Călătorie prin bibliotecă

IMG_1114

 

 

 

 

 

 

 

 

Am devenit tot mai curios să aflu cum ne priveau, in trecut, străinii. Recunosc, mă enervează anumite aprecieri despre români ale unor contemporani din Occident. Pe de altă parte, mă intreb dacă istoria dominatiei otomane si a celei fanariote nu a lăsat urme in comportamentul nostru.

Am citit astăzi un volum despre istoria Moldovei si a Valahiei, scris in 1777 de către Jean-Louis Carra si publicat la Iasi, volum considerat suficient de important pentru a fi retipărit in 2009 (in Anglia?). Carra, un aventurier francez instruit, acuzat in câteva rânduri de furt, călătoreste prin Europa si i se oferă posibilitatea de a rămâne la curtea printului Grigore Ghika pentru a contribui la educatia copiilor acestuia si pentru a redacta corespondenta cancelariei in franceză. Reintors in Franta, devine secretarul cardinalului de Rohan, căruia ii dedică această lucrare. Va fi unul din revolutionarii de la 1789 dar va sfârsi sub ghilotină in 1793. Un personaj interesant care a format si subiectul unei ample biografii, publicată in anul 2000.

Regăsim in cartea  lui Carra vechile legende, de genul indemnului mamei lui Stefan cel Mare către fiul său de a se intoarce la luptă, sau istoria familiilor domnitoare Cantemir (Dimitrie Cantemir ar fi murit la 49 de ani, de diabet), Ghika, Cantacuzino, Mavrocordat, Brâncoveanu.

O lucrare interesantă ce descrie, in detaliu, geografia locurilor, climatul, solul, populatia si obiceiurile (mentionând, de exemplu naiul), economia, comertul, artele, veniturile, taxele si impozitele, guvernarea si justitia, dregătoriile.

Când vine vorba despre „caracterul” locuitorilor, Carra mentionează că desi a intâlnit trei invătati in Moldova (Theodorati, Saul si Bogdan), vorbitori de limbi străine si unul in Valahia (Caragea), marea calitate a acestor populatii  este aceea de a fi buni soldati, deoarece „ceea ce ei invată cel mai usor este arta de a-i distruge si de a-si masacra semenii” (p. 213).

Cartea laudă teritoriul principatelor dar nu neapărat pe locuitorii săi – foarte putin civilizati. In esentă, o lucrare de misionar.

 

 

 

69 Răspunsuri to “Călătorie prin bibliotecă”


 1. 1 TREIDE 95 februarie 15, 2015 la 5:42 pm

  „…de a-i distruge și de a-și masacra semenii”! Doamne, cât de ciudat suntem caracterizați ca nație, ca popor! Așadar…nu ne-am schimbat prea mult în ultimile secole, folosim aceleași metode, doar „mijloacele și uneltele” le-am schimbat. Iată noțiuni pe care nu toți le cunosc despre locuitorii acestor meleaguri, dar iată, merită să aflăm cum ne priveau, analizau străinii, dar mai ales, cam în ce categorie a muritorilor ne plasau. Oare chiar nu ne-am schimbat deloc? Nu avem tăria, dorința sau putința de a trece acest hop al vieții, al conjuncturii (istorice și politice) și al sorții?

 2. 2 Adrian B. februarie 15, 2015 la 7:11 pm

  Campania de arestări, o strategie americană pentru a distruge centrele de putere autohtone pentru interesele străine

  SUA continuă să trateze România ca pe o colonie. Iar Bucureștiul continuă să se comporte ca un vasal. Direcția care convine întotdeauna SUA, nu și românilor.

  Fostul şef al Realitatea TV consideră că toată campania anti-corupţie nu este decât o încercare a SUA de eliminare a centrelor româneşti de putere, pentru a se asigura de totala obedienţă a României.

  Totul a plecat de la dorinţa SUA de a cuceri Ucraina şi Georgia şi nevoia de a avea un cap de pod sigur în ţara noastră.

  Dupa ce Basescu a plecat de la Cotroceni, arestarile si dezvaluirile continua cu aceeasi frecventa. De data asta, furia procurorilor se indreapta cu predilectie catre vechile sale slugi si finantatori ai PDL-ului. Se razbuna Basescu pentru sutul pe care vechiul sau partid i l-a administrat? A scapat D.N.A-ul de sub orice control si se comporta ca o cornuta masiva lovita de streche? Cine mai conduce astazi cu adevarat Romania? Yohannis abia invata coridoarele de la Cotroceni, politicienii tremura noaptea in pat si-si bat nevestele de stres, oamenii de afaceri isi ascund banii prin cavouri sau prin cine stie ce conturi exotice in asteptarea dubelor de la politie.

  În realitate, România, execută la comanda americanilor o amplă operaţiune de epurare a tuturor centrelor de putere construite în peste 20 de ani, începând de la cele locale la cele centrale. Folosind ca pretext “maidanul” ucrainean, au început să urle că afaceriştii de acolo au secătuit ţara prin tot felul de hoţii şi malversaţiuni, împreună cu politicienii corupţi şi presa acaparată de “moguli”.

  Pentru a-şi pune în practică această strategie, americanii s-au folosit de canalii autohtone gata să vândă orice şi pe oricine pentru un grad în plus sau o poziţie mai înaltă în iererhia instituţiilor unde arhivau. Oricând în parlament pot fi voturi care să nu corespundă intereselor lor, voturi controlate de aceste centre de putere. Dacă aceste centre ar fi fost mai puţine, probabil ar fi încercat o negociere cu fiecare în parte. Fiind atât de multe, au decis anihilarea lor. Din perspectiva intereselor lor, mişcarea este legitimă. Din perspectiva interesului românesc, asta înseamnă vasalitate totală, vasalitate fără nici un câştig”. A scris SOV pe blogul său.

  Atât timp cât electoratul se complace în ideea ”las că-i dăm afară pe ăștia corupți și va fi bine!” fără să înțeleagă că sistemul politic neocolonial este baza și principala cauză a corupției, toate schimbările pe scena politică nu fac altceva decât să ofere un show palpitant pentru unii și dezgustător pentru alții. Sistemul nu poate fi spart decât în condițiile care cei care ar încerca să elibereze România vor vedea că electoratul s-a săturat de situația în care țara poate fi guvernată prin telecomandă de la ambasada SUA care dirijează autocarele DNA.

  Până la acel minunat moment, ne rămâne doar să contemplăm cu interes sau resemnare reîmpărțirea portofoliilor. „Într-o colonie americană precum România, guvernatorul este numit pe viață. Nu contează că i se termină mandatul și nu mai poate candida la președinție, jocurile fiind făcute la Washington, guvernatorul rămâne conducătorul de facto al coloniei”.

  În concluzie, la mai bine de 25 de ani de la executarea lui Ceauşescu, am pierdut orice umbră de independenţă a ţării, dar am câştigat ţâţe pe prima pagină a tabloidelor, 100 de programe la TV, dreptul de a le culege căpşunile occidentalilor şi rafturi pline în faţa cărora salivează pensionarii și tineretul. Cu alte cuvinte, am devenit o colonie săracă numai bună de muls, condusă pentru americani.

  P.S.Romanii sunt cobai si colonia SUA,UE pentru jefuirea romaniei prin corporatile mondiale si clasa politica corupta si vanduta SUA,UE destul ca am fost jefuiti acum vor sa ne si monitorizeze prin cip. Sa fim uniti frati romani si sa deschidem ochii in fata adevarului si sa ne rugam lui Iisus sa ne ajute in aceasta lupta. Pace si mantuire!

  Sursa: Search News Global

  http://gandeste.org/general/campania-de-arestari-o-strategie-americana-pentru-a-distruge-centrele-de-putere-autohtone-pentru-interesele-straine/50325

 3. 3 centru februarie 15, 2015 la 7:41 pm

  Da , Treide 95 , suntem asasini mondiali recunoscuti . Noi am comis atrocitati in 1914 in Belgia la Namur ( 900 civili impuscati ) ,si dupa aceea in Franta , noi am inventat camerele de gaz , noi decapitam prizonierii americani cu sabia , noi am impuscat in ceafa douazeci de mii de rezervisti polonezi la Katyn , noi scufundam vapoare incarcate cu refugiati germani din Prusia Orientala in mijlocul Balticii … daca esti obosit , odihneste-te , tatuca . Mie veteranii imi spuneau ca rusii si nemtii fugeau sa se predea la romani , sa nu ajunga la ceilalti .
  Eu nu as da foarte multe parale pe balivernele acestui Carra .
  Francezii in genere denigreaza cu placere strainii , in afara de doua natiuni pe care le respecta , germanii si anglo-saxonii .
  Noi suntem victimele unei campanii orchestrate de o mare putere prin cancelarile si partidele vest-europene pe care le cumpara .
  Noiembrie 2001 , Adrian Nastase prim ministru , Romania joaca un amical istoric la rugby cu Anglia pe Twickenham – AFP , inaintea meciului , ce scrie ? ” Saracii impotriva bogatilor ” – sympa , non ?
  L’Equipe in iunie 2000 , amical de rugby cu Franta ” rugbyul nu este un sport pentru natiunile ” de rapine ” ( in traducere figurata inferioare , needucate )
  Un francez viziteaza de curand Bucurestiul , sotia sefa la Société Générale da cursuri cadrelor BRD , stau la Intercontinental : ” ei , Armand , cum a fost ? ” – tacere , oftat ” sufar sa vad mizeria ” … tac eu – ” Armand , Bucurestiul e zona din Europa de Est cu cel mai mare venit per capita iar BRD -ul lui Société Générale aduce bani frumosi la Paris . Ce mizerie ai vazut ? ” – tace , nu stie ce sa spuna , se scoate cu un ” oamenii nu zambesc ” – inutil sa adaug ca atunci cand Armand pleaca in Sri Lanka sau Maroc , nu vede nici o „mizerie ” …

 4. 4 Titus Filipas februarie 15, 2015 la 7:57 pm

  http://fr.wikipedia.org/wiki/Grigore_III_Ghica Grigore Ghica al III-lea a fost un Erou Naţional. Scriitorul Alexandru Vlahuţă ne povesteşte despre uciderea lui : +Când pacea de la Pasarovitz (1718) dă nemților Oltenia, pe care pacea de la Belgrad (1739) avea să ne-o întoarcă îndărăt, dregătorii lor, trimiși s-o ia în stăpânire, rămân umiliți de sălbăticia în care trăiesc oamenii, într-o țară așa de mândră și bogată. Corăbiile turcilor încarcă toamna tot rodul pământului. Sub Ion Mavrocordat — cel mai lacom și mai asupritor dintre toți domnii pe care ni i-a trimis Fanarul — văcăritul ajunge să se ia de trei ori pe an, încât oamenii încep să-și ucidă vitele ca să-și mai scurteze din cele dări. De atunci o fi rămas cântecul: “Cine are patru boi / Capu-i urlă de nevoi. / Eu că n-am nici o pereche /-Pun căciula pe-o ureche!“ Pe vremea asta de cumplită ananghie, își întinde Rusia mrejele ei asupra țărilor noastre. Puternică, lacomă, vicleană, ea zice că ridică spada „în numele Mântuitorului și al creștinității”, și cheamă la sânul ei, sub înalta ei ocrotire toate popoarele „drept-pravoslavnice”. Turcii înțeleg, printr-un fel de presimțire mai mult, că cel mai mare vrăjmaș al lor e muscalul, și-n ura de moarte a celor două împărății se cumpănește, pentru mai bine de-un veac, soarta țărilor române. Gospodarii acestei vremi se schimbă tot mai repede; căci tot mai mult se teme sultanul să nu-i tragă rușii în partea lor. Ei își deschid drumul la domnie de obicei prin slujba de dragoman al Porții; pe-acolo trec și puținii pământeni ce mai întrerup doar cu numele șirul domnilor fanarioți. Turcii se încred din ce în ce mai puțin în români. Ei se tem, pe vremea asta de neastâmpăr, să nu se ridice vrun Ștefan. Vrun Mihai. Cea mai mică bănuială aduce mazilirea voievodului, — uneori moartea lui. O șoaptă numai, la îngrijata Poartă, că domnul ar da rușilor ajutor pe sub mână — și pieirea lui e hotărâtă. De aceea nici nu poate fi vorba de-o gospodărie închegată. Câteva măsuri de îndreptare, ce se încearcă din când în când, țintesc mai mult la sporirea și strânsul mai ușor al dărilor, decât la buna și trainica îngrădire a țării. Muscalii sunt neadormiți, — ei caută în toate felurile să ademenească pe români și să-i tragă-în partea lor: iscoade, călugări, negustori, iconari, ostași cu vază, cutreieră Moldova și Muntenia, ispitind, împărțind bani, făgăduind marea și sarea bieților oameni buimăciți de nevoi, ce nu mai știu nici ei pe cine să creadă, încotro s-apuce. Mulți dintre vechii noștri boieri, și mai ales preoții, văd în puternica Rusie mântuirea neamului românesc! Ei trimit împărătesei Caterina a II-a soli din amândouă țările, cu smerite cărți de închinare: „Rugători cădem la urmele prea luminatelor picioarelor voastre”…„O, prea blagorodnică împărătească și prea milostivă stăpână a noastră, nu ne părăsi pre noi robii Măriei voastre cei de o credință, umbrește-ne!…” Aveau să vadă ei românii, curând după aceea, și multă vreme după aceea, cum știe să umbrească milostiva Rusie! Începând de la 1769 și până la 1774, cât ține războiul dintre muscali și turci, țările române — pe care însuși capul bisericii lor le cheamă la jertfă, „pentru proviantul împărăteștilor oști ce au venit spre apărarea noastră” -țările peste care-și întinde Rusia larga ei aripă ocrotitoare sunt împresurate și jefuite cu cea mai vajnică sălbăticie de înseși aceste împărătești oștiri, care se bat — zic ele — „pentru mântuirea neamurilor creștine de sub jugul păgânului”. Pacea de la Cuciuc-Cainargi (1774) desface Moldova și Valahia din strânsoarea ucigașă a brațelor muscălești, dă însă marii împărății creștine dreptul de a le… ocroti, de câte ori se va părea ei că sunt prea asuprite de necredincioși — un drept pe care dealtfel și-l luase ea singură de mai înainte, și-n care până și turcii văd ce se ascunde. — Austria, înțelegând că Rusia și-a retras gheara de pe deasupra, numai pentru a și-o întinde mai bine pe dedesubt, se grăbește a lua din vreme partea ei de pradă. Cu doi ani înainte se făcuse-mpărțeala Poloniei, dusă la pieire de înseși dezbinările păzitorilor ei. Austria încredințează pe turci că de halca ei ar ținea și Bucovina, o fărâmă de loc neînsemnată, pe care o ia numai pentru a îndrepta, cum a fost din vechi, „hotarul Pocuției”. Toată Moldova e un suflet ș-un strigăt în fața acestei nelegiuiri. Acolo-i Suceava și Putna cea sfântă, acolo-i cetatea de scaun și locul de veșnică odihnă al celui mai mare și mai slăvit voievod al ei. Dar cine s-audă dreptatea și cine să creadă durerea unei țări așa de mici! Domnul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica, trimite o plângere la Poartă. Austria îl pârăște că-i unealta rușilor, — iar câteva mii de galbeni încheie târgul. Într-o seară din toamna anului 1777 sosește-n Iași un pașă — Ahmed-bei. El trage la „Conacul din Beilic”, se face bolnav, spune că trece la Hotin ș-ar vrea să vorbească cu domnul, pe care-l cunoaște de la Țarigrad. Ghica vine, însoțit numai de patru slujitori pe care-i lasă afară, îl găsește-ntins pe-o sofa și-i arată, din toată inima, părerea lui de rău că-l vede bolnav. Turcul e vesel, spune glume, întreabă de una, de alta… Cum stau așa de vorbă, Ghica scoate tabachera și i-o întinde: „Bun tabac ai, zice Ahmed, dar eu am și mai bun”. Și, bătând din palme, strigă „Tabac!” Opt ieniceri răsar ca din pământ. O luptă de câteva clipe, — unul din ieniceri e ucis, — apoi un gemăt adânc, sugrumat din cea din urmă durere, și frumosul trup al voievodului Moldovei, străpuns de lovituri mai multe decât cerea moartea, cade la picioarele „trimisului împărătesc”. Austria, veselă și mândră de-o așa deplină biruință, putea să-și înfigă liniștea zgripțorii ei în boiul Moldovei. Sabia lui Ștefan dormea lângă brațul ce nu se mai putea ridica să-și apere pământul! Și nu mijea o zare de lumină, în toată întunecimea aceea de vremi neîndurate. Un vânt de stricăciune suflă peste lumea întreagă. Nu mai era cinste, nu mai era omenie. A vicleni, a fura, a ucide mișelește era o putere. Frederic cel Mare, găsind la Lipsca tiparele de bani ale polonilor, pune să toarne-n cositor o sută de milioane de fiorini, pe care-i petrece-n Polonia lui drept bani adevărați. Domnii greci se azvârl asupra țărilor noastre cu lăcomia zorită a jefuitorului de călare, pe care-l ajung din urmă ceilalți flămânzi. Când cele trei împărății din jurul nostru se războiesc iar între ele, și-și vântură oștile și păcatele peste sărmanele țări fără nici o apărare, — ei se gândesc ce s-apuce mai repede, ce vicleșuguri să mai învârtească, și cum să-și aștearnă lor mai bine, și mai la adăpost.+

 5. 5 Fragmentarium Politic februarie 15, 2015 la 8:02 pm

  Nu ar trebui luata de buna caracterizarea lui Carra, cu atat mai mult cu cat avea o judecata patimasa, chiar egotica, cum au de obicei aventurierii, care l-a si dus sub taisul ghilotinei. Foarte probabil, el insusi a fost um „masacrator”, ca multi alti revolutionari cu solda sau, si mai probabil, un incendiator ideologic, care si-a jucat usurinta de a scrie si de a vorbi, data de o anumita instruire, la ruleta revolutiei franceze. Daca a avut si acuzatii de furt, este si mai limpede ca pe scara sa de apreciere ceilalti nu ocupau decat locuri inferioare si instrumentale, iar „caracterul” pe care il judeca la altii era extrem de subiectiv si de lacunar. Intr-un spatiu de confluenta, expus in permanenta la asediu, in care locuitorii erau mereu pregatiti sa-l apere, se pare ca Jean-Louis Carra, ca orice aventurier care urmareste sa obtina controlul oriunde s-ar afla, nu prea a avut loc de intors. Ceea ce conteaza sunt cele doua caracteristici ale moldovenilor si valachilor de la 1777, de aparatori darzi ai pamanturilor lor si de nemanipulabili de catre idei care sa le suceasca mintile, care ar trebui sa ne faca sa le dorim si sa le cultivam si la conationalii din secolul 21.

 6. 6 centru februarie 15, 2015 la 8:06 pm

  Ce se intampla cand guvernul romanesc este slab – un pustan unguras de 23 de ani din Cluj se trezeste memorandist petitie Facebook ” guvern regional la Cluj pentru regiunea Transilvaniei ” pentru ca ” impozitele ajung pe nedrept in Moldova si Oltenia ” .
  Pustanul grofusor cu aere de geek si bourgeois bohème are , spune entuziasmat Adevarul lui Nahoi – Cartianu – Cristoiu , ” 14000 de semnaturi ” .
  Ce nu stie pustanul este ca in Romania Bucurestiul , Constanta si Ploiestiul sunt pe primele locuri ale competitivitatii .
  In plus , pustanul nu a auzit de pedepsirea rasismului si instigarii la ura , nu el decide ca mehedintenii sau vrancenii sunt supra sau sub-oameni .
  Eu nu am auzit de astfel de obraznicii cand Adrian Nastase era prim ministru , am auzit orori dictate de la Budapesta ” m-am saturat de Romania ” ( Szabyin Gherman ) in 1998 – in dezmat ciorbist sau in 1991 , septembrie , cand ortacii erau in Parlament ( doi Groucho Marx anuntau la Budapesta un ” guvern al Transilvaniei ” ) .
  Da , Putin ne testeaza …
  Generalasii trei stele de 42 de ani de la Baneasa ai lui Basescu se ocupa oare , si de Romania ?
  Sau se pricep sa se ocupe ?

 7. 7 T-Rex februarie 15, 2015 la 9:12 pm

  S-a intrebat cineva daca spectacolul asta cu Udrea si Cocos e unul real? Dar daca este un act de distragere a atentiei? Daca cineva a gindit in avans, considerind toate posibilele deznodaminte? Deci, daca iei un acvariu si pui in el citiva pesti, fara sa le dai de mincare, se vor minca intre ei? Dar daca il trimiti pe Branza sa puna citeva faramituri de cascaval acolo, vor supravietui pestii? Si daca totusi serviciile sunt si ele implicate, chiar acum, ghidonind mersul procesului? La care adevar trebuie sa ajungem? Posibil nu cel pe care il imaginam.

  E o scena in filmul Once Upon a Time in America, in care unul din mafiotii care iese din inchisoare, este reprimit de fratii lui de crime. S-au imbogatit enorm intre timp, si partea lui e pusa la adapost. Si atunci, chiar daca ii bagam la zdup pe Udrea si Cocos, cind vor iesi de acolo, cit de bogati o sa fie? Sunt curios, cit este prejudiciul si cit va recupera statul roman?

 8. 8 Criticos februarie 15, 2015 la 11:02 pm

  Un subiect care m-a obsedat o viaţă. Şi, în ultima vreme, într-un context mai larg, m-am gândit la forma brutală de occidentalizare la care a apelat Petru I, ţarul Rusiei care a impus nobilimii ruse schimbarea vestimentaţiei şi raderii bărbii (semn al poziţiei sociale). Orice s-ar spune, aceste reforme n-au însemnat decât că absolut tot ce ţinea de tradiţie e inferior, vrednic de lepădat. A urmat limba şi e ciudat să vezi că „Război şi pace” e scris pe jumătate franţuzeşte, căci nobilimea nu mai vorbea ruseşte decât „avec les domestiques”. Occidentul a privit aprobativ aceaste acţiuni „civilizatoare”, deşi, dacă stai să te gândeşti, cele pe care le-am amintit au fost cu desăvârşire inutile. În legătură cu Carra, intoxicat cu prejudecata că tot ce nu e la fel ca în ţara natală e barbar şi necivilizat, acesta mai e şi extrem de superficial. Concluzia lui despre înclinarea spre cruzime a noastră e ridicolă.
  Dle A.N. vă sugerez să recitiţi „Soarele în baltă sau Aventurile şahului” a lui Sadoveanu e un punct de vedere interesant despre Răsărit şi Apus.

 9. 9 Motanul Incaltat februarie 15, 2015 la 11:16 pm

  Si putem gasi marturii, izvoare care sa arate ca ceea ce spunea acest Carra nu e adevarat?

  „[…] marea calitate a acestor populatii este aceea de a fi buni soldati, deoarece “ceea ce ei invată cel mai usor este arta de a-i distruge si de a-si masacra semenii” (p. 213).

  Cartea laudă teritoriul principatelor dar nu neapărat pe locuitorii săi – foarte putin civilizati. In esentă, o lucrare de misionar.”

  Insa daca e sa comparam Moldova si Valahia cu Franta acelor ani… Citeam undeva ca pe la 1750 exista in Franta Administratia Nationala a Drumurilor. N-am auzit sa existe si la noi asa ceva pe vremea aceea. Mi-a venit in minte, cititind cele de mai sus, Blaise Pascal… Sa ne gandim ca la 1639 scria celebrul sau Eseu asupra Conicelor… Avem un exemplu similar in Moldova si/sau Valahia acelor ani…? Sa ne gandim ca un Pascal sau Fermat isi puneau problema Teoriei Probabilitatilor. Un exemplu similar la noi…? Sa ne gandim ca Pascal a proiectat in 1642 o masina de calculat, un calculator mecanic, stramosul calculatorului modern de azi… Vreo inventie la noi, in acei ani, similara…?

 10. 10 Motanul Incaltat februarie 16, 2015 la 12:03 am

  Este adevarat, apropo de „arta de a-i distruge si de a-si masacra semenii”, ne putem gandi si la Revolutia Franceza, care a dus aceasta „arta” pe noi culmi de perfectionare si „progres”. Hannah Arendt spune undeva ca „tristul adevar este ca cel mai mare rau este facut de oameni care nu si-au pus in minte sa fie buni sau rai”… Insa vedeti cum e… Asta e una, Montesquieu e cu totul altceva! Probabil ca Dl. Cara – condamnat la moarte pe ghilotina in timpul Revolutiei, mai bine zis a masacrelor Revolutiei Franceze – se referea, mai mult decat probabil, la Montesquieu si la „Spiritul legilor”, vazand aici un alt spirit, diferit de cel Occidental.

 11. 11 Titus Filipas februarie 16, 2015 la 12:06 am

  @ Adrian Năstase
  Aveţi cumva şi cartea lui Jean-Baptiste Tavernier cu episodul trecerii sale prin Ţările Române ?

 12. 13 Radu Humor februarie 16, 2015 la 12:24 am

  Din păcate, sau din fericire, se poate întâmpla oriunde în Lume .
  Şi în ţări sărace, dar şi în ţări bogate . Importantă este o anumită calitate umană.

 13. 14 papasha februarie 16, 2015 la 12:30 am

  1. ponta , ai dat si tu cu pumnuletzu’-n masa , asa cum stateai tu semetz in genunchi pe-acolo prin departari si ai urlat la ei de sub patutzul tau , intreband cand o sa trimita si ei in colonie , un ambasador adevarat ( un diplomat de cariera si nu niste vanzatori de „guaranteed all second hand „) ?

  2. Pana si la moghyorii aia extremisti si criticati de toti democratii lu’ peste prajit , gazdele micutului ponta au trimis ambasador adevarat !!!
  ( asa-i in tenis , unii au baze , altii au ambasador )

  3. Pe cine o sa-i atace rusii primii,pe aia cu baze sau pe aia cu ambasador ?

  4. In loc sa avem ambitia de a deveni un factor important de mediere in zona , noi , ii zgandarim pe ruscalai DEGEABA , pt. simplul fapt ca zona din nord-est-ul Tarii este pierduta de multi , multi ani in urma .
  Nu poti s-o treci pe baba strada cu forta , daca ea nu vrea dincolo .

 14. 15 santinela februarie 16, 2015 la 8:54 am

  Ce drac sa caracterizeze la noi ? Romanu-i „beton” la cap si-n rest ghioaga si bita frate !

 15. 16 nastase februarie 16, 2015 la 9:19 am

  Titus Filipas,
  Nu, din păcate.

 16. 17 ZeV februarie 16, 2015 la 10:11 am

  Am urmarit cu mare atentie (pe canalul tv Trinitas n.r.) inscaunarea la Miercurea Ciuc a unui nou arhiepiscop al Covasnei si Hargitei (in persoana unui calugar modest din Toplita) – dupa plecarea pr. Ioan in calitatea noua de mitropolit al Banatului.
  Am ramas surprins sa vad cat de multi romani s-au adunat in incinta si in jurul episcopiei de Miercurea Ciuc. Romani calmi si hotarati, femei frumos imbracate in straie populare (fara legatura cu pmp n.r.) si cu tricolorul Romaniei la piept.
  Am tras concluzia ca, in ciuda campaniei de denigrare/intoxicare (cu origini probabile in afara Romaniei), Biserica Ortodoxa Romana ramane, ca si in urma cu sute de ani, singurul liant care uneste POZITIV romanii.
  Mai sunt si alti factori unificatori in Romania: UE si NATO unesc (mai mult sau mai putin fortat) politicienii, politicienii unesc romanii in tabere adverse pe false criterii ideologice, intelectualii care se considera ,,apostoli ai neamului” se unesc ostentativ si dispretuitor in jurul lui Basescu, frustratii si delatorii – care au facut foarte putine lucruri pentru vietile lor – se unesc in jurul DNA, iar feisbucistii isi aleg intotdeauna o himera, perfect compatibila cu mediul (lor) virtual. (Z)
  In tot acest vacarm al ,,unificarii”, cred ca trebuie sa ne mentinem lucizi si sa nu abandonam propriul discernamant in beneficiul diversiunii si manipularii, pentru a nu confunda/alege gresit contextul in care se face unirea si cauza in jurul careia se strang romanii. ,,Sa alegem drumul corect” este si putin si mult spus, deoarece ,,drumul corect” este intotdeauna unul singur la un moment dat, dar este foarte greu de decelat in timp real.

 17. 18 ZeV februarie 16, 2015 la 10:12 am

  …Covasnei si Harghitei

 18. 19 Titus Filipas februarie 16, 2015 la 10:21 am

  @ Adrian Năstase
  Dacă tot sînt la întrebări despre cărţi : Aveţi cumva „Figuri contemporane din Basarabia” apărută prin 1938 sau 1939 ?

 19. 20 ZeV februarie 16, 2015 la 10:25 am

  T-Rex
  ,,Sunt curios, cit este prejudiciul …”

  Deocamdata, din cate inteleg de la DNA, vreo 15 mil de euro, pentru care se intentioneaza punerea sechestrului pe averea Udrei.
  Totusi, asa cum conchide si d-na Cris, nu cred ca Udrea este vinovata. Orice om normal ar rosi, probabil, expunand in public ce a spus Udrea pana acum (fara a si scrie tot ce a spus).
  Din moment ce Udrea nu roseste adolescentin, rezulta, fara dubiu, ca este complet nevinovata.
  Ca si Basescu de altfel.
  (Z)

 20. 21 nastase februarie 16, 2015 la 10:27 am

  Titus Filipas,
  Nu-mi aduc aminte sa fi văzut cartea in biblioteca.

 21. 22 Titus Filipas februarie 16, 2015 la 10:43 am

  @ Motanul Încălţat
  Prinţul Dimitrie Cantemir ştia însă prea bine că Petru Rareş sprijinise inovaţia tehnologică, să amintim de pildă numai zăvorul de tip american Yale pe care îl instalase la ctitoria sa bisericească Moldoviţa !

 22. 23 Marian Nicolae februarie 16, 2015 la 11:05 am

  Buna dimineata domnule presedinte,

  Credeti ca si noi romanii putem organiza ceva de genul acesta, cu diferenta ca iesirea Romaniei nu numai din NATO dar si din UE este VITALA ?
  ––––––––––––––––––––––––––

  Bulgaria’s Parliamentarians Seek
  Referendum on Withdrawing From NATO

  21:13 12.02.2015(updated 21:23 12.02.2015)
  http://sputniknews.com/politics/20150212/1018185494.html

  Bulgaria’s conservative party has started collecting signatures for a petition to hold a nationwide referendum on withdrawing from NATO.

  US Paratroopers arrive in Estonia for NATO training
  Estonia Ready to Open NATO Command Center Next Week

  Ekaterina Blinova — Bulgarian conservative Ataka (Attack) party has organized a petition seeking a nationwide referendum on Bulgaria’s withdrawing from NATO, said Volen Siderov, the chairman of the party, during his official visit to Crimea.

  It is worth mentioning that earlier this month, on February 5, NATO Defense Ministers revealed their plans of expanding the Alliance’s military forces in Europe and approved the decision to establish six command and control units in Bulgaria, Estonia, Latvia, Lithuania, Poland and Romania.

  „If a crisis arises, they will ensure that national and NATO forces from across the Alliance are able to act as one from the start. They will make rapid deployment easier. Support planning for collective defense. And help coordinate training and exercises,” NATO Secretary General Jens Stoltenberg said in an official statement.

  Later, Bulgaria’s Defense Minister Nikolai Nenchev announced that 13-14 NATO tanks would arrive in the country in the forthcoming months in order to take part in 77 joint military drills planned to be held this year. Nenchev also elaborated that the new NATO command and control unit in Bulgaria would open in Sofia, comprising of 40 servicemen, according to Bulgaria’s media sources.

  Blasting the decision of Bulgaria’s authorities, Siderov insists that his country should withdraw from the Alliance and declare neutrality.

  He told journalists that Ataka had already launched a campaign against the latest NATO’s initiative. Siderov’s party is seeking a mandate to hold a nationwide referendum on Bulgaria withdrawing from NATO.
  Siderov explained that Ataka should collect either 60 signatures of Bulgarian parliamentarians or 300 thousand signatures of civilians for the petition in order to launch the initiative. The politician plans to team up with the Bulgarian Socialist Party and one other faction sharing the stance. In would be enough to start the process if the three fractions signed the petition, he said.

  U.S. Paratroopers arrive in Estonia for NATO training

  NATO Wants to Draw France Into War With Russia – Former President of EBRD

  According to Siderov, NATO’s presence in Bulgaria is unacceptable. „Bulgaria has been turned into a frontline. Almost four American military bases have been operating here since 2006, absolutely rent-free, and now they are intended to deploy a command and control unit in Bulgaria,” he stressed.

  Siderov has become the first Bulgaria’s parliamentary to visit Crimea after the region rejoined the Russian Federation. Ataka is a right-wing conservative political party founded in 2005 in Sofia. The party supports further development of Russo-Bulgarian relations and Bulgaria’s non-aligned status.

 23. 24 papasha februarie 16, 2015 la 2:01 pm

  WOW !
  http://www.mondonews.ro/incendiar-cocos-s-a-autodenuntat-la-dna-i-am-dat-bani-lui-ghita-ma-tem-pentru-viata-mea/

  Pe la inceputul haznalei udrea ziceam asa :
  – udrea minte !
  – dar daca nu minte ?
  si imediat mi-au sarit la muscat de bruci niste rataciti din fumuri aromatizate , pe care-i mai intreb o data , dar daca udrea nu minte ?

 24. 25 Bibicu februarie 16, 2015 la 2:48 pm

  Vechituri aşa de actuale

  Un maniac a stropit banii cu otravă şi i-a donat unui azil de batrâni. Au murit 5 deputaţi, primarul si asistenta sa. Nici un bătrân nu a avut de suferit!

 25. 26 Cris februarie 16, 2015 la 3:20 pm

  Parlamentar italian: americanii ezită să investească în Italia din cauza birocrației și corupției.
  Se tem marile companii americane că, dacă vor oferi mită, italienii vor primi?
  Câtă ipocrizie!

  Mă întreb ce s-o mai fi făcut cu EADS acuzat de dare de mită la funcționari români…

 26. 27 T-Rex februarie 16, 2015 la 3:25 pm

  Pina acum se poate observa o imagine buna a Presedintelui Iohannis: vizita la un centru de copii cu cancer, declaratii pe subiecte internationale la obiect si pertinent formulate, detasare institutionala fata de Executiv si Justitie, participare simbolica la evenimente sportive etc. Totusi, relatia sa cu Parlamentul actual nu pare a fi prea buna.

  La un moment dat, a incercat sa transmita un mesaj ca nu poate sa isi atinga obiectivele decit avind un executiv de aceiasi culoare politica ca si el. Problema lui este ca e legat de ex-PDL, actualul PNL a lui Blaga, Predoiu, Videanu, oameni care sunt foarte controversati, si care apar ca fiind intermediatori ale unor afaceri prin care fostul Executiv condus practic de Udrea (si Basescu) a adus bani furati de la buget in seifele PDL a lui Blaga. Desi ipoteza inca nu e confirmata in Justitie, aceste fapte par reale, practic aruncind in aer PDL si structura lui Blaga, fragilizind „Marele PNL” din care provine Iohannis. In fata acestei realitati, Iohannis nu are multe solutii. Un Guvern condus de Predoiu nu va avea credibilitate. Predoiu oricum este un personaj la fel de sters ca si Boc, el avind in ultimul timp mai multa notorietate ca „scula” a aranjamentelor criminale a Udrei.

  Iohannis are doua solutii care nu il avantajeaza: sa continue sa lucreze cu PSD – si atunci va putea oricind invoca scuza ca din cauza PSD nu si-a indeplinit obiectivele -, sau sa refuze un Prim Ministru controversat provenit dintr-o eventuala victorie a PNL, incercind sa impuna un candidat „Alba ca Zapada”, provenit din afara sistemului, poate chiar din diaspora. Va putea el cere un Guvern cu ministri proveniti din Diaspora, chiar si partial? Ideea e evident socanta, si va produce repulsie in clasa politica romaneasca. Cit de legitim ar fi un guvern de tehnocrati din Diaspora? In orice caz, desi e scump la vorba, Iohannis va trebui sa inceapa sa dea ceva semnale publice. Ermetismul poate fi o unealta buna, daca e folosita temporar. Cu siguranta Romania nu mai are nevoie de un presedinte „jucator”…de pocher la Ciresica. Dar daca e un jucator bun, inteligent, Presedintele poate juca in limitele sale constitutionale. Eu unul as vrea sa reuseasca, pentru ca altfel intram in depresie nationala, si vom alege Syriza in Romania. Nu ar fi insa o tragedie, cine stie, poate ca tot din Grecia vine energia adevarat democrata! Doar grecii au inventat democratia! Pe atunci insa germanii nu faceau Audi….

 27. 28 Titus Filipas februarie 16, 2015 la 3:35 pm

  @ Adrian Năstase
  Văd că îl găsesc citat pe acest Jean-Louis Carra de asemenea în nota de subsol numărul 82 din lucrarea pe care am mai semnalat-o “Descrierea Basarabiei: teritoriul dintre Prut și Nistru în evoluție istorică …”, de Ion Țurcanu , poteca asociativă (link ; URL) pe Internet fiind https://books.google.ro/books?id=RREDAwAAQBAJ&pg=PA134&lpg=PA134&dq=Laurent+La+domination+byzantine&source=bl&ots=HqMYeVJA0O&sig=yhXWuYdkUZt8ZQxZnzSsbUGwuqg&hl=en&sa=X&ei=CDjfVNeBFMKRPPvAgbAL&redir_esc=y#v=onepage&q=Laurent%20La%20domination%20byzantine&f=false

 28. 29 Radu Humor februarie 16, 2015 la 3:42 pm

  Pentru Cris, o mare admiratoare a Elenei Udrea :

  RAZBOIUL dintre jurnalistul ORESTE TEODORESCU si deputatul ELENA UDREA a depasit cu mult limitele decentei. Dupa ce a fost acuzat ca i-ar fi solicitat MITA, ORESTE s-a hotarat sa ii raspunda cu aceeasi moneda “fostei VAMPE din GARA de NORD” care i-a “INSTRUMENTAT” pe multi politicieni, dar si studenti arabi si oameni de afaceri. ORESTE i-a facut, pe blogul sau personal, o biografie dura ELENEI UDREA.
  ”ELENA GABRIELA UDREA s-a nascut intr-o familie modesta.Tatal, DUMITRU (Gheorghe) UDREA, angajat ca sofer de autobuz la Intreprinderea Judeteana de Transport Local Buzau, iar mama sa, Maria Veliceasa a fost femeie de serviciu la Dispensarul din localitatea Malini din Suceava.
  ELENA UDREA este bruneta, atat la ten cat si la par, MADALIN VOICU, fiind invitat prin 2011 la o emisiune cu Mihai Morar a afirmat: “Ma abtin, pentru ca ELENA UDREA este co-etnica de-a mea. Nu vreau sa spun mai multe, dar stiu ce vorbesc, pentru ca le cunosc “pedigree-ul” tuturor. Sunt sigur de ce spun”, a declarat artistul si omul politic de origine rroma.

  ELENA GABRIELA UDREA a copilarit in Plescoi, apoi la Buzau. A absolvit liceul in 1992. In aceasta perioada l-a cunoscut pe CATALIN PREDOIU, ai carui bunici erau consateni cu ea. Mai mare cu aproape 6 ani decit ea, Catalin Predoiu i-a devenit bun prieten. Prin anturajul de la Bucuresti a lui Predoiu, ELENA UDREA ajunge in Bucuresti unde o cunoaste pe „Tanti Petrtuta”, o cunoscuta matroana a anilor 1990, apoi pe Ion Raget, alias Printisorul, unul dintre proxenetii Capitalei. In aceasta perioada ELENA UDREA si Beatrice Comaneanu , prin Ion Raget, fac cunostinta cu mai multi studenti arabi si investitori turci. Centrul operatiunilor legate de cea mai veche meserie din lume a fost restaurantul cumnatului parlamentarei PSD Rodica Nassar. Tot in aceasta perioada, ELENA UDREA, mai cunoscuta atunci cu pronumele (de scena) Gabriela intra in atentia SRI, prin relationalul intim cu cetateni arabi, suspecatati de activitati ce pot atinge siguranta nationala. Tot pe atunci il cunoaste si pe DORIN COCOS, de etnie rroma, bisnitar cu blugi si cafea, via Turcia.
  Partea cea mai spectaculoasa din biografia neromantata a ELENEI UDREA este prietenia cu vrajitoarea Cati din Maracineni, specialista in farmece si legaturi. “Dispeceratul” retelei de prostitutie pe care o patrona, in Bucuresti, Ion Raget, se afla pe Str. Stefan Furtuna nr. 9, la etajul 2 al unui bloc vechi (vizavi de Muzeul Militar si aproape de Gara de Nord. Printre clientii acelor vremuri se aflau si importanti oameni politici si de afaceri.
  CITESTE SI: Udrea, despre Oreste Teodorescu: Mi-a adus un dosar despre ce se intampla in trustul Intact si unul insotit de o solicitare financiara
  Ascensiunea in politica a divei de Plescoi i se datoreaza lui GABRIEL OPREA (generalul interesului national). Fosta vampa de la Gara de Nord isi obtine apoi o diploma in drept la Universitatea Dimitrie Cantemir. Ulterior, in calitate de director la Colegiul National de Aparare, Oprea o trece pe protejata lui Cocos prin niste examene formale si in 2001 ii acorda licenta pe tema intereselor NATO in zona Marii Negre si Cacucaz. (Ciudat, cu o asemenea pregatire geopolitica, Udrea sa comita gafa cu presedintele Norvegiei…)
  GABRIEL OPREA a fost partener de afaceri cu DORIN COCOS, dar pentru ca trebuia sa devina prefectul capitalei (intre 2002-2003) a trebuit sa renunte la actiuni. In politica a impins-o VIRGIL ASZTALOS MAGUREANU fost director SRI, care a dirijat-o catre PSD. Apoi, a fost teleghidata catre PNL, prin VARUJAN VOSGANIAN. In 2002 a intrat in Partidul National Liberal, iar in iunie 2004 a devenit consilier municipal din partea PNL. Pe 21 octombrie 2005 a demisionat din PNL, iar la 12 februarie 2006 se inscrie in PD – si incepe ascensiunea fulminanta, sub atenta obladuire a lui TRAIAN BASESCU .
  CITESTE SI: INCENDIAR SOV despre ELENA UDREA: Amanta lui BASESCU! COCOS, un taranus COMBINATOR
  Folosindu-se de „talentele” dezvoltate in perioada in care lucra pentru Printisor, ELENA UDREA devine o sursa de informatii pentru Magureanu, reusind, spun cativa fosti ofiteri, acum pensionari, sa-i „instrumenteze” pe: VARUJAN VOSGANIAN, PAUL PACURARU, SEBASTIAN VLADESCU, S.O. VANTU, C.P. TARICEANU, DINU PATRICIU, THEORDOR STOLOJAN.
  Pana in octombrie 2005, a fost sef al Cancelariei prezidentiale, dupa care, a demisionat invocand atacurile “profund nedrepte” indreptate asupra sa si a altor persoane care sustin lupta anticoruptie, precum si faptul ca nu doreste ca prin insinuarile la adresa sa sa devina “o vulnerabilitate a demersurilor presedintelui”. In 13 aprilie 2005 apare in Academia Catavencu un interviu in care ELENA UDREA este intrebata daca este iubita lui TRAIAN BASESCU. Raspunsul ei a fost: “Stiti de cand astept intrebarea asta? La intrebarea asta pot sa va raspund peste zece ani?”.
  CITESTE SI: AUDIO FARA PERDEA DORIN COCOS despre ELENA UDREA: Multi stau “geana pe ea”
  In 30 noiembrie 2008, ELENA UDREA a fost aleasa deputat, in 2014 ajunge presedintele PMP si candideaza la cea mai inalta functie in stat.
  In 2015 este trimisa in judecata pentru trafic de influenta, SPALARE de BANI, LUARE si DARE de MITA, ABUZ in SERVICIU, calomnie si insulta. Este cercetata PENAL in dosarele MICROSOFT, GALA BUTE, BICA si va fi urmarita in alte 4 mari DOSARE de CORUPTIE, subminarea economiei nationale, atentat la adresa sigurantei nationale”, scrie Oreste, pe blogul sau personal.

 29. 30 Adrian B. februarie 16, 2015 la 5:04 pm

  Sa inteleg ca dupa standardele UE si NATO , daca esti patriot esti iresponsabil ?

  http://www.dcnews.ro/criza-grecia-germania-guvernul-tsipras-e-iresponsabil-negocieri-disperate-la-bruxelles_467675.html

  We agree to disagree … 🙂

 30. 31 Adrian B. februarie 16, 2015 la 5:13 pm

  @ all

  Apropo , l-a auzit cineva vreodata pe d-ul Ponta sa vorbeasca despre abuzurile din tara asta ? Si despre cei care fac aceste abuzuri ?

  p.s. Chiar nu sunt un fan al Elenei Udrea dar consider ca pentru cererea aceea a DNA-ului de a o audia pe Udrea incatusata in cladirea Parlamentului , parlamentarii ar trebui sa ceara DEMITEREA IMEDIATA a sefilor de procuraturi si a Ministrului Justitiei ! O astfel de mizerie , de provocare , de umilinta este de neacceptat !

  Daca nu , sa plece toti acasa cu capul in pamant …

 31. 33 Titus Filipas februarie 16, 2015 la 6:07 pm

  @Motanul Încălţat februarie 15, 2015 la 11:16 pm
  Poate că ar fi bine să-l asociaţi pe Blaise Pascal cu La Rochefoucauld! Pentru că gândirea care conduce la calculatorul modern ţine de altă epistemă. Aici ar fi mult mai potrivit să fie invocat Charles Babbage şi felul cum a fost influenţat de către Ideologul francez primar De Gérando. În fine, pasul următor, care conduce la cultura noastră cea mare, este problema lui Turing formulată în varianta “pedagogică”. Există un manual de logică scris în Belle Époque de un profesor care preda la Colegiul Carol I din Craiova, şi care deja îi învăţa pe elevii săi noţiunile de programare (pe care el o numea “ordinare”).

 32. 34 papasha februarie 16, 2015 la 6:13 pm

  … aia de ridzi intra la bulau , si o sa stea acolo 5 anisori pt. ca a produs bani si influenta pt. buzata aia analfabeta de neam prost si parvenita de bashita , si nu zice nimic , nu da pe nimeni in gat ?
  Ori este …si retardata de n-a facut un „deal” cu procurorii , ori EA S-A FOLOSIT DE ANALFABETA BUZATA CA SA FURE EA TOT , alta explicatie nu exista de ce ar tace pitica !

  SI CU BANII FURATI CE SE AUDE ? CHIAR NU SE RECUPEREAZA NIMIC ?
  NICI MACAR DE-UN MIC SI O BERE ?
  O SA STEA … 5 ANI TOT PE BANII TARII ?
  CE GHESEFT O MAI FI SI ASTA , SI MUTUTI SI CU BANII LUATI ?

 33. 35 serbanfl februarie 16, 2015 la 7:04 pm

  Domnule Adrian Năstase, observ că al dumneavoastră simț al umorului a cam alunecat spre „întărâtă-i drace că și mie îmi place”.
  Citind comentariile ce actualizează acest semnal de bibliofil, țin să remarc faptul că se comite o mare nedreptate vis-a-vis de monica macovei, chiar și în condițiile în care un liberal autentic, Tăriceanu, atrage atenția că am cam ajuns țara condusă de procurori!
  Mentorul lui Mark H. Gitenstein și prietena lui Barosso & Reading, a speriat atât de rău pe liberali, inclusiv Pivniceru(!), că au renunțat la Ministerul Justiției, fără nici o altă pretenție, merită oarece atenție.
  Cetățeni, n-ați observat că în toamna trecută s-au duelat macovei cu udrea?!
  Știe cineva vreun caz de ceartă între fete care să se fi stins definitiv? Eu nu știu.
  Mărturisesc că-mi pare foarte rău că n-am posibilitatea de a obține un loc în rândul întâi al acestui spectacol fulminant.
  Mă consolez cu bucuria de a fi contemporan cu cea mai mare păruială de după 1989.

 34. 36 Luminita Arhire februarie 16, 2015 la 7:29 pm

  Întâmplările din ultimul timp, accelerarea dosarelor , trezirea din somn a unor Parchete care au lăsat cu largheţe ca lucrurile să se petreacă, pentru a putea veni DNA-ul acum, pe un ponei alb cocoşat de propria-i importanţă, să ceară investigaţii şi arestări, deşi l-a durut în cot, totuşi, de toate acestea pe perioada glorioaselor mandate Băsescu, pun în lumină nişte complicităţi cel puţin bizare pentru un stat modern şi integrat , aşa cum speră România că este.

  Vedem, pe toată perioada Băsescu, două tipuri de clienţi pentru DNA : clientul care ”…trebuie neapărat arestat, că am comunicat deja la Bruxelles arestarea , găsiţi-i voi ceva … ” şi clientul care „…ştiu că a făptuit multe , dar nu vă atingeţi de el (ea) , că-i omul meu şi nu-i bine, domnule procuror, că eu v-am făcut procuror… ” . Aceste scheme au funcţionat nişte ani buni .

  Pentru a reuşi prima schemă , s-a aplicat mereu aceeaşi succesiune de operaţiuni : pasul1 -ieşire Băsescu la o televiziune prietenă, cu etichete mizerabile aplicate „ţintei”, camuflate, evident , sub titlul de „declaraţii politice”; pasul2 – preluarea şi îngroşarea mesajului, cu bălăcărirea continuă a subiectului, în presa hrănită cu mâncare rece şi foşnitoare, la sacoşă, de către apropiaţii preşedintelui; pasul 3 – sesizarea bruscă şi nemiloasă a unor procurori independenţi şi imparţiali ; pasul final – dosar cu o jumătate de pagină de stenograme, după nişte înregistrări devastatoare de acum 10 ani, adică argumente absolut suficiente pentru o arestare abruptă şi preventivă, bine televizată, în „aplauzele grele a canaliei de uliţi ”. Sau, în cazuri speciale, şi mai sofisticat , opt ani de anchete şi procese , bazate pe nimic şi incununate, desigur, de arestări.

  Pentru a reuşi cea de-a două schemă a fost suficient :„Hai să ne înţelegem cu următorul lucru: unde-i crima lui Popoviciu că a făcut o investiţie de câteva miliarde în Bucureşti? Este o crimă? Se pare că asta-i abordarea publică şi e foarte greşită. Problema, dacă există, este în zona legalităţii transferului terenului, dar de aici până la a blama o investiţie de asemenea dimensiuni consider că este o eroare”.? Procurorii au înţeles din prima, n-a mai fost nevoie de etapizare şi paşi .

  Aşa a fost construit statul de drept pe care nu numai că l-a tolerat, ci chiar l-a aplaudat Europa. Dar ce zice astăzi Europa? Norica ne mărturiseşte că Viviane stă cu ochii plecaţi când aude de grozăviile făptuite de oamenii campionului la trânta cu corupţia. Pe mine aspectul de mimosa-pudica al doamnei Reding mă lasă rece -nu seamănă a reparaţie .

  Şi, dacă tot este vorba de aspect, să nu uităm imaginea de sculer- matriţer al lui Joseph Daul, mai pregnantă chiar decât cea de lăcătuş- mecanic a lui Zgonea; văd poze cu domnia-sa în compania actualului preşedinte –şi-mi amintesc că la fel de zâmbitor şi de „bazat” părea şi în relaţia cu Băsescu. Şi ce frumos s-a despărţit de el, iată : „Mulţumesc, domnule preşedinte Băsescu, pentru cei 10 ani de conducere. Aţi luptat ca România să aibă o voce puternică în Europa şi ați avut succes”.

  Aşa să fie ? A avut România succes, ţinută la fezandat, precum carnea crudă, sub şaua acelui năvălitor barbar? Pentru atâtea mulţumiri, i-aş fi dorit domnului Joseph Daul măcar vreo doi –trei ani de stat în România, ca să ia şi el , ca şi noi, nişte “succesuri” în freză de la Băsescu Traian şi de la entuziastele sale lăcuste, îmbrăcate de casa Christian Dior.

  Nu ştiu dacă eventuala judecare şi pedepsire a omizilor vorace va fi suficientă. Dintre complicii autohtoni, o parte ar fi firesc să plătească la fel.

  Dar ceilalţi complici, bine culcuşiţi prin instituţiile europene sau prin ambasadele cu sau fără ambasadori, aceia cred că ar trebui să deschidă obloanele reabilitării unor oameni abuzaţi de „justiţia independentă” , prin recunoaşterea deschisă a faptului de a se fi înşelat crunt.

  Şi prin scuzele datorate poporului român.

 35. 37 Cris februarie 16, 2015 la 7:41 pm

  @ Radu Humor:

  1. Nu sunt nici măcar admiratoare a lui Udrea, darămite MARE. Am spus doar că, deși nu o simpatizez, recunosc că, după părerea mea, are niște calități. Am făcut asta și în privința altor simpatizanți ai lui Băsescu.
  2. Îmi recomandați ca „bibliografie” Oreste și Mădălin Voicu pe care nu-i apreciez, deci nu-i voi citi. Am alte surse de informare. Părerea mea e că ale mele sunt mai serioase. Părerea mea.
  3. Udrea nu e „brunetă la păr”, ci șatenă, și nu e „brunetă la ten”, ci albă, iar, dacă ar fi brunetă și la una, și la alta, care ar fi problema? Vosganian, Mădălin, Mazăre, Tinel… sunt bruneți la ten și asta nu i-a împiedicat să urmeze școli, să-și facă o calificare, să aibă slujbe…
  4. Udrea s-a născut în Buzău.
  5. Nu mă interesează cu cine și cu câți s-a culcat, așa cum nu mă interesează cu cine și cu câte/câți s-au culcat Mădălin, Cătălin Striblea, Zgonea, CTP, Vosganian, Băsescu, Brânză, Oreste…Sunteți misogin și considerați că o femeie care a avut mai mulți bărbați (dacă AȘA e) nu are valoare profesională. E valabil și în privința bărbaților? Un bărbat care a avut mai multe femei e demn de dispreț și nu e valoros profesional?
  5. Pentru a fi mai puțin pătimaș, închipuiți-vă că Udrea are prenumele Andrei! O să vedeți că pe el n-o să-l sancționați așa dur.
  6. Sper să rămânem în relații bune.

 36. 38 Cris februarie 16, 2015 la 7:52 pm

  1. Citesc sub titlu (traducere liberă): Cu cât cunosc mai mulți străini, cu atât mai mult îmi iubesc patria.
  2. Întrebarea „dacă istoria dominației otomane și a celei fanariote a lăsat urme…” sper că e retorică.
  3. Argetoianu, la 1929-30, când se întorcea din Germania, Franța…, era oripilat de diferența dintre aceste țări și România, DAR la 1777…
  4. Cauzele punctului 3 se găsesc la punctul 2.

 37. 39 Cris februarie 16, 2015 la 7:56 pm

  CTP scrie încântat că Ioh e primul președinte care nu a fost huiduit pe un teren de tenis, referindu-se la prezența în tribune a lui Ioh la un turneu al lui Halep.
  Cred că nu știa lumea că e președinte. Cred că mulți DIN ȚARĂ nu știu, dar dinafară.

 38. 40 nastase februarie 16, 2015 la 7:59 pm

  papasha,
  am cenzurat trei cuvinte.

 39. 41 Heriot Pelloutier februarie 16, 2015 la 8:57 pm

  Nu ma preocupa prea tare modul in care ne vad altii, tot asa cum, daca am de ales, nu imi aleg o masina pentru cum ma vad altii la volan, ci pentru cum ma simt eu la volan. Trebuie, in cazul lui Carra, sa tinem cont si de faptul ca omul trebuia sa isi atraga cititorii, adica nu putea scrie doar lucruri comune. Oricum, Carra a sfarsit ghilotinat in lumea lui civilizata, cand putea muri de mancare si bautura ( si sex!) in lumea noastra primitiva.
  Cum ne vad altii e usor de constatat: de doua mii de ani, de la Dacia Mare (nu Romania Mare, cea pe care o visa Eminescu) incoace, tot pierdem pamant de ne-a ramas cat sa stam in varful picioarelor si toate natiile care s-au instalat pe pamantul mosilor nostri nu ne scot din ocari. Care ne fac tigani (pana si tiganii ne scuipa), care necivilizati, care duplicitari,…
  Asta pentru ca nu ne preocupam de un lucru mult mai simplu si anume cum ne vedem noi pe noi. Pentru ca veti constata lesne ca ne vedem mai rau si mai rai decat strainii. Si pentru ca nu ne vedem de ale noastre: sa avem ce manca, sa avem ce imbraca, sa avem unde locui, sa fim curati, sa fim bine educati, sa avem drumuri, sa fim bine inarmati si sa nu mai fim asa de buni si toleranti cu vecinii, mai ales cu cei asezati pe pamantul mosilor nostri. Sa ne gandim sa-i mai si alungam, de unde au venit inaintasii lor.

 40. 42 Heriot Pelloutier februarie 16, 2015 la 9:01 pm

  P.S. Astazi am trimis, prin email, un set de propuneri dintre ideile scrise in ultima vreme aici, unui inalt demnitar. Sa vedem cum gandim unii despre altii: demnitarul, despre mine, ca sunt un prost care ii consuma timpul, sau eu, despre demnitar, ca e un prost cu care imi pierd vremea?

 41. 43 fostă basarabeancă februarie 16, 2015 la 9:07 pm

  Am fost sâmbătă la grădina mea.

  Nu-mi ardea în mod deosebit de plimbare, căci era o vreme numai bună de lenevit la cald cu o cană de vin fiert cu scorțișoară. Și cum vinul meu se află în beci, iar beciul sub casa din grădină, și unde mai pui că e sâmbătă, am plecat. Cu ocazia drumului cam lung, îmi făceam planuri în gând: de săptămâna viitoare pot începe livada, de la întâi martie, dacă mă lasă vremea, mă apuc de curățat via; de pe cincisprezece pot să încep însămânțatul în solarii, printre picături lucrez la grădina de flori. Vedeți dumneavoastră, lucrul cu florile îl consider odihnă. Și din plan în plan (pe unde mai șterg în gând, pe unde mai adaug), mă apropii de sat. Trec prin pădurea lui Coroi, unde stau plantați la un podeț o mulțime de mogâldețe corfolite și murdare ce sar în fața mașinilor – încearcă să ne vândă urzici, ghiocei și te miri ce au mai găsit prin pădure. Niște copii mai măricei merg obosiți, cu sarcinile grele de crengi în spate, spre sat. Peste câteva minute întâlnim și niște căruțe încărcate cu bețe de răsărită, strânse de pe cine știe ce pârlogi, că la șosea e totul arat. De-a focului, că iarna nu-i gata. Stoluri de ciori zboară jos, a ninsoare. Mă întreb dacă planurile mele nu-și schimbă data. Satele se îndesesc și cred că e vreo sărbătoare, e multă lume pe la porți, la gură-cască. Mă concentrez, pentru că pe aici se joacă tenis cu piciorul pe drumul național și european. Copii și adulți la grămadă, sumar îmbrăcați, se manifestă deranjați de trafic.

  Ajung la poartă. Văd că azi nu înmormântează pe nimeni (stau aproape de cimitir și apar cam pe la ora potrivită). De astă toamnă și până săptămâna trecută a fost mort în sat în toată sâmbăta. Câteodată și doi pe săptămână. „Cred că s-au terminat”, își dă cu părerea soțul meu. Bătrânii, vrea să zică. Probabil.

  La mine în grădină vântul și-a făcut de cap: paie, crengi, felinarele răsturnate, pline cu pământ și apă, folia de pe solarii, nici ea în cea mai bună formă, îi cam fâlfâie poalele, o serie de ghivece au crăpat din cauza gerului, plasa de deasupra ogrăjorii găinilor tăiată și luată, sau de ce vorbesc frumos? Furată. Trecătorii mi-au aruncat în trandafiri sticle goale de suc, cutii de bere și de băuturi energizante, cutiile de la lapte din programul „Cornul și laptele”, desigur, nu și-au luat acasă ambalajul de la cornuleț: tot la mine în fața casei, împreună cu niște pachete goale de țigări, chiștoace, hârtie igienică folosită(!)…Nu vă mai spun, mi-a venit să plâng… Aceeași poveste în fiecare sâmbătă, în fiecare primăvară. A dat și o boală în găini.

  Prin dreptul porții, absolut întâmplător, îmi trece unul care-mi propune ceva „grăunțe mai ieftin decât în târg” (uneori mi s-au propus găini furate chiar de la mine); cum îl refuz, îmi cere de-un rachiu.„ N-am”, zic.„ Atunci să fie un milion, vin și vă ajut la treabă la primăvară, pe cuvânt!” Știu exact cât face cuvântul lui, fix nimica; am fumat astea de niște ani buni. (VEDEȚI? Eu nu le împrumut bani la nesfârșit unor insolvabili!!!) Oricum, aproape nimeni nu știe să curețe corect un copac sau un butuc. Am renunțat să încerc să-i învăț. Mi-a venit ideea să „cresc” niște adolescenți, nu-i lasă părinții: copiii lor nu-s „slugi” (@Cris, mi-a plăcut aia cu capra râioasă cu coada pe sus!). Mă descurc și singură, dorm mai puțin, economisesc abonamentul de la fitness. Pe care le fac, bine, pe care nu, asta este.

  Peste drum, ședință… de partid. Nu glumesc, direct pe trotuar se dezbate legea (cam târziu, e ordonanță) bonurilor fiscale. Acum îi judecă, îi taie și-i spânzură pe patronii din sat (doi, mari și lați). Toată lumea vă scăpa de datoriile de la caiet. Aferim! N-am treabă cu ei, dar au ei cu mine: n-am auzit? Cred că vine rândul primarului să-l salte! Își freacă mâinile bucuroși, inventează scenarii apocaliptice pentru tot neamul bietului om și trec la altele. Cine a fost să-și facă zilele pentru ajutorul social? Că uite, parșivii, nu le-au dat banii, până nu-și face fiecare zilele. Se duc ei, nu-i bai, să mai strângă gunoaiele, o ocazie bună să mai tragi cu ochiul prin grădinile altora, vezi ce are, ce n-are, ce se poate lua…

  Geografia le permite să supraviețuiască anul împrejur: acum încep urzicile, urmează curpenii (hameiul), pescuitul, ciupercile în pădure; după care se ivește ocazia să culegi de unde au semănat alții pe lanuri, fructe în toate grădinile părăsite din sat (mai mult de jumătate), mai lucrează cu ziua pe apucate, mai bate o mamaie, un tataie, ceva, și-i confiscă pensia, îi fură găinile și le vinde; din vișine, caise, cireșe sau prune nu se face aproape la nimeni în casă compot sau dulceață: rachiu! Când vine toamna, se culeg viile cu sfințenie, se face vinul, se fierbe rachiul, după care… se trăiește viața! Pe la Crăciun, când alții abia dau cep la butoi, ei l-au supt deja pe vrană și se pornesc la pădure după creangă, pe lanuri după bețe de răsărită și strujeni treierați târziu; acum simt frigul.

  Este o viață pe care o duc în cerc, fără nici o schimbare. Mă mir cum supraviețuiesc. Nu există medic; o școală cu patru clase, vreo cincisprezece elevi în total, dintre care și un lot de repetenți, aceeași în fiecare an; nu renunță, pentru alocație. Nimeni nu-și dorește mai mult pentru sine, pentru copii. Trăiesc și atât. Membri de partid mulți. Antene parabolice în fiecare curte. Și câte două. Când iau ajutorul social, mănâncă salam de la magazin, roșii din Turcia și Grecia în mijlocul iernii (ei cumpără cernoziom cu tirul de la noi, scot apa din fundul pământului cu ajutorul curentului electric, le cultivă în ghivece și pe urmă ni le vând nouă), pufuleți și „Eugenii”. Și bere cu rom. Sau „adio mamă”, „ultimul drum”, „tunuri”, secărică. Un adevărat folclor, o să mă iertați dacă nu-l știu pe tot.

  Sunt prietenă doar cu niște moșnegi pe moarte și cu toți proprietarii de vile părăsite care au acum cetățenie italiană, greacă sau spaniolă și cu care vorbesc pe facebook. Pentru că nu se mai întorc. Și-au luat și cățel și purcel, și mamă, și tată, care mai trăiesc și ne-au lăsat cu ochii în soare.

  Acesta-i aerul de pe la noi de pe la țară.

  Eu cred că grecii își pot reveni, dacă se trezesc. Pe-ai mei, din fundul grădinii, nu pot să-i scol.

  Abia aștept să încep treaba în grădină.

 42. 44 casandra februarie 16, 2015 la 9:45 pm

  @serbanfl

  Interesantă perspectivă propuneți. Macovei să fie capugiul în această panaramă de ”stat de drept”? Nu pare nici imposibil, nici improbabil dacă rememorăm trecutul acestei gingașe făpturi și faptele cărora le-am fost martori în ultimul deceniu.

  Dacă instituția imperială a capugiului s-a întors în acestă țară sub fustele acelei femei, mă gândesc că cele relatate de Jean-Louis Carra – și atât de asemănătoare cu ceea ce vedem de ceva ani pe la noi – au o explicație care nu mai ține de caracterele locului, ci de situația nefericită de ”închinare”.

 43. 45 Titus Filipas februarie 17, 2015 la 12:07 am

  Strănepotul domnitorului martir Constantin Brâncoveanu, savantul atomist român George Manu. Bibliografie : 1/ http://www.buciumul.ro/?p=16779 ; 2/ http://www.art-emis.ro/religie/2747-luceferi-ai-ortodoxiei-george-manu.html Situaţia dezastruoasă în care se află naţiunea română acum, pe punctul desfiinţării, este imputabilă şi uciderii lui George Manu de către bolşevicii veniţi pe tancuri. El ne-ar fi salvat de capcana monstruoasă în care am căzut : Fabricarea bombei atomice !

 44. 46 Fragmentarium Politic februarie 17, 2015 la 12:32 am

  Invitatie la discutie: Despre confiscarea ideologica si geopolitica a Marii Reforme

  Stereotipurile politice care s-au format in cele doua decenii si jumatate de capitalism, de dupa evenimentele din Europa de Est, din 1989, sunt la fel de incremenite ca cele din perioada, aproape dubla, de comunism est-european (1945-1989) sau din cea, de trei ori mai indelungata, de comunism sovietic (1917-1991). In ciuda deosebirilor fundamentale care separa cele doua sisteme social-politice, o asemanare exista totusi, existenta unor teme la fel de tabu, ocolite cu grija de noua ideologie de serviciu.

  Unul dintre aceste tabuuri se refera la ce s-a intamplat cu adevarat in 1989, in Europa de Est si in 1991, in fosta Uniune Sovietica. Au fost cu adevarat revolutii, prabusiri ale comunismului? Cand am afirmat, intr-un alt text, ca revolutiile nu sunt niciodata revolutii, am avut in vedere interesul geopolitic, implicat in rasturnarea unor guverne sau regimuri, pentru expansiunea a ceea ce in trecut s-au numit sfere de influenta. Daca vom analiza revolutiile colorate si, mai ales, schimbarea puterii de la Kiev si evolutiile extrem de periculoase pentru populatia din Estul Ucrainei, vom intelege de ce interesele populare au fost primele sacrificate si ca, de fiecare data, adevaratul detonator a fost unul geopolitic.

  Judecand strict formal, dupa declaratiile si documentele din epoca, in Romania a fost o abandonare a comunismului, asa cum s-a consfintit in proclamatia citita in seara zilei de 22 decembrie 1989, dupa fuga cuplului Ceausescu. Istoria acestei abandonari a fost presarata cu episoade de represiune sangeroasa din partea fostului regim politic. Momentul final a apartinut insa unor grupuri de presiune, care au fortat iesirea din scena a clanului de la putere prin tactica impingerii, cea mai inspirata, de altfel, deoarece in caz de esec nu li s-ar fi putut aduce, formal, niciun fel de acuzatii si nici istoria nu ar fi putut sa o faca, nici macar in caz de victorie. Tactica a functionat, miza a ramas pe taramul social, dar evolutiile ulterioare, asa cum le-a inregistrat istoria, au fost in puterea unei strategii geopolitice, de care nimeni nu ar fi putut avea cunostinta sau posibilitatea de a o controla.

  In celelalte tari est-europene, abandonarea vechiului sistem a fost de catifea, cvasiconsensuala. In URSS a fost vorba, de asemenea, de o destramare consensuala. Si Vladimir Putin, cand s-a referit la incetarea de rol a actorului sovietic, cu frontiere recunoscute de Conferinta OSCE din 1975, iesire din scena pe care a numit-o „cea mai mare catastrofa geopolitica a secolului 20”, a clasificat-o ca „destramare”, nu prabusire, care s-a facut prin vointa partilor. Prin urmare, s-ar putea afirma, dupa criteriile participarii si violentei, ca au fost revolutii in Europa de Est, in 1989-1991? Raspunsul este negativ, cu exceptia cunoscuta. Si, atunci, cum ar putea fi denumite, cu mai multe sanse de adevar, evenimentele din 1989?

  Pentru a raspunde, ar trebui in primul rand sa aflam ce nu a mers la vechiul sistem, de a fost nevoie sa fie abandonat. Din toate dezbaterile pe aceasta tema, a rezultat ca economia a fost cea care nu a functionat. Centralizarea, folosirea metodelor birocratice, de comanda si fetisizarea rolului statului au avut drept rezultat scoaterea economiei de sub incidenta legilor pietei, ceea ce a avut grave repercusiuni in planurile motivatiei, competitivitatii si eficientei. In raport cu economia de piata, sistemul politic pare sa fie subsidiar, daca luam exemplul Chinei, de modelare economica si de pluralism economic potrivit cerintelor economiei de piata, concomitent cu mentinerea monopartidismului. In consecinta, transformarile asteptate si cele carora li s-au dat curs, dupa 1989-1991, au fost cele specifice unei mari reforme economice.

  Asadar, daca a fost vorba de o abandonare a unui sistem economic neperformant si de incepere a unei mari reforme, de ce, la peste un sfert de veac, unii ideologi occidentali continua sa vorbeasca despre evenimentele est-europene din 1989-1991 in termeni politici inflamatori? Sa nu fie cunoscut faptul ca nicio trauma nu se vindeca prin reactualizari obsesive? De ce trecutul comunist continua sa fie folosit ca un laitmotiv pentru expansiunea geopolitica? Deja punerea unor astfel de intrebari ne da mai mult de jumatate din raspuns. Marea Reforma a fost confiscata ideologic si geopolitic, in interesul unei expansiuni geopolitice fara precedent. Fara indoiala, destramarea sistemica si marea reforma au insemnat un recul tranzitoriu, o contractie. Asa cum natura are oroare de vid, geopolitica s-a grabit sa ocupe noile pozitii. Dar tranzienta s-a terminat.

  Pentru prevenirea unor confuzii, acest tip de abordare nu este nostalgic sau recuperatoriu. Nu te mai intorci la incaltarile pe care le-ai aruncat la gunoi, chiar daca te-au ajutat sa mergi prin istorie 50 sau 70 de ani. Iti faci sau iti cumperi altele noi, care sa te tina cel putin tot atat. O mare reforma poate produce transformari calitative tot atat de adanci ca o revolutie, dar prima in economie si cealalta in politica sau in geopolitica sunt lucruri total diferite. Ideea este de a da Marilor Constructori (sau Masoni, daca vreti) reabilitarea cinstita pe care o merita pentru Marea Reforma. Mai ales ca, o spun inca o data, revolutiile nu sunt niciodata revolutii.

 45. 47 Ghita Bizonu' februarie 17, 2015 la 12:34 am

  Cris

  Un bărbat care a avut mai multe femei e demn de dispreț și nu e valoros profesional daca se culca cu sefa sau directoarea de care depinde .. in general i se zice „peste” , „c..a masculina” sau mai decent „gigolo” Ma rog daca presteaza bine si cu pumnii i se va zice in spate .. Daca nu i se cam zice in fata si de multe ori cu mascari asortate . (ma rog cu exceptia cazului in care sefa ar arata naucitor .. da cum nu mai arata nacuctor vor aprea multe ranjete … )

 46. 49 Luminita Arhire februarie 17, 2015 la 1:59 am

  Măi, dar nu fiți suspicioși… Băsescu Traian habar n-a avut pe lumea asta cum au fost finanțate campaniile lui electorale de succes, vreo cinci la număr, dacă punem la socoteală și una bucată suspendare .El nu știe, deoarece oamenii răi lui nu i-au spus nimic!

  În schimb, lui Adrian Năstase, un om foarte ironic, arogant și periculos la maxim, deși era la Bruxelles, tot staff-ul de campanie îi raporta zilnic ce bani s-au adunat din șpagă, așa cum corect a remarcat și Înalta Curte, prin deducții logico-juridice elevate, că trebuie să fi știut …și trebuie să fi fost niște șpăgi…, doar a spus și Robert Turcescu la Radio EUROPA FM, că stie el cine este cel mai corupt om din România și tot la fel scria și-n multe ziare ”quality”, cum ar fi COTIDIANUL, unde tot peste Robert Turcescu –fatalitate! – dădeai ….

  Da′ lu′ Băsescu nu s-a găsit nimeni să-i spună… l-au lăsat așa, ignorant și ingenuu, uitându-se luuung… la stâlpii pe care pune astăzi taxă coruptul de Ponta ( e bine să amintim de fiecare dată ), cum susțineau ei, drepți ca niște lumânări, un fragment reprezentativ din chipul său multiplicat la nesfârșit, tăiat artistic de Felix Tătaru, cât să facă loc sloganului : ”De ce le este frică, nu vor scăpa” . Niciodată, dar niciodată, nu și-a pus întrebarea din ce bani a răsărit pădurea aia lăbărțată peste munți, văi, câmpii și dealuri, tapetată cu mutra lui .

  Ca urmare, azi ne spune că însănătoșirea miraculoasă a României vine de la finanțarea transparentă a partidelor. Na-ți-o frântă, că ți-am dres-o! I-au trebuit 10 ani de mandate înnodate și camioane de finanțări netransparente ca să ajungă la această concluzie . Oricum, ochiul lui vigilent -unul dintre ei, că nu știi niciodată care anume – a văzut că-s prea multe afișe, doar cu prilejul ultimei campanii electorale, la care el n-a mai participat.

  Mi-a amintit , când a spus asta, o expresie consacrată, cred că așa suna: ”…ia te uită cum s-a apucat gigolo-ul bătrân de mătănii!”

 47. 50 papasha februarie 17, 2015 la 2:12 am

  Scuze !
  Eu sunt un pic mai spurcat la gura , de cand am avut o mare suparare , acum vreo 2-3 ani in urma , cand un tare bun prieten , o mandrie de barbat , a avut niste necazuri cu justitia independento- bashisto- makovizda !!!!
  De atunci , ma uit la toti netrebnicii astia , niste rame de barbati , niste libidinosi si slinosi , cu braga-n instaltie , care intra pe banda rulanta la mititica , si se dau in gat unii pe altii ( nu ca mi-ar pare rau , Doamne fereste, cu cat mai multi , cu atat mai bine ) cu un fel de razbunare sadica pt. cele suferite de prietenul meu , sispre mirarea mea personala , chiar am devenit fan DNA !
  Si cand ii va veni randu’ si lu’ chioru’ sa-l vad la pripon , imi iau prietenul de brat , lasam nevestele acasa si mergem sa ne-mbatam in port la Anvers .

 48. 51 Bibicu februarie 17, 2015 la 6:19 am

  Nu îţi mai face atâtea griji.

  „Grijile nu vor face ca ziua de mâine să fie mai puţin grea, dar sigur vor face ca ziua de astăzi sa fie mai puţin veselă.”

 49. 52 Titus Filipas februarie 17, 2015 la 9:06 am

  Creativitatea Ossianică la frontiera dintre Latinitatea Orientală şi Slavi (Sclavinii, Serbii, Şcheii – teza preferată a filologului evreu Lazăr Şăineanu cum că românii sunt din principiu foarte facil slavizabili!). Mai precis acum despre Angulum ori Ongal, mitul de sorginte lingvistică limpede latină ce a intrat foarte deformat în istoriografia bulgărească. Despre „bătălia de la Ongal“ (http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Ongal ) scrie: “The Battle of Ongal took place in the summer of 680 in the Ongal area, an unspecified location in around the Danube delta […]. The battle had an enormous significance and influence not only for Balkan but also for European history with the creation of the First Bulgarian Empire.” Dar descopăr, citindu-l pe Ion Ţurcanu, faptul că în această construcţie literară Ossianică, istoriografia bulgărească a fost puternic inspirată de texte scrise – în cu totul, şi cu totul alte scopuri- de cărturarul Dimitrie Cantemir şi de istoricul Nicolae Iorga. Despre “unghi” (Angulum), în Istoria moldo-vlahică găsim expresia de identificare “ţinutul care se întinde într-un unghi prelung între Hierassus (Siretul, n.n.) şi Tyras (Nistrul, n.n.) către Pont.” Apoi, din aceeaşi lucrare a istoricului IonŢurcanu, +în scrierea Despre numele antice şi de azi le Moldovei (autorul fiind Dimitrie Cantemir, n.n.), putem citi următoarea lămurire : “Numele de Bugeac i-a fost dat acestui ţinut de către turci, cu înţelesul de unghi, căci rîul Tyras se îndreaptă către Pont făcând un cot mai mult către răsărit decât către miazăzi, sfârşindu-se apoi într-un unghi ascuţit, aşa cum se poate vedea pe harta noastră.” În Descrierea Moldovei se vorbeşte despre originea tătărească a numelui, continuă profesorul Ion Ţurcanu citându-l pe Dimitrie Cantemir : “În limba tătărească înseamnă unghi tocmai pentru aceea că regiunea dintre Dunăre şi Nistru se întinde mult spre Marea Neagră şi se termină într-un unghi.” Tot după Ion Ţurcanu, savantul Nicolae Iorga a vorbit în Istoria românilor, volumul II, la pagina 314, despre “regiunea de pescari deasupra Dunării, între lacurile sărate, care s-a chemat la vechii romanici : Ongl, din Angulus, şi a ajuns la tătari Bugeacul”. Ca să rîdem şi noi puţin, fizicianul Albert Einstein, care habar n-avea despre temă, dar fiind în principiu categoric opus constructului geopolitic Romania Neoacquistica numit “România Mare” zicea despre acel teritoriu că aparţine legitim Uniunii Sovietice! Aşa că preşedintele Vladimir Putin, în politica lui agresivă de astăzi a Rusiei în acea regiune, poate invoca sprijinul opiniilor lui Albert Einstein exprimate cu prilejul Răscoalei din Tatar Bunar!

 50. 53 ZeV februarie 17, 2015 la 9:07 am

  papasha
  Chioru’ nu va fi priponit, cel putin in aceasta viata, din simplul motiv ca va fi decretat de presa drept nevinovat.
  Vi se pare surprinzator ce spun ?
  Sa nu vi se para, din moment ce timp de 10 ani nimeni din justitie nu l-a deranjat in vreun fel, deci, daca va fi luat la intrebari, presa se va intreba (ca si in cazul Udrei): ,,De ce acum ? ” Deci, pe cale logica, va rezulta ca este o victima a sistemului. (Z)
  Cine este ,,sistemul” ? Evident, Coldea, Ghita, Ponta (ca amic al lui Ghita) si…nu in ultimul rand, Adrian Nastase (ca mentor al domnului Ponta).
  (Z)

 51. 54 ZeV februarie 17, 2015 la 9:09 am

  ADMINISTRATOR
  Scuze, anterior, cateva litere s-au dus din greseala (mea) de tastare ca preambul la adresa de e-mail.
  (Z)

 52. 55 ZeV februarie 17, 2015 la 9:41 am

  Radu Humor
  Sunteti intr-o mare eroare daca insistati sa va atingeti, pe acest blog, de ,,mitul” Udrea, un simbol de care majoritatea femeilor din Romania si unii barbati suparati pe ,,sistem” se vor agata cu disperare. Majoritatea femeilor, chiar daca nu o spune/spun explicit, admira o femeie de succes, indiferent in ce domeniu/domenii se afirma.
  Cred ca ati auzit de Bonnie Elizabeth Parker (1 octombrie 1910 – 23 mai 1934) și Clyde Chestnut Barrow (24 martie 1909 – 23 mai 1934) intrati in folclorul pop american prin intermediul filmului lui Arthur Penn din 1967.
  Bonnie si Clyde sunt si acum considerati drept exemple pozitive pentru multi tineri americani, mari amatori de povesti de succes care arata cum se lupta unii oameni curajosi cu ,,sistemul”.
  Poate sa fure Udrea 10 miliarde, nu-i bai, pentru ca unei femei de succes(uri) atat la privat cat si la stat, telegenta, frumoasa, cu tupeu si cu logoree mediatica, i sa va trece orice cu vederea.
  Si inca ceva…din moment ce este sustinuta de insusi Traian Basescu (cel care a creat-o si are deplina incredere in ea, deoarece o cunoaste cel mai bine), rezulta, pe cale logica, ca este, pe fond, complet nevinovata.
  Deci, este o victima a sistemului. Cine este ,,sistemul” ?
  Ii spuneam si papashei ca ,,sistemul” este Coldea (cel decorat de Basescu- de parca i-a luat Dumnezeu mintile), Ghita, Ponta (ca amic al lui Ghita) si, nu in ultimul rand, Adrian Nastase (ca mentor al lui Victor Viorel).
  😉
  PS
  Sper ca romanii sa iasa din transa indusa persuasiv de o medie de scandal.
  Spuneam si repet: Presa are nevoie CA DE AER de personaje insolite/intolite, colorate si galagioase, precum Udrea si Basescu, pentru ca aceste doua creaturi neomenesti SE VAND BINE. (Z)
  Yohannis, Ponta, Corina Cretu, etc, nu vor face niciodata rating. Poate doar daca Corinei i se re-deschide dosarelul roz. Ce conteaza activitatea ei de la Bruxelles ? Vax albina, stie cineva ce face ? Eu am aflat si o admir pentru asta, dar nu de la televizor.

 53. 56 ZeV februarie 17, 2015 la 10:07 am

  Fragmentarium
  Schimbarea de regim din 1989 s-a datorat unei revolutii anterioare, impusa la cote aberante de Nicolae Ceausescu: revolutia culturala.
  In general, revolutiile sunt imprimate de diferite puteri, capabile sa exploateze contextul, nu de mase. Masele sunt doar …mase de manevra.
  In cazul lui Ceausescu, a fost creat fortat un context, nu a fost un demers natural si benefic pentru initiatori. Practic, si-au pus singuri streangul de gat.
  Starea economiei nu are nicio legatura cu evenimentele din 1989. Mai ales, ca industria grea, alimentara, mobila si de textile/incaltaminte mergeau foarte bine, Romania producand marfuri de calitate si avand piete mari de desfacere. In fine, este adevarat ca si pietele traditionale au colapsat dupa 1989.
  Am un var in Ardeal care, avand meseria de inginer textilist (cu repartitie dupa Facultate n.r.) , era director adjunct in orasul sau si o ducea excelent. Acum, este comis voiajor: (pre)ia esantioane de stofe de la un Italian din Timisoara, apoi, cutreiera tara in lung si-n lat in cautare de comenzi. La mine, in Moldova, nici nu mai vine….nu a gasit parteneri seriosi care sa si plateasca la timp. (Z)
  Da, am invins revolutia culturala si suntem liberi. Dar oare chiar suntem ?

 54. 57 ZeV februarie 17, 2015 la 10:29 am

  Luminta Arhire spune foarte bine:
  ,,Vedem, pe toată perioada Băsescu, două tipuri de clienţi pentru DNA : clientul care ”…trebuie neapărat arestat, că am comunicat deja la Bruxelles arestarea , găsiţi-i voi ceva … ” şi clientul care „…ştiu că a făptuit multe , dar nu vă atingeţi de el (ea) , că-i omul meu şi nu-i bine, domnule procuror, că eu v-am făcut procuror… ” . Aceste scheme au funcţionat nişte ani buni .:

  Iata, stimata colega, cum ati reusit sa va dati singura raspunsul la intrebarea:
  ,,De ce este Basescu suparat pe ,,sistem” „?
  Este normal sa fie suparat, din moment ce nu mai raspunde la comenzi (presupunand ca a facut-o vreodata).
  Implicit, aveti si raspunsul la intrebarea:
  ,,De ce ACUM si nu altadata ?”
  Daca insistati sa va puneti aceasta ultima intrebare, neluand in calcul evidentza simpla, ca si doamna Sandra Stoicescu la A3, veti ajunge in situatia de a-l victimiza pe insusi Traian, atunci si daca va ajunge in fata Justitiei. Va fi suficient sa declare public ca ,,sistemul” Ghita &Ponta este de vina. (Z)

 55. 58 Criticos februarie 17, 2015 la 11:13 am

  @papasha
  Un strop de zăbavă până la înscrierea în fanclubul – excesiv de numeros – al DNA. Nimic nu s-a schimbat: este tot incometent, abuziv şi şpăgar. Dosarele se întemeiază pe probatoriu testimonial fiindcă nu sunt în stare să facă altceva, când li se oferă pe tavă câte ceva, dacă e cazul, negociază cu avocaţii suspectului dosirea sau neutilizarea probelor pentru o pedeapsă mai uşoară. Şi tot în cârdăşie sunt cu judecători asemenea lor. Nu plâng de mila nimănui dintre cei recent luaţi în colimator, asta însă nu mă împiedică să văd cu scârbă o prostituată deghizată în zeiţa justiţiei!

 56. 59 ZeV februarie 17, 2015 la 12:01 pm

  ps-Luminta
  Mai mult, la intrebarea de ce ACUM este luata Udrea la intrebari, as putea raspunde eu insumi cu o alta intrebare:
  De ce ACUM Udrea face dezvaluiri (chiar daca nu aduce nicio proba ) ?
  Deci, se prezuma ca a tainuit ceva, in contra legii.
  (Z)
  Parerea mea este ca Udrea, de fapt, incearca sa distraga atentia de la…Basescu. Ce face pentru asta ? Ataca mediatic un general SRI – intrat in colimatorul lui Basescu fiindca nu asculta de ordinele marinarului (vezi si raspunsul SIE in cazul asazisilor ofiteri ecoperiti) – fara sa enunte in scris FAPTELE, stiind bine ca doar agita apele si spiritele, sa nu mai inteleaga nimeni nimic – decat doar ca este o…,,victima” a ,,sistemului”.
  Dar, dupa parerea mea, se joaca cu focul, crezand ca Basescu o mai poate apara. Se prea poate sa fie acuzata si de subminarea sigurantei nationale.
  Eu asa as face, daca as fi procuror militar.

 57. 61 Titus Filipas februarie 17, 2015 la 2:42 pm

  “Trenul Softronic Hyperion făcut la Craiova”, un articol scris de Andreea Mitrache: +Softronic din Craiova, singurul producător de rame şi locomotive electrice din Europa de Sud-Est, care a pus pe roţi trenul SF Hyperion, exportă pe pieţele vestice şi începe construcţia unei fabrici în Ungaria./ Fabrica Softronic din Craiova, singura care produce rame şi locomotive electrice în sud-estul Europei, se bucură de succes pe pieţele externe, preţul mai mic fiind unul dintre atuurile companiei din Bănie în faţa competitorilor săi. Cunoscută pe piaţa locală ca fiind constructorul trenului SF – Hyperion, care a circulat în perioada 1 august – 13 septembrie 2014 pe ruta Craiova-Bucureşti-Constanţa, iar de la 15 septembrie pe ruta Craiova-Bucureşti-Braşov, compania Softronic a cucerit Vestul. Majoritatea locomotivelor produse în fabrica de la Craiova sunt exportate în Ungaria şi în Germania, dar ele ajung şi în Turcia. Compania Softronic produce locomotive pentru export. La uzina din Bănie se produc două tipuri de locomotive – Phoenix şi Trans Montana. Firma Softronic a realizat până în prezent 20 de vehicule cu motor de cale ferată performante, iar o mare parte au fost cumpărate de companii din Germania şi Ungaria. „Produsele sunt concepute integral de firmă, pornind de la construcţia metalică, inclusiv motoarele de tracţiune sunt realizate de noi. În 1999 am început cu o producţie de echipamente electrice şi electronice pentru locomotive, iar din anul 2009 producem şi locomotive “, a spus Radu Zlatian, consultant în cadrul companiei Softronic. O locomotivă pe lună. Durata de producţie a unei locomotive în fabrica de la Craiova este de o lună, iar preţul se ridică la aproximativ 3 milioane de euro. Preţul este unul dintre atuurile Softronic în faţa competitorilor din vestul Europei, care cer pentru un astfel de vehicul 4 milioane de euro. „În acest moment, aveam în lucru o locomotivă. Se face una pe lună şi la comandă. Un astfel de vehicul cântăreşte aproximativ 130 de tone. Vă daţi seama că se munceşte mult pentru a putea realiza o locomotivă performantă. Am reuşit să ne impune pe piaţă destul de repede şi să producem în special pentru export, CFR a cumpărat ultima locomotivă de la noi în anul 2010“, a mai spus Zlatian. Se construieşte al doilea tren electric Compania Softronic a realizat în premieră în România primul tren electric, care atinge o viteză de 160 de kilometri pe oră, iar acum se lucrează la cea de-a doua unitate de acelaşi tip. Primul tren electric, numit Hyperion, a circulat în perioada 1 august – 13 septembrie 2014 pe ruta Craiova-Bucureşti-Constanţa şi retur, iar de la 15 septembrie efectuează curse Craiova-Bucureşti-Braşov şi retur. Acesta are patru vagoane, este prevăzut cu senzori care monitorizează cantitatea de dioxid de carbon emanată de pasageri, temperatura optimă şi umiditatea. Preţul unui bilet între Craiova şi Bucureşti costa anul trecut 40 de lei, iar între Craiova şi Constanţa – 70 de lei. Spre munte, de la Craiova la Braşov, preţul unui bilet este de 55 de lei. În plus, cătătorii beneficiază de conexiune wireless gratuit. Investiţia pentru realizarea trenului SF Hyperion, care a parcurs deja 450.000 de kilometric, s-a ridicat la 5 milioane de euro. Un nou tren electric va fi pus pe şine Pentru a putea efectua curse concomitant, atât spre mare, cât şi spre munte, de la Craiova, via Bucureşti, la uzina Softronic se lucrează la cel de-al doilea tren SF. „În acest moment se lucrează la cel de-al doilea tren electric. Este identic cu primul şi va intra în forţă pe ruta Craiova-Bucureşti-Constanţa din data de 1 iunie 2015. În momentul de faţă nu putem prezenta acest produs la export. Trebuie să avem măcar două exemplare pe şine pentru a putea avea ce să le arătăm investitorilor din străinătate“, a mai spus consultantul din cadrul companiei. În prezent, la fabrica Softronic lucrează aproximativ 450 de angajaţi, iar o parte dintre ei provin din rândul specialiştilor care au lucrat în anii de glorie la Electroputere Craiova, Avioane Craiova sau la Întreprinderea de Utilaj Greu (IUG). Petre Munteanu, în vârstă de 43 de ani, este unul dintre craiovenii care au lucrat mulţi ani la uzina Electroputere, iar acum este angajat la Softronic. „Am lucrat timp de 15 ani al Electroputere Craiova, însă am fost disponibilizat. De cinci ani lucrez la Softronic pe postul de lăcătuş mecanic. Aici am învăţat multe lucruri, iar toate produsele realizate de noi de la locomotive până la trenul electric sunt gândite de adevăraţi profesionişti“, a spus Munteanu. Softronic vrea fabrică în Ungaria. Compania din Craiova şi LAC Holding din Ungaria au semnat recent o scrisoare de intenţie pentru construcţia unei fabrici de locomotive peste graniţă. Investiţia va fi gata anul acesta, iar producţia va fi demarată în 2016. Pentru început, vor fi create 50 de locuri de muncă, iar pe termen lung – 250. „Motivul pentru care am făcut parteneriatul este legat de relaţiile speciale pe care ungurii le au cu austriecii, dar şi cu alte pieţe din Europa cu care noi nu avem contact. În Ungaria se va face doar partea de ansambare şi montajul general“, a mai precizat Radu Zlatian. Softronic, deţinută de Ionel Ghiţă, Ion Gârniţă, Augustin Popescu şi Oana Miulescu, a realizat o cifră de afaceri de 115 milioane de lei în anul 2013, potrivit reprezentanţilor companiei. Înfiinţată în anul 1999, firma este unul dintre puţinii furnizori privaţi de produse şi servicii pe piaţa feroviară românească. + SURSA http://adevarul.ro/locale/craiova/foto-secretul-trenului-sf-hyperion-facut-craiova-reusit-fabrica-softronic-sa-i-cucereasca-nemti-unguri-1_54e20c33448e03c0fdabfc1f/index.html

 58. 62 ZeV februarie 17, 2015 la 6:45 pm

  ..Spuneam ca, daca Basescu va ajunge, eventual, in fata procurorilor, ar putea da vina pe ,,sistemul” Ponta-Ghita.
  Dar, de astazi, nu mai are nici acest grad de libertate…iar Udrea, va trebui sa tipe de zece ori mai tare ca sa o mai auda cineva.
  (Z)

 59. 63 papasha februarie 17, 2015 la 7:33 pm

  1. Tot urlu ca animalu’ , de vreo doi ani la micutul asta de victor viorel ca a semnat PACTUL DE COABITARE BLESTEMAT , cu chiombalaul national !

  Ce bou am fost !

  Abia azi am inteles ca PACTUL DE COABITARE era semnat cu mult timp inainte , de catre rudele lu’ victor viorel , surioara , cumnatelu’ , verisoara si cu sotu’ ei , verisoru’ ala de vorbeste rar , sau deloc , impreuna cu toti mafiotii chiorului , excrocii aia de asfaltangii , iar astia doi , chioru’ si micutu’ victor viorel , numai l-au parafat !!!

  2. Guitza , te-asteapta „aia” la portitza !

 60. 64 Ghita Bizonu' februarie 17, 2015 la 7:46 pm

  Ete na cu ” “ceea ce ei invată cel mai usor este arta de a-i distruge si de a-si masacra semenii””
  Si inate sa va puneti censua in cap de ude credeti ca ne vin cuvinetele șnapan si brigand? De la unii civilzati si mult mai avenasto tehnologic!
  Ia de vedeti in Wiki : brigandine si snaphance …

 61. 65 Aeduuard de Mauro februarie 17, 2015 la 9:04 pm

  Victor Ponta trebuie santajat, pentru a demisiona impreuna cu guvernul. Aceasta este explicatia ocolirii pe la rude. Altfel, atacat direct, intra in stare de suspendare si premier devine unul dintre membrii actualului cabinet, ceea ce impiedica intrarea la guvernare a fomistilor lui Johannis.

 62. 66 Cris februarie 18, 2015 la 11:52 am

  @ Luminita Arhire:

  Bună comparația între situații. Cum zice poporu, pentru unii – mumă, pentru alții – ciumă.
  Băsescu însuși zicea într-un interviu că niciun partid nu declară la sfârșitul alegerilor suma reală cheltuită.
  Dacă niciun înseamnă niciun, înseamnă că intră și PDL și el, Băsescu.
  Important e să găsești niște magistrați care să afle probe. Și, după cum știm, dacă vrei cu tot dinadinsul să condamni pe cineva, găsești probe.
  Dacă, prin absurd, nu găsești și nu găsești, îl bagi la abuz în serviciu.


 1. 1 Grigore Ghica al III-lea şi secretarul său francez | Blog ideologic Titus Filipas Trackback pe februarie 15, 2015 la 8:07 pm
 2. 2 Atitudinea Germaniei… « Motanul Incaltat Trackback pe februarie 16, 2015 la 4:04 am
 3. 3 Blaise Pascal şi La Rochefoucauld | Blog ideologic Titus Filipas Trackback pe februarie 16, 2015 la 7:00 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: