Biserica si identitatea natională

parchet-masiv-nefinisat-stejar-01

 

Astăzi, la 1 Decembrie, sărbătorim Ziua NATIONALA. La Multi Ani, tuturor!

In ultimile săptămâni, am incercat să definesc ce inseamnă, pentru noi, „national”, in conditiile proceselor de globalizare si de colonizare. Slide-urile lui Florin Georgescu arată in mod clar felul in care, in ultimii 25 de ani, capitalul NATIONAL s-a diminuat. Privatizările, investitiile străine, restituirile au creat conditiile in acest sens. Clasa politică NATIONALA este pusă sub tutelă, ambasadele străine se pronuntă frecvent in legătură cu viata politică si cu diverse teme de politică internă. Unele ONG-uri, sponsorizate din străinătate, produc agenti de influentă care, ulterior  pătrund si in zonele de decizie sau in apropierea lor. In activitatea lor, serviciile de informatii, procurorii lucrează foarte strâns  cu reprezentanti străini. Armata isi desfăsoară actiunile in străinătate sub steaguri străine. Tinerii români talentati nu mai merg doar la Paris sau Berlin, ca acum 150 de ani, ci in numeroase  orase occidentale, devenind – multi – un fel de apatrizi ai multinationalelor ce colonizează inclusiv tara lor.

„Guvernele, până la Nicolae Mavrocordat, mai aveau acel românism, acele obiceiuri vechi de noblete si de fraternitate natională; boierii mai tineau cu poporul… După dominatia insa a fanariotilor a inceput luxul si slăbiciunile orientale si cu aceasta ura si antipatia reciprocă. Desele invaziuni in adevăr au contribuit mult la dezvoltarea civilizatiunii, dar ce folos? că au omorât nationalitatea si industria.” (pag.26) Asa scria, la 1891, D. Pappazoglu, in cartea sa despre fondarea Bucurestiului. Preocesul pe care il descria el a continuat. Mai ales după incheierea Războiului Rece.

O ultimă redută a identitătii nationale, greu de cucerit, este Biserica Ortodoxă Română. O institutie AUTOCEFALA. O institutie care nu se supune globalizării, care isi păstrează traditiile, care nu acceptă prozelitismul sau expansiunea cultelor neo-protestante. Asa se explică atacurile difuze, anonime – cele mai multe – din ultima vreme, impotriva sa. Construirea Catedralei Nationale pare, pentru acestia, prin simbolul său, o adevărată sfidare. O formă de rezistentă impotriva acestei cruciade.

Sigur, BOR va trebui să se modernizeze. Sigur, va trebui să-si amplifice functia socială. Sigur, preotii – mai ales cei din zonele rurale – vor trebui să se supună, in totalitate, regulilor de integritate. Dar dincolo de aceste corectii necesare, Biserica ortodoxă trebuie să rămână, asa cum a fost, de-a lungul secolelor, un protector al identitătii nationale românesti. Din acest punct de vedere, ea este o prezentă nevăzută si la Parada militară de astăzi.

68 Răspunsuri to “Biserica si identitatea natională”


 1. 1 fostă basarabeancă decembrie 1, 2015 la 10:18 am

  La mulți ani și mulțumesc!

 2. 2 Dana Diaconu decembrie 1, 2015 la 10:38 am

  Ma tem ca „agenturile straine” s-au infiltrat deja in BOR si i-au silit pe preotii nostri sa circule doar cu cele mai scumpe marci de masini, toate straine! Mintile lor au fost deja spalate caci nu mai pot propovadui Cuvantul Domnului dintr-o Biserica ci doar dintr-un Maal! Ca si PSD-ul si Biserica lor se naruie distrusa din interior in timp ce arata cu degetul spre exterior! Din fericire nici Credinta in Dumnezeu cat nici Iubirea de Tara nu au nevoie de acordul sau binecuvantarea lor! Ei au primit rol de stindard dau ales sa fie pres!
  La multi ani Romania, romanul simplu te iubeste si-si iubeste Biserica urmand calea credintei chiar daca protii ei au iesit din drum!

 3. 3 George Ban decembrie 1, 2015 la 10:47 am

  Independență și suveranitate.
  Egalitate în drepturi.
  Avantaj reciproc.
  Neamestec în treburile interne.

  Nu contează cine a enunțat aceste principii. Important este că sunt corecte și ar trebui respectate. Știu că vă apucă râsul, dar un râs amar…

 4. 4 serbanfl decembrie 1, 2015 la 10:55 am

  B.O.R. ? A fost autocefală.
  Atacurile la Biserica Ortodoxă, ca instituție, dar și la persoanele ce o slujesc, și-au făcut deja efectul. Nu va fi desființată – dar se va menține presiune pe ea, ca-n pilda stalinistă cu arătarea pisicii.
  Revin cu observația de acum un an.
  Johannis a câștigat alegerile, dar NU pe Internet, cum șmecherește se laudă gașca macovistă, ci prin ieșirea în masă la votare, chiar și a celor ce nu mai aveau acest obicei de multă vreme! Județele sărace din Moldova n-au mare densitate de internauți, dar au mare densitate de creștini ortodocși practicanți!
  După nenorocirea din clubul Colectiv, au fost necesare 4 zile pentru ca să se adune 30.000 de persoane la Universitate (de vineri până marți), dar dacă Patriarhul a spus la predica din ziua votului că „de multe ori binele românilor a venit de la cei de neam străin”, în câteva ore s-a obținut recordul de prezență la urne!

 5. 5 Cris decembrie 1, 2015 la 11:12 am

  Interesant ce spuneți.
  Până acum nu m-am temut de globalizare, dar văd că în spatele ei se pot ascunde multe pericole.

 6. 6 Adrian B. decembrie 1, 2015 la 11:13 am

  La multi ani Romania si romanilor !

 7. 7 George Ban decembrie 1, 2015 la 11:40 am

  Ieri a început la Paris mult așteptata Conferință Climatică, de la care se așteaptă să adopte măsuri pentru limitarea creșterii temperaturii globale ca urmare a activităților umane.
  Pentru fixarea ideilor: Activitățile umane emit în prezent 5 % din bioxidul de carbon emis de surse naturale (oceane, plante, animale, vulcani, etc.). Se susține că bioxidul de carbon emis natural este reabsorbit, în special de oceane și vegetație. Dar bucățica de 5 % produsă de om nu mai poate fi absorbită (?) și se acumulează în atmosferă. Să zicem că așa este!
  Care sunt sursele de bioxid de carbon uman? Producția de energie electrică și Celelalte Industrii: 46 %; Agricultura: 24 %; Transporturi (automobile, camioane, trenuri, avioane, vapoare): 14 %; Incălzire locuințe cu altceva decât energie electrică: 6 %; Altele: 10 %.
  Dintr-odată dispare mitul salvării cu automobilul electric: ponderea automobilului în emisiile totale este mică, iar a folosi energie electrică înseamnă tot emisii de CO2.
  Dacă vrem să facem ceva trebuie să acționăm la energia electrică, la celelalte industrii și la agricultură. Dar marea majoritate a acestora se află în țările dezvoltate economic. Deci a lor este responsabilitatea. Or ce constatăm la Paris? Se insistă că țările SĂRACE să facă industrii „verzi”! Din start, problema e pusă fundamental greșit și va genera încă un eșec!
  Propaganda americană este grețoasă și mincinoasă și în această problemă! Ni se spune că China este acum cel mai mare emițător de bioxid de carbon, așa că este arătată cu degetul și i se cere răspicat să ia măsuri! La CNN ni se dau imagini cu Beijing în ceață. Ni se spune că e smog, dar nu ni se spune și temperatura! Dar să ne uităm mai atent: emisia de CO2 calculată pe cap de cetățean este în China de 3 (trei) ori mai mică decât în SUA!!! Ce măsuri să ia China? Să-și elimine singură 1 miliard de cetățeni?
  Mie personal, singura măsură serioasă care se poate lua, dacă ne sperie atât de mult încălzirea globală, este înlocuirea centralelor electrice pe cărbune și petrol cu hidrocentrale sau cu centrale nucleare. Pentru alte măsuri, să întrebăm tehnocrații adevărați.

  Tinând cont de cele de mai sus, discursurile bombastice de la Paris ale marilor lideri mondiali, pot fi sintetizate intr-un cuvânt: gargară!

 8. 9 Marius decembrie 1, 2015 la 12:40 pm

  BOR ar trebui sa o lase mai usor cu „simfonia” sau mai abrupt spus cu „cezaro-papismul” si sa faca mai putine „pogoraminte” adica compromisuri.

 9. 10 CRI decembrie 1, 2015 la 1:30 pm

  Cred ca multi dintre noi se gindesc si cugeta in sinea lor DC nu ne unim cu fratii nostrii de peste Prut !_Cine si ce ne impiedica sa facem acest pas ??_..Nimeni din exterior cred !_Tot noi suntem cei care am vrea sa ne unim cu Ei dar in acelasi timp nu prea am vrea ! Din terte motive de natura mai degraba economica dar si politica !_Daca s-ar face un referendum in ambele tari rezultatele ar fi cele previzibile, adica un Da !_..Din pacate intresele politice si economice ale politicienilor de pe ambele maluri ale Prutului nu converg si sunt cu totul altele decit ale cetatenilor obisnuiti !_Ca sa numai amintim ca-k-lasa politica de la Chisinau in materie de Coruptie le da lectii la Hotii nostrii consacrati de la Bucuresti, plus faptul ca majoritatea dintre Ei is legati prin relatii si afaceri cu Rusia-mama, s.a.m.d._..Deci putem concluziona ca dincolo de demagogia obisnuita si tipica politicenilor nostri care ne mai cinta la vioara melodia unificarii cu fratii nostrii de peste Prut, deocamdata acesta Unire e doar un vis indepartat_..

 10. 11 Bibicu decembrie 1, 2015 la 1:39 pm

  Moto : „Tot ce vine asupra noastră,
  de la noi vine.”

  (r)VORBE DE DUH ÎN VĂZDUH

  Un gospodar cu faimă trecută de fruntarii
  Avea în stăpânire mândră hulubărie,
  Cu rase mult râvnite, de iubitori, şi de canalii,
  Motiv să aibă-n slujbă bun paznic cu simbrie,
  Arcaş din tată-n fiu, săgetător de meserie.
  Căci chip nu mai era să-nfrunte pasărea de pradă,
  Un şoim ce-şi lua partea, frecvent, la zi lumină,
  Să-şi umfle guşea goală, chiar să facă paradă
  Pe sub cupola cerului; fiinţă ucigaşă şi meschină
  Având, de poţi să crezi, pe moartea concubină.
  La oră de balet, evoluând, un stol de voiajori
  Fu răvăşit de fiara-naripată ce-l ia pe cel .firav,
  În croncănit admirativ din spre un pâlc de ciori.
  Paharu-i plin, săgeta morţii pleacă de la arcaşul brav.
  În premiră, şoimul, cunoaşte gustul morţii, suav.
  Mai are timp să vadă că ampenajul săgeţii ucigaşe
  E de la rasa lui, că „tot ce vine mereu asupra noastră,
  De la noi vine”, răspunzătoare fie acele gene laşe.
  Virtutea, mândria şi curajul nu-s flori de pus în glastră.
  Sădiţi-le în glia ţării ca să trăiască-n rasa voastră.

 11. 12 Radu Humor decembrie 1, 2015 la 1:55 pm

  DEZMEMBRAREA ROMANIEI

  PROHODUL ROMANIEI
  – Lasati agentii lui Soros sa iasa in strada! –

  Stimati manipulati,
  Am fost loviti, sistematic, in stomac, in anii ’80, pentru a iesi in strada impotriva unui comunism care abia acum se instaleaza, urland „Libertate!” si am primit o „Democratie” de n-o putem duce! Cu complicitate interna ne-au distrus toate capacitatile de productie si ne-au furat tot, lasandu-ne fara locuri de munca si fara viitor. Lipsa de carte, de asistenta medicala, de mijloacele minim necesare supravietuirii, au venit ulterior. Cine ne-a invins? Marii asasini economici si financiar-bancari transnationali! Au incercat sa ne lase si fara tara in 22 Decembrie 1989, in 15 martie si 13 iunie 1990, in 1991, 1992, 1999 etc. ….. dar n-au reusit! Pentru ca infruntau niste generatii de romani cu stiinta de carte, care inca mai puteau gandi si care, inca, mai puteau compara: „Olanda, Israelul etc. sunt cat un judet de-al nostru, dar infinit mai puternice economic. De ce? Sunt ei genii si noi tampiti? Au ei sapte perechi de si noi niciuna?”. Vazand ca nu ne pot distruge dintr-o singura lovitura, au adaptat Planul Prozorowski (1810) la noile realitati. Din 16 noiembrie 2014, ne confruntam cu o „lovitura de stat in cascada”, adica ne lovesc, programat, pe etape. Manipulandu-ne pe Facebook si agitatnd tinerii postdecembristi, formati fara istoria, geografia economica, limba si literatura neamului, ne-au facut sa uitam sfatul testamentar al sfantului martir Constantin Brancoveanu: „In nemti nu avem nici o nadejde, precum nu am avut niciodata pana acum si ne rugam lui Dumnezeu sa nu avem niciodata de-a face cu dansii!”. Si ne-au ales, pe post de presedinte, un neamt cu destule bube legislative in cap, dovedite intre timp, pentru a ne starpi „coruptia”. Pentru ca problemele sociale si financiare, datorita tenacitatii SCMD si CNSC, dupa trei ani de tradare a USL, gratie coabitarii, extern impusa, cu tiranul asasin Basescu, au inceput sa fie rezolvate.
  In ce scop au iesit, atunci, in strada, minunatii tineri romani, in preajma Zilei Nationale 2015? Pentru ca au fost manipulati sa sprijine Neamtul in tentativa, zilnic programata, de a da, anticonstitutional, jos, Guvernul national si a starpi democratia parlamentara. Lovit cu tigaia in cap de amanta, simtind ca e pe duca, decrepitul miliardar, George SOROS, care investeste, de 26 de ani, milioane de Euro, in zeci de mii tineri romani spalati pe creier, grupati in ONG-uri transnationale, a hotarat ca, inainte de a da socoteala Satanei, trebuie sa-si vada visul implinit – desfiintarea Romaniei ca stat!
  Hecatomba de la „Colectiv”, provocata, ca si decesul ministrului Milea in 1989, a constituit pretextul. Pe un fond de solidaritate nationala fara precedent, cand toata tara plangea sacrificarea, inexplicabila, a zeci de tineri nevinovati, presedintele Romaniei anunta, cu cinism, ca era nevoie ca acestia sa moara pentru ca guvernul sa cada si a incitat la iesirea in strada. O iesire fara un obiect concret, fara perspective, pe ideea ca cineva trebuie sa ia nota ca vrem doar sa fie bine si tot romanul sa prospere. Tot presedintele a dat si lozinca, la fel de siderala, „Jos coruptia care ucide!”. A fost secondat de Traian Basescu si de oameni de afaceri deghizati in ziaristi, care au manipulat in directia obiectivului vizat: „Demisia!”. Pe fond, agenti externi si tradatori interni au pregatit mimarea razboiului civil. Pentru a doua oara (ca si-n 16 decembrie 2014) criza a fost dezamorsata de catre cei care i-au sugerat lui Victor Ponta sa-si dea demisia. Guvernul ales si democratia au cazut si ne-am trezit, in locul lor, cu un guvernator si cu viceguvernatori impusi de Banca Mondiala, FMI si George Soros. Dar nu le este destul! Vor distrugerea Romaniei si o fac, pas cu pas, prin readucerea in strada a tinerilor care nu au inteles nimic.
  Ceausescu a fost asasinat in ziua de Craciun. Se vrea asasinarea Romaniei de Ziua ei, 1 Decembrie 2015. Semnalul l-a dat tot presedintele, care a refuzat sa marcheze Ziua Nationala in fata reprezentantilor marilor puteri, sub pretextul ca niste tineri au fost asasinati in cluburi din Bucuresti si Paris. A uitat ca aceasta zi nu este una „de chermeza”, ci de comemorare a celor peste 969.000 de tineri morti cu arma in mana, in anii 1916 – 1919, pentru ca noi sa avem o Tara numita Romania. A uitat si zecile de mii de patrioti romani dezertori din armatele de ocupatie austro-ungara si tarista sau voluntari din SUA si Canada care au murit, tot atunci, pentru acelasi ideal. Si, ceea ce este si mai jignitor, a uitat ca tocmai a serbat cu sampanie, la Cotroceni, instalarea ginerelui Sefului Serviciilor Secrete Franceze, pe post de Guvernator al Romaniei. A nu se intelege ca Franta are vre-un amestec. In spate se afla, nu numai transnationalele, ci si traditionala prostie germana care, dupa inmormantarea Uniunii Europene (2003) a transformat Europa Occidentala intr-o anexa a Rusiei Imperiale a Tarului Putin.
  Agentii lui Soros, agentii monstruoasei coalitii ruso-germane, care vizeaza distrugerea Europei, vor sa pecetluiasca, simbolic, de Ziua Nationala, si desfiintarea Romaniei. Tradatorii se pregatesc intens la Cluj, Timisoara, Odorhei, Sfantu Gheorghe, Miercurea Ciuc si Bucuresti. Spalatii pe creier ai lui SOROS indeamna, de luni de zile, pe Facebook, sa se iasa in strada pe 1 Decembrie. Impotriva Parlamentului, impotriva Democratiei, impotriva Romaniei. De ce si in numele a ce? Daca sobolanii iti invadeaza casa, ii starpesti, nu dai foc acesteia la vreme de iarna! Drept urmare, in numele Societatii Civile Organizate, adresez, tuturor romanilor care mai gandesc, rugamintea de a-si lamuri copiii si nepotii ca fac jocul asasinilor Romaniei si ai propriului lor viitor.
  Pe cale de consecinta, dragi romani, in noaptea de 1 spre 2 Decembrie 2015, STATI IN CASE! Lasati doar asasinii (straini si romani) si tradatorii (constienti sau nu) de neam si Tara, sa iasa in strada! Pentru ca rudimentele Armatei, Jandarmeriei si Politiei Romane sa-si poata face datoria. Cu sau fara voia pseudogeneralilor, pseudochestorilor si ministrilor impusi de cloaca politica internationala!
  De 167 de ani clamam, fara folos „DESTEAPTA-TE ROMANE!”. Daca maine, 1 Decembrie 2015, in ceasul al 14-lea nu ne desteptam, ne vom merita soarta si nu vom mai avea nimic de facut decat sa reinviem indemnul luptelor impotriva dictaturii basiste: „Mai bine un sfarsit cu groaza, decat o groaza fara de sfarsit!”.
  Asa sa ne ajute, pe cat meritam, Dumnezeu!

  30 noiembrie 2015
  HONOR ET PATRIA! VAE VICTIS!
  P / Consiliul National al Societatii Civile,
  Presedintele SCMD,

  Col.(r) dr. Mircea DOGARU

  http://sindicatulcmd.blogspot.ro/20

 12. 13 Mikael Tincu decembrie 1, 2015 la 1:56 pm

  Ati spus ‘Sigur, BOR va trebui să se modernizeze. Sigur, va trebui să-si amplifice functia socială. Sigur, preotii – mai ales cei din zonele rurale – vor trebui să se supună, in totalitate, regulilor de integritate.’
  Nu cred ca aveti dreptate.
  In Romania normala si curata BOR are un loc important in viata de zi cu zi iar in Romania cosmopolita si fara memorie BOR nu exista decat cel mult la botez si la inmormintare.
  Biserica nu are de ce sa se modernizeze, spiritualitatea si civilizatia Sfantei Sofia fiind superioare ateismului zilelor noastre. Este suficient sa intelegem trecutul pentru a depasi presupusa lipsa de modernism a societatii si a bisericii.

 13. 14 Mihaela Erika Petculescu decembrie 1, 2015 la 2:04 pm

  @ Zev

  Sfera publică şi cea privată tind desigur să interfereze, totuşi nu şcoala este datoare să transmită copiilor valorile familiale tradiţionale, ci familia. Mai mult chiar, dat fiind că morala publică în Europa este inspirată de religia creştină – a cărei legitimitate socială nu poate fi negată – instituţiile religioase – la noi BOR – au datoria să se implice şi ele în educarea tinerei generaţii (şcoli confesionale, acordarea de burse, organizarea de cursuri, conferinţe, tabere – eventual gratuite -, excursii, pelerinaje, etc. )

  Rolul educaţiei şcolare în cadrul învăţământului de stat este însă de a-i transforma pe indivizi în cetăţeni raţionali, inculcându-le alături de o „religie civică” şi un sistem logic de gândire în care să poată integra constant noile cunoştinţe dobândite pe parcursul activităţii profesionale şi al vieţii. Este nevoie aşadar ca şcoala să-l înveţe pe copil că orice concepţie filozofică trebuie să treacă de examenul raţiunii ( şi al ştiinţei într-o oarecare măsură ) înainte de a fi acceptată. Acesta este motivul pentru care în multe ţări, unele cu o veche tradiţie democratică, Suedia, Danemarca, Estonia, Marea Britanie, Spania, etc., orele de religie sunt non-confesionale, secularizate sub forma unor informaţii referitoare la istoria religiilor.

  Cum Constituţia noastră asigură libertatea de conştiinţă şi garantează liberul exerciţiu al cultelor, acest principiu implică şi laicitatea sistemului şcolar de stat ca un cadru protector al drepturilor omului, altminteri unii copii şi adolescenţi învaţă încă de pe băncile şcolii că aparţin unei minorităţi pentru care nu se mai respectă egalitatea formală a cultelor. De aici până la intoleranţă religioasă mai este doar un pas.

  Aşadar laicitatea nu limitează religia, ci protejează spaţiul public, o necesitate vitală astăzi datorită pericolului islamist. Pe teritoriul României există o minoritate musulmană în creştere, unele comunităţi stabilite aici de sute de ani, altele recente, dar datorită diversităţii geografice a fidelilor precum şi a diversităţii lor doctrinale ( suniţi, şiiţi ) apar dificultăţi relaţionale între statul român şi islam. Deja reprezentanţii cultului musulman au atras atenţia asupra existenţei unor lăcaşuri de cult neautorizate unde se transmit „idei religioase necunoscute”, adică idei radicale, fundamentaliste : aplicarea «ad litteram» a versetelor Coranului, care în marea lor majoritate reprezintă comentarii referitoare la evenimente din timpul vieţii profetului Mahomed.

  La rândul său, ISIS a publicat pe siturile jihadiste atât o înregistrare video în care România este inclusă în „coaliţia diavolilor” cât şi o hartă ce înglobează România în viitorul califat islamic. Dacă ultimul scenariu ţine de o propagandă menită să ofere motivaţie fanaticilor sinucigaşi, prima posibilitate – un atentat islamic bazat pe o logistică oferită de musulmanii de aici – nu este de exclus.

  Astăzi, 1 decembrie, mai mult decât în oricare altă zi, ar trebui să ne gândim la ce ne dorim pentru ţara noastră. Visul meu, chiar dacă ar putea părea unora utopic, este o Românie ai cărei locuitori să simtă că ceea ce-i uneşte este mai important decât ce-i desparte. Iar laicitatea spaţiului public reprezintă unul dintre mijloacele cele mai eficiente pentru îndeplinirea acestui ideal.

 14. 15 M25 decembrie 1, 2015 la 2:12 pm

  @AN: Poate Parintele Constantin Necula ar putea schimba unele lucruri… Cine stie ?PS: Imi place poza …

 15. 16 Liviu Bejan decembrie 1, 2015 la 2:18 pm

  De abia acum, dupa cateva ore, am inceput sa misc cate un deget dupa ce am citit magistrala cuvantare prezidentiala, care cuvantare m-a paralizat de admiratie. Asa este, trebuie sa avem incredere in institutii; si mai ales, zic eu, inca paralitic, in institutiile numite intreprinderi interjudetene pentru utilitati; tot un fel de multinationale, dar mult mai mici.

 16. 17 Liviu Bejan decembrie 1, 2015 la 2:25 pm

  Coplesit inca de cuvintele prezidentiale, pana ce voi fi in stare sa ii scriu o scrisoare dlui Juncker prin care sa il rog sa creeze 2-3 milioane de posturi de comisari europeni pentru cetatenii romani, ma gandesc ca madamele care tot ataca BOR vor sa ne transforme intr-un popor de mormoni; asta pentru ca asa le-ar veni si lor randul o data la doua – trei saptamani si, apoi, ca le-ar putea da ajutor si bietelor elvetience, din moment ce ieri s-a comunicat in presa internationala atingerea pragului de 10000 de cai agresati sexual in Elvetia, anual.

 17. 18 Cris decembrie 1, 2015 la 2:32 pm

  În general, sunt împotriva teoriei conspirației/complotului, însă nu pot să nu recunosc că nu toate se fac la lumina zilei.
  Dar, pentru a afla cât de cât dacă în spatele unor acțiuni aparente se ascund alte intenții, trebuie să ai informații sigure și din mai multe domenii, care să ducă la o concluzie logică, verosimilă, obținută după mulți ani de observații.
  Sunt sigură că dv. aveți aceste informații și experiența necesară procesării lor.

 18. 19 Liviu Bejan decembrie 1, 2015 la 2:38 pm

  Hotarat lucru, romanii sunt un popor de hateri! S-au strans 25000 de oameni ca sa-l dea jos pe Ponta si de abia 10000 ca sa-l aplude pe Iohannis.

 19. 20 Mocanu Manuela decembrie 1, 2015 la 2:38 pm

  Cum ilaturam romanii capabili ca dvs.!Sunteti o capacitate!Multumim!

 20. 21 blogideologic decembrie 1, 2015 la 3:00 pm

  Principala platformă de ideologie belakunistă în România de acum este revista Historia.ro editată de Ion Cristoiu.

 21. 22 Radu Humor decembrie 1, 2015 la 3:23 pm

  La mulţi ani !

  P.S.
  Şi ţie Andrei, toate gândurile de bine şi spor în împlinirea tuturor viselor minunatei tale familii ! Vise care, nu întâmplător, sunt şi ale noastre !
  La mulţi ani !

 22. 23 Ghita Bizonu' decembrie 1, 2015 la 3:43 pm

  Cica DICOT ar fi dejucat un atentat al unui extremist ungur.
  Zilili trecute a fots furat drapelul national si in locu lui pus cel secuiesc.
  Mai inainte unii au iesit in strada cerand autonomie …
  Oare intamplator? Sau cu leagatura cu “lipsa de fast” proclamata de Kaiser Klaus?!
  Se stie ca Iohannis este din Sibiu ..
  Ce nu se stie este ca in 1916 , cadn armata romana a intrat in Ardeal in zona Sibiului unii germani (sasi) s-au jucat de-a farctirorii francezi. Adica de-a partizanii (cestie ciudata ptr niste menti. As zice chiar “rusinoasa”)
  Iar comandantii romani s-au jucat si ei. De-a germanii in Belgia ocupata si au reprimat in cel mai pur stil teutonic (ca tot aveam rege german , nu?!)

 23. 24 Donkeypapuas decembrie 1, 2015 la 3:56 pm

  Instaurarea regimului fanariot – mitropolitul Antim Ivireanu asasinat
  Instaurarea regimului regulamentar – mitropolitul Grigorie Dascălul exilat
  Instararea regimului autoritar-cuzist – mitropolitul Sofronie Miclescu otrăvit
  Instaurarea bolşevismului – mitropolitul Irineu Mihălcescu asasinat
  Instaurarea fesenismului – încercarea de alungare a Patriarhului Teoctist

 24. 25 CRI decembrie 1, 2015 la 3:57 pm

  Nu vedeti ca ca toti politicenii in frunte cu Base’ ne cinta aceasta melodie a Unirii din cind in cind sau cind isi mai aduc Ei aminte?…ca sa nu mai spunem ca tot Base’ la adoptat si la facut deputat pe basarabeanul Eugen Tomat_A, pardon am vrut sa spun Tomac_..Care o fi explicatia ??..Eu is depasit_…cit despre biserica sa auzim numai de bine ~..

 25. 26 Donkeypapuas decembrie 1, 2015 la 4:03 pm

  @tovarăşa Petculescu
  Mai lăsaţi propaganda satanist-ateo-marxistă (conform Richard Wurmbrand)… Nu mai confundaţi (intenţionat) laicitatea cu SECULARISMUL că nu e kuşer deloc.
  Şi, îninte de a tasta…, aţi face bine să vă informaţi un piculţ şi în alte privinţe. De exemplu, radicalii „islamişti” provin în majoritate COVÂRŞITOARE din familii ATEE din Occident. Şi asta e o confirmare blândă (găsiţi studiul pe RFI, preluat şi pe Digi) a faptului că BOLŞEVICII AU DEVENIT SUBIT ISLAMIŞTI FERVENŢI. După modelul Carlos-Şacalul care şi el, după ce a fost vajnic soldat al Revoluţiei roşii, l-a apucat brusc dorul de Coran. În timp ce stătea cu votca într-o mână, gagicile în cealaltă mână şi kalaşnikovul la cap. că de rugăciuni – fie ele şi musulmane – nu avea nici un rost să fie întrebat. Nu le ştia (ştie)!

 26. 27 papasha decembrie 1, 2015 la 4:11 pm

  LA MULTI ANI ROMANIA !

  1. ROMANI , LUATI AMINTE CA NU-I DE GLUMA CU ” OCULTA DESTABILIZARE LIBERA SI DEMOCRATICA ” , CATRE O COLONIZARE TOTALA SI ARMONIOASA , PAS CU PAS , CU DRAGOSTE SI COLABORARE INTRE TOATE REGIUNILE CU A U T O N O M I E TERITORIALA . !!!

  INTERESANT ARTICOL , DAR INTERESANTE ( % ) SUNT SI C O M E N T A R I I L E !!!

  http://www.cotidianul.ro/rusia-fundatiile-lui-george-soros-amenintari-la-adresa-ordinii-constitutionale-si-a-securitatii-272258/

  http://www.antena3.ro/actualitate/sinteza-zilei-monica-macovei-327383.html

  2. pt. tractoristul dragnea , care pute a izmene de cioban nespalat chiar prin sticla de la tv si pt. sculer-matriterul zbognea , un hai siktir de pupuincuristi , de frica puscariei si a pierderii scaunului , ati trecut in barca ghiolbanisului , sa va fie rusine parvenitilor
  ( numai papagalul de ponta n-a inteles nimic ce-i cu voi prin ograda PSD-ista si i-ati furat si cheile de la magazia animalului pontist , care , azi insa , ne-a zis IN ENGLEZA , la mare mishto de retardat manelist , de la scara de bloc din spate , de langa ghena de gunoi de unde pute mereu , ca : „Keep calm and love România” )

  http://www.stiripesurse.ro/psd-s-a-dat-cu-pre-edintele-klaus-iohannis-a-fost-o-decizie-corecta_975029.html

  PS BAI ANIMALELOR DE POLITICIENI SANTAJABILI SI PENALI , DA DIASPORA AIA CURATA CARE L-A PUS LA BUTOANE PE GHIOLBANIS , DE CE SARBATORESTE ZIUA NATIONALA PE LA AMBASADE SI CONSULATE , CU CHIOLHANURI CU POTOL SI CU SPRITURI , SI IN TARA E INTERZIS ????,

  DE CE TACE GHIOLBANIS ?
  DACA PROVINCIALUL INTERZICEA CHIOLHANURILE DIN STRAINATATE , DIASPORA AIA CURATA CARE SE CALCA IN PICIOARE SA PRINDA UN MIC , O SARMA SI UN SPRITZ MOKA , IL FACEA MUCI , DAR ACASA E ADORMIREA MAICII DOMNULUI ……..!

  3. Si intre timp , javra ordinara revine , cu un tupeu inimaginabil , fara ca nimeni sa-l deranjeze cu ABSOLUT NIMIC din toate gunoaiele in care a fost amestecat , iar trepanatii isi fac poze cu skaraotzky !!!!

  „Oricum, indiferent unde am fost şi ce am făcut sau ce voi face, va rămîne ROMÂNIA MEA. Încercaţi şi dumneavoastră”, scrie javra pe faceboocile lui flatulate .

  Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/traian-basescu-mesaj-controversat-de-1-decembrie_1840996.html#ixzz3t4uJqkvt
  Follow us: @realitatea on Twitter

  http://www.stiripesurse.ro/traian-basescu-in-verva-maxima-la-parada-s-a-luat-de-to-i-adversarii-politici-e-un-balci_975026.html

  4. Legat de punctul 1 , interesanta escaladare , de la boul ala cu papusa lu’ Avram Iancu , la treaba cu steagurile nationale nearborate pe cladirile institutiilor de stat , la furtul steagului national de pe cladirea primariilor unde hunii bantuie ca sacalii , la ASTAZI , ATENTAT TERORIST CU BOMBA ARTIZANALA !!!! CE URMEAZA ????

  CINSTE VOUA , ALORA DE-AVETI IN SUFLET SCRIS „PATRIA A PRIORI” , CA FARA VOI ERAM COPIII PLOII !!!

 27. 28 blogideologic decembrie 1, 2015 la 4:28 pm

  Dramaturgul George Bernard Shaw descria creştinismul celtic după o vizită făcută în anul 1910 la mănăstirea Skellig Michael, astfel : “Această mănăstire nu aparţine unei lumi în care am trăit şi am lucrat. Este parte componentă dintr-o lume a visului!” http://www.nytimes.com/2015/12/06/travel/star-wars-ireland-skellig-michael.html?hpw&rref=travel&action=click&pgtype=Homepage&module=well-region&region=bottom-well&WT.nav=bottom-well&_r=0

 28. 29 santinela decembrie 1, 2015 la 4:45 pm

  Biserica nu va fi clintita indiferent cite greseli face.Tinerii „ametiti” din Piata indiferent ce mesaje dau pe facebook parintilor( si aia din diaspora care cica au ales un presedinte necuvintator ) este egal cu zero in lupta cu biserica !

 29. 30 nastase decembrie 1, 2015 la 5:07 pm

  Donkeypapuas,
  unele comentarii nu ce să caute pe acest blog.

 30. 31 nastase decembrie 1, 2015 la 5:10 pm

  Donkeypapuas,
  nu am detalii de la instalarea regimului fanariot. In schimb, dacă sugerati că fesenistii au incercat „alungarea” Patriarhului Teoctist, vă inselati. Chiar din contră.

 31. 33 Centru decembrie 1, 2015 la 6:34 pm

  Poti sa fii roman , bun roman , fara sa fii neaparat ortodox .
  Monseniorul Ghika , beatificat recent .
  Nu revin asupra Bisericii Greco- Catolice , a lui Inochentie Micu si a urmasilor lui .
  Romano-catolicii moldoveni din Roman , Iasi sau Cotnari …

 32. 34 Adrian B. decembrie 1, 2015 la 7:18 pm

  Foarte corecte observatiile dumneavoastra despre cum s-a schimbat lumea in ultimii ani , despre paradigma in care traim , felurile perfide de a cuceri un stat ( razboiul este ultima solutie ; ong-urile si tradatorii prima ) , despre alienarea unor termeni ca ” national ” , ” patriotism ” , etc.

  Insa aceste lucruri li se intampla si tarilor din jurul nostru . Si multe dintre ele au reusit sa gestioneze aceste lucruri mult mai bine decat noi . Nu ma uit mai departe de Ungaria si Polonia ( chiar zilele acestea ) , unde liderii au fost lideri si au reusit sa-si impuna punctul de vedere .

  Insa de la un premier care s-a speriat de lista lui Barosso ( sau Macovei ?) ce pretentii mai poti sa ai ?

  Cred ca la momentul decembrie 2012 , un politician mai curajos si mai pregatit decat Victor Ponta ar fi putut corecta foarte multe din mizeriile care se intampla astazi in Romania . Cel putin legat de procurori , soarta Parlamentului , abuzuri , ong-uri , presa aservita , capital romanesc si ambasade straine . Ar fi putut sa-i aseze pe fiecare la locul lui .

  Pur si simplu , Victor Ponta a fost un politician prea mic pentru vremuri asa de mari . Este exclusiv esecul dansului .

  http://www.flux24.ro/scandal-in-polonia-dupa-ce-noul-guvern-a-schimbat-sefii-serviciilor-secrete-urmeaza-curtea-constitutionala/

  http://romanian.ruvr.ru/2013_09_30/Victor-Orban-propune-nationalizarea-companiilor-de-utilitati-5820/

 33. 35 Radu Humor decembrie 1, 2015 la 7:27 pm

  „Astăzi, 1 decembrie, mai mult decât în oricare altă zi, ar trebui să ne gândim la ce ne dorim pentru ţara noastră. Visul meu, chiar dacă ar putea părea unora utopic, este o Românie ai cărei locuitori să simtă că ceea ce-i uneşte este mai important decât ce-i desparte. Iar laicitatea spaţiului public reprezintă unul dintre mijloacele cele mai eficiente pentru îndeplinirea acestui ideal.”

  Se cunoaşte că n-aveţi habar, nu numai despre ce vorbiţi, dar nici despre ce se învaţă la orele de religie !
  Spre deosebire de altele, ortodoxia îndeamnă la a-ţi iubi aproapele. Şi asta în sens biblic, religios, nu carnal, cum vreţi să fie învăţaţi copiii la orele de educaţie sexuală pentru care cu siguranţă, una ca dvs. nu numai că visează,. dar sigur militează !
  P.S.
  Să nu uităm că programele şcolare sunt puricate la sânge, ca nu cumva să apară diferite probleme care ar putea să insulte minorităţile (mai ales una dinte ele 😉 )
  Când vine vorba de noi, de români, se poate trece sau măslui uşor, mai ales Istoria şi Cultura, rescrise după bunul plac al unor activişti, din ce în ce mai obraznici şi plini de idei, care de care mai trăznite !
  Vezi chestia cu trecerea delfinilor în rândul persoanelor, cu drept de vot, probabil cu care defilează, încă fără cămaşă de forţă, un activist ambigen !
  Aş propune să se aprobe un schimb de locuri :
  Delfinul în Parlament şi ăsta în mare. Sau măcar în acvariu.
  Să se mai răcorească niţel …

 34. 37 Donkeypapuas decembrie 1, 2015 la 9:06 pm

  Vă rog să citiţi „Memoriile” lui Bartolomeu Anania, unde acesta se dă de gol ca participant la complotul pentru înlăturarea Patriarhului. De asemenea, dezvăluie şi numele din structura CFSN care au participat: Mazilu, Voican Voiculescu, Pleşu. Sau, ca să fie mai uşor, citiţi partea a treia a articolului „Ciudatele Memorii ale lui Valeriu (Bartolomeu( Anania” de pe blog – daţi o căutare pe Google şi o să ajungeţi la articol – cu extrase din respectivul volum ordonate cronologic, nu aşa cum le-a prezentat, cu tentă de dezinformare, autorul.
  PS: ar fi interesantă şi perspectivba dumneavoastră asupra acelor zile pentru că, iată!, trec anii şi lucrurile devin istorie.

 35. 38 Liviu Bejan decembrie 1, 2015 la 9:09 pm

  Poate ca va face placere sa vedeti, sau sa revedeti, primul film cu James Bond, Dr. No,1962. Sean Connery a primit, pentru acest rol, usd 0,1 milioane. Niste anisori mai tarziu, Daniel Craig a primit, pentru rolul din Skyfall, usd 17 milioane.

 36. 39 Camelian Propinatiu decembrie 1, 2015 la 9:15 pm

  Cearta cu postacii vine de la saracia in obiective turistice a Capitalei. Oricâta zâzanie va implementa Necuratul in postromânism Catedrala Mantuirii Neamului tb terminata, chiar fara BOR, având a intra intr-un circuit TURISTIC ce va mai include Sofia (Catedrala Alexander Nevski), Belgrad (Catedrala Sfantul Sava), Szeged (Catedrala Votiva), Budapesta (Szent István-bazilika, unde se simte si sudoarea iobagilor Ardealului), Esztergom (unde a fost arhiepiscop Nicolaus Olahus, – Primatial Basilica), Praga (Catedrala Sfantul Vitus) si Cracovia (Catedrala Sfanta Maria si Catedrala Wawelului), cu final in Oas, Bucovina si Basarabia.

 37. 40 Cezar decembrie 1, 2015 la 10:51 pm

  E bine că ați scris aceste lucruri domnule, Năstase… poate mai realizează și alții că BOR e singura instituție care mai are într-adevăr credibilitate și că din acest motiv poate fi în caz de necesitate liantul națiunii și canal diplomatic. Și nu e nevoie să fim religioși pentru a apăra Biserica. Eu, de exemplu, sînt foarte departe de a mă număra printre practicanți…

  Multă sănătate!

 38. 41 T-Rex decembrie 2, 2015 la 12:20 am

  @Centru, credinta fiecaruia nu are a face cu patriotismul. De exemplu, etnicul machiar de cetatenie romana care a incercat un act de terorism (felicitari „organelor”!) poate ca se roaga la Diavol, treaba lui, dar un bun roman nu este. Nu este nici macar un bun maghiar, ci este un ticalos. un fricos, pentru ca atenteaza la vietile unor oameni care nu au nici o vina. As spune asta despre oricine, indiferent de etnie. Cred ca orice terorist ar trebui sa ia inchisoare pe viata daca nu ii reuseste „actul”, iar daca omoara oameni nevinovati trebui executat sumar, eventual de polite cind il „prind”. Asa fac francezii.

 39. 42 Adrian B. decembrie 2, 2015 la 4:42 am

  @ George Ban
  decembrie 1, 2015 la 11:40 am

  Mie personal, singura măsură serioasă care se poate lua, dacă ne sperie atât de mult încălzirea globală, este înlocuirea centralelor electrice pe cărbune și petrol cu hidrocentrale sau cu centrale nucleare. Pentru alte măsuri, să întrebăm tehnocrații adevărați.
  ………………………………………………………………………………………………

  Ce-o sa facem daca e seceta , cum a fost anul acesta ? Mai functioneaza hidrocentralele alea ecologice ? Se poate face racirea la centralele nucleare ? Eu zic ca nu prea … Asta ca sa nu mai amintim de accidentele de la Cernobal si din Japonia si de faptul ca Germania a anuntat închiderea tuturor centralelor nucleare pana in 2025 .

  Din ce stiu eu , centralele pe carbune /petrol pot functiona 365 de zile , 24h/24h . Ceea ce nu se intampla la celelate tipuri de centrale .

  Eu zic sa-i lasam pe cei calificati sa se ocupe de astfel de lucruri … De aceea exista energeticieni , hidrotehnisti , etc.

  Cat priveste discutia aceasta despre schimbarile climatice si ecologie , ea aduce si o mare doza de ipocrizie . Cei mai mari poluatori ai planetei ( SUA – peste 40% din gazele de sera ) au refuzat sa semneze acordul de la Kioto .
  Adica si-au aparat economia !!!

  Conflictul acesta dintre industrializare si ecologie va exista tot timpul dar trebuie privit si abordat cu echilibru si cu foarte mare atentie .

  Toate tarile sarace stau extraordinar de bine cu ecologia . Si invers 🙂

  Depinde de noi ce vrem …

 40. 43 Dezideriu Dudas decembrie 2, 2015 la 7:18 am

  @ nastase

  Sunt impresionat de forta si taria cu care faceti afirmatii atat de transante. Sper ca “sistemul” sa inteleaga ca trebuie sa fiti evaluat ca oportunitate si nu ca pericol….Din sistemele de management superior transmisesem odata catre “elitele romanesti” ( “ Proiect de integrare a valorilor Grupului Grivco” ), o idee care cred ca in Europa de Est era deja folosita, dar nu in economie….: PENTRU A FI PRIMUL PE PIATA, ATACA-TE SINGUR !….Din ceea ce “se stia”…, a ramas ideea de “a fi primul in piata”…

  Dvs. faceti o radiografie esentializata a dezastrului. Stim oarecum, din toate perspectivele si abordarile, de acest dezastru. E drept, dvs. contextualizati global precis situatia. Cum depasim aceasta etapa, in sensul de a actiona in vreun fel ? Voi reveni cat de carand cu sistemul de cursuri de excelenta diplomatie – relatii bilaterale…. / economie / educatie-cercetare, inspirat de FET….Poate fi instrumentarul necesar unui inceput….

  P.S. La adunarea generala a FET din acest an i-am facut o propunere d-lui Titus Corlatean ref. la Rep. Moldova ( in contextul “unirii din 2018”…). La forta “mea” ( recentul “vector Eugen Caliman” este util, dar nu poate fi suficient acum, pentru o demarare sistematizata…), mai mult de ce am transmis apoi FET pe aceasta tema, nu avea rost sa inaintez….Vad insa ca “Romania curata” (nu agreez decat 50 % demersurile lor, restul de 50 % cred ca alieneaza in continuare Romania…) vine cu un proiect interesant : FONDUL (de investitii ) MOLDOVA. Am postat si eu acolo ceva. Stiu ca in mediile elitare romanesti nu poti fi, si-si ci doar ori-ori…Romania, din pacate, este si-si…., in timp ce romanii, ori-ori…., o formula sigura de alienare si de obturare a interesului national ( pentru “persoanele sensibile”, a se citi “obturare a patriotismului”…)
  Tema dvs. ref. la BOR este reluata apasat si de d-nul Adrian Severin pe blogul sau. O sa-i citesc cu atentie cele 3 articole pe tema. Desi d-nul Severin este un “trocaderist” cunoscut, nu s-a speriat odata de “socolisti”…..Poate e o matrice de perceptie care ma va ajuta sa inteleg mai bine…, de ce o ultima reduta spre ratiune, pare a fi un apel la irational…La o prima evaluare, sunt de acord si eu ca decat atatea ratiuni potrivnice “interesului national” ( la sensibili…: “patriotismului” ), mai bine un irational, national….

 41. 44 blogideologic decembrie 2, 2015 la 8:49 am

  De 1 decembrie anul acesta, patricianul saxon Klaus Iohannis le-a demonstrat ostensiv etnicilor români că “revoluţia lor” din decembrie 1989 a fost act suicidar.

 42. 45 blogideologic decembrie 2, 2015 la 8:55 am

  @ Centru
  Greco-catolicii români nu aveau sentimentul de comunitate. Numai împreună cu ortodocşii formau Comunitatea.

 43. 46 nastase decembrie 2, 2015 la 9:33 am

  Donkeypapuas,
  sunt sigur de un singur lucru: respectul imens pe care i l-am purtat Patriarhului Teoctist.

 44. 47 ANNA decembrie 2, 2015 la 9:35 am

  AVETI MARE DREPTATE , DLE NASTASE,iar copacul este superb prezentat in desriere….

 45. 48 dorucoarna decembrie 2, 2015 la 9:35 am

  @Papasha,

  Pe mine m-ai facut ghiolbanist, OK, Dragnea ttractorist, baselu jabra, ceilalti idioti, dar matale?
  Iti spun eu, fazan!

  @George, mai, daca toate fostele tari comuniste ar fi ajuns ca noI, te-as crede…

 46. 49 santinela decembrie 2, 2015 la 10:27 am

  Mama ce manifestatie a fost in seara de 01.12.2015.facuta de „facebookisti”. De la 1 milion cu cit se laudau au ramas citiva tembeli ce se trinteau pe jos si unul care racnea in megafon. Astia vor sa „schimbe”.Ce sa schimbe niste nima-n drum ??

 47. 50 ZeV decembrie 2, 2015 la 2:36 pm

  Mihaela Erika Petculescu
  decembrie 1, 2015 la 2:04 pm

  ,, Visul meu, chiar dacă ar putea părea unora utopic, este o Românie ai cărei locuitori să simtă că ceea ce-i uneşte este mai important decât ce-i desparte.”

  Da, si au visez, de multe ori, colorat si in 3D. (Z)
  As fi curios sa aflu la ce anume va ganditi ca i-ar putea uni pe romani, intr-o majoritate semnificativa.
  Eu, de exemplu, nu ma gandesc nicio clipa la oengeuri.

 48. 52 blogideologic decembrie 2, 2015 la 3:34 pm

  @ Adrian Năstase spune : „sunt sigur de un singur lucru, respectul imens pe care i l-am purtat Patriarhului Teoctist.”
  Afirmaţia dumneavoastră devine credibilă în această formulare gramaticală. Totuşi ea nu-i include pe „Mazilu, Voican Voiculescu, Pleşu”. Este bine că v-aţi disociat – în fine!- de Pleşu

 49. 53 fostă basarabeancă decembrie 2, 2015 la 4:30 pm

  Mihaela Erika Petculescu
  decembrie 1, 2015 la 2:04 pm

  Ceva timp în urmă eram în stare să mă bat pentru ceea ce spuneți dumneavoastră. Aveți dreptate, dar numai teoretic, într-o societate ideală. Considerați că poporul, luat în totalitatea lui, dar și ca o multitudine de indivizi, este suficient de matur în evoluția sa, ca să fie lăsat să „zburde” liber pe pajiști filozofice? Mă tem că am reevaluat. Dacă geniala filozofie și morală creștină poate fi îmbrățișată de către om numai sub umbrela misticismului, dacă poate fi adoptată numai dacă este de origine divină, supranaturală, din partea mea, noroc bun! Am ajuns la concluzia că un popor se simte un popor atunci când e legat nu doar de rațiune, limbă, cultură și istorie dar, mai ales, din motive… nu știu cum să le spun… Cred că mă înțelegeți.

  Dacă în acest moment omul răspunde numai la acest stimul, asta este.

  Pe de altă parte, oamenii cu sutană, care sunt și ei oameni, mănâncă, beau, se plimbă cu mașina și savurează orgasmul fix ca noi, ar trebui să fie un exemplu de moralitate, modestie, smerenie… Statul ar avea numai de câștigat dacă pământenii ce slujesc Biserica ar contribui la educația și bunăstarea publică. Cred că Biserica trebuie să capete statut non-profit, să afișeze transparent orice venit bănesc, să înființeze instituții preșcolare de învățământ, supraveghere și suport profesional pentru copii după orele de școală, întrucât pe sărăcia asta trebuie să muncească ambii părinți. Mai spuneți dumneavoastră altele. Amestecul în politică ar trebui pedepsit penal, dacă nu există moralitate în acest sens. Biserica trebuie să fie exemplu de toleranță. Toți am avea de câștigat.

  Asta și altele asemenea, în acest spirit, înțeleg eu prin modernizare.

  M-aș lungi la vorbă, dar în gaura asta de lume n-am semnal…

 50. 54 Oscar Wilde decembrie 2, 2015 la 4:49 pm

  D. Pappazoglu considera fanariotismul, ca de altfel majoritatea istoricilor din secolele al XIX-lea și al XX-lea, ca o perioadă de regres din istoria noastră, luând în considerație doar grecizarea instituțiilor, venalitatea funcțiilor, regimul fiscal asupritor, ignorând reformele în spiritul despotismului luminat, modernizarea legislației și chiar încercarea de a elabora o Constituție, publicată în Mercure de France, dar mai ales efortul boierilor de a atrage atenția Puterilor asupra situației românilor, prin memoriile pe care le adresau acestora, la încheiera tratatelor de pace la Kuciuk Kainardji,Nemirov, Focșani, București, în urma războaielor ruso-austro-turce desfășurate pe teritoriul Țărilor Române. În aceste memorii, cereau neutralitatea teritoriului românesc, respectarea de către turci a vechilor capitulații și punerea Principatelor Române sub protecția Puterilor.
  Cât despre rolul BOR în definirea și apoi păstrarea identității naționale, ne-ar trebui zile întregi de discuții, având în vedere rolul pe care l-a avut în menținerea ortodoxiei în Transilvania, în traducerea ,tipărirea și circularea în tot spațiul românesc a numeroase cărți în limba română, în înființarea și susținerea școlilor, în tot spațiul românesc ( primele traduceri în limba română au fost realizate în secolul al XIV-lea la Mănăstirea Peri, în Maramureș, prima școala pentru copiii moților a fost înființată la Mănăstirea Râmeț în secolul al XVII-lea și exemplele pot continua).
  Nu cred că vom vedea vreodată vreun patriarh, mitropolit la parada militară de Ziua Naționala, dupa cum nu vom vedea vreodată vreun cardinal al Franței sau al altui stat catolic la parada militară a zilelor naționale ale acelor state! Biserica are regulile ei și nu poți globaliza o religie sau moderniza vreun cult, pentru că se transformă și devine alt cult, așa cum a fost în perioada Reformei sau a creării bisericilor neoprotestante.

 51. 55 Criticos decembrie 2, 2015 la 5:15 pm

  Dle A.Năstase
  Iată ce am înțeles eu, cumulând fotografia cu articolul: ”Stejar, extremă urgență”. După comentariile citite, puțini au văzut ”extrema urgență”. Curios mi s-a părut apelul la depășirea stării de ură din finalul discursului prezidențial (pe care l-am citit în cele din urmă) După știința mea e cel dintâi și am multe semne de întrebare.

 52. 56 Criticos decembrie 2, 2015 la 6:49 pm

  @M.E. Petculescu
  În condițiile actuale de extremă urgență – pe care dl A.Năstase le prezintă cu luciditate și maximum de claritate – BOR e privită ca factor de influențare național și cineva aici, pe blog, și arăta presiunile pe căi diverse la care e supusă deja. Utopia – de sorginte iluministă – mi se pare o glumă în contextul actual. Nu v-ați gândit, spre exemplu, de ce convertirile la Islam sunt atât de frecvente în Occident? Și eu nu mă refer la prozeliții ISIS! Bazaconiile cu sentimentul de excludere pe care nu se știe cine le-ar avea mi-au amintit de decizia – care s-a dovedit inutilă și stupidă – a primăriei londoneze, sau poate doar a lanțurilor transnaționale de magazine – de a exclude orice referire explicită la Crăciun în reclamele și decorațiunile din decembrie. Motivul invocat tot acesta a fost.

 53. 57 blogideologic decembrie 3, 2015 la 12:41 am

  @Oscar Wilde spune: +respectarea de către turci a vechilor capitulații+
  Otomanii le respectau. Problema este că britanicii şi ruşii nu le respectau. Să luăm numai cazul Capitulaţiunii de la 1740. Care stabilea legitimitatea frontierei răsăritene pe Bugul pontic. Girată de riga Louis XV şi de otomani. Când Le Bien Aimé moare la 1774, britanicii şi ruşii se reped şi încheie tratatul de la Kuciuk Kainargi care dădea Rusiei Romania nord-pontică. Abia Winston Churchill restabileşte aplicabilitatea Capitulaţiunii de la 1740 în cel de al doilea război mondial. Scrie în mod expres în Memorii.

 54. 58 Oscar Wilde decembrie 3, 2015 la 4:29 pm

  blogideologic- Tocmai ca, incepand cu secolul al XVIII-lea, turcii nu au mai respectat vechile capitulatii: au platit austriecilor cu Bucovina in anul 1775 datoria pentru oglinzile venetiene achizitionate pentru impodobirea palatului sultanului. Pentru ca s-a opus, domnitorul fanariot Grigore al III-lea Ghica a fost omorat de turci. Este singurul domnitor omorat de turci, inainte de a fi mazilit. Intr-adevar, Rusia a acceptat aceasta intelegere, de aceea boierimea a inaintat memoriile respective. Va urma Basarabia la 1812.

 55. 59 blogideologic decembrie 4, 2015 la 10:07 am

  @Oscar Wilde
  Da, ştiu. Povesteşte frumos Alexandru Vlahuţă. Dar parcă anul a fost tot 1774. An blestemat. Dacă nu erau înţelegerile de-atunci, n-am mai fi avut împărţirea lumii la Yalta.

 56. 60 Oscar Wilde decembrie 4, 2015 la 9:07 pm

  blogideologic- O fi povestind frumos Vlahuta, dar eu ma bazez pe docimente. Asadar, prin Conventia din 7 mai 1775, de la Constantinopol, Poarta a acceptat sa cedeze habsburgilor nordul Moldovei. Ulterior, prin Conventia de la Palamutka, s-au mai rapit 46 de sate romanesti. Cei drept, regimul militar austriac a fost instaurat din anul 1774 si va dura pana ce Bucovina va fi alipita Galitiei (1786), dar oficial anul anexarii Bucovinei este 1775, cand a fost incheiata Conventia la Constantinopol.
  La Yalta, cand Romania a fost „crucificata”, Puterile aveau nevoie de URSS, pentru a infrange Germania si nu le-au pasat de soarta popoarelor central si estic europene. De aia turbeaza Putin acum, pentru ca Puterile au uitat de grozaviile facute de Hitler si se „inchina” cu smerenie Germaniei si au uitat, de asemenea, de sacrificiul poporului rus sovietizat, care a dat cea mai mare jertfa umana in cel de Al Doilea Razboi Mondial. Vorbim de gulagurile rusesti care nu au fost mai dure decat lagarele naziste! Nu vorbim de masacrul hortistilor in Transilvania, dupa cum nu vorbim de distrugerile pe care le-au facut austriecii lui Bucov in Transilvania, de distrugerea monumentelor in Bucovina de aceiasi austrieci civilizatori, de jefuirea Manastirii Mera si profanarea mormantului lui Constantin Cantemir si aruncarea osemintelor in Milcov, de furtul tezaurelor dacice si romane din Transilvaniade catre austieci, ci numai de ceea ce a ramas din tezaurul Romaniei la rusi si despre multe alte fapte istorice la care inchidem ochii ca sa nu-i deranjam pe vecini sau pe Puteri.!

 57. 61 blogideologic decembrie 5, 2015 la 1:11 pm

  @ Oscar Wilde
  Vă felicit pentru text. Mă bucur sincer că nu sînt eu “ultimul Mohican” care se bate. Evident, citisem documentele acelea. Eu căutam de fapt un document care să cuprindă în mod expres Capitulaţiunea pentru Bucovina. Nu există. Logofătul Tăutu a încheiat numai o Capitulaţiune generală pentru Moldova. Fără ca aceasta să fie defalcată în provincii. Probabil cafeaua prea fierbinte l-a împiedicat să continue! Dar nu-i târziu nici acum ca această defalcare să constituie subiectul unei teze de doctorat.

 58. 62 Cris decembrie 5, 2015 la 8:05 pm

  Și în cazul Bisericii Ortodoxe Române, ca și în cazul politicienilor, medicilor, funcționarilor, polițiștilor…, se face o generalizare păguboasă.
  Sigur că există preoți hrăpăreți, necinstiți, fără har, fără rușine, inculți, retrograzi…, dar asemenea prelați există și printre catolici, greco-catolici, armeni, budiști…
  De ce să generalizăm când avem nenumărate exemple de preoți curați, temători de Dumnezeu și dedicați misiunii lor?

  În privința Marii Catedrale Ortodoxe, fără a fi un creștin-ortodox practicant, cred că trebuie să avem și noi o biserică monumentală, cu atât mai mult cu cât construcția nu e finanțată doar de la Buget, ci și din sponsorizări și donații.
  Am văzut în toată Europa bazilici și catedrale care mai de care. Ele au fost făcute în Evul Mediu și la 1800, cu cheltuieli imense, cu sacrificarea unor vieți, dar acum sunt admirate, iar țările în care se găsesc sunt invidiate.

 59. 63 Oscar Wilde decembrie 7, 2015 la 12:26 pm

  blogideologic- daca nu gasiti documentele pe care le cautati in culegerea lui Hurmuzachi, mai mult ca sigur le veti gasi in Arhivele Turciei. Insa acolo e foarte greu de cautat, avand in vedere ca doar 10% din documentele arhivei sunt clasificate, conform regulilor arhivisticei. Va trebuie luni intregi sa gasiti vreun document si trebuie sa cunoasteti neaparat limba slavona. Daca va intereseaza un doctorat in acest domeniu, luati legatura cu profesorul universita I. Todirascu, de la universitatea ieseana, care a cercetat multe documente din arhiva turceasca. Sunteti tanar, puteti sa va dati un doctorat. Eu l-am sustinut acum 15 ani, dar in Antichitate-in istoria religiilor -si nu vreau sa-l fac pe al doilea., in istoria medievala sau moderna, mai ales ca nu stiu nicio „boaba” din limbile ruse si slavona veche.

 60. 64 blogideologic decembrie 7, 2015 la 7:41 pm

  Acum mă gândesc care este ponderea creației românești la cultura slavonică. Se spune că atunci când a vizitat catedrala din Reims, țarului Petru Velichii (lui de fapt îi plăcea să i se spună Imperator) i-a fost prezentată o biblie slavonică scrisă de un român. Mă întreb și eu dacă avem voie să ignorăm, ori să depreciem, acele eforturi intelectuale aproape supraomenești ale românilor. Se tratează disprețuitor (exceptându-l pe Constantin Noica) Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Theodosie, doar pentru că au fost scrise în slavonică ! Însă rușii le-au copiat integral -inclusiv numele românești – într-un text apocrif.

 61. 65 Oscar Wilde decembrie 8, 2015 la 1:53 pm

  Rusii recunosc, de asemenea, ca cele mai bune școli de miniatură din centrul și estul Europei erau cele din Țările Române unde au fost copiate sau scrise lucrări originale de o mare valoare artistică. Dacă suntem corecți, trebuie să le spunem ungurilor că prima școală de miniatură a întemeiat-o la Budapesta Matei Corvin ( în timp ce în Moldova existau astfel de școli cu 200 de ani înainte) și să le amintim ucrainienilor că la Kiev, tot un român le-a făcut o astfel de școală: Mitropolitul Movilă, iar pe Mitropolitul Dosoftei, aflat în exil în Polonia, l-au rugat Episcopul Kievului și Patriarhul Moscovei să le traduca din limba greacă în limba slavonă numeroase cărți, printre care și Istoria Bisericii.
  Marele păcat al românilor este snobismul și faptul că nu își cunosc valorile culturale. Și nu mă refer la cei cu studii medii, ci la cei care se pretind intelectuali. Mulți dintre ei au vizitat monumentele din străinătate și nu au habar câte comori are această țară!


 1. 1 Adrian Năstase, de 1 Decembrie: O ultimă redută a identității naționale este Biserica Ortodoxă Română | Punctul pe știri Trackback pe decembrie 1, 2015 la 1:51 pm
 2. 2 La multi ani Romania, oriunde te-ai afla! « Motanul Incaltat Trackback pe decembrie 1, 2015 la 9:14 pm
 3. 3 Cultura slavonică | Blog ideologic Titus Filipas Trackback pe decembrie 8, 2015 la 7:06 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: