D. Pappasoglu despre români si capitala lor

FullSizeRender 7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FullSizeRender 8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In cartea sa despre „istoria fondării orasului Bucuresti”, din 1891, Colonelul Pappasoglu descrie obiceiurile, solemnitatile, serbările, locuintele, ierarhiile administrative si militare, „judecata criminalilor”, breslele, strazile orasului, bisericile, cazarmile, din vremea sa. Descrierile sale despre diferitele zone ale Bucurestiului sunt extrem de pitoresti.

Iată si situatia bisericilor din Bucuresti, la sfârsitul secolului 19: „Sfinte biserici in capitală sunt peste tot una sută de religie ortodoxă din care 75 ale suburbiilor ingrijite de epitropii lor, 16 mânăstiri sub tutela ministerului de culte, 7 biserici mari sub tutela eforilor testamentati de fondatorii lor, o capelă rusă organizată si ingrijită de arhierul bulgar. Biserici de alte rituri sunt două catolice, una luterană, una protestantă, una calvină, una catolică afară din Bucuresti numită Cioplea, la Vitani; apoi sunt si cinci sinagoge ovreiesti – două spaniole si trei lesesti.” (pag.29) Asa cum spune Pappazoglu, pe vremea aceea,  „poporul nu avea alti doctori decât pe sfinti si pe sfinte” iar putinii medici, veniti din strainătate, foloseau un remediu universal – capetele si picioarele de broască testoasă  fierte si transformate in prafuri.

O lectură pasionantă despre istoria, mentalitătile, virtutile si defectele românilor.

44 Răspunsuri to “D. Pappasoglu despre români si capitala lor”


 1. 1 blogideologic decembrie 2, 2015 la 5:04 pm

  „revoluţia“ română ne-a scos din Istoria culturală a Lumii. Din acest motiv devine imperios necesar să scoatem „revoluţia“ română din Istoria noastră.

 2. 2 Luminița Arhire decembrie 2, 2015 la 6:02 pm

  Cu o mică întârziere, deoarece ieri cred că textul meu s-a ”pierdut” în cosmosul NET-ului, vreau să-i urez și eu țării mele:

  ”La mulți ani, România!” …sau ”La mulți ani!” celor două Românii…

  Una sonoră, gălăgioasă , condusă de sloganuri, manipulată, multicoloră, neatentă, cu o spontaneitate bine ”pregătită”, alertă, rapid inflamabilă, rapid dezumflabilă, încrezătoate în Mămicuța Facebook… România care face boacăna și apoi se scarpină-n cap, amăgindu-se că ”…las′ că mai ieșim noi o dată, și praf îi facem, că ne-au mințit…” , numai că, de obicei, în ipoteza unei alte ieșiri, intervine o lentoare, o somnolență, o lehamite…iar această mare lehamite are nevoie de ani ca să se autoneutralizeze… România indignată la ceea ce i se indică grosier a fi subiect de indignare, România protejată de canadiene șic și căști pe urechi, purtătoare de drapel când vine vorba de ”revoluție” dar ignorantă total cu privire la propria-i istorie…România mobilizată prin sfântul SMS…

  Si cealaltă Românie, tăcută, discretă, care vrea și nu are încredere că se poate, care are nostalgii , dar nu prea mai are speranțe, căreia buna educație îi spune ”…nu țipa, nu ieși în evidență, nu-ți da ochii peste cap”…România ca o apă liniștită, curgând imperturbabil dar fierbând în adâncuri, până la topirea pietrelor, România care se întreabă, se îndoiește, se frământă…cea care nu se grăbește, deși timpul ei se împuținează pe zi ce trece…România traversând neobservată propria ei existență, atentă la trecutul ei și îngrijorată pentru viitor, cuminte, stabilă, sfioasă…Poate tristă…

  După cum se vede, domnule profesor și domnule Prim Ministru, exercițiile electorale pentru alegerea președintelui, evidențiază mereu două Românii, chiar dacă astăzi esența lor este diferită de esența celor din 2004. Ambele Românii au suferit metamorfoze. Clivajul dramatic, însă, s-a menținut.

  Într-o emisiune a Radio România Actualități, astăzi, pe la prânz, niște personalități analizau, ce credeți? Discursul lui Klaus Iohannis cu ocazia Zilei Naționale! Reliefau profunzimea discursului , pe fragmente și secțiuni. Adică, ” hai să facem o analiză critică pe textele lui Dan Mihalache… ” Pot să mă întreb de ce așa? Pot să mă întreb de ce analizăm nimicul?

  De parcă ar fi reformat tot ceea ce era de reformat, Klaus a produs și dimineață un discurs către cetățeni, în care cerea, printre altele, ”reformarea presei”. ”Reformarea presei” a început cu faptul că presa nu a fost admisă în sala unde președintele își rostea discursul. Sigur că opinia mea despre ceea ce mai este astăzi ”presă” e cât se poate de proastă; dar ce legătură are președintele cu ”dorința de schimbare” a presei?

  Privind în jur, este evident că aveți dreptate. Biserica Ortodoxă Română pare ”ultimul stăvilar la Pacific”. Problema este că nu-mi dau seama dacă și BOR înțelege acest lucru.

 3. 3 Radu Humor decembrie 2, 2015 la 7:59 pm

  Tot despre români şi despre producţiile lor… Record ! 😉

  România- Republică Bananieră… ?

  Din dicţionare. „Republică bananieră („banana republic”, în formula originară, atribuită scriitorului american O. Henry, 1904) este un termen politic avînd un sens peiorativ, care se referă la un stat a cărui formă de organizare este republica, dar care este extrem de slab dezvoltat economic, prezentînd o economie de tip unic (aşa cum ar fi, de pildă, cultivarea bananelor) sau foarte slab diversificată, condusă în mod tiranic.
  Numeroase ţări din America Latină, în diferite stadii temporale ale istoriei lor, sînt modele ale constituirii unui portret robot al unei „republici bananiere”, conduse de un lider suprem, care este ajutat de o cleptocraţie administrativă şi politică (guvern de hoţi), al cărei scop este exploatarea funcţiilor publice pentru cîştig personal sub orice formă (deturnare de fonduri, furt, mită, etc.). La operaţia de extorcare a unei astfel de ţări îşi aduc contribuţia masivă diferite corporaţii internaţionale, care nu sînt trase la răspundere pentru modul în care au contribuit la devalizarea naţiunii.
  La rîndul său, guvernul cleptocratic amplifică fenomenul de aservire generală, iar – ca atare – funcţiile publice sînt puse la mezat, fiind cumpărate sau tranzacţionate”.
  Întrebare: este, azi, România o astfel de republică?
  Slavă Domnului, cred că încă nu (puşchea pe limbă!) – şi mă rog Divinităţii nici să nu devină! – în accepţia originară a sintagmei.
  Rămîn oarecum optimist în privinţa aceasta. Deşi pesimistul din mine îmi tot dă cu cotul, şoptindu-mi diabolic cuvinte urîte: corupţie generalizată, politizare excesivă, influenţa monopolistă a transnaţionalelor, etc.
  De fapt, asocierea din raţiuni publicistice a României cu jinduitele fructe tropicale (atît de rare, de greu de găsit, alături de alte alimente, în ultimul deceniu „ceauşist”) e explicabilă aici prin lectura unei statistici.
  Din care am aflat că importăm – între altele – praz şi ouă, şi că exportăm, la greu, banane, nuci de cocos, alte fructe tropicale!
  Cum naiba, îmi spun, mirat precum ţăranul ce a văzut în premieră o girafă!? Dar mă dumiresc rapid: explicaţia stă în ingineriile financiare care permit „băieţilor deştepţi” să exporte „ananas românesc” la preţ inferior celui din ţara de origine.
  Evaziunea încă masivă – în vreme ce mie „nemţii” de la E.On îmi „taie” lumina ori gazul dacă întîrzii cu plata umflatei şi imperativei facturi! – explică şi ciudăţenia că importăm masiv o mulţime de alte produse, alimente specifice, tradiţional româneşti.
  Între care – e greu de crezut, ştiu – cartofi şi lapte!
  Cel mai exportat fruct „românesc” nu este mărul, ci avocado: 92.000 de tone (145.000 euro) numai în primele 7 luni ale anului.
  Interval în care am importat masiv „alimente exotice”, precum slănină (4,5 milioane euro), ceapă, usturoi şi praz (11,4 mil.), ape minerale (40,3 mil.), brînză şi caş (73,7 mil.).
  Deficitul balanţei comerciale a României (raportul import/export) a atins în acest an 6 miliarde de euro!
  Or, creşterea economică a unei ţări se sprijină pe trei piloni: producţie, export şi/sau consum. Importurile mari (ce definesc consumul) nu sînt rele în sine, cu condiţia să fie depăşite de exporturi susţinute de producţie.
  Apoi, una e să exporţi alimente ori materii prime, şi alta computere, utilaje ori maşini moderne. Dar aici nu mai are rost să insistăm.
  Şi nici nu vom analiza alt paradox: deşi România are cei mai mulţi agricultori din U.E. (25,4% din populaţie), lipsa creditului, a dotării tehnologice şi pulverizarea terenurilor (97% din exploataţii sînt formate din terenuri avînd între 1 şi 30 de hectare) au adus agricultura noastră „la sapă de lemn”. Vînzarea terenurilor către străini va accentua discrepanţa dintre fermele mari, de peste 100 hectare (3% din suprafaţa agricolă), şi gospodăriile de subzistenţă. Să sperăm (e o veche meteahnă, naivitate românească, aceasta cu „schimbarea domnilor”) că noul guvern – avînd în frunte un agronom – va sesiza şi va încerca să îndrepte situaţia.
  În caz contrar, vom fi condamnaţi să mai auzim, nu o dată, tristul răspuns dat de acel ţăran bătrîn ce-şi ara cu plugul de lemn tras de o văcuţă costelivă petecul de ogor.
  Interpelat de la marginea terenului de o jună şi minijupistă reporteriţă TV (care nu se îndura să calce pe arătură cu tocurile ei înalte) cu invitaţia:
  – Bade, hai să-ţi luăm un interviu!
  Bătrînul, cătrănit: – Ce să ne mai luaţi……!?

  2 Dec 2015 | Cezar Straton | cutia strutocamilei

 4. 4 Mihaela Erika Petculescu decembrie 2, 2015 la 9:17 pm

  @ fostă basarabeancă

  Chiar şi o societate bazată numai pe precepte religioase ar fi tot o societate utopică, nu ?

  Civilizaţia europeană are una dintre surse în creştinism ( cealaltă fiind tradiţia greco-romană ) şi s-a dezvoltat bazându-se pe principiile moralei creştine ce se regăsesc în Declaraţia universală a drepturilor Omului ( Paris, 1948 ). Totodată, religia creştină, apărută sub semnul echităţii sociale, s-a reîntors – după o perioadă de excese – la idealurile iniţiale şi a evoluat spre toleranţă odată cu dezvoltarea gândirii moderne raţionaliste, ce a culminat cu revoluţia franceză de la 1789. Mişcările revoluţionare de la 1848, la fel ca şi ideologiile social-democrate îşi trag originea din Declaraţia drepturilor Omului şi ale Cetăţeanului ( Paris, 1789 ), ale cărei principii au fost diseminate de armatele lui Napoleon în toată Europa.

  Fără îndoială, rolul ortodoxiei s-a dovedit major în consolidarea conştiinţei naţionale a românilor, în special pe parcursul stăpânirii otomane şi maghiare, dar în acelaşi timp, de ce să ne fie frică de fructele raţiunii ? Mai ales atunci când se aliază cu un spirit civic inculcat din fragedă pruncie. Până şi viaţa spirituală ar avea de câştigat !

 5. 5 Mihaela Erika Petculescu decembrie 2, 2015 la 9:20 pm

  @ Zev

  Ce i-ar putea uni pe români ? Ar fi de ajuns ca factorii politici să determine progrese atât în ceea ce priveşte înlăturarea inechităţilor, cât şi o linie ascendentă a vieţii economice şi a bunăstării materiale, astfel încât cetăţenii României să nu mai fie tentaţi să emigreze în masă şi să se simtă ACASĂ în interiorul frontierelor naţionale.

  În Occident, tinerii anarhişti ( inclusiv cei convertiţi la fundamentalismul islamic ) practică o formă violentă de respingere a unei societăţi excesiv de materialiste ; la noi însă, tocmai lipsa prosperităţii materiale şi eventual sentimentul de a fi discriminat sunt factorii ce pot conduce la dezordine.

 6. 7 papasha decembrie 2, 2015 la 11:34 pm

  off topic

  1. Hei , pssst , musiu dasien julien siolos , IA AMINTE SI TU BAI ” INDEPENDENTULE SI NEALINIATULE POLITIC ” PE CINE AI PE LANGA TINE :

  http://gandeste.org/general/cristian-ghinea-consilierul-basist-al-premierului-ciolos-vreau-sa-ma-vada-mama-ca-m-am-pupat-cu-monica-macovei-2/62020

  2. Ce tupeu au javrele de huni !
  Unde-s prefectul , politia si jandarmeria la un meeting neautorizat ?

  http://www.nasul.tv/miting-de-sustinere-in-secuime-pentru-teroristul-arestat-participantii-sustin-ca-beke-istvan-e-un-om-extraordinar-si-un-afacerist-de-succes/

  3. Cat de drogat sa fi sa decapitezi un agent rus , fara sa te gandesti ca vin ruscalaii si-i belesc pe tactu si pe mata si to neamul lor de labe triste, din mii de ” arbori ginecologici ” ?

  http://www.stiripesurse.ro/statul-islamic-a-decapitat-un-spion-rus-video-ocant_975194.html

 7. 8 T-Rex decembrie 3, 2015 la 1:18 am

  @Blogideologic, continui aici ce iti raspundeam pe threadul cu Rusia. Am plecat din Romania de 20 ani, si inca ma gindesc aproape zilnic la ai mei, la bunicii mei, la fostii mei prieteni, la viata mea din Romania. Unde sunt am bucuria sa pot lucra cu oameni din toata orizonturile, si toate culturile. Si sti ce descopar? Ca ma simt mult mai liber aici, ne-captiv al istoriei Romaniei si urile sale. Iubesc Romania, dar pentru mine ura asta absurda impotriva rusilor, a ungurilor, a bulgarilor, a tiganilor, pe rind, pentru ca fiecare uraste pe cineva diferit, mi se pare detestabila. Asta e Europa! Toti urasc pe cineva! Asta e marea provocare pentru aceasta Uniune, in afara de refugiati. Cum sa faci sa scoti in afara Istoriei aceasta ura a europenilor fata de ei insisi in final. Provocarea este sa construiesti o altfel de Istorie, si e un proiect de lunga durata, generational. Sa nu te agati cu disperare de o Istorie dureroasa.

 8. 9 Adrian B. decembrie 3, 2015 la 6:33 am

  Fiind sfarsit de an as vrea sa fac si eu bilantul guvernarii Ponta 2012 – 2015 , asa cum o vad eu , necosmetizata de aia de la INS :

  – a dobandit doua apartamente in Bucuresti plus alte alea
  – sotia europarlamentar + o cofetarie in centrul Bucurestiului
  – socrul la Curtea de Conturi pe un salariu nesimtit
  – varul ministru ; cumnatul cu contracte grele la stat
  – celelalte rude si prieteni pe ici pe acolo ; nepotisme cat incape
  – a batjocorit si pacalit votantii usl-ului din dec. 2012
  – pierdut alegeri prezidentiale din cauza ca l-a tradat pe Antonescu
  – pact de coabitare cu cel mai mare ticalos din Romania
  – un Basescu relegitimat de Victor si mai proaspat si nesimtit ca niciodata
  – nu s-a atins de nici unul din oamenii lui Basescu & PDL ba chiar i-a cadorisit cu functii grele
  – o economie la pamant
  – a intarit statul politienesc
  – si-a acoperit incompetenta prin cresteri masive de impozite si taxe
  – capitalul romanesc aproape de disparitie
  – RCA-ul triplat si din ianuarie ajunge la 1000 Euro
  – zeci de impozite si taxe noi
  – cresteri aberante ale impozitelor existente
  – nimicirea micilor intreprinzatori romani prin schimbarea modului de impozitare a proprietatilor si prin introducerea impozitului pe sediul de firma !!!
  – investitii in birocratie si organe de control
  – incompetenta criminala si lipsa de viziune
  – gandire de militian / vataf si un comportament de neinteles
  – a pus PSD-ul intr-o situatie ingrata
  – s-a inconjurat de toate nulitatile si japitele posibile si i-a indepartat pe toti oamenii valorosi din PSD.
  – si-a tradat si abandonat toti camarazii de drum
  – mincinos si oportunist gretos
  – a inchis ochii la abuzurile procurorilor ; fricos
  – sluga ambasadelor si a diplomatilor straini
  – sluga multinationalelor si companiilor straine ( Chevron , RMGC, etc )
  – un cod fiscal facut pentru multinationale si companii straine
  – rupt complet de realitate

  + a restabilit salariile bugetarilor si pensiile
  + reducerea TVA-ului
  + aparitia de la ” Dansez pentru tine ” impreuna cu Daciana 🙂

 9. 10 blogideologic decembrie 3, 2015 la 6:53 am

  Văd că nici măcar cei mai mari partizani ai belakunismului şi anti-românimului pe acest blog n-au avut curajul să discute favorabil Conferinţa Bellagio din 1985. Conferinţă internaţională dedicată construirii ideologiei pentru demolarea României.

 10. 11 blogideologic decembrie 3, 2015 la 8:40 am

  @Mihaela Erika Petculescu
  Cu lozinca belakunistă „ororile EPOCII DE AUR“ aţi devenit propagandistă a Conferinţei Bellagio 1985. Dar ţineţi minte că vremea vorbelor proaste la adresa României a trecut!

 11. 12 George Ban decembrie 3, 2015 la 8:52 am

  Se pare ca Ponta i-a fu…rat unuia gagica…

 12. 13 ZeV decembrie 3, 2015 la 9:43 am

  Mihaela Erika Petculescu

  Dvs insistati sa faceti din dihotomia ,,ratiune-sentiment religios” o contradictie in termeni. Dvs v-ati intrebat ce cauta de fapt marii savanti ai lumii, mai ales, cei care incearca sa inteleaga originile si sensurile evolutive ale Universului, in devenirea sa continua ?
  N-ati remarcat o similitudine de idei intre religia crestina (dar nu numai) si stiinta in ceea ce priveste teoria aparitiei intregii firi din nimic ?
  Stephen Hawking se incapataneaza (inca) sa atribuie totul ,,necesitatii spontane”, dar nici eu nu este convins, desi se bucura de fiecare data ca un copil cand ,,vede” o noua formula care exceleaza prin frumusete, dar care nu face altceva decat sa raspunda unui model prestabilit rational (deci subiectiv) ce incearca sa aproximeze si sa modeleze ceva ce nu poate fi atins decat cu imaginatia, prin definitie limitativa. Ce sa mai vorbim despre ce a precedat ,,momentul initial” ? Aici, imaginatia si ratiunea umana au dat cu nasul de o usa ermetic inchisa.
  Si apropo de ratiune, la ce foloseste ratiunea si, prin extensie, filosofia , daca ne limitam la concluzia ca am aparut aleator din neant, primim o strafulgerare de realitate perceputa si ea senzorial si probabilistic distorsionat, dupa care ne re-intoarcem ireversibil in nefiinta pentru o eternitate ? Poate fi acesta un liant intre oameni ? Se poate sa existe un liant intre oameni convinsi ca sunt efemeri , ca tot ceea ce fac este desertaciune si care plang eufemistic pe umerii aproapelui cu gandul la copiii care si ei vor repeta ciclul inutil al vietii si al mortii ?
  Imi pare rau, dar a incerca a intelege lumea din perspectiva filosofiei pur laice, este ca si cum ai incerca sa demonstrezi teoria relativitatii cu abacul.
  Si ca sa revin la prima intebare (retorica), incerc si un raspuns: Toti savantii, chiar daca se declara atei, il cauta pe Dumnezeu pe cale rationala.
  Nu cred ca este suficient si multi dintre ei stiu bine asta.

 13. 14 serbanfl decembrie 3, 2015 la 9:57 am

  Domnule Adrian Năstase, trebuie să recunosc că, din nou, ați dovedit că aveți mână bună pentru depistarea celor merituoși, pentru a-i încuraja să-și înzecească eforturile de a-și atinge obiectivele.

 14. 15 blogideologic decembrie 3, 2015 la 10:22 am

  Unora le place mai mult Imnul Rusiei decât “Deşteaptă-române”. Care este “isteric şi naţionalist” (cum zic ei).

 15. 16 Centru decembrie 3, 2015 la 1:30 pm

  Curajos , noul ministru al Transporturilor din guvernul care nu a iesit din nici o alegere spune ” nu mai devreme de iunie 2016 ” pentru deschiderea autostrazii infiltrate de apa pe 200 de metri intre Sebes si Sibiu .
  Romaniei ii trebuie deci 10 luni !!! ( stati ca omul nu promite , spune ” nu mai devreme ” deci nici cele 10 luni nu sunt sigure ) ca sa repare 200 de metri de autostrada ? !
  In alta ordine de idei , avem 25 de kilometri practic gata intre Timisoara si Lugoj dar se pare ca acelasi curajos ministru Costescu nu se grabeste sa-i deschida ( e prea aproape de plecarea guvernului Ponta ? vrem sa intarziem cat se poate deschiderea ca sa-i punem asta in contul lui Ponta ? – comprenne qui pourra ) – o puteau face la 1 decembrie dar sunt atat de incapabili si de fricosi …
  Cu acesti 25 de km gata , cu cei 90 de la Nadlac si cu cei 27 de dupa Lugoj ( terminati dar de nefolosit ca se terminau la Lugoj in camp ) Romania ar avea chiar maine 4 decembrie 2015 142 de kilometri de autostrada neintrerupta de la Nadlac pana dincolo de Lugoj , spre Traian Vuia – enorm pentru economia noastra .
  Pentru cei ce stiu care sunt viitoarele proiecte acordate constructorilor si in asteptarea buldozerelor ( Bors , Targu Mures , Bacau ) si care , naivi , asteapta ca guvernul Ciolos sa aloce unui santier 100 de milioane de lei , altuia 150 de milioane , altuia 50 in 2016 , nu va speriati , nu suntem acolo , nu suntem pe pamant – Ciolos vorbeste de Sibiu Pitesti si Targu Mures Iasi – care nu au nici una studiu de fezabilitate , nici o sansa sa aiba constructor desemnat in 2016 ) .

 16. 17 fostă basarabeancă decembrie 3, 2015 la 1:46 pm

  Mihaela Erika Petculescu
  decembrie 2, 2015 la 9:17 pm

  Frică de fructele rațiunii? De rațiunea „tinerilor frumoși și liberi”? De rațiunea unui parlament speriat de bombe? Să-mi fie frică de rațiunea unui procent semnificativ al analfabeților, de mentalitatea lui „mi se cuvine, este dreptul meu, statul să-mi dea!”, de rațiunea mulțimii care se calcă pe cap ca să primească o gălușcă și un păhărel de țuică fiartă, de rațiunea unor tineri care se înghesuie fără sentimentul claustrofobiei într-o gaură de șobolan pentru că era un concert gratis și berea mai ieftină decât la supermarket, să mă tem de rațiunea părinților care se laudă cu notele cumpărate ale odraslelor, de cea a învățătorilor și a profesorilor care le vând, compromițând calitatea rațiunii unor generații? Fructele rațiunii sunt greu de cultivat în interiorul unei… mulțimi. Și rațiunea poate avea mai multe semnificații.

  Cred că de-i vine unui nebun să dea o informație mincinoasă în spațiul public, pot să jur că în trei zile, acesta poate „convinge” tinerii frumoși și liberi, „societatea civilă” și pe toți pseudointelectualii că Eminescu a fost un plagiator, sau cine știe ce altă bazaconie, la fel de fantastică…

  Teoria e bună, dar omul nu este un roboțel, trebuie să lucrezi cu MATERIALUL CLIENTULUI. Cu cei care există și influențează noua generație, ce să facem? Nu voi evita să pomenesc de „rațiunea” mulțimii care se înghesuie (adorând în loc să cinstească) la moaște… Și clericii au „rațiunea” lor. Ei ar trebui să dea semnalul deșteptării conștiinței naționale, propagând VALORILE creștinismului, nu ritualuri și practici depășite, pentru că de e să ne ia valul, acesta să fie al moralei creștine, al iubirii de neam, al patriotismului…

 17. 18 Donkeypapuas decembrie 3, 2015 la 3:26 pm

  Nu existau doctori pentru nevoile poporului? Adrian Majuru spune cu totul altceva: http://www.cotidianul.ro/eforia-spitalelor-civile-o-restituire-necesara-171893/

 18. 19 papasha decembrie 3, 2015 la 3:43 pm

  1. Am o problema existentiala ….. in legatura cu situatiunea turco-rusa !

  Saracii de turcafleti mahomedani , habar n-au in ce kkat i-au bagat sultanul cel mic de centrofarm, cu toti generalii lui , mai ales dupa declaratia biciuitoare a ruscalaului ortodox , in fata camerelor reunite ale Adunării Federale Ruse si a intregii lumi , care , cred eu ( un neica nimeni ) , ca va avea consecinte extrem de grave !

  Eu asa declaratii clare si fara echivoc de ce-o sa urmeze ( open & covert ), n-am mai auzit , la asa un nivel .

  ‘Rusia nu va zăngăni din arme, dar nimeni nu ar trebui să creadă că Turcia va scăpa doar cu (restricții la) roșii’

  Turcia va regreta ‘nu doar o dată’ ceea ce a făcut

  ‘Dacă cineva crede că, după ce a comis o crimă de război josnică — uciderea unor cetățeni ruși — va scăpa doar cu unele restricții în construcții sau alte domenii, se înșeală amarnic’,

  ‘Se pare că Allah a decis să pedepsească clica de guvernământ din Turcia, luându-i mințile și rațiunea’

  http://www.msn.com/en-ca/news/world/putin-turkey-will-regret-syria-act/ar-AAfY0zC?ocid=spartandhp

  Acum eu nu stiu daca sa plang sau sa rad de soarta turcafletilor care va sa fie ,dar daca stau si ma gandesc , la cine ne-a facut mai mult rau( genetic ) si ne-a calarit si ne-a supt ( vreo 500 de ani ) mai mult de „TOATE” din Tarisoara asta Sfanta , ar trebui sa cam rad discret si pe-nfundate …….!

  2. FLICITARI SERBAN NICOLAE ,VIITORUL SEF AL PSD-ului , DACA MACAR 50% DIN PARLAMENTARI ERAU CA TINE , BINE PREGATITI , CINSTITI SI NE SANTAJABILI , ALTA ERA REPUTATIA PARLAMENTULUI ASTAZI !!!

  http://www.dcnews.ro/erban-nicolae-replica-devastatoare-pentru-hora-ius-dumbrava-atitudine-u-or-schizoida_491345.html

  3. Mare tupeist e javra moghiora , care are sprijinul si asistenta tacita a merkelizdei uteciste , si frate de betii cu flatulatu bashist .

  http://www.dcnews.ro/viktor-orban-prima-reac-ie-dupa-arestarea-lui-beke-istvan-attila_491356.html

 19. 20 blogideologic decembrie 3, 2015 la 4:31 pm

  @ T-Rex
  Trecutul, prezentul, viitorul, considerate în triadă, reprezintă fiinţă. Şi trebuie să vedem complexitatea evenimentelor produse în timp cu efecte exercitate asupra istoriei noastre. Câtă informaţie deţinem despre acea complexitate ? Încercăm să o căutăm. În expunerea complexităţii sîntem poate mai radicali decât Nietzsche, fără să fim nihilişti. Credem în valorile de sorginte divină, credem în teologia politică, la fel ca şi Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, sau ca deţinutul politic ortodox Petre Ţuţea. În definitiv, chemăm teologia politică în ajutor pentru că trebuie să afirmăm drepturile regaliene pe care le avem, acelea care ne legitimează în Istorie. Este cunoscută opinia filosofului Petre Ţuţea despre Teologia Politică : “Istoria românilor dezgolită de crucile de pe scuturile Voievozilor este egală cu zero”. Anti-românismul trebuie dizolvat.

 20. 22 Adrian B. decembrie 3, 2015 la 6:13 pm

  Constat cu tristete ca in tara asta mai exista doar 5 politicieni cu cojones : Serban Nicolae , Calin Popescu Tariceanu , Eugen Nicolicea , Cristiana Anghel si Steluta Cataniciu .
  In rest , o adunatura de penibili , de fricosi si de santajabili .

  http://www.dcnews.ro/erban-nicolae-replica-devastatoare-pentru-hora-ius-dumbrava-atitudine-u-or-schizoida_491345.html?

  http://www.hotnews.ro/stiri-politic-20637522-tariceanu-senatorii-alde-vor-vota-impotriva-cererii-dna-arestare-preventiva-lui-sova-despre-arestarea-preventiva-crinutei-dumitreanu-este-act-inuman.htm

 21. 23 Radu Humor decembrie 3, 2015 la 6:24 pm

  Papasha
  Se pare că „merkelizdei uteciste” i se mai descoperă şi altele .
  Şi după cît de clar vorbeşte…. 😉

 22. 24 papasha decembrie 3, 2015 la 6:36 pm

  1. Crinuța Dumitrean și Ioan Oltean au fost fotografiați în ipostaze INTIME, iar pozele au fost arătate de procurori în instanța de judecată când s-a decis arestarea preventivă a fostei șefe ANRP , care e gravida in 8 luni .

  Va dati voi seama ca peste o luna o sa mai avem inca un nelutzu mexicanu’ , sau nelutzu proxenetu’ , dar mai mic , chel , fara mustata si fara putoarea de cioban revenit din TRANSHUMANTA ! .

  La puscarie cu ei , fara mila , ca nici lor nu le-a fost mila de noi !

  http://www.comisarul.ro/politic/exploziv/probe-dna-fotografii-fierbinti-cu-oltean-_639467.html

  2. Fi-v-ar Schengenul al dracu de jegosi sclifositi si plini de aere de superioritate , care sunt numai niste brize flatulate caldutze si rau mirositoare , democratilor !

  Romania nu era buna sa fie membra , iete-te ca ati luat-o-n bot regeste vitelor , si cine rade la urma , rade mai bine !

  http://www.stiripesurse.ro/teama-de-teroristi-schimba-regulile-adio-schengen-controalele-la-frontiere-reintroduse_975254.html

  3. LA CATI IDIOTI SI CRETINI SUNT IN TARA ASTA , NU M-AR MIRA ABSOLUT DE LOC MATERIALIZAREA REZULTATELOR DIN SONDAJE …….!

  http://www.stiripesurse.ro/asta-ar-fi-bomba-anului-sondajul-care-l-poate-readuce-pe-basescu-intr-o-functie-cheie_975257.html

 23. 25 blogideologic decembrie 3, 2015 la 7:05 pm

  @T-Rex spune : „uri”
  N-aş folosi un limbaj atât de radical. Aş vorbi mai curând despre conflicte între diversele narative.

 24. 26 blogideologic decembrie 3, 2015 la 7:11 pm

  Isabel Allende / Credeam că Isabel Allende este fiica lui Salvador Allende. Dar nu. Este verişoară primară cu Salvador Allende. http://www.theguardian.com/books/2015/dec/02/isabel-allende-interview-marriage-breakup-the-japanese-lover

 25. 27 Mihaela Erika Petculescu decembrie 3, 2015 la 7:56 pm

  @ Zev + Fostă basarabeancă

  Discuţia a devenit oţioasă. Este dreptul Dvs să consideraţi că o lume clădită pe raţiune este cel mai mare rău ce ni se poate întâmpla, că laicitatea înseamnă ateism şi că laicizarea spaţiului public exclude revelaţia divină personală.

  Eu am spus cu totul şi cu totul altceva :

  Terorismul islamic constituie un fenomen complex, politic, socio-economic, dar şi ideologic cu rădăcini adânci în iraţionalitate. S-a afirmat tendenţios pe acest blog – dar poate erau cuvinte scrise la comandă – că tinerii europeni convertiţi la fundamentalismul islamic provin din familii atee. Nu-i adevărat : conform datelor oficiale, provin din familii musulmane, în număr mai mic chiar şi din familii creştine, ce dau dovadă de o religiozitate moderată. Această radicalizare din exterior a unor adolescenţi aflaţi în perioada formării personalităţii, ori a unor adulţi ce-şi proiectează adolescenţa în anii maturităţii, indică că fundamentalismul islamic riscă să se manifeste în continuare chiar şi după înfrângerea militară a grupării Statul islamic. Mijloacele poliţieneşti şi catehizarea creştină în şcoli nu sunt şi nu vor fi de ajuns în lupta împotriva acestei noi forme de anarhism ce doreşte distrugerea civilizaţiei europene. Este necesară regândirea întregului program educaţional pentru a-i feri în viitor pe tineri să cadă în capcana unui asemenea misticism aberant. Printre altele, intensificarea educaţiei civice ar reprezenta o contrapondere la cosmopolitismul inevitabil al zilelor noastre, iar studiul ne-confesional al religiei i-ar îndruma pe elevi către toleranţă reciprocă arătându-le că religia reprezintă – în esenţa ei – aspiraţia eternă a omului de a înţelege rostul existenţei sale pe pământ şi că nu poate fi folosită ca instrument de masacru şi teroare !

  În încheiere, vă amintesc celebrelele cuvinte ale lui Francisco Goya : Somnul raţiunii naşte monştri !

 26. 28 Luminita Arhire decembrie 3, 2015 la 8:14 pm

  Societatea românească suferă un proces îngrozitor de alienare de care nu că nu este conştientă…dimpotrivă, pe care îl acceptă cu bucurie şi relaxare…ca şi cum i s-ar cuveni…ca şi cum ar fi aşteptat de multă vreme aşa ceva…

  De dimineaţă, cu mare tam-tam, suntem martorii unui atac brutal al neaveniţilor împotriva medicilor, cu încurajarea aparţinătorilor celor dispăruţi în urma incendiului de la COLECTIV ca în durerea lor definitivă să spună pe orice post de televiziune ”nemernicul de Bănicioiu” sau “analfabeţii ” din conducerea Ministerului Sănătăţii , după care Silviu Mănăstire, enorm de autosuficient, perorează cu un glas insuportabil pe teme medicale asupra cărora nu are competenţă de fel, Tolontan ( din România curată, ştiţi…) e vedetă în sfârşit…la fel ca Bogdan Chireac, pentru că toţi , dar chiar TOŢI sunt specialişti în arsuri şi ştiu ce trebuia făcut însă, evident, nu s-a făcut…Seara, la una dintre televiziunile acestea , va veni cineva care va spune exact invers, cu acelaşi glas sonor, cu acelaşi patetism, cu abundenţă de argumente şi fără să poată fi întrerupt(ă) … Aşadar, cine a urmărit şi programul de dimineaţă şi programul de seară , va avea faţa lungă şi perplexă a celui care a văzut un crocodil viu mişcându-se sprinten la – 50 º, pe o banchiză, la Polul Nord.

  Vasile Dâncu, revoluţionar şi deschizător de drumuri, vrea să inventeze evaluarea funcţionarilor publici , deoarece : “Nu se poate să existe un funcţionar public proprietar al funcţiei, el trebuie să facă continuu dovada unei pregătiri.” Minunat, domnu’ Dâncu, “decât” că funcţionarii publici sunt evaluaţi anual, conform legii. Credeţi că veţi inventa o evaluare mai sofisticată şi mai elocventă decât cea existenţă? Sunteţi, cumva, naiv? Sau vă prefaceţi?

  Madam Gorghiu, din partea căreia, din fericire, nu ne mai miră absolut nimic, îl invită pe Dacian Cioloş să se înscrie în PNL şi să candideze la conducerea acestuia, pe baza unei legitime COMPETIŢII…Cum ziceai, Alina ? Ţie nu ţi-e jenă, fată, să vorbeşti de COMPETIŢIE, când ştii cum ai fost extrasă cu penseta dintr-o mulţime “n” şi înfundată în scaun, de către un domn de 2,00 metri înălţime, despre care nimeni nu ştie ce dracului are în cap?

  Horaţius Dumbravă face de ruşine, a câta oară ? CSM-ul vieţii lui, adresând ( în ce calitate, oare?) un apel la Călin Popescu Tăriceanu:

  “Reamintesc că DNA a sesizat Parchetul General pentru a cere președintelui Senatului încuviințarea reținerii și arestării preventive a senatorului Dan Șova. (…) Parlamentul are acum o șansă istorică de a ieși dintr-o GAURĂ NEAGRĂ, de a se reabilita în ochii românilor”.

  Horaţius, dragă, de la mine se vede invers…sau eu nu sunt cetăţen? De la mine se vede cum “gaura neagră” se naşte şi se cască ameninţătoare din clipa în care domnia-ta încerci cu neruşinare să influenţezi votul Parlamentului… nu pot să-ţi descriu câtă scârbă îmi provoacă o astfel de atitudine, pentru că dumneata pe prostia şi pe ignoranţa mea contezi, când faci o astfel de cerere, iar eu nu te pot lăsa să mă consideri idioată …

  Avem Ministru de Finanţe? Păi, cică avem…dar cine este doamna? A fost “director de unitate” în cadrul unei structuri bruxelleze…adică, a condus o “unitate” compusă din trei inşi…cel mai mic funcţionar, un funcţionar de buzunar, o răţuşcă restructurată… în CV-ul doamnei scrie că ”a asistat / participat la discuţiile cu FMI”… Şi-acum? Păi, simplu: concediu fără plată şi ministru în România, pentru că se poate ! …într-o Românie în care Ministru de Finanţe al primului Guvern Ponta a fost Florin Georgescu…
  ………………………………………………………………………………………………….
  Cuprinsă de exuberanţa nebuniei, de frenezia alunecării în neant, România dansează, râzând cu gura până la urechi, “zvâcul” cu figuri pe marginea atrăgătorului abis…

 27. 29 Liviu Bejan decembrie 3, 2015 la 8:58 pm

  „Fac parte sau sunt victima unui sistem pe care partidul din care am facut parte l-a construit si l-a consolidat.” – declara Ioan Oltean in luju.ro. Desigur ca Ioan Oltean nu a fost un apropiat al lui Basescu; fiind el membru de partid in Bistrita, a auzit ca la Bucuresti presedintele partidului era unul, Basescu.

 28. 30 Adrian B. decembrie 3, 2015 la 9:03 pm

  Parte din interviul lui Ioan Oltean pentru portalul luju.ro :

  – DNA a atacat ani in sir numai lideri de la PSD, PNL-ul vechi, in timp ce PDL a fost ocolit. De ce s-a intors astazi DNA impotriva PDL-ului care a consolidat acesta structura?

  Prima victima majora in plan politic a fost Adrian Nastase, care, la vremea respectiva, am crezut, si cred si astazi, ca a fost nevinovat. Cum au fost si alte victime din Opozitia fata de Traian Basescu, in primul rand, nu fata de Partidul Democrat Liberal. In ultimul timp, majoritatea victimelor sunt din vechiul Partid Democrat Liberal, printre care ma numar si eu.

  http://www.luju.ro/opinii/interviu/exclusiv-oltean-rupe-lantul-acuzat-de-dna-pe-baza-denunturilor-unui-puscarias-fostul-secretar-general-pdl-ioan-oltean-da-cartile-pe-fata-avem-un-parlament-care-este-condus-de-dna-este-incontestabil-sunt-victima-unui-sistem-pe-care-partidul-din-care-am-fac

 29. 31 Radu Humor decembrie 3, 2015 la 9:41 pm

  Senatorul Dan Șova a fost REȚINUT, în dosarul CET Govora

  E reţinut în acest dosar pentru că n-a fost destul de reţinut şi a negat, pe bună dreptate, „holocaustul” din România !
  Pe care nişte trădători de neam şi de ţară l-au recunoscut, cumpărându-şi astfel liniştea de a fura în voie, împreună cu stăpânii lor, nu 100.000 de euro, ci sute de mii de milioane de euro !
  Dacă mai luăm în calcul şi cele vreo 2 miliarde de dolari pe care suntem obligaţi să-i plătim ca despăgubiri, în urma recunoaşterii acestei afaceri prin care nişte şmecheraşi beneficiază de nişte sume exorbitante, în calitate de urmaşi a unor presupuse victime, ne dăm seama de uriaşa cacealma ce are loc sub ochii noştri !
  Mai mult, crimele lor, a celor care au adus comunismul pe tancurile sovietice şi ale căror crime sunt cunoscute, nu plătesc nici măcar prin interzicerea progeniturilor lor de a ocupa funcţii de stat în România !
  Halal, justiţie !

 30. 32 Luminița Arhire decembrie 3, 2015 la 9:50 pm

  @năstase,@all

  După moartea prietenului meu, am tăcut câteva zile. A fost o perioadă de mare sensibilitate. Vă mulțumesc tuturor pentru mesaje…au însemnat mult. E foarte important pentru mine, pentru că nu mai sunt la vârsta la care să mai sper că-mi pot face noi prieteni.

 31. 33 Luminița Arhire decembrie 3, 2015 la 11:34 pm

  Aud că ne merge bine… că statul de drept s-a pus binișor pe picioare în România și începem să ne revenim.

  A observat și ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, care la întâlnirea cu Dacian Cioloș, l-a asigurat de colaborarea țării sale pentru a consolida și amplifica parteneriatul strategic SUA-România „…în paralel cu continuarea excelentei cooperări în domeniul securității, cu consolidarea statului de drept și lupta împotriva corupției”.

  Lupta împotriva corupției, admirată, încurajată și supraexpusă se manifestă prin acțiuni minunate, exemplare și demne. Adică, spre exemplu, prin reușita arestare a unei femei însărcinate în luna a opta. Faptul –minor, absolut minor- că a fost luată cu Salvarea de la sediul DNA, a împiedicat oarecum ca acțiunea să fie desăvârșită și doamna în luna a opta să fie scoasă, așa cum merita, ticăloasa, cu cătușe pe încheieturi, dar sperăm cu toții că stă în maternitate, într-o rezervă bine încuiată, împreună cu o doamnă polițist care n-o scapă din ochi.

  Tot la capitolul ”Bătălia cu corupția și bravii ei combatanți”, cred că se înscrie și refuzul plin de noblețe al Președintelui Klaus – mare om, mare caracter – de a-i grația pe alți doi ticăloși siniștri: Monica Iacob Ritzi (cu doi copii micuți și bolnavi acasă) și Gheorghe Mencinicopschi ( savant de profesie) . Aceștia doi nu merită nici un pic de clemență, deoarece sunt arestați în ”cazuri de corupție” .

  Klaus, cu mintea lui înceată, precum Taurul Stacojiu din ”Ultima licornă”, nu face diferența între geamantanele cu zeci de milioane de euroi luați mită pe la PDL-ul lui iubit, pe care l-a pupat pe gură, și surpriză! partidul s-a dat de trei ori peste cap , și s-a făcut PNL, cu o vechime de 140 de ani în spinare, și reprobabilul ”Monica, adu-mi mapa! ” urmat de un amărât de spectacol de Ziua tineretului.

  De la înălțimea mormanului de case și apartamente pe care s-a cățărat, de la altitudinea excepțională a imunității sale TOTALE, domnia-sa vede corupția doar punându-și palma streașină la ochi ”…uite-o! o văd! uite-o cum se mișcă!” și o rade pe unde-o prinde.
  …………………………………………………………………………………………………..
  Nu pot să demonstrez acest lucru, dar cred că Nicolae Ceaușescu i-ar fi grațiat pe amândoi și n-ar fi permis ca o femeie în luna a opta să fie arestată. Numai că atunci era ”decât” dictatură și astăzi e ”decât” democrație.

  P.S.Cu cele de mai sus voi fi intrat oare sub incidența Legii lui Crin, aia cu apologia perioadei comuniste?

 32. 34 blogideologic decembrie 4, 2015 la 12:30 am

  Centenar Vintilă Horia + Scriitor cenzurat în cultura comunistă, receptarea lui Vintila Horia (1915-1992, https://www.youtube.com/watch?v=-fK9Q9HL5lI ) s-a configurat ca un „fenomen cultural unic”, atât prin refuzul oficialilor culturii comuniste și post-comuniste, cât şi prin „amploarea eclatantă a recunoaşterilor internaţionale”(cf. D. Anghelescu la Universitatea din Cernăuți). Ilustrarea cenzurării oficiale de azi a laureatului român al Premiului Goncourt este oferită de refuzul publicării la Humanitas a scrierilor lui Vintilă Horia (cf. Isabela Vasiliu-Scraba, Cioran prin lăutărismul lui Pleșu, http://www.romanianstudies.org/content/2011/02/isabela-vasiliu-scraba-cioran-prin-lautarismul-lui-plesu-despre-inocularea-rusinii-de-a-fi-roman/ ). Alte aspecte ale unicității receptării lui Vintilă Horia le-ar constitui traducerea și editarea în peste patruzeci de limbi, „în tiraje şi retipăriri fulminante” (D.Anghelescu) a romanului Dumnezeu s-a născut în exil pentru care autorul a primit cel mai mare premiu literar al Franței, precum si includerea lui Vintilă Horia în prestigioase volume de istorie literară occidentală ( https://www.youtube.com/watch?v=KFyjIrPflAA ).+ SURSA https://isabelavs2.wordpress.com/vintila-horia/isabelavs-vintilahoriacentenar/

 33. 35 santinela decembrie 4, 2015 la 8:26 am

  Mai frate inseamna ca Victor Ponta este un om exceptional daca dupa toate „calitatile si lucrurile bune ” facute si insirate aici( dupa parerea lui Adrian B) Romania a avut cea mai mare crestere economica din Europa,a scapat de FMI, a restituit si ceva in plus din ceea ce a taiat idiotul de Basescu cu acolitii lui .
  Probabil Adrian B s-a sculat cu fata la cearceaf si are mincarimi la lingurica !!

 34. 36 Ghita Bizonu' decembrie 4, 2015 la 9:43 am

  „Saracul” Dan Sova…. fraieru’ nu isi da seama ca nu importa dovezile , periculozitatea sociala ci NECESITATEA deci vinovat nevinovat Dan Coman Sova condamnat!!!

  De ce necesar?

  Pai sa zicem din cauza afacerilor cu energie…
  Care afaceri au pagubit populatia Romaniei cu ca 1 mld euroi….
  Ins ase va dovedi ca cel mai mari spagari sunt Sova si Ponta! Sova care a facut contracte „grase” si tarif de influenta si Ponta care si=a primt „dreptul” si cu 50.000 de euroi ar fi cumprata 2 apaetamente de lux !(in anul 2008 cu banii aia obtineai doar o garsoniera cf I in Titan .. da nu cred ca una p0e Starda Postavaruluo![in ozna Policlinici, sunt catvea blocrui din 67 .. si intrele ele verdeata ceva sa zici ca esti in padurea Baneasa zona aia amenazata dunspre Pribighetorilor]) Deci e mai ceva ca castelu din Elvetia …

  Stiu , stiu STIU! O sa mi se zica ca omaneii nu sunt chiar ata de prosti!
  Nu nu sunt! Sunt chiar mai prosti! Cretini sadea !!! (ca presedinte de bloc am mai invatat cate ceva .. altii au furat, au fac ut magarii si mie mi se reproseaza!!!!) Oamenii e mai rai ca oile …

  Asta a vazut si Olguta Vasileasca… care zicea ca a intrebat functionarii „ei” : de ceti votata cu Ioh? Nu a refacut PSD salariile? Nu au fots luate niste masuri ptr voi? Atunci de ce?
  Pai nu stim .. da asa credem!!!

  Va asigur ca compratia intre om (intectual mai ales si mai ales functionar bugetivor) si bou este insultatoare ptr bou!!! Ca nu am auzit vita sa prefere paie vechi ierbii proaspete ….

 35. 37 Liviu Bejan decembrie 4, 2015 la 10:23 am

  @Luminita Arhire: nu am fost suficient de atent si nu am aflat, deci, ca ai suferit o pierdere importanta pentru tine, te rog sa primesti cele mai bune ganduri din partea mea.

 36. 38 fostă basarabeancă decembrie 4, 2015 la 10:24 am

  @MEP

  Văd că nu ne-am înțeles deloc. N-am combătut laicitatea statului, nici rațiunea, n-am confundat ateismul cu laicitatea și nu am închinat osanale Bisericii. Sunt o ființă practică, una care încearcă să găsească soluții cu sorți de izbândă oricând și în orice situație. Dumneavoastră, văd, mai romantică de fel și în viața cotidiană. E bine dacă are cine visa și pentru cei ca mine, eu neputând lăsa nimic la întâmplare sau la risc. Vă admir, pentru că puteți. Nicio ironie.

 37. 39 Fragmentarium Politic decembrie 4, 2015 la 10:37 am

  Mostenirea unui poet de geniu: Nicolae Labis si lectia identitatii romanesti. Raportul “secret” al lui Hrusciov, din 1956 (atat de secret incat aparuse in presa occidentala inainte ca sa afle presa sovietica) a fost, intr-adevar, bulgarele de zapada care s-a transformat in avalansele ungara si poloneza, din acelasi an, dar o inteligenta scanteietoare ca a lui Nicolae Labis isi daduse seama cu cativa ani inainte ca inghitise un hap ideologic strain, anti-roman, anti-crestin si anti-elita (in plan mai larg si anti-est-european). De atunci, au inceput si represaliile. In 1953, nemultumiti de inceputul denarcotizarii ideologice a poetului, supraveghetorii comunisti de la Scoala de Literatura si Critica Literara din Bucuresti, pe care Labis o urma, i-au pus in discutie pretinse abateri de la moralitatea si disciplina scolii. Apoi, in 1954, Labis a fost exclus din organizatia de tineret a partidului. Finalul eliticid, caruia i-a cazut prada floarea intelectualitatii interbelice, iar dupa aceea cei la care incercarile de “reeducare” dadusera gres, cazul lui Labis, a venit doi ani mai tarziu, in 1956. A fost o crima impotriva culturii romanesti, care ar trebui sa puna in garda asupra oricaror imaginari de persecutii politice care au un asemenea rezultat. Desigur, ne putem imagina ca se canta Zaraza la Casa Capsa, insa nu este o poveste ca, in noaptea fatala, inima lui canta pentru balerina Maria Polivoi, cu care isi daduse intalnire, in statia de tramvai de la Coltea, si cu care urma sa-si petreaca la ea acasa restul noptii. Este o binevenita comemorare a zilei de nastere, 2 decembrie. Sfarsitul i-a fost tot in decembrie, pe 22. Inevitabil, este si o reflectie asupra pastrarii identitatii romanesti, ori reintoarcerii in caz de ratacire, lectie pe care ne-a lasat-o poetul de geniu care a fost Nicolae Labis. http://www.contributors.ro/cultura/labis-spiritul-revoltei-si-zaraza/

 38. 40 Liviu Bejan decembrie 4, 2015 la 10:39 am

  Exista persoane publice care se intreaba unde vor duce toate acestea? O directie de evolutie, din mai multe posibile, desigur, este aceea indicata de un sondaj de intentie de vot facut prin internet, la nivel judetean, de catre un jurnal din provincie: fata de sondajul precedent, care se referea tot la o intentie de vot, numarul repondentilor a scazut de 15 ori (!); dintre cei putini care au raspuns acum, majoritatea si-a anuntat intentia de vot pentru ALDE; care ALDE are de 3 ori (!) mai multe intentii de vot anuntate in sondaj decat PSD si de 9 ori (!) mai multe intentii de vot decat PNL. Partidele mici, care si-au asmutit simpatizantii in strada spre a specula momentul Pionierul, inregistraza scoruri nesemnificativ, de tip o intentie de vot – doua.

 39. 42 blogideologic decembrie 4, 2015 la 12:01 pm

  @Oscar Wilde
  Reiau pe firul acesta narativul excelent construit de Alexandru Vlahuţă: +Când pacea de la Pasarovitz (1718) dă nemților Oltenia, pe care pacea de la Belgrad (1739) avea să ne-o întoarcă îndărăt, dregătorii lor, trimiși ș-o ia în stăpânire, rămân umiliți de sălbăticia în care trăiesc oamenii, într-o țară așa de mândră și bogată. Corăbiile turcilor încarcă toamna tot rodul pământului. Sub Ion Mavrocordat — cel mai lacom și mai asupritor dintre toți domnii pe care ni i-a trimis Fanarul — văcăritul ajunge să se ia de trei ori pe an, încât oamenii încep să-și ucidă vitele ca să-și mai scurteze din cele dări. De atunci o fi rămas cântecul: “Cine are patru boi / Capu-i urlă de nevoi. / Eu că n-am nici o pereche / -Pun căciula pe-o ureche!” Pe vremea asta de cumplită ananghie, își întinde Rusia mrejele ei asupra țărilor noastre. Puternică, lacomă, vicleană, ea zice că ridică spada „în numele Mântuitorului și al creștinității”, și cheamă la sânul ei, sub înalta ei ocrotire toate popoarele „drept-pravoslavnice”. Turcii înțeleg, printr-un fel de presimțire mai mult, că cel mai mare vrăjmaș al lor e muscalul, și-n ura de moarte a celor două împărății se cumpănește, pentru mai bine de-un veac, soarta țărilor române. Gospodarii acestei vremi se schimbă tot mai repede; căci tot mai mult se teme sultanul să nu-i tragă rușii în partea lor. Ei își deschid drumul la domnie de obicei prin slujba de dragoman al Porții; pe-acolo trec și puținii pământeni ce mai întrerup doar cu numele șirul domnilor fanarioți. Turcii se încred din ce în ce mai puțin în români. Ei se tem, pe vremea asta de neastâmpăr, să nu se ridice vrun Ștefan. Vrun Mihai. Cea mai mică bănuială aduce mazilirea voievodului, — uneori moartea lui. O șoaptă numai, la îngrijata Poartă, că domnul ar da rușilor ajutor pe sub mână — și pieirea lui e hotărâtă. De aceea nici nu poate fi vorba de-o gospodărie închegată. Câteva măsuri de îndreptare, ce se încearcă din când în când, țintesc mai mult la sporirea și strânsul mai ușor al dărilor, decât la buna și trainica îngrădire a țării. Muscalii sunt neadormiți, — ei caută în toate felurile să ademenească pe români și să-i tragă-în partea lor: iscoade, călugări, negustori, iconari, ostași cu vază, cutreieră Moldova și Muntenia, ispitind, împărțind bani, făgăduind marea și sarea bieților oameni buimăciți de nevoi, ce nu mai știu nici ei pe cine să creadă, încotro s-apuce. Mulți dintre vechii noștri boieri, și mai ales preoții, văd în puternica Rusie mântuirea neamului românesc! Ei trimit împărătesei Caterina a II-a soli din amândouă țările, cu smerite cărți de închinare: „Rugători cădem la urmele prea luminatelor picioarelor voastre”… „O, prea blagorodnică împărătească și prea milostivă stăpână a noastră, nu ne părăsi pre noi robii Măriei voastre cei de o credință, umbrește-ne!…” Aveau să vadă ei românii, curând după aceea, și multă vreme după aceea, cum știe să umbrească milostiva Rusie! Începând de la 1769 și până la 1774, cât ține războiul dintre muscali și turci, țările române — pe care însuși capul bisericii lor le cheamă la jertfă, „pentru proviantul împărăteștilor oști ce au venit spre apărarea noastră” -țările peste care-și întinde Rusia larga ei aripă ocrotitoare, sunt împresurate și jefuite cu cea mai vajnică sălbăticie de înseși aceste împărătești oștiri, care se bat — zic ele — „pentru mântuirea neamurilor creștine de sub jugul păgânului”. Pacea de la Cuciuc-Cainargi (1774) desface Moldova și Valahia din strânsoarea ucigașă a brațelor muscălești, dă însă marii împărății creștine dreptul de a le… ocroti, de câte ori se va părea ei că sunt prea asuprite de necredincioși — un drept pe care dealtfel și-l luase ea singură de mai înainte, și-n care până și turcii văd ce se ascunde. — Austria, înțelegând că Rusia și-a retras gheara de pe deasupra, numai pentru a și-o întinde mai bine pe dedesubt, se grăbește a lua din vreme partea ei de pradă. Cu doi ani înainte se făcuse-mpărțeala Poloniei, dusă la pieire de înseși dezbinările păzitorilor ei. Austria încredințează pe turci că de halca ei ar ținea și Bucovina, o fărâmă de loc neînsemnată, pe care o ia numai pentru a îndrepta, cum a fost din vechi, „hotarul Pocuției”. Toată Moldova e un suflet ș-un strigăt în fața acestei nelegiuiri. Acolo-i Suceava și Putna cea sfântă, acolo-i cetatea de scaun și locul de veșnică odihnă al celui mai mare și mai slăvit voievod al ei. Dar cine s-audă dreptatea și cine să creadă durerea unei țări așa de mici! Domnul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica, trimite o plângere la Poartă. Austria îl pârăște că-i unealta rușilor, — iar câteva mii de galbeni încheie târgul. Într-o seară din toamna anului 1777 sosește-n Iași un pașă — Ahmed-bei. El trage la „Conacul din Beilic”, se face bolnav, spune că trece la Hotin ș-ar vrea să vorbească cu domnul, pe care-l cunoaște de la Țarigrad. Ghica vine, însoțit numai de patru slujitori pe care-i lasă afară, îl găsește-ntins pe-o sofa și-i arată, din toată inima, părerea lui de rău că-l vede bolnav. Turcul e vesel, spune glume, întreabă de una, de alta… Cum stau așa de vorbă, Ghica scoate tabachera și i-o întinde: „Bun tabac ai, zice Ahmed, dar eu am și mai bun”. Și, bătând din palme, strigă „Tabac!” Opt ieniceri răsar ca din pământ. O luptă de câteva clipe, — unul din ieniceri e ucis, — apoi un gemăt adânc, sugrumat din cea din urmă durere, și frumosul trup al voievodului Moldovei, străpuns de lovituri mai multe decât cerea moartea, cade la picioarele „trimisului împărătesc”. Austria, veselă și mândră de-o așa deplină biruință, putea să-și înfigă liniștea zgripțorii ei în boiul Moldovei. Sabia lui Ștefan dormea lângă brațul ce nu se mai putea ridica să-și apere pământul! Și nu mijea o zare de lumină, în toată întunecimea aceea de vremi neîndurate. Un vânt de stricăciune suflă peste lumea întreagă. Nu mai era cinste, nu mai era omenie. A vicleni, a fura, a ucide mișelește era o putere. Frederic cel Mare, găsind la Lipsca tiparele de bani ale polonilor, pune să toarne-n cositor o sută de milioane de fiorini, pe care-i petrece-n Polonia lui drept bani adevărați. Domnii greci se azvârl asupra țărilor noastre cu lăcomia zorită a jefuitorului de călare, pe care-l ajung din urmă ceilalți flămânzi. Când cele trei împărății din jurul nostru se războiesc iar între ele, și-și vântură oștile și păcatele peste sărmanele țări fără nici o apărare, — ei se gândesc ce s-apuce mai repede, ce vicleșuguri să mai învârtească, și cum să-și aștearnă lor mai bine, și mai la adăpost.+
  Am mai spus eu pe aici, Ghiculeştii erau nişte falşi fanarioți. În realitate erau mari patrioți români. Îmi place finețea gândirii lui Alexandru Vlahuţă, unul dintre întemeietorii Sămănătorismului. El înţelege că asasinarea lui Grigore Alexandru Ghica al III-lea se datorează şi unei carenţe prudenţiale din partea sa. La fel cum s-a întâmplat la asasinarea lui Nicolae Ceauşescu. Asasinare numită de către neprietenii noştri „revoluţie”. Dacă la asasinarea lui Grigore Alexandru Ghica al III-lea a fost cedată Bucovina către Austria, ce hălci mari din trupul României urmau să fie cedate la asasinarea lui Nicolae Ceauşescu, şi către cine ? Tot Ardealul către Ungaria, şi Banatul de Timişoara către Serbia. Nu s-a întâmplat aceasta numai şi numai pentru că Armata Română, excelent instruită de către cei doi generali „fraţi gemeni” de la Piteşti, a folosit muniţie de război. Spre marea supărare a Centrului.

 40. 43 T-Rex decembrie 4, 2015 la 3:18 pm

  @blogideologic, ultimul meu comentariu pe tema asta: respect durerea ta si a strabunilor tai. Iti respect dreptul la opinie, fie ea diferita de a mea. Pacea nu poti sa o faci daca nu iti ierti dusmanul. Asta tot din religie vine.

 41. 44 blogideologic decembrie 5, 2015 la 10:45 am

  @ T-Rex
  Montefiore spune că istoria Rusiei, de la ţari până la Putin, se bazează pe configuraţii repetabile – patterns. L-aţi văzut pe Vladimir Putin în filmul “Soroca oraşul mişto”? Tipul persistă în a- şi bate joc de români.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: