„Autostrada de la Cornu”

IMG_0347

 

 

Zilele trecute, am coborat la benzinaria de la intrarea in Cornu, pe DN 1. Nu-mi venea sa cred – masinile circulau bara la bara, spre munte. In a doua zi de Craciun, am fost, cu masina, spre Brasov. Aglomeratie teribila. In special in zona Busteni. Constructia unei autostrazi, evident, se impune.

Mi-am, adus aminte insa de o declaratie halucinanta pe care Traian Basescu o facea in 2005. Acesta vorbea atunci despre Coridorul IV paneuropean care ar fi fost „deviat” de catre guvernul pe care il conduceam astfel incat autostrada sa treaca pe la Cornu. Era vorba de contractul pentru autostrada Comarnic-Brasov, semnat in 2004, cu compania Vinci. Va mai amintiti? Inutil sa precizez ca autostrada viza portiunea din munti, de la Comarnic la Brasov. Oare Traian Basescu nu stia acest lucru?

Din pacate, proiectul de autostrada, semnat cu compania franceza  Vinci, a fost anulat in 2005,  imediat dupa venirea lui Traian Basescu la putere. Si a doua oara, in 2010,  a fost anulat  – un alt contract, pentru acelasi segment de drum, tot cu compania Vinci –    dupa al doilea naufragiu al lui Basescu.

Cred ca e inutil sa spun ca, daca la finalul anului 2004 lucrurile stateau altfel, astazi am fi circulat deja  pe aceasta autostrada. Si cand spun altfel, nu ma refer neaparat la un alt deznodamant al alegerilor, ci la o minima intelepciune si responsabilitate din partea noului „regim” de a continua proiectele bune incepute in perioada 2000-2004.

Acum se invoca imposibilitatea de finantare (lipsa de interes a bancilor straine) pentru acest proiect. In 2004, insa, intr-un alt context al situatiei economice europene si in conditiile speciale ale relatiilor romano-franceze, finantarea autostrazii nu era o problema. Anii au trecut…si acum putem sa circulam, in schimb, pe facebook, ajutati de companiile Vodafone si Orange.

 

 

Reclame

66 Responses to “„Autostrada de la Cornu””


 1. 1 soferul de la o.n.t. ianuarie 3, 2015 la 5:47 pm

  Problema unei autostrazi nu e prea complicata, pentru un executiv curajos: fiind notoriu faptul ca autostrazile cele mai bune sunt cele germane, se poate cere public, prin dna Merkel, o oferta tot publica unei companii germane. Urmeaza a se vedea cat de mare e pretul cerut de nemti, stiindu-se cam cat costa o autostrada la mama ei si cam cum poate fi platit. Apoi li se da comanda germanilor, punindu- se conditia ca toti oamenii angajati in lucrari sa fie germani, nu doar ca si cetatenie ci si ca etnie; nu sunt acceptate subcontractari. Apoi se pune serbet de trandafiri in farfuriute si apa rece in pahare si se asteapta DNA-ul.
  Chestie pe care o poate face si Johannis, daca nu i-o ia altul inainte. Am, dealtfel, senzatia ca, odata cu presedintia lui Johannis, o ploaie de aur romanesc se va revarsa asupra Germaniei, motiv pentru care, dealtfel, Johannis a si fost sustinut. In timp ce nea Hollande, ajuns la 15% incredere, va continua sa isi suga degetul.
  Se zvoneste ca Basescu va incerca sa influenteze un proiect de autostrada astfel incat aceasta sa treaca pe la Nana, chiar prin fata casei sale.
  Si un amanunt de deliciu propagandistic: pe Facebook, de indata ce a inceput presedintia unuia cu 6 case, despre dl Nastase au inceput unii sa zica, ca ar avea 100000 de case. In urma cu un deceniu, 4 case ipotetice insemnau o nelegiuire; astazi, 6 case reale inseamna un merit. Chestie de evolutie mentala si sociala.

 2. 2 ion menciu ianuarie 3, 2015 la 5:47 pm

  Nu va suparati, la inceput de an, toti stim ce ati facut , si toti stim ce prosti afacut impostoru de basescu

 3. 3 blogideologic ianuarie 3, 2015 la 5:54 pm

  Pe 1 ianuarie 2015 a încetat din viaţă marele sociolog german Ulrich Beck. A inventat conceptul “societatea riscului”. Trăim cu toţii în această “societate a riscului”. http://www.lemonde.fr/disparitions/article/2015/01/03/mort-d-ulrich-beck-theoricien-de-la-societe-du-risque_4548886_3382.html

 4. 4 Luminita Arhire ianuarie 3, 2015 la 6:38 pm

  Cred cu tărie că, așa cum sublinia și Băsescu Traian în magistralele sale luări de cuvânt, România nu are deloc, dar DELOC ! nevoie de autostrăzi. Ea poate trăi etern fără autostrăzi, dar nu poate merge mai departe nici un pas pe drumul său european dacă nu află cine și-a luat tainul în limba franceză, în direct, și cine a încasat comisionul în limba română. Ei bine, astea două taine dacă-i sunt dezlegate de un fost președine de care –bye! bye!- ne-am despărțit de curând, cetățeanul român este mulțumit. Și este mulțumit și de rezilierile de contracte, că doar nu vom accepta să deviem autostrada prin strada Zambaccian via Cornu, cum încerca în mod ocult și lipsit de scrupule să o arcuiască Adrian Năstase.

  Of! Bine că am scăpat și nu i-a ieșit!

  Acum e bine. Stăm cuminți în mașină, admirăm PEISAJUL patriei (deoarece este mereu același timp de mai multe ore) prin parbriz, ne bucurăm că mâncăm sandwich-uri pe genunchi, după ce am întins frumos ”Fata de la pagina 5 ”în chip de față de masă, socializăm cu ceilalți participanți la trafic …

  Și folosim tableta… ea ne învață să fim disciplinați, să votăm corect, să ne tăiem unghiile și să fim cetățeni responsabili, vorbitori de limba germană și cititori de LE MONDE, aripa Mirel Bran.

  Deci, nu sunt bune autostrăzile ; ele costă mulți bani la proiectare , mulți bani la execuție, mulți bani pentru întreținere – o nenorocire pentru o democrație tânără ca a noastră!

  Mai bine deschideam niște coridoare maritime , care să lege în mod original și fericit Marea Neagră cu Oceanul Atlantic, că de! căpitani de nave cu analizele și brevetele la zi, ne-am îngrijit să avem, slavă Domnului!

 5. 5 vsile, ianuarie 3, 2015 la 6:43 pm

  Nu as dori sa ma auto-pagiez din aceasta cauza am sa pun ghilimelele de rigoare la Cu un Nastase corupt Romania, la modul general cu autostrazi cu tot ar fi avut alt loc in Europa de azi , impartita in indieni si restul”,decit cu un Basescu a carui cinste a fost acoperita de imunitatea presedentiala,sau de voita lui Obama, Barosso, Merkel si restul!!

 6. 6 Spiridus ianuarie 3, 2015 la 7:01 pm

  Corect, dar abordand problema selectiv.
  Inainte de a ajunge la guvernare, PSD-ul sustinea – prin cele mai autorizate voci – ca pana in 2016 va construi autostrada Ploiesti – Brasov, altfel se va retrage de la guvernare. Intr-adevar se pare ca PSD prefera sa nu mai guverneze decat sa faca autostrazi.
  Stiti cati km de autostrada finalizata si-a propus PSD pentru 2015, pentru toata tara ? 17 km, in doua bucati. Cam putin, nu credeti?
  PSD-ul, ca si ceilalti de dinaintea lor, nu-s in stare macar sa aloce spatiile disponibile de pe tronsonul Bucuresti – Ploiesti pentru benzinarii si locuri de oprire. Nu costa nimic, absolut nimic, statul roman. Companiile intersate abia asteapta sa deschida benzinarii.

 7. 7 Centru ianuarie 3, 2015 la 8:50 pm

  Valea Prahovei – Predeal , Sinaia , Busteni – si legatura directa intre Brasov , gigant industrial , si Ploiesti – Bucuresti – cele mai importante centre din Muntenia – este inima Romaniei .
  O autostrada si o cale ferata rapida acolo sunt vitale , este echivalentul legaturii intre Paris si Lyon in Franta .
  ” Imposibilitatea finantarii ” ?
  Cine interzice Guvernului Romaniei sa acorde proiectului cat ar fi dat déjà chipurile in 2014 – ” 600 milioane de lei ” – ( ” bani acordati dar necheltuiti ” in limbajul lui Chitoiu – Voinea – Petrescu – Ponta ) pe an ? Intr-un an , cu 600 milioane de lei se prelungeste autostrada de la Ploiesti la Campina , lejer , in celalalt an se duce Bucuresti Ploiesti la Comarnic … Se poate ataca , cu aceeasi suma , lejer , segmentul Brasov – Rasnov …
  Dar Ponta nu da drumul investitiilor si nu va da deloc liber acestor cheltuieli , cat ramane in functie …

 8. 8 Centru ianuarie 3, 2015 la 9:21 pm

  Cruciada din 2005 a domnului Traian Basescu s-a focalizat in mod particular asupra autostrazii Transilvania .
  Sa ne amintim : inceputul lui 2005 , stia ca este un proiect ” fara eficacitate economica ” .
  Martie 2005 , se vede cu printul Charles , amandoi sunt ” ingrijorati ” de faptul ca ” autostrada ” va pune in pericol patrimoniul arhitectural sasesc ( in acelasi timp in care casele saxone parasite erau invadate de familii tiganesti instalate ilegal , inaintea ” autostrazii ” pericolul pentru pastrarea caselor sasesti este prezenta unei populatii tiganesti needucate care le distruge ) .
  Santierul este oprit , doi ani cauta Dobre urmele coruptiei lui Nastase in contract , se negociaza chipurile – de fapt au reluat lucrarea la presiunea americana , Cheney avea interese la Bechtel …
  Daca macar in cei trei ani de sabotare a autostrazii Transilvania ar fi inceput lucrarile la sectorul concurent , Arad Timisoara Deva Sibiu , dar primele lucrari acolo au demarat de abia in 2010 , la 6 ani de la venirea lui la putere …
  Fronturi de lupta paralele ale presedintelui Basescu ; este blocata constructia autostrazii Bucuresti Ploiesti ( primavara lui 2005 ) si este suprimat proiectul autostrazii Brasov Comarnic ….
  Si stiati ca , la 5 ani de la aceste actiuni iresponsabile , cand se reiau lucrarile la Bucuresti Ploiesti , dl Basescu este cel care alege constructorii ? ( Besciu , Casuneanu , o catastrofa care au intarziat lucrarea un an ) .
  Tot domnul Basescu numeste constructorii la Nadlac Arad Timisoara si Deva Sibiu !
  O sa-mi spuneti ca macar el numea constructori , cu 5 ani intarziere , ceea ce altii nu fac …

 9. 9 Little angel ianuarie 3, 2015 la 9:22 pm

  Eu merg ce a mai in urma, prin 96-97 cind acelasi Basescu, pe vremea aceea ministru al trqnsporturilor afiirma ca Romania nu are nevoie de autostrazi….traficul nu este suficient de ridicat……deh….

 10. 10 Granicerul ianuarie 3, 2015 la 10:07 pm

  Ambitiile exprimate mai sus de ce nu s-au putut materializa mult mai devreme? De exemplu din 1996.

 11. 11 Daniel ianuarie 3, 2015 la 10:10 pm

  Pai d-le Nastase autostrada nu se face ca cateva mii de Bucuresteni sa se poata duce la munte.

  Romania nu e numai Bucuresti, Romania inseamna si Iasi si Cluj si Sibiu si Timisoara si Constanta si Arad si multe alte localitati din care oamenii nu se duc la munte la Busteni.

  Rolul principal al autostrazii este transportul de marfuri, nu de Homo Sapiens, ori ce transport de marfuri este din Brasov catre Bucuresti si invers ?

 12. 12 blogideologic ianuarie 3, 2015 la 11:11 pm

  La Protagoras, cunoaşterea este percepţia senzorială, realitatea fiind totalitatea senzaţiei.

 13. 13 Magdalena Trandafir ianuarie 4, 2015 la 12:33 am

  Cu urechile mele l-am auzit zicand o data ca nu avem nevoie de autostrazi.Nimic nu ramane in urma lui dupa 10 ani de presidentie decat ura cearta si vrajba.10 ani intunecati ,furati din viata noastra.A mintit tot timpul fara rusine.Ce e mai urat e ca macar nu tinea minte de pe o zi pe alta ce a mintit si se contrazicea singur.

 14. 14 Motanul Incaltat ianuarie 4, 2015 la 3:20 am

  Domnule Nastase,
  Nu se poate sa nu gasesti finantare pentru 60 km. de autostrada, ca atat are tot tronsonul Comarnic-Brasov. Inseamna ca nu esti credibil. Lucrul asta erodeaza credibilitatea nu doar a Guvernului Ponta, dar a intreg PSD, care da guvernarea. Mai ales ca e vorba si de crearea de locuri de munca. Inteleg sa ai probleme in a gasi finantarea pentru 300 sau 500 de km. de autostrada. Dar sa nu gasesti pentru 60 km. e greu de inteles…
  Lipsa de interes a bancilor straine…?! Nu se mai finanteaza astfel de lucrari? BERD, BEI, chiar asa lipsa de interes sa aiba oare? Astfel de banci sunt create tocmai pentru a promova investitiile, reconstructia si dezvoltarea. Romania e membra a UE, ar trebui sa beneficieze de astfel de investitii in infrastructura. Eu inteleg ca e vorba de un context economic mai dificil, dar daca asta inseamna sa nu se mai poata realiza niciun proiect de infrastructura (ca daca nu se pot realiza 60 km. de autostrada, ce sa mai zic atunci?) e grav…
  Ce credibilitate mai poate avea Guvernul Ponta care a facut in 2014 doar 22 de km. de autostrada, care s-au mai si crapat?!
  Eu, va spun sincer, cu greu pot sa inteleg acest partid – PSD – care pare a se submina singur, fara ajutorul cuiva. Dvs. mai puteti sa-l intelegeti? Cu ce realizari vii in fata electoratului, care si-a pus sperante in tine? Cu 22 de kilometri de autostrada care s-au crapat in cateva luni? Pana la urma e vorba de lipsa de profesionalism.

  Facebook, Vodafone, Orange? Nu acolo e problema!

 15. 15 Motanul Incaltat ianuarie 4, 2015 la 4:10 am

  Domnule Nastase,
  Spuneti asa:

  „Mi-am adus aminte insa de o declaratie halucinanta pe care Traian Basescu o facea in 2005. Acesta vorbea atunci despre Coridorul IV paneuropean care ar fi fost “deviat” de catre guvernul pe care il conduceam astfel incat autostrada sa treaca pe la Cornu.”

  De aici se vad greselile pe care le face PSD. De ce Basescu a fost mai credibil cand a vorbit de „autostrada de la Cornu” decat PSD? De ce PSD nu a ripostat puternic venind cu date (spre exemplu: studiile de trafic) care sa arate justetea construirii unei autostrazi de la Comarnic la Brasov si ca nu s-a „deviat” ca sa treaca pe la Cornu?
  Si acum se tot vorbeste de „autostrada lui Dragnea” sau „autostrada baronului”. Iar PSD in loc sa vina si sa spuna raspicat pe la toate televiziunile de stiri ca nu se va construi o asemenea autostrada – castigand credibilitate – s-a impotmolit in tot felul de explicatii lamentabile si inutile, trecand-o la „prioritati”. Ar fi fost extrem de tare ca sa iasa insusi Victor Ponta si sa spuna clar: „Nu construim autostrazi pentru baroni!”, taind orice urma de indoiala. Si-n 2005 si acum PSD a tot scaldat-o sau n-a zis nimic…
  Iar faptul ca aceste proiecte au fost sistate pe vremea Aliantei DA si a PDL, cand erau la guvernare, ar fi trebuit sa fie un avantaj pentru PSD. Ponta ar fi trebuit sa demareze puternic cu lucrarile. Altminteri inseamna ca nu stii sa valorifici un avantaj.

 16. 16 T-Rex ianuarie 4, 2015 la 4:16 am

  Un alt capitol din volumul „Un Deceniu Pierdut”. Problemele tin nu doar de incapacitate administrativa, dar si de sistem. De exemplu, in capitalism, nu mai cuantificam saracia, sau daca cineva o face, guvernele se fac ca nu exista. Fiecare se lauda cu „cresterea economica”, dar ce inseamna asta in final? Absolut nimic pentru cei saraci, absolut nimic. Exemplul cel mai la indemina este cel al marelui nostru „partener strategic”, SUA (care apropo inca nu are ambasador la Bucuresti de prieteni ce suntem). A existat o crestere a tranzactiilor la bursa in mod semnificativ (indicele Dow), si toate agentiile de la Fox la Reuters s-au dat pe spate. Dar, in realitate, de orice asemenea „cresteri” beneficiaza o mina de oameni, „1% ” privilegiati, care oricum sunt bogati. Majoritatea americanilor nu au simtit nimic in plus in buzunar, salariile si beneficiile lor raminind la fel de plate.

  Asta e problema pe care nici un Guvern „democratic” nu vrea sa o recunoasca in sistemul capitalist. Are PSD, PNL sau vreun alt partid un program de „depolarizare”?

  Polarizarea economica si de clasa este cancerul acestei lumi „occidentale”, iar solutii sunt, dar cei „1%” manipuleaza sistemul astfel incit sa nu se intreprinda nimic care sa ii afecteze. Lacomia, ignoranta, tupeul, curvasaria politica, coruptia, tradarile, hotia, violenta, dezradacinarea, alienarea, indiferenta, individualismul extrem, sunt toate efecte ale capitalismului. Reprezentanti demni de remarcat sunt chiar oamenii protejati de „sistemul Basescu”, cum ar fi de exemplu clanul Udrea – Cocos – Bica – Familia Basescu plus romii infractori. Si sa nu uitam cine a protejat din exterior „sistemul Basescu”: dreapta internationalista cu sediul la Washington si prin prejur.

  Apropo de „miscarea politica Macovei”: pe mine nu ma intereseaza ca a fost procuror pe vremea comunismului. Dar de ce a protejat si promovat sistemul de mafioti ai lui Basescu? De ce nu a fost la fel de ferma si principiala cu cei de aceiasi culoare politica si si-a vinat doar adversarii politici? De ce nu a „dezbracat-o” public pe Bica si pe Udrea cit a lucrat pentru Basescu?

  http://www.dw.de/wall-street-a-tale-of-two-economies/a-18150099

 17. 17 blogideologic ianuarie 4, 2015 la 8:44 am

  http://en.wikipedia.org/wiki/File:Training_meeting_in_a_ecodesign_stainless_steel_company_in_brazil.JPG Imaginea prezintă o abordare eronată pentru stimularea creativităţii în muncă în Brazilia, ţară unde pozitivismul lui Auguste Comte este ideologia de bază. Abordarea clasică românească iniţiată în secolul XIX –atunci când România devenea ţară “emergentă”- foloseşte pedagogia senzualistă – prezentă şi în metoda Montessori, dar subliniată într-un mod special de către marele psiholog român Găvănescul, lăudat de metafizicianul Nae Ionescu, însă acum sunt amândoi denigraţi şi uitaţi ca valori universale-, asociaţionismul şi serendipitatea. Este un demers, şi este de asemenea o agregare, în spiritul Ideologiei primare, un spirit prezent chiar dintru început la şcoala de la Sfântu Sava (vedeţi şi ce spunea George Băiculescu, un alt mare cugetător român acum denigrat sau uitat).

 18. 18 Alles Bulles ianuarie 4, 2015 la 9:11 am

  Poate a venit vremea ca Basescu sa raspunda pentru toate gresalele cu voie sau fara de voie.

 19. 19 blogideologic ianuarie 4, 2015 la 11:50 am

  http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Stiri/Klaus+Iohannis+participa+la+liturghia+de+la+Catedrala+ortodoxa+S Preşedintele Klaus Iohannis promovează sincretismul religios într-o ţară majoritar ortodoxă?

 20. 20 Centru ianuarie 4, 2015 la 12:22 pm

  @Motanul Incaltat – % de acord cu dv . PSD-ul lui Ponta s-a decrebilizat promitand investitii pe care nu este dispus de fapt sa le finanteze . Acoperindu-se de ridicol – ar fi dat , dupa aspre negocieri cu FMI , ” 600 milioane de lei ” in 2014 pentru Comarnic Brasov – n-au dat nimic de fapt .
  @Daniel – DN1 intre Bucuresti si Brasov este drumul cel mai circulat din Romania . O autostrada care sa continue Ploiesti Bucuresti spre Brasov este vitala . Asa cum ultimii doi ani ne-au invatat , o sa vedem miscare in infrastructura dupa plecarea lui Ponta .

 21. 21 blogideologic ianuarie 4, 2015 la 12:41 pm

  Peste trei săptămâni sunt alegeri parlamentare în Grecia. Vor câştiga (poate în mod zdrobitor) comuniştii.

 22. 22 Henri Coanda! ianuarie 4, 2015 la 12:53 pm

  Nerealizarea autostrazii Comarnic-Brasov a produs si produce inca oarece inconveniente; insa nerealizarea cartierului Henri Coanda din Bucuresti a distrus mii de vieti. Oare cat mai avem de indurat?…

 23. 23 Dan ianuarie 4, 2015 la 1:33 pm

  Nu pot sa cred ca spuneți aceste vorbe. N-ați avut guvernare, putere și bani?
  Incredibil cum mințiți în continuare. Pai ce, lumea trebuia să-l creadă pe chioru? Sa va fie rușine tuturor politicienilor ca la 25 de ani nu avem și noi autostrăzi sa circulam normal din Timiș în Constanța din Giurgiu în Suceava.

 24. 26 Centru ianuarie 4, 2015 la 3:44 pm

  @Motanul Incaltat -da , nici Vodafone si nici Orange nu sunt de vina pentru blocarea investitiilor , nici pentru infrangerea candidatului PSD in noiembrie . Vodafone si Orange sunt ceea ce se cheama doua multinationale , investitori strategici in Romania , care dau de lucru la zeci de mii de romani si introduc tehnologii de varf in Romania .
  Va amintiti cum clanurile de interese care parazitau si paraziteaza si astazi serviciile hoteliere de pe Litoral ( servicii scumpe si proaste ) s-au speriat de moarte cand compania franceza Club Méditeranéen era interesata de o investitie la noi , in 1990 ? I-au alungat !
  Familia Paunescu , cumparatoarea bulevardului Magheru in aceeasi ani ( hotelurile de pe Magheru ) , ce a adus Romaniei ? Se laudau ca personalul de camera este italian !
  Cand sistemul nepotist fanariot va fi capabil sa creeze el , prin firmele copiilor prefectului de Dolj sau al ginerelui sefului Jandarmeriei , firme demne sa ia locul Orange si Vodafone ,sa creeze bogatie , nu pentru Relu Raducanoiu sau Nicky Matache , dar pentru o intreaga regiune , atunci vom putea vorbi .
  Pana atunci sistemul fanariot dambovitean este responsabil de paralizia administratiei ( copiii de scoala primara nu au manuale la 15 septembrie , acordarea unei licitatii pentru un sector de autostrada tine peste un an , copii de varsta frageda sunt ucisi de haite de caini vagabonzi in plina Capitala , in plina zi )) o administratie ineficienta si rea ( cetateanul roman este vazut ca un inamic de functionarul de la Radet si Electrica ,de paznicul de la spital sau de asistenta medicala ) , care alunga milioane de oameni din tara .
  Sistemul fanariot se teme de prezenta marilor companii straine in care criteriile de promovare nu sunt clientelismul , mita si serviciile intime ci profesionalismul , eficienta si competenta .
  Daca o familie din Segarcea este capabila sa produca un detergent care sa concureze , sa zicem Arielul gigantului Unilever , sa o faca . Altfel cantam la flautul demagogiei .
  Eu imi doresc cat mai multe companii straine in Romania .
  Britanicii de la EasyJet si irlandezii de la RyanAir aduc clientela straina aeroporturilor franceze de provincie , nu AirFrance ..
  .Companiile straine vor crea prosperitate , ceea ce de fapt fac fara pauza din anii 1990 – Daewoo apoi Ford , Renault , Bosch , Metro ,Pirelli la Slatina , Saint Gobain la Calarasi , marile complexe comerciale si hoteliere …
  Cand administratia centrala si locala romaneasca va invata de la administratia marilor companii straine … se va apropia in calitate si rigoare de cea ungara si slovaca .

 25. 27 blogideologic ianuarie 4, 2015 la 4:06 pm

  http://www.theguardian.com/technology/2015/jan/04/could-facebook-be-factor-next-election Se recunoaşte acum implicit: Experimentul internaţional Facebook de pe 16 noiembrie 2014 din România a permis câştigarea frauduloasă a finalei electorale de către Klaus Iohannis. Domnul Victor Ponta a fost avertizat pe blogul personal înainte de 16 noiembrie de către tineri simpatizanţi competenţi asupra marelui pericol real de manipulare a votului prin reţeaua Facebook. Întrebarea cea gravă : De ce a rămas domnul Victor Ponta în starea aceea foarte pronunţată de abulie ? În principiu, premierul Victor Ponta ar fi putut să apeleze la profesorii din mediul universitar (pe care domnul Victor Ponta i-a ajutat enorm, i-a readus chiar în activitate pe universitarii pensionari dacă terminaseră pe vremuri facultatea cu 10 pe linie!). Dar se pare că vechea “elită” universitară ce colaborase pe vremuri cu Securitatea, fiind recompensată de către aceasta, şi aş putea să dau exemple de cazuri de la facultatea de fizică a Universităţii din Bucureşti, nu posedă resursele intelectuale cerute de aceste vremuri noi.

 26. 29 George Ban ianuarie 4, 2015 la 6:04 pm

  De la cenzura comunistă, am evoluat până la nivelul de a vedea „The interview” în România doar la câteva zile după lansarea din SUA!!! Mai bine nu se poate! Iar dacă am scăpat de obsesia cenzurii și a călătoriilor oriunde pe glob (cu excepția SUA și… Coreea de Nord!), poate ne ocupăm să mai scăpăm și de sărăcie!

  Două dialoguri din film:

  – Avem atâtea milioane de telespectatori și noi le oferim doar rahat!
  – Păi dacă asta vor! Milioane de oameni ne imploră: „Dați-ne rahat! Vrem haleală, haleală, haleală!”

  – Voi americanii nu ați învătat nimic, faceți din nou aceeași greșeală!
  – Și o vom mai face de câte ori va fi nevoie!

 27. 30 blogideologic ianuarie 4, 2015 la 7:03 pm

  http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/defilarea-limuzinelor-de-lux-la-ceremonia-de-inscaunare-ca-arhiepiscop-a-lui-ioachim-bacauanul-foto.html Este necesar ca ierarhii BOR să reînveţe simplitatea şi frugalitatea. Ăştia nu-s creştini !

 28. 31 Spiridus ianuarie 4, 2015 la 8:13 pm

  Inteleg ca nu e acceptabil comentariul critic la adresa PSD in legatara cu „autostrada” spre Brasov. Deci nu merge… (3 ian ora 07.01 pm).
  Chiar daca insistati, nu cred ca PSD nu face autostrazi din cauza lui Basescu (care are vina sa, dar e istorie). PSD nu face autostrazi pentru ca este condus de incompetenti. Iar „baronii” au alte prioritati. Simplu.

 29. 32 T-Rex ianuarie 4, 2015 la 8:21 pm

  Vad ca mi-ati cenzurat un comentariu critic referitor la BOR pe un thread anterior, dar i-ati permis lui @blogideologic sa critice pe acelasi subiect un pic mai sus. Ma gindesc ca poate ati vrut sa ma feriti sau sa va feriti de o discutie poate neadecvata momentului. Eu sunt ortodox si credincios, desi nu bisericos, pentru ca vad cit de viciate sunt aceste institutii, de la Vatican la Jehovisti. La un moment dat, am avut un contract cu o companie care lucra cu o banca internationala ce se lauda cu soliditatea ei, pentru ca era avea relatii foarte apropiate de Vatican, fiind practic controlata de acolo. Corporatia care avea nevoie de servicii bancare era in domeniul jocurilor de noroc/casino. Deci, sunt la curent cu cel fel de operatii se deruleaza cu cele mai sfinte binecuvintari.

  Subiectul reformei celei mai conservative institutii – biserica – este evident foarte sensibil, si poti usor sa cazi in ridicol, pentru ca biserica se reformeaza cel mai greu. Iar cind politicienii au interes sa aibe relatii privilegiate cu biserica, e si mai complicat.

  Puteti sa nu publicati daca nu doriti, nu ma supar. Cred doar ca servesc un interes public. Eu vreau un BOR puternic, care sa ramina un pilon al romanismului. Si il vad asa doar printr-o reforma a administratiei institutiei, si printr-un leadership care intelege economia.

 30. 33 Radu Humor ianuarie 4, 2015 la 8:33 pm

  Ce ar insemna iesirea Greciei din zona euro: efecte mai grave ca falimentul Lehman Brothers
  O eventuala decizie a Greciei de a iesi din zona euro va avea efecte devastatoare pentru pietele financiare, iar consecintele vor fi chiar mai severe decat cele ale falimentului Lehman Brothers din 2008, potrivit lui Barry Eichengreen, economist in cadrul Universitatii din California.

  Prezent sambata la intalnirea anuala a Asociatiei Economice Americane, Eichengreen a declarat ca iesirea Greciei din zona euro va determina investitorii sa isi retraga depozitele din bancile din Grecia, plasamentele in actiunile companiilor se vor reduce, toate acestea culminand, probabil, intr-o serie de masuri stricte din partea autoritatilor elene pentru controlarea fluxurilor de capital, relateaza MarketWatch, citat de Mediafax.

  Mai mult, efectele nu vor fi limitate doar la pietele din Grecia, deoarece investitorii vor incepe sa faca speculatii in privinta urmatoarei tari care ar putea parasi zona euro.

  „Pe termen scurt, iesirea Greciei ar echivala cu falimentul Lehman Brothers la patrat”, a avertizat Eichengreen.

  Economistul american estimeaza ca politicienii europeni isi vor „inghiti nodul din gat din nou” si vor face compromisurile necesare pentru a mentine Grecia in uniunea monetara.

  „Desi pastrarea zonei euro in forma actuala va fi un demers costisitor, dificil si dureros pentru politicieni, destramarea acesteia va fi inca si mai costisitoare si dificila”, a spus Eichengreen.

  Declaratiile lui Eichengreen vin pe fondul speculatiilor privind o eventuala iesire din zona euro a Greciei. Parlamentul elen a anuntat saptamana trecuta dizolvarea sa si organizarea alegerilor legislative anticipate la 25 ianuarie, alegeri care ar putea fi castigate de formatiunea de extrema-stanga Syriza, care se opune continuarii masurilor de austeritate impuse de Troica internationala (Comisia Europeana, BCE si FMI) in schimbul unor imprumuturi de 240 de miliarde de euro.

  Cancelarul german Angela Merkel a declarat sambata ca Germania este pregatita sa lase Grecia sa iasa din zona euro daca stanga radicala va repune in discutie masurile de austerite. Potrivit acesteia, guvernul german considera aproape inevitabila iesirea Greciei din zona euro daca seful Syriza, Alexis Tsirpas, va abandona politica de austeritate bugetara si nu va mai rambursa datoriile tarii, relateaza AFP.

  Prezent la intalnirea Asociatiei Economice Americane, Kenneth Rogoff, fost economist al Fondului International Monetar si profesor la Universitatea din Harvard, a declarat ca zona euro este „un dezastru economic”.

  „Asta nu inseamna ca va fi usor de destramat”, a adaugat el.

  Nici Martin Feldstein, profesor de economie la Universitatea Harvard, nu este mult mai optimist in ceea ce priveste viitorul zonei euro, in ciuda masurilor anuntate de Banca Centrala Europeana pentru stimularea cresterii economice in regiune.

  „E posibil sa nu existe nici o modalitate pentru a incheia criza din zona”, a spus Feldstein, care a mentionat ca implementarea unui program de relaxare cantitativa ar putea sa nu aiba rezultatele scontate.

  Potrivit lui Feldstein, cea mai buna solutie pentru supravietuirea zonei euro este ca fiecare stat in parte sa implementeze propriile politici fiscale pentru a stimula cererea si consumul, inclusiv prin reducerea taxei pe valoarea adaugata pe o perioada de cinci ani.

  Comentariile economistilor americani au fost facute la cateva zile dupa ce presedintele BCE, Mario Draghi, a aratat ca institutia este pregatita sa suplimenteze masurile monetare de stimulare a economiei din zona euro, inclusiv prin cumpararea de obligatiuni guvernamentale.

  Seful BCE a exclus posibilitatea destramarii zonei euro, in pofida problemelor cu care aceasta se confrunta.

  Citeste mai mult: http://www.wall-street.ro/articol/Economie/177645/ce-ar-insemna-iesirea-greciei-din-zona-euro-efecte-mai-grave-ca-falimentul-lehman-brothers.html#ixzz3NsXS9t84
  Follow us: @WallStreetRo on Twitter | WallStreetRo on Facebook

 31. 34 T-Rex ianuarie 4, 2015 la 9:48 pm

  Am vazut ca Guvernul are o strategie de reducere a saraciei pina in 2020. E foarte bine, insa nu e clar daca aceasta strategie va ramine valida in cazul in care vine la putere PNL. Sau poate o vor schimba, desi, eu cred ca un guvern de dreapta va abandona aceasta strategie, si se va axa exclusiv pe idea crearii de locuri de munca. O asemenea abordare este tipica in orice tara condusa de dreapta. Dar, din pacate, pe baza experientelor din SUA si Germania, si alte tari din UE, crearea de locuri de munca nu va scadea saracia, ba din contra o poate exacerba. Cum? Prin redistribuirea bogatiei in favoarea clasei de bogati, ca de exemplu subventii masive si facilitati exclusive la taxare, pentru capitalisti-antreprenori. Istoria recenta arata ca acest proiect de dreapta duce la plafonarea indelungata a salariilor angajatilor (clasa medie), la scaderea nivelului de trai al acestora, si implicit la saracie si polarizare excesiva.

  Va fi dreapta romaneasca in stare sa cloceasca un program diferit de ce au facut pina acum partenerii lor ideologici din Occident?

 32. 35 alecsei ianuarie 4, 2015 la 9:55 pm

  Domnule prim-ministru….sau mai bine spus, domnule profesor (apa trace, pietrele raman) vreau sa va intreb un lucru, care tine , pana la urma de caracterul fiecaruia: va deziceti due nicu ceausescu?

 33. 36 plano ianuarie 4, 2015 la 10:04 pm

  Nimeni nu a dorit sa investeasca in autostrada Comarnic-_Brasov atata timp cat era clar ca ar fi fost o legatura secundara a Coridorului IV Arad-Sibiu-Pitesti-Bucuresti, cu finantare Europeana asigurata.
  .Cine era nebunul care sa ocoleasca 50 de km pe varianta Sibiu -Brasov- Comarnic in loc sa urmeze calea dreapta pe Valea Oltului, spre Bucuresti? Investitorul Comarnic -Brasov are pretentia sa i se verse tot traficul din Vest si din Nord pe portiunea pe care el o taxeaza.
  Asa se explica si fel de fel de studii de fezabilitate prin care se incearca aburirea Comisiei Europene… doar, doar, accepta devierea Culoarului IV de la Sibiu pe Brasov.
  Ticalosia regimului Basescu… si in materie de autostrazi este continuata de semnele de neseriozitate ale guvernului Ponta in legatura cu Autostrada Sibiu-Pitesti.
  Sa nu se mire domnul Ponta de ce a obtinut rezultate slabe la prezidentiale in judetul Valcea. Nu a contat numai Oltchim.

 34. 37 Centru ianuarie 4, 2015 la 10:33 pm

  @Motanul incaltat – in 2014 s-au inaugurat nu 22 , ci 50 de kilometri de autostrada – 22 sectorul foarte greu de la Miercurea Sibiului Saliste plus 28 de km de pe Nadlac Pecica .
  Ca de obicei la noi , lipseste ceva ca sa fie bucuria deplina – nu sunt gata 10 km intre autostrada Arad Timisoara si acesti 28 de kilometri gata , deci masinile nu o folosesc , fie ca nu stiu , fie ca socotesc sectorul izolat pentru moment inutil .
  Deci 50 , si nu 22 de kilometri inaugurati in 2014 .
  Problema este ca in lucru avem foarte putin : 10 kilometri neterminati la Pecica plus 25 intre Timisoara si Recas plus 70 intre Deva si Lugoj plus 70 intre Turda si Sebes plus 8 la vest de Cluj – 183 de kilometri in lucru , dintre care sanse sa fie gata in 2015 sunt pentru cei 8 de la Cluj ( dar ce folos , podul peste Somes care sa ii lege de rest nici nu e licitat ! ) , cei 10 de la Pecica ( care pot fi terminati si in doua saptamani , sunt facuti 80 % de Alpine ) si cei 25 de la Timisoara – 43 de kilometri , cu ajutorul lui Dumnezeu , pentru 2015 . Cat despre Lugoj Deva si Sebes Turda , stadiu fizic 10 % in acest moment .
  Pacat ca se intarzie enorm , in buna traditie a ingrozitoarei birocratii si incompetente de la CNADR si guvern , numirea firmelor castigatoare pentru Bors – Barcau si Campia Turzii Targu Mures ( finantat de UE ) la peste 3 luni de la desfacerea ofertelor .
  Cam pe aici suntem .
  Alte proiecte , centura Bucuresti , muntii , Craiova Pitesti – vant .

 35. 38 ZeV ianuarie 4, 2015 la 10:50 pm

  Mai Centrule, daca iti doresti cat mai multe companii straine in Romania, ma asteptam sa ti le doresti , cum s-ar spune, ,,la pachet cu finantarea”.
  De unde sa plateasca ,,PSD-ul lui Ponta”, din moment ce ,,capitalul romanesc” zis (de d-ta) si ,,fanariot” nu produce suficienti bani din/prin taxe si impozite ?
  Eu propun majorarea la dublu a taxelor pe care sa le plateasca cei ca d-ta si Motanul incaltat (cu ghete din vinilin) adica, cei care pot trai merci bien din ,,navigare pe Niet”.
  (Z)
  ps
  Face DNA-ul autostrazi, pavate cu dosare.
  (Z)
  PPS
  La Multi Ani tuturor romanilor si felicit primii doi oameni in stat pentru ca prefera dialogul.

 36. 39 blogideologic ianuarie 4, 2015 la 11:07 pm

  Cazul restaurării monumentelor religioase ortodoxe româneşti impusă de Cezarismul regelui Carol I l-a determinat pe I.L. Caragiale să formuleze celebra întrebare : “Ce-am avut, şi ce-am pierdut?” Arhitectul român Alexandru Hristea Orăscu a bine demonstrat ce am pierdut. Dar am câştigat ceva ? Numai în contextul Ideologiei primare. Şi este prea puţin. Dar ne îngăduie să ne evaluăm pierderile în contextul valorilor europene. Şi alţii au pierdut de pe urma teoriilor arhitectului Eugène Viollet-le-Duc. De exemplu francezii. Căci linia Maginot a fost construită în acord cu ideile sale.

 37. 40 papasha ianuarie 4, 2015 la 11:09 pm

  Nu stiu despre ce aglomeratie pe DN1 vorbiti . Sunteti cu totii ipohondri .
  Eu si cu basanaul mergem cu halicopteru’ , e normal , la valoarea noastra …. !
  Pt. voi restu’ , stati ca prostii – n traffic , si nici 6 case n-aveti ….. ghinion , asta-i viata !
  Las’ ca ne rezolva neamtzu’ , aduce el bani de-aca$a .

 38. 41 ZeV ianuarie 4, 2015 la 11:20 pm

  T-Rex
  BOR-ul nu are nevoie de reforma profunda (avem deja o biserica reformata) si ramane totodata un pilon puternic al romanismului, apreciat de insusi seful statului roman, care, in premiera nationala, a participat la o liturghie duminicala oarecare (la Sibiu n.r.), unde, prin gura mitropolitului Laurentiu Streja (prietenul de suflet al Preafericitului, a primit o invitatie la nivel inalt pe care a si a acceptat-o si vorbeste in acelasi timp despre prezervarea a ceea ce s-a facut bun in Romania si..despre unire. Pare-se ca intalnirile cu premierul nu sunt total inutile. Vom vedea ce se va intampla si pe 24 ianuarie 2015.
  (Z)
  Il felicit pe domnul Yoahnnis.
  Pana la urma, se poate trai, pe termen lung, fara Facebook, dar nu cred ca putem desfiinta Biserica.
  Iata, un lutheran merge la o slujba ortodoxa (asa cum si eu particip la cele germane de la Sighisoara – in Cetate), in semn de respect fata de religia nationala a romanilor.
  In schimb, politicienii romani merg doar la evenimente, sau, introduc amendamente (cu miile n.r.) la legea bugetului de stat, dupa care, contesta utopic la CC. Halal politicieni, halal opozitie.

 39. 42 blogideologic ianuarie 5, 2015 la 12:13 am

  Rîul cu numele românesc Buna, din teritoriul de litoral Adriatic Zahlumia http://fr.wikipedia.org/wiki/Zachlumie#mediaviewer/File:Territoires_serbes_IXe.jpg Documentul De Administrando Imperio scris de împăratul Constantin Porfirogenetul furnizează principalul argument istoriografic al panslavismului. Descopăr însă aici şi cuvinte româneşti. De exemplu în excerptul care tradus pe franţuzeşte sună : “Ce territoire de Zachloumie dépendait de l’empereur des Romains, mais quand ce territoire et sa population furent soumis par les Avars, il devint totalement déserté. Ceux qui y vivent de nos jours, les Zachloumiens, sont des Serbes de l’époque où leur prince réclama la protection de l’empereur Héraclius. On les appelait Zachloumiens à partir d’un soi-disant mont Chlumos,et de fait, dans la langue slave, « zachlumi » veut dire « derrière la montagne », car dans ce territoire se trouve une haute montagne avec deux cités à son sommet, Bona et Hlum, et derrière la montagne coule une rivière nommée Buna, ce qui signifie « bonne ».” Numele Serb vine de la Servus, care în latineasca africană pe care o învăţase împăratul Iraclie înseamnă sclav.

 40. 43 Fragmentarium Politic ianuarie 5, 2015 la 1:45 am

  Vectorizarea ostila si efectul de zgandarire. De ceva vreme, in lumea scriituri romanesti s-a gaocit un fenomen care, in ciuda faptului ca puieste antinormalitate, pare a trece neobservat. Ultimele doua texte ale lui Vladimir Tismaneanu si reactiile lui Gabriel Liiceanu si Dragos Aligica mi-au atras atentia asupra tentativelor de vectorizare dinafara a intelectualitatii dinauntru. Am mai vorbit despre acest viclesug, pe care l-am numit lovirea celuilalt cu parti din el insusi. Pentru a nu fi rastalmacit, precizez ca nu am in vedere adversitatile politice sau diferentele etnice si religioase. Nici ceea ce indeobste numim si intelegem prin alogenitate si indigenitate. Ma refer la diferentialitatea intereselor, in care apartenenta si comuniunea joaca un rol hotarator. Traiul in comunitate, impreuna cu care impartasesti acelasi prezent si acelasi viitor, poate si acelasi trecut, este sursa primordiala de atasamente, atitudini si comportamente. Nu in ultimul rand, interesele individuale, sub toate aspectele, dar mai ales sub cele de prosperitate si securitate, care ne anima pe toti, fara exceptie, izvorasc si depind din si de cadrele existentiale comunitare. Este motivul pentru care, nu de putine ori, destinul individual s-a identificat cu destinul colectiv sau, in cele mai multe cazuri, cu cel al comunitatii national-statale. Toata intriga, in a carei dezvoltare Tismaneanu incearca sa vectorizeze resurse intelectuale interne, a pornit de la semnalarea critica, de catre un nume fara chip (MCA, neasumat sub semnatura), a decorarii de catre presedintele Klaus Iohannis a lui Octav Bjoza, fost detinut politic si presedinte al AFDPR. Motivul? Deciziei comemorative a sefului statului, la un sfert de veac de la Revolutie, i-a fost atribuit un sens de “omagiere” a legionarismului, fiind, pe cale de “consecinta”, susceptibil de “antisemitism”, ca urmare a faptului ca Octav Bjoza a declarat ca in temnitele comuniste a avut de invatat, in materie de romanism, de la unii dintre detinutii legionari. Nu voi relua detalii sau aprecieri contradictorii, mai important mi se pare a constientiza, a lua act de vectorizarea apropiatilor, de catre mult prea indepartatul VT. De fapt, pe langa listele cu nemiluita, cu care isi impaneaza articolele de serie, prin care incearca sa-si demonstreze aderenta in mediile intelectuale romanesti, extrem de discutabila de altfel, vectorizarea se prezinta ca o tactica de inhamare, menita a-i trage carul varfuit cu ideologii ale falsului. Vectorizarea se materializeaza prin preluari laudative, spre asa-zise promovari, de articole critice, pe o problema sau alta din societatea romaneasca, pe care VT la foloseste ca fundament, ca sustinere sau ca umplutura pentru propriile constructe teoretice. Materialului informational al clientilor din Romania, a carui folosire, in treacat fie spus, reflecta sau ascunde dezactualizarea specifica netraitorului in comunitate, VT ii aplica o operatiune ignobila: ii deturneaza sensul, dinspre critica de sanogeneza, normala si constructiva, spre ostilizare si conflictualizare, anormala si destructiva. Vectorizarea nu este de stanga sau de dreapta, prin discursul anticomunist a anvelopat personalitati culturale de toate culorile politice, inclusiv legionare (nume de rezonanta ii impodobesc pana si ultimul articol). Presedintele nostru nu este de stanga, nu este majoritar etnic si religios. Cu toate acestea, VT il desfiinteaza. De spaima normalitatii. Lucrul bine facut ii dauneaza grav rostului. Pentru ca lucrul bine facut inseamna suveranitatea deciziilor si alegerilor, oprirea influentelor corupatoare. Scopul vectorizarii este zgandarirea, racairea ranilor politice vechi, pentru a le impiedica vindecarea, atatarea orgoliilor individualiste, care-i rup pe carturari de la visurile poporului, pentru a zadarnici unitatea corpului social, necesara unui tel maret. Pentru vectorizare, VT se foloseste de sindromul drobului de sare, pe care, daca pisica se va sui pe prichiciul sobei, unde era asezat, il va tranti drept in capul copilului din copaie si il va omori… Sa nu mai stie nimeni, oare, povestea lui Ion Creanga, despre prostia omeneasca, pentru a-l lasa pe VT fara obiectul intamplarilor care nu se intampla?!…

 41. 44 Dezideriu Dudas ianuarie 5, 2015 la 7:04 am

  Stimate Domnule Adrian Nastase,

  E greu a gasi valori si imagini comune pentru a incerca sa devoalam evolutiile periculoase ale societatii romanesti. A devenit un joc national al “opiniei publice”, trendy….,fortarea unor modificari in politica romaneasca care sa perpetueze la nesfarsit neprofesionalismul si lipsa de responsabilitate. Chiar daca in aparenta mobilurile actiunilor urmaresc exact contrariul. Ma gandeam aseara la un titlu de actiune gen “Secretul lui Bachus si marturisirea lui Voiculescu” ( in sensul marturisirii noastre pentru el…), focalizand atentia pe imaginea fortei societatii comuniste in demascarea evaziunii, azi, aceasi forta ( d-nul Ion Cristoiu poate certifica…), incercand sa demaste doar evaziunea “cateilor” in ale capitalismului, nu si a “dulailor”….Din pacate, d-nul Voiculescu nu a inteles si vad ca inca nu intelege ca nu poti la nesfarsit in tari nou capitaliste sa intaresti doar “corul cateilor”, fara a avea actiuni de a implica interesele economice nationale si in “jocul dulailor”. Ceea ce dvs. ati facut, dar nu ati comunicat suficient de clar si concertat mesajul public. Cand ati incercat sa reglati relatia Romaniei cu “dulaii”, cine au sarit galagiosi ? Cei cu inertia mai mica….E un ADEVAR tragic, greu, care nu-mi va aduce popularitate ( aici sunt specialisti “popularii”, probabil datorita etimologiei….), dar sper ca ne aflam in spatii istorice ( nu doar geografice ) in care ADEVARUL inca mai conteaza….

  Acum ma gandesc la un titlu de actiune mai relevant, “DETURNAREA PUBLICA A TRENDULUI ANTICAPITALIST AL SOCIETATII ROMANESTI. CAZUL VOICULESCU” si sper sa am forta de a aduce in spatiul public aceasta tema care sigur va genera un parcurs lung, la sfarsitul caruia doresc ca societatea romaneasca se va impaca cu sine (intre timp sper ca si d-nul Voiculescu sa devine partener al actiunii mele, atat timp cat primii pasi in ale “capitalismului mare” romanesc, i-am facut impreuna). Ceea ce e evident, nu se putea intampla si in cazul societatii comuniste cu evazionistii….Daca la Bachus era un secret ( al lui Polichinelle ), cred ca la d-nul DV ar trebui sa avem o actiune de publicitate publica bazata pe marturisirea noastra. Cand maiorul de militie l-a intrebat pe soferul preferat al lui Bachus ( interpretat de Sebastian Papaiani ), “care e secretul lui Bachus”, acesta i-a raspuns : SLABICIUNILE OAMENILOR. La o intrebare pusa acum ref. la “SECRETUL” CAPITALISMULUI, raspunsul unui “sofer onest” in ale capitalismului ar fi : CARACTERUL OAMENILOR !

  Va redau in comentariul urmator un raspuns al meu recent dat unui rezervist al “serviciilor nationale de informatii”, sintagma care a electrizat atmosfera dezbaterii de la FET din anul 2014, an la sfarsitul caruia ati declarat ca vi s-a “ingustat orizontul”( iar ati “daltuit” in sufletul nostru un adevar tragic ), intriga fiind legata de conflictul dintre “fostii activisti ai PCR” si fostii membrii ai “serviciilor nationale de informatii”…Contextul mai amplu vi-l transmit privat, prin email. DE CE O FAC ? Deoarece e periculoasa deschiderea orizonturilor publice prin efort individual concentrat cum ati facut-o dvs., fara implicarea publica a “factorilor responsabili”….Le va fi foarte usor ulterior sa arate cu degetul ….Si cand “ei”arata cu degetul, vorba lui Adrian Paunescu, pot gauri ! Marele poet a crezut ca o poate face singur. “S-a” dovedit ca s-a inselat !

 42. 45 Dezideriu Dudas ianuarie 5, 2015 la 7:05 am

  Acum cca. 15 ani am incercat sa-mi dau un doctorat in teoria haosului ( catastrofe, structuri disipative, fractali….) cu acad. Radu Voina. M-am si intalnit cu el ( a fost profesor si la Academia Navala Constanta ), din pacate nu aveam suficiente resurse….

  Acum cca. 10 ani am incercat sa iau o tema de doctorat la Adrian Nastase, in drept international. Mai vorbeam cu asistenta lui de atunci (d-na Mihaela Nistorescu ), care a declinat propunerea mea zicandu-mi ca d-nul AN luase decizia sa nu primeasca la doctoratul in drept…. decat juristi…. Mi s-a parut logic, desi „se” renuntase la constrangeri…

  Acum cca. 5 ani, pe o propunere a unui rector de universitate privata, m-am si prezentat la examenul de admitere la doctorat la ASE in Dreptul Relatiilor Internationale. Am luat examenul la franceza, dar la specialitate, pentru cineva fara experienta practica, era un fel de loterie….daca nu invatai teoria perfect….Mai mult, se daduse posibilitatea, chiar la examen, sa-ti poti alege si Dreptul Muncii….Ca fost lider sindical implicat, poate era bine sa accept schimbarea….

  De ce va scriu toate astea ? Deoarece atunci cand am organizat FORUMUL TEHNOCRAT in anul 1997, la care au participat si (mai) multi academicieni, am prezentat un material in care am integrat spiritul celor 3 valuri ale lui Toffler cu structurarea normei juridice in 3 ( norma tehnica – asociata valurilor toffleriene, norma sociala – asociata de mine realitatii si norma juridica…., baza „statului de drept” actual….). Cred ca traim ceea ce traim deoarece doar SUA are curajul sa mai lucreze inca la scopuri, desi dupa 2008 se putea demonstra ca puterea lor nu mai e legitima ( “Poruncile” lor : 1. Nu implicati Statul, 2. Piata e totul…, s-au dovedit bune doar pentru altii, nu si pentru ei ) in sensul ca de fapt mijloacele le-au devenit scopuri, cum scria Sartre ca se intampla intotdeauna, la sfarsit ( asta cu sfarsitul, nu stiu daca-i apartine )… Cu toate astea ei mizeaza pe cresterea continua a complexitatii si dupa cum se observa „vechea Europa” achieseaza…SUA urmaresc insa cu acuitate ceea ce se-ntampla in China si in privinta Rusiei nu par a ezita de a merge pana la capatul….reinstaurarii razboiului rece…Nu doar „razboi rece” in ghilimele cum se exprima parlamentara germana la relatiile Germania – Rusia, introducand in ecuatie nume grele precum Hans Dietrich Genscher, dar si binomul Kohl-Gorbaciov….

  Solutia nu cred ca poate veni decat de la state „nealiniate” precum Romania….Desi membri NATO si UE, relatiile noastre bune cu Orientul ( desi atent camuflate ), ne pot conferi acest statut…Daca putem defini un model, viitorul razboi rece ( care oricum nu cred ca poate fi oprit), va avea si o formula de convietuire pasnica….Am inaintat mult pe acest subiect intr-o editie anterioara a blogului d-lui Dorn Tudoran, cand acesta a abordat focalizat subiectul „Republica Moldova”. Nu plecasem de la necesitatea unui model ( nu „se finalizase” experimentul Georgia, Ucraina nu incepuse )… ci de la necesitatea ca „statul ajutat”, avand structurari etnice care pot grupa in tari diferite aceleasi popoare ( Romania, Moldova, Transnistria ), sa puna in concurenta „structurile de ajutor”…. Intre timp evolutiile au facut situatiile si mai dramatice. Chiar si in statele mari.

 43. 46 Vsile, ianuarie 5, 2015 la 8:56 am

  Semne bune anul are,

  Se plange sau se plang mai multi ca li s-au cenzurat mesajele ,intrun mesaj era vorba de BOR, probabil o critica si AN la inceput de an nu-si poate permite sa se puna rau cu BOR care-i un dumnezeu local!
  Altcinena se plange de acelasi fenomen dar pe invers probabil si-a bagat dracul coada si mesajul si el o critica asupra altui fenomen nu a fost publicat.
  Nici lui vsile nu i s-a publicat un mesaj , in care spunea ca am fi avut o Romanie mai buna cu un Nastase asa cum este decit o Romanie cu Basescu asa cum este si asa cum a fost!

  Merg insa necenzurate mesajele ban cu ban nu fac nici doi lei , sau idioteniile altui 1/3 tanar , idiotenii care se doresc a da ghes romanilor sa-ceara schimbarea climatul din Romania , si cu o vara de 365 de zile sa-si cladeasca micro ferme pe linga drumurile nationale nu si pe langa autostrazi , ca astea nu cresc in micro sau in vitro , de unde megiesul sa se aprovizioneze pe el insusi dar si pe altii.
  Da-ne Doamna vara vesnica dar si apa sa ne irigam, oameni cinstiti sa nu ne fure , gaina si oul din cuibar, politicieni si oameni din primarii si administratii care sa nu-i cocoseze pe indrazneti cu dari si sa-i oblige la spagi , da-ne Doamne legi explicite si curate, si nu ierta Doamne pacatele pacatosilor tai!
  Amin!

  Centru,

  Ai cumva date mai exacte privitor nivelul de trai mai acatarii ai muncitorilor din entitatile pe care le enumeri , au acestia un nivel de trai mai acatarii decit altii aflati sub patronat roman?

  Uite Bucurestiul este doar capitala si are intradevar mai multe sedii de banci , institutii centrale ,, ,politicieni, hoti etc….decit alte orase , nu au fabrici si uzine , nu au pentru ca le-au vandut la fier vechi….si totusi traiesc indoit mai bine decit cei pe care ii enumeri dumneata.

  Sa nu uitam ca aceiasi investitori isi platesc poate la l/1 din valoarea salariului aceluiasi muncitor din tara unde firma isi are originea si poate l/2
  pe la aceleasi unitati aflate prin Africa sau Asia.

  Radule,

  Zona euro functioneaza dupa aceleasi principii dupa care functioneaza jocurile piramidale, acum este nevoie de un alt nivel , Ukraina. Dupa dezmembrarea industriala a Ukrainei , cind Europa va avea o plaja mai mare se va observa un reveriment , Germania, Franta , Anglia vor face un pas inainte…..dupa care va reapare criza , si se va cauta o noua tinta!

 44. 47 blogideologic ianuarie 5, 2015 la 9:05 am

  Problema vorbitorilor de Limba Română în Kosovo (Evans foloseşte sintagma “the old indigenous stock”) / Călătorul şi arheologul britanic Arthur Evans constata pe la anul 1870, şi mărturisea aceasta public într-o corespondenţă pentru Pall Mall Gazette, că în vechea localitate romană Pescium (dar Ptolemeu o numea, încă mai demult, Siparantum în Geografia sa!) din Kosovo, copiii mai vorbeau româneşte. Iar garda lui personală formată din arnăuţi albanezi se înţelegea cu ei vorbind pe româneşte! Mărturia lui Arthur Evans aruncă un mare semn de întrebare asupra documentaţiei sârbeşti care afirmă peremptoriu că Ştefan Nemania ar fi primit un drept de stăpânire la Pescium, cu tot hinterlandul său, din partea împăratului de la Nova Roma. Cronicile bizantine mai consemnează atunci şi faptul că apa mării se înroşise de sângele purtat de apa rîurilor ! Nu-i greu să ghicim de aici că un mare genocid a fost comis la acea vreme împotriva populaţiei autohtone româneşti. Actualmente Pescium a primit sârbescul nume Peci, ori albanezul nume Peja, ori turcescul nume Ipek. Să amintesc şi faptul că în zona Erzurum din Anatolia (ori Asia Minor) se află de asemenea o localitate cu numele Ipek. Ceea ce nu-i de mirare, pentru că “rum” din componenţa numelui Erzurum înseamnă roman, iară “Erz” înseamnă Pământ. Astfel, turcescul nume Erzurum (denumirea datează însă de la cucerirea arabă şi constituie în sine un descriptor geografic de foarte mare veracitate a situaţiei demografice constatate de arabi acolo!) se traduce corect prin Pământul romanilor. Fanarioţii “noştri” (opresorii noştri ar trebui să zic într-un mod corect, chiar “politiceşte corect”!) ştiau în general ce fel de statut lingvistic descriptor avea cuvântul “rum” şi din cauza aceasta ei s-au străduit intens ca să elimine, chiar prin toate mijloacele cele mai moderne de înşelare a opiniei publice occidentale (vezi publicitatea plătită de către fanarioţii “noştri” în periodicul Mercure de France!), cuvântul “rumân”. Aşa cum scria Ioan Eliade Rădulescu în manualul esenţial de ideologie naţionalistă românească purtând titlul Echilibrul între antiteze, abia la anul 1821, prin revoluţia naţională a lui Tudor Vladimirescu (unica revoluţie naţională absolut autentică întâmplată vreodată în istoria noastră!), cuvântul “rumân” îşi recăpăta statutul său originar de nobleţe, iar înşişi urmaşii fanarioţilor îl adoptau! Mărturia aceasta este dezvoltată de asemenea literar de către G. Călinescu în romanul Scrinul negru. Oraşul Pescium din Kosovo este situat la intrarea în canionul Rugova (dar nu ştiu ce nume latinesc purta clisura aceasta pe vremuri mai favorabile nouă!). Cumanii (fugind atunci, fără îndoială, din calea mongolilor care ne-au eliberat pe noi de sub jugul cumano-bulgar al Asăneştilor) ocupă oraşul Pescium cu tot hinterlandul său între anii 1276 şi 1292. Ştefan Duşan stabileşte sediul bisericii ortodoxe sârbeşti la Pescium din Kosovo –având ocupaţie sârbească mereu extrem de fragilă de-a lungul vremurilor, toată lumea constată aceasta, dar abia acum!-, în anul 1346. Pescium a fost capturat de către Otomani la anul 1455, sub stăpânirea cărora va rămâne o jumătate de mileniu. Atunci el şi-a schimbat numele în Ipek.

 45. 49 Cris ianuarie 5, 2015 la 11:58 am

  ASTA se întâmplă când partidul care preia guvernarea neagă tot ce a început partidul „detronat”, doar pentru că îi e adversar.
  În cazul acestei autostrăzi, media a făcut mult rău manipulând opinia publică cu ajutorul unor informații false (că d-l Năstase și alți miniștri ar fi luat mită, comisioane de la companiile de autostrăzi, că prețul ar fi fost exagerat…, informații neconfirmate). În treacăt fie zis, prețul a fost așa de „exagerat”, încât guvernul care a urmat a scos autostrada de zece ori mai scumpă…
  Când partidele vor înțelege că opoziție nu înseamnă a fi mereu contra guvernanților, și că există proiecte care se întind pe o mare perioadă de timp și care trebuie preluate ca niște ștafete de toate guvernele, indiferent de culoare, vom avea mai multe realizări majore.
  Eu cred că Ponta a înțeles și a acționat în consecință.
  Nu mi se pare greu să apreciez acțiuni ale unui partid de guvernământ pe care nu-l votez. Mi se pare greu să mă prefac că nu-mi plac, doar pentru că nu l-am votat.

 46. 50 Cris ianuarie 5, 2015 la 12:12 pm

  Părerea mea e că media face foarte mult rău. Orice medie e partizană. Să nu-mi spună cineva că există medie obiectivă. Drept urmare, fiecare răspândește „informații” false și defăimătoare despre adversar, informații care sunt însușite de o mare parte a publicului, care își crează o percepție negativă despre persoanele luate în discuție.
  PERCEPȚIA e porcăria care guvernează România de 10-15 ani. Dacă media a creat despre tine percepția că ești corupt, hoț…, chiar dacă nu ești nu poți să mai faci nimic ca să demonstrezi că e o minciună.
  Publicului nu-i trebuie nicio dovadă ca să te urască. E de ajuns ca media să spună că ai luat mită, învârtind cu prestidigitație niște „documente și mărturii incendiare, halucinante, care zguduie scena politică…”, să spună că ai o avere imensă pe care n-o poți justifica (deși declarațiile de avere pe 10 ani în urmă stau la dispoziția oricui, dar cine are timp să le studieze?), e de ajuns pentru ca aproape toată lumea să te disprețuiască și să te vrea închis.
  Băsescu a folosit mult percepția pentru demolarea adversarilor, dar percepția s-a întors împotriva lui. Acum el se luptă în zadar cu percepția negativă la adresa lui și a familiei sale.
  Vorba aceea: ce ție nu-ți place, altuia nu-i face!

 47. 51 T-Rex ianuarie 5, 2015 la 2:26 pm

  @ZeV, ca sa raminem prieteni :)…pe blog, nu discut despre reformarea doctrinei ortodoxe, ci, cum am spus, a administratiei institutiei. Stiu cum amaritii sunt invitati sa dea obolul din putinul care il au si la biserica, la preot, la fiecare slujba. Si il dau, chiar daca sunt saraci, de teama. Pentru orice serviciu religios, botez, casatorie, ti se prezinta lista de preturi. Ori, exista prea multe ventuze pe cel amarit: capitalistii, prin libertatea pe care o au sa jecmaneasca cumparatorii, statul, prin biruri multe, bancile, etc.

 48. 52 blogideologic ianuarie 5, 2015 la 2:33 pm

  Filmul 3D “Adieu au Langage” al regizorului francez Jean-Luc Godard a câştigat în America premiul Societăţii naţionale a criticilor de film pentru „cel mai bun film al anului 2014”.

 49. 53 blogideologic ianuarie 5, 2015 la 3:40 pm

  @ Adrian Năstase
  „Dacă vrei pace, dă mereu porunci!”
  Asta aţi uitat.

 50. 54 soferul de la o.n.t. ianuarie 5, 2015 la 5:20 pm

  @plano, mie imi spui?

 51. 55 Centru ianuarie 5, 2015 la 7:00 pm

  @Plano – studiul de fezabilitate pentru Sibiu Pitesti prevede traseul pe la Curtea de Arges , nu pe la Ramnicu Valcea . Costurile pe la Valcea par sa fie de doua ori mai mari decat la Curtea de Arges . Da , Sibiu Pitesti este finantat de UE . Dar incredibilul de gafeur guvern Ponta Sova credea ca va face UE sa schimbe traseul pe Sibiu Brasov Bucuresti – ceea ce occidentalii care nu schimba seara ce au decis dimineata nu vor sa faca .

 52. 56 ZeV ianuarie 5, 2015 la 7:00 pm

  T-Rex
  Prietenii nu sunt intotdeauna de acord, dar discuta, ca de aia sunt prieteni.
  Si fac (prietenii n.r.) acest lucru fara retineri de convenienta.
  🙂

 53. 57 ZeV ianuarie 5, 2015 la 7:05 pm

  PS
  T-Rex
  Nimeni, niciodata, nu m-a obligat sa dau vreun ,,obol” oamenilor bisericii.
  Am sponsorizat, sau am dat pomelnice duminicale (la Sf. Liturghie), pentru ca asa am vrut.
  Din respect pentru comunitate, stiind bine CUM se folosesc banii in cadrul comunitatii mele parohiale.
  De asemeni, primesc intotdeauna chitanta, fara sa o cer explicit.

 54. 58 Motanul Incaltat ianuarie 6, 2015 la 1:16 am

  @ZeV
  Spuneti asa:

  „Eu propun majorarea la dublu a taxelor pe care sa le plateasca cei ca d-ta si Motanul incaltat (cu ghete din vinilin) adica, cei care pot trai merci bien din ,,navigare pe Niet”.”

  Iar pentru ca DNA nu poate face autostrazi decat pavate cu dosare, pentru toti ceilalti, care au dosare la DNA, pentru linistea Dvs. interioara, o amnistie generala! Ca doar nu „navigheaza pe Niet”. Asta doriti sa spuneti, nu? 🙂

 55. 59 Marian Nicolae ianuarie 6, 2015 la 7:54 pm

  Trebuie sa va contrazic….

  Basescu a spus ca noi romanii nu avem nevoie de autostrazi.

  Drept ai ca nu toti romanii dispun de elicopter…dar in fond cine suntem noi sa ne punem de-a curmezisul opiniei domnului Basescu…????

  Stie domnia sa ce stie.


 1. 1 Adrian Nastase: Daca la finalul anului 2004 lucrurile stateau altfel, astazi am fi circulat deja pe autostrada Comarnic-Brasov | Presa Online Trackback pe ianuarie 3, 2015 la 7:26 pm
 2. 2 Adrian Nastase: Daca la finalul anului 2004 lucrurile stateau altfel, astazi am fi circulat deja pe autostrada Comarnic-Brasov - Agenda Primarului Trackback pe ianuarie 3, 2015 la 8:19 pm
 3. 3 CrisPres Adrian Nastase: Daca la finalul anului 2004 lucrurile stateau altfel, astazi am fi circulat deja pe autostrada Comarnic-Brasov - CrisPres Trackback pe ianuarie 3, 2015 la 8:48 pm
 4. 4 Politica: Adrian Nastase: Daca la finalul anului 2004 lucrurile stateau altfel, astazi am fi circulat deja pe autostrada Comarnic-Brasov Trackback pe ianuarie 3, 2015 la 9:05 pm
 5. 5 Adrian Nastase: Daca la finalul anului 2004 lucrurile stateau altfel, astazi am fi circulat deja pe autostrada Comarnic-Brasov | Alfa Trackback pe ianuarie 3, 2015 la 9:09 pm
 6. 6 Adrian Năstase, despre aglomerația de pe DN1: „Dacă la finalul anului 2004 lucrurile stăteau altfel, astăzi am fi circulat deja pe autostrada Comarnic-Brașov” | ExpresMagazin Trackback pe ianuarie 4, 2015 la 11:43 am
 7. 7 Sunt justificate astfel de critici? « Motanul Incaltat Trackback pe ianuarie 5, 2015 la 4:39 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!
Reclame

%d blogeri au apreciat asta: