SRI / FBI

FullSizeRender

 

 

 

 

 

 

 

 

In urmă cu mai multi ani, am vizitat sediul FBI si am primit placheta Serviciului. Uitasem că FBI este incorporat in Ministerul Justitiei dar sub control parlamentar.

La inceputul săptămânii viitoare, va fi aprobat in Parlament noul director al SRI. Legea  de organizare a Serviciului Român de Informatii este insă din 1992. Am recitit acel text. Evident, obiectivele Serviciului s-au modificat in timp – prinderea spionilor a pierdut din importantă, in schimb a crescut preocuparea pentru actiunea antiteroristă, criminalitate cibernetică si combaterea coruptiei, sarcini ce erau initial doar in sarcina politiei. Este adevărat, spre deosebire de actiunile de spionaj, cele ale agentilor de influentă nu sunt incriminate, cu exceptia unor activităti de propagandă clasice prevăzute de legea  penală. Schimbarea obiectivelor a avut loc, de-a lungul anilor, si in FBI si in alte servicii de informatii iar frontiera dintre serviciile de informatii interne si cele cu actiune in exterior s-a estompat foarte mult, datorită nevoii de cooperare internatională.

In mod clar, dincolo de importanta numirii unui nou conducător al SRI, elaborarea unei noi legi de organizare si functionare, in concordantă cu noile circumstante interne si externe, devine imperativă.

65 Responses to “SRI / FBI”


 1. 1 Felicia februarie 26, 2015 la 8:30 am

  FOARTE FRUMOASA STEMA ! FELICITARI, dar la ce ne ajuta pana la urma >>?>

 2. 2 Criticos februarie 26, 2015 la 9:05 am

  Cu prilejul lansării unor cărţi, dl George Maior lansase şi el ideea necesităţii contopirii SRI şi SIE, datorită modificărilor situaţiei globale şi a preeminenţei unor alte tipuri de probleme. Lansa această chestiune ca obiect de dezbatere în zona politicului. Am văzut însă un documentar din SUA din care reieşea că există mari probleme în colaborarea diverselor servicii, mai cu seamă din pricina unor rivalităţi vechi şi că circulaţia informaţiilor de la un serviciu la altul e mai mult decât dificilă.

 3. 3 Marcus februarie 26, 2015 la 9:18 am

  Celor Doi Porumbei De Mahala Cu Scarba !

  Ademenit de Nutzy, sirena cea perversa
  Chiombila-i azi epava, pe un recif imersa.
  Ex-flatulentul voda, Romeo-n mahala,
  Isi apara Julieta, o biata muhaia.

  Tronat-au ani de zile si au furat cu sacu’
  Duduia astazi, insa, vazu ce-nseamna dracu’.
  Cand meditand pe vine, pe un w.c. turcesc,
  Duios si-aduce-aminte de fastul cel regesc.

  Vrea feon la mititica, designer, nou tapet,
  Si uita nesimtita ca-i doar un mic borfet,
  Turnata de cocosu, fartatu-ntru mangleala,
  Ea neaga cu tarie acuze de ciordeala.

  Iar voda-nviagratu’, uitand ca e bunic,
  Isi apara produsul ca Praslea cel Voinic.
  Dur sare la bataie, la foc automat,
  Sperand ca dand din gura o scoate din rahat.

  Numai ca saracutu’, lovit de-alcool in devla,
  Vorbind, el se acuza si-ntinde mucu’-n mecla.
  Stiutele-I manevre de securist coclit,
  Fac doar deliciul presei: biet cabotin basit.

 4. 4 Titus Filipas februarie 26, 2015 la 9:31 am

  http://en.wikipedia.org/wiki/Madrid_Skylitzes#mediaviewer/File:Svyatoslav2.jpg În manuscrisul cu iluminuri de la Madrid la cronica lui Ioan Skylitzes, împăratul roman Ioan Ţimiskes (supranumit „împăratul cu cizmele roşii”) apare încălţat cu o cizmă roşie –dreptul ?- şi cu o cizmă albastră (stângul ?).

 5. 5 Criticos februarie 26, 2015 la 9:42 am

  PS Nu ştiu de ce, mi-am amintit acum despre rivalitatea dintre ieniceri şi spahii pe care, înaintea bătăliei de la Stănileşti, Dimitrie Cantemir îl sfătuise – zadarnic – pe ţarul Petru I s-o exploateze.Ce proiecte mari reformiste pentru Moldova avea eruditul domn şi cum s-a ales praful de ele în principal datorită iluziilor sale cu privire la o cruciadă creştină împotriva otomanilor!

 6. 7 ZeV februarie 26, 2015 la 9:56 am

  Luminita Arhire

  Reiau aici, fiind mai aproape de topic)
  Corect ati raspuns doamnei Petculescu, dar cu Coldea ce aveti ? Eu l-as premia, pentru ca a rezistat presiunilor politice venite din partea fiintei duale Basescu-Udrea.
  (Z)
  Si inca ceva…….SRI NU instrumenteaza dosare. O fac procurorii, de aceea sunt de acord, la acest capitol, cu dvs. Serviciile pun la dispozitie informatii. De exemplu, ultimul raport prezentat de SRI lui Basescu, i-a inchis gura marinarului trancanitor. Oare de ce, daca ar fi confirmat tele-vaicareala Udrei ? Cica avea un decret de demitere, dar nu l-a semnat. Abia ex-presedintele minte ca Pinocchio. Nu-l cred ca avea acel decret. (Z)
  Stiti prea bine cum se poate minti aparent credibil….mai ales femeile stiu cel mai bine (vorbesc din experienta mea-cu doamnele si domnisoarele, scuze 😉 ).
  Ele (unele, nu toate) spun asa (neaparat cu tupeu): ,,Am auzit ca…dar sigur este adevarat.”
  Deci, acea femeie, evident, nu minte. Doar se poate insela, vorba piratului. 😉

 7. 8 Fragmentarium Politic februarie 26, 2015 la 10:13 am

  Cred ca posibilitatea rivalitatilor interinstitutionale devine mai probabila in cazuri de paralelism. Acestea nu pot fi insa excluse, avand in vedere legaturile crescande intre activitatile interne si cele externe. Inevitabilele intersectari, concurentiale sau nu, pot fi arbitrate de principiul teritorialitatii sau al deciziei de sinteza (undeva trebuie sa existe asa ceva), ori de altele, pragmatice sau complemetare (ale istoricitatii, operativitatii, iminentei etc.). Privind mixul intre subordonarea juridica si controlul parlamentar, mi se pare o provocare pentru separatia puterilor, cel putin la noi, unde se intampla ceea ce se intampla (la altii este viabil pentru ca lucrurile sunt asezate si verificate in timp). O actualizare legislativa este insa imperioasa, in stransa legatura cu cea europeana.

 8. 9 Fragmentarium Politic februarie 26, 2015 la 10:30 am

  Apropos de increngatura amintita, Cristi Danilet are un serial extrem de interesant pe Contributors, despre demitizarea justitiei, al carui episod 5 imi sugereaza o parafrazare foarte nimerita pe acest topic: „Daca cineva este ascultat inseamna ca este vinovat”. Chestia asta cred ca ar merita propagata si spre alte puncte cardinale.

 9. 10 ZeV februarie 26, 2015 la 10:41 am

  Nu intamplator in America exista mai multe servicii…ca in politica si in zona serviciilor de informatii exista si trebuie sa existe mai multe institutii : NSA, CIA, FBI, SS (Secret Service), etc. care se sprinjina dar SE SI SUPRAVEGHEAZA reciproc in probleme de securitate nationala. Nu e bine ca decizia si mai ales expertiza de specialitate (uneori, extrem de complexa) sa fie concentrate in centre unice de putere. Este necesar, desigur, un echilibru si conlucrare dar si concurs de idei si solutii. Cele mai bune ajung, sau sunt selectate ca atare, la un fel de Comunitate de Informatii/Centru de Comanda Interdisciplinar.
  Nu intamplator codurile nucleare nu pot fi actionate doar de un singur om, fie el si Presedintele. Iar a apasa pe buton, inseamna o responsabilitate extrema bazata pe o documentare extraordinar de precisa si in timp real, pentru ca, evident, nu sunt admise nici cele mai mici erori.
  Imaginati-va ce s-ar fi intamplat daca Hitler ar fi avut arma nucleara la timp.

 10. 11 Cris februarie 26, 2015 la 11:45 am

  Le sugerez procurorilor ca, dacă nu reușesc să dovedească luarea de mită în privința lui Udrea, s-o bage la abuz în serviciu. Și pe Băsescu – la fel.
  Ăsta-i un butoi mare în care pot să azvârle orice.
  Procuror: nu-mi place cum ai acționat în situația X, domnule/doamnă ministru. Eu aș fi făcut altfel, mai bine. Ai săvârșit un abuz în serviciu. Pac! La carceră!

 11. 12 Cris februarie 26, 2015 la 12:10 pm

  Din Memoriile lui Constantin Argetoianu (1930-1935):

  La Maglavit au izbucnit tifosul și scarlatina. S-au împlinit 2 luni de când 15-20.000 de oameni se duc săptămânal să se închine pe locul unde ciobanul Petrache Lupu a vorbit cu Dumnezeu. Cum nu s-a luat nicio măsură sanitară, se poate lesne închipui ce au lăsat în poiană zecile de mii de oameni.
  La Craiova, înaintea Simplonului, sosește un tren de la Calafat care de obicei e gol, deși are numai două vagoane. De data asta a sosit cu 15 vagoane care gemeau de lume până și pe acoperișuri: țărani, mahalagii, oameni mai de seamă.
  Un soldat duce în cârcă un bătrân paralizat, un șchiop înaintează susținut de doi flăcăi. Toată lumea asta mișună, țipă, se vaită și se aruncă pe casa de bilete.
  Acest Petrache Lupu a văzut într-o noapte un moș care i-a poruncit să meargă în sat să le spună oamenilor să se îndrepte, să nu mai păcătuiască. Firește, halucinații. Mai greu de explicat sunt trecerile lui Lupu – un degenerat idiot care de obicei se bâlbâie și vorbește fără șir – de la stările de prostrație la cele de luciditate și de facilitate la vorbă. Când „îl inspiră sfântul” vorbește fără ezitare și spune lucruri cu miez.
  Unei delegații de „stiliști” (cei care nu vroiau să adopte calendarul nou și socoteau zilele după stilul vechi) din Basarabia care l-a întrebat dacă trebuie să meargă la biserică după stilul nou sau după cel vechi, i-a răspuns: „mergeți la biserică când toacă popa!”. Răspuns diplomatic, să nu supere nici stăpânirea, nici pe răzvrătiți.
  În afară de tifos și scarlatină, pe care nu le-a chemat, Petrache Lupu nu face rău nimănui, dimpotrivă. A moralizat lumea din tot județul. Oamenii nu mai drăcuie, nu mai fură și au devenit mai buni. Au început să meargă și la biserică. La Breasta (moșia lui C.A.), unde nu-mi amintesc să fi văzut mai mult de 4-5 femei, acum biserica e neîncăpătoare.
  Doctorul Angelescu spunea că a fost și Halippa (Pantelimon Halippa, militant basarabean devenit demnitar după Unire) la Maglavit și că se simte alt om.
  Dacă e așa, ar trebui să trimitem acolo toți miniștrii.

 12. 13 Fragmentarium Politic februarie 26, 2015 la 12:42 pm

  Daca tot ne vom angaja in actualizari si eliminari de lacune legislative in domeniul serviciilor de informatii, revin asupra unor probleme sensibile, cum sunt cele ale identificarii detinatorilor de cartele preplatite si arhivarii temporare a corespondentei electronice, de orice fel. M-am numarat, la un moment dat, printre cei care au respins, ab initio, aceste modalitati, care, acum, sunt nevoit sa recunosc, ar putea juca un rol esential de securizare, in cazuri fara echivoc determinate. Reconsiderarea mea nu inseamna o concesie pentru un „drept” informativ general, subliniez general, care continui sa cred ca nu trebuie acordat nimanui (noi, esticii, care ne-am fript o data, suflam si in iaurt!), ci tine de procedura de acces, care trebuie sa fie cu mandat legal, la informatii personale, in cazuri particulare, subliniez particulare. Nu vad de ce un utilizator de servicii preplatite ar fi discriminat pozitiv in raport cu cei care le utilizeaza pe baza de abonament, caz in care legatura contractuala face obligatorie identificarea. Solutiile ar trebui sa fie, prin urmare, aceleasi pentru toti, unu, obligativitatea identificarii la achizitionare, deci nu la utilizare, doi, neconferirea unui drept automat de ascultare nimanui, nici prestatorului, nici serviciilor secrete. Identificarea la achizitonarea acestor servicii, cu abonament sau preplatite, nu va trebui sa inseamne automat ascultare, care s-ar putea face in anumite cazuri si numai cu mandat legal. De un regim juridic similar s-ar putea bucura si arhivarea. Consecintele vor fi evidente: supravegherea si urmarirea nu vor deveni generale si permanente, cum se intampla in regimurile totalitare, iar drepturile omului vor fi respectate.

 13. 14 Titus Filipas februarie 26, 2015 la 12:44 pm

  Cel de al doilea personaj ce apare aşezat la sfat în iluminura de la Madrid spre care am pus poteca asociativă (link, URL) este un viking Rus care la anul 965 a distrus definitiv organizarea imperiului khazar. Să nu uităm că împăratul Traian a lăsat un continuum de provincie romană din Dacia Felix şi până în Munţii Caucaz ! Această Romania Orientală nord-pontică a fost lovită de trei ori : de Goţi, de Huni, de Khazari. Goţii au fost cei mai sociabili. Instituţia „naşului de cununie” provine de la ei. Românii au ajuns la un modus vivendi şi cu Hunii ! Să nu uităm că garda lui Attila incorporase mulţi români. Dar fără lovitura din anul 965, un Antim Ivireanul care să ştie bine româneşte n-ar fi putut exista !

 14. 15 Cristian Moldoveanu februarie 26, 2015 la 12:53 pm

  Da, este cert ca o reforma a SRI-ului este mai mult decat necesara, pentru binele intregii societati romanesti. Din pacate, acestui serviciu i s-a permis sa functioneze pe modelul fostei securitati in prea multe ocazii. Pot baga mana in foc, ca azi, reteaua de agenti si informatori SRI este apropiata ca numar de cea a securitatii, daca nu chiar mai mare. Si as vrea sa mentionez din nou, cum am facut-o si in alte ocazii, este absolut necesara scoaterea acestui serviciu din economia tarii. Nici o companie de buna credinta nu poate concura cu SC SRI SRL.

  Ca si comparatie, eu as spune ca Romania se afla cumva in stadiul in care se afla America in anii 1920-1930, in ce priveste politicienii, crima organizata, si influenta enorma a serviciilor speciale, asupra societatii, economiei si politicii. Ma refer in special la epoca J. Edgar Hoover, directorul FBI intre anii 1924-1972, si felul in care a controlat acesta statul American, prin acapararea informatiilor, santaj, si alte actiuni abuzive, pe care functia si informatia i-au permis sa le exercite. Pentru a impiedica acumularea unei asemenea puteri in mainile unui singur om, si abuzurile ce pot evolua din acest fapt, directorii actuali ai FBI-ului au dreptul la un singur mandat, care poate fi prelungit, doar cu acceptul Senatului. Mi-as dori totusi ca noi sa nu fim nevoiti sa acceptam 48 de ani de abuzuri, pana vom lua masuri corective.

  https://cristianmoldoveanu.wordpress.com/2015/02/14/salvarea-romaniei-sub-365-de-zile-ghid-pentru-politicieni/

 15. 16 Spiridus februarie 26, 2015 la 12:56 pm

  1. Par cam multe servicii de informatii in Romania, nu credeti?
  2. Pare mult prea numeros personalul acestor servicii, sunt mult prea putine externalizari, sunt prea putin folositi fostii ofiteri in activitati adiacente. E corecta aceasta concluzie?
  3. Nu exista lege pentru servicii, sau, ma rog, exista una atat de generala, ca nu spune nimic. Vrem sa facem ordine in acest sector? Pai, sa incepem cu legea de functionare, chiar daca nu le convine multora.
  4. De cine asculta serviciile? De sefii institutiilor din Romania sau de Inalta Poarta? Ca tot aud ca argument favorabil serviciilor ca „partenerii externi”, niciodata nominalizati concret, „dau o inalta apreciere” …etc. etc.
  5. Clasa politica ignora serviciile de informatii. Motivele par a fi lesne identificabile. Iar parlamenarii care controleaza activitatile serviciilor sunt de un penibil absolut. Nici macar nu sunt constienti de asta, se expun la TV fara pic de jena. Jalnici…
  Sunt multe alte intrebari si ceva trebuie facut. Urgent. Macar aici sa vedem lucrul bine facut…

 16. 17 Titus Filipas februarie 26, 2015 la 1:18 pm

  @ZeV
  Mai citiţi şi ce spunea fizicianul atomist român George Manu : Germania nu intenţiona să construiască arma nucleară ! Fizicienii care vroiau să construiască arma nucleară părăsiseră Germania!

 17. 18 papasha februarie 26, 2015 la 3:13 pm

  1 . @ marcus

  superb ai gasit expresiile care sa dea acel aer de curvasarie dintr-o urbe cu tzoape prafuite si cu kilometrajul dat peste cap ! Multumesc.
  sa speram ca o sa ne mai delectezi si cu altele .

  2 . cititi , ca-i SENZATIONALA STIREA de mai jos:

  http://www.dcnews.ro/tatal-nostru-in-limba-celta-asemanare-izbitoare-cu-limba-romana_468573.html

  3 . draga gazda , subiectul de azi este foarte greu de discutat , fiind atat de complex si de serios si pt. care , din pacate nici americanii nu-i stiu descifrarea corecta ( cu toate cele 109 agentii bunghite pe „national security” , baietii astia le-au securizat intr-asa un hal , de ajung sa se aresteze si sa se impuste intre ei , fara stie unii de altii – acolo e bordel nenica !!! ) .
  si mai e ceva , acolo baietii astia nu glumesc , intai trag si dupa aia pun intrebari . o fi bine n-o fi bine , asta este !

  4 . http://www.dcnews.ro/costel-comana-sinucidere-cristi-pascu-prieten-sunt-ocat-ca-s-a-spanzurat-in-toaleta-avionului_468717.html
  bai saracu’ miliardaru’ cum s-a sinucis el singur in closetul avionului !
  alte metode mai sigure si mai eficace n-a gasit ?
  cine stie cum si-a facut asta miliardele , sa-mi spuna si mie , si dupa aia va spun eu ipotezele sinuciderii .
  cine stie cine-l cauta pe asta , si de cand , pana iata ceasu’ rau , pisica neagra , a trecut pe sub vreo scara , era nascut pe 13 , etc , etc ….

 18. 19 Adrian B. februarie 26, 2015 la 4:02 pm

  http://www.cotidianul.ro/victor-ponta-e-o-mare-suferinta-sa-vad-ca-sora-si-mama-mea-sunt-linsate-257311/

  Este regretabil ce s-a intamplat cu familia dansului dar oare cum s-o fi simtit Victor Ponta când a vazut abuzurile judiciare din ultimii 10 ani ?

  Cum s-o fi simtit dansul cand vedea cum sunt VANATI colegii dansului de partid , cum sunt vanati adversarii politici ai lui Traian Basescu ? Cum se simtea dansul cand vedea ca sunt arestati oameni doar pe baza unor convorbiri telefonice si fara nicio proba ?

  Cum se simtea dansul când vedea cum li se fac dosare la comanda unor politicieni incomozi sau oameni de afaceri ? Cum erau terorizati , linsati mediatic de niste jurnalisti sub acoperire , aruncate stenograme pe piata .

  Cum se simtea dansul când erau distruse destine ?

  Cum s-a simtit dansul când a facut celebrul pact de coabitare cu ticalosul de Basescu si mai apoi i-a numit pe functii toti procurorii lui Basescu ? Cum s-a simtit cand negocia cu d-na Udrea postul lui Kovesi ? Nu s-a gandit ca vor urma alte abuzuri si mai mari ?

  Doar acum când s-a ajuns cu abuzurile la familia lui a realizat aceste lucruri ?

  Totusi , cred ca se simte mai bine decat alti romani , tinand cont ca meseria dansului e chiar de procuror …

 19. 20 Mihaela Erika Petculescu februarie 26, 2015 la 4:03 pm

  @Cârcotaşu

  -Evident că răul făcut unor oameni nu mai poate fi îndreptat. Însă isteria sediţioasă şi spiritul de răzbunare pot să aducă şi mai mult rău, într-un moment când avem nevoie de revenire la normalitate după 10 ani de tensiuni, şi nu de noi convulsii sociale şi politice.

  -Dacă zicala … era citată doar de „stăpânire”, cum vă explicaţi că a pătruns în folclorul popular şi a ajuns până la noi, transmisă din generaţie în generaţie ?

  @Titus Filipaş

  Ideologia fiziocrată a fost o şcoală de gândire economică şi politică care s-a dezvoltat în Franţa în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea şi care prevedea o economie autonomă până la autarhie ( fiziocraţie însemnând „guvernare prin/conform naturii” ). Acest curent a devenit caduc odată cu apariţia schimburilor comerciale internaţionale.

  Sinceră să fiu, nu văd legătura între Parlament, Procuratură, DNA, DIICOT, serviciile speciale şi fiziocraţie ! Poate mi-o explicaţi Dvs.

  @ZeV

  După regină, va urma cu siguranţă şi mult aşteptatul şah la rege.

  @Luminiţa Arhire

  În vindicta Dvs. erau incluşi toţi participanţii la ospăţul abuzurilor. Printre aceştia s-au aflat mai ales parlamentarii care au votat începerea urmăririi penale în cazul unor colegi, deşi ştiau prea bine că este vorba de dosare fabricate politic. Cu ce se fac Coldrea, Codruţa & Co. mai vinovaţi ? Rolul serviciilor speciale este să furnizeze informaţii. Rolul procurorilor este să instrumenteze dosare şi să le prezinte în faţa instanţei atunci când consideră că au probe suficiente, şi să nu uităm că o anchetă jurnalistică este infinit mai superficială decât una penală, care poate dura ani de zile. Nu discutăm despre buna-credinţă a celor ce adună informaţii şi probe, pentru că aceasta nu reprezintă o legalitate sau o ilegalitate. Este rolul judecătorilor să se pronunţe asupra dosarului. Şi aici e buba.

  Principiul inamovibilităţii judecătorilor a fost adoptat pentru a-i sustrage pe aceştia eventualelor presiuni venite din sfera puterii, însă – la fel ca în cazul modificărilor aduse în 2003 Constituţiei referitoare la Curtea Constituţională – efectul a fost exact contrar. Când cei care pronunţă hotărâri în justiţie vor şti că li se poate cere socoteală pentru deciziile lor, abia atunci condamnările penale în dosare politice vor scădea exponenţial.

  @Marcus

  Bravo !

 20. 21 Doru Coarna februarie 26, 2015 la 4:14 pm

  @ ZeV, ai mai uitat vreo 4, (patru)…

 21. 22 Titus Filipas februarie 26, 2015 la 4:29 pm

  Dan Popa : “De la 1 martie, OMFP nr. 170/2015 privind contabilitatea în partidă simplă devine legea de referinţă pentru persoanele fizice care au venituri din activităţi independente, profesii libere, agricultură sau chirii.” Comentariu anonim : +Aşa zisa „Contabilitate în partidă simplă” – cel puţin după cum este reglementată prin acest Ordin- este mai complicată decât contabilitatea în partida dublă. De fapt aia nici nu este contabilitate, ci un fel de EVIDENŢĂ PRIMARĂ, aşa cum era înaintea matricei „dubla proportione” a lui Luca Pacioli. În plus, ea nu este suficient de relevantă pentru fiscalitate şi nu este deloc utilă întreprinzătorului care trebuie să-şi ia informaţiile şi să-şi conducă afacerile după corelaţiile date de conturi.+ SURSA http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-19488167-1-martie-omfp-170-2015-privind-contabilitatea-partida-simpla-devine-legea-referinta-aplicabila-tuturor-persoanelor-fizice-care-venituri-din-activitati-independente-profesii-libere-agricultura-sau-chir.htm

 22. 23 Radu Humor februarie 26, 2015 la 4:36 pm

  Dezvoltarea exacerbată a unui organ, în cazul de faţă, extrem de represiv, se face cu siguranţă spre folosul celor care au pus mâna pe ţara asta şi în detrimentul cetăţenilor obişnuiţi, dar şi a societăţii respective !
  O astfel de societate nu se va putea dezvolta liber şi nu va putea să aspire la recunoaşteri pe plan extern, decât din partea unora care se dezvoltă la fel de anormal !
  Faptul că omul a reuşit să îngrădească în asemenea hal, libertatea dobândită prin naştere, duce la o falsă impresie de libertate creată chiar şi celor care au creat acest monstru ce supraveghează, sau îşi propune să supravegheze tot ce mişcă-n lumea asta . Prost făcută, cum zicea cineva, în care unii , în loc să pută, fac cu totul altceva ! 😉
  Pentru că, până la urmă, monstrul creat se întoarce cu siguranţă şi asupra lor. Mai devreme, sau mai târziu, se va afla şi ceea ce cu atâta înverşunare credeau că au ascuns cei ale căror labe au fost la butoanele infernalei maşinării de urmărire, filmare şi ascultare până în cele mai intime cotloane ale fiinţei omeneşti !
  Totul cu preţuri exorbitante plătite, culmea chiar de către cei care sunt victime, pasive şi slugarnice ale unui asemenea sistem !
  Culmea ipocriziei o întâlnim la unii care mai au nesimţirea să critice fosta securitate, deşi se vede tot mai clar că amândouă sistemele de represiune socială poartă aceeaşi pecete, numai că acum sunt cu mult mai multe şi diversificate ! În plus, securitatea lui Ceauşescu avea şi o îndiscutabilă trăsătură patriotică !
  Cuvânt de care astăzi se feresc toţi de frica acelei nenorocite corectitudini politice ! Făcută şi ea, dar pentru căţei !
  Pentru că mai habotnici decât americanii, sau evreii când vine vorba de ţara lor, nu întâlneşti !
  În schimb ceilalţi n-ai voie să-şi iubească neamul şi Ţara, că sunt un pericol pentru omenire . Care, cică a mai suferit de această boală :mrgreen:
  ” Noroc” cu Bigh Brother 😉
  Sau….. „cius” 😆

 23. 24 Adrian B. februarie 26, 2015 la 5:09 pm

  Citind aceste articole ne cam putem da seama cum functioneaza justitia , cum sunt alese victimele , ordinea dosarelor , etc. Conteaza „”sa fie veselie mare ” pe Stirbei Voda si credibilitatea 🙂 lui Kovesi …

  http://www.realitatea.net/catalin-tolontan-vestea-din-culisele-dna-care-arunca-in-aer-scena-politica_1640498.html

  http://www.tolo.ro/2015/02/25/udrea-in-arest-cum-crapa-sistemul-de-la-un-pumn/

  Oare mai exista CSM in tara asta ? Sau Inspectia Judiciara ?

 24. 25 Cris februarie 26, 2015 la 6:26 pm

  DNA-ul, cu Codruța pe capră, a scăpat rău boii-n miriște.
  Acum gonește ca un zărghit, în uralele ielectoratului (care, în dos, fură, păcălește, încalcă legi cu duiumul…).
  Sunt curioasă cât o să dureze delirul ăsta, cât o să reziste căruța hurducăită de hârtoapele pârloagei.
  Prevăd că or să-i sară roțile, iar pasagerii și birjarul se vor duce de-a berbeleacu.
  ATUNCI să văd publicul spectator!

 25. 26 Cris februarie 26, 2015 la 6:36 pm

  Serviciile secrete sunt ca niște zâne despre care nu poți să spui mare lucru fiindcă ele au multe secrete.
  Personalul face ce face, și nu se poate ști ce face. Șefii fac ce fac, iar, dacă se ivesc suspiciuni la adresa lor, nu poți să te iei de ei pentru că ești acuzat că atentezi la securitatea patriei.

  Eu nu mă iau nici de personal, nici de șefi, dar fac următorul raționament:
  1. Udrea a zis ce-a zis despre Coldea, bani, Cocoș și Ghiță.
  2. Băsescu a confirmat că, în timpul mandatului, Udrea i-a adus la cunoștință, deci Udrea n-a inventat povestea acum.
  3. De ce procurorii nu iau în seamă denunțul unui fost ministru, confirmat de un fost președinte? De ce Coldea e declarat a priori inocent?

 26. 27 Adrian B. februarie 26, 2015 la 6:48 pm

  Eu chiar ma intreb daca astia care conduc NATO , SUA si tot felul de analisti sunt sanatosi la cap …

  Lovitura de stat de la Kiev a dus la pierderea Crimeei si la un razboi sangeros in estul Ucrainei .

  SUA chiar au impresia ca odata cu inarmarea Ucrainei , rusii vor sta cu mainile in san ?

  Sunt chiar atat de idioti sau le convine acest razboi ?

  http://news.yahoo.com/us-mulling-lethal-aid-ukraine-russian-response-concern-200951520.html

 27. 28 Luminita Arhire februarie 26, 2015 la 7:44 pm

  Eram copil când am văzut „OSCAR”, cu Louis de Funes; senzaţional, comedie pură! Îmi amintesc că, în film, tot apăreau nişte valize şi din valize nu ieşea niciodată ce te-ai fi aşteptat să iasă : din valiza în care ar fi trebuit să fie lenjerie de damă, ieşeau bijuterii, din cea în care ai fi jurat că sunt bijuterii, ieşeau bani, iar din cea din care toţi aşteptau cu sufletul la gură să iasă bani, ieşeau nişte sutiene PUSH-UP!

  Ei, cam un fel de „OSCAR” autohton se derulează pe televiziunile patriei, de când cu Gabriel Sandu, cu Dorin Cocoş, cu Dinu Pescariu şi cu Pinalti; numai valize, genţi de voiaj, sacoşe de plastic, huse de rachete de tenis, curg pe ecran şi se mişcă de la unul la altul, cu singura diferenţă că din toate ies BANI, BANI, BANI şi iar BANI! Oriunde te-ai întoarce, încercând să descifrezi cum dracului s-a ales preşedinte Băsescu Traian în 2009, dai nas în nas cu o movilă de euroi oculţi.

  Şi mi-am amintit o declaraţie mai veche a lui Băsescu: „Îmi pare rău de ce i s-a întâmplat …” ( lui Adrian Năstase, n.n.) . “A fost condamnat pentru o găinarie(!!!)Asta cam aşa-i! Foşgăie, prin toate partidele, prin Parlament, prin ministere, inşi care au furat de o mie de ori mai mult decât Năstase!”

  Vedeţi, el ştia, micuţul …el cu foşgăiala asta se trezea dimineaţă şi adormea legănat într-un pianissimo susurat de euroi la valiză .

  Numai că acum, când foşgăiala a devenit asurzitoare şi nu mai poate aţipi din cauza ei, nici cu poza Elenei sub pernă, Băsescu e lovit, brusc, fie de amnezie(„…nu ştiu, nu ştiu, n-am văzut… eu am fost plecat în week-end… la noi la partid era numai cu chitanţă”), fie de păreri de rău pentru EVENTUALITATEA ca magnifica sa alegere să fi fost finanţată pe din dos.

  Păi, Traiane, nu ştiu cum să-ţi spun, dar cum mă uit eu aşa, dintr-o parte, la doamna Livia Stanciu, văd cum îi răsare, când se gândeşte la tine, ca o aureolă în jurul frunţii, o cununiţă de DEDUCŢII LOGICO-JURIDICE cu nişte dinţişori ascuţiţi, dantură numai bună să-ţi roadă ţie amneziile şi părerile de rău!

 28. 29 Fragmentarium Politic februarie 26, 2015 la 9:02 pm

  Autoextractia geopolitica sau solutia anticomunista : Moldoveni, treceti Prutul!

  Motto: Putin si Voronin au inceput sa joace cuvinte incrucisate. Primul ridica embargoul de pe merele moldovenilor, al doilea vrea mai multe institutii sub control comunist.

  Fiecare stat are dreptul sa-si aleaga alternativa geopolitica. Republica Moldova a trecut de etapa de optiune, se afla in cea de implementare. Dupa parafarea, in 2013, la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius si semnarea, in 2014, a acordului de asociere Republica Moldova-Uniunea Europeana, nimic nu mai parea sa fie in stare sa puna in pericol acest curs, proeuropean.

  Totusi, evenimente ulterioare si din prezent arata ca lucrurile nu stau deloc asa. Perspectiva moldoveana proeuropeana, pe care o credeam batuta in cuie, ar putea fi deformata, prin conjugarea unor noi factori, externi si interni. Criza din Ucraina, foarte aproape de o faza de rupere statala, pe care nimeni nu ar fi banuit-o, poate propaga unda seismica si spre Republica Moldova. Rasturnarile politice de la Chisinau, pe care le-au adus alegerile parlamentare, prin inlaturarea premierului proeuropean Iurie Leanca, formarea unei coalitii minoritare si a unui guvern minoritar, cu sustinerea comunistilor, zgandaresc corzile reversibilitatii, posibil ale restauratiei voroninismului.

  Toate evaluarile partenerilor strategici si aliatilor militari converg catre aceasi directie, Republica Moldova este bantuita de spectrul destabilizarii. Pe aceasta tema, vizita presedintelui Iohannis la Chisinau si, imediat, la Berlin exprima o mare ingrijorare si o cautare de solutie, care sa faca fara intoarcere drumul proeuropean, prooccidental al Republicii Moldova. Care ar fi aceasta solutie?

  Sunt, in acest sens, cateva restrictii, de care va trebui sa se tina seama, in modul cel mai serios cu putinta. Prima, ca solutia sa fie de drept international, iar Republica Moldova are calitatea statala, necesara si suficienta, pentru a fi un asemenea subiect.

  A doua, ca solutia sa nu creeze un precedent, invocabil si de nedorit pentru stabilitatea europeana, dramatic incercata, in secolul 20, de catre framantarile nationaliste extremiste. Cred ca presedintele Iohannis s-a aflat foarte aproape de o identificare de neprecedenta, cand, primit, azi, de presedintele Germaniei, a declarat: „Experienţa lui Joachim Gauck, nepreţuită pentru proiectul meu privind Muzeul Comunismului.” Intr-adevar, acesta este cuvantul cheie, pe care se va putea intemeia o solutie de neprecedenta, ruperea Republicii Moldova de trecutul comunist, ca reintregire a unei memorii anticomunsite comune.

  In al treilea rand sau poate in primul, nu ierarhia ci corpusul conteaza, cerinta de neatentare, in niciun fel, la securitatea europeana. Este limpede ca armele sau incursiunile, tentatii primejdioase si degenaritive, din care se hranesc totalitarismele, dupa cum foarte bine am cunoscut in doua randuri, sunt antisolutii.

  Cand inainte nu se poate, pentru ca ar insemna razboi, si inca unul nuclear, dupa cum au dat semnale cei care se simt incercuiti si amenintati, in cazul Republicii Moldova ar exista si solutia repede inapoi, in spatiul de nastere, de acasa. In acest caz, solutia ar insemna: Moldoveni, treceti Prutul! Ar fi o solutie de pace, de prestigiu si de castig, care ar intra in istorie ca un eveniment ciudat, dar adevarat, victoria Vestului prin trecerea Prutului spre Vest!

 29. 30 papasha februarie 26, 2015 la 10:03 pm

  http://www.dcnews.ro/consiliul-national-al-psd-cine-se-bate-pentru-efia-acestuia_468752.html

  ORICINE DINTRE CEI NUMITI SE ASEAZA PE SCAUNUL LUI NASTASE , SE RUPE SCAUNUL IN SEMN DE PROTEST LA DE TOATE .
  DACA AR PUTEA VORBI , LE-AR ZICE SI DE GRIJA NIA MAMICII LOR SI UN PIC DESPRE NEAMUL PREZENT SI CEL TRECUT .
  TOTI NISTE PITICI DE EXECUTANTI , CE-A FOST PSD-ul PE TIMPUL MEU , SI CE-A AJUNS AZI , DE RASUL CURCILOR !

 30. 31 Oweyn Doars februarie 26, 2015 la 10:55 pm

  Dar mandatul imperativ e nul!

 31. 32 ZeV februarie 27, 2015 la 8:59 am

  Zambete….cuvinte de curtoazie..bla bla in conferinta de presa, prima doamna.etc.
  ,,Cel care transforma Romania” a fost bine primit de cancelar, cu covoras si tot dichisul.
  Dar…..admiterea in Schengen va trebui sa mai astepte. Cat ? Probabil pana pe la Pastele cailor.
  Alo, Diasporo, aveti presedintele vostru…faceti si voi ceva ca Romania sa intre odata in ,,Edenul” Anglo-Saxon, dupa care, sa revii acasa unde te asteapta capitalul autohton in plina expansiune…(Z)
  Ce spuneti ? Diaspora este mai mult ,,balast” decat ,,ambasador” pentru Romania ?!
  Nu cred in palavrele postului britanic de televiziune. Englezii sunt probabil suparati si deci subiectivi ca ,,veriga” Londra a fost scoasa de pe ,,axa”.
  Am inlocuit-o cu ,,Berlin”. Un prim avantaj consta in accesul facil la cancelar al presedintelui, pentru o conversatie agreabila in frumoasa limba a lui Rainer Maria Rilke.
  😉
  Foarte interesant, ,,veriga” Berlin pare cam…slaba in lantz (incalzita la limita de curgere de ,,gazul rusesc”, probabil)…….desi la ultimul summit NATO s-a decis cresterea bugetelor apararii in statele membre, vreo cateva dintre ele (,,neimportante”) au decis…exact invers: sa scada procentele allocate in 2015.
  Care sunt aceste state ? Va spun: Germania, Canada, Marea Britanie, Italia, Bulgaria, Ungaria.
  Cum spuneam deseori, Romania, aproape intotdeauna a ales gresit…sau s-a pozitionat gresit…sau a ramas de fazan (nu stiu femininul de la fazan – fazaneasa ?! ) ….din toate punctele de vedere.
  Are o sansa, insa, in 2016: sa aleaga cu 50% ,,partidul procurorilor” Monicai Macovei (sau al doamnei Pippidi) , singurul partid care VREA si POATE asigura ratia minima de alimente tuturor cetatenilor Romaniei si 2% din PIB pentru a permitei Romaniei sa faca praf armia ruseasca in caz ca……(Z)
  ps
  Singura tara ca va aloca 2% din PIB in 2015 pentru armata este Estonia.
  Trebuie sa recunosc ca americanii sunt tare destepti. Ei isi protejeaza capitalul propriu, mai ales, cel aferent industriei militare.
  La noi, sunt vanati, sau se sinucid. O fi bine ? O fi rau ? Om trai (poate) si om vedea.
  (Z)

 32. 33 Titus Filipas februarie 27, 2015 la 9:41 am

  @ Adrian Năstase
  Aş putea vorbi despre montajul imoral şi lamentabil pe care mi l-a organizat SRI, dar mă abţin (temporar). Domnul Augustin Rădescu ştie şi el ceva pe temă (cum mă avertiza într-un mesaj criptic pe acest blog). Nu înţeleg de ce există un interes exacerbat faţă de personajul umil pe care eu îl reprezint sub numele Titus Filipaş.

 33. 34 Cârcotaşu februarie 27, 2015 la 10:03 am

  @ Mihaela Erika Petculescu,

  Dacă zicala … era citată doar de „stăpânire”, cum vă explicaţi că a pătruns în folclorul popular şi a ajuns până la noi, transmisă din generaţie în generaţie ?

  Păi nu prea vi-e dragă exactitatea. N-am afirmat că era citată doar de stăpânire. Aşa că în 2004 a fost citată şi de partea electoratului care-a apreciat guvernarea Năstase, iar azi ne-ar fi servită de Băsescu, Udrea etc.
  Dar problema era că la dv. n-a ajuns cum trebuia, aşa cum a fost transmisă din generaţie în generaţie, din moment ce ne citaţi complet greşit „războiul, bucuria nebunilor”!

 34. 35 Titus Filipas februarie 27, 2015 la 10:11 am

  @Mihaela Erika Petculescu
  Păi eu ce spuneam ? Că există vreo legătură între „Ideologia fiziocrată, Parlament, Procuratură, DNA, DIICOT, şi serviciile speciale” ? Nu! Dar există o legătură între Ideologia fiziocrată şi „ideologia naţionalismului românesc”. Vă rog să reţineţi lecţia aceasta introductivă de la mine.

 35. 36 Titus Filipas februarie 27, 2015 la 10:30 am

  Un hackathon (http://en.wikipedia.org/wiki/Hackathon ) gigantic pentru doparea inovaţiei tehnologice a fost organizat la Seul. Rezumat : Este vorba despre dezvoltarea unei legături logice între cultura prudenţială a riscului şi spiritul economic întreprinzător. SURSA http://lesclesdedemain.lemonde.fr/villes/a-seoul-un-hackathon-geant-pour-doper-l-innovation_a-13-4801.html

 36. 37 Marcus februarie 27, 2015 la 11:11 am

  @papasha: Multam 🙂
  sa fii iubit
  marcus

  De La Presedintele Cucu, La Presedintele Link-u

  Cu mana pe inima ma confesez voua, dragii mei prieteni, cum ca sunt un mare consumator de istorie si implicit al modului in care s-a facut politica acestei istorii, incepand cu bata sefului de clan care facea ordinea parlamentara in pestera trogloditilor si pana la Valeriu Zgonea, bata noilor cro-magnoni din actualul Parlament al bietei mele tarisoare.
  De-a lungul mileniilor de convietuire socio-politica, istoria consemneaza fel si fel de lideri politici si modul in care acestia s-au adresat semenilor lor cu statut de cetateni supusi, pentru a le transmite intentiile lor in ceea ce privea masurile ce se impuneau la un moment sau altul al devenirii respectivelor comunitati sociale in vederea realizarii binelui comun al celor implicati.
  Pana in secolul XX, marcat de explozia tehnologica ce l-a caracterizat cu o extensie de forma si fond campata la inceput de nou mileniu si secol, cand informatia si modul de comunicare interuman a ajuns la un nivel nemaicunoscut pana la momentul respectiv, interactiunea prin comunicare dintre liderul politic si omul de rand se facea in mod normal, prin viu grai al conducatorului catre popor care popor, functie de ceea ce auzea, replica fie cu Uraaa! fie cu Huuuo! clipa la care se putea, pe baza acestui baromentru civic, sa se ia o decizie pe placul vulgului datator de putere electorala.
  Liderii contemporani au insa la dispozitie mijloace tehnice care le permit sa-si faca stiute intentiile de catre supusi indiferent de coordonatele geografice in care acestia se gasesc la momentul discursului politic.
  Nimic nemaipomenit pana aici, totul inscriindu-se in procesul de progres al civilizatiei umane. Marea majoritate a oamenilor politici din lumea civilizata si-au insusit noile produse puse la indemana de actualele tehnologii si le folosesc cu decenta si masura in politica de zi cu zi a arealului in care isi fac veacul.
  Ei bine, la noi, din nou nevazutul! A fost nevoie de un presedinte autointitulat jucator, spargator de norme constitutionale, care timp de zece ani a abuzat discretionar de cuceririle media pentru a ne tortura zilnic cu ineptii debitate la ora fixa si de maxima audienta teveu, fara ca mogaldanu’ care l-a votat de doua ori sa poata sa strige “Uraaa, dom’ presedinte!”, legitimandu-i astfel aparitiile diurne cucubat-televizate.
  Cand, in sfarsit, noi astialalti care nu l-am votat, ba chiar l-am “devotat” cu f’o 7,5 milioane de “Huuo, ba, mars acasa, javra ordinara!”, am respirat usurati si ne-am consolat cu un mut in locul satanei, sperand ca vom avea linistea mult dorita si ca mut, nemut, intram cu neamtu’ in normalitate, dupa foarte scurt timp am constatat ca ne-am luat-o si mai rau.
  Dupa ce noul locatar de la Cotroceni ni s-a adresat direct foarte laconic, in stilu-i caracteristic, o data in campanie si inca o data dupa ce boboru’ internaut l-a ales, numa’ asa ca sa le aratam altora ce-ai dracu’ suntem noi cand vrem, dar mai ales cand nu vrem, comunicandu-ne cu aceste ocazii ca scopul lui declarat este sa dea jos actualul guvern pentru a-i readuce la putere pe alde Blaga, Videanu si etc., acesta s-a retras in confortul comunicational oferit de dragul de Facebook care i-a adus victoria politica.
  Si spun confort comunicational, deoarece acest mijloc atat de agreat de romanasi si nu numai de a socializa, ii ofera posibilitatea de a puncta fara a si primi. Cu alte cuvinte, handicapul care-l marcheaza profund atunci cand vine vorba de discurs politic si dialog cu presa sau cu preopoinenti politici este perfect mascat de zambetul de reclama la Colgate, oferit de poza sa pe pagina de Facebook, ce tine loc de raspuns la eventuale interpelari incomode.
  Recunosc faptul ca aceasta gaselnita este de-a dreptul geniala, in sensul ca echipa de comunicare a domnului presedinte il scuteste pe acesta de orice eventuala jena de comunicare si in plus deschide o noua forma de coabitare sociala in relatia lider-cetatean cu drept de vot.
  Adicatelea incepand cu d-l Yohannis, nu mai primim ora exacta de la Cucu, ci la nelinistile noastre ne este servit Linku’.
  Mai naspa ie cu tzatza Floarea si badea Ion care, in lipsa de net respectiv Link, traiesc inca la momentul in care tara era conusa de cuplul Ceausescu.
  Asta ie!

 37. 38 George Ban februarie 27, 2015 la 11:27 am

  Sunt invidios pe optimismul colegilor de blog cu privire la anchetarea bascistilor. Deocamdata, eu nu vad decat miscari haotice si confuze. Astept anchetarea lui Basescu si prima condamnare definitiva a noilor loturi. Pana atunci, sunt foarte, foarte sceptic…

 38. 39 George Ban februarie 27, 2015 la 11:42 am

  Mi-a placut filmul NO (NU), referitor la sfarsitul regimului Pinochet in Chile. Filmul sustine ca datorita unei campanii inteligente, bazata pe umor, nu pe urã, electoratul a spus NU dictatorului. Initial, am fost si eu pacalit. Ulterior am inteles ca de fapt a contat pozitia SUA contra lui Pinochet. (Desi tot SUA il adusesera la putere!)
  Care e morala pentru noi? Daca in aceasta „democratie” nu putem, nici macar cu multe milioane de oameni, sa-i dam jos pe dictatori, macar sa radem de ei! De ei si de sleahta lor! Ma bucur ca aceasta atitudine sanatoasa exista din plin pe acest blog.

 39. 40 Ghita Bizonu' februarie 27, 2015 la 12:27 pm

  Mihaela Erika Petculescu

  Primum : Schimbarea domnilor bucuria nebunilor vine hat din sec XVI cand a inceput o cam mare vazoleala pe tronurile moldo-valahe. Si cand amicu Cârcotaşu a zis citata se referea strict la ciatre. Nu stiu daca ati aflat dar citezi cam ce au zis/scris altii .

  Secundum : desi unii sustin contrariul .. in gnl razbunarea este dulce. Da trebe consumata la rece .. si exista si rizicu sa ti se aplece.
  Insa acu’ in ce priveste urmarieea previcaritiunilor PeDeListe nu este vorba despre razbunare decat in mica masura. Este insa o asanare , o „chiuretare” a unei infectii care s-a extins prea mult. Nu mai mege cu pudbonderi gen razbunarea este arma prostului, sa nu dam in popozoitie samd. Daca amabila noastra gazda nu ar fi tras frana de mana din considerente „sa nu belim popozitia” pesmen ca weera scutiti de cei 10 ani basesti. Chiar daca in 2004 tot catindatul ADA ar fi castigat alegerile pestinetiale, chiar daca ADA ar fi dat guvernul .. coruptia nui ar fi atins aceste forme grotesti.
  Asa ca este absolut necesar ca operatiunea sa continuie .. dar mai serios decat se face acum. Iar razbunarea in acest caz nu priveste decat cestii anectotice si pitoresti – de exemplu sa zicem ca Traian ar fi luat cu mascatii din strada , incatusat si dus la DNA fara o citare prealabila- ca si Mazare razbunarea ar viza numa partea cu spectacolul nu fondul. Fondul constand in multe „afaceri” .
  Iar „scoatea din sistem pe cai adtive” a celor care au tinut sub obroc dosare nu se cheama razbunare ci doar buna adtrare. Fiindca tinadn sub capac au permis sa se gangreneze societatea. AFARA!
  Si nu tine cestia ca la ordin. Nu zic ca la Nremberg samd ci doar ca soldatu’ de rand poa invoca ordinu’ (ca e cam tampitzel si speriat – soldatu de rand) da nu si procuroru’ care a incalcat legea, In acest caz procuroru’ se face vinovat de „favorizare” … iar scoaterea lui din sistem ar fi o minima retributie…

 40. 42 Cris februarie 27, 2015 la 1:46 pm

  @ Luminita Arhire:

  Excelent! Excelent! Am râs cu poftă.
  Lectura cea mai bună pentru mine e: un Fragmentarium Politic, o Luminita Arhire. Un Fragmentarium Politic, o Luminita Arhire…
  După care, ceilalți, firește (cu câteva excepții precum genul adanic cu a mic nu știe nimic).

 41. 43 Oweyn Doars februarie 27, 2015 la 3:22 pm

  Domnule Nastase, scuzati abaterea de la subiect (nu prea mare, totusi). Am ajuns astazi la concluzia – la care europarlamentarii nostri din curcubeul politic, apasati de grijile guvernarii continentale si preocupati in fiecare clipa de inflorirea si propasirea patriei mama, inca nu au ajuns – ca avem nevoie de o legislatie europeana in domeniul apararii. Asa ca, doamnelor si domnilor europarlamentari, cu tot respectul, sculez-vous si la treaba!

 42. 44 fostă basarabeancă februarie 27, 2015 la 5:20 pm

  @Fragmentarium Politic

  Postarea dumneavoastră mă tulbură foarte tare. Nu cea despre telefoane, legea aia numai mă enervează, nimic grav; cea despre Moldova.

  În mintea mea există o cămeruță unde nu intru demult pentru că îmi este și frică, și dor (și altele), și îngrijorările mă cuprind: Basarabia. De când cei mai mari și mai tari o bagă în seamă, neliniștea mea crește, dar tot nu deschid ușa, nu mă gândesc, las pe altă dată. Mă resemnez cu gândul că, ori mă gândesc, ori nu, ce vor pregăti pentru Gura de Rai, aceea va fi. Mioritică și eu, până la capăt.

  Pentru că locuiesc unde s-agață harta-n cui, am o mulțime de cunoștințe la Cernăuți. Suntem încuscriți, înrudiți, încumătriți (fără scopuri electorale) noi, cei de aici cu cei din Ucraina. Astăzi nu-mi vine să cred, că într-o țară pașnică, civilizată, cu un mod de viață occidental (în sensul creștin), unde copiii mergeau până mai ieri cu cheia casei de gât (încă) la școală, astăzi explodează obuze în blocuri de locuințe, stații de autobus și stadioane… pentru bani. Să nu-mi spuneți că este pentru un principiu. Mă trec fiori.

  Am înțeles și eu, că vor musai să agațe și Moldova. Îmi amintesc foarte bine și eram plină de revoltă, când se chinuiau și le reușea europenilor, să ne dea impresia că noi ne cerem iar ei se codesc precum niște virgine sfioase. Drept care ne-au vârât MCV-ul pe gât și alte măgării umilitoare. Le-ar fi plăcut să le-o bage și altora, dar uite cum se precipită lucrurile!

  Dintre cele două variante, prima este prea de tot, demagogie curată! Despărțirea definitivă de comunism? Să fim serioși, comunismul, ca orânduire socială, e mort și îngropat, cu pomenile mâncate. Coreea de Nord se exclude.

  Moldoveni, treceți Prutul! De ce? Eu, care sunt îndreptățită să spun că am o groază de cunoștințe, nu cunosc pe nimeni care să dorească acest lucru. Nu doresc UE, nu doresc Unire, nu doresc nici URSS. Din fel și fel de motive, care în acest moment nu contează. Trebuie să vă spun, însă, că toți se consideră români. Nu mă refer la populația de ruși, sau alții asemenea. Mă refer la români.

  Să vă întreb ceva, pe toți. Atâta timp cât pentru niște oameni cuvântul doină înseamnă același lucru, precum și jale, dor, alean, bocet, grai, transhumanță, baci, strungă, urdă, descântec, deochi, codru, haiduc, ciocoi, chimir, zădie, catrință, ie, opincă, mândră, bade, fată mare, Făt-Frumos, Ileană Cosânzeană, Zmeu, mărțișor, urătură, sărmăluțe, Ignat, horă, etc…, acești oameni, care cuprind în modul lor de viață acești termeni de referință, pot fi despărțiți în spirit și gândire? Este o întrebare la care nu aștept răspuns, căci îl știm toți. Nu trebuie să rupem azi garduri prin ploi de gloanțe cu pretexte false! Eu sunt convinsă că Ziua Unirii va veni, dar pe drumul pe care îl vom alege în bună pace și la momentul potrivit, când ni se va părea natural și fără cale de întoarcere.

  Oare baciul moldovean avea dreptate în resemnarea lui? Este providențial pentru noi să nu ne putem hotărî soarta niciodată?

 43. 45 fostă basarabeancă februarie 27, 2015 la 5:41 pm

  Despre serviciile secrete (toate din lume și de pe la noi ): ne răcim gura de pomană! Mamutul acesta schimonosit mișcă dintr-o unghie și pică cine vrea el, când și unde vrea. Îl consider de neoprit din ceea ce este: Frankenstein! Societatea l-a conceput și va fi mâncată de el.

 44. 46 ZeV februarie 27, 2015 la 6:30 pm

  S-a creat un cliseu extrem de periculos pentru societatea romaneasca de azi: privatii care lucreaza cu statul si se mai si imbogatesc, sunt, prin definitie, hoti. Mai mult, am ascultat pe un post local un individ care spunea: ,,Cei care lucreaza cu statul nici nu sunt adevarati manageri, ei nu cunosc mediul concurential.”

  Fac un scurt comentariu in comentariu:

  Da, marile retele de magazine nu au auzit de cuvantul ,,monopol” si nici nu le trece prin minte sa faca intelegeri intre ele pentru preturi similare si alocari programate a cotelor de piata. (Z)
  La fel, Apple, Samsung, Sony, Lenovo, etc, se concureaza (chipurile),,acerb”, scotand pe piata produse aproape identice si cu preturi universal standardizate. (Z)
  Recent, McDonalds a fraudat statul francez de vreo doua miliarde de euro, transferand date contabile de la filiala din Franta, catre tari invecinate. Sa vedem ce vor face procurorii francezi, sunt tare curios.(Z)
  Strainii ,,respecta” pana la veneratie statele in care activeaza…de exemplu, vand produse si licente prin intermediul unor dealeri locali, SINGURII care beneficiaza de discount. NU STATELE. Statele platesc la preturi de lista.
  Consecinta ? Razboi intre ,,clone” de afaceri create in statul-tinta si implicit spaga data functionarilor si politicienilor din discount. Firmele mama se fac ca nu observa, nu au nicio vina, dar cine se pune cu gigantii din lumea IT ? Sau din zona industriei farmaceutice ? Sau, de armament ?
  Va fi, dosarul Microsoft, dus si in zona marilor jucatori de IT de pe piata romaneasca ? Nu stiu si ma intreb cine ar avea de castigat si cine de pierdut…americanul spune: ,,Nu intrebati cu am obtinut primul million”..si iata unde este America. Poate ca ,,resetul” ar trebui facut nu la zero, ci, la +1.000.000. De euro, dolari, sau ce-or fi ei. Asta este capitalismul, cred ca noi am gresit, cautand ,,principii” si ,,reguli” morale in capitalism, in loc sa-l dezvoltam cu adevarat. Capitalismul nu se poate construi fara munca, studiu, capacitate si stiinta in tehnica si arta negocierii si intelegeri atent parafate si ,,armate” juridic, in urma carora castiga inteligenta instruita, indiferent cum este ea utilizata. Decat sa carcotim la televizor, nu ar fi mai bine sa invatam despre ce este vorba ? (Z)

  Am incheiat comentariul in comentariu

  Exista un sambure de adevar aici…dar nu trebuie sa uitam niciun moment ca, in zona achizitiilor publice, climatul concurential este creat si asigurat de stat. Este sarcina statului, nu a privatului.
  Intrebare: Daca decredibilizam mediul de afaceri care executa lucrari publice, sau, face livrari catre institutiile statului, CINE AR TREBUI sa incheie contracte cu statul ? Desigur, cineva care nu urmareste profitul, nu-i asa ?
  Cineva, non-profit, care isi doreste doar sa imbunatateasca viata cetatenilor.
  Poate ar trebui sa se implice ONG-urile doamnelor Macovei, Pippidi, etc ?
  De ce nu ar face George Soros un act de caritate pentru statul si poporul roman ? In fond, are de unde, dupa ce a speculat la greu monedele nationale ale atator tari.
  (Z)

 45. 47 Bibicu februarie 27, 2015 la 6:31 pm

  În exclusivitate pentru Traian Băsescu

  „-Şefule, am avut ne vis tare urât. Eram amandoi in IAD. Dumneata te perpeleai Intr-un cazan cu smoală…
  – Dar tu?
  – Eu tot slugă. Puneam lemne pe foc.

 46. 48 George Ban februarie 27, 2015 la 7:27 pm

  De-abia ce am scăpat de vsile, că am dat peste adanic! Tot ștab înainte de ’89, tot la fel de îndrăgostit de gramatică… Se pare că una o implică pe cealaltă! În plus, tot la fel de narcisist.

 47. 49 Bibicu februarie 27, 2015 la 7:33 pm

  Moto : Mulţumesc MAESTRE !

  „La muncă, derbedei, că trece anul
  Şi vin ăilalţi şi-o să vă ia ciolanul.
  Făceaţi pe democraţii cei cucernici,
  Cristosul mamii voastre de nemernici!
  Scuipaţi-vă-ntre voi cum se cuvine
  Şi-apoi convingeţi-vă că e bine.

  C-aţi luat o ţară de mai mare dragul
  Şi i-aţi distrus averile şi steagul.
  S-ajungem colonia de ocară
  Care-şi va cere scuze în maghiară.
  Şi, prin complicităţi cu demoni aprigi,
  Aţi desfiinţat uzine, câmpuri, fabrici.

  Şi, prin vânzări de ţară infernale,
  Aţi omorât cu voia animale.
  La greul greu care mereu ne-ncearcă,
  Răspundeţi cu un greu de moarte, parcă.
  Şi i-aţi găsit şi bolii un remediu
  Întoarceţi România-n Evul Mediu

  Ce căzături, ce târfe, ce mizerii,
  V-aş desena cu acul, să vă sperii.
  Dar voi nici sânge nu aveţi în vine,
  Ci credite din călimări străine.
  Le ştiţi lui Hitler şi lui Stalin taina
  Şi-mpingeţi Bucovina în Ucraina.

  Aşa cum ceilalţi, limpezească-i valul
  S-au compromis negustorind Ardealul.
  De unde sunteţi, mă, din ce găoace,
  Cum v-au putut părinţii voştri face?
  Ce condimente le-au picat în spermă
  De e trădarea voastră-atât de fermă?

  Aţi pus nenorocita voastră labă
  Pe-această tristă ţară basarabă.
  Şi vreţi cu-ameninţare şi cu biciul
  S-o faceţi curva voastră de serviciu.
  Mimaţi respectul pentru cele sfinte,
  Dar vindeţi şi pământuri şi morminte.

  Aţi inventat examene severe,
  Supunere poporului spre-a-i cere.
  Şi toată zbaterea a fost degeaba
  Că-n nas mai marii v-au închis taraba.
  Minciuna voastră v-a adus pe scenă,
  Actori într-o politică obscenă.

  Şi-acum, că-i un prăpăd întreaga ţară,
  Ia cereţi-vă, puţintel, afară.
  Decât să vă trimită ţara noastră,
  Mai bine mergeţi voi în mama voastră.
  Plecaţi de-aici, cu-o grabă funerară,
  Si nu albanizaţi această ţară.

  Băgaţi viteză, că vă trece anul
  Si s-a scurtat şi s-a-nvechit ciolanul.
  Şi ce vă pot eu spune la plecare
  Decât lozinca lui Fănuş cel mare:
  Nenorociţilor, se rupe şnurul,
  “La muncă, la bătut ţăruşi cu curul!”

  Adrian Păunescu

 48. 50 fostă basarabeancă februarie 27, 2015 la 7:40 pm

  George Ban
  februarie 27, 2015 la 7:27 p

  Dați-i pace, poate ne-a uitat!!!

 49. 51 Constantin Nicolaescu februarie 27, 2015 la 7:49 pm

  Din pacate asa este, dupa cum afirmati, ,,dincolo de importanta numirii unui nou conducător al SRI, elaborarea unei noi legi de organizare si functionare, in concordantă cu noile circumstante interne si externe, devine imperativă”. Tot din pacate, clasa politica a fost imuna la asemenea comandamente, parca in dispret fata de aceasta institutie si de nevoile reale, venite din interiorul serviciului, dar si din afara!
  Celor care vorbesc despre existenta unui numar prea mare de angajati in acest serviciu si despre sumele imense alocate, le redau cateva aspecte, legate de FBI:. Bugetul FBI a fost, in anul fiscal 2010, de 8 miliarde de dolari;. In 2010, FBI avea 35.590 de angajati, dintre acestia, 13.514 erau agenti speciali, iar restul personal de suport. ; dintre cei 35.590 de angajati ai Biroului, 15.135 erau femei, 8.110 proveneau din randurile minoritatilor, iar 1.201 erau persoane cu dizabilitati; in martie 2010 FBI avea 532 de agenti de origine asiatica, 668 agenti de origine africana si 996 de agenti de origine hispanica; numarul agentilor albi era de 11.140; FBI produce in fiecare zi mai mult de 56 de rapoarte de securitate si proceseaza circa 180.000 de amprente; Biroul identifica mai mult de 650 de fugitivi in fiecare zi; FBI primeste in fiecare an circa 21.000 de dosare prin care oamenii aplica pentru un job la Birou.

 50. 52 ZeV februarie 27, 2015 la 8:40 pm

  Titus Filipas
  ,,Nu înţeleg de ce există un interes exacerbat faţă de personajul umil pe care eu îl reprezint sub numele Titus Filipaş.”
  COMENTEZ:
  Nici eu nu inteleg.
  😉 😉 😉

 51. 53 ZeV februarie 27, 2015 la 8:49 pm

  ps-Titus Filipas
  Asa este, fizicienii germani au plecat, de aceea Hitler nu a avut arma nucleara. (Z)
  ..Dar nici fizicienii germani nu sunt cu mult mai breji: au construit-o pana la urma, chiar daca in alta parte, constienti fiind ca ea va fi utilizata.
  Din cate stiu, unul dintre putinii savanti care au avut rezerve si au tras semnale de alarma (inclusiv la Casa Alba) a fost Albert Einstein.
  Citez:
  ,,Cu venirea lui Hitler la putere în 1933, Einstein, care se afla în vizită în USA s-a decis imediat să emigreze. A primit o funcție la Institute for Advanced Study, în Princeton, New Jersey.
  Einstein a regretat profund faptul că descoperirile sale au fost utilizate pentru crearea bombei atomice, avertizând cu privire la pericolele pe care le prezintă armele nucleare. Din acest motiv s-a implicat nu numai în promovarea sionismului, ci și în mișcarea pentru pace. Astfel că în 1933 publică scrierea-manifest Why War? („De ce război?”).
  În fața imensei amenințări la adresa umanității venită din partea regimului nazist din Germania, Einstein renunță la poziția sa pacifistă și, în 1939, îndemnat de alți numeroși fizicieni, trimite celebra scrisoare către președintele Americii Franklin Delano Roosevelt, insistând asupra necesității producerii bombei atomice, întrucât exista posibilitatea ca și guvernul german să urmeze această cale. Scrisoarea lui Einstein a ajutat la grăbirea eforturilor pentru obținerea bombei atomice în Statele Unite și în 1944 se inițiază Proiectul Manhattan de cercetare în domeniul atomic. Einstein nu a avut nici un rol direct sau personal în fabricarea acesteia.
  ………………………………………………………………………………………………………….
  In 1945, Einstein își manifestă indignarea față de bombardarea orașelor Hiroshima și Nagasaki.
  După război, Einstein s-a angajat pentru cauza dezarmării internaționale și a unei guvernări mondiale.
  În 1948, Einstein, suporter activ al sionismului, salută cu entuziasm crearea statului Israel dar, patru ani mai târziu, în 1952, când David Ben-Gurion îi oferă președinția statului Israel, el o refuză.[25]
  În 1955, Einstein semnează împreună cu Bertrand Russel, o proclamație împotriva amenințării nucleare.”

 52. 54 ZeV februarie 27, 2015 la 8:59 pm

  Oweyn Doars
  februarie 27, 2015 la 3:22 pm

  Stimate coleg, nu numai Romania are nevoie de o legislatie europeana in domeniul apararii, ci, si toate celelalte tari europene (din UE, in special n.r.), cum ar fi: Germania, Marea Britanie, Italia, Bulgaria, Ungaria, etc.
  (Z)

 53. 55 ZeV februarie 27, 2015 la 9:05 pm

  fostă basarabeancă
  februarie 27, 2015 la 5:20 pm

  Excelent, stimata colega. Si eu am o perceptie similara despre Basarabia, chiar daca nu am fost niciodata acolo.
  Paradoxal, dar si eu cred ca romanismul ar fi aparat mai bine daca Basarabia ar ramane independenta (si de UE si de Rusia).
  Macar Basarabia, dupa ce Romania ,,s-a vandut”…pe gratis, ca ultima….de pe centura politicii.
  Comentariul dvs (adresat lui Fragmentarium n.r.) este unul dintre cele mai bune citite de mine pe acest blog.

 54. 56 Titus Filipas februarie 28, 2015 la 1:09 am

  @ZeV
  Albert Einstein a reuşit să bage proiectul bombei nucleare în politica New Deal a lui F.D. Roosevelt. Toate relele lumii de acolo se trag.

 55. 57 Oweyn Doars februarie 28, 2015 la 7:42 am

  @ZeV. Daca gandeam ca doar Romania are nevoie de o lege, propuneam legea la nivel national.

 56. 58 Mumu februarie 28, 2015 la 9:08 am

  @Constantin Nicolaescu

  Stimate domn, vorbiţi mai sus „de nevoile reale, venite din interiorul serviciului”, care sunt ignorate de clasa politică. Personal apreciez că dimpotrivă, politicienii au ţinut mult prea mult seama de nevoile subiective ale serviciilor şi puţin, spre aproape deloc de nevoile polulaţiei faţă de aceste servicii.
  Aşa se face că din analiza cifrelor pe care le-aţi prezentat despre FBI, rezultă că SRI-ul nostru are de aproximativ 7 (şapte) ori mai mulţi angajaţi la mia de locuitori decât FBI-ul.
  Ce atenţie mai mare aţi dorii să acorde acestei instituţii de forţă (deseori de opresiune) politicienii români?
  Poate doar o înşeptire a cerinţelor faţă de instituţia în cauză.

 57. 59 gheorghe februarie 28, 2015 la 10:45 am

  Domnul Presedinte Constantinescu a fost invins de servicii, dumneavoastra si domnul Ponta a-ti pierdut pe o „schema clasica”, candidatura din postura de Prim Ministru care, evident, acumuleaza automat toate nemultumirile din tara fara legatura cu programme sau simpatii politice, situatie de care erati absolut constient, atat dumneavoastre cat si domnul Ponta.

  Ar fi foarte util sa aflam cine si mai ales cum a reusit sa aplice aceasta schema, mai ales ca de fiecare data am avut un castigator surpriza …

  PS – pentru domnul Geoana, un prostanac, acest efort coordanat pentru a fi scos din cursa nu a fost necesar …

 58. 60 Fragmentarium Politic februarie 28, 2015 la 3:21 pm

  Aprecierea ca fizicienii germani nu ar fi vrut bomba atomica este o greseala colosala. De fapt, nu fizicienii nu au vrut-o, ci Hitler, pentru ca bomba ar fi ramas in Germania, nu ar mai fi ajuns acolo unde a ajuns. Germania nu trebuia sa devina o putere nucleara, acest lucru trebuia impiedicat, nu neaparat cu orice pret, ci mai degraba cu unul al unei inselaciuni desavarsite.Daca prima bomba nucleara ar fi fost germana, Germania ar fi devenit superputerea absoluta, ceea ce ar fi readus europenismul pe primul loc, pe care in secolul 19 l-a detinut in mod detasat, dar de care, cum s-a vazut, a fost deposedata de atlantism, in secolul 20 si prima parte din urmatorul. WW2 a fost de la inceput cu final cunoscut, vezi aprecierile lui Churchill (planurile sunt facute, victoria, nestramutata), dar si ciudatele evolutii militare in care a fost impinsa Germania de catre Hitler, in pofida vointei celor mai stralucite minti ale elitei militare germane. Secretul cifrului (Enigma) a ajuns la britanici, care le stiau germanilor orice plan si orice miscare, armele V au fost stimulate pana la nivelul de la care cercetarile puteau fi preluate si finalizate in alta parte, frontul din Vest a fost deliberat de uzare a masinii de razboi germane, cel din Est a accelerat uzura iar necapitularea a facut ca in Germania sa nu mai ramana piatra pe piatra. Faimosul zid al atlanticului, menit sa dea sentimentul de siguranta, a cazut pentru ca munitia s-a terminat dupa trei ore, cand de fapt ar fi trebuit sa dispuna de stocuri pentru trei zile.

 59. 61 T-Rex februarie 28, 2015 la 4:05 pm

  Mi-am amintit cum v-au luat viza sa nu se rupa „axa”. Oare o sa le-o ia si lui Udrea, Videanu, si celorlalti mafioti care par ca sunt liberi sa calatorasca si sa aibe businezuri la Licurici acasa? Nu ne ajuta unchiul sa ii legam pe toti banditii astia si sa ne recuperam furtisagurile ajunse pe la ei? Ca pe vremea portocalei mecanice americane, vorbesc despre membrul PDL Gitenstein, sucursala SUA, il ventilau pe Basescu si regimul sa nu cumva sa incerce Justitia sa se apropie de ei. Coruptii de serviciu erau PSDistii si mai ales dl Nastase, cel care a indraznit sa afirme ca Romania are interes national si la est nu numai la vest. Cum altfel se poate explica ca DNA a tinut dosarele astea in sertar, si inca le tremura mina sa le scoata pe ale lui Basescu, desi e clar pentru toti ca el a fost Patronul si ea a fost Patroana curvasariei politice din Romania?

  Re. vizita lui Iohannis in Germania: a fost low profile, slab mediatizata. Judecind dupa putinele mesaje publice, nu s-a discutat nimic despre incurajarea investitiilor germane in Romania. Doar despre investitia umana din Romania in Germania. Iar despre Shengen Merkel a fost monosilabica „Nu promit nimic”. Clar. Sigur, tema principala a fost Estul. Nici Germania, nici Romania nu vor o Gubernie putineasca in Moldova.

  Dar despre ce investitii germane in Romania vorbesc eu cind atmosfera de securitate e gri spre maroniu in UE si la periferii? La sud de Europa, in Africa de nord se instaleaza cu o viteza ametitoare dusmanii civilizatiei europene. Cu ajutor involuntar american, englez si francez, care au anihilat niste regimuri despotice, e drept, dar care aveau control cit de cit asupra fanaticilor. Deci, le-a folosit europenilor militarismul american? Nu cred, europenii au lucrat decenii ca sa stabileasca un anumit tip de relatii cu fostii vasali.

 60. 62 andresclara martie 1, 2015 la 3:01 am

  Bai, voi sunteti „prosti”? Pai inclusiv presedintele statului are de ales din lista de optiuni propusa de cei din SRI, ce dreacului va agitati atata? N-are cum sa fie numit cineva din-afara serviciului secret, logic! Si este foarte bine asa, caci nimeni nu stie mai bine decat acel Seriviciu, daca este bun sau nu un sef al lor! Pai de ce nu ma puneti pe mine, un simplu angajat privat, la conducerea unui serviciu de informatii al Romaniei? Intelegeti acum de ce trebuie sa fie numit un om ales de subalternii, colegii lui si nu numit politic? Pentru ca nimeni, nici politicienii care au acces sa zicem, la baza de date a SRI, nu stiu ce om este competent pentru aceasta functie de director al Serviciului Roman de Informatii, in afara de colegii care au lucrat cu acest om si care ii stiu competentele, realizarile, succesele, etc.! Deci, eu, o oarecare, imi doresc in fruntea SRI un om din sistemul militar, cu o experientza in domeniu, un profesionist clar, sa fie cel mai bun in domeniul dumnealui de activitate! Va avea sprijinul meu, al nostru care-mi impartasesc ideea, neconditionat, caci am cerut destul de la un asa om!

 61. 63 Marian Nicolae martie 20, 2015 la 10:42 am

  @ andresclara, martie 1, 2015 la 3:01 am

  NU sunteti prea departe de adevar.

  Seful SRI trebuie sa fie chiar un om din cadrul serviciului respectiv, dovedit cu bune competente atat la birou cat si in teren.


 1. 1 Un fost premier propune schimbări la SRI după modelul FBI - Ziarul Profit Trackback pe februarie 26, 2015 la 10:03 am
 2. 2 Si putina poezie « Motanul Incaltat Trackback pe februarie 27, 2015 la 4:39 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: