Roland Dumas si „fostele frontiere ale URSS”

FullSizeRender 7

Memoriile lui Dumas cuprind o notă interesantă despre conferinta de la Moscova, unde a fost semnat, la 13 septembrie 1990, tratatul definitiv al reunificării Germaniei. El arată că liderii sovietici au acceptat cu greutate ca Germania reunificată să facă parte din NATO dar că erau si mai preocupati ca, după retragerea trupelor lor, armatele NATO să nu maseze trupe la frontierele URSS. In acele conditii, Dumas l-a determinat pe Genscher să transmită o scrisoare celorlalti participanti prin care asigura că „tara sa nu va lua nicio initiativă militară care să aducă atingere securitătii celor două părti”. In aceste conditii, Dumas considera că, la Moscova, atunci, a fost inmormântată Europa de la Yalta.

Mi se pare insă deosebit de interesant comentariul adăugat de Dumas, cu ocazia publicării cărtii sale, după 25 de ani: „Această teamă a Sovieticilor de a vedea fortele Aliantei la usa lor este din nou de actualitate cu desfăsurarea armamentelor instalate de Occidentali in Polonia, in tările baltice, sau in Turcia. Sustin că această chestiune a fost abordată in tratat. Era clar precizat că <fortele NATO nu vor fi desfăsurate de-a lungul fostelor frontiere ale URSS>. Dar această clauză nu mai figurează in tratat. Mă intreb la ce moment a avut loc această manipulare, ca să nu spun mistificare”.

Evident insă că după ce tarile baltice, România si Bulgaria au devenit, la rândul lor, membre NATO, adăugându-se Grupului Visegrad, situatia, sub aspectul militar-strategic la „fostele frontiere ale URSS”, s-a schimbat fundamental. Frustrările sovietice/rusesti au rămas.

78 Răspunsuri to “Roland Dumas si „fostele frontiere ale URSS””


 1. 1 Johann Nunweiller iunie 30, 2015 la 8:50 am

  Domnul Nastase, asa a inceput si agresiunea nazista asupra URSS, prin masari de trupe la granica cu ei.

  Dar sa ne bucuram ca SUA a implementat DNA-ul care face curatenie printre corupti, fie ei si mari oameni de stat…

 2. 2 Centru iunie 30, 2015 la 9:04 am

  Asta nu da dreptul rusilor sa impuna polonezilor , romanilor , estonienilor sau letonilor ce aliati sa-si aleaga si ce decizii sa ia !
  Nimeni nu i-a vrut pe cioloveci la bucate in 1944-1945 nici in Polonia , nici in Bulgaria , nici i Ungaria , nici in Romania , indivizii s-au invitat singuri .
  Cu ce drept aceste tari se vad interzise de Moscova , la 3000 km distanta , de dreptul de a face ce vor ?
  PS – CNADR – Compania de drumuri din Romania – cui prodest ?
  Cui serveste ?
  Ce rost are ?
  O institutie parazita a Ministerului Transporturilor , incompetenta , lenta , tematoare .
  O masina condusa cu piciorul pe frana .
  Contractul pentru centura Bacau a fost semnat la 1 aprilie 2015 , la 49 de zile trebuie dat ordinul de incepere a lucrarilor – suntem in 30 iunie 2015 , nimic .
  Contractul pentru Targu Mures – Campia Turzii , semnat acum 4 luni , la fel ” 49 de zile cel tarziu ” ordinul – nimic .
  Investitiile in sectoare care nu tin de acest mamut idiot , ca aeroporturile , au loc mult mai repede – se lucreaza azi la noi piste si terminale la Oradea , Suceava , Craiova , Tulcea .
  De ce aceasta ” companie ” nu este desfiintata ?

 3. 4 blogideologic iunie 30, 2015 la 10:54 am

  @Centru
  Nimic despre ultima Enciclică a Papei, şeful dumitale spiritual ? Şi ar merita să fie făcute, pentru că se inspiră masiv (chiar dacă nu declară aceasta) din Nicolae Georgescu Roegen !

 4. 5 blogideologic iunie 30, 2015 la 11:04 am

  @Centru spune : +Nimeni nu i-a vrut pe cioloveci la bucate in 1944-1945 nici in Polonia , nici in Bulgaria , nici i Ungaria , nici in Romania , indivizii s-au invitat singuri .+
  În România situaţia este mai nuanţată. Îţi amintesc că pe 24 august 1944, politicienii greco-catolici (în speţă Iuliu Maniu şi Corneliu Coposu) au refuzat categoric să preia conducerea României prin mijlocirea preşedinţiei Consiliului de Miniştri. Asta echivalează cu actul trădării de ţară ! La fel cum s-a întâmplat şi cu îndepărtarea lui Nicolae Ceauşescu în decembrie 1989 de tipii malefici denumiţi „revoluţionari”.

 5. 6 ZeV iunie 30, 2015 la 11:26 am

  Domnule Fragmentarium, ati facut ub ghiveci de toata frumusetea (pe firul anterior). Scrieti printre multe altele (in stilul dvs caracteristic, adica -uneori- amplu, derutant si cvasi-incoerent):
  ,,Nu exista pentru presedinte un drept de coadministrare guvernamentala sau pentru premier unul de coadministrare prezidentiala. Prin urmare, cele doua puteri executive functioneaza independent si pe domenii distincte, constitutional, fara interferente ireconciliabile, cum sunt, de exemplu, nominalizarea la SIE si modificarea codurilor penal si de procedura penala”

  Stimate domn, dvs amestecati impardonabil (pentru nivelul unui om instruit ca dvs) cele doua parti ale puterii executive, de ca si cum guvernul se opune investirii lui MRU la SIE asumandu-si prerogative in afara ,,fisei postului”.
  Nu e asa, in aceasta chestiune este vorba de binomul Presedinte-Parlament.
  Conform Constitutiei, Presedintele NOMINALIZEAZA, iar Parlamentul, VALIDEAZA (prin vot democratic). Ati inteles ?
  In alte parti ale comentariului dvs vorbiti , cu o naivitate dezarmanta, de(spre) reconciliere stanga-dreapta , prin intermediul generalului Oprea.
  Nici vorba de asa ceva; Nominalizarea lui MRU este menita a inchide orice punte de reconciliere intre stanga si dreapta, avand ca scop (evident n.r.) slabirea actualei coalitii majoritare (prin ,,extragerea” UNPR) si debarcarea implicita a guvernului Victor Ponta.
  Miza nu este, pentru presedintele jucator -sef de facto al PNL (deci, in afara spiritului Constitutiei) numit Klaus Yohannis, interesul national (chipurile) intim legat de investirea unui sef civil la SIE, deoarece si cu si fara MRU (sau al oricarui alt lider politic), SIE isi face perfect treaba sub conducerea interimara a generalului Silviu Predoiu, asa cum SRI functioneaza foarte bine cu generalul Coldea la ,,butoane”. Miza este inlaturarea guvernului Ponta, atat si nimic mai mult.
  Mai adaug ca ,,modificarea codurilor penal si de procedura penala” revine tot in sarcina Legislativului, desigur, cu amendamantul ca Presedintele poate obiecta o singura data si/sau sa conteste la CC.
  Actuala dreapta inregimentata in PPE , atat din Romania cat si din tarile occidentale, nu cunoaste cuvantul ,,reconciliere”, ci, doar ,,dictat” (cum se vede bine in relatia UE (aripa PPE) – Grecia (social-democratului Tipras).
  Este un exemplu bun, la care votantii dreptei din Romania si Diaspora ar face bine sa ia aminte pe viitor.

 6. 7 ZeV iunie 30, 2015 la 11:47 am

  Centru

  Asa este, Romania, ca si celelalte tari est-europene, are dreptul legitim sa-si aleaga aliatii si sa adopte deciziile despre care crede ca ii va aduce mai multa securitate.
  Dar eu ma intreb daca pemisivitatea la stationarea de armament american si scut antiracheta pe teritoriul Romaniei creste securitatea tarii, sau, mai degraba, amplifica starea de nesiguranta si tensiunea in relatia cu o tara apropiata (Rusia) care nu a avut pana acum vreo problema cu tarile deja integrate in NATO. Romania este tara NATO si , totodata, un stat care nu a facut parte din fosta URSS. Anterior anului 1990, Romania a fost, de asemeni, relativ independenta fata de Moscova.
  Deci, dupa parerea mea, ,,sperietoarea ruseasca” este doar o forma de manipulare menita a satisface interesele de putere si expansiune ale altora.
  Pacat ca nu suntem capabili sa ne identificam interesele si prioritatile cu adevarat nationale. Dar n-am facut-o, in general, nici in trecut, asa ca, sa nu ne miram…inclusiv de eventualele consecinte si ,,efecte colaterale” cauzate de imaturitatea noastra politica si diplomatica.

 7. 8 Centru iunie 30, 2015 la 11:57 am

  @Nunweiller – ce aveti cu marii fotbalisti ai anilor 70 , de ce le luati numele ? ” Agresiunea nazista ” din 22 iunie 1941 impotriva mielului inocent URSS – n-a fost vecin al URSS , intre 1938 si 1940 , sa nu fi fost atacat , din Extremul Orient – au avut un razboi in Mongolia , la Hassun Gol – la Finlanda – care , 5 milioane de locuitori , a rezistat si a pus in deruta ursul in padurile ei , la Polonia – atacata josnic , pe la spate , la 6 saptamani de la atacul german si cu tratamentul aplicat ofiterilor polonezi si famillior lor pe care il stim , la Lituania , Letonia si Estonia – care ” cereau ” in mai 1940 , ” alipirea la URSS ” si la Romania – cu tragicomedia briganzilor care cereau in plus de Basarabia , toata Bucovina ( discutii cu ambasada germana la Moscova ) ca apoi , modesti , sa ceara ” doar ” Nordul Bucovinei …
  URSS -ul lui Stalin in iunie 1941 era un monstru in asteptare de noi invazii , agresiunile din 1939-1940 doar stimulasera foamea capcaunului …

 8. 9 Radu Humor iunie 30, 2015 la 12:19 pm

  ” Grecii trebuie sa inteleaga un lucru: nu poti sa consumi mai mult decit produci.”

  Ba poti. Pe datorie , ca USA. USA datoreaza de 8 ori PIB-ul propriu deci se presupune ca ar munci 8 ani fara sa consume nimic nici apa nici mincare nimic dar sa produca pentru a plati… datoria.
  Grecii produc din inchirierea pozitiei geo-strategice si din refuzul de a returna datoriile odioase.
  Toate statele din lume consuma mai mult decat produc. Se numeste dezvoltare pe credit si de aceea exista FMI , BM, BCE si AIIB.
  Aceste institutii financiar bancare fac investitii in dezvoltarea statelor. Cand au dat bani Greciei ce au sperat sa dezvolte, productia de masline la hectar ? Greciei i s-au dat bani ca sa pazeasca Mediterana. Pentru asta i s-au dat submarine si tancuri pe datorie si i s-a impus cel mai mare % din PIB pentru inarmare dupa USA. Nu-mi mai spune ca a fost alegerea Greciei, nu a fost: in UE si NATO cedezi suveranitate contra solidaritate. Grecia are nevoie de solidaritatea UE si a NATO, pentru asta a cedat suveranitate . Greciei i s-a oferit sponsorizare si reducerea datoriilor ca sa nu devina comunista, asa cum i s-a oferit si Germaniei dupa WW2. Germania a avut industrie si resurse ca sa isi revina. Grecia nu a avut niciodata si nici nu va avea. Asadar ori o sponsorizezi in continuare ori renunti la Grecia si la pozitia ei geo-strategica si la orientarea ei politica pro-occidentala. Grecia poate deveni oricand Cuba Europei si baza militara rusa in Mediterana. De foame.

 9. 10 Johann Nunweiller iunie 30, 2015 la 12:27 pm

  Chiar sunt din familia Nunweiler . 😉

 10. 11 Gabi T iunie 30, 2015 la 12:56 pm

  Din pacate daca ati fi informat corect, ati sti ca toate contractele mentionate de dumenavoastra sunt finantate din fonduri europene. Iar in cazul unor asemenea contracte nu CNADNR-ul este cel care decide ci alte institutii ale statului, pentru ca inceperea lucrarilor la un contract finantat din fonduri europene este conditionat de acordarea avansului.

  Prin urmare daca nu exista fonduri europene pentru acordarea avansaului nu are cum sa fie dat nici ordinul de incepere 😉

 11. 12 ZeV iunie 30, 2015 la 1:03 pm

  M.E.P.

  Stiu si eu, stimata colega ? Dvs spuneti ca barbatul este capul…ma rog, pana la un anume nivel, va dau dreptate. (Z)
  Dar, dupa parerea mea, femeia este o mana, iar barbatul, cealalta. Impreuna, cele doua ,,maini” pot rasturna muntii, avand , IN COMUN, capul.
  E adevarat ca, acest apendice umanoid (capul) are doua emisfere cerebrale cu functii diferite, dar care comunica perfect intre ele:
  ,,Specialistii au aflat de multa vreme ca cele doua emisfere cerebrale functioneaza diferit si totodata se completeaza intr-un mod fascinant. Mai mult decat atat intre cele doua emisfere exista o punte prin care axonii neuronilor trec dintr-o parte in alta, permitand o “comunicare” a celor doua emisfere.
  ………………………………………………………………………………………………
  …..funcţiile pe care le îndeplineşte fiecare în parte sunt atât de diferite, încât am putea asemăna activitatea creierului cu întâlnirea dintre un om de ştiinţă şi un artist.”

  Exista , e adevarat, exceptii (care intaresc regula), dar, in general, arta si emotia se asociaza cu femeia (fie in mod direct si activ, fie prin inductie pasiva dinspre femeia-obiect/subiect catre barbatul-artist).
  Deci, barbatul este (uneori) artist. Dar de cele mai mult ori, se da artist, pentru a impresiona femeia.
  In schimb, femeia face acest ultim lucru perfect natural si fara efort, aceasta tinand de structura ei intima. (z)

 12. 13 Mikael Tincu iunie 30, 2015 la 1:07 pm

  Marele Joc al competitiei si cooperarii sau de ce nu putem avea incredere orbeste in diferiti aliati conjuncturali. Si de ce ar trebui urgent schimbati toti cei care promoveaza aliante geopolitice in interes propriu si nu in interes national.

  Chapter VIII of the United Nations Charter deals with regional arrangements. It authorizes regional organizations (such as the African Union) and even requires attempts to resolve disputes through such agencies (if available) prior to intervention by the UN Security Council. However, Article 53 provides that „no enforcement action shall be taken under regional arrangements or by regional agencies without the authorization of the Security Council.”

  Chapter VIII makes reference to enemy states, which were powers such as Japan and Germany that remained enemies of the UN signatories at the time of the promulgation of the UN Charter (in the closing months of World War II in mid-1945). There have been proposals to remove these references, but none have come to fruition. Chapter VIII is analogous to Article 21 of the Covenant of the League of Nations, which provides, „Nothing in this Covenant shall be deemed to affect the validity of international engagements, such as treaties of arbitration or regional understandings like the Monroe doctrine, for securing the maintenance of peace.”

 13. 14 Maria iunie 30, 2015 la 1:30 pm

  Stimate Centru, observam cu uimire cum incercati sa mutati atentia cititorilor de la conotatiile politice ale articolului si ale comentariilor, la aspectele institutionale legate de Compania de Autostrazi. Avand in vedere ca primul cititor care a stranit comentariul dvs a avut buna cuviinta de a-si da numele, va rigam si pe dvs stimate centru sa scrieti cu nume si prenume.. Iar daca doriti sa vorbim pe acest blog despre utilitatea Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale, va rugam stimate Centru sa il intrebati direct pe domnul fost Prim Ministru Adrian Nastase de ce a pastrat-o in schema institutionala a Guvernului pe care l-a condus (in mod exceptional, de altfel, o afirm cu sinceritate!). De ce nu a desfiintat-o dumnealui in guvernarea 2000-2004? Daca atunci a fost eficienta aceasta institutie, desi nici atunci nu se faceau autostrazi, drumuri expres sau drumuri nationale, acum de ce brusc nu mai este?
  Si inca o intrebare esentiala la care poate tot domnul fost Prim Ministru al Romaniei (personal cred ca cel mai bun Prim Ministru de pana acum..) ne poate raspunde.. daca aceasta companie mult hulita a fost buna sa deruleze contractul cu americanii de la Bechtel, acum de ce nu mai este buna sa deruleze contracte licitate public?
  Va multumesc si sper stimate Centru sa ramanem pe acest blog la comentarii de inalta tinuta si nu la comentarii despre diferite institutii ale statului sau despre familiile din care provin cititorii blogului!
  O zi buna in continuare!

 14. 15 Doru Coarna iunie 30, 2015 la 2:01 pm

  @ blogi, mai blogi draga,

  te asigur public ca nu am detinut niciodata nici o functie in ierarhia statului postdecembrist, si deci nu ma poti acuza pe mine c-as fi distrus industria… si tot asa, nu am comercializat fier vechi ori artefacte industriale…

  Dar tu, ca nostalgic, ai putea sa sesizezi DNA-ul sa zicem, in legatura cu distrugerea industriei, scrii acolo ca nu gasesti tabla de pus pe casa din cauza numitilor… si insirui toti dusmanii PSD, desi gresesti prin omisiune!

  PS. in fine, astea-s prostii, mai bine spune-ne daca s-a ieftinit mierea de salcam odata ce au navalit pepenii…

 15. 16 Doru Coarna iunie 30, 2015 la 2:20 pm

  @ Radu Humor,

  nu ma deranjeaza ca finantatorilor le-au crescut coarnele, e ca si cum pe Basescu l-ar deranja cand aia s-ar b… Ar fi deranj inutil…

  Insa te asigur din surse certe ca Tsipras asta nu prea e in toate mintile si ca astfel de razboinici au mai existat si nu mai exista in prezent… Evident, grecii vor suferi iar Tsipras va trezi nostalgii, dar la asta intreaba-l pe blogi cum se ajunge…

  Oricum ai da-o, nu poti motiva cum de nu rambursezi banii imprumutati, insa daca ai gasit solutia da-mi-o si mie, n-am credite dar pot face imediat…

  Amuzant este insa ca toata lumea este suparata pe finantatorii astia externi, si eu sunt insa nu pe ei ci pe noi, ca am ajuns sa ne imprumutam ca niste muhaiele intr-o tara atat de bogata, in timp ce altii scot crestere din nimic, daca munca, inteligenta si determinarea asta inseamna…

  Si nu-i mai deplangeti voi pe greci, acolo fraierii cheltuie miliarde anual ca sa le vada pietrele si caprele, plus povestile… iar pe ei oricum nu-i intereseaza de noi decat in masura in care ne ducem acolo din acelasi motiv…

  In plus, sunt si foarte parsivi, acum santajeaza UE cu iesirea… Unde nu le-ar da alora prin cap sa le permita, si apoi sa vezi „revolutie” si acolo… Tsipras a avut chiar tupeul sa spuna ca-l lasa nevasta daca Grecia isi plateste datoriile… Deci, banii sunt la el??? Vezi? E tampit!

  PS. Prostu’ de grija altuia moare, sa invatam din morala strabuna…

 16. 17 Doru Coarna iunie 30, 2015 la 2:45 pm

  @ blogi, ca-ti vazui ultima postare…

  tu inca il mai consideri pe Ceasca mare politician? Pai, unde ne-a dus?

  A imprumutat bani ca sa industrializeze aiurea o tara eminamente agrara (si ce bine ne-ar fi prins sa fim asa acum! pt ca dadeam o vanata autentica si luam trei drone!) doar ca sa tina boborul la munca si sa nu-i traga scara… Tu nu pricepi ca el s-a folosit de comunism mai abitir decat orice alt roman, asta-i realitatea… cata vreme nu l-a construit pe bune! El a edificat un stat securist animat cu politruci, ca si astia de acum, iar cand a fost nevoie sa iasa din situatia ’89, cine crezi ca l-a tradat?
  Ceasca vroia comunism dar numai cu el in frunte, nu cu altii… D-aia era cam muribund, dar tot nu se dadea plecat la pensie… nici pt fiu-sau!

  Revolutionarii au inteles atunci sensul istoriei si l-au alungat… restul insa apartine alor lui, inclusiv episodul difuzat de Craciun!!! Ca si tara de azi… De ochii lumii si ca sa se ligitimeze, au mai promovat cativa revolutionari si apoi i-au pierdut pe drum, cam cand a devenit vorba de bani, de averi, de ciordeala a la long, adica de putere in acceptiune romaneasca…

  Si inca ceva, te asigur ca nu ma deranjeaza in nici un fel atacurile tale cu privire la revolutie si revolutionari, stiu ca n-ai dreptate si stiu asta toti cei de atunci… agiti deci aiurea niste ape in care te-ai ineca negresit, daca ar fi sa ai de-a face cu ele…

  PS. Tu atunci unde ai fost, ai stat la biblioteca din 17 pana pe 25?

 17. 18 Doru Coarna iunie 30, 2015 la 3:29 pm

  Haideti mai bine sa ne veselim: se pare ca romanilor le prieste guvernarea lui Ponta de la Istambul, numai vesti bune-bune curg de la operatie… cresc pensii, salarii, scad taxe, insasi cresterea creste, e minunat! Poate ca daca s-ar trata si Johannis de ceva acolo, un neg, o unghie incarnata, pe afara, am intra in Schengen cu viteza trenuletelor de mare viteza, chinezesti… Astea circula atat de repede ca nici nu le vedem, dle premier! Dar ce spun eu, se misca la fel si reactorul patru, exporturile de vite si purcei, si autostrazile! Astea sunt de ultima generatie, se misca ele de nu le vedem si masinile stau, deci bietul Einstein e depasit, romano-chinezii au reusit impachetarea spatio-temporala si au si aplicat-o!

  In fine, sa speram ca rusii, penelistii si DNA-ul vor lasa romanii sa se tot bucure de clipele astea de gratie… Parlamentul s-a dizolvat si el in vacanta, deci numai Johannis mai incurca locul…

  Eu deci propun operarea si a celuilalt genunchi, e nevoie de ambii pe teren… sau sa fie mai bine lasat de rezerva, operat altadata, ca nu se stie ce dosar mai deschide inamicul..

  PS. pamflet sa fie, lasati-l sa treaca, altminteri se plictiseste poporul PSD si-l apuca plansu’ in loc de rasu’… Moralul sus!

 18. 19 Radu Humor iunie 30, 2015 la 3:31 pm

  http://www.antena3.ro/romania/adriean-videanu-scapa-definitiv-de-controlul-judiciar-motivul-este-halucinant-298953.html?
  Şi câteva comentarii sugestive:

  Bogdan Stefan ·
  … v-a placut salamul sasesc ?! … acum o sa va saturati de rahat sasesc … Luati de la Sasescu !

  Pseudonim Nim ·
  Din asa ”’erori ”’, s-au eliberat toate pusculitele :Udrea , Cocos si fiul , Basescu-frate si nepot , urmasii si oamenii lui Basescu , printre care si Bica …Doamne , unde – i ”judecata ta ”’ ?

  Forza Rapid Giulesti ·
  Cat de prosti ne cred astia pe noi romanii…aceste dosare ale celor care au ingenuncheat tara asata, adica a portocaliilor sunt facute doar de forma…rusine, pe cand pe altii ii luati ca au vandut tigai electorale….asta e institutia in care romanii au mare „incredere”

  Ababei Danut ·
  Forza Rapid Giulesti , din pacate pentru noi, trebuie sa te contrazic ! Nu ne cred ei prosti, ci suntem cu adevarat prosti, in aceasta privinta, desigur !

 19. 20 Adrian B. iunie 30, 2015 la 3:49 pm

  DEBTOCRACY ( Sub dictatura FMI ) . Respect Tsipras !

 20. 21 Laogonus Prat iunie 30, 2015 la 3:50 pm

  Off-topic, ca tot discutaram despre industrialism in articolul precedent. Iata o stire comentata de mine si primita acum zece minute din Tel Aviv. Sa incep cu o intrebare; ce credeti ca e mai apropiat de normalitate, sa primim din Tel Aviv o stire despre dl Oprescu, primarul Bucurestilor, sau despre dl Kgosiento Ramokgopa, primarul Tshwane-ului? Ei bine, stirea este despre domnul si orasul din urma. In timp ce eu si cu siguranta ca si altii punem in discutie si indemnam la realizarea biroului mobil (mobile desk) in automobile – si evident ca toti cei pe care ii contactez ma privesc – si pe ceilalti la fel – de parca as fi un moroi, dl Kgosiento Ramokgopa a reusit mai mult, adica a inceput sa implementeze conceptul de birou mobil in autobuzele din orasul sau. Pentru inceput, a realizat conexiunile wi-fi in autobuze. Adica, sa-mi fie scuzat limbajul de banc din vechime, se coboara locuitorul Tshwane-ului din copac, se urca in autobuz si, printre gaini si capre (zicem noi) se conecteaza la internet. Rezultatul? Din decembrie 2014 peste 200000 de utilizatori unici au folosit conexiunile (ca sa vezi ce recolte bogate dau bananierii aia), iar utlizarea a trecut de 30 de Teraocteti. Si iata cum pasiunea pentru pachetele cu euro ne va aduce la coada vacii, in timp ce locuitorii pamantului pe care ii persiflam pana in urma cu cativa ani, ne vor face – si aproape pe drept cuvant – maimute. Sa nu uit Tshwane este in Africa de Sud, dar desigur ca nu este un oras intemeiat si locuit de olandezi.

 21. 22 ZeV iunie 30, 2015 la 3:51 pm

  Doru Coarna

  Esti sigur ca nu esti Banciu sub acoperire ? (Z)
  Numai Banciu ramane impasibil cand cei din jurul lui (Merkel, Jean-Claude Juncker, ba chiar si Obama) isi strufoca mintea sa ofere mereu cate o solutie de ultim moment pe zi pentru a salva…prestigiul FMI, UE, etc si, nu in ultimul rand, credibilitatea monedei euro.
  E foarte adevarat ca Romania nu este Grecia, neavand nimic de oferit in plus fata de ce a dat deja pe gratis. (Z)

 22. 23 Ghita Bizonu' iunie 30, 2015 la 4:00 pm

  Draga ZeV(?!?)

  evreicele au o vorba :c abarbatul este capul dar femeia este gatul! Si dupa ce o zic roetsc capul cam in toate partile … casa va se vada ce poate gatul!!!

  Ei .. si asa si in alte parti. Si in politica fiecare cap sta pe un gat… si ar fi bine ca capul sa nu riste sa fie invartit prea mult…

  Tu se pare ca ai fost invartit cam mult intre Ponta si Tsipras …

  Dar eu (tu adica)ma intreb daca pemisivitatea la stationarea de armament american si scut antiracheta pe teritoriul Romaniei creste securitatea tarii,
  Stationarea armamentului greu ne creste gradul de securitate. Este si dovada unui angajament si .. ei da o posobila resursa ce ar putea fi folosita in aparare. POa ai auzit ca se intamp,a ceva prin Donbas. Deocamdat Pobeda aia merge su faran de mana trasa.. da daca se rupe frana si picioru apasa mai greu [pe acceleratie?! Te trezesti cu ei aici si scuze da’ zevzeci cum sunt risca , in lipsa unui avertisment- sa se opreasca in Atlantic! „Shto ata niet Ciornimorai?” SI pe urma sa se sucare ca au umblata atat de mult de au facut babaturi..
  Scutul este alta poveste. Ptr noi … nu. Insemana ca avem o tinta priroritara care va fi anihilata cu o „lovitura tactica”. Scutul protejeaza Bondstell nu Romania…

  Nu e asa, in aceasta chestiune este vorba de binomul Presedinte-Parlament. Totu e cu dus intors…
  Insa in cazul sefilor de servici ..in gnl (adica nu cere ca nu weste scris.. ) se concede dreptul presului de a pune pe cine vrea el (cu conditia ca vointa prezidentiala sa nu fie perceputa ca vexatorie – cum si este in acest caz!). D;aia parloamentului i se lasa [posibilitatea de a cenzura..
  Insa alte nominalizari .. de ex cea a premierului .. nu este la dispozitia bicepsului prezidentia.. decat daca prezidelu nu are o influenta covarsitioarea in majoritatea parlamentara .. In rest este cazul sa intrebe pe cine vreti voi ma?!
  Dar si unele cestii ce stau i pixul prezidential sunt doar
  ad solemnitatem de exemplu presu ar face bine sa emeneze zambind propunerea ptr seful DNA .. nu sa „compuna” eu o vreu pe Lulutza!
  Da ma rog greu la deal cu boii mici ..

  Insa ca cum sa iti zic ideea cu Nominalizarea lui MRU este menita a inchide orice punte de reconciliere intre stanga si dreapta este cam bizara .. catre ridicol. Reconcilierea cu „aia” este sa il vaza pe Ponta samd pe nasalie . Si ei sa arunce nasalia la groapa de gunoi ..na de o vezi pe Alinutza lu Gorghiu .. pare aasa blanda , de mediatoare – ca propunea medierea si ptr viol!- insa cand e vorba despre acederea la putere parca vrea sa rupa lantu (de 18 k si 9 grame ca mai mult nu poa rupe)
  Bre! Ungureanau isi ia tara inapoi Clar? Ca apa limpede de izvor? Ca aquavitu? Si lui Iohannis i-a fots pusa sula in coaste (v https://ro.wikipedia.org/wiki/Sul%C4%83) de patidul „sau” si „civici” cand au inceput sa ortigrafieze Joianis. I-au adus aminte de vorba aia zisa de Adalbert de Périgord unuia Hugo Capet. Si daca KW vrea sa … si sa iba si un viitor treve sa „prsteze ptr bine public” si sa „le dea tara inapoi”
  Si tu visezi reconciliere ma?
  Intre Ponta si aia pe care i-a scos de la bujet?
  Si sezi linistit – si Neamtzu se dimte nelinistit.. Si Alina. Da si Blaga, Toti ca unu …

 23. 24 Radu Humor iunie 30, 2015 la 4:03 pm

  Doru Coarnă
  Dacă cei doi (Tzipras şi Varoufakis) reuşesc să demonstreze felul în care s-a „născut” această datorie a Greciei ( ceea ce pe noi văd că nu ne interesează deşi ne-am trezit cu datorii de 100 de miliarde, fără să avem nici autostrăzi, nici altfel de infrastructură, nici tehnică militară performantă, dar în schimb avem baroni şi bănci care sunt susţinute din bani europeni pe care-i plătim noi 🙄 ), dar să şi dovedească faptul că au de primit de la nemţi o sumă uriaşă ( ceea ce ai noştri se tem să facă, deşi li s-au pus la dispoziţie toate datele financiare, economice şi istorice necesare :mrgreen: ), situaţia se schimbă complet !
  Hai să nu ne grăbim să-i facem pe alţii tâmpiţi, doar pentru că nu avem curajul să le spunem alor noştri adevărul în faţă !
  P.S.
  Te-aş ruga să observi că atunci când un popor întreg, sau măcar câţiva dintre conducători mai cu dragoste de neam şi Ţară refuză să execute orbeşte ordine sau indicaţii primite din afară, sunt imediat catalogaţi de către massmedia controlată de ei în toate felurile :
  – Sârbii sunt schizofrenici ! a decretat un perciunat de la ambasada SUA 🙄
  Despre cum sunt catalogaţi cei doi elini, nu mai este cazul să amintesc deoarece sunt „complimente” recente, unele chiar de tine preluate şi folosite în scop manipulatoriu 😉
  Întâmplător, sau NU, şi grecii şi sârbii, şi noi, dar şi ruşii suntem creştin-ortodocşi ( vorbesc de marea majoritate, nu de voi 😉 ) !

  La ora de religie preotul le predă elevilor varianta creştină a apariţiei noastre, la care un elev, ceva mai rebel, comentează:
  – Domnule profesor, dar mie tata mi-a zis că ne tragem din maimuţă !
  – Pe mine nu mă interesează cazul vostru, eu vorbesc în general ! 😉

 24. 25 Donkeypapuas iunie 30, 2015 la 4:10 pm

  Apropo, faţă de 1990, statele europene (alea care sunt în NATO acum) şi-au redus dramatic forţele armate. Un exemplu ar fi România, cu doar 80-90.000 de soldaţi faţă de cei 400.000 din timpul lui Ceauşescu. Şi atunci, unde-i „ameninţarea” pe care o clamează rusnacii? În 1994 rusnacii au semnat un acord la Budapesta, în care garantau integritatea Ucrainei (alături de „europenii” SUA şi Marea Britanie). Anul trecut l-au călcat în picioare. Că fraţii lor, ucrainienii, au avut naivitatea să aibe încredere în rusnaci, e altă poveste. Prostia se plăteşte.

 25. 26 Fragmentarium Politic iunie 30, 2015 la 4:50 pm

  ZeV, aflati tardiv ca o analiza depinde nu numai de sfera invatarii (informatie, tehnologie etc.), ci si de un dat numit stil, care este omul insusi, dupa cum ne-a revelat La Bruyere. Compensati insa prin observatie si interpretare, motiv pentru care la ultimul capitol as vrea sa va ajut, sugerandu-va sa reflectati asupra a ceea ce presupune si ce consecinte genereaza un drept de initiativa legislativa si un guvern majoritar (poate chiar si asupra drepturilor, traseelor si procedurilor de legiferare si de promulgare). Am avut profesori celebri, nu a fost un merit al meu, ci un noroc al meu, chiar daca intamplator am fost sef de promotie (un detaliu care nu mi-a ajutat la nimic, de altfel). Cand, vorbindu-mi de raporturile presedinte-parlament si nominalizare-validare ma intrebati „Ati inteles?”, mi-e teama ca imi adresati un fals repros, eu nu am contestat ceea ce D-stra pare sa fi redescoperit, ci m-am referit la pretentia de „consultare” si la faptul ca votul pe nominalizare este extra-guvernare. Contrariati prin deprecierea controlului civil asupra serviciilor secrete, supralicitand implicit interimatul, dar spuneti un adevar ca dreapta PPE nu cunoaste ideologia reconcilierii, ci doare pe cea a dictatului. Dar va indemn sa stati foarte linistit, politicianismul, care nu lipseste niciunui actor politic, este un fapt, starea socio-economica, un altul, cu alte cuvinte electoratul, care s-a maturizat si s-a imunizat, as spune, la demagogie si manipulare, va vota oricand nu politicianismul sau vorbele de opozitie, ci starea economico-sociala si faptele de guvernare. Politicienii se pot vota sau nu intre ei, dar hotarator va fi cine-i va vota pe politicieni. Pentru a despica apele, este nevoie de un potential, de un garant sau de un toiag, spuneti-i cum vreti, de echidistanta si de determinare. In Grecia, toiagul i-a revenit radicalului de stanga Alexis Tsipras, despre care ati afirmat, din nou eronat sau, stiu eu, aluziv, ca ar fi social-democrat. In Romania, nu va fi cazul, cel al reconectarii stanga-drepata sau al medierii resetarii ar putea apartine lui Gabriel Oprea, pentru motivele pe care le-am facut cunoscute. Asta acum, mai tarziu nu stiu…

 26. 27 blogideologic iunie 30, 2015 la 5:02 pm

  @Doru Coarna (cum te-o chema in realitate ?)
  Interesele tale, pentru care tu vroiai -si vrei inca!- Romania golita de oameni sunt clare.

 27. 28 Mihaela Erika Petculescu iunie 30, 2015 la 5:32 pm

  NATO şi frontierele fostei URSS

  „Mistificare” în limbajul lui Roland Dumas înseamnă că Alianţa Nord-Atlantică şi-a încălcat angajamentele, o situaţie totuşi în acord cu noua realitate politică creată prin trecerea statelor din Europa Răsăriteană din sfera de influenţă a Uniunii Sovietice în cea a puterilor occidentale. Numai că acest lucru ar trebui consfinţit printr-un nou tratat şi nu prin violarea prevederilor celor vechi.

 28. 29 Mihaela Erika Petculescu iunie 30, 2015 la 5:34 pm

  @ ZeV

  Personal, consider că orice generalizare este riscantă, iar feminismul (căci despre el e vorba ) nu îşi are rostul într-o democraţie adevărată unde există ( cel puţin teoretic ) egalitate totală şi nici un fel de discriminare – până la urmă, chiar şi relaţiile inter-umane ar trebui să se bazeze tot pe principiile democraţiei, nu credeţi ? Aşa că, în postarea precedentă, nu am afirmat că bărbatul este capul, ci doar am menţionat maxima/cugetarea exprimată de un fel de poezioară din folclorul german, pe care o citez acum în întregime :

  Der Mann, er ist der Kopf, nach ihm muss alles gehen,
  Die Frau, sie ist der Hals, sie weiss den Kopf zu drehen.
  Wenn der Hals sich dreht, muss sich der Kopf mitdrehen.

  ( Bărbatul, el este capul, după el trebuie toate să meargă / Femeia, ea este gâtul, ea ştie să răsucească capul / Când gâtul se răsuceşte, trebuie şi capul să se răsucească odată cu el )

  Vă las pe Dvs să trageţi concluziile !

 29. 30 Luminita Arhire iunie 30, 2015 la 6:05 pm

  MOTTO: “Pe de altă parte, acest proiect politic care a adus stabilitate economică şi politică în România sprijină preşedintele României, indiferent cum îl cheamă… Avem şi noi 2 absenti. Toti cei din 55 din 57 din UNPR merg acum şi votează aşa cum şi-au dat cuvântul. Românii au nevoie de securitate, stabilitate. UNPR îi caută pe oamenii serioşi. UNPR e un partid serios care îşi respectă cuvântul dat. Mergem, votăm propunerea preşedintelui pe problemele de securitate naţională. În rest, suntem membrii unei coaliţii de guvernare. UNPR este un partid consecvent şi serios, care îşi respectă cuvântul dat. Respectăm coaliţia de guvernare…”

  NOTĂ EXPLICATIVĂ:
  “Dragul meu, dar nu înţeleg de ce te superi… eu mă culc cu Vasile, ăla de la 5, numai sâmbata, de la 19,00 la 20,00 pm, şi doar pentru că aşa m-a rugat şef´tu, cu care eşti tu certat şi care vrea să te dea afară din serviciu… fac asta pentru ca să fie linişte în cartier; în rest, nu vezi, sunt nevastă fidelă, de casă…Sunt o femeie serioasă, să ştii…dacă mi-am dat cuvântul în faţa ofiţerului de stare civilă, eu îmi respect cuvântul, nu ca altele…Dar încă o dată îţi spun, povestea cu Vasile e pentru INTERESUL CARTIERULUI, că doar ţi-am mărturisit de când ne-am luat că pentru mine INTERESUL CARTIERULUI e sfânt…

  Chiar nu te înţeleg…avem o căsnicie frumoasă…uite că de trei ani, de când suntem împreună, am strâns ceva cheag, ne merge mai bine, zău aşa, mai ales mie, cât o să mă mai baţi la cap pentru Vasile? Ca să fiu sinceră, mie nici nu-mi place , miroase uneori a “Givenchy pour homme blue label aftershave” (100 ml ) de-mi vine să vărs, e tot timpul transpirat şi uneori mai uită să se dea cu “Armani code by Giorgio Armani” (stick ,75 grame, fără alcool ) sau, sunt zile când la el în apartament miroase a vită Kobe de nici nu-mi arde să intru …mai are şi obiceiul tâmpit să-şi pună pe nas plasturi “Neosheer” mici, cică îl reconfortează …Mă enervează şi faptul că se trezeşte uneori să mă alinte în ungureşte, şi, la câtă maghiară cunosc eu, am impresia că de fapt îmi cere să-l votez…Şi mai ţii minte canapeaua aia mişto, marca Gojdu, pe care ne-o lăsase moştenire bunelu´, şi cum n-am putut noi să o cărăm pe scări, de-a trebuit să căutam un vecin ca să ne-ajute? Şi, când am găsit vecinul, mai ştii că n-am mai găsit canapeaua, că nu mai era unde o lăsasem? E, mi-a spus cineva că Vasile ne-a furat-o şi a dus-o în cartierul din vest, la restaurantul Budapesta… eu nu te mint când zic că nu pot să-l sufăr… un nenorocit …

  Dar trebuie să înţelegi : eu te respect, crede-mă, şi la mine promisiunea-i promisiune…însă, de fapt, chiar asta-i problema: ce dracului să fac dacă, după ce ţi-am promis ţie, m-a pus dracu´ şi i-am promis şi lui şef´tu?“
  …………………………………………………………………………….
  Vi se pare amuzant, prieteni, ce-am scris mai sus ? Atunci de ce oare mi se întoarce stomacul pe dos în timp ce scriu?

 30. 31 Sede Miceli iunie 30, 2015 la 7:23 pm

  Domnule Nastase, va rog respectuos ca, zilele acestea, cand aveti un pic de timp, sa imi explicati si mie ce merite a avut dl Oprea fata de Romania incat a promovat asa de mult.

 31. 32 Doru Coarna iunie 30, 2015 la 7:38 pm

  ERATA la ultima postare: Molarul sus!

 32. 33 Adrian B. iunie 30, 2015 la 9:32 pm

  HORA DE BAIETI de Tudor Arghezi

  intr-o tara care-a fost
  Era mare cel mai prost.
  Tara unde-i bun tutunul
  Avea prosti unul si unul.
  Cine-oleaca-avea de cap
  Si-l punea dupa dulap.
  Pentru ca omul cel mare
  Se-alegea dupa picioare.
  Umblau solii prin norod
  C-un carimb si-un calapod.

  Si cinstirea ti se da
  Dupa talpa si pingea.
  Dar desteptii find prea multi.
  Au ramas pe drept desculti.
  Am o minte, vai de mine,
  Si ma face de rusine.
  Spune tu, pe ce-i cunosti
  Dintre prosti pe cei mai prosti?
  Dupa chica sau chelie?
  Dupa unghii sau simbrie?
  Finca, vezi, mai-marele
  Si-ascunde picioarele.

  Refrenul era ceva cu Bi Bo Ba , Va Vu Vo , Pdl Pnl Psd Unpr ,

 33. 34 centru iunie 30, 2015 la 9:39 pm

  Sunteti tare , Maria .
  Pentru ca dv va dati numele eu trebuie sa mi-l dau , nu-i asa ?
  Vai , critic catastrofala CNADR , ce crima …
  Secu nu m-a identificat inca ?
  De la primele 4 – 5 interventii se stie cine sunt , si nu sunt deloc important , cel putin dupa criteriile bucurestene – clujene – iesene ale valorii .
  Sper ca v-ati revenit dupa socul interventiei mele .

 34. 35 Adrian B. iunie 30, 2015 la 10:00 pm

  Ma gândesc ca daca Iohannis ne-a oferit unguentul asta … , urmatorul pas firesc ar fi sa ne tarasca un pic si in razboiul cu marea si glorioasa Russie ! Suntem numai buni sa murim ca sobolanii si sa aparam pe iubitorii de pace : americaca si ghitensteinii . Sa murim pentru Chevron , Carrefour , RMGC , FORD , etc.

  Vivat Patria ! Vivat Iohannis , Hellvig , Kovesi , MRU ! Vivat ” Interesul national ” ! Vivat eroul Gabriel Oprea – General de Intendenta care a condus cu 🙂 curaj si abnegatie Rezervele Statului !

  Multa sanatate d-lui Ponta si sa stea linistit la Stambul sa-si vada de piciorul beteag . Ca sanatatea e cea mai de pret . In fond , dansul a avut dreptate :

  http://www.cotidianul.ro/ponta-sefii-sri-si-sie-nu-intra-in-protocolul-coalitiei-263750/

  Mare om , mare caracter d-ul Ponta .

  Nu se gaseste un loc si pentru László Tokes ? De exemplu , ministrul apararii !!! Curaj , ca se poate …

 35. 36 Radu Humor iunie 30, 2015 la 10:23 pm

  Văd că toţi pupincuriştii amatori de …UE ascund cu mârşăvie sub preş condiţiile umilitoare şi criminale, pentru care într-un stat de drept, cei care ar accepta asemenea condiţii ar fi condamnaţi măcar la închisoare pe viaţă !
  Şi un om inteligent, ca Tzipras sau Varoufakis, ştie asta : că păduchelniţa europeană, noua Uniune iudeo-masonică, de teapa celei sovietice, ce are la bază aceleaşi minţi orbite de gândul puterii supreme, care n-a acceptat să pună la baza acestei făcături creştinismul, pentru că dumnezeul lor este Banul, deci un om inteligent, repet, îşi dă seama că până la urmă trădătorii de neam şi Ţară, vor fi până la urmă traşi, dacă nu direct în ţeapă, cum ameninţa un slugoi sorosist, măcar la răspundere pentru înaltă trădare de ţară !
  De ce nu face troika cunoscute datele din acest acord criminal impus Greciei, care prevede expres cedarea suveranităţii naţionale, că ce altceva sunt privatizările reţelelor de distribuţie a electricităţii, gazelor, a principalelor porturi greceşti, şi cam tot ce ai noştri trădători de neam şi Ţară au vândut fără să clipească ( păduri, petrol, gaze, teren arabil, creiere de excepţie, în special olimpice) pentru nişte bacşişuri asemănătoare, la banii pe care-i învârt hienele străine, cu cei aruncate curvelor de lux ( de fapt comparaţia le-ar putea jigni doar pe ele :oops.: ) !
  Ei, uite că cei doi “nebuni populişti” nu pun botul nici la comisioane, nici la ameninţări şi-şi apără “sărăcia şi nevoile şi neamul” cum o făceau şi românii odată, până când ne-am pricopsit cu o clasă politică dementă care a vândut ţara pe bucăţi, crezând că nu va da socoteală niciodată pentru aceste crime naţionale !
  Şi atunci cum să aprecieze asemenea lepre şi toate massmedia lor, curajul celor doi ?!
  Deocamdată Argentina şi Turcia şi-au declarat pe faţă sprijinul pentru lupta curajoasă a Greciei !
  Pe de altă parte, Rusia şi China nici nu mai trebuie s-o declare, pentru că o fac demult !
  Cât priveşte România, cu alde Johanus, Helwig şi mai nou, vechia combinaţie dintre vita kobe şi muşchiuleţul evreiesc, alogeni la vârf, că vorba aia, de unde români, în Ţara Românească , asemenea atitudini demne şi patriotice nu pot fi decât criticate, nici decum lăudate !?!
  Se zice că Ceauşescu, care cu preţul vieţii lui, a fost unul dintre românii care-i ţinea la respect pe unii ca ei, a rămas foarte surprins când în timpul uneia dintre numeroasele vizite, ridicând în braţe un splendid exemplar de românaş, într-un superb costumaş naţional, era să-l scape jos din braţe, când a auzit răspunsul la întrebarea de rutină ce i-o pusese puştiului :
  – Cum te cheamă pui de dac?!
  – Iţic , răspunse mândru şi graseiat, nevinovatul copilaş … 😉
  Reply

 36. 37 Radu Humor iunie 30, 2015 la 11:05 pm

  Era să uit de altă pretenţia absurdă :
  creşterea TVA la Turism de la 5 % la 23 % !
  Ceea ce ar falimenta principala sursă de venit a grecilor !

  Promis par Syriza et commandé par la présidente du Parlement grec, cet audit conclut entre autres que les plans de sauvetage de la Grèce ont entraîné des violations des droits de l’homme.
  Datoria Greciei este ilegala, ilegitima si odioasa, conform du Comité pour l’Annulation de la Dette du Tiers Monde( astia l-au ajutat si pe Correa in 2007 sa declare datoria Ecuadorului odioasa)

  http://www.liberation.fr/monde/2015/06/18/grece-un-audit-recommande-de-ne-pas-payer-la-dette-jugee-illegale_1332739

 37. 39 Gavrila iulie 1, 2015 la 1:10 am

  @ Coarna

  Ceausescu n-a gresit cand cu industrializarea masiva a Romaniei decat in masura in care a permis unor ingrati ca tine sa se educe la Magurele si apoi la Poli,in loc sa-i lase la coarnele plugului/scuzati aliteratia. Decat un rachetist fundas, mai bine un cornean de frunte.

 38. 40 santinela iulie 1, 2015 la 8:00 am

  Doru Coarna- spui ca „revolutionarii l-au alungat pe Ceasca ?? Ce glumet esti mai frate !

 39. 41 Centru iulie 1, 2015 la 9:54 am

  @Maria – imi adresati intrebari mie sau d-lui Adrian Nastase ?
  Sunteti extrem de simpatica cerandu-mi numele ( pentru ca dv , nu-i asa , vi-l dati ) si in acelasi timp cerandu-mi mie socoteala , tot adresandu-va d-lui Nastase , pentru 2001-2004 si CNADR .
  Pentru a va lumina in obscuritate , guvernul Nastase a construit , cu 6 luni inainte de termen , 98 km de autostrada , de la Bucuresti la Fetesti – asta in 2002-2004 , cu un buget sarac , iesit din parjolul CDR , fara banii UE . Tot guvernul Nastase ne-ar fi construit , daca iresponsabilul domn Basescu nu se amesteca , autostrada Bors Brasov .
  Ii cereti dv socoteala domnului Nastase pentru CNADR-ul de astazi , domnul Nastase a parasit guvernul in decembrie 2004 .
  Sunteti nu doar confuza , ci si simpatica .

 40. 42 Radu Humor iulie 1, 2015 la 11:16 am

  Astăzi, ceasul datoriilor indică, în dreptul Greciei, suma de 338 de miliarde de euro (dar „cifra de lucru” pentru presă este de 330 de miliarde); la sfârşitul lui 2011, înainte de „programul de salvare”, datoria guvernamentală era de 162% din PIB, iar acum se ridică la 180%; economia Greciei este cu 20% mai măruntă decât estimările FMI din 2010, când a început „procesul de solidarizare europeană”.
  De atunci, FMI, UE şi BCE i-au dat cu împrumut guvernului Greciei 252 de miliarde euro (restul creditelor au fost acordate de „diverşi” sau de speculatori foarte calculaţi), suma care a fost folosită după cum urmează:
  – 34,5 miliarde, ca să „înmoaie” sectorul privat, să accepte restructurarea datoriei, în 2012;
  – 48,2 miliarde, ca să sprijine băncile din Grecia;
  – 149,2 miliarde, ca să plătească datoriile iniţiale.
  Dar băncile din Grecia nu sunt greceşti.
  Asta înseamnă că doar 20 de miliarde (eventual) vor fi ajuns pentru sprijinirea efectivă a economiei Greciei, adică puţin mai mult de 9% din banii împrumutaţi de la „Troica”.
  Până la câştigarea alegerilor de către Syriza, a existat o crevasă între poporul grec şi guvernul său – este o ţară canibalizată de corupţie (cam cum e şi la noi), disciplina fiscală a fost percepută drept încurajarea hoţiei de stat.
  În plus, ce rost mai are să munceşti, când datoria creşte?!
  Daca hărnicia grecească nu mai contează, atunci ce înţeles mai are să-i faci „puturoşi” pe greci?!
  Băncile din Grecia sunt deţinute majoritar de investitori străini (dacă socotim drept „investitor străin de stat” pe „Hellenic Financial Stability Fund”, întemeiat de EFSF, în 2010, cu 50 de miliarde de euro, ca să recapitalizeze băncile din Grecia).
  Între aceştia, se distinge grupul celor mai mari fonduri de investiţii din lume (despre care nu se poate zice, ca despre creditaţii noştri în franci elveţieni, că n-ar fi fost atenţi atunci când au cumpărat acţiuni ale băncilor greceşti).
  De pildă, la Alpha Bank, în poziţia a doua, figurează şi Paulson & Co., Inc., al lui John Alfred Paulson, o legendă vie, faimos pentru averea de miliarde de dolari, facută în 2007, prin specularea CDS-urilor (poliţe de asigurări contra falimentului, care îl pot face pe deţinător să-şi dorească falimentul societăţii la care deţine acţiuni, ca să se înavuţească cu profituri uriaşe).
  Din 2012 şi până astăzi, băncile şi entităţile financiare străine şi greceşti care împrumutaseră statul grec şi-au recuperat investiţiile şi au dispărut dintre potenţialii păgubaşi; fuseseră francezi, nemţi, italieni şi greci.
  Programul european de emisiune monetară a urmărit să-i salveze pe aceştia.
  El nu reprezintă decât confiscare de avuţie de la popoarele europene.
  Pe organismele bancare şi financiare centrale europene nu le-a costat nimic să emită euro.
  Sau aproape nimic: banii nu au fost nici măcar tipăriţi, ca să socoteşti hârtia, electricitatea şi salariile muncitorilor tipografi; nu, a fost doar o oră de salariu pentru un contabil şi electricitatea pentru computerul lui.
  În astfel de condiţii, nu văd de ce Uniunea Europeană nu i-ar da Greciei, un trilion de euro, gratis.
  Şi-ar putea să ne dea, aşijderea şi nouă.
  Eventual, fiecăruia.
  Oricum, ţinta pare ca euro să nu mai aibă nici o valoare…

  http://www.bursa.ro/?s=macroeconomie&articol=272901

  Dă clic pentru a accesa 272901.pdf

 41. 43 nastase iulie 1, 2015 la 2:36 pm

  Adrian B.,
  am cenzurat două cuvinte.

 42. 44 nastase iulie 1, 2015 la 2:43 pm

  Adrian B.
  De atunci s-au mai schimbat lucrurile?

 43. 45 ZeV iulie 1, 2015 la 3:04 pm

  doru coarna

  Vad ca insisti in continuare sa diferentiezi drona de avionul fara pilot, mai precis, sa extragi submultimea avioanelor fara pilot din multimea dronelor.
  Ambele sunt, in general, aparate, doar n-or fi entitati biologice.
  (Z)

  ,,Polonia isi face flota de drone militare – 100 de avioane fara pilot”
  ……..
  ,,Adjunctul ministrului Apararii a subliniat faptul ca dronele de recunoastere si de asalt au o cerere mare in ziua de astazi, iar ministerul rus da o atentie deosebita acestui domeniu militar…”
  ………
  ,,China a testat joi o drona fara pilot cu tehnologie „stealth”, astfel devenind a patra tara din lume care dezvolta si obtine un avion de lupta invizibil.

  Aparatul este numit Lijian, sau „Sabie ascutita”, si a fost facut pentru aviatia militara a Armatei de Eliberare a Chinei, pentru lupta, detectare si recunoastere, scrie Voice of Russia.

  „Drona, care este capabila sa zboare la altitudini mari fara sa fie detectata, in timp ce asigura filmari de inalta rezolutie si alte informatii, va permite marinei militare si armatei sa-si afirme suprematia in apele din sudul si estul Chinei si va ajuta Beijingul sa actioneze rapid atunci cand are dispute teritoriale cu vecinii sai”, a declarat Xu Guangyu, fost general al armatei chineze care acum se afla in conducerea Asociatiei pentru Dezarmare si Controlul Armamentului din China.”

  ..Daca mai vrei, mai gasim…. 😉
  Repet: PRIN DRONA, INTELEG (si nu numai eu) INCLUSIV AVIONUL (militar) FARA PILOT.
  Ce e asa de greu, de ,,imping” la tine ca la un…. ? 😉

 44. 46 blogideologic iulie 1, 2015 la 3:50 pm

  Criza din Grecia in interpretarea lui Tucidide (filosoful care a scris despre Razboiul Peloponezului). Sa adaug ca pe Wikipedia de limba franceza, se afirma ca Razboiul Peloponezului a avut o importanta componenta etnica. Cred ca la fel se intampla si in criza actuala. Am scris de mai multe ori despre faptul ca Grecia moderna a fost facuta de vlahi. Ce rol joaca ei acum ? Banuiesc ca ei sunt latura neconditionata din partidul Siriza. SURSA http://www.nytimes.com/2015/07/01/opinion/what-would-thucydides-say-about-the-crisis-in-greece.html?action=click&pgtype=Homepage&version=Moth-Visible&module=inside-nyt-region&region=inside-nyt-region&WT.nav=inside-nyt-region&_r=0

 45. 47 ZeV iulie 1, 2015 la 4:15 pm

  Bizoane, stiu ca esti berbec, dar de berbeci beti, eu inca nu am auzit….;)
  Despre ce vorbesti, uncheselule ?
  Ce sa caute urmasii ,,Pobedei” la Atlantic ? Cel mult, pot ajunge la Budapesta, cu, sau fara ,,armamentul greu” stationat pe teritoriul Romaniei – platit evident de contribuabil, nu ca in Grecia, din imprumuturi si/sau sponsorizari.
  Vor ocoli prin Bulgaria si vor merge la destinatie in civil (nu in uniforma), in Mercedes (nu in T-90). (Z)
  In alta ordine de idei, (unii dintre) ei (cu ceva paralutze in buzunar) au trecut, demult, Atlanticul. (Z)

  Sau: ,,Si tu visezi reconciliere ma?”
  Asta cred ca ai adresat-o gresit, probabil te gandeai la amicul tau ,,Fragmentzel” care viseaza cai verzi pe pereti cu Oprea la…comanda resetarii. (Z)

 46. 48 ZeV iulie 1, 2015 la 4:32 pm

  Fragmantarium

  Dreptul de initiativa legislativa al unui guvern sustinut de o majoritate in Parlament (nu al unui guvern majoritar), este una, iar validarea de catre Parlament a nominalizarii de catre Presedinte a Unguentului la sefia SIE, este cu totul altceva.
  Tocmai pentru ca ati avut ,,profesori celebri”, va rog sa fiti mai coerent, nu numai estetic si, uneori, ermetic. Dar, cel putin, sa-i multumim lui Dumnezeu ca nu ati ajuns in halul bizonului. (Z)
  Cat despre generalul Oprea (Dr. Jekyll SAU Mr. Hyde – in momente si ocazii diferite), lasati-ne ca ni se ,,intoarce stomacul pe dos” (vorba colegei Luminta Arhire).
  ps
  Nu ,,intamplator” (asa cum spuneti) ati devenit sef de promotie, ci, sunt convins, pe merit si in mod perfect natural. Lasati cochetaria in portofoliul doamnelor, ca de aceea le iubim. (Z)

 47. 49 ZeV iulie 1, 2015 la 4:45 pm

  Mihaela Erika Petculescu
  iunie 30, 2015 la 5:34 pm

  Inteleg ce vreti sa spuneti: ,,capul” (masculin) se roteste dupa toanele ,,gatului” (feminin) ….dar, din observatiile mele, acest cap se roteste (pana la 180 de grade) intodeauna dupa alt cap, cu conditia ca cel din urma sa detina si o podoaba capilara (de preferinta) blonda. In fine, capul blond mai trebuie sa fie si bine proportionat pe cele doua picioare cu insertate in umeri.
  (Z)
  ps
  Atentie, nu ma refer (si) la capul meu…mie imi plac brunetele si satenele.
  Dar cel mai mult, femeile inteligente care provoaca la dezbateri interesante.
  (Z)

 48. 50 ZeV iulie 1, 2015 la 4:47 pm

  erata
  cu inserare in….

 49. 51 Mikael Tincu iulie 1, 2015 la 5:10 pm

  United States intelligence officials expressed concerns about a federal database containing details of security-clearance applications in the years prior to a massive cyber hacking incident that led to the theft of millions of personnel records. Up to 18 million individual files were stolen last month, when hackers broke into the computer system of the US Office of Personnel Management (OPM), which handles applications for security clearances for all agencies of the federal government. The breach gave the unidentified hackers access to the names and sensitive personal records of millions of Americans who have filed applications for security clearances –including intelligence officers. Preluat de pe intelnews.org.

 50. 52 Centru iulie 1, 2015 la 5:52 pm

  Pana la urma , dupa 3 ani de majoritate zdrobitoare ( 64 % ) a PSD , suntem inca in plin sistem securist si clientelar basist –
  – echipa TVR este cea din 2009-2010 ( ce zambet victorios arata dl Radulescu ieri , dupa ” victoria Binelui ” din Parlament ) , ultra-ostila , incompetenta si mizerabilista , nimeni nu are curajul sa o schimbe
  – dna Kovesi este procurorul general al tarii noastre
  – Securitatea , prin DNA , zdrobeste orice posibil rival al PDL – PNL , fara contra-putere
  – MR Ungureanu , merituos demnitar , este sef la SIE
  – presa ( televiziunile , e ceea ce ramane astazi din mass media romaneasca ) este de o insignifianta fara precedent , cu analisti incapabili sa aiba un studiu elaborat , fara cultura , fara viziune

  – sefii PSD dezamagesc profund – Dragnea la TVR , acum 5 zile , intrebare a ziaristului politic TVR ” in care tara , in timp de pace , conduce un general ? ” – in loc ca Dragnea , mare spirit , sa spuna – nu stiu ce relevanta are gradul de general al lui Oprea , nu lucreaza in Armata de multi ani , si Iordanescu este general samd ” , Dragnea tace ” aici m-ati prins . Eu nici in tara nu stiu cine ce grad are . ” – dezamagitor

 51. 53 Adrian B. iulie 1, 2015 la 6:13 pm

  @ nastase

  Romania a avut si perioade bune ; de exemplu 1990-1996 sau 2000-2004 . Cam toti oamenii sanatosi la cap regreta vremurile alea . Restul nu le stiu pentru ca eram prea mic sau nu eram deloc …
  Oricum , ce se intampla de 10 ani încoace este iesit din comun ! La 25 de ani de la Revolutie ne-am intors direct in stalinism , in absurd si in statul politienesc . Ce personaje , ce legi , ce propaganda , ce prosteala , ce manipulari , ce tradatori , ce abuzuri …

  Ca votant PSD mi-e din ce in ce mai greu sa deslusesc comportamentul si tiparul de gandire al ” baietilor buni ” ( cei din PSD ) si al d-lui Victor Ponta .

  Cei din ” noul PNL ” ( vechiul PDL ) am vazut ca isi doresc cu ardoare sa distruga complet PSD-ul si sa nu mai aiba deloc opozitie ! Sa incalece tara asta , sa faca ei ce vor , sa fure cat pot si sa-i aresteze pe toti incomozii si pe cei care ridica un pic capul .

  Dar eu NU INTELEG ce vor cei din PSD in frunte cu d-ul Ponta ? Doresc sa se lase abuzati si arestati pana la ultimul ? De unde acest noncombat si acceptare a abuzurilor ? Sunt masochisti ? Sunt fricosi ? Sunt neputinciosi ? Sunt naivi ?

  Incerc sa inteleg ce-a avut in cap d-ul Ponta când l-a relegitimat pe ticalosul ala de Basescu prin acel , celebru deja , pact de coabitare ? A 2-a zi dupa alegeri …

  Incerc sa inteleg ce a fost in capul lui Ponta când a numit in fruntea parchetelor pe toti oamenii lui Basescu , niste personaje odioase care au facut numai abuzuri ?

  Incerc sa inteleg cum poti lupta cu un sistem securist daca tovarasii tai de lupta sunt Gabi Oprea , George Maior , Ioan Rus ?

  Incerc sa inteleg ce fel de om poti sa fii daca-ti ataci parsiv colegul de coalitie ( Crin Antonescu ) la postul Tv de casa ( Romania TV ) ?

  Incerc sa inteleg cum poti sa-ti impingi nevasta in functia de europarlamentar , iar socrul tau sa negocieze pe ascuns ( cca. 6 luni ) un guvern PSD-PDL in 2009 ?

  Incerc sa inteleg de ce l-au spalat parlamentarii PSD pe Florian Coldea la audierea SRI legata de cazul Udrea ?

  Incerc sa inteleg cat de oportunist poti sa fii sa-ti lasi nevasta si copilul pentru fiica unui greu al PSD-ului ( d-ul Ilie Sarbu ) si apoi sa te incuscresti cu cele mai odioase personaje din PSD ( Gabi Oprea – nas , George maior – fin , etc. ) . Cam ce calcule si-o fi facut baiatul asta ?

  Cam ce pot sa inteleaga oamenii obisnuiti ?

 52. 54 Radu Humor iulie 1, 2015 la 6:18 pm

  „Vi se pare amuzant, prieteni, ce-am scris mai sus ? Atunci de ce oare mi se întoarce stomacul pe dos în timp ce scriu?”
  Păi, de ce ţie şi nu lor ?!
  Acuma, după treaba cu dubla legalizare, se pare că vom avea un nou cuplu :
  MRU – Johanus, ce face furori pe Internet. Deocamdată…..

 53. 55 Doru Coarna iulie 1, 2015 la 8:44 pm

  OK, va raspund in grup caci ma derutati: intr-adevar ma numesc Doru Coarna draga blogi, nu sunt Banciu deoarece m-am privit in oglinda si n-am chelie nici din fata si nici din spate, plus ca eu nu l-as jigni pe dl Nastase…

  Nu vreau sa se goleasca tara de romani ci din contra, regret plecarea celor plecati… dar au plecat din cauza sefilor vostri dragi colegi, nu dintr-a mea…

  Gavrila, tu meriti un raspuns mai concret, probabil ca ma cunosti dar nu-ti inteleg aversiunea cel putin cata vreme eu nu stiu de unde sa te iau, probabil ca Gavrila este un nickname…iar chestia cu rachetistul fundas ma depaseste, probabil te referi la ceva care te deranjeaza sau te-a deranjat candva… Despre industria aia comunista ce sa-ti spun, unde este? N-a supravietuit in conditii concurentiale? De ce? Probabil era prea buna… Despre Poli si IPB ai dreptate, regret nespus ca le-am urmat, mai bine imi luam vioara si treceam oceanul, castigam mai bine ca viorist in vreo spelunca decat ca inginer aici…ca sa nu mai amintesc de consumul nervos…

  Santinela, nu, Ceasca a fugit gonit de albine, se stie, dupa ce o parte din stup l-a huiduit la scena deschisa cand a organizat mitingul ala din Piata Palatului… Bai, voua chiar v-au spalat complet memoria, antenele? Sau batranetea?

  Radu Humor, eu le doresc grecilor sa reuseasca, dar nu vor reusi… isi vor amana doar taierea caci uite, iar imprumuta bani ca sa plateasca rata si chiar asta-i regula jocului, sa te afunzi in datorii pana cand, odata, cineva vine si-ti spune ca tara este a lui daca nu achiti datoria… Deci rabdare, eu am vazut om scapat de cancer, dar nu de datorii… Oricum insa, un grec mi-a spus ca Tsipras e cam prost dar tare smecher… Recunosti stereotipul?

  OK, acum lasati-ma pe mine si ganditi-va la PSD, eu nu contez, dar partidul e totul pt voi! Poate ii dati lui Ponta o idee buna, macar una! Daca insa nu puteti, eu lucrez ca independent, va pot ajuta.

  Acum, daca am omis pe cineva il rog sa ma scuze, ce-i prea mult nu-i prea putin!

 54. 56 Adrian B. iulie 1, 2015 la 10:54 pm

  O analiza economica EXCEPTIONALA a d-lui Mircea Cosea , unul din marii economisti ai acestei tari . Dansul spune lucruri pe care le-am spus si eu in mai multe interventii ale mele , mai ales la pct. 1 .

  Atenționare de cod galben pentru economia românească

  Trei categorii de factori, dacă nu sunt analizați cu atenție de către autorități, expun România unei catastrofe. Specialiștii avertizează că se poate produce o furtună prefectă în economie, iar aparentul succes se poate transforma extrem de repede într-un eșec. Profesorul Mircea Coșea lansează un avertisment, într-un editorial scris pentru DCNews.

  Iată editorialul profesorului Mircea Coșea:

  Deocamdată, pare a fi bine. Avem creștere economică, se măresc alocațiile pentru copii, sunt reevaluate pensiile și salariile, se renunță la taxa pe stâlp și la suprataxarea carburantului, se acordă vacanțe gratuite și se votează pensii speciale pentru militari, parlamentari și diplomați.

  Nu aș vrea să par cârcotaș. dar cred că am motive să susțin o atenționare de cod galben pentru economia românească, parafrazând terminologia meteo. Cred că viitorul ne poate aduce surprize neplăcute și ceea ce se speră a fi un succes poate cu ușurință să se transforme într-un eșec.

  Mă îngrijorează existența a trei categorii de factori care nu par a fi analizați cu atenție de către decidenții politicilor economice, dar care pot schimba radical mersul, aparent ascendent, al economiei noastre.

  După părerea mea, acești factori sunt : aprecierea excesiv și periculos de optimistă a rezultatelor economice ale primelor luni ale anului în curs; lipsa de prudență și responsabilitate în luarea unor măsuri așa zise ” reparatorii” dar cu posibile efecte destabilizatoare la nivel bugetar ; existența unor riscuri cu caracter global.

  1.Creșterea economică înregistrată în primele luni ale anului ar trebui tratată cu mai multă prudență nu numai pentrucă datele vor fi definitiv calculate la o perioadă mult ulterioară ( datorită metodologiei statistice) ci și pentru că ele reflectă cauze conjuncturale, greu de crezut că vor deveni permanente la nivelul acestui an. Pentru a deveni garanții ale menținerii creșterii, cauzele ei ar trebui să fie rezultatul unor reforme structurale ce ar fi dus la creșterea eficienței utilizării factorilor de producție. Din păcate, astfel de reforme nu au existat. Analizele arată că explicația creșterii rezidă în cea mai mare parte în așa numita ” albire economică” , adică procesul de reducere a economiei negre prin creșterea colectărilor la buget. Efortul pe care l-a depus în acest sens ANAF-ul este evident, numai că el s-a caracterizat prin abuzuri și presiuni violente asupra actorilor economici ceea ce a avut ca efect pervers dispariția unui numaăr important de firme. Dovada acestei situații o reprezintă creșterea importantă a numărului de șomeri exact în perioada în care s-a înregistrat creșterea colectărilor la buget. Evident, este o situație conjuncturală, care nu se va mai putea menține cu același rezultat, ANAF-ul ” ucigând găina care face ouă”.

  2.Dificultățile politice pe care le întâmpină guvernarea actuală, probabil că o determină să pluseze pe partea cadourilor populiste. Pe lângă măririle de salarii, a apărut și ”prima vacanță”, măsură generoasă dar complicată în actualele condiții. Explicația dnei ministru Rovana Plumb conform căreia s-a preluat modelul suedez este inconsistentă atâta timp cât România nu a ” preluat ” și PIB-ul suedez. Dacă se mai adaugă și votările rapide a legilor privind pensiile speciale, vom avea imaginea unei cascade de ” beneficii sociale”, adică de cheltuieli bugetare. Problema acestor decizii nu o reprezintă în realitate cuantumul cheltuielilor, ele fiind relativ mici raportate la ansamblul cheltuielilor bugetare, ci momentul în care sunt luate. Caracteristica centrală a acestui moment o reprezintă lipsa de predictibilitate a mersului economiei. În ultimii 25 de ani, nu a existat un moment similar acestuia, adică a unui moment în care fluiditatea devine elementul central de caracterizare a mediului economic intern și internațional. Mediul intern este fluid deoarece încă nu se cunosc efectele reducerilor de TVA și nici dacă noul cod fiscal va fi acceptat la nivelul Troicii, iar cel extern încă nu a încetat de a genera lipsa de predictibilitate, fie ea ucrainiană sau grecească.

  3.Riscurile cu caracter global nu mai cer explicații. Este doar de subliniat faptul că un acord între UE și Grecia nu înseamnă, nici pe departe rezolvarea crizei sistemului euro. Este doar o pauză dar nu un final.

  Concluzia este una singură : prudență și iar prudență.

  Economia românească merge ca un funambul în echilibru pe sârmă. Deocamdată își ține echilibrul, dar orice mișcare pripită sau politicianistă o poate dezechilibra.

  – See more at: http://www.dcnews.ro/aten-ionare-de-cod-galben-pentru-economia-romaneasca_479171.html#sthash.7NYyaj17.dpuf

 55. 57 T-Rex iulie 1, 2015 la 11:01 pm

  Dom’le as vrea si eu sa stiu: daca vine un guvern PNLPDL astia vin cu austeritatea-n virf de sulitza? Da au ba? Da’ imprumutiri externe a la Basescu iau? Ala bala portocala. Taie de la saraci sa dea la bogati? Ca la Templul Dreptei internationaliste cam asta se discuta. Tarile care iau imprumuturi „e bune”, alea care nu iau „e rele”. Si neaparat trebuie redefinita saracia, in sensu’ ca saracii astia de azi se cam lafaie.

  Inteleg ca e meritu’ lu’ Segnor Basescu ca Romania nu e azi ca Grecia. Adevarat, salariul mediu al romanilor e de trei ori mai mic, iar pensiile de cinci ori. Bravo Basescu, Uraaa, haideti domnu’ Ungureanu, stiu ca aveti plaman pe dreapta. Un imprumut, asa, pentru stabilitate?

  Mai bine votez UNPR, ca asa de frumosi vom fi, ca niste floarea soarelui intr-o zi senina: toti cu fata zimbind la interesul national.

 56. 58 Luminița Arhire iulie 1, 2015 la 11:06 pm

  MOTTO:”… voi veni și de pe Lună pentru oameni care și-au respectat cuvântul față de mine, față de noi…”(Kelemen Hunor)

  RELATARE DE LA FAȚA LOCULUI

  ROMÂNIA…BUCUREȘTI…30 IUNIE…2015…ORA 4:45 PM ( în loc de puncte de suspensie considerați că se aud niște țăcănituri ca de tastatură mai bătrâioară, în timp ce literele și cifrele apar pe ecran una câte una):

  ”Ca un pumnal ce sfâșie o piele …” adică nu, asta-i din altă epocă… în fine, ca un obiect cosmic de forma unui trunchi de con, cu scutul termic ușor ciocnit, după intrarea intempestivă în atmosferă, ce sfâșie, spre finalul cursei, aerul încărcat de noxe al Bucureștiului, un modul de comandă pe care scrie în maghiră ”HOLDTÖLDE 20”(adică ”LUNĂPLINĂ 20”, m-am uitat în dicționar), aterizează pe pajiștea din fața Parlamentului .

  După primul moment de stupoare al grupului de parlamentari, parțial cu țara luată înapoi, parțial cu interesul național pe epoleți, parțial care înțeleg la perfecție ce scrie în maghiară pe modul, aceștia s-au grupat frumos în jurul ciudatul obiect căzut din cer, așteptând să iasă , la deschiderea trapei, cel puțin un extraterestru cumsecade , verde ca mătasea -broștei, puțintel la trup, supradimensionat la craniu și cu degetele mai lungi decât bețele de MAROCCO.

  Numai că din modulul fumegând se ivește, serios cum îl știți, Kelemen Hunor. Calm . Ochelari de intelectual …sau de cobră, că-i departe și nu se vede bine… Costum de astronaut călcat la dungă…la piept, o cocardă micuță, cu ”15 Március örökre” ( cred că un fel de 15 March Forever).

  ”Păi, ce credeați voi, măi băieți? Că dacă sunt într-o scurtă vacanță pe Lună, nu ajung eu la timp să-l votez pe MRU, cel ÎNTOTDEAUNA LOIAL ….ăăă…loial… unei țări,vreau să spun, nu mai țin minte exact țara…sau erau mai multe? ”

  În scurt timp, la tribună, congestionat, dar cu o piatră luată de pe inimă, pentru că a ajuns la timp și Kelemen, Mihai Răzvan Ungureanu își începe în forță discursul. Din greșeală citește direct traducerea în limba maghiară.

  Încruntat și enorm de atent la interesul național , generalul Oprea sesizează că e ceva în neregulă; până la sfârșitul discursului nu reușește însă să-și dea seama ce anume.

 57. 60 Ghita Bizonu' iulie 2, 2015 la 3:19 am

  Precum in cer si pe pamant – Isi iau blocu- si Tara – inapoi !
  Este ciudat cum blocurile si scarile reflecta in micro politica nationala..

  Bre ….. e ca naiba …

  Am intrat in c@@at complet da’ numa ptr ca deja eram in r@@at pana la urechi …
  Adica am facut tampenia sa accept sa fiu presedinte de bloc…
  Ca la noua adresa .. e ca naiba.
  Caldura oprita, apa calda daca ai boiler , datorii mari , restantineri destui .. S-a furat din gros , in toate felurile (inlcusiv liste de plata falsificate cu pic … in mod real X trebuia s aplateasca 2586,70 lei , insa se modifica si omu vedea ca trebe sa plateasca 86,70 lei… Magaru’ principal (presedintele) nu a dat chitante, unii au platit si de 2 ori (ca pareau ca restantieri). Umbal zvonul ca unii ar fi fost „iertati” prin cestii ilegale de cca 6-8 mii lei.
  Cand a explodat situatia presu s-a gandit bine si a murit (infarct sau avc nu am intels bine si zau ca nu imi pasa!) Administratoru’ .. ei bine e sucar am intels ca nu a predat actele (acun 3 ani)
  Juma din datorii au fost recuperate, juma inca nu.
  Cand m-am mutata- fine dec 2014 , prima zi 31 dec – era caldura, era bine. Pe 28 ianurie nu a mai fost.
  Aa intre timp s-a facut un nou comitet si un nou pres . care a demiosionat de curand.
  Totu-i ca dracu si iar m-an trezit in situatia „daca nu fac eu atunci cine?” insa de data asta nu ma pot tira ..

  Asa ca…

  Deci cam asa

  Multe, sute de garsoniere.. buna parte persoane in varsta (vaduve in mare parte) unele care s-au mutat prin 1970 daca nu in 64! Multe babute retrase, cam speriate nu se baga. Da nici barbatii.
  Cam un sfert daca nu o treime dintre garsoniere sunt inchiriate sau stau goale. Unii chiriasi platesc intretinere, altii nu …

  Unii au fost bagati in cestii nu chiar legale odata cu adminsitratia care a acumulat restantele Vreo 4 care erau platiti pe conventii civile ptr diverse treburi (gen reparatii.. multe presupus simulate – ce dracu un an intreg cate 2400-3000 lunar reparatii in subsol? Pai subsolu’ ala ar trebui sa fie ca nou!). Astia fac mare galagie mare si incearca sa zapaceasca de cap lumea (ori vor din nou ciolan ori nu vor sa se lamureasca lucrurile)

  Altii sunt nemultumiti si zbiara. „Unde sunt banii daca zici ca s-au platit datorile?” S-au platit jumatate .. da „important” este ca nu toate (s-au furat de prin 2009… recuperarea a avut loc de pe la mijlocul lui 2013). Altii zbiara ca de ce s-a platit avocatu’ (se pare ca a fost platit cam generos) si toti vor rezulatele ieri (desi .. dai in judecata,ai termene, apel samd. Apoi cerere de executare, executarea samd dureaza., Da avocatu’ vrea bani ACUM si nu il iontereseaza daca este platit de restantieri sau de buni platnici. Ins asunt unii buni platnici care zic sa plateasca .. restantierii!! „De ce sa dau eu banii?” Logica beton care omite „numai” faptul ca restantierul trebuie dat in judecata. Si nu o fi prost sa plateasca benevol avocatul care reprezinta asociatia!)
  Unii chiar zbiara ca daca nu au apa calda maine nu mai platesc intretinere niciodata.
  Cam 6 din 7 din sunt suficienti de idioti sa nu inteleaga ca se poa si mai rau – oprirea apei reci e cam terminusul . Apa rece si gunoiul neplatite sunt „reteta” Zabarutiului ..

  Mai sunt cativa care ar vrea sa reia o cestie .. se plateau o suma in plus ca sa se plateasca esalonat datoria la RADET. Da numa unii plateau. Rau platnicii cronici nu… Pana la urma .. a trebuit sa imi cumpar calorifer electric (ieftin … 80 lei)] Ho ! Revin – vor sa plateasca din nou mai mult sa se acopere datoria. Bun de acord desi eu nu am participat la datoria aia – INSA daca unii nu vor plati ?! Iar restanta iar oprire .

  In fine sunt cativa inteligenti, care stiu despre administraie samd mult mai mult decat stiu eu. care daca s-ar fi unit si ar fi vrut rezolvau apoape totu dar prefera sa zbiere si sa stea.

  Si mai sunt unii care au ceva dreptate sa fie nemultumiti- insa ai naibii ca de obicei se leaga de cei care au facut ceva sa repare nu de aia care au stricat! Cateodat zbiara impreuna cu aia care au stricat ca de ce nu s-a reparat ac ce s-a stricat ani de zile

  Ma rog sigur ca sunt tampit. Ca puteam sa nu ma bag si sa imi pun centrala termica (alta cacanarie aici da nu o mai scriu).

  Dar imi este teama ca cum zic se mege mai rau si se duce dracului si apa rece – si daca apa rece nu este , nu mai poti nici s atragi apa si nu merge nici centrala termica nu?!

  Mda. Fara apa rece si cu gunoiul nerdicat cam aici se ajunge ca-n Zabrauti..

  Asa ca mi-am zis cam a 3a oara in viata : daca nu eu atunci cine?! Si am facut idiotia sa accept ..
  Ptr ca zau ca este placut sa iesi din bloc.. (ultimi 2 primari ai sect 3 au facut ca in TItna sa fie unele zone in care sa fie foarte placut … si sa nu vrei sa pleci din cartier. Ma rog sunt si unele zone in care este bine sa ia un program de la 8 am la 21 pm … adica sa te scoli, s apleci si cand te intorci sa te uiti la tembe si sa nu pra te uiti pe fereastra )
  Sa nu mai zic ca blocu’ este bine plasat cu multe utilitai in prajma – piata Minis la 5 minute , samd. Statii autobuz vis a vis, metrou 2 statii la 2 statii indiferent de sens… . Multa verdeata (sub ferestra mea) , pomi batrani pe trotuar , banci .. parc la 4 minute,. Parcu IOR mai departe – 2 statii troleu..
  Asa ca as prefera sa resusesc sa fac ceva ordine (tocmai eu Marele Dezordonat!) ca se merita .. nu?

  Ma rog am actionat incet si cam lenevos nu precaut. Oricum am avut un prim succes : m-am cam certat cu 2 dame din comitet….

  Ma situatia este cam asa.. Cum am scris fost o perioada cand dracu stie (ala stie precis!) cum s-au „facut” arierate de numa 100.000 euroi si pana la urma s-a ajusn la oprire de apa calda si caldura …(si datorii la Rasub si Apa Nova)
  Unele muieri are s-au razvratit si au reusit sa dea jos adminstratia aia si au platit cam juma din datorii . Ma rog au tras ca dracu si-au facut dusmanii si au inceput barfele (alora fosti) In ianuarie au renuntat si au plasat mana. A mai ramas adtratorea (bine platita si un program minim .. si cand zic minim [pai este minim!!!)
  E si intre timp au inceput barfele – ca au luat, a nu stiti voi ca este incorecte.

  A da. Si comitetu ala a dat niste rau platnici samd in judecata. Ptra sata ua angajt advocat. Prilej multe sucare ca este prea bien platit, ca sunt altii mai ieftini ca de ce ala si nu altu (una doia persoane au avut de a face cu lati avocati si ii prefera pe aia. Nu incerc sa insunez nimic – zic decat ca este „puterea obisnuintei” care te face sa cumperi tit de la vechiul chiosc sau sa te adrsezi aceluiasi meserias). Ca ce a facut acocatul, ca toti doreau sa vina advocatu’ sa vorbeasca cu fiecare in parte ce si de ce.
  E bine si uite asa au oprit plata avocatului .. O factura neplatita de 2000 lei..

  Da intre timp au angajat un expert contabil care sa verfice gestiunea „intermediara” – a alora care au platit juma din datorii. Ca unde s-au dus banii?! De ce advocatu’ asta si nu altu?? Sio unde este hotararea de comitet ?!
  Si sunt „setati” pe aceste abisale probleme care depasesc ca importanta procesul cu RADET , apa calda si ce importanta are ca un nou avocat – chiar mai ieftin!- ar insemna sa paltom din nou „pe dosar” cand acum am mai avea doar pretatia ptr cateva teemene (procesele sunt incheiate.. mai sunt niste apeluri in curs si basta!!!)

  Eu am crezut ca pot sa ma inteleg cu comitetui „meu”. Cand colo cele mai inversunate sint esxact 2 domane pe care le credeam „de partea mea” Ele vor sa „stie” si pereat mundus fiat justitia … da nu prea inteleg io ce dracu o fi aia „justitia” dorita

  Intre timp administratia aia care a produs incurcatura cica era buna ca era caldura in timpul ala!!! SI apa calda! Am auzit ca „se si plateau facturile da ce or face acum cu banii nostri?” (le plateau atat de bine ca au fots restante de 100.000 euro!!!)

  Vi se pare ceva cunoscut ?!

  „Precum in ceruri asa si pe pamant” devenit „Precum pentru Parlament asa si in bloace”

  La nivelul de sus unii isi „iau tara inapoi”.
  La nivel micro altii isi „iau blocul inapoi”.
  In numele Justitie, moralei si dracu mai stie a ce (si a Satanei cam sigur!) .. te pui cu ei risti sa devii scarba si corupt so ce mia cuprinde .
  Oicum io sunt scarba …

 58. 61 Ghita Bizonu' iulie 2, 2015 la 3:21 am

  Microcosm politic

  Sedinta de scara …. Alegerea unui nou comitet de scara. Am mai incercat o data insa binenteles ca nu se intrunise numarul. Acu poate ca eram statutari -dar nu garantez ca doi nu erau decat in trecere !! de la seviciu catre cina.
  Responsbilul zice cam ce a facut . Ma rog a facut catesceva ..Propunere ce sa facem (ca vam costa .. da blocu are 43 de ani.)
  Apoi discutii . versnicu nost nemultumit care balmajeste cate ceva ce pare a fi scandalos. Nu stiu. Stiu ca m-am luat o data dupa el si hotia era inexistenta. Altul a fost inlociut de fi-su (asta este certat cu responsabilu…care se cearta la o tuica devine imediat principial). Mai este un al treilea – raspunsul adtitiei a fost cam superficial si omu nu a verificat. Discutii mai aprinse cu cat este platit responsablul scarii (destul sau binisor). Vrei sa fi dumneata ? NU!!! (de ce nu ma bag io? M-as baga insa asta trebuie sa ma bag in subsol …. Ori cunostintele mele tehnice au ramas alea cu care am fost lasat la vatra.La scara nu avem AKM uri)
  Sucar mare vreo 3 grupuri care tipa unu la altu , cam 10 oameni.
  Ramane in coada de peste cum am stabilit .. adica din lipsa de contracandidati ramane vechea formula..
  Mai urmeaza niste discutii . Unii nu mai vor repartitoare. Ca se plateste degeaba pe ele! Vreo 2 stiu ce zic – ei tin toate caloriferele la maxim . cei mai multi au auzit ca aia care nu au repartitare platesc mai putin (dar nu s-au obosit sa mearga pana la scara acelor fericiti fara repartitoare .. sa se uite la avizele de plata. Mersi acum 2 ani am verificat si plateau mai mult).
  Per total sedinta se compune ca de obicei din multe urlete, vechile nemultumiri inchipuite , vechile frustari legate de servituti , zapaceala , plangeri cam fara suport ca deh au dreptul statutar sa ma plictiseasca a 15 oara … Cam 40% din locatari insa evita cu incapatanare sa apara pe la vreo sedinta .. lasa prostii sa se descurce ei ! Ma rog daca ar avea o mica nemultumire la zi ar aparea cu o falca in cer si una in pamant INSA de la ultimele 2 sedinte e cam riscant (i-am propus in comitet – Dl, dna , ca sunt extrem de interesati ar trebui sa faca parte!)
  Veti zice ca deh , asa este la blocu comunist ca “inainte” nu era nici un bloc (ei taci? Nici Carlton?!) si ca o casa pe pamant e sfanta… eu unul am dubii (multam 16 ani in Andronache .. nu detaliez )

  Insa vedeti ca asa este la toate nivelurile. La nivel de bloc in plus presedintele si comitetul se aleg de urma .. ca incep discutii inutile prea lungi si dupa 4 ore .. mai raman cativa care voteaza cam ametiti de zgomot si foame…. dornici sa apuce poate o coada de siesta . Asta dupa ce darea de seama nu este urmarita ca deh trebuie sa barfesti putin cu ala de la scara D pe care nu l-ai vazut de juma de an daca nu de la precedenta sedinta…
  Si presupun ca la fel este la comuna (blocul meu are numai 646 apartamente si a avut momente glorioase cand avea si vreo 2200 de locuitori. 12 scari si una cu 66 apartamente). Si sucare si amenintari si pare … tot tacamu electoral pluralist si asta de acu 40 de ani ! (acu vreo 38 de ani mama primea telefoane :”auzi cucuoana daca sotul tau iese adminsitrartor fiu-tu va fi imediat incorporat! La Bacau !!” “Regret fiul meu a fost incoporat acu 2 sapatami. La Botosani!!”. )

  Puilor asa este cu politichia pe la noi.
  Cam jumatate nu se baga. De “destepti” .De ce sa isi piarda ei timpul?! Ce nu sunt destui bizoni ptr asta?

  Din jumatea care se baga 1 sau 2 din 10 sunt scandalagii. Binenteles ca si ei se cred cei mai destepti.Juma din restu se lasa manipulati de “destepti” si incep sa zbiere. Cam 7 din zece din cei care fac act de prezenta (sunt totusi oameni responsabili) dar palavaragesc intre ei nu urmaresc ce se discuta. Inca vreo 3 din zece au fantezii despre ce ar vrea ei intr-o lume ideala (si daca idealu lor nu se potriveste cu interesele altora apai ailalti este nesimtiti si mai nou comunisti). Juma din cei ce iau cuvantul nu stiu ce vor – da vor cu pasiune. Cu calificari precare si putina scoala sau cu facultate nu conteaza Din cealalta jumatate care iau cuvantul in afara de scandalgii vreo 20% sunt insi care isi urmaresc strict interesele (inclusiv fobiile si ideile preconcepute) fara sa le pese ca de cele mai multe ori asta ar insemna sa impuna sarcini majoritatii…
  Responsabilitatea si previziunea sunt peste capacitatea de intelegere a cam 80% din cei care participa. Reflectia este o activitate despre care unii pot sa vorbeasca , dar nu si sa o practice (cam 2% pot).
  Si mai ales este toate troneaza lipsa de autodiciplina.
  Suntem o natiune de genii neintelese…(eu cu atat mai genial prin faptu ca imi refuz statura de geniu al neamului! Falsa modestie va asigur…)

  Si stati linistiti.cestiunea asta este generala . de la vladica la opinca, de la analfabet la academician caci toti suntem romani mai mult sau mai putin onesti!
  Da cred ca daca as stii ungureste si as participa la unele sedinte …. mi-as zice „ce cioban mioritic este si Juhasz asta !!!”

 59. 62 Cris iulie 2, 2015 la 9:37 am

  Referendum Grecia:
  – Vreți austeritate?
  – Nuuuu!
  – Vreți să rambursăm datoria?
  – Nuuuu!
  – Vreți să luăm în continuare bani cu împrumut?
  – Daaaa!
  – Dragă UE, vox populi, vox dei, nimeni nu-i poate ignora, nici pe populi, nici pe dei.

 60. 63 Sede Miceli iulie 2, 2015 la 9:37 am

  Domnule Nastase, va multumesc ca mi-ati indeplinit rugamintea.

 61. 64 Adrian B. iulie 2, 2015 la 11:19 am

  http://www.cotidianul.ro/cum-se-vede-grecia-intr-o-tara-care-a-fost-la-randul-sau-in-incapacitate-de-plata-264143/

  Președinta Argentinei Cristina Kirchner a comparat miercuri criza bugetară care afectează Grecia cu incapacitatea de plată în care s-a aflat țara sa în 2001, vorbind de consecințele „teribile” ale punerii în aplicare a politicilor de austeritate, transmite joi AFP.

  „Ceea ce trăiește poporul grec este exact ceea ce noi, argentinienii, am trăit în 2001: consecințele politicilor teribile, neoliberale, tăierile permanente care conduc la mizerie, foame și șomaj”, a declarat Cristina Kirchner într-un interviu difuzat de televiziunea publică argentiniană.

  „Astăzi, 60% dintre tinerii greci nu au un loc de muncă, 30% dintre cetățenii greci vor sta la lumina lumânării pentru a reduce costul la electricitate, astăzi în stradă se află oameni ale cărora pensii au fost tăiate. Cu excepția cheltuielilor militare: FMI nu a cerut niciodată reducerea cheltuielilor militare”, a mai spus aceasta.

  Argentina s-a declarat în 2001 în incapacitate de plată, pentru o datorie privată de aproape 100 miliarde de dolari.

 62. 65 ZeV iulie 2, 2015 la 11:23 am

  Adrian B
  Fiti-ar Cosea de ras sa-ti fie, marele specialist (al) lu’ peste prajit in economie care s-a dovedit un incompetent atunci cand a indeplinit functii publice cu caracter pragmatic.
  Mai colega, fi mai explicit. Stiu ca vrei ca Ponta sa plece (neputand coabita cu virulenta dumitale antipontista mare cat intregul Univers).
  Dar lamureste-ti colegii ce vrei de fapt: sa creasca taxele si TVA-ul, sau sa scada ?
  Luni de zile ne-ai bombardat asiduu cu critici la adresa ,,mormanului” de taxe pontist.
  Acum, il crezi pe vesnicul carcotas gicacontrist Cosea care nu vede cu ochi buni scaderea taxelor prevazuta in Codul Fiscal. Ce s-a intamplat ? Te-au convins Isarescu, sau diriguitorii FMI/CE ?
  Eu iti propun un concediu reparatoriu. Sau, posteaza doar linkuri catre diverse hituri muzicale. Am remarcat ca ai preferinte similare cu ale multora dintre noi.
  😉
  Repet: ‘Ti-ar Cosea de ras…

 63. 66 ZeV iulie 2, 2015 la 11:25 am

  erata
  Fi-ti-ar Cosea de ras…

 64. 67 ZeV iulie 2, 2015 la 11:28 am

  Bizonu’, iti pot recomanda un sanatoriu de lux. Da-mi adresa ta de e-mail.
  (Z)

 65. 68 ZeV iulie 2, 2015 la 11:33 am

  Doru Coarna

  ,,Poate ii dati lui Ponta o idee buna, macar una! Daca insa nu puteti, eu lucrez ca independent, va pot ajuta.”

  Mai colega, dar pana acum, ce ai facut ? Ai dormit pe sacul cu semintze de pe margine ?
  Scoate odata ideile, sa le vedem si noi ! Nu te speria, eu nu cred ca cei cu idei sunt….
  😉

 66. 69 ZeV iulie 2, 2015 la 11:36 am

  Adrian B. scrie:
  ,,Romania a avut si perioade bune ; de exemplu 1990-1996 …”

  Mai reflectati, stimate coleg…
  😉

 67. 70 blogideologic iulie 2, 2015 la 12:28 pm

  @Donkeypapuas spune : + În 1994 rusnacii au semnat un acord la Budapesta, în care garantau integritatea Ucrainei (alături de „europenii” SUA şi Marea Britanie). Anul trecut l-au călcat în picioare. Că fraţii lor, ucrainienii, au avut naivitatea să aibe încredere în rusnaci, e altă poveste. Prostia se plăteşte.+
  Nu-i vorba de „prostie”. În nici un caz. Ci despre faptul ca Ucraina nu-i o naţiune. Numai de bine, …

 68. 71 ZeV iulie 2, 2015 la 1:18 pm

  Luminita Arhire

  Excelent, stimata colega.
  ..Si cand te gandesti ca Ponta, bine intentionat, a incheiat un acord preventiv cu maghiarii, inainte de alegerile din 2012 atrangandu-si sumedenie de critici…se pare ca acele critici au cam fost indreptatite…..oare ,,astronautul” Kelemen a avut, atunci, un fel de amnezie, uitand de bunul sau prieten in cele legate de Gojdu, mereul uns cu toate alifiile pamantului si cu manichiura de nivel mondial ?
  Sau, domnul Kelemen este ,,lovit” acum de amnezie, urmare a socului termic la trecerea cu misila din dotare prin atmosfera incandescenta a patriei ? (z)

 69. 73 blogideologic iulie 2, 2015 la 3:59 pm

  Se face o campanie deşănţată aici pe blog să ne înfundăm în mlaştina defetismului, şi pentru a ne convinge că este bine şi este frumos să ne trădăm ţara.

 70. 74 nastase iulie 2, 2015 la 4:44 pm

  ZeV,
  cred ca ar trebui sa evitam astfel de „sfaturi”.

 71. 75 ZeV iulie 2, 2015 la 6:18 pm

  nastase

  In regula, fara ,,sfaturi”. Oricum, toate vin la un moment dat. C’est la vie….


 1. 1 Grecia… « Motanul Incaltat Trackback pe iunie 30, 2015 la 4:39 pm
 2. 2 Despicarea apelor: Toiagul lui Gabriel Oprea | Fragmentarium Politic Trackback pe iunie 30, 2015 la 5:05 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: