Justitia si puterea politică

DSC_0304.JPG

DSC_0364.JPG

Cartea lui Iuliu Crăcană, lansată ieri la Fundatie, completează analiza unei perioade mai putin cunoscute – aceea a instaurării si consolidării regimului comunist (1944-1958). Reglementări  referitoare la „criminalii de razboi”, la combaterea speculei si a sabotajului, la pedepsirea „vinovatilor pentru dezastrul tării”, dispozitii noi in privinta confiscării averilor, arestului preventiv au fost introduse in vremea ministeriatului lui Lucretiu Pătrăscanu (cazut victimă sistemului creat de el insusi) si apoi al celui pe care l-a detinut Avram Bunaciu.

Citatele din Stalin, Lenin, Gheorghiu Dej sunt savuroase dacă nu ar fi dramatice prin efectele pe care le-au produs. Avocatul părintelui Stăniloaie, după consultarea dosarului, le spune, cu bucurie, membrilor familiei acestuia: „E nevinovat. O să ia cinci ani”. Era perioada in care pedeapsa cu moartea era frecventă…

Citind această carte rămâi cu un gust extrem de amar. Tribunale ale poporului, executii sumare, „procese mega-politice”, „procese politice conjuncturale” (cele mai putin importante!), „purificarea administratiei”, „purificarea corpului magistratilor”, numirile in procuratură pe bază politică, epurarea avocatilor, „re-educarea prin muncă”,  viziunea asupra infractiunii, gratierea si amnistia – iată mecanismul prin care regimul politic de atunci si-a impus vointa si interesele.

Din fericire, astfel de lucruri nu se mai pot intămpla in timpurile noastre, atunci câmd se schimbă regimul politic!

 

 

 

 

 

 

52 Responses to “Justitia si puterea politică”


 1. 1 fostă basarabeancă martie 30, 2016 la 2:01 pm

  Năstase,

  citez:

  „Din fericire, astfel de lucruri nu se mai pot întâmpla în timpurile noastre, atunci când se schimbă regimul politic!”

  Azi sunteți pus pe glume!

 2. 2 petrujipa martie 30, 2016 la 2:14 pm

  Nu? Dar se întâmplă! Istoria parcă se repetă…

 3. 3 Centru martie 30, 2016 la 2:15 pm

  Ne-am scos , domnilor !
  Ghiciti ce consilieri ia domnul Ciolos pentru a avansa santierele de infrastructura , blocate si mai rau cu puterea tehnocrata decat cu tematorul si prudentul Ponta : dupa Catalin Drula , programator informatic si mare gura la Digi cu ” asa nu e bine ” ( care , de cand e la ministerul transporturilor , justifica birocratia si neinceperea lucrarilor , fara sa fi avansat un proiect cu un mm ) a fost recrutat un alt programator informatic , 24-25 de ani , proaspat iesit din facultate , entuziast dar foarte fraged si la fel de incompetent ca Drula in management si constructii .
  Mult mai rau , mult mai rau cu astia decat cu Ponta .
  Lipsiti de autoritate in fata fanariotilor paraziti din serviciile CNADR si Transporturilor care-i plimba in balon cum vor , incapabili sa determine darea celui mai mic ordin de incepere a unui santier , impresionabili si ineficace …
  Stie cineva in Romania ca TGV-ul Paris Marsilia si Paris Lyon au fost facute cu vointa inversunata a sefilor de stat francezi , de la Giscard la Mittterand si Chirac , cu ministri competenti , cu sefi de proiect iesiti din ” les Grandes Ecoles ” ( impresionanti ingineri si economisti din ministere si marile companii ) , cu manageri de proiect , cu mari firme – Eiffage , Vinci , Bouygues ?
  Astia se impiedica in proiectarea centurii Bucurestiului – intr-un comunicat de serviciu psihiatric , Costescu , ministrul transporturilor , si Honor , sef CNADR , delireaza ceva despre ” un program de reinsertie al populatiei rome ” care , in plus de alte probleme pe care doar ei le pot inventa , intarzie inca acest santier …

 4. 4 miron1947 martie 30, 2016 la 2:22 pm

  ,,Din fericire, astfel de lucruri nu se mai pot intămpla in timpurile noastre, atunci câmd se schimbă regimul politic!”
  Sunteti sigur?

 5. 5 nastase martie 30, 2016 la 2:32 pm

  fostă basarabeancă,
  da.

 6. 6 Fragmentarium Politic martie 30, 2016 la 2:45 pm

  Despre care „putere politica” este vorba? In teoria separatiei puterilor se vorbeste despre puterea legislativa, puterea executiva si puterea juridica. Sa intelegem ca puterea executiva este o „putere politica”? Sau, poate, ca si puterea legislativa este o „putere politica”? Bine, daca este asa, primele doua puteri sunt electorale, alese prin votul cetatenilor, deci au reprezentativitate, credibilitate si legitimitate. Si daca „puterea politica” este legitima si numeste puterea juridica, unde este neregula? Inteleg ca unicitatea si separatia puterilor sunt doua lucruri diferite (sau poate nu, in termenii decurgerii?), dar, totusi, in ultimul caz au aparut niste intrebari noi, care sunt in multiplicare, si nu cred ca punerea batistei pe tambal va mai tine multa vreme…

 7. 7 Doru Coarna martie 30, 2016 la 3:43 pm

  Sigur ca justitia se schimba odata cu schimbarea regimului politic, dar se schimba si injustitia! Si asta-i mai grav, nu?, deoarece cetateanul traieste sub injustitie, nu sub justitie… Nu conteaza ca undeva si pt cineva constitutia e imuabila, daca nu este peste tot si pt toti, in mod natural…

  Altfel, ramanem tot cu ceea ce scrie in Scanteia…

  Uite nu mai departe decat azi, l-au scapat(at) pe Ghita! Asta denota reflexul incarnat, de protejare ca turma in fata pradatorului.. Ei nu se gandesc ca mai au cateva luni si dupa, nu mai este nevoie de aprobarea parlamentului? Ma uitam la tv cum se ofensau toti rosii la fata si ma gandeam cam cati dintre onorabili ar trage, la o adica, Ghita dupa el… Deh!

  Acum sigur ca apare ambasada, astia dau vina unii pe altii, presedintele ramane iar dezamagit iar Ghita are cateva luni bune ca sa-si ingroape problema. Primul pas a fost facut, cad softurile precum popicele…

  Ce mama naibii le-a trebuit lor sa-si serbeze imediat infrangerea la Dubai?

  Sa ramana gazda unicul premier, primul si ultimul, palit cu sabia pe care o tine doamna aia in mana?

  Dle Nastase, puteti pune de-un club extrem de exclusivist… Culmea e ca aproape toti ceilalti ar fi trebuit legati pt diverse fapte, optiuni si inabilitati cauzatoare de consecinte extrem de grave…

  Vedeti? Justitie/Injustitie… Guvernezi cu justitia si te termina injustitia…

 8. 8 Ghita Bizonu' martie 30, 2016 la 5:03 pm

  A inceput camapnia electorala!!!

  Lia Olguţa Vasilescu a fost REŢINUTĂ de DNA într-un dosar de CORUPŢIE. Primarul Craiovei este ACUZAT de luare de MITĂ, TRAFIC de INFLUENŢĂ şi SPĂLARE de BANI(EvZ)

  În cursul anului 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai mulţi oameni de afaceri au fost determinaţi de candidatul Vasilescu Lia Olguţa, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să efectueze diverse sponsorizări. În scopul obţinerii acestor foloase, inculpata s-a folosit de influenţa pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, în calitatea sa de vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic. „Donaţiile” respective, estimate la 135.907 euro, făcute în condiţiile de mai sus, s-au concretizat atât în realizarea de materiale electorale, dar şi pentru organizarea unor spectacole în susţinerea campaniei inculpatei„, anunţă procurorii anticorupţie într-un comunicat de presă.

  Concret, Vasilescu Lia Olguţa a solicitat oamenilor de afaceri care aveau în derulare contracte cu Primăria Craiova, să efectueze sponsorizări către asociaţia reprezentată de inculpata Popescu Elena Daniela, în vederea efectuării unor lucrări de reabilitare a faţadelor unor clădiri din municipiul Craiova„, anunţă DNA.

  „edilul a beneficiat în mod direct de avantaje nepatrimoniale constând în acumularea de capital electoral, aspecte invocate deja în spaţiul public într-o emisiune televizată din data de 02 martie 2016„(Mediafax)

  Spre kovessim in zbor!!!

 9. 9 serbanfl martie 30, 2016 la 6:37 pm

  Nu cred că glumiți, așa cum răspundeți unei vizitatoare foarte curioase. Chiar cred că trebuie susținută cu și mai mare intensitate activitatea DNA, în ciuda semi eșecului privind arestarea preventivă a lui Sebastian Ghiță.
  Nu cred că Olguța Vasilescu este vinovată, dar cred că este bine c-a fost reținută și abia mâine va fi prezentată în fața unei instanțe.
  Trebuie susținut sistemul de justiție creat de Monica Macovei! Asta este și orientarea actuală a postului TV de știri cel mai popular – Antena 3.
  Aseară Gâdea, Stancu – Zamfir, Ciuvică, au argumentat cu mult patos pro judecarea lui S.G. în stare de arest – pentru că prin firma lui de IT n-a prea lăsat loc, așa cum se întâmplă cam în toate celelalte domenii, ca firmele străine să încheie contractele grase cu statul român! Și nu m-am mirat de loc astăzi, când Dana Grecu și-a început emisiunea anunțând pe un ton grav că PSD-iștii se lamentează că DNA-ul „îi calcă pe cap”.
  Judecând strict modul cum se face justiție în România zilelor noastre, declar că îmi doresc ca actuala direcție de acțiune să nu se schimbe din iulie ci să continue până la finele anului.
  Judecând strict modul cum se manifestă Voiculescu, prin reprezentanții săi, observ că n-a înțeles nimic din lecțiile primite. Când „Dumnezeu n-a dat cu parul, dar a dat” pentru reaua credință de după alegerile din 2004, Voiculescu a ales să-și distrugă atât foștii aliați cât și partidul ce l-a creat și finanțat mai bine de 20 de ani!

 10. 11 Criticos martie 30, 2016 la 7:01 pm

  Amară ironie în final! Cineva a exclamat azi: Cum poate făta pământul ăsta asemenea jigodii?! Se referea la șefa cătușelor.

 11. 12 Luminita Arhire martie 30, 2016 la 7:39 pm

  Sunt filme în care un personaj este aruncat într-un bazin, legat fedeleş şi cu un pietroi atârnat de gleznă, iar apoi se dă drumul la apă, şi apa se ridică încetişor, până la gambe, până la coapse, până la piept, până la gât…Ar cere prea mult efort orice zbatere de a rupe frânghiile şi de-a forţa încheietura piciorului să iasă din laţul cu pietroi la capăt… Până la urmă, ce rost mai are orice încercare de supravieţuire… Aşa cred că suntem noi acum. Ne uităm, prostiţi, cum creşte apa în bazin şi măsurăm timpul care ne-a mai rămas. Poporul român tace.

  Când am citit comunicatul DNA relatând „delictele” în urma cărora a fost încătuşată Olguţa Vasilescu mi-a venit să vomit. La propriu, mi-a venit să vomit. Poate populaţia României să accepte şi să aplaude în continuare aşa ceva? Poate nu aplaudă, dar tace, cum a tăcut de-atâtea ori.

  Cetăţeanul României a privit contemplativ instaurarea unui guvern semănând, bucăţică ruptă cu “alien” –ul născocit de H. R. Giger, din ALIEN-ul lui Ridley Scott, guvern ilustrând perfect monstrul care deschide gura cu două rânduri de colţi, din care iese o altă gură, cu alte două rânduri de colţi, şi-n adâncul căruia, dacă te uiţi mai atent, până să-ţi sfărâme oasele creatura, în loc de omuşor , zăreşti în gâtlej altă o gură cu încă două rânduri de colţi… iar toate gurile astea înfometate muşcă din poporul român …Care tace.

  Alegerile locale nu mai sunt alegeri, sunt măcel, xenocid PSD-ist , iar în acest timp Dragnea , cu ochii pe cer, urmărind libelule, zice visător că a recomandat oştii pesediste “să sprijine cererile justiţiei” în Parlament. Simpatizantul român de stânga preferă să tacă.

  Suntem un organism lovit de streche… din când în când, Gorghiu Alina , pe care n-o mai încap rochiile, uită motivul pentru care n-o mai încap rochiile şi revarsă în spaţiul public nişte valuri-valuri de venin, ceva atât de dramatic distonant cu situaţie ei… Feministă acerbă, e probabil îngrozită că ar putea deveni mai puţin viperă, din pricina transformărilor intime fireşti generate de miracolul maternităţii. Privesc cu repulsie acestă sforţare oribilă de a contrazice, cu orice chip, natura. Colegii ei de partid văd şi tac. Lumea vede şi tace.

  Lipsa de reacţie minimă şi legitimă a cetăţeanului român exprimă, mai bine dacât orice altceva, alienarea extinsă a unei societăţi fără viitor, pentru că nu ştie să corecteze, să sancţioneze anormalul şi să repare… Şi asta, deoarece s-a obişnuit, de-atâta amar de timp, să tacă.

 12. 13 Adrian B. martie 30, 2016 la 8:03 pm

  D-le Nastase , nu s-au saturat membrii PSD sa fie VANATI si ARESTATI unul cate unul de statul politienesc ( de fapt , un grup de crima organizata ) format din DNA , Basescu , Blaga , Macovei , Iohannis , ambasade straine , etc. ?

  Chiar sufera toti de sindromul Stockholm ?

  Este o rusine ce se intampla . Chiar nu se gaseste nimeni in PSD care sa aiba curajul sa spuna ce se intampla in tara asta , ce abuzuri se fac si arestari la comanda ?

  http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/lia-olguta-vasilescu-audiata-la-dna-aceasta-este-citata-intr-un-dosar-de-coruptie.html

 13. 15 papasha martie 30, 2016 la 10:49 pm

  Gazda , o prezenta impecabila ( dar cravata …, cat e cravata , ca tare frumoasa mai e ) !

  –––––––––––––––––––––––––––––––––

  Subiectul de astazi ma lasa rece din cauza impotentei omniprezente a puterii politice , pe care nici Viagra n-o mai ajuta !

  REMEMBER ? Puterea asta politica a avut acum cativa ani o majoritate de peste 70% si au facut cacalica pe ea . Acum culeg ce-au semanat !

  Justitia face cu ea ( puterea politica ), ce vrea muschii ei , fara nici cea mai mica caraiala , pt. ca si-au gasit prostii care nu misca-n front !

  Cine poate oase roade , cine nu , nici carne moale !

  ––––––––––––––––––––––––––––––––––

  Ne-ati promis niste poze de la o alta intalnire ” mai anterioara o leaca „.

  ––––––––––––––––––––––––––––––––––

 14. 16 Donkeypapuas martie 30, 2016 la 11:34 pm

  Domnule Adrian Năstase,
  Abia acum citesc articolul care face referire la părintele Stăniloaie. În replica mea mă refeream la un comentariu al lui T-Rex unde şi acolo se făcea trimitere la o condamnare de 5 ani PENTRU ACCIDENT AUTO! Partea bună e că astfel o realiza tovarăşul T-Rex marea diferenţă între un regim criminal care trimitea pentru 5 ani NEVINOVAŢI la închisoare şi un regim bazat le domnia Legii unde, chiar dacă e vorba de „beizadea”, acest lucru nu îmiedică trimiterea sa la puşcărie tot pentru cinci ani. Eu înţeleg că T-Rex regretă vremurile în care autorii de accidente or fi fost condamnaţi pe viaţă (oare?) dar să nu uite şi că pe lângă aceia puşcăriile erau tixita cu „duşmanii poporului”.

 15. 17 Adrian B. martie 30, 2016 la 11:42 pm

  Victor Orban Speech on March 15

  Desi sunt roman 100% si nu pot sa-i inghit pe maghiari , nu pot sa nu remarc diferentele majore intre politicienii maghiari si cei romani si in definitiv intre unguri si romani …

  Nici nu prea stiu cum sa definesc ceea ce se petrece astazi in Romania , ce fel de societate este aceasta : un poligon de testare a suportabilitatii oamenilor , un poligon de experimente politice , o colonie penitenciara , o dictatura securista , un nou experiment american , o tara esuata , o tara in care lucrurile au scapat de sub control in toate domeniile ?

 16. 18 Adrian B. martie 31, 2016 la 2:59 am

  D-le Nastase , spuneti-le alora de la PSD ca este mult mai demn sa mori luptând decat sa-ti astepti rândul la taiere . Daca lupti mai ai si o sansa de a castiga …

  Insa nu cu lideri gen Ponta , Ghita & Co. deoarece astora ar trebui sa le ” multumim ” pentru ceea ce se intampla astazi .

  Uneori ma gandesc cum ar fi aratat Romania daca ar fi castigat Victor Ponta alegerile . Probabil ca la fel de groaznic :

  Victor Ponta la Cotroceni , George Maior premier , tata socrul la SIE , Gabriel Oprea la SRI , Robert Cazanciuc – procuror general , Ioan Rus la Interne şi Sebi Ghita în locul Elenei Udrea pe post de sfetnic al președintelui .

 17. 19 Alexandru b martie 31, 2016 la 4:03 am

  Aferim!

 18. 20 maria martie 31, 2016 la 7:44 am

  Domnule Nastase , noi suntem foarte suparati de ceea ce se intampla

 19. 21 Oscar Wilde martie 31, 2016 la 8:21 am

  Pe cine ajută astfel de dezbateri, atâta timp cât unii dintre cei care înfăptuiesc justuția întruchipează cele 3 maimuțe chinezești: Nu văd, Nu aud, Nu vorbesc, despre ceea ce ar trebui să vadă, ceea ce ar trebui să audă și ceea ce ar trebui să vorbească? La ce ajută aceste dezbateri atâta timp cât cei care fac poitică nu știu că atunci când istoria se repetă, ea se repetă nu numai cu fapte, ci și cu consecințe?
  Mă întreb, ce au cu Olguța Vasilescu? Este vreun candidat la orice funcție administrativă sau politică, care nu a primit sponsorizări, în această lume democratică din orice spațiu european sau american?

 20. 22 ZeV martie 31, 2016 la 8:38 am

  Adrian B.
  martie 31, 2016 la 2:59 am

  Ti se pare ca Liviu Dragnea este un luptator ?
  Ti se pare ca Sebi Ghita este un politician timorat ?
  Pe cine au ascultat parlamentarii PSD din Camera ? Pe Dragnea, cel care sustine ,,statul de drept” si le cere parlamentarilor sa nu se atinga de cererile procurorilor ? Chiar daca arestul preventiv este prin definitie un abuz ?
  Eu vad lucrurile exact invers decat d-ta, dar, ma rog, poate gresesc eu. Sa aprecieze colegii cine greseste.
  ps
  Ma gandeam sa renunt la a mai posta (avand in vedere ca un comentariu – bun, dupa parerea mea – mi s-a cenzurat pe firul anterior), dar nu pot sa-mi abandonez colegii care rationeaza si se manifesta responsabil: Luminita, George Ban, Cris, fosta basarabeanca, MEP, T- Rex , Carcotasu si altii – al caror nume nu-mi vin acum in minte (si le cer scuze pentru asta).
  Nu poate fi lasat blogul pe seama invectivelor papashei, urii viscerale fata de stanga politica a domnului Coarna, sau antipontistilor orbi (ca d-ta), sau dreptacilor cu tenta nazista ostili democratiei si stangii (ca donkeypapuas), care ne mint cu nerusinare spunandu-ne ca Ponta a creat sistemul ticalosit, sau, ca a fost un premier incompetent, etc, etc.
  Dimpotriva, Ponta este vanat. De ce ? Pentru ca nu a facut compromisuri cu sistemul. Pactul cu Basescu a fost impus din afara si a permis USL sa guverneze. Si a guvernat bine, din moment ce inca exista excedent la buget in trim I-2016, chiar daca TVA s-a diminuat.
  Sa privim si sondajele privind increderea, care, se pare, ingrijoreaza ,,sistemul” . Sa analizam si de ce tot mai multi romani regreta plecarea unui guvern competent, pentru a fi cocotat la Palat un guvern de birocrati iresponsabili, inerti, obraznici si cu gandul doar la reluarea posturilor bine platite de la Burxelles – temporar suspendate. Un guvern format din oameni care dispretuiesc profund poporul roman si valorile sale.
  Guvernul Ponta nu a demisionat sub mandatul lui Traian Basescu. A facut-o pentru ca partidul (din lasitate) nu si-a mai sustinut liderul, dupa pierderea alegerilor prezidentiale.
  Culmea, Dragnea si-a permis sa se laude, el, cu realizarii guvernarii Ponta, in absenta ex-premierului (sic!)
  Nu cumva Dragnea, pe langa faptul ca este las, mai este si nesimtit ? In fine, poate ma insel eu….dar nu cred.
  Oricum, este din ce in ce mai penibil, mai ales, dupa ce s-a exprimat neclar, defensiv si alunecos la intrebarile legate de relatia cu UNPR si cu singurul vertebrat din Senatul Romaniei, domnul Calin Popescu Tariceanu.
  Sper ca PSD sa se trezeasca la realitate.
  De exemplu, as propune partidului ca toti primarii inca in functie sa-si ataseze cate o banderola cu inscriptia ,,prezumat infractor”.
  Sau, sa ceara oficial DNA ca, in 48 de ore, sa remita partidului o lista cu cine nu are/au voie sa candideze la alegerile locale.

 21. 23 liviu bejan martie 31, 2016 la 10:06 am

  @Doru Coarna: definitia , de tip aristotelic, prin lipsa, pe care o dai justitiei, este impresionanta! Mi se pare foarte putin important daca dl Ghita primeste sau nu votul parlamentului pentru preventia sa, daca zvonurile ca ar depinde de servicii sunt adevarate: in acest caz, dl Ghita a turnat deja ce era de turnat si nici un justitiar nu cred ca s-ar incumeta sa incerce sa scoata de la dl Ghita alte nume decat acelea date din ordin. Inteleg ca esti incantat de geniul administrativ local al dlui Basescu, poate ca reusesti sa il duci in alta parte decat in Bucuresti, unde si asa ma simt sufocat de dragostea atator tipi veniti din alte localitati si care ne tot sugereaza ca noi, bucurestenii, suntem incapabili sa avem un primar bucurestean. Am avut primari tot soiul de pramatii,inclusiv tablagiu de Nisa si urmas al ocupantului sovietic si cred ca , dintre doua milioane de bucuresteni, adica dintre noi, am putea sa gasim o persoana care sa fie un bun manager al orasului. Veleitarii , cum ar fi Basescu, Dan, … isi pot salva comunele sau orasele natale. Cum exista o relatie de cauzalitate intre calitatea electorilor si aceea a alesului, ma intreb cum erau bucurestenii care si-au desemnat primar un Pake Protopopescu ori un Delavrancea. Oricum, daca imi amitnesc un sir de persoane despre care banuim ca s-au tinut de rele in Bucuresti, aproape ca nu gasim bucuresteni acolo: gasim betivul din Murfatlar, carnatareasa din Plescoi, borduristul din Teleorman, piticul din Cluj, …, cu totii navaliti sa se ghiftuiasca pe spinarile bucurestenilor. Iti mai aduci aminte discursurile lui Basescu prin care acesta asmutea provincia impotriva Capitalei? Daca faci un efort de memorie, atunci vei realiza ca le doresti, de fapt, bucurestenilor, un personaj care ii uraste. In particular, cred ca Basescu simte o atractie de nestapanit pentru vaporasele din Herastrau care, nu se stie prin ce minune, i-au scapat: poate ca ii surade sa faca o societate mixta cu norvegienii lui dragi, pentru pescuit la oblete in baltile din nordul orasului., actiune in urma careia, desigur, vaporasele sa dispara fara urma. Multumesc pentru atentie.
  @Ghita Bizonul: de exceptie observatia ta, ilustrata prin citat, cu capitalul politic! Pentru un politician, capitalul politic este esential; a acuza (si condamna) un politician pentru ca isi doreste cresterea capitalului politic este ca si cum ai pedepsi un copil pentru ca nu are inca 18 ani. Mai avem foarte putin si actul respiratiei va deveni un folos necuvenit.

 22. 24 liviu bejan martie 31, 2016 la 10:33 am

  Haideti sa vedem cum isi permite Google, o organizatie privata, sa intercepteze si sa opreasca mesaje ale altor organizatii private, care nu au nici o legatura cu ea!
  Acum vreo trei zile, am primit un mesaj aniversar de la o firma aflata cam la 150Km, prin care ma informa ca a implinit 10 ani de activitate. Firesc, am raspuns cu un mesaj de felicitare si cele mai bune urari. Mare mirarea mea atunci cand am primit un mesaj de eroare, prin care eram trimis pentru clarificari pe o pagina a Google. Acolo, pe pagina Google, am aflat ca IP-ul de la care pornise mesajul meu fusese desemnat ca „negru” fiindca de la el fusesera trimise spam-uri si ca, pentru „albire”, trebuia sa urmez niste proceduri specificate. Sa o luam in detaliu, poate ca ambasada inca are greutati cu limba romana. In primul rand, nu folosesc IP fix, ceea ce inseamna ca, daca a trimis cineva spam-uri, acesta poate fi oricare dintre ceilalti care au primit, dinamic, IP-ul respectiv; o problema a furnizorului de internet si nu a mea. Altceva: eu am domeniu propriu de internet, cu spatiu de mail cu tot, nu folosesc spatiu Google, n-am crescut la usa lor, iar destinatarul mesajului are si el domeniu propriu, inregistrat si achizitionat pe viata, la fel, fara nici o legatura cu Google Google se amesteca, deci, in comunicatia privata a doi proprietari de domenii internet, care nu au nici un fel de legatura cu Google. Si peste toate, notiunea de spam nu exista in legislatia romaneasca, iata un lucru pe care nici romanii nu il cunosc prea bine! Spam este o notiune din legislatia americana definita destul de complicat, in orice caz implicand utilizarea anumitor cuvinte; legislatia romana este incomparabil mai simpla si mai clara: in locul notiunii de spam apare notiunea de mesaj nesolicitat, mai tare decat aceea de spam; in legislatia americana, un mesaj care trece de filtrele de spam nu e considerat spam; in cea romana, un mesaj pentru care (cu 6 exceptii!) nu exista acordul destinatarului pentru a fi primit este un mesaj nesolicitat. In concluzie, pare ca prietenii nostri americani au trecut de faza interceptarii institutionalizate si au intrat in faza in care organizatiile private mai rasarite financiar isi permit sa se amestece in comunicatia privata, sa o intercepteze si sa o opreasca, chiar daca nu este folosit nici un serviciu Google!

 23. 25 papasha martie 31, 2016 la 12:21 pm

  Draga si mult stimata gazda ,

  Ramane stabilit , asa cum am zis intr-o postare anterioara ( pt. care am fost admonestat ) si inmultit cu 100 !!!

  Senzatia de scarba e un mizilic , este o alintare !!!

  Intrebat daca considera ca PSD e tinta DNA acum, Zgonea a raspuns:

  „Niciodata nu am comentat actiunile justitiei si va spun un singur lucru. Acest partid este un partid social-democrat, nu este in preocuparea lui comentariul cu privire la alte institutii pe care trebuie sa le intareasca prin angajamentul pe care il are, un partid democratic, intr-un stat democratic, trebuie sa intareasca si sa consolideze institutiile statului roman. pe de alta parte, daca exista o legislatie perfectibila, trebuie alaturi de cei care o aplica si cei care beneficiaza de ea, adica cetatenii Romaniei, trebuie sa o perfectioneze asa cum spune Constitutia”

 24. 26 Centru martie 31, 2016 la 12:52 pm

  Odata mi-a cazut in mana un volum IV Stalin Opere Complete – am deschis la intamplare , interviu Times in 1934 , canibalul spune deschis ziaristului ” ii impuscam pe acestia ” – era vorba de vinovati vag definiti , ceva intre sabotor – burghez – inginer suspect – oameni care isi fac rau datoria etc – nici vorba de criminali , spioni … cei susceptibili sa fie impuscati erau toti cei care aveau nenorocul sa traiasca in Statul Muncitorilor si Taranilor …

 25. 27 liviu bejan martie 31, 2016 la 1:23 pm

  Tulburari (verbale, din fericire) in Australia si Marea Britanie: o universitate australiana a inceput sa predea studentilor cum ca englezii au invadat Australia (si nu au „descoperit-o”), ceea ce nu e pe placul britanicilor. Cred ca britanicii vor avea probleme destul de curand cu sefia Commonwealth-ului, iar daca iese din UE, atunci sefia ( ca si Scotia!) este pierduta.

 26. 28 liviu bejan martie 31, 2016 la 1:55 pm

  Norocul meu ca nu sunt pesedist. Pentru ca, daca eram, ar fi trebuit sa tac din gura privind sustinerea Olgutei Vasilescu. Pe cand asa, ca si cetatean ne-membru al grupului de interese al stangii denumit partid, pot zice in deplina libertate ca am incredere in Olguta Vasilescu si ca, pana ce vor exista probe care sa ma convinga de vinovatia ei, sunt alaturi de ea, evident moral. Totodata, il informez pe dl V. Ponta ca am luat atitudine inaintea Elenei Udrea, dar asa e in Romania, trebuie sa furi o caruta de bani ca sa devii remarcabil. Romanii cinstiti nu sunt vazuti de nimeni.
  Interesant ca o buna parte a media se fereste sa comunice ceea ce ne informeaza un ziar de sport, culmea, antiPSD: anume ca denuntatorul Olgutei Vasilescu, este un om de afaceri, ruda cu un contracandidat al ei.

 27. 29 Doru Coarna martie 31, 2016 la 2:46 pm

  Luminita Arhire,

  tara nu sufera, ci pur si simplu se deparaziteaza! Se autodeparaziteaza!

  Nu va reusi in intregime, dar si partial este ceva, altminteri nu se pot acoperi pensiile si salariile alesilor si nealesilor neamului!

  De ce sar toti in sus cand este saltat vreun primar? Pt ca s-ar putea afla cate terenuri a impartit respectivul ca sa-si asigure sustinerea din partea partidului si a celorlalti politicieni, a presei, a altora… D-aia tremura establishmentul!

  De cate ori pateste ceva vreunul, afli ca are 15 terenuri, 7 vile, 11 apartamente, obiecte de arta, bijuterii, masini, cu duiumul… ca bugetar! Pai astea cum crezi ca se fac? Se primesc terenuri de la primari si se vand, asta-i filiera. Plus contractele cu primariile, de la iarba si borduri pana la utilitati si constructii de tot felul, toate umflate dincolo de limita ridicolului! Asta-i si explicatia pt care nu cade unul pe bec, ci o intraga increngatura intotdeauna transpartinica: aceasta clasa politica vizeaza strict chivernisirea, nicidecum ceea ce ar presupune functia respectiva. De la asta se iau eticheta, staiful, nivelul de trai si de pretentii, munca se lasa altora suficient de fraieri ca sa creada minciunile si promisiunile, aferente si ele functiei…

 28. 30 Doru Coarna martie 31, 2016 la 3:01 pm

  Aflam cu stupoare ca dl Nastase a acceptat schimbul de lacase de cult cu turcii… Asa e?

  Stiati ca in Turcia terenul este tot al statului, ca nu exista proprietate privata asupra pamantului ci doar drept de exploatare? Deci noi dam o proprietate si primim nimic, plus cat o fi ras Erdogan ca romanii nu sunt in stare sa faca ceva pana la cap fiind deopotriva saraci si ticalosi, deci nu vor construi nimic…

 29. 31 Cris martie 31, 2016 la 4:37 pm

  Domnule Arafat, doamnă Vasilescu, poate măcar acum veți înțelege că în România nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită. Sper să încetați cu faptele bune.

  @ Luminița Arhire
  Boboru nu tace. El se bucură, pentru că pune toate neîmplinirile și neputințele lui personale pe seama liderilor. El e competent, cinstit și harnic. LIDERII sunt răi.
  DNA îi place boborului fiindcă îi târăște în noroi pe lideri și îi bagă la închisoare.
  Când toți liderii, toată „clasa politică” va fi întemnițată, clasa boborului va înflori, va prospera.

 30. 32 Cris martie 31, 2016 la 4:38 pm

  …sau Puterea Politică a Justiției…

 31. 33 Adrian B. martie 31, 2016 la 5:43 pm

  @ serbanfl

  Cei de la Antena 3 au inteles si ei ca lupta lor cu Basescu a fost parte a unei farse , ca lupta lor a fost de prisos si ca au fost trasi pe sfoara de Victor Ponta si de ceilalti asa zisi luptatori anti basescu ( Ghita , Sarbu , Gabi Oprea , Maior , etc. ) .

  Dealtfel , prezenta zilnica a lui Basescu , Udrea & PMP la Romania tv si atacurile din ultimii ani ale postului lui Ghita la adresa lui Voiculescu confirma inca o data acest lucru .

  Antena 3 face ce trebuie …

 32. 34 Adrian B. martie 31, 2016 la 6:19 pm

  @ zev

  PSD-ul va trebui sa se reformeze din temelii si sa-si fixeze ca obiectiv principal eliminarea mafiei din justitie . Cu oameni noi si cu oameni curajosi .

  Daca nu va face acest lucru , in scurt timp PSD-ul isi va cauta candidati la mica publicitate , pe olx sau lajumate.ro . Si nici asa nu va mai gasi …

  In tara asta lucrurile au scapat de sub control rau de tot . Suntem un stat politienesc , o dictatura securista si o societate denaturata .

  Am spus ca Ponta este principalul vinovat pentru tot ce se intampla astazi . Din cauza erorilor , lasitatii , lipsei de caracter , oportunismului si incompetentei sale . La fel de penibili sunt si Mircea Geoana , Dragnea , Zgonea si cei care graviteaza in jurul lor .

  Personal , singurul care imi inspira astazi incredere in PSD este d-ul Serban Nicolae .

 33. 35 Adrian B. martie 31, 2016 la 6:42 pm

  @ zev

  Nu crezi ca ar fi mai bine ca PSD-ul sa o intrebe pe baschetbalista urm :

  http://www.luju.ro/magistrati/dna/rechizitoriu-pentru-kovesi-senatorul-valer-marian-asupra-onestitatii-doamnei-kovesi-se-ridica-mai-multe-semne-de-intrebare-planeaza-suspiciuni-care-nu-o-recomanda-pentru-un-nou-mandat-exista-indicii-serioase-ca-i-a-favorizat-pe-udrea-si-stolojan-in-dosaru

  – sau sa dea Legea raspunderii magistratilor
  – sa puna persoane ONESTE in fruntea parchetelor
  – sa faca Agentia Nationala pentru Interceptari sub controlul Parlamentului , – sa modifice/corecteze codurile penale si legea micii 🙂 reforme in justitie – – – sa o lase mai usor cu statul politienesc ,
  – sa unifice parchetele
  – sa o cerceteze pe Macovei & Basescu pentru cea mai mare teapa de pe planeta ( mafia ANRP ) , etc.
  – eventual sa se treaca la sistemul juridic cu jurati ca in SUA , UK , etc.
  – sa ne prezinte si noua studiile , fisa matricola si lucrarea de doctorat a baschetbalistei , sa vedem si noi cu cine avem de-a face . Am asa o vaga banuiala ca se va distra toata tara asta …

  Masurile alea de le propui matale sunt pentru ” Romanii au talent ” . Te credeam om serios …

 34. 36 Adrian B. martie 31, 2016 la 7:22 pm

  🙂

  http://www.dcnews.ro/deputat-psd-valeriu-zgonea-este-un-tradator-de-neam_501611.html

  http://www.dcnews.ro/victor-ponta-critica-psd-chiar-nu-era-cazul-sa-fie-prima-elena-udrea_501570.html

  Interesante comentariile oamenilor . Am selectat unul …

  Titi Titea

  PONTA!!!!!!!!!!!!! TACI CA ESTI VINOVAT CA IADUL!!!!!!!!!!!!TE/AM VOTAT PENTRU CA AI ZIS ,,DREPTATE PINA LA CAPAT,,!!!!!!!!!!!!! SI APOI AI FOST PRIM MINISTRU 3 ANI !!!!!!SI M/AI SCUIPAT IN OCHI ZICINDU/MI CA ,,A FOST DOAR UN SLOGAN DE CAMPANIE!!!!!!!!!!PONTA DE CE NU AI SCHIMBAT LEGILE MACOVELEI????!!!!!!!AI STAT SI AI FRECAT/O AI FACUT PACT CU DIAVOLUL!!!!!!!! SI UITE CUM TI/A FURAT ,,SUFLETUL,,(apropos de faust)ponta!!!!!!! sincer ma bucur caci AI BENEFICIAT DE 70% INCEREDERE DE LA NOI SI TU TE/AI DAT CU BARCA LA INUNDATII,AI MERMELIT JUSTITIA CU TEMBEBRUXELEZUL DE VARU/TU…………PONTA SA NU UITI…… CE FACI TE FACE!!!!!!!!!!!!!!!!(ASA CA POARTA/TI CRUCEA!!!!!! IA EXEMPLU DE DECENTA DE LA NASTASE(cine a semnat pactul de coabitare cu faust cind era lat la pamint?CINE L/A REVIGORAT????)PONTA MAI INVATA O VORBA DE LA CHINEZI……VIITORUL APARTINE CELOR CURAJOSI ….SI TU AI FOST UN LAS

 35. 37 Luminita Arhire martie 31, 2016 la 8:01 pm

  Am citit “REFERATUL DNA ” despre faptele îngrozitoare ale Olguţei Vasilescu, şi era să leşin…Eu aşa ceva n-am mai văzut, deşi obişnuiesc să citesc nuvelistica procurorilor , cel puţin pentru stilul absolut extraordinar al literaturii pornite din cenaclul “CODRULE-CODRUŢO…”. Ceea ce a reuşit însă, de astă dată, colectivul de creaţie anti-corupţie a fost, recunosc, mult peste aşteptări. Luările de mită ale Olguţei Vasilescu, au remarcat dânşii, sunt cel puţin extravagante: un concert al lui Bregovici, un termosistem aplicat pe nişte blocuri care, bineînţeles, nu-i aparţin Olguţei, materiale electorale cu care n-a venit de-acasă, aşa cum se cuvenea, ci, contra naturii, le-a primit sponsorizare. Dar în “cazul Olguţa”, pe mine doar recuperarea prejudiciului mă interesează. Aşadar, eu vreau să se recupereze concertul lui Goran Bregovici şi să fie scos la licitaţie de ANAF. Vreau să se scoată termosistemul de pe blocuri, cu grijă pentru tercuiala ornamentală, să se vândă la metru pătrat, şi să împărţim banii recuperaţi.

  Din REFERAT reiese că Olguţa e o fiinţă terifiantă. Ea a reuşit, până a ajunge primăriţă în Craiova, să preseze animalic nişte blânzi şi paşnici oameni de afaceri locali, cu ochii lăcrimoşi şi inima bună, sfielnici ca nişte căprioare , pentru a-i sponsoriza afişe electorale, “pixuri, brichete, odorizante, căni şi pungi de plastic”( extras din REFERAT) . Ei n-au vrut, dar n-au avut încotro: era prea înspăimântătoare Olguţa şi n-au îndrăznit s-o refuze. Acum însă şi-au dat seama că nu mai pot trăi cu apăsarea unui asemenea păcat şi au denunţat-o pe infractoare.

  Dar cea mai minunată mi s-a părut descoperirea de către procurori a DEVIZULUI GENERAL, care cuprinde, tradiţional, în “Capitolul 5 -Alte cheltuieli”, faimosul subcapitol 5.3. “Cheltuieli diverse şi neprevăzute”, şi pe care DNA-ul îl interpretează aşa: “Semnificaţia era aceea că, în cazul unor asftel de contracte, de regulă, se bugetează o sumă pentru «cheltuieli neprevăzute», în fapt incluzând şi sponsorizări ori achitarea unor «obligaţii» pentru buna desfăşurare a contractelor”. Ei, aici era să leşin eu…pentru că lucrez cu DEVIZE GENERALE de mulţi ani, şi nu mi-am dat seama, până acum, de adevărata semnificaţie a cheltuielilor “diverse şi neprevăzute”, care conform procurorilor, deşi sunt prevăzute în lege, trebuiau să acopere şpaga, în timp ce eu, ca proasta, credeam că folosesc pentru acoperirea situaţiilor pe care proiectantul general nu avea cum să le prevadă în proiect , pentru că se ivesc la faţa locului de obicei, ele fiind însă foarte clar explicate, măsurate şi decontate .

  Concluzii:? Păi , să vedem…”a abordat o modalitate de solicitare a mitei cu caracter indirect, aluziv, ştiind că aceasta va ajunge la conştiinţa celor cărora le era destinată şi va fi înţeleasă de aceştia (…). (…) a acţionat cu forma de vinovăţie a intenţiei …de asemenea inculpata VASILESCU LIA OLGUŢA a beneficiat în mod direct de avantaje nepatrimoniale constând în atragerea de capital electoral pentru alegerile următoare, aspecte invocate deja în spaţiul public într-o emisiune televizată din data de 2.03.2016”.

  Cetăţeni, suntem în deplinătatea facultăţilor mintale, noi, ca popor, vreau să zic?

 36. 38 fostă basarabeancă martie 31, 2016 la 9:02 pm

  @Zev,

  vă asigur că ar fi cam greu să nu mai postați pe acest blog. Gazda noastră a surprins fotografia relațiilor dintre contributori, ceea ce am ajuns, mai ales care-s mai vechi decât mine: suntem cei doi moșnegi cu papagalul și pisica.

  Avem anonimat și, ce-i mai important, parteneri de conversație pe măsura și gustul nostru. Chiar și extremismul, în doze mici, este sarea și piperul comunității noastre. Cred că din cauza ASTA (sau datorită ACESTUI lucru, depinde cine și cum vă percepe) nu vă veți lăsa de noi. Și nici noi nu ne lăsăm, iată, decât pe căi naturale… iar mă supăr pe prietenul nostru…

 37. 39 Petrache martie 31, 2016 la 9:21 pm

  Mai degraba Justitia si statul de drept, Justitia fiind una din celei trei puteri care asigura buna functionare a statului de drept. Cele trei puteri pot conlucra, dar se si pot cenzura, suspecta? samd atunci cand una dintre ele incearca sa devina mai egala decat celelalte. Nu cred ca e normala pretentia de a cere sa faca dreptate unei doamne legata la ochi dupa cum nu cred in valabilitatea formulei Fiat Justitia, pereat mundus. Justitia se face pentru indreptarea si nu pentru pieirea lumii.

 38. 40 papasha martie 31, 2016 la 9:23 pm

  Bai oameni buni si ne buni , aici pe blogul generoasei noastre gazde , e unu’ care ar trebui ajutat saracu’ .

  Ma tot mushca de cooor un coate goale , un matze fripte , unu’ saracu’ care , cand uita sa-si faca transfuziile in cap , se crede Mama Tereza la suflet , Johann Goethe la gandire ( considerat de Einstein a fi „ultimul om din lume care sa stie totul” , cu un IQ cuprins intre 210 si 225 !!! ) si Alexandru cel Mare ( stăpânul celui mai mare imperiu cucerit vreodată !!! ) la strategie politica si militara .

  Ce mai incoace si-ncolo , el e Dumnezeu pe pamant si cine nu-i de parerea lui , ala nu-i bun .

  Cand vad ca-i mushca si pe altii de pe blog cu toata gura , parca ma-ncearca gelozia ( eu credeam ca-i place numai de la mine , dar constat ca-i o fiintza de moravuri usoare, n-am zis curva, si foarte suparacioasa in caz de critica sau de cenzura ( transfuziile din cap, cu andropauza dau efecte secundare acute – pilozitate abundenta in palme si pe limba , mania persecutiei , spume de clabuci la gura , decesul total al simtului umorului , supararea pe viata si pe toata lumea !!! ) .

 39. 41 liviu bejan martie 31, 2016 la 10:43 pm

  Fragment dintr-o defilare a armatei boliviene; sa remarcam alinierea si cadenta!

 40. 42 T-Rex aprilie 1, 2016 la 12:25 am

  @Magarushu Democrat :), nu pot decit sa ma amuz de presupunerile tale despre nostalgiile mele. Ma cunoshti atit de intim. De la servicii nu cred ca esti. Mai mult pari amic cu doamna Macovei, dupa vasta arie a nuantelor pe care le folosesti si portul lor prin public.

  Nu te-as mai fi tras de coada, stiind incapatzinarea regala, dar vazind ca bagi lemne in continuare pe foc, ma gindesc sa ma incalzesc si eu putin. Tu, care se vede, un anti-comunist nascut si nu facut, nu ti ridica parul pe cap ca un bogatan ia 5 ani pentru ca a omorit, beat fiind, 3 copiii si un batrin. Poate n-ai par sau nu ai cap, si ai avea atunci o scuza. Si in loc sa discutam pe tema asta actuala, a Justitiei de azi, pe tine te preocupa „dusmanii poporului” de ieri. Ei, oare cine traieshte in trecut, Io sau tu? Da’ oare care sunt „dusmanii poporului” azi, in capitalism? Avem, sau toti sunt numai pretini?

 41. 43 Luminita Arhire aprilie 1, 2016 la 12:27 am

  @Doru Coarna martie 31, 2016 la 2:46 pm

  Deparazitare? Foarte interesantă metodă… Credeți că un cetățean anonim, care s-a umplut de purici în ultimul weekend petrecut la țară, încearcă să scape de ei dând pe gât o sticlă de ”verde de Paris”? Că tocmai asta fac procurorii acum – încearcă să ne convingă să înghițim ”verdele de Paris” , ca metodă înțeleaptă de deparazitare a societății.

  ”…15 terenuri, 7 vile, 11 apartamente, obiecte de artă, bijuterii, mașini, cu duiumul…” are Olguța toate chestiile astea? Păi dumneavoastră n-ați înțeles că dânsa a luat mită un concert al lui Bregovici ? Și că se califică la foloase necuvenite, deoarece și-a însușit nemeritat IMAGINEA PUBLICĂ pozitivă?

  Nu spun eu, scrie, cu mult talent , un procuror , în REFERATUL DNA – o capodoperă a genului scurt, credeți-mă. Merită să-l cițiti – vă va tine cu sufletul la gură… numai că , la sfârșit, autorul a uitat să ne zică cine e criminalul, de fapt.

 42. 44 Luminita Arhire aprilie 1, 2016 la 12:54 am

  @ZeV
  martie 31, 2016 la 8:38 am

  Cum adică, prietene, ”mă gândeam să renunț la a mai posta”? Să vă fac o scurtă informare: în mod cu totul accidental, Mihai Gâdea a făcut astăzi o emisiune bună, luând câteva opinii de la telespectatori. Păi, să vă îmbărbătez , prietene, nu suntem chiar o enclavă solitară… combatanți mai sunt…Cu o oarecare uimire am făcut o comparație rapidă între cei aleși, cam la întâmplare, din seara asta, și ”reprezentanții din Piață”, liderii tinerilor ”frumoși și liberi” aduși în platou pe când dărâmau entuziast clasa politică, spărgeau tabu-uri și compuneau guverne de tehnocrați, pe genunchi, cu Monica Macovei la Justiție și cu Claudiu Crăciun la nu contează ce … Credeți-mă, distanța dintre ei era cam de la Giurgiu la Viena. Am simțit chiar o adiere e optimism.

 43. 45 santinela aprilie 1, 2016 la 7:46 am

  Sincer cartea aceasta nu prea intereseaza pe nimeni. A,daca era structurata ca o comparatie intre acea perioada si ce patim noi acum asta da ! In rest observ ca PSD-ul doarme efectiv pe el.In afara de Serban Nicolae nu misca nimeni,dar absolut nimeni.Jos cu palaria pentru ALDE si domnul Tariceanu. Am votat PSD-ul tot timpul dar acum cel condus de Dragnea ma scirbeste. Sa nu se astepte la scor bun la alegerile parlamentare daca nu se schimba !

 44. 46 liviu bejan aprilie 1, 2016 la 8:41 am

  Am vazut azi – noapte doar un fragment din interviul fostului presedinte la „Basescu TV” si imi pare rau ca nu l-am vazut pe tot, voi cauta inregistrarea. Dle Nastase, nu ma indoiesc ca ati remarcat comportamentul tipic al fostului presedinte: cum e o chestiune controversata, va introduce la mijloc: Nastase a semnat cu moscheea, el nu a semnat nimic , totul a fost , cu el doar vorba (desi, la asa nivel, cuvantul e cuvant). Chestiunea moscheii nu e, pana la urma, dramatica ori condamnabila, ori rusinoasa. Nu am ( si cred ca nici romanii) nimic impotriva alocarii unei suprafete si construirii unei mari moschei in Bucuresti, daca beneficiem de o compensatie justa, daca primim ceva relevant in schimb. Ceea ce ma diferentiaza ca gandire este ca nu cred ca o biserica echivalenta ca dimensiuni este un schimb just. De ce? Deoarece numarul musulmanilor in tranzit prin Bucuresti este , cred, mai mare ca numarul ortodocsilor in tranzit prin Constantinopol. Nici gandul interesant al BOR cu hotelul, poate profitabil nu mi se pare echivalent. Poate ca sunt inchistat, insa vad doua directii: cea doar simbolica, in care schimbul corect cred ca este Sfanta Sofia sau cea simbolico-materialista in care echivalent este haraciul. Mult timp, secole, crestinii romani au platit turcilor haraci pentru a-si putea practica religia si a nu fi islamizati cu forta. Taxa, rezultata din Coran, a fost de 10%. Musulmanii din Romania si-au putut practica insa religia liber si , mai ales gratuit. Si atunci, fireasca, in opinia mea, o taxa pentru musulmanii utilizatori ai moscheii din Bucuresti. Exprimata in galbeni, galbenul fiind moneda perceputa de turci.
  In mod evident, fostul presedinte incearca sa tranteasca usile dupa ce a trecut el si si-a vazut sacii in caruta. Am observat ca, dupa ce adversarul sau politic Nastase a fost condamnat pentru trei pixuri, fostul presedinte afirma acum ca nu a dus nimeni acasa fesuri si fulare, ci totul s-a dus in campaniile partidelor. Hai sa lasam balta chestiunea campaniilor electorale, zice el de fapt. Si cum ramane, atunci, cu foloasele necuvenite? Ori Basescu o fi avut parte doar de foloase cuvenite? Presedintia i s-a cuvenit? Interesanta atitudinea ex-presedintelui fata de Monica Macovei: cum stim, deoarece a fost public, Monica Macovei si-a recunoscut, singura, 160 de greseli in doar patru legi intocmite de ea. Basescu a mai zis ca Zegrean a mai sanctionat codurile penal si de procedura penala in 45 de locuri, ori aceste doua coduri sunt tot productia dnei Macovei, daca nu ma insel. 205 erori in legi in baza carora au fost trimisi oameni la inchisoare si nu raspunde nimeni? Basescu pare ca se teme de ceva aici, fiindca este foarte grabit si vindicativ ca parlamentul sa modifice legile in conformitate cu zisele lui Zegrean & Co. Cu siguranta pentru ca sunt ‘cugetari’ ale cc care il favorizeaza, insa problema este in trecut: ce te faci cu romanii care au fost bagati in puscarii in baza unor articole de lege declarate neconstitutionale? Modifici legile pentru viitor, insa raul a fost facut in trecut. Adica in mandatele lui Basescu.

 45. 47 Fragmentarium Politic aprilie 1, 2016 la 10:18 am

  Dogmele “corectitudinii politice”: Al doilea comunism si noua dizidenta

  Cand ai vazut ca cel care-ti cere “ospitalitate” iti pune piciorul in usa dupa ce i-ai deschis-o sau iti ciupeste de fund fiica sau sotia, buna socoteala e sa-i trantesti usa in nas. Este dreptul tau sa-ti alegi invitatii. Pe cine primesti in casa, non disputandum. Restul sunt figuri de stil care escamoteaza esentialul: valorile ti le aperi, nu ti le lasi incalcate, batjocorite. De abia incepand cu ascunderea acestui adevar intervin penibilul, grotescul.

  http://www.contributors.ro/global-europa/despre-dialog-eticheta-si-etichete/

  Cat priveste experienta de “apatrid”, pe care o invoca autorul, multumesc, dar un sef de promotie care produce o pierdere costisitoare la plecare si un castig gratuit la sosire este in afara cazului si nesemnificativa pentru discutie.

  Insa, daca nu gresesc, aceste idei ale D-lui Vladimir Tismaneanu sunt de glazura, baza si scopul propriu-zis sunt o nemultumire fata de reactiile la discursul Anei Blandiana, “Istoria ca viitor”, indelung aplaudat, si mai indelung comentat. Nu aveam cum sa nu fiu interesat de revarsarea de ganduri, probabil mult timp mocnite, ale poetei-dizident, care s-a dovedit, inca o data, rebela la pretentiile de religiune ale unei noi utopii politice.

  Dă clic pentru a accesa Discursul-Anei-Blandiana-de-acceptare-a-DHC-UBB-Cluj.pdf

  In literatura de specialitate s-a discutat destul de aprofundat despre semnele prevestitoare ale vechilor totalitarisme: delir verbal incrancenat, falfairea de steaguri si simboluri, portrete, marsuri, cantece, vanatori de vrajitoare etc. Dar noile semne, precum exaltarea abrupta a discursului geopolitic, care prin excelenta este invaziv, a unipolarismului, clamarea “conflictului civilizatiilor”, a “haosului care vine”, a razboiului mondial, agitatorismul “corectitudinii politice”, ca un nou sfarsit al istoriei, distrugerea diferentelor dintre rase si uniformizarea rasiala, controlul global al energiei, alimentatiei, sanatatii, atacurile pe familie, pe sexualitate etc. transforma “Ferma Animalelor” in “Ferma Dinozaurului”, ceea ce semnalizeaza mai degraba aparitia unui “Al Doilea Comunism”.

  Calea violentei, dictatura “corectitudinii politice” si relatiile homosexuale, in care consumarea sexului liber de gen se face precum ai bea un pahar de whisky, inlocuind teoria “paharului cu vodca” a purtatoarei de cuvant a revolutiei sexuale proletare, Alexandra Kollontai („Relatiile sexuale dintre un comsomolist si o comsomolista trebuie sa fie ca si cum ai bea un pahar de vodca”) descriu uimitor tentatia unei replicari a “Primului Comunism”.

  Mi-ar fi foarte dificil sa ierarhizez la Blandiana dimensiunile de politician, politolog si istoric, pe care le reuneste in aceeasi persoana. Nu insa si in privinta celei de poeta, care in mod cert este deasupra celorlalte. Poate ca viziunea si forta de intelectuala rebela ii vin tocmai din aceasta sensibilitate si creativitate lirica, opuse genetic oricarei ingradiri a gandirii si oricarei opresiuni politice. Pentru a doua oara in viata scriitoriceasca, Ana Blandiana are curajul dizidentei, de a denunta public dogmele “corectitudinii politice”, in discursul de acceptare a titlului de „Doctor Honoris Causa” al Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca. Este prima idée fecunda, care, cu siguranta, va depasi cu mult statura evenimentului.

  A doua idée paradigmatica din discursul Anei Blandiana, care mi-a atras atentia, rastoarna, pur si simplu, raportul dintre credinta si indoiala, un stereotip invechit si frenator, care de prea mult timp si cu prea multa usurinta ne invinge, doar pentru ca ne-a fost inoculata necredinta in adevarurile, idealurile si valorile noastre. Blandiana a reluat si a sustinut o idée a lui Lech Walesa, de care a fost puternic impresionata, ca de libertate raul profita mai mult decat binele.

  Iata ce a spus poeta despre corectitudinea politica: „Laborioasa construcție a secolului 19 care a dat coeziune și sens statelor naționale a fost introdusă în baia de acizi a demitizării și deconstrucției, pentru a se putea înălța pe terenul pustiit un alt edificiu, dictatura mondială a proletariatului, ieri, sau satul planetar, azi.. Satanizarea noțiunii de națiune, naționalitate, naționalism de către internaționalismul proletar sau de către political correctness, chiar dacă are scopuri diferite, se manifestă cu aceeași violență și are aceleași victime: tradiția, mândria moștenirii din bătrâni și solidaritatea cu cei din neamul tău, neamul însemnând în același timp popor, dar și familie…”.

  Si iata fragmentul in care poeta a vorbit despre puterea credintei: „Este evident că în implacabila ciocnire a civilizațiilor, Europa pierde văzând cu ochii nu pentru că nu are resurse, ci pentru că nu are credință. Și nu mă refer numai la credința în Dumnezeu, deși evident și despre asta e vorba, ci pur și simplu la puterea de a crede în ceva. Încleștarea dintre unul care crede cu tărie în adevărul credinței sale, oricât de aberant ar fi acel adevăr, și unul care se îndoiește de adevărul idealurilor sale, oricât de strălucitoare, se va termina întotdeauna cu victoria primului”.

  PS: Sper ca nu am plictisit sau abuzat, imi fac preventiv mea culpa, mea maxima culpa. Pentru animarea unor reflectii sau discutii, care sa fie si in cunostinta de cauza, este nevoie de o baza cat mai larga de idei.

 46. 48 Petrache aprilie 1, 2016 la 4:53 pm

  Un comentariu la discursul d-nei Ana Blandiana: Europa pierde din ciocnirea civilizatiilor(pentru moment, cum ar spune vod!afon e) pentru ca nu a mai raspuns de mult timp la intrebarea Cine suntem si ce vrem. In acest sens discursul liderului maghiar exprima multe adevaruri. Pentru un astfel de discurs e nevoie de curaj si poate si de ceva …spate. Din pacate nu avem lideri curajosi la nivel inalt, poate cu exceptia lui Tariceanu.(Poate ca situatia in care ne aflam se datoreaza si raspunsului incomplet la intrebare dat in prima dupa-amiaza a evenimentelor revolutionare din decembrie *89.)

 47. 49 Ghita Bizonu' aprilie 2, 2016 la 6:20 am

  Liviu Bejan
  in ceproveste „prezentarea” bolivienilor JOS PALARIA! Chioat ca nu prea agrez stilul de parada pas alegatir (bersaglieri)
  Insa comapratov cvu parada noastra .. cadm in 60 incep sa marai „salta cricu leatule” …
  Insa ia de aici 중국 여군 퍼레이드 . Un clip cu multe vizonari (si versiuni). Si cred ca este atat de apreciat nu atat ptr ca mjoritatea sunt dragute si este si o parada a „copanalelor” (domnele sa-mi scuze terenul cam … culinar) co ptr TINUTA :

  (si cien vrea sa vaza una ca in Germnaia pe al 1914 sa caute Chile. INclisv marsurile sunt germane: Preussen Glorian Panzerliwed, Erika!)

 48. 50 liviu bejan aprilie 2, 2016 la 8:24 am

  @Petrache: cred ca a vrut sa zica „ciocanirea” si nu „ciocnirea”

 49. 51 liviu bejan aprilie 2, 2016 la 8:25 am

  @Ghita Bizonu’ multumesc frumos!


 1. 1 Încotro și cu cine, PSD ???….dragneooo, lasă-ne!! | Sfinxul Trackback pe martie 31, 2016 la 12:53 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: