Mos Nicolae

images-3

 

 

 

Nicolae, Nicu, Nicusor, Nicoleta…, La Multi Ani! Tuturor va urez sa aveti o zi calduroasa si luminoasa, plină de sperantă. Bucurati-va de aceasta zi alaturi de familie si de persoanele dragi, mai ales ca este ziua in care intram, mai mult sau mai putin oficial, in perioada frumoasa a sarbatorilor de iarna.

Sper că, pentru copii, Mosul să fi fost darnic astă noapte.

Inca o data, sărbatoare fericită si multă dragoste!

PS Aseară, cu mai multi prieteni, ne-am adus aminte de Cornel Fugaru, ca si când ar fi fost incă impreună cu noi. Sau poate că a fost?

87 Răspunsuri to “Mos Nicolae”


 1. 1 sdoiorina decembrie 6, 2015 la 11:32 am

  La multi ani tuturor ce poarta numele Sfantului Nicolae! Frumoasa poza.

 2. 2 Ghita Bizonu' decembrie 6, 2015 la 12:02 pm

  Misterioasa taina la Cotroceni: Dacian Cioloș a fost darnic cu Klaus Iohannis, în bugetul pentru anul 2016. Șeful statului a primit mult mai mulți bani pentru anul viitor. Comparativ cu anul 2014, când la Cotroceni era Traian Băsescu, bugetul Administrației Prezidențiale este mult mai mare. Cu peste 150 la sută este mai mare bugetul Președintelui, în 2016 față de 2014.

  Guvernul României a alocat pentru Președinție mai mulți bani cu destinații precise. Astfel, Klaus Iohannis va beneficia de mașini noi, pentru că s-a acordat o finanțare substanțială în acest scop. Bugetul Președinției conține însă și prevederi cel puțin bizare. Un asfel de capitol ne indică faptul că șeful statului crește niște animale la Palatul Cotroceni, animale care în 2016 vor consuma hrană în valoare de 5.000 de lei.

  Și anul acesta Adminisrația Prezidențială a consumat bani pentru ”hrana animalelor”, deși nimeni nu poate să spună ce animale crește președintele României, la Palatul Cotroceni. (http://www.evz.ro/bugetul-lui-iohannis-5000-de-lei-pentru-hrana-animalelor.html)

  Din cate stiu cucuvelele se descurca singure.. pe baza de rozatoare. Care rpzatoare (in gnl soareci poa si sobolani mai gracili) se descurca si ei singuri – parcul e cam cat o padure, mai niste resturi al;imentare .. mai .. nu trebuie sa iti bati capu cu ei – noroc de cucuvele ca latfel ar trebui sa ii otravesti!!

 3. 3 Ileana-Cornelia Sima decembrie 6, 2015 la 1:03 pm

  ,, La multi ani !” si dumneavoastra domnule Nastase, sanatate, numai bucurii langa familie.

 4. 4 Liviu Bejan decembrie 6, 2015 la 2:44 pm

  Amuzament duminical: ati apreciat, poate, interpretarea pianistica a lui Paul Barton. Acum doua saptamani a fost ziua fetitei sale si, in timp ce Paul Barton ii canta „Happy Birthday to you”, a aparut …elefantul Petre, care a tinut sa -si demonstreze talentele muzicale. Am uitat sa adaug ca Paul Barton locuieste in Tailanda.

 5. 5 blogideologic decembrie 6, 2015 la 3:43 pm

  La mulți ani !

 6. 6 Luminita Arhire decembrie 6, 2015 la 5:44 pm

  POVESTE ( adevărată) DE MOŞ NICOLAE

  Să nu se mire nimeni că toate poveştile mele (adevărate) despre sărbătorile de iarnă de altădată stau sub semnul lipsei de bani… nici acum nu este, de multe ori, altfel…

  Însă înainte de 1990 eram pregătiţi să fim inventivi, să facem ceva din nimic şi mult din puţin… asta era pentru noi atât de des invocata “magie”, pentru a cărei prezenţă în viaţa noastră de-atunci eu depun mărturie oricând.

  Era în 1988, cred, în ajun de Moş Nicolae… băieţelul nostru depusese mult efort pentru a-şi curăţa TOATE încălţările şi a le alinia frumos în hol, lângă uşă. Iar eu ştiam bine că abia aş putea umple o cizmuliţă cu cele câteva ciocolăţele, maşinuţe şi soldaţi de plastic … În timp ce mama îi făcea baie celui mic , pentru ca noi, părinţii, să avem timp de “mise en scene”, mi-a fost imposibil să nu remarc diferenţa crudă între speranţa aliniată în felurite ghetuţe şi pantofiori şi realitatea crudă a unei prăpădite grămăjoare de cadouri.

  Şi-atunci am făcut aşa: i-am pus în ghetuţă o singură bomboană, învelită în staniol, iar cu celelalte mărunţişuri am punctat drumul care ducea către uşa spre terasă; apoi am ieşit – nisoarea se oprise de câteva ore şi imaginea grădinii era de poveste- şi am înfipt în zăpadă , una câte una, bomboanele în poleială , ciocolăţelele, maşinuţele care mai rămăseseră , toate marcând un traseu oarecum clar spre poartă. După aceea m-am întors în casă şi am aşteptat.

  El s-a îmbrăcat tremurînd de nerăbdare să iasă în hol şi să vadă dacă a venit “moşu’ ” . Nu cred că aş putea să uit vreodată dezamăgirea de pe chipul lui când, fără să aprindă lumina, şi-a răsturnat şi şi-a scuturat pe rând încălţările… o singură bomboană, aşadar, şi o mie de lacrimi înghiţite în tăcere. Atunci am aprins lumina şi a văzut, uimit, că pe covor sclipeau şi alte daruri . M-am întrebat, cu glas tare, dacă nu cumva moşul o fi avut sacul găurit şi toate darurile curseseră în neştire în zăpadă şi pe covorul din hol….poate de aceea nu-i mai rămăsese decât o bombonică pentru ghetuţe…

  A mers cu mine afară , şi a cules din zăpadă, pe rând şi cu strigăte de bucurie dulciurile, maşinuţele , soldaţii de plastic… ne-am uitat împreună pe stradă , dar acolo nu mai era nimic…În noaptea aceea, însă, fericit, A AVUT IMPRESIA că a primit o sumedenie de daruri…

  Aceasta cred că este MAGIA domestică, aflată, atunci şi acum, la îndemâna oricui.

  Sărbătoare frumoasă , tuturor celor care vă aniversaţi astăzi !

 7. 7 Mihaela Erika Petculescu decembrie 6, 2015 la 6:08 pm

  @Zev

  Mă surprinde faptul că vă ridicaţi împotriva zeilor CAPITALISMULUI, tocmai Dvs care – atunci când am deplâns faptul că un guvern de stânga preconizează impozitarea muncii dar nu şi a capitalului – m-aţi contrazis declarând că dividendele oferă un venit cinstit şi confortabil. În treacăt fie spus, Relativismul reprezintă un curent de gândire, fără legătură cu modul de producţie de tip capitalist, mai degrabă cu mentalitatea. Or tocmai evoluţia gândirii moderne a popoarelor europene a condus la spiritul de îngăduinţă şi toleranţă promovat de creştinism astăzi, toleranţă pe care Dvs o incriminaţi deşi vă declaraţi susţinător al orelor de religie confesională în şcoli.

  Denaturaţi în mod grosolan sensul afirmaţiilor mele. Alienarea prin discriminare se poate adauga la înstrăinarea inevitabilă a individului faţă de o societate excesiv de materialistă şi tehnologică, privată de valori umaniste. Fundamentalismul islamic este actualmente doar forma cea mai virulentă de anarhie. Contestarea clasei politice, a „establishment”-ului, negarea democraţiei, a utilităţii votului, etc. reprezintă tot atâtea manifestări anarhice. Misticismul tehnic indus de mitul infailibilităţii tehnologiei agravează şi el lucrurile : cu o armă semi-automată în mână ori cu o centură explozivă la brâu, pare uşor să-ţi impui opiniile semănând moartea în jurul tău !

  Iar dacă Universul este infinit – la fel ca şi prostia, conform spuselor lui Einstein – ADEVĂRUL în schimb, indiferent de multiplicitatea faţetelor sale, este unul singur, lucru necontestat nici măcar de Relativism, care oricum nu are nimic de-a face cu civismul, atitudinea unui bun cetăţean – deşi Dvs susţineţi contrariul (?!)

  Cu aceasta închei, şi nu am să vă mai răspund de acum încolo deoarece nu aveţi capacitatea de a dialoga ci doar de a răstălmăci, printr-o amalgamare dezordonată de idei, spusele celor ce promovează opinii diferite de prejudecăţile Dvs. Somnul raţiunii naşte într-adevăr uneori şi caricaturi. Păcat că nu de calitate !

  P.S. Să ne amintim că cel pe care-l sărbătorim astăzi 6 decembrie, episcopul Nicolae din Myra ( 270-345 ) practica toleranţa şi generozitatea.

 8. 8 TREIDE 95 decembrie 6, 2015 la 6:09 pm

  Minunată fotografie, frumoase urări (cărora mă alătur!) pentru cei care poartă numele de Nicolae, Nicoleta, Nicu, Niculina…Sfântul celor săraci, ocrotitorul celor cu buzunarele mai mult goale, Sf. Nicolae are grijă de mai toți cei oropsiți. Magia de a găsi totuși câte ceva în cismulițele sau pantofiorii uneori mult prea uzați de-atâta purtat, aparține într-adevăr doar acestui minunat sfânt. Uneori „mâna” părinților, a celor apropiați, sau chiar străini de cel în cauză, îndrumată de acest ocrotitor, poate face într-adevăr minuni! Încă o dată la mulți ani, sănătate și noroc celor care poartă acest minunat nume.

 9. 9 Adrian B. decembrie 6, 2015 la 6:18 pm

  La multi ani tuturor !

 10. 10 Adrian B. decembrie 6, 2015 la 6:19 pm

  Cica , cea mai fericita femeie din Romania este Oana Lis .

  La ea vine Mosu’ in fiecare seara …

 11. 11 Liviu Bejan decembrie 6, 2015 la 6:43 pm

  Un mare artist: Benny Hill.

 12. 12 blogideologic decembrie 6, 2015 la 8:03 pm

  @ Oscar Wilde
  Cred că trebuie pus un bemol peste “Constituția lui Constantin Mavrocordat”. Nicolae Iorga spune că Mavrocordat își făcea singur reclamă în Mercure de France ! În acel timp, și polonezii doreau Constituție, dar apelau la serviciile lui Gabriel Bonnot de Mably, un filosof frate cu Bonnot de Condillac. Apoi, mă uit peste tot sistemul lui de impozitare. Eliberarea din rumânie se făcea pentru că avea nevoie de lichidități. Oricum, sistemul lui de impozitare masca abil grecizarea intensă pe care o practica !

 13. 13 Luminita Arhire decembrie 6, 2015 la 8:11 pm

  În timp ce pe ecranul Antenei 3 scrie cu litere groase “CEAUŞESCU PETRECEA, ROMÂNILOR LE ERA INTERZIS” – se înţelege că este vorba de ziua de Sfântu Nicolae – un fapt petrecut în platoul emisiunii m-a făcut praf: Elena Cristian ( o ştiţi, o doamnă afectată , care a preluat Jurnalul Naţional şi a făcut varză din el) mărturiseşte cu candoare că ea a crescut şi fără Moş Nicolae şi fără Moş Crăciun… doar cu Moş Gerilă… Păi, dragă , atunci se explică multe… ce pretenţii poţi să ai de la o cucoană de vreo 40 de ani (deci adolescentă la vremea “revoluţiei”) care nu şi-a pus niciodată ghetuţele lângă uşă în noaptea de 5 spre 6 decembrie a oricărui an al vieţii sale şi n-a adormit cu inima ticăind de emoţie: “oare vine” ? Absolut nici o pretenţie…

  În ciuda tuturor prostiilor despre “interdicţii” debitate de Antena 3, îmi amintesc că-n plină “dictatură”, sau ce va fi fost aceea, la orice colţ de stradă se vindeau tradiţionalele beţişoare cu fundiţă , pentru pantofiorii copiilor care au fost cuminţi şi nu prea, şi, deşi fructele exotice erau greu de găsit pe vremea aceea nu cred că a fost vreun Moş Nicolae fără portocale şi smochine înşirate pe sfoară… toate acestea erau vizibile şi nimeni nu-i sălta pe vânzătorii ambulanţi, cu coşurile lor cu nuieluşe, cu tot. În ciuda faptului că “…românilor le era interzis…”, bananele , portocalele, mandarinele şi smochinele se importau în TOATĂ LUNA DECEMBRIE, special pentru ca moşii de tot felul să vină şi la Elena Cristian. Iar înainte de Paşti, care era interzis şi el , se găseau pe toate drumurile pliculeţe cu vopsea roşie şi cofraje de ouă despre care Elena Cristian îmi închipui că nici nu a auzit…

  Oare în ce fel de familie o fi crescut Elena Cristian, dacă la ea acasă sărbătorile erau aşa? Adică, moşul venea la toată lumea şi numai în dreptul casei domniei sale făcea un mic ocol?

  Încă o dată mă întreb cu dezgust: de ce trebuie să revopsim istoria noastră recentă pentru a o livra tinerelor generaţii mult mai cenuşie decât a fost de fapt ? De ce să rescriem cu vulgaritate şi cinism perioada de dinainte de 1990? De ce să vrem cu tot dinadinsul ca lumea să fi început abia atunci, ca o ieşire dintr-o temniţă umedă şi sordidă, în care, chipurile, ne aşteptam condamnarea la moarte?

  Dacă într-adevăr pentru copilul Elena Cristian acel moş Nicolae n-a venit la vremea lui, e târziu ca dânsa să mai trăiască vreun miracol astăzi…vreau să spun ORICE FEL DE MIRACOL…

  Şi nici nu ştiu cât de conştientă este că, în acest caz, doar viaţa ei e ciuntă, nu şi viaţa noastră, a celorlalţi.

 14. 15 Radu Humor decembrie 6, 2015 la 9:40 pm

  Amintirile vremurilor grele ale anilor 80, pălesc în faţa celor din anii 50

  Audio: http://www.trilulilu.ro/muzica-colinde/manastirea-diaconesti-dati-drumul-la-cer-ovidiu-va

  Text: Dați drumul la Cer !

  Lerui ler, lerui ler și iar lerui ler,
  Doamne-n noaptea asta, m-am gândit să-ți cer.
  Să trimiți un înger, tânăr și frumos,
  Cu fum de tămâie și de chiparos.

  Să-mi sfințească, Doamne, temnița săracă,
  Și s-o scoată Bunul de sub promoroacă.
  Și să mai aducă, Doamne, pentru noi,
  Pentru osândiții flămânziți și goi.

  Aburul din pâinea pe care-o visăm,
  Care ne-ncălzește, când toți o gustăm.
  Pâinea Sfântă-n care, Doamne, Tu te frângi,
  Și aghiazma-n care, lacrimile-Ți plângi.

  Un amnar s-aducă, dintr-o stea mai mare,
  Să ne încălzească lanțul la picioare.
  Și din scutecelul-n care-ai stat legat,
  Să ne-aducă, Doamne, bundă de iernat.

  Lerui ler, lerui ler și iar lerui ler,
  Tu mă iartă, Doamne, pentru câte-Ți cer.
  Dar în deznădejdea-n care suntem noi,
  Sfinții înșiși, Doamne, ar avea nevoi.

  Și Ți-ar face-n taină rugăciune înaltă,
  Prin Pruncul din iesle și Cea PreaCurată.
  Lerui, Doamne, ler și iar lerui ler,
  Vin colindătorii, dați drumul la Cer!

  +++
  Din păcate tot mai puţini ştiu cui trebuie să „mulţumim ” pentru criminala distrugere a elitelor româneşti, al cărei start s-a dat atunci !
  Prea mulţi dau toată vina pe un om care astăzi ar putea fi, dacă nu sărbătorit, măcar amintit, cu ocazia onomasticei sale !
  Corect ar fii să nu-i uităm nici pe unii, nici pe alţii 😉
  Aşadar „La mulţi ani !
  Şi sărbătoriţilor, şi vinovaţilor de halul în care a ajuns Ţara asta !

 15. 16 Fragmentarium Politic decembrie 6, 2015 la 10:22 pm

  Sa fim flexibili: Prezente ca a lui Nariskin la Bucuresti pot fi utile pentru securitatea antiterorista, regionala si colectiva. Nu cred ca ne ajuta in vreun fel sa ne declaram “ingroziti” de atacurile teroriste. L-am auzit, azi, declarand acest lucru, pe ambasadorul american Hans Klemm, care contrasteaza surprinzator cu presedintele sau. Greu de inteles ambasadorul. In primul rand, de catre intelectualii publici si de catre societatea civila, care cunosc efectele publice ale unei semnalizari diplomatice sau politice gresite. Un semnal panicard, care vine de la diplomati si politicieni, are cel putin trei efecte adverse: inchide prin varf si baza circuitul emotiilor-miza prin care teroristii lovesc societatea, flageleaza opinia publica si, involuntar, se inscrie intr-un joc de vulnerare prin emotionalizare. A devenit de mult limpede ca pentru strategia de comunicare externa a Statului Islamic (SI) provocarea fricii paroxistice joaca rolul unei arme de paralizare psihologica. Pare sa fie o inspiratie dintr-un razboi preventiv american, care trimitea conceptiv la soc si groaza. S-a vazut acest lucru si in atentatele din Paris, din Bernardino/California, din Londra. Ultimul, cu cutit. Toate au o nota comuna, atentatorii au invocat drept cauza bombardamentele impotriva SI. Ceva nou s-a intamplat. Bombardamentele chiar au inceput sa aiba efecte masive asupra SI. Inceputul sfarsitului pentru SI chiar a inceput. Activarea turkmenilor sirieni si implicarea germanilor nu vor face decat sa-l grabeasca. De acord pe deplin cu solicitarea lui Klem, de crestere a bugetelor pentru serviciile de informatii si de intarire a cooperarii informative. Culegerea si schimburile de informatii implica o calitate extrem de cunoscuta in lumea informatiilor, flexibilitatea informativa. Un ambasador coordoneaza toata reteaua rezidenta din tara de acreditare. A culege informatii de la oricine, chiar sau mai ales de la adversarii politici si militari este capitala. Modelul l-au dat chiar presedintii Obama si Putin, care in pofida diferentelor politico-militare majore care ii opun, colaboreaza in lupta impotriva terorismului, un adversar comun si al lumii, au avut convorbiri telefonice, s-au intalnit la Paris, mai inainte in Antalya. Este important sa te intalnesti, sa ai contacte, sa participi la evenimente, sa inviti sau sa dai curs invitatiilor de vizita etc. Sunt tot atatea prilejuri de flexibilitate informativa. De aceea, a fost surprinzatoare remarca ambasadorului Klem ca a fost “dezamagit” de prezenta la Bucuresti a presedintelui Dumei de Stat a Rusiei, Serghei Nariskin. O a doua nota contrastanta cu presedintele american, Barack Obama. Culmea nediplomatiei este ca “dezamagirea” a avut loc fata de o vizita imperativa a cooperarii economice regionale, prin care Legislativul rus, Adunarea Federala, a preluat de la Parlamentul Romaniei presedintia Adunarii Parlamentare a Cooperarii Economice la Marea Neagra. Ce ar fi trebuit sa faca Romania sau Parlamentul? Sa refuze sa-l primeasca pe Nariskin, sa refuze sa predea o functie, potrivit unei rotatii prevazute intr-un regulament asumat? Adica sa provoace niste probleme diplomatice care ar fi pus-o in conflict cu toate cutumele, in primul rand cu cele de bun simt si de traditionala ospitalitate? Sa ridice obstacole, in loc sa netezeasca drumul spre solutionarea problemelor conflictuale, ratiunea dintotdeauna de a fi a diplomatiei? Nu invatam nimic din lectia turceasca de pe urma, din costurile pentru Turcia, dupa ce a facut contra vantului? Eu cred ca Romania nu a fost straina de protestul parlamentarilor ucraineni fata de anexarea Crimeei, din timpul Adunarii Parlamentare a OCEMN de la Bucuresti. Cred ca acel protest, care nu ar fi putut avea loc fara o prevenire si o consimtire a tarii-gazda, l-a incorporat indirect si pe cel al oficialilor romani. O solutie eleganta, de mare altitudine diplomatica, pentru care, probabil, ar merita felicitari. Pe de alta parte, vizita cu pricina a insemnat si o oportunitate informativa, a propos de felexibilitate, de a afla ce gandesc rusii, ce perceptii au, inclusiv despre scutul antiracheta, pe care si le-a si facut cunoscute, ce proiectii au, de posibil impact pentru securitatea nationala si regionala, care, cu siguranta, ar fi urmat calea directa sa fie aflate si de catre aliati, sa fie utile, deci, si pentru securitatea colectiva.

 16. 17 blogideologic decembrie 6, 2015 la 11:11 pm

  România se găsește actualmente, după “revoluție” și datorită “revoluției”, într-o confruntare existențială pe care nu o poate câștiga decât pe cale culturală. Să luăm ultima declarație flagrant anti-românească a premierului maghiar Viktor Orban: “Ungaria este îngrijorată de situația drepturilor minorității maghiare din România… Ungaria a demonstrat respect atât față de poporul român cât și față de politicienii săi aleși”, a susținut Orban, adăugând că Ungaria urmărește “cu speranță” evoluțiile din România. Probabil că această speranță ungurească în evoluții vine de la promisiunile secrete ale patricianului saxon care acum este instalat -prin ce miracol? – președintele României. Ce-a promis saxonul este știut și de vicepremierul ungar Zsolt Semjen care a afirmat joi că unificarea națiunii ungare înregistrează progrese. http://www.agerpres.ro/externe/2015/12/03/viktor-orban-ungaria-este-ingrijorata-de-situatia-drepturilor-minoritatii-maghiare-din-romania-13-07-19?ref=yfp Problema este că noi, românii, habar n-avem !

 17. 18 Criticos decembrie 7, 2015 la 8:34 am

  @Luminița Arhire
  Minunată întâmplare! Mi-a adus aminte de vraja Moșilor din îndepărtata mea copilărie în vremuri de cumplită austeritate când Moșii intraseră în ilegalitate, ca să spun așa. Și totuși, prin eforturi pe care numai târziu le-am apreciat cum se cuvine, am avut parte de bucuria de neuitat a vizitelor lor nocturne. Destul să spun că, întrucât Moș Crăciun fusese substituit de Moș Gerilă, înainte de Crăciun niciun magazin nu avea nici decorațiuni pentru brad, nici măcar bomboane de pom! Se puneau în vânzare după Crăciun.Și totuși….

 18. 19 papasha decembrie 7, 2015 la 2:34 pm

  pt japitele de tineri curati si frumosi din strada innamolita cu kkaat , luati d-aici din fata , aplecadu-va un pic , de la o nesimtita ordinara de tehnocrata , de-a sufletistului pt. Tara , dasien julien cioros :

  http://www.antena3.ro/economic/ministrul-finantelor-nu-majoram-salariul-minim-in-brazilia-sau-india-oamenii-lucreaza-si-pe-doi-lei-328542.html

  comentariile sunt la inaltime ….

 19. 20 Ghita Bizonu' decembrie 7, 2015 la 2:52 pm

  Emil Constantinescu şi CDR = ”Colegiu naţional” de corupţie şi hoţie

  În 1997, la Bucureşti, foştii preşedinţi Emil Constantinescu şi Bill Clinton au lansat un parteneriat strategic România-SUA, deloc onorat în anii următori de partea română. De la 1996 şi până în 2000, când Emil C. şi CDR-ul au condus România, programul de reforme a fost dat uitării, corupţia găştii guvernamentale a luat-o razna, crizele sociale au dat în clocot, justiţia s-a privatizat şi s-a prostituat, spre frustrarea unor drumari/ofertanţi americani nu s-a construit un centimetru de autostradă cu Traian Băsescu patru ani ministru al Convenţiei la Transporturi; candidatura României la NATO a fost respinsă la Madrid, în iulie 1997, iar parteneriatul strategic româno-american din ‘97 a rămas apă de ploaie. Şi, ca să pună bomboana pe coliva fostei preşedinţii Emil Constantinescu şi a guvernelor sale, scriau în toamna lui 2000 experţi de pe Wall Street, cunoscători ai frustrărilor prin care au trecut marile corporaţii, creditorii externi şi investitorii strategici occidentali, inclusiv cei americani, veniţi în România: „În aparenţă, totul a fost normal. S-a negociat complex, pretutindeni, în petrol, petrochimie, telecomunicaţii, televiziune, producţie industrială, agricultură, electricitate, transporturi, imobiliare şi servicii financiare. În realitate, însă, România arată ca o stradă plină de hârtii şi tranzacţii eşuate, rupte şi azvârlite pe jos. Investiţii străine substanţiale nu vor fi făcute până ce România nu va demonstra că este hotărâtă să instaureze un climat legal, stabil, liber de corupţie, de birocraţie şi de incompetenţă birocratică. Ultimii patru ani (guvernarea CDR, n.n.) au fost martorii unui şuvoi continuu de ordonanţe şi decrete proaste, care au izgonit creditele externe şi investitorii. În loc să încurajeze afacerile şi investitorii naţionali, guvernul i-a stors financiar, n-a făcut nimic împotriva corupţiei. În România este nevoie de un set de legi transparente, clare, neconflictuale şi aplicate corect. Dispreţul continuu pentru cerinţele şi normele Uniunii Europene în favoarea unor interese de gaşcă (subliniere în text) a trimis permanent un semnal negativ către investitorii străini. Corupţia a fost tema principală, ea a erodat respectul pentru lege, pentru Justiţie, poliţie, vamă şi oficialităţi, locale sau centrale“.
  Emil Constantinescu şi CDR-ul său, un adevărat ”Colegiu naţional” de corupţie şi hoţie, au fost o pierdere colosală de vreme pentru România.
  http://m.cotidianul.ro/article.php?id=272488

  Autorul articolului, Radu Toma, este ăscut în anul 1942, a absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti şi, ulterior, secţia de ziaristică a Academiei de Ştiinţe Politice (1973). A lucrat la Televiziunea Română, Agerpres, ca editor şi şef de rubrici la săptămânalul de politică externă „Lumea” şi expert de politică externă, la Senatul României. Doctor în istorie al Universităţii bucureştene, bursier Fullbright, lector vizitator şi cercetător la universităţi şi centre de studii din Statele Unite şi Canada, la Universitatea din Minnesota, Centrul naţional de studierea imigrărilor în SUA, Institutul American de Educaţie, Universitatea din Toronto, Societatea istorică pentru multiculturalism din Canada etc. (1978-1980). În 1980 s-a stabilit în SUA şi a devenit membru al Asociaţiei istoricilor americani, de la Washington, D.C. (USAHA). În anii ’80 a publicat articole, comentarii şi eseuri politice în presa etnică nord-americană, iar în 1983 a înfiinţat postul de radio românesc din New York, subvenţionat de Guvernul federal. Activitarea sa publicistic-editorială se întinde peste 4 decenii, răstimp în care a încredinţat tiparului 3 monografii şi lucrări de specialitate, 4 volume de publicistică şi sute de studii istorice, editoriale, articole şi comentarii de presă, interviuri etc. Titluri: (colectiv de autori), Marea conflagraţie a secolului XX. Al doilea război mondial (1968); Românii din America. O bibliografie comentată (1974); Înapoi în viitor: Bucureşti – New York – Bucureşti (1993); Românii în cele două Americi: o experienţă etnică şi istorică (1995); Reforma până la capăt (2003); http://www.ambiţiiimperiale.ro (2008); Paradisul pierdut:o istorie a Europei Occidentale de la 1945 (2010)

 20. 21 ZeV decembrie 7, 2015 la 3:24 pm

  Unii dintre conationalii nostri cam rataciti ar fi vrut ca Prefericitul sa laude si sa incurajeze satanismul, inghesuiala, topaiala, efectele speciale (inlocuitoare de talent autentic) urletele si delirul ,,celor frumosi si curati”.
  Imi amintesc ca un jurnalist far’de Dumnezeu l-a intrebat pe Daniel daca asculta si/sau ii place muzica rock. Ca de obicei, fiind un prost comunicator (desi il respect si il sustin de cand era Mitropolit al Moldovei si Bucovinei), a dat un raspuns ambiguu si defensiv, incercand o ironie precum ca ar fi uneori nevoit sa asculte in masina. De ca si cum radioul din masina nu ar avea buton de ON/OFF, sau cursor de frecventa !
  Eu le-as fi raspuns:
  ,,Nu, nu-mi place muzica rock, asa cum nu-mi plac nici manelele, insa respect dreptul oricui sa asculte ce-i place. Dar sunt total impotriva exceselor si deviationismului spre mesaje care propovaduiesc raul si (auto) distrugerea.”
  ASA TREBUIA SA RASPUNZI, DANIELE, TI-AR DIPLOMATIA DE RAS SA-TI FIE !
  BISERICA NATIONALA (ORTODOXA) TREBUIE SA REDEVINA OFENSIVA, SI SA SPUNA CLAR CU CE ESTE SI CU CE NU ESTE DE ACORD IN SOCIETATE (asa cum face si Papa, in cuvantarile oficiale) !
  PS
  In plus, tin sa subliniez ca locul preotilor este in biserica (sau in manastire), nu pe strazi, pe coclauri si in cluburi rau famate. Acolo, in asezamintele detinatoare ale Harului Duhului Sfant, se tin slujbele si se fac rugaciunile de catre cei care reprezinta biserica.
  Exista exceptiile legate de procesiuni, inmormantari, sau pomeniri, dar un bun roman (de regula, un bun crestin) ar trebui sa cunoasca, macar minimal, randuiala bisericii ortodoxe romane.
  Atata ipocrizie, ignoranta, ura si manipulare, ca in aceste zile, rar mi-a fost dat sa vad (aud, simt). Toate incap intr-un singur cuvant: neromanism.
  De fapt, rauvoitorii Romaniei se folosesc de evenimentul tragic de la Colectiv pentru a lovi si demola valorile si suveranitatea nationala ale Romaniei, cat a mai ramas din ele.
  Ma mira ca multi romani (in special ardeleni) sunt atat de autisti si nu pricep (nu vad) acest adevar elementar si limpede ca lumina zilei. In mod normal, un impostor ca Yohannis n-ar trebui sa treaca de pragul electoral (minoritatea maghiara + 1, 2 procente).
  ps
  Am decis sa cedez 10% din salariu, in fiecare luna, catre Biserica, pana la finalizarea Catedralei Mantuirii Neamului. Sper ca Dumnezeu sa nu ne intoarca spatele, desi o meritam cu prisosinta.

 21. 22 papasha decembrie 7, 2015 la 4:01 pm

  S-au trezit si mortii de liberali istorici , au aflat si ei vestea cu banii si finantarile asteia !!! Traducerea la ce zice puisorul geriatric de hasoti , e foarte simpla :
  taiati-i nedefinitei de urgenta finantarea , ca plezneste scroafa inainte de Ignat …. !

  Daca vrei sa-ti faci o pomana , „sa-i lucrezi” poza asteia in fotoshop , se darama fotoshopu’ pe tine !

  http://www.romaniatv.net/inregistrari-sedinta-pnl-alina-mungiu-pippidi-a-primit-bani-din-sua-pentru-a-monitoriza-fiecare-ca_261313.html

  PS Dac-ar stie geriatricul hasoti ” pe bune” cati bani s-au bagat de-afara in coooru’ asteia , i-ar cadea lupele din ochelari si plombele dintre masele .

 22. 23 Ghita Bizonu' decembrie 7, 2015 la 7:08 pm

  Luminita Arhire

  Imtrebare incorecta : „Oare în ce fel de familie o fi crescut Elena Cristian, dacă la ea acasă sărbătorile erau aşa?

  Corecta este pe ce lume traieste Elena Cristian?!

  Ca auz din ce in ce mai multe lucrui”interesante” .. Care demostreaza ca la noi este recomadabil sa zici tampenii daca esti „curect” politic.
  De ex zilili trecute la Radio Actualitai una a inceput s abata campii ca masina Dacia D6 „Estafete” nu a mai fots produsa fiindca din cazua ei tinwerii riscau sa devin hippies!!

  Cucoana in cazua o fi auzit ca in Calofronia juinii se mai dadeau cu un microbuz VW… insa este sigior ca nu a vazut niciodata zisa masinuta,
  Eu am, vazut-o dopar de 2 ori (si sunt bucrestean… ) Era o dubota mai mica decat TVeta si chiar decat VW Minibus la care se gandea ea … Era destinata doar intrepinderilor „scocilaiste” a fots dedicata postei si dam atat. Dupa 800 de exmplare .. nu a mai fost produsa ptr ca a fpts preferata cea „furgon” (un combi cu geamurile inlocuite de tabla) mai ieftin

  Imtelegi? Astia au norma sa „se dea loviti”. Argumentele nu mai comteaza (asa cum imi explicau mie ca „inainte” nu aveam voie sa abem icoane pe pereti! La mine in casa aveam, si am! Icoane de familie si nu ar fi bine ca cineva sa imi intre incasa si sa sa zice ce pot pune pe pereti!! Sau si mai bine .. cnosteam pe cineva „cu functie” cunoscut ca ateu-ateu [adica pe bune] care avea cam multe icoane pe sticla !!! O colectie destul de scumpa .. azi nepotii sai poa s-au imbogatit vanzand mostenirea bunicului. Dar care nu le colectiona doar ptr valoare materiala – m-au apucat durerole de cao dupa 2 ore de dizerattii despre maniera de pictare pe sticla si variatiil subtile a fiecatui mester! – si trebe sa zic ca pe vrema aia choa ma cam interesa pictura „mare”)

 23. 24 Luminita Arhire decembrie 7, 2015 la 7:23 pm

  Ceea ce mi se pare extrem de plicticos la Klaus, pe lângă “construcţia” sa intelectuală mai mult decât modestă, este previzibilitatea lui absolută, în tot şi-n toate. Spre deosebire de Victor Ponta care înţelegea perfect că dacă ajunge în cea mai înaltă funcţie în stat va trebui să fie un preşedinte pentru toţi, adică şi pentru cei care-l iubesc, dar şi pentru cei care-l urăsc, Klaus n-are asemenea fineţuri în program. Pentru el , de la început, totul este o operaţiune rudimentară de comerţ : mi-ai dat , îţi plătesc. Nemţeşte, ce să zic…

  Aşadar , dacă s-a ales cu sprijinul nepreţuit al “diaspora, dragostea mea” , cu dânsa se va pupa pe gură şi se va trage în poze, şi pentru dânsa va scrie Dan Mihalache mesaje lacrimogene, bine simţite, pe FB, iar nici într-un caz pentru populaţia rurală, devenită, în mod explicit, cantitate neglijabilă, pentru că nu s-a înghesuit la pus ştampila pe ilustrul său nume.

  Dacă madam Gorghiu i-a fost purtătoare de cuvânt, deci “i-a dat”, e clar că restul partidului e nesemnificativ, competiţia nu-şi mai are rostul şi el o răsplăteşte pe doamna viespe cu funcţia supremă în PNL… c-aşa vrea el!

  Dacă nişte jurnalişti l-au pupat temeinic în dos, să stea liniştiţi, el nu uită… funcţii de ambasadori prin ţările europene cu ştaif poate scoate oricând de la sertar.( Pe marginea terenului, se antrenează cu spor Rareş Bogdan)

  Nici la împărţit medalii nu este altfel… dacă tragedia provocată la un concert rock i-a adus lui Klaus, la putere, “GUVERNUL MEU”, el crede că trebuie musai să acorde medalia “Meritul Cultural” unui grup rock… tinerii frumoşi şi liberi, imposibil să nu observe asta şi să nu ţină minte la următoarele alegeri prezidenţiale ce ataşat este el valorilor generaţiei FACEBOOK!

  Nu-mi displace trupa CARGO, dar, când este vorba de împărţit medalii pentru realizări culturale de excepţie, poate că baza de selecţie ar trebui să fie ceva mai extinsă decât cele trei-patru formaţii rock ale momentului.

  Splendida “Generaţie de Aur” a teatrului şi filmului românesc, mai are puţin şi dispare cu totul… literatura românească a mai dăruit culturii universale şi alte nume în afară de Mircea Cărtărescu… pictura şi sculptura românească sunt încă vii… iar muzica …ei bine, muzica românească mai are şi alte capitole în afară de rock.

  Cred că , în intimitatea lui , preşedintele nostru îşi închipuie despre sine că este tare şmecher… nu ştie cât de grosiere sunt manevrele lui, pentru că, dacă ar şti, măcar din spirit de autoconservare le-ar întrebuinţa mai cu fereală.

  Aş spune că după 1990, pentru cea mai înaltă funcţie în stat, am experimentat de toate: un preşedinte inteligent şi oarecum încremenit în sistem, un preşedinte inteligent şi condus de servicii, apoi un preşedinte inteligent şi canalie totală… acum experimentăm un preşedinte greoi la minte, încremenit în sistem, condus de servicii şi canalie totală. Esenţă pură în sticlă de doi metri…

 24. 25 blogideologic decembrie 7, 2015 la 8:26 pm

  Elena Cristian care a făcut “varză” din vechiul şi bunul “Jurnal Naţional” probabil a fost motivată financiar. Care-i sursa banilor ? La Antena 3, pe tema filmului “Soroca orașul mișto”, am identificat-o : Agenții Rusiei ! Într-adevăr, în emisiunea de prezentare a filmului -trailerul, dacă vreți- apărea scena filmată cu Putin, bancnota și baba Roza. Care a fost retezată în film. Și bănuiesc că nu pe gratis, nici din capriciu ! Schimbarea demografică “mișto” făcută de URSS în Basarabia a fost înspăimântătoare ! Rusia are tot interesul să ascundă acum acest adevăr. Vedeți și filmul cu Sofia Rotaru “În grădina lui Ion/toate păsările dorm”.

 25. 26 T-Rex decembrie 8, 2015 la 12:17 am

  @blogideologic, nu e nici un secret ca URSS afacut schimbari demografice in Moldova. De acolo s-a adunat si cea mai mare comunitate romana in Kazahstan, acolo i-au dus. Azi e rindul Ungariei sa acuze ca Romania muta unguri, cind, de fapt, anumiti unguri din Romania ii izgonesc pe romani din „Tara Secuiasca”, cu xenofobia si superioritatea lor arognata.

  Nu eu sunt dusmanul tau, blogideologic, si nu sunt aici sa fiu fan al lui Putin. Dar nici al americanilor. Ii comentez si cu bune si cu rele. De exemplu, prietenii tai transatlantici, prin portavocea ambsadorului Klemm, s-a declarat „dezamagit” de vizita oficialului rus la Bucuresti. Adica, ce inseamna „dezamagit”? Nu mai au voie alti oameni de stat sa vina in Romania, decit daca dl. Klemm e fericit cu ei? Va incepe MAE sa se consulte cu dl. Klemm inainte sa faca invitatii? O asemenea tacticva reconfirma ca suntem tratati ca o colonie.

  Eu tac si astept sa vad cite investitii americane aduce dl. Klemm in Romania. Ca doar azi Romania e super-atractiva. Acolo e adevarul: la bani. Nu aduce bani, restul e gargara, propaganda.

  Apropo de americani: mie imi place Obama ca tip de om. E un tip super-educat. Seamana cred cu Adrian Nastase la modul in care isi pregateste si livreaza mesajul public. Sa te pazeasca sa vina Trump, ca vai si amar de lumea asta.

  Recomand: The Great Debate
  Obama’s terror speech perfectly highlights reasons for Trump’s rise

  http://blogs.reuters.com/great-debate/2015/12/07/obamas-terror-speech-perfectly-highlights-reasons-for-trumps-rise/

 26. 27 Radu Humor decembrie 8, 2015 la 12:32 am

  Un banc ce duce cu gândul, ca vântul,spre FMI 😉 :

  O ambulanţă goneşte pe străzi şi la o intersecţie se răstoarnă şi accidentează un pieton. Şoferul coboară imediat, ridică victima, o instalează pe targă şi continuă drumul spre spital. La un moment dat, se întoarce zâmbind spre accidentat şi îi spune:
  – Ce noroc formidabil aţi avut că treceam pe aici!

 27. 28 Adrian B. decembrie 8, 2015 la 12:34 am

  Cum sa testezi un prezicator …

 28. 29 T-Rex decembrie 8, 2015 la 1:15 am

  Degeaba a dat MInistra Finantelor Dragu o a doua declaratie care sa o explice pe prima. Ramine cum spune doamna Dragu: saracii din Romania, sa se consulte cu saracii din tarile BRICS, si sa ia lectii de acolo, ca in Romania vor continua sa fie tratati cu acelasi dispret ca pe vremea lui Basescu. Nu e nefericita declaratia domanei, ci adevarata. Asa ii vad cei cocotati in functii pe cei de jos: niste saraci care nu au drepturi. In special „tehnocratii de dreapta”.

 29. 30 T-Rex decembrie 8, 2015 la 1:17 am

  Ai vazut @blogideologic cine este „anti-roman”? Nu cumva tocmai romanii, ajunsi sus care privesc cu dispret gloata? Pai daca doamna Dragu recomanda saracilor sa ia exemplu de la saracii din Rusia, eu ce mai am de spus?

 30. 31 T-Rex decembrie 8, 2015 la 1:20 am

  Unde sunt dom’le tinerii aia curati si liberi si pro-Romania sa-i ceara doamnei Dragu demisia? Pentru ca ar fi trebuit sa-si dea demisia imediat. Nici macar nu si-a cerut scuze. A venit sa isi spele rufele a doua oara si atit.

 31. 32 blogideologic decembrie 8, 2015 la 7:29 am

  Primii politicieni americani, supranumiţi Fathers of the Nation, fuseseră educaţi în spiritul celor două Iluminisme, francez şi scoţian, legate prin vase comunicante. Părinţii Naţiunii americane cunoşteau bine afirmaţiile fiziocratului iluminist Quesnay despre valoarea pământului. Din cauza aceasta, cel de al treilea preşedinte în State, anume Thomas Jefferson (1743 – 1826), răspunde pozitiv ofertei lui Napoleon Bonaparte de vânzare a Louisianei. Negociator din partea franceză a fost Constantin-François Volney (1757 -1820), ideolog primar par excellence. Opera literaro -istorică a lui Volney influenţează literatura română, ţinea să ne reamintească G. Călinescu. În anul 1803, aria teritorială măsurată de United States practic se dublează cu achiziţionarea Louisianei, în cei mai legali termeni cu putinţă atunci. Limba europeană vorbită la acel moment pe teritoriul amerindian Louisiana era franceza. Din cauza aceasta, noua bancnotă de 10 dolari purta şi inscripţia DIX, de aici Dixieland. Astfel începe politica “Go West!”, care în jurul anului 1845 căpăta forma ideologică numită „Manifest Destiny”. Era acolo şi convingerea explicită a “misiunii Americii” în lume, pentru instaurarea libertăţii (sau “Excepţionalismul american”, cum îi spunea Stalin). Dar conotaţia superiorităţii rasei anglo -saxone era de asemenea implicată în „Manifest Destiny”. Pământul era destinat să revină anglo –saxonilor. Pieile roşii sunt exterminate sistematic, într -un genocid despre care oficial se recunoaşte că a lichidat cinci milioane de indieni nord- americani. Este nu doar dizgraţios, ci chiar înspăimântător pentru noi, felul cum ideologia rusească foloseşte exact acest exemplu american al exterminării pieilor roşii pentru a justifica politica expansionistă, de agresivitate extremă, în guberniile lor NovoRossiia din spaţiul nord-pontic. De fapt, ideologia rusească a lui Karamzin precede Manifest Destiny. Biodiversitatea naturală este de asemenea distrusă rapid pe un întreg continent prin politica macroeconomică predatorială glorificată de Manifest Destiny. Spre deosebire de anglosaxonii WASP (White, Anglo –Saxon, Protestant), colonizatorii spaniolii şi portughezi, ce proveneau ei înşişi dintr -o populaţie ‘socii’- alizată în peninsula iberică, vor proceda mai puţin dur cu amerindienii, ‘socii’- alizând America Latină. Literatorul mexican Carlos Fuentes vede Amurgul Occidentului numai în faptul că limba engleză decade, transformându- se ostensiv într -un idiom de aeroport internaţional, un simplu Volapük incapabil să poarte valori.  Succesul filmelor cu James Bond arată totodată superioritatea Englezei Britanice față de Engleza Americană. Engleza Britanică incorporează mult din fondul lingvistic plantagenet existent înaintea regelui Ioan fără de Țară. În acel fond lingvistic plantagenet se adăugau, prin contacte și proximitate, influențele unor vernaculare neolatine vest-europene. Carlos Fuentes adăugă o granulă de speranţă în ideea lui Oswald Spengler: o limbă romanică va lua locul limbii engleze ca depozitar al Cunoaşterii. Dar există un continuum al limbajelor romanice, credeau Ioan Eliade Rădulescu şi Ezra Pound. Limba Română are poate viitor mai promiţător decât limba engleză.

 32. 33 ZeV decembrie 8, 2015 la 8:40 am

  M.E.P.

  Dvs ati inteles din sintagma adaptata ,,somnul ratiunii naste si..caricaturi” ca ma refer la dvs. Vedeti ? Exact asta spuneam: dvs credeti ca totul , chiar si adevarul (care este ,,unul singur”) se invarte in jurul persoanei dvs. Daca fiecare dintre noi credem asta, se ajunge exact la explicatia momentului istoric prezent: traim intr-o lume care socializeaza intr-o perfecta singularitate, iar toleranta se opreste acolo unde intra in contradictie cu crezurile noastre. Sau cu vidul de crez, aidoma celor de la Charlie Hebdo.
  Mi se pare extrem de important ca atunci cand incercam sa intelegem ce se intampla, sa ne privim pe noi insine intr-o ,,oglinda” interioara care nu distorsioneaza. Vom realiza, poate, ca suntem o particica insignifianta de Univers care nici nu poate si nici nu are timp sa inteleleaga totul. Mai ales daca il excludem pe Dumnezeu din ecuatie.

 33. 34 fostă basarabeancă decembrie 8, 2015 la 9:01 am

  Sâmbătă dimineață (parcă sâmbătă a fost, nu?) am rămas șocată în fața televizorului! Știți, aia cu „zero la biserici”. M-a podidit un râs isteric (de mirare), de nu mă puteam opri! Cuuum? Nu despre sensul luării acestei decizii, ci a tupeului!

  Ce „cojones”! Ce „sangre cliente”! Mi-am zis că va fi distractiv, așa da! Acum își vor da în băț de populiști, de cucernici, de credincioși, de fățarnici și de toate cele, cei cu OPOZIȚIA! Mi-am zis că-i face varză pe tehnocrați, fulgii o să le meargă! Ce păruieli, ce ieșiri a la Gigi Becali cu tămâia și cadelnița așteptam, cum mi-i imaginam eu pe tehnocrați să invite Biserica la viața socială reală, urechind pentru lăcomie prelații cu pelerini de șapte metri… Vise, fato!

  Duminică. Așa, ca să mă înțelegeți pe deplin, vă spun pe scurt că am un nepot, de-o vârstă cu fata mea, crescut la bloc, gingaș foc, n-a călcat deculț pe iarbă niciodată, doamne ferește, ce să spun de un găinaț! Fata mea îl tratează cu superioritatea adultului și i se adresează direct lui unchiu-său: ”Vasile, băiatul tău e cam mămăliguță!” În același spirit, adresându-mă dumneavoastră, nu guvernului și opoziției, că n-ai cu cine discuta, vă spun: domnii aceștia sunt niște mămăligi împrăștiate! Niște mămăligă-cir! Niște balegi călduțe de vacă!

  Dragnea le-a zis:„Mă băieți, fiți mai atenți la comunicare” Atâta.

  @Luminița Arhire, preferata dumneavoastră, Mincă de la PPDD, să se ferească! Vine una tinerică de la PSD (de la Vaslui, cred), mult mai rasată, mai versată, genul cu costumaș alb (semn al purității) cu taior scurt, decent decoltat, cambrat, cu tivul ușor evazat puțin mai jos de talie; fustiță în șase clini, conică, retezată pe genunchi, nu prea strâmtă, ca să nu se întrevadă lenjeria, turnată perfect pe corp, coafură cumințică, machiaj natural, dar profesional – mult și cu atenție construită imaginea – nu poți interveni cu o silabă când scoate pe gură niște popuilisme, niște clișee răsuflate și niște minciuni gogonate! Are un debit, să ne trăiască! Nu-mi amintesc numele ei, dar sunt convinsă că o s-o mai vedem.

  Tehnocrația (pe lângă faptul că-i o balegă turtită) chiar credea că „strada” a dat jos guvernul și ei au ajuns acolo de „tinerii frumoși și liberi” puși? Iar acum erau convinși că strada e atât de „largă” și că e voința poporului să dea Bisericii la gioale? Ce-i cu ăștia???

  După ce am văzut-o și pe bruxeleza care ne ceartă că nu vrem să muncim pentru doi lei ca în Africa, m-am hotărât: da, sunt și proști de-adevăratelea, nu numai la comunicare.

  Să nu piardă ocazia de a pupa în fund pe americani, Radu Tudor a zis că nu este posibil să compari traiul din România cu cel din Rusia, este o jignire pentru noi, niște europeni bogați și cu pretenții cum suntem noi, parteneri NATO și ce mai suntem, față de calicii Rusiei, țară de lumea a doua. Asta l-a deranjat pe el. Nimic de Africa.

  Păpușarul s-o vi tăvălind de râs.

 34. 35 blogideologic decembrie 8, 2015 la 10:10 am

  Regele Philippe Auguste creează în Franţa funcţia nouă chemată maréchal, care încorpora şi atribuţii de sheriff, ori ceea ce noi vom numi mai târziu jandarmerie. Unul dintre motivele pentru care Ioan fără de Ţară a parafat Magna Charta de bună voie şi nesilit de nimeni a fost acela că rolul funcţiei de sheriff era cât se poate de clar specificat, prin vreo nouă articole constituţionale, incorporând atât atribuţii de sheriff moştenite de la saxonul Alfred cel Mare şi de la normandul William Cuceritorul, cât şi atribuţii ale funcţiei de marshal (maréchal), create de capetianul Philippe Auguste. Coloniştii englezi vor duce apoi în America de Nord tradiţia instituţiei sheriff/marshal. Instituţia aceasta se instilează puternic în cultura organizaţională a teritoriilor din Vestul Sălbatic. Unde reuşeşte să instaureze un minimum de viaţă civilizată.

 35. 37 Radu Humor decembrie 8, 2015 la 5:06 pm

  http://www.romanialibera.ro/special/investigatii/exclusiv–spitalul-militar-din-bruxelles-confirma-oficial–toti-pacientii-de-la-colectiv-trimisi-in-belgia–infectati-cu-bacterii-401622
  ” De teama unei reputaţii pătate, medicii şi managerii de spital aleg să ascundă adevăratele cifre, dar câteva detalii îi trădează ușor:
  în România sunt raportate mai puține infecții nosocomiale decât în țările cele mai avansate din UE;
  respectiv, în România spitalele consumă de două ori mai puţin dezinfectant decât în ţări care au de două ori mai multe infecţii spitaliceşti.
  În România se raportează o incidență de sub 1% de infecții la pacienții externați, procent mai mic decât media europeană.”
  Ce uşor punem noi botul la toate manipulările ( poate că unii o fac interesaţi pe diferite căi, ca să nu spun direct mituiţi 😉 ) ?!
  În primul rând, binefăcătorii ăştia care au venit să ia pe alese, ca la piaţă, pacienţi din spitalele româneşti, puteau foarte uşor observa că aceştia sunt sau nu infectaţi, deoarece trecuseră vreo 8 zile de la producerea accidentului . Acum, după atâtea zile, şi după tot scandalul tip vendetă iscat în România pentru a-l înfunda pe Arafat, s-au trezit şi ei să facă aceste declaraţii :
  Odată, că aruncă eventuala infectare care s-ar fi putut produce şi acolo, în cârca noastră, iar în al doilea rând, dacă se vindecă pacienţiii costurile vor fi astronomice.
  La cele reale, pe care şi aşa le e jenă să le facă publice, de nesimţite ce sunt ( cel puţin raportate la nivelul salarial din România), se vor adăuga şi astea cu tratarea unor infecţii, probabil inexistente, sau apărute în perimetrul lor ( inclusiv din timpul transportului).
  Iar asta cu ” în România spitalele consumă de două ori mai puţin dezinfectant decât în ţări care au de două ori mai multe infecţii spitaliceşti. În România se raportează o incidență de sub 1% de infecții la pacienții externați, procent mai mic decât media europeană.” este de domeniul ridicolului:
  Înseamnă că se recunoaşte că la ei infecţiile îşi fac de cap, zburdă în voie, dar numai la noi, reprezintă o problemă majoră, mai ales atunci când vrei capul unui moţoc sirian !
  .P.S.
  Scrisoarea de răspuns, din care lipseşte chiar esenţialul (costurile „ajutorului umanitar” ) cred că este întocmită deloc dezinteresat, mai ales că cei de la România Liberă (sanchi :mrgreen: ) le ridică aşa frumos la fileu, implorându-i să-i acuze pe români de toate relele !
  Proşti ar fi fost, să nu profite şi astfel !

 36. 38 papasha decembrie 8, 2015 la 5:22 pm

  nesimtita aia umflata de tehnocrata de kkaat a lui dasien julien s(i)oros , de la finante , incearca sa dreaga busuiocu’ , dar tot a hazna ii duhnesc si gura si sufletu’ .

 37. 39 Centru decembrie 8, 2015 la 6:37 pm

  Ingrozitorul domn ” nu se poate ” ,
  sef al CNADR , Narcis Neaga , a fost in sfarsit demis .
  Bon debaras !

 38. 40 Cris decembrie 8, 2015 la 6:53 pm

  @ Luminița Arhire:

  Vopsea de ouă VEDEAM, fiindcă, după modelul Moș Gerilă, Paștele devenise Iepurașul, dar banane, portocale, mandarine, smochine…la „liber”?
  Bănuiesc că pe sub mână, prin relații (Pile, Cunoștințe, Relații/PCR) și la prețuri exorbitante, se găsea orice.
  Eu țin minte că în anii ”80 nu se găseau hârtie igienică, vată, pantofi, aparatură de folosință îndelungată, carne, brânză, ulei, mezeluri, unt, cafea…DAR fructe exotice!
  Noi mergeam cu buletinul la Alimentara la care eram arondați, o vânzătoare ne dădea alimentele de bază în cantitățile „legale” (un litru de ulei, un kg de carne tocată, un pachet de unt, 1/2 kg brânză…pe lună, și ne punea să semnăm în dreptul numelui nostru, în dosarul de ulei, în cel de carne, în cel de unt…În luna aceea nu mai aveam dreptul să luăm nimic.
  Uleiul închis la culoare și vâscos ni-l turna în sticla cu care veneam de acasă, dintr-un butoi de tablă/aluminiu.
  Bucata de salam „de vară” (un singur sortiment în orice anotimp) „transpira” o grăsime scârboasă. Unii o spălau cu oțet și o pudrau cu făină, metodă pe care am adoptat-o și noi.
  La „liber” se „băga” un pic de carne, cașcaval…dar erau niște cozi uriașe, diforme, de fapt mulțimi bulucite din care „apucau” doar cei puternici la propriu, după ore bune de așteptare și lupte corp la corp.
  Câteodată se lăsa cu vitrine sparte, iar, din Alimentara ieșea responsabila, o bașoldină cu halatul rânjit pe burtă și căciulă de vulpe argintie, care striga la „sălbatici”:
  – Bă! Rău face ăștia că vă bagă.

 39. 41 Fragmentarium Politic decembrie 8, 2015 la 7:43 pm

  Umbrele trecutului comunist: O dizidenta ratata si un resentiment inca viu. Aflu, de pe Contributors, despre o confesiune a dramaturgului Radu F. Alexandru privind o delatiune a scriitorului Dinu Sararu, de cand acesta din urma era director la Teatrul Mic, prin anii ’80: http://www.contributors.ro/fara-categorie/studiu-de-caz-delatorul-dinu-sararu-fa%C8%9Ba-in-fa%C8%9Ba-cu-legea/ La sfarsitul lecturii, mi-am amintit de orgoliile si resentimentele care i-au facut pe unii oameni ai domeniului sa-si scoata ochii unii la altii, chiar si dupa decenii, dar si de intelepciunea cuvintelor lui Gandhi: “Ochi pentru ochi si lumea va ramane oarba.” Reiau comentariul pe care l-am facut pe topic, care a stat un timp in asteptare, apoi a fost sters: “Inca o proba, daca mai era nevoie (desi inca multe decenii de acum incolo vor mai aparea documente pe acest subiect), care arata cat de stramba si de inutila era legea comunista privind relatiile cu strainatatea, care obliga sefii de institutii sa raporteze intentii ale cetatenilor, care oricum aveau sa devina publice, daca se infaptuiau. Inevitabil, intentia D-stra devenea un fapt public, daca va publicati creatiile oriunde in lume. Piata culturala nu se reduce la cea interna, iar pentru un autor sau o opera de valoare nu exista bariere, cel putin nu in afara, cu certitudine. Nu v-am inteles ezitarea de a intra si pe alte piete. Costul ar fi fost cel de dizident, cu riscurile de rigoare, e adevarat, dar acum ati fi avut ocazia sa il puneti in vitrina. Ati avut insa intuitia, se pare ca lui Dinu Sararu i-a lipsit, sa profetiti ca sanctiunile cu care “corectitudinea politica” de atunci lovea piata culturii nu vor rezista si ca se vor intoarce impotriva sanctionatorilor. In particular spus, cred ca la fel se va intampla si cu sanctiunile “corectitudinii politice” de acum, care lovesc piata globala, perspectiva pentru care, din pacate, lipsesc profetii si profetiile (ar fi nevoie si aici de un “Dr. Doom”). Calificarea de “delatiune” poate este exagerata. Privind “divulgarea” unui “secret” despre care un om inteligent stia cu précizie unde va ajunge, nu se poate nega ca nu a avut in spate un calcul, ca a fost interesata, cu alte cuvinte. Desi cultural a avut talent cu carul, politic despre Dinu Sararu se poate afirma ca a fost un mare naiv, eufemistic spus.”

 40. 42 Radu Humor decembrie 8, 2015 la 7:51 pm

  T.Rex :
  „Sigur ca Putin se va folosi de orice pentru a isi avansa interesele. Vedem cum se lupta pentru Muntenegru. Ce interese are Rusia in Muntenegru? Ei vor brese si buffere, unde sa nu intre NATO si americanii.”

  Dar NATO ce caută în Muntenegru ?
  Ce-a căutat şi la noi, şi-n Bulgaria !
  Carne de tun şi baze militare !
  În ciuda tratatului NATO – Rusia, care interzicerea încă de la început extinderea spre aceste zone !
  Niciodată, ca până acum, Rusia nu face decât să-şi apere „sărăcia şi nevoile şi neamul ” !
  Ce fac ceilalţi, crezându-se pe cai mari, se cheamă expansiune !

 41. 43 Adrian B. decembrie 8, 2015 la 7:56 pm

  All the King’s Men: Why Do NATO Members Rush to Gain Ground in Syria?

  As the Syrian endgame is approaching, it looks as if the US and its regional allies have launched a series of provocations in order to maintain control over the region, Tony Cartalucci notes.

  What is Erdogan’s Game in Syria and Iraq?
  Since 2011 Washington and its Middle Eastern allies have been clearly harboring a plan aimed at overthrowing Syrian President Bashar al-Assad seeking a Libya-style regime change in Damascus.

  By 2011, however, certain preparations had been made, including transferring arms and terrorists from Benghazi and Eastern Europe to Turkey, where the would-be fighters were armed, trained and sent to commit „jihad” in Syria, Bangkok-based geopolitical analyst Tony Cartalucci narrates in his recent piece for New Eastern Outlook.

  „When Russia entered the conflict, the calculus changed dramatically… Quickly the true source of ISIS’ [Daesh’s] fighting capacity — supply lines stretching out of NATO-member Turkey’s territory, long protected by NATO itself since the conflict began — came under threat. Russian warplanes are now flying sorties directly along the border, decimating ISIS-bound convoys long before delivering their supplies, weapons, and fresh fighters,” Cartalucci emphasizes.

  The end is nigh and NATO countries are unwilling to ultimately lose initiative as well as their „assets” in Syria. Thus far, they have launched a series of provocations in order to disrupt the Russo-Syrian rapid advance, according to the geopolitical analyst.

  „Turkey’s downing of a Russian Su-24 bomber inside Syrian airspace, with Turkish-backed terrorists then gunning down one of the parachuting pilots — a blatant war crime — before ambushing a subsequent rescue mission which left a Russian Marine dead, was the first major provocation,” Cartalucci narrates, adding that it is clear that Turkey would have never dared to make such a brazen move without Washington’s support.

  Cartalucci recalls that weeks before the incident, US Senators openly called for shooting down Russian planes over Syria.

  The second provocation has been carried out in Iraq by Ankara: Turkey moved troops and heavy weapons into northern Iraq, despite the vocal displeasure of Baghdad.

  According to Cartalucci, the move is a „beta test” for the US infamous „safe zone” concept. Washington has sought to implement a number of „buffer” or „safe” zones in Syria in order to balkanize the country.

  The third provocative action has been reportedly conducted by the US Air Force near Deir ez-Zor city. US planes have purportedly bombed a Syrian Arab Army camp in the region killing several Syrian military servicemen. According to unconfirmed reports, the airstrikes were followed by a coordinated Daesh attack.

  „Whether reports of a counterattack are true or not, the US strikes appear to have happened. While the US denies that carried out the strikes, it has refused to coordinate with the Syrian Arab Army throughout its illegal operations in Syrian airspace,” Cartalucci underscores.

  Balkanizing Syria: What is the Remedy for Daesh’s Global Expansion?
  The geopolitical analyst calls attention to the fact that neither Washington, nor its allies have any legal mandate to conduct military operations in Syrian airspace. Furthermore, it seems that the US and „its axis of collaborators” are attempting to „normalize” the violation of sovereign nations’ airspace and territory, as well as striking forces unrelated to Washington’s initially declared mission.

  In a word, what is happening now on the ground in Syria is an escalation toward direct military confrontation between NATO and Syria, including Syria’s allies.

  However, neither Damascus, nor Moscow wants to escalate the situation. Remarkably, after the treacherous Ankara’s attack on the Russian Su-24, the Kremlin stated clearly that there would be „no war” with Turkey. The main aim of the Russo-Syrian alliance is to eliminate the terror threat in Syria as well as to protect the integrity and sovereignty of the Syrian state.

  Cartalucci believes that by carrying out their joint military operation and restoring order across all of Syria’s territory, Russo-Syrian forces would accomplish their task and halt the US-led „creeping war” aimed at destabilizing and partitioning of Syria.

  Read more: http://sputniknews.com/politics/20151208/1031432115/nato-members-rush-gain-ground-syria-provocation-washington.html#ixzz3tkkMEolV

 42. 44 Adrian B. decembrie 8, 2015 la 9:54 pm

  Cam ca patesc intreprinzatorii privati romani in Romania …
  Poate citesc si atotstiutorii zev , George ban , centru , etc.

  http://www.antena3.ro/actualitate/afaceri-primaria-navodari-nicolae-matei-328852.html

 43. 48 blogideologic decembrie 8, 2015 la 11:37 pm

  Se pare că Evangheliarul slavonic de la Reims a fost scris de valahii din Boemia. Valahi care au fost exterminați de germani printr-un genocid în războiul de 30 de ani. La fel cum s-a întâmplat cu majoritatea valahilor din MittelEuropa.

 44. 49 Adrian B. decembrie 8, 2015 la 11:42 pm

  Citind acest articol realizez cata prostie , nemernicie , haos , nesimtire si incompetenta a fost in capul unor fosti guvernanti . Recte d-nii Ponta , Valcov si imbecilul acesta de la ANEVAR . Care ne spunea deunazi sa ne consolam cu ideea ca impozitele romanilor erau prea mici si vor creste la un nivel normal 🙂

  La ce ABERATIE ALAMBICATA au putut sa dea nastere numai ca sa mai scoata niste bani din buzunarul romanilor .

  Asta-i cresterea economica si visteria plina de care vorbea papagalul de Ponta !!! Astia-s expertii lui Ponta : en escroc patentat ( Vilcov ) si un cretin rupt de realitate ( Vascu )

  Ce simplu spune acest domn : sa-si recupereze oamenii banii din cresterea chiriilor !!!
  Cu cata lejeritate ii arunca pe oameni in hatisul birocratic , in bratele primariilor , evaluari pe proprietati , bani cheltuiti , interpretari haotice , ca daca nu le convine evaluarea se face alta , etc.

  Practic , o NEBUNIE inventata de niste nebuni ca sa terorizeze cetatenii , sa lase loc de interpretari , sa blocheze piata imobiliara , sa aduca bani cladirilor de birouri si sa mai ia niste bani de la oameni .
  Totul marca Victor Ponta …

  Imi pare extrem de rau ca PSD-ul a pierdut puterea dar acest baiat cretin si rupt de realitate ( Victor Ponta ) trebuia URGENT sa plece din fruntea guvernului . Prin incompetenta lui a facut numai rau acestei tari si nu avea ce cauta acolo !

  ……………………………………………………………………………………………………….

  ANEVAR: Impozitele pe locuințele persoanelor fizice vor crește, în 2016, cu până la circa 30%

  marţi, 8 Dec 2015, 14:48 • Economie

  Impozitele pe locuințele persoanelor fizice se vor majora, în 2016, cu până la 30%, conform prevederilor noului Cod fiscal, iar calculul va fi realizat ca și până acum de autoritățile locale, a declarat marți Adrian Vascu, președinte Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România (ANEVAR), într-o conferință de specialitate.

  ‘În noul Cod fiscal sunt atât modificări ale cotelor de impozitare, cât și ale modului de stabilire a valorilor impozabile. În cazul sediilor de firme din apartamente, contribuabilul este cel care va încadra clădirea în categoria rezidențială, nerezidențială sau mixtă. Contractul de închiriere sau cel de comodat va reprezenta elementul principal care va sta la baza deciziei de încadrare într-una dintre cele trei categorii. Doar în situația în care apartamentul va fi clasificat ca nerezidențial vor crește impozitele față de anul anterior (poate fi și mai mult de 10 ori). Foarte probabil, această cheltuială suplimentară va fi recuperată din chirie’, a precizat Adrian Vascu.

  Pentru clădirile nerezidențiale gen birouri, spații comerciale, hoteluri, benzinării care aparțin persoanelor fizice impozitul va crește față de anul anterior.

  ‘La persoanele fizice, după părerea mea, în momentul în care o singură cameră din apartament este folosită de un PFA sau o microîntreprindere, este vorba despre o clădire rezidențială și se impozitează după regula de rezidențial la persoană fizică. Dacă este folosită camera declarată cu activitate, prima întrebare este dacă poate fi delimitată distinct suprafața. Se știe, camera mică are 12 mp. Evaluatorul poate să evalueze o cameră dintr-un apartament prin cost? Nu poate, pentru că pentru a-și putea desfășura activitatea acolo are nevoie și de o cotă de utilități. Această situație se încadrează în categoria în care suprafețele nu sunt indentificabile distinct. Se mută la articolul din cod care face referire la cine plătește utilitățile’, a declarat Adrian Vascu.

  Valorile impozabile ale clădirilor nerezidențiale aparținând persoanelor fizice precum și valorile impozabile ale clădirilor, atât rezidențiale cât și nerezidențiale, aparținând persoanelor juridice, vor fi puse la dispoziția autorităților locale de către contribuabili.

  ‘Fiecare administrație locală va primi câte un raport de evaluare pentru toate clădirile deținute de către contribuabil în raza administrativ teritorială a autorității locale respective. Scăderea valorilor impozabile nu înseamnă neapărat că rezultatul evaluării este greșit’, mai spune președintele ANEVAR.

  Autoritățile locale pot verifica rapoartele de evaluare numai prin intermediul unui evaluator autorizat care deține specializarea ‘Verificarea evaluărilor’ (VE-EPI) care este sau angajat sau colaborator al autorității locale respective.

  AGERPRES/(AS — autor: Carmen Marinescu, editor: Andreea Marinescu)

 45. 50 blogideologic decembrie 8, 2015 la 11:47 pm

  Senzație, limbaj, intenție, conștiință / Fenomenologia este o masă, ori o platformă conceptuală, sprijinită pe patru “picioare”. Anume senzația, limbajul, intenția, conștiința. Nu am definit aici intenția și conștiința. Dar primii doi termeni sunt ostensiv abordabili. Așa că putem considera în simplificare maximă fenomenologia drept domeniul cunoașterii unde se întâlnesc senzația și limbajul.

 46. 51 serbanfl decembrie 9, 2015 la 10:12 am

  @Adrian Năstase
  Încă odată felicitări pentru faptul că sunteți consecvent pe linia încurajării celor merituoși, ce arată că au perspective!
  Este cât se poate e adevărat că nicăieri în lumea civilizată nu există impozitare ca cea cuprinsă de noul cod fiscal, așa că pe drept cuvânt acordați licențe de limbaj ca de exemplu: „papagalul de Ponta” sau „acest baiat cretin si rupt de realitate ( Victor Ponta )”.

 47. 52 blogideologic decembrie 9, 2015 la 10:15 am

  @Radu Humor
  Și panslavismul rusesc permanent nu se cheamă tot expansiune ? Atenție, @Radu Humor, Mihai Eminescu a fost invitat încă din secolul XIX la o campanie pentru Romanija din Alpii Dinarici. Iar NATO a invitat acum în mod expres România să își asume rsponsabilitatea pe tema Romanija în Bosnia și Muntenegru.

 48. 53 blogideologic decembrie 9, 2015 la 10:31 am

  @Cris spune : „un litru de ulei, un kg de carne tocată, un pachet de unt, 1/2 kg brânză…pe lună, și ne punea să semnăm în dreptul numelui nostru, în dosarul de ulei, în cel de carne, în cel de unt…În luna aceea nu mai aveam dreptul să luăm nimic.”
  Te ferea de obezitate. Și nu era bine ? Eu regret acum sprinteneala de-atunci. Dar ai uitat să enumeri și bunurile alimentare de calitate care se găseau în magazine. Nu-i frumos, @Cris, nu-i frumos să blamezi în mod continuu România ! Țară unde, totuși, ai mâncat o pâine albă. Dar și pâinea neagră era bună la gust. Apoi, dacă munceai, îți puteai permite ușor să cumperi un porc de 200 kg, rasă de carne, crescut pe porumb.

 49. 54 Liviu Bejan decembrie 9, 2015 la 12:33 pm

  @ all. Invit pe nobilii cavaleri si distinsele domnite care doresc sa se revolte impotriva regimului Ponta nu sa ne strangem diseara la Universitate ci macar sa puna o copie a eroicelor si demolatoarelor scrieri si pe blogul sau pe pagina de FB pe care dl Ponta le are; este totusi o deosebire de nuanta intre a-i arata dlui Nastase ca nu suntem multumiti (si poate ca nici dumnealui nu este, dar nu poate scrie asta) de guvernoratul Ponta si a face din blogul dlui Nastase o tribuna de lupta impotriva fostului premier. Tot asa cum este de presupus ca, atunci cand vine obosit acasa dupa interviurile pentru o noua slujba, dl Ponta isi citeste cu prioritate propriile publicatii virtuale si nu se repede sa vada blogul dlui Nastase. Pe aceia care gandesc depre mine ca ii indemn sa fie varfuri de lanci, ii anunt ca pot gasi pe pagina de FB a dlui Ponta o intrebare nu foarte comoda pusa lui, de mine, astazi.

 50. 55 blogideologic decembrie 9, 2015 la 12:43 pm

  Și țarul Nicolae al II-lea a văzut Evangheliarul slavonic de la Reims, scris de români. Motiv pentru care a numit un român ca ministru al Educației pentru toată Rusia. Tot din același motiv a permis autohtonilor nord-pontici să urmeze pe românește studiile superioare la Iași.

 51. 56 ZeV decembrie 9, 2015 la 1:58 pm

  Adrian B.
  decembrie 8, 2015 la 9:54 pm

  Stimate coleg, eu retin chiar din postarea dumitale (cea referitoare la impozitarea spatiilor pers fizice si juridice), ca microintreprinderile care DOAR si-au declarat sediile sociale in locuintele pentru care platesc utilitati persoane fizice, vor fi impozitate la fel ca si pana acum. Exact asta iti spuneam, in mod repetat, citind cu atentie si fara patima prejudecatii, Codul Fiscal.
  Nu mai spun de restul aberatiilor pe care le debitezi programat despre situatia reala a impozitarii si economiei – lasata de guvernul Ponta urmatoarei administratii, incercand sa ne convingi ca laptele este musai negru si ca plusul este de fapt minus. Chiar merita ? (Z)
  Esti mai mult decat penibil stimabile si nu pricep cum de nu ai nici un dram de simt al ridicolului.
  Daca ti-ai fi postat aiurelile referitoare la Ponta pe un blog basisto-macovist, penelopedelist, yohannist, sau ,,tehnocrat”, as fi inteles.
  Pana si Sadicul este cu mult mai lucid , realist si frecventabil decat d-ta.
  (Z)
  Poate scrie si domnia sa ceva, daca ii permite timpul desigur. (Z)
  PS
  Adriane, cantitatea nu se transforma automat in calitate…incearca un experiment langa gardul din apropiere, spune ,,abracadabra” , in speranta ca locatia va mirosi intens a Chanel…dar sunt foarte sceptic. Sau posibil septic, daca trec prin apropiere… (Z)

 52. 57 blogideologic decembrie 9, 2015 la 2:18 pm

  http://www.nytimes.com/2015/12/09/world/middleeast/magdala-stone-israel-judaism.html?hp&action=click&pgtype=Homepage&clickSource=wide-thumb&module=mini-moth&region=top-stories-below&WT.nav=top-stories-below&_r=0 Piatra sculptată din Magdala este ea totodată și absolut autentică? Pentru că ea pare să rezolve miraculos un punct foarte critic al istoriei evreiești. Anume, când apar sinagogile ? Tradiția clasică evreiească ne spune că ele apar abia după ce apare Diaspora evreiească din Evul Mediu (vezi și Will Durant ce spune) !

 53. 58 Radu Humor decembrie 9, 2015 la 3:03 pm

  – Sunt zâna social-liberal socialistă! Am venit la tine, ca să-ți îndeplinesc trei dorințe!
  – Uite, ce dinți am în gură! Vreau să-i am pe toți și reparați!

  Nici n-a terminat bine Mohammad să rosteasc ă aceste cuvinte, că imediat a fost promulgată legea privind tratamentul si protetica gratuite pentru străinii asistați social, și gura lui a început să strălucească albă ca zăpada ,cu un zâmbet ca de Hollywood.

  – Mi-e dor cele patru neveste și cei cincisprezece copii, precum și de părinți, frați și surori, și încă depărinții, frații și surorile soțiilor mele! Vreau ca noi toți să locuim într-o vilă de lux și să avem o mulțime de bani!

  Nu n-a terminat bine, că Mohammad s-a pomenit intr-o vila frumoasa! Pe masă era textul legii cu privire la reîntregirea familiei pentru străinii asistați social și multe chitanțe bancare cu informații despre beneficiile primite. Casa era complet mobilată și utilată cu aparatura electrică necesară, în conformitate cu Legea privind ajutorul pentru achiziționarea de mobilier și aparate de uz casnic, acordat străiniilor asistați social.

  Fericit, Mohammad aproape nu știe ce să mai ceară zânei la ultima dorință. Și a rugat-o:

  – Vreau să fiu un german adevărat și nu numai de cetățenie. Vreau să fiu blond cu ochi albaștri și ca numele meu să fie Fritz Schulz!

  Înainte de a termina de spus, toate au dispărut, iar el însuși s-a pomenit iar ghemuit și scuipând pe jos, printre dinții găuriți.

  – Ce s-a întâmplat? – a întrebat-o el pe zână.

  – Nu ți-e rușine, domnulel Schulz, să cerșiți de la stat! Trebuie să vă purtați singuri de grijă! Mergeți și căutați-vă un loc de muncă!

 54. 59 Ghita Bizonu' decembrie 9, 2015 la 3:27 pm

  Vaz ca ati ratat:

  Marea Britanie nu mai este o tara crestina si ar trebui sa inceteze sa actioneze ca atare – raport
  de Razvan Cojan HotNews.ro
  Luni, 7 decembrie 2015, 14:53 Actualitate | Internaţional

  Marea Britanie nu mai este o tara crestina si ar trebui sa inceteze sa actioneze ca atare, este concluzia unei comisii infiintate in urma cu doi ani si care si-a propus sa analizeze locul religiei in societatea moderna, scrie The Telegraph.

  Conform raportului comisiei conduse de baronesa de Butler-Sloss, declinul bisericii si popularitatea crescuta a Islamului si a altor religii trebuie sa conduca la oferirea unei influente sporite vocilor non-religioase si non-crestine. Comisia cere o „de-crestinizare” sistematica a vietii publice din Rega
  Uauau !!

  ALLAH AKBAR!!
  Tampiti mai put fi unii ..

 55. 60 papasha decembrie 9, 2015 la 4:39 pm

  1. Bai saracii astia de tuciurii spasiti , ce suparatzei sunt ei , in ce hazna profunda intra ( habar n-au ei inca ce urmeaza ).
  Provoaca simptome acute de voma .

  Si cand te gandesti , ce aroganti si sfidatori erau ei pe vremuri …….cand deschideau usile cu copita …..!

  De atunci trebuiau calcati in picioare si starpiti , cand erau slugi profitoare , care furau si eludau justitia si „agenturili” in numele altora ( mai puternici , dar mai boemi ) , si pe care , pana la urma i-au nenorocit distrugand-u-le iremediabil reputatia si imaginea .

  http://www.cotidianul.ro/remus-truica-si-dan-andronic-in-vizorul-dna-brasov-272727/

  2. Mari aristi de circ , mascaricii astia de printi sau ce dracu-or fi ei in creierii lor , care prostesc o Tara intreaga , pt. ca LE MERGE !!!

  Bai ce coincidenta dracu’ , cand sa-l ia „gaia” pe printul lulii , i se facu rau !

  http://www.stiripesurse.ro/in-loc-de-dna-a-ajuns-la-spital-detalii-despre-paul-lambrino-l-am-resuscitat-video_975811.html

  3. A inceput sa-mi placa „ardei umplut ” , de cri-shtoiu :

  http://www.stiripesurse.ro/cristoiu-il-ironizeaza-pe-busoi-e-pe-post-de-carmen-iohannis_975765.html

  4. Iar i-a tras-o flatulatu’ bashinist ( pe limba poporului ) la gioale lu’ ghiolbanis kaiserfleish. Si uite-asa creste flatulatu’ asta in sondaje ( pontacu’ saracu’ , din aroganta , prostie si din superficialitate n-a fost in stare sa comunice si sa inteleaga cu adevarat ,oamenii astia multi , prosti sau nu , din Tara asta , care nu-i in schengen ( cu „s” mic ca-i din ce in ce mai mic )

  http://www.nasul.tv/basescu-despre-vizita-lui-iohannis-cu-busoi-prin-bucuresti-e-neporivit-sa-te-plimbi-cu-un-mort-dupa-tine/

 56. 61 blogideologic decembrie 9, 2015 la 4:46 pm

  @Cris
  Pepenele galben, în diverse varietale, era alternativă palatabilă la fructe exotice. Că veneau în sezoane diferite este altă problemă.

 57. 64 Luminita Arhire decembrie 9, 2015 la 6:48 pm

  @Cris decembrie 8, 2015 la 6:53 pm

  Dragă Cris, cred că aţi trăit în Bucureşti , eu , nu… În Tulcea lucrurile nu erau deloc la fel de dramatice. Nu existau cartele decât pentru zahăr şi ulei , dar uleiul era îmbuteliat . Nu existau nici cozi încolăcite pe mai multe străzi. Atâta doar că era limitat numărul de unităţi care puteau fi cumpărate dintr-un produs anume ( cofraje de ouă, pachete de unt, sticle de lapte, ciocolată, etc. ) . Evident , era limitat şi numărul de kilograme de fructe exotice, dar existau în toată luna decembrie, aşa cum v-am spus. Lumina se stingea fix cu o oră înaintea Telejurnalului de seară şi “pana de curent ” dura la fel de fix până la emisiune de ştiri, “parţial color”; aprindem lumânările sau lampa cu un minut înainte de întunericul deplin şi jucam remy timp de o oră – în scurt timp ajunsese momentul nostru de “respiro”între două activităţi casnice. Asta însă nu s-a întâmplat decât limitat, în iarna lui ’88 şi parţial ( din motive obiective, de revoluţie în direct) în ’89. Piaţa tărănească a funcţionat tot timpul, şi dacă dădeai o raită prin piaţă, imposibil să nu te oprească doi-trei cetăţeni ca să te întrebe în şoaptă dacă nu doreşti nişte peşte proaspăt sau un borcănel de icre, când era sezonul lor. Cafea şi ţigări am avut tot timpul, mulţi lucrau pe pescadoare şi , în ultimii ani ai regimului, nu se mai încurcau cu alte produse, din moment ce acestea mergeau şnur. Existau distribuitori pentru aceste mărfuri în TOATE instituţiile sau fabricile . Existau distribuitori şi pe cartiere. Cărţile se dădeau aparent pe sub mână, dar era mai mult o senzaţie, pentru că nu ştiu pe nimeni pasionat de literatură care să nu fi reuşit să-şi procure o carte dorită.

  În Severin , însă, situaţia era cu totul alta. Lumina se stingea haotic, pe orice durată, “cădea” pe cartiere întregi, probabil cum se atingea un anumit prag. Carne nu am văzut în magazin niciodată, în afară de Paşti şi Crăciun – Anul Nou. În schimb exista Piaţa Sârbilor , de unde puteai lua dulciuri felurite pentru copii. Sau jucării. Sau VEGETA . Lapte, brânză şi smântână se puteau cumpăra, constant, la un preţ mai piperat, de la piaţa ţărănească.Ca şi ouăle. Pâinea era pe cartelă . Mulţi făceau drumuri cu trenul până în Timişoara şi se aprovizionau de-acolo cu toate cele, ceea ce înseamnă că Timişoara putea prelua şi o parte din nevoile de hrană ale Severinului.

  În Mediaş mezelurile şi celebrele pateuri de la SALCONSERV puteau fi cumpărate oricând. Sticlele de lapte se aşezau în sacoşe “personalizate” de cu seară. Nu se întâmplau accidente …dimineaţa , la 6,30 veneai cu banii. Aşa era “pe cartiere”- un chioşc sau un magazinaş de distribuţie, ordine şi disciplină nemţească. Fabrica de pielărie avea produse şic –mocasini şi marochinărie , la preţuri foarte bune. EMAILUL ROŞU livra seturi de oale şi ibrice în toată ţara . Puteai cumpăra de la magazinul lor de prezentare.

  Vreau să spun că pentru bucureşteni situaţia a fost mult mai complicată decât prin oraşele mici…şi e normal : Tulcea avea peşte în portbagaj când pleca la contractări, Mediaşul avea vase dublu emailate …Severinul avea în schimb doar o conducere jalnică…

 58. 65 fostă basarabeancă decembrie 9, 2015 la 6:54 pm

  @Năstase,

  sper că sunteți doar foarte ocupat, organizând ceva interesant.

 59. 66 blogideologic decembrie 9, 2015 la 7:18 pm

  Primul gând al lui Temugin n-a fost să facă război popoarelor, ci să aducă pacea și prosperitatea în Mongolia. Prin transfer de “savoir faire” de la națiuni cognoscente. Cea mai apropiată asemenea națiune erau horezmienii. Cuvântul algoritm de la ei vine. A trimis acolo ambasadori cu asemenea cereri. Horezmienii i-au ucis. Atunci Temugin și-a trimis generalii. Văzând ce ușor înving, Temugin i-a trimis în expansiune. Pe noi ne-au ajutat enorm. Ne-au eliberat de “frații” unguri și de “frații” bulgari. Libertatea aceasta a durat 750 de ani. Până ce “frații” unguri și “frații” bulgari au făcut la noi “revoluția”. Vă “sparie gândul” ?

 60. 67 Liviu Bejan decembrie 9, 2015 la 7:30 pm

  @Ghita Bizonul. Sa stii ca am inteles si aluzia cu de-crestinizarea.

 61. 68 Adrian B. decembrie 9, 2015 la 7:39 pm

  @ zev

  O sa vezi din ianuarie ce si cum … Pe ignoranti ca tine se bazeaza astfel de abuzuri si cresteri de impozite , tot sistemul .

  Iar ca sa-ti explic tie efectele acestor prevederi este chiar o pierdere de vreme . Rolul tau este de yesman si nici n-ai intelege aceste lucruri . Eventual du-te la primarie si-ti vor explica cei de acolo , daca au rabdare cu tine . Ceea ce nu cred …

  Pentru cei care au ratiune si mai inteleg ceva din lumea asta , lucrurile stau astfel :

  Toate persoanele fizice care au sediul firmei in apartamentul proprietate personala sunt obligate sa-si faca o evaluare autorizata a apartamentului ( min. 2000 lei ) la fiecare 3 ani si vor plati impozitul majorat pe apartament de pana la max. 25 de ori mai mare ca in prezent , in functie de indicii aprobati de fiecare primarie .

  http://www.agerpres.ro/economie/2015/12/09/majorarea-impozitelor-pentru-apartamentele-folosite-ca-sedii-de-firma-un-business-in-crestere-pentru-spatiile-de-birouri-instant-11-24-45?ref=yfp

  Toti cetatenii care au proprietati de inchiriat vor fi tratati ca si firmele si vor fi obligati sa-si faca o evaluare autorizata a spatiilor ( min. 2000 lei ) si vor plati cca. 1,3% din valoarea de evaluare , asemenea firmelor . Chiar daca nu ai chiriasi . Aceasta va duce la o crestere a impozitelor de 15-20 ori decat valoarea de acum .

  @ serbanfl

  Dumneavostra sunteti un fel de turnator , de vigilante ? La varsta dumneavoastra va ocupati cu rahaturi din astea ?

 62. 69 Ghita Bizonu' decembrie 9, 2015 la 7:42 pm

  ZeV

  tocmai am vorbit cu un ex[pert contabil ca renunta sa mai imi faca o expertoza (ptr bloc). Motivatia fiind exact acea impozitare…
  Ma rog persoana fizica autorizata, la pensie , licrand in papartamentul propriu..
  Si cu plata utilitatyilor in acest caz .. scuzele mele. Care utilitai? Alea pe care le floseste si8 ca persona fizica pensionata cadn merge sa traga apa?!
  (ma rog mi s=-ar putea zice sa caut pe altcineva.. Insa dna in cazua avea un pret modic si destula experienta … Ca blocu7l meu este cma stramtorat … )

 63. 70 papasha decembrie 9, 2015 la 8:31 pm

  Nu sunt genul care sa ma isterizez prea usor , dar , daca este adevarat numai 50% din ce scrie omul asta , situatia este de mare , mare kkat :

  http://gandeste.org/general/o-lista-a-mercenarilor-magnatului-ungur-george-soros-aflati-in-solda-ocultei-mondiale-2/62382

 64. 71 serbanfl decembrie 9, 2015 la 9:11 pm

  @Radu Humor
  decembrie 9, 2015 la 3:03 pm
  Mortal!
  Norocul nemților că, așa cum „se lăuda” fostul lor ambasador la București (un von oricum!), spontaneitatea este defectul românilor și total necunoscută pentru ei – adică bine că nu este vineri, că-i apuca plânsul dumineca la slujbă!

 65. 72 serbanfl decembrie 9, 2015 la 9:15 pm

  @echipa A.N.
  Am impresia că „Bun de Tipar”, în ultimul timp nu-i dat chiar de titular.
  Nu este nimic de spus?

 66. 73 Radu Humor decembrie 9, 2015 la 9:29 pm

  „…as aduce in atentie un „slogan” de pe o pancarta purtata de doi pensionari la unul dintre meeting-urile de protest de dupa tragicul accident de la #Colectiv:

  „Klaus Iohannis sa traiasca
  Cå-i capul la tzara noastra”

  Erau sau nu erau acei cetateni „indrituitzi” sa-l „critice” astfel pe dl.profesor de fizica (liceeala) ajuns presedinte de tzara (ma rog), sa-l ia in balon, sa faca bascalie de dânsul? Aveau ei competentele necesare? Autoritatea? Faptul ca nu purtau ecusoane cu numele, adresa si numarul de telefon (ascunzandu-se si „adapostindu-se” practic in anonimat) este sau nu un „detaliu” care distorsioneaza semnificatia gestului si al mesajului lor? Sau… Este cumva felul in care pun aceasta problema fals, distorsionat, aberant, prostesc? Sau parsiv! 🙂 ”

  Ei, ce să facă şi ei, bieţii pensionari, bieţii profesori, bieţii tineri, bietele femei, şi-n general, bieţii români, dacă aşa le-a fost scrisă soarta ?!
  Prin cele cancelarii, din cele străinătăţuri, dar cu complicitatea unora de-ai noştri …. :mrgreen:

 67. 74 papasha decembrie 9, 2015 la 10:09 pm

  @ AN

  Distinsa gazda , lamureste-ma te rog , care-i explicatia celor de mai jos :

  1. ma tot uit la tv pe posturi diferte , de vreo zece zile-ncoace , si remarc cu surprindere ca din partea marelui PSD cu miliarde si miliarde de membri , fara numar , sunt prezenti la dezbateri numai favoritii mei de multi ani incoace , Catalin Ivan si Serban Nicolae , iar restul se ascund ca sobolanii !

  asteapta oare dragnea condamnarea meditand cu ala cu Lama , de ce nu-i lasa pe ceilalti sa vorbeasca liber , de ce sau de cine ii este frica de-i declara dragoste vesnica lu’ ghiolbanis si lui julien dasien siolos ( cum facea pe vremuri cu flatulatu’ bassecu ) ?

  2. da ponta de ce-a fugit ca un las de la conducerea PSD-ului si din fruntea guvernului ?
  astuia de cine sau de ce ii este frica ?
  de condamnatul dragnea ?
  hai sa fim seriosi , foarte micutul pontac statea cu cooru’ pe peste 65% din Parlament , asa ca….care-i treaba ?

  Distinsa gazda , astept o explicatie pe masura anvergurii matale si nici decum explicatia cu presiunea celor 30000 de tineri din ONG-uri „spontan” aparute de 25 de ani , curati si bine spalati pe creiere cu multe milioane de dolari …..si frumosi de se crapa strada …!

  Multumesc cu anticipatie .

 68. 75 Radu Humor decembrie 9, 2015 la 11:29 pm

  Legea dării în plată, care permite stingerea un credit ipotecar prin predarea imobilului ipotecat către bancă, loveşte puternic în constructorii de locuinţe, care nu vor mai avea cui să îşi vândă produsele, consideră Siminel Andrei, şeful operaţiunilor din România ale companiei americane New Century Holdings (NCH).

  Băncile vor creşte avansul necesar accesării creditelor ipotecare încă de anul viitor pentru a-şi reduce riscul, o reacţie normală, în opinia lui Siminel Andrei.

  „Legea dării în plată nu afectează atât de mult băncile, pe cât afectează construcţiile. Toţi cei care au blocuri de locuinţe în diferite stadii de construcţie se trezesc că nu mai au cui să vândă. Cumpărătorii poate mai reuşeau să vină cu un avans de 10-15%, dar dacă ajunge la 30% nu mai au de unde. Sunt argumente de protecţie solide şi din partea parlamentului, dar poate impactul pe următorii trei ani va fi unul negativ“, subliniază managerul.

  El este de părere că acest act normativ ar fi trebuit să facă parte din legea falimentului personal, care există şi în alte ţări. Pentru a intra în vigoare, legea dării în plată trebuie promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.

  După studii în America, Siminel Andrei a ajuns să gestioneze afacerile locale ale grupului NCH, care deţine, printre altele, spaţiile comerciale ale Romarta şi Metex, producătorul de pâine Vel Pitar, producătorul de becuri Romlux Târgovişte şi Libra Internet Bank. Compania al cărei director executiv este a fost implicată activ în piaţa imobiliară în perioada de vârf, când a reuşit să-şi vândă o parte însemnată din portofoliul imobiliar, realizând vânzări ce depăşesc 500 mil. euro.

  Printre cele mai scumpe active vândute de fondurile NCH în perioada de „boom“ imobiliar se numără reţeaua de magazine Winmarkt, vândută pentru 183 mil. euro în martie 2008, terenul UMEB, pe care acum se află AFI Palace Cotroceni vândut pentru 78,8 mil. euro, terenul fostei fabrici Electroaparataj vândut cu 60 mil. euro, terenurile Tricodava şi Electrotehnica, vândute pentru 42 mil. euro, respectiv 30 mil. euro. În vara acestui an, compania a vândut către IKEA terenul de 13,7 hectare ce a aparţinut fabricii Anticorosiv de pe Blvd-ul Theodor Pallady, pentru care a încasat circa 19 mil. euro.

  Fondurile NCH erau printre cei mai activi cumpărători din România în urmă cu zece ani, Broadhurst fiind cel mai mare investitor de pe Bursă în perioada 1997 – 2000, cu plasamente de circa 300 de milioane de dolari.

  P.S.
  Ar fi interesant de aflat cum şi pe cît au fost obţinute toate aceste active, ce au adus profituri uriaşe unora.
  Mai ales că peste tot s-a ales praful de unităţi în care munceau mii de oameni. Cineva zicea că nenorocirea de la Colectiv s-ar datora blestemelor celor peste 3000 de muncitori rămaşi pe drumuri după închiderea fabricii !
  Poate că nu doar Truică şi Andronic ar trebui deranjaţi cu nişte întrebări 😉

 69. 76 blogideologic decembrie 10, 2015 la 12:04 am

  Bine, Edmund Husserl îți cere să accepți intenția cu definiția propusă de Franz Brentano. Ciudată cerere pentru o filosofie care pretinde că eliberează logica din psihologism !

 70. 77 T-Rex decembrie 10, 2015 la 12:34 am

  Chiar acum m-am uitat la o emisiune pe Pervai Kanal Evropa cu invitati din Turcia, SUA, Jirinovski si multi rusi, capete ale unor institute rusesti. Se discuta despre Turcia, Siria, kurzi etc. Printre altele, se discuta despre incursiunea trupelor turce in Irak. Emotie mare, rusii foarte suparati ca Turcia si-a trimis acolo armata fara sa fie invitati de Guvernul irakian. Cica ar incalca Turcia dreptul international. Ce pacat ca nu a fost nici un roman acolo! Pai rusii nu fac acelasi lucru in Transnistria, incalcind suveranitatea Moldovei? Au plecat trupele rusesti de acolo cind a cerut Guvernul Moldovei?

  Daca vor sa ii ia alte state in serios, rusii trebuie sa dea exemplu, si sa isi retraga trupele din Transnistria. Se poate ajunge la un acord cu Romania, si Romania poate sa joace un joc stabilizator.

 71. 78 ZeV decembrie 10, 2015 la 9:05 am

  Chiar asa, domnule T-Rex…Radu Humor are dreptate. Parca ni se spunea, de cand ne-am nascut, ca NATO este o organizatie defensiva. Probabil ca diriguitorii NATO au origini braziliene si aplica dictonul : ,,Cea mai buna aparare este atacul”. (Z)
  ps
  Din pacate pentru NATO, este greu sa-si mai refaca credibilitatea dupa esecurile din Afganistan, fosta Yugoslavie (unde au calcat in picioare o gramada de principii si tratate internationale), sau in nordul Africii si in Orient.
  E adevarat ca Rusia a incasat-o in Afganistan, dar s-a retras, nu a continuat sa cheltuiasca, in desert (la propriu si la figurat), banii contribuabililor.
  Atentie, un succes militar de moment nu inseamna nimic daca zona nu este stabilizata si autonomizata.
  Apropo, cand credeti ca Romania a fost un stat independent ? Pe timpul lui Nicolae Ceausescu, sau acum , in ,,era” oengeurilor ? Stiti, cumva, pe cine reprezinta aceste oengeuri ?

 72. 79 Luminița Arhire decembrie 10, 2015 la 10:42 am

  @Liviu Bejan decembrie 9, 2015 la 12:33 pm

  ”Nobilii cavaleri” sunt un fel de cei patru evangheliști , care au fost trei , adică Luca și Matei…unul dintre ei. Mă bucur că ați remarcat și dumneavoastră absurdul expunerii necontenite a aversiunii pentru Victor Ponta pe blogul domnului Adrian Năstase, care nu-i așa? le este, totuși, foarte simpatic, ”nobililor cavaleri” . Dacă le este foarte simpatic, nu ar exista motive să-i pună răbdarea la încercare în fel și chip. Ar fi rațional să-l și asculte, din moment ce acesta, cu o delicatețe supranaturală, după o avalanșă de expuneri ale unicei obsesii, le scrie: ”… comentariile exclusive despre Ponta, indiferent de subiectul pus în discuție, încep să fie obositoare. Să trecem și la alte teme…”. Aș! Ce alte teme? Poate ar trebui să-i anunțe cineva pe ”nobilii cavaleri” că Ponta nu mai este premier…sigur, e greu să bagi de seamă un asemenea amănunt , când mai poți să-nfuleci mult și bine din Victor Viorel, cu o uriașă poftă de antropofag …sau de necrofag?

  ”Nobilii cavaleri” vor fi atinși dureros de solicitarea dumneavoastră, se vor simți provocați, ofensați, se vor întreba pentru ce ”… faceti acest lucru ( din lipsă de activitate, din ranchiună, la ORDIN , … )”, vor invoca ”scoaterea din context”, vi se va sugera că ”…exista moduri mai plăcute de a vă petrece timpul liber decât a monitoriza postările altora , a-i spiona și a lansa tot felul de acuzatii ridicole…”.

  Și uite-așa, din vorbă-n vorbă, deveniți ”dușman personal” … poate că, dacă perseverați, mâine-poimâine vă alegeți și cu diploma de ”zarzavagiu” și, neapărat, ”securist ”. Bine ați venit în club! Comunicarea între oameni, de tipul ”…ce-ntreb eu și ce-mi răspunde el…”, e splendidă!

 73. 80 blogideologic decembrie 10, 2015 la 11:23 am

  Tot învățământul superior românesc, indiferent de specialitate, trebuie să fie pus sub umbrela Antropologiei Pragmatice (vezi noțiunea la Immanuel Kant). Într-adevăr, Antropologia Pragmatică incorporează taxonomia tuturor tipurilor de cunoaștere. Să le amintim numai pe cele principale : 1/Cunoașterea prudențială 2/ Cunoașterea teoretică 3/ Cunoașterea tehnico-productivă.

 74. 81 Fragmentarium Politic decembrie 10, 2015 la 1:03 pm

  Metamorfoze: Dreapta populara si populismul. Cunoscutul politolog Valentin Naumescu are, azi, incepand cu ora 13.00, o intalnire online, pe platforma Contributors, pe tema starii Europei, populismului in ascensiune si conflictului din Siria: http://www.contributors.ro/global-europa/intalnire-online-valentin-naumescu-despre-starea-europei-si-relatiile-sale-cu-sua-si-rusia/ Ceea ce imi suscita atentia este “ascensiunea populismului”. Spre deosebire de populismul original, din sec.XIX, al socialistilor rusi, care era contrar industrialismului occidental, cel actual este occidental si de dreapta. Mai surprinzatoare mi se par insa formele contradictorii sub care circula, in cele doua noi areale, geopolitic si ideologic. Pe de o parte, criticii populismului, din interiorul dreptei occidentale, sunt, fara indoiala, adepti ai austeritatii, care a fost promovata pe post de “solutie anticriza”, dar cu rezultate nefaste. Pe de alta parte, promotorii populismului sunt identificabili cam in aceiasi zona, a popularilor (unii, precum partidul lui Sarkozy, si-au voalat esenta doctrinara populara sub alte denumiri). Nu cumva populismul si critica populismului sunt doua fete ale aceleiasi monede, respectiv ale PPE (ale ideologiei privind statul minimal) ca doua arme de lupta, care se metamorfozeaza cand in strategie, cand in tactica, pentru contracararea politicilor sociale ale stangii (respectiv a ideologiei statului social)?

 75. 82 nastase decembrie 11, 2015 la 9:46 am

  serbanfl,
  in ultimii ani, echipa de „apostoli” ai blogului s-a redus la unul singur. Uneori – cum s-a intâmplat la inceputul acestei săptămâni, cand am fost in Germania – am unele dificultăti in a urmări in timp real activitatea blogului.

 76. 83 nastase decembrie 11, 2015 la 9:49 am

  fostă basarabeancă,
  instinct infailibil. Este adevărat, am fost plecat,câteva zile, pentru probleme personale, in Germania.

 77. 84 Liviu Bejan decembrie 11, 2015 la 7:32 pm

  @Luminita Arhire, nu e cazul de cearta, oamenii nu sunt lipsiti de dreptate, macar partial, e clar ca natura impozitului pentru casele care adapostesc firme este de tip Boc. Boc a dorit, intr-un an (neconstitutional!) ca si firmele care nu inregistreaza profit sa plateasca un impozit. Ponta vrea mai mult: ca firmele care nu inregistreaza profit sa plateasca un impozit (pe sediu), iar cele care au profit sa mai plateasca un impozit. Ponta confirma ca nu a inteles tot ceea ce a condus: nu stiu ce i-au zis consilierii, insa firmele care au activitate intr-o casa ori apartament proprietate a unui asociat sau asociati sunt, in general, firme mici, care fie ca nu-si permit sa inchirieze spatii ale altora, fie ca nu vad utilitatea inchirierii unui spatiu daca spatiul pe care il au este suficient. Realizarea de profit in acest tip de a spatiu nu trebuie sa deranjeze guvernul, din moment ce profitul este impozitat, ca si venitul, in cazul microfirmelor. Adica masura loveste in firmele mici, care sunt mai mult de jumatate, daca nu chiar doua treimi, din firmele existente si favorizeaza marile firme si companii. Adica este o prevedere de tip neocon, fiind mai la dreapta decat dreapta conservatoare (care este nationala). Ca dovada, dl Ponta s-a facut ca ploua la notia mea publicata la el pe FB, adica el considera ca nu are ce justifica, catre oamenii simpli, ceva din guvernarea sa. Intelegerea va fi corecta, deoarece oamenii vor intelege ca nu e cazul sa debalansam blogul, pe care este forfecata intreaga politica romaneasca. De la un punct incolo, dl Ponta are spatiu pe care ne putem scrie opiniile referitoare la guvernarea sa.

 78. 85 Ghita Bizonu' decembrie 11, 2015 la 9:20 pm

  Fragmentzel

  de cand naumescu este „Cunoscutul politolog” ? Daca nu deschizi contributors (din care citezi ad nauseam! [adica de imi vine sa borasc!]) habar nu ai ca exista asa ceva…
  Sa nu mai zic ca Naumescu asta cam vorbeste fara sa stie ce zice.. Imi aduc amimte ca cu ocazia doborarii avionului MH 17 „distinsul” dezinvolt eera de parere ca interceptoprii de la Deveseluar putea preveni asa ceva ,… interceptand un Buk!!!!! (https://en.wikipedia.org/wiki/Buk_missile_system) Recunosc a avut ata faur play sa nu setraga postarile care ii trageau atentia ca este in grava si mortala oroare. Paron eroare cat o oroare!!

  Ca vezi tui ma Fragmentzel .. daca zici ca esti politolog si iti dai cu parerea in materie de folosire a violentei organizate ar trebui sa ai ceva habar despre mijloace. Chiar ceva mai mult decat mandel (care cam va da clasa la toti aia cu SNPSA !!!!)

  De altfel daca esti „politolog” sau macar absolvent de „stiinte politice” ar fi cazul sa nu faci confuzie intre poporanism si populism. Eu nu sunt* insa ma rog am ceva urme de cultura generala …

  Un limba romana „populism” nu este atat o doctrina politica ci mai ales o practica demagogica care sub aparentele unei politici „ptr popor” urmareste acapararea puterii de catre niste personaje ahtiate mai ales de nebeficiile exercitarii puterii (precum a fost Papa Doc…zis „pe viata” ) In gnl populismul promite conului Leonida tot ce viseaza ” pensie buna basca salariu de la stat .. ca d;aia e Stat sa dea!!”
  In gnl astfel de populisti dupa ce termina cu inamici „desemnati” ai „poporului muncitor” baga in @@-sa poporu si il lasa sa crape in @@@@@ul propriu (cum facu si zisu’ a vie).

  Narodnicismul era insa altceva.. Era un curent destul de sincer in ce priveste devotamentul ptr masele taranesti cu unele nuante socialiste .. Chair daca cam terorist si relativ pasesist era macar in intentie „progresist” ..

  „Ruda” cu el a fost „poporanismul” sau „semantorismul” nost .. care insa era clar „reactionar” . Adica era un reactionarism agrarian opus dezvoltarii nu atat capitaliste cat industrialismului.

  A da. Si im romaneste popular este diferit de populist.. Cam ca diferenta dintre om si antropoid!

  * daca sesiunile s-ar fi dat oral m-as fi inscris poate. Numa ptr vreo 2 examene incare sa scit din sarite dezonor profesorasii cu cestii de genu „ma doare in cot de ce a zis Arendt da atenatu Italicus a fost „opera” fortelor de dreapta !”


 1. 1 Extremismul… de langa noi « Motanul Incaltat Trackback pe decembrie 6, 2015 la 10:54 pm
 2. 2 Comentarii pe seama unui sondaj « Motanul Incaltat Trackback pe decembrie 10, 2015 la 5:38 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: