Statuia lui Cuza, pe „Drumul Voievozilor”, in Prahova

cuza

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ieri, am participat la dezvelirea statuii lui Alexandru Ioan Cuza, in localitatea Gorgota, din Prahova.  Acest eveniment se inscrie intr-un proiect, pornit in 2003, si care poarta numele de „Drumul Voievozilor”. El are ca scop punerea in valoare a vestigiilor istorice din judet. Proiectul este realizat de Fundatia Mihai Viteazul, condusa de Mircea Cosma. Au participat, intre altii, ministrul culturii, Ionut Vulpescu, prefectul judetului, Rodica Paraschiv, senatori, deputati, profesori, elevi, precum si reprezentantul ambasadei Republicii Moldova la Bucuresti. Statuia a fost realizata de sculptorul ploiestean George Dumitru.

La final, primarul comunei, Dumitru Ionut Nicolae,  a acordat mai multe diplome de excelenta si plachete de onoare.

36 Responses to “Statuia lui Cuza, pe „Drumul Voievozilor”, in Prahova”


 1. 1 ZeV august 9, 2015 la 8:50 am

  Luminita Arhire, scrie (despre asazisul carturar Mircea Cartarescu)

  ,,Cu Iohannis Werner Klaus votează deoarece s-a-ndrăgostit și pe lângă un WC public dintr-o piață din Berlin , pe când era cu o bursă în Germania.”

  Pai stimata colega, eu il inteleg. Prin comparatie cu cel din Bucuresti, un wc public german pare, probabil, un fel de budoar burghez doldora de parfumuri delicate care te stimuleaza sa scoti totul din tine, inclusiv preaplinul de talent literalicesc cu care te-a inzestrat inventatorul Cuvantului. Probabil ca, din plictiseala pasagera, Cuvantatorul l-a dat si cu cateva linkuri subliminale inspre inaintasii sai aflati, vremelnic, in conul de umbra al istoriei (pentru ca asa au decis epigonii).
  ..Dar toate trec, stimata colega, in drumul inexorabil catre nefiinta prin canalele timpului. Pana la urma, ,,grauntele” de aur vor supravietui, iar de balastul cartarescian se va alege praful.

 2. 2 ZeV august 9, 2015 la 8:52 am

  ps/erata…Cuvantatorul l-a dotat si cu cateva linkuri…sau i-a dat si cateva linkuri…

 3. 3 Hamnibal Anteporcas august 9, 2015 la 9:48 am

  Minunat. De multă vreme imi doresc o alee cu toţi oamenii de stat ai României din toate timpurile, cu cele bune si cu cele rele pe care le-au facut.

 4. 4 ZeV august 9, 2015 la 11:05 am

  Oare memoria (si implicit statuia) lui Cuza va rezista asaltului post-modernitatii ? Sper sa nu se uite ca primul rege al Romaniei a facut o politica a Romaniei, mai presus de originea sa germana.
  Asta in antiteza cu actualul presedinte al Romaniei care se dovedeste mai apropiat de Germania decat de Romania. Faptul ca mai intra in cate o biserica ortodoxa, tot…politica se numeste.

 5. 5 ZeV august 9, 2015 la 11:12 am

  Adrian B. isi da pentru a n-a oara poalele peste cap, isi smulge parul si da cu capul de ,,zidul plangerii” :
  ,,Pe pacaliciul asta l-am ales noi sa lupte cu Basescu si clica lui si sa conduca tara !!! Incredibil !”

  Mai colega…sa admitem ca asa este…dar atunci ce se poate spune despre ,,noi” ?
  (Z)

 6. 6 ZeV august 9, 2015 la 11:22 am

  Luminita, Lidia Stanciu se incadreaza intre 2 si 3, sa spunem 2 1/4. (Z)

  Delatorul cu venin este frustratul anonim al plaiului mioritic (cel mai des intalnit si pe care se bazeaza, in principal, deneaul) incapabil sa-si depaseasca conditia (sub) mediocra si care a facut o fixatie din a demola si vecinul dupa ce i-a omorat capra;

  In schimb, Lidia Stanciu este delatorul parvenit si misecuvenist ALES care nu s-a strufocat la scoala, dar altii au avut grja sa-i netezeasca calea si sa-i construiasca cariera inoculandu-i convingerea ca Ea este un fel de Apostol – salvator al neamului. Atunci cand cineva intra in colimatorul ei, isi aminteste hobby-ul din copilarie – cel de a prinde muste si de a le rupe aripile, bucata cu bucata. Asa se face educatia unei Justitii oarbe, surde si, evident, impartiale. (Z)

 7. 7 ZeV august 9, 2015 la 11:30 am

  Radu Humor

  Nu cred in speculatiile presei tabloide..da, in septembrie 2015 s-ar putea produce un cutremur, foarte probabil in actuala coalitie majoritara. Sa vedem cu ce amplitudine pe scara Yoha…, pardon, Richter. (Z)
  ..Si in 2012 (an predestinat, la randu-i, pentru catastrofe majore – conform unui anume calendar) s-au produs cateva astfel de evenimente…dar s-au dovedit, toate, niste mari faasuri. (Z)

 8. 8 ZeV august 9, 2015 la 11:32 am

  …erata

  Livia Stanciu (nu Lidia)…dar tot un drac…
  (Z)

 9. 9 Mihaela Erika Petculescu august 9, 2015 la 11:33 am

  @Luminiţa Arhire

  M-am bucurat să constat că avem cunoştinţe comune : Simion Gavrilă a fost coleg şi prieten de o viaţă cu soţul meu. Din acest motiv, consider regretul D-nei Gavrilă drept o părere subiectivă ; tinereţea trece oricum ca o ploaie de vară, însăşi existenţa noastră se scurge mult prea repede pe Pământ, însă numele lui Simion Gavrilă va dăinui în istoriografia românescă pentru multe generaţii de acum încolo. Ce poţi realiza mai mult într-o viaţă de om decât să-ţi depăşeşti condiţia biologică ?

 10. 10 Mihaela Erika Petculescu august 9, 2015 la 11:38 am

  Va supravieţui democraţia în România ?

  Proiectul de restricţionare a prerogativelor Executivului ar fi putut fi ucis în faşă chiar de Premier prin simpla fluturare a Constituţiei sub nasul „revizioniştilor”. Nu a făcut-o şi nu o face, cedând cu prea multă uşurinţă în faţa unor presiuni interne. Mult-trâmbiţatele presiuni externe se rezumă numai la şoapte şi zvonuri rostite la uşa ambasadelor şi colportate de foşti securişti băsişti, deveniţi iohanişti ; aceste presiuni nu există decât în măsura în care o Românie supusă, mulţumită cu statutul de colonie, le acceptă. Occidentul nu ne dă nimic, deci nu are puterea să ne ia nimic.

  V. Ponta se ascunde în spatele Parlamentului, unde L. Dragnea şi PSD au cam rămas singuri în lupta cu hidra iohanistă. UDMR dă semne din ce în ce mai accentuate de şovăială şi cere, pentru moment, ca noul Cod Fiscal să fie aplicat progresiv : o soluţie raţională din punct de vedere economic, însă politic acest lucru poate însemna că se pregăteşte să trădeze.

  Aşa că tunurile iohaniştilor se îndreaptă acum asupra lui Dragnea, expus aceluiaşi linşaj mediatic la care au fost supuşi pe rând toţi liderii stângii. Însuşi preşedintele a ieşit la rampă, indignându-se în faţa camerelor de filmat că un condamnat penal cu suspendare pentru faptul că a „instigat” oamenii să iasă să voteze la referendum poate conduce un partid politic care, culmea ! îi face opoziţie. A îndemnat aşadar masele să lase gălăgia politică deoparte – chipurile, ca în celelalte ţări democratice !? – şi să se preocupe doar de muncă ( asemenea lui care prin muncă cinstită şi-a construit un imperiu imobiliar ) şi să nu mai critice mărirea remuneraţiei demnitarilor – că doar el s-a preocupat întotdeauna să-şi rotunjească veniturile, chiar şi prin trafic de copii !

  Mingea se află, prin urmare, în curtea Parlamentului ; dacă acesta va decide să-şi pună singur laţul de gât, atunci România nu va mai fi guvernată de reprezentanţi ai poporului aleşi de acesta în mod democratic, ci de un consiliu format din funcţionari de care nu ne vom mai putea debarasa în cadrul unor alegeri periodice !

 11. 11 ZeV august 9, 2015 la 1:04 pm

  Pana la urma blogideologic are dreptate…desi presa lauda asazisa implicare a printului Charles in asazisa promovare a Romaniei,. in realitate, acest individ urat si profund imoral (printul Charles al Marii Britanii), face lobby eminamente tinutului secuiesc. Pentru multi occidentali, de fapt, Romania este Translivania + alte cateva teritorii tolerate.
  Sper sa manifestam mai mult discernamant, iar noi, moldovenii si cei din Tara Romaneasca sa nu uitam niciodata ca am format un Regat..
  ps
  Imi doresc ca Charles sa nu urmeze efectiv la tron…si sa-l vad acolo pe fiul cel mare al Dianei…cea care a murit datorita comportamentului insului gaunos, afemeiat, dar cu pretentii de rege.

 12. 13 Adrian B. august 9, 2015 la 3:06 pm

  D-le Nastase , apropo de delatiune … Unde putem incadra actiunile si delatiunile de care se folosesc institutiile statului ( ANAF , etc ) conduse de d-ul Victor Ponta .
  Sunt ele delatiuni bune sau rele ? Sunt ele normale intr-un regim democratic si o economie capitalista ? Respecta normele bunului simt si ale unei convietuiri normale ?
  Exista vreo diferenta intre Genica Boierica si Victor Ponta ?

  Daca ma intrebati pe mine , eu zic ca NU . Daca intrebati vreun procuror sau militian , el va spune DA .

  http://www.gandul.info/financiar/cum-au-ajuns-8-000-de-romani-suspecti-pe-lista-neagra-a-fiscului-detaliul-legal-care-a-disparut-din-comunicatele-anaf-o-lege-greu-de-aplicat-da-nastere-la-abuzuri-14667132

  http://www.mariustuca.ro/actualitate/fiscul-va-infiltra-spioni-in-cluburile-si-barurile-din-toata-tara-12636.html

  http://www.realitatea.net/anaf-se-pregateste-sa-devina-big-brother_1684388.html

  http://offshorechat.ro/se-incearca-trasnformarea-avocatilor-in-turnatori-noi-masuri-de-combatere-a-spalarii-banilor/

 13. 14 Oscar Wilde august 9, 2015 la 7:10 pm

  Există la Blaj pe Câmpia Libertăţii .”Aleea Revoluţiei”, o suită de 26 de brusturi din bronz, reprezentând pe cei mai de seamă cărturari şi revoluţionari din ţările româneşti. 24 din aceste statui au fost dezvelite în anul 1973 cu ocazia împlinirii a 125 de ani de la revoluţia din 1848.
  Pentru cei interesaţi, vă informrz că primul monument ridicat lui Cuza a fost infăptuit la Mărăşeţti. La dezvelirea lui a participat si Doamna Elena Cuza ţi pentru că era prea batrână ţi nu putea să se deplaseze, ceferiştii au construit o linie de cale ferată până în faţa monumentului. Şi aceasta s-a întâmplat in vremea lui Carol I, Regele care nu i-a permis lui Cuza să se întoarcă în ţară.
  Earnest

 14. 16 blogideologic august 10, 2015 la 12:21 am

  O comparaţie între Nicolae Ceauşescu şi Willy Wonka (https://en.wikipedia.org/wiki/Willy_Wonka ). Două personaje capabile să construiască fantezii utopice precum şi realităţi distopice. Descrierea din Wiki cred că merge pentru amândoi : „a phoenix-like man arising from his creative and eccentric genius.” Pentru a împiedica ultima posibilitate, alogeno-cominterniştii l-au împuşcat pe Nicolae Ceauşescu. Avea prima şansă de a câştiga preşedinţia României în alegeri libere.

 15. 17 Bibicu august 10, 2015 la 7:59 am

  Alexandru Ioan Cuza,
  România-i ca lăuza
  Ce nu se înzdrăveneşte;
  În cârpe pruncul nu creşte.
  –––––––––––
  V-o spune pe româneşte
  Avramescu Lucian
  De la un norvegian.

  „Am citit cea mai dură,tranșantă, nemiloasă dojană meritată transmisă poporului meu de un ambasador străin. Un fel de mă, măi românilor, sunteți întregi la minte? O spune nu un neica nimeni, ci ditamai ambasadorul Norvegiei la București. Omul ăsta, diplomat venit dintr-o țară în care nu prea crește nici grâul, nici pătlăgica, nici floarea soarelui, nici leușteanul, nu pricepe cum o țară cu un asemenea pământ, toată traversată de gârle și izvoare și izvorașe, capabilă să hrănească fără probleme, cu îndestulare, 80 de milioane de oameni, nu-i în stare să hrănească o populație de cinci ori mai mică. E un uriaș paradox, zice ambasadorul, exprimându-și astfel perplexitatea. E, citesc eu pe dedesubtul răgnetului dojenitor, o idioțenie. Cum să imporți tu, România, cireșe din Africa de Sud, usturoi din China, fasole din Etiopia, praz din Egipt, mere din Polonia, lăptuci din Brazilia? Cum să cumperi struguri când ai podgorii care produc cele mai diverse soiuri de masă și de vin încât să umpli toate mesele princiare ale lumii? Cum să cumperi măi România, nu ți-e rușine, struguri de masă din soiul Italia veniți chiar din Italia când și nesăpată o vie de la Drăgășani sau Pietroasele sau Valea Călugărească sau Odobești îți poate da struguri de masă la fel de buni, dacă nu mai buni decât cei cumpărați din Cizmă și stropiți abundant cu pesticide?
  Se miră ambasadorul Norvegiei, azi, într-o conferință publică și o sută de politicieni și oameni de afaceri și de gură casă prezenți în sală îi dau tâmp dreptate și apoi pleacă acasă liniștiți. Alo, domnule Guvern, ai vreo soluție să nu mai cumpărăm praz din Egipt fiindcă se ridică Nea Mărin din mormânt, fiindcă-i insulți nu doar Băileștii, ci și opera umoristică? Alo, nea ministrule agricol, ai vreo idee cum să nu mai cumpărăm vagoane de usturoi din China, fertilizat cu căcat uman, fiindcă chinezii nu aruncă nimic și găsesc utilitate și productului ieșit din găoază, și să folosim usturoiul nostru, îngrășat cu gunoi de grajd, fiindcă la noi crește un usturoi mai bun și mai usturoi ca usturoiul lor, cu condiția să-l pui în pământ?
  Ne spune, nu un neica nimeni, ci un diplomat care nu-și pierde cumpătul cu una cu două, uluit – din iubire pentru noi fiindcă altă motivație n-ar avea – că suntem, ca să nu zică idioți, paradoxali. Da, nea norvegianule! Suntem un paradox european. Și dacă mai cauți nițel mai găsești și alte paradoxuri. Îți mai zic eu unul. Acum un sfert de veac exportam mobilă în toată lumea. Pădurile noastre erau vândute ca viori și paturi și scrinuri sculptate. Nemții cumpărau, era singura șmecherie îngăduită, în lădițe de lemn, musai în lădițe de lemn, legume și fructe românești. Îi interesau în primul rând lădițele. Azi vindem, în lumea arabă mai întâi, apoi în lumea europeană și-n toate lumile, exclusiv bușteni. Lemn brut. Cumpărăm de-ale gurii. Cumpărăm grâu în țara grânelor și cumpărăm cireșe. Când, mă întreb, vom cumpăra dude? Din Guinea Bissau sau din Tanganica? Și zarzăre. Încă nu importăm zarzăre. Să cumpărăm și zarzăre. Da, domnule norvegian, ai slobozit un strigăt pe care-l recepționez ca pe o dovadă de dragoste. Transmite dragostea asta care să ne trezească, chiar dacă te ferești să ne numești idioți, ci doar paradoxali.”

 16. 18 Cristi august 10, 2015 la 9:46 am

  Interesant este ca toti din Bucuresti va mandriti cu domnitorii Modovei,dar regiunea este lasata in paragina,depopulata.In acest moment populatia din zona moldovei este la 60% fata de 90.Dezamagirea din aceasta zona este periculoasa.

 17. 19 Cris august 10, 2015 la 12:29 pm

  Alexandru-Ioan Cuza, cel mai arătos domnitor român.

 18. 20 papasha august 10, 2015 la 12:40 pm

  No-i fi eu vreun cunoscator in ale statuilor , dar sa ma ierte Dumnezeu , parca statuia asta a lui Cuza -i cam necorelata dpdv al raportului trup-picioare ( ori e trupul prea lung si lat , ori picioarele prea scurte ) .

  Soldatelul lu’ mamica de-alaturi care sta de caraula , e mai corelat si arata mult mai bine .

  Sa ma ierte Domnul Cuza , ca nu-i vina lui ….!

  PS Aaaaa , sculptorul e din Ploiesti ( PH ), atunci e clar , cineva i-a dat cu mangla la bronz cand ajunsese la picioare , si-a mai facut si el ce-a putut saracu’!

 19. 21 papasha august 10, 2015 la 2:16 pm

  Revista presei

  1. http://www.dcnews.ro/anaf-a-pus-ochii-i-pe-diaspora-milioane-de-romani-pot-fi-afecta-i_482016.html

  Bravo !
  Ce-i corect si lui Dumnezeu ii place .
  Diasporistii care muncesc afara , daca se tot bat ei cu caramida-n pieptzi ca vor sa voteze , ca asa participa si ei la viata politica si sociala a Tarii , pai atunci sa plateasca si darile la Stat ( contributii sociale , taxe si impozite , CSA )
  Foarte corect !
  Poftim votul prin corespondenta , dar iti platesti darile catre Stat !

  2, Chemati-l pe romanul ala , harmarat , arfatat sau cum dracu-l cheama , salvatorul national , marele specialist in explicatii cum salveaza el mortii , ca sa-l gaseasca si sa-l salvezesi pe nefericitu’ asta cu planoru’ , Dumnezeu sa-l ierte ! Credeti ca decedatu’ o fi avut un telefon cu el ?

  http://www.cotidianul.ro/pe-unde-mai-cauta-autoritatile-planorul-disparut-266169/

  3. Bravo baieti , treaba asta trebuia facuta de foarte mult timp !
  Toate javrele care s-au imbogatit corect sau prin furt , si care eludeaza fiscul ,inseamna ca fura Tara si trebuie sa plateasca gras !

  http://www.stiripesurse.ro/anaf-face-prapad-printre-bogatasi-peste-313-averi-verificate-document_963854.html

 20. 23 Adrian B. august 10, 2015 la 4:21 pm

  Cam asa arata politica economica 🙂 a Guvernului Ponta : impozite , taxe , securisme , japca , delatiuni , teroare .

  Ticalosul ala de Basescu a fost mic copil pe langa putzoiul asta cu minte de militian … Vai de steaua noastra cu ce securisti ne-am pricopsit !
  Pe o scara de la 1 la 10 i-am considerat cei mai odiosi politicieni din Romania pe Traian Basescu si Monica Macovei . Insa Victor Ponta ne arata ca se poate chiar mai rau decat atat …

  …………………………………………………………………………………………………
  ANAF a pus ochii și pe Diaspora. Milioane de români pot fi afectați

  Crişan Andreescu / 10 aug 2015 / 12:52

  Românii din Diaspora urmează să contribuie la bugetul țării, dacă o propunere de amendament la Codul de Procedură Fiscală a deputatului PSD de Cluj, Aurelia Cristea, va fi votată la dezbaterea din Parlament.

  Mai exact, ANAF intenționează să acceseze conturile tuturor românilor care muncesc în străinătate și să-i oblige pe aceștia să plătească retroactiv orice contribuție socială pe care aceștia ar fi trebuit să o plătească în țară și nu au plătit-o, chiar dacă aceasta se întinde pe mai mulți ani în urmă, potrivit observator.tv.

  Citește și: ANAF. Vezi în ce grupă de risc te vede fiscul- INFOGRAFIC

  Propunerea deputatei Aurelia Cristea, care se pare că este suținută de coaliția aflată la guvernare, presupune introducerea în Codul de Procedură Fiscală a faptului că ANAF poate colabora cu peste 52 de bănci internaționale, practic principalele bănci din lume.

  Urmare a acestei colaborări ANAF-ul va avea acces la toate conturile deschise de românii care muncesc în străinătate la aceste bănci și va putea să calculeze cât de mult aceștia ar trebui să plătească taxe și impozite statului român.

  Se urmărește mai ales recuperarea CAS pe care românii ar trebui să o plătească indiferent de locul în care lucrează, mai ales dacă muncesc la negru.

  – See more at: http://www.dcnews.ro/anaf-a-pus-ochii-i-pe-diaspora-milioane-de-romani-pot-fi-afecta-i_482016.html#sthash.yojpMJ6Q.dpuf

 21. 24 blogideologic august 10, 2015 la 4:32 pm

  Chiar a fost revoluţie în decembrie 1989? Pe blogul acesta, numai @Centru şi @Doru Coarna mai cred minciuna. +La 25 de ani de la Revoluţie, Guvernul ne obligă să suportăm din bani publici o nouă serie de privilegii pentru cei care pretind că au determinat prăbuşirea comunismului în 1989. Printre ei se află foşti parlamentari, actori celebri, foşti membri ai guvernelor de după ’89, dar şi persoane care la Revoluţie aveau 10 ani! Pe lângă pensiile speciale legiferate pentru diplomaţi, parlamentari, aviatori, militari şi funcţionari ai Parlamentului, o parte dintre ele deja promulgate de preşedinte, bugetul României se pregăteşte să mai suporte, începând de anul acesta, încă o serie de indemnizaţii speciale, care îl vor împovăra cu peste 20 de milioane de euro în fiecare an. Printr-o ordonanţă de urgenţă, Guvernul a hotărât să-i reintroducă în plată pe revoluţionarii ale căror rente lunare fuseseră tăiate în 2012 din raţiuni de austeritate, dar şi din cauza gravelor nereguli din interiorul acestei bresle. Sub motivaţia respectării adevărului istoric, ordonanţa Executivului a creat o nouă categorie de revoluţionari – „luptători cu rol determinant în victoria Revoluţiei“ –, iar cei care vor primi acest titlu urmează să încaseze indemnizaţii care vor ajunge până la 4.000 de lei în fiecare lună! Asta în condiţiile în care un veteran de război este răsplătit cu 135 de lei pe lună, iar salariul unui profesor debutant nu depăşeşte 1.200 de lei. Peste 6.000 de persoane au depus cerere pentru a deveni „luptători determinanţi“, între ei regâsindu-se mai multe nume cunoscute: actori, foşti parlamentari, foşti membri ai Guvernului, academicieni şi chiar procurorul general al României! Cei 3.000 care au determinat Revoluţia Milioane de români au ieşit în stradă la Revoluţie, dar numai câteva zeci de mii şi-au luat certificate de revoluţionari şi au pretins recompense din partea statului. Printre ei se află oameni care chiar şi-au riscat viaţa în decembrie 1989, în oraşe precum Timişoara, Bucureşti, Sibiu sau Cluj, însă reputaţia lor a fost ştirbită de numărul uriaş de impostori care s-au strecurat în rândul acestei bresle. Revoluţionarii au devenit astfel una dintre cele mai controversate categorii din ultimii 25 de ani. Gândite ca o formă de recunoştinţă, legile care le-au acordat drepturi (locuinţe sociale, scutiri de impozite, terenuri, spaţii comerciale, indemnizaţii băneşti, etc.) au fost transformate în afaceri profitabile. Certificatele de revoluţionar s-au împărţit pe criterii scandaloase, bugetul de stat a fost păgubit cu sute de milioane de euro, liderii revoluţionarilor au ajuns în puşcării. În acest context, Guvernul Boc a hotărât, în 2012, să suspende drepturile băneşti încasate de marea masă a revoluţionarilor (aşa-numiţii „luptători remarcaţi“) şi să le păstreze doar pe ale celor care fuseseră răniţi sau aveau rude de gradul I decedate în timpul Revoluţiei. În decembrie 2014, Guvernul Ponta a emis o ordonanţă de urgenţă care prevede reluarea indemnizaţiilor şi pentru restul revoluţionarilor, cu condiţia ca aceştia să fie verificaţi de o comisie şi să se stabilească dacă au avut o contribuţie determinantă în victoria Revoluţiei. „Este vorba de cei care au ieşit în stradă înainte de fuga lui Ceauşescu, în oraşe precum Timişoara, Sibiu, Cluj sau Bucureşti. Oamenii care şi-au riscat viaţa şi care au ocupat sediile puterii comuniste“, explică Adrian Sanda, omul care conduce Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor (SSPR). La SSPR funcţionează în această perioadă o comisie care analizează cele 6.544 de cereri ale revoluţionarilor care pretind că au avut un rol determinant la Revoluţie, solicitând eliberarea noului certificat şi, implicit, încasarea indemnizaţiei lunare. După analizarea primelor 1.000 de cereri, 513 revoluţionari au fost declaraţi „luptători cu rol determinant“, lista acestora fiind avizată de Comisia Parlamentară a Revoluţionarilor din Decembrie (CPRD) şi trimisă la Cotroceni. Preşedintele Klaus Iohannis trebuie să semneze eliberarea titlurilor, iar după publicarea acestora în Monitorul Oficial, cei 513 vor intra în plată. Secretarul de stat Adrian Sanda spune că până la finalul anului vor fi verificate şi restul dosarelor şi estimează că vom avea circa 3.000 de revoluţionari cu rol determinant. Arşinel iubeşte indemnizaţiile: „Orice ban contează“ Prima tranşă de dosare verificate a produs însă şi primele controverse, provocate în special de numărul mare al personalităţilor care se regăsesc pe lista celor admişi. Printre „luptătorii cu rol determinant“ se află Alexandru Arşinel (actor), Răzvan Theodorescu (academician, fost ministru şi senator), Gelu Voican Voiculescu (fost vicepremier şi senator, actual consilier în SSPR), Dorel Vişan (actor), Grigore Zanc (fost senator şi ministru). Împotriva lui Alexandru Arşinel a fost depusă deja o contestaţie, pe care Comisia Parlamenatară a Revoluţionarilor din Decembrie a considerat-o neîntemeiată. „Arşinel e un impostor, n-a avut nicio treabă cu revoluţionarii care au ocupat clădirea Radioului. A fost adus de acasă în după-amiaza de 22 decembrie 1989, a fost băgat pe o uşă din spate şi a vorbit câteva minute pe post. După aceea a plecat acasă. Nu se poate spune că a avut rol determinant“, susţine Jan Ciochină, preşedintele Asociaţiei „Radio Libertatea 22“ şi cel care l-a contestat pe Arşinel. Alexandru Arşinel se declară indignat de această situaţie: „E treaba lor dacă m-au contestat, sunt oameni şi oameni. Eu am fost primul care am vorbit din balconul de la Radio. Dosarul meu demonstrează că nu am văzut Revoluţia la televizor şi că am fost în focul evenimentelor. Nu eu am cerut certificat, cei de la asociaţie mi-au propus să trimită dosarul mai departe şi am zis: da, domnule, vreau să se ştie că nu am stat acasă“. Varianta sa este contrazisă de secretarul de stat al revoluţionarilor, care spune că cererile s-au depus în nume personal, fără nicio implicare a asociaţiilor. Nu mă interesează de ce alţii care au participat la Revoluţie nu şi-au luat certificat. De Caramitru ştiu că a fost în frunte şi n-a cerut. Treaba lui. Alexandru Arşinel, revoluţionar Întrebat dacă a solicitat titlul de „luptător cu rol determinant“ motivat şi de indemnizaţia consistentă, Arşinel s-a supărat şi a închis telefonul. Apoi a revenit, cerându-şi scuze şi spunând că se află într-o stare de iritare din cauza problemelor de sănătate. „Da, contează şi banii, cum să nu conteze dacă eu ies la pensie? Orice ban contează. Dacă Ordinul Meritul Cultural în grad de comandor nu mi-a adus nimic, măcar aşa să fiu răsplătit“, a spus Arşinel. Când spune „măcar asta“, marele actor omite să amintească celelalte beneficii pe care le încasează din partea statului român: indemnizaţie de merit (circa 3.000 de lei lunar), indemnizaţie suplimentară adăugată la pensie pe baza vechiului certificat de revoluţionar (circa 1.400 de lei lunar). Potrivit declaraţiei de avere, Arşinel mai încasează şi aproximativ 4.000 de lei salariu pentru funcţia de director al Teatrului de Revistă „Constantin Tănase“, iar noul certificat de revoluţionar îi va rotunji şi mai mult veniturile. Conform ordonanţei de urgenţă mai sus amintite, indemnizaţia de „luptător cu rol determinant“ se stabileşte prin aplicarea unui coeficient de1,10 din salariul mediu brut pe economie, ceea ce, în prezent, înseamnă 2.656 de lei. Adăugând indemnizaţia primită ca pensionar, rezultă că titlul de revoluţionar îi va aduce lui Alexandru Arşinel venituri de peste 4.000 de lei în fiecare lună! De la bugetul României – indemnizaţii speciale, fără număr Dărnicia guvernanţilor i-a adus pe mulţi în situaţia de a nu mai putea ţine numărul indemnizaţiilor oferite de stat. În această postură se află Răzvan Theodorescu, Grigore Zanc şi Gelu Voican Voiculescu, care, pe lângă indemnizaţia de revoluţionari, s-ar putea „pricopsi“ şi cu pensii speciale câştigate în calitatea de foşti parlamentari. Legislativul tocmai a votat o lege în acest sens, aflată acum la reexaminare. Gelu Voican admite că îi cade bine: „E normal să mă bucur de toate drepturile care mi se oferă prin anumite legi. Ce-aţi vrea, să mă dau înapoi şi să le refuz? Cine beneficiază e mulţumit că beneficiază. Ce vreţi, să-i pară rău?“. Cu două mandate de senator la activ, Răzvan Theodorescu ar putea încasa peste 2.500 de lei pensie specială de parlamentar şi peste 4.000 de lei indemnizaţie de revoluţionar. Academicianul se mai află şi pe lista oamenilor de cultură care primesc indemnizaţii de merit de aproximativ 3.000 de lei lunar. Theodorescu susţine că n-a cerut certificat de revoluţionar cu gândul la bani: „Nu m-a interesat aspectul financiar, e doar pentru marcarea momentului. Mi se pare normal să primesc certificat de revoluţionar pentru că timp de zece zile am fost în casa Ceauşescu şi am stat sub tirul Securităţii. Am scăpat in extremis de glonţ“. Alţii recunosc că, pe lângă marcarea momentului, îi interesează şi banii. „După câte servicii am făcut de-a lungul timpului, pensia mea de 2.500 de lei mi se pare nepotrivită. Aşa că banii ăştia îmi vin foarte bine“, ne-a declarat, Grigore Zanc, fost senator şi prefect al judeţului Cluj. Şi Gelu Voican Voiculescu se simte îndreptăţit să primească gratitudinea statului român: „Consider că rolul pe care l-am jucat în timpul Revoluţiei, un rol de primă mână, mă îndreptăţeşte să mă număr printre cei cu rol determinant. Dumneavoastră nu ştiţi cine sunt eu?“. Voican a fost implicat direct în condamnarea şi executarea soţilor Ceauşescu în decembrie 1989 şi în luptele pentru putere care au urmat. A beneficiat direct de pe urma Revoluţiei, devenind viceprim-ministru, senator şi apoi ambasador. În prezent, este consilier în SSPR, tocmai instituţia care stabileşte numele revoluţionarilor cu rol determinant. Gelu Voican Voiculescu a fost deja declarat admis. Tiberiu Niţu a cerut, dar nu i s-a dat Printre revoluţionarii care au depus cerere pentru a fi recunoscuţi ca luptători cu rol determinant se află şi Tiberiu Niţu (foto), procurorul general al României. Solicitarea sa a fost însă respinsă de comisia SSPR. „Tiberiu Niţu era soldat în termen la Revoluţie şi nu s-a încadrat în noile prevederi din lege. Dacă erai soldat în termen executai un ordin, nu puteai să faci ce vrei tu şi prin urmare nu aveai cum să joci un rol determinant în prăbuşirea regimului comunist“, ne-a explicat secretarul de stat Adrian Sanda. Deşi a fost respins, Tiberiu Niţu va rămâne cu vechiul certificat, cel care îl atesta ca „luptător remarcat pentru fapte deosebite“, şi va putea beneficia de drepturile acordate acestei categorii. La începutul acestui an, fostul preşedinte Traian Băsescu afirma că Niţu ar fi primit un teren de 8.000 mp pe în baza titlului de revoluţionar şi l-a acuzat că ar fi tras în oameni la Revoluţie. În decembrie 1989, actualul procuror general îşi efectua stagiul militar la trupele de Securitate şi a fost detaşat, alături de colegii de unitate, în zona Televiziunii. Într-un interviu pentru „Adevărul“, Tiberiu Niţu a recunoscut că a făcut uz de armă în timpul Revoluţiei: „Era concepţia aia că se trage din casele de lângă Televiziune. Şi când s-a zis foc spre casele alea…, am executat foc! Eu, civilii de pe lângă mine care aveau arme, colegii mei, toată lumea. Am tras acolo, dar nu era nimeni. De ce să mint? Aş putea să mint, dar n-am niciun interes să ascund. N-am făcut nimic nelegal, n-am împuşcat pe nimeni, n-am omorât pe nimeni“. Cât de permisivă e noua lege: copii de 10 ani, răsplătiţi pentru că au determinat Revoluţia Au trecut 25 de ani de la Revoluţie şi continuăm să plătim cu zeci de milioane de euro avantajele unei categorii controversate, câteva mii de oameni care şi-au adjudecat exclusivitatea meritului de fi dărâmat sistemul comunist şi ne somează să-i recompensăm pentru asta. Din 1990, anul în care revoluţionarii au început să primească drepturi, „legea recunoştinţei“ a suferit nenumărate modificări. S-au invocat mereu adevărul istoric şi nevoia de a eradica impostorii, însă de fiecare dată au fost adăugate privilegii şi au apărut noi şi noi profitori. Acum, Guvernul a emis o nouă ordonanţă de urgenţă prin care pretinde că va pune ordine în tagma revoluţionarilor, însă marea majoritate a modificărilor nu fac decât să sporească privilegiile şi să împovăreze bugetul. „Adevărul“ vă prezintă principalele metehne pe care legea revoluţionarilor le are în noua formulă: Nu se rezolvă problema impostorilor. În afară de cei care deţin titlul de răniţi, reţinuţi sau urmaşi, avem circa 17.000 de „luptători remarcaţi pentru fapte deosebite“, dintre care mulţi şi-au obţinut certificatele în mod fraudulos. Ordonanţa de urgenţă emisă de Guvernul Ponta nu prevede o verificare a acestora, ci doar le permite celor interesaţi să-şi preschimbe titlul de „luptător remarcat“ în cel de „luptător cu rol determinant“, care le va aduce o nouă indemnizaţie. Cei care nu depun cerere sau cei care sunt respinşi la preschimbare nu-şi pierd vechea calitate şi nici drepturile conferite de lege. Vom rămâne cu circa 14.000 de „luptători remarcaţi“ care pot revendica terenuri, gratuitate pe transportul public, scutiri de impozite, locuri de veci gratuite şi, mai ales, o indemnizaţie de 0,6 din salariul mediu brut (circa 1.400 de lei pe lună) acordată ca supliment la pensia pentru limită de vârstă. „Nu vreau să comentez şi nu vreau să fiu eu iniţiatorul unei măsuri care să-i priveze de această indemnizaţie. E adevărat că printre ei sunt şi impostori, e adevărat că s-au făcut foarte multe nereguli, dar s-au făcut legal“, spune secretarul de stat Adrian Sanda (foto dreapta). A fost eliminată condiţionarea acordării indemnizaţiei în funcţie de venituri. Pe vechea lege, „luptătorii“ primeau renta lunară numai dacă realizau un venit lunar mai mic decât salariul mediu brut pe economie. Acum, toţi „luptătorii cu rol determinant“ vor încasa indemnizaţie specială, indiferent de venituri sau de situaţia materială. Ordonanţa prevede acordarea acestei indemnizaţii de la 1 ianuarie 2015, ceea ce înseamnă că ea produce deja efecte asupra bugetului, iar revoluţionarii vor încasa banii retroactiv după preschimbarea certificatului. Spre exemplu, un revoluţionar care primeşte titlu de „luptător determinant“ în luna septembrie va încasa în octombrie banii pentru primele nouă luni ale anului, aproape 20.000 de lei (peste 4.000 de euro). În caz că beneficiarul decedează între timp, legea spune că banii vor fi încasaţi de moştenitorii direcţi. A fost eliminată condiţionarea de vârstă pentru urmaşii care şi-au pierdut unul dintre părinţi la Revoluţie. În vechea lege limita era fixată la 26 de ani, vârstă la care se presupunea că cel în cauză n-ar mai fi depins de ajutorul părintelui pierdut şi îşi putea lua viaţa în propriile mâini. Noua lege acordă o indemnizaţie de 0,5 din salariul mediu brut (circa 1.200 de lei) pe toată durata vieţii. Adrian Sanda încearcă să motiveze hotărârea: „Aceşti copii trăiesc traumatizaţi, dumneavoastră nu ştiţi. Să nu credeţi că este uşor. Chiar şi acum, după 25 de ani, sunt foarte sensibilizaţi la orice interferenţă cu cuvântul Revoluţie. Să vă spun că nu-şi găsesc de lucru?“. De asemenea, au fost majorate indemnizaţiile părinţilor urmaşi, de la 0,6 la 1,1 din salariul mediu brut. Astfel, fiecare din cei doi părinţi care şi-au pierdut un copil la Revoluţie va încasa câte 2.600 de lei lunar, 5.200 de lei împreună! Criteriile pe baza cărora un revoluţionar este declarat „luptător cu rol determinant“ nu sunt suficient de clare. Noua lege prevede că se încadrează cei care „şi-au pus viaţa în pericol în confruntările cu forţele de represiune, au ocupat şi apărat obiective de importanţă deosebită, care au aparţinut regimului totalitar“. Şi totuşi, comisia SSPR a admis cererile unor aşa-zişi revoluţionari care în 1989 nu aveau mai mult de 10 ani (Neaţă Mioara, Florescu Viorel Ioan). Conform legilor din ţara noastră, regimul comunist nu s-ar fi prăbuşit fără aportul determinant al acestor copii. Secretarul de stat Adrian Sanda încearcă să explice: „Un cetăţean şi-a luat copiii de nouă şi zece ani şi în momentul în care s-a intrat în Televiziune, efectiv a intrat cu ei în studiou. Soldaţii din dispozitiv au fost impresionaţi de copiii ăştia şi n-au tras. Cum puteam să nu le dăm certificat dacă au fost acolo? Noi am încercat să introducem în lege un criteriu de discernământ, dar era neconstituţional. Asta e. Ştiu că sunt şi părţi nasoale în proiectul ăsta, le-am identificat şi eu, dar măcar am încercat să schimb ceva“. Unul dintre puţinele lucruri pozitive pe care le aduce noua lege: se referă la neacceptarea pe lista „luptătorilor determinanţi“ a celor care au acţionat la Revoluţie în atribuţii de serviciu (militari, angajaţi ai Televiziunii etc). Aceştia rămân însă cu titlul de „luptători remarcaţi“ şi beneficiază de celelalte privilegii. Legea este probabil prea permisivă. Unii o văd prea severă, eu o văd prea permisivă aşa cum e acum Adrian Sanda, secretar de stat pentru problemele revoluţionarilor Revoluţionarii – 25 de ani de nereguli Principalii lideri ai revoluţionarilor din ultimul sfert de secol au fost arestaţi în ultimii ani pentru fraudarea masivă a bugetului de stat. Este vorba despre Dorin Lazăr Maior, Emilian Cutean şi George Costin. Ultimii doi au fost şi secretari de stat ai revoluţionarilor. Cutean a fost condamnat pentru folosirea unor bani publici în scopuri personale, în timp ce Costin a pus pe picioare o afacere de milioane de euro cu certificate de revoluţionar. Şi-a înfiinţat o reţea de asociaţii şi a fabricat peste 5.000 de revoluţionari (mulţi dintre ei fără nicio legătură cu evenimentele din decembrie 1989). Cu toţii au primit bani grei de la stat, sume pe care Costin le vămuia prin contracte notariale, adunând profituri uriaşe. George Costin a fost condamnat în 2013 la şapte ani de închisoare cu executare, însă Înalta Curte a hotărât rejudecarea procesului. Adrian Sanda, actualul secretar de stat al revoluţionarilor, admite că mulţi dintre cei care sunt posesori ai unor certificate de revoluţionari le-au obţinut pe nedrept: „Sunt de acord că s-au comis foarte multe nereguli. Sunt cazuri în care cineva şi-a luat certificatul profitând de asemănarea cu altă persoană sau familii întregi care şi-au luat certificate. Când depistăm astfel de cazuri, noi le semnalăm Parchetului”. Revoluţionari protestând „Adevărul” face pe această cale un apel către cititori, invitându-i pe cei care au participat la Revoluţie în oraşele importante (Timişoara, Bucureşti, Sibiu, Cluj, etc.) şi nu au solicitat ulterior un certificat de revoluţionar să ne scrie şi să spună ce i-a determinat să refuze această titulatură.+

 22. 25 Adrian B. august 10, 2015 la 5:22 pm

  Victor Ponta s-a întors din vacanță cu o veste bună

  Anca Murgoci / 10 aug 2015 / 11:08

  Victor Ponta a transmis luni primul mesaj după ce s-a întors din vacanță.
  Premierul a dat o veste bună pe Facebook privind situația exporturilor în iunie 2015.

  „Altă veste bună! Potrivit datelor INS, față de luna mai 2015, ‪#‎exporturile‬ din luna iunie 2015 au crescut cu 6,3% (total de 4767,0 milioane euro). Pentru întreg semestrul I din acest an, creșterea exporturilor este de 5,9% – cu grupa mașinilor și echipamentelor de transport având o pondere de 44,6% din totalul exporturilor!”, a transmis Victor Ponta.

  – See more at: http://www.dcnews.ro/victor-ponta-s-a-intors-din-vacan-a-cu-o-veste-buna_482010.html#sthash.gWCoDfUd.dpuf
  …………………………………………………………………………………………..

  Toate vestile astea ” bune ” pe care ni le transmite d-ul Ponta in cascada imi aduc aminte de un banc sinistru :

  Un pacient isi face analizele si apoi merge la medic . Medicul ii spune pe un ton grav :
  – D-le , am pentru d-voastra doua vesti . Una buna si una rea . Cu care sa incep ?
  – Pai , cu cea rea .
  – Imi pare rau dar aveti cancer la plamani si trebuie sa extirpam unul din plamani .
  – Si vestea buna ?
  – In sfarsit o sa va incapa si ficatul in cutia toracica …

  …………………………………………………………………………………………………

  Practic , d-ul Ponta ne spune noua cetatenilor cat de bine traim si noi nu intelegem …

 23. 26 Radu Humor august 10, 2015 la 6:39 pm

  „Pentru a fi cucerita, o natiune trebue sa fie degradata, fie
  prin acte de razboi, fie prin invadare, fie prin a o forta sa accepte tratate de pace umilitoare si libera circulatie a capitalului nostru,cumparandu-le resursele si companiile strategice sau prin lasarea populatiei ei la cheremul armatelor cuceritoare.

  Degradarea insa, poate fi obtinuta intr-un fel mult mai ascuns si mai eficient printr-o defaimare consecventa si continua. Defaimarea este arma principala si cea mai buna a psihopoliticii pe scara larga.

  Defaimarea consecventa si continua a conducatorilor nationali,a
  institutiilor nationale, a practicilor nationale si a eroilor nationali trebue sa aiba loc sistematic, dar aceasta este datoria principala a mass-mediei, nu a psihopoliticienilor.

  Domeniul defaimarii si degradarii de catre psihopolitician este omul insusi. Prin atacarea caracterului si moravurilor insusi si prin crearea unui sentiment general de degradare, prin contaminarea tineretului, se usureaza intr-o foarte mare masura controlul asupra poporului.”

  „Trebuie sa realizati o asemenea discreditare a integritatii
  mentale a conducatorilor lor,acolo unde acestia nu lucreaza pentru noi,(ceea ce nu e cazul Romaniei) si o asemenea autoritate privind declararea acesteia incat nici un om de stat astfel etichetat sa nu mai poata fi creditat de societate.
  Trebuie sa lucrati in mass-media pana cand sinuciderea provocata de dezechilibrul mental devine ceva comun si nu mai reclama cercetari generale sau analize ale fenomenului.

  Trebuie sa dominati, ca persoane cu autoritate, domeniile psihiatriei si psihologiei. Sa va asigurati ca medicii psihiatri, psihologi,si cei de la medicina legala si medicina muncii accepta
  avantajele sistemului global si nu vor dezvalui tendintele si
  obiectivele impuse.Trebuie sa dominati spitalele si universitatile.

  Psihopolitica este o insarcinare solemna. Prin ea puteti sa va anihilati adversarii ca pe niste insecte. Puteti submina eficienta liderilor depistand dezechilibrul mental din familiile lor datorat folosirii drogurilor,consumului de alcool sau alte substante interzise.

  Totusi, munca voastra este pandita de anumite primejdii. Se poate intampla sa se descopere remedii la „tratamentele” noastre.

  Totusi, daca se va intampla aceasta, daca cercetatorii independenti vor descoperi intr-adevar mijloace de anihilare a procedurilor psihopolitice, nu trebuie sa aveti odihna, nu trebuie sa mai stati sa mancati si sa dormiti, nu trebuie sa precupetiti nici un banut pe care l-ati putea avea ca sa porniti o campanie impotriva acestui lucru, sa-l discreditati, sa-l zdrobiti, si sa-l
  anulati. Caci prin mijloace eficiente, toate actiunile si cercetarile noastrepot fi anihilate.

  Folositi tribunalele, folositi judecatorii, folositi Constitutia tarii,
  folositi societatile medicale si legile tarii pentru promovarea scopurilor noastre.

  Creati haos prin psihopolitica. Lasati natiunea fara conducatori. Ucideti-i pe dusmanii nostri, eliminati-i prin metodele cunoscute. SI aduceti pe pamant, prin globalizare, cea mai desavarsita pace pe care a cunoscut-o vreodata omul.”

  Creind in sanul opiniei publice convingerea ca integritatea mentala a unei persoane incomode este discutabila, putem sa discreditam si sa anihilam toate scopurile si activitatile acelei persoane.

  Una dintre misiunile de prima importanta ale psihopoliticianului este sa faca astfel incat rezistenta impotriva globalizarii sa fie asimilata cu nebunia.
  Trebuie sa facem astfel incat definitia dementei – varietatea paranoia – sa sune asa: „Un paranoic crede ca este atacat de extraterestri ”. In felul acesta, dintr-odata, suportul individului care ataca globalizarea si europenizarea se va prabusi si va pieri.

  Cand se reorganizeaza atasamentele, trebuie sa avem o buna intelegere a caracterului lor.
  – la orice animal, primul atasament este fata de sine insusi. Acest atasament se poate distruge vanandu-i greselile pe care le face acesta, aratandu-i ca nu are memorie, nu poate actiona si nu se
  poate increde in sine,minimalizandu-l permanent si scazandu-i stima de sine.

  -al doilea atasament este fata de grupul familial, fata de parinti, frati si surori. Acesta se distruge prin pierderea independentei economice a familiei, prin distrugerea fabricilor, prin diminuarea valorii casatoriei, si incurajarea comportamentelor sexuale nefiresti-LGBT,prin facilitarea divortului si printrecerea copiilor – ori de cate ori este posibil – in grija statului.

  – urmatorul atasament este fata de prieteni si de mediul local. Acesta se distruge prin subminarea imaginii in societate a individului si prin dezvaluirea de catre martori falsi sau de catre autoritatile orasenesti sau satesti locale a unor pretinse fapte si atitudini antisociale sau imorale.

  – un alt atasament este fata de stat si, in interesul telurilor globalismului, acesta este unicul atasament care trebue sa existe din momentul in care statul este minimalizat si acaparat ca stat global. Pentru distrugerea atasamentului fata de stat se vor reduce treptat,total daca se poate fara declansarea
  revoltei poporului, masurile de protectie sociala constitutionale denigrandu-le si discreditandu-le ca pomeni sociale,se vor pune in aplicare tot felul de interdictii si proceduri birocratice pt . libera initiativa asupra tinerilor cu scopul de a-i lipsi de drepturi ca membri ai statului liber si suveran ,de a ii tine in neputinta si inutilitate sociala si a le castiga atasamentul fata de
  miscarea de integrare europeana si globala, fagaduindu-li-se o soarta mai bunasi garantarea libertatilor sub autoritatea Uniunii Europene.
  Adica noi cream criza imputabila altora şi tot noi venim ,salvatori cu solutia.

  Interzicand cetatenilor unei tari suverane accesul usor la justitie ,prin taxe si amanari inutile, lansand si sprijinind propaganda de distrugere a caminului familial,si legalizarea drepturilor persoanelor cu comportamente sexuale deviante, provocand o permanenta delincventa juvenila, impunand asupra statului
  tot felul de practici de indepartare a copilului de el, se va crea in cele din urma, haosul necesar instaurarii Noii Ordini Mondiale.

  Sub masca dulceaga a grijii fata de copii, se vor emite legi
  ferme privind activitatile cele mai uzuale prestate de copii, ca mijloc optim de interzicere a oricarui drept al copilului in societate. Interzicandu-i dreptul de a castiga bani si de a-si ajuta familia, impunandu-i o dependenta nedorita fata de un parinte ratat social, aranjand prin alte mijloace ca parintele sa se afle tot timpul in saracie, copilul poate fi atras spre revolta din anii adolescentei,si plecarea fetelor la cele mai crude varste spre tarile noastre. Din aceasta va rezulta delincventa si pierzania lor.

  Facand ca drogurile de tot felul sa fie usor accesibile, oferind adolescentului alcool, laudandu-i nebuniile, stimulandu-l prin literatura pornografica si facand reclama la practicile sexuale „moderniste”, activistul psihopolitic globalist poate crea atitudinea necesara de haos, trandavie si inutilitate pe terenul
  careia se va implanta solutia ce-i va oferi adolescentului libertate deplina pretutindeni: libertatea de circulatie si fuga de acasa .

  Daca am putea sa distrugem efectiv mandria nationala si patriotismul unei singure generatii, aceasta ar insemna victoria noastra asupra tarii respective.
  Prin urmare, trebuie sa existe o propaganda permanenta in tarile vizate pentru subminarea atasamentului cetatenilor, in general, si al adolescentilor in special.”

  Nu credeţi că majoritatea speţelor propagandistice şi manipulatorii din acest ” Îndreptar spre pierzanie al Naţiunilor” sunt deja întâlnite în România ?
  În ce-a mai rămas din ea ?! :mrgreen:
  P.S.
  Şi dacă Victor Viorel Ponta a refuzat să participe la acest monstruos plan ?
  Este singurul motiv pentru care mă abţin să-l critic, aşa cum văd că o fac mai toţi cei care-l lăudau. Atunci prea mult, acum dimpotrivă !
  Mi-a plăcut felul în care sunt amintiţi aici, cam toţi propagandiştii mass media :
  „activişti psihopolitici globalişti” ! 🙄
  Eu le-aş spune altfel, dar cu siguranţă s-ar supăra 😉
  Deşi n-ar avea de ce :
  Că asta sunt !
  Nişte ……

 24. 27 Adrian B. august 10, 2015 la 6:40 pm

  🙂

  S.O. Vîntu: Oprea-Gabi minte mică, Blaga – atunci cînd nu e beat, e nostalgic, Gorghiu – are ceva în cap: croiul şi trena viitoarei rochii de mireasă

  Sorin_Ovidiu_Vantu

  Controversatul om de afaceri, Sorin Ovidiu Vîntu, revine cu o nouă postare pe blogul său personal, caracterizîndu-i în termeni duri pe liderii politici româneşti.

  „După foarte mulţi ani în care am fost nu doar spectator al vieţii economice, sociale şi politice a României, azi trăiesc o stare de graţie“.

  „Şi asta nu numai datorită faptului că este ziua Graţielei – mereu surprinzătoarea mea nevastă -, nu numai pentru că este o zi superbă de vară, nu numai fiindcă am această pauză între «mandate» şi pot hălădui prin dedesubturile «amantei» mele de aproape două decenii – prin zăluda de Deltă a Dunării – şi nici ca urmare a numărului imens de tineri care achiesează la modelul politic pe care l-am propus. Motivul este speranţa că începe să se întîmple şi la noi ceva bun. În ultimii 20 de ani, România a traversat momente dramatice din punct de vedere economic, generate de politici guvernamentale total eronate, de o legislaţie indecisă şi adesea indecentă prin desuetudinea ei, sau de conjuncturi internaţionale defavorabile. Toate aceste momente au putut fi depăşite datorită unui singur om – Mugur Isărescu – un personaj providenţial aflat mereu la locul potrivit în momentul potrivit. După cum v-aţi dat seama, nu prea am obiceiul să laud, scopul ieşirilor mele în spaţiul virtual fiind acela de a arăta invaliditatea sistemului politic actual şi a pleda înlocuirea lui cu o altă organizare, avînd convingerea că schimbarea profundă este singurul mod prin care România poate deveni o ţară respirabilă şi ofertantă pentru destinele tuturor locuitorilor ei, că numai prin această transformare îi putem aduce înapoi pe cei care au părăsit-o şi îi putem întoarce din drum pe cei care vor s-o abandoneze. Nimic nu se poate construi fără inteligenţa, creativitatea, calificarea şi entuziasmul lor. Pot veni în ţară investitori cu trilioane de euro, fără forţa de muncă a românilor, va fi degeaba. Aşadar, nu dintr-un patriotism ieftin sau din cine ştie ce interese politicianiste absconse am lansat şi susţin acest proiect, ci dintr-un calcul rece, un calcul de om de afaceri: eu nu pot ridica în condiţiile de acum un business serios în România din lipsă de forţă de muncă şi superior calificată, şi necostisitoare salarial – tip de forţă de muncă pe care astăzi şi-o împart multinaţionalele şi de aici, şi de peste hotare -, nu am cum să-mi vînd produsele dacă populaţia este bătrînă şi săracă, nu am cum să mă bucur de realizările mele într-o ţară cu oameni trişti şi îndobitociţi de un sistem imund şi corupt. Revin după această digresiune la subiectul iniţial, şi anume la ce a reuşit să-mi trezească speranţa legată de viitorul acestei ţări. Înfiinţarea Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială, sub conducerea lui Mugur Isărescu, va pune în mişcare expertiza reală a poate celui mai important „think tank” românesc de dupa Revoluţie în domeniul macroeconomic. Vom scăpa în sfîrşit de tipul de gîndire conexat ciclurilor electorale, vom putea avea o strategie pe termen mediu şi lung, vom avea cu adevărat pe cineva care gîndeşte şi acţionează strict profesionist. Evident, acest lucru nu putea fi făcut fără o decizie politică superioară, decizie care nu avea cum să vină de la Ponta, un tînăr cu reale însuşiri de politician, dar care nu are forţa lăuntrică necesară să reziste la presiuni şi pe care tovărăşia cu un specimen ca Ghiţă l-a vulnerabilizat penal. Deci, cu problemele pe care le are, nu poate gîndi dincolo de următorul Dosar Penal care urmează să-i fie adus la cunoştinţă, dosarul cu Şova fiind uvertura operei. „Gabi minte mică”, aşa cum arată şi „supranumele”, este mult prea ocupat să-şi trimită amanta pe la diverse saloane de masaj, însoţită de escorte aparţinînd prăvăliei pe care o conduce, sau dînd spectacole de un cabotinism de-a dreptul primitiv pe la căpătîiul unui poliţist de care în realitate i se fîlfîie (chestia aia cu „Noi nu lăsăm pe nimeni în urmă!” a fost absolut epocală). Deci, gaga asta din pleistocen, plin de botox şi citate din filmele americane din categoria C nu avea cum să realizeze importanţa unei asemenea comisii. Dragnea, proaspăt uns erzatz de preşedinte, îşi toacă banii de pensie (cît de elegant am evitat cu Vîntul şpaga!) cu o jună arătoasă, prin Brazilia, în loc să-şi marcheze teritoriul. Deci, îl eliminăm şi pe ăsta din cercul celor bănuiţi de inteligenţă vizionară (a fost o vreme cînd îl creditam cu această însuşire). Blaga, atunci cînd nu e beat, e nostalgic, şi cînd nu-i nostalgic, e nervos, iar doamna Gorghiu (cu accent grav pe vocala O, e corect, doamnă?) are şi dumneaei, în sfîrşit, ceva în cap: croiul şi trena viitoarei rochii de mireasă. Eliminînd personajele mai sus pomenite, singurul care putea să aprobe aşa ceva rămîne Iohannis. Tocmai cînd îl suspectam că îşi consuma a 9-a luna de miere cu doamna sa prin vilele de un gust îndoielnic ale predecesorilor săi, m-a izbit această informaţie. Punînd cap la cap strategia de apărare a ţării cu înfiinţarea acestei comisii, am realizat că ele fac parte dintr-un plan mai amplu elaborat cu grijă şi pus în practică „pas cu pas”.

  O strategie menită să pună România pe un drum al normalităţii şi al predictibilităţii, indiferent de fauna politică ce fojgăieşte prin cimitirele lui Vîlcov şi puşcăriile Patriei. Dacă analiza mea este corectă, atunci sloganul de campanie al lui Iohannis – „România lucrului bine făcut” – se umple de conţinut, un conţinut dătător de speranţe reale românilor de pretutindeni, iar el va deveni, alături de Isărescu, Constantinescu, Iliescu, Năstase şi Ţiriac, unul dintre foarte puţinele modele pe care România le-a dat în ultimii 25 de ani. Isărescu – modelul aristocrat al profesionistului vizionar şi iubitor de ţară. Constantinescu – modelul demnităţii, al onestităţii şi al bunului-simţ. Iliescu – modelul omului care nu-şi trădează idealurile (mulţi cretini din PSD nu realizează faptul că el este cel care îi legitimează că partid de stînga). Năstase – modelul bărbatului de stat. Ţiriac – modelul omului de afaceri, tenace, curajos, sobru, răbdător şi fără ifose.

  Aceste modele au păcatele lor, greşeli care le pot fi imputate, dar în nici un caz de tot felul de neica nimeni care încearcă să-şi construiască o imagine lovind în aceste valori ale naţiei noastre. Prin ceea ce au făcut şi încă fac, oamenii aceştia se constituie în modele pentru generaţia de politicieni şi oameni de afaceri care vine din urmă. Aici, în această galerie cu modele, se va situa şi Klaus Iohannis, dacă va reuşi să transforme ceea ce astăzi este o colonie căzută într-o formă de autodispreţ destructiv în ceea ce însemnă România în perioada interbelică”. (S.O.V.)

 25. 28 Luminița Arhire august 11, 2015 la 12:10 am

  Dintre ”greii” jurnalismului românesc, în ceea ce privește stilul , coerența și utilizarea limbii române, Cornel Nistorescu este unul dintre editorialiștii digerabili.

  Asta nu înseamnă că nu sunt de multe ori în dezacord cu opiniile domniei-sale . E drept că este , însă , un dezacord mult mai suportabil decât starea de tristețe greațoasă, ca o mahmureală, pe care mi-o lasă mai mereu creațiile lui Gabriel Liiceanu sau scremutele producții, de-o înspâimântătoare naivitate schematică, ale lui Andrei Cornea.

  Subiectul editorialului de astăzi al lui Cornel Nistorescu este condamnarea lui Dan Voiculescu, utilizând instrumentul scandalos Emilian Eva, ex-procuror de senzație. Iată ce găsim spre finalul analizei sale:

  ”Nu vreau să-l apăr pe Dan Voiculescu. … Dar în condamnarea sa, pentru a face o demonstraţie de justiţie, statul român a pornit un mecanism pe care nu cred să-l mai poată opri… Cu aşa JUSTIȚIE şi PRESĂ, cu aşa opoziţie şi libertate garantată, oricine poate fi împins pe urmele multora din penitenciare”.

  Are dreptate Cornel Nistorescu. Până la JUSTIȚIA INDEPENDENTĂ , cu așa o PRESĂ, drumul spre pușcărie al oricui se află- spre nefericirea sa- pe listă, este oricum pietruit, asfaltat sau, uneori, direct autostradă.

  Să vedem însă ce scria Conel Nistorescu pe 3 august 2014, cu două zile înainte de condamnarea lui Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare cu executare:

  ”De o săptămână şi ceva, Antena 3, de dimineaţa până seara, joacă rolul de apărător al patronului spiritual al Antenelor…
  Argumentele lui Dan Voiculescu în dosarul ICA, istoricul privatizării, nenumărate puncte de vedere, toate având ca miez nevinovăţia lui Dan Voiculescu, toate, de dimineaţa până seara, se leagă într-un demers partizan pe seama unui proces pe cale de a fi judecat. Mai zilele trecute, de dimineaţa până seara, nu se mai schimbau decât moderatorii. Subiectul şi argumentele rămâneau aceleaşi, adunându-se toate într-o presiune pe seama justiţiei.
  Întrebarea mea este una simplă. Mai este apărarea patronului …o cauză jurnalistică? Adică etică şi profesională…
  Dincolo de implicarea Antenei 3 în apărarea patronului sau a familiei acestuia, situaţia ne obligă la o dezbatere de fond. Prin această dezbatere publică ar putea trece o cale de salvare a tuturor mijloacelor de comunicare în masă, ajunse în situaţia de a lucra mai mult la comandă.”

  Cornel Nistorescu nu vedea , acum un an, decât sâcâitorul demers al Antenei 3 de a susține, pe toate vocile , că PROCESUL VOICULESCU este profund viciat. Nu vedea că, pe partea cealaltă , TOT RESTUL PRESEI , formând un organism compact, trâmbița, de 100 de ori mai puternic, arestarea lui Voiculescu. Nu vedea deloc, dar deloc, ceea ce și un ciclop afectat de cataractă ar fi văzut. În schimb, vede acum…și sesizează brusc și contribuția neprețuită a presei , care a pregătit minunat terenul și a pus la macerat cauza.

  Și-acum, să aruncăm un ochi și peste considerațiunile așternute pe NET de același Cornel Nistorescu în 2012, la câteva zile după condamnarea lui Adrian Năstase:

  „Am luptat pentru democraţie şi pentru statul de drept. Nu putem face acelaşi lucru şi împotrivă. Ani la rând am considerat justiţia ca fiind principala vinovată de slăbiciunile statului de drept.
  Acum, când el dă PRIMELE SEMNE VIGUROASE DE EXISTENȚĂ , presa nu se poate aşeza în fruntea mulţimilor surescitate pentru a le conduce împotrivă şi pentru a transforma cititorii şi telespectatorii în cel mai periculos adversar al aceluiaşi stat de drept.
  Ni l-am DORIT ATÂT DE MULT încât ar fi de-a dreptul absurd să devenim şi purtătorii de steag împotriva lui. Să trecem peste noapte de la acuzele aduse Justiţiei la mitinguri de contestare a sentinţelor definitive mi se pare mult prea periculos. Riscul este enorm. România ar putea deveni prima ţară din lume în care populaţia să se transforme, sub conducerea ziariştilor şi a moderatorilor, în principalul adversar al statului de drept.”

  Păi , dragă Cornel Nistorescu, de ce te plângi acum de PRESĂ și JUSTIȚIE, când , cu trei ani în urmă, erai convins că indiferent ce decizie scandaloasă ar lua JUSTIȚIA, înțeleapta PRESĂ nu -și poate asuma rolul de a-și informa responsabil cititorii, pentru ca nu cumva să-i provoace vreo jenă existențială STATULUI DE DREPT?

  Mai este puțin timp, Cornel Nistorescu , până când , cu jumătate de gură ne vei dezvălui și ultima ta revelație: că o condamnare la pedeapsa cu închisoare, fără nici o probă, fără nici un denunț, fără nici un martor dintre cei 970 ai acuzării care să declare ceva incriminator la adresa inculpatului , este o mare porcărie, împotriva căreia presa ERA CHEMATĂ, dacă ar fi fost cu adevărat presă, să se aşeze în fruntea mulţimilor surescitate pentru a-i retrage mandatul acestui dezolant STAT DE DREPT, ale cărui PRIME SEMNE VIGUROASE DE EXISTENȚĂ au fost orăcăielile sufocate ale unui făt profund malformat.

 26. 29 blogideologic august 11, 2015 la 7:01 am

  Google se restructurează şi devine Alphabet Inc., avându-l patron pe SUNDAR PICHAI. http://siliconvalley.blog.lemonde.fr/2015/08/10/google-devient-alphabet/

 27. 30 blogideologic august 11, 2015 la 7:05 am

  SOV spune : „Isărescu – modelul aristocrat al profesionistului vizionar şi iubitor de ţară.” Să rîd?

 28. 31 Maus Fransz august 11, 2015 la 7:21 am

  Am mari indoieli ca un „drum al voievozilor”, presupunand, banuiesc, statui ale domnilor romani, din loc in loc, ar ajuta la punerea in valoare a ramasitelor istorice dintr-un judet. Mai degraba cred ca reconditionarea ramasitelor respective, scoaterea lor din stadiul de vestigii, ar fi de mai mare succes. Totusi, ideea ca un numar cat mai mare de localitati sa aiba monumente mi se pare o idee buna, chiar daca ea nu se inscrie in ideea directoare enuntata. Referitor la creatia artistica in sine, ea permite parafrazarea unei fraze din domeniul auto si anume „de ce o masina ieftina trebuie sa arate ieftin?”: de ce o statuie comunala trebuie sa arate comunal? Dupa un proiect cu Stefan cel Mare ftizic si luptatorul anticomunist cartof in frigare, iata un Cuza halterofil: picioare scurte, umeri largi. Sabia tinuta smechereste doar sprijinita de mana si diagonala necalcata. In schimb,pieptul si gatul blindate cu stele si cruci e clar ca un glonte nu poate trece pe acolo. Destul de clar ca artistul nu isi asuma cine stie ce risc in materie de echilibru al statuii, iar centrul de greutate este cu siguranta suficient de jos. Fara sa insemne un consum inutil de bronz, avem de-a face (opinia mea) cu o creatie artistica mediocra. Cum ziceam, comunala. Dar trebuie si sculptorii sa traiasca.

 29. 32 Maus Fransz august 11, 2015 la 7:32 am

  Dumnezeule, ce declaratii neglijente a ajuns sa faca dl Ponta! „Nu-mi cereţi un comentariu politic, că sunt tehnocrat, dar am atâta experienţă, sunt singurul premier care a trăit cu doi preşedinţi”. Dar oare cum s-ar descurca dl Ponta daca i s-ar cere un comentariu tehnocratic? Iar ultimele vorbe sunt pur si simplu devastatoare: eu credeam ca a trait cu nevasta-sa.

 30. 33 blogideologic august 11, 2015 la 8:11 am

  Spre deosebire de abilul cizmar oltean Nicolae Ceauşescu, patricianul saxon Klaus Iohannis, ajuns –nu ştiu cum, dar până la urmă bănuiesc că totul s-a făcut pe bază de “revoluţie”- preşedintele României, n-are măcar cea mai vagă urmă de preocupare intelectuală pentru România. Certamente că individul acesta cu spirit rigid n-a citit Echilibrul între antiteze, cartea centrală de ideologie românească, dar nu s-a interesat nici măcar de vizita ideologului germanist Keyserling în România. Îl citez pe Dan CIACHIR: +Sosit în 1927 în vizită în România, Hermann von Keyserling, filosoful balt care înfiinţase o Şcoală de înţelepciune la Darmstadt şi care spusese că „drumul cel mai scurt către tine însuţi este o călătorie în jurul lumii”, după ce o întreprinsese, a rămas impresionat tocmai de acest specific al Bucureştilor, de ţuică şi de lăutarii săi, constatând că numai din România ar putea renaşte Bizanţul. Întors acasă, ne-a consacrat pagini pline de simpatie în „Analiza spectrală a Europei”. Vizita lui Keyserling la Bucureşti a bucurat cercurile intelectuale şi mondene ale oraşului şi a fost pe larg consemnată în presă. Poate pentru că fusese oaspetele lui Nichifor Crainic, sub aparenţa unui „laudatio”, Nae Ionescu a scris atunci, sub titlul „Keyserling”, un pamflet subţire, răutăcios, meşteşugit. Oricum, nemeritat.+

 31. 34 serbanfl august 11, 2015 la 8:52 am

  @Adrian B.
  august 9, 2015 la 3:06 pm
  „Exista vreo diferenta intre Genica Boierica si Victor Ponta ?
  Daca ma intrebati pe mine , eu zic ca NU .”
  @Adrian B.
  august 10, 2015 la 4:21 pm
  „Cam asa arata politica economica 🙂 a Guvernului Ponta : impozite , taxe , securisme , japca , delatiuni , teroare .”
  Chiar dacă încerci să te ascunzi citind diverse surse, reaua credință este vizibilă și, fi sigur, răsplata îți va venii, căci așa spune experiența populară – Dumnezeu nu dă cu parul, dar dă!
  Nu crezi? Nici Dan Voiculescu n-a crezut în 2004, dar și-a încasat-o, total nevinovat, în 2014!

 32. 35 ZeV august 11, 2015 la 11:14 am

  Maus Fransz
  august 11, 2015 la 7:32 am

  Victor Ponta a fost magistral. Prin pozitionarea sa, a dat cu flit unor partide politice caragialesti, care, dupa ce au aprobat (prin grupurile lor parlamentare) Codul Fiscal, se invita reciproc…la negocieri. Sa ce ? Absolut penibil.
  Bravo, Ponta, pentru ca te-ai delimitat de partide.
  Si inca ceva: Sper sa candideze si doamna de fier (Rovana Plumb) la sefia PSD (daca nu cumva o va face preferata mea Corina Cretu). Spre deosebire de condamnatul Dragnea, distinsa doamna nu are ce sa-si reproseze din punctul de vedere al respectarii legii. Si nici al activitatii la guvern.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: