Intre ani…

FullSizeRender copy

 

 

Ca de obicei, la cumpăna dintre ani, doresc să vă multumesc pentru că imi sunteti aproape. Si de-a lungul ultimilor douăsprezece luni am format o familie  solidă, cu fii risipitori – care vin si apoi dispar -,  cu bunici cicalitori, cu rude din străinătate, cu intelepti, cu incapătânati, cu… Din această familie au lipsit insa talibanii, au lipsit injuraturile (cu putine exceptii). Au lipsit ideile fixe (cu câteva exceptii). Probabil, cândva, serviciile de informatii sau vreun doctorand curios vor face  analiza  celor aproximativ 200000 de comentarii postate aici. Ce concluzii se vor putea trage din acest esantion de societate românească? E greu de spus… Uneori au existat doar monologuri, adeseori  s-au infiripat dialoguri. Multi dintre cei care scriu aici au propriile experiente, propriile povesti de viată. Incetul cu incetul, profilul fiecarui anonim se contureaza – preferinte, tabieturi, stil de viată, optiuni politice, gusturi muzicale, cinematografice.

Mă uit  pe diverse forumuri, site-uri, bloguri, pe facebook. Mai ales pe facebook.  Cel mai adesea mă ingrozeste ce văd, ce citesc  acolo. Injurii, obscenităti, ascunse in spatele câte unui nick name. Frustrări de tot felul  ale unor oameni supărati pe viată. Pe viata lor. Adeseori, români care s-au bucurat să plece din tară pentru a strânge bani pentru ei si pentru familie. In ultimii ani, criza economică, cresterea numărului de refugiati  – care a dus la o „ofertă” mai avantajoasă de fortă de muncă ieftină – i-au marginalizat si mai mult. S-au angajat pe un anumit drum, acum le este greu să se intoarcă, copiii – unii – sunt la scoli, acolo, altii s-au obisnuit să stea la bunici. Multe familii s-au destrămat, intre atătea drumuri si tentatii. Si atunci se razbună. Pe cei de acasă, in general. Pe oamenii politici, cel mai adesea. Aruncând cu pietre pe facebook.  Anonimi. Atunci cănd ajung in fata calculatorului. O nouă formă de betie a celui permanent nemultumit. O formă specială de invidie care vrea să distrugă. O formă de răutate socială indreptată impotriva tuturor.

In tară creste numărul  hienelor intelectuale. Este vorba despre cei care si-au construit sinecuri  ciugulind din hoiturile comunismului si ale post-comunismului, dupa incheierea Razboiului Rece. Preocupati sa le faca pe plac, in continuare, celor care s-au hranit, in perioada post-belica, din ura viscerala fata de comunism. Nu e vorba insa de sentimente, ci de simbrie. De o cariera construita pe injuraturi si pe exegeza „raului”.

A ajuns la maturitate o generatie de „intelectuali” specialisti in lectii de dirigentie, doctori in anti-comunism. De aceea, comunismul si comunistii trebuie re-inventati zilnic pentru ca ei să aibă obiectul muncii.  Incapabili sa construiasca, propagandisti ai internationalismului capitalist. Un batalion  de Che Guevara ai revolutiei capitaliste mondiale. Pentru ei, Romania ar trebui sa fie constructia pe care sa o ofere, periodic, drept ofrandă, patronilor lor spirituali. Obtinând, din când in când, călătorii cu avionul, diplome de la ambasade străine, nominalizări la diverse premii internationale, dar si incurajări pentru a continua să distrugă.  Translatia de la vechiul model la cel nou nu le-a creat nicio problema. Simbriasi ai unei propagande de deznationalizare, atacând in haită, hranindu-se din ura. M-a fascinat, intotdeauna, popularitatea lui Tristan Tzara in Brazilia. Până când, un prieten mi-a explicat că era vorba de a oferi o alternativa locală invaziei culturii nord-americane.

In ceea ce mă priveste, in mare măsură, m-am retras in turnul meu de fildes.  Citesc, scriu, bricolez. Oberv  insă cu atentie ce se intâmplă pe stradă, in facultăti, in tările din jurul nostru, in Europa, in lume. Nu vreau să joc rolul de Casandră, dar cred, in continuare, că doar un guvern politic are forta de a spune NU, atunci când trebuie. Sau de a se angaja in proiecte necesare, chiar dacă nepopulare. S-ar putea ca actualul guvern să patineze in timp ce gheata se topeste foarte rapid. Mi-a rămas in minte titlul unei carti recente a lui Adrian Severin – „România, subiect sau obiect al geopoliticii?”

Se incheie un an cu statistici bune. Nu cred insă că s-a inteles un lucru simplu – 4% din 100 inseamnă mai putin decât 1% din 1000. Nu asta e calea. Analizele lui Florin Georgescu ar impune o cotitură in politica si economia românească. Dar noi ne permitem un an sabatic, cu un guvern de „tehnocrati”. Singurele care functionează din plin sunt furnalele justitiei. Cred, in continuare, că nu aceasta este calea. Practic, in infrastructură nu mai există companii românesti capabile să participe la licitatiile de drumuri. La fel, in IT. Calea pentru companiile străine este liberă. România nu mai are actori economici regionali. Unii inteleg de ce, in timp ce creste salariul minim, se devalorizează moneda natională. In fine…

Dragi prieteni,

cum spunea filozoful, nu ne scăldăm de două ori in apele aceluiasi râu. Viata merge inainte. Uneori, nu-mi vine să cred că am implinit, anul acesta, 65 de ani. Incerc, de fiecare dată, in ultima zi din an, să trec in revistă cele 365 de zile. Imi pregătesc agenda pentru anul următor. Mă bucur pentru băietii mei, care si-au ales drumul. In unele seri, mă uit cu Dana, la seriale TV sau la filme. In ultimul timp, la serialul „Madam Secretary”, o pregătire, probabil, pentru candidatura la prezidentiale a lui Hilary Clinton. Si realizez, incă o dată, că in propagandă, trebuie să te bazezi pe naivitatea celorlalti.

Mă bucur să petrec Revelionul cu  familia mea.

Vouă, vă doresc să nu vă pierdeti entuziasmul, să aveti zile frumoase de sărbătoare, cu cei dragi alături  si să fiti sănătosi. Ne reintâlnim anul viitor.

LA MULTI ANI!

106 Răspunsuri to “Intre ani…”


 1. 2 Cornelia Plavicheanu decembrie 31, 2015 la 11:24 am

  La multi ani linistiti si frumosi!

 2. 3 Aurel Cighi decembrie 31, 2015 la 11:36 am

  Impresionant si in acelasi timp trist pentru romani,dar aveti intru totul dreptate.
  La multi ani!

 3. 4 Adrian Zuna decembrie 31, 2015 la 12:11 pm

  LA MULTI ANI !d-le prim ministru . va asteptam langa prim ministrul VICTOR PONTA.

 4. 5 Mariana Stancu decembrie 31, 2015 la 12:18 pm

  Va urmaresc cu mult drag comentariile d-voastra si va apreciez modestia din care putem trage o concluzie, erati omul pregatit pentru ca Romania sa fie pe cele mai inalte culmi ale democratiei. Familia mea va respecta si va ureaza un AN NOU plin de sanatate, bucurii si sa se indeplineasca toate dorintele. *LA MULTI ANI FERICITI!*

 5. 6 dosoftei mihaela decembrie 31, 2015 la 12:46 pm

  La multi ani ! Sanatosi si frumosi alaturi de familia dvs.!

 6. 7 Ghitza Beresgross decembrie 31, 2015 la 12:50 pm

  O radiografie zic eu pertinenta, echilibrata, a situatiei in care ne aflam in acest moment, nadajduim sa se intample ceva benefic natiunii noastre, sper anul 2016 sa fie un an in care sa constientizam ce este bine pentru noi, nu pentru altii…
  Va doresc un an mai bun, putere de munca, de intelepciune de a trece peste toate cate va sunt date sa treceti cu voie si fara voie…
  La multi ani !!!

 7. 8 gabi constantin decembrie 31, 2015 la 12:54 pm

  LA MULTI ANI DL PRESEDINTE VA ASTEPT SI IN NOUL AN CU ANALIZE politice si sfaturi pt noi cei care credem in dvoastra. MULTA SANATATE SI TOT BINELE DIN LUME.

 8. 9 Gabi Constantin decembrie 31, 2015 la 12:57 pm

  LA MULTI ANI DL PRESEDINTE ASTEPT IN CONTINUARE ANALIZELE POLITICE PE CARE LE REALIZATI MULTA SANATATE SI TOT BINELE DIN LUME.

 9. 10 Maria Matei decembrie 31, 2015 la 12:57 pm

  La multi ani!d-le Prim Ministru cu sanatate,fericire,alaturi de cei dragi.Multumim pt urari,iar in ceea ce ati scris ,ati spus un adevar ce se vede si il traim cu totii despre societatea romaneasca.Felicitari.

 10. 11 Dan decembrie 31, 2015 la 12:58 pm

  Foarte tare articol , foarte trist dar foarte adevarat ! Multa sanatate !

 11. 13 Viorel MOROSAN decembrie 31, 2015 la 1:18 pm

  La multi ani…ganduri bune pentru toata viata…pastrati-le bine…!!!

 12. 14 Constantin Oprisor decembrie 31, 2015 la 1:40 pm

  LA MULTI ANI !

 13. 15 Gheorghe Voicilas decembrie 31, 2015 la 2:01 pm

  La multi ani ! d-le Adrian Nastase , dumneavoastra si familiei !
  Cat despre adevarul trait zi de zi si pe care il punctati cu profesionalismul dobandit in ani …. ce pot spune…..pacat dar poate asta inseamna CAPITALISM..Oameni fara tara ,fara copii,fara vise, frustrati si cu privirea in pamant ! batatorind potecile occidentului in cautarea Fericirii !!! Fericire care inseamna in majoritatea cazurilor 1000 euro net pe luna…
  Pretul?Pretul ce mai conteaza…bancnotele verzui sterg lacrimile din ochii celor de acasa..
  Guvernul e de vina !!!???? Demisia !!!!??? Dorinta noastra ancestrala de a gasi un vinovat pentru tot ce ni se intampla ! Dorinta de a puncta cu aratatorul…..Vinovatii !!!De fapt….neputinta si lasitatea, frica de sistem.Avem drepturi, doar drepturi, nu mai avem in rest …nimic !

 14. 16 victoria decembrie 31, 2015 la 2:13 pm

  La multi ani si D-zeu sa va binecuvinteze!

 15. 17 blogideologic decembrie 31, 2015 la 2:23 pm

  Mulțumim ! La mulți ani !

 16. 18 serbanfl decembrie 31, 2015 la 2:36 pm

  Anul 2016 va fi anul când vom importa Daciada?!

  Ați văzut cine a câștigat ediția recent încheiată a marelui concurs Factor X?

  FLORIN RĂDUȚĂ ! Un cetățean oarecare, fără pic de educație muzicală. Nu știe că citească o partitură, dar are ureche muzicală și un timbru de vocal de excepție – adică are talent, adică are har de la Dumnezeu!

  Dar de Costel Busuioc vă amintiți? Acel tenor ce a câștigat un concurs similar în Spania, cel ce-și încercase norocul și în țară, dar – ghinion! Adică a primit ceva lecții gratuite de canto clasic, dar astea nu țineau și de foame, așa că aplecat în Spania să muncească. Muncea pe un șantier și cânta arii de operă de se minunau trecătorii, până a fost îmboldit să se înscrie la un concurs, pe care l-a câștigat, învingând în finală o fată din Peru. (Poate vă amintiți și că în Marea Britanie, un asemenea concurs a fost câștigat de o onorabilă gospodină – metamorfozată într-o uimitoare mezzosoprană.)

  Vreau să spun că avem în desfășurare, chiar și câte două ediții pe an, concursurile: VOCEA ROMÂNIEI, FACTOR X sau ROMÂNII AU TALENT. Toate „formate TV” importate pe bani frumoși, dar care mie îmi amintesc de mult hulita CÂNTARE A ROMÂNIEI!!! Evit să urmăresc ce mai combat Pleșu, Liiceanu, Mungiu-Pippidi, Nicolae Manolescu, N.C. Muntenu & comp., dar nu cred că folosesc același limbaj batjocoritor ca pe vremea când în România se căutau talente, în zona celor fără școlarizare pe specific, dar care se manifestau artistic, cu mare talent, în familie sau între colegii de serviciu.

  Detest, așa cum m-am mai exprimat și aici, pe cei ce, din rea credință, dar plătiți (mai ales de Soros!), au denigrat tot ce am trăit (și muncit!) pe vremea comuniștilor! Dar, dacă tot suntem obligați să uităm chiar și ce era bun în trecut, mă gândesc că ar fi cazul să se găsească un tip, de genul Valeriu Lazarov, care să lanseze în Marea Britanie sau Franța sau Germania, dar ar merge și Olanda sau Norvegia, niște formate TV cu întreceri sportive, de atletism în primul rând, care să fie apoi importate! Adică să relansăm Daciada! Adică să reînvățăm tinerii să aprecieze activitatea sportivă!!!

  Ar fi o bucurie pentru madam Udrea, care a construit două patinuare, dar și bazin de înot într-o comună unde oamenii gândeau că-i bine pentru agricultură, dacă este secetă!

  N.B. Vă rog să nu vă gândiți că la acestă acțiune ar fi bine să fie angrenate și localitățile unde, pe vremea lui Adrian Năstase Prim Ministru, s-au construit 400 săli de sport!

  Doresc tuturor, adică și mie(!), un an 2016, mai bun pentru românii obișnuiți! Nu admit prefăcătorii de genul: să fie 2016 un an mai bun decât 2017, că față de 2015 știm că va fi mai rău!

 17. 19 Sbarnu Ion decembrie 31, 2015 la 2:39 pm

  LA MULTI ANI !

 18. 20 Catalina decembrie 31, 2015 la 2:49 pm

  La mulți ani !

 19. 21 Ghita Bizonu' decembrie 31, 2015 la 3:22 pm

  Hm …. apropos de hienel intelectuale. Este vorba despre cei care si-au construit sinecuri ciugulind din hoiturile comunismului si ale post-comunismului
  A se vedea comnetariile de la http://adevarul.ro/entertainment/celebritati/madalina-ghenea-criticata-fani-declarat-vremea-ceausescu-toata-lumea-manance-1_5683d99d37115986c6f825b7/index.html
  „interesante” .
  insa oare de ce le este frica?

 20. 22 mirelad decembrie 31, 2015 la 3:48 pm

  La Multi Ani! cu sanatate si bucurie,alaturi de familia dumneavoastra.sunteti minunati.

 21. 23 T-Rex decembrie 31, 2015 la 3:50 pm

  Mai demult am avut aici o discutie despre criza din 2008 provocata de Wall Street. Atunci spuneam ca a fost cel mai mare furt din istoria omenirii. 5 TRILIOANE de dolari au disparut, bani din fonduri de pensii, economii ale americanilor. 8 milioane si-au pierdut jobul, si 6 milioane casele. Asta doar in SUA. Doar un bancher a ajuns la pirnaie. Marile banci, fondurile de investitii au mers vesele spre prapastie, fara ca Guvernul SUA sa poata opri dezastrul. Dupa cutremur tot americanii furati au fost siliti de Guvern sa salveze bancile. Vedeti filmul „The Big Short”.

  Ce m-a surprins pe mine este ca europenii nu doar ca nu au perceput acest pericol, dar s-au vulnerabilizat singure, preluind acest model american al capitalismului de casino. Dupa dezastru, bancile au inceput sa discute la un alt aranjament de tip Basel (Basel 3). Credeti ca goana dupa profit pentru a multumi „shareholders” e de lecuit prin vreun tratat?

  Romania e cumva ferita pentru ca e prea saraca sa fie bagata in seama de vulturii capitalisti. Asta nu inseamna ca vinatorul nu isi graneste viitoarea victima. Americanii nu vor veni sa „ne dea” niciodata din bunatatea lor sufleteasca si spiritul de amicitie, parteneriat sau mai stiu eu ce. Parteneriatul e pentru profitul lor, pentru noi e sa ne aparam saracia si neamul.

  Nu vreau sa cad in pacatul nostalgiei istorice. Stim ca Romania a fost si ramine dependenta de aliantele pe care le face. Dar, din fericire sau nu, Istoria se deruleaza, si apar noi oportunitati. Ca cele regionale, de exemplu. Multe tari in Estul Europei sunt dezumflate dupa un maraton de citeva decenii de integrare europeana. Au obosit alergind dupa vedenii, si se intorc spre natiunile lor. Si eu cred ca Romania trebuie sa insiste pe cum sa facem sa dezvoltam ce avem noi, si nu altii. Cum sa facem sa distribuim echitabil avutia nationala, si cum sa stimulam economia romaneasca, aia care a mai ramas. Orban a inceput sa cinte la fluierasul fermecat sa isi aduca ungurasii de prin lume acasa. Poate si Romania sa se gindeasca la asa ceva. Sunt multi romani cu multi bani, care vor sa ia o decizie, si Romania poate sa ii ajute sa o ia in sensul de a se reintoarce. Sa investeasca in Romania.

  La Multi Ani Romania! La Multi Ani romani!

  La Multi Ani domnule Nastase, sa fiti sanatos alaturi de cei dragi, dar si de noi astia dragi virtual doar 🙂

  http://www.bis.org/bcbs/basel3.htm

 22. 24 Elena Grigorescu decembrie 31, 2015 la 4:18 pm

  Va doresc sanatate si zile linistite alaturi de cei dragi dumneavoastra.

 23. 25 George Hălărescu decembrie 31, 2015 la 4:21 pm

  La munți ani sănătoși și plini de bucurii! Și pentru că ce scrieți dvs. contează vă pun la dispoziție o statistică Agerpres, în care se arată că între cele mai citite 5 știri politice de pe fluxul lor 2 au fost cu dvs., cu ce ați scris dvs. pe blog. 🙂
  http://www.agerpres.ro/raport-agerpres-online/2015/12/31/retrospectiva-agerpres-online-cele-mai-citite-articole-pe-agerpres-ro-in-2015-13-41-42

 24. 26 Criticos decembrie 31, 2015 la 4:21 pm

  Adevăruri descurajante. Vorbiți de un guvern politic. Așa este, dar unul cu VIZIUNE, marfă rarissimă. E o penurie de lideri adevărați pretutindeni în lume: cine are răbdare să urmărească campaniile electorale de aiurea (v.SUA, dar în Franța?!, dar în Anglia?! și să nu-mi spuneți că Merkel e mare lucru) vede asta cu limpezime. Noi avem ambasade ”îngrijorate” și o justiție ”independentă” de lege și din ce în ce mai fățiș și mai nerușinat avidă de putere (distructivă). Cât despre speța abjectă a ”anticomuniștilor” îl parafrazez pe Eminescu : de profesie anticomunist, actualmente bursier (sinonim cu rentier) Nu securist, ci sinecurist. Cât despre duhoarea de hazna care se revarsă în spațiul virtual, ce să mai spui?! Nimeni nu i-a în calcul posibilitatea unui eșec ”afară” și cum asta se întâmplă foarte des, În loc de căutare a unei soluții se preferă înjurătura, cu totul ineficientă, de altfel. Și cu cât trece timpul, cu atât înjurăturile devin mai vulgare și mai agresive. Ar trebui să-mi fie milă și nu-mi e decât silă.
  Altfel a venit gerul sec. Om vedea.
  La mulți ani!

 25. 27 papasha decembrie 31, 2015 la 4:27 pm

  1. TIC-TAC,TIC-TAC,TIMPUL LE REZOLVA PE TOATE .. TIC-TAC,TIC-TAC !

  http://www.cotidianul.ro/siria-cum-au-fost-injunghiati-pe-la-spate-sefii-de-la-pentagon-273772/

  2. ZOLTAN SUGI SI BESHETE ISTVAN + 64 DE COMITATE , CER AJUTOR FRATELUI MAI MARE , udmr-ul de MARE KKKAAATTT .

  JIGODIILE TRADATOARE NU SUNT INCA LA CURENT CA FRATII LOR DE CRUCEA MAMII LOR , bassecul si pontacul , NU MAI SUNT LA BUTOANE SI NICI CA SRI-ULUI NU-I MAI ARDE DE GLUME PROASTE .

  3. I-AUZI PIZDIPIDI , NEDEFINITO SI INCERTO CE ZICEA NEPOTELU’ LU’ ALA CARE TE POMPEAZA CU VALUTA FORTE DE TE-AI UMFLAT C-O SA PLEZNESTI :

  „De 1 Decembrie să montați vreo 20 de bucăți cu un cronometru. vă închipuiți, tocmai când defilează. Trebuie făcut în așa fel încât să se aprindă mai multe simultan. Ar fi mișto să fie fum, ar fi o bombă bună. Parcă văd cum se vor arunca la pământ, n-or să mai facă niciodată, ar fi ceva ce ar difuza și BBC-ul, toată lumea ar vorbi de noi, să se atragă atenția asupra Târgului Secuiesc, să se vadă că celor de aici nu le este teamă”,

  4. Ce dragalasenie de adevar CUTREMURATOR DE ADEVARAT !!!!!

  http://gandeste.org/general/tinerii-au-vrut-sa-si-ia-tara-inapoi-si-n-au-reusit-klaus-iohannis-vrea-sa-si-ia-casa-inapoi-si-va-reusi-2/63407

  5. Bravo crishtoiu ! In ultima vreme ardei umplut le zice ca la carte .
  DAR ESTE CAN SINGUREL , RESTUL LUMII DIN PRESA LIBERA SI INDEPENDENTA NU ZICE NIMIC , NIMIC , NIMIC .

  http://www.stiripesurse.ro/cristoiu-lanseaza-un-nou-atac-dur-la-iohannis-il-doare-in-c-de-opinia-publica_977666.html

  LA MULTI ANI !

 26. 28 adina decembrie 31, 2015 la 4:30 pm

  Va multumim pentur aceasta analiza dura dar reala si pertinenta a situatiei actuale din tara. Va urez „La multi ani” si va doresc un An Nou cu sanatate, pace in tara si in suflet. Va iubim si va asteptam in politica alaturi de Victor Ponta.

 27. 29 Oscar Wilde decembrie 31, 2015 la 4:31 pm

  La mulți ani cu sănătate. iar poporului meu îi doresc înțelepciune și când crede că le știe pe toate ,să-și aminteasxă de PĂCALĂ!

 28. 30 Mihaela Erika Petculescu decembrie 31, 2015 la 4:33 pm

  2016 – încotro ?

  Anul care se încheie a fost marcat de tensiuni majore ce au agravat problemele deja existente şi au creat altele noi.

  La noi, un guvern democratic ales şi cu susţinere parlamentară a fost înlăturat printr-o lovitură de stat coordonată de maşinăria pusă la punct de T. Băsescu şi moştenită de actualul preşedinte.

  Pentru UE, 2015 a fost un an funest : datoria grecească, terorismul islamic, bulversările politice şi economice provocate de criza migranţilor s-au adăugat eşecului politicilor economice de austeritate şi ineficienţei reformelor sociale, ceea ce a dus la ascensiunea spectaculoasă a forţelor (ultra)-naţionaliste şi anti-europene ce resping multiculturalismul şi preconizează o reîntoarcere la identitatea naţională, dar care nu exclud din păcate stigmatizarea şi instigarea la ură. În timp ce „anti-suveraniştii” – în marea lor majoritate politicieni de dreapta cu viziuni ideologice transnaţionale şi tehnocraţi ai puterii – sunt incapabili să ofere altceva decât un orizont economic, electoratul european decepţionat simte nevoia, pe lângă o prosperitate concretă şi materialistă, şi a unui proiect politic care să-i apere civilizaţia şi să-i redea posibilitatea deciziei, precum şi încrederea în procedurile democratice. Or instituţiile europene – înţepenite într-un cadru rigid, sufocant şi anacronic – continuă să ducă o politică incoerentă şi necredibilă, caracterizată prin incapacitatea de a se adapta evoluţiei sociale şi politice actuale altfel decât prin centralizare excesivă. Fără o reconfigurare care să permită rezolvarea problemelor existente, dezechilibrul şi diviziunea Uniunii Europene se vor accentua, putându-se ajunge chiar la dezintegrare.

  Pe plan geo-politic, 2015 a adus o schimbare neaşteptată : transformarea subită a Rusiei dintr-o putere regională într-o supraputere mondială ! Din contra, SUA au străbătut un drum exact invers de repliere. Încercarea de „remodelare” a unor zone strategice a globului s-a dovedit în ceea mai mare parte a fi fructul unei viziuni imperialiste nerealiste. Dacă în Europa unele state acceptă tacit rolul de „satelit”, altele se revoltă ( Polonia ), în timp ce haosul s-a instaurat în lumea musulmano-arabă prin distrugerea ultimelor bastioane de stabilitate şi laicitate din zonă. Războiul religios dintre suniţi şi şiiţi început în Irak alimentează acum un terorism islamic internaţional care reuşeşte nu numai atentate sângeroase, adevărate crime împotriva umanităţii, dar şi dirijarea unui exod masiv de musulmani către Europa. Iar tendinţele de hegemonie manifestate de către statele musulmane implicate în conflictul sirian nu fac decât să agraveze şi să internaţionalizeze criza.

  În acest moment, este greu de apreciat cât de mult îşi va consolida Rusia poziţia în cadrul blocului euroasiatic, însă a devenit evident că perioada dominaţiei americane în Orientul Apropiat/Mijlociu se apropie de sfârşit şi că «Pax Americana» prin care SUA s-au erijat în garanţii unui statu quo internaţional a eşuat lamentabil. Poziţia Europei rămâne totuşi incertă şi confuză, deoarece împărtăşeşte interese comune cu Rusia ( lupta împotriva Statului Islamic, incompatibil cu democraţia europeană ), dar totodată UE a renunţat la o parte din suveranitatea sa prin subordonarea politicii sale externe faţă de Alianţa Nord Atlantică, a cărei obiective sunt fixate de americani – or, dacă relaţiile dintre Europa şi Rusia ar redeveni normale, rolul Americii ar diminua.

  Dar nu este bine să păşim în noul an cu gânduri sumbre căci pesimismul poate oferi un model destinului, conform spuselor lui Ernst Jünger ( In Stahlgewittern ). Să privim aşadar viitorul cu încredere şi cu speranţa că PSD se va trezi în sfârşit din „hibernare” . Şi apoi, cine ştie ? Poate că la alegerile din 2016, românii nu vor mai vota împotriva propriilor interese aşa cum fac de 10 ani încoace. Eventual, puterile lumii vor ajunge să conlucreze în vederea obţinerii unui echilibru dinamic, benefic tuturor…

  LA MULTI ANI !

 29. 31 29lola decembrie 31, 2015 la 4:36 pm

  La mulți ani! Sunt impresionată de
  Sinteza pe care ați facut-o societății.
  Corect! Păcat că integrarea in UE nu
  s-a facut cu manual de utilizare.
  Corporatistii au dus tot greul frecusurilor
  Internationale. Dar nu-i așa: ei erau
  Desteptii societății. A mai disparut
  O generație… si ce dacă…dezastrul demografic
  Nu face obiect de studiu.

 30. 33 Spiridus decembrie 31, 2015 la 4:40 pm

  Bag seama ca va intersectati binisor cu Patapievici in aprecierile (critice!!!) despre romani, ca si cu Ioan Rus, in privinta emigratiei – doua nume luate la intamplare, dar reprezentative pentru zona de provenienta politico-intelectuala.
  Inca putin si veti fi revalorizat de „intelectuali”!
  Problema e ca Romania se schimba. Explicabil, incepand cu tinerii. Iar adevarul are mult mai multe fatete decat cele surprins in postarea Dvs.

  La multi ani!

 31. 34 Ganduri decembrie 31, 2015 la 4:48 pm

  Inca odata daca mai era nevoie Excelenta Voastra a radiografiat societatea romaneasca si pe romani.Intradevar a fost un an plin de momentea atipice peste care doar oamenii tari pot trece .
  Au cazut guverne,au venit altele, poate din tot amalgamul de moarte,ura,delatiune se va naste in 2016 o societate rationala,implicata politic si nu numai .Poporul acesta are nevoie de caractere tari asa ca Dumneavoastra.Urez intregii dumneavoastra familii un sfarsit de an care sa va aduca sanatate,echilibru si prosperitate siun 2016 plin de realizari. Cu stima si deosebita consideratie Vasiliu Radu.

 32. 35 Adrian B. decembrie 31, 2015 la 5:11 pm

  La multi ani si multa sanatate tuturor ! Si un An Nou fericit .

  Daca as putea sa-mi pun o dorinta care sa se implineasca , aceea ar fi sa reveniti din nou in fruntea politicii romanesti . Sunt absolut convins ca lucrurile s-ar schimba in bine pentru tara si pentru toti romanii .
  Vreti , nu vreti , sunteti cam singurul politician de anvergura europeana din tara asta …

 33. 36 octavpelin decembrie 31, 2015 la 5:12 pm

  LA MULTI ANI,SANATATE ,FERICIRE SI IMPLINIREA TUTUROR DORINTELOR!

 34. 37 Ursuletul decembrie 31, 2015 la 5:16 pm

  Dumnezeu sa va dea forta sa uitati RAUL si sa va binecuvanteze cu tot binele din lume,asa cum meritati.Va doresc ca in 2016,alaturi de familie sa va bucurati de iubire de sanatate de pace si liniste sufleteasca.La multi ani!!!

 35. 38 George Ban decembrie 31, 2015 la 5:54 pm

  Draga gazda,
  Dragi colegi,

  Sa aveti parte de sanatate, de iubire, de fericire si de tot ce nu se poate cumpara cu bani!
  Si sa aveti bani pentru a cumpara restul!

  LA MULTI ANI, 2016!

 36. 39 teostanc decembrie 31, 2015 la 5:57 pm

  Pare o joacă dar este o analiză mai mult decât serioasă. La mulți ani. Mai multe bucurii în anul ce vine!

 37. 40 Gavrila decembrie 31, 2015 la 6:17 pm

  Ce pacat ca v-ati auto-surghiunit in acel turn de fildes, desi inteleg pe deplin motivele resemnarii – sunteti nevoit, ca altii cativa de calibru si conditie asemanatoare, sa va refugiati pe blog din fata unor rinoceri ce sfarma tot ce le iese in cale. Este solutia pe care unii dramaturgi, poeti si artisti o foloseau pe vremea comunismului pentru a eluda cenzura atotputernica.
  Ce-i cel mai rau este ca Romania este privata de aportul dv la asemenea vremuri de rastriste, cand cei ce-au fost cocotati in varf dovedesc incompetenta, lipsa de patriotism si o nerozie venala.
  Oare se va mai face bine Romania?
  Sa ne traiti, fie macar pentru a ne lumina spiritul si inima cu ganduri si idei ce ne fac mai buni, apropiindu-ne in cadrul acestui forum.

 38. 41 Cârcotaşu decembrie 31, 2015 la 6:27 pm

  Am citit de câteva ori şi n-am înţeles. Chiar asta-i părerea dumneavoastră despre măsura impusă de guvernarea Ponta?

  …in timp ce creste salariul minim, se devalorizează moneda natională. In fine…

  Zic şi eu: în fine…

 39. 42 Fragmentarium politic decembrie 31, 2015 la 6:29 pm

  La Multi Ani! Anul de care ne vom desparti la mijlocul noptii trebuie pretuit, a facut parte din vietile noastre. Un an de viata nu poate fi comparat cu nimic, indiferent ca este vorba de viata unui individ, a unei natiuni sau a unui stat. Primul pahar, prin urmare, ar trebui ridicat in memoria anului care s-a dus. Urmatorul, pentru sanatatea, bucuria si norocul celui care incepe. Cea mai comuna dorinta pentru vietile personale este ca noul an sa ne aduca mai multa fericire. De cele mai multe ori, insa, destinul personal se impleteste cu destinul comunitatii. De orice fel ar fi, o criza la scara comunitara ne afecteaza pe toti, unda ei ne loveste pe fiecare, chiar daca, posibil, in grade diferite. Acest impact il tot simtim, de cand cu crizele europene (economica, a zonei euro, a refugiatilor…), regionale (ucraineana, ruso-turca) si cea politica interna (nu poate fi numita altfel o situatie in care guvernarea nu are mandat politic sau electoral). Dar nu si constientizam ca o criza o putem face imposibila, o putem opri sau atenua, daca noi toti, lideri, electori si cetateni suntem solidari si uniti. Probabil vom ajunge aici numai daca nu ne vom mai inchina banilor blestemati, obtinuti pentru a face rau sau prin nemunca. De aceea foarte multi asteptam ca din Oul pe care scrie 2016, o imagine Google de celebrare a Revelionului foarte inspirata, sa se nasca nu numai un An Nou, ci si o Lume Noua, bazata pe un nou sistem de valori. Fie ca Noua Lume, si o data cu ea Noua Romanie, sa nu mai fie subiect sau obiect al Geopoliticii, ci al Valorilor! La Multi Ani 2016, La Multi Ani Romania, La Multi Ani Lume!

 40. 43 Velica dan decembrie 31, 2015 la 6:42 pm

  La muiti ani.

 41. 44 Velica dan decembrie 31, 2015 la 6:44 pm

  La multi ani.

 42. 45 MITROFAN Elena Cristina decembrie 31, 2015 la 7:05 pm

  La multi ani! Îmi doresc sa aveți forța sa va reintoarceti pentru mine, pentru alții asemeni mie, pentru alții care încă nu sunt încă constienti ce au pierdut! Îmi doresc sa nu va lăsați pierdut in aceste hasisuri ale vieții, ale societății! Sa fiti constient ca sunteți o forța si ca avem nevoie de dumneavoastră! Vreau sa știți ca nu sunteți singur! Ca in spatele dumneavoastră suntem noi! Toți cei care s-au plictisit sa astepte o zi mai buna! Toți cei care vor mâine, dar chiar mâine, o zi mai buna! Va doresc sa fiti puternic pentru noi, pentru cei care cred in dumneavoastră!
  SA NE TRAITI!

  MITROFAN Elena Cristina

 43. 46 incolor decembrie 31, 2015 la 7:34 pm

  La multi ani, domnule Profesor! Va multumesc personal pentru aceste ganduri intelepte, la fel ca pentru cele ce le impartasiti aproape zilnic aici. Doar cineva care a fost virusat poate vorbi de boala!

 44. 47 nastase decembrie 31, 2015 la 7:38 pm

  George Hălărescu,
  Multumesc foarte mult.

 45. 48 Ghita Bizonu' decembrie 31, 2015 la 8:26 pm

  T-Rex

  ce vorbesti coelurosauriene?!
  Romania e cumva ferita pentru ca e prea saraca sa fie bagata in seama de vulturii capitalisti. Ba [ardon avem parte de chiar de Pausl Singer the Vulture!!!
  Ia de cata numele astuia .. asa ca sa iti pice prost rebelionu!

 46. 49 TREIDE 95 decembrie 31, 2015 la 8:29 pm

  Mulți, mulți ani fericiți și împliniți să aveți, d-nule Prim-Ministru, să vă bucurați pe mai departe de copiii minunați pe care-i aveți, să aveți liniște și multă sănătate! Foarte bune, directe și reale comentariile d-voastră din acest articol. Da, fiecare ne conturăm personalitatea, ne-o dezvăluim interlocutorului nostru și în funcție de ceea ce unii postăm pe acest minunat blog, de gândurile noastre de felul de a interacționa unii cu alții dezvăluie uneori și caracterul unui individ. Acum, amurgul unui an și răsăritul altuia, speranțele vin să deschidă o ușă pe care mulți, parcă ne-am chinui mult și demult s-o facem; este ea, speranța pentru această ușă, cheia fermecată? Aceasta-i intrebarea pe care mulți ne-o punem acum, la finalul unui an. Sperăm și așteptăm, așteptăm și sperăm, iată cred pereche de nedespărțit care se tot înfățișează românului de milenii. Nu știm însă când va veni și cu folos la noi, această pereche minunată! Vă doresc un an nou fericit, cu sănătate și împliniri, cu noroc, cu gânduri bune.

 47. 50 Stan Popa decembrie 31, 2015 la 8:31 pm

  LA MULTI ANI D-LE PRIM-MINISTRU UN AN NOU CU SANATATE SI INDEPLINIREA DORINTELOR …CRED CA AR TREBUI (STIIND COMPETENTA DVS.) SA VA IMPLICATI IN ELABORAREA UNUI PROIECT DE TARA PE TERMEN LUNG SI SA NU MAI LASATI TOT FELUL DE NEICA NIMENI SA TRAGA IN STANGA SI DREAPTA IN FUNCTIE DE CINE-I PLATESTE

 48. 51 mihaela serbanescu decembrie 31, 2015 la 8:36 pm

  La multi ani.Va doresc tot binele din lume.

 49. 52 Bibicu decembrie 31, 2015 la 8:39 pm

  Din dragoste pentru sorcovitori

  Prindeţi în menghina răbdării
  Ambele limbi la miez de noapte.
  E Cronos martor răzbunării
  Pentru trăirile deşarte.

  Să punem la Miami lacăt
  Pe vila hoţului de case,
  Măcar aşa, cumva, în treacăt.
  Păzea! că CSM-ul îl iertase.

  An Nou nu vrem promisiuni
  Nici parveniţi la cârma ţării;
  Speranţa e la EL, şi în minuni,
  Din Sighet pân’ la malul mării.
  ……………………………….
  Te slobozim din dragoste
  Pentru mulţimea de sorcovitori.
  Ai grijă să nu fi şi tu o pacste
  Cum fraţii tăi au fost de-atâtea ori.

 50. 53 Ghita Bizonu' decembrie 31, 2015 la 8:53 pm

  An nou cu bucurie!

 51. 54 Doina Barbu decembrie 31, 2015 la 9:41 pm

  As fi preferat ca aceste urari si analize sa le citesc/aud in mod oficial !!!
  La Multi Ani, sanatate si un An Nou 2016 numai cu impliniri pentru Dumneavostra si familia dmneavoatra !!!
  La Multi Ani pentru toti Romanii !!!!

 52. 55 Luminita Arhire decembrie 31, 2015 la 10:03 pm

  Adesea m-am gândit că atunci când frustrarea nu mai are altă formă de descătușare decât limbajul licențios, până la fundul prăpastiei mai sunt doar câțiva pași iar anonimul care a ajuns până acolo nici nu-și înțelege de fapt, disperarea. E deja la terapie paleativă și habar n-are…Din păcate internetul oferă un hău, un spațiu neîngrădit, un mediu de cultură călduț și propice pentru acest tip de manifestare a frustrării.

  Pe de altă parte, ura este un tip de animal care se hrănește necontenit din el însuși. După un timp, ura nu mai are nevoie de argumente ca să supraviețuiască și să se îngrașe.

  Haita intelectualilor? Adică ” cei care CREDEM că ştim care e binele în chip matur al României”, așa cum a definit-o Gabriel Liiceanu, dospește în propria sa cocătură, stropită cu vinul (posibil otrăvit) oferit de Virgil Măgureanu. Aici manifestarea unui tip aparte de invidie este constantă. Invidia este pregnantă , de departe, la- cred eu -cel mai inteligent dintre ei- Andrei Pleșu. La ce-i folosește lui Andrei Pleșu să critice ”rațiunea pură” a lui Dan Puric? La nimic, aș spune…Dan Puric are un public al lui, aplecat către adorația mistică și spre naționalismul împletit cu neliniștea religioasă. El nu încearcă nicicum să ocupe teritoriul ”marelui gânditor”, nu se bazează pe rigoare și nici pe o cultură temeinică. Se bazează mai curând pe DRAGOSTE…dar ACEST tip de dragoste umple mult mai lesne sălile de spectacol decât ar reuși s-o facă taclalele sterile ale cuplului Pleșu-Liiceanu. Aversiunea lui Andrei Pleșu pentru Dan Puric, dar și pentru alții asemenea lui, provine din audiența ”socială” a celui din urmă, din ușurința cu care străbate acesta drumul către ”consumatorii” conferințelor sale.

  În fapt, tot ceea ce semnalați în postarea dumneavoastră, domnule profesor, sunt chipuri diferite ale aceluiași tip de alienare: dezumanizarea profanului sau a intelectualului . Nici cei din prima categorie, nici cei din cea de-a doua, nu încearcă să recupereze bunătatea, afecțiunea, empatia, altruismul… nici pentru unii, nici pentru ceilalți, acestea nu mai sunt valori, ci apendicele fără rost ale unei epoci apuse.

  Din acest motiv, dincolo de ”exercițiul intelectual” , blogul dumneavoastră, domnule profesor, devine pentru cei care nu au pierdut încă ”amintirea paradisului”, încet-încet, un refugiu…

  Vă deresc un an mai bun, tuturor !

 53. 56 Adrian B. ianuarie 1, 2016 la 12:16 am

  @ serbanfl

  La cifre si manipulari , tara asta a stat bine tot timpul .
  M-as fi bucurat si eu ca situatia din tara sa fie intr-adevar buna . Din pacate este cea mai dificila perioada din ’90 încoace si d-ul Ponta cam cel mai incompetent PM pe care l-a avut tara asta .
  Eu as putea sa va sesizez multe inadvertente in datele INS dar sunt sigur ca ar fi degeaba : nici nu doriti si nici nu puteti sa intelegeti ceea ce v-as spune .
  In loc sa luati de bune cifrele acelea seci poate ar fi mai bine sa intrebati niste intreprinzatori privati cat de bine o duc sau sa va intrebati de ce pleaca romanii pe capete din tara … Si eventual , sa va uitati in jurul dumneavoastra .

  In rest , va doresc La multi ani si multa sanatate !

 54. 57 Ghita Bizonu' ianuarie 1, 2016 la 10:54 am

  Poa nu strica sa ne amintim :

  http://www.mediafax.ro/economic/seful-fmi-noi-am-spus-nu-taierii-salariale-cu-25-am-propus-impozitarea-bogatilor-6143499

  Directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, a declarat la postul de televiziune France 2 că FMI a propus Guvernului majorarea impozitelor, în special pentru cei mai bogaţi, dar autorităţile din România au luat decizia tăierii salariilor funcţoionarilor.
  „Guvernul român ne-a spus: Vom taia 20 – 25% din salariile funcţionarilor. Noi am spus nu, nu luaţi această măsură dacă vreţi să faceţi economii, măriţi impozitele şi mai ales impozitele pentru cei mai bogaţi. Guvernul a spus nu, noi suntem cei care decidem. Şi acesta este adevărul: Guvernul decide întoteauna, nu FMI. Noi spunem doar: Asta e situaţia şi care e drumul de urmat pentru a vă reveni. Guvernul propune măsurile, guvernul român le-a ales”

 55. 58 madalina mocanu ianuarie 1, 2016 la 11:51 am

  Absolut corect. Totusi, ar trebui adaugata o mare realizare: Romania este cea mai putin corupta tara din lume! Avand in vedere, bineinteles, ca firmele straine detin 80% din economie-iar aici niciodata nu s-a descoperit si nici nu se va descoperi vreun semn de coruptie, iar restul de 20% este detinut de companiile romanesti. Ei, iata, aici e raul ce trebuie starpit ! Cred ca intr-un an, doi se rezolva si aceasta problema si atunci vom deveni o tara 100% necorupta… Apoi o sa ne ocupam si de hotie…

 56. 59 serbanfl ianuarie 1, 2016 la 12:22 pm

  @Adrian B.
  ianuarie 1, 2016 la 12:16 am
  Mulțumesc pentru „….. nici nu puteti sa intelegeti ceea ce v-as spune”
  Trebuie să recunosc că a trecut cam mult timp de când am absolvit cursurile școlii de sudori. Dar am o scuză – m-am luat cu lupta vieții (vorba lui Coșbuc) și nu am un timp egal cu al dumitale alte activități.

 57. 60 ANNA ianuarie 1, 2016 la 12:39 pm

  La multi ani! Va urez pace in lume, si in sufletul tuturor, sanatate si ganduri bune .

 58. 61 George Ban ianuarie 1, 2016 la 1:14 pm

  @ab spune:

  „Eu as putea sa va sesizez multe inadvertente in datele INS dar sunt sigur ca ar fi degeaba : nici nu doriti si nici nu puteti sa intelegeti ceea ce v-as spune .”

  Nu vrei să încerci, totuși? Nu de alta, dar lumea zice că tu nu le pricepi! Adică, joci cam la cacealma…

 59. 62 Mónica ianuarie 1, 2016 la 1:45 pm

  La multi ani cu sanatate si cu satisfactii, înconjurat de cei dragi !
  Hortenzia si Mónica Gabaroi

 60. 63 calinn 1 ianuarie 1, 2016 la 2:39 pm

  La multi ani! Aveti dreptate cu firmele romanesti. Nu stiu daca aveti dreptate cu dorinta actualilor guvernenti de a le accentua decaderea.

 61. 64 Cornu ianuarie 1, 2016 la 3:55 pm

  La multi ani ! Speram ca anul 2016 sa fie unul in care sa promovam examenul de maturizare politica, am vazut cam tot ce era de vazut, acum putem cu adevarat sa analizam, bob cu bob, cine ne-a facut bine, cine ne-a umilit, cine ne facut rau, si sa alegem cum consideram ca e mai bine.
  Raul, mizeria, ciuda, invidia, au fost lasate de Dumnezeu pentru a ne ajuta sa devenim mai buni, mai curati si mai bucurosi de realizarile altora.
  Va doresc multa sanatate si fericire !

 62. 65 Ghita Bizonu' ianuarie 1, 2016 la 4:01 pm

  Adrian B.

  eu tind sa iau de bune cele scrise in articolul Agerpress. Nu de alta dar find o agentie oficiala trebuie sa isi „respecte statutul” .
  Insa se prea poate ca si Tontelu sa o traga cuma tras-o amabila gazda. Adica asteptarile sa fie un pic prea mari.. ca tin minte ca prin 2003-2004 destui cunoscuti de ai mei imi cereau socoteala agsatai „ba dacva ecopnomia o duce atat de bine de ce nu am bani sa merg la Antalya?!” fara sa iis mai aminteasca de cum fu in zoida celor 15.000 de „specialisti”….

  Sa zic asa „recuperarile” merg mult mai greu „la baza”.. unde revenirea este muot mai tardiva si mai grea…
  Cat despre unii dintre , sa zicem, oamenii de afaceri .. normal. Adica data fiind puterea de cumparare a cetateanului roman „mediu” (adla din statistica care are 0,9 soti/ii, 0,723 caini si 0,589 pisici) plus rpesat de concurenta alatora … c’est la vie toujours parșivă cf legilor ticăloșiei universale plsu ale capitalismului multilater omnivor.

  Ca cum zisu-am amu vreo 2-3 anisori ca va veni si timpul oamenilor de afacweri .. Ca deh pana acum am fost exlusi noi , „vioznii” saut „pulime” , insa in cinstea Sfnatului Profit al Marelui Capital va veni si timpul lor sa cunoasca excluderea. Asta oen’ca in ultimii 26 de ani noi, si mai ales „voi desteotii satului” am (ati) creat o scoietate a exluderii pe baza principiului libertarian Gigel are un leu.. Cum i-l ieu?! Noi nu mai avem ce sa dam .. e randul vostru!!
  (a se vedea https://nastase.wordpress.com/2010/07/10/basescu-presedintele-diriginte-a-reaparut-la-tvr-ul-depolitizat/#comment-98522) Va place sau nu asa v-ati asternut!! In pat cu pitonu ..
  Nu ma crezi pe mine? atuinci crede-l pe lie Serbanescu care cu toNtu si cu toNtu altceva fuma in anii 90 … dar care dupa 2010 …
  Oameni buni, dezaburiţi ecranele tabletelor cărora aţi ales să vă aserviţi minţile şi priviţi cu proprii ochi realitatea pe care o trăiţi: a trecut vremea când străinii şi vasalii lor români băgau mâna direct în resursele ţării şi activele statului (nu din alt motiv, ci doar pentru că acestea s-au terminat) şi vor trece la gâtuirea voastră spre a putea huzuri în continuare. Până acum s-au înfruptat din munca voastră din trecut şi nu s-a simţit prea tare, de acum încolo vă vor lua de la gură, din munca voastră curentă!

  Acum este acel fatidic de acum încolo
  De la mine si inca cateva milioane nu prea mai au ce sa ia… ramaneti voi!!!!

 63. 66 Liviu Bejan ianuarie 1, 2016 la 4:46 pm

  La Multi ani!

  Am speranta ca ati petrecut bine noaptea Anului Nou si ca sunteti acum in plin efort de a-l sarbatori pe Sf. Vasile. La multi ani si celor cu acest frumos nume!
  Pe scurt.
  ––––––-
  @santinela. Daca puteti sugera ale surse financiare pentru o inarmare relativ rapida, atunci va rog nu ezitati sa le enumerati. La multi ani!
  –––––––
  Guvernul tehnocraticesc (printre ai carui membri una-doua doamne s-au dovedit deja a fi tehnocratite) a stabilit un salariu minim pe economie de 1250 lei/angajat. Un calcul nu extrem de exact, dar ilustrativ, arata ca un angajator are nevoie de un venit din activitatea curenta cam de 150000 lei anual pentru a putea plati un angajat la standardul minim guvernamental (in functie si de TVA) aceasta fara profit. Daca statul vrea si un impozit pe profit, atunci venitul angajatorului pentru a plati cu noul salariu minim un singur angajat va fi pe la 170000 lei/an. Cam aceasta ar fi, deci, valoarea care ar trebui sa devina venitul minim garantat de stat pentru firmele angajatoare, fie ele de stat, fie particulare, pentru a exista un schimb echitabil. Acelasi calcul sumar arata ca, in conditii de non-profit, produsul nostru intern brut (107 miliarde euro) ar putea constitui un venit pentru angajatori din care ar putea fi platiti, la salariul minim, aproximativ 3,2 milioane de angajati. Doar atat?Da. Si restul? Sa zica guvernul.
  ––––––––
  Domnule Nastase, mii si milioane de multumiri pentru analiza facuta blogului si contributorilor sai. Interesant sa denumiti entuziasm pesimismul pe care l-am vazut pe blog, insa totul depinde de relativitatea termenilor si de punctul de vedere; asa este, proprietatea de a nu injura tinde sa devina principala noastra calitate. Avem idei fixe pentru ca avem idei bune si nimeni nu pare a le lua in seama, decat poate in deradere. Si atunci le repetam cu consecinta ca tot noi suntem considerati maniaci. La multi ani acestui blog, pe care il consider in continuare a fi cel mai bun blog politic din Romania, mai ales datorita proprietarului sau!
  ––––––––
  Nu ca as fi un bautor, insa am sesizat o modificare in gustul sampaniei Zarea, fata de vremea in care Zarea era romaneasca. Asa ca m-am uitat pe eticheta si am vazut ca, daca romaneasca Zarea era obtinuta prin fermentatie naturala in butelii, in stil francez, germaneasca Zarea este obtinuta prin fermentatie naturala in rezervoare. Daca as fi om rau, as zice ca germanii gandesc ca romanii pot bea foarte bine si la colectiv (nu generatorul de ingeri si guverne!), din rezervoare. Vreau sa zic ceva mai de substanta si anume ca s-au dus vremurile in care sampania romaneasca era cea mai apropiata (in arealul european) de standardul sampaniei franceze. Oricum, daca e sa discutam despre rezultatul fermentatiei in rezervoare, mi s-a intamplat sa beau o sampanie spaniola, fermentata tot in rezervoare, mai placuta decat produsul german cu nume romanesc.

 64. 67 Saul Beloia ianuarie 1, 2016 la 4:55 pm

  La multi ani, domnule profesor! Va doresc sa va aduca anul tot ce va doriti!

  Iata ce imi aduce mie anul nou: https://www.facebook.com/events/438757472915688/

 65. 68 T-Rex ianuarie 1, 2016 la 5:27 pm

  @Bizonschi, probabili cei mai multi „vulturii capitalisti” ai Romaniei sunt de fapt „pui de ciocoi” care in concordie cu alte arhetipuri istorice baga infometati in plisc cite o buca’ de Romanie.

  Desi Ponta fu de doua ori la Poarta Alba in timpul mandatului si se-ntilni acolo cu Exxon, si alte fete palide, desi Iohannis si el isi lasa umbra prin Florida sa se mai racoreasca floridienii, iata ca inca pe la noi capitalisti de aia adevarati nu prea vezi, decit poate la Otopeni, in tranzit catre Asia. Dar si daca vin, tot ca sa isi maximizeze profitul o fac, nu ca sa dea salarii mari. Capitalistii ii spun „eficienta” (3 joburi intr-unul la pachet), si auzi la TV de la tehnocrati ca asta vrem si noi. Comunistii ii spuneau simplu „exploatare”, dar ei erau ipocriti, pentru ca sub comunisti statul era „vulturul”. Ma rog, in comunism se ajunsese la o „mica intelegere” de tipul „tu te faci ca ma platesti, eu ma fac ca muncesc”.

  Romania are sansa sa isi consolideze citeva ramuri, in speta agricultura si turismul. Tara aia era plina de livezi in comunism, si se faceau multe fructe. Nu stiu azi cum e, dar tara poate sa devina o mare exportatoare de fructe si produse din fructe (sucuri, siropuri, gemuri etc). Dar trebui un proiect al statului care sa puna lucrurile in miscare, si ca fermierii sa aibe nteres sa coopereze. Aia trebuie: mari cooperative capabile sa exporte. Ma intreb de ce trebuie sa treaca atitia ani ca cineva sa realizeze evidentul.

 66. 69 Ghita Bizonu' ianuarie 1, 2016 la 5:56 pm

  Scuze ca ma bag intr-o discutie .. sa zicem particulara.
  Insa „chutzpah” de care da dovada unu Volodea m-a cam scoate din sarite.
  Marlandezu’ care cica ar fi teleptual, profesor, ba chiar filozof sau asa ceva care cica doreste sa ma invete sa gandesc (inainte de 80 dorea sa ma invete sa gandesc ca comunismu este viitorul de aur! ) suparat ca i-ati acordat atentia unui sut in tuhas revine cu etica „impertinentza” The scavenger Adrian Nastase
  Ma rogt asta nu ma priveste.
  Insa ce ma irita si zioc ca am dreptul este intrebarea Cunoasteti cuvantul englez scavenger? la care tiot ala da raspunsul : Inseamna gunoier, maturator de strazi, precum si animal care se hraneste cu starvuri…
  Adica dom profesor universitare e precum lautarul ala cu cine a impuscat maimutza
  Scavenger se traduce in romaneste prin necrofag.https://ro.wikipedia.org/wiki/Necrofag A se vede si versiunile in engleza si franceza. Acesta este senul principal a lui
  scavenger … la care mai recent i s-a alaturat si intelesul de reciclator de gunoaie ..
  Da Bolodea nu are de un sa stie diferentele ca deh nici Arendt, nici Sontag nu au filozofat asupra scestui cuvant ..

  In sensul acelui articol si in conformitate cu educatia (comunista) a autorului ar fi putut scrie : hiena, sacal. In cinstea noii sale patrii (ubi bene) ar fi putut scrie coiot.
  Nu ar fi recomandabil cuvantul “hoitar” care este in gnl prea legat de vulturul plesuv – in engleza “vulture” . Nu de alta dar in SUA exista “vulture investors”. Si “vulture funds”.Sa nu mai zic de Paul Singer “the Vulture” de la vulture fund Eliot prezent in Franklin Templeton fondu’ ala care conduce Fondul Proprietatea s-ar putea interpreta ca o critica anticapitalista !!!
  http://graphics8.nytimes.com/images/2011/08/04/business/dbpix-people-paul-singer/dbpix-people-paul-singer-articleInline.jpg =

  Cam rizicant ptr unu care risca sa ceara sponsorizari ptr „cercterari” de vorbe si nu cestii serioase precum evolutia taxonomica a hoitarilor megafunei eocene!!

  Da nici i sansa – individu iubitor de franckfruteri nu intelege ce citeste/scrie/vorbeste Profesorul Ken Jowitt spunea ca noul capitalism post-comunist este a scavenger society.” Daca ar intelef sensu, termenilor … si[paur baga gheara in gat ca pitigoiu findca el este un necrofag al comunismului .. (ca cam categoria Forficula nu ceva „nobil” precum zgriptorul ((Gyps fulvus)) :

  sau hiena)

  Insa bolsevismu rezidual il chinuie precum o mancarime …. si se da pe fata ca arama dintr-o dime..(moneda de 10 centi) Sa fi fost Doktorvater-ul mitomanului galactic, uber-plagiatorul Victor Ponta si sa perorezi cu tupeu despre onoare este culmea insolentei. Sa te bati cu pumnul in piept cu marile tale donatii culturale inseamna sa ne crezi pe toti mancurtizati. De unde banii, domnule Nastase? De la faimoasa matusa Tamara, cea din strada Teodosie Rudeanu, personaj de basm politic si de circ mediatic? Sa ma acuzi de utilizare de “fonduri oculte “indica un daltonism etic nepereche. Ma numiti “pasare migratoare”. Cum bine spunea cineva, mai bine pasare migratoare decat parazit sedentar.
  Ce omite neobolsevicu Bolodea este .. ca si cucul este o pasare migratoare si cam parazita. Excat ca Tismanenii..
  A se observa si folosirea unor termei germani care tind sa induca iddea de nazism (uber-plagiatorul e cam paralele cu Ubermensch)

  A da.. si comntariile de la Contriobutors … sfideaza logica .. si cronilogia : Ati vrut locuri de munca, acum puteti sa munciti in Europa pe bani europeni, am obtinut pentru voi vize pentru a pleca oricând in Occident ” aproximativ acestea au fost cuvintele lui Adrian Nastase in 2000. Este una din cele mai cinice, mai ipocrite, mai populiste si mai manlpulatoare declaratii rostite de un politician roman, prin care au fost izgoniti din tara 3-4 milioane de romani in cautare disperata de locuri de munca.
  Dupa jaful economiei si falimentarea intreprinderilor industriale, izgonirea celor 4 milioane de romani este cea mai mare drama sociala provocata de politicienii romani dupa 1989.
  Mare tupeu si nerusinare trebuia sa aiba Adrian Nastase pentru a se impauna cu locurile de munca din strainatate, dupa ce a contribuit la desfiintarea intreprinderilor din propria tara.

  Asa in concluzie – l-ati atins bine cu „pasare migratoare” . Si as zice ca avea dreptate nenea Kotea cand zi cea ca cu astia se argumenteaza doar cu nagaica si naganu’*. (Nenea Kotea era uib „alb” care a inceput in Ohrana… stia el ceva!!!)

  *insa dupa cate stiu cand a trecut Nistrul tinea un pumn un Mauser c96…. Bersiunea lunga de dinainte de 1919 nu „bollo” scurt

 67. 70 Manuela Chircu ianuarie 1, 2016 la 6:39 pm

  La multi ani cu sanatate, înconjurat de cei dragi!

 68. 71 Liviu Bejan ianuarie 1, 2016 la 7:46 pm

  Stimate domnule Nastase, am speranta ca v-au placut piesele pentru pian compuse de Mayumi Kato. Mayumi s-a declarat fericita afland ca i-am pus compozitii pe blogul dumneavoastra.
  Astazi, pe post de concert de la Viena, studiile nr. 1, nr. 2 si nr. 3 pentru pian, de Mayumi Kato. Pianist, acelasi excelent Paul Barton.

 69. 72 Adrian B. ianuarie 1, 2016 la 7:55 pm

  @ serbanfl @ George ban

  Aproape toate guvernele si-au falsificat raportarile la indicatorii macroeconomici .
  Oricum , la nivel microeconomic , situatia este dezastruoasa . Zeci de mii de firme in faliment si insolventa , cresteri de impozite si taxe , birocratie si haos , distrugerea capitalului romanesc , hartuirea si spolierea intreprinzatorilor romani prin anaf , diverse forme de somaj mascat , depopularea tarii , saracie lucie , deflatie , cresterea Euro la maximul ultimilor 2 ani când toti romanii vin in vacanta cu valuta (!!!) , etc.

  http://www.cotidianul.ro/eurostat-nu-crede-in-datele-transmise-de-romania-143670/

  http://epochtimes-romania.com/news/andreea-paul-psd-a-falsificat-raportarile-legate-de-competitivitatea-romaniei-prin-voinea–222987

  http://capitalismpepaine.com/2012/04/11/cine-a-falsificat-pib-ul-sa-infunde-puscaria/

  http://capitalismpepaine.com/2011/12/22/romania-falsifica-somajul-pib-ul-si-datoria-externa/

  Economia romaneasca a mers foarte bine pana in 2005 . Toate guvernele de dupa 2005 au distrus tot ceea ce s-a creat cu truda in 15 ani : o clasa de oameni de afaceri autohtoni .
  Toate interventiile in economie /finante ale unor incompetenti ca Basescu , Boc , Pogea , Blaga , Nita , MRU , Valcov , Ponta , n-au facut decat sa distruga mediul de afaceri si economia acestei tari .

  Voua vi se pare normal ca nivelul capitalului romanesc in economie sa ajunga la 4% ?

 70. 73 Liviu Bejan ianuarie 1, 2016 la 8:11 pm

  Trei romante pentru pian de Mayumi Kato. Interpretari frumoase ale acestor romante are si pianista Kumi Eguchi, totusi am preferat interpretarile ‘clasicului’ Paul Barton.


 71. 74 Fragmentarium Politic ianuarie 1, 2016 la 8:13 pm

  Incendiul de la hotelul Address din Dubai: O ardere ca de torta, care aminteste de Clubul Colectiv. Am privit imaginile cu incendiul care a izbucnit, joi, la hotelul cu 63 de etaje din centrul Dubaiului (Emiratele Arabe Unite), aflat in apropierea turnului Burj Khalifa, cea mai mare cladire din lume. Mi-au atras atentia doua caracteristici, vapaia si verticala incendiului, de jos si pana la etajul 20, de unde ar fi pornit, in exteriorul cladirii, dupa cum a transmis Reuters. Primele corelatii logice catre care m-a trimis gandul au fost ca arderea ca de torta si cuprinderea de catre foc a unei suprafete ce s-a dovedit a fi extrem de inflamabila sunt izbitor de asemanatoare incendiului de la Clubul Colectiv, din timpul concertului rock de Halloween. O asemenea vapaie, dupa o verticala perfecta, pe care doar gravitatia o poate face, ar putea fi explicata numai de urmarirea de catre flacara a unei dare de lichid inflamabil, prelins si imbibat in exteriorul peretelui, prin turnarea lui de la etajul 20. Raman de vazut concluziile la care va ajunge ancheta, dar de departe este limpede ca cea mai asteptata explicatie este cea privind vapaia si verticala incendiului.

 72. 75 Adrian B. ianuarie 1, 2016 la 8:34 pm

  @ t-rex

  O industrie moderna nu se bazeaza pe agricultura si turism . O industrie moderna se bazeaza pe inginerie , pe tehnologii , pe industrie grea , constructii de masini , cercetare , etc.
  Coreenii , chinezii si americanii asambleaza un smartphone de 60$ pe care-l vand papagalilor cu 1000 Euro . Adica vreo doua vagoane de gem , sucuri si golomele …

  Daca vrei sa intelegi care este NIVELUL economiei romanesti nu trebuie decat sa te uiti cu atentie in propria ta casa , sa vezi cate din lucrurile din casa sunt romanesti .
  Vei observa ca aproape niciunul !!!

  Electronicele sunt coreene sau japoneze , electrocasnicele din Italia sau Germania , masina nemteasca , frantuzeasca sau coreeana , covoarele din Turcia , termopanele nemtesti , mobila din Polonia sau Austria cu PAL importat , etc.
  Nici mâncarea din frigider nu este romaneasca ! Marea majoritate este importata din alte tari .

  Cam asta a ajuns tara asta …

 73. 76 Liviu Bejan ianuarie 1, 2016 la 8:36 pm

  Nina Simone, ca sa sa credem ca e inca noaptea Anului Nou si ca mai suntem tineri.

 74. 77 Ghita Bizonu' ianuarie 1, 2016 la 9:31 pm

  Tavarisci Rexovici

  la matale ca si la praftica „socialimsului” real numa claxonul. Mataluta se pare ca nu prea realizei ce scrii .. Pesemne ca uitilizei dicteul automat .. asa ca precum ceasul ala care sta din cand in cand ai dreotate. Da nu stii cand … si cand (in restul de 1338 de minute .. )
  Ti ad proprima labam ai scris Romania e cumva ferita pentru ca e prea saraca sa fie bagata in seama de vulturii capitalisti. o cestie ce este absolut discutabila … Asa ca cum nu prea intelego ce vrei s azici cu cestia „capotalisti veritabili” Ca cum sa iti zic si peckinezu este un caine veritabil si Trabantu era masina..

  Cat despre glumita cu Paul Singer the Vulture .. te lamurea o cautare pe goagal . A da sper ca stii ca in gnl vultur adica pasare de prada „activa” in limba lu’ Scutura-sulita se zice „eagle” (asta o stiu si eu care nu gavaresc pa angiskii. Nici pa ruskii). Asa ca fiim ambil si cauta „vulture”.

  A, da .. „ce vorbesti coelurosauriene” nu este o insulta daca iti zici T Rex adica Tyrannosaurus Rex din ordinul Saurischia, apai „stramosii tai” erau coelurosaurieni.
  E ca si cum mi-ai scrie „rumega asta Bizoane” si ai pune ceva care mi-ar solicita unicu-mi neuron blegomazit e tzuicomicina …

 75. 78 Liviu Bejan ianuarie 1, 2016 la 9:37 pm

  Astazi, Radio Cernauti on-line, post 24/24 in limba romana, implineste o luna de zile de existenta. La multi ani, Radio Cernauti!

 76. 80 Luminita Arhire ianuarie 1, 2016 la 10:30 pm

  Nu știu nici o poezie despre intrarea într-un an nou și mai bun, dar îmi mai amintesc, vag, câteva versuri despre iarnă, ale unui poet necunoscut din secolul trecut, care a murit de moarte naturală înainte de a împlini 27 de ani:

  ”Mă-ngrozesc la gândul că sub zăpadă
  nu mai e nimic de spus, de vorbit,
  că țurțurii vor sclipi sub ștreșini ca tăișuri de spadă,
  și iarna n-o să mai fie un tărâm fericit…

  Ci doar podele încrețite tiptil
  și pereți în care să se lase ceață,
  strada o să se consume la capăt ca un fitil
  într-o dimineață…”

 77. 81 Laiu ianuarie 1, 2016 la 10:51 pm

  Multumim Domnule Nastase pentru urari,un an bun si plin de inpliniri si pentru dumneavoastra.Ma intreb totusi cand voi putea reveni in tara intr-un sistem lipsit de interese politice si dorinte meschine,intr-un sistem in care daca platesc taxe stiu ca i-mi vor fi respectate drepturile constitutionale in special cele de sanatate ca sa nu fiu nevoit sa aduc medicamente de acasa,sa stiu ca cine conduce tara o face doar in interesul cetatenilor si nu a afacerilor proprii,cand domnule Nastase pot reveni in tara??Cand???Deocamdata platesc taxe intr-o tara in care i-mi sant respectate drepturile.De ce nu as putea plati in Romania taxele fara grija ca banii mei nu sant folositi unde trebuie ci doar in interesul unor corupti politic.Cand Domnule Nastase???Sper ca mai aveti ceva influenta politica si ca a-ti putea indrepta lucrurile.Daca DA aveti votul meu..Cu stima si apreciere,un DIASPOR..

 78. 82 Radu Humor ianuarie 1, 2016 la 11:32 pm

  Foarte interesant ce spunea Nichita Stanescu:

  „As vrea sa spun ca, uneori, noi avem un exagerat mit al strainatatii si al tarilor straine. Uneori s-ar putea ca insasi Franta sa nu fie buna, daca Marin Preda nu este tradus intr-o alta tara cu succes, mie imi aparea ca poate e o pierdere a acelei tari. Exista un mit natang in Romania, pe care as vrea sa-l denunt; exista mitul strainatatii. Pentru mine, si nu numai pentru mine, pastrand distanta istorica, mi-as ingadui, pentru ciobanul Mioritei si pentru urmasii sai – cel mai strain era cerul, adevarata strainatate este verticala, iar nu orizontala. In strainatatea orizontala, pana acolo merge pofta de cultura cu ghiotura, a noastra, incat un romant de nimica al lui Alain Robbe-Grillet, pe care am avut curiozitatea sa-l cunosc in Bucuresti, si mai putin agricultorul de el in Franta, roman numit „Gumele” a aparut, nu mai tin minte unde, sa zicem in Frantiosifia, in maximum de vreo 400 de exemplare, la noi bine s-a vandut in vreo sapte mii. De n-au curiozitate de Marin Preda, ii priveste. Nu Marin Preda este acela care nu este un scriitor european. S-ar putea intampla ca parti ale Europei sa nu fie europene” (1982)
  P.S.
  La noi, confuzia merge mau departe :
  este destul să faci secretariat la Bruxelles, ca asă fii ministru în România !
  Cu rezultate, care, din păcate, nu vor întârzia să apară, deşi aş vrea să le urez să apară după/la cât mai mulţi ani ! 😉

 79. 83 Radu Humor ianuarie 1, 2016 la 11:35 pm

  Cât de curând se va dovedi că acest guvern nu e nici pe departe tehnocrat, ci cel mult – birocrat !
  Ca toţi cei de acolo ! :mrgreen:

 80. 84 fostă basarabeancă ianuarie 2, 2016 la 12:58 am

  La mulți ani tuturor! Fie că v-ați distrat ori ați muncit, să vă fie de bine!

  Văd că nu slăbim subiectul cu dreptul la fericire. Eu mă gândesc mult și des, dar am reușit să înțeleg numai ce NU este fericirea.

  Se poate fura dreptul la fericire?

  Vasilisa Gheorghievna, de când o știu eu, este un om profund nefericit. Nefericit și autoritar, arțăgos, critică pe toată lumea, dă ordine din două în două minute, ordine pe care nimeni nu îndrăznește să le ignore, corectează tot ce faci… Mereu nemulțumită. Eu am tras concluzia că s-a născut nefericită și se răzbuna pe toți.

  Vasilisa Gheorghievna n-a fost căsătorită niciodată, dar are un fiu, copil din flori. Am crescut la trei case distanță și nu m-am întrebat niciodată de ce nu are bărbat, pentru că o ființă atât de severă și dificilă, chiar și mie, un copil, îmi era clar că nu poate fi suportată de nimeni. Despre fiul ei am avut mari nelămuriri, pentru că a crescut în altă familie, tot pe strada noastră, peste drum de casa mea și s-a mutat în casa mamei lui reale pe la cincisprezece ani, la câteva luni de la moartea mamei sale adoptive. Eram într-o ceață totală, întrebam pe mama și pe bunica ce s-a întâmplat, ce-i cu situația asta, dar eram expediată la treburile mele. Copiii bârfeau la școală, dar tăceau în prezența mea. Conspirație generală.

  Vasilisa Gheorghievna, agronom de profesie, este acum pensionară și nu mai are activități de cine știe ce anvergură și nici subalterni. În consecință, trebuie să-și reverse frustrările de origine misterioasă asupra tuturor de pe ulița noastră, adică a fraților, surorilor și soților lor. De diminecioară (iarna de pe la șase iar vara de la patru) dădea alarma la ea în curte deschizând și trântind ușa casei fiului său, care și-a făcut casa în ogradă la ea.
  -Aaaalo! Soarele-i sus! Mișcați copii, că nu așteaptă autobusul! Asta e pentru nepoți. La noi în sat NICIODATĂ nu a fost școală. Numai în comună. Trântea zdravăn poarta de fier și o lua spre casa noastră. Dar noi aveam noroc: mai sunt vreo patru victime pâna la noi, mai trecea cam o oră.

  -Peeetreo! Mai zaci mult lângă Anica? Scoală, frate! Aude uneori și o vecină nevinovată, dar nu mai comenta de ani buni – agronoama, cum îi spun toți – te poate umple de respect de dimineață. Cel mai înțelept lucru este să taci, dar să nu uiți să închizi geamurile de cu seară – poate ai noroc și n-o auzi. Apoi intra în ogradă și bombănește ba ca pentru ea, ba c-a s-audă și Petre cu Anica lui:
  -Uite la haina asta cum se tăvălește în praf, au prea multe? și cu voce tare:
  – A ieșit vițelul din grajd! Săriți din pat, măi putorilor! Petre n-avea altă șansă la liniște, trebuia sa iasă afară.
  -Nu mai răcni, e noapte afară și dorm copiii; lasă-l să zburde (despre vițel), de asta te doare pe tine capul? Vasilisa Gheorghievna nu-i rămânea datoare niciodată:
  -V-am dat casă, v-am dat de lucru, nu puteți avea grijă de tot ce ați primit cadou? Asta mi-e mulțumirea? Anica a bătut demult suta de kile, degrabă o sculăm cu macaraua! Cumnată-sa o ignora întotdeauna, nici nu mișca din pat. Poate uneori era și după tura de noapte, lucra la combinatul de panificație dintre sate.

  După ce ieșea de la ei, trântind poarta invariabil, intra pe la fratele celălalt, le strica somnul lui și copiilor. De data asta are o cumnată la fel de harnică, altă „agronoamă”, care i-a fost șefă cât au fost în câmpul muncii. Se înțeleg bine de obicei, certurile lor au fost, mai în tinerețe, mereu despre serviciu. Amândouă au au avut responsabilități mari toată viața.
  -Frate-miu nu se scoală? Deschidea ușa casei și nu striga, tuna:
  – Aaalo! Scularea, putorilor! Pe hol zac de obicei lucruri de-ale copiilor. Ghiozdanele astea n-au fost deschise! Voi nu v-ați facut lecțiile, mă întreb de ce vă mai duceți la școală! Ano, voi vă mai uitați prin caietele lor?

  Și uite-așa, din poartă-n poartă, ajungea la noi acasă. Dădea ușa de perete și intra peste noi, arunca păturile pe jos, câteodată mă împingea din pat. Mama lucra la CEC și făcea naveta, de obicei era plecată pe la ora asta. Tata era mort demult. Iată de ce la noi făcea scandalul cel mai mare. Se apropia de televizor și cu degetul arătător ștergea partea de de-asupra dintr-un capăt în altul, îl ridica în fața ochilor, de parcă putea să spună vreodată și altceva decât următoarele:
  -Mai ștergeți praful câteodată, sau așteptați să vină bunica Domnica din groapă? Sus! Dați drumul la găini, mâncare la iepuri și în stație, că-i amiaza!
  Ieșea afară și nu știu cum se făcea, deși mereu se plângea că nu prea vede, ridica de pe jos câte-o bazaconie mică, așa cum ar fi vreun ac, sau ceva asemănător și țipa curat aiurea:
  – Uite cum se tăvălesc lucruri peste tot! Și vă plângeți că nu aveți! S-aude???

  Dacă aveam noroc, pleca mai departe. Dacă se întorcea în casă, ne mai toca vreun sfert de oră: am terminat de curățat via? Am fost la olimpiadă la matematică? De ce nu m-am dus la limba moldovenească (așa se chema atunci)? Cu asta mică mai lucrez suplimentar? A auzit ea că nu prea-i place cartea! Asta-i uniforma mea? Cam scurtă!

  Eram cea mai mare, eu eram mama iar mama era tata. Aveam curaj să mă cert cu ea oricând, dar știam că nu are rost: mătușa mea era și este un om imposibil, care trebuie să aibă mereu dreptate. Toată viața noastră (și a mea până am plecat), cu mult de dinainte să iasă la pensie, filmul se repetă în fiecare zi cu diverse variațiuni tematice. De când a ieșit la pensie, este mai lung și mai intens. Niciodată nimic de bine. Dar ne vrea binele tuturor. Fiecare soră și frate, șase fără dânsa, a primit de la ea câte o mie de ruble când s-a căsătorit, iar moșul meu, Petre, a primit o casă cu grădină. El este aparte, născut din gemeni și știți ce se spune despre ei: unul ia mintea și celălalt frumusețea. Petre e arătos.

  Un moment bulversant pentru mine a fost când vărul meu, copil din flori al mătușii mele, lelea Vasilisa, pe care îl credeam unchiul meu, s-a mutat la ea acasă. El avea cam cincisprezece ani, eu aveam zece. Mămuță Marghelița, sora bunicului meu de pe mama, cea care îl adoptase legal (dar eu nu știam atunci asta) murise de vreo șapte luni. Bărbatul ei, moș Vania bulgarul, spre indignarea generală a neamurilor, și-a adus în scurt timp, prea scurt pentru oricine, o nevastă nou-nouță cu treizeci de ani mai tânără decât el. O bulgăroaică de pe la Taraclia bulgarilor. Mașa (era numele ei) avea o fetiță de-o vârstă cu mine. Nenumăratele neînțelegeri dintre ei au izbucnit din prima zi. Scandalurile se țineau lanț, auzeam tot mai des șușotind pe cei mari: „Să se ducă la mă-sa…” Nu-mi trecea prin cap mie despre ce era vorba. Multe se discutau bulgărește, eu neînțelegând pe atunci mai nimic.

  Prin august, pe când se culegea „Șofranul”, pe o secetă cumplită de era colbul drumului adânc până la glezne și mai fin și mai pufos decât făina cernută pentru cozonaci, într-o seară cu film indian la club, pe când ne pregăteam să ne împrăștiem fiecare pe la casele lui, la capătul străzii a apărut mașina care o aducea pe mătușa acasă. N-o mai aducea până la poartă, o lăsa la colț, întorcea și pleca ridicând un nor cumplit de praf. Am dat să plec, dar l-am simțit pe vărul meu (pe care-l credeam unchi) agitat și am rămas câteva clipe în drum, până a ajuns ea în dreptul nostru. Avea într-o mână o căldare cu mere iar în cealaltă geanta ei cu hârțoage și o sacoșă cu ce-i mai rămăsese din mâncare. Era desculță; papucii îi avea agățați de urechea de la căldare; picioarele, fața și mâinile îi erau pline de praf. Așa venea în fiecare seară acasă: ultima, pentru că nu avea bărbat și copii, viața ei era la muncă. De obicei ne repezeam la mere, sau ce aducea în fiecare seară, dar atunci verișorul meu a început sa plângă din senin! Îi curgeau lacrimi adevărate pe față, lucru care m-a mirat la el; arăta jalnic, îmbrăcat cu niște pantaloni rămași scurți și o cămașă bărbătească de pe umeri străini, mai mari, cu mânecile smulse, fără papuci în picioare. Mătușa a scăpat bagajele din mâini și merele s-au scufundat în praf (țin minte precis cât de rău îmi părea după ele) și l-a întrebat adânc tulburată, de ce plânge.
  -Nu-mi dă douăzeci de copeici să mă duc la film!.. se îneca de plâns ca un copilaș.
  -Vino cu mama acasă! A spus mătușa mea, și nu cred că a văzut cineva pe întuneric ce față oi fi făcut eu într-o stare de adevărat șoc! Vino cu mine, pentru că eu sunt mama ta adevărată!
  -Știu, zice, am găsit hârtiile de adopie când am făcut curat după înmormântare. De ce n-ai venit să mă iei acasă??? Eu am făcut stânga-mprejur și am alergat plângând spre poarta noastră. De parcă știam de ce plâng! Dar înțelesesem că era ceva grav.

  Mama n-a găsit de cuviință să-mi explice nimic, mi-a zis să-mi văd de treaba mea și a ieșit ca vântul pe ușă. Cred că s-a dus la bunica, unde locuia lelea Vasilisa.

  Atât am aflat mai târziu, că va păstra numele pe care-l căpătase prin adopție, va renunța la „averea” ce rămăsese dupa baba (înseamnă bunica pe bulgărește) Marghelița, casa adică, dar va păstra banii de la CEC pe care îi avea puși de ea pe numele lui, cam două mii de ruble. Cu moș Vania și cu Mașa lui nu au vorbit ai noștri încă vreo șapte ani, până la nunta lui văru-meu. A fost cam greu pentru ei, pentru că toată ulița era neam cu noi.

  Am avut frământări multe în legătură cu povestea lor, îmi imaginam variante și variante, mă întrebam cine este tatăl lui adevărat și pe unde se afla. Nimeni nu ne spunea nimic.

  Fiindcă la noi în ogradă locuia o vădană cu trei fete, adică mama și noi, lelea Vasilisa ne persecuta în mod particular. Când se îngâna ziua cu noaptea trebua să fim în casă, nu aveam voie să vorbim cu băieți, decât la școală și numai dacă era absolut necesar, trebuia să purtăm fuste lungi, să fim premiante, să fim disciplinate și să nu dăm ocazia să „ne iasă vorbe” niciodată. Altfel, ne-a promis că ne spânzură de limbă. Mama n-o contrazicea niciodată, ba mai rău, ne altoia preventiv cu ce-i pica în mână, ca să știm de frică.

  A venit un moment în viață când am anunțat-o pe mama din senin că m-am mutat cu un băiat, ne iubim, poate o să ne căsătorim. „Judecătorul” nostru, lelea Vasilisa, mi-a hotărât, de comun acord cu mama, că nu mă mai pot arăta în sat decât cu un certificat de căsătorie, altfel să uit drumul spre casă. M-am conformat, știam că nu era altă cale, însă am apucat să-i spun mamei că eu n-o să-i aduc plozi din flori! Atunci mi-am luat palma vieții mele (una virtuală, deși nu știu ce a oprit-o să mă plesnească), care mă ustură și acum când îmi amintesc. Mama mi-a spus:
  -Nerușinato! Soră-mea a fost batjocorită de un dobitoc, n-a umblat cu puinița! Să nu te audă spunând așa ceva pentru că nu te va ierta în veci!

  Am aflat că omul era din satul vecin, adica din comună, mai violase cam în aceeași perioada alte două fete, toate însărcinate. Una s-a spânzurat pe când a început să se cunoască sarcina; una le-a spus parinților, l-au reclamat la miliție și l-au obligat să se însoare cu ea. Povestea mătușii mele este una incredibilă, a unei femei care s-a școlit, mai de voie, mai de nevoie, a rămas toată viața singură, nefericită și insuportăbilă.

  Vă spun altă dată cum a fost și cine i-a furat dreptul la fericire.

 81. 85 Adrian B. ianuarie 2, 2016 la 2:55 am

  @ serbanfl @ George ban

  Am o idee . Va propun sa mergeti voi doi pana la Focsani , la Complexul acela en-gros , sa le recitati la oameni comunicatul acela de la INS si sa le explicati voi cat de bine traiesc , ce bine merge economia , ca avem crestere economica , ca a scazut somajul , ca avem un mediu de afaceri sanatos , despre capitalul romanesc , alea , alea . O sa invatati in 5 minute mai multa economie decat ati visat vreodata .
  Platesc eu drumul dus si daca mai e cazul si intors … 🙂

  P.S. Si va mai recomand sa cititi cu atentie postarea d-lui Nastase , in special urmatoarele fraze :

  ” Se incheie un an cu statistici bune. Nu cred insă că s-a inteles un lucru simplu – 4% din 100 inseamnă mai putin decât 1% din 1000. Nu asta e calea. Analizele lui Florin Georgescu ar impune o cotitură in politica si economia românească . ”

  ” Cred, in continuare, că nu aceasta este calea. Practic, in infrastructură nu mai există companii românesti capabile să participe la licitatiile de drumuri. La fel, in IT. Calea pentru companiile străine este liberă. România nu mai are actori economici regionali. Unii inteleg de ce, in timp ce creste salariul minim, se devalorizează moneda natională. In fine… „

 82. 86 Fragmentarium Politic ianuarie 2, 2016 la 9:07 am

  Erdogan nu mai vorbeste turceste. Referindu-se la un sistem prezidențial puternic, pe care dorește să-l instaureze în Turcia, președintele islamo-conservator turc, Recep Tayyip Erdogan, a amintit de Germania nazistă din timpul lui Adolf Hitler. „Într-un sistem unitar (precum Turcia), un sistem prezidențial poate să existe la fel de bine. În prezent sunt exemple în lume, la fel cum sunt exemple și în istorie. Vedeți exemplul Germaniei lui Hitler”, a declarat președintele turc joi seara în fața jurnaliștilor, la întoarcerea dintr-o vizită de lucru în Arabia Saudită. Mass-media internationale au comentat consternate, vineri, afirmatiile lui Erdogan. La scurt timp, in aceiasi zi, un comunicat al presedintiei turce a precizat ca „Metafora lui Erdogan despre Germania lui Hitler a fost denaturată de unele surse de știri și folosită în sens opus”. Potrivit președinției, comentariile lui Erdogan au fost menite să demonstreze că o președinție executivă poate exista într-un stat unitar și nu depinde de un sistem federal de guvernare, în timp ce nici sistemul prezidențial și nici cel parlamentar nu pot fi o garanție împotriva abuzului de putere. „Dacă se abuzează de sistem se ajunge la o proastă gestionare și rezultate ca dezastrele din Germania lui Hitler… Important este de a urmări gestionarea corectă ce servește națiunea”, a declarat președinția, adăugând că este inacceptabil să se sugereze că Erdogan pune într-o lumină pozitivă Germania lui Hitler. Comentariu FP: Cei care au fost tentati sa-l compare cu un ienicer, care loveste si nu gandeste sau, in cel mai putin nefericit caz, intai loveste si apoi gandeste (a propos de doborarea avionului rus), vor fi nevoiti sa-l reconsidere pe Erdogan. Presedintele “executiv” Erdogan, varianta turca a presedintelui “jucator”, a dovedit, prin avansarea si apoi retractarea “modelului” prezidential din timpul lui Hitler, o buna cunoastere si practicare a limbajului orwellian sau “jewmerican”, cum il asimileaza unii. Sa fie mai degraba nazist? Oricare dintre acestea ar fi, faptul ca a fost inteles arata clar ca Erdogan nu mai vorbeste turceste. N.B.: Uitasem. Inca unul care misca in frontul „corectitudinii politice”. Pentru Erdogan, corect este ceea „ce serveste natiunea”.

 83. 87 George Ban ianuarie 2, 2016 la 10:36 am

  @ab

  Deci care sunt inadvertentele din datele INS? Poți sa explici? Asa cum am spus, se vede că nu. Ne trimiți la Focșani („La bulivar, birjar, la bulivar!”), sau la dracu’-n praznic, pe site-uri finanțate de Ambasadă. Culmea este că Ponta a vrut să REDUCĂ TVA și alte taxe și impozite, dar nu a fost lăsat de FMI și de lacheii lui din țară. Iar creșterea salariului minim, care trebuia să se întâmple la 1 Ianuarie, a fost amânată de guvernul mutului din Florida pănă la Paște(le Cailor)!

 84. 88 serbanfl ianuarie 2, 2016 la 11:08 am

  Adrian B.
  ianuarie 2, 2016 la 2:55 am
  Am înțeles!
  Te-ai născut alaltăieri și n-ai aflat cine și cum ne-a lăsat la mâna capitalului străin. La listuța ta adaug numai ceva foarte important – sistemul bancar, chiar dacă domnul Năstase a reușit să ne lase CEC-ul.
  Din modul cum te prezinți, adică incapabil să ordonezi și să interpretezi corect informațiile, evenimentele etc. ești dovada vie a rezultatului punerii la pământ a Institutului Pasteur. Dar avem şi noroc, din nou Adrian Năstase, că încă există Antibiotice Iaşi.
  Din păcate simptomele dumitale indică existenţa unei maladii incurabile.
  Poţi spera doar ca, pentru oarece nedumeriri, să afli mai multe de la doi foşti Prim Miniştrii, Petre Roman şi Victor Ciorbea.

 85. 89 Liviu Bejan ianuarie 2, 2016 la 11:17 am

  Sa continuam mini concertul de Anul Nou. Keiko Nishizu este o pianista japoneza foarte buna. Ceea ce o caracterizeaza este sobrietatea si corectitudinea interpretarii. Un fel de pianista – samurai, imi face impresia. Este invitata sa sustina concerte in Polonia si Germania, dar a cantat si mai aproape de noi, in Slovenia. Acasa, in Japonia, Keiko foloseste un pian Yamaha C7. Aici, cantand o compozitie de Cecile Chaminade.

 86. 90 Liviu Bejan ianuarie 2, 2016 la 11:30 am

  Ce mai fac excelentii muzicieni de la PMJ? Sa vedem „Craciunul trecut” cu Sara Niemietz, Cristina Gatti, Ariana Savalas si dansatoarea de step Melinda Sullivan.

 87. 91 Liviu Bejan ianuarie 2, 2016 la 11:55 am

  La adresa de internet http://www.china.dafcenter.com/daf/only-in-china-see-a-nud3-concert/ (pe care dl Nastase o poate sterge, daca doreste), veti putea vedea o orchestra de fete cantand in pielea goala. Nu pentru goliciunea in sine am adus link-ul aici, multiplicata ea devine vulgaritate, in opinia mea, nici pentru a arata ca pot exista pretentii de cultura si la nivele foarte joase, ci pentru ca in mintea mea s-a creionat ideea unei foarte bune asemanari cu majoritatea politicienilor romani si chiar si cu a unor publicisti, care prezinta publicului imagini vulgare si crezute excitante electoral drept viziuni si arta politica si jurnalistica. Atitudinea publicului din sala si a dirijoarei ma fac sa ma intreb care este, totusi, rolul electoratului, care prefera exhibitionismul politic inainte de vot, pentru a se revolta dupa.

 88. 92 Liviu Bejan ianuarie 2, 2016 la 12:08 pm

  Si, in incheierea mini concertului de Anul Nou, o formatie romaneasca, Cvartetul Amadeus. https://youtu.be/QugLFzedHzk

 89. 93 nastase ianuarie 2, 2016 la 1:39 pm

  Liviu Bejan,
  am ascultat si mai ales m-am uitat cu mult interes.

 90. 94 Adrian B. ianuarie 2, 2016 la 2:50 pm

  @ George ban @ serbanfl

  Stiu , Ponta e genial dar poporul este prost . Am auzit-o si la Bashinescu …

 91. 95 T-Rex ianuarie 2, 2016 la 4:02 pm

  @Bizonshi, ai calcat pe vreo pioneza? Sau ai probleme cu bila? Pai bine mai draga Sir Ghitza, mai, eu vin aici cu o adevarata efuziune emotionala estica, iti intind o mina la modul tovarashesc, si tu ma calci pe labutzele mele mici de T Rex? As fi venit cu o raceala capitalista vestica, dar nu te vad interesat de afaceri…La modul peste coada la care m-ai luat, pari a fi un fost spargator de greva, actual de blog.

  Baga si tu la Goagal „vulture capitalism”, vezi filemele alea pe care le-am mentionat, s-apoi o sa vezi ce-am vrut sa spun. Adevarat ca te-am introdus ushurel in subect, sa nu te de-focalizez prea tare.

  Imi pare rau ca nu ma ridic la inalta valoare intelectuala multineuronala pe care incerci tu o sa o insufli aici.

 92. 96 T-Rex ianuarie 2, 2016 la 4:23 pm

  @Adrian B, nu traiesc in Romania, dar o vizitez, asa ca inteleg ce spui cu produsele din „camara”. Dar si aici unde traiesc sunt putine produse autohtone si toate-s de import.

  In lumea de azi trebuie sa te specializezi pe ceva. Nu poti face „capitalism multilateral dezvoltat”. Discutia revine la politica, pentru ca politicul trebuie sa gestioneze problema asta cu inteligenta, dar si cu energie.

  Totusi, cred ca trebuie sa fim pragamatici, si sa ne uitam acolo unde sunt sanse sa facem ceva in Romania care sa aibe valoare. De asta am spus turism si agricultura. Nu stiu cita forta am avea in IT sa putem fi competititivi. Vezi tu si alte domenii?

  Pina la urma totul incepe cu pasi mici. Mai ales ca acum Romania a facut „primul pas” 🙂 E nevoie de acei tineri destepti si energici care vor sa faca ceva cu tara lor. E nevoie si de oameni cu experienta, as spune chiar si de seniori. Eu unul am incredere in cei educati ca si mine in comunism.

 93. 98 Cris ianuarie 3, 2016 la 10:15 am

  Excelent, ca totdeauna!

 94. 99 Ghita Bizonu' ianuarie 3, 2016 la 4:48 pm

  T Rexulica o nimerisi bre!

  Da mi-a dat un vecin o tableta de fiobilin si poa ajuta
  In rest regret labuta ta zdrobita si imi pare ca nu e mai rau. Ca neovsevadu-te atat de mic si neajutotat, mai mic decat un pui golas de vrabie .. mde. Ai si tu grija ce naiba si nu te juca in iarba – ca nu vrei sa stii ce soarta au gazele care nu evacueaza pronto iarba de o pasc!!
  Si fi atent sa te haleasca furnicile!

  Insa ma mitetelule nu e cazul sa te bucuri ca esti prea mic ca sa nu risti sa fii prada cuiva. Intotdeauna se gaseste unu mic care te considera o masa satisfacatoare sau cica in oceane sunt niste chitzi nesintiti cat casa care se hranesc prin filtrare (caz in care unii si mai mici decat tine … )

  Mai tii minte 2008?
  La noi toti telepuatlii se felicitau ca nopi prea mico. Ca noi nu destul de capitalisti Ca noi nu atat de mult in piata. Ca la noi din fericire (ce dobitocie!!!) la noi 20-30% traiesc din agricultuira de supravieturire !!! Ca la noi dina ste motove ever, never criza !!

  Da a fost.
  Criza.

  Deci se poate !!!


 1. 1 Adrian Năstase, analiză dură în prag de An Nou: Săgeţi către Guvernul Cioloş | Stiri pe surse Trackback pe decembrie 31, 2015 la 1:02 pm
 2. 2 Adrian Nastase desfiintează romanii din strainatate | AlertMedia - Stiri Noi , Divertisment , Sport , Horoscop , IT , Gaming , Vremea Trackback pe decembrie 31, 2015 la 1:44 pm
 3. 3 Adrian Năstase, analiză dură în prag de An Nou: Săgeţi către Guvernul Cioloş | Opinii Trackback pe decembrie 31, 2015 la 3:03 pm
 4. 4 La multi ani!! « Motanul Incaltat Trackback pe decembrie 31, 2015 la 6:20 pm
 5. 5 Programul de revelion de pe la televiziunile noastre « Motanul Incaltat Trackback pe ianuarie 1, 2016 la 8:24 pm
 6. 6 Adrian Năstase desființează românii din străinătate: Răutate, invidie, beție - Actualitatea Romaneasca Trackback pe ianuarie 2, 2016 la 12:26 pm
 7. 7 Politica si muzica: Merita un concert si a doua zi de Anul Nou: Rolling in the Deep – Adele (violin/cello/bass cover) – Simply Three | Fragmentarium Politic Trackback pe ianuarie 2, 2016 la 4:35 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: