„Mai bine să mori decât să trădezi”

FullSizeRender 10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aceste cuvinte figurează pe blazonul familiei Filipescu. Le-am găsit pe o candelă din argint din secolul 19, ce se află la Mânăstirea Radu Vodă din Bucuresti – locas de temelie pentru ortodoxia românească, ridicată la 1568 si re-zidită in mai multe rânduri. Mai multe detalii am aflat din volumul „Mostenirea brâncovenească de la Mânăstirea Radu Vodă”, publicată recent, in coordonarea arhim. dr. Nectarie Sofelea.

Nu am ascuns niciodată admiratia mea pentru Nicolae Filipescu. Nu neapărat pentru actiunea sa de politică internă – a fost un inflăcărat promotor al Marii Uniri (din păcate, a murit cu doi ani inainte ca ea să se realizeze). L-am admirat pentru ctitoria sa – Liceul Militar de la Mânăstirea Dealu, infiintat in 1912. Acolo, s-au pregătit, până la cutremurul din ’40, peste 1500 de tineri, selectati cu mare rigoare. Tatăl meu a făcut parte dintre ei si a fost, timp, de opt ani, sef de promotie.

Cred si acum că nu este suficient să vorbim despre excelentă, despre schimbarea „clasei” politice, dar  să lăsăm cei mai buni copii să meargă  să se pregătească la scoli de elită din străinătate – unde probabil vor si rămâne. La o festivitate, cu ocazia resfintirii Bisericii de la Mânăstirea Dealu (unde se află capul lui Mihai Viteazu), in perioada in care eram premier, propusesem, in prezenta presedintelui Iliescu si a Regelui Mihai, să refacem clădirile liceului, sub vechile legende. Din păcate, după 2004, proiectul a murit.

Dincolo de personajul pe care l-am evocat, mi-a plăcut  crezul familiei sale, gravat in blazonul aflat la Mânăstirea Radu Vodă: „MAI BINE SA MORI DECAT SA TRADEZI”.

 

30 Responses to “„Mai bine să mori decât să trădezi””


 1. 1 Luminita Arhire ianuarie 2, 2016 la 2:34 pm

  @fostă basarabeancă ianuarie 2, 2016 la 12:58 am

  Povestea dumneavoastră este atât de puternică încât mi-a tăiat respirația; înțeleg foarte bine de ce, pe alte bloguri, ați fost ”îndreptată” să vă găsiți un spațiu de exprimare mai adecvat.

  Produceți tulburare, generați nostalgie, vorbiți despre un univers îndepărtat sau pierdut… lucruri de care o lume foșgăitoare și mereu grăbită, cum este cea în care am ajuns, nu are trebuință…

  Vă mulțumesc pentru clipa de grație.

 2. 2 Mikael Tincu ianuarie 2, 2016 la 2:56 pm

  Si ofiterii SRI care favorizeaza capitaul strain in defavoarea celui national tradeaza sau nu? Eu zic ca da!
  Propun pentru 2016, eu vinzatorul de legume-fructe un proiect de reconciliere nationala. Cultural ne putem inspira dupa modelul sovietic http://www.kinopoisk.ru/film/7660/ (victimele sunt pomenite dar niciodata recunoscute).
  De ce scriu eu aici? Sunt lipsit de educatie si viziune dar sunt din randul vanzatorilor de legume-fructe. Doresc sa apara in cartile de istorie adevarul despre Adrian Nastase si sa se stie ca in Romania sunt si vanzatori. Fara prea multe vorbe dar cu cetatenie. La multi ani tuturor!

 3. 3 Fragmentarium Politic ianuarie 2, 2016 la 4:39 pm

  Politica si muzica: Merita un concert si a doua zi de Anul Nou: Rolling in the Deep – Adele (violin/cello/bass cover) – Simply Three

  Am ascultat cu incantare selectia de compozitii muzicale oferita cu generozitate de colegul nostru Liviu Bejan, de Anul Nou, pe blogul maestrului politic Adrian Nastase, care de aproape un deceniu este amfitrionul unei sindrofii intelectuale online, cum am mai spus-o.

  https://nastase.wordpress.com/2015/12/31/intre-ani/

  Cred ca, mai aplicat, i s-ar potrivi unul din numele de “Sindrofia politica” sau “Ateneul politic” a/al lui Adrian Nastase. Nu am folosit la propria inspiratie sau la intamplare aceste cuvinte. In afara definitiilor consacrate, termenul de “sindrofie” il folosea Mihail Ralea, ca o personalizare de discurs, cand vroia sa puncteze o reuniune care procura satisfactii intelectuale, iar cel de-a doilea, era presarat prin emisiunile “Serata muzicala” ale lui Iosif Sava.

  Va invit, asadar, ca in a doua zi de Anul Nou sa retraiti sau sa descoperiti frumusetea dumnezeiasca a muzicii de coarde, ascultand Rolling in the Deep – Adele (violin/cello/bass cover) – Simply Three

  [embed]https://www.youtube.com/watch?v=tt2NIDtp-Ls&hd=1[/embed]

 4. 4 Fragmentarium Politic ianuarie 2, 2016 la 4:42 pm

 5. 6 Luminita Arhire ianuarie 2, 2016 la 5:07 pm

  Am aflat că a murit George Alexandru. Poate că mulți nici nu și-l mai amintesc. Cinematograful l-a tratat ca pe un actor minor, deși lista de filme în care a jucat este destul de lungă. Poate, ca actor de teatru a fost privit altfel. Nimeni nu spune la TV ”…a murit marele actor…”

  Și totuși…

  L-am văzut pe George Alexandru, în 1993, cred, în ”E pericoloso sporgersi”. Sala de cinematogaf era aproape goală…Filmul lui Nae Caranfil, în schimb, splendid… pelicula a trecut însă, prin istoria cinematografiei române, ca un foc de artificii, adică, o frumusețe și-o bucurie a ochiului și-a sufletului copleșitoare …după care, nimeni nu mai vorbește despre asta. Cum ai putea să descrii un foc de artificii? Nu sunt cuvinte pentru așa ceva.

  Filmul, structurat pe trei povești care se ating și apoi se împletesc pe timp limitat (”Eleva”, ”Actorul” și ”Soldatul”), îl avea ca protagonist pe George Alexandru în cea de-a doua poveste . În film, George Alexandru este un ”actor de mâna a doua”…Trebuie să fii un actor bun, cred, ca să poți juca un actor de mâna a doua…

  În finalul filmului, actorul traversează înot Dunărea, către Iugoslavia. Ajunge pe malul celălalt și se întinde pe pietrele de lângă pontonul sârbesc, fericit că a străbătut cu succes apa care despărțea, la vremea aceea , două lumi…

  În dimineața aceasta, la 22 de ani de la ”E pericoloso sporgersi”, George Alexandru a străbătut înot, din nou, apa învolburată care desparte două lumi.

 6. 7 serbanfl ianuarie 2, 2016 la 5:40 pm

  Bună idee, Domnule Adrian Năstase!
  Așa, ca la început de an, îmi pun și o dorință legată de această deviză.
  Precizând că-i vorba de suprema loialitate – FAȚĂ DE ȚARĂ, îmi doresc să aflu, prin toate firmele ce se afirmă ca specialiste în sondaje, care-i impresia românilor, inclusiv din diaspora, despre următoarele persoane ce se manifestă și public: Alina Mungiu, Monica Macovei, Gabriel Liiceanu, Andrei Pleșu, H.R.Patapievici, Rodica Culcer, Dan Andronic, Andrei Cornea, Stelian Tănase, Virgil Tănase, Matei Vișniec, Ion Țiriac, Dimitrie Sturza.

  N.B. Sper ca nimeni să nu pomenească despre originea zicerii: „Ne-am (s-au) umplut de Filipești!”

 7. 8 Adrian B. ianuarie 2, 2016 la 6:04 pm

  Mecano – Hijo de la Luna

 8. 9 Adrian B. ianuarie 2, 2016 la 6:16 pm

  Pablo Alboran & Carminho – Perdoname

 9. 10 Mihaela Erika Petculescu ianuarie 2, 2016 la 6:50 pm

  POTIUS MORI QUAM FOEDARI

  N. Filipescu era ministru de război în guvernul Carp când a înfiinţat în 1912 Liceul Militar de la Mănăstirea Dealul ( dărâmat în urma cutremurului din 1940 ). Din această şcoală militară prestigioasă – inspirată după Şcoala specială militară franceză de la Saint-Cyr – au promovat 33 de promoţii de ofiţeri, printre care însuşi Mihai I, dar şi legionarul Zelea-Codreanu. Esenţa şcolii era simbolizată de un şoim cu aripile desfăcute – un însemn inspirat !

  Şi deviza de pe blazonul familiei Filipescu – POTIUS MORI QUAM FOEDARI (mai bine să mori decât să trădezi sau, mai apropiat de sensul latin, mai bine moarte decât dezonoare) – este preluată tot din istoria Franţei. Ea apare prima oară pe blazonul Bretaniei ( provincie istorică şi actualmente administrativă franceză ) şi al ducesei Ana de Bretania care, în urma căsătoriilor sale succesive cu cei doi regi ai Franţei, Carol VII şi Ludovic XII, aduce Bretania ca zestre şi o alipeşte regatului francez. În 1664, în timpul Războiului de 30 ani, deviza ( uşor schimbată – POTIUS MORI QUAM VINCI : mai bine să mori decât să fi învins ) este preluată de un regiment nou creat, Mazarin-Français, dar va fi înlocuită în 1757 cu deviza tradiţională, iar din 1791 regimentul este redenumit al 46-lea regiment de infanterie şi aşa va intra în istorie. Pe 10 iunie 1940, în timpul ofensivei germane asupra Franţei, regimentul – fidel devizei sale – refuză să se predea şi continuă lupta până când mai rămân doar 6 ofiţeri, 8 sub-ofiţeri şi 82 de soldaţi !

  Reînfiinţat în 1944, devine al 46-lea Batalion de Infanterie şi primeşte chiar din mîinile generalului De Gaulle noul său drapel, decorat cu două cruci de război şi purtând inscripţionate cu litere de aur bătăliile cele mai importante la care a participat : Zurich 1799, Austerlitz 1805, La Moskowa 1812, Sébastopol 1855, La Marne 1914, Vauquois 1915, Noyon 1918. Batalionul este dizolvat pe 30 iunie 1997, dar continuie să existe ca nume de legendă şi motiv de mândrie pentru francezi.

  Puţin probabil însă ca înalta ţinută morală a unui asemenea crez şi a unui asemenea exemplu să mai poată călăuzi pe tinerii ( şi mai puţin tinerii ) de astăzi. Suntem preocupaţi obsesiv de momentul prezent şi de acumularea de posesiuni. Victime ale unui materialism excesiv, lipsiţi de idealuri umaniste, nu mai conceptualizăm propria noastră identitate, aceea de verigă – mai mult sau mai puţin importantă – în continuitatea istorică a unei succesiuni de generaţii ce leagă trecutul de viitor. Să trăim pentru predecesori ? Pentru posteritate ? Puah ! Mai bine trăim pentru noi-înşişi, că doar o viaţă avem !

 10. 11 Luminita Arhire ianuarie 2, 2016 la 6:52 pm

  ”A TRĂDA : A înșela în mod voit și perfid încrederea cuiva, săvârșind acte care îi sunt potrivnice, pactizând cu dușmanul etc. A fi neloial față de cineva sau de ceva. A se abate de la o linie de conduită, a dovedi inconsecvență față de o acțiune, de o idee etc. A comite o infidelitate în dragoste sau în căsnicie; a înșela”

  Acestea sunt definițiile din DEX pentru verbul A TRĂDA. Nu-mi dau seama, însă, dacă tot la ”trădare” se încadrează și faptul de a declara orice ți se cere, despre oricine, sub formă de ”denunț”, fără a avea importanță dacă este real sau nu ceea ce declari.

  Câți ar mai muri, astăzi, pentru frumusețe și onoare? Îi numărăm pe degete? ”Comunitatea”acestui blog are, totuși, un exemplu că în România ultimilor ani s-ar fi putut muri și pentru așa ceva…excepția care confirmă regula…

  Nu cred că mai sunt mulți părinți care-și educă fiii în spiritul acestor valori. De altfel, nici nu cred că mai sunt privite ca valori, ci ca reminiscențe ale unei glorii trecute…cuvinte cu sens diluat dintr-o poveste ce nu se mai povestește, și, nepovestită, nu se mai poate întoarce. Dincolo de familie, nici școala nu mai pune preț pe așa ceva. Are vreo finalitate pragmatică ”Mai bine să mori decât să trădezi” ? Evident, nu. Și-atunci, la ce i-ar folosi elevului?

  Acum niște ani, când am traversat cu feribotul Marea Adriatică, din Corfu până la Veneția, am văzut, la un moment dat , pe țărmul albanez, un drum de pământ, ca un șarpe uriaș odihnindu-se în soarele orbitor. Era perfect vizibil, deși ne aflam la distanță mare de coasta albaneză. Ceea ce mi s-a părut șocant atunci a fost faptul că o cale de circulație atât de lungă și atât de amplă se termina brusc în mare. Nici o așezare forfotind de oameni, nici un port, nici un debarcader…nimic. Doar drumul galben și pâlnia lui de estuar din lut, la mal.

  Uneori mi se pare că istoria noastră, care părea, până mai acum zece ani, că duce undeva, se termină de fapt brusc, asemenea acelui drum de pământ, într-un loc difuz și străin, unde nu se întâmplă nimic.

 11. 12 Detectiv Prahova ianuarie 2, 2016 la 6:57 pm

  Proiectul a murit pentru ca la nivel inalt romanismul & patriotismul au cazut in desuetudine! Ce nevoie mai avem de cadeti /ofiteri/romani patrioti?Cu siguranta mai mult ar incurca. Ce te faci daca li se va nazari sa-si serveasca tara? Bataia de joc; asta da, e le moda ! Priviti la fostii cadeti, acum rezervisti, cum sunt stuchiti intre ochi de alde guvernu’ tehnocrat dupa modelul Basescu &Boc! Cat despre crezul Filipestilor, ce sa mai vorbim?Sa evaluam par igzamplu cei cinci presedinti ai Romaniei: personal doar pe primul si pe al treilea ii suspectez de patriotism. Ceilalti trei, daca si-ar fi aplicat deviza Filipestilor ar fi fost morti de mult !

 12. 13 Radu Humor ianuarie 2, 2016 la 7:49 pm

  Unii consideră însă, parcă pentru a parafaza titlul, că e mai bine să dai meditaţii şi să investeşti în case ( când mă gândesc ce tam-tam se făcea cu „Năstase, patru case” şi era ministru, apoi prim ministru, nu un amărât de profesor, cum sunt toţi cei care nu dau meditaţii şi nici explicaţii pentru mişmaşurile făcute 😉

  Ovidiu Jurj · Home at Freelance translator
  Altă manipulare prin care se încearcă a se prosti lumea că fascismul ar fi tot aia cu comunismul. Normal că în Israel niciun fascist nu are acces nici la pensii mari, nici la salarii mari, nici la funcții publice, nici la libertate, nici la pușcărie de lux ca la noi.

  Numai la noi în România fascistul Iohannis este la președinție și nu la pușcărie unde îi este locul, după ce a declarat că Forumul Democrat al Germanilor din România este urmașul legitim al organizației fascist-teroriste Grupul Etnic German, scos în afara legii în 1944, ca să pună mâna pe patrimoniul organizației fasciste amintite – deci FDGR este la fel de fascist.

  FDGR s-a căpătuit cu o serie de proprietăți prin retrocedarea averii fostului Grup Etnic German și a Bisericii Evanghelice, în detrimentul Statului român, care plătește chirii aberant de mari la FDGR.

  Iar Iohannis s-a căpătuit cu 6 case numai în România, bașca faptul că se spune că ar mai avea și în afara țării; hai să-l credem că din meditații, pt. care precis că nu a tăiat nicio chitanță, deci a făcut evaziune fiscală; noi, restul fraierilor care muncim corect și nu facem ca el, avem „ghinion”, de aia nu ne căpătuim ca el.

  Una din case a dobândit-o prin fals în acte și, în ciuda deciziei întemeiate a Curții de Apel Brașov, o vrea înapoi și a făcut contestație în anulare; nu-i exclus să-și primească înapoi casa dobîândită ilegal, la cât este de corectă justiția din România capitalistă actuală.

  De asemenea, a semnat două cărți, dintre care de fapt nu a scis niciuna, dar fiindcă-l cheamă Iohannis și nu Ponta, nu-l acuză nimeni de plagiat. Nici de drepturi de autor necuvenite.

  Că tot se pun dorințe la început de an: Vreau să trăiesc într-o Românie cu Iohannis la pușcărie. Urmat de Macovei, cea mai nașpa dintre ei.

  Însă nu pot să nu mă întreb: oare ce o însemna ca lucrurile să se schimbe radical în fața urnelor? Oare o să mai fie vreo lovitură de stat gen Colectiv, ca să cadă și parlamentul, la alegeri să iasă cine trebuie și să fie premier cine vrea Iohannis? Sau o să avem tancuri amerloace în fața urnelor? Nu-i mai simplu să numească ambasadorul amerloc pe cine vrea el? Că oricum de voința poporului nu se mai ține seama din 2000 încoace, când au fost ultimele alegeri libere în țara asta.

 13. 14 blogideologic ianuarie 2, 2016 la 9:50 pm

  Abasgia* în actualitate / Știm că la anul 1600, Mihai Viteazu trimitea emisari cu stindarde la Olbia (Oceakov), lângă estuarul Bugului pontic. Mai știm de asemenea că Mihai Viteazu urma să fie asasinat. Dar gestul său de la anul 1600 va facilita înscăunarea lui Matei Basarab la anul 1632 ca domnitor în Țara Românească. Cum se explică ? Aici recurgem în total curaj intelectual la protocronism pentru a identifica firul de cauzalitate. Matei Basarab a fost ajutat decisiv de Abaza, pașă în Olbia ; bine, exista și a doua capitală provincială, la Silistra/Durostorum. Așa că Abaza Pașa cunoștea bine problemele Țării Românești. Provincia lui Abaza Pașa se suprapunea parțial provinciei romane create acolo pe vremuri antice de împăratul Nero. Abaza Pașa cunoștea bine problema valahilor negri, căci provincia lui acoperea fostul principat Carvuna al maurovlahilor. Datorită acestei cunoașteri, Abaza Pașa este numit de către sultanul Osman al II-lea guvernator în Bosnia. Știm că sultanul Murad I practicase intens acolo politica Devșirmé (birul în copii), transformând astfel profund statalitatea Romanija a valahilor negri din Alpii dinarici. Dar Abaza Pașa nu mai ajunge în Bosnia. Îl prinde din urmă o acuzație de înaltă trădare. Abaza Pașa va fi executat în anul 1634. Abaza Pașa era originar din thema Abasgia, aflată pe litoralul est-pontic**, districtul mergea până în provincia Krasnodar a imperiului rus actual***. Abaza Pașa însuși era un împătimit de istoria romană, în transcriere otomană. El fusese de asemenea pașă la Erzurum. Ceva din numele pretendentului Matei Basarab poate se integra în această veche istorie romană. Putem crede că este vorba chiar despre numele Basarab. Căci Basarab Întemeietorul făcuse un drum până la Olbia.
  *Abasgia, provincie thematică romană acoperitoare pe teritorii care acum se cheamă Abhazia şi Gruzia.
  **”După 1958, România a început să se gândească la o politică independentă faţă de Moscova. Problema n-a fost ridicată de România, aceasta a apărut în contextul tensionării relaţiilor dintre România şi URSS. Documentele din Arhiva Comitetului Central al PCR arată că problema a fost ridicată la Piţunda, Abhazia, în martie 1964. Acolo a avut loc o întrevedere dintre Ion Gheorghe Maurer (prim-ministrul României în perioada 1961-1974) şi Hruşciov. În contextul discuţiei asupra posibilităţilor rezolvării unor probleme teritoriale, Hruşciov a spus că dacă s-ar pune problema unui plebiscit în problema Basarabiei, ar accepta.” „Ceauşescu a fost un patriot, n-a meritat ceea ce i s-a făcut” Interviu cu Vasile Buga, cercetător ştiinţific la Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului SURSA http://ziar.jurnal.md/2012/05/29/%E2%80%9Eceausescu-a-fost-un-patriot-n-a-meritat-ceea-ce-i-s-a-facut%E2%80%9D/
  *** Tensiuni în creştere în relaţiile ruso-abhaze http://www.flux.md/articole/11662/

 14. 15 centru ianuarie 2, 2016 la 10:31 pm

  La Multi Ani !
  Vin cu stiri interesante , foarte interesante .
  Politicianul francez suveranist , apropiat de extrema dreapta si xenofob Philippe de Villiers ( presedintele departamentului Vendeea si creatorul unui parc de distractii cu tematica istorica de mare succes , vandut si in afara Frantei ) , si-a publicat recent un fel de carte de amintiri ” A venit momentul sa spun ce am de spus ” – despre Sarkozy ” imi spune , stii , eu si Cecilia nu suntem fericiti decat la New York si Budapesta ” – iote-te Nicolas care ne umilea cu Schengen si cu grimase publice la Basescu in 2010 , banuielile mi se adeveresc , sangele unguresc nu minte …
  Bernard Debré , fiul ministrului lui de Gaulle , urolog , are si el o carte de amintiri unde avem doua pagini : Debré vine in decembrie – ianuarie 1990 cu ” ajutoare medicale ” in spitalele universitare bucurestene , face o asociatie romano-franceza de medicina ( atentie , nu cu generalisti amarati de la Cehu Silvaniei sau Dorohoi ci cu mandarinii profesori bucuresteni ) .
  Este invitat la Congresul PNT – CD in 1995 – 1997 .
  Ce ne spune politicianul urolog ?
  ” Cei de la tribuna nu fac decat sa revendice pentru Romania teritorii moldovenesti , rusesti si ucrainiene ” ? ! – Debré are o viziune particulara asupra nu doar a adevarului istoric , ci si a geografiei – ce teritoriu rusesc revendica Romania ?
  La sfarsitul aventurii romanesti , din nou Debré : ” am amintiri foarte ambigue cu privire la aceasta asociatie franco-romana . Toti cei ce au participat sunt acum in Franta , ca bi-nationali ” – si adaug eu , striga Allah akbar impuscand clientii teraselor pariziene , nu ?
  In primul rand nu cred , profesorii universitari bucuresteni din medicina sunt regi in Bucuresti , ilustri anonimi in Franta , nu am auzit de unul sa fi plecat sa fie sclav in Franta – iar tinerii de care vorbeste Debré , cine a castigat avandu-i , medici exceptionali , europeni si francofili , nu Franta ?
  Degradarea imaginii tarii noastre in Franta este o mare problema .
  Normal , e lucrare temeinica , nu e actiune spontana , nici naturala .
  Debré nu si-ar fi permis comentariile de mai sus fiind vorba de Maroc .

 15. 16 Radu Humor ianuarie 2, 2016 la 10:43 pm

  Rusia include SUA, pentru prima dată, pe lista de ameninţări la adresa securităţii ţării

  astăzi, 16:58 Autor: Roxana Maciuca

  Statele Unite au fost clasificate, pentru prima dată, drept o ameninţare la adresa securităţii naţionale a Rusiei, potrivit unui document semnat de preşedintele rus, Vladimir Putin, ceea ce indică o deterioare a relaţiilor dintre cele două state în ultimii ani, informează agenţia Reuters.

  Documentul intitulat „Despre strategia securităţii naţionale a Federaţiei Ruse” a fost semnat de Putin în ajunul Anului Nou, fiind o versiune actualizată a celei din 2009, promulgată de Dmitry Medvedev, pe atunci preşedinte al Rusiei, în prezent ocupând funcţia de premier, în care nu erau incluse pe lista de ameninţări nici SUA, nici NATO.

  Potrivit documentului, Rusia a reuşit să joace un rol mai mare în rezolvarea problemelor globale şi a conflictelor internaţionale, ceea ce a atras reacţii adverse din partea Occidentului. „Consolidarea Rusiei are loc în contextul unor noi ameninţări la adresa securităţii naţionale, complexe şi interdependente”, se arată în document.

  Promovând o politică independentă, internaţională şi internă, deopotrivă, Rusia a declanşat „o reacţie din partea Statelor Unite şi ale aliaţilor acestora, care se străduiesc să-şi menţină dominaţia în contextul internaţional”, ceea ce e, foarte probabil, să determine o presiune de natură politică, economică, militară şi informaţională” asupra Rusiei.

  Relaţiile dintre Rusia şi Occident s-au deteriorat mult după anexarea peninsulei Crimeea, fostă provinciei ucraineană, imperiului rus în martie 2014. De atunci, Occidentul a acuzat Rusia de sprijinirea insurgenţilor din estul Ucrainei, însă Moscova a negat implicarea în activităţile rebelilor. Tot în acest context, SUA şi UE au impus sancţiuni cetăţenilor şi companiilor din Rusia.

  Documentul susţine că SUA şi UE au susţinut „lovitura de stat anticonstituţională din Ucraina”, care a generat divizarea societăţii ucrainene şi un conflict militar. De asemenea, şi expansiunea NATO a fost calificată drept o ameninţare la securitatea naţională a Rusiei, acuzând că SUA şi-a extins reţeaua de laboratoare biologice militare în ţările învecionate cu Rusia.

  Documentul nu include Siria pe lista ameninţărilor la adresa securităţii din Rusia, în condiţiile în care, pe 30 septembrie, Rusia a lansat o campanie militară în Siria care să sprijine regimul Bashar al-Assad şi să lupte contra grupărilor teroriste.

  P.S.
  Se îngroaşă gluma !
  Dar cui îi mai arde de rîs ?! :mrgreen:

 16. 17 mihaelataniastoica ianuarie 2, 2016 la 10:57 pm

  1.Ce să trădezi?
  2. Ctitorii? Şcoală? Viitor? O poveste cu oameni despre oameni la care lucrăm şi noi.
  3. Orientalii cred că omul viu este singura şansă a idealului de a deveni realitate. Probabil ei şi-au construit cultura fără să fie influenţaţi prea mult de dorinţele celor care erau preocupaţi exclusiv de menţinerea graniţelor proprietăţilor lor. Ce să faci, este o problemă de fizică şi economie, se lucrează cu km pătraţi, culturi de plante şi număr de bovine şi ovine pe cap de locuitori.
  4. 2 0 1 6 + ? !!!!!!!!!!!!!!!!!

 17. 18 Adrian ianuarie 3, 2016 la 1:33 am

  Daca ar mai exista acest crez, aproape ca am ramane fara clasa politica!

 18. 19 Liviu Bejan ianuarie 3, 2016 la 9:50 am

  ‘Mai bine sa nu mori’, este, in mod evident, o deviza a majoritatii politicienilor romani. In minoritatea cu alte devize, desigur, a familia de politicieni cu deviza ‘ori iti fac casa, ori te ingrop’.Oricum, tipurile de politician roman din perioada interbelica, au disparut.
  Nu pot da o parere pe subiectul Manastirii Dealu deoarece nu cunosc statutul de acum al cladirilor si cine este detinatorul lor. Am trecut, in urma cu cativa ani, pe acolo si parca era un sanatoriu. Dar ma interesez si voi face si eu o propunere pe care o voi propune pe blog si acolo va ramane.

 19. 21 nastase ianuarie 3, 2016 la 10:17 am

  Mihaela Erika Petculescu,
  multumesc pentru informatiile oferite.

 20. 23 Liviu Bejan ianuarie 3, 2016 la 11:28 am

  India cuprinsa de ceausism! Ce injura romanii, apreciaza altii! Peste un miliard de oameni vor fi arestati de DNA si vor fi condamnati la inchisoare cu executare?
  Conform media, India a trecut, de la 1 ianuarie, la experimentarea circulatiei alternative, in New Delhi, solutie utilizata in Romania in prezidentiatele lui Nicolae Ceausescu. Daca va fi adoptata, atunci se poate considera ca indienii vor incepe sa practice cultul lui Ceausescu si vor fi, deci, buni de inchisoare in Romania. Totodata, dl Tismaneanu va trebui sa invete urgent tziganeste, pentru a putea publica articole in revista „Era Hinduista”.

 21. 24 Haralambie Sava ianuarie 3, 2016 la 12:05 pm

  Numai cine are constiinta de patriot si de crestin ortodocs, nu va trada in veci. Exemplul dat de martiriul BRANCOVEANU. E parerea mea. Sava H.

 22. 25 Cris ianuarie 4, 2016 la 5:40 pm

  @ Adrian B.

  O, da! ”Hijo de la luna”…
  Îl ascult din când în când. Îmi crează o stare…o stare.

 23. 26 Cris ianuarie 4, 2016 la 5:53 pm

  Tot mai mulți tineri lucrează ”la domiciliu”, la calculator.
  Ei nu se deplasează la un loc de muncă, la un sediu, unde să spună ”bună dimineața”, să ”socializeze”, să vadă oameni, să-și facă relații, eventual prieteni…

  Asta îmi aduce aminte de niscai gospodine fără calificare, dinainte de 1990, care lucrau la Cooperativa Munca la Domiciliu: luau materia primă de la cooperativă, făceau niște operații simple dar repetitive la tâmpeală, apoi duceau „produsul” la sediu și luau te-miri-ce pe ”unitatea de produs”.

 24. 27 Cris ianuarie 4, 2016 la 5:57 pm

  Referitor la trădare, azi se poartă alte ”valori”:
  scopul scuză mijloacele și
  urăsc trădarea dar iubesc pe trădători.
  Ca să nu mai vorbesc de trădare, trădare, dar s-o știm și noi…

 25. 28 Oscar Wilde ianuarie 6, 2016 la 1:39 pm

  „Mai bine mori decat sa tradezi”!. Erau alte vremuri, iar politicienii si intelectualii romani aveau alte prioritati, printre care si cel national. Desi N. Filipescu era conservator, a sustinut intrarea Romaniei in razboi alaturi de Antanta si ca primar al Bucurestiului a sustinut modernizarea capitalei, intoducand pentru prima oara tranvaiul electric si mai mult ca sigur nu si-a bagat in buzunar banii din proiecte.
  Cat despre scoala romaneasca, aceasta mai are resurse umane care mai cred in profesiunea lor de credinta. Important este ca si invataceii sa doreasca sa primeasca gratis si cu pasiune ceea ce profesorii lor le ofera.
  La Scoala Sanitara Postiliceala din Bacau ( la acea de stat) invata elevi francezi, ial la UMF”Gr.T.Popa” din Iasi, dintre studentii straini, predomina cei francezi. Aceste realitati, nu ne spun nimic?
  Earnest

 26. 29 CRI ianuarie 7, 2016 la 9:41 am

  ..Da ! Asa era atunci ! Acum insa vremurile sau schimbat nitel iar notiuni precum onoarea de exemplu au disparut aproape complet din peisajul nostru..iar regimul comunist ia dat practic lovitura de gratie acestei calitati umane definitorii..A venit si capitalismul cel aducator de libertate iar ea onoarea nu a reinviat asa cum ar fi fost normal..Lupta continua pt. supravetuirea zilnica si luna de luna din salariul de mizerie oferit si confintit de catre toti governanatii nostrii ne-a transformat din oameni cu ratiune in niste animale de prada..Unii iau totul altii nimic sau doar firmiturile precum grosul populatiei..Iar locul onoarei a fost ocupat in totalitate de catre smecherie si hotie sub toate formele si marimile ei…iar ca o consecinta directa a acestei stari de fapt a rezultat si rezulta in mod regulat..=..doamna Puscarie..Marele Giovani Becali a pronuntat o vorba de duh pt. plebe…”Si puscaria e facuta tot pt. oameni”…Si ca sa parafrazez titlul Eu_Voi spune ca..” E mai onorabil sa mori decit sa faci puscarie in Romania de azi”….ToaAata lumea se plinge de conditile sub-umane din penetenciarele noastre..an de an suntem condamnati la CEDO pt. aceste conditii mizerabile dar si a abuzurilor suportate din partea celorlalti detinuti si a personalului ce deserveste aceste locatii blestemate demne de sec. 19…Si dvs. a-ti vazut cu ochii proprii ce conditii sunt acolo..Sigur fiind un fost premier a-ti fost tratat cu totul altfel decit restul detinutilor de rind..In nici un caz nu v-au pus intr-o celula cu infractorii de joasa speta sau intr-o camera cu 20 de insi la un loc..In fine..Dat fiind cele spuse + faptul ca odata intrat acolo nu esti sigur ca mai iesi viu in picioare inapoi sau intri sanatos tun si iesi de acolo o epava gata pus in sicriu..Sau_:…Esti un sofer corect fara abateri si iaca brusc diavolul iti aduce pe nepusa masa in fata un betiv si il omori iar justitia noastra cea foaaarte independenta te condamna la 2-3 ani cu executatre la Jail, pt. ca dehh ! Nu te cheama Serban Huidu cel blindat de relatii muuulte ca sa iti dea doar cu suspendare..Si te baga acolo cu toOoti neneorocitii la un loc ca sa te distruga de tot..Pt. ce si DC ??..pina si avocatul poporului a consemnat toate aceste carente, lipsuri si stari de fapt jalnice din sist. penetenciar romanesc..cu toate astea vad ca nimeni atit din guverne cit si din privat nu face ceva ca sistuatia sa se schimbe in bine…Nici nu e de mirare ! Si in sist. sanitar e la fel..si tot asa peste tot in tara asta in acesti 25 de ani de democratie proprie…Nu inteleg de loc DC nu se aloca anual din bugetul ded stat o suma de 10-15 mil. de Euro pt. modernizarea conform stadardelor de sec. 21 a intregului sistem de puscarii ??…Chiar e o suma asa de mare in cei 60 si ceva de miliarde de Euro cit bugetul anual al Romaniei ??..Si in 10-15 cu banii astia + atragera de fonduri UE sau de la privat se poate finaliza modernizarea completa a intregului sistem !..Dar vad ca nimeni dar NIMENI nu ia initiativa de a face ceva si in privinta asta desi TOTI se pling de conditile jalnice existente…O gramada de politiceni dar si afaceristi de top au fost-sunt si vor mai fi inchisi si cu toate asta nici macar 1 singur nu apare pe un post cu audienta nationala si sa vorbeasca deschis despre remedierea acestei probleme..Curind va iesi de acolo si miliardarul nr. 1 al Romaniei…Degeaba…Se va face ca ninge ploua si isi va vedea mai departe de proprile afaceri fara sa ii pese de altceva si de restul_…De acea eU cred si voi afirma ca in ziua de azi daca esti om obisnuit adica fara lovele multe si daca mai ai o farima de Onoare in tine e mai DEMN sa CRAPI decit sa ajungi in sist. penetenciar Romanesc..unde tot banutul face legea…AaaaM dreptate domnule~Nastase_??…..no cenzurati rog~!~

 27. 30 Cris ianuarie 7, 2016 la 11:40 am

  În privința admirației față de politicienii ante și interbelici, să nu exagerăm!
  Avem tendința de a-i idealiza și, ca să mai temperăm acestă tendință, să luăm presa vremii, jurnale și memorii ale unor contemporani!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: