Vernisaj – Obie Platon

 

FullSizeRender 9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marti, am participat la un vernisaj neobisnuit. Un cunoscut artist al artei murale, stradale, Obie Platon, a propus si a realizat o expozitie indoor, la sala „Constantin Brancusi” a Palatului Parlamentului.

Mi-au plăcut lucrările  pline de ironie si de simboluri ale tânărului artist, care a realizat deja numeroase „decorări” ale unor capitale din Europa si din Asia. Nu este vorba de grafiti-ul naiv al anilor ’90, nu este vorba de revolta care acoperă garduri, ci de o artă militantă, ce indeamnă la reflectie civică.

Două note suplimentare. Prima se referă la o realizare deosebită a Primăriei capitalei. In timp ce in alte capitale, edilii se străduiesc să realizeze o linie verde a semafoarelor, Primăria noastră a reusit să realizeze, prin modernizarea arterei de circulatie de la guvern până la Facultatea de drept, o linie rosie, perfect sincronizată, astfel incât, chiar in conditiile unui trafic lejer, să astepti la cele vreo 10 semafoare, din 50 in 50 de metri. Felicitări!

A doua notă vizează dragostea pentru cultură a conducerii Camerei Deputatilor. După ce au alocat Oficiului de luptă contra spălării banilor spatiul unde se aflau expuse cele cateva sute de costume populare românesti, un patrimoniu inestimabil donat statului de artista Marghiolita Constantinescu Rogojan – muzeul fiind inaugurat in 2004  (costumele fiind aflate acum impachetate in diverse cutii), conducerea Camerei a decis recent si „amputarea” Sălii de expozitii  „Constantin Brâncusi”, preluând o jumătate din ea pentru alte activităti!

 

28 Răspunsuri to “Vernisaj – Obie Platon”


 1. 1 blogideologic ianuarie 15, 2016 la 9:54 am

  Nu pricep de ce frumosul Vis pentru Libertate și Democrație al lui Nicolae Ceaușescu ar fi mai prejos decît frumosul Vis pentru Libertate și Democrație al lui Tamerlan.

 2. 2 ZeV ianuarie 15, 2016 la 11:05 am

  Fragmentarium Politic
  ianuarie 14, 2016 la 11:47 pm

  ,,Complexul (penibil n.mea) de superioritate” afisat de neputinciosul Barack Obama, reflecta, de fapt, vidul de ideologie in America si, mai ales, dizolvarea pilonilor traditionali de valoare care sa motiveze cetateanul de rand. Americanul generic de astazi se ,,vede” in orice moment personaj de film, uneori, confundand jocul pe calculator cu tirul executat pe tinte vii in scolile americane. In America, iluzia si ,,efectul special” au luat locul realitatii si responsabilitatii.
  Eu nu as insista pe legatura evidenta dintre politica americana si aparitia (si activitatea) ISIS, m-as rezuma la apelul patriotico-grotesc ca ,,America sa vindece definitiv cancerul” (sic!).
  De ca si cum amaratele de celule maligne se vor speria imediat de maretia marelui stat euroatlantic si se vor sinucide singure. (Z)
  Bietul Obama vrea sa intre si el in istorie cu un obiectiv major de tara, asa cum John Fitzgerald „Jack” Kennedy a decis, cu costuri uriase, ca America sa cucereasca Luna. Bineinteles ca America nu a cucerit nimic, a realizat doar, cu sprijinul decisiv al neamtului Dr. Wernher von Braun (devenit ,,bun” dupa ce misilele sale au produs mii de victime la Londra), aselenizarea catorva fragile obiecte ultracostisitoare. Sper sa se fi produs realmente pe suprafata lunara, nu la Hollywood. (Z)
  Evident ca Luna nu a fost cucerita de nimeni nici pana in prezent, iar dupa moartea Dr. Wernher von Braun s-a ales praful (lunar) si de programul spatial american, NASA nefiind in stare decat sa creeze niste sicrie zburatoare din….aluminiu (sic!).
  Un sef de stat responsabil ar solicita celorlalte state ale lumii (pentru ca lumea nu se reduce la America) sa-si uneasca eforturile pentru A INTELEGE ce este cancerul si abia dupa aceea sa caute solutii de eliminare/vindecare, IMPREUNA. Exista, totusi, inteligenta si competenta si in afara Americii.
  Adevarul este ca omul nu a reusit niciodata sa creeze viata din materie ne-vie. Nu a facut nimic altceva decat ,,inginerie genetica”…adica, ,,cut si paste” dintr-o parte intr-alta, fara a intelege pe deplin care pot fi toate consecintele posibile. Exact ca Mary Shelley, o precursoare a modernitatii, la fal ca Jules Verne. (Z)
  Asa se intampla cand omul se substituie lui Dumnezeu si confunda virtualul (unde orice este posibil pentru om) cu realul (unde omul se simte oarecum in inferioritate). Dar orgoliul, mama lui de orgoliu omenesc….nu ne da pace. Nici la propriu, nici la figurat.

 3. 3 fostă basarabeancă ianuarie 15, 2016 la 1:14 pm

  O imagine care poate sintetiza cuvintele dintr-o mie de cărți. Tulburător și puțin înfricoșător – suntem chiar noi? Noi=noi+ei, unde oricine poate fi „noi” sau „ei”, dacă are ocazia, mă tem…

 4. 4 Fragmentarium Politic ianuarie 15, 2016 la 4:49 pm

  Victoria Nuland revine la Bucuresti: Pentru cine si ce cadou va aduce in poseta? (o divagatie futurista)

  O stire laconica, pe nedrept necomentata sau poate doar strategic ocolita, avand in vedere importanta personajului, anunta, in urma cu o zi, via ambasada americana, ca Victoria Nuland, adjunctul secretarului de stat al SUA, vine la Bucuresti, luni, pentru intalniri si discutii pe teme bilaterale cu presedintele Klaus Iohannis si premierul Dacian Ciolos.

  Ce ar putea fi atat de urgent, cand parteneriatul strategic duduie, dupa anuntul de luna trecuta de operationalizare tehnica a bazei scut de la Deveselu, cand strada i-a dat curs indemnului, din timpul uneia din vizite, de a apara statul de drept si de a-si impune propriul guvern, iar Iohannis abia ce s-a intors din concediul in insorita Florida?

  Desigur, o tema ar putea fi si pregatirea vizitei secretarului de stat, John Kerry, care a acceptat in decembrie invitatia ministrului de externe roman, Lazar Comanescu, de a face o vizita oficiala in Romania, in 2016. Insa si mai probabila ar fi nelinistitoarea criza politica din republica Moldova, care nu parea sa capete aspectele de intorsatura si de urgenta cand seful statului si-a efectuat concediul de odihna in SUA.

  Oricum a-i da-o, cu sau fara alegeri anticipate, finalul crizei nu se anunta incurajator pentru calea europeana a Chisinaului. Daca tabara oligarhica a lui Vlad Plahotniuc (PD, centru-stanga) va iesi castigatoare, de loc de neglijat, avand in vedere ca este deja sustinut de o majoritate parlamentara dar si ca oferta sa de stabilitate pentru tara si de aducere a unei schimbari in bine in vietile cetatenilor, destul de dezamagiti si de obositi de visul european, care intarzie sa devina realitate, alternativa rusa risca sa se instapaneasca.

  Socialistii lui Igor Dodon nu vor sustine nicio candidatura de premier fara alegeri anticipate, ceea ce implicit ingroase sustinerea pro-Plahotniuc si o slabeste pe cea a presedintelui Nicolae Timofti (independent), care incearca sa mentina balanta inclinata spre calea europeana, sustinuta candva cu succes de PLDM (centru-dreapta). Mai mult, confruntat cu o pozitie fragila si in scadere, presedintele Timofti ar putea fi suspendat din functie, ceea ce ar insemna ca zarurile vor fi aruncate.

  Daca victorioasa ar fi tabara pe care analistii locului o numesc neoliberala, dar care nu mai este ce a fost, prin decaderea osaturii liberal-democrate, instabilitatea politica si razboiul social ar risca sa devina cronice, ceea ce va trage si mai mult in jos micul si artificialul stat moldovean.

  Dupa calculele strategilor occidentali, sansa ducerii granitei NATO pana in coasta Rusiei chiar nu merita ratata, iar acest obiectiv geopolitic american se identifica pe deplin cu cel unionist romanesc. Dintr-o Romanie reunificata, proiectia scutului antiracheta ar fi alta, cel putin prin extinderea campului de observare strategica.

  Va avea Victoria Nuland in poseta o oferta de sustinere unionista, singura care ar inchide in mod durabil posibilitatea unui derapaj antioccidental al crizei politice moldovene?

  Daca va fi vorba de un cadou de inceput de an, cui l-ar putea oferi Victoria Nuland, din moment ce nu l-a oferit unui proaspat fost musafir? Ia sa incercam sa ghicim: care ii este cel mai vechi si mai de nadejde prieten, mai ales ca si-a facut o noua ambarcatiune, cu care incearca sa ajunga din nou pe val?

 5. 5 Luminita Arhire ianuarie 15, 2016 la 5:15 pm

  Astăzi este ziua de naştere a lui Mihai Eminescu şi Ziua Culturii Naţionale.

  Cu o morgă bine studiată şi cu o ipocrizie atent fardată, prompteriste şi prompterişti care au recitat la grădiniţă “Somnoroase păsărele…” şi astfel “şi-au făcut o idee” despre opera lui Eminescu, vor deplânge lipsa de apetenţă a generaţiei tinere pentru acesta şi ne vor da informaţii-bombă despre viaţa şi dispariţia lui.

  Recitalul a început cu Maria Coman, de la ANTENA 3, care ne-a dezvăluit cu un glas sugrumat de emoţie că a citit ea într-o publicaţie că moartea poetului a fost provocată de un traumatism cranian ( lovitură în cap, cu o cărămidă) , la trei zile după producerea incidentului, în …1883!!! Acum, eu nu cred că Maria Coman ar trebui neapărat, “pe persoană fizică”, să cunoască “amănuntul” că anul morţii lui Eminescu este 1889, iar data morţii – 15 iunie. Dar în calitate de persoană la care cască gura o mulţime de cetăţeni nevinovaţi, poate că ar fi trebuit, totuşi, să verifice “pastila”, până să o transforme în breaking news!

  În realitate, distinsa doamnă, care foloseşte cu o graţie înnăscută sintagma “PROLIFEREAZĂ injurii ”, a confundat anul uneia dintre internările lui Eminescu cu anul morţii sale…nu-i mare lucru, ambele cifre apăreau în acelaşi text…

  Dar ziua de astăzi a avut şi doza ei de frumuseţe neprevăzută şi nemaivăzută venind tocmai de la IGSU .

  Rar mi-a fost dat să văd o fotografie mai tulburătoare decât cea postată astăzi pe FB de această instituţie : în plan secund, sala de clasă prăbuşită, acoperişul căzut şi băncile elevilor adunate de-a valma sub tabla cu urme de cretă, fereastra care abia se mai ţine în gaura peretelui , dulapul ieftin pe care au fost cocoţate câteva cărţi, ca să nu se distrugă… lateral, gărduţul din şipci de lemn, vopsit cu grijă, înclinat de viitură , cu mâlul fluidizat peste poate, clipocind în jur …iar în prim plan, cu apa până la brâu, doi bărbaţi, ale căror nume nu le voi şti niciodată, angajaţi ai mult-hulitului ISU, duc cu grijă, pe braţe, ca pe un copil, portretul lui Eminescu, salvat din şcoala luată de ape.

  Uneori mă gândesc că poate , totuşi, nu e totul pierdut … că undeva , în subteranele acestui cataclism educaţional, hrănit de ignoranţă şi cinism, pânza freatică nu a secat de tot. Doar că, încă, nu s-a maturizat destul , ca să se facă izvor, la suprafaţă…

 6. 6 Radu Humor ianuarie 15, 2016 la 5:57 pm

  Barak Obama a conştientizat deja că a fost învins de sistemul iudeo-masonic, dar măcar s-a străduit să lase în urma sa şi lucruri bune, dar mai ales să nu ia decizii ce-i erau impuse de ocultă. Faptul că a găsit mijloace politice de a refuza invadarea Iranului ( şi nu numai !), ţinându-l în anticameră ( şi la figurat, dar şi la propriu 😉 ) pe războinicul Bibi ( dispus, ca tot neamul său, să lupte până la unu, dar cu condiţia să fie liber după amiază 😉 ) ar trebui să-l păstreze în amintirea multor popoare.
  Iar îndemnul ca ” America să vindece definitiv cancerul” are mai multe substraturi .
  Se ştie aproape sigur că leacul contra acestei necruţătoare boli este de mult descoperit, dar din motive criminal-diabolice păstrat pentru a mai economisi alte mijloace de lichidare în masă !
  Obama, atrage discret atenţia celor care sunt responsabili de această criminală tăinuire, să nu se joace prea mult cu focul şi să dea publicităţii descoperirea, că altfel ar putea-o da el !
  De asemenea îndemnul poate avea un substrt şi mai adânc, prin „cancer” putându-se ascunde şi alte situaţii de fapt ( cancerul corupţiei, cancerul financiar bancar, sau de ce nu cancerul ce vrea să cuprindă întreaga Lume- globalismul )

 7. 7 Radu Humor ianuarie 15, 2016 la 5:58 pm

  http://www.evz.ro/femeile-voastre-tarfele-noastre-viermilor-apocalipsa-europei-v.html
  Are nişte comentarii foarte interesante :
  Umbla un banc bazat pe fapte reale. Cica o babuta germana statea in autobuz mai in spate si la un moment dat se urca vreo cativa turcaleti la vreo 17-18 anisori. Incep aia sa faca misto, galagie. La care babuta ii atentioneaza sa se comporte civilizat ca altfel ii da soferul jos din autobuz. Aia obraznici ii raspund ca nu mai poate nimeni sa le faca nimic ca sunt peste 4 mil. in Germania. La care babuta le raspunde: „Asta nu e o problema. Am avut noi peste 6 mil de evrei”.

 8. 8 Ghita Bizonu' ianuarie 15, 2016 la 6:17 pm

  ZeV

  aselenizarea catorva fragile obiecte ultracostisitoare. Sper sa se fi produs realmente pe suprafata lunara, nu la Hollywood. (Z)

  A fost pe bune!
  Voi astia care credeti idiotoa aia ca cu8m nu a avit loc aselenizarea … uitati „un mic amaunt”. Unu minuscul. U.R.S.S!!! Aflat l;a zenitul fortei sale!! Care URSS dorea f mult ca el sa fie castogatorul cursei spatiale!
  Cas sa iti zic o cestoe care te poate soca : sovietcicii au pornit cu avantaj.. Prima aselinzare lina ….Ciercula si gluema „ce op sa descopere primul american care va pune piciorul pe luna? Un sovietic cu flori in mana: Bine ai venit!”
  Oierderea cusei a avut un oaresce impact negativ asurpa imaginii URSS. Nu mai erau atat de „tari”.

  Asa ca.. iti daui seama ca dacva ar fi avut cea mai mica dovada au fi demascat jmecheria?!

  Aud ca unii zic ca URSS nu avea cu ce urmari lansarile spre Luna.. Adicva URSS care a inceput ininate de 1960 programul Luna .. nu se dotase cumijloace de urmarire?!

 9. 9 das ianuarie 15, 2016 la 7:46 pm

  de la zgonea nu avem pretentii de la necalificat la constructii si apoi politica

 10. 10 Criticos ianuarie 15, 2016 la 8:41 pm

  @Luminița Arhire
  În 15 ianuarie 1991 pe postul național tv (TVR1) un poet (hulit să-i fie numele) nu tânăr, Șt.A. Doinaș îl ”omagia” pe Poet declarând textual că ”a rămas corigent la democrație”. Despre alții care și-au îmbălorat gurile spurcându-l în fel și chip, ce să mai vorbim! Tristețea mea adâncă e legată de evoluția înspăimântătoare a foștilor studenți eminenți ai regretatei Ioana Em. Petrescu care a investit timp (foarte mult) din puținul care i-a fost dat (a murit la 49 de ani, în 1990, energie și grijă aproape părintească în ei nădăjduind să lase în urmă o școală de eminescologie clujeană. Cred că se răsucește în mormânt auzindu-i.

 11. 11 Criticos ianuarie 15, 2016 la 9:42 pm

  @Lumini’a Arhire
  Un PS justificativ pentru antipatia mea pentru St.A. Doinaș. În adolescență am asistat la un examen ideologic al Poetului, tot corigent fusese declarat, căci nu înțelesese marxismul. În nici o jumătate de veac, două examene căzute e cam mult și de rău augur. Până în anii 90 am căutat cu înfrigurare o explicație a pasivității ( în cel mai bun caz) a lumii literare în fața tăvălugului care măturase după 1947 mari scriitori și oameni de cultură. Liderii politici de atunci aveau puțină școală, deci nu aveai la ce să te aștepți de la niște ”ciocănari”, cum le spunea mama. Dar confrații, oameni instruiți care puteau să realizeze monstruozitatea și pericolul unor asemenea epurări?! Ca să mă lămuresc am citit cam tot ce s-a publicat ca memorialistică din obsedantul deceniu, fără să găsesc un răspuns cât de cât liniștitor. După anii 90, mi-am pierdut această curiozitate cu desăvârșire.Într-o situație mult mai puțin primejdioasă, scriitori și oameni de cultură pe care-i prețuisem se întreceau în scârboase delațiuni și ponegriri ale confraților. Să nu mai aud de ”elite”.

 12. 12 T-Rex ianuarie 15, 2016 la 10:22 pm

  …Ever since 1999, the US embassy in Pristina has de facto made all of Kosovo’s big political decisions. Leaders rise and fall in lightning time based on its say-so.

  Back in 2011, the then US ambassador Christopher Dell even pulled the name of the new president, Atifete Jahjaga, from an envelope.

  “There you go,” he said, I paraphrase: “You have your president. Enjoy democracy”.

  https://euobserver.com/opinion/131774

  PS: Numele cui l-or fi scos din sapca de baseball in 2005? Eu am asa un „feeling” ca dl. Nastase a fost scos din politica romaneasca de..hai sa nu spunem SUA, sau Ambasadorul…ci anumite cercuri americane, cu sprijinul alor nostri inalti ca brazii.

  PS2: Rusii le-au spus fratilor sarbi ca le pot livra rachete din alea de care au vindut iranienilor. Ha, Serbia nu o fi cumva la sud de Romania?

 13. 13 T-Rex ianuarie 15, 2016 la 10:32 pm

  Vicky Nuland vine la Bucuresti. Dom’le eu vreau sa vina Putin la Bucuresti, sa vorbim de Transnistria, si relatii economice. Sa vorbim de un nou Tratat de dezvoltare, de schimburi economice, de relatii culturale, si de ce nu, de liber schimb. Doar asta viseaza euro-atlanticii de cind Pamintul, sa nu mai fie taxe la import-export. Pe urma putem vorbi de populatia rusa din Moldova, si de retragerea trupelor ruse. E nevoie de ridicarea nivelului de incredere intre Romania, Moldova si Rusia. Altfel nu o sa veda Basescu unire nici in secolul 22, sau poate doar in lumea lui plina de scoci.

  Si daca rusii o sa spune: acceptam unirea Romaniei cu Moldova, dar renuntati la Deveselu. Ai nostri inalti ca brazii ce o sa spuna?

  Stiu ca ce spun suna radical, si ca mai intai relatiile se dreg la nivel mai jos. Dar daca un lider are cahones, atunci pune mina pe telefon si il invita personal pe omolugul sau, si isi ia riscul sa fie refuzat. Toata Europa „veche” cauta solutii sa se reapropie de Rusia, iar astia din Est cumva au un junghi pro-american. Yeah!

 14. 14 gatsby ianuarie 16, 2016 la 5:17 am

  Total in acord cu topica eminesciana, iata o superba contributie a d-lui Radu Golban la vremea celebrarii rituale a Poetului National: http://ziarero.antena3.ro/article/view/id/156795

 15. 15 Liviu Bejan ianuarie 16, 2016 la 10:13 am

  Exceptional! Insa primarul interimar nu are ochi pentru asa ceva. Nu ar strica ca avem cateva case astfel decorate, in orasele noastre.

 16. 16 Liviu Bejan ianuarie 16, 2016 la 10:16 am

  Functia creeaza organul. Ha,ha,ha! Ciolos le-o trage drept in nas persoanelor care au provocat dezordini de strada ca sa vina guvernul de tehnocrati! Fiti atenti: „dezvoltarea viziunii economice pe termen mediu si lung…” adica guvernul recunoaste ca nu stie ce ar trebui sa faca ( nu are viziune, trebuie sa-si dezvolte una),in economie, dupa ce, pe termen scurt, a lucrat cu viziunea lui Ponta (care si cat o fi fost ea), dar viziunile astea, oameni buni, nu vin oricum in capul omului, trebuie neaparat sa aiba Audi A8 sub fund, salarii grase, oportunitati, putere, adresare cu ‘excelenta’, vaca de kobe, bai o viziune nu vine la oricine, bai! Dom’ Ciolos, pssst, si daca nu-ti vine nici o viziune, ce faci, dai banii (si timpul) inapoi?
  Domnule Nastase, am senzatia ca, in cazul dumneavoastra, a fost altfel, nu a trebuit sa va ‘dezvoltati’ o viziune de abia dupa ce ati devenit premier, este?

 17. 17 ZeV ianuarie 16, 2016 la 10:24 am

  Ghita Bizonu’
  ianuarie 15, 2016 la 6:17 pm

  ghita, nu fii copil…bineinteles ca nu pun la indoiala adevarul aselenizarii pe bune, desi, dupa parerea mea. a fost complet inutila si extrem de costisitoare.
  Glumesc, speculand indoiala inseminata chiar de internauti americani. Care internauti, cred (prosteste n.r.) in areal 51, in ozeneuri, sau sugereaza ca gemenele au fost daramate chiar de…guvernul american.
  Uneori, teoriile conspirationiste sunt incurajate de acelasi guvern american pentru a induce senzatia ca este mai potent decat este. 😦
  De ca si cum extraterestrii au decelat cu aparatele lor psiho-sofisticate ca unchiul Sam concentreaza inteligenta lumii si de aceea, musai, numai cu americanul se pot intelege si pot incheia pacte. 😉
  Iata la ce duce controversa ca scop in sine, relativizarea, indoiala, DAR SI EGOCENTRISMUL NELIMITAT, etc, toate acestea sadite in spatiul public si in constiinta publica tocmai datorita dizolvarii reperelor cuturale si morale traditionale.
  LA ILUZIE.
  PS
  Apropo de ,,punerea piciorului pe luna”….,,un pas mic…un pas mare….chiar, cat de mare a fost pentru Omenire ? Sau a fost doar ambitia desarta de a depasi, conjunctural, URSS-ul intr-o cursa de imagine, irosindu-se bani cu carul, in timp ce saracia in America a devenit un fenomen endemic ?
  Iata, acum, tot vechiul Soyuz este baza aprovizionarii statiei spatiale. (Z)
  Daca, maine, se apropie un asteroid de 1 kmc, unde ne refugiem ? Cine ne apara ?
  Poate, extraterestrii care stau la panda in arealul 51. Este ? 😉

 18. 18 ZeV ianuarie 16, 2016 la 10:28 am

  Fragmentarium

  ,,Va avea Victoria Nuland in poseta o oferta de sustinere unionista, singura care ar inchide in mod durabil posibilitatea unui derapaj antioccidental al crizei politice moldovene?”

  Stimate coleg, sunteti induiosator de naiv, uneori. Chiar va imaginati ca adversarii dizolvarii in Europa, vor veni, ca oile plecate, in uniunea cu Romania ?
  😉
  ps
  Cine este Victoria Nuland ?
  😉

 19. 19 Liviu Bejan ianuarie 16, 2016 la 11:10 am

  @T-Rex. Draga Tiranozaure, la Chisinau e o mare incordare politica si azi noapte nu cred ca au dormit multi politicieni pe acolo. Presedintele Timofti, descris de unii ca ar fi mai mult prorus decat proroman s-a chinuit toata seara de ieri sa incropeasca o majoritate parlamentara pentru ca R. Moldova sa nu ajunga in niste alegeri anticipate cu rezultat prevazut ca favorabil Moscovei. Ca sa nu te tin in vorbe multe, aproape totul se joaca in aceste luni de zile, deoarece in 2016 este planificata infiintarea unui birou NATO la Chisinau; iar daca acest birou NATO se infiinteaza, atunci rusii, politic vorbind ( noi nu avem nimic cu populatia rusofona locala) isi pot face geamantanele. De aceea Moscova incearca sa creeze o atmosfera care sa faca imposibil acest pas si singurul nostru sprijin la Chisinau sunt americanii. Daca aici ambasada americana da impresia unui comportament dubios datorita persoanelor politice romane pe care se bazeaza (si care, cred eu, le retransmit ideile ca sa le iasa in primul rand lor ceva si sa isi aranjeze apele personale), ambasada americana la Chisinau chiar a fost foarte activa, recunosc fara sa ezit, in folosul moldovenilor si nu in primul rand al unor persoane politice locale. Sa dea Dumnezeu sa treaca acest guvern prin parlament si sa vedem apoi mai multe proiecte comune cu cei de dincolo de Prut, batalionul comun romano – moldovean functionand si biroul NATO de la Chsinau infiintat.
  Transnistria a reusit sa aiba un acord cu UE, asa ca deoacamdata da cu tifla Chisinaului. Chestia asta da apa la moara celor care afirma ca UE ar sacrifica si R.Moldova pe altarul rusilor pentru relatii bune cu Moscova.
  Putin nu discuta subiectul Deveselu cu noi, ci cu americanii, noi la Deveselu nu dam nici macar apa de baut, eventual maturam prin curte. Si, in general, rusii nu mai au de ce discuta cu noi, suntem prea slabi chiar daca statisticile afirma ca am avea cam acelasi nivel de trai cu ei.
  Victoria Nuland – despre care cred ca are sustinere importanta acasa, din moment ce nu a avut de suferit dupa povestea ucrainiana – vine, deci, intr-un moment important pentru viitorul R. Moldova. Sa speram ca amestecul ei nu se va solda cu un alt esec.

 20. 20 Liviu Bejan ianuarie 16, 2016 la 11:16 am

  Vroiam sa scriu „aparitia” si nu „amestecul”; erori ale subconstientului, scuze. Rog cititi corect.

 21. 21 fostă basarabeancă ianuarie 16, 2016 la 11:20 am

  T-Rex
  ianuarie 15, 2016 la 10:32 pm

  Se știe că în locurile în care popoarele se învecinează, se și amestecă: limba, costumele, mâncarea, folclorul, tot ce vreți. De multe ori m-am gândit că moldovenii din Basarabia au împrumutat de la ruși, de la ucraineni, un fel de curaj amestecat cu încăpățânare și un pic de inconștiență. Și țin foarte mult la opiniile lor. O bătălie crâncenă a fost acum niște ani în comuna mea natală la alegerile locale. De la ai mei nu știam nimic, dar am aflat detaliat de pe facebook! Asemenea scandal vezi pe la noi numai când candidează Băsescu. Unul dintre candidați încercase niște manevre de influențare-corupere a cetățenilor și a unor membri ai comisiei. S-a ajuns la repetarea numărării de față cu tot satul, o serie de votanți cumpărați (niște bețivani) au recunoscut tot… A fost scandal până s-a lămurit fiecare cetățean.

  În altă ordine de idei, din surse personale, aflu că cetățenii de rând îi consideră mafioți și pe unii și pe ceilalți din taberele ce se bat zilele acestea la Chișinău. Ei consideră că doar au fost cumpărați de una dintre părți, neurmărind interesul național niciuna dintre tabere. Cetățenii, majoritatea, au opiniile împărțite, înclinând spre independență. Lor nu li se poate explica faptul că Moldova, de una singură, așa cum a sugerat altă dată F. P., nu este un stat viabil.
  Tind să înțeleg oboseala și lehamitea cetățenilor moldoveni, care sunt conștienți că sunt un stat mic, dar înțeleg existența unor interese străine lor. Altfel, de ce trag de ei ca niște câini? Mulți se tem pentru viitor, pentru că este impredictibil.

  Revenind la curajul amestecat cu încăpățânare și inconștiență, la exemplul din comuna mea natală, mă întreb dacă cineva ține cont de aceste elemente. Sau dacă le-au observat. Mă tem de ce este mai rău. Sincer, mie nu-mi pasă atât de mult de „parcursul european”, sau de căderea „în brațele Rusiei”, cât îmi doresc să fie pace. Să meargă liniștiți copiii la școală, salariații la muncă și agricultorii pe câmp – să nu se întâmple ca în Ucraina.

  În ceea ce privește propunerea dumneavoastră, legată de dialogul Europa – Moldova – Rusia, știm că nu este posibil. Fiecare vrea despicătura de pe rândul de jos.

  Liderii mondiali nu sunt înțelepți.

 22. 22 centru ianuarie 16, 2016 la 11:52 am

  @Fragmentarium politic – ar fi formidabil sa vedem incluse in Romania fostele judete Soroca , Orhei , Balti , Lapusna si Cahul – in intregimea lor , asa cum erau inainte de 1940 , cea mai mare parte a judetului Tighina si plasa Briceni din judetul Hotin …
  Numai ca elitei de peste Prut unirea nu-i convine pentru ca nu vor mai fi nici ministri , nici ambasadori , nici sefi de stat in Romania Mare .
  Iar despre isteria Rusului , care va initia autonomii , republici si fronturi de rezistenta peste tot unde il duce imaginatia , de la orasul Balti la raionul Taraclia , la Comrat ( 8000 de locuitori ? ) , Vulcanesti sau cartiere de la Chisinau ,cu militii inarmate si cazaci care se vor prezenta spontan la lupta , ce sa mai spun …

 23. 23 ZeV ianuarie 16, 2016 la 2:01 pm

  Radu Humor
  ianuarie 15, 2016 la 5:57 pm

  Fabulezi, prietene.
  La greu.
  Pe aceasta tema, nu generalizez.
  Citeste si comentariul de mai sus adresat bizonului.
  😉
  PS
  Obama cunoaste remediul la ,,cancer” (oricare ar fi forma sa de manifestare) ?
  hahahahaha…e buna asta.
  😉
  Daca stie si nu spune, inseamna ca este criminal de …umanitate.
  😉
  PPS
  Remediul la cancer nu exista si nu va exista mult timp de acum incolo.
  De fapt, vindecarea o facem noi insine, uneori, rareori, dar nimeni nu stie sa explice stiintific cum se produce acest miracol.

 24. 24 Cris ianuarie 16, 2016 la 3:21 pm

  Da. Îmi place opera de artă reprodusă de dv.
  Am mai spus că, în privința artei plastice, nu mă pricep și spun că-mi plac lucrările pe care-mi face plăcere să le privesc, cele care-mi crează o stare deosebită de stările banale pe care le am de obicei. Să zicem o stare de grație.
  Mai mult, lucrarea reprodusă are un mesaj clar, iar tehnica de lucru pare a fi una originală.
  În privința muzeelor înființate de dv. în clădirea Parlamentului, se procedează în mod barbar. Comportamentul nu e departe de cel al ISIS.

 25. 25 Radu Humor ianuarie 16, 2016 la 9:02 pm

  ZeV :
  Remediul la cancer nu exista si nu va exista mult timp de acum incolo.
  De fapt, vindecarea o facem noi insine, uneori, rareori, dar nimeni nu stie sa explice stiintific cum se produce acest miracol.”
  Adică o poate face cineva ( prin dietă şi rugăciuni în special ) şi n-o pot face cei care au la dispoziţia lor tot ce a descoperit până acum omenirea ?!
  P.S.
  Prefer să fabulez, decât să „decretez”, aşa cum încerci să faci acum ! 😉

 26. 26 Radu Humor ianuarie 16, 2016 la 9:11 pm

  Şi nu mai râde ca aia-n dulcele târg :
  „Obama cunoaste remediul la ,,cancer” (oricare ar fi forma sa de manifestare) ?
  hahahahaha…e buna asta. ”
  Obama nu ştie leacul ( atunci chiar ar fi de condamnat, cum te grăbeşti tu s-o faci :mrgreen: )!), ci ştie că a fost descoperit şi este ţinut ascuns !
  Ba, aş fabula mai departe şi aş spune că ştie cum a fost provocat. La fel ca SIDA, Ebola şi alte invenţii ale unor minţi diabolice !
  P.S.
  Dacă vrei, îţi pot spune şi eu cine ţi-a mărit limitele normale ale T.A., colesterolului, şi alte limite care favorizează industria de medicamente, ajunsă mai prifitabilă decât cea a armamentului !
  Dar despre limite, într-o discuţie cu unul care nu prea le are, sau nu prea le respectă, altădată !

 27. 27 Radu Humor ianuarie 16, 2016 la 9:16 pm

  „Uneori, teoriile conspirationiste sunt incurajate de acelasi guvern american pentru a induce senzatia ca este mai potent decat este. 😦 ”
  Aici, fără să vrei, ai dreptate !
  Dar nu şi în acest caz, care a fost „bifat” pentru a justifica invazia Irakului !


 1. 1 Analiza pe Rusia. Belarus, Ucraina, Republica Moldova, Siria « Motanul Incaltat Trackback pe ianuarie 16, 2016 la 4:34 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: