Mihai Viteazul si Gheorghe Basta

FullSizeRender copy 6

 

 

Figura lui Mihai Viteazul ne este cunoscuta din tabloul lui Frans Francken II. Nu am vazut insa niciodata figura lui Gheorghe Basta – cel care l-a tradat pe primul unificator (chiar daca vremelnic) al Tarilor romane. As fi vrut sa stiu cum arata. Era scolit in Occident, cunostea arta militara a marilor strategi ai Antichitatii.   A ramas in istorie insa nu figura tradatorului ci istoria tradarii sale.

Am citit cu interes, intr-o carte a lui Iorga, publicata in 1943, dupa asasinarea sa, un capitol despre generalul Basta. Erau cursuri pe care Iorga le sustinuse la Scoala de Razboi, in 1937. Iar prefata este semnata de Gheorghe Bratianu.

„A intrat Mihai si a luat Ardealul. De aici ura cumplita a lui Basta, caruia Ardealul ii scapa din mana, de aici parile pe care necontenit le-a strecurat, prin agenti cari erau exact ca dansul, crescuti in aceeasi scoala, cu aceeasi deprindere de a minti si aceeasi usurinta de a intriga. De aceea denuntarile acestea necontenite la Praga si la Viena, de aceea…”

In schimb, pe Mihai Viteazul, „onestitatea si generozitatea spiritului sau il faceau sa creada ca daca a putut cineva sa fie neloial fata de dansul, acesta este un moment, o intamplare, dar pe urma, purtandu-se cum se poarta el, va izbuti sa-l schimbe si pe adversarul sau”.

Ce repede au trecut patru secole…

48 Răspunsuri to “Mihai Viteazul si Gheorghe Basta”


 1. 1 miron1947 noiembrie 21, 2015 la 2:53 pm

  Nu stiu daca aceasta a fost si ideea dvs. dar ultimele randuri ma duc cu gandul la relatia d-lui Ponta cu Dragnea.

 2. 2 florin noiembrie 21, 2015 la 3:23 pm

  CE REPEDE TRECE TIMPUL!Tradarea si asasinatul sunt milenare pe acest pamant de la Burebista-ncoace.Vlad Tepes, Ioan Voda cel Cumplit, C Brancoveanu, Tudor Vladimirescu,Alexandru Ioan Cuza, 4 prim-ministri au fost asasinati, Barbu Catargiu, 1862, IG Duca, 1933, Armand Calinescu, 1939, N Iorga, 1940, ca sa dau doar cateva nume privind tradarea si asasinatul.tradarile postdecemberiste, pe altadata!!

 3. 4 T-Rex noiembrie 21, 2015 la 4:10 pm

  Cine ar fi eroii de azi, acei lideri care sa ofere speranta si pace? Omenirea poate evolueaza per ansablu prin stiinta, tehnologie. Natura umana nu.

 4. 5 Klanus Ciolannis-Cioklos noiembrie 21, 2015 la 5:02 pm

  Au trecut patru secole, dar parile si intrigile continua, de data aceasta, la Bruxelles, Bonn, Washington. Din pacate vedem figura de trista amitire a Monicai Basta Soros-Guseth revinind pe usa din dos a puterii. Domnul Cioklos, instalat la putere dupa ce „a fost nevoie sa moara oameni”, pare a fi onest si generos, dar astept sa vad daca isi va dovedi generozitatea si fata de poporul roman.

 5. 6 centru noiembrie 21, 2015 la 5:58 pm

  Am vazut scrisori – rapoarte traduse ale lui Basta trimise la Viena – erau scrise in italiana .
  Pe Mihai il numea ” Valahul ” .
  Pentru austrieci Ardealul era castigat in numele Coroanei iar in ochii lor Mihai era un executant – aliat .
  In nici un moment Rudolf nu acceptase ideea ca Ardealul sa fie acordat lui Mihai .
  Mihai care era in mare difficultate in acel moment – Moldova era luata de adversarii lui , in Muntenia turcii aduceau la putere un domn favorabil iar aproape toata trupa lui – mercenari sarbi in imensa majoritate – era trimisa de el insusi de la Turda la Fagaras , sa-i apere familia situata acolo .

 6. 7 Adrian B. noiembrie 21, 2015 la 6:04 pm

  Initial , am crezut ca articolul se refera la abuzurile angajatilor ANAF . Cate similitudini …

  http://adevarul.ro/locale/alba-iulia/comertul-bauturi-alcoolice-muntii-apuseni-scanteia-rascoalei-horea-closca-crisan-arendasii-confiscau-tarani-vinul-impartasanie-1_564dd4397d919ed50e609d85/index.html?ref=yfp

  Comerţul cu băuturi alcoolice în Munţii Apuseni, scânteie a Răscoalei lui Horea, Cloşca şi Crişan. Arendaşii confiscau de la ţărani până şi vinul de împărtăşanie

  21 noiembrie 2015, 06:08
  de Dorin Timonea

  Arendarea dreptului la crâşmărit unor armeni, în 1782, a fost picătura care a umplut paharul nemulţumirii moţilor şi una dintre scânteile Răscoalei conduse de Horea, Cloşca şi Crişan.

  Până în anul 1778, crăşmăritul din Munţii Apuseni era în forma lui tradiţională: satele trebuiau să vândă vin sau rachiu în contul stăpînului feudal, de pe urma căruia cel din urmă să obţină un câştig. Altfel spus, fiecare putea vinde vin sau rachiu şi se bucura şi de un câştig modest.

  Arendarea dreptului la cârciumărit

  „În anul 1778 administraţia financiară din Transilvania înfiinţează sistemul licenţelor de băuturi, punând pentru toţi locuitorii din munţii Abrudului, cari se ocupau cu cârciumăritul, o taxă fiscală de 1 creiţar şi jumătate pentru vadra de vin şi 1 creiţar pentru vadra de rachiu. Muntenii plătiau acum de două ori impozitul dreptului de cârciumărit, întâiu ca răscumpărare şi al doilea rând ca licenţă“, scrie Ion Rusu Abrudeanu, în lucrarea „Moţii-calvarul unui popor eroic, dar nedreptăţit“.

  Dreptul de cârciumărit în munţii Abrudului a fost arendat în 1781 la doi armeni, Martin Bosnyac şi Martin Patrubani, pe termen de 6 ani, pentru suma de 12.000 florini pe an. Tot Ion Rusu Abrudeanu povesteşte în lucrarea citată şi despre lăcomia arendaşilor, care confiscau prin agenţii lor orice băutură găseau pe la localnici.

  „Severitatea arendaşilor armeni a mers pân-acolo încât la Abrud, în timpul Paştelor din anul 1782, confiscă şi o sticlă cu vin trimisă de un credincios din Abrud-sat preotului local ca să cuminece (n.r. – împărtăşească) pe locuitorii comunei“, spune Ion Rusu Abrudeanu, istoric.

  Revolta de la Cîmpeni

  24 mai 1782. Zi frumoasă şi călduroasă, numai bună pentru târgul de la Câmpeni. Nemulţumirile moţilor iau amploare şi culminează cu ocazia târgului de la Câmpeni, unde au venit moţii de pe Râul(n.r. Arieşul) Mare, Râul(n.r. Arieşul) Mic, Bistra, Mogoş, Sălciua, Brad, Baia de Criş, Hălmagiu. Rubin Patiţa scrie, într-o lucrare apărută în 1912, „Ţara Ţopilor“ că moţii avea la târg mare trecere la băuturile lor, chiar dacă punctele cheie erau ocupate de armeni. Vorbim de acoviţă, o băutură făcută din vinars, îndulcită cu miere de albine, chimen şi izmă; şi la mied, o băutură făcută din miere de albine, diluată cu apă şi pusă la fermentat, care păstrată câţiva ani capătă calităţi deosebite.

  De la istoricul David Prodan aflăm că armenii au au suportat situaţia şi au trimis slugile şi gornicii la târg, înarmaţi.

  O scânteie trebuia să aprindă focul – şi scânteia o dete un servitor al arendaşilor, care alergând călare în fuga mare prin târg, trânti la pământ o femeie din Hălmagiu, care vindea nuci, apoi călcă cu calul în picioare pe un ţăran din Zarand, care-şi aşeza într-un sac lâna ce o cumpărase în târg. Dar ţăranul din Zarand, sculându-se înfuriat de sub picioarele calului, puse repede mâna pe o săcure, sări îndată la un butoiu cu vin al arendaşilor armeni, spărgându-i fundul şi vărsându-i băutura. Un alt ţăran, cu numele Iacob Zahuţ din Râul Mare, care adusese mied de vânzare în târg, fiind luat de servitorii arendaşilor cu înjurături şi lovituri cu patul puştei şi dus la inspectorul domeniului, se întâlneşte cu românul din Zarand tocmai când acesta spărgea butoiul cu vin al Armenilor arendaşi şi apoi dând chiote prin târg, se strânge o mulţime de ţărani, cari sar cu toţii la butoaiele arendaşilor, spărgându-le şi vărsându-le toată băutura.

  Autorii scandalului, condamnaţi la moarte

  În faţa acestei scene şi a furiei mulţimei, cârciumarii şi servitorii arendaşilor fug imediat din târg, de frică de a nu fi masacraţi. Replica autorităţilor vremii a fost una dură la adresa moţilor. „Acest incident a dat însă prilej guvernului transilvan să pedepsească cu moartea pe autorii scandalului, în care muntenii îşi apărau un drept al lor şi pentru care dânşii mai plăteau statului şi o taxă de răscumparare. Într-adevăr, 23 de primari şi consilieri comunali sunt condamnaţi de judecata forului domenial din Zlatna la câte 25-100 bastoane şi cu 3 luni până la 2 ani de închisoare, iar alţi 5, ca autori principali şi sub motivul că au agitat poporul să trimită deputaţiuni la Viena, sunt condamnaţi la moarte. Unul din aceştia, cu numele Dumitru Todea, a fost condamnat şi la tortură înainte de executare, iar după executare să i se taie capul, corpul să i se despice în 4 părţi, iar bucăţile să i se pună în ţeapă. Astfel terorismul era la culme în munţii Abrudului.“

  Moţii au căutat sprijin şi la împăratul de la Viena, care în 7 Iunie 1783, ordona guvernului din Transilvania ca cei implicaţi în revolta de la Cîmpeni să nu mai fie urmăriţi pentru plângerile înaintate şi nici să se execute vreo sentinţă cu moartea asupra lor. „Cu toate acestea, sentinţa forului domenial din Zlatna fu executată în mare parte asupra muntenilor. Numai pedeapsa cu moarte fu schimbata în închisoare dela 1-2 ani şi câte 50-100 bastoane“, susţine Ion Rusu Abrudeanu.

  Revolta de la Cîmpeni, de acum 233 de ani, este considerată de istoricii care au cercetat această perioadă una dintre scânteile Răscoalei conduse de Horea, Cloşca şi Crişan. Toţi trei s-au pus în fruntea moţilor încă din primele zile ale Răscoalei, intrând în 5 noiembrie 1784 în Cîmpeni, iar o zi mai târziu în Abrud. Ulterior, căpitanii se despart. Crişan va conduce răscoala în părţile Zarandului şi Mureşului, iar Cloşca în Valea Arieşului. Horea a rămas în munţi să coordoneze întreaga activitate a răsculaţilor. Capii Răscoalei au fost prinşi de autorităţile austriece, prin trădarea a 20 de ţărani din Munţii Apuseni.

  Cercetarea căpitanilor Răscoalei de către comisia de anchetă austriacă a avut loc la Alba Iulia şi a durat aproape o lună. „Scopul cercetărilor şi a procesului era doar pentru stabilirea cauzelor răscoalei şi a implicaţiilor acesteia, precum şi necesitatea de a se regiza o judecată şi aduse dovezi pentru confirmarea sentinţei deja hotărâte de împăratul de la Viena“, crede David Prodan. În final, au fost condamnaţi la moarte prin zdrobirea cu roata, trupurile lor urmând a fi dezmembrate şi expuse în diferite părţi din Munţii Apuseni, ca exemplu şi avertisment pentru cei care ar mai îndrăzni să se răscoale.

 7. 8 Adrian B. noiembrie 21, 2015 la 6:13 pm

  Polonezii refuza sa devina colonie SUA .
  Se pare ca o sa ramanem noi singura colonie din Europa multumita d-lor Basescu si Ponta …

  http://www.agerpres.ro/externe/2015/11/20/tensiuni-in-polonia-dupa-primele-decizii-ale-noului-guvern-ce-amintesc-de-politica-lui-viktor-orban-19-23-43?ref=yfp

 8. 9 Adrian B. noiembrie 21, 2015 la 7:38 pm

  Intr-adevar , istoria se repeta . Si eu as vrea sa vad figura Generalului Basta dar si mai mult as dori sa-l stiu si sa vad figura celui care a orchestrat in ultimii 10 ani toate acele scenete ieftine care au facut tandari aceasta tara :

  ” Lupta impotriva coruptiei ” care a avut scopul sa elimine din viata publica toti incomozii si toate elitele politice

  ” Subordonarea pas cu pas a tuturor institutiilor publice si a partidelor ”

  ” Lupta impotriva evaziunii fiscale ” care a avut scopul sa elimine tot capitalul romanesc din economie si toti industriasii romani

  si mai nou , sceneta aceasta penibila

  ” Schimbarea clasei politice ” ,

  adica a celor patrioti si care mai au cojones cu cei gen Mihai Voicu , Cristian Busoi , Victor Ponta , neterminati din astia cu picioarele in X si cu ochelari , minoritari si functionari de la Bruxelles . Nu ? Sa vina niste smecheri cu zulufi care sa ne spuna ca noi nu suntem capabili sa ne guvernam singuri , ca suntem prea prosti si prea corupti si ca ne ” ajuta ” ei .

  Sau de ce nu , s-ar putea incerca un experiment social aducandu-l chiar pe Mikhail Saakasvili sau pe cei trei ministrii americani din guvernul ucrainean .

  Daca lumea accepta , s-ar putea trece la urmatorul nivel …

  As putea sa jur ca cel care orchestreaza toate aceste mizerii este scolit tot in Occident si are cunostinte temeinice de psihologia maselor , tehnici de manipulare si cunoaste arta militara a marilor strategi ai licuriciului .

  Cat priveste tarile din jur , vad ca toti isi iau masuri de siguranta , iau decizii radicale si se feresc ca sa nu pateasca ceea ce au patit romanii . Adica , sa renunte la suveranitate , sa-si distruga economia , sa se transforme in tinte ale armelor nucleare rusesti si sa-si elimine toate elitele . Ma refer la Ungaria , Bulgaria , Cehia , Slovacia si mai nou Polonia …

  http://www.agerpres.ro/externe/2015/11/20/tensiuni-in-polonia-dupa-primele-decizii-ale-noului-guvern-ce-amintesc-de-politica-lui-viktor-orban-19-23-43?ref=yfp

  http://www.hotnews.ro/stiri-international-8613907-ministru-bulgar-economia-gri-mai-buna-decat-nimic.htm

  In rest ce sa mai spun decat ca lumea se schimba intr-un ritm ametitor si ca se schimba si oamenii si mentalitatile si obiceiurile si totul . In rau ! Practic , de la aparitia computerelor , ne indreptam spre distrugere .

  P.S. Am si eu o intrebare . N-au inchis cei de la ISU si Targul de Carte ? Cam multa lume pe mp si foarte multe materiale inflamabile acolo . Dupa gandirea si normele alora de la ISU si in dementa in care traim , acel targ n-ar mai trebui sa existe !!! Este pericol public si atentat la siguranta nationala 🙂 . Cred ca primul care ar trebui sa ia atitudine e chiar serbanfl

 9. 10 TREIDE 95 noiembrie 21, 2015 la 7:42 pm

  Și azi se strecoară, d-nule Prim-Ministru „parile pe care necontenit le-a strecurat prin agenți care erau exact ca dânsul”! Și-atunci? De ce cad Guverne, de ce ies (surprinzător mai mult )tineri! -masă ușor manevrabilă, de ce se incuită iar…și iar…și iar….? Așadar, aceeași roată a istoriei, …Mihai Viteazu ar fi avut trădători și-n ziua de zi! Și-atunci? În ce plan, pe ce scară valorică ne situăm ca nație, ca popor?

 10. 11 TREIDE 95 noiembrie 21, 2015 la 7:44 pm

  …scuze…graba: „…de ce se incită…”

 11. 12 Luminita Arhire noiembrie 21, 2015 la 8:40 pm

  „…Onestitatea si generozitatea spiritului său îl făceau să creadă că dacă a putut cineva să fie neloial faţă de dânsul, acesta este un moment, o întamplare, dar pe urmă, purtându-se cum se poartă el, va izbuti să-l schimbe şi pe adversarul său”.

  Şi Bogdan Petriceicu Hasdeu credea că bunătatea poate ameliora , prin pilda personală, un comportament condamnabil: “Răzbunarea cea mai crudă este când duşmanul tău / E silit a recunoaşte că eşti bun şi dânsu-i rău”. Adică, după opinia personajului lui Hasdeu, ar putea, cine ştie, să provoace un cutremur în interiorul celui rău, poate să-l şi îndrepte …

  Oskar Schindler credea , în “Lista lui Schindler”, că exercitarea puterii cu responsabilitate înseamnă cu totul altceva decât să duci până la capăt răul pe care AI PUTEA să îl faci. Iată dialogul :

  “Oskar Schindler :Puterea este atunci când avem orice justificare pentru a ucide, dar nu o facem.
  Amon Goeth: Asta crezi tu că este puterea?
  Oskar Schindler: Asta a spus împăratul. Un om fură ceva şi este adus în faţa împăratului, se aruncă la pământ. Cere să fie lăsat în viaţă, ştie că va muri. Iar împăratul… îl iartă. Îl lasă să plece pe acest om lipsit de valoare.
  Amon Goeth: Cred că eşti beat.
  Oskar Schindler: Amon, asta înseamnă PUTERE. Asta e PUTEREA.”

  Cred că toate aceste pilde peste care au trecut anii, mai mulţi sau mai puţini, îşi pierd consistenţa pentru cetăţeanul de astăzi . Copilul este învăţat din clasele primare că există “TELEFONUL COPILULUI ” şi că-şi poate reclama părintele care i-a ars două palme la fund, adolescentul învaţă să-şi filmeze profesorul când, scos din minţi de neobrăzarea vreunui elev, nu se mai poate controla şi izbucneşte, adulţii sunt îndemnaţi să denunţe cu spor şi cu tenacitate, şi instruiţi cum să întindă capcane celor pe care, din varii motive, vor să-i vadă în cătuşe. Comportamentul blând şi generos este, cel mai adesea, răsplătit cu sarcasm.

  Am mai spus acest lucru, domnule profesor, dar nostalgia mă face să-l spun din nou: lumea frumoasă prin care am trecut noi, adică mulţi dintre cei care obişnuim să scriem aici, nu mai există. Poate că de-aceea şi scriem pe blogul dumneavoastră, deoarece cred că în interiorul acestui spaţiu amintirea ei este încă posibilă.

  Şi mai cred că, în 2004, “onestitatea şi generozitatea “ pe care le invocaţi, la fel ca acum 400 de ani, nu au reuşit să mişte nimic în adversarul care avea să nenorocească apoi cu metodă, timp de 10 ani, o ţară. Şi căruia, dacă i se va mai da prilejul, o va face din nou.

 12. 13 sadicu noiembrie 21, 2015 la 8:45 pm

  @ZeV,scuze pentru ca-ti raspund cu intarziere.
  ………………………………………………………………………………………………………..
  Spui asa:
  ”De ce nu ar demisiona si Presedintele ? Atat Presedintele cat si actualul Parlament au in spate voturile a milioane de romani (adica a cvasimajoritatii cetatenilor care au mers la vot), deci, au aceeasi legitimitate. In Constitutie nu se vorbeste despre dihotomia PUTERE si OPOZITIE, toti parlamentarii avand exact aceleasi drepturi si obligatii in raport cu cetatenii. Nu are nicio relevanta, pe fond, cum se re-aranjeaza politicienii din/in parlament, deoarece, GUVERNUL , ORICARE AR FI EL, NU ESTE O ENTITATE ALEASA IN MOD DIRECT DE CETATENI”.
  ………………………………………………………………………………………………………..
  1-N-am nicio problema,daca vrem sa ne aflam in treaba,putem sa organizam in primavara alegeri anticipate si pentru functia de Presedinte,(va fi pentru a doua oara in istoria post-decembrista cand nu va exista turul doi).Am totusi o nedumerire:actualul Presedinte,va mai avea dreptul sa candideze pentru a 3-a oara la alegerile de la sfarsitul anului 2019?
  Dar apropo,(pentru ca perioada ”brucaniana” a fost depasita cu 6 ani si se presupune ca electoratul a cam invatat cu ce se ”mananca” democratia,nu?),n-ar fi bine ca,premergator modificarii Cnstitutiei,sa intrebam poporul,prin intermediul a doua sau trei referendumuri consultative,(daca tot aruncam atatia bani pe geam pe studi de fezabilitate inutile si altele,n-ar trebui sa ne zgarcim la ”punga” pentru o Constitutie care sa reziste,in picioare,cel putin 100 de ani),pe cateva teme mari,cam ce vrea in continuare de la viata?
  -Daca Presedintele Romaniei nu poate exercita mai mult de doua mandate,poate poporul doreste ca alesii locali si parlamentarii sa ”beneficieze” de aceeasi limitare.
  -N-ar fi bine sa-l intrebam ce fel de republica isi doreste:prezidentiala,parlamentara,semi-prezidentiala,semi-parlamentara,(bine,printre republici si de dragul statisticii,putem intoduce in chestionar si monarhia).
  Pentru mine raspunsul este evident si ma bazez pe diferenta majora de incredre intre doua dintre institutiile vizate.
  De asemenea,prezenta majora la urne,(atat in tara cat si in diaspora),insotita de foarte multa emotie si determinare,pentru un anumit tip de scrutin,VERSUS,apatie si prezenta modesta,(cand partidele abia reusesc sa-si scoata la urne activul),pentru alt tip de scrutin.
  Daca factorii responsabili,(din nou…brrrrr),vor merge in continuare pe varianta autista….”lasa ca stim noi ce e mai bine pentru popor”…(de fapt ce e mai bine pentru noi,politicienii)…daca in noua Constitutie,rolul si ierarhia puterilor in stat,modul de organizare administrativa,etc,nu vor fi adaptate specificului tarii noastre ci specificului altor tari,vom avea in continuare ceea ce avem de 25 de ani…un stat slab care functioneza in regim de ”avarie” permanenta.Un stat care,mai devereme sau mai tarziu se va prabusi.

  2-Ma bucur ca una dintre cele doua Romanii,(descrise de AN in 2004),a evoluat enorm de mult ca mentalitate si atitudine,(influetata,binenteles,de partea care se afla in afara granitelor).
  Ma bucur ca a devenit majoritara,(iar votul de la sfasitul anului trecut,a demonstrat asta,cu varf si indesat).
  Pentru acea Romanie,(din care cu mandrie fac parte),relatia dintre alegator si ales este identica cu relatia dintre angajator si angajat.
  Alegatorul ii incredinteaza prin vot un mandat imperativ si nu optional,iar in calitate de contribuabil,ii plateste onorariul.
  Are foarte mare relavanta ca angajatul sa respecte ”deal-ul” pe care-l are cu angajatorul.La fel de realavant,sa nu chiuleasca de la locul de munca fara sa-i fie afectata leafa.Asta-i cursul firesc al lucrurilor in orice tara democrata,civilizata si intreaga la cap.
  Baietii si fetele astia care alcatuiesc actuala clasa politica,fara acordul alegatorilor,si-au incolacit de atat de multe ori cozile intre ei,incat le-au facut terci.Despre trecerile dintr-o parte intr-alta si viceversa,despre…una promis in camapania electorala si alta ”fumat” dupa ce sacii au fost urcati in caruta,ce sa mai vorbim?
  Ce sa mai vorbim despre jefuirea sistematica a tarii?
  Ceea ce eu am prevazut cu mult timp inainte,(pe vremea cand USL,era bine mersi),era inevitabil sa nu se intample.
  Era inevitabil ca aceasta buba uriasa si plina cu puroi sa nu explodeze la un moment dat.
  Nu zic ca ”poza momentului” este una normala pentru o democratie..politicieni si partide prabusite la pamant si lipsite de orice perspectiva,nici macar pe termen mediu sau lung…nimeni nu mai doreste sa ii/le vada sau auda de numele lor vreodata.
  La fel de nefiresc faptul ca trei sferturi dintre romani sa aiba incredere intr-o singura pesrosana din statul roman,respectiv in institutiile de forta.
  Nici macar biserica ortodoxa nu se simte prea bine si aidoma clasei politice,este incremenita in propria neputinta.
  Tinand cont de conjunctura intrerna dar mai ales externa,cred ca vom asista la vremuri interesante ,in perioada urmatoare.

 13. 14 Ghita Bizonu' noiembrie 21, 2015 la 8:52 pm

  Eh….
  Nenoroc istoric .. in anii aia erau 2 generali capabili … Basta si Mihai.
  Jocul s-a jucat la Mirăslău unde Basta l-a „manevrat” (militar) pe Mihai…
  De izbandea atunci Viteazul avea „posibiliati care se poate”
  Dar nu ..
  Si Basta a dovedit superioritate a”civilizatiei” asupra „barbarie” – a se vedea si cazul Osceola… prea „barbar” (nobil) ca sa presupuna tradarea.. Sau nu mai stiu ce film francez – gtneral care ppvestetse cum a vorbit despre „onoare miliatra” si „civilizatie” unui sef berber ca apoi sa isi incalce cuvantu si sa dea ordin ca sa fie impuscat berberul destul de „barbar” sa creaza in nobletea „civilizatiei” …

  E si „posbilitati care se poate” (genialul Ciripoi „”dom comisar Mizdrache sunt posibiliati care se poate si posibiliati care nu se poate”) DACA la Miraslau dovedea Viteazul … a fi dost silt sa pedepaseasca ‘tradarea” nobilor ardeleni (unguri) si fara sa vrea ar fi facut politica „nationalista” ([precum musiu Jourdin proza!) si ar fi avut sanse sa recastige si Muntenia si Moldova… Si de aici alta posbiolitate imposibila ce devenea posibila -o Imparatie Romaneasca care sa „prefigureze” Prusia :”nascuta pe teava unui tun”..
  Momente astrale ratate : asasinarea lui Burebista (nastera unui Imperiu antic cam de aceiasi teapa cu cel Roman si Persan), ratarea taratului Asanesc (nasterea unui regat „suntsantial” care poate, poater ar fi putut sa se opuna cu succes Semilunii) si MIras

  A da Basta. Giorgio Basta (n. 30 ianuarie 1550[1] Roccaforzata, în apropiere de Taranto, pe atunci în Regatul Neapolelui – d. 26 august 1607, Praga) a fost un general italian de origine albaneză… Sa zic asa blestmul dihoniei tracice pultea si asupra lui …. Putea sa isi satisfaca ambitiile (mari!) si alaturi de cel Brav … si sa devina nu o nota de subsol a istoriei ci un Erou Eponim … era destil ca sa nu lupte contra Bravului la Mirăslău ci sa-i ii fie alaturi („Misule merg pe mana ta.. vreau cel putin 4 comitate. Dupa ce luam si Moldova si Muntenia gandeste-te la mine ca la ban al Ardelaului sau voodovod al Ardealului tu fiind daca nu Imparat macar Mare Voivod al Voivozilor!!! Asta, Mare Voivodv ar merge Misule ca te face Imparatu Rex si dupa aia mai vedem unde il bagam!!” Dar era catolic…)

  Scuze ptr digresiunea daca , poate si parca ..

  Insa singuir lucur cert ra,me blestmeul tracic al dihoniei …

 14. 15 Cris noiembrie 21, 2015 la 9:13 pm

  Părerea mea (care le oripilează pe cunoștințele mele) e că Mihai n-a făcut nicio unire, ci a cucerit teritorii locuite de populația rezultată din daci, romani ș.a., de asemenea locuite de maghiari, sași, turci, slavi…
  La 1600 nu exista conștiință națională.
  În toată Europa (Spania, Italia…), existau regate/comitate mici locuite de populații cu aceeași origine, regate ai căror conducători cucereau teritoriile învecinate, apoi erau la rândul lor cuceriți.
  Abia la 1800 s-a născut conștiința națională și aceste unități teritoriale s-au unit.

 15. 16 blogideologic noiembrie 21, 2015 la 9:16 pm

  Înrudirile Denisovanilor / Cu populaţii de Elfi, de Hobbiţi, de Orci, şi de Pitici din poveste. Se pare că pe Pământ ar fi existat cu adevărat un Middle-Earth, înainte de a fi fost născocit de imaginaţia lui Tolkien. http://www.nytimes.com/2015/11/17/science/in-a-tooth-dna-from-some-very-old-cousins-the-denisovans.html

 16. 17 Cris noiembrie 21, 2015 la 9:17 pm

  Gheorghe și Gyury:
  – Măi, Gyury, măi! Io te omor pă tine, măi.
  – De ce, măi Gheo?
  – Păi, voi l-ați omorât pă Miai Viteazu.
  – ioi, măi! Asta o fo acu 400 de ani.
  – Da, da io ACUM am aflat…

 17. 18 nastase noiembrie 21, 2015 la 9:51 pm

  Luminita Arhire,
  mi-e teama ça, intr-adevar, incet incet, lumea noastra dispare…

 18. 19 centru noiembrie 21, 2015 la 9:59 pm

  @Cris – mi se pare ca cronicarii unguri vorbesc undeva de o anumita satisfactie a iobagilor ardeleni ca aveau ” domn din neamul lor ” .
  Nu exista constiinta nationala in 1600 – in sens invers , altii contra altora , exista : romanii erau ” tolerati ” acasa la ei de cele ” 3 natiuni ” din Transilvania …

 19. 20 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! noiembrie 21, 2015 la 9:59 pm

  … o parte dintre bravii luptatori ai lui Burebista, restul ramanand acasa si izolandu-se in cele mai ascunse si neumblate regiuni ale tarii, in conditii aspre de trai, fiind apoi printre primii care au urmat pana la idolarizare invataturile Sfantului Apostol Andrei primindu-l in sufletul lor pe Isus, imbracandu-l in straie taranesti, sau cedandu-i dreptul suveran de a-i apara pana la capat, pe ei si pe urmasii urmasilor lor, oriunde s-ar afla pe acest pamant. O alta parte a luat drumul Italiei de astazi.

  @ blogideologic, se vede treaba ca lui Burebista ii lipseau studiile topo-geodezice, altfel nu se explica treaba, de a se fi batut pentru sare in afara teriroriului pe care il pastorea, si pe care il cunostea in amanuntime.

  In alta ordine de idei, unde dai si unde crapa, convingerea mea despre adevarul vlahilor din Bohemia neavand decat o legatura cu constatarea amara a situatiei in care ne aflam, si nicidecum, legat de vreo musculita in subiectul deschis de dvs, domnle Nastase, pe google, si cu nuante pe care nu mi le-am imaginat.

  Dar daca tot ati facut-o, nu pot sa ratez ocazia de a va intreba ce parere aveti despre portretul facut pe google, generalului Basta?. ” Gheorghe(Giorgio) Basta ! general italian de origine albaneza; !angajat de imparatul Sfantului Imperiu Roman de natiune Germana;! pentru a conduce fortele habsburgice in razboaiele antiotomane;! si ulterior pentru a conduce Transilvania; !in aceasta calitate primul lucru pe care l-a considerat imperios necesar de a fi facut, a fost sa comande asasinarea lui Mihai Viteazul. Uitasem un detaliu important, mort de ura si invidie ca Mihai tocmai pusese mana pe Transilvania, si pe care pierdut-o imediat dupa ce Basta a fost inlaturat.

  Bine, bine dar una dintre intrebari, pe care ar trebui sa ni le punem nu ar fi, de ce naiba un „general italian de origine albaneza”, isi dorea Transilvania doar pentru el?, O alta intrebare ar fi, cu ce efectiv a plecat armata romana spre Tatra, si apoi spre Cehia de astazi, si cati eroi au cazut pentru Intregirea neamului asta in Slovacia sau Cehia?

  Chestia cu intrigile domnule Nastase este treaba acelora care nu au invatat nimic din istorie, din crunta si mai ales, recenta istorie. Sincer, ma indoiesc ca subiecte de genul acesta mai poate sa opreasca tavalugul de ura si frustrare tavalit in violenta, spre care se indreapta lumea.

  ps. in calitatea dvs de cunoscator in ale picturii, ma mir ca nu ati privit subiectul si prin aceasta prisma, va provoc eu, chipul lui Basta seamana izbitor, cu portretele, chipurile subiectilor pictorului Murariu.

 20. 21 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! noiembrie 21, 2015 la 10:21 pm

  Desi vad ca domnul cercetator militar mi-a luat-o inainte cu anumita idee, insist sa va mai adresez inca o intrebare, oare cum se intelegeau cei doi, ce limba foloseau?

  Ce trist, cand oameni care gandesc refuza sa gaseasca o cale sa se si inteleaga.

 21. 22 Radu Humor noiembrie 21, 2015 la 11:09 pm

  „Ce repede au trecut patru secole…”
  Şi n-am învăţat nimic, condamnaţi parcă să retrăim aceleaşi deziluzii şi trădări, chiar chinuri, provocate tot de unii ca ăştia despre care vorbeşte Nicolae Iorga :
  „De aici ura cumplita a lui Basta, caruia Ardealul ii scapa din mana, de aici parile pe care necontenit le-a strecurat, prin agenti cari erau exact ca dansul, crescuti in aceeasi scoala, cu aceeasi deprindere de a minti si aceeasi usurinta de a intriga. De aceea denuntarile acestea necontenite la Praga si la Viena, de aceea…”
  Şi acum „ai noştri tineri, la Paris (nu-)învaţă (doar) la gât cravata cum se face nodul …” ,ci mult mai multe ! 😉
  Şi din păcate, bune pentru ei şi pentru alţii, nu pentru Ţara noastră ! Că a lor, sigur nu e ! :mrgreen:
  Cu mici excepţii, binenţeles ! Prea puţine !

 22. 23 Motanul Incaltat noiembrie 21, 2015 la 11:56 pm

  Cat timp a controlat Transilvania, Gen. Basta a pus in practica programul Papei de distrugere a Protestantismului. Au avut de suferit persecutii calvinii, luteranii si inclusiv ortodocsii romani si sarbi. Mihai Viteazul era ortodox. Se vad limpede nu numai ambitiile personale ale lui Basta, dar si motivele religioase, dictate de Vatican. Pentru imparatul Rudolf II, catolic, era o dificultate sa accepte un print ortodox la conducerea Transilvaniei, desi atat ortodocsii cat si catolicii sunt crestini, chiar daca, in calitate de principe, Mihai i-ar fi ramas un vasal credincios si ar fi ramas un scut, fara indoiala, impreuna cu Basta, impotriva turcilor. Regimul lui Basta in Transilvania a fost unul de mana forte, timp in care a aparut foametea si ciuma.

  Interesant este ca Basta a trecut pe langa moarte in timpul asediului Rouen-ului, intr-o lupta personala cu Sir Roger Williams… Daca ar fi fost omorat, cine stie cum ar fi fost Istoria noastra…

  Basta nu era maghiar, ci era din acei albanezi ce traiesc pana in zilele noastre in Italia, era din Sudul Italiei.

 23. 24 Dezideriu Dudas noiembrie 22, 2015 la 12:19 am

  Tulburatoare ideea din final a lui Nicolae Iorga despre Mihai Viteazu….Am ajuns nu doar sa speram a schimba oameni ci si chiar religii….Si asta doar pentru a nu risca precum Mihai Viteazu ?
  Inchei aceasta etapa de lobby pentru “Proiectul de tara Caliman” ( nefinalizat ), prezentandu-i ideile ref. la “criza refugiatilor”. Si in “ stiinta dezvoltarii “ ( “stiinta dezvoltarii” poate fi evaluata ca si “Hong-Kong-ul” INSTITUTIONALISMULUI, un fel de “CHINA” in context…. – vom avea insa mari probleme la “TIBET”…) se gasesc raspunsuri la marile intrebari, ca la marile stiinte consacrate ?

  Caliman Eugen – analist dezvoltare economica :
  “1.Lucrurile si cauzale jihadismului mondial sint mai simple decit le complica analistii, nefiind vorba de esecul multiculturalismului sau asediul Europei de Asia, ca urmare a asimilarii tehnologiei si a stiintei europene, ori ca reactie “inversa” a globalizarii.Globalizarea a existat de cind e lumea, doar ca a fost treptata, moneda, banul fiind prima expresie a globalizarii economice, inca din antichitate. America si Europa (prin NATO), au “arat” societatile tribale islamice, pentru a insaminta modernitatea secolului nostru, iar odata destabilizate – fara a li se propune si implementa un PROIECT NATIONAL (pentru Irak, Libia, Afganitan si multe altele), energiile revolutiilor in stil arab,nefinalizate in modernism, se propaga asupra Europei.America find prea departe, nu prea suporta efectele propriilor actiuni destabilizatoare, iar furia religioasa si primitivismul de clan care se consumau inainte la ele acasa, se revarsa asupra noastra.
  2. Tarile respective nu trebuiau destabilizate, fara ca,(virgula), coalitiile destabilizatoare, sa aiba un proiect alternativ la dictaturi – respectiv o constructive economica si industriala nationala, care crea o noua societate, o ocupatie moderna, locuri de munca si beneficiile lor, odata cu o cultura tehnica si apoi generala, inlocuitoare a inchistarii in primitivismului patriarhatului arab.Dupa primaverile arabe sau eliberarea de dictaturi si odata conflictele acestea desfiintate, s-a eliberat energia unor populatii cu traditii violente si obiceiuri primitive, care aveau nevoie doar de un semnal sau o “cauza”, careia sa-i inchine singele si sacrifice viata.
  3.Pentru a fi vorba de multiculturalism, era nevoie de o dezvoltare economica si sociala araba, de contacte culturale si de afaceri, de studii ale tineretului in Europa, iar nu de exodul unor populatii intregi, in urma destabilizarilor statelor relative stabile in saracia lor. Relatii de multiculturalism pot fi asteptate intre populatii si state evoluate, care fac schimburi de toate felurile, de la cele comerciale la cele stiintifice si tehnologice, la cele culturale si de traditii populare.Ori, intre paria araba migrata in Vest, cu problemele de adaptare de toate gradele si populatia stabila, elevata si realizata din tarile dezvoltate, nu poate exista o relatie de multiculturalism, care sa le omogenizeze sub toate aspectele, ci una de opozitie a celei invadate si nemultumire si esec a celei migrate.
  4.Timpul nu se poate intoarce, asa ca misiunea stabilizarii revine tarilor dezvoltate.Acestea nu vor avea niciodata acasa pace si siguranta, cita vreme populatiile pentru care singurul mod de existenta este violenta religioasa si migratia economica – nu vor fi stabilizate economic si social, facind cu ani buni intirziere – ceea ce trebuia sa faca SUA & NATO dupa 1990, in tarile arabe.Desi pare paradoxal, vina pentru dezlantuirile criminale de dupa 1990, apartine in mai mare masura tarilor dezvoltate, decit populatiilor arabe, bulversate de razboaile externe de “eliberare”, lipsite de ciclul istoric firesc, in care sa evoleze de la dictaturi la democratie, de la feudalismul intirziat, la capitalismul epocii globalizarii.Solutia unica si de durata, ramine aducerea lor pe calea dezvoltarii generale, prin metode si tehnici care vor trebui elaborate, imediat.In caz contrar, situatia de acum citeva zile din Franta sau cea din SUA din 2011, este mereu repetabila “
  ( Caliman Eugen – analist dezvoltare economica )

 24. 25 Motanul Incaltat noiembrie 22, 2015 la 12:25 am

  Interesant de citit despre imparatul bizantin Ioan VI Cantacuzino din care se zice ca se tragea mama lui Mihai Viteazul, Teodora. Acest imparat s-a retras la o manastire sub numele de parintele Ioasaf Christodulos. In schimb, in 1367 a fost desemnat ca reprezentant al Bisericii Ortodoxe Rasaritene ca sa negocieze cu Patriarhul Latin de Constantinopol, Paul, reconcilierea intre Ortodoxia Rasariteana si Biserica Catolica. Ei au convenit sa se organizeze un mare sinod ecumenic la care sa fie prezent Papa, toti Patriarhii, arhiepiscopii, episcopii din toate bisericile rasaritene si vestice. Insa acest plan a fost refuzat de Papa Urban al V-lea si nu s-a mai intamplat nimic…

  Cine stie cum ar fi fost Istoria Europei daca Papa ar fi acceptat… Am fi avut inca de pe atunci Uniunea Europeana? 🙂 Ar mai fi ajuns turcii sa ocupe Constantinopolul? Am mai fi avut astazi atentatele teroriste din partea musulmanilor…?

 25. 26 Luminița Arhire noiembrie 22, 2015 la 12:39 am

  ”O fotografie spune mai mult decât o mie de cuvinte”… dar dacă este o fotografie a noului guvern, adică full de popi cu Klaus Iohannis în coadă, cred că spune, de fapt, cât două mii de cuvinte, pentru că ilustrează o nouă etapă din lumea lucrului bine făcut.

  Deci, poză de grup, satisfacție generală … Bogdan Stoica , fotograf profesionist și haios, face o radiografie sau mai exact o tomografie a fotografiei de grup, care-i expune fără milă toate maladiile și beteșugurile.

  Ceea ce nu vrea Bogdan Stoica să recunoască însă, este că poza guvernului arată a EXACT ceea ce este, de fapt, echipa Cioloș, via Iohannis:

  1.În centru e Klaus, zâmbind mânzește , că are ”guvernul meu”; între el și Dacian Cioloș e o strungăreață apreciabilă, ceea ce nu e cazul între el și Vasile Dâncu, pe care mai are puțin până să-l țină tandru de falange . Prin strungăreața dintre premier și președinte se văd piciorele unei doamne.Doamna are mare noroc că i se mai vede și fața.

  2.Dintre cele șapte doamne din guvernul meu ( mare tam-tam că ce mai egalitate de șanse promovează Președintele și Prim-ministrul), patru au chip, una are semiobraz iar două au ciuf și atât. De egalitariști în șanse ce suntem, toate doamnele au fost lăsate mult în spate, ca să nu strice cumva poza de grup a masculilor, mult mai importanți, din față.

  3.Improvizația decorului este evidentă, ca și improvizația listei cu miniștri.

  4.Echipa lui Cioloș suferă de un impuls centrifug: băieții de pe margini mai au puțin și ies din cadru. Zâmbetul întipărit pe fețele lor arață că asta își și doresc, s-o taie cât mai repede înapoi la Bruxelles.

  5.Steluța solitară, aflată pe presupusul steag UE , cocoțată în dreapta imaginii, mi-a amintit nemuritoarele versuri: ”Dar steluța cea de sus / Oare ce-o avea de spus?”, fiind evident că steluța s-a întrebuințat puternic pentru a încropi un guvern în țara numită România .

  6. Din tâmpla dreaptă a unui ministru din stânga fotografiei iese vesel un corp de iluminat . Chiar m-aș fi mirat ca la așa o echipă de tehnocrați să nu fie atașată măcar o instalație pe care s-o poți băga în priză.

  Una peste alta, cred că ”Guvernul meu ” l-a concediat pe fotograful lu′ ”Guvernul Ponta”, că nu era suficient de tehnocrat și si-a adus altul, punct și de la capăt… Poate un instalator.

  Oricum, rămâne un mister ce-a avut în cap cel ce a imortalizat echipa Cioloș într-așa un hal. Trebuie să fim însă optimiști și să nu disperăm: există pe lume și mistere mai cutremurătoare decât acesta, ca , spre exemplu , cine și în ce scop îl îmbracă pe FUEGO în odăjdiile alea exacerbate, când are spectacol …

 26. 27 clujean noiembrie 22, 2015 la 1:04 am

  daca regret ceva la perioada dinainte de 1990 este viata incomparabil mai putin stresanta (chiar daca mai modesta material) si relatiile interumane net superioare celor de azi

 27. 28 blogideologic noiembrie 22, 2015 la 1:24 am

  Sigur că momentul Mihai Viteazu, anul 1600, a fost capital. Dar mai sunt alte două momente pregătitoare, la fel de importante : 1/ Marea victorie de la Sirmium din anul 1167, când a fost creată Ungrovlahia de către Manuel I Comnenul. 2/ Primirea Diademei împărăteşti la anul 1403 de către Alexandru cel Bun, când a fost creată Moldovlahia. Prin actul de la 1167, se reduce rolul şi forţa Hungariei-1, în favoarea creşterii puterii Valahiei. Toate adjectivele de caracterizare pentru Mihai Viteazu derivă din acel act. Oikumena ungrovlahică este o politeia suportabilă pentru valahi. Iar prin Diadema împărătească de la 1403, Moldova şi Muntenia încep să acţioneze într-un tandem ce le extrage din Commonwealthul slavonic (având slavona ca limbaj liturgic). În acest tandem, cele două state se prezintă la Conciliul din anul 1415 de la Constanţa. Este surprinzător, şi totodată foarte supărător pentru mine, că în ultimii ani au apărut teologi ortodocşi de limpede exprimare liturgică românească, teologi care încearcă, într-o totală conivenţă şi supuşenie faţă de ideologul rus Alexandru Dughin, să introducă România în Commonwealthul slavonic !

 28. 29 Donkeypapuas noiembrie 22, 2015 la 1:55 am

  @Cris
  Tovarăşa Cris, în afară de Boia aţi mai citit şi altceva? De exemplu, pe stolnicul Constantin Cantacuzino, trăitor cu UN VEAC ÎNAINTE de acel 1800 pe care îl consideraţi bornă. Dar la apariţia Bibliei de la 1688 aveţi idee cine au colaborat?

 29. 30 Traian noiembrie 22, 2015 la 4:08 am

  Mi-e teama ca , incet-incet, valoarea reala a scrierilor unui fin intelectual e estompata de tonele de laturi aruncate de , citez, „cei care scriem pe aici”
  Sau, cine stie, aprobandu-le sunteti de acord cu ele…

 30. 31 santinela noiembrie 22, 2015 la 8:18 am

  Sintem popor de doi bani si asa sintem si tratati.Ne-am omorit toti conducatorii, i-am tradat pe toti,(vorba unuia- mama ce batalii am cistigat.Ii bateam pe turci de-i zvintam si imediat fugeam si le plateam birul),tot timpul am stat cu coloana la 90 de grade si pupatul in – l-am adus la rang de arta.Ce vrem acuma ? UItati-va numai la o alegere si la un pret.Un fotbalist sau sportiv junior roman si sirb. Toata Europa il ia pe sirb si la preturi astronomice ,noi in schimb !

 31. 32 Ghita Bizonu' noiembrie 22, 2015 la 10:42 am

  E … si discutam si o cestie serioasa : Finis Democratiae!!
  ––––––––––––––––––––––––––-

  OpEdNews Op Eds 11/7/2015 at 20:25:09
  The Most Brazen Corporate Power Grab in American History

  he release Thursday of the 5,544-page text of the Trans-Pacific Partnership – a trade and investment agreement involving 12 countries comprising nearly 40 percent of global output – confirms what even its most apocalyptic critics feared.

  „The TPP, along with the WTO [World Trade Organization] and NAFTA [North American Free Trade Agreement], is the most brazen corporate power grab in American history,” Ralph Nader told me when I reached him by phone in Washington, D.C. „It allows corporations to bypass our three branches of government to impose enforceable sanctions by secret tribunals. These tribunals can declare our labor, consumer and environmental protections [to be] unlawful, non-tariff barriers subject to fines for noncompliance. The TPP establishes a transnational, autocratic system of enforceable governance in defiance of our domestic laws.”

  The TPP is part of a triad of trade agreements that includes the Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) and the Trade in Services Agreement (TiSA). TiSA, by calling for the privatization of all public services, is a mortal threat to the viability of the U.S. Postal Service, public education and other government-run enterprises and utilities; together these operations make up 80 percent of the U.S. economy. The TTIP and TiSA are still in the negotiation phase. They will follow on the heels of the TPP and are likely to go before Congress in 2017.

  These three agreements solidify the creeping corporate coup d’etat along with the final evisceration of national sovereignty. Citizens will be forced to give up control of their destiny and will be stripped of the ability to protect themselves from corporate predators, safeguard the ecosystem and find redress and justice in our now anemic and often dysfunctional democratic institutions. The agreements – filled with jargon, convoluted technical, trade and financial terms, legalese, fine print and obtuse phrasing – can be summed up in two words: corporate enslavement.

  The TPP removes legislative authority from Congress and the White House on a range of issues. Judicial power is often surrendered to three-person trade tribunals in which only corporations are permitted to sue. Workers, environmental and advocacy groups and labor unions are blocked from seeking redress in the proposed tribunals. The rights of corporations become sacrosanct. The rights of citizens are abolished.

  The Sierra Club issued a statement after the release of the TPP text saying that the „deal is rife with polluter giveaways that would undermine decades of environmental progress, threaten our climate, and fail to adequately protect wildlife because big polluters helped write the deal.”

  If there is no sustained popular uprising to prevent the passage of the TPP in Congress this spring we will be shackled by corporate power. Wages will decline. Working conditions will deteriorate. Unemployment will rise. Our few remaining rights will be revoked. The assault on the ecosystem will be accelerated. Banks and global speculation will be beyond oversight or control. Food safety standards and regulations will be jettisoned. Public services ranging from Medicare and Medicaid to the post office and public education will be abolished or dramatically slashed and taken over by for-profit corporations. Prices for basic commodities, including pharmaceuticals, will skyrocket. Social assistance programs will be drastically scaled back or terminated. And countries that have public health care systems, such as Canada and Australia, that are in the agreement will probably see their public health systems collapse under corporate assault.

  Corporations will be empowered to hold a wide variety of patents, including over plants and animals, turning basic necessities and the natural world into marketable products. And, just to make sure corporations extract every pound of flesh, any public law interpreted by corporations as impeding projected profit, even a law designed to protect the environment or consumers, will be subject to challenge in an entity called the investor-state dispute settlement (ISDS) section. The ISDS, bolstered and expanded under the TPP, will see corporations paid massive sums in compensation from offending governments for impeding their „right” to further swell their bank accounts. Corporate profit effectively will replace the common good.

  Given the bankruptcy of our political class – including amoral politicians such as Hillary Clinton, who is denouncing the TPP during the presidential campaign but whose unwavering service to corporate capitalism assures her fealty to her corporate backers – the trade agreement has a good chance of becoming law. And because the Obama administration won fast-track authority, a tactic designed by the Nixon administration to subvert democratic debate, President Obama will be able to sign the agreement before it goes to Congress.

  The TPP, because of fast track, bypasses the normal legislative process of public discussion and consideration by congressional committees. The House and the Senate, which have to vote on the TPP bill within 90 days of when it is sent to Congress, are prohibited by the fast-track provision from adding floor amendments or holding more than 20 hours of floor debate. Congress cannot raise concerns about the effects of the TPP on the environment. It can only vote yes or no. It is powerless to modify or change one word.

  here will be a mass mobilization Nov. 14 through 18 in Washington to begin the push to block the TPP. Rising up to stop the TPP is a far, far better investment of our time and energy than engaging in the empty political theater that passes for a presidential campaign.

  „The TPP creates a web of corporate laws that will dominate the global economy,” attorney Kevin Zeese of the group Popular Resistance, which has mounted a long fight against the trade agreement, told me from Baltimore by telephone. „It is a global corporate coup d’etat. Corporations will become more powerful than countries. Corporations will force democratic systems to serve their interests. Civil courts around the world will be replaced with corporate courts or so-called trade tribunals. This is a massive expansion that builds on the worst of NAFTA rather than what Barack Obama promised, which was to get rid of the worst aspects of NAFTA.”

  The agreement is the product of six years of work by global capitalists from banks, insurance companies, Goldman Sachs, Monsanto and other corporations.

  „It was written by them [the corporations], it is for them and it will serve them,” Zeese said of the TPP. „It will hurt domestic businesses and small businesses. The buy-American provisions will disappear. Local communities will not be allowed to build buy-local campaigns. The thrust of the agreement is the privatization and commodification of everything. The agreement has built within it a deep antipathy to state-supported or state-owned enterprises. It gives away what is left of our democracy to the World Trade Organization.”

  The economist David Rosnick, in a report on the TPP by the Center for Economic and Policy Research (CEPR), estimated that under the trade agreement only the top 10 percent of U.S. workers would see their wages increase. Rosnick wrote that the real wages of middle-income U.S. workers (from the 35th percentile to the 80th percentile) would decline under the TPP. NAFTA, contributing to a decline in manufacturing jobs (now only 9 percent of the economy), has forced workers into lower-paying service jobs and resulted in a decline in real wages of between 12 and 17 percent. The TPP would only accelerate this process, Rosnick concluded.

  This is a continuation of the global race to the bottom,” Dr. Margaret Flowers, also from Popular Resistance and a candidate for the U.S. Senate, said from Baltimore in a telephone conversation with me. „Corporations are free to move to countries that have the lowest labor standards. This drives down high labor standards here. It means a decimation of industries and unions. It means an accelerated race to the bottom, which we must rise up to stop.”

  „In Malaysia one-third of tech workers are essentially slaves,” Zeese said. „In Vietnam the minimum wage is 35 cents an hour. Once these countries are part of the trade agreement U.S. workers are put in a very difficult position.”

  Fifty-one percent of working Americans now make less than $30,000 a year, a new study by the Social Security Administration reported. Forty percent are making less than $20,000 a year. The federal government considers a family of four living on an income of less than $24,250 to be in poverty.

  „Half of American workers earn essentially the poverty level,” Zeese said. „This agreement only accelerates this trend. I don’t see how American workers are going to cope.”

  The assault on the American workforce by NAFTA – which was established under the Clinton administration in 1994 and which at the time promised creation of 200,000 net jobs a year in the United States – has been devastating. NAFTA has led to a $181 billion trade deficit with Mexico and Canada and the loss of at least 1 million U.S. jobs, according to a report by Public Citizen. The flooding of the Mexican market with cheap corn by U.S. agro-businesses drove down the price of Mexican corn and saw 1 million to 3 million poor Mexican farmers go bankrupt and lose their small farms. Many of them crossed the border into the United States in a desperate effort to find work.

  „Obama has misled the public throughout this process,” Dr. Flowers said. „He claimed that environmental groups were supportive of the agreement because it provided environmental protections, and this has now been proven false. He told us that it would create 650,000 jobs, and this has now been proven false. He calls this a 21st century trade agreement, but it actually rolls back progress made in Bush-era trade agreements. The most recent model of a 21st century trade agreement is the Korean free trade agreement. That was supposed to create 140,000 U.S. jobs. But what we saw within a couple years was a loss of about 70,000 jobs and a larger trade deficit with Korea. This agreement [the TPP] is sold to us with the same deceits that were used to sell us NAFTA and other trade agreements.”

  he agreement, in essence, becomes global law. Any agreements over carbon emissions by countries made through the United Nations are effectively rendered null and void by the TPP.

  „Trade agreements are binding,” Flowers said. „They supersede any of the nonbinding agreements made by the United Nations Climate Change Conference that might come out of Paris.”

  There is more than enough evidence from past trade agreements to indicate where the TPP – often called „NAFTA on steroids” – will lead. It is part of the inexorable march by corporations to wrest from us the ability to use government to defend the public and to build social and political organizations that promote the common good. Our corporate masters seek to turn the natural world and human beings into malleable commodities that will be used and exploited until exhaustion or collapse. Trade agreements are the tools being used to achieve this subjugation. The only response left is open, sustained and defiant popular revolt.

  Sursa : http://www.opednews.com/articles/1/The-Most-Brazen-Corporate-by-Chris-Hedges-American-Hypocrisy_Americans-For-Prosperity_Corporate-Citizenship_Corporate-Crime-151107-882.html

  O traducere aproximativa :

  „CTE, împreună cu [Acordul de Comerț Liber Nord American] NAFTA OMC [Organizația Mondială a Comerțului] și, este cel mai de aramă apuca de putere corporative în istoria Americii,” Ralph Nader mi-a spus când l-am atins prin telefon de la Washington, DC ” Acesta permite societăților de a trece trei sucursalele noastre de guvernare de a impune sancțiuni aplicabile de către tribunale secrete. Aceste tribunale pot declara paravane de mediu [a se] nostru de muncă, consumatorilor și bariere ilegale, netarifare supuse amenzi pentru nerespectarea. TPP stabilește o transnațional , sistem autocratic de guvernare executorie în ciuda legilor noastre interne. ”

  TPP este parte dintr-o triada de acorduri comerciale, care include comerțul și investițiile Parteneriatul transatlantic (TTIP) și a comerțului în Acordul privind serviciile (Tisa). Tisa, de asteptare pentru privatizarea tuturor serviciilor publice, este o amenințare mortală la viabilitatea Serviciul Poștal SUA, învățământul public și alte întreprinderi și utilități, administrat de guvern; Împreună, aceste operațiuni, peste 80 la sută a economiei SUA. TTIP și Tisa sunt încă în faza de negociere. Ei vor urma pe tocuri de TPP și sunt susceptibile de a merge în fața Congresului în 2017.

  Aceste trei acorduri solidifica târâtor lovitură corporativ d’Etat împreună cu eviscerarea final al suveranității naționale. Cetățenii vor fi nevoiți să renunțe la controlul asupra destinului lor și va fi deposedat de capacitatea de a se proteja de prădători corporative, de salvgardare a ecosistemului și pentru a găsi căi de atac și justiție în instituțiile noastre acum anemie și de multe ori disfuncționale democratice. Acordurile – umplute cu jargon, complicată tehnic, comerciale și punct de vedere financiar, legalese, imprimare amendă și frazare obtuz – poate fi rezumată în două cuvinte: sclavia corporative.

  TPP elimină autoritate legislativă din Congres și Casa Albă pe o serie de probleme. Puterea judecătorească este adesea predată tribunale comerciale trei persoane în care sunt permise numai societăților să dea în judecată. Lucrătorii, grupuri de mediu și de advocacy și sindicatele sunt blocate de la căile de atac în tribunale propuse. Drepturile societăților devin sacrosanct. Drepturile cetățenilor sunt eliminate.
  – Publicitate –

  Sierra Club a emis o declarație după eliberarea textului CTE spunând că „afacerea este plină de cadouri poluatoare care ar submina decenii de progres mediu, amenință clima, si nu reusesc sa protejeze în mod adecvat faunei sălbatice, deoarece marii poluatori au ajutat scrie afacere.”

  Dacă nu există nici susținută revoltă populară pentru a preveni trecerea TPP în Congres această primăvară vom fi încătușat de putere corporative. Salariile va scădea. Condițiile de lucru se va deteriora. Șomajul va crește. Drepturile noastre de câteva rămase vor fi revocate. Asaltul asupra ecosistemului va fi accelerată. Băncile și speculații la nivel global va fi mai presus de supraveghere sau de control. Standardelor și reglementărilor de siguranță alimentară va fi aruncată. Servicii publice, de la Medicare si Medicaid la oficiul poștal și învățământul public vor fi eliminate sau dramatic redus și preluat de de-profit corporatii. Prețurile pentru produse de bază, inclusiv produse farmaceutice, va exploda. Programelor de asistență socială vor fi scalate drastic spate sau reziliat. Și țările care au sisteme de sanatate publice, cum ar fi Canada și Australia, care sunt în acord se va vedea, probabil, sisteme de sănătate publică prăbușirea lor sub asalt corporative.

  Corporatiile vor trebui să fie împuternicită să dețină o mare varietate de brevete, inclusiv peste plante și animale, de cotitură necesitățile de bază și lumea naturală în produse comercializabile. Și, doar pentru a vă asigura că societățile extrage fiecare lira de carne, orice drept public interpretat de corporații ca împiedicarea profit proiectat, chiar și o lege conceput pentru a proteja mediul sau consumatorii, vor fi supuse de a contesta într-o entitate numită de soluționare a litigiilor dintre investitori și stat sectiunea (ISDS). Cele ISDS, susținut și extins în cadrul CTE, va vedea corporații plătit sume masive în compensație de la ofensa guverne pentru a împiedica lor „dreptul” de a se umfle în continuare conturile lor bancare. Profit corporativ în mod eficient va înlocui binele comun.

  Având în vedere falimentul clasei noastre politice – inclusiv politicieni amorale, cum ar fi Hillary Clinton, care denunță TPP în timpul campaniei prezidențiale, dar a căror servicii de neclintit la capitalism corporatist asigură fidelitate ei de a susținătorii ei corporative – acordul comercial are o bună șansă de a devenind lege. Și pentru că administrația Obama a câștigat autoritate rapide, o tactică proiectat de către administrația Nixon a submina dezbaterea democratică, președintele Obama va fi în măsură să semneze acordul înainte de a merge la Congres.

  TPP, din cauza rapide, ocolește procesul legislativ normal de dezbatere publică și luarea în considerare de către comitetele Congresului. Casa și Senatul, care trebuie să voteze pe factura CTE în termen de 90 de zile de când este trimis la Congres, sunt interzise de furnizarea rapidă de la adăugarea de amendamente podea sau care deține mai mult de 20 de ore de dezbateri podea. Congresul nu se poate ridica îngrijorarea cu privire la efectele TPP asupra mediului. Se poate vota doar da sau nu. Este neputincios a modifica sau schimba un singur cuvânt.
  – Publicitate –

  Nu va fi o mobilizare de masă noiembrie 14 prin 18 la Washington pentru a începe împinge pentru a bloca CTE. Ridicandu-se pentru a opri TPP este un mult, mult mai bine de investiții din timpul nostru și energie decât angajarea în teatrul politic gol care trece pentru o campanie prezidențială.

  „TPP creează o rețea de legi corporative care vor domina economia globală,” avocat Kevin Zeese a grupului Popular Resistance, care a montat o luptă lungă împotriva acordului comercial, mi-a spus de la Baltimore prin telefon. „Este o lovitură la nivel mondial corporative de stat. Corporatiile vor deveni mai puternice decât țările. Corporatiile va forta sistemele democratice pentru a servi intereselor lor. Instanțe civile din intreaga lume vor fi înlocuite cu terenuri corporative sau așa-numitele tribunale comerciale. Aceasta este o extinderea masivă care se bazează pe cel mai rău de NAFTA, mai degrabă decât ceea ce a promis Barack Obama, care a fost să scape de cele mai rele aspecte ale NAFTA. ”

  Acordul este produs de șase ani de muncă de către capitaliști globale de la bănci, companii de asigurări, Goldman Sachs, Monsanto și alte societăți.

  „A fost scrisă de ei [corporațiile], este pentru ei și le va servi”, a declarat Zeese a TPP. „Aceasta va durea întreprinderile autohtone și întreprinderilor mici. Prevederile-buy american va dispărea. Comunitățile locale nu li se va permite să construiască campanii de buy local. Ideea a acordului este privatizarea și marfa de tot. Acordul a construit în el o antipatie profundă a întreprinderilor sprijinite de stat sau de stat. Acesta oferă la distanță ce a mai rămas din democrația noastră la Organizația Mondială a Comerțului. ”

  Economistul David Rosnick, într-un raport privind CTE de Centrul pentru politici economice și de cercetare (CEPR), a estimat că, în temeiul acordului comercial numai top 10 la suta din muncitorii americani ar vedea salariile lor crește. Rosnick scris că salariile reale ale muncitorilor cu venituri medii din SUA (de la percentila 35 a percentila 80) ar putea sa scada sub TPP. NAFTA, contribuind la un declin in productia de locuri de muncă (în prezent doar 9 la suta a economiei), a fortat lucrători în-plată inferior de locuri de muncă de servicii și a dus la o scădere a salariilor reale între 12 și 17 la sută. TPP ar accelera doar acest proces, Rosnick încheiat.

  „Aceasta este o continuare a cursei globale la partea de jos,” Dr. Margaret Flori, de asemenea, de la Popular Rezistența și un candidat pentru Senatul Statelor Unite, a declarat de la Baltimore într-o conversație telefonică cu mine. „Corporatiile sunt liberi să se mute în țări care au cel mai mic standardele de muncă. Acest lucru conduce a standardelor ridicate de muncă aici. Aceasta înseamnă o decimare de industrii și sindicate. Aceasta înseamnă o cursă accelerată la partea de jos, pe care trebuie să ne ridicăm pentru a opri.”

  „În Malaezia-o treime din lucrători tech sunt, în esență sclavi”, a spus Zeese. „În Vietnam salariul minim este de 35 de cenți pe oră. După ce aceste țări sunt parte a acordului comercial lucrătorii din SUA sunt pus în situația foarte dificilă.”

  Cincizeci si unu la suta din americani de lucru face acum mai mult de 30.000 $ pe an, un nou studiu de către Administrația Securității Sociale a raportat. Patruzeci de procente fac mai puțin de 20.000 $ pe an. Guvernul federal consideră că o familie de patru trai pe un venit mai mic de $ 24.250 pentru a fi în sărăcie.

  „Jumătate din muncitorii americani câștigă, în esență, nivelul de saracie”, a spus Zeese. „Acest acord accelereaza doar această tendință. Nu văd cum muncitorii americani sunt de gând să facă față.”

  Asaltul asupra forței de muncă american prin NAFTA – care a fost înființat în cadrul administrației Clinton în 1994 și care, la momentul creării promis de 200.000 de locuri de muncă nete pe an în Statele Unite ale Americii – a fost devastator. NAFTA a condus la un deficit comercial de 181 miliarde $ cu Mexic și Canada, precum și pierderea a cel puțin 1 milion de locuri de muncă din SUA, potrivit unui raport al Public Citizen. Inundațiile din piața mexicană cu porumb ieftin de noi întreprinderi agro-a condus în jos prețul de porumb mexican și am văzut de 1 milion de la 3 milioane de fermieri săraci mexican intra în faliment și pierde fermele lor mici. Mulți dintre ei au trecut granița în Statele Unite într-un efort disperat de a găsi de lucru.

  „Obama a indus în eroare publicul de-a lungul acestui proces”, a spus dr Flowers. „El a susținut că grupurile de mediu au fost de sustinere a acordului, deoarece a furnizat protecție de mediu, iar acest lucru a fost acum dovedit a fi falsă. El ne-a spus că s-ar crea 650.000 de locuri de muncă, iar acest lucru a fost acum dovedit a fi falsă. El numește aceasta o meserie secolul 21 acord, dar de fapt role înapoi progresele înregistrate în cadrul acordurilor comerciale Bush-eră. Modelul mai recentă de un acord comercial secolului 21 este acordul de liber schimb coreean. Asta trebuia să creeze 140.000 de locuri de muncă din SUA. Dar ceea ce am văzut în termen de câțiva ani a fost o pierdere de aproximativ 70.000 de locuri de muncă și un deficit comercial mai mare cu Coreea. Acest acord [TPP] este vândut la noi cu aceleași ispitele care au fost folosite pentru a ne vinde NAFTA și alte acorduri comerciale. ”

  Acordul, în esență, devine lege la nivel mondial. Orice acorduri peste emisiilor de carbon de către țările efectuate prin intermediul Organizației Națiunilor Unite sunt efectiv prestate nule de CTE.

  „Acordurile comerciale sunt obligatorii”, a spus Flori. „Ei înlocuiesc oricare dintre acordurile nelegatoare făcute de Conferința privind schimbările climatice a Organizației Națiunilor Unite, care ar putea veni din Paris.”

  Nu este mai mult decât suficient dovezi din acordurile comerciale trecut pentru a indica în cazul în care TPP – adesea numit „NAFTA pe steroizi” – va conduce. Acesta face parte din marșul inexorabil de corporații pentru a smulge de la noi posibilitatea de a folosi pentru a apăra guvernul publicului și de a construi organizații sociale și politice care promovează binele comun. Stăpânii noștri corporative caută să transforme lumea naturală și ființele umane în mărfuri maleabile, care vor fi utilizate și exploatate până la epuizare sau colaps. Acordurile comerciale sunt instrumentele utilizate pentru a realiza acest subjugare. Singurul răspuns la stânga este deschis, sustinut si sfidătoare revoltă populară.

 32. 33 Cristian Moldoveanu noiembrie 22, 2015 la 12:01 pm

  Nu multe s-au schimbat in astia 400 de ani. Si acum, daca se ridica vreun lider roman care vrea sa faca bine tarii, e imediat mazilit de vestici, cu metode mai moderne insa, gen DNA.
  https://cristianmoldoveanu.wordpress.com/2015/11/17/guvernul-tehnocrat-ciolos-predictii-despre-noua-guvernare/

 33. 34 Adrian B. noiembrie 22, 2015 la 1:08 pm

  Numai in ultimele 6 luni am avertizat de vreo 3 ori pe acest blog ca nu este in regula ce se intampla cu politele de asigurare auto si cu ASF .
  De când presedintia ASF a fost preluata de d-ul Negru Misutoiu , toata politica ASF a fost orientata spre eliminarea jucatorilor mici de pe piata asigurarilor , ramanerea pe piata doar a 2-3 jucatori care sa controleze tarifele si cresterea pretului politelor la nivelul din tarile occidentale , adica insuportabil .
  Mai trebuie sa mentionez ca acest domn ( Misu Negritoiu ) a fost numit la conducerea ASF tot de catre d-ul Ponta … Exact pe modelul Valcov .

  http://www.dcnews.ro/bomba-pentru-oferi-de-la-1-ianuarie-2016-poli-ele-rca-vor-exploda_490438.html

 34. 35 blogideologic noiembrie 22, 2015 la 1:12 pm

  Certamente, @Cris îi consideră numai pe “împământeniţi” a fi români !

 35. 37 Ghita Bizonu' noiembrie 22, 2015 la 1:39 pm

  Traiane

  ca unu dintre cei care scriu pe aici nu am decat un singir lucru sa iti zic : Barba non facit philosophum!
  AI nevoie de traducere?!

 36. 38 blogideologic noiembrie 22, 2015 la 2:39 pm

  @Cris, despre ce spune în noiembrie 21, 2015 la 9:13 pm
  Nu-i asta şi teoria lui Bibi N. despre Palestina ?

 37. 39 Ghita Bizonu' noiembrie 22, 2015 la 2:48 pm

  Cris excelent !!!

  Nota 2 la cultura si literatura europeana !!!

  « Roland mon compagnon, l’olifant, sonnez le donc !
  Charles l’entendra, il fera retourner l’armée,
  le roi nous secourra avec tous ses barons. »
  Roland répond : « Ne plaise à Notre Seigneur
  que mes parents, par ma faute, soient blâmés
  et que la douce France soit déshonorée !
  Mais je frapperai tant et plus de Durendal,
  ma bonne épée que j’ai ceinte au côté.
  Vous en verrez la lame tout ensanglantée.
  Les païens félons ont eu tort de se rassembler :
  je vous le jure, tous sont livrés à la mort.

  Sper ca recunosti textul …

  E mai vechi de 1800 …
  A ca „natiunea” moderna este ulterioara .. asta este altceva ….
  Insa o idde, un sentimentt era ..
  Mai adaug un dialog de pe la 1500 :
  — « Ah ! Monsieur de Bayard, que j’ai grand-pitié de vous voir en cet état, vous qui fûtes si vertueux chevalier ! »
  — « Monsieur, » répondit le mourant, « il n’est besoin de pitié pour moi, car je meurs en homme de bien ; mais j’ai pitié de vous, car vous servez contre votre prince et
  votre patrie ! »
  Votre patrie ! ca dit tout n’est pas?!

 38. 40 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! noiembrie 22, 2015 la 7:39 pm

  @ blogideologic, motanul incaltat, ghita mistretul (trei dintr-o lovitura, frate), si compania, lasati-o balta prieteni, ca ridicolul devine mai periculos decat sistemul, in primul meu comentariu nu am dorit decat:

  1. sa scot in evidenta amaraciunea legata de superficialitatea si lipsa totala de patriotism a multora dintre conducatorii nostri fie ei, pre sau post decembristi, si cand spun patriotism, ma refer si la intelegerea macar a o iota din drumul si sacrificiile acestui popor;

  2.sau ca acest general caruia ii atribuiti calitati si genealogii de ii faceti invidiosi pana si pe cei mai ai catarii lustragii de funduri si imagini, ca nu a fost decat un mercenar, si ca nu avea niciun interes sa comande, el, asasinarea lui Mihai;

  3.si sa sper, nu in ultimul rand, ca asemeni acelora, si care multi au fost Doamne, sa astept si eu momentul, cumva trait prin fiinta lor, a)de a-mi gasi si afla acel conducator care sa inteleaga, ca nu trebuie sa astepte intentii bune de la nicio putere straina, fie ea si declarata, partenera, din simplul si logicul motiv, si cat se poate de indreptatita, ca nu sunt decat purtatorii intereselor propriilor lor tari si nu personale, altfel nu o fac decat in interes personal pentru a-si apara bardahanele si puterea timpurie, si b)mai ales, sa inteleaga valoarea asezarii noastre geografico-politica, geopolitica, care ne-ar permite oricand sa spunem tuturor hai sictir, si mai decent, Pe aici, nu se trece, asemenea vocilor din paduri, care le strigau pana si celor mai crunti dominatori, si celor mai victorioase cruciade. Pana au aparut iubitorii de placeri, si de capitale precum Viena.

  4.am incercat de asemenea sa scot in evidenta un fapt istoric, care nu ar trebui deloc neglijat, ca cei mai intelepti conducatori ai natiei asteia, nu au facut niciun pas in afara teritoriului harazit noua la inceput de veac, asa cum unii pe care ii cam ia aburii pe dinainte afirma, si ca indiferent ca s-au numit Burebista, sau Stefan Domnul, nu au facut decat sa-si apere cu sfintenie teritoriile, asa ca lasati-o balta cu bataliile de expansiune sau pentru sare ale lui Burebista, sau cu boii si alte natii, altele care nu au incercat sa treaca aceste teritorii, singurile lupte cu boii, sunt ale noastre, intre noi, ca boii.

  Sincer nu mi-am imaginat, ca o singura afirmatie, poate sa-mi aduca, atata mahnire si bucurie la un loc, mahnire, 1.cand vad ca nu avem nicio sansa sa facem vreun pas, cu adevarat pentru viitor, cu atatia ipocriti si culturnici-carturari goi, indiferent cum v-ati umfla voi in pene si va spuneti, va pierdeti vremea;2. mahnire fiindca vad ca grija unora de a proteja capitalele unde ne-a fost impovarat viitorul si demnitatea este mai importanta, decat in a gasi si incerca sa-si demonstreze buna credinta si apartenenta fata de acest nefericit popor, unde dai si stupoare ce poti sa afli; si mahnire fiindca vad ca nu mai ai pe cine te baza, ca nu au inteles, un lucru esential, ca aliantele care se fac pentru apararea interesului personal, inseamna tradare si dezonoare.
  Bucurie? nu exista intotdeauna, satisfactie in aflarea adevarului, despre cu adevarat, buna credinta a unora, care se limiteaza, in a-si apara interesele personale si imaginea proprie, in afara tarii.

  ps. macar una asa de valoare cotidiana, pana la urma domnul Nastase si-a dat barba jos, sper ca din alte considerente, si nu aceea de a fugi din calea adevarului, despre barbosiii si pletosii care au aparat acest pamant cu pretul, cedarii demnitatii.
  Barbosi, si pletosi, ciobani, vacari, apicultori, si aprigi luptatori. Mi-ar parea rau sa va spun si dvs si celorlalti, ca daca nu achiesati la aceast adevar, si refuzati sa va declarati apartenenta la aceste categorii,si va atribuiti altele, ma tem ca nu mai exista decat o singura alternativa, si nu v-ar placea s-o auziti.
  Barbosii si pletosii, oamenii padurilor, apoi oamenii care s-au daruit intr-u cu totul unicului Fiu, al singurului Imparat si imperiu care conteaza.

 39. 41 ALM noiembrie 22, 2015 la 9:25 pm

  Există o gravură aici: https://ro.wikipedia.org/wiki/Gheorghe_Basta#/media/File:Giorgio-basta.jpg

  Fără barbă şi mustăţi este leit Johannis …

 40. 42 Ghita Bizonu' noiembrie 23, 2015 la 10:59 am

  Ptr „!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!” (cine n..ba oi mai fi si tu!)

  dintai sa stii ca „mistretul” nu este chiar peiorativ … Destule blazoane el poarta cu mandroe ca semn al curajului, rezistentei, ferocitatii in lupta. A fist si emblema legiunilor : I Italica, X Fretensis, XX Valeria Victrix,… Se pare ca Crol IX il alinta pe cumnetul sau din Vearn zicandu-i „mietsrtul meu” , findca bearnezul ca si mistretul ataca direct, fara sa dea inapoi , trecand prin rau sau tufisuri..

  Apoi nu vaz unde i-am atribuit lui Basta genealogii .. Eu am scis doar ca ca era un general proceput.. Adaug un fin „manevrier” (in termen milotar estre unu care aplica manmevra nu staca de-an boulea precum .. mistretul!) . Restul nu sunt chiar vorbe de lauda .. observ doar ca cei „civilizati” sunt mai dispusi la tradare decat „barbarii” …

  Restul .. aswrtiunilor tale mi se par rodul unei fantezii excesive … duiblata de o deplina incapcityate (funciara?!) de intelegere a situatiilor
  Ca daca ai avea ceva capacitate de inteogere nu ai mai scrie valoarea asezarii noastre geografico-politica, geopolitica, care ne-ar permite oricand sa spunem tuturor hai sictir .. ZCum sa iti zic asezarera noastra geografica are ,in ce ne priveste, o”valoare negativa”. Suntem la locul de intalnire a diferitleor placi tectonice . inlcusiv cele imperiale. Ori asta inseamna ca ptr a supraviuetui iti trevuesite multa forta…. In termeni de „daca si parca ” o astflel de pozitionare te condamna la o sotorie „ftrgamentara?” si „intarziata” ca a noastra fie la un destin imperial in care ii calci tu pe toti.,… Din pacate aceasta pozitionare a facut ca , dupa retragerea aureliana , sa nu poata sa fie cristalizata aici o formatiune statala.. decat f tarziu.. Si de aiic restul neajunsurilor ..

  Oricum inainte de oti mai permite sa incerci sa imi dai mie lectii te sfatuiesc sa meditezi la vechiul adagiu :Nec sutor ultra crepidam!

 41. 43 Oscar Wilde noiembrie 23, 2015 la 3:52 pm

  G. Basta a fost un mercenar și a slujit pe cel care l-a plătit mai mult. Nimeni și nicio cauză nu poate schimba mentalitatea unui mercenar!

  Domnule Adrian B., Ponta nu mai este Prim- Ministru și nu a ieșit Președinte tocmai că nu a vrut să fie „colonie ” americană sau germană!

  Domnule Ghiță Bizonu, depinde din ce unghi privim civilizație și barbaria. Barbarie înseamnă să ai demnitate națională, iar civilizație să pui mâna pe teritoriul și bogățiile altora? Barbar este cel care, după ce a organizat funeraliile ,demne de un principe, lui A. Bathory înfrânt și rănit la Șelimbărș a intrat în Alba-Iulia unde a fost înscăunat, barbar este poporul care a îngropat creștinește la Mărășești în Primul Război Mondial, pe cei care i-au cotropit teritoriul și civilizat este cel ce a pus o inscripție la Câmpia Turzii, unde a fost ucis Mihai Viteazul, pe care scria:”Trecătorule, oprește-te aici unde a fost omorât barbarul valah și urinează-te de trei ori pe acest loc”, înscripție înlocuită în anul 1923 cu o troiță, unde se află astăzi un obelisc?.

  Eu m-am săturat de civilizația lor și prefer barbaria noastră, dacă acestea sunt criteriile de evaluare!

 42. 44 blogideologic noiembrie 23, 2015 la 7:16 pm

  @!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Ars longa, vita brevis.

 43. 45 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! noiembrie 23, 2015 la 8:52 pm

  uau, m-ai rupt cu latineasca dottore, zau asa, cum ar zice Basescu un mare as al politicii externe acu, si care da lectii pe toate drumurile, cunoscandu-i performanta, dovedita, de agatator de maneci, si vorbe ca la sprit, sa ne intelegem.

  ca sa nu mai inflamez spiritele pe aici, nu am nicio intentie de altfel, mi-as ingadui, in primul rand, o completare, varianta originala, era: Ne sutor supra crepidam, completare careia i se potriveste de minune, o remarcabila observatie de bun simt, Nec scire fas est omnia.

  iar in al doilea rand, o intrebare, de ce atata suparare, logic, inteleg ca prin folosirea pseudonumelui ales, va acceptati de drept si anonimatul, altfel, omul ar sti cu siguranta cu cine-ar intra in polemica, ati spune vertical, io Gheorghe animalul pe cale de disparitie, in profesia de, s.a.m.d. pot sa afirm cu mare competenta, urmatoarele …..

  Permite-ti domnule ofensat sa ma ofensez si eu din cauza situatiei in care a fost impinsa de atatia competenti, care afirma, cu aceiasi competenta ca si dvs, cateva neadevaruri:
  1. ca valoarea negativa a tarii noastre ar deriva din „pozitionarea in locul de intalnire a diferitelor placi tectonice, sau imperiale, sau zone de confluenta intre vanturi, zau asa, nimic mai fals. Romania se afla asezata pe centrul de greutate al ditamai placilor tectonice, si imperiale, zonele de subductie gasindu-se, dincolo de Marea Neagra, in special in zona Turciei, sau dincolo de sudul Dunarii, spre Balcani. O tineti langa cu locul de confluenta, sau drum direct, Sa ne intelegem Romania este o ruta ocolitoare, evenimentele din vara ar fi trebuit sa va deschida ochii, alternativa ocolitoare si nicidecum directa, a fost transformata in loc de intalnire sau cale batuta din cauza luptelor crunte din interiorul tarii, nu mai zic intre cine, ca iar va suparati.
  2. in termeni de daca si parca, dublati de incapacitatea mea de acceptare a ipocriziei si a autosuficientei, am incercat, cu multa decenta, sa va reamintesc ca avem obligatia morala sa nu uitam:
  a. episodul in care dupa una dintre importantele victorii ale lui Stefan Domnul, cand dupa ce clopotele Europei au batut si au laudat victoria impotriva otomanilor, am fost lasati de izbeliste dupa ce le-am cerut ajutorul;
  b. episodul in care dupa Sfantul si gloriosul moment 1887, cand am platit cu atatea jertfe, am fost abandonati, si inselati, in acelasi mod;
  c. lupta pentru intregire nationala, unde nu cred ca este cazul sa va reamintesc numarul victimelor, si pagubelor de razboi, inselati de aceiasi, cat a durat de fapt Unirea noastra domnule?;
  d. am platit cu jertfe, scumpe si nedefinite de ambele parti, am fost inselati, si apoi, decapitati, moral si teritorial, cate victime de razboi, si care a fost valoarea pagubelor domnule, platite de prapaditii de noi,
  e. a urmat episodul decembrie 1989, moment in care am sperat, ca de data asta ni se acorda o sansa, am cedat totul, dupa 25 de ani ce am castigat, domnule? ” ar trebui sa reanalizam arhitectura europeana in sensul de a crea un anumit grup care sa adopte toate sistemele politice impreuna, iar altele sa se pozitioneze pe o orbita diferita fata de nucleu?6. dar situatia datoriilor din Irak;
  f. s-apoi mergand pe logica dvs, va reamintesc ca tocmai ca nu ne invecinam, cu Cehia, Italia, Spania sau Germania, de la care alte revendicari decat cheltuielile de scolarizare a fortei de munca, nu am avea altceva sa le solicitam, poate daune morale, poate tocmai pozitionarea noastra sensibila ne-ar fi obligat sa nu uitam si mai ales sa avem grija sa stabilim parteneriate strategice si durabile cu toti si cu fiecare in parte si sa nu neglijam pe nimeni;
  g) si cate altele,

  cu respect

 44. 46 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! noiembrie 23, 2015 la 11:42 pm

  @blogideologic, cum nu putem sa comunicam interactic, ce pot sa va raspund, decat ca timpii morti(de postare a unui comentariu) inving orice arta, a comunicarii, farmecul comunicarii, viata in schimb este vesnica.


 1. 1 Ungrovlahia şi Moldovlahia | Blog ideologic Titus Filipas Trackback pe noiembrie 21, 2015 la 7:15 pm
 2. 2 Cel mai experimentat pilot roman pe planor de distanta… « Motanul Incaltat Trackback pe noiembrie 21, 2015 la 11:00 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: