Relatiile Romaniei cu Rusia

DSCN2382

 

 

 

In cadrul cursului, recent incheiat la FET, au fost prezentate parteneriatele strategice sau relatiile speciale ale Romaniei cu SUA, Polonia, Turcia, China, Rusia,  Germania, Franta, Republica Moldova, Ucraina, Serbia, etc. Cei care au tinut prelegerile respective au fost personalitati deosebite ale diplomatiei sau ale vietii publice romanesti. Eu am prezentat relatia Romaniei cu Rusia, punand accentul pe evolutiile (si involutiile) de dupa incheierea Razboiului Rece.  L-am invitat la aceasta prelegere – si m-am bucurat ca a acceptat invitatia Fundatiei –  pe ambasadorul Federatiei Ruse la Bucuresti, domnul Oleg Malginov. Eu am prezentat un punct de vedere romanesc despre relatia bilaterala iar ambasadorul Malginov a prezentat puctul de vedere rusesc. Cei care trebuie sa se pronunte in legatura cu aceasta formula de prezentare sunt cursantii. Oricum, se pare ca au au fost extrem de interesati.

Sigur, am aflat ca Rusia este ne-frecventabila – in conditiile in care presedintele Frantei tocmai o frecventase. Pe de alta parte, incidentul de la Parlament, cu protestul delegatiei ucrainiene – dincolo de argumentele lor, infirmate de comunicatul MAE – a dovedit lipsa de respect a ucrainienilor pentru gazde.

Pentru ca e week-end si pentru ca as vrea sa-i enervez pe unii analisti, va voi cita dintr-o carte mai putin cunoscuta, „Istoria fondarei Orasului Bucuresti, capitala regatului Roman”, publicata in 1891, de catre Lt.-Colonel D. Pappasoglu, un venerabil militar, care s-a ocupat cu cartografierea, culegerea si clasarea a numeroase asezaminte istorice si religioase. Cartea pe care am mentionat-o a fost scrisa la varsta de 80 de ani si este plina de intelepciune. Iata opiniile sale in legatura cu Rusia (repet este vorba de o evaluare, in primul rand, a unor fapte din secolul 19):

„Romanii astazi se bucura de libertatea castigata de ei insisi cu sangele lor. Romanii sunt recunoscatori glorioase Rusii, care prin sacrul ei sange, i-au protejat un secol intreg, ca adevarati coreligionari si le-au intors neatarnarea. Le-a asigurat munca tihnita a bratelor, organizarea administratiei lor si formarea ostirii strajuitoare a hotarelor. Rusia este amica cea mai sincera a romanilor care vor venera in eternitate sangele ei varsat pe campurile noastre”(pag.35)

Sigur, secolul 20 a fost mai complicat. Ii rog, totusi, pe analistii de la unele televiziuni de stiri sa nu se enerveze foarte tare. Randurile de mai sus nu le-am scris eu, ci un erou al armatei romane care a cunoscut istoria intregului secol 19. Secolul 20 nu a fost prea favorabil acestor relatii. What about the 21 st century? Se spune ca pesimistii invata limba chineza iar optimistii limba rusa. Unii prefera sa-si puna aceasta intrebare in engleza.

75 Răspunsuri to “Relatiile Romaniei cu Rusia”


 1. 1 centru noiembrie 28, 2015 la 10:53 am

  Nu stiu cine este acest general de la 1891 , sa nu uitam ca eram in epoca in care pescuia Caragiale pentru a-si scrie capodoperele .
  Armata de la 1880 – 1916 , cadrele ei , nu aveau calitati extraordinare , Constantin Bacalbasa ne-a transmis imaginea lui Mos Teaca , generalii lui Carol I cu raspunderi in august – septembrie 1916 – Aslan si Basarabescu la Turtucaia , Crainiceanu si Popovici cu armatele in fata Sibiului si Brasovului – sunt responsabili de indecizie , incompetenta si lentoare in fata unor forte inamice inferioare in numar , care i-au batut .
  Rusii in anii 1820 – 1850 au adus , e sigur , modernitatea in Muntenia si Moldova inecate in jegul putorii corupte a curtilor fanariote , a parazitilor albanezo-greci din jurul lor ( urmasii lor populeaza azi Bucurestiul si sunt campioni la scuipatul pe Romania ) – Kiseleff ,soseaua lui , Regulamentul Organic . Pandurii , uniforma lor , rusii i-au creat , nu ?
  Intre armata turca , bazata pe militii venite din Anatolia – basbuzucii – si cea rusa , cred ca autohtonii erau mai in siguranta cand ofiterul strain in gazda era Lev Tolstoi si nu treizeci de indivizi imprevizibili si agitati turci .
  Nu putem uita , in secolul 19 , raptul a jumatate din Moldova , repetat la 1878 , cand Rusia a rapit din nou accesul la Dunare si Mare – Ismail , Chilia , Bolgrad .
  In secolul 20 da , rusii au oprit in decembrie 1916 invadatorii germani in Vrancea si Galati , un milion de soldati rusi au tinut linia frontului toata iarna 1916 – 1917 , armata romana fiind in plina deruta .
  Tot in secolul 20 rusii au taiat scurt prostitutia maghiara si a lobbyului ei la englezi cu ” cea mai mare parte a Transilvaniei de Nord ” asta in ciuda curtii pe care o faceau Moscovei cercurile aristocratice de la Budapesta si in ciuda prezentei la Moscova a mii de comunisti unguri …

 2. 2 Dana Diaconu noiembrie 28, 2015 la 11:23 am

  Subiectul ma depaseste cu totul ca sa pot comenta ceva dar pot povesti ceva: am intrat intr-o galerie de arta din Praga. Proprietarul vorbea la telefon in limba rusa. Cand si-a incheiat convorbirea m-a intrebat plin de amabilitate de unde sunt. I-am raspuns: „din Romania, stiu, dumneavoastra sunteti din Rusia, v-am auzit vorbind la telefon”. Nu m-am confruntat in viata, niciodata, cu atata ura indreptata spre mine din privire si din fiecare fibra a corpului, s-a intors cu spatele si a plecat spre biroul sau. Colega mea, care era in alt colt al galeriei si care nu a surprins scena, l-a salutat in timp ce ne indreptam spre iesire. Domnul era la fel de incruntat si de abatut la birou. Nu a raspuns. Colega mea a crezut ca nu a auzit, l-a salutat a doua oara, a treia oara si acesta intr-un efort parca supraomenesc s-a smuls din lumea tenebra in care-l adancisem eu si cu o voce schimonosita de durere mai mult decat ura a raspuns la salut, trezindu-se oarecum si privindu-ma vinovat! I-am raspuns sobru din privire ca „nu face nimic”! Stiam de la scoala ca noi nu am dus niciodata razboaie de cucerire, nu am facut niciodata nimic rau, intotdeauna ne-am aparat. Am citit atunci o pagina reala din istorie fara sa deschid nici o carte! Din pacate istoria este in mana catorva oameni, noi restul, scriem, citim sau ne supunem ei!

 3. 3 Liviu Bejan noiembrie 28, 2015 la 12:06 pm

  Un articol interesant, insa exista argumente ca romanii au platit gesturile rusesti uneori mai scump decat a facut. De exemplu, prezenta militara rusa, din 1828 si dupa, a adus mari daune materiale locuitorilor, a facut tara sa se indatoreze cu 10 milioane de piastri spre a satisface pretentiile armatei ruse, elitele tarii au avut de indurat jigniri din partea rusilor, calatori straini afirmand derularea unui jaf sistematic (Wiki). In plus, literatura finantista romana (de popularizare) a afirmat faptul ca rusii au pus in circulatie moneda – hartie fara acoperire, fortand populatia sa o accepte pe post de plati rusesti, moneda fara valoare care a trebuit sa fie rascumparata de statul roman dupa plecarea rusilor. Jaful a fost urias si, in opinia mea, nu justifica pseudoconstitutia numita regulament organic si nici numele lui Kiselev dat unui bulevard bucurestean.La 1877-1878, Romania a fost cat pe ce sa fie ocupata, in sensul de a deveni parte a Imperiului Rus si probabil ca Romania este unul dintre putinele cazuri in care unei tari invingatoare in razboi i-a fost luat din teritoriul national. In primul razboi, Rusia a pus in practica un acord pe care l-a avut, in primul rand in folos propriu, nu a facut decat lucruri pe care s-a angajat sa le faca, in schimb, in 1917-1918, rusii revolutionari au incercat sa ocupe Moldova. La umilitoarea pace de la Buftea s-a ajuns fiinca rusii s-au inteles cu germanii si le-au permis germanilor accesul in Ucraina, pentru o perioada de timp, ca garantie, ceea ce a facut ca Romania sa se trezeasca avand germanii si in spate, nu doar fostii aliati retrasi din razboi. Eu unul – si cred ca nu sunt singurul – ma lipsesc bucuros de astfel de prieteni si prietenii. Schimburi comerciale? Da, in masura in care rusii au ceva de oferit noua iar noi ceva de oferit lor. Atat – si recuperand toate teritoriile romanesti. Sa nu uitam ca, atunci cand a dorit sa dezvolte armament nuclear, Ceausescu avea in vedere o singura tara, URSS. Vedere valabila si acum. Dincolo de comert, pretenie cu unii care ne scuipa si ne ameninta tot timpul? Cu unii care si-au promovat in topul conducerii un asasin de romani?

 4. 7 ML noiembrie 28, 2015 la 2:40 pm

  Mă bucur că vă distanțați, cu eleganța, ironia și inteligența care vă sunt proprii, de „talibanii” anti-Rusia, ca și de toți fanaticii diverselor fobii și clișee.
  Dacă Hollande se întâlnește cu Putin, înseamnă că e în interesul luptei contra terorismului, pentru binele omenirii. Dacă vreun român de frunte ar face același lucru (și ar mai fi și pesedist pe deasupra!), ar însemna că ne aruncă direct în ghearele comunismului ! Jale mare !
  Și da, mi s-a părut și mie deplasat protestul ucrainenilor. Probabil că au considerat Senatul României tot un maidan, fiindcă au văzut, de curând, manifestându-se în piață…

  Saul Bellow (ale cărui rădăcini rusești sunt binecunoscute) spunea că o carte este precum un șopron modern, o căsuță în care spiritul se adăpostește. E ceea ce simt și eu când citesc multe dintre textele dumneavoastră.
  Mulțumesc !

 5. 8 blogideologic noiembrie 28, 2015 la 3:04 pm

  @ Centru
  Sigur Lev Tolstoi, pentru că este Leo Grosu. Familie de boieri autohtoni din Romania nord-pontică. Imperiul Rus ne-a furat mereu din resursa umană. Astfel, şcoala de elevi-cazaci de la Volgograd a fost creată de românul Vlad Stratulat. Dar modelul urmat de Imperiul Rus este cel otoman. Murad I a aplicat nemilos politica Devşirmé în Romanija pentru a fabrica elita militară şi administrativă a Imperiului Otoman.

 6. 9 Adrian B. noiembrie 28, 2015 la 3:11 pm

  Cheia succesului in Romania : facultate particulara si cursurile ” SRI ” …

  http://www.cotidianul.ro/cine-a-castigat-scaunul-lui-horia-georgescu-272152/

 7. 10 Fragmentarium Politic noiembrie 28, 2015 la 3:37 pm

  Marturisesc ca si etnostereotipurile mele, in ceea ce ii priveste pe rusi, au primit o lovitura neasteptata in Cehia. Am fost de doua ori la Praga si o data la Brno, unde m-am invartit in medii nu tocmai profane in politica externa si in istorie militara. La intrebarea fata de cine cehii au rezerve mai mari (cred ca de fapt am folosit cuvantul „frica”), fata de rusi sau fata de germani, mi s-a raspuns, transant, ca fata de germani. Am fost descumpanit, dupa ce rememorasem tot ceea ce se intamplase in august 1968 (invazia din Cehoslovacia). Am analizat si evenimentele din 1956, din Ungaria si din Polonia, pe care le-am pus in oglinda cu cele din Ucraina si din Siria de azi, dar si cu tot ceea ce s-a intamplat din 2001-2003 incoace (cred ca intelegeti de ce). Pastrez pentru mine concluziile la care am ajuns, voi pronunta doar o data, 23 august 1939, si numele unui pact, Ribbentrop-Molotov. Daca urmarile (consecintele) lor nu ar fi dainuit, dupa 1945, evenimentele nationaliste ungare si poloneze din 1956 si cele romanesti din 1968, nu cred ca ar fi existat… Si, cred, nici paradoxala si nociva raceala, din prezent, a esticilor europeni fata de estica Rusie…

 8. 11 Adrian B. noiembrie 28, 2015 la 3:40 pm

  Se spune ca pesimistii invata limba chineza , optimistii invata limba rusa si realistii invata sa traga cu pusca …

 9. 12 T-Rex noiembrie 28, 2015 la 3:48 pm

  Dialogul este prima cale de a intelege lucrurile mai bine. Trebuie date fiecarei parti oportunitatea sa isi exprime punctul de vedere. Apoi se pot cauta idei comune. Romania, Rusia si celelalte state atit in Europa dar peste tot as spune, au in comun problema a terorismului. E adevarat, Romania e putin afectata azi, dar potential poate fi afectata foarte rau, pentru ca apartine acestui spatiu european. Nu am eu timp sa elaborez, dar terorismul cred ca nu are doar cauza religioase, ci este legat de tipul de violenta si saracie ce emana din capitalismul practicat in tarile |civilizate”.

  O alta problema comuna este rezolvarea chestiunilor bilaterale, si apoi a celor regionale. Eu cred ca daca Romania ar lucra mai aproape si mai atent cu Rusia, s-ar gasi o cale de rezolvare a problemelor din Transnistria. Cred ca Rusia nu s-ar mai impotrivi (asa cum o face azi tacit) unirii Republicii Moldova cu Romania, daca s-ar discuta serios chestiunea etnicilor rusi de acolo. Parerea mea este ca parteneriatul nostru cu SUA, desi ne avantajeaza strategic si militar, a pus cauza unirii cu Moldova la o mare distanta.

  Referitor la colaborare, americanii vad ca au interes sa isi aduca companiile energetice (petroliere) si sa aibe in Romania un control. Aici cred ca se ciocnesc direct cu interesele Rusiei. Stim ca este un rezultat al fricii statelor mici de a nu depinde de Rusia. Romania vorbeste de independenta energetica, dar daca aceasta „independenta” se va face sub control american, atunci ne iluzionam singuri. Eu as coopera si cu amricanii si cu rusii, ca sa pot sa am putere de negociere mai mare, stiind ca nu voi fi niciodata „independent”.

 10. 13 T-Rex noiembrie 28, 2015 la 4:11 pm

  Rusia este o mare putere militara de care chiar si americanii tin cont, si pe care o testeaza acum in Siria. Are potential sa devina si o mare putere economica. Chestiunea Crimeei este dramatizata. Realitatea e ca dreptul international e ca si un semn de circulatie pe care scrie „STOP”. Daca un camion extra tonaj trece pe rosu, masinutele mici se opresc, chiar daca soferii injura si tuturor ne-r place ca semnele de circulatie sa fie respectate de toti participantii la trafic.

  In Crimeea nu a murit nici un soldat ucraenian, si nici un civil. Toata populatia din Crimeea a votat democratic, fara sa fie fortata, sa apartina Rusiei. In viitor, aceasta zona va fi o zona sigura, aparata, si nu se stie niciodata ce va aduce viitorul. Uitindu-ne in trecut, aceste ocupatii aduc si avantaje. Se mai dezvolta atit Transilvania daca nu era in Imperiul Habsburguc si raminea sub turci? Se mai energiza romanismul?

  Terorismul a revigorat nationalismul, insa odata distrus focarul infectiei, ne vom intoarce iar la ce dorim sa avem: o lume in care sa nu ne fie frica sa calatorim, sa ne putem misca liberi si sa ne stabilim unde vrem.

 11. 14 Mikael Tincu noiembrie 28, 2015 la 4:19 pm

  In Siria se inchide ciclul bolsevic si Moscova va desecretiza arhivele revolutiei din octombrie (lucru anticipat cumva de Soljenitin), se inchide si ciclul istoric initiat de Petru cel Mare, Godusarul (confirmat de impartirea Ucrainei intre Vest si Est) si vom aluneca impreuna pe orbita Chinei. Si pentru prima data dupa 200 de ani cred ca vom fi buni prieteni.

 12. 15 T-Rex noiembrie 28, 2015 la 4:21 pm

  Rusia a trecut pe rosu si a fost amendata de europeni si americani. Dar de cite ori nu a trecut SUA pe rosu si nu a amendat-o nimeni?

  Iata ca avem nevoie unii de altii. Rusia este pavaza pentru Europa la Est, inclusiv Romania, pentru islamismul radicalizat. Chiar si Ucraina are nevoie sa colaboreze cu Rusia pe tema asta.

  Eu sunt un mare fan al ideii de pace. Citeodata pacea trebuie impusa, asta e realitatea istorica. Sper ca razboiul in Siria sa fie scurt si de succes. Ar trebui ca si americanii si rusii, cetateni simpli sa isi intrebe guvernele cit o sa dureze. Apoi mai e nevoie ca americanii si rusii sa francezii sa asigure o tranzitie in Siria spre o alegere administrativ teritoriala care sa mentina pacea. Am auzit multi politicieni care cer „democratie”, si cred ca e o mare prostie. Democratia vestica este un pericol pentru aceste culturi.

 13. 16 blogideologic noiembrie 28, 2015 la 4:47 pm

  Ronald Reagan, un Jeffersonian, deci aflat în sincronism cultural cu ideologia naţionalismului românesc, a creat sintagma The Empire of Evil pentru a descrie Rusia. Mihail Gorbaciov, un buharinist, deci aflat în opoziţie cu ideologia naţionalismului românesc, a deturnat această sintagmă pe 2 decembrie 1989 la Malta, pentru a descrie România ca pe un Imperiu al Răului.

 14. 18 centru noiembrie 28, 2015 la 5:47 pm

  @Dana Diaconu – ai fost extrem , extrem de neinspirata si lipsita de tact . Cine te-a pus sa-i spui tu , necunoscutului , fara sa-i fii prezentata , ca e din Rusia si ca l-ai ascultat la telefon vorbind ruseste ? O magarie .
  Credeai ca-ti va sari la gat de bucurie turuindu-i ” sunt din Romania ” ?
  Poate daca aveai clasa si aratai ca vrei sa cumperi ceva .

 15. 19 Cris noiembrie 28, 2015 la 6:49 pm

  O fi Rusia „nefrecventabilă”, dar TREBUIE frecventată, dovadă că liderii țărilor occidentale îi dau zor în declarății că „e inacceptabil”, „incalificabil” ce-a zis și ce-a făcut Putin (susținut masiv de electorat, fie vorba-ntre noi), dar apoi fac coadă la ușa lui ca să-i strângă mâna.
  M-a amuzat scena cu Obama cap în cap cu Putin, pe scăunele, la măsuță. Obi mai avea nițel și-l pupa pe Puti.

 16. 20 Cris noiembrie 28, 2015 la 6:56 pm

  Părerea mea de profan în ale politicii externe e că niciodată nu trebuie să „te strici” cu nicio țară, fiindcă sigur vei avea nevoie de ea.
  În privința asta, Ceaușescu a fost deștept: s-a avut bine și cu evreii, și cu palestinienii, și cu țările arabe, și cu SUA, și cu URSS, și cu Occidentul european, și cu China…
  Dealtfel, e singurul merit pe care i-l atribui, pe care-l pun pe seama vicleniei lui țărănești, și bănuiesc că n-a fost ideea lui în exclusivitate, ci a avut de asemenea consilieri buni.

 17. 21 Donkeypapuas noiembrie 28, 2015 la 6:58 pm

  Cozile de topor puteau să nu aibe şi ele o porta-voce? 1891 – la 13 ani după alt rapt teritorial al Rusiei, cele 3 judeţe cu adevărat basarabene (Cahul, Bolgrad şi Ismail). Să nu uităm că Rusia avea de peste 100 de ani o armată de agenţi de influenţă implantaţi în Principate şi aceştia acţionau din plin şi atunci, în 1891. Nu se plânge Constantin Stere de faptul că studenţi basarabeni ce studiau în România erau expulzaţi, la ordinul consulului muscalesc, şi, astfel, daţi în mâna Ohranei?
  Domnului ambasador al Muscaliei ar f trebuit să-i reamintiţi câteva puncte:
  – tezaurul României
  – retragerea armatei ruseşti de pe teritoriul românesc ce este (şi era!) Transnistria
  – condamnarea oficială nu numai a pactului Stalin-Hitler, ci şi a tuturor invaziilor ruseşti efcetuate pe aceste pământuri româneşti.

 18. 22 Donkeypapuas noiembrie 28, 2015 la 7:06 pm

  tovarăşe centru
  Ca să vedeţi cât de „în siguranţă” se simţeau românii în preajma ofieţrilor ţarişti, luaţi de citiţi „Scrisorile” lui Ion Ghica către Vasile Alecsandri. Muscalii au practicat un jaf ENORM şi au TERORIZAT populaţia. Acest lucru îl arată şi diverşii călători străini ce au parcurs teritoriile acestea în acea vreme. Dar ştiţi cine au fost marii lor prieteni, ai ţariştilor? Exact scursorile fanariote. Cât despre „şoselele” şi „grădinile publice”, acelea au fost construite pe banii românilor la nişte preţuri ENORME, cam aşa cum se face în ziua de azi cu diverse pasaje ori stadioane bucureştene. Că „nimic nu-i nou sub soare”.

 19. 23 Mihaela Erika Petculescu noiembrie 28, 2015 la 7:13 pm

  @ Zev

  Mulţumesc pentru apreciere, însă informaţia referitoare la vitezele respective ale bombardierului de asalt Su- 24 şi al avionului de intercepţie F 16 am preluat-o din declaraţia pilotului supravieţuitor, unul dintre cei mai buni din Rusia la categoria sa – pilot observator. Se pare că bombardierele de asalt contemporane ( nu cele strategice ! ) continuă linia bombardierelor de picaj ( atac la sol ) din al Doilea Război Mondial – Junkers Ju 87, celebrele Stuka – Sturzkampfflugzeug , şi Illyushin II-2 Şturmovik – care aveau plafon de viteză şi atacau numai sub protecţia avioanelor de vânătoare.

  Cum însă nu mă pricep la tehnică militară modernă ori contemporană, ci doar antică (romană ), mă opresc cu comentariile aici.

 20. 24 Mihaela Erika Petculescu noiembrie 28, 2015 la 7:14 pm

  @ T-Rex

  Mentalitatea umană posedă un grad ridicat de inerţie şi din această cauză există o ostilitate recurentă la adresa Federaţiei Ruse în estul Europei, şi o atitudine încă şi mai duşmănoasă în ţările baltice şi Polonia care au fost ocupate de Rusia.

  Totuşi, noi europenii – fie că ne aflăm în est, vest, nord sau sud – ar trebui să reflectăm la spusele preşedintelui sirian Bashar al-Assad : la ora actuală, Rusia este singura putere care apără civilizaţia creştină europeană.

 21. 25 Mihaela Erika Petculescu noiembrie 28, 2015 la 7:19 pm

  România şi Rusia

  Opiniile colonelului Pappasoglu – proprietarul uneia dintre primele colecţii arheologice din România – nu reflectă decât o parte din adevăr. Cealaltă parte a reprezentat-o intenţia Rusiei de a anexa ţările ortodoxe din Peninsula Balcanică în drumul său spre Constantinopol – ţinta majoră a Imperiului ţarist ! Această a doua latură a atitudinii ruseşti faţă de noi este dovedită şi de anexarea sudului Basarabiei după războiul din 1877 când România a luptat ca aliat al Rusiei şi şi-a câştigat independenţa. Ce-i drept, Rusia ne-a oferit atunci Dobrogea, mai importantă ca valoare decât cele trei judeţe pierdute, şi – dacă I. C. Brătianu nu s-ar fi manifestat ca un apărător atât de îndârjit al integrităţii teritoriale naţionale – ar fi fost dispusă să ne dea un teritoriu şi mai mare la schimb, mergând până la Ruse şi Varna ( nu dădeau de la ei, ci din fostele regiunile otomane – «spoils of war» ! ). Însă tot atunci a fost un moment când armata rusă a ocupat cele două Principate Unite şi se punea chiar problema supravieţuirii statului naţional român. Aşadar, toate opţiunile erau deschise !

  O asemenea ambivalenţă exprimă inevitabil natura relaţiilor dintre o mare putere şi nişte state mici aflate în apropierea sa, care nu pot constitui subiectul ci doar obiectul politicii internaţionale. Situaţia nu s-a schimbat practic nici în zilele noastre, deşi nu mai este vorba de existenţa statelor mici ci de înglobarea lor în diferite sfere de influenţă : UE, Rusia, SUA… China (?)

 22. 26 Adrian B. noiembrie 28, 2015 la 7:28 pm

  Syrian Army Fired Upon by Mortars From Turkish Territory – Spokesman

  http://sputniknews.com/middleeast/20151128/1030923106/syrian-army-mortars.html#ixzz3so73E8WP

  http://www.hotnews.ro/stiri-international-20512531-merkel-ofera-ajute-turcia-intre-mai-repede.htm

  Eu pot sa inteleg si politica si compromisurile dar chiar sa-i bagi pe imputitii astia de turci in UE mi se mare o mare HAZNA . Niste criminali odiosi care normal ar trebui trimisi in Epoca de piatra , de care apartin .

  Iar faptul ca liderii americanii isi fac treaba cu nenorociti din astia ca Erdogan , Basescu , Saakasvili , Timosenko , Yatzeniuk , etc. ne arata ca ei sunt niste criminali mai feroce decat cei de care se folosesc .

 23. 27 Adrian B. noiembrie 28, 2015 la 7:31 pm

  @ dana diaconu

  multumeste-i lui Basescu !

 24. 28 Donkeypapuas noiembrie 28, 2015 la 7:42 pm

  @Tovarăşa Mihaela Erika Petculescu
  Nu sunteţi dumneavoastră aceeaşi persoană care, la o postare anterioară, cereaţi imperativ scoaterea Religiei din programa şcolară pe motiv că „cei ce nu participă sunt segregaţi”? Cred că da iar acest mod de gândire NU este nici creştin – pentru că este îndreptat împotriva educaţiei creştine – şi nici democratic – pentru că doriţi dictatura minorităţii (atee) asupra majorităţii (religioase). Atunci, de unde acest îndemn interior spre „apărarea civilizaţiei creştine” (alături de Rusia, normal) de vreme ce modul dumneavoastră de a vedea lucrurile bazat pe propriile dumneavoastră opinii este contrar exact autenticei „civilizaţii creştine europene”? Cumva din demagogia interesat alimentată dinspre Est?

 25. 29 blogideologic noiembrie 28, 2015 la 8:33 pm

  Lui @Centru, despre Conferinţa Bellagio din anul 1985 / Prea mult sânge … Chiar există … http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/reportaj/cum-a-fost-distrusa-perla-turismului-interbelic-226531.html acum o pârghie de cunoaştere aflată la dispoziţia „bietului rumân”. Faptul că voi folosiţi ideologia culturnicilor „de elită” GDS, construită prin pârghii pecuniare enorme, împotriva „bietului rumân” şi a României nu diminuează rolul Gramaticilor (filosofică, generală, generativă) în cultura noastră. Aici, în România, care-i doar parte din Romania Orientală şi Romania Neoacquistica, există realmente un grup de reflecţie inter-generaţională. Minora circumstanţă că ideologia culturnicilor de elită GDS de acum (stipendiată din gros, şi din toate sursele dubioase şi anti- româneşti posibile!) nu-şi bate capul cu analiza principiului identităţii din logică, formulat într-un enunţ pe româneşte de către Miron Costin, nu împiedică deloc înclinaţia mea spre reflecţia filosofică. În treacăt fie spus, ideologia culturnicilor de elită GDS este asociată cu politicianismul cel mai abject de acum, să-l amintesc doar pe culturnicul Cristian Preda, „profesor de filozofie” la Universitatea din Bucureşti, O, Tempora! În definitiv ‚toate-s vechi şi nouă toate’, de ce-i supără Domnul Eminescu pe culturnicii GDS ? Şi de ce a dispărut din spaţiul electronic faimosul număr 265 al revistei Dilema patronată de culturnicul de elită Andrei Pleşu ? Fu acela un act de suicid colectiv al celebrităţilor culturale GDS-fals-româneşti ? Este adevărat, eu ca biet rumân, am fost învăţat să subzist dintr-o fărâmă de pâine! Acesta-i un arhetip cultural de familie, vorbesc despre familia mea de răzeşi soroceni refugiaţi la 1944 ca să nu fie trimişi la moarte sigură în Siberia. Listele Morţii, şi vorbesc eu aici despre Moartea Răzeşilor, ei, da!, chiar despre acest Holocaust comis împotriva românilor vorbesc, fuseseră deja alcătuite sub coordonarea lui Lioncik Tismineţki, tatăl profesorului Vladimir Tismăneanu de la GDS. Dar „toate-s vechi şi nouă toate”, nu-i aşa ? Iată că mankurtizaţii de către KGB şi GDS îmi interzic acum mie accesul la pârghia culturală a Veacurilor! Prea târziu, sînt deja suficient de cyborghizat ; deşi eu sînt poate Ultimul Mohican din neamul meu de răzeşi de la Nistru. Împăratul Constantin Porfirogenetul scria despre ruinele Vilelor noastre pe care observatorii trimişi de marele împărat le mai vedeau încă pe malul Nistrului. Acolo, la Nistru, cuibărea şi Alchionul, cum scrie Mihail Sadoveanu în faimosul tom II din Fraţii Jderi. Unde el demontează minciunile slavonice din apocrifa lui Filofei. Dar Mihail Sadoveanu continua numai discursul prezent la Ovidiu şi Dimitrie Cantemir. Erau acolo, în teritoriile din Romania Orientală nord-pontică, Vilele strămoşilor mei „socii”-alizaţi, Vile care fuseseră distruse de Hunii ai căror urmaşi construiesc acum deşănţata Ungaria Mare! Oarecum păcat pentru falşii ungurii de azi, atât de zeloşi doar pentru că ei sunt nişte falşi unguri. Căci veridica Gesta Hungarorum nu face vreo legătură de continuitate între unguri şi huni! De altminteri, nici „urmaşii” unora, nici ai altora, nu s-ar putea lăuda cu vreun strălucit „arhetip cultural de hoardă”, iertaţi-mi oximoronul! Hunii sunt doar un arhetip pentru „cultura distrugerii”! Şi nu folosesc eu aici termenul în sensul schumpeterian, adică al distrugerii creative (concept din Ecologia Industrială)! Iar despre ungurii autentici, ce să spun ? Utilizez un articol din ediţia Belle Époque pentru Encyclopaedia Britannica. Ea îmi aduce informaţii relevante. Ungurii fuseseră invitaţi în Câmpia Panoniei din greşeală –dintr-o confuzie cu Iazygii de pe Valea rîului Tanais- la anul Domnului 892 de către un logofăt al împăratul carolingian Arnulf de Carinthia (folosesc prilejul să amintesc că în faimosul Scriptorium din mănăstirea benedictină de la Reichenau, cu încă vreo jumătate de veac înainte, era deja compilată Cronica revelatoare despre Bolohoveni, ori Vlahii de pe istmul baltico-pontic, ei, da, Vlahii care aduseseră plugul cel mare, mult evoluat faţă de pluguşorul bunului împărat Traian, ca să are terenul agricol pe istmul baltico-pontic, o premisă civilizatoare acolo, deşi roadele câmpului vor fi folosite de alţii, dar mărturiile de continuitate culturală de la Doina mioritică la Daina Ruteană se păstrează acolo!) numai ca auxiliari temporari. Ungurii se vor dovedi mai cruzi decât slavii din Moravia Mare! Hoarda aceea medievală de unguri autentici era segmentată în zece triburi numite ‘săgeţi’. Cunoscute de Europa ca ‘On-Ogur’, literalmente „zece săgeţi”. De unde au rezultat două nume. Din raidurile lor înspăimântător de sângeroase în Franţa, Ogur a lăsat cuvântul francez ‚ogre’, însemnând ‚devorator de copii’, căpcăun. Cel de al doilea cuvânt: Ungur, rezultă din aglutinarea expresiei ‘On-Ogur’. De fapt numai şapte ‘săgeţi’ erau formate din maghiari, celelalte trei ‘săgeţi’ erau alcătuite din khazari. Arthur Koestler îi numea pe khazari „cel de al treisprezecelea trib al lui Israel”. Nu ştiu cât de justificată era teza lui de identificare a khazarilor cu evreii Ashkenaze, dar el a spus-o! De ce-ţi stârneşte atâta furie tentativa mea de călătorie culturală pe Scope (vezi în Merriam-Webster sensul) ? Recunosc că în anvergura mea culturală este şi referinţă la un Hercule mai înainte aflat în Thermele lui Caracalla, un Hercule sculptat în acea marmură supranumită Farnesiană de către Epoca Renaşterii. Un Hercule ce trecător preluase de la Atlas –titanul– un Glob imens cu toate latitudinile culturale! Poţi alege chiar şi tu una din ele, ai „Voie de la mine ca de la Banul Ghica!” (mai ştii oare cine a fost ?). Însă toate acestea le spuneam eu cu mai bine de vreo patruzeci de ani în urmă în România. Nu la Păltiniş, ci către tînăra audienţă foarte critică, şi foarte atentă, dintr-un ONG românesc. Chiar primul ONG românesc. Dovadă că n-a fost nevoie să vină financiarul spoliator George Soros ca să înfiinţeze „societatea civilă” 🙂 ce sintagmă hilară!, în România. Nu mai prelungesc eu aici demantelarea pseudo-culturii tale de tip GDS. Dacă vrei, dacă doreşti continuarea discuţiei, te invit să citeşti mai înainte cartea profesorului Larry Wolff, chemată „Inventing Eastern Europe: the map of civilization on the mind of the Enlightenment”. Ei, da!, profesorul Larry Wolff oferă acolo „bietului rumân”, chiar şi mie!, admit, nişte revelaţii despre Conferinţa Bellagio ce avu loc la anul 1985 într-o Vilă foarte opulentă –toate condiţiile vieţuirii de vis!– pe malurile lacului Como. În respectivul text, profesorul Larry Wolff face nişte dezvăluiri absolut senzaţionale despre felul cum fundaţia Rockefeller a oferit sprijinul pecuniar şi condiţii de lux (dar nu de Lumină!) pentru elita culturală internaţionalistă care a construit „bazele ideologice” pentru loviluţia sângeroasă din decembrie 1989 în România. A fost chiar prea mult sânge românesc vărsat la 1989 pentru plata opulenţei străinilor culturnici ! Trebuie să înţelegi chiar şi dumneata că toate lucrurile au o limită !

 26. 30 Radu Humor noiembrie 28, 2015 la 8:47 pm

  Se uită (oare ?! ) atât de uşor că atunci când ruşii ne-au produs nouă cel mai mare rău din Istoria noastră, la conducerea lor erau în proporţie de peste 75% evrei ?! Se uită că cei sosiţi pe tancurile sovietice să implementeze, prin jaf, teroare şi crimă comunismul, erau mai toţi de acelaşi neam ?
  În frunte cu Hannah Robinshon, mai cunoscută ca Ana Pauker şi toată şleahta de politruci polcovnici din care n-ar trebui să-i uităm în primul rând pe unii ca Tismeneţchi, Patapievici, Neulander , ai căror urmaşi sunt şi astăzi pe cai mari în România . Fii unor asemenea criminali, care au distrus, personal sau la ordine,întreaga elită românească au ajuns după căderea Comunismului ( hai să fim serioşi ! :mrgreen: ) prim miniştri, şefi peste instituţii ce trebuiau să răspândească în lume cultura română ( nu pe cea a lor !), sau activişti plătiţi să condamne, vă vine să credeţi, chiar comunismul ! 😆
  Adică să-şi condamne, pentru crimele săvârşite, babacii şi toţi coreligionarii ! 😆
  Cît de „bine” l-au „condamnat”, o spun însăşi funcţiile ocupate de ei în statul român ! În ce ţară din lume se mai putea întâmpla aşa ceva ?
  În ce-i priveşte, se ştie că pentru bani ar face orice, aşa că nu le-a fost nici greu, nici ruşine să se prefacă a condamna, dar în ce ne priveşte, ne-am ales şi păcăliţi şi minţiţi şi cu banii luaţi !
  Toată ura asta asupra ruşilor, un popor creştin- ortodox, la fel ca noi , ale căror fapte bune în ce ne priveşte ( unul chiar aici amintit de o personalitate românească incomodă pentru cei ce ne scriu, cum vor ei, Istoria) sunt abil trecute cu vederea, are drept scop, îndepărtarea atenţiei de la adevăraţii vinovaţi, încă nepedepsiţi, ba şi recompensaţi, cu diferite funcţii la nivel înalt !
  Unele, chiar la vârf, de importanţă majoră pentru securitatea şi independenţa naţională !
  România a trebuit să plătească fostei Uniuni Sovietice daune şi despăgubiri de război, deoarece nu am fost trataţi ca învingători, ci ca învinşi ( o mare nedreptate, datorată unui chefliu cu putere de decizie :mrgreen: ), dar când ne-am achitat de datorii, ruşii s-au retras şi ne-au lăsat în pace .
  Ceea ce noua Uniune, ce-şi zice acum europeană, căreia nu-i datorăm decât faptul că am crezut prea mult în ea, ne-a adus în sapă de lemn şi nici nu dă semne că ar vrea să ne lase, decât când nu vor mai avea ce stoarce prin mârşave speculaţii financiar- politice şi economice ! E drept că nu singură, ci în concubinaj cu SUA, sub îndrumarea tovărăşească a cărora ( că-s tot un drac :mrgreen: ) România a fost distrusă mai mult decât în cele două războaie mondiale şi cei 45 de ani de comunism la un loc !
  Cine vrea să mă contrazică, să-mi arate ce mai are România din toate bogăţiile naturale cu care ne-a înzestrat bunul Dumnezeu, sau să-mi demonstreze, vorba bancului, că ceea ce se vede ( sărăcie, şomaj, decadenţă, corupţie, manipulare, furt şi devalizare ca-n ţările bananiere !) nu există , nu-i adevărat !?
  De vreo 30 de ani, nu mai putem da vina pe ruşi, deşi nişte propagandişti nu contenesc a ne arăta acest steag fals !
  În schimb, în afară de incontestabila noastră vină, putem să-i luăm părtaşi la acest dezastru naţional ( unii zic, că atent calculat :mrgreen: ) şi pe cei cu care am avut de a face(ri), din 89 încoace ( ba chiar şi dinainte 😉 ) de la micul( UE), până la marele licurici (SUA) !

 27. 31 centru noiembrie 28, 2015 la 8:58 pm

  @Donkeypapuas – embrionul de armata al Tarii Romanesti de pe la 1820 – 1840 , pandurii lui Tudor pe urma cu ofiteri in uniforma europeana , si nu salvari si fes , cu poetii ei invatati la scoala – Vasile Carlova ( ” lacrima de bucurie , curge , curge neincetat – iata corbul s-a -naltat ” ) , legi reformatoare – Kiseleff – au fost introduse de rusi .
  La fel acelasi embrion de armata in Moldova , cu badita Vasile invatatorul lui Creanga recrutat samavolnic cu arcanul , in timpul domniei lui Ghica .
  Ca ne place sau nu .
  Rusii au oprit nemtii in sudul Moldovei in iarna lui 1916 , ferind Romania de o infrangere catastrofala – toata linia Focsani – Siret – Dunare a fost tinuta de rusi in decembrie 1916 in fata armatei germane care vroia sa termine cu Romania .
  Tot rusii au spus d-lor Eden si Harriman , care se amestecau in ce nu-i privea – Ardealul de Nord – ” tot Ardealul de Nord Romaniei si nu cea mai mare parte ” .
  Sunt adevaruri istorice , tovarase Donkeypapuass ( donkey inseamna magar in engleza , nu ? )

 28. 32 T-Rex noiembrie 28, 2015 la 9:53 pm

  @Donkeypapuas, „tezaurul Romaniei” la ora actuala a marea prietenie ce ne leaga de marele frate de la Vest. Sper sa stii de gluma. Tezaurul e o chestie care nu va fi rezolvata atita timp cit relatia Romaniei cu „Muscalia” nu va fi mult mai apropiata. Nu a reusit Ceausescu, si o sa reusasca Iohannis? Boje pomogi.

  Poate @blogi sa ne lamurasca, dar eu nu cred ca Transnistria a fost vreodata a Romaniei.

  Cred ca nu ajuta sa traim in trecut. Am colegi rusi, si crede-ma, ma inteleg mai bine cu ei decit cu americanii. Cel putin astia nu se roaga la Zeul $. Si astia sunt rusi care nu il simpatizeaza pe Putin. Tot ce vreau sa spun e ca daca ne raportam constant la trecut, nu mai avem timp sa analizam prezentul, si pierdem sensul viitorului. Poti sa ma numesti „tovaras”, nu ma supar, o iau ca un compliment…

 29. 33 santinela noiembrie 29, 2015 la 8:13 am

  Parerea mea este ca trebuie sa traim in prezent.Istoria este istorie si o putem cunoaste mai mult sau mai putin.Acum insa „interesul” nostru national este acela de a avea o relatie buna cu Rusia si nu vad de ce nu am avea-o daca Merkel,Holland,englezul isi cultiva interesele in Rusia sau daca Putin tuseste putin hopa astia vin in vizita la Moscova.

 30. 35 Liviu Bejan noiembrie 29, 2015 la 10:44 am

  ‘If it blows up “people will come on the streets and Russia will capture Moldova”’ , scrie The Economist. De unde o intrebare: cum au pregatit politicienii romani, intr-un sfert de veac, securizarea Moldovei la ambitiile Rusiei? Si de ce condamnarea pactului ruso – german din 1939 nu s-a soldat cu restituirea teritoriilor romanesti Romaniei?

 31. 36 blogideologic noiembrie 29, 2015 la 10:52 am

  @ T-Rex
  Winston Churchill scrie în Memorii că “Românii nu vor să-şi cunoască Istoria!” Capitulaţiunea de la 1740, parafată şi de Imperiul Otoman, şi de Franţa, a fost gerată din partea Franţei de cardinalul André Hercule de Fleury (1653 – 1743), cel care a chivernisit pentru interesele Franţei o parte din pacea de treizeci de ani care urma tratatului de la Utrecht. Dar s-ar putea ca gândirea cardinalului de Fleury să fi fost sublimininal influenţată de lectura documentelor trimise lui în anul 1737 de către cavalerul André Michel de Ramsay. Într-adevăr, găsesc o frază edificatoare în textul unui discurs pregătit de acesta încă din anul 1736 în prima versiune : “Naţiunea cea mai spirituală din Europa (se subînţelege că Franţa, n.n.) va deveni centrul ordinii (se subînţelege că în Europa, n.n.)”. Apoi, în scrisoarea din 20 martie 1737 aflu sintagma : “Lucrarea nobilă a pacificării Europei întregi.” La 1740 în ministerul de externe francez începea să lucreze unul din fraţii marelui Ideolog primar Étienne Bonnot de Condillac. Anume diplomatul Gabriel Bonnot de Mably (istoric şi scriitor politic). Oricum, spiritul său organizatoric era larg recunoscut în Europa. O delegaţie a Şleahtei poloneze, asociată importantului centru cultural din oraşul Bar (unde învăţase iluministul nostru Miron Costin), a venit la el să-l roage a scrie Constituţia Poloniei ! Putem bănui că Gabriel Bonnot de Mably a lucrat activ şi pentru a insera în documentele Franţei Capitulaţiunea de la 1740 pentru Moldova. Reamintesc, instituţia Capitulaţiunilor fusese iniţiată încă de riga François Premier, în totală înţelegere cu sultanul Soliman Magnificul. La anul 1740, funcţionarul Gabriel Bonnot de Mably le-a pus împreună într-o agregare documentară. Ultimul document adăugat se referă la frontiera legitimă pe Bugul pontic (Herodot îi zicea Hypanis) pentru principatul moldovenesc. Anul 1774, atât anul morţii suveranului Franţei Louis XV pe vremea căruia diplomaţia adusese garanţia Franţei la frontiera noastră pe Bug, cât şi anul tratatului de la Kuciuk Kainargi care, prin faptul că suspenda pentru aproape două veacuri Capitulaţiunea de la 1740, este mult mai tragic prin consecinţe pentru noi decât anul 1789 pentru Franţa.

 32. 37 blogideologic noiembrie 29, 2015 la 11:02 am

  @ Centru
  Tot Regulamentul Organic a fost redactat integral de români (vezi ce scrie Ioan Eliade Rădulescu în Echilibrul între antiteze). Exceptând codicilul secret care prevedea rusificarea principatelor. Codicil care fusese redactat de generalul Pavel Kiseliov.

 33. 38 Mihaela Erika Petculescu noiembrie 29, 2015 la 2:41 pm

  @Donkeypapuas

  Întâi de toate, nu sunt tovarăşa unei persoane care nu are curajul să-şi susţină opiniile semnându-le şi se ascunde în spatele unui pseudonim. În al doilea rând, cum păreţi a fi depăşit vârsta adolescenţei, ar fi trebuit să aflaţi până acum ( în caz că sunteţi european ) că laicitatea nu înseamnă nici ateism, nici dictatura minorităţilor religioase, ci implică libertatea de credinţă – inclusiv a lipsei de credinţă ! Acesta este motivul pentru care, în sfera publică şi politică, laicitatea reprezintă una dintre manifestările esenţiale ale democraţiei conform căreia toţi cetăţenii sunt trataţi în mod egal.

  Religia, în schimb, aparţine vieţii private, deci nu-şi are rostul într-un învăţământ de stat menit să formeze viitorii cetăţeni ai ţării. Astfel se previn manifestările de fanatism religios ce contravin însăşi ideii de democraţie.

 34. 39 Donkeypapuas noiembrie 29, 2015 la 3:20 pm

  @centru
  Mai învaţă istorie, tovarăşe! România a intrat în Primul Război din cauza unui ULTIMATUM dat de Antantă, mai ales de Rusia, care ne garanta că în timp ce trupele române ar fi înaintat în Transilvania, cele ruseşti ne-ar fi asigurat spatele în Dobrogea. Şi într-adevăr, ne-au asiguart… cu..l! De aici înfrângerea de la Turtucaia, în Dobrogea, unde ar fi trebuit să se găseasă trupe ruseşti aliate. Şi cât de „apropiată” o vrei relaţia? Că de dat le-am tot dat: petrol, uraniu, pământ, sclavi, femei, ceasuri. Câte nu au jefuit aceşti barbari? Deci, ce mai vrei să le dăm? Poate limba? Aşa cum s-a petrecut în Transnistria unde, la anul 1795 – conform recensămintelor ruseşti – în jumătatea sudică tocmai răpită (de la Moldova, ai cărei domni erau şi hatmani ai „Ucrainei” – adică ai „Mărginimii”) se găseau vreo 60 sate moldovene şi alte vreo 20 tătărăşti. Ruşi, ucrainieni? Niet! Dar a avut grijă Muscalia şi a produs PRIMUL PROGRAM DE INGINERIE SOCIALĂ PE SCARĂ MARE! De la Prut, Carpaţi şi Vistula, până la Volga!
  Să mai adăugăm una bucată încercare de deznaţionalizare, prin eliminarea limbii româneşti din şcolile superioare la anul 1847 – adevăratul motiv al mişcării revoluţionare de la ’48. Aşa că du-te trădătorule şi te pupă cu muscalii tăi. Da’ ai grijă! Să nu te lase fără ceas şi fără ouă de la a treia sticlă de votcă încolo.

 35. 40 papasha noiembrie 29, 2015 la 3:37 pm

  1. La multi si fericiti ani Andrei , alaturi de cei dragi , si la toti si toate Andreii si Andreele noastre .

  2. – ra-ti ai dracu’ amandoi , ca v-ati muscat de coooor unu’ pe altu’ si ati distrus partidul , bai papagalilor parveniti :

  http://www.mondonews.ro/liviu-dragnea-il-compatimeste-pe-victor-ponta-trece-printr-o-perioada-grea/

  3. La jigodia asta de arabete tupeist , tot mortii sunt de vina si tot restul lumii , numai EL NU !
  EL ESTE ALBA CA ZAPADA TAVALITA SI PENETRATA SUPERFICIAL DE CEI 7 PITICI , PANA CAND IL VA INTALNI PE LEE-ROY treijdoi !!!!

  http://www.nasul.tv/colectiv-arafat-noi-explicatii-despre-isu-am-fost-dezinformat-s-ar-putea-sa-mai-gasim-documente/

 36. 41 Liviu Bejan noiembrie 29, 2015 la 3:50 pm

  La toalete stam bine, nu suntem nici exemplu negativ nici pozitiv. Doar ca uneori marimile acestei lumi isi mai fac nevoile in capul nostru. Ocolul Pamantului in 45 de toalete: http://www.dailymail.co.uk/news/article-3336935/Around-world-45-toilets-Pictures-capture-grim-glamorous-loos-globe-highlight-World-Toilet-Day.html?ito=social-facebook

 37. 42 Ghita Bizonu' noiembrie 29, 2015 la 4:40 pm

  Tavarisci Tyranosaurus

  sa stii de la mandel ca rusu chiar daca la nivel individual este simpatic, cumsecade, si la betie te pupa (sa nu mai zic de rusoaicele tinere sunt uneel SENZATIONALE!) cand sunt mai multi sunt inveitabil IMPRIASLISTI si vioseaza o Rusie Mareata si Puternica (sirokaia i strasnaia [mareata si puternica esti patria mea! canta ei]).GROAZNICA,. adica PUERNICA.
  In bunabntraditei atatrwa caci , desi nu o admit , Gingis han si Tmarlean sunt exempele lor . Plus lectia primiat la Nercisnk (de la chinezi. Care le-au predat lectia „cum sa alegi de unu singir si s ajungi pe locu patru!!” CUm s-au mirat au studiaty cum au ajuns pe locu 4 .. si de astinci toata lumea „:buna”admira diplomatia rusa ..)

  Da baga la teasta (locul dintre urechi!) : eu nu se roaga la $$,. cI la Mama Rusia . Si este impwerilaisti.
  Ori ei calare pe noi ori noi sub ei calartiti asta este dupa ei situatia „normala”.

  Eu loe-a zxice cevas iongenul ma-ti tibea …dacca nu m-ar retine respectul ptr ala mai atre in pumn decat mine..

 38. 43 T-Rex noiembrie 29, 2015 la 7:18 pm

  Mai Badea Ghitza

  Tu pari un tip simpatic. Recunosc, mi-e greu sa-ti citesc comentariile, cu multe greseli po ruminski :), dar cred ca te pot citi pe tine. Si ia zi-mi tu mie un bobor, care, nu ar vrea sa fie mare si puternic si imperialist? Eu as vrea ca Romania sa fie mare, mareatza, puternica, si toti romanii sa jucam hora unitzilor de diminieata pin’ la apus. Eventual, sa ii invatam si pe vecini, si daca nu le place, sa le-o tragem un pic, asa romaneste. Hai zi, nu ti-ar place sa-i romanizam putin pe ungarasi pe la Budapesta?

  Cu simpatie tovaraseasca 🙂

  PS: Acu’ ca tot ne tovarasim unii pe altii aici, cel mai mult in sens peiorativ. Nu e jignire sa fii camarad cu cineva, ba din contra, un compliment. Arata puterea unei relatii umane de incredere. Asa, domni suntem toti, indiferenti si foarte afectati de egourile noastre nobile. Aia e, , cind suntem Printi, cind Cercestori!

 39. 44 ZeV noiembrie 29, 2015 la 7:22 pm

  papasha
  noiembrie 29, 2015 la 3:37 pm

  De ce nu postezi cu numele tau adevarat de ,,Traian Basescu” ?
  PS
  Cand copiii se joaca cu chibriturile in casa, sunt de vina parintii. Dar cand parintii se joaca cu focul in spatii inchise, cine este vinovat ? Normal, Raed Arafat.
  Nah, ca iar am dat-o-n versuri.. (Z)

 40. 45 Adrian B. noiembrie 29, 2015 la 7:29 pm

  Prostica asta a uitat sa ne spuna ca si el e parte a acestui experiment : ” Colonia Romania ”

  http://www.dcnews.ro/un-lider-politic-recunoa-te-romania-e-un-experiment_490962.html

 41. 46 ZeV noiembrie 29, 2015 la 7:32 pm

  Donkeypapuas
  noiembrie 29, 2015 la 3:20 pm

  Pana la urma, veti ramane singur in lupta contra rusilor. Ba nu, gresesc, il veti avea alaturi pe Radu Tudor. Va mai trebuie un Kalashnikov al dvs, pentru ca Radu Tudor (daca ar fi sa credem imaginea cu mana pe tragaci) are unul.(Z)
  PS
  Cand va adresati colegului centru cu ,,tovarase”, presupun ca dvs v-ati nascut exact in 1989. Sau gresesc , si sunteti doar contaminat de intoleranta si bipolarismul care au caracterizat aproape toate regimurile Romaniei din ultima suta de ani ?

 42. 47 ZeV noiembrie 29, 2015 la 7:40 pm

  In Franta, considerata un etalon al democratiei, sutele de activisti de mediu au fost imprastiati ca potarnichile. Acolo, legea se aplica, abia apoi se discuta.
  In conflictul generat de Erdogan, pare ca turcii dau inapoi si isi exprima regretul. Cine i-a facut sa creada ca scenariile de destabilizare a coalitiei antiteroriste pot distrage atentia de la faptul ca fara Rusia, nu se poate ?
  Sper ca impreuna, Franta si Rusia sa stabilizeze Siria, iar unchiul Sam sa se retraga in propria tara unde sute de oameni mor impuscati in fiecare zi, fara nicio legatura cu terorismul. O legatura exista, totusi: tipul de civilizatie bazat pe competitie si violenta, pe care americanii vor sa il impuna tuturor.
  Eu prefer o civilizatie bazata pe solidaritate si pe valori umaniste. Dar stiu ca asta nu se poate daca cetatenii nu inteleg ca responsabilitatea trebuie sa fie relativ uniform distribuita in societate.

 43. 48 T-Rex noiembrie 29, 2015 la 7:49 pm

  @blogi, multumesc, totusi Transnistria nu a apartinut niciodata Moldovei sau Romaniei, desi. am citit si eu putina istorie, la est de Nistru, de-a lungul timpului, a existat o influenta din partea Moldovei, deci sa spunem a influentei romanesti ( cu sate moldovene si limba romana vorbita in biserici, chestie acceptata de rusofoni). Este posibil, ca la un moment sat sa fi existat o influenta mai mare moldoveneasca”

  „Transnistria este în cele din urmă ocupată de ruși la 1792, în urma războiului Ruso-Austro-Turc din 1787–1792. Într-un recensământ din 1793, între Nistru și Bug din 67 de sate, 49 erau exclusiv românești[5].”

  Ghitza, io-te si din gindirea „imperialismului romanesc” la vrea aia moldovenesc:

  „În 1574, Ioan Vodă cel Viteaz pomenea de „țara noastră a Moldovei de dincolo de Nistru”,

  Referitor la mitul Testamentului lui Petru cel Mare, se pare ca e considerat cel putin un „mister”, daca nu un fals.

  http://www.globalsecurity.org/military/world/russia/czar-peter-i-will.htm

 44. 49 Adrian B. noiembrie 29, 2015 la 7:52 pm

  Erdogan este ceai de musetel pe langa sarpele asta de Dragnea . Cum l-a condus Dragnea de manuta pe ” tehnocratul ” Ponta direct in groapa . Asa , ca intre prieteni … 🙂

  Pe de alta parte , a avut si cu cine ! Cu greu mai gasesti din astia ca Ponta . Cred ca trebuie sa faci preselectie nationala , ca la X Factor , sa gasesti unu mai naiv si mai oportunist decat el .
  Acum realizez ca imbecilul ala de Basescu l-a descris cel mai corect pe Victor Ponte : guraliv , mincinos si las . Adica , ca si el . Deh , mincinosii se recunosc intre ei .

  http://www.dcnews.ro/liviu-dragnea-il-da-in-vileag-pe-victor-ponta_491074.html

 45. 50 T-Rex noiembrie 29, 2015 la 8:07 pm

  Vad ca israelienii nu au doborit un avion militar rus care intrase in spatiul lor aerian. Iata ce spune Moshe Yaalon, ministrul israelian al Apărării:

  „Avioanele ruseşti nu intenţionau să ne atace, de accea este necesar să nu reacţionăm automat şi să le doborâm atunci când comit erori”, a subliniat el.

  OK, se pare ca avionul nu e ca masina. Eu am GPS si nu intru in casa altuia. Poate avioanele astea nu sunt doate cu tehnica exacta, sau poate pilotii nu stiu sa o foloseasca? In cazul asta a fost o eroare de pilotaj.

  Si atunci, turcafletii de ce au doborit avionul rusesc? Urma avionul sa atace Turcia? Eu cred ca Turcia treubuia sa isi ceara scuze Rusiei pentru ca au doborit acel avion si ca a murit un pilot. Faptul ca nu afacut-o arata ceva mai urit, mai diabolic, probabil dintr-o o rana istorica care nu se vindeca.

  http://www.mediafax.ro/externe/un-avion-rus-de-razboi-a-patruns-in-spatiul-aerian-israelian-dezvaluie-un-ministru-israelian-14903425

 46. 51 ZeV noiembrie 29, 2015 la 8:14 pm

  Mihaela Erika Petculescu
  noiembrie 29, 2015 la 2:41 pm

  Prezenta religiei ortodoxe in scolile romanesti nu stimuleaza fanatismul, dimpotriva. Valorile religiei noastre sunt in primul rand umaniste. Ce este mai umanist decat sa aperi familia traditionala crestina, singurul cadru care pemite unui copil sa se dezvolte normal, fara sa fie tentat sa ,,arda” etape din viata sa, uneori, decisiv si iremediabil ?
  Pana la urma, daca credeti in democratie, ar trebui sa tineti cont de procentul parintilor si copiilor care s-au exprimat in favoarea prezentei religiei ortodoxe in scoli, care, dupa parerea mea, nu reprezinta un pericol pentru statul laic.
  ps
  Tineti cont ca ateismul poate lua forme grotesti, urmare a urii fata de credintele altora. Vezi cazul jurnalistilor de la Paris. Sa nu vedem raul doar in exteriorul nostru, in aroganta noastra auto-ego-suficienta.

 47. 52 blogideologic noiembrie 29, 2015 la 10:45 pm

  Deciziile privind Ardealul de Nord în favoarea României, luate în URSS pe vremea când trăia Stalin, să nu le atribuiţi Rusiei ! Pentru că ele aparţin Ivireanului ! Învăţaţi să gândiţi Istoria noastră şi în termeni de vechi şi străvechi arhetipuri culturale. Este un arhetip cultural de pe vremea împăratului Nero. Cele două personalităţi se aseamănă. Chiar incredibil de mult!

 48. 53 blogideologic noiembrie 29, 2015 la 11:07 pm

  @Mihaela Erika Petculescu spune :
  1/ +@Donkeypapuas, Întâi de toate, nu sunt tovarăşa unei persoane care nu are curajul să-şi susţină opiniile semnându-le şi se ascunde în spatele unui pseudonim.+
  Voi mai controlaţi încă SRI-ul ? Cât de extins ?
  2/ +… ar fi trebuit să aflaţi până acum ( în caz că sunteţi european ) că laicitatea nu înseamnă nici ateism, nici dictatura minorităţilor religioase, ci implică libertatea de credinţă – inclusiv a lipsei de credinţă !+
  Aţi scris o capodoperă a lipsei de credinţă !
  3/ +Religia, în schimb, aparţine vieţii private, deci nu-şi are rostul într-un învăţământ de stat menit să formeze viitorii cetăţeni ai ţării. Astfel se previn manifestările de fanatism religios ce contravin însăşi ideii de democraţie.+
  Ştiţi cum se spune în Oltenia unor asemenea judecăţi ? „scurt pe 2” !

 49. 54 blogideologic noiembrie 29, 2015 la 11:43 pm

  Unii “gânditori” de la noi resping asociaţionismul pe motivul că ar fi bază pentru teoriile conspiraţiei. Acum, într-o fantezie, dacă mi s-ar da voie să scriu eu programa şcolară de istorie, aş uni prin asociaţionism lecţiile : “Tratatul de la Utrecht”, “Pacea de treizeci de ani” şi “Legitimitatea românească pentru frontiera pe Bugul pontic”.

 50. 55 Radu Humor noiembrie 30, 2015 la 12:10 am

  E enervant de acu spectacolul cu doliul ţinut pe toate stadioanele unde se joacă fotbal ( de ce nu şi la alte sporturi ?) !
  Dacă mergem pe principiul acesta exacerbat ar trebui să nu terminăm niciodată cu doliul , având în vedere că zilnic sunt omorâţi prin teatre de luptă din Siria, sau Gaza cu mult mai mulţi oameni nevinovaţi, pentru care nu se mai deranjează nimeni. Sau contează cine sunt cei care-i omoară ?! :mrgreen:

 51. 56 George Ban noiembrie 30, 2015 la 8:21 am

  De la BBC:

  Astăzi, luni 30 noiembrie 2015, Fondul Monetar Internațional va anunța că Yuanul devine monedă pentru rezerve internaționale, deci va fi coleg cu Dolarul, Euro, Lira sterlină, Yenul (și doar atât!).

  Cine zicea să ne ferim de relațiile cu China?

  Cine a insistat pentru relațiile cu China?

 52. 57 George Ban noiembrie 30, 2015 la 8:28 am

  Reticențele față de relații normale cu Rusia provin:
  1. Dintr-un complex de inferioritate care induce o frică puternică.
  2. Din servilismul față de americani, care nu vor să ne deschidem și spre alte piețe.

 53. 58 blogideologic noiembrie 30, 2015 la 8:51 am

  La groaznicul Canal de la Marea Albă (Belomor Kanal), ruşii făceau experienţe medicale cu prizonierii de război români.

 54. 59 blogideologic noiembrie 30, 2015 la 9:06 am

  @ Centru
  Mareşalul Kutuzov îi înjuga pe ţăranii români în locul boilor la carele încărcate cu proviantul românesc rechiziţionat pentru armata rusă. Acesta a fost principalul motiv care l-a determinat pe Nicolae Ceauşescu să respingă cererea lui Stanley Kubrick de a filma în România scenele de lupte cu cai şi cavalerişti pentru “Borodino”. Deşi România avea atunci nevoie acută de valută!

 55. 60 Liviu Bejan noiembrie 30, 2015 la 9:16 am

  Papasha, maine este ziua tarii in care cel mai bun roman e un arab?

 56. 61 blogideologic noiembrie 30, 2015 la 9:21 am

  @ Centru
  Abia acum înţeleg şi eu critica ta constantă adusă Armatei Române pentru că a răspuns cu muniţie de război “revoluţionarilor” din perioada 16 decembrie-19 decembrie 1989 care cereau proclamarea unei Republici a Banatului ! S-ar fi unit imediat cu Serbia, prietena constantă a Rusiei. La sfârşitul primului război mondial, batalioanele sîrbeşti au părăsit Kosovo, pentru a se încartirui la Timişoara. Deşi marele om politic care a fost Ionel I. C. Brătianu obţinuse din tratativele iniţiale cu Georges Clemenceau nu doar Banatul de Timişoara, dar şi Banatul de Nova Planta (Sirmium, pe unde au trecut, când au venit la noi, legiunile romane).

 57. 62 Liviu Bejan noiembrie 30, 2015 la 10:24 am

  Daca nu face el insusi parte din agentura si indeplineste o directiva, atunci parlamentarul PSD Ninel (adica Valentinel) Peiu este imaginea vie a starii deplorabile a parlamentarilor acestui partid. Un partid incapabil sa-si apere liderii si sa se apere pe sine, un partid incapabil de cea mai marunta actiune politica, un partid cu viziunea ratacita prin bagajele prezidentiale. Un partid cu parlamentari incapabili sa reprezinte cetatenii. Cu oarecare regret si fara urma de infumurare afirm ca as fi fost un parlamentar mai bun si, mai ales, mai demn, decat oricare dintre parlamentarii PSD pe care ii vad la televizor. Cumva inteleg disperarea peiuista, pare ca, sub magistrala conducere teleormaneana, electoratul a inceput, am senzatia, sa isi ia gandul de la PSD.

 58. 63 Ghita Bizonu' noiembrie 30, 2015 la 3:13 pm

  Tavarisci Tyranosaurus

  mai tii minte ce ai scris la data de noiembrie 28, 2015 la 9:53 pm? „Poti sa ma numesti „tovaras”, nu ma supar, o iau ca un compliment…”
  Si ai ai scris si altele… ca sa imi permit amuzamentu’..

 59. 64 T-Rex noiembrie 30, 2015 la 7:49 pm

  Badea Ghitza, nu-i bai cum se zice pe la noi. Mai ne amuzam si noi, ca altfel fac tensiune la virsta mea 🙂

 60. 65 blogideologic decembrie 2, 2015 la 1:09 pm

  @ T-Rex
  De Basarab Întemeietorul ai auzit ? Domnia lui se întindea până la Olbia ! Adică până la estuarul Bugului pontic ! Aceasta-i istoria orală pe care am învăţat-o eu în familia mea de răzăşi soroceni ! Chiar şi marele Dimitrie Cantemir preţuia în chip deosebit această istorie orală păstrată la Moldova ! Dacă tu o depreciezi, aceasta n-arată decât cât de mult ţi-a fost spălat creierul de propaganda imperialismului rusesc ! Nicolae Ceauşescu a fost ciuruit de gloanţe româneşti în ziua Crăciunului 1989, pentru că a încercat să demanteleze în România propaganda imperialismului rusesc !

 61. 66 Oscar Wilde decembrie 2, 2015 la 10:09 pm

  Relațiile României cu Rusia trebuie văzute în felul următor: nu trebuie „să te pui de-a bățul” cu Rusia, pentru că de la cucerirea cumană, Rusia nu a mai fost ocupată de nicio populație migratoare și de niciun stat! Rusia a mai pierdut niște bătălii, dar nu a fost înfrântă niciodată! Primul care a înțeles că nu trebuie să te pui cu cei puternici, ci să te aliezi cu ei, fără să le devii vasal, a fost Dimitrie Cantemir care a încheiat cel mai favorabil tratat de alianță cu Rusia lui Petru I, tratat mult criticat de unii analiști, pentru că îl analizează unilateral. Marea greșeală a domnitorilor noștri și apoi a diplomaților moderni și contemporani constă în faptul că nu au încheiat alianțe cu puternicii (vecini nouă sau aflați în vecinătatea noastră), ci caută alianțe peste mări și țări, ca și cum acești aliați s-ar fi grăbit vreodată să ne vină în ajutor! În și pe mâna rușilor sovietici, tot occidentalii ne-au dat!

 62. 67 T-Rex decembrie 3, 2015 la 1:09 am

  @blogideologic, te-ai racorit? Istoria a fost si pasiunea mea, la un moment dat vroiam sa ma fac arheolog. Inteleg ca o iubesti, dar, ca orice iubire, poate sa-ti joace feste: de exemplu sa faci afirmatii absurde, cum ca as fi spalat pe creier de propaganda ruseasca. Pe cap si inauntrul lui ma spal singur. Am invata sa deosebesc orice fel de propaganda, inclusiv a americanilor, dar si a altora. Tie ti se pare ca propaganda americana e diferita de aia ruseasca?

  Eu pe unde am fost am incercar sa iubesc oamenii nu sa ii urasc. Unde sunt oameni, acolo e si iubire. Istoria ne sta in circa ca o fantoma. Prefer propaganda ruseasca decit isteria si nationalismul ce deriva din conflictele istorice. Poate mai reflectezi…

 63. 68 blogideologic decembrie 3, 2015 la 12:20 pm

  @ T-Rex
  Tu nu pricepi nimic din această groaznică “realitate rusească”. N-ai rude care au murit trimise de ruşi în Siberia !


 1. 1 Rusia şi Imperiul Otoman | Blog ideologic Titus Filipas Trackback pe noiembrie 28, 2015 la 4:54 pm
 2. 2 Esticii europeni si estica Rusie | Fragmentarium Politic Trackback pe noiembrie 28, 2015 la 11:56 pm
 3. 3 Discriminari… « Motanul Incaltat Trackback pe noiembrie 29, 2015 la 12:32 am
 4. 4 Regulamentul Organic | Blog ideologic Titus Filipas Trackback pe noiembrie 29, 2015 la 5:18 pm
 5. 5 “Românii nu vor să-şi cunoască Istoria!” | Blog ideologic Titus Filipas Trackback pe noiembrie 29, 2015 la 5:24 pm
 6. 6 Bravo ADRIAN NASTASE. Bravo RUSIA: Procurorii INTERZIC FUNDATIA GEORGE SOROS deoarece este o „amenintare la adresa securitatii nationale ruse” | Saccsiv - Weblog Trackback pe noiembrie 30, 2015 la 5:27 pm
 7. 7 De Basarab Întemeietorul ai auzit ? | Blog ideologic Titus Filipas Trackback pe decembrie 2, 2015 la 1:17 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: