La Multi Ani, de Sfantul Nicolae!

Cu ocazia zilei de Sfantul Nicolae, urez „La multi Ani!” sutelor de mii de romani care isi serbeaza astazi onomastica. Nicolae, Nicu, Nicusor, Nicoleta…tuturor va urez sa aveti o zi si o seara frumoase, impreuna cu cei dragi, membri de familie sau prieteni.

Chiar daca vremea nu a fost prietenoasa, sper sa aveti lumina in suflet si caldura solidaritatii pe care ne-o ofera sarbatorile de iarna.

Prieteni de blog, va urez, in mod special, sa priviti cu bucurie si cu speranta zilele care ne apropie de un An Nou, sper, mai bun si mai linistit.

96 Responses to “La Multi Ani, de Sfantul Nicolae!”


 1. 1 TREIDE 95 decembrie 6, 2014 la 8:24 pm

  Mulțumim mult, d-nule Prim-Ministru, la fel vă urăm și noi, acum în pragul minunatelor sărbători de iarnă! S-aveți mereu familia aproape, adevăratul sprijin moral, psihic, să aveți sănătate și putere de muncă, să aveți un nou an mai bun, mai drept, mai vesel!

 2. 2 Criticos decembrie 6, 2014 la 9:19 pm

  Dle A.N., poate ştiţi ceva ce eu nici nu bănuiesc, de vreme ce aveţi asemenea predicţii despre anul care vine. Bine ar fi să se împlinească!

 3. 3 sadicu decembrie 6, 2014 la 11:47 pm

  ”Când am spus săptămâna trecută că DNA nu mai crede de 5 ani în Moș Crăciun, politicienii s-au uitat cruciș la mine. Ulterior, am constatat că n-au înțeles nimic.
  Azi, DNA demonstrează fără niciun dubiu că nu mai crede nici în Moș Nicolae.
  Așadar, toți cei care ați furat de-ați rupt din banii românilor, ați luat șpăgi cu nemiluita, ați săvârșit și sărârșiți infracțiuni de corupție pe bandă rulantă, n-aveți nicio grijă: Nu veți dormi liniștiți! Pregătiți-vă ghetuțele și hăinuțele! Moșul chiar este pe drum!
  *Bîgiu(CJ Buzău), prins în flagrant cu mită de Moș Nicolae, a trecut înainte de turul întâi de la PNL la PSD pe ordonanța lui Dragnea privind migrația aleșilor, crezând că-l protejează PSD dacă Ponta câștigă prezidențialele. Ghinion! ”
  Sorina Matei Jurnalist

 4. 4 Nicu Polonicu decembrie 7, 2014 la 10:17 am

  La Multi Ani, de Mos Niculae!
  Sa fim atenti ca Sf. Nicolae are mai popular apelativul de mos. Adica, el sau personajul imaginar caruia i-a luat locul,in religie, odata cu crestinismul, are legatura cu transmiterea dreptului. Un personaj care, probabil sub un alt nume, vine de dinainte de crestinism.
  Nu va lasati pantofii nesupravegheati, ori vi-i fura astia care se arata nerabdatori sa dea buzna la buzunarele noastre, ori il veti gasi pe comunistul Basescu in ei!

 5. 5 Informatistul decembrie 7, 2014 la 10:27 am

  Protectia informatica in internet a PSD, daca a existat vreodata si nu s-a bazat doar pe contributia benevola a unor simpatizanti cu calculator, e facuta praf; oponentii politici zburda in voie prin retea, stuchind, injurand, mintind, zvonind. Mai nou, l-au demisionat pe Ponta incepand cu 9 decembrie. Cred ca sefii unor departamente din PSD ar trebui sa inceapa sa se preocupe.

 6. 6 ion menciu decembrie 7, 2014 la 10:49 am

  Multumsc mult , vs doresc acealeasi ganduri calde

 7. 7 sadicu decembrie 7, 2014 la 11:04 am

  @Adrian Nastase
  ”ZeV,
  incerc, in continuare, sa las liber un dialog (indirect) intre cei care intra pe acest blog. Limitele sunt stabilite prin disclaimer. Optiunile mele sunt cunoscute dar cred ca trebuie ascultate si alte pareri. Evident, cele exprimate civilizat (fara sa aiba nevoie de …).”
  LIKE 🙂

 8. 8 blogideologic decembrie 7, 2014 la 3:03 pm

  O guvernare cu adevărat înţeleaptă are o “listă de priorităţi” cunctator-evaluatoare. Are Klaus Iohannis asemenea listă? Mă îndoiesc. Privesc cum s-a comportat în cei 14 ani ca primar al Sibiului. În 14 ani, Iohannis n-a avut timp să anuleze –bineînţeles, simbolic şi postmortem- cetăţenia de onoare a Sibiului acordată în anul 1947 călăului stalinist Andrei Ianuarevici Vâşinski !

 9. 10 Luminita Arhire decembrie 7, 2014 la 4:14 pm

  Duminică pe la prânz, după ce iohannistul de tot felul și de toate generațiile și-a băut cafeaua, și-a înfulecat cârnații bavarezi cu magiun și a mai înghițit și-un ștrudel, ca să-și reconfirme sieși opțiunea politică, după care, sătul, butonează alene telecomanda hait ! ce găsește el interesant la postul Prima TV ? Emisiune-cutremur pentru proaspăta societate româno-germană : DOSARELE DNA !

  Văd că este liber la vizionare și pentru ne-iohanniști și mă uit și eu, mai ales că pe ecran apare un prim-plan cu chipul lui Adrian Năstase , pe care autorul emisiunii lipește degrabă , cu un CLANC! extrem de sonor, o etichetă cu majuscule sângerii .

  Nu mi-a părut rău .Realizatorul este catastrofal, scenariul este derizoriu , flash-urile cu chipul lui Adrian Năstase sunt puține, deci reluate de o mie de ori , coloana sonoră este tensionată –se vrea ceva între ” Clanul sicilienilor ” și ”Caracatița”, dar seamănă mai curând cu ”BD în acțiune”. Trecem peste, urmărim dezvăluirile pe înțelesul tuturor într-o producție de propagandă extinsă pentru DNA.

  Aflăm cu DNA are eroii ei neștiuți, așa că o cunoaștem pe doamna procuror căreia i-a căzut pe cap Trofeul Calității .Numele nu contează- istoria, această doamnă în vârstă, cu o memorie excepțională, are totuși obiceiul de a nu se încărca inutil cu fleacuri și anonimi . Doamna este ștearsă, modestă, prost îmbracată, cu un zâmbet micuț în colțul buzelor . Ea spune că a avut satisfacția ”lucrului bine făcut ” ( nu știu unde am mai auzit eu chestiunea asta cu „lucrul bine făcut” , că îmi sună destul de familiar?) cât timp a dat la andrele în dosarul Trofeul Calității, că a găsit atât probe pro cât și probe contra „instituției ”Adrian Năstase și se bucură că Înalta Curte i-a confirmat acuzațiile.

  Sunt trecute în revistă căsătoriile împricinatului , se apelează din plin la imagini de arhivă cu Ceaușescu și miniștrii săi ; se demonstrează pe această cale setea de parvenire a lui Adrian Năstase și se aduc argumente despre caracterul său arogant și imposibil . Secvență cu număratul găinilor si al altor producții avicole; se recurge la subtitrare deoarece sonorul nu este prea grozav și am putea pierde ideea cu număratul.

  Realizatorul și doamna procuror cea modestă trec în revistă fapte , enunțându-le ca pe niște axiome . Nimic în spatele lor. Intră calupul publicitar, nu înainte ca realizatorul să ne anunțe cu un ton grav că după publicitate ne va arăta „cum s-a dat de gol ”( nu se stie în care dintre dosare ) fostul Prim-ministru.

  După publicitate, realizatorul, din ce în ce mai sumbru , ne servește niște generalități despre cum trebuie să ne rămână învățătura de minte cazul Adrian Năstase . Nu mai pomenește nimic despre cum s-a dat de gol acesta . Poate nici nu era așa de important .

  Se trece abrupt la cazul Voiculescu … n-am avut curiozitatea să mai fac cunoștință și cu procurorii care au instrumentat, la fel de serios, cazul ICA .

 10. 11 papasha decembrie 7, 2014 la 4:16 pm

  FELICITARI SI PUPICI DULCI PT . FATA NOASTRA DE AUR , LARISA IORDACHE , CU CARE NE MANDRIM !
  SA TRAIASCA MATA CARE TE-A FACUT ,
  DATORITA MATII , NOI TE-AM CUNOSCUT !
  http://www.antena3.ro/sport/alte-sporturi/larisa-iordache-medalie-de-aur-la-cupa-mondiala-de-la-glasgow-la-gimnastica-276092.html

 11. 12 blogideologic decembrie 7, 2014 la 4:29 pm

  Un articol interesant pe Guardian despre explorarea spaţială http://www.theguardian.com/science/2014/dec/07/can-we-afford-to-send-humans-into-space

 12. 13 Cris decembrie 7, 2014 la 4:32 pm

  Nicolae, ca și Gheorghe și Constantin, e un nume vechi și frumos, dar foarte rar folosit ca atare.
  Oamenilor noștri le e rușine cu ele. De ce? Nu înțeleg.
  Mie mai bine îmi sună Nicolae, Gheorghe, Constantin decât Nicu, Nicky, Nick, Gigi, Gelu, Gigel, Titi, Costică, Costel…
  Eu și gusturile mele…

 13. 14 Cris decembrie 7, 2014 la 4:46 pm

  Cum să nu-mi placă Arghezi? Ia, ascultați aici!

  Ca să schimbăm acum, întâia oară,
  Sapa-n condei și brazda-n călimară,
  Bătrânii-au adunat, printre plăvani,
  Sudoarea muncii sutelor de ani.
  Din graiul lor cu-ndemnuri pentru vite
  Eu am ivit cuvinte potrivite
  Și leagăne urmașilor stăpâni,
  Și, frământate mii de săptămâni,
  Le-am prefăcut în versuri și-n icoane.
  Făcui din zdrențe muguri și coroane,
  Veninul strâns l-am preschimbat în miere,
  Lăsând întreagă dulcea lui putere.
  Am luat ocara și, torcând ușure,
  Am pus-o CÂND să-mbie, CÂND să-njure.
  ……………….
  Din bube, mucegaiuri și noroi,
  Iscat-am frumuseți și prețuri noi.
  (Testament)

  Ei? Cum e? pe lângă „tare”, „ochei”, „nasol”, „cool”, „mișto”, „nașpa”, „jeg” și…cam astea sunt cuvintele suficiente azi pentru a-ți exprima ideile și sentimentele.

 14. 15 blogideologic decembrie 7, 2014 la 5:05 pm

  http://www.lemonde.fr/europe/article/2014/12/04/ukraine-crimee-sanctions-poutine-droit-dans-ses-bottes_4533930_3214.html Vladimir Putin atacă virulent ideologia occidentală de-acum care vrea “să frâneze Rusia.” Dar vreau să îi amintesc domnului Putin că în secolul XVIII, ideologia occidentală (formulată de triada Montesquieu-Voltaire-Gibbon) în mod declarat anti-Romania a pus bazele imperialismului rusesc precum şi a puterii Rusiei. Fără tratatul de la Kuciuk Kainargi din anul 1774 (pentru care Voltaire a făcut un lobby intens, fiind plătit generos de ţarina Caterina cea Mare), Rusia nu ar fi capturat niciodată Crimea, iar Marea Neagră nu ar fi fost transformată într-un “lac rusesc” !

 15. 16 blogideologic decembrie 7, 2014 la 5:14 pm

  Vasile Voiculescu despre conflictul dintre un român şi un neamţ http://www.scribd.com/doc/56522126/Vasile-Voiculescu-Capul-de-zimbru

 16. 17 Luminita Arhire decembrie 7, 2014 la 5:47 pm

  P.S. Ah, nici nu știu cum am uitat să vă semnalez, în comentariul de la 4:14 pm, comparația discret strecurată de realizator între modestia, bunătatea funciară și imbracămintea nasoală a doamnei procuror puse lângă FULARUL DE FIRMĂ al sinucigașului Adrian Năstase.

 17. 18 Mihaela Erika Petculescu decembrie 7, 2014 la 5:49 pm

  Vsile,

  Desigur, Johannis a călătorit – ca şi în anii precendenţi – la Palm Beach din banii lui, căştigaţi cinstit din traficul de copii, meditaţii neimpozitate şi chirii, dar agenţii SPP au mers acolo pe banii noştrii (şi ai Dumitale, evident, lucru pe care văd că îl apreciezi). Eu, nu.

 18. 19 ZeV decembrie 7, 2014 la 6:07 pm

  nastase
  Trebuie ascultate si alte pareri ?
  Repetate, pana cand ?
  Deja se cunoaste ce contin aceste pareri:
  -Adrian Nastase este un infractor care trebuie sa-si recunoasca vina si sa multumeasca procurorilor si lui Basescu pentru propria reeducare in penitenciar;
  -PSD este o adunatura de borfasi, pentru care trebuie construite atatea puscarii cate sunt necesare, iar partidul, scos in afara legii;
  – Sustinatorii PSD sunt cel mult semianalfabetii patriei;
  -Feisbucistii sunt cetateni cu drept de vot ce au obtinut cel putin 8, 9 si 10 la BAC si sunt mai egali decat cei care nu au o pagina de Facebook ; ,,cadre de nadejde” pentru industria romaneasca a viitorului;
  -Diaspora este adevarata Romanie;
  -Suporterii de fotbal au oricand legitimitatea de a bloca Piata Universitatii;
  -DNA este institutia suprema in stat, investita de Duhul Sfant cu calitatea de a nu gresi niciodata;
  -Ponta este intruchiparea incompetentei, pentru ca a redat o parte din demnitatea unot categorii de salariari si a adus Romania pe crestere economica, in timp ce triada Basescu-Boc-Udrea + Macovei (cat a fost nevoie de ea), au facut ce trebuie, batandu-si joc de romani, de institutiile statului (in primul rand Parlamentul) si de imaginea Romaniei in lume;
  -Ponta ar trebui sa injure si eventual sa-l pocneasca cu un cap in gura pe marinar, dupa fiecare iesire a acestuia, nu sa stea ca un pisic cuminte si ,,sa-si vada de treaba” plictisind auditoriul tembeliziunilor cu masuri economice insipide ;
  – ,,Noua clasa politica” formata din PNL si PDL trebuie sa preia puterea pentru a raspunde exigentelor neamtului de mucava pefuzat din exterior, fiind suficient un dus si un spalat pe dinti pentru a redeveni nou-noutza si o autentica fata mare;
  -Ion Iliescu este de neinlocuit, nemuritor si rece, precum Vladimir Ilici Lenin in mausoleul de cristal; (Z)

  ..Cam astea sunt ,,alte pareri”, restul fiind compus din serii de variatiuni in fata calculatorului pe aceeasi tema a confruntarii surde.
  ps
  Totusi, ma indoiesc ca opozitia s-ar simti foarte confortabil la butoanele executivului, in aceste zile. (Z)
  De aceea, uneori, mi-as dori si eu sa fiu sadic (ca tot este la moda, necostand nimic) si sa cer premierului sa se retraga; din pacate, a cam trecut momentul oportun. Cineva trebuie sa se manifeste si responsabil in aceasta tara.
  pps
  Cris
  Si dvs faceti analize limpezi precum diamantul. Dar postati-le si pe paginile colegilor de partid, poate ca invata ceva. Asta, presupunand ca nu va baneaza. (Z)

 19. 20 ZeV decembrie 7, 2014 la 6:15 pm

  Cris
  Scuze, v-am tratat la pps, deci repet:

  Si dvs faceti analize limpezi precum diamantul. Dar postati-le si pe paginile colegilor de partid, poate ca invata ceva. Asta, presupunand ca nu va baneaza. (Z)
  Ba chiar sunteti mai sintetica decat doamna Luminta Arhire, va lamentati in mult mai putine arabescuri literare , ceea ce denota ca va adresati exclusiv colegilor si nu dv insiva. (Z)
  Sincer, va apreciez concizia si logica, ceea ce arata ca nu inghititi nimic inainte de a mirosi si a mesteca bine. (Z)

 20. 21 Mihaela Erika Petculescu decembrie 7, 2014 la 6:17 pm

  Vsile,

  P.S.1 Pentru o şi mai bună antiteză între călătoria „rea” a lui Ponta şi cea „bună” a lui Iohannis, aş sugera o nouă adaptare, de data aceasta după cunoscuta fabulă a lui La Fontaine, „Greierele şi Furnica”, astfel încât să vadă tot românul cât de strângător este preferatul Dumitale.

  P.S.2 În ceea ce priveşte postarea mea „Politica făcută din interes”, îmi pare rău, dar nu ai înţeles sensul, ceea ce explică remarcile destul de grosolane. Şi eu sugeram – chiar prin titlu – că hackerii ukrainieni (cine or fi ei?!), care nu par să fi auzit de dezvăluirile făcute de WikiLeaks (sau nu le bagă în seamă), au fost puşi (nu ştim de cine, evident) să inventeze anexe cu spioni ruşi.

 21. 22 ZeV decembrie 7, 2014 la 6:34 pm

  Pentru ca ne apropiem de 25 decembrie, exprim un omagiu pentru cel care a fost Nicolae Ceausescu; desigur, un dictator. Dar, de necontestat, un roman.
  Si mai e ceva important de spus (dupa parerea mea): Justitia independenta si-a inceput cariera printr-o crima abominabila pentru care , evident, nu va raspunde nimeni, niciodata. Poate si din acest motiv, Romania si poporul sau nu-si gasesc linistea, nici macar dupa 25 de ani.

 22. 23 fratii max decembrie 7, 2014 la 6:42 pm

  Domnule Nastase, nu v-ati putea oferi sa il preluati pe cainele de razboi Max? Din cate stiu de pe Animal Channel, filarioza este o boala grea, cu sanse de supraviatuire nu foarte mari, cainele poate muri si din cauza tratamentului, totusi au mai scapat caini de aceasta boala.

 23. 24 fratii max decembrie 7, 2014 la 7:07 pm

  Domnule Ponta, alocati fondurile necesare si trimiteti cainele de razboi Max la tratament in SUA, exista acolo, zic documentarele, macar doi specialisti care pot trata aceasta grea boala. Max este un simbol al armatei si al Romaniei, nu il parasiti atunci cand este in dificultate. Este rusinos ca un stat si un guvern sa il abandoneze!

 24. 25 Radu Humor decembrie 7, 2014 la 7:14 pm

  Lăudabilă înţelegerea manifestată pe acest blog !
  De care se bucură din plin alde @sadicu, dar deloc molipsitoare 😉
  Ce erau ei zbiri cât nu le ajunsese Iohannis în capul satului ( atunci parcă le găseam ceva scuze !), dar ce s-au făcut acum, când li se pare că o critică maliţioasă, le poate ucide preşedinţia din faşă 😆
  Chestie nu numai politică, ci şi de educaţie 😉
  Mai ales că unii dintre ei ( nu vreau să dau exemple, că se ştiu!)calcă în străchini şi cu botoşei în picioare, nu doar cu cizme cazone.
  „E un mod de a gîndi greu de extirpat din mintea unor inşi care nu înţeleg veghea civică decît ca manevră de camuflaj pentru interese meschine. Atîta pricep, asta cred, asta ar face dacă s-ar ivi şi pentru ei vreo ocazie.”, declară ofuscat cel ce se autopropune din nou ( subtil, crede el 😉 ) în post de sfătuitor cotrocenist, în speranţa că un neamţ n-ar îndrăzni să arunce după el cu scrumiere sau cu sticle goale, doar pentru că Pleşu, că despre el e vorba, a surprins o altă goliciune prin palat 🙄
  Cât despre „veghea civică” despre care face vorbire înţeleptul cocoţat în turnul de fildeş ,comod aşezat , şold la şold cu alde Tismăneanu, Patapievici, Cărtărescu , Oişteanu, Cornea şi încă vreo doi erudiţi de ăştia, mai mult politic, decât în adevăratul sens, cred că nu ne-ar putea spune unde era, când Băsescu ne turna în cap de la înălţimea Palatului Cotroceni
  toate zoaiele prezidenţiale, iar de pe la Cireşica şi alte crâşme la fel de ordinare ne sfida cu companiile adulterine sau de-adreptul mârlăneşti ?!
  Să zicem că după o masă copioasă, maestrul adormise în post, cu trabucul stins în în colţul gurii ( aşa se vedea de la distanţă 😉 ), dar ceilalţi ?!
  Mult mai tinerii băgători de şi în seamă, pe bani grei şi mulţi a căror urmă se pare că se pierde din nou, datorită complexului de împrejurări devenit iar favorabil, unde erau şi cu cine se întreţineau ?!
  Până la urmă văzând vânzoleala de-afară cu ocazia celor două tururi de scrutin, se pare că băieţii ăştia chiar ştiu pe ce dau banii 😉
  Dacă nu puteau fura în halul ăsta ( peste un milion de voturi diferenţă, ca rezultat a unui miracol pe care nici madam Merkel nu-l poate înţelege deşi i se vorbeşte în germană, cu agenţii de pariuri falimentate şi institute de sondaj făcute de cacao !!!!) se punea de-un maidan şi-n România !
  Noroc, că cel mai deştept cedează !
  Nu ştiu dacă de data asta a făcut bine, dar important este ca cedarea să nu depăşească acest punct ! Să se oprească aici !
  Acum, când apele se clarifică şi vedem că Iohannis nu-i decât un alt fel de marinar, plutind pe marea învolburată şi plină de rechini, ghidat de aceleaşi faruri călăuzitoare, rămânerea lui Ponta la guvernare devine o necesitate.
  Pentru a cărei păstrare nimic nu poate fi precupeţit !
  Sunt sigur că strada poate fi ocupată şi din disperare pur românească, nu doar din interes străin !

 25. 27 CENTRU decembrie 7, 2014 la 8:20 pm

  Presedintele CJ Buzau cere doua sute de mii de lei pentru contractele de deszapezire !
  Asta e ce stim noi , poate ca individul nu este la prima luare de mita .
  Ce catastrofa pentru o familie care vrea sa deschida o afacere mica – casa de vacanta , transport de persoane sau marfa , artizanat – o astfel de administratie otomana …
  Cati mari investitori – De Longhi , MAN , Electrolux , Tesco , Whirpool , Faurencia , Valeo – evita Romania din cauza rapoartelor trimisilor lor si a ambasadelor lor in fata acestei administratii iesite din Imperiul Otoman al sultanului Abdul Hamid …
  Individul este PNL , nu PSD .
  PNL , ca asa -zisul ministru al transporturilor Ovidiu Silaghi , care cerea unei companii private aeriene zboruri de la Satu Mare ( in pierdere ) si care se remarca , la inceputul guvernului Ponta , prin refuzul de a deschide autostrada Ploiesti Bucuresti ” pentru motive de siguranta ” , acceptand deschiderea , in fata indignarii generale , la doua saptamani dupa …bineinteles in acelasi stadiu ca in momentul refuzului .
  Coruptia este un flagel in Romania .
  Pana si episcopiile ortodoxe cer sume de bani in schimbul atribuirii parohiilor domnilor preoti , mari credinciosi in Dumnezeu si cu o mare cultura generala si teologica , ajunge o privire asupra lor si sa le vezi ochii iubitori de arginti ca sa pricepi cu cine ai de a face .
  PSD nu are monopolul asupra coruptiei , domnule Basescu .
  Astept anchete si arestari si printre cadrele partidului dv , pentru ca multe abuzuri au avut loc intre 2010 – 2012 …

 26. 28 sadicu decembrie 7, 2014 la 8:37 pm

  Presedintele ales Klaus Iohanis a fost prezent in camapanila electorala la Sibiu,unde a participat la un miting electoral in centrul orasului.
  Dupa miting,Iohanis impreuna cu staful sau de campanie electorala,fosti colegi de la FDRG,presa locala ,etc, s-au retras la Hotel Rin din centrul Sibiului,pentru a lua cina si pentru a raspunde intrebarilor jurnalistilor.
  Intrebat ce va face pentru credibilizarea clasei politicie,domnia sa a raspuns,in stilui-i caracteristic,(scurt,sec,la obiect):
  -”O sa schimb din temeli modul de a face politica in Romania”.
  -”Puteti sa detaliati,a intrebat alt jurnalist”.
  -”Politicienii se vor supune legii la fel ca orice cetatean si nu vor mai beneficia de nici un privilegiu.”
  -”Aveti un model politic preferat?”
  -”Da,am mai mute modele politice europene,dal cel Suedez este preferatul meu”,a raspuns Iohanis.
  …………………………………………………………………………………………………………..
  Intamplator sau nu,site-ul ”Romania Curata” publica un articol despre modelul suedez.Va indemn sa accesati link-ul de mai jos si sa cititi respectivul articol.
  http://www.romaniacurata.ro/romania-curata-va-propune-ca-pentru-demnitarii-romani-sa-se-adopte-modelul-suedez/
  …………………………………………………………………………………………………………..
  Cu ocazia acelelasi intalniri,Klaus Iohanisa fost intrebat daca nu este deranjat de implicarea BOR in camapania electorala.
  Rspuns:”ba da,este regretabil ca se intampla asta,dar o sa vedeti cu totii ca n-o sa conteze foarte mult”.
  -”Pe ce va bazati cand afirmati asta”?
  -”Lucrurile s-au schimbat in ultimii 25 de ani si nu mai exista monomol nici macar in domeniul cultelor religioase.BOR are intradevar o nisa mai mare,totusi insuficienta pentru a influenta directia de mers a societatii intr-o directie sau alta”.
  -”Totusi,avand in vedere ca BOR este finantata de la buget,in calitate de Presedinte nu o sa intreprindeti nimic”?
  -”Ba da,atat BOR cat si celelalalte culte religioase vor fi decuplate de la banul public.Daca am spus ca politicienii nu vor mai fiprivilegiati la fel se va intampla si cu preotii.Vor plati impozite si taxe pentru veniturile incasate si la fel pentru activele pe care le au in proprietate”.
  Observand ca s-a asternut linistea,iar oamenii se uitau surprinsi,uni la altii,Iohanis a inceput sa povesteasca despre un preot catolic din zona in care locuiesc parintii sai in Germania.
  Un preot in varsta si foarte simpatic care lucreaza ca administrator la o pizzerie iar ”preoteasa” la un market din apropiere.
  Cheltuielile legate de biserica erau suportate de familia ”preoteasca” si enoriasi prin donatii pentru care primeau chitante.
  Normalitate sau ce?

 27. 29 ZeV decembrie 7, 2014 la 11:35 pm

  Nu intamplator l-am criticat pe Preafericitul Daniel pentru ,,premonitia” enuntata public, imediat dupa alegeri. A dovedit obdientza de-a dreptul penibila fatza de factorul politic. Biserica a fost atrasa, astfel, in jocul politic meschin, cazand in capcana intinsa de promotorii falsei democratii: aceea a discreditarii reperelor.
  Inaltul reprezentant al Bisericii Ortodoxe Romane, simbol al a statului roman (inca) unitar si national (pana se maodifica Constitutia, s-a dovedit ,,sub scut”. Nici macar unul din putinii oameni in care aveam incredere, nu a realizat ca tohannis nu este altceva decat un instrument. Un instrument al deznationalizarii si dizolvarii treptate a valorilor si suveranitatii nationale.
  Pacat, ma asteptam la mult mai multa demnitate.
  In comunism, unii preoti au colaborat, dar multi altii au ispasit pedepse grele in inchisori, pentru apararea credintei stramosesti. In special cei asociati cu fenomenul ,,Rugul aprins”. Am cunoscut cativa dintre ei, inca lucizi, la peste 90 de ani. Lucizi, fermi pe pozitie si fara teama pentru ei insisi.
  Daca pana si BOR este dispusa la compromisuri cu impostura de sorginte neo-liberala, cu greu se mai poate face ceva.
  Totusi, s-ar putea ca Radu Humor sa aiba un sambure de dreptate. Sa-i fereasca Dumnezeu pe epigonii tradatori de neam daca romanii vor iesi in strada. Repet, romanii, nu suporterii de fotbal si teribilistii cu ,,smarturi” in dotare. ,,Smartul” nu va tine loc, niciodata, nici de creier, nici de constiinta.

 28. 30 Adrian B. decembrie 7, 2014 la 11:39 pm

  @ sadicu

  Ca esti un basist trepanat e una dar tu chiar suferi de o forma grava de naivitate … Pai Iohannis habar nu are care e salariul minim in Romania si alte lucruri pe care le stie orice Gigel si tu te astepti sa faca minuni ? Omul e mediocru ca individ si sarac cu duhul . Saracul de tine ! Sincer , mie Iohannis mi se pare mai stupid chiar si decat tine care esti extrem de stupid !!!

  Probabil ca daca va avea suportul noului partid al prostilor va face ceva treaba … 🙂

  p.s. Am sa incerc sa-ti explic ceva atat tie cat si altor basishti stupizi ( vsile , gruia novac , etc ) . Nu cred ca veti intelege ceva dar eu totusi am sa va explic …

  Toate problemele acestei tari rezida din faptul ca nu sunt bani la buget !!! Iar banii de la buget vin ( direct sau indirect ) din economie ! Rezulta astfel ca nu avem o economie sanatoasa , competitiva care sa faca fata nevoilor acestei tari .

  Toate celelalte aspecte legate de educatie , cultura , sanatate , sport , etc sunt POVESTI !!! Daca n-ai economie , n-ai bani si deci nu ai NIMIC !!!! Toti isi trag banii din economie .

  In ultimii 10 ani NIMENI DIN TARA ASTA nu s-a gandit la economie . Toti care s-au perindat la guvernare au distrus tot ce au putut : Pogea cu taxa forfetara care a inchis peste 160 000 de firme , Boc , Geoana , Tariceanu si peste toti Basescu si-au adus contributia la distrugerea initiativei private si a tot ceea ce mai functiona . Singurele masuri de care erau capabili au fost sa creasca taxele si impozitele , sa inventeze altele noi si sa inventeze noi institutii de control si de forta !!! Si sa ia împrumuturi externe !!! Adica erau niste incapabili si iresponsabili !!!

  Deci , daca economia acestei tari nu va fi pusa pe picioare va urma APOCALIPSA ! Ne vom scufunda incet , incet … Nu vor ma fi bani de pensii , de salarii , de spitale , etc.

  Pentru aceasta vor trebui atrase investitii straine , capitaluri circulante , stimulat mediul de afaceri autohton , scazute taxele si impozitele , redusa birocratia si institutiile de forta , stabilitate fiscala , reduse cheltuielile bugetare , sa fie facuta o educatie antreprenoriala a tinerilor si ajutati sa inceapa noi afaceri , dezvoltarea sectoarelor de varf ( noi tehnologii , IT ,inginerie , etc. ) etc.

  Prima lectie de economie care se invata la facultate e aceea ca , capitalurile straine se deplaseaza in lumea aceasta in functie de legile laxe si de avantajele pe care le primesc .

  Nimeni din lumea asta nu va veni sa investeasca intr-o tara unde risca sa-si piarda banii sau sa fie arestat la comanda , unde codul fiscal s-a schimbat de peste 100 de ori in 10 ani sau intr-un stat politienesc …

  Adica , nimeni nu va veni sa investeasca in Romania de astazi !

 29. 31 Luminita Arhire decembrie 8, 2014 la 12:00 am

  @Cris decembrie 7, 2014 la 4:46 pm

  Păi, suntem în „România lucrului bine făcut ” și a președintelui care NE unește, haideți să așezăm și preferatele mele din aceeași poezie, lângă preferatele dumneavoastră :

  ”Nu-ţi voi lăsa drept bunuri, după moarte,
  Decât un nume adunat pe o carte,
  În seara răzvrătită care vine
  De la străbunii mei până la tine,
  Prin râpi şi gropi adânci
  Suite de bătrânii mei pe brânci
  Şi care, tânăr, să le urci te-aşteaptă
  Cartea mea-i, fiule, o treaptă. ”

  Am citit versurile acestea și le-am și reținut la timpul lor, cumva neatentă; învățam foarte ușor poeziile . Apoi, într-o zi, mi-au revenit în minte încărcate de întregul lor înțeles .

  Credeți-mă, mi s-a tăiat respirația.

 30. 32 blogideologic decembrie 8, 2014 la 12:38 am

  Spiridon Putin, bunicul lui Vladimir Putin, a fost unul dintre bucătarii dictatorului Iosif Stalin. http://www.theguardian.com/lifeandstyle/shortcuts/2014/dec/07/dictators-dinners-stalin-hitler-saddam-hussein

 31. 34 blogideologic decembrie 8, 2014 la 6:38 am

  Concluzia despre „revoluţia” din decembrie 1989 a spus-o bolşevicul Silviu Brucan, atunci când i-a caracterizat pe români: „Stupid people”!

 32. 35 blogideologic decembrie 8, 2014 la 6:41 am

  Klaus Iohannis a fost sprijinit financiar în campania prezidenţială şi cu bani primiţi de la Renato Usatâi, omul lui Vladimir Putin în Basarabia. Pentru că biserica pravoslavnică rusă este tot atât de interesată să distrugă biserica ortodoxă română, pe cât este de interesat şi neamţul luteran Klaus Iohannis. Să nu uităm că în secolul XIX, marele ideolog naţionalist român Ioan Eliade Rădulescu ne avertiza premonitoriu despre faptul că la atacurile muscalilor împotriva fiinţei naţionale româneşti se vor adăuga atacurile luteranismului.

 33. 36 blogideologic decembrie 8, 2014 la 7:38 am

  Sintagma-sigiliu Nova Roma de la anul Domnului 381 / Atacul recent al preşedintelui ales Klaus Iohannis la adresa instituţiei naţionale BOR nu face altceva decât să demonstreze ostentativ conivenţa lui Klaus Iohannis cu Moscova împotriva României. Pentru că problema drepturilor legitime, istoriceşte întemeiate, asupra sintagmei-sigiliu Nova Roma trebuie să fie discutată la “Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe [ce] se va reuni în anul 2016, pentru prima dată după 1.100 de ani, întâlnirea urmând să se desfăşoare la Biserica Sfânta Irina din Istanbul, unde a avut loc cel de-al doilea Sinod Ecumenic, din anul 381.” http://www.romanialibera.ro/cultura/aldine/primul-mare-sinod-din-ultimul-mileniu-328587.html Patriarhul BOR trebuie să fie deosebit de atent ! Însă trebuie subliniat că patriarhul BOR va avea o poziţie mult slăbită din interiorul României, datorită atacurilor preşedintelui luteran Klaus Iohannis. Care nu ştie „detaliul istoric” că excepţionalismul românesc este cu mult mai justificat decât excepţionalismul rusesc ori decât acela american. Aceasta pentru că excepţionalismul românesc se bazează pe legitimitatea drepturilor asupra sintagmei-sigiliu Nova Roma (vedeţi şi ce spunea Keyserling).

 34. 37 blogideologic decembrie 8, 2014 la 8:08 am

  Îmi place sintagma : „caverna cu selfies.”

 35. 38 Vsile, decembrie 8, 2014 la 8:30 am

  MEP,

  Dumneata ai calatori din banii obtinuti din meditatii , sau din banii obtinuti din copii transati ? Oricum cit sa valoreze o calatorie in SUA si cit una in Abu Dhabi??
  Ca destinatie N.Y. este mult cu mult mai accesibila ,omului normal , cu exceptia vizei, decit un Abu.un adevarat Sesam, deschis milionarilor mai mici sau mai mari…si aici era vorba numai de sponsorul emisiunii si nu de o calatorie banala pina la urma fie ea si una cu cazare de peste 800 usd pe noapte , mase si cine de o mie doua de dolari.
  Dar cine stie si la Johaniis o fi vorba de vreun sponsor secret sau poate nesecret daca ne gandim la majoritarii din afara care l-au votat, ce zici?

  Nu deturna subiectul , „fi cu fire dar nu firea” , josnic ca PM sa te duci si sa-ti plateasca chiftelele un om de afaceri,politician prieten al casei poate chiar pasarea pilotului ,pasarea de vis din cuibul marinarilor!

  Sadicule,

  Fereasca dracu de blestemul po borului!
  Si inca ceva lasa-l domnule pe Johannis sa demostreze ca nu a fost doar o speranta o pacalealeala.E ok l-ai votat pentru ca esti basist si eu l-am votat fiind mai anti=basisti decit aplaudacii domnului Nastase Eu vezi bine ca ma adresez de obicei pacalitilor , Zev, Sadicul,Ion Andrei, Marcus, dar si pacalitorilor ….de fapt cei mai vehemeti oameni pe care prostia nu-i doare!

  Radule , humorule,

  In general ai dreptate , „civicul” nostru de care vorbesti , farul sau mai corect felinarul care se doreste sa ilumineze aceasta natie , s-a situat de fiecare data in mod fals sau bisnicit pe o falsa dreapta si mai curind fariseist pe linga un asa zis jalon autoproclamat al justitiarului!
  Cred insa ca de fiecare data sinecura a sters cultura a periato de la stanga la dreapta si invers. Liiceanu,Pleasu, Patapievici , Macovei sunt doar citiva dintre profitori , altii precum Cartarescu sunt doar obielele din cizmele marinarului !
  Problema pe care dumneata nu doresti sa o pui in balanta in mod echilibrat este insa alta.
  Cu Basescu la putere sau fara Basescu aceiasi oameni din PSD, PNL,PDL , au profitat de darnicia societatii romane cladindu-si de la haremuri , palate iluzii si deziluzii, o alta viata parca intro alta societate decit aceea in care traim si noi restul si ca un facut numarul oamenilor avuti de asa zisa stanga au fost mult mai multi decit cei avuti si veniti din asa zisa dreapta!
  Nu te intreb de ce , sau cum iti explici fenomenul ca sa nu supar din nou trambitasii de servici!

 36. 39 Vsile, decembrie 8, 2014 la 8:47 am

  Centrule,

  Si tu brutusule denaturezi adevarul? E pur si muove!

  „Constantin Boșcodeală, președintele PSD Buzău, primar al municipiului, declara în septembrie, că odată cu venirea la PSD a lui Cristinel Bîgiu, echipa „a crescut calitativ și cantitativ”.

  Pai eu credeam ca Cantrul estotusi mai curat si cind colo…si pe centru pluteste!

 37. 40 Ghita Bizonu' decembrie 8, 2014 la 9:39 am

  Semne proaste Klaus are !!

  Va mai aduceti aminte de Emil Constantinescu zis Tzapu? A fots ales sperand ca Apusu o sa ne dea „ajutoare” dar insa Apusul ne-a ajutat sa ne intregram cam in Africa …

  Asa acu si cu Klaus …
  „Noi” – adica majoritatea alora care au votat cu un entuziasm cam .. dubios pe Neamtu’ Culita – visam la oaresce sprijin din partea „vestului” si mai ales a Germaniei.
  Insa ziele astea cand se discuta despre bugetul 2015 Comisia Europeana doreste sa ne bage pe gat un deficit de 0,9 %. Si cand zici Comisia Europeana zici Germania. Cand zici Germania zici Angelika von Stassi oder la Cullona . Aia de la care „noi” speram la ceva simpatie si ajutor ca Klaus ar fi neamtz!!

  Cum s-ar zice unde dai si unde crapa…

  A da Culita. Cica Klaus este o prescurtare de la Nicolae. Pai si noi avem prescurtati : Culae , Culita.
  A da.. sperante. Prin 1972 am intrebat pe un sas de langa Brasov de ce nu pleaca si el in RFG . Zambind subtire omu a zis ca prferea sa fie „neamt” sau „german” in RSR decat „unsere Ziguener from Rumanien”.
  A da. Ce deficit are Germania?
  Auz?!

 38. 41 blogideologic decembrie 8, 2014 la 9:54 am

  Andrei Pleşu : +Dl. Tudor Gheorghe, în marea sa conferinţă de presă ţinută la Roman, suferă că stăm sub blestemul unui preşedinte care „chinuie limba română”. Cînd mă gîndesc prin ce suferinţe va fi trecut rapsodul trăind, o viaţă, sub alintul limbii de lemn din Scînteia, sau ascultînd, la senectute, discursurile parlamentarilor şi miniştrilor noştri post-revoluţionari, nu pot să nu mă umplu de compasiune+ SURSA http://dilemaveche.ro/sectiune/dileme-line/articol/probleme-cadre Atacul acesta murdar al culturnikului Andrei Pleşu la adresa menestrelului oltean Tudor Gheorghe demonstrează în primul rând faptul că Andrei Pleşu este un tip infatuat şi ignar.

 39. 42 evangheliatorul decembrie 8, 2014 la 10:42 am

  Sadicule, mai gandeste-te inainte de a scrie. Modelul suedez l-a propus si Ion Iliescu. Suedezii au 349 de parlamentari la 9000000 de locuitori. Potrivit modelului, noua ne-ar trebui vreo 725 de parlamentari la 20000000 locuitori. Intr-o singura camera? Ar fi cam inghesuiala acolo. Fii atent, salariul de parlamentar in Suedia depaseste 7000 de dolari pe luna, parlamentarii isi pot pastra si ocupatia veche in paralel cu aceea de parlamentar, in urmare pot lucra (pentru parlament) si de acasa. Ceea ce nu primesc parlamentarii suedezi sunt bani pentru renovarea casei personale (si se lauda cu asta!), insa nu mai tin bine minte daca primesc sau nu bani pentru mobilarea, acasa, a unei camere de protocol. Se face mare tam-tam in legatura cu hotelul parlamentarilor suedezi, in care parlamentarii isi spala singuri rufele. De aici detractorii parlamentului nostru induc ideea ca ar fi un fel de hotel al modestiei. Da, este, ca la americani, o sala cu masini de spalat pe self service, insa hotelul dispune de tot confortul, altfel: piscina, sauna, restaurant,…iar locurile de acolo sunt distribuite de catre partide, fiind mai putine ca parlamentarii din provincie. Notabil este faptul ca cheltuielile decontabile ale unui parlamentar sunt verificate de catre parlamentarii partidelor opozante, de aici faptul ca se faulteaza la cea mai mica abatere (la noi cum ar fi? s-ar da in gat sau s-ar intelege intre ei, in acest sistem?). Modelul suedez pare a fi exemplificat si cu o oarecare intarziere intrucat, in 2014 alianta de dreapta a pierdut alegerile si Suedia are acum un guvern minoritar de stanga+ecologisti. Pierderea alegerilor, desi nu catastrofala pentru dreapta politica, a fost clara, fiecare partid din alianta pierzand fotolii in parlament.
  Sunt surprins de faptul ca tu nu realizezi ca politica religioasa in tari si religii pe care le dai ca exemplu se bazeaza pe o taxa pentru religie. Ea poate fi clasica zeciuiala ori avea un alt nivel procentual (1-2%, dar din venit, in unele tari, sau 8-9% din taxa pe venit, in Germania, unde veniturile bisericii au fost de 9,2 miliarde de euro in 2010). In schimbul acestor taxe, bisericile beneficiare sunt obligate sa presteze un minimum de servicii religioase catre credinciosi: de exemplu, vizite cel putin saptamanale ale preotilor acasa la fiecare familie, scoli si spitale intretinute de biserica, ajutoare acordate credinciosilor aflati in dificultate,…
  Chestiunea BOR este una delicata, trecerea in sistemul de taxare pentru religie urmand a provoca un soc in sistemul salarial. Din aceasta cauza, fiecare putere de pana acum a evitat sa discute subiectul. Asta nu inseamna ca subiectul nu s-a discutat si stiu precis asta, din moment ce, cu mai mult de un deceniu in urma, am gasit o resursa bugetara pentru biserica, resursa care, ar fi trebuit sa se transforme, in timp, treptat, in taxa. Raspunsul bisericii a fost, insa, nu. In afara presiunii pe salarii, o taxare a religiei ortodoxe, ar insemna aruncarea acestei biserici la concurenta cu bisericile universale, care pot deplasa fonduri care transced granitele, si cu bisericile neoprotestante, bazate pe zeciuiala, care, pe langa fondurile incomparabil mai mari, pot face un trafic de influenta (si au si facut chiar si in comunism) pentru credinciosii lor. De aceea, daca politicienii au avut o anumita teama de a se atinge de subiect, biserica ortodoxa a avut motivele ei pentru a lasa lucrurile sa fie asa cum sunt. Cred ca BOR nici nu va discuta aborda public acest subiect, care cu siguranta ca ii framanta si pe ei, pana ce nu se vor mai clarifica discutiile privind reunificarea cu catolicismul, purtate in aceasta perioada. Daca discutiile vor dura mult, atunci probabil ca BOR va aborda subiectul , la un moment dat, insa va fi de datoria noastra (nu contam pe tine!) sa ne protejam biserica.
  Refuzi sa vezi realitatea si preferi sa te legeni cu inchipuirea ca unii comentatori de pe aici iti poarta pica pentru ca ai alte opinii politice. Iti mai zic odata, pica vine din faptul ca esti incapabil se treci de un nivelul unui propagandist comun.

 40. 43 blogideologic decembrie 8, 2014 la 12:58 pm

  Atunci când Michel Foucault vorbeşte (dar tot în cadrul Epistemei moderne) despre „juxtapunerea între ceea ce se află foarte aproape, şi ceea ce se află foarte departe“, cred că filosoful francez se referă la globalizare. Deci fenomenul de globalizare nu-i extrage pe „bieţii români“ din Epistema modernă, aşa cum cred – într-un mod complet eronat, opinia mea- parangonii de modernitate auto-proclamaţi Mark Gitenstein şi Klaus Iohannis.

 41. 45 T-Rex decembrie 8, 2014 la 3:18 pm

  The United Nations children’s agency UNICEF declared 2014 a devastating year for children on Monday with as many as 15 million caught in conflicts…

  „Children have been killed while studying in the classroom and while sleeping in their beds; they have been orphaned, kidnapped, tortured, recruited, raped and even sold as slaves,” Lake said in a statement. „Never in recent memory have so many children been subjected to such unspeakable brutality.”

  O fi si Iohannis ingrijorat de soarta copiilor lumii? Poate doar de cei romani?
  Cit a fost Basescu Presedinte, am vazut ca ii pasa de fetele lui in primul rind – e normal, familia primeaza – apoi ii pasa sa aiba poze cu copiii altora in brate. Da bine oricarui politician, mai ales ca Basescu avea de spalat o imagine absolut socanta cind parea ca lovit acel copil cu pumnul. Dar, in rest, nu l-a interesat deloc, zero, null, nada, nicivo de copiii amariti ai Romaniei. Nu a facut nici o vizita la vreun orfelinat, sau spital de copii. Nu l-a preocupat soarta copiilor parasiti de parintii care trebuiau sa plece la munca in strainatate. Nu l-au interesat copiii si tinerii care traiesc prin subteranele Bucurestiului. Nu i-a pasat de copiii abandonati. Nu i-a pasat de tinerii absolventi care nu isi gaseau de lucru in Romania, invitindu-i sa paraseasca tara si familiile.

  La final de mandat, el poate ca e multumit de performanta sa in functie. Eu cred ca a fost un dezastru de Presedinte, si de om. Nu l-a interesat cu adevarat viitorul tarii, decit sa aibe slugi, bombe si soldati straini in tara.

  Iohannis inca nu are – inca – vorbe mieroase sau dusmanoase. E de apreciat simplitatea. Daca are inima buna poate fi un bun Presedinte. Romanii au o vorba demna de retinut: nu aduce anul cit aduce ceasul. In timpurile noastre nu aduce ceasul cit aduce secunda.

 42. 46 ZeV decembrie 8, 2014 la 3:51 pm

  MEP
  Sper ca v-ati convins ca va pierdeti timpul ,,dialogand” cu Vsile.
  Moshul este intr-o avansata faza de degenerescenta mintala, din moment ce spune ca o calatorie la NY este mai ieftina decat una Dubai.
  Sa facem iarasi o comparatie:
  1. Dubai-hotel 4 stele
  644 € / pers.
  Bilet avion & 7 nopti cazare

  2.New-York-hotel 4 stele
  Pret pe sejur de persoana in tip camera fara masa si transport Avion cu plecare din Bucuresti (taxa de aeroport inclusa)-
  7 nopti de la 2590 euro/pers (in sus, bineinteles…).

  ADAUG:
  Nu cred ca la Palm Beach Yohannis va beneficia de un confort inferior conditiei de prezidentiabil ales. (Z)

  Sper ca moshului nazdravan vsile sa-i falfaie macar un filament. Poate isi da seama pana la urma cat este de ridicol. (Z)

 43. 47 Luminita Arhire decembrie 8, 2014 la 4:08 pm

  Aşa cum doar o nevinovată coincidenţă a făcut ca acţiunile DNA împotriva PSD-ului să se suprapună peste glorioasa campanie prezidenţială a lui Klaus, o la fel de nevinovată coincidenţă o face purtătoare de cuvânt a proaspătului preşedinte pe Tatiana Niculescu Bran, soţia unuia dintre cei mai înrăiţi agenţi de influenţă ai statului de drept croit după asemănarea lui Băsescu Traian, recte Mirel Bran . Nici că se putea o alegere mai bună… Distinsul Mirel Bran a umplut Occidentul de articole despre „lovitura de stat ” din 2012 şi de editoriale cu pupici aplicaţi din vârful degetelor până la cot pe gingaşa mână dreaptă a Monicăi Macovei .

  Cu asemenea sfătuitori şi purtători de mesaje, poate ne este puţin mai clar acum de unde provine sfiala şi foiala pe scaun a lui Klaus la întrebările tranşante despre „evenimentele ” din vara lui 2012 , când, privind retrospectiv, ne sugerează că el a aplicat doar politica lui „particip ,dar nu mă bag ” (cui îi aparţine în anecdote această politică, mai bine nu vă spun) .

  Cum eu ştiu de la DNA că nu se poate să nu ştie soţia ce face soţul, cei doi răspunzând cumva în solidar pentru orice acţiune ( vezi familia Popovici), nu mă îndoiesc că şi în familia Bran este o armonie deplină de idei şi de acţiuni între cei doi soţi . Ce instituţie de prestigiu din România a finanţat la greu familia Bran? Ghici, ghicitoarea mea …ICR-ul , desigur, ramura bună, „de dreapta ”, de dinainte de a face Victor Ponta unele mici modificări . ( În treacăt fie spus , după cât de aplicat a pus umărul la alegerea lui Klaus, mă aştept la un plonjeu în forţă în mijlocul borcanului cu miere ICR-istă al vechii echipe de intelectuali consacraţi , potrivit principiului clasic : o mână spală pe alta …) .

  Evident , şi doamna Tatiana Niculescu Bran este adusă „din afară ”, ca şi tot ceea ce se leagă, într-un fel sau altul, de Klaus.

  Când oare va observa, totuşi, România, ce anume a ales pe 16 noiembrie 2014 ? Când oare se va întreba „de-al cui ” este preşedintele pentru care era gata să-şi rupă hainele şi să-si dea sufletul în faţa secţiilor de votare din marile oraşe europene?

 44. 48 blogideologic decembrie 8, 2014 la 4:27 pm

  După FMI (şi nu se poate un comunicat mai oficial decât acesta !), China comunistă a devenit prima putere economică a lumii. http://www.liberation.fr/economie/2014/12/08/la-chine-officiellement-premiere-puissance-economique-au-monde_1159199

 45. 49 Radu Humor decembrie 8, 2014 la 5:53 pm

  Un interesant pdv :

  Dug(h)inismul

  Cîți aveau habar de Dugin (așa apare în grafie latină; reprodus fonetic, în română s-ar scrie aproximativ Dughin) pînă la apariția “listei” ?

  Cred că mă număram printre cei 1% din România care auziseră de el și printre cei 0,1% care știau ceva despre el. Puțin, recunosc.

  Se pare că a început să supere. Nu știu cît de mult personajul, probabil mai mult mișcarea pe care a generat-o.

  Din puncul meu de vedere, Dugin reprezintă simbolul unei anti-ideologii. Cunoscută ca o preferință pentru o coagulare euroasiatică, ideologia fără de ideologie a lui Dugin se vrea o opoziție la euroatlanticism. Mai profund, mișcarea lui Dugin își construiește posibila bază de atracție pe critica adusă globalismului sorosist. Pe partea respectivă nu poate da greș, globalismul existînd în bună măsură datorită eficienței metodei de propagandă și destabilizare sintetizată sub marca Soros a “societății deschise”.

  Pe Dugin l-am urmărit foarte puțin, prin una sau două înregistrări video. N-am avut răbdare, se exprima într-o engleză greoaie, neplăcută. I-am urmărit mai mult pe 2 discipoli, să le zic așa, de fapt inși cu propriile păreri, avantajul duginismului constînd în aria mare de nuanțe pe care le poate îmbrățișa.

  Nucleul comun la care se raportează diferitele abordări se poate rezuma la încercarea de a valoriza noțiunea unui naționalism abstractizat, în care apartenența, valorile familiei, respectul tradiției și al credinței locului au prioritate. Dacă nu ar lăsa libertatea de a te identifica prin completarea după specific a variabilelor tradiție, credință, valorile familiei (sau grupului mai restrîns) ar putea fi asemuit unei ideologii conservatoare. Așa cum arată acum (mă rog, ce am înțeles eu) se vrea o metodă capabilă să contracareze sorosismul. I se opune descentralizat, coordonarea făcîndu-se prin invitarea celor interesați să recunoască singuri și inamicul și punctele comune ale presupușilor aliați.

  Dacă există o sursă principală generatoare de idei undeva în preajma lui Dugin, nu știu cît de pure mai rămîn pe măsură ce diseminează pe alte coordonate geografice. În această flexibilitate s-ar putea găsi forța mișcării. Evident, tot acesta ar putea fi punctul slab.

  Duginismul restrîns propune o alianță ruso-europeană (cu un clasic făcut cu ochiul spre Germania) care să desprindă SUA (atlanticismul) de Eurasia. Pentru asta (duginismul încă și mai restrîns) sugerează că întreaga zonă dintre centrul Europei și Rusia ar trebui să se emancipeze din starea semi-colonială și să recunoască interesul comun pe care țările de acolo/aici îl au cu zonele dinspre Asia – reprezentate prin Rusia – și cele dinspre vestul Europei – reprezentate prin Germania. Dovada că zona e sensibilă, că doare, o aduce construcția americanizată de pană între Germania și Rusia, rol pe care politicienii din țările zonei îl execută cu zel.

  Diferența dintre clasica împărțire ruso-germană (prin care, periodic, Polonia dispare de pe hartă) stă în încercarea de a cîștiga colaborarea țărilor respective. Atractivitatea inevitabilă pe care un astfel de mesaj o va căpăta în timp a fost, se pare, sesizată de rivali. Reacția, pe cît se poate desluși, ar fi chemarea la ordine a Germaniei și încredințarea facțiunii aparent mai fidele cu misiunea de a supraveghea dpv colonial zona est-europeană sensibilă. Metoda de control în țările victimă rămîne spălarea pe creier soros, dar împletită cu dictatul puterii judicicare și, bănuiesc, cu speranța într-o contabilitate germanică. O austro-ungarizare politically correct. Setul de valori rămîne, evident, același: dezrădăcinare, atomizarea societății, decreștinarea și metisajul de toate felurile, adică, în mare, opusul valorilor proclamate în esența duginismului generalizat.

  Varianta de rezervă sau prima variantă, nu se știe, poate doar se așteaptă condițiile optime, rămîne războiul cu Rusia. Criza din Ucraina se potrivește, logic, cu ambele variante. În prima, americanii și fidelii lor din UE au mutat punctul de interes și atenția mai spre Rusia, ca să-și protejeze influența peste partea de Europă de est pe care au integrat-o mai înainte. În a doua, forțează apariția focarului care poate impune Rusiei reacția necesară pentru a justifica un război și, în același timp, încearcă să poziționeze vestul cît mai avantajos dpv strategic.

  După mine, duginismul ar putea avea influență ca mesaj în măsura în care mai există rezonanță, în occident, cu apelul la valorile tradiționale, adică depinde de gradul de infestare sorosistă din mințile oamenilor de acolo. Un pariu riscant.

 46. 50 Cris decembrie 8, 2014 la 8:22 pm

  @Zev:

  Mulțumesc. Așijderea.
  Nu vreau să știe colegii (încă) de partid pentru că nu m-ar înțelege, ar zice că nu sunt un liberal sadea, cu state vechi, și, zău, ar avea dreptate.
  Am principii liberale, dar apreciez și alți politicieni din alte partide, și, pe lângă asta, consider că guvernul a aplicat și politici liberale, pentru dezvoltarea sectorului privat. Nu sunt de acord cu negarea de-a-mboulea a tot ce face un guvern numai pentru că nu-i al tău. Apoi, nu sunt de acord cu darea jos a guvernelor din 6 în 6 luni. Instabilitatea nu e bună.
  Indexarea pensiilor și înapoierea banilor câștigați de profesori în instanță, ajutorarea cu rechizite a elevilor săraci și mărirea alocațiilor pentru copii nu sunt pomeni, ci măsuri absolut necesare.

 47. 51 Cris decembrie 8, 2014 la 8:32 pm

  Disprețuirea pensionarilor care, vezi Doamne, l-ar fi votat în masă pe Ponta e o dovadă de înapoiere.
  Pensionarii sunt oameni din diverse categorii sociale, nu sunt ei înșiși o categorie socială slabă sau bună. Există pensionari cu carte, pensionari doar cu diplome și pretenții, pensionari foști funcționari, pensionari foști muncitori calificați sau necalificați, pensionari inteligenți și pensionari neinteligenți, cu educație din familie și fără, pensionari care folosesc calculatorul și pensionari care nu-l folosesc. Folosirea calculatorului nu e o dovadă de inteligență. Orice prost îl poate folosi.
  În locul cuvântului „pensionari” putem pune „tineri/activi/emigranți…”
  Tineri cu carte și fără, tineri inteligenți și ne, tineri cu educație și fără…

 48. 52 Fragmentarium Politic decembrie 8, 2014 la 8:53 pm

  Il va pierde robespierre-ismul anticoruptie pe premierul Victor Ponta? Se discuta, tot mai apasat, in ultimele zile, despre o iminenta iesire sau inlaturare a stangii de la guvernare. Despre “un Craciun cu un guvern mai bun”, cum isi speculeaza dreapta vointa de putere totala, dupa ce a reusit sa-l aduca pe Klaus Iohannis la presedintie. Cum ar trebui interpretata o asemenea posibilitate? Victor Ponta este premierul care a recunoscut ca a facut greseli de campanie, insa amestecarea alegerilor cu guvernarea nu ar trebui fortata, cel putin pentru ca se folosesc unitati de masura diferite, politice, in primul caz, economice, in cel de-al doilea. Cred ca o guvernare ar trebui privita prin ceea ce s-ar numi Sfanta Dreptate. In termenii de bilant ai unei guvernari, toti specialistii sunt de acord ca trebuie sa se aiba in vedere argumente din interiorul guvernarii, intre care indicatorii economici si sociali sunt prioritari. Or, la capitolele economic si social, guvernarea Ponta este pe plus. Cresterea din trimestrul trei, pe intregul an 2014 si chiar din perspectiva imediat urmatoare (2015) este recunoscuta si apreciata de organismele de sinteza UE. Daca va urma o demisie sau o demitere a guvernului (pe votul din diaspora, pe buget, pe restructurare etc.), ar fi pentru prima data cand se va produce din cauze politice, nu din motive de gestiune economico-sociala. Daca acest lucru se va intampla, se va produce, fara indoiala, si cu “sprijinul” unor forte politice din PSD, nemultumite, cel mai probabil, de toleranta zero pe care presedintele PSD a aratat-o fata de coruptia din propriul partid. Nici amagirea ca o asemenea tradare va fi recompensata cu o protectie anti-DNA (precedentul Teodorescu, PDL, alimenteaza sperante) nu ar trebui ignorata. Intr-o asemenea ipoteza, ar fi vorba, in opinia mea, de un pret pe care premierul il va plati robespierre-ismului sau anticoruptie, nealterat de partizanismul politic.

 49. 53 CENTRU decembrie 8, 2014 la 9:52 pm

  Ponta propune ” un nou guvern ” in 15 decembrie ?
  Daca o face , se acopera de discredit si mai mult .
  Déjà a intrat in istorie cu afirmatiile ministrilor sai de finante si ai economiei cu nepieritoarea ” au fost acordate fonduri pentru investitii , dar nu au fost cheltuite ” ( pentru ca nu a deschis investitiile in cauza )
  E sfarsitul , e ce a facut Basescu cu guvernul Boc in februarie 2012 , l-a sacrificat .
  Sa schimbe din nou conducerea Transporturilor ?
  De ce ?
  De cand MS Ponta a preluat guvernul , in primavara lui 2012 , am avut acolo doi invizibili , Silaghi si Manescu , ” une tete a claques ” – Sova , si in sfarsit , Rus .
  Rus e cinci clase peste Sova , o spun sefii intreprinderilor de constructii in Ziarul Financiar , nu o spun eu .
  Rus e prezent , urmareste dosarele ,aeroportul Brasov , Oradea , Iasi , e pe punctul inceperii lucrarilor spre Targu Mures si Oradea , primul sector cu fonduri europene , de ce sa-l schimbi ?
  Cu cine sa-l schimbi ?

 50. 54 Adrian B. decembrie 8, 2014 la 9:54 pm

  http://filmehd.net/fury-furia-eroi-anonimi-2014-filme-online.html

  Cum se transforma oamenii in bestii si toate ororile unui razboi sunt ilustrate in acest film … Acest film ar trebui vazut de toti politicienii iresponsabili si care indeamna la razboi !

 51. 55 George Ban decembrie 8, 2014 la 10:20 pm

  @Cris

  M-ați tradus! Nu știu a câta oară, dar greșit! Eu am spus „Dna LA a devenit principalul motiv pentru care urmăresc comentariile”. Dvs traduceți: „Dna LA este unica rațiune pentru care mai citesc comentariile” Păi, stimată Doamnă, e tot aia? Mai ales că sunteți printre puținele motive secundare…

 52. 56 Luminita Arhire decembrie 9, 2014 la 12:37 am

  Pe măsură ce ne îndepărtăm în timp de ziua de 16 noiembrie 2014 și de finalitatea ciudată a acestor alegeri prezidențiale, care au cocoțat în turnul cel mai înalt al statului român un oarecare Klaus Iohannis, îmi vin în minte niște întrebări , fără să aștept neapărat un răspuns .

  Vedetă locală în Sibiu și în încă trei-patru localități din jurul acestuia, dar un cetățean cvasi-necunoscut pentru restul țării, încerc să-mi aduc aminte cum a intrat pe poarta marii politici acest tip fără calități la vedere, dar cu niște ” amănunte ” biografice care ar fi pus pe gânduri pe oricine (cu excepția cetățeanului român cu drept de vot , desigur), cine l-a adus și cum a fost el legendat, pentru ca deznodământul să fie acesta în anul de grație 2014.

  Unii își amintec că , în 2009 , Geoană l-ar fi descoperit. Memoria mea spune altceva . Eu cred că Antonescu Crin a scormonit în Piața Mare a Sibiului și a găsit comoara neprețuită. Nu cred că fostul lider liberal a mai avut în lungul său parcurs de parlamentar o idee mai fistichie -asta în ipoteza că ar mai fi avut și o altă idee în mandatele înnodate – decât să aducă de nicăieri un tip construit din tăceri, deci dificil de dibuit, pentru a-l unge prim-ministru . Dar l-a găsit Crin întâmplător sau l-a îndemnat cineva să sape ? Că nu cred că s-a prezentat la Primăria Sibiu –bună ziua –bună ziua- hai să vă fac Prim-ministru !

  Pentru Klaus, faptul că n-a primit un Guvern cadou în 2009 , n-a fost o tragedie .Dimpotrivă, s-a întors liniștit la Sibiu și și-a bifat în agendă un succes: ”lumea începe să mă cunoască! ” . Bonus, doamna Eugenia Vodă i-a dedicat un episod din PROFESIONIȘTII, emisiune în care dânsa a vorbit , bineînțeles, mai mult de una singură .

  Eu nu cred că lui Klaus i-a încolțit atunci gândul că ar putea cuceri această Românie bizară, în care nu s-a deplasat nici până în „județul” Deva,colea , aproape de el, darmite până în județul acela fără nume, de lângă Constanța.

  Cuiva i-a venit însă ideea …

 53. 57 blogideologic decembrie 9, 2014 la 6:14 am

  Mirel Bran, un caz de incultură crasă / http://www.lemonde.fr/idees/article/2014/09/13/roumanie-une-histoire-allemande_4487081_3232.html Prin luna septembrie, anul acesta, domnul Mirel Bran publica în jurnalul Le Monde articolul “România, o istorie germană”. Distorsionat la maximum, din motive de incultură crasă. Ceea ce jurnalistul respectiv nu realizează. Astfel, Mirel Bran vorbeşte despre “micul burg ridicat de colonii germani în secolul XII, şi transformat de către aceştia în bijuteria Transilvaniei.” Trei lucruri absolut esenţiale trebuie neapărat să fie zise de noi. Pentru că domnul Mirel Bran uită (sau nu ştie?). Primele burguri apar pe teritoriul actual al României, în Sud!, pe vremea împăratului Valens, în secolul IV după Hristos, consemnate ca atare pe un revers de monedă. Deci cuvântul burg este un cuvânt românesc. În secolul VI, cronicarul Procopius consemnează chiar localitatea românească “Burgu latu”, adică un burg extins printr-o piaţă sau obor. Fapt curios pentru mine, deşi am găsit datele acestea pe Internet relativ recent, deja în 1960, profesorul nostru de istorie de la Fraţii Buzeşti din Craiova, ne vorbea despre ele. Nu-l prea credeam atunci pe “tata Uda”, aşa cum îl supranumisem noi cu multă afecţiune. Dar uite că avea dreptate ! Apoi, domnul Mirel Bran uită să observe că Transilvania s-a bucurat de 730 de ani scutiri de impozite (de la anul Domnului 271, istoriografii occidentali ostili românilor spun că atunci ar fi avut loc aşa-zisa “retragere aureliană”, dar un advocatus fisci precum Zosimus, cel care a scris Historia Nova, spune că a fost numai retragerea administraţiei fiscale, şi până la anul 1001, când arpadianul rege Ştefan cel Sfânt (un alde Voicu de fapt, ca să restabilim adevărul istoric!) introducea iarăşi un sistem de impozitare). Se adunase o bogăţie fabuloasă în Transilvania şi în Pannonia, regele Bela al III-lea era consemnat ca fiind cel mai bogat suveran din Europa ! Apoi, prin diploma Andreanum de la 1224, patricienii saxoni (la origine saşi sărăntoci), dar şi nobilii maghiari, primiseră drept cadou pădurile românilor (“silva blachorum”). Atunci când seniorul Corneliu Coposu cerea bieţilor români să respecte principiul RESTITUTIO IN INTEGRUM, aceasta în favoarea nobililor maghiari şi a patricienilor saxoni, el proceda consequential, cerând aplicarea principiului probabil chiar de la “începuturile lumii” (era un democrat-creştin, nu-i aşa, seniorul Corneliu Coposu, marele iubitor de alogeni, chiar de alogeno-cominternişti, m-au enervat mereu discuţiile sale în şoaptă, “shopa shopa”, cu Petre Roman, despre ce vorbeau oare ?).

 54. 58 blogideologic decembrie 9, 2014 la 8:00 am

  Curbele marshalliene ale cererii şi ofertei sunt două crampoane, unul în formă de S, celălalt imaginea lui în oglindă, care se taie la mijloc, într-un fel de X cu braţele ondulate. Sunt curbe cubice de cantitatea produsului ce se reportează pe axa orizontală, pe axa verticală fiind reportat preţul produsului. Ecuaţiile algebrice ale curbelor conţin de asemenea termeni de gradul întâi şi doi în cantitate.

 55. 59 Marcus decembrie 9, 2014 la 8:16 am

  Din Adancul Putz (a) Al Gandirii Ioahanniste

  Herr Und Frau President, ca doi bugetari romani care se respecta, in vacanta la un restaurant din Palm Beach US:

  Iohannis: – Auzi, draga, tu iti mai aduci aminte ce le-am zis romanilor mei in campania electorala?
  Frau Number Einz: – Pai, nu prea le-ai zis nimic!
  Herr president: – No, gut, atunci sa-mi aduci aminte dupa ce depun juramantul sa le mai zic o data!

 56. 60 Vsile, decembrie 9, 2014 la 8:49 am

  Pierdut de propriile exprimari savante ,un parangon al acestor exprimari pensionarul nostru prof , confunda centrele de modernitate pliate pe axele Sibiu-N.Y. sau/sau Bucuresti – Dubai.
  Uita in uitarea anilor care-l incorseteaza al nostru prof, ca mondenul mana in mana cu modernisnul s-a mutat de la Paris, Londra sau N.Y. la Dubai, mai ales daca prietenul la nevoie se cunoaste.
  Trezeste-te domnule profesor!
  PS
  Dl. Ilustru altadata culturnik Tudor Gheorghe , oltean ales , pe care si eu acum il stimez a fost cantaretul lui Ceausescu …A. Plesu a fost altceva si acum este cu altcineva!

  Evangheliatorule,
  praf in ochii prostilor imprastiat de tatucul natiunii fost tov actual domn inca necesar oricarui partid cu doctrina adevarata de stanga , Ion Iliescu! Modelul suedez nu se instaleaza nici instaureaza cu mineriade!

  Ghita,
  iar amerizezi dirijabilul? Pai dumneata nu vezi ca negocierile guvernului cu FMIul nu mai stau sub semnul intrebarii ci sub semnul aprobarii.

  Sa vedem citi ani ne vor fi suportate datoriile.Auzi Guvernul Ponta dupa zece ani vor pune pe piata , adica la vanzare , titluri valorice cu valoare mai mare decit a aceliasi produs oferit de bani, valori aparute din minusul tvaului calculat la dobanda! O chestie inteligenta , statul vinde indulgente pentru un loc in rai,colecteaza agoniselile capsunarilor, cu obligatia ca alt guvern sa le inapoieze garantat posesorilor de hartii!
  Nu-i asa ca miscarea este inteligenta si ca nu-i apartine lui Johannis?
  Ba , ce dracu aiurezi ceausime precum Titus?

  PS.
  Exista oare vreo deosebire intre prosti si dobitoci, eu cred ca da ,dobiticul fie el tanar ca AB sau batran YY nu simte nici o durere atunci cind este prost, si viceversa!

 57. 61 Vsile, decembrie 9, 2014 la 9:05 am

  De la un misel la un nemisel,

  Stimate nemisel Carcotas,multumesc dar daca contribui cu 1/2 alocatie micsorata la cocirt si vsile devine 1/2 misel!
  Sper sa donezi diferenta , alocatiilor din armata sau alocatiilor pentru catei, pe copii sa-i lasam ciinilor!

  Mare domn mare caracter , lumina ca o luminitza!

 58. 62 ZeV decembrie 9, 2014 la 9:55 am

  Bizonu’
  Sashul care a ramas in Romania este un neamtz de mana a doua, care prefera balaceala in ,,supa” tulbure si mediocra a spatiului carpato-danubian. In mediu tulbure, cel mai raspandit sport este pescuitul…se mai ,,agatza” cate o casa, cate un copil abandonat, o diversiune cu diaspora…etc.
  ps
  Daca DNA-ul ar fi cu adeverat independenta, ar ancheta aglomeratiile constituite premeditat la ANUMITE sectii de votare, atat din tara, cat si din strainatate, cu mediatizare preferentiala.
  Mai mult, ar putea identifica, dupa CNP, cati dintre romanii care au votat afara locuiesc si muncesc efectiv in strainatate, sau, au fost simpli ,,turisti” de weekend.
  Pana la urma trebuie ca lumea sa afle cat respect are dreapta fata de dreptul de vot, fie si daca ne gandim la boicotul din 2012.

 59. 63 Marian Nicolae decembrie 9, 2014 la 12:45 pm

  Romanii continua sa fie ucisi atat in tara lor cat si in strainatate……
  –––––––––––––––––––––––––––––
  Luciana Maurer, o tânără de 23 de ani, a fost ucisă în Scoția

  08.12.2014 – 14:23 | Scris de: ZIUA NEWS
  http://www.ziuanews.ro/stiri/luciana-maurer-o-tanara-de-23-de-ani-a-fost-ucisa-in-scotia-136138

  Luciana Maurer, o româncă de 23 de ani din Mediaș a fost ucisă în locuința sa din Scoția. Polițiștii au găsit trupul femeii în casa acesteia din localitatea Falkirk unde tânăra lucra de mai muți ani.

  Din primele informații trupul tinerei a fost găsit în dormitorul apartamentului, iar polițiștii care au deschis o anchetă au reținut deja un bărbat de 38 de ani suspect că ar fi cel care a ucis-o cu sânge rece pe Luciana.

  Luciana Maurer provenea dintr-o familie foarte săracă din mediaș și pentru că nu își permitea să își întrețină fiica de 7 ani a decis să meargă la muncă în Scoția. Părinții tinerei sunt disperați pentru că nu au bani să o aducă în țară pentru a o înmormânta aici.

 60. 64 sadicu decembrie 9, 2014 la 1:07 pm

  Romania frumoasa,Romania adevarata,Romania care impinge lucrurile inainte,Romania cu care ma identific.

 61. 65 papasha decembrie 9, 2014 la 3:20 pm

  Dragul meu vechi prieten , cu siguranta ca iti mai aduci aminte ca acum un an jumate-n urma , m-ai corectionat la cele zise de mine ( eram suparat pe el atunci )despre europarlamentarul PSD Catalin Ivan , despre care ziceam ca-i moale si ca tace-n cizme .
  Personajul pe care atunci il beshteleam , astazi nu sfarseste prin a ma surprinde tare placut , prin aplomb , simplitate , exprimare , coerenta si o tzafna constructiva , cu care nu se lasa calcat pe bombeuri !
  Nu ramane niciodata dator , la nici o dezbatere .
  L-as vedea undeva , la conducerea PSD-ului , alaturi de Serban Nicolae , alt personaj serios , cu stiinta de carte , cinstit si necontestat .
  Nu stiu cine-i poate sustine din teritoriu , dar eu i-as vedea ca o solutie de reinoire si revigorare a partidului .
  http://psnews.ro/exclusiv-catalin-ivan-despre-proiectul-pentru-psd-dragnea-si-ghita-pusi-la-zid-de-acesta/

 62. 66 papasha decembrie 9, 2014 la 4:29 pm

  Argantu’ asta de „stanga” , de multimilionar in euro , care l-a ingropat pe arogantu’ ala de Ponta , nu a inteles inca cum de l-a lovit trenu’ in asa hal , tocmai pe el , marele specialist in platforme de socializare si comunicare , de i-au zburat mucii pe tapitzeria din salon .
  Din aroganta , trufie si inconstienta , asta continua sa dicteze si sa puna conditii tuturor prostilor .

  1. sa piara Iliescu si toti vechii din partid ( vrea sa-si „cumpere” PSD-ul numai pt. el )
  2. sa piara coruptii din partid ( da tu cum ai devenit multimilionar bai , din contracte cu mama , sau cu Statu’? )

  Mare tupeist !

  http://www.realitatea.net/condi-ia-impusa-de-sebastian-ghi-a-pentru-a-se-intoarce-in-psd_1588320.html

 63. 67 blogideologic decembrie 9, 2014 la 5:04 pm

  S-au împlinit opt secole de la naşterea suveranului francez Louis IX (Saint Louis). L-a pictat El Greco, în secolul XVI http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Saint_Louis_IX_by_El_Greco.jpg

 64. 68 Cris decembrie 9, 2014 la 5:55 pm

  O lume nebună, nebună, nebună…

  Mai deunăzi CNN a abordat zilnic, de 10 ori pe zi, cu maximă minuțiozitate subiectul morții pe teren a unui jucător de cricket din Australia.
  Toată planeta trebuie să afle că a murit un sportiv în timp ce bătea mingea. A ieșit prim-ministrul australian, și-a exprimat, s-a văitat, s-a lamentat, a regretat…
  Doamne, Dumnezeule! Doamne, Dumnezeule! Doamne, Dumnezeule!
  Omenirea asta nu mai are niciun pic de bun simț? Chiar era singurul mort din Australia? Era vreun savant, mare scriitor/actor dramatic/muzician…?
  Am ajuns să ridicăm la rang de mare personalitate orice bătător de minge, orice cântăreț de muzică ușoară?

 65. 69 Cris decembrie 9, 2014 la 6:04 pm

  Remarc un dispreț suveran al unor tineri care „știu” englezește din propozițiile eliptice de pe internet și din textele de muzică ușoară, pentru cei care nu știu deloc engleza. Aceștia din urmă sunt considerați proști pentru că nu bâiguie americana de cartier pe care o bolborosesc cei dintâi.
  Pentru cei dintâi, societatea se împarte în oameni care au idee de engleză/inteligenți și oameni care n-au idee de engleză/neinteligenți.
  Dacă așa ar sta lucrurile, ai putea să te naști prost și să devii deștept doar învățând cât de cât engleza.
  Ce simplu ar fi!

 66. 70 blogideologic decembrie 9, 2014 la 6:14 pm

  Sub regimul preşedintelui Klaus Iohannis, România va fi sugrumată de ideologia familiei Mungiu. Scriitoarea Tatiana Niculescu Bran Mungiu a fost numită purtător de cuvânt al președintelui ales Klaus Iohannis https://ro.celebrity.yahoo.com/scriitoarea-tatiana-niculescu-bran-purt%C4%83torul-cuv%C3%A2nt-al-pre%C8%99edintelui-152639311.html Este rudă această purtătoare de cuvânt cu jurnalistul anti- România foarte cunoscut în LeMonde, musiu Mirel Bran ? Tatiana Niculescu Bran Mungiu a scris romane pe tema Tanacu. Unde tînărul şi umilul monah Corogeanu a interpretat în felul său învăţăturile Sfântului Părinte Ierarh Vasile cel Mare. Judecata dogmatică teologică a Bisericii Ortodoxe Române i-a arătat foarte raţional monahului Corogeanu că a greşit, şi cum a greşit ! Nici David Hume n-ar fi putut spune mai mult şi mai bine! Dar Tatiana Niculescu Bran Mungiu a scris romane întregi pe tema Tanacu, atacând virulent Biserica Ortodoxă Română pe tema Tanacu ! Însă n-am găsit măcar un singur paragraf în maculatura scrisă de către Tatiana Niculescu Bran Mungiu în care să fie inserat vreun eseu mărunt despre Sfântul Părinte Ierarh Vasile cel Mare. Pentru că aceasta era tema reală ! Pe lângă faptul că Sfântul Părinte Ierarh Vasile cel Mare este unul dintre cei mai mari sfinţi din calendarul ortodox, aria preocupărilor intelectuale a Sfântului Părinte Ierarh Vasile cel Mare a fost extraordinar de vastă ! Iar genialitatea sa nu a fost întrecută nici măcar de către Albert Einstein.

 67. 71 Marian Nicolae decembrie 9, 2014 la 6:28 pm

  Cat de insuficient mental trebuie sa fii sa faci asa ceva…?????
  —————————————————————————————-
  Romania si-a amanetat “aurul”
  —————————————————–
  Sursa: digi24.ro | Publicat: 06 dec 2014, 04:43 | Actualizat: 06 dec 2014, 04:43
  http://www.money.ro/romania-si-a-amanetat-aurul_1262530.html

  România are bogăţii pe care le cedează fără să stea pe gânduri. Telurul, un metal extrem de rar şi foarte greu de obţinut, a fost cedat de statul român canadienilor de la Deva Gold și Roşia Montană Gold Corporation. În Europa, doar Suedia mai are asemenea zăcăminte, din care obţine bani buni.

  Romania si-a amanetat “aurul”
  ——————————————————–
  Învelișurile primelor bombe atomice, detonate de americani în anul 1945 asupra orașelor japoneze Hiroshima și Nagasaki, au fost fabricate din telur, un metal rar, descoperit în Romania, în secolul 18, la mina Fața Băii de lângă Zlatna.

  „Aici este o concentrație excepțională de aur, argint, telur, deci telurururi de aur și argint cum nu se gasește niciunde în Europa și în foarte puține locuri din lume”, spune Gheorghe Popescu, profesor de geologie.

  Anul trecut, Comisia Europeană l-a clasat ca „metal critic”, adică foarte valoros, în contextul creșterii cererii în industriile energetică, aero-spațială, militară și IT. În timp ce marile puteri sunt preocupate să își securizeze zăcămintele, România a cedat, de mai bine de cinsprezece ani, cele mai importante resurse de telur companiilor canadiene Deva Gold și Roșia Montană Gold Corporation.

  „Nu cunoșteam rezervele! Nu se făcuse analize, nici nu aveam cu ce să facem analizele de telur”, spune Mihai Ianăș, fost președinte al Agenției Naționale pentru Resurse Minerale.

  Canadienii au intrat în controlul zăcămintelor bogate în telur, aur și argint în anul 1997, atunci când s-au asociat cu societatea de stat Minvest Deva și au obținut accesul la perimetrele sale Certej-Săcărâmb și „Roșia Montană-Bucium. Reprezentații statului, care au semnat parteneriatele cu canadienii, lucreaza, astăzi, pentru canadieni.

  „Acel angajat al statului care se afla în posesia unor informații deosebit de importante și confidențiale a ajuns să își favorizeze viitorul angajator”, spune Roxana Pencea, reprezentant MineWatch România.

 68. 72 blogideologic decembrie 9, 2014 la 10:47 pm

  Filosoful Noica, un marginalizat al culturii comuniste și post-comuniste / Text de Isabela Vasiliu-Scraba, http://www.isabelavs.blogspot.com

  Motto: “Apărarea culturii româneşti este una din cele mai constructive acţiuni a românilor” (Mircea Eliade, 1 februarie 1950)

  Într-o scrisoare către Mircea Eliade, P.P. Ionescu (1903-1979) îi scria (de la Viena) marelui istoric al religiilor că “Noica a stat închis ani şi ani pentru că şi-a citit într-un cerc de prieteni o lucrare… Pe Lucian Blaga l-au decretat mare poet deabia după moarte… Mihail Ralea şi Tudor Vianu au adoptat rapid metoda şi au reuşit să moară în plină glorie. Pentru filosofie au fost puţini pretendenţi. Athanase Joja a devenit campionul dialecticii” (vezi Mircea Eliade şi corespondenţii săi, vol.5, Criterion Publishing, Bucureşti, 2007, p. 409-410). Această ultimă „devenire” se pare că a fost salvatoare, atât pentru Anton Dumitriu, cât și pentru Noica, ambii scăpați cu viață din regimul de exterminare al pușcăriilor comuniste, și tot ambii angajați la Centrul de logică desființat în 1975. După ce fusese refuzat de Gulian, – un politruc (șef al Secției de Filozofie a Academiei R.S.R până în 1990) care-i „corecta” lui Petre Pandrea o lucrare despre Cantemir, așa cum mereu i-au „corectat” inculții pe cei culți la vremea terorismului ideologic (dublură si paravan al terorismului polițienesc) -, Noica a fost angajat de Athanase Joja la Centrul de logică, de unde s-a pensionat după zece ani, cu 750 lei pe lună, suplimentați cu 1250 lei lunar de la Uniunea Scriitorilor. La 63 de ani i se permite să treacă dincolo de Cortina de fier sa-și revadă copiii (în Anglia) pe care nu-i mai văzuse de peste 16 ani. Surprins la un moment dat că citeşte Biblia, filosoful Constantin Noica a improvizat o scuză de toată frumuseţea: Propriu-zis, el nici n-ar citi din Biblie. Şi-ar face doar lecţiile. S-ar documenta. Să nu apară nepregătit în faţa fiului său pe care nu-l mai văzuse de când acesta era elev. Pentru că, între timp, Răzvan al său plecat în Anglia devenise călugărul Rafail. Cum să discute el cu Rafail, dacă nu pune mâna pe cartea interzisă de statul polițienesc?
  Pentru cel de-al XII-lea Congres internaţional de filosofie, au putut trece dincolo de Cortina de fier atât Joja, cât și Ralea cu Vianu. Numai filosofului Blaga, hărţuit de Securitate (vezi Dorli Blaga, Lucian Blaga urmărit de Securitate, Cluj-Napoca, 1998), ieșirea din țară îi era complet interzisă, fiind chiar anul 1958, în care statul român încăput pe mâna mercenarilor ocupantului sovietic s-a opus tentativei de a i se acorda lui Blaga Premiul Nobel pentru literatură (1959). Tradusă în germană încă din 1943 de Julius Draser (din Trilogia culturii el transpune Spaţiul Mioritic, Bucureşti, Cartea Românească, 1936), filosofia blagiană* va fi acceptată de ideologii comuniști mult după decesul filosofului, poate și datorită insistenței lui Noica (1909-1987), cel care a încercat să-l “relanseze” pe Blaga în Occident, cu ajutorul lui Mircea Eliade şi a lui Vintilă Horia, primul scriitor străin care a primit premiul Goncourt.
  După cei șase ani de pușcărie politică făcută fără nici o vină, tolerat cu greu de culturnici, Noica a intrat pe “uşa din dos” a culturii oficiale, manuscrisele sale (pieptănate de cenzură) fiind cu mare întârziere publicate, uneori şi la două decenii de la scrierea lor. Dar i s-a refuzat categoric postul de profesor universitar pentru care avea doctoratul (dedicat lui Nae Ionescu) şi talentul necesar. Recenzate de literați fără cultură filozofică, toate volumele lui Noica publicate în comunism au fost prețuite cu adevărat doar de românii culți de peste hotare.
  În țara satelizată, universitari cu liceul pe puncte (gen Ion Ianoși) împreună cu clientela acestora îi cercetau gândirea cu șabloanele ideologiei comuniste, mimând a ști ce nu știe nimeni și ignorând ceea ce știe toată lumea, conform paradoxului „justei” orientări, paradox pus în lumină de profesorul Alexandru Husar în 1996 la citirea unei sinistre mistificări post-decembriste (vezi Miorița din nou, în volumul Alexandru Husar, Miorița. De la motiv la mit, Editura Univ. „Al. I. Cuza”, Iași, 1999, p. 216).
  Probabil că în ideea contracarării politicii oficialilor comuniști care interziceau cu desăvârșire discutarea gândirii filosofice românești publicată în interbelic (i.e. la vremea când România era o ţară europeană cu universităţi şi licee de nivel occidental), se gândise Noica şi la repunerea în circuit a gândirii lui Mircea Vulcănescu, opoziţie întâmpinând chiar din partea tinerilor plasaţi foarte în apropierea sa. Descendența „vulcănesciană” a unor idei repuse în discuție de Noica în deceniul al șaptelea n-a rămas neobservată de cenzura care interzisese patruzeci de ani editarea operei gânditorului creștin care a fost Mircea Vulcănescu (vezi Isabela Vasiliu-Scraba, Anul 1983 a fost „Anul Mircea Vulcănescu”, în revista „Asachi”, Piatra Neamț, nr. 146/2001, pp.4-5 sau http://www.scribd.com/doc/190130676/Isabela-Vasiliu-Scraba-1983Vulcanescu ). Deși niciodată Noica nu a negat infuența filosofiei vulcănesciene asupra gândirii proprii (cum aflăm de la academicianul Alexandru Surdu), cenzura comunistă (care îndepărta grijulie din trimiterile bibliografice și numele lui Eliade, socotit în Occident „cel mai mare istoric al religiilor din sec XX”, vezi Noica în arhiva Securității, vol. II, Ed. M.N.L.R, București, 2009) nu i-a permis filosofului de la Păltiniș să-l menționeze pe Mircea Vulcănescu, ucis după gratii în gulagul comunist.
  Pe urmele „trăiristului” Vulcănescu, Constatin Noica a evidenţiat aportul câtorva cuvinte româneşti la problematica fiinţei. Demersul ambilor s-a situat în descendenţă heideggeriană. Interesant este că şi filosoful de la Freiburg im Briesgau era interesat de gândirea românilor, la început impresionat de auditoriul provenit din Regatul României (Constantin Floru, Ştefan Teodorescu, Dumitru Cristian Amzăr, Constantin Noica, Petre Ţuţea, Sorin Pavel, Ocatvian Nistor, George Uscătescu, Vintilă Horia, etc.). În timpul războiului, la seminariile sale, când vreun student se împotmolea, Heidegger întreba: Ce părere au Latinii? (adică Alexandru Dragomir, Octavian Vuia, Constantin Oprişan, etc.). Heidegger era un perfect cunoscător al limbii latine pentru că făcuse studii teologice şi avea un doctorat în gândirea medievală. Cât priveşte gândirea filosofică românească, el a putut citi tezele de doctorat în filosofie publicate de români în germană (lucrări interzise în comunism, care nici până azi n-au fost editate în româneşte). Filosoful din Freiburg se pare că aflase şi de revista de filosofie scoasă de Blaga, pe care i-o ducea studentul său Walter Biemel. De Mircea Vulcănescu știa cu siguranţă de la Constantin Amăriuţei. Acesta povestea cum Heidegger notase cu grijă interpretarea vulcănesciană a termenului de “aevea” pe care i-a relatat-o Amăriuţei cu ocazia unei vizite (vezi N. Florescu, Menirea pribegilor, Editura Jurnalul literar, 2003). În studiul intitulat Constantin Oprişan, un discipol necunoscut al lui Heidegger (revista “Rost”, an VI, nr.70, dec. 2008, p.25-30) semnalasem cum la vremea când bătrânul filozof german era atacat la Paris şi omagierea sa fusese interzisă la Sorbona, se formase un fel de zid românesc din foştii săi studenţi care l-au omagiat pe Heidegger printr-un Colocviu organizat la Cerisy la Salle. În acelaşi castel din Normandia avea să fie omagiat printr-un Simpozion internaţional şi Mircea Eliade. Dar în cazul „celui mai mare istoric al religiilor din sec. XX”, omagierea din Normandia s-a petrecut după ce Eliade fusese onorat la Sorbona şi la Academia Franceză (vezi Isabela Vasiliu-Scraba, Constantin Oprișan, un discipol necunoscut al lui Heidegger, URL http://isabelavs.go.ro/Articole/OPRIS6.html ).
  Într-o penibilă încercare de evaluare a orientării „juste” din unele scrieri noiciene, Gabriel Liiceanu („brucanian” care din 1990 avea să preia birourile ziarului „Scânteia” si să devină director al fostei Edituri „Politice” a P.C.R.) nu s-a jenat să consemneze în 1983 “căderea” lui Noica în geschmacklos-ul unei “metafizici a ciobănelului” şi a “arcului carpatic” (vezi Jurnalul de la Păltiniş, C.R., București,1983). Cel despre care Noica spusese că e „discipolul lui Henry Wald, nu al său” s-a aflat permanent în apropierea staliniștilor cărora, prin Editura Humanitas, le va ridica statui de mucava (vezi volumul în onoarea…stalinistului Henry Wald, sau cel în onoarea… informatoarei Lucia Wald, spaima Catedrei de limbi clasice, cum îmi spunea înainte de 1990 profesoara de greacă Adelina Piatkovski când am amintit de jenanta colaborare a stalinistei impusă cu de-a sila odată cu publicarea volumului latinistului Dan Slușanschi, Introducere în studiul limbii și culturii indo-europene, Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică, București, 1987).
  „Henrywaldianul” Liiceanu s-a găsit să-l acuze (fără argumente!) pe Noica de “frustrări şi orgolii regionale” (p.233), făcându-l vinovat de entuziasmele pe care cărţile sale le-ar fi putut trezi în rândul “zbierătorilor de profesie” (Jurnalul de la Păltiniş, p. 162). Desigur fără a-i citi scrierile, lucru obișnuit între vizitatorii filosofului de la Păltiniș, nu numai la Andrei Pleșu care se grăbise a-i pune în paranteză lui Noica „întreaga producție bibliografică” dar şi la Sorin Vieru. Acesta, după ce mi-a citit în manuscris Filozofia lui Noica, între fantasmă și luciditate, în loc să o publice la Editura Humanitas (editură care i-ar fi fost la început lui însuși oferită) mi-a spus că o să se apuce și el să studieze gândirea lui Noica pentru că „n-o cunoaște” (Sorin Vieru, 1991).
  În opinia lui Gabriel Liiceanu, divorţul dintre valorile europene şi cele autohtone la marginalizatul filosof de şcoală naeionesciană s-ar recunoaşte după simpla citire a titlurilor volumelor. Ca să-și bucure cititorii cu funcții „grele” în ierarhia statului polițienesc, Liiceanu lansează stupizenia după care la Noica “definirea unui profil spiritual naţional” ar presupune “pericolul de exaltare a specificului naţional şi eliminarea ca străine şi impure a influenţelor culturale de tip vestic” (sublinierea noastră, I.V.-S., vezi Jurnalul de la Păltiniș, 1983, pp. 230-231). În volumele prin care europeanul Noica s-ar fi arătat “obsedat de a defini un profil spiritual naţional” (ibidem), filosoful retras la Păltiniș s-ar fi expus unui “ridicol de primă instanţă”, prin transformarea handicapului “neîmplinirii” culturale româneşti în argument de superioritate (p.231).
  Citind (în exclusivitate?) titlurile volumelor tipărite cu greu de cenzură, tânărul comunist alcătuieşte o primă listă cu lucrările „europene” ale lui Noica, din volumele care nu au specificări etnice în titlurile lor: Comentariile la dialogurile lui Platon, Conceptele deschise la Descartes, Leibniz şi Kant, Povestirile după Hegel, Despărţirea de Goethe, Devenirea întru fiinţă, Trei introduceri la devenirea întru fiinţă şi Scrisorile despre logica lui Hermes. Ca o mică paranteză, semnalăm curiozitatea faptului că într-un sfert de secol de când conduce fosta Editură „Politică”, Liiceanu s-a abţinut de la tentativa de a exporta din opera lui Noica acele cărţi premiate de Academia Română înainte de 1944 (de exemplu volumul Concepte deschise în istoria filozofiei la Descartes, Leibnitz și Kant, București, 1936) pe care grănicerii dinainte de 1990 aveau comandă să nu le lase să depășească „lagărul socialist”.
  Deși părerea falsului discipol al lui Noica (vezi Isabela Vasiliu-Scraba, Himera „Școlii de la Păltiniș” ironizată de Noica, Partea I-a, http://www.isabelavs.go.ro/Articole/IsabelaVS-himera1ScoalaPaltinis9.htm , şi Himera discipolatului… Partea a II-a, http://www.isabelavs.go.ro/Articole/IsabelaVS-himera2ScoalaPaltinis10.htm ) este deficitară în ce privește argumentarea „neîmplinirii”, din Jurnalul de la Păltiniș (C.R., 1983) cititorul a putut sesiza că aşa zisa “neîmplinire” culturală românească serveşte autorului drept fundal pentru imaginea exagerat de pozitivă despre sine, care l-a făcut peste ani să-și lanseze în 2009 cartea din 1983 în Suedia. Într-adevăr, în anul centenarului nașterii lui Noica (1909 -1987), în locul oricărei cărți scrise de Noica, directorul Dan Shafran (fost coleg de liceu al lui Andrei Pleșu) a lansat la Institutul Cultural Român din Stockholm (pe 5 nov. 2009) traducerea cărții lui Liiceanu (Jurnalul de la Păltiniș) pentru care traducătorul suedez a fost plătit de Institutul Cultural Român un an de zile cu 1000 de euro pe lună.
  Rămas în ţară printre prieteni, dar fără drept de semnătură, Constantin Noica a dorit prin 1946 să afle “înţelesul grec al dragostei de oameni şi de lucruri”, pornind de la dialogul platonic Lysis, a cărui traducere comentată i-a fost publicată după un sfert de veac. Pe la treizeci de ani filosoful luase ore de greacă veche cu Constantin Fântâneru (1907-1975) care fusese coleg la Liceul Sfântu Sava cu Dan Botta şi care îşi luase ca şi acesta licenţa în limbi clasice în 1930. Despre volumele Platon-ului materialist publicat în comunism, Noica remarcase că tinerii [precum Liiceanu, Cornea, Vieru] deși citesc Platon (/filozofie veche) tot la filozofia marxistă ajung (Noica în arhiva Securității, vol. I., Ed. M.N.L.R, București, 2009, p.101).
  După citirea Jurnalului de la Păltiniș, I.D. Sârbu evidențiază șubrezenia lăudatului cu nemțeasca și cu greceasca proprie, prin care Gabriel Liiceanu trece sub tăcere perioada de efervescență culturală pe care a trăit-o Sibiul înțesat de personalităti odată cu mutarea universității clujene, din cauza terorii administrației maghiare (care a ucis 15000 de români, a expulzat 280000, iar 200000 de români au fost nevoiți să se refugieze în perioada septembrie 1940- octombrie 1944): “Mi se pare un tupeu ciocoiesc (…) să te instalezi la Păltiniş, să te lauzi că ştii nemţeşte şi greceşte, dar să ignori total, chiar să-ţi baţi joc de cei care, născuţi sub acel munte, ştiind nemţeşte, greceşte, au tradus pe Hegel, pe Platon, au scris filosofie şi au murit întru filosofie”. Fostul student al lui Blaga nu-i menţionează pe traducătorii din greacă ai Filocaliei apărută la Sibiu (vezi Isabela vasiliu-Scraba, Din culisele traducerii Filocaliei, în revista „Oglinda literară”, Focșani, Nr. 149, mai 2014, p. 10037, http://www.isabelavs.go.ro/Articole/IsabelaVS-TradFilocalia.htm ), si nici pe cei care au „trăit și au murit întru filosofie” : Sextil Pușcariu, Stefan Bezdechi, eminentul elenist care a tradus întrega operă platonică, pusă la index de păzitorii materialismului dialectic, marele filosof Lucian Blaga (de nevoie devenit traducător din germană), D.D. Roşca, traducător al lui Hegel, Grigore Popa (cu primul doctorat în Kierkegaard), Nicolae Balcă, Romulus Vuia, Dumitru Fecioru, Nicolae Mladin, Dumitru Stăniloaie, etc.
  Ieșit din temnița unde fusese închis pentru „vina” de a dori să publice la unica editură de atunci o carte despre Hegel, Noica a fost întâi publicat cu studii de filosofie antică grecească. Târziu a putut să se ocupe şi de gândirea filosofică românească. În 1978 i s-a publicat Sentimentul românesc al fiinţei. Trecuse peste un sfert de secol de când filosoful Mircea Vulcănescu fusese asasinat în închisoare. Prin volumul său, Constantin Noica îi aducea în discuţie gândirea, desigur fără a face în mod explicit referire la scrierile interzise ale prietenului său arestat de ocupantul sovietic în 1946. La Noica, evocarea Dimensiunii româneşti a existenţei, “cea mai substanţială tâlcuire a întâmplărilor valahe” (apud Emil Cioran), apare chiar din titlul ales.
  Dacă la Mircea Vulcănescu raportarea omului la transcendenţă –din perspectivă românească – luase înfăţişarea unei dialectici a participării cu accentul pus pe cel de-al doilea pol al relaţiei, Noica apasă pe primul termen, invocând sentimentul “omenesc” trezit de problematica fiinţei. Astfel, cei de la cenzură au putut crede că filosoful supravegheat la Păltiniş n-a ieşit din cadrele ideologiei materialiste, că el s-a preocupat de subiectivitatea omului nou al materialismului ştiinţific, dezinteresat de polul transcendent pe care îl implică orice act religios. În capul lor, problema ontologică nu depăşea aspectul interpretării imanentiste a existenţei materiale a omului şi a lumii de care se ocupă cu mult succes ştiinţa şi tehnica de ultimă oră.
  În Sentimentul românesc al ființei, ancorarea lui Noica într-o viziune creştină asupra lumii reiese din simpla alegere a termenului de “sentiment”, care nu poate fi decât sentimentul pozitiv al iubirii. Presupusa imanenţă a problematicii fiinţei e anulată din start de caracterul tranzient al sentimentului iubirii care face trimitere la ceva aflat în afara celui ce iubeşte. Or, în credinţa creştină iubirea are un loc privilegiat: Din iubire pentru oameni, şi nu din indiferenţă la soarta omenească, Dumnezeu s-a făcut om. Relaţia pe care omul românesc o are cu ceva de dincolo de el apare la Noica din afirmaţia explicită că fiinţa la români ar fi “întru” (în şi înspre, adică participând şi năzuind către altceva decât materialitatea proprie şi materialitatea lumii). Cu găselniţa acestui “întru”, de care era pe bună dreptate foarte mândru, Noica subscria (ca şi Mircea Vulcănescu) la ideea de sorginte medievală după care participarea la transcendență are niveluri şi intensităţi diferite. În 1987 Noica îi spunea preotului de la Schitul din Păltiniş: „Părinte, și eu sunt credincios. La biserică vin mai rar, dar Îl am pe Dumnezeu în inimă, permanent” (apud Călugărul Vasile Luca).
  Spre deosebire de mercenarii ocupantului sovietic deciși a distruge cultura și spiritualitatea românească, Lucian Blaga prevedea, încă din „anul apocaliptic” 1940, izbânda europeană a spiritualtăţii româneşti, fără să-i aibe neapărat în minte pe Mircea Eliade, Nicolae Herescu, Vintilă Horia, Cioran, Ionescu, Uscătescu sau Horia Stamatu, Mircea Vulcănescu. În țara ocupată după 23 august 1944, reuşita culturală de nivel european s-a cam restrâns la foşti deţinuţi politici: Contantin Noica, Sergiu Al-George, Alice Voinescu, Edgar Papu, Dumitru Stăniloaie, Anton Dumitriu, Alexandru Paleologu, I.D.Sârbu, Gheorghe Muşu, Bartolomeu Anania, Nicolae Steinhardt, etc., autentici reprezentanţi ai spiritualității româneşti la vremea terorii ideologice comuniste. “Handicapul” neîmplinirii culturale – pe care sconta echipa ideologului Leonte Răutu din vechea gardă a Anei Pauker – a rămas doar o vorbă în vânt, repetată după 1990 până la saţietate de cripto-comuniştii Pleşu, Patapevici şi Liiceanu.
  În opinia comunistului Liiceanu, creativitatea filosofului Noica ar fi urmat două direcţii, prima găsindu-se pe linia unei viziuni “sistemice” şi a unei hermeneutici personale, “după anii de monotonie mentală aduşi de un materialism dialectic şi istoric coborât doar la rang de manual şcolăresc” (Jurnalul de la Păltiniș, 1983, p.230), frază din care reiese și îngrijorarea sa de tânăr comunist că materialismul dialectic n-ar fi fost tratat cum s-ar fi cuvenit rangului avut: acela de ideologie obligatorie într-un stat polițienesc dispus la „înviorare” mintală prin felurite schingiuiri psihice şi fizice.
  A doua direcție de creativitate ar rezulta la filosoful obligat să-și scrie cărțile într-un spațiu de 8mp (vezi Isabela Vasiliu-Scraba, Pelerinaj la Păltinișul lui Noica, URL http://www.isabelavs.go.ro/Articole/inculturaPaltinis6.htm ) din “obsesia” că nu numai Heidegger „poate lumina o problemă cu câte un cuvânt grec” (vezi Isabela Vasiliu-Scraba, O carte premiată sub șocul sperieturii cu termeni grecești, URL http://www.omniscop.ro/o-carte-premiata-si-moda-gargariselii-cu-termeni-grecesti/ ), că şi limba românească poartă în sine latenţe filosofice, favorizând unele teme de meditaţie, ca aceea a precarităţii, din modulaţia verbului a fi. Chiar filosoful Mircea Vulcănescu (înainte de a fi întemnițat și condamnat într-o farsă de proces) arătase cum “un cuvânt, aşa cum creşte pe solul viu al limbii”, ascunde o problemă majoră şi poate deschide către un sistem filosofic (apud Noica, p.91).
  Sentimentul românesc al fiinţei, carte europeană pe care Mircea Eliade ar fi vrut să o vadă în franceză prin librăriile vestice (Jurnalul de la Păltiniş, 1983, p. 61), este catalogată de comunistul Liiceanu exact în maniera maeștrilor săi Wald și Ion Ianoși. Pe când redacta Jurnalul de la Păltiniș, Gabriel Liiceanu desconsidera Sentimentul românesc al fiinţei la grămadă împreună cu Rostirea filosofică românească, Creaţie şi frumos în rostirea românească şi Eminescu sau Gânduri despre omul deplin al culturii româneşti (Bucureşti, Editura Eminescu, 1975), meditaţia noiciană asupra “maladiilor spiritului” având parte de un regim special, fiind când apreciată, când depreciată, fie pe placul lui Noica, fie pe placul politrucului Ianoși care „a scos la lumină” cartea, adică a influențat în mod decisiv scurtarea timpului ei de publicare. Cu liceul său pe puncte, urmat de instruirea ideologică în URSS, Ion Ianoşi inventează apăsarea unui comunism naţionalist care l-ar fi făcut pe Noica să ascundă titlul Şase maladii ale spiritului contemporan “în subtitlul cărţii” intitulate la apariţie Spiritul românesc în cumpătul vremii. Vezi Doamne, „filosoful de modă veche”, cum se auto-intitula Noica, ar fi pus titlul la comandă politică. Poate și pentru că nu l-a citit, nu doar ca să-i facă pe plac lui Ion Ianoși, Gabriel Liiceanu trece volumul despre Spiritul românesc în cumpătul vremii (Bucureşti, Ed. Univers, 1978) în ambele liste. În consens cu părerea propagandistului cu înalte funcții în ierarhia de partid (după care subtitlul ar ilustra mai bine conţinutul lucrării), volumul este trecut de Liiceanu între scrierile europene ale lui Noica. Pe a doua listă, între cărţile ne-europene el include același volum, luându-se după titlu și uitând că l-a inclus deja în prima listă (după subtitlu).
  Unii ar spune că dubla poziţionare a aceleeaşi cărţi între cele de lăudat şi cele de blamat ar fi un indiciu că nu a putut parcurge respectiva carte din cauza dificultății de a urmări gândirea filosofică noiciană. Pe de altă parte, dubla poziționare ar fi o dovadă de netăgăduit a şubrezeniei eşafodajului teoretic intitulat pe cât de pompos, pe atât de ridicol: O tensiune nerezolvată: idiomatic şi universal (vezi Gabriel Liiceanu, Jurnalul de la Păltiniş,1983, p.230).
  Lipsa unor opinii personale la cel care publica în teza sa de doctorat opiniile lui Noica așternute pe hârtie chiar de Noica (vezi Isabela Vasiliu-Scraba, Despre G. Liiceanu și plagierea de tip inadequate paraphrase la Patapievici, în revista „Acolada”, Satu-Mare, nr.7-8/2012, p. 19 http://www.isabelavs.go.ro/Articole/IsabelaVS_PlagiatorulPata5.htm ), se mai remarcă din includerea volumului despre Eminescu între titlurile de scrieri noiciene oferite oprobriului public pentru regionalismul lor îngust, același volum din 1975 fiind considerat de Liiceanu la câteva pagini distanță o scriere „europeană”.
  În vara lui 1981 el plasa Gândurile despre omul deplin în lista neagră, după ce lucrarea despre Eminescu îi păruse (cu câteva luni mai înainte) că a fost scrisă de Constantin Noica în “marele alfabet cultural al spiritului european şi universal” (p.137). Pe 19 noiembrie 1980, Gabriel Liiceanu consemna cu avânt că filosoful român, prin Eminescu sau omul deplin al culturii româneşti ar fi oferit “un model de universalitate şi de meditaţie în absolut” (Jurnalul de la Păltiniș, p.138). Dificultăți în urmărirea spuselor meditatorului său de la Păltiniș transpar cu claritate odată cu redarea explicaţiilor lui Constantin Noica referitoare la zeflemeaua lui Caragiale.
  Prin ocolişul lui Caragiale, Noica ar fi ajuns la “nefinitul” în marginile gândirii şi limbii româneşti a lui Eminescu. Asemenea lămurire are darul de a trimite cartea despre Eminescu pe lista neagră a lucrărilor ne-europene. Fiindcă “românescul (după Noica) nu se rezolvă numai în balcanism şi degringoladă parlamentară. Există momente ale seriozităţii peste care nu poţi trece aşa uşor”, notează Liiceanu că ar fi spus Noica. Exasperat de zeflemeaua lui Caragiale, Noica s-a pus să cerceteze “firea” culturii româneşti într-un reprezentant al ei, ivit în vremea când nu se despărţiseră încă apele şi un Creangă putea fi popular şi clasic în acelaşi timp. Mai ales că sesizase cum vine pe la noi câte un străin “să ne spună că e miraculos cum am reuşit să împăcăm noul cu vechiul, cum am reuşit să păstrăm tradiţiile folclorice, sau tradiţiile pur şi simplu, înnoindu-le” (Noica, Eminescu…, 1975, p.113). Din opoziţia Caragiale – Eminescu, filosoful de la Păltiniş ar fi ajuns la Sentimentul românesc al fiinţei şi la Maladiile spiritului, prima pusă de falsul discipol pe lista neagră, cealaltă figurând indistinct pe amândouă listele, pe prima după titlu și pe a doua după subtitlu. Incoerenta critică privitoare la lucrările lui Noica “ancorate în exclusivitate în fenomenul autohton” (p.231) este auto-apreciată de Liiceanu ca purtătoare a “germenului exemplarităţii” (9 oct. 1980).
  La citirea Jurnalului de la Păltiniş, Constantin Noica nu a fost probabil atât de şocat de neroziile înşirate de auto-declaratul “discipol” în legătură cu cele două direcţii pe care s-ar înscrie cărţile lui, pe cât a fost de terifiat când şi-a recunoscut cuvintele identic reproduse în lungi desfășurări de idei, de ca și cum ar fi fost scoase de pe bandă de magnetofon (absolut identice spuselor lui, cum îi tot repeta – lui Nicolae Florescu -, Noica răvășit după apariția Jurnalului de la Păltiniş, vezi Isabela Vasiliu-Scraba, O carte premiată sub șocul sperieturii cu termeni grecești, URL http://www.omniscop.ro/o-carte-premiata-si-moda-gargariselii-cu-termeni-grecesti/).
  În cripto-comunismul de după 1990, criticarea lui Constantin Noica a luat înfăţişări de factură mai hotărât denigratoare. Lucrul s-a petrecut în nişte cărţi de la Humanitas, degajând un rânced iz politic din anii de masacrare în puşcării a spiritualităţii româneşti, ceea ce a sugerat unora ideea de „restaurație” a poliției gândirii, cu „adevărurile” ei legiferate. Monica Lovinescu observase cu justețe că ideile larg mediatizate după 1990 lasă impresia ieșirii din hitlerism sau fascism şi nu dintr-un comunism ce a durat 45 de ani.
  Securitatea îi confisca lui Noica la 64 de ani lucrări trimise peste graniță (două capitole din Amintiri din detenție „se află în posesia noastră și nu au mai ajuns în Anglia”, p.107 în vol. I, Noica în arhiva Securității, București, Ed. M.N.L.R., 2009), și lua din ele notițe de genul: „Cei care trăim în comunism știm ce înseamnă deposedare, control al vieții personale” (Noica, îndosariat). În anul pensionării, la dosar se adăuga informația (de prisos!) că filosoful este obstrucționat la publicarea lucrărilor originale, că nu i se permite să publice sub numele lui decât traduceri, nu și interpretări din Platon „încredințate celor mai puțin competenți” (op. cit., p. 179). Ca mai toți creatorii care sperau să fie undeva pe mapamond „apreciați la justa lor valoare” (ibidem, p. 110) Noica mai visa câteodată că le va „trânti ușa în nas” urmăritorilor săi, rămânând în străinătate, „ca să nu mai aibe nimeni prilej să se ocupe de el” (ibidem).

  Note:
  *Titlul în germană (L. Blaga, Zum wesen der Rumaenischen Volksseele, Verlag Minerva, Bucureşti, 1982) îi păruse nefericit ales lui Carl Schmidt, care considera titlul românesc (Der mioritische Raum) mai reuşit. (vezi D. C. Amzăr, Jurnalul Berlinez, 2006). Din Trilogia culturii (Fundaţia regală pentru literatură,1944), cuprinzând Orizont şi stil (1936), Spaţiul mioritic (1936), Geneza metaforei şi sensul culturii (1937), în italiană s-a publicat Orizzonte e stile, în traducerea lui Mircea Popescu si Eugen Coşeriu, cu o prefaţă de A. Banfi (Ed. Minuziano, Milan, 1946). Datorită Rosei del Conte, în Italia numele lui Blaga se regăseşte în vreo cinci enciclopedii, chiar din vremea când “dispăruse” din cultura română fiind scos atât din librării, cât şi din bibliotecile publice.Walter Biemel povestea că prin Lucian Blaga din Spaţiul mioritic şi-a dat seama “ce artă populară bogată există în România şi cum nu trebuie să luăm această artă populară ca pe o artă minoră, ci ca pe o artă care exprimă sufletul şi spiritul unui popor” (vezi interviul luat de I. Oprişan pe 15 decembrie 1990, în volumul Walter Biemel, Artă şi adevăr, București, 2003). Despre gândirea lui Lucian Blaga, Constantin Noica nu a scris doar în tinereţe (Un filozof original, 1934; O filozofie a sufletului românesc, 1937; După “Trilogia culturii”, 1938) ci şi cu doi ani înainte de moarte, când a vrut să-l “relanseze” printr-o antologie care să fie scoasă de editurile mari care-l publicau pe Mircea Eliade în Franța și în Germania: La o antologie filozofică Blaga (revista “Steaua”, Cluj-Napoca, 1985). În 1986 revista “Viaţa românească” din Bucureşti îi publica lui Noica ultimul studiu consacrat marelui filosof scos din Academie şi dat afară din universitate în 1948: Lucian Blaga în lumina veacului XX.

 69. 73 CENTRU decembrie 9, 2014 la 10:53 pm

  Sova si Ponta sunt persecutati , nu doar de vitregia vremurilor si rautatea contemporanilor , Ion Iliescu , patriarhul BOR si cei trei sute de mii de votanti din Europa de Vest ( pentru ca Romania , nu-i asa , are cateva sute de mii de locuitori ) , ci si de Istorie .
  Am o monografie despre constructia caii ferate Paris Rouen prima din Franta .
  Iulie 1840 , regele Louis Philippe semneaza legea autorizand constructia caii ferate .
  Statul francez acorda un imprumut de 14 milioane de franci , un consortiu de banci engleze si franceze aduc alte 36 de milioane de franci , trei ingineri britanici ( Locke , Mackenzie , Buffin ) si echipe de muncitori din Regatul Unit efectueaza lucrarile , terasament , debleiere , construirea de poduri peste Sena la Paris si Rouen , patru lungi tuneluri ( pana la 1600 de metri , la 85 de metri adancime ) , cinci viaducte , 127 kilometri de cale ferata .
  Munca manuala . Nici un motor , utlizau caii pentru transportul pietrelor si a pamantului .
  La 5 mai 1843 , la mai putin de trei ani , doua trenuri pleaca de la Paris la Rouen la inaugurarea liniei , in al doilea este ducele de Monpensier , fiul regelui .
  Defilarea garzii regale ,eveniment national , fastuos banchet , episcopul de Rouen binecuvanteaza sinele , 1000 de franci fiecarui sarac din Rouen , linie rentabila in mai putin de doi ani , in acelasi an se ataca sectorul Rouen Le Havre , Parisul este legat de mare , comertul intre Franta si Marea Britanie explodeaza .
  170 de ani mai tarziu , Romania .
  Prim ministru Victor Viorel Ponta , ministru al transporturilor , Dan Coman Sova , seful statului , Traian Basescu .
  In 2010 se semneaza contractul pentru autostrada Arad Nadlac , 40 de kilometri pe o masa de biliard . Finantat 85 % de UE .
  Lucrarile incep in 2011 .
  Un sector ( Nadlac Pecica ) este dat unui anume Nelu Iordache care foloseste banii primiti pentru compania lui aeriana . Compania portugheza partenera il reclama la Bruxelles . Smecherasul pierde contractul . Contractul este reziliat in noiembrie 2012 . Altul nou asteapta 14 luni pentru semnare , contestatii .
  Firma serioasa incepe santierul in primavara lui 2014 – si-l termina , speram , in decembrie anul acesta .
  Al doilea sector – Arad Pecica – constructorul Alpine il termina , practic , in aprilie 2013 – 85 % . Numai ca Alpine intra in faliment in Austria . Alpine lucra in Romania , prin subcontractori . Care-i problema , veti spune , sub-contractorii lui Alpine vor termina cei 15 % ramasi si in iulie 2013 sectorul e gata ! Numai ca uitam variabila Sova , care decide rezilierea pura si simpla a contractului . Totul se ia de la inceput , evaluarea lucrarilor , caiet de sarcini , licitatie , contestatii . Lucrarile terminate se degradeaza . Alte 14 luni . Castigator anuntat in septembrie 2014 ….
  Arad Nadlac , 4 ani déjà ,40 de kilometri , nimic nu e gata .
  Paris Rouen , 1843 , 127 de kilometri in mai putin de trei ani .
  Cine este the winner , dupa voi , intre regimul lui Louis Philippe , contemporanul lui Victor Hugo si al lui Balcescu , si regimul Traian Basescu – Victor Viorel Ponta ?

 70. 74 Marian Nicolae decembrie 10, 2014 la 7:40 am

  Fiecare dintre noi isi poarta propria cruce spre propriul mormant….

  Acest lucru nu ne impiedica sa ne dam binete, atunci cand trecem unul pe langa celalalt pe drumul catre propria Golgota……

  Daca crucea mea este mai grea decat a voastra, de ce sa fiu invidios pe altii…???

  Oare nu cumva fiecare primeste numai atat cat poate duce….???

 71. 75 blogideologic decembrie 10, 2014 la 7:46 am

  O carte de citit : “Prăbuşirea societăţilor complexe” de Joseph A.Tainter. Cartea focalizează pe tema scăderii de randament economic marginal caracteristic tuturor societăţilor complexe. Ideile universitarului American Joseph A.Tainter antrenează chestiuni noi şi cruciale privind viitorul societăţilor din capitalismul de astăzi. Joseph Tainter este antropolog şi istoric, iar actualmente ocupă poziţia de director de studii la Universitatea din statul Utah (Departementul Mediu înconjurător şi Societate). Predă : “Conflictul social în chestiunile privind mediul înconjurător”.

 72. 76 blogideologic decembrie 10, 2014 la 8:11 am

  Subliniez iarăşi valoarea etică a cărţii antropologului American Jared Diamond (http://en.wikipedia.org/wiki/Jared_Diamond ) : “Cum îşi hotărăsc societăţile prăbuşirea ori supravieţuirea.” Era necesar, pentru că soluţia ce ne-a fost impusă pe 16 noiembrie 2014 a fost elaborată de către un fost medic psihiatru de la Socola (http://en.wikipedia.org/wiki/Alina_Mungiu-Pippidi ).

 73. 77 Fault decembrie 10, 2014 la 8:23 am

  ® Dacă Bocceli ar ţine balanţa dreptăţii justiţia României ar muri de foame.

 74. 78 ZeV decembrie 10, 2014 la 9:13 am

  sadicu
  Dar cu cei care canta prin metrourile pariziene nu te identifici ? In fond, ei v-au ales presedintele (Z)

 75. 79 ZeV decembrie 10, 2014 la 9:15 am

  Propun colegilor o cheta umanitara pentru distinsul nostru coleg vsile.
  Doar n-o sa-l lasam sa se chinuie intr-un sanatoriu de duzina.

 76. 80 ZeV decembrie 10, 2014 la 9:19 am

  Serban Nicolae la conducerea PSD ? Buna gluma…mai bine il puneti pe Zgonea. (Z)
  Cat despre ieseanul meu, Catalin Ivan, cand eu il ludam, voi sareati peste stacheta ridicata la 6 m.
  Totusi, e prea finutz pentru un partid atat de mare si o Romanie atat de confuza.
  PSD are nevoie de o doamna de fier: CORINA CRETU !

 77. 81 Doru Coarna decembrie 10, 2014 la 9:37 am

  @ blogi,

  uite ca ne potrivim intrucat istoria reala se potriveste de fapt singura! Intr-adevar, primele burguri apar la sud de munti prin sec 4 DC, dar uiti cine le-a intemeiat! Populatia locala era formata aici din geti, nu din daci, dacii erau pe locul Transilvaniei si Ungariei de azi!

  Inainte de anul 0 locuitorii din Doggerland, un tinut care se scufunda incet-incet situat undeva in nordul Britaniei, si-au parasit mlastinile si s-au retras in zona scandinava si tot acolo au urcat cateva triburi germanice continentale. Mai tarziu, din ei se vor forma vikingii, insa pana atunci, deoarece clima era aspra si foamea facea ravagii, o parte au coborat pe Baltica si s-au stabilit in campia rusa. Se numeau goti. Ei au generat, prin amestecul cu populatia locala, poporul rus si tot asa, o ramura, vizigotii, au cotropit dar, getii fiind luptatori redutabili, s-au impotmolit in zona subcarpatica si din amestecul vizigotilor cu getii autohtoni a luat nastere poporul vlah. Cealalta ramura, ostrogotii, au coborat pe malul Marii Negre si au calatorit pradand intregul litoral mediteran pana in Spania de azi. Asa se explica punctual, ochii, parul si pielea deschise la culoare din aceste teritorii, dar si majoritatea maslinie, remanenta.

  Concluzia este ca suntem destul de germanici noi, astia, mai blodalai… de fapt scandinavi… Poate si de aceea privim cu interes nordicii si nemtii neaosi… Autohtonii nostri din acele timpuri, getii, traiau intr-o societate pastorala si agricola, oaia si graul au reprezentat Raiul pt colonistii vizigoti… ei au adus pestele! In Ardealul de azi, descendentii dacilor inca evita pestele! Asta pt ca romanii nu au colonizat decat vreo 17% din teritoriul Daciei, adica drumul catre expoatarile de aur, altceva nu le trebuia…

  Sigur insa, Iohannis alesul nu are legatura cu asta, ai lui au venit mult mai tarziu.

 78. 82 Doru Coarna decembrie 10, 2014 la 10:06 am

  In sfarsit, vad si eu unul din PSD care a priceput ceva din alegerile astea pierdute: Ghita! Ghita asta, ex-PSD, a inteles ca partidul trebuie reformat si ca daca Ponta, cat o mai putea, ii schimba pe unii cu altii, nu se rezolva nimic! Ramane el, dar cade cu tot partidul!

  Ghita a priceput ca incepand de la centru si pana in local, trecand prin judete, puterea politica, administrativa si economica trebuie separate! Concret, presedintele partidului trebuie sa fie un nene cu mare experienta care sta doar la partid si antreneaza, selecteaza persoanele cele mei potrivite pt prima scena politica, nu el guverneaza si nu el candideaza! Omul-orchestra intotdeauna pierde! La fel in judete, pana la comune.

  Baronii trebuie sa devina sponsorii locali, daca scapa acum de DNA, sefii de consilii judetene sa se ocupe de administrare, iar liderii politici locali sa conduca efectiv local, partidul, deci de coordonarea actiunii politice stabilita democratic, la centru.

  Cine va merge in continuare pe politica baronilor totali, nu va mai castiga niciodata alegerile.

  Daca seful PSD ar fi fost un Nastase, si pt asta nu trebuie ales ci selectat fara vot, prin consens, chiar un Geoana, iar Ponta nu ar fi fost premier, ci Dragnea, Viorel castiga detasat!

  Astfel, reformarea PSD nu inseamna decat introducerea unui alineat in statut. Daca s-ar face, reformarea s-ar derula apoi automat, fara lupte interne si dispute personale!

  Sigur, nu e cazul, ai nostri ca brazii, cu mucii pe piept… e de tot rasul, de cate ori ii abandoneaza alt partid mai mic, pnl sau pdl, pierd tot ce misca… Asta confirma ca una-i cantitatea, si alta calitatea… iar in politica reala, calitatea bate rau de tot cantitatea…

  Priviti la castigatori, Iohannis a candidat, de partid s-a ocupat de fapt Blaga, de bani inca n-am aflat, dar niciunul din astia doi…

 79. 83 anticomunist decembrie 10, 2014 la 10:40 am

  Da, Sadicu se incanta de niste comunisti care canta muzica unui compozitor sovietic protejat al lui Tuhacevski, erou al muncii socialiste si de trei ori ordinul Lenin. Sadicu s-a demascat, el este in realitate un bolsevic dur, nu e de mirare ca il sustine pe comunistul Basescu. Sadicule, iti pun simfonia nr. 12 a preferatului tau,” Anul 1917″ , dedicata lui Lenin. Daca ar fi auzit Sostacovici de tine, dedica simfonia nr. 12 lui Sadicu si Lenin. Ia de te incanta, sadicule!

 80. 84 Vsile, decembrie 10, 2014 la 12:15 pm

  Zev,

  Esti pe din afara si chiar l-ai intrecut pe domnul baron mincinos!Nu iti mai face ca si Carcotasul de rusine logica de alminteri superioara a citorva colegi dotati de dumnezeu cu ceva minte.

  Un bilet la NY, dus si intors nu depaseste 750 euro dus-intors la data fixe , sau ceva in jur de 480 Eur la fiecare zbor . poti sa mananci bine si ieftin , la Dubai ai o singura alternativa, mananci si bei ieftin doar daca esti insotit de ghita!

  Mincinos asa de tanar cred ,dar degenerare mintala la varsta ta ….esti de ras !

  Cu banii pe care ii aberezi peste 2000 de euro zbori timp de peste 11 ore pina in Thailanda , cu sotie sau amanta vezi ceva interesant si ai si un revelion de vis , dar e mai greu pentru tine nu-i asa, sau mai usor esti celibatar convins, cu amanta la purtator?

  Centru, fara sa te supar da-mi voie sa comentez ceva din textul dumitale.

  Cind vorbim de vointa unei majoritati nu putem sa o confundam cu verbul „a persecuta, persecutie” deoarece in mod contrar si altii pot sugera ca Basescu a fost sau este persecutat, o chestia care nu este cazul la aceasta persoana!
  Daca vorbim de dl. Sova atunci DA acesta a fost persecutat de amicul si partenerul de afaceri Ponta , de unde si proverbul „prietenul la nevoie se cunoste” devine un hiatus la fel ca si comportamentul Carcotasului sau a lui Marcus vs Vsile!
  La intrebarea dumitale , Cine este the winner , dupa voi , …………………
  eu as putea sa-ti raspund Uniunea Europeana, aceea .care ne-a adus la subdezvoltare in numai 20 de ani ,pentru ca Romania sa devina o piata de desfacere a propriilor chinezisme la pret european!

  „Mizerismele” unui profesor decent!

  decembrie 9, 2014 la 6:14 pm
  Sub regimul preşedintelui Klaus Iohannis, România va fi sugrumată de ideologia familiei Mungiu. Scriitoarea Tatiana Niculescu Bran Mungiu a fost numită purtător de cuvânt al președintelui ales Klaus Iohannis

  Eu nu pot folosi limbajul degerat al colegilor mei despre un om mai in varsta decit miine, pot insa sa critic , sau sa ii explic ca presedentia singulara fara o sustinere guvernamentala nu poate fi denaturata sub explicatia substantivului „regim” ca forma de guvernare , un cuvint pe care presupun ca Proful Filipas il cunoaste chiar mai bine decit multi dintre noi , sau hai sa singularizez mai bine decit mine, sa sa nu inteleags inca proful Filipas notiunile simple ale contitutiei Romaniei, sau nu cunosc aceasta notiune nici pitpalacii propasiti care ar putea sa critice aceste deraieri anticipate despre un viitor de loc predictibil?

  Pretextul acestei exprimari insa tiinde sa denigreze o personalitate , un exemplu de roman, un roman sau daca vreti romanca , care are alta exprimare prin Europa decit temenul de capsunar, prostituata ,hot, vanator de job!
  Profule ca exprimare a doamnei respective vom trai si vom vedea , va canta ca la Cotroceni poate mai duios decit altii si altele! Deocamdata nu stiu de ce mizerabil completezi numele doamnei „cu Mungiu” cu trimiteri la grasana basista probabil si nu la ilustru regizor Mungiu, cel care „Dupa Dealuri, pe mana distinsei doamne a cistigat Marele Premiu de la Cannes …pentru Romania profule nu pentru alta tara!

 81. 85 Cris decembrie 10, 2014 la 3:40 pm

  @ George Ban:

  Da. Scuze! Scuze! Scuze!
  Am citat din memorie și, se pare, memoria îmi joacă feste.
  Altă dată am să notez fiecare cuvânt, sau, altfel spus, n-o să vă mai ies din cuvânt…

 82. 86 blogideologic decembrie 10, 2014 la 3:48 pm

  DEX consemnează doar atât : +BURG, burguri, s. n. Castel medieval; cetate, așezare fortificată, cu caracter militar sau administrativ; oraș medieval; p. ext. oraș vechi. – Din fr. bourg. / BURG, burguri, s. n. Castel medieval; cetate, așezare fortificată, cu caracter militar sau administrativ; oraș medieval; p. ext. oraș vechi. – Din fr. bourg. / BURG ~uri n. înv. Oraș medieval fortificat, având un statut special; cetate. /<fr. Bourg / BURG s.n. 1. (Ist.) Așezare medievală cu un statut special (de obicei fortificată). 2. Stradă în unele orașe italiene, situată în afara zidurilor cetății. ♦ Cartier periferic al unor orașe italiene. [Pl. -guri. / cf. fr. bourg, it. borgo, lat.t. burgum < germ. Burg – fortăreață]. / BURG s. n. așezare medievală (fortificată) cu caracter militar sau administrativ; oraș vechi. (< germ. Burg, fr. bourg) / BURG, burguri, s. n. Castel medieval; oraș medieval; p. ext. oraș vechi. – Fr. bourg. / burg s. n., pl. búrguri Sursa: Ortografic (2002) / burg (búrguri), s. n. – Oraș, cetate. Fr. bourg. – Der. burghez, s. m. (persoană din burghezie; materialist), din fr. bourgeois, cu schimbare a suf. -ois în -ez; burghezie, s. f. (clasă socială urbană); burghezime, s. f. (burghezie); burgrav, s. m., din fr. burgrave.+ Mult mai bine documentat, istoricul Noel Lenski scrie în cartea lui “Failure of Empire: Valens and the Roman State in the Fourth Century A.D.” http://www.ucpress.edu/book.php?isbn=9780520233324 pe la pagina 131 : +Monezile găsite ne arată faptul că împăratul Valens a construit un mic fort ce a fost excavat lângă lacul Topraichioi din Sciţia Mică. Acela era un “burgus”. Ca indicaţie că ei favorizează construcţia de îngrădituri de apărare “burgi”, fraţii împăraţi Valentinian şi Valens au început să bată monedă de bronz cu imagini de “burgi” pe revers. Figura 14 din cartea lui Noel Lenski prezintă asemenea imagine.+ Vezi http://www.librarum.org/book/34872/152

 83. 87 Vsile, decembrie 10, 2014 la 5:32 pm

  Dorule,

  Si cu. dl. Nastase ar fi fost baroni asa cum de fapt ia palmuit Ion Iliescu chiar pe vremea gazdei noastre. Nu stiu daca ar fi fost o justitie mai dreapta sau mai parsiva dar in mod sigur daca dl. Nastase ar fi fost Presedinte toti , absolut toti baronii ar fi cantat intr-un cor de soprane dirijat de un maestru!

 84. 88 Radu Humor decembrie 10, 2014 la 5:49 pm

  După câte ştiu eu, „concertul” din Aeroport a fost făcut pentru a sensibiliza pe cei în drept asupra unor dificile probleme prin care trecea ansamblul filarmonic condus de Mandeal (.parcă).
  Are puţină dreptate şi Centru :
  Te simţeai şi mai mândru dacă în program era şi o piesă românească 😉

 85. 89 Vsile, decembrie 11, 2014 la 8:43 am

  Sadicule ,

  Spune si dumneata ceva de la dumneata fie si infantile precum cele ale tanarului din fotografia de mai sus , admit chiar si profesionisme securistice bahice, dar sa-mi povestesti de un cocalar care a pupat basescu in fund ani de zile, a falimentat un post TV, si vorbeste prin gurita unui unui ciociosan , evenimentul sau b1TV nu inghit de fel!

 86. 90 Doru Coarna decembrie 11, 2014 la 9:28 am

  @ ZeV si Vsile,

  pretul biletului de avion depinde de data la care il cumperi, daca ai early booking primesti cel mai mic pret dar respecti datele de plecare si sosire, e vorba de luni de zile prealabil, insa daca iti vine brusc pe chelie s-o stergi la Dubai maica, atunci platesti de te rupi pt a lua prima cursa, si asta daca mai exista locuri.

  Insa nu asa s-a pus problema, s-a mers cu avion privat inchiriat, asta costa cateva zeci de mii de euro, depinde de companie, daca te si intorci cu ea, cate persoane, daca vrei sa te astepte acolo cat dansezi sau nu, plus cateringul special, avantajul fiind ca poti sa eviti presa. Persoanele publice chiar au o problema cu asta, de la staruri si sportivi pana la politicieni…

 87. 91 Vsile, decembrie 11, 2014 la 2:49 pm

  Dorule,

  Eu mai si calatoresc cu avionul nu doar cu inchipuirea, ca Zev. Pretul depinde de companie , oferta, de date fixe si nu neaparat de o data anume, cu exceptia plierii zborului cu evenimente deosebite in zona respectiva si totusi cu toata oferta in high top a de sezon , iti spuneam ca anul asta ai un revelion si Thailanda care include zbor, ghid, tur de Bankok autocar , cazare in Bankok , si Pattaya cu cumai 2400 euro!
  Eu am facut anul asta trei zboruri separate ,Denver Colorado,(2 pax) Pireu de Pasti si Napoli (coasta amalfiana) 4 pax( 2 adulti+doi copii) , 1600 euro , asa ca ce trambiteaza trambitasul este de rasul curcilor!
  Imi pare rau cei tineri de pa aici „neadunati” in totalitate la procreere nu prea gandesc iar cei batrani au ramas la gandriea anilor 90!
  Problema nu se pune ca a mers cu avion privat si ca s-a transferat la sosire ca vsile la unul low-cost ci ca de fapt a mers si gratis dar si pe gratis!

 88. 92 blogideologic decembrie 12, 2014 la 4:05 pm

  @ Doru Coarna spune : +Mai tarziu, din ei se vor forma vikingii, insa pana atunci, deoarece clima era aspra si foamea facea ravagii, o parte au coborat pe Baltica si s-au stabilit in campia rusa. Se numeau goti. Ei au generat, prin amestecul cu populatia locala, poporul rus si tot asa, o ramura, vizigotii, au cotropit dar, getii fiind luptatori redutabili, s-au impotmolit in zona subcarpatica si din amestecul vizigotilor cu getii autohtoni a luat nastere poporul vlah.+ Păi geţii sunt înregistraţi în secolul IV înainte de Hristos, iar goţii abia în secolul III după Hristos.


 1. 1 Greu de inteles… « Motanul Incaltat Trackback pe decembrie 8, 2014 la 6:06 am
 2. 2 ENEL Dobrogea îşi bate joc de noi - Ziarul lui Ipu Trackback pe decembrie 8, 2014 la 3:18 pm
 3. 3 Complotul « Motanul Incaltat Trackback pe decembrie 9, 2014 la 4:48 am
 4. 4 Ce-i cu tine, Victore ?!!… | Sfinxul Trackback pe decembrie 10, 2014 la 5:31 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: