Prelegere despre frontiera estică

DSCN0471

DSCN0466

Luni, am tinut o prelegere in cadrul cursului de la Fundatia Titulescu, curs ce se incheie in această săptămână. Tema prelegerii a fost „Redefinirea hărtii geopolitice si a mediului de securitate la frontiera estică a comunitătii euro-atlantice. Situatia României”. Sper că expunerea pe care am prezentat-o a fost interesantă. Oricum, a fost urmată de o discutie animată. La Fundatie, ne pregătim acum pentru un nou curs, ce va incepe in 6 mai. Au inceput deja inscrierile!

52 Responses to “Prelegere despre frontiera estică”


 1. 2 Fragmentarium Politic aprilie 21, 2015 la 3:33 pm

  O audienta tanara, un fapt promitator. Sa invete sa rupa singuri perdeaua.

 2. 3 Criticos aprilie 21, 2015 la 3:44 pm

  Există o vorbă veche de laudă pentru vrednicia cuiva „Unde pune el mâna, pune şi Dumnezeu mila”. Constatând ce impuls au primit activităţile Fundaţiei Titulescu, cred că vi se potriveşte extraordinar. Aşa aţi fost ca prim ministru , ca deputat şi cam peste tot unde aţi avut de făcut ceva, chiar şi în locul al cărui nume nu vreau să-l pomenesc. Aveţi har, neîndoielnic, iar reversul este invidia neagră şi meschină care v-a însoţit.

 3. 4 blogideologic aprilie 21, 2015 la 3:54 pm

  Excentricul artist Nero – un geniu al creaţiei geopolitice la Pontul Euxin şi în spaţiul nostru vital- a fost totodată împăratul prazului. http://www.nytimes.com/2015/04/21/science/our-world-ever-green.html?hpw&rref=science&action=click&pgtype=Homepage&module=well-region&region=bottom-well&WT.nav=bottom-well

 4. 5 Adrian B. aprilie 21, 2015 la 4:21 pm

  http://www.cotidianul.ro/ponta-despre-reducerea-tva-la-9-pentru-apa-de-la-robinet-260237/

  Inainte sa reduca TVA-ul la apa potabila , d-ul Ponta ar face bine sa elimine de pe facturi plata apei pluviale si a canalului apa pluviala ! Asta este o golanie specific romaneasca pe care au introdus-o guvernantii ca sa-i spolieze de bani pe oameni .
  Insasi cuantumul acestei ape pluviale este o variabila si o enigma ! Se stabileste de catre furnizorii de apa in baza unei formule si a unor indicatori trimisi de INM . Frumos , nu ?

  Dupa ce scoate mizeriile alea doua , d-ul Ponta poate sa reduca si TVA-ul . Am inteles ca in limita a 5 m.c. 🙂

  Si deasemenea , sa nu mai creasca in fiecare an pretul apei . Acest lucru se datoreaza faptului ca aceste companii de apa ( impreuna cu primariile , Cons. Jud. , etc. ) sunt capusate la greu de politicienii locali si sunt suprapopulate in majoritate cu nevestele , rudele , pilele si amantele acestora . Toti pe salarii grele si timp liber .

 5. 7 Luminita Arhire aprilie 21, 2015 la 6:17 pm

  Doamna Tatiana Niculescu şi, mai ales, Brad, pleacă din funcţia de purtător de cuvânt a lui Klaus…scurtă colaborare, sau ce-o fi fost aia…Ce să se fi întâmplat, oare? Putem să facem mai multe scenarii .

  De exemplu , ne putem imagina că, dând la un moment dat nas în nas cu Iohannis, doamna Tatiana nu l-a recunoscut, ci a pornit ţintit, cu mâna întinsă către paltonul acestuia, care i s-a părut mai familiar ca imagine şi chiar mai impozant decât preşedintele. Se pare că nici după ce a dat mâna graţios cu paltonul, doamna Tatiana nu a sesizat confuzia.

  Sau putem să ne închipuim că doamna Brad, într-o bună dimineaţă, şi-a dat seama că este propria sa purtătoare de cuvânt, deoarece n-a reuşit să scoată de la preşedintele plecat în vacanţă , măcar un cuvinţel cât de mic, pe care să-l poarte…

  Cred că primele două săptămâni după numire au fost simple pentru doamna purtătoare de cuvânt . Şi-a pus pe FB toate ideile personale sub fotografia luată de jos în sus cu chipul preşedintelui, cât să ne dea iluzia că este un vizionar cum noi n-am mai pomenit şi că, de fapt, când priveşte aşa în gol , fără să se gândească la ceva anume , el la binele cetăţenilor care şi-au luat ţara înapoi reflectează. Apoi, cum Iohannis îi scăpa printre degete şi-i lăsa SMS-uri cu texte de tipul : “sunt în şedinţă”, “sunt la volan” şi cel mai des cu “am plecat în vacanţă“… “sunt în vacanţă “,….”acum sunt în altă vacanţă ”, Tatiana a început să se îndoiască, precum mulţi dintre noi , că marele Klaus este o persoană în carne şi oase . Atunci a început să pună semne: mai un fir de păr legat la clanţa uşii de la Cotroceni ca să verifice dacă o deschide cineva, mai un praf de făină pe birou , pentru capturarea preţioaselor amprente prezidenţiale, ca să nu mai spun de aracetul cu care a lipit fin marginile primelor pagini din LEVANTUL ( uitat de Băsescu la ultimul domiciliu cunoscut ) ca să vadă dacă l-a deschis prezidentul.

  Dar, în ciuda tuturor capcanelor, nimic-nimic…absenţa preşedintelui la Cotroceni semăna perfect , din profil, cu umbra lui Mircea la Cozia…

  Aşa că doamna şi-a făcut bagajele şi valea!

  Singura mea îngrijorare este următoarea: cum vor recepta cei 1 500 000 de prieteni ai lui Klaus de pe FB schimbarea totală de stil, limbaj şi atitudine a acestuia din generoasele texte postate zilnic, când preşedintele îşi va găsi un alt purtător de cuvânt? Deoarece sunt destui nătângi pe lume care-şi imaginează că preşedintele, grijuliu cu poporul său, îşi scrie singur mobilizatoarele mesaje.

  Unii sunt şi mai proşti decât atât şi sunt convinşi că-şi scrie singur chiar şi cărţile…

 6. 8 Adrian B. aprilie 21, 2015 la 6:40 pm

  🙂 Ponta si cu varul sau nu se mai ascund …

  http://www.mediafax.ro/social/cazanciuc-cat-timp-la-conducerea-ministerului-justitiei-si-guvernului-sunt-fosti-procurori-statutul-nu-se-va-schimba-14134804

  Nici statul politienesc nu se va schimba , nici viata de rahat a romanilor nu se va schimba … Aveti dreptate !

 7. 9 Florea Dumitrescu aprilie 21, 2015 la 6:43 pm

  SCRISOARE DE TREZIRE LA PROBLEMELE
  DE FOND ALE ŢĂRII (VIII)

  DOMNULUI
  KLAUS IOHANNIS
  PREŞEDINTELE ŢĂRII

  I. REGIMUL BĂSESCU II
  La 4 luni de la alegerile prezidenţiale, cu regret constatăm aceeaşi atmosferă specifică regimului băsist timp de 10 ani, cu abaterea atenţiei de la problemele de fond ale ţării, cu focusarea pe probleme şi acţiuni diversioniste, manipulatoare, generate de practicile, metodele şi stilul impuse de dictatorul Băsescu.
  Activitatea constructivă, conform intereselor ţării, din partea tuturor forţelor politice şi sociale se lasă aşteptată.

  II. OFENSIVA BĂSISMULUI ADĂPOSTIT ŞI MASCAT ÎN NOUL PNL ŞI A BĂSISMULUI NEASCUNS
  A. SABOTAREA GUVERNĂRII
  În loc să se concentreze pe măsuri şi soluţii pentru redresarea economică, pentru restabilirea echilibrelor macroeconomice, pentru relansarea activităţii economice într-un ritm mai alert, politicienii plătiţi din bani publici din NOUL PNL întreprind noi şi noi acţiuni diversioniste pentru blocarea activităţii Parlamentului şi a Guvernului, pentru abaterea atenţiei de la problemele de fond stringente ale ţării.
  Băsiştii portocalii în frunte cu Vasile Blaga, Cătălin Predoiu, M.R.Ungureanu şi alţi portocalii domină în NOUL PNL şi îi împing pe foştii liberali Alina Gorghiu, T. Atanasiu, Ludovic Orban şi alţi liberali – să acapareze dezbaterile publice şi din Parlament – cu acţiuni de discreditare a guvernării şi mai ales cu pregătiri pentru DĂRÂMAREA GUVERNULUI.
  Totul se face împotriva Constituţiei, conform căreia schimbarea trebuie să se producă prin alegeri parlamentare corecte şi cinstite.
  Domnul Klaus Iohannis le ţine isonul cu falsa idee a „Guvernului meu”, tot contrar Constituţiei (şi în special contrar prevederilor constituţionale de la articolele 84, alin.(1) şi 80, alin.(2).
  În Scrisorile noastre adresate tuturor autorităţilor am încercat să aducem dezbaterea şi analiza pe terenul problemelor de fond arzătoare ale ţării. Degeaba.
  CORUPŢIA POLITICĂ – practicată în aceste luni după alegerile prezidenţiale – de băsiştii portocalii şi de foştii liberali strânşi în NOUL PNL – prin cumpărarea de conştiinţe de parlamentari – reprezintă arma principală pentru a forma o altă majoritate în Parlament.
  Corupţia politică a atins cote alarmante şi constituie preocuparea principală a politicienilor parlamentari din NOUL PNL.
  Aceştia au uitat repede că s-au angajat în campania electorală – împotriva traseismului politic. Acum, vedem că îi plătim din bani publici să practice corupţia politică de tip portocaliu – care a dominat în cei 10 ani de regim dictatorial Băsescu.
  Noi, cei din societatea civilă, avem datoria să-i punem la stâlpul infamiei pe aceşti parlamentari – corupători şi corupţi.
  Pe foştii liberali (din NOUL PNL) îi ţinem datori faţă de milioanele de cetăţeni care au votat programul USL (2012-2016) – pentru realizarea acestuia până la alegerile din 2016.
  Modelele de trădare şi de batjocură de către foştii liberali a votului dat de milioanele de cetăţeni pe programul USL – vor fi condamnate în modul cel mai concret: vom lua nume cu nume de parlamentari foşti liberali (care peste noapte s-au transformat în creştin-populari) – care au călcat în picioare programul USL, cu ajutorul căruia au dobândit voturile pentru mandatul lor de parlamentari.
  Ca economişti, le vom demonstra cât de mult ne costă trădarea lor – care se reflectă în neîndeplinirea programului USL în ce priveşte redresarea economică şi socială.

  B. Obiectivele economice şi sociale din programul USL pe 2012-2016 – le vom examina şi aprecia în mod critic extrem de sever: ce s-a realizat pentru redresarea economică, pentru nivelul de trai, ce s-a reparat din nenorocirile provocate de regimul băsist, ce s-a corectat din dezechilibrele macroeconomice uriaşe şi din sutele de miliarde de lei – pierdute, jefuite şi risipite din banii publici – de regimul Băsescu.
  Foştii liberali (trecuţi în NOUL PNL) vor fi ţinuţi răspunzători pentru toate neîndeplinirile din programul USL pe 2012-2016.

  C. Pentru diversiune, a fost lansat în grabă un „Program de guvernare liberală”, întocmit de băsiştii portocalii în frunte cu Vasile Blaga şi de foştii liberali în frunte cu Alina Gorghiu.
  Este un program rupt total de realităţile economice şi sociale ale ţării; un program lipsit de orientări corecte şi adecvate, cu promisiuni de finanţări extrem de exagerate în raport cu posibilităţile, cu prevederi total necorelate, cu pretenţia de guvernare pe 10 ani (deşi alegerile constituţionale se fac pe un ciclu de 4 ani); cu detalii stufoase, care nu-şi au locul într-un program serios de guvernare; cu multe angajamente negândite şi nefundamentate; cu orientări împotriva statului social şi împotriva politicilor sociale. În mod separat, vom supune criticii noastre acest fals program de guvernare.

  D. CLIMATUL DE SCANDAL, DE CIRC ŞI DE FALSA LUPTĂ ÎMPOTRIVA CORUPŢIEI.
  Băsismul dominant în toate instituţiile de forţă, sub falsa luptă împotriva corupţiei, a creat un climat oribil prin acţiunile sale iresponsabile.
  a. A tulburat campania de alegeri prezidenţiale, influenţând-o negativ, prin numeroasele spectacole de circ declanşate.
  A tulburat climatul în cele 4 luni după alegeri, tot cu numeroase spectacole de circ, în locul unor acţiuni temeinic fundamentate, cu respectarea Constituţiei şi a legilor ţării, a drepturilor fundamentale ale omului. În felul acesta, a fost abătută atenţia de la o activitate constructivă – pentru rezolvarea problemelor de fond ale ţării, care sunt de o gravitate excepţională.
  b. Este evident că nu se poate recupera în 4 luni, ceea ce instituţiile de forţă, dominate de băsism, au protejat şi favorizat timp de 10 ani de regim Băsescu – toate actele de corupţie şi de jaf ale guvernanţilor portocalii centrali şi locali.
  c. Este evident că în cele 4 luni după alegerile prezidenţiale instituţiile de forţă au continuat să protejeze şi să favorizeze pe politicienii băsişti portocalii, cum au procedat în decurs de 10 ani. Aşa se explică faptele următoare:
  (1) Cele peste 20 de dosare cu caracter penal în care este învinuit Traian Băsescu – stau în continuare blocate; mai mult, Dosarul Flota, cu pierderi pentru ţară de 320 milioane de dolari a fost înmormântat definitiv de instituţiile de forţă.
  (2) Cele peste 300 de dosare cu caracter penal care privesc activitatea guvernanţilor portocalii stau îngropate, blocate de instituţiile de forţă în ultimii 3 ani, inclusiv în cele 4 luni de la alegerile prezidenţiale.
  Aceste blocaje evidenţiază partizanatul politic în activitatea instituţiilor de forţă.
  d. Este timpul ca instituţiile de forţă să nu mai protejeze şi favorizeze pe cetăţeanul Traian Băsescu şi acţiunile sale distructive; să se renunţe la superimunitatea pe care i-au creat-o în mod artificial şi neconstituţional în decurs de 10 ani.
  Este timpul să fie deblocate zecile de dosare cu caracter penal în care este învinuit Traian Băsecu – în decurs de 10 ani; este urgent necesar să fie adus în faţa Justiţiei.
  Instituţiile de forţă au posibilitatea să se reabiliteze pentru cei 10 ani pierduţi în acest caz şi să dovedească faptul că ce este scris în Constituţie la articolul 16, alin. (2) se aplică în viaţa reală: „Nimeni nu este mai presus de lege.”
  e. Propagandiştii băsişti, plătiţi din bani negri, sunt în continuare extrem de activi la televiziunile preferate – care i-au ridicat osanale timp de 10 ani regimului Băsescu. În presă s-au dat ştiri că aceste televiziuni sunt evazioniste fiscal, păgubesc substanţial veniturile bugetului de stat (instituţiile de stat să clarifice urgent dacă este adevărat că Realitatea TV are restanţe la bugetul de stat 23 milioane euro, B1 TV – are restanţe fiscale de 14 milioane euro, Prima TV – are restanţe fiscale de 8 milioane euro şi altele).

  III. Problemele de fond ale ţării sunt total neglijate de politicienii din NOUL PNL. Mai mult, toate eforturile lor sunt concentrate pe sabotarea guvernării, pe împiedicarea oricărei acţiuni constructive. Le reamintim aici problema problemelor – pentru milioanele de cetăţeni care trăiesc din muncă în această ţară.
  În acest scop, cităm din Raportul FMI (legat de Consultaţia conform articolului IV) din 10 martie 2015 (la pag.7, punctul 9):
  „România rămâne una din cele mai sărace ţări-membre ale Uniunii Europene.
  România are al doilea cel mai înalt risc de sărăcie şi de excludere socială – 40,4% din populaţie, aproape de două ori mai mult decât media din Uniunea Europeană.”
  Zi şi noapte politicienii din NOUL PNL ar trebui să fie preocupaţi de această moştenire băsistă catastrofală şi să nu piardă vremea cu acţiuni diversioniste de răsturnare a guvernului.
  Din partea societăţii civile, cerem tuturor politicienilor aleşi şi plătiţi din bani publici, să facă efortul intelectual şi să studieze cu maximum de răspundere atât Raportul FMI (după Consultaţia conform art.IV), cât şi Raportul de ţară elaborat de Comisia Europeană (din 26 februarie 2015) – privind România pentru 2015 şi deschiderea procedurii de dezechilibru macroeconomic pentru România (situată în grupul de ţări – „Dezechilibre, care necesită acţiune politică şi monitorizare”).
  Analizele, evaluările, comparaţiile şi observaţiile din aceste documente – trebuie examinate cu profesionalism pentru a defini propriile aprecieri şi poziţii pentru elaborarea unor politici adecvate şi constructive în ţara noastră.
  Ca economişti, noi vom participa la dezbaterile pentru un Proiect de ţară, pentru un model economic – diferit de modelul economic dezastruos promovat de băsism timp de 10 ani.

  COMPROMITEREA MANDATULUI PREZIDENŢIAL AL DOMNULUI KLAUS IOHANNIS
  Dacă se întârzie delimitarea radicală de băsiştii portocalii adăpostiţi şi deghizaţi în NOUL PNL şi dacă va continua protejarea structurilor băsiste în toate instituţiile de stat – procesul de compromitere a mandatului prezidenţial al domnului Klaus Iohannis se va accentua în mod rapid.
  Dacă Preşedintele ţării nu va sprijini eforturile Parlamentului şi ale Guvernului pe problemele de fond ale ţării – încrederea milioanelor de cetăţeni care trăiesc din muncă – va fi pierdută în curând şi în mod definitiv.

  Întrebarea noastră finală
  Când se pune capăt Regimului Băsescu II?

  21 aprilie 2015

  Grupul de iniţiativă „Reînnoirea”
  Florea Dumitrescu
  Gheorghe Stroe
  Cristian Apostol

 8. 11 Aya aprilie 21, 2015 la 7:25 pm

  @

  Adrian Nastase

  Am preluat textul de la Madiafax – doar titlul (nu foarte inspirat) imi apartine.
  Stiu, nu tine de cald faptul ca “se intampla si la case (mai) mari”.
  Stiu, comparaison n’est pas raison.

  CAND CRIMINALISTII FABRICA PROBE

  Departamentul Justiţiei din SUA şi Biroul Federal de Investigaţii au recunoscut că aproape toţi experţii unităţii FBI de analizare a probelor criminaliste au făcut mărturii false contra unor infractori, în procese din ultimii 30 de ani, situaţie ce ridică dubii privind sistemul judiciar american.
  Dintre cei 28 de experţi ai Laboratorului FBI de analize microscopice, 26 au exagerat conformitatea probelor de păr în moduri care au favorizat procurorii în 95% dintre cele 268 de procese verificate până acum, potrivit Asociaţiei Naţionale a Avocaţilor de Apărare Criminalişti (NACDL), informează ziarul Washington Post.
  Printre cazurile verificate sunt şi 32 în care inculpaţii au fost condamnaţi la moarte, iar 14 dintre ei au fost deja executaţi sau au murit în închisoare.
  Washington Post notează că inculpaţii au fost condamnaţi pe baza unei serii de probe, iar, dintre acestea, cele furnizate de laboratorul microscopic al FBI ocupau o pondere mică. Însă, pe baza dezvăluirilor, condamnaţii şi procurorii din 47 de state americane şi din capitala federală, Washington DC, au fost înştiinţaţi că dosarele trebuie reanalizate pentru a se stabili dacă sunt necesare apeluri în justiţie. Patru inculpaţi au fost deja achitaţi.
  „Utilizarea timp de trei decenii de către FBI a mostrelor microscopice de păr pentru incluprarea infractorilor este un dezastru complet”, a reacţionat Peter Neufeld, cofondatorul Institutului Innocence Project, participant la activităţile de verificare a dosarelor.
  „Este necesară o investigaţie completă care să arate de ce FBI, conducerile statelor americane care foloseau expertiza laboratorului FBI şi instanţele judiciare au permis aşa ceva şi de ce aceste practici nu au fost oprite mai devreme”, a adăugat Neufeld, salutând totuşi cooperarea Departamentului Justiţiei şi a FBI în anchete.

  Într-un comunicat comun, Biroul Federal de Investigaţii (FBI) şi Departamentul american al Justiţiei au promis că vor continua să aloce resurse pentru verificări, promiţând că „toţi foştii inculpaţi vor fi înştiinţaţi în legătură cu erorile din trecut” şi asumând angajamentul de a „face dreptate”. „De asemenea, ne angajăm să asigurăm acurateţea viitoarelor mărturii în instanţe despre mostrele de păr analizate ca probe şi să aplicăm cu exactitate ştiinţa expertizei probelor criminalistice”, precizează cele două instituţii.
  Senatorul democrat Richard Blumenthal, fost procuror, a îndemnat FBI şi Departamentul Justiţiei să trimită notificări inculpaţilor din 2.500 de procese care au implicat mostre de păr, chiar dacă verificările nu au fost finalizate. „Aceste concluzii sunt înspăimântătoare pentru sistemul judiciar american, nu doar pentru potenţialii inculpaţi nevinovaţi care au fost încarceraţi pe nedrept sau chiar executaţi, dar şi pentru procurorii care s-au bazat pe probe fabricate şi false, în pofida intenţiilor de a aplica legea cu bună credinţă”, a subliniat Blumenthal.

 9. 12 fostă basarabeancă aprilie 21, 2015 la 7:38 pm

  Bine că vă regăsesc sănătos.

  Am o problemă tehnică, vă rog să-l postați pe acesta, nu pe celălalt.

  De pe frontiera de Est vin și eu astăzi, unde fără să vreau și fără să pot evita, mă gândesc la redesenarea fără de sfârșit a frontierelor României. Mai țineți minte grădina mea de pe malul Prutului? Nu-i chiar pe mal, cum ar fi putut să fie acum vreo 60 de ani, căci satul s-a mutat pe un loc mai drept și mai stabil, la vreo doi kilometri de firul apei (nu țipa nimeni că le alunecă în apă casele și mormintele, nu cereau ajutor de la guvern, pur și simplu și-au refăcut satul pe un loc, unde aveau ogoarele, renunțând la confortul de lângă apă).

  În fiecare an, înainte de Paști, mergem pe un deal înalt și ascuțit, unde stă să cadă oricând, fosta bisericuță a satului. Acolo sunt mormintele celor pe care îi moștenesc. Facem curat la morminte și povestim copiilor despre bunicii lor: cum au fost, ce au avut și nu mai au; despre satul din vale ce stătea să alunece în Prut, nu alta, despre granița care nu era.

  Cimitirul nu are gard, însă îi ține loc o perdea de salcâmi spinoși, răsădiți în două rânduri; printre ei, ajutând la împiedicarea intrușilor de natură bovină și ovină să pătrundă și să pască mormintele, crește o încâlceală de tufe de măceșe și porumbele. Nu că nu trec vacile, cred că nu trece nici musca. În ciuda celor câteva morminte îngrijite, cimitirul este o junglă împânzită cu tot felul de copaci semănați de vânt și de grija urmașilor de acum o sută de ani: mere pădurețe, pere busuioace, soc negru, liliac ce invadează și cărările (știți cum își croiește drum pe sub pământ!), perje drepte, zarzări amari… Iar pe sub toate astea, un fân aspru plin de căpușe, de șerpi și de șopârle.

  Conform tradiției, când terminăm cu florile de pe morminte, traversăm cimitirul către buza abruptă a dealului ca să vedem apa. Trecem pe lângă mormântul unui preot, ale cărui gard și cruce au fost furate de hoții de fier vechi, răzbatem eroic prin „gard”, sărim pârâul dintre spini și urcăm pe margine. De aici vedem Basarabia, chiar la picioarele noastre, peste apă. De obicei așternem o pătură și stăm puțin acolo, privind. Uneori pomenim morții, alteori tăcem, fiecare cu gândurile sale. Vântul ne sparge ochii și ne smulge părul din cap așa că decidem să intrăm în șanț. Este rămășița unor tranșee din cel de-al doilea război mondial, unde încăpem și în picioare. Eu n-am văzut satul vechi și încerc să mi-l imaginez în fiecare an, după cele auzite de pe la moșnegii care mai trăiesc. Mai sunt câteva ruine de beciuri din lespede fărâmicioasă de piatră, se mai cunosc unele locuri de casă… Mi-l închipui cu huidițe strâmbe în loc de uliți, pe unde aleargă plozi desculți și dezbrăcați, fugărind seara cârlanii, cu niște căsuțe mici, ca niște hribi, cu garduri împletite din nuiele (asta-i precis, că din scândură nu aveau), cu lalele și narcise în fața prispelor lipite cu lut amestecat cu balegă de cal. Îmi închipui fumul de strujeni recuperați după ce au hrănit vitele, care cuprindea valea seară de seară fix la ora de mămăliguță… Cred că aici, pe dealul acesta, unde te îmbată și azi la vremea ei, floarea de salcâm cu parfumul ei dulce, era un loc numai bun pentru întâlniri de taină pentru flăcăi și fete, de aici de sus dădeau drumul vălătucilor de foc în noaptea de Înviere. Cine știe ce loc viu și gălăgios a fost? De peste Prut, spun cei mai bătrâni, veneau neamurile la Paști, cei de aici se duceau dincolo, la surori și frați, cuscri, cumătri și nași. Când se putea, desigur.

  Gardul de sârmă i-a despărțit, după război, pentru eternitate . Când spun eternitate, mă refer chiar la ea, pentru că oamenii mi-au povestit fel și fel de povești: nimeni nu s-a mai revăzut cu rudele, nici măcar tați cu fii. M-am mirat când am simțit resemnarea lor… senină! Nu știe fiu despre tată, pe unde-i putrezesc oasele, ori unde le strălucesc ochii urmașilor lor. După ce a scăpat care și pe unde, am aflat cu stupoare, că nimeni nu a făcut nici un efort să ajungă la familie, ori să încerce să-i aducă încoace; pur și simplu s-au recăsătorit, au făcut alți copii și pe ceilalți i-au șters de pe tabla vieții lor. Oare sunt eu un spirit prea zbuciumat, minte agitată care caută nod în papură? Cum poți să stai acolo, la doi pași de sârma care te desparte de tot sângele tău, și apoi să te duci liniștit acasă, hrănești vitele, mergi la nunți, faci copii, chefuiești, trăiești parcă exiști?..

  Mai stăm un pic și mai rezistăm vântului turbat, cuprinzând cu ochii lanurile de aici și de dincolo. Vedem și bisericuța lor. O vedem, pentru că e tot pe un vârf de deal, simetrică, aproape, cu a noastră. Numai că a lor e tot în sat și nu e părăsită. Nu-mi vine să plec acasă. Să nu credeți că-mi vine să plec dincolo. Simt că nu pot pleca de acolo și atât.

  Pe valea accidentată văd că trece mașina de la poliția de frontieră, paznicul frontierei de Est.

  Plecăm și noi acasă, se face seară.

 10. 13 fostă basarabeancă aprilie 21, 2015 la 9:02 pm

  Dacă ouăle dintr-o postare anterioară sunt pictate de băieții dumneavoastră, atunci au talent. Curățel și expresiv, mână bună.

 11. 14 Luminita Arhire aprilie 21, 2015 la 9:31 pm

  Deci Klaus a scris o carte care se numește PAS CU PAS .

  Deoarece acum scrie o altă carte, care se numește PRIMUL PAS, logica îmi spune că atunci când a scris-o pe prima , a uitat UN PAS- și anume pe cel dintâi.

  Mesaj de interes public pentru fanii președintelui care, după ce s-au înghesuit să-l voteze, s-au mai bulucit și în librării, spre a nu rata bestseller-ul prezindențial:

  Dragi cetățeni cu țara luată înapoi pe fragmente și secțiuni, aflați că această a doua carte este doar ERATA la prima .

  În calitate de ERATĂ , nu poate avea mai mult de două-trei pagini, deci nu vă temeți că va costa cine știe ce.

 12. 15 Fragmentarium Politic aprilie 21, 2015 la 10:33 pm

  O extensie geopolitica: Efectul de frontiera. Nu impartasesc ideea de frontiera a unei comunitati de tari si popoare. O aud frecvent in discursul politic intern si extern de dupa integrarea Romaniei in NATO si UE, prin identificarea granitei de est a Romaniei cu frontiera estica a comunitatii euro-atlantice. Aduc in discutie aceasta sintagma pentru ca este destul de inselatoare, prin conotatiile geopolitice pe care le subsumeaza. In primul rand, este limpede ca termenului de frontiera i s-a asociat un alt inteles decat cel de granita. Daca pana la sfarsitul Razboiului Rece termenii de granita si de frontiera se identificau, in vehicularile de dictionar si de limbaj politic, ca hotar sau limita teritoriala care desparte doua state, in ultimul timp asistam la o disociere a frontierei, utilizabile pentru delimitarea unei zone geopolitice. Prin extensia geopolitica a efectului de frontiera, cele doua organizatii occidentale afiseaza un pronuntat comportament teritorial (tipologia apartine etologiei). Marcarea teritoriului se face, printre altele, prin politici ale fricii si neincrederii, care deseneaza in mentalul colectiv linii de demarcatie intre amenintari, mai mult sau mai putin reale, si asigurari repetate de aparare, evocate de catre lideri politici si militari occidentali.
  In al doilea rand, termenul de frontiera a comunitatii euroatlantice are, prin transcenderea celui de granita statal-nationala, o puternica incarcatura de desuveranizare. Ceea ce conteaza in aceasta acceptiune, folosita cu intransigenta, este topirea elementelor in compozit, a partilor in intreg sau, politic spus, a suveranitatilor intr-o organizatie sau uniune cu tendinte explicite de supranationalism si suprastatalitate. Nu intamplator, liderii aliantei nord-atlantice vorbesc de teritoriul NATO, iar cei de la Bruxelles pe comunitatea UE, cu proiectii ideologice de realizare a unor State Unite ale Europei (SUE). In al treilea rand, crizele care insotesc si sustin transgresarea occidentala a granitelor spre orient fac loc unor structuri violente de frontiere (Ken Jowitt, 1995), care prefigureaza un al doilea razboi rece. Reintoarcerea unilaterala la vechea politica de lagar sau de bloc, de aceasta data cu o schimbare notabila de locuri intre occident si orient, folosirea de mijloace condamnabile pentru atingereaa unor scopuri politice, despre care atragea atentia recent si Noam Chomsky (2015), pretentia de a-i organiza sau conduce pe altii, prin a le impune limitari geopolitice, cu cine sa aiba sau nu relatii, sunt alte argumente care resping frontiera conflictuala dintre comunitati de tari si popoare, in care, daca vom analiza cu atentie, vom recunoaste ideea belicoasa si neimpartasibila a asa-zisului conflict intre civilizatii. Deci, NU frontierizarii spirituale, in scopuri geopolitice, a zonelor si regiunilor lumii!

 13. 16 Luminita Arhire aprilie 21, 2015 la 10:46 pm

  A îmbătrânit și Băsescu… deh, cu vârsta nu te poți lupta …

  La ce mă refer? Păi, ziceți și voi , prieteni , când i-a numărat astăzi pe ăia cu care a condus el țara, ECHIPA LUI ! , i-au ieșit la numărătoare șase… da, da, oricât ar fi de dramatic, oricât ar părea de incredibil, l-a uitat pe Daniel Morar…

  Prieteni , au fost filme care spuneau că DRAGOSTEA DUREAZĂ TREI ANI, sau 2,73 ani pentru ANNA CELOR 1000 DE ZILE , sau NOUĂ SĂPTĂMÂNI ȘI JUMĂTATE…mă rog, fiecare dragoste cu măsura ei.

  Dragostea ex-președintelui nostru durează până la poarta Curții Constituționale.

  Așadar, până l-a parcat la CCR, în robă vișinie și cu jabou plisat la gât, pe deținătorul următoarelor titluri și distincții: premiul Europeanul anului -Categoria Inspiraţia anului- Voce europeană (parte din Economist Group) , Premiul anual al Grupului pentru Dialog Social (”un prestigios ONG românesc”, scrie Daniel Morar în CV, lucru care m-a zguduit profund, iertați paranteza ) pentru activitate remarcabilă în domeniul luptei împotriva corupţiei și Membru al Consiliului Guvernatorilor Academiei Internaţionale Anticorupţie de la Viena, prestigiosul ăsta era competența maximă, care se putea potrivi în orice funcție cu bani mulți, putere nelimitată și răspundere ioc .

  Era cel mai membru dintre membrii echipei prezidențiale, fascinându-l pe Mark Gitenstein cu costumul lui de cioclu și privirea de autopsier pasionat de meserie.

  Păi, nu-i dureros, după atâția ani de cozi îmbârligate, de-a trebuit să le tăiați cu sabia lui Sile Cămătaru, ca să vă puteți despărți și să plece ăla la CCR, tu , EX-PREȘ′ trecut prin două mandate, să nu-ți mai aduci aminte tocmai de Daniel Morar?

  D-aia zic…a îmbătrânit nasol și Băsescu Traian…

 14. 17 STANESCU ION aprilie 22, 2015 la 6:13 am

  Unde se tin cursurile si cum se poate inscrie ? Va rog sa-mi spuneti si mie.Multumesc.

 15. 18 santinela aprilie 22, 2015 la 7:12 am

  Plata apei pluviale este stabilita de „primarii” ce treaba are Ponta aici ??

 16. 19 George Ban aprilie 22, 2015 la 9:02 am

  Luminița Arhire

  [Băsescu] A fost un ticălos nasol toată viața, cum să îmbătrânească altfel?

 17. 20 Centru aprilie 22, 2015 la 1:55 pm

  Stati linistiti la locurile voastre !
  Mihai Radulescu , responsabilul emisiunii de stiri principale a Televiziunii publice a Romaniei , platite de impozitele romanilor , este bine .
  Este bine si in forma !
  Cine nu crede , sa urmareasca Telejurnalul de la ora 20 din 21 aprilie .
  Se incepe cu ” premiile la loteria bonurilor fiscale sunt tot mai mici ” – adevarat , Ministerul Finantelor se descalifica amagind zeci de mii de oameni simpli cu iluzia unui mare premiu cand de fapt un milion de lei se va imparti la treizeci – patru zeci de mii de oameni .
  Urmeaza piesa de rezistenta a show-ului lui Radulescu – decesul unui copil de 9 ani in sectia de Pediatrie a Spitalului de la Curtea de Arges – aveti zece minute de imagini care se repeta cu sicriul copilului dus intr-o furgoneta , fotografia copilului , avem chiar dreptul la lacrimile mamei , sonor inclus ; in reportaj vedem in curtea Spitalului , tacticosi , vreo trei caini vagabonzi , matahale , tolaniti langa ambulante – bine pentru bolnavi , pentru copii , pentru igiena , ce vreti , excelent , avem inima , ingrijim cainii vagabonzi , ca nimeni in lume .
  Explicatii radulesciene asupra cauzei decesului ” infarct ” – la 9 ani , este foarte curent infarctul miocardic – de fapt bietul micut a sucombat unei septicemii cu soc septic de origine digestiva ; Radulescu vorbeste de ” radiografia ” care ar fi salvat viata copilului , radiografia toracica , intr-o infectie digestiva , nu aduce mult .
  Nu zic ca nu e dramatic , ca nu trebuie semnalata superficialitatea de la acest spital – dar nu era loc pentru stire intr-un altfel de emisiune ?

 18. 22 nastase aprilie 22, 2015 la 5:50 pm

  STANESCU ION,
  /Users/adriannastase/Desktop/informatii utile.pdf

 19. 23 blogideologic aprilie 22, 2015 la 6:51 pm

  Pierre Francastel (http://en.wikipedia.org/wiki/Pierre_Francastel): “Nu există o Tehnică-miracol, o Forţă pozitivă izolată şi evidenţiată în cadrul altor activităţi umane. Absolut fiece activitate umană implică tehnica proprie.”

 20. 24 blogideologic aprilie 22, 2015 la 7:15 pm

  Structurile apriorice ale percepţiei şi lecţia constructivistă a lui Immanuel Kant : Percepţia realităţii nu este o reflecţie a realităţii, ci rezultatul construcţiei spiritului nostru din interacţiunea cu acea realitate. Realitatea nu este dată ca obiect, ea este parte construită de subiect. Există structuri apriorice ale percepţiei (spaţiul şi timpul) care fixează condiţiile în care percepţia este posibilă.

 21. 25 Richemanus Houziaux aprilie 22, 2015 la 7:19 pm

  „Marea Britanie a oferit miliardarului rus Mihail Fridman un termen de trei luni ca să vândă duzină de „active” energetice din Marea Nordului, aparţinând fondului său de investiţii L1 Energy, în caz contrar Londra îi va retrage licenţele de extracţie a zăcămintelor de petrol şi gaze, scrie Financial Times. ” Sa fie asta o cale de a-i scoate pe asasinii economici rusi din metalurgie si aluminiu?

 22. 26 Adrian B. aprilie 22, 2015 la 7:32 pm

  @ santinela

  mai intereseaza-te . Primariile nu au nicio legatura cu factura la apa .

 23. 28 Adrian B. aprilie 22, 2015 la 7:50 pm

  @ centru

  Loteria aia de care pomenesti si esti revoltat a fost facuta tocmai pentru cei ca tine , ca George Ban si pentru cei care se imbulzeau s-o vada pe defuncta Marioara Zavoranu . In final ai realizat si tu ca-i o pacaleala …
  Practic , d-ul Ponta le-a dat de lucru celor saraci cu duhul .

 24. 29 ZeV aprilie 22, 2015 la 8:33 pm

  Basescu este un adevarat caine turbat pentru ca Yohannis a castigat alegerile. A pierdut astfel sansa de a deveni liderul opozitiei.
  A pierdut-o ? Hmm…cu nevertebratul Perdoiu si nulitatea perfecta Alina Gorghiu, se pare ca sansele exprezidentului nu sunt ireversibil pierdute.
  Mai ales ca exista doua televiziuni de care se agata cu disperare, care televiziuni, la randul lor, seara de seara, ne ucid pur si simplu cu vorbarie sterila si enervanta despre Basescu. Aceste televiziuni sunt A3 si Romania TV.
  Evit, de regula, televiziunea mercenarului Cosmin Guse (autodidact facut ,,analist” la scoala vietii). Dar iata, ce surpriza……pentru prima data l-am vazut pe Basescu, cel adevarat, adica in uniforma rupta si murdara de mus, cu fata schimonosita de ura, luat la intrebari si inghesuit de jurnalisti.
  Felicitari, domnule Rares Bogdan, pentru aceasta performanta punctuala.
  Restul, recte, concurenta, ii face basescului publicitate negativa, deci tot publicitate pana la urma.
  Se tot spune ca locul lui Basescu este in inchisoare..incep sa ma gandesc tot mai serios ca nici macar jurnalistii profesionisti nu mai cred intr-o atare perspectiva. Se tot repeta acest cliseu la saturatie, existand riscul, dupa parerea mea, ca nici macar cetatentii sa n-o mai creada…poate asta este scopul ascuns al domnilor Gadea si Ciutacu ? Ca nu-mi explic altfel insistenta de picatura chinezeasca de a o tot bat in cap cu Basescu si Udrea, de dimineata pana seara. (Z).
  Nu intamplator am spus, in mod repetat, ca tembeliziunile nu se pot dispensa de galagiosul si scandalagiul Basescu, pentru ca aduce rating.
  Yohannis, vorba Luminitei, induce un somn fara vise.
  (Z)
  Din fericire, exista multe realitati care merita interesul romanilor…inclusiv cele de care face vorbire domnul Centru, dar care ,,scapa” jurnalistilor preocupati doar de cazuri izolate, dar cu mare incarcatura emotional-negativa, cum ar fi cel de la un oarecare spital judetean, sau accidentul din care nu a mai ramas nimic intreg, undeva, in apropierea Brasovului.
  Ma gandescu uneori, ce s-ar intampla daca ar avea loc un eveniment ca in filmul 2012. iar pamantul de sub o televiziune s-ar surpa….pariez ca onorabilii jurnalisti s-ar bucura ca au ce filma si relata live in timpul caderii, fiind convinsi pana in ultima clipa ca totul face parte dintr-un scenariu de film american. (Z)
  Noroc ca se intampla si lucruri bune in aceasta tara, in care, mai vietuiesc si aoemni responsabili.
  Unul dintre ei este Kelemen Hunor, care, probabil ca si colegul Centru, vede realitatile Romaniei nu numai prin intermediul luminoforilor si/sai lampilor LCD/LED. Nu intamplator sunt tentat sa cred ca inca mai avem de invata de la maghiari.
  Prin comparatie antitetica, mi-a fost dat sa-l vad pe ieseanul meu Catalin Ivan, in care am sperat candva, dar care acum imi apare sub chipul lui adevarat, cel de papagal subnutrit. Auzi la el…PSD sa nu mai mearga in alegeri cu UNPR (!) Cica asta va spune la Congres cand va cere votul colegilor….hopaa…Cataline, sper sa nu ne intalnim prin Iasi. Daca da, fii sigur ca, dupa ce odata ti-am strans mana, acum voi trece pe celalalt trotuar. Rusine sa-ti fie, tradatorule. Tu, Geoana, Vanghelie, la canalul istoriei cu voi, ca orice scursura politica ordinara. Noi, mergem inainte.
  Cu ce a mai ramas din USL si cu UDMR, asa cum de altfel s-au angajat liderii fostei coalitii, cu mult inainte de alegerile parlamentare din 2012.

 25. 30 Adrian B. aprilie 22, 2015 la 8:38 pm

  Daca tot traim intr-un stat politienesc condus de procurori as avea si eu o initiativa legislativa care sa se adauge la cea a lui Mircea Badea ( ” puscaria obligatorie pentru toti ” ) :

  Introducerea ” Citizen arrest-ului ” pentru a usura munca domnilor procurori si pentru entertainment -ul nostru . Macar sa fie show total … 🙂
  Pentru cei care nu stiu ce inseamna ” Citizen arrest ” si care n-au vizitat tara licuriciului cel mare , le atasez mai jos niste explicatii

  http://en.wikipedia.org/wiki/Citizen's_arrest_in_the_United_States

  http://www.wikihow.com/Make-a-Citizen's-Arrest

  La propunerea legalizarii portulului de arme ma mai gândesc . Desi functioneaza foarte bine in SUA ( vezi cazurile Columbine , Virginia Tech , etc ) , eu am ceva rezerve 🙂

  Sefii ” justitiei independente ” din Romania ar putea implementa rapid aceste masuri care ar reduce coruptia 🙂 , ar face o tara mai sigura 🙂 si le-ar usura munca 🙂 .

  P.S. Am observat ca patru dintre sefii justitiei independente din Romania ( Cazancioc , Kovesi , Stanciu , Macovei ) poarta ” amprenta inteligentei ” . Adica au fruntea ingusta de cca. 1 cm.

 26. 31 Ghita Bizonu' aprilie 22, 2015 la 9:18 pm

  Saracu postacu PDList

  Gratie scandalului Udrea aflam si care era pretul iubirii de Udrea (oare numai de Udrea?!)

  Mesajul trimis de Călugăru Cristi (postacul sef) către Udrea Elena la data de 20.07.2012.

  „De la 1 mai până pe 10 iunie, au existat 3317 articole. În aceeaşi perioadă s-au plătit 12.907 euro, ceea ce înseamnă că s-au luat în calcul 258.140 de comentarii. În medie 77,8 comentarii pe fiecare articol.”
  (http://www.stiripesurse.ro/dezvaluiri-noi-despre-postacii-de-la-pdl-ce-informa-ii-primea-elena-udrea_953573.html)

  Deci 12.907 euroi impratiti la 258,140 de comentarii fac … 0,05 euroi per comentariu. La un crus de 4,5 lei la euro reiese ca un post „:Noutzu e cea mia tare din parcare” aducea 0,225 lei. Adica 4 monede mizerabile : 2 de 10 bani si 2 de 1 ban…

  Insa postacu avea norma : mesaj din 1 noiembrie 2012,„Absolut niciunul dintre postaci nu-şi respectă înţelegerea – media cea mai mare de comentarii pe zi este de 91, dar cei mai mulţi gravitează în jurul lui 50-60.În condiţiile în care minimul era de 100 şi recomandarea era de 150.(http://www.revista22.ro/cristi-calugaru-seful-postacilor-elenei-udrea-nu-sunt-capabili-sa-genereze-singuri-comentarii-se-bazeaza-pe-punctaje-55178.html)
  Minimu ala de 100 prosturi ar fi adus postacului suma mirifica de 22,50 lei . Daca atingeau recomandarea – 150 postari ar fi adus 33,75 lei .
  Salariul minim in 2012 (data mesajul find din 2012) a fost 700 lei. Asta ar fi insemnat lei 4,375 pe ora (20 de zile pe luna, 8 ore pe zi)…
  Acum s-ar pune intrebarea cat timp ia o postare… Putem zice ca una simpla „*ue la ailati!” ia cam un minut .. Dipa vreo 40 din astea incepi sa fi injurat ca trol si sa risti sa fi suspendat. Asta inseamna s aiti faci o noua identitate, o noua adresa de email cam naspa. Asa ca le mai spatiezi. Ca chiar daca locul este „prietenos” nimeni nu opreste sa isi „strice” forumul (ar fi mai simplu si il inchida!!)
  Daca mai pui din cand in cand si „iubesc Notzu ca e blonda si are tzatze mari” sigur atingi minutul.
  Ins acum am zis nu merge sa bagi in „linei” unu’ dupa altu’ 40, 60, 80 . Asta impune sa le „spatiezi” . Cel mai bine mergi si in lat loc ….unde reincepi. Dar asta ia timp …
  Sa nu mai zic ca trebe si sa mai citesti cat de cat articolul la care prostezi. Ca nu prea mege sa bagi 30 de of topic la un sinmgur titlu intr-o singura zi.
  Ca mai risti ca uneori sa te angrenezi intr-o controversa -macar ca sa te arati partizan serios … Deci mai putin de 1 pe minut…
  Adica ca cum sa zic ptr recomandarea aia de 150 de postari ar trebui sa baleiezei un minim de vreo 7-8 articole si sa consumi spre o zi de munca . Punand la dispozite calculatorul tau si nervii tai. Pentru ce? Nu uitati un post „facea” 0,225 lei si ar fi trebuit sa dai 20 ptr a realiza o ora de salar minim .
  Cam ..nestimulativ as zice.

  Insa pentri „conducere” nu prea conta. Umreaza ceva mai criptic din care ar rezulta ca au reusit sa mai reduca plata :

  Daca ar fi sa fie platiti conform sistemului vechi, spre exemplu, pe 1 luni si o saptamana (perioada 23 august – 30 septembrie), de cand s-a intrat pe sistemul vechi, media de plata ar fi de cel mult 5 milioane per postac. In ceea ce priveste calitatea comentariilor, aceasta s-a imbunatatit, dar nu suficient de mult. Sub leafa minima si reprosuri in ce priveste „calitatea” prestatiei

  Postacii nu sunt capabili sa genereze singuri comentarii, se bazeaza in continuare pe punctaje, pe care, de cele mai multe ori, nici macar nu le dezvolta, preluand idei ca atare. Se repeta situatii cu 3-4 comentarii consecutive care spun acelasi lucru.

  Pai in primul rand cine sa fie postacii lor? Insi cam terre a terre ca altfel se prindeau ca nu isi prea servesc interesele servinmd Udrea. La ei „ideile” se rezuma la „gatii” sau „mormantul” pri „*ue” iar la o cestie mai elaborata gen „e-n c## pe unde bei apa” au nevoie de vreo 2 ore ca sa reuseasca sa inteleaga „subtilitatea”. Scuzati dar cunos marfa .. am avut unele „schimburi de opinii” . Sa va zic ceva – nici sa ijure sau sa insulte nu stiu! Si ma mari dubii sa crez ca pricep si „punctajele”. Deh cum zicea si Baselu scoala scoate tampiti. Ca daca nu era asa nu era el Reales! Cu voturile celor mai scolite leaturi din sitoria romaneasca !!!!
  In plus .. in plus totsui de unde nmaiba 150 de comentarii daca se poa si inteligente intr-o singura zi ? Eu zic mersi daca scot unu inteligent pe zi ..

  In fine morala pedelast-baseasca cu sos de Angelika von Austeritaten und Stassi Este clar ca nu au chef de munca si nu prea sunt interesati sa-si faca treaba”, ,.
  Scuze dar musiu ala de-i pastorea – care inteleg ca primea 300 euroi lunar – este cam .. nestiitor si nseimtit. Cum sa zic .. 100 de comentarii origionale intr-o zi, zi de zi este mult ptr un singir om !! Da sa mai fie si inteligente…

  Ae observa .. este vorba despre anul 2012… „De la 1 mai până pe 10 iunie, au existat 3317 ” mesajul find din 20.07.2012. Si apoi mesaj din 1 noiembrie 2012 cu referire la perioada perioada 23 august – 30 septembrie .. 2012 Cam ce se petrecea ?!

  7 mai 2012 incetarea givernului Ungureanu.
  6 iulie 2012 suspendarea lu Vacselu…
  29 iulie 2012 referendumul ala cu .. cvoarum da Comnsia venetiana precum tufa de Venetia!
  21 august 2012 Curtea Constituțională a invalidat referendumul cu 6 voturi contra 3 pe motiv că referendumul nu a întrunit cvorumul necesar
  28 august 2012 Fradelegele se intoarce la 3 Coceni!

  Astea sunt evemimentele acoperite de postacii lui Udrea!? A lui Udrea?
  C’esti proasta fa Lutzo?!
  Astia sunt postacii Baselului aia care guitau ca din gura de sarpe ca e lovitura de stat!! (si care ma injurau pe mine ca sunt platit!!)

  Saracu postacu udrist – si pedelastizat si injurat de cei pe care ii sustinea … si contra enteresului sau..

 27. 32 Fragmentarium Politic aprilie 22, 2015 la 10:12 pm

  ContraEvolutie. Nu stiu cine este Masha Gessen, cat de rusoaica este sau cand si cum a ajuns in SUA, inainte sau dupa 1991, ca transfuga sau ca emigranta, nici unde si cu ce bani si-a facut studiile, poate doctorale, poate postdoctorale, detalii care pot consolida un postament de credibilitate. Considerand insa ca totul este exceptional la acest capitol, sunt cateva chestiuni discutabile, in sensul bun al cuvantului, de schimb liber de idei pro si contra, adica, neinhibat de tabuuri sau de corectitudinism politic. Trecand peste faptul ca ideea de “neototalitarism” nu se poate sustine, si am in vedere toata gama de indicatori pe care Hannah Arendt si-a construit conceptul de totalitarism, incepand de la partidul unic, economia de stat si societatea inchisa, in chiar anii grei ai totalitarismului comunist, mi se pare ca Masha Gessen face una din greselile pe care profesionistii nu o fac, cea de decontextualizare, fara a spune, cu alte cuvinte, nimic despre cadrul international in care a aparut fenomenul “independentist” rusesc, care nu este numai rusesc si nici in scadere. A doua greseala este de “sovietizare”, atribuita, din cate isi poate da seama oricine citeste cu atentie, nu numai regimului Putin, ci si celui al predecesorului Eltan, din moment ce autoarea sustine ca structurile institutionale ale sovietismului nu ar fi fost demontate, ci doar “simbolic demantelate”, si ca, chipurile, s-ar perpetua, o idée total imatura, cum numai in emisiunile “Copii spun lucruri trasnite” le mai auzim. Ati argumentat consistent de nenumarate ori ca asa ceva nu se putea reforma sau perpetua, ci doar arunca la groapa de gunoi a istoriei. Insa, da, lui Putin nu i se poate atribui o ideologie profunda si complexa, dar nici nu i se poate reprosa, vremea marilor ideologii a trecut. Desi nu au murit, cum contrar a sustinut Daniel Bell, ideologiile din secolul nostru nu mai au anvergura si ardenta celor din secolul trecut, si cred ca este bine asa, nu trebuie sa-ti mai spuna nimeni ce nuanta sa alegi din evantaiul numit pluralism politic, este treaba electoratului sa o faca. Si ca sa fim cinstiti, in multe tari cu o alternanta normala la putere, marile diferente ideologice dintre partide au disparut, in favoarea pragmatismului, fenomen pe care il observam si in Europa si in SUA. Cat priveste autoritarismul, nu stiu daca Gessen a auzit de traditia cnutului sau nagaicai, de aceea am intrebat daca este rusoaica-rusoaica, ar fi trebuit sa stie ca dispare greu, sigur, exagerez, pentru a fi si eu putin rau, pentru a prinde ideea ca autoritarismul, in termeni de exercitiu si de supunere, se va atenua in timp, dar nu va disparea niciodata. Cu siguranta, un regim “neototalitar” sau “neosovietic” nu ar fi sustinut ca Statul Islamic este principalul dusman al Rusiei, nu SUA, cum a afirmat, azi, Serghei Lavrov. Si asta la doar cateva zile dupa ce Noam Chomsky a proferat cel mai defaimator afirmationism despre SUA. Cred ca ne putem da seama de evolutie. Fapte bune. http://www.contributors.ro/global-europa/despre-putin-%C8%99i-putinism-masha-gessen-la-university-of-maryland-din-washington-vladimir-tismaneanu-%C8%99i-marius-stan/

 28. 33 Centru aprilie 22, 2015 la 10:26 pm

  DNA se da peste cap sa obtina ” arestarea ” periculosului infractor Dan Sova , consilier juridic in anii 2008 – 2009 pentru contactele unor regii din Oltenia , la 7 ani de la fapte .
  La rece , dupa multe injuraturi aduse domnului , vad ca Sova este la originea santierelor autostrazilor Sebes Turda si Campia Turzii Tg Mures , nu prea multi vad asta , dar Romania nu este tara nuantelor si subtilitatilor de judecata …
  Ce ma mira este ca nimeni nu se indigneaza in fata unui scandal planetar asa cum este alungarea multinationalei franceze Montupet in mai 2005 de catre Consiliul Judetean Cluj .
  Montupet , constructor de piese auto , vroia sa investeasca 120 de milioane de dolari in 5 ani intr-o unitate green-field – au ales Clujul – numai ca indivizii CJ Cluj au venit cu cacealmaua ” va dam metrul parat cu 10,2 centi , nu cu 8 ; ba cu 11 centi samd ” , cereau francezilor sa lucreze cu intreprinderi desemnate de ei – cand Montupet le-a spus ” sa nu credeti ca doar voi existati pe fata Pamantului , suntem in contacte si in Bulgaria , si in India ” mioriticii au ras de sub mustatile si falcutele lor … Nicoara , Boc , inca vreo zece tovarase si tovarasi care nu recunosteau nimic mai tarziu …
  Montupet este acum la Ruse , cifrele lor de afaceri de acolo apar in presa economica franceza …si-si vand piesele lui Dacia la Pitesti , de la Ruse !
  Nimeni nu ancheteaza , 10 ani dupa , acest scandal ?
  Sabotarea autostrazii Transilvania , uciderea acestui proiect timp de zece ani , din pura prostie baseasca , pentru ca era un proiect PSD , nu merita anchetata , dincolo de diversiunea basista cu ” unde e originalul contractului din 2003 ? ” …

 29. 34 Luminita Arhire aprilie 22, 2015 la 10:29 pm

  @fostă basarabeancă

  Cred că l-am cunoscut pe Andrei Băleanu pe la începutul anilor 90, poate în 1992, poate în 1993… Am stat la aceeași masă o singură dată, dar am avut privilegiul unei întâlniri private, soțul meu, eu și Andrei Băleanu, nefiind presați nici de timp , nici de conveniențe…

  Nu pot să-mi amintesc vreo frază memorabilă din discuția tihnită a acelei după-amiezi îndepărtate. Dar întâmplarea a rămas în mintea mea ca o fereastră aburită de răsuflarea caldă a lui Dumnezeu…

  De câte ori citesc ceea ce scrieți, am aceeași strângere de inimă de atunci, de a doua zi, din anii care au urmat și din cele o mie de situații când m-am gândit la Andrei Băleanu .

  Ca și dumneavoastră, el purta pe obraz ruptura dintre cele două țări ca pe o cicatrice. Și o purta ca pe un semn de rară distincție .

  Andrei Băleanu a murit în 2000, fără ca eu să mai am bucuria de a-l reîntâlni.

  Într-un fel, pe care zău că nu pot să mi-l explic până la capăt, ați reușit să umpleți acest gol .

 30. 35 R.Daniel aprilie 22, 2015 la 10:39 pm

  Pentru ca s-a spus ca omul sfinteste locul cred ca nici macar pe tara sfanta nu ar trebui sa fim invidiosi. Nu sunt de invidiat pentru tara, pentru ca inca mai avem, nici pentru diaspora, pentru ca avem si noi de cativa ani buni, ci mai degraba pentru cele vreo trei sute de avioane multirol(obtinute desigur cu ajutorul fratelui cel mare de peste ocean), din cele din care romanii ar dori sa cumpere douazeci si patru sau chiar …douasprezece bucati, nu se mai stie exact.

 31. 36 blogideologic aprilie 23, 2015 la 4:58 am

  Stéphane Vial (http://fr.wikipedia.org/wiki/St%C3%A9phane_Vial ) : “Ce este lumea, ce sunt ceilalţi, ce eşti tu însuţi, nu-i determinat doar socialmente (şi studiat prin ştiinţa numită sociologie), psihic (prin psihanaliză) ori cultural (prin etnologie) : este determinat de asemenea tehniceşte (ceea ce arată filosofia tehnologiei).”

 32. 37 fostă basarabeancă aprilie 23, 2015 la 5:22 am

  Fragmentarium Politic
  aprilie 21, 2015 la 10:33 pm

  Aveți perfectă dreptate. Dar perfectă.

 33. 38 blogideologic aprilie 23, 2015 la 5:25 am

  Constructivism tehnologic / Structurile tehnice ale percepţiei : există condiţii tehnice determinante a priori pentru ca percepţia să depindă de sistemul tehnic în care vieţuieşti (constructivismul tehnologic) ; percepţia realului este rezultatul construcţiei spiritului nostru plecând de la mediatorii tehnici ai realităţii de care dispunem ; percepţia realului este fundamentul experienţei de a exista (sintagma definitorie împrumutată de la Martin Heidegger este a-fi-în-lume).

 34. 39 blogideologic aprilie 23, 2015 la 5:56 am

  Tehnica este o matrice ontofanică (termenul îi aparţine lui Mircea Eliade). Adică o formă a priori a percepţiei care determină felul în care fiinţele (ontos) apar (phanein) şi în consecinţă determină structura ontologică a realităţii.

 35. 42 ZeV aprilie 23, 2015 la 12:00 pm

  Adrian B. face o confuzie:
  ,,P.S. Am observat ca patru dintre sefii justitiei independente din Romania ( Cazancioc , Kovesi , Stanciu , Macovei ) poarta ” amprenta inteligentei ”..”

  Fals. Corect este: ,, Horatiu Dumbrava (viitor om politic), Kovesi, Stanciu, Macovei) poarta ” amprenta inteligentei ”…”

  Cazanciuc doar joaca ,,cazacioc” dupa cum ,,canta” unul dintre cei de mai sus…el nu are amprente, el este absolut imaculat. (Z)
  Cazanciuc este (era) un fel de purtator de mesaje dinspre DNA inspre Parlament.
  Dar vazand procurorii cat este de sters ocupantul de la MJ, nici nu-l mai baga in seama..se adreseaza direct Senatului. (Z)
  Pacat ca nu mai cumuleaza Victor Ponta si aceasta functie ministeriala…daca nu era el, la momentul potrivit, il aveam acum pe Daniel Morar in locul lui Nitu. (Z)

 36. 43 Ghita Bizonu' aprilie 23, 2015 la 12:28 pm

  Centru

  uiti ca Siova este ala cu insilventa Hidroelectrica. Care a stricat oploi de multe sute de milioane euroi … Periculos dom’le!! Pai unde am ajunge?!

  Si sunt sigur ca o „analiza” atenta a grupui infractional cunoscut ca PD apoi PDL ar dezvalui pierdei (lucrum cessans ) de neimaginat. Tu scrii de Montupet – uitaae- insa a fost si cestia de la Arad in urma careia Mercedes s-a decis sa mearga la Kecskemet. La fel pretul terenuirilor samd.
  De vazut si cum pretul autistrazii bechtel a explodat sub inteleapta cinducere PD de la MT . Presupun ca trebuia sa treaca prin unele terenuri care au adus profituri fabuloase…

  Insa toate astea au avut un pret. Castig nerealizat in Romania, realizat la altii . Si investitii mai putine – acu pe bune o investioe gen Mercedes ar fi fots de natura sa aduca si alti investitori (daca e bun ptr aia e bun si ptr mine!!) AUtiostazile ar fi impuslionat legaturi economoce samd.
  Insa metalitatea lor profund banditesc-tiganeasca este si ramane : daca nu imi dai cat cer nu te las!!! Si se pare ca pretentiile lor depasesc pana si cele mafiot-italiene (mafia fiind totusi o organizatie cu bun simt. Vrea si ea „ceva” , este dispusa sa „acorde protectie” adica sa te plangi la ei nu la politie , pe cand astia vor sa ia cam totul )
  A se vedea si candalul Microfost. Niste … au „inervenit” si au obtinut sa fie intermediari. Nu s=au multumit cu un comison chiar mare .. ntz au fortata sa promeasca o parte uriasa , nesimtita banditeasca ope bvaza aceluasi principiu „ori imi dai ori impiedic sa faci contractu”.

 37. 44 Cris aprilie 23, 2015 la 2:03 pm

  Adrian B.:

  Distribuitorii de apă (la mine e Apa Nova-Veolia, firmă franceză) n-au nicio treabă cu guvernul și prim-ministrul.
  Ei încasează bani pentru serviciile furnizate locuitorilor care au contracte cu ei: aducerea apei de la uzinele de apă potabilă, mentenanța conductelor pe care vine apa și pe care se scurge apa folosită, plus cea pluvială.
  Prețul îl stabilesc tot ei, nimeni nu poate să-i oblige să scadă prețul sau să nu taxeze operațiunile pentru canale, care nu sunt deloc ușoare.
  Cred că e un reflex din vremea în care toate întreprinderile erau de stat, darea vinei pe guvern.
  Dacă guvernul va putea scădea TVA la apă, cred că va fi o bilă albă pentru el.

 38. 45 Cris aprilie 23, 2015 la 2:10 pm

  Ei, da! FBI poate să acționeze cu rea voință și să o și recunoască apoi, numai DNA – nu.
  DNA e infailibil, el are specialiști în evaluare infailibili (acuzatorii îți evaluează ce ai cumpărat…de ce nu apărătorii?), el știe tot și nu poate fi contrazis.
  Peste câți ani oare or să se destăinuie public unii procurori, judecători și evaluatori în privința unor dosare cretine care au fost moștroponțite ca să iasă la vopsea cum crea măria sa opinia publică?

 39. 46 Cris aprilie 23, 2015 la 2:18 pm

  @ fostă basarabeancă:

  Frumos!
  „Cum poți să stai acolo, la doi pași…”
  Oamenii AU TRĂIT. Mai ales țăranii ASTA fac: trăiesc. Pentru ei e esențial. Restul nu e foarte important.

 40. 47 Criticos aprilie 23, 2015 la 5:07 pm

  @fosă basarabeancă
  Am fost de două ori dincolo de Prut, prin anii 90 şi am regăsit acum tristeţea cu care m-am întors în ambele dăţi şi care, îmi pare mie, e cuprinsă în versurile cu care se încheie volumul al II-lea al Jderilor: „Nistrule, pe malul tău/ Creşte-or iarbă şi dudău. / Iarba creşte şi-nfloreşte / Inimioara putrezeşte.” M-au însoţit insistent şi fără voie în ambele peripluri ale căror episoade, foarte prezente în memorie, îmi toarnă plumb în mâini.

 41. 48 santinela aprilie 24, 2015 la 7:45 am

  Adrian B- poate la tine in oras.La mine Compania de Apa apartine primariei si Consiliul local stabileste pretul !

 42. 49 blogideologic aprilie 24, 2015 la 3:02 pm

  @Cris spune : +Oamenii AU TRĂIT. Mai ales țăranii ASTA fac: trăiesc. Pentru ei e esențial. Restul nu e foarte important.+
  Este, @Cris, foarte important şi Restul. Adică ideologia fiziocrată. Bunicul meu analfabet din judeţul Soroca nu ştia nimic despre Turgot şi David Ricardo. Însă, în refugiu, spunea mereu că „Omul sfinţeşte locul”. În programele şcolare de la noi, se consideră că fraza citată este un proverb. Dar citind studiul economic al iluministului Turgot despre exploataţia agricolă, constatam că el extindea şi dădea claritate înţelepciunii bătrâneşti din fraza „Omul sfinţeşte locul”. David Ricardo preia aproape nemodificate ideile lui Turgot din analiza sistemului de producţie (doar exploataţia agricolă la Turgot). Sunt principii de bază şi în microeconomia neoclasică de acum. Tot aşa, chinezii nu ştiau mai nimic despre colbertism (mandarinii probabil că ştiau 🙂 ). Dar succesul lor economic de acum este colbertism/mercantilism în toată legea !


 1. 1 “Ideologia revoluţiei de la Timişoara” | Blog ideologic Titus Filipas Trackback pe aprilie 21, 2015 la 3:11 pm
 2. 2 O extensie geopolitica: Efectul de frontiera | Fragmentarium Politic Trackback pe aprilie 22, 2015 la 7:50 am
 3. 3 „Nistrule, pe malul tău …” | Blog ideologic Titus Filipas Trackback pe aprilie 26, 2015 la 11:59 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

<span>%d</span> blogeri au apreciat: