Ce mai fac puterile statului?

 

images-1

 

Conform Constitutiei României, „Statul se organizează potrivit principiului separatiei si echilibrului puterilor – legislativă, executivă si judecătorească – in cadrul democratiei constitutionale” (art. 1 para.4). Constitutia stabileste, deci, că cele trei puteri sunt separate dar se află in „echilibru”. Lucrul ăsta nu e prea clar. Intr-o interpretare simplistă, pornind de la ordinea enumerării, ar părea că puterea legislativă ar fi cea mai importantă iar puterea judecătorească ar fi la urmă. O astfel de concluzie nu poate fi acceptată in Statul de drept.  Mai ales că multi vor spune că puterea legislativă este controlată de Curtea Constitutională (poate că la o viitoare revizuire a Constitutiei, Curtea Constitutională ar putea să fie prevăzută ca o a patra putere a statului?!). La rândul său, guvernul este controlat de parlament. Oricum, ele se ceartă intre ele si amandouă sunt controlate de justitie. In cadrul Statului de drept, puterea judecătorească este independentă, CSM-ul, un fel de CSAT al justitiei, fiind cel care veghează la independenta sa. Celelate două puteri sunt, deci, mai putin independente, ele fiind un fel de parteneri ai justitiei.

Sigur că, in cadrul independentei justitiei, există mai multe autonomii, spre exemplu cea a DNA si cea a DIICOT, care insă se pot aresta una pe alta, fără a mai trece pe la Procurorul general. De aceea există si trei legi distincte – cea a organizării judecătoresti, cea a DNA si cea a DIICOT. Si, de aceea, nu există o lege a Ministerului Public.

Pentru că nu s-a dorit, anul trecut, revizuirea Constitutiei, se face, acum, pe sest, Mica revizuire, pentru a se redefini „echilibrul” intre cele două componente ale Executivului – presedinte si guvern. De aceea, a fost adoptată Strategia Natională de Apărare. E vorba de apărarea interesului national, ceea ce inseamnă că CSAT va deveni primul guvern al tării, ocupându-se de toate lucrurile importante, inclusiv de invătământ si de sănătate, guvernul urmând să se ocupe de celelalte. In acest fel, nu mai este nevoie, in anii urmatori, de revizuirea, propriu-zisă, noi avand posibilitatea sa ne ocupam,  in liniste, de crizele politice. Acestea ne vor tine ocupati pana cand capitalul strain se va fi instalat definitiv. Castigul va fi ca, intre timp, noi vom fi dobandit valorile si principiile occidentale.

LEGENDA ilustratiei: femeia din imagine tine in talgerele balantei Parlamentul si Guvernul si face justitie cu sabia.

52 Răspunsuri to “Ce mai fac puterile statului?”


 1. 1 Luminița Arhire iulie 16, 2015 la 9:08 am

  Adrian B.iulie 15, 2015 la 6:28 pm

  Nu, n-aș putea. Nu vă citesc opera. Uneori îmi sar în ochi niște afirmații care mă revoltă și atunci vă răspund cu ”materialul clientului”, deoarece există din belșug; nu fac eforturi să caut, pur și simplu ”culeg” din ceea ce atârnă pe ”crengi” din abundență.

  Cred că sunteți unicul care vă amuzați ”la maxim” recitindu-vă textele. Nu este pic de umor în ”jargoanele” dumneavoastră.

 2. 2 ZeV iulie 16, 2015 la 9:11 am

  Adrian B.
  iulie 15, 2015 la 6:17 pm

  ..Nu-l plange d-ta (cu lacrimi de crocodil) pe Victor Ponta. Mai bine , priveste cu ingrijorare inspre PSD, partid in care influenta maligna a domnului Ion Iliescu este inca notabila.
  Poate dupa ce vor trece anii de interdictie politica pentru domnul Adrian Nastase (sper sa-si pastreze sanatatea inca multi ani), se va mai schimba cateceva, prin partile esentiale.

 3. 4 alice iulie 16, 2015 la 9:32 am

  Excelent, domnule Profesor Nastase! Excelent articolul, infioratoare perspectiva!

 4. 5 blogideologic iulie 16, 2015 la 9:51 am

  Ca să fiu sincer, pe mine mă enervează (şi mereu m-au enervat) salariile şi pensiile nesimţite ale magistraţilor.

 5. 6 29lola iulie 16, 2015 la 9:52 am

  E complicat …
  Am remarcat si eu ca se fac pasi repezi spre reinstalarea monarhiei si diminuarea relevantei politicienilor.

 6. 7 Spiridus iulie 16, 2015 la 9:52 am

  Cine a oprit PSD-ul sa propuna modificarea Constitutiei, dupa ce a preluat puterea?
  Raspuns: alte prioritati (eliminarea graduala a PNL de la guvernare, sau macar marginalizarea acestuia, redirectionarea jafului in favoarea sponsorilor partidului, problemele din justitie, interesele de grup etc etc etc).
  Sa propuna PSD, acum, ceva nu prea se intrevede. Trebuie mai intai sa isi rezolve problemele de menisc, cap (conducere adica) etc.
  Schimbarea Constitutiei va fi facuta odata cu autostrazile care vor fi construite. Adica la Sfantul Asteapta!

 7. 8 blogideologic iulie 16, 2015 la 10:02 am

  François Hollande a propus pe 14 iulie crearea unui „guvern economic european”.

 8. 9 ZeV iulie 16, 2015 la 11:21 am

  Spiridus
  iulie 16, 2015 la 9:52 am

  ,,Cine a oprit PSD-ul sa propuna modificarea Constitutiei, dupa ce a preluat puterea?”

  Prietene…nu te supara, dar daca vrei sa scapi de amprenta ineptiei potentiale, incearca sa renunti la propaganda ieftina de partid, nedemna de acest blog de elita.
  Daca mintea dumitale a plecat in vacanta, sa fii sanatos, dar, in calitate de coleg, mai simt obligat sa-ti las pe aceasta pagina (pentru momentul revenirii la realitate), amanuntul semnificativ ca PSD a initiat demult, impreuna cu PNL (incadrul USL), proiectul de revizuire a Constitutiei.
  Proiectul, construit in cadrul Comisiei de revizuire a Constitutiei sub conducerea domnului Crin Antonescu (co-presedinte al USL), este aproape finalizat, luand act de toate obiectiunile emise de diversele institutii interne si internationale implicate in acest demers legitim si atat de necesar.
  Nu mai reamintesc motivele principale care au stat la baza propunerilor de revizuire, deoarece, chiar in aceste zile se vede cat sunt ele de justificate. (Z)
  Cel putin asa spuneau alegatorilor din 2012, atat pesedistii, cat si penelistii.
  Deci, care ar fi sensul ca PSD sa initieze un alt proiect, care, culmea, sa-l dubleze pe cel a actualui PNL (care nu mai recunoaste nimic din pasii parcursi pana acum) ?
  Grea e politica , mai liberalilor…de buzunar si de conjuctura. Dar, va invidiez nitel, deoarece nu trebuie sa (mai) faceti niciun efort mental. Doar sa spuneti DA si/sau NU, functie de situatie. E suficient un telefon la doamna Merkel si va sufla ea (tot) la ureche… (Z)
  ps
  Este jenant sa vorbesti, tu ca pede-liberal, de problemele in justitie ale (altor) politiceni si despre jaful institutionalizat , atunci cand in jurul tau ploua cu ANRP-uri, ASTRE, Microsoft-uri, EADS-uri, primari bogati de sectoare ,CET-uri vandute pe nimic, fonduri irosite pe investitii inutile si bani negri de campanie electorala far’de numar.
  Chiar este de-a dreptul amuzant, sa compari 41000 euro incasati de Ponta de la o firma privata, cu sutele de milioane sustrase din bugetul si patrimoniul statului de potentatii dreptei pepeiste.
  Eu, nici drogat sau beat mort, n-as fi in stare sa scriu comentarii atat de nastrusnice ca ale dumitale. ,,Felicitari”, fost prieten din USL.
  Prin tot ce scrii, de fapt, ne ajuti.
  (Z)

 9. 10 Cris iulie 16, 2015 la 12:27 pm

  Uaaau! M-a-gis-tral! Ma-gis-tral!

 10. 11 Fragmentarium Politic iulie 16, 2015 la 12:39 pm

  Demisia premierului Victor Ponta: Democratia si scrutinurile fac coabitarea. Presedintele Klaus Iohannis si dreapta politica sunt foarte aproape de a obtine puterea totala. Urmarind pas cu pas scoaterea din joc a liderilor stangii si instaurarea monopolului pe esichierul politic, cercul este pe cale sa se inchida. Ar mai fi doi pasi pana la atingerea scopului, obtinerea demisiei premierului Victor Ponta si castigarea unei noi majoritati electorale. Lucrurile nu sunt atat de simple, practic cei doi pasi sunt si cei mai grei, avand in vedere o serie de conditionari de separatia puterilor, electorale, constitutionale si juridice. Cele doua ramuri ale puterii executive sunt egale, ca partajare de atributii, inclusiv ca salarizare, si independente, ca functionare. Coabitarea lor a fost hotarata prin alegeri parlamentare si prezidentiale, prin urmare nu poate inceta decat prin aceleasi proceduri democratice. Afirmatia “mi-i doresc la guvernare”, facuta de Iohannis, cu referire la liberali, este cel mult un moft caragialesc, in plan personal, dar nedemocratic, in cel politic, daca nu este efectul unei noi majoritati, printr-o noua coalitie sau prin noi alegeri. De ce si-ar da Victor Ponta demisia, cunoscand ca pana la a fi demonstrata orice acuzatie este o ipoteza, nemaivorbind de calomnie politica, de proces de intentie politic sau, daca nu va fi dovedita, de ajungerea la guvernare prin mijloace josnice, mincinoase a unor neaveniti? Raspunsul il aflam in declaratia de miercuri a premierului Ponta, la B1 TV, ca si-ar da demisia de la sefia Guvernului daca succesorul ar fi din coalitie si daca in acest sens ar semna un acord cu presedintele Iohannis. Cand ambitiile de putere blocheaza coabitarea dintre premier si presedinte (respingerea propunerii de ministru la Transporturi, nepromulgarea Codului Fiscal etc.), scrupulele politice cer o reactie, un compromis rational. Unilateral, Victor Ponta poate renunta la pozitia de premier, dar coabitarea presedintelui Iohannis nu este cu premierul, ci cu guvernul si cu majoritatea parlamentara, care, dupa raportul net de forte de la ultima motiune, nu vor putea fi schimbate decat printr-un alt scrutin parlamentar. Acordul pe care-l cere Ponta este de respectare a scrutinurilor care au decis coabitarea, deci de continuitate pana la noi alegeri, dar si de garantare a stabilitatii si cresterii, cele doua valori ale celei mai bune guvernari democratice. Declaratia lui Ponta deschide, teoretic in acest moment, calea spre penultimul pas al strategiei “pas cu pas”. In functie de la ce formatiune din coalitie va fi noul premier, de la UNPR sau de la ALDE, am putea asista la o formula edulcorata a coabitarii, cu un premier de dreapta si un guvern majoritar de stanga. Deci, pentru a fi clar, coabitarea a facut-o electoratul si tot el o va desface, daca va crede de cuviinta, iar acordul de care este conditionata demisia este de continuitate, de stabilitate si de crestere. Pentru PSD, se pun trei probleme dupa retragerea lui Victor Ponta de la sefia formatiunii. Prima, de continuitate, ca si in cazul guvernarii, expertiza fostului, de-acum, sef de partid va fi la dispozitia echipei de leadership, care va trebui sa-si assume o conducere colegiala, in noile conditii, interimare. A doua, de unitate, si cred ca alegerea unanima a Rovanei Plumb ca presedinte interimar este cel mai puternic semnal in acest sens. Cel mai mare partid trebuie sa fie si cel mai unit, marimea si unitatea il fac si cel mai puternic. A treia, Congresul, convocarea lui va trebui, fireste, sa fie luata in discutie, dar nu cred ca este o urgenta pentru acest an, ar parazita, de altfel, si mesajele de continuitate si de unitate, optima ar fi anul viitor, in preajma incheierii ciclului electoral si de guvernare. Anticipatele sunt, in prezent, doar o idée, o dorinta a PNL, daca vor fi sa fie, se va actiona in consecinta, nu ar trebui sa fie o tema de panica: faptele fac cea mai buna campanie, iar o strategie castigatoare nu se schimba!

 11. 12 Mikael Tincu iulie 16, 2015 la 12:50 pm

  E vorba despre lovitura de stat cu sprijin strain si o dictatura militara. Nu suntem Siria sa ne deranjeze ISIS dar nu suntem nici Franta ca sa se lucreze cu perdea. Asa ca se lucreaza dupa o reteta sud-americana cu elemente din lupta anti-coruptie din Italia. Avem consilieri straini si parteriate cu anumite tari, care de fapt nu ne ajuta la nimic. Interesant este o paralela cu regimul Antonescu 1941 fiind de fapt 2012 si 1944 fiind un 2016 in timpul alegerilor.
  Cat despre capitalul strain nu cred ca trebuie sa ne temem de europeni. Iar ceilalti nu au nevoie de Romania astazi.
  off topic Stiti cine i-a urat mult succes in inchisoare profesorului Voiculescu cu citeva luni sau poate un an inainte de condamnare? Cei de la Vocea Rusiei prin Valentin Mandrasescu. De ce? Pentru ca nu a vrut in 2012 sa joace un rol de Victor Orban al Romaniei. Asta ca sa nu ne mai amagim cu influenta SRI in societate.

 12. 13 Ghita Bizonu' iulie 16, 2015 la 1:09 pm

  ZeV(zecule!)

  PSD, partid in care influenta maligna a domnului Ion Iliescu este inca notabila Ca cuj sa iti zic ma ala care ai votata Basescu PSD era partidul in care dl Ilescu are infuenta si cadn Ponta demonstra impotiva dlui Ilescful si cadn intra si cand devenea presedinte al partidului.
  Mai grav este ca azi daca cei 2 candideaza in nume propriu … cred ca dl Ilescu ar primi mai multe voturi decat Ponta ..
  Cum sa iti mai zic :daca nu va place PSD mergeti naibi la PMP! Patidul se va descurca si fara voi …

 13. 14 Ghita Bizonu' iulie 16, 2015 la 1:34 pm

  A scuzele mele. Tuituro mai putin ZeV(cecului).
  Nu stiu cum dar marele [partizan pontist , ala care inbeta un PAP incare eu as fi papa nu a observat ca in sustinerile referitaire la coruptioe sio centrale electrice sunt niste suprapuneri ciudate . Sau ca atunci cadn Predoiu acuza ca Victor Ponta a crescut datoria guvernmentală cu 15 miliarde de euro eu sunt acela care a gasit docomnetele lu BNR care arata ca datoria a scazut cu 1 816 milioane euroi fata de 31 dec 2012 ….

  Asa ca am o nelamurie: ZeV asta este doar zevzec sau altceva?!!

  A da.. am mai cautat :
  Datoria externă a României la 31 mai 2010 şi serviciul datoriei externe în perioada ianuarie-mai 2010
  Sold la 31.12.2009 : 80 200 Sold la Sold la 31.05.2010p 87 084

  Datoria externă a României la 31 mai 2011 şi serviciul datoriei externe în perioada ianuarie – mai 2011

  Sold la 31.12.2010r : 90 908 Sold la 31.05.2011p 94 719

  Nu uitati la Sold la 31.12.2012p Total datorie externă : 98 968

  Predoiu si gasca arunca pisica maorta in crutea lu Ponta , eu cica papa al PAPismului caut si gasesc cifrele dar marele admirator si amic al lu Pnta gaseste influenta nefasta a dlui Iliescu. Nefasta ptr prosti as zice eu…

  A da. pitri prelua datele alera. Sunt de la BNR . Cadn auziti cititi pe unu ca el stie zice=ti ca BNR stie mai bine decat el sau predoiu care a facut varza a lu Cluj din coduri

 14. 15 blogideologic iulie 16, 2015 la 1:58 pm

  Creşte supravegherea electronică, simultan cresc veniturile la Intel, firmă producătoare de servere pentru centrele de date! http://www.nytimes.com/2015/07/16/technology/intel-earnings.html?hpw&rref=technology&action=click&pgtype=Homepage&module=well-region&region=bottom-well&WT.nav=bottom-well&_r=0

 15. 16 Luminita Arhire iulie 16, 2015 la 2:35 pm

  Nu ştiu ce să zic… sunteţi sigur că aveţi informaţii la zi despre puterile statului?

  SRI-ul nu-i putere a statului? Că trebuie să fii totuşi un fel de PUTERE ca să faci din plastilină un preşedinte şi lumea să mai şi aleagă această gogoaşă mofluză permanent, declarată ”MINUNEA DIN NOIEMBRIE” şi “ŢARĂ LUATĂ ÎNAPOI”. Abia acum începe România să vadă că dânsul, neamţul providenţial, si-a luat temeinic notiţe în timpul mandatelor lui Băsescu, şi bifează, prin “remake”-uri succesive, acţiune cu acţiune din istoria glorioasă a ilustrului său predecesor, atent ca nu cumva să rateze vreo boacănă a acestuia.

  Pe urmă, n-o văd în listă pe PRIMA DOAMNĂ ,Carmen, pe numele ei de scenă, deşi, dacă aţi fi puţin atent la ceea ce se întâmplă în România , aţi observa că-i un fel de PUTERE cu fusta deasupra genunchilor, pentru că , altfel, nu-i posibil ca Universul cunoscut să-şi ţină respiraţia şi să se-ascundă-n debara, tremurând, când apare dânsa şi-o umileşte din punct de vedere estetic(!!!) pe tânăra şi superba regină a Spaniei.

  Jean Uncheşelu nu-i PUTERE în stat? Ei, cum dracului să nu fie ! Că de când investighează domnia sa “neşte” afaceri de acum opt ani între două firme particulare, se clatină guverne, se schimbă conduceri de partid, iar bosumflatul de la Cotroceni bate din picior ( fiind vară, nu are paltonul la îndemână) şi bâzîie-n pumni că are ful de aşi cu GUVERNUL LUI în coadă, deşi ceilalţi jucători nu par încă dispuşi să arunce cărţile.

  În fine, mai este şi o PUTERE COLECTIVĂ în stat , formată din EVZ, ADEVĂRUL şi GÂNDUL .ro, HOT NEWS, B1 TV , REALITATEA TV şi alţi puternici care pot să demonstreze oricând, cu probe indubitabile, martori serioşi şi argumente logico-juridice că premierul a furat dintr-un bancomat din Caracal , în timp ce doi chirurgi îi operau genunchiul paradit, într-o clinică din Istambul.

  Puterea , în România este un balaur malformat, cu mai multe capete decât sunt necesare în povestea clasică ; problema acestor capete nu este doar numărul, ci şi diversitatea extraordinară a fizionomiilor lor înşelătoare.

  În mod vizibil, vreo două dintre capetele pe care le recunoşte Constituţia, stau pitite între umeri, aşteptând resemnate atacul la vena jugulară al celorlalte, mai răsărite. Statul se devorează, cu voluptate, pe el însuşi.

 16. 17 Bibicu iulie 16, 2015 la 2:40 pm

  Ce fac puterile statului neputincios mai aflăm din când în când dar ce cred mujicii despre democraţie ar fi de ştiut :

  „Democraţia este încrederea nefondată în înţelepciunea colectivă a prostiei individuale.
  Democrația nu înseamnă numai dreptul de a-i trimite pe toți în p***a mă-sii, dar – și obligația de a pleca acolo, dacă asta vrea majoritatea.

  Democratia se bazeaza pe trei principii: libertatea cuvantului, libertatea cugetului si intelepciunea de a nu le folosi pe cele doua precedente.

  Democratia baga poporul intr-un joc controlat, dar in care poporul nu are controlul asupra jocului.

  Democratia este o superstitie bazata pe statistica.

  Democratia este inlocuita, din ce in ce mai mult, prin demografie si demoscopie.

  Daca votul democratic ne-ar aduce ceva folositor sau vreo schimbare in bine, nu ne-ar mai lasa astia sa votam.

  Votul democratic este alegerea intre lac si put.

  Votul democratic ne garanteaza ca nu vom fi mai bine guvernati decat o meritam.

  Oricarui guvern ii este groaza de democratie.

  Democratia este calea de mijloc, care trece peste tot si nu duce nicaieri.

  Prin vot democratic, va fi ales acela pe care bogatii vor trebui sa-l mituiasca.

  Democratia e ca un slagar pe care toti il canta, dar caruia nimeni nu-i cunoaste textul.

  Democratia este triumful covarsitoarei majoritati asupra covarsitoarei minoritati.

  Democratie este atunci cand vaca are dreptul sa-l aleaga pe acela care o va mulge.

  Democratie este atunci cand turma de oi il conduce pe magar.

  Intr-o democratie, puterea pleaca de la popor, dar ea rar se reintoarce la acesta.

  Inainte de alegerile democratice, ne intreaba pisoiul, catelusul si mielul cam ce ne-am dori de mancare. Dupa alegeri, hotarasc democratic tigrul, lupul si oaia ce vom manca.

  Democratia e ca sexul: daca e buna, e foarte buna. Daca e doar asa si-asa, tot e buna.

  Democratie nu inseamna ca eu sunt egal cu tine, ci ca tu esti egal cu mine.

  Democratie este atunci cand, in acelasi timp, unul baga viteza, iar celalalt franeaza si totusi, nu se intampla niciun accident.

  Democratia este forma politica in care fiecare cetatean primeste ceea ce merita majoritatea.

  Intr-o democratie, ai voie sa alegi intre a vrea ceea ce vrea majoritatea sau a accepta ce-ti dau cei alesi de ea.

  Democratia este ca o bariera: javrele si jigodiile se tarasc pe sub ea, lupii si leii sar peste ea si doar boii si bivolii raman in fata ei.

  Democratia a trebuit inventata pentru a impaca libertatea individuala cu conducerea pluralista.

  Intr-o democratie, este mai important cel care voteaza, decat cel care numara voturile. Intr-o dictatura, e invers.

  Principiul fifty-fifty pe care se bazeaza democratia este bănuiala periodică a faptului că 50% din oameni au dreptate ceva mai mult de 50% din timp.

  Democraţia este abilitatea de a coordona din afara circul din cuşca maimuţelor.

  Democraţia este, mai degraba, o culegere de principii decât o formă de guvernare.

  Democratia garanteaza fiecaruia libertatea cuvantului. Ea nu garanteaza, insa, ca fiecare va fi si ascultat.
  V-A TREBUIT DEMOCRATIE ???”

 17. 18 Cris iulie 16, 2015 la 2:57 pm

  Din Jurnalul lui Constantin Argetoianu (1938):

  În guvern e ceartă de dimineață până seara.
  Se ceartă ai lui Goga cu ai lui Cuza, ăștia doi – cu țărăniștii băgați de rege în guvern; se ceartă Cuza care vânează toată ziua ovrei prin ministere, cu Goga care ar vrea să domolească antisemitismul, de frica străinătății; se ceartă Antonescu cu țivilii pe tema Gărzii de Fier împotriva căreia generalul nu admite nicio ilegalitate…
  Regele începe să-și dea seama de prostia pe care a făcut-o, și se gândește la o nouă formulă, formulă ce va fi, bineînțeles, o nouă prostie.
  Vorba lui Maniu:„Maiestatea Sa nu a terminat încă seria de absurdități pe care e hotărât să le înfăptuiască pe rând”.

  Diversele grupări care s-au asociat în actualul guvern de vicleim au ajuns deja la cuțite.
  Între goghiști, armandiști și cuziști a izbucnit războiul celor trei roze.
  Fiecare grupare și-a închiriat câte o odaie la un otel. În fiecare dintre ele se fumează, se sorb păhăruțe și se șuetează toată noaptea.
  Ziua, „pretenii” se înjură și se bat pe unde pot.
  La Ministerul Muncii, s-au înjurat ca țiganii cei doi miniștri, dr Banu și George Cuza.
  Același George Cuza a declarat: „Ne-a băgat regele în guvern patru lichele, dar veți vedea ce vom face cu ele după alegeri”.
  Acest „după alegeri” e și formula lui Goga cu care bietul prim (-ministru), zăpăcit, caută să împace toate verzele cu toate caprele din guvernul său.
  La Craiova, n-au așteptat alegerile ca să se răfuiască. Acolo, „situația” i-a fost dată lui Potârcă care l-a numit prefect pe frate-său, Eugeniu, un caraghios care nu se ridicase decât până la primăria Pleniței, cu toată protecția fratelui Vergică.
  Întorcându-se, Puiu Pleșa l-a întâmpinat la gară cu tot partidul (vreo 1000 de oameni) și cu toții au plecat spre prefectură unde l-au huiduit pe prefect și s-au văicărit de exoflisirea lor de la masa în fine pusă.
  Oamenii care făcuseră atâtea „sacrificii” erau indignați de nesocotirea drepturilor lor.
  Un apelpisit, doctorul Albu, a început să-l înjure pe Virgil Potârcă și să-i ceară capul.
  Neavându-l la îndemână, manifestanții au pornit-o pe Calea Unirii și au spart geamurile câtorva prăvălii evreiești, între care pe cele ale lui Mendel, cel mai cumsecade negustor din Craiova (giuvaergiu).

 18. 19 alexandru b. iulie 16, 2015 la 3:09 pm

  Bună ziua!
  Serios vorbind: nu credeţi că ar fi bine dacă natura juridică a unor instituţii ar constitui obiect de cercetare pentru specialişti (oare care?). Cu titlu de exemplu: CCR este sau nu o autoritate administrativă cu atribuţii jurisdicţionale; CSM-ul este justiţie sau autoritate administrativă; ANI, CNSAS-ul ce sunt? Autonome? Atunci pot funcţiona, potrivit Constituţiei, în baza unei legi organice care să le definească statutul juridic şi având în vedere capitolul în care sunt instituite de Constituţie?
  Cât priveşte fotografia fac o precizare: este legată nu la ochi pentru a fi imparţială ci pentru că are capul spart?

 19. 20 blogideologic iulie 16, 2015 la 4:27 pm

  Producţia sitului viral Upworthy, https://en.wikipedia.org/wiki/Upworthy , se face prin agregarea de conţinut de pe web prin naraţiunea empatică. SURSA http://www.lemonde.fr/pixels/article/2015/07/16/le-site-viral-upworthy-veut-moins-agreger-et-plus-produire_4685622_4408996.html

 20. 21 Adrian B. iulie 16, 2015 la 4:41 pm

  Pentru mizeria aceea numita Strategia Nationala de Aparare trebuie sa-i multumim tot generalului Izmana , cumatrul d-lui Ponta . Cel care a tradat si la votul lui MRU .

  D-ul Tariceanu a semnalat pericolele constitutionale din aceasta strategie dar , ce sa vezi , ” Interesul national ” a primat . Practic , d-ul Ponta si-a tras singur covorul de sub picioare …

  Din analiza dumneavoastra ( excelenta !) reiese ca ” veriga slaba ” in tot acest ansamblu de puteri , sunt Guvernul si Parlamentul . Institutiile de baza ale democratiei . Ambele conduse direct sau indirect de d-ul Ponta . Practic , puterile statului s-au canibalizat si au ajuns sa se atace unele pe altele , sa se domine unele pe altele .

  Prin extrapolare , slabiciunile si neputinta Guvernului si Parlamentului sunt slabiciunile si neputinta d-lui Victor Ponta si a subalternilor si aliatilor lui ( Zgonea , Tariceanu , Generalul Izmana , Liviu Dragnea , Daniel Constantin , Robert Cazancioc , d-na Plumbuita , socrul , etc. ).

  In alta ordine de idei , daca analizam cu atentie personajele de mai sus , cam cata incredere va inspira acestia ? Sincer . Daca unii dintre dumneavoastra ati avea o firma privata , ati angaja pe vreunul dintre cei de mai sus ? Ati avea incredere sa va lasati pe mana unora ca cei de mai sus ?
  Eu personal , nu . Ar insemna sa ma uit tot timpul peste umar in spate sa nu-mi infiga Gabi Oprea un cutit cu tricolor in spate , sa nu fuga Tariceanu cu nevasta-mea , sa nu fuga Dragnea la concurenta , sa nu se indragosteasca iarasi Zgonea , sa nu faca al mic’ ( Daniel C-tin ) vreo prostie , sa nu-mi faca Cazancioc vreo plangere penala sau sa-l urmaresc cu atentie pe preotul vanator . As incarunti in maxim 3 luni si as muri de infarct la 40 de ani !
  Cu exceptia d-lui Tariceanu , toti cei enumerati mai sus sunt niste oportunisti , niste nulitati si sunt intr-o deruta totala . Si paralizati de frica !
  Dealtfel , d-ul Zgonea a si transmis public ca e in luna de miere … 🙂

  Pe de alta parte , tara asta a incaput pe mana strainilor care o conduc prin intermediul unor marionete din serviciile secrete , din procuratura si tot felul de sifoane : Ponta , Kovesi , MRU , Coldea , Oprea , Macovei , Iohannis , Basescu , Blaga , Geuana , etc. Cam cei care apar si in telegramele Wikileaks ca faceau coada la ambasada unchiului Sam .
  Intr-o interventie de acuma trei seri , Mircea Badea a explicat cel mai bine cum sta situatia : Romania este condusa de straini , cercurile puterii reale sunt invizibile , tara este condusa de oameni care n-au candidat niciodata .
  Toate acestea din cauza ca un tradator de tara ( Traian Basescu ) a dat-o pe tava strainilor sa o fure si sa ne arunce in tot felul de jocuri geopolitice .

  Toti acesti indivizi de mai sus au creat in ultimii 10 ani o Romanie dupa chipul si asemanarea lor si dupa dorinta stapanilor :
  – un stat politienesc in care ura , teroarea si teama au devenit valori supreme ,
  – cu arestari televizate si abuzuri judiciare inimaginabile ,
  – un stat in care toate elitele financiare si politice au fost eliminate ,
  – un stat in care toti incomozii sunt eliminati unul cate unul ,
  – un stat in care s-a investit masiv doar in birocratie si organe de control ,
  – un stat in care se incurajeaza turnatoria si turnatorii ,
  – o guvernare autista bazata doar pe impozite si taxe si pe adus bani la buget cu orice mijloace ,
  – un stat in care investitorii romani sunt terorizati , haituiti si obligati sa-si inchida afacerile ,
  – un stat in care organele de represiune au salarii de 10 ori mai mari decat medicii si profesorii ,
  – un stat in care intreprinzatorii privati viseaza sa se angajeze la stat ca sa le fie mai bine ( !?) ,
  – cu un mediu dominat de instabilitate si nesiguranta ,
  – un stat in care strainii au cale deschisa sa cumpere si sa jefuiasca tot ,
  – o tara in care se porneste de la prezumtia de vinovatie si multe alte anomalii .
  In aceste conditii , disparitia totala a capitalului romanesc ( scaderea de la 38 % in 2004 la 6 % in 2014 ) si imigratia in masa a romanilor este cel mai usor lucru care ni se poate intampla . Ne pândesc pericole mult mai grave pe care multi dintre noi nici nu le banuiesc sau le pot vedea la vecinii nostri .

  P.S. Ceea ce pateste astazi d-ul Victor Ponta se datoreaza si modelului de leadership pe care l-a promovat : oameni alesi dupa criteriul obedientei ( Daniel Constantin , Rovana Plumb ) , tineri fara experienta ( Ioana Petrescu , etc. ) pe care sa-i poata manipula cum doreste si care sunt pusi sa rezolve probleme cu care nu s-au confruntat niciodata sau indivizi alesi in urma unor calcule meschine , stiute doar de d-ul Ponta ( Gabi Oprea , Robert Cazancioc , Darius Valcov , etc. ).

  Sa nu se mire d-ul Ponta ca astazi nu mai are pe cine sa se bazeze .
  Sa ai in jurul tau atatia oameni valorosi ( Adrian Nastase , Alexandru Athanasiu , Adrian Severin , Corina Cretu , Ecaterina Andronescu , Iulian Iancu , Serban Nicolae , etc. ) si sa-i inlaturi sau sa-i tii la distanta mi se pare o greseala de neiertat !
  Ce se va intampla in continuare ? Cred ca d-ul Ponta se va duce rau de tot la fund avand agatate de gat acele doua pietroaie extrem de grele ( Gabi Oprea si Robert Cazancioc ) .

 21. 22 blogideologic iulie 16, 2015 la 4:51 pm

  @alexandru b.
  Excelent !

 22. 23 Adrian B. iulie 16, 2015 la 5:03 pm

  @ luminita arhire

  ……………………………………………………………………………………………………

  Luminita Arhire
  iulie 14, 2015 la 2:16 pm

  @Centru iulie 13, 2015 la 4:02 pm, @ZeV iulie 13, 2015 la 5:04 pm

  Eu vă mulţumesc şi pentru sfaturi, şi pentru apreciere.

  Tatăl meu, un cinefil împătimit, mi-a spus odată, pe când eram copil: „Luminiţa, să ştii că şi în cel mai prost film de pe pământ tot vei găsi ceva bun, tot vei vedea un peisaj deosebit sau măcar …o femeie frumoasă…”

  Mă gândesc că, uneori, chiar şi prin ploaia de semne de exclamare , curgând şuvoi peste exacerbarea unor sentimente confuze, poate că este, totuşi, ceva de citit.
  ……………………………………………………………………………………………………

  Când tatal dumneavoastra – cinefil impatimit – v-a predat conceptele Yin si Yang cred ca a uitat sa va spuna si despre principiul actiunii si reactiunii sau despre faptul ca nu e frumos sa spionezi si sa provoci pe altii .
  Cat despre aerele dumneavoastra de superioritate chiar nu inteleg pe ce se bazeaza …

  Iar cateii aia doi care tot latra pe langa dumneavoastra ar trebui sa-i duceti inapoi la adapost . Nu-s buni de nimic .

 23. 25 Centru iulie 16, 2015 la 5:27 pm

  Nimic nou .
  Nu s-a dat ordinul de incepere a lucrarilor pentru Campia Turzii Targu Mures , finantat de UE , nici astazi 16 iulie 2015 , la sase luni de la numirea constructorilor .
  Nici un ordin de incepere pentru centura Bacau , 30 kilometri de autostrada , contract semnat cu grupul turc Eko la 1 aprilie 2015 , acum trei luni .
  Ca sa ne fie satisfactia deplina si bucuria implinita aflati ca pe sectoarele in lucru de pe Sebes Turda constructorul austriac Porr a oprit lucrarile din cauza neacordarii autorizatiilor de constructie .
  O sa-mi spuneti sa sunt alte tari cu alta administratie , mai competenta , inteligenta si eficace .
  Cum spunea Ivor Porter , ofiterul britanic parasutat in Romania in anul 1943 – operatia ” Autonomous ” – ” la Bucuresti in 1939 , ne vedeam cu ceilalti colegi de varsta mea de la British Council – Yann le Rougetel , Spears – si radeam impreuna de inapoierea si ineficienta romanilor ” .
  Iulie 2015 , stam mai bine ?

 24. 26 T-Rex iulie 16, 2015 la 6:27 pm

  La noi „echilibrul” este intodeauna in miscare, pentru ca fiecare parte vrea mai multa putere si control asupra celorlalte. DNA vrea ca Guvernul si Parlamentul sa nu sufle nimic despre activitatea ei, chiar daca e proasta de multe ori. Nu trebuie pierdut din „imaginea” pe care o are in exterior, si numele prezervarii imaginii se pune presul pe praful asternut pe alte dosare. Dar DNA-ului ii place sa „coabiteze” cu serviciile, si nu transpira cind e impinsa spre dosarele pe care nu s-a asternut praful, si care trebuie rezolvate imediat. De exemplu, imaginea pe care Ponta o are in presa occidentala, unde se recicleaza din profetiile doamnei Macovei.

  „Former Romanian Justice Minister and current European Member of Parliament Monica Macovei thinks Ponta’s insistence on remaining head of government „is an act of betrayal that discredits Romania.” Partner states’ trust in Romania is dwindling with every day Ponta spends in office, says Macovei, who is seen as one of the strongest advocates of an independent judiciary in Romania.”

  Ha, Deutche Welle, cel independent, profesionist si…precis? Cine o vede pe doamna Macovei ca fiind unul din cei mai puternici avocati a unui sistem de justitie „independent” din Romania? A auzit ceva DW despre cit de apriga e doamna Macovei sa critice derapajele justitie romane? Mai bine nu citesti…mai are mult de lucru domnul Ambasador al Germaniei la Bucuresti in ce priveste calitatea presei germane referitoare la realitatile din Romania.

  http://www.dw.com/en/pontexit-demands-grow-as-romanian-pm-faces-corruption-charges/a-18583879

 25. 27 Adrian B. iulie 16, 2015 la 6:33 pm

  @ zev

  Eu chiar privesc cu ingrijorare spre PSD si nu-mi place ceea ce vad ; nu ma sucesc dupa cum bate vantul , asa ca dumneata .

  Cat il priveste pe d-ul Iliescu ar trebui sa ai un pic de respect . Vorbesti despre cel mai bun presedinte de dupa Revolutie . Un om decent , cu bun simt , inteligent , intelept , experimentat , un om care a traversat aproape tot secolul trecut . Un om care a condus Romania in cele mai grele perioade ale ei .
  Imi pare rau ca d-ul Ponta n-a invatat nimic de la oamenii inteligenti pe care i-a avut langa el . A preferat sa se inconjoare de niste indivizi ca si el , alunecosi si oportunisti : Gabi Oprea , Ioan Rus , George Maior , Sebi Ghita , Liviu Dragnea , etc.
  Si plateste pretul !

  Daca nu era d-ul Iliescu nici apartamentul de la bloc in care locuiesti nu mai era al dumitale si nici taranii nu mai pupau vreo palma de pamant . Si nu mai exista nicio clasa de intreprinzatori privati in Romania .
  Te vindeau aia de dreapta cu tot cu chilotii de pe tine !

  Stimate coleg , faptul ca dumneata esti un ignorant si habar nu ai pe ce lume traiesti nu este nici vina mea si nici a celorlalti …

 26. 28 Adrian B. iulie 16, 2015 la 6:52 pm

  http://www.yoda.ro/online/a-lucrat-in-fiecare-zi-timp-de-16-ore-fara-niciun-ajutor-ce-a-patit-acest-barbat-dupa-6-luni-in-care-a.html

  Povestea lui Scott DeLong , proprietarul Viralnova .

  ViralNova, un startup media similar cu Buzzfeed, a fost creat de Scott DeLong si vandut acum catre compania digital-media Zealot Networks intr-o afacere cu actiuni si bani ce ar putea sa ajunga pana la 100 de milioane de dolari daca celor de la Zealot le creste evaluarea dupa achizitie.

  DeLong si site-ul sau o poveste extrem de interesanta. Pentru o perioada, ViralNova a fost un startup al unui singur om, condus in intregime de Delong si 2 scriitori freelance. Impreuna au reusita sa creasca site-ul pana la nivelul Buzzfeed, aproximativ 100 de milioane de utilizatori lunari, fara a avea staff full time sau sa primeasca bani de la investitori din exterior.

  DeLong a lansat site-ul la jumatatea anului 2013 si a pus cateva reclame Google pe fiecare pagina. In doar 8 luni, site-ul a ajuns sa genereze sute de mii de dolari. ViralNova se bazeaza pe stiri ce au potentialul sa devina virale pe retelele de socializare.

  Este unul dintre startup-urile digital-media care au crescut enorm bazandu-se pe Facebook. EliteDaily, Mic, Upworthy si Distractify s-au lansat in aceeasi perioada si au ajuns la milioane de utilizatori lunari datorita raspandirii articolelor pe Facebook.

  In ultimul an insa, Facebook a stopat ascensiunea site-urilor virale si a schimbat algoritmii News Feed pentru a aparea mai putine stiri de acest fel. Acest lucru a dus la disparitia unor rivali pentru ViralNova si a afectat si site-ul lui DeLong. In 2014 el scria pe Twitter ca „a conduce o afacere pe Facebook este precum deschiderea unui McDonald’s pe un vulcan activ”.

  Totusi, ViralNova poate deveni cel mai de succes dintre site-urile de acest gen. EliteDaily a fost cumparat de Daily Mail cu 50 de milioane de dolari, Mic a primit milioane de dolari fonduri iar Twitter s-a oferit sa-l cumpere. Upworthy si Distractify au disparut insa din peisaj.

  Viral Nova a trecut si el prin momente dificile. DeLong s-a gandit sa abandoneze proiectul. Barbatul de 32 de ani a mai creat site-uri in trecut pe care le-a vandut insa nu a fost CEO in adevaratul sens. Prima sa afacere online de succes a fost un site destinat fanilor Halo 2 care genera 500 de dolari pe luna din reclame Google. DeLong l-a lansa in urma cu aproximativ un deceniu, la putin timp dupa ce a absolvit Universitatea din Kent State.

  „Asta mi-a deschis ochii” isi aduce aminte DeLong. „M-am gandit, daca pot sa castig 500 de dolari pe luna, pot sa ajung sa castig 5.000 de dolari pe luna. Nu exista limita, internetul este urias. Aceasta a fost revelatia mea”. Urmatorul sau site a avut si mai mare succes – a lansat GodVine, un site care se adresa femeilor de pe Facebook. A ajuns in top 1.500 de site-uri de pe internet in ceea ce priveste traficul.

  ViralNova s-a vrut de la inceput sa fie o versiune si mai larga pentru GodVine. DeLong l-a lansat intr-o perioada in care se plictisea si era prins intre slujbe in Barcelona. S-a mutat inapoi acasa in Ohio si a fost surprins de cat de rapid a progresat site-ul.

  Insa la 8 luni dupa lansare, in ianuarie 2014, stresul de a conduce un startup de unul singur a devenit prea mare. Site-ul mergea pe o versiune mai veche de WordPress si orice widget incerca sa adauge pe site il strica, traficul fiind prea mare! Si chiar daca ViralNova ii aduce milioane de dolari lui DeLong, lucra 16 ore pe zi, chiar si in weekend. A fost rapid epuizat si a angajat un broker de domenii pentru a explora oportunitati de achizitionare.

  Nu au existat prea multi care sa liciteze insa erau multe persoane care isi doreau sa investeasca in ViralNova. Investitorii din Silicon Valley i-au oferit lui DeLong milioane de dolari pentru a transforma ViralNova intr-o afacere reale, insa acesta a refuzat.

  „Nu am vrut responsabilitatea de a angaja oameni. Nu am vrut sa deschid un birou. Am vrut sa-mi fac propria treaba. Urasc presiunea” le spunea DeLong celor de la Business Insider in acea perioada.

  A fost nevoie ca antreprenorul din New York, Sean Beckner, sa-l convinga pe DeLong sa ramana implicat. Becker citise despre ViralNova si despre dorinta acestuia de a-l vinde in ianuarie 2014. I-a trimit un mail lui DeLong si s-a oferit sa cumpere o parte din companie. Intelegerea ii permitea lui DeLong sa fie platit si sa-si recupereze sanatatea mentala in timp ce continua sa isi avanseze afacerea. Dupa luni intregi cu multe intalniri, au ajuns la o intelegere.

  Becker a devenit CEO-ul ViralNova si si-a facut o echipa executiva cu un CFO, Jeff Geurts, un vice-presedinte, Ryan Elledge, si un CTO, Shaun Tilford.

  Tilford i-a construit lui DeLong un CMS, numit Nova de echipa, ce avea functii pentru retelele de socializare, inclusiv abilitatea de a testa 2 titluri in acelasi timp pentru a vedea care functioneaza mai bine. Unul dintre scriitorii freelance ai lui DeLong, Sara Heddleston, a devenit managing editor si a angajat alti scriitori. O echipa de vanzari a fost angajata pentru a monetiza cele peste 100 de milioane de vizualizari ale ViralNova.

  In ziua de astazi, ViralNova are 22 de angajati full-time si e pe drumul cel bun pentru a genera 35 de milioane de dolari in acest an. Compania isi va muta sediul, cel mai probabil, in Venice, California, unde se afla cel al celor de la Zealot Media.

  Si chiar daca DeLong va ramane in conducere, Zealot Networks ii ofera, in sfarsit, pauza de care avea nevoie. Cand a fost intrebat daca in continuare munceste 16 ore pe zi, DeLong a spus: „Este mult mai bine acum. Pot sa am si o viata”.

 27. 29 ZeV iulie 16, 2015 la 6:57 pm

  Adrian B.

  Ce poate pati Victor Ponta, mai mult decat o condamnare penala ?
  Pedeapsa cu moartea nu exista (inca) in Romania, spre dezamagirea dumitale. Dar fii rabdator…nu se stie niciodata. (Z)
  ps
  Ma surprinde nominalizarea lui Oprea si Cazanciuc ca fiind pietre de moara la gatul lui Ponta.
  Dar daca e asa, atunci Ghita si Sova ce sunt ? Asteroizi gigantici ? (Z)
  pps
  S-ar putea ca Oprea Gabi sa fie viitorul premier al Coalitiei, deci nu-l vad, in niciun caz, pe post de pietroi. Poate un colac de salvare pentru PSD.
  N-ai vazut ca a participat la sedinta marelui partid, dupa demisia de facto a lui Victor Ponta ?
  (Z)

 28. 30 blogideologic iulie 16, 2015 la 6:58 pm

  Conceptul biblic „sarea pământului” ţine de ideologia fiziocrată. De obicei se referă la calitatea resursei umane.

 29. 31 ZeV iulie 16, 2015 la 7:09 pm

  ghita bizonu’

  Ion Iliescu a amorsat procesul de demolare si de transfer – prin rupere – de avutie nationala in mainile baietilor destepti ( adica, savant spus, intreprinzatori).
  Ce a construit Ion Iliescu in afara de Frontul Salvarii Nationale, recte, o structura in afara democratiei, prin redefinirea ei ca partid politic ?
  La primele alegeri, Ion Iliescu ar fi trebuit sa dizolve FSN, sa constituie un partid de stanga omogen si sa permita participarea cu sanse decente a partidelor istorice din Romania.
  …Si, mai ales, sa nu genereze premisele venirii minerilor la Bucuresti, neluand in seama cerintele tinerilor si intelectualilor din acele timpuri. La urma urmei, ar fi putut sa renunte la a candida la prezidentiale, confiscand imaginea exagerata creata in opinia publica de televiziunea romana FSN-ului. Ce a urmat ? Final Destination (la fier vechi) a economiei nationale si implicit…vanzarea pe nimic a Romaniei pe fondul ipocrit al lui ,, noi nu ne vindem tara”.

 30. 32 Cornu iulie 16, 2015 la 7:27 pm

  Securistii au condus si pe vremea lui Ceausescu cu ajutorul procurorilor, judecatorilor si al militienilor iar acum securistii conduc in acelasi mod, diferenta fiind ca Ciolanis are impresia ca el este „seful” … cum la fel de gresit au crezut si Basescu, Constantinescu si Iliescu. Daca ne miram la nesfarsit de situatie atunci ori suntem un popor mirat ori securistii au reusit sa ne sperie in asa hal incat chiar si Ponta a ales sa-si salveze pielea renuntand la idealurile si viitorul copiilor sai. Din pacate, domnule Nastase si Dvs ati fost unul dintre beneficiarii sistemului securist … se pare ca v-au cumintit definitiv.

 31. 33 blogideologic iulie 16, 2015 la 7:28 pm

  Vorbim despre „imperiul vlahilor şi bulgarilor.” Dar fondaţia s-a făcut printr-o confederaţie. Se mai adăugau cumanii şi drujina jupanului Ştefan Nemania.

 32. 34 blogideologic iulie 16, 2015 la 9:18 pm

  @ Adrian B. punctează despre România : „un stat in care strainii au cale deschisa sa cumpere si sa jefuiasca tot”.
  Dar calea a fost deschisă de „revoluţionari”! Să nu uităm.

 33. 36 in caz ca v-a scapat cumva iulie 16, 2015 la 10:06 pm

  1.Presedintele Porosenko a depus astazi in Parlament un amendament constitutional care vizeaza autonomia celor doua provincii din Donbas;
  2.Intre timp, dezastrul a fost mutat in vest, la granita cu noi si Ungaria;
  3. Guvernatorul Saakasvili a declarat astazi ca soarta intregii regiuni a Europei de Est se decide in Ucraina;
  4.Cei mai multi comentatori asociaza demersul depunerii amendamentului privind autonomia celor doua provincii, fie si pentru trei luni, sau trei ani, cu vizita doamnei Nuland de ieri;
  5.Dosarul iranian s-a incheiat in viziunea unora cu un esec, si asteapta inca, revalidarea in Congres;
  6. Intre timp au inceput bombardamentele in Fasia Gaza;
  Ce legatura exista intre toate aceste evenimente declansate absolut intamplator si intempestiv?, imediat dupa finalitatea fragila din Grecia si faptul ca un popor nu a inteles dupa atata vreme ca toti aceia botezati Intru Hristos sunt parte a semintiei lui Avraam si implicit trup si parte a dragostei Lui, si au uitat cantul Sfant, sfant, sfant este Domnul Savaot plin este tot pamantul de marirea si slava Lui, Isaia 6, astfel incat sa nu mai puna la incercare rabdarea Domnului nostru al tuturor, a Domnului pacii. Un singur lucru este cert in cazul acestora, ca nu au inteles semnificatia ultimului Dar primit asa cum le-a prorocit Moise si toti ceilalti proroci trimisi de Domnul inainte de primirea Lui. Poate Sfantul Proroc Ilie sa mai aiba ceva intelegere fata de ei.

 34. 37 in caz ca v-a scapat cumva iulie 16, 2015 la 10:25 pm

  Cat despre cele trei puteri, care de fapt, nu sunt, sau cel putin asa ar trebui sa fie, autoritati publice in slujba tarii, de la Montesqieu incoace se tot tine intr-o galceava fara sens. Una-i una, iar normalitatea e totuna, de buna lor functionalitate, si interfunctionalitate, si nicidecum echilibru, ar trebui sa fie responsabili doar cei care primesc aceasta responsabilitate prin vot, de la popor. Fiecare interpreteaza cum vrea aceasta afirmatie, este cum ar zice doamna Macovei, interpretarea in spiritul Constitutiei presupune ca fiecare o interpreteaza cum vrea. Dupa ce castiga alegerile.

  ps. normalitatea o aduce competenta, echilibrul vine din legitimitate. Normalitatea si echilibrul insa, nu sunt decat conditii ale responsabilitatii si respectului, de sine si fata de cel care ti-a acordat increderea prin vot.

 35. 38 Radu Humor iulie 16, 2015 la 11:00 pm

  Se pare că într-un Stat de drept sunt suficiente trei sau patru puteri de bază. Dacă-s mai multe, cum ne-am trezit noi să tot înfiinţăm ( ba DNA, ba ANI, CCR, CNSAS la vedere şi câte altele, bine pitite, ce lucrează din umbră, unele chiar de peste hotare) e şi normal că ajung să se calce pe bătături şi să se lase cu înjurături, scărmăneli atent televizate, sau chiar băgări la zdup, sau măcar în arestul de vineri seara cu cătuşe şi mascaţi !
  Vechea problemă :
  Când vrei să îngropi o situaţie incomodă ce iese accidental la iveală, cea mai bună cale de a o înmormânta rapid, deci a o scoate din vizorul opiniei publice este înfiinţarea unei comisii !
  Aşa şi cu puterile astea, înfiinţate în neştire, unele devenite în timp adevărate putori ce infectează aerul naţional, într-un mod cât se poate de democratic !
  C-aşa-i la început :
  Dorinţa de coabitare/copulare e foarte mare şi cu timpul ajung să se reg(u)leze unele pe altele, fac pui şi tot aşa, până ajung să degenereze cu totul, ceea ce duce inevitabil, din păcate, nu la dispariţia de specii, ci doar la degenerarea îngrijorătoare a lor .
  De ajungem să nu le mai recunoaştem, ca să le aşezăm fiecare la locul lor !
  Şi de aici, un adevărat haos, în primul rând legislativ….

 36. 39 Radu Humor iulie 16, 2015 la 11:06 pm

  Adrian B.
  iulie 16, 2015 la 4:41 p
  Excelentă radiografie politică şi socială !
  Subscriu întrutotul !

 37. 40 Radu Humor iulie 16, 2015 la 11:23 pm

  Una dintre certele explicaţii a halului în care ne aflăm :

  Cum răspund scriitorii la un subiect primit de elevi la bacalaureat!?

  Plecând de la subiectul de bacalaureat de anul acesta (Text argumentativ despre rolul scriitorului in societate), am invitat scriitorii să „argumenteze” şi să expună – în viziune personală – un punct de vedere asupra acestui subiect. Ancheta jurnalistică pe care am iniţiat-o se constituie într-un semnal de alarmă privind (ne)implicarea scriitorului în problemele societăţii, rolul intelectualului în formarea de opinii, despre puterea sa de a influenţa decizii sau de a se exprima cu privire la probleme cu impact social major.
  Nu putem demara această anchetă fără a aminti aici rolul intelectualităţii în perioada interbelică, războiul psihologic pe care noua putere comunistă l-a purtat decenii la rând, cu efecte răvăşitoare care se simt până în zilele noastre. Intelectualii (cei mai mulţi scriitori!) au fost reduşi la tăcere, îndepărtaţi din spaţiul public, torturaţi, ucişi. De partea cealaltă a existat, desigur, intelectualul de partid, scriitorul de curte, omul nou al orânduirii socialiste, care a rezistat în timp şi pe care îl regăsim şi astăzi în spaţiul public, pe poziţii privilegiate.
  „Cati dintre scriitorii romani au avut norocul de a fi traiti de viata?”
  Cred ca misia scriitorului – misia, mai degraba decat „rolul”, caci acum toata lumea joaca roluri, nesimtindu-si misia – in prima instanta, este similara cu cea a oricarui om constient: aceea de trai, de a lua atitudine, de a actiona si reactiona, adecvand la intreg; intregul fiindu-i, pe rand, constiinta, familia, tara…Terra.
  Altcumva spus, in prima instanta, misia scriitorului este adecvarea personala – ca stil de viata – la „traiul cu si intru Dumnezeu”.
  In cea de a doua instanta – la care se refera, de fapt, intrebarea anchetei – fata de cea a oricarui om constient, misia scriitorului ar trebui sa fie incarcata de atitudinea publica asumata si de raspunderea formativa a operei, intrucat s-ar cuveni ca el sa fie „primus inter pares”. La mijloc aflandu-se obligatia morala de om al agorei, la al carui stil de viata si la ale carui cuvinte (scrise in opera si rostite in microfoane ) se uita ceilalti. El, asadar, ar trebui sa arate cititorilor (multimii) calea necesara si telul esential si urgent, ale unui moment, ale unui loc si timp; ducandu-si traiul si savarsindu-si opera dupa principiul „Judeca global si actioneaza local”; in familie, in comunitatea ta (profesionala, urbana), in tara ta, pe Terra.
  Pana la urma ajungem tot la „adecvarea la intreg”, de data asta scriitorul invatandu-i si pe ceilalti, prin ceea ce simte, face, scrie si isi asuma public, exact aceasta sapienta simpla, aducatoare de liniste, implinire, armonie; lui si celorlalti.
  Spre a fi credibil insa, scriitorul nu trebuie sa faca nicidecum disjunctie intre stilul de viata personala si mesajul operei sale. Cu publicul, scriitorul nepermitandu-si aplicarea zicalei „Fa ce zice popa, nu ce face popa”.
  Aici intervine inconturnabil rostirea lui Guy Debord: „Pentru a sti sa scrii trebuie sa fi citit, iar spre a sti ce sa citesti, trebuie sa stii sa traiesti”; adica, sa fii om trait, cu un bun peisaj experiential, soldat cu „trezire” si concluzii pe masura. In opinia mea, lipsa experientialului autentic, marcat de anvergura compasiunii si a generozitatii, este marea tristete a scriitorimii romane actuale; este vorba de lipsa unui experiential care sa atinga nivelul constiintei. Lipsa Credintei este, cred, deopotriva, cauza si efect. Ancheta aceasta – privind misia scriitorului in societate – ma obliga sa fac vorbire de nivelul constiintei nationale sau – si mai si, la aceasta ora (ce pretentie!…) – de cel al constiintei planetare…
  Vrand-nevrand, tot la Credinta ajung. Dar, sa le iau pe rand… Cred ca, acum si aici – in Romania „libera”, adica – ne putem intreba de ce scriitorii (si artistii notorii – as adauga) nu sunt implicati civic pe masura crizei – criza morala, inainte de toate. De ce, asadar, scriitorii nu au devenit modele de simtire, gandire, atitudine, actiune si reactie la problemele majore ale contemporaneitatii romanesti? Care, in mare, sunt problemele generale ale contemporaneitatii planetare, de data asta ele actionand doar local. Raspunsul se afle exact in alegatia lui Guy Deborg, mai inainte pomenita. Caci majoritatea scriitorilor (a oamenilor de cultura, a artistilor) sunt niste „netraiti”. Nu e nicio indoiala ca „stilul este omul”, dar cati oameni de cultura au oare cu adevarat stil? Cati dintre scriitorii romani au avut norocul de a fi traiti de viata, spre a putea conchide cu onestitate si generozitate asupra rostului, devenind invatatori? Imi vin in minte „traitii” Andre Malraux, Charles de Gaulle, Romain Gary, Joseph Kessel, Edward Abbey , Antoine de Saint Exupery, Ernest Hemingway sau… Vaclav Havel, a carui rostire raspunde total intrebarii acestei anchete : „Rolul intelectualului este, printre alte lucruri, sa prevada ca o Casandra, diferitele primejdii, orori si catastrofe”. De aici pana la convingerea mea ca, in cel mai bun caz, scriitorii romani nu sunt intelectuali, ci numai niste notorii si vanitosi eruditi, nu a fost decat un pas. In textele mele de presa asa i-am numit „notorii eruditi” si „barbatei de elita” (nu barbati!). Adica, genul de condeier care, pus pe o saltea pneumatica intr-o piscina de hotel, poate naufragia, pierind acolo… Scena de la Uniunea Scriitorilor din filmul „Filantropica” este memorabila si sugestiva in acest sens! Sa nu uit: fac exceptie de la regula, in opinia mea, Titus Popovici, Octavian Paler, Neagu Djuvara, lista mai putand cuprinde cateva nume (Adrian Paunescu, Cristian Tudor Popescu etc.).
  Fara indoiala ca, dupa 1989, o bruma de implicare cetateneasca a existat si la unii scriitori romani. Aceasta s-a limitat insa la pledoarii infocate pentru „drepturile omului”, pentru libertatea de exprimare, ei cantonandu-se mai apoi strict inauntrul comodei banalitati generale : au condamnat comunismul, securitatea, crimele comuniste, si-au revendicat „rezistenta prin cultura” (expresie a frustrarii de a nu fi rezistat, de fapt, decat prin frica si lasitate), naruindu-se – ca majoritatea romanilor – din convingerile politice „de stanga”, in cele ” de dreapta”. Majoritatea scriitorilor (mai cu seama cei din „cercul Humanitas” – autoproclamati „elite”, dar nu numai ei… ) au blamat statul si proprietatea etatista, elogiind fara rezerve capitalismul, liberalismul (sau chiar libertarianismul), precum si initiativa si proprietatea individuala, nefacand grava deosebire dintre „privat” si „particular”. Caci „privat” inseamna, de fapt, „lipsit de”, dupa cum “a privatiza , provenind de la verbul „privare”, inseamna „a lipsi de” ceva pe cineva. Este un fapt evident ca o astfel de atitudine, asumata public, aducea cu sine si o abdicare flagranta de la norme morale elementare. Faptul s-a concretizat in privatizarea patrimoniului natural, economic si financiar al Romaniei, soldata cu luarea acestuia in posesie de catre indivizi lipsiti de scrupule, fara ca tocmai „cainii de paza” ai democratiei – printre ei, si scriitorii – sa fi sesizat uriasa cacialma. Asa s-a produs, practic, fara opozitia „intelectualilor” (si a scriitorilor, printre acestia) „depatrimonializarea” Romaniei, precum si destramarea morala. Caci una este sa faci ceva – paine, pantofi , haine etc.- printr-o initiativa si firma particulara si cu totul altceva este sa iei de-a gata, din “darul lui Dumnezeu “, prin privatizare, paduri, petrol, aur, fauna, soluri fertile, ape – resursele tarii, in general – lipsind de ele si implicit de dreptul la viata, pe exact cei in drept sa le foloseasca cu masura si de-a lungul multor generatii: pe cetatenii Romaniei ; si – mi-as permite, prin asumarea spiritualitatii „pro natura” – lipsind de aceleasi drepturi, deopotriva, pe locuitorii padurilor, apelor, si campiilor tarii : arbori si salbaticiuni. Lipsa reactiei scriitorimii romane la aceste pierderi si, in general, lipsa de implicare civica formativa, este insa explicabila, la spusa lui Guy Deborg adaugandu-se sinteza unui proverb german : “Taranul mananca numai ce cunoaste”
  . Daca pentru taran faptul este insa bun si onorabil, pentru scriitori (si, in general, pentru formatorii de opinie) a oferi publicului (cel „telespectator”) si consumatorului de literatura ( si de cultura) numai felul de „mancare” pe care un precar experiential personal l-a oferit autorului, de-a lungul propriei sale formari, este pagubitor.
  Pentru ca un scriitor sa simta pierderile mai inainte pomenite, el ar fi trebuit sa fi trait inauntrul a tot ce inseamna patrimoniu, sa fi avut un contact nemijlocit cu patria, cu „intregul”. Or, cata vreme cei mai multi scriitori s-au nascut, au copilarit si au trait pe asfaltul urban, in biblioteci, sali de curs si in propriile garsoniere (e drept, adesea ticsite de tomuri), a le cere sa sufere la pierderile mai inainte enumerate – caci numai suferinta genereaza atitudini si opera – ar fi deplasat si inutil. Daca viata fara biblioteca poate genera, totusi, atitudini luminoase, biblioteca lipsita de viata nu are cum naste compasiune, oameni vizionari si curajosi, intrucat pierderea a ceea ce n-au vazut si n-au trait nu este o pierdere…
  De ce? Fiindca „nici nu exista”. Din nefericire asadar, pana la aceasta ora – cu foarte putine exceptii – cei mai multi scriitori (si artisti) nu au aratat multimilor, in mod asumat explicit, o directie luminoasa, necesara si urgenta, fiindca nici ei insisi nu o vedeau. S-au multumit sa se arate pe ei insisi, obsedati si indragostiti peste poate de persoana si „opera” lor… Lucru marunt, absolut meschin, in conditiile atator drame care ar reclama nelinistea generozitatii; vieti parcurse cam degeaba; talente irosite prin necunoastere. Dar, deopotriva, realitati firesti si… de iertat. Paradigma lui „a avea” – in care se traieste, in general – pare sa fie responsabila de nefiintarea majoritatii scriitorilor contemporani, de lipsa vointei (simtirii) lor de a deveni invatatori si formatori ai natiunii. Caci, dornici de „a avea” imagine, glorie, recunoastere a valorii, ei s-au dovedit la fel de dornici de „a avea” bunuri pamantene, de la automobile, la diverse „proprietati private”, nemairamanandu-le timp pentru „a fi”.
  Addictivi la actiunea posesiei – patognomonica pentru ego – scriitorii au dovedit implicit (asemenea poporului care i-a nascut) un nivel de constiinta inferior celui national sau mai inainte pomenitului nivel planetar.
  De ce?…Fiindca nici natiunea romana nu s-a constituit inca. Iar cogularea natiunii, in conditiile globalizarii, ramane sub semnul intrebarii, ea reclamand un efort intelectual – de meditatie si de persuasiune – considerabil. Cineva s-ar putea intreba daca scriitorii n-ar fi trebuit sa fie partea intai mergatoare si esentiala din fermentul acestei coagulari? Raspunsul este negresit afirmativ, dar realitatea trebuie acceptata: cei care au avut si au viziunea interesului national (sau/si planetar), fiintand – traind asadar inauntrul paradigmei lui „a fi” – au fost si sunt inca destul de putini. Iar ancheta aceasta – privind misia scriitorului – este dovada ca pasii spre lumina se fac.
  „Motorul” acestei deveniri fiind, pana la urma, tot suferinta : gustul strepezit, neimplinirea , nefericirea chiar, pe care „a avea”, odata realizat – ca posesii de bunuri sau glorie de condeier – o lasa tuturor. Societatile ( popoarele) care s-au constituit in natiuni, de la un moment dat, au functionat pe principiul „Toti pentru unul si unul pentru toti” – unde ceilalti (toti adica) sunt oamenii, dar si… arborii, necuvantatoarele, Natura, darul lui Dumnezeu ; care dar, mai mult decat locul (tara) unde ne-am nascut, este Terra, unde – ca si in tara sa – omul este „primus inter pares”, raspunzator de toti si de toate. De aici, vorbind sincer, este lesne sa ajungem la Credinta. Doar cei care simt asa si nu pregeta sa o spuna oricui, oriunde si oricand – fie ca se afla dinaintea unui om, fie la microfoanele unui amfiteatru sau stadion plin – vor deveni invatatori. Scriitorii putand fi printre ei..

 38. 41 ZeV iulie 17, 2015 la 7:08 am

  ghita bizonu’
  …Si a mai facut ceva domnul Ion Iliescu…o Constitutie proasta, prin preluari secventiale din vest, rezultand un fel de ,,monstru Frankenstein”.
  Mai intreb odata: De ce Ministerul Public este parte a puterii judecatoresti, in timp ce in SUA, institutia procurorului general este parte a Executivului ?
  Basescu este de vina ? Spune mai, vechi pesedist, dar fa-o in cuvinte putine si scrise cat mai corect cu putinta !
  Si apropo de Basescu…a fost el cooptat in FSN ? Da, sau Nu ? Si mai spune-ne ceva: cine si de ce l-a adus in fieful puterii in anii 90? Ei ? Ce spui batrane ?

 39. 42 Asterisc iulie 17, 2015 la 9:32 am

  Nu înțeleg cum de domnul Năstase pune astfel problema! Legislativul este pe primul loc deoarece de aici pornesc toate celelalte. El face legile. Iar dacă legislativul ar face legea penală – exagerez ca să se înțeleagă ideea – că justiția se va ocupa doar de hoții de cai, atunci puterea judecătorească va avea doar acea putere, conferită de lege! Așadar, nimeni nu trebuie să se plîngă de justiție cu privire la puterile sale. Inclusiv de salariile imense și inechitabile, care tot de legislativ sunt acordate. Ne putem plînge de justiție doar în privința acurateții deciziilor sale, mai exact, asupra erorilor judiciare inadmisibile. Care erori nu au consecințe asupra celor care au greșit! Este inadmisibil ca un om să facă închisoare pe nedrept, iar călăii săi să nu aibă niciuin fel de răspundere! Dar și aici poate fi vina legislativului, care nu dă o lege care să stabilească răspunderea deciziilor greșite, căci judecătorii nu zunt zei, sunt oameni ca toți ceilalți, și dacă greșesc trebuie să suporte niște consecințe. Eu sunt adeptul unui dicton: „decît să pedepsești un nevinovat, mai bine să scape nepedepsit un vinovat”. De ce? Pentru că viața oricărui om este unică și irepetabilă, deci nimeni n-are voie să-i răpească, din greșeală, niște ani din această viață.

 40. 43 Ghita Bizonu' iulie 17, 2015 la 12:51 pm

  ZeV

  cu d’a;de tine si basescu plus tyeleptualii neamului nici o constitutie nu este buna.

 41. 44 blogideologic iulie 17, 2015 la 8:10 pm

  +Cum spunea Ivor Porter , ofiterul britanic parasutat in Romania in anul 1943 – operatia ” Autonomous ” – ” la Bucuresti in 1939 , ne vedeam cu ceilalti colegi de varsta mea de la British Council – Yann le Rougetel , Spears – si radeam impreuna de inapoierea si ineficienta romanilor ” +
  Asta după ce se făcuse împământenirea alogenilor.

 42. 45 blogideologic iulie 17, 2015 la 8:42 pm

  @Radu Humor
  Sînt curios dacă tipul ce a mâzgălit textul pe care l-aţi postat în iulie 16, 2015 la 11:23 pm a citit Echilibrul între antiteze, de Ioan Eliade Rădulescu. E textul central, fondator, pentru ideologia naţionalismului românesc. Cartea constituie paradigma reală a temei tratate. Se pare că n-a ajuns cu lectura acolo, dacă spune că naţiunea română încă nu s-a format! Şi prin credinţa lui nestrămutată în globalizare, nici nu-i dă şanse reale de formare. Dar nu acesta este cazul, îl asigur. Naţiunea română există, chiar dacă „revoluţia” a micşorat-o demografic cu vreo cinci milioane de oameni! Ei, aspectul respectiv l-a uitat „revoluţionarul” nostru scriitor.

 43. 46 nastase iulie 18, 2015 la 8:23 am

  Ghita Bizonu’,
  am considerat ca ultima fraza nu trebuie publicata.

 44. 47 Ghita Bizonu' iulie 18, 2015 la 10:04 am

  Sefu voia lu matele pe blogu’ asta este sfanta.
  Insa acu’ stim amandoi ca cu astia, altfel nu te intelegi.


 1. 1 Ce mai fac puterile statului? - Pe Bloguri Trackback pe iulie 16, 2015 la 10:29 am
 2. 2 Năstase, atac la strategia lui Iohannis: Revizuirea Constituţiei se face acum pe şest | Ziarul Profit Trackback pe iulie 16, 2015 la 11:57 am
 3. 3 Năstase, atac la strategia lui Iohannis: Revizuirea Constituţiei se face acum pe şest | Club Oferteproprietari.ro Trackback pe iulie 16, 2015 la 12:09 pm
 4. 4 Pe româneşte | Blog ideologic Titus Filipas Trackback pe iulie 16, 2015 la 1:45 pm
 5. 5 Nu trebuie sa va placa Adrian Nastase! « Motanul Incaltat Trackback pe iulie 17, 2015 la 4:40 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: