Investitii in infrastructura locala

FullSizeRender copy 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FullSizeRender copy 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

O tara civilizata presupune ca toate componentele ei de locuire sa aiba o infrastructura moderna. Zona rurala a Romaniei a fost profund ignorata, sub acest aspect, si in perioada interbelica dar si in perioada comunismului. Din 1990 au inceput sa se vada anumite eforturi dar ele s-au accelerat prin utilizarea unor fonduri de pre-aderare dar ca si prin utilizarea unor sume de bani transmise din strainatate de catre cei care dupa 2001 au inceput sa circule in Europa. A existat si o anumita presiune „simbolica” in localitatile rurale, din partea celor care au inceput sa „importe” din strainatate modele de organizare si administrare a comunitatilor. In 2004, am discutat la guvern despre investitiile in (infra)structura locala. A rezultat din analiza comparata la nivelul tarii a investitiilor finalizate, ca, prin comparatie cu ritmul de crestere din deceniul ’90-2000, in perioada 2001-2003, au existat cresteri de 195,3% la drumuri si poduri, de 196,2% la servicii publice de gospodarie comunala, de 363% la asistenta sociala si de 731,5% la invatamantul preuniversitar de stat.

Dupa finalizarea negocierilor cu UE, in 2004, si apoi dupa intrarea efectiva in UE, Romania a beneficiat de sume importante pentru dezvoltarea locala. Din pacate, dupa introducerea gazelor, a canalizarii sau a apei potabile, multi dintre locuitorii satelor nu au fost in masura sa plateasca costurile respective. Cred ca, in acest moment, mai importante decat trotuarele, bordurile, santurile din mii de metri cub de beton, in localitatile rurale, mai utile ar fi investitiile in locuri de munca – pentru a fixa tinerii  in satele in care s-au nascut si pentru a asigura veniturile care sa securizeze investitiile realizate in infrastructura.

31 Responses to “Investitii in infrastructura locala”


 1. 1 Dragan Alexandru august 17, 2015 la 10:26 am

  Sunt de acord, puteti enumera cateva metode prin care statul poate sa intervina? Chiar sunt curios ce solutii considerati dvs. oportune. Numai bine

 2. 2 CETATEAN ROMAN august 17, 2015 la 11:49 am

  Foarte buna prezentarea si analiza dv, dar din pacate noi nu vom mai prinde ceva bun la sate!!!!!!!
  Ne-am mutat din oras intr-un sat langa Sibiu si din pacate e haos pe SIGURANTA/MEDIU/SECURITATE SOCIALA/COMUNICARE ENORIASI SI RESPECTUL IN SINE PENTRU CEI NOI.
  Inca domina efectul de gasca , relatii intre oficali si cei ce fac nereguli, tarani care nu respecta nimic din ceea ce trebuie schimbat <din conta finanteza betivele/ii fiind direct in cardasie cu magazinul unde se vand bauturi si mai marii care ne reprezinta si LA CARE LE PLATIM SALARIILE SI INBOGATIREA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  BISERICA NU ARE POLITI CARE SA SUDEZE SI SA IMPUNA CLAR RESPECTUL INTRE CETATENI , utilizand programe concrete impreuna si alaturi de angajatii primariilor ………..
  Lipsa postului FIZIC de politie de la sate isi spune cuvantul.Nu se rezolva problema cu un paznic , care sie l este un foarte bun afacerist alaturi de cei ce ii dau de munca.
  TREBUIE INFINTATE PRIMARIILE CETATENESTI LA SATE, DAR NU FORMATE DIN BASTINASI….ei isi fac legea si nu vor schimbarea , ba mai mult sunt in ARDASII DE TOT FELUL ……..CRASMA/PRIMARIE/POLITIE SI PADURE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  AM UITAT SA SCRI CA SE STA BINE LA CAPITOLUL AFISE SI POLITICIENI PENTRU ALEGERI……………….
  UN GUST AMAR SI ADEVARAT.

 3. 3 ZeV august 17, 2015 la 12:29 pm

  Bingo !

  Exact asta este esenta problemei. Investitiile in infrastructura sunt o perfecta risipa, daca nu se investeste cu prioritate in locuri de munca (in zone productive cu grad semnificativ de valoare adaugata) si in educatie.
  Altfel, canalizarea, apa si gazele sunt inutile, taranii neavand bani de utilitati. Iar drumurile asfaltate se distrug in mai putin de un an sub copitele cailor, boilor si magarilor. Ca sa nu mai vorbesc de alunecari de teren in multe zone rurale pe care le-am vizitat.
  Mai grav este ca s-a investit in parcuri , terenuri de fotbal si psicine la tara.
  Pentru ASTA trebuia luata Udrea la intrebari (in egala masura cu autoritatile locale aferente), nu pentru amarata de gala Bute.

 4. 4 Andrei Belous august 17, 2015 la 12:48 pm

  Nu se poate sa investim in infrastructura locala, caci Merkel de la noi vrea sa facem doar autostrazi, si acest strigat este evident cand te uiti astazi la PD-…PNL-isti si pres lor.

 5. 5 ZeV august 17, 2015 la 12:50 pm

  Luminița Arhire
  august 17, 2015 la 12:30 am

  Daca se volatilizeaza cineva dintre smecherii elitisti de la 22, acel cineva nu trebuie sa fie Mircea Cartarescu.
  De ce ? Pentru ca locul disponibilizat este imediat ocupat de distinsul cant-autor prin umflare automata. Omul este predestinat sa ocupe tot spatiul liber din jurul lui, cu infinita sa personalitate.
  Dar daca dispare Cartarescu…e tragedie moderna (!). Andrei Plesu abia reusea sa ocupe palaria de la Cotroceni, asa cum ne spunea Traian Basescu despre distinsul intelectual sorosist (ca are capul prea mic pentru o palarie asa de mare), asa ca i-ar fi imposibil sa se labarteze in intreg Universul golit de cartarescian.
  Culmea, Plesu nu s-a suparat pe Basescu. Nci Liiceanu nu s-a suparat, atunci cand Basescu l-a asezat – in perfecta si logica ordine valorica – in spatele tinichigiului si ospatarului.
  Astia intelectuali adevarati, ce mai…..cu un vast simt al umorului, DOAR atunci cand glumele supersubtile emana de la ,,subtirele” Traian Basescu, cel mai intelectual dintre intelectuali.
  Numai un intelectual adevarat stie sa aprecieze cum se cuvine calitatea visinatei, tuicii de prune, cornatei, Levantului, etc.

 6. 6 ZeV august 17, 2015 la 1:51 pm

  Ghita Bizonu’
  august 17, 2015 la 9:22 am

  Moshule ai vorbit (despre opera lui Adrian Paunescu n.r.) astfel incat sa ne faci sa credem ca esti inca treaz.
  Chiar si laurati Nobel pentru literatura au scris inegal. Ma rog, asa spun unii cititori si/sau analisti. In special cei care nu au scris in viata lor o strofa.
  Dar daca ne-am lua dupa analisti…unde am ajunge bizoane ? Asa ca, mai cu masura, moshule, daca nu te poti lauda cu ceva echivalent.
  Macar corecteaza-ti cat de cat textele, nu fii indolent.

 7. 7 Doru Coarna august 17, 2015 la 2:18 pm

  @ Andrei Belous,

  stai linistit, noi rezistam ispitei si poruncii si nu facem autostrazi!

  Problema e insa ca nu facem nimic altceva, cu exceptia unei clase supraponderale de imbogatiti care stau la rand ca sa-si ispaseasca pedepsele, timp in care slugile lor tot incearca sa readuca tara la momentul partidului unic cvasipotent… Astia au ramas impotmoliti pe viata intre neocomunism declarativ si hotie si nu cred ca mai pot fi emancipati in vreun fel…

  Eu il apreciez nespus pe Johannis ca nu se amesteca in troaca lor, nu le raspunde, nu-i ia in consideratie, ci ii ignora pana cand, in mod natural, se vor marginaliza singuri… unii pe altii…

  Romania nu se poate salva decat prin integrare globala, nicidecum prin jocuri zonale asa cum tot incearca premierul… sau prin „crestere economica”, crestere ce apartine in fapt si efect strainilor, nu romanilor… Baiatul n-are nici viziune, nici pricepere, nici solutii… De curand vorbea despre filosofia guvernarii sale, ceva cu morcovul si cu ciomagul, atata a inteles el…
  Dar in fine, bine ca n-a inteles mai mult!

 8. 8 Adrian B. august 17, 2015 la 2:54 pm

  Punctul pe I : Incompetenta , Inertie si Birocratie institutionala .

  D-ul acesta din Germania a inteles mult mai bine decat Victor Ponta care sunt hibele sistemului din Romania . De ce lucrurile nu merg inainte . Si trage , pe buna dreptate , un semnal de alarma .

  In mod normal , d-ul Ponta ar trebui sa reduca birocratia , sa simplifice legislatia si procedurile , functionari pregatiti , etc.

  Insa , la felul cum gandeste dansul , d-ul Ponta cred ca va mai inventa vreo institutie din asta cu uniforme si pulane care sa lupte cu birocratia si incompetenta … 🙂

  ……………………………………………………………………………………………………..

  Șeful Telekom răbufnește! Nu-i vine să creadă ce se întâmplă în România

  Cristina Alexandrescu

  Germanul Nikolai Beckers, şeful grupului Telekom – un business cu venituri de 1 miliard de euro pe an – susţine că poate scrie un studiu care să arate de ce România nu reuşeşte să deruleze cu succes mari lucrări de infrastructură. Germanul Nikolai Beckers, şeful grupului Telekom – un business cu venituri de 1 miliard de euro pe an – susţine că poate scrie un studiu care să arate de ce România nu reuşeşte să deruleze cu succes mari lucrări de infrastructură după ce, în ultimul an de zile, a interacţionat cu mai multe ministere şi câteva sute de primării pentru a realiza un proiect finanţat din bani europeni, scrie Ziarul Financiar. „Cred că acum pot scrie un studiu – de ce nu merg lucrările de infrastructură din România. Este vorba de birocraţie, de incompetenţă şi de inerţie”, a declarat Beckers. Declaraţiile lui Beckers sunt neobişnuite în condiţiile în care în general şefii marilor multinaţionale prezente pe plan local se feresc să facă asemenea comentarii pentru că toţi au nevoie de stat într-un fel sau altul. Şeful Telekom a povestit cum grupul a fost nevoit să aştepte luni de zile avize de la ministere, iar apoi a fost bombardat cu diferite „nimicuri birocratice”. „Am fost nevoiţi să semnăm şi să ştampilăm 20.000 de pagini de documente în era comunicaţiilor electronice. Sunt peste 700 de localităţi şi pentru fiecare localitate este nevoie de cel puţin 10 autorizaţii. Faceţi calculele.” Proiectul Ro-Net, finanţat cu peste 80 mil. euro de UE şi care prevede construcţia unei reţele de net rapid în mediul rural, riscă să nu fie gata în termenul agreat cu Bruxelles-ul, iar în aceste condiţii guvernul nu va primi banii înapoi, a avertizat Beckers.

  – See more at: http://www.dcnews.ro/eful-telekom-rabufne-te-nu-i-vine-sa-creada-ce-se-intampla-in-romania_482473.html#sthash.sqyiV9ub.dpuf

 9. 9 Adrian B. august 17, 2015 la 3:20 pm

  Inca o etapa din lupta Guvernului impotriva propriilor cetateni …

  http://www.replicaonline.ro/dispar-masinile-inmatriculate-in-bulgaria-proiectul-de-lege-care-ar-putea-inmormanta-mii-de-texane-214246/

  Astazi l-am ascultat cu interes pe d-ul acesta hazliu , Ioan Munteanu ( senator PSD ) cum tuna si fulgera impotriva masinilor inmatriculate in Bulgaria care cica , platesc taxe in Bulgaria si ” se bucura de drumurile bune din Romania ” . Da , e hazliu . Si eu am ras 🙂

  Practic , avem un domn cu salariu imens , cu IQ redus si cu multe privilegii de la stat care nu mai suporta sa vada in jurul lui masini inmatriculate in Bulgaria .
  Un domn care crede ca oamenii isi inmatriculeaza masinile in Bulgaria din placere si nu din saracie !
  Un domn care incearca sa actioneze asupra efectului si nu a cauzei . Un domn care nu realizeaza ca taxele de mediu pentru înmatricularea automobilelor in Romania sunt enorme si aproape imposibil de platit de catre romani .

  Apoi , d-ul acesta hazliu a spus ca nici nu prea stie cum sa aplice legea , ca este foarte greu de aplicat dar ca i-a spus cineva din Olanda 🙂 ca acolo sunt amenzi de 50 000 Euro daca umbli cu masina inmatriculata in alta tara 🙂 . Bineinteles ca moderatorul a ras si l-a intrebat de vreo 3 ori de la cine a auzit asa ceva 🙂 si daca este real cuantumul amenzii 🙂

  In final a ramas ca-n tren si d-ul senator a spus ca daca legea nu va trece ( nici dansul nu prea e sigur ca va trece 🙂 ) se va gandi si sa reduca taxa 🙂 . Moderatorul tv l-a taxat din nou intrebandu-l de ce nu incearca prima oara sa reduca taxa de mediu . Stiu , va vine sa radeti … Si eu am ras cu pofta . 🙂

  D-ul de mai sus e SENATOR PSD in Parlamentul Romaniei …

 10. 10 Adrian B. august 17, 2015 la 4:09 pm

  Ieri am urmarit interviul Elenei Udrea Labe1tv cu Silviu Manastire si Ioan Cristoiu . Tare ! Tare , tare !

  Nutzi e suparata foc pe Traian . E foc si para pe el .

  Dupa interviul de aseara mi s-au developat multe necunoscute din ultimul an . Afirmatia Elenei Udrea ca are o relatie cu acel domn de cca. un an si jumătate mi-a clarificat si chestiunea cu pozele de la Paris si de ce a fost arestata , terfelita , umilita , etc.

  Vazand ca Traian Basexu este la amurgul carierei , ca este un fel de martoaga ce trage sa-si dea duhu’ , mancat de bautura si de ura si cu o multime de dusmani , Nuti si-a gasit un armasar tanar si a incercat sa se replieze si ea in perspectiva schimbului de putere .

  Insa , din gelozie si din ranchiuna , incornoratul Basescu s-a gandit sa faca ce stie el cel mai bine : sa se razbune pe Nutzi care se petrecea pe la Paris cu cordaciul acela tanar .
  Asa cred ca au aparut pozele acelea , cazul Bica , cazul Cocos , cazul Udrea , …

  Oricum , d-na Udrea mi se pare intr-o forma maxima . Este cu mult peste Vaduva Neagra si Madam Clarance . Si este foarte Versace . Am auzit ca in tinerete ar fi castigat si un concurs de prins peste cu mana , ceea ce-i confera niste abilitati speciale .
  Eu cred ca daca femeia asta se ” incordeste ” la cineva , e vai de el .

  Au fost interesante si dezvaluirile d-nei Udrea despre cum negocia dansa cu Victor Ponta ca sa o numeasca pe Kovesi la DNA . Adica pe Dracu’
  Un fel de Liga lui Mitica , de USL + PDL = Love . Un fel de dedicatie pentru cei 7,4 milioane de votanti pacaliti la referendum . Mai lipseau din poveste Mircea Sandu si Mitica Dragomir .

  Nu stiu ce va urma ; treburile sunt in plina desfasurare . Ranile nu-s cicatrizate si orice evolutie este posibila in continuare .

 11. 11 Ghita Bizonu' august 17, 2015 la 4:37 pm

  Pe marginea volului din Vaslui …

  Pedpesele mi se par corecte. Sau pe aproape ..
  Insa urmarea cea mai rea este „divizarea” comunitatii. Ori o atitudine ferma din partea (in)Justitiei ar fi prevenit exibarea impudica a „solidariatii: cu derbedeii…. Chiar ma mir ca cei care ii „sustineau” innfata tribunalului nu au avutde dat ceva „explicatii” .. asta dupa ce li se explica continutul Art. 269 privind „Favorizarea faptuitorului”…
  Nu de alta dar ca sa nu ajungen ca in India .
  Findca repet : ince priveste aceasta infractiune nu conteaza atat marimea pedepsei (careia in mod ilegal i se adauga cele aplicate ad-hoc in puscarie… ) cat fermitatea aplicari legii astfel incat pedeapsa sa fie privita ca inevitabila ca si o lege naturala

 12. 13 gheorghe august 17, 2015 la 6:22 pm

  Buna seara,

  o eventuala analiza a declaratiei candidatului la presidentia SUA ar fi foarte insrtuctiva si mai ales bine venita pentru multi, foarte multi romani …

  Trump a acuzat Arabia Saudită că este cel mai important finanțator al terorismului si ca ar trebui să verse bani în conturile SUA, pentru că nu ar exista ca stat fără sprijin american. El a declarat ca singurul motiv pentru care Washingtonul a susținut Arabia Saudită a fost nevoia crescândă de petrol. ”Acum nu mai avem atât de mare nevoie de petrol”, a spus candidatul republican, făcând referire la producția ridicată de hidrocarburi din SUA. Trump este de părere ca SUA trebuie să sprijine Arabia Saudită doar în schimbul banilor. ”Apărăm Arabia Saudită. Trimitem navele noastre acolo. Trimitem avioane. Niciodată nu am primit ceva. Ei fac un miliard de dolari pe zi. Noi nu primim nimic. Asta e problema cu lumea actuală”, a spus Trump.

  multumesc,

 13. 14 Spiridus august 17, 2015 la 6:32 pm

  Banii pentru educatie i-a dat PSD-ul bisericilor.
  Asa ca… Dumezeu cu mila! Vreti locuri de munca? Rugati-va…
  Dar, cu atentie la ce zice Patriarhul. Ca el a anuntat victoria lui Iohannis impotriva lui Ponta cu vreo 10 ore inainte de inchiderea urnelor. Insa, cine sa-l asculte!?
  Mai invatati, baieti!

 14. 15 Ghita Bizonu' august 17, 2015 la 6:44 pm

  ZeV

  eu sunt treaz.
  Si nu ma imbat nici cu vorbe (nu sunt abstinent ins aimi stiu masura. Si este destul de mare si am junele probleme incat sa fiu silit sa raman treaz. Ca inainte sa ma „binedispun” risc sa ma indispun pe motiive medicale)

 15. 16 Adranus Bogaert august 17, 2015 la 6:44 pm

  @Adrian B. Am incheiat in aceasta perioada un contract cu Telekom si pot zice ca, de cand au venit nemtii, rar mi-a fost dat sa vad atata birocratie, rigiditate si, mai ales, tampenie. Individul zice ca ne prosteste in ochi, crede ca suntem prostii lui, Romania e tara cu viteza de internet dintre cele mai mari, mai mare ca in Germania, ce retea de mare viteza sa faca asta aici, unde providerii le dau clasa germanilor la viteza? Am, in mediul rural, viteza de 10M pe reteaua telefonica lasata de nenorocitul de Ceausescu (blestemat fie-i numele!), ce sa faca Telekom, sa puna fibra optica? Pai asta putem face si noi cu fonduri europene, ce nevoie avem de inca un neamt?Pai poate, dupa bunul obicei,sa ia reteaua si sa o mute la nemti. Mesaj personal:bai, panarama, du-te in Germania ta! Domnule Nastase, statul roman cand are de gand sa preia comunicatiile grecilor, ca acum e momentul?

 16. 17 Adranus Bogaert august 17, 2015 la 6:47 pm

  Un reggae frumusel, insa il redau aici pentru trendul vestimentar: asa ceva purta, la noi, un tractorist beat, pe vremea odiosului Ceausescu ( bai, va place cum il critic? sariti cu banii!). Auditie placuta, cu vizionarea e mai greu.

 17. 18 ZeV august 17, 2015 la 6:55 pm

  Adrian B.
  august 17, 2015 la 4:09 pm

  Iti sugerez sa fii mai atent cu femeile versate, chiar si la televizor…astea te traduc intr-o clipita.
  Ai auzit de Gorgona ? 😉
  De exemplu, te-a facut sa bati campii la greu depre desecretizarea sejurului la Paris (al Udrei n.r.) , de care, spui tu, s-ar face vinovat …Basescu. 😉
  Iti reamintesc ca in nicio poza de la Paris nu apare acel gigolo de ocazie. Ori a stat tot timpul ascuns in camera de hotel, ori a pierdut avionul Bucuresti-Paris. 😉
  Daca Udrea spune ca serviciile secrete ar fi filat-o, este imposibil ca individul sa nu fi fost demascat, in caz ca ar fi insotit-o pe Udrea la Paris.
  Amice…pe zi ce trece esti tot mai penibil. Ca de altfel toti eunucii care au cedat in fata nurilor Elenei. Exact pe asta se intemeiaza asazisa forta a amazoanei foarte probabil infractoare: pe credulitatea asazisilor masculi.
  Chiar pe blogul domnului Adrian Nastase, sa intalnim un asemenea specimen ? Esti tare, mai… cati ani ai , daca nu sunt indiscret ? 😉
  ps
  Tu chiar crezi aiureala cu asazisa negociere intre Udrea si Ponta ? Se pare ca raspunsul este..da. Asa cum negocia Udrea cu…. Coldea, desi intalnirea era intre ea si Maior, iar Udrea se credea (doar ea) Basescu. 😉

 18. 19 Radu Humor august 17, 2015 la 7:04 pm

  Iată de unde vine etichetarea Mişcării Legionare, drept una fascistă, deşi Tribunalul de la Nuremberg nu a considerat-o aşa ! Şi pe asemenea procese comuniste de condamnare a elitelor româneşti se bazează acum noua lege antilegionară, dictată ca şi pe vremuri, de un slugoi de aceeaşi etnie ! :

  „George Macovescu pledează pentru epurarea aparatului de stat ,
  a instituţiilor de învăţământ şi cultură, a presei , considerându-i
  „duşmani ai poporului”pe cei ce le-au servit.
  ( România Liberă, 14 sept.’44 )
  / 24-27 sept.’44: Societatea Scriitorilor Români
  Pentru alegerea noii conducerii ( 24 sept.) se depun două liste de
  candidaţi.Este aleasă „lista Eftimiu” pe care figurau
  NDCocea,Mihai Beniuc,Zaharia Stancu ş.a . Noul comitet îşi
  propune ,printre altele, epurarea legionarilor şi sindicalizarea
  scriitorilor după „exemplul Uniunii Sovietice” Pe 27 sept.,într-o
  şedinţă extraordinară ,SSR a aderat la Platforma FND (elaborată şi
  lansată de PCR ), care viza schimbarea guvernului.
  / 27 sept.’44 .Decrete :epurările în presă ; legea radiodifuziunii .
  -Consiliul de Miniştri aprobă Decretul cu privire la interdicţia
  activităţii de presă a celor care au propagat „idei fasciste” , cu
  specificarea suspendării ziarelor ce i-ar fi publicat .
  – În aceeaşi şedinţă, este abrogat Decretul de funcţionare a
  Radiodifuziunii din timpul regimului antonescian, repunându-se în
  vigoare legea veche .
  /1- 11 oct.’44 :presiuni asupra Academiei, SSR, Operei, Filarmonicii
  Scânteia şi România liberă fac o campanie virulentă de „demascări
  ” .
  – Se cere excluderea din Academie a scriitorilor Brătescu -Voineşti
  ,Rădulescu -Motru ,Tzigara-Samurcaş, Mircea Vulcănescu ,Radu
  Tudoran ,ca (Scânteia ,7
  oct.’44 )
  – Se publică o listă cu artişti lirici „indezirabili” – Mihai Arnăutu, Floria
  Capsali, Valentina Creţoiu-Tassian, Emil Marinescu ş.a. – despre
  care se spune că ( Scânteia, 6 oct.’44 )
  – La rubrica „Figuri de trădători” , un oarecare Petre Iosif demască
  pe filozoful Ion Petrovici şi pe scriitorul Al.Brătescu-Voineşti (
  România liberă, 1, 7 oct.44 ) ; prof.univ. Mihail Manoilescu este
  numit „canalie” şi „vagabond politic” ( România liberă, 11 oct. )
  / 15 oct.’44: Sindicatul Unic al Ziariştilor
  S.U.Z . are la conducere pe NDCocea, Emil Socor, Emil Serghie,
  Scarlat Calimachi şi Eugen Jebeleanu . În numele „Asociaţiei
  Genereale a Presei” , George Macovescu cere eliminarea
  „fasciştilor” şi, la propunerea sa, se formează o Comisie de epurare…..”

  Mai multe :
  http://www.romlit.ro/scriitori_arestai_1944-1964 ori oamenii politici, militarii sau profesorii – http://www.procesulcomunismului.com/marturii/fonduri/cdandara/probatoriu2/4_10_cultura_savanti_scriitori_ziaristi_artisti.pdf

 19. 20 Cris august 17, 2015 la 7:08 pm

  Și eu sunt de părere că aleșii locali din rural trebuie să pună apa, canalizarea și drumurile pe primul plan, și apoi parcurile, rondurile de flori, stadioanele, sălile de sport…
  E adevărat că mulți săteni nu au bani să tragă apa și canalizarea în curțile lor, dar sper că, odată cu „trecerea” celor în vârstă care nu au calificare, nu au lucrat și trăiesc din ajutoare sociale sau pensii medicale, va veni o generație care se va califica în agricultură, ramurile ei sau în altceva, și va câștiga suficient ca să „bage” apă și canalizare în căși.
  Dacă copiii celor în vârstă nu se vor califica nici ei, nu vor găsi locuri de muncă și vor înjura orice guvern și orice partid.

 20. 22 blogideologic august 17, 2015 la 7:58 pm

  @Doru Coarna spune :+Eu il apreciez nespus pe Johannis ca nu se amesteca in troaca lor, nu le raspunde, nu-i ia in consideratie, ci ii ignora pana cand, in mod natural, se vor marginaliza singuri… unii pe altii…+
  Dar troaca nu se cheamă Iohannis ? Hai să spunem lucrurilor pe nume !

 21. 23 blogideologic august 17, 2015 la 8:29 pm

  Marcel Chirnoagă : +Se împlinesc 85 de ani de la nașterea artistului plastic Marcel Chirnoagă. Este autorul celei mai importante opere românești de la sfârșitul secolului al XX-lea – ciclul de gravuri ”Apocalipsa”. Graficianul Marcel Chirnoagă s-a născut la 17 august 1930, la Bușteni, județul Prahova. A absolvit Facultatea de matematică și fizică a Universității din București (1952) și a urmat studii libere de artă. În 1953, a devenit membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. Desenele lui, cele mai multe de factură fantastică, au ilustrat opere literare, cum sunt ”Infernul” lui Dante sau ”Don Quijote”, de Cervantes. Marcel Chirnoagă, un adevărat maestru al graficii și gravurii românești, cu opere de artă foarte bine cotate și foarte căutate de colecționari, s-a impus printr-o amplă expoziție personală, vernisată în Sala Dalles, mult înainte de 1989. Lucrările erau accentuate de un dramatism aparte, imaginile șocau : ”În gravurile și ilustrațiile mele am încercat să traduc această abstracțiune — Răul — care, neavând chip, nu poate fi înțeles” spunea maestrul.+

 22. 24 blogideologic august 17, 2015 la 8:54 pm

  Cum au involuat Statele Unite, de la condiţia de brontozaur nonşalant, la principala cauză care blochează lumea. http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/cum-au-ajuns-sua-o-piedica-mondiala-389458

 23. 25 Adrian B. august 18, 2015 la 1:04 am

  RESPECT Mircea Badea ! Esti EROUL meu !

  http://www.mircea-badea.ro/ti-ai-dracului-de-securisti/

  DREPTATE pentru Rarinca !

 24. 26 George Hălărescu august 18, 2015 la 7:01 am

  Tocmai mă pregăteam să am o poziție critică după primele două fraze, dar am renunțat când am ajuns la final. Într-adevăr găsirea unei soluții este imperativă pentru a-i determina pe tineri, fie să se întoarcă în mediul rural de unde au plecat pentru a-și aduce aportul la dezvoltarea satelor, fie cei care nu au plecat să fie convinși să rămână și să caute acea nișă/ nișe care să ducă la dezvoltarea lor și a mediului rural. Dar pentru ca sacrificiul lor să nu fie în zadar, politicile publice trebuie să fie focalizate pe crearea de locuri de muncă – așa cum ați spus de altfel – dar și crearea unei piețe a forței de muncă concurențiale. Abuzurile la care sunt supuși muncitorii din mediul rural sunt greu de descris, mai ales acolo unde sunt 2 trei firme care oferă locuri de muncă.

 25. 27 Ghita Bizonu' august 18, 2015 la 9:04 am

  Profesoară din Cluj, găsită moartă în casă la patru zile după ce a sunat la 112. Medicul de pe ambulanţă nu a intrat pentru că nu i-a deschis nimeni uşa
  Avea 41 de ani …. Infarct .

  hm .. viata moderna .. tit mai multi traiesc singuri. O da! S-a mai adaugat si „virtualu” si omu traieste in „virtual” si are amci la antipozi.
  Din pacate amkcu de la antipod sau virtualul nu sunt de nici un folos cadn iti rupi piciroul sau asa ceva ….
  Ne dorim sa fim tot mai „independenti”, suntem oto mai individualisti si .. si la o adica cum scrie stirea preluata …

  A!
  Si la oruinzt noi belele. MARI! IMENSE!
  Au trecut 25 de ani de „democratie”. 25 de ani in care multi , pr4ea multi s-ua bucrat la plati „la negru” sau sa fie platitui cu salariul minim si destul de mult in mana … In cativa ani multi dintre acestia vor ajunge la pensie.
  Care pensie ?Ca salru minim cu citizxatie integrala cica inseamna 0,3 puctoe. 250 de lei azi adica… Ceva mi mult peste 10 ani da cam titcat sa mori de foame pe o banca in parc!!!

 26. 28 Adranus Bogaert august 18, 2015 la 9:17 pm

  Domnule Nastase, situatia mediului rural a mai fost discutata pe blog ce cateva ori, in cursul timpului. Amintesc doar cateva lucruri care fac ca ruralul nostru, in ciuda bunelor intentii si vorbelor frumoase, sa fie necompetitiv, poate cu exceptia turismului sezonier;
  1. Calitatea utilitatilor; am povestit aici cum, in localitatea rurala in care imi consum cel mai mult timp acum, mi s-a intamplat sa inregistrez 12 intreruperi de curent in 2 ore si au fost saptamani intregi in care au fost, zilnic 1-3 intreruperi; cine credeti ca poate avea activitate de tip industrial in astfel de conditii.Daca v-ati uitat la TV la ciclism, ati putut observa ca intre satele belgiene, de exemplu, drumurile, chiar si cele de 2m latime, sunt de foarte buna calitate.
  2. Pretul utilitatilor; apa aici de de doua ori mai scumpa, pe metru cub, ca in Bucuresti; orice activitate care presupune un consum de apa va fi mai putin profitabila.
  3. Subventiile rau acordate: am povestit ca, iarna, am platit 1100 de lei lunar ca sa incalzesc o suprafata cat a unui apartament cu doua camere, lucru care in Bucuresti, datorita subventiilor, nu lua mai mult de 200-400 lei. Cum sa salarizezi un personal in rural, in conditiile in care salariul minim pe economie nu ajunge pentru incalzirea casei, in conditii modeste? Cum de nu sesizeaza diversele guverne ca, in acest moment, subventionand caldura la gramada in orase, subventioneaza salariatii companiilor straine, adica acele companii? Salariatii romani din urban sunt ieftini fiindca au viata subventionata pe banii celor din rural.
  4. Productia din rural sau serviciile trebuie vandute cumva si cuiva.Cum si cui? Fara indoiala ca sunt localitati rurale unde fiinteaza embrioane industriale, in industria alimentara de regula, ori sedii sociale ale unor firme mari (Lidl, de exemplu), insa avem de a face doar cu cateva exceptii.
  Si altele despre care, cum am zis, oamenii au mai discutat aici.

 27. 29 fostă basarabeancă august 19, 2015 la 5:30 pm

  @Adranus Bogaert
  august 18, 2015 la 9:17 pm

  Corect.

  @George Hălărescu
  august 18, 2015 la 7:01 am

  Iarăși corect.

  Și ar mai fi multe.

 28. 30 blogideologic august 21, 2015 la 2:57 pm

  @George Hălărescu
  Te rog eu frumos, renunţă la solecismul „aduce aportul”.


 1. 1 Dupa 8 luni de mandat… « Motanul Incaltat Trackback pe august 17, 2015 la 3:37 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat asta: