Reducerea TVA la produsele alimentare

Unknown-2

 

 

 

Reducerea TVA-ului la produsele alimentare a reprezentat o decizie necesara si inteligentă. Si, in acelasi timp, o masură materializată intr-o ACTIUNE de stânga. Ea inseamnă un sprijin pentru populatia mai săracă, fiind, in acelasi timp, o măsură de incurajare a producătorilor agricoli. Reducerea, hotărâtă de guvern, are, in acest fel, si efecte economice, nu numai efecte sociale.

Cred că acum ar putea fi incurajate, in mai mare măsură, pietele volante, agro-alimentare, pe modelul oraselor occidentale, in conditii sanitare si de fiscalizare corespunzătoare. O initiativă pe care o pornisem in 2004.

 

27 Responses to “Reducerea TVA la produsele alimentare”


 1. 1 Cornu aprilie 9, 2015 la 11:40 am

  Reducerea impozitelor va avea ca efect atragarea marilor investitori si crearea de noi locuri de munca, este un mecanism foarte simplu de inteles.
  Diminuarea evaziunii fiscale se face in mod natural atunci cand impozitele sunt scazute la un nivel rezonabil, problema e ca „statul” considera ca e rezonabil ca el sa ia cat mai multi bani nefacand nimic pentru asta iar „privatul” considera rezonabil ca statul sa ia cat mai putini bani de la el, ca oricum nu face nimic pentru acesti bani … unde mai pui ca te baga si la puscarie daca nu-i dai banii presupusi „datorati” si te acuza de evaziune fiscala. Notiunea asta abstracta de „stat” nu trebuia sa ne ajute sa o ducem mai bine, nu asta era rolul lui scris in Constitutie ?

 2. 2 Centru aprilie 9, 2015 la 12:50 pm

  Vai , ce-si mai da ochii peste cap la Telejurnal Mihai Radulescu pentru ca ” UE critica reducerea TVA ” , dupa ce-si incepea oroarea de emisiune informativa cu ” Rusia ameninta direct Romania ” etc .
  Numai ca functionarul lituanian vorbind in numele ” UE ” parea sa recite o compozitie fara subiect , repeta ” imaginea Romaniei ” si ” accesul Romaniei la finantare ” fara sa explice deloc prin ce scaderea TVA la alimente ne va afecta ” imaginea ” si ” finantarea ” .
  Ponta devine din ce in ce mai inteligent in guvernare , eficace si incisiv .
  Gafele de la inceputul guvernarii – vanzarea Oltchim la TV-ul lui Radulescu in direct , cu succesul cunoscut , vanatoarea cenusei unui obscur scriitor ungur sovin prin portbagaje , intarzierile in licitatiile de pe Lugoj Deva – sunt mult , mult in urma .
  Nu-l schimb pe Ponta cu nici o mie de Predoiu sau Alinuta Gorghiu , sa stiti .
  Chiar daca innebunesc proletareii nostri de pe Facebook , emigrati la spalat masini in Spania si Italia , cu gramatica lor de copii de primara , cerand la fiecare postare eliminarea PSD ( sunt atat de idioti , PSD-ul este un partid care s-a interesat intotdeauna de muncitori si de categoriile sociale cele mai vulnerabile , ca ei ) .

 3. 3 Cris aprilie 9, 2015 la 12:54 pm

  O măsură bună. Cine poate zice că-i rea?
  În privința faptului că întreprinzătorului român i se va trezi conștiința și va deveni din evazionist cetățean disciplinat, mă îndoiesc.
  Cei mai mulți n-ar da taxe nici dacă ele ar fi 1%.

  Merg la un butic de reparat nimicuri, să fac xeroxuri pentru o asociație persoană juridică. Xeroxurile fac 2,30 lei. La cererea mea, insul îmi dă bon, dar cu 23,00 lei. Îi atrag atenția, dar el îmi spune că nu-i bai.
  Ce să cred? Că e singurul bon pe care-l dă pe ziua aceea, deci singura încasare pe care o raportează la Fisc?? Eu așa cred.
  La buticurile de legume și fructe din cartier, trebuie să CER bon, altfel nu mi se dă.
  De-aia prefer să cumpăr de la supermarketuri.

  Eu cred că poporul român nu știe decât de frică. La el nu merge cu democrația. Am avut toată bunăvoința. Am așteptat, am zis că e un proces îndelungat…Au trecut 25 de ani și el nu știe decât de amenzi, Poliție, Garda Financiară…,iar câteodată nu-i pasă nici de astea.
  Cred că singura soluție pentru el e dictatura în capitalism. Ce partide? ce alegeri? ce majoritate?
  Nu-i trebuie lui libertate. E invidios, rău, cârcotaș, incorect, necinstit, viclean, mincinos, leneș…

 4. 4 ZeV aprilie 9, 2015 la 1:26 pm

  Masura nu este ideologica, ci, una destinata atat mediului de afaceri cat si consumatorilor. O masura pe care o, ia de, regula, doar un guvern responsabil si consecvent, indiferent din ce partid provine.
  In Europa, exista TVA diferentiat, sau chiar zero (la unele alimente), dar nimeni nu isi asuma , ideologic, paternitatea. Este pur si simplu o normalitate economica.
  Aud o gramada de lume habarnabista (mai ales bugetarii spalati pe creiere ai dreptei) pe la tembeliziuni ca o tot bate in cap cu investitiile statului…haideti sa lamurim un lucru: NU INVESTITIILE STATULUI CREAZA LOCURI DE MUNCA PE TERMEN LUNG.
  Mediul de afaceri face asta, in special cel la produce si proceseaza, livreaza marfuri pe piata interna , dar si exporta si care se afla in directa legatura cu consumatorii, nu cu statul. Din pacate, domnule Nastase, nu producatorii agricoli saraci vor fi avantajati, ci, marii procesatori de alimente (carne, panificatie, legume si fructe, etc). Producatorii agricoli saraci TREBUIE SA SE ASOCIEZE SI SA INVETE CARTE, daca vor sa devina competitivi.

 5. 5 papasha aprilie 9, 2015 la 1:31 pm

  Am si eu o nelamurire :

  cat de prost sa fii , ca dupa ce mai toata suflarea nationala a strambat din nas la a treia vacanta a tacutului imperial , comunicatorul pe facebuci , sa pleci in vacanta zicand ca te duci acolo unde nu te gaseste nimeni ?
  Pai , daca-i zic vreo 5-6 milioane ” asa sa dea Dumnezeu „, e gata !

  http://www.cotidianul.ro/gabriel-oprea-in-locul-lui-victor-ponta-259620/

 6. 6 George Hălărescu aprilie 9, 2015 la 2:51 pm

  Păcat! România a irosit o bună resursă de a face progrese remarcabile și aceasta este dl Adrian Năstase. Dacă ar fi reușit în 2004 am fi privit de sus spre multe țări europene. Ar fi pus în mișcare în mod eficient potențialul uman de la sat și ar fi dat un alt imbold dezvoltării. A fost să nu fie!

 7. 7 Taillemache Rihm aprilie 9, 2015 la 2:57 pm

  Prioritatea lui Ponta pare sa fie diminuarea economiei subterane si, daca am dreptate, atunci da, aceasta este cea mai potrivita masura. Cu adaosul, specificat intr-un comentariu anterior de care nu ma dezic, tinta finala trebuie sa fie TVA zero la produsele alimentare, valoare care se aplica deja in Marea Britanie. Scaderea TVA la 9% as fi vazut-o insa dublata de un set de masuri complementare in folosul dezvoltarii industriei alimentare si a celei de aparatura, instalatii si echipamente pentru industria alimentara, astfel incat, pe fondul diminuarii taxarii consumului alimentar, investitia romaneasca in domeniile industriale conexe sa creasca, iar capitalul national sa se dezvolte in respectivele sectoare.
  Producatorii nationali nu vor deveni mai competitivi, deoarece si alimentele importate vor fi vandute in tara cu acelasi TVA de 9%, ci doar vor inregistra o crestere a cererii in aceeasi masura ca si ceilalti. Pentru ca hrana romaneasca, mai buna si mai putin infestata chimic, sa devina mai competitiva in raport cu importurile mai aratoase dar mai putin sanatoase, mai trebuie si altele, in afara reducerii de TVA.
  Daca ne gandim la cresterea economica generala, ca la prioritate, atunci prima masura ar fi trebuit sa fie reducerea TVA peste tot; fie si la 20% cu obiectivul, pe termen mai lung, de atingere a 17-18 %. 17,5% TVA general cu 0% TVA la produsele alimentare, pare a fi o specificatie de succes economic.
  O alta chestiune ar fi utilizarea surplusului de bani adunati astfel. Nu este o vanzare a pielii ursului din padure, deoarece Ponta a apucat sa afirme ca are circa 1 miliard de euro suplimentari adunati in plus ca efect al politicii fiscale guvernamentale. 1 miliard de euro sunt bani, nu gluma si pot fi folositori tarii in multe domenii. Mi se pare important insa ca Ponta sa declare si ce va face cu banii, mi se pare important pentru cota sa de popularitate.
  Mi-as putea permite sa fiu si nitel revansard, cerand ca TVA la alimente pentru pedelisti si Traian Basescu sa ramana 25%, ca lui Emil Boc sa ii fie redus salariul de primar, ca lui Traian Basescu sa ii fie mult redusa pensia nesimtita, iar tot cu 25% sa fie redusa si hrana din inchisoare a Elenei Udrea. Insa nu acum.

 8. 8 blogideologic aprilie 9, 2015 la 4:05 pm

  A murit podgoreanca ecologistă Anne-Claude Leflaive. A fost manager şi proprietar al domeniului Leflaive din Burgundia. Bunul Dumnezeu s-o odihnească ! http://www.nytimes.com/2015/04/09/business/anne-claude-leflaive-vintner-in-burgundy-dies-at-59.html?hpw&rref=obituaries&action=click&pgtype=Homepage&module=well-region&region=bottom-well&WT.nav=bottom-well&_r=0

 9. 9 Doru Coarna aprilie 9, 2015 la 4:24 pm

  Teoria ca teoria, da’… Daca scade pretul la produsele alimentare pe piata interna a Romaniei, strainii nu vor mai avea interesul sa exporte aici cu profit redus, scade oferta si creste cererea de produse ieftine, deci cresc preturile si profiturile comerciantilor, exportul romanesc nu mai este stimulat deoarece realizeaza profit si pe intern, asa ca scade aportul valutar in moneda euro, deci per ansamblu mancam mai ieftin vreo doua luni, apoi la fel de scump dar mai prost deoarece producatorii romani nu acopera cererea interna nici ca volum, nici calitativ, nici pe tot anul… Guvernul nu pierde nimic, ceea ce dispare la tva se regaseste in impozitul comerciantilor, adica renunta la 15% dar aceeasi suma o impoziteaza cu 16% la dever mai mare, deci castiga… singurul care pierde este romanul care nu va mai avea de ales intre prea multe produse… De fapt e o noua curba de sacrificiu pe nivelul de trai, ca sa ne lamurim…

  Restul sunt palavre… De cate ori conducatorii Romaniei fac ceva rau poporului, o fac cu cele mai bune intentii…

  Daca guvernul era cu adevarat bine-intentionat, reintroducea adaosul comercial maxim ca sa limiteze explozia preturilor de-a lungul lantului comercial, mai ales cu perspectiva deranjului asta de la granita, sau impozitul progresiv ca sa descurajeze angrosistii, dar cu minciunele d-astea oricum nu-i va mai vota vreodata cineva…

 10. 11 Marian Nicolae aprilie 9, 2015 la 8:57 pm

  Just for fun…..
  ––––––
  America’s Intervention Legacy: „Iraq Is Finished”

  by Tyler Durden on 04/09/2015
  http://www.zerohedge.com/news/2015-04-09/americas-intervention-legacy-iraq-finished

  As the international community struggles to understand how the interplay between a series of US foreign policy failures (characterized by hastily devised schemes to tip the Middle East balance of power in whichever direction seems most expedient in the short-term) and geopolitical wrangling over what are viewed as “strategic” Middle Eastern states has somehow managed to produce multiple bloody proxy wars, there are many who still ask: “Who is ISIS?” A new piece from The Atlantic seeks answers from Iraqis with first-hand experience.

  * * *

  Excerpts from „Iraq Is Finished”:

  One afternoon this March, during a visit to Jordan, I sat on the banks of the Dead Sea with my Iraqi friend, Azzam Alwash.

  The evening following our Dead Sea visit, Azzam and I went out for Italian food in Amman with a diverse group of our Iraqi friends, Sunni and Shiite, Kurd and Arab…There was a lot of shouting and we all got soaked, but somehow we had survived the trip. This, to me, represented Iraq writ large.

 11. 12 Luminita Arhire aprilie 9, 2015 la 11:53 pm

  Cred că nouă, cetățeni, ni se întâmplă ceva.

  Până mai ieri aveam un președinte flecar, care nu pleca mai niciodată în concediu (iar când pleca, totuși, îl căra cu el pe morocănosul Liiceanu, așa cum își iau alții, în deplasare, pernuța de acasă , că altfel nu pot dormi) și mai aveam o Codruță tăcută ca un laringe inflamat.

  Astăzi avem un președinte necuvântător, care este tot timpul în concediu, și-o Codruță guralivă, împroșcând idei și aroganțe în televiziunile și radiodifuziunile patriei , ca o tigaie cu uleiul încins în care cineva a aruncat puțină apă rece, la mișto, din dorința de a observa ce se întâmplă.

  Mai avem un partid așa-zis istoric, manevrat la vârf de-o persoană fără urmă de istorie în ea , cu nasul ascuțit și vorba graseiată , de-o răutate manifestă și imperturbabilă și de-un personaj cu maxilarul proeminent și părul vâlvoi , despre care lumea spune că este bun organizator, deoarece eticheta asta nu implică în mod necesar și o sclipire de inteligență, cei doi scamatori ținând în joben un iepuroi peltic , căruia vor să-i pună o fundă mare , pentru ca apoi să ni-l livreze pe post de prim-ministru.Jumătate din partidul așa-zis istoric este format lăcustele vorace care au mai nenorocit România o dată, dorite totuși astăzi de electoratul entuziast, vigilent ca nu cumva să vină comuniștii, chinezii și Iliescu Ion ,considerat , pe bună dreptate, conducătorul din umbră al legiunilor de comuniști și de chinezi.

  Deci, dragi compatrioți, lucrurile s-au întors cu susu-jos, ceea ce ne-ar sugera că trebuie să stăm în cap, ca să ne adaptăm noii situații.

  În aceste condiții, o măsură normală cum este asta cu scăderea TVA-ului, este firesc să fie criticată de largi categorii de consumatori, pe principiul ”așa este, m-am vindecat de guturai, dar nu pot să mă bucur…dacă mă paște un cancer? ”.

  Adică, în loc să salut măsura imediată și palpabilă, n-ar fi mai bine să mă zvârcolesc și să mă vaiet, deoarece nu știu dacă mult-hulitul Victor Ponta nu-mi va pune mâine sare amară pe ecler și ulei de ricin în pasta de dinți?

 12. 13 Fragmentarium Politic aprilie 10, 2015 la 1:44 am

  Asaltul arestarii preventive asupra prezumptiei de nevinovatie: Fara piatra pe care a fost construit, edificiul Justitiei se va prabusi. Absolutismul lui “Legea sunt eu!” sau “Eu imi raportez mie!”, un pericol real. Un export al Vestului catre Est?

  Ne-am obisnuit, gresit, cred, sa vorbim despre administrarea la comanda a actului institutional de a face dreptate ca despre justitie politica. Probabil si pentru a induce sau a intretine o anumita confuzie cu politica justitiei. Fara echivoc ar fi, prin urmare, sa vorbim despre interventiile extrajudiciare ca despre injustitie politica. Politica nu face justitie, ci injustitie, caz in care nu este vorba de erori, ci de intentionalitate, adica despre ceea ce distruge impartialitatea, primul pilon al Justitiei.

  Un al doilea pilon pe care se sprijina Justitia, incepand cu dreptul roman, este cel a prezumptiei de nevinovatie (nu stiu de ce unii folosesc licentiosul “prezumtie”, chiar daca e o varianta de dictionar; radacina cuvantului este o regula neomisibila in orice derivare). Prezumptia sau prezumptiunea inseamna judecata bazata pe aparente, lucru presupus a fi adevarat pana la proba contrarie. Intr-un stat de drept, nevinovatia este o prezumptie de care se bucura orice cetatean, iar probele contrarii, ca si impartialitatea, tin de ratiunile de a exista ale Justitiei.

  Miercuri seara, procurorul sef al DNA, Codruta Kovesi, a facut un adevarat tur de forta, in platoul Digi24, in sustinerea arestarilor preventive. Nu este nevoie sa fii jurist pentru a-ti da seama ca din peroratiile lui Kovesi razbat reminiscentele unei reprobabile culturi a represiunii. Pentru cei care nu stiu sau nu-si amintesc, preventivismul s-a mai materializat intr-o alta doctrina, cea a razboiului preventiv, care a subminat ideea de drept international si a distrus o intreaga zona geopolitica.

  De fapt, asistam de ceva vreme la cum represiunea preventiva este implementata in Justitie, ideatic si faptic, de catre agenti ai parchetelor judiciare. Nu am nicio ezitare in a-i numi procurori politici, pe cei de la varf in mod sigur, pentru ca este limpede de unde isi primesc tintele, prin semnale mai mult sau mai putin licuricesti. Amestecul atlantist in investitia DNA si in plimbarea lui Kovesi pe circuitul inchis procuror general PICCJ-procuror sef DNA (inscrierea fostului sef DNA, Daniei Morar, pe orbita CCR ridica acelasi tip de problema) pare sa fi creat o relatie de atarnare, care, acum, isi revendica dreptul de instrumentalizare.

  Incercand sa disloce prezumptia de nevinovatie de la temelia Justitiei, unde au asezat-o parintii dreptului roman, in ideea ca nimeni sa nu fie pedepsit pe nedrept, dar nimeni sa nu ramana nepedepsit, Kovesi rastoarna intregul edificiu principial si institutional, pentru a face posibila arestarea oricarui adversar politic. Ca si in cazul suratei militare, represiunea judiciara preventiva nu are de-a face cu adevarul si cu dreptatea, ci cu falsul politic, prin masluirea sau inventarea de probe, si cu injustitia politica, prin slujirea unor interese de putere unilaterale si exterminarea judiciarista a opozantilor. Am folosit bine, la propriu termenul de exterminare, pentru a-l intelege este suficient sa privim cum marginalizarile sau disparitiile din viata publica musca adanc din democratia reprezentativa, din clasa sau elita politica. Arestarea preventiva are, prin destule si rasunatoare exemple, alura unei arme sau a unei forme de violenta politico-juridica.

  “Imunitatea parlamentarilor ar trebui eliminata complet”, a provocat Kovesi in mod direct cultura juridica europeana. Din ce izvor sau filosofie de drept si-a extras Codruta o asemenea cugetare? Nu am vazut, in presa de a doua zi, probabil nici nu voi vedea curand, reactii de demitologizare a arestarilor preventive, a exhibarii ca act de justitie a distrugeii prezumptiei de nevinovatie, a bazei pe care a fost edificata Justitia. “Este o aplicare preferentiala a legii, prin care se creeaza discriminari fata de restul populatiei”, a afirmat procuroarea basista, o gogomanie de care ar rade si ultimul student de anul intai de la Drept. Toti parlamentarii si ministrii sunt cetateni, dar nu toti cetatenii sunt parlamentari sau ministri, de unde si diferentierile privind raspunderea si sanctionarea (v. legea 115/1999 privind raspunderea ministeriala).

  Votul Parlamentului pe o cerere a DNA de ridicare a unei imunitati parlamentare nu poate fi opus unei intemeieri pe fapte penale certe si probate, deci unei cereri motivate exclusiv juridic si libere de orice conotatie politica. In cazul unei cereri de incuviintare a unei arestari preventive, pentru suspiciuni si acuzatii care urmeaza a fi probate sau nu, imunitatea reflecta o forma de protectie fata de posibile erori sau abuzuri. Cu alte cuvinte, Parlamentul nu face altceva decat ceea ce face si Societatea, sa apere, pana la proba contrarie, prezumptia de nevinovatie, pe care din varii motive procurorii o calca in picioare, foarte probabil si pentru ca nu exista o raspundere a procurorilor. Nu in jurul colegilor cu presupuse probleme cu legea fac scut parlamentarii, ci in jurul prezumptiei de nevinovatie, o atitudine onoranta, legitima si de drept perfect valabila. Parlamentul nu blocheaza Justitia, ci abandonarea Justitiei.

  “Orice cerere de arestare pe care procurorii o fac este supusa controlului judecatoresc”, a supralicitat seful DNA indumnezeirea controlului intern, dar, intreb ca profan, Justitia isi raporteaza siesi? Nu ar trebui ca pentru fiecare din cele trei puteri cercul controlului sa se inchida prin celelalte doua, in virtutea separatiei, interdependentei, de care nu prea se vorbeste, si echilibrului puterilor statului? “Era o suspiciune, se putea confirma sau infirma”, s-a lamentat Kovesi din cauza neprimirii avizului la cateva cereri de arestare preventiva. Dar iarasi intreb, cine raspunde daca o suspiciune nu se confirma? Cum se repara o eroare juridica sau un abuz politico-juridic, cunoscut fiind ca arestarea, ca si batutul, nu se ia inapoi?

 13. 14 ceir aprilie 10, 2015 la 7:14 am

  Trebuie controlat concret structura pret productie si pret vanzare ,exista tentatia ca tva sa treca ori la producator ori la vanzator.

 14. 16 ZeV aprilie 10, 2015 la 10:41 am

  papasha
  aprilie 9, 2015 la 1:31 pm

  Spuneti dvs unde ar trebui sa-si petreaca Victor Ponta vacanta, sau, unde ar trebui sa mearga Yohannis. Si eu daca as fi in locul lor, as cauta un loc linistit, cat mai departe de casa de nebuni numita, pompos, Romania. In viitor, probabil, se va numi ,,penitenciarul national”, sau ,,lagarul de concentrare” Romania.
  Cu asemenea parlamentari impotenti, care se bucura, pe moment, cand DNA mai aresteaza vreun adversar politic, uitand ca le vine si lor randul, orice este posibil. (Z)
  Noroc ca economia inca functioneaza, salariile si pensiile mai mari, iar preturile sunt rezonabile, fata de aceeasi perioada a anului 2014.

 15. 17 ZeV aprilie 10, 2015 la 10:49 am

  Mai Dorule Coarna…mai termina cu regretul nesfarsit si tanguitor ca Basescu asta al tau nu mai beneficiaza inca de un mandat.
  (Z)
  Fratele meu, nu sunteti intregi, scuzata sa-mi fie expresia…..cand creste nu e bine, cand scade, iarasi e rau…eu cred ca dumneata esti adevaratil E.T. si te pregatesti, probabil, de invazie, ca altfel nu-mi pot explica gicacontrismul asta de-a dreptul SF menit sa creeze in permanenta confuzie si deruta.
  Chiar nu conteaza pentru d-ta, marele specialist in aviatie, cosmos, teorie cuantica, economie, filosofie, etc, ca procesatorii romani apreciaza pozitiv masurile guvernului ? Te-am mai intrebat daca te consideri inca roman, dar nu prea ai fost clar in raspunsuri.
  (Z)

 16. 18 Cris aprilie 10, 2015 la 11:37 am

  @ Fragmentarium politic:

  Excelent!

 17. 19 Ursuletul aprilie 10, 2015 la 11:54 am

  Au trecut 11 ani din 2004 si mi se pare cam mult.Ma tem ca marile lanturi de magazine ” cu capital romanesc” sa nu se inteleaga in privinta preturilor si masura sa fie dusa in derizoriu desi ea este foarte buna.

 18. 20 blogideologic aprilie 10, 2015 la 12:07 pm

  Universitatea din Strasbourg va începe să predea un curs privitor la “Drepturile animalelor” ca disciplină juridică. Codul lui Napoleon, amintesc, dădea animalelor tot atâtea drepturi juridice câte are un scaun. Preşedintele Hollande şi-a câştigat mandatul cu promisiunea că va impulsiona legi noi. Deocamdată, Adunarea Naţională franceză a votat numai o lege recunoscând faptul că “animalele domestice sunt fiinţe dotate cu sensibilitate”. Lucrul acesta îl spunea deja Bonnot de Condillac. Probabil cursul va fi scris printr-o legătură cu disciplinele de Psihologie cognitivă care predau şi noţiuni privitoare la psihologia animelelor. http://campus.lemonde.fr/campus/article/2015/04/10/l-universite-de-strasbourg-va-enseigner-le-droit-de-l-animal_4613148_4401467.html

 19. 21 serbanfl aprilie 10, 2015 la 12:58 pm

  Scuze! Este Vinerea mare, dar dacă alții n-au fărâmă de bunsimț ….
  A fost emis azi un comunicat superb, din care citez:
  „Ambasada Germaniei la București anunță că sprijină „eforturile constante” ale autorităților române de urmărire penală în lupta împotriva corupției. ”
  „Din perspectiva noastră, este decisiv ca activitatea instituțiilor care sprijină, protejează și dezvoltă în continuare statul de drept în România să se poată desfășura fără limitări.”
  „.. observăm cu deosebită atenție și îngrijorare evenimentele actuale care au efecte directe asupra evaluării procesului MCV”
  Deci, întreb: arestarea preventivă este situația normală pentru germanii aflați în cercetarea procurorilor sau ambasadorul Germaniei este de rea credință?!
  Ar mai fi o variantă. Dacă ne amintim că, în toamna lui 2010, fostul ambasador german la București se destăinuia, intr-o emisiune la PROTV, pregatita impreuna cu redactia Gandul:
  “Andreas von Mettenheim recunoaste că există ceva în România care-l deranjează – spontaneitatea – şi aceasta datorită faptului că această trasatură este total straină mentalităţii germane. “
  Sigur declarația de azi nu-i chiar de nivelul celei din 2010, mai ales că, în 2010, fostul ambasador s-a exprimat și că “ocuparea Romaniei ar costa prea mult”, dar este clar că afirmațiile privind limitarea actului de justiție și privind protejarea unor anumite persoane, dacă nu-s de rea credință, atunci se datorează, cum am apreciat, la vremea respectivă, și la von Mettenheim, genei RGS14, duios supra numită și gena Homer Simpson.

 20. 22 Cris aprilie 10, 2015 la 1:02 pm

  Codruța: cu instanțele avem o relație bună (adică ele aprobă aproape tot ce ziceți voi?), mai ales cu Înalta Curte (adică ea aprobă chiar tot?).
  Dacă Acuzarea are „o relație bună” cu Justiția, înseamnă că cuvântul ei cântărește mai mult în fața judecătorului decât cuvântul Apărării care n-are o relație bună cu Justiția.
  Ăsta-i Dreptul UE?
  N-am crezut că vreodată Băsescu o să fie de acord cu mine…

 21. 23 Doru Coarna aprilie 10, 2015 la 4:21 pm

  @ ZeV,

  procesatorii romani zic mercy, guvernul tocmai le-a mai bagat 15% in buzunar, din care vor plati un 16% impozit pe profit, asa ca nu-i lua pe ei in considerare… Dar discutam peste vreo doua luni in supermarket, in piata si la usa frigiderului, si poate cand vom afla ce imprumuturi saptamanale mai face guvernul, si apoi imi vei da dreptate…

  TVA nu trebuia sa creasca, mai mult, trebuie diferentiat, si impozitul pe profit trebuie sa fie diferentiat si progresiv, altminteri guvernarea este anapoda deoarece nu mai are parghiile necesare incurajarii si descurajarii pe diverse sectoare… In economie lucrurile nu se abordeaza ca la colhoz ci nuantat, cate o jumatate de punct, un punct, vezi feed-back-ul, iar mai cobori, si asta o face dupa un program calendaristic anuntat, ca sa fie previzibil… ia exemplul BNR-ului cu scontul…

  Gicacontra e mai bine, decat sa accept fara discernamant orice provine din directia preferata… In sfarsit, n-am spus ca cineva le poate sti pe toate, cu atat mai putin eu, dar odata ce poti rationa nimic nu te poate opri s-o faci…

 22. 24 Doru Coarna aprilie 10, 2015 la 4:25 pm

  @ ZeV, sa fie NY unul dintre locurile linistite? Este cel mai impersonal si mai putin relaxant loc, poate Siria sa-l intreaca…

  Aiurea, a plecat jupanu’ al mare si jupanu’ al mic il concureaza, mai departe, mai costisitor, atata tot…

 23. 25 Ghita Bizonu' aprilie 10, 2015 la 5:52 pm

  Doru Coarna

  Scaderea TVA nu are nici in clin nici in maneca cu supozitiile strainii nu vor mai avea interesul sa exporte aici cu profit redus, scade oferta si creste cererea de produse ieftine, deci cresc preturile si profiturile comerciantilor, exportul romanesc nu mai este stimulat deoarece realizeaza profit si pe intern, asa ca scade aportul valutar in moneda euro, deci per ansamblu mancam mai ieftin vreo doua luni, apoi la fel de scump dar mai prost deoarece producatorii romani nu acopera cererea interna nici ca volum, nici calitativ, nici pe tot anul pen ca pretul sczut ca rezultata al scadri unei taxe nu-l afecteaza pe producator nici pe exportator.
  De ex daca Iannis Mavrokephallos exporta in Romania masline de 100 euro el primeste 100 de euro pe cantitatea aia chiar daca TVA se reduce la ZERO. Insa daca scade TVA ul .. adica pretul pe care il platesc io Bizonu de rand .. una din 2
  – Scade pretul pe care il platesc. In acest caz bizonimea ar avea 19 euro in plus. Mavrokefalu poa spera ca vom cumpara ceav masline in plus si ca el va putea vinde masline de 101-103 euroi (ca omu nu traieste doar cu masline!). Si poa cumnat-su va reusi mai vanda niste portocale .. sau socr-su o sticla de uzo … in Romania ..
  – nu scade pretul. In acest caz se ingrasa comersantii (stale-ar in gat!) Asta inseamna ca Caonegru grecoteiu va vinde tot atatea masline – de 100 de euroi
  Findca vezi matale pretul maslinelor se compune din pretul platit la vanzator plus cheltuielile si beneficiile diversilor inermediari si transportatori si in finalu finalului TVA ul.

  dE fapt le are cu ce sciri matele cam cat le are si adosul comercial. Adica daca cumparatoru plateste prea mult isi reduce consumu’. Consum redus inseamna productie redusa. SAMD.

 24. 26 Ghita Bizonu' aprilie 10, 2015 la 6:01 pm

  Cris

  pe mine ma cam exerveaza cestia cu bonu. Eu sunt obinuit sa las bonu la vanzator .. ca sa vada magazinu daca nu este furat ! (inainte bonu se infingea intr-o teapa facuta dintr-un cui mare bagat intr-o patratuica de scandura) Iau binu cu mine numai daca decontez sau vreau s afac niste calcule acasa. In rest nu imi bat capul cu bonu’!
  Pricepi? NU ESTE TRABA MEA! Ci a puzderiei de bagatior de seama dotati cu legitimatii ba si pistol care dau iama prin magazine incautare de .. ciubuc!!
  Debedei aia sa isi faca treaba! Suigestii ? Pai dasi fara cu suturi pe sefi si apoi le zici adjunctilor ” ai 3 luni : ori fara golanii ori iti tratezi hemorizii. Ca io ma duc sa ini comand ciocati!!! ” (adica pantofi cu cioc). Al patrulea rand ar baga la cap „ba astora le pace sa dea suturi ! Nu mai tine cum tinea!!!” si vor raporta si la sediu nu numa in luxul lor ..

  Cat despre prostile tale din final… aprind eo lumare sa nu ti se satisfaca dorinta!!!


 1. 1 Ce nu vad eu la PNL… « Motanul Incaltat Trackback pe aprilie 10, 2015 la 12:26 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: