Tema emotionala a fraudei, in alegerile din Romania

La alegerile prezidentiale, in principiu, departajarea intre candidati ar trebui sa se faca in baza confruntarilor de programe. In Romania, in special la ultimile alegeri prezidentiale, departajarea s-a facut insa in baza unor elemente emotionale. Spre exemplu, in 2004, pentru a se obtine un rezultat favorabil si a se schimba trendul de la primul tur, Traian Basescu a folosit, in siajul revolutiei portocalii de la Kiev, tema fraudei electorale. In 2009, momentul emotional a fost construit in jurul vizitei lui Geoana la Vântu acasă. Si 1996, CDR l-a folosit pe „calugărul Vasile” in confruntarea electorală finală. Scopul dimensiunii emotionale este antrenarea, in turul doi, a voturilor anti-sistem si de a mari prezenta la vot, prin presiune mediatica si crearea unei stări de spirit ostile la adresa unui candidat (de obicei, candidatul „guvernamental”). Spre exemplu, in 2004, sub presiune mediatică, au fost schimbate regulile in timpul jocului, in sensul in care pentru turul al doilea au fost eliminate listele suplimentare, ceea ce a impiedicat in jur de un milion de persoane să voteze. In marea lor majoritate persoane in varsta, aflate in vizita la copiii lor, etc.

Aceeasi metodă se incearcă si acum. Presiune mediatică si politica pentru schimbarea regulilor in al doilea tur de scrutin, in conditiile unei mari diferente de vot intre principalii candidati, la primul tur. Nu vreau sa apăr erorile de organizare de la primul tur, dar este normal ca regulile sa fie schimbate in repriza a doua a meciului? Nu ar putea fi acesta un temei pentru anularea rezultatului final si chiar pentru o cerere de arestare a BEC-ului din partea lui Traian Basescu – asa cum a cerut in 2004?

Sigur, demisia lui Corlatean incurcă putin jocurile opozitiei. Am ascultat voci care cereau ca demisia să fie amanată…

M-am gandit sa public, oricum, mai multe fragmente dintr-un amplu capitol pe care l-am inclus in volumul „Cele Două Romanii”:

„Minciuna Fraudei în campania pentru Dreptate și Adevăr (I)

 

Un factor care a afectat comportamentul electoratului în turul doi a fost acuzaţia nefondată, a Alianței, privind „frauda electorală” săvârşită de PSD. Alianţa PNL – PD s-a folosit de subiectul aşa-zisei „fraude” pentru a atrage cât mai mult capital electoral în perspectiva turului doi.

Chiar dacă nu au fost aduse dovezi pentru susţinerea acuzaţiei de fraudă, subiectul a rămas în atenţia electoratului, afectând rezultatul final al alegerilor prezidenţiale. Lansarea teoriei fraudării alegerilor prin soft şi vot multiplu de către Traian Băsescu şi prin „voci” ale „societăţii civile” (înregimentate politic), a reuşit să contrabalanseze efectul psihologic creat de câştigarea alegerilor parlamentare de către Uniunea PSD+PUR. În aceste condiţii (emoţionale), votul electoratului din mediul urban mare a dobândit valoarea unui act de pedeapsă împotriva preşedintelui unui partid perceput ca incorect. Acest lucru a fost posibil şi pentru că PSD nu a reuşit să demonstreze, într-un mod convingător, că alegerile au fost corecte şi că teoria fraudării alegerilor nu se susţine.

În mod normal, contestaţiile lui Traian Băsescu ar fi trebuit să scandalizeze electoratul cu reproşul că nu ştie să piardă elegant. în fapt, însă, s-a ajuns la situaţia în care cuvântul meu să nu conteze contra cuvântului lui Băsescu. Tot ce spuneam eu era pus sub semnul îndoielii, în timp ce toate afirmațiie lui Băsescu erau, dacă nu totdeauna crezute, cel puţin scuzate sau luate drept credibile.

Acuzaţiile de fraudă electorală emise de Alianţa PNL-PD şi de Traian Băsescu cu mult înainte de 28 noiembrie 2004 au fost principalul mesaj politic după anunţarea rezultatelor exit-poll-urilor. Aceste acuzaţii au creat o presiune mediatică asupra echipei de campanie a PSD, care a acceptat cu uşurinţă, pe temeiuri eronate, restrictionarea dreptului la vot pe liste suplimentare, în special a populaţiei din mediul rural.

Am toate motivele să cred că încercarea PNL-PD de a cere anularea alegerilor a fost parte a unei strategii de tip diversionist pregătită din timp şi menită:

 • de a abate atenția de la propriile fraude;
 • de a atrage simpatiile electoratului pentru turul doi al alegerilor prezidențiale prin autovictimizare;
 • de a delegitima PSD de propria sa victorie electorală.

Pe fondul acestei delegitimări, punerea PSD în defensivă a legitimat acţiunea abuzivă a preşedintelui ales, Traian Băsescu, de a ameninţa cu recurgerea la alegeri anticipate în cazul în care nu va fi susţinut un guvern format în jurul PNL-PD, în condiţiile în care Alianţa nu obţinuse cel mai bun scor electoral.

Lipsa unui suport electoral suficient a făcut ca victoria candidatului PSD să fie condiţionată de atragerea masivă a voturilor altor formaţiuni politice : UDMR şi PRM. Din păcate electoratul UDMR a fost scindat şi a oferit mai puţin suport decât era necesar, iar cel al PRM s-a comportat ca un electorat de opoziţie şi a votat masiv, la indicația lui Corneliu Vadim Tudor, pentru Băsescu. PSD nu a avut o strategie în privinţa atragerii electoratului PRM, astfel încât acesta s-a îndreptat, în proporţie de 2/3 spre Traian Băsescu, ceea ce până la urmă a determinat rezultatul votului. În acelaşi context, suportul UDMR a fost mai mic decât s-a sperat.

În plus, între cele două tururi de scrutin au existat o serie de erori de comunicare publică, care s-au contabilizat în defavoarea mea:

 • Restrângerea întâlnirilor televizate directe între cei doi candidaţi la una singură nu a permis candidatului Uniunii Naţionale PSD+PUR să-şi pună în valoare avantajele competitive ale unei bune guvernări. Confruntarea din 8 decembrie s-a încheiat mai degrabă indecis, conform cercetărilor de opinie din zilele următoare. Ilustrarea în presă a acestei unice confruntări dintre cele două tururi a fost însă negativă. Prezentarea presei a fost bazată pe o evaluare parțială și nu îndeajuns de neutră, realizată de una dintre televiziuni (Realitatea TV).
 • Incertitudinea privind numele viitorului Prim Ministru al Uniunii PSD + PUR, o serie de declaraţii pe această temă, au indus confuzie în rândul militanţilor partidului şi electoratului, în condiţiile în care campania fusese construită pe tandemul Năstase – Geoană.

Eliminarea secţiilor speciale de vot de la sate pentru turul al doilea al alegerilor ne-a creat un imens deserviciu electoral, în condiţiile în care aceste secţii au fost menţinute în oraşe unde majoritar era electoratul Alianţei. Practic, un număr important de votanţi PSD din mediul rural s-au aflat în imposibilitatea de a-şi exercita votul, în timp ce electoratul lui Traian Băsescu nu a fost afectat de această situație. În România existau, conform recensământului locuinţelor realizat în 2002, cel puţin 800.000 de locuinţe neutilizate, case de vacanţă sau locuinţe care nu au trecut pe nimeni ca locatar aflat în evidenţa populaţiei gestionate de poliţie, după care s-au elaborat listele de alegatori. Asta însemna că, ţinând cont de mărimea medie a unei gospodării, circa 2,5 milioane persoane locuiam în altă parte decât la adresa înregistrată la evidenţa populaţiei. În aceste condiţii, un milion de persoane înregistrate pe listele suplimentare este un minim.

O realitate pe care am observat-o chiar înainte de turul 2 al alegerilor prezidenţiale a fost încrederea prea mare în victorie. Acest lucru a dus la demobilizarea unora dintre organizaţiile noastre care nu au reuşit să aducă într-o proporţie satisfăcătoare simpatizanţii noştri la vot. Situaţia a contrastat cu ceea ce se întâmpla în cadrul Alianţei, ale cărei structuri au funcţionat în foc continuu până în momentul încheierii procesului de vot.”

 

66 Responses to “Tema emotionala a fraudei, in alegerile din Romania”


 1. 1 Spiridus noiembrie 10, 2014 la 4:27 pm

  „…Nu vreau sa apăr erorile de organizare de la primul tur, dar este normal ca regulile sa fie schimbate in repriza a doua a meciului?…”

  Pai, le cam aparati sau, oricum, nu le criticati, Cam asta e problema.
  Si-apoi, intr-o democratie pleci automat din postul politic nu numai daca furi, ci si daca esti incompetent. Cazul lui Corlatean, la speta in chestiune. El e pe jumatate victima (nu Corlatean a decis cum sa se voteze in strainatate, ci partidul), dar a ajuns acolo politic (adica trimis de partid). Deci…
  Si cam despre ce reguli deosebite este vorba? Sa poata vota normal toti romanii care doresc. Pai, asta cred ca este peste orice dispozitie administrativa legata de numar de cabine, stampile, sectii, liste etc. Nu ne putem refugia in spatele „legii”, incalcand principii fundamentale inscrise in Constitutie.
  Raman la convingerea ca nu vor putea vota toti romanii din strainatate (care vor dori), pe 16 nov. , pentru ca asa s-a hotarat la partid, nu la MAE. Acum se incearca sa se scoata castanele din foc aruncand vina pe diplomati. S-ar putea ca, de aceasta data, costul politic sa fie mult mai mare decat anticipa (probabil) echipa de campanie a PSD. Efectul multiplicator in tara este inca necunoscut. Vom vedea ce va fi.

  Parerea mea este ca ralierea dvs. neconditionata la actiunile PSD si ale lui Ponta, in aceasta campanie electorala, v-au indepartat de o parte din elita romaneasca interesata de politica. Anteriormente, parea ca ati recuperat multisor din ce pierduserati odata cu experienta nefericita cu condamnarea. Trendul s-a schimbat, insa, si nu cred ca exista perspective sa se modifice. Pacat!
  Castigu-i prea mic (daca e), pierderea prea mare!

 2. 2 nastase noiembrie 10, 2014 la 4:54 pm

  Spiridus,
  Naivitatea nu a fost niciodată o calitate a mea…

 3. 3 blogideologic noiembrie 10, 2014 la 5:12 pm

  @ Spiridus
  Sînt sincer curios, care-i „elita românească interesată de politică” de care s-a îndepărtat domnul Adrian Năstase ? Poţi face şi o listare? Măcar până la 10.

 4. 4 Gabi noiembrie 10, 2014 la 5:14 pm

  o analiza realista in paralel a celor 2 serii de alegeri din 2009 si 2014, se mizeaza pe efectul emotional care se manifesta in timp scurt asupra votantilor, ca sa castige din diferenta considerabila. Uitati-va la „zbieratele” cuc are postaciid e serviciu jignesc si lovesc in electoratul lui Ponta. Votantii trebuie sa fie liberi si sa aleaga ce vor ei, dar se incearca castigarea diferentei pe diversiuni. maestrul diversiunilor a fost si ramane Traian Basescu. In schimb, pe dvs. intotdeauna v-am admirat pentru inteligenta si calitatea scrierilor dvs.

 5. 5 vsile, noiembrie 10, 2014 la 5:26 pm

  Un raspuns deloc naiv,

  Cele doua tabere se suspecteaza reciproc de frauda electorala. Puterea are insa atuuri care lipsesc opozitiei ,sau credeti ca acest fapt este o naivitate sau element lipsit de adevar?

  Conform logicii populare, cele doua tabere care se suspecteaza reciproc chiar fraudeaza pe anumite segmente alegerile , dar cui ii este frica de cine ?
  Hotilor de hot le este frica!

 6. 6 mihaelataniastoica noiembrie 10, 2014 la 5:31 pm

  Soluţia este în „Petrică şi lupul”.

  De atâtea ori i-a mers treaba lui Petrică, încât acum oamenii chiar cred că este capabil să păzească turma şi au încredere în tot ce spune şi mai ales ce face el.

  Eu sunt convinsă că Petrică ăsta este vai de capul lui. Există cel puţin o mie de imagini care demonstrează acest fapt: este atât de lipsit de încredere în el, încât foloseşte întotdeauna capul de pe lângă el ca să ia decizii. Nici când merge pe stradă nu ştie încotro se duce. Dacă nu mă credeţi, analizaţi cu atenţie imaginile în care merge braţ la braţ şi observaţi cine pe cine conduce.

  Succes, domnilor! Acum ştiţi care este călcâiul domnului Petrică. Rămâne doar să ţintiţi bine.

  Şi dacă nici de data aceasta nu veţi ţinti bine… ce să facem, ne merităm soarta şi acceptăm ca Perică să mai fluiere liniştit vreo patru sau opt ani după ce o ieşi de sub poala celui care-l ţine acum bine ascuns.

  Pentru noi…meridianul Greenwich rămâne tot acolo. Pentru voi…poate că da, poate că nu.

  Sau: „Bucuroşi le-om duce toate…”

 7. 7 Radu Humor noiembrie 10, 2014 la 5:47 pm

  Aparent fără nici o legătură cu alegerile..Doar aparent !

  „ROMÂNIA PUTE, TRANSILVANIA PUTE, MOLDOVA PUTE… SAU MINTEA TA?
  Am văzut de mai multă vreme că e la modă să dai vina pe alţii.
  Acu, or fi alţii de vină pentru multe. Dar să tot dai vina pe alţii pentru toate este patologie. Patologie de copil răzgâiat ajuns la vârste ce ar trebui să fie ale maturităţii sau chiar senectuţii.
  Am văzut pe mulţi care se plâng în fel şi chip de România, sau de Transilvania, sau de Moldova sau…
  Se plâng spunând că România e aşa şi pe dincolo (de rău), sau Transilvania e aşa şi pe dincolo, sau Moldova…
  De fapt ei sunt aşa şi pe dincolo. Şi, în primul rând, desprinşi de realitate, puşti răzgâiaţi rămaşi imaturi până la sfârşitul vieţii.
  Culmea este că aceiaşi oameni se uită cu nesaţ la filme cu eroii care luptă singuri împotriva unui val de nedreptăţi, citesc Victor Hugo sau Alexandre Dumas…
  Şi nu văd cum, în toată mizeria în care se află, adevăraţii eroi îşi iubesc enorm ţara, chiar şi atunci când sunt persecutaţi cumplit şi chiar ucişi în numele ei.
  „Contele de Monte-Cristo” (de Al. Dumas) este un asemenea exemplu.
  În această carte sunt înfăţişate epoci cumplite din istoria Franţei, pline de nedreptat, abuz, silnicie, crimă, ură, laşitate, mizerie…
  Şi în toată această carte respiră neîncetat iubirea faţă de Franţa, mândria de a fi francez, asumarea situaţiei Franţei ca un punct de plecare în îndreptarea lucrurilor.
  Eram odată în străinătate.
  Eram cu ceva români, dar şi cu mai mulţi străini care ştiau româneşte. Unii aveau doar afaceri în România, alţii şi familii mixte.
  Fusesem rugat – de aceea eram acolo – să vorbesc despre istoria României, ceea ce am şi făcut.
  Pentru mulţi a fost emoţionant, aveau întrebări, aveau lacrimi în ochi. Dar cineva era (român) foarte supărat! Şi a început să-mi spună:
  „Părinte, ştii ce? România e o ţară de … ”
  Şi, după un substantiv care ţine de excreţie, a continuat cu felurite injurii şi insulte la adresa României. Tăceam. Acest lucru îl mulţumea se pare, foarte mult, aşa că a încheiat cu un zâmbet victorios.
  Atunci i-am spus:
  „Cine îşi vorbeşte de rău ţara este la fel cu cel care îşi violează mama!”
  A clipit din ochi şi a zis:
  „Poftim?!?”
  „Cine îşi vorbeşte de rău ţara este violator de mamă!” – i-am răspuns din nou, calm şi clar.
  Şi pentru că se holba la mine, i-am explicat trist, aproape cu lacrimi în ochi:
  „Ţara nu ţi-o alegi, mama nu ţi-o alegi. Oricine poate pleca dintr-o casă săracă spre a câştiga avere. Oricine poate pleca dintr-o ţară săracă din acelaşi motiv. Dar a-ţi vorbi de rău mama sau ţara pentru că nu sunt perfecte, a le batjocori mai ales pentru că alţii le-au batjocorit deja te face complice cu batjocoritorii. E ca şi cum cineva ţi-ar viola mama şi o violezi şi tu spunând că e curvă. Cine îşi vorbeşte de rău ţara este violator de mamă.”
  Omul s-a învineţit la faţă, a fost la un pas de violenţă fizică, apoi a ieşit din sală.
  Înainte să închidă uşa, deja izbucniseră, neaşteptat, aplauze.
  Aplaudau NU românii, ci străinii. Care s-au apropiat, m-au felicitat şi mi-au spus:
  „Ne-am săturat de românii care îşi vorbesc de rău ţara!”

  Deci nu România pute, nu Transilvania pute, nu Moldova pute, pute mintea celor care cred aşa ceva.
  Nu merg lucrurile bine în România?
  Luptă să le îndrepţi!
  Nimic mai mult, nimic mai puţin.
  Nu eşti în stare?
  Poţi pleca.
  Este o opţiune onestă.
  Orice altceva te transformă într-un trădător.
  Părerea mea.”

 8. 8 Adrian B. noiembrie 10, 2014 la 6:05 pm

  ” Democratii ” astia din PNL – PDL & Basescu au lucrat si lucreaza ca dupa manualele de securism , manipulare , diversiuni si dezinformare : hotie , minciuni , provocari , petarde , mita , arestari , prosteala , etc. Probabil si crime dar nu am auzit inca !

  Mi-e scarba de toti jegosii astia si de ceea ce au facut din tara asta !

  As vrea sa prind momentul când cineva ii va lua la intrebari si pe golanii aia mizerabili care se autointituleaza ” intelectuali ” ( Plesu , Liicheanu , Dinescu , Patapievici , etc. ) si care au sustinut si promovat tot felul de escroci si de nemernici ( Basescu , Macovei , etc. )

 9. 9 Georgette Schwarz (@avrenim50) noiembrie 10, 2014 la 6:11 pm

  Aveti din nou dreptate, domnule Adrian Nastase! Sper ca romanii au invatat ceva din nefericitele doua scrutinuri anterioare si ca visele comentatorului ‘spiridus’ (poate spirit dus?), sa fie desarte.

 10. 10 serbanfl noiembrie 10, 2014 la 7:05 pm

  Eu m-am convins că politica de dreapta este asociată cu acțiunile dubioase și nu numai în România.
  În USA, Monica Lewinski a fost infiltrată în anturajul lui Clinton cu sarcina precisă de a obține o dovada unei aventuri sexuale. Cu cine vorbea la telefon Clinton când l-a surprins M.L. și a reușit să-i descheie șlițul și să-i execute sexul oral?
  Pentru francezul DSK, americanii au conceput un scenariu pe aceeași temă, care n-a avut efect la populația franceză, dar „amicii” europeni au dat semnale că îl vor izola.
  În România, popularii europeni, adică în primul rând germani, (însăși alegerea numelui arată ipocrizie!) au corupt două partide, care obținuseră substanțiale voturi de la electoratul de stânga, să treacă în tabăra lor. Da, dar tot ei au impus ca România să fie monitorizată pe justiție, că-i plină de corupți!
  Toată tevatura cu votul diasporei a fost pregătită minuțios, se știa că, legal, MAE nu poate organiza mai multe secții de vot în turul 2.
  Proteste în Franța, unde a apărut o secție în plus față de alegerile precedente? Lichelism!
  Proteste în Germania unde NU se permite organizarea de secții de vot decât în locații unde sunt sedii ale unor entități ale țării care-și cheamă diaspora la vot? Lichelism!
  Lansez o idee: Extinderea temporară a curții secției de vot, pe toată lungimea șirului constituit până la ora 21! Adică, să se pună, la ora 21 un panou/grilaj la coada șirului, identic cu cele oricum utilizate pentru protecția laterală a celor așezați în șir.

 11. 11 Radu noiembrie 10, 2014 la 7:18 pm

  O alta interpretare a turului 2 din 2004 si 2009 ar putea fi urmatoarea: PSD pierde cand isi face sepuku in public. Si-a facut sepuku cand a acceptat in 2004 sa schimbe regulile (deci a recunoscut ca regulile din turul 1 erau incorecte, deci a recunoscut ca trisase), si si-a facut sepuku cand a doua zi dupa intalnirea Basescu-Geoana partidul si mass-media a decis sa-l besteleasca pe Geoana in public. Asta inseamna ca greseala lui Geoana fusese impardonabila, a fost concluzia clara pana si a celor care nu urmarisera emisiunea sau o urmarisera dar intelesesera altceva.

  Demisia lui Corlatean oficializeaza punctul de vedere ca PSD si-a batut joc de diaspora. Consecintele in diaspora vor fi minime pentru ca 90% din cei plecati locuiesc la zeci sau sute de Km de cel mai apropiat consulat. Consecinta stirii asteia, mai ales daca va fi amplificata de mass-media, va fi ca saptamana asta cei doua milioane plecati vor vorbi la telefon cu alte doua milioane ramase in tara (frati, parinti, rude apropiate) numai despre ticalosia PSD-ului pe care tocmai au recunoscut-o oficial. Cei doua milioane ramasi in tara se gasesc mai ales in regiunile sarace ale Romaniei ca altfel nu ar fi plecat. Multi dintre ei vor ramane cu Ponta pentru ca au un interes direct, dar cei care n-au un interes direct si nici timp sa-si spele capul cu samponul A3 vor lua in calcul nedreptatea (stampilata oficial azi) facuta fratilor lor. Nu-i rau, daca adversarul nu-ti poate da gol, poti sa pierzi si printr-un autogol.

 12. 12 papasha noiembrie 10, 2014 la 8:19 pm

  Dragul meu vechi prieten , da tema emotionala a prostiei si mancatului de „bors” care ne fraudeaza noua creierili , cum e ?

  http://www.dcnews.ro/chevron-reac-ie-la-declara-ia-lui-victor-ponta-privind-potentialul-de-gaze-de-sist-al-romaniei_458953.html

  Cine-i mancatoru’ de „bors” , Ponta sau Chevron-u’ ?

  PS 1.
  Acum o saptamana , va ziceam intr-o postare , ca daca America si Canada vor da mai mult de 9000 de votanti disporisti , ies in strada si valsez cu Joiana .
  N-o sa aveti satisfactia asta , caci , totalul este : SUA 6221 , Canada 2668 = 8889 !!!
  Eu v-am avertizat in repetate randuri si din timp , ca diaspora-i o poveste mult prea complicata pt. voi , pt. ca in 10 ani de bashinism , astia si-au fortificat lipitorile ( cu tare multi bani ) , si care se reactiveaza oricand vrea muschiul basismului rezidual , iar voi , in continuare , tratati subiectul extrem de superficial .

  Corlatean si-a dat degeaba demisia !!! Turul 2 o sa fie la fel , astia nu se vor lasa .

  Cine stie , cunoaste !!! Cine n-are specialisti , sa-si cumpere !

 13. 13 mihai chira noiembrie 10, 2014 la 8:33 pm

  maestre, americanul din echipa candidatului PSD ce fel de …este? ar trebui sa stie toate lucrurile spuse de dvs. ca doar ce le-au testat atat de eficient in Ucraina si Ungaria!!

 14. 14 Adrian B. noiembrie 10, 2014 la 9:33 pm

  L-am ascultat astazi pe Johannis si m-a luat cu frisoane !!! Omul e un cretin patentat . Este infantil , arogant , nesimtit , inteligenta redusa , … Vai de mama noastra daca mai ajunge si individul asta ! Suntem chiar blestemati !

  M-au socat raspunsurile individului când a fost intrebat ce masuri va lua pentru cresterea economica :

  1. sa rupa echilibrul parlamentar si sa-l dea jos pe Ponta ( probabil cu ajutorul DNA !!! )
  2. sa imbunatateasca colectarea prin prime mai mari date angajatilor de la finante !!! ( adica sa asmuta institutiile statului pe investitorii privati )

  Omul acesta este de aceeasi teapa cu Basescu , Blaga & Co. ; aceeasi gandire de militian , aceeasi nesimtire , aceeasi prostie in stare pura …

 15. 15 Adrian B. noiembrie 10, 2014 la 9:36 pm

  @ spiridus

  Spiridus PDL ?

 16. 16 Centru noiembrie 10, 2014 la 10:40 pm

  Sustinatorii fanatici ai dreptei , fostii monarhisti , taranisti , cederisti ai anilor 1990 , apoi alianta DA in anii 2000 , in fine pedelisti in anii 2010 nu se dezmint .
  Aceeasi trupa fanatizata , foarte putin inteligenta , incapabila sa faca diferenta intre interesul national si cel de clan .
  Ce scrie un taliban ieri ?
  Citez ” victoria lui Victor Ponta va duce la excluderea Romaniei din UE din cauza coruptiei monstruoase ” – traduceti ” eu imi doresc ca Romania sa fie exclusa din UE daca nu castiga cine vreau eu ” !
  Inimaginabil .
  Astia sunt capabili , ca nevolnicul Ciuvica in primavara lui 2002 , sa faca petitii contra , nu a lui Ponta , Dragnea , ci a Romaniei !
  Nu spun ca mi-ar place o Romanie corupta , a cluburilor de amici Fanica – Stelica – Mitica – Radu – Nicusor , care sa perverteasca si sa se amestece in tot , de la examenul de rezidentiat la atribuirea posturilor de profesor – functionar in teritoriu la alegerea unei firme sau alta pentru o renovare sau a uneia la o licitatie , la supra-evaluari de costuri ( cand trebuie sa incasam ) sau sub-evaluari de active ( cand vrem sa punem mana ) in schimbul sau unei mite , sau a unor foloase pentru ” prietenii prietenilor mei ” – dar nici deriva sustinatorilor ACL nu este sanatoasa .
  Imi miroase a scandal cu plangeri la Bruxelles si facebooksi in piete daca victoria ii va apartine lui Ponta .
  Sa nu profite de cacofonie vecinii prieteni Orban si Putin .

 17. 17 sadicu noiembrie 10, 2014 la 10:58 pm

  E foarte multa tensiune pe blogul dumneavoastra si anticipez ca in perioada urmatore,aceasta se va intensifica
  Ca atare consider inoportuna prezenta mea aici,cel putin pana se mai linistesc apele.
  Pe data de 17 sau 18 noiembrie o sa revin cu un comentariu legat de turul 2 al alegerilor.
  Dar pana atunci,sa auzim numai de bine. 🙂

 18. 18 Cârcotaşu noiembrie 10, 2014 la 11:39 pm

  @ Spiriduş,

  Nu ne putem refugia in spatele “legii”, incalcand principii fundamentale inscrise in Constitutie.

  Perfect de acord, legea spune că formularele „pe proprie răspundere” se completează în interiorul secţiei, în faţa comisiei electorale. Păi nu prea mai avem ce discuta!

 19. 19 Cârcotaşu noiembrie 10, 2014 la 11:44 pm

  @ Spiriduş,
  Sper că nu greşesc, da’ parcă mătăluţă vorbeai despre „nedreptatea” dintre situaţia din 2004 când se vorbea despre „Năstase 4 case”, când PSD-ul protesta, şi cea de azi, 2014, când Johannis e acuzat de achiziţionarea a 6 case.
  Se pare că nu poate fi vorba de nicio paralelă între cele două situaţii, prima fiind absolut de notorietate inexactă, iar cea de azi, Johannis 6 case, fiind la fel de absolut de notorietate exactă, cu adrese, fotografii etc. Dl. Năstase nu deţine decât apartamentul din dosarul Zambaccian!

 20. 20 Gavrila noiembrie 10, 2014 la 11:59 pm

  Spiridus asta nici macar nu-i spiritual/pentru a-si merita nick-name-ul. M-am saturat de basisti peste tot. Ar trebui acum o lege a lustratiei mai abitir decat la Revolutie. Alegerile trebuie organizate din si pentru Romania.

 21. 21 Radu Humor noiembrie 11, 2014 la 12:17 am

  Dan Puric la 55 de ani :
  Între 30 şi 40 de ani
  Sunt momentele în care am fost răvăşit de prima
  carte de memorialistică. Treceam pe lângă un chioşc şi
  am văzut o carte despre ce au păţit nişte oameni prin
  puşcării. Abia atunci am realizat din ce popor am făcut
  parte şi abia atunci m-am născut a doua oară. M-am trezit
  în momentul în care am citit Ion Gavrilă Ogoranu şi Ioan
  Ianolide, pentru că mi-am cunoscut nişte rădăcini care
  nu sunt în manualele de istorie. Apoi i-am descoperit pe
  Corneliu Coposu şi pe Petre Ţuţea, cu un alt tip de
  discurs despre ţară. Era extraordinar!
  Acum, la 55 de ani, nu mă văd prudent. Nu mă văd calculând meschin. Am fost întotdeauna un om echilibrat şi tot pe drumul ăsta
  aş merge. Aş avea aceleaşi dureri şi aceleaşi vorbe.
  Pentru că simt că Dumnezeu m-a apărat întotdeauna.
  Ştiu că ţara va scăpa totuşi de gheara în care e
  prinsă, pentru că vine o altă generaţie din spate, iar
  poporul a început să se mişte. Suferinţa mea e
  depăşită doar de nădejdea mea.

 22. 22 Aramis noiembrie 11, 2014 la 12:58 am

  @ Adrian Nastase

  Demisia lui Corlatzean nu este suficienta ( desi necesara ) , Victor Ponta nu se poate ascunde in spatele acestui gest.

 23. 23 Luminita Arhire noiembrie 11, 2014 la 1:11 am

  Aparent , o populație care cade de atâtea ori în aceeași capcană , ar putea fi caracterizată ca fiind pradă unei anestezii colective , greu de închipuit, sau , în cel mai trist caz , având ca particularitate o lentoare a minții care nu i-ar prea face cinste .
  Mie lucrurile nu mi se par însă chiar atât de inexplicabile și nici chiar atât de dramatice . Pur și simplu , cetățeanului îi este greu să accepte că PREȘEDINTELE , cel pentru care s-a înghesuit la vot , cel pentru care s-a certat cu vecinii ,cel pentru care ocolește televiziuni din grila de programe când butonează telecomanda alene , mai către seară, și același pentru care nu mai cumpără de la băcanul din colt , simpatizant al ”celuilalt ”,… așadar, ALESUL LUI , PE CARE PUNE CU SETE ȘTAMPILA O DATĂ LA 5 ANI , poate să fie în realitate un ticălos lipsit de inimă și de caracter , mincinos patologic , corupt , bețiv , umil cu cei mari și canalie cu cei mărunți , gata să facă praf toată țara pentru o femeie mai fâșneață , avid de bani și de putere , vindicativ, invidios … și epitetele ar mai putea continua …
  Nenorocirea nu este că votantul nu-și poate imagina așa ceva , ci că PREȘEDINTELE îi cunoaște slăbiciunea.
  De aceea , povestea fraudării votului va merge mereu , pentru că , atâta vreme cât crede , fie și doar un pic , în declarațiile smintite ale PREȘEDINTELUI SĂU , cetățeanul nu este obligat să-și recunoască greșeala de a fi investit întreaga lui pasiune într-un rebut .
  Pur și simplu , în ultimii zece ani , populația a fost pusă în fața unor situații nu numai total inedite, ci și care-i excedau bunul simț la un mod atât de grosolan, încât ajungea să le evalueze el însuși ca fiind improbabile .
  De aceea , succesul oricărei teme emoționale și total mincinoase , a fost asigurat prin persuasiune iar toate temele ”reîncălzite ”periodic au țintit, fără jenă, buna –credință a cetățeanului , și mai ales imaginația lui limitată în materie de nemernicie .

 24. 24 blogideologic noiembrie 11, 2014 la 5:43 am

  S-a vorbit aseară, pe Antena 3, extrem de negativ (şi sînt întru totul de acord), despre activistul pro-băsist Mihail Neamţu. Dar nu s-a spus esenţialul. Anume că Mihail Neamţu este produsul şcolii lui Andrei Pleşu.

 25. 25 ZeV noiembrie 11, 2014 la 7:09 am

  Auzi la Spiridus..nu ne putem ascunde in spatele legii.(sic!) Pana mai ieri, toti basistii zbierau ca ,,Legea este deasupra tuturor”. Acum, conjunctural, o mai putem ocoli, nu-i asa ?
  Ti-ai…de basisti ipocriti si far’de scrupule.
  ps
  Ma spiridus si inca ceva, stiai ca romanii plecati nu s-au incscris, la ambasade , pe liste permanente, asa cum prevede legea ? Daca ar fi facut-o, si BEC si guvernul (oricare ar fi acel guvern) ar fi putut previziona cum trebuie distribuita optim logistica.
  Dar daca vin spre seara grupuri organizate de turbulenti, toti odata, intr-un singur loc, in conditiile unor reguli stricte de evidenta si scanare a declaratiilor (prin STS-ul lui Basescu), cum iti inchipui sa voteze toti ?
  Incetati cu diversiunile , leberali basisti, ca nu tine. Propuneti romanilor un proiect de tara credibil si viabil, pentru a-i atrage la vot. Alegerile sa castiga IN ROMANIA, nu ca in 2009 prin frauda, pentru a inclina balanta al carei echilibru instabil este generat de indecizia romanilor din Romania ! Asta vreti de fapt prin diversiunile voastre si violenta voastra stradala , ,,elita” cu bate ce sunteti. (Z)
  Doar astfel, atragand la vot romanii din Romania, vom avea un presedinte al romanilor, adica, al acelora afectati zi de zi de deciziile guvernantilor.
  ps
  ,,Parerea mea este ca ralierea dvs. neconditionata la actiunile PSD si ale lui Ponta, in aceasta campanie electorala, v-au indepartat de o parte din elita romaneasca interesata de politica.”
  Rezulta implicit: de ce mai postezi aici ? Ai destule bloguri unde ,,elita” calca in picioare actorimea romana care il sustine pe Ponta , respectiv, desfiinteaza BOR (coloana vertebrala a credintei nationale.) doar pentru ca cere romanilor sa voteze, in Romania.
  pps
  Tu esi ,,elita” mai nickule ? Hai sa facem un sondaj pe blog.
  😉
  pps
  Daca Yohannis ar fi avut 5 procente peste Ponta, in primul tur, pun pariu ca v-ar fi durut exact in…. de Dispora, care, oricum, a votat in procent mai mare decat in 2009. Mai rar asemenea monumente de ipocrizie , lipsa de scrupul si diversiune murdara ca (la) voi.

 26. 26 ZeV noiembrie 11, 2014 la 7:19 am

  ps-spiridus
  Mi se pare de un tupeu nemaipomenit sa pretinzi, d-ta, un basist sub acoperire, chiar pe acest blog, ca domnul Adrian Nastase, un lider marcant in istoria PSD, un om care a suferit in urma diversiunilor basiste cu fraudarea si mai apoi, persecutat politic, deci repet, sa ceri lui Adrian Nastase sa NU se ralieze la actiunile lui Ponta.
  Dar ce sa faca ? Sa-l sustina pe Yohannis, adica pe Basescu, Videanu, Flutur, Blaga, Macovei, Udrea, etc, sau, mai rau, sa se declare independent, desi stie cat de murdare sunt campaniile basiste si vede ca voi faceti acum exact la fel ?
  Mai spiridusule, tu ori esti beat, ori ai un moment de cadere. Mira-m-as sa te mai ridici vreodata. (Z)

 27. 27 ZeV noiembrie 11, 2014 la 7:59 am

  Felicitari, ploiesteni !
  Unitate a tututor romanilor : din Ardeal, Tara Romaneasca si Moldova !
  si
  Fara violenta !

 28. 28 ZeV noiembrie 11, 2014 la 8:09 am

  Cum puteti, mai liberalilor, sa votati un minoritar neamtz, sustinut de extremisti maghiari (inclusiv aventurieri veniti din Ungaria) adepti ai autonomiei Transilvaniei si sa mai si inchideti ochii la stegurile separatiste din Banat, sau alte zone ale Ardealului ?
  Voi sunteti romani ? Pentru bataia de joc la adresa votului romanilor din 2012, veti fi, pentru multa vreme, dispretuiti de poporul roman.
  Sa va fie rusine, liberalilor !

 29. 29 nastase noiembrie 11, 2014 la 8:35 am

  Aramis,
  imi dau seama…Ponta ar trebui sa-si dea demisia si nici să nu mai candideze…

 30. 30 santinela noiembrie 11, 2014 la 8:40 am

  ZEV- adevaratii liberali vor vota cum trebuie cu exceptia lui Orban care este dus rau de tot.In sfirsit cred ca si-au dat seama cine le este conducator adica Tariceanu-liberal autentic si asa va fi si votul.
  A scuze, mai este unul dus cu pluta si anume primarul Timisoarei !

 31. 31 Doru Coarna noiembrie 11, 2014 la 9:42 am

  Eu totusi nu pricep ce-i nebunia asta cu votul cel secret… Normal ar fi sa se voteze, indiferent de unde, la vedere si postal, si electronic, si chiar telefonic, pe baza de CNP si cu optiunea scrisa clar, iar apoi sa iti poti verifica votul tau ca a fost luat in considerare consultand o baza electronica de date a AEP! De ce atata secret securistic, fratilor? Iar daca programul depisteaza doua CNP-uri identice, mergi la bulau fara vorbe!

  La urma urmei votul este garantat prin constitutie iar daca votezi cu X si iese Y si ai astuia te dau afara din servici sau iti taie cota de lemne, dai la procuratura plangerea si gata, esti reincadrat sau ti se dau drepturile luate fara probleme, iar acel Y sau lingaii sai merg la zuhaus imediat, astfel ca nu vor mai face asta pe viitor… Deci odata ca iti poti verifica votul si se elimina astfel orice suspiciune de fraudare, alegerile vor costa mai putin caci nu mai e nevoie de atatia activisti in sectii, si in plus, ai protectie de-a lungul intregului mandat al lui Y!

  Ce-i asta sa te bagi intr-un fel de buda si sa stampilezi meschin, dupa perdea, asa cum se imbraca curvele, buletinul de vot?

  Ba mai mult, candidatii nu ar mai arde gazul fredonand in campanie suspiciuni infinite, ci ar trebui sa vorbeasca despre proiecte, viziuni, doctrine, politici de interes public.

  Parerea mea.

 32. 32 Aramis noiembrie 11, 2014 la 10:13 am

  @Adrian Nastase

  Nu as merge pana la ” sa nu mai candideze ” ( desi a fost o alegere neinspirata din partea PSD-ului) , dar demisia ar fi trebuit sa si-o fi dat de mai multa vreme, motivatii pentru demisie au existat. Un prim-ministru este direct responsabil de actiunile ( sau inactiunile) ministrilor sai, iar un sef de partid ar trebui sa se solidarizeze cu pilonii pe care s-a sprijinit ( Sova, Corlatzean, Banicioiu, etc,etc) . Si nu va voi crede daca imi veti spune ca dvoastra ii apreciati pe cei enumerati de mine ( inclusiv etcaetera-ul) .

 33. 33 Adrian B. noiembrie 11, 2014 la 10:18 am

  @ all

  Cred ca Aramis este Monicu Makovei si spiridus este Sebastian Lazaroiu 🙂

 34. 34 Adrian B. noiembrie 11, 2014 la 10:20 am

  Când l-am ascultat aseara pe Johannis aveam impresia ca omul e neamt din Piatra Neamt …

 35. 35 George Hălărescu noiembrie 11, 2014 la 10:36 am

  Ce aș dori eu să aflu din dezbaterea electorală pentru alegerea președintelui României
  Plecând de la atribuțiile constituționale eu sunt interesat despre cum vede viitorul președinte politica externă a României, cum se va poziționa în relațiile cu instituțiile statului român și mai sunt interesat de integritatea sa morală.
  I Politica externă
  Art.80 alin. 1 din Constituție spune că :„ Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării.”
  1) Aș dori să prezinte fiecare candidat viziunea sa asupra politicii externe a României.
  2) Care sunt prioritățile de bună vecinătate cu Republica Moldova, Ucraina, Ungaria,Serbia și Bulgaria?
  3) Ce priorități are viitorul președinte în relația cu partenerii din UE și unde se vor regăsi interesele României în negocierea Transatlantic Trade and Investment Partnership dintre SUA și UE?
  4) Care este viziunea viitorului președinte cu privire la relația cu Rusia, China și Orientul Mijlociu? Credeți că România poate stabili bune relații și parteneriate cu Iranul și Israelul?Dacă DA, Cum?; Dacă NU, De ce?
  5) Care sunt prioritățile viitorului președinte în relația cu SUA? Vă angajați în calitate de viitor președinte să convingeți SUA să includă România în programul Visa Waiver?
  6) Ce politici ar trebui adoptate pentru a sprijini românii din Ucraina și Serbia ?
  II Prioritățile politicii interne.
  Art. 92. Alin. 1 Preşedintele României este comandantul forţelor armate şi îndeplineşte funcţia de preşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.
  1) Fiecare candidat ar trebui să-și prezinte viziunea asupra securității naționale.
  2) Care sunt principale priorități în privința securității alimentare și a gestionării resurselor de apă?
  3) Securitatea energetică trebuie să vizeze independența României sau bune relații cu partenerii internaționali pentru a ne fi garantate deschiderile la rețele de gaze, de petrol și alte resurse? Și dacă independența energetică garantează și un cost redus pentru populație?
  4) România își poate achita angajamentele față de NATO, de a aloca 2 la sută din PIB pentru securitatea militară și dacă sunt avute în vedere investiții în echipament?
  5) Care credeți că ar trebui să fie poziția României în privința conflictului din Ucraina și care sunt prioritățile României în NATO pentru securizare a frontierelor noastre?
  6) Ce relații ar trebui să avem cu Rusia – să ne conformăm directivelor NATO sau să căutăm să stabilim relații de bună vecinătate cu Federația Rusă? Este posibil ?

  III Integritatea morală a președintelui
  1 Cum ar trebui să se poarte președintele României în relația cu cetățenii și ce ținută morală se impune să adopte?
  ARTICOLUL 94 prevede:
  Preşedintele României îndeplineşte şi următoarele atribuţii:
  a)conferă decoraţii şi titluri de onoare;
  b)acordă gradele de mareşal, de general şi de amiral;
  c)numeşte în funcţii publice, în condiţiile prevăzute de lege;
  d)acordă graţierea individuală.
  2) Credeți că având aceste prerogative președintele României ar trebui să facă uz de ele la discreție sau ar trebui avute în vedere niște criterii morale bazate pe merit atunci când ele se acordă?
  3) Vă puteți lua angajamentul că nu veți face uz de ele, de prerogativele art. 94, în exces pentru a vă consolida imaginea publică și a obține în interes personal (politic sau altul) sprijinul celor care au primit distincțiile?

 36. 36 Spiridus noiembrie 11, 2014 la 10:46 am

  @Adrian B. – Nu am votat si nu voi vota vreodata PDL. Motivele sunt limpezi.
  @Cârcotaşu – Am spus eu vreodata ca formularele trebuie semnate altundeva decat la sectia votare? Am spus, si sustin in continuare, ca sunt absolut inutile. Este, in esenta, o declaratie in care se spune „Ma angajez sa respect legea”, adica o afirmatie nenecesara pentru a vota.
  @Carcotasu – Problema cu casele lui Iohannis era ca sunt „rostogolite” in televiziunile de casa ale PSD ca fiind obtinute prin furt. De fapt, asta e problema. Daca-s obtinute prin furt, sa se demonstreze, iar impricinatul sa plateasca, daca nu, nu este relevant cate case are.
  @Gavrila – Nu l-am votat pe Basescu, cred ca este un imens rau facut Romaniei cu efect pe termen lung. Mai cred ca si Ponta e din acelasi aluat. Si nu te intreb cine a blocat lustratia comunistilor…
  @ZeV – Legea nu prevede OBLIGATIVITATEA inscrierii romanilor din strainatate la ambasade sau consulate. Este doar o RECOMANDARE. Evident ca e o lege proasta, dar mai sunt multe, foarte multe lucruri proaste in relatia cu emigratia, nerezolvate de niciun guvern (incompetenta, interese etc.). Poate prin mesajul receptionat de autoritati, dupa aceste alegeri, sa se mai schimbe ceva. Om vedea…
  Yohannis scris cu Y induce ideea de ne-romanesc. E un primitivism politic. Toti romanii (cetateni) trebuie sa fim egali in drepturi si obligatii. Aici e de discutat pe discriminarea pozitiva, in exces in Romania (parerea mea), ceea ce e cu totul altceva.
  De ce postez aici? Daca postacii adulatori ar fi in minoritate, poate as fi si eu de stanga (pentru a se ajunge la o dezbatere mai inteleapta). Dar asa…
  Celelalte afirmatii ale tale nu-s de comentat. Vorbesc singure.

 37. 37 Ghita Bizonu' noiembrie 11, 2014 la 10:58 am

  Nu domnule Nastase.
  In vizunea lu aramis Ponta ar trebui sa isi dea demisia si sa se duca la puscarie!!!

  A da.. m,a uitam la Sova .. cat de defazat este bietul de el .. Zicea ca poa mai bine sta el in opozitie si face denunturii penale si ii lasa p-e pe PeDeLei la guvernare sa rezolve… Asta isi face iluzii – lui i se va face denunt penal -tr coruptie. Ceva legat cu cabinetu de avocastura si Hidroelectrica , dfupa care va fi si el comdasnta nitelush „si-al vremii rost el nu-l mai intelege”

 38. 38 casandra noiembrie 11, 2014 la 11:07 am

  Demisia domnului Corlăţean, sub motivul suprem al apărării legii de presiunile unor demnitari care cer încălcarea ei, este suficientă pentru a pune lucrurile în lumina adevărului. Mai mult nu este necesar. Şi în fiecare zi trebuie să se audă că ministrul de externe a demisionat pentru că nu a vrut să încalce legea.
  Spaţiile ambasadelor şi consulatelor noastre trebuie să fie filamte în yiua alegerilor. Poate am putea vedea chiar de pe pagina web a MAE care este prezenţa la vot la ora 7,00, ora 8,00, etc.
  Nu cred că problema va mai fi în secţiile de vot din străinătate. S-ar putea să se pregătească „probleme” la secţiile de vot din ţară, mai ales în centrele universitare. Tinerii sunt lesne de manipulat. Ar trebui să fie posibilă listarea declaraţiilor de proprie răspundere de pe pagina primăriilor, a prefecturilor, a Autorităţii Electorale Permanente, etc. Şi semnarea lor în faţa comisiilor din secţii. Şi, de asemenea, să fie folosite echipamentele video instalate în şcoli şi licee pentru a monitoriza în timp real prezenţa la vot. Trebuie să putem documenta organizarea unor „incidente” la finalul zilei de vot.

  Poate Victor Ponta înţelege să facă mai multe declaraţii despre românii din ţară, milioane de cetăţeni, şi mai puţin despre cei din diaspora. Să depăşească „ţarcul” politic servit de alţii. Gata, s-a vorbit destul despre cei plecaţi.

 39. 39 Dinu noiembrie 11, 2014 la 11:10 am

  @blogideologic

  Titus, tu poti sa enumeri 10 indelectuali din “elita românească interesată de politică” ce s-a aflat ieri si se afla si azi langa AN ?

  @AN

  Smecheria de tip bolsevic -ADN-ul socio-politic va tradeaza iarasi-, luand ostatic MAE, de a suprima „tehnic” dreptul de vot al cetatenilor romani aflati in afara granitelor tarii NE va determina sa gasim, rapid, solutii eficiente pe masura originii acestei noi smecherii …pesediste.

  Hiatusul „istoric” din societatea romanerasca este tot mai vizibil, mai mare si, pe zi ce trece, ireductibil.

 40. 40 vsile, noiembrie 11, 2014 la 11:19 am

  Zev,

  Esti complet aiurea , mesajul comunist cafre rasuna in toata tara din Din Maramu in Dobrogea din biserica pina la toti barononii locali este clar, cine nu-i cu noi este liberal impotriva tarii ,impotriva sistemului, pe cind si exterminarea potgrivnicilor , peste un an doi?

  Nu liberalii il voteaza pe Ion Hannis ci in general oamenii cinstiti si curati, restul fugari dupa temelele si sinecuri sunt bazinul electoral care s-a inrudit cu furtisagul de la un ou la un bou sau la o cireada!.
  Traiasca Ponta jos asupritotorul neortodox Johannis, la zid domnule Adrian Nastase cu toti romanii care nu il vor vota candidatul PSD!.

  Mare rusine ,dulce Romanie , unde te-a coborit pe rand PSDReul, CDReul PSD,eul , Basescu personal si umplutura PDLista si acum ce fericit viitor vom avea uniti sau lipiti de dl. Ponta !

  O lamurire gazdei care spune sarcastic „Ponta ar trebui sa-si dea demisia si nici să nu mai candideze…” , pai bineinteles ca in varianta reala USL , dl.Ponta ca sustinator al lui Antonescu nu ar fi trebuit sa candideze , fapt care pliaza pe situatia actuala intrun USL refacut !
  Sau dl. Nastase chiar ne credeti dobitoci , chiar credeti ca noi cei care am fost inaintea psdistilor de cultura impotriva lui Traian Basescu nu cunosteam sau nu intuiam faptul ca Ponta de dragul Presedintiei il va trada pe Antonescu?

 41. 41 blogideologic noiembrie 11, 2014 la 11:48 am

  Bentham / În iarna 1785-86, filosoful moral utilitarian englez Jeremy Bentham traversa Valahia şi Moldova. Cunoştea intelectualitatea română acest lucru ? Prima confirmare apare în anul 1863, în revista “Din Moldova”, unde Bogdan Petriceicu Haşdeu scria : “… aprinsei o ţigară şi mă pusei a medita asupra principiilor juridice a lui Bentham, care cel dintâi a descoperit că omul poate să facă tot ce-i place […]” (excerpt din Trei zile şi trei nopţi din viaţa unui student)

 42. 42 anul2034 noiembrie 11, 2014 la 11:48 am

  Contrar opiniei unor revolutionari, Corlatean nu a demisionat din cauza a ceea ce a fost, ci din cauza a ceea ce ar putea fi. Nu din cauza trecutului, ci mai ales a prezentului si viitorului foarte apropiat. Ca au ramas cateva mii de persoane care nu au votat, in 3 sau 4 centre de votare este neplacut, dar nu o nenorocire. Dealtfel, guvernarea basista nu prea s-a preocupat de drepturile cetatenesti, de-a lungul unui deceniu. Era greu de prevazut un aflux de votanti, considerabil peste ceea ce a fost in mod repetat la trecute alegeri. BEC l-a pus insa pe Corlatean intr-o situatie imposibila, dand un comunicat in locul unei hotarari. Mai mult, urmarind trimiterile legale facute de BEC, constati ca ele ajung la un paragraf din legea 370 care, in esenta , zice ca la votarea in strainatate trebuie tinut cont de conditiile de acolo. BEC mai scrie acolo si niste lucruri care cam aduc a discriminare pozitiva a alegatorilor din strainatate fata de alegatorii din tara. In rezumat, BEC a incercat ca, printr-un act fara putere executorie (comunicat) sa determine MAE sa faca niste pasi nefundamentati legal. Corlatean a ajuns la concluzia ca este prea complicat pentru el, iar Ponta la ideea ca are nevoie de un om care sa poata dialoga si in partea cealalta. Un scenariu SF: in ziua alegerilor, catre dupa amiaza, anumiti delegati in sectiile de votare vor incepe sa iasa afara la o tigara, timp in care vor transmite, telefonic, nume ale unor persoane care nu au votat in sectiile din tara. Aceste nume vor ajunge, pe diferite canale de comunicatie (traiasca roamingul!), la centre din strainatate, unde se vor afla echipamente portabile de confectionat carti de identitate, aduse in cursul saptamanii dinainte. Persoanele care, din diferite motive nu au votat in tara vor ajunge votanti in strainatate. Pentru a se strange cateva sute de mii de voturi in favoarea unui candidat este nevoie de o vie circulatie a aceluiasi numar de persoane in mai multe centre de vot, cu identitati diferite. De aceea sunt necesare multe sectii de vot in strainatate, destul de apropiate intre ele si votul trebuie sa mearga foarte repede, pentru ca oamenii sa aiba timp sa circule. Este doar un scenariu SF.

 43. 43 ZeV noiembrie 11, 2014 la 11:53 am

  Aramis
  Poate faci d-ta un prim gest inteligent si-ti dai demisia de…onoare de pe un blog social democrat. Ce te retine ? In fond, iti urmezi mentorii, care au schimbat USL cu ACL, doar pentru un post caldutz la Bruxelles al nevestei lui Crin. Iacata ca_ Crin pare a fi cam mustrat de remuscari.
  E plin virtualul de bloguri aceliste, basiste, macoviste, udriste, etc, deci ai unde sa-ti desfasori spada/floret taind, viguros, eterul virtual. (Z)
  PS
  Oferiti romanilor din Romania o perspectiva credibila, daca vreti voturile lor, cele cateva sute de mii din Diaspora se descura singuri.
  PS
  Eu as propune sa infiintam un post de presedinte al Diasporei. Poate castoga Yohannis, sustinut de extremisti maghiari si sorosisti, in acest din urma caz.

 44. 44 vsile, noiembrie 11, 2014 la 12:25 pm

  Si mai am un mesaj general,

  Votandul pe Ion Hannis nu inseamna ca romanii vor vota o certitudine ci de fapt doar o speranta , un nou inceput.

  Votindu-l pe Ponta in mod sigur vom vota pentru continuitatea marasmului social-politic, situatie declansata de politica domnului Ion Iliescu in 1990!Votati Johannis si nu se stie ce va fi votati Ponta si veti fi ,in mod cert, in continuare corupti,hoti , ultimii din Europa!

 45. 45 ZeV noiembrie 11, 2014 la 12:55 pm

  Luminita Arhire
  Imaginatia cetateanului nu este chiar atat de limitata in fata nemerniciei.
  Cand vezi ca extremismul, lasitatea si lichelismul zburda in jurul lui Yohannis, iar diversiunea basesciana traditionala incearca sa alieneze bunul simt, in dezinteres national total, pur si simplu nu poti vota decat intr-un singur fel. Adica, romaneste. Niciodata un ulcior nu merge si a treia oara la apa. (Z)
  Eu am incredere in romanii de pretutindeni…..nu mai e mult. Oricum, diversionistii au decredibilizat idea de miting. Bine a facut Macovei, in favoarea lui Victor Ponta. (Z)
  Pana si Aurelian Pavelescu (un avocatzel cel putin retardat) a ,,turnat” adevarul: lideri al ACL au participat la miting, dar trebuia ca ACL sa isi asume organizarea, nu sa o lase pe Macovei si extremistii ei feisbucisti si mari suporteri de fotbal sa duca in derizoriu un demers ce se dorea ..generos cu turbulentii de la Munchen, Londra si Paris care, in realitate, NU REPREZINTA Diaspora, in totalitatea ei. Nostim, nu ? Iata ,,elita” care il sustine pe nemtzalaul vanzator de copii. Scandalagiii de profesie, din tara si din afara ei.
  Vom veni, peste ei, cu milioanele…dar eminamente PASNIC si prin VOT !

 46. 46 centru noiembrie 11, 2014 la 1:06 pm

  Basescu pleaca asa cum a venit .
  Agitatie , amenintari , crearea unei stari de conflict si suspiciune , punerea in pericol pentru interesul lui a interesului national ( déjà Le Figaro , care vorbeste in 2014 de Romania , ca si restul presei franceze , doar ca de ” marea eroare a admiterii ei in 2007 ” ( silence radio despre Croatia , Cipru , Malta , baltici , Ungaria ) , evoca in patru linii primul tur vorbind de ” pericolul pierderii independentei Justitiei ” , ce va urma … ) , demonstratii de masa , violenta – inscenari care se exerseaza pentru Paris – cineva e capabil la Bucuresti sa anticipeze provocarile si fortarile activistilor PDL , bine incadrati de camere si reporteri , la Ambasada duminica ? , atentie Gara de Nord 2004 va fi Ambasada de la Paris – infrastructura excelenta pentru transmisii de ordine si reportaje fabricate ,regiune dezvoltata unde ajungi usor unde vrei repede , concentrare de organe de presa , statii de metrou , aeroporturi – nu e Alcala de Henares sau Burgos …
  Sper doar ca Ponta , venit la putere , sa nu manifeste toleranta si nepasarea fata de coruptie ,prezenta de la portarul de intreprindere la ministru , pe care a aratat-o Ion Iliescu in mandatele lui .
  Ce folos ca Iliescu era – este cinstit daca Romania in anii lui ( ca in anii lui Constantinescu , parca inca si mai putreda perioada ) era o cloaca in care prolifera coruptia ?
  Colegul delegat medical in Spitalul Ramnicu Valcea ,1996 – 1997 , in fata directorului valcean : ” draga , tu iti vinzi medicamentele aici si -mi lasi mie cateva procente ” .
  Imi amintesc de ce-mi spunea un coleg iranian in 1996 , cum si-a obtinut specializarea in oftalmologie – 7000 de dolari dati unui individ la Bucuresti (de la Ministerul Sanatatii ) venit sa-si ia banii intr-un Mercedes , intermediarii pe care el , iranianul , i-a gasit in provincie sa ajunga la acel om ..
  .Imi amintesc de o cunostinta , plecata la Ministerul Comertului in 1992 sa-si inregistreze o firma de garaj – primul functionar bucurestean intalnit l-a intrebat daca nu are 70000 de lei ” sa-l imprumute ” .
  Intalnisem prin anii 1995 un functionar francez venit cu BERD , spunea ca nicaieri nu vazuse un mediu atat de nesanatos ca in institutiile bucurestene si o adversitate intre colegi , o dorinta de a bloca , de a nu reusi nici un proiect doar pentru ca Rica nu-l placea pe Ica , o placere de a bloca – complica – esua orice initiativa ca in Romania …
  O astfel de coruptie descompune Romania .

  Sa nu ne intoarcem acolo !

 47. 47 ZeV noiembrie 11, 2014 la 1:11 pm

  Un anume Dole (lider al pepe-e), vine in Romania ptr. a sustine un candidat al unui partid pe care l-a infierat in 2012 pentru paritcipare la asazisa ,,lovitura de stat”.
  Credeati, romanilor, ca lipsa de scrupule si interesul politic meschin sunt inventii romanesti ?
  Nici vorba….in dorinta noastra de merge mortis spre Vest, am inghitit, pe nemestecate, tot ce am gasit pe acolo. Credeam ca am ajuns in Rai.
  Eram ahtiati dupa filme americane de prost gust cu bum-bum, Rambo si pac-pac, geci turcesti din bucatele de piele, coca-cola si, in genere, dupa tot ce era poleit. Oare cati dintre noi au mai apucat sa desfaca ambalajul , inainte de a inghiti ?
  Poate ca daca am fi facut-o, am fi simtit mirosul adevarat al continutului.
  (Z)
  ps
  O felicit pe doamna Merkel pentru ca s-a tinut de o parte si a refuzat sa cautioneze impostura.

 48. 49 blogideologic noiembrie 11, 2014 la 1:39 pm

  Fizionomistul Johann Caspar Lavater, gravorul poet William Blake, şi influenţa lor asupra literaturii lui Bogdan Petriceicu Haşdeu / Profesorul universitar Paul Cornea (nu ştiu cum îl chema în realitate) scrie despre o nuvelă istorică a lui Bogdan Petriceicu Haşdeu : “Extrem de revelator în Ursita, elementul cel mai semnificativ poate sub raportul viziunii auctoriale, îl constituie caracterul demitizat al imaginii lui Ştefan (cel Mare, n.n.). Voi şoca multă lume bună care iubeşte – poate- pedanteria şi platitudinile profesorului Paul Cornea dacă eu găsesc că elementul cel mai semnificativ din nuvelă este excerptul : +Nu ştiu dacă toată lumea a observat un lucru ; mie, unuia, mi se pare că nu l-a ghicit nici chiar Lavater. Natura copilului se poate recunoaşte când îl vezi plângând. Lacrimele nu desfigurează unele feţe copilăreşti, ba încă le dau oarecare expresiune blândă, dulce, simpatică ; pe când sunt copii al cărora plâns le strâmbă şi le schimonoseşte astfel toate trăsurele feţei, încât nu te poţi uita la ei fără să resimţi un dezgust, o aversiune, o depărtare involuntară. Aşa era copilul la care se uita acuma hatmanul: figura lui prezinta ceva aşa de mizantropic, aşa de amar, aşa de respingător, încât bătrânul Arbure îi întoarse spatele şi se depărtă de casa postelnicului, şoptind printre dinţi: “Ciudat lucru!”+ Al doilea rang de relevanţă în Ursita mi se pare excerptul : “E destul a zice că unul din căpitanii hoţilor, celebrul Mihu Copilul, despre care vorbeşte poezia noastră naţională şi cronica polonă a lui Martin Bielski, izbutise a aduna sub povăţuirea sa nu mai puţin de zece mii de haiduci!”

 49. 50 Ghita Bizonu' noiembrie 11, 2014 la 2:14 pm

  ZeV

  este falsa cestia cu minoritaru’ neamtz Daca ma gandesc bine Ion Gheorghe Maurer era si el neamtz. Un premier extra – ata cat se putea in imprjeurarile alea (un .. „reactionar ” Sau pe juma ca era cam Jean … Si care a fots un p0 cu ceva „state” politice zicea ca totusi dupa parerea lui Maurer era cal mai competent premier dupa … Vintila Bratianu!! Prin state intelege vreo 5 -7 ani de canal)

  Lu Iohanescu altele i se pot imputa. De ex ca unicu lucru ce se zice in favoarea sa este cestia ca este neamtz! Da si Goebels era german ..

  Bine-nteles ca este enervanta cestia cu votati Ionasescu ca e neamt zcu Carol I … ca ar mai urma sa se zica ca el e Uber si noi Unter

 50. 51 papasha noiembrie 11, 2014 la 2:43 pm

  @ off topic ,

  SPIRITUL CIVIC LA ROMANI !
  CE-I AIA ?
  IA DE PRIVESTE ACUM , SI VOMITA ULTERIOR .
  http://www.realitatea.net/experiment-cu-camera-ascunsa-cum-reactioneaza-romanii-cand-cineva-arunca-gunoiul-pe-strada_1567478.html
  ACUMA INTELEG SI EU , PARLAMENTARII SUNT REPREZENTANTII NOSTRI CEI MAI DE SOI , DECI EI , SUNT CEI MAI MARI NESIMTITI !
  SARACU’ BRUCAN , SE ZVARCOLESTE IN PAMANT , L-AM INJURAT DEGEABA ( CICA 20 DE ANI , POATE 120 )!

 51. 52 Aramis noiembrie 11, 2014 la 11:15 pm

  @ ghitz bichon de Mauvaisefoi

  Cat poti fi de reacredinta! Stii tu motive pentru care Ponta ar putea sa intre la puscarie?

 52. 53 Aramis noiembrie 11, 2014 la 11:18 pm

  @ ZeV

  Nu are sens sa port o discutie cu tine, esti mult prea biased, si oricum nu venim de pe acelasi palier, nu intelegi nimic. Asa ca stai jos, nota 4 .

  PS Acesta nu este un ” blog social-democrat” , este blogul lui Adrian Nastase.

 53. 54 Aramis noiembrie 12, 2014 la 12:03 am

  @ Adrian B

  Nu are importanta ce crezi tu.

 54. 55 Cârcotaşu noiembrie 12, 2014 la 12:12 am

  @ Vasile,
  Că eşti ignorant, mă rog, e dreptul tău. Da să ţii coada sus şi să te dai şi moralizator, e de tot rahatul. Să mai vii şi cu lozinci stupide, care dau dimensiunea ignoranţei tale mi se pare însă o culme…

  mesajul comunist cafre rasuna in toata tara…cine nu-i cu noi este liberal impotriva tarii

  Noul testament:

  30 Cine nu este cu Mine este împotriva Mea, şi cine nu strânge cu Mine risipeşte. [Matei 12:30]

  Aşa că vezi, dacă susţii că Hristos a fost comunist…

 55. 56 Cârcotaşu noiembrie 12, 2014 la 12:23 am

  @ Spiriduş,

  Problema cu casele lui Iohannis era ca sunt „rostogolite” in televiziunile de casa ale PSD ca fiind obtinute prin furt.

  Nu, problema cu casele lui Iohannis este aceea că sunt reale. Că la întrebarea „cu ce le-ai cumpărat dom-le”, el răspunde că din salariul de profesor, asta ne arată nouă cât de prost poate fi acest… prost. Da-ţi amintesc faptul că este demnitar (ca primar al Sibiului), şi că întrebarea presei, indiferent a cui e ea, e absolut legitimă. Mai mult casele astea există şi-n declaraţia de avere. Tupeul cu care te-ai băgat să faci paralele cu „Năstase 4 case” e acela pe care l-am subliniat, e notorie inexistenţa celor 4 case ale lui Năstase, în timp ce casele lui Iohannis sunt recunoscute. Te-aş ruga să-mi dovedeşti că înţelegi problema, aşa cum am ridicat-o eu şi nu cum îţi vine bine ţie. După „dezbaterea” publică din seara asta mi-am dat seama de unde ţi se trage, nici Iohannis n-a înţeles nimic din ce s-a petrecut în studioul Realitatea TV. 😯

 56. 57 nastase noiembrie 12, 2014 la 8:26 am

  Aramis,
  as aprecia un alt stil de adresare.

 57. 58 mumu12345 noiembrie 12, 2014 la 11:27 am

  Domnule Năstase, sunteţi prea pretenţios. Aşteptaţi prea mult de la un băsist, fan Iohannis.

 58. 59 ZeV noiembrie 12, 2014 la 2:36 pm

  Aramis
  ,,Palierul” meu se numeste Romania, de unde vii d-ta, nu ma intereseaza.
  PS
  Comentariile melenu asteapta, in mod necesar, un contra-raspuns, deci, nu ai niciun motiv sa nu fii consecvent cu d-ta insuti. (Z)

 59. 60 vsile, noiembrie 12, 2014 la 3:57 pm

  Carcotasul,

  Invocarea lui Isus este de fapt apanajul ignorantilor desi pentru tine mai corect un eufemism era !
  In mod sigur nu Ponta Isus a sugrumat gainile si le-a aruncat cu zgarda de git in curtea neamtului.
  Cit de jos poti sa cobori ?

 60. 61 vsile, noiembrie 13, 2014 la 8:55 am

  Carcotasul,

  Invocarea lui Isus este de fapt apanajul ignorantilor desi pentru tine mai corect era un eufemism !
  In mod sigur nu Ponta Isus a sugrumat gainile si le-a aruncat cu zgarda de git in curtea neamtului.
  Cit de jos poti sa cobori moral de dragul empatiei politice ?
  Unde si cum ai pierdut cantarul valorii?

 61. 62 Cris noiembrie 13, 2014 la 5:08 pm

  Mulți nu știu că:
  Biroul unei secții de votare e compus din reprezentanți ai tuturor partidelor care au candidați.
  Atunci când se încheie votarea, toți membrii biroului secției verifică buletinele și le grupează pe candidații votați.
  După această operațiune, se întocmește procesul verbal în prezența tuturor membrilor, iar în procesul-verbal se trece: 1.nr. de buletine primite; 2.nr. de voturi pentru un candidat; 3.nr. de voturi pentru celălalt candidat; 4.nr. de buletine anulate; 5.nr. de buletine nefolosite. 2+3+4+5 trebuie să fie egal cu rubrica 1.
  Procesul-verbal e semnat de toți membrii plus președintele secției. Dacă unul din membri nu e de acord cu ce scrie acolo, nu-l semnează, iar procesul-verbal nu e valabil.
  Toate buletinele se pun într-un sac care se sigilează și care e dus de președinte însoțit de jandarmi/polițiști la biroul central/județean, unde sunt verificate procesele-verbale.
  Oricând buletinele din sac pot fi scoase și confruntate cu procesul-verbal.

  Fraude se pot face de către votanții care votează la mai multe secții, dar voturile multiple nu pot fi multe. Membrii secției de votare ar putea face fraude dacă ar fi toți din același partid, ceea ce e exclus.

 62. 63 iubitaluimm noiembrie 13, 2014 la 9:57 pm

  astea se folosesc si acuma. ponta este marioneta mogulilor si baronilor si psd fraudeaza voturile :))

 63. 64 Cris noiembrie 14, 2014 la 2:36 pm

  Totdeauna în campanie apar acuzații grave la adresa candidaților, se tipăresc la repezeală „ziare” gratuite din care citești că X a făcut, a dres, are, mai vrea, iar Y – la fel, ba mai rău.
  În ultimele săptămâni „afli” despre candidați ce n-ai aflat ani și ani, și ești avertizat că, dacă îl vei vota pe X, țeara se va prăbuși. iar dacă îl vei vota pe Y, țeara se va duce dracului…


 1. 1 Tema emotionala a fraudei, in alegerile din Romania | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe noiembrie 10, 2014 la 5:46 pm
 2. 2 Noi mai intelegem democratia…? « Motanul Incaltat Trackback pe noiembrie 11, 2014 la 4:00 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat asta: