Erdogan si ultimii 10 ani

Acesta este titlul articolului pe care l-am publicat in revista Qmagazine si pe care il redau mai jos:

?????????????????????????????

Era o duminica de iulie. In 2004. La vreo doua luni dupa ce, la Bucuresti, in timpul unei vizite oficiale, Recep Tayyip Erdogan imi oferise o copie a sabiei lui Stefan cel Mare, ca un gest simbolic de prietenie al Turciei fata de Romania. Indiferent de faptul ca noi sustinem, in continuare, ca sabia a fost furata iar turcii spun ca ea a fost luata in batalia de la Razboieni…Oricum, la aniversarea domnitorului (in 2 iulie 2004), am transferat acest dar catre muzeul Manastirii Putna.

Era al doilea an al mandatului de premier al lui Erdogan. Avusese o viata politica dificila. Fusese ales primar al Istanbulului in 1994. Curtea Constitutionala i-a interzis insa partidul. Tot pe atunci, un tribunal l-a condamnat pentru incitare la ura religioasa, la zece luni de inchisoare, din care a executat patru luni, in 1999. Si al doilea partid pe care l-a creat a fost interzis, dar urmatoarea formatiune politica pe care a generat-o, Partidul  Justitiei si al Dreptatii, a castigat alegerile din 2002. El insa nu a putut intra in parlament, desi era cel mai popular politician, pentru ca avea o interdictie in a obtine o functie publica. Vi se pare ceva cunoscut? Doar dupa modificarea Constitutiei, si dupa unele alegeri partiale, a putut fi desemnat premier, in 14 martie 2003. In luna iulie 2003, eram deja in vizita la Ankara si la Istanbul. Am completat atunci infrastructura juridica a relatiilor bilaterale, am discutat despre proiecte economice, despre fotbal …

Era o perioada in care interesul nostru pentru aderararea la NATO avea nevoie de un sprijin solid din partea Turciei (si a Greciei). Si l-am avut. A functionat o solidaritate regionala de exceptie. Fluxurile comerciale depaseau deja un miliard de dolari. De altfel, in 2004, cu ocazia unei vizite la Bucuresti, am organizat, impreuna, un Forum romano-turc  al oamenilor de afaceri, unde au participat zeci de firme si foarte multi tineri si unde premierul Turciei a anuntat hotararea de a se renova Casa lui Dimitrie Cantemir din Istanbul.

Era intr-o seara frumosa de iulie, pe malul Bosforului.  Erdogan ma invitase, impreuna cu sotia mea, sa fim martori (noi am spune nasi) la casatoria fiicei sale, Esra, cu Berat Albayrak, fiul unui renumit ziarist turc.  Ceremonia a avut loc la Centrul de conferinte Lufti Kirdar din Istanbul, sala unde avusese loc cu putin timp in urma reuniunea NATO, in prezenta a 7000 de invitati, asezati la sute de mese. Am stat pe podiumul inalt, impreuna cu mirii, cu parintii lor si cu ceilalti martori ai casatoriei, am urmarit ceremonia si, la final, am semnat ca lucrurile chiar s-au intamplat.

Era si un exercitiu de ceea ce s-a numit “diplomatia mariajului”. Nu prin miri, ca in Europa medievala, ci prin martori. Alaturi de noi, au mai fost invitati, in aceasta calitate, Costas Karamanlis – premierul Greciei, regele Iordaniei, Abdullah al II-lea si presedintele Pakistanului. Erdogan incerca, in acest fel, sa creeze un pod intre civilizatia musulmana si cea crestina. Asa cum a incercat acelasi lucru in politica interna, cautand o solutie intre radicalismul religios si linia intens secularizanta, o imbinare intre traditie si modernism avand ca obiectiv dezvoltarea tarii.  Dupa mai bine de zece ani de politica viguroasa (determinata si de rezervele europene privind aderarea Turciei), sprijinita de un amplu program de investiti majore, Recep Tayyip Erdogan a fost ales, din primul tur, presedinte al Turciei, dupa ce Constitutia tarii fusese modificata in sensul unei republici semiprezidentiale, asemanatoare Republicii Franceze. “Noua Turcie” – proiectul lui Erdogan si al partidului sau s-a confruntat la alegeri cu miscarea condusa din SUA de catre imamul Fetullah Gulen care incercase in ultimii ani crearea unui “stat paralel” prin “infiltrarea in arterele sistemului” a unor procurori, judecatori si politisti, adepti ai miscarii, care sa reactioneze din interior. Cu toate acestea, Erdogan a reusit sa impuna principiile sale de dezvoltare a tarii, inclusiv cele de politica externa – “zero probleme cu vecinii”, lansate inca din 2002.

Era prin 2003. Sefa mea de cabinet de la guvern, Mihaela Nistorescu, ma anunta ca ma suna premierul Turciei. El imi spune direct ca un vas de pescuit turcesc se “ratacise” in apele teritoriale romanesti si ma ruga sa vad despre ce este vorba. In ziua urmatoare, l-am sunat si i-am spus ca nu este nimic grav. De-a lungul anilor, am dezvoltat o relatie personala bazata pe sinceritate si afectiune. Ne-am intalnit si la diverse reuniuni internationale, unde ne-am sustinut reciproc. Im aduc aminte de o reuniune organizata de Forumul international Bertelsmann, avand ca tema “Europa in miscare spre o era noua”. Intr-un panel referitor la “Europa largita, strategii diferentiate de integrare”, am participat impreuna cu premierul turc, prezentand opinii complementare la raportul lui Joschka Fischer, vicecancelarul german.

Duminica de care vorbesc era  acum zece ani. O zi calduroasa de vara. Amintirile sunt inca puternice. De pe podiumul pe care stateam alaturi de miri, i-am salutat pe cei 7000 de   nuntasi, vorbindu-le despre Romania si mai ales despre viitor.

Concluzia mea, acum, Turcia si-a folosit bine acest deceniu de istorie.

 

Publicitate

76 Răspunsuri to “Erdogan si ultimii 10 ani”


 1. 1 Cristian septembrie 13, 2014 la 11:19 am

  Omule , nu te lasa infrant de micimea celor care au incercat sa ingradeasca un spirit indraznet. Toate care au fost raman in urma , ca o intamplare care ne aminteste totusi ca cei ce vor sa ne faca rau exista dar si ca spiritul nostru e ceea ce ei nu vor putea avea niciodata.

 2. 2 centru septembrie 13, 2014 la 11:25 am

  Erdogan are acum alte prioritati : avocat al Palestinei , jocul periculos cu islamistii si Al Quaida – toti asasinii cu accent periferie nord-londoneza care decapiteaza ziaristi in Siria aterizeaza ca ” turisti ” la Antalya trecand frontiera turco-siriana salutati cu mana la chipiu de militarii turci , promovarea Turciei in Africa Neagra ….
  Revenind la noi , sa incercam sa facem din 2014 un 2004 in Romania ,construind , investind , promovand Romania adevarata in exterior , si nu muncitorii nostri semi-analfabeti si criminogeni in Italia si Spania ( sau cel putin acolo sa-i incadram si sa anticipam ) sa stergem cei zece ani de basism – vi se pare ca reusim sau ca incercam ?

 3. 3 Rodica septembrie 13, 2014 la 11:25 am

  „Nostalgii de bine” le-as spune si sper ca in curand totul sa se schimbe si la noi „macar, precum la turci”, caci cine se aseamana se aduna. Important este ca multi sa inteleaga si sa accepte ca a fost si este o mare diferenta intre ceea ce ati lasat in urma si situatia „care este” cum spunea inegalabilul Vanghele ! Doamne ajuta.

 4. 4 florin septembrie 13, 2014 la 11:33 am

  felicitari!
  semnificativ, plinde intelesuri si de substanta.
  noi am pierdut 10 ani de istorie, de prosperiate, de demnitate!
  poate invatam si noi din istoria si exemplul altora!

 5. 5 alexandra radulescu septembrie 13, 2014 la 11:37 am

  Multumim mult pentru acest articol,pentru continut si pentru foto.
  Felicitari !
  Va doresc zile senine,pace sufleteasca si bucurii alaturi de familia dvs.
  Cu stima,
  Alexandra Radulescu

 6. 6 UNUL DIN LUMEA CEA MARE septembrie 13, 2014 la 12:04 pm

  EXCELENTA VOASTRA,DLE PRIM MINISTRU,nu stiu daca am talentul dvs la scris dar,este impresionant si prestigios faptul ca v/ati slujit tara cu abnegatie si devotament,dealtfel va ,,banuiam sau suspectam,,de multa vreme de acest lucru(sper ca nu va deranjeaza nota de sarcasm al zilelor ce le traim, referire la epoca nazisto basista).intr/adevar actiunile personale de protocol diplomatic sint esenta relatiilor bune intre state si o spun ca unul care in tineretea mea am fost cel mai tinar sef de protocol intr/o intreprindere romaneasca de comert exterior.dle prim ministru sint convins ca o sa va folositi in continuare cultura si sharmul personal pentru a aduce beneficiiROMANIEI( chiar daca iese demolata dintr/o epoca de trista amintire).sper ca rindurile mele nu v/au dezamagit sau deranjat

 7. 7 Florica Pavel septembrie 13, 2014 la 12:35 pm

  Ma incearca un puternic sentiment de frustrare cand vad ca nici acum dupa 10 ani jalnici in care am tot involuat, foarte multor concetateni ( prea multi ) nu li s-au deschis ochii ca sa vada drumul drept pe care trebuie mers si vor face iarasi o alegere sinucigasa ca si cea din 2004….iar daca hotarasc si soarta celor care gandesc diferit este si mai trist !

 8. 8 Fragmentarium Politic septembrie 13, 2014 la 2:31 pm

  Interesant conceptul Erdogan de relationare externa: „Zero probleme cu vecinii.” L-as adauga, fara ezitare, langa alte doua concepte, de politica interna, pe care le-am auzit in spatiul romanesc, dar nu numai (si in cele rus, francez etc.), care ar trebui sa directioneze politica generala a viitorului presedinte al Romaniei: conceptul economic de patriotism si conceptul social de unitate. Probabil ca Monica Macovei nu stie ca si presedintele turc a suferit de pe urma detentiei politice, altfel s-ar fi comparat nu numai cu Mandela, ci si cu Erdogan.

 9. 9 George Ban septembrie 13, 2014 la 3:11 pm

  LA VIE EN MOV

  Lege pentru stocarea datelor personale?

  George Maior, şeful SRI, vrea lege pentru stocarea datelor personale ale oamenilor.
  Furnizorul de servicii online Yahoo a fost ameninţat de către Agenţia Naţională de Securitate cu amenzi de 250 000 de dolari pe zi dacă nu face publice datele personale ale utilizatorilor săi. Asta face parte din programul PRISMA, de urmărire a cetăţenilor americani, pus la punct de guvernul american şi dat în gât de Edward Snowden, “turnătorul” considerat periculos, dar doar din perspectiva guvernului american, căruia nu-i place niciodată când cineva îi pune planurile pe tapet, să le vadă toată lumea.

  Consilierul General al Yahoo, Ron Beller, a spus, într-o postare pe blogul personal, că organizaţia pe care o reprezintă a refuzat să pună la dispoziţia guvernului american datele personale ale utilizatorilor, minimizând, prin aceasta, autoritatea guvernului american.

  Yahoo e pe poziţii de frondă, de vreme ce toate celelalte companii, Apple, Microsoft, Google, AOL, au acceptat imediat colaborarea cu sistemul american. În urma unui process intentat de Yahoo, Curtea Federală a desecretizat un document de 1 500 de pagini, în care este vorba despre cum se încearcă legalizarea urmăririi cetăţeanului de către guvernul american. Yahoo a pierdut cazul. Că doar nu era să câştige!

  Deşi Curtea Federală a acceptat o desecretizare parţială, totuşi, din acest document rămân pagini întregi interzise cititului chiar şi companiei Yahoo. Însă: “Documentele remise publicităţii demonstrează clar cum a trebuit să muncim, pas cu pas, pentru păstrarea transparenţei şi pentru a contracara demersul de supraveghere permanentă a cetăţenilor noştri”, a scris Bell pe blogul său. El mai devoalează şi că, “la un anumit punct, guvernul american a ameninţat compania Yahoo cu o amendă de 250 000 de dolari pe zi dacă nu face publice datele utilizatorilor săi”.

  Compania Yahoo a intrat într-o luptă inegală cu un gigant cu şapte capete căruia, dacă i se taie unul, îi cresc alte şapte la loc. Asta în condiţiile în care marii furnizori de servicii de internet, aservite guvernului american, cer împărţirea internetului pe slow şi fast, în funcţie de câţi bani eşti dispus să plăteşti. Vrei net mai rapid, sari cu banu’! N-ai bani dar vrei net? Stai şi aşteaptă să se umple bara aia! Pe acest fond, nu e de mirare că există o mişcare internaţională care luptă pentru un internet democratic.

  Încotro ne îndreptăm? Supraveghere? Internet mai încet dacă eşti mai sărac? Televiziuni care conduc prin manipulare şi inducerea fricii generale – de cutremure, de inundaţii, de incendii devastatoare, de închisoare? Omul urmărit în permanenţă este deja o realitate. În SUA, oamenii sunt tentaţi cu idea unei mai mari siguranţe personale şi convinşi (foarte uşor!!!) să li se introducă un cip sub piele! Iar ei se bucură când li se introduce cipul! Se vrea aservirea completă a rasei umane.

  Cred că, în absenţa unei rezistenţe generalizate, de tip, iată, Yahoo, asta se va şi întâmpla. În mai puţin de 10 de ani. Iar George Maior vrea o lege pentru stocarea datelor personale. Tu vrei?

  Luiza Moldovan, 12 septembrie 2014, Jurnalul Național

 10. 10 George Ban septembrie 13, 2014 la 3:21 pm

  Pentru căutătorii de nod în papura, referitor la articolul Luizei Moldovan: la viteza internetului e vorba nu de viteza ca care se RETRANSMIT datele (pentru care deja plătim diferențiat), ci de viteza cu care se TRANSMIT.

 11. 11 emma septembrie 13, 2014 la 3:23 pm

  felicitari ,domnule prim ministru,pentru sabie ,chiar si copie ca turcii se tem inca de stefan.dar turcia nu mai reprezinta un pericol pentru noi.pericolul stiti dumneavoastra de unde a venit.daca l ati numit ministrul transporturilor pe braunovici si seful tineretului psd pe ponta-naumovici.pai nu stiati ca evreii sunt legati ombilical.pe fata se scuipa si pe din dos se pupa.uitati va cine candideaza la presedintie:un neamt,un evreu,o tiganca,o evreica[mm]si un maghiar. nici un roman.nici maica domnului nu ne mai poate salva.

 12. 12 radu septembrie 13, 2014 la 3:44 pm

  Sa va ajute Dumnezeu, Domnule Presedinte, sa-i urmati exemplul acestui amre barbat de stat si patriot!

 13. 13 Marian Nicolae septembrie 13, 2014 la 3:52 pm

  Da, aveti dreptate,

  Turcia chiar si-a folosit bine deceniul sau de istorie, nu ca…Romania….

  Inca odata ne regasim in afara actiunii creatoare, noi fiind mult prea ocupati cu distrugerea a ceea ce bunicii si parintii nostri ne-au lasat mostenire…..

  Unde mai pui ca am fost atat de eficace, incat era sa ne vindem inclusiv PAMANTUL TARII…..

  Noroc cu prietenii adevarati ……..

 14. 14 Marius septembrie 13, 2014 la 4:54 pm

  Stimate Domn ,Prim Ministru ,de multe ori am afirmat si voi afirma,chiar sustine o anume realitate ,intre cei care ma cunosc si nu numai….! Aceasta se refera la un adevar de netagaduit si anume ,toata SLEATA (scuze ptr.expresie) aceasta care a pus „gheara” pe putere,de la alegerile din 2004 care si astazi, poate mai mult ca oricand isi arata „coltii” tot mai tare ,care se comporta precum o „FIARA in TURBARE…” ranita doar de…vanatori ,pentru a-i prelungii agonia,sa vada cum e sa devii… vanat din vanator ,NU reuseste si nu va reusi niciodata sa ajunga nici la degetul cel mic de la picior al lui Andrei,fiul dvs.pe care l-am vazut si ascultat si nu doar odata,la Tv.,Legat de modul cum gandeste,vorbeste si se comporta in public…,la gradul de cultura pe care-l emana doar cand deschide gura sa vorbeasca. Deci TOTI la un loc !!! E destul sa privesti la el,dar si la Mihnea,sa-i auzi vorbind si poti foarte usor sa-ti dai seama din ce PARINTI provin, ce mentori au avut ,de au un asemenea comportament distins…!!! Cred ca am spus tot ce era de spus cu aceasta !!! Cu deosebit respect pentru Dvs. si intreaga familie,Marius F.

 15. 15 Doru Coarna septembrie 13, 2014 la 4:55 pm

  Dle Nastase,

  doua lucruri ma surprind in fotografia postata: atitudinea Dvs cu grimasa de uimire, apreciere, recunostinta fata de un contact direct cu istoria nationala, nu pt ca nu a-ti fi obisnuit, doar ati facut istorie Dva insiva, precum si faptul ca sabia este destul de lunga pt un minion ca Stefan cel Mare…

  Si intr-adevar, am traversat o perioada atipica, s-a suferit mult, s-a si progresat intr-o maniera personala, basista, si sigur, intotdeauna se putea face mai mult si mai bine… Ceea ce a construit Basescu n-ar fi putut construi altcineva, cred ca nici Dvs… veti raspunde ca asta-i ceva sigur… Si totusi trebuiau facute!

  Acum Romania nu mai este cea din 2004, s-a terminat cu toate sechelele neocomuniste post decembriste si au aparut germenii capitalismului crunt, asa cum este el in realitate, fara menajamente, competitiv, fara miliardarii aia de carton… Este altceva! Ar cam trebui sa apara insa si roadele acestor sacrificii… unii deja le intrevad, altii insa, cei multi, deloc! Inca se merge pe pile, relatii, cunostinte, nepotisme si curvisme de tot felul, dar si pe tzepuirea anagajatilor de catre patronul-stapan absolut, inca exista lipsa de transparenta la nivel decizional, inca lipseste sindicalizarea, iar acestea fac sa nu avem inca un capitalism fair, placut, de calitate, ci tot o reminiscenta jalnica ce pare a nu se da plecata deloc…

  Daca viitorul presedinte ar indrepta astfel de chestii… I-ar trebui multa finete, profunzime, viziune, si din pacate numai Dvs cred ca le aveti in prezent dintre toti circarii astia, cu toate suferintele indurate…

 16. 16 vatuiu septembrie 13, 2014 la 5:24 pm

  Domnule Adian Nastase, indiferent daca acea sabie este o copie sau chiar a participat in batalia de la Razboieni, reprezinta un Simbol si mi se pare foarte important ca vorbiti in vremurile acestea despre ea ! Dar spuneti-ne va rog daca considerati ca doar depusa fiind la Putna ea poate sa ne spuna si daca acum dupa 10 ani de istorie care n-ar trebui sa se repete putem gandi ca ceva se va schimba sau doar ne prefacem ca vrem asta ?

 17. 17 ellena septembrie 13, 2014 la 5:34 pm

  Din pacate istoria se repeta si suntem tentati sa pedepsim in primul rand pe cei care aduc un plus acestei tari cu oameni minunati,cu personalitati de seama dar ne lasam influentati si mintiti cu mare usurinta.Dl.PM de ce nu am fost educati sa simtim raul si sa nu mai fim dominati de naparci?Mi se face lehamite cand pe toate posturile tv promovam curvasaria asta fara jena oare nu ajunge ca 10 ani i-am vazut pe vagabontii astia doi (basescu si udrea) defiland fara jena si imbuibandu-se oare unde-i familia traditionala parca toti romanii traiesc intr-un vesnic concubinaj sau au o viata in trei.

 18. 18 blogideologic septembrie 13, 2014 la 6:35 pm

  http://www.lemonde.fr/idees/article/2014/09/13/roumanie-une-histoire-allemande_4487081_3232.html Domnul Mirel Bran publica in jurnalul Le Monde articolul „Romania, o istorie germana”. Distorsionat la maximum, din motive de incultura crasa. Ceea ce jurnalistul respectiv nu realizeaza. Astfel, Mirel Bran vorbeste despre „micul burg ridicat de colonii germani in secolul XII, si transformat de catre acestia in bijuteria Transilvaniei.” Trei lucruri absolut esentiale trebuie neaparat sa fie zise de noi. Pentru ca domnul Mirel Bran uita (sau nu stie?). Primele burguri apar pe teritoriul actual al Romaniei, in Sud!, pe vremea imparatului Valens, in secolul IV dupa Hristos. Iar in secolul VI, cronicarul Procopius consemneaza chiar localitatea romaneasca „Burgu latu”, adica un burg extins printr-o piata sau obor. Fapt curios pentru mine, desi am gasit datele acestea pe Internet relativ recent, deja in 1960, profesorul nostru de istorie de la Fratii Buzesti din Craiova, ne vorbea despre ele. Nu-l prea credeam atunci pe „tata Uda”, asa cum il supranumisem noi cu multa afectiune. Dar uite ca avea dreptate ! Apoi, domnul Mirel Bran uita sa observe ca Transilvania s-a bucurat de 730 de ani scutiri de impozite (de la anul Domnului 271, istoriografii occidentali ostili romanilor spun ca atunci ar fi avut loc asa-zisa „retragere aureliana”, dar un advocatus fisci precum Zosimus, cel care a scris Historia Nova, spune ca a fost numai retragerea administratiei fiscale, si pana la anul 1001, cand arpadianul rege Stefan cel Sfant introduce iarasi un sistem de impozitare). Se adunase o bogatie fabuloasa in Transilvania si in Panonia, regele Bela al III-lea era consemnat ca fiind cel mai bogat suveran din Europa ! Apoi, prin diploma Andreanum de la 1224, patricienii saxoni, dar si nobilii maghiari, primisera drept cadou padurile romanilor („silva blachorum”). Atunci cand seniorul Corneliu Coposu cerea bietilor romani sa respecte principiul RESTITUTIO IN INTEGRUM, aceasta in favoarea nobililor maghiar si a patricienilor saxoni, el proceda consequential, cerand aplicarea principiului probabil chiar de la „inceputurile lumii” (era un democrat-crestin, nu-i asa, seniorul Corneliu Coposu, marele iubitor de alogeni, chiar de alogeno-cominternisti, m-au enervat mereu discutiile sale in soapta, „shopa shopa”, cu Petre Roman, despre ce vorbeau oare ?).

 19. 20 Valens septembrie 13, 2014 la 7:24 pm

  basescu a venit cu o colectie de idei si anume mobilitatea pietei muncii si negarea ideii de proprietate pentru tanara generatie in fata dezastrului pe care il lasa la final de mandat. Ideea nu e noua si a fost aplicata cu succes in Transnistria pe copii romanilor incantati cu ,,mobilitatea fortei de munca” pe directia Siberia sau in minele din Donbas care a dus la exterminarea populatiei romanesti locale. Mai rau e inocularea unei forme marxist leniniste sovietice sub masca unui liberalism de bodega prin care tineretul trebuie sa fie ,,mobil” (emigrare) si lipsit de ideea de proprietate – legatura cu tara si singurul mod prin care tinerii mai pot fi intorsi in Romania.

 20. 21 Radu Humor septembrie 13, 2014 la 7:26 pm

  „Cred că, în absenţa unei rezistenţe generalizate, de tip, iată, Yahoo, asta se va şi întâmpla. În mai puţin de 10 de ani. Iar George Maior vrea o lege pentru stocarea datelor personale. Tu vrei?”
  Orice om cu demnitate şi personalitate umană ajunsă pe o anumită scară de dezvoltare socială n-ar trebui să accepte această umilinţă insultătoare !
  Mizeria cu „ce avem de ascuns” este o altfel de încercare disperată de a-şi motiva această cea mai evidentă încălcare a dreptului omului, de care aceşti mizerabili fac atâta caz, dar numai când le convine ( cultivarea nebunească a minorităţilor sexuale, în primul rând, nu o acceptare tacită, ci o propagandă obraznică, în toată massmedia, menită a distruge, sau deruta încă din copilărie suflete nevinovate :mrgreen:
  Ca să accepţi, ca o vită, impasibil şi umil urmărirea continuă a tuturor gesturilor şi vorbelor tale (şi încă de bună voie 😉 ), trebuie să fii cel puţin dement ! Chiar dacă faci parte din sistem !
  Este o veche zicală care spune că după ce te lasă să ai o putere imaginabilă, crezându-te deja şi tu un Dumnezeu, acesta îţi ia minţile, şi astfel ajungi să faci greşeli uriaşe care te vor readuce urgent cu picioarele pe pământ ! (asta în cel mai bun caz !)
  Acolo unde-ţi e locul 🙄
  Şi se pare că vom fi martori la o astfel de situaţie 🙄
  P.S.
  Erdogan s-a dovedit un conducător modern, demn şi curajos !
  Faptul că a avut curajul să condamne genocidul din Gaza, îi va aduce şi ură , dar şi simpatii care-l vor însoţi de-alungul mandatului său actual !
  Un OM despre care merită să se vorbească, iar felul în care o face A.N. este deosebit de prietenesc şi convingător !
  Dovadă că marile caractere se întâlnesc, dar şi că se pare că traiectoria lor politică poate fi asemănătoare !
  Spuneam cândva, că fără nedreptăţile, sau mă rog, privaţiunile îndurate Omul Năstase ar fi ajuns poate mai târziu, sau poate niciodată , la asemenea convingeri nu doar politice, dar mai ales morale, ce-l onorează ţi ne onorează existenţa !
  Şi asta v-o spune cineva care a avut şi şansa, dar şi neşansa de a-i fi cândva în preajmă, începând chiar cu Congresul de comasare dintre PSDR Cunescu şi partidul dumnealui !
  Când după congresul nostru de la Palatul Copiilpr, care s-a încheiat târziu în noapte după aprige dezbateri pro şi contra fuziunii,la Congresul de la Sala Palatului, unora ca mine, care eram împotriva comasării ni s-a refuzat pur şi simplu dreptul la cuvânt, deşi eram delegaţi înscrişi din timp !
  A fost prima comparaţie între cele două moduri de a face politică, complet nefavorabilă partidului său, ceea ce m-a scârbit în asemenea hal încât am ieşit definitiv din politică (mai ales că nici înainte de 89 nu am fost membru de partid).
  Sunt sigur că AN cel de acum, nu numai că n-ar fi procedat la fel, şi asta ar fi fost nu în folosul meu, ci al democraţiei, dar ar fi şi pedepsit asemenea abuzuri !
  Mărturisesc că mi-a fost nespus de greu să.l iert, dar am făcut-o pentru că aşa-i omeneşte !
  Chiar creştineşte !

 21. 22 Stoica Mihaela septembrie 13, 2014 la 7:42 pm

  Umberto Eco în „Insula de ieri” descrie alchimia vindecării unei răni în felul următor; vindecătorul aşază pe sabia cu care a fost tăiat rănitul un praf miraculos şi rana se închide. Naratorul lui Umberto Eco descrie cu detalii ideea. Mi-ar fi plăcut să citez, dar am cartea împrumutată, aşa că interpetez.

  Ştefan cel Mare, în viziunea lui Lucian Boia a fost vasal polon. Sabia lui a muşcat din tot ce-şi ridica ochii asupra Măriei Sale cu sete de scaunul lui, deopotrivă cu tot ce-şi ridica ochii asupra ţării lui cu sete de graniţele ei. Apoi presăra pe ea o mânăstire şi-şi ridica el însuşi ochii asupra domniţei sale cu sete de o nouă luptă.

  Dacă a fost centura de siguranţă a Poloniei sau a slujit intereselor Moldovei, poate ştiu universităţile prin care au ieşit în lume cronicarii cei dintâi ai culturii noastre, vreo două secole mai târziu, ori românii care-şi strigă Dumnezeul mergând în genunchi şi pe coate în jurul mânăstirilor lui Ştefan.

  Eu ştiu doar ce presăra Ilisafta lui Sadoveanu pe săbiile soţului şi ale fiilor ei şi atât.

  Există un miraj al imaginilor pe care le construiesc alţii pentru noi, un miraj în care noi suntem răsuciţi în jurul cuvintelor sinceritate şi afecţiune, un miraj care este praful de pe sabia cu care ni s-a tăiat, ni se taie sau ni se va tăia capul. Doar cine poate înţelege alchimia vindecării de setea de a intra în imaginile construite de alţii îşi poate lipi capul înapoi…cu trei smicele de măr dulce, apă vie şi apă moartă, cum zice Creangă când încearcă să ne explice cum a fost posibil să fie înviat din morţi Harap- Alb.

  Cu capul pe umeri, privind înspre Turcia, putem înţelege vidul creat între imagine şi realitate de somnul raţiunii.

  Nu există prieteni în diplomaţie, domnule Adrian Năstase. Există doar punţi şi trecători. Unul trece. celălalt aşteaptă, cu multă curtoazie. Apoi, este posibil să fie invers. Însă numai şi numai dacă cel care a ateptat a învăţat
  să ştie ÎNCOTRO, adică să ştie să pună indicatoare înspre ceea ce ştie cu toată inima că este piatra de temelie a unei lumi reale pentru poporul lui, ocolind cu inspiraţie indicatoarele altora…

  Oricum ar fi, Polonia poate fi vizitată via Putna, cu sabia lui Ştefan în gând şi-n inimă.

 22. 23 Valeriu Mangu septembrie 13, 2014 la 8:54 pm

  Articolul „Relatia mea cu dl. Adrian Nastase”, pe:

  http://ascunzisuri-constitutionale

 23. 24 centru septembrie 13, 2014 la 10:11 pm

  @blogideologic – Mirel Bran este un bucurestean get-beget , nascut in 1965 , care vorbeste franceza cu accent romanesc mai pronuntat decat ghizii ONT din anii 1980 . Studii de jurnalistica la Lille . Poarta o ura salbatica tarii lui , undeva spune ceva de Bucurestiul care i-a furat tineretea – de acord ca anii 1980 nu erau superbi dar ce vina avea Bucurestiul ?
  Ultra-partizan , in 2007 acoperea in Le Monde deplasarea lui Basescu la compatriotii nostri semi-analfabeti de la Castellon , tipand impotriva destituirii .
  Nu in ultimul rand , cred ca a fost apropiat de serviciile , nu doar culturale , ale Republicii Ungare – in timp ce articolele lui despre Romania in Le Monde au fost si raman negative , Ungaria este aratata de el ca o Elvetie prospera ; face referiri istorice la provincia noastra de Vest spunand intotdeauna ” o drama pentru maghiari „

 24. 25 Luminita Arhire septembrie 14, 2014 la 12:41 am

  Aflu cu uimire ca PMP-ul doamnei Udrea , deși minor în acte și cu evaluarea pe țară picată , în loc să învețe să-și șteargă nasul ( știți ”…batista mea e mică /și nasul mititel… ”) s-a apucat de făcut copii , progenituri care au crescut într-o lună cât alții în ani ; nimic surprinzător , nici copilașii nu vor să deprindă tainele întrebuintării batistei și nici nu vor să aștearnă liniuțe și bastonașe , stând cuminți pe scăunele . Nu, ei vor direct la școala de vară unde să le predea politichia de înaltă clasă profuʼ Băse și profaʼ Udrea.
  Deoarece toate televiziunile au considerat evenimentul ca fiind epocal ,n-am putut să ratez magistrala expunere băsesciană . Așa că a trebuit ” să fac eforturi munumentale ” ( am citat din intelectualul poporului, Baconschi ) ca să scap de uriașa nesimtire a lui Băsescu Traian , care, asemeni unui buldozer fără conducator în cabină încerca din răsputeri să mă facă afiș pe trecerea de pietoni , ba chiar era dispus să mai și alerge puțin dacă nu voiam să stau .
  Deci , despre ce nu ar fi trebuit niciodată , dar niciodată , să vorbescă Băsescu Traian ?

  1. Despre proprietățile imobiliare ale unor cetățeni
  2. Despre conservarea forței de muncă în perioada guvernării Boc
  3. Despre investițiile doamnei Udrea
  4. Despre gălețile electorale

  Ei bine , a vorbit despre toate : că Ponta a spălat bani (!!!) cu reședința de vacanță de la Cornu ; că tinerii să nu se grăbească spre ”prima casă ”, pentru că se duce dracului mobilitatea forței de muncă în plin avânt ; că el a tăiat salariile ca să conserve locurile de muncă (Doamne, cât tupeu !!!) ; că banii economisiți i-a încredințat , pe bună dreptate , profei Udrea care a luat coroniță la materia ” INVESTIȚII ”; că PSD a mituit populația votantă cu găleți electorale .
  Despre primele trei puncte mi s-ar părea grotesc să mai adaug ceva .
  Cel de-al patrulea mi se pare , însă , de-a dreptul hilar . Pentru că multe luni de zile sau chiar ani ,dupa epuizarea nervozității electorale ,în anii de glorie ai pedeleilor , mândra găleată portocalie , cu trandafiraș solitar și sigla PDL , putea fi văzută pe mai toate prispele patriei ; cetățenii o țineau ”de bună” , pentru apa de la fântâna. Le fusese încredințată uneori încărcată cu bunătăți , alteori în pântecoasa găleată își găsise locul tradiționala ”pufoaică” portocalie , cu fularul și fesul aferente .
  Ce-i drept , PMP-ul n-a apucat să personalizeze găleta ; nu , dacă-i întrebi , ei au dat numai brichete , pixuri și tricouri – cum scrie la lege și cam câte s-au putut comanda dintr-un salariu amărât de președinte …

 25. 26 T-Rex septembrie 14, 2014 la 12:59 am

  In loc sa-i inarmam pe ucrainieni (ce idee oribila!), de ce nu le-am propune lui Obama si lui Putin sa se roage impreuna, pentru pace? Sa bea un ceai amindoi, si din samovar, si din ala englezit. Sa se uite unul la altul, sa se tina de mina cinci minute, sa se imbratiseze, un alb si un negru, si sa discute sincer citi copii, si cite femei si citi batrini ar putea fi salvati, daca ei doi ar accepta sa-si masoare sculele in privat, dar sa ne scuteasca pe noi sa fim martori? Sa discute despre cum sa faca sa nu mai subjuge alte popoare, sa nu le mai oprime, si sa le lase sa traiasca in pace. Sa fie in competitei cum sa ajute pe altii, cum sa ii dezvolte economic, si nu cum sa faca mai mult profit de pe urma natiunilor sarace. Sa fie in competitie cine cistiga batalia cu cancerul, cu Ebola, cu Alzheimer, sa se lupte pentru cea mai buna poezie moderna, pentru cel mai frumos cintec, pentru aranjamentul floral cel mai frumos. Sa se lupte pentru a ajunge pe Marte, sau mai departe, sa ne arate cine e lider la salvat padurile si apele si frumosul.

  Papa are dreptate. Sunt nebuni cei care se razboiesc. O nebunie incurabila?

 26. 27 Luminita Arhire septembrie 14, 2014 la 1:19 am

  Domnule profesor , nici măcar nu știu dacă populația României a învățat ceva din acești ani pierduți , pentru că remarc cu o oarecare nervozitate că metodele folosite de adversarii dumneavoastră acum zece ani par la fel de proaspete și de bune pentru folosit și astăzi . Iar pericolul ca alegerile prezidențiale să fie din nou privite ca un meci de box , la vizionarea căruia o tabără de susținători să spună cu nonșalanță ”…și ce dacă-i nătărău ? e nătărăul nostru , îl votăm și-l scoatem președinte , ca să moară Ponta de ciudă!” e transparent .
  Nici o grijă , nici o apăsare pentru ceea ce se va întâmpla a doua zi după vot; nici o neliniște pentru cei cinci ani care se deschid din noaptea când preferatul muritorilor de rând va bea șampania la sediul de partid ( sau partide).
  Ar fi , cred o ironie ucigătoare a destinului României că să avem din decembrie un Președinte ”mai prost ca Farfuridi și mai canalie decât Cațavencu”. Cine sunt Cațavencu și Farfuridi în formularea de mai sus , nu este prea greu de ghicit .
  Cred că , dincolo de delicata nostalgie personală a textului dumneavoastră, se simte o amărăciune care aproape pune între paranteze drama lui Adrian Năstase , vorbind în schimb despre ratarea COLECTIVĂ a unei șanse pe care nu am fi avut dreptul să o ratăm.

 27. 28 DAN LUPESCU septembrie 14, 2014 la 6:10 am

  Am vizitat Turcia în martie 2010. Călătorie de documentare, pe un vechi coridor cultural, iniţiată de Al. Mironov şi Mihai Miron, prin Tuna Forum, pentru un grup de 24 jurnalişti, membri ai UZP. Cu opt ani înainte fusesem, vreme de 17 zile, în China, pentru a semna protocolul de reluare – după nouă ani – a relaţiilor dintre cele două uniuni ale ziariştilor profesionişti din cele două ţări. Ritmul de dezvoltare din China – viguros, susţinut, fascinant prin dinamism, rigoare, energie exclusiv pozitivă şi inspiraţie – nu l-am mai întâlnit decât în Turcia. Care nu cred că va adera la U.E. Poate doar dacă UE va accepta ca ea, Turcia, să fie o voce foarte puternică în concertul bătrânului şi, parcă, vag saxtisitului continent… Nu sunt deloc convins că Germania îşi doreşte Turcia în UE. Printre altele, şi pt că ţara de pe două continente va depăşi, ca populaţie, federaţia Doamnei Angela… Cât despre China, numai …tretinii văd roşu în faţa ochilor, când aud de ea. Deviza lor O ŢARĂ, DOUĂ SISTEME se dovedeşte pe deplin viabilă. Să sperăm că, în ceea ce ne priveşte, ca stat, îşi va menţine atitudinea fermă din august 1968 (invazia Cehoslovaciei) … România va exista cât timp va exita China !!! Doar Franţa ni s-a mai alăturat atunci, dar nu în termeni tot atât de categorici.

 28. 29 Vsile, septembrie 14, 2014 la 7:06 am

  Era probabil unul dintre zecile de pescadoare turcesti care fac sau au facut braconaj la calcan in zona litoralului romanesc.
  Mai mult se pare ca respectiva nava nici nu s-a supus apelului Garzii de Coasta.
  Dl. Adrian Nastase musulmanul „ataturk” stia ca la noi se poate cu o interventie pe cind la ei …e NU!.
  Ca dovada a prieteniei premierului Erdogan , navele garzii de coasta care trec in tranzit stramtorile trurcesti , nave relativ foarte mici fara capacitati de stocare a combustibililloor , nave care tranziteaza inspre zonele de exercitiu europene , Italia , Grecia nu li se permite aprovizionarea cu combustibil in toata zona de tranzit turceasca.

  Asta-i rasplata turceasca domnul Nastase!
  Ciok tesekiur!

 29. 30 serbanfl septembrie 14, 2014 la 8:08 am

  „… imamul Fetullah Gulen care incercase in ultimii ani crearea unui “stat paralel” prin “infiltrarea in arterele sistemului” a unor procurori, judecatori si politisti, adepti ai miscarii, care sa reactioneze din interior.”
  Adică o procedură patentată, ca și ocuparea pieței centrale. Dacă-și alia sindicatele câștiga! A încercat, dar n-a reușit? Cine știe?!

 30. 31 Cris septembrie 14, 2014 la 10:13 am

  Relațiile personale sunt foarte importante, cum ziceați, în relațiile oficiale internaționale. Constat cu satisfacție că și Ponta are același principiu. Dacă va deveni președinte, acesta îi va folosi. Îi va folosi și dacă nu va deveni.
  Erdogan e un politician controversat înăuntru și în afară, dar Turcia însăși e alcătuită din contraste. El a știut să se strecoare printre zidurile foarte apropiate ale tradiționalismului ca să iasă cât de cât la „lărgimea” Occidentului.

  În privința Hamas, dacă dai cu rachete din cartiere locuite, să te aștepți ca adversarul să-ți răspundă cu rachete tot acolo, că doar el n-o să le trimită în câmp… Dacă cheltuiești miliarde pe tunele, armament și muniție în loc să construiești școli, spitale, locuințe…, să nu te aștepți să ai un popor educat, sănătos, cu locuri de muncă… Să te aștepți să ai tunele și arme!
  Reportaj filmat dat pe CNN: civili palestinieni care vor să se refugieze din cartierul în care locuiesc, și membri Hamas care îi împiedică amenințându-i cu armele. Unul dintre civili: „sunteți mai răi decât evreii”.

 31. 32 stefana septembrie 14, 2014 la 1:16 pm

  stimate domnule Nastase,
  Ma emotioneaza amintirile dumneavoastra. La unele din momentele mentionte am fost martor si confirm veridicitatea si acurateatea relatarii.
  Cu toate acestea, cu durere va spun ca muzeul Cantemir este o ruina, niste ziduri igrasioase, exponatele au fost retrase demult; nu a fost introdus niciodata in circuitul turistic. Este pacat ca o initiativa generoasa s-a erodat in timp din nepricepere sau nepasare sau lipsa de fonduri si idei…
  cu stima,
  Stefana

 32. 33 Dinu Grigorescu septembrie 14, 2014 la 1:25 pm

  in alta ordine de idei i, a decedat t jurnalisdta t Jana Moraescu, avea 80 deman i,locuina intr.o hruba fara utiliati, m inte luminată, mare valoare intelectuala, u , .execeza lui DRP, ingropa ca caine fara identificare (pana ieri).
  va dori mm revenire grabnica pe scena
  Dinu Grig.

 33. 34 Adrian B. septembrie 14, 2014 la 1:25 pm

  Sa nu uitam in ce tara traim … 🙂

  ” Jos labele de pe Sean Connery ”

 34. 35 blogideologic septembrie 14, 2014 la 1:35 pm

  @centru
  Mergeam in Bucurestii anilor 1980 pentru biblioteci. Fabulos de bogate !

 35. 36 Ion Oprescu septembrie 14, 2014 la 3:17 pm

  O SIMILITUDINE INVERS PROPORTIONALA A AVUT LOC IN ROMANIA ULTIMILOR 10 ANI DE ,,DOMNIE,, A CLANULUI BASESCU SUSTINUT DE CARACATITA INFILTRATA IN INSTITUTIILE DE FORTA,JUSTITIE,ADMINISTRATIE…EI SI AVERILE LOR S-AU SUPERDEZVOLTAT PESTE NOAPTE…IAR ROMANII SI RAMANIA S-AU ZBATUT SI INCA SE MAI ZBAT IN SARACIE SI NEVOI…NU NEVOI DE POMENI,CI DE LOCURI DE MUNCA,SANATATE,LIBERTATI…SI TOT CE NE-A FOST FURAT IN ANII MIZERI AI DICTATURII BASISTO-SECURISTA…MORALA ARTICOLULUI DVS. O VAD CA = SI CU UN ,,TURC,, TE POTI INTELEGE…DAR CU UN ,,MARINAR PENAL,,… BA…DAR CINE S-A INTELES CU SUSPOMENITUL…???…DECIT CEI DE O TEAPA SI INTERES CU EL…DECIT OBEDIENTII SI LINGAII…VAI DE TARA CE-SI ALEGE ASTFEL DE CONDUCATORI…UN ,,NOU BRUCAN,, VA MAI DA UN TERMEN DE DEMOCRATIZARE PE BUNE A TARII DE INCA 20 DE ANI…SAU….

 36. 37 Petrache septembrie 14, 2014 la 7:29 pm

  Faptul ca sabia lui Stefan este pastrata la Tarigrad este inca un motiv pentru care uneori ma intreb daca nu ar trebui loviti in mod na praznik… Dar parca-l aud pe Gaddafi vorbind de o cifra legata de sapte ori sapte, interpretand in mod specific Scripturile, atunci cand se referea la daunele pe care evropenii ar trebui sa le plateasca pentru neplacerile cauzate in Evul Mediu locuitorilor continentului african…

 37. 38 nicu c.y septembrie 14, 2014 la 7:55 pm

  Au incercat sa-l doboare si pe Erdogan baieti de peste ocean, dar as spune cu durere in suflet, ca poporul Turc a fost mult mai inteligent decat noi, nu au cazut in capcanele intinse subtil acestui popor dar in special lui Erdogan , poporul Turc sa prins de smecherie si drept dovada, Erdogan a fost ales presedintele Turciei inca din primul tur de scrutin anul acesta. La noi treburile au stat taman pe dos , bucurie , chiote prin redactii de ziare si studiourile tv . adevarat nu toate, cel mai bun prim ministru Roman post decembrist a fost bagat la inchisoare , cu toate ca nu exista probe directe sau indirecte impotriva sa , totusi trebuie sa dam un exemplu de coruptie mare la nivel inalt, la ordinul si indicatiile cui sa intamplat aceasta marsavie o stie tot Romanul.

 38. 39 Fragmentarium Politic septembrie 14, 2014 la 8:28 pm

  Fals tratat de independenta: Chiar daca Scotia si UK vor divorta cu acte in regula, noaptea vor dormi in acelasi pat. Un extaz indoielnic pentru nationalisti, un inceput de agonie pentru Articolul 5

  Toata lumea asteapta, cu respiratia taiata, sa vada ce se va intampla pe 18 septembrie. Va vota sau nu referendumul de independenta iesirea Scotiei din Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord? Din punct de vedere al suspansului, nimic de zis, apropiatul eveniment si-a atins scopul. A determinat chiar si o prefigurare extatica printre nationalistii miscarilor de independenta din provinciile spaniola Catalania, canadiana Quebec si franceza Corsica.

  Cea mai fericita de miscarea de secesiune a nationalistilor din Scotia este Crimeea, care se va vedea ajutata de un precedent nesperat in recunoasterea independentei sale, pe care a obtinut-o, in martie, printr-un referendum similar, in urma caruia s-a alipit la Rusia. Deja Crimeea a avertizat UE si SUA asupra posibilitatii, inacceptabile, de a-i fi tratata independenta dupa politica dublului standard, comparativ cu cea a Scotiei.
  Cat de indreptatite sunt sperantele unora si temerile altora privind schimbarea designului hartii politice europene? Pentru a raspunde la aceasta intrebare va trebui sa trecem in revista cateva grupe mari de factori de influenta.

  In general, cel mai important motor al unor schimbari de frontiere tine de geopolitica, de presiunile pentru impartirea sau reimpartirea sferelor de influenta. Este adevarat, ne aflam in plina perioada de schimbari geopolitice, implicit de ordine mondiala. Daca vom face un tur de orizont al vecinatatilor politice ale scotienilor, nu vom descoperi altele in afara de Anglia si Tara Galilor, din sud, impreuna cu care formeaza Regatul Unit. Marea Nordului si apele Scotiei, celelalte vecinatati, nu sunt surse de provocari geopolitice. Altfel spus, geopolitica nu poate veni decat dintr-o directie, cu care Scotia face corp comun de 307 ani. Ar fi de neinteles sa dea uzufructul uniunii pe adversitatile la care ar expune-o secesiunea. Un vid geopolitic ar atrage geopolitica. Oricat ar parea de absurd sau de improbabil, iesirea din integrarea euroatlantica ar suscita alternativa euroasiatica.

  Cadrul geofizic este un al doilea dat obstacular in calea politicii secesioniste a nationalistilor scotieni. Atata timp cat Scotia va imparti cu restul Regatului Unit aceeasi insula, Insula Marea Britanie, va fi divortata de UK doar de ochii lumii, noaptea vor dormi in acelasi pat. La fel, impartirea, aproape tot atat de naturala, aceleiasi monede si aceleiasi aparari arata cat de fortata sau de neverosimila ar fi secesiunea, ca in povestile mondene sau in filmele hollywoodiene, cu separare diurna si impreunare nocturna.

  Faptul ca separarea nu se va aplica o data cu pronuntarea, ci dupa un an si jumatate (incepand din 16 martie 2016), va lasa deschise portile volatilitatii (ca si in unele cazuri, cunoscute, de fuziuni sau de acorduri de comert liber). Amocul divortului se poate aprinde sau stinge la fel de repede, prin urmare, concubinajul de dupa divortul in stil scotian nu ar fi de mirare sa se transforme intr-o a doua casatorie cu acte (sic!). S-ar parea ca „pasiunea” pentru secesiune s-a mai domolit, ultimele sondaje i-au readus pe unionisti (53%) pe valul majoritatii. Pana la referendum jocul optiunilor ramane deschis, dar personal cred ca partea castigatoare va fi cea care apreciaza, corect, gandesc, ca ceea ce tine unita Marea Britanie este mai important decat ceea ce vrea sa o dezbine.

  Am lasat special la urma problema Articolului 5 al Cartei Aliantei Nord-Atlantice, care garanteaza integritatea „teritoriului NATO”, pentru ca mi se pare a fi singura consecinta serioasa a aventurii secesioniste a nationalistilor scotieni, care ne priveste pe toti euroatlantistii. Dezmembrarea teritoriala a Marii Britanii de catre nationalismul scotian ar fi si o dezmembrare a teritoriului Aliantei, ceea ce ar spulbera garantiile de integritate oferite de Articolul 5. In plus, lipsa de reactie a NATO ar incendia acuzatiile ca aceasta ar fi un instrument politic al SUA. Important in primul rand va fi sa discutam nu despre legitimitatea sau non-legitimitatea unei secesiuni in teritoriul NATO, ci cat de adevarate sau false vor fi garantiile de integritate prevazute de Articolul 5, daca secesiunea in cauza se va produce si va fi recunoscuta.

 39. 40 Baronul Munchhausen septembrie 14, 2014 la 8:33 pm

  Of Topic
  @george serban

  Vad ca pesedistii au boala ghilimelelor. Ponta a omis sa puna ghilimelele pentu textele(vreo 130 de pagini) copiate, inclusiv cu greseli din opera unui Diaconu sau a altora depre CPI. Nu mai intru in alte detalii…..
  Nici matale, n-ai pus ghilimelele, ca sa se stie ce era scris de Iliescu si ce era comentariul tau. Eu nu citesc JN, deci nu aveam de unde sa stiu cat era comentriul tau cat era scris de Iliescu.
  Sa vii ulterior si sa spui ca intregul text apartinea lui Iliescu naste intrebarea: ce rost a avut prezentarea in copy-paste a unui articol din JN? Apropo, ai cerut voie redactiei JN? Era asa mare nevoie sa citeasca inca o data participantii de pe blog acel articol cu reminiscente clar propagandistice comuniste? Doar se stie ca JN este biblia psd, fiindca este si singurul ziar unde isi publica si gazda blogului editorialele. Deci, banuiesc ca deja majoritatea daca nu cvasitotalitatea participantilor l-au citit, mai ales ca aparuse cu o zi inainte. Cu exceptia mea si am spus de ce.
  Si da, ai luat totul mot a mot, fara sa-ti pui problema exactitatii celor scrise: sa nu uitam ca Iliescu are 84 de ani, deci e posibil sa mai fi uitat anumite date, doar filonul comunist s-a pastrat intact. 😀 😀
  Si acum, fiindca nu vreau sa te las in ceata, am sa-ti explic cat pot de clar ratiunea infiintarii NATO in 1949 si respectiv a pactului de la varsovoa in 1955.
  Dupa criza Berlinului, inceputa ca urmare a faptului ca Rusia a interzis, in 1948, occidentalilor accesul in Berlinul occidental, SUA, Anglia si Franta au apelat la podul aerian pentru a alimenta locuitorii Berlinului Occidental pe toata durata crizei, avand in vedere faptul ca de abia in 1949 rusii au renuntat la interdictia respectiva, dupa ce rezultatul blocadei Berlinului Occidental a fost un esec rasunator.
  Conflictul a fost foarte aproape sa duca la razboi. Prin infiintarea NATO, occidentalii au transmis un semnal clar rusilor in sensul ca vor fi uniti impotriva oricarui act de agresiune rusesc.

  Pactul de la Varsovia a fost infiintat de catre urss si celelalte state satelite in 1955 imediat dupa semnarea tratatului de pace cu Germania si Austria, in urma carora, urss a trebuit sa-si retraga trupele de ocupatie din Austria, iar RFG a fost admisa in NATO. pactul de la varsovia se vroia o replica la NATO, dar pe Hrusciov l-a apucat nabadaile belicoase cand a vazut ca Germania Federala a fost primita in NATO.

  Propagandist esti tu, fiindca eu nu m-am obosit sa-ti explic motivul acelui mesaj. Dar vazand cat de habarnist esti in materie de istorie contemporana si, mai ales, cat de ranchiunos si arogant esti, mi-am sacrificat cateva minute ca sa-ti explic.
  Capisci, tov propagandist de doi bani?

 40. 41 papasha septembrie 14, 2014 la 9:56 pm

  STIAM NOI CE VORBIM , DAR N-AM VRUT SA ELBORAM MAI MULT DECAT TREBUIE , CAND LA CATEVA ZILE DE LA ELIBERARE , ITI RECOMANDAM , DRAGA PRIETENE , SA-TI INVITI DISTINSA DOMNITZA DE SOTZIE , LA O MICA PLIMBARE TAMAN ( TOCMAI ) IN TURCIA , CU OCAZIA INSCAUNARII LUI ERDOGAN PASHA LA BUTOANELE FOSTULUI IMPERIU OTOMAN ,
  SI ITI MAI SPUNEAM CA ACOLO TE VEI SIMTI CA IN FAMILIE !

  EI SI CE TE TOT LAUZI ATATA CU TOTI PRIETENII TAI , CEI MAI MARI SI MAI PUTERNICI AI LUMII , CU TOATE CARTILE PE CARE LE-AI CITIT SI SCRIS , CU TOATE MUZEELE PE CARE LE-AI INFIINTAT , MODERNIZAT SI RENOVAT , CU „B A G A R E A” ROMANIEI IN NATO SI IN UE , CE fasaitu’ sulfuros de bas N-A FACUT LA FEL ? DA A FACUT SI EL , DAR CU …….. LINGIVERSU’ , CU TOT FELUL DE POCNITORI ,
  PRASTII , RAPANDULE , PARASUTIZDE SI PARAPANTIZDE , PE LA CARCIUMI SI TERASE ( scoala de vara a organizatiei de tineret a ba…pmp se desfasoara in perioada 12-14 sept.la restaurantul dorna din mamaia ), EXACT ASA CUM SCRIE LA CONSTITUTIE ( singura problema este ca dragnea-i chior , ponta-i surd , iar zgonea -i indragostit ) !

  FELICITARI ROMANIA , 3-1 CU SUEDIA IN CUPA DAVIS !

 41. 42 blogideologic septembrie 15, 2014 la 9:58 am

  Au inceput manevrele NATO „Rapid Trident 14” din Halici (teritoriu istoric cu multa populatie romaneasca, inclus de Stalin in Ukraina). Manevrele vor dura pana pe 26 septembrie. Deja pe 14 septembrie, Rl online consemna : „Locuitorii orasului ucrainean Lvov au fost azi martorii unui eveniment cu totul special. Ei au vazut pe soseaua de centura a orasului o coloana de blindate germane. Coloana formata din 34 de tancuri a trecut granita ucraineana venind din Polonia. Coloana germana, formata din tancuri de tip Leopard, este doar o parte din trupele NATO care vor începe ample exercitii în vestul Ucrainei. La exercitiile care vor debuta luni participa trupe ale mai multor state NATO, inclusiv cele ale Armatei Române.” Deci deja tancurile germane Leopard au intrat in Leopolis/Lvov/Liov/Lemberg, capitala istorica a Haliciului. Burgul acesta e pe râul Poltava, la 80 km de frontiera cu Polonia. Reamintesc ca dupa ce primea „diadema imparateasca” pentru tot spatiul nord-pontic (care in principiu ajungea pana la tarmul Marii Baltice) prin politica delocalizarii functiilor imperiale dusa de catre Paleologi, la 6 octombrie 1408 domnitorul Alexandru cel Bun acorda un privilegiu comercial Liovului. La 3 iulie 1460, Stefan cel Mare (care mostenea dreptul la acea „diadema imparateasca” primita de Alexandru cel Bun) reconfirma privilegiul comercial acordat leovenilor. Ei putea fi si romani -multi chiar erau, la origine- formau un cartier intreg. Între anii 1547 si 1549, o biserică a fost construită acolo, fiind ctitoria domnitorului Alexandru Lapusneanu. A doua biserica din cartier a fost ctitorita de Vasile Lupu (1634-1653).

 42. 44 George Ban septembrie 15, 2014 la 4:04 pm

  @Baronul Munchhausen

  Cine este george serban?

 43. 45 Vsile, septembrie 15, 2014 la 4:20 pm

  Blogi,

  Fals , Stalin la alipit URSSeului! Falsa este si ideea existentei in istorie a unui stat suveran avind numele Ucraina pina la facatura americana!

 44. 46 Centru septembrie 15, 2014 la 6:03 pm

  Va recomand articolul de pe http://www.contributors.ro – ” Zero kilometri de autostrada in 2014 ” – explicatiile sunt clare , toate tronsoanele in lucru sunt detaliate cu problemele lor administrative si tehnice – reprosuri privind gestionarea Transporturilor dupa 2012 – un nou Minister al Marilor Proiecte in care centrala responsabila cu integrarea programelor europene PSOT nu se putea integra fara o re-certificare , un haos ingrozitor creat intre Ministerul Transporturilor , CNADR si Ministerul Marilor Proiecte , nimeni nestiind clar cu ce se ocupa si cine isi asuma raspunderea .
  Ce este de reprosat , in ciuda acestui haos enorm creat de dl Ponta , capabil sa complice si ce pare simplu si usor , este neterminarea intrarii A3 in Bucuresti – 50000 de automobile folosesc tot DN 1 , accesul la autostrada implicand 20 kilometri de ocol – si neacordarea segmentului Arad Pecica , la un an de la reziliere , cand companii mari au propus solutii interesante financiar . Sectorul intre Sebes Deva in lucru pare complicat tehnic , peretii dealurilor sunt extrem de periculosi , o alunecare enorma de pamant poate inunda intreaga sosea .
  Nu felicit guvernul Ponta …

 45. 47 Taranul septembrie 15, 2014 la 8:21 pm

  D-lui Marian Nicolae.Pamintul tarii este vindut,mai mult de jumatate.Nu a cumparat si nu cumpara cine nu vrea.Vom fi argati pe paminturile noastre in criza alimentara ce se prognozeaza!Ce parere aveti?

 46. 48 danadalia76 septembrie 15, 2014 la 9:58 pm

  in 2004 aceeasi tactica s-a aplicat ca in turcia la alegeri. intre cele 2 scrutinuri ati fost acuzat ca fraudati alegerile si voturile :)). sa intelegem ca tot de vreo grupare mafiota din sua poporul roman a fost mintit? sa intelegem ca basescu, justitia si politia sunt conduse de criminali din sua si aserviti lor? daca da, atunci sa stiti ca eu intuiam asta demult. daca nu atunci am intuitie proasta.
  oricum, nu asta este important. important este ca cei care v-au condamnat pentru banii de la acel simpozion sunt niste fatarnici pe care osanda vesnica in focul iadului ii asteapta nu pentru ca zic eu ci pentru ca Hristos a spus. justitia lor este o justitie de cacat pe care sper sa se traga apa cat mai curand.
  daca intradevar in romania, cazul dumneavoastra este similar celui din turcia atunci justitia si politia sunt incizitie iar noi suntem in perioada medievala iobagi si sclavi pe terenurile unui nobil. tocmai de aceea trebuie sa -l alegem pe ponta presedinte ca sa puna el mana pe justite si sa spulbere toata inchizitia.

 47. 49 danadalia76 septembrie 15, 2014 la 10:08 pm

  daca miza alegerilor este mentinerea incizitiei atunci pot intelege motivul pentru care ponta este asa puternic incat din partea dreptei le trebuie 1000 de candidati ca sa echilibeze cel putin balanta. DUMNEZEU SA LE STRICE TOATE PLANURILE SI DUMNEZEU SA FIE PREZENT IN FIECARE URNA SI SA-SI FACA MILA DE NOI.
  sincer eu tot m-am gandit dece asa multi candidati de dreapta dar acuma daca este ceea ce cred atunci ced ca pot zice ca pot intelege.

 48. 50 danadalia76 septembrie 15, 2014 la 11:10 pm

  tariceanu cred ca va fi singuru candidat de care ar trebui sai fie frica lui ponta pentru ca ii acceptat de toata dreapta si ramas in mentalul colectiv gratie lui basescu ca fiind cel care a subminat economia nationala prin cresterea pensiilor si salariilor. mie doar de tariceanu mi frica. spun frica pentru ca privind in urma parca ar fi fost ales presedinte pentru 2014-2019 inca de acum 6-5 ani exact de catre basescu. si a ramas in mentalul colectiv si ca un „combatant” al lui basescu. deci multe voturi din stanga vor curge catre tariceanu.

 49. 51 blogideologic septembrie 16, 2014 la 12:26 am

  Dezastrul facut de rebelii anti-Assad precum si de islamisti in Siria http://historiesofthingstocome.blogspot.ro/2014/09/syrias-conflict-and-ancient-plunder.html

 50. 52 blogideologic septembrie 16, 2014 la 8:47 am

  Deirdre (fostă Donald) McCloskey propune un text interesant despre istoria burgheziei http://www.deirdremccloskey.com/weblog/2010/01/

 51. 53 Doru Coarna septembrie 16, 2014 la 9:23 am

  Este adevarat ca bunicutza din Scufitza Rosie a fost inghitita de o vulpe?

 52. 54 pontul euxin septembrie 16, 2014 la 9:46 am

  COPILUL SI ULTIMII 10 ANI. De la corn si lapte la telefon cu internet. „Nu cred ca mai exista copil de clasa I care sa nu aiba telefon cu internet” a declarat premierul Ponta ieri, la Tg. Jiu. In urma cu 10 ani, premierul Nastase inca facea eforturi pentru ca tara sa le ofere copiilor un corn si o cana cu lapte. Iata insa progresul afirmat de premierul Ponta in mandatele lui Basescu si mai ales in vreme de criza. Ori poate se refera doar la guvernarea sa, fiindca in iunie 2014 inca se discuta despre o masa calda pentru elevi. Si ce sa vezi din iunie si pana acum? Tara a trecut, in doar cateva luni, catre masa calda virtuala, servita prin internet. Luati de va uitati! Priviti si salivati!

  EVANGHELIA DUPA PRICOPIE.
  La inceput era Cuvantarea. Si Cuvantarea era la Victor Viorel. Eu am uitat-o acasa pe a mea. Si Victor Viorel era Cuvantarea. La inceput a facut Victor Viorel guvernul. Si guvernul era netocmit si gol. Intuneric era deasupra culoarelor din Palatul Victoria si un miros dumnezeiesc de ciorba de burta se purta pe deasupra meselor la restaurantul Rijn. Si a zis Victor Viorel: „Sa fie guvern!” Si a fost guvern. Si vulpea nu era cetatean al Romei. Si nu a zis Victor Viorel:”Sa fie manuale!” Si nu au fost manuale. Si Dumnezeu a primit inca un nume. Gata, nu mai stiu, vreau la minister!

  DIN APOCALIPSA SF. IOAN TEOLOGUL (cu comentariu).
  „Ca iata diavolul va sa arunce dintre voi in temnita, ca sa fiti ispititi, si veti avea necaz zece zile”. Zile? Ani, nu zile!

 53. 55 santinela septembrie 16, 2014 la 9:49 am

  Domnule glumind putin, atita i-a batut Stefan Cel Mare pe turci ca atunci cind s-a terminat razboiul si-a pierdut si sabia ramasa la ei si a sarit repede sa le plateasca tribut !
  Turcia este departe de noi nu degeaba a fost imperiu !

 54. 56 rebel fara cauza septembrie 16, 2014 la 10:56 am

  JOHANNIS PARACIOSUL.Procesul legislativ intr-un stat de drept are la baza cetateanul, care are libertatile de opinie, de exprimare, de a alege si de a fi ales si continua prin reprezentantii sai pe linia institutionala legislativa la nivel local, districtual si national, respectiv consilierii si parlamentarii. In unele situatii si temporar, executivul primeste drepturi legislative, sub rezerva aprobarii faptelor si actelor sale legislative de catre reprezentantii nationali ai cetatenilor. Justitia este institutia care verifica respectarea legilor elaborate prin institutiile legislative, fara a avea nici o atributie si nici un fel de drept de a se amesteca in procesul legislativ. In urmare, in cazul ordonantei de urgenta ” a migratiei primarilor” justitia are a veghea ca aceasta ordonanta sa fie aplicata in litera si in spirit, pana la aprobarea ei de catre parlament. Amestecul justitiei in procesul legislativ, prin institutia procuraturii, poate fi considerata ca fiind o tentativa de a rasturna prin forta ordinea constitutionala, adica o tentativa de lovitura de stat. Incercand reprimarea institutiilor sau persoanelor cu atributii legislative, procuratura poate fi considerata si in situatie de rebeliune in statul democratic si de drept. In particular. JOHANNIS incearca sa il priveze de libertate pe DRAGNEA pentru faptul ca primarii nu il doresc ca sef de partid pe JOHANNIS. Ordonanta nu contine elemente de presiune asupra primarilor pentru a-si parasi formatiunea politica, facand apel la libera constiinta a fiecaruia. Libera constiinta pe care nu doreste sa o respecte tocmai unul care se da liberal. Doar JOHANNIS este vinovat pentru faptul ca primari din PNL cred ca e mai bine sa paraseasca partidul decat sa fie condusi de JOHANNIS. JOHANNIS, in opinia mea, se face vinovat de denunt calomnios, de instigare la tentativa de lovitura de stat, de instigare la rebeliune, de instigare la incalcarea normelor statului de drept. JOHANNIS cunoaste aceste lucruri, deoarece el nu se prezinta la procuratura ca parte vatamata, asa cum ar fi firesc daca ordonanta de urgenta ar contine elemente de presiune asupra primarilor, ci in calitate de „petent”. Este foarte vizibil ca JOHANNIS nu are habar despre mecanismele institutionale ale democratiei si statului de drept si de aceea nu are ce cauta ca presedinte al unui astfel de stat. Autointitulatii liberali ar trebui sa il decada din candidatura si sa il inlocuiasca cu un candidat responsabil, de urgenta.

 55. 57 Petrache septembrie 16, 2014 la 11:36 am

  E greu de crezut ca ne vom putea intelege mai bine cu turcii decat cu fratii intru crestinatate (vest)europeni, cu care totusi nu prea ne intelegem. Poate ca turcii isi vor sterge printre altele si dezonoarea de a-i lua viata domnitorului brancovean si a celor patru fii ai sai daca se vor crestina(In felul acesta se vor indeplini si niste profetii, nu stim cat de exacte, care afirma ca la un moment dat Tarigradul va fi din nou al crestinilor…). Din pacate pentru ei este posibil ca acest lucru nu se produca prea curand, pentru ca familia cea mai competenta in crestinari ar putea fi ocupata in urmatorii ani cu explicatiile legate de niste vanzari(anterioare).

 56. 58 rebel fara cauza septembrie 16, 2014 la 12:01 pm

  erata: aplicarea si respectarea legilor, nu doar respectarea.

 57. 59 blogideologic septembrie 16, 2014 la 3:31 pm

  Drujina – o asociaţie spontană de luptători predatori medievali care se garantează reciproc ca bodyguarzi. Călugărul dominican Guillaume de Rubrouck (1215-1295) descrie o asemenea drujină de iniţiere, observată în periplul său prin Turan. Dacă îl citim atent şi pe călătorul Ibn Battuta, rezultă că mongolii puseseră foarte hotărât capăt acestui asociaţionism prin drujine. La vreo doi ani după confruntarea între Carol Robert de Anjou şi Basarab Întemeietorul, călătorul Ibn Battuta (1304-1377) vizita de două ori Dobrogea, unde mesajul împăratului Mihail al VIII-lea Paleologul fusese poate adus de către găgăuzi. Berber sunnit, Ibn Battuta se născuse în Maroc, cam la o dată între anul 1304 şi anul 1307. Ibn Battuta studiază teologia sunnită precum şi jurisprudenţa Chariya. Datorită unor strălucite studii de dogmatică mahomedană, Ibn Battuta capătă supranumele absolut glorios de ‘Shams ad-Din’, adică ‘Soarele Religiei’. Diplomat în legislaţia islamică, Ibn Battuta va practica meseria de Cadiu (qadi) sau de jude în unele ţări vizitate. În călătoriile sale, Ibn Battuta depăşeşte uneori tărîmul „Dar al-Islam”. Shams ad-Din Ibn Battuta şi-a început călătoriile, ce vor totaliza 120 000 km, pe la vârsta de 20 de ani, cu prilejul unui hagialâc la Mecca. Performanţa sa, în termenii geografiei fizice, depăşeşte chiar şi performanţa de călător a veneţianului Marco Polo. Ibn Battuta vizitează majoritatea ţărilor mahomedane, desemnate „Dar al-Islam”. Ibn Battuta ajunge chiar să studieze cărţile vechi din Marea Bibliotecă a oraşului islamic sahelian Tombuctu –în altă grafie ’Timbuktu’– unde se păstrau atâtea mistere uitate despre vechea spiritualitate africană (vezi şi cartea noastră «De la mitul astral la astrofizică»). Când Ibn Battuta era pe drum, părinţii lui mor din cauza “ciumei celei mari”. După mulţi ani ajuns iarăşi în Maroc, sultanul local îl obligă să dicteze unui scrib povestea peripeţiilor sale. Şi va fi astfel consemnat uimitorul text pentru generaţiile viitoare: “Un dar pentru aceia care contemplează frumuseţea oraşelor şi minunile călătoriilor”. Călătorul Ibn Battuta a murit în Maroc, la o dată incertă, cândva între anul 1368 şi anul 1377. Pe la 1332-1333, itinerarul îl poartă pe Ibn Battuta de două ori prin Dobrogea şi Basarabia istorică, actualmente furată de Ucraina, singurul stat din Europa mulţumit de roadele pactului Ribbentrop-Molotov. Din Turcia selgiucidă, unde vizitează oraşele Erzurum şi Konya (Iconium), Ibn Battuta ajunge la Sinope. Se îmbarcă la 1332 AD pe o navă care traversează Marea Neagră până la portul genovez Caffa, din Crimeea. Ibn Battuta îşi cumpără o tânără sclavă, şi o căruţă cu atelaj. Se alătură unui convoi regal care călătorea spre Astrahan, oraş aflat la vărsarea fluviului Volga în Marea Caspică. Expert în jurisprudenţă, Ibn Battuta aduce mărturie despre viaţa fără tâlhari în condiţii de Pax Mongolica: „La fiecare oprire a convoiului pentru popas, oamenii dau drumul cailor, boilor şi cămilelor în păşunea din stepă, ziua şi noaptea, fără ciurdari şi paznici. Toată libertatea aceasta este posibilă datorită severităţii legilor împotriva hoţiei. Orice persoană găsită în posesia unui cal furat este obligată să îl restituie alături de alţi nouă cai de aceeaşi calitate. Dacă persoana prinsă cu bunul furat nu poate împlini această condiţie, toţi fiii săi vor fi luaţi robi. Iar hoţul fără avere şi fără copii este ucis precum oaia cea stearpă”. Vă imaginaţi destinul geambaşilor –unele popoare întregi practicau meseria– pe timpurile de Pax Mongolica, fericite vremuri pentru neamuri cinstite.

 58. 60 Petrache septembrie 16, 2014 la 8:48 pm

  …Pe de alta parte, daca toate statele ar merge pe principiul „zero probleme cu vecinii” planeta ar putea ramane fara conflicte; ceea ce in zilele noastre ar parea de-a dreptul absurd…(Statele mici si mijlocii isi pot permite un astfel de principiu, sau cel putin ar putea incerca. Marile puteri insa se amesteca, desigur in mod …”constructiv si dezinteresat” in treburile vecinilor mici si mijlocii; a se vedea situatia din Ucraina sau pozitia ministrului rus de externe la recenta declaratie a premierului roman legata de Republica Moldova…)

 59. 61 Baronul Munchhausen septembrie 17, 2014 la 9:08 am

  @george ban

  Iar n-ai inteles nimic: Am vrut sa scriu ca esti un „sir” dupa cum te exprimi. 😀 😀 😀
  Dar in loc de sir, am tastat gresit si a iesit serb(an) 😀
  Incolo, cred ca ai inteles ce am scris, nu?

  P.S.Tine-o tot asa: in curand vei fi un leu( de hartie)

 60. 62 blogideologic septembrie 18, 2014 la 5:05 pm

  Vornicul Grigore Ureche scria despre bătălia de la Valea Albă (Războieni, 1476) propoziţia care mă înfioară : „Viteajii cei buni au pierit cu totul atunce”. Suferim şi acum.

 61. 63 Marian Nicolae septembrie 18, 2014 la 5:49 pm

  Am fost mereu fascinat de legatura dintre Elois si Morlocks din nuvela Masina Timpului de H.G.Wells, scrisa in 1895.

  Am citit prima data aceasta carte noaptea tarziu, la lumina lanternei…pe sub patura deoarece tatal meu imi spunea sa ma culc la ora fixa, la fel ca la armata…si atunci stingeam lumina din camera mea si treceam la…citit…..
  –––––––––––––––
  Are You An Eloi Or a Morlock?

  http://www.thecommonsenseshow.com/2014/04/30/are-you-an-eloi-or-a-morlock/

  Are you an Eloi or a Morlock? Are you the hunter or the hunted?

  Are we awake, or brainwashed?
  This article will identify the dichotomy that the citizens of this country exist under.

  As Americans, we live in an unparalleled and an unprecedented time in American history. The historical American character has been one of resisting tyranny and meeting force with force. This is best exemplified by the fact that our Founding Fathers rebelled, in part, over a mere 2% tax on tea. Our Founding Fathers also rebelled against the Quartering Act, unreasonable search and seizure, violation of due process rights and the denial of the right to trial by a jury of one’s peers. Unfortunately, today, It feels like America simply accepts this kind of abusive treatment from their government as the cost of living in the system which we have had imposed upon us.

 62. 64 Vsile, septembrie 19, 2014 la 7:24 am

  Dl.Petrache (Lupu)

  Reactia Ministrului Rus de externe este o reactie indreptatita cum tot asa de indreptatite ar fi si pretentiile noastre asupra Basarabiei sau a altor teritorii ocupate de Ukraina de exemplu ..desi in acea zona este tacere , tacerea Mioritiei!

  Dar de ce nu comentati tacerea aliatilor nostri atunci cind PMeului statului sau pur si simplu cetatenii statului cer sub o forma sau alta reunirea teritoriilor ocupate sub pactul Molotov-Riobetrop.

  Dl. Orban al Ungariei sprijina direct actiunile separatise ale maghiarimii romane si tot acele state de care vorbeam eu , si aici includ alaturi de Europa si Statene Unite , TAC , tace Germania, tace Anglia ,acea anglie care cel putin au avut vâna sa organizeze un referendum!

  Sa vorbest aparenti ca prostu-n public, populist nu-l califica pe dl. Ponta ca un adevarat promotor al unirii Basarabiei cu Tara Mama!

 63. 65 Marian Nicolae septembrie 19, 2014 la 2:28 pm

  @Taranul, septembrie 15, 2014 la 8:21 pm

  Eu stimate domn imi tot spun parerea de cativa ani buni, militand pentru aceasta parere si incercand sa deschid ochii multor romani, totul, numai pentru a ma regasi singur in fata dusmanului……

  Daca toti ceilalti romani se complac in aceasta stare de fapt….cine sunt eu oare sa-i scot cu forta din aceasta mlastina…???

  In ceea ce ma priveste, mi-am facut datoria fata de tara mea Romania si acest popor. O datorie care m-a costat scump, iar aici nu vorbesc despre partea materiala.

  Nu mai am ce comenta, mi-am dus crucea pana pe Dealul Golgotei si va pot spune cu mana pe inima ca daca nu-mi sareau prietenii in ajutor, eram deja sus pe cruce, fara a mai avea sansa sa va scriu aceste cuvinte…….

  Un lucru este cert…nu te poti impotrivi vointei poporului roman.
  Iar daca in acest moment poporul meu cel romanesc doreste sa fie argat in tara lui si sclav pe pamantul stramosesc…..al parintilor sai…..pot eu oare sa-l impiedic…….?

  Nu, nu pot, drept pentru care am sa-l las sa-si satisfaca curiozitatea de a vedea cum este sa te intorci in timp cu cateva sute de ani ca poate dupa aceea pricepe….si daca nu pricepe credeti ca le va parea strainilor rau…?

  Eu unul nu cred acest lucru.
  Sunt trist, ma doare, dar dragoste cu de-a sila nu se poate, tot la fel cum nici cartea nu se invata cu parul…….

 64. 66 Marian Nicolae septembrie 19, 2014 la 2:45 pm

  Filip G spune:septembrie 19, 2014 la 10:39 am
  http://vosganian.ro/?p=5508&cpage=8#comments

  Ce tara e asta,ce fel de viitor are?

  Aseara fiul meu elev in clasa 11-a imi spune.
  Tata,cand implinesc 18 ani,merg la sora mea in Germania sa lucrez.

  Eu ii zic;
  -Ramai sa faci o facultate,masterat ca sora ta.

  Raspunsul a venit promt;
  -la ce ia folosit surorii mele facultatea masteratul?

  Stiu,incerc sa-i schimb viziuna.
  Dar ce ma fac ca eu i-am invatat sa gandeasca logic si pragmatic?

  Da tu stat nu dai doi bani pe viitorul acestei natii.

  Tara te vrea prost,era un slogan.
  Nu pune intrebari ,resemneaza-te.
  Acceptati statutul care nu-i statut de biped care foloseste creierul.

  Romania ramane tara celor ce accepta statutul de turma si conditia de asistat.
  Daca ai initiativa si respecti legea intri in faliment.

  Am auzit o teorie interesanta”statul nu poate intra in faliment”asta e viziunea bancilor care fac afaceri cu statul.Daca privim prin ochii cetatenilor”Modernizarea institutiilor statului ”sub mandatul lui Basescu a fost falimentara.

  Ori un stat falimentar nu poate avea decat oportunisti care considera ca lor li se cuvine totul.Populatia sa fie atenta la firimiturile ce cad de la masa stapanului.In nici un caz cetateanul sa fie liber,sa fie dependent de faramiturile aruncate inainte si in timpul campaniei

  Trista perspectiva de viitor are tara asta.
  Si cati cetateni o iubesc inca…………..

 65. 67 ellena septembrie 21, 2014 la 2:04 pm

  Din nefericire ai mare dreptate.Eu sunt una care a avut curaj sa investeasca gandind ca am macar locul de munca ptr. copii mei ,si…?In 1990 aveam 2 apartamente iar acum mai am doar unul si ptr. ala ma judec cu o firma de mafioti ca nu vad ce cauta recuparatorii in ecuatia asta ca eu am imprumutat de la banca iar banca a dat pe doi bani creanta mea camatarilor care m-au jupuit de unu si-l vor si pe al doilea.In 1990 ptr. muritorii de rand erau facilitati, ptr. curajul lor acum sunt facilitati ptr. cei ce tepuiesc acest stat al nimanui dar al tuturor hotilor.Sper ca un conducator tanar sa vina si cu idei noi.

 66. 68 Vsile, septembrie 22, 2014 la 7:21 am

  Mariane Nicolae,

  Eu nu am urmarit povestea copiilor acstrui domn Filip.

  Nu doresc nici sa exagerez patriotard posibilitatile pe care le are un copil „cu carte ” in Romania, desi as putea spune ca si acolo in Germania sau America asa cum suna si cintecul de indemn de parasire a Romaniei sansele sunt ale celor mai merituosi , ceilalti se scufunda incercind alte profesii ,”alt noroc” .
  Problema ramane insa una , cei mai multi precum se vede si din „invatamintele domnului Filip” prefera sa se prostituese profesional sau fizic in tarile respective decit un loc de munca conform studiilor in Romania.


 1. 1 Erdogan si ultimii 10 ani | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe septembrie 13, 2014 la 12:04 pm
 2. 2 Care au fost cele mai viralizate subiecte in presa online si pe bloguri? (W37 2014) | refresh.ro Trackback pe septembrie 15, 2014 la 10:16 am
 3. 3 Inceput de an scolar. Despre punerea in aplicare a Doctrinei Basescu in Invatamant « Motanul Incaltat Trackback pe septembrie 16, 2014 la 2:49 am
 4. 4 Zelist Blog » Blog Archive » Care au fost cele mai viralizate subiecte in presa online si pe bloguri? Trackback pe septembrie 16, 2014 la 12:30 pm
 5. 5 BOMBA ZILEI! DE CE A MERS PONTA ÎN TRCIA Sorina Matei, DEZVĂLUIRI INCENDIARE | Adrian Năstase este NAȘUL DE CUNUNIE al fiicei mari a lui Recep Tayyip Erdogan! - Stiri Presa Online Trackback pe iunie 29, 2015 la 10:50 pm
 6. 6 DE CE A MERS PONTA ÎN TURCIA | Sorina Matei, DEZVĂLUIRI INCENDIARE: Adrian Năstase este NAȘUL DE CUNUNIE al fiicei mari a lui Recep Tayyip Erdogan! Trackback pe iunie 30, 2015 la 7:20 am
 7. 7 Cum si-a gasit Ponta protectie in Turcia. Nastase este nasul de cununie al fiicei lui Erdogan - Aktual24 Trackback pe iunie 30, 2015 la 8:47 am
 8. 8 EXCLUSIV. Adrian Năstase este NAȘUL DE CUNUNIE al fiicei mari a lui Recep Tayyip Erdogan! - Sorina Matei Trackback pe aprilie 22, 2016 la 9:43 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: