Non bis in idem

Acesta este editorialul meu din Jurnalul National, editorial pe carte il puteti citi mai jos:

„Principiul de drept non bis in idem, acceptat de “natiunile civilizate”, ar trebui sa ne invete inclusiv ca nu trebuie să facem de doua ori aceeasi greseală. In 2004, in conditiile in care rezultatul meu, in confruntarea directa, in primul tur, era de 41% fată de rezultatul lui Basescu (34%), stafful CDR a folosit tema fraudării alegerilor pentru a crea, in intervalul pană la turul al doilea, o stare de emotie (“nu puteti voi fura, cat putem noi vota”), o stare de spirit, care să contracareze campania bazată pe rezultatele guvernarii. Aceasta stare emotională a implicat si o parte importanta a mediei si a dus la acceptarea unor măsuri care avantajau clar, in turul al doilea, candidatul CDR. Spre exemplu, eliminarea listelor suplimentare si, ca atare, blocarea unui numar de aproximativ un milion de persoane in varsta care nu au mai putut vota – in special in zona rurală. Atunci, nimeni nu a făcut scandal pe tema aceasta pentru câ ea convenea candidatului CDR. In plus, Corneliu Vadim Tudor s-a raliat temei fraudării, in conditiile in care PRM obtinuse un scor considerabil mai mic la alegerile parlamentare din acel an fata de anul 2000. In final, s-a dovedit, printr-o expertiza internatională, că totul a fost o minciună.

Tema fraudării alegerilor fusese preluată in Romania, in 2004, din Revolutia portocalie de la Kiev. Anul acesta, s-a incercat re-editarea Revolutiei portocalii in Ucraina, cu rezultatele cunoscute. Si in Romania, la aceste alegeri, se incearca declansarea unor mici “incendii” in exterior care sa declanseze o reactie de indignare in interior, pentru turul al doilea, folosindu-se, din nou, tema fraudării alegerilor.
In conditiile in care, in interior, spun surse avizate, votul multiplu pentru candidatul ACL nu ar putea fi realizat, datorita controlului atent din sectiile de vot (si ca atare diferenta de zece procente intre cei doi nu ar putea fi stearsă), se incearca multiplicarea sectiilor de vot in străinătate pentru a se incerca repetarea utilizării votului multiplu din 2009. Presiunea ar trebui să ducă si la eliminarea declaratiei individuale.
Evident, fiecare cetatean roman, oriunde s-ar afla, trebuie să aiba posibilitatea să voteze. Erorile vor trebui corectate. Cred insă ca ar trebui realizate, la ambasade, listele cu cetatenii romani aflati in strainatate, liste care să ajute la o evaluare corectă a nevoilor legate de conditiile de vot si la blocarea tentatiilor de turism electoral de la Strasbourg la Paris si mai departe (prietenii stiu ce spun).
Intrebarea mea de final este daca aceleasi partide, PD si PNL, vor reusi, dupa zece ani, aceeasi forma de manipulare a votantilor – tema fraudării alegerilor?!”

56 Responses to “Non bis in idem”


 1. 1 virgil noiembrie 11, 2014 la 2:37 pm

  cdr? mama…mama…

 2. 2 Dany Munch noiembrie 11, 2014 la 2:49 pm

  De data aceasta AN, vă scapa un amănunt și anume acela că, Monica Macovei nu este o persoană, este o mentalitate care de-a lungul a zece ani s-a multiplicat datorita frustrărilor. Spun frustrare dar este prea sofisticat cuvantul. Ar trebui sa spun cum văd că simt oamenii, multe nereusite personale in viată, care se descarcă acum pe candidatul care-i cere ceva, sa-l voteze . Nu o face, ba mai mult urlă, strigă, se vaita, primeste bani pentur a striga, insultă, se face auzit ca orice minoritate care trăieste ascunsă în propria-i cochilie….!! Nu se va repeta ce afost caci timpul si evolutia nu pot genera lucruri indentice , nici chiar perfectiunea naturii, dar ceva se va repeta, o dezordine pentru cateva zile sau chiar mai mult, daca ,….iar aici depinde de ….multi , multi factori…!! Speram ca nu de aici de la Timisoara se vede ca nu va fi mare lucru caci organizatorii nu au staif…!!

 3. 3 Talpalariu Maria noiembrie 11, 2014 la 3:12 pm

  Domnule Adrian Nastase, sper ca de data aceasta corectitudinea votului sa ne fie calauza spre o viata mai buna lipsita de griji si nevoi. Toata increderea in fortele tinere care se zbat pentru a efectua schimbarea in bine a acestei tari. Dumnezeu sa aiba grija de noi si de tara.FELICITARI pentru postarile Dvs. si va transmit toata admiratia mea

 4. 4 Cornu noiembrie 11, 2014 la 3:12 pm

  La cat de multa prostie e in Romania, orice este posibil. Javrele astea ordinare din jurul lui Basescu ce altceva fac decat sa minta cu o nesimtire iesita din comun? Sa-l alegem pe Iohanis ca ce? Ce a facut ala in viata lui pentru Romania? Votam emotional, asa este … De 10 ani ne chinuim datorita votului emotional, ne chinuim pentru ca niste handicapati voteaza anti-sistem orice le-ai face, atat ii duce capul. Asta e democratia, un bou are un vot egal cu al unui om destept, doar ca boii sunt atat de multi …

 5. 5 Cornelia M. Balas noiembrie 11, 2014 la 3:13 pm

  In 2004 am trait un cosmar. Nici acum nu pot crede ca a fost posibila o asemenea orbire a populatiei si frauda. Urmarile au fost crunte. Dar daca si acum se repeta aceeasi poveste, atunci cred ca ne meritam soarta fiindca nu am luat masurile necesare la timp pentru a taia raul din radacina.

  Mai cred ca presedintele tarii nu este ca un primar pe care oamenii il pot alege fiindca il cunosc intr-o oarecare masura. Mie personal, modelul german de alegere a presedintelui, mi se pare cel mai corect. Modelul francez s-a vazut deja. Si la noi si la ei.

 6. 6 Marian Nicolae noiembrie 11, 2014 la 4:26 pm

  Imi aduc aminte si acum de atmosfera de-a dreptul sinistra, care exista in Romania in perioada alegerilor din 2004…….

  Aproape ca o puteai taia cu cutitul….atat era de groasa…..

 7. 7 Doru Coarna noiembrie 11, 2014 la 4:34 pm

  Ha-ha-ha… Cine o avea atat de multe gaini, si oua, in PSD???

  Glumesc!

 8. 8 ZeV noiembrie 11, 2014 la 4:48 pm

  Sunteti in eroare, domnule Adrian Nastase. Ma mira oarecum o trecere cam rapida peste sensul evenimentelor, care tradeaza o anume neincredere si blazare din partea domniei voastre. Nu e bine, trebuie sa sperati la fel, in continuare.
  Nu se incearca multiplicarea sectiilor de votare din strainatate, din simplul motiv ca legea nu permite, toata lumea, inclusiv opozitia , fiind constienta de acest lucru si ca nu se poate, oricum, trece de HOTARAREA BEC-ului. In plus, nu cred ca mai mizeaza cineva pe fraudare in strainatate, iar o presiune a opozitiei sa fie scoase declaratiile s-ar intoarce masiv impotriva candidatului opozitiei. De altfel, nu ar avea niciun sens, din moment ce aceste formulare pot fi completate dinainte, sau, se vor gasi in sectiile de votare.
  In strainatate nu se mai poate fura si din motivul ca intreg staff-ul Ministerului de Externe se va afla exact in centrele importante de vot din Europa, in care, ministerul , va maximiza atat cabinele de vot, cat si personalul din sectiile de votare si VA MONITORIZA IN TIMP REAL tot ce se va intampla acolo.
  Se incearca acum ceva cu totul nou: o mediatizare a unui proces de votare prin definitie necontrolabil si deci pasibil de imperfectiune in diaspora (si ca urmare a inexistentei listelor electorale permenente cu cetatenii romani care doresc sa voteze in afara Romaniei), profitandu-se de hibele unie legislatii difuze si nerevizuibile pe fond, PENTRU A SE CREA O SOLIDARITATE IN TARA cu ,,bietii” romani patrioti de dincolo impiedicati, chipurile, sa voteze.
  Este, evident, o dovada uriasa de cinism, deoarece niciun alt guvern nu ar proceda altfel, in conditiile prezente. Se doreste, de fapt, sa se arunce castana fierbinte in sarcina guvernului Ponta, pentru a diminua, IN TARA, voturile pentru candidatul PSD, astfel incat Yoannis sa castige, fie cu voturile din Romania, fie cu putinii romani instigati din afara, in cazul in care vor fi reusit sa reduca suficient de mult ecartul dintre cei doi consistent in sondajele prezentului.
  Ce fac basistii, domnule Nastase, se numeste FRAUDA MORALA. E singura pe care strategii lor au decis ca le este la indemana.
  Dar, dupa[ numirea unui profesionist la ME, capabil (spre deosebire de Corlatean) sa reziste la orice presiuni venite de la Cotroceni, asa cum spuneam, Ponta i-a dat sah lui Basescu. Sa vedem daca va fi matul, sau nu.

 9. 9 Fragmentarium Politic noiembrie 11, 2014 la 4:48 pm

  Amenintarile simbolice cu moartea (acest lucru il semnifica gainile moarte aruncate in curtea ACL) si acuzatiile de isterie sovina au facut parte din recuzita nazista folosita pentru emotionalizarea poporului german si cucerirea emotionala, deci irationala si ilegitima, a puterii. Doua lucruri esentiale uita insa agentii de campanie care au pus in scena acest act provocator, care-i demasca inexorabil, oricat s-ar stradui sa-l puna in contul adversarilor. In primul rand, ca Hitler a recurs la incendierea Reichstagului pentru a-si culpabiliza si lichida adversarii politici, cand niciun alt mijloc legal sau democratic nu i-ar fi permis acest lucru. In al doilea rand, ca recursul la astfel de atentate la emotia publica reflecta slabiciune, un raport de forte nefavorabil, pe care atentatorii spera sa-l rastoarne prin incendierea unei opinii publice nevaccinate emotional. Cine priveste la raportul de forte de pe scena electorala romaneasca, inarmat cu astfel de argumente istorice si logice, isi poate da seama cu usurinta de punctele tari si punctele slabe ale celor doi candidati ramasi in cursa prezidentiala, de cine ar avea sau nu nevoie de o incendiere emotionala de tip nazist.

 10. 10 centru noiembrie 11, 2014 la 4:52 pm

  Pacat ca guvernul Ponta nu stie sa comunice .
  Nu stie deloc !
  Declararea autostrazii Sebes Turda ca obiectiv finantabil de catre UE este o realizare enorma .Guvernul a reusit sa impuna un program de infrastructura nou si sa faca UE sa-l finanteze cu fondurile 2006 – 2013 pana in 2016 . UE va plati 500 de milioane de euro din 620 de milioane necesare proiectului .
  De ce nu se insista pe acest succes ?
  In 2004 constructia autostrazii Bucuresti – Baragan ( 98 de kilometri ) a avut loc aproape in secret , noi nu am stiut ce se facea decat din relatarile rautacioase ale presei ( si inca ziaristii din 2004 erau profesori pe langa cei de astazi ) ” autostrada facuta la repezeala ” .
  Hotnews mi-a aratat , involuntar , la cate inaugurari de obiective a participat Ponta in 3 saptamani : fabrica de parbrize in judetul Buzau ( un concern turcesc ) , noua policlinica din Satu Mare , investitii in distributia apei , o sectie de pediatrie , deschiderea lucrarilor la Centura Targu Mures ….
  Eu nu stiam nimic despre asa ceva – totul se limita la ” guvernul taie fondurile pentru investitii ” , ” guvernul intarzie acordarea lucrarilor in infrastructura ” – de ce nu stim nimic ?
  Presa Media Pro si Adevarul sunt de o eficacitate goebbelsiana , doua cuvinte spulbera totul – titlu in Ziarul Financiar ” de ce cainii vagabonzi sunt liberi pe coridoarele Spitalului Galati ? ” – mesajul transmis – guvernul este inexistent si ineficace , bolnavii au vecini pe culoar haite de caini vagabonzi …

 11. 11 ion menciu noiembrie 11, 2014 la 4:59 pm

  Am Onoarea Dle AN sa va citesc editorialele si analizele ca si pe ale unor personaje insipide care vor sa se bage in seama si va critica sau se oplun apriori cele scrise de DVS. Sunt oameni celui ce este pe sfarsite si se zbate pt o mica gura de aer poate ,poate mai pacaleste pe cineva. Multa sanatate si putere de munca.

 12. 12 Baronul Munchhausen noiembrie 11, 2014 la 5:04 pm

  Oare, D-l Melescanu n-a citit legea 370/2004?

  Uitati ce scrie in art 12 din legea 370/2004 pentru alegerea presedintelui:

  Art.12
  (1) Pe langa misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei se organizeaza una sau mai multe sectii de votare pentru alegatorii care se afla in strainatate la data alegerilor.
  (2) In afara sectiilor de votare prevazute la alin. (1), pot fi organizate, cu acordul guvernului din tara respectiva, sectii de votare si in alte localitati decat cele in care isi au sediul misiunile diplomatice sau oficiile consulare.
  (3) Organizarea si numerotarea sectiilor de votare din strainatate se stabilesc de catre ministrul afacerilor externe, prin ordin. In termenul prevazut la art. 11 alin. (4), ministrul afacerilor externe aduce la cunostinta publica numerotarea fiecarei sectii de votare din strainatate, precum si locurile de desfasurare a votarii.

  Daca veti citi asta, dragi compatrioti, mai credeti asertiunile lui Melescanu?

  P.S. Sper ca acest mesaj va aparea fiindca nu am facut altceva decat sa reproduc un articol din legea votata in parlament
  Toate cele bune!

 13. 13 ZeV noiembrie 11, 2014 la 5:11 pm

  vsile
  ..Votandu-l pe Yohannis, nu votam nicio certitudine si nicio speranta: votam o holograma, in spatele careia se afla Basescu, Udrea, Macovei, Boc, Ialomiteanu, Blejnar, Anastase si multi altii.
  Inteleg ca, desi esti pensionar, nu-ti doresti continuitatea imediata cu excedent bugetar, ci, reinnodarea continuitatii din 2010.
  Ma rog….dar poate care are dreptate Yohannis, ca parintii sai pot trai decent cu 3 milioane, pensia minima daruita de PDL oricui, fie ca a muncit, fie ca nu. Poate ca nici d-ta nu ai nevoie de pensie, ca si parintii foarte instariti ai domnului primar ,,compatibil” de Sibiu capabili sa-si ajute fiul in demersul nobil al sashului de a-si majora familia cu cel putin sase ,,lucruri”, adica, virgula, case.
  (Z)
  ps
  Esti sigur ca te simti in largul tau pe acest blog ? Sau, posteaza altcineva sub nickul domniei tale ?
  (Z)

 14. 14 ZeV noiembrie 11, 2014 la 5:27 pm

  ps..Basistii, incet incet, probabil disperati, de pe acest blog, isi dau arama pe fata. Adica, se ,,descopera”, rand pe rand. (Z)
  Comentariul sa-i spun inept (cu eleganta) al colegului:

  vsile,
  noiembrie 11, 2014 la 12:25 pm

  este cel mai slab si mai edificator in acest sens.
  Da, domnule Vsile: In frunte cu domnul Adrian Nastase, noi, sustinatorii lui Victor Ponta, suntem infractori si comunisti.
  Spune-o, stimate domn, explicit. Doar e campanie, ce sa ne mai ascundem dupa gene ? (Z)
  Sa vada tot romanul cine sunteti si ce ne oferiti: Un nou inceput, cu Basescu tuns si uns lider al opozitiei si o Elena Udrea re-virginizata prin metodele cunoscute din popor bazate pe tehnica impletirii firelor.
  (Z)
  Si cand te gandesti ca bietul Doru Coarna paria ca Basescu este premierul din umbra al lui Victor Ponta..ce vremuri romantice ale imaginatiei fara restrictii…
  😉
  Ar mai fi si varianta ca d-nul Vsile sa creada sincer ca Yoahhnis, desi apartine ombilical de pepe-e, este antibasist. In acest caz, putin probabil, dar posibil, nu as mai avea chiar nimic de comentat. Nu ar mai avea niciun sens, deoarece naivitatea infantila nu se mai poate trata la batranetze. (Z)

 15. 15 Mihaela Erika Petculescu noiembrie 11, 2014 la 5:44 pm

  Un răspuns scurt adresat «Sadicului» din 9 noiembrie.

  „Tăvălugul împotriva clasei politice” (care clasă politică? Băsescu şi cu ai lui?) s-a dovedit a consta din câteva demonstraţii cu iz de huliganism.
  Am remararcat la manifestaţia de la Braşov o tânără cu o eşarfă tricoloră prinsă cochet în jurul gâtului şi (cel puţin, aşa mi s-a părut la televizor) cu o biluţă de metal agăţată de nas, care – după ce s-a îmbrâncit „bărbăteşte” cu jandarmii – s-a lăsat uşurel în jos şi, de-a buşilea, a ieşit printre picioarele acestora din învălmăşală. Odată ajunsă în vizorul camerelor de luat vederi, a început să se vaite în gura mare, ţinându-se ba de splină, ba de genunchi; o colegă mai „coaptă” a venit să-i acorde primul ajutor. Finalul a fost de-a dreptul glorios: rănita s-a ridicat în picioare şi (minune a naturii !), fără să mai acuze nici o durere, s-a apucat să „latre”. La jandarmi? La cei care o filmau? La adepţii „clasei politice”? Greu de spus. Am invidiat însă extraordinara capacitate de recuperare fizică a domnişoarei (tinereţea, bat-o vina!) şi i-am admirat totodată talentul actoricesc. Aş sfătui-o, totuşi, să mai exerseze nuanţele.

  O remarcă de ultim moment faţă de sprijinul acordat de Partidul Popular European dreptei : unii îngroaşă obrazul atât cât li se permite! Şi, până la urmă, această intruziune în campania electorală din România arată, fără putinţă de tăgadă, că ACL, PMP, Monica Macovei, etc, reprezintă de facto diferite aripi ale grupării băsesciene.

  Noroc cu simţul umorului care nu-i părăseşte pe români nici la anaghine: Trăiască găinile!

 16. 16 Mihaela Erika Petculescu noiembrie 11, 2014 la 5:54 pm

  Răspuns (un pic tardiv) la „Tentaţia schimbării frontierelor în Europa” (9 noiembrie)

  Much Ado About Nothing (Mult Zgomot pentru Nimic), aşa s-ar putea caracteriza, parafrazându-l pe Shakespeare, criticile învolburate care se aud pe marginea afirmaţiilor preşedintelui Putin de miercuri (desigur, scoase din context), referitoare la Pactul Molotov-Ribbentrop (1939-1941). Pentru o judecată corectă, dat fiind importanţa unui asemenea discurs, textul ar trebui publicat în întregime, bineînţeles într-o traducere autorizată. Cu toate acestea, chiar în lipsa întregului document, cred că pot fi făcute câteva aprecieri.
  Întâi de toate, Putin are dreptate în ceea ce priveşte preliminariile pactului : ele trebuie căutate în Acordul de la München (1938), care consfinţea anexarea de către Germania a Ţinutului Sudeţilor, urmată imediat de dezmembrarea Cehoslovaciei, acceptată de Anglia (guvernul Chamberlain) şi Franţa (guvernul Daladier). În aceste condiţii, era normal ca Uniunea Sovietică să se întrebe dacă nu cumva Europa de Vest încurajează expansiunea Germaniei către est.
  Din nou adevărat, pactul în sine a fost unul de neagresiune: Germania se angaja să nu sprijine Japonia (aliata sa) în intenţia acesteia de a ataca Uniunea Sovietică.
  A urmat Protocolul Secret, pe bună dreptate catalogat de Vladimir Putin în 2009 drept „imoral” (dacă există moralitate în politică). Acesta implica împărţirea României, Poloniei, Lituaniei, Letoniei, Estoniei şi Finlandei în zone de influenţă germane şi sovietice, iar urmările se fac simţite şi în ziua de astăzi ( la fel ca şi urmările Acordului de la Ialta, de după război, dintre Anglia, SUA şi Uniunea Sovietică, prin care Romania a fost cedată blocului comunist). În acelaşi timp, nu trebuie pierdut din vedere că ezitarea Franţei şi a Angliei de a stabili o alianţă militară cu Uniunea Sovietică au împins-o pe aceasta din urmă în tabăra Germaniei naziste.
  Şi acum se încearcă aceeaşi politică de respingere şi culpabilizare a Federaţiei Ruse, pe varii motive: ba pentru anexarea Crimeii, cu populatie majoritar rusă şi care a fost arbitrar alipită Republicii Sovietice Ukraina în 1954 de către Hruşciov – el însuşi ukrainean – pentru a marca 300 de ani de la Rada (Adunarea) de la Pereaslav, când hatmanii ukrainieni au decis să se unească cu Rusia; ba pentru luptele care continuă în estul Ukrainei, unde 10 milioane de ruşi cer dreptul la auto-determinare. Desigur, schimbarea frontierelor comportă riscuri majore, însă, în acelaşi timp, dreptul la auto-determinare a popoarelor este garantat de Uniunea Europeană (să ne gîndim doar la referendumul recent din Scoţia, la cel care va urma probabil în Catalonia, sau măcar la cele 2 milioane de sloveni, cărora li s-a permis să-şi declare independenţa, ca de altfel tuturor celorlalte republici din cadrul fostei Iugoslavii).
  Să nu denaturăm, aşadar, din rea credinţă, mesajul transmis de Vladimir Putin, care, din păcate, nu şi-a ales termenii de comparaţie cei mai potriviţi: în momentul actual, colaborarea dintre Germania şi Rusia constituie o garanţie a păcii şi prosperităţii în Europa.

 17. 17 papasha noiembrie 11, 2014 la 8:42 pm

  Este 20:40 , pana la ora asta Ponta – Iohannis : 1:0
  Era de asteptat sa fie atacat furibund cu problema diasporistilor .
  Tinand cont de sensibilitatea subiectului , s-a descurcat destul de bine ( fata de papa-lapte ala nici nu era prea greu )

  urmeaza ……

 18. 18 Adrian B. noiembrie 11, 2014 la 8:46 pm

  Imi pare rau ca Victor Ponta a cazut in aceeasi capcana ca si Mircea Badea … A cazut victima provocarilor/diversiunilor Realitatea tv

 19. 19 papasha noiembrie 11, 2014 la 9:22 pm

  21:15
  E clar ca e 2:0 .
  Pacat ca labele triste de la realitatea l-au scapat pe Iohannis cu publicitatea , exact in momentul in care era vorba de lamurirea subiectului cu „lovitura de stat” din 2012 . Ponta nu a fructificat momentul
  Greseala lu’ Ponta este ca vorbeste prea mult , si nu-l lasa pe papa-lapte sa se-ngroape singur !!!

  urmeaza…

 20. 20 papasha noiembrie 11, 2014 la 9:49 pm

  Scor final , Ponta – Realitatea tv ( iohannis + r.bogdan +4 patzachine ) = 3-0
  Necuvantatorul Iohannis e sucarit pe viata , ca-i emisiunea prea lunga , iar lu’ Ponta nu-I mai tace gura !!!

  PS
  Singurul moment in care Iohannis l-a deposit pe Ponta , a fost cel cu Rosia Montana , restul vax .Raus !.

 21. 21 Adrian B. noiembrie 11, 2014 la 11:05 pm

  Lui Johannis i-ar sta mai bine la coada unei lopeti ! Prost cu spume , arogant , nesimtit , obraznic , agresiv , … Un avorton de-al lui Basescu . Si este mai FALS ca sanii Oanei Zavoranu ! Vai de mama lui !

 22. 22 Luminita Arhire noiembrie 11, 2014 la 11:08 pm

  @năstase

  Sunt sigură că ați urmărit ”dezbaterea ”( îmi este destul de greu să o numesc așa). Felicitări ! Ați avut,în urmă cu niște ani , și intuiție și ”mână bună”.

 23. 23 Alex Alexandru noiembrie 11, 2014 la 11:15 pm

  ulciorul nu poate merge si acum la apa…sunt 10 ani de atunci

 24. 24 Adrian B. noiembrie 11, 2014 la 11:29 pm

  Cred ca cel mai fericit e d-ul Crin Antonescu 🙂 … Cu asa lalau si eu m-as baga la prezidentiale ! 🙂

 25. 25 DAN LUPESCU noiembrie 12, 2014 la 12:01 am

  Istoricii adevarati stiu – si recunosc fara sfiala – ca istoria este stiinta care demonstreaza ca nimeni, nicicand, niciunde NU a invatat din greselile trecutului. Si nici din propriiile greseli. Numai intr-o emisiune serial TVR (interesanta in buna masura) un june inca prim, care fu, parca, si decan, inkeie cu mincinoasa precizare ….Istoria – cea mai frumoasa poveste… In loc sa recunoasaca hada realitate …Istoria cea mai josnica minciuna… Pt k ea, Istoria, e re-scrisa mereu, mereu, mereu aproape exclusiv de oameni cumparati de diverse cercuri de interese – de toate felurile, interese…

 26. 26 DAN LUPESCU noiembrie 12, 2014 la 12:03 am

  In fond, NU istoria este mincinoasa, ci doar cei ce o re-re-re-scriu…

 27. 27 Fragmentarium Politic noiembrie 12, 2014 la 12:05 am

  Impresii de la prima dezbatere televizata Ponta-Iohannis: Faptele si varsta au facut diferenta. Am urmarit, pana in urma cu cateva clipe, prima dezbatere televizata dintre candidatii confruntarii finale pentru prezidentiale. Nu am inca niste concluzii sedimentate, pentru care este nevoie de timp si de analiza, ci doar niste prime impresii, la cald. Cred ca a fost cea mai incerta intalnire face-to-face dintre doi candidati calificati pentru turul doi. Impresia generala este ca aceasta prezentare in fata natiunii a fost obstructionata pana in ultimul moment, ca nu a fost dorita si ca s-au testat tot felul de subterfugii pentru a fi evitata. Nu stiu daca de ambele parti sau daca in egala masura sau nu, cert este ca Ponta si Iohannis au fost impinsi in extremis de catre staffuri pe scaunele emisiunii de la Realitatea TV. Am inteles pana la un punct jocul politic pe tema al ambilor candidati, de supralicitare sau blufare, dar impresia respectiva nu mi-a fost stearsa, reactiile din platou mi s-au parut a fi fost ca la o sedinta la dentist, in asteptarea unor extractii dureroase… In linii mari, as spune ca Victor Ponta a avut avantajul faptelor de guvernare, dar dezavantajul exercitiului care uzeaza, pe cand Klaus Iohannis a avut avantajul varstei, care da prestanta, dar dezavantajul vorbelor. Niciunul dintre cei doi candidati nu m-a convins, ca acest lucru sa se fi intamplat ar fi trebuit ca Ponta sa fi avut varsta lui Iohannis sau Iohannis sa fi avut faptele lui Ponta. Ambii insa beneficiaza de circumstantele atenuante ale primei intalniri, probabil ca urmatoarea va fi mai cumsecade. Mai analitic, cred ca Ponta a raspuns foarte bine la capitolul politicii sociale a guvernului sau, lucru de asteptat de altfel din partea unui premier si unui cabinet social-democrat. Cu toate eschivele, Iohannis a ramas sa duca mai departe povara taierilor de salarii si de pensii, facute de catre colegii sai din PDL, chiar daca democrat-liberalii s-au ascuns sub aripa Marelui PNL. Klaus Iohannis a punctat mai bine aspectele liberale, de taxe, impozite si crestere economica, ultima ca baza efectiva pentru cresterea salariilor si pensiilor, nu doar pentru indexari, care sunt prevazute de lege, dar nu sunt cresteri reale. Ceea ce am apreciat la candidatul liberal a fost recunoasterea, in opozitie fiind, independentei justitiei si consolidarii statului de drept, ca cele mai de pret achizitii ale ultimilor ani. Evenimentele din vara anului 2012 nu le-a calificat “lovitura de stat”, ci perfect constitutionale, cum le-a apreciat si Curtea Constitutionala. Ceea ce as astepta de la intalnirea urmatoare nu ar fi niste “programe”, cum cer unele partide concurente. Seful statului nu gestioneaza, ci mediaza intern si reprezinta extern. Presedintele nu este premier care sa aiba programe de masuri, ci moderator si reprezentant, care are nevoie de un set de valori si de principii, pe problemele de resort constitutionale. Ar fi de interes maxim sa fie cunoscute pozitiile si argumentele fata de problemele fierbinti de securitate regionala, de vecinatate, privind sanctiunile economice, parteneriatele si aliantele, orientarea geopolitica etc. Fisa postului si agenda de securitate si externa sunt bogate, e nevoie de selectie si de prioritati, cred ca asa ceva asteapta electoratul de la o confruntare televizata intre doi candidati la presedintie. Sa-i cunoasca cum gandesc, cum vor actiona in varii situatii, cat sunt de credibili si ce garantii ofera.

 28. 28 Luminita Arhire noiembrie 12, 2014 la 12:16 am

  Eu cred că intelectualii noștri de marcă nu mai au nici o dilemă în momentul acesta. Fruntașii gândirii nației , care au votat-o pe Macovei în turul 1 și tocmai ne împingeau în față un nou candidat optim pentru turul 2 ( cred că au deja scrise editorialele care să ne îndrume pe noi , proștii , cum să votăm ) au, după dezbaterea pentru prezidențiale din seara asta , un răspuns fericit la neliniștile lor electorale : VOTAȚI-L PE IOHANNIS !

  Că doar Gabriel Liiceanu n-ar putea vota cu : ” Fie-vă milă de noi, domnule Ponta! Nu faceți să vină năpasta peste România, ajungând dvs președinte al ei! Nu cred că în halul în care e acum, țara noastră ar suporta lesne lespedea răului pe care vă pregătiți să o așezați, pentru câțiva ani buni, peste ea. Nu ne lăsați să apucăm pe drumul lung și ocolit al „terapiei Ponta”, la capătul căreia, dacă am mai exista ca popor, nu ne-am putea vindeca decât după ce vom fi băut până la capăt din paharul tuturor amărăciunilor noastre” …( lacrimi până la buric) . Deci, VOTAȚI IOHANNIS !

  Andrei Pleșu , și el , mai bine și-ar tăia o mână decât să voteze cu : „ o probă de neonestitate, …o probă de lipsă de profesionalitate ….un personaj inconsistent şi imatur. Eu nu m-aş da pe mâna lui…Eu mă mir de altceva, că un partid de anvergura unui partid mare şi vechi ca PSD nu a găsit în toată pepiniera sa de cadre un personaj care să fie mai reprezentativ, mai copt, mai eficient, mai impozant, care să-l conducă şi pe care să îl plaseze în cursa asta. Eu, când îl văd, o să îmi permit să spun, văd un caraghios. E ceva caraghios, glumiţele lui, surâsul lui, o nonşalaţă care nu ştiu de unde vine. Nonşalanţa, dacă nu este bazată pe o temelie solidă, e o formă de iresponsabilitate”. Deci, VOTAȚI IOHANNIS !

  Vine și CTP , cum îl știți, om serios și încruntat perpetuu – stâncă a logicii , care ne călăuzește permanent când noi , idioții , nu ne pricepem pe cine să punem ștampila și ne roadem unghiile nehotărâți în penumbra cabinei de vot : „Eu nu-l consider caraghios. Pe mine nu mă amuză deloc. Îmi dă fiori perspectiva coabitării cu el .Eu consider că cea mai gravă trăsătură de caracter a domnului Ponta este urechismul feroce. Habar nu are despre un anume subiect. … El nu poate livra niciun argument. …. Nu ştiu cât de bine merge economia, politicul, dar ştiu că există un sistem grav malformat, sistemul etic” (scrâșnet fioros din măsele ). Deci, VOTAȚI IOHANNIS !

  Dar apare puternic din urmă Cărtarescu , care ne uimește cu următoarele :
  „De-acum, Iohannis sau nimic! Indemn pe toata lumea care are incredere in mine sa-l voteze in turul al doilea pe Klaus Iohannis, un om incomparabil mai bun decat oponentul sau. Nu mai e timp de nuantari si dubii. Avem de ales intre bine si rau, intre vest si est, intre spatiul multicolor si spatiul gri. Distribuiti cat puteti! ” ( Nu mai scriu : ”Deci , VOTAȚI IOHANNIS ! ”, că la dânsul este mulțumitor de explicit ) .

  Ei, cum ne-ar sta nouă , oameni cu mințile acasă , să avem încredere în băieții ăștia , care ne spun de ani de zile că toată inteligența românească șade, ca un pui de rândunică în cuib, sub pălăriile și șepcile lor sofisticate ?

  Toate defectele și neajunsurile enunțate de intelectualii-formatori-de-societate-civilă de mai sus le-ați văzut , într-adevăr , în seara aceasta , în reprezentarea lor cea mai savuroasă, dar amplificată de 100 de ori .

  Un singur amănunt ar mai fi de subliniat : le-ați văzut ,e drept, dar nici într-un caz la Victor Viorel Ponta !

 29. 29 Radu Humor noiembrie 12, 2014 la 12:55 am

  Ponta candidatul ar trebui să-i sugereze premierului Ponta să dea o Ordonanţă de urgenţă prin care cele aproximativ 200.000 de voturi ce vin din străinătate ( Diaspora e prea mult spus) să se adauge toate adversarului direct !
  Eventual toate cele 500.000 voturi prezumtive a cetăţenilor români cu paşapoarte aflaţi în străinătate, după ultimele evidenţe !
  Astfel s-ar repara (doar pentru moment !) crasa lipsă de evidenţă a celor aflaţi peste graniţă ( că o modalitate de votare exactă şi lejeră nu prea văd cum s-ar putea realiza, după toată brambureala statistică, şi nu numai :mrgreen; )
  Nici măcar în ţară nu ne putem, sau nu vrem să ne numărăm ca lumea, pe listele electorale fiind trecute şi acum vreo două milioane de fantome, care denaturează toate procentele necesare unei analize corecte, aşa că pe afară, situaţia-i catastrofală !
  Pentru a nu ştiu cîta oară se dovedeşte că nimeni n-are interesul să pună lucrurile la punct !
  Pentru că unde-i haos se fură şi se manipulează cu uşurinţă şau se poate minţi cu neruşinare.
  Lipsa şi la această oră a cărţilor de alegător, pentru care s-au cheltuit bani grei, face parte din acest scenariu pe care fiecare şi-l trage pe turta lui, ajustându-l după propriile nevoi, dar niciodată pe ale noastre ca popor 🙄

 30. 30 Fragmentarium Politic noiembrie 12, 2014 la 1:03 am

  Nu in ultimul rand, aseara am vazut doua tipuri psihologice de reactie, calm-masurat si precipitat-naravas. Reamintesc ca nu exista un tip bun sau rau prin definitie si ca acestea depind de pozitie si situatie

 31. 31 T-Rex noiembrie 12, 2014 la 1:07 am

  PD si PNL au si azi aliati puternici in media. Se vede o campanie anti-Ponta clara la Mediafax, Gandul, Adevarul etc. Citesc azi titluri din Mediafax, care se descrie drept „independenta”:

  – „FMI cere României să nu pună în pericol progresele din ultimii ani”. Se agita papusa seprietoare ca sub Ponta legatura cu FMI se termina la anul si …vai, nu mai plateste Romania tributul la stapinii lumii. Ce, asta e rau pentru romani?

  – „ACL a primit în campania pentru prezidenţiale cele mai multe donaţii, urmată de PSD-UNPR-PC”. Dap, sunt cei mai „iubiti” de cei cu bani multi!

  Manipularea publicului e uriasa, cu stiri majoritar anti-Ponta, facute din orice. Dar, ca si in alte tari „civilizate”, banul face stirea. Ma tem ca, la fel ca si in SUA, procesul electoral a fost complet cumparat. De cei care isi permit sa rescrie agenda tarii.

 32. 32 T-Rex noiembrie 12, 2014 la 1:17 am

  Citesc azi despre „victoria” Germaniei impotriva romancei care a aplicat la beneficii sociale in Germania si nu lucra. Nu stiu toata povestea, daca nu vroia sa munceasca, sau daca nu a putut sa-si gaseasca de lucru. Dar pentru mine e un simbol al neputintei UE de a gasi un model echitabil pentru cetatenii tarilor care trebuie sa implementeze ad-literam ce doreste Bruxelles-ul. Tot procesul de aderare a fost defectuos, cu o monitorizare slaba, si doar axata pe ce vroia UE sa vada: justitia. In economie nu i-a interesat sa puna „targets”, sa vada ca tarile astea chiar absorb bani si devin mai prospere. In peisajul asta de nepasare, si ai nostri si ceilalti est europeni s-au pus pe jaf, intelegind ca nu pot prospera intr-o generatie doar prin munca. Ceilalti, care nu puteau sau nu vroiau baga mina la borcanul cu miere, au ales calea emigrarii. Ce, asta este motiv de lauda pentru UE si propagandistii sai de pe la ACL, adica PPE? Cind vorbim de ACL vorbim de PPE, de populistii europeni uniti in cuget si simtiri pentru al lor beneficiu. Ca UE merge rau de cind sunt PPE la putere. Idem si Romania sub PD si toti cameleonii aferenti.

  Nu degeaba chinezii il pun respectuos la locul lui pe Obama, la summitul APEC, unde au creat o zona de liber schimb in competitie cu UE si partenerii sai. Chinezii impreuna cu rusii o sa erodeze cu rabdarea picaturii chinezesti si UE si SUA. Si apoi o sa dicteze ei regulile. Vai de cei americani care au ales calea „democratizarii” Chinei.

 33. 33 conumishu noiembrie 12, 2014 la 2:15 am

  Respectînd principiul, proporțiile și, mai ales, regulile ironiei (inclusiv cea a sorții), așa cum gîștele au salvat Capitoliul, la noi a fost suficient un detașament de găini debarcat în Kiseleff.

  Restul, cum se zice, e istorie.

 34. 34 blogideologic noiembrie 12, 2014 la 7:16 am

  Dinastia Europeană de Hohenzollern a rezultat de facto din privatizarea ordinului cavaleresc teutonic. Succesul său în România, asociat regelui Carol I, se datorează implementării modelului napoleonian al cezarismului plebiscitar. Însă Carol I n-a venit la noi pe un teren de vacuitate ideologică. Se crease deja, în epistema de modernitate, ideologia naţionalismului românesc construită de şcoala de la Sfântu Sava. Tot pe filiera ideologică franceză, Carol I venea cu noutatea ideologiei administrative de sorginte saint-simoniană.

 35. 35 vsile, noiembrie 12, 2014 la 7:53 am

  la ce va referiti domnul.Adrian Nastase „non bis in idem” cind am ales PSDR/PSD in patru legislatii sau cind am gresit alegind CDR, sau ADA?
  Orice linier am trage la finalul unui ciclu electoral , rezultatul este acelasi, dezindustrializare, coruptie , marasm social si politic!
  Non bis in indem!

 36. 36 blogideologic noiembrie 12, 2014 la 8:43 am

  Ultima lozincă de luptă a populaţiei din Damasc: “Siria va rămâne omeyyadă, nu va deveni safavidă!” http://syrie.blog.lemonde.fr/2014/11/10/a-linstigation-de-liran-et-avec-laval-de-bachar-al-assad-les-chiites-se-comportent-en-maitres-a-damas/

 37. 37 George Hălărescu noiembrie 12, 2014 la 9:12 am

  D-le Adrian Năstase împărtășesc punctul dvs. de vedere, iar analiza este corectă, în schimb rămâne o problemă, cum putem oferi condiții optime ca cel care trebuie, în mod legitim, să-și exercite dreptul la vot să o poată face? Este adevărat că dvs. v-ați focalizat pe felul în care trebuie prevenită frauda și aceasta a și fost marea problemă a alegerilor trecute, dar cum facem să nu încălcăm dreptul la vot al cetățenilor?

  Nerezolvarea acestei probleme este una gravă, iar mai grav este că ea va fi speculată de ACL sub pretextul că în mod intenționat s-a urmărit obstrucționarea celor din diasporă să voteze, deoarece sunt pro Iohannis.
  Din câte știu – vreau să fiu corectat dacă greșesc- alegătorii toți din afara țări reprezintă 1 procent din totalul alegătorilor. Așadar, chiar dacă ar vota toți cu ACL tot nu ar schimba rezultatul alegerilor.

 38. 38 George Hălărescu noiembrie 12, 2014 la 9:30 am

  Vreau să vă mai atrag atenția asupra unui extrem de interesant. S-a lansat pe rețele sociale următorul raționament sau îndemn: „Ponta e câștigător ! Cei care intenționau sa-l voteze duminică nu mai trebuie sa meargă la vot pentru ca oricum va câștigă, cu ei sau fără ei !

  Așadar, să nu se întâmple ca-n fabula lui L.Tolstoi:

  „Un iepure, care privea mersul leneş al unei ţestoase, îi spuse acesteia în glumă:
  − Vrei să facem o întrecere, să vedem cine aleargă mai repede?

  Ţestoasa a fost de acord.

  A doua zi, dis-de-dimineaţă, veniră la locul hotărât pentru începerea cursei. Multe animale voiau să privească întrecerea şi aşteptau cu nerăbdare. Domnul Şoarece trase o linie roşie pentru start şi veveriţa dădu semnalul de plecare cu un fluier. Iepurele porni val-vârtej, iar ţestoasa încetinel, după cum îi era felul.

  Cum o luase cu mult înaintea ţestoasei, iepurele se aşeză să mănânce câţiva morcovi proaspeţi.

  În timp ce mânca, trecu şi ţestoasa, transpirată, dar hotărâtă să nu se dea bătută.
  Iepurele mai alergă puţin şi, în dreptul unui sat, se aşeză sub un copac să se odihnească.
  Târziu, ţestoasa îl ajunse din urmă, dar trecu mai departe fără să se oprească.

  Iepurelui i se făcu somn. Îşi spuse:
  − Soarele ăsta e prea fierbinte! Mai bine dorm un pic! Ţestoasa e înceată şi voi avea timp s-o întrec!

  Când se trezi, văzu că se lăsase noaptea. Sări ca ars şi porni pe urmele ţestoasei. În depărtare, o văzu cum trece linia de sosire şi câştigă întrecerea. Toate animalele au aplaudat-o. I-au dat apoi o cupă, ca unei mari câştigătoare.

  Iepurele a ajuns târziu, obosit şi ruşinat! Tocmai el, care credea că este cel mai bun alergător.

  Aşa a aflat că răbdarea şi perseverenţa sunt daruri nepreţuite.

 39. 39 Fragmentarium Politic noiembrie 12, 2014 la 9:56 am

  Orice competitie sau dezbatere electorala trebuie sa fie ardenta, este pe placul electoratului si benefica pentru tara, pentru ca faciliteaza alegerea cea mai potrivita. Nu consumptiva, cand trece de ultima frontiera, care deseneaza integritatea, in toate intelesurile. Probabil ca o disputatiune electorala a ideologiei si geopoliticii ar fi aratat altfel daca unul dintre cei doi candidati ar fi reprezentat un sincretism ca al fostului USL (sau ca in formatul german sau al UE). Cum sansa a fost ratata, raman la ideea ca alternanta si coabitarea, ca solutii de partaj si de echilibru intre cele doua ramuri ale puterii executive, reprezinta o formula optima de compromis, si politica este arta compromisului, de democratie si de succes. Candva, am imaginat un triunghi de aur al democratiei: multipartidism-biexecutivism-coabitare. Cum primul termen se subintelege, vin acum cu o rectificare si spun ca triunghiul biexecutivism-alternanta-coabitare este din platina, care este mai scumpa ca aurul.

 40. 40 Doru Coarna noiembrie 12, 2014 la 10:22 am

  @ ZeV,

  aseara am vazut un candidat care stie sa transporte si sa rastoarne saci cu cifre economice dobandite urechist, fara a fi de specialitate, constitutii si Biblii… Intr-adevar s-a pregatit, a avut bagajul adecvat impresionarii celor ce asta vor, superficialitate, agresivitate, vorbarie, promisiuni si rezultate, dupa un premierat de peste doi ani, aproape nule! Psihic, e decompensat.

  Dincolo, un candidat rezervat, politicos, echilibrat psihic, fizic si hemodinamic, desi a fost supus in ultimul timp celei mai abjecte campanii.
  Nu stie cifrele, dar un presedinte le cere intotdeauna unui profesionist angajat pe post de consilier, nu se poate baza pe memorie decat daca-i infailibil precum Viorel, omul-orchestra bun la toate.
  Putea sa-l intrebe pe Ponta de ce nu a suplimentat sectiile din Italia macar, daca stia, asa cum a spus, ca acolo traiesc 700000-1700000 de romani, sau macar cabinele si stampilele… Putea sa-l intrebe cat de rentabil este exportul de carne de porc din Polonia si Ungaria catre China cand, pt 9000 de km distanta, produsul merita sa fie exportat doar daca are o valoare adaugata maxima, acesta fiind motivul pt care Germania exporta acolo Mercedesuri si BMW-uri, nu animale IMPORTATE, caci Ponta a incheiat contracte politice, nicidecum economic fundamentate! Putea sa spuna ca la vremea taierii salariilor era criza economica globala pe cand acum, la vreme de recesiune, nu… Putea sa zica multe, dar omul e mucalit, nu face spume si are tiroida echilibrata…

  Dar sa nu uitam: unul dintre candidati detine absolut toate cartile, detine guvernul si majoritatea parlamentara, detine serviciile, biserica, adiministratia, intregul stat si toti banii publici si in plus, se preteaza la cele mai murdare tehnici de a se apropia de Cotroceni, basca stipendiile catre jurnalisti si televiziuni… sunteti naivi daca credeti ca poate pierde!

  Singurul castig al natiei va fi eliberarea unora din puscarii, promisiunile vor fi declinate de catre presedintele Ponta spunand ca atunci cand le-a facut era campanie electorala si ca noul guvern are o alta filosofie bugetara si nu-i treaba lui ca presedinte ce promite sa fie impaciuitor, desi se arata a fi mai certaret decat Basescu… si mai gainar, dupa cum vine vorba… Amuzant este ca Basescu a aruncat cu sticla de sampanie, Ponta arunca cu gaini…

  Sigur, Johannis spera sa fie votat de catre romanii inteligenti, de restul se pare ca nu are nevoie… Problema este deci simpla: cine oare se crede prost prin Romanica?

  Apoi draga ZeV, dupa ce Johannis pierde alegerile pleaca, opozitia va fi preluata de catre noul sau lider, Basescu, iar partenerii externi vor spune ca nu vor ca Romania, langa Ucraina asta, sa fie condusa de un presedinte, un guvern si un parlament neosocialiste toate, asa ca premieratul trebuie sa revina opozitiei, si cine-i liderul acesteia??? Vezi mai ZeV, cat de slab esti? Ponta il va desemna pe Basescu premier si va spune fix ceea ce a declarat si Basescu cand l-a pus pe el premier atunci cand va urla intregul PSD si antenele, dom’le n-am avut incotro…

  E bine sa iei din realitate totul, nu numai ceea ce te face sa te crezi cool, de la superficialitate pana la galinacee…

  Ceea ce este si mai grav se refera la televiziuni si jurnalisti: dupa ce l-au rugat, dupa ce l-au momit, dupa ce l-au silit, apoi l-au siluit… Niste papagali care traiesc numai din reclame strecurate printre scandaluri de tot felul, i-au dat celui defavorizat si note, 70-30, amaratul… Apoi, pt ca nu era de ajuns, s-au apucat toti sa-l laude pe cel multilateral dezvoltat si sa zica ca de fapt ce vrei dom’le, a fost o simpla confruntare de doi bani…

  Parererile mele.

 41. 41 blogideologic noiembrie 12, 2014 la 10:29 am

  “evenimentele din decembrie 1989” –supranumite mistificator „Revoluţia Română” – au reprezentat în realitate Catastrofa naţională a României.

 42. 42 Adrian B. noiembrie 12, 2014 la 10:56 am

  Am vazut la Johannis acea privire rece , metalica , fara mila ; o privire de om rudimentar , de om rau , fara solutii . O privire de nazist …

  Eu socot 🙂 ca individul asta este ce-i mai rau pentru Romania ! Nu socot 🙂 ca este potrivit pentru aceasta functie .

  Si nu prea inteleg cum a combinat-o asta pe nevasta-sa ! Onul are grave probleme de comunicare si de IQ ! Probabil ca l-a agatat ea pe el ..

  Când vad astfel de specimene mi-e rusine ca sunt ardelean . Toate ciurucurile din Ardeal ne-au facut de bafta si de ras : Emil Bok , Ioan Rus , Klaus Iohannis , etc. Unii prin prostie , altii prin slugarnicie si toti prin ticalosie !

  Totusi , ardelenii nu sunt astfel de oameni ! Sunt oameni seriosi si muncitori . Cei de mai sus nu reprezinta deloc Ardealul .

  p.s. Privirea aceea de fiara a lui Iohannis imi da fiori ! Ma face sa ma gândesc tot timpul la plutoanele de executie naziste , la cruzimea acestora , la lagarele de exterminare . Sinistru personaj !

 43. 43 strainul noiembrie 12, 2014 la 11:01 am

  @Baronul Munchhausen, la fel ca intotdeauna si pretinzand cunostinte si superioritate care nu exista. Te felicit, totusi, pentru intensa activitate de reproducere ( a textelor) pe care o desfasori.
  Puteai citi la fel de bine comunicatul BEC , mai lamuritor, daca se poate asa ceva, decat ceea ce ai adus tu. Dar fie.
  Chestiunea de care toti posibilii responsabili se feresc ca dracul de tamaie este urmatoarea: cine, legal, stabileste numarul sectiilor de votare din strainatate si criteriile dupa care se organizeaza acestea. Avem un noroc, acela ca legea 370, din care reproduci, face trimitere, la un moment dat, la legea 35 din 2008. Legea 35 vorbeste clar despre organizarea circumscriptiilor electorale si sectiilor de votare la intern, cat priveste procedura de organizare a sectiilor in strainatate, legea 35 specifica, citez din art. 18 ;(9) Localităţile în care se organizează secţii de votare în străinătate se stabilesc pe baza evidenţelor misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României.
  Adica: daca MAE organizeaza cate o singura sectie de votare pe langa fiecare ambasada, este perfect in litera si spiritul legii 370, art. 12 (1). Si dl Corlateanu si dl Melescanu sunt obligati prin lege sa organizeze macar cate o sectie de votare acolo unde sunt ambasade sau oficii consulare. Legea nu ii obliga la altceva si nu exista specificat nici un numar minim sau maxim al sectiilor de votare. Nicaieri in lege nu scrie ca trebuie sa voteze toti alegatorii care se prezinta la vot dupa ora de inchidere a procesului de votare. Sigur, pot sa cad de acord cu tine ca legea 370, ca si legea 35 tin foarte putin cont de cetatea, adica nu au spirit liberal; una din ele a fost adoptata cu liberalii in majoritatea parlamentara.
  Totusi sa cercetam un pic si spiritul acestor doua legi. Ele zic ca MAE poate infiinta mai multe sectii decat minimul legal specificat mai sus, pe baza a trei criterii. Primul consta in evidentele (numerice si geografice) referitor la cetatenii romani din tarile respective. Al doilea inseamna obtinerea unei aprobari de la statul respectiv. Iar al treilea, ca sa existe conformitate cu art. 42 din legea 370, se refera la evaluarea conditiilor. Cele trei conditii de mai sus conduc la concluzia ca, daca romanii aflati in strainatate nu dau de stire ambasadei sau consulatului ( adica nu se afla in evidenta reprezentantei oficiale a tarii) atunci ei nu pot fi luati in calcul la organizarea sectiilor de votare. Care organizare depinde si de conditiile de acolo, de exemplu, nu poti interzice in localitatea din strainatate unde vrei sa organizezi o sectie sa nu se vanda bautura in ziua votului, dar poti cauta pentru sectie un loc mai departat de locurile de vanzare a bauturii.
  In contextul pe care ti l-am aratat, MAE, chiar si sub conducerea lui Corlatean (despre care am o parere rea, insa nu l-am acuzat, ca altii, de prostie in acest caz) s-a aratat dispus sa mai infiinteze sectii de votare cu conditia unei decizei unui organism electoral cu atributia de a lua hotarari executorii. Sunt doua astfel de organisme, BEC si AEP (autoritatea electorala permanenta). AEP nu s-a amestecat, iar BEC s-a multumit sa dea un comunicat, nu o hotarare, iar MAE nu poate pune intreprinde actiuni pe baza unui comunicat. In acest context, MAE este blocat, deoarece: romanii din strainatate ( UE, mai precis) neanuntand ambasadele, MAE nu a putut estima corect numarul de votanti si, deci, cate sectii de vot sa organizeze. Daca organizeaza noi sectii de vot , de capul sau, intre tururile de scrutin, atunci MAE intra intr-o zona gri a legislatiei. In plus, mai ales daca organizeaza prea multe in raport cu numarul de votanti, atunci vor primi vizita baietilor lui nea Nicu Vacaroiu si ii vor astepta numeroase probleme civile (cheltuirea banilor statului fara utilitate) si chiar penala (de la abuz in serviciu in sus). Cam acesta este fundalul pe care Corlatean, neputand gasi o rezolvare in sens pozitiv, legala si-a dat demisia. Melescanu se afla si el in fata acelorasi probleme legislative iar el, profitand de capacitatea sa mai mare de dialog, va plimba mingea si va incerca sa fluidizeze votul, insa, la fel, fara sa incalce legea.
  In concluzie, legea 370 (si chiar si legea 35), aparuta pe cand erau mai putini electori romani in strainatate si ne actualizata foarte ingrijit sub diverse guvernari, a devenit problematica pentru dreptul si libertatea de a vota a acelor electori care nu isi anunta prezenta (si intentia de a-si exercita drepturile de vot) ambasadelor si consulatelor romanesti. Cei care pot debloca situatia sunt BEC sau AEP, pentru parlament e prea tarziu si cred ca nici MAE nu mai are timp sa obtina aprobarile diferitelor guverne pentru sectii de votare noi.
  Ieri, fiind infrigurat de o asteptare afara, am intrat intr-un mic restaurant al unei mici piete ca sa mananc o supa. Am gasit personalul facand curatenie in restaturant. „Ne pare rau, e ora trei si nu mai avem nimic de mancare”, mi-au zis ei. Am inteles, nu imi anuntasem intentia de a manca o supa acolo. La fel si cu electorii romani din strainatate.

 44. 44 blogideologic noiembrie 12, 2014 la 11:51 am

  Geo Bogza : “Închis a doua oară la Văcărești, la plângerea Academiei Române și cu mare zarvă în presă, pentru că aș fi ultragiat morala publică prin Poemul invectivă, plachetă de versuri tipărită în două sute cincizeci de exemplare, am tot felul de aventuri, printre care și o convorbire cu Berilă. Într-o zi, faimosul asasin care a ucis într-un sfert de oră șase oameni, lovindu-i cu un sifon în cap pentru a-i jefui de două sute șaptezeci de lei, își opri asupra mea ochii lui albicioși. Și măsurându-mă din creștet până în tălpi, cu o ironie masivă: – Da’ tu pentru ce ești aici, mă?/ – Pentru o femeie…/ – Hă, hă!… Mama ei de femeie! Ce i-ai făcut, mă?/ – Am ultragiat-o./ – Ce ziseși, mă? / – Am ultragiat-o. Articolul 262 Cod penal. / – Aha! Câte lovituri i-ai dat? / – Două sute cincizeci. / – Câte zici, mă? / – Două sute cincizeci. / – Asta-i crimă pasională! A mierlit-o pe loc? / – Nu, e la spital. / – Ei, a dracului! Cum o cheamă, mă? / – Academia. / – A-ca-de-mia? Mă, ce nume și la ea! Avea gologani? / – Are moșii. / – Păi atunci? / – De, nu știi cum se întâmplă…/ – Aha, înțeleg! Era bătrână și te-ai legat de alta mai tânără./ – Așa spun și ziarele. / – Și asta cine e, mă? / – Una grozavă, Pornografia. / – Ei, pă dracu! Por-no-gra-fia! Dar zurliu mai ești, mă. Unde le găsiși cu numele astea? Se vede că-s niște grecoaice…/ – Cam așa, măi Berilă… / – Să nu te mai încurci cu grecoaice că-s parșive al dracului. Am pățit-o și eu cu una, la Brăila. Dar las’ că și tu! Auzi! Academia!… Pornografia!… Zurliu mai ești, mă! se minunează el, în timp ce ironia din ochi-i albicioși se schimbă rapid în simpatie uluită.“ SURSA http://www.romanialibera.ro/aldine/indigo/de-vorba-cu-berila-356997

 45. 45 Nicolaie Silviu noiembrie 12, 2014 la 11:58 am

  Curaj, Tupeu sau Inconstienta din partea lui Johannis !?
  Circul continua. Spectacolul merge mai departe !
  Cred ca inca nu au fost lansate petardele si diversiunile cele mai mari pe care Basescu le-a pregatit pentru pastrarea si mentinerea Puterii sale !
  Basescu a reusit sa dezbine intratat de mult Romania si pe cetatenii ei incat ar putea impinge aceasta lupta Mafiota pentru putere pana la faza unui Razboi Civil !
  Ma intreb daca Acest Guvern Ponta este pregatit, daca si-a luat toate masurile necesare pentru a face fata la o asemenea situatie ?!!
  Daca poate opri o tentativa a Gastii Basiste de Ukrainizare a Romaniei cu scopul de a scapa de Puscarie, el si Clica lui de Interlopi Penali !

  http://www.stiripesurse.ro/o-noua-runda-ponta-vs-iohannis-la-b1tv_938795.html

 46. 46 Nicolaie Silviu noiembrie 12, 2014 la 11:59 am

  Yoha…ha – ha, a meritat din plin aceasta Palma Electorala !

  Bietul Johannis ar fi de compatimit daca nu am sti ca merita aceasta infrangere rusinoasa !
  O merita pentru caracterul sau urat, pentru incompetenta sa, pentru faptele lui imorale si penale !
  O meritau de asemenea toata haita de Hiene care misuna in jururul bietului Johannis !
  O merita toata Clica Basista care incearca sa se ascunda acum in defunctul PNL si in spatele acestui NEVREDNIC REPREZENTANT AL POPORULUI GERMAN dar si al celui ROMAN din pacate !
  O Gasca Penala care de 10 ani Jefuiesc si ruineaza Statul si saracesc Cetatenii Romaniei de orice nationalitate ar fi ei !
  O merita Gasca Penala din ACL care in disperarea sa de a nu pierde „butoanele” sau „cheile” puterii l-au impins pe acest Individ intr-o situatie care il depaseste ca si competente sau calitati psiho-Intelectuale !
  Un individ avid de avere si functii care fara nici o jena, rusine sau retinere si-a permis de la nivelul sau mai mult decat mediocru sa aspire la cea mai inalta functie a Statului Roman !
  Din aceasta pozitie de Marioneta Basista Santajabila si asezata in functia Prezidentiala putem lesne sa ne imaginam care ar fi comportamentul si prestatia Primarului de Sibiu !
  Nu ar putea fi altul decat acelasi comportament Infractional, Interlop si Penal pe care la dovedit si pana acum in fuctiile pe care le-a avut in Statul Roman !
  Putem banui ca asa cum si-a permis din functia de Primar al Sibiului sa instraineze cu acte false si in stil Mafiot proprietatile Comunitatii Sibiului si ale Statului Roman tot asa ar proceda si din functia de Presedinte si de Marioneta a lui Basescu sau al PPE sau al „preacinstitilor” Soros, Gitenstein, Daul, sau chiar si Yasin !

  Ne ramane sa alegem intre aceasta Marioneta Debila si total supusa Nashului Basescu care este K.W.Johannis si intre cealalta oferta care este V. Ponta !

  Un V. Ponta in Tandem cu C.P.Tariceanu !
  Un Prim MinistruTariceanu care a dovedit deja competenta si calitati superioare !
  Tariceanu, un adevarat Liberal care in scurta vreme va aduna in jurul sau tot ce mai poate fi salvat din randurile fostului PNL, din randurile marele Partid istoric al Bratienilor !
  Un Tariceanu care inca mai poate salva Liberalismul si Traditia Bratienilor si care va putea reprezenta cu succes adevatata DREAPTA POLITICA din Romania !
  Un Tandem care ne poate asigura apropierea de Valorile Democratiilor si Civilizatiei Europene, de Statul de Drept si ne poate reabilita ca Demnitate si Identitate Nationala in fata celorlalte Natiuni Europene sau din Lumea intreaga !

 47. 47 Radu Humor noiembrie 12, 2014 la 12:05 pm

  Dan Lupescu
  Se spune că Istoria este ceea ce aflăm din diferite surse, nu ceea ce s-a întâmplat cu adevărat ….

 48. 48 Radu Humor noiembrie 12, 2014 la 12:22 pm

  Mie întâlnirea dintre cei doi ,mi s-a părut una între vizitiu şi grăjdar care, în lipsa boierilor, se apucă să pună la punct lucrurile în conacul boieresc, fiecare ne având habar decât de domeniile lor, atât de necesare, dar deloc însemnate pentru bunul mers al conacului .
  Până la urmă, tot boierul şi boieroaica (USA şi UE) vor hotărî cu ce-şi răsplătesc pălmaşii ( inclusiv pe cei doi), pe cine vor avea ca invitaţi şi mai ales ce şi unde va pleca din bogăţiile adunate la conac de vechile generaţii !

 49. 49 Adrian B. noiembrie 12, 2014 la 3:22 pm

  Eu ma gândesc ce-o fi in sufletul ( de caine turbat ) al lui Traian Basecsu când vede in mainile cui sta soarta lui , linistea lui si libertatea lui … Cum doarme asta noaptea când vede ce prostovan il reprezinta ?

  Pe surse 🙂 am aflat ca Traian Basescu vrea sa-si faca un implant de par ( iar daca nu reuseste , o peruca cu aracet ! ) pe model Elvis Presley , o depigmentare tegumentara si apoi o operatie de scoatere a cearcanelor alcoolice si de ridicare a pleoapelor .

  In cazul in care Iohannis va pierde alegerile ( adica 100% ) , Basecsu este pregatit sa fuga din tara ( cu Nutzy ) tocmai in Paraguay sau pe vreunul din vasele pe care le-a ciordit si apoi sa navigheze prin Marea Chinei de Sud unde si-a ascuns cashcavalul .

  Tot pe surse 🙂 se spune ca madam Kovesi si Daniel Morar au vizitat Sectia de Ortopedie de la Sp. Univ. unde si-au facut programare ca sa-si puna picioarele ( de sprijin ) in ghips prin 21 decembrie a.c.

 50. 50 Baronul Munchhausen noiembrie 12, 2014 la 9:24 pm

  @All

  Nu am timp nici chef sa raspund fiecaruia care a citit mesajul meu si a inteles ce a vrut. Spun asta fiindca intr-un mesaj anterior mai detaliat si argumentat am spus de ce consider eu ca guvernul ponta si-a batut joc de electoratul din diaspora.Acel mesaj a fost „papat” de vreo pisicuta si n-a mai aparut.
  Ca sa-i fac pe plac moderatoarei, am dat doar citatul cu art.12.
  Despre dezbaterea de aseara sau ce va fi fost, ma mir ca unii dintre participantii pe blog au vazut alta incaierare verbala. Si ma refer la asertiunea unora care sunt mai fanatici si nedrepti decat suporterii lde pe stadion. Am retinut doar cateva asertiuni, de toata jena:

  @ Adrian ban:
  “Am vazut la Johannis acea privire rece , metalica , fara mila ; o privire de om rudimentar , de om rau , fara solutii . O privire de nazist” …
  O ce exprimare academica si corecta! 😀
  @Fragmentarium politic
  « as spune ca Victor Ponta a avut avantajul faptelor de guvernare, dar dezavantajul exercitiului care uzeaza, pe cand Klaus Iohannis a avut avantajul varstei, care da prestanta, dar dezavantajul vorbelor »

  Care dezavantaj al vorbelor la Johannis? Omul a fost foarte precis in exprimare, l-a „bumbacit” pe ponta in chestiunile cu „taiatul pensiilor”, „traficul de copii”, plus fixarea numarului de sectii de votare

  @Papasha
  « Scor final , Ponta – Realitatea tv ( iohannis + r.bogdan +4 patzachine ) = 3-0
  Necuvantatorul Iohannis e sucarit pe viata , ca-i emisiunea prea lunga , iar lu’ Ponta nu-I mai tace gura !!! »

  Uite un suporter de pe stadioane care stabileste castigatorul la masa verde, precum in cazul „brichetarului” de la meciul Rapid-Steaua. Si ca sa dau si eu un verdict, recunosc ca scorul indicat de papasha este valabil la capitolul impertinenta si lipsa celor 7 ani de acasa(nu intrerupi in mod intentionat partenerul cand se consum,a timpul alocat acestuia). In rest, cred ca a fost cam 4-1 pentru Johannis.

  @Adrian B.noiembrie 11, 2014 la 11:05 pm
  „Lui Johannis i-ar sta mai bine la coada unei lopeti ! Prost cu spume , arogant , nesimtit , obraznic , agresiv , … Un avorton de-al lui Basescu . Si este mai FALS ca sanii Oanei Zavoranu ! Vai de mama lui !”

  Cand citesti asemenea obraznicie,ma chiar minunez cum de nu este tras de nimeni de urechi. Nu-mi amintesc, de exemplu, ca in 2004, d-l Nastase sa fii procedat ca ponta aseara, adica nu l-a intrerupt pe Basescu si nici viceversa. In schimb , ponta a abuzat din plin de rabdarea si nervii lui Johannis. A fost o mostra ce ar fi trebuit evitata. De ce Ponta n-a invatat nimic de la profesorul Nastase in acest domeniu?

  @Nicolaie Silviu(noiembrie 12, 2014 la 11:58 am)
  „Curaj, Tupeu sau Inconstienta din partea lui Johannis !?”

  Chiar ma intreb pe ce se bazeaza?
  Ponta a fost putin ridicol abuzand de cifraraie, care oricum nu intra in atributiile unui presedinte. Revin din nou cu exemplul din 2004: Nu-mi amintesc ca d-l Nastase sa fii ripostat la asertiunile lui Basescu cu toptanul de date despre starea economiei si, har domnului, ar fi avut ce scoate in evidenta.

  In concluzie, nu gasesc intemeiate respectivele mostre de entuziasm agresiv.

 51. 51 centru noiembrie 12, 2014 la 10:24 pm

  @Mihaela Petculescu – cele ” 10 milioane de rusi care cer autodeterminare in Lugansk si Donetsk ” exista doar in imaginatia ta .

 52. 52 Cris noiembrie 13, 2014 la 5:22 pm

  Italienii din afara Italiei urmează să voteze.
  Există votul prin corespondență, dar cei care vor să primească „plicul electoral” trebuie să se înscrie în prealabil la consulat.
  Cine nu se înscrie nu poate vota.

 53. 53 Cris noiembrie 13, 2014 la 5:33 pm

  Chiar dacă românii din afară îl vor în majoritate pe Iohannis, chiar dacă îl vor pe Ponta (nu știu și nici nu mă interesează pe cine îl vrea majoritatea), părerea mea e că ACEIA CARE S-AU STABILIT ÎN ALTE ȚĂRI AR TREBUI SĂ AIBĂ BUNUL SIMȚ SĂ NU VOTEZE PENTRU CĂ NU MAI AU TREABĂ CU ROMÂNIA. Pe ei îi afectează deciziile din țara în care s-au stabilit.
  Cred că au dreptul moral să voteze numai cei care se află afară temporar.

  Ideea că dacă va fi Popescu președinte românii plecați se vor întoarce, iar, dacă va fi Ionescu – nu, e o tâmpenie.
  Din Italia emigrează anual 100.000 de tineri pentru că nu își găsesc locuri de muncă (cu mapa, firește. Sunt numai de-alea cu sapa…).
  Nu mai vorbesc de Spania…

 54. 54 Gavrila noiembrie 14, 2014 la 10:04 am

  Interesante in/evolutii in atitudinea unor contributori la acest blog; daca dela agenti civili si descoperiti precum Doru Coarna sau cel ce-si spune /in v/sile nu ne asteptam la mai bine, bag seama ca un participant, altfel cunoscut in trecut ca avand o prestatie de calitate, da semne de un spleen intelectual si ideologic teribil. L-am numit aici pe F.P., dandu-i sansa sa-si revina din rataciri sub acoperirea initialelor.


 1. 1 Non bis in idem | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe noiembrie 11, 2014 la 3:42 pm
 2. 2 Dezbaterea « Motanul Incaltat Trackback pe noiembrie 12, 2014 la 4:18 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: