari…
  Felicia Popa

  Subscriu !

 12. 12 centru mai 14, 2016 la 8:35 pm

  Pentru criticii capitalismului , aparatorii si justificatorii regimului comunist , ca si pentru cei care ” de la varsta de 10 ani colectionau barfe despre Carol al 2 – lea ” ( ceea ce da o enorma valoare judecatilor lor intelepte ) , urmariti pe Youtube
  ” Romania 1939 days of peace days of war ” o selectie a jurnalelor cinematografice din 1939 cu acreditarea ambasadorului francez Thierry , funeraliile lui Armand Calinescu , concursuri de hipism , lansari de nave militare la Galati , curse Air France Paris Bucuresti , imagini din Cernauti …
  Realizati enormul rau produs de comunism Romaniei – ce veti vedea in jurnale e o alta tara , o tara bogata , fericita , cu oameni imbracati in aceleasi costume ca la New York , soare , hipodromuri , curse de automobile , expozitii de arta , congrese ale caminelor culturale …

 13. 13 ZeV mai 15, 2016 la 1:14 pm

  T-Rex

  Corect.
  Sa ne amintim ca datoria publica federala a SUA a devenit de-a dreptul astronomica. Nu demult, statul american a fost blocat (intrand in incapacitate de plata – urmare a depasirii unui prag fatidic), dar a intervenit Congresul care a urcat gradul de indatorare si mai sus.
  De aceea America este in prezent un stat agresiv, expansionist si terorist. Este un stat slab, caruia pur si si simplu nu-i mai ajung resursele pentru a mentine in functiune ,,turnul Babel” amorf pe care l-a construit calcand pe cadavre si valori. Ceea ce spune Edward Snowden este cat se poate de relevant pentru ceea ce inseamna ,,sistemul” american, o forma evoluata de fascismo-comunism, in care unii spun ca premierea unor varfuri de creatie, ii jigneste pe ceilalti.
  CITEZ:
  ,,În spiritul gândirii politice corecte, a admira pe cineva sau creația cuiva este o blasfemie, pentru ca înseamnă a recunoaște inegalitatea dintre oameni. Ideea de a acorda premii pentru anumite merite este și ea condamnată pentru că premierea unora ar însemna „jignirea” și „punerea în inferioritate” a altora. În cartea sa „A Study Of Our Decline” (Un studiu al declinului nostru), filosoful Philip Atkinson (n. 1947) se exprima astfel: Folosind scuza de a nu vrea să ofenseze pe nimeni, “Corectitudinea politică” le impune oamenilor să se poarte precum un nebun care vrea să le facă pe plac tuturor. Adică toți trebuie să se comporte precum acel nebun! Toți trebuie să accepte noțiunile “Corectitudinii politice” ca pe un adevăr. În caz contrar, vai de ei! Este aceeași mentalitate care a inspirat Inchiziția și l-a obligat pe Galileo Galilei să retracteze. Aceeași mentalitate care i-a inspirat pe naziști și a dus la holocaust. Odată ce libera exprimare este băgată în cămașa de forță a adevărului oficial, se ajunge la nebunia care domnește în toate statele totalitare. Viața, atât cea privată cât și cea publică, devine o șaradă golită de sens, în care prosperă iluzia și domnește teroarea.”
  COMENTEZ:
  Iata de ce am scris ca America este un stat terorist. Teorist, incepand cu proprii cetateni.

  Pana la urma, tiparnita FED nu va mai putea produce la infinit ,,nimic” care sa fie albit, prin intermediul sistemului bancar, prin munca si resursele altora. Totul are o limita. Niciodata , ca pana acum, nu am perceput atat de limpede ,,nuditatea” ,,imparatului” numit ,,unchiul Sam”. O carcasa holywood-iana de corectitudine politica fara niciun continut. Confetti, poleiala, imagine, efecte speciale, caragialisme, manipulare. Aceasta este America, cea care, prin intermediul nesimtitului de la Ambasada, se amesteca grosolan in viata interna a unui stat independent.
  Din pacate, independent doar teoretic si ,,anacronic” constitutional.
  Priviti planeta Terra din spatiu….Eu, cel putin, ma ingrozesc sa constat cat este de mic si de limitat spatiul nostru vital. Nu exista alternativa la planeta Pamant, in urmatorii 10.000 de ani. Daca ni-l/ne-o vom distruge singuri, pana atunci, as putea spune ca Dumnezeu a gresit fatal luand decizia de a-l crea pe Adam. Erau suficiente celelalte animale.

 14. 14 T-Rex mai 15, 2016 la 2:35 pm

  @ZeV, din pacate Romania nu este stat „independent” decit pe hirtie. Nu stim nici macar daca mai este „stat”, pentru ca pare mai mult o colonie. Una vesela insa, unde berea e ieftina, iar romanii pe locul 3 la consum in lume! O tara mica, dar care se vede ca e unita cind conteaza sa fim in top la ceva :).

  Iti inteleg si impartasesc supararea, dar cine NU terorizeaza azi planeta? Speranta mea era o Uniune Europeana puternica si democrata. Mi s-a ruinat si asta. Au reusit americanii si rusii sa o divizeze si sa o faca impotenta. Acum, cind e prea slaba, si cind jocurile lor sunt in pericol, ii vedem cum se agita (cu Brexitul, cu Turcia/refugiati, cu Gercia, cu nationalismele/extremismul de dreapta). Lumea Occidentala e in mare impas, si impredictibilitatea si multiplicarea problemelor poate duce la implozie. Sigur, ne temem de Rusia, pe buna dreptate. Dar ma tem si ca establishmentul lumii Occidentale- in autismul si conservatorismul sau – nu va fi in stare sa administreze pacea sociala si cea internationala.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: