„Crimeea sau campania ostilor aliate la Sevastopol”

 

IMG_1651

 

 

 

 

 

 

 

 

FullSizeRender 2

 

 

 

 

 

 

In contextul interviului acordat de ambasadorul Federatiei Ruse la Bucuresti, m-am gandit sa vă reamintesc o lucrare din 1855, intitulată „Crimeea sau campania ostilor aliate la Sevastopol”, lucrare scrisă de Alexandru Pelimon,  acum 160 de ani.

Alexandru Pelimon a fost unul din primii scriitori si jurnalisti români.  S-a născut in 1822 si a murit in 1881. A scris mai multe volume de poezii sau despre „istoria fundării Bucurestilor”. A mai scris despre Mihai Viteazu sau „impresii de călătorie in România”.

Am adăugat, la aceste informatii, si o interesantă hartă, de la sfârsitul cărtii, „Privire generală asupra teatrul războiului la Sevastopol”.

56 Responses to “„Crimeea sau campania ostilor aliate la Sevastopol””


 1. 2 blogideologic martie 29, 2015 la 5:16 pm

  Mulţumesc pentru semnalarea acestei cărţi româneşti de reportaje despre Războiul Crimeii. Nu ştiam că ele au existat. Este bine că au existat. Îngăduiţi-mi acum să pun o potecă asociativă spre un text în linie privitor la Războiul Crimeii http://www.rulit.net/books/the-crimean-war-read-232716-106.html

 2. 3 Centru martie 29, 2015 la 5:24 pm

  Stiu ca armatele aliate s-au concentrat la inceput in Dobrogea – exista cimitire franceze de atunci , in paragina absoluta , ce vreti , parca in Tulcea – pentru ca rusii aveau armata masata in sudul Basarabiei .
  Razboiul din Crimeea a pus in evidenta carente in dotarea cu material si conducerea armatei franceze .
  Succesele franceze in Crimeea – Malakoff , Baklava – s-au datorat eroismului trupei , care s-a sacrificat si depasit .
  Nimeni in Franta nu s-a gandit la modernizarea si schimbarea tacticilor de comandament si antrenare dupa razboiul din Crimeea , ceea ce a permis catastrofala infrangere in fata lui Bismarck in 1870 .
  Stiu doar ca Napoleon III nu stia ce sa faca , odata rusii fugariti din Crimeea – sa-i urmareasca in Campiile Ucrainei ( pardon gospodin Putin , ” Novorossia ” ) sau sa semneze pacea ?
  Au semnat pacea iar Moldova a recuperat trei judete la gurile Dunarii – Cahul , Ismail , Bolgrad – iar 4 ani mai tarziu Principatele de uneau .

 3. 4 Goiz Delavigne martie 29, 2015 la 8:10 pm

  Am primit pe mailul firmei, cred ca din eroare, de la un american, oferta sa cumpar o casa in Florida, cu doar 3400000 dolari. Va dati seama ce a fost la gura mea vazand ce parere au astia despre noi, ei ne cred miliardari si de fapt curg trentele pe noi. Ori poate o fi crezut omul ca sunt Johannis si una -doua sunt in Florida la tenis. Dar fiindca in virtual totul e posibil, va ofer link-ul pentru un tur virtual.

  http://pix360.com/phototour2/8674/

 4. 5 Adrian B. martie 29, 2015 la 8:14 pm

  @ all

  By the way , am si eu trei intrebari :

  1. Ce se va intampla cu platoul continental al Marii Negre daca rusii vor cuceri sudul Ucrainei si vor ajunge vecini cu Romania ? Va mai tine cont cineva de procesul castigat la Curtea Europeana ?

  2. Spre ce tari si-au indreptat rusii rachetele din Crimeea ca raspuns la scutul antiracheta ?

  3. Romania fiind ultimul avanpost NATO in calea rusilor , unde credeti ca va fi campul de batalie si se vor duce luptele ?

  Pentru cei ale caror raspunsuri coincid cu ale mele , am o recomandare : cumparati-va teren cat mai departe de oras si asigurati-va propria hrana . E bine sa mancati cat mai natural … 🙂

 5. 6 costinelteo martie 29, 2015 la 8:36 pm

  Referitor la evenimentele din Crimeea din martie 2014, prezint o parte din concluziile la care am ajuns în noiembrie anul trecut, postate pe blogul meu la https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=7848776197212137370#editor/target=post;postID=9153513922368367833;onPublishedMenu=allposts;onClosedMenu=allposts;postNum=0;src=postname, adresa Constantinteodorescu1936@gmail.com, la:

  Zorii unei noi epoci istorice

  Începută cu sclavia, etapă în care un om dispunea de munca şi de viaţa sclavilor săi, trecută apoi prin etapa feudală a iobăgiei, în care un om dispunea de munca tuturor iobagilor de pe moşia sa şi, indirect, şi de viaţa lor, prin etapa industrializării, în care un om dispunea de munca şi, indirect, şi de viaţa a mii şi zeci de mii de lucrători din fabricile şi uzinele sale, epoca civilizaţiei a ajuns, cu câţiva zeci de ani în urmă, la stadiul în care un grup de oameni au dispus de munca şi de viaţa întregii populaţii a ţării. Firesc şi legic, trebuia să urmeze şi a urmat chiar perioada globalizării, care a tins a pune la dispoziţia unui grup restrâns de oameni, munca şi viaţa întregii omeniri, ca un ultim efort de a menţine ritmul de acumulare.
  Şi, un număr de ani, globalizarea chiar s-a desfăşurat impetuos. Numai că, după un timp, a început să scârţâie.
  După exemplul american, în faza iniţială a globalizării, la proces au participat principalele ţări capitaliste, doar Anglia cu mai puţină forţă, fiind măcinată de racile interne. Treptat, toate fluxurile de capital s-au transformat într-un şuvoi controlat de grupul din Statele Unite, după cum se afirmă şi se pretinde că lumea a devenit unipolară, cu un singur centru de conducere, fireşte cel american, pentru că, aşa cum rezultă din practica relaţiilor internaţionale din ultimul secol, Statelor Unite le sânt străine noţiunile de colaborator sau de prieten, pentru ele un alt stat nu poate fi de cât supus sau duşman.
  Dar, pe măsură ce ţările europene, inclusiv Germania, Franţa şi Olanda, (de Anglia nu mai vorbim), deveneau tot mai supuse dictatului american, o serie de ţări, începând cu China şi Vietnamul, cărora li s-au alăturat India, Brazilia, Africa de Sud, au început a se distanţa şi a se împotrivi dictatului american, protejându-şi propriile economii.
  Înglodate în datorii, cu rezervele de resurse naturale din ce în ce mai epuizate şi cu o armată din ce în ce mai costisitoare, Statele Unite au început o goană nebună, dar vitală, după resurse naturale. Cu motive inventate şi împotriva normelor internaţionale de drept, cu scenarii de bâlci întocmite de „faimoşi” generali şi strategi militari, au ocupat şi jefuit Irakul şi Afganistanul, cu un dispreţ total faţă de cetăţenii acestora. Irakul le-a adus petrol ieftin, Afganistanul le-a adus supremaţia în reţelele de opiu. Totodată, armata lor a fost contaminată iremediabil de traficul şi de consumul de droguri şi de homosexualitate, astfel că, după părăsirea Irakului, se tem să mai trimită trupe terestre împotriva mercenarilor plătiţi de islamişti.
  Brusc, Statele Unite au prins gustul revoluţiei, ca mijloc de instaurare de dictaturi subordonate. După revoluţiile portocalii din Georgia, România şi Ucraina din 2004, care s-au împotmolit în dictaturi putrede de corupţie şi cu un dispreţ total faţă de cetăţeni, au provocat revoluţiile din nordul Africii şi din Siria, unde au instaurat haosul şi fărădelegea.
  În tot acest timp, Rusia a vut o poziţie aparte. Pe de o parte a cochetat cu China, India, Brazilia şi Africa de Sud în organizaţia BRICS, dar pe de altă parte, într-o naivitate greu de înţeles, a rămas fidelă înţelegerilor cu americanii. În anul 2013 însă, americanii au socotit că este timpul să pună mâna pe imensele resurse naturale ale Rusiei. Prin Uniunea Europeană, au provocat-o în Ucraina. Profitând de duplicitatea preşedintelui, au atras Rusia într-o capcană: mimând împotrivirea la asocierea cu Uniunea Europeană, preşedintele Ucrainei a obţinut un enorm ajutor financiar din Rusia, măcinat imediat de corupţii din jurul său. Totodată, la început prin Polonia, Germania şi Franţa, apoi prin amestec direct, au amorsat şi întreţinut maidanul din Kiev. Când condiţiile au fost coapte, s-a trecut direct la atacarea Rusiei: mai întâi, s-a parafat o înţelegere între preşedinte şi protestatarii din maidan, garantată de Franţa, Germania şi Polonia şi supervizată de ambasadorul Rusiei la Kiev, după care s-a trecut imediat la preluarea puterii prin forţă, la Kiev şi în toată ţara, ţintindu-se la preluarea flotei ruse din Crimeea, cu ajutorul navelor americane deja prezente în marea Neagră. Acţiunea însă n-a mai păcălit Rusia. Ca şi cum ar fi primit o lovitură de măciucă, ursul rus s-a trezit din hibernare.
  Înţelegând brusc pericolul pierderii flotei din Crimeea şi, prin aceasta, pericolul scoaterii Rusiei atât din marea Neagră cât şi din marea Mediterană, cu trupe de la baza din Crimeea, ruşii au separat-o de Ucraina. Primind un ajutor nepreţuit de la noua putere din Kiev, care a trecut la desfăşurarea pe scară largă de acţiuni fasciste şi de discreditare şi discriminare a populaţiei rusofone din Ucraina, acţiuni care au speriat populaţia din Crimeea, Rusia a protejat organizarea şi desfăşurarea referendumului de separare de Ucraina şi alipire la Rusia.
  Alipirea Crimeei la Rusia este conformă normelor de drept internaţional existente, deoarece se bazează pe precedentul Kosovo, realizat de Statele Unite pe cale militară şi considerat conform normelor de drept internaţional, şi pe principiul autodeterminării, pentru care populaţia s-a pronunţat prin referendumul desfăşurat nu numai corect, în linişte şi în ordine, ci şi într-o atmosferă de sărbătoare.

  Evenimentele din februarie 2014 de la Kiev şi evenimentele din Crimeea din martie 2014 reprezintă punctul de inflexiune al societăţii umane, care marchează începutul sfârşitului epocii civilizaţiei, bazată pe exploatarea omului de către om, şi începutul trecerii la o nouă epocă istorică, bazată pe colaborarea frăţească dintre oameni şi popoare.

  Adusă brusc la realitate, după o amorţeală de decenii, Rusia devine principalul oponent militar al americanilor şi se lansează puternic în arena internaţională:
  - se ataşează ferm ţărilor BRICS şi strânge legăturile cu acestea,
  - încheie o alianţă economică strategică cu China,
  - lărgeşte colaborarea economică cu majoritatea ţărilor din fosta URSS,
  - susţine cu fermitate populaţia rusă din Ucraina.
  Americanii, năuciţi de insuccesul din Crimeea, trec la acţiuni de intimidare şi, împreună cu Uniunea Europeană, impun sancţiuni după sancţiuni Rusiei, sperând în colapsul economic al acesteia.
  Rusia sfidează pe autorii sancţiunilor şi, simţind coeziunea patriotică a populaţiei, trece la măsuri ferme nu numai de contracarare a sancţiunilor impuse, ci şi de desprindere cât mai rapidă de economiile occidentale şi de integrare într-o colaborare economică fermă, multilaterală şi reciproc avantajoasă cu China, ţările din fosta URSS şi ţările BRICS.
  Revenirea Rusiei din buimăceala deceniilor trecute este definitivă şi ireversibilă, deoarece s-a convins, pe propria piele, că orice înţelegere cu americanii şi cu acoliţii lor europeni este încălcată cu prima ocazie convenabilă lor, cu invocarea chiar a normelor de drept internaţional pe care, cu nonşalanţă, le încalcă. Orice înţelegere cu asemenea parteneri rezistă atâta vreme cât ai forţa să le dai peste bot, încă din faşă, de la sesizarea intenţiei de a o încălca.
  Că Rusia a rupt-o definitiv cu diplomaţia şi cu modul capitalist de a face politică, o dovedesc declaraţiile lui Putin:
  - Rusia nu doreşte alte teritorii, nu are intenţii imperiale, dar îşi va apăra cu fermitate suveranitatea şi interesele naţionale.
  - Rusia nu doreşte război, dar nu se teme nici chiar de un război atomic!?
  - Rusia a renunţat la jocul perfid occidental de a discuta una în public şi de a stabili cu totul altceva în secret, prin discuţii ascunse.
  Constatând că normele de drept internaţional au devenit neefective, datorită încălcărilor sistematice de către occidentali, Rusia cere stabilirea unor noi norme de drept internaţional, cu participarea tuturor statelor şi în folosul tuturor statelor.
  Toate acestea dovedesc că nu este vorba de schimbări neesenţiale, pe ici pe colo, ale normelor vieţii şi relaţiilor internaţionale, ci este vorba de schimbarea fundamentală a relaţiilor care au dăinuit de-a lungul întregii epoci a civilizaţiei: legea forţei şi dreptul neîngrădit al învingătorului. Conform principiului din fizică, pentru stabilirea echilibrului, la forţă se opune forţă. Şi Rusia are forţa şi tăria morală de a se opune oricărui şantaj sau dictat american şi occidental.
  Pe aceste fapte putem constata că lumea occidentului apune, lumea Rusiei răsare, o epocă apune, o nouă epocă începe.

  În vreme ce „marii teoreticieni” ai lumii caută, analizează şi prevestesc căile de dezvoltare a capitalismului, considerat etern, ca forma de organizare socială care a descătuşat energiile societăţii şi a întronat „democraţia” şi „statul de drept”, dar care de fapt a înrobit complet popoarele, în vreme ce americanii se consideră deja „stăpânii lumii” şi îşi proclamă cu aroganţă „excepţionalismul”, ca dovadă a unei conduceri nesăbuite, tocmai când îşi frecau mâinile crezând că au îngenuchiat definitiv credula Rusie, prin trezirea bruscă a acesteia, nu numai americanii au primit lovitura fatală, ci întreaga epocă a civilizaţiei.

  Brusc, lumea a devenit din nou multipolară, iar declinul americanilor a devenit nu numai inevitabil, ci şi iminent. În această situaţie, cel mai grav pericol îl prezintă armata americană. Dotată cu un enorm arsenal atomic, confruntată cu restrângeri de fonduri şi măcinată de rivalităţi, frecuşuri interne şi corupţie, penetrată de mafia drogurilor, de homosexualitate şi de islamism, armata americană reprezintă un pericol atât pentru omenire cât, mai ales, pentru propria ţară.

  Fără surle şi trâmbiţe, fără prevestiri şi proorociri savante, ieşită din vâltoarea evoluţiei societăţii umane, noua epocă îşi croieşte cu fermitate drumul şi îşi caută normele şi principiile.

  Ca urmare a încheierii alianţei economico-strategice dintre Rusia şi China, s-a format un pol cu o putere economică şi militară formidabilă, care se opune şi se va impune în faţa polului condus de americani.
  Polul condus de americani se află într-o profundă criză politică şi financiară, din care încearcă să iasă prin provocarea de mişcări insurecţionale destabilizatoare în diferite zone ale globului, pe plan extern, şi prin încurajarea acţiunilor naziste şi fasciste pe plan intern, în vederea instaurării unor dictaturi de-a dreptul fasciste, dar poleite cu democraţia „statului de drept”.
  Polul format de Rusia şi China dispune nu numai de forţa militară şi de puterea economică de a înfrunta şi înfrânge polul condus de americani, dar dispune şi de forţa umană instruită necesară.
  Rusia şi China, dar mai ales China prin enorma sa piaţă şi prin imensele sale resurse financiare, au început ofensiva împotriva dolarului. Primul pas a fost eliminarea dolarului din plăţile dintre ele, iar al doilea pas a fost eliminarea dolarului din plăţile cu terţe ţări. A început procesul de eliminare a dolarului din plăţile din interiorul Uniunii Vamale Eurasia, din care fac parte Rusia, Belarus, Kazahstan şi doresc să se alăture Kârgâzstanul, Tadjikistanul, Uzbekistanul şi Mongolia. China a încheiat deja înţelegeri cu Qatarul şi cu Canada pentru eliminarea dolarului la plăţile reciproce.

  Referitor la Ucraina, ţara în care s-au produs evenimentele ce au provocat şi iniţiat trecerea la o nouă epocă istorică, măcinată de corupţie şi cu conducători isterici şi inconştienţi, care au dat frâu liber acţiunilor fasciste la scară naţională, cufundată într-o profundă criză economică şi socială şi aflată la discreţia politicienilor americani şi europeni, se observă cu uşurinţă că ţara e în pragul dezintegrării şi reprezintă o sursă inevitabilă de conflicte între vecinii care o vor împărţi.

  PS
  1) Recent, alianţei strategice Rusia – China i s-a alăturat şi India.
  2) La cele de mai sus, adaug şi viziunea lui Lewis H. Morgan asupra viitoarei societăţi din lucrarea „Societatea antică” publicată în 1877:

  „De la ivirea civilizaţiei a ajuns aşa de colosală creşterea bogăţiilor, au devenit aşa de felurite formele lor, întrebuinţarea lor aşa de cuprinzătoare, şi administrarea lor a ajuns să fie făcută cu atâta pricepere în interesul proprietarilor, încât această bogăţie a devenit, faţă de popor, o putere ce nu poate fi stăpânită. Spiritul omenesc stă legat şi fără a şti ce să facă în faţa propriei lui creaţiuni. Şi cu toate acestea va sosi vremea, când raţiunea omenească va căpăta puterea de stăpânire asupra acestei bogăţii, când a statornicit atât raporturile statului faţă de proprietatea, pe care o apără, cât şi până unde pot merge drepturile proprietarilor. Interesele societăţii sunt mai presus de acelea ale individului, şi ele trebuie împreună să fie aduse într´o legătură dreaptă şi armonică. Numai goana după averi nu este ultima menire a omenirii, dacă progresul continuă a fi legea viitorului altfel decât a fost pentru trecut. Vremea scursă de la ivirea civilizaţiei este numai o părticică a aceleia, care o mai aşteaptă în viitor. Desfacerea societăţii stă ameninţătoare în faţă-ne ca încheere a unei perioade istorice, al cărei unic ţel este bogăţia; căci o astfel de perioadă cuprinde elementele propriei ei nimiciri. Democraţie în administraţie, frăţie în societate, egalitate în drepturi, educaţia tuturor, vor inaugura prima treaptă superioară a societăţii, o vor duce continuu pe drumul experienţei, raţiunii şi ştiinţei. Noua societate va fi o reînviere – sub o formă mai înaltă însă – a libertăţii, egalităţii şi frăţiei din vechile ginţi”.

 6. 7 Radu Humor martie 29, 2015 la 8:38 pm

  TĂIEREA COSTULUI ENERGIEI ELECTRICE; GAZULUI ŞI APEI DE 20%, BILETELE DE AUTOBUZ 10%, iar TVA’ul REDUS DE LA 27% la 5%

  Budapesta – Ungaria continuă cu politica ei de scădere a taxelor şi tarifelor. Ziarele şi diversele talk-show’uri româneşti continuă să ignore revoluţia economică care are loc în Ungaria fiindcă se vrea ignoranţa poporului pentru a evita ca numărul tot mai mare de persoane să înceapă să se opună unui guvern impus de marile puteri ale lumii.

  Pentru cine nu e la curent (şi din păcate sunt încă foarte mulţi) guvernul maghiar acum câteva luni a decis să plătească cu doi ani mai devreme TOATE datoriile faţă de Fondul Monetar Internaţional cu scopul de a nu fi supus unor presiuni şantajiste din partea inspectorilor acestuia.

  După ce s-a eliberat de aceşti cămătari, guvernul a început să adopte o serie de măsuri cu scopul de a stimula economia şi pentru a ajuta clasele sociale mai slabe şi astfel a decis să scadă facturile la curent, apă, gaz şi la recolta gunoiului cu 20% şi să mărească pensiile pentru a compensa creşterea costurilor vieţii.

  Aceste măsuri ar fi fost suficiente pentru a îmbunătăţi condiţiile de viaţă a ungurilor, dar guvernul a decis să meargă înainte şi, defapt, în desenul de lege fiscală recent aprobat de parlament sunt prevăzute noi măsuri asupra cecurilor familiare şi reducerea TVA-ului de la 27% la 5% asupra produselor alimentare.

  http://art31.ro/alungate-ue-bce-fmi-ungaria-renaste/

 7. 8 blogideologic martie 29, 2015 la 8:45 pm

  Totalitarismul, ca operă politică, probabil că este Gesamtkunstwerk.

 8. 10 Fragmentarium Politic martie 29, 2015 la 10:34 pm

  Despre geopolitica provocarii si colportarea media. Probabil ca abuzarea echilibrului dintre responsabilitatea exprimarii si dreptul la libera exprimare nu va fi niciodata judecata dupa o linie rosie. Chiar daca se va spune pana la satietate despre cuvinte ca au consecinte, aceiasi sau altii nu vor ezita sa le stearga cu buretele si sa le inlocuiasca cu un drept absolut la exprimare, din care dispare orice obligatie corelativa de responsabilitate. Este vorba de dublul standard al afirmationismului si negationismului, care functioneaza nu de azi, de ieri, ci ori de cate ori au existat tentatii de ordine unipolara, la care a visat si Hitler. Insultarea vecinului rus in presa romaneasca, de catre doi ziaristi, dintre care unul locuieste la Washington, tinteste ingroparea si mai adanca a perspectivei bunei vecinatati geopolitice. Exista insa si o a doua tinta, de fundal international, care nu este numai antirusa, ci si antieuropeana. Reactia ambasadorului rus, Oleg Malginov, pare sa fi atins un punct sensibil si premonitoriu, pazitor cum il numeste, cand leaga romanismul de valorile ortodoxiei si de idealurile umaniste si europene, de ratiune si moralitate, in ultima instanta. Altceva este cu adevarat ingrijorator in episodul „Ispita fascista a tovarasului Putin”, incalcarea liniei rosii dincolo de care nazismul este minimalizat, bagatelizat, poate si anulat, in unele minti. Dupa 70 de ani de la victoria asupra nazismului, luciditatea politica privind grozavia genocidara si holocaustiana a fenomenului nazist ar fi trebuit sa fie deplina, iar eforturile de memorie antinazista si de condamnare a nazismului sa se bucure de sustinerea tuturor fostilor participanti la coalitia antihitlerista, indiferent de pozitiile lor de simpatie sau de antipatie din zilele noastre. Din pacate, ceea ce se observa, la mai putin de doua luni de momentul aniversarii Zilei Victoriei, incalca nu numai corectitudinea politica si inteligenta diplomatica, ci si adevarul istoric. Sper ca popoarele european si rus, care au fost victimele szoahului nazist, sa faca din 9 Mai prilejul celui mai amplu exercitiu de memorie si de solidaritate. Competitia din prezent, normala pana la un punct, nu trebuie extrapolata asupra aliatilor din trecut. Linia rosie dintre victime si calai nu trebuie stearsa sau incalcata, ci mereu reinnoita sau respectata.

 9. 11 Adrian B. martie 30, 2015 la 12:01 am

  D-ul Victor Ponta mai pune o caramida la statul politienesc ! Fiind un incompetent si avand o minte de militian , d-ul Ponta s-a gandit sa se lupte cu cetatenii Romaniei , sa-i terorizeze si sa-i spolieze de bani . Si daca se poate , sa-i transforme pe toti romanii in turnatori !
  Daca tot i-a fost frica sa se lupte cu Basescu , macar sa lupte cu cetatenii Romaniei si sa se razbune pe ei ca nu l-au votat !

  Cu fiecare zi care trece , d-ul Ponta se compromite si mai mult intrand in galeria marilor penibili ai tarii : Basescu , Boc , MRU , Blaga , etc.

  Fara nicio exagerare , d-ul Ponta mi se pare cel mai slab PM pe care l-a avut Romania dupa decembrie ’89 . Am crezut ca d-ul Boc este maximum de penibil dar d-ul Ponta ne arata ca se poate si mai rau !

  Acest baietas ingust la minte si a carui meserie e sa bage oameni la puscarie ar trebui sa-si dea demisia si sa plece urgent de la guvernare deoarece devine un pericol pentru tara asta si pentru PSD . Nu e cu nimic mai presus decat Basescu si Boc . Dimpotriva , e periculos de incompetent ! Ar trebui sa-i lase pe altii care au viziune , care inteleg fenomenele economice si care pot sa guverneze o tara .

  O tara nu este nici procuratura , nici puscarie si nici sectie de politie ! Mi se pare anormal sa guvernezi o tara numai cu teroare , cu impozite si taxe !
  Mi se pare anormal sa guvernezi tara numai in favoarea institutiilor de represiune si a functionarilor publici , asuprindu-i pe toti ceilalti cetateni !
  Mi se pare anormal ca intr-o tara salariile institutiilor de forta ( militieni , procurori , judecatori ) sa fie de 15-20 ori mai mari decat ale profesorilor , medicilor sau salariatilor obisnuiti .

  Baiatul asta care cu un maxim de nesimtire si-a facut nevasta europarlamentar ( adica vreo 7000 E/luna ) , care si-a angajat toate rudele si rubedeniile prin diverse functii , care si-a innodat coada cu tot felul de escroci , care toata viata lui a trait numai pe spinarea statului , ar trebui sa aiba mai mult bun simt si sa respecte toti cetatenii acestei tari . Ar trebui sa mai coboare cu picioarele pe pamant , printre oameni si sa vada si el cum traiesc oamenii simpli .

  In tara asta cei mai defavorizati oameni nu sunt pensionarii . Sunt tinerii si intreprinzatorii privati !!! De bine , de rau , pensionarii mai au o locuinta , o haina si o pensie dar tinerii n-au NIMIC !!! De aceea si emigreaza romanii in halul asta si nu se mai intorc acasa . Fiindca efectiv mor de foame in tara asta ! N-au locuinte , n-au servicii si nu-si pot face o familie ! A fost chiar cazul meu .
  Iar intreprinzatorii privati – care de fapt sunt romanii ce si-au pierdut job-urile in ultimii 20 de ani si care si-au luat soarta in propriile maini – sunt spoliati de bani si terorizati zilnic de tot felul de institutii de control create de idioti ca Ponta .
  Si pentru ce ? Ca sa le dea salarii occidentale la noua nobilime a Romaniei : militienii , procurorii , judecatorii , anaf , etc.
  Iar prostimea sa moara !

  Baiatul asta conduce tara asta exact ca pe vremea domnitorilor si a Inaltei Porti ! Cine aduna mai multe biruri si da mai bine cu paratul , pe ala-l punem !
  Ce diferenta este intre taxele de pe vremea domnitorilor ( fumarit , pogonarit , stuparit , etc. ) si taxele si impozitele din noul cod fiscal ?

  Victor Ponta ar trebui sa aiba demnitatea sa demisioneze si sa lase pe altii mai competenti . Inclusiv din fruntea PSD-ului deoarece ii va duce la fund …

  http://www.stiripesurse.ro/anaf-da-lovitura-anului-decizia-luata-de-guvern_951299.html

  http://www.zf.ro/companii/o-cofetarie-a-fost-inchisa-de-anaf-dupa-inspectorii-au-descoperit-un-plus-de-1-5-lei-in-casa-14076903

  http://www.cotidianul.ro/guvernul-vrea-impozit-pe-terenul-de-sub-casa-259011/

  http://www.zf.ro/politica/marius-nica-de-la-ofiter-mapn-si-consilier-la-pe-ministru-al-fondurilor-europene-la-35-de-ani-14068977

  Apropo , d-ul Victor Ponta n-are nimic de zis in legatura cu d-ul Valcov ? Ca dansul ni l-a bagat sub nas si s-a folosit de el sa faca mizeria aia de Cod Fiscal … Chiar nimic ? Oare cum se face ca din toata tara asta si din tot PSD-ul l-a gasit tocmai pe mercenarul si pe traseistul asta politic ?

  http://www.stiripesurse.ro/averea-lui-darius-valcov-10-milioane-de-euro-case-in-fran-a-belgia-elve-ia-monte-carlo-i-italia_951237.html

 10. 12 papasha martie 30, 2015 la 1:37 am

  Cum mai e cu sanatatea Coane ?
  Speram ca de la excelent in sus !
  Poate , din cand in cand ne dai si noua de veste !!!

  1. Am si eu o intrebare pt. toti cretinii din piata , cu protestul lor de kkat :
  de ce nu protestati bai jigodiilor ca sa-l ia pe flatulatu’ si libidinosu’ vostru de stapan de sclavi la puscarie ?
  Ce kkat de societate civila e asta , cu niste cameleoni , care si-au schimbat culorile de 5 ori in ultimii 30-40 de ani si gunoaiele de partied la fel ?

  PSD -ul , asa lesinat cum este , macar a ramas pe centru stanga .
  Restul e gunoi latrinar ,
  liberalii lu’ peste prajit , ala de se-nvarte-n mormant , taranistii , fii ploii , pielea lulii , pdl-ul comunistilor de dreapta , etc , etc .

  Si lesinatul asta de ponta , in loc sa iasa si sa comunice in direct cu lumea , si sa-i critice pe nenorociti , se ascunde ca un sobolan si comunica si el la fel ca tacutu’ din deal , pe medii electronice .

  Avem doi facebucisti in frunte !

  2, Am si eu o constatare de facut , si anume ca proverbul ” la omul sarac , nici boii nu-I trag ” , se mai aplica inca o data ( a cata oara Doamne ? ) Romaniei ca o „manuse” in legatura cu sinucigasul ala nenorocit de chilot nespalt si puturos de schizoid avortonic .

  http://www.stiripesurse.ro/dezvaluire-incredibila-copilotul-care-a-prabusit-avionul-a320-originar-din-romania_951348.html

  comentariile la articol sunt dragute , dragute de tot !

  3. paukerizda securisto-makovizda a ragait din nou :

  trebuie sa -i luam la bataie pe rusi , si sa le declaram razboi imediat , pt. ca sunt obraznici cu fostul , actualul de fost jigodie nomeklaturizda !
  Ce tupeu au inca jagardele astea , care, culmea , culmilor , dupa toate jafurile de la ICR si DPR , sunt inca pe-afara !
  La balamuc sau la puscarie cu ei !

  http://www.stiripesurse.ro/monica-macovei-atac-la-ambasadorul-rusiei-la-bucure-ti-critici-dure-pentru-iohannis_951329.html

  comentariile la articol sunt dragute , dragute de tot !

 11. 13 papasha martie 30, 2015 la 4:08 am

  Buna dimineata ,

  Atentie , s-a schimbat ora , sa nu intarziati la treburi , adormitilor !

 12. 14 nastase martie 30, 2015 la 8:34 am

  Adrian B., Papasha,
  nu-mi permit să cenzurez opiniile dar voi fi mai atent la exprimări.

 13. 15 Maria Rugina martie 30, 2015 la 9:43 am

  Și, dacă e adevărat că„istoria se repetă, ea o poate face în mai multe sensuri !

 14. 17 Aethelraed Gestalter martie 30, 2015 la 10:09 am

  Credeti ca va mai fi inca un razboi al Crimeii?

 15. 18 blogideologic martie 30, 2015 la 11:03 am

  Văd că se face mare caz acum de interviul cel mai recent al ambasadorului Rusiei în România. Nu putem răspunde decât prin viersuri potrivite din textul Imnului Naţional : “Deşteaptă-te, române, din somnul cel de moarte,/ În care te-adânciră barbarii de tirani!/ Acum ori niciodată croieşte-ţi altă soarte,/ La care să se-nchine şi cruzii tăi duşmani! […] Acum se vâră cnuta în vetrele străbune,/ Dar martor ne e Domnul că vii nu o primim! […] N-ajunse despotismul cu-ntreaga lui orbie,/Al cărui jug din seculi ca vitele-l purtăm ;/Acum se-ncearcă cruzii, în oarba lor trufie,/ Să ne răpească limba, dar morţi numai o dăm!”

 16. 19 ZeV martie 30, 2015 la 11:34 am

  costinelteo
  martie 29, 2015 la 8:36 pm

  ,,Evenimentele din februarie 2014 de la Kiev şi evenimentele din Crimeea din martie 2014 reprezintă punctul de inflexiune al societăţii umane, care marchează începutul sfârşitului epocii civilizaţiei, bazată pe exploatarea omului de către om, şi începutul trecerii la o nouă epocă istorică, bazată pe colaborarea frăţească dintre oameni şi popoare.”

  COMENTEZ:
  Expozeul dve este in esenta unul foarte optimist si generos, dand o sansa semnificativa viitorului omenirii.
  Totusi, pana cand se va trece ,,la o nouă epocă istorică, bazată pe colaborarea frăţească dintre oameni şi popoare.” se va scurge mult timp si cateva generatii, nu pot anticipa, cate.
  Dar asta in speranta ca omenirea nu se va autodistruge intre timp.

 17. 20 papasha martie 30, 2015 la 12:08 pm

  ‘ nteles sa traiti !

  Multumesc de bagare in seama , dar sa stii prietene ca fac mari eforturi sa fiu „atat de diplomatic” , cu leprele de jigodii parvenite si arogante care ne-au locul si-n partid , si-n Parlament si cam peste tot !

  * excrocul =pdl-istul=psd-istul valcov , baiat destept , de altfel , i-a prostit pe parvenitii de taranoi neciopliti cu trei tablouri , care , „de pa net” , valoreaza un pic peste 100 de euro !

  http://www.comisarul.ro/politic/exclusiv/trei-tablouri-din-colectia-valcov-cadouri_409568.html

 18. 21 blogideologic martie 30, 2015 la 12:13 pm

  Nu ştiu câţi dintre cei de pe blog realizează faptul că sîntem contemporani cu o pleiadă de străluciţi istorici români.

 19. 22 blogideologic martie 30, 2015 la 12:48 pm

  Max Wertheimer sublinia eronat că teoria geştaltului reformula principiile de bază ale cunoaşterii!

 20. 23 Mumu martie 30, 2015 la 1:16 pm

  Stimate domn Adrian Năstase, nu încetez să mă mir cum de puteţi cataloga umorile biliare ale lui Adrian B. drept opinii.
  Îmi place să sper că nu problemele medicale, care au necesitat montarea unui stent, v-au influenţat percepţia privind voma prăzulie a individului.
  Oricum, multă, multă sănătate!

 21. 24 Cris martie 30, 2015 la 1:34 pm

  Nu știu mare lucru despre istoria Crimeei/Crimeii.
  Am fost în Crimeea prin anii ”80, mi-a plăcut, cu climatul ei mediteranean, cu amprenta tătărască, cu litoralul ei plin de hoteluri de lux și turiștii ruși-sovietici rasați, cu troleibuzele ei interurbane cu trasee de zeci de kilometri (prețul energiei electrice era derizoriu), cu Yalta cea cu palate și castele vechi…

 22. 25 papasha martie 30, 2015 la 1:52 pm

  Hai Romania , sa ne traiti copii de aur , argint si bronz , dar sa traiasca si antrenorii vostri ( fostii mei colegi de club si/sau adversari de concursuri , de alta data , azi , mandri formatori de campioni , la marele turneu de la Lugnano din 28-29 martie 2015 , cu o pregatire comuna a marilor campioni ai lumii , impreuna cu piticii si juniorii in ianuarie ac !

  http://www.antena3.ro/sport/alte-sporturi/doua-medalii-de-aur-pentru-romania-la-cupa-europeana-de-judo-pentru-juniori-288698.html

  what a delight to watch !

 23. 26 Ghita Bizonu' martie 30, 2015 la 3:38 pm

  Adrian B.

  ref la „intreprinzatorii privati – care de fapt sunt romanii ce si-au pierdut job-urile in ultimii 20 de an” cunosc cativa. Nici unu nu si-a pierdut serviciul.
  Una – economista a simtit ca are o ocazie si cuminca sotul ei inca era ala care aducea grosu a riscat si si-a facut o forma. Acu ea aduce grosul . Da nu si-a pierdut jobu
  Doi .. cum sa zic cam erau golanasi si bijnitari. Au plecat ei singuri …
  Unu s-a trezit cam implicat prin nevasta in comert. A ramas in comertz de 20 de ani (si de prin 2002 il „iubeste” pe Basescu cu o ura feroce .. i-a demolat vreo 4 chiociri, si-a revenit da ura ramane vie. A da.. in 2000 a votat cu base la primarie … )

  Mai cunosc inca destui da nu sunt chiar atat de familiar Na sa iti zic de cel mai de succes : Florin Talpes. Untr-=o zi am auzit ca si-a facut firma…
  Sau Adrian Lustig . Prin aprilie 1991 am aflat cu surpindere ca era milionar in dolari …

  Insa nu stiu [pe bnici unu care sa fi devneit intrrprinzator dupa ce cazu de pe craca …

 24. 27 blogideologic martie 30, 2015 la 3:59 pm

  Extrem de interesant : +Europarlamentarul Laszlo Tokes a criticat luni, într-o conferință de presă la Cluj-Napoca, Strategia Națională de Ordine Publică 2015-2020 pentru faptul că ar asocia noțiunile de rasism, xenofobie, extremism și intoleranță cu noțiunea de autonomie, el adăugând că va sesiza în acest caz Parlamentul European. „Ministerul român al administrației și internelor a postat în data de 23 martie pe propria pagină de internet așa-zisa Strategie Națională de Ordine Publică 2015-2020 sub forma unui proiect supus dezbaterii publice conform legii. (…) După ce va fi adoptată de cabinet, strategia respectivă va deveni literă de lege ce stipulează că „dinamica fenomenului infracțional rămâne o amenințare permanentă asupra climatului de siguranță și bunăstării cetățenilor, prin posibile amenințări precum: manifestări de rasism, xenofobie, extremism și alte forme de intoleranță, având drept scop obținerea autonomiei unor zone/regiuni pe criterii etnice!”. Mai pe șleau, documentul spune că reprezintă pericol pentru siguranța publică solicitarea autonomiei de către comunitățile etnice. Este de-a dreptul revoltător să asociezi noțiuni ca rasism, xenofobie, extremism, intoleranță cu cel al autonomiei, așa cum procedează ministerul afacerilor interne”, a afirmat Laszlo Tokes, citat de Agerpres. […]+ SURSA http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Politica/Laszlo+Tokes+va+sesiza+Parlamentul+European+in+cazul+Strategiei+ Care să fie explicaţia ? Prietenia Viktor Orban – Vladimir Putin, aşa cum comenta un anonim român pe forum la articol : “S-a supărat KGB-ul ?” Căci măsura aceasta permite mai puţine libertăţi Rusiei în Transnistria şi în Găgăuzia.

 25. 28 Centru martie 30, 2015 la 5:05 pm

  Excedent bugetar pe exercitiul fiscal in curs . Cele mai bune perspective economice din regiune , dupa cercuri de reflexie ale economistilor germani . Investitii in centre comerciale la Brasov de 60 de milioane de euro . Al doilea producator european de porumb . Companii americane de informatica care angajeaza studentii inca din facultate la Cluj , Iasi sau Bucuresti , pentru operatiuni de programare in Romania . Stoluri de camioane si excavatoare langa centrala Mintia , lucrand la prelungirea autostrazii Deva spre Lugoj . Doua noi programe nationale de infrastructura evocate teoretic acum un an , astazi unul in lucru , altul cu 4 contracte din cinci semnate .
  Nu ma simt prea ambalat sa-l schimb pe Ponta cu nervosul Predoiu , care se lauda deja , inteligent cum e , cu scrisoarea pe care i-o va da noului ambasador US , nici cu juna si fotogenica Alina , care nu exceleaza prin experienta , nici printr-o echipa tehnica de o valoare impresionanta in spatele ei .

 26. 29 Adrian B. martie 30, 2015 la 5:38 pm

  Priviti cine decide soarta romanilor si cine ofera lectii de morala in tara asta : Sebastian Ghita , Victor Ponta , Traian Basescu , Monica Macovei , Alina Gorghiu , Darius Valcov , Lavinia Sandru , etc.
  Niste indivizi care au trait numai din spagi si din afaceri cu statul , disperati dupa putere si interesati doar de propriile privilegii si afaceri .

  http://www.dcnews.ro/sebastian-ghi-a-repro-pentru-monica-macovei-ataca-institu-iile-statului_471716.html

  http://www.mediafax.ro/politic/basescu-pe-facebook-m-am-mutat-provizoriu-la-scrovistea-intr-un-spatiu-ra-apps-14084849

  http://anticoruptie.hotnews.ro/stiri-anticoruptie-19628623-povestea-dosarelor-turceni-rovinari-cine-mai-este-implicat-afara-dan-sova.htm

  http://www.realitatea.net/firma-detinuta-de-cumnatul-lui-ponta-abonata-la-contracte-pe-bani-publici_1634001.html

  http://www.mediafax.ro/social/sebastian-ghita-aflat-sub-control-judiciar-in-dosarul-lui-iulian-hertanu-s-a-prezentat-la-politie-13859252

  http://www.timisoaraonline.ro/casa-de-avocatura-a-alinei-gorghiu-primea-contracte-de-la-consilierul-avas-alina-gorghiu/

  http://www.luju.ro/dezvaluiri/anchete/dubla-intabulare-mama-europarlamentarei-monica-macovei-a-reusit-in-2010-o-performanta-de-invidiat-in-justitie-si-a-intabulat-casa-din-intrarea-ioanid-la-doi-ani-dupa-ce-acelasi-imobil-fusese-intabulat-de-proprietara-de-drept-documenthttp://www.luju.ro/dezvaluiri/anchete/dubla-intabulare-mama-europarlamentarei-monica-macovei-a-reusit-in-2010-o-performanta-de-invidiat-in-justitie-si-a-intabulat-casa-din-intrarea-ioanid-la-doi-ani-dupa-ce-acelasi-imobil-fusese-intabulat-de-proprietara-de-drept-document

  http://www.realitatea.net/averea-ne-tiuta-a-lui-darius-valcov-10-milioane-de-euro-case-in-elve-ia-monte-carlo-italia_1663381.html

  Insa când vine vorba de PROSTIME , domnii de mai sus devin foarte duri si neiertatori ! ii trateaza pe romani ca pe niste infractori , ca pe niste vaci de muls si ii tin numai in teroare . Întocmai ca pe vremea fanariotilor …

  http://www.gandul.info/politica/victor-ponta-da-sfaturi-anaf-combateti-evaziunea-cu-duritate-dar-fara-excese-14076226

  http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Economie/Stiri/Guvernul+vrea+impozit+pe+terenul+de+sub+casa

  http://www.ziarulunirea.ro/noul-cod-fiscal-proprietarii-ar-putea-plati-impozite-de-20-de-ori-mai-mari-pentru-terenurile-din-spatele-caselor-gradini-317758.html

  http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Social/Impozit+de+52+de+ori+mai+mare+decat+veniturile+Cazul+unui+roman+

  http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Social/Noul+Cod+Fiscal+Impozit+de+sase+ori+mai+mare+pentru+cei+care+nu+

  http://wwww.infoziare.ro/stire/1622463/Microintreprinderile+vor+fi+obligate+sa+plateasca+un+impozit+indiferent+daca+au+sau+nu+angajati

  http://www.money.ro/impozite-mai-mari-pentru-firmele-de-apartament/

  http://www.enational.ro/news/business/populatia-si-firmele-%E2%80%9Earse%E2%80%9D-cu-amenzi-de-100-din-taxele-nedeclarate-466911.html/

  Ceea ce se intampla astazi reprezinta un FALIMENT AL CLASEI POLITICE ROMANESTI !
  Peste 10 ani de guvernare CATASTROFALA exercitata de niste hiene , de niste INCOMPETENTI notorii si de niste aventurieri insetati de putere care au dus tara asta in faliment si care incearca acum sa transfere efectele dezastrului si incompetentei lor in carca populatiei ! Si ei sa-si pastreze in continuare privilegiile .

  Este incredibil ce se intampla in tara asta si cat mai poate indura poporul asta !

 27. 30 Adrian B. martie 30, 2015 la 6:17 pm

  Sunt dispus sa fac pariu cu oricine ca d-ul Victor Ponta minte si ca el i-a oferit lui Basescu , palatul de la Scrovistea !
  Asta doar asa , ca sa vedeti cine este personajul Victor Ponta si cat de perfid , de antibasist si de mincinos este !

  http://www.dcnews.ro/traian-basescu-la-palatul-scrovi-tea-victor-ponta-n-a-trecut-a-a-ceva-prin-guvern_471730.html

 28. 31 Luminita Arhire martie 31, 2015 la 12:57 am

  Prieteni, Mircea Cărtărescu a fătat azi o mărgică; bine, n-ar fi nici o problemă, o mărgică este ușor de fătat, fiind foarte mică și nedureroasă la expulzare, dar pentru un aspirant perpetuu la Premiul Nobel pentru literatură, te-ai fi așteptat măcar la un lingou de aur, dintre acelea de le ținea în seif finul lui Darius Vâlcov.

  Pe scurt, Mircea Cărtărescu, un susținător sincer și profund al reformelor statului de drept săvârșite de către Băsescu Traian, zice că justiția independentă, de independentă ce era , avea mare grijă să-i protejeze pe prietenii fostului președinte . Ceea ce autorul de Levanturi crede din toată inima că este o mică imperfecțiune, care nu poate umbri un merit atât de răsunător și de flagrant!

  Citat: ”Singurul instrument împotriva lor( a corupților, n.n) a fost independența justiției și această independență a justiției eu continui să cred că este opera lui Traian Băsescu. Continui să cred acest lucru. Bineînțeles, cu mărginirea ei. Probabil că unii dintre cei din tabăra lui Băsescu au fost protejați și așa mai departe. Cu toate acestea, în principiu, independența justiției de aici vine, cred eu”.

  Mircea Cărtărescu nu mai poate să-l iubească însă necondiționat pe Băsescu Traian. În primul rând pentru că nu mai este președinte. În al doilea rând pentru că a venit și timpul lui Klaus să primească ”Levantul”, în limba germană ( asta e fără probleme , că doar s-a tradus în toate limbile , poate doar pentru traducerea în limbile oficiale tok pisin și hiri motou din Papua Noua Guinee nu este încă semnat contractul).

  Dar m-aș întoarce puțin , dacă tot suntem la capitolul intelectuali iluștri , și la vechea mea pasiune, Andrei Cornea , pentru care fătatul de mărgele este aproape un tabiet. Ia să vedem cum stăm cu justiția și la domnia sa:

  ”Desigur, oamenii de rând tind să salute demolarea politicienilor pe care îi simt corupți. Dar alții îi ceartă aspru pentru bucuria lor. O ticăloasă campanie de presă anti-DNAa avocaților ocupă ecranele. Vechi inamici politici și-au dat mâna spre a discredita justiția; comentatori stimabili sau mai puțin stimabili le țin isonul. Informațiile parțiale, știrile trunchiate deliberat circulă tot mai insistent. Nerușinarea și ipocrizia partidelor ating cote ridicate. Confuzia domnește în topitură. Nu s-ar cuveni atunci ca președintele să fie cristalul care să o elimine?”

  sau:

  ”Succesul DNA, în care unii văd un fel de miracol, iar alții un coșmar, ar putea reprezenta în același timp un model și pentru alte instituții și politici publice. Nu, desigur, în sensul diseminării „zăngănitului de cătușe“, ci în acela al repetării și reluării acestor virtuți modeste, poate, dar esențiale și de care invidiile, geloziile și resentimentele ne separă atât de des: consecvența și continuitatea în atingerea unui scop.”

  Omul filozofează în general în sfânta tradiție a celor , tot mai mulți, care spun:” ei, e drept că acum mai fac procurorii și excese, se mai întâmplă și abuzuri crase , dar , una peste alta , bine că se înfăptuiește justiția !” Adică , bine că se face curățenie cu tunul , ca să se distrugă, în fine , mușuroiul de furnici enervante și, desigur, un întreg cartier cu case , grădini și formicide cumsecade împreună cu el.

  Tot cam așa ne explica și Gabriel Liiceanu că precizie chirurgicală nu există nici măcar pentru admirabilele bombe americane, și au mai greșit și ele, sărmanele, că doar n-aveau de unde să știe că dungulița aceea luminoasă luată țintă în Serbia, nu era chiar o fabrică de armament duduind de fremătul producției, ci mulțimea de credincioși ieșind din biserica ortodoxă, cu lumânări aprinse,în noaptea Învierii…

  Nu pentru ca să le fac reclamă, prieteni ,v-am scris și v-am citat cele de mai sus, nu pentru ca să le fac reclamă…doar pentru ca să vă amintesc că, în timp ce noi scriem și ei scriu .

 29. 32 santinela martie 31, 2015 la 7:26 am

  Adrian B- vai ce indignat esti.Dai cu frazele in stinga si-n dreapta si nu spui nimic ci il injuri pe Ponta.Coane asta a avut mai multa vacanta decit tine scoala.De limbi straine nici nu mai vorbesc. Vad ca ai o problema cu „militienii”.Daca esti asa deontolog ia spune tu corect de ce ai plecat din Romania ? In rest parerea ta este apa de ploaie. Poate am sa dau si numarul mandatului totusi !

 30. 33 Marian Nicolae martie 31, 2015 la 8:55 am

  EXCLUSIV. MAE:
  Ungaria refuză să predea României patrimoniul Fundației Gojdu DOCUMENT

  MARCH 30, 2015 DAN TANASA
  http://www.dantanasa.ro/exclusiv-mae-ungaria-refuza-sa-predea-romaniei-patrimoniul-fundatiei-gojdu-document/

  Ungaria refuză să pună în aplicare un acord semnat cu România în 1937 prin care se angaja să restituie României patrimoniul Fundației Gojdu. Un document MAE dovedește încă odată faptul că acordul semnat în 2005 de Tăriceanu și Ungureanu în chestiunea Fundației Gojdu a fost un act de trădare națională.

 31. 34 Criticos martie 31, 2015 la 9:04 am

  Cred că s-a făcut vreme bună şi la Cornu şi vă puteţi plimba în voie . Şi ce poate fi mai înviorător decât mirosul reavăn al pământului în plină germinaţie?! În parcul din vecini (am acest mare privilegiu) petice de pământ s-au albăstrit de viorele şi tufele de forsiţia sunt în floare (în ciuda tăierilor nu tocmai fericite). Câteva păpădii au înflorit şi ele. Şi câtă mierle pretututindeni.

 32. 35 Hugo Koelmel martie 31, 2015 la 9:19 am

  Interesant, nu si-a pus public nimeni intrebarea cat plateste Traian Basescu pentru locuinta de la Scrovistea. Am inteles ca nici directorul RA-APPS, intervievat de Dana Grecu, nu a fost intrebat. Nu de alta, dar Basescu are o pensie mai mica de 1500 de euro, din care trebuie sa plateasca intretinerea casei din Mihaileanu care, locuita sau nu, costa, chiria pentru locuinta de la Scrovistea si intretinerea pentru aceeasi. In plus, merita pusa intrebarea cat costa, pentru buget, paza lui Traian Basescu la Scrovistea, pentru ca regimul este diferit de acela din Bucuresti.

 33. 36 Hugo Koelmel martie 31, 2015 la 9:25 am

  Nu am inteles de ce A3 a abandonat foarte repede pista „Basescu Investments” din Panama. Nu de alta, dar, chiar fara a plati bani pentru copia documentelor de inregistrare ale firmei, o scurta cautare in internet ar fi dus la constatarea ca aceeasi firma sud-americana de avocati care gestioneaza Basescu Investiments a fost partenerul avocatial caraibian al lui Hodorkovski.

 34. 37 Hugo Koelmel martie 31, 2015 la 9:36 am

  Posibil ca ambasadorul Rusiei sa isi fi aranjat interviul dat Agerpres si nu Agerpres sa fi avut initiativa, totusi spusele ambasadorului Malginov apar ca raspunsuri la intrebarile puse de catre agentia romana de presa. Ca urmare, cotcodaceala unor ziare romanesti pe seama acestui interviu mi se pare deplasata.

 35. 38 Hugo Koelmel martie 31, 2015 la 9:50 am

  O intrebare pentru Sorin Oprescu, in ipoteza in care ar trece pe aici: stimate domnule primar general, nu ati dori sa organizati un referendum in care sa intrebati bucurestenii daca ei il mai accepta pe Traian Basescu sa locuiasca in Bucuresti, sa detina proprietati si sa intre in acest oras? Ca sa stim o socoteala indiferent care va fi rezultatul votului, mai ales ca, dupa rezultatele la prezidentiale stim ca rezultatul este foarte corect si ca reflecta intocmai votul si vointa electoratului.

 36. 39 blogideologic martie 31, 2015 la 5:21 pm

  @costinelteo
  Ei, Lewis H. Morgan … Ce timpuri vechi şi bune.

 37. 40 Mihaela Erika Petculescu martie 31, 2015 la 5:25 pm

  Stimate ZeV,

  Răspund cu întârziere, dar am fost foarte ocupată cu corecturile finale la o carte ce va apărea curând.

  -Întâi de toate, faptul că PSD alunecă spre dreapta nu transformă actualul guvern din legitim în ilegitim. În al doilea rând, eu nu-i aduc acuze de „impuritate” lui V. Ponta, pe care îl consider, aşa cum am afirmat, un bun politician. Îi înţeleg chiar dorinţa – după pierderea prezidenţialelor pe motiv că ar fi neo/cripto/comunist – de a se arăta mai de dreapta decât cei de dreapta. Eu trag doar un semnal de alarmă pentru că o asemenea evoluţie riscă să ducă PSD (singurul partid de stânga din România ) la auto-desfinţare.

  – Actualul cod fiscal s-ar putea să atragă investitori sau – cel puţin – să-i împiedice să plece ( România se situează pe locul doi, după Bulgaria, în ceea ce priveşte ieftinătatea mâinii de lucru ). Întrebarea este : vor vota aceşti investitori sau angajaţii lor cu PSD ? Las răspunsul la latitudinea Dvs. Doar că la precedentele alegeri, avantajarea angajatorilor prin reducerea contribuţiilor de asigurări sociale nu pare să fi contat. Ca să nu mai vorbim că este greu de crezut că românii s-au transformat peste noapte într-un popor de investitori ce trăiesc „decent” din dividende !

  -Problema pe care am încercat să o scot în evidenţă ( şi, după comentariul Dvs, se pare că nu am reuşit prea bine ! ) se referă la faptul că PSD nu mai posedă o ideologie proprie. Sigur, ideologia nu umple buzunarele, nici burţile, dar permite electoratului să-şi regăsească năzuinţele exprimate într-o platformă politică : cu alte cuvinte, ideologia reprezintă un punct de raliere ! În cazul PSD, pe lîngă câţiva intelectuali de stînga ( puţini la număr, din câte văd ! ), tactica şi ideologia partidului ar trebui să-i vizeze pe toţi cei care depind de stat şi de guvern pentru a-şi primii salariile şi pensiile ! Ori strategia guvernului se ocupă doar de investitori !

  -Nu voinţa Occidentului trebuie să prevaleze în România, ci voinţa românilor ! ( Sugestia cu M. Geoană vă aparţine. Poate că nu ar face jocul Occidentului, doar al unor cercuri de interese de peste ocean !) Însă faptul că îl acuzaţi pe Dl. Adrian Năstase că ne-a dat pe mâna „imperialiştilor anglo-saxoni” este o insultă la adresa celui care ne oferă acest spaţiu virtual în vederea unui schimb de idei – chiar dacă îi concedaţi bune intenţii. Jignirile însă dovedesc tocmai lipsa ideilor şi, implicit, inutilitatea dialogului. Oricum, „colonizarea” de care vorbiţi poartă denumirea de globalizare: în momentul actual, nu se poate concepe o politică economică autarhică !

  -Tocmai acest amestec transfrontalier inevitabil în economia ţării impune necesitatea unui partid de stânga puternic care să fie interesat de viaţa şi de preocupările oamenilor, nu numai de atragerea de capital !

  – În ceea ce priveşte votul Diasporei, şi guvernul Ponta are partea sa de vină : putea să procedeze ca în celelalte ţări din UE, unde cetăţenii care sunt plecaţi în afara graniţelor în ziua alegerilor sunt obligaţi să anunţe din timp (o lună în unele cazuri ) pentru a fi arondaţi celui mai apropiat centru de votare.

  P.S. Luând în consideraţie reculul stângii şi avansul Frontului Naţional (extremist şi în bună măsură anti-sistem ) în recentele alegerile din Franţa, nu cred că eu sunt cea care trebuie să mă trezesc la realitate !

 38. 41 ZeV martie 31, 2015 la 6:10 pm

  Luminita Arhire

  Dupa parerea mea, exista doua tipuri principale de scriitori:
  – cei care raman ei insisi dar nu intotdeauna au inspiratie, deoarece, nu pot evada din ,,propriul proiect” in lumea ideatica a imaginatiei cu grade infinite de libertate, adica a formei fara fond;
  -cei care se lasa influentati de muza lor, chiar si atunci cand nu scriu…in acest din urma caz, apare drama neacceptarii realitatii si incercarea sisifica de a adapta realitatea la muza si nu viceversa;
  Iata doua surse de nefericire pentru scriitori.
  In situatii exceptionale, apare si cazul scriitorului debusolat care isi gaseste muza pe mare…sau, ma rog, fie si intr-o carciuma de pe malul marii, daca a fost incapabil sa dea nas in nas cu o sirena adevarata. Merge si un ha ha ha pe post de cantec de sirena pentru un Ulise modern cartarescian.
  😉

 39. 42 Cris martie 31, 2015 la 6:20 pm

  ielectoratu e revoltat de controalele Fiscului: hai, domne, pentru 3 lei? pentru 30 de lei? pentru 300 de lei?
  În lege nu scrie că ești sancționat de la 3 lei în sus. În lege scrie că ești sancționat pentru orice inadvertență.
  Cam toți întreprinzătorii mici păcălesc Fiscul cu mai mult sau mai puțin. PIC cu PIC se face lac. Dacă milioane de patroni păcălesc Fiscul cu 10 lei pe zi, sunt zeci de milioane de lei pe zi. Pe lună, pe an…
  Firmele mari nu se pot fofila pentru că sunt mari și se văd. Ele pot fi datoare, nu evazioniste. Numai faptul că sunt datoare înseamnă că și-au declarat veniturile. Sigur că nu e o notă bună pentru ele, dar până la urmă vor da taxele.
  Se vădește faptul că ielectoratu e exigent cu demnitarii și foarte indulgent cu el însuși.

 40. 43 Cris martie 31, 2015 la 6:28 pm

  @ Luminita Arhire:

  Am înțeles așa: că e adevărat că se fac ceva abuzuri, dar una peste alta e bine că statul de drept funcționează.
  Statul de drept presupune și abuzuri?

 41. 44 Luminita Arhire martie 31, 2015 la 6:31 pm

  @Theodora,martie 30, 2015 la 10:21 am

  Tot respectul meu, doamnă, tot respectul meu ….

  Eu trăiesc într-un orăşel în care nimeni nu iese în stradă cu pancarte, nici de o parte , nici de cealaltă. Emoţiile sunt temperate, pasiunile sunt atenuate, politica se face domol, din inerţie, şi nimic nu este destul de tare în politică pentru a mişca din adâncuri cetăţeanul somnolent.

  Dar acesta nu este un reproş pe care să-l fac urbei mele , unde mă simt între prieteni .

  Uneori, pentru oraşul meu şi pentru piaţa lui centrală , pustie pe vreme de caniculă, în miezul verii, mi se pare că a scris Jacques Brel „SUR LA PLACE „.Dar nici acesta nu este un reproş, ci o constatare.

 42. 45 ZeV martie 31, 2015 la 6:36 pm

  Sincer sa fiu, eu nu inteele graba senatorilor de a modifica art.173 din Regulement, hotarand ca decizia privind arestarea preventive sa fie luata cu majoritatea celor prezenti.
  Eu cred ca nu se intelege bine spiritul si litera Constitutiei si nu se face diferenta dintre INCEPEREA URMARIRII PENALE si CEREREA DE ARESTARE PREVENTIVA.
  Daca in primul caz, mi se pare natural ca o majoritate simpla sa decida ca nciiun cetatean nu este mai presus de lege, in cel de-al doilea, CARE SE REFERA LA LIBERTATEA UNUI OM PREZUMAT NEVINOVAT, prin adoptarea modificarii, practic, Senatul, decide ca un om poate fi retinut si incatusat chiar daca in sala plenului sunt prezenti 5 senatori.
  Daca 3 dintre ei voteaza DA, vom veea un politician retinut, chiar daca nu exista nici macar caprele, daramite si probele…vorba a doi judecatori in cazul Grebla. (Z) Totusi, acest om nu mai este membru in CCR…asta nu ne pune pe ganduri ?
  Ca la noi, la nimenea, stimati colegi. Avem, din pacate, o tara infestata de ura timp de 10 ani.
  Pana la urma, mandatele lui Basescu au fost unele reusite…ce si-a propus, a realizat: a sadit ura, iar aceasta a proliferat solid , extins si intens in toate straturile societatii romanesti.
  Se vede asta chiar si pe acest blog de elita (vorba recenta a lui blogi si mai inainte, vorba mea. 😉 )

  Totusi, ma uit in textul constitutional si vad, in afara de art.72, si art. 67:

  ,,Actele juridice şi cvorumul legal ARTICOLUL 67
  Camera Deputaţilor şi Senatul adoptă legi, hotărâri şi moţiuni, în prezenţa majorităţii membrilor.”
  …si mai avem:
  ,,ARTICOLUL 76
  (1) Legile organice şi hotărârile privind regulamentele Camerelor se adoptă cu votul majorităţii membrilor fiecărei Camere.
  (2) Legile ordinare şi hotărârile se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecare Cameră.”

  Sa fie o hotarare referitoare la LIBERTATEA UNUI OM, una ordinara, stimati constitutionalisti ?
  Intreb si eu, nu dau cu parul.

  pps
  Poate citesc si ambasadele care se pretind ca reprezinta ,,democratia”.

 43. 46 Cris martie 31, 2015 la 6:43 pm

  M-am uitat pentru prima dată la emisiunea „În premieră” și ce-am văzut?
  Locuitori din Transilvania care trăiesc din ajutorul social, nu au nicio calificare, nici nu vor să-și facă, nu lucrează în agricultură, iar, când li se oferă un loc de muncă pe șantier, refuză și se întorc la cârciumă.
  Nu am urmărit reportajele „În premieră” fiindcă sunt prezentați tot felul de săraci de care „statul a uitat”. Ce ar trebui să facă statul? Să le dea locuințe? să le plătească facturile? să le dea câte un salariu și-o pensie bună?
  Din când în când sunt prezentați la diverse televiziuni nenorociții din București Ferentari-Zăbrăuți care locuiesc în mizerie. Ei nu au contracte cu RADET, Apa Nova, o firmă de salubritate, Suez Gaz… Ce ar trebui să facă primăria/primarul? să le achite facturile?
  Dar reporterii nu prezintă problema realist, ci acuză primăria/primarul de indiferență.
  Iată cum se poate manipula opinia publică!

 44. 47 Centru martie 31, 2015 la 9:11 pm

  Adrian B este un personaj vizibil deranjat emotional .Macar Sadicu ramanea un tip simplu ( ” pe bune ” ) dar care respecta , in ciuda agresivitatii romanului popular care nu are cultura dialogului , un minimum de decenta in exprimare . Vsile avea remarci spontane in care spunea adevarul .
  Adria B este incurajat , normal , vazand ca prim ministrul anilor integrarii euro-atlantice ii citeste ” cu interes ” postarile . Eu nu le citesc deloc , sa nu spun de ” interes ” .

 45. 48 blogideologic aprilie 1, 2015 la 10:01 am

  @ Cris spune : +Din când în când sunt prezentați la diverse televiziuni nenorociții din București Ferentari-Zăbrăuți care locuiesc în mizerie.+
  “Ars longa, vita brevis”. Acea manieră de prezentare, oferită ca “soluţie” la problemă, a fost inventată de către profesorul Daniel Barbu de la Universitatea din Bucureşti. Cum a reacţionat prima oară la criza civică din Ferentari – Zăbrăuţi partea cea mai competentă, şi cea mai avizată, în principiile de justiţie distributivă aplicabile pentru rezolvarea chestiunii, anume Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti ? Catedra de Sociologie de la acea facultate a efectuat o cercetare sociologică în cartier. Cu funcţie subliminală, în felul cum se formulează chestionarul, ar fi trebuit strecurată şi întrebarea privind modelul fiducial aplicabil la cazul Ferentari – Zăbrăuţi. Acea întrebare – cheie lipsea. Pe bună dreptate, ziaristul va surprinde şi va sublinia din studiul sociologic elementul şocant, de scandal : „O parte dintre locuitorii din cartierul bucureştean Ferentari nu ar ezita să iasă din nou în stradă pentru a-şi cere drepturile. Mai mult, aproape 30 % dintre aceştia ar fi dispuşi să participe chiar şi la manifestări violente.” De ce lipsea tocmai întrebarea incluzînd modelul fiducial din chestionarul Catedrei de Sociologie la tema Ferentari – Zăbrăuţi? Pentru că aşa a fost concepută Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti de către ctitorul ei, profesorul universitar Daniel Barbu. În principiu, Facultatea „lui” de Ştiinţe Politice nu trebuie să propună modele fiduciale, soluţii înţelepte şi fezabile pentru România. Voi răspunde altă dată la întrebarea legitimă : “De ce?”

 46. 49 George Ban aprilie 1, 2015 la 4:03 pm

  Luminița Arhire spune:

  „Eu trăiesc într-un orăşel în care nimeni nu iese în stradă cu pancarte, nici de o parte , nici de cealaltă. Emoţiile sunt temperate, pasiunile sunt atenuate, politica se face domol, din inerţie, şi nimic nu este destul de tare în politică pentru a mişca din adâncuri cetăţeanul somnolent.”

  Stimată Doamnă, Dvs vă dați seama cât de fericită sunteți?

 47. 50 George Ban aprilie 1, 2015 la 4:20 pm

  Dl Titus Filipaș, care uneori, dar rar, are opinii cu care sunt de acord, este de regulă un autist. Adică vorbește ca să se audă. Fără nicio considerație față de eventualii cititori, trântește câte un cuvânt aiurea, care i se pare inteligent. Probabil că este îndrăgostit de propriile postări, pe care le recitește plin de auto-admirație. Ultimul exemplu este „fiducial”. Cuvântul nu există în DEX. În literatura de limbă engleză, ar fi un termen (și) din statistică, însoțit de o grămadă de controverse. Nu vă încarc memoria cu amănunte inutile. Spun doar că semnificația cuvântului este neclară. Un statistician spune că, în cel mai bun caz, cei care folosesc termenul tind doar asimptotic spre inteligibilitate. O bună caracterizare și pentru postările Dlui lector Filipaș.

 48. 51 blogideologic aprilie 2, 2015 la 11:48 am

  @ George Ban
  Mergi la rădăcina cuvântului ! Fiducia: 1/trust, faith; 2/confidence; 3/credit. SURSA http://en.wiktionary.org/wiki/fiducia

 49. 52 Cârcotaşu aprilie 2, 2015 la 8:32 pm

  @ George Ban,
  Despre tendinţa spre preţiozitate a d-lui Filipaş am vorbit de multe ori. De data asta vă contrazic, cuvântul există în DEX

  FIDUCIÁR, -Ă, fiduciari, -e, adj. Care are o valoare fictivă, convențională. ◊ Monedă fiduciară = hârtie-monedă având o valoare convențională și putere de circulație numai în interiorul unei țări. Circulație fiduciară = circulație a monedei fiduciare. [Pr.: -ci-ar] – Din fr. fiduciaire, lat. fiduciarius.

  doar că îndreptarea pe care ne-o dă ne dovedeşte că domnia sa e paralel cu DEX-ul. Evident, el nu doreşte să exprime o părere, să se facă înţeles, ci doar să se izmenească cu o exprimare „rară”, mimând erudiţia. Dom-le, de când îl studiez, mărturisesc că mă uluieşte cu găselniţele din exprimare. Dacă ar exista un dicţionar conţinând expresiile căutate aş înţelege, dar aşa, nu ştiu de unde le scoate. Într-adevăr e uluitor, dincolo de ideile pe care s-ar părea că le susţine, fără însă a le face inteligibile. E un caz!

 50. 53 George Ban aprilie 3, 2015 la 8:45 am

  Carcotasu

  Evident ca am vazut si eu „fiduciaR” in DEX. Dar lectorul Filipas spune „fiduciaL”. Chiar admitand ca a facut o confuzie de litera, definitia din DEX nu corespunde in niciun fel cu textul sau. Este un caz, intr-adevar!

 51. 54 blogideologic aprilie 3, 2015 la 11:18 am

  @ Carco
  Rădăcina latinească Fiducia conduce la doi termeni derivaţi : 1/fiducial (semnificaţia am dat-o eu, nu există „capitalism fiducial”, dar există „modele fiduciale” aplicabile chiar şi în socialism, Nicolae Ceauşescu avea intuiţia lor, vorbesc despre intuiţie, pentru că nu bănuiesc că Nicolae Ceauşescu avusese timp pentru studiul modelului economic socialist Lange-Lerner, amintesc că la un moment dat profesorul de fizică al lui Nicuşor Ceauşescu, olteanul Plăviţu de la Universitatea din Bucureşti, el studiase Fizica Mare la Universitatea Lomonosov, îmi ceruse o explicaţie la model, am făcut rău că m-am eschivat atunci, acum văd că modelul economic socialist Lange-Lerner convine chiar perfect în condiţiile folosirii pârghiei MetaDatelor- Big Data pentru alocaţii rapide în toată economia, îndeplinindu-se optimalitatea Pareto) ; 2/ fiduciar (este ce ai propus tu corect după DEX, adaug doar că există şi „capitalismul fiduciar”, care-i poate cea mai veche formă a capitalismului).


 1. 1 “Crimeea sau campania ostilor aliate la Sevastopol” - Pe Bloguri Trackback pe martie 30, 2015 la 10:01 am
 2. 2 Fiducial şi fiduciar | Blog ideologic Titus Filipas Trackback pe aprilie 3, 2015 la 11:53 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: