Intrebări despre „Charlie”

Am urmărit cu atentie ceea ce s-a intâmplat in Franta si, in general, in Europa, după asasinatele de la Paris. Dincolo de gestul incalificabil al omorârii, cu sânge rece, a unor jurnalisti pentru caricaturile la adresa Profetului, discutiile s-au transferat mai ales in zona libertătii de exprimare si a eventualelor limite ale sale.

Eu cred  că ceea ce se intâmplă in prezent reprezintă miscări „tectonice”, la o scară largă, generate de incapacitatea de a găsi solutii pentru „coabitarea” unor civilizatii cu valori diferite. Istoria a marcat cruciade, misionari, forme diverse de prozelitism religios, fluxuri si refluxuri migratorii. In prezent, copiii si nepotii celor care au venit, individual, din foste colonii sau din diverse tări, in Franta, Germania, Marea Britanie, Belgia, Olanda, din nevoia de a asigura brate de muncă, s-au transformat in comunităti inchise, neintegrate intr-o societate care ii respinge. In plus, evenimentele din Africa de Nord, din Siria, Irak, Afganistan, „primăvara arabă”, turbulentele din Libia au creat conditii pentru „exportul” in Europa a fundamentalismului radical islamic, apărut, in germene, in conditiile conflictului arabo-palestinian.

Mi-e teamă că aceste asasinate si diverse alte incidente reprezintă „eruptiile” incipiente ale unor conflicte intre civilizatii care refuză să mai comunice si să se accepte reciproc. Se creează, prin marsuri, etc. forme de solidaritate in comunităti bazate pe etnie sau pe religie. Ele dau expresie si temerii de asimilare sau de „invadare” a spatiului simbolic. Evolutiile demografice ale diferitelor grupuri etnice sunt urmărite atent atât in SUA cât  si in Europa. Am vizitat, la inceputul anilor ’90, Africa de Sud. Am văzut ce insemna atunci segregarea si impărtirea populatiei pe cartiere. Astfel de evolutii apar si in Europa. Intr-o anumită măsură, la Marsilia, spre exemplu.

Declaratia UNIVERSALA a drepturilor omului, din 1948, a reprezentat o constructie juridică bazată pe filozofia europeană, o incercare de a impune valorile europene in intreaga lume. Egocentrismul european a fost insa invalidat prin miscările de decolonizare din anii ’60 si prin aparitia a peste 100 de state noi in ultimii 50 de ani. Formulele de „multiculturalism” (comunităti care convietuiesc autistic pe acelasi teritoriu statal), iată, au fost aruncate in aer prin miscările masive, alimentate de frustrările celor care consideră că nu sunt acceptati in civilizatia europeană. In plus, aparitia terorismului pe axa Afganistan, Pakistan, Siria, Irak/SUA a alimentat cu fanatism religios acest conflict mocnit. La fel, militantismul agresiv al Organizatiei Statului Islamic.

Dincolo de asasinatele barbare de la Paris, care trebuie condamnate cu toată vehementa, cred insă că va trebui să ne aplecăm, cu mai multă atentie, si asupra unora din aspectele mentionale mai sus.

Este adevărat, unii au considerat că incidentele de la Paris se leagă exclusiv de dreptul la libera exprimare, la libertatea cuvântului. A apărut o controversă intre cei care consideră că libertatea de exprimare trebuie să fie absolută si cei care consideră că libertatea cuvântului trebuie să fie limitată in functie de anumite criterii, existând o relatie intre libertatea de exprimare si responsabilitate. Primii si-au asumat identitatea „Charlie” („Eu sunt Charlie”), ceilalti s-au declarat „anti-Charlie”, considerând că trebuie să existe anumite limite ale libertătii de exprimare intr-o societate multi-culturală, eventual prin auto-cenzură. S-a creat impresia că cei care care se declară „Charlie” se pronuntă, IN ACELASI TIMP, impotiva asasinatelor SI pentru libertatea de exprimare.  Eu cred că sunt două discutii diferite. Una, in legătură cu respingerea asasinatelor si căutarea de solutii pentru convietuirea unor culturi diferite iar alta in legătură cu libertatea de exprimare. Nu cred că asasinatele de la Paris trebuie să ne influenteze o  judecată mai largă.

Iată câteva intrebări, la care nu cred că raspunsul este simplu: Ar putea CNA să se declare „Charlie”, adică să sprijine o libertate a cuvântului fără limite? Nu cred, pentru că CNA cu asta se  ocupă – cenzurează cuvintele la televiziuni. Dacă s-ar declara „Charlie”, a doua zi CNA ar trebui să se auto-desfiinteze. Există două forme de libertate de exprimare, una la televiziuni si alta in presa scrisă?

Ar putea Inspectia judiciară a CSM să se declare „Charlie”? Nu cred, pentru că, in mod necesar (dincolo de părerile mele subiective pentru anumite cazuri), este necesar să fie păstrată o anumită imagine a justitiei intr-un stat modern.

Ar putea Constitutia României să se declare „Charlie”? Nu cred, pentru că atunci ar trebui să elimine textul referitor la protejarea „propriei imagini”. Si Codul Penal ar avea probleme (insulta, calomnia, etc).

Solutiile constitutionale si institutionale, noi le-am preluat din Franta si, in general, din tările europene.

Este evident că viata PASNICA in societate necesită limitări si autolimitări pentru exercitiul unora dintre libertăti. Alternativa o reprezintă conflictul, violenta, războiul. Suntem pregătiti sau ne dorim noi cruciade pentru a impune „adevărul” nostru sau vom  incerca să exersăm, din nou, dialogul?

116 Răspunsuri to “Intrebări despre „Charlie””


 1. 1 George Ban ianuarie 18, 2015 la 10:45 am

  „Este evident că viata PASNICA in societate necesită limitări si autolimitări pentru exercitiul unora dintre libertăti.”

  Ați pus punctul pe i, Dle Năstase!

 2. 2 George Ban ianuarie 18, 2015 la 10:53 am

  Foarte bine observa Radu Humor, Charlie s-a luat de toți Dumnezeii, dar la homosexuali și lesbiene a făcut ciocul mic! Pentru că „Șarliii” actuali ar fi uitat atunci de libertatea de exprimare!
  PS Nu am nimic cu hs și lsb, e vorba de principiu aici.

 3. 3 ZeV ianuarie 18, 2015 la 11:04 am

  Inceputul trebuie sa coincida cu limitarea accesului manipulatorilor organizati de pe Facebook, dar nu numai. Internetul a ajuns in apropierea granitei fluide dintre util si periculos. Cei (inca) puternici fac tot ce le vine in minte pentru a impune ca lege suprema in lume, legea Big Brother, in contra apelurilor fanaticilor religiosi la constituirea unui stat Islamic mondial.
  Iata, deja avem doua viziuni: Noua Ordine Mondiala – propusa de bilderbergii corporatisti si Statul Islamic generalizat.
  Daca se va continua in mod autist, se va ajunge la escaladari si la pierderea controlului si, implicit, a libertatilor tuturor.
  Este interesant ca actuala situatie convine foarte mult Rusiei care, ar putea deveni interfata dintre cele doua civilizatii, rolul Israelului minimizandu-se pe zi ce trece.
  Sa vedem……oricum, daca credinta nu e, nimic nu e….doar egouri neputincioase, paralele si oarbe, bajbaind in cautarea nimicului.

 4. 4 Albu Constanţa ianuarie 18, 2015 la 11:12 am

  Castigat ridendo mori,de acord,dar cu religia nu te joci!Pentru populaţiile musulmane religia este ceva strict sacru.Ar fi bine să lăsăm divinitatea în pace,că dacă e să vorbim sincer,există destule subiecte de satirizat,chiar şi pentru Franţa.Eu,sunt francofilă,toată viaţa mea de activitate a constituit-o predarea limbii franceze,dar una-i una şi două sunt mai multe.În general trbuie să ai simţul umorului cu cineva care la rândul lui are simţul umorului,în rest iese ce s-a văzut în ziua de 7 ianuarie.Sunt şi la noi oameni habotnici,dar pe la Yemen pe acolo am văzut că nu trebuie glumit cu acele populaţii.

 5. 5 TREIDE 95 ianuarie 18, 2015 la 11:28 am

  Nu știu ce mă face să cred că toate aceste evenimente care s-au întâmplat la Paris și ulterior cele din Europa, de luarea de poziții, de declarații nu sunt decât acțiuni cu tentă de a testa atât Europa cât și celelalte continente în privința puterii și rapidității lor de a acționa în cazul declanșării unui conflict major la nivel mondial. Au fost trimiși în acest sens „mesagerii”, dar și „culegătorii” de informații tocmai cu scopul de a analiza și mai serios breșele care ar putea fi folosite. Este poate asemeni „hârtii de turnesol”, de data aceasta testând chiar gradul de „dizolvare” al unei forțe armate de apărare. Dar, păreri sunt, vor fi multipe, idei, deasemeni pe puterea percepției fiecăruia, iar dacă „Declarația Universală a drepturilor omului din 1948” începe să supere probabil, iată că forme de a se face cunoscute, de ce nu a se și impune ca valori universale, încep deja să atingă forme care nu prea au nimic comun cu democrația și cu libera exprimare a ideii, gândului, cuvântului. Păcat de acei ziariști care au murit nevinovați, păcat că omenirea începe, treptat, să se-ntoarcă la metodele barbare primitive.

 6. 6 cristianmoldoveanu ianuarie 18, 2015 la 11:29 am

  Acum cateva zile a fost o stire cu un copil care fusese atacat de un tigru intr-o gradina zoologica. Copilul ignorase afisele care sfatuiesc vizitatorii sa nu se apropie de custi, sa nu hraneasca sau sa nu deranjeze animalele. El insa, intarata tigrul prin gratiile custii cu un bat, probabil foarte amuzat de situatie. Tigrul foarte frustrat probabil, a reusit la un moment dat sa il raneasca pe copil. Ingrijitorii au spus ca tigrul era un animal foarte calm, si chiar il mangaiau printre gratii ocazional.
  Cred ca exemplul de mai sus este oarecum relevant ca si comparatie cu incidentul din Franta.
  Contrar tuturor afiselor si bunului simt, copilul a considerat ca este in siguranta la adapostul oferit de zabrelele de fier care il desparteau de animalul din cusca.
  Zabrele de fier, in cazul nostru, reprezinta legile si societatea democratica Franceza, care te pun la adapost de eventualele izbucniri de furie, venite din frustrare, ale bestiei aflata de cealalta parte a gardului.
  Uneori insa, bestia gaseste o modalitate de a raspunde inzecit ca intensitate, la impunsaturile de bat, o modalitate care nu va tine cont de regulile oamenilor.
  Cand omul traia in pesteri, acum mii de ani, stia ca bestia nu trebuie zgandarita, pentru ca altfel si-ar fi rapus imediat tortionarul. Astazi insa, omul si-a creat niste granite invizibile, niste gratii formate din legi si reguli, in spatele carora are impresia ca este in siguranta in fata bestiei. Vedem insa ca asta este o iluzie, si omul este protejat doar in masura in care personajele povestii noastre ALEG sa respecte aceste granite.
  Ce incerc sa evidentiez, este ca da, legile ne pot proteja intr-o mare masura, dar in acelasi timp, avem nevoie sa ne ghidam in viata si dupa bun simt si logica.
  Exista desigur si posibilitatea ca acest copil metaforic, sa isi doreasca foarte mult blana tigrului din cusca, si datorita gratiilor sa nu poata ajunge la ea. Iar copilul stie ca daca tigrul va sparge aceasta bariera, reactia oamenilor va fi de a-l ucide si jupui, si astfel, ca un abil strateg intr-o batalie, copilul va obtine blana tigrului mult dorita, si in acelasi timp va aparea ca o victima inocenta.
  Am incercat o explicatie mai saraca in cunostinte istorice si culturale, si mai simplista, dar care cred ca ar fi pe intelesul oricui.

 7. 7 ZeV ianuarie 18, 2015 la 11:30 am

  Gruia lui Novac
  ianuarie 16, 2015 la 7:09 pm

  @george ban,

  Mai a lu’ Novac, fi amabil si spune-ne si noua ce studii ai si pe la ce institutii superioare ai frecat pupitrele ? Cu cata frecventa le-ai sters de praf ? Te intreaba un inginer autentic, nu un advocatel pescuitor in apele tulburi ale ignorantei indivizilor.
  ,,Studii superioare” este complet irelevant, ele, daca exista, nu-ti confera dreptul sa te adresezi, ,,superior”, premierului Romaniei, cu dispretuitorul basist ,,Pinochio” si sa pretinzi totodata lui George Ban sa faca o reverentza de confirmare in fata stralucirii tale poleite cu aroganta si obraznicie far’de limite.
  Si mai spune ceva…in lucrarea ta de diploma, daca exista, toate (in)scrierile sunt originale ? Le-ai conceput intr-o chilie, exclusiv din imaginatie ? Sunt tare curios cat de jos puteti, voi dreptacii obraznici care bantuiti acest blog, sa coborati stacheta in scopul amplificarii urii fata de Victor Ponta ? Aveti mii de bloguri la dispozitie, eu, nu postez decat aici. Ia-mi exemplul si fi un basist, sau un yoahnnist descoperit, sau un alinist (ghorguist) consecvent. Vezi ce disciplinat a devenit Sadicu ? Daca nu este de acord cu linia blogului, sau cu parerile comentatorilor social democrati (prin convingeri), citeste si scrie in alta parte. (Z)
  Eu si George vom ramane aici si numai aici si, ori de cate ori ti-o vei lua in cap, chiar ti-o vei lua. (Z) N-ai decat sa-ti reversI toate tonele si toanele de absolvent superior nedescoperit inca de institutul Karolinska, sau macar de revista Nature. (Z)
  Cat despre Aya, nici pe scara ingerilor n-ai putea sa ajungi vreodata, chiar cu petecul Charlie atarnat de rever, la nivelul acestei Lady.
  ps
  Sper sa fi consecvent cu:

  ,,Si cu asta am pus punct discutiei pe aceasta tema.”

  ..Asta daca vrei sa credem ca esti cu adevarat superior. 😉

 8. 8 ZeV ianuarie 18, 2015 la 11:43 am

  cristianmoldoveanu
  ianuarie 18, 2015 la 11:29 am cristianmoldoveanu

  Domnule Cristian, foarte interesanta metafora.
  Dar eu nu sunt foarte convins de doua aspecte:
  1. Ca dincolo de gratii sunt animale; spre exemplu, unii, considera delfinii mai inteligenti decat oamenii. (Z)
  2. Ca ,,noi” suntem in afara custii, iar ,,ei” sunt in cusca. Daca este viceversa, fara sa ne dam seama, probabil, ,,cusca” noastra fiind, aparent, atat de mare incat nu-i vedem, deocamdata, limitele ? Or fi trans-lucide ?
  (Z)

 9. 9 ZeV ianuarie 18, 2015 la 11:48 am

  George Ban
  Charliii nu se iau de homsexuali si lesbiene, deoarece acestia/acestea sunt propriile lor creatii.
  Daca charliii nu pote crea viata, o citesc pe Mary Shelley…doar doar or accede la secretele Domnului…(Z)

 10. 10 ZeV ianuarie 18, 2015 la 11:55 am

  Mihaela Erika Petculescu
  ianuarie 17, 2015 la 12:34 am

  Mi-as dori ,,sau auzim de bine”, stimata colega.
  Din pacate, dvs apartineti unei minoritati care vede in spatele oglinzilor.
  Majoritatea iau, insa, foarte in serios ceea ce vad.
  Poate ca, peste mii de ani, daca va mai exista, specia umana va deveni cu adevarat inteligenta: unii isi vor pastra calmul chiar cand nu vor fi de acord cu altii, iar ceilalti, isi vor auto-cenzura libertatea, fara sa le-o impuna nimeni, avand in vedere ca principala calitate a omului este, sau ar trebui sa fie, discernamantul.

 11. 11 ZeV ianuarie 18, 2015 la 12:00 pm

  Pe firul anterior n-am postat, din motive serioase, dar revin acum cu o intrebare..poate ca se va gasi un commentator avizat, eventual, ca si Alina si Elena, absolvent al Colegiului National de Aparare, sa-mi raspunda. (Z)
  De ce trebuie sa alocam 2% din PIB pentru Armata ?
  Sa inteleg ca daca ne limitam la 1,7%, pierdem cu Rusia, la 2% incheiem un armistitiu, iar la 2,1%, ajungem la Stalingrad ?
  Am mai fost odata…
  (Z)

 12. 12 Carmen Daniela Diaconu ianuarie 18, 2015 la 12:18 pm

  Acest articol il percep ca pe o lovitura de gratie intr-un turnir…nu se poate inca raspunde !

 13. 13 Spiridus ianuarie 18, 2015 la 12:24 pm

  Semnalez in acest context lucrarile lui Dominique Moisi referitoare la geopolitica emotiilor (cred ca s-a tradus ceva si in limba romana). El identifica mai multe comportamente geopolitice emotionale:
  – europenii – speriati de schimbarile globale, care le afecteaza viata, valorile, perspectiva etc., refractari la schimbare, pentru ca aproape orice schimbare ii dezavantajeaza;
  – musulmanii, mai ales arabii, care se considera victime ale Occidentului si care opteaza tot mai mult pentru refuzul radical, mergand pana la violenta, al sistemului pe care li l-ar impune Vestul; nu intrevad o alternativa globala care sa ii favorizeze, nu pot iesi din postura de „victime”;
  – optimistii – chinezi, brazilieni, sud-africani etc. adica cei din zonele emergente, dispusi la risc, capabili sa treaca peste crize, sperand intr-un viitor bun pentru ei; cred ca mai toate schimbarile pot sa ii favorizeze daca stiu sa profite;
  – americanii (in sensul de cetateni ai SUA, nu ai Americii, in general), pragmatici, capabili sa foloseasca materia cenusie de care dispun si pe care o atrag de pe toate meridianele lumii. Este resursa lor esentiala, indispensabila, grefata pe un sistem care le potenteaza creativitatea.
  Alte grupuri, practic, nu conteaza.
  Viitorul este al pragmaticilor si al optimistilor. Ceilati se vor tot plange de „atacurile” la care ar fi supusi, dar nu au capacitatea de a se reforma si a accepta un rol mai mic decat cred ca li se cuvine, in economia decizionala globala.

 14. 14 centru ianuarie 18, 2015 la 12:36 pm

  Interpretati gresit mentalitatea fiilor taranilor algerieni din Franta – ei vor sa IMPUNA modul de viata si rigorile musulmane in societatea franceza .
  Nu este vorba ca nu sunt acceptati , ei NU SUPORTA in cartierele lor prezenta europenilor – purtatorii de cravata albi sunt de nesuportat in ochii lor , copiii francezi sunt batuti in scoli si pe strada .
  Rasismul anti-alb este al minoritatii magrebiene .
  Persecutatul Coulibaly era primit de Sarkozy la Elysée en 2007 , fratii Kouachi , orfani , au fost crescuti pe cheltuiala Statului Francez in familii si internate – ce sa mai vorbim …
  Sa ne intoarcem la ” pactul pe zece ani pentru autostrazi ” propus de o persoana incapabila in 3 ani sa treaca o pasarela peste centura Capitalei ca sa aduca A3 bucurestenilor ( cei 6 km sunt jumatate ” reziliati ” , jumatate nimeni nu stie ce ) – daca inteleg bine , persoana vrea ca partidele sa se angajeze chipurile ” pe 10 ani ” in respectarea unor proiecte – se refera la puterea lui ?
  Iar presa este mai jos decat tot , ProTV-ul insuportabilei , inchipuitei si falsei Esca anunta rezultatele ” licitatiei Sibiu Pitesti ” pentru ” 27 ianuarie ” – e o nebunie , nu exista nici o licitatie pentru Sibiu Pitesti … Sunt licitatii pentru Bors Barcau si C.Turzii Tg Mures dar protevistii ( fa fel ca TVR-ul public al anuntatorului de nenorociri Radulescu ) habar nu au …
  Altfel , sa nu ne suparam ca l-am incercat pe Ponta sef de executiv .
  A capatat experienta , incredere .
  Imi aminteste experienta FR de rugby in toamna lui 2007 – desi Romania avea in epoca 30 de jucatori in campionatul francez , la Bucuresti s-a décis renuntarea la ei si promovarea 100 % a jucatorilor din tara in Nationala ( in special dinamovisti )- s-a plecat , cu putinii bani ai FRR , in Noua Zeelanda in turneu doar cu cei din tara – se spunea – ” trebuie intariti , formati ” – rezultat ?
  Romania pierde , in primavara lui 2009 , acasa cu Rusia ( condusi cu 19 -0 ! )si Portugalia , ocupa locul 4 in a doua grupa valorica ,pierde calificarea directa la CM , trece prin calificari – cu tur -retur cu Uruguay , la Montevideo , – da , bani – sunt implorati sa vina jucatorii din Franta – de la Biarritz , Montauban , Brive ( care vin ) pentru calificare .
  Cu un cost foarte ridicat , s-a incercat promovarea anonimilor in rugby .
  S-a incercat acelasi lucru cu dl Ponta . Tot cu un cost foarte , foarte ridicat .

 15. 15 Mihaela Erika Petculescu ianuarie 18, 2015 la 12:51 pm

  @ Albu Constanţa

  Dat fiind că nu există caricaturi cu Buddha, trebuie să tragem concluzia că budiştii sunt menajaţi pentru că nu ar avea simţul umorului ?

  Nu cumva problema se pune altfel şi caricaturile sunt o reacţie la intoleranţa fundamentalismului islamic faţă de noi, rezultată – printre altele – de incapacitatea unei societăţi închise (structurată medieval în jurul grupurilor religioase şi etnice – şi nu pe bază de naţiune ) de a se adapta conceptului de societate deschisă care a pătruns în lumea musulmană prin intermediul tehnologiei moderne (internet, călătorii, etc.) ?

  Caricaturile nu sunt nici insultă, nici calomnie, ci forma cea mai lipsită de agresivitate fizică a satirei. „Castigat ridendo mores” (Răsul corectează/pedepseşte moravurile ) spuneau latinii. Cei care se simt insultaţi şi calomniaţi au dreptul să răspundă în acelaşi fel, cu spiritul, dacă sunt în stare !

  Renunţarea în acest moment în Europa, sub presiunea islamismului fundamentalist, la caricaturi (chiar şi la cele care-l implică pe Mahomed ) ar crea un precedent periculos pentru sugrumarea libertăţii de a critica abuzurile.

 16. 16 Draghi Puterity ianuarie 18, 2015 la 1:28 pm

  E de-a dreptul orwellian cum proteste in numele libertatii de exprimare sunt folosite de lideri pentru a cere o inasprire a statului politienesc.

  La fel de gretoase sunt si standardele duble conform carora se actioneaza:

  http://www.antena3.ro/externe/umoristul-dieudonne-arestat-de-justitia-franceza-dupa-ce-s-a-declarat-charlie-coulibaly-279839.html

 17. 17 Draghi Puterity ianuarie 18, 2015 la 1:50 pm

  Si inca ceva apropo de responsabilitatea celor de la Charlie Hebdo:

  http://www.reuters.com/article/2015/01/17/us-france-shooting-niger-idUSKBN0KQ0BP20150117

 18. 18 ZeV ianuarie 18, 2015 la 1:58 pm

  Mihaela Erika Petculescu
  ianuarie 18, 2015 la 12:51 pm

  Sunteti sigura ca musulmanii nu s-au adaptat la tehnologia moderna ?
  Mai ganditi-va si…stati cu ochii pe saiturile BOR.
  😉
  Stimata doamna, nu va suparati (rezulta asta din lungimea unor postari pe care le ante-semnati), dar dvs sunteti un sofist desavarsit: dvs si charliii spuneti ca , virgula (am introdus din elegantza virgula), caricaturile buclucase nu sunt insulte, dar alte milioane de oameni ies in strada furiosi ca le sunt lezate simbolurile. ATENTIE, SIMBOLURILE, nu persoane concrete, fie ele si lideri religiosi in viata. Nu mai amestecati, sofisticat, mere naturale cu magiun acrit.
  Din aceasta cvadratura a cercului nu se poate iesi, daca escaladam intolerantza, ceea ce arata limitele civilizatiei absolute a vestului in care credem ca traim, civilizatie care se dovedeste, in realitate, o culme a autismului si mimetismului feisbucist. Aici se ajunge fara credinta si cu idolatria neoliberala a individului/egoului considerat egalui lui Dumnezeu. Daca vom continua sa ne manifestam intolerant, arogant si autosuficient, sa nu ne miram ca…..mai dam un leu pentru ateneu … pardon, pentru armata. (Z)

 19. 19 cristianmoldoveanu ianuarie 18, 2015 la 1:58 pm

  @ ZeV

  1. Bestia face si ea parte din metafora. Nu inseamna ca in afara gratiilor sunt animale, ci doar ca acolo se afla ceva diferit de noi, pe care nu il putem intelege, si care nu are aceleasi valori ca ale noastre.
  2.Povestea are un sens subiectiv, si este spusa din perspectiva societatii moderne democratice de tip vestic. Povestitorul nareaza, din perspectiva proprie. De aici, asa se vad lucrurile.

 20. 20 ZeV ianuarie 18, 2015 la 2:14 pm

  Mihaela Erika Petculescu-ps

  Rasul sanatos, fara a fi asociat cu jiginirea, poate corecteaza cate ceva, dar, in niciun caz, ironia cinica si provocatoare de care radem doar noi insine in fata oglinzii.
  Astept caricaturi cu homosexuali, lesbiene si evrei, dupa care mai stam de vorba despre reactiile celor vizati. (Z)

 21. 21 ZeV ianuarie 18, 2015 la 2:21 pm

  Mihaela Erika Petculescu-ps2
  Renuntarea la caricaturi nu ar insemna o cedare periculoasa ci, dimpotriva, un prin semn de respect. O civilizatie ca nu stie sa respecte alte culturi si sa separe bobul de neghina, nu prea se justifica, neavand suficienti anticorpi.
  In general, in istorie, civilizatiile care l-au ridiculizat pe Dumnezeu, nu au avut viata lunga…iata, cazul comunismului este un exemplu apropiat si la indemana.

 22. 22 armaturul ianuarie 18, 2015 la 2:59 pm

  @ZeV. Nu e nevoie de Colegiul de aparare pentru asta. Insa trebuie sa retii ideea ca noua 2% nu ne este suficient. 2% vine in principal din dimensionarea armatelor profesioniste moderne ale principalelor state, insotita de media costului per militar (salarii, echipament, hrana, costuri actiuni comune si participari militare,…). Nivelul de cheltuiala per militar in NATO, de dorit, este de minim 100000 usd /an. Pentru informarea ta, te rog sa notezi ca o arma M16 (in inlocuire cu M4) complet echipata (cu toate accesoriile disponibile) costa 42000 usd. Acesta este insa minimul si inca pentru o armata care, in principiu, are o dotare normala ca modernitate. Noua ne-a fost permisa o armata ceva mai mare, dimensiunea armatei noastre se apropie de aceea a armatei britanice, care, fiind in reducere, va avea in curand tot 90000 de oameni. Dupa standardul minimal, noi ar trebui sa cheltuim, pentru intretinerea ei, 9 miliarde de dolari anual, adica vreo 34 de miliarde de lei noi. Iar acesti 9 miliarde de dolari ar trebui sa fie pentru noi ceva mai putin de 2% din PIB, adica ar trebui sa avem PIB-ul de macar 450 miliarde dolari anual – si veniturile corespunzatoare ale statului, in trezorerie. De aici si insistenta unora (idioti, este?) care tot pretind politicienilor nu atat o lupta pentru locuri de munca, mai ales la cusut fete de perna pentru firme straine, cat investitie romana, cu profit national si activitati cu valoare adaugata mare. In ciuda discrepantelor pe care le arata calculele, se considera ca alocarea a 2% din PIB pentru aparare inseamna seriozitate si dorinta de a participa la eforturile aliantei. Nu ai PIB nu ai, dar macar oferi cat este recomandat, din ceea ce ai. Specificul nostru este ca suntem subanzestrati in toate armele, ceea ce face ca, in afara unui buget militar de 2% sa ne mai trebuiasca un safe plin cu parale, pentru a ne face o inzestrare normala, nu neaparat ultramoderna si a ne revitaliza industria de aparare ca sa mai ciupim si noi un export mai mare. Spicuiesc cateva triste date: wiki zice ca avem doar 86 de tancuri aduse la stadiul de Bizon, ceea ce inseamna foarte putin, am ajuns foarte rau de la cele 3000 de tancuri din vremea Ceausescu. Nu stam grozav, numeric, nici cu transportoarele, desi fabricam! Nu avem nici un tun autopurtat! Insa, daca dorim, putem fi combativi, de exemplu sistemul de sesizare a iluminarii cu laser, adoptat azi de toate armatele serioase, este un sistem de conceptie si intaietate romaneasca! Atentie! Nu stiu sa fabricam munitie inteligenta! Si in mod clar, ne trebuie, dupa mintea mea de nenorocit de civil: 200 de tancuri macar Leopard2 A4 sau echivalente (pe unde om gasi, olandezii le-au dat pe ale lor), 24 de avioane Rafale sau Saab (e o problema care ar trebui sa ne intereseze, revitalizarea lui iar -99, in primul rand remotorizarea, care trebuie facuta in regim offset, iar americanii par a nu fi doritori de offset), fregate second hand, dar franceze sau germane, fiindca in stilul cu britanicii ne-am fript, nu am fost in stare sa inarmam ca lumea fregatele engleze, inteleg ca a doua fregata lupta cu pietre, nici macar arcuri cu sageti nu are, adica luam fregate s/h, insa complet echipate.Pe manga ele ne trebuie niste vase mai mici, corvete sau purtatoare de rachete, suedeze sau finlandeze (cu jet de apa). Ca am vorbit de jet de apa, ne trebuie cam trei submarine germane sau turcesti (care tot germane sunt). Ne mai trebuie niste elicoptere, astea vechi sunt bune, dar vechi. Ne mai trebuie sisteme de rachete antiaeriene si putem sa facem si noi, ar trebui sa avem o gramada de corpuri functionale de T55 pe care sa punem ba tunuri aa, ba rachete. Ne trebuie sisteme de tunuri autopurtate, cresterea numarului de lansatoare de rachete de 160mm si munitie inteligenta si cu capete multiple pentru ele. Si inca si inca si inca, nici nu stiu daca ne ajung cele 10 miliarde de dolari pentru care militam eu.

 23. 23 Ghita Bizonu' ianuarie 18, 2015 la 3:43 pm

  Hai ca imi place!!
  „Oamenii nu au doar libertăţi şi drepturi, au şi obligaţia de a spune ce gândesc, pentru binele comun. Utilizarea libertăţii de exprimare este legitimă, dar fără a ofensa. Pentru că, dacă un prieten spune lucruri rele despre mama mea, îi pot da un pumn, este normal. Nu poţi provoca, nu poţi insulta credinţa altora, nu o poţi lua în derâdere” – Jorge Mario Bergoglio, argentinian, preot catolic , ocupatia actuala episcop al Romei (papa)
  „Există foarte mulţi oameni care vorbesc de rău alte religii, le iau în derâdere; aceşti oameni sunt provocatori”, …. „Nu poţi declanşa războaie, nu poţi omorî în numele religiei! (…) Este o aberaţie
  Insa provocand inutil poti decalnsa o aberatie …

  Ca cum zicea si EBA „pot sa fie oameni care nu vor sa vorbesc cu tine” si insitenta ta devine agresiva … (atunci kii bagi undeva si nu incerci sa reduci contactu cu ei …)

 24. 24 George Ban ianuarie 18, 2015 la 3:56 pm

  Hai că asta-i tare!

  „In alta ordine de idei, aceea cu politetea, nu studiile superioare ma motiveaza sa te iau la per tu, ci diferenta clara de varsta intre noi: doar n-ai vrea cumva, ca sa folosesc persoana a doua plural, cand ma adresez unei persoane ce-mi poate fi nepot.”

  Așa zice Gruia lui Novac! Sărut mâna tataie, mulțumesc mult pentru acest compliment!

  În problema care te chinuie, cea a „plagiatului” lui Victor Ponta, eu nu am terminat. Voi reveni cu o analiză făcută de persoane oficial competente. Nu pentru tine, ci pentru colegii de blog.

  Revenind la vârstă, la Guiness Book ai fost?

 25. 25 Cornu ianuarie 18, 2015 la 4:15 pm

  Premierul malaezian, Najib Abdul Razak, consideră „necesară restrictionarea libertătii de exprimare”, mai ales în ceea ce priveste credinta si religia. În ceea ce priveste atacul contra publicatiei franceze Charlie Hebdo, „guvernul malaezian condamnă acest act”, însă, „aceasta nu înseamnă că este de acord cu provocările îndreptate în directia alimentării urii religioase”, se arată într-un comunicat al guvernului de la Kuala Lumpur, dat publicitătii vineri, informează agentia de presă Tass, citată de Agerpres. Potrivit lui Razak, autoritătile „vor actiona fără tăgadă la adresa celor care alimentează conflictele pe temei religios”.

  Autoritătile malaeziene, a conchis seful cabinetului de ministri de la Kuala Lumpur, au început să desfăsoare, pentru apărarea securitătii nationale de amenintări teroriste, o serie de operatiuni speciale, între care urmărirea si arestarea cetătenilor care încearcă să se ralieze grupării teroriste Statul Islamic.

 26. 26 Cimponieru Gabriela Monica ianuarie 18, 2015 la 4:24 pm

  Coabitarea mai multor civilizatii presupune toleranta reciproca a valorilor fiecareia. Atata timp cat se iau in deradere aceste valori, si in special cele legate de religie- unde se manifesta o sensibilitate crescuta, avem de-a face cu astfel de reactii extreme. Si se continua experimentul punandu-se in fata libertatea de exprimare asigurata de democratie dar si in Declaratia universala a drepturilor omului. Dar in acest document este specificata si libertatea de a avea o religie pe care fiecare o adopta si o practica conform propriei sale alegeri. Mergand mai departe cu rationamentul se ajunge la ideea ca libertatea de exprimare, garantata de o societate democratica este in contradictie si ajunge sa ingradeasca libertatea de a avea o religie, care este si ea garantata. Cine trebuie sa arbitreze acest conflict al libertatilor democratice? Responsabilitatea de care ar trebui sa dea dovada beneficiarii acestor drepturi – oamenii societatilor democrate iar aceasta responsabilitate ar trebui asumata mai ales de oamenii cuvintelor care cred ca stiu mai bine decat oricine ce putere are cuvantul. Mai cred ca ar trebui sa tina cont acesti oameni ca libertatea noastra de exprimare nu trebuie sa stanjeneasca libertatea noastra de a practica o religie. Daca noi, occidentalii, am ajuns sa luam in derizoriu orice si oriunde – adica atat in spatiu privat cat si in cel public, nu acelasi fenomen se petrece in alte societati. Nu stiu daca este vorba, in acest caz, de emancipare, modernitate sau disparitia unor valori neinlocuite insa de altele…Cred insa ca ar trebui sa intelegem ca libertatea de care ne bucuram presupune existenta unei doze egale de responsabilitate. Ma intreb de ce libertatea nelimitata pe care o doresc unii sa duca la incetarea vietii altora?
  Si o ultima idee, nu stiu daca este corecta si impartasita de toti, dar, in spiritul libertatii de exprimare, o voi expune: tarile Europei Occidentale, atunci cand au ,,adoptat” emigranti orientali au fost constiente, cu siguranta, ca trebuie sa-i primeasca cu tot cu credinta, obiceiurile si traditiile lor. Nu cred ca se astepta cineva ca acestea sa se ,,absoarba”, sa dispara sau sa fie inlocuite cu cele ale tarii adoptive. Deci, in acea perioada au fost tolerati, acceptati cu tot pachetul lor de valori. Era un gest democratic sau era, in spate, un interes economic? Raspunsul cred ca se iveste acum…

 27. 27 Luminita Arhire ianuarie 18, 2015 la 4:31 pm

  @Vsile, vsile… eu nu la cacofonia răutăcioasă şi intenţionată …”ca Cârcotaşul”…, prin care doreaţi să sancţionaţi un comentator devenit „eroul meu ” pentru că se pare că înţelege ce scrieţi, indiferent de cât de mult şi de sălbatic maltrataţi limba română, mă refeream , ci la cealaltă , neintenţionată „…încă …cât ”. Aceea este mândră, proeminentă şi ivită din cauze naturale, adică vă stă ca un coş bine dezvoltat pe vârful nasului.
  Poate mai sunt şi altele în acelaşi text, nu vă parcurg opera în întregime şi n-am de unde să ştiu.

 28. 28 blogideologic ianuarie 18, 2015 la 4:55 pm

  Frank Pasquale: “Societatea cutiei negre” http://www.amazon.com/dp/0674368274/?tag=slatmaga-20

 29. 29 Luminita Arhire ianuarie 18, 2015 la 5:29 pm

  Dincolo de invocarea excesivă a unei libertăţi de expresie lipsite de orice fel de inhibiţii, una dintre temele cele mai îndrăgite de comentatorii de ocazie ai televiziunilor de ştiri este cea a curajului caricaturiştilor de la CHARLIE HEBDO. Dar poate că nici aici lucrurile nu stau tocmai aşa. Nu cred că vreunul dintre cei care au fost victime ale abominabilului asasinat s-au gândit în mod serios că dansează cu gâtul pe o lamă de cuţit. Nu erau reporteri de război, stând în tranşee cu capetele protejate de căşti, în bătaia gloanţelor ţintite sau rătăcite.

  Nu, erau caricaturişti şi redactori dintr-un sediu de redacţie obişnuit, de pe o stradă liniştită din centrul Parisului. Ameninţaţi, dar apăraţi de instituţiile statului, adică de un poliţist mahomedan bun cetăţean francez, ucis şi el cu aceeaşi sălbăticie, în acelaşi atac.

  Îmi imaginez că, de-a lungul timpului, aşa cum se întâmplă în atâtea alte situaţii, caricaturiştii de la CHARLIE HEBDO, se obişnuiseră cu ameninţarea şi trăiau cu ea ca şi cum ar fi fost un membru permanent al redacţiei.

  Mai departe de un “cocteil molotov ” care să le spargă geamurile birourilor şi de un sac de cioburi adunate după , nu cred că s-au gândit, aşa cum, de fapt nimeni, cu excepţia ucigaşilor, nu s-a gândit.

 30. 30 George Ban ianuarie 18, 2015 la 5:51 pm

  Pentru că, la fel ca în cazul obsesiei Iliescu-comunist, obsesia Ponta-plagiator a ajuns boală cronică, tratamentul trebuie să fie permanent.

  Pastilele pentru azi:

  Persoana acuzată:
  Teza cuprinde un număr de 444 pagini, iar pasajele la care se referă acuzatia reprezintă aspecte de generalitate, nu de conţinut.
  Teza nu cuprinde însuşirea vreunei metodologii ştiinţifiice a unui alt autor, iar lucrările indicate în cuprinsul articolului sunt menţionate ca sursă bibliografică.

  Unele paragrafe indicate în acuzatie, prezentate ca fiind însuşite de la alţi autori, reprezintă în fapt definiţii care se regăsesc în texte legale şi în convenţii internaţionale, ori situatii prezentate în rapoartele de activitate ale unor institutii, care nu intră în obiectul dreptului de autor.

  Indrumatorul de doctorat a spus: „M-am uitat pe internet şi am văzut că se fac referiri la nişte exprimări de astea de mod general în care se preiau definiţii, spre exemplu. Ei, definiţiile le găseşti în Convenţia Europeană şi în o grămadă de acte, directive europene. O preluare de acolo a unei asemnea definiţii – asta nu înseamnă plagiat, definiţiile date în acte normative, în texte juridice”.

  Totodată, indrumatorul de doctorat a făcut trimitere la Legea dreptului de autor şi drepturilor conexe.
  Potrivit articolului 9 al Legii 8/1996 privind drepturile de autor, nu pot beneficia de protecţia legală a dreptului de autor ideile, teoriile, conceptele, descoperirile ştiinţifice, procedeele, metodele de funcţionare sau conceptele matematice ca atare şi invenţiile, conţinute într-o operă, oricare ar fi modul de preluare, de scriere, de explicare sau de exprimare.
  Totodată, nu sunt protejate de lege textele oficiale de natură politică, legislativă, administrativă, judiciară şi traducerile oficiale ale acestora.

  Comisia de experţi a Consiliului Naţional de Etică din Ministerul Educaţiei a analizat poziţiile mai sus exprimate şi a stabilit, în iulie 2012, că acuzaţia de plagiat nu se susţine. Consiliul Naţional de Etică a aprobat în final concluziile Comisiei de experţi.

 31. 31 T-Rex ianuarie 18, 2015 la 6:30 pm

  Poate ca am putea sa privim lucrurile si din perspectiva fortei actiunii si reactiunii. Libertatea absoluta ar fi anihilata de haosul absolut. Problema este daca impui constringerile, sau ele sunt exprimate voluntar, individual, sau prin hotarirea unui grup de a le exercita, fara a le impune altora. Schimbarea din interior vs. schimbarea din exterior a fost si este o chestiune delicata.

  Si marile puteri invata ca pentru a ramine o mare putere, trebuie in anumite perioade sa renunte la a actiona ca o mare putere.

 32. 32 Adrian B. ianuarie 18, 2015 la 6:32 pm

  Sunt de acord cu tot ce scrieti d-voastra in acest articol . Dar din punctul meu de vedere , cauza principala a acestor atentate teroriste o reprezinta politica externa a Americii si a Israelului . O politica externa imperialista , agresiva , razboinica , bazata pe cucerirea sau stapanirea unor tari si a unor populatii , in special cele bogate in resurse .

  Abia apoi urmeaza neintegrarea acelor comunitati , fanatismul religios , etc.

  Daca America ar promova o politica mai pacifista , de respect si de pace , toate aceste nenorociri ar disparea sau s-ar estompa .

  Pe scurt vreau sa spun ca violenta naste violenta …

 33. 33 Carl Sagan ianuarie 18, 2015 la 6:42 pm

  @ Mihaela Erika Petculescu

  De acord cu tot ce ati spus…
  Din punctul meu de vedere, d-l ZeV nu are dreptate.
  Nu sunt de acord in totalitate nici cu d-l Adrian Nastase.

  In primul rand, ar trebui respectat principiul proportionalitatii: daca ti-am facut o caricatura care te-a ofensat, poti, la randul tau, sa-mi faci una in contrapartida.

  Sa omori un om pentru un desen mi se pare totusi foarte exagerat. Si cel mai mult ma mira aceste discutii, daca ar trebui sau nu limitata libertatea de exprimare, intr-un astfel de context…

  Charlie Hebdo si desenele lor constituie doar un prim pretext… Acesti fanatici au nevoie doar de un mic motiv pentru a se manifesta. La ei singura pedeapsa e moartea, se desfata zilnic cu executii in masa, cu taieri de capete, rastigniri, etc. La cati oameni omoara zilnic, atacul de la Charilie Hebdo a fost doar un „picnic la marginea drumului” (de data asta cu alti autori, nu Arkadi și Boris Strugațki)

  Zilele trecute urmaream un videoclip in care au aruncat un poponar de pe bloc, apoi l-au ucis cu pietre. Si multe altele….

  Crimele din Siria si Irak exista de ceva vreme, dar lumea nu parea prea interesata de ce se intampla acolo. Europa le-a ignorant si acum tresare speriata, ca o fata mare in noaptea nuntii, cand afla ca pe copii nu-i aduce barza.

  Imi amintesc cum ISIS, prin vocea rapper-ului englez, supranumit Jihadi John (dupa cum este imbracat mai bine-l porecleau Jihadi Ninja), spunea ceva de genul: „acum taiem capetele soldatilor lui Bashar al-assad dar maine vom face asta cu cetatenii vostri in orasele si pe strazile voastre.” Ei tocmai taiau capetele a 16 soldati sirieni… si nu era vorba despre Charlie Hebdo atunci.

  In concluzie: limitarea libertatii de exprimare nu este suficienta. Daca doriti sa le faceti pe plac acestor fanatici exista o singura solutie: imbratisati religia lor, treceti la islam fratilor!

  @ ZeV

  D-le draga, fara nici o ofensa, sa presupunem prin absurd (cel putin momentan prin absurd, viitorul poate aduce orice) ca v-ati intalni pe drum cu acesti fanatici ISIS si fatza dvs li s-ar parea o jignire la adresa profetului. Ce decizie ati lua? V-ati face operatie estetica?

  @ Adrian Nastase

  Nu mai pot cu atatea limitari!

  D-le prim ministru, orice lege (si sunt o multime) reprezinta o restrictie. Si numarul lor creste pe zi ce trece… Nu ai voie sa mai faci aia sau ailalta. Parca toti politicienii nu au altceva in cap decat sa mai inventeze o interdictie….

  Spuneti-mi, mai avem voie sa facem ceva pe lumea asta sau doar trebuie sa muncim toata ziua si sa dam statului, pentru aproape nimic in schimb, peste 50% din salariu?

  Acum vin si fanaticii astia de la ISIS sa-mi spuna ca nu mai pot sa desenez!

  Cine stie ce mai urmeaza…

  Numai bine va doresc tuturor! 🙂

  PS. Nu-mi plac toate desenele din Charlie Hebdo, dar imi place afirmatia lui Charbonnier: „prefer sa mor in picioare decat sa traiesc in genunchi!”. Bravo Charb, prietene, oriunde ai fi! Je suis Charlie!

 34. 34 Criticos ianuarie 18, 2015 la 6:42 pm

  Mi-a trimis deunăzi cineva un email conţinând discursul unui eurodeputat olandez (al unui partid dintre cele cu mare şi îngrijorător succes la recentele alegeri) ţinut în SUA, în congres, cred. M-am îngrozit fiindcă mustea de ură şi dispreţ împotriva musulmanilor „invadatori”. Profetul Mahomed era taxat drept bandit, nu exagerez. Personal mi s-a părut întotdeanua că afirmarea valorilor europene include o abia disimulată depreciere a altor civilizaţii: Nu văd nicăieri o adevărată dorinţă de dialog. Diferenţele sunt acceptate ca o tacită afirmare a inferiorităţii celor neeuropene. Soluţia segregării practicată în Vest este o bombă cu ceas.

 35. 35 centru ianuarie 18, 2015 la 7:24 pm

  @Adrian B – jos imperialismul israelo-american .
  Sustinem lupta dreapta a unitatilor de parasutisti ale armatei ruse ( pardon , ale ” militiilor din Donetsk ” care vor ” autodeterminarea ” cu tancuri , rachete sol aer si 8500 de militari rusi de elita in regiunile Lugansk si Donetsk ) ) pentru ocuparea aeroportului din Donetsk si masacrarea militarilor ucrainieni care il apara .

 36. 36 gheorghe ianuarie 18, 2015 la 7:45 pm

  Iata ce au invatat in scolile primare franceze atat victimele cat si criminalii,
  se pare ca nu a fost de ajuns, nici pentru unii nici pentru altii ….

  La démocratie reconnaît et développe les libertés, mais leur exercice harmonieux suppose le respect de l’intérêt général et la compatibilité des libertés entre elles. Toute liberté trouve ses limites dans le respect de la liberté des autres.

  La première raison de cette obligation réside dans son affirmation solennelle par un texte de valeur constitutionnelle. L’article 4 de la Déclaration des droits de l’homme et du citoyen du 26 août 1789 dispose en effet : „La liberté consiste à pouvoir faire tout ce qui ne nuit pas à autrui : ainsi, l’exercice des droits naturels de chaque homme n’a de bornes que celles qui assurent aux autres membres de la société la jouissance de ces mêmes droits”.

  Mais, cette obligation s’explique plus simplement encore par un argument logique. En effet, une liberté sans bornes ne peut aboutir qu’à l’anarchie et à la loi du plus fort. Si la liberté de chacun est sans limite, une personne ne tardera pas, au nom de sa propre liberté, à empiéter sur celle des autres.

  Pour chaque liberté fondamentale, le législateur précise quelles en sont les limites, de manière à ménager les droits des autres citoyens.

  La liberté d’expression peut constituer un exemple. Chacun, en démocratie, est libre d’exprimer sa pensée. Néanmoins, si son expression prend, par exemple, la forme de propos à caractère diffamatoire et raciste, la liberté de l’auteur de ces insultes trouve sa limite dans le respect de la dignité d’autrui et le droit pénal vient sanctionner ces excès.

 37. 37 Ghita Bizonu' ianuarie 18, 2015 la 8:50 pm

  Asa .. de pamplezir sau cum poti sta capra Transporturi: cum reușim să plătim 6% din PIB pe 53 km de autostradă
  Cinci miniştri a schimbat regimul Ponta la Transporturi. Dacă îl adăugăm la listă şi pe fostul copilot, interimar pentru o lună şi jumătate, sunt şase. Durata medie de supravieţuire în post: sub şase luni. Cu toată existenţa lor efemeră, să nu-i uităm: sunt imaginea vie a haosului şi a eşecului dezvoltării României în guvernarea Victor Viorel Ponta. (…..)
  Am scris acest memento sub impresia de neşters a lui Ioan Rus ţinând o mână adânc înfiptă în buzunar, în timp ce cealaltă mână desena noi şi noi autostrăzi. M-am gândit cât de comic poate să ajungă un politician care, până acum câteva zile, era un simbol al seriozităţii ardeleneşti, admirat pentru contribuţia la ridicarea vizelor (în 2002) şi pentru atitudinea din vara lui 2012. Totuşi, nu doar Rus este de vină pentru dezastrul din Transporturi – apropo, în curând Bulgaria va avea o reţea de autostrăzi mai densă decât România

  Furat de la Contributors . Autor un „american” cu o biografie cam .. sa zicem torturata
  Bine-nteles ca la c.. mandel este cenzurat. Bine-ntels ca pe aici mai zburda unii …

 38. 38 Radu Humor ianuarie 18, 2015 la 9:43 pm

  Un alt posibil răspuns la întrebarea din titlul postării, mai ales că vine de la cineva care a avut tangenţă cu subiectul :

 39. 39 T-Rex ianuarie 18, 2015 la 9:47 pm

  De ce nu investesc americanii in Romania? Doamna Nuland a oferit niste explicatii. Ori eu cred ca motivele sunt de alta natura, anume ca SUA sunt intr-o perioada de re-echilibrare economica, dupa multe razboaie care le-au consumat energia. Sunt citeva indicii majore care sprijina ipoteza mea:

  – Isi retrag sau inchid o parte din bazele militare din Europa si lume,
  – S-au retras din Irak-Afganistan
  – Fac razboi contra IS indirect pe baza de terti sau coalitii
  – Nu merg pe conflict militar deschis cu Rusia
  – Au lasat Europa/UE sa isi rezolve singure problemele structurale,
  – Obama se concentreaza pe politica interna la sfirsit de mandat: Obamacare, program pentru colegiu gratuit 2 ani, si mai nou propunere pentru taxarea super-bogatilor care sa aduca bani importanti la buget

  Mi se pare logic ce face Administratia Obama. Romania nu se poate astepta la investitii noi si semnificative din US pe termen scurt.

 40. 40 acuvio ianuarie 18, 2015 la 9:51 pm

  O imagine alarmantă dintr-o zonă aflată pe alt fus… secular.
  Cei doi francezi, fraţii Said şi Cherif Kouachi, cu un plan simplu, resurse minime, ţintă mică, probabil nici nu visau după atac la o asemenea mediatizare şi impact emoţional, prin “Je suis Charlie”, pentru cauza lor.

 41. 41 STANESCU ION ianuarie 18, 2015 la 10:06 pm

  nu prea inteleg inca ,dar am impresia ca sunt coordonate de cineva sau de undeva !!!!

 42. 42 Adrian B. ianuarie 18, 2015 la 10:26 pm

  vsile e Charlie când isi ia medicatia si sta linistit cu privirea-n tavan si nu e deloc Charlie atunci cand nu-si ia pastilele si intra pe net 🙂

 43. 43 Motanul Incaltat ianuarie 18, 2015 la 10:57 pm

  Dar daca CNA, de pilda, incepe sa fie folosit politic impotriva posturilor incomode celor care sunt la Putere? Atunci e clar ca se produce un conflict, care poate fi de mica sau de mai mare amploare… E numai un exemplu.
  Domnule Nastase, ziceti asa:

  „Este evident că viata PASNICA in societate necesită limitări si autolimitări pentru exercitiul unora dintre libertăti.”

  Va rog sa-mi permiteti sa va spun ceva: nu e deloc evident… Nu e deloc evident ca, de exemplu, limitarea sau poate mai bine zis incalcarea unor libertati constitutionale ar conduce catre o viata pasnica (pasnica fara ghilimelele de rigoare, desigur), mai ales ca lucrurile acestea pot sa insemne cenzura, ceea ce e neconstitutional si s-a luptat in Revolutie impotriva unui asemenea regim care avea astfel de practici.

  Iruperea aceasta de violenta din partea musulmanilor, pentru niste caricaturi, se datoreaza faptului ca musulmanii nu au cunoscut ce inseamna cu adevarat libertatea de exprimare. Si in momentul cand au fost pusi in contact cu Libertatea nu au stiut cum sa reactioneze si au reactionat in mod violent. Din cate inteleg, faptul ca Profetul Mahomed nu poate fi reprezentat printr-un desen e un lucru de data relativ recenta. La inceput nu era asa si chiar existau in lumea musulmana reprezentari prin desene ale Profetului. Chestiunea este ca lor li se impun niste reguli, prin ceea ce la ei se cheama fatwa, de catre niste oameni care… Spre exemplu si Osama bin Laden a dat doua fatwa. Sau fatwa data de Marele Muftiu al Arabiei Saudite, cea din 2012, impotriva presei, impotriva media straine: daca un musulman ia contact cu presa straina se poate face vinovat de o „crima majora”, „de tradare”! Eu cred ca aici e problema si daca si musulmanilor li se va permite libertatea de exprimare nu vor mai recurge la gesturi extreme. Dar ei au fost educati (de secole) s-o refuze continuu.
  Ceea ce spunea Presedintele Egiptului, Dl. el-Sisi, cred ca trebuie luat in considerare: religia islamica trebuie modernizata intrucat e o „sursa de ingrijorare, pericol, ucidere si distrugere a intregii lumi”.

  Pe de alta parte, insa, religia aceasta a fost construita prin aceste fatwa, date de-a lungul timpului, pornind, e adevarat, de la Coran. Care si acest Coran, din cate am inteles, a fost scris ulterior, dupa moartea lui Mahomed, din aduceri aminte. Insa aspectul politic a predominat, pentru ca un calif, evident, dorea intarirea puterii sale peste ceilalti musulmani. Asa ca e sub semnul intrebarii daca fatwa care aproba asasinarea lui Anwar El Sadat, daca cele date de Osama bin Laden, sau cea data de Marele Muftiu al Arabiei Saudite impotriva presei si a libertatii presei si a cetatenilor si, de ce nu?, multe altele sunt intr-adevar coranice. Sau, de fapt, nu mai au nimic comun cu Coranul, ci sunt acte politice ale unor oameni ce vor sa castige mai multa putere politica, mai mult capital politic in randul credinciosilor acestei religii. Pentru ca asa oricine poate da o fatwa care sa semene ca ar fi in acord cu Coranul, dar, de fapt, sa nu fie, iar abuzul sa fie trecut cu vederea, dar in schimb sa serveasca intereselor politice ale unora.

 44. 44 Adrian B. ianuarie 19, 2015 la 1:52 am

  Cred ca filmul de mai jos ilustreaza cel mai bine situatia de astazi din Franta … 🙂

  http://filmehd.net/quest-ce-quon-a-fait-au-bon-dieu-cu-ce-ti-am-gresit-noi-doamne-2014-filme-online.html

 45. 45 Vsile, ianuarie 19, 2015 la 8:13 am

  Dl.Nastase,

  Eu am citit articolul dumneavoastra cu doua saptamani in urma!

  Stiam atunci , si apriori am combatut reactia pro-islamistilor de pe acest blog, acei indivizi pe care e-vit sa-i enumar, desi lipseste , reactia identica a „luminita” lor, care incearca sa-si spele pacatul in ceasul al doisprezecelea cu un text parca mai profund!

  Le-ati dat fraiu liber, acum au un pretext , asa a sugerat si dl. Adrian Nastase!

  Am urmarit cu interes si replica „papei de la roma”, Eminenta Sa a dat un raspuns neortodox politic „jignirea unui cult naste violente”, saracul de frica nu s-a pronuntat ferm si a ocolit adevarul , „numai jignirea unui anumit cult naste violente”.
  Exemplul imediat pe care la dat Papa de la Roma a fost halucinant!Citez din memorie ” eu daca as spune ceva de mama dansului , pot sa ma astept la un pumn in fata” , Mama,era vorba de mama de acea doamna pe care zevii ,georgeii ,adisorii o insulta .

  Vorbesc de trecutul imaginar dar nu numai.

  Ma uitam, „de din afara” la specatolul dat la Ateneul Roman de Casa Regala, si imi aminteam de „Fuga lui Mihai” sau fugaritul rege Mihai al Romaniei, de catre zevi sau turbulenti AB in 1990 atunci cind acesta intrase in Roimania cu faimoasa viza de transit de 24 ore , viza care se acorda direct la granita!
  Imi aminteam de trioul Nea ion-base-roman , ati fost si dumneavoastra printre i ei , parca nu imi amintesc, capriciile varstei, de badjocura la care a fost supus acela care azi este intr-un fel glorificat!
  Nu v-am vazut nici la ateneu, l-am vazut pe dl fost pres.Constantinescu, acela care a fost ridicat pe val de valul Coposu, adept al regalitatii,o sintagma uitata prea repede de profesorul Constantinescu dupa moartea seniorului!
  Imi aminteam de o miscare inteligenta a unui PM roman , care a inteles inaintea altora ca pentru a fi acceptat in casa Europei, iti trebui si acceptul regalitatilor europene, adica de lobbiul Casei Regale Romanesti.
  Va amintiti de telefonul pe care l-ati dat lui Talpes, frustrat ca si acesta prinsese spilul actiunii si se gudura pe langa Printesa Margareta?
  Istorie nescrisa domnul Nastase , sa va reamineasca Vsile de acest episod?

  La capitotul amintiri o vad pe vehementa consoarta de cotroceni aparind drepturile acelora care au facut imprumuri pe termen foarte lung cu scop imobiliar in valuta elvetiata!
  Consoarta de la Cotroceni cere implicare statului roman , amintind cu banii respectivi au fost imprumutati in timpul guvernarii acesteia in anii 2007-2008.
  Pai doamna consoarta , pai de ce atunci in 2007-2008 nu s-a implicat statul roman sa oblige bancile respectiva sa acorde garantii suplimentare in timp in eventualitatea unui curs fluctuant al francului elvetian?
  Ce faceti domnilor islamisti dumneavoastra va miroase vsile, charlie , si il lasati pe Ponta sa ganderasca de unul singur , se poate , adica vreau sa spun ca nu prea poate!

 46. 46 blogideologic ianuarie 19, 2015 la 8:20 am

  Maria Diana Popescu, Agero: +Citatul din Eminescu, prea greu pentru Preşedinte! Ca să fim la zi cu isprăvile, nu trebuie să trecem cu vederea mesajul Preşedintelui Klaus Iohannis la împlinirea a 165 de ani de la naşterea Poetului Nepereche, Mihai Eminescu, ocazie în care a folosit în mod trunchiat un citat din publicistica eminesciană. În mesajul video postat pe reţeaua de socializare, Klaus Iohannis citeşte şcolăreşte, cum ne-a obişnuit, un fragment dintr-o ediţie a „Operelor complete”, dar, probabil, la sfatul eminenţilor consilieri, a sărit peste cîteva cuvinte, astfel schimbînd complet sensul mesajului, transformîndu-l într-o critică dură la adresa liberalilor, făcută în 1881 de către Mihai Eminescu. Pe iubitorii Poetului Nepereche, jurnalistul Marius Albin Marinescu îi informează, ca răspuns la mesajul gafant al Preşedintelui din 15 ianuarie, că „Iohannis a evacuat, printr-un testament declarat fals de către criminalişti, cunoscuta Librărie Mihai Eminescu din Sibiu, chiar la 15.01.2001, cînd în incinta librăriei se omagia ziua poetului naţional, aducînd chiriaşi cu dare de mînă, printre care şi o bancă de renume, care i-a plătit 60.000 de dolari, reprezentînd chirie anticipată pe trei ani. Timp de şase ani, pînă cînd justiţia braşoveană a demascat impostura, Klaus Johannis, pe atunci „primarele” Sibiului, şi familia lui, au deţinut ilegal două imobile, unul fiind al fostei librării Eminescu, de pe urma cărora au încasat sume uriaşe de bani. Impostura a fost dezvăluită pentru prima dată de doi ziarişti sibieni, Marius Albin Marinescu şi Dan Tomozei, care au avut de pătimit de pe urma curajului lor, scrie site-ul 9 AM News. Cînd va fi obligat Klaus Johannis să restituie banii obţinuţi timp de şase ani din chiriile care s-ar fi cuvenit statului român, proprietarul de drept al imobilelor, se întreabă jurnalistul Răzvan Savaliuc? La „sfîntul aşteaptă”, domnule !+ SURSA http://www.agero-stuttgart.de/REVISTA-AGERO/COMENTARII/Taxe-statale-de-protectie-MDP-editorial-Agero.htm

 47. 47 blogideologic ianuarie 19, 2015 la 8:36 am

  Larry Chin: “Eu sînt CIA” / Since 9/11, the imperial playbook has consisted of a favorite and time-tested tactic: the false flag operation. Carry out or facilitate a spectacular atrocity. Blame it on the enemy of choice. Issue a lie-infested official narrative, and have the corporate media repeat the lie. Rile up ignorant militant crowds, stoke the hatred, and war-mongering imperial policy planners and their criminal functionaries get what they want: war with the public stamp of approval. Here we are again. The Charlie Hebdo incident is being sold as “the French 9/11”. It certainly is, in all of the most tragic ways: France, like the United States on 9/11, has been used. The masses of the world have been deceived, and march in lockstep to NATO’s drumbeat again. All signs lead from French intelligence back to Washington—and Langley, Virginia—directly and indirectly. Red herrings and deceptions comprise the official narrative. The Al-Qaeda narrative, the classic CIA deception, gets fresh facelift. The fact that Al-Qaeda is CIA-created Anglo-American military-intelligence is ignored. The agenda behind the ISIS war—a massive and elaborate regional CIA false flag operation—registers even less. The Charlie Hebdo terrorists have ties to Anglo-American intelligence and the Pentagon that the masses do not bother to think about. They are also tied to the (conveniently dead) 9/11-connected Al-Qaeda mastermind/CIA military-intelligence asset Anwar Al-Awlaki. These and other obvious connections to Washington and the CIA do not raise alarm bells among the ardent ones waving Je Suis Charlie signs (which “magically” appeared, and seem to have been mass-produced in advance). Signs of an inside job and a still unfolding cover-up are significant, from pristine, undamaged passports found on scene to the convenient suicide of Helric Fredou, the Paris police commissioner in charge of the Hebdo investigation. The Kouachi brothers and Amedy Coulibaly were not only well known by French authorities, French intelligence and the CIA. The Kouachis were tracked and monitored—guided—over the course of many years, arrested many times, yet were allowed to continue training and plotting with fellow Al-Qaeda in Iraq, Yemen, Syria, etc. These are telltale signs of a guided military-intelligence operation. A blatantly obvious terror cell, known to authorities, “drops out of sight”, and then set loose at an appropriate moment. And then executed. None of these things, which alarm seasoned observers, registers among the emotional masses; the lemmings who willfully refuse to address its real source: the architects of Anglo-American war policy. Only the NATO war agenda benefits from any of this. “France’s 9/11” is more accurately France’s latest Operation Gladio. As noted by Paul Craig Roberts, there is a reason why the Charlie Hebdo attacks took place when it did: France is suffering from the Washington-imposed sanctions against Russia. Shipyards are impacted from being unable to deliver Russian orders due to France’s vassalage status to Washington, and other aspects of the French economy are being adversely impacted by sanctions that Washington forced its NATO puppet states to apply to Russia. This week the French president said that the sanctions against Russia should end (so did the German vice-chancellor). This is too much foreign policy independence on France’s part for Washington. Has Washington resurrected “Operation Gladio,” which consisted of CIA bombing attacks against Europeans during the post-WW II era that Washington blamed on communists and used to destroy communist influence in European elections? Just as the world was led to believe that communists were behind Operation Gladio’s terrorist attacks, Muslims are blamed for the attacks on the French satirical magazine. Now France is militarized, just as the US was in the wake of 9/11. And the French right-wing has newfound cache. The hostile takeover of the public mind .. Notice that the last two false flag operations in recent months—the false flagging of North Korea over Sony and the film The Interview, and the Charlie Hebdo deception—both revolve around the ideas of “free speech” and “free expression”. This is a phantom battle, choreographed by those who could not care less for “freedoms”. In fact, the masses are being manipulated towards supporting war and mass murder, and police state agendas that specifically curtail freedoms. What more creative way to take away freedoms than to make people give them up voluntarily? The hordes of American citizens that supported the “war on terrorism” to “defend freedom” got the Patriot Act, which gutted what liberties they had; the Constitution and the Bill of Rights will not be restored. This process continues all over the world. Ask the average uninformed French citizen today suffering from post-traumatic stress, and they will gladly give up their rights, anything so that “terrorists” are stopped. Note how the powers that be have taken to inserting their pro-war messages even more forcefully where the ignorant public spends the majority of its time: in popular entertainment. In Hollywood products, in their cartoons, in their magazines, in their celebrities. Let George Clooney, Seth Rogen and James Franco transmit the messages of war for the CIA and the Pentagon. Weaponize stupid movies like The Interview and crude magazines like Charlie Hebdo, and watch people become bloodthirsty, vengeful, unthinking and war-loving. It is the CIA’s ongoing mission to plant its assets and its propaganda into the media and the arts, controlling the perception of culture as well as framing all debate. It is making a huge push at the moment, relishing the speed and effectiveness of technology and social media. Hundreds and thousands of innocent lives have been lost in this endless, brutal and criminal war. Yet its architects and functionaries remain untouched.+ Publicat de către Blogger la » Asymetria — Antiacvarium , 1/18/2015 08:44:00 p.m.

 48. 48 Doru Coarna ianuarie 19, 2015 la 8:56 am

  @ Dle Nastase,

  aici dati-mi voie sa va spun ca va inselati profund-profund! Dar nu numai Dvs, ci majoritatea celor ce studiaza fenomenul…

  Nu religia, nu conditiile sociale, nu cultul etnic sau altele de genul asta au adus azi omenirea in acest punct premergator haosului, ci conditiile economice! Acestea sunt cauza, polarizarea excesiva a capitalului si bogatia creata fara crestere de valoare reala ci in fals, prin orice alte mijloace, incepand cu raptul propriu-zis si terminand cu pseudo-creatia de orice fel, dar care a primit totusi un pret!

  Saracia face ca societatea sa se aglutineze pe etnii, tot ea face ca liderii religiosi sa capete putere, tot ea face ca multi tineri sa nu primeasca nici o sansa si sa alunece catre curente extremiste! Evident, la rastriste omul cauta refugii…

  Exista o singura sansa de iesire: introducerea la nivel global a impozitului diferentiat astfel ca sa apara germeni care sa creeze locuri de munca si sa dispara monopolurile care blocheaza scaderea preturilor prin legea naturala a cererii si ofertei! Pana cand liderii politici ai lumii nu vor face asta, vom avea parte de orice, inclusiv de inca un deranj general, planetar, un WWIII…

  Popii, radicalii, perversii de tot felul si nebunii nu irump decat pe fondul saraciei generalizate in largi paturi ale populatiei. Daca se traieste bine, nu-i baga nimeni in seama…

  Impozitarea nediferentiata este o ticalosie de cea mai joasa speta si de cea mai mare toxicitate, oricum ai lua-o! Daca analizati fie si lejer evolutiile statelor care si-au fixat cota unica, veti observa ca acolo societatea „s-a inchis”, exact ceea ce ati prezentat Dvs si conduce la ceea ce spun eu…

  Si inca ceva, Dvs nu sunteti un simplu proprietar de blog, ci sunteti, cred eu, cam ultim ul ganditor al Romaniei asteia… restul nu mai poseda gena cu pricina… Aveti deci grija ca daca si Dvs ii derutati, derutati raman definitiv! Sunt destule exemple aici pe blog…

  Spuneti-le adevarul caci oricum nu va costa nimic.

 49. 49 blogideologic ianuarie 19, 2015 la 9:05 am

  Ioan Roşca: Scrisoare deschisă- trimisă lui Klaus Iohannis de un emigrant contestatar, prin reţeaua Internet / Domnule Iohannis, sînt un consecvent combatant al farsei politice feseniste. […] Dar aş prefera să daţi atenţie ideilor şi nu celui care le formulează aici, căci, deşi vă scriu în nume personal, cred că reprezint măcar parţial o categorie de români cărora le pot explicita viziunea şi aşteptările, expunîndu-vă o perspectivă care vă poate suprinde, căci pătrunde rar în spaţiul public. […] Mă bucură atenţia pe care o daţi diasporei, care cuprinde un segment masiv de migraţie temporară dar şi un filon de exil politic […] E bine că vă preocupă uşurarea vieţii noastre – acolo unde am ajuns, dar şi mai important ar fi să ştim ce aţi vrea să se facă pentru revenirea în ţară a celor care nu au putut suporta compromisurile mlăştinoase necesare -de regulă- pentru a trăi sub furi. Ar trebui făcut oricum ceva ca să nu se mai plece în masă din România, ca de pe un vapor care se scufundă. Spaţiul pe care românii îl numesc „acasă” trebuie să rămînă bine localizat geografic, focalizat între graniţele ţării. Cei care ne îndepărtează, vor poate să redefinim românitatea, ca pe ceva difuz, distribuit într-o diasporă ce se întinde prin toată lumea. Să relativizăm sensul „României”, ca să poată fi ocupat fără oprelişti fostul spaţiu mioritic, de canalii şi venetici? Ar fi sinistru ca natalitatea să sporească şi educaţia să îşi ridice nivelul (aşa cum propuneţi) numai pentru ca să se întreţină exportul românesc de creiere, braţe de muncă, carne de tun şi de sex. A venit momentul ca statul român să nu mai cheltuiască bani pentru formarea specialiştilor sau servitorilor livraţi gratis altora. Şi cum împiedicarea plecării ca în vremea dictaturii, nu poate fi o soluţie, fiecare avînd libertatea de a sluji pe cine şi cum vrea, nu rămîne decît alternativa de a face atractivă rămînerea (revenirea) în Romania. Ori pentru asta, ar trebui măsuri eficace şi convingătoare- de la organizarea unei industrii IT româneşti competitive la confiscarea averilor ilicite şi relansarea economiei, pe baza avuţiei şi demnităţii recuperate astfel. Astfel de proiecte nu apar în programul dv. prezidenţial […] Înţeleg că aţi rămas la nivelul principiilor, al generalităţilor. Dar termenii în care vă referiţi la cumplita realitate arată că nu am trăit pe aceeaşi faţă a istoriei recente. Dv. şi cei care v-au suţinut în aceste alegeri (sau au participat la redactarea documentului la care mă refer) aţi trecut prin altceva decît noi, cei alungaţi din ţară […] Păreţi a reprezenta pe aceia care, probabil descurcîndu-se mai bine, cred că România a progresat după 1989 către democraţie, emancipare socială şi demnitate naţională- cu greşeli, pe care le credeţi reparabile prin reformă, fără a fi nevoie de o adevărată revoluţie politică. Noi însă, care am avut „ghinionul” să nu ne putem integra în tranziţie, credem altfel- şi vă invit să luaţi notă de punctul de vedere anti-sistem, înainte de a vă confrunta cu o posibilă revoltă, aparent confuză, pe care, fără a-i înţelege resorturile, va trebui poate să o zdrobiţi cu „forţele de ordine”, pentru a asigura „stabilitatea” muşuroiului mafiot intern, devenit, cu preţul aservirii ţării… „acquis european”. Dacă nu veţi deschide o cale de comunicare fructuoasă cu segmentul celor acut nemulţumiţi de jocul oribil impus de pătura cotropitoare (care va încerca să vă confişte şi folosească) puteţi sfîrşi în postura lugubră de instrument al reprimării românilor care vor prea tare „lucrul bine făcut”. […] Veţi însănătoşi România înconjurat de lichele, trădători, impostori, mincinoşi, infractori, sforari şi demagogi contagioşi? […] Ceea ce m-a determinat să vă pun astfel în gardă este evenimentul care s-a produs duminică şi v-a proiectat surprinzător spre scaunul prezidenţial (rămînînd de văzut cum veţi rezolva problema juridică pusă de ANI , încât să nu faceţi jocul baronilor aflaţi în situaţii similare). Aţi reuşit fiind votat şi de o parte dintre cei care percep farsa politică la fel ca mine, evitînd urna (eu nu am votat nici acum) ca să nu crediteze „rotativa”- prin „alegerea răului mai mic”. […] Ar fi păcat să nu înţelegeţi acest mesaj al disperării furioase- şi să-l consideraţi ca pe un cec in alb din partea celor care vor răsturnare eliberatoare şi nu o cîrpeală acoperită cu vorbe frumoase- dar goale. Ei aşteaptă ruptura. Nu se pot ridica clădiri trainice pe temelii şubrede, crea economii sănătoase lăsînd marele jaf necorectat, forma caractere nobile într-un iad moral. Nu se va schimba nimic dacă nu se schimbă totul- fie şi progresiv. Dacă nu vă aşteptaţi la o luptă dură cu paraziţii, la un adevărat război cu cei care au nevoie critic de „lucrul rău făcut” – vă legănaţi în iluzii. Iar dacă veţi încerca să evitaţi confruntarea cu cei care nu vor ceda prada din gheare, veţi eşua în demagogie. […] Am sesizat tehnica mediocră a celor care v-au „bine făcut” programul. Sună frumos, probabil puţini percep crevasele şi umbrele textului, care mie îmi dau fiori. Aţi evitat problemele spinoase, rămînînd la suprafaţa remarcilor atrăgătoare, eludînd contradicţiile profunde cu care e confruntată societatea şi care -neglijate- pot paraliza orice încercare de schimbare.[…] Totul e spoială şi minciună, „mandatarea” fiind evident o farsă, într-o lume în care îmbogăţiţii cumpăra imparabil „reprezentanţi” cu mandat ambiguu. Ar trebui impuse constituţional instrumente eficace de control şi corecţie a reprezentării: transparenţa totală a activităţii legislative şi administrative, contractul politic precis şi imperativ faţă de alegători- cu răspunderi penale pentru încălcare (în loc de imunitate…). […] Români sau europeni? Democraţia reglementeză viaţa într-o cetate bine precizată. Problema raportului dintre noi şi lumea exterioară este fundamentală. Programul dv. neglijează faptul că aservirea operează azi în numele „integrării” şi „protecţiei”. Să nu uităm că am mai fost invitaţi la integrare protectoare- şi de turci, şi de austrieci, şi de nemţi şi de ruşi. Deseori nevoile cetăţenilor români coincid cu cele a altor europeni. Dar atunci cînd între cele două nivele de organizare colectivă apare o contradicţie serioasă, trebuie să ştim ce criteriu are prevalenţă- pentru dv. În caz de conflict de interese, veţi apăra poziţia românilor faţă de restul UE sau poziţia UE faţă de români? Vom face tot ne cer funcţionarii de la Bruxelles, indiferent de consecinţe, pentru că nişte persoane, de regulă fără adevărată reprezentativitate, au semnat convenţii prin care se cedează prea mult din suveranitatea României? Vom trăi în cetate aşa cum vrea majoritatea europeană- sau aşa cum vrea majoritatea poporului român? Ce sens mai are „democraţia” la nivel naţional, dacă regulile de joc intern nu sînt stabilite prin voinţa cetăţenilor ţării? În cazul în care un conflict major nu se va putea rezolva, s-ar justifica retragerea României din UE, sau trebuie să ne considerăm ireversibil anexaţi? […]Flagranta lipsă de reciprocitate din „partenariatele” cu care „ne mîndrim” (vezi vizele necesare pentru intrarea în SUA) arată că nu am scăpat de fanariotism, doar comutînd „lumina” de la răsărit spre apus. Au apărut chiar omologii consilierilor sovietici, în poziţii importante… Veţi folosi şi dv astfel de consilieri? Găsesc îngrijorător tonul programului dv. şi precizările ca: „voi sprijini şi alte cauze decît cele care ne privesc direct”. Obedienţa faţă de actualii parteneri poate merge pînă la disponibilitatea pentru implicarea României în aventuri externe care nu au legătură cu securitatea noastră, spre noi Afganistane şi Iraq-uri, vînînd „teroriştii” produşi de vreun război sfînt anti-musulman? Vom găzdui stabilimente tip Guantanamo, vom ataca Iranul sau Venezuela, vom înăbuşi revoltele din Palestina- la cererea partenerului cel mai privilegiat al partenerului nostru privilegiat? Sau ne vom repezi spre Rusia în apărarea integrităţii Ucrainei… care a primit cadou de la URSS, după conferinţa de la Paris din 1947, fără nici un temei valid, teritorii istorice româneşti? De ce ar trebui să servim astfel pe aceia care ne cer – se pare- să renunţăm la reunificare, din motive geostrategice, deci nu ne apără interesele- nefiind sigur că ne vor ajuta, în caz de invazie şi că nu ve vor ceda la troc, la fel ca în trecut ? […] SURSA http://www.dreptatea.eu/dileme-existentiale/teze-idei-concepte/anchete-investigatii/487-ioan-rosca-scrisoare-deschisa-trimisa-lui-klaus-iohannis-de-un-emigrant-contestatar-prin-reteaua-internet.html

 50. 50 blogideologic ianuarie 19, 2015 la 9:33 am

  Se constată creșterea tot mai rapidă a sărăciei precum și a inegalităților sociale. Foarte curând, doar un singur procent din populația Terrei va fi proprietară peste jumătate din bogățiile lumii! http://www.lemonde.fr/economie/article/2015/01/19/les-1-les-plus-riches-possederont-bientot-la-moitie-de-la-richesse-mondiale_4558585_3234.html

 51. 51 Vsile, ianuarie 19, 2015 la 10:15 am

  Pentru ca vorbim de mortii altora si nu de mortul viu din propria casa!

  De ce Statul Roman in calitate de partener al OMV-PETROM Romania nu cere la nivel de actionar principal, constituirea unei mari rezerve de titei ,la pretul actual al pietii?

  Raspunsul domule Ponta ar fi pentru ca pe nimeni nu il interezeaza de rezervele tarii. Pretul actual de extractie si transport din Romania este asadar chiar mai mic decit valoarea actuala a barilului pe piata si importul ar fi nerentabil.

  Dar daca previziunile sunt cit de cit reale si pretul barilului va creste in a doua jumatate a anului, intre timp cu un cistig mai mic nu ar fi fost normal ca guvernul Ponta sa salveze atat cit se poate salva din rezervele de titei ale Romaniei?

  Alooo, zevisti din lumea intreaga l-ati omorat a doua oara pe Charlie, dar cu tara ce aveti de gind?
  Proful Filipas tace pentru ca nu gaseste inca vreo legatura intre alogenul Yoh si ne-alogenul titei , neexploatat de Decebal ci doar de Traian !

 52. 52 servitorul militar ianuarie 19, 2015 la 10:39 am

  Aflu din media ca Ucraina a reintrodus serviciul militar obligatoriu. Sa luam asta ca pe o campanie de a-i transforma pe tinerii romani din Ucraina in monumente? Unul din ele pe aeroportul din Donetk? Este dispus statul roman sa intreprinda ceva pentru acesti tineri?

 53. 53 servitorul militar ianuarie 19, 2015 la 10:40 am

  Pe Emil Constantinescu cand il responsabilizam?

 54. 54 servitorul militar ianuarie 19, 2015 la 10:43 am

  Apropo, armata ucrainiana le-a turtit fesurile rusilor pe aeroportul din Donetk, in urma unui atac de tancuri. De aici reactia lui Putin care vrea renuntarea la armamentul greu, in conflict.

 55. 55 ZeV ianuarie 19, 2015 la 12:03 pm

  @ armaturul

  Sunteti sigur ca un M16, chiar si cu accesorii, costa 42000 usd ? Greu de crezut ca nu ati gresit, avand in vedere ca puştile AK-47 produse în România – versiuni semiautomate ale modelului Kalaşnikov, costa cca 500 dolari per bucata.
  Mai revedeti putin cifrele.
  Daca este asa, diferenta mare de pret ar conduce catre decizia logica de a dota , in continuare, armata romana, cu AK 47 modernizate, produse in Romania.
  CITAT 1:
  ,,Armele AK, produse în România şi comercializate în SUA de compania Century International Arms sub denumirea de WASR-10, au devenit cea mai comună armă ce poate fi cumpărată din SUA şi vândută mai departe în Mexic.
  ………………………………………………………………………………………………………
  uştile AK-47 produse în România – versiuni semiautomate ale modelului Kalaşnikov – s-au dovedit a fi foarte populare în cadrul cartelurilor drogurilor din Mexic, arată o analiză a The Center for Public Integrity (TCPI).”

  CITAT 2:
  ,,Comparatie: Mitraliera Colt AR-15, denumita oficial de armata americana M16 e mai usoara, ma precisa, permite mai multe modificari dar trebuie intretinuta cu atentie. AK47 e de calibru mai mare dar mai galagioasa si grea, in schimb e foarte ieftina si poate fi intretinuta de oricine.”

  PS
  Poate ca de aceea este preferata de teroristi. (Z)

  PPS

  De diferenta de pret, mai bine dotam armata cu munitie suplimentara, decat sa cumparam pusti americane scumpe si dovedite nu foarte precise, la nivelul reclamei (vezi citatul 2), in Vietnam si Irak.

 56. 56 L.Ioan ianuarie 19, 2015 la 12:49 pm

  Organizațiile pot controla și strivi omul,dacă nu are un numitor comun.

 57. 57 Gruia lui Novac ianuarie 19, 2015 la 3:06 pm

  @ Zev(zece),

  Ai preluat rolul de zbir pe acest blog, dupa cum se vede???. Inainte era Aya care „critica” totul, stand 25 de ore din 24 pe blog si inregistrand, la secunda, toate mesajele participantilor. Tu, inafara de a te ocupa de mesajele altora, mai lucrezi si altceva? Fiindca esti mereu la datorie, pe baricadele Comunei din Paris 😀 😀 😀
  Uite, ca nu ma intimidezi cu tonul tau. N-ai nici o competenta sa ma iei la intrebari. Chiar daca folosesti clisee securistice nu ai nici o farama de forta de convingere. Ramai ceea ce esti: un zgaraie branza. 😀 😀

  P.S. Te bagi in discutiile dintre participanti fara sa ceri voie. Apoi, nu intelegi ce citesti si interpretezi aiurea. Cand am spus ca „am incheiat orice discutie pe tema asta” il atentionam pe ban ca degeaba insista fiindca doctoratul lui Pinochio nu este „cusher” si asta a fost demonstrat de revista Nature, de Comisia desfiintata abuziv de sindicalistu’ lui peste(aka l.pop), inclusiv Comisia de etica a U.B.Cand totul este clar ca buna ziua, la ce rost sa pierzi vremea despicand firul de par in patru? Si, apropo, Pinochio nu este o porecla, ci renumele de care se bucura Ponta in presa si in lumea politica, interna si internationala, vezi in acest sens ce a spus si Geoana recent.
  Capisci?

 58. 58 blogideologic ianuarie 19, 2015 la 4:17 pm

  @ servitorul militar
  Felicitări pentru cele spuse!

 59. 59 blogideologic ianuarie 19, 2015 la 4:44 pm

  “Forma fără fond” / Trebuie să menționăm că toate acele discuţii de politică aparent statală din secolul XIX au avut loc de fapt pe fundalul Ideologiei Clasice Germane (sintagma îi aparține lui Karl Marx). Iar în România în particular ele au fost – uneori chiar fără a se fi sesizat această circumstanță!- numai diverse interpretări ale principiului Fichte (principiul identităţii, I=I, despre care şi Constantin Rădulescu-Motru vorbeşte în cartea ‚Cultura română şi politicianismul’). Respectarea principiului I=I ca regulă de politică statală a fost denumită „Forma cu fond”, alternativ încălcarea lui însemnând „Forma fără fond.” Însă politica statală reală în România acelei vremi a fost cezarismul plebiscitar. Au observat bine și Mihai Eminescu, și I.L. Caragiale.

 60. 60 Adrian B. ianuarie 19, 2015 la 5:14 pm

  @ vsile Charlie

  Pe mine te inteleg ca esti suparat dar Papa Francisc ce ti-a facut ?
  De ce nu stai matale cu privirea fixata in tavan , sa-ti iei doctoriile si sa urmaresti din cand in cand reducerile de pe la supermarket-uri ? Intri pe net , te certi cu toata lumea si apoi tot matale esti nemultumit … 🙂

  @ centru Charlie

  Asa vorbiti de parca ati lupta si d-voastra pe acolo . Cum ati reusit sa-i numarati pe soldatii aia ? Cu socotitoarea sau din auzite ? Sau le-ati numarat cashchetele si gamelele ?

 61. 61 ZeV ianuarie 19, 2015 la 5:31 pm

  Vsile
  Spune-le liberalilor sa-ti infieze ideea cu rezervele de titei, in programul lor de guvernare, stabilit de Vanghelie a fi adoptat pe 30 februarie 2015.
  😉
  Dar, in prealabil, inregistreaz-o la OSIM, pentru a evita plagierea. Poate te alegi cu un nou filon de pensie, cine stie… (Z)
  Din pacate, liberalii, ca si PMP, doar critica din opozitie (a se citi, macane) , spunandu-ne ca nu sunt inca…pregatiti sa guverneze. (sic!).
  Cine spune asta, dovedeste ca nu are , nici viziune pe termen lung si nici curajul asumarii din postura actului de guvernare. De fapt, au dovedit asta prin retragerea din guvern. Daca isi aroga meritele victoriei lui Yohannis, isi fac teribile iluzii. (Z)
  De fapt, liberalii si-ar dori un guvern marioneta condus de infantilul ,,Mihaela dragostea mea”, pe care sa-l sforareasca din umbra, pana prin 2016.
  Sper ca sunt suficient de logic, domnule Vsile. (Z)
  Fie si pentru acest motiv, va trebuie sa curga multa apa pe Dumare pana cand ,,zevii” isi vor da votul dreptei.
  Care dreapta (inclusiv PMP-ul udristo-basist) cere…..ordonante (populiste prin definitie -dezavuate, principial, de Nuland) pe care, evident, tot guvernul Ponta trebuie sa le emita, pentru a scoate din impas (a se citi – a se scoate castanele cu mana premierului) zecile de mii de romani care au crezut in vorbele mieroase ale exponentilor adevarati ai capitalismului rapace si anume, bancherii privati de pretutindeni. Halal atitudine de dreapta la ,,noul” PNL si la minunatul si parfumatul PMP.(Z)
  Regret ca Romania nu are o dreapta autentica…are doar social democrati, la putere, capabili sa adopte si masuri liberale, daca viata si piata o cer. (Z)
  Il felicit pe Victor Ponta si-i cer sa continue pana la capat. Nu are alternativa in acest moment. Momentul retragerii ar fi fost optim imediat dupa alegeri (pentru a lasa liberalii in offside). Acum, cineva trebuie sa se gandeasca si la Romania. Mai ales ca americanii vor liniste, nu scandal, la granita de est NATO si UE. Yohannis se pare ca a inteles foarte bine mesajul. Din pacate, sustinatorii sai sunt prea mici pentru un razboi atat de mare si pentru ca au chiulit de la unele cursuri esentiale de logica, preferand feisbucul. (Z)

 62. 62 Vsile, ianuarie 19, 2015 la 5:39 pm

  Luminita,
  Ai omis sa-mi aduni cc-urile si de aici lipsa hranei care-ti hraneste creierul, ideea!

  Ghizonul,
  Ca „amic” si fost co-echipier la ping-pong ,nu te las sa scapi ci te trimit ca combatant la is is! Sesizezi deformat iesire politica a „papei de la roma”.
  De fapt subiectul l-am reluat si eu dar mai exact . MAMA , dl. Ghita este sfanta fie ea ateu, crestin sau musulman.Dupoa dumneata si ceilati „islamisti” si mama care isi transforma propriul copil in bomba este sfanta! Papa de la Roma, nu s-a explicat prea clar , dar oricum era vorba de propria dansului mama pentru ca se vede ca nu i-a pasat de mamele copiilor ucisi de barbari si nici nu a indraznit sa-i treaca in randul martirilor crestini , dar nici o grija o sa dea o „masa” in amintirea asasinilor!.
  Cum zicea francezul ala, cine se aseamana se aduna, asa si tu ,zev,bran AB,sau luminita ,v-ati adunat intr-un car rasturnat, din … greseala!

  Adriane B ,
  cu Bde la bau sau brav ce te faci dumneata cind n-ai „extaz’ , la inde-mana? Porti ochelari , nu-i asa?
  Pai mai traducatorule de doua parale inca esti sub influente straine gandului sanatos , chiar asa tinere ,chiar absolut fara fara logica ce legatura ar fi avut , „a fost o data ca niciodata” cu textul care urma, ce legatura avea insa cu ” unii dupa un timp”, se vede , inca nu sunt bine crescuti, invata engleza in salturi avansand la fiecare sut pe care-l primeste-n locurile adipoase!

 63. 63 ZeV ianuarie 19, 2015 la 5:55 pm

  Carl Sagan
  ianuarie 18, 2015 la 6:42 pm

  Domnule, d-ta generezi confuzie.
  Nimeni de pe acest blog, in frunte cu Adrian Nastase, nu suStine reactia violenta si crima. Dar chiar si fara sustinerea noastra, aceste reactii se produc si se reproduc oricum si mai ales, pot fi foarte usor anticipate.
  Domnul prim ministru, eu, Luminta, George Ban, Adrian B, Radu Humor, etc, spunem urmatorul lucru: o civilizatie care se considera superioara trebuie sa anticipeze si sa previna consecintele propriilor fapte, desene si vorbe, nu prin legi, ci, prin autocontrol si discernamant.
  Altfel, dovedim, prin acte evidente de provocare – subsumate unei asazise ,,libertati suzerane de expresie”, pe care le promovam ostentativ si arogant, ca nu punem mare pret pe viata oamenilor, pe dreptul altor comunitati – mai ales, foste si actuale colonii – la demnitate si, in ulitma instanta, pe libertatile fundamentale ale propriilor cetateni – alterate de legi restrictive, cum ar fi, Big Brother. Cineva este evident interesat sa…asculte, dar nu in sensul bun al cuvantului. (Z)
  Poate si din acest motiv am dubii ca acei caricaturisti au fost realmente liberi si/sau dezinteresati si nu, eventual, manipulati/platiti, etc, pentru a experimenta si…… incuraja Congresul american si parlamentele tarilor aliate sa majoreze fondurile destinate ,,apararii”.
  Dreptul de a spune orice, oricand, oriunde, nu este un principiu, in sine, ci, expresia unui autism cronic, admisibil, cel mult, la nivelul unui pacient de la spitalul nr.7/9. Dar ,,napoleonii” nu sunt periculosi pentru ceilalti, daca nu sunt lasati de capul lor pe strada. Cel mult, pot bantui blogurile, acolo/aici fiind inofensivi. (Z)

 64. 64 ZeV ianuarie 19, 2015 la 6:03 pm

  ps- Carl Sagan
  E problema fanaticului Charb daca doreste sa moara in picioare, dar asta nu trebuie sa duca si la moartea altor semeni nevinovati ai domnile sale. (Z)
  De fapt, evenimentele recente dovedesc ca ateii isi doresc cel mai mult sa creada in Dumnezeu, dar, vor, in prealabil, sa-l pipaie.
  Daca nu reusesc, executa un perpetuu lucru manual si-si dezvolta narcisismul. Fie si pentru o secunda pe scara timpului cosmic, domnule Sagan. (Z)

 65. 65 armaturul ianuarie 19, 2015 la 6:24 pm

  @Zev. Buna ziua ti-am dat, belea mi-am capatat! O arma moderna de infanterie are surprinzator de multe si scumpe accesorii, de exemplu accesoriul de tragere pe timp de noapte, de departe cel mai scump din setul de usd 42000, cred ca peste usd 30000. Aruncatorul de grenade si tot ce se mai poate pune deasupra si pe sina Picatinny. M4, inlocuitoarea lui M16, se zice ca e mai ieftina in sensul ca totalul costului complet accesorizata este doar usd 27000. Nu vorbiti de rau M16, AR-15 si AR-14 (mama lor!). Toate acestea sunt concepute de Armalite care e un nume respectat printre producatorii de arme. Pentru M16, Colt a cumparat licenta de la Armalite si a mai facut, mi se pare, niste perfectionari. AK-47 este o arma de temut pentru care, retineti, toate indiciile duc ca a fost realizata de celebrul armurier german Hugo Schmeisser. Daca veti citi cu atentie biografia lui Kalasnikov, veti vedea ca acesta nu pare a fi fost mai mult dacat un sergent tractorist cu pile mari. Iar Schmeisser a fost luat la munca fortata la sovietici exact in perioada in care trebuie ca a fost facut AK-47. Cred ca a existat o intelegere intre sovietici si Schmeisser deoarece Schmeisser nu a reclamat niciodata realizarea pentru el, in schimb sovieticii au incercat, imagistic, sa-i atribuie la cunoscutul MP-40, care a fost creat de catre Heinrich Vollmer. Asta profitand de faptul ca Schmeisser crease o alta arma cunoscuta, mult mai devreme, MP18. De fapt, poti compara StG43 si StG44 ale lui Schmeisser cu AK-47 si realizarea precedenta a lui Kalasnikov (care nu a mers si veti intelege de ce), un pistol mitraliera Thompson cu teava de PPSh-41 (o porcarie!). Sa iti mai aduc la cunostinta ca, in ultimii ani de razboi, in industria de armament germana aparuse indicatia „de sus” (nu mai stiu daca Hitler sau Speer) pentru cat mai multe piese stantate, ceea ce explica si tehnologia lui AK-47. Dincolo de faptul ca un AK-47 trage si dupa ce e calcat de camion (iar al meu, in armata, nu tragea nici calcat de camion decat un singur glonte) iar AR-14 nu, ambele arme au generat „inimi”, mecanisme: de aceea o multime de arme au mecanismul lui AK-47 (inclusiv PSL, sa zicem), iar toate armele americane de la M-16 incoace au sistemul lui AR-14.
  La PS-uri: pe noi, ca europeni, ne intereseaza mai degraba ceea ce putem face noi la Cugir. In ceea ce priveste productia nationala, dupa cateva zeci de ani de produs AK, avem experienta de a ne realiza propria arma prin evolutia romaneasca a AK. Putem sa vedem si daca nu putem evolutiona armele noastre sau cele licentionate in al doilea razboi. Dincolo de asta, ne intereseaza mai degraba H&K sau Browning (FN), poate austriecii, daca ar fi sa apelam la strainatate. Dealtfel si avem niste H&K, insa foarte putine, un batalion parca. Georgienii aveau vreo 7500 si tot nu le-a folosit la nimic dact ca le-au capturat rusii. 66. 66 blogideologic ianuarie 19, 2015 la 6:37 pm

  http://www.huffingtonpost.fr/2015/01/19/ukraine-russie-soldats-russes-rebelles-prorusses_n_6500816.html?utm_hp_ref=france&ir=France Ce fausspatroane perfecționate și-au fabricat rușii ! Sînt curios dacă firma constructoare este particulară, ori de stat. Totuși, numai statul poate aplica sistemul managerial Gosudar ! Drept consecință la distrugerea aeroportului din Donețk, rușii au introdus acum în zona aceea încă 700 de militari. Revenind la succesul militar de la Donețk, trebui să subliniem că nu haholii au luptat și au murit acolo (haholii au curaj să aplice „politica toporului la brâu” doar față de etnicii civili români dacă aceștia nu sunt înarmați), ci etnicii români recrutați cu forța din provinciile noastre istorice Basarabia de Sud și Bucovina de Nord, provincii pe care Occidentul ne-a forțat la conferința din 1947 de la Paris să i le dăm lui Stalin ! Ca să vedeți ce concepții defetiste asupra drepturilor noastre teritoriale istorice aveau partidele noastre istorice după „revoluție” să amintim ce gest de trădare față de România a comis președintele alogen Emil Constantinescu atunci când a cedat definitiv Basarabia de Sud și Bucovina de Nord, acționând, desigur, în siajul gândirii megalitice fără de prihană a seniorului Corneliu Coposu.

 67. 67 nastase ianuarie 19, 2015 la 7:12 pm

  Adrian B.,
  am cenzurat ultima frază.

 68. 68 blogideologic ianuarie 19, 2015 la 7:28 pm

  Cultura este principalul nostru front de rezistență.

 69. 69 Luminita Arhire ianuarie 19, 2015 la 8:35 pm

  Despre zguduitorul eseu “Generaţia ratată a tatălui meu ” de Răzvan Corneţeanu ( nu-l căutaţi, vă fac eu un rezumat; aveţi multe ale lucruri mai bune de făcut decât să-l citiţi , credeţi-mă)

  Eu nu am vrut să aflu atâtea lucruri nasoale despre tatăl lui Răzvan Corneţeanu; el a insistat însă că trebuie să iau la cunoştinţă despre nimicnicia tatălui său, despre starea lui de nevertebrată incapabilă să deschidă computerul (iată cum apăsatul pe butonul computerului devine pentru Răzvan un etalon al inteligenţei), să ştiu ca este un individ care a adus”reflexul minciunii la nivel de artă” , să aflu că i se potrivesc etichetele de hoţ, leneş şi delator – o canalie, ce mai!

  Cum se înghesuia el să prindă loc în autobuz, cum rupea porţile fabricii la sfârşitul programului, cum era el o moluscă inertă din masa amorfă şi needucată, cum „palma” săpunurile, tacâmurile şi cearceafurile din hoteluri, la vreme de concediu, cum tăia el frunza la câini în timpul programului …

  Tatăl lui Răzvan Corneţeanu este sau a fost o mare lichea- nu spun eu, că eu nu-l cunosc, dar spune feciorul lui . Un profitor pe care-l duceau cu auto-speciala la lucru dimineaţa, fără să se înghesuie în trafic, pentru ca apoi să nu facă nimic toată ziua, în afară de a mai ochi ceva bun de furat. Om de nimic- dar, încă o dată, nu spun eu, aşa zice Răzvan .

  Şi tot citind despre această familie de prăpădiţi, pentru că se înţelege că nici celelalte rude de sânge nu erau mai puţin ratate, din moment ce flagelul ticăloşiei se întinsese peste o întreagă generaţie ( pe care însă distinsul editorialist n-a putut-o cunoaşte nemijlocit, ci foarte mijocit prin cei apropiaţi lui), ajungem şi la miezul fierbinte al problemei . Răzvan are nişte frustrări mult mai lumeşti decât cele provenite din păcatele generaţiei părinţilor săi, a căror apăsare zice că o simte pe grumaz.

  Băiatul ăsta, care scrie AŞA DE PROST şi care îşi imaginează că doar etalându-şi hidoşenia interioră şi vulgaritatea de Miţă Baston, câştigă puncte, fără să se întrebe cam ce categorie de homunculuşi îi ţine isonul, are o supărare extrem de concretă: el a vrut să candideze la funcţia de primar în Tărtăşeşti. Şi a şi candidat, ca independent. Şi-a făcut afişe; şi-a redactrat un program -s-a străduit, de! Scopul lui ? Nu veţi crede, BINELE PUBLIC !

  Ei, dar dezastru… ideile lui despre binele public au fost premiate cu doar 63 de voturi. Mai mult decât atât, ăia din generaţia lui tac’ su, i-au cerut bani ca să-l voteze ! Intolerabil! Cum aşa , maestre ? În România asta unde lucraţi voi, tinerii frumoşi, liberi şi de dreapta , din zori până în noapte, reconstruind ţara distrusă de rataţii voştri părinţi, voturile ÎNCĂ se cumpără? Nu-mi vine să cred! Taică-tu ştie?

  Oricum, a ocolit el cât a ocolit, dar tot la Victor Ponta a ajuns. Că premierul ar fi rodul „generaţiei ratate a tatălui său”.

  Păi, amice, să nu fim stupizi: cel mai grăitor eşec al tatălui dumitale, bine ilustrat de ceea ce scrii , eşti chiar dumneata şi nici într-un caz Victor Ponta!

 70. 71 ZeV ianuarie 19, 2015 la 9:24 pm

  armaturul
  De ce, ,,belea”, stimate coleg ?
  Mie mi se pare ca am de-a face cu un partener competent in materie de armata – in general si tehnica de lupta -i n special, de aceea mi-a facut placere sa va adresez un comentariu. (Z)
  Cunosc multi militari de elita, in functiune, sau in retragere, iar tatal meu, dupa ce a fost si la Stalingrad si in muntii Tatra, mi-a insuflat admiratie fata de soldatul roman generic. Si fata de pusca AK-47. (Z)
  De altfel, aceasta pusca, i-a invins pe americani in Vietnam.
  Spuneti destul de corect ca a contat experienta germana.
  Asa este, a contat si pentru rusi si pentru americani, care, altfel, nu ar fi construit bomba atomica. Oricum, nu atat de repede.
  Si, mai ales, nu pot sa nu relev rolul decisiv jucat de Werner von Braun (constructorul celebrelor misile V1 si V2) in reusita aselenizarii americanilor (admitand ca nu a fost trucata, asa cum sugereaza internautii lumii care pretind ca le stiu pe toate). (Z)
  Determinant a fost rolul rachetelor purtatoare Saturn 1B si, mai ales, Saturn 5 – capabila sa puns pe traiectoria de interferenta a orbitei Lunii, un ansamblu tehnico-electronic atat de complex.
  Iata, von Braun a decedat, iar de programul NASA s-a cam ales praful, odata cu explozia fragilelor sicrie zburatoate (construite din aluminiu !) -recte, Space Shuttles.
  Batranele Soiuz inca sunt indispensabile pentru lansarea si plasarea de cosmonauti pe orbita statiei spatiale internationale…
  😉

 71. 72 blogideologic ianuarie 19, 2015 la 9:47 pm

  Algoritmii folosiți în computeristica afectivă („afect” definit de Spinoza și Maine de Biran) au atins un asemenea nivel de încredere (sau de reliabilitate), încât creează tentația deschiderii unor germeni de întreprinderi bancare bazate pe analiza în linie a psihologiei clienților. http://www.nytimes.com/2015/01/19/technology/banking-start-ups-adopt-new-tools-for-lending.html?hpw&rref=technology&action=click&pgtype=Homepage&module=well-region&region=bottom-well&WT.nav=bottom-well&_r=0

 72. 73 vsile, ianuarie 19, 2015 la 10:01 pm

  Adrian B.

  Ei nici chiar asa eu nu ma cert cu toata lumea ,sau daca o fac , o fac din masochism ca sa fiu servit ca pe doamne in aplauzele dumitale de un derbedeu!
  Adriane ca sa intelegi ceva din ce iti zic eu ai nevoie de amandoi chiar si la 1% din capacitatea unuia d’al meu , dar la tine de unde nu-i nici Dumnezeu nu cere darmite vsile!
  Eu nu am nimic cu Papa de la Roma , mai ales ca i-a impacat pe comunistii tai cu americani rai ,dar cind vorbesti de religie , nu o compari cu o mama nebuna care-si echipeaza copii in bombe umane si te superi si imi dai una , daca o fac mama nebuna!

  Si apoi precum vezi nu ma cert chiar cu toata lumea , pe blog mai sunt si persoane inteligente!

 73. 74 virgil ianuarie 19, 2015 la 10:09 pm

  pare ca in ultima vreme si dl hrebenciuc si-a recapatat (sau i-a fost recapatata) libertatea cuvantului. o fi si dumnealui ‘charlie’. dar dl geoana va deveni si dumnealui ‘charlie’? poate chiar dvs veti deveni ‘charlie’ si veti aprecia daca domnul v ponta a plagiat sau nu lucrarea de doctorat. vom trai intr-o lume plina de ‘charlie’ frumosi si fericiti.

 74. 75 Ghita Bizonu' ianuarie 19, 2015 la 10:14 pm

  Alui de isi zice „Carl Sagan” (asta dupa mine este deja obraznicie extrema!) Este nevoie de restrictii .. mai ales cand unii ca tine sustin „libertate de expresie fara limitare” .Ar trebui sa stii ca uneori „proprotional” pentru o insulta care care pica prost, proportional ziceam inseama moartea… Nu de alta da uneori mana e mai iute decat mintea … (o insulta „reusita” blocheaza mintea … ) Da’aia e bine sa ai restrictii – si principul proprotionalitatii este tot o restrictie .. Si asa este contruit omu indiferent ce crezi tu ….
  La sat ar trebui sa se gadeasca toti aia care zbiara despre „loberate de expresie ” – ca uni se mai exprima si cu cutitu sau AK ul Poti s aii bagi la inchisoare da mortu de la groapa nu se mai intoarce ..

  Apoi indignarea ta cea plina de „virtute” cu privire la crimelel ISIS (sunt!) este cel putin ipocrita daca nu stupida. ia zi cum de s-a ajuns la ISIS ai idee? Nu de lata dar [ptr zona aia regimul Assad era cat de cat decent.. Insa „cineva” a hotarat sa „democratizeze” zona. Asa au aprut ISIS si alti dementi. A da .. dar nu ai auzit si de faptul ca de vreo 30 de ani in sudul Sudanului „se petrec” niste crime cu substrat religios ? (desi la cati bogatani crestini cam reactionari sunt pe lumea asta .. se putea aranja un „ajutor” discret constand in arme si un mic contingent de fosti soldati din RSA. Soldati negri si crestini … Unii dintre ei sunt considerati printre cei mai buni din lume) Da nu e monetu tovarsi. Asa cum nu era mometi sa se zica despre bisericile din Kosovo. Incendiate in numele multiculturalismului …

 75. 76 vsile, ianuarie 19, 2015 la 10:21 pm

  armaturule,

  de ce il dezamagesti pe Zev. Are si dansul un M16 electronic , Made in China,, cind se supara pe sat trage pina vin brancardierii!

  Zev.

  am inteles, tragi papucul dupa tine si iti miroase urat o rezerva de titei la vremuri grele pentru un popor sarac sau asa de bogat ca-l are pe Viorel Victor Ponta.
  Pai daca erau la putere liberaslii si erau tot asa de neispraviti ca Ponta&Co. le aminteam lor ce este bine acum pentru Romania, dar cum nu sunt ei ce sa fac hranesc porcii cu margaritare!
  Mai Zevule problema plagiatului poate ramane ca in gara ,asa cum te-am vavut sa sughiti dar legea plagiatului va ramane eterna ca legea plagiatorului!
  Si te rog fi decent si nu ma amesteca in mizeriile dumitale politice fie ele liberale ,taraniste ,basiste ca p’asta l-ai votat, sau PSDiste ca ti-a mai venit ceva minte la cap!
  Pai nu iti este rusine,dumneata votantul din 2004 al lui Udrea si Basescu sa-mi spui mie de PMP de PPM sau de orice alt partid de aceasta sorginte?

 76. 77 blogideologic ianuarie 19, 2015 la 10:27 pm

  Deși era mic de statură, Nicolae Ceaușescu era cu un cap deasupra tuturor.

 77. 78 ZeV ianuarie 19, 2015 la 10:30 pm

  Gruia lu’ Novac

  Moaamma, ce limbaj de smecher. M-ai facuta praf, dreptacule de carton, obraznic, ca majoritatea sustinatorilor dreptaci, in special, din virtual.
  Imi amintesti, cu un gust teribil de amar, de menestrelul Orban. Ti-l amintesti si d-ta ? Dupa discursul a la Himmler, sau Goebbels, din campanie, de sustinere a candidaturii lui Yohannis, avea pretentia sa conduca PNL. Era bine sa si reuseasca, pentru ca asta este acum, adevaratul PNL: un conglomerat imoral, insipid dar cu miros vetust, dupa chipul, izul si asemanarea lui Ludovic Orban. O peltea fara coloana vertebrala altoita pe structura PDL, pe care l-ati infierat proletar ani de zile, pentru ca si-a batut joc de romani. Acum, ati uitat si pupati in toate vinclurile adversari care se parea a fi eterni si ireconciliabili in raport cu liberalismul elitist, pe care l-ati promovat ipocrit, fara a avea si fondul. Ati inselat, pana la urma, milioane de romani care au vota USL in 2012.
  Dar noi nu uitam, stimate. Eu nu uit. George Ban nu uita, Luminita nu uita.
  Nu-ti place ca-ti spunem adevaruri ? Nu sunteti, voi, ,,Charlie” ?
  😉
  ps
  Totusi, de ce tot amanati motiunea ? Il asteptati pe Geoana ? Sa-l puneti premier ? Grea e treaba cu asumatul….
  (Z)
  pps
  Am presupus ca esti leberal. Dar nu este exclus sa fi Marean. Sper sa ma insel.
  (Z)
  Nota finala:
  Regret, dar pentru a posta ceva, cer voie doar gazdei acestui blog.
  Capisci, prietene…roman ?
  (Z)

 78. 79 centru ianuarie 19, 2015 la 10:42 pm

  @T-Rex -Anglo-saxonii sunt o rasa pragmatica . De ce ar investi Chris Patterson la Pucioasa sau Chisineu Cris ? Pentru ca este nebun ? Nu ” americanii ” investesc in Romania , ci firmele americane particulare . Investesc unde cred ei ca au interes si nu-si pierd banul .
  Investitiile lor in Europa sunt in Europa de Vest , in special in sedii de conducere ale operatiunilor de comert in restul Europei .
  @Ghita Bizonu – ne faceti la toti sange rau – nu e deloc agreabil sa contemplezi pilonii abandonati ai schitei de pasarela peste centura Bucurestiului care trebuia sa aduca A3 in Capitala , nici viaductul de la Suplacu de Barcau abandonat de 6 ani care rugineste …
  Ponta a pierdut alegerile si s-a discreditat in ochii populatiei in primavara lui 2013 , cand subiectul zilei erau , pe de o parte , plata a 38 de milioane de euro lui Bechtel ca sa plece din Bihor ( puteau lucra un an cu banii astia ) si , pe de alta parte , constructia a doua pasarele pentru pietoni la Busteni .
  Nu cred ca PSD -ul d-lui Ponta este incompetent , cred doar ca pentru el investitiile pe termen lung sunt lucruri secundare , care trec mult in spatele costului asistanatului .

 79. 80 vsile, ianuarie 19, 2015 la 11:05 pm

  Multe sti acum de mine dar putin de amandoi
  Toti avem perechi de bine
  Multi au chiar perechi de boi,
  Bolile ca sa nu vina ne ajuta amandoi
  boli de’ntorci acum in bine ii gasesti pe amandoi!.

  Luminita inteleg va miroase vasile nu-i cititi „opera”
  unde este pina la urma rabdarea profesorului luminat ,
  masura si echilibrul pedagogului de scoala veche,
  in ce buzunar al cap otului ati uitato,
  nu cred ca gresesc ,dar vsile este cel care
  in acest mileniu munceste si pentru ca dumneata sa primesti pensia
  tactica daca nu decent ,daca nu mutumiri , va rog fara „injuraturi”
  errare humanus est ..perseverare vsileum
  in fine ar mai fi sa-mi cititi sarada ne trucata si ne plagiata va ved o..

 80. 81 Radu Humor ianuarie 19, 2015 la 11:25 pm

  Până la urmă, că a fost un 9/11 parizian, sau a fost o demonstraţie de forţă criminală a unor tineri, care deşi urmăriţi, fişaţi, reţinuţi, reciclaţi, reeducaţi de un sistem care deşi funcţionează de mult ( acum cere doar un certificat de naştere oficial, care să-i permită să-şi ridice alocaţia de la buget :
  cel puţin 2% din PIB-urile tuturor statelor strânse în careul politico economico-financiar european) au reuşit să realizeze în plină zi, în plin centru parizian o astfel de acţiune teroristă, teoretic imposibilă !
  Care a reuşit să lase în urmă vreo 17 morţi, a căror apartenenţă etnică (mai ales!) a reuşit să facă uitate alte victime, de ordinul miilor ( Nigeria, Gaza, Ucraiana, etc.) sau sutelor ( Pakistan, Anglia, Suedia etc.), peste care s-a aşternut o tăcere oarecum nefirească !
  Indiferent deci de felul desfăşurării acestui criminal atentat, cui îl datorăm, el a folosit de minune celor care parcă de abia aşteptau un asemena motiv, pentru a declanşa la rându-le o altfel de acţiune, tot de suprimare, de această dată a unor libertăţi primite prin naştere, unii zic chiar de la Bunul Dumnezeu !
  Oricât i-am acuza pe primii, nu putem să-i scuzăm pe ceilalţi, care au profitat de o nenorocire, s-au folosit de ea, prinzând momentul, l-au exploatat emoţional ( altfel cum ar fi ajuns 50 % dintre francezi să ceară Big Brather-ul ca pe un mult aşteptat izbăvitor de rele ?!) şi ne trezim că ( vorba vine, că nu ne-am trezit 😉 ) putem dormi liniştiţi ! Mai ales dacă ştim pe ce, sau care parte 😉
  Are cine veghea pentru noi şi nimic rău nu ni se poate întâmpla !
  Până la proba contrarie, binenţeles ! Care cu siguranţă, nu va întârzia prea mult să apară !
  Până atunci se întâmplă alte atrocităţi şi crime răzleţe :
  45 de biserici distruse şi incendiate şi câteva zeci de morţi !
  Dar toate astea ( pierderi colaterale ? !) se pare că au fost prevăzute, dar nu în sensul de a le împiedica….
  P.S.
  Citindu-l pe @Carl Sagan am avut impresia că-l aud pe Mordechai Keidar

 81. 82 Radu Humor ianuarie 19, 2015 la 11:34 pm

  Gruia lui Novac
  ianuarie 19, 2015 la 3:06 pm
  @ Zev(zece),

  Ştiam că-i de nota 10 !
  Data viitoare e suficient să scrii Zev X !
  Dar dacă nu te duce mintea, continuă cum ai fost învăţat.
  În cei 7 ani… 😉

 82. 83 Carl Sagan ianuarie 19, 2015 la 11:37 pm

  @ZeV

  Eu n-am zis ca sustineti violenta… am zis si repet: limitarea libertatii de exprimare NU FOLOSESTE LA NIMIC… oamenii astia se antreneaza pe rupte si credeti ca, daca noi ceilalti vom tacea malc, ei vor renunta sa se manifeste? Oricum vor cauta si alte tinte… cei de la Charlie Hebdo au murit, se vor termina atacurile teroriste?

  Boko Haram, Abubakar Shekau: “Oh you French people, oh you who follow the religion of democracy, between you and us is enmity to eternity”. Cretinii astia au omorat recent 2000 de oameni, de care apropo, lumea civilizata nu a facut atata caz ca de cei 17 oameni ucisi in Paris. Si nu cred ca victimele lor faceau caricaturi prin jungla…

  Schimbarea noastra de atitudine, limitarea dreptului nostru de exprimare ii va face pe acesti fanatici sa nu mai ucida (desi sunt inarmati pana in dinti) sau ii va incuraja sa urmeze cu si mai mult fanatism drumul pe care au apucat, razand de slabiciunea noastra?

  O da, isi vor face sape si tractoare din tancuri, iar din praful de pusca artificii de anul nou…

  In ceea ce priveste presupunerea ca angajatii de la Charlie Hebdo ar fi fost „manipulati/platiti” ca sa-i provoace pe islamisti sa-i omoare si, ca o consecinta, sa fie votata legea Big Brother, mi se pare lipsita de logica.

  Daca erati in locul lor ati fi fost de acord sa va transformati intr-o tinta vie?

  Mai naturala ar fi manipularea sefilor acestor organizatii extremiste, astfel incat soldatii lor sa fie trimisi sa loveasca unde si cand trebuie.

  Daca pe Charbonnier il catalogati drept fanatic, cum ii catalogati pe cei care l-au ucis? Sau ei sunt doar simple victime, victimele desenelor lui?

  Je suis Charlie!

  In sfarsit, si pentru a nu lungi vorba, o da, sunt ateu. Si, pe cuvant, nu-mi doresc sa cred, asa ca sunt o exceptie de la regula enuntata de dvs.

  Dar oricum, lumea ar fi bine sa explice existenta si bunatatea lui D-zeu celor 2000 de oameni, rasi cu sate cu tot, de pe suprafata pamantului… lor si altor mii de oameni nevinovati, victime ale fanatismului religios (si nu numai)… pe care noi, „civilizatia superioara” nu putem sa-i salvam, nu-i putem ajuta… noi putem doar sa ne limitam libertatea de exprimare, sa ne introducem capul in nisip si, eventual, sa le luam petrolul si resursele… in caz ca mai e ceva de luat, bineinteles… ei, daca resursele s-au terminat: „da-i dracului de oameni, sa se descurce cum pot”…

  Ipocrizia… dupa parerea mea… exprima cel mai bine mizeria umana…

  O seara buna tuturor! 🙂

 83. 85 Luminita Arhire ianuarie 20, 2015 la 1:28 am

  @Vsile, vsile…țț…țț…țț…așa un mesaj trivial și simpluț ca răspuns la comparația între grațioasa cacofonie pe care ați comis –o și virtualul coș expandat din vârful distinsului dumneavoastră nas…puteți mai mult , dacă vă străduiți , sunt convinsă!

 84. 86 blogideologic ianuarie 20, 2015 la 9:16 am

  Ceauşescu – puţin cunoscut / În articolul ”Voievozi am fost, Callimachi rămânem!”, din revista electronică Agero, vezi http://www.agero-stuttgart.de/REVISTA-AGERO/ISTORIE/Callimachi%20de%20RC.htm, domnul Radu Căjvăneanu ne atrăgea atenţia asupra unei faţete mai puţin cunoscute a lui Nicolae Ceauşescu, omul : „Nicolae Ceauşescu, în biografia vieţii lui, pe care a dat-o unui francez, Michel P. Hamelet, preciza că a fost în casa […] prinţului şi scriitorului Scarlat Callimachi […] Probabil că Nicolae Ceauşescu voia să-şi pună o pecete, un blazon pe o biografie mai tenebroasă, mai încâlcită.” Plecând de aici, întrebarea noastră este: are Nicolae Ceauşescu o „biografie intelectuală” ? A fost ironizat faptul că singurele studii serioase şi dovedite ale lui Nicolae Ceauşescu au fost „cele patru clase primare”. Întîmplător, am făcut „cele patru clase primare” la o şcoală geografic apropiată, şi asupra mea a acţionat ceva din vechiul spirit formator al învăţătorilor şi inspectorilor şcolari din acea zonă. Am studiat la Piatra Olt, unde chiar se făceau experienţe de ştiinţe naturale la şcoală, ele se interpretau reflexiv, după cum se învăţa foarte corect noţiunea de masă inerţială, intuitiv, dar exact în sensul dat de sir Isaac Newton. „Cele patru clase primare” au imprimat un impuls formativ foarte puternic în personalitatea viitorului dictator. Prin 1968, un fost avocat ţărănist, om cu un solid doctorat în ştiinţe juridice şi proaspăt ieşit din puşcăria politică, comenta cu sinceră preţuire abilitatea lui Nicolae Ceauşescu de a umbla printre ideile noi. Tot pe atunci, Nicolae Ceauşescu afirma că activiştii de partid comunişti ar fi trebuit trimişi să înveţe carte. Avocatul Boiangiu jubila. Presa de specialitate în limba română publica lucruri uimitoare, care m-au format şi mă ajută şi acum, vreau să amintesc numai Metoda Delphi. Oricum, nu se poate nega faptul că Nicolae Ceauşescu a iniţiat şi a sprijinit un program uriaş de transformare intelectuală a ţării, program destinat în primul rînd să ajute procesul de luare a deciziilor corecte pentru propăşirea economică. Ce anume a blocat acel program generos, realmente entuziasmant? Faptul că World Bank şi FMI au început să pompeze în ţară sume imense în sprijinirea industrializării forţate care nu se sprijinea şi pe dezvoltarea concomitentă a unei raţionalităţi instrumentale. Tot ceea ce i se cerea în schimb liderului român era „să strîngă şurubul”. Afirm că Nicolae Ceauşescu a fost împins să devină un dictator prin politica adoptată de World Bank şi FMI faţă de România. A urmat apoi imitarea modelului vest-german de organizare microeconomică. Economia Germaniei Federale de atunci era una dintre cele mai eficiente din lume. Era o „economie socială de piaţă”, care îmbina trăsăturile economiei de piaţă liberă şi trăsăturile unei economii planificate, tipică unui stat socialist. Iar în organizarea microeconomică a întreprinderilor şi chiar în macroeconomie se practica informaţia asimetrică. În România, aplicarea acestui model al „informaţiei asimetrice” a fost interpretată ca justificare pentru cenzura la diverse nivele de informare. Aşa s-a instaurat, treptat, dictatura unicei persoane cu putere decizională. După cum au fost create şi condiţiile ce au condus la generarea mîndrei clamări muncitoreşti : „Noi muncim, nu gîndim!”.

 85. 87 Vsile, ianuarie 20, 2015 la 10:43 am

  Lumi…..

  atat ati inteles ?Sarada nedezlegata , ttt!
  Printre teroristii nostri de aici de pretutindeni .Orice asemanare insa cu ai nostri este doar o pura coincidenta.
  Sau corespondenta ne trucata!

  „Aderizat la Romania cu bomba la valiza ascuns, tregut fara broblem control la aerobort. Pastrat dolar american blestemat, bentru construit aigea bomba, dat jumadate la taxi, jumate furat tigan din buzunar.

  Indalnit frate Ahmed, batron magazin, ajudat la mine. Discutat cu el la cafenea plan bomba, consumat egler broaspat, intoxicat cu zalmonel, noi ajuns la sbital, doctor roman durut la cur, noi luat cur fok.

  Jefu, gu bomba praf antrax nu putut facut la Romania, cineva furat antrax, deci ingercat plan bomba cu bum-bum!

  Mutat apartament frate Ahmed, adus mult frumos aminde de tara mia, fara apa la robinet, geamm sparte ca la Beirut, tigle kazut cap cind vind bate.
  Urmarit PROTV emiziune explozia camion azotat, facut frica la mine. Astia romani are tupeu nu gluma! Urgent trebuie recrutat, jefu! Bomba cu azotat mare efect aveam!
  Inderesat pilotat avion bentru lovit gladire la roman. Vazut delevizor, aparat zbor MIG brabusit singur in ogor la taran, plus taran roman stricat singur gladire, adormit beat, tigara abrinsa, murit soacra, facut chef mare la ei!

  Draga Jefu,
  Gineva furat la mine gas pastrat bentru bus la bomba, iar azeara, gind iesit cumbarat baclava, exblodat budelie la barter. Aicia la Romania, mult cretin!
  Zbierat, zguibat la sin, cacat be mine de frica!
  Jefu,

  Ma indorg acasa! Asta romani nu are nevoie de terorism, face singur treaba”

  Eu nu ii intreb pe papa de la Roma ,un politician ,cap al bisericii catolice ,o personalitate care nu isi poate depasi conditia de mentor sau pastor , si factor de echilibru in relatite interconfesionale.Eu vorbeam de noi de luminita, zevica, adisor , persoane care nu au nici o scuza pentru afirmatiile aberante , pliate inca pe trairi si frustrari!
  Sa nu condamni fara echivoc un act de terporiosm este o crima!
  Acum l-as intreba pe dl. Filipas , este aceasta plasmuire actul unul alogen ,sau actul unui neaos care vede societatea fara ochelari de cal?

  Faptul ca Filipas ii cinta si ii descinta in continuare osanale lui Ceausescu nu face cinste nici unui profesor , educator sau daca vreti pedagog!

 86. 88 Vsile, ianuarie 20, 2015 la 10:46 am

  Carl Sagan in dialog cu teroristii nostri!

  Vreti sa va dau anticipat si raspunsulul lui Zev?
  Sau poate intervine Georgica, Adita sau Luminita, pentru ca si dansii au ceva de adaugat!

 87. 89 Marian Nicolae ianuarie 20, 2015 la 10:49 am

  Ca de obicei, lucrurile nu sunt ceea ce par a fi.

  Actualul Babilon in care traim da semne evidente de oboseala.

 88. 90 Marian Nicolae ianuarie 20, 2015 la 10:51 am

  @ blogideologic, ianuarie 19, 2015 la 11:50 pm

  Dumnezeu sa-l odihneasca pe inginerul si inventatorul Justin Capră.

  Romania a pierdut un bun si valoros roman.

 89. 91 Gruia lui Novac ianuarie 20, 2015 la 11:05 am

  @R.(H)umoare,

  Cand te adresezi, de exemplu, lui Marin, ii spui „Marine” sau lui Dan(ii spui „Dane”), adica mai adaugi un „e”. Acum intelegi semnificatia acelui zece dintre paranteze? Asta ca sa te lamuresc. Da, am cei sapte ani de acasa fiindca pe vremea aceea se mergea la scoala doar dupa implinirea varstei de 7 ani. Dar tu sigur nu ii ai, nu doar pentru ca ai fi mers la 6 ani. 😀

  @ Zev(zece),

  Ramai ce esti: un pierde vara
  Desi te „lupti”, din zori in seara
  N-ai stofa, clar, de analist onest
  Esti doar un cusurgiu, in rest,
  Esti comunist din tata-n fiu
  Si negru, nu doar, in cerul gurii, stiu.

  @ G ban,

  Vrei, cumva, sa spui ca onor Comisia de Etica din cadrul Universitatii Bucuresti nu era competenta sa analizeze plagi-teza lui Pinochio? Atunci, spune-mi, te rog, de ce Pinochio i-a adresat rectorului Dumitru acea scrisoare in care promitea ca vrea sa renunte la titlu? Unde s-a mai vazut minunea asta? Nici in tarile bananiere un prim ministru prins cu ocaua mica nu da dovada de atata nesimtire si demisioneaza pentru a mai salva ceva din onoarea tarii: cum poate fi „vazuta” o tara guvernata de un copist?

  Mateut, acest globtroter al salilor de judecata, a fost cooptat drept expert al comisiei lui l.pop pentru a analiza lucrarea lui Pinochio, in baza carui act?

 90. 92 armaturul ianuarie 20, 2015 la 11:30 am

  @ZeV. Destul de corect? Ha, ha, ha! (citat)
  Romanii au folosit Beretta 38A, Orita, MP40, MP41.

  Am omis Beretta, un fabricant pe care dl Nastase a fost tentat, a zis media, sa o aduca in Romania, ca si partener. Beretta are reputatia de a fabrica arme cu buna precizie si fiabile; pistolul din aceasta perioada al armatei americane este un model Beretta, care a tras peste 25000 de gloante, in probe, fara nici o defectiune. ARX160, arma care apare si in filmulet, poate fi interesanta fiindca (mi se pare mie) e construita cam ca AK, adica are un piston de gaze cu actiune lunga. Tatal meu mi-a zis ca in armata a avut un pistol Beretta 1934, de care a fost absolut incantat. Adica dl Nastase nu a avut o idee rea.
 91. 93 Ghita Bizonu' ianuarie 20, 2015 la 12:42 pm

  centru

  despre pierderea alegerilor … atunci cand strada cere capu’ lui X si tu ajungi la coabitare .. strada (gloate) va cere capul tau.
  In cazul in care ai nemultumiri plange-te Creatorului (adresa : Sus in Rai prim amabiliattea patriahiei/papalitaii/sharifului de Meca samd) sau Evolutiei de ce nu ne-ai tras complect din maimuta fa stiintifico?!

  Pentru rest (adica Un zid părăsit/ Şi neisprăvit,/ Cânii, cum îl vad,/ La el se răpăd/ Si latră-a pustiu/ Si urlă-a morţiu)multumeste altora .. din gasca baseasca si teleptualime care parca ar vrea autostrazi da voteste cu aia care promit sa nu faca …

 92. 94 blogideologic ianuarie 20, 2015 la 1:05 pm

  @ Vsile
  Te supun la un test. Ia definește tu raționalitatea instrumentală.

 93. 95 Ghita Bizonu' ianuarie 20, 2015 la 1:17 pm

  Aluia de isi zice „Carl Sagan”

  eu ma lipsesc de o anumita libertate de iecspresie … Caricatura aia infama cu Sf Treime m-a facut sa fiu mult mai ingaduitor cu fratii Kouachi… si sa zic ca desi din motive gresite totusi … Si nu sunt unu din aia de merg la biserica .. da asa cum a zis Bergolio uneori trebuie sa te astepti la un pumn.

  Insa nu ar fi mai bine sa argumentezi ce chichirez avu sa se faca „Primavara Araba”- ca fara aia nici ianuarie insangerat la Charlie.
  Pricum s e[pare ca tu esti un „ingenu” care nu ai auzit de ala Brevick (66 de adolescenti) der „anii de p;umb” si „strategia teroorii”. Oricum meri aici http://fr.wikipedia.org/wiki/Terrorisme_en_France#Chronologie_des_actes_terroristes_en_France si citese de la 1960 incoa si apoi ada-ti aminte de cine a pus o bomba la bordul vasului Rainbow Warrior a lu Greenpeace.

  Cat despre Boko Haram e o „afacere africana” Ce sa le pese unora de niste incurcatzele prin Nigeria (ia de cata si Biafra) . Ca tot africana era si cearta dintre hutu si tutsi.. si in Africa mai sunt cateva „afaceri” in derulare (S Sudanului ,, ceva prin Liberia, Niger.. ) din motive in primul rand africane nu religioase (ma rog ptr unii religia este un motiv facil de invocat. Ptr aia mai slabi de minte adica.) Apropos prin anii 90 niste „democrati” decapitau cu satele prin Algeria .. pana cand guvernul a distribuit masiv arme miliatre (AK si AG 7) si apoi „democratii” s-au duas sa lupte prin Bosnia . Ghci cine sprijinea musulmanii in Bosnia ?!

  Asa ca vezi tu … violenta si utilizarea ei nu sunt o scuza ptr insultele gratuite. Insa pot fi un preludiu …

 94. 96 Centru ianuarie 20, 2015 la 1:24 pm

  Bun venit , Carl Sagan .
  Atentie , dai de personalitati limita pe aici .

 95. 97 Ghita Bizonu' ianuarie 20, 2015 la 2:41 pm

  Drept la iecsprimare sau la autoanulare?!

  ia vedeti aici : Philosopher and medical ethicist Francesca Minerva argues that killing a newborn is little different to aborting it in the womb http://www.dailymail.co.uk/news/article-2108433/Doctors-right-kill-unwanted-disabled-babies-birth-real-person-claims-Oxford-academic.html?ICO=most_read_module

  La final unu Julian Savulescu the journal’s editor, said that the article’s argument has been made before by eminent figures.

  He added: ‘I’m not defending practising infanticide. I’m defending academic and intellectual freedom.’
  oare ca care ar fi reactiuile daca unu ar zice „stiti nu agrez Holocaustul insa in numele dreptului la libera iecsprimare hai sa discutam daca nu ar fi practic sa continuam?”

  Insa vedeti si biografia asta : Peter Singer .Mare luptator pentru drepturile animalelor si adept al „avortului postnatal” (uciderea copiilor dupa nastere) pana spre varsta de 5 ani (!!!!) ca ar fi inferior psihic unui animal sensibil de erxemplu un porc….
  Si asta in societati care cam sufera de oligantropie. Si care sunt speriate cica de pericolul islamic .

  De fapt noi ne sinucidem ca civilizatie. Chiar si ca rasa (alba). In numele „libertatii de expresie” ….

 96. 98 ZeV ianuarie 20, 2015 la 3:28 pm

  armaturul
  Absolut corect, domnul Nastase a avut multe idei bune…sper sa aiba si de acum incolo.
  (Z)

 97. 99 ZeV ianuarie 20, 2015 la 3:29 pm

  Gruia lui Novac

  Mai bine imagineaza o caricatura. ca la poezie esti departe de Doamna Aya…(Z)

 98. 100 ZeV ianuarie 20, 2015 la 3:37 pm

  Carl Sagan
  Stimate coleg, am spus, eu, ca trebuie sa tacem ? Am spus doar ca, inainte de spune ceva, sa gandim in prealabil. Pentru un european doldora de carte ar trebui sa fie cel mai usor lucru din lume. Cu o conditie, insa (dupa parerea mea): mai putin televizor si mai multa analiza si auto-analiza, Cred ca n-ar strica, la scoala, o ora de meditatie pe saptamana (daca tot am facut din religie o disciplina de ,,facultate”).
  (Z)
  O ora de meditatie in liniste absoluta. Sunt convins ca ar ajuta.

 99. 102 cento ianuarie 20, 2015 la 3:52 pm

  Comentariul 100.

 100. 103 blogideologic ianuarie 20, 2015 la 5:13 pm

  @ Vsile
  Mulțumesc că m-ai determinat, chiar dacă indirect, să citesc un articol din revista România Mare. Critica ta virulentă adusă publicației România Mare și a fondatorului Corneliu Vadim Tudor nu-i decât o expresie ideologică belakunistă. Este amuzant baletul de scrib atins de reumatism -nu că n-ai ști gramatică- prin toate formele posibile de anti-românism.

 101. 104 adanic ianuarie 20, 2015 la 5:31 pm

  O societate, pentru a exista are nevoie de 2 piloni pe care sa se bazeze: statul si religia. Daca rupi unul din acesti piloni toata constructia se darama. Libertatea de exprimare trebuie sa se incadreze in limita bunului simt. Ceea ce fac cei ce incurajeaza si sustin comportamente contra naturii nu fac altceva decat sa provoace lumea normala sa se abata de la viata normala si sa treaca prin suferinta. Acele caricaturi sunt absolut deplasate, facute din dorinta unora de a afla pana unde poate ajunge batjocura, nesimtirea, tupeul si astfel sa poata trece la un alt nivel, de atentat la viata fireasca, normala a oamenilor. Atunci cand nu mai ai reguli, nu mai ai mila, nu mai ai credinta, poti spune adio lumii acesteia. Pamantul nu te mai poate suporta. Daca ajungi sa crezi ca poti face orice, atunci, pana la autodistrugere nu mai e decat un pas, o bomba sub fund in speranta ca vei ajunge in rai.
  Acest comentariu dar si altele se pot gasi si la https://nakida.wordpress.com/

 102. 105 Carl Sagan ianuarie 20, 2015 la 10:55 pm

  🙂

  In general am o regula: nu scriu pe blog! Aici a fost doar o exceptie care sper sa intareasca regula. Despre orice subiect ar fi vorba, 50% se cearta cu ceilalti 50%.
  Viata in Romania e un conflict perpetuu si am cam obosit…

  Sunt unii care se cred detinatorii adevarului, stiu ei cum merge treaba si gata: nu poti zice nimic ca-ti sar in cap. Adevarul este relativ ca si orice pe lume. Numai moartea este absoluta.

  Acuma mai fratilor (va spun asa, fiindca ma simt frate cu orice roman – ardelean, moldovean, muntean, oltean, etc n-are a face) fiecare are dreptul la parerea lui si, din partea mea, n-aveti decat sa va limitati libertatea de exprimare pana la a nu mai spune nimic, desi vad ca, cel putin pe acest blog, sunteti destul de volubili.

  Ce ma deranjeaza cu adevarat e atunci cand unii vor sa aplice rezultatul gandirii lor (de multe ori hidos), comportamentului altora.

  Nu am uitat si nu voi uita ca unii oameni au murit ca eu sa pot vorbi liber, asa ca nu le voi jigni memoria renuntand la acest drept.

  Desi recunosc ca nu poti vorbi orice, oricand si oriunde, iar daca totusi o faci ai putea sa te trezesti cu surprize neplacute. Charlie Hebdo si-au asumat acest risc. Unii ii admiram, altii ii critica… e normal.

  @ Centru

  Multumesc! 🙂

  @ Ghita Bizonu’

  ‘Alui de isi zice “Carl Sagan” (asta dupa mine este deja obraznicie extrema!)’ – Obraznicie? Eu as fi numit-o blasfemie. Ce sa-i faci? Toti admiram pe cineva.

  ‘ Nu de alta da uneori mana e mai iute decat mintea’ – Ai dreptate, in lumea de azi e aproape general valabil. Din pacate…

  ‘ o insulta “reusita” blocheaza mintea … ‘ – in caz ca mai are ce bloca.

  ‘Apoi indignarea ta cea plina de “virtute” cu privire la crimele ISIS (sunt!) este cel putin ipocrita daca nu stupida.’ – poti s-o numesti simplu ‘indignare’, fara virtute sau alte apelative. Nu stiu de ce crezi ca ar trebui sa stiu exact istoria ISIS ca sa ma revolte un film in care unui om i se taie capul. Daca voua vi se pare ok, mie nu! Adica sincer, mai putem si altceva decat sa ne omoram intre noi? Desi pot sa te informez ca de 4 luni incoace urmaresc zilnic ‘noutatile’ in domeniu. Asa ca sunt destul de informat. 😦

  ‘tu esti un “ingenu” care nu ai auzit de ala Brevick’ – n-aveai cum sa nu auzi de Brevick, a fost prea mare tambalaul; ‘ingenuu’ – mda, asta imi face placere, multumesc! 🙂

  @ZeV

  ‘ mai putin televizor si mai multa analiza si auto-analiza ‘ – nu am televizor deeee… 14 ani, din 2001… „mai putin televizor” de-atat cum as putea? Analiza? Mai fac uneori integrale, limite, ecuatii diferentiale… Auto-analiza? Analiza in Matlab. 🙂

  Meditatii? Nu mai dau, am dat atunci cand facea asta si d-l actual presedinte, ca deh, avem exact aceeasi facultate, la exact aceeasi universitate… Alte asemanari nu cred ca mai exista: n-am 6 case… nici nu as sti ce sa fac cu ele 🙂

  Va salut cu respect! Numai bine!

 103. 106 T-Rex ianuarie 21, 2015 la 12:29 am

  @centru, nu e chiar asa de simplu. Oamenii de business sunt cuplati la politic, prin cunostiinte, prieteni, rude. Daca ar exista o directie de interes pentru investitie, politicul din SUA ar putea in conjunctie cu cel romanesc, ajutati de institutii de lobby, sa convinga oameni de afaceri americani sa faca primii pasi. Odata ce va exista un prim val de investitii, asta va atrage atentia altor potentiali investitori. E adevarat, e nevoie in mod pragmatic sa fie identficate sectoarele unde se poate investi, dar nu cred ca Romania duce lipsa de asa ceva.

  Am inteles ca Iohannis a dat un interview pentru New York Times care inca nu a aparut in publicatia americana. Eu nu l-am gasit facind search. Sa vedem ce a spus despre investitii in Romania….

 104. 107 Mumu ianuarie 21, 2015 la 8:30 am

  Zev,
  – la ianuarie 20, 2015 la 3:29 pm :
  Ionica, alias Aya, este DOMNIŞOARĂ. Atenţie la mersul pe arătură!
  – la ianuarie 20, 2015 la 3:37 pm :
  Eu zic să gândim în cap (creier), căci „in prealabil” am facut-o „inainte”. Pleonasmele, fie şi mai puţin evidente, coboară în ierarhia grupului de manifestare. Poate gândeşti că la ingineri nu contează. Totuşi…..

 105. 108 Vsile, ianuarie 21, 2015 la 11:27 am

  Domnule Filipas, e bine ca v-ati reinformay sau reamintit!
  Cit priveste valoare patriotismului transpirat prin agramatism, dupa dumneavoastra, ca fu mai mare patriot agramaticul Vladimirescu sau gramaticul Balcescu , sau poate regele Carol sau Ferdinand care-si trada proprii sai frati germani pentru agramaticii romani din regat?
  Si eu credeam ca va studiati propriile dumneavoastra greseli din textele care nu au si un past-copy, o expersie parca de anti-romanism , daca gandesc dupa aceleasi percepte ca domnia voastra!
  Referitor la test, am cazut , habar nu am ! Fara un past-copy , pe care l-as gasi si singur calatorind prin google , nu ma supar daca imi explicati, cine stie poate spuneti ceva cunoscut de mine sub alt nume sau percept!
  Ba bazez pe dumneavoastra deoarece nu cred ca patriotul Filipas ar recircula teorii alogene!

  Mumule,

  Vad ce te-a reactivat de Secur Florin, poate ca rasplata platita in natura administratorului de blog. Observ ca ti-a trimis si poze din satelit dar cu format fals ,adica de la alta poarta ! Chiar si asa crezi ca ar fi corect ca eu sa-ti dau fotografii intime ale tale sau ale casei in care traiesti .mai ales ca aici pe blog avem atatia talibani?
  Oricum , multa sanatate!

 106. 109 armaturul ianuarie 21, 2015 la 1:38 pm

  @ZeV, ma bucur ca am ajuns la un acord. Domnule Nastase, cred ca pot extrapola si zice ca toti credem ca aveti idei bune!

 107. 110 blogideologic ianuarie 21, 2015 la 10:06 pm

  @Vsile
  Îți amintesc ce tragedie imensă a suferit familia Agache din Covasna la „revoluție”. Publicația România Mare fondată de Corneliu Vadim Tudor are meritul că a semnalat opiniei publice inegalitățile pe care le-a creat „revoluția română” românilor dinlăuntrul Arcului Carpatin. Români care au fost primii locuitori acolo. România Mare a publicat o serie de articole pe temă foarte bine documentate.

 108. 111 Cris ianuarie 23, 2015 la 10:50 am

  Nu cred în conviețuire, multiculturalism, diversitate puse într-o oală și amestecate ca un ghiveci, în ceea ce privește Europa. În SUA, Australia, Canada merge fiindcă sunt țări formate din start din imigranți.
  Pentru a conviețui pașnic cu majoritarii, minoritarii trebuie să facă compromisuri și să renunțe la unele principii ale religiei și națiunii lor.
  Cei care se integrează perfect sunt evreii fiindcă au fost obligați de istorie să trăiască în diverse locuri din lume, deci au trebuit să adopte principiile locului respectiv. Ceilalți nu se integrează niciodată. Au IMPRESIA că se integrează.
  Nu cred în libera circulație în scopul schimbării locului de viețuire. Orice dezrădăcinat „poluează” locul în care se reașează și deci e izolat. De aceea există comunități românești, bulgare, albaneze…în țările occidentale. Românii, bulgarii…stau ei înde ei. Relațiile cu autohtonii sunt doar formale.
  Libera circulație în scopul vizitării altei țări, cu un control la frontieră, e cea mai bună, cred.
  Altfel, conflictele interne și terorismul se vor acutiza. Toate principiile înscrise în Cartă sunt ideale. Ele nu pot fi aplicate fără a crea haos.
  Părerea mea.

 109. 112 Cris ianuarie 23, 2015 la 10:53 am

  Mi-a atras atenția un comentator care ne-a rugat să facem un exercițiu: să ne imaginăm că Charlie ar fi publicat caricaturi și texte batjocoritoare la adresa personajelor din religia evreilor!
  Așa e. Să ne imaginăm!

 110. 113 Cris ianuarie 23, 2015 la 11:01 am

  @ Luminita Arhire, 19 ian. 8:35 pm

  Mi-ați luat vorbele din gură, dar, fiindcă scrieți mai bine decât mine (e unul care scrie mai bine decât mine? cu atât mai bine țării, și lui, cu-atât mai bine!), vă iert.
  Răzvănel răhățel, taică-tu A Fost Cândva Hoț? păi așchia nu sare departe de trunchi…


 1. 1 Intrebări despre “Charlie” | ministru >> prim-ministru >> blogger | radupopescublog Trackback pe ianuarie 18, 2015 la 2:03 pm
 2. 2 O abordare pertinentă a lui Adrian Năstase despre cazul Charlie Hebdo | STARE DE FAPT Trackback pe ianuarie 19, 2015 la 12:48 pm
 3. 3 Cardurile de sanatate. Ceva nu e in regula… « Motanul Incaltat Trackback pe ianuarie 20, 2015 la 12:16 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: