A murit Omar Sharif

25

A murit Omar Sharif, la varsta de 83 de ani. Era unul din actorii mei preferati. Revad, oricand, cu placere, Lawrence of Arabia sau Doctor Zhivago. De-a lungul anilor, l-am intalnit de mai multe ori. Discutam despre Egipt, despre Liban, despre film. Avea o tristete in priviri pe care n-am putut sa mi-o explic niciodata. Cariera i-a adus glorie dar si singuratate. Am gasit, in arhiva mea, o fotografie ce-mi aduce aminte de sentimentele lui de amicitie dar si de imaginea mea de acum multi ani…. Drum bun!

47 Răspunsuri to “A murit Omar Sharif”


 1. 2 Centru iulie 11, 2015 la 8:09 pm

  ” Nu am nimic , nici apartamentul meu de la Paris nu imi apartine , e inchiriat ” .
  ” Viata mea e un esec , mi se atribuie o reputatie de seducator dar nu am putut avea o relatie stabila cu o femeie ” .

 2. 3 Radu Humor iulie 11, 2015 la 8:16 pm

  Nu i-am iubit şi respectat niciodată atât de mult pe greci, ca acum !  Sper ca la fel ca-n ultimul clip, gestul de demnitate a Greciei să-i facă şi pe ceilalţi captivi într-un sistem sufocat de birocraţie, discriminare, autoritarism şi corupţie, pompos denumit Uniune Europeană, să intre în joc ( mai bine zis, să iasă din el !), lăsându-i în plata Domnului pe cei ce dacă n-au o Ţară a lor, vor să-şi tragă una de jumătate de miliard de cetăţeni, din care marea majoritate slugi sau vechili pe moşii naţionale dobândite prin jaf, minciună şi înşelăciune şi stăpânite de nişte escroci a căror ocupaţie de bază este cămătăria !
  Sper ca după greci să se deştepte spaniolii, italienii, portughezii şi de ce nu şi noi românii !
  Că s-o fi auzit până la urmă îndemnul Imnului Naţional :
  Deşteaptă-te române, din somnul cel de moarte,
  în care te-adânciră, barbarii de tirani….

 3. 5 Luminița Arhire iulie 11, 2015 la 9:37 pm

  Tristețea din privirea lui Omar Shariff cred că a zdrobit multe inimi, pentru că avea , în plus, o tentă pur spirituală; ”ses yeux étaient des idées” cam așa cum, pentru eterna Berenice a lui Edgar Allan Poe, ” toutes ses dents étaient des idées”.

 4. 6 Ermanaric Carbone iulie 11, 2015 la 9:51 pm

  Mai intai, ca si copil, l-am vazut pe Sharif in Mamelucii.
  Va ramane in memoria mea.
  Un interviu din 2010.

 5. 7 Adrian B. iulie 11, 2015 la 10:23 pm

  Nu!

  de Eugen Mihăescu

  Sper să mă scuze de acolo, din Cer, tizul meu Eugen Ionescu că am îndrăznit să împrumut titlul. În mijlocul scandalului legat de soarta Greciei, prim-ministrul României s-a decis, pe neaşteptate, să renunţe la programul de reeducare a genunchiului în Turcia şi să revină înţară. Nu cred că dramatismul negocierilor pentru păstrarea integrităţii Euro-uniunii e cauza acestei “precipitări”. Până mai ieri, Ponta era foarte senin, îndepărtând dintr-o fluturare de mână, pe Facebook, orice asemănare dintre soarta Greciei şi situaţia din România. Mă întreb dacă cifrele pe care se bazează siguranţa lui nu sunt cumva minciuni. Şi deficitul declarat de Grecia ani de zile — puţin peste 3% la sută din PIB când a aderat la moneda unică, peste 5% înainte de criza economică — s-a dovedit, în realitate, a fi peste 13%! Cred că domnul Ponta nu a revenit în fruntea Guvernului nici pentru că i s-a făcut ruşine când l-a văzut pe John Kerry, Secretarul Departamentului de Stat al SUA, târându-se în cârje — după multiple fracturi de femur şi de bazin la o vârstă mult mai înaintată — la negocierile privind programul nuclear iranian. Nu, nu cred că ruşinea l-a făcut pe Ponta să vină la serviciu, ci faptul că, dintr-odată, e “la modă” să vii în cârje la şedinţe!

  Doamne! Câtă diferenţă! Alexis Tsipras, mult hulitul prim-ministru grec, a acceptat invitaţia de a lua cuvântul în plenul Parlamentului European, coborând în groapa cu lei, aplaudat şi huiduit în acelaşi timp. Un nou demers democratic după referendumul care i-a întărit mandatul pe care i l-a dat poporul grec. De la început, Tsipras a remarcat că este pentru prima dată când se discută în mod transparent problemele cu care se confruntă negociatorii. În discursul său, a subliniat anomalia care domneşte în instituţiile Uniunii Europene, unde Parlamentul, singurul for ales democratic de cetăţenii europeni, are un rol subaltern mai ales în chestiuni atât de delicate cum este soarta unei ţări membre şi a datoriei sale. În prima rundă de negocieri, totul s-a petrecut în mare secret, singurul lucru care a “transpirat” a fost faptul că “Troica” a înapoiat documentul oficial după ce a corectat cu roşu măsurile pe care intenţiona guvernul grec să le adopte pentru a redresa situaţia economică. Ca pe extemporalul unui elev nedisciplinat! Referitor la această jignire, Tsipras a spus doar că problema Greciei este şi problema Europei şi nu se va putea rezolva decât aplicând principiile pe baza căreia această Uniune s-a născut. Primul principiu ar fi cel al democraţiei; dacă un guvern ales democratic într-un stat membru nu are libertatea să-şi aleagă măsurile pe care să le aplice ca să redreseze economia, ci trebuie să pună în practică doar programele impuse din afară, atunci nu mai este nevoie de alegeri democratice, ci “Troica” să numească un guvernator şi un cabinet de tehnocraţi care vor executa ordinele fără să crâcnească! Ferice de aceastăţară, Grecia, că are asemenea politicieni! Are dreptate Ponta când spune că România nu seamănă cu Grecia! La noi, guvernul rezultat în urma alegerilor democratice aplică măsurile de austeritate impuse de FMI şi Comisie mai ceva ca o slugă!

  A mai spus Tsipras că austeritatea nu poate rezolva problema datoriei. Nu face decât să o agraveze şi nu numai în Grecia, ci peste tot unde a fost aplicată. Că intenţionează să îndrepte măsurile pe care el consideră că trebuie să le adopte către cei care pot suporta greutatea acestei datorii, care au mijloace, nu au suferit până acum, şi nu înspre aceiaşi amărâţi care plătesc întotdeauna oalele sparte, nu numai în Grecia, ci peste tot în Europa. Aici i-au sărit în cap toţi Caţavencii Partidului Popular European văicărind asistentele medicale slovace şi fermierii polonezi pe care “indolentul, neseriosul premier grec” îi condamnă la plată… Oare chiar nu ştiau ei sau Comisia şi Banca Centrală Europeană că sutele de miliarde pe care le împrumută Grecia s-au întors în seifurile băncilor germane şi franceze care, după ce au dat credite mai ceva ca în România, şi-au recuperat pierderile din banii Europei şi apoi au părăsit barca găurită numită Grecia? Nu ştiau nici de tancurile, muniţia şi submarinele second-hand pe care le-au cumpărat guvernele Greciei de cinci ani încoace? Nu a ştiut nimeni nimic şi au continuat să arunce cu sutele de miliarde în această gaură numită datoria greacă! Iar acum, îndârjiţi de ura pe care le-o inspiră acest tânăr zâmbitor, se gândesc să arunce Grecia afară din zona Euro. Eu cred că, dacă vor duce la bun sfârşit această ameninţare, o vor face ca să se descotorosească de Tsipras şi Syriza lui! Cred că le stau în gât ca un os de balenă!

  Sunt curios însă cum vor duce la capăt această ameninţare, repede botezată Grexit! “Troica” este atât de orbită de ură încât nu aude “His Master’s Voice”, care îi şopteşte îndemnându-o să o ia mai încet cu pianul pe scări… Să fi uitat “Troica” moştenirea lui Churchill, sacrificiile pe care le-a făcut Buldogul britanic pentru a smulge Grecia 100% de pe hârtiuţa Tătucului Stalin? Madame Lagarde a lăsat garda mai jos iar FMI a şi întocmit un raport din care reiese că datoria Greciei nu poate fi plătită. Obama înroşeşte telefoanele încercând să o domolească pe doamna Kancelar… Sunt sigur că, după ce au ameninţat Grecia în fel şi chip, europenii vor înghiţi găluşca. Berlinul este primul care ar trebui să-şi amintească de faptul că Germaniei i-a fost redusă cu 60% datoria pe care o avea faţă de aliaţi imediat după cel de al II-lea Război Mondial, după tot prăpădul pe care l-a făcut în Europa… Ca să nu mai vorbim de planul de ajutorare Marshall de care a profitat… “Tratamentul” care i-a fost aplicat în schimb Greciei de cinci ani şi jumătate încoace, în ciuda austerităţii care a tăiat salariile şi pensiile cu un sfert, nu a făcut decât să crească datoria ţării de la 100 de miliarde la 320 de miliarde de euro…

  E de mirare că guvernul grec a îndrăznit să înfrunte “Troica” şi creditorii când i s-a cerut să continue să strângă şurubul deşi este evident că ţara se prăbuşeşte? Că, în aceste condiţii, nu are cum, nu are cu ce plăti datoria? Este nevoie de măsuri care să relanseze economia pentru ca Grecia să plătească fără să se îndatoreze în continuare. Iar Europa ce face? Europa vrea să dea Grecia afară! De unde? De pe hartă?! Să fi uitat “Troica” şi creditorii de poziţia geografică strategică a Greciei? Se pare că au uitat de tot, orbiţi de furie atunci când echipa de negociatori greci a îndrăznit să-i înfrunte, să-i numească terorişti şi şantajişti. Şi nu sunt? Nu am simţit şi noi, românii, pe pielea noastră presiunile Europei când am decis să facem referendumuri ca să debarcăm din funcţie sluga perfectă a străinătăţii, Traian Băsescu, care îşi permite să facă astăzi comentarii în loc să stea la puşcărie, la răcoare?

  Îi numim cu atâta uşurinţă pe greci “puturoşi”, “profitori” şi “nesimţiţi”, când ar trebui să îi invidiem pentru politicieni ca Tsipras, Varufakis şi Tsakalotos care au studiat în Occident, dar n-au devenit slugile străinătăţii, ci vor să-şi servească propriul popor. Când subsolul nostru va fi secătuit şi băncile străine îşi vor pune la adăpost profiturile, vor părăsi cu toţii România — aşa cum au făcut în Grecia — lăsând în urmă defrişări, pământ otrăvit şi o naţiune înglodată în datorii. Şi nu va exista un partid sau politicieni care să ştie cum să salveze ţara! Sau poate vom fi norocoşi, NATO va mai avea nevoie de un cap de pod în coasta Rusiei şi atunci va învesti un guvernator şi un guvern de tehnocraţi ca să facă ordine, să ne scape de oligarhi (politicieni) şi de carteluri (partide). Aşa că stăm mult mai rău decât Grecia!

 6. 8 Luminița Arhire iulie 11, 2015 la 10:29 pm

  Paradoxal sentiment e nostalgia… îi loveşte, pe neaşteptate, şi pe cei mai intelectuali dintre noi, nepăsătoare la dimensiunea lor universală, şi la Sorbonele în care şi-au petrecut tinereţea supraponderală… Bunăoară, Adrian Papahagi, a dat nas în nas cu nostalgia, de curând, şi ţine să ne împărtăşească evenimentul cosmic, pentru că, într-adevăr , o întâmplare precum aceea care a declanşat-o, cu întreaga sa încărcătură sentimentală, e cam greu să ne imaginăm că va mai trăi cineva, vreodată.

  Pe scurt, nostalgicul Papahagi ne povesteşte cum în cadrul profund spiritualizat şi prielnic întâmplărilor care pot marca un om pentru toată viaţa, adică în burta unui avion, privirea lui de intelectual rasat şi mâncător , până mai ieri , de mere verzi-şi-uscate, s-a întâlnit cu privirea titanului de Cotroceni, recte Băsescu Traian . Ia să vedeţi ce descriere a scenei romantice, pană de maestru, pune pe FB rotunjorul expert în franceza şi islandica veche, latina şi germana medievală, şi în alte fineţuri care ne depăşesc cu mult:

  „La întoarcere, președintele stătea pe unul din locurile orientate spre spatele avionului. În fața lui stătea Sebastian Lăzăroiu. Eu eram la vreo 3-4 scaune distanță, în diagonală față de Băsescu. Și, la un moment dat, în timpul zborului, privirile ni s-au încrucișat. Era obosit, trist, afectat de toată porcăria suspendării. Ne-am privit fix, în ochi, preț de un minut sau două, ceea ce e destul de neobișnuit. Privirea aceea intensă, de om care nu se dă bătut, m-a impresionat și îmi revine adesea.”

  Trec peste stilul absolut deplorabil al super-intelectualului care-și dorește , poate, să ne și sensibilizeze cu relatarea sa.

  Și aung la esență: deci dânsul “s-a privit fix în ochi”, preţ de 120 de secunde, cu Băsescu Traian … hm, şi cum o fi reuşit el chestia asta? Cum şi-o fi dat seama că îl priveşte CHIAR pe el , iar nu pe Sebastian Lăzăroiu, paharul cu patru cuburi de gheaţă din dreptul lui sau pe stewardesă? Părerea mea este că Adrian Papahagi s-a cocoşit un pic, şi mi-e teamă că-i stric nostalgia. La câtă franceză veche și latină medievală stapâneşte, măcar o umbră de îndoială tot ar fi trebuit să aibă…

  Oricum, de câte ori mă gândesc la Papahagi şi la CV-ul său încărcat de diplome şi “Summa cum laude”, îmi vin în minte nemuritoarele versuri ale magistrului Mihai Ursachi:

  “Un om din Tecuci avea un motor
  dar nu i-a folosit la nimic”

  acesta fiind singurul produs poetic pe care îl ştiu având titlul mai amplu decât conţinutul, deoarece se numeşte : „Post scriptum. Transversaliile mari sau cele patru estetici. Poezie pe care a scris-o magistrul Ursachi pe când se credea pelican” iar întreaga poezie este cea pe care am transcris-o mai sus.

  Cred că şi la Adrian Papahagi titlurile sunt binişor mai consistente decât substanţa sa intelectuală.

 7. 9 Adrian B. iulie 11, 2015 la 10:53 pm

  RIP Omar Sharif

  https://en.wikipedia.org/wiki/Omar_Sharif

  Omar Sharif, whose surname means „the noble man” in Arabic,[5][6] was born on 10 April 1932,[7] as Michel Demitri Chalhoub[8] in Alexandria, Egypt,[9] to a Melkite Greek Catholic family of Syrian-Lebanese descent.[10] His father, Joseph Chalhoub, originally from Zahlé, was a wealthy timber merchant who settled in Egypt in the early 20th century, where Omar Sharif was born and raised. His mother, Claire Saada, was a noted society hostess, and Egypt’s King Farouk was a regular visitor until he was deposed in 1952.[11]

  In his youth, Sharif studied at Victoria College, Alexandria, where he showed a talent for languages. He later graduated from Cairo University with a degree in mathematics and physics.[12] He then worked for a while in his father’s precious wood business before studying acting at the Royal Academy of Dramatic Art in London.[11][12] In 1955, Sharif converted to Islam in order to marry[12] fellow Egyptian actress Faten Hamama.[13][14]

 8. 10 Radu Humor iulie 11, 2015 la 10:56 pm

  http://www.gandul.info/interviurile-gandul/andrei-cornea-la-interviurile-gandul-pe-langa-moschee-se-face-si-o-academie-astfel-de-scoli-islamice-au-fost-si-sunt-pepiniere-de-teroristi-avem-nevoie-de-asa-ceva-14566626#post_coments
  Păi, în România sunt deja sute de sinagogi, care după cum bine se ştie sunt adevărate pepiniere de cămătari, un fel de terorişti financiari, care produc românilor pagube mult mai mari decât ceilalţi !
  Ce-ar trebui ? Să le demolăm ?!

 9. 11 Luminița Arhire iulie 11, 2015 la 11:12 pm

  @Adrian B iulie 11, 2015 la 6:27 pm

  Chiar dacă nu citiți în mod obișnuit ceea ce scriu, vă rog , totuși să citiți cele de mai jos:

  Extrem de neplăcut , de trist și de forțat, în modul cel mai absurd, comentariul dumneavoastră.

  Străbunica mea din partea mamei a fost bulgăroaică 100% . S-a măritat în România, în urma unui ”aranjament” între rude, așa cum se făcea atunci. Nu a vorbit niciodată românește; pentru a putea comunica totuși cu ea , bunica mea , proaspătă nevastă, fostă Popescu, a învățat să vorbească limba bulgară. Bunicul meu, pe jumătate bulgar, vorbitor numai de limbă română, cu excepția dialogului cu trufașa mea străbunică, a luptat alături de bunicii dumneavoastră pentru România. El a avut mai mult noroc, nu s-a întors schilodit de pe front . Dar el se poate răsuci astăzi, într-adevăr, în mormânt, ascultându-vă teoria .

  E plină țara de astfel de exemple. În județul meu sunt două localități unde s-au stabilit pietrari italieni. Și bunicii trăitorilor de astăzi din aceste localitati au luptat cot la cot cu bunicii dumneavoastră ; sunt monumente vorbind despre jertfa lor, cu numele lor italiene , acolo. Sunt monumente frumoase- făcute de fiii pietrarilor italieni, pietrari la rândul lor, din piatră cioplită și udată cu lacrimi.

  Lăsați-i pe toți să se odihnească în pace… sunteți extrem de neglijent cu sensibilitatea celorlalți .

 10. 12 nastase iulie 12, 2015 la 7:23 am

  Radu Humor,
  nu cred ca trebuie sa generalizam…

 11. 14 ZeV iulie 12, 2015 la 8:48 am

  Spiridus
  iulie 11, 2015 la 3:52 pm

  Antieuropenii sunt de fapt adversarii birocratiei suprastatale de la Bruxelles care, de cele mai multe ori, promoveaza politici in defavoarea cetatenilor.
  De fapt, de la inceput, proiectul european a fost gandit ca o zona extinsa de afaceri si de miscare a a capitalului so o piata mai mare pentru produsele tarilor fondatoare.
  Euroscepticismul este manifest in numeroase tari europene si se ca accentua, conform pricipiului clasic al actiunii si reactiunii.

 12. 15 ZeV iulie 12, 2015 la 11:37 am

  Ermanaric Carbone
  iulie 11, 2015 la 7:30 pm

  De unde si pana unde ati tras concluzia ca eu vreau ca dvs sa faceti ce spun eu ?
  Pe de alta parte, de ce credeti ca un comentariu (al dvs, al meu, nu conteaza), fiind public, nu poate primi o replica din partea altui comentator ?
  Este ceva in contradictie cu democratia, si nu stiu eu ?
  In momentul in care v-ati decis sa postati, ar fi trebuit sa va asumati si ,,riscul” de a primi replici. Mai ales atunci cand simplificati realitatea, echivaland o tara cu un simplu debitor, iar un fond international (coordonat de oameni politici – nu toti la vedere), cu o banca obisnuita.
  Dar chiar si banca obisnuita trebuie supravegheata pentru a nu comite abuzuri in relatia contractuala cu un client. Daca un client oarecare are posbilitatea sa reactioneze la abuz, de ce acest lucru nu ar fi valabil si prentru un client mare cat o tara ? Sa nu-mi spuneti ca FMI si Comisia Europeana detin adevarul absolut (in afara de puterea utilizata discretionar-dupa parerea mea), ca nu va cred.

 13. 16 ZeV iulie 12, 2015 la 11:47 am

  Ori de cate ori am ocazia, ascult cu placere Lara’s Theme in interpretarea lui Andre Rieu & Co. Parca ,,vad” in acele momente zambetul generos si ,,strunga” definitorie ale celebrului si regretatului mare actor.

 14. 17 ZeV iulie 12, 2015 la 11:56 am

  Atitudinea unor politicieni si implicit ale sustinatorilor lor din presa si electorat fata de ideea unie mari moschei la Bucuresti, arata, de fapt, ca parte importanta din Romania inca nu a iesit de sub influenta malefica a marinarului.
  Intr-o tara normala, care tine la relatii normale cu minoritatile si celelalte tari ale lumii, declaratiile iresponsabile al lui Traian Basescu ar fi considerate, instantaneu, drept atentat la siguranta nationala.

 15. 18 Ghita Bizonu' iulie 12, 2015 la 12:14 pm

  Sa-l odihneasca Allah …

  Era un actor placut .. poa nu atat de mare cat de placut (cam intotdeauna Omar Sahrif il juca pe Sharif Omar)

  Onsa azi se mai comemoreaza ceva .. de catre Adevarul : Acum 11 ani, mai exact în dimineaţa zilei de 16 iunie 2004, excavatoarele companiei americane Bechtel muşcau primele cupe de ţărână din pământul ţării, începând astfel construcţia a ceea ce trebuia să fie mândria infrastructurii rutiere româneşti: Autostrada Transilvania.

  Poate ar fi cazul sa mia coborati si in pulberea cotidianului anost si sa dati dvoastra o explicatie la abisala neliniste ce macina intectualimea natiiei
  De aici rezultă şi, poate, principala controversă: în asemenea condiţii, de ce s-a încăpăţânat România să construiască autostrada, mai ales că ar trebui să fi ţintit o altă prioritate pentru infrastructura rutieră, respectiv Coridorul IV paneuropean?

  Citeste mai mult: adev.ro/nq0fsn

  Eu unul zic ca coridorul IV nu ne serveste asa de bine … insa cine sunt io?!
  Asa ca poa ar trebui sa mai parasiti Olimpul si tovarasia muzelor (dintre care sa o rugati numa pe Clio sa va insoteasca) si mai coborati prin Empireu unde sa explicati de ce si cum Bechtel … si cu ajutorul lui Clio sa reaamintiti pe date si bani cum au decurs lucrurile ..
  ma buna remorare ati putea vedea care dintre muzele literate se coboara la politic fiction si sa incercati eseul ce ar fi fost daca in 2004 ieseati dvoastra. Sa va dau un indiciu – se pare ca Jaguar ar fi fost interesat sa puna ceva la Brasov da din lipsa de autostrada …

 16. 19 Adrian B. iulie 12, 2015 la 12:23 pm

  @ luminita arhire

  Tot romanii v-au schimbat numele ?

 17. 20 ZeV iulie 12, 2015 la 12:28 pm

  ,,Tentatia agresiva a dreptei de accedere cu orice pret la puterea totala, dupa modelul Basescu-PDL” (asa cum scrie colegul Fragmentarium), are o explicatie simpla:
  PNL doreste sa preia din mers rezultatele guvernarii Ponta si sa spuna in 2016 ca, de fapt, sunt masuri liberale, initiate de liberali, in perioada cand guvernau alaturi de PSD. (Z).
  Totodata, este o politica menita a raspunde doleantelor PPE – organism polimorf si atipic dpdv ideologic care nu da nimic pe gratis. (Z)
  Este o strategie simplista, doamna Alina Gorghiu…eu va propun sa identificati elemente de program care sa va diferentieze de PSD. Asta cu Justitia independenta este rasuflata si miroase a tentativa de influenta, deoarece s-a vazut ca exact politicienii care implica declarativ Justitia in lupta lor politica, nu doresc, de fapt, o justitie independenta. Cazul domnului Adrian Nastase este mai mult decat elocvent.
  De exemplu, sa ne spuneti si noua, electoratului, daca veti contrazice FMI si Comisa Europeana in privinta Codului Fiscal recent aprobat.
  Luati-o inaintea lui Ponta, care, pana acum, nu a exprimat nicio pozitie in acest sens. (Z)

 18. 21 Adrian B. iulie 12, 2015 la 1:05 pm

  @ Radu Humor

  Si eu sunt solidar cu grecii . Tara asta mi s-a lipit de suflet de prima oara când am vizitat-o . Cred ca era prin anul 1998 . Felul lor de a fi , traiul lor simplu , istoria si civilizatia , nationalismul lor , locurile paradisiace , relaxarea , … Toate acestea m-au impresionat si m-au facut sa revin acolo aproape an de an .
  Ceea ce li se intampla astazi este total nedrept cum nedreapta a fost si istoria lor zbuciumata : 500 de ani de dominatie otomana si apoi ocupatie nazista .

  La 70 de ani de la încheierea celui de-al 2-lea razboi mondial , cei care au pierdut razboiul ( Germania ) au ajuns sa-i terorizeze din nou ( cu alte mijloace ) pe cei care au castigat razboiul ( Rusia , Grecia , etc. ) .

  Pozitia Germaniei in problema Greciei ( conditii umilitoare , tonul imperativ , santajul , amenintarile , propaganda ca sunt lenesi , etc. ) nu se deosebeste cu nimic de instrumentele nazistilor din acele vremuri .
  Din ceea ce vad , grecii au niste conducatori foarte pregatiti si patrioti si sunt sigur ca vor depasi cu bine toate aceste probleme .

  Si trebuie reamintit faptul ca nemtii sunt cei care au pornit cele doua conflagratii mondiale si sunt cei mai mari CRIMINALI ai acestei planete …

  P.S. Daca mi-as fi putut crea propria mea realitate sau o afacere asa cum mi-as fi dorit , ea ar fi fost astfel : o pensiune intr-una din insulele grecesti ( pe timpul verii ) si inca o pensiune intr-o statiune de ski din Elvetia ( pe timpul iernii ) . Sa primesc turisti germani imbecilizati de munca , sa le gatesc , sa stau cu ei de vorba , sa le explic ca viata inseamna si altceva in afara de munca , cafele , carti , ziare , pescuit … Cam ceea ce fac grecii astazi . Din pacate , a ramas doar un vis si traiesc si eu ca germanii !

 19. 22 Cris iulie 12, 2015 la 1:11 pm

  Bietul Omar Sharif a suportat, ca noi toți dealtfel, urmările Legii compensației conform căreia nu poți să le ai pe toate: frumusețe, bogăție, afecțiune, fericire, mulțumire, împlinire…
  Țăranul român, prin vocea lui Creangă, are însă un principiu simplu pe care n-ar fi fost rău să-l adopte și Omar: mai bine frumos și bogat decât urât și sărac.

 20. 23 Cris iulie 12, 2015 la 1:23 pm

  Mie îmi place Ponta indiferent de originea strămoșilor lui și cred că noi, aproape toți, dacă am avea informații despre înaintașii noștri, am descoperi că suntem niște corcituri pitorești care, vorba poetului, trebuiau să poarte un nume, și cărora li s-a zis români.
  Îmi place Ponta, îmi place guvernarea, îmi plac unii PSD-iști, îmi plac unii PNL-iști și, făcându-mi eu o „analiză psihologică” serioasă, am ajuns la concluzia că mă înscrisesem în PNL fiindcă acesta era în USL.
  Când PNL o să preia guvernarea, dacă o să-mi placă guvernarea lui, o să recunosc. Dacă or să existe politici care n-or să-mi placă, o s-o spun.
  În privința guvernării PSD, pot să afirm că insistența asupra politicilor sociale nu-mi place, fiindcă boboru e mincinos și profitor.

 21. 24 Adrian B. iulie 12, 2015 la 2:11 pm

  @ luminita arhire

  Vi se pare ca cei pe care i-am enumerat ( Iohannis , Kovesi , Hellvig , MRU , Ponta , …) reprezinta interesele romanilor ? Am spus ca tara asta a ajuns pe mana unor straini , a unor tradatori , a unor cozi de topor si a unor lasi ! Dupa ce milioane de oameni s-au jertfit pentru ea … Cred ca fiecare familie de romani si-a dat jertfa de sange pentru tara asta .
  Este parerea mea personala si a multor altor cetateni .
  Nu prea inteleg ce v-a deranjat in postarea mea .

  Am vazut ca e la mare moda se ne cautam in arborele genealogic tot felul de rude de alte nationalitati . Astazi sunt la moda nemtii !
  Dealtfel , de-a lungul istoriei , noi romanii – dupa cum a batut vantul – am fost ba francofoni si francofili , ba rusofoni si rusofili , ba cu englezii si mai nou cu nemtii dar foarte rusofobi . In ritmul asta probabil ca vom fi odata si bulgarofili si o sa va traiti si dumneavoastra momentul de glorie personala .
  Numai romanofili nu suntem si ne place sa ne legam la caruta tuturor !
  Am vazut foarte multi sarlatani si oportunisti care-si descopera acum rude de nationalitate germana ( Silviu Prigoana , Alexandru Arsinel , Adrian Videanu , … ) . Mai nou Victor Ponta …

  Cat il priveste pe d-ul Ponta ( el este politicianul las la care ma refeream ! ) era o curiozitate de-a mea sa ne spuna ce nationalitate avea strastrabunicul sau .

 22. 25 Centru iulie 12, 2015 la 3:20 pm

  Daca cineva poate sa ma ajute sa inteleg , poate sa o faca ?
  Dimineata am vazut un documentar al unei televiziuni catolice – Etienne Kern este tanar preot francez la Salvador de Bahia – intra intr-o favela , gaseste un santier foarte modest intr-o casa ” Bom dia ! Posso entrar em sua casa ? ” – o familie cu multi copii , muscati de sobolani , construia doua camere in caramida – Kern spune ” aveam 80 de euro , donatia economiilor unui cetatean , cu acesti bani au inceput zidul ” ; mai incolo , Jean , alt preot , face cafea calda muncitorilor mexicani fara acte dintr-un orasel american – se strang in jurul lui , in fata unui afis tinut de el cu Fecioara : ” BUNA ZIUA , Marie . Buna ziua , Isus ” – isi beau cafeaua , preotul le imparte si pachete cu alimente ( conserve , racoritoare ) din portbagajul lui .
  Tot dimineata , pe TVR , Viata Spirituala .
  Schimbare radicala . Zalaul , 70000 de locuitori , capitala unui judet sarac , construieste o catedrala ortodoxa impresionanta , superba , pe un deal care aluneca – rezultatul ambitiei unui preot ortodox local ( si , ceea ce nu se spune , al contributiei financiare a familiilor de muncitori – tarani salajeni din cartierele Zalaului , oameni cu posibilitati financiare reduse ) , interviu cu parintele in interior – sol impecabil , luxos , picturi de mare arta pe pereti , exterior cu arcade impresionante , o Sfanta Sofia intr-un cartier muncitoresc modest – Zalaul avea deja o catedrala construita in 1929 ( greco-catolica la origine , astazi ortodoxa ) plus bisericile ortodoxe construite dupa 1990 in fiecare cartier – nu spun ca nu este impresionant si frumos , dar in VS prelatii ortodocsi nu apar niciodata ca fiind cei care ofera , care dau , biserica ortodoxa este ocupata doar sa stranga pentru ea , cu o actiune sociala inexistenta si o activitate educativa nula in comunitate .
  Este bine ?
  Este sanatos ?

 23. 26 fostă basarabeancă iulie 12, 2015 la 4:25 pm

  @Luminița Arhire,

  „Natură aproape moartă cu procuror”? Sunteți maestra pamfletului!

  Eu sunt bulgăroaică din sudul Basarabiei, familia noastră a fugit din calea războiului ruso-turc după ce și-a vândut tot în Bulgaria și s-a stabilit unde este și azi! Ce coincidență simpatică! Adevărat că mama s-a căsătorit cu un român, dar am crescut între bulgari, am veri care se descurcă mai greu să vorbească românește, pentru că locuiesc în sate de bulgari, ambii părinți bulgari… Patria mea, însă, este cultura românească. Regret că nu am învățat bine limba mamei și bunicilor mei, dar în comunismul rusesc aveai de ales: rusește ori „moldovenește”. Așa că ai mei au decis.

 24. 27 fostă basarabeancă iulie 12, 2015 la 4:32 pm

  @Radu Humor

  Mulțumesc pentru… înțelegere! Uneori am impresia că mă exprim prea colorat și nu sunt înțeleasă mereu, în sensul că nu transmit corect ceea ce vreau să spun, probabil. Cum a fost povestea cu moșneagul auto-stopist, care era despre resursele umane irosite de vreo douăzeci și șase de ani, pe alocuri or fi și economice, dar unii au înțeles că este despre războaie de țesut și putinele cu brânză (am avut de frecat la tapițeria portbagajului! Nu știți cum miroase zerul după ce se încinge mașina!).

 25. 28 Radu Humor iulie 12, 2015 la 4:55 pm

  De acord cu dvs. dle Adrian Năstase, nu trebuie să generalizăm !
  Dar exact asta face Andrei Cornea şi eu nu am făcut decât să duc, prin absurd, generalizarea (şi) mai departe !

 26. 29 Radu Humor iulie 12, 2015 la 5:04 pm

  http://www.presalibera.net/papa-francisc-critica-fmi-masurile-de-austeritate-sunt-o-noua-forma-de-colonialism_1831267.html#comment-1737
  Cine cere austeritate ?! Cei mai mari hoţi, îmbogăţiţi din camătă şi speculaţii financiar-bursiere, care înebunesc de bine, cum se spune !
  Cui o cer ?
  Unor bieţi cetăţeni care-şi duc traiul de azi pe mâine, dar şacalilor li se pare că ar mai fi loc de pus încă ceva în cârca lor, pentru a-şi spori cinic, şi mai mult, averile nesimţite !
  Unul din trei greci trăieşte la limita sărăciei ( care, ce-i drept, la ei e mult mai ridicată ca la noi 😉 ) şi muncesc 44 de ore pe săptămână !
  Cât mai vor ăştia să tragă de ei ?!
  Noroc că spre deosebire de noi, grecii nu numai că au inventat, dar şi practică democraţia !
  P.S.
  Dacă Papa o ţine tot aşa, merită a fi sprijinit în demersurile sale, inclusiv ecumeniste !

 27. 30 dorucoarna iulie 12, 2015 la 5:55 pm

  Mie Omar nu mi-a placut niciodata, avea o figura interesanta, placuta, dar o tehnica actoriceasca slaba, nu avea o gama larga de interpretari… Sigur insa ca-i regret decesul ca fiecarui om de care aud ca s-a dus intr-ale lui… de fapt intr-ale noastre, moartea este destinul nostru comun….

 28. 31 Luminita Arhire iulie 12, 2015 la 6:45 pm

  @Adrian B.iulie 12, 2015 la 12:23 pm;iulie 12, 2015 la 2:11 pm

  1.Da, evident că numele soţului meu, ARHIRE, a fost românizat, ca şi Arghir, Arghire, Arhir, etc. Nu cred că s-a plâns vreun strămoş ARHIRIS pentru asta.

  2.Până astăzi credeam că trataţi cu superficialitate suverană doar comentariile celorlalţi, de aici şi confuziile care apar deseori în textele dumneavoastră; m-am înşelat- cu aceeaşi superficialitate vă trataţi şi propriile texte, uneori am impresia că nu înţelegeţi ce scrieţi.

 29. 32 Cris iulie 12, 2015 la 6:54 pm

  @ Centru:

  Sunt creștină ortodoxă dar nepracticantă și am avut ocazia să compar „sediile” și ceremoniile creștinilor ortodocși și catolici de o parte, cu „sediile” și ceremoniile creștinilor protestanți și neoprotestanți de alta.
  Drept să vă spun, comparația e net în favoarea celor din urmă care se ocupă mai mult de enoriași decât de „sedii”, veșminte, „odoare”, idoli pictați, sculptați…

 30. 33 blogideologic iulie 12, 2015 la 7:06 pm

  @Luminița Arhire, @fostă basarabeancă
  Vă admir sincer pentru excelenţa Dumneavoastră în Limba Română cultă. Şi pentru Românism (conceptul inventat de Bogdan Petriceicu Haşdeu, înainte de 1989 nu ştiam aceasta, latura de Belakunism feroce care se opunea Şcolii de la Frankfurt predomina în ideologia lui Nicolae Ceauşescu!).

 31. 34 Ghita Bizonu' iulie 12, 2015 la 7:15 pm

  Sa ii dam naibii pe cei 2 „libertari” greci de stanga (adica niste anarhisti de stnaga asa cum libertarienii suunt niste anarhisti sedusi de „proprietate”)

  Hai pe bune .. este vorba despre altceva.. Si cu posibila raportare le Romania…

  Nici Romania nici Grecia (mai ales Gricostanu) nu meritau in UE… Daca ati uita va amintesc – ala Verheugen zicea ca Romania a fost acceptata fiindca era necesara „ocuparea economica” a ei …

  Hai pe bune .. noi am platit deja pretul aderarii! 10 mld sprijin ptr bancile austriece !! (Cautati „Romania falimenteaza Austria”) Am „privatizat” catre entitati statale telefoanele, retele de distributie a energiei electrice.. reteau ce canalizare.. banci. Industrii. Am inchis industri si uzine si fabrici. Am cedat piata interna..
  Am asigurat „succesul” si „gloria” capitalismului grecesc, ceh si austriac!Am facut dintr-un lant obscur de benzinari (OMV) un actor important. Normalul ar fi fots ca Petyrom s adfie cineva la Viena …
  Ce am primit in schimb? MCV si scuipati in ochi! Sau cum zicea Giurgea la 21 noiembrie 2012 Românii sunt jidanii secolului 21 noi am asigurat Libera circulație a mărfurilor, Libera circulație a serviciilor, Libera circulație a capitalurilor capacondi-ne cu milonae de locuir de munca lipsa si cum stam cu Libera circulație a persoanelor? Romanul , acest jidan al sec XXI nu este dorit sa munceasca in Europa!! Doar la muncile cele mai nasoale sau doar daca este supracalificat (medic , IT ist) De noi fac mitso pana si antilezii … ca-s urmasii europeanului Vercingetorix!!
  Grecii au simpatizanti .. noi nu!!!
  Noi am platit si supraplatit ..

  Dar problema este alta.
  Ce este (m)UE?!
  La baza, nucelului dur” este o asociatie de State „postindustriale” adica superindustrializate cu o productivitate URIASA. Germania, Franta, Olanda, Belgia, Italia, Danemarca, Austria. Sunt tari in care, din varii motive, aua doptat sisteme sociale f protectioniste.
  Sunt tari INALT FISCALIZATE. Unde plata cui bani jos se face cam, la tafe si cand cumperi fleacuri.
  Acest sistem- productivitate inalta bazata pe industrializare maxima, fiscalizare mare, sisteme de solidaritate sociala nu este exportabil la noi ..

  Fiindca si noi (si Grecia!) suntem/eram tari nu prea industrializate. Cu o productivitate redusa …
  Mai „bine” suntem, tari cu o fiscalitate „mediocra” daca nu chiar „deficitara” . Ca aceasta fisclitate a noastra este inerenta dezvoltari economice sau a junor deficente „existentiale” a societatilor noastre nu prea are emportanta. Sigur nu poate sustine o infrastructura ca cea din nucleul dur (care este si Centrul Mondial in sens braudellian) nici sisteme de protectie si solidaritate sociala precum cele din vest
  A da.Imi scapase. Diferenta de productiviatte inseamna si diferenta de fiscalitate. Adica una este sa iei 16% din 200 si cu tiotu si cu totu altceva 5% din 1000. Adica sa iei 32 sau 50 mai ales atunci cand impoztatu ramane cu numa vreo 150 sau cu 800 .. Nu? Si de fapt noi avem impozit unic iar „ailalti” in trepte .. sarnatocu traieste ca un mijlociui de la noi, mijlpcoiul ca un bogatas iar asistatul de la ei este un boier pe langa romanul car emunceste la Kusfland sau Carrefour sau OMV ..

  Iar Grecia .. Grecia a profitat de o conjunctura politica ca sa traisca la un nivel peste cel al economoeo sale. iar economoa sa nu poate sustine .. turismul ,,, nu stiu.. au servicii mai bune si preturi mai mciic ca la Mamaia – hai sa zicem ca au 6 luni de sezon dar totusi .. Pastrand in acelasi timp o coruptie ca la 1700.
  Si o „sfanta oroare” de taxe impartasita de toti- si „comunisti”
  si „conservatori” si sarantici si multimilionari

  Cu agravanta – in cazul Greciei – e monezii euro. Moneda asta preupuen peturi uniforme .. adica kilu de lapte sa coste cam totata si in Danemarca si in Grecia. Si ala de benzina. Si kilowatu. Insa exista difermete. Litrul de lapte danez contine multe subventii si sporuri (inclus de export) Kilowaru contine multe taxe diverse.
  Deci pretul uniform la enegie samd „pedepeste” pe cei care au preturi mici (si pe MINE!) in numele „egalitati intru competitiviate” insa pretul subevntionat la produse agricole favorizaeaza producatorul „vestic” dand la gioale celui „estic”.. silindu-l opri la saracie ori la emigrare.. (oricum excuzandu-l ca consumatir si producatir pe poata interna)

  Si in fine. Ca o aplicatie locala .. Noi, in Romania nu am dorit sa accesam fonduri europene!!!
  Adicva am dat farasa primim.

  A da si pimit. Azi nu stiu ce Schwein austriac toaca in nestire arborii romanesti si se lauda ca are cateva mii de nagjajati. „inainte” crez ca numa CIL Pipera avea mai multi angajati. Azi CIL Pipera este cam pustie!!!

 32. 35 centru iulie 12, 2015 la 7:20 pm

  Extrem de timid Ponta incearca sa reia constructia autostrazii Transilvania .
  De ce timid ?
  Un an pentru a da ordinul de incepere a inconjurarii Clujului la Vest – 8 km , segment inutilizabil ( nu va speriati , e in lucru ) pentru ca e izolat de Somes de restul autostrazii – cinci sute de metri – iar tembela CNADR studiaza de doi ani cui ii va incredinta constructia podului .
  Iar Campia Turzii Targu Mures si Bors Barcau – conduse cu brio , tambour battant , in ceea ce priveste documentatia si licitatiile se impiedica in ordinul de incepere , la 6 luni de la semnarea contractului pentru prima , trei luni pentru a doua , ordin care nu vine .
  Cat despre prelungirea spre Vest de la Cluj – 16 km – este supra-evaluata de CNADR la un scandalos 160 milioane de euro !
  CNADR -ul asta ma ingrozeste .
  Imi aminteste de un inalt functionar francez , membru al nomenklaturii franceze , numit responsabil pentru constructia unuia din cele 7 orase noi decise de de Gaulle pentru a decongestiona Parisul ( Marne la Vallée , Saint Quentin en Yvelines , Evry , Sénart , Pontoise – Cergy ) – orasul in cauza , Le Vaudreuil , nu a vazut lumina zilei , omul fiind specialist in a incurca lucrurile si gasi pretexte pentru a nu inainta , ca CNADR si Transporturile la noi .
  Fiind membru al seraiului francez , l-au numit in fruntea organismului care conduce imensul cartier de afaceri La Défense – Epad , unde , la fiecare initiativa , gasea intr-un minut mii de legi – articole care o blocau .
  Francezii l-au destituit cand omul bloca dezvoltarea sediului IBM France , o afacere de sute de milioane , refuzand ca traseul de cale ferata sa fie acoperit , pentru a permite constructia turnului – de fapt se agata de texte care impuneau ani de hartogarie , cand americanii semnasera pentru a avea turnul intr-un an .
  La noi cine va destitui responsabilii incompetenti care blocheaza dezvoltarea tarii ?
  Cine i-a deranjat pe imbecilii CJ Cluj , responsabili de pierderea investitiei Montupet , de 120 milioane de dolari , semnata la nivel guvernamental de guvernul Nastase in toamna lui 2004 si pierduta , din cauza acelor cretini , in favoarea Bulgariei in mai 2005 ?

 33. 36 Ghita Bizonu' iulie 12, 2015 la 7:47 pm

  ZeV

  ce ii mana in lupta pe PeNaLi este relativa performanta a guvernului Ponta „Gigle are un leu – cum i-l ieu?” Ca sail poate lua trebuie sa acceada la guvern, sa poata sa mareasca taxele, sa recuca venitruoe si ca creasca incasxrile de la buget Duipa care in inceapa din nou „investitiile” in teneuri de fotbal in panta, in teleschiuri in lcouri fara schiori, oarcuri in sate fara apa curenta samd etc sa.

  Adrian B.

  Mai lasa-ma cu greculae) („diminutiv” latin).
  Cat deepre Otomani.. ei prin inlata lor intelugenat asu adus pe yurci (dintai slegiuczici) in zona.. Despeti ca oaia insa sunt unii care sustin ca unic aperioada cand au avut parte de o administraie cinstita au fost anii dintre 1350 si cam 1580 (inaimte sa contamineze grav pe otomani)

  Despre nentalai de acord .. insa daca au ocazia .. stiu si ei sa traisca. Am auzit de unu insurta cu o roamanca ajuns mare amator de chefuri ba care chair si zicea „manmaca si bea ca nu e de la tine!!” (cam mocofanesc da cica era cam mult de golftit la masa platita de el!) Sau auzeam de un nemat mai de peste 70 ani , fost ofiter al Wemachtului care „isi trasese” 2 pusti (25-28 ani) ca sa aibe o cvompamie vesela . In fiecare dimineata platea 4 pachete de tigari (amicele pustilor fumau si ele) si o ladita de doze de bere.. Pe la 4 seara a 2a ladita .. baietii stiau ceva engleza si vagi urme de germana .. destul sa se inteleaga

  a da tu crezi ca astia sunt un popor care nu stie sa traisca ?

 34. 37 Adrian B. iulie 12, 2015 la 7:55 pm

  UPDATE Victor Ponta, pe pagina sa de Facebook:

  „ Am o emoţie specială azi ! Am aflat din familie faptul că înainte de anul 1900 unul din străstrăbunicii mei se chema Ponte, era de meserie pietruitor de drumuri şi locuia la Trieste ( parte atunci a Imperiului Austro-Ungar ca şi zona Aradului nostru ). A fost mutat cu toata familia la Pecica pentru a munci la pietruirea drumului Pecica-Nădlac. A rămas să locuiască aici şi ROMANII I-AU SCHIMBAT NUMELE în Ponta ! Acum, la un secol şi jumătate după, particip la inaugurarea autostrăzii Nadlac-Pecica-Arad (începută în 2013 şi finalizată acum) ! “.
  …………………………………………………………………………………………………………..

  D-ul Victor Ponte ar trebui sa verifice sa nu fie ruda si cu Traian Igas care este tot din Pecica. Lucrurile chiar s-ar complica atunci … Traian Igas provine dintr-o veche familie de militieni si de negustori care si-au pus amprenta de-a lungul timpului pe comunitatea din Pecica . Strastrabunicul sau era hangiu si le pregatea mâncarea pietrarilor care lucrau la drumul Pecica – Nadlac . Acesta i-a transmis mestesugul si tanarului Traian care si-a inceput cariera politica invartind gratarele pe la chefurile lui Gogu Falca , primarul Aradului .

 35. 38 Adrian B. iulie 12, 2015 la 8:09 pm

  Originile lui Victor Ponta, modificate în funcţie de evenimente

  Politică • Politicieni

  Cu ocazia inaugurării punctului de frontieră Nadlac II – Csanadpalota a reiterat pe Facebook că se trage dintr-o familie care a pietruit în sec.19 drumul Pecica-Nădlac.

  Neconcordanţe în originile premierului

  La Victor Ponta a devenit un obicei. Cu ocazia unor evenimente importante se face legătura între eveniment şi predecesorii săi pe linie familială. În 4 situaţii s-a făcut legătura între Ponta şi predecesorii săi pe linie familială din comuna arădeană Pecica. Există însă o serie de neconcordanţe legate de aceşti predecesori. NU ştim dacă ce a afirmat în 4 rânduri Victor Ponta, reprezintă afirmaţii ale sale, ale echipei VVP (ce apare pe Facebook este opera echipei VVP) sau sunt mesaje pe care le-a preluat de la consilierii săi de imagine sau politici. Se ştie, cel puţin 75% din afirmaţiile publice ale premierului sunt de fapt mesaje sunt concepute de consilieri. Vă prezentăm tot ce a apărut legat de originile ardelene ale lui Victor Ponta

  11 iulie 2015 – Victor Ponta (echipa VVP) postare pe Facebook

  „Am o emotie speciala azi! Am aflat din familie faptul ca inainte de anul 1900 unul din strastrabunicii mei se chema Ponte, era de meserie pietruitor de drumuri si locuia la Trieste (parte atunci a Imperiului Austro-Ungar ca si zona Aradului nostru). A fost mutat cu toata familia la Pecica pentru a munci la pietruirea drumului Pecica-Nadlac. A ramas sa locuiasca aici si romanii i-au schimbat numele in Ponta! Acum, la un secol si jumatate dupa, particip la inaugurarea autostrazii Nadlac-Pecica-Arad (inceputa in 2013 si finalizata acum)!”.

  20 septembrie 2014 – Naţional Arena, lansarea candidaturii lui Victor Ponta

  „Sunt un român ca oricare alt român, sunt un român care sunt mândru de ţara mea. Sunt strănepotul unui român din Ardeal care în 1917 a cerut cetăţenia română şi a luptat alături de români pentru Marea Unire. Sunt nepot de preot de la care am învăţat să cred în Dumnezeu. Nu am nimic de ascuns (…) Vreau să fiu preşedintele romanilor care vor sărbători 100 de ani de la Marea Unire. (…) Vreau să reuşim împreună Marea Unire”.

  20 septembrie 2014 – seara, la Antena3, emisiunea Q&A.

  Victor Ponta: Am primit de la o cunoştinţă, nici măcar un prieten, cadou de ziua mea, un dosar. Mă întreba Daciana dacă e corect să-l am, dosarul. Este dosarul bunicului meu, locotenent-colonelul Ponta Gheorghe, cel care s-a născut în Ardeal, în Ardealul austro-ungar, în acea vreme. A fost ofiţer în armata austro-ungară şi, în 1917, a trecut în România, şi-a luat cetăţenia română şi a luptat alături de Armata Română, fiind ofiţer de carieră, pentru ca, în 1918, să aibă loc Marea Unire. După care s-a stabilit în Bucureşti…”

  Realizator (ţinând în mână un document din dosar): Locotenent-colonel Ponta Gheorghe, memoriul original.

  Victor Ponta: Exact în momentul în care vorbeam atât de mult despre Marea Unire şi, probabil, că cel care mi-a trimis cadoul şi căruia îi mulţumesc, a vrut să-mi arate că peste 100 de ani, aşa, se închide un cerc de generaţii.

  24 iulie 2014 – interviu pentru Adevărul „live”

  (interviu acordat după vizitarea şantierului sectorului de autostradă Pecica – Nădlag)

  Victor Ponta: Mă întreabă foarte multă lume de unde e numele de Ponta. Şi pot să vă spun că familia mea a venit din Trieste la Pecica şi a construit, a fost adusă de către împăratul austro-ungar pentru a construi şi a pietrui drumul de la Pecica la Nădlac. Şi uite, după o sută şi ceva de ani, m-am dus cu domnul ministru Rus să constatăm cum am făcut în România, de la intrarea din Europa în România, deci de la Nădlac la Pecica, 22 de kilometri de autostradă foarte frumoşi care se termină în câmp (…) Acum, sigur, lucrăm, facem proceduri să-l terminăm pe al doilea; ca, din câmp, să se ducă (…) dacă nu de la Bucureşti, dar de la Timişoara până la Viena, să mergi pe autostradă. Dar vedeţi cum aşază istoria lucrurile, că, după o sută şi ceva de ani, poate reuşesc eu să fac din drumul pietruit de familia, care atunci se numea Ponte să fac autostrada sau s-o inaugurez.

  http://www.cotidianul.ro/originile-lui-victor-ponta-modificate-in-functie-de-evenimente-264693/

 36. 39 Dezideriu Dudas iulie 12, 2015 la 8:39 pm

  @ Luminita Arhire

  Multumim pentru “omul din Tecuci”, cel cu motorul….Nu-ntelegeam de ce mi se refuzau “transversaliile” desi paream foarte credibil ca “pelican”. E clar ca de fapt problema e “motorul” si valorificarile sale sociale. Ca inginer, ar trebui sa ma descurc mai bine in acest domeniu, mai ales ca am aflat azi ca toti inginerii din Grecia aveau/au o pensie de 2.000 de Euro, in timp ce noi avem orchestra si cerc literar . Daca “motorul” lui Ursachi nu folosea la nimic, muzica si poezia “la ingineri” nu poate fi nefolositoare…..
  Retin din memorialistica o intrunire la Uniunea Scriitorilor dupa 1990 intre “motoristi” si “tranversalul” Octavian Paler. Acesta ii certa ca nu mai au incredere in “motoarele” lor….”Certatii” o tineau langa ca nu vor sa ramana si dupa 1990 “pelicanii” de serviciu….O sa verific cand a murit maestrul Ursachi. Era pelican “bandit” ( cu “tranversaliile” in porthartul sufletului… ) “pe vechi” sau era si “pe nou”, adica si recidivist ? Poezia sigur era “pe vechi”. “Pe nou”, o astfel de poezie nu putea sa-l invinga pe “generalul Capatos”…

  P.S. Contextual, am citit de “n” ori poezia si nu stiam ca e toata…, iar de titlul ei “mobilizator”…. nu-mi puteam inchipui o astfel de “camila”….Vorba de “la Cluj” despre camile : Asa ceva nu exista !

 37. 40 Adrian B. iulie 12, 2015 la 11:05 pm

  Agistri Island – Greece

 38. 42 einigkeit un recht und frecheit iulie 13, 2015 la 1:08 am

  fratii lui Iohannis

 39. 43 Doru Coarna iulie 13, 2015 la 3:15 pm

  @ Ghita,

  nu prea ai dreptate, moneda unica nu inseamna pret unic pe teritoriul UE, iar saracul din tarile avansate este tot sarac chiar daca il compari cu romanul mijlociu, caci el traieste acolo, cu preturi, chirii, asigurari, asistenta medicala si toate restul, mult mai scumpe decat la noi… Ah, daca ar fi somer acolo si ar locui aici, ai avea dreptate, numai ca se va termina cu asta in curand…

 40. 44 Radu Humor iulie 13, 2015 la 6:00 pm

  Iată după ce jinduiesc iudeomasonii ueişti ( şi nu numai !) şi-ar vrea să pună labele lor pline de bogăţii, dar şi de sânge nevinovat ( mai ales de creştin) :

  Cu alte, cuvinte să le ia ei, cam tot cu ce i-a binecuvântat Dumnezeu pe greci, aşa cum au făcut, din păcate, în România, distrusă şi prădată în cei 25 de ani de la Marea Păcăleală, cât în cele două R.M şi 45 de ani de comunism, la un loc !! :mrgreen:

 41. 45 Radu Humor iulie 13, 2015 la 6:03 pm

  Clipul n-are nimic cu imaginea de început. Din păcate.. . 😉

 42. 46 blogideologic iulie 14, 2015 la 7:42 am

  @ Ghiţă
  Întâi i-a adus împăratul Heraklius pe „turcii albaştri” (khazarii) ; în treacăt fie adăugat, tot el l-a adus şi pe primul bulgar, Han Kubrat, pe post de minion.


 1. 1 Felicitari din toata inima! « Motanul Incaltat Trackback pe iulie 11, 2015 la 8:24 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: