De ce Franta?

image

La Paris au avut loc vineri seară mai multe atentate teroriste, sincronizate, executate de militanti fanatici jihadisti, transformati in kamikaze. Este o actiune barbară, nediscriminatorie, una din sutele de actiuni teroriste realizate sau proiectate a fi realizate in acest an in Europa. In masacrul ce a avut loc, au murit si doi tineri din România. Acest lucru ne arată că nu putem privi astfel de situatii cu relativă detasare, apartenenta noastra la spatiul euro-atlantic generând si riscuri, responsabilităti sau obligatii de diferite feluri.

De ce Franta? Desi, probabil, sunt vizate mai multe tari, Franta a fost aleasă ca destinatie pentru actiunea teroristă pentru cel putin următoarele motive:

 •  In timpul primului război mondial, in 1916, Franta si Anglia, cu acceptarea Rusiei tariste, au incheiat un acord secret (Acordul Sykes-Picot), prin care isi impărteau zonele de influentă din Orientul Mijlociu, care fuseseră sub dominatie otomană. In Siria, puterea colonială a fost Franta.
 • In conditiile in care, SUA nu au avut o strategie de succes in zonă, mizând pe opozitia anti-Bashar al-Assad (unii dintre acesti luptători migrând spre ISIS), Franta a dorit să-si reafirme prezenta in zonă, prin bombardamente realizate de fortele sale desfăsurate in Irak. Mai ales, in conditiile  atacurilor aeriene rusesti care vizează revenirea Rusiei in zonă, prin sustinerea regimului Assad. Bombardamentele aviatiei franceze au avut loc si recent, la granita dintre Irak si Siria, asupra unor depozite strategice de combustibil pentru ISIS. Evident, si din acest motiv a fost aleasă Franta ca tintă.
 • Franta are deja o mare vulnerabilitate, prin existenta celor 3-4 milioane de maghrebieni, veniti din coloniile franceze din nordul Africii,  aflati la a treia generatie. Multi dintre ei traiesc in comunităti enclavizate, cu multi tineri in somaj, fiind vulnerabili la ideologia jihadistă. In acest mediu, in mod evident, ISIS poate face racolări locale.
 • Criza refugiatilor a permis, datorită sutelor de mii de persoane in miscare, disimularea operatiunilor de organizare, prin probabila complicitate a „indrumătorilor” veniti, sub acoperire, din Siria, cu executantii locali.

Dincolo de tragedia in sine, atentatele de la Paris vor avea numeroase consecinte, unele dorite, altele nedorite de atentatori:

 • Franta va recurge, asemanător cu Statele Unite, după 2001, la doctrina „auto-apărării preventive”, având sprijinul opiniei publice interne si internationale, pentru extinderea operatiunior militare in Siria (inclusiv terestre?).
 • Se va dezvolta o psihoză anti-islamistă in Europa, care va afecta comunitătile de musulmani deja existenti in tările Uniunii Europene. Efectul poate fi asemănat cu ceea ce s-a intâmplat in SUA, ca reactie fata de comunitatea japoneză, după atacul de la Pearl Harbour.
 • Nu cred că atentatorii si-au dorit, dar efectul in ceea ce priveste situatia refugiatilor din Orientul Mijlociu, aflati deja in Europa, din punctul de vedere al relocării, va fi devastator. Decizia Poloniei de a refuza să primească refugiati aflati in centrele de triere este doar inceputul. E posibil ca escala la Bucuresti a lui Tusk si a lui Juncker să incerce să prevină o astfel de decizie si la Bucuresti.
 • Dreapta europeană, grupată, in principal, in PPE a reusit să-si impună, in ultimii ani, guvernele in majoritatea statelor membre. Este posibil ca acest val de atentate să genereze o deplasare masivă a electoratului, la viitoarele alegeri, spre extrema dreaptă si formatiuni ultra-nationaliste.

CLIMATULPOLITIC DIN FRANTA IN PERSPECTIVA ALEGERILOR PREZIDENTIALE DIN 2017

Pentru  Francois Hollande, contrar aparentelor, salvarea pentru un nou mandat, poate veni de la Frontul National.  Acum, sondajele il arata eliminat din primul tur in favoarea lui Marine Le Pen si a oricarui candidat al Republicanilor. In toate barometrele din ultima vreme, Marine Le Pen se va clasa in fruntea primului tur, cu aprox 30 de procente, deci nu pe ea trebuie sa o depaseasca Hollande, ci pe candidatul republican. Acesta este motivul pentru care toate discursurile si pozitiile sale se centreaza nu pe dezbaterea cu Sarkozy sau republicani, ci pe lupta cu Frontul National, dand de inteles ca el este singurul care ii poate face fata in timp ce Republicanii isi insusesc ideile extremei drepte. « Stanga unita » nu mai pare posibila pentru alegerile din 2017 ; aparent, toate puntile sunt arse si nu va exista un candidat unic al stangii la prezidentiale.

Situatia FN. Contrar socialistilor si republicanilor, FN are un lider incontestabil (Marine l-a exclus din partid pe tatal sau fara sa se jeneze prea mult) si cu charisma. Operatiunea sa de dediabolizare a FN, care a durat cativa ani, a reusit destul de bine si chiar daca este atacata din toate partile, ea nu mai este « interzisa » in platourile de televiziune, cum se intampla pana recent.

Deja in Franta, problemele  imigratiei, frontierelor, spatiului Schengen, relatiillor cu unele tari din UE erau in dezbatere.

Pe de altă parte, inca din perioada de recucerire a partidului, proiectul lui Sarkozy si a retelei sale includea suspendarea, reformarea sau chiar suprimarea spatiului Schengen. Nimeni nu merge mai departe pentru a analiza daca primirea de noi membri (Romania, Bulgaria…) ar reprezenta cu adevarat un pericol, dimpotriva, mai ales noi, românii, am devenit caii de bataie pentru drepta franceză. Alergand pe urmele fostului presedinte, socialistii nu pot face mai putin. Masurile anuntate dupa atentatele din ianuarie includeau deja aceasta « revizuire » a Spatiului Schengen – iar faptul ca anul acesta au avut loc deja numeroase atentate in Franta (unele dejucate)  nu imbunatateste deloc situatia. Iar atentatele de vineri vor exacerba această dezbatere. Desigur, FN va cere, mai puternic, suprimarea si nu numai, ci chiar revenirea la suveranitatea nationala si renuntarea la euro !

Criza siriana si valul de migranti din aceasta vara/toamna a inrăutătit lucrurile.  In  Franta, peste 90 la suta dintre cei care cer azil politic si nu il primesc nu parasesc, totusi, teritoriul Frantei. Pe de alta parte, imigrantii stabiliti, de exemplu, in Germania vor avea un pasaport Schengen si, mai devreme sau mai tarziu, vor fi atrasi de sistemul social mult mai avantajos din Franta (salariu minim garantat, ajutoare sociale, asistentă medicală gratuită, etc.).

Iată deci că atentatele recente de la Paris vor avea efecte puternice, chiar dacă unele imprevizibile, si in Uniunea Europeană si in ceea ce inseamnă viata politică din Franta.

69 Răspunsuri to “De ce Franta?”


 1. 1 pastun noiembrie 14, 2015 la 7:36 pm

  ati uitat sa amintiti de loviturile aeriene pe care Franta le-a executat in Siria

 2. 3 Cornelia Plavicheanu noiembrie 14, 2015 la 7:43 pm

  chiar credeti ca donald tusk ar avea tupeul sa ne ceara noua, ceea ce ei tocmai au interzis?!?!

 3. 4 TREIDE 95 noiembrie 14, 2015 la 7:44 pm

  Criza imigranților a fost cred doar un pas. Primul și cel mai sigur pentru a destabiliza un continent, a-l arunca în vâltoarea unor evenimente năucitoare pentru întreaga omenire. Cred c-ar fi poate necesară regândirea întregii strategii (nu numai de apărare!), de funcționare a UE. Lovită în ceea ce se spune c-ar avea mai scump, democrația, siguranța și continuitatea sa, Uniunea Europeană are, iată, spre sfârșit de an tumultos evenimente la Paris, așa cum a și început acest an 2015, masacrul din redacția ziarului „Charlie Hebdo”, sfârșit acum în noiembrie cu masacrul soldat cu 128 de morți. Cumplit an, groaznică evoluție a evenimentelor europene!

 4. 5 Preda Radu noiembrie 14, 2015 la 7:53 pm

  sunt de parere ca atentatorul chiar asta a dorit, si totul este calculat la milimentru…..se doreste un motiv bine intemeiat …si s-a gasit….nu ar fi de mirare daca atentatul af fi fost produs chiar din interiorul Europei.

 5. 6 Smaranda Nistor noiembrie 14, 2015 la 8:03 pm

  Poate Franța a fost singurul loc la care Putin și Erdogan n-ar fi avut obiecții majore. Ori poate cel mai facil din punctul de vedere al (non)vigilenței eficiente. Deși nimic nu se compară cu hazardul.

 6. 7 creierul spalat noiembrie 14, 2015 la 8:34 pm

  Printre altele, cu acazia atentatelor Franta si-a inchis granitele, invocand un pretext legitim de a scapa de zeci sau poate chiar sute de mii de „migranti”, carora ar fi trebui sa le asigure niste drepturi in valoare de sute de milioane de euro anual, zic si eu…

 7. 8 Radu Humor noiembrie 14, 2015 la 8:36 pm

  „Doar cu complicitatea și comoditatea noastră răul suprem poate să triumfe. Probabil că suntem prima generație de demagogi pacifiști care vrem să eradicăm războaiele fără a ne da seama că acesta este drumul sigur spre sclavie. Din frică și comoditate amanetăm libertatea copiilor noștri doar să avem noi o viață liniștită și acceptăm creșterea puterii sistemului pentru a ne controla cele mai intime aspecte ale vieții.
  Ce se va întâmpla când la comanda sistemului va ajunge cel mai rău dintre noi ???. Este doar o chestiune de timp până când acest lucru se va întâmpla, pentru-că acest sistem de alegeri(democrația) în care voturile celor deștepți și vigilenți sunt anulate de voturile mulțimii inconștiente manipulate cu tot felul de manevre electorale și mass-media care aparține în totalitate celor puternici și bogați permite accesul la putere doar a celor ambițioși și fără scrupule. Totuși e cel puțin ciudat că se comit atentate în Franța, țara în care musulmanii au cele mai multe drepturi ???, o țară prietenă !!!. Dacă după aceste atentate politicienii vor încerca să întărească politicile de supraveghere în loc să abandoneze ideea multiculturalismului, înclin să cred că adevărații dușmani nu sunt arabii ci cei care se folosesc de spiritul lor beligerant pentru a subjuga libertățile personale”

  Subscriu întrutotul !

 8. 9 Negruti Daniel noiembrie 14, 2015 la 8:48 pm

  Super articol, la obiect. Asta se traduce prin razboi, daca socialisti nu actioneaza ferm si la obiect, risca sa nu mai intre nici macar in parlament. E clar, Europa are nevoie sa fie condusa de lideri extremisti, sustinuti de partide nationaliste si chiar xenofobe. Acum o luna toti il criticau pe Victor Orban.

 9. 10 Negruti Daniel noiembrie 14, 2015 la 8:49 pm

  Acest carnagiu se datoreaza politicii criminale a unor sefi de state din vest ( Merkel, Hollande, Cacameron, Schultz, Mogherini) care au acordat azil musulmanilor in detrimentul europenilor din UE sau non UE. In aceste conditii acceptarea de cote de catre statul roman mi se pare o aberatie si o incalcare flagranta a Constitutiei Romaniei. Un imigrant musulman nu se poate integra in societatea occidentala, nu poate fi bun unei societati occidentale si nu-si aduce aportul cu absolut nimic societatii in ansamblul ei, in schimb aduc distrugerea natiilor, a traditiilor si a credintei europee. La asta s-a ajuns in Franta, tara in curs de islamizare din cauza politicii sinucigase pro-imigrationiste in favoarea tarilor musulmane. Faptul ca acum se plimba soldati inarmati pe strazile Parisului arata doar ca Franta a ratat preventia, a ratat integrarea musulmanilor. Solutia exista -interzicerea Islamului si Coranului in UE, expulzarea iomediata a tuturor celor care practica ritualurile musulmane pe teritoriul europei, anularea cetateniei europene tuturor celor care tulbura linistea publica cu manifestari musulmane si expulzarea imediata, si carpet-bomb in statele islamice si in fiefurile celulelor teroriste, In cativa ani Europa va fi alta.

 10. 11 creierul spalat noiembrie 14, 2015 la 9:09 pm

  @Negruti Daniel
  Imi pare rau ca ai viziunea asta despre musulmani (eu sunt crestin) si pacat ca cel mai probabil crezi asta din mass-media, fara a te convinge pe propria piele…

  Uite un exemplu: momentan locuiesc intr-un orasel din Dobrogea, populat si de crestini si de musulmani. Crestinii au bisericile lor, iar musulmanii moscheea lor, inclusiv cu megafoane la care canta ce stiu ei, pe limba lor…

  Interesant e ca n-am auzit vreodata sa se incaiere vreunii pe criterii religioase, sau macar sa fie mazgalit vreun gard de biserica sau moschee cu spray. Comunitatile se inteleg perfect si de cele mai multe ori nu stii cine este musulman sau crestin, chiar daca lucrezi pt el sau el lucreaza pt tine.

  Pareri de genul asta intalnesti la multi romani si in privinta ungurilor, desigur, la cei care nu traiesc in Ardeal.

  E pacat ca multi va lasati manipulati de diverse publicatii din mass-media, in spatele carora stau adesea oameni cu „anumite” interese…

 11. 12 Ghita Bizonu' noiembrie 14, 2015 la 9:09 pm

  Porquoi la France ?! Pourquoi Paris ?

  D’asta :

  Le Monde | 27.09.2015
  L’armée française a mené de premières frappes en Syrie. Elles ont été annoncées officiellement par un communiqué de l’Elysée, dimanche 27 septembre au matin. François Hollande a ajouté dans l’après-midi que les frappes avaient visé un camp d’entraînement de djihadistes près de Deir Ezzor, dans l’est du pays.

  Le chef de l’Etat a donné ces précisions, en marge de l’Assemblée générale des Nations unies, à New York :

  « Nos forces ont atteint leurs objectifs : le camp a été en totalité détruit. Six avions ont été utilisés, dont cinq Rafale. Les cibles ont pu être identifiées grâce à des vols de reconnaissance mais aussi grâce à la coalition qui nous a fourni également des informations. »

  Selon nos informations, des frappes auraient aussi eu lieu jeudi 24 septembre – ce que démentent formellement les autorités. Les cibles concernées se situeraient notamment à Rakka, la ville du centre du pays qui est considérée comme le fief de l’organisation Etat islamique (EI).

  « Nous frappons Daech en Syrie car cette organisation terroriste prépare les attentats vers la France depuis la Syrie, depuis ces sanctuaires (…). Nous agissons donc en légitime défense », a déclaré dimanche le premier ministre Manuel Valls.

  L’Expres :

  Syrie: que fait la France?

  La participation de la France à des frappes aériennes contre Daech en Syrie signifie-t-elle un changement de ligne de Paris à propos du régime de Bachar el-Assad?

  Opérations contre Daech: la France déploie le porte-avions Charles de Gaulle

  Le déploiement du porte-avions Charles de Gaulle „a été décidé pour participer aux opérations contre Daech et ses groupes affiliés” en Syrie et en Irak, a annoncé l’Elysée à l’issue d’un conseil restreint de défense ce jeudi

  Adica dintai au sprijinit rebeliunea contra Assad. Care rebeliune a liat o turnura cam „religioasa”. Lui mme Marianne nici ca-i pasa…

  Apare ISIS (Daesh) si totu merge bine dar nasolu de Vladimir cel Potent isi baga coada si in Siria (Kabaeva o avea ceva implicari?!) si incep incurcaturile .. Ca daca el zice ca da in ISIS .. ailati pica cam prost (mai ales ca ISIS decapiteaza, violeaza samd)
  Mme Marianne isi aduce aminte ca are un portavion…

  Cestie care cred ca displacu profund lu aia de la ISIS „ba asta este tradare!!! Va @@@@@ !!!”

  Uite d’aia multora nu le plac rothweilerii .. isi composteaza stapanii!!!

 12. 13 Ghita Bizonu' noiembrie 14, 2015 la 9:35 pm

  E .. e

  Dupa cate stiti nu ma omor dupa lecturi “inalte” . Le las “intelctualilor” …
  Insa am citit cestii vulgare, despre lucururi vulgare (de genu doctrine militare) .
  Si reviste “vulgare” De exemplu acu ceva vreme in urma, in anii 90 era un saptamnal pe care il apreciam : Romanul. Si undeva pe ultima pagina avea niste articole despre “dezvoltari” de teorii … privind politioca internationala.
  O posibilitate discuata era aparitai unuor conflicte in care era prezenta “a treia parte”. Un actor non statal care se folosea de violenta intr-un mod cvasistatal. O a treia parte greu de identificat care poate incurca multe treburi.
  Atunci am avut in vdere doar o privatizare a folosirii fortei miliatre..
  Insa la 11/9/2001 …. Scuze a fost un act de razboi a unui actor nestatal. “A treia forta”.

  Ce-a urmat se stie (sau ar trebui sa va aduceti aminte)….
  Actorii “nestatali” s-au cam inmultit .. eu as zice pen’ ca “cineva” are grija sa EXISTE!

  Paite peste vrei 40-50 de ani un ins mai curis “va descoperi” si toata lumea se va mira ca titul a fost asa de”transparent” … ba chiar cusut cu sfoara groasa, alba !
  DAR ACU NU ESTE MOMNETUL TOVARASI!!

  Dar totul a fost scriis sub ochii nostri ..

  Si in alta ordine de idei ..
  Domnele profesor eu parca stiam ca “islamist” este adeptul unui curent politic extremist (de exemp..lu Khomeiny) si ca un simplu adept al islamului ca relitgie este dapr “islamic”.. Asta asa despre ata alba.

 13. 14 centru noiembrie 14, 2015 la 9:38 pm

  Criminalii au ales Franta datorita prezentei acolo a primei comunitati musulmane din Europa , 3 milioane cel putin de imigranti algerieni , tunisieni si marocani , comunitate solidara si ostila tarii care i-a primit .
  Comunitate care nu vrea sa se integreze si care asteapta ca populatia franceza , autohtona , sa se plieze exigentelor lor !
  Coruptia enorma a elitelor franceze , acoperite cu cadouri , sume de bani , sejururi in palate de lux , din partea monarhiilor arabe ( Maroc , Bahrein , sauditii ) sau a afaceristilor arabi ( libanezi , egipteni ) si dorinta de a avea acces la contracte in Algeria face ca reactia oficiala si publica franceza sa minimalizeze problemele puse de aceasta comunitate si sa incurajeze venirea in masa anuala a zeci de mii de noi imigranti din Magreb .
  Sa spunem ca nu suntem tratati la fel , noi cu cei 10000 – 12000 de tigani ( dintre care 10 % sunt iugoslavi si bulgari ) si arabii , 3 milioane . Romania este , in viziunea unui politician francez UMP din cartierele bogate ale Parisului , Lellouche ( evreu magrebien ) , un ” stat – golan ” ? ! pentru ca nu tine tiganii cu forta in Romania …
  Hollande , gratie unui think-tank socialist francez , Terra Nova , a jucat cartea minoritatii musulmane si a fost ales de 90 % din electoratul arab – nu va face nimic care sa deranjeze islamistii …

 14. 15 centru noiembrie 14, 2015 la 9:41 pm

  Sa nu -l uitam pe maestrul Erdogan , care trimite zilnic mii de sirieni in Grecia ( cerandu-i gainii Merkel 3 miliarde de euro , urgent ! – si deschiderea negocierilor de aderare a Turciei , plus suprmarea vizei pentru turci -… unul din ei a explodat o bomba la Stade de France …

 15. 16 T-Rex noiembrie 14, 2015 la 11:43 pm

  Un atac cu 128 morti si sute de raniti, si Guvernul Frantei nu si-a dat demisia!
  La noi dl.Ponta a lasat Romania in instabilitate, intr-o situatie de securitate dificila pentru UE. Si l-a lasat pe dl. Basescu sa fie purtatorul de cuvint al natiunii, domn care pare foarte bine „pazit” de Justitie, sa nu ajunga dupa gratii. Odata cu Basescu, si plecarea lui Ponta se intaresc vocile dreptei, inclusiv media de dreapta. Cum nationalist comunistii lui Ceausescu nu mai au voie sa se arate, vor prolifera nationalistii de dreapta, care stim ce aduc: codrul, Biblia si pistolul. Dl. Dragnea – pe care il descriam ca pe un vizionar mai demult – azi viseaza cum sa fie lasat PSDul in pace.

  Sunt insa incurajat ca Lavrov si Kerry si un reprezentant al ONU discuta despre organizarea de alegeri in Siria si pregatirea pentru pace. Este singurul drum, cel al pacii si dezarmarii. Stiu, suna comunist, dar foarte curind, unele idei comuniste vor fi iar la moda.

 16. 17 Criticos noiembrie 15, 2015 la 12:01 am

  @Radu Humor
  Vi se pare că votul „elitei” foste băsiste actualmente virată în viteză spre Iohannis e în pericol de a fi deturnat de prostime?! Să fim serioşi.
  @Negruţi Daniel (corect româneşte ar fi Daniel Negruţi) „soluţia simplă” propusă e o aberaţie sângeroasă pentru care „extremist” e un calificativ din cale afară de blând.

 17. 18 Bolcos Adrian noiembrie 15, 2015 la 12:37 am

  Se mai poate adauga pe lângă foarte posibila apariție unei legi care sa permită expulzarea rapida a oricărei persoane din Europa,a unor legi, bugete majorate de câteva ori pentru serviciile secrete,personal suplimentar.Si daca ne gândim bine,analizând niște detalii mărunte:ținta președintele Franței de parca programul este publicat zilnic la tv,teroriștii umbla cu pasapoatele la ei când se duc sa omoare oameni,este posibil,cinic vorbind ca cei 400 de oameni sa fie masa de sacrificiu in interesul Europei.

 18. 19 Draghi Puterity noiembrie 15, 2015 la 1:11 am

  In 12 septembrie 2001, SUA a invocat articolul 5 al tratatului NATO, care stipuleaza ca un atac armat impotriva unei tari membre NATO, va fi considerat ca un atac impotriva tuturor. Credeti ca Frantza va invoca acest articol?

 19. 20 Carmen Salha noiembrie 15, 2015 la 1:22 am

  Asta e un spectacol facut de serviciile secrete franceze …care chiar vor o Europa de dreapta,cum sa sensibilizezi opinia publica cum sa manipulezi?Decat asa!In atentat ,mor catva si tu stat ai rezolvat problema,nu vreau refugiati musulmani ca sunt ”teroristi”.DL Nastase adevarul e altul si cred ca il stiti!America si aliatii vor resursele arabe si cum pot sa ajunga la ele decat printr-un razboi.Au facut atatea fronturi in tarile arabe si pt ce?pt libertate?aiurea!resurse,putere.,…..si au gasit motivul religie!Islam!America e in colaps si ca sa supravietuiasca ii trebuie razboi!Sa vanda arme ,etc…..

 20. 21 papasha noiembrie 15, 2015 la 2:26 am

  Ce labe triste sunt polonezii astia , la care cana de ceai are coada inauntru asa sunt de prosti …. , de curve ce sa mai zicem , proshe suge pana !

  Consiliul Uniunii Europene a stabilit, în septembrie, să distribuie pe bază de cote 160.000 de refugiaţi extracomunitari ajunşi în spaţiul UE. Polonia a votat în favoarea sistemului

  „În contextul tragicelor evenimente de la Paris, nu vedem posibilităţile politice de implementare a sistemului”, a explicat Szymanski

  România ( bravo lu’ prostu’ nostru de oprea ), Cehia, Slovacia şi Ungaria au votat, în Consiliul UE pentru Justiţie şi Afaceri Interne, IMPOTRIVA sistemului de relocare a imigranţilor conform unor cote obligatorii, dar schema a fost aprobatădin cauza votului curvelor poloneze !!!!!!

 21. 22 nastase noiembrie 15, 2015 la 7:50 am

  Dragghi Puterity,
  va exista, probabil, o cooperare mai bună (nformatii, etc.) pentru apararea teritoriilor tarilor membre. Rămâne de văzut daca va fi aplicată, in comun, strategia de auto-apărare preventivă prin atacarea ISIS in exteriorul spatiului NATO.

 22. 24 blogideologic noiembrie 15, 2015 la 9:15 am

  Metternich şi Imperiul Otoman / Metternich (prinţul Klemens Wenzel Lothar Nepomuk von Metternich-Winneburg) vedea Imperiul Otoman ca pe o barieră împotriva micilor naţionalisme balcanice, dar şi împotriva imperialismului rusesc.

 23. 26 blogideologic noiembrie 15, 2015 la 9:42 am

  Acum, punând în lumină personalitatea puternicului lider român care a fost Nicolae Ceauşescu, se cuvine în acelaşi timp a sublinia două probleme economice importante, probleme de care Nicolae Ceauşescu era perfect conştient. Categorial, atunci când îl caracterizăm social, nu trebuie să uităm vreun moment faptul că Nicolae Ceauşescu era un chiabur. Dar chiabur dintr-aceia care îşi ţineau copiii desculţi „ca să facă avere”. Bineînţeles, chiaburii aceia procedau astfel pentru că erau perfect conştienţi de cele două probleme economice. Să le amintim : 1/ Orice afacere începe cu o pierdere pentru tine. 2/Nu poţi avea profit din afacere, dacă nu deţii tu proprietatea măcar asupra unei singure resurse folosite în afacere! Asta îi enerva pe mulţi, mai ales pe falşii economişti care ne predicau toată seara din goarna postului de radio Europa liberă.

 24. 27 blogideologic noiembrie 15, 2015 la 9:56 am

  @creierul spalat
  Păi, după câţi bani pompează petrolierii salafişti, ceva ceva ajunge şi la creştinii dumitale din Carvuna (ăsta e numele corect, nu Dobrogea!).

 25. 28 blogideologic noiembrie 15, 2015 la 10:32 am

  Ideologia administrativă de sorginte saint-simoniană/ Dinastia Europeană de Hohenzollern a rezultat de facto din privatizarea ordinului cavaleresc teutonic. Succesul său în România, asociat regelui Carol I, se datorează implementării modelului napoleonian al cezarismului plebiscitar. Însă Carol I n-a venit la noi pe un teren de vacuitate ideologică. Se crease deja, în epistema de modernitate, ideologia naţionalismului românesc construită de Şcoala de la Sfântu Sava. Tot pe filiera ideologică franceză, Carol I venea cu noutatea ideologiei administrative de sorginte saint-simoniană.

 26. 29 Ghita Bizonu' noiembrie 15, 2015 la 11:03 am

  creierul spalat

  din ce imi povestea un dobrogean pustii mai faceau cate o mica belea (o pocnitoare sau asa ceva in timpul slujbei) El insiis (fiu de popa) facuse asa ceva .. insa a inceput sa regrete in momentul in caere l-a vazut pe tat’su dicutand f amical cu muftiul lpcal Dupa ce a plecat musafirul a regretata cu multe lacrimi pocnitoarea … (ca dupa 15 ani sa auda ca nici tat=su, popa, nici muftiul nu fuzsesera chiar usi de lacas de cult cand erau pustani. Si ambii fusesera „scuturati” de tatii lor ).
  Asa cadaca vre-un copil mai … va face o mazgalitura .. cestia va fi tratata cu „intelegere” . Mai putina intelegere ptr fundul vinovatului!!!

 27. 30 Liviu Bejan noiembrie 15, 2015 la 11:27 am

  Sunt impotriva primirii de imigranti musulmani arabi in Romania, in formula actuala.
  Consider ca acest subiect nu este unul care sa situeze cetatenii sau fortele politice mai la stanga sau mai la dreapta politica, deoarece cetatenii si colectivitatea la care se refera sunt cetatenii si colectivitatea locale si nu indivizii sau masa de imigranti. In consecinta, cred ca pozitia partidelor socialiste din diverse tari, referitoare la subiect, de acceptare neconditionata a masei de imigranti, pentru a nu „devia” de la „stanga” catre „dreapta” este paguboasa. Stanga socialista europeana nu este o stanga internationalista si nici comunizanta, iar partidele care o compun ar trebui sa nu uite asta.
  Cateva ganduri, devenite argumente personale:
  1. Desi au trecut cateva luni de zile, Uniunea Europeana lasa in incertitudine statutul masei de imigranti musulmani arabi. Ori, in atitudini, de la aceea cetateneasca la aceea a colectivitatii, cunoasterea acestui statut este esentiala. Intr-un fel este o judecata prin prisma unui statut de refugiati, primiti temporar, in alt fel o judecata prin prisma unui statut de imigranti, primiti pentru totdeauna
  2. Cred ca a trecut mai bine de un deceniu de cand UE refuza primirea romanilor in Schenghen; daca admiterea s-ar fi facut portionat, ar fi revenit circa doua milioane de romani anual. Cu tot soiul de mizerii inventate din afara sau, mai dureros, dinlauntru. Pentru ca acum UE sa inghita pe nemestecate, in Schenghen 400000 de musulmani arabi, ceea ce duce la o medie ipotetica de circa cinci milioane anual. Ori, daca detinatorilor spatiului Schenghen (fie vorba intre noi, parte a Daciei Mari) le plac mai mult musulmanii arabi imigranti, atunci sa si-i tina acolo in Schenghenul lor si sa ne lase in pace cu acest subiect.
  3. Este mai usor sa previi decat sa tratezi. Este, aplicat aici, mai usor si mai avantajos pentru noi sa prelucram in liniste cereri individuale si sa admintem pe acei musulmani arabi despre care credem ca nu vor crea probleme decat sa admitem o multime urmand ca, dupa aceea, sa scotocim prin ea in cautarea acelor indivizi care vor fi facut probleme. Ca sa nu mai vorbim ca, iata, francezii inregistreaza un esec al integrarii musulmanilor arabi, desi le-au creat, prin lege, conditii egale cu ale lor; generatiile urmatoare aceleia de imigranti purtand o ura nejustificata la adresa francezilor si a statului francez; este natural sa ne intrebam si noi, deci, ce generatie noua de musulmani arabi s-ar ridica in Romania. Cu siguranta nu una compusa din zeci de mii de Raed Arafat.
  4. Traian Basescu a fost, ieri, tavalit mediatic rau de tot de catre fosti lachei ai sai si nu numai. O fosta directoare de la Aspen Romania i-a adresat o scrisoare publica scrisa intr-un limbaj cam departat de al unei directoare de institut international si care se incheie cu „mori, ma! Insh’allah!”. La B1TV, doi fosti sustinatori ai sai i-au intrerupt in repetate randuri interventia telefonica nelasandu-l sa vorbeasca, basismul lor fervent din anii trecuti devenind „sustinere ocazionala”. Nici moderatorul emisiunii, care emitea in trecut judecati sofistice din care Basescu sa iasa bine, nu prea il mai sustinea. Satisfactie nemasurata pentru cei care i-au fost lui Basescu adversari, sa il vada redus la conditia de nimic, doar ca tot ceea ce a patit Basescu ieri este expresia unei puteri mai mari decat a lui. Care putere a aratat ca nu are nevoie de Basescu intermediar in relatia cu media cunoscuta ca basista; cauza este pozitionarea lui Traian Basescu impotriva primirii imigrantilor si , mai ales, pozitionarea sa pentru expulzarea imigrantilor musulmani arabi din Europa.

 28. 31 Liviu Bejan noiembrie 15, 2015 la 12:07 pm

  „Our prayers are with the people of France tonight, but that is not enough.” – Hillary Clinton.

 29. 32 Ghita Bizonu' noiembrie 15, 2015 la 2:52 pm

  Liviu Bejan

  si refugiatii arabi sunt contra!!!

  Si reaiua o cestie postata la septembrie 18, 2015 la 7:55

  Cica 2 afagani s-au trezit refugiati in Romania. Si au inceput sa planga! Nu de bucurie.. Asta este stire oficiala.

  Insa cica un arab care era cam .. bata bata cand i s-a explicat ca vrea nu vrea ramane refugiat in Romania .. a suferit un soc extrem si a inceput sa cante in lb romana :
  Foaie verde ca bobocu’
  Mama mi-am f@@t norocu’!
  Asta este neoficial.

  Asa ca tare imi este teama ca eventualii refugiati care ar fi „pedepsiti” cu repartizarea in Romania .. ar turba de ura impotriva UE nu a noastra. Asa ca s-ar stardui sa ajunga la Berlin sau Bruxelles „mama voastra de pui de camila raioasa facuti cu niste caini negri raiosi v-ati batut joc de noi trimitandu-ne la aia care nu mai stiu cum sa fuga din tara lor unde crapa de foame?!” asta daca scapa vii din gropile care inghit moticislictsi ai politeiei, mercedusir, haite de cainei bagaonzi, si salmoneloze …

  Eu le-as „recomamda” pe Barosso … si Reding!!

 30. 33 blogideologic noiembrie 15, 2015 la 4:27 pm

  Noi, românii, sîntem legaţi de spiritul cultural rusesc în primul rând prin acelaşi respect nemăsurat faţă de sacralitatea slavonică.

 31. 34 Irina Marcusanu noiembrie 15, 2015 la 4:40 pm

  Pentru ca Parisul este un simbol al valorilor lumii occidentale. Mesajul islamului, da, a islamului!, este cat se poate de clar si cu impact maxim. Londra, Roma, Madridul etc se pregatesc. Berlinul, deocamdata, se bucura de protectia turcilor.

  Vremea solutiilor politice umanist-utopice -multikulti etc-, a conceptului „politic corect” -Doamne, cate ipocrizie in acest concept-, este caduca.
  Ce nu sesizati voi, politicienii „umanisti” dimpreuna cu fanii vostri, este ca populatiile islamice asezate dupa WW II pe teritoriul Europei nu intentioneaza catusi de putin sa se integreze in cultura neaosilor. Este exact invers. Ei va integreza dupa legile Coranului si ale Sharia in cultura lor, chiar la voi in casa.

  „Semnale” in acest sens avem inca de la Charles de Gaulle. Cine va ramane in aceasta paradigma va plati pretul. Toti, politicieni si alegatori neaosi deopotriva.

 32. 35 Draghi Puterity noiembrie 15, 2015 la 5:49 pm

  Multumes pentru raspuns, domnule Nastase. Scrieti:

  „Nu cred că atentatorii si-au dorit, dar efectul in ceea ce priveste situatia refugiatilor din Orientul Mijlociu, aflati deja in Europa, din punctul de vedere al relocării, va fi devastator. ”

  Si daca SI doreste tocmai acest lucru, sa provoace un razboi civil intre natiunile europene si minoritatile musulmane din interriorul lor?

  P.S. Intre timp „mamica” germanilor si-a schimbat un pic discursul, pe ici pe colo, prin partile esentiale. Refugiatii sunt in continuare bineveniti in Germania, fara a se numi un numar limita, insa doar daca Europa e solidara, si accepta repartizarea lor pe tot teritoriul ei.

 33. 36 Petrache noiembrie 15, 2015 la 6:07 pm

  Aux armes, citoyens, altfel se alege praful de Europa. Si nici Bizantul nu se simte prea bine.

  Sau poate(mai bine) preferati https://www.youtube.com/watch?v=XIjlN8_kKfQ .

 34. 37 Adrian B. noiembrie 15, 2015 la 7:03 pm

  http://www.ndf.fr/nos-breves/14-06-2013/roland-dumas-les-anglais-preparaient-la-guerre-en-syrie-deux-ans-avant-les-manifestations-en-2011#.Vki3iGehfcc

  Ati uitat sa precizati ca in ultimii ani au disparut de pe harta cateva tari ; sau mai exista doar cu numele : Siria , Libia , Irak , Yemen , Liban .
  Intamplator , toate sunt victime ale revolutiilor 🙂 organizate in laboratoarele unchiului Sam .

  Este oribil ceea ce s-a intamplat in Franta . Numai ca ceea ce se intampla acum este consecinta politicii externe a americanilor , britanicilor si francezilor .

  Este ” principiul actiunii si reactiunii ” din fizica sau vorba aceea : ” Cine seamana vânt , culege furtuna ” .

 35. 38 Luminita Arhire noiembrie 15, 2015 la 7:09 pm

  Utilizând arma teribilă a terorismului, s-au obţinut , de-a lungul timpului, în funcţie de perioada istorică şi de politicile statelor vizate, fie eliberări din închisoare ale militanţilor, fie schimburi între părţi, fie sume de bani , fie retrageri din teatrele de război. Asta a fost mai demult, poate că, punctual, se mai întâmplă şi astăzi.

  A fost o epocă a luării de ostatici , metodă care miza enorm pe sensibilitatea publică şi pe presiunea pusă pe autorităţi. După ce însă negocierile n-au mai reprezentat o posibilă soluţie a problemei, după ce statele au văzut că negocierea e o celulă canceroasă care duce la extinderea bolii, nicidecum la stoparea ei, după ce, în absenţa târgului, executarea ostaticilor s-a transformat într-o modă sângeroasă, acţiunile teroriste au căpătat tot mai mult caracterul unor represalii sinistre, căci îndeplinirea scopului pare tot mai greu de realizat.

  Pe măsură ce actul terorist se transformă doar într-un răspuns atroce la o acţiune armată sau la o decizie politică , fără a mai putea produce rezolvări, cum producea la început, în profitul ORGANIZAŢIEI, încărcătura ideologică a acestuia dispare şi este înlocuită doar cu încărcătura religioasă, mult mai inflamabilă şi mult mai inflexibilă, pentru că stimulează doar fanatismul extrem. Ceea ce rămâne în urmă e cruzimea pură a actului, dezbrăcată de orice conţinut justificativ, pentru că nu poate fi întrevăzută o finalitate iar argumentele, cu cât sunt mai religioase, cu-atât sunt mai tulburi pentru raţiune.

  După atentatele de la Paris, prima reacţie a cetăţenilor statelor occidentale, obişnuiţi să mănânce cu cuţitul şi furculiţa şi să-şi ţină şerveţelul pe genunchi, ca să nu facă firimituri pe jos, a fost , logic sau nu, împotriva migranţilor (tabere incendiate, manifestaţii anti-migraţie, condamnarea publică a politicilor de “adopţie”, etc.) . Următoarea reacţie nu va fi “lăsaţi ISIS-ul în pace, că uite ce periculoşi sunt ” ci, cel mai probabil , susţinerea campaniilor anti-ISIS, în măsura în care opinia cetăţenilor mai contează în vreun fel în statele aşa-zis democratice .

  Sigur că spaima este de multe ori motorul abandonării , temporare, a unui stil de viaţă şi groaza de atentate poate goli cafenelele, pieţele publice sau teatrele. Pentru câtă vreme , însă? La fel ca în vreme de război, dincolo de ameninţarea difuză, dincolo de permanetizarea ei, viaţa îşi face loc şi continuă, până când, la un moment dat, teroarea începe să devină suportabilă.

  Şi, când a devenit suportabilă, cred că popoarele încep din nou să gândească.

 36. 39 ZeV noiembrie 15, 2015 la 7:25 pm

  Spuneti asa:

  ,,Se va dezvolta o psihoză anti-islamistă in Europa, care va afecta comunitătile de musulmani deja existenti in tările Uniunii Europene.”

  Dupa parerea mea, gresiti cand spuneti ca efectul enuntat mai sus este nedorit de atacatori. Dimpotriva, este perfect anticipat si chiar foarte dorit de ideologii terorismului. Astfel, simtindu-se marginalizate inca si mai mult, comunitatile de musulmani vor dezvolta, ca reactie de auto-aparare, sentimente anti-europene si anti-civilizatie-sablon la nivel de masa critica.
  Cel putin, asta isi doresc artizanii urii.
  Reactiile de tip ,,invazie unilaterala in Irak”, sau ,, NATO in Afganistat”, nu vor rezova nimic, dimpotriva. De fapt, imixtiunea Occidentului in Orientul Mijlociu va fi privita de intreaga lumea musulmana, indiferent de etnie, drept o noua cruciada a revansei, dupa ce Saladin a umilit Occidentul arogant si autosuficient.
  Ma surprinde ca apar la televizor tot felul de comentatori neputinciosi si belicosi care refuza sa traga invatamintele istoriei.

 37. 40 augustinradescu noiembrie 15, 2015 la 7:55 pm

  Povestea cu acceptarea (i)migrantilor in Romania frizeaza cretinismul. E ca si cum cineva ti-ar arata o oala cu capac si fara sa ai habar ce e inauntru, te-ar intreba: Maninci? Iar tu spui da! Cum sa accepti „in orb” ceva ce miine poate face explozie, sau ceva super toxic, sau ceva care porneste a se multiplica, inmulti, ca un cancer (scuzati comparatia)
  Trebuie, de urgenta, elaborat un fel de statut al acestor migranti, care sa contina, printre multe, multe altele:
  – drepturi si obligatii ale migrantilor
  – formele si gradul de integrare in societate
  – durata azilului
  Acest statut ar trebui pus in discutia opiniei publice si apoi trecut prin parlament. Abia PE URMA ne putem angaja la ceva. Sau altceva…
  Spunea cineva, apropo de tragedia de la Paris: „Efectul Paris : Polonia refuza cota obligatorie de imigranti”
  As adauga: Efectul „Mioritza”: Romania accepta orice!

 38. 41 Ghita Bizonu' noiembrie 15, 2015 la 7:59 pm

  Stimata gazda

  oricum Marine Le Pen este „favorita” muncitorilor indsutriuali de origine etnica franceza (curios .. fiica de milardar, avocata… )

  Draghi Puterity
  Si daca SI doreste tocmai acest lucru, sa provoace un razboi civil intre natiunile europene si minoritatile musulmane din interriorul lor?

  Pai daca Si daca in cazul Franta mme Marine striga de 3 ori Montjoie Saint Denis! hales bules minoritate musulmana in Franta! Botezu urmat de un litru de vin (cf cred intr-UNU sfant litru de vin/ Tatal tuturor spirtioaselor) va fi o conditie de supravietuire (urmat duminical , dupa impartasanie , de mancatu unei fripturi de porc si bautu vinului la restaurant.. Sa se vada!!!)..

  Eu de ani de zile zic ca , (virgula) crestinismul este doar o spoiala superficiala, frunza de vitza , pusa peste etosul arian (adica indoeiropruan sau kurgan) si ca de fapt „noi” europenii de abia asteptam motivu sa ne ucidem semenii (ma rog Timur cel Schiop ne depasea „geniul genocidar”) si amrastenii astia de arapeti ar fi bine sa nu se puna cu noi .. ca Shaitan ii ia!!!

  NOI SUNTEM SAMANTA DRACULUI!!!!

  In mod „originar” subtilitatile noastre ideologice se reduc ca noului idol, propspapat cioplit, ii aducem prima jertfa in flacarile focului facut din aschiile vechiului idol „si ai grija ca vaca sa imi fete vitel! Ala de dinaintea ta nu a avut grija!!”* Si arapetii si africanii … ma faci sa rad .. sunt victime sigure (in definitiv Israelul este facut de europeni.. educati in Europa si instruiti in armate europene!!!)

  Minoritatile islamice ar fi bine sa isi aminteasc de alta minoritate semitica … si ca prin Caraibe sunt popoare de origine africana care recunosc bucuroase si de buna voie superooritatea europenilor. Ca cica noi albii avem gena de criminali ….

  Ar face vine sa gandeasca mai bine la expresia Dar al-Harab (Casa Razboiului). Noi putem fi Casa Razboiului Sfant… si sa alegem calea cruciadei .. Acum 70 de ani ei erau coloniile Europei. Daca vor sa redevina …. inch Allah! Sclavi vor fi!!! Aia care vor supravietui!!

  Caci NOI SUNTEM SAMANTA DRACULUI!
  Eoiii nostri adevrati sunt Belerofon si Aias !!!!
  Noi dam cu barda in vechii idoli si ne cioplim noi idoli care vor cunoaste si ei barda !!!
  Tuez-les tous, Dieu reconnaîtra les siens!!!! asta este adevarata noastra credinta … (si ciudat Saladin era intruparea virtutilor cruicate – minus credinta…)

  (cine are cunoscuti arabi ar face bine sa le arate acest post. Asa ca sa fie preveniti …)

  * Domnisoarelor , doamnelor la un moment dat vitelul era mai importamt. Castrat devenea bou adica mijloc de tractiune! Azi dimpotriva junca e mai buna – se face vaca, da lapte, un vitel-doi si se reciclezaa ca parizer!!! Vitelu devine parizer la 300 de kile…

 39. 42 ZeV noiembrie 15, 2015 la 8:14 pm

  Ati fost vreodata la teatrul de papusi ? Va amintiti marionetele copilariei, trase si miscate grotesc cu sfori complicate de maini rutinate ?
  Iata, avem acum un guvern de poveste. Sa ne bucuram… (Z)
  PS
  Din fericire, in linii mari, programul de guvernare nu se va schimba..si nici directia Romaniei spre Vest. Sper sa pastram, totusi, o distanta de siguranta, daca vrem sa nu atragem prea mult atentia….chiar daca multa lume abia reuseste sa ne gaseasca pe harta. Ne va gasi pana la urma. (Z)
  Imi vin in minte gogomaniile unui oengist isteric de meserie (un anume Cumpanasu) care mobiliza la atacarea Orientului, ba chiar, simultan, si a …Rusiei.(!)
  Un alt idiot din studioul iRealitatii recomanda Frantei sa procedeze ca in …Libia(!). Culmea, este exact anti-modelul de urmat avand in vedere ca Libia lui Ghaddafi (un stat unit si puternic) s-a metamorfozat intr-un teritoriu al haosului si nesigurantei cu efectul de transhumanta masiva care se vede astazi pe strazile Frantei si ale Europei.
  Ar fi interesant de analizat, intr-o zi, cum de s-a ajuns ca Africa sa fie un continent atat de sarac, abandonat in masa de locuitorii sai, desi detine bogatii naturale fabuloase ? Dintr-un anume punct de vedere, desi am compasiune pentru mortii nevinovati, nu am mila fata de establishmentul francez din toate timpurile si istoria unei Frante imperiale asazis civilizatoare, marcata de opulenta bogatiei unei elite, dar si cu sange, decapitari, razboaie coloniale si dictate de tot felul. Oricat de bun sahist si strateg a fost Napoleon Bonaparte, pana si el a cofundat lumea cu o tabla. (Z)
  Franta, ca de altfel si Marea Britanie, au facut varza din Africa si din Orient. Din fericire, India si China au scapat.
  Poate ca cele doua foste imperii , din jena fata de istoria lor (partea cenusie), fac compromisuri in numele unui drept contorsionat al omului. De fapt, dreptul adevarat al omului este sa se simta implinit acolo unde isi are radacinile.
  Apropo, unde o fi pitita intelighentia proverbiala a romanului ? Unde s-a ascuns , ca la televizor se incapateaza sa nu apara ? Poate o vom regasi la Ministerul Sanatatii. Sau al Justitiei…. ca la Cotroceni bate vantul. Dar daca asa a vrut STRADA….

 40. 44 Liviu Bejan noiembrie 15, 2015 la 8:38 pm

  Si integral pozitionarea dnei Hillary Clinton expusa fragmentar mai sus:

 41. 45 Mikael Tincu noiembrie 15, 2015 la 8:57 pm

  “Specifically, President Obama and President Putin agreed on the need for a Syrian-led and Syrian-owned political transition, which would be proceeded by U.N.-mediated negotiations between the Syrian opposition and regime as well a cease fire. as the diplomacy continues,” the White House official said.
  http://www.wsj.com/articles/barack-obama-vladimir-putin-agree-on-general-path-for-syria-u-s-officials-say-1447610105

 42. 46 papasha noiembrie 15, 2015 la 9:02 pm

  intoarcerea anei pauker with love , adevaratul mar otravit de la makovizda nkvd-ista , pt. inteligentul popor roman care e convins ca soros ne iubeste :

  http://www.cotidianul.ro/specialistul-de-la-justitie-nu-are-nici-macar-studii-juridice-foarte-trist-foarte-271457/

 43. 47 papasha noiembrie 15, 2015 la 9:59 pm

  COLONIE, COLONIEEEEEE , ce-ti doresc EI oare tieeeee ……
  ( misto poza ! )

  Noua formă de guvernare a lui julien cszolosz , aleasă de către Păpușari .

  http://gandeste.org/general/prietena-lui-macovei-cristina-guseth-directoarea-freedom-house-ong-finantat-de-miliardarul-george-soros-este-propusa-de-premierul-dacian-ciolos-la-ministerul-justitiei-2/61173

  asta zic si eu infiltrare cu adevarat ……. COLONIE , COLONIE …..MAMA , CATA DRAGOSTE PE CAPU’ NOSTRU !
  ASTIA NE SUFOCA CU ATATA DRAGOSTE , CIOC – CIOC , CIAO – CIAO , ADICA , SEDUSA SI ABANDONATA !
  NU-I NIMIC , POPRU’ DOARME , IAR CAND SE TREZESTE , ZICE GHINION , UN FLEAC , IAR NE-AU CIURUIT !

  http://gandeste.org/general/organizatii-sprijinite-de-george-soros-2/61188
  ( misto poza )

 44. 48 ZeV noiembrie 15, 2015 la 10:28 pm

  Se spune ca avem un ,,guvern de tehnocrati”, desi multi romani habar nu au sa faca diferenta dintre ,,tehnocrat” si ,,birocrat”.
  In realitate, va fi investit un guvern de birocrati europeni de esalon inferior, oameni care au fost platiti sa re-produca hartii carora liderii le spun,,proceduri” si ,,directive”. Se mai adauga un papagal din ,,grupul de la Cluj” care nu a facut niciodata ceva bun pentru PSD si pentru tara. Doar a mestecat vorbe, analize, cifre si sondaje in interesul celui care plateste mai consistent.
  Un guvern mai politic decat toate celelalte , chiar daca aparentele ne spun altceva. In realitate, PPE-ul este cel mai mare partid european. Atat de mare, incat este greu de peceput ca partid. (Z)

 45. 50 Liviu Bejan noiembrie 16, 2015 la 9:47 am

  „Am urmărit să fie oameni profesionişti, integri. O treime sunt femei” – a declarat premierul Dacian Ciolos. Inca nu mi-am dat seama despre care treime a ministrilor este vorba: treimea de jos sau treimea de sus?

 46. 51 centru noiembrie 16, 2015 la 9:51 am

  @Ghita – Le Pen , orfan de tata de mic , fiu de pescari bretoni , cu sediul partidului vandut din cauza datoriilor si cu casa ( modesta ) in flacari ( intamplarea ) in plina zi acum trei luni , este ” miliardar ” ? Saracul de el . Poate in lei romanesti din anii 1990 – 2000 …

 47. 52 ZeV noiembrie 16, 2015 la 10:37 am

  …Daca PSD va accepta candidatura talibancei de extrema dreapta propusa de Ciolos pentru Ministerul Justitiei, decizia de sustinere ar avea semnificatia majora ca ,,marele partid al Stangii (dambovitene n.r.)” capituleaza in fata lui Traian Basescu & Co si recunoaste implicit ca in vara anului 2012 s-a desfasurat o ,,lovitura de stat”. Grea misiune pentru Liviu Dragnea…..dar pentru acest individ tenebros, este mai importanta propria libertate, nu-i asa ?
  ps
  Unii spun ca Dancu ar fi reprezentantul PSD in guvern…nimic mai fals. Vasile Dancu este reprezentantul serviciilor in guvern. Sper ca nu a fost astfel si in perioada domnului Adrian Nastase….daca a fost si atunci, poate ca s-ar explica partial pierderea alegerilor din 2004.
  pps
  Cum e Adriane B. ? Este ca se poate si mai rau, mult mai rau, decat a fost cu Cazancioc/Cazanciuc ? Sau esti satisfacut de alegerea domnului Yohannis ? (Z)

 48. 54 ZeV noiembrie 16, 2015 la 11:02 am

  A fost suficient sa se auda un bec spart intr-o cafenea si o voce stridenta care articula ,,Fugiti !”, ca masa de tineri si cetateni ,,uniti si fermi in fata raului” sa se imprastie ca potarnichile speriate de bombe (la propriu) , unii, rasturnand mese in localuri si ascunzandu-se in spatele lor, altii, calcand in picioare lumanarile si florile asezate in Piata Republicii in memoria celor disparuti. Imediat, au aparut pe strada soldati si politisti, ba chiar si un elicopter.
  Iata ce efecte psihologice in masa, anticipate de strategii terorismului, se produc pe fondul educatiei precare de pe Internet, sau din scolile Ocicdentului. Iata ca lumea virtuala, in care ahtiatii dupa jocuri violente impusca teroristi in modul ,First Person”, nu se confunda cu cea reala.
  Decat sa produca tot felul de vorbe sterile in toate mediile, poate ca a venit timpul ca societatile occidentale sa invete de la israelieni. La Tel Aviv, sau la Ierusalim, n-ai sa vezi oameni panicati, chiar daca pe deasupra capului suiera gloantele, sau le trece vreo misila trasa din teritoriile palestiniene. Acolo, oamenii isi pastreaza calmul si aplica imediat procedurile invatate din frageda pruncie.
  Din pacate, teroristii, minimalizati de unii ,,analisti”, stiu bine cat de fragile sunt societatile occidentale europene si profita din plin pentru a insinua nesiguranta si teroare. Din aceasta perspectiva, din pacate, atentatorii au reusit, chiar daca cetatenii fracezi ies postfactum in fata camerelor de filmat si striga : ,,Nu ne este frica ! Nu ne este frica !”. Sa-i credem ? Eu ma cam indoiesc…
  Cred ca ceva trebuie schimbat, pe acolo, prin partile esentiale. Faptul ca niste avioane au bombardat o baza a ISIS din Siria, nu inseamna nimic. Re-actiunile intempestive, decise la nervi, trebuie evitate. A venit timpul unei strategii viabile, pe termen lung, elaborata de oameni lucizi si cu viziune. Au occidentalii europeni asemenea oameni ?
  Sper sa rezulte ceva mai consistent din discutia de la G20 dintre Obama si Putin, care, s-au retras la o masuta pret de jumatate de ora – fara sa bage in seama jurnalistii – si au vorbit fata in fata, aproape simtindu-si reciproc respiratiile si aproape citindu-si gandurile. (Z)

 49. 55 Fragmentarium Politic noiembrie 16, 2015 la 12:24 pm

  Cabinetul Ciolos: O contradictie intre legitimarea ceruta si raspunderea neasumata. Premierul desemnat, Dacian Ciolos, si-a anuntat lista ministrilor, pe care ii califica drept oameni profesionisti, integri, deschisi la dialog. Nu contest niciuna dintre calitati, prilejuri de testare publica vor fi multe, daca Guvernul va trece de motiunea de investitura. Contestabila este alchimia formulei guvernamentale, procedura de alcatuire, care a fost netransparenta, poate chiar nedemocratica. Negocierea politica si reprezentativitatea electorala, algoritmizata de ultimele alegeri, au lipsit. Nu va putea insa sa lipseasca raspunderea democratica, a partidelor si implicit a electoratului, pe care premierul desemnat o va cere pentru legitimarea formulei sale guvernamentale. Nu se poate trece peste rolurile pe care partidele si grupurile parlamentare le au de jucat in configurarea unui guvern. Numai daca nu ne-am intors, fara sa stim, la un “partid unic”, care nu ar putea fi decat cel la care Ciolos a facut primul drum, dupa desemnare. De unde si-ar fi putut lua tacticile si mesajele, dar unde in mod cert urma sa se discute “cu lista in fata”, potrivit unei agende anuntate de un copresedinte PNL. Sau daca nu cumva formula de alchimie guvernamentala nu a fost rezultatul unei inspiratii, venite de sus. Dacian a afirmat ca multi ministri au experienta europeana. Un lucru bun tehnocratic, dar un adevar spus pe jumatate, daca nu dezvaluie in slujba carei familii politice europene si-au folosit expertiza. Din Cabinet fac parte si oameni din societatea civila, a mai declarat premierul desemnat. Insa la noi chestiunea societatii civile este o realitate cam fara chip sau cu chip strain. Ma gandesc la sursa de unde vine majoritatea banilor pentru ONG-uri, este un fapt ca principalele retele sunt finantate de catre miliardarul evreu George Soros. Dar si la faptul ca primul lucru pe care-l faceau emisarii americani cand soseau in Romania era sa dea adunarea societatii civile, pentru raport si ordine. Cel putin partial, abilitatea de a modela voturile de investitura fara a angaja o raspundere politica a Guvernului pare sa functioneze. Numai Tariceanu, copresedintele ALDE, a cerut partidelor sa nu voteze Guvernul de tehnocrati, ca nefiind democratic. Vom vedea daca votul din Parlament va sustine aceasta caracterizare. CExN al PSD, la care a participat si premierul desemnat, a recomandat grupurilor parlamentare social-democrate sa voteze investirea Guvernului. Se pare ca premierul desemnat a trebuit sa plateasca un pret, sa nu se atinga de liniile doi si trei din administratie si sa tina cont de 12 puncte pe care PSD i le-a pus in atentie. Traian Basescu a calificat compromisul drept o greseala, prin angajarea raspunderii premierului si presedintelui in cazul esecului guvernarii. Remarca liderului MP a exprimat un partizanat de dreapta, dar si o frustrare, cel mai bine exprimata de fostul premier Emil Boc, care a legat fara echivoc sansa Guvernului Ciolos de cea a “continuarii” procesului de “modernizare” a Romaniei, o reluare a motivului politic de pe vremea catastrofalei guvernari Basescu-Boc. Departe de a fi marginale, cele doua interventii din spectrul dreptei, referitoare la noua guvernare, confirma cat de fragila este atribuirea ideii de “tehnocrat”. Pe de alta parte, reproiecteaza un vechi scop politic, care se doreste materializat intr-o noua expresie, acum, intr-un Guvern Iohannis-Ciolos. Dupa parerea mea, vom avea de-a face cu o partajare intre dreapta si stanga a raspunderii pentru prestatia noului Guvern, in care strategiile si tacticile vor face diferenta. Nu ma indoiesc ca Guvernul Ciolos va obtine investitura, as spune ca este un calcul acceptabil pentru toti. I se va da sansa sa arate directia si rezultatele catre care va duce tara, dar se va consuma si o alternativa, despre care altfel nu ne-am putea pronunta. Desigur, sunt indicii, dar in spetele de guvernare importante sunt faptele. O buna guvernare a fost data la o parte, ar fi intemeiat sa ne asteptam si sa pretindem ceva mai mult, nicidecum mai putin.

 50. 56 blogideologic noiembrie 16, 2015 la 2:53 pm

  John Galsworthy, anul 1922, citat din romanul Forsyte Saga : “Şaizeci-şi-patru de ani care au favorizat proprietatea şi au creat pătura superioară a clasei mijlocii ; au sprijinit-o în stabilitate, au cizelat-o, au făcut-o să strălucească ; până ce au făcut-o aproape imposibil a fi deosebită în maniere, în moravuri, în vorbire, în aparenţă, în obiceiuri şi suflete de nobilime”.

 51. 57 papasha noiembrie 16, 2015 la 3:00 pm

  Ai plecat ca un sobolan de la butoane ( fara sa ne zici nimic , de-am ramas prosti de uimire ) si acum te vaiti ca o baba bashinoasa , ca nu te mai baga lumea-n seama , bai fricosule .

  http://www.dcnews.ro/victor-ponta-psd-nu-m-a-invitat-la-bilan-ul-guvernarii-mele_489831.html

  Trebuia sa stai la bataie , ca un adevarat barbat de stat , ori la bal , ori la spital , nu sa ne abandonezi pe toti in bratele alauia cu care ai semnat tu ( tot fara sa ne zici nimic , de-am ramas prosti de uimire ) pactul ala blestemat de coabitare cu skaraotzky .
  Ai avut absolut totul in mana , puterea , informatiile , o echipa performanta , dar tu , un superficial notoriu , un arogant de mistocar parvenit , ai ales sa-l crezi pe prietenul tau liviu ( care ti-o si da peste bot in public : ” de câteva zile spun public că facem prezentarea guvernării. Nu era nevoie de invitaţii. Nu facem invitaţii ca la nuntă” ) , sau pe sponsorul guitza , etc . etc .

  Datorita vitejiei lu’ ponta ala foarte mic si fricos , governul lu’ docion julien cszolosz ( un alt roman de la butoane , care se exprima mai greu in limba lui din pasaport ) , va trece ca MAREA ADUNARE NATIONALA , URAAA !
  ( nu cred totusi ca dezastrul va fi asa de mare , caci sunt acolo si niste oameni cu greutate , care , sper eu , ca nu-si vor risca intinarea indelungatele lor cariere la ordinele unui popogal )

 52. 58 Ghita Bizonu' noiembrie 16, 2015 la 4:40 pm

  centru

  ada il prezentau l’Exptress, Monde, Paris Match „le miliardair Lepen”.

 53. 59 Ghita Bizonu' noiembrie 16, 2015 la 5:16 pm

  Nu am fost invitat la bilanțul guvernării pe care eu am condus-o.

  Asta imi aduce aminde de unu Boadbil care in locul numita azi Suspinul Maurului a privit in lcacirmi catre Granada. La care mama sa l-a apostrofat: Nu plange ca o femeie ce nu ai putit sa aperi ca un barbat!

 54. 60 Radu Humor noiembrie 16, 2015 la 5:20 pm

  Un guvern oha, făcut la mişteaux ! 😉
  Ce mai contează cine-i ministrul, din moment ce toate dispoziţiile vin de aiUrEa 😉 ?
  Probabil că viitorul guvern va avea cam tot o treime ( acum, demoazele) de miniştri cu altă cetăţenie, ca în Ucraina ( aici îl şi văd pe unul, un fel de macac, atârnând de coadă în jos , pe craca vreunui minister), încă o treime, cu altă orientare sexuală ( acum se pare că-s doar unul-două 😉 )
  Până la urmă, dacă dai greş cu asemenea tehnocraţi, nu-ţi poate reproşa nimeni, că doar de când e lumea se ştie că nu poţi face din ăla bici şi să mai şi pocnească , dar şi dacă reuşeşte experimentul şi intrăm cu ăştia-n Gunessbook şi nu-n nu ştiu ce belele, să vezi atunci bătaie pe ăştia !
  Dacă dăm câte unul pe an la export şi-l foloseşte Soroş prin alte părţi, la fel de colonializate, ne redresăm bugetul şi mai plătim şi din datoria de 150 miliarde cu care ne-au cadorisit cei de la Found !
  Cum care 150, că nu-s decât vreo 100 ?!
  Da, dar ăştia ce credeţi că fac, că doar au lucrat cu Foundul şi mai lucrează în continuare cu el 😉
  Dacă până acum, în cei 26 de ani de la aiureala din 89 se zice că România a fost distrusă mai mult decât în cele 2 războaie mondiale şi cei 45 ani de comunism, ăstora le ajunge un mandat şi bucăţica asta, pentru a o pune cu totul pe chituci !
  Binenţeles că nu singuri ( ce-aţi crezut ?! 😉 ), ci ajutaţi de cei care i-au pus, şi chiar de noi, dacă nu ne trezim la timp !
  P.S.
  Alo, Strada !
  Se-aude ?!
  De bine ? Nu cred…..

 55. 61 blogideologic noiembrie 17, 2015 la 8:44 am

  Uciderea Custodelui / Discursurile custodiale erau preferatele dictatorului român Nicolae Ceauşescu. Se vede aceasta şi din frecvenţa în care întâlnim sintagma latinească statu quo ante în cuvântările sale. Însă “revoluţia” din decembrie 1989 ni l-a ucis pe Custode.

 56. 62 Fragmentarium Politic noiembrie 17, 2015 la 2:37 pm

  Actele de razboi impotriva Frantei: Pumnul solidaritatii internationale trebuie sa fie raspunsul. Al treilea razboi mondial, un razboi al lumii impotriva terorismului

  S-au imaginat prea multe razboaie impotriva lumii si niciunul al lumii. Nu este nevoie de un razboi al lumilor sau de un conflict al civilizatiilor. Este nevoie de un razboi al lumii impotriva terorismului, al civilizatiei impotriva barbariei. In timpul razboaielor cu arabii, evreii aveau o tactica militara denumita pumnul trimis cu posta. Este legitim sa credem ca dupa actele de razboi de la Paris, cu organizare dinafara si sprijin dinauntru, tactica de raspuns impotriva terorismului trebuie sa devina o strategie globala, iar pumnul sa fie al solidaritatii intregii comunitati internationale.

  Distrugerea Statului Islamic este obligatia intregii lumi. Franța a cerut statelor UE asistență militară în teatrele de operațiuni externe si sprijin in lupta impotriva gruparii teroriste in Irak si in Siria. UE si statele membre au anuntat ca sustin unanim cererea Frantei. Clauza din tratatele europene privind solidaritatea in caz de agresiune impotriva unei tari membre a fost activata. Presedintele francez, Francois Hollande, va merge saptamana viitoare la Washington si la Moscova, pentru a avea intalniri cu Obama si Putin, pe tema necesitatii crearii unei coalitii comune impotriva organizatiei jihadist-teroriste Statul Islamic.

  Nu este nevoie de un comandant suprem, cum profund eronat crede Hillary Clinton, cand isi face campanie electorala, ci de solidaritate si actiune globale. Vladimir Putin a facut apel la unificarea întregii lumi în lupta împotriva terorismului, evaluand ca sub impactul acestuia situatia internationala se schimba, si inca destul de repede. UE si NATO trebuie sa fie solidare, Europa, Americile, Rusia, Asia si Africa trebuie sa coopereze pe o tinta comuna, terorismul. Trebuie iesit din surogatul ca ceea ce se intampla altora tie nu ti se poate intampla. Terorismul este o amenintare pentru toti. America, Europa, Rusia, Asia, Africa au fost lovite rand pe rand. Este nevoie de unitatea si de solidaritatea tuturor statelor si natiunilor, care trebuie sa se adune precum degetele intr-un pumn. Teroristii trebuie sa cunoasca mania si sanctiunea intregii lumi, sa stie ca pentru ei nu exista niciun loc in lume in care sa se ascunda, unde judecata lumii sa nu-i ajunga. Lumea trebuie sa devina o stare de drept, in care sanctiunea de drept este implacabila. Razboiul impotriva terorismului este un razboi de drept, o nemiloasa sanctionare de drept a barbariei.

 57. 63 Cris noiembrie 18, 2015 la 9:32 am

  Poate acum, în ceasul al doisprezecelea, țările occidentale și SUA să-și dea seama că trebuie să-și unească forțele și să termine cu nemernicii ăștia care profită de dezbinarea celor dintâi.
  Măcar acum să vadă că hârâiala cu Putin e sterilă și că nu Bashar e problema capitală.
  În privința lui Bashar, ar trebui ca Occidentul și SUA să învețe că democrația de tip occidental nu se potrivește cu popoarele din Irak, Iran, Siria, Egipt…


 1. 1 Adrian Năstase explică ”De ce Franța?” | ASTAZI.xyz Trackback pe noiembrie 14, 2015 la 8:40 pm
 2. 2 Adrian Năstase explică ”De ce Franța?” | www.stirile365.ro Trackback pe noiembrie 14, 2015 la 9:33 pm
 3. 3 „De ce Franța?” Explicația lui Adrian Năstase | www.stirile365.ro Trackback pe noiembrie 14, 2015 la 10:00 pm
 4. 4 De ce Franta? Trackback pe noiembrie 15, 2015 la 1:43 am
 5. 5 Două principii | Blog ideologic Titus Filipas Trackback pe noiembrie 15, 2015 la 9:48 am
 6. 6 Adrian Năstase explică ”De ce Franța?” | RNL.ro Trackback pe noiembrie 27, 2015 la 2:09 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: