Reuniunea de la Nisa s-a încheiat

20141129-190627.jpg

Reuniunea organizata de Clubul de la Nisa s-a încheiat. Este vorba de al treisprezecelea forum, desfășurat aici pentru a încuraja dialogul între specialiștii in energie si specialiștii in relații internaționale. Au fost numeroase teme, cu multe abordări tehnice, legate de rezervele mondiale de hidrocarburi, de energiile regenerabile, de infrastructurile de transport. De asemenea, s-a discutat despre megacontractul Rusiei cu China, despre felul in care Rusia încearcă sa compenseze piața europeană cu piața din China.
In intervenția mea, m-am referit la relațiile dintre Uniunea EUROPEANA și Rusia, ajunse la nivelul cel mai scăzut după încheierea Războiului Rece si la faptul ca energia a devenit un instrument politic in confruntarea actuala. Din acest punct de vedere, bătălia pentru independența energetică in Europa de Est a căpătat o semnificative specială. Din acest motiv, țările europene ar dori sa elimine dependentă de gazul rusesc prin dezvoltarea explorarilor pentru gazele de sist. Se pare insa ca reușita SUA in acest domeniu nu se va putea repeta decât in Canada, China și Rusia, ținându-se seama de rezervele existente.
La prezidiu, am stat alături de Dominique Fache din Franța, fost vicepreședinte ENEL, care a făcut parte din echipa de tenis a Franței si a jucat împotriva României, amintindu-si-l pe Ilie Nastase.
La reuniune, din România, a mai participat prof. Mircea Cosea.

31 Responses to “Reuniunea de la Nisa s-a încheiat”


 1. 1 Traian noiembrie 30, 2014 la 11:21 am

  ” Dominique Fache din Franța, fost vicepreședinte ENEL, care a făcut parte din echipa de tenis a Franței si a jucat împotriva României, amintindu-si-l pe Ilie Nastase.”

  Ca banc e excelent, dar treaba cu tenisul e o fantasmagorie.
  Sau poate a jucat tenis sub acoperire

 2. 2 ZeV noiembrie 30, 2014 la 12:02 pm

  Independenta energetica este o iluzie, asa cum nicio masura de protectie a mediului nu are eficienta daca nu o aplica toate statele. ,,Vanturile, valurile”, nu tin cont de granite. (Z)
  Solutia ideala consta in implemetarea unui climat de cooperare bazat pe incredere reciproca si respect al specificitatilor nationale/regionale si intereselor tuturor partilor. Asta este adevarata glabalizare, nu o uniformizare fortata de valori sub tutela hegemonica si populista a unui mari puteri cu veleitati imperiale. Imperiile nu au fost niciodata validate de istorie, asa cum nici o coercitie nu poate sa ramana, pe termen mediu si lung, fara contra-reactie.
  Prin urmare, prin noRmalizare, Romania ar avea mai mult de castigat achizitionand energie de la rusi, decat sa experimenteze cu Chevron fracturarea hidraulica cu consecinte imprevizibile.
  Ca sa nu mai spun ca asazisele ,,rezerve” din Marea Neagra sunt foarte limitate si implica costuri foarte mari de exploatare. De asemeni, nici gazul lichefiat nu mi se pare o varianta economic avantajoasa, fie si gandindu-ma la enorma investitie in recipienti subterani de stocare, plus costurile de transport. In ceea ce priveste rezerva strategica a Romaniei, de cca 1,4 miliarde de mc, ea ne-ar ajunge cam 6 luni, daca am sista importurile de la rusi.
  Sunt romani care, datorita manipularii, vad in Rusia un fel de demon irecuperabil. V-ati intrebat cum ne vad rusii ? Iata, Putin a intins o mana Romaniei. Cum va raspune marioneta germana de la Bucuresti ?
  Sa vedem…

 3. 3 ion adrian noiembrie 30, 2014 la 12:19 pm

  Sa va traiasca feciorul!

  PS. Spuneti pe firul anterior: „In ceea ce privește evoluțiile din PSD, fără sa le comentez de aici, mi-am adus aminte de diferite alte momente dramatice din istoria partidului si de solutiile adoptate”

  Oare doar atat dle AN, oare seria de avortoni politici lansati pe piata nu va framanta?
  Oricum ati lansat si unii care meritau si indirect v-am luat apararea, luandui-o de fapt dlu iAurescu, pe care cineva pe o platforma elevata il mustra ca s-a „compromis” participand langa dvs la o lansare la Gaudeamus, cu o singura propozite : „Dl AN i-a fost conducator de doctorat.”

  Mi-a fost teama sa nu mi se replice dar nu s-a intamplat : Pai conducator i-a fost si „plagiatorului”
  In paranteza spus si eu am un doctorat si stiu ce si cum se pot folosi sursele dar nu necitandu-le si, suplimentar, chiar si daca citarea este corecta mai urmeaza de vazut si ce ramane ca o contributie originala a autorului in asa zisa teza.

  Numai bine si La multi an romanilor pentru maine

 4. 4 Balan Vasile noiembrie 30, 2014 la 12:28 pm

  si de atunci luam bataie mereu si mereu! ne place ! avem o doza de masochism pe care o ducem la extrem! apoi ne dezmeticim, impuscam conducatorii si pupam cururi noi! alta viata alta aroma !

 5. 5 Adrian B. noiembrie 30, 2014 la 12:53 pm

  Ma distreaza cum parazitii astia care se autointituleaza pompos ” intelectuali ” isi cauta alta gazda de unde sa suga !!! Pentru o burta de mancare astia ar fi in stare sa scrie/spuna orice …

  Oricum , daca nu reusesc in demersul lor , i-as lua eu pe toti sa-i pun la coarnele unui plug sau sa-mi scrie ode 🙂 . Cred ca as gasi un loc ( de bucatareasa ) si pentru amanta lui Plesu ! Am vazut ca lipsesc din lista ” dizidentul ” Dinescu si buza de sus a d-nei Pora …

  http://www.dcnews.ro/grupul-intelectualilor-basi-ti-incearca-sa-l-controleze-pe-klaus-iohannis_460979.html

 6. 6 Spiridus noiembrie 30, 2014 la 1:04 pm

  Marile firme romanesti sau multinationale care au afaceri si in Romania sunt putin, extrem de putin, implicate in sustinerea participarii specialistilor romani la evenimente ca forumul de la Nisa. Poate ca ar trebui gasite inclusiv solutii legale care sa favorizeze sustinerea participarii expertilor romani la dezbaterile problemelor globale, sau macar europene. De exemplu, scutirea partiala de impozite pentru astfel de sponsorizari, intr-un procent modic. Sau alte variante…
  Nu putem sa ramanem la toate spectatori, doar spectatori.

 7. 7 Adrian B. noiembrie 30, 2014 la 1:20 pm

  Laptaria lui Dinescu …

 8. 8 TREIDE 95 noiembrie 30, 2014 la 1:40 pm

  Mă bucur că ați fost la această reuniune, mă bucur că ieșiți din țară, că ieșiți din această stare căruia nimănui nu-i face plăcere. Însăși reuniunea la care ați participat este cu atât mai mult benefică pentru schimbul de idei, gânduri, experiențe, (o…și dumneavoastră aveți destule, plăcute și neplăcute!), este pentru reafirmarea propriei personalități. Ați fost într-o companie selectă, iar relațiile dintre Uniunea Europeană cu toate țările participante, constau tocmai în această recunoaștere a valorilor spirituale și politice ale statelor respective. Felicitări, d-nule Prim-Ministru și pentru noua apariție a cărții prezentată la „Târgul de carte Gaudeamus” și pentru tot ceea ce, din umbră încercați să faceți bun pentru România, s-o faceți cunoscută-n lume și din alte perspective și privită din alte unghiuri mai favorabile pentru noi ca popor, pentru noi ca țară.

 9. 9 Centru noiembrie 30, 2014 la 1:41 pm

  Serviciile cred ca agitatia ecologista din Europa de Vest impotriva gazelor se sist este inspirata de la Moscova .Cum vedeti americanii exploateaza fara probleme la ei , la fel vor face polonezii . Idiotii utili , cum spunea Lenin , vor bloca proiectele in Franta , Germania si Italia – foarte bine , Gazprom are piata asigurata !

 10. 10 Centru noiembrie 30, 2014 la 1:55 pm

  Doamne , cat a costat Sova Romania !
  16 luni de taraganare a atribuirii santierului Deva Lugoj , plus contestatiile care blocheaza totul 8 luni , plus faza de proiectare 6 luni de la ultima contestatie , asta inseamna cel putin 24 de luni de intarziere .
  Timisoara Lugoj un an intarziere in timpul mandatului Mariei Sale . Rezilierea contractului Bechtel in Bihor in 2013 – 38 milioane de Euro , un sfert din suma necesara pentru a termina tot sectorul .
  Ingroparea intrarii A3 in Bucuresti .
  Balbe infinite cu Sibiu Pitesti – ba facem ( sic ! ) Sibiu Brasov ca pe Valea Oltului ” se misca pamantul ” ba facem Sibiu Pitesti .
  Comarnic – Brasov – jucaria sefului lui , Ponta ( lucrarile , incep ” in aprilie 2014 ” Ponta dixit ) – ” dorm in cort in timpul santierului ” .
  Sa mai vorbim de campania cu ” romani ortodocsi ” si stadioane de ziua Liderului , cu rezultatele pe care le stim ?
  Cine l-a impins in fata pe acest personaj , nu doar neinspirat si ineficace , dar si ultra-dezagreabil , agresiv si antipatic ?

 11. 11 nedumerit% noiembrie 30, 2014 la 2:18 pm

  Nu m-am dumirit inca prea bine ce este cu aceasta manifestare, cine a initiat-o si de ce, insa ma bucur ca, desfasurandu-se, ea v-a oferit o ocazie in plus de a va expune din consideratiile si ideile dumneavoastra. Ca si pe alti romani, trebuie ca mai intai sa va laude Parisul, vorba marelui Tanase (nu mijlocasul!).

 12. 12 blogideologic noiembrie 30, 2014 la 2:22 pm

  Referendum bancar astăzi (30 noiembrie 2014) în Elveţia. Cetăţenii sunt întrebaţi dacă instituţia băncii centrale (BNS) trebuie să ţină 20 % din activele sale sub formă de lingouri de aur. http://www.lefigaro.fr/conjoncture/2014/11/29/20002-20141129ARTFIG00010-en-suisse-le-referendum-sur-l-or-inquiete-les-economistes.php?a1=DOL-1786164&a3=77-3498173&a4=DOL-1786164-77-3498173

 13. 13 T-Rex noiembrie 30, 2014 la 2:45 pm

  Cu cit dreapta va fi mai puternica in UE cu atit UE va continua sa se erodeze, pentru ca exista atit presiune interna in tarile unde partidele astea sunt active impotriva aprofundarii integrarii, si exista mecanisme externe de finantare a acestor miscari, mai precis, de la inamicii UE, adica Rusia si la o adica, chiar China, care nu privste nici ea cu simpatie modelul european. Dovada ca „modelul chinezesc” de a crea o zona de liber schimb intre tarile asiatice e total diferit de viziunea europeana, anume, China a semnat acorduri bilaterale de liber schimb cu fiecare din tarile astea, pe cind UE…

  Frontul National din Franta a fost finantat de Rusia cu 8 milioane EUR. Seful UKIP, Farage, nu isi ascunde admiratia fata de Putin, si la fel o fac multi alti politicieni alesi in Parlamentul European. Miscarea Jobbik spera deschis ca modul in care Rusia a cucerit Crimea sa poata fi aplicat Romaniei si Slovaciei. Asta e doar virful icebergului; cine stie citi politicieni europeni sunt cu adevarati platiti de Moscova. Dar nu asta e problema fundamentala. Stim ca si SUA si China, si orice putere foloseste orice mijloace ca sa isi atinga scopurile, in special prin dictonul „divide et impera”. Problema e ca Rusia nu stie decit modelul de dominatie si control, pe cind modelul american e mai sofisticat, dar cu acelasi scop. Diferenta pentru colonii e ca sub dominatie americana, acestea au promisa securitatea, iar colonizatii sunt relativi liberi, si pot spera in libertate. Modelul rusesc, stim, cine nu e cu Putin e impotriva Rusiei. Din perspectiva modului in care se raporteaza la tari vecine, modelul chinezesc pare cel mai pasnic, desi, se trezeste si la ei muschiul militar, si pe undeva sentimentele de revansa istorica iau amploare, mai ales impotriva Japoniei.

  UE este prinsa intre toate cele trei super-puteri, fiecare incercind sa ii influenteze politicile pina la un anumit grad. Rusia spera sa o faca inflamind filonul nationalist europen, si invirtind cutitul in ranile ample ale istoriei Europei. Nu este exclus sa reusasca, mai ales daca UK va parasi UE. SUA sunt ca un copil care si-a uitat jucariile de spionat in curtea europeana, si nu stiu cum sa isi explice comportamentul. China e interesata economic, si mai putin politic de UE, insa nu cred ca ii mai este indiferenta stabilitatea din zona asta.

  Si totusi ce o sa se intimple daca UK va decide sa plece din UE?

  Nu stiu ce stiti voi, dar in Romania s-a instalat o liniste asurzitoare. O fi linistea dinaintea altei furturi? Cred ca da…

  http://www.dw.de/is-the-kremlin-financing-europes-right-wing-populists/a-18101352

 14. 14 blogideologic noiembrie 30, 2014 la 2:46 pm

  Rivarol (http://en.wikipedia.org/wiki/Antoine_de_Rivarol): “Bătrâneţea este insuportabilă fără un ideal, ori fără un viciu.” În consecinţă, generaţia de baby boomers britanici s-a prăbuşit în sex, droguri şi alcool. http://madame.lefigaro.fr/societe/sexe-drogue-et-alcool-la-deuxieme-vie-des-retraites-britanniques-251114-82771?a1=DOL-1786164&a3=77-3498173&a4=DOL-1786164-77-3498173

 15. 15 papasha noiembrie 30, 2014 la 3:56 pm

  1 . Afara cu jigodiile de la conducerea PSD-ului .
  Recomand cu caldura si cu toate garanatiile , pe Catalin Ivan si Serban Nicolae , care sunt doi oameni cu mult bun simt , educati , au verbele la ei , si nu par a fi chiar asa de milionari ca actualii putrezii de imbuibati de tarani parveniti .

  2 . ‘Ra-ti-ai dracu bashinescu si cu naumu’ponta , cu fratii vostri de wannabe independenti , aia din zona in care secoiesc , si la puscarie cu voi si cu teroristii care cer demololarea Tarii prin schimbarea articolului 1 din Constitutie , TRADATORILOR !

  3 . Felicitari LARISA IORDACHE , MEDALIE DE AUR !!!

  4 . Constat cu stupoare ca „fratii moldoveni” din Romania au votat in numar mai mare pt. bashinescu presedinte , decat astazi pt. tara lor ( follow the money trail and the passaports !!!!!!!!!) .

 16. 16 oscar wilde noiembrie 30, 2014 la 4:15 pm

  Cand vor intelege ca politica se poate face si in afara politicii? Va felicit pentru interventia dumneavoastra la Nisa, numai ca singura sansa a acestei planete este sa se gaseasca alte surse energetice. Cat despre relatiile dintre U.E si Rusia, acestea vor intra pe un fagas normal numai atunci cand U.E. va intelege cat de importanta si puternica este Rusia si cand Rusia va intelege ca nu mai este URSS, ca nu mai exista Tratatul de la Varsovia si nici CAER.
  Ii doresc lui Andrei o frumoasa onomastica, sanatate si sa aiba intelepciunea de a duce mai departe traditiile si idealurile fmiliei dumneavoastre!
  Earnest

 17. 17 T-Rex noiembrie 30, 2014 la 5:36 pm

  Interesanta scrisoarea de felicitare a lui Putin catre Iohannis, care vine dupa declaratia purtatorului de cuvint al MAE rus. Evident, Rusia spera ca retorica anti-rusa sa se atenueze la virf in Romania odata ce scapa de Basescu, latraul de serviciu al Washingtonului. Ei spera ca Iohannis, care poate avea o relatie mult mai aproape de Merkel si Germania, decit de Washington, sa abordeze altfel relatia cu Rusia. Evident, americanii sunt cu ochii si urechile pe Iohannis si cercul lui. La propriu cred il vor urmari, ca nu degeaba la decorat Basescu pe Opris, de la STS. Asta e un general foarte important.

  Articolul lui Gitestein tot cu sens a fost publicat in Wall Street Journal. Acolo el aminteste de succesul „democratiei liberale” in Romania, in timp ce in Ungaria se intimpla opusul. Faptul ca numele domnului Nastase a fost rostit de 3 ori, si al doamnei Macovei odata, spune de fapt care a fost lupta SUA si pe cine au sprijinit ei toti anii astia. Nu intru in comentarii inutile. Doar amintesc ca articolul clarifica cine a fost cu „comanda” atunci cind s-a facut referendum de suspendare a lui Basescu.

  „The U.S., the EU and German Chancellor Angela Merkel responded with unwavering support for the rule of law and the anticorruption regime, culminating in a list of specific commands to Romania from the EU, including prohibitions on interfering with anticorruption prosecutors, issuing pardons to those convicted of corruption, and interference with the Constitutional Court that would supervise the referendum to ratify the impeachment of the president.

  Mr. Ponta, newly elected at the time, followed those diktats and brought the country back from the brink.”

  Evident, dl Gitenstein nu are scopul de a oferi o imagine completa si a analiza obiectiv aceste lucruri, articolul fiind o „opinie”. De fapt, e pura propaganda, ce contine insa pixelul albastru. Cu dedicatie pentru dl. Iohannis.

  Fara sprijin extern suficient de la cercurile in care se invirte dl Gitenstein, PSDul ramine in continuare un copil politic „orfan”, care pare parasit chiar de familia sa socialista. Apare evident ca jocurile se fac mai intai in cancelariile externe, si apoi se transpun in interior, in termeni cit se poate de duri, la comanda, tipic unei colonii. Evident, se folosesc toate tehnicile de manipulare, care sunt deosebit de complexe, inclusiv in mediul virtual. Din fericire pentru dreptaci, cineva i-a invatat foarte bine cum se lupta cu votul pe internet.

  Dar din nefericire pentru romani si Romania, alegerile recente nu au fost despre mai mult capitalism si mai putin socialism sau invers, ci despre cine ramine la butoane ca sa serveasca licuriciul. Articolul lui Gitenstein e relevant din punctul asta de vedere.

  De ce ar vrea Iohannis relatii mai bune cu rusii? Si ce ar putea face rusii ca sa apara ca un partener credibil pentru Romania?

  http://online.wsj.com/articles/a-chance-for-lasting-change-in-romania-1417114166

 18. 18 Luminita Arhire noiembrie 30, 2014 la 6:24 pm

  Au trecut două săptămâni de la alegerea atât de entuziastă a „omului de paie ” din Vrăjitorul din Oz ca preşedinte al României. În două săptămâni singura lui grijă a fost să mai linguşească puţin dispora şi să întoarcă serviciul celor care l-au sprijinit la Chişinău . În continuare, nici un balsam peste rănile României. În absenţa acestuia, ruptura se adânceşte ; încurajată de tăcerea lui complice, o facţiune a societăţii continuă să-i descrie pe cei care au pus ştampila pe numele lui Victor Ponta ca fiind proşti, needucaţi , cerşetori…

  De câteva zile, zâzania , previzibilă, dar nu mai puţin nocivă din pricina predictibilităţii, scutură PSD-ul .

  În 2009 l-am votat pe Mircea Geonă la prezidenţiale în ambele tururi de scrutin; nu aveam nici o simpatie particulară pentru el , dar am considerat că ar putea fi totuşi măcar un preşedinte mai cumsecade, mai aşezat, mai ocrotitor pentru o Românie jupuită de piele şi care gemea de durere oriunde ai fi pus degetul, că ar fi putut, fără un efort prea mare, să oprească spirala ascendentă a urii şi intoleranţei, cu care contaminase societatea Băsescu Traian . A pierdut alegerile pe mâna lui şi noi toţi ştim asta; partidul i-a înghiţit cu noduri eşecul al cărui aproape unic artizan a fost şi a avut înţelepciunea să lase lucrurile aşa până la Congres. Ce face astăzi Mircea Geonă? Exclus din partid , spunând pe toate canalele de presă că Ponta l-a executat , iar nu cele 80 de voturi pentru, două împotrivă şi două abţineri, Mircea Geoană se înrolează, alături de Marian Vanghelie, cel care l-a garantat mereu, în armata denunţătorilor „conspiraţiei” menite să sufoce votul din diaspora.
  Dar cum Mircea Geoană are curajul şi anvergura limitate, ezită să urce scările Parchetului General cu dovezile pe care spune că le are, şi face în schimb „incendiare” declaraţii de presă, în trena lui Klaus şi perfect armonizate cu declaraţiile acestuia . Iar Klaus, care gândeşte mai încet, cred că, după ceva vreme, îl va reevalua .

  Un prieten din SUA îmi trimite „best-seller”-ul PAS CU PAS , împreună cu întreaga sa amărăciune pentru rezultatul votului din România. Îmi arunc ochii peste ambiţioasa întreprindere de a aşterne pe hârtie povestea unei mediocrităţi atât de flagrante , povestea unei vieţi terne din care lipseşte cel mai elementar avânt şi către altceva decât umplerea găurilor din asfalt şi mă întreb pentru care argument România şi-a ales s-o reprezinte în lume „un bun gospodar”!!!!

  Un tânăr scrie pe FB că el l-a votat pe Iohannis , dar să aibă grijă , că aşa cum a ieşit printre primii la vot , aşa va ieşi printre primii în stradă , să-l dea jos , dacă nu îndeplineşte nu –ştiu- ce criteriu. Cu o mâhnire vecină cu compasiunea îi spun tânărului : nu, dragul meu, preşedinţii nu se dau jos aşa … Preşedinţii se pun uşor, cu un vot dat în câteva minute de însufleţire manipulată grosier, dar dacă peste puţină vreme vei înţelege ce ai ales, nu de mişcări de stradă să te pregăteşti , ci, cu înţelepciune , de data aceasta , pentru cel puţin cinci ani de tristeţe …

 19. 19 Cris noiembrie 30, 2014 la 7:37 pm

  Am uitat. La mulți ani și sănătate lui Andrei!

 20. 20 Cris noiembrie 30, 2014 la 9:06 pm

  Radu Beligan e un tâmpit și un înapoiat fiindcă l-a susținut pe Ponta, în schimb Simona Halep e deșteaptă și înaintată fiindcă l-a susținut pe Ioh…
  Dar cine e Beligan pe lângă Halep? Un biet om de cultură care a adus și el o contribuție la dezvoltarea societății românești.
  Halep a dus cu o lovitură de rachetă România pe noi culmi de progres (și civilizație)…
  Câți îl cunosc și îl prețuiesc pe Beligan? Câțiva.
  Câți o cunosc și o adulează pe Halep? Ohoho! Hoarde peste hoarde, peste hoarde mesmerizate de mușchii ei de oțel…

 21. 21 Cris noiembrie 30, 2014 la 9:08 pm

  @ Luminita Arhire:

  „Omul de paie”…
  Bună de tot!

 22. 22 blogideologic noiembrie 30, 2014 la 10:16 pm

  “Intelectualii” îi scriu preşedintelui Klaus Johannis http://www.revista22.ro/articol-50871_2.html

 23. 23 blogideologic noiembrie 30, 2014 la 10:46 pm

  Isabela Vasiliu-Scraba: +Constantin Noica era înregistrat de Securitate spunând că tinerii comuniști care-l frecventează citesc Platon şi găsesc materialism marxist în filozoful grec (Noica în arhiva Securității, vol. I, Ed. MNLR; București, 2009, p.101), ceea ce era tocmai pe placul cenzorilor comuniști (gen Ion Ianoși cu liceul său pe puncte școlit apoi în URSS, vezi volumul Estetică si „moralitate”, Ed. Crater, București, 1998, p. 524). Poliția gândirii determina publicarea „insipidelor comentarii și note făcute de oameni ce nu aveau pregătirea filozofică necesară pentru a-l înțelege pe Platon” (vezi Isabela Vasiliu-Scraba, Ceva despre viața și opera lui Noica, în rev. „Viața Românească”, București, Anul XCIV, iulie 1999, Nr. 7, pp. 6-9, sau https://fr.scribd.com/doc/191637785/IsabelaVScrabaNoicaViataOpera ). Tinerețea comentatorilor care s-au crezut mari specialiști în Platon doar pentru că fuseseră preferați de ideologii cu putere de decizie a prelungit şi după căderea comunismului folosirea în mediul universitar a Platon-ului editat în comunism, chiar când prin librării și anticariate începuseră să apară si traducerile dialogurilor platonice făcute în interbelic de eminentul elenist Ştefan Bezdechi (19 dialoguri), sau de Cezar Papacostea, de Vasile Bichigean, Vasile Grecu şi de alții (vezi Isabela Vasiliu-Scraba, Noica printre oamenii mici şi mari ai culturii noastre la 25 de ani de la moarte, http://www.isabelavs.go.ro/Articole/IsabelaVS-25aniNoica4.htm ). La vremea lui Noica era obturată în schimb publicarea comentariilor platonice redactate de filozoful „de modă veche”, din Școala trăiristă a faimosului profesor de metafizică Nae Ionescu (vezi Isabela Vasiliu-Scraba, În labirintul răsfrângerilor. Nae Ionescu prin discipolii săi: Petre Țuțea, Cioran, Noica, Eliade, Mircea Vulcănescu și Vasile Băncilă, Ed. Star Tipp, Slobozia, 2000, volum bilingv român-englez, precum și Isabela Vasiliu-Scraba, Metafizica lui Nae Ionescu în unica și în dubla ei înfățișare, Ed. Star Tipp, Slobozia, 2000, on-line https://fr.scribd.com/doc/132110995/IsabelaVasiliuScrabaNaeMetafizica ). Torpilarea publicării gândirii filozofului retras la Păltiniș în seria de Opere platonice (vol. I-VII) pe care el însuși o inițiase (și o susținea) apare trecută într-unul din multele dosare de urmărire a lui Constantin Noica, văzute probabil și de Gabriel Liiceanu „discipolul lui Henry Wald” (apud Noica, 1975), discipol căruia Securitatea îi era atât de binevoitoare încât i-a dat voie în 1987 să preia cu o mașină arhiva lui Noica rămasă în camera de la Păltiniș (vezi Isabela Vasiliu-Scraba, Camera 13 a vilei Noica de la Păltiniș, pe hârtie în rev. „Discobolul”, Alba Iulia, Anul 13, Nr. 151-152-153, iul.-aug.-sept. 2010, pp. 256 – 260, on-line http://www.isabelavs.go.ro/Articole/inculturaPaltinis6.htm ) după înmormântarea filozofului. Poate mai mult datorită avantajării sale de către Ministerul de interne printr-un “tratament de excepţie”, cum observa însuși Noica (vezi volumul: Noica si Securiatea II, 2010, p.88, p.89, p.94), decât unei memorii capabilă să înregistreze și să redea fără greș cele auzite, Liiceanu citează următoarele idei spuse de Noica vineri 28 sept. 1979: „Heidegger, cu un cuvânt grec, luminează în mod esențial câte o problemă pe care apoi o părăsește. Invocarea cuvântului grec a devenit aproape o metodă în sine, care uneori frizează maniacul” (Noica citat în Jurnalul de la Păltiniș, C.R., 1983, p.91). Din păcate Dosarul 2172 de la Securitatea din Sibiu cu cele 7 volume arse, din care doar 5 microfilmate nu a fost dat publicității spre a se putea verifica după înregistrările din camera „microfonizată” a lui Noica fidelitatea memoriei lui Liiceanu care a citat în Jurnalul de la Păltiniș lungi pledoarii noiciene, având ades 2600 de caractere, ajungând însă şi la redarea din memorie a unui text de 3500 de caractere. Lungimi asemănătoare aveau articolele publicate în „Cuvântul” de Nae Ionescu (vezi Isabela Vasiliu-Scraba, „Tăcerea descriptivă” a filozofului Nae Ionescu, în revista „Tribuna”, Cluj-Napoca, anul XIII, 16-31 ian. 2014, pp.15-17, on-line https://fr.scribd.com/doc/231679775/IsabelaVasiliuScrabaNaeIonescuTacerea ). O lungime de circa 2600 de caractere are, de pildă, textul Sectanții (Nae Ionescu, Roza vânturilor, 1990, pp. 5-7). Ceva peste 3500 de caractere numără articolul „… Şi s-a făcut om” (op. cit., pp. 47-50) unde Nae Ionescu observă un lucru care i-a scăpat lui Andrei Pleșu, un „cronicar plastic” (apud Noica), când pasionat pentru scurtă vreme de sanscrită, când de angelologie. Durata ultimei pasiuni a fost scurtă datorită portofoliilor ministeriale, dar suficientă pentru Ciomoș (fost bursier de-al său) dispus să exagereze urmele trecătoarei sale pasiuni post-decembriste. Nae Ionescu, inițiatorul primei (şi singurei) Şcoli filosofice românești, scria că „înger și om se mișcă pe linii deosebite” (Nae Ionescu, „… Şi s-a făcut om”). Faimosul profesor de metafizică mai observa că în „ierarhia adevărată – de la întruparea lui Hristos- omul e deasupra îngerilor” și că, după Sf. Pavel, „omul va ține scaun de judecată pentru îngeri” (Nae Ionescu, op. cit.). Devenită frecventă chiar după abandonarea retraducerii dialogurilor platonice pe fundal de ideologie comunistă, Alexandru Paleologu observa, ceva mai târziu decât Noica, „fandoseala” citării de cuvinte grecești care nu deschid către nici o problemă (vezi Isabela Vasiliu-Scraba, Faima d-lui Alexandru Paleologu, în „România liberă”, 7 aug. 2001, p.8 https://fr.scribd.com/doc/223371402/IsabelaVasiliuScrabaFaimaPaleologu ). Acestei manii eseistul îi subliniază ridicolul, desemnând-o drept «gargariseală şi sperietură cu termeni greceşti». Dovada succesului de care s-a bucurat o asemenea manie o oferă și «Argumentul» (care ar fi fost să fie despre Kant) scris de Virgil Ciomoş drept prefaţă la Conştiinţă şi schimbare în CRITICA RAŢIUNII PURE, unde găsim termeni precum ontico-ontologic, irenic, gigantomahie și soteriologie escatologică: «Soteriologia escatologică a fiinţei – dimpreună cu gigantomahia ei subterană (multimilenară pentru că obsesională) – a făcut treptat loc unei simple igiene cotidiene a fiinţării – pe cât de meschină (în aparenţa ei «irenică») pe atât de obstinată (şi, prin urmare, de violentă)» (V. Ciomoș). In continuare clujanul îl invocă pe Nietzsche, asezonat cu ideea corectitudinii politice, a democraţiei, a lui Hegel cu «atât de preţuita antiteză», după care scrie în paranteză: «(Nici un cuvânt, evident, despre consecinţele psihotice – mai precis schizofrenice – ale compulsiunii provocate de un Celălalt insuficient simbolizat şi, în consecinţă, pur şi simplu «anexat» prin una şi aceeaşi violenţă, ne-simbolică)» (Virgil Ciomoş, Argument, p.11). Cu Critica Raţiunii Pure înaintea ochilor, el a meditat în prefața Perspectivei sale arhitectonice asupra kantianismului și la pozele de pe paşaport care, asemenea amprentelor digitale, deși situate «marginal, la suprafaţa corpului nostru… exprimă în modul cel mai adecvat interioritatea, şi în consecinţă, identitatea persoanei noastre (…) căci nu există, practic, un interior ontico-ontologic» (V. Ciomoş, Conştiinţă şi schimbare în CRITICA RATIUNII PURE, o perspectivă arhitectonică asupra kantianismului, Ed. Humanitas, 2006, Argument, p. 24). Sorin Lavric și-a invitat studenții să-l asculte pe universitarul clujan prezentându-și scrierea inspirată de Kant pentru ca apoi să-i citeze negreșit cartea din 2006 pe a cărei copertă editorul a lățit sus cuvântul «ACADEMICA», scris foarte mare şi colorat verzuliu pe un fond gri. Din bibliografia volumului tinerii au putut trage concluzia că nu trebuie să publice prin reviste străine, includerea în două volume colective a două texte confuze, unul în 2000, altul în 2003 fiind arhisuficente pentru palmaresul unui autor a cărui primă carte a fost premiată de Academia Română. În plus, cartea prezentată pe 28 februarie 2007 la Casa Lovinescu din Bucureşti a putut deveni pentru oricare dintre studenții prezenți un bun prilej de a urma cel mai ilustru exemplu post-comunist de „gargariseală”. Căci iată ce scrie Virgil Ciomoș după citirea Topicii transcendentale: „dacă retroiectarea simplei apariții nu are alt rol decât acela de a delimita cumva lacuna dintre două apariții – definite prin chiasmă, si anume, ca tot atâtea… dispariții – urmează că singura fenomenologie autentică – proprie retroiectării – revine la o fenomenologie a vidului (inaparent)” (vezi V. Ciomoș, op. cit., p. 151, precum și Isabela Vasiliu-Scraba, Topica transcendentală din perspectiva arheologiei gândirii kantiene, precum și L’Echafaudage dans l’edifice de la TOPIQUE TRANSCENDENTALE, în vol. Inefabila metafizică, 1993, pp. 87-96 si pp. 206-224, on-line https://fr.scribd.com/doc/153127443/IsabelaVasiliuScrabaInefabilaMetafizica ). Încă din 1978, în Jurnalul ploilor (Revista Scriitorilor Români, Muenchen) poetul Horia Stamatu exprimase plastic deșertul cultural pe care-l creează înșiruirile de vorbe: „Ploile de cuvinte/ inundă lumea / unde e seceta mai mare/ dar pe cât cad / pe-atât usucă mai mult” ( fragment pe care l-am citat și la sfârşitul conferinței de la Bacău din sept. 2012 http://www.youtube.com/watch?v=we8dUIgk2ck&list=UUgcn_JXm6-ZMTeCidkHY0hQ ) Cât privește premierea lui Virgil Ciomoș, nu credem să fi existat în paisprezece ani de zile cineva care să parcurgă de la cap la coadă multele pagini ale volumului său din 2000 intitulat Timp si eternitate, carte premiată de Academie când Pleșu era ministru de externe, probabil întrucât reprezentase în 1998 doctoratul în filozofie a lui Virgil Ciomoş condus de doctorul în istoria artei Andrei Pleşu. Mai ales întrucât volumul oferea încă din 2000 o ilustrare perfectă a vivacității modei «gargariselii şi sperieturii cu termeni greceşti», al cărui efect era sporit de formalizarea cu ajutorul rapoartelor şi proporţiilor stabilite între termeni din greaca veche. În opinia doctorandului ce și-a ales un istoric de artă să-i conducă teza sa „filozofică”, Platon ar pune laolaltă, triadic şi sinoptic, timpul, imaginea şi eternitatea ca să-i iasă o altă triadă cu care, prin magie pură, prima triadă devine oarecum echivalentă: timpul, universul şi eternitatea, care și ea ar apărea din echivalența magică a patru termeni suprapuşi în forma a două fracţii: model/univers=eternitate/timp. In Timp si eternitate (2000), egalitatea cuvintelor suprapuse în forma celor două fracții se stabileşte între termenii greceşti, să nu se rateze „sperietura” cititorului, dar am preferat să-i dăm (totuşi) în traducere. De remarcat ar fi că asemenea stupidități (şi altele de acelaşi calibru) apar puse pe seama filozofului grec. Partea cea mai ridicolă a cărții o reprezintă (fără doar și poate) cele 232 de echivalări magice înșiruite sinoptic în Lista echivalențelor terminologice a cuvintelor grecești, pp. 371-381. După autorul care a abuzat de moda «gargariselii şi sperieturii cu termeni greceşti», la Platon copia (imaginea) unui model indestructibil (de pildă, «eternitatea»), ar fi şi ea «eternă» . Să bănuim în spatele acestei echivalări gândirea magică a primitivilor prin care copia nu se diferențiază de model, între cele două existând, ca să zicem așa, un fluid magic? Lucian Blaga scrisese într-una din cărțile sale de o uimitoare profunzime că în cosmologia platonică modelul și copia nu sînt legate printr-o reciprocitate magică, așa că modelul rămâne model etern în cer iar copia rămâne trecătoare pe pământ. Virgil Ciomoş citează la un moment dat din Timeu (37), și crede că Platon ar fi gândit că timpul este «această imagine eternă care se mişcă potrivit numărului» (Timp si eternitate, Editura Paideia, București, 2000, p. 79). Pe asemenea „scurtătură” ajunge Virgil Ciomoș la «timpul» pe care ține să-l boteze, în mod original, «iconic», echivalat (pe bătătorita cale a reciprocității magice), cu eternitatea nemișcată. Pentru cine mai ştie ceva filozofie, nivelul distorsionării gândirii platonice poate (el singur) să dea măsura neştiinţei autorului cu privire la filosoful grec, despre care mai scrie (pe calapodul „ultimului” Marx) că «ultimul» Platon ar fi preconizat două principii: Unul şi Perechea Mare-Mic. Marele şi Micul, pasă-mi-te, l-ar susţine pe ‘Unu’ să nu cadă din vârful ierarhiei existenţelor, întrucât principii cot la cot cu ‘Unul’ nu pot fi (vezi Isabela Vasiliu-Scraba, Mistica Platonică a participării la divina lume a Ideilor, Ed. Star Tipp, Slobozia, 1999, sau https://fr.scribd.com/doc/153749198/IsabelaVasiliuScrabaPlatonMistic ). Stilul gongoric și rigiditatea gândirii folosind simboluri matematice si cuvinte prescurtate în fraze complicate inutil spre a exprima idei simpluțe, sau chiar o lipsă totală de idei, ca și aglomerarea de conspecte referitoare la interpretările date câtorva rânduri din Fizica lui Aristotel, împiedică plasarea volumului Timp și eternitate (Editura Paideia, București, 2000) printre cărțile de erudiţie, „mai plăcut de scris decât de citit” (apud Hegel). Fără a mă contrazice când i-am spus că teza lui Ciomoș intitulată Timp și eternitate este de necitit si că e puțin probabil să fi fost citită din scoarță în scoarță de ministrul conducător al doctoratului sau de cei care au alcătuit referatele favorabile necesare susținerii, cu multă diplomaţie, Mihai Şora taxase cartea (la un an sau doi după apariţia sa) drept prea “tehnică”, ceea ce ar face-o greu de citit. Nici studentul (sau absolventul de filozofie C. Ciocan) dispus că recenzeze volumul lui Virgil Ciomoș în vreo treizeci de pagini (la fel de confuze ca si materialul de recenzat) nu a lasat impresia că a parcurs din carte mai mult decât a încropit cu dificultate în excesiv de amabila sa prezentare publicată într-o revistă coordonată chiar de profesorul său Virgil Ciomoş. De la teza de doctorat prea “tehnică” spre a putea fi citită în întregime de un filozof de talia lui Mihai Şora, Ciomoș a mai produs cateva volume masive, fără să-și imagineze că multul, scris din obligaţie profesională (sau doar de dragul de a fi aşternut pe hârtie) nu se citeşte, nici măcar din admiraţie pentru alte activităţi ale autorului cel prolific. Noica observase că la judecata de apoi, când trebuie să dai socoteală de cele făcute în timpul vieţii, hărnicia culturală manifestată prin numărul de cărţi publicate nu cântărește prea mult. Fiindcă atunci “trebuie să spui ce ai scris în ele” (vezi Isabela Vasiliu-Scraba, Himera „Școlii de la Păltiniș”, ironizată de Noica, pe hârtie în revista Acolada, Satu Mare, nr.2 (65), febr. 2013, p.16 si p.22 , sau http://isabelavs.go.ro/Articole/IsabelaVS-himera1ScoalaPaltinis9.htm ). Acum câteva secole, lui Kant i-a fost reproşată inventarea acelei “conştiinţe în genere”, întrucât se îndepărta prea tare de conştiinţa individuală. Acum, prin puterea de sugestie a mass-mediei care-i face pe mulți să aplaude fără să știe nici ei de ce aplaudă o carte sau alta, s-ar putea spune că nu mai există decât ceva de genul “conştiinţei în genere”. Sau, mai degrabă, ceea ce Vintilă Horia numea “spiritul timpului care îndeamnă la somn şi la lenea gândirii”.+ SURSA http://www.isabelavs.go.ro/Articole/IsabelaVS-CiomosTimpEternitate5.htm

 24. 24 George Ban noiembrie 30, 2014 la 10:49 pm

  ZeV,

  Am spus de mai multe ori ca TOATE comentariile Dnei Luminita Arhire sunt de excepție. Le citesc cu încântare, și nu o singură dată. Talentul scrierii face sa mi se pară prea scurte, oricât ar fi de lungi.

 25. 25 ionescu valentin noiembrie 30, 2014 la 10:52 pm

  daca 51 la suta dintre romani ar fi multumiti de un partid,acesta nu ar ma pierde puterea!

 26. 26 Doru Coarna decembrie 1, 2014 la 8:41 am

  @ ZeV,

  stiu ca esti suparat, dar nu Ponta a spus ca proiectul central al Romaniei trebuie sa fie independenta energetica fata de Rusia? Acum ce faci, il contrazici? Risti excluderea…

  Nu exista independenta energetica, nici Arabia Saudita nu este independenta energetic, nici Rusia… vor-nu-vor, toti depind de ceilalti prin intermediul pietei globale si al sistemului financiar! Vindeati iluzii…

 27. 27 Doru Coarna decembrie 1, 2014 la 8:48 am

  @ Luminitza,

  ti se pare tern Iohannis? Poate te-ai obisnuit cu balamucul tv permanent!

  Ma amuzam cum in urma cu cateva zile, premierul a spus ca si-ar depune mandatul daca alesul promite sa desemneze tot un pesedist premier… J nici macar nu l-a bagat in seama, Viorel vrea sa-l atraga in jocurile lui infantile dar nu merge… Poate ca dupa depunerea juramantului, J ii va spune ca premierul are de facut bugetul, de guvernat, de exclus din partid, de onorat promisiunile electorale si de pregatit iarna care a cam venit, nu ii scrie in fisa postului ca trebuie sa se ocupe cu jocurile politice… si ca oricum, nu faci propuneri presedintelui prin tv, ci institutional… Trebuie sa presteze!

 28. 28 Adrian B. decembrie 1, 2014 la 3:19 pm

  @ ALL

  Despre personajul Vsile …

  Cârcotaşu
  noiembrie 29, 2014 la 9:29 pm

  @ despre Vsile,

  L-am cunoscut pe net, am avut unele păreri ce rezonau, motiv pentru care am intrat în contact direct, mai întâi telefonic, ulterior întâlnindu-ne. Asta se întâmpla vara. El constănţean, eu bucureştean, el venind la fiica sa, stabilită cu familia în Bucureşti, locuind în apropiere de mine. Ne-am întâlnit la o terasă, relaţia nefiind într-atât de apropiată pentru vizite la domiciliu. Eu însoţit de Max, avatarul meu, el, de soţia sa. Normal, el conducând un SUV impozant, nu consuma nimic alcoolic, soţia sa, foarte retrasă, nici atât. Eu, nesupus niciunei restricţii, normal, fără destrăbălare, ca orice om normal, din ceea ce oferă orice bar din lume. Am discutat multe, despre trecut, fără nicio reţinere i-am dezvăluit faptul că am lucrat în SIE.
  La un moment dat, părerile noastre n-au mai coincis şi am îndrăznit să-mi exprim dezacordul cu părerile lui. Reacţia a fost extremă, are, n-are treabă, îmi dă „la gioale”.
  E uşor să baţi câmpii; Când ne vedeam la o terasă, a văzut el că eu eram „consumator” de bază. Pe urmă, aluzii că eu am fost securist.
  Atacuri peste atacuri, cum că o să-mi pierd şi pensia în 2015 etc.
  Mai nou spune:

  Am uitat sa reamintesc ultrasilor din acest blog dar si miseilor care m-au tradat…

  Whaaaaat? Mişeii care l-au trădat? Şi ca să nu rămână lumea nedumerită, clarifică lucrurile:

  Cita nemernicie , ma refeream la misei si tradatori , sa traiesti Marcus si tu Carco sa fiti sanatosti!

  Carevasăzică, trădătoru’ eram eu şi Marcus care pe EL, marele deţinător al adevărului şi singuru’ dăştept de pe blog, căruia-i prestasem jurăminte de loialitate, nemernicii de noi, l-am trădat.V-il închipuiţi pe Decebal trădat? Ăsta-i Vsile, altfel, pe distanţa Constanţa-Bucureşti un nimeni, sau, mă rog, nimic deosebit, noi Bucureştenii, suntem obişnuiţi cu SUV-urile, le spunem “cocălari” deţinătorilor. Este adevărat, pe Marcus l-a sponsorizat pentru publicarea cărţii, dar acum se pare că are pretenţia că l-a cumpărat cu totul şi că ăsta nu mai are dreptul la propria opinie, că altfel e trădător.
  Spunea undeva că faţă de un individ de 30 de ani, el, la 70 , are mai puţin de învăţat. Fals, el la 70 are surpriza de a vedea numai lucruri noi, că a uitat 50% din ce-a ştiut. Dac-a dat neamţu’ peste tine nu te mai plictiseşti, doar că pe ăla nu-l cheamă Iohannis, ci Altzheimer.
  Ideea este că defectele se accentuează cu vârsta. Vsile face dovada că are un caracter infect, răutatea dusă la extrem.
  Vsile, vezi-ţi de nepoţi. Nu-i priva de prezenţa ta, că altfel vei avea după sufletul şi mintea ta. Şi pedeapsa, la vârsta ta, e numai una!


 1. 1 Reuniunea de la Nisa s-a încheiat | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe noiembrie 30, 2014 la 11:26 am
 2. 2 Jason D Wright, despre abuzurile CIA - Ziarul lui Ipu Trackback pe noiembrie 30, 2014 la 12:14 pm
 3. 3 Guvern de Uniune Nationala… « Motanul Incaltat Trackback pe noiembrie 30, 2014 la 6:51 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: