Alternativă sau aventură?

images

 

 

 

 

 

Mărturisesc, nu am fost niciodată adeptul revolutiilor, desi poate, uneori, ele sunt necesare. Revolutiile dezvoltă, de obicei, violentă, genereaza răni, incercând să gasească solutii. Cicatrizarea acestor răni ia timp iar vindecarea lor durează mai multe generatii. Prefer schimbările prin reforme, asa cum un medic tratează simptomele fiecărei boli, in parte si pe rând. La fel cu multi oameni, acum, privesc la ce se intâmplă pe străzi si incerc să inteleg, mai ales, ce se intâmplă in sufletul concetătenilor mei mai tineri. De multi ani, in diverse universităti, le-am vorbit studentilor mei despre faptul că, inevitabil, in viata indivizilor si a societătilor (sau intre state) apar conflicte, dispute, diferente de abordare. Este important insă cum le rezolvi. Cei care le rezolvă cu intelepciune, merg mai departe; ceilalti se intorc la punctul zero.

Este vorba oare, acum, doar  de nemultumirile tinerilor din stradă sau sunt ei si corpul de rezonantă al nemultumirilor părintilor lor? Este vorba doar de supărarea celor care, nervosi fiind, sparg televizorul care-i enervează? Sau sunt lucruri mai profunde? Probabil. Nu inteleg insă care sunt  solutiile propuse. Multe strigăte de „jos” dar putine indemnuri „sus”. Iacobinii nu au reusit mare lucru nici in Revolutia franceza. Idealismul nu va asigura căldura in case la iarnă si nici plata datoriilor scadente ale statului.

Varianta initială a reglementării motiunii de cenzură in Parlament presupunea doar să dai jos guvernul. Filozofia nouă este să propui, in acelasi timp, o altă echipă de guvernare si un program alternativ.

Sigur, in stradă, acum, sunt multi tineri educati, multi dintre ei pot face distinctia dintre bine si rău, dintre metropolă si colonie, ei pot intelege miza extraordinară a stabilitătii statului român, in conditiile instabilitătii din zonă. Sunt sigur că ei au informatii despre actiunile „Miscării Ocupy” sau despre cele ale „indignatilor” din diferite tări. Este important, de aceea, după părerea mea, ca actiunile din stradă nu să sustină o Utopie, ci  să genereze o alternativă. O alternativă si nu o aventură.

Mi-am adus aminte de destinul nefericit al unui poet si compozitor inzestrat – Marcel Bresliska, cunoscut mai ales sub pseudonimul Marcel Breslasu, devenit secretar de partid al Uniunii Scriitorilor, după „revolutia” din 1944. In 1938, el a publicat „Cântarea Cântărilor – Poeme pentru un oratoriu profan”. Adaug indemnului meu la intelepciune câteva din versurile sale:

„NU,

Fiecare trebuie să’njghebe totul de la ‘nceput.

Nimeni nu descuie taina lumii cu cheie de imprumut.

Intrebând de drumul mai scurt nu ajungi niciodată,

a ajunge nu-i nici pomană, nici minune, ci răsplată.

Decât un sfetnic la răspântie, mai bine te ‘ntâmpină o ‘ndoială.

Ocolul face parte din drum si risipa din socoteală.

…….

Nu,

Gândul care n’a rodit din trăire e zădărnicie si glumă,

se ‘ncolăceste in jurul lui insusi, până se sugrumă.

Tâlcul pe care crezi că l-ai prins, ti se strecoară din năvod

dacă nu l-ai impletit singur, cumpănind nod după nod,

gândul care n’a rodit din trăire nu poartă rod.”

 

PS In ceea ce priveste solutiile imediate, nu are rost să ne gândim la alegeri anticipate parlamentare (inclusiv in varianta simultană cu cele locale). Cel putin din  motive tehnice.  De aceea, o solutie probabilă pentru formarea unui nou guvern, in conditiile in care Liviu Dragnea nu a făcut o propunere de candidat de premier in numele unei coalitii majoritare, este repetarea modelului din 1991 – guvernul Stolojan (din care am făcut parte, alături de Mircea Ionescu Quintus)), intr-o formulă de mare coalitie condusă de un tehnocrat, guvern care avea ca mandat organizarea alegerilor parlamentare din 1992 (initial gândite a avea loc in 6 luni; până la urmă organizate după un an). Posibil ca Dacian Ciolos să fie propus pentru prima echipă; dacă nu va fi votat se va căuta un alt candidat cu acelasi profil. Trist pentru PSD este faptul că, in urmă cu un an, spera să aibă si presedintele si primul ministru, iar acum nu mai are nici măcar conducerea guvernului. Probabil că există insă o strategie pentru câstigarea alegerilor din 2016.

86 Responses to “Alternativă sau aventură?”


 1. 1 George Hălărescu noiembrie 6, 2015 la 9:03 am

  Implicarea civică înseamnă mai mult decât revoltă. Înseamnă un activism continuu și militarea pe rezolvarea unor probleme civice și politice punctuale. Vreau un oraș curat mă implic punctual să-mi ating scopul, vreau mai multă implicare politică merg la ședințele de consiliu local, parlamentar etc, vreau liderii integrii merg la vot și mă informez din mai multe surse pentru a lua o decizie corectă, militez pentru un ideal îi caut și pe alții cu același aspirații și ne organizam în ONG-URI, fundații etc. Acest tip de manifestare haotică nu are nicio finalitate , ci va produce mai multă frustrare pentru cei alimentați cu iluzii. Pentru mine e clar – foarte mulți gândesc cu capul altora și chiar cred că ce fac este bine.

  Cât privește PSD-ul am o mare frustrare. Nu poți să cedezi guvernul că ți-a cerut-o 20 de mii de oameni, deși tu ești investit cu milioane de voturi pentru a guverna – și ai făcut-o bine cât ai guvernat. Nemulțumit sunt și pentru că în cele 12 h de la protest și până la demisia lui Ponta PSD-ul nu și-a arătat susținerea față de premier în mod public. Deși Ponta a ieșit onorabil și cu capul sus, partidul și România pierde pentru această slăbiciune.

  PS. Alții nu au plecat de la conducerea țării după ce au fost milioane care au votat la referendum împotrivă.

 2. 2 Oscar Wilde noiembrie 6, 2015 la 9:31 am

  Aveți dreptate! Da, sunt mulți tineri în stradă dar nu educați, ci instruiți! Sunt instruiți în profesia lor, în cunoașterea limbii engleze, li s-au dezvoltat 2 sau 3 inteligențe dintre inteligențele multiple dar nu le-a fost cultivată inteligența socială, de aceea nu cunosc legile după care funcționează o societate, de aceea nu au coerență în ceea ce cer, de aceea sunt ușor de manipulat. Nu știu ce înseamnă popor suveran sau democrație, nu văd libertatea ca o necesitate înțeleasă! Ei pot crea o stare de anarhie, care ușor va duce la instaurarea unui regim dictorial, pentru că ei nu știu ce înseamnă o dictatură. Dacă ar fi știut, nu ar fi suportat 10 ani regimul băsist! Nu au ieșit în stradă ca să protesteze împotriva închiderii spitalelor, dar acum cer că vor spitale, nu biserici, nu au ieșit în stradă când profesorilor lor, medicilor și a celor funcționari corupți li s-au luat unele drepturi plus un sfert din salariu! Nu au ieșit în stradă când au văzut cum toată economia noastră a devenit fier vechi, când treptat am devenit, după cum spunea poetul, „chiriași la noi în țară”, „un popor pierdut la un pariu”.Cunosc bine această generație inteligentă și pragmatică și mă străduies zilnic să-i fac să înțeleagă ce înseamnă educația istorică și civică, pentru că astfel educați nu vor putea fi niciodată manipulați.
  Însă mă bucur că manifestările din România au trezit și spiritul adormit al europenilor plini de sinele lor. Poate mai marii lumii vor reflecta mai mult și își vor vedea de carențele din sistemul lor și nu se vor mai amesteca în treburile altora, nu vor mai ațâța spiritele din alte popoare și nu-și vor mai impune regulile lor în civilizații și culturi cu mentalități diferite de ale lor.

 3. 3 blogideologic noiembrie 6, 2015 la 9:34 am

  +„Beliţî russkii gorod!”+ ?! Mamma mia! Cât tupeu au muscalii ! Am acolo 20 de hectare de teren arabil de cea mai bună calitate, moştenite de la Grigore Filipaş, bunicul meu. Vă daţi seama ce imens furt istoric, de proprietate funciară românească, protejează acolo gaspadin Vladimir Putin ? Şi mare nostru actor de teatru Colea Răutu (Nicolae Rutcovski), excepţional recitator de poezie românească, era tot de pe acolo. La fel ca şi Eugen Coşereiu, savantul nostru cunoscător de lingvistică generală care derivă din Ideologia primară ! http://adevarul.ro/moldova/social/mamarenato-usatii-ne-a-pus-sfetafor-1_563a2e63f5eaafab2c4d135e/index.html?ref=yfp

 4. 4 Nicolae Puscasu noiembrie 6, 2015 la 9:40 am

  Eu stiu o vorba veche care spune ca bogatul nu-l crede pe cel sarac si de aici pleaca totul .

 5. 6 Centru noiembrie 6, 2015 la 9:47 am

  1 ) Manifestatiile demagogice la puterea a patra din Piata Universitatii sunt incurajate de iresponsabilul Iohannis si organizate de constelatia Mediapro – PDL – SRI
  2 ) PSD si Ponta nu au nici o raspundere in incendiul din subsol , Ponta nu trebuia sa demisioneze
  3 ) ” purificarea ” si ” asanarea ” nu se obtin pocnind din degete , nu se decreteaza solemn la 10 noiembrie 2015 ora 14 in fata camerelor isterizate ale ProTV si filialei securiste – basiste TVR
  4 ) daca PSD poate sa numeasca sefi doar din randul unor personalitati sterse , impresionabile , fara anvergura si iresponsabile mai bine sa lase deja locul doamnei Macovei – domnului Basescu – domnului Predoiu – sa ai 64 % din voturi la ultimele alegeri si sa te invartesti astazi ca o gaina beata , fara sa stii ce vrei si acceptand acuzatii inventate pentru catastrofe in care nu ai nici o raspundere inseamna ca esti pur si simplu incapabil …

 6. 7 Adrian B. noiembrie 6, 2015 la 9:56 am

  ZeV
  noiembrie 5, 2015 la 12:39 pm

  Adrian B.
  noiembrie 4, 2015 la 9:40 pm
  …………………………………………………………………………………………..

  Raman la parerea mea ca Ponta nu avea ce cauta in functia aceea iar dumneata esti un pupincurist de profesie ; fost basist .
  Apropo , transmiteti-i salutari doamnei Arhire

 7. 8 Flaviu Muresan noiembrie 6, 2015 la 10:00 am

  Dacian Ciolos.

 8. 9 Cristian Moldoveanu noiembrie 6, 2015 la 10:07 am

  Uneori sunt necesare revolutiile domnule Nastase, atunci cand liderii nu doresc sa faca reforme de buna voie. In opinia mea exista o singura solutie pentru a schimba ceva in tara asta, opinie pe care mi-am exprimat-o in articolul de mai jos.
  https://cristianmoldoveanu.wordpress.com/2015/11/05/s-a-strigat-libertate/

 9. 10 Cârcotaşu noiembrie 6, 2015 la 10:19 am

  Era normal şi de sperat ca, pe măsura trecerii timpului şi a alegerii de noi lideri ai PSD-ului, aceştia să nu mai repete greşelile trecutului. Din păcate aceştia nu au învăţat nici pe pielea lor mai nimic. Victor Ponta a repetat multe din greşelile dumneavoastră, pe lângă cele ale sale, iar acum Liviu Dragnea parcă e pe cale să o facă şi mai şi. Trist şi mare păcat!

 10. 11 George Ban noiembrie 6, 2015 la 10:41 am

  Daca Adrianb l-ar fi criticat pe Ponta pentru (citez):

  „Când colegii dansului erau arestati pe capete , multi nevinovati , nu avea nicio reactie .
  Când se întâmplau abuzuri inimaginabile dansul nu avea nicio reactie . Când DNA facea campanie electorala , dansul nu avea nicio reactie .
  Când DNA ii proteja pe PDL-isti dansul nu avea nicio reactie .
  Când au arestat-o pe d-na Rarinca dansul n-a avut nicio reactie .
  A fost foarte revoltat doar când sistemul securist l-a atacat direct pe el si familia lui …”

  as fi fost de acord.

  Dar el a criticat orice, daca scartaia usa la lift, Ponta era de vina…
  Pe cei care aveau alte pareri i-a injurat ca ultimul hamal din port (sau ca Basescu, e acelasi lucru).

  De aceea, nu mai e deloc credibil. Chiar cand spune adevaruri, pare ca recita texte pe care nu le pricepe…

 11. 12 maria noiembrie 6, 2015 la 10:48 am

  tinerii vor o solutie radicala ,retragerea tuturor politicienilor ,fara nici un acces la butoane –––-ADIO pt .toti ,le ajunge -imbuibarea ci minciuni

 12. 13 dorucoarna noiembrie 6, 2015 la 10:51 am

  Nu mai are nick conducerea partidului…

  Mesajul strazii, variants nepolittizata, este simp!u:Fara ciorditori!
  Restful este ballast politic…

 13. 14 nastase noiembrie 6, 2015 la 12:14 pm

  Flaviu Muresan, multumesc. Am corectat.

 14. 15 Cristian noiembrie 6, 2015 la 12:28 pm

  Ce dragut ar fi fost daca psd si-ar fi onorat promisiunea fata de Crin Antonescu acum 1 an. Azi am fi avut alta Romanie, un alt PNL (politile cateodata ajung la scadenta nu-i asa ?)

 15. 16 Andy noiembrie 6, 2015 la 12:48 pm

  Trist d’le Nastase. Mi se pare mie ca insistati sa transmiteti ideea cum ca nu ati intelege care-i baiul in momentul de fata?. Care-i scopul mesajelor de acesti tip? Fac parte din strategia linistirii maselor?
  Baiul e ca in astia 26 ani trecuti s-a acumulat enorm de multa frustrare. La care au contribuit, intr-o forma sau alta, toti ,,actorii” politici. Coruptia a ajuns atat de prezenta in societate incat poate fi comparata cu ultima faza a cencerului. Pacientul (poporul) din pacate nu a fost informat cu privire la stadiul bolii, iar acesta, naiv, s-a obisnuit cu ea.
  Spaga, Spaga, Spaga.
  1. ,,Patronii’ arestati sunt tiparul exact al majoritatii capitalistilor de pe la noi. Un om intreg la cap doar pricepe ca pentru a deschide ,,un club” ai nevoie de minim 100.000 euro. Intrebarea e. Oamenii astia de unde au avut banii? Evident ca din alte manarii, in combinatie, desigur, cu functionarul din administratie. Doar banii care se invart sunt din administratie. De ex. ,,vinzi” o hala, proprietate publica unui ,,destept” pe 50.000 euro ca apoi el sa o dea cu 2.000.000 euro. Isi iau toti,,actorii” tranzactiei dreptul si ce ramane sunt bani de ,,club”, terasa, restaurant, etc.
  Si uite ca in timp, administratia publica, organele de control si patronii au ajuns ,,parteneri de afaceri”. Banii curg, fiecare-si ia partea, iar din cand in cand mai apare cate o tragedie. Da’ trece, victime colaterale, s-au obisnuit oamenii sa suporte.
  Unii ,,patroni” de tipul asta, mai tupesisti, au tot crescut devenind rechini locali. Si au inceput sa-si puna oameni in locuri de decizie cheie. Mai intai la nivel local, apoi in partide si guverne.
  2. In jocul asta de-a capitalismul au intervenit si ,,adevaratii capitalisti cinstiti occidentali”. Fiind mai experimentati au fost mai pe faza si, ajutati de institutiile occidentale, au pus mana pe institutiile esentiale ale statului (csm, ccr, iccj, presedentie, parlament). Cum? Simplu. In 2004 au plantat la Cotroceni un ,,nebun” care sa intretina circul pentru ca planul sa poata fi implementat. Si uite ca, pas cu pas, au preluat ce era de preluat.
  Cicul s-a incheiat in 2014 cand l-au plantat pe klaus in locurl ,,nebunului”.
  3. Intrebarea e care-i scopul? Banii, banii, banii.
  Evident ca cine are ochi vede ce-au ajuns partidele. Niste marionete penibile. Cine si-ar fi imaginat acum 4-5 ani ca pnl-ul o sa dispara? Sigur ca ce vedem acum e ceva acolo cu numele asta, dar, sa fim seriosi, n-are nici o treaba cu pnl-ul. Iar pesedeii sunt de tot rasul. Condusi de zgonea si dragnea (neimportanta ordinea, desigur). ,,Conducatorii” partidelor sunt in momentul de fata niste executanti cuminti in slujba cui trebuie. Sunt multumiti si ei ca inca nu-s tarati prin tribunale si -si mai iau si ei banii necesari traiului zilnic.
  4. ,,Capitalistii cinstiti” aflati in spatele menevrelor de pe la noi au avut grija ca sa propage ura totala impotriva clasei politice autohtone. Fiecare exemplu livrat poporului contribuia la cresterea urii. Ura fata de ,,clasa politica” in general a fost propagata, astfel incat, ce le ramane e sa scoata cativa acoperiti din joben si sa-i fluture prin fata multimii. Fiind noi, nouti, poporul o sa-i digere si o sa-i accepte ca si conducatori. Iar cu ajutorul acestora chiar ca o sa-si duca la bun sfarsit planul.
  4. Pe Ponta puteau sa-l execute de NNN ori pana acum dar inca era util sistemului. Este util sa observam ce urmaresc ,,oamenii”. Sa consolideze cele doua poluri care vor alterna la conducere de acum incolo sub atenta indrumare a ,,marilor capitalsiti cinstiti”.
  5. Este capabil poporul asta sa livreze oameni care sa se bata pentru interesele acestuia? Sigur ca nu. Si asta stiu foarte bine ,,marii capitalisti cinstiti”. Deaia poporul asta amarat o sa accepte cu bucurie sa fie condus de altii. (ca doar ai nostrii E hoti nu?).
  Nu mai conteaza ce se va intampla in viitorul apropiat. Uniune nationala, guvern minoritar sau anticipate. N-are nici o treaba niciuna din variante cu rezolvarea problemei de la care am pornit. Coruptia, spaga si banii.
  6. Pe ,,capitalistil cinstiti” nu-i intereseaza mica sau marea coruptie. Au pus mana pe institutiile de forta ale statului si pe ei nu-i mai afecteaza. Daca o sa vrea de ex. sa vina un ,,investitor constit” occidental sa ,,investeasca” intr-un oras al patriei va fi o mica presiune pe factorii de decizie locali (primar, consilieri etc) iar ,,investitorul cinstit” o sa primeasca spatiul necesar ,,investitiei” la pretul minim (doar e investitor nu?) si va face cel mai mare profit (ca doar nimeni n-o sa aiba tupeul sa-i ceara sa plateasca taxe la nivelul normal). Banii se vor scurge spre ,,capitalistii cinstiti” cu o viteza mult mai mare, concurenta va fi eliminata foarte usor si, din cand in cand, o sa creasca salariile oamenilor, ca doar tot la ei se vor duce banii din salarii (in consum).
  7. Cele de mai sus sunt pentru ,,protestatarii din strada” si pentru sustinatorii acestora. Dar mai e o chestie mult mai importanta. Cu privire la bani dar mai ales la PUTERE. Cum isi va exercita dreptul de vot Romania la nivelul structurilor UE? Evident ca asa cum o sa i se dicteze. La fel ca alte state cucerite sau in curs de cucerire. In interesul poporului? Evident ca in interesul celora care au pus mana pe PUTERE.
  Asta inseamna globalizarea spre care ne indreptam.
  E rau? E bine? Fiecare pote sa ia lucrurile dupa cat il duce capul sau dupa interesul de moment.
  Aveam alta sansa daca? Evident ca nu.
  Din pacate nu am vazut nici o voce cu impact mare la public care sa spuna lucrurile astea.
  Pacat.
  CONCLUZIE:
  In Suedia ,,tara civilizata” si model pt. romanasul nostru neaos s-a trecut la alt nivel. Au pus omului chip. Le-au pus pt. inceput doar celor care au dorit acest lucru. Dar nu va mirati daca in 10-20 ani ca sa folositi google-ul sau facebook-ul o sa aveti nevoie de chip.
  http://www.bbc.com/news/technology-31042477
  Hannes Sjoblad: ,,Vrem sa intelegem aceasta tehnologie inainte ca marile corporatii si marile guverne sa vina la noi si sa ne spuna ca toti trebuie sa fim cipati – cu cipul pentru taxe, cipul pentru Google sau Facebook etc.”

 16. 17 augustinradescu noiembrie 6, 2015 la 2:51 pm

  As accepta chiar ca oamenii din strada sa clameze o utopie. Dar sa fie utopia LOR!

 17. 18 Centru noiembrie 6, 2015 la 3:13 pm

  Bietul Zgonea isi pune cenusa in cap si intra in dialoguri cu scuze si justificari pe pagina lui Facebook cu fanaticii semi-analfabeti ai lui Basescu – Predoiu …
  Il simt capabil sa-si dea jos pantalonii cand vreun troglodit Facebook-ist i-o va cere …
  Asta e primul partid din Romania ?
  Scuturat si invins la prima furtuna ?

 18. 19 blogideologic noiembrie 6, 2015 la 3:16 pm

  Alina Mungiu-Pippidi nu “este un politolog român”, cum scrie extrem de encomiastic la adresa URL http://ro.wikipedia.org/wiki/Alina_Mungiu-Pippidi . Wikipedia românească minte aici prin omisiune. Alina Mungiu-Pippidi este un medic psihiatru care si-a abandonat pacientii de la spitalul Socola în momentele cele mai critice pentru acestia. Pentru a fonda ‘societatea civila eroica’, se lauda acum. Ne putem întreba care-i moralitatea medicului Alina Mungiu care depusese juramântul lui Hipocrate? Numai continuitatea în activitatea cea mai grea confirma valoarea omului, se zicea în veacuri trecute. Albert Camus statua în CIUMA ca medicii au o responsabilitate speciala pe lumea asta. Iar în psihiatrie chiar s-au realizat progrese imense pe linia high-tech medicine. Dacă ar fi fost conştiincioasă (eu sînt un “reacţionar desuet”, aşa cum am fost acuzat de cineva de la şcoala Andrei Pleşu pe blogul acesta, sînt chiar extrem de mândru de condiţia mea recunoscută de “reacţionar desuet”!), şi ar fi rămas să practice psihiatria prin mijloace high-tech la spitalul Socola, Alina Mungiu ar fi avut substanţiere pentru aforismul “Anything which works”. Până atunci, “Anything which works” din discursul academic al doamnei Alina Mungiu-Pippidi poate fi echivalat, cred, cu sintagma “nuts and bolts” din “paradigma maşinii”.

 19. 20 Cris noiembrie 6, 2015 la 3:41 pm

  Dacă până ieri am privit cu un zâmbet mirat „revuluția”, ieri m-am distrat copios pe seama tinerilor frumoși și liberi care au dat interviuri în stradă reporterilor diverselor televiziuni.
  Am râs cu poftă și m-am convins definitiv că cea mai mare parte sunt niște ageamii fără carte și fără educație din familie, (dar cu diplome, masterate și doctorate), doar cu dexteritatea de a freca tableta, niște neinformați în de-ale Constituției și democrației, niște Dorei varianta modernă a Conului Leonida.
  Toate posturile TV care au tratat subiectul au fost canale Comedy Extra.
  Oooo, Doamne! Ce-am mai râs! Mai vreau! Mai vreau!

 20. 22 Cristian Enache noiembrie 6, 2015 la 3:54 pm

  Domnule Nastase, nu cred ca nu intelegeti situatia actuala din societatea romaneasca si modul in care „strada” se manifesta acum. Este evident ca accidentul din urma cu o saptamana a fost doar un declansator de calibru. Buboiul ajunsese la maturitate de mult timp, tragedia a avut „meritul” de a-l sparge. Societatea fierbe de ani de zile. Spuneti ca cei inteleptii continua drumul, timp in care ceilalti o iau de la punctul zero. Corect. Insa in Romania, a pleca astazi de la punctul zero, inseamna un salt inainte. Asa cum am v-am mai scris saptamana trecuta, la un alt articol, asa simtim noi acum. In perioada imediat de dupa revolutia din 89 am avut impresia ca urcam. Insa, acum constatam ca ne-am intors inapoi, acolo de unde am plecat.
  Am fost furati, inselati, pacaliti. Nu mai suportam. Strada isi doreste acum schimbarea actualei clase politice. Aceasta solicitare este foarte clar exprimata. Fiecare politician trebuie sa faca un pas inapoi, indiferent de partidul in care se afla. Este foarte clar ca acest lucru nu se poate intampla batand din palme. Dar un an, pana la alegerile generale reprezinta un timp rezonabil pentru a se contura macar o miscare politica noua, nascuta din aceasta societate civila. O miscare alternativa la aceasta clasa politica actuala, care sa reprezinte intr-adevar interesul comunitatii. Corect. Alegerile anticipate nu sunt in concordanta cu cererea strazii. Convin presedintelui si partidului care il sustine, insa din punctul de vedere al societatii civile, reprezinta acelasi lucru ca si guvernul demisionar sau ca actuala majoritate parlamentara. Solutiile PNL sunt de aceeasi calitate morala cu celelalte si interesele sunt tot de grup, nicidecum nationale. Da, contextul politic international este dificil. Cel regional este chiar accentuat, insa reforma implica consens. Si in momentul de fata nu exista consens intre politic si social.
  Va fi greu, va fi necesar sa ne dam jos de pe scaunele pe care stam, insa altfel nu se poate produce schimbarea. Este ceea ce credem acum cei mai multi dintre noi cei asupriti, nu reprezentati.

 21. 23 Cris noiembrie 6, 2015 la 4:05 pm

  Yeee! Ioh a gândit ca și mine în privința schimbării „clasei”: dacă vreți să dispară „clasa” actuală, faceți-vă partide noi și candidați!
  Ce-o să mă mai distrez cu noile partide formate din tinerii frumoși și liberi, cu noua „clasă” care a trecut clasele ca gâsca prin apă!
  Dă Doamne să câștige alegerile! Dă Doamne să câștige alegerile!
  Vreau prim-miniștri din piață, vreau miniștri din cluburi, vreau secretari de stat rockeri, vreau primari din stradă, vreau consilieri de la „concert”, vreau directori în ministere din cârciumile Centrului Vechi…
  Oameni noi, nume noi, tineri-tineri-tineri, care n-au fost membri PCR, PSD, PDSR, PNL, PLD, PDL, PUNR, Pi Si, ai asociației de proprietari… care știu tot, au soluții la tot, dar mai ales sunt integri, cinstiți, corecți.

 22. 24 papasha noiembrie 6, 2015 la 4:09 pm

  1. Jucata ca la carte , aveam nevie de asta , ca de-o gaura-n cap :

  ca si cand kkatul de destabilizare a Tarii , cu 30 000 de suparati pe viata si cu strada curata a ong-urilor basisto-nkvdiste cu civili mascati la discutii cu tacutu’ ghiolbanis n-ar fi de-ajuns , mai apare si diversiunea „””fratilor nostri moldoveni””” , iubitori numai de cetatenie romana si de pasapoarte , astia cerand FORMAREA UNUI GUVERN COMUN …….???

  bai sunteti tradatori , dilii , complet idioti , sau toate la un loc ?

  Precedentul Ucraina se contureaza la granite :

  O manifestaţie spontană în favoarea unirii Republicii Moldova cu România se desfăşoară în centrul Chişinăului, participanţii cerând alcătuirea unui guvern comun în cele două ţări. Evenimentul a fost organizat în contextul în care guvernele din cele două ţări au căzut în ultimele şapte zile.

  Eu propun ca tacutu’ ghiolbanis sa-i cheme si pe astia in dealul cucuvelei , la niste consultari psihiatrice .

  2. Aproape toti ( peste 80% ) din reprezentantii slinosi ai „strazii curate” , cu care s-a intalnit tacutu’ ghiolbanis , sunt pupicuristi(e) bshinisti-macovisti notorii , platiti din bani negri pdl-isti , sau din banii poporului , prin ICR :

  – Sorin Ioniţă (Expert Forum)
  – Elena Calistru (Funky Citizens)
  – Nicuşor Dan ( Asociaţa Salvaţi Buucreştiul)
  – Mihai Dragoş (Consiliul Tineretului din România)
  – Ionuţ Sibian (Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii)
  – Cristina Guseth (Freedom House)
  – Liviu Mihaiu (Salvaţi Dunărea şi Delta)
  – Ema Stoica (studentă la Facultatea de Jurnalism)
  – Adrian Despot
  – Tudor Benga (OKIAN)
  – Alexandru Bindar ( Uniunea Studenţilor din România)
  – Cătălin Drulă (Ascoiaţia Pro Infrastructura)
  – Edmond Niculuşcă (Asociaţia pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate)
  – Horia Oniţă (Consiliul Naţional al Elevilor)
  – Claudia Postelnicescu (Iniţiativa România)
  – Ştefan Dărăbuş (HHC România)
  – Andrei Cornea (GSD)
  – Clara Matei (Asociaţia Medicilor Rezidenţi din România)
  – Dragoş Slavescu, medic
  – Octavian Berceanu

 23. 25 Lucian Birlan noiembrie 6, 2015 la 4:23 pm

  Cauza pentru care problemele din strada genereaza o utopie este ca in Romania in general nu exista niciun fel de cultura politica. Tinerii in Statele Unite sunt republicani sau democrati de la varste foarte mici, la noi tinerii prefera sa se uite la Capatos decat la o dezbatere politica, iar in momente de normalitate rad de cei care chiar sunt preocupati de ce se intampla pe scena politica. Apoi cineva inteligent arunca un fitil si toti ies in strada ca niste mase de manevra pentru a nu spune mai rau, cu idei utopice gen schimbarea completa a clasei politice, TOTI politicienii sunt corupti, etc, prin care in general fac jocurile celor din opozitie oricare ar fi aceia. Sa crezi in anul 2015 ca in Romania va fi un premier neutru si un guvern tehnocrat atunci cand PNL si Iohannis abia asteptau aceste momente, mi se pare o rupere completa de realitate. E foarte trist dar tind sa cred ca nu exista nicio speranta pentru societatea noastra. Dupa terminarea acestor proteste toti acesti tineri vor uita din nou complet de politica pana la alegeri cand li se va arunca o noua momeala precum cea cu votul romanilor din Diaspora.

 24. 26 papasha noiembrie 6, 2015 la 5:25 pm

  Coane , hai sa ne intelegem foarte bine , esti ABSOLUT SINGURUL om care te-ai gandit , te- ai zbatut si ai cautat cu adevarat solutii pt. nenorocitii aia arsi . Restul , niste cacanari mincinosi de oportunisti ordinari .

  Banicioiu si consilierii lui , niste vrajitori cu texte lacrimogene , mananca rahat cu polonicul , se vaicareau ca daca vin 2-3 doctori de prin America de Nord , cu medicamente si bandaje speciale de ultima generatie , DONATE si FARA ONORARII , trebuiesc obtinute aprobari si omologari de la nu stiu ce rahat de comisie , formulare si aprobari de import pt la vama , iar cheltuielile de transport , casa si masa pt. vreo 5-7 zile ( total , vreo 15 000 de euro ) sunt extrem de mari si trebuiesc APROBATE PRINTR-O ORDONANTA DE URGENTA……….. ( WHAAAAT , ARE FUCKING INSANE ) !!!!!!!

  Bai boilor ( lor acolo ) , mor nenorocitii aia in chinuri groaznice si voi va ascundeti in spatele unor formulare si aprobari ?

  Bai boilor ( lor acolo ) doctorii astia , cu know how -ul lor , cu toate bandajele de ultima generatie si cu medicamentele lor cu tot , nu vin din Tumbuktu Island , bai slugilor ! Astia le aplica zilnic in spitale , de vreo mie de ori mai moderne , mai curate si mai mari decat jafurile de spitale administrate de voi .

  Huoooo nenorocitilor de hoti ordinari ( lor acolo ), va ganditi cumva ca daca cheltuiti banii astia nu o sa mai aveti bani de dat la curve ?

  Bai cocoselule de fost ministru si cu siguranta viitor inculpat in alte daravele , cu consilierii aia grijulii ai tai cu tot , dar de sutele de milioane de euro furate din sistemul tau de sanatate publica de ce nu va e mila bai criminalilor ?

  De ce mananci rahat pe la televiziuni ca ai solicitat TU ajutor extern , TOTI AIA DE AFARA S-AU OFERIT SINGURI SA VINA SI SA DEA O MANA DE AJUTOR , MILOG NENOROCIT CE ESTI !

  Coane , fara nici un misto , de data asta daca nu dai postarea mea , iti promit ca nu ma supar pe matale .

 25. 27 Cris noiembrie 6, 2015 la 5:41 pm

  Ioana Petrescu e tânără, sub 30 de ani, nume nou, cu studii „afară”, inteligentă, nu făcea parte din niciun partid, dar n-a plăcut. A fost un tehnocrat.

  Tehnocratul e un specialist nemembru de partid. Membrii de partid nu au și ei diverse specialități, calificări? Vosganian n-are calificare? Bănicioiu n-are calificare? Tăriceanu n-are calificare? Oamenii ăștia n-au și ei profesii? Numai nemembrii au?

  Să zicem că prim-ministrul și miniștrii nu vor fi membri de partid! În momentul în care „tehnocratul” va deveni ministrul Educației, el va aplica niște politici, deci va deveni politician. La fel ministrul Finanțelor…
  Prim-ministrul va aplica un program de guvernare constituit din politici, deci și el va deveni politician.

  Dacă nu s-ar vântura vorbe goale ca la piață, dacă oamenii ar cunoaște sensurile cuvintelor, dacă ar avea un minimum de educație democratică, dacă s-ar informa din surse serioase, dacă ar dori să progreseze mereu, dacă n-ar repeta ca papagalii niște clișee gen „toți politicienii sunt hoți”, „instituțiile de stat sunt politizate”, ar înțelege ce ține de lideri, ce ține de ei, de oameni, și ar ști ce să ceară.
  Așa, vorba lui Ioh de-acum o oră după discuția cu „strada”: au gândit niște concepte…

  Circulă tot felul de nume pentru prim-ministru, miniștri… Dar pe oamenii ăștia i-a întrebat cineva dacă vor să fie prim-miniștri, miniștri…?

 26. 28 Centru noiembrie 6, 2015 la 5:56 pm

  @Cristian Enache – in textul tau facut doar din fraze fabricate de altii il vad pe ” nemultumitul si asupritul de astazi ” , pe taranul in zdrente si descult din 1907 al lui Corneliu Baba … asta cand multinationalele nu vin in Romania pentru ca salariile sunt prea mari , cand avem crestere economica , sute de mii de romani in vacante in Turcia si Egipt …voi , geek-ii si Facebook-ii , nu aveti un gram de simt al ridicolului si de simt critic ?

 27. 29 serbanfl noiembrie 6, 2015 la 6:22 pm

  @Adrian Năstase
  Când în postarea temei anterioare consemnați: „Nu stiu de ce mi-au venit in minte si unele evenimente de la Chisinău…”, am fost convins că vreți să amintiți vizitatorilor acestui blog de faptul că Putin a atenționat România (și Polonia) pentru poziționarea față de conflictul din Ucraina!
  Faptul că acum sugerați că ar fi potrivit un guvern de tip Stolojan 1991, nu mi se pare o poziționare optimă. Nici măcar în ideea imaginii de perspectivă de tip politically correct.
  Argumente:
  – Fundația Soros, pentru o societate deschisă, era în 1991 la începutul cheltuielilor care, se zice, au ajuns în 2014 la 200 mil $.
  – Azi alina mungiu are propriul ONG – S.A.R., care-i implicat în ce se întâmplă de marți seara în stradă, după cum declară chiar protestatarii.
  – După Gorbaciov și Elțin, Rusia lui Putin are o cu totul altă „față”, mai ales în relațiile cu Germania.
  Pot intra în amănunte, dar nici mie nu mi se pare normal să ofer dumicați gata mestecați, buni de înghițit. Cine nu-i capabil să rumege singur o informație rămâne oricum în sfera celor deja manipulați.

 28. 30 Adrian B. noiembrie 6, 2015 la 6:39 pm

  Sa-l puna pe Saakasvili premier . Omul e deschis la orice propunere , de oriunde ar veni si are si ok-ul licuriciului . Iar la Guvern toti securistii aia din lista lui papasha . Daca-i show , show sa fie …

  http://www.cotidianul.ro/noul-proiect-al-lui-saakasvili-pentru-ucraina-270946/

 29. 31 Radu Humor noiembrie 6, 2015 la 7:00 pm

  „Eu am spus de prima data, daca este nevoie de oricati bani, platesc transport si tratament. Nu m-a contactat pana astazi nimeni. M-a contactat familia unui baiat care e la spitalul de arsi, a spus ca evaluarea este la 70.000 de dolari pentru transport si pentru 21 de zile de spitalizare ( intr-un spital din Israel), dupa care se face o reevaluare.

  Citeste mai mult pe RTV.NET: http://www.romaniatv.net/gigi-becali-gest-urias-pentru-victimele-de-la-club-colectiv_255215.html#ixzz3qjNz8E3F

  P.S.
  Poate aşa vor înţelege multi ce înseamnă să acorzi ajutor victimelor unui altfel de blestemat „Colectiv” !
  Să tratezi gratuit, sau să suporţi toate cheltuielile tratamentului !
  Stimă Omului Becali !

 30. 32 Luminita Arhire noiembrie 6, 2015 la 7:06 pm

  @Cristian Enache, noiembrie 6, 2015 la 3:54 pm

  Prietene, cu atâta tristeţe am citit ceea ce scrieţi…Spuneţi că societatea fierbe de ani de zile….dar ce anume numiţi SOCIETATEA ? În ultimii ani a fost un singur gest, din punctul meu de vedere , real şi democratic, al unei importante părţi a societăţii şi mă refer la Referendumul de demitere a preşedintelui , în 2012, când, într-o zi de vară, extraelectorală şi nefiresc de toridă, peste 8 200 000 de cetăţeni au ieşit din casă pentru a-şi exprima un punct de vedere… Aveţi grijă, eu nu spun „SOCIETATEA”, ci spun „O IMPORTANTĂ PARTE A ACESTEIA ”!

  Să nu faceţi, prietene,confuzia gravă de a socoti că sunteţi ”SOCIETATEA”. Nu, sunteţi doar o parte a ei, aşa cum sunt şi eu , dar şi mama mea , şi băcanul din colţ, şi bătrânica de la poarta aproape prăbuşită care stă în frig şi vinde gutui nefiscalizate şi taximetristul care m-a dus ieri acasă şi care mi-a povestit pe drum, cu cuvintele lui , ceea ce crede despre ceea ce face piaţa acum , şi, credeţi-mă, nu aţi vrea să aflaţi opinia lui.

  În oraşul meu , stimulat de agitaţia din Piaţa Universităţii, un grup de vreo 100 de copii au ieşit la “revoluţie”. De ce spun copii? Pentru că erau , mai toţi, elevi de liceu, deoarece noi nu avem vreo universitate prin prejmă. Cu un steag fluturând, umblau prin oraş strigând lozinci al căror înţeles cred că nu le era clar, dar le primiseră pe “reţea” şi sunau mişto. La un moment dat din cele 100 de piepturi a izbucnit un “vrem dreptate! ”…oare ce fel de dreptate doreau copiii, oare care era înţelesul acestui cuvânt pentru ei?

  Credeţi, în mod sincer, că aţi fost “asupriţi” ? Cunoaşteţi înţelesul acestui termen, din moment ce îl utilizaţi ?

  Şi mai credeţi că ne-am întors de unde am plecat în 1989… Câţi ani aveaţi atunci ca să puteţi face o astfel de comparaţie în mod real şi argumentat ? Cât ştiţi despre perioada de dinainte de 1989, în afară de propaganda unora care au dus-o excelent şi atunci , dar care acum sunt nişte anticomunişti feroce? Nimic nu este, prietene, în alb şi negru, căci gri-ul , nu-i aşa? are o sumedenie de nuanţe …

  Spuneţi că vreţi să vă daţi jos de pe scaune şi să treceţi la schimbări …dar nimeni nu v-a ţinut înfipţi cu şezutul pe tapiţerie până acum , şi oricum , ceea ce susţineţi, cu emfază, nu este altceva decât: “daţi-vă voi jos, ca să ne aşezăm noi”. Sunteţi mai buni? De unde ştiu eu asta ? Şi ei au crezut că sunt mai buni, şi ei erau tineri când au intrat în politică…şi ca şi ei, veţi constata după un timp că tinereţea este doar un privilegiu limitat în timp… la fel şi avântul … la fel şi determinarea…la fel şi starea de graţie…

 31. 33 Adrian B. noiembrie 6, 2015 la 7:12 pm

  @ George ban

  Iti inteleg supararea . Nici eu nu sunt mai confortabil stiind ca vor veni borfasii aia din pdl la putere . Insa nu sunt eu de vina ca s-a ajuns aici . Eu mi-am exprimat niste critici din pozitia de cetatean obisnuit si afectat de multe decizii ale lui Ponta . Vina ar trebui s-o cauti chiar la Victor Ponta si la sutele de decizii eronate pe care le-a luat acesti ani . El a facut posibila revenirea acestor ticalosi la putere . Nu le mai repet pentru ca le-am scris de zeci de ori …

  Acest baiat a primit in decembrie 2012 o sansa istorica . A avut in mana toate cartile pentru o guvernare lunga si linistita si sa scape tara de toti basistii astia odiosi ; adica sa-i defriseze . A preferat sa bata palma cu ei nestiind ca ” pe cine nu lasi sa moara nu te lasa sa traiesti ” .

  Eu personal il suspectez pe Victor Ponta ca nici nu a inteles prea bine rolul pe care il are si nici ceea ce vroiau romanii de la el . Prin atitudinea lui a contribuit din plin la mocirla in care ne aflam astazi si a compromis grav interesele PSD-ului .

  Sper ca in fruntea PSD-ului sa ajunga din nou un politician valoros si curajos care sa poata repara situatia creata de Victor Ponta si sa lupte cu toti mafiotii din jurul lui Basescu si Iohannis . Unul ar fi Serban Nicolae . Probabil ca mai sunt si altii dar nu-i cunosc eu .

  P.S. Chiar daca miscarea de protest a fost confiscata de niste escroci basisti , acolo erau si multi oameni nemultumiti . Pe una din pancartele aratate la Antena 3 scria : ” anaf anaf – suntem oameni nu animale ” .
  Oare de ce ?

  Si inca ceva … Nu mi-as dori sa fiu in locul lui Palton Voda – Iohannis . In maxim 1 an de zile , acest individ se va dezumfla si v-a iesi extrem de sifonat din tot acest joc . Omul este depasit total de evenimente si chiar mai slab decat Ponta .

 32. 34 Adrian B. noiembrie 6, 2015 la 7:23 pm

  @ Andy

  Halatu’ , cat e halatu’ ?

 33. 35 Irina Marcusanu noiembrie 6, 2015 la 7:26 pm

  Din ciclul: „astia [ne] administreaza tara”. Azi: Gaby[sic]Oprea.

  -„Domnule Oprea, vă prezentaţi ca ofiter de justiţie militară. Ce înseamnă această funcţie? Sunteţi magistrat?
  -Am fost ofiţer de justiţie militară, şi asta este arma pe care o reprezint eu acuma, în calitate de militar activ. Acuma sînt…
  -Prefectul Capitalei.
  -Prefectul Capitalei, exact.
  -Lucrarea de doctorat când aţi prezentat-o?
  -În procedură penală.
  -Când?
  -Deci doctoratul a durat vreo patru-cinci ani, deci în jurul anului 2000 am devenit doctor. La domnul Ion Neagu, în procedură penală.”

  „Am multe defecte, dar principalele calitati: mă organizez bine. Am ajuns general la 40 de ani, am ajuns şi profesor tot pe la 40, într-adevar cam întotdeauna la excepţional, dar m-am bătut pentru treaba asta, să ştiţi. Am căutat să am cât de cât acoperire.”

  „Este adevărat că dl Adrian Nastase v-a propus pentru acordarea gradului de general?
  Binenţeles, era şeful meu. Eu eram şeful Rezervelor de Stat, am fost o perioadă trecut în rezervă, m-aţi înţeles? Asta începând din ‘93. În momentul în care am fost numit şeful Rezervelor de Stat, aici exista o dublă funcţie: şi militară, si civilă, secretar de stat, dar cu funcţie de general de corp de armată. Am beneficiat de prevederile Legii 80, în care trebuie să ai gradul funcţiei, am avut rezultate foarte bune, m-aţi înţeles? Aşa. Am fost propus de dl premier la gradul de general. Aşa, şi dl preşedinte… a dat decretul.” Gabriel Oprea. …general, pof. doctor.

  unii vor rade si se vor felicita ca s-au trezit la timp. altii vor plange. de ciuda, de nervi, de…fraieri. „mersi becaud”!

  ps
  pana la urma: Parlamentul, Guvernul, Institutiile Statului, clasa politica nu sunt ele proiectia societatii la superlativ, creme de la creme. absolut !

  uichend placut, tuturor !

 34. 36 Mihaela Erika Petculescu noiembrie 6, 2015 la 7:52 pm

  Jos !

  Manifestanţii din stradă au o structură eterogenă. Unii au venit indignaţi de ce s-a întâmplat în clubul acela blestemat şi înţeleg confuz că este nevoie de o schimbare : nereuşind să conceptualizeze că de vină este sistemul capitalist actual al cărui singur scop este îmbogăţirea prin orice mijloace ( vezi accidentul similar din SUA sau prăbuşirea mall-ului nou-nouţ din Lituania ), ei dau vina numai pe guvern şi autorităţi, desigur vinovate de slăbiciune în faţa bişniţarilor. Alţii însă – vreo câteva zeci de mii în toată ţara – reprezintă o masă de manevră fidelizată de anumite cercuri politice şi para-politice : ei au forţat alegerea lui Iohannis, ei l-au făcut pe Ponta să demisioneze, ei solicită în continuare dizolvarea Parlamentului, renunţarea la partide şi la clasa politică „coruptă” care «fură, înşală şi păcăleşte»– adică instaurarea unei DICTATURI chipurile justiţiare, condusă de „imaculatul” Iohannis, traficant de copii şi colecţionar de case.

  În aceste momente de criză majoră, liderii PSD se mulţumesc din păcate doar cu reacţii de tip birocratico-retoric în loc să organizeze manifestaţii paralele paşnice, scoţând la rândul lor din case sute de mii de simpatizanţi pentru a arăta că România riscă să fie aruncată în haos dacă lupta politică coboară în stradă şi dacă orice accident ( moartea motociclistului, incendiul de la club, etc. ) serveşte drept pretext – nu pentru o revoluţie, căci nu se doreşte schimbarea orânduirii politico-sociale – ci pentru o lovitură de stat !

 35. 37 Criticos noiembrie 6, 2015 la 8:02 pm

  @Lucian Bîrlan
  Din păcate, aşa stau lucrurile şi poate chiar mai rău: nu numai că n-au pic de cultură politică, ci nici măcar nu le trece prin cap că ar trebui să aibă. Te întrebi dacă cei care înţeleg ce e aceea o „idee trăită” se găsesc între „iacobinii” de ocazie. Mă îndoiesc. E doar o mare tristeţe printre cei mulţi care n-au nicio plăcere răcnetele gloatei care se autoadmiră şi nu e departe deloc de eroii lui Budai Deleanu. Vai de biata ţară!

 36. 39 blogideologic noiembrie 6, 2015 la 8:40 pm

  @Cristian Enache spune : „În perioada imediat de după revoluţia din 89 am avut impresia ca urcăm.”
  A urcat consumul, şi a scăzut producţia ! Şi era bine ? Dumneata ai ceva noţiuni de economie politică?

 37. 40 Oscar Wilde noiembrie 6, 2015 la 9:38 pm

  Domnule Blogideologic, credeți că Alina Mungiu-Pippidi este sănătoasă ? E bolnavă de ură și răutate (amintiți-vă cât de urât a scris depre Pruteanu, fost prieten, în loc de necrolog), iar aceste boli, cred că tot de un medic psihiatru se pot trata.
  Domnule Cristian Enache, puteți să îmi spuneți și mie ce a făcut societatea civilă, pentru țara aceasta? Vă spun eu, că organizați în Alianța Civică au instigat pe toate căile la privatizare rapidă, care a dus la distrugerea economiei românești, l-au susținut cât au putut pe tovarășul Băsescu, au tăcut mâlc timp de 10 ani (uneori mai apăreau Ana Blandiana care își exprima revolta față de poporul ei care i-a suspendat idolul Prezident ori Nicolae Manolescu care a fost consilierul idolului ) și care acum s-a redeșteptat organizați de Alina Mungiu-Pippidi în Societatea Academică din România, care îi manipulează pe tinerii care nu au pic de cultură politică, istorică ori socială, unde Monicuța este venerată, devenind noul idol al luptei anticorupție. Niciodată nu am putut ști dacă liderii societății civile au fost de bună-credință sau au servit interesele altora. Dacă au fost de bună-credință și au înfăptuit atâtea lucruri antiromânești, înseamnă că sunt niște idealiști naivi și inconștienți, iar dacă au servit interesele altora, înseamnă că sunt niște ticăloși. Oare avem nevoie de astfel de lideri, în contextul unei mari crize mondiale politice și diplomatice, pe care o ignorăm cu bună știință?

 38. 41 Ilie M noiembrie 6, 2015 la 10:11 pm

  Domnule Nastase, pai fara „revolutia” din 1989 dumneata nu ajungeai prim-ministru { poate}, dumneata si TOTI politicienii actuali sinteti produsi de miscarile de strada. Evident, ca de obicei, cind apar ample miscari de strada, apar si oportunistii, care manipuleaza perfid tinerii care nu stiu ce-i democratia si confunda anarhia cu democratia si sentimentele cu argumentele.Daca adaugam si lacunele pe teme istorice ale tinerilor, care cred povestile sceleratilor regalisti, conform carora in timpul criminalei dinastii de Hohenzollern in Romania curgeau lapte si miere la robinetele saracilor, este usor de inteles de ce hienele hohenzollerniste, cu ajutorul total al TVR si al unor politicieni corupti, manipuleaza tineretul si, recent, acesti scelerati antinationali au trimis o scrisoare deschisa lui Iohannis, lui Tariceanu si lui Zgonea, cerindu-le sa initieze o LOVITURA DE STAT si sa restaureze criminala dinastie nemeteasca, ajunsa acum la cheremul lui Duda.
  Deci, domnule Nastatse, daca ar trebui sa aleg intre doleantele democratice ale tinerilor – care nu sint deloc instruiti social, fiind indoctrinati mistic in scoli, in loc sa fie educati in spiritul modern al patriotismului demn, nu al falsului patriotism -si pretentiile opotruniste si antinationale ale regalistilor, prefer sa fiu alaturi de tinerii care, chiar daca au carente educationale, sint capabili sa inteleaga ca interesele politicienilor corupti{ regalisti sau republicani} nu sint identice cu intersele lor si de aceea este firesc ca ei sa pretinda reformarea clasei politice, care le-a tradat asteptarile si chiar i-a alungat din tara, aducind in Romania un print second hand {Nicolas, englezul nepot al criminalului Mihai} despre care regalistii sustin ca ar fi mai indreptatit decit oricare tinar roman sa conduca Romania…

 39. 42 Tudor noiembrie 6, 2015 la 10:29 pm

  Sunt perfect de acord cu analiza lui Andy de mai sus, as mai avea de adăugat faptul că, parte a strategiei pentru colonie era decizia luată de Băsescu în 2010 de tăiere a salariilor și veniturilor, de închidere a spitalelor, deci alinierea la măsurile de austeritate luate la nivel global. În defavoarea acestor decizii au avut loc tristele evenimente din 2012, dezastru național de la referendum, instaurarea neo-dictaturii urmând la doar câteva săptămâni prin decizia CCR.
  Noua forță politică a ajuns sus pe val și ceva mă face să cred că în cercuri închise s-a negociat soarta referendumului, iar miza era puterea în următorii ani, aceasta după cum știm a revenit USL-ului. Totuși colonizatorii au făcut o greșală subestimându-l pe V. Ponta, care am văzut cu toții cum a luat deciziile antagonice celor impuse lui T. Băsescu, iar acest lucru i-a supărat foarte mult. Au avut nenumărate tentative de a-l da jos, sau de a-i slăbi alianța (inclusiv dosarul penal recent) și le-a căzut ca o mană cerească accidentul tragic soldat cu moartea polițistului din coloana oficială și acum moartea tinerilor din club, tragedia națională fără precedent.
  Acum Ponta a plecat, probabil nu va scăpa și va executa câțiva ani de detenție, însă drumul continuării măsurilor de austeritate tocmai a fost inaugurat cu ocazia plecării sale din funcția de PM.
  Cam aceasta este analiza mea referitoare la poziția României în raport cu „partenerii noștri”. Bineînțeles multe lucruri se pot schimba, ba chiar am putea să încercăm, dacă strada va cere, o renegociere a poziției noastre în raport cu marile puteri și o ințelegere prin care să obținem o suveranitate cât de cât, chiar mi-ar place, dar nu cred că se va întâmpla și nu cred că prea mulți oameni sunt de acord cu punctul meu de vedere sau cu cel al lui Andi.
  Nu, nu cred că protestele pornesc din spirit democratic sau având la bază ceva cult al apărării principiilor democratice, m-aș bucura să mă înșel dar în momentul de față sunt foarte sceptic. Deși sunt tânăr, mi-am pierdut de mult speranța că voi vedea vreodată în România democrația autentică.

  Vă mulțumesc!

 40. 43 Liviu Bejan noiembrie 6, 2015 la 11:08 pm

  Sa le fie rusine politicienilor romani pentru faptul ca au dat dosul in fata a 0,5% din electorat si, in plina democratie, au ajuns sa fie batjocoriti de o minoritate galgioasa si revendicativa. Lasitatea dovedita de pesedistul Dragnea, care, dintr-o data, nu a mai dorit nimic, nici premier, decat sa fie in libertate si sa-si pape agoniselile teleormanene; asta a pus mana pe partid si-l vinde en detail pentru a se scoate el. Sa ii fie rusine presedintelui care, dupa ce instituie un principiu, acela al responsabilitatii politice pentru intamplari care nu au nici o legatura cu politica, se face ca ploua dupa ce, la scurt timp, au loc incendiul si explozia de la Brasov pentru care, evident, guvernul demisionar nu mai putea fi facut responsabil si, conform principiului instituit de presedinte, trebuia sa aduca responsabilizarea acestuia, adica demisia prezidentiala. Si cat de penibil suna pretentiile prezidentiale ca premierul sa demisioneze pentru o catastrofa produsa intr-un club de doi bani, cand institutia condusa de acelasi personaj functioneaza de ani de zile, afirma media, fara autorizatie de la pompieri, adica exact in aceleasi conditii de club mizer de cartier, de cotet care a luat foc la prima scanteie. Si uite cum marele reformator se dovedeste a fi un smecheras politic de duzina, care pretinde responsabilitate si moralitate doar de la adversarii politici, facandu-se ocupat si fiind surd atunci cand vine vorba de responsabilitatea si moralitatea sa? Bai, Piedone de provincie, tu cand iti dai demisia? De acord cu aceia care afirma ca dl Ponta are un mare rol in situatia creata , asa este, iar dl Ponta va trage ponoasele si va vedea pe pielea sa ce inseamna sa fii urmarit de adversarii politici pana in gaura de sarpe; cand vor termina cu el, dl Ponta va fi o leguma politica, pe langa care lasul Dragnea va parea un adevarat titan! Insa dl Ponta, prin demisia sa, care i-a lasat pe instigatii din Piata Universitatii fara obiectul muncii si atunci au inceput sa aiba pretentii care le-au dezvaluit originea. Fiindca inregistram o premiera si anume echivalentul in actiune politica al propagandei negre. Propaganda neagra este propaganda care isi ascunde originile. Avem acum si actiunea politica neagra, acea actiune politica si ea ascunzandu-si originile. Ce au dezvaluit pretentiile protestatarilor ramasi fara obiectul (!) protestului? Ca sunt membri sau simpatizanti ai unor formatiuni fara popularitate electorala, pe care in mod normal nu le-ar vota nici toti membrii lor, iar altele fara sanse de a indeplini pragul parlamentar; exact de aici isi trag seva cererile privind accesul in parlament fara prag, ca si alte cereri de acelasi soi. Care sunt acestea, ce se mai intrevede prin Facebook? Pai: sustinatori ai lui Basescu, din care macar unul ameninta lumea ca s-ar putea sa ii caute, posibil fani ai Monicai Macovei (ce potriveala, un recent membru de partid al MM a fost invitat sa vorbeasca la radio despre, ce credeti, incendiul, clubul, …), posibil organizatia scufundat Bucurestii, din moment ce liderul ei a fost vazut pe acolo, altele de acest gen. Ei bine, nu accept ideea de a fi condus de insi care s-au dus la baut in bomba de la Pionierul si, de destepti ce erau, si-au dat singuri foc; nu accept ideea sa fiu condus de unul despre care se afirma ca a furat documente de la o televiziune pentru a le duce Elenei Udrea; nu accept ideea sa fiu condus de un rocker, nu accept ideea sa fiu condus de unul care se da destept pe la TV si zice si scrie o gramada de prostii cu un aer doct si pretios; nu accept ideea sa fiu condus de neoprotestanti, de necrestini si de anticrestini care scuipa pe biserica neamului meu. Nu mai accept ideea sa fiu reprezentat de un presedinte care vrea sa guverneze cu oameni adusi din strada ( de pe Egdar Quinet sau de pe Academiei?). Presedintele si politicienii disparuti ca niste lasi ce sunt trebuia sa ceara respectarea ordinii constitutionale si a pacii sociale si sa ceara institutiilor statului, platite pentru aceasta, sa o asigure. Sustin lupta impotriva coruptiei si toleranta zero fata de coruptie si corupti, dar nu sustin dezordinea civila intretinuta de presedinte si nici incurajarea revendicarilor antidemocratice si anticonstitutionale. Nu strada si nici lumpenpolitrucii sunt sursa de intelepciune, decizie si progres a cetatii, ci cetatenii liberi , in respect fata de oameni, de ordine si fata de pacea sociala. Ceea ce m-a facut, de fapt, sa scriu aceste randuri, tragaciul, declansatorul, fitilul, a fost faptul ca un domn bine informat, de obicei, mi-a zis, acum o jumatate de ora, ca stie ca rusii sunt amestecati in evenimentele de la Bucuresti. Fapt care ar explica si lega intre ele mai multe lucruri care, altfel, apar ca fiind ciudate. Aceasta ar insemna ca dl Ponta plateste si o polita pentru atitudinea sa fata de Republica Moldova si, in general, in politica externa.
  Sa fie clar: tragedia din subsolul Pionerul nu da nimanui legitimitate de a ma conduce pe mine, cetateanul liber. Eu doresc – si nu sunt singurul – sa fiu condus de catre aceia pe care ii votez eu sau semenii mei.
  Cer sa fie curmata dezordinea in tara.
  Demisia presedintelui nici nu o mai cer, a reusit sa se compromita ca presedinte, e cazul sa se ceara singur afara.
  Si acum, hai baieti, scumpi si adorabili, dinamici si emotionanti, pentru ambasadorul american care se crede intrat la balciul de Mosi, fara bilet, la distractie gratuita, in timp ce rusii il lucreaza pe la spate.

 41. 44 conumishu noiembrie 6, 2015 la 11:37 pm

  „Probabil că există insă o strategie pentru câstigarea alegerilor din 2016.” – Ha. Mușcătoare ironie.

  Cum să nu, există. Pentru cîștigarea alegerilor de către noul PNL, desigur.

 42. 45 Luminița Arhire noiembrie 7, 2015 la 12:37 am

  Liviu Mihaiu- frumos și tânăr…îl știți, Cristina Guseth – și mai frumoasă , infinit mai tânără… Andrei Cornea – excepțional de frumos și înduioșător de tânăr… Sorin Ioniță – de-o tinerețe robustă , bașca de-o frumusețe care-ți taie respirația…și, evident, Nicușor Dan – superb și-n floarea vârstei, și, pe deasupra, verde ca arborele rășinos , dar la care se pune și inteligența absolut remarcabilă, deoarece, accidental, l-am auzit cuvântând, ei bine, toți aceștia constituie parte din grupul de elită ales de Klaus pentru primenirea clasei politice.

  Tânărul, frumosul și liberul ”salvator” al Deltei Dunării, Liviu Mihaiu, ne zice cum au pus ei, la Cotroceni, de-o viață nouă și de-un trai mai bun:

  „Președintele ne-a spus că dacă vrem o altă clasă politică să ne implicăm, ne va lua PARTENER, CU NOI VA ÎNCERCA SĂ CONSTRUIASCĂ O ALTĂ CLASĂ POLITICĂ (!!!!). Ne-a invitat la modul cel mai ferm să venim, noi, oameni buni, sa se formeze UN NOU CORP AL CLASEI POLITICE(!!!). Există două moduri de a te implica – din societatea civilă și în interiorul sistemului. Noi putem să provocăm șocuri, amendamente la o lege, printr-o revoltă ca cea din 16 noiembrie să avem o lege a alegerilor mult mai buna, dar o reforma radicala nu se poate face decat din interior. NE-A INVITAT SĂ FACEM PARTIDE NOI(!!!!) „.

  După ce ne tăvălim de râs în voie, eu aș spune să citim cu mare atenție ideea despre democrație a acestui reprezentant al ”societății civile ”: ce-i aia ”noi putem să provocăm șocuri… printr-o revoltă ca cea din 16 noiembrie” …Care ”noi” ar putea provoca șocuri în societate printr-o revoltă?

  Și Sorin Ioniță are idei interesante despre cum funcționează democrația constituțională: ”Credem că președintele își poate asuma riscul de a pune un premier foarte bun PENTRU CEEA CE CERE STRADA , CHIAR DACĂ NU E AGREAT DE PARLAMENT (!!!)”. Zău, dragă? Și, în continuare: ”Președintele va veni in piață, dar nu știm când. Să existe un mecanism clar de selecție a noastră, a reprezentanților societății civile. Acum a fost facută de aparatul prezidențial. Daca va mai fi ceva de spus, vom afla cu toții de la Administrația Prezidențială”.

  Adică , în traducere liberă : ”fraierilor din stradă, alo! comanda la noi, că noi suntem deja selectați și vă anunțăm noi pe FB dacă mai apare ceva și dacă mai facem peste vreo două-trei săptămâni o ieșire în piață…de chestiile astea și de programarea revoluțiilor spontane, în cadru organizat, se ocupă de-acum Administrația Prezidențială ! ”

  Oare cei din piață știu la ce mișmașuri se dedă președintele în timp ce ei se încaieră puțin pe scena din Piața Universității și-și cară microfoane-n cap?

  O fi dorința lor intimă să voteze în viitorul apropiat un partid NOU și , evident, EXTREM DE CURAT, format din ăștia și avându-l ca bun organizator nu pe Vasile Blaga, cum ne-am fi așteptat, ci chiar pe Klaus Werner?

  Superbă revoluție…Ce-o fi în inima Alinei Gorghiu, când vede că nu mai e ea ”suflețel ”, ci, mai nou, favorita e trufandaua Cristina Guseth? Numai madam Pocora, în schimb, se bucură în taină și zice-n gândul ei: ”lasă, fată, c-așa-ți trebuie, că prea îți luasei avânt ! ”

 43. 46 santinela noiembrie 7, 2015 la 7:44 am

  Trist este ca PSD-ul sub conducerea lui Dragnea a devenit un mare FISS.Tace si incaseaza de la toti cretinii.Acum este nevoie de coloana vertebrala,de lupta frate.Singurii care stau drept si stiu ce vor sint Tariceanu si Serban Nicolae. Jegul de Oprea s-a dat dupa cires.Macar lasati-l sa mearga singur in alegeri.Nu va trece pragul electoral si scapam de generalul cu multe fete.
  Cit despre astia din piata vai de mama lor.Umbla bezmetici in jurul agitatorilor de profesie si ati vazut ce raspunsuri dau la intrebari ? „Trebuie sa fie bine ca sa nu fie rau ! „

 44. 47 Klusica noiembrie 7, 2015 la 8:15 am

  Parchetul General a început anul trecut urmărirea penală pentru abuz în serviciu pe numele lui Dacian Cioloş după ce fostul director al Administraţiei Domeniilor Statului, Jean-Catalin Sandu, a depus plângere împotriva ex-ministrului Agriculturii din perioada octombrie 2007 – decembrie 2009. Plângerea a fost înregistrată pe 20 martie 2014. Dacian Cioloş trebuie sa explice de ce a acceptat cererea DNA de constituire a Ministerului Agriculturii ca parte civilă în dosarul Telepatia, fără să aibă avizul directorului juridic şi fără ca şeful de la economic să calculeze pretinsul prejudiciu şi să înregistreze creanţa. Conform plângerii depuse de Jean-Cătălin Sandu, ministerul condus de Dacian Cioloş era obligat să obţină, pe de o parte, acordul Direcţiei Juridice a MADR, pentru a se constata dacă Ministerul Agriculturii se poate constitui parte civilă în cauză, iar pe de alta parte, avizul Direcţiei Economice, care trebuia să îşi dea acceptul după ce în prealabil calcula presupusul prejudiciu şi îl inregistra în contabilitatea ministerului, la rubrica creanţe. Cătălin Sandu a fost chemat în 2014 să dea declaraţie în calitate de parte vătămată, iar fostul director al Direcţiei Privatizare – Concesionare a ADS, Vlad Săvulescu a dat declaraţie în calitate de martor, tot în 2014. Abia anul acest a ajuns şi Cioloş la DNA. Decizia lui Cioloş a dat pretextul procurorilor DNA să susţină că Ministerul Agriculturii a fost prejudiciat, deşi banii din privatizarea ICA nu au ajuns la această instituţie, ci la Ministerul Finanţelor. Cioloş a fost acuzat că a devenit comisar european în 2009 în urma unui troc cu Băsescu. Preşedintele i-a oferit pe tavă funcţia, iar la schimb, ministerul Agriculturii condus la acea vreme de Cioloş s-a constituit parte civilă în dosarul Telepatia. Asta deşi banii din privatizare nici măcar nu au ajuns la ministerul lui Cioloş, ci la Finanţe. Pe 8 aprilie 2015 a fost chemat la Parchetul General.
  Wikileaks, “agentul de influenta Ciolos” „Cablograma Wikileaks care il priveste pe Valeriu Tabara mai ridica cateva semne de intrebare, de data asta legate de comisarul european, domnul Dacian Ciolos. Daca domnul Tabara este doar un biet nebun regional, domnul Ciolos s-a dat de trei ori peste cap si s-a transformat aproape instantaneu dintr-un pion obscur in ditamai regina la Comisia Europeana. Dar oare, cu cine discuta domnul Tabara despre OMG-uri la Comisia Europeana cand se mai duce la shopping la Bruxelles?! Oare Dacian Ciolos a ajuns intamplator mare comisar european pentru agricultura, prin meritele sale am vrut sa spunem, sau si ascensiunea domniei sale este rodul jocului mai mult sau mai putin subtil facut de lobby-ul american in favoarea introducerii in Europa a OMG-urilor pe usa din dos, adica prin Romania lui Tabara? Stenograma recenta Wikileaks ne face sa inclinam catre cea de-a doua varianta. Ne este greu sa credem ca Monsanto s-ar fi putut abtine sa profite de oportunitatea de a face lobby la cel mai inalt nivel al UE cand tot ce trebuia sa faca nu era decat o simpla mutare prin care transforma un pion din gasca lui Tabara in ditamai regina europeana. De asemenea, ne este greu sa credem ca Ciolos ar fi altceva dact un alt cal de cursa lunga crescut de Monsanto cu soia modificata genetic in aceiasi boxa ca si Valeriu Tabara. Nu mai credem demult in calitati individuale si in jocul intamplarii. In niciun caz cand vine vorba de politica SUA sau de cea a UE. La primul niel de intelegere, credeam ca este suficient sa fii nepotul lui Virgil Ardealean, zis si Vulpea, ca sa poti accede la o astfel de functie. Nu zicem ca nu a ajutat si asta dar jocurile se pare ca sunt mult mai mari si mai complexe, mult peste capul bietului Ardelean. In orice caz, viitorul apropiat si deciziile care vor fi luate in cadul UE in legatura cu OMG-urile vor arata daca am avut sau nu dreptate.”sursa Badpolitics
  Oare este bine sa fie premier un slujitor la porti straine?

 45. 48 blogideologic noiembrie 7, 2015 la 8:42 am

  Svetlana Alexievici (recentă laureată a premiului Nobel pentru literatură) : “Tinerii aceştia mă stupefiază. Ei rămân în esenţă nişte sclavi!” http://www.lemonde.fr/livres/article/2015/11/06/svetlana-alexievitch-les-jeunes-m-etonnent-ils-restent-des-esclaves_4804396_3260.html

 46. 49 Ghita Bizonu' noiembrie 7, 2015 la 9:05 am

  Draga donule Cristian Enache

  “Strada” nu prea doreste decat “jos” “ la oase” si “m@@e”. WE extrem de utila la demolari insa la constructie …
  Pai mai draga domnule “strada” lu matale a inceput cu “draci danseaza-n catedrale” , demosia patriarhului si a terminat cu zicand in geneunchi tatal Nostru.
  Pai mai draga domnule tare sunt curiis cum va fi “strada” de acord cu X escu premier…. odata ce “strada” se aratra incapabila sa isi clarifice parerile despre religie.

  Pur si simplu lasata de capu ei “strada” este incabila sa exprime o vointa articulata (cestue valabila si in Roma antica, si zilele nboastre si la Paris si la Bucale) findca o gloata (multime mai mare care nu este “incadrata” ierarhic macar cat la nivelul haitei) conpusa chiar din academicieni .. ramane o gloata.
  D’aia voi deja ati fost fraieriti. Ieri au fots chemati “reprezentanti” voistri in frunte cu Sorin Ionita (intersanta biografie – 3 ani redactor la Expres si de atunci incoace “societate civila” salarizata. ) si aia Cristina Guseth director al Freedom House Romania (oricat caut nu ma lamuresc cine este Gusseth .. macar este cetatean roman?!).

  Scuze draga domnule da’ tare mai sunteti cum zicea Brucan!
  Pai ce credti voi ca este “anticoruptia” asta care lasa in nelucrare zeci de sesizari ale coprului de contrl la pirmului ministru dar urmarestre pe periculoasa Rarinca , nu se intreaba cum s-a ajuns la sucarul cu aurul Romaniei dar alearga dfupa fotbalisti si acum se ocupa de bauzu de colana oficiala ca de un act de mare coruptie (in tara in care milarde …)> Praf in ochii vostri fraierilor!!

  Mda. Si motivu zau ca este “bun”. A ars o crasma (ciocu mic! Orice local in care poti bea alcool este o crasma!) in tara in care regulile PSI sunt luate la misto .. morti si pe altyaru sfantului Profit … Cam atat v-a deranjat (snt curis daca mureau intr-I fabrica in timpul lucrului v-ati mai fi deranjat?!)
  Si ce cereti?!

  A .. da ar fi multe motive ptr care sa prorestati. Multe de pretins.
  Dar ptr asta nu va duce capul.
  Doriti decat o noua clasa politica .. CARE SA CE ??!!

  Cat timp sunteti incapabili sa articulati CE VRETI (aveti nevoie nu ce va inchipuiti ca …) nici o clasa politica, nici un birocrat, nimeni nu se va sinchisi de voi.
  Si voi ce cereti?!
  Noi partide. Noi politicieni. Adica ca niste buci mai tinere sa ia locul unor buci mai batrane. Am mai vazut faza asta in anii 90. Prin 2005 am vazut si “rocada” si cel putin in PSD noile buci erau atasate la capete mai putin capabile … Adica cum sa zic … Curlatean sau Zgonea vor lasa doar “parfumul” bucilor lor pe scauenele in care statusera unii care chiar aveau si ceva minte (chiar si Hrebe era un geniu fata de astia… )

  Si in cam in fara … Am o obsesie .. nu stou cum se face dar voi brabatii tineri abuzati de gusite, fulare de osanza porcina tatarnandu-va sub falci …. Ori prea multa bere .. ori prea putini hormoni tirodieni,…

 47. 50 blogideologic noiembrie 7, 2015 la 9:09 am

  Lucrul în istorie al împăratului Mauricius (Mavrichie îi spunea Dosoftei) arată faptul că transformările societale profunde se produc prin idei reformatoare, nu prin revoluţii.

 48. 51 Marie noiembrie 7, 2015 la 9:18 am

  Primavara araba, euromaidan ukrainian si acum euromaidan romanesc.
  Se simte in aer un parfum strain si la coltul strazii vezi ocheanul si timpanul.
  Papusarii dau spectacol

 49. 52 blogideologic noiembrie 7, 2015 la 9:28 am

  @Adrian B. : +Sa-l puna pe Saakashvili premier. Omul e deschis la orice propunere, de oriunde ar veni, si are si ok-ul licuriciului.+
  Aşa aş spune şi eu. Este la fel de fantasmagoric ca mine. Deocamdată vrea să unească rutier Odesa cu Bucureştiul. Locul central de unde se adreseză lumii pare să fie Opera din Odesa. Construită ca şi teatrul din Iaşi, de aceeaşi arhitecţi.

 50. 53 ceir noiembrie 7, 2015 la 9:56 am

  Marfa- Bani – Marfa >>>Bani- Bani- Bani >>>jn loc de fabrici , moluri > inloc de spitale, biserici > jn loc de biblioteci , crasme si discoteci > in loc de patriotism , ura si dusmanie , in loc de banci romanesti ,banci streine jefitoare a banilor romanilor si se poate continua cu multe,,,,,,,,si sa ajungem la , in loc de o clasa politica in slujba poporului , o clasa politica subjugata banului , hotiei si desraului cu partide datornice la asa zisi capitalisti cinstiti ,de milioane de euro cu conducerea tari pe foce book , cu tineri in strada ca sa scape de nemernicia banului si a clasei politice corupte si a partidelor care in loc de sustinerea de doctrinele proprii ,fac politica de mahala.

 51. 54 Radu Humor noiembrie 7, 2015 la 9:57 am

  http://opiniile-tale-conteaza.ro/florin-chilian-acuza-la-colectiv-a-fost-crima-cu-premeditare-focul-nu-a-pornit-de-la-artificii-a-fost-pus-de-o-mana-criminala/#comment-296
  Eu unul nu pot intelege cum s-a putut intampla sa ia foc daca nu era o flacara deschisa acolo ajutata sa se propage pe tavan de un agent de propagare.

  10 secunde pentru cateva sute de metri patrati de suprafata in flacari! Stalpul si tavanul in 10 secunde! Nu este posibil asa ceva fara un agent de ignitie.

  10 de secunde si a luat foc tot clubul!

  Incercati voi sa dati foc cu o artifica la burete de tipul ala si veti vedea ca nu se poate.

  Aici trebuie sa se pronunte un specialist in incendii, de preferinta nu unul din Romania. In astia nu am incredere.

  Este o imagine a momentului de inceput a incendiului. Și o a doua, din lateral. Se observă distanța de la stalp la artificii. Puterea calorică a artifiiciilor la capătul arderii, nu ajungea pentru aprinderea stâlpului – trebuie agent de propagare a focului..
  Ce agent de propagare se afla pe tavan? Ce agent de combustie rapidă, cu o asa viteza a facut ca în 30 de secunde întreaga suprastructură a tavanului sa se aprinda?

  De unde atâta sarcina termică, la cat de redusa este densitatea buretelui de izolație fonică?
  In prima imagine îmbrăcămintea de decor a stâlpului este aprinsă într-o mică proporție incepand de foarte jos acolo unde putea ajunge o bricheta, tavanul insa era deja tot în flăcări.

  Propagare a incendiului cu degajare termică intensă. Raza zonei de foc s-a alimentat cu un agent de aprindere. In focarul de pe tavan pare să se fi aflat -vapori de benzină, de toluen sau tiner, captivi pe tavan?

  Fenomenele ce se derulează în timpul unui incendiu, de regulă, sunt arderi normale, precedate de arderi lente. Arderile normale (uniforme), sunt caracterizare de progagarea arderii cu viteză relativ redusă (de la câţiva centimetri la un metru pe secundă). Aici, din mărturii, rezultă că a avut loc o ardere rapidă, ca un fel de deflagraţie, un gen de ardere ce se propagă cu viteze foarte mari, subsonice (de ordinul zecilor de metri pe secundă) cu degajare mare şi instantanee de căldură; ba chiar se pare că a avut loc și un fel de detonaţie cu undă de șoc, adică o ardere ultrarapidă.

 52. 55 serbanfl noiembrie 7, 2015 la 10:27 am

  @Adrian B.
  Fi pe fază! Este cineva care răspândește neadevăruri despre tine, pe net.

  Adrian B. octombrie 31, 2015 la 6:11 pm
  „….De exemplu , cineva construieste un spatiu pentru discoteca , apoi da faliment , vine altcineva si deschide o librarie , da si el faliment , samd . Spatiul ramane , activitatea se schimba . Asta este economia de piata .
  Ce sa mai spunem de spatiile din zonele istorice vechi de sute de ani : Sibiu , Alba Iulia , Centrul Vechi , Sighisoara , etc. Si cum exista in orice zona istorica din lumea asta : Venetia , Florenta , Roma , etc. Nici acelea nu îndeplinesc anumite conditii de rezistenta dar trebuiesc puse in valoare .
  Doar nu o sa le tina inchise si proprietarii obligati sa plateasca impozite pe ele ?”

 53. 56 Cris noiembrie 7, 2015 la 11:00 am

  Reportajele de la piață și de la stradă devin din ce în ce mai hazlii. Aproape că-l bat pe Mr Bean.
  Abia aștept să vină seara ca să aud tâmpeniile vesele debitate de diverși locuitori, și, zău, dacă n-ar fi enervarea automobiliștilor că nu pot rula conform dreptului lor (în paranteză fie spus, ocuparea carosabilului e o încălcare gravă a legii; în țările-stat de drept, celor care o fac, Poliția și procurorii le întocmesc dosare penale, adicătelea ocupanții devin penali), deci dacă n-ar fi nemulțumirea automobiliștilor, aș vrea ca manifestarea de la piață să dureze mult, pentru că îmi provoacă o bună-dispoziție de zile mari.
  Aia cu scena, madam Janis Joplin cu pantaloni largi din anii ”70, inșii bătrâiori, grași, cu codiță-samurai, care nu mai vor „bătrâni” în politică, și care își smulg unul altuia microfonul, lozincile hazlii urlate de fețe de cartier rău famat, patosul cu care persoanele turuie clișee citite pe „rețele”…
  Ei, da, „integrilor” care vreți integritate, „net” pe englezește înseamnă „rețea”, dar și „plasă”.
  Asta n-o știți voi, cei care ați „învățat” engleza de pe FB și din textele de muzică ușoară americană.

 54. 57 Cris noiembrie 7, 2015 la 11:15 am

  Ioh le-a promis protestatarilor (care protestează „pentru”, nu împotrivă) că va veni inopinat la piață. Ce palpitant pentru piețași! Vă dați seama! Să te duci în fiecare seară la piață cu speranța înaripată că va veni președintele ca un Deus ex machina, și să le povestești peste ani nepoților că l-ai văzut pe prezidente „live”! Și el să nu vină, dar tu să perseverezi și în serile următoare, că tot n-ai treabă, că tu ce îndatorire ai? STATU trebuie să facă tot, că de-aia-i stat.
  Pe când promisiunea „din trei în trei luni”, făcută și de Băsescu?
  Sau Ioh se teme că, la fel ca Băsescu, el va fi punctual, dar nu va găsi acolo decât automobile la stop?

  (Cea mai hazlie chestie a fost replica lui Băsescu după câteva luni de la promisiunea lui în urletele de satisfacție ale piețarilor: „eu am fost, dar nu v-am găsit acolo”).

 55. 58 Luminița Arhire noiembrie 7, 2015 la 11:30 am

  Ce avem noi aici? Păi, noi aici… tocmai avem OPERAȚIUNEA GUVERNUL MEU , aflată în plină desfășurare…nu-l bănuiesc pe Klaus de atâta inteligență încât să o fi pus el la cale, nici gând…dimpotrivă, el, la cât e de deștept , s-a mai ”scăpat” prin presă, că lui au uitat să-i spună că-i chiar așa de secret.

  Sigur că multă lume a crezut că ” GUVERNUL MEU” înseamnă ”LIBERAL”…dar observăm de câteva zile că nici gând…Cum a apărut în rândul tinerilor frumoși și liberi numele lui Dacian Cioloș ? Sau n-a apărut acolo? O fi apărut pe rețelele de socializare, iar carnea de tun propagandistic din stradă, protestatarii eterogeni, și-au imaginat că în piață s-a născut ideea? Părea să fie opțiunea lor, nu-i așa?…

  Și chemarea la Cotroceni a ”reprezentanților societății civile ”…din 5200 de doritori au fost selectați 20 de reprezentanți…părerea mea este că s-a selectat cine trebuie cam așa: ”…domnu′ Sorin Ioniță, la ce pozitie sunteți, vă rog? La ce oră ați transmis cererea? …haideți, domnu′, ca să nu ne mai obosim noi să vă căutăm printre fraieri…”

  Dacă n-ar fi atât de terifiant să vezi cum se acaparează o țară, în ciuda opțiunii populare legitime exprimate la vot, ne-am prăpădi de râs … Câțiva reprezentanți au fost aleși aleatoriu, la o-ha, pentru impresia artistică și pentru ca să meargă apoi în piață să spuie la popor că a fost pe bune, și n-a fost doar o ordinărie puturoasă , ca să poată Klaus să-și facă și el partid, cu SAR-ul , FREEDOM HOUSE-ul și SALVAȚI DUNĂREA ȘI DELTA !

  Adică exact cu ăia care l-au făcut președinte prin culise, și nu cu liberalii care scandau ”cine…este…ge-ne-ra-lul ”. Cu ăia care s-au ”ocupat” pe bune de mica problemă a milionului de voturi în plus pentru Ponta după primul tur de scutin…Adică exact a celor incluși în răspunsul lui Petre Roman , după alegeri, întrebat fiind de unde au avut bani pentru finanțarea celor 36 000 de operatori care ar fi fost necesari , după opinia unui sociolog, pentru operațiunea de intoxicare ”minunea din noiembrie ” : ”Nu noi am făcut mobilizarea pe FB… noi am găsit-o , gata făcută, acolo, și am profitat de ea…”

  „Târziu, foarte târziu, guvernul a demisionat. A fost nevoie să moară oameni ca această demisie să se producă”. Fără rușine, Klaus recunoaște că hazardul care a condus la tragedia din club, servește binișor proiectelor sale de viitor. Altfel, cum ar fi putut să scoată din mânecă, la țanc, un guvern făcut în afara țării, cu destul timp în urmă, dar care nu putea fi cocoțat în scaune din simplul motiv că Victor Viorel își avea reședința la Palatul Victoria și era încăpătânat .

  Acum , că Victor Viorel a plecat, a rămas în urmă o plastilină de PSD, turtită și lipicioasă, și-o fleașcă de PNL, iar acesta din urmă e atât de tălâmb încât nici măcar nu și-a dat seama ce i se întâmplă și constată abia acum, cu gura căscată, că președintele avea demult o altă amantă politică în delegațiile peste hotare, căreia îi lua bilete în Caraibe și-i promitea bijuterii, în timp ce proasta de PNL stătea acasă , îi gătea ciorbițe și-i împletea ciorăpei de iarnă, așteptându-l să se întoarcă de la Viena .

 56. 59 Luminița Arhire noiembrie 7, 2015 la 2:13 pm

  @Adrian B.noiembrie 6, 2015 la 7:12 pm

  Prietene, parcă trăiți într-un univers paralel… și n-aș vrea să vă deranjez sau să vă trezesc din somnic pufos, dar n-am observat ca pe agenda lui Klaus să fie vreo întâlnire informală cu Cătălin Predoiu, în vederea formării noului guvern…cică va fi cu Dacian Cioloș…care, vedeți, n-are cine știe ce treabă pe la Bruxelles zilele astea și a găsit rapid o ”fereastră” , să vadă la București despre ce este vorba…că sigur habar n-avea și a fost luat pe nepregătite și a fost surprins pozitiv de propunerea lui ca premier într-o țară bizară din sud-estul Europei, unde strada și rockerițele cu cercei în nas știu mai bine cine s-ar potrivi ca șef de Guvern , decât ăia care votează formațiuni politice generatoare de prim-miniștri.

  Nu se putea să nu observați pancarta cu ANAF-ul…eu, când am văzut-o, fix la dumneavoastră m-am gândit .

  Sigur că nu sunteți de vină că s-a ajuns aici, ar fi fost culmea să vă acord o astfel de prezumție …dar cred că ați pus umărul, după modestele dumneavoastră puteri, că doar nu numai aici , pe blog, ați scos semnele de exclamare și ”jargoanele ” din traistă…or fi fost și unii, prin cercul dumneavoastră de prieteni, mai neinformați , care v-au dat crezare, că prea le ziceați cu foc…

  Oricum, mi se pare minunat ca idolii dumneavoastră de la ANTENA 3 , în frunte cu Mihai Gâdea și Dana Grecu ( dar fără Mircea Badea, care pricepe exact despre ce este vorba) să fi încurajat la greu o revoluție care să-l aducă în scaunul de premier pe ăla care l-a băgat la pușcărie pe patronul lor. Sper ca Dana Grecu , așa cum a promis , să fi ieșit chiar în stradă pentru ca Dacian Cioloș să-și așeze fundul nobil la Palatul Victoria… că și ea, ca și dumneavoastră , nu-l suporta pe Ponta.

  Tineți minte , prietene , ce v-ați mai indignat că Gabi Oprea a cerut pentru Ministerul de Interne TOATE clădirile trustul INTACT? Mamă ce l-ați mai înfierat pe milițian… dar v-ați întrebat de ce dracului Voiculescu nu a scris nimic pe blog despre mârșăvia asta? Poate pentru că alternativa era să fie vândute la licitație? Unor români cu bani… sau unor corporații străine prospere? Ce părere aveți, dacă după ce trece febra asta aftoasă a DNA-ului, care face legea în țară, și se dovedește că lui Voiculescu i s-a confiscat averea pe nedrept, de unde credeți că este mai simplu să o redobândescă, de la stat sau de la niște corporații străine?

  Prietene, mai binele e dușmanul binelui și veți avea curând prilejul să și observați, pe propria piele, chestia asta…și-o să vă indignați, și-o să răsturnați semne de exclamare peste cei care vor veni, ca și cum n-ați fi participat … exact la fel de firesc și de nevinovat cum, după niște ani , Călin Popescu Tăriceanu a încetat să mai fie pentru dumneavoastră ”CURVARUL BÂTRÂN” , și a evenit o figură luminoasă, pe care ați umplut-o de „RESPECT! ”, cu grație, în plin obraz.

 57. 60 blogideologic noiembrie 7, 2015 la 2:33 pm

  @Klusica
  Dacă este Dacian Ciolos, este rău. Nu ştiam că-i nepotul lui Virgil Măgureanu. Care-i bun prieten cu Andrei Pleşu. Deci lucrurile vor rămâne la fel în „cultură”. Într-un cuvânt, 22 decembrie 1989 continuă.

 58. 61 Mihai Daniel noiembrie 7, 2015 la 3:33 pm

  In alti ani, Psd avea mai multi lideri de opinie, in prezent, nu mai vad pe nimeni. Pare un partid bantuit de o teama generalizata. Mi se pare teribil de suspecta demisia prematura a primului ministru Ponta. In actualul context politic, cred ca PSD va fi marele pierzator, si cu dizolvarea parlamentului sau cu un guvern de conjunctura, oricare din variante sunt nefavorabile PSD. Viitoarele cifre ale economiei nationale, pe termen scurt si mediu, vor vorbi de la sine, despre actualul moment politic si social.

 59. 62 Adrian B. noiembrie 7, 2015 la 4:07 pm

  @ serbanfl

  Da , la tine ma refeream . Dar nu prea inteleg ce vrei sa explici prin preluarea aceea …

  p.s. Cred ca ai dezvoltat o obsesie vis a vis de mine . Chiar nu ai altceva mai bun de facut decat sa ma interpelezi pe mine cu tot felul de prostii ? Eu am .
  Este evident ca nu ma suporti , am inteles ; nu mai trebuie sa-mi reconfirmi lucrul acesta .

 60. 63 papasha noiembrie 7, 2015 la 4:19 pm

  1. Strambul parezat de turturica plutza mica care mananca rahat cu polonicu’ , mai bine i-ar multumi PSD-ului ca da dovada de maturitate , ca nu si-a scos oamenii in strada , la contra revulutiune , ca n-ar fi fost deloc simpatica situatiunea interesului national , iar turturica parezatu’ si-ar fi luat-o si el ca hoara , remember (?) , pdl-istul.

  http://www.nasul.tv/dan-turturica-cum-vrea-psd-sa-manipuleze-protestele-din-piata-universitatii-cu-oamenii-lui-putin/

  Bai pupincuristule bashinisto-flatulat , lasa vrajelile conspirationiste ca stim si noi cu totii cine-s rusii si americanii , asa ca lasa-ne bai papagal stramb si jegos .

  PS Mie imi pare profund rau ca PSD-ul in toata istoria lui , n-a fost niciodata intr-asa o situatie nenorocita ( se ascunde toata suflarea PSD-ista ca sobolanii , si chiar nu inteleg de ce ) , si asta din cauza ca „tinerii frumosi” de la conducere , sunt niste aroganti de neica nimeni , niste tarani fricosi si niste parveniti , carora puterea si functiile le-au anihilat si cei trei – patru neuroni ramasi activi , dupa sosirea in Capitala , de la coada vacii .

  2. Sa-i citeasca cineva tacutului ghiolbanis , ala invartit cu cheita din buzunarul merkelizdei ( secretara de utc de acum 40 de ani , aia de azi , cu popularitatea 0 ), articolul asta si poate ne da si noua un raspuns anul asta sau la anu’ :

  http://www.nasul.tv/discurs-stupefiant-dupa-intrevederea-de-la-cotroceni-ce-jocuri-face-klaus-iohannis/

 61. 64 T-Rex noiembrie 7, 2015 la 4:39 pm

  Stirile din Romania umpla si pe aici, si lumea pe care o cunosc imi spune ca iarasi nu intelege ce se intimpla de fapt in Romania. OK, toata lumea pricepe ca este o revolta impotriva coruptiei, dar ce nu se intelege este de ce un Guvern si-a facut repede bagajele si a fugit la mama acasa, abandonind munca de guvernare. De ce au intotdeauna oamenii dreptate, cum spune dl. Ponta? Care sunt acei oameni care au dreptate, milioanele care l-au ales, sau miile care l-au speriat in piata?

  Eu cred ca dl. Ponta trebuiasa lucreze ca si Iohannis cu demonstrantii, sa stea de vorba cu ei, nu sa se foloseasca de un moment prielnic ca ca paraseasca scena pe furis. Sigur, eu nu cunosc toata complexitatea situatiei prin care trece dl. Ponta, dar declaratiile sale nu le percep ca fiind sincere.

  Pina la urma este vorba de capitalism si asa-zisa democratie. Toate au limitele lor. Intrebarea insa este: vor romanii capitalism? Pentru ca se pare ca cei 26 de ani de capitalism nu le-a prea placut. Nu cred ca o sa le placa nici urmatorii 100 ani. Capitalismul asta este: exploatare, polarizare maxima, saracie extrema, lipsa sansei, influentare, manipulare si cit mai mult jaf, national si international. Coruptia exista peste tot, iar la noi este si aceasta cultura blestemata a bacsisului. E bine sa te lupti cu ele, insa nu vor disparea. Si tehnocratii sunt oameni, si ei sunt coruptibili. Banul corupe pe oricine. Iar unde sunt foarte multi bani exista si foarte multa coruptie.

 62. 65 Radu Humor noiembrie 7, 2015 la 5:27 pm

  Horoscopul sasesc pe saptamana urmatoare :
  – Dragoste: astrele iti surad.
  -Sanatate: astrele iti surad si mai tare.
  -Bani: astrele deja se c*ca pe ele de ras.
  -Politica: Asta e ! 😉

 63. 66 ML noiembrie 7, 2015 la 6:04 pm

  Cu ceva timp în urmă, am scris aici că sub împăciuitoarea conducere a lui Dragnea, omul dornic să se pupe cu toți adversarii și mai ales cu Iohannis, PSD va deveni, în scurt timp, o formațiune ștearsă, fără identitate, fără importanță.
  Cu excepția notabilă a lui Tăriceanu, care și-a păstrat rațiunea și demnitatea, ceilalți, în frunte cu Dragnea, s-au dus la Cotroceni să șteargă pantofii șefului Werner și să se asigure că șeful (așa nulitate cum e el) e mulțumit.
  A fost mulțumit. Cum să nu fie, când a avut în față oameni fără personalitate și idei?

  P.S. Superbe versurile lui Breslașu.

 64. 67 CRI_ noiembrie 7, 2015 la 6:21 pm

  .., aceste demonstratii anti sistem practic is binevenite si sunt asemenea unei scurte ploi torentiale de vara dar cu fulgere si da bine pt. tinara noastra democratie inca in curs de consolidare, dar asa cum am mentionat ele nu vor tine mult deoarece sunt demonstratii spontane datorate si rezultate in urma tragediei de la nenorocitul ala de club si asta pt. ca acei tineri majoritatea din piata univ. nu au lideri sau ca scop clar si bine definit schimbarea de regim, reforme ci doar o eliminare a raului din intreg sistemul..lucru imposibil momentan !!_..Vrem sa nu mai fie coruptie dar cum ??…Cind toti stim ca daca nu dai spaga unde trebuie nu iti rezolvi mai repede problemele sau chiar deloc !_..Deci care ar fi reteta care sa duca la eliminarea tuturor acestor tare mostenite de pe vremea odiosului si perpetuate mai departe bine mersi si dupa schimbarea de regim din 89′ ??…..”Coruptia ucide”…Da asa este !…Atunci ucidetio si Voi pe Ea !!…Dar cum ?, cind ea Coruptia e precum o tumoara maligna generalizata ?…Toti suntem de acord ca trebuie sa punem alti oameni noi in locul celor vechi !_…Iar acesti oameni noi de care vorbim si ii vrem in locul celor actuali oare stiu si au invatat pe undeva ca odata ce esti la putere si in slujba cetatenilor menirea ta este acea de ai servi doar pe cetatenii care te-au pus acolo in urma unui vot !?…Normal ca nu nici unul dintre noi nu cunosc gindirea de tip..nu stiu !_..Finlandez, Danez..tari unde Coruptia e aproape inexistenta_..deci pina la urma tot la mentalitati si obiceiuri din vechime mostenite e buba_…Cum sa ii determini pe politiceni sa nu mai fie corupti cind Tu esti trimes acolo de niste oameni cu putere multa pe zona economica, iar tu trebuie si esti obligat sa raspunzi la niste comenzi_( Butoane_)_!_..Deci si la noi ca peste tot de altfel Nu putem separa politicul de economic si biznis la nivel inalt iar Coruptia si interesele de tip clientelar nu pot fi si nu au cum sa fie disociate de planul politic !!_..Dar la altii de ce se poate si la noi nu intreba unii ??…Nu stiu !…Asa cum am spus mai sus Coruptia-Nepotismele si Cumetriile de toate felurile tine de specificul nostru national actual ! Cu toate efectele sale vizibile si mai putin vizibile !_…Prin urmare si Eu ca multi altii dintre noi NU cred_EM intr-o schimbare de profunzime a sistemului actual de valori cu care ne prezentam unii fata de ceilalti !_…Cu totii stim ca Nu avem pe cine sa punem in locul LOR dar si al nostru_!_…Deasemenea cu Toti stim ca atunci in 90′ trebuia sa incepem costructia Kpitalismului nu cu fostii Comunisti din esalonul II si fostii Securisti ci cu Romani adusi de dincolo care stiau si intelegeau ce inseamna democratia si sistemul Kapitalist la adevarata sa valoare, adica aplicau retetarul deja experimentat cu rezultate vizibile si concrete, Nu cu improvizatii de toate felurile si fel de fel de experimente economice cu efecte negative si catastrofale asupra unei populatii intregi_..Nu ne-a placut de I. Ratiu dar nici de M. Munteanu care era de aici din RO…L-am preferat insa pe Comunistul Ion Iliescu cu al sau rinjet ce dadea bine la mase iar in prezent se vad rezultatele a ceea ce insemnat „Kapitalism reteta noastra secreta”…Hotia_Jaful Sistematic si Saracirea mai departe-inca a unei intregi populatii_!!!…iar tragedia de club e doar o una fatetele mai intunecate a sistemului faurit cu multa migala in acesti 25 de ani de democratie originala_…Asa ca toti cei care se iluzioneaza ca in urma celor intimplate recent se va schimba ceva in bine se inseala si imbata cu apa chioara !!_……_Nu avem pe cine pune in loc !_PUNCT_!…poate doar sa vina cineva de dincolo asa cum am amintit mai sus, care sa fie pregatiti-beton cum trebuie pt. a introduce acele reforme dar si norme ce tin mai degraba de conduita noastra morala ca popor si natie !_..Un suflu nou care sa nu fie murdarit si infectat cu actualul nostru spirit de tip Balcanico_Mirotic ce are ca resorturi de miscare si actiune si_Coruptia-Jaful si Hotia institutionalizata_…Dar din pacate cei care au friiele tarii in mina lor atit cele politice cit si cele economice nu vor accepta sub nici o forma o asemenea varianta_sau altceva nu stiu_……Si prin urmare doar El_Timpul incet-incet si lent va cerne prin sita sa generatile si poate va aduce ceva mai tirziu e adevarat acele vremuri la care in prezent doar visam sau le gustam cind mergem pe dincolo~~~_..________~~………PS. Pt. cei care sunt pariori !…Suntem curiosi sa stim si noi nr. final al celor decedati de la club !…Dar nu de la medici ! Deoarece Ei pot anticipa exact citi vor muri la final_____.!.

 65. 68 ZeV noiembrie 7, 2015 la 9:41 pm

  T-Rex

  Romania mai are o singura sansa;
  Sa dispara ca stat independent.
  Asta este. Suntem parte a unui popor genetic malformat. Va trebuie sa ne amestecam cu altii, pana ne vom dizolva de tot. Repet, ma linisteste gandul ca ai mei copii vor pleca. Numai cand pronunt, in minte, in aceste zile, Romania, am o puternica senzatie de frig.

 66. 69 Adrian B. noiembrie 7, 2015 la 9:55 pm

  @ lumi arhire

  Imi pare rau sa va spun dar sunteti la fel de rupta de realitate ca si idolul d-voastra , Victor Ponta . Cel caruia , spre nenorocul lui , nu i-ati gasit niciun cusur in atatia ani .

  In cercul meu de prieteni am oameni mult mai informati si mai cu picioarele pe pamant decat dumneavoastra . Cred ca si decat Ponta . Oameni cu studii superioare , oameni cu afaceri de familie si cu angajati , oameni simpli dar cerebrali , etc. Multi dintre ei au votat PSD dar au observat cu totii derapajele acestui baiat necopt la minte .

  Celor de la Antena 3 ar trebui sa le multumiti in fiecare zi pentru ca ei au daramat zi de zi regimul securist al lui Basescu si l-au facut pe Ponta prim ministru . Din punctul meu de vedere sunt niste eroi . Iar acesta din urma si-a batut joc de lupta lor si de tot PSD-ul …

  Cat priveste parerea mea despre moralitatea lui C P Tariceanu , mi-o mentin . Un om cu 5 casnicii , un casatoritor in serie nu cred ca este un model pentru oameni . Dar nu pot sa nu remarc ca acesta este un politician adevarat si foarte curajos . Si il respect pentru asta .

  Cred ca ar trebui sa fiti suparata pe Victor Ponta , pe consilierii si pe gafele lui . Nu pe mine pentru ca mi-am exprimat niste gânduri si ceea ce vedeam ca se intampla in jurul meu . Poate ca de multe ori am avut un ton nepotrivit dar credeti-ma ca am scris numai lucruri reale .

  p.s. Oare pancarda aceea pe care a-ti vazut-o si dumneavoastra credeti ca a aparut asa din senin ?

  http://www.antena3.ro/actualitate/un-om-de-afaceri-s-a-sinucis-dupa-ce-a-fost-controlat-de-anaf-314996.html

  http://adevarul.ro/news/eveniment/patronul-expirat-revine-nou-mesaj-administratia-financiara-sectorului-5-mi-a-impus-taxa-spectacole-16-milioane-euro-e-aberant-anormal-1_563b0fdcf5eaafab2c51e4ac/index.html

  http://www.voceatransilvaniei.ro/o-patroana-din-baia-mare-s-a-spanzurat-dupa-vizita-celor-de-la-anaf/

  http://www.gazetadambovitei.ro/eveniment/foto-soc-un-patron-din-titu-s-a-spanzurat-in-vitrina-magazinului-din-piata-orasului/

 67. 70 Adrian B. noiembrie 7, 2015 la 10:11 pm

  @ George ban

  Va rog sa luati legatura cu d-na Luminita Arhire si cereti-i un transcript cu toate postarile mele din ultimii doi ani .
  Studiati-le cu atentie si spuneti-mi unde am gresit sau exagerat .

 68. 71 blogideologic noiembrie 7, 2015 la 10:51 pm

  Cred că George Soros a sesizat corect importanţa întâlnirii diplomatice recente dintre guvernul României şi Ordinul Cavalerilor de Malta. George Soros a văzut pentru el pericolul de imagine pozitiv augmentată pe ce-l aduce faptul că România ideologică intră pe un făgaş natural al Istoriei sale, făgaş care o leagă de faptele cele vechi (la mijlocul secolului XIII, România nu exista pe hartă!). Şi grupul său de interese, insensibil la durerile românilor, a organizat imediat acea catastrofă tragică servind ca pretext pentru organizarea de “proteste” care sunt şi monstruoase, dar şi hilare în acelaşi timp.

 69. 72 Fragmentarium Politic noiembrie 7, 2015 la 11:40 pm

  In pragul aventurii electorale: Scenariul, stabilit dinafara. Anticipatele vor avea loc. Dreapta la guvernare, stanga la pamant. Alternativa plus nu este in plan

  Vor ganduri care nu izvorasc din traire, mai frust spus din necotraire, pentru a valorifica licenta poetica a lui Marcel Breslasu, adica din netrairea alaturi si impreuna a sperantelor si intereselor plaiului, sa intoarca Romania in punctul zero? Fara indoiala, toti cotraitorii ne dorim ca o astfel de idée sa ramana goala de temeinicie. Nu vrem ca fiinta nationala sa fi fost muncita timp de 26 de ani fara niciun rezultat. Nu avem nevoie de o aventura “zero”, ci de o alternativa “plus”. Sper ca intelectualii publici sau critici, pentru a aminti doar doua dintre autoimpaunarile in scopuri politice, sa nu-si doreasca sa devina niste eroi ai absurdului, sa puna in spatele poporului roman drama urcarii si coborarii neincetate pe scara neatarnarii si propasirii.

  Temerea mea nu este cu totul lipsita de obiect. Ma uit la megatragedia incendiului si la devastatoarele sale energii negative, pe care parca intentionat cineva le-a eliberat si le mana din spate pe strazi. Reflectez la stridenta cacofonie politica dintre drept si strada, pe care a facut-o un emisar strain, descalecat la Bucuresti in ianuarie 2014, cand a cerut ca romanii sa apere in strada statul de drept. Citesc ce scrie pe facebookul unui diplomat occidental, prin care toti romanii sunt incurajati sa ramana implicati in procesul civic. Imi aduc aminte ca tot asa au inceput toate primaverile arabe si toate revolutiile colorate est-europene. Faceti-ma naiv si prapastios, mi le voi asuma daca nimic nu se va adeveri si nicio coincidenta nu se va repeta. Insa toata lumea trebuie sa devina constienta de un adevar: in spatele pantagruelicului canibalism politic care devoreaza popoare, state si natiuni, care este laudat ca o poveste de succes exceptional, se afla un singur secret, folosirea de cuvant ca de un cod spart.

  Nemultumirile tinerilor din strada sunt doar o parte a nemultumirilor din societatea romaneasca, cea vizibila si impetuoasa, a lastarilor natiunii. Exista si o alta parte a nemultumirilor de acasa, mai putin vizibila dar mai numeroasa, a parintilor, a radacinilor. Este pentru prima data cand nemultumirile tuturor generatiilor se reunesc si devin o stare generala. Cand nemultumirile tinerilor de azi, carora neoliberalismul nu le lasa in tara lor decat libertatea de a nu avea un viitor, se varsa in acelasi fluviu cu nemultumirile seniorilor, care traiesc amaraciunea de a fi fost inselati de catre sloganurile revolutiei si postcomuniste. Este o sansa uriasa, unica si irepresibila, cred, ca aceasta amestecatura mocirloasa sa fie asanata. Tentativele de manipulare si de blocare nu vor lipsi, fara indoiala. Episodul de la Universitate, cu Teodor Maries si echipa sa de la Asociatia “21 Decembrie 1989”, care au instalat o scena in fata Teatrului National, de pe care intentionau sa se adreseze manifestantilor, este semnificativ pentru tactica veche, de mai bine de un deceniu, de deturnare a manifestatiilor spre o tema uzata si amagitoare. A fost insa si un neasteptat act simbolic pentru trezirea la realitate a populatiei, cand manifestantii i-au huiduit si le-au cerut sa coboare de pe scena.

  Dupa toate indiciile, alegerile parlamentare anticipate vor avea loc. Fie ca vrea sau nu vrea stanga sau coalitia, care si una si alta tocmai au cazut. Calculul aritmetic pe care s-au intemeiat stabilitatea si cresterea de pana la demisia lui Victor Ponta ar fi putut teoretic sa mai functioneze. Practic, a devenit vizibil ca nu mai este valabil, dupa ce Liviu Dragnea a renuntat ca functia de premier sa mai revina PSD si a fost de acord cu un guvern tehnocrat, iar Gabriel Oprea a anuntat, tipic pentru un militar, ca UNPR va sustine solutia pe care o va propune presedintele Klaus Iohannis. Vehicularea insistenta a ideilor de alegeri anticipate, de premier PNL cu mandat de patru ani, de consultare a societatii civile, de lista diplomatica cu un numar excesiv de “trebuie” si de apreciere, din aceiasi sursa, ca anul 2016, cand vor avea loc alegeri in Romania, ar putea fi unul decisiv pentru tara, ar putea semnala ca sunt politicieni romani si diplomati straini care traiesc sau mizeaza intr-un anumit viitor politic romanesc, poate chiar cunoscut.

  Pe ce mizeaza PNL ca prin alegeri anticipate va obtine majoritatea si guvernarea? Poate parea incredibil, dar cel mai probabil mizeaza pe “corectitudinea politica”. Este o chestiune de manual de “corectitudine politica” care suna cam asa: cand un premier sau un guvern se retrage sau pica, atunci exista cel mai inalt varf de oportunitate pentru opozitie pentru a-i lua locul. Formal, aceasta oportunitate s-a creat, exista, pentru care timpul nu mai este insa un aliat. Orice intarziere de fructificare scade sansele electorale, pentru ca de un guvern minoritar nu poate fi vorba, din multe motive ar fi o sinucidere anuntata, mai ales daca oportunitatea a fost fortata de catre factori psihoemotionali, sfidand rezultatele economice si sociale ale fostului guvern. Prin urmare, “Pe repede inainte” a devenit combustibilul electoral al PNL, mai ales ca vine iarna, cu problemele de caldura, apa calda, aprovizionare, plus riscurile de debuimacire si de schimbare de sanse.

 70. 73 Mihai noiembrie 8, 2015 la 5:31 am

  Cand cetateanul nu simte ca omul pe care l-a votat il reprezinta, bineinteles ca devine din ce in ce mai frustrat si se ajunge la astfel de proteste. Eu votez pe domnul sau doamna xulescu, si apoi vad ca acesta nu prea face politica – are interesele sale, interesele partidului, interesele sponsorilor, si daca sunt norocos, undeva la capat si interesele mele.

  Eu consider ruptura asta o problema majora a Romaniei, lipsa de incredere in guvernanta. Poate nu este momentul ideal pentru astfel de proteste, dar atunci cand? Problema asta nu e un lucru care dispare daca o ignori.

 71. 74 blogideologic noiembrie 8, 2015 la 8:40 am

  Avem loc în Enciclopedia de pe Internet precum şi în Europa ? Nici acum ! Vezi https://en.wikipedia.org/wiki/Latins , de unde culegem excerptul : +The term „Latin” is used in reference to European people whose cultures are particularly Roman-derived, generally including the use of Romance languages and the traditional predominance of Roman Catholicism. Strong Roman legal and cultural traditions characterize these nations. Latin Europe is a major subdivision of Europe, along with Germanic Europe and Slavic Europe.+ Adică “Termenul Latin este folosit referitor la acele popoare europene ale căror culturi păstrează o puternică amprentă de romanitate şi ai căror locuitori sunt creştini de religie romano-catolică! Jurisdicţia lor este de tradiţie romană. Europa latină este o subdiviziune majoră a Europei, alături de Europa germanică şi de Europa slavă. Iar termenul America latină a fost inventat de către omul politic francez cunoscut sub apelativul de împăratul Napoleon al III-lea.”

 72. 75 blogideologic noiembrie 8, 2015 la 10:29 am

  Eminentul om de cultură şi ideolog naţionalist român Barbu Catargiu (1807–1862) realiza în secolul XIX o analiză obiectivă pentru criteriile formatoare, definitorii şi distinctive ale elitei franceze şi elitei româneşti. Este cunoscută doctrina lui Barbu Catargiu despre inexistenţa feudalismului de tip vest-european în România. Mi se pare că aceasta a fost o contribuţie majoră în dezvoltarea ideologiei naţionalismului românesc. În scrierile din tinereţe, când activa la Societatea Filarmonică şi era foarte mult preţuit de Ioan Eliade Rădulescu, viitorul prim-ministru conservator Barbu Catargiu (asasinat la 1862) unea critica de teatru cu ideologia naţionalismului românesc. Spuneam că aristocraţia franceză se formează după victoria de la Poitiers împotriva arabilor. Nu putem să căutăm, pentru că nu putem să găsim, afirmă ideologul conservator Barbu Catargiu, nimic similar în istoria noastră ! Ungurii, care veneau de foarte departe, pentru a supravieţui între două imperii, Romania şi Sfântul Imperiu Roman, se integrează în paradigma occidentală şi creează aristocraţia exact în acest tipar. Din acest motiv, vesticii îi vor adopta pe maghiari, cu nenumărate încuscriri regale, transformându-i într-un fel de Capetieni. Însă latinii orientali, care sunt nişte autohtoni „socii”-alizaţi de fapt, recunoscuţi ca atare prin sintagma-sigiliu Nova Roma de la 381 AD, respectă ierarhia bisericească şi o consideră forţa conducătoare, similară aristocraţiei occidentale numai în acest rol de conducere unanim recunoscut. „Preoţi, cu cruce-n frunte! căci oastea e creştină” scria poetul Andrei Mureşanu, surprinzând în Imn acest adevăr istoric. Putem înţelege acum, pe baza principiului Barbu Catargiu, de ce sunt respinşi atât de categoric neoprotestanţii, atunci când ei vin să facă prozeliţi într-o zonă populată de români ortodocşi. „Protestele” monstruoase împotriva guvernului României larg majoritar au componentă ateistă şi totodată componentă anti-BOR. Am mai spus, românii ortodocşi au statut aparte şi o legitimitate veche, consfinţită prin Sinodul din Nova Roma de la 381AD. Motiv pentru care Europa occidentală post-modernă (adică fără valori etice) vrea să-i gonească !

 73. 76 serbanfl noiembrie 8, 2015 la 11:34 am

  Adrian B.
  noiembrie 7, 2015 la 4:07 pm
  N-am nici în clin, nici în mânecă cu tine. Ba, chiar zic: „„Doamne ferește!”
  Problema-i că tu dai sentințe dar nu prea ai cu ce.
  Se pare că te-a obosit lecturarea pasajului din propria-ți creație, așa c-am să mă limitez la a te cita mai pe scurt:
  „ Nici acelea nu îndeplinesc anumite conditii de rezistenta dar trebuiesc puse in valoare .
  Doar nu o sa le tina inchise si proprietarii obligati sa plateasca impozite pe ele ?”
  Un sfat, total dezinteresat. Spațiul ce nu îndeplinește condițiile, dar n-ai bani (sau chef!) să-l aduci într-un stadiu ce să-l facă utilizabil, vinde-l! Nu de alta, dar nu mai este Ponta Prim Ministru și dacă, Doamne ferește, apare vreun necaz gen Colectiv, faci pușcărie și ai să ai dilema: recunosc că-s …(las la alegerea ta categorisirea) sau dau vina pe Primul Ministru al Guvernului personal al domnului Președinte.

 74. 77 serbanfl noiembrie 8, 2015 la 12:26 pm

  @Luminița Arhire
  noiembrie 7, 2015 la 2:13 pm
  Să ne lămurim, vorba unui fost antenist, când ați scris „…Mircea Badea, care pricepe exact despre ce este vorba”, v-ați gândit la băiatul acela care se apucase de afaceri, cu speranța că alții au să le poarte de grijă? La băiatul acela care, odată rămas fără afacerea de la Dej, cu acte în regulă, s-a dus la Prim Ministru să-i ceară o intervenție în justiție? Băiatul acela care se revoltă de când gașca băsistă și-a subordonat cvasi totalitatea procurorilor și judecătorilor? Băiatul acela care a declarat de zeci de ori că România TREBUIE să dispară, să se aleagă praful de ea, că nu mai este nimic de făcut cu oamenii din țara asta?
  Dacă de el este vorba, cred că-i cazul că vă uitați pe înregistrări ale emisiunilor lui de acum vreo 7-8 ani, când ne-a mărturisit, de cel puțin două ori, că obișnuiește să-și pună o casetă cu un film bun, pe care-l urmărește din pat zguduindu-se atât de puternic, că energia produsă de propria-i zguduire ar fi suficienta pentru iluminatul cartierului său (Balta Albă).
  După ce veți constata că personajul s-a prezentat astfel, întrebați un psihiatru sau un psiholog dacă obiceiul descris, practicat și la 30 de ani, poate fi exclus din evaluarea generală a individului.


 1. 1 Cât tupeu au muscalii ! | Blog ideologic Titus Filipas Trackback pe noiembrie 6, 2015 la 9:41 am
 2. 2 FaxNews.ro - Adrian Năstase: Trist pentru PSD este faptul că nu mai are nici măcar conducerea guvernului | FaxNews.ro Trackback pe noiembrie 6, 2015 la 9:54 am
 3. 3 Adrian Năstase, sfaturi pentru protestatari. Ce soluţii propune | Ziarul Profit Trackback pe noiembrie 6, 2015 la 9:59 am
 4. 4 Adrian Năstase le oferă sfaturi protestatarilor: ”Idealismul nu va asigura căldura in case la iarnă si nici plata datoriilor scadente ale statului” | PresaLiberă.net Trackback pe noiembrie 6, 2015 la 10:25 am
 5. 5 Piata Universitatii… din nou « Motanul Incaltat Trackback pe noiembrie 6, 2015 la 8:00 pm
 6. 6 George Soros | Blog ideologic Titus Filipas Trackback pe noiembrie 7, 2015 la 10:57 pm
 7. 7 In pragul aventurii electorale: Scenariul, stabilit dinafara. Anticipatele vor avea loc. Dreapta la guvernare, stanga la pamant. Alternativa plus nu este in plan | Fragmentarium Politic Trackback pe noiembrie 7, 2015 la 11:44 pm
 8. 8 In pragul aventurii revolutionar – electorale: Scenariul, stabilit dinafara. Anticipatele vor avea loc. Dreapta la guvernare, stanga la pamant. Alternativa plus nu este in plan | Fragmentarium Politic Trackback pe noiembrie 7, 2015 la 11:47 pm
 9. 9 ALTERNATIVA sau AVENTURA? | ManuBan Trackback pe noiembrie 9, 2015 la 11:17 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: