CNSAS – Din culisele unei istorii uitate

IMG_0756

 

 

 

 

 

 

Astăzi, Presedintele Klaus Iohannis va face o vizită la depozitele de arhivă ale CNSAS din Popesti Leordeni. Consider că este o initiativă bună. M-am gândit, in aceste conditii, să reamintesc – oare câti stiu? – că spatiile respective au fost puse la dispozitia CNSAS, in 2003, de către guvernul pe care l-am condus.  Poate că, in felul acesta, membrii PSD care au incă unele complexe legate de acuzele că ar apartine unui partid „comunist”, vor intelege, incă o dată, această formă de manipulare. Iată, sintetic, si conditiile in care s-a realizat acea operatiune:

1. Contextul intern

-acuzele nefondate de «neocomunism , «criptocomunism», «securism » ale opoziţiei (PD şi PNL) şi ale «societăţii civile » (Academia Civică, GDS, Societatea Academică Română, Agenţia pentru Monitorizarea Presei, s.a.) la adresa administraţiei PSD şi a guvernului Nastase.

– evoluţia istoriei administrativ- locative a CNSAS în perioada ianuarie 2001 – iunie 2003: ianuarie /februarie 2001 – închirierea sediului din Str. Dragoslavele nr 2-4; iunie 2003- atribuirea unui spaţiu de depozitare arhivistică pentru CNSAS, prin aprobarea  Protocolului dintre CNSAS şi Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat (CNSAS-ANRS).

– efectele politice şi parlamentare ale rezultatelor anchetei Comisiei Predescu asupra CNSAS – februarie 2003.

2. Contextul extern

– Ofensiva mediatică a unor membri ai Colegiului CNSAS  (Andrei Pleşu, Mircea Dinescu) în media conservatoare germană apropiată CDU (Süddeutsche Zeitung, Frankfurter Allgemeine Zeitung ) împotriva guvernului PSD, pe tema clivajului comunism/anticomunism. -Externalizarea şi germanizarea” temei CNSAS în timpul deschiderii noului sediu al Ambasadei României la Berlin, prin atacurile lui Andrei Pleşu şi ale lui Mircea Dinescu împotriva  PSD (problema transferului de arhivă de la SRI, sediul arhivei CNSAS, „securiştii” din administraţia centrală).

– Preluarea intervenţiilor critice ale celor doi membri ai Colegiului CNSAS în presa  germană a fost legată si de contradicţiile dintre SPD (şeful guvernului G. Schroeder, preşedintele partidului, Franz Muentefering, factor de sprijin al PSD la Internaţionala Socialistă) şi pastorul Joachim Gauck, preşedintele BStU (Comisia Federală pentru Actele STASI- structura omoloagă CNSAS), dar şi succesoarea sa, Marianne Birthler, apropiaţi ai cercurilor politice de dreapta, CDU şi CSU. -La aceasta se adăuga şi „pasivul” relaţiei dintre preşedintele Partidului „Verzilor”, vicecancelarul Joshka Fischer şi conducerea CDU, care data din perioada timpurie a erei Kohl din politica vest-germană(1982-1990). Rezonanta comentariilor lui Pleşu si ale lui  Dinescu în mediul public german s-a bazat şi pe legăturile lui A. Pleşu, preşedintele Colegiului „Noua Europă” cu fundaţiile conservatoare Konrad Adenauer, Friederich Naumann sau Volskwagen.

II.Concepţia  a guvernului PSD în problema sediului arhivei C.N.S.AS.

a.Abordarea Guvernului:

 1. materializarea ideii necesităţii unei arhive ca spaţiu administrativ al CNSAS si rezolvarea  printr- o abordare pragmatică.
 2. reacţie instituţională în antiteză cu implicarea limitată a Consiliului General al Capitalei şi a primarilor generali din perioada 2000- 2003: Viorel Lis şi Traian Băsescu (deşi potrivit Legii 187/199 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, ca poliţie politică, art. 11, alin. 2, aceştia trebuiau să asigure repartizarea unui sediu corespunzător pentru CNSAS, ca locaţie instituţională şi arhivă).

b.întâlnirile pe care le-am avut cu membrii Colegiului CNSAS

 1. Initial,  s-au evaluat două spaţii-clădirea UCECOM şi o hală din vecinătatea Universităţii Artifex, în Grozăveşti, locaţii care nu corespundeau necesităţilor de depozitare arhivistică ale CNSAS; a mai existat soluţia transferului unei cazărmi de la MApN, din zona Răzoare, dar aceasta era din generaţia clădirilor fortului Jilava.
 2. Întâlnirea pe care am avut-o cu membrii Colegiului a constituit baza administrativă a rezolvării spaţiului de arhivă al CNSAS (octombrie 2002-Palatul Victoria).
 3.  In iulie  2003, am aprobat  Protocolul de punere la dispoziţia CNSAS a unui spaţiu de depozitare pentru arhivă din incinta Unităţii Teritoriale 350 Popeşti Leordeni a Agenţiei Naţionale pentru Rezervele Statului ANRS ( vezi Anexa).
 4. In baza aprobării guvernamentale s-a încheiat , ulterior, Convenţia intre CNSAS şi ANRS (7 septembrie 2003) de punere la dispoziţia Consiliului a spaţiului de depozitare de la Popeşti- Leordeni.
 5. Soluţia tehnico-administrativă adoptată de guvernul pe care l-am condus  a fost similară modelului ceh prin care s-au transferat arhivele Securităţiii cehoslovace (StB) la Pardubice.

ANEXA

PROTOCOL

privind punerea la dispoziţia Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a unui spaţiu pentru depozitarea fondului arhivistic şl documentar constituit în baza Legii nr.l 87/7 decembrie 1999 privind accesul la propriul dosar şi deconspirării securităţii ca poliţie politică

 

în baza prevederilor art.3 alin. 11 din Hotărârea Guvernului nr.253/1998 privind organizarea şi funcţionarea Administraţiei Naţionale a Rczeivelor de Stat, ale arL47 alin. (4) din Legea nr.500/2002 privind finanţele publice şi ale art21 din Legea nr.l87/1999 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea securităţii ca poliţie politică

între;

Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat reprezentată prin
Preşedinte Adrian Gurâu si  Consiliul   National pentnru Studierea  Arhivelor   Securităţii, reprezentată prin Presedinte Gheorghe Onisoru, s-a incheiat prezentul protocol.

 

Art.l – Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat pune la dispozitia  Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, fără plată de chirie, un spaţiu de depozitare în suprafaţă de 2.160 m.p. situat în incinta Unitătii Teritoriale 350 Popeşti-Leordeni.Art.2 – Consiliul naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii va achita lunar din bugetul propriu, cheltuielile cu utilităţile aferente spaţiului de depozitare  pus la dispoziţie de Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat, in baza decontului întocmit dc Unitatea Teritorială 350-

Art-3 — Amenajarea spaţiului de depozitare in vederea asigurării conditiilor specifice de păstrare a fondului arhivistic şi documentar se va realiza de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii dîn bugetul propriu.

Art.4 – – Stabilirea măsurilor de PSI în spaţiul de depozitare, precum  si dotarea acestuia cu mijloace specifice de stingere a incendiilor  în conformitate-cu legislaţia în vigoare, sunt în sarcina Consiliului Naţional pentru Studierea arhivelor Securităţii.

Art.5 — Paza fondului arhivistic şi documentar se asigură prin grija Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, în. conformitate cu prevederile legale.

Art-6 — Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii şi Unitatea Teritorială 350 vor stabili pe bază de convenţie regulile privind accesul, circulaţia, normele de protecţia muncii şi PSI în interiorul incintei unităţii, modul de decontare lunară-a cheltuielilor cu utilităţile, precum şi clauze.

Art.7 — Părţile au convenit să încheie prezentul protocol pe o perioadă de 3 ani de la data semnării, putând fi prelungit în condiţiile prevederilor legale în vigoare.

 

 

 

 

 

64 Responses to “CNSAS – Din culisele unei istorii uitate”


 1. 1 blogideologic ianuarie 26, 2015 la 9:13 am

  Un articol formidabil despre generativitate (concept inventat de psihologul Erik Erikson http://en.wikipedia.org/wiki/Erik_Erikson )! https://www.ctd.northwestern.edu/docs/publications/260490666490a4246df8f9.pdf

 2. 2 vsile ianuarie 26, 2015 la 9:49 am

  Pe fondul unui sezon rece ,intunecat si neprimitor domnul Nastase ma obliga la elegii, sau la falsă elegie.
  Citez din ce afrimati „-acuzele nefondate de «neocomunism , «criptocomunism», «securism » ale opoziţiei (PD şi PNL)

  Pai chiar nu inteleg de ce nefondata ? In PSDR nu activau in frunte cu dl. Ion Iliescu persoane din vechiul sistem,?
  De fapt tot sistemul servea si PDeul si PNLeul cu aceleasi sorginţi!
  Cum puteti nega originea pacatului domnule Nastase?

 3. 3 florin ianuarie 26, 2015 la 9:59 am

  DIN PACATE PRESA GERMANA NU VA PUBLICA acest articol al dv.Pentru prosti si bolnavi e bine sa le reamintiti ca paranoia lor plina de delatiuni,, calomnii, deformari, melanjul cu firimituri de adevar si megaminciuni, obsedati de trecutul si frustrarile personale, le oglindesc micimea, incompetenta,, lipsa dee caracter si profesionalism.Daca dosarele lor nu ar fi fost distruse sau ascunse, ar fi facut ciocul mic.Asa se impauneaza cu dizidente anticomuniste postmortem!

 4. 4 vsile ianuarie 26, 2015 la 10:04 am

  Falsă elegie de iarnă,
  Ieri ma plimbam prin Mamaia zilelor noastre…. O Mamaie , tacuta camuflată de o ceaţă densă , constanţeana , îmbibată de aerul sărat al marii.
  Dinspre plaje asurzitor,valurile marii se inalţau si iti dau senzaţia ca vor matura faleza preum inspăimantatorul tsunami!
  Faleza noua , frumos reabilitata de edilul sef , deja scirtiie, dale deja crăpate sau lipsă semne al unei durabilitati efemere!
  Iarna tristă , ploaie si vânt , incerc sa slalomez înspre plajă printe gardurile din stuf si miile de tone de betoane turnate in locatii hoteliere, pe nisipul plajelor , betoane parca mai indistructibile decit cazematele nemţesti ale copilariei mele, dovezi si amintiri ale unui război nu prea indepărtat!
  In cel mai “curatat” loc din Mamaia in zona Flora , o animatie pitita de ceata , parcarea plina de masini semn ca edilul este la mare sfat in propriul fief că nu ştiu cine mai are curaj sa se mai intalnească cu cineva tete a tete sau invre+o sedinţa , fara ca sa fie inregistrat , fotografiat si…….
  Ajung si in dreptul locatiei majestuoase a domnului Adamescu , acolo unde zvonacii spun ca ar avea cu fata la rasarit un aparament si doamna Udrea….Hotelul are parcare inteligenta pe verticala celor sase sau sapte nivele …nici ţipenie de om de locatar …Alaturi se reabiliteaza faimosul hotel din Mamaia, REX , singurii care lucreaza zi si noapte sunt cîiinii comunitari , care latră îndepartind vremelnicii musafiri nepoftiţi aceia care la mai arunca cite ceva de mâncare!
  Ajung in zona cluburilor de fiţ e, acolo unde un amic mă ţndemna să cumpar unul , spunindu-mi “in zona unde se aduna lumea buna”….iar eu in replica ii spuneam linistindu-l , “Georgica nu am si nu-mi doresc sa am legaturi in lumea buna …a drogurilor…..”
  Imi amintesc ca si domnul Nastase lauda eforturile primarului Mazare in zona de influenţa a unui turism care sa concureze cit de cit pe bulgari. Nu pot nega ca dl. Mazare efectiv nu a facut ceva in aceasta direcţie …dar cu ce pret domnule Nastase.
  Tare-i trist oraşul cind mai ai si asa-zisi prietni bisniciţi, laşi si ticaloşi, oameni care aparent arata cit de cit la fel ca oamenii obisnuiţi!
  Asa cum spuneam deunazi , prienii adevarti mor , pe capete ticalosii insa …..se inmulţesc!
  Vorba lui Marcel , “sa fi fericit” si fara griji si tu Georgica si tu Marcele si tu Florine …si toti ceilalti nemuritori!

 5. 5 Ene Luiza ianuarie 26, 2015 la 10:15 am

  Buna dimineata ! Dvs considerati ca presedintele ales de altii (nu de mine) are o initiava buna ca se duce la CNSAS. Parerea mea este ca face ceea ce a facut si predecesorul lui,adica isi va distruge dosarul. Eu nu cred ca securitatea de atunci ii facea dosar lui Ceausescu(nu cred ca cineva avea curaj). Si atunci,ce citeste dl iohannis ? Cu stima si profund respect, Ene Luiza

 6. 6 vsile ianuarie 26, 2015 la 10:17 am

  Cu prieteni pititi sau mascati printre si prin bloguri precum Marcus , Georgica,sau Adita …lui Basescu nu-i e frica de nici o mititica!
  El da guvernul in judecata pentru una mare , da un guvern in judecata un guvern ipotent sa-i ceara socoteala pentru mizeriile prin care aceasta natiei a trecut nu neaparat numai in timpul givernarii directe a tarii dar si inainte.
  Pai hai sa-l punem pe Marcus sa mai scrie o carte care sa estompeze total faradelegile lui Traian!

  Acum ma gandesc si la Yoh , poate la finele mandatului,imbarbatat de Traian va cere Brukenthalul ca locatie de presedinte pensionar!

 7. 7 vsile ianuarie 26, 2015 la 10:18 am

  AM un PSeu care poate-l va deranja pe Dl. Nastase sau poate si pe altii.
  Eu Sincer cred ca daca Antonescu ar fi fost ce ar fi trebuit sa fie , Traian acum juca precum ursul….!

 8. 8 blogideologic ianuarie 26, 2015 la 10:33 am

  http://www.lemonde.fr/sciences/video/2015/01/24/michel-serres-l-ordinateur-et-la-tete-de-saint-denis_4562802_1650684.html Formidabil acest Michel Serres! Îmi place mai ales cum explică semnificaţia aforismului lui Montaigne : Mieux vaut une tête bien faite qu’une tête bien pleine.

 9. 9 Marian Nicolae ianuarie 26, 2015 la 10:47 am

  Bun articolul dumneavoastra.
  Intre timp in Grecia, priviti ce se intampla:

  Grèce : victoire historique de la gauche radicale

  http://www.lemonde.fr/europe/article/2015/01/25/grece-victoire-historique-du-parti-de-gauche-radicale-syriza_4563125_3214.html

 10. 10 petrujipa ianuarie 26, 2015 la 11:00 am

  O istorie în călduri, dar ce facem cu trecutul când el a devenit un bagaj inutil, ( așa spune N. Iorga ) iar viitorul este ținut în acest trecut. Cine sunt personajele dumneavoastră?
  -Pleșu scria președintelui scrisori de dragoste, iar Dinescu o scălda șmecherește.
  -Arhive din care au dispărut documente și în care se găsesc doar notele informative și fictive ale micimanilor.
  Suntem ținuți departe de o Românie vie. Ne vor morți și la arhive!
  Chestia cu politica germană nu merge, eu nu cred că ei se bagă în ciorba noastră…

 11. 11 Dezideriu Dudas ianuarie 26, 2015 la 11:05 am

  E un front greu de tinut pentru adevar in Romania. Mai ales cand topaim stanga – dreapta deasupra liniei de demarcatiei ( un desert de strabatut in statele civilizate, subtire in Romania…) dintre ridicol si sublim…Remarc insa atasamentul dvs. pentru o reinstaurare a adevarului in spatiu public romanesc, ceea ce nu ma poate lasa indiferent. De aceea redau mai jos comentariul pe care doream sa-l atasez ieri pe articolul dvs. despre Ion Ratiu, la care am renuntat acolo, deoarece nu intelegeam QUI PRODEST…La acest nou material al dvs., inteleg insa ca-i necesar pentru adevar…Iar pentru ca acesta ( adevarul ) nu vine singur, renunt totusi la ghilimelele pe care le-am folosit in varianta originala…Sunt inca forte teribil de puternice in Romania care cred ca pot inainta oricum…Sper, ca nu o vor face in pofida adevarului, ca si pana acum. Relationez aici aceasta marturisire de implicare strategica pentru a putea evalua, odata in plus, ca nu sunteti singur in lupta pe care sper sa vi-o dedicati societatii in exclusivitate. Va propun o tema de viitor : TEORIA SANCTIUNILOR PREMIALE ( inceputa de Mihai Ralea ). Dupa ce o vom intelege, cu totii ( si la Stanga si la Dreapta demarcatiei ), poate vor intelege si urmasii lui Noica, ce a vrut sa transmita acesta prin : “ Rugati-va pentru fratele Alexandru”….si sa nu se mai ratoiasca inclusiv la Papa ( ! )…, speriati de cresterea incertitudinii in administrarea sinecurilor lor.

  COMENTARIUL NETRANSMIS PE MATERIALUL DESPRE ION RATIU :
  Nu m-a convins Ion Ratiu cand l-a intrebat d-nul Ghibernea de un partid alaturi de dvs…Cum n-am inteles de ce nu a folosit in Romania, POLITICA PENTRU OCCIDENT, carte pe care o prezentase in SUA in vreo 50 de conferinte….Se poate intelege insa, relationand aceste doua episoade cu pozitia sa curajoasa in fata minerilor….

 12. 12 George Ban ianuarie 26, 2015 la 11:20 am

  Grigorenko: se zice „impotent”, nu „ipotent”. „Ipotent” spune doar Isaura.

 13. 13 Ghita Bizonu' ianuarie 26, 2015 la 11:28 am

  ma Vasilica ce ti se intampla bre?! Devii elegiac si mai rau .. ce tu-a gasit nevasta carnetu de PCR si ai avut dificultati sa explici de ce ultimele 3 luni de cotozatii apar ca neplatite (adica banuit de nitse votci in plus..)?

  (PS ptr juni. Intrucat pierderea carnetului ducea la mai multe belele decat pierderea bolentinului .. carnetu il tineai acasa … la loc sigir. Asa ca ca il duceai sa se inregistreze cotizatiile din cand in cand …o data pe an … Si gluma cu votca – pai plateam cotozatie excat de o sticla de votca pe luna!! Am impresia ca Vasile era mai bine retribuit decat mandel deci … vreo 2 sticle!! Ca nu va faceti iluzii – era si el …)

 14. 14 blogideologic ianuarie 26, 2015 la 11:41 am

  @ Creieraş
  Scuze ! Chapeau ! Aţi putea ţine un curs despre exploatarea comercială a spaţiului transformatei Fourier ? Principii şi studii de caz (există nenumărate). De ce nu faceţi propunerea aceasta Ministerului Educaţiei din România ?

 15. 15 Spiridus ianuarie 26, 2015 la 11:41 am

  Cred ca PSD ar trebui sa-si asume explicit valori le stangii moderne, sa le refuze (nu doar declarativ, ci, mai ales, faptic) pe cele care nu corespund actualei etape de dezvoltare a tarii, sa fie sincer si corect cu romanii.
  Mai toti liderii PSD nu sunt convingatori cand justifica optiuni de stanga, se feresc sa isi asume ceva, chiar un cost politic uneori.
  Acuzele de comunism nu sunt decat parte a propagandei adversarilor politici. Dar cine e de vina ca dvs. aveti propagandisti incompetenti? Pai ia calculati cate procente i-au dat Antena3 si RTV lui Iohannis prin propaganda prost facuta in campania electorala…
  PSD a pierdut definitiv o parte importanta a electoratului. Si a pierdut-o pe mana sa, cum se spune, nu pentru ca „dreapta romaneasca” ar oferi o alternativa cu adevarat de dreapta.
  Dna Gorghiu a facut o universitate mediocra, dar cati din PSD abordeaza acest aspect? Ar trebui, probabil, sa se uite in oglinda…
  Deci, schimbati mesajele si mesagerii, stabiliti agenda politica interna, optati pentru o strategie ofensiva etc. Sunteti in stare? Daca nu, nu-l mai plangeti pe plagiator sau pe Marean. Ramaneti la nivel de Ghita TV. Asta-i nivelul PSD…

 16. 16 Radul ot Birdoswald ianuarie 26, 2015 la 11:47 am

  Oare dupa aceasta vizita va fi in depozit un dosar mai putin sau unul mai mult? Ori vor fi consultate unele dosare?
  Sigur ca meritele dvs. domnule Nastase, sunt incontestabile si este bine sa le amintiti. Dintre cei care v-au criticat, e vreunul care se apropie de elementele infractiunii de propagare de informatii false? Ori acuzele nefondate au fost doar „opinii” si desigur ca delict de opinie nu exista?
  Incepusem acum vreo cativa ani demersul pentru a vedea daca am dosar la CNSAS, ar trebui sa am un dosar de verificare, nu stiu daca acelea or fi pe acolo. Am abandonat la un moment dat si ma gandesc sa reiau demersul.
  Ieri, cand m-am uitat la o poza a dlui Johannis, am vazut, in spatele sau, o poza portret in care nu aparea chipul, era taiata de la gat. O fi fost, in spatele presedintelui, portretul presedintelui? Chiar, dle Nastase, dumneavoastra stiti mai bine, la Cotroceni, in biroul presedintelui, se afla portretul presedintelui? Ori, poate, portretul presedintelui american?

 17. 17 ZeV ianuarie 26, 2015 la 12:52 pm

  Vsile
  D-ta din ce sistem provii ? Te-ai nascut si nu stim noi, in 1990 ?
  De fapt, multi s-au nascut a doua oara, chiar daca s-au plictist pe bani grei prin birourile de la Anvers. Au avut insa prezenta de spirit si si-au atasat banderole la maneci fiind la momentul potrivit in locurile potrivite, pentru a sparge primii tablourile nosferatilor.
  Sunt convins ca si d-ta crezi fara rezerve ca te-ai nascut a doua oara…dar cred ca prin forceps ti-a fost extras capul.

 18. 18 vsile ianuarie 26, 2015 la 1:41 pm

  Georgica, ai dreptate , ti-ai gasit in gramatica cuvintul corect care te caracterizeaza!

  Ghizoane,
  Eu nu stiu cita votca bei matale , si nu imi amintesc sa te fi acuzat de aceasta meteahna, nici nu cunosc cita sau daca ai baut atunci cind puteai sa o faci!
  In general mostenirea din alcool se perpetua la unii ,altii beau la necaz sau pentru ca se simt si acum in prezent frustrati , doamnele beau si ele cot la cot cu barbatii asa ca….. sa fim domni si sa nu nominam persoanele..
  Treaz insa ,te vad aliniat la mizerii si delatiuni, asa cu nemuritorule sa fi fericit si tu!
  Ma obligi sa ma explic , nu am avut calitatile morale care m-ar fi indreptatit sa am si bineinteles sa pierd carnetul al vreunui partid. Si nici nevasta nu mi l-a spalat ca la altii pentru ca atunci cind aveam carnet de UTM-ist nu eram casatorit!
  Ar mai fi niste chestii apropo de votca, dar nu doresc sa se imbete vre-unul dintre amicii mei de pe forum si sa dea necazul peste dansul, peste dansii!
  Acum insa in loc de coracrtz tinerii nostri colegi , concitadini si conationali, folosesc drogurile , asa ca nu te lua si tu dupa drogati!

 19. 19 cristianmoldoveanu ianuarie 26, 2015 la 2:55 pm

  Problema cu arhivele CNSAS, este ca toate dosarele care contau, au disparut. Dosarele persoanelor care au condus tara in ultimii 10 ani, si a altora care inca o conduc, s-au evaporat ca prin minune.
  https://cristianmoldoveanu.wordpress.com/2015/01/26/maior-si-zegrean-parteneri-intr-un-scop-comun-prelungirea-mcv-ului-pentru-romania/

 20. 20 vsile ianuarie 26, 2015 la 2:57 pm

  Zev,
  Intre mine si dumneata , luminita, marcel , corirtz sau cum se mai denumesc singuri pe aici colegii este o mare diferenta. Eu nu am acceptat statutul de membru de partid ,incadrare de care te vad nu numai dumneata inca suferi.

  Este adevarat unii au fost membrii PCR de conjunctura , dar si aceasta conjunctura este tot un compromis!

  Eu nu acuz precum vezi decit elita , sau pe aceia care azi de dau altfel decit ne-au obligat vremurile dar in „elita” intra si acei fosti membri de partid care au schimbat carnetul rosu cu altul de aceiasi sau de alta culoare sau care maraie amentindu-i pe fostii nemembrii ca le-o coc ei!
  Pai ne-au copt-o!
  Ei de la aceasta remarca si nu neaparat de la agramatica mea , precum vezi si pina si dumneata,adevarul spus de mine te-a transformat in criticul meu.
  Pana la urma ce am spus altceva ,agramat sau nu decit adevarul. Unul mai sus sau mai jos ma compara cu Bobu , pai eu nu mi-am facut ca el mea-culpa ca l-am slujit pe Ceausescu ,eu am recunoscut ca am ajutat un asa-zis amic sa scrie pe banii mei o carte in care Basescu este exonerat de culpele flotei! S-a folosit de un nume pompos ,inventia inteligenta , care indica subiectul pe care eu il doream sa-l dezvaluie de o coperta care indica o nava furata si nu scufundata ,dar care in sfirsit sugera ceva si de credibilitatea mea tampita !
  Inciuda a toate cele am tacut pina cind alaturi de un delator de profesie s-a dat eroul natiunii!
  Un al critic de al meu care m-a facut si ticalos Florin zis , are multe „zisuri” ramase din vechiul sistem a citit capodopera lui Marcel, fac exceptie de rautatea lui si il intreb , este aceasta carte o acuza sau dezvaluire a manariile fostului Presedinte ,Ministru al Transporturilor….unde in care pagina?
  Practic pe Marcel Zare il lasam cu ale lui, eu pacalitul el pacaliciul, dar cind are si tupeul falsului critic al lui Traian , individul ca sa-l nu-i copiez chipul si silueta pe blog da dovada de mare nerusinare, observ ca ma si ameninta dar asta este din nou o chestiune identica cu acela care si-a mancat singur obraznicia!

  PS.
  Acum sa nu crezi ca fac reclama mascata a cartii respective , dar ar fi interesanta opinia cititorului , si felul in care mi s-au fraudat conceptiile,dorintele mele de adevar!

 21. 21 vsile ianuarie 26, 2015 la 3:03 pm

  Domnule Filipas,

  Asa este aveti dreptate , asa cum „m-am marturisit” sunt un creieras.Deci propunerile catre centru le fac doar cei cu capul si creierul cit banita, Adica domnia voastra & Co. eventual membrii partidelor , si musai neaosii , nealogenii cuvint mai apropriat de dumneata!

 22. 22 Mimi Fluerasu ianuarie 26, 2015 la 3:42 pm

  Multe sunt de zis si cu acest CNSAS.Poate credeti ca a fost buna initiativa Domniei voastre.Doar daca acolo ar fi lucrat oameni cinstiti.Asa,unii au devenit curati ca lacrima(dar au folosit acte pentru santaj politic),unii s-au imbogatit ,iar majoritatea sun vai de mama lor.

 23. 23 blogideologic ianuarie 26, 2015 la 4:00 pm

  http://www.lemonde.fr/idees/article/2015/01/23/le-parti-syriza-est-il-l-avenir-de-la-grece_4562507_3232.html Articolul din ziar este foarte scurt, iar titlul exprimă foarte succinct unica idee coerentă a jurnalistului : “Reprezintă partidul Syriza viitorul Greciei ?” Completarea inteligentă vine din comentariile anonimilor ce-şi plătesc abonamentul la ziarul LeMonde (din păcate, nu fac parte dintre ei). Însă am tot dreptul –aici pe blog- să comentez un comentariu împrumutat de acolo : “La question n’est pas si Syriza est l’avenir de la Grèce, mais s’il est l’avenir de l’Union, et surtout de l’eurozone. Je redoute qu’il sera utile, sauf s’il sera capable de craquer l’euro.” Hai să reducem zona. Să ne referim doar la Europa de Sud-Est. În mod categoric, partidul Syriza condus de falsul doctrinar Tsipras nu reprezintă un model pentru România.

 24. 24 TREIDE 95 ianuarie 26, 2015 la 4:02 pm

  Bun acest articol, de luat în seamă aceste precizări și lucruri pe care mulți români nu le cunoșteau, care se cereau făcute cunoscute. Mulți au trecut cu buretele peste lucrurile, deciziile, acțiunile excelente luate și realizate de „Guvernul Năstatse”! Păcat. D-nul Iohannis a vizitat „Arhivele CNSAS” sau mai binezis ce-a mai rămas din ele. Chiar, oare câte (și mai ales ale cui?!) dosare s-or fi făcut nevăzute?

 25. 25 blogideologic ianuarie 26, 2015 la 4:03 pm

  @vsile
  Dar nu vorbeam cu tine, @vsile !

 26. 26 papasha ianuarie 26, 2015 la 4:27 pm

  Sa-l anunte cineva pe lazdrele ala de la curtea ciorditoare de 7,4 milioane de voturi , ca frati-su ala bogat de pute , e un pic in kkat cu problemuta exclusivitatii in certificarea cazanelor lu’ peste prajit . Chiar , ce-o mai cu dosarul fratiorului , cine-l tine sub cooor pana la prescriere ?

  Bai glumetule , tu ai uitat cumva ca ai ramas fara protectia sefului asociatiei chiombilor ? Ia aer si da-te la fund o vreme , ca sa te uite lumea .

  Lasand gluma la o parte , cine n-a inteles ce-a zis Maior , la interviul cu narcisistul ala penibil de actionar al postului , sa intre dracu in politica , sau la curtea lu’ lazdrele din spatele blocului .

 27. 27 Luminita Arhire ianuarie 26, 2015 la 6:14 pm

  Am scris textul acesta acum câteva zile ; din cine ştie ce motiv a rămas în aşteptare . Dar pentru că struţii domnului Greblă au fost între timp număraţi, mi se pare că textul redevine actual . Deci:

  Deci, popor, comanda la mine! Câteva reguli simple despre cum trebuie să luăm mită, cum trebuie să delapidăm şi să evazionăm în mod corect, ca să nu deranjăm instituţiile statului de drept !

  Dacă vreţi să faceţi dispărută flota României, no problem ! e voie , nu păţiţi nimic( doar că v-a luat-o altul înainte)! Important este altceva: să nu aveţi din greşeală struţi în gospodărie. Aceasta este o faptă cu adevărat gravă, n-aveţi cum scăpa, sunteţi terminaţi! 20 de ani de puşcărie pentru fiecare struţ şi 20 de lovituri cu linia la palmă pentru fiecare ou găsit de bravii masculi ai echipei de mascaţi, la percheziţia en gros şi en detail.

  Aţi luat câteva milioane de euro şpagă, din care cei mai mulţi s-au dus pe campania prezidenţială a lui Băsescu Traian ? Banalitate, dormiţi liniştiţi, nu vă întreabă nimeni de sănătate, nici în referatul procurorilor nu se trece… Cumplit ar fi fost să luaţi mită capsatoare – aia se numeşte corupţie la nivel înalt . Să nu mai zic de cordelină –dacă v-au prins şi cu cordelină, e factor agravant- nu mai ieşiţi vii la lumina soarelui.

  Aţi cumpărat, în calitate de edil-şef, locuinţe sociale cu 1 500 de parai metrul pătrat în buricul Bucureştiului DIN BANII Primăriei Generale, ca să vă salvaţi un prieten aflat într-o mică jenă financiară ? Fiţi liniştişi, nu se pune! Numai să nu vă fi îndemnat dracu’ să fi primit cadou nişte rochiţe pentru doamna, 600 de lei bucata, de la finu’- dacă aţi riscat totul şi aţi făcut-o , sunteţi pierduţi! nu va exista milă pentru dumneavoastră.

  Aţi ocrotit din poziţia de şef al fiscului nişte reţele de megaevazionişti cu aplecare către produsele petroliere, care au produs o gaură în buget cu un diametru de câteva zeci de milioane de euro, din care o parte v-au poposit în buzunar ? Plecaţi liniştiţi să vă odihniţi în Tenerife! Bine că n-aţi primit caltaboşi şi palincă , la astea două Înalta Curte este necruţătoare !

  D-aia spun… ar trebui să se elaboreze un ghid de bune –practici în domeniul corupţiei, să ştie şi cetăţeanul cum să procedeze …

 28. 28 Marcus ianuarie 26, 2015 la 6:25 pm

  @All: cu scuzele de rigoare, deoarece fara voia sau vina mea, ideile fixe ale unui individ bolnav rau dar rau de tot, in sensul ca nu este bantuit doar da fantomele trecutului, ci si de umila mea prezenta, cu speranta ca nu voi plictisi si voi stabili si adevarul, cunoscut de drept si de alti colegi care semneaza pe acest blog, in cele ce urmeaza voi prezenta istoria aparitiei unui volum atat de mahalagit (inclusiv autorul) de nick-ul Vsile.
  La momentul in care scriam antibasescu pe forum la JN, in disputele pe care le-am avut cu o mare pupinbasista stabilita in USA, m-am apucat sa povestesc prima mea escala intr-un port american in calitate de student stagiar. Un mare numar dintre cei care particpau pe acel forum, citind respectiva povestire si probabil placandu-le, m-au rugat, ca in masura in care mai am astfel de povestiri sa le depan in spatiul respectiv (printre cei care m-au rugat se aflau si unii dintre cei mai inversunati preopinenti, care nu pierdeau nici o ocazie sa-mi zica de mama si de familie pe motiv de critica la basescu). Si astfel timp de doua luni de zile am scris aproape zilnic, cate o aventura personala, care puse cap la cap , in final au prins consistenta unor capitole de carte. Am fost intrebat de ce nu public si am raspuns ca datorita unei boli, nu mai pot munci, deci si posibilitatile mele materiale nu-mi pot oferi bucuria publicarii unei carti. Unul dintre colgii de bloguiala a luat legatura telefonic cu cel care semneaza acum Vsile si i-a sugerat ca ar putea sa ma ajute. Acesta, citind si comentand zilnic cele publicate de mine (acum spune ca l-am pacalit, ca nu stie ce-am scris in carte!) a luat legatura cu mine si mi-a oferit ajutorul de care atunci m-am bucurat enorm, dar care acum se vede ca a fost oferit in mintea celui dat ca la bordel si nicidecum dintr-o pornire lipsita de interes. Faptul ca numele lui basescu nu apare decat de doua ori in carte se datoreaza pe de-o parte faptului ca respectiva carte nu s-a vrut un rechizitoriu, in general am evitat sa folosesc numele reale ale personajelor, insa pentru cine are cap prezenta celor care si-au batut joc de flota romana, in frunte cu basescu, este aproape tangibila in capitolele in care fac referire la fenomenul disparitiei acesteia, iar pe de alta parte cenzurii basiste. In prima instanta, ultimul capitol al cartii era dedicat unei culegeri de articole aparute in presa insotita de numele faptuitorilor, insa aceasta parte nu mi-a fost aprobata de editori. Dupa tiparire, cand am vrut s-o comercializez prin lantul de librarii din Constanta (vreo trei la numar ramase dupa ce suratele lor au fost transformate in carciumi capitaliste) am intampinat mari greutati deoarece proprietara acestui „lant”, o portocalie pana in maduva oaselor, doar auzind la telefon titlul cartii m-a sutuit pe motiv ca, textual : „care flota si care disparitie, domnule, ca s-a facut expertiza si prejudiciul a fost zero?”. Dar sa revenim la Vsile! Intradevar acesta s-a tinut de cuvant si mi-a dat contravaloarea a 1000 de USD, pe care am achitat-o in prezenta unui angajat de-al sau editurii care in final mi-a acceptat publicarea ei. M-am oferit ca pe masura ce voi vinde „productia” sa-i achit suma respectiva. Mi-a zis ca nici vorba de asa ceva, ca el se multumeste cu 30 de exemplare cu semnatura mea si cu ideea ca macar ramane ceva scris daca navele tot au disparut. Ceea ce este mai interesant este faptul ca a refuzat sa-i pomenesc numele adevarat in cuvantul de multumire cu care incepe cartea, lasand impresia dezinteresului, al altruismului si al mecenatului, cand de fapt el nu vroia sa-si asocieze in vreun fel numele cu al cuiva care chiar si de doua ori pomeneste numele sefului de clan mafiot care a pastorit „scufundarea” flotei comerciale a Romaniei. Cam asta este pe scurt adevarul despre marota nick-ului Vsile, care in nebunia lui continua sa-mi atribuie dubla personalitate si sa ma caracterizeze drept un tip incapabil sa aiba propriile opinii, scriind la ordin despre el. In speranta ca m-am facut inteles de oamenii cu scaun la cap cu care am avut si sper sa am in continuare bucuria de a scrie pe blogul unei gazde atat de primitoare pun capat subiectului Vsile indiferent de evolutia bolii lui in viitor.
  sa fiti iubiti
  marcus

 29. 29 ZeV ianuarie 26, 2015 la 6:32 pm

  Vsile
  Eu nu am o problema cu gramatica dvs, ci, cu caracterul dvs.
  Si nu o spun doar eu.
  Chiar ar trebui sa luati in calcul intelepciunea si…logica populara:
  ,,Daca cel putin doi iti spun ca esti beat………”
  Completati dvs.
  (Z)

 30. 30 ZeV ianuarie 26, 2015 la 6:39 pm

  @blogideologic
  Nu doresc sa intru in polemica cu dvs referitor la afirmatia/negatia:
  ,,partidul Syriza condus de falsul doctrinar Tsipras nu reprezintă un model pentru România.”
  Eu va intreb doar daca aveti in vedere un contra-exemplu pozitiv, de-a lungul si de-a latul Europei, adica un partid care sa atraga simpatia dvs.
  Este adevarat ca un partid care promoveaza suveranitatea nationala si face precum Adrian Nastase (cel care a inchis, in alta ,,era”, un acord cu FMI) pare caduc in anul de gratie 2015. (Z)

 31. 31 Marcus ianuarie 26, 2015 la 6:40 pm

  In sustinerea pontarii anterioare, publicat pe blogul personal la data de:

  22/05/2011

  Blonda, Chioru Si Piticu, Sa Traiasca Nenea Nicu !
  Filed under: Lectura de Duminica — Marcus @ 10:54 Modifică

  Zilele acestea urmarind dezbaterile televizate referitoare la cenzurarea unei piese de teatru in Romania “democratica” a golanului din basarabi, am avut o acuta senzatie de “deja vu” si asta deoarece exact aceleasi sentimente si trairi exprimate de regizorul piesei si de actori, cu ocazia intervievarii lor pe aceasta tema, le-am trait si eu in urma cu patru ani.
  Dar despre ce este vorba?
  Acum patru ani de zile, dupa o joaca pornita pe forum la Juralul National, am fost convins de cativa forumisti ca intamplarile pe care le relatam aproape zilnic in aceste pagini virtuale, ar merita sa fie stranse intr-o carte si publicate ca atare. Acest lucru si faptul ca un om de mare caracter cu care nici macar nu ma cunosteam personal, dand dovada de un altruism desavarsit si in ideea ca anumite fapte ar trebui consemnate pentru a ramane in istorie, macar in aceasta forma, deci acest om, il voi numi in continuare cu nick-ul Vasile, s-a decis sa sponzorizeze fara abslut nicio pretentie tiparirea cartii, au condus in final la materializarea ideii respective.
  Cautand o editura mai accesibila ca pret, am descoperit ca Universitatea Maritima Constanta poseda o editura, unde as putea eventual sa tiparesc cartea, motiv pentru care l-am contactat telefonic, pe la jumatatea lunii august, pe seful acestei edituri, un distins profesor-doctor in cadrul UMC si i-am prezentat proiectul. Domnia Sa, nu-i pomenesc numele pentru ca nu merita acest lucru, m-a rugat sa-i trimit un capitol, doua prin e-mail. Cartea fiind terminata in forma electronica in proportie de 85% i-am trimis-o pe toata. Dupa mai putin de doua zile am fost sunat de d-l profesor,cu care am avut aproximativ urmatorul dialog:
  – Domnu’ comandant, am vrut sa citesc o pagina, doua sa vad daca merita, dar pur si simplu m-a captivat si nu m-am lasat pana n-am terminat-o. Acum suntem in vacanta, dar cum incepem cursurile in speptembrie, veniti cu ea si o publicam urgent.
  Zis si facut, in septembrie m-am prezentat cu ambele variante fiinalizate (electronic si print) la cabinetul d-lui profesor pentru a definitiva “afacerea” unde am avut un alt dialog cu domnia sa:
  – Domnu’ comandant, mai am un rest de zece zile de concediu si plec in Croatia. Vad ca ati terminat cartea, asa ca o iau cu mine sa o citesc si cand vin ii dam drumul. Dar din ce-am citit eu nu prea inteleg de ce i-ati dat titlul May Day…Sabordarea Flotei Comerciale Romane (pentru cei mai putin obisnuiti cu termenii marinaresti, May Day este semnalul de pericol in marinarie, care a inlocuit clasicul S.O.S., iar sabordare inseamna scufundarea intentionata a navei proprii a unui armator pentru a nu fi capturata de inamic (de regula folosit in Marina Militara).
  – Pai, aveti rabdare sa cititi si ultimele capitole si veti intelege !
  Acestea fiind zise, ne-am luat ramas bun, i-am urat “vacanta placuta” si l-am sunat din nou la sosirea in tara, cu banii pregatiti pentru a semna contractul.
  Nu mica mi-a fost mirarea cand distinsul profesor-doctor mi-a dat urmatoare replica dupa schimbarea “politeturilor” de rigoare:
  – Cat despre carte, domnule comandant, nu cred ca o putem publica in viitorul apropiat sau ca eventual o mai putem publica. Gandu-ma la cine stie ce catastrofa s-a intamplat l-am intrebat cu o curiozitate, zic eu, legitima:
  – Dar ce s-a intamplat domnule profesor?
  – Pai de trei zile imi lipseste un tipograf de la munca si nu stiu cand, sau cum pot rezolva problema. Cu toata uimirea cu care pur si simplu m-a interzis stimabilul, n-am putut sa ma abtin si am izbucnit intr-un ras cat se poate de sanatos:
  – Auzi, bre profesore, talica ai impresia ca vorbesti cu copiii de gradinita, de-ti permiti asemenea povesti?
  – Haideti, domnu comandant ca nu… I-am inchis in scarba telefonul si pana la urma am gasit totusi o editura in Constanta dispusa sa-mi publice cartea.
  Cea de-a doua intamplare legata de aparitia acestei carti s-a petrecut la momentul in care am vrut sa introduc cartea in circuitul de librarii din Constanta si asta deoarece, pe de-o parte, dupa revolutie au mai ramas doar vreo trei-patru librarii in Constanta, restul fiind transformate in baruri si birturi, iar pe de alta parte datorita faptului ca proprietara a trei dintre acestea, careia am avut ghinionul sa-i fac propunerea, s-a dovedit a fi o pupinbasista in toata splendoarea definitiei acestui cuvant, drept pentru care am avut urmatorul dialog telefonic cu ea:
  – Sarut mana doamna, ma numesc…, si intamplator am scris o carte cu subiect marinaresc pe care as vrea s-o distribuiti la vanzare in librariile Dvs.
  – Da, domnule, cu cea mai mare placere, cum se numeste cartea?
  – May Day,.. Sabordarea Flotei Comerciale Romane, i-am raspuns eu politicos. M-am convins de multa vreme ca sustinatorii cei mai infocati ai basescului, numai de inteligenta sau posesie de cultura generala nu pot fi acuzati sau macar suspectati, insa de data asta am dat peste o chestie care stia cu ce se mananca marinaria, asa ca nici daca as fi ars-o cu fierul rosu nu ar fi avut reactia pe care a avut-o:
  – Ce vorbesti dom’le, pai s-a facut expertiza si a reiesit ca d-l presedinte nu are nicio vina in dispartia flotei, te-ai trezit dumneata sa spui altfel decat expertii.
  Auzind acestea am considerat ca inutila orice alta dezvoltare a subiectului asa ca i-am trantit telefonul cu un bine meritat “hai sictir!”
  Norocul meu a constat totusi in existenta prietenilor, a colegilor de facultate si a unor cunostinte virtuale din lumea bloggeritului, ocazie cu care le multumesc inca o data pe aceasta cale, pentru faptul ca la ora actuala din toata editia, am ramas numai cu vreo cateva exemplare, chit ca aceasta carte nu a simtit miros de librarie sau confort de taraba. Pe langa aceasta satisfactie traiesc si sentimentul lucrului bine facut, deoarece toti cei care au citit-o au apreciat-o ca pe o lectura care merita a fi facuta la ora de week end.
  Va las pe Dvs. sa trageti concluziile referitoare la modul in care este tratata libertatea de exprimare in statul chiombului, al blondei si al piticului, urmasi demni ai preaciuruitului targovistean.

 32. 32 creieras cu 300 de neuroni ianuarie 26, 2015 la 6:43 pm

  @blogideologic. Nu!
  Ceea ceam facut atunci prin software se face astazi hardware, in cateva milisecunde, asa ca sunt un demodat. Sigur, raman aspectele calitative, pe care procesoarele de semnal nu le pot rezolva.
  @vsile. ce naiba, dai navala la neuronii mei? Vrei sa impartim 300 de neuroni? Si asa e vai de capul nostru, nu vezi ce besteleli luam?

 33. 33 Centru ianuarie 26, 2015 la 7:00 pm

  Sa nu mai acuze nimeni PSD ca nu a judecat – condamnat tortionari dejisti .
  Cine a facut-o ?
  Fratele Ministrului Justitiei din anii 1997-2000 , Alexandru Dejeu , medic in comuna salajeana Dragu si tatal unei fetite de 4 ani , a fost condamnat scurt , la moarte , impuscat in septembrie 1958 la Gherla , dupa sedinte de batai in birourile Securitatii Cluj . Sotia lui , moarta mai tarziu in inchisoare – stiind ca era o femeie tanara si sanatoasa , realizati ce inchisoare .
  Crima lui Alexandru Dejeu ?
  Manifeste antiregim trimise prin posta Consiliilor Populare de la Sibiu , Turda , aruncate pe strada . Ba chiar planuri – neefectuate – de luare de arme de la cei care aveau pentru o rezistenta armata .
  Un deget nu a miscat Gavril Dejeu sa-i caute pe anchetatorii care ii torturasera familia …
  De ce e acuzat PSD ?
  Ce a facut CDR sau Basescu pentru demascarea asasinatelor de dupa 22 decembrie , odioase crime ale Mos Tecilor ceausisti care sperau ca vor deveni eroi prezentandu-se ca luptatori dupa ce tot ei asasinasera manifestantii timisoreni si bucuresteni intre 17-20 decembrie ?
  Nimic .
  PSD a organizat CNSAS – PSD -ul 2000-2004 , un pic diferit , ca eficacitate , competenta si inteligenta , de cel din 2015 .

 34. 34 Luminita Arhire ianuarie 26, 2015 la 7:11 pm

  Imediat după sfârşitul anului 1989 era vizibilă , nu numai în institutul în care lucram , ci peste tot , o oarecare agitaţie pentru depistarea turnătorilor, ciripitorilor, informatorilor benevoli şi zeloşi, delatorilor, pârâcioşilor de rând, colaboratorilor …în fine, a celor care erau bănuiţi de relaţii nefireşti sau măcar uşor extraconjugale cu Securitatea.

  Cred că nici măcar nu era foarte greu să-i depistezi, deoarece cel care fusese dintotdeauna bănuit de toată lumea , era primul care întreba şi se indigna , cât se poate de sonor şi de preferinţă cu cât mai mulţi cetăţeni în preajmă : “Oare cine o fi turnat la Securitate dintre colegii noştri? Tare-aş vrea să ştiu… ”

  A trecut ceva timp şi la un moment dat oamenii au putut să-şi citească dosarele . Unora li s-a părut o lectură fascinantă dar pentru mulţi a fost durere …cei mai apropiaţi prieteni, verişorii cu care stăteau la şpriţuri lungi şi vesele până la ziuă, colegii cu care se împăcaseră perfect , vecinii cei mai politicoşi şi cei mai corecţi la înapoierea micilor sume împrumutate până la salariu, coafeza simpatică şi volubilă care făcea “permanent ” şi la domiciliul clientei, toţi puteau fi găsiţi cu materiale literare ample şi frumos aduse din condei în dosarele cu burţile revărsate peste şinele gata-gata să plesnească de-atâtea relatări ”oneste”…

  O vreme, suspiciunea de a fi fost colaborator al Securităţii putea fi o sabie atârnată cu-n firicel de lânică deasupra multor capete. Cel care era “Stăpânul dosarelor ”, gestionarul poveştilor murdare sau măcar şifonate ale atâtor cetăţeni, devenea dintr-o dată un personaj CHEIE , deoarece chiar sub CHEIE ţinea nişte secrete, cărora însă le putea drumul când şi când prin curte , să le mai alerge puţin, ca apoi să le adune iar sub cloşca CNSAS.

  A fost perioada de glorie a lui Andrei Pleşu, de exemplu. Chiar dacă nu povestea în clar despre ceea ce “ochii văd – inima cere ” din dosarele CNSAS , între două pufăituri de pipă era vizibilă plăcerea de cititor dedat la anumite lecturi oculte , la fel de gustoase precum savarinele “înfrişcate” şi eclerele “înciocolate” .

  Nu ştiu dacă astăzi puterea celor care deţin astfel de secrete mai este atât de impresionantă.

  Pentru că asistăm, zi de zi , la un maraton modern şi democratic al delaţiunii, la un cros de masă al “povestitorilor” de secrete ale altora şi la lansarea unei literaturi de sertar de tip nou, literatura din sertarele DNA-ului.

  Oricum, după opinia mea , delaţiunea de astăzi nu are alt miros, altă culoare sau altă consistenţă decât cea de dinainte de 1989.

 35. 35 blogideologic ianuarie 26, 2015 la 7:37 pm

  Domnul Victor Ponta- preşedintele P.S.D- a refuzat constant să aşeze dalajul drumului său către victoria prezidenţială. N-a înţeles deloc faptul că acele “dale” sunt reprezentate prin ecrane, însă nu din ecrane TV unde îşi etala figura lui radiind victorioasă în nenumărate interviuri pre-electorale. Staff-ul de străinezi al saxonului Iohannis al nost’ de la Sighii a fost mereu cu 100 de paşi înainte, pricepând că dalele spre victorie sunt doar o realitate virtuală segmentată într-un drum. Aş zice eu că amicul Sebi Ghiţă nu l-a ajutat neam pe Victor Ponta. Şi nici miniştrii de la Edu’ şi Cercetare n-au vrut – tot neam, ca să vorbim olteneşte- să construiască ecrane MOOC pentru noua educaţie care în principiu trebuie, şi poate!, să enunţe reguli pentru Noua Economie şi crearea de locuri de muncă.

 36. 36 Cris ianuarie 26, 2015 la 8:35 pm

  Acuzațiile de neo/cripto-comunism alipite PDSR, PSD au fost și sunt stratageme grosolane ale adversarilor și simpatizanților adversarilor Partidului Social-Democrat. Cei care preiau tâmpește caracterizarea nedreaptă habar n-au ce definește comunismul. Dacă un partid care privatizează întreprinderi de stat, susține sectorul privat, ajută prin pârghiile pe care le are, economia de piață, restrânge sectorul de stat, dacă un asemenea partid e neo-comunist pentru unii, înseamnă că toate statele occidentale sunt neo-comuniste.
  Cei care înghit pastila cu comunismul și se declară susținători ai dreptei sunt o rușine pentru dreapta fiindcă sunt ignoranți.
  Cum e, pentru aceștia, Partidul Socialist Francez care a instituit impozitul progresiv ce i-a revoltat pe înstăriți până la a-i duce în starea de a cere cetățenia rusă?
  O mulțime de inși votează aiurea-n-tramvai, pervertind rezultatul votului, fără să aibă o minimă educație politică, democratică, fără să fie cu adevărat informați. Citesc pe internet etichete gata scrise de indivizi care susțin gratis cursuri „Cum să afli citind MAXIM zece cuvinte cine-i bun și cine-i rău”, și se prezintă la secție cu aere de intelectuali subțiri și înaintați care se tem să deschidă gura fiindcă pute a usturoi.
  În realitate, toți „anti-comuniștii” ăștia mor după comunism, ar vrea să vină comunismul să le dea case, mese, joburi, pensii…pe daiboj.

 37. 37 Cris ianuarie 26, 2015 la 8:44 pm

  Dosarele de la CNSAS sunt doar o parte din cele care au fost la „mama lor”. Acum pot să spun. Un tip informat, nu de la sursă, ci pentru că era el însuși sursă mi-a spus în 1990: ai văzut mici incendii în diverse apartamente și case? Acolo s-au topit dosare din arhiva Securității.
  Numai cei care aveau acces la ele puteau să facă asta.
  Cred că unul dintre ele era al lui Băsescu.

 38. 38 Adrian B. ianuarie 26, 2015 la 9:02 pm

  @ vsile

  Cum se face ca vorbesti limba romana ca un carutas ungur ? Sau carutas lipovean ?

 39. 39 Fragmentarium Politic ianuarie 26, 2015 la 10:16 pm

  Despre Ceausescu si comunism nu sunt numai amintiri amare. Fara indoiala, anii ’80 au fost de criza a comunismului, plini de lipsuri si umilinte, de o austeritate peste limite, asa cum cunoaste si capitalismul, de o buna bucata de timp. Grecia pare sa fie prima tara care a rabufnit, o „revolutie economica” este foarte probabila, in absenta unei relaxari a ceea ce tot mai multe tari est-europene (de pe alte meridiane nu mai vorbesc) acuza a fi „imperialism financiar” sau „capitalism colonial”. Sunt si amintiri frumoase, din anii ’70, de crestere si de prestigiu international. Am revazut, in aceste zile, premergatoare zilei de 26 Ianuarie, 50 de fotografii cu Nicolae Ceausescu in compania celor mai mari lideri politici ai lumii, din partea carora s-a bucurat de cea mai inalta atentie. Creditele si contractele prietenoase curgeau din toate partile Occidentului. Sincer, cu toata propaganda cenusie inculcata pe aceasta tema in ultimii 25 de ani, nu ai cum sa nu te bucuri si sa nu te simti mandru ca Romania a fost tratata cu consideratie, de la egal la egal, intr-o anumita perioada. Teza ca Ceausescu i-ar fi dus de nas pe toti liderii occidentali nu poate fi sustinuta fara riscul unei grave insultari a inteligentei politice occidentale. Fals se vorbeste si despre „comunismul dinastic”, asa ceva nu s-a intamplat in Romania, e o teza contrafactuala, dar si ipocrita si insultatoare pentru „capitalismul dinastic”, pentru a extrapola sintagma, care s-a consumat sau este pe cale de a se consuma in cazuri concrete, foarte cunoscute (implicand tati, fii, frati, soti, sotii), fara a fi ceva blamabil. Sa fim atenti, din dorinta fireasca de a intari recuzarea comunismului, putem face greseala unor afirmatii discutabile sau absolutizante, care pot fi folosite pentru comparatii nefavorabile capitalismului. Tentatia unor abordari comparative comunism-capitalism este tot mai puternica, atat in privinta ciclurilor crestere-criza, cat si al politienismului – aici, anii 2001-2003 au deschis o adevarata cutie a Pandorei. Azi, am auzit un lucru cutremurator, ca Europa, mama democratiei si refugiul, de ultima instanta, al libertatii sa devina politieneasca, prin adoptarea unui „patriot act”!!!

 40. 40 Adrian B. ianuarie 27, 2015 la 1:25 am

  @ vsile

  Du-te la primul dispensar medical si roaga-i sa-ti faca niste injectii in cap ! Esti bolnav rau cu caputzul ! Si sa-ti faca si un antirabic . Chiar mi-e mila de tine …

  M-am uitat cu atentie la poza dumitale si n-ai fata de tzepar ! De orice altceva dar nu de tzepar ! Practic , esti un tzepar in blana de oaie … 🙂

 41. 41 blogideologic ianuarie 27, 2015 la 5:14 am

  Cineva spunea pe aici că formăm un fel de familie extinsă pe blogul AN …Doamne fereşte ! Că există anumite afinităţi, într-adevăr, le constat şi eu. Dar atâta tot … Blogul AN este un câmp de bătălie pe Internet. Pentru România şi pentru valorile sale.

 42. 42 blogideologic ianuarie 27, 2015 la 5:59 am

  Scala de generativitate Loyola (LGS) :
  1/ Încerc să transmit mai departe cunoaşterea pe care am acumulat-o din experienţele mele.
  2/ Nu simt că alţi oameni au nevoie de mine.
  3/ Cred că mi-ar place să lucrez ca învăţător.
  4/ Simt că am indus o diferenţă pentru multe persoane.
  5/ Nu sînt voluntar în opere de caritate.
  6/ Am făcut şi am creat lucruri care au avut un impact asupra altor oameni.
  7/ Încerc să fiu creativ în majoritatea lucrurilor pe care le întreprind.
  8/ Cred că voi fi reamintit pe o lungă perioadă după ce voi muri.
  9/ Cred că societatea nu-i răspunzătoare pentru asigurarea de hrană şi adăpost tuturor oamenilor străzii.
  10/ Alţii vor spune că am avut contribuţii importante la societate.
  11/ Dacă nu am fost capabil să am proprii copii, mi-ar place să adopt copii.
  12/ Deţin priceperi importante pe care încerc să le transmit.
  13/ Cred că nu am făcut nimic care îmi va supravieţui după ce voi muri.
  14/ În general, acţiunile mele n-au un efect pozitiv asupra altora.
  15/ Simt că nu am făcut nimic de valoare pentru alţii.
  16/ Am făcut multe angajamente faţă de diverse tipuri de oameni, grupuri şi activităţi.
  17/ Alţii zic că sînt o persoană foarte productivă.
  18/ Am responsabilitatea să ameliorez mediul în care trăiesc.
  19/ Oamenii vin la mine pentru sfaturi.
  20/ Simt că îmi vor supravieţui contribuţiile la societate.
  SURSA https://www.ctd.northwestern.edu/docs/publications/260490666490a4246df8f9.pdf

 43. 43 blogideologic ianuarie 27, 2015 la 6:21 am

  „Babacul” însemna un părinte (mai precis, tatăl) relativ tînăr, cu energie şi cu bani. Vine din persană.

 44. 44 blogideologic ianuarie 27, 2015 la 7:47 am

  România, ţară dificilă pentru români / Aproape toate guvernările, începând cu aceea condusă de fiul de alogeno-cominternist Petre Roman, au încercat să transforme România într-o ţară tot mai dificilă pentru români.

 45. 45 vsile ianuarie 27, 2015 la 8:28 am

  Pina la urma,

  vizita la arhive a domnului Yoh constituie o poza sau un cliseu de scena politic!
  Promisiuni ,sa vedem „nemtzisele” in practica si apoi sa ne pronuntam!

 46. 46 ZeV ianuarie 27, 2015 la 9:30 am

  Dupa Syriza, ce reprezinta o palma serioasa aplicata pe obrazul (gros) al Angelei Merkel, Spania si Franta nu doresc sa ramana mai prejos, dupa ani nenumarati de colonialism clasic si modern.
  Sa insemne asta ca sudul Europei este in avangarda emanciparii, opunandu-se robotizarii fiintei umane ? Nu stiu, dar Romania, o tara inglodata in colonialism careia i se mai vede doar capul, cat mai are ochii deasupra, ar trebui sa ia aminte si nu piarda trendul/trenul schimbarii.
  Am vrut capitalism anglo-saxon, dar si imprumuturi avantajoase pentru clienti-persoane fizice si juridice. Iacata ca nu se prea poate, dovada constand in infuzia teribila de capital tot in…bancile comerciale, la initiativa BCE. In capitalismul anglo-saxon, toti sunt egali, cu exceptia bancherilor, care sunt si mai egali.
  (Z)

 47. 47 Andrei Alexandru ianuarie 27, 2015 la 9:35 am

  Comentariu la o ”mărturie” a domnului Adrian Năstase
  Stimate domnule Năstase,
  Am citit cu interes textul dumneavoastră, după care am încercat să descifrez motivul pentru care l-ați postat acum pe blogul propriu. Nu cred că sunteți atât de naiv încât să sperați vreo recunoaștere publică de anvergură a meritelor dvs. ca om politic într-un domeniu sau altul din partea contemporanilor. Poate că ați încercat să lăsați istoricilor o mărturie scrisă pe această temă, care să le fie de folos peste ani în stabilirea adevărului istoric. Eu, fiind un om mai înclinat să analizez evenimentele la zi și eventualele lor efecte, m-am oprit asupra unei formulări din ”mărturia” dvs. legate de contextul de atunci: ” Acuzele nefondate de «neocomunism , «criptocomunism», «securism » ale opoziţiei (PD şi PNL) şi ale «societăţii civile » (Academia Civică, GDS, Societatea Academică Română, Agenţia pentru Monitorizarea Presei, s.a.) la adresa administraţiei PSD şi a guvernului Nastase.” M-am oprit asupra acestei idei, pentru că unul dintre motivele invocate azi de câțiva apropiați ai lui Ponta pentru pierderea lamentabilă a alegerilor prezidențiale este percepția unei majorități a electoratului, cum că PSD este un partid comunistoid. Așa-zisa luptă cu comunismul în România este de mult o luptă cu himere, dar s-a dovedit destul de eficientă în plan propagandistic pentru dreapta românească.
  Unul dintre ”marii gânditori politici” ai PSD-ului, l-am numit pe Liviu Dragnea, l-a aprobat cu aplomb pe un alt mare ”politician” al zilelor noastre, Sebastian Ghiță, când acesta a arătat cu degetul spre Ion Iliescu, numindu-l vinovat pentru această etichetă publică pusă PSD și pentru pierderea alegerilor prezidențiale. Pe 22 ianuarie a.c., am publicat un text pe contul meu de Facebook din care am extras pentru acest comentariu pasajul ce urmează:
  ” Ieri seara, la ”Realitatea TV”, dl. Dragnea încerca să convingă telespectatorii că PSD a făcut o analiză a eșecului din 16 noiembrie din care au reieșit cauzele înfrângerii. Această așa-zisă analiză a fost de fapt o discuție într-un cadru foarte restrâns, dar mai ales interesat să se mențină la conducerea partidului. Concluzia în acest cadru restrâns nu putea fi alta decât că vina era a tuturor celor din teritoriu și nu a principalilor vinovați de la centru. Ieri, dl. Dragnea spunea cam așa: datorită propagandei adverse, PSD este perceput ca un partid comunist, iar noi n-am știut să contracarăm această tactică. Sunt vechi membru al PSD și pot să spun că percepția multora că acest partid este comunistoid a fost DOAR amplificată de propaganda adversă, pentru că EA SE BAZEAZĂ PE NIȘTE REALITĂȚI. De cele mai multe ori, când se ajunge la acest subiect, clișeul clasic este o ”privire” către Ion Iliescu. Fals, un clișeu perfect fals. Atributul de comunistoid nu vine de la Ion Iliescu, ci de la modul în care e condus din 2005 încoace PSD, de la mentalitățile unor lideri ai săi și de la o serie de decizii politice.
  Să luăm exemplul votului organizat de Guvernul PSD în afara țării, foarte asemănător ca fond al problemei cu falsificarea alegerilor din 1945, când partidele istorice au fost eliminate nedemocratic de comuniști. Atunci, sub presiunea tancurilor sovietice, s-au falsificat direct și fără perdea rezultatele alegerilor. Azi, ca urmare a voinței politice a principalului partid de guvernământ, un număr de cetățeni din diaspora au fost împiedicați să-și exercite votul democratic, deoarece se anticipa că aceștia vor vota anti-PSD.
  Un alt exemplu. După toate probabilitățile, în prima jumătate a acestui an, PSD va organiza un congres extraordinar la care se va alege conducerea partidului. Sunt vizibile eforturile organizatorilor de a menține și după congres actuala echipă de conducere prin piedici administrative de forță și propagandistice puse în calea participării unor contracandidați. Asta e o mentalitate de tip comunistoid, care a condus la percepția corespunzătoare din partea unei majorități a publicului despre PSD: se încearcă câștigarea alegerilor prin manevre dolozive și nu prin proiecte care să convingă. Pentru cei care au uitat, la fel a procedat și Mircea Geoană înaintea congresului din februarie 2010, când mergea prin cârciumi cu lideri din teritoriu cărora le promitea funcții și privilegii contra votului lor la funcția de președinte al partidului.
  Un ultim exemplu. Am participat ani la rând la ședințele săptămânale ale conducerii PSD pe vremea când Ion Iliescu era președintele partidului, iar Adrian Năstase, președinte executiv. Fiecare era liber să-și exprime opinia, Iliescu își nota diverse propuneri și la sfârșitul ședinței trăgea concluziile. Acum, partidul este condus de o manieră autoritară, comunistoidă, concluziile sunt știute înaintea ședințelor, prefabricate într-un cadru informal și nestatutar, participanții fiind puși în fața faptului împlinit.
  Acestea și încă altele sunt realitățile comunistoide din PSD, care au ajutat propaganda adversă să atace fără replică și nu faptul că într-o perioadă a vieții sale Ion Iliescu a fost comunist.”. Am încheiat citatul.
  Nu știu în ce măsură comentariul meu se potrivește cu intențiile pe care le-ați avut când ați publicat pe blog-ul dvs.: ” CNSAS – Din culisele unei istorii uitate”, dar vi l-am transmis în speranța unui răspuns, fie el și în contradictoriu.

 48. 48 Ghita Bizonu' ianuarie 27, 2015 la 9:44 am

  Ce il intereseaza pe George Maior? Pe cine serveste seful SRI ?!

  Pesedeul bashit G Maior „intelctualul” ajuns securist, respectuos nevoie mare fata de Statul de Driepti! (ba leat ca aici nu este democratie ba!) se ratoia catre Curtea Constitutionala ca deh fonctia sa se refera inclusiv la apararea Constitutiei zicea plin de le insusi Eu vreau sa avertizez foarte serios ca exista o raspundere si morala undeva, in stat, in legatura cu securitatea nationala a cetatenilor Romaniei – nu a statului, nu mai vorbesc de stat – si ca la momentul in care se va intampla o catastrofa voi sti spre cine sa arat cu degetul. Nu ma incalzeste deloc sa arat cu degetul, dar e datoria mea sa spun ca cineva se joaca cu lucruri foarte mari pe care fie nu le intelege, fie, dintr-o rea credinta, le abordeaza in acest fel” Adica pe sleau daca se va intampla un atentat in Ro0mania de vona va fi Curtea Constitutionala … si a mai adaugat „Eu sper ca nu se opune SRI-ului Curtea Constitutionala, ci ea a considerat ca exista anumite elemente de neconstitutionalitate in aceasta lege. Din pacate, legea a fost respinsa in totalitate, ceea ce a creat un vid legislativ unic in istoria de 25 de ani a Romaniei post-decembrie si acum operam pur si simplu cu celelalte mijloace pe care le avem la dispozitie”.
  Hm s-ar parea ca nu atat de junele Gica Maior se doreste a fi un noi Alexandru Draghici sau Ana Pauker daca nu un Beria al Romaniei membra NATO si UE.

  Insa in timp ce securitatea sa ne anunta ca „Problema semnificativa legata si de evenimentele de la Paris si care se discuta in context european este legata de acesti luptatori, cetateni europeni de origine islamica, adesea musulmana, care merg pe frontul din Siria si participa la luptele de acolo si revin in spatiul european. Aceasta este o mare problema de securitate europeana si va fi pe termen scurt, in continuare, o problema. Sunt sute din Franta, din Germania. Din pacate, chiar ieri si noi am fost tranzitati de 10 asemenea persoane si a trebuit sa operam impreuna cu colegii de la alte servicii si institutii pentru a monitoriza serios situatia” si pentru asta trebe aprobate IMEDIAT Legea retentiei datelor, Legea cartelelor prepay si Legea securitatii cibernetic. (citatele sunt de la http://www.hotnews.ro/stiri-esential-19192755-george-maior-seful-sri-noi-critici-pntru-curtea-constitutionala-exista-raspundere-morala-undeva-stat-legatura-securitatea-cetatenilor-sper-nu-opune-sri-ului-curtea-constitutionala-considerat-exista-an.htm)

  Insa in acelasi timp muftiul Murat Iusuf (intai stataorul cultului musulman din Romania) reclamă prezența din ce în ce mai numeroasă în țara noastră a unor misionari religioși care predică, în moschei și geamii neavizate de Secretariatul de stat pentru Culte, alt tip de islam decât cel tradițional.

  Într-un interviu acordat în exclusivitate Europa FM, muftiul Murat Iusuf spune că misionarii veniți în ultima perioadă la noi în țară, provin din Franța, Marea Britanie și Germania. Muftiul spune că a discutat acest subiect cu diplomații acreditați la București.

  Reprezentatul comunității musulmane din România spune că fenomenul se extinde în aproape toată țara, inclusiv la sate.(http://m.cotidianul.ro/article.php?id=255603)

  Adica muftiul anunta ca prin tara s-ar putea sa se fi pripasit tocmai niste regrutori-agitatori islamisti .
  Dar pe Maior nu il intereseaza securitatea Romaniei si a cetatenilor romani … ci suprimarea drepturilor si libertatilor.
  Si daca va exploda o bomba .. va fi vina lui Duane Butcher m reprezentantul CIA la Bucuresti!!! Si seful lui Gicutzu asta …

  Nota bizonica Observati va rog zisele „distinsului” intelctual multi masterizat si scolarizat: cetateni europeni de origine islamica, adesea musulmana Adica originea islamica nu este decat intamplator totuna cu cea musulmana .. si apoi ce or fi aia de origine islamica? Adica popa Sile Toaca este de origine reformata (calvina) la fel ca un Albert Schweitzer si deci diferita de originea catolica a lui Kelemen Hunor care ar fi de aceiasi origine ca si Djuvara sau papa Bergolio? Ce=o fio scols din el Apusul cand … ?

 49. 49 ZeV ianuarie 27, 2015 la 9:53 am

  Cris
  Corect, stimata colega:
  ,,În realitate, toți „anti-comuniștii” ăștia mor după comunism, ar vrea să vină comunismul să le dea case, mese, joburi, pensii…pe daiboj.”

  ADAUG: ….Sau ies in strada pentru a li se coverti in lei creditele in franci, la cursul de la data semnarii contractelor +20% (sic!).
  Iata ca pana si dreptacii care venereaza pilonul capitalismului, adica banca, tot la statul pe care l-au discreditat sistematic ajung….adica, sa plateasca fraierii de contribuabili, deoarece bancile nu vor accepta niciodata sa piarda ceva, fiind aparate de Obama, Merkel, Nuland, ambasada, etc.
  Eu am un credit in euro cu dobanda de 10%. Verificati ce dobanda platesc cei cu credite in franci si veti realiza cat de mare le este tupeul !

  Iata ce scrie (extrem de realist) MOISE GURAN:
  ,,Dacă tu ieşi în stradă şi îi ceri Guvernului o ordonanţă care să-ţi permită să plăteşti creditul la o diferenţă de 20% faţă de nivelul la care l-ai luat, atunci banca pierde cam jumătate din banii pe care ţi i-a dat ţie. Cum banca nu lucrează cu bani de acasă, ci cu bani ai altor români, s-ar putea ca ea să blocheze fonduri ale unor companii care ar avea, de exemplu, de plătit salarii. Urât, nu? Mai urât chiar decât situaţia în care eşti tu, cel care poate ai ajuns azi cu rata de două ori mai mare decât în 2008, din diferenţa de curs. Deci? Care e soluţia? Păi, eu alta nu văd, decât să mai citeşti o dată partea cu managementul creditului. Şi da, bancherul ar face bine să te cheme, să vă sfătuiţi, să căutaţi împreună soluţii, astfel încât să poţi plăti. Şi aminteşte-ţi de fiecare dată când te duci să plăteşti rata aia uriaşă: prostia are întotdeauna un preţ. Al tău e în franci elveţieni. P.S. Să mă ierţi, cititorule, care ai un astfel de credit, dacă astăzi am fost, cu tine, prea dur. Dacă nu recunoşti că o meritai, atunci e doar o chestiune de timp până vei face o altă prostie, pe banii tăi. ”

  SI IATA CE MAI SCRIE (INTERESANT) – explicandu-se vehementa unor televiziuni:

  ,,DE CE E PANICĂ PE TELEVIZOARE? În primul rând, trebuie să ştiţi că numeroşi jurnalişti au credite ipotecare în franci elveţieni. Asta pentru că, acum câţiva ani, s-au crezut mai deştepţi decât alţii, pentru că o bancă sau mai multe le-au făcut oferte preferenţiale, lor, jurnaliştilor, dar şi pentru că, acum 8-9 ani, mulţi de la ProTV şi-au luat astfel de credite în CHF. Cum ProTV-ul e trendsetter, puteam să zic eu orice, putea să facă Isărescu orice, putea Dumnezeu să le spună că Francul e monedă de economisire, NU de credit, ei tot ar fi făcut creditul. Că, na! Era trendy să ai credit în CHF… APOI, MAI E ŞI LĂCOMIA… … specifică oricărei ţepe de masă din România. De la Caritas, la FNI, iar apoi la creditul în CHF. În esenţă mecanismul este acelaşi. Ai vrut şi tu mai mulţi bani, ai vrut o casă, probabil, în cazul CHF, te-ai dus la bancă şi banca ţi-a spus… ştiţi, vă încadraţi pentru mai mult, dar în CHF. Că are dobânda mică. Iar tu, nu te-ai întrebat de ce dracu’ are CHF-ul dobânda mică… pur şi simplu ţi s-a părut că eşti tu mai deştept decât alţii. S-a declanşat acel mecanism păcătos, acea gheară care ţi-a prins creierul şi ţi-a spus… ce gheşeft! Ei bine, acel mecanism se numeşte Lăcomie. ”

  MAI COMENTEZ:
  Vedeti doamna Cris ce scrie ? Exact ce spuneam si eu, referitor la dobanda:

  ,,Ai vrut şi tu mai mulţi bani, ai vrut o casă, probabil, în cazul CHF, te-ai dus la bancă şi banca ţi-a spus… ştiţi, vă încadraţi pentru mai mult, dar în CHF. Că are dobânda mică. Iar tu, nu te-ai întrebat de ce dracu’ are CHF-ul dobânda mică… pur şi simplu ţi s-a părut că eşti tu mai deştept decât alţii. Ai vrut şi tu mai mulţi bani, ai vrut o casă, probabil, în cazul CHF, te-ai dus la bancă şi banca ţi-a spus… ştiţi, vă încadraţi pentru mai mult, dar în CHF. Că are dobânda mică. Iar tu, nu te-ai întrebat de ce dracu’ are CHF-ul dobânda mică… pur şi simplu ţi s-a părut că eşti tu mai deştept decât alţii. ”

  CULMEA, CEI MAI POPULISTI PAR A FI TOCMAI…DREPTACII (politici n.r.) AUTOHTONI.
  Probabil ca ei confunda ,,POPULAR” CU ,,POPULIST” si ,,POPULATIA” CU ,,P…IMEA”

  😉

 50. 50 ZeV ianuarie 27, 2015 la 10:04 am

  Luminita Arhire
  Da, numerosi colegi de serviciu au turnat pe rupte (nu in pahare, evident). (Z)
  Dar, mai grav, COLEGI DE LICEU au facut asta. Subsemnatul are o astfel de experienta pentru o gluma pe care am exprimat-o in vestiar, inaintea orei de sport, legata de exesul de autocratie ceausestian.
  Daca stai sa te gandesti ce spun unii….ala a fost elev, deci nu a fost contaminat de tarele comunismului securistic si, prin urmare, are dreptul sa se defineasca ca fiind de dreapta si sa condamne comunismul.
  Unul dintre ei este utecistul si uaseceristul MRU. Cred ca ,,zgaria” rau inca de pe bancile scolii, de aceea isi face atat de ingrijit manichiura. (Z)

 51. 51 ZeV ianuarie 27, 2015 la 10:08 am

  Centru este intr-o pasa buna si a devenit mai tolerant:

  ,,PSD a organizat CNSAS – PSD -ul 2000-2004 , un pic diferit , ca eficacitate , competenta si inteligenta , de cel din 2015 .”

  UN PIC DIFERIT, in conditiile in care Ponta a fost sabotat permanent de Basescu, iar Nastase a avut un presedinte din aceeasi zona politica, suna foarte bine.
  😉

 52. 52 Conanus Basler ianuarie 27, 2015 la 10:42 am

  Domnule Nastase, se intampla cumva sa aveti o Constitutie a Romaniei tradusa in germana? As dori sa i-o trimit prin e-mail dnei Angela Merkel, cu ocazia vizitei dlui Johannis, pentru ca dumneaei sa poata aprecia cu mai mare finete viitoarele lovituri de stat de la Bucuresti. Si cu rugamintea de a-mi restitui niste timp, perioada in care l-a sustinut pe dl Basescu la Cotroceni.

 53. 53 Ana ianuarie 27, 2015 la 11:41 am

  Stimate domnule Nastase,

  Va scriu ca sa intregesc memoria dumneavoastra cu privire la ‘culisele’ unei istorii uitate a CNSAS. Intrucat lucram in aceasta institutie pe vremea cand la Cotroceni si la Palatul Victoria (ca in tot restul tarii, dealtfel), guverna partidul pe care l-ati condus, ma consider in masura sa fac niste adaugiri si precizari.
  Este foarte adevarat ca, in urma unei intalniri cu o parte a Colegiului CNSAS (pacat ca nu spuneti si numele celor care au fost in audienta la dumneavoastra, cu cateva zile inainte de semnarea protocolului pe care l-ati postat pe blog), ati facut gestul foarte necesar de a aloca institutiei un spatiu pentru depozitul de arhiva, prevazut de lege. Dar tot atat de adevarate sunt insa si urmatoarele fapte si date – cred ca le pot numi istorice – despre care insa nu suflati o vorba:
  1. Legea deconspirarii Securitatii a fost promulgata in decembrie 1999, iar CNSAS a inceput sa functioneze cateva luni mai tarziu. Pana in anul 2007, adica, pana s-a indurat guvernul Tariceanu, institutia, aflata la o aruncatura de bat de Palatul Victoria unde sef erati dumneavoastra, a functionat intr-o cladire privata, inchiriata de la o firma israeliana la un pret exorbitant (pret platit din bugetul statului, desigur). Altfel spus, timp de 4 ani de guvernare a PSD nu s-a gasit o cladire a statului pentru sediul central al institutiei, ci doar o cladire pentru depozitarea dosarelor, aceasta „marinimie” fiind de fapt generata de contextul politic pe care l-ati prezentat si dumneavoastra (presiuni externe foarte serioase, la vociferarea unor membri ai Colegiului – spre ghinionul PSD, personalitati culturale foarte cunoscute in afara tarii). Nu ati dat sediul de la Popesti fiindca dumneavoastra sau PSD credeati in utilitatea publica a activitatii de „lingere a dosarelor” (expresia va apartine), ci pentru ca imaginea externa a Romaniei incepuse sa aiba de suferit de pe urma acestui subiect. Salut sinceritatea dumneavoastra in aceasta privinta, fie ea si exprimata intr-o forma deductiva, indirecta.
  2. Interesul PSD fata de deconspirarea Securitatii, importanta ei sociala si politica, a fost cat se poate de bine ilustrat de ‘anvergura intelectuala’ si de comportamentul celor trei reprezentanti ai PSD in Colegiu. Au ajuns sa lucreze langa Andrei Plesu, Mircea Dinescu si chiar un fost detinut politic niste creaturi care abia legau doua vorbe si se comportau ca niste baieti de cartier (atunci cand nu actionau ca niste infractori, la propriu). Sub pretextul lipsei unei proceduri clare de verificare a ofiterilor de Securitate, au lipsit timp de 2 ani de la sedintele de Colegiu, cu binecuvantarea partidului, fara sa se jeneze ca incasau indemnizatia de secretar de stat, aveau masini de serviciu, secretare etc. Practic, din cauza acestor absente sistematice, Colegiul a lucrat la limita cvorumului legal, timp de 2 ani, in prezenta a 8 membrii in loc de 11, cum cerea legea. Desigur, nimeni nu a fost sanctionat pentru asta si nici nu s-au dat explicatii publice.
  3. Last, but not least, decizia absolut vitala de transfer al arhivei catre CNSAS sau macar de consultare libera a dosarelor a fost impiedicata de opozitia politica foarte ferma a conducerii PSD, din care cu onor ati facut parte, partidul folosind cu dezinvoltura pretextul lipsei de spatiu de arhivare pentru a justifica nedeschiderea arhivei si boicotarea aplicarii legii deconspirarii timp de 5 ani.
  Poate ca e la indemana sa dati vina pe primarul Traian Basescu fiindca nu a gasit un spatiu de depozit, dar cinstit ar fi sa recunoasteti ca aceeasi persoana careia-i numarati azi paiele din ochi si-a asumat ca presedinte o decizie majora, cu consecinte vitale pentru Romania, decizie de la care partidul dumneavoastra a absentat cu gratie sau pe care a sabotat-o direct si nemijlocit, cat timp a fost la putere.
  Va doresc o zi buna in continuare si spor la scotocirea memoriei proprii (macar si pentru faptul ca unii dintre noi ne distram pe cinste cand va citim..).

  Ana

 54. 54 blogideologic ianuarie 27, 2015 la 12:35 pm

  @ ZeV
  Da, dar s-a asociat la guvernare cu un partid ultraţionalist care nu le dă voie vlahilor din Grecia să îşi facă şcoli.

 55. 55 Vsile, ianuarie 27, 2015 la 1:23 pm

  Adrian B.

  Intr-adevar nu ai cum sa compari limba romana vorbita de mine pentru ca nu ti-ai cunoscut tatal, sau babacul din farsa!
  Daca l-ai fi cunoscut ai fi fost doar respectuos pentru ca intleligenta de unde nu a fost nici acum nu e!

 56. 56 Vsile, ianuarie 27, 2015 la 1:46 pm

  Creieras….

  Pai asta este ne marginim la cap mic si creieras corespunzator . . Cit privesc trantele si buselile cite primesc tot atatea dau !
  Dupa cum vezi in elogiile unanime ale colegilor problema mea se trage de la cap la ei de la prost tata ,sau de la mostenirea celibatului altii insa au doar frustrari de pensionari care-si inteleg deja inutilitatea in societate si fac tumbe de contorsionisti dezgoliti de caracter ,morala si logica cu un creierul intr-adevar mare si neted pe care l-au mostenit !

 57. 57 nastase ianuarie 27, 2015 la 3:16 pm

  Ana,
  perspectivele noastre asupra aceluiasi subiect sunt diferite…

 58. 58 blogideologic ianuarie 27, 2015 la 3:42 pm

  @ Ciobănaş cu 300 de oi (Hai să folosim numele corect, care nu-i chiar de ocară!)
  Hardware este un obiect fizic. Deci s-a ajuns la obiect-ivarea (incorporarea într-un obiect) unor funcţii cognitive. Eu mă gândeam doar la kit-uri. Oricum, ar fi extrem de utilă o crestomaţie în limba română cu asemenea studii de cazuri (şi nu doar pe sectorul industrial discutat). Eu am rămas stupefiat când s-au făcut la noi post-1989 incubatoare de intreprinderi, fără să existe măcar o crestomaţie care să prezinte concret şi studii de cazuri ! Încerc marea cu degetul : Poate că domnul AN extinde FET astfel încât să fie posibilă şi tipărirea unor crestomaţii ajutătoare pentru re-industrializarea României !

 59. 59 blogideologic ianuarie 27, 2015 la 5:47 pm

  @ Adrian Năstase
  Visul dumneavoastră de reconstrucţie a României întru epistema de modernitate a fost grav perturbat. CNSAS astăzi este doar o instituţie pentru manipularea opiniei publice precum şi un auxiliar de poliţie politică. Am date suficiente care demonstrează aceasta !

 60. 60 George Ban ianuarie 27, 2015 la 6:36 pm

  Ana
  Eu m-am distrat când v-am citit pe Dvs. Cum se spunea odată la Poșta Redacției, „Mai trimiteți!”

 61. 61 blogideologic ianuarie 27, 2015 la 9:07 pm

  Criticul literar Nicolae Manolescu, sursă majoră a blocajului cultural românesc http://www.romlit.ro/lao_tse_i_usr?makePrintable=1

 62. 62 Cris ianuarie 28, 2015 la 3:19 pm

  Dar, decât să ne certăm, mai bine un pasaj vesel să cităm!
  Din Memoriile lui Constantin Argetoianu:

  În 1920 și 1921, ca ministru de Interne, am făcut tot ce am putut ca să adun, la cererea reginei Maria, informații despre nenorocita familie imperială rusească decimată de gloanțele bolșevicilor. Cu toate străduințele Siguranței noastre, n-am putut afla mare lucru. N-aveam nicio legătură cu Rusia Sovietică, dar tot mai trecea granița câte un fugar sau câte un spion din serviciul nostru de contraspionaj. Am putut avea astfel confirmarea mai multor asasinate.
  Regina Maria a ajutat cu discreție pe toți refugiații ruși scăpați din iadul bolșevic. Erau însă rusoaice care, cu toate nenorocirile, nu se dezvățaseră de năravurile lor. O prințesă fără un franc căreia regina îi dedese 10.000 de lei a cumpărat pe loc flori de 5.000 și le-a trimis cu o mașină la Cotroceni, în semn de recunoștință.

 63. 63 Cris ianuarie 28, 2015 la 3:25 pm

  Mă întreb și mă frământ: oare familia Ioh care a dat lecții particulare de fizică și engleză (nu „meditații”, că „meditații” spun copiii și părinții fără carte și educație) a dat taxe din aceste venituri?
  Apoi, când a închiriat apartamentele și casele cumpărate, a dat taxe din aceste venituri?
  O fi vreun însetat de adevăr și dreptate la Fiscul Sibiu care să caute în arhivă?


 1. 1 CNSAS | Blog ideologic Titus Filipas Trackback pe ianuarie 27, 2015 la 5:53 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: