Activităti la Fundatie

DSCN0572               DSCN0563

Săptămâna aceasta, la Fundatie, s-a desfăsurat in continuare cursul pe teme de diplomatie vizibilă si diplomatie invizibilă. Au fost trei prelegeri deosebit de interesante. Ieri, spre exemplu, colonelul Filip Teodorescu a vorbit despre înțelegerea dintre americani și ruși la Malta, informațiile pe care Securitatea le avea încă din 1987 în privința finalului previzibil al regimului, personajele care au fost pregătite  pentru momentul decembrie 89, efectele geopolitice ale evenimentelor din 1989 petrecute in Europa de Est. Joi, mi-a făcut o deosebită plăcere să mă intâlnesc cu 30 de elevi de la Colegiul National Octav Onicescu, cu care am vorbit despre Titulescu si despre lumea actuală.

21 Responses to “Activităti la Fundatie”


 1. 2 Decke Gerhardt mai 16, 2015 la 9:56 am

  Bravo!

 2. 3 ZeV mai 16, 2015 la 10:07 am

  La Malta ? Poate stiti cate ceva ( si sa ne spuneti si noua) si despre ce s-a discutat (acum cateva zile _ n.m.) la Soci.
  (Z)

 3. 4 ZeV mai 16, 2015 la 10:15 am

  Luminita Arhire

  Nici macar faptul ca (penelistii) ,,o vor scălda, în modul cel mai abject, cu statul de drept şi cu „noi nu comentăm deciziile Justiţiei”” nu ma (mai) deramjeaza…..
  Ceea ce este de-a dreptul odios in comportamentul acestor lepre, este faptul ca se bucura si bat din palme…uitand ca au fost alaturi de cei 7,4 milioane de romani si mai ales, ca si ei sunt, acum, in aceeasi oala care ,,fierbe” la focul DNA si al ambasadelor. Iata la ce duce ura si dezbinarea…fiecare in parte devine victim sigura a imposturii si tradarii nationale.
  Cat despre Crin Antonescu, exista, dupa parerea mea, o singura explicatie: fostul lider penelist este santajabil.

 4. 5 Centru mai 16, 2015 la 11:48 am

  Teodorescu nu era la Securitatea Timis in 1989 ?
  Stiind ce soarta au avut impuscatii in picior si mana in Spitalul Judetean Timisoara , toti executati cu un glonte in cap in timpul vizitei in Iran a conducatorului si apoi incinerati hoteste la Bucuresti , nu l-as lua pe asta conferentiar la Fundatie …
  Adevarat ca o face pe martirul , e unul din putinii securisti ( mai putin de degetele a doua maini ) umiliti cu cateva luni de puscarie .
  Stai sa securistii , cainii de paza ai lui Ceausescu in fata propriului popor , sunt si mari patrioti .
  Atat de patrioti ca n-au spus nimic timp de zece ani , cand poporul lor statea la cozi de gheare de pui timp de 8 ore pe zi …nici cand poporul lor iesea la repetitii saptamani intregi pentru spectacole dedicate unui tiran …
  Daca l-am pune sa vorbeasca despre adolescentii si mamele de familie timisoreni disparuti in 17 decembrie 1989 ?

 5. 6 serbanfl mai 16, 2015 la 12:39 pm

  De ce, oare, V.Măgureanu, care oricum avea să voteze schimbarea, l-a întemnițat pe col.Filip Teodorescu?!
  Poate din motive identice cu cele ale lui Liviu Turcu, cetățean american la fel ca și Pacepa, a publicat articole de discreditare a lui F.T., chiar și după anul 2000!
  Schellemberg a fost mult mai bine tratat, deși poate nu era cazul.

 6. 7 blogideologic mai 16, 2015 la 1:49 pm

  Domnul Filip Teodorescu este un delicat. Nu spune chiar nimic despre conspiraţia FSN. Organizată încă la începutul anilor ’70. Am aflat din întâmplare atunci un detaliu. Care s-a petrecut exact aşa pe 22 decembrie 1989. Apoi, există şi analiza situaţiei complexe din România prezentată în emisiunea Outlook de pe 19 decembrie 1989 de către BBC World Service. Consilierul regal Dennis Deletant foarte probabil că a făcut parte din acel comitet de analiză. Niciunul dintre „specialiştii români în spionaj” n-a cerut să asculte înregistrarea. Bănuiesc că Fundaţia o poate cumpăra direct de la serviciul BBC extern în limba engleză. Fără acel document înregistrat nu se poate face o analiză completă a „revoluţiei române”. În fine, probabil că ar trebui să îl invitaţi şi pe domnul Lorin Fortuna –vorbesc serios!- care să ne spună ce s-a întâmplat de fapt la Timişoara pe 20 decembrie 1989 şi în zilele premergătoare.

 7. 8 Fragmentarium Politic mai 16, 2015 la 1:52 pm

  Pare un paradox, dar desi inainte de 1989 geopolitica nu a avut reputatia de care se bucura astazi, Romania a avut, neoficial, cel putin trei scoli de geopolitica, identificabile in tot atatea structuri de elita ale timpului: Asociatia de Drept International si Relatii Internationale (ADIRI), Centrul de Studii şi Cercetări de Istorie şi Teorie Militară (C.S.C.I.T.M.) si Institutul de Economie Mondiala (IEM). Problema nucleelor de geopolitica ale acelor institutii a fost ca intrau in conflict cu rigida si vetusta ideologie oficiala. O alta ciudatenie a fost ca in aceste scoli de gandire se discuta, cam la limita „subversiunii” dupa tiparele vremii, de ceea ce avea sa urmeze dupa comunism. Imi amintesc ca unul dintre marii mei profesori antidogmatici, parca-l vad si acum cum isi invartea niste chei pe degete, spunand: „Si ziceti ca sistemul asta politic este UNICA alternativa?! Ramane de vazut”, a punctat, enigmatic. Azi, Fundatia Titulescu are toate sansele sa devina o scoala publica de geopolitica. Apele politicii regionale si mondiale sunt tot atat de involburate ca in anii ’80, dar geopolitica ne poate fi o buna busola.

 8. 9 T-Rex mai 16, 2015 la 2:35 pm

  Intr-o zi fierbinte de vara a lui ’89 ma trezesc cu varu-meu la usa. Era insotit de doi tineri. Imi spune ca sunt studenti americani la Praga, si ca i-a cules din tren. Am petrecut o noapte vorbind de caderea comunismului in jurul Romaniei, si cum se stringea latzul de gitul regimului. Ce a fost cu adevarat curios e ca nu m-a arestat nimeni dupa ce au plecat. Nu am fost luat cu duba. Nu mi s-au pus intrebari despre americani, si nu m-a luat nimeni de guler ca am primit straini in casa. Atunci era o lege ca nu aveai voie sa gazduiesti straini fara sa declari si sa ceri aprobare de la „organe”. Sigur, eu am fost un aventurier la vremea aia, si sunt sigur ca dl. Nastase nu m-ar fi inclus pe lista de „head-hunting”, pentru ca nu aveam „head” :). De diplomat…

  Am inteles inca de pe atunci ca Securitatea se pregatea sa-l debarce pe Ceausescu. Prin faptul ca nu actionau represiv, „organele” noastre dadeau un tip de semnale diferite in exterior. Ma rog, tzesatura a fost mare si au lucrat la ea multi timp indelungat. Au facut si au desfacut.

  Istoria e fascinanta, mai ales in dinamica sa si cum sunt manipulate „masele” ca sa ajute la indeplinirea obiectivelor in timp ce sunt „frageziti” actorii singulari. Da, exista un Master Plan pentru fiecare schimbare. Nimic nu e aleatoriu, sau daca e ceva aleatoriu, acel ceva e folosit pentru un scop anume.

 9. 10 Adrian B. mai 16, 2015 la 3:46 pm

  Dance team UDI at Britain’s Got Talent

 10. 11 Criticos mai 16, 2015 la 4:37 pm

  Mi-aduc aminte că multă vreme Filip Teodorescu a fost o ţintă, la drept vorbind un vânatI-am citit unele interviuri şi i-am admirat inteligenţa şi o anume detaşare cu care-şi acceptase destinul, deşi era foarte conştient că eliminarea lui era întâi şi întâi dăunătoare pentru ţară., o ţară care s-a deschis cu un naiv entuziasm spre alte zări idealizate. Suntem slugă la dârloagă. Şi-mi aduc amintee de o replică a lui Moromete adresată „responsabilului ARLUS”, Bilă: De ce mai trebuie să plouă şi la noi, dacă plouă ţn URSS? „Premierul din umbră ” vizitează pe la ceas de umbră ambasada SUA, că parlamentul s-a dovedit recalcitrant.

 11. 12 Radu Humor mai 16, 2015 la 4:43 pm

  Despre activităţile unora .. De-adreptul criminale !! :

 12. 13 Decke Gerhardt mai 16, 2015 la 5:27 pm

  Manifestatia pro – unire de la Chisinau.

 13. 14 Gaufridus de Pre mai 16, 2015 la 5:52 pm

  Dl Filip Teodorescu are un chip care imi este simpatic, insa m-am suparat o perioada pe el, atunci cand, dupa ce i-am cumparat si citit cartea, am constatat ca mai mult nu spunea decat spunea.

 14. 15 blogideologic mai 16, 2015 la 5:56 pm

  @ Centru
  Deja din 1987, Nicolae Ceauşescu nu mai era cel care deţinea puterea reală în România. Era şi el o păpuşă manipulată. +“Il massacro di Timisoara” raccontato dai media di tutto il mondo è stato uno dei casi di disinformazione più eclatanti […]. A pochi giorni dal Natale del 1989 gli spettatori del mondo intero si commossero di fronte al “vero” volto dell’oppressione comunista del regime di Ceausescu vedendo i corpi dei ribelli torturati e poi uccisi dalla polizia del dittatore. Ancora oggi, nonostante la certezza che si trattò di una messa in scena, è difficile dimenticare l’impatto emotivo di quelle immagini toccanti che diventarono parte della nostra memoria storica. […] Paolo Rumiz, uno dei più apprezzati scrittori di viaggio con la passione per l’est, arriva a Timisoara, cerca le testimonianze del massacro, si parla di oltre 4mila morti, e le trova. In periferia, da un avvallamento che sembra una fossa comune, spuntano i corpi di uomini e donne trucidati. Scrive Rumiz: «Sul ventre di una madre senza nome hanno posato un feto che sembra dormire dolcemente, miracolosamente intatto […] un vecchio col viso indurito dalle rughe che digrigna i denti, mormora Ceausescu, Ceausescu come se masticasse quel nome […] tu sei là a cercare belle frasi, mentre solo il silenzio avrebbe senso». È un falso. I corpi sono stati messi lì apposta, scongelati dalle celle frigorifere dell’ospedale civile. E solo la Securitate aveva le chiavi di quelle celle. La grande mistificazione si è intrufolata tra la rabbia cieca dei rumeni e, attraverso la manipolazione dell’informazione, si è scatenata contro Ceausescu. Rumiz ricostruirà con onestà anni dopo i retroscena della mistificazione di Timisoara in un libro sulla guerra civile in Jugoslavia. […] la Tv rumena non registra la rivolta, ma la determina, si sostituisce ad essa, la disinnesca e la brucia in pochi istanti. è un gioco di prestigio che simula il rinnovamento, impedisce la catarsi, scongiura la vera purificazione. L’ evento è pilotato, non a caso, dalla stessa cabina di regìa che ha costruito per decenni la propaganda di regime. […] Le televisioni e i giornali di mezzo mondo caddero nella trappola, […] diffusero all’ istante la prova della colpevolezza del regime e legittimarono a priori la frettolosa fucilazione di Ceausescu. Fu Herta Mueller, del giornale tedesco Die Zeit, a scoprire la finzione costruita dallo stesso apparato repressivo, passato all’ istante agli insorti col “via libera” del Cremlino. Pochi lo ammisero: l’ evento era bruciato, la verità non importava più ai media occidentali. La tele-rivoluzione rumena è questo e altro ancora. Smaterializzando il tempo, essa distrusse la percezione della realtà, il senso stesso dell’ evento. Soprattutto, svelò l’ affinità inquietante tra la dittatura di un sistema moribondo e la nascente dittatura dell’ audience.+ SURSE http://fanuessays.blogspot.ro/2011/10/timisoara-1989-va-in-onda-la-finzione.html http://it.peacereporter.net/articolo/4343/Immagini+della+menzogna http://www.ilriformista.it/stories/Prima%20pagina/144091/

 15. 17 blogideologic mai 16, 2015 la 6:40 pm

  @ Centru
  Nu te-am auzit vreodată plângându-i pe soldaţii români (militari în termen) care se găseau în TAB-urile calcinate la Timişoara.

 16. 18 blogideologic mai 16, 2015 la 7:13 pm

  Metanarativul occidental larg acceptat este acela că tradiţia culturală din Nova Roma îngheaţă ca putere de inovaţie în secolul VI. După care vin slavii –popor tînăr!- care aduc un nou elan pentru civilizaţie şi cultură.

 17. 19 Ghita Bizonu' mai 16, 2015 la 8:14 pm

  T-Rex

  Legeas era una aplicare ei …. stii ca la noi sunt cam multe scapari …


 1. 1 19 decembrie 1989 | Blog ideologic Titus Filipas Trackback pe mai 16, 2015 la 1:56 pm
 2. 2 O busola de navigatie politica: Scoala de geopolitica FET | Fragmentarium Politic Trackback pe mai 16, 2015 la 7:10 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: